Jumaat, 12 Disember 2014

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


PAS Negeri Sembilan

Posted: 11 Dec 2014 09:27 PM PST

PAS Negeri Sembilan


Kejutan awal pagi, keluarga rugi RM4,500

Posted: 11 Dec 2014 01:45 AM PST
Kejutan awal pagi, keluarga rugi RM4,500
11 Disember 2014

KUALA PILAH – Sebuah keluarga kerugian RM4,500 apabila rumah mereka di Kampung Kuala Jemapoh, di sini dimasuki empat lelaki bersenjata parang, awal pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Kuala Pilah, Superintendan Azmi Abdul Rahim berkata, kejadian itu disedari mangsa, Mohd Zakri Abu Bakar, 52, selepas terdengar dentuman kuat di tingkat atas rumah banglo dua tingkat miliknya.

Menurutnya, selepas itu, mangsa segera naik ke tingkat atas sebelum diacu parang oleh seorang lelaki yang memakai topeng muka.

"Mangsa yang ketakutan segera masuk ke dalam bilik di tingkat bawah sambil menghubungi talian 999 untuk melaporkan kejadian sebelum menjerit menyebabkan kesemua empat lelaki itu melarikan diri.

"Selepas itu, mangsa naik semula ke tingkat atas bagi mendapatkan tiga anaknya yang sedang tidur. Kesemua anak mangsa tidak cedera," katanya.

Azmi berkata, siasatan awal mendapati lelaki berkenaan masuk ke kawasan rumah itu dengan memotong pagar di belakang rumah menggunakan alat pemotong.

"Selepas itu, dipercayai salah seorang daripada mereka memotong besi tingkap ruang tamu menggunakan pemotong besi sebelum membuka pintu tengah bagi membolehkan tiga lagi rakan mereka masuk," katanya.

Beliau berkata, selepas berjaya memasuki rumah mangsa, empat lelaki itu terlebih dahulu memecah masuk bilik anak perempuan bongsu mangsa menggunakan tong gas.

"Lelaki itu kemudian bertindak mengikat kaki dan tangan anak bongsu mangsa menggunakan dawai sebelum merampas telefon bimbitnya.

"Selepas itu, lelaki berkenaan memecah masuk pula bilik anak sulung perempuan mangsa juga menggunakan tong gas yang sama sebelum mengikat kaki dan tangan mangsa. Kemudian mereka merampas dua utas rantai milik mangsa serta sebuah telefon bimbit," katanya.

Katanya, lelaki itu juga melarikan sebuah telefon bimbit milik Mohd Zakri yang sedang dicas di ruang tamu rumah mereka.

"Menurut mangsa, keempat-empat lelaki berkenaan memakai topeng dan bersenjata dua bilah parang dan memakai sarung tangan," katanya.

PAS Kawasan Miri

Posted: 11 Dec 2014 07:51 PM PST

PAS Kawasan Miri


Terminal Bas Jadi Gajah Putih dan Membazirkan Wang Pembayar Cukai

Posted: 11 Dec 2014 03:01 PM PST

Terminal Bas Tudan Jadi Gajah Putih

MIRI – Terminal Bas Tudan dalam kawasan Senadin yang sudah lama dibina dan menelan belanja jutaan ringgit sehingga kini masih belum beroperasi sepenuhnya. Ianya sudah jadi gajah putih dan membazirkan wang pembayar cukai.

Tujuan utama terminal itu berfungsi sebagai hentian sementara untuk bas ekspres interlokal daripada Sabah dan Brunei. Kawasannya agar jauh dari pusat bandar menyebabkan penumpang tidak ramai menggunakan perkhidmatan bas ekspres ke terminal itu. Mungkin juga kawasan Terminal Bas Tudan tidak memberi kemudahan  untuk orang ramai singgah ke pusat bandar dan jauh dari tempat kediaman menyebabkan ianya mendapat kurang sambutan orang ramai.

Antara lain mungkin juga disebabkan ramai pengusaha bas ekspres di negeri akan menghentikan operasi tidak lama lagi sekiranya kerajaan tidak campur tangan untuk membantu mereka dalam menghadapi kegawatan ekonomi dan persaingan sengit.

Seperti yang dilaporkan dalam akhbar tempatan, Pengurus Besar Miri Transport Company Sdn Bhd Yeo Yow Shun berkata mereka dan lain-lain pengusaha telah mengalami penurunan sebanyak 20 hingga 25 peratus dalam jumlah penumpang dan jika ini berpanjangan mereka perlu menutup kedai. "Kami akan menghadapi nasib yang sama sebagai pengusaha bas berhenti-henti jika kerajaan tidak campur tangan untuk membantu dengan meningkatkan subsidi diesel dan kuota," katanya. Miri Transport Company Sdn Bhd terpaksa menarik diri daripada enam laluannya pada awal tahun ini. Dua pengusaha bas adalah Miri Belait Transport dan Miri City Bus.

Masalah pengangkutan di bandaraya Miri juga semakin teruk disebabkan kurang penumpang dan banyak tempat laluan operasi telah dihentikan. Akibat mengalami kerugian dari penurunan muatan penumpang dan peningkatan kos operasi telah menyebabkan mereka menamatkan perkhidmatan bas di sepanjang laluan untuk Maktab Perguruan Sarawak (11), Riam-Lapangan Terbang (22, 28), Lambir (24), Pujut Corner / Hospital (33A, 20), Piasau Link / Piasau Garden / Piasau Utara (42) dan Krokop (44).

Kita mengesa pihak pengusaha bas boleh meneruskan perkhidmatan pengangkutan awam dengan menggunakan bas mini sebagai ganti untuk memenuhi pemintaan pengguna yang masih memerlukan pengangkutan awam dalam kawasan perumahan yang tiada perkhidmatan pengangkutan awam.

Walaupun satu cadangan telah diutarakan untuk menubuhkan pasar lambak baru di Terminal Bas Tudan bagi menempatkan sementara waktu sekumpulan penjaja yang telah berdagang secara haram di E-mart dan kawasan Senadin namun ianya mendapat kurang sambutan orang ramai.

Ianya juga dicadangkan bagi penduduk yang tinggal di bahagian utara bandar berikutan kejayaan pasar lambak yang pertama di perkarangan tempat letak kereta pusat sivik di sini setiap hari Ahad tapi ianya masih tidak menarik perhatian orang ramai.

Oleh kerana masalah pengangkutan awam di Miri juga semakin gawat maka pihak kerajaan sepatutnya menggunakan bas terminal itu sebagai kawasan perhentian bas ekspres interlokal dengan membina infrastruktur bagi memudahkan penumpang singgah untuk makan, solat, membeli buah-buahan, kraftangan dan barangan buatan tempatan sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi masing-masing. Mungkin ini akan menarik pelancong dari dalam dan luar negara untuk menikmati cita rasa makanan tempatan apabila mereka singgah sementara sebelum meneruskan perjalanan.

Ini secara tidak langsung boleh memberi sumber pendapatan kepada penduduk setempat daripada terus membiarkan terminal bas itu terbiar begitu saja. Dengan caj yang murah serta berpatutan sudah pasti ramai yang akan menjualkan barang dagangan mereka di situ.

Kita mengesa pihak berkuasa tempatan mengkaji semula tujuan sebenar pembinaan Terminal Bas Tudan itu agar ianya boleh memberi manfaat kepada pengguna dan juga penduduk di sekitar kawasan Tudan dan Senadin. Kita tidak mahu ianya terbiar begitu saja dan menjadi gajah putih yang hanya merugikan wang pembayar cukai.

Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak

English version

Tudan Bus Terminal Become White Elephant

MIRI - Tudan Bus Terminal in Senadin area that has long been developed and costing millions of ringgit to date is still not fully operational. It has become a white elephant and a waste of taxpayer money.

The main purpose of the terminal serves as a temporary stop for long distance express buses from Sabah and Brunei. The area is so far from the city center causing many passengers doesn't use the express bus to the terminal. Maybe also areas of Tudan Bus Terminal not provide facilities for people to drop by to the city center and away from residential areas causing it got less public response.

Among others, might also be due to many express bus operators in the country will cease operations soon if the government does not intervene to assist them in dealing with economic turmoil and tough competition.
As reported in the local newspaper, Miri Transport Co Sdn Bhd general manager Yeo Yow Shun said they and many others were experiencing a drop of 20 to 25 per cent in passenger load and if this were to go on for long they would have to close shop. "We will face the same fate as operators of stage buses if the government does not intervene to assist with improving diesel subsidy and quota, "he said. Miri Transport Company Sdn Bhd had to withdraw from the six routes at the beginning of this year. The two bus operators are Miri Belait Transport and Miri City Bus.

Transportation problems in Miri city also worsened due of fewer passengers and many routes where operations have been discontinued.  Suffering losses due to drop in passenger load and escalating operation cost has spelt the demise of bus  services along the routes to Sarawak Teachers Teaching College (11), Riam-Airport (22, 28), Lambir (24), Pujut Corner/Hospital (33A, 20), Piasau Link/Piasau Garden/Piasau Utara (42) and Krokop (44).

We urge the bus operators can continue public transport services by using the mini bus as an alternative to meet the demands of users who still need public transportation in residential areas that no public transport services.

Although a proposal has been put forward to establish a new flea market in Tudan Bus Terminal to accommodate the temporary group of hawkers that have been trading illegally in E-mart and Senadin area but it gets poor response from the public.

It is also recommended for people living in the northern part of the city following the success of the first flea market in the car park, civic center here every Sunday but it still does not attract people's attention.

Due to the problems of public transport in Miri also worsening then the government should use the bus terminal as long distance express bus stop area by building infrastructure that facilitates passengers layover to eat, pray, buy fruits, handicrafts and local products before continue their journey to their respective destinations. Maybe this will attract tourists from internally and abroad to enjoy a taste of local specialties when they transit before continuing their journey.

This may indirectly provide a source of income for the local residents rather than continue to let the bus terminal idle offhand. With cheap and reasonable charges of course many will sell their merchandise there.

We urge local authorities to review the real purpose of the construction of Tudan Bus Terminal so that it can be beneficial to users and residents in the vicinity of Tudan and Senadin. We do not want it to idle offhand and become a white elephant which only detrimental taxpayers' money.

Jasindaily Online

Posted: 11 Dec 2014 09:13 AM PST

Jasindaily Online


Iklan Arak Tak Dibenar .. Penjualan Masih Dibenarkan

Posted: 10 Dec 2014 07:14 PM PST

MELAKA - Logo minuman keras tidak lagi dibenarkan menghiasi papan iklan dan sengkuap pada premis dalam kawasan pentadbiran Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) khususnya di bandar raya ini bermula September lepas. Datuk Bandar MBMB, Datuk Zainal Abu berkata pemilik premis akan diberi tempoh enam bulan daripada tarikh tamat tempoh lesen perniagaan dan iklan mereka tahun ini untuk menukar papan iklan yang mematuhi peraturan tersebut. "Sebanyak 14,400 premis akan terlibat dalam peraturan ini dan kita jangkakan pada awal 2016, tiada lagi premis dalam kawasan pentadbiran MBMB khususnya Bandaraya Melaka menggunakan logo minuman keras pada papan ikan dan 'retractable awning' mereka. 


 "Jika pemilik premis gagal berbuat demikian setelah diberi tiga notis, mereka akan dikompaun RM250 di bawah Undang-undang Kecil Iklan MPMT 1983 dan papan tanda mereka akan diturunkan," katanya. Sementara itu, dua lagi pihak berkuasa tempatan (PBT) iaitu Majlis Perbandaraya Hang Tuah Jaya (MPHTJ) dan Majlis Perbandaraya Alor Gajah (MPAG) turut mengenakan syarat yang ketat terhadap mana-mana iklan membabitkan minuman keras. Yang Dipertua MPAG, Datuk Murad Husin berkata, pihak PBT itu memang selama ini tidak pernah meluluskan mana-mana papan iklan berkaitan minuman keras di kawasan terbabit. "Iklan arak adalah terkandung di bawah undang-undang kecil dan tertakluk kepada syarat-syarat tertentu, namun setakat ini kita memang tidak pernah lagi meluluskan mana-mana papan iklan berkaitan dengan arak. 

 "Cuma berkemungkinan premis-premis yang menjual arak ada pamerkan logo iklan arak di dalam premis mereka namun itu adalah soal dalaman premis terbabit," katanya. Bagi MPHTJ pula, setakat ini turut tidak pernah memberi kelulusan kepada mana-mana pihak yang ingin menggantung iklan berkaitan logo arak. Setiausahanya, Shahadan Othman berkata, pihaknya sentiasa memantau sekiranya terdapat mana-mana premis yang memasang iklan secara haram

MELAKA Rancang Ahad Hari Tanpa Plastik 1 Januari

Posted: 10 Dec 2014 07:10 PM PST

MELAKA - Melaka merancang untuk melaksanakan Hari Tanpa Beg Plastik termasuk pada hari Ahad mulai 1 Januari tahun depan, kata Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Teknologi Hijau Melaka, Datuk Kamarudin Md Shah. Beliau berkata, perkara itu telah diluluskan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri. Sebelum ini program seumpama itu dilaksanakan pada setiap Jumaat dan Sabtu bermula April lepas. "Perancangan juga dibuat untuk melaksanakan Hari Tanpa Beg Plastik pada setiap hari bermula tahun 2016," katanya dalam satu kenyataan. Beliau berkata inisitif itu selaras dengan usaha kerajaan negeri meningkatkan kualiti alam sekitar dan ke arah negeri teknologi hijau menjelang 2020. - Bernama

TAHNIAH PESURUHJAYA PAS SELANGOR KINI BERGELAR DATUK

Posted: 10 Dec 2014 07:01 PM PST

Dua Exco Selangor mendahului senarai 11 penerima Darjah Kebesaran Datuk Paduka Mahkota Selangor (D.P.M.S.) (Kelas Kedua) yang membawa gelaran 'Datuk' bagi lelaki dan 'Datin Paduka' bagi wanita sempena Hari Keputeraan ke-69 Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, hari ini. Pesuruhjaya Pas Selangor, Iskandar Abdul Samad dan Dr Ahmad Yunus Hairi menerima anugerah itu.Penerima lain D.P.M.S. ialah Duta Malaysia Ke London Datuk Ahmad Rasidi Hazizi; Setiausaha Bahagian Pembangunan, Kementerian Luar Datuk Rustam Yahaya; Panglima Latihan dan Doktrin Tentera Darat,
Mejar Jeneral Datuk Suhaimi Mohd Zuki, Panglima Armada merangkap Panglima Bantuan Markas Pemerintahan Armada Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Laksamana Madya Datuk Mohamad Roslan Mohd Ramli; Asisten Ketua Staf Sumber Manusia Markas Tentera Darat, Mejar Jeneral Datuk Shahrani Mohd Sany. Pengarah Urusan NRY Architects Sdn Bhd Datuk Mohamed Nazim Tun Abdul Razak; Profesor Pejabat Timbalan Naib Canselor, Penyelidikan dan Inovasi, Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof Dr Mohd Azmi Mohd Lila, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) Ahmad Zaharin Mohd Saad dan Timbalan Pengurus Besar (Teknikal) Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) Ir Abdul Ghani Hashim. Istiadat pengurniaan darjah dan bintang kebesaran itu berlangsung di Istana Alam Shah, Klang. - Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan