Sabtu, 10 Januari 2015

Barisan Nasional

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 10 Jan 2015 11:18 AM PST

PEJUANG BANGSA


BILA RAFIZI PERLEKEH BLOGGER PR TAK CERDIK UNTUK KENAKAN BN ISU MINYAK

Posted: 09 Jan 2015 08:30 PM PST


Rafizi bersama Rakyat atau peniaga minyak ??

Itu persoalan dikalangan rakyat tentang tindakan Rafizi U TURN  yang sokong peniaga minyak dengan menghentam kerajaan yang melakukan kaedah apungan bulan menentukan harga minyak .

Malah blogger PR Ameno World  sendiri menghentam Rafizi dengan menyindir  " Selamatkan station minyak ialah perjuangan Rafizi kini "


Selain itu , ke mana cakap dan janji  kempen  Rafizi jika harga minyak turun maka harga barang akan turun ?

Mengapa Rafizi tak desak peniaga2 turunkan harga barang ??  Maknanya dia memang kaki kencing rakyat pada PRU13 lalu .


NEPOTISME DINASTI LIM , ISTERI GUAN ENG DIBERI JAWATAN DEWAN PERNIAGAAN CINA P.PINANG

Posted: 09 Jan 2015 07:22 PM PST Isteri Ketua Menteri Pulau Pinang, Betty Chew Gek Cheng diberi jawatan sebagai Ketua Bahagian untuk Perkhidmatan Harta, Perdagangan Pembangunan Hartanah, Pembinaan dan Jawatankuasa Pengurusan Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang, lapor R Ed Mikael
Betty Chew adalah isteri Lim Guan Eng yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Laksamana, Melaka.


"Dan suami Betty Chew iaitu Ketua Menteri Pulau Pinang ini juga merupakan Pengerusi Hal Ehwal Tanah dan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Negeri.
"Kini isu tanah dimonopoli sepenuhnya oleh keluarga Lim Guan Eng. Jika ini dilakukan oleh pemimpin BN, maka namanya nepotisme. Jika ini dilakukan oleh PR, namanya entah apa, saya pun tidak tahu,' ulas R Ed Mikael.
Menurut R Ed Mikael, Dewan Perdagangan Cina Pulau Pinang (PCCC) adalah sekutu rapat Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng
"Pengerusi PCCC adalah Tan Sri Tan Kok Ping, salah seorang Pengarah syarikat yang bertanggungjawab dalam soal pembersihan tanah haram atau skandal "Botak Hill" yang juga merupakan sekutu rapat Lim Guan Eng,"ulasnya lagi.
Iszuree Ibrahim
Sementara itu, Antarapos melaporkan Bendahari PAS Pulau Pinang Iszuree Ibrahim tidak dilantik semula sebagai anggota Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) yang diumumkan kerajaan negeri pimpinan DAP itu hari ini.
Bagi menggantikan Iszuree yang sebelum ini disingkir daripada semua jawatan Jawatankuasa Tetap MPPP, kerajaan negeri mengumumkan pelantikan Yang Dipertua PAS Tanjung Yacoob Omar.
Exco Kerajaan Tempatan, Kawalan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri Chow Kon Yeow ketika mengumumkan barisan baharu anggota majlis bagi tempoh 1 Jan hingga 31 Dis tahun ini bagaimanapun tidak menyatakan sebab Iszuree tidak dilantik semula sebagai anggota majlis MPPP.
Turut hadir pada sidang akhbar mengumumkan pelantikan anggota majlis MPPP dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) itu ialah Ketua Menteri Lim Guan Eng.
Iszuree dilapor disingkir daripada semua jawatankuasa tetap MPPP berikutan ucapan dasarnya pada Muktamar Tahunan PAS ke-60 di Batu Pahat, Johor Bahru yang mengkritik kerajaan negeri berhubung isu dasar perumahan.
Chow berkata, selain Iszuree, lima lagi anggota majlis MPPP sebelum ini juga tidak disambung perkhidmatan iaitu Tay Leong Seng, Mohd Hariszuan Jaharudin, Muhammad Sabri Md Osman, Aidi Akhbal Mohd Zainon dan Mohd Foaz Hamid.
"Enam muka baharu yang dilantik ialah Goh Choon Keong dan Syerleena Abdul Rashid daripada DAP, Felix Ooi Keat Hin (PKR), Yaacob (PAS) dan dua daripada Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) iaitu Sha'ari Md Salleh dan Mohamed Yusoff Mohamed Noor," katanya.
Beliau berkata, senarai anggota baharu majlis iaitu 10 daripada DAP, lapan PKR, dua PAS dan empat NGO itu telah mendapat persetujuan daripada semua parti dalam Pakatan Rakyat.
Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang Mohamad Sabu enggan memberi komen ketika diminta mengulas penyingkiran Iszuree Ibrahim.
"No komen, tiada komen apa-apa lagi. No komen!," katanya kepada Antarapos

sumber : AIDC

MOA BUAT PASAR TANI KHAS BANTU MANGSA BANJIR NIKMATI HARGA MURAH @IsmailSabri60 @NajibRazak

Posted: 09 Jan 2015 06:17 PM PST


MOA dan Menteri  Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob terus mengambil langkah proaktif  bagi mengekang kenaikan harga bahan makanan seperti sayur ,ayam pasca banjir di negeri yang terlibat . 

Sebanyak 51 kawasan Parlimen terlibat banjir akan menikmati harga murah 20 - 30 %  berbanding harga pasaran  dan antara jenis barang ialah sayur , ikan , telus , ayam dan beras.

Pastinya peniaga2 dan pemborong tak beretika ini bengang dengan tindakan MOA menggunakan cara Pasar Tani Khas Pasca Banjir membantu mangsa2 banjir.


Selain itu , peniaga hasil tani yang terlibat dengan banjir baru-baru ini boleh memohon pinjaman khas berjumlah RM10,000 untuk memulakan semula peniagaan mereka
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pinjaman itu diberikan menerusi Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN Nasional) dan semua permohonan akan diproses secara 'laluan khas' untuk mempercepatkan kelulusan.
"Kita faham bahawa walaupun sebahagian pasar tani dibuka semula, tetapi masih ada peniaga menghadapi kesukaran untuk memulakan perniagaan kerana peralatan dan barang niaga musnah dalam banjir," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Pasar Tani Khas Pasca Banjir di Pasar Tani Lurah Semantan di sini, semalam.
Beliau berkata, selain itu Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) juga memberi bantuan sebanyak RM1,000 dalam bentuk pakaian, khemah dan meja perniagaan kepada peniaga pasar tani untuk meringankan beban mereka.
Ismail Sabri berkata sehingga kini, sebanyak 38 pasar tani tidak beroperasi akibat banjir, namun jumlah kerugiannya masih tidak diketahui kerana terdapat kawasan yang masih belum pulih.
Mengenai pasar khas pasca banjir itu, Ismail Sabri berkata ia merupakan inisiatif kementerian untuk membantu rakyat di kawasan terlibat banjir mendapatkan barangan makanan pada harga 18 hingga 60 peratus lebih murah berbanding pasaran biasa.
"Ini kerana barangan itu dijual secara terus oleh agensi di bawah kementerian sebagai contoh, jualan sayur dikendalikan FAMA, ikan oleh Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM)), ayam dan telur oleh Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)," katanya.

Menurutnya belian atas barangan juga dihadkan iaitu tiga kilogram untuk ikan dan sayur, selain satu sarang telur untuk seorang pembeli bagi mengelakkan barangan itu dibeli oleh pemborong.
Katanya, pasar tani khas pasca banjir itu akan dibuka di 51 kawasan di 20 daerah di negeri terjejas banjir seperti Kelantan, Terengganu, serta Pahang, dan akan beroperasi sehingga harga barang di kawasan terjejas banjir kembali stabil.
Beliau berkata untuk permulaan, pasar tani khas ini akan beroperasi sehari dalam seminggu, namun akan dibuka lebih kerap jika mendapat sambutan.
Peniaga lain yang berminat menyertai pasar tani khas ini atas dasar tanggungjawab dengan syarat sanggup memberikan diskaun atas barangan dijual, katanya. — Bernamabumiyang

Posted: 10 Jan 2015 03:31 AM PST

bumiyang


Siapa Toughut Yang Tolak Perpaduan Tetapi Berselinding Disebalik Hudud Yang X Dijalankan???

Posted: 07 Jan 2015 08:50 PM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 10 Jan 2015 01:49 AM PST

Taipingmali (tm)


Rafizi Ramli Yang Sakit Mental

Posted: 09 Jan 2015 09:14 PM PSTAhli Parlimen Pandan dan Naib Presiden PKR sah seorang yang sakit mental oleh itu beliau diharapkan dapat merujuk ke mana-mana hospital untuk berjumpa pakar psikologi untuk rawatan dan pemulihan.

Kita semua tahu dia adalah hero rakyat kepada penyokong pas, pkr dan dap. Oleh kerana perjuangannya yang lantang dan keras menghentam kerajaan, dia dipilih untuk bertanding di Parlimen Pandan dan berjaya menewaskan calon MCA yang mempunyai masalah dalaman. Akan tetapi sayang seribu kali sayang sama seperti bos nya dia juga mengidap penyakit busuk hati yang sukar diubat dengan perubatan moden.

Bermacam-macam kempen dirancang oleh Rafizi untuk melemahkan pentadbiran kerajaan. Antaranya kempen turunkan harga kereta, menjahanamkan projek ternakan lembu oleh keluarga Ketua Wanita Umno. Kempen turunkan harga minyak dan lain-lain lagi.

Paling melucukan ialah isu penurunan harga minyak bahan api kenderaan iaitu petrol dan diesel. Rafizi mahu bahan api diturunkan kepada RM 1.90, tetapi apabila kerajaan mengarahkan harga bahan api turun ke RM1. 91, menyebabkan Rafizi meroyan.

Rafizi hilang akal, akhirnya menuduh kerajaan tidak berlaku adil kepada pengusaha stesen minyak, kata Rafizi mekanisme penetapan harga tidak adil kepada peniaga.

Dalam blog beliau bertarikh 7 Januari 2015 Rafizi menulis "sistem harga minyak memangsakan pengusaha stesen minyak."

Untuk menutup kebodohan, di akhir penulisannya menulis, " penetapan harga minyak dibuat secara tergopoh gapah dan merugikan rakyat dan pengusaha stesen minyak."

Tak kah bodohnyanya?

The Unspinners

Posted: 09 Jan 2015 11:33 PM PST

The Unspinners


Nurul ... Nurul ... Dulu fitnah Raja Nong Chik, ngaku futnah NFCorp

Posted: 09 Jan 2015 09:02 PM PST


Nurul reckless and irresponsible. NFCorp sues.

Nurul-Izzah

The High Court of Kuala Lumpur today heard how reckless and irresponsible MP Nurul Izzah Anwar had been to lend credence to defamatory remarks delivered by PKR strategy director Rafizi Ramli at a news conference.

"Nurul ought to know that as a political figure, her words would carry weight with the members of the public and therefore, she ought to have been responsible and accountable."

In his testimony before Judge Datuk Hue Siew Kheng, NFCorp chairman Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail testified that Nurul Izzah Anwar and her political party Parti Keadilan Rakyat (PKR) of having made defamatory remarks and statements at a news conference on 7 March 2012 at PKR headquarters.

Nurul together with PKR Strategy Director Rafizi Ramli and its wanita chief Zuraida Kamaruddin had presided at the news conference in which the defendants had alleged that NFC funds and which they meant public funds, had been used to purchase eight KL Eco City office properties in Bangsar at the peril of a government deposit placed at Public Bank Berhad.

The court was shown the two video news clips from Internet news portal MKiniDotCom of the press conference held by the Defendants in which the defamation and slanders were explicitly made.

The suit is between National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp) and its chairman Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail (Plaintiffs) against Lembah Pantai MP and PKR vice president Nurul Izzah Anwar and Parti Keadilan Rakyat represented by its secretary-general Datuk Saifudin Nasution (Defendants).

The defendants had alleged that Datuk Salleh was not credit worthy and had leveraged his borrowings on the government deposit of RM72 million.

Datuk Salleh testified and clarified that at the onset, no loans had been taken using NFCorp funds nor leveraged to have put a government loan deposit in jeopardy.

Nurul had relied on false statements made by Rafizi Ramli (now the Secretary General of PKR) in which Datuk Salleh added, "was politically motivated and targeted against his wife who was a minister at that material time leading to her ultimate resignation."

Datuk Salleh said Nurul by her statements made at that press conference acknowledging the details of the disclosure by her counterpart Rafizi and giving credence to it, had caused irreparable damage to his reputation, credibility and standing, and which led to the collapse of the businesses of NFCorp and its related companies.

"I verily believe that the main motivation of why PKR was so actively involved and orchestrated this entire fiasco was mainly in preparation for the general elections held in 2013. Rafizi and indeed the second defendant held nothing back in their pursuit to destroy me and the second plaintiff and its related companies.

The press release, the oral media statements and the disclosure of confidential banking information by the defendants had convinced the media to write and publish adversely of the plaintiffs, said Datuk Salleh.

This resulted in immense public outrage arising from the subsequent news reports on the Internet news portals, mainstream newspapers, radio and television, blogs and tweets, all of which alarmed the government and authorities.

This, he said, resulted in his wife Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil resigning from her federal cabinet position, in him being charged in court five days later, his funds and assets seized and frozen by the authorities, and his entire businesses crippled and collapsed.

"Rafizi Ramli had claimed that I had difficulty in repaying my loans from March 2011. How can that be when the sale and purchase agreements for the eight KL Eco City properties were only signed in December 2011. No bank would provide for any loans prior to the SPAs being signed."

"Rafizi lied, distorted and misrepresented the confidential banking information he had obtained and verified from the bank to authenticate his press release and media statements. Nurul underscored these said disclosures to further slander the plaintiffs."

Datuk Salleh added that the purchase of properties at KL Eco City was private and had nothing to do with NFC the project or NFCorp the company.

The court was also told that the Defendants assumption and presumption that NFCorp had been fully funded by the Government was absolutely wrong.

NFCorp, Datuk Salleh said, had taken a RM250 million loan to operate the business and not as claimed by Nurul, "dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia."

The court was also briefed that NFCorp was established as the integrator of the National Feedlot Centre (NFC) to fulfill the government's policy to meet the objectives of the National Meat Policy (Ruminant Sector) 2006. NFC is a Government High Impact project, and NFCorp was established as a public-private sector collaboration with the Government where an Implementation Agreement was drawn up and executed between the second plaintiff and the government of Malaysia to meet the objectives of the national meat policy.

At the outset, the Defendants had alleged that the plaintiffs were "in a mess". They had taken the Auditor General's Audit Report of 2010 and abused it by lying, distorting and misrepresenting the information by the Auditor General to the media, government and general public.

Auditor General Tan Sri Dato' Setia Ambrin Buang in a press statement and in a letter to NFCorp on 25 January 2012, had clarified that the Jabatan Audit Negara did not audit private limited companies.

Tan Sri Ambrin said NFCorp was never audited by his department. He also underscored the fact that he had never said NFCorp was "in a mess".

The court was shown the key points of the letter in which it was stated,

"Perkara yang menjadi fokus utama pengauditan prestasi yang dijalankan oleh JAN ialah pencapaian projek Pusat Fidlot Nasional (PFN) sejak penubuhannya pada tahun 2006 dan bukannya National Feedlot Corporation Sdn. Bhd. (NFCorp) sebagai sebuah syarikat."

"NFCorp adalah syarikat yang berdaftar di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia di mana Kementerian Kewangan Diperbadankan memegang satu golden share bernilai RM1. Manakala modal berbayar berjumlah RM1.11 juta telah disumbangkan oleh Agroscience Industries Sdn. Bhd."

"Jika dibaca keseluruhan LKAN 2010 itu, tidak ada pun disebut perkataan-perkataan seperti kucar-kacir, 'in a mess' atau pun penyelewengan. Perkataan ini digunakan oleh pihak-pihak lain di luar kawalan Jabatan Audit Negara. Perkara ini telah saya jelaskan dalam kenyataan akhbar saya pada 25 Januari 2012."
The trial continues Wednesday when Datuk Salleh is expected to be recalled to the stand to testify on the financial performance of NFCorp.

-----------------

Ketika bayi, Rafizi tak dapat susu ibu, hanya susu tetek lembu

Posted: 09 Jan 2015 05:52 AM PST

Bila dewasa, bodoh macam lembu.

Masak kau Rafizi kes NFC. Padan statement dia meracau.

Sekejap mintak ....


Kemudian tu, mintak ...


Apabenda ko ni ....


Sampai blogger Ameno World pun kata dia pelik. Jawabnya nak mintak kurangkan cukai.

Bukan cam gitu caranya.

Dari kau sibuk mintak cukai turun, mintak tutjnkan harga barang dari peniaga cina DAP.Perjuanglah sekali ....


Sosial Media tak caya lagi Nga Kor Meng si Raja Balak

Posted: 09 Jan 2015 01:30 AM PST
Belantan

Posted: 09 Jan 2015 11:03 PM PST

Belantan

Belantan


Jumpa ekor QZ8501
di dasar Laut Jawa?

Posted: 09 Jan 2015 04:28 AM PST

Inilah bahagian ekor pesawat AirAsia QZ8501 yang ditemukan oleh Pasukan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas) di dasar Laut Jawa kira-kira 30 kilometer dari lokasi terakhir pesawat tersebut.

JAKARTA - Pasukan mencari dan menyelamat hari ini berjaya me­nemukan ekor pesawat Air­Asia QZ8501 di dasar Laut Jawa kira-kira 30 kilometer dari lokasi terakhir pesawat tersebut.

Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas) berkata, penemuan tersebut merupakan kejayaan yang ditunggu oleh pasukan penyiasat dalam mencari alat perakam data penerbangan atau kotak hitam.

"Kami menemui ekor pesawat yang merupakan sasaran utama kami.

"Ekor pesawat itu ditemui oleh pasukan penyelam selepas dikesan oleh peralatan dasar laut yang mempunyai kelengkapan sistem sonar," kata Ketua Basarnas, Bambang Soelistyo pada sidang media, di sini hari ini.


Beliau berkata, pasukan penyelam itu kini berusaha mencari kotak hitam, yang mampu membantu dalam mencari punca kejadian tersebut.

"Mencari ekor pesawat adalah penting kerana alat perakam perbualan kokpit dan perakam data ber­ada di bahagian belakang pesawat itu," katanya.

Laman web detik.com melaporkan, ekor pesawat itu ditemukan dalam keada­an terbalik dan terbenam dalam lumpur.

Sehingga hari ini, hanya 40 daripada 162 mayat penumpang pesawat Airbus A320-200 itu berjaya ditemukan.

Angin kencang dan ombak besar pula menghalang usaha penyelam untuk ke loikasi objek-objek besar di dasar laut yang dikesan melalui sonar. – Reuters

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 09 Jan 2015 11:02 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ISTERI GUAN ENG DILANTIK, BENDAHARI PAS DIPECAT

Posted: 09 Jan 2015 04:40 AM PST

Isteri Ketua Menteri Pulau Pinang, Betty Chew Gek Cheng diberi jawatan sebagai Ketua Bahagian untuk Perkhidmatan Harta, Perdagangan Pembangunan Hartanah, Pembinaan dan Jawatankuasa Pengurusan Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang, lapor R Ed Mikael
Betty Chew adalah isteri Lim Guan Eng yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Laksamana, Melaka.
"Dan suami Betty Chew iaitu Ketua Menteri Pulau Pinang ini juga merupakan Pengerusi Hal Ehwal Tanah dan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Negeri.
"Kini isu tanah dimonopoli sepenuhnya oleh keluarga Lim Guan Eng. Jika ini dilakukan oleh pemimpin BN, maka namanya nepotisme. Jika ini dilakukan oleh PR, namanya entah apa, saya pun tidak tahu,' ulas R Ed Mikael.
Menurut R Ed Mikael, Dewan Perdagangan Cina Pulau Pinang (PCCC) adalah sekutu rapat Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng
"Pengerusi PCCC adalah Tan Sri Tan Kok Ping, salah seorang Pengarah syarikat yang bertanggungjawab dalam soal pembersihan tanah haram atau skandal "Botak Hill" yang juga merupakan sekutu rapat Lim Guan Eng,"ulasnya lagi.
Sementara itu, Antarapos melaporkan Bendahari PAS Pulau Pinang Iszuree Ibrahim tidak dilantik semula sebagai anggota Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) yang diumumkan kerajaan negeri pimpinan DAP itu hari ini.
Bagi menggantikan Iszuree yang sebelum ini disingkir daripada semua jawatan Jawatankuasa Tetap MPPP, kerajaan negeri mengumumkan pelantikan Yang Dipertua PAS Tanjung Yacoob Omar.
Exco Kerajaan Tempatan, Kawalan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri Chow Kon Yeow ketika mengumumkan barisan baharu anggota majlis bagi tempoh 1 Jan hingga 31 Dis tahun ini bagaimanapun tidak menyatakan sebab Iszuree tidak dilantik semula sebagai anggota majlis MPPP.
Turut hadir pada sidang akhbar mengumumkan pelantikan anggota majlis MPPP dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) itu ialah Ketua Menteri Lim Guan Eng.
Iszuree dilapor disingkir daripada semua jawatankuasa tetap MPPP berikutan ucapan dasarnya pada Muktamar Tahunan PAS ke-60 di Batu Pahat, Johor Bahru yang mengkritik kerajaan negeri berhubung isu dasar perumahan.
Chow berkata, selain Iszuree, lima lagi anggota majlis MPPP sebelum ini juga tidak disambung perkhidmatan iaitu Tay Leong Seng, Mohd Hariszuan Jaharudin, Muhammad Sabri Md Osman, Aidi Akhbal Mohd Zainon dan Mohd Foaz Hamid.
"Enam muka baharu yang dilantik ialah Goh Choon Keong dan Syerleena Abdul Rashid daripada DAP, Felix Ooi Keat Hin (PKR), Yaacob (PAS) dan dua daripada Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) iaitu Sha'ari Md Salleh dan Mohamed Yusoff Mohamed Noor," katanya.
Beliau berkata, senarai anggota baharu majlis iaitu 10 daripada DAP, lapan PKR, dua PAS dan empat NGO itu telah mendapat persetujuan daripada semua parti dalam Pakatan Rakyat.
Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang Mohamad Sabu enggan memberi komen ketika diminta mengulas penyingkiran Iszuree Ibrahim.
"No komen, tiada komen apa-apa lagi. No komen!," katanya kepada Antarapos.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 09 Jan 2015 09:43 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Pihak Berkuasa Perlu Siasat Tulisan Lawyer Anwar Ini

Posted: 09 Jan 2015 06:38 AM PST

tok gajah

Posted: 09 Jan 2015 09:21 PM PST

tok gajah


Peristiwa keganasan di Paris........apa pencetus nya?

Posted: 09 Jan 2015 08:20 PM PST

Charlie Hebdo: Antara ekstrem dan sensiviti
Oleh Abu Qalam al-Seriani
Masakan pokok bergoyang jika bukan kerana ada ribut. Sikap ekstrem juga tidak mungkin timbul tanpa sebab atau penyebab yang tidak kurang melampaunya. Sebab itu teori logik dan mantiq menyatakan, setiap sesuatu ada pemula atau asbabnya. Seperti 1 + 1 = 2 atau 1 + 1 = 11.

Juga tidak sukar untuk memahami, dan tidak perlu menelaah banyak-banyak buku untuk memahami apakah yang menjadi punca kepada serangan ke atas akhbar mingguan Charlie Hebdo beberapa hari lepas, yang natijahnya 12 nyawa, termasuk empat kartunis.

Berlakunya kematian dalam hal ini memang suatu yang menyedihkan dan dikesali, apatah lagi betapa tragis dan kejamnya cara pembunuhan itu dilakukan. Kenapa perlu ada pertumpahan darah, dan rentetan daripada peristiwa ini yang sebenarnya tidak memberikan sebarang kebaikan kepada kerukunan hidup bermasyarakat dan beragama dalam dunia moden yang kepelbagaian.

Fanatisme akan melahirkan fanatisme, perilaku ekstrem membuahkan tindak balas melampau. Banyak yang boleh dipelajari daripada peristiwa di Paris ini, iaitu tentang hidup dan kerukunan, hubungan antara kaum dan agama yang perlu dijaga dan ditertib.


Soal agama dan kepercayaan, kaum dan adat bukan soal yang boleh dipandang mudah dan dipelekeh. Di dalamnya, ada bom jangka yang boleh secara tiba-tiba muncul dan meledak. Agama dan kepercayaan adalah isu sensitif yang tidak boleh dibuat mainan apatah lagi jika sehingga ke tahap menghina dan mengaib.

Ambillah peristiwa ini sebagai ingatan, peringatan, seperti yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan. Sebab itu juga apabila sesuatu hal yang kita langkaui sempadan dan garis pemisahnya, maka bersedialah untuk natijahnya.

Charlie Hebdo dalam penerbitannya menjunjung secara mutlak kebebasan akhbar dan media yang menjadi puncak tertinggi, lebih tinggi daripada segala perkara yang lain. Itulah hasil daripada liberalisme yang membenih dan tumbuh sekitar 400-500 tahun lalu di Perancis.

Tetapikah apakah wajar menggunakan hak dan kebebasan bersuara dan media untuk sewenang-wenangnya menyentuh agama lain, kepercayaan lain? Orang yang menganut pemikiran hak individu dan kebebasan media sebagai paramount pasti akan mengatakan, ya.

Selepas melihat beberapa karikatur dalam penerbitannya, boleh difahami kemarahan yang membawa kepada serangan itu, apatah lagi karikatur itu secara terang-terangan menyentuh Nabi Muhammad SAW, iaitu junjung besar umat Islam. Tidak ada manusia yang waras, terutamanya umat Islam yang boleh menatap karikatur penerbitan ini tanpa menzahirkan kemarahan, atau rasa tidak senang.

Apakah perlunya sekumpulan manusia asing memperkatakan perihal agama orang lain dengan cara yang amat menghina dan aib seperti Charlie Hebdo perlakukan kepada umat dan agama Islam. Jika ia bukan provokasi pun, ia menunjukkan si pelaku merupakan orang yang bersikap pelampau dan ektrem sehingga menyalahgunakan kebebasan media dan bersuara.

Kalau berani sentuh, maka tanggunglah akibatnya. Kenyataan ini mungkin ekstrem, tetapi ini peringatan supaya dalam hidup seharian perlunya mengenal batas dan sempadan.

Ulasan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa penerbitan satira ini mencetuskan provokasi memang benar. Sebab, atas alasan apa sekali pun mereka tidak ada hak dan keperluan pun menyentuh mengenai Islam. Apatah lagi provokasi melalui beberapa karikatur yang menjadi paparan muka depannya amat menyakitkan hati umat Islam, sebenar-benarnya.

Tidak mengejutkan juga jika ada segelintir yang marah, dan marah tidak boleh dibendung membawa kepada mengambil tindakan dengan cara mereka sendiri. Ya, tindakan mereka tidak akan menyelesaikan masalah kerana ia menambahkan kekalutan dan ketakutan. Imej Islam sendiri pun tidak boleh dipulihkan di kalangan orang yang memandang negatif dan syak terhadap Islam.

Orang yang sengaja bermain dengan api, lambat-laun api yang dimainkan itu yang membakar diri sendiri, maka itu yang terjadi. Darah yang ditumpahkan dikatakan sebagai akibat perbuatan anarki dan pengganas, tetapi amat malang, segala perihal dan perilaku yang membawa kepada kejadian tidak pernah mahu dipeduli dan direnung secara jujur dan terbuka.


Cara paling mudah adalah dengan meletakkan salah kepada pelaku kepada kejadian serangan, dan juga membuat suatu jaringan umum bahawa Islam membawa fahaman ekstrem.

Orang selalu kata, kalau hendak dihormati, maka hormati dulu orang lain, maka kalau mencela orang lain, mencetus marah orang lain, maka balasan buruklah yang dapat.

Amat mudah untuk menuduh orang lain, manusia lain sebagai pelampau atau ekstrem, tetapi perlu diingat pada sebatang jari yang menunjuk orang lain, ada empat lagi yang menunjuk balik kepada si penunjuk.

Serangan ke atas Charlie Hebdo sepatutnya menjadi pengajaran kepada umat Islam dan juga rakyat Malaysia seluruhnya. Ada sempadan yang tidak tertulis yang perlu diketahui, jika diterjah atau diceroboh, ia seperti perbuatan sengaja menempah bala. - FMT

Artikel Penuh: http://bm.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=234312:charlie-hebdo-antara-ekstrem-dan-sensiviti&Itemid=2#ixzz3ONRyZoA3
Follow us: @MsiaChronicle on Twitter

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 09 Jan 2015 09:10 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


ARTIKEL TUN M : SYUKUR BHG 1

Posted: 09 Jan 2015 01:37 PM PST

PASAR TANI BESAR BESARAN DILANCARKAN MOA.

Posted: 09 Jan 2015 03:12 AM PST

DYMM SULTAN IBRAHIM SERAH SUMBANGAN RM1J KEPADA MANGSA BANJIR.

Posted: 09 Jan 2015 12:39 AM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 09 Jan 2015 03:05 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Suami muda ugut perkosa anak tiri

Posted: 08 Jan 2015 09:09 PM PST

Kuala Lumpur: Keputusan berkahwin dengan lelaki berusia 25 tahun lebih muda menyebabkan seorang guru sengsara apabila kerap dibelasah selain didera suaminya itu.

Malah, lelaki terbabit turut bertindak di luar batasan apabila turut mengugut mahu memperkosa anak tirinya selain membunuh mangsa.

Dalam kejadian terbaru jam 3 petang Jumaat lalu, mangsa yang berusia 50 tahun mendakwa menghantar suaminya itu untuk bekerja di sebuah stesen minyak berhampiran Salak Tinggi di sini.

Sumber berkata, mangsa bagaimanapun dikatakan bertengkar dengan suaminya itu di dalam kereta.

Menurutnya, lelaki itu bagaimanapun bertindak memukul selain memaki hamun mangsa yang ketika itu sedang memandu kenderaan itu.

"Difahamkan mangsa kerap dipukul suaminya walaupun mereka baru melangsungkan perkahwinan tidak sampai tiga bulan.

"Susulan itu mangsa yang tidak tahan didera emosi dan fizikal bertindak membuat laporan polis berikutan bimbang terus dicederakan," katanya.

Difahamkan mangsa sering dipukul suspek walaupun hanya kerana salah faham berhubung isu kecil.

"Malah suspek pernah mencekik mangsa selain mengacukan pisau ke muka guru berkenaan sebelum ini. Malah mangsa turut pernah ditumbuk di muka.

"Suspek kerap mengugut mahu membunuh mangsa sekiranya mangsa melarikan diri dari rumah," katanya.

Berdasarkan laporan, suspek pernah mengugut mahu mengupah individu memperkosa anak-anak perempuan mangsa.

"Suspek juga bertindak pelik apabila gemar merosakkan pakaian mangsa selain memusnahkan peralatan rumah didiami.

"Suspek yang turut tidak mempunyai pekerjaan tetap didakwa kerap memaksa mangsa menyerahkan wang. Susulan itu pihak polis yang menerima laporan bertindak melakukan siasatan terhadap laporan itu," katanya.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/22667#sthash.eazkFmjA.dpuf

Duke of UMNO

Posted: 09 Jan 2015 01:46 PM PST

Duke of UMNO


INGATKAN HEBAT SANGAT ANAK KARPAL NI... KALAH?

Posted: 08 Jan 2015 10:31 PM PST


Ingatkan hebat sangat la peguam-peguam Pakatan Haram ni... sembang deraih sangat...gebang konon depa la hero mahkamah...

Tapi yang baguihnya, bila ada kes membabitkan kepentingan puak Pakatan Haram ni, ramai pulak peguam yang tawar diri bantu... free ka kena bayaq agaknya?

Ni cuba tengok kat bawah ni...

 

APA INI MACAM PUN MAU JADI PM KAAA???

Posted: 08 Jan 2015 06:15 PM PST

SAAT sesetengah negeri terutama Pantai Timur sedang teruk dilanda bencana banjir, tersebar gambar pemimpin-pemimpin atasan negara sedang enak bercuti di luar negara.
Perdana Menteri yang sedang bermain golf bersama Presiden Amerika Syarikat bagi membincangkan perkara yang boleh memberi keuntungan pada negara pun, turut terkena tempias.
Begitu pun Dato' Sri Najib membuktikan rakyat Malaysia tetap nombor satu apabila bergegas pulang dan tanpa ke rumah bertemu keluarga dahulu beliau terus menuju ke lokasi banjir.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan