Ahad, 7 Disember 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 07 Dec 2014 01:24 PM PST

Apa Yang Tersirat


Kelambatan Penghakiman Sodomi II- Apa Kah Disebabkan Kehadiran Gopal Sri Ram?

Posted: 06 Dec 2014 11:33 PM PST

7 November lalu, Mahkamah Persekutuan yang diketuai Hakim Negara Tun Arifin Zakaria menangguhkan penghakiman terhadap rayuan Anwar Ibrahim yang dijatuhi hukuman oleh Mahkamah Rayuan pada 7 Mac lalu.

Mahkmah Persekutuan dikejutkan dengan kehadiran Dato Seri Gopal Sri Ram sebagai peguam utama Anwar, sedangkan sebelum itu, tidak menyebutpun kehadiran beliau. Gopal mengambil alih tugas Sulaiman Abdullah yang menggantikan Mendiang Karpal Singh.

Kini genap sudah sebulan penangguhan penghakiman. Ketua Hakim negara, dua hari lalu meminta ruang, agar para Hakim yang terdiri daripada 5 orang, menyiapkan penghakiman mereka.

Apa kah kehadiran Gopal sebagai Ketua Pembela Anwar yang juga mantan Hakim Persekutuan, menyebabkan kelambatan penghakiman itu?

Najib Saman Pengeritik- Bukan Cara Yang Betul

Posted: 06 Dec 2014 08:12 PM PST

DATO Seri Najib Razak, mempunyai berbagai peluang, cara untuk menerangkan/menjelaskan berbagai dakwaan atau semacamnya.

Beliau mempunyai akeses media, beliau boleh sahaja memanggil sidang media, seberapa kerap beliau suka. Beliau juga boleh mempergunakan parlimen untuk menjawab.

Tugas Perdana Menteri adalah untuk menjelaskan kepada pengeritik sesuatu yang tidak jelas, atas sebab pengeritik tidak mempunyai maklumat lengkap berkaitan sesuatu yang dikritik.

Pengeritik biasanya menagacah untuk mengetahui lebih dalam berkaitan sesuatu yang dikritik.

Rakyat melihat/mengadili Perdana Menteri tentang caranya mengatasi kritikan atau dakwaan.

Apa yang dialami Najib pada masa ini, jauh lebih ringan berbanding apa yang dialami Mantan PM Tun Dr Mahathir semasa masih menjadi Perdana Menteri.

Najib mengikut rentak Anwar Ibrahim, sesiapa yang bersuara mengeritik atau membuat dakwaan atau tohmahan, maka jawabnya adalah saman. Mempergunakan pihak lain iatu mahkamah untuk menjawab bagi pihaknya.

Seorang Perdana Menteri mesti incommand, incontrol, bukan terikut-ikut cara orang lain.

Tindakan Najib menyaman Tony Pua dan Rafizi Ramli, lebih banyak membawa negatif pada imej Najib sebagai Perdana Menteri. Rakyat berkata, seorang Perdana Menteri menyaman rakyatnya sendiri.Walaupun dakwaan Tony dan Rafizi itu mengarut. Dakwaan mengarut, kena dijawab dengan fakta yang betul, agar si tukang karut tersipu-sipu malu.

Najib perlu memanafaatkan semua saluran untuk membuat penjelasan, seperti mana dilakukan Tun Dr Mahathir, suatu masa dahulu. Najib kena belajar cara orang tua itu. Jangan hanya petah bercakap berapi-api; tetapi kerusi cepat kosong.

Cucu Tok Selampit

Posted: 07 Dec 2014 01:22 PM PST

Cucu Tok Selampit


Panas!!! Gambar-Gambar Anwar Ibrahim Bagi Bantuan Kepada Melayu Dalam Gereja

Posted: 07 Dec 2014 01:56 AM PST


Apa sudah jadi dengan KETUM Anwar Ibrahim dan Dato Menteri Besar Azmin Ali, memperlekehkan maruah dan harga diri umat Islam dengan mengadakan penyerahan sumbangan di dalam sebuah dewan Gereja Holy Family di Kajang. Kita tidak mempertikaikan sekiranya bantuan berkenaan diberikan kepada penganut-penganut Agama Kristian.

Kenapa membabitkan umat Islam di dalam majlis penyerahan sumbangan ini? Apa yang cuba hendak disampaikan kepada masyarakat? Sudah tidak adakah masjid dan surau di sekitar Kajang untuk upacara penyerahan bantuan kepada keluarga Islam ini hendak diberikan?

Ini pula gambar KETUM Anwar Ibrahim bersama Paderi Besar Malaysia (Arch Bishop). Mungkin KETUM minta doa Arch Bishop agar Hakim Mahkamah Persekutuan menyebelahi dalam sabitan liwat kes beliau kot?


Gambar dibawah pula adalah Saudara Nazree Yunus diberi peluang untuk membaca doa di dalam gereja. 40 tahun juga CTS hidup, inilah kali pertama CTS mendengar orang Islam Muslim membaca doa di dalam majlis yang mana 95% adalah penganut Agama Kristian. Apa nak jadi dengan puak-puak ni.


Antara orang-orang Islam yang bangga berucap di gereja. Calon-calonnya adalah:



Berani Kerana Benar - Dato Dr Mashitah Memberi Kenyataan Di Balai Polis Dang Wangi

Posted: 07 Dec 2014 01:00 AM PST


Berani kerana benar, takut kerana salah. Petang tadi, penceramah Wanita Kedah yang menjadi kontroversi di Persidangan Agong UMNO, Dato Dr Mashitah Ibrahim hari ini hadir ke Balai Polis Dang Wangi untuk memberikan keterangan. Ini berikutan soal siasat mengenai laporan polis yang dibuat oleh Lim Kit Siang berkenaan isu kejadian Al Quran dibakar di Kedah. 

Walaupun Menteri Besar Kedah sudahpun membuat kenyataan rasmi bahawa pembakar Al Quran berkenaan adalah seorang lelaki Melayu yang kurang siuman, pihak polis masih lagi menjalankan siasatan rapi mengenai perkara tersebut. Tempoh hri pembangkang bising-bising kenapa pihak polis tidak menjalankan siasatan terhadap Dato Dr Mashitah. Hari ini terbukti Dato Dr Mashitah sendiri memberikan kerjasama. 

Akta 505B menyatakan jika kes berkenaan benar-benar berlaku, tiada tindakan yang boleh diambil terhadap Dato Dr Mashitah. Keterangan Dato Dr Mashitah diambil oleh ASP Wan Eidil daripada Unit Siasatan Jenayah Bukit Aman. Dato Dr Mashitah telah meminta agar pihak polis agar meneruskan sisatan lanjut mengenai kejadian membakar Al Quran itu kerana beliau yakin kejadian tersebut memang terjadi seperti yang didakwanya. Kadangkala CTS musykil juga dengan kes ini. Bagaimana orang kurang siuman boleh memperolehi Al Quran dan beliau tahu di mana hendak membakar Al Quran iaitu di tong pembakar sampah. Pelik tapi benar.

Apa Motif Cina PR Demo Anti GST Dan Pada Masa Sama Anjur Seminar?

Posted: 06 Dec 2014 05:00 PM PST

Merekalah johan mengadakan demo GST. Merekalah yang sering menganggu perjalanan Sidang Parlimen untuk membuat protes anti GST. Tapi pelik kan Cina Bukit PR yang sama yang menganjurkan seminar pemahaman GST. Apa Cina Bukit PR ni mahu sebenarnya? Gambar billboard ini diambil di Pulau Pinang dan seminar ini dianjurkan oleh salah seorang Ahli Parlimen PKR Bayan Bary, Sim Tze Tzin. Nampak sangat pengikut-pengikut PKR mewarisi ciri-ciri KETUM 'cameleon' lidah bercabang.

waadat

Posted: 07 Dec 2014 01:04 PM PST

waadat


Gerakan Islam di Malaysia

Posted: 06 Dec 2014 02:29 PM PST

Pagi ini Demang berada di SM Imtiaz ulul albab Melaka sempena temuduga pelajar baru untuk tingkatan 1, 2015 . Demang hadir kerana diminta meninjau pandangan serta pendapat ibu bapa calon pelajar 2015 di sebalik niat dan hasrat mereka menghantar anak ke sini.

Demang bukan nak bercerita tentang sekolah yang berkonsep ulul albab ini (tahfiz) ataupun pemiliknya iaitu Zahid Hamidi sebaliknya tentang hasil temubual secara formal Demang dengan beberapa ibu bapa.

80% daripada ibu bapa yang Demang temui mempunyai anak lain di sekolah tahfiz di tempat lain. Ada juga calon daripada pelajar sekolah agama swasta semasa di sekolah rendah.

Semua ibu bapa atau 'salah seorang' daripada mereka adalah profesional dan selebihnya usahawan berjaya.

Sementara itu pagi ini juga Demang sepatutnya hadir mesyuarat penubuhan alumni sekolah menengah agama di Temerloh. Melalui pertubuhan tersebut sahabat-sahabat lama Demang itu akan menyalurkan bantuan dan sokongan pada pihak sekolah bagi meningkatkan kualiti lepasan sekolah tersebut.

Demang bawa kedua-dua perkara di atas kali ini adalah bagi mengingatkan semula pemimpin sekarang atau bakal pemimpin tentang realiti yang sedang berlaku di negara kita.

Alunannya telah bermula lama dengan gelombang-gelombang kecil yang mengusik bibir pantai. Demang percaya riak-riak tersebut sedang menyatu dan bergerak semakin pantas. Yang kita tidak tahu ialah bilakah ombak tersebut akan menjelma menjadi tsunami.

Demang tidak tahu berapa banyak sekolah agama dan maahad tahfiz di seluruh negeri Melaka dan di seluruh negara. Yang nyata, memang sangat banyak dan ia sentiasa bertambah.

Pertambahan bukan sahaja berlaku pada kuantiti pelajar daripada sekolah-sekolah sedia ada bahkan maahad-maahad baru muncul macam cendawan tumbuh. Maklumlah, ramai pelajar yang mengubah diri mereka menjadi pengajar, daripada anak murid menjadi tuan guru.

Jika kita lihat pula di luar, telah ramai individu profesional dan ikon masyarakat yang bukan sahaja berlatar belakang pendidikan agama malah bergelar alhafiz. Antaranya Dr Zainal USM seorang doktor gigi (kalau Demang tidak silap) dan Dr Muhaiya yang amat terkenal itu adalah pakar mata.

Mereka ini bukan sahaja sedang memberi kefahaman pada masyarakat terhadap Islam bahkan mereka sedang membina masyarakat baru yang mengharapkan Islam menjadi teras dalam segala aspek kehidupan.

Justeru Demang ingatkan para pemimpin terutama yang berada dalam UMNO bahawa jika anda gagal berada bersama gerakan Islam maka bersedialah untuk keluar daripada arus perdana. Dengan kata lain, anda sudah tidak diperlukan lagi.

Kepada pemimpin PAS, kalian boleh terus berjuang selagi tidak meletakkan kemenangan kerusi sebagai tujuan utama atau berangan-angan untuk menubuhkan kerajaan sendirian.

Kepada Perdana Menteri, anda boleh terus kekal di situ selagi anda faham realiti ini dan bergerak bersamanya. Untuk itu, semak semula siapa di sekeliling anda kini dan bantu mereka yang tidak berkenaan itu mencari kerja lain.

Itupun jika anda masih ingin menjadi Perdana Menteri.

Duke of UMNO

Posted: 07 Dec 2014 01:04 PM PST

Duke of UMNO


#PASMA: PENDEDAHAN BERANI MATI PENYOKONG PAS..!!!

Posted: 07 Dec 2014 04:30 AM PST


Gerakan yang mendakwa melakukan pembersihan PAS menghangatkan lagi kemelut dalaman parti itu apabila mendedahkan sebuah rakaman video yang dikatakan mengandungi kenyataan mengenai dalang sebenar di sebalik PasMa.
Menurut admin laman Facebook gerakan tersebut, El-Haraki, suara rakaman audio berkenaan adalah milik "Pak Daeng" yang dipercayai merujuk pada Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib PAS, Dr. Daeng Sanusi Daeng Mariok.
Menurut rakaman audio berkenaan, bekas Exco Kerajaan PAS Kelantan, Husam Musa merupakan dalang di sebalik penubuhan PasMa yang dilaporkan bertujuan untuk menjatuhkan kepimpinan ulama di dalam PAS.
 
Suara berkenaan turut mengaitkan nama Timbalan Pesuruhjaya PAS Kedah, Datuk Phahrolrazi Zawawi yang juga merupakan Presiden PasMa yang dikatakan cuba merebut jawatan Menteri Besar Kedah dari mantan Menteri Besar, Allahyarham Tan Sri Ustaz Azizan Abdul Razak.

PEJUANG BANGSA

Posted: 07 Dec 2014 11:41 AM PST

PEJUANG BANGSA


TUN MAHATHIR SOKONG NAJIB SAMAN PEMBANGKANG YANG FITNAH DIRINYA

Posted: 07 Dec 2014 07:39 AM PST




Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sepatutnya tidak perlu gentar jika dikritik atau difitnah oleh pembangkang dan ia adalah sesuatu yang normal bagi seorang ahli politik.
Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed bagaimanapun berkata tindakan Najib yang mengambil tindakan mahkamah ke atas beberapa pemimpin PR itu adalah hak beliau untuk kepentingan politiknya.
"Itu adalah hak dia (Najib), sebagai ahli politik, dikritik dan difitnah semuanya adalah normal. Bagi saya tiada guna, bagi PM (Najib) sebaliknya,: lapor akhbar Sinar Harian hari ini..
"Masa saya dulu tak pergi mahkamah pun, tapi saya akan jelaskan, kalau betul buat apa hendak takut," katanya kepada pemberita selepas melancarkan dua varian baharu Proton Suprima S di Solaris Dutamas, di sini, hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Perdana Menteri yang menyaman Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli dan Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua ekoran kenyataan mereka terhadapnya mengenai 1MDB pada 3 November lalu.
Surat tuntutan kepada dua pemimpin PR itu dihantar pada 21 November lalu yang ditandatangani oleh peguamnya, Datuk Mohd Hafarizan Harun yang meminta mereka menarik balik kenyataan itu dan memohon maaf dalam tempoh 14 hari dalam akhbar nasional atau menghadapi tindakan saman.
Tony yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara juga diminta mengeluarkan video itu dari internet, menghentikan sebarang kenyataan fitnah dan membayar sejumlah wang pampasan kepada Najib.
Rafizi baru-baru ini telah mengulangi cabarannya agar Najib berdebat dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim khususnya mengenai subsidi minyak.

bumiyang

Posted: 07 Dec 2014 03:16 AM PST

bumiyang


Gempar!!! Kerajaan Bangang??? Tarif Elektik Bakal Naik Awal 2015???

Posted: 07 Dec 2014 12:51 AM PST

Piala AFF Edisi 2014 - Otai Masih Berbisa!!! Teruskan Sokongan!!!

Posted: 06 Dec 2014 07:59 AM PST

RAPERA ..

Posted: 07 Dec 2014 01:31 AM PST

RAPERA ..


Sedar lah Wahai Rakyat !!!

Posted: 06 Dec 2014 01:12 PM PST

Belantan

Posted: 06 Dec 2014 11:43 PM PST

Belantan


Anwar kata dia tidak minta gelaran itu?

Posted: 06 Dec 2014 06:56 AM PST


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mendakwa bahawa beliau tidak membuat sebarang permintaan atau permohonan untuk memiliki Darjah Kebesaran Seri Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSSA).

Sebaliknya, menurut Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu, darjah kebesaran yang membawa gelaran Datuk Seri itu telah dikurniakan sendiri kepada beliau pada tahun 1992 oleh Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Walau bagaimanapun, kata beliau, penarikan balik darjah kebesaran itu langsung tidak akan menjejaskan perkhidmatannya, malah berjanji akan terus bertugas sebagai Penasihat Ekonomi Selangor demi menjaga kepentingan negeri dan rakyat negeri itu.

"Saya menjunjung kasih terhadap ihsan Almarhum Tuanku yang telah berkenan untuk mengurniakan penghormatan ini kepada saya.

"Saya akan tetap menjalankan tugas-tugas saya, terutama dalam menjunjung Perlembagaan negara, raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen serta sentiasa mendukung perjuangan untuk meningkatkan martabat rakyat,'' katanya dalam kenyataan yang disiarkan di laman sosial Facebook miliknya hari ini.

Anwar membuat kenyataan sedemikian sebagai reaksi atas tindakan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang telah menarik balik gelaran Datuk Seri yang dianugerahkan kepadanya berkuat kuasa 3 November lepas.

Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani dalam kenyataan memberitahu, gelaran itu ditarik balik berikutan tindakan dan perlakuan Anwar sejak akhir 2013 yang mempersoalkan kuasa dan kewibawaan Sultan Selangor dan institusi raja dalam menyelesaikan kemelut pelantikan Menteri Besar.

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 06 Dec 2014 11:26 PM PST

Panglima Perang Cyber


Immigration Department to revoke Alvin Tan's passport - @Zahid_Hamidi - The Star Online

Posted: 06 Dec 2014 09:59 PM PST


Immigration Department to revoke Alvin Tan's passport


  KUALA LUMPUR: The Immigration Department will be revoking controversial sex blogger Alvin Tan's passport under the Immigration Act tomorrow. 

  Home Ministry Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said the department has the power the cancel out Tan's travel document as it was considered government property. 

  "It (passport) can be revoked under the Immigration Act and we will do it as soon as tomorrow (Monday)," he told a press conference at the launch of the Special Task Force for Anti-vice, Gaming and Gangsterism (STAGG) at the Forestry Research Institute Malaysia (FRIM) on Sunday. 

  This follows a Facebook post by Tan where he questioned the revocation of opposition leader Anwar Ibrahim's state award by Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.
  http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/12/07/Immigration-Department-to-revoke-Alvin-Tan-passport/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter


  Sent from my iPhone

  Dialog Dewasa Kritik Berasa

  Posted: 06 Dec 2014 11:22 PM PST

  Dialog Dewasa Kritik Berasa


  AZMIN JUAL SPLASH LEBIH TINGGI DARI KHALID, DARI RM250JUTA KEPADA rm2.8 BILLION

  Posted: 06 Dec 2014 06:00 PM PST

  Kenyataan penuh Rojak Malaya :
  Umum mengetahui salah satu punca bekas MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dipecat ialah kerana atas urusan penjualan aset pengurusan air di Selangor. Khalid sebelum ini menawarkan harga RM250 juta untuk membeli Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn. Bhd (SPLASH). Beliau enggan membeli dengan harga lebih dari itu, malah mengancam akan membatalkan lesen menggunakan undang-undang WSIA ke atas SPLASH.

  Rakan karib Anwar Ibrahim, Wan Azmi Wan Hamzah yang juga pemegang 30% saham SPLASH sebelum ini dilaporkan cuba mendapatkan sokongan Anwar untuk menyakinkan Khalid membeli dengan harga lebih tinggi, tetapi Khalid menegaskan harga RM250 juta itu adalah adil dan takkan membeli dengan harga lebih dari itu, walauun sesen.
  Tapi 'kedegilan' Khalid berakhir dengan tragedi. Beliau akhirnya dipecat tanpa sebab – peristiwa yang menggoncang Pakatan Rakyat apabila pucuk pimpinan PAS memihak kepada Khalid.
  Sekarang Khalid sudah tidak ada dan digantikan dengan orang kuat Anwar, Azmin Ali. Dilaporkan bahawa SPLASH sedang berunding dengan Kerajaan Selangor untuk meningkatkan harga jualan SPLASH dari RM250 juta (pada era Khalid) kepada RM2.8 bilion!! (pada era Azmin)
  Baca http://www.thesundaily.my/news/1259686
  Perkembangan ini mengejutkan kerana bagaimana harga RM250 juta boleh meningkat sehingga RM2.8 bilion? Bagaimana kerajaan negeri pimpinan Azmin boleh berunding untuk menggunakan wang rakyat sebanyak RM2.8 bilion untuk sebuah syarikat pengurusan air yang sebenarnya boleh dibeli dengan nilai hanya RM250 juta?
  Soalan itu hanya boleh dijawab oleh MB Azmin Ali.
  Apapun, Wan Azmi mungkin sedang teruja menunggu pengesahan mengenai rundingan bernilai bilion ringgit ini. Kalau dengan harga jualan RM250 juta, beliau yang punyai 30% kepentingan hanya dapat sekitar RM75 juta.
  Tapi jika rundingan itu berjaya dan kerajaan Selangor sanggup keluarkan wang RM2.8 bilion, maka Wan Azmi akan dapat durian runtuh sebanyak RM840 juta! Woww!
  Itulah harga pemecatan Tan Sri Khalid – seorang politikus yang pernah diangkat oleh PR sebagai pemimpin paling telus di muka bumi Malaysia.

  PROFESOR NIK DESAK ANWAR LETAK JAWATAN

  Posted: 06 Dec 2014 03:16 PM PST

  Penarikan gelaran 'Datuk Seri' oleh Sultan Selangor terhadap Datuk Anwar Ibrahim merupakan petanda agar Ketua Umum PKR itu tidak lagi terlibat dengan sebarang bentuk pentadbiran di Selangor.
  Ketua Kluster Governans, Perundangan dan Pengurusan Awam, Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata, langkah itu dilakukan Sultan Selangor bagi memastikan Anwar tidak mencampuri urusan pentadbiran negeri ini.
  "Saya yakin ia bukan berkaitan dengan integriti tetapi isu utamanya, sultan tidak mahu Anwar ada kaitan dengan Kerajaan Selangor.
  "Anwar banyak menimbulkan konflik dalam pelbagai isu sehingga menyebabkan kemurkaan Sultan Selangor," katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.
  Beliau berkata, sekiranya Anwar enggan melepaskan jawatan sebagai Penasihat Ekonomi Selangor, dijangka akan timbul konflik lain kerana sultan berkemungkinan akan mempersoalkan tindakannya.
  "Bukan sahaja sultan, rakyat juga mempersoalkan tindakan Anwar jika beliau tidak mahu berbuat demikian (melepaskan jawatan). Tidak mustahil wujud satu lagi konflik Anwar dan istana," katanya.
  Beliau berkata, bagaimanapun Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali akan menjadi orang perantara Anwar dengan pihak istana bagi menjawab isu berkaitan ekonomi Selangor.
  "Sampai bila Mohamed Azmin menjadi orang perantara? Ia akan menyukarkan lagi keadaan dan cara terbaik adalah Anwar perlu melepaskan jawatan tersebut," katanya

  Beliau berkata, Anwar perlu mengambil iktibar dan tidak menyalahkan mana-mana pihak.
  Katanya, Anwar perlu memperbaiki diri dengan tidak lagi melakukan perkara-perkara yang boleh mengundang kemurkaan Sultan.
  "Saya harap Anwar dapat belajar dari kesilapan," katanya.
  Kelmarin, Sultan Sharafuddin Idris Shah menarik balik darjah kebesaran Anwar berkuat kuasa 3 November lalu atas alasan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu banyak mempersoalkan kewibawaan dan kuasa Sultan Selangor serta institusi raja dalam menyelesaikan kemelut pelantikan menteri besar

  The Unspinners

  Posted: 06 Dec 2014 11:12 PM PST

  The Unspinners


  DAP Seri Aman guna taktik Baru Bian salahkan pembalakan haram pada kerajaan

  Posted: 06 Dec 2014 08:19 PM PST


  Unspinners masih ingat lagi satu isu di Sarawak yang mana seorang calun PKR berkokok mengenai isu pencerobohan NCR tapi dia sebenarnya terlibat.

  Calun PKR tersebut adalah seorang peguam dan dia sendiri mewakili sebuah syarikat taukeh balak cina yang telah ambil tanah seorang peniaga Pribumi Sarawak.

  Oleh sebab peniaga itu orang ternama dan dari keluarga politik, orang PKR itu guna orang Iban untuk berdemo kononnya peniaga tersebut ceroboh tanah NCR. Padahal tanah NCR dicerobohi oleh taukeh balak tersebut.

  Orangnya Baru Bian sendiri yang kira perjuang tanah NCR tapi dia sendiri bantu taukeh cina ceroboh tanah yang orang Sarawak sendiri berhak terima tanpa ambil tanah sesiapa.

  Semalam Unspinners terima FB berikut yang merupakana kenyataan wakil rakyat DAP di Sri Aman:


  Agak-agak pembalak itu cina ke pribumi? Kemungkinan besar ianya penyokong DAP.

  Jangan heran jika pembalak itu adalah orang DAP dan ketika pembalakan berlaku, wakil rakyat DAP tutup mata. Lepas dah licin licau, baru wakil rakyat DAP bising.

  Dia datang berpura-pura rapati tuai rumah panjang untuk mendengar kemarahan dan rintihan mereka tapi dia hanya bakar sentimen untuk buat mereka marahkan kerajaan. Wakil rakyat tak salahkan dirinya kerana tidak bising sebelum ini. Dia salahkan kerajaan.

  Trick sama dengan Baru Bian.

  Ramai di Sabah tak mahu percaya Projek IC melibatkan wang

  Posted: 06 Dec 2014 04:15 AM PST






  ABITW sini menegur pelbagai pihak yang buat komen sebelum membaca seluruh laporan RCI. Tambah lagi pelbagai pihak masih berdegil mengatakan Projek IC wujud untuk jatuhkan PBS.

  Kalau benar, kenapa Dato Najib serahkan kepada Tan Sri Pairin untuk jadi Pengerusi Sekretariat penyelesaian masalaah skandal IC ini.

  Ia layak dipanggil skandla kerana ada pihak buat duit dari projek tersebut. Azizah Mantra menuis berikut:

  Kenyatan 1:
  Pada akhir Januari 2013, Ketua Special Branch Sarawak, Datuk Ibrahim Zakaria yang merupakan saksi ke 33, telah menyoalsiasat pesalah ISA Datuk Abdul Rauf Sani pada tahun 1996, ketika itu Rauf adalah Pengarah Jabatan Pendaftar Sabah dari 1990 hingga 1992.

  Rauf telah mengaku perbuatannya tidak diarahkan oleh mana-mana pihak malahan dilakukan demi kepentingan keuntungan peribadinya sendiri dan telah mengutip sebanyak RM167,300 kerana mengeluarkan 6,305 kad pengenalan kepada warga asing.

  Kenyataan 2:


  Pegawai Unit Teknikal Inteligen Kelantan, Timbalan Superintendent Badaruddin Ismail telah membuat kenyataan bahawa mantan Pengarah Jabatan Pendaftaran Sabah, Ramli Kamaruddin mengaku mengeluarkan 16,000 resit iaitu JPN 1/9 bagi dokumen pengenalan sementara dan JPN 1/11 sebagai dokumen sementara bagi laporan kehilangan) kepada warga asing. Ramli mengaku mengenakan caj sebanyak RM250 bagi setiap resit dan telah menerima lebih dari SEJUTA. Ramli juga mengaku tidak menerima arahan dari sesiapa termasuk pemimpin kerajaan yang berlaku sekitar 1993 hingga 1995. Habuan yang diterima dikongsi bersama sindiket dan untuk keuntungan peribadinya.

  Kelima-lima yang telah diambil keterangan dari Kee Dzulkifly, Asli Sidup, Alcop Damsah @ Yakup Damsah, Nasir Sungib dan boss mereka, Ramli Kamaruddin adalah di antara 23 kakitangan Jabatan Pendaftaran Negara yang bersubahat dan ditahan di bawah ISA kerana mengancam keselamatan negara.




  Jeffrey Kitingan pun ada kata:


  Satu lagi maklumat dari saksi kedai kopi adalah pemimpin PKR Sabah, Dr Jeffrey Kitingan. Beliau juga adalah bekas tahanan ISA dan pernah berkata yang ketika berada dalam tahanan, beliau menemui beberapa tahanan yang kononnya dikambing hitamkan, terdiri daripada pegawai Jabatan Pendaftaran dan Imigresen. Jeffrey yang beri maklumat bahawa tidak kurang dari sejuta kad pengenalan telah dikeluarkan kepada warga asing sekitar tahun 1991.

  Baca penuh di SINI

  ANGIN PERUBAHAN

  Posted: 06 Dec 2014 09:22 PM PST

  ANGIN PERUBAHAN


  Boleh Azmin Jelaskan Perkara Ini?

  Posted: 06 Dec 2014 06:31 AM PST

  JURI RAKYAT

  Posted: 06 Dec 2014 07:35 PM PST

  JURI RAKYAT


  10 Tempat Wisata di Kota Semarang

  Posted: 06 Dec 2014 06:03 PM PST



  Tempat Wisata Kota Semarang - Mendakati liburan ahir tahun kali ini Juri Rakyat akan berbagi beberapa lokasi tempat wisata di Indonesia yang paling indah dan paling sering dikunjungi saat musim liburan, entah itu bersama teman maupun keluarga. nah dimana sajakah tempat-tempat wisata di Kota Semarang? berikut ini adalah 10 tempat wisata di Kota semarang yang sering di kunjungi di musim liburan.

  1. Pantai Maron

  Berlokasi hanya beberapa ratus meter di utara Bandara Ahmad Yani Semarang, Pantai Maron adalah salah satu tempat wisata di Semarang yang ada di sebelah barat. Pantai Maron menawarkan keindahan pantai yang eksotis sehingga ramai dikunjungi wisatawan sekitar Semarang pada akhir pekan. Apabila anda ingin berkunjung ke Pantai Maron, perlu di ingat bahwa jalan menuju tempat ini masih terbuat dari tanah yang dipadatkan, sehingga apabila hujan jalanan tersebut akan menjadi licin. Harga tiket masuk Pantai Maron adalah 3,000 Rupiah.

  2. Lawang Sewu

  Lawang Sewu adalah nama sebuah gedung kuno di kota Semarang. Dibangun pada tahun 1904 oleh Belanda, Lawang Sewu dulunya berfungsi sebagai kantor perusahaan kereta api Belanda. Nama Lawang Sewu yang berarti seribu pintu berasal dari bentuk bangunannya yang mempunyai banyak pintu dan jendela. Yang menarik dari Lawang Sewu adalah suasana mistisnya yang dilengkapi dengan arsitektur megah khas jaman dahulu. Gedung Lawang Sewu juga mempunyai lantai bawah tanah yang dulunya difungsikan sebagai penjara. Harga tiket masuk Lawang Sewu adalah 10,000 Rupiah.

  3. Taman Lele

  Tempat Wisata Taman Lele adalah salah satu tempat wisata di Semarang yang cocok untuk mengisi waktu liburan keluarga. Dengan luas lebih dari 2 hektar, Kampoeng Wisata Taman Lele mempunyai berbagai macam fasilitas penunjang rekreasi keluarga. Fasiltias yang dimiliki Kampoeng Wisata Taman Lele yaitu kolam renang, danau buatan, kebun binatang kecil, taman bermain anak, gazebo, penginapan, dan tempat pertunjukan. Jalan Walisongo, harga tiket masuk Kampoeng Wisata Taman Lele adalah 2,000 Rupiah pada hari Senin sampai dengan Sabtu, dan 3,500 Rupiah pada hari minggu.

  4. Pantai Marina

  Pantai Marina merupakan sebuah pantai kecil di sebelah utara kota Semarang. Berlokasi di Jalan Yos Sudarso, Pantai Marina adalah tempat wisata di Semarang yang paling disukai untuk kegiatan lari pagi atau jogging. Pantai yang terletak di sebuah perumahan ini mempunyai fasilitas kolam renang, speed boat, ski air, dan taman bermain anak-anak. Bersepeda di sekitar Pantai Marina juga sangat menyenangkan karena suasananya yang sepi dan sejuk dengan pepohonan.

  5. Pantai Tirang

  Pantai Tirang adalah sebuah pantai biru dan bersih yang berlokasi dekat dengan bandara Ahmad Yani Semarang. Berjarak sekitar 5 KM dari Pantai Marina, Pantai Tirang  merupakan pantai favorit para pemancing ikan kakap putih dan ikan kerapu. Selain itu, di Pantai Tirang juga terdapat hutan bakau yang menarik untuk dilihat. Pantai Tirang cocok untuk anda yang lebih menyukai suasana pantai yang sepi.

  6. Masjid Agung Jawa Tengah

  Masjid Agung Jawa Tengah yang berlokasi di kota Semarang, tepatnya di Jalan Gajah Raya. Gajah Raya adalah salah satu masjid termegah di Indonesia yang banyak dikunjungi bukan hanya untuk beribadah saja, melainkan untuk kegiatan wisata juga. Diresmikan pada tahun 2006, Masjid Agung Jawa Tengah yang memiliki luas lebih dari 7,500 meter persegi ini mampu menampung sekitar 16,000 jamaah. Selain bangunan utama masjid, di Masjid Agung Jawa Tengah juga terdapat berbagai fasilitas lain seperti ruang akad nikah, auditorium, perpustakaan, penginapan, museum budaya Islam, kafe, toko cenderamata, kereta kelinci, tempat bermain anak-anak, dan lain-lain.

  7. Airterjun Kali Pancur

  Air Terjun Kali Pancur adalah salah satu tempat wisata di Semarang yang paling terkenal untuk kategori tempat wisata alam. Air Terjun Kali Pancur yang berlokasi di Desa Nogosaren, Semarang, ini mempunyai ketinggian air terjun sekitar 150 meter , dihiasi bebatuan alam yang ditumbuhi pepohonan hijau, dan memiliki beberapa goa walet . Sebelum anda datang berkunjung ke tempat wisata Air Terjun Kali Pancur, saya sarankan siapkan terlebih dahulu badan anda dan istirahatlah yang cukup karena anda kan melewati sekitar 900 anak tangga yang cukup melelahkan untuk dapat menikmati keindahan Air Terjun Kali Pancur.

  8. Pagoda Buddagaya Watugong 

  Pagoda Buddhagaya Watugong adalah pagoda dengan ketinggian lebih dari 45 meter dan merupakan pagoda tertinggi di Indonesia. Pagoda Buddhagaya Watugong yang berlokasi di Jalan Perintis Kemerdekaan merupakan tempat ibadah pemeluk agama Budha sekaligus tempat wisata di Semarang yang menarik untuk dikunjungi karena keunikan dan keindahan bentuk bangunannya.

  9. Taman Rekreasi Wonderia

  Taman Rekreasi Wonderia yang berlokasi di Jalan Sriwijaya adalah sebuah tempat wisata di Semarang yang buka sejak tahun 2007. Taman Rekreasi Wonderia mempunyai banyak permainan menarik dan menyenangkan seperti Boom Boom Car, Kiddy Boat, Super Rally, Ghost House, Space Gyro, Merry Go Round, dan Typhoon Coaster sehingga sangat cocok untuk anda yang mempunyai anak kecil. Harga tiket masuk Taman Rekreasi Wonderia adalah 5,000 Rupiah.

  10. Curug Benowo

  Curug Benowo adalah sebuah air terjun yang berlokasi di Gunung Ungaran, Semarang dan merupakan air terjun favorit di sekitar Semarang bagi para pecinta alam. Namun, tempat wisata Curug Benowo ini kurang cocok untuk wisata keluarga kalau menurut saya, karena perjalanan ke air terjun Curug Benowo cukup sulit dan melelahkan, kira-kira sekitar 2 jam berjalan kaki di medan yang sempit dan berbatu namun mempunyai pemandangan yang sangat indah dan alami.

   Nah demikianlah 10 Tempat Wisata di Kota Semarang. yang paling sering di kunjungi ketika musim liburan, semoga bisa menambah wawasan buat sobat Juri Rakyat yang sedang mencari tempat wisata untuk berlibur di ahir tahun ini.

  Air Berubah Menjadi Emas Karena Gempa Bumi

  Posted: 05 Dec 2014 10:15 PM PST



  Sebuah studi baru mengungkapkan, gempa bumi bisa mengubah air menjadi emas. Ini seperti cerita-cerita dari buku fiksi ilmiah. Tapi kejadian ini benar-benar terjadi. Kandungan emas telah tersimpan di dalam perut bumi selama milyaran tahun, dan manusia melakukan pencarian dengan bantuan gelombang seismik. Namun, terjadinya gempa bumi telah mengguncang bebatuan emas. Memisahkan bebatuan itu menjadi beberapa bagian, dan memungkinkan beberapa bagian menguap menjadi cairan. Menurut Jurnal New Scientist, para ahli geologi telah lama mengetahui emas terbentuk dari sebuah mineral yang kaya kandungan air.

  Mineral itu mengalir di bawah tanah akibat dari retakan gempa bumi, kemudian menyatu dengan kandungan emas. Studi terbaru ini menunjukkan bahwa perubahan tekanan yang terjadi akibat gempa bumi telah membantu mineral itu mengalir menuju retakan-retakan batuan di bawah perut bumi.

  Menurut Dion Weatherley, ahli geofisika di University of Queensland di Australia, yang menjadi kepala penelitian, dengan menggunakan beberapa model, para peneliti mampu menentukan mekanisme kuantitatif yang menghubungkan emas dan mineral.

  "Gempa bumi telah membuka banyak celah di dalam perut bumi, kemudian dari celah itu muncul emas yang menguap. Pada akhirnya mineral mengalir di celah itu dan telah membawa kandungan emas," kata Weatherley, dilansir dari Science World Repor.

  Ia menjelaskan, cairan mineral yang kaya kandungan emas itu dapat dengan cepat menjadi zat padat. Itu terjadi karena penurunan suhu yang begitu cepat. "Tekanan udara telah membuat cairan menguap dan meninggalkan sebuah emas," jelasnya. Emas yang terbentuk dari cairan mineral setelah terjadi gempa bumi tidak begitu banyak.

  Paling banyak cairan itu membawa satu dari seperjuta elemen yang berharga. "Namun, zona gempa di kawasan Alpine Fault di Selandia Baru telah berhasil membangun tambang emas selama 100.000 tahun," tutup Weatherley. Studi ini telah diterbitkan pada tanggal 17 Maret 2013 di Jurnal Nature Geoscience dengan judul Flash Vaporization during Earthquakes Evidenced by Gold Deposits.

  Seniman Tertua di Muka Bumi

  Posted: 05 Dec 2014 09:29 PM PST


  Ekskavasi di Trinil tahun 1891 menemukan eksistensi manusia purba yang pernah menghuni Jawa. Awalnya, ia diberi nama Pithecanthropus erectus yang dalam Bahasa Yunani artinya manusia-kera yang dapat berdiri. Namun belakangan, sebutannya berganti menjadi Homo erectus paleojavanicus: Manusia Jawa.

  Baru-baru ini, sebuah studi baru menguak bahwa mereka tak hanya mengonsumsi kerang air tawar. Tapi juga menggunakannya sebagai alat atau perkakas.

  Hal itu diketahui dari guratan pada sebuah cangkang kerang yang usianya ditaksir antara 540 ribu hingga 430 ribu tahun silam. Seni purba itu bisa jadi adalah ukiran geometris pertama yang dibuat oleh nenek moyang manusia.

  Meski belum jelas apa makna ukiran tersebut, yang berpola garis miring dan huduf 'M', namun para ilmuwan menduga, Homo erectus -- nenek moyang manusia modern yang badannya jauh lebih besar dari kita, mungkin lebih cerdas dari apa yang dikira sebelumnya.

  "Sebagai manusia, kita cenderung spesies sentris. Kita merasa hebat dan menganggap apa yang diluar kita pastilah lebih bodoh. Dan kini, kupikir aku tak yakin dengan anggapan itu," kata pemimpin studi Josephine Joordens, peneliti arkeologi posdoktoral dari Leiden University, Belanda seperti Liputan6.com kutip dari situs sains, LiveScience, Jumat (5/12/2014). "Mungkin kita harus lebih menghargai kapasitas dan kemampuan nenek moyang kita."

  Awalnya, para peneliti mempelajari 166 cangkang kerang yang diekskavasi di Jawa pada tahun 1890-an yang kini disimpan di museum Naturalis di Negeri Belanda.

  Sebuah kerang menerbitkan rasa curiga, gara-gara pinggirannya yang lebih halus dan sama sekali tak kasar, yang mengarah pada dugaan objek itu pernah digunakan untuk memotong atau menggores. Sementara, cangkang kerang lainnya, yang dihiasi guratan diduga diukir menggunakan benda tajam. Misalnya gigi hiu.

  Dulu, saat diukir, cangkang tersebut diyakini berwarna kehitaman, sementara ukirannya terlihat seperti garis-garis putih.

  Dalam proses studi, tim yang dipimpin Joordens mencoba untuk mengukir cangkang kerang air tawar. Dan ternyata, itu bukan pekerjaan gampang!

  "Kekuatan tangan mutlak diperlukan," kata Joordens. "Untuk membuat sudut itu dibutuhkan presisi."

  Homo erectus sudah lama diketahui menggunakan alat-alat dari batu. Namun, dengan temuan terbaru itu, nenek moyang kita ternyata sudah menggunakan cangkang kerang sebagai perkakas.

  Namun, khusus di Jawa, para peneliti menemukan alat dari batu justru kurang digunakan. Dan kini mereka tahu mengapa.

  "Mengingat mereka sepertinya kurang menggunakan peralatan dari batu, menjadi sangat menarik untuk menemukan bukti kuat bahwa manusia purba itu membuat alat dari material lain," kata Pat Shipman, pensiunan dosen antropologi dari Pennsylvania State University yang tidak terlibat dalam studi.

  Sejarah Temuan Manusia Purba di Jawa


  Pada akhir Abad ke-18, seorang ilmuwan dari Belanda Eugène Dubois terkesima dengan ide evolusi yang dicetuskan Charles Darwin.

  Dubois yang bersemangat untuk menemukan spesies transisi antara kera dan manusia, memutuskan untuk melanglang buana ke Hindia Belanda -- yang kini menjadi Indonesia.

  Kegigihannya membuahkan hasil. Pada 1891, ia menemukan 'Manusia Jawa' spesies Homo erectus yang hidup antara 1,9 juta hingga 100 ribu tahun lalu. Ia mengekskavasi apapun yang ia bisa, termasuk cangkang-cangkang rapuh yang kini menjadi dasar sebuah studi yang mengungkap keunikan lain dari nenek moyang kita.

  "Dubois dan apa yang ia temukan sangat penting dalam sejarah antropologi," kata Shipman. "Bisa menjadi objek studi yang bisa terus dipelajari hingga saat ini."

  Sekitar sepertiga kerang memiliki lubang kecil yang diduga kuat bukan akibat ulah binatang seperti berang-berang, tikus, burung, monyet atau siput. Sekitar 80 persen lubang berada di lokasi yang sama -- dekat engsel dan berukuran antara 05 sampai 1 cm.

  Itu menunjukkan, Homo erectus menyantap kerang dengan cara cerdas. Tanpa menghancurkannya, dan bisa menggunakan cangkangnya untuk membuat peralatan.

  Kini para ilmuwan sedang menebak mengapa ukiran dalam cangkang tersebut dibuat, dan apa tujuannya. Itu pertanyaan sulit.

  Apapun, "Penelitian ini mungkin akan memacu lebih banyak studi lain tentang makanan, peralatan, dan budaya Homo erectus di Indonesia," kata Frank Huffman, peneliti antropologi di University of Texas di Austin, yang tidak terlibat dalam penelitian. Hasil studi terbaru, Huffman menambahkan, membuka informasi tentang Manusia Jawa yang sudah jadi misteri selama 120 tahun.

  Penemuan terbaru soal kerang berhias ukiran dipublikasikan dalam jurnal ilmiah online Nature pada Rabu 3 Desember 2014

  Meski Jadi Artis, Dede Sunandar Tak Malu Jadi Pencuci Piring

  Posted: 05 Dec 2014 09:15 PM PST


  Meski Jadi Artis, Dede Sunandar Tak Malu Jadi Pencuci Piring - Bermula tampil di acara Opera Van Java, nama Dede Sunandar pun dikenal banyak orang. Padahal, pekerjaan Dede sebelumnya adalah cleaning service. Meski begitu, Dede mengaku dirinya tak berubah. 

  Bahkan, Dede Sunandar pun tak malu kalau harus bekerja sebagai tukang cuci piring, seperti yang di lansir liputan6.com saat tak ada tawaran manggung atau pun syuting.  "Walaupun saya pernah masuk teve, tapi saya nggak malu tuh kalau harus nyuci piring di restoran atau tempat lainnya," ungkap Dede Sunandar, ditemui di kawasan Kebon Jeruk, Jakarta, Jumat (5/12/2014). 

  Semua itu dilakukannya untuk menafkahi keluarganya. Terlebih, sekarang ini sang istri, Karen Hertatu tengah berbadan dua, sehingga tanggung jawab Dede Sunandar pun bertambah. 

  "Namanya juga lagi merintis. Kalau mau sukses kan katanya harus naik anak tangga secara step by step," lanjut Dede Sunandar. 

  Dede Sunandar sadar kalau pekerjaan yang dilakoninya sekarang ini belum membuatnya sukses. Apalagi, kemunculannya di televisi hanya sebagai figuran. Untuk itu, Dede tak ingin bertingkah sombong 

  "Nggak ada perubahan kok, Dede sekarang masih sama dengan yang dulu. masih seperti yang orang-orang kenal. Saya juga masih pakai motor kemana-mana," tandas Dede Sunandar

  Tempat-tempat Paling Indah Di Dunia

  Posted: 05 Dec 2014 08:03 PM PST



  25 Tempat-tempat Paling Indah Di Dunia. Tempat-tempat yang ditunjukkan di artikel ini benar-benar ada. Baiklah kita mulai saja "ekspedisi" yang menakjubkan ini ke tempat-tempat yang paling surreal di Bumi.


  Fly Geyser, Nevada

  Dapatkah Anda bayangkan bahwa bahkan tidak semua warga Nevada tahu tentang keajaiban ini? Fly Geyser terletak di sebuah Fly Ranch pribadi yang membuatnya sangat sulit untuk diakses. Pagar tinggi dan gerbang yang terkunci, menjaga geyser dari wisatawan. Sebenarnya Geyser ini bukanlah fenomena yang benar-benar alami. Ini diawali oleh pengeboran sumur. Setelah beroperasi beberapa dekade air panas bumi menemukan titik lemah dan mulai bocor ke permukaan. Mineral terlarut mulai membentuk "patung", yang sekarang masih berlangsung. Warna Geyser disebabkan oleh berbagai mineral yang dikandungnya.


  The Wave, Arizona

  The Wave adalah formasi batu pasir di Amerika Serikat di dekat perbatasan Arizona dan Utah di lereng Coyote Buttes. Wisatawan dan fotografer dari seluruh dunia tertarik oleh warna-warni dan bentuknya yang seperti gelombang. Bentuk-bentuk U yang melintang pada palung ini adalah hasil erosi dari batu pasir Navajo selama periode Jurassic .


  Danau Retba, Senegal

  Danau Retba atau Lac Rose terletak di utara semenanjung Cap Vert Senegal. Danau ini mendapat namanya karena gnggang Dunaliella salina yang membuatnya terlihat seperti susu strawberry shake. Warna pink jelas terlihat selama musim kemarau. Danau ini juga terkenal dengan kadar garam yang tinggi, yang memungkinkan orang-orang mengapung, mirip dengan yang terjadi di Laut Mati. 


  Derweze, Turkmenistan

  Pernahkah Anda berdiri di Pintu Neraka? Pergilah ke desa Derweze, yang namanya berarti "gerbang " dalam bahasa Turkmen! Fenomena ini terletak di tengah Gurun Karakum, sekitar 260 km sebelah utara dari Ashgabat. Daerah Derweze kaya akan gas alam. Ahli geologi Soviet mengebor tanah yang dibawahnya terdapat sebuah gua yang penuh dengan gas alam. Tanah kemudian runtuh, lubang besar tercipta. Diputuskan untuk membakar gas agar cepat habis, tetapi gas yang dibakar ini terus ada dan terus terbakar sampai sekarang.


  Socotra, Yaman

  Socotra dianggap kepulauan yang unik di Samudera Hindia untuk keanekaragaman flora dan fauna yang eksotis. Tanaman-tanaman aneh yang ada dipulau merupakan hasil isolasi geologis yang lama bersama-sama dengan panas yang tak tertahankan dan kekeringan. Salah satu tanaman Socotra yang paling tidak biasa adalah pohon darah naga, menyerupai payung yang aneh. Penduduk setempat percaya getah merah pohon ini sebagai darah naga



  Salar de Uyuni, Bolivia

  Apakah Anda pernah berjalan melalui awan dan menebak apakah Anda di bagian atas atau bawah? Salar de Uyuni memberikan pengalaman unik seperti itu! Salar de Uyuni atau Salar de Tunupa adalah padang garam datar terbesar di dunia, dengan luas sekitar 10.582 kilometer persegi. Salar hari ini adalah hasil dari transformasi antara beberapa danau prasejarah. Permukaannya ditutupi oleh beberapa meter kerak garam yang memiliki kerataan terbaik, yang bervariasi dalam satu meter di seluruh wilayah. Sebenarnya, kerak berfungsi sebagai sumber garam dan membuat kolam air asin, kaya lithium juga. Langit di atas Salar selalu cerah, yang dikombinasikan dengan area yang luas dan kerataan yang luar biasa membuatnya menjadi objek yang sempurna untuk mengkalibrasi altimeter dari satelit observasi Bumi.


  Jiuzhaigou Valley, Cina

  Kolam lima Warna adalah salah satu yang terkecil tetapi merupakan cekungan air yang paling menakjubkan di danau Jiuzhaigou. Meskipun dangkal, namun memiliki warna yang mempesona dan air yang jernih. mnurut legenda, dewi Semo mencuci rambutnya di sini dan dewa Dage membawa air nya setiap hari. 


  Sossusvlei, Namibia

  Deadvlei adalah salah satu atraksi nyata dari Sossusvlei, Namibia. Ini adalah "panci" tanah liat yang terletak sekitar 2 km dari Sossusvlei. Ini digunakan untuk menjadi sebuah oase dengan beberapa pohon akasia sebelumnya, tapi sungai yang mengaliri oasis telah berubah jalurnya. Sekarang pohon-pohon akasia mati membuat kontras aneh dengan lantai panci mengkilap putih kontras dengan warna bukit pasir.


  Badab – e Surt, Iran

  Teras Badab – e Surt yang terbuat dari travertine, yang merupakan batuan sedimen diendapkan dengan mengalirkan air dari dua mata air mineral yang berbeda. Ribuan tahun air dari dua mata air telah mengalir dari gunung, bercampur dan secara bertahap menciptakan sejumlah kolam-kolam berwarna oranye, merah dan kuning yang kini memiliki bentuk tangga.


  Crescent Lake (Dunhuang), Cina

  Yueyaquan adalah sebuah danau berbentuk bulan sabit di oasis, terletak 6 km sebelah selatan dari kota Dunhuang. Namanya berasal dari Dinasti Qing. Danau itu sendiri dan padang pasir sekitarnya menarik para wisatawan.


  Danau Natron, Tanzania

  Rona aneh danau ini adalah normal untuk cekungan air dengan tingkat penguapan yang sangat tinggi. Selama musim kemarau, karena air menguap, tingkat salinitas meningkat ke titik maksimum dan mikroorganisme tertentu pencinta garam berkembang. Beberapa dari mereka menghasilkan pigmen merah mewarnai air dan mengubahnya menjadi lanskap Mars.


  Gua Gletser di Skaftafell, Islandia

  Gua gletser ini muncul sebagai akibat dari pabrik glasial. Hujan meleleh air di permukaan gletser yang membentuk sungai yang mengalir ke celah-celah. Aliran mencair lubang di gletser membentuk gua panjang dengan dinding dan langit-langit yang rumit. Kita dapat mengamati sesaat keajaiban yang siap runtuh setiap saat ini. Karena gerakan gletser konstan kita dapat mendengar bunyi berderak yang menakutkan di dalam gua.


  Pamukkale, Turki

  Pamukkale dapat diterjemahkan sebagai "benteng kapas" dari Turki. Ini adalah daya tarik alam di Provinsi Denizli di barat daya Turki. Teras seputih salju Pamukkale terbuat dari travertine, batuan sedimen, disimpan oleh air yang mengalir dari mata air panas.


  Lencois Maranhenses National Park, Brasil

  Lencois Maranhenses National Park adalah dataran rendah yang ditutupi oleh pasir putih yang kadang-kadang banjir. Meskipun terlihat seperti gurun, pada kenyataannya tidak. Karena musim hujan yang biasa di awal tahun, air tawar terakumulasi di lembah antara bukit pasir, menghidupkan kembali gurun dengan laguna biru dan hijau. Mengejutkannya, cekungan-cekungan air ini beberapa dihuni oleh ikan, bahkan meskipun musim kemarau.

  Angkor, Kamboja

  Angkor adalah kompleks besar kuil abad ke-12 di Kamboja. Tidak diragukan lagi bahwa ini adalah tempat penting bagi sejarah dan budaya. Bangunan kuno dan megah. Tapi apa yang Anda pikir jika anda melihat pohon itu?! Mereka tampak seperti bangsa kuno Ent, pohon-pohon berjalan dari "The Lord of the Rings" ! hehehe …

  Chand Baori, Rajasthan

  Apakah Anda pernah melihat sesuatu seperti ini? Chand Baori adalah stepwell terkenal di desa Abhaneri dekat Jaipur di negara bagian India Rajasthan. Sumur ini terletak berlawanan dari Harshat Mata Temple dan dibangun pada tahun 800 Masehi. 3500 anak tangga sempit di 13 lantai mengarah 100 meter ke bawah tanah, membuatnya menjadi salah satu stepwell terbesar dan terdalam di India. 


  Gelombang beku di Antartika

  Gelombang ini terlihat seperti dekorasi dari film kartun populer "Ice Age". Tampaknya seolah-olah mereka langsung dibekukan karena kehendak Ratu salju. Namun sebenarnya gelombang adalah hasil dari pencairan, Bukan pendinginan. Pencairan tersebut yang telah menciptakan ujung-ujung runcing yangmenunjuk ke bawah, yang sebenernya adalah icicles biasa.

  Hidden Beach di Kepulauan Marieta dekat Puerto Vallarta, Meksiko

  Tersembunyi dari mata turis, pantai Kepulauan Marieta, Puerto Vallarta bisa disebut sebuah rahasia dunia yang hilang. Kepulauan Marieta adalah kepulauan yang terbentuk sebagai hasil dari aktivitas gunung berapi. Keajaiban alam ini memiliki ekosistem laut yang unik. Pantai nya adalah surga bagi orang-orang yang menyukai snorkeling dan scuba diving. Beragam flora dan fauna perawan dalam kombinasi dengan air kristal transparan membuat pengalaman tak terlupakan. Humpback whale, kura-kura laut dan lumba-lumba hanya sedikit contoh dari banyak hewan yang dapat dilihat di sana.


  Glow Worms di Waitomo Caves

  Waitomo Glowworm Caves yang pasti layak untuk dilihat bukan hanya karena makna sejarah dan geologi mereka. Cacing bercahaya, Arachnocampa luminosa, adalah makhluk hidup yang unik di Selandia Baru. Ribuan cacing-cacing kecil yang bergantung pada langit-langit dan dinding gua memancarkan cahaya luminescent mereka menjadikan perjalanan berperahu anda menyusuri gua menjadi pengalaman tak terlupakan. Glowworms membuat tampilan yang benar-benar ajaib, setiap wisatawan harus melihat setidaknya sekali dalam seumur hidup.



  Tunnel of Love di Kleven, Ukraina.

  Dalam foto ini kita melihat rel kereta api, terletak hampir 350km dari Kiev, yang telah berubah menjadi tempat yang romantis, sering dikunjungi oleh pasangan. Tunnel of Love sangat indah di musim semi, ketika pohon-pohon hijau yang tumbuh di kedua sisi rel membentuk lengkungan. Lengkungan ini membentang sampai tiga kilometer dan terlihat seperti sebuah terowongan pohon hijau yang indah.



  Glen Brittle

  Glen Brittle adalah sebuah lembah besar di selatan Isle of Skye, di Skotlandia. Kolam peri yang ajaib yang terlihat dalam gambar berjalan turun dari gunung ke lembah ini. Daerah ini sangat populer di kalangan pejalan kaki dan pengendara sepeda motor gunung. Kolam Peri ditutupi dengan hutan lebat yang berwarna ungu penuh dengan tanaman langka dan hewan dan siapa tahu, mungkin ada juga peri dan jin yang tinggal di tempat mistis ini …


  Cano Cristales, di Serrania de la Macarena, provinsi Meta

  Cano Cristales adalah kejaiban biologis yang unik yang herannya sering disebut sebagai "sungai lima warna" atau "sungai yang lari dari surga" dan "sungai paling indah di dunia". Sebagian besar bulan dalm satu tahun, Cano Cristales terlihat seperti sungai lainnya, tetapi selama waktu yang singkat tiap tahun, sungai ini berubah menjadi berwarna-warni cerah. Antara musim basah dan kering, ketika permukaan air hanya sesuai kebutuhan, tanaman unik Macarenia clavigera merubah sungai menjadi berkilau merah ruby, kontras dengan warna pasir yang kuning dan hijau serta air yang biru.

  Mount Roraima, Amerika Selatan

  Batu raksasa yang seakan menjulang dari di awan ini disebut Gunung Roraima, gunung tertinggi dari rantai Pakaraima tepui, dataran tinggi di Amerika Selatan. Gunung ini termasuk titik perbatasan tiga negara, yaitu Venezuela, Brasil dan Guyana. Gunung-gunung meja disini dianggap sebagai beberapa formasi geologi tertua di Bumi, dating kembali ke sekitar dua miliar tahun yang lalu. Titik tertinggi gunung di Venezuela adalah Maverick Rock, yaitu 2.810 m.


  Struktur Richat, Mauritania

  Lihatlah ke Mata Sahara (Eye of Sahara), mengesankan bukan? Richat Structure adalah fitur melingkar yang menonjol di gurun Sahara, berbaring di Mauritania barat-tengah dekat Ouadane.Selengkapnya

  Grand Prismatic Spring – Taman Nasional Yellowstone, Wyoming

  Ini adalah Geyser yang terbesar di Amerika Serikat dan terbesar ketiga di dunia. Air jenuh biru, dengan warna merah seperti lava yang mengelilinginya. Warna yang menakjubkan ini diproduksi oleh bakteri berpigmen. Mereka membentuk tikar mikroba di sekitar tepi air. Suhu musiman serta tingkat klorofil dan karotenoid sangat mempengaruhi warna dari bakteri. Tikar mikroba tidak terbentuk di tengah musim semi karena air terlalu panas untuk siklus hidup bakteri. Air dipanaskan oleh ventilasi bawah tanah, yang merupakan bagian dari sistem vulkanik, Yellowstone.

  BERANI MEMBUAT PILIHAN...

  Posted: 06 Dec 2014 03:07 PM PST

  BERANI MEMBUAT PILIHAN...


  (Foto) Fesyen 'halal haram' selebriti di Anugerah Industri Muzik 21

  Posted: 06 Dec 2014 03:01 PM PST

  Saban tahun pastinya kita tidak terlepas dari mengikuti perkembangan majlis berprestij ini yang mengiktiraf penggiat industri muzik di Malaysia. Untuk edisi ke 21 kali ini, Anugerah Industri Muzik (AIM) diadakan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

  Malam kemuncak ini dikendalikan oleh Zizan Razak & bekas penyampai radio Hot FM, Faizal Ismail yang merupakan gandingan sama untuk program Akademi Fantasia baru baru ini.

  Okay kami ada permainan untuk anda dalam entri ini tetapi tidak menjanjikan apa apa hadiah, lihat kepada galeri gaya selebriti di karpet merah Anugerah Industri Muzik (AIM) ke 21 di bawah dan beritahu kami berapa ramai yang anda tidak kenal.

  Risau kami sahaja yang semakin tertinggal dengan perkembangan mereka dalam dunia industri ini maklumlah sibuk dengan gossip. Apa pun, enjoice!

  Sumber foto: Rotikaya

  Peminat tak sabar lihat buah dada Rita Rudaini

  Posted: 06 Dec 2014 07:01 AM PST


  Anda masih ingat lagi mengenai kisah surat khabar tempatan yang tersalah meletakkan nama sebuah karnival daripada 'busfest' ke 'bustfest beberapa hari lalu?


  Hanya kerana satu huruf tersalah letak, Rita Rudaini pula menerima komen-komen negatif. Malah, ada peminat yang mengatakan bahawa mereka tidak sabar untuk tunggu saat Rita Rudaini tayang buah dada di karnival tersebut.

  "Saya biarkan saja malas nak layan. Orang-orang yang bercakap macam ini adalah golongan cacat otak. Jenis macam itu saja yang akan cakap benda bukan-bukan pada orang lain.

  Mula-mula saya pun pelik kenapa pengikut ini komen benda bukan-bukan kononnya ada yang tak sabar nak tengok saya tayang dada di sebuah karnival.

  Nak tergelak pun ada pada awalnya. Apalah yang mereka merepek takkanlah ada acara macam itu. Apatah lagi saya dan Intan (Ladyana) pula yang dikatakan bakal tayang dada kami di karnival itu."

  Ha.. Nampak tak betapa besarnya kesan kesalahan typo. Jadi, kami pun mengambil iktibar dengan perkara ini. Yelahkan, tak pasal-pasal pula orang lain yang kena tempiasnya.

  Sumber: myMetro

  Lelaki dilibas sabit selepas berzina di Bachok

  Posted: 05 Dec 2014 09:03 PM PST

  BACHOK: Seorang lelaki cedera parah akibat dibelasah dan dilibas dengan objek tajam.

  Dalam kejadian itu, mangsa telah dilibas dengan sabit di bahagian belakang leher mengakibatkan telinganya putus separuh. Mangsa juga ditikam dengan sabit di bahagian belakang badannya.

  Mangsa yang kehilangan banyak darah, dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan segera.






  Menurut sumber, punca kejadian adalah disebabkan mangsa yang dipercayai berzi-na dengan isteri orang.

  Suami wanita yang berang terus menyerang mangsa dengan sabit sebelum menikam bahagian belakang badannya. - MY MEDIA HUB

  Ibu terlanjur bunuh bayi

  Posted: 05 Dec 2014 05:40 PM PST

  Kuala Lumpur: Panik selepas melahirkan bayi luar nikah menyebabkan seorang remaja perempuan berusia 15 tahun mencampak bayinya itu dari tingkat tiga pangsapuri di Taman Sri Endah, Sri Petaling di sini.

  Dalam kejadian jam 11 malam kelmarin, remaja itu dikatakan bertindak kejam membunuh bayi perempuan itu selepas bimbang perkara itu diketahui ahli keluarga lain.

  Bagaimanapun mayat bayi itu ditemui seorang anggota Pasukan Skim Rondaan Sukarela (SRS) dalam keadaan telentang di tepi sebuah kereta di pangsapuri itu.

  Anggota SRC terbabit yang sedang menjalankan rondaan mulanya menyangka mayat bayi itu adalah bungkusan sampah sebelum menghampirinya dengan niat mahu mengutip dan membuang ke dalam tong sampah.

  Bagaimanapun dia terkejut apabila menemui mayat seorang bayi perempuan cukup sifat dan masih bertali pusat dipercayai dicampak dari tingkat atas blok pangsapuri itu.

  Susulan itu dia bertindak menghubungi polis bagi memaklumkan kejadian itu.

  Pengerusi SRS pangsapuri itu, Dzulkarnain Ariffin berkata, mereka terkejut sejurus melihat bayi itu yang dipercayai mati akibat terhempas.

  Menurutnya, mayat bayi itu yang mengalami kecederaan di kepala dan badan disyaki terhempas di atas atap dapur rumah penduduk sebelum berguling terjatuh ke atas rumput.

  "Soal siasat polis mendapati ibu bayi itu tinggal di tingkat tiga blok berkenaan. Suspek berusia 15 tahun dan baru datang dari Sabah untuk mencari pekerjaan di sini selepas berhenti sekolah.

  "Kejadian itu bagaimanapun tidak diketahui keluarga berikutan remaja itu melahirkan bayi di dalam bilik tidurnya," katanya.

  Menurutnya, anggota polis menemui sehelai kain batik yang masih berdarah dipercayai dipakai oleh remaja itu ketika melahirkan anak.

  Katanya, remaja itu disahkan mengandung selepas disyaki menjalin hubungan sulit dengan seorang lelaki warga Indonesia yang tinggal berhampiran blok berkenaan.

  Sementara itu, Ketua Polis Daerah Brickfields ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu dan siasatan lanjut masih dijalankan.

  "Remaja itu dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk mendapatkan rawatan lanjut dan akan ditahan untuk siasatan," katanya.

  Apa Yang Tersirat

  Posted: 06 Dec 2014 01:33 PM PST

  Apa Yang Tersirat


  RCI PATI Sabah- Anwar Berdolak Dalik

  Posted: 06 Dec 2014 04:09 AM PST

  SEBELUM September 1998, Dato Seri Anwar Ibrahim sangat berkuasa. Pada masa itu, tidak telepas apapun, pastinya beliau terlibat, apatah selepas Umno masuk ke Sabah pada tahun 1991.

  Pada RCI Pati Sabah, seharusnya Anwar mendedahkan apa yang diketahuinya, namun beliau tidak mengunakan peluang itu, sebaliknya hanya bercakap "hearsay".

  Kini selepas RCI didedahkan, Beliau bersuara pula, dengan menuding jari ke Putrajaya, kononnya ada "cover Up".

  Ditegaskan melalui pengumuman RCI, ianya berbentuk hard copy, dan telah dinyatakan, bahawa laporan setebal 336 halaman itu, tidak diusik langsung, termasuk titik koma.

  RCI Sabah diketuai oleh Mantan Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Tan Sri Steve Shim Lip Kiong.

  Apa yang pelik, samaada Anwar berada dalam kerajaan mahupun sebagai Ketua Pembangkang, beliau tidak pernah mengetengahkan masalah PATI kepada teman-teman rapatnya seperti Mantan Presiden Filipina Joseph Estrada, Mantan Presiden Indonesia BJ Habibie, malah kepada Mantan Naib Presiden Indonesia, dan kini menjadi Naib Presiden sekali lagi Jusof Kala.

  Laporan RCI PATI Sabah yang didedahkan pada 3 Desimber, merungkaikan, bahawa tiada pengelibatan kerajaan dalam kebanjiran PATI atau pemberian Kad Pengenalan kepada rakyat asing di Sabah, sebaliknya adanya sindiket yang bersifat bisnes menjual Kad Pengenalan kepada PATI dengan kerjasama pihak-pihak tertentu yang korup di Jabatan Pendaftaran negara.

  Kini, Anwar cuba membela, para pegawai itu, dengan menyatakan bahawa kes sebesar itu, kerajaan mencucui tangan, dan menjadikan para pegawai korup sebagai kambing hitam.

  Anwar, kerap mengambil peluang, pada setiap yang berlaku, namun, semasa berkuasa dahulu, tidak pernah bercakappun mengenainya, sedangkan masalah PATI Sabah telah berdekad lamanya.

  tun faisal dot com

  Posted: 06 Dec 2014 01:12 PM PST

  tun faisal dot com


  Selangor: Selepas mandat @NajibRazak, @NohOmar perlu pasukan baru

  Posted: 05 Dec 2014 03:56 PM PST





  Datuk Seri Noh Omar needs to have his own team so that he can lead Selangor UMNO back to its glory days


  My Honest Opinion on #Selangor #UMNO

  This past few months there has been a lot of talk regarding Selangor UMNO. It all started when the Prime Minister, Datuk Seri Haji Najib Tun Razak said that he was "disappointed" with the performance of Selangor UMNO in the past General Election and their performance post GE-13.

  In fact, this blog had also written some unsavoury articles criticising both Selangor UMNO and Datuk Seri Noh Omar, who is the Selangor UMNO Chairman for their Inability to challenge and compete with the current state government of DAP-PKR-PAS. 

  To be honest we were dissapointed with Selangor UMNO as we thought and knew that they can perform much better than what they have been doing.

  Nevertheless, this are all water under the bridge as we have now been given a clearer picture of what is actually happening in Selangor, in particularly Selangor UMNO. 

  In order for Selangor UMNO to perform to its maximum potential, division leaders have to give their full support to the state chairman, in this case Datuk Seri Noh Omar. A state chairman cannot function well if his subordinates are hell bend on sabotaging his plans and programs.

  Kudos to Datuk Seri Noh Omar, even though he is facing various problems internally from the division leaders, he has not even once complained or sulk that all his plans for Selangor UMNO cannot be executed properly. This shows the true character of the man himself. Where even though faced with various obstacles he goes about doing his work without any complaints whatsoever. 

  I personally think that for Selangor UMNO to function to its true potential, Datuk Seri Noh Omar have to have his own team. A team that shares his vision and mission to capture Selangor back from DAP-PKR-PAS in the next General Election. He cannot be working with a group of people who does not support him. It will never work.

  In addition, the grassroot leaders in Selangor UMNO have to quickly close rank and be as one rather than having camps all around the state.  Its no point that everybody is fighting for their own political survival but in the end the ones that are losing is Selangor UMNO as a whole. 

  Even now, UMNO leaders in the state assembly is being treated without dignity and respect by the current state government. Have we no shame on this? I really hope that  the state division leaders rally themselves and support the current state leadership under Datuk Seri Noh Omar rather than bickering with one another. 

  If they can't support Datuk Seri Noh Omar, then it is just right that the state chairman appoints a new team of people to support him in preparation for the next General Election which is about 39 months away. For Selangor UMNO, its time to move on and the time is NOW.



  Baca juga:-

  Cucu Tok Selampit

  Posted: 06 Dec 2014 01:07 PM PST

  Cucu Tok Selampit


  Solidariti Penting Dalam Pemulihan UMNO Selangor - 'Warlords' Mesti Bersatu, Undi Rakyat Semua Kaum Penting

  Posted: 06 Dec 2014 07:10 AM PST


  Rasanya telah lama CTS tidak menulis mengenai UMNO Selangor. Masih ada harapankah UMNO Selangor untuk mengetuai Barisan Nasional (BN) dalam mengambilalih Selangor semula daripada PR? Perhimpunan Agong UMNO (PAU) 2014 lebih seminggu berlalu. Kata-kata Presiden Parti yang berulangkali menyebut perkataan "SOLIDARITI" masih tergiang-giyang.

  Umum mengetahui Selangor mempunyai ramai pemimpin yang kuat yang digelar "warlords". Malangnya tiada kerjasama di antara mereka. Solidariti jauh sekali. Inilah antara satu sebab kejatuhan BN terutama UMNO di Selangor. Masing-masing saling bercakaran dan menjatuhkan di antara satu dengan yang lain.

  Buat masa sekarang DS Noh Omar adalah Pengerusi Badan Perhubungan Selangor. Suka atau tidak pemimpin dan "warlords" di Selangor harus memberikan kerjasama yang sepenuhnya kepada beliau. CTS tidak kata beliau adalah calon terbaik. Selagi kita tidak ada calon yang lebih baik, bantulah beliau dan kumpulkan sokongan daripada akar umbi untuk merampas Selangor kembali. Dalam berperang kita ada satu komanden iaitu Presiden Parti, kita kena yakin dengan kepimpinan beliau. Kerana itu seruan Presiden iaitu soladiriti kita kena lakukan untuk memastikan kemenangan pada PRU14.

  Presiden Parti mengetahui DS Noh Omar adalah calon yang paling layak buat masa ini mengetuai UMNO Selangor. Ini berdasarkan pengalalaman beliau menjadi anggota pentadbiran untuk 3 Perdana Menteri. Solidariti dan kerjasama daripada Ketua-Ketua Bahagian dan Mantan Ketua Bahagian perlu diperkemaskan. CTS dapat merasakan masalah sekarang rasa hormat Ketua Bahagian kepada DS Noh Omar tidak ada disebabkan beliau bukan lagi seorang Menteri Kabinet.

  Tony Pua ketika berucap pada Konvensyen Tahunan DAP Selangor 2014 di Petaling Jaya, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara berkata, selagi Noh kekal memegang jawatan ketua UMNO Selangor, PR akan terus selesa memerintah negeri itu. Bagi CTS, kalau Tony Pua begitu yakin dengan ketidak kemampuan DS Noh Omar, beliau sepatutnya berdiam diri dan membiarkan UMNO Selangor hanyut. Namun CTS percaya kata-kata Tony Pua ini berasaskan kebimbangan keupayaan DS Noh Omar mengetuai Selangor. Tambahan lagi, beliau cuba untuk menutup kelemahan PR dalam kemelut perebutan kerusi Menteri Besar Selangor.

  UMNO Selangor juga tidak harus mendabik dada dengan sokongan orang-orang Melayu di Selangor. CTS berpendapat sokongan pengundi bukan Melayu masih diperlukan untuk UMNO terus mengekalkan pentadbiran di negeri ini. Sekurang-kurangnya 15 peratus sokongan pengundi bukan Melayu diperlukan untuk memastikan parti itu terus bertahan dan kekal relevan di Selangor. Pendekatan untuk mendekati golongan pengundi bukan Melayu perlu diteruskan supaya pengundi tersebut tidak terus menjauhkan diri dan memberi sokongan kepada pihak pembangkang.

  Agenda memperkasakan Bumiputera di Selangor harus diteruskan. Pengundi Bumiputera di Selangor telah lama berhadapan dengan masalah perpecahan hingga menjejaskan perpaduan sedia ada. UMNO Selangor perlu kekal diremajakan. Peremajaan parti bukan bererti kita tukar pemimpin tua dan ganti dengan pemimpin muda. Peremajaan parti bukan sekadar berkisar mengenai umur pemimpin sebaliknya menuntut komitmen yang berterusan. Tidak ada yang mustahil bagi BN untuk merampas Selangor kembali. Usaha yang kuat, taat kepada pemimpin, solidariti dari peringkat bawahan sehingalah ke atas. Selebihnya kita berserah kepada Allah SWT.

  Tiada ulasan:

  Catat Ulasan