Isnin, 8 Disember 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 08 Dec 2014 01:11 PM PST

Cucu Tok Selampit


Haniza Talha Sudah Panas Bontot Bila Disoal @PDRMsia Kes Fitnah PERMATA

Posted: 08 Dec 2014 08:22 AM PST

Naib Ketua Wanita PKR, Haniza Talha, mula panas buntut apabila pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM) memulakan siasatan kes fitnah PERMATA. Haniza yang dipetik oleh The Malaysian Insiders berkata,
"Menjadi tugas saya sebagai ADUN untuk bertanya kerajaan mengenai penggunaan wang atau peruntukan bajet. Sekiranya saya sebagai seorang ADUN boleh disoal siasat, boleh dituduh memfitnah, ini menunjukkan rakyat tidak boleh bertanya apa-apa. Ia soalan yang wajar, kerana saya terpaksa melayari Internet bagi mendapatkan butiran isu ini, tetapi tiada jawapan ditemui. Sebab itu saya tanya soalan itu."
Kenapa beliau membuat 'flip flop' dan membuat 'u-turn' sebanyak 180 darjah? Kenapa tiba-tiba beliau berkata beliau hanya bertanya. Mari kita lihat kenyataan beliau sebelum ini.


Cuba baca perenggan pertama dan kedua, adakah ianya berbentuk soalan atau kenyataan berbau hasutan? Kenapa perlu mengheret Rakyat bersama-sama dengan fitnah dan hasutan beliau dengan berkata, "Rakyat tidak boleh bertanya apa-apa?". Oleh itu, tindakan PERMATA, sebuah agensi kerajaan di bawah Jabatan Perdana Menteri, membuat laporan polis berhubung artikel sebuah portal yang didakwa menjejaskan imej dan kredibiliti agensi itu adalah tepat dan Haniza Talha harus bertanggungjawab di atas dakwaan dan fitnah beliau. CTS juga berpandangan agar DS Rosmah Mansor harus menyaman Ketua Wanita PKR ini atas kapasiti Penaung PERMATA maupun atas kapasiti individu.

PEJUANG BANGSA

Posted: 08 Dec 2014 11:36 AM PST

PEJUANG BANGSA


CHEGUBARD TERUS MALUKAN AZMIN , BONGKAR BUKTI 4 ADUN PKR BERPALING TADAH

Posted: 08 Dec 2014 07:40 AM PST


 Ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR), yang digantung, Badrul Hisham Shahrin hari ini mendedahkan empat nama ADUN yang menarik balik surat akuan sokongan kepada Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Sebelum ini, Badrul Hisham atau lebih dikenali sebagai Chegubard mendedahkan ADUN Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar sebagai salah seorang ADUN yang membuat pusingan u dari menyokong Presiden PKR pada 14 Ogos lalu.
Empat ADUN tersebut ialah Amiruddin Shari (Batu Caves), Mat Shuahaimi Shafiee (SriMuda), Rajiv Rishyakaran (Bukit Gasing) dan Ng Sze Han (Kinrara).
Semua ADUN tersebut menandatangani surat akuan bersumpah pada 11 September 2014 lalu, dan mereka mengesahkan akan mematuhi apa sahaja keputusan yang diambil oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.
Bercakap kepada pemberita, Chegubard turut menyatakan beliau sudah menghantar surat penjelasan mengenai perkara itu kepada Presiden parti, Lembaga Disiplin dan Ketua Umum sendiri.
"Satu laporan polis juga sudah dilakukan untuk mendapatkan pengesahan keaslian surat-surat ini. Perkara ini serius kerana kerakusan dan ketamakkan pihak-pihak inilah negara khususnya Selangor diheret ke dalam satu konflik politik yang merugikan dan ia melibatkan terjejasnya kesejahteraan awam," katanya di satu sidang media di ibu kota, hari ini.
Jelasnya, beliau telah menghantar surat aduan pada hari ini mengenai tindakan yang diambil oleh parti terhadap Timbalan Presiden yang memalukan Presiden parti dan ingkar untuk mendukung keputusan parti.
"Parti menyatakan hanya ada satu calon menteri besar, tetapi dia telah melobi dirinya sendiri," ujarnya sambil menambah sudah memaklumkan perkara tersebut tetapi tidak ada tindakan lanjut.
"Adakah PKR mengamalkan dua set undang-undang? Untuk orang biasa, parti akan menggantung dan dipecat, tetapi untuk kelompok tertentu terus dilindungi?" 

KHAIRY LEBIH KECEWA AKSI HOOLIGAN PENYOKONG MALAYSIA SEMALAM @Khairykj

Posted: 07 Dec 2014 05:14 PM PSTSudah la kalah semalam 2- 1 kepada Vietnam semalam yang ditonton oleh jutaan rakyat Malaysia , penyokong Harimau Malaya menyerang dan bergaduh pulak dengan penyokong Vietnam .

Relaks la baru perlawanan pertama , ada lagi 90 minit   di Hanoi lagi dan jika pemain tekad mahu ke final , mereka akan mempamerkan aksi lebih baik lagi di sana untuk menebus kekecewaan perit kalah di tempat sendiri . 

Bukan sahaja peminat kecewa malah Dollah Salleh sendiri kecewa dengan aksi anak buahnya yang tidak berdisiplin terutama Mahalli Jasuli . 

Apapun kita mengharapkan Harimau Malaya akan bangkit semula nanti di Hanoi .
Terus-terang saya tidak tahu apa yang terjadi dengan pemain sepanjang perlawanan, namun saya masih yakin memandangkan kita masih ada 90 minit kedua.

"Pemain yang paling membuatkan saya sedih adalah Mahali Jasulli di bek kanan yang sering meninggalkan posisi apabila naik ke atas.

"Saya langsung tidak menjangka Vietnam mampu bermain sebegini baik, malah saya rasa kami cukup bertuah kerana lawan tidak menja­ringkan dua atau tiga gol lagi," katanya, semalam.


Apa yang lebih mengecewakan saya malam tadi bukan kekalahan kita atas padang tetapi tindakan segelintir penyokong Malaysia terhadap penyokong Vietnam.

Walaupun saya masih menunggu laporan rasmi dari pihak polis dan FAM, berdasarkan maklumat yang saya terima dan apa yang saya sendiri nampak, para penyokong Vietnam diserang oleh segelintir fans Malaysia di Stadium Shah Alam semasa perlawanan separuh akhir Piala Suzuki AFF.


Tiada alasan bagi tindakan ganas tersebut. Lebih-lebih lagi terhadap tetamu dalam negara kita.

Apakah ini cara kita layan tetamu? Tak kiralah mereka datang melancong ke memang dah kerja sini ke, ini bukan budaya Malaysia.

Mereka yang tidak bertanggungjawab ini tak terfikir pula apa boleh jadi pada penyokong kita yang akan pergi ke Hanoi, Vietnam untuk perlawanan kedua. Bukankah tindakan mereka ini boleh dianggap sebagai satu provokasi dan mengundang risiko keselamatan terhadap penyokong-penyokong Malaysia di Hanoi nanti?

Oleh kerana penyokong-penyokong ganas ini tidak akan mohon maaf dan tiada sebarang respons daripada FAM (mungkin esok ada), saya mohon maaf kepada penyokong-penyokong Vietnam yang diserang di Stadium Shah Alam pada malam tadi.

Saya akan minta kerjasama polis untuk siasat kes ini dengan segera dan bertindak atas siasatan tersebut. Tindakan ganas segelintir fans Malaysia ini tidak mewakili rakyat Malaysia yang sebenar. These violent fans do not represent Malaysia. My sincere apologies on behalf of Malaysia for the actions of these small number of irresponsible thugs.


bumiyang

Posted: 08 Dec 2014 03:47 AM PST

bumiyang


Galak Orang Melayu Fakir/Miskin Mesra Gereja - Mana Pihak Baitulmal/JAKIM???

Posted: 07 Dec 2014 04:30 PM PST

RIDHUAN TEE

Posted: 08 Dec 2014 03:29 AM PST

RIDHUAN TEE


Pentingkan kematangan bukan usia

Posted: 07 Dec 2014 06:00 PM PST(SH 8.12.14)

Bukan soal muda atau tua yang utama dalam mencari kepemimpinan terbaik, tetapi soal kematangan. Tidak ada gunakan muda jika tidak matang. Tambah serius, tua, kebudak-budakan. Tua atau muda, yang penting matang. Begitu juga soal pemimpin wanita.

Inilah perkara yang perlu difikirkan secara serius oleh Umno dalam mengenengahkan barisan kepemimpinan pada masa akan datang. Bukan usia atau jantina yang menjadi faktor penentu. Ini tidak, pantang didesak sedikit, mulalah melatah. Calon yang benar-benar berkualiti tidak juga diperolehi.

Lebih malangnya, calon tua yang sudah tidak nampak lagi ciri-ciri kepemimpinannya, hanya dek kerana dia banyak duit, maka dia tetap dikekalkan. Daripada orang tua yang sebegini, lebih baik orang muda yang belum matang lagi. Sekurang-kurangnya boleh juga dibimbing. Saya masih berpegang kepada kata-kata, pemimpin yang umur lebih 40 tahun, tidak juga matang atau berubah, maka kayulah dia.

Nabi amat matang pada usia remaja, tetapi Allah tidak angkat menjadi Rasul sehinggalah Baginda berusia 40 tahun. Bukan bermakna saat remaja tidak penting. Allah mahu beri pengajaran.

Saat ini mereka mempunyai tenaga, kekuatan dan berkebolehan, seperti Panglima Muhammad Al-Fateh, usia di bawah 20 tahun, telah berjaya memimpin bala tentera yang besar dan menang dalam peperangan. Kenapa? Usia remaja tetapi pemikiran amat matang. Inilah pendewasaan. 

Hari ini kita bukan hendak meremajakan parti, tetapi mendewasakan parti. Barulah matang namanya. Sekadar meremajakan, tidak sampai kepada matang. Pendek kata, kita mahukan orang muda berfikiran dewasa. Barulah matang. Hodoh sangat orang tua yang mahu kembali remaja atau muda, ketika kemampuan sudah tidak ada.

Nabi menasihatkan kita supaya menggunakan masa muda sebelum tua, sihat sebelum sakit, begitulah seterusnya.

Kita mahu calon yang apabila diletakkan harta, wanita dan takhta di hadapan mata, mereka tidak gelap mata. Malah ketakutannya kepada Allah melebihi segala-galanya. Inilah calon pilihan rakyat.

Sebab itulah, pada hari ini, kita perlu fikirkan bersama, bagaimana mencari pemimpin seperti para khalifah dan sahabat terdahulu, Mahatma Gandhi, Gautama Buddha, Konfucius dan lain-lain. Tidak perlulah saya sebutkan mencontohi para anbiya kerana mereka sangat mulia. Tidak terikut atau tercapainya kita untuk mencontohinya.

Orang yang matang bertindak mengikut akal fikiran, bukan hawa nafsu. Orang matang sentiasa memikirkan soal masa depan berbanding masa kini. Orang matang selalu mendahulukan rakyat berbanding diri sendiri.

Orang matang sentiasa mengutamakan perkara asas daripada rasmi dan protokol. Mereka tidak hairan jika tidak ada gelaran dan pangkat Tun, Tan Sri, Dato dan lain-lain. Ini tidak, pantang tidak dipanggil gelaran itu ketika disapa atau majlis rasmi, maka mengamuklah mereka.

Lebih menjengkelkan lagi, si isteri yang menumpang gelaran suami turut naik tocang apabila tidak dipanggil puan seri, datin dan sebagainya. Hebat sangatkah gelaran tersebut, sedangkan sumbangan tidak seberapa? Kadangkala gelaran tersebut diperolehi atas angin sahaja, bukan kerana jasa atau sumbangan. Hanya dek kerana mereka berharta dan berkuasa, maka gelaran dan pangkat tersebut mudah didapati. Tidak kurang yang dibeli.   

Apalah sangat dunia ini, bila sampai dikubur nanti, malaikat tidak tanya semua pangkat kita itu, termasuk harta, wanita dan takhta. Semua itu akan ditinggalkan. Apa yang kekal dan boleh dibawa bersama adalah iman dan taqwa. Gelaran dan pangkat tidak akan membawa kita ke syurga Allah.

Bagi mereka yang memiliki kematangan emosional, lebih hebat lagi.  Mereka ini lebih mudah untuk menyesuaikan diri dengan baik dan tidak mengalami kecelaruan psikologi.  

Mereka mempunyai kesedaran yang lebih tinggi mengenai kekuatan dan kelemahannya. Sentisa mahu memperbaiki diri, sebab kita manusia biasa.  Mereka juga tidak terlalu egosentrik. Mereka mengambil perhatian akan orang lain.

Kematangan emosi menjadikan mereka dapat mengawal emosi sendiri. Tidak impulsif atau tidak mengikut hawa nafsu. Jiwanya lebih stabil untuk melawan godaan hedonistik dan kemewahan dunia. Emosi mereka stabil. Boleh mengawal amarah dan tidak ekstrem. Juga tidak terlalu bersikap defensif. Bersedia menerima kritikan atau lebih bersedia belajar dari pengalaman.

Pendek kata, menurut Bass (1990) kematangan emosi juga menjadikan kita mudah bekerjasama dengan orang bawahan, rakan taulan dan orang atasan.

Justeru, dalam menentukan kepemimpinan hari ini. Carilah yang matang, bukan usia. Bukan apa, meninjau segelintir ucapan perwakilan, kadangkala kita tidak nampak kematangan tersebut. Sebab itu, janganlah meminta jawatan, jika kita tidak mampu untuk menguasai diri sendiri.

Ingatlah kata-kata Tsun Tzu, kenali diri sebelum kenali musuh, kita akan memenangi ribuan pertarungan. Ultra kiasu sentiasa memerhatikan kita. Menunggu masa untuk menjatuhkan. Satu kesilapan yang kita lakukan, akan dijadikan alat untuk menjatuhkan. Mereka sanggup melupakan seribu kebaikan yang kita buat. Inilah realiti politik hari ini. Justeru, carilah yang matang, bukan usia atau jantina.
 

Aspirasi Bangsa

Posted: 08 Dec 2014 01:42 AM PST

Aspirasi Bangsa


STAGG membuatkan Guan Eng semakin panas punggung

Posted: 08 Dec 2014 12:19 AM PST

Pasport blogger lucah sah ditarik..

Posted: 07 Dec 2014 09:07 PM PST

tindakan tegas!! KDN bakal batalkan pasport blogger lucah..

Posted: 07 Dec 2014 06:19 AM PST

Aksi budak sekolah.. memeningkan kepala mak bapak!

Posted: 07 Dec 2014 02:59 AM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 08 Dec 2014 01:41 AM PST

Taipingmali (tm)


Anwar bercakap apabila hilang kuasa dan pangkat.

Posted: 07 Dec 2014 05:40 PM PST
Anwar Ibrahim berkata, pangkat dan gelaran bukan sesuatu yang penting kepadanya.

Anwar berkata, Tuhan tidak kisah mengenai kuasa atau kedudukan seseorang.

"Tuhan tidak melihat kepada kuasa. Dia tidak melihat kepada jawatan kita pegang tetapi amalan baik yang kita buat atas nama-Nya," katanya semasa berucap di hadapan sekumpulan penganut Katolik di Church of The Holy Family kelmarin di Kajang.

Menurut laporan, Anwar turut memberikan contoh iaitu individu paling berkuasa di zaman Mesir purba, Firaun dibenci Tuhan walaupun memiliki kuasa, jawatan dan kekayaan.

Khamis lalu, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menarik balik gelaran 'Datuk Seri' yang diberi kepada Anwar pada 1992 kerana mempersoalkan integriti sultan dan institusi diraja semasa krisis kerusi Menteri Besar Selangor.


NOTA LUTUT,

Anwar bercakap macam taik, busuk dan membusukkan. Anwar adalah manusia paling berkuasa dalam era beliau menjadi menteri kewangan dan Timbalan Perdana Menteri  sekitar tahun 1986 sehingga 1998.  

Allah juga membenci manusia munafik bernama Anwar sebab itulah Allah menghumban beliau ke dalam penjara untuk 15 tahun. 

Anwar yang menolak hukum dan ketentuan Allah menuduh bahawa Tun Mahathir sengaja mengkhianati beliau dengan konspirasi yang direkayasa oleh musuhnya. 

Jika gelaran dan pangkat tidak penting, sila lah serahkan semua pingat kebesaran yang diterimanya dari lebih 9 negeri yang memberikan gelaran Dato Seri. 

Jika pangkat dan gelaran tidak penting sila letak jawatan sebagai ahli parlimen dan ketua pembangkang. 

Jika kuasa tidak penting,  sila berundur dari politik sepertimana yang sering dimomokkan dahulu kononnya akan bersara dan akan menjadi pensyarah di American university.  

Sekian!  

Gambar Anwar Ibrahim yang paling menarik hari ini.

Posted: 07 Dec 2014 08:17 AM PST

Panglima Perang Cyber

Posted: 07 Dec 2014 11:40 PM PST

Panglima Perang Cyber


Kenyataan Media JIM Pembatalan Pasport Alvin Tan CC @zahid_hamidi @kdnputrajaya @imigresenmy

Posted: 07 Dec 2014 10:01 PM PST

الفاتحة - Ketua Pengarah JASA Malaysia Meninggal Dunia

Posted: 07 Dec 2014 09:25 AM PST

Malaysia tidak perlu tunjuk ajar AS dalam tangani isu hak asasi - Nancy | Berita Harian

Posted: 07 Dec 2014 03:29 AM PST


KUCHING: Kerajaan Amerika Syarikat (AS) mempunyai urusan dalaman sendiri yang perlu ditangani dan wakilnya tidak perlu datang ke negara ini dan menunjuk ajar rakyat Malaysia berkenaan hak asasi manusia, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri.

"Sebenarnya kami tahu apa yang perlu dilakukan dan diharap rakyat Malaysia tidak meminta bantuan daripada mereka seperti dari AS untuk datang ke sini dan memberitahu kami apa yang perlu dilakukan.

Malaysia adalah sebuah negara berdaulat, jadi biarlah kami menangani hal ehwal dalaman kami dan memastikan kami melakukan yang terbaik untuk negara ini dalam isu hak asasi manusia, beliau memberitahu wartawan selepas merasmikan Bazar Kebajikan Krismas 2014 Sarawak Society for Prevention of Animal Cruelty (SSPCA) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian semasa mengulas kritikan pelbagai pihak termasuk kenyataan daripada Naib Presiden AS Joe Biden dan Duta AS ke Malaysia Joseph Yun terhadap keputusan Malaysia mengekalkan Akta Hasutan 1948.

Nancy berkata AS mempunyai beberapa isu yang perlu ditangani seperti bagaimana mereka mengendalikan isu kontroversi kem tahanan Guantanamo Bay yang dibangkitkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.

"Buatlah apa yang kamu perlu lakukan untuk negara kamu dan biarlah kami memastikan negara kami melakukan yang terbaik jika ada yang tidak betul. Biarlah kami membincangkan perkara itu dan memastikan kami mematuhi kesemua undang-undang dan peraturan di negara ini," katanya. 

Sementara itu, Nancy berkata ketika ini perbincangan mengenai cadangan penggubalan Akta Keharmonian Nasional tetap diteruskan biarpun setelah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pada Perhimpunan Agung Umno bulan lepas bahawa Akta Hasutan 1948, dikekalkan.

"Setakat ini apa yang kita tahu Akta Keharmonian Nasional akan diteruskan. Status akta itu masih dalam perbincangan pihak-pihak bertanggungjawab dalam hal ini. 

"Kita masih memerlukan Akta Keharmonian Nasional untuk menguatkan lagi keharmonian di kalangan masyarakat Malaysia ini," katanya. - BERNAMA


http://www.bharian.com.my/node/21947?m=1


Sent from my iPhone

APANAMA

Posted: 07 Dec 2014 11:32 PM PST

APANAMA


Najib dibangangkan pegawai sendiri ?

Posted: 07 Dec 2014 07:20 PM PST

The Unspinners

Posted: 07 Dec 2014 11:32 PM PST

The Unspinners


Al.Fatihah... kembalinya seorang aktivis

Posted: 07 Dec 2014 05:25 PM PST

Dato Fuad di Kemaman sabtu lepas

Innalillahi wainna ilaihi raajiuun. Allahummaghfirlahu warhamhu wa'afihi wa'fu'anhu. 

Dimaklumkan bahawa YBhg Dato Fuad Tan Sri Hassan Ketua Pengarah JASA Malaysia telah meninggal dunia pada tengah malam tadi jam 12.20 am di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan. Al-Fatihah..


Jenazah Allahyarham telah dibawa ke rumah beliau di No.52, Jalan 4M, Ampang Jaya, Selangor dan akan dikebumikan seawal jam 11.00 PAGI
di Tanah Perkuburan Islam Taman Bukit Teratai, Ampang.

Mohon dipanjangkan kepada semua yang mengenali Allahyarham.


TRIBUTE BUAT FUAD HASAN

Fuad bin Hassan Azahari
Anak seorang ahlul quran, guru segala qari
Tertanam nur alquran  dalam empunya diri
Di zaman muda bangkit dia membela  pertiwi
Ketika remaja lainnya mabuk tari menari

Ketika teman sebaya berkereta dan berjas lawa
Dia melempar ijazah membuka sekolah swasta
Menolong anak Melayu tercicir tidak terbela
Meski terpaksa bersarapan jam dua
Di warung sekolah yang di dirinya, Yayasan Anda

Fuad Hasan mungkin tidak terkenal 
Sepertinya Anwar ibrahim teman seperjuangan asal
Namun sumbangannya jangan dipersoal
Kerna kita sendiri pun belum tentu dapat kekal
Dapat Terus berjuang sepertinya sampai ajal

Warga PKPIM mustahil tidak tahu,
Fuad Hasanlah penghulu mereka sewaktu waktu
Ke hulu ke hilir membuang waktu
Tanpa meminta  upah, tiada diberi wang saku
Tetap tegar berjuang tidak sekadar guru
Membela generasi pelajar agar maju
Mengerah anak muda bangkit bersatu
Memurni peribadi umat, hidup harus berilmu

Pendokong ABIM mustahil lupa,
Fuad Hasanlah sekretaris mereka 
Mengilik fail merata rata
Menyiap laporan membentang kertas kerja
Menghantar ABIM ke persada dunia
Bekerja dia dan terus dia bekerja 
Tak tahu mana yang ABIM mana Yayasan Anda
Semua kerja di pulun belaka 
Kerna cintanya mendakwah Agama
Memertabat  bangsa mengharumkan negara

Warga MBM tentu masih ingat
Betapa Fuad Hasan menumpahkan keringat
Mengemudi gerakan belia agar bersemangat
Berpidato berhujjah berdialog hangat
Memprotes kezaliman di seantero tempat
Dengan hasrat dan cita cita tersemat
Martabat insan harus diangkat
Misi keadilan harusnya misi keramat
Generasi muda mesti  di angkat darjat
Jangan dibiar pemimpin belia kepala berulat
Kerna nantinya  umat akan tersesat
Minda terjajah hidup melarat.

Fuad Hasan adalah pejuang masyarakat
Di gelanggang  politik terus berkhidmat 
Tak kiralah wadah apa yang dia minat
Bukankah tampak dia terus berbuat
Membawa kebaikan mendatangkan manfaat
Usahlah diungkit caranya yang kita tak minat
Kerna kita pun bukanlah sempurna amat

Fuad Hasan sejak dulu memang Perkasa
Nampak macam sombong, tapi sangat berbahasa
Tiada lain dalam dirinya selain menumpah jasa
Pada agamanya , negaranya dan bangsa bangsa
Kerrna itulah ...
Dia disayangi Tuhan Yang Maha Esa
Memanggilnya pulang tepat masa
Ketika dia menjadi khalifah qabilah BerJASA

Zulldaud
Kajang
8 Disember 2014

Menghampiri PRN, Aziz dan Audie patut serang siapa tembak sesama sendiri

Posted: 07 Dec 2014 02:20 AM PST


Message berikut sedang tersebar luas:


Satu gambar tersebar menuduh YB Dato Fadillah menghadiri mesyuarat MKT UMNO.

Tujuannya menggambarkan seolah-olah Fadilah terlalu rapat dengan UMNO dan bercita-cita mahu bawa UMNO ke sarawak. Ini bertujuan untuk buat rakan komponen UMNO di Sarawak marah.

Adakah benar?

FB sebenar Dato Hishamuddin diperolehi dan didapati ianya tak benar.


Maka jelaslah gambar yang dikatakan MKT UMNO adalah hanya mesyuarat dengan Menteri dan KSU memberi penjelasan dan mendengar usul-usul dari Bahagian-Bahagian UMNO.

Salahkah Menteri dari parti komponen BN bekerjasama dengan UMNO?

Fitnah yang cuba dijaja itu pastinya bukan datang dari parti pembangkang tapi dari usaha dalaman parti PBB.

Pembangkang mesti mahu kempen untuk tarik pengundi dan bukan hanya serangan peribadi yang tiada tujuan strategik.

Sepanjang yang berlaku dalam PBB, orang yang kuat memusuhi Fadilah dulu adalah Aziz Adenan, anak Ketua Menteri yang bercita-cita mahu jadi Ketua Pemuda PBB.

Tapi dalam pemilihan yang lepas, dia hanya bertanding Naib Ketua Pemuda dan keputusan yang diperolehinya sangat teruk berbandung beberapa calun2 yang bertanding. Hanya mennjukkan dia belum diterima lagi.

Ketika menuju PRN yang lepas, Aziz yang mengetuai UMB PBB banyak melibatkan diri menyerang pemimpin-pemimpin PBB melalui blog-blog yang dia ingat rahsia tapi ramai boleh trace kearahnya hanya dari penulisan.

Malah sebuah portal antarabangsa hari ini pun dikaitkan dengan tangan dan jari jemari Aziz.

Mereka yang dikritik teruk adalah mereka yang dia tidak berkenan, termasuk Fadilah dan abangnya. Malah ia juga usaha mengenakan tekanan terhadap orang tertentu untuk turun.


Sparring partner Aziz dalam kerja-kerja begini pun diketahui ramai adalah Audie Chan yang pernah berada dalam SPDP tapi kini berada di Teras.

Audie dilihat bersama dalam PC pertama Tan Sri Adenan Satem dan juga dalam PC penubuhan Teras.


Entahlah adakah masih lagi Aziz dan audie Chan melakukan tembak calun PBB sendiri? Harap tidak ....

Sementara itu, sebuah blog pula mula menyebarkan tulisan seolah-olah Fadilah, Awang Tengah dan Abang Jo sedang berkelahi sesama sendiri. Blognya di SINI.


Ikut senioriti, Fadilah paling junior berbanding Abang Jo dan Awang Tengah.

Walaupun ia merupakan salah satu pemimpin yang boleh mula diperhati, tidak bijak untuk Fadilah berebut kuasa buat masa sekarang.

Namun jika ada persaingan ianya perkara biasa. Persoalannya apa perlu dihebah-hebahkan perkara ini dan dilakukan serangan terhadap Fadilah sekarang?

Bukanlah kami nak pertahan Fadilah atau ada kepentjngan tertentu. Hanya memikirkan priority sekarang patutnya pada menyerang pembangkang khususnya pihak DAP.

Bukankah sepatutnya dicari titik pertemuan untuk SUPP, PRS dan SPDP untuk berbaik dengan Teras dan UPP yang sama-sama menyokong BN? Haaa ... Audie dalam Teras kan?

Bukan nak tuduh Aziz dan Audie tapi itulah nama yang jadi sebutan di Sarawak kini dan harap bukanlah mereka? Malah Aziz dan Audie patut berganding serang mereka yang masih berkelahi sesama sendiri.

Time to move on and leave behind shallow internal power grab.
Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 07 Dec 2014 11:03 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Panas! DS @NohOmar dedah Selangor kini sebenarnya diperintah cauvinis DAP!!! @NajibRazak

Posted: 07 Dec 2014 10:41 PM PSTMesti ramai yang tertanya-tanya, mengapa DAP begitu beria-ia mahukan jawatan Timbalan Speaker DUN Selangor diberikan juga kepada mereka? Sudah tentu pertimbangan kewangan bukanlah satu faktor penting kerana seperti yang kita semua maklum, DAP ini adalah parti Cina cauvinis yang menguasai sumber ekonomi negara kini.

Jadi, jika bukan kerana wang, kenapa mereka tetap mahukan juga?!! Di bawah ini adalah pendedahan dari DS Noh Omar sendiri tentang maksud tersirat kegilaan DAP terhadap jawatan timbalan speaker DUN ini:

1) Persetujuan MB Selangor untuk membawa tuntutan DAP ini ke dalam mesyuarat pakatan pembangkang membuktikan MB Selangor tidak mempunyai wibawa dan kawalan terhadap DAP di Selangor.

2) Ini membuktikan bahawa sesiapa juga yang menjadi pemimpin pakatan pembangkang akan secara automatiknya di bawah kawalan DAP (Rujuk kes Nizar Jamaluddin sebagai MB Perak selama 11 bulan)

3) Azmin Ali sebagai MB Selangor seharusnya boleh sahaja menggunakan kuasa dan budi bicaranya untuk menerima/menolak terus tuntutan DAP ini tanpa perlu dibawa ke dalam mesyuarat pakatan pembangkang. 

4) Jawatan timbalan speaker ini seharusnya juga secara automatiknya milik PAS kerana parti tersebut juga mempunyai bilangan kerusi DUN (15) sama seperti DAP, selain terpaksa menerima kurang seorang wakil exco selepas krisis DUN baru-baru ini. 

Walaupun selepas undian pemilihan dibuat dan jawatan timbalan speaker DUN menyebelai PAS, namun DAP masih lagi tegar menuntut jawatan timbalan speaker (2) pula! Inilah sikap puak yang kuat menyondol apa sahaja!

5) Jika MB Selangor bersetuju juga untuk mewujudkan jawatan Timbalan Speaker (2) kepada DAP, maka ini hanya akan membuktikan bahawa DAP sebenarnya yang menguasai pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor walaupun MBnya adalah seorang Melayu dari PKR!

Apa yang merunsingkan kami adalah, mengapakah perkara seumpama ini tidak mendapat komen tentangan yang hebat daripada PAS sendiri? Sudahlah satu kerusi EXCO mereka terlepas, sekarang sisa jawatan yang masih tinggal pun mahu direbut DAP? Kami cukup pelik dan sangsi mengapakah PAS boleh begitu bertoleransi dalam tahaluf siyasi mereka bersama DAP sedangkan parti cauvinis tersebut tidak pernah memberikan mereka ruang walau seinci pun?

Apakah PAS begitu takut kehilangan undi dari orang cina lebih dari takut kehilangan redha Allah SWT itu sendiri?!!Penyokong Anwar selalu tuduh Kerajaan BN ini kejam terhadap beliau. Namun, tahukah anda bahawa kes DYMM Sultan Selangor ini juga ada kaitan dengan peranan DAP untuk mematikan dan menanam terus Anwar Ibrahim?!!

Apakah Selangor kini sebuah negeri Melayu yang diperintah secara proksi oleh cauvinis CINA DAP?!! Datuk Fuad Hassan dalam kenangan @fuhas_tweet

Posted: 07 Dec 2014 09:00 PM PST


Surah Al-Faatihah - سورة الفاتحة

A001
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
A002
Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang Memelihara dan Mentadbirkan sekalian alam
A003
Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
A004
Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari akhirat)
A005
Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
A006
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
A007
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat


TRIBUT BUAT FUAD HASAN

Fuad bin Hassan Azahari
Anak seorang ahlul quran, guru segala qari
Tertanam nur alquran  dalam empunya diri
Di zaman muda bangkit dia membela  pertiwi
Ketika remaja lainnya mabuk tari menari

Ketika teman sebaya berkereta dan berjas lawa
Dia melempar ijazah membuka sekolah swasta
Menolong anak Melayu tercicir tidak terbela
Meski terpaksa bersarapan jam dua
Di warung sekolah yang di dirinya, Yayasan Anda

Fuad Hasan mungkin tidak terkenal 
Sepertinya Anwar ibrahim teman seperjuangan asal
Namun sumbangannya jangan dipersoal
Kerna kita sendiri pun belum tentu dapat kekal
Dapat Terus berjuang sepertinya sampai ajal

Warga PKPIM mustahil tidak tahu,
Fuad Hasanlah penghulu mereka sewaktu waktu
Ke hulu ke hilir membuang waktu
Tanpa meminta  upah, tiada diberi wang saku
Tetap tegar berjuang tidak sekadar guru
Membela generasi pelajar agar maju
Mengerah anak muda bangkit bersatu
Memurni peribadi umat, hidup harus berilmu

Pendokong ABIM mustahil lupa,
Fuad Hasanlah sekretaris mereka 
Mengilik fail merata rata
Menyiap laporan membentang kertas kerja
Menghantar ABIM ke persada dunia
Bekerja dia dan terus dia bekerja 
Tak tahu mana yang ABIM mana Yayasan Anda
Semua kerja di pulun belaka 
Kerna cintanya mendakwah Agama
Memertabat  bangsa mengharumkan negara

Warga MBM tentu masih ingat
Betapa Fuad Hasan menumpahkan keringat
Mengemudi gerakan belia agar bersemangat
Berpidato berhujjah berdialog hangat
Memprotes kezaliman di seantero tempat
Dengan hasrat dan cita cita tersemat
Martabat insan harus diangkat
Misi keadilan harusnya misi keramat
Generasi muda mesti  di angkat darjat
Jangan dibiar pemimpin belia kepala berulat
Kerna nantinya  umat akan tersesat
Minda terjajah hidup melarat.

Fuad Hasan adalah pejuang masyarakat
Di gelanggang  politik terus berkhidmat 
Tak kiralah wadah apa yang dia minat
Bukankah tampak dia terus berbuat
Membawa kebaikan mendatangkan manfaat
Usahlah diungkit caranya yang kita tak minat
Kerna kita pun bukanlah sempurna amat

Fuad Hasan sejak dulu memang Perkasa
Nampak macam sombong, tapi sangat berbahasa
Tiada lain dalam dirinya selain menumpah jasa
Pada agamanya , negaranya dan bangsa bangsa
Kerrna itulah ...
Dia disayangi Tuhan Yang Maha Esa
Memanggilnya pulang tepat masa
Ketika dia menjadi khalifah qabilah BerJASA

Zulldaud
Kajang
8 Disember 2014

(Kredit: AgendaDaily)

GODFATHER PASMA

Posted: 07 Dec 2014 05:39 PM PST


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim didakwa sebagai 'Godfather' penubuhan Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) untuk memecah belah PAS dan menjatuhkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai presiden parti itu
Semalam, facebook pro ulama, El Haraki mendakwa Anwar kini pening kepala perancangannya mula didedahkan oleh veteran PAS, Daeng Sanusi Daeng Mariok (Pak Daeng) baru-baru ini.
Menurut El Haraki, Anwar menggunakan sekurang-kurangnya dua proksi dalam PAS untuk membantu penubuhan PasMa.
Mereka adalah, Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa dan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat yang juga Pengarah Pilihanraya PAS Pusat, Dr Hatta Ramli.
Pak Daeng dalam tazkirah lepas solat Maghrib satu program di Morib mendedahkan Husam merupakan penggerak di sebalik tabir penubuhan NGO itu.
"Husam Musa juga terlibat dengan PasMa, tetapi dia nafikan bahawa PasMa ditubuhkan bukan di rumah dia. Tak apa lah, tapi saya faham begitu. Dia (Husam) macam penggerak belakang PasMa dan Kelantanis
"Kalau orang tahu, Husam juga terpinggir dalam PAS kerana nampaknya tak berapa ada masa depan dia dalam PAS kerana dia telah melakukan banyak kesilapan-kesilapan, kelemahan dia.
"Sebab itu Kelantan reda melepaskan dia (Husam) bertanding di (parlimen) Putrajaya. Itu secara terhormat mengeluarkan daripada Kelantan kerana PAS Kelantan itu tidak mampu lagi nak pikul karenah-karenahnya,"kenyataan Pak Daeng dipetik.
Pendapat yang sama turut didakwa oleh facebooker 'Ahli Pas Taknak Pasma' yang secara konsisten mendakwa Anwar Ibrahim merupakan 'godfather' sebenar di sebalik permainan tersebut.
"Saya minta semua ahli PAS berhati hati dengan pertubuhan haram PasMa yang ditaja sepenuhnya oleh Anwar Ibrahim latnatullah. Anwar mahu PAS berpecah. Anwar memang pengkhianat no1 dalam dunia PasMa dan ahlinya kafir harbi semua ahli PAS hati-hati dengan agenda jahat Anwar latnatullah ini,"katanya.

DATUK ZAHID... KAMI TUNGGU TINDAKANMU BATAL PASPORT ALVIN & LUCUT KEWARGANEGARAANNYA...

Posted: 07 Dec 2014 06:32 AM PST


Menteri Dalam Negeri; Datuk Seri Ahmad Zahid bin Hamidi telah memberi jaminan si bloggers biaDAP ini Alvin Tan akan dibatalkan pasport rasminya. 

Dengan kata lain, bila dah batal pasport antarabangsa si biaDAP ini tidak boleh diperbaharui di mana-mana pejabat konsular perwakilan Malaysia di US atau mana-mana negara di dunia.

Nama si biaDap ini akan disenarai hitam di dalam list sistem pendataan imigresen Malaysia dan antarabangsa. Maknanya cinabeng ini dianggap pendatang haram dan boleh diburu oleh polis di US dan Interpol.

Apabila cinabeng ini bersikap kurang ajar, tidak menghormati undang-undang, boleh hina Melayu, hina Islam, kutuk Sultan dan mencabar pihak berkuasa ertinya beliau tak minat lagi jadi warganegara Malaysia.

Kalau dia balik Malaysia bukan saja polis akan buru dia, orang-orang yang berdendam juga akan turut buru dia dan keluarga suku sakat dia....termasuk juga penyokong militan IS yang berpengalaman memengal kepala puak-puak penentang mereka di Iraq sana. 

Sekurang-kurangnya kalau dia dibawa balik untuk hadapi hukuman, masih ada lagi pihak PDRM yang akan lindungi cinabeng ini dari dibelasah atau dipenggal kepalanya hidup-hidup ikut undang-undang militan. Bila cinabeng ini dah tak minat nak jadi warganegara lebih baik dilucutkan saja kewarganegaraannya. 

Biarkan saja dia meroyan merapu sorang-sorang di Amerika tu.

Sementara pihak PDRM dan SKMM boleh mengenalpasti para pengikut cinabeng ini di facebook atau tweeter cinabeng ini...hehehe mudah saja mencari mereka di zaman teknologi canggih sekarang ni...


Manusia kecelaruan seks dan minda macam Alvin yang suka berselfie bogel lepas tu meroyan caci orang memang patut dah lama diambil tindakan. 

Sama-sama kita tunggu tindakan KDN membatalkan pasport antarabangsa Malaysia cinabeng ini.  

Ini kerana mengikut Akta Imigresen 1959/1963, Kerajaan Malaysia mempunyai kuasa untuk membatal pasport mana-mana penjenayah yang berada di luar negara bagi membawa mereka pulang.
Dulu kami juga pernah mencadangkan agar kerajaan ambil tindakan terhadap cinabeng ini...

Syukur kita semua sama-sama berjuang untuk selamatkan negara kita. Tahniah kepada semua bloggers dan pejuang seangkatan, sekurang-kurangnya suara kita semua didengar juga.

http://mymassa.blogspot.com/2014/09/tu-diaumno-punya-terrer-sampai-blogger.html
http://mymassa.blogspot.com/2013/07/kempen-pasangan-setan-hina-islam-lucut.html

Belantan

Posted: 07 Dec 2014 11:02 PM PST

Belantan


Al-Fatihah...Ketua Pengarah Jasa meninggal dunia akibat serangan jantung.

Posted: 07 Dec 2014 09:25 PM PST


Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa), Datuk Fuad Hassan, 62, meninggal dunia pada pukul 12.20 pagi ini di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan, Pahang.

Allahyarham sebelum itu tidak sedarkan diri akibat serangan jantung malam kelmarin, di Kemaman, Terengganu.

Pengarah Jasa Pahang, Yusuf Jamaludin yang mengesahkan perkara itu memberitahu, jenazah Allahyarham akan dibawa ke Masjid Cenderawasih yang terletak kira-kira lima kilometer dari Hospital Tengku Ampuan Afzan.

"Jenazah dimandikan, dikafankan dan disembahyangkan sebelum dibawa ke kediaman arwah di Ampang, Selangor,

"Jenazah dijadual dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Teratai sebelum solat Zohor hari ini," katanya.

Malam kelmarin, Fuad terkena serangan jantung ketika menghadiri majlis makan malam bersempena penutupan Program Pemukiman Transformasi Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) di Awana Kijal, Kemaman.

Dalam kejadian pukul 11.15 malam itu, Allahyarham tiba-tiba pengsan ketika sedang duduk dalam majlis tersebut namun sempat disambut oleh Penasihat Undang-Undang KKMM, Yang Zaimey Yang Ghazali.

Fuad merupakan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Kelang sebelum 1999 dan juga bekas Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM) bagi penggal 1992 hingga 1994.

Beliau juga pernah dilantik sebagai Timbalan Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang pertama.

Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali menyifatkan Allahyarham sebagai salah seorang tokoh yang amat berjasa kepada pertubuhan itu sejak penubuhannya malah merupakan pencipta lagu rasmi Perkasa.

"Perkasa kehilangan seorang pemimpin dan sahabat, takziah kepada seluruh ahli keluarga arwah," katanya.

Salam takziah dari admin buat keluarga allahyarham. Al-fatihah.


Suara Politik
Belantan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 07 Dec 2014 09:44 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Perginya Seorang Pemimpin & Pejuang Agama, Bangsa & Tanahair

Posted: 07 Dec 2014 05:19 PM PST

Al fatihah untuk Dato Fuad Hassan. Takziah untuk keluarga.

Patutlah Dia Membela Anwar Bersungguh Sangat

Posted: 07 Dec 2014 12:48 AM PST

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 07 Dec 2014 09:18 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


DATO FUAD HASAN KEMBALI KE RAHMATUĹLAH. AL FATIHAH

Posted: 07 Dec 2014 05:13 PM PST

KDN AKAN BATALKAN PASPOT ALVIN TAN..HAHA

Posted: 07 Dec 2014 01:08 AM PST

JURI RAKYAT

Posted: 07 Dec 2014 07:41 PM PST

JURI RAKYAT


Siswi SMP di Sukabumi Nekat Lompat dari Angkot

Posted: 07 Dec 2014 06:10 PM PST


Berita Online - Seorang siswi SMP di Sukabumi, Jawa Barat nekat lompat dari angkutan kota (angkot) yang tengah melaju lantaran takut dicabuli oleh sang sopir. Akibatnya korban berusia 15 tahun itu pun terluka dan harus dilarikan ke rumah sakit.

Seperti ditayangkan Liputan 6 Pagi SCTV, Senin (8/12/2014), M (40) sopir angkot jurusan Lembursitu-Ramayana akhirnya berhasil ditangkap polisi. Kepada polisi, M tidak mengakui niatnya melakukan percobaan pencabulan.

Kapolres Sukabumi Kota menyebut pihaknya masih terus melakukan pemeriksaan terhadap korban dan pelaku. Jika terbukti bersalah, pelaku terancam UU Perlindungan Anak dengan hukuman penjara selama 15 tahun.

Dugaan pelecehan seksual ini dilakukan M saat hendak mengantarkan korban pulang. Karena takut, korban kemudian nekat melompat dari angkot yang tengah melaju hingga akhirnya terjatuh dan kepalanya terbentur aspal.

Heboh Vidio Tiga Santri di Jombang dihukum cambuk

Posted: 07 Dec 2014 05:56 PM PST


Tiga Santri di Jombang dihukum cambuk - Warga Jombang, Jawa Timur digegerkan dengan beredarnya sebuah video berisi rekaman kekerasan terhadap tiga orang santri. Beginilah hasil rekaman video tersebut.

Video berdurasi 5 menit 21 detik dengan format 3gp itu itu sendiri tampak sejumlah orang yang diduga pengurus pondok pesantren mengikat tiga orang santri di sebuah pohon dengan kondisi mata ditutup. (Baca: Video santri dihukum cambuk, Gus Solah: Sangat tidak manusiawi)

Selanjutnya, beberapa orang yang lebih senior dengan rotan memukuli santri tersebut secara bergiliran.

Setiap santri yang diikat di pohon tersebut mendapat total 35 kali pukulan. Ironisnya, tindakan tak lazim itu dilakukan di depan puluhan santri lainnya.
Lokasi penganiayaan itu diduga di sebuah pondok pesantren di Kabupaten Jombang.

Salah seorang berpeci berbicara di depan puluhan santri, memerintahkan beberapa santri mencambuki tiga santri yang terikat tersebut dengan menggunakan dua buah rotan.

Satu per satu dari beberapa santri mendekati ketiga santri yang terikat di pohon.

Sembari mengucapkan kalimat 'bismillahi Allah Akbar', mereka dengan semagat memukulkan dua batang rotan itu ke punggung tiga santri yang terikat.

Masing-masing santri mengayunkan lima kali pukulan. 'Prosesi' baru dihentikan ketika masing-masing santri yang terikat di pohon itu sudah dicambuk 35 kali.

Tahun rekaman

Video tersebut menyebar dai telepon selular (ponsel) ke ponsel milik warga sejak sekitar tiga hari lalu. Beberapa anggota Komisi D DPRD Jombang bahkan juga sudah mendapat video tersebut.

Ketua Ketua Komisi D DPRD Jombang, Mulyani Puspita Dewi, yang sudah menyaksikan video tersebut, menyatakan hasil penelusuran pihaknya, kuat dugaan lokasi pesantren tersebut di Kabupaten Jombang.

Terhadap isi video, Dewi tegas menyatakan sangat menyayangkan terjadinya tindak kekerasan terhadap santri yang diduga melakukan pelanggaran aturan internal tersebut.

"Jika melihat videonya, perbuatan (kekerasan) yang tidak baik. Jika pemukulan itu merupakan hukuman untuk menimbulkan efek jera, bisa dalam bentuk lain, misalnya mengepel lantai," kata Dewi, Sabtu (06/12/2014).

Lebih lanjut Dewi menyatakan, pihaknya sudah berkoordinasi dengan Polres Jombang untuk menindaklanjuti kasus ini, karena berdasarkan penelusuran anggota Komisi D, itu terjadi di sebuah pondok pesantren di Jombang. Dewi berharap polisi mengusut tunttas kasus ini. "Pengakuan pihak pondok, video itu rekaman 2011. Tapi bagi Komisi D, rekaman tahun 2011 atau 2014, tetap harus diusut, karena ada faktanya. Saya juga minta apakah pesantren tersebut sudah ada legitimasinya secara formal atau belum," kata wakil rakyat dari Partai Demokrat tersebut sebagaimana dilansir TribunNews.

Mulyani Puspita Dewi berani menduga kuat video tersebut berasal dari salah satu pesantren di Jombang, karena ada konstituen dari salah satu anggota Komisi D memastikan peristiwa itu berlokasi di pondok bersangkutan.

Namun demikian, Dewi belum berani memastikan 100 persen pondok mana yang menerapkan hukum cambuk bagi santrinya itu.

"Karena selain masih menunggu laporan lanjutan dari masyarakat, juga lebih merupakan wilayah polisi," ungkap Dewi, didampingi 3 anggota Komisi D lainnya.

Diselidiki

Hebohnya video itu membuat Polres Jombang langsung melakukan penyelidikan. Hal itu untuk mengetahui pesantren mana yang telah menerapkan hukuman ekstrem itu.

"Kami sudah melihat video dan segera menerjunkan tim untuk menyelidiki kasus tersebut," kata Wakapolres Jombang Kompol Sumardji.

Penyelidikan tersebut difokuskan untuk mengetahui apakah kejadian kekerasan atau hukuman cambuk itu terjadi di pondok pesantren di Jombang atau tidak.

"Kalau betul-betul terjadi di sebuah pesantren di Jombang seperti yang diduga, kami harus memastikan apakah kejadiannya benar-benar seperti apa tidak. Sebab, bisa saja ini peraturan internal dalam, yang tentu penanganannya berbeda," kata Sumarji, Sabtu (06/12/2014).

Sementara dari penelusuran Simomot, video serupa dengan durasi yang sama juga diposting di sebuah blog. Adapun deskripsinya seperti ini :

hukuman cambuk, 3santri ponpes ppuw diwek jombang
di samping rumah pengasuh pondok, disaksikan semua para santri.
pelaku di ketahui sebagai pelaku minum miras di dalam asrama pondok,
terkena dera 40x, dengan cambuk dari bambu, 2 bambu untuk sekali pukulan,
dan satu diantaranya setatusnya sebagai pembantu(menemani minum)
dikenakan 5 pukulan, setiap pukulan 2 cambuk.
ini dilaksanakan bertepatan dengan thun baru 2011.
dengan size 5,58kb dengan durasi 5,21 detik, oleh vidio lokal

Video hukuman cambuk yang diduga di salah satu Ponpes di Jombang, Jawa Timur.

Seorang lelaki ditutup matanya sebelum dihukum cambuk.

Berikut ini VidionyaTiga Santri di Jombang dihukum cambuk

Misteri Bus dan Truk yang Tiba-Tiba Berada Ditengah Hutan

Posted: 07 Dec 2014 06:26 AM PST


Suara kokok ayam jantan dan adzan shubuh itu terdengar seperti sebuah genderang. Menyadarkan seluruh penumpang bis jurusan Jakarta-Madura yang sedang lelap dalam alam lain. Saat sadar mereka kaget mendapati bis telah berada di dalam hutan Bogan Desa Kedungbacin Kecamatan Todanan Kabupaten Blora.

Seperti yang dikutip dari cerita-misteri.com, fenomena aneh bus Pahala Kencana jurusan Jakarta-Madura dan dua truk Beton Jaya Mix yang tiba-tiba berada di tengah hutan di kawasan Blora, Jawa Tengah, dikaitkan unsur mistis. Karena bis serta dua truk beton tersebut bisa berada dalam hutan Bogan. Melintasi jalanan yang tak mungkin dilewati kendaraan besar. Menerjang rerimbun pohon dan masuk di kedalaman hutan. Mbah Kesi, seorang sesepuh setempat mengatakan bahwa peristiwa ini adalah peristiwa langka. "Sangat tidak masuk akal kendaraan sebesar itu bisa melintasi terowongan sempit tanpa meninggalkan beret dan lecet di badan bis," ungkapnya.Menurut Kakek 62 tahun ini, jika saja tak ada suara-suara yang membuat sopir tersadar tersebut, bisa jadi rombongan bus dan truk itu lebih masuk jauh ke dalam jalan ghaib itu. Bahkan bisa jadi rombongan truk dan bus yang mengakut puluhan penumpang itu tersebut masuk ke dunia lain dan tak dapat kembali lagi.

"Karena saat ketiga kendaraan ada di tengah hutan bersamaan dengan waktu shalat Subuh menjelang pagi yakni sekitar pukul 4.30. Sehingga mereka diselamatkan oleh Tuhan melalui panggilan-Nya. Panggilan alam melalui kokok ayam jago serta panggilan sholat shubuh. Sehingga setelah melalui terowongan ghaib bisa sadar kembali di alam dunia," tandasnya. Ketiga kendaraan tersebut mengambil jalan pintas menghindari kemacetan di jalur Juwana-Rembang. Kata Mbah Kesi, menurut penuturan sopir truk, jalan 'gaib' yang dilalui tersebut sangat mirip dengan jalur pantura. Kondisi jalan ramai oleh lalu lalang kendaraan. Bahkan lengkap dengan tukang becak yang mangkal ditepian jalan.Tanjakan tempat truk dan bus nyasar ditengah hutan Bogan itu adalah berupa perempatan yang saat itu menyala lampu merah hingga sopir berhenti. Sunaryo, warga setempat, mengaku mendengar suara deru mesin kendaraan yang melintas didepan rumahnya pada malam saat peristiwa. Namun saat itu ia tak keluar rumah karena memang sudah larut malam. Ia pun tak berpikir macam-macam, karena menduga kendaraan itu adalah mobil bak terbuka kecil yang biasa lewat.Baru pada pagi harinya dia kaget mendapat kabar ada sebuah bus yang nyasar ke dalam hutan. "Apa mungkin kendaraan yang lewat semalam itu adalah truk dan bus tadi. Tapi sepertinya tak mungkin karena jalan depan rumah saya sangat sempit hanya mampu dilewati mobil-mobil ukuran kecil itupun dengan susah paya dan sangat hati-hati, " katanya.

Pertanyaanya bagaimana bus dan truk ukuran besar tersebut bisa nyasar ke dalam hutan, sementara jalan satunya-satunya menuju area tersebut hanya bisa dilalui mobil ukuran kecil saja. benar-benar diluar logika. Percaya atau tidak kembali ke diri kita masing-masing. satu hal yang selalu saya percayai dari dulu adalah adanya kuasa Allah yang mampu berbuat apa saja bahkan diluar akal sehat dan logika manusia.

5 Jalan Berliku-Liku Paling Unik di Dunia

Posted: 07 Dec 2014 06:22 AM PST


Juri Rakyat - Indah dilihat dari jauh, asyik apabila di dekat. Begitulah kira-kira ungkapan untuk menggambarkan pemandangan dari jalan-jalan berliku-liku berikut ini. Jalan-jalan di bawah ini dibuat di atas pegunungan bagi pengendara umum maupun bagi pembalap yang kadang pada waktu tertentu dijadikan ajang balapan. Berikut dikutip dari unikgaul.com, lima lagi jalan berliku-liku di dunia yang bisa menarik mata Anda.

1. Los Caracoles Pass, Chile/Argentina

Jalanan ini melewati Andes di antara Chili dan Argentina. Los Caracoles adalah serangkaian tanjakan dengan sebuah landaian yang sangat curam. Jalan ini memiliki banyak landaian curam dan belokan tajam tanpa pagar keamanan. Jalan ini selalu tertutup salju di hampir sepanjang waktu. Salju bersama dengan pemandangan alam yang kompleks memerlukan kesabaran yang tinggi dan keahlian berkendara jika Anda sedang berada dalam situasi-situasi darurat di daerah ini.

Namun, jalan ini dibuat sedemikian rupa sehingga dapat mengurangi jumlah kecelakaan secara signifikan. Truk dan bahkan bis turis dek ganda setiap harinya melewati jalan ini.

2. Jalan Raya Halsema, Filipina

Jalan tertinggi di Filipina, perlu enam jam untuk melintasi Jalan Raya Halsema ini. Terletak di pulau Luzon, Halsema Highway melintang melewati Lembah Cordillera Sentral di Filipina dari Baguio ke Bontoc dan menuju Tabuk dan Tuguegarao. Longsor dan batu jatuh adalah hal biasa, seringkali membuat para pengendara motor terdampat selama periode waktu yang lama. Banyak bagian jalan tersebut belum diaspal, meskipun perbaikan masih dilakukan, dan banyak turunan yang curam.

3. Transfagarasan, Romania

Jalan pegunungan Transfagarasan atau jalanan nasional 7C adalah salah satu jalan spektakuler di dunia. Jalan ini berkepanjangan 90 km (56 mil) dan terletak di Romania. Jalan ini terlentang di pegunungan Fagaras (trans + Fagaras), sebagian dari Puncak Gunung Transsylvania. Jalan ini menghubungkan Transsylvania dengan Muntenia. Transfagarasa dimulai di Bascov, dekat Piteçti. Trans ini mengikuti lembah sungai Argea dan setelah mencapai titik tertinggi, lalu menurun ke Cartisoara di lembah Olt, dimana ujung jalan ini berada.

Transfagarasan naik sampai ketinggian 2.134 meter (7.000 kaki) dan memiliki belokan-belokan tajam, sebuah tantangan bagi setiap pengendara. Kecepatan maksimalnya adalah 40km/h (25 mil/h). Jalan ini seringkali ditutup dari bulan Oktober sampai Juni disebabkan oleh salju yang menutup jalanan tersebut. Jalan ini memiliki lebih banyak terowongan dan jembatan di atas jalan dibanding jalanan lainnya yang ada di Romania. Pada titik tertinggi dari Transfagarasan dekat Balea Lac (Balea-lake) terletak terowongan tertinggi dan terpanjang (875 m/0.53 mil) Romania. Terowongan ini menghubungkan Transsylvania dengan Walachia.

4. Grimsel Pass, Switzerland

Jalan Grimsel (ketinggian 2.165 m atau 7,100 kaki) adalah jalan pegunungan tinggi di Swiss. Jalan ini menghubungkan lembah Rhone River di wilayah Valais dan Haslital (lembah bagian atas dari sungari Aar) di wilayah Bern. Jalan raya berbelok-belok yang melintasi Jalan Grimsel tampak seperti sebuah pita yang mengalir dari atas ke bawah pegunungan Swiss. Dibangun tahun 1890an, jalanan yang dipenuhi hutan ini memiliki belokan-belokan yang lebar dan menawarkan pemandangan-pemandangan cantik, Rhone Glacier dan keaneka ragaman danau yang dingin sekali.

5. Atlas Mountains Road, Morocco

Dades Gorge di Morocco memang indah untuk dilihat, namun tidak ketika Anda berkendara di jalan berkelok-kacir ini. Anda dapat merasakan pengalaman bagus di Gorge. Anda juga dapat menjelajahi Atlas Tinggi dan daya tariknya dengan berkendara melewati belokan-belokan tajamnya yang menghubungkan Marrakech dengan pra Sahara melalui luasnya pegunungan di sana. Petualangan kendaraan paling spektakuler adalah di jalan Tizi n Test yang berkepanjangan 2093 meter (6.870 kaki).

Sebuah rute cepat dan lebih modern, meskipun kurang spektakuler dan jauh, adalah Tizi n Tichka yang menghubungkan Marrakech dengan Ouarzazate. Di sepanjang perjalanan, Anda dapat menjelajahi Kasbah Telouet – pemandangan paling spektakuler di Atlas Tinggi.

12 Hewan Ter Besar Di Dunia

Posted: 07 Dec 2014 06:16 AM PSTBanyak hewan besar didunia ini, namun hanya beberapa yang besar karena faktor genetika atau memang jenis farian terbesar nya, nah berikut ini 12 hewan tersebut:

1. HERCULES (Anjing Terbesar)

Anjing raksasa bernama Hercules, pemegang rekor Guinness untuk anjing terbesar di dunia. Hercules adalah sebuah mastiff Inggris dan memiliki leher 38 inci dan beratnya 282 Kg. Dengan "cakar ukuran softballs" yang rakasa tiga tahun jauh lebih besar dan lebih berat dari batas ras sebagai standar £ 200. Hercules pemilik Mr Flynn mengatakan bahwa berat Hercules adalah alam dan bukan disebabkan oleh diet yang aneh: "memberinya makan makanan normal dan ia hanya tumbuh dan tumbuh dan tumbuh.

2. CHILI (sapi terbesar)

Namanya adalah Chili.lembu raksasa dgn 6ins berdiri di 6 kaki dan beratnya lebih dari satu ton. Meskipun perawakan yang besar, chili hanya merumput di rumput pada siang hari dan menikmati kohlrabi sesekali sebagai makanan lezat.

3. RADAR (Kuda terbesar)

Radar, kuda rancangan Belgia adalah kuda hidup tertinggi di dunia. Kuda besar ini, 6 kaki kuku 71/disipe ke bahu, ia berada di Mount Pleasant, Texas. Pada bulan Februari, berat nya mencapai 400 KG , ia memiliki nafsu makan raksasa , ia dapat melahap 20 galon air sehari dan 18 pon gandum.

4. BABI (babi terbesar)

Pertanian Provinsi Liaoning Museum menarik Guinness Book of Records untuk mengakui babi 900 kg (1984 pounds), yang mati 5 Februari sebagai babi terbesar yang pernah ada.sayang nya babi itu sudah mati,tingginya adalah 2,5 meter, memiliki ukuran pinggang dari 2,23 meter dan gading sebesar 14,4 cm panjang. Menurut Xu Changjin, seorang petani dari kota Wafangdian, babi itu bertahan hidup hanya 5 tahun.

5. GIANT MEKONG CATFISH (ikan air tawar terbesar yang pernah ditemukan)

Giant Mekong Catfish ini adalah ikan air tawar terbesar di dunia. Dengan hampir sembilan kaki panjang (2,7 meter) dan sebagai besar sebagai beruang grizzly, ini adalah ikan besar yang tertangkap di Thailand utara.

6. GIBSON (Anjing tertinggi)

Hercules mungkin merupakan anjing terbesar di dunia, namun yang tertinggi menurut Guinness World Records adalah Gibson,tingginya lebih dari 7 kaki ,dan lebih tinggi dari pemain NBA yg paling tinggi di dunia.

7. LIGER (Kucing terbesar)

Jungle Island di Miami adalah rumah bagi Liger (persimpangan sebuah hibrida antara singa jantan dan harimau betina) bernama Hercules, yang non-obesitas Liger terbesar. Liger ini diakui oleh Guinness Book of World Records sebagai kucing terbesar di dunia, dengan berat 900 kg.

8. IKAN PARI (ikan pari terbesar)

ini adalah ikan pari terbesar yang pernah ditangkap.Butuh waktu 90 menit serta 13 orang pria untuk mengangkatnya.Ditangkap di perairan thailand.

9.HIU PAUS (hiu terbesar)

whale shark atau hiu paus(Rhincodon typus), adalah hiu pemakan plankton yang meruapakan spesies ikan terbesar. Hiu ini adalah satu-satunya anggota dari genusnya Rhincodon dan familinya, Rhincodontidae (disebut Rhinodontes sebelum tahun 1984), yang masuk kedalam subkelas Elasmobranchii pada kelas Chondrichthyes. Hiu ini dapat ditemui di samudera tropis dan hangat dan hidup di laut. Spesies ini dipercaya berasal sekitar 60 juta tahun yang lalu.

10. ARAPAIMA (Jenis Ikan Air tawar terbesar)

Arapaima, pirarucu, atau paiche (Arapaima gigas) adalah jenis ikan air tawar terbesar di dunia yang berasal dari perairan daerah tropis Amerika Selatan. Ikan Arapaima dapat tumbuh maksimal sepanjang 3 meter dan berat 200 kilogram. Saat ini sudah sangat jarang terdapat arapaima yang berukuran lebih dari 2 meter karena ikan ini sering ditangkapi untuk dikonsumsi penduduk atau diekspor ke negara lain.

11. GOLIATH TIGERFISH (Ikan Karnivora Air Tawar Terbesar)

Goliat Tigerfish, adalah sejenis spesies ikan karnivora yang beratnya mencapai 154 pon (77 kg) dan panjangnya mencapai 5 meter. kan ini dikenal luas sebagai makhluk ganas dengan gigi tajamnya, dan baru-baru ini ditampilkan dalam acara dunia binatang baru "Monster River".Goliath Tigerfish adalah salah satu dari berbagai jenis ikan besar asli Sungai Kongo, sebanyak 80 persen dari populasi ikan di sana tidak ditemukan di tempat lain di dunia.

12. AMY (Kelinci Terbesar)

amy si kelinci muda ini tubuhnya telah melebihi tubuh besar Alice, ibunya. amy yang kini baru berusia 13 bulan ini panjang tubuhnya telah mencapai hampir 130 sentimeter, dari ujung hidung hingga belakang kakinya.Berat amy mencapai 33 kilogram lebih, yang merupakan berat rata-rata kelinci yang telah berusia lima tahun.Amy mampu menghabiskan 12 wortel, enam apel, dua kubis, dua mangkuk campuran rumput setiap hari.

10 Api Abadi Yang Ada di Dunia

Posted: 07 Dec 2014 06:12 AM PST


Meskipun api "abadi" tampaknya menjadi fenomena alam yang langka, mereka sebenarnya cukup umum baik di atas permukaan maupun di bawah tanah dan baik pemicunya manusia ataupun alam. Biasanya api di bahan bakari oleh batubara, gas, atau minyak di bawah tanah yang merembes ke permukaan, beberapa "api abadi" telah membakar terus menerus selama berabad-abad dan tetap membakar hingga saat ini.

Dibawah ini 10 api abadi dari seluruh dunia.

1. Gunung yang Terbakar

Api batubara bawah tanah yang menciptakan apa yang disebut "Burning Mountain" (Mount Wingen) dekat Wingen, New South Wales, Australia, mungkin dimulai oleh petir atau pembakaran spontan. Setidaknya, itulah asumsi yang ada, tidak ada yang tahu pasti karena api telah menyala setidaknya selama 6.000 tahun. Para ilmuwan percaya bahwa mungkin inilah api tertua yang terus membakar batubara.

Api bergerak dengan laju sekitar 1 meter setiap tahun ke selatan. Yang mungkin terkesan lambat, tetapi mengingat umurnya, matematika sederhana memberitahu kita bahwa api batubara telah pindah setidaknya 6 kilometer (3,7 mil) sejak ia mulai menyala. Pada laju ini, api akan mencapai pinggiran Sydney Australia, yang jaraknya sekitar 280 kilometer, sekitar 255.000 tahun lagi atau lebih.

2. Bukit yang Berasap

Pada tahun 1850, Kapten Robert McClure berlayar dengan ​​kapalnya "Investigator" di Kutub Utara untuk mencari Ekspedisi Franklin, yang menghilang saat mencoba mencari Northwest Passage. Dia tidak pernah menemukan awak Franklin (dan tidak ada orang lain pernah menemukan mereka), tapi ternyata ia menemukan kembali sesuatu yang lain: kebakaran besar di pantai berbatu dan puncak Cape Bathurst. Awalnya McClure mengasumsikan kebakaran itu dibuat oleh orang-orang Inuit setempat untuk mendapatkan perhatian mereka, jadi dia mengirim beberapa anak buahnya untuk mendarat dan melihat apa yang sedang terjadi dan mencari informasi tentang nasib awak Franklin. Akhirnya anak buahnya kembali ke kapal dengan tidak membawa informasi apapun, tapi mereka membawa sepotong batu dari banyak batu yang mereka temukan di darat yang membuat mereka penasaran. Ketika mereka meletakkan batu di meja mahoni Kapten, batu tersebut membakar dan membuat meja kayu berlubang. Ya, mereka telah menemukan kembali Bukit Berasap (smoking hill).

Franklin sendiri telah menemukannya sebelumnya dan diberi nama Smoking Hills dalam perjalanannya tahun 1826 untuk mencoba menemukan Northwest Passage. Dia mencatat adanya asap aneh yang datang dari kebakaran di perbukitan, asap yang terlihat dari laut, dan kebakaran yang terjadi di area yang tidak ada vegetasi. Inuit menyebutnya "tanah air asam" karena serpih minyak bawah tanah yang terbakar membuat air menjadi sangat asam dan teracuni dengan logam berat.

3. Gua Air dan Api

Taiwan memiliki beberapa gunung berapi lumpur yang fantastis dan mata air panaas alami. Karena geologi lokal, gunung lumpur ini menghasilkan gas metana. Dekat kuil Biyun ada tempat di mana gas yang terbakar diberi nama "Gua Air dan Api". Namun sebenarnya ini bukanlah gua, tapi adalah batuan dengan mata air dan kolam kecil air panas, dengan gas metana meluapkan ke permukaan. Gelembung-gelembung gas metana menyuplai bahan bakar api secara terus menerus, yang memberikan penampilan api menyala di atas batu dan dari air.

Meskipun api kini telah mengecil, dari tingginya yang pernah mencapai tiga meter, mereka masih mengesankan. Sejarah lokal mengklaim situs itu ditemukan oleh seorang biarawan pada tahun 1701, yang berarti api ini telah membakar terus menerus selama lebih dari 300 tahun.

4. Mrapen

Dalam tradisi Indonesia, ada legenda yang dimulai dengan Sunan Kalijaga (salah satu dari "Sembilan Wali") dan para pengikutnya kelelahan di akhir sebuah perjalanan panjang. Mereka berhenti untuk beristirahat dan bermalam di desa Mrapen, tetapi mereka kedinginan. Sunan Kalijaga menancapkan tongkatnya ke tanah, menariknya keluar, dan muncullah api yang menghangatkan mereka. Api dianggap suci dalam budaya Jawa dan telah digunakan untuk menyalakan "obor api" untuk turnamen olahraga di Indonesia.

Pertama kali tercatat di abad ke-15 sebagai "api (yang) tidak pernah padam, bahkan di tengah hujan atau angin", api itu masih menyala sampai hari ini, didorong oleh gas alam yang bocor dari bawah tanah.

5. Flaming Hillside

Lapisan batubara terbakar di Brennender Berg di Saarland, Jerman, menyala pada tahun 1688 dan telah terus membakar sejak saat itu. Tidak ada yang yakin bagaimana api berawal (mungkin pembakaran spontan), namun legenda mengatakan gembala menyalakan api di dekat tunggul pohon, yang menjalar melalui akar dan kemudian ke dalam lapisan batubara. Apa yang diketahui pasti adalah bahwa penyair terkenal Johann Wolfgang von Goethe mengunjungi brennender Berg pada tahun 1770 dan menulis tentang perjalanannya yang bertemu dengan gunung yang menyala: "uap padat muncul dari celah-celah dan kita bisa merasakan tanah panas bahkan melalui sol tebal sepatu kami". Bahkan ada sebuah plakat memorializing kunjungannya di situs.

Meskipun intensitas api batubara telah berkurang sejak tahun 1800, pengunjung masih bisa melihat asap mengepul dari batu-batu dan bahkan merasa uap panas yang berasal dari celah-celah dan bukaan. Dikatakan bahwa sebelum intensitas kebakaran berkurang, anak-anak sekolah sering diajak berkunjung ke area ini untuk melihat gunung terbakar dan memasak telur di lubang-lubang ini.

6. Maa Ambika

Ada banyak legenda tentang bagaimana api alami muncul dan menjadi ada, tapi tidak ada yang begitu brutal seperti legenda Hindu dari api abadi di kuil Jwalamukhi. Legenda tersebut mengatakan bahwa Prajapati Daksa mepermalukan putrinya Sati di sebuah pesta, membuat sang putri sangat marah dan dia membakar dirinya untuk melarikan diri rasa malu. Sebagai pembalasan, kekasih putri yang adalah Dewa Siwa, memenggal kepala Daksa dan kemudian mengembara di alam semesta dengan membawa tubuh almarhum kekasihnya yang hangus. Akhirnya, Dewa Wisnu memotong-motong tubuh hangus Sati dan melemparkan potongan-potongannya ke Bumi. Lidahnya mendarat di kuil Jwalamukhi dan terwujud lah api.

Oleh karena itu, Kuil Jwalamukhi didedikasikan untuk Dewi Cahaya. Di kuil, terletak sekitar 50 kilometer dari Dharamshala, orang dapat melihat api biru abadi membakar gas alam yang berasal dari tempat suci batu candi. Tidak ada berhala di kuil, karena apa yang disembah sebagai dewa adalah api itu sendiri. Ribuan orang berziarah ke kuil itu setiap tahun, membawa hadiah permen, buah, dan susu.

7. Tambang Batubara Jahria

Jharia, India adalah rumah bagi salah satu kebakaran tambang batubara terbesar di dunia. Setidaknya 70 kebakaran tambang batubara yang berbeda yang sampai sekarang terus terbakar dan melepaskan ribuan ton karbon dioksida ke atmosfer setiap tahun. India adalah generator terkemuka keempat emisi gas rumah kaca di dunia, dan tambang batu bara yang terbakar merupakan sumber utama pencemaran ini.

8. Darvaza, Pintu ke Neraka

Jauh sebelum tragedi LAPINDO di Sidoarjo, ternyata kejadian yang mirip pernah terjadi di Derweze Turkmenistan (dulu Uni Sovyet) tahun 1971.

Darvaza atau Derweze adalah daerah di padang Karokum yang penuh dengan Gas Alam. Para Ahli Geologis membor di daerah tersebut dan tanpa sengaja menemukan sebuah gua bawah tanah, dan lokasi pemboran pun runtuh, membuat gua tersebut terbuka dan mengeluarkan gas methan yang sangat beracun. Para Ahli berpikir daripada membiarkan gas-gas methane tersebut keluar, akan lebih aman jika mereka membakarnya sampai gas tersebut habis terbakar. Tapi rencana tidak semulus yang diperkirakan …. Setelah mereka membakarnya …. Api nya masih terus menyala sampai saat ini, puluhan tahun kemudian …

9. Batu Bernyala Chimaera (Yanartas), Turki

Sekitar 80 km sebelah barat daya dari Antalya, dekat kota Çıralı di barat daya Turki, terletak sebuah gunung berbatu yang sudah benar-benar terbakar selama ribuan tahun. Sekitar selusin api membakar di sisi gunung didorong oleh gas metana yang keluar melalui lubang uap dari dalam bumi. Api-api ini disebut Yanartas di Turki, dan telah terbakar selama setidaknya 2500 tahun. Lubang lubang uap tersebut merupakan emisi terbesar dari metana abiogenic yang pernah ditemukan di darat sejauh ini.

Selama ratusan tahun, para pelaut bisa melihat api-api ini dari laut dan menggunakan mereka sebagai tengara untuk menavigasi, tapi hari ini mereka lebih sering digunakan oleh pejalan kaki untuk menyedu teh. Api-api ini, menurut beberapa literatur kuno, melahirkan mitos Chimera, binatang mitos yang bernapas api dengan tubuh, kepala singa dan kepala kambing yang ada di punggungnya, serta kepala ular yang ada diujung ekornya yang berakhir dengan kepala ular.

Api-api ini berkelompok diatas lahan seluas 5.000 meter persegi dan didorong oleh emisi gas yang sebagian besar terdiri dari metana dan hidrogen. Api-api ini justru lebih besar saat musim dingin, karena karakteristik umum dari rembesan gas tersebut, di mana fluks gas biasanya dipengaruhi oleh tekanan yang disebabkan oleh resapan air tanah dan perubahan tekanan atmosfer. Api-api ini selama ini belum pernah mati, membakar terus-menerus, tidak seperti Air Terjun Eternal Flame Terjun yang kadang perlu dinyalakan.

10. Api Abadi di Baba Gurgur, Irak

Baba Gurgur ("Bapak Api ") adalah sebuah ladang minyak besar di dekat kota Kirkuk yang merupakan ladang minyak pertama yang ditemukan di Irak Utara pada tahun 1927. Dianggap sebagai ladang minyak terbesar di dunia sampai penemuan ladang minyak Ghawar di Arab Saudi pada tahun 1948, Baba Gurgur terkenal dengan Api Abadinya terletak di tengah-tengah ladang minyaknya yang diperkirakan telah terbakar selama lebih dari 4000 tahun.

Ladang minyak Baba Gurgur digambarkan sejauh Herodotus (sekitar 484-425 SM), penulis Yunani kuno, dan beberapa orang percaya bahwa ini adalah tungku api yang diceritakan dalam Kitab Daniel, dari Perjanjian Lama, di mana Raja Nebukadnezar (630-562 SM), Raja Babel, melemparkan tiga orang Yahudi karena menolak untuk menyembah berhala emasnya. Api ini memiliki nilai simbolis yang signifikan bagi penduduk Kirkuk. Panas dari api abadi ini dahulu digunakan oleh gembala untuk menghangatkan ternak mereka selama musim dingin, dan wanita-wanita yang mengunjungi Baba Gurgur, untuk memohon agar memiliki bayi laki-laki. Praktek kuno ini mungkin berasal saat pemujaan api.

Api ini adalah hasil dari gas alam dan nafta merembes melalui celah-celah batuan di daerah Baba Gurgur.

Penjelasan dari daerah ini dapat ditemukan dalam "The American Journal of Science" edisi tahun 1939.

Dekat ke sumur adalah kolam berlumpur stagnan, ditutupi dengan sampah tebal yang sangat diwarnai oleh sulfur. Beberapa ratus meter ke timur dari puncak bukit ada empat lingkaran datar berdiameter 50 meter, dengan 100 lubang kecil-kecil atau lebih, yang mengeluarkan api tanpa asap yang jelas, sangat berbau belerang. Bahkan, seluruh permukaan tempat berlubang ini adalah kerak sulfur di atas tubuh api di dalamnya. Jika tanah ini dilubangi, api langsung dikeluarkan, kadang-kadang menjulang tinggi.

Baba Gurgur menjadi sumur minyak modern pertama di Irak ketika Turki Petroleum Company menemukan minyak pada malam 15 Oktober 1927. Penemuan ini segera berubah menjadi krisis lingkungan utama seiring ribuan barel minyak menyembur keluar membanjiri depresi yang dikenal sebagai Wadi Naft yang mengeringkan air di kaki bukit yang lebih rendah. Minyak mentah yang mengalir ke padang pasir terbuka mengancam penduduk setempat, dengan mencemari pasokan air mereka.Butuh waktu sepuluh hari dari letusan pertama untuk menutup katup kontrol dan menutup pasokan minyak. Pada saat sumur tersebut ditutup, lebih dari 95.000 barel minyak per hari telah dimuntahkan ke padang gurun. Saat musim hujan akan tiba, bencana lain mengancam: jika hujan datang dan wadi banjir, minyak akan dibawa turun ke sungai dan mencemari pasokan air seluruh negeri. Sehingga Pompa dipasang untuk memompa minyak kembali ke dalam sumur, tetapi pompa ini hanya berpengaruh sedikit. Putus asa untuk menghilangkan minyak, akhirnya sejumlah besar minyak dibakar. Dan Alhamdulillah, ketika hujan datang daerah itu telah bebas minyak tumpah.

9 Kota Teraneh di Dunia

Posted: 07 Dec 2014 06:02 AM PST


Berikut 9 Kota Teraneh di Dunia, yang mukin sobat belum pernah tau.

1. Kota Berpenduduk Terbanyak

Kota yang memiliki penduduk terbanyak, menurut para ahli adalah Tokyo (Jepang). Sebab, jumlah penduduk ibu kota negara samurai tersebut diperkirakan mencapai lebih dari 33 juta jiwa. Adapun yang berada di peringkat kedua adalah New York (ibukota Amerika Serikat). Sedangkan, Sao Paulo (Brasil) menduduki urutan ketiga. Jumlah penduduk kedua kota tersebut diperkirakan mencapai 17 juta jiwa.

2. Kota Terluas

Kota dengan wilayah terluas jatuh pada kota Mount Isa yang terletak di barat laut Queensland (Australia). Luasnya mencapai hampir 41 ribu km2 dengan jalan sepanjang 189 km. Oleh karena itu, jalan raya di kota tersebut dijadikan sebagai jalan raya kota terpanjang di dunia juga.

3. Kota Terkecil

Kota Hum yang terletak di Kroasia dengan jumlah penduduk 23 orang, termasuk dalam kota terkecil di dunia. Kota tersebut didirikan pada 1102 yang sebelumnya bernama Cholm. Arsitektur gedung kota tersebut masih mengikuti zaman Abad Pertengahan.

4. Kota Tertua dan Termuda

Percaya atau tidak bahwa kota tertua dan kota termuda berada di wilayah yang sama, yakni kawasan Timur Tengah. Kota Jericho (di Arab disebut Ariha) yang berada di Palestina, diperkirakan berusia lebih dari 10 ribu tahun. Sedangkan, kota termuda jatuh pada Kota Tel Aviv (Israel) yang berusia sekitar 80 tahun. Selain sebagai kota tertua di dunia, Jericho juga dianggap sebagai kota dengan daratan paling rendah di dunia. Kota tersebut berada pada 260 m di bawah permukaan laut.

5. Kota Dengan Daratan Tertinggi

Kota Potosi di Bolivia merupakan kota yang berada di daratan tertinggi di dunia dengan ketinggian sekitar 4.100 m di atas permukaan laut. Kota tersebut juga termasuk sebagai salah satu warisan dunia UNESCO yang harus dilindungi.

6. Kota Tertinggi

Hongkong mendapat julukan kota 'terjangkung atau tertinggi' di dunia. Sebab, kota tersebut memiliki lebih dari 7.500 gedung pencakar langit, mengalahkan Kota New York.

7. Kota Pertama Berpenduduk 1 Juta Jiwa

Kota Roma di Italia, telah menjadi kota pertama di dunia yang jumlah penduduknya mencapai 1 juta jiwa pada 133 M. Sedangkan, Kota London berpenduduk 1 juta pada 1810. Diikuti dengan Kota New York dengan penduduk 1 juta pada 1875. Sekarang ini, ada lebih dari 300 kota di dunia dengan penduduk lebih dari 1 juta orang.

8. Kota Dengan Nama Terpanjang

Percaya atau tidak, nama asli dari Kota Bangkok (Thailand) sebenarnya adalah Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

Nama tersebut diberikan oleh pendirinya, Raja Phra Buddha Yotfa Chulaloke sekitar abad ke-18. Nama tersebut merupakan nama kota terpanjang di dunia menurut Guinness Book of World Record.

9. Kota Dengan Nama Teraneh

Fucking merupakan nama kota kecil di Austria dengan populasi 150 jiwa. Nama aneh tersebut diberikan sejak tahun 1070. Uniknya, setiap kali wisatawan yang yang melewati jalan tersebut akan berhenti sejenak hanya untuk mengambil foto. Bahkan, marka jalan yang satu ini menjadi marka jalan paling banyak dicuri di Austria.

Heboh Ikan Tuna Bertanduk Di Temukan Seorang Pemancing

Posted: 07 Dec 2014 05:55 AM PST


Seorang pemancing dapat menceritakan kisah menakjubkan berikut ini kepada anak cucunya. Ia berhasil menangkap seekor ikan tuna yang memiliki tanduk, mirip tanduk hewan mitologi kuda unicorn.

Seperti yang dikutip dari metrotvnews.com, Kim Haskell adalah seorang maniak memancing asal Bloomfield, Queensland, Australia. Selama puluhan tahun, ia telah melihat berbagai jenis ikan. Ada beberapa ikan yang memiliki tanduk, namun ia belum pernah melihatnya di seekor tuna.

Ikan tuna bertanduk unicorn yang disebut tunicorn ini ditangkap di perairan dekat Great Barrier Reef.

"Kami menangkap seekor ikan, yang memiliki semacam duri mirip tanduk," ucap Kim pada Daily Mail Australia.

"Ikan itu kami bawa ke geladak kapal, dan secara perlahan kami lepaskan kail di mulutnya," sambung dia.

Meski cukup aneh, Kim menduga tanduk itu pada kenyataannya adalah ujung moncong ikan pedang (swordfish/sailfish) yang menembus dan patah di kepala tuna.

Sawah Tanah Merah Paling Indah Didunia

Posted: 07 Dec 2014 05:52 AM PST


Juri Rakyat - Sekitar 250 kilometer timur laut dari Kunming, ibukota Provinsi Yunnan China, terletak Dongchuan, daerah pedesaan dengan tanah merah yang paling mengesankan di dunia. Tersebar di bidang bertingkat yang luas, tanah Dongchuan yang berwarna merah kecoklatan yang tidak biasa, berasal dari endapan yang kaya zat besi dan tembaga. Terkena iklim yang hangat dan lembab dari Yunnan, besi dalam tanah mengalami oksidasi untuk membentuk oksida besi yang secara alami berwarna merah. Oksida ini, tersimpan bertahun-tahun, secara bertahap berkembang menjadi tanah coklat kemerahan yang luar biasa terlihat di sini hingga hari ini, seperti yang dikutip dari versesofuniverse.blogspot.comSetiap tahun selama musim semi, ketika daerah ini dibajak untuk pertanian, sejumlah besar pengunjung dan fotografer datang untuk melihat petak-petak baru tanah merah yang menunggu untuk ditanam bersama dengan tunas tanaman yang hijau. Tanah merah disandingkan dengan barley (sejenis gandum) berwarna hijau zamrud, dan soba berwarna kuning keemasan, melawan langit biru menghasilkan salah satu warna warni yang jarang terlihat di alam.Kabarnya, keberadaan Dongchuan tidak diketahui oleh dunia luar sampai pertengahan 1990-an, ketika seorang fotografer Cina datang ke tempat tersebut. Cerita berlanjut bahwa fotografer itu terus merahasiakan lokasi itu dan terus menghasilkan foto-foto yang mempesona pemirsanya. Rincian tentang tempat rahasia akhirnya bocor dan sekarang semakin banyak fotografer yang rela bepergian melintasi perjalanan yang sulit ke pegunungan untuk mendapatkan pengalaman tangan pertama dari tempat yang menakjubkan ini.

Bunga ini Menjadi Transparan Ketika Terkena Air

Posted: 07 Dec 2014 05:46 AM PST


Juri Rakyat - Anda semua pasti tahu daun putri malu yang akan menguncup bila tersentuh. Tapi tahukah anda sebuah bunga yang kelopaknya berwarna putih akan berubah menjadi transparan indah saat terkena air?

Seperti yang dikutip dari versesofuniverse.blogspot.com, Diphylleia grayi adalah bunga yang luar biasa dengan kelopak putih yang akan berubah menjadi transparan yang indah saat kontak dengan air. Selama bunga bermandi air hujan, kelopak-kelopaknya yang awalnya putih berubah menjadi transparan dan bungapun menjadi menyerupai bunga kaca. Bunga ini juga dijuluki "bunga kerangka", karena saat transparan, yang tampak hanya urat-urat halus seperti kerangka.

Tanaman ini dapat ditemukan tumbuh di pegunungan berhutan lembab di daerah dingin dari Jepang dan China dan mekar diakhir musim semi. Diphylleia grayi dapat dikenali dari daunnya yang besar seperti payung yang diatasnya terdapat kelompok kecil bunga putih mutiara yang mengalami transformasi ajaib dalam hujan.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 07 Dec 2014 03:09 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Isteri disetubuhi roh suami meninggal dunia atau...

Posted: 07 Dec 2014 08:01 AM PST

Gambar hiasan
Soalan: Ustaz, suami saya telah kembali ke rahmatullah kira-kira tiga bulan yang lalu. Bagaimanapun sejak akhir-akhir ini ada sesuatu yang pelik berlaku pada diri saya, iaitu pada setiap malam arwah mendatangi dan bergaul dengan saya. Kemusykilan saya ;

i) Bolehkah suami yang telah kembali ke rahmatullah, mendatangi semula dan bergaul, sepertimana mereka hidup pada malam-malam hari sebelum kematiannya?

ii) Bolehkah ruh suami saya menziarahi anggota keluarganya, menziarahi rumah atau kampung halamannya?

iii) Apakah benar ruh orang yang sudah meninggal, boleh balik memasuki tubuh anggota keluarganya, seolah-olahnya boleh berinteraksi dengan orang hidup.

Hamimah Abdullah
Banting, Selangor.


Jawapan:

Puan,

Menjawab soalan pertama, di sini ada dua episod daripada soalan ini, pertamanya, mendatangi isteri setelah suaminya meninggal iaitu 'tidur bersama', mungkin berlaku sebagai suatu mimpi indah atau keduanya, benar-benar berlaku dalam keadaan sedar dan yakin bahawa itu adalah suaminya yang terdahulu.

Kalau berlaku itu atas nama mimpi, memanglah ia sesuatu yang mungkin, lebih-lebih lagi berlaku kepada isteri yang amat menyayangi suaminya yang telah pergi menemui Allah lebih dahulu daripadanya.

Adapun mendatangi isteri dalam maksud ia benar-benar sedar dan yakin bahawa itu adalah suaminya maka ini adalah tidak mungkin dan tidak boleh berlaku kerana orang yang telah meninggal telah berpindah ke alam baqa' – alamul khulud – yang bermula daripada kubur.

Hadis Nabi s.a.w menyebut (yang bermaksud),"Alam kubur itu adalah suatu tempat tinggal sementara, tempat berhenti daripada tempat-tempat yang akan dilalui, menuju ke alam Akhirat, alam kubur adalah sebahagian daripada alam barzakh, maka yang telah dimasukkan ke alam kubur akan berada di dalamnya sehingga hari Kiamat yang tidak mungkin boleh kembali ke alam dunia."
Adapun yang berlaku setelah yang didakwa oleh banyak orang, khasnya kepada saya, puan mesti yakin bahawa itu bukanlah suami yang sebenar.

Kalaupun berlaku sungguh, ia akan berlaku, tetapi bukan daripada suami. Tetapi ia dilakukan oleh makhluk lain yang bernama Qareen. Qareen ini memang wujud, dalam al-Qurannul Karim, terdapat istilah Qareen ini sebanyak 12 kali. Misalnya kita merujuk kepada Surah as-Shaffaat, ayat 51 yang bermaksud, salah seorang daripada yang telah meninggal yang menghadapi balasan Allah S.W.T, mengakui dengan mengatakan bahawasanya, adalah pada diri saya dahulunya ada Qareen.

Qareen dalam tafsir seperti al-Qurtubi dan al-Maraghi, disebut sebagai kawan atau teman yang begitu rapat. Ertinya, insan yang menjadikan Qareen sebagai teman rapatnya maka dia telah mendapat sejahat-jahat teman. Qareen adalah satu jenis daripada jenis-jenis Jin ataupun Syaitan.

Pada umumnya, apabila manusia bersahabat dengan syaitan serta meminta tolong daripadanya dan berbagai-bagai lagi, maka jadilah dia Qareen. Oleh itu, selepas daripada kematian manusia, Qareen ini akan melakukan berbagai-bagai perkara yang tidak baik termasuklah dia boleh menganggu keluarga si mati dan mendatangi isterinya sebagaimana rupa suami terdahulu.

Oleh sebab itu puan tidak seharusnya mempercayai bahawa 'dia' adalah suami puan, kerana suami puan yang sebenarnya telah kembali ke rahmatullah.

Mengenai soalan kedua, orang yang telah meninggal dunia, ruhnya kembali kepada Allah S.W.T yang diistilahkan berada dalam alam Barzakh, ianya adalah alam Akhirat. Justeru insan yang telah pergi kepada-Nya tidak mungkin dan tidak boleh kembali ke alam dunia kerana Barzakh itu bermaksud pemisah atau penghalang. Ia seumpama sebuah tembok yang kukuh memisahkan di antara dua alam.

Maka orang yang telah kembali kerahmatullah atau kembali ke alam Barzakh ini, dia tidak boleh kembali. Dalam Surah az-Zumar, ayat 42 yang bermaksud, "Allahlah yang memisahkan nyawa dengan mati daripada makhluk-Nya dan memegang yang telah pasti mati ini dengan tidak membenarkannya kembali ke dunia."

Ayat al-Quran lain ada menyebut,"Bahawa selepas kematian, mereka akan kembali ke alam Barzakh sehinggalah kepada hari Kiamat."

Banyak ayat al-Quran dan al-Hadis yang menunjukkan bahawa ruh si mati berada dalam suatu kepungan Barzakh yang tidak mungkin boleh kembali ke alam dunia. Sebagaimana kita ke alam dunia tidak boleh masuk ke alam Barzakh (tanpa ada sebab).

Logiknya kita lihat, kalaulah ruh orang yang telah mati itu boleh kembali ke dunia, boleh melakukan berbagai-bagai perkara, sudah tentu orang-orang yang telah meninggal itu seolah-olahnya tiada seksa kubur, tiada balasan dan seolah-olahnya mereka bebas ke sana ke mari.

Oleh itu, kita harus yakin bahawa ruh si mati tidak boleh kembali untuk menziarahi keluarganya, rumahnya atau sebagainya.

Kepada soalan ketiga, pada saya orang yang telah meninggal tidak boleh kembali ke dunia. Peninggalannya adalah peninggalan yang terakhir, sebab itu ia disebut kembali ke rahmatullah. Sama ada dia (si mati) berada dalam keadaan penuh dengan nikmat alam Barzakh yang bermula dari alam kubur, atau bermula dengan seksa kubur seperti yang sabit dalam nas-nas al-Quran dan as-Sunnah yang wajib diimani adanya azab kubur.

Dalam kedua-dua keadaan ini, si mati sudah tidak mungkin akan kembali ke dunia ini kerana dia berada dalam alam Barzakh.

Akan tetapi berlaku dalam dunia ini, orang mengatakan ruh orang mati, kembali ke dunia dan meminjam jasad-jasad yang tertentu yang jadi seperti orang kehilangan akal, bercakap dengan nada, irama dan kelakuan orang yang telah mati.

Daripada pengalaman saya, ada juga yang medakwa dirinya Nabi Khidir, Sheikh Abdul Qadir Jailani, Wali Songo dan sebagainya. Ada juga pihak tertentu yang mengubat orang, yang mengajar ilmu-ilmu yang didakwa kununnya diambil daripada orang yang telah mati.

Semuanya ini adalah tidak benar dan ditolak oleh Islam.

Seolah-olah wujudnya fahaman mengembalikan ruh, dalam istilah Arabnya disebut tanasuthil arwah – reincarnation -. Fahaman ini ada dalam fahaman Buddha, Hindu dan fahaman purba. Islam bersih daripada semua fahaman ini.


Umat Islam mesti beriman bahawa ruh adalah untuk dirinya sahaja dan tidak boleh masuk dalam diri orang lain. Satu jasad satu ruh, apabila dipisahkan, jasad akan tinggal di alam dunia, ruh kembali ke alam Barzakh.

Apabila tibanya nanti di hari Qiamat, jasad akan dijadikan semula dan ruh akan mencarinya untuk dihisabkan oleh Allah S.W.T. Alam Barzakh adalah suatu alam yang ditutup rapat.
Oleh kerana itu pada pandangan saya tidak timbul sama sekali manusia yang telah mati, ruhnya boleh menganggu atau menyakiti manusia.
Wallahu a'lam.

Sumber www.islamituindah.my

AFF Suzuki Cup: Malaysia tewas 1-2 kepada Vietnam

Posted: 07 Dec 2014 07:01 AM PST

MALAYSIA kalah 2-1 kepada Vietnam pada aksi separuh akhir pertama Kejohanan Bola Sepak Piala AFF Suzuki 2014 di Stadium Shah Alam, di Shah Alam, malam ini.

Kedudukan pada separuh masa pertama terikat 1-1.

Malaysia membuka jaringan dengan sepakan penalti oleh Safiq Rahim pada minit ke-14.

Vietnam kemudiannya menyamakan kedudukan melalui jaringan Vo Huy Toan pada m-32 dan pada minit ke-60, Nguyen Van Quyet mengesahkan penguasaan Vietnam dengan satu lagi gol. - Bernama

Lelaki sebar foto bogel teman wanita dikenalpasti, tetapi...

Posted: 07 Dec 2014 06:01 AM PST

KUALA LUMPUR, 7 Disember:Selepas lebih dua bulan memutuskan hubungan cinta, seorang gadis berusia 25 tahun kini menjadi mangsa dendam bekas teman lelakinya itu apabila gambar-gambarnya dalam keadaan aib kini disebarkan di laman sosial.

Tambah malang lagi, ibarat jatuh ditimpa tangga, walau laporan polis sudah dibuat, ibu mangsa mendakwa anggota polis memaklumkan kepada beliau bahawa teman lelaki anaknya itu datang dari keluarga yang berpengaruh, justeru seolah sukar diambil tindakan.

Mangsa, Nor Fathiah Idris, 25, memberitahu The Rakyat Post dia dimaklumkan oleh seorang rakan bahawa bekas teman lelakinya itu yang dikenali sebagai Irfan memuat naik gambar-gambar dia sedang berkemban memakai tuala ke laman Facebook pada 2 Disember lalu.

Sehari kemudian gambar bogelnya pula turut diviralkan menerusi aplikasi permesejan WeeChat dengan menggunakan nombor telefon milik Fathiah sendiri.

Kata Fathiah, akibat perbuatan lelaki itu, dia dan keluarganya kini menanggung malu.

"Saya tidak tahu di mana saya nak letak air muka saya ini angkara perbuatan Irfan itu.
Walau laporan polis sudah dibuat, ibu mangsa mendakwa anggota polis memaklumkan kepada beliau bahawa teman lelaki anaknya itu datang dari keluarga yang berpengaruh
Walau laporan polis sudah dibuat, ibu mangsa mendakwa anggota polis memaklumkan kepada beliau bahawa teman lelaki anaknya itu datang dari keluarga yang berpengaruh

"Meskipun gambar yang dimuat naik di internet itu hanya saya sedang bertuala tetapi ia sudah cukup untuk memalukan," Fathiah mengadu kepada The Rakyat Post.

Fathiah turut mendakwa, sepanjang perkenalan dengan Irfan dia mendapati lelaki itu turut terlibat dengan penyalahgunaan dadah serta beberapa kes jenayah lain di Johor Bahru.

Sementara itu, ibu Fathiah, Fatimah Ismail, 50, mendakwa beberapa anggota polis di balai tempat Fathiah membuat laporan mengatakan bahawa lelaki terbabit adalah daripada keluarga berpengaruh.

Mereka berkata, seorang daripada abang lelaki itu adalah exco dalam sebuah parti politik terkenal manakala bapanya pula pemilik sebuah syarikat berkaitan teknologi maklumat.

"Saya sungguh terkejut mendengar apa yang dikatakan oleh anggota tersebut yang seolah-olah mahu mengatakan bahawa lelaki itu kebal daripada dikenakan tindakan undang-undang," katanya.

Fatimah berkata, dia tidak menyangka bekas teman lelaki anaknya itu sanggup melakukan perkara terkutuk yang menjatuhkan maruah keluarganya.

Kantoi maksiat dalam masjid

Posted: 06 Dec 2014 10:09 PM PST

Kuala Lipis: Ketika umat
Islam khusyuk menunaikan solat Jumaat, sepasang suami isteri mengambil kesempatan mencungkil pintu kereta milik jemaah lalu menyelongkar sebelum mencuri barang berharga termasuk pemain cakera padat digital (DVD), di Masjid Kampung Sanlang, Penjom, dekat sini, jam 1.30 petang kelmarin.

Perbuatan lelaki berusia 31 tahun berasal dari Kuarters Pasir Mas Sawmill, Gua Musang, Kelantan, bersama isterinya berusia 30 tahun berasal dari Pantai Cahaya Bulan, Kelantan itu terbongkar selepas mereka ditahan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Lipis yang mahu menunaikan solat Jumaat di masjid berkenaan.

Turut ditahan, enam anak pasangan terbabit berusia tujuh bulan hingga 10 tahun.

Ketua Polis Daerah Kuala Lipis Superintendan Abdul Razak Hassan berkata, sebelum itu anggota polis terserempak dengan pasangan terbabit berada di dalam sebuah kereta Proton Iswara dalam keadaan mencurigakan di perkarangan masjid berkenaan sebelum menghampiri mereka untuk menjalankan pemeriksaan.

"Polis menemui lima senjata tajam, pelbagai peralatan pecah rumah, lima telefon bimbit, tiga utas jam tangan, seutas rantai leher, tiga gelang tangan dan empat resit surat pajak gadai," katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Dapatkan akhbar Metro Ahad untuk berita selanjutnya

Bangga bertelanjang ketika hamil

Posted: 06 Dec 2014 08:01 PM PST

KAKAK Kim Kardashian iaitu Kourtney Kardashian mengakui berbangga dengan gambar bogel ketika sedang sarat mengandung dipaparkan di sebuah majalah.

Kourtney dalam satu wawancara memberitahu gambar tersebut akan ditunjukkan kepada anak dalam kandungannya itu.

"Gambar ini sangat unik dan saya akan tunjukkan kepada anak yang akan lahir ini dan berkata di dalam perut ini ada kamu," ujarnya seperti dipetik Daily Mail.

Sebelum ini, Kourtney telah memuat naik beberapa gambar bogel di laman Instagramnya dengan hanya mengayakan rantai dan beberapa hiasan berbulu.

Bagaimanapun, gambar bogel tersebut mengundang pelbagai reaksi dan menjadi kontroversi.

'Freelance' layan seks

Posted: 06 Dec 2014 07:01 PM PST

Kuala Lumpur: "Perkara itu sememangnya dipandang serius dan polis sudah 44 kali menggempur pangsapuri berkenaan yang membawa kepada penahanan lebih 140 wanita asing disyaki terbabit dalam aktiviti persundalan sepanjang tempoh dua tahun," kata Penolong Pengarah Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Bukit Aman Datuk Roslee Chik.

Dalam tempoh itu, pemeriksaan mendapati rata-ratanya membabitkan warga China selain warga Indonesia, Thailand, Vietnam dan Sri Lanka termasuk mereka yang turut dihadapkan ke mahkamah untuk dikenakan tindakan lanjut.

Menurut Roslee, walaupun kerap menjalankan serbuan, pemerhatian pihaknya mendapati wanita asing yang bergerak secara bebas atau 'freelance' itu kembali menjalankan aktiviti mereka di pangsapuri terbabit.

"Kita menghadapi sedikit kesukaran untuk menjejak wanita berkenaan berikutan aktiviti maksiat yang dijalankan tidak berlaku di mana-mana premis kedai. Golongan yang bergerak secara bebas ini kebiasaannya akan menghentikan kegiatan mereka selepas diserbu dan bergiat semula tidak lama kemudian," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Muka depan akhbar ini semalam melaporkan pangsapuri di lokasi tersorok dan dikawal ketat lebih 10 samseng dilengkapi alat perhubungan walkie-talkie itu dihuni lebih 100 pelacur warga China serta Vietnam.

Pangsapuri usang itu yang menjadi lubuk maksiat terkenal di ibu negara dikesan didiami kumpulan pelacur berkenaan di hampir setiap tingkat bangunan bagi memudahkan mereka mengusung pelanggan lelaki yang berjaya digoda.

Kumpulan pelacur itu yang dipercayai 'dibela' geng kongsi gelap menyewa beramai-ramai unit pangsapuri dilengkapi hanya satu lif dan tangga kecemasan. Mereka akan keluar dengan berpakaian seksi seawal jam 8 pagi untuk memulakan kegiatan menggoda dan menawarkan seks kepada penghuni pangsapuri atau orang luar yang datang ke bangunan itu.

Roslee berkata, pihaknya bagaimanapun akan menjalankan pemantauan secara berterusan dan menyeluruh bagi memastikan aktiviti tidak bermoral di kawasan berkenaan dapat dihapuskan.

"Kita sentiasa memantau semua kegiatan seumpama itu terutama di sekitar ibu negara namun turut memerlukan kerjasama awam untuk menyalurkan maklumat terperinci mengenainya termasuk mengenal pasti lokasi dan individu berkaitan yang terbabit.

"Sehubungan itu, mereka yang mempunyai aduan dan permasalahan seumpamanya boleh terus menghubungi polis bagi membolehkan tindakan susulan dilakukan," katanya.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/14417#sthash.Nudf6SA7.dpuf

Gelora nafsu 'atuk miang'

Posted: 06 Dec 2014 05:01 PM PST

Betong: Kubur kata mari rumah kata nanti, namun jiwa muda segelintir lelaki tua rakyat Malaysia yang purata umur menjangkau 70-an menyebabkan 'kelab tarian bogel' di pekan Betong, Thailand di sini, tidak pernah sunyi daripada dikunjungi golongan ini.

Lebih memalukan, kewujudan Masjid Jamek Al Mahadi yang terletak kurang 200 meter dari pusat maksiat ini tidak sedikitpun mencetuskan rasa malu dalam kalangan pengunjung beragama Islam ini.

Kumpulan lelaki warga emas yang datang berlibur ini didapati kerap memenuhi pusat hiburan sekitar Jalan Chayachawalit, Jalan Mongkolprachak dan Jalan Grandvilla 2 di sini, yang menawarkan tarian bogel serta joget tiang kepada pengunjung.

Pusat hiburan mendapat jolokan 'kelab atuk nakal' ini berbeza dari pusat tarian bogel di Hatyai atau Bangkok, Thailand, berikutan ia membenarkan pelanggan menyaksikan tarian bogel pada jarak dekat dengan pentas atau tiang persembahan.

Suasana ini, sekali gus dianggap istimewa berikutan pengunjung lelaki boleh menyentuh penari atau melihat persembahan maksiat daripada dekat.

Ini menyebabkan lokasi pusat hiburan pernah dijadikan sasaran bom jangka puak pemisah Islam di Selatan Thailand pada 25 Julai lalu terus dikunjungi lelaki warga Malaysia tanpa rasa gusar.

Tinjauan wartawan Metro Ahad selama tiga hari mendapati rata-rata pusat hiburan maksiat ini dipenuhi lelaki Malaysia seawal jam 3 petang saban hari.

Antara pusat maksiat popular dalam kalangan pengunjung warga Malaysia di sini adalah Jockey Club, Gala, Sexy Dance dan Disko 008.

Kebanyakan kelab tarian berahi ini didapati menyediakan sehingga 30 penari bogel pada satu-satu masa.

Wanita terbabit akan menari secara bergilir-gilir di atas pentas sambil diiringi muzik rancak manakala sebahagian lagi rakan mereka melayan pelanggan yang mengerumuni pusat hiburan itu.

Seorang lelaki warga emas yang ditemui wartawan berkata, dia sering datang ke Betong bersama tiga rakan sekurang-kurangnya dua kali sebulan.

"Kami bukan buat dosa teguk arak macam orang lain. Datang cuci mata tengok perempuan seksi di sini...cuma dosa ringan.

"Tak mahal pun, tiada caj masuk kelab, cuma bayar air Coke segelas dengan harga Baht 100 (RM10) kemudian boleh duduk tengok show sampai puas," katanya yang hanya mahu dikenali sebagai Mat, 71.

Peraih getah berasal dari Gerik, Perak itu berkata, pertunjukan tarian tiang atau 'tiger show' itu bermula seawal jam 3 petang hingga 11 malam.

"Jadi kami tak perlu tidur di Betong. Masuk sekejap untuk tengok show dan balik ke Malaysia sebelum pintu Kompleks Imigresen Bukit Berapit di Pengkalan Hulu ditutup," katanya.

Seorang lagi warga emas yang hanya mahu dikenali sebagai Halim, 65, berkata, lokasi pusat hiburan di Betong kini kian meriah berbanding lima tahun lalu.

"Dulu (pusat hiburan) di Betong lengang dan terkawal, namun sekarang terlalu ramai pengunjung dari Kedah dan Kuala Lumpur terutama ketika hujung minggu.

"Terasa rimas sebab semua pusat hiburan dan tarian bogel berasak-asak dengan pelanggan lain," katanya yang bekerja sebagai pemandu teksi.

Fikir seronok walau bakal 'dijemput'

Ipoh: "Keluarga atau isteri mungkin tidak tahu maksiat dibuat di Betong, namun Tuhan melihat apa yang dilakukan," kata Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Mohd Yusof Idris berhubung tindakan segelintir lelaki warga emas tempatan yang gemar 'bertandang' ke negara jiran.

Menurutnya, tindakan golongan lelaki warga emas berpeleseran melakukan maksiat di Betong, Thailand menunjukkan mereka tidak memikirkan soal mati.

"Mereka mungkin hanya fikir soal seronok sedangkan usia sudah lanjut dan bakal dijemput Tuhan bila-bila masa.

"Sepatutnya kesempatan usia yang ada ini diambil kesempatan untuk bertaubat," katanya.

Beliau pada masa sama menyelar tindakan segelintir individu gemar bernikah di negara jiran menyebabkan mereka didenda atau dipenjara ketika mendaftar semula perkahwinan di negara ini.

Sementara itu penceramah bebas ustaz Halim Din berkata, tindakan segelintir lelaki dan warga emas rakyat Malaysia yang gemar meluangkan masa di sempadan negara jiran sangat memalukan.

"Mereka perlu berasa kesal dan bertaubat dengan perbuatan dilakukan itu.

"Ia melalaikan dan juga mengundang dosa disebabkan pergaulan dan seks bebas," katanya.


Piala Axiata: Malaysia gagal layak final

Posted: 06 Dec 2014 04:45 PM PST

KUALA LUMPUR: Juara bertahan, Malaysia gagal melangkah ke peringkat akhir Kejohanan Badminton Piala Axiata 2014 apabila kalah kepada Indonesia berdasarkan kelebihan set 6-4 selepas terikat 2-2 pada aksi separuh akhir di Stadium Badminton Cheras di sini, hari ini.

Indonesia layak ke final selepas penentuan agregat set yang dimenangi apabila masing-masing memenangi dua perlawanan.

Dalam perlawanan akhir, hari ini (7 malam), Indonesia akan bertemu Thailand yang terdahulu menewaskan pasukan Bintang Asia 3-0.

"Sedih juga sebab kita kalah dari segi set (yang dimenangi). Pemain kita mempamerkan mutu perlawanan yang baik," kata jurulatih negara, Rashid Sidek.

Namun berdasarkan prestasi yang dipamerkan hari ini, Rashid berharap pemain-pemain akan terus bermain dengan cemerlang untuk memenangi perlawanan penentuan tempat ketiga esok.

"Untuk esok, tidak kira dengan siapa yang akan kita berjumpa, kalau boleh saya mahu kita menang. Saya harap pemain akan kekal semangat untuk esok," katanya.

Malaysia meraih dua mata pertama melalui pemain perseorangan wanita, Tee Jing Yi yang terpaksa memerah keringat dalam 'rubber-set' selepas perseorangan lelaki negara, Chong Wei Feng kalah kepada Tommy Sugiarto dalam 'straight-set' 16-21, 19-21 dalam perlawanan pertama.

Jing Yi yang tunduk kepada Bellaetrix Manuputy 13-21 pada set pertama, bingkas bangkit mempertajamkan skil permainan untuk memenangi dua set berikutnya dengan 22-20, 21-19.

Rentak kemenangan beliau kemudian diikuti beregu lelaki negara, Tan Boon Heong-Tan Wee Kiong, yang juga terpaksa bermain hingga set penentuan 21-10,13-21, 21-18 ketika menentang Markis Kido-Kevin Sanjaya Sukamuljo.

Kemenangan Boon Heong-Wee Kiong itu berjaya menyamakan kedudukan pasukan negara dengan 4-4.

Indonesia meraih mata kemenangan selepas gandingan beregu campuran mereka Riky Widianto-Richi Puspita Dili memenangi perlawanan itu 21-14, 22-10.

Indonesia akan bertemu sama ada Thailand atau pasukan Bintang Asia di perlawanan akhir, esok. - BERNAMA

Senarai penuh pemenang Anugerah Industri (AIM) 21

Posted: 06 Dec 2014 04:31 PM PST

KUALA LUMPUR: Malam kemuncak Anugerah Industri Muzik ke-21 (AIM 21) menyaksikan penyanyi Datuk Siti Nurhaliza Tarudin menggondol tiga anugerah termasuk Album Terbaik pada acara yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, malam Sabtu.

Menerusi album Fragmen penyanyi berusia 35 itu turut menerima anugerah Vokal Terbaik Wanita menerusi lagu Lebih Indah dan Rakaman Album Terbaik melalui Konsert Lentera Timur Bersama Orkestra Tradisional Malaysia.

Dalam pada itu, penyanyi rap baharu SonaOne memenangi anugerah Lagu Terbaik dan Lagu Inggeris Tempatan Terbaik menerusi lagu No More.


Manakala, kolaborasinya bersama Joe Flizzow dalam lagu Apa Khabar diumum sebagai Lagu Hip Hop Terbaik.

Sementara itu, anugerah Vokal Terbaik Lelaki dimenangi oleh penyanyi Akim Ahmad menerusi lagu Mewangi.

Bagi Anugerah Sri Wirama AIM 2014 diberikan kepada Datuk Ramli Sarip atas kesetiannya selama 45 tahun berjuang dalam industri seni tanah air.

Persembahan nyanyian Tam Spider dan Aweera melalui dua lagu popular Papa Rock iaitu Bukan Kerana Nama dan Teratai sebagai tanda penghargaan kepada penyanyi lagenda itu.

Dalam pada itu, penyanyi Alyah menggondol anugerah Lagu Terbaik dan Lagu Pop Terbaik menerusi lagu popularnya Sesal Separuh Nyawa.

Kumpulan Azhael memenangi kategori Persembahan Vokal Kumpulan Terbaik Di Dalam Lagu hasil menerusi lagu Hujung Waktu.

Bagi kategori Vokal Duo/Kolaborasi Terbaik dalam lagu dimenangi oleh Nora Feat Mosyi, Alif & Putri menerusi lagu Selamanya Bahagia.

Lagu Mahligai Kayangan yang dipersembahkan oleh Salamiah Hassan dipilih sebagai pemenang dalam kategori Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu.

Artis Baru Terbaik pada tahun ini diterima oleh penyanyi Poova.

Sementara itu, Amy Search masih membuktikan keunggulannya apabila menerima anugerah Lagu Rock Terbaik bersama kumpulan Bunkface menerusi Rentak Laguku.

AIM 21 dihoskan oleh Faizal Ismail dan Zizan Razak.

Acara pada malam itu turut diserikan oleh persembahan mantap daripada Sleeq, Dayang Nurfaizah, Akim & The Magistrate, Haleeda & Ayai (Ilusi), Sheda, Haiza, Fakhrul Razi, Joe Flizzow dan SonaOne.

Ia disiarkan secara langsung di Astro Ria (104) dan Astro Maya HD (135).

Berikut adalah senarai pemenang penuh anugerah AIM 21


Album Terbaik : Fragmen - Dato' Siti Nurhaliza

Lagu Terbaik : No More - SonaOne

Vokal Terbaik Lelaki Dalam Lagu : Akim Ahmad - Mewangi

Vokal Terbaik Wanita Dalam Lagu: Datuk Siti Nurhaliza - Lebih Indah

Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan Oleh Artis Luar Negara: Salahkan - Hafiz Suip & Datuk Rossa

Video Muzik Terbaik: Yuna - Yuna & Zul Luey

Vokal Terbaik Berkumpulan Dalam Lagu: Azhael - Hujung Waktu

Vokal Duo/Kolaborasi Terbaik Dalam Lagu: Selamanya Bahagia -Nora Feat Mosyi, Alif & Putri

Lagu Pop Terbaik: Alyah - Sesal Separuh Nyawa

Lagu Hip Hop Terbaik: Joe Flizzow feat SonaOne - Apa Khabar

Lagu Rock Terbaik: Bunkface feat Amy Search - Rentak Laguku

Artis Baru Terbaik: Poova

Lagu Inggeris Tempatan Terbaik: SonaOne - No More

Lagu Nasyid Terbaik: Rindu Allah Sayang Allah - Iwan Syahman & Iwan Junior

Lagu Pop Etnik Terbaik: Ihab Ismail - Akar Kita Zapin

Susunan Muzik Terbaik Dalam Lagu: Mahligai Kayangan - Salamiah Hassan ( Aubrey Suwito)

Rakaman Album Terbaik: Konsert Lentera Timur Bersama Orkestra Tradisional Malaysia - Datuk Siti Nurhaliza

Kulit Album Terbaik: #1 - Stacy (Wan Izhar)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan