Khamis, 1 Januari 2015

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 01 Jan 2015 11:38 AM PST

PEJUANG BANGSA


VIRAL LORI HANTAR BANTUAN MANGSA BANJIR DITAHAN ADALAH PALSU #Pray4PantaiTimur

Posted: 01 Jan 2015 04:30 AM PSTSabasun HyperRuncit Sdn Bhd menafikan sekeras-kerasnya khabar angin yang menjadi viral di kebanyakan media sosial mengenai lori syarikatnya ditahan pihak berkuasa ketika menghantar bantuan ke Dabong, Kelantan, kelmarin.

Pengarah Urusan Sabasun HyperRuncit Sdn Bhd, Che Salmi Che Ibrahim berkata, lori yang membawa makanan segera ke kawasan itu dapat meneruskan perjalanan tanpa sebarang sekatan mahupun gangguan daripada mana-mana pihak seperti yang disebarkan di media sosial.

"Team Sabasun selamat pulang dari Dabong, Kelantan, tiada apa masalah berlaku dan berita yang disebarkan adalah tidak benar malah saya tidak mengenali langsung individu terbabit.

"Individu itu juga mendakwa kenyataan yang dimuat naik dalam akuan Facebook miliknya yang dikatakan dipetik daripada Facebook rasmi Sabasun juga adalah sama sekali tidak benar," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurut Salmi lagi, perjalanan mereka mendapat kerjasama daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) termasuk dari segi perjalanan dan juga ketika pengagihan makanan di pusat-pusat pemindahan serta rumah penduduk terjejas banjir.

Misi bantuan yang diketuai Pengarah Operasi, Che Salman Che Ibrahim itu selamat tiba di Terengganu pada jam 4 pagi semalam.

"Saya agak terkejut dengan kenyataan pihak tidak bertanggungjawab itu dan berharap tidak ada lagi kenyataan palsu yang dibuat membabitkan syarikat saya," katanya.

Bagaimanapun, Che Salmi belum terfikir untuk mengambil tindakan undang-undang kepada mereka yang menyebarkan maklumat palsu itu dan pada masa sama, memberi amaran supaya ia dihentikan segera. 

HUSAM TOLAK KERAJAAN CAMPURAN PAS-UMNO DIBALUN ANAK KELANTAN ! #Pray4PantaiTImur

Posted: 01 Jan 2015 03:00 AM PST

Cadangan berani oleh pemilik SINAR HARIAN yang juga rakyat Kelantan Datuk Hussamudin Yaacob supaya diwujudkan kerajaan campuran PAS- UMNO pasca banjir besar ini bagi membangunkan semula negeri ini jelas  mendapat sokongan ramai anak2 Kelantan  . KLIK DI SINI
Malah TPM sendiri dalam reaksinya pun cakap boleh dilakukan & tidak tolak kemungkinan  !  


Tetapi cadangan ini ditolak kuat oleh Naib Presiden PAS Husam Musa walaupun hanya berstatus Adun sahaja bukan berjawatan Exco dalam kerajaan Kelantan  !!  


Begitu juga portal PR Malaysiakini yang tak tidak senang cadangan bos  Sinar Harian dengan spin bahawa TPM hanya ketawa ...... Tak ada etika langsung berita sampah seperti ini ..Adakah puak2 Anwarinas dalam PAS seperti Husam  takut jika kerajaan campuran PAS- UMNO ini berhasil akan gugat mereka mahu rampas Putrajaya seperti yang  diidamkan DAP - PKR ?

Bagi GPB , tak mustahil kerjasama ini dapat   dilakukan sepertimana contoh  dibuat Gerakan Acheh Merdeka (GAM )   dengan kerajaan Indonesia di Acheh di mana mereka bekerjasama dan menamatkan konflik  selepas tsunami 2004. 


Kenyataan Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa yang mengatakan tidak perlu kerajaan campuran hanya pendapat peribadi beliau yang dianggap hanya mementingkan kepentingan politik peribadi.

"Di Kelantan, Husam hanya seorang Adun. Beliau tidak berhak membuat keputusan samada setuju atau tidak terhadap kerajaan campuran," demikian tegas Pengerusi Trans-Nusantara Ventures, Datuk Rahim Kamil Sulaiman.

Rahim yang juga tokoh anak Kelantan yang dikenali menegaskan, Husam hanya bercakap atas kapasiti dirinya sahaja dan bukan pandangan orang Pas atau pandangan orang yang menyokong Pas, jauh sekali mewakili rakyat Kelantan.

"Apa yang dinyatakan Husam dalam kenyataannya kepada Malaysiakini bukan rakyat yang mahu.

"Di Kelantan, Husam tidak memegang  apa-apa jawatan dalam Pas Kelantan selain hanya sebagai Adun sahaja.

"Tindakan Husam yang mendahului menteri besar Kelantan bagi mengatakan Pas tidak perlu kerajaan campuran adalah biadap dan  tidak menghormati kuasa dan kepimpinan menteri besar," katanya.

Beliau menasihat Adun itu supaya melihat kembali kepada sirah Rasulullah.

"Kita  menyerahkan kepada individu yang telah diberi kepercayaan untuk menjadi ketua kita di dalam menentukan sesuatu keputusan.

"Sebagai pemimpin dan rakyat, kita seharusnya menyokong pimpinan yang ada untuk bersama membuat keputusan yang menuju kepada kebaikan.

"Husam perlu tahu apa yang rakyat Kelantan mahu dan bukan hanya mengutamakan kepentingan politik peribadi," katanya.


Dalam pada itu, Penganalisis  Politik Kelantan, Dr Kamarulzaman Yusof  berkata, Husam tidak sepatutnya terburu-buru dalam mengeluarkan kenyataan.

Katanya, selaku pemimpin berpengalaman, Husam sepatutnya mendapatkan pandangan kerajaan negeri dahulu sebelum mengeluarkan pendapat.

"Husam terburu-buru dengan menolak terus cadangan tersebut tanpa mempertimbangkan pro dan kontranya secara mendalam.

Kamarulzaman berkata, kerosakan yang menimpa Kelantan terlalu besar dan memerlukan biaya serta tenaga besar untuk dipulihkan semula.

"Saya selaku ahli akademik menyanjung (Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf) Datuk Hussamuddin Yaacob di atas keberanian beliau menyuarakan suatu perkara yang sebenarnya turut terbuku di dalam hati ramai rakyat Kelantan," katanya.AHLI POLITIK HENTI BERBALAH , BANJIR BESAR PERINGATAN UNTUK UMAT ISLAM - KAZIM ELIAS

Posted: 01 Jan 2015 02:00 AM PST
Pendakwah terkenal, Mohd Kazim Elias al Hafiz @ Ustaz Kazim turut mengingatkan ahli politik supaya menghentikan segala perbalahan terutama ketika negara sedang dilanda banjir besar.

"Cukup-cukuplah berpolitik... orang kita berpolitik 24 jam tidak habis-habis. Bawa-bawalah untuk berbincang elok-elok, takkan nak bertelingkah sampai mati? Rakyat bawahan letih dengan isu yang tidak habis-habis," katanya.

Mohd Kazim turut mengucapkan terima kasih kepada semua petugas daripada agensi kerajaan, swasta, badan-badan bukan kerajaan, parti-parti politik dan sukarelawan yang bertungkus lumus membantu mangsa banjir di semua negeri yang berkenaan terutama di Pantai Timur yang dilanda bah dan disifatkan bencana paling buruk sejak 1962.

Dipetik daripada kenyataan yang dipaparkan menerusi laman sosial Facebook beliau, Mohd Kazim turut mengajak semua rakyat negara ini tidak kira latar belakang juga ideologi untuk membantu dengan apa yang termampu.

Selain itu, beliau turut menyeru semua umat Islam di negara ini menghentikan program yang boleh melalaikan pada musim banjir dan digantikan dengan solat hajat.

Katanya, bencana banjir boleh disifatkan sebagai peringatan untuk umat Islam di negara ini untuk kembali kepada ajaran agama yang sebenar.

"Jangan lagi dihina kalimah ALLAH, jangan lagi dibenarkan lelaki berpakaian wanita, jangan lagi menghina hukum hudud, malah carilah jalan supaya umat Islam bersatu.


"Tolaklah ajaran pluralisme dan liberalisme. Jangan dibuat lagi pesta minum arak pada bulan Oktober dan mana-mana bulan sekalipun," katanya.


Beliau juga berkata, stesen televisyen di negara ini perlu menjadi penyumbang kepada kebangkitan akhlak yang baik dan tidak menganjurkan program sia-sia.

Dalam pada itu, seorang pembaca Sinar Harian ketika menghubungi pejabat akhbar ini semalam mengatakan,  musibah seperti bencana alam meskipun bersabit dengan faktor geografi, juga mengandungi makna yang tersirat untuk kita sama-sama fikirkan.

"Ia tidak terjadi atas faktor geografi semata-mata. ALLAH sedang menguji kita sebenarnya... sama ada kita nak insaf, bermuhasabah apa kesilapan yang kita telah buat atau sebaliknya," katanya.

Mengambil contoh  kesan tragedi tsunami yang berlaku di Aceh 10 tahun lalu yang akhirnya menamatkan konflik politik di wilayah itu antara pemerintah Republik Indonesia dengan Gerakan Acheh Merdeka (GAM), beliau berkata, bencana banjir di negara ini walaupun tidaklah seberat itu, apa yang berlaku tetap ada hikmah di sebaliknya.

"Jadi saya kira, sudah sampai masa untuk ahli-ahli politik kita, tidak kira dari sebelah mana, dari parti mana untuk duduk merenung diri apa yang telah mereka lakukan untuk rakyat negara ini? Apa kesannya kepada masyarakat?

Sampai bila mereka hendak berpolitik? Bukan tidak boleh berpolitik tetapi carilah jalan yang terbaik untuk kita mengelakkan perpecahan dalam masyarakat," katanya.

Berpolitik, katanya tak akan habis walaupun dibahaskan setiap hari.

"Kalau nak bercakap tentang perbezaan, memang banyak. Tak akan habis tetapi ke arah mana kita hendak bawa masyarakat kita, pengikut kita? Cukup-cukuplah... Jadikanlah ini masa untuk kita bersatu, titik tolak untuk kita bersatu selama-lamanya.

"Biarlah ideologi berbeza tetapi bukan dalam pergaulan, silaturahim, apa lagi saudara seagama. Biarlah politik jadi cara untuk memilih pemimpin yang terbaik mengikut sistem demokrasi, bukan untuk memburukkan, menghodohkan sesama sendiri," katanya.

MB KELANTAN SALAHKAN PEMBALAKAN HARAM PUNCA MALAPETAKA BANJIR #Pray4PantaiTimur

Posted: 01 Jan 2015 01:03 AM PST
Kerajaan PAS Kelantan hari ini berkata jika kejadian pembalakan yang tidak terkawal berlaku di negeri itu, ia mungkin disebabkan penerokaan haram yang dilakukan pihak tidak bertanggungjawab. 

