Khamis, 20 November 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


waadat

Posted: 20 Nov 2014 01:06 PM PST

waadat


Bank kapitalis mengawal negara

Posted: 19 Nov 2014 08:41 PM PST

Adakah Malaysia mengamalkan perbankan Islam? Kalau dibaca jenama berunsur arab yang dipamerkan pada iklan, nampak benar Islamnya. Sepaling tidakpun ia menggunakan bahasa Arab. Islamik.

Adakah dengan menggunakan istilah bahasa Arab, memasukkan upacara akad, tetapi dalam masa yang sama memaksakan perjanjian berat sebelah itu sudah menepati kehendak Islam?

Sebelum kita pergi lebih lanjut, Demang nak kemukakan satu peribahasa baru:

Jika tiada orang sesak, makin bank-lah yang sesak manakala jika ramai orang sesak maka bank-pun penuh sesak.

Demang rasa tidak sukar memahaminya cuma anda perlu kenalpasti dan bezakan maksud-maksud istilah 'sesak' yang digunakan.

Asal ceritanya begini:
Kebanyakan khutbah di Melaka pada Jumaat lalu membentangkan perkara RIBA dan dengan tegas mengatakan bahawa RIBA itu haram, samada memberi mahupun menerima.

Nampaknya apabila negara kita mengekalkan sistem RIBA rakyat biasa menghadapi dua kerugian iaitu di dunia dan akhirat. Pihak bank cuma rugi di akhirat sahaja manakala di dunia mereka boleh bina bangunan-bangunan mega dan kaut untung berjuta-juta.

Sekurang-kurangnya mereka masih ada peluang untuk bertaubat. Sempat atau tidak, itu perkara kedua. Kita? Sebagaimana yang Demang tulis tadi, rakyat rugi dua kali!

Di hujung khutbah, khatib menutup bacaan teks dengan syor supaya menggunakan sistem perbankan Islam. Masalahnya, adakah perbankan Islam kita benar-benar Islam? Atau sekadar mempunyai nama dalam bahasa Arab?

Demang petik kata-kata Tun Dr Mahathir, jika ia Islam maka semestinya ia mendatangkan kebaikan justeru jika tidak mendatangkan kebaikan maka ia bukan sistem Islam yang sebenar. Maka ia perlu dikaji semula dan diubah.

Demang pernah menghadapi keaadaan 'sesak' dan cuba mendapatkan bantuan beberapa bank termasuk yang memakai nama Islam. Malangnya mereka tiada sebarang kaedah untuk membantu orang Islam yang menghadapi masalah kewangan. Mereka hanya ada plan untuk kaut untung.

Semakin ramai rakyat yang sesak, semakin penuh sesaklah bank.

Demang rasa bank-bank 'mualap' tersebut masih mengamalkan adat istiadat agama asal mereka walaupun mengaku telah memeluk agama Islam. Cubalah anda pergi ke bank yang mendakwa menggunakan sistem Islam dan cuba mohon pinjaman perumahan. Adakah anda akan membayar lebih rendah daripada sistem kapitalis Yahudi?

Demang tidak tahu. Anda cubalah periksa di bank-bank berkenaan.

Biasanya mereka tidak akan guna istilah riba atau bunga. Mereka ada istilah lain dalam bahasa Arab. Pelanggan yang mendengar akan terlopong kerana terpesona dengan bunyi Arab itu dan akhirnya terus melopong hingga ke liang lahad.


Terima kasih kerana beri attach poster.

PEJUANG BANGSA

Posted: 20 Nov 2014 11:35 AM PST

PEJUANG BANGSA


IGP POLIS SANGGAH TUDUHAN SABAH TAK SELAMAT OLEH NAZRI

Posted: 19 Nov 2014 11:30 PM PST
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menyangkal kenyataan Menteri Pelancongan, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz bahawa negeri Sabah tidak selamat untuk dilawati.

Tegasnya, ia dapat dibuktikan dengan kehadiran pelancong yang masih ramai di negeri berkenaan.

"Sabah kini masih selamat, tidak seperti yang dinyatakan Nazri ... kalau kita tengok masih lagi ramai pelancong yang pergi.

"Saya tidak mahu kata Sabah tidak selamat, tetapi kita telah, sedang dan akan mengambil semua langkah yang patut dalam kita memastikan Sabah terutama pantai timur Sabah selamat," katanya dalam satu sidang media selepas menghadiri satu forum anjuran Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di sini hari ini.

Abdul Khalid mengulas kenyataan Nazri pada Isnin semasa sesi penggulungan perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2015 yang enggan mengambil risiko mempromosikan Sabah selagi kes penculikan melibatkan pelancong asing di Negeri di Bawah Bayu itu masih belum selesai.

Kata Nazri, dia sendiri tidak mahu pergi ke Lahad Datu buat masa ini selain enggan menggesa duta Malaysia di luar negara mempromosikan kawasan pelancongan yang masih belum selamat.

Mengulas lanjut Abdul Khalid menjelaskan, Sabah kini selamat untuk pelancong tetapi juga untuk warganya di sana.

Nazri sebelum ini turut memaklumkan Malaysia Airlines telah membatalkan 10 penerbangan berjadual dari Shanghai-Kota Kinabalu, manakala syarikat penerbangan China, Southern Airlines membatalkan 22 penerbangan berjadual dari Shenzen-Kota Kinabalu.

Selain itu, penerbangan tambang murah Spring Airlines juga membatalkan 44 penerbangan dari Shanghai ke Kota Kinabalu.

Pada 6 Mei lepas, lima lelaki bersenjata menculik seorang pengurus syarikat ternakan ikan dalam sangkar warga China di Pulau Baik di Lahad Datu, sebulan selepas seorang pelancong wanita warga China diculik di sebuah resort di Semporna.
*** hanya Penang sahaja selamat bagi Nazri Aziz sebabnya Guan Eng jadi CM....

GOBIND DAP BALUN HADI CUKUP TERUK , MANA PERGI PEMIMPIN PAS LAIN BELA ?

Posted: 19 Nov 2014 11:02 PM PST
PAS ditadbir seorang lelaki bernama Abdul Hadi Awang dan mengatasi sesiapa sahaja dalam parti itu kata Ahli Jawatankuasa Pusat (CEC) DAP Kebangsaan, Gobind Singh Deo.

Gobind berkata kerana dikuasai oleh seorang individu menyebabkan PAS sering tidak sehaluan dengan DAP dan PKR dalam beberapa isu.

Katanya, rakyat berharap agar pemimpin Pakatan Rakyat akan bersatu hati untuk membina parti alternatif kepada Barisan Nasional (BN).

"(Rakyat) berharap bahawa pemimpin dalam Pakatan akan bersatu hati dan fikiran bersama-sama demi membina parti alternatif yang boleh memimpin negara ini menggantikan BN.

"Kami bukan menjatuhkan Hadi secara peribadi, tetapi daripada apa yang kami perhatikan sebelum ini, jelas PAS ditadbir oleh seorang lelaki, namanya Hadi.

"Beliau sahaja boleh mengatasi sesiapa saja dalam parti itu," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas kenyataan Presiden PAS itu bahawa terpulang kepada dirinya untuk hadir ke mesyuarat atau tidak, Gobind berkata ia memberi gambaran sikap "tidak hormat" kepada rakan dalam Pakatan Rakyat.

Gobind turut menyanggah kenyataan Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berhubung isu ketidakhadiran Abdul Hadi dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat.

Ahli Parlimen Puchong itu berkata DAP hanya menggesa Abdul Hadi hadir dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat demi kebaikan gabungan parti pembangkang itu.

"Beliau (Mohd Amar) nampaknya tidak faham perkara mudah. Jika tidak ada pertemuan yang bermakna, kewujudan Pakatan Rakyat hanya sekadar khayalan. Ini bukan isu kecil. Ini isu yang cukup serius. Ia melibatkan (kerjasama) dalam Pakatan.

"Kami dalam DAP telah beberapa kali mengulangi bahawa sekiranya Pakatan Rakyat mahu berfungsi untuk berjaya, mesti mempunyai usaha serius dari semua parti komponen yang terlibat.

"Jadi tidak salah meminta beliau (Hadi) hadir dalam mesyuarat, jika keputusan yang hendak diputuskan demi masa depan Pakatan Rakyat," katanya

Semalam Mohd Amar dilapor mengingatkan DAP supaya tidak mencampuri urusan dalaman PAS dan mengalu-alukan parti itu meninggalkan Pakatan jika tidak senang dengan parti Islam itu.

Timbalan pesuruhjaya PAS Kelantan itu juga berkata DAP tidak perlu mencari jalan menggunakan "isu kecil" untuk menyingkirkan PAS dari gabungan parti pembangkang itu


IPOHMALAY

Posted: 20 Nov 2014 09:08 AM PST

IPOHMALAY


Menangani pencerobohan nelayan asing di Indonesia, Jokowi suruh karamkan bot, Susi suruh bakar bot

Posted: 20 Nov 2014 12:40 AM PST

Presiden Indonesia yang baru dilantik Joko Widodo dalam satu ucapannya Selasa lalu menyebut untuk memberi serik kepada nelayan penceroboh perairan mereka, kapal-kapal nelayan penceroboh perlu dikaramkan. Ia disambut dengan gelak tawa hadirin dalam majlis yang dihadirinya.

"Tetapi sebelum itu diselamatkan dulu nelayannya." ujar Joko Widodo. Tindakan ini disebut selang sehari selepas Tentera Laut Indonesia menahan 3 bot nelayan yang dikatakan dari Malaysia di perairan Kalimantan Timur.

Sementara itu, Menteri Perikanan dan Kelautan Indonesia, Susi Pudjiastuti pula terlebih dahulu mengideakan cara lain. Iaitu membakar bot-bot nelayan yang menceroboh perairan mereka. Menurut Susi, bot-bot nelayan itu perlu disita, nelayan-nelayan perlu ditahan, dan botnya perlu dibakar beberapa buah bagi mendatangkan rasa serik.

Komen-komen pembaca pula ada yang tidak bersetuju dengan perlakuan tersebut dengan rata-rata mengesyorkan bot-bot itu dirampas dan diberikan kepada nelayan tempatan.

Dalam kedua-dua hal ini, Joko Widodo dan Susi Pudjiastuti TIDAK menyebutkan secara khusus sasaran tersebut kepada nelayan Malaysia kerana sikap berhati-hati yang yang diambil namun secara faktanya, kebanyakan bot nelayan yang 'menceroboh' perairan mereka adalah dari Malaysia diikuti dari Vietnam dan Thailand.

Nampaknya langkah serupa mungkin boleh digunakan untuk mengatasi penyeludupan warga mana-mana negara secara haram ke Malaysia. Yang penting, selamatkan dahulu orangnya.Selasa, 18/11/2014 12:27 WIB

Soal Illegal Fishing, Jokowi: Tenggelamkan Saja 100 Kapal Mereka, Biar Mikir

Rivki - detikNews

Jakarta - Presiden Joko Widodo menyatakan negara kehilangan Rp 300 triliun dari sektor perikanan, karena illega fishing. Jokowi pun meminta agar kapal-kapal maling ikan ditenggelamkan supaya para maling ikan kapok.

"Saya sampaikan kemarin, sudahlah enggak usah tangkep-tangkepan. Langsung tenggelamkan 10 atau 20 baru nanti mikir," ujar Jokowi di hadapan peserta didik Lemhanas di Istana Merdeka, Jl Medan Merdeka Utara, Jakarta, Selasa (18/11/2014).

Jokowi menegaskan, hal seperti illegal fishing bila tidak ditindak tegas maka ini berulang-ulang negara akan kehilangan income-nya. Oleh karena itu Jokowi butuh langkah tegas.

"Tapi sebelum tenggelamkan orangnya selamatkan dulu. Tenggelamkan 100 kapal biar nanti yang lain mikir," ujar Jokowi disambut tawa.

Jokowi mengatakan, TNI AL juga sudah maksimal dalam pengawasan perairan. Seharusnya TNI AL bisa tangkap ratusan bahkan ribuan kapal, tapi itu tidak bisa dilakukan karena kendala BBM.

"Ini (masalah BBM) yang akan saya bicarakan dengan Panglima dan KSAL," ujarnya.Bikin Pencuri Ikan Kapok: Susi Minta Kapal Dibakar, Jokowi Ditenggelamkan

Wahyu Daniel - detikfinance
Selasa, 18/11/2014 13:11 WI

Jakarta -Pemerintahan Joko Widodo (Jokowi) serius dalam memberantas pencurian ikan atau illegal fishing di Indonesia. Jokowi dan Menteri Kelautan dan Perikanan Susi Pudjiastuti punya usul agar para pencuri ikan kapok.

Hari ini, Presiden Jokowi menyatakan, negara kehilangan pendapatan Rp 300 triliun dari sektor perikanan. Ini karena illegal fishing di Indonesia. Soal cara membuat pencuri ikan kapok, Jokowi meminta agar kapal-kapal maling ikan ditenggelamkan supaya para maling ikan kapok.

"Saya sampaikan kemarin, sudahlah enggak usah tangkap-tangkapan. Langsung tenggelamkan 10 atau 20 baru nanti mikir," ujar Jokowi di hadapan peserta didik Lemhanas di Istana Merdeka, Jl Medan Merdeka Utara, Jakarta, Selasa (18/11/2014).

Jokowi menegaskan, hal seperti illegal fishing bila tidak ditindak tegas, maka ini berulang-ulang negara akan kehilangan pendapatannya. Oleh karena itu Jokowi butuh langkah tegas.

"Tapi sebelum tenggelamkan orangnya selamatkan dulu. Tenggelamkan 100 kapal biar nanti yang lain mikir," ujar Jokowi disambut tawa.

Sebelumnya, saat blusukan ke kampung nelayan di Pulau Derawan, Berau, Kalimantan Timur (Kaltim), Susi Pudjiastuti mendengar soal kabar pencurian ikan oleh nelayan dari kapal asing. Susi meminta aparat menahan nelayan, dan menyita sekaligus membakar kapal.

"Kejar. Bakar itu kapal. Biar kapok. Orangnya jangan dibakar, tapi ditahan," ungkap Susi, Minggu malam (16/11/2014).

Dua kejadian aneh Jumaat 14 November 2014. Langit siang jadi gelap di Arab Saudi, langit malam jadi terang di Russia

Posted: 20 Nov 2014 12:08 AM PST

Dua kejadian aneh berlaku pada hari yang sama iaitu Jumaat 14 November 2014 yang lalu dalam Zon Waktu yang sama. Ribut pasir luar biasa yang melanda Makkah dan sinaran luar biasa yang menerangi langit wilayah Svredlovsk di Russia.

Ribut pasir yang melanda Makkah menutupi siang di sana sehingga awal petang bertukar menjadi kegelapan seperti waktu malam sementara beberapa jam kemudian, satu sinar cahaya terpancar di langit wilayah Svredlovsk di Russia yang sehingga hari ini, pihak Russia tidak dapat menjelaskan misteri di sebalik fenomena tersebut.

Kejadian sinar cahaya itu dirakam oleh penduduk di wilayah tersebut menerusi dashcam dan baharu sahaja tersebar semalam. Tiada bunyi letupan yang kedengaran  mahupun impak gelombang yang dirasakan oleh saksi-saksi berkait kejadian selama 11 saat itu.

Tidak seperti kejadian langit siang jadi gelap di Arab Saudi yang terdapat jawapan ribut pasir atas kejadian tersebut, langit malam jadi terang di Russia masih tidak ditemukan jawapan sebab ianya terjadi.

Kejadian langit malam menjadi terang di Russia pada Jumaat 14 November 2014 jam 6:40 petang (+3 GMT)Kejadian langit siang menjadi gelap di Makkah pada Jumaat 14 November 2014 jam 1:30 petang (+3 GMT)tunku

Posted: 20 Nov 2014 03:11 AM PST

tunku


Strip citizenship of those not well-versed in Malay, Johor rep says

Posted: 19 Nov 2014 11:12 PM PST


An assemblyman caused a stir in the state assembly when he suggested that students who fail to master the national language be stripped of their citizenship.

Datuk Dr Shahruddin Salleh (BN-Jorak)  said many students were not able to master the language and this was even prevalent among the Malays.

"Even my own neighbour whose father and mother are Malays but because their child goes to international school, the child is unable to converse in Malay," he said adding that the situation was prevalent in the vernacular schools.

Dr Shahruddin added that students were now more interested in mastering English and do not take the learning of Malay seriously.

He said the use of the Mandarin and Tamil by teachers in vernacular schools was another reason for students being weak in Malay, adding that the teachers were also not well-versed in Malay.

Dr Shahruddin was interrupted by Tan Hong Pin (DAP-Mengkibol) who cited the standing orders but speaker Tan Sri Mohamad Aziz managed to defuse the situation.

Assemblyman Ali Mazat Salleh (BN-Bukit Batu) later suggested that the state government use Jawi in all its government documents statewide.

Entrepreneur, Cooperative Development, Education and Information committee chairman Md Jais Sarday shot down the suggestions saying the government has no plan to implement them.

At a press conference, Dr Boo Cheng Hau (DAP-Skudai) said Pakatan Rakyat would meet to refer Dr Shahruddin to the privileges committee.

RAPERA ..

Posted: 20 Nov 2014 01:55 AM PST

RAPERA ..


Bagaimanakah nanti Di Perhimpunan Agung UMNO? Fahamkah UMNO apa cabarannya?

Posted: 19 Nov 2014 04:15 AM PST

Aspirasi Bangsa

Posted: 20 Nov 2014 01:30 AM PST

Aspirasi Bangsa


Sidang DUN 2014 - Kerajaan Johor terus tegas pertahan Tanah Rizab Melayu!!

Posted: 19 Nov 2014 08:45 PM PST

Masyarakat India teruja dengan bajet Johor 2015

Posted: 19 Nov 2014 05:46 AM PST

Belantan

Posted: 20 Nov 2014 12:48 AM PST

Belantan


Pembuli pemandu wanita mengaku tidak bersalah?

Posted: 19 Nov 2014 04:31 AM PST

Khoo Kok Ann, 58, yang gambarnya tersebar dalam laman sosial kerana dipercayai membuli seorang pemandu wanita dengan meludah dan membengkokkan pengelap cermin keretanya dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini. Dia bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap kedua-dua pertuduhan terhadapnya.

Seorang lelaki yang gambarnya tersebar di laman sosial mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini terhadap dua pertuduhan iaitu melakukan khianat dengan meludah dan membengkokkan pengelap cermin kereta serta membuat ugutan jenayah terhadap seorang pembantu peribadi, dua hari lalu.

Pengarah syarikat konsultan Khoo Kok Ann, 58, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Salamiah Salleh.

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didakwa melakukan khianat dengan membengkokkan pengelap cermin depan kereta dan meludah ke arah cermin hadapan kereta Perodua Kenari warna putih milik Alisa Thean Wei Yun, 45.
Dakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Manakala bagi pertuduhan kedua, dia didakwa melakukan ugutan jenayah bagi mendatangkan kegentaran terhadap mangsa yang sama dengan menghalang laluan perjalanan.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun dengan denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Suara Politik
Belantan

Menuntut 12 janji DAP di P.Pinang?

Posted: 18 Nov 2014 11:12 PM PST


Mungkin sudah ramai yang terlupa tentang 12 janji pembangkang atau lebih tepat DAP antara 2005 hingga 2008 dalam usaha merampas Pulau Pinang daripada Barisan Nasional (BN). Janji-janji itu dijaja di seluruh negeri ini sebagai gula-gula untuk menarik penduduk negeri ini supaya menyokong mereka. Kini selepas enam tahun berlalu, penduduk Pulau Pinang berhak bertanya apa nasib dan kesudahan janji yang dibuat pembangkang itu? Jika terlupa, ada baiknya jika diingatkan semula sebahagian janji itu untuk penduduk Pulau Pinang sama-sama melihat di mana letaknya nilai janji-janji tersebut pada kerajaan negeri.

Menghapuskan rasuah, proksi dan kronisme

Isu ini dimainkan cukup hebat oleh pembangkang kononnya kerajaan BN di Pulau Pinang bergelumang dengan rasuah. Hari ini adakah Kerajaan DAP Pulau Pinang berani mengakui pentadbiran mereka benar-benar bersih dan bebas daripada unsur-unsur rasuah, menggunakan proksi dan kronisme? Jika begitu, apa penjelasan kerajaan negeri terhadap projek terowong dasar laut bernilai lebih RM60 bilion yang sehingga kini masih mencetuskan misteri berhubung pemberian tendernya? Bukan sahaja penduduk negeri ini yang mempersoalkan mengenai perkara itu, tetapi rakan mereka dalam pembangkang turut tertanya-tanya mengenai ketelusannya.

Mengatasi masalah banjir

Siapa yang dapat melupakan slogan DAP yang berbunyi 'Masalah banjir 40 tahun dapat diselesaikan dalam sembilan bulan'? Namun malangnya sehingga ke hari ini, masalah banjir tidak juga selesai malah bencana itu turut berlaku di kawasan yang tidak pernah dinaiki air sebelum ini termasuk di Bayan Baru baru-baru ini. Masalah banjir kilat di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP) juga semakin kerap meskipun ketika hujan tidak begitu lebat.

Menurunkan harga rumah yang terlalu tinggi

Hakikat harga rumah di negeri ini yang tidak masuk akal kerana terlalu mahal bukan lagi rahsia. Malah, harganya juga sudah mengatasi harga rumah di bandar besar seperti Kuala Lumpur dan hanya mampu dibeli warga asing.

Memperbanyak pembinaan rumah rakyat

Kerajaan DAP sepatutnya berasa malu dalam isu ini kerana ketika mereka mendakwa kerajaan BN terdahulu tidak banyak membina rumah rakyat, mereka hari ini pula langsung tidak meluluskan satu unit pun rumah rakyat yang mahu dibina Kerajaan Pusat. Malah, usaha Kerajaan Pusat membina rumah mampu milik menerusi JKP Sdn. Bhd. dan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda) juga seolah-olah sengaja dilengah-lengahkan dan dikenakan pelbagai sekatan.

Mengurangkan kesesakan

Selepas enam tahun, masalah kesesakan nampaknya tidak juga selesai malah semakin buruk. Jalan-jalan dua hala yang ditutup menjadi sehala langsung tidak membantu malah makin menyukarkan penduduk. Bayangkan bagaimana sekiranya projek terowong dasar laut siap kelak yang bakal menyaksikan lebih banyak kenderaan memasuki negeri ini. Penduduk tempatan perlu bersiap sedia kerana mereka bakal terperangkap lebih lama dalam kesesakan.

Mengatasi masalah pencemaran alam sekitar

Bukit Botak atau Bukit Relau adalah contoh terbaik betapa 'prihatin'nya kerajaan DAP terhadap masalah pencemaran alam sekitar di negeri ini. Bukit itu menghijau ketika era kerajaan BN tetapi hari ini, kegondolannya boleh dilihat sejauh dari atas jambatan Pulau Pinang.

Apa yang disebut di atas itu adalah sebahagian daripada janji DAP itu terhadap penduduk Pulau Pinang sebelum ini. Amat jelas sebahagian besar janji itu bukan sahaja gagal dilunaskan, malah semakin buruk di bawah tampuk pemerintahan mereka. Sebagai rakyat yang memberi kuasa kepada DAP mentadbir negeri ini, penduduk Pulau Pinang berhak mempersoalkan mengapa DAP membelakangkan janji-janji yang pernah dibuat mereka suatu ketika dahulu. Jika keadaan sebegini berterusan, ada baiknya penduduk Pulau Pinang menilai semula pilihan mereka kerana mereka sebenarnya sudah tertipu dan termakan dengan janji-janji palsu selama ini.

Suara Politik
Belantan

oyabun

Posted: 20 Nov 2014 12:06 AM PST

oyabun


PAS alukan DAPig keluar Pakatan Haram?

Posted: 19 Nov 2014 05:27 AM PST


Pas mengalu-alukan hasrat DAP untuk 'angkat kaki' sekiranya tidak senang dengan kehadiran 'rakan' lain dalam pakatan pembangkang.

Sambil mengingatkan DAP tidak mencampuri urusan dalaman Pas, Timbalan Pesuruhjaya Pas Kelantan 1, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, DAP tidak perlu mencari jalan dengan menggunakan 'isu kecil' sebagai usaha menyingkirkan Pas daripada pakatan pembangkang.

"Kalau Lim Guan Eng nak keluar pakatan, silakan. Kalau DAP nak keluar pakatan, keluarlah. Jangan desak Pas untuk keluar pakatan," katanya yang ditemui di sini hari.

Beliau mengulas tindakan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP meluluskan resolusi mendesak Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat.

Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP yang belum disahkan turut 'menyimbah minyak ke api' apabila menegaskan Abdul Hadi perlu hadir bagi memastikan agenda pembangunan pakatan pembangkang dapat dilaksanakan.

Sementara itu ketika ditemui selepas merasmikan majlis Penutupan Wacana Keputeraan Sultan Muhammad V Siri Keempat di sini, Mohd. Amar berkata, kerajaan negeri tidak akan menggunakan alat gilotin dalam melaksanakan hukuman hudud seperti yang dilaporkan oleh sebuah akhbar berbahasa Inggeris semalam.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan mengakui tidak pernah mencadangkan penggunaan alat itu sebaliknya hanya bersetuju jika cadangan diutarakan wartawan tersebut dikemukakan kepada pihak jawatankuasa.

"Kerajaan negeri tidak pernah membincangkan penggunaan gilotin sebagai alat hukuman hudud dan saya sangat terkilan dengan laporan tersebut yang ternyata bercanggah dengan kenyataan saya.

"Kita telah mengadakan muzakarah berkaitan hukuman dan pelaksanaannya. Laporannya akan dibentangkan pada hujung bulan ini," katanya.

Wasabi Oyabun..

The Unspinners

Posted: 20 Nov 2014 12:04 AM PST

The Unspinners


Rafixi dan ADUN Teratai tak peduli Apartmen retak

Posted: 19 Nov 2014 05:30 PM PST


As salam sdra...

Saya ada cerita hendak dikongsikan mengenai betapa 'prihatinnya'  wakil rakyat pembangkang. Saya ni penduduk Blok B Pandan Lake View, Pandan Perdana yang terletak dalam kawasan Parlimen Pandan (PKR) dan DUN Teratai (DAP).

Baru-baru ni kisah penduduk Blok B ini disiarkan oleh Harian Metro, Utusan Kota dan Bernama mengenai keretakan yang teruk. (Sdra boleh google sebab ada blog yang pickup news ni) . 

BOLEH BACA KISAH INI DI SINI

Saya antara penduduk terjejas. Perkara ini dah dibawa kepada Rafizi selaku MP Pandan. Dia menerusi pembantunya berjanji nak datang berjumpa dengan JMB Pandan Lake View pada 27 Okt lalu, tapi kemudian kensel. 

Tidak diberikan sebab, namun saya percaya ada kaitan dengan kes  rayuan khalwat BIG BOS dia. 

Kemudian dia janji nak datang pada 2 Nov. Haram  tak jadi. Tangguh kepada 19 Nov... juga tak jadi kerana ada agenda lain. Agenda apa saya tak tahu. (Mungkin ada kaitan dengan Forum 1MDB tu kot?)

Yang saya tahu  masalah retak rumah saya makin teruk. Bulan lepas masa reporters datang ke rumah saya, pintu bilik masih boleh ditutup, sekarang dah tak boleh, bermakna tanah semakin mendap. 

Rafizi nak tunggu runtuh dulu ke baru nak datang? 

MPAJ kata JMB Pandan Lake View perlukan sekurang-kurangnya RM20,000 nak panggil engineer untuk tentukan sama ada bangunan  selamat atau tidak untuk didiami. 

Difahamkan JMB tak ada duit sebanyak itu. JMB juga perlu duit yang ada untuk buat benda lain.

Kepada Adun Teratai, anda cuma bimbang pasal kucing sahaja ke? 

Cepat anda bertindak, hantar orang suruhan bernama Firdaus mengamuk di MPAJ kerana tak ambil tindakan terhadap saya disebabkan saya rescue banyak kucing jalanan. 

This one thanks to one old lady, bekas bendahari JMB Pandan Lake View yang turut mendakwa dia KETUA WANITA GERAKAN Pandan Perdana.

Dia bawa isu kepada Adun Teratai,  atas nama dua jiran saya yang komplen saya bela kucing banyak, bau busuk, KUCING BAWA DENGGI, bla-bla.. Bila saya tanya jiran-jiran lain, mereka kata tak ada bau busuk.

Yang hairannya rumah dua penduduk ini  juga mengalami keretakan teruk, tapi hal itu tidak disebut kepada Adun Teratai. Kenapa?

Kalau Ketua Wanita Gerakan Pandan Perdana itu benar-benar prihatin terhadap keselamatan penduduk Blok B, sudah pasti dia akan tunjuk kepada pembantu Adun Teratai yang datang ambil gambar rumah saya tu kan?

Tapi tidak, justeru saya percaya dia hanya berbuat demikian kerana  dendam terhadap saya yang berani melawan dia.

Tapi tak mengapa sebab dia kenal ramai datuk dan tan sri.  Antara yang sering disebut Ben Liew. Saya pula hanya orang biasa, tak kenal mana-mana VIP.

Saya juga nak tanya, pembantu Adun Teratai itu buta ke kerana tak nampak masalah retak pada bangunan dan juga renggang besar di antara foundation bangunan dan tanah semasa  datang ambil gambar kucing-kucing saya?

Atau terlalu teruja dapat bantu dua penduduk? Kenapa tak datang tanya saya sendiri mengapa saya ada banyak kucing?

Sepatutnya wakil rakyat selesaikan masalah semua penduduk bukan seorang dua dan dengar cerita satu pihak.

Kepada Rafizi dan Adun Teratai, teruslah bertangguh. Sibukkan diri anda dengan politik.

Esok kalau berulang peristiwa Highland Towers, puluhan nyawa terkorban, jangan salahkan orang lain. Anda sudah dimaklumkan.

Untuk  pengetahuan sdra blogger, blok tu banyak keluarga dengan anak kecil. Saya juga jemput sdra blogger datang tengok sendiri keadaan rumah kami.  Saya tak mahu isu ini dipolitikkan, namun saya bimbang keselamatan saya.

Diterima dari email


Xavier lembu suci, Khalid dicari tahi

Posted: 19 Nov 2014 06:38 AM PST


Adakah cakap Piee ini jadi panduan NO?

Posted: 19 Nov 2014 02:30 AM PST


Apa langsung tanpa kuasa UMNO langsung tidak boleh berkhidmat? Apa langsung tanpa kuasa UMNO tidak tahu berperanan dan berhenti berjuang untuk Melayu dan rakyat?

Apa langsung UMNO negeri dan pusat harus terus NO tidak ada strategi atau gerak kerja jika dibuatnya menjadi pembangkang?

Pasti bukan ini yang Dato Shafee katakan tapi pasti ada lihat demikian.

Jangan hairan ada yang sudah mula jinak-jinak dengan Anwar dan PKR dalam bersedia jika dibuatnya UMNO kalah demi kepentingan sendiri.


Kenapa tak tahu berahsia?

Posted: 19 Nov 2014 12:31 AM PST


Bila buat war room, perlu ada kerahsiaan kerana ia melibatkan perancangan teliti strategi dan gerak kerja politik.

Kenapa pula kegiatan war room perlu nak dipertontonkan?

Ditakuti war room saja ada tapi strategi dan gerak kerja tak ada. Boleh masuk buku laporan bahagian.

Harap kami salah anggap. Tapi, jangan pula komdian ada kata kalah