Khamis, 11 Disember 2014

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


PAS Negeri Sembilan

Posted: 10 Dec 2014 09:31 PM PST

PAS Negeri Sembilan


Kemasukan ke Maahad Tahfiz Al-Quran An Najihah kini dibuka

Posted: 10 Dec 2014 05:53 AM PST


Jasindaily Online

Posted: 10 Dec 2014 09:15 AM PST

Jasindaily Online


Tangkap Dr. Qaradawi : Turki Kutuk Tindakan As Sisi

Posted: 09 Dec 2014 09:09 PM PST

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengutuk sekeras-kerasnya Presiden Mesir Abdul Fattah Al-Sisi kerana meminta bantuan polis antarabangsa (Interpol) untuk menangkap Pengerusi Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia Syeikh Dr Yusuf Al-Qaradawi. Menurut laporan media Turki Today's Zaman, Erdogan berkata politik perlu akur kepada Islam sambil menyifatkan Al-Sisi tidak layak untuk menyuruh Interpol menangkap Qaradawi kerana Al-Sisi sendiri naik menjadi presiden melalui penggulingan kuasa. Beliau berkata demikian semalam di sebuah majlis Hal Ehwal Keagamaan Turki. Minggu lepas, Interpol menyiarkan 'amaran merah' terhadap Qaradawi di laman webnya atas arahan kerajaan Mesir atas kesalahan menghasut, menjadi penyebab berlakunya pembunuhan, membantu banduan lari dari penjara, membuat pembakaran, vandalisme dan kecurian.


 Qaradawi dalam respon balasnya berkata, beliau menafikan terlibat dalam pembunuhan kerana tidak berada di Mesir semasa krisis berlaku. Sebaliknya umum sudah mengetahui siapakah dalang di sebenar siri-siri pembunuhan di Dataran Rab'ah, Dataran Nahdah, Ramsis dan lain-lain, kata Qaradawi di laman sosialnya sambil merujuk kepada pihak tentera yang diketuai Al-Sisi ketika itu. September lalu, Qaradawi yang diharamkan memasuki Mesir sejak sekian lama telah diminta oleh kerajaan Qatar supaya meninggalkan negara itu selepas Qatar ditekan oleh negara-negara Arab yang lain. Menurut laporan terkini media-media Turki, Erdogan telah mempelawa Qaradawi untuk menetap di negara itu. 

 Ankara adalah salah satu pihak yang kerap mengkritik pentadbiran Mesir berikutan kejatuhan Presiden Morsi yang digulingkan pada tahun lepas. Erdogan akan mengambil setiap peluang yang ada mengutuk Al-Sisi dan kerajaannya. Penolakan Turki terhadap kerajaan baru Mesir menyebabkan pimpinan Mesir menolak sebarang hubungan diplomatik dengan Turki dan telah menghalau kedutaan Turki dari negara itu. Turki bagaimanapun mengisytiharkan kedutaan Mesir di negara itu sebagai 'tetamu yang tidak diundang'. Pada Oktober lalu, Kementerian Luar Turki merancang untuk mengadakan pertemuan dengan wakil Mesir semasa Persidangan PBB di New York tetapi dibatalkan oleh pihak Mesir selepas Erdogan lantang mengkritik Al-Sisi di persidangan PBB itu.

KHIDMAT MERU

Posted: 10 Dec 2014 09:01 AM PST

KHIDMAT MERU


Belanja warga kampung ngombeh.

Posted: 09 Dec 2014 06:25 PM PST


Setelah merawat pesakit2 terlantar dirumah mereka, Yb Meru sempat belanja warga kampung ngombeh di warung teh ditepi jalan.

Landskap Siasah

Posted: 10 Dec 2014 07:07 AM PST

Landskap Siasah


KENYATAAN MEDIA-KERAJAAN PERLU UBAH SIKAP- MAS MILIK RAKYAT BUKAN MILIK ARISTOKRAT TERTENTU

Posted: 10 Dec 2014 06:08 AM PST


                                                                                      
KENYATAAN MEDIA DEWAN PEMUDA PAS NEGERI KEDAH
  10 Disember  2014  


KERAJAAN PERLU UBAH SIKAP- MAS MILIK RAKYAT BUKAN MILIK ARISTOKRAT  TERTENTU


Dewan Pemuda PAS Kedah tegas mendesak kerajaan Malaysia menjadikan syarikat penting Malaysia Airlines sebagai syarikat bersama, syarikat rakyat dan benar-benar berstatus syarikat negara. Hari ini kelihatan syarikat itu seperti kepunya sekelompok elit bangsawan atau aristokrat yang mana sebarang keptusan untung rugi kepada penumpang, pekerja MAS tidak dapat ditegur rakyat.

Baru-baru ini pihak kami dimaklumkan bahawa kesemua kesatuan kakitangan MAS ingin   mendesak Kerajaan Malaysia mengutamakan dan menyelamatkan 6,000 kakitangan MAS yang bakal dibuang di atas keputusan yang dibuat oleh YBhg Tan Sri Haji Azman Mokhtar, Pengarah Urusan, Khazanah Nasional.

Khazanah Nasional sebagai pemegang saham terbesar MAS kelihatan mampu melaksanakan pelbagai wewenang yang merugikan pekerja MAS.

MAS dan kerajaan Malaysia bukan sahaja menafikan hak asasi beragama umat islam apabila menyelitkan pembayara arak dalam tiket penumpang, menafikan hak pekerja menutup aurat di sebuah negara 'Islam' serta menjadikan staf MAS sebagai penyumbang sektor arak apabila arak terus ingin dihidang dalam pesawat, malah MAS ingin bertindak lebih jauh apabila mengkambing hitamkan pekerja MAS atas alasan kerugian demi kerugian yang dialami.Malah dengan wujudnya Rang Undang-Undang Malaysian Airline System Berhad (Pentadbiran) 2014 yang  baharu yang diluluskan, kelihatannya ia bercanggah dengan Akta Pekerjaan 1955 dan beri kekebalan mutlak kepada MAS dalam hal ehwal pekerja.

Sebelum ini Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Anak-anak Kapal Kabin Malaysia (Nufam), Mohd Akram Osman juga menyatakan akta baharu itu menghapuskan sama sekali hak pekerja untuk membuat apa-apa tuntutan atau memfailkan kes mahkamah terhadap MAS atau erti lain ia memberi imuniti sepenuhnya kepada MAS.
 
Natijah MAS diaristokratkan menyebabkan semua sumbangsaran untuk memajukan dan menguntungkan MAS sukar dilaksanakan. Hal kerugian dan kepincangan syarikat GLC besar ini tidak di bawa ke Parlimen secara serius mengakibatkan isu ini berlarutan hinggakan MAS mengalami kerugian sekurang-kurangnya RM3 juta sehari bagi separuh pertama tahun kewangan semasa.


Khazanah Nasional atau MAS mahupun BN tidak boleh memberi alasan tragedi MH 17 dan MH 370 sebagai punca kerugian RM 2 bilion dan punca ingin membuang pekerja sebaliknya tradisi rugi MAS adalah konsisten sejak belasan tahun lalu.
Khazanah Nasional Berhad sebenarnya  telah gagal menguruskan MAS selepas 12 tahun melalui 4 suntikan dana kerajaan hasil cukai rakyatsehingga mencecah RM17.0 billion.

Ubah sikap, insaf diri, lihat amanah rakyat yang ada pada MAS.
 
 
 ' TERUS BERISTIQAMAH
' PEMUDA  BERSAMA RAKYAT '
Yang benar,
 
                              t.t
 
AHMAD TARMIZI BIN SULAIMAN
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan