Tambah menimbulkan persoalan apabila kumpulan yang dilihat pro-Datuk Seri Anwar Ibrahim itu dalam perbualan di laman sosial WhatsApp mengesahkan, mereka sudah menguasai lebih separuh daripada Ahli Jawatankuasa Pas Pusat.
Malah, nama Ahli Parlimen Kuala Krai yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Dr. Mohd. Hatta Ramli telah dikaitkan secara terbuka oleh Ketua Dewan Pemuda Pas Kuantan, Fadhli Ibrahim sebagai penggerak utama usaha menggulingkan Abdul Hadi.
Rentetan dakwaan tersebut, Fadhli hari ini memuat naik di laman sosial Facebook miliknya cetakan skrin perbualan WhatsApp yang didakwa sebagai arahan Mohd. Hatta agar 'menyerang' kumpulan ulama.
"Belasah cepat wei!!," dakwa Mohd. Hatta dalam maklum balasnya terhadap perbincangan yang dipercayai merujuk kepada Pengarah Pilihan Raya Dewan Ulama, Datuk Nik Muhammad Zawawi Salleh dan Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Nasruddin Hassan.
Semalam, Fadhli mendakwa kum­pulan yang diterajui Mohd. Hatta cuba menanam kebencian dalam kalangan ahli-ahli Pas dan masyarakat terhadap Abdul Hadi dan kepemimpinan ulama dengan memburukkan Abdul Hadi dan Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali.