Isnin, 5 Januari 2015

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 05 Jan 2015 01:01 PM PST

Duke of UMNO


BETUL KE ADA MAJIKAN DI KEDAH TAK LAKSANA GAJI MININUM?

Posted: 05 Jan 2015 05:47 AM PST

Alor Setar - Meskipun pihak kerajaan telah menguatkuasakan perlaksanaan gaji minimum sektor swasta dengan gaji asas sebanyak RM900, masih lagi terdapat beberapa syarikat yang tidak mematuhi peraturan tersebut.

Menurut tinjauan Kedahnews.com di negeri Kedah, masih lagi terdapat majikan gagal melaksanakan peraturan itu dengan meneruskan gaji pekerja mereka serendah RM450 hingga RM700 sebulan.

Misalnya, seorang pengawal keselamatan yang ditemui kami mendedahkan bahawa dia dan rakan-rakan sekerjanya masih menerima gaji asas RM450 sebulan berbanding rakan mereka di syarikat lain yang sudah dinaikkan gaji sejak tahun lalu.

"Gaji kami tak naik pun, dok takat tu jugak. RM450 sebulan tak naik. Kawan-kawan kami di syarikat lain semua dah naik dah tahun lepas," katanya yang mengeluh.

Baca seterusnya kat sini....

PEJUANG BANGSA

Posted: 05 Jan 2015 11:22 AM PST

PEJUANG BANGSA


MENGAPA SAMBUTAN MAULIDUL RASUL DI USM LEBIH RAMAI DARIPADA ANJURAN KERAJAAN DAP ? @dzainalabidin

Posted: 05 Jan 2015 12:45 AM PST

DIFAHAMKAN hanya 2,000 orang yang menyertai majlis sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri Pulau Pinang yang diadakan di Kepala Batas kelmarin.

Jumlah itu mewakili kira-kira 40 kontinjen yang mengambil bahagian dalam perarakan yang bermula di Vision Park ke Masjid Abdullah Fahim.

Bagi sebuah program yang berstatus 'peringkat negeri', jumlah penyertaan orang ramai ke program itu boleh dianggap mengecewakan.

Ironinya di Universiti Sains Malaysia (USM) di bahagian pulau negeri ini, lebih 8,000 orang menghadiri acara sambut­an sama yang dianjurkan Majlis Tindakan Persekutuan Ne­geri Pulau Pinang (MTPNPP).

Jumlah peserta itu mewakili sebanyak 177 buah kontinjen daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ber­arak sejauh tiga kilometer bermula di Padang Kawad, USM.
Perarakan itu berakhir di Dewan Tunku Syed Putra USM untuk disusuli pula dengan acara ceramah perdana, qasidah dan nasyid.

Sambutan lebih meriah umat Islam di negeri ini terhadap program Maulidur Rasul anjuran MTPNPP berbanding oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang adalah manifestasi rasa kecewa mereka terhadap kerajaan ne­geri.

Kerajaan DAP Pulau Pinang dilihat tidak bersungguh-sungguh untuk meraikan sambutan Maulidur Rasul.

Tahun lalu, perarakan sama juga berlangsung dalam jarak singkat yang mana peserta ha­nya berjalan dari Padang Kota Lama ke Dewan Sri Pinang yang terletak bersebelahan dan tidak membawa sepanduk.
Perubahan yang disifatkan sebagai 'penambahbaikan' oleh kerajaan negeri itu mengundang rasa kurang senang umat Islam di negeri ini apatah lagi secara tradisinya sejak 20 tahun lalu, Maulidur Rasul disambut cukup meriah di negeri ini.

Apa yang menimbulkan persoalan adalah mengapa secara tiba-tiba Kerajaan DAP Pulau Pinang dilihat tidak senang dengan perarakan sempena Maulidur Rasul.
Sedangkan acara itu tidak mengganggu mana-mana pihak kerana diadakan jauh dari kawasan kediaman serta berlangsung pada hari cuti umum.

Jika perayaan lain yang turut melibatkan perarakan boleh diberikan kebenaran, mengapa perarakan Maulidur Rasul yang mengambil masa hanya beberapa jam menjadi masalah besar kepada Kerajaan DAP Pulau Pinang.

Paling mengecewakan apabila wujud dakwaan Kerajaan DAP Pulau Pinang menolak permohonan MTPNPP untuk mengadakan sambutan Maulidur Rasul di Masjid Negeri.
Sekiranya Kerajaan DAP Pulau Pinang benar-benar ikhlas untuk memeriahkan sambutan Maulidur Rasul di seluruh ne­geri ini, mereka akan membuka pintu dan memberi kebenaran kepada mana-mana pihak untuk mengadakan acara tersebut.

Adakah kerajaan negeri bimbang program yang dianjurkan pihak lain akan membayangi program anjuran mereka?

Namun meskipun ditolak, program sambutan Maulidur Rasul anjuran MTPNPP itu tetap berlangsung meriah di USM berbanding program sama di peringkat negeri dan Kerajaan DAP Pulau Pinang sewajarnya berasa malu dengan hakikat itu.

Tindakan itu sama seperti keputusan kerajaan negeri tahun lalu yang turut menggugurkan acara perarakan dalam sambutan tersebut dan peserta hanya berjalan dari Padang Kota Lama ke Dewan Sri Pinang di sini, yang terletak bersebelahan serta tidak membawa sepanduk. Keputusan itu menurut Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Datuk Abdul Malik Abul Kassim sebagai langkah 'penambahbaikan' oleh kerajaan negeri untuk kebaikan semua pihak. 

Keputusan kerajaan negeri itu mengundang rasa kurang senang masyarakat Islam di negeri ini memandangkan acara perarakan sambil berselawat ke atas Rasulullah merupakan acara tradisi dalam sambutan Maulidur Rasul di negeri ini sejak 20 tahun lalu. -

bumiyang

Posted: 05 Jan 2015 03:29 AM PST

bumiyang


Isu Bonus Lewat - Lagi Usaha Macai Pakatan Rakyaat Memfitnah Kerjaan Persekutuan???

Posted: 05 Jan 2015 01:41 AM PST

Dok Serambi Mekah pun Nak Cekik Darah!!!

Posted: 04 Jan 2015 06:45 AM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 05 Jan 2015 01:50 AM PST

Taipingmali (tm)


BANJIR KELANTAN HUSAM MUSA PUNYA CERITA

Posted: 04 Jan 2015 04:38 PM PST

Belantan

Posted: 04 Jan 2015 11:46 PM PST

Belantan


AirAsia #QZ8521 : Banyak mayat dalam bangkai pesawat?

Posted: 04 Jan 2015 08:14 AM PST


Gabungan pasukan mencari dan menyelamat (SAR) dari pelbagai negara percaya banyak mayat penumpang serta anak kapal QZ8501 masih berada dalam bangkai pesawat AirAsia Indonesia tersebut.

Justeru, fokus utama gabungan pasukan penyelamat ketika ini ialah untuk mendapatkan segera lokasi tepat kedudukan sebenar bangkai QZ8501, yang dipercayai terbenam dalam keadaan terbalik di Laut Jawa.

Menurut Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar, kepercayaan itu bersandarkan kepada beberapa faktor, terutama corak kemalangan pesawat hasil dari serpihan dan mayat yang ditemukan.

"Kita percaya banyak mayat berada dalam badan pesawat dan tertenggelam bersama-sama ke dasar laut. Fokus sekarang ialah mencari lokasi sebenar kedudukan QZ8501 bagi meleraikan segala persoalan tersebut.


"Selain mayat mangsa, kedudukan lokasi sebenar badan pesawat adalah penting kerana dari situ harapan untuk mendapatkan kotak hitam adalah tinggi," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Kemungkinan mayat terbenam bersama-sama bangkai pesawat itu menguatkan andaian bahawa QZ8501 sempat melakukan pendaratan cemas di laut, sebelum akhirnya tenggelam akibat keadaan laut bergelora.

Malah, bekas Ke­tua Staf Angkatan Udara Indonesia, Chapy Hakim berkata, buat masa ini andaian tersebut adalah paling munasabah berdasarkan petunjuk keadaan mayat serta serpihan pesawat berkenaan.

Pesawat QZ8501 membawa seramai 162 penumpang dan anak kapal, tetapi selepas enam hari operasi SAR digerakkan, hanya 16 mayat berjaya ditemukan sehingga kini manakala bakinya belum dapat dikesan.


Dalam pada itu, Abdul Aziz mengesahkan bahawa tumpuan operasi pasukan SAR adalah di sektor IV dan V sekitar Pulau Belitung, kerana pesawat QZ8501 dipercayai terbenam di kawasan tersebut.

Bagaimanapun kata beliau, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) diminta memantau kawasan pencarian di sektor II dan III kerana pihak Indonesia sudah menghantar kapal khas, Baruna Jaya 1 ke lokasi terbabit.

"Sehingga kini, TLDM berjaya menemukan empat mayat tetapi hanya tiga dapat dinaikkan dan saya cukup berbangga dengan komitmen serta nilai profesionalisme mereka meskipun dalam keadaan cuaca mencabar," katanya.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 04 Jan 2015 11:35 PM PST

The Unspinners


Mat Yaacob dah konar mcm Bandar Baru Pengkalan Kubor

Posted: 04 Jan 2015 10:55 PM PST


Tolak gabung supaya rakyat terus DERITA dan MARAH untuk undi PAS

Posted: 04 Jan 2015 07:38 PM PST


Dato Mahfuz Omar sudah umumkan penubuhan dana pembangunan semula kawasan banjir Kelantan di Pokok Sena, Kedah malam tadi.

Sudah ... PAS dah mula nak mentakedarah duit dari orang ramai dengan mengambil peluang dari bencana-bencana dan tragedi-tragedi.

Ingat saja kepada pendedahan Cikgu Non tentang Tabung Memali yang tidak sampai kepada balu dan anak yatim tapi hanya mengkayakan orang tertentu.

Mahfuz membuat pengumumsn tersebut dalam satu ceramah politik khas berkaitan banjir di Jalan Langgar, Alor Setar malam tadi.


Beliau menyuarakan tidak setuju dengan cadangan pemilik akhbar sinar harian supaya umno dan pas bergabung untuk menyelesaikan masaalah banjir yang menimpa Kelantan.

Mahfuz memutarbelit dengan berkata sekiranya umno setuju bergabung semata-mata untuk selarasksn isu banjir, maka sah UMNO adalah penzalim, pembuli dan pendera. 

Hanya lojik PAS saja yang mudah percaya pada putarbelit yang mana cadangan gabung datang dari orang bukan UMNO tapi akhirnya UMNO dituduh.


Mahfuz seolah-olah yakin PAS boleh bangunkan semula Kelantan dengan hanya dana yang PAS pusat mahu umum.

Ia hanya buktikan PAS mahu rakyat Kelantan terus susah dan menderita supaya mereka berpaut harapan pada janji Islam palsu.

Kesusahan dan penderitaan rakyat hanya akan kekalkan pengaruh dan undi Pas dengan kemarahan berterusan terhadap kerajaan BN.

Ianya ditambah dengan janji palsu negara Islam dan hudud ala PAS yang sebenarnya tidak menjanjikan kebajikan buat rakyat dan rancangan PAS tidak akan dikota kerana DAP menentang!!!!


Bersajak tak ada hasil, Baik Samad Said turun BERSIHKAN

Posted: 04 Jan 2015 04:26 PM PST


Semuanya tangan2 rakan seperjuangan Samad Said.


Baik turun Bersihkan!!!


Asal bencana, PAS buat duit lancar Tabung

Posted: 04 Jan 2015 05:31 AM PSTMOHON DISEBARKAN SEBELUM RAMAI YANG TERTIPU. 

Seperti biasa, apabila ada sesuatu tragedi yang berlaku dalam negara, PAS akan mengambil kesempatan melancarkan pelbagai jenis tabung. Kali ini PAS mengambil kesempatan melancarkan tabung atas nama membantu mangsa2 banjir pula. Rakyat Malaysia dinasihatkan agar tidak terpukau dengan hadith atau surah serta kata2 manis yang terbit dari mulut pemimpin2 PAS untuk memukau orang ramai menderma. 

Mengikut maklumat yang dibisikkan oleh seorang staf ibu pejabat PAS Jalan Raja Laut KL. Derma2 yang dikutip oleh PAS selama ini tidak digunakan secara telus. Mereka kutip derma untuk tujuan lain tetapi ada wang yang digunakan untuk tujuan politik. Mengikut pemberi maklumat itu, derma yang dikutip PAS atas nama TABUNG TRAGEDI LAHAD DATU tahun 2013 tidak pernah diaudit dan dibentangkan secara telus kepada ahli2 parti dalam muktamar. Tidak sampai 50 peratus wang kutipan TABUNG TRAGEDI LAHAD DATU diberikan kepada mangsa2. Selebihnya wang2 itu digunakan dalam p.raya umum 13. 

Ambillah iktibar apa yang berlaku kepada TABUNG MEMALI, TABUNG TRAGEDI LAHAD DATU dan TABUNG PEMBINAAN LEBUHRAYA RAKYAT di Kelantan, elakkan diri anda ditipu oleh PAS. Jika anda ingin menderma, hulurkan terus kepada mangsa2 mengikut kemampuan anda. 

Ini bukan satu paksaan. Hanya satu pesanan. Jika anda tidak mahu rakyat Malaysia ditipu atas nama derma atau tabung,sila panjangkan pesanan ini. Saya memanjangkannya kerana saya dapat info sahih daripada kakitangan ibu pejabat PAS sendiri. Jika anda ingin terus menderma kepada PAS, silakan.

Orang Malaysia mudah ditipu ... mungkin suka ditipu

Posted: 04 Jan 2015 12:57 AM PST


Mayat bergelimpangan - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Bangunan sekolah runtuh - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Beratus mayat di Hospital USM - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Ada orang halang bantuan untuk mangsa banjir - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Bantuan mangsa banjir dilekat dengan label BN - terus percaya tanpa minta kesahihan..

10 orang sekeluarga mati dalam rumah - terus percaya tanpa minta kesahihan..Sukarelawan tarik diri - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Surat dari anggota tentera yang menyatakan kebuluran kerana bantuan tidak sampai - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Gambar budak mati akibat bumbung runtuh - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Empangan Thailand yang melepaskan air ke Malaysia - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Bantuan hanya sampai kepada penyokong BN sahaja - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Sukarelawan ditahan dari memasuki kawasan banjir untuk menghantar bantuan makanan - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Kerajaan tiada duit untuk urus bencana & isytihar Darurat - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Puisi 'Tidurlah Sayang' dari Ibu Darwish - terus percaya tanpa minta kesahihan..

Sewa helikopter tentera RM4500 untuk hantar bantuan - terus percaya tanpa minta kesahihan.. 

Syarikat Oil & Gas panggil pulang kerana Ribut Taufan Jangmi - terus percaya tanpa minta kesahihan.. 

Satu sahaja yang Rakyat Malaysia tanya kesahihan..iaitu Buka Sekolah ditangguh seminggu.. Pakat tanya 

"Betoi ka cuti sekolah tambah seminggu lagi?"

Oh Rakyat Malaysia! Agak-agak kalau ada yang kata punca banjir diKelantan datangnya dari Selatan Thailand kerana kalau tengok atas peta Thailand duduk atas, Kelantan duduk bawah. Air dari atas jatuh ke bawah, mungkin ada juga yg percaya agaknya.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 04 Jan 2015 11:33 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KEMBALIKAN HAK RAKYAT KEPADA RAKYAT

Posted: 04 Jan 2015 11:00 PM PSTDengan rendah diri, kami rakyat Negeri Kelantan memohon sumbangan Kayu, Plywood & lain-lain keperluan daripada Taukey-taukey Balak di Negeri Kelantan & luar Negeri Kelantan untuk membina kediaman sementara bagi mangsa-mangsa banjir Negeri Kelantan yang telah kehilangan tempat tinggal setelah dihanyutkan arus deras dalam Bencana Banjir tempohari.

Kami percaya Taukey-taukey Balak sekelian telah mengaut untung yang bukan sedikit daripada hasil Balak yang diambil dari Negeri Kelantan & kami yakin, sumbangan yang bakal dibuat oleh para Taukey Balak sekelian sikit pun tidak akan merugikan perniagaan kalian.

Inilah masanya untuk Taukey-taukey Balak sekelian berkongsi keuntungan selain berzakat kepada Rakyat Negeri Kelantan yang ditimpa musibah.

Sekian lama kami Rakyat Marhaen Kasta Rnndah hanya melihat sahaja Taukey-taukey Balak sekelian mengaut untung atas perniagaan Kalian & kami Rakyat Kasta Rendah hanya menerima "kesan" kemusnahan hasil dari keuntungan yang dibuat kalian.

Untuk SEKALI SAHAJA dalam hidup, kami mohon supaya Taukey-taukey Balak sekelian "berkongsi" hasil bumi kami dengan mangsa-mangsa banjir supaya mangsa-mangsa banjir boleh memulakan kehidupan baru selepas ditimpa musibah.

Mohon tag, share & sebarkan supaya mendapat perhatian & simpati dari pihak-pihak yang berkenaan...

#kelantanmenangis

BACA DULU SEBELUM KOMEN

Posted: 04 Jan 2015 07:32 PM PSTSOP Pengurusan Bencana,Baca Dahulu Sebelum Komen.

1. Banyak Komentar - komentar NEGATIF daripada banyak pihak sama ada pihak yang berada di dalam Kerajaan mahupun di luar kerajaan yang menggesa Majlis Keselamatan Negara (MKN) menyemak kembali Standard Operation Procedure (SOP) Pengurusan Bencana digubal dan disemak semula.

2. Persoalan yang timbul, adakah mereka sudah membaca SOP berkenaan sehingga mereka merasakan bahawa SOP berkenaan adalah tidak BETUL dan perlu diSEMAK?

3. Dengan hanya melihat kepada tindak balas daripada kelemahan yang timbul dalam bencana yang bermagnitud besar, SOP dan penjaga SOP berkenaan terus dihentam .

4. MHS mahu bertanya kepada pihak yang berkenaan apakah NAMA SOP yang mereka hentam itu? Ternyata nama SOP pun mereka tidak tahu, tiba-tiba sahaja berlagak jaguh mengeluarkan komentar-komentar yang konon bagus di media-media baik arus perdana mahupun di media alternatif.

5. Perlu diingatkan kepada pihak yang menghentam itu, SOP hanyalah Skrip atau arahan-arahan bertulis, para pelakonnya adalah daripada semua pihak baik dari seluruh anggota Kerajaan mahupun anggota SWASTA yang dipilih semasa Skrip diCIPTA!

6. Persoalan, jika sesuatu drama / filem itu GAGAL, ia bukanlah kerana kegagalan Skrip, tetapi ia merupakan kegagalan para pelakon mereka yang GAGAL membawa watak lakonan seperti yang terdapat di dalam SKRIP berkenaan.

ARAHAN MKN 20 TIDAK PERLU TUBUHKAN AGENSI KERAJAAN YANG BARU KERANA MEMILIKNEGARAKAN ASET - ASET KEMENTERIAN/SWASTA SEDIA ADA!

7. SOP Pengurusan Bencana yang sempat MHS browse di Internet, secara dasarnya dan secara generalnya adalah Arahan MKN 20 yang ditandatangani oleh YAB PM.

8. Di dalam Buku Arahan berkenaan, MHS nampak penglibatan SEMUA pihak ditagih! Baik daripada Agensi Penyelamat Utama, Sokongan dan akhirnya pihak Swasta dan para NGO.

9. Peruntukan kewangan juga disentuh iaitu menggunapakai peruntukan kewangan sedia ada Kementerian / Jabatan yang terlibat.

10. Ini adalah satu pendekatan yang bijak apabila kita menggerakkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana di bawah 1 payung jawatankuasa baik di peringkat Daerah, Negeri mahupun pusat. Tidak perlu kita menubuhkan AGENSI KERAJAAN yang baru YANG MENELAN belanja Jutaan RM untuk Pengurusan Bencana!

11. MHS sarankan, mana-mana Pak Menteri, Ketua Jabatan kepada Jabatan yang tidak Berkaitan Bencana , Jurucakap Jabatan yang tidak Berkaitan Bencana serta barisan Pembangkang, janganlah kita menunjukkan kita ini terlalu Bodoh akalnya dengan mengeluarkan pandangan-pandangan dan cadangan-cadangan yang sememangnya jabatan berkenaan telah laksanakan.

12. Memang ada kelemahan dalam pengurusan bencana yang perlu diperbaiki tetapi BUKANNYA kita perlu revamp atau bina semua SOP / Skrip yang tidak bersalah!

13. Tanyalah balik kepada diri kita, adakah Agensi Penyelamat Utama seperti ATM, PDRM , BOMBA , JPAM malah JKM memberi komen negatif terhadap SOP/ Arahan MKN 20 berkenaan? Tidak ada bukan? Hal ini kerana mereka sangat mahir / faham akan SOP berkenaan yang kemudiannya menggunapakai SOP jabatan masing-masing dalam pengurusan bencana!

14. Yang banyak bising adalah daripada orang-orang yang tidak faham akan landskap pengurusan bencana secara menyeluruh! Mereka faham ikut apa yang mereka faham. Memang GAGAL lah!

-MHS selidik sebelum hentam sebab itu, MHS lambat bagi apa- apa pandangan sebab MHS perlu memandang dengan mata hati fikiran bukan dengan pandangan mata yang kosong!


MHS
www.myhomesoil.blogspot.com

ISU TNB: ANWAR MENGAMOK PEMIMPIN PAS LIDAH BERCABANG

Posted: 04 Jan 2015 06:08 AM PST

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim hari ini mere-tweet artikel tulisan Abdul Rahman Talib @ Tulang Besi di malaysiawaves.net bertajuk "Apabila Rakan Sejemaah PAS Jadi Corong Pembesar Musuh."

Dalam artikel itu, Tulang Besi mengkritik Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali (Ustaz Mohd Khairuddin At-Takiri) yang dilihat menyokong hujah Tenaga Nasional Berhad (TNB) berbanding dengan hujah Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa berkaitan dengan isu punca banjir di Kelantan.
"Dato Husam as PAS NP bangkitkan isu berkaitan dan minta TNB jawab. Lihat siapa tolong promote dan pertegaskan jawap b/p TNB.
"Tak habis-habis jadi juara pertahankan Kerajaan Umno.
"Ust Mohd Khairuddin At-Takiri ni lah ke hulu ke hilir cerita pasal wala' pasal ketaatan pasal ukhuwah tapi sanggup tikam sesama jemaah depan musuh.
"Ni lah manusia lidah bercabang, kelingking berkait telunjuk lurus.
Dalam facebook Ust Mohd Khairuddin hari ini beliau memetik kenyataan TNB sebagai menjawab tuduhan Husam berkaitan dengan isu banjir di Kelantan.
Kenyataan media TNB berkaitan isu tersebut yang turut disiarkan Harakahdaily adalah seperti berikut :
Berikut kenyataan penuh pihak Unit Komunikasi Korporat, TNB.
Empangan TNB bantu mengurangkan musibah banjir lebih besar
Terdapat berita di media sosial yang membuat tuduhan bahawa pembangunan Projek Hidroelektrik Hulu Terengganu (juga di kenali sebagai Projek Kenyir Dua) adalah punca banjir di Negeri Kelantan.
Antara tuduhannya termasuklah:
1. Limpahan air dari Projek ini menyebabkan kejadian banjir di Negeri Kelantan
2. Empangan di Projek ini pecah dan menyebabkan banjir di Negeri Kelantan
3. Kerja-kerja pembalakan di kawasan Projek telah menyebabkan kawasan tersebut gondol dan ini menjadi punca aliran air yang besar ke kawasan Malik Urai, Kuala Krai & seterusnya ke Kota Bahru.
4. Projek ini dilaksanakan secara rahsia
Pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) menafikan tuduhan ini dan ingin memberi penjelasan berdasarkan fakta-fakta berikut:
Projek Hidroelektrik Hulu Terengganu terletak di Daerah Hulu Terengganu, di kawasan hutan simpan Tembat, di bahagian hilir Tasik Kenyir. Ia melibatkan pembinaan dua empangan merintasi Sg. Terengganu (Empangan Puah) dan Sg. Tembat (Empangan Tembat) yang mengalir ke Tasik Kenyir.
Kawasan tadahan untuk Projek ini terletak di Negeri Terengganu dan dipisahkan dari Negeri Kelantan oleh banjaran gunung. Oleh hal yang demikian segala aliran air permukaan (surface run-off) mengalir ke arah kedua-dua sungai tersebut yang akhirnya akan menjadi Tasik Puah dan Tasik Tembat apabila Projek ini siap kelak.
Air dari Tasik Tembat akan disalurkan melalui terowong lencongan air ke Tasik Puah. Air ini akan digunakan untuk penjanaan di Stesen Permukaan Tembat (15MW) sebelum memasuki Tasik Puah. Air dari Tasik Puah pula akan disalurkan ke Stesen Bawah Tanah Puah (250MW). Selepas penjanaan air ini akan disalurkan melalui terowong aliran keluar ke Tasik Kenyir seperti Lakaran Rentas di bawah:

Pembinaan Empangan Puah telah selesai dan penakungan tasik telah dimulakan pada 1 Oktober 2014 manakala Empangan Tembat didalam proses pembinaan dan penakungan Tasik Tembat akan dimulakan pada Jun 2015. Projek ini akan tamat sepenuhnya pada April 2016 dengan keupayaan untuk menjana tenaga elektrik 265MW.
Lokasi pembinaan empangan-empangan tersebut dipilih untuk mengelakkan pembinaan empangan pelana (saddle dam) dan oleh itu segala pelepasan air adalah melalui Empangan Puah dan Empangan Tembat dimana air pelepasan akan mengalir di aliran asal Sg. Terengganu dan Sg. Tembat dan seterusnya mengalir masuk ke Tasik Kenyir. Adalah mustahil untuk air pelepasan dari kedua-dua empangan ini untuk merintasi banjaran gunung untuk memasuki Negeri Kelantan. Tiada pelepasan dari Tasik Puah dan perkara ini mustahil untuk dilaksanakan memandang paras air di Tasik Puah setakat 1 Januari 2015 masih dibawah paras pelepasan melalui pintu limpahan empangan.
Projek ini dilaksanakan selepas mendapat kelulusan dari Suruhanjaya Tenaga dan Kerajaan Negeri Terengganu. Ia tidak dilaksanakan secara rahsia. Malah upacara perasmian penakungan Tasik Puah telah dilaksanakan oleh YB Dato Seri DiRaja Mahdzir bin Khalid, Timbalan Menteri Tenaga, Teknoloji Hijau dan Air pada 1 Oktober 2014 dan upacara perasmian ini telah disiarkan di media massa. Manakala pihak TNB kerap mengadakan aktiviti dibawah program Tanggungjawab Sosial Korporat (Corporate Social Responsibility) untuk kebaikan penduduk tempatan.
Projek-projek hidroelektrik yang dilaksanakan oleh pihak TNB bukan hanya untuk tujuan penjanaan kuasa elektrik tetapi juga penebatan banjir. Proses penakungan Tasik Puah telah membantu mengurangkan kesan kemasukan air ke Tasik Kenyir dimana setakat 31 Disember 2014, air sebanyak 740,000 juta cubic meter ditahan oleh Empangan Puah.
Penerangan diatas dengan jelas menunjukan bahwa Projek ini tiada kaitan dengan peristiwa banjir di Negeri Kelantan, malah ia telah berkesan di dalam usaha penebatan banjir dengan mengurangkan kemasukan air ke Tasik Kenyir.

Panglima Perang Cyber

Posted: 04 Jan 2015 11:08 PM PST

Panglima Perang Cyber


Ahmad @Zahid_Hamidi tidak jamin Paul Phua – Peguam Shafee Abdullah - Utusan Online CC @NajibRazak @Malaysiakini @Tm_insider

Posted: 04 Jan 2015 04:38 PM PST


KUALA LUMPUR 3 Jan. – Surat daripada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat (AS) bukan satu tindakan untuk menjamin ahli judi profesional, Paul Wei Seng Phua (Paul Phua) yang ditahan di negara itu, sebaliknya dibuat atas permintaan peguam yang mewakili Paul Phua.

Muhammad Shafee Abdullah

Peguam terkemuka, Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah berkata, firma guamannya telah bekerjasama dengan firma guaman yang mewakili Paul Phua, Chesnoff & Schonfeld bagi memohon Menteri Dalam Negeri untuk mengeluarkan surat tentang pembabitan Paul Phua dalam kegiatan sebuah kongsi gelap bernama '14K Triad' di Malaysia.


"Pada 18 Disember 2014, Ahmad Zahid telah menghantar surat kepada Timbalan Pengarah FBI, Mark F. Giuliano yang mengesahkan Paul Phua bukan seorang ahli kongsi gelap 14K Triad dan kumpulan kongsi gelap itu juga tidak wujud di Malaysia.

"Walaupun tidak diminta, dalam surat itu juga, Ahmad Zahid menyatakan Paul Phua pernah beberapa kali membantu kerajaan Malaysia dalam perkara-perkara yang membabitkan isu keselamatan negara," 


katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Paul Phua serta anaknya, Darren Wai Kit Phua kini sedang dalam tahanan rumah di AS dan menghadapi pertuduhan di mahkamah negara itu atas kesalahan penghantaran maklumat pertaruhan dan menjalankan kegiatan perjudian tidak sah di Las Vegas semasa Piala Dunia 2014 lalu.


Paul Phua yang cukup terkenal dalam sirkit permainan poker profesional, pernah mengambil bahagian dalam kejohanan Big One For One Drop dalam Siri Poker Dunia 2012 dan menduduki tempat keenam dalam European Poker Tour Grand Final Monte Carlo‚ 100k Super High Roller 2014.


Menurut Muhammad Shafee, Ahmad Zahid telah diminta untuk mengeluarkan surat itu atas kedudukannya sebagai Menteri Dalam Negeri yang bertanggungjawab terhadap Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan mempunyai maklumat diperlukan.


"Sekiranya Ahmad Zahid tidak mengeluarkan surat itu sekalipun, kami boleh menggunakan saluran mahkamah untuk meminta maklumat tentang Paul Phua dikeluarkan. Saya ingin menegaskan yang Ahmad Zahid bukannya menjamin Paul Phua, sebaliknya hanya memberi maklum balas terhadap permintaan peguam," katanya.


Kata beliau, pihaknya amat kesal terhadap tindakan segelintir pihak yang mensensasikan isu surat tersebut seolah-olah Paul Phua mendapat layanan istimewa daripada Ahmad Zahid.


"Berhubung bantuan yang diberikan oleh Paul Phua kepada kerajaan Malaysia, itu tidak dapat saya ulas tetapi sudah tentu perkara tersebut maklumat sulit yang melibatkan keselamatan negara," katanya.


- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/mahkamah/ahmad-zahid-tidak-jamin-paul-phua-8211-peguam-1.44136#sthash.OU6F00ma.dpuf


Sent from my iPhone

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 04 Jan 2015 09:40 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


KEDAH AMBIL KEMBALI PULAU PINANG ??

Posted: 04 Jan 2015 07:05 PM PST

DAH KENA MACAMNI PUN TAKSUB LAGI..MASYAALLAH

Posted: 04 Jan 2015 01:10 PM PST

KALAU TAKDE FAKTA, JANGAN BANTAI MEMFITNAH .

Posted: 04 Jan 2015 05:33 AM PST

MENTALITI BENGAP TAKKAN PADAM.

Posted: 04 Jan 2015 12:50 AM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 04 Jan 2015 09:32 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Video Ini Mungkin Beri Sedikit Jawapan Punca Banjir Di Kelantan

Posted: 04 Jan 2015 04:30 PM PST


Benarkah Gambar Nik Aziz Tidak Terkena Selut Banjir?

Posted: 04 Jan 2015 08:55 AM PSTApa sebenarnya yang sedang berlaku? Moga ada pencerahan daripada orang agama tentang perkara ini. Video ini boleh dinilai sendiri oleh semua muslimin dan muslimat. Apa motif perakam video di atas sebenarnya? Sepatutnya membantu mangsa banjir, tetapi perkara lain pula yang "dibantu".


Bukti Anwar Memang Tidak Boleh Diharap

Posted: 03 Jan 2015 09:32 PM PSTtok gajah

Posted: 04 Jan 2015 09:20 PM PST

tok gajah


Tebang pokok seperti tiada undang-undang

Posted: 04 Jan 2015 09:40 AM PST

Shahidan akan bincang dengan Perdana Menteri, bagi membantu kerajaan negeri memulihkan kawasan hutan yang diteroka dan mengembalikan tanah rizab yang ditukar statusnya.

PARIT, 5 Januari:

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim menyelar kegiatan pembalakan haram yang tidak terkawal di Kelantan kerana ia merupakan faktor utama banjir besar berlaku baru-baru ini.

Menurutnya, program penanaman semula pokok perlu dilakukan bagi mengelak negeri itu dilanda banjir besar sekali lagi.

"Sekarang ini tebatan banjir tidak boleh selesaikan masalah, kita kena tanam semula pokok yang telah dimusnahkan di hutan yang telah diteroka.

"Di Kelantan, cara mereka tebang pokok macam negeri tidak ada undang-undang, jabatan yang patut jaga hutan tidak mengambil tindakan yang sepatutnya," katanya.

Beliau berkata sedemikian selepas melawat pusat pemindahan banjir di Sekolah Kebangsaan Padang Changkat di Parit, Perak yang menempatkan 108 mangsa daripada 38 keluarga setakat ini.

Shahidan berkata, beliau akan berbincang dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bagi membantu kerajaan negeri memulihkan kawasan hutan yang diteroka dan mengembalikan tanah rizab yang ditukar statusnya.

"Rizab hutan adalah rizab hutan, kawasan hutan adalah kawasan tadahan air. Jangan kita tebang pokok di kawasan tadahan air.

"Kita harus buat sesuatu dengan segera. Mereka yang lakukan pembalakan tidak kena apa-apa sedangkan rakyat Kelantan menderita dengan apa yang menimpa mereka," katanya.

Tambahnya, pihak yang terlibat dengan kegiatan pembalakan haram itu perlu dibawa ke muka pengadilan dan dikenakan tindakan undang-undang yang sewajarnya.

Pilihan Raya : Negeri Sarawak tambah 11 bahagian lagi

Posted: 04 Jan 2015 09:24 AM PST

SPR syor jumlah bahagian Pilihan Raya Negeri Sarawak ditambah 11

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengesyorkan jumlah Bahagian-Bahagian Pilihan Raya Negeri bagi Sarawak ditambah sebanyak 11 daripada 71 bahagian, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 82 bahagian.

Syor itu dibuat selaras dengan pindaan Undang-Undang dalam Perlembagaan Negeri Sarawak yang telah dikuatkuasakan pada 5 Disember 2014, demikian menurut Setiausaha SPR Datuk Abdul Ghani Salleh Ahad.

"Bagi maksud Kajian Semula Persempadanan Bahagian-Bahagian Pilihan Raya ini juga, terdapat pindaan nama kepada Bahagian-bahagian Pilihan Raya Persekutuan dan Bahagian-Bahagian Pilihan Raya Negeri," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Abdul Ghani menjelaskan butiran terperinci syor yang dicadangkan akan dinyatakan dalam Notis Persempadanan Semula yang akan disiarkan nanti.

"SPR akan mempamerkan Syor Kajian Semula Persempadanan Bahagian-Bahagian Pilihan Raya bagi Negeri Sarawak selama sebulan bermula 5 Januari (Isnin) hingga 4 Februari 2015 (Rabu) di tempat-tempat yang dinyatakan dalam Notis Persempadanan Semula yang disiarkan di akhbar-akhbar tempatan pada 5 Januari.

"Jumlah bilangan pemilih dalam Daftar Pemilih yang telah diperakukan dan diwartakan pada 30 April 2014 digunakan sebagai asas dalam penyediaan syor Kajian Semula Persempadanan ini," kata Abdul Ghani.

Beliau berkata, satu salinan syor-syor yang dicadangkan itu berserta peta Bahagian-bahagian Pilihan Raya Persekutuan dan Negeri bagi Sarawak juga akan dipamerkan untuk pemeriksaan orang ramai.

Pemeriksaan adalah semasa waktu pejabat pada mana-mana hari bekerja di tempat-tempat seperti yang dinyatakan dalam notis yang disiarkan.

Menurutnya lagi, untuk bantahan terhadap syor-syor tersebut hanya pihak-pihak yang dibenarkan oleh Perlembagaan Persekutuan boleh berbuat demikian.

Mereka ialah kerajaan negeri atau mana-mana pihak berkuasa tempatan yang keseluruhan atau sebahagian kawasannya termasuk dalam bahagian-bahagian pilihan raya yang tersentuh oleh syor itu.

Satu lagi pihak yang dibenarkan ialah seramai 100 orang atau lebih yang nama mereka ditunjukkan dalam daftar pemilih semasa bagi bahagian-bahagian pilihan raya berkenaan, kata Abdul Ghani.

Katanya, setiap representasi membantah syor-syor yang dicadangkan itu hendaklah dikemukakan secara bertulis kepada Pengarah Pilihan Raya Negeri Sarawak di Pejabat Pilihan Raya Negeri Sarawak, Tingkat 11, Bangunan Sultan Iskandar, Jalan Simpang Tiga, 93728 Kuching.

Representasi tersebut mestilah sampai kepada SPR di alamat berkenaan dalam masa sebulan dari tarikh penyiaran notis.

Tahun lepas media melaporkan Persidangan DUN Sarawak meluluskan rang undang-undang untuk menambah jumlah anggota DUN daripada 71 ketika ini.

Ia sekali gus menjadikan keseluruhan 82 kerusi DUN bakal dipertandingkan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang. - BERNAMA

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 04 Jan 2015 03:24 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Sultan murka aksi Hairul Azreen lamar Hanis Zalikha di pentas Gegar Vaganza

Posted: 04 Jan 2015 03:01 PM PST

Kejutan di konsert Gegar Vaganza apabila Hairul Azreen melamar Hanis Zalikha. Hanis yang pada ketika kelihatan serba salah dan kebingungan hanya memberi jawapan 'playsafe'.

Umum sudah mengetahui hubungan mereka berdua setelah sering memuatnaik aksi romantis di laman Instagram.

Tindakan tersebut mengundang pelbagai reaksi dari netizen a.k.a keyboard warrior. Ada yang beranggapan ianya perbuatan yang diluar norma masyarakat Melayu dan Islam. Namun masih ada yang menyokong dan terharu dengan tindakan Hairul.

Sultan Melaka tidak ketinggalan memberi komen ke atas insiden tersebut...Penyanyi lelaki popular nak tumbuk bapa sendiri

Posted: 04 Jan 2015 06:25 AM PST

KISAH artis lelaki tinggi lampai yang disiarkan dalam ruangan gosip sebuah akhbar mingguan yang dikatakan naik berang dengan bapanya disebabkan oleh hutangnya sendiri, buat kami musykil.

Maklumlah, artis itu yang berhutang, dia pula yang naik berang? Pelik pelik..

Memetik artikel terbabit, penyanyi lelaki yang dikatakan sering terkait dengan kontroversi itu telah meminjam wang dalam jumlah yang banyak daripada seorang lelaki.

Apabila tempoh pembayaran hutang tidak dilangsaikan artis berkenaan, maka si pemiutang terpaksa berjumpa dengan bapanya untuk menuntut wangnya semula.

Apa lagi, bapa penyanyi itu pun memarahi anaknya sebaik mengetahui jumlah wang yang dipinjamnya itu namun tak semena-mena, dia pula yang naik angin dan mula bergaduh besar dengan bapanya sampai nak bertumbuk!

Mujur ketika perbalahan berlaku, ada ahli keluarga lain yang tolong leraikan, kalau tak, tak tahulah apa untung nasib bapa artis ni, habis lunyai dikerjakan anaknya kot.

Kalaulah benar gosip ini, harap-harap si penyanyi terlibat segera insaf.

Kalau selama ini dia sentiasa diberikan peluang selepas cetus kontroversi, janganlah ingat selama-lamanya peminat boleh sabar dengan artis yang lebih banyak memperdengarkan kisah sensasinya daripada lagu baru seperti ini kan.. ops! - MYNEWSHUB.CC

Anak gadis ditemui separuh bogel dalam tandas penjara

Posted: 03 Jan 2015 06:16 PM PST

Manila: Seorang budak perempuan berusia lapan tahun diserang secara seksual dalam tandas penjara dalam kejadian yang menambahkan lagi kemarahan rakyat sebelum ini terhadap banduan yang hidup seperti 'raja' dengan bar penari bogel dan jakuzi yang disediakan dalam tahanan.

Pegawai penjara melaporkan, kejadian berlaku ketika mangsa melawat bapanya yang juga banduan di penjara Bilibid di pinggir bandar Manila pada Hari Tahun Baru. Kanak-kanak itu ditemui terbaring di atas lantai dalam keadaan separuh bogel dengan tali dibelit di lehernya. Bagaimanapun, laporan awal perubatan menunjukkan tiada kesan rogol.

Jurucakap presiden Abigail Valte berkata: "Kejadian membabitkan kanak-kanak berusia lapan tahun itu amat menjijikkan."

Setiausaha Kehakiman Leila de Lima pula berkata, banduan yang melakukan perbuatan itu mengaku menyerang mangsa dan bakal didakwa tidak lama lagi.

"Dia menyebabkan mangsa tidak sedarkan diri sebelum mencekiknya dengan niat merogolnya," katanya.

Kejadian itu hanya tiga minggu selepas polis menyerbu penjara berkenaan dan menemui dadah, wang serta senjata malah juga patung seks, bar penari bogel dan jakuzi dalam 'vila berhawa dingin' yang dibina untuk ketua penjenayah.

"Kami amat terkejut dan berang. Kami muak dengan sistem sedia ada," kata pengerusi Sukarelawan Menentang Jenayah dan Rasuah, Dante Jimenez.

Dia menggesa Presiden Benigno Aquino merombak sistem penjara dan memindahkan Bilibid ke sebuah pulau, sama seperti penjara dengan kawalan penuh di Alcatraz di Amerika Syarikat satu ketika dulu.

"Mereka sepatutnya dikelilingi jerung dan buaya," katanya.

Sementara itu, Abigail berkata, kerajaan sedang mengambil langkah untuk menyekat segala perbuatan jenayah di penjara itu.

Bilibid yang juga penjara paling besar Filipina, terkenal dengan kesesakan banduan dan keadaan yang teruk. Ia dibina untuk menempatkan 8,900 banduan tetapi kini jumlah itu jauh menjangkau 23,000. - Agensi

Kurung, perkosa pelancong Jepun tiga minggu

Posted: 03 Jan 2015 05:01 PM PST

Patna (India): Dua beradik ditahan kerana didakwa mengurung dan merogol seorang pelancong Jepun berusia 22 tahun selama tiga minggu berhampiran lokasi paling suci penganut Buddha di Bodh Gaya.

Timbalan Superintendan Polis Alok Kumar Singh berkata, siasatan menunjukkan pelancong itu diculik selepas diacukan senjata api dan dikurung di dalam bilik bawah tanay berhampiran Bodh Gaya.

"Mangsa yang semakin lemah kerana diseksa begitu lama dibawa ke Gaya untuk rawatan perubatan pada 20 Disember lalu.

"Ketika itu dia melarikan diri dan mendapat bantuan pelancong Jepun lain yang membawanya ke konsulat Jepun di Kolkata," katanya.

Menurutnya, Sajid Khan, 32, dan adiknya Jawed berusia 25 tahun ditangkap kelmarin.

"Mereka disiasat kerana mengurung dan merogol pelajar Jepun itu," katanya.

Mangsa datang dari Kolkata untuk melawat kompleks Bodh Gaya yang terletak 110 kilometer dari Patna. - AFP

Cucu Tok Selampit

Posted: 04 Jan 2015 01:36 PM PST

Cucu Tok Selampit


Video Khurafat Gambar TG Nik Aziz Tidak Dijamah Lumpur Tersebar

Posted: 04 Jan 2015 06:07 AM PST


MasyaAllah, sampai begitu sekali dipuja, disanjung oleh pengikut-pengikut Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat apabila dikatakan gambarnya yang tergantung di dinding di sebuah Taska Pasti Sungai Ram, tidak terjejas akibat lumpur walapun dikatakan Taksa Pasti berkenaan tengelam hingga ke bumbung. Baca posting di dalam laman sosial Facebook seperti di atas dan komen-komennya. Video pula boleh ditonton di bawah.

CTS tidak mahu memikirkan kebenaran cerita berkenaan, cumanya agak terkejut dengan keletah peminat dan pengikut Tuan Guru berkenaan. Pendapat CTS senang sahaja, kalau keramat atau karamah sangat Tuan Guru PAS ini tidaklah perlu beliau berulang-alik ke hospital akibat menderita penyakit yang ditanggungnya. Janganlah berlebihan apabila mengambarkan kecintaan dan penghormatan kepada seseorang. Hati-hatilah dengan perangkaap syirik. CTS setuju dengan pendapat Ustaz Fathul Bari seperti di bawah:


Tiada ulasan:

Catat Ulasan