Mengulas teguran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam, Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob berkata, kerajaan negeri itu sentiasa mematuhi had pembalakan yang dibenarkan. "Sistem pembalakan di Kelantan pada hakikatnya mematuhi Kup Tahunan seluas 5,960 hektar setahun yg diluluskan Majlis Tanah Negara.

 "Malah pengurusan hutan di Kelantan diberi pensijilan MC&I SFM oleh badan bebas antarabangsa," katanya dalam satu kenyataan hari ini. Beliau berkata kerajaan negeri akan melaksanakan penguatkuasaan yang lebih tegas dan efektif bagi menguruskan hal itu. Semalam, ditanya adakah faktor utama banjir di Kelantan disebabkan pembukaan tanah yang berleluasa di kawasan berbukit di Kuala Krai dan Gua Musang, Najib tidak menolak kemungkinan kecuaian manusia menjadi faktor penyumbang bencana itu. "Pembukaan tanah secara berleluasa terutama sekali pembalakan yang berlebihan memberi kesan kepada alam sekitar kerana tidak ada penahan semulajadi untuk menahan air daripada terus ke sungai-sungai dengan begitu pantas," katanya. Najib menyifatkan banjir buruk yang melanda negeri itu bukan satu fenomena tetapi bencana atau malapetaka besar kerana keadaan air naik begitu tinggi dan mendadak sehingga banyak rumah tenggelam.

 Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin berkata, Putrajaya akan membuat kajian "post-mortem" secara mendalam bagi mengenal pasti punca sebenar banjir luar biasa itu, meliputi banyak faktor termasuk perubahan cuaca, penerokaan dan pencerobohan hutan, penarahan bukit selain kekurangan infrastruktur mengalihkan air ke laut.

 Ahmad berkata, apabila mendengar beberapa pihak menyifatkan banjir di Kelantan disebabkan pembalakan tidak terkawal, beliau berpandangan ia perlulah dirujuk terlebih dulu kepada pihak kerajaan negeri.

 "Perlu diketahui juga yang insiden banjir boleh juga berlaku akibat beberapa faktor lain seperti fenomena limpahan air hujan yang berlebihan sebagaimana yang dilaporkan Jabatan Meteorologi dan hal ini berlaku hampir di semua negeri di Semenanjung Malaysia," katanya. Menurut pemangku ketua Dewan Ulama PAS Pusat itu, kerajaan negeri Kelantan sekarang dalam usaha memulih dan membangunkan semula lokasi yang musnah dilanda banjir. "Setelah saya sendiri meneliti situasi di tempat yang agak parah dilanda banjir seperti di Kuala Krai, ianya amat memerlukan sokongan dan bantuan daripada semua pihak khususnya kerajaan persekutuan," katanya. Pada masa sama, beliau merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang tidak putus-putus menyalurkan bekalan kepada mangsa banjir di negeri itu.

 Ahmad yang pada minggu lepas mengakui beliau juga terperangkap dalam rumahnya yang dinaiki air berkata, banjir itu hendaklah diteliti juga daripada sudut pengajaran dan hikmah bagi meneguhkan akidah dan iman umat Islam. – 31 Disember, 2014 -

bumiyang

Posted: 01 Jan 2015 03:53 AM PST

bumiyang


Banjir Buka Laluan Kerajaan Campuran di Kelantan???

Posted: 01 Jan 2015 02:12 AM PST

Harga Petrol Jatuh Lagi - Amaran Ekonomi Dunia Bakal Merundun???

Posted: 31 Dec 2014 10:02 PM PST

APANAMA

Posted: 31 Dec 2014 11:32 PM PST

APANAMA


Selamat Tahun Baru - Lets go back to basics

Posted: 31 Dec 2014 07:44 AM PST

BENCANA BANJIR - Tolong bantu tanpa 'politik'

Posted: 30 Dec 2014 11:51 PM PST

The Unspinners

Posted: 31 Dec 2014 11:30 PM PST

The Unspinners


Ada kambing panas bontot lalu salahkan TNB dan tasek kenyir

Posted: 31 Dec 2014 04:38 AM PST


Khabarnya ada kambing dah mula menggelupar lalu mula nak salahkan TNB dan sg kenyir. Padahal jauh dari tasek kenyir .....


KECOH AIR EMPANGAN TEMBAT TASIK KENYIR DI KAITKAN DENGAN BANJIR DI KELANTAN?

Dakwaan mengatakan Empangan baru (Second Hyroelectronic Dam) di Tembat Tasik Kenyir adalah punca sebenar banjir besar yang berlaku di Kelantan.

INI ADALAH TIDAK BENAR kerana Both empangan (puah & tembat) masih lagi dalam pembinaan masih belum mencapai bekalan penuh.

Menurut Pegawai Operasi TNB Jenagor Kenyir semua air takungan (discharge penjanaan) & air limpahan (jika melebihi paras bekalan penuh) di Empangan Baru Tembat tidak akan masuk ke mana-mana sungai lain di kawasan Kelantan melainkan ke Tasik Kenyir.Dari Tasik Kenyir hanya satu empangan sahaja yang akan mengalirkan limpahan air keluar melalui Empangan Tasik Kenyir Jenagor Terus Sungai Terengganu dan laut.

Ini tiada mengena dengan kawasan Gua Musang, Kuala Krai dan Kota Bharu yang di kaitkan dengan Air limpahan Tembat Kenyir.


Kenapa tidak di kaitkan dengan kemusnahan hutan di Lojing, Menyebabkan Kawasan takungan air di kawasan itu tertutup akibat kerakusan projek balak husam musa, Exco Kerajaan Negeri Kelantan?
King TTimes

Dah sapu balak puluhan juta, bantuan Presiden PASMa.cuma lori kecit!!

Posted: 31 Dec 2014 01:00 AM PSTBanyak ni saja yang diberi Presiden Pasma, Dato Husam Musa lepas dia jadi penyamun balak utama di Kelantan.
Sampai togel Lojing dibuatnya....Dia kaya, berkuasa .... tapi rakyat menderita ...Rakyat dapat sikit2 dari lori kecit PASMA ....

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 31 Dec 2014 11:22 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


MB KELANTAN BERJANJI SELESAIKAN PEMBALAKAN HARAM

Posted: 31 Dec 2014 09:02 PM PST

Kerajaan Kelantan hari ini menyalahkan mereka yang melakukan pembersihan tanah dan pembalakan secara haram sebagai antara punca banjir buruk di negeri ini tahun ini.
Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob berkata, kerajaan negeri mengehadkan pembalakan kepada 5,960 hektar setahun, seperti ditetapkan oleh Lembaga Tanah Kebangsaan.
"Amalan pengurusan perhutanan kita juga menerima pengiktirafan MC&I SFM daripada badan dunia bebas manakala sebarang kawasan pembakalan baru diwajibkan menyediakan penilaian kesan alam sekitar (EIA), kata Ahmad dalam satu kenyataan media di sini.
"Pembalakan tidak terkawal mungkin disebabkan oleh pembersihan hutan secara haram oleh mereka yang tidak bertanggungjawab," ujarnya.
Ahmad juga berjanji kerajaan negeri akan meningkatkan penguatkuasaan bagi membasmikan kegiatan haram ini.
Ketika lebih 100,000 orang rakyat Kelantan terpaksa dipindahkan akibat bencana banjir terburuk di negeri ini, ada pihak yang juga menyalahkan pembalakan tidak terkawal yang menggondol hutan sekitar Gua Musang.
Selepas melawat mangsa banjir di Gua Musang, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak juga menyebut pembersihan hutan yang berleluasa sebagai faktor yang boleh memburukkan lagi banjir tahun ini 

TAHUN 2015, STRATEGI ANWAR BERUBAH JATUHKAN NAJIB DARI DALAM

Posted: 31 Dec 2014 06:21 PM PST

Anwar 'Beli' Bekas Menteri Untuk Jatuhkan UMNO

Mereka tidak dipelawa menyertai PKR sepertimana modus operandi yang dilakukan sebelum ini, sebaliknya dikekalkan imej asal untuk memudahkan mereka melemahkan UMNO dari dalam.
Modus operandi kumpulan ini adalah menyerang kepimpinan UMNO yang diterajui Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.
Teori mereka, apabila Najib sebagai Presiden UMNO berjaya dilemahkan, maka dengan sendirinya UMNO akan kalah pada Pilihanraya Umum ke-14 (PRU 14).
Taktik terbaharu Anwar itu dibuat selepas gagal menawan Putrajaya untuk merealisasikan cita-citanya menjadi Perdana Menteri pada Pilihanraya ke-13 (PRU 13).
Sebelum ini, Anwar menggunakan modus operandi mengunakan aktivis-aktivis PKR dan badan bukan kerajaan (NGO) untuk menggulingkan kerajaan, namun keputusan PRU 13 menunjukkan taktik itu kurang berkesan.

HARGA MINYAK TURUN LAGI...BERITA GEMPAR YANG MENSASAUKAN PENCACAI PAKATAN PEMBANGKANG.

Posted: 31 Dec 2014 09:00 AM PST


Harga terkini RON 95, RON 97 dan Diesel turun lagi mulai 12.01 pagi 1 Januari 2015. 

Menerusi pekeliling yang telah diedarkan kepada seluruh stesen minyak di setiap negeri, harga minyak turun ke RM1.91 seliter bagi RON 95 manakala RM2.11 seliter bagi RON 97 dan RM1.93 seliter bagi Diesel berkuatkuasa mulai 12.01 pagi pada 1 Januari 2015. 

Berbanding harga pada 1 Disember 2014 lalu, harga RON95 adalah harga RM2.26 seliter, RON97 (RM2.46 Seliter) dan Diesel (RM2.23 Seliter).

Penurunan masing-masing RM0.35 sen bagi RON 95 dan RON 97 serta RM0.30 sen bagi Diesel adalah berkait rapat dengan trend penurunan harga minyak mentah di pasaran dunia. 

Penurunan ini juga selaras dengan kaedah pengapungan subsidi bagi RON 95 dan Diesel yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia sejak 1 Disember 2014 lalu.

Ia tidak ada kena mengena dengan kononnya kerajaan takut kepada desakan pembangkang. Sebaliknya penurunan harga ini adalah seperti janji kerajaan untuk mengkaji harga minyak setiap bulan berdasarkan pasaran global semasa.

Ia juga tidak ada kena mengena akibat fenomena bencana banjir ini atau berkat doa tok guru tertentu. Sebaliknya ia adalah rahmat yang besar bagi negara kita di sebalik bencana yang menimpa.


Kepada puak dan juak pemakan minyak pembangkang penurunan ini pasti menyebabkan mereka mati kutu kerana mereka tidak ada modal untuk menghentam BN.

Daripada dok pertikai harga minyak kononnya ia adalah taktik sementara kerajaan untuk menarik sokongan rakyat sebelum mengenakan cukai GST, adalah lebih baik kita gunakan kesempatan harga minyak yang rendah ini untuk bersama-sama beramal membantu mangsa-mangsa banjir.

Gunakan rahmat harga minyak yang murah ini untuk menyalurkan pelbagai bantuan kepada mangsa-mangsa. Ingat setiap rezeki yang kita perolehi ada hak kepada golongan yang memerlukan.

Jangan gunakan harga minyak yang murah ini untuk menyorok bekalan minyak dan menjual atau seludup kepada warga asing di sempadan. 

Ingat perbuatan  tersebut dosa dan boleh mengundang pelbagai bentuk kemurkaan Allah.DEBAT TONY PUA LAWAN RAKYAT

Posted: 31 Dec 2014 07:35 AM PST

KLIK UNTUK BESARKAN

oyabun

Posted: 31 Dec 2014 11:18 PM PST

oyabun


Empat terselamat insiden helikopter PDRM terhempas!

Posted: 31 Dec 2014 09:25 AM PST

Helikopter milik Polis Diraja Malaysia (PDRM) terhempas ketika misi menghantar barangan makanan kepada mangsa banjir di Kampung Rambai di Tanah Merah, hari ini.

Empat orang yang menaiki helikopter Polis Diraja Malaysia (PDRM) terselamat apabila pesawat itu terhempas ketika misi menghantar barangan makanan kepada mangsa banjir di Kampung Rambai, Tanah Merah, Kelantan, 6.30 petang tadi.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar yang mengesahkan kejadian itu berkata, dua juruterbang dan dua anggota kru pesawat itu terselamat.

"Alhamdullilah dua juruterbang dan dua kru terselamat," katanya ketika dihubungi di sini malam ini.

Difahamkan keempat-empat mereka mengalami kecederaan dan telah dibawa ke Hospital Tanah Merah.

Menurut jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Kelantan, mangsa terdiri daripada tiga lelaki dan seorang wanita.

Sementara itu, penduduk Kampung Rambai di sini gempar apabila sebuah helikopter jenis Ecureuill AS 355F2 milik Polis Diraja Malaysia (PDRM) terhempas pada kira-kira 6.30 petang, selepas berlegar-legar di ruang udara kampung itu.

Beberapa saksi yang ditemui berkata, helikopter itu dilihat terbang rendah dan berlegar-legar sebanyak dua pusingan, sebelum kedengaran seperti ada letupan sedikit, dan terus menjunam ke darat.

Anggota misi kemanusiaan dari Kuala Lumpur, Mohd Zulhasnan Abdullah, yang ketika itu sedang mengagih-agihkan bekalan di kampung itu berkata, beliau dan pasukannya menyangkakan pada mulanya helikopter itu terbang rendah kerana mahu menurunkan bekalan makanan.

"Melihat keadaan itu (helikopter terbang rendah), orang kampung rasa seronok dan berkumpul untuk melihatnya.

"Tiba-tiba helikopter jadi tak seimbang dan jatuh menjunam betul-betul di depan mata kami. Bila melihat keadaan itu, kami dan orang kampung berpusu-pusu pergi sana dan kami membawa keluar empat orang iaitu tiga lelaki dan seorang wanita," katanya ketika ditemui di kampung itu, di sini hari ini.

Mohd Zulhasnan berkata, beliau dan rakan-rakannya mendapati tiga orang lelaki cedera parah di bahagian kepala manakala seorang wanita hanya cedera ringan dan mengadu pening.

"Kami, dengan bantuan orang kampung, memasukkan dua orang mangsa lelaki pertama ke dalam kereta Perodua Alza, manakala dua lagi dimasukkan dalam Triton milik saya untuk dihantar ke Hospital Tanah Merah," katanya.

Terdahulu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan kejadian itu, dan memberitahu Bernama bahawa kesemua di dalam helikopter itu selamat dan sedang menjalani rawatan lanjut di Hospital Tanah Merah.

"Alhamdulillah dua juruterbang dan dua kru terselamat," katanya ketika dihubungi hari ini.

Sementara itu, penduduk kampung Saifulizam Mohamad, 40, berkata, walaupun ketiga-tiga mangsa lelaki cedera parah, mereka masih dalam keadaan sedar.

Beliau berkata, selepas orang ramai berjaya mengeluarkan keempat-empat mangsa dari bangkai helikopter itu, ketiga-tiga lelaki itu dibaringkan di halaman rumah beliau, manakala wanita itu masih boleh berjalan sendiri.

"Sebab saya ada bertanya kepada lelaki itu, berapa orang di dalam helikopter, dan beliau menjawab empat. Saya cuba nak pastikan sama ada beliau masih sedar," katanya.

Sementara itu, seorang lagi saksi, Zaisa Mohd Zin, 31, berkata, beliau berasa pelik apabila melihat helikopter itu terbang rendah berhampiran kawasan rumahnya, menyebabkan beliau terasa ingin merakam kejadian itu.

"Tapi dalam saya cuba nak capai handphone, tiba-tiba terdengar bunyi dentuman, dan saya lari keluar, melihat helikopter itu sudah terhempas di darat.

"Tapi nasib baik kebetulan ada beberapa orang doktor yang sedang berada di kampung kami tengah membantu agih-agihkan makanan di madrasah berhampiran. Saya tengok mereka sempat memberi rawatan awal, termasuk memberi oksigen menggunakan topeng," katanya.

Wasabi Oyabun

Panglima Perang Cyber

Posted: 31 Dec 2014 11:12 PM PST

Panglima Perang Cyber


Police helicopter crash: 4 injured - NST @pdrmsia

Posted: 31 Dec 2014 08:28 PM PST

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/Iw0fdj2aEeo


Sent from my iPhone

Tan Sri Abdul Hamid Zainal Abidin selamat dikebumi dilawati PM @NajibRazak

Posted: 31 Dec 2014 08:26 PM PST

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/HPjslnjOQ2U


Sent from my iPhone

Nahas Air Asia - 10 jasad ditemui, empat oleh TLDM

Posted: 31 Dec 2014 08:24 PM PST

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/TAf9Oyopm6o


Sent from my iPhone

URGENT : AirAsia QZ 8501 Wreck Found Under Ocean ( Raw Video)

Posted: 31 Dec 2014 08:18 PM PST

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/rM7J6jpnPb0


Sent from my iPhone

Video Helikopter @PDRMsia mendarat cemas di Tanah Merah ketika misi bantuan banjir semalam

Posted: 31 Dec 2014 08:17 PM PST

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/NDQNrg4HEno


Sent from my iPhone

Kenyataan Media : Gantian Dokumen Pengenalan Diri Percuma Bagi Mangsa Banjir

Posted: 31 Dec 2014 04:23 AM PST

Belantan

Posted: 31 Dec 2014 11:09 PM PST

Belantan


QZ8501 dijumpai, perasaan Tony hancur luluh!

Posted: 31 Dec 2014 09:08 AM PST


AirAsia Indonesia mengaku serpihan yang dijumpai semalam adalah daripada penerbangan QZ8501 yang hilang, seperti yang disahkan Agensi Mencari dan Menyelamat Nasional Republik Indonesia (Basarnas).

Dalam kenyataannya, syarikat penerbangan berkenaan berkata, serpihan pesawat Airbus A320-200 itu dijumpai di Selat Karimata, kira-kira 110 batu nautika ke barat daya Pangkalan Bun di Kalimantan Tengah.

Ketua pegawai eksekutif kumpulan Air Asia, Tan Sri Tony Fernandes berkata, perasaannya hancur luluh dengan perkembangan itu.

"Ini adalah detik yang amat getir bagi kami semua di Air Asia dalam menanti perkembangan selanjutnya tentang operasi mencari, tetapi perkara yang menjadi keutamaan kami sekarang ialah kebajikan anggota keluarga mereka yang menaiki QZ8501," katanya.


Kenyataan itu berkata, Air Asia Indonesia akan menjemput anggota keluarga terbabit ke Surabaya di mana sekumpulan penjaga kebajikan yang dedikasi akan ditugaskan membantu setiap keluarga bagi memastikan semua keperluan mereka dipenuhi.
"Kaunselor, ahli agama dan pakar kerohanian juga diundang ke pusat keluarga untuk memberi apa jua khidmat yang diperlukan," katanya.

Kenyataan itu berkata, operasi mencari dan menyelamat kini diteruskan dan siasatan lanjut terhadap serpihan yang dijumpai juga sedang dijalankan.

Presiden Indonesia Joko Widodo memberitahu media bahawa semua aset udara dan maritim akan digunakan dalam gerakan mencari secara besar-besaran bagi mengesan pesawat itu, yang hilang daripada pengesanan radar pada Ahad ketika dalam penerbangan ke Singapura dari Surabaya, Indonesia.

Katanya, fokus sekarang ialah memungut mayat mangsa tragedi itu. Penerbangan QZ8501 membawa 162 penumpang dan anak kapal.


Sementara itu, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, Malaysia komited untuk memberi segala bantuan yang mungkin dan terus menyokong usaha mencari dan menyelamat yang sedang dilakukan dengan diterajui Indonesia.

"Malaysia sentiasa bersama-sama dengan keluarga dan orang tersayang mereka yang menaiki pesawat berkenaan dan kami mengutuskan ucapan takziah kepada mereka.

"Ini adalah detik-detik yang amat memedihkan bagi mereka yang berkenaan dan kami amat sedih dengan tragedi ini," katanya.

Pesawat Airbus itu berlepas dari Surabaya pada 5.35 pagi Ahad waktu tempatan dan dijadual mendarat di Singapura pada 8.20 pagi. Ia terputus hubungan dengan pusat kawalan trafik udara Indonesia sekitar 7.24 pagi waktu tempatan. - Bernama

Suara Politik
Belantan

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 31 Dec 2014 09:43 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


KIT SIANG GESA TUBUH SURUHANJAYA DIRAJA PASAL BANJIR..NAK BUNUH SIAPA NI ?

Posted: 31 Dec 2014 01:49 PM PST

PUTRAJAYA PERLU JAWAP PANDANGAN INI.

Posted: 31 Dec 2014 01:37 AM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 31 Dec 2014 09:20 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Dato Seri @NajibRazak Berkain Pelikat Naik Pesawat

Posted: 31 Dec 2014 07:24 AM PST

Selepas pulang dari Kelantan, PM sempat beramah mesra dengan sukarelawan UiTM yang sedang membantu operasi pembungkusan barang di TUDM Subang.Dato Seri @NajibRazak Makan Bersama Rakyat

Posted: 31 Dec 2014 06:02 AM PSTInilah Kerja Lawyer Anwar, Pertikaikan Apa Sahaja Tanpa Henti

Posted: 30 Dec 2014 10:30 PM PSTBERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 31 Dec 2014 03:38 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Artis kuat 'berceramah' muatnaik gambar aksi intim dengan isteri

Posted: 31 Dec 2014 05:20 AM PST

Gambar hiasan
Langit masih 'menangis' tanpa henti siang dan malam. Pun begitu dalam kedinginan cuaca, SS tetap menerima bahan cerita panas daripada rakan-rakan yang setia mengikuti perkembangan dunia hiburan tanah air.

Jiwa SS tiba-tiba jadi pijar tatkala cerita ini dibisikkan ke telinga yang mengisahkan seorang artis memuat naik gambar intimnya dengan seorang wanita di Internet yang akhirnya menjadi tatapan ribuan mata dan wanita itu adalah isterinya sendiri.

Memang tidak salah memuatnaik gambar bersama isteri, tetapi yang mula mengundang kemusykilan di hati ramai orang ia adalah gambar intim mereka berdua.

Artis itu pula bukan calang-calang orang, tinggi ilmu agamanya dan sering mengadakan ceramah di sana sini.

Kalau ilmu agama sudah seluas samudera, sepatutnya artis itu tidak mudah terasuk dengan hasutan duniawi. Malah dia wajar mengingatkan orang ramai terutamanya remaja jangan mudah memperdagangkan harga diri di laman sosial kerana kelak merana diri sendiri.

Ini tidak, dengan artis itu hanyut sekali. Bagaimanpun khabarnya gambar itu sudahpun dipadamkan.

Kepada artis yang semakin dikenali ramai itu, berhati-hatilah menyusuri langkah agar jangan tersandung lagi. Dengan segala ilmu yang ada di dada, anda sepatutnya menjadi insan yang boleh menerangi hidup orang lain dan bukanlah sebaliknya.

SS: Kesilapan mengajar manusia erti hidup dan menambahkan kematangan.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/20250#sthash.sOJu7zbm.dpuf

Bangkai pesawat #QZ8501 dijumpai di dasar Laut Jawa

Posted: 30 Dec 2014 09:57 PM PST

PASUKAN mencari dan menyelamat melaporkan penemuan bangkai pesawat QZ 8501 di dasar Laut Jawa semasa menjalankan operasi mencari dengan menggunakan kapal sonar hari ini.

Bagaimanapun seperti yang dipetik menerusi laporan dari portal berita CNN, keadaan sebenar pesawat tersebut masih tidak dapat dipastikan.

"Pasukan penyelamat tidak tahu sama ada pesawat tersebut masih berada dalam keadaan baik atau sudah berkecai," kata laporan terbabit.

Menurut jurucakap pasukan penyelamat, Hernanto, setakat ini usaha mencari dan mengesan mayat, serpihan dan bangkai pesawat masih dilakukan.

"Antara yang dicari termasuk kotak htam pesawat, dengan penemuan itu, punca nahas ini dapat dirungkai," katanya lagi.

Sementara itu, syarikat penerbangan AirAsia akan mengambil tanggungjawab penuh ke atas nahas pesawat QZ 8501.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tan Sri Tony Fernandes berkata, segala keperluan keluarga mangsa dan proses pengebumian akan ditanggung sepenuhnya oleh pihak syarikat sebagai tanda simpati dan kesal atas nahas yang menimpa pesawat tersebut.

"Kami (Air Asia) tidak akan lari dari tanggungjawab kami. Pihak kami akan berusaha mengenal pasti punca nahas, tetapi sekarang fokus utama harus diberikan kepada usaha mencari dan menyelamat mangsa," katanya .

Tony akan terus berada di Surabaya untuk bersama dengan keluarga mangsa nahas pesawat terbabit.

Luluh hati suami, cekup isteri separuh telanjang dengan Mat Afrika

Posted: 30 Dec 2014 09:15 PM PST

 Gambar hiasan
Kuala Lumpur: Luluh hati seorang lelaki sejurus menangkap isterinya sedang bersekedudukan bersama seorang lelaki 'Mat Afrika' di dalam bilik hotel mewah di Bukit Bintang di sini, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 pagi itu, mangsa yang juga seorang kontraktor dilapor menyerbu bilik hotel bersama dua anak saudara dan diiringi anggota polis.

Menurut sumber, lelaki berusia 50-an itu mengesyaki isterinya mempunyai kekasih gelap dan sering datang ke ibu kota untuk bertemu lelaki warga Nigeria itu.

"Susulan itu lelaki berusia 50-an terbabit mengatur jerat dengan berpura-pura mahu pergi ke selatan tanah air atas urusan perniagaan.

"Lelaki itu bagaimanapun menggunakan kenderaan lain untuk memantau rumah sebelum mengekori isterinya itu yang didapati meninggalkan rumah," katanya.

Menurutnya, lelaki terbabit kemudiannya mengekori wanita itu sehingga ke ibu kota.

Sumber itu berkata, lelaki terbabit yang yakin isterinya mendaftar masuk ke sebuah bilik hotel di Bukit Bintang, di sini, bergegas ke balai polis berhampiran meminta bantuan pihak berkuasa untuk melakukan serbuan.

"Telahan lelaki itu terhadap kecurangan isterinya ternyata tepat apabila serbuan mendapati wanita itu sedang bersekedudukan dengan lelaki warga Nigeria.

"Malah ketika ditemui, wanita itu dilapor dalam keadaan tidak berpakaian lengkap," katanya.

Sehubungan itu, lelaki terbabit tampil membuat laporan di Balai Polis Tun HS Lee di sini, untuk tindakan lanjut.

Dalam laporannya, lelaki terbabit yang juga ahli perniagaan menegaskan wanita terbabit masih isterinya.

Sementara itu, sumber Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI) mengesahkan perkara itu dan kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 27 Akta 559 (Akta Kesalahan Jenayah-Jenayah Syariah 1997).

Apa Yang Tersirat

Posted: 31 Dec 2014 01:36 PM PST

Apa Yang Tersirat


Banjir dan Najib

Posted: 31 Dec 2014 09:44 AM PST

BANJIR luarbiasa melanda lima negeri di Semenanjung, negeri yang paling teruk Kelantan. Untuk pertama kali, ratusan ribu mangsa dipindah. Untuk pertama kali, banyaknya rumah hanyut. Untuk pertama kali, ramainya sukarelawan terlibat. Untuk pertama kali puluhan ribu anggota beruniform terlibat. Dan untuk pertama kali, seorang Menteri memandu helikopter meninjau banjir dan membantu.

Najib menjadi sorotan, atas sebab, semasa puncak banjir, NAJIB bersama Obama bermain golf di Hawaii.

Pembangkang terutama Lim Kit Siang mengambil kesempatan membidas Perdana Menteri itu. Selain Kit Siang ada juga pemimpin Kerajaan mengeritik Najib. Tidak kurang juga blogger "banggang" mengwar-warkan Najib terpaksa naik penerbangan Komersial dari Indiapolis, meninggalkan Jet Perdana Menteri untuk kegunaan Datin Rosmah Mansor.

Nampaknya, apa sahaja aktiviti Perdana Menteri yang bernama Dato Seri Najib Razak menjadi sorotan, ada yang memuji dan ada yang membidas.

Apa yang pasti, Najib bertindak demi kepentingan rakyat. Langsung tidak terpengaruh berbagai dakwaan terutama yang dilakukan oleh mereka yang mahu beliau turun segera.

AIRASIA QZ8501 APA KAH SATU PANGGILAN ILAHI??

Posted: 30 Dec 2014 09:44 PM PST

BERLEGAR-LEGAR difikiran AYT, mengapa Kapten Airasia QZ8501 meneruskan penerbangan? sedangkan awan comulunimbus (CB) membentang panjang menghalang lintasan terbang.

Apakah Juruterbang atau pembantunya tidak membaca keadaan cuaca? sedangkan pada masa itu, awan CB merentangi laluan. Panjang awan itu berasas foto satelite mencecah 160km sepanjang perjalanan laluan Surabaya Singapura.

Dua pilihan juruterbang itu. Pertama membatalkan atau menunda penerbangan, kedua meminta laluan baru.

Pada jam 6.12 pagi, selepas 42 minit terbang, kapten tiada pilihan terpaksa meminta pindah laluan dan menambah ketinggian. Memindah laluan dibenarkan, namun menambah ketinggian ditangguhkan atas sebab pada ketinggian itu ada pesawat lain.

Lima minit selepas kontak antara pesawat dengan ATC Jakarta, hubungan terputus dan satu minit kemudian pesawat hilang di skrin radar.

Apa kah penerbangan QZ8501 yang membawa 162 penumpang termasuk kru, di mana 16 kanak-kanak dan seorang bayi, merupakan panggilan ilahi??? kerana jenis awan yang cuba direda pesawat itu mengandungi butiran ais dan litrik. Ais boleh membekukan enjin pesawat, sehingga menghalang kelajuan. Inilah penyebab pesawat itu "stall".

Cucu Tok Selampit

Posted: 31 Dec 2014 01:23 PM PST

Cucu Tok Selampit


Alhamdulilah, Pilot Helikopter @PDRMsia Dan Krew Selamat Dalam Insiden Helikopter Terhempas, 4 Cedera

Posted: 31 Dec 2014 06:34 AM PST


Anggota penyelamat misi banjir di Pantai Timur bersabung nyawa untuk memberi bantuan kepada mangsa-mangsa banjir di Pantai Timur. Dalam kejadian di kawasan perumahan Kursial, Tanah Merah, Kelantan, sebuah helikopter Ecureuil Unit Udara Polis telah terhempas. 

Helikopter berkenaan dalam misi untuk menghantar makanan kepada mangsa banjir di Kampung Rambai Lama Gobek, Tanah Merah, Kelantan. Kejadian berlaku kira-kira jam 6.15 petang tadi. Helikopter berkenaan terhempas di kawasan perumahan menyebabkan 3 orang pegawai PDRM dan seorang awam cedera. Kesemua mangsa telah dibawa ke Hospital Tanah Merah untuk rawatan.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar telah mengesahkan kejadian tersebut di laman sosial Twitter beliau seperti di bawah:

Kata Pakteh...!!

Posted: 31 Dec 2014 01:05 PM PST

Kata Pakteh...!!


Maklumat untuk penggiat Maya: Kelantan Pasca banjir Dec 2014

Posted: 30 Dec 2014 06:53 PM PST

Seorang Anon memberikan info ini kepada Pakteh

Harapnya pihak blogger dapat menghebahkan kepada semua NGO yang hendak beri bantuan supaya menyelaraskan dengan Pusat Kawalan Operasi Bencana yang diketuai oleh Pegawai Daerah yang berkenaan melalui Setiausaha Keselamatan Daerah supaya tidak timbul kejadian seperti tahun lepas di mana ada kampung yang dapat bantuan sampai 4 ke 5 kali, tetapi ada kampung yang hanya dapat bantuan JKM sahaja hingga menyebabkan rasa tidak puas hati kepada kerajaan kerana menyangka bantuan NGO itu adalah bantuan dari kerajaan. 

Semoga para NGO dapat memberikan kerjasama kepada pihak Pusat Kawalan Operasi Bencana untuk mengelakkan rasa tidak puas hati di kalangan mangsa yang hanya melihat orang lain saja dapat tapi dia tak dapat. 

Ini bukanlah untuk pihak Pusat Kawalan Operasi Bencana nak merampas bahan itu dari pihak NGO, tetapi untuk penyelarasan supaya tidak timbul isu rasa tidak puas hati di kalangan mangsa yang ketinggalan. 

Ini disebabkan NGO tidak mempunyai maklumat kawasan mana yang dah dapat sampai dua tiga kali, dan kawasan mana yang tak dapat lagi, hanya dapat dari JKM sahaja. 

Oleh itu, berilah kerjasama untuk memudahkan kerja. Sekian, terima kasih.

Kata Pakteh: Terima kasih atas meklumat berkenaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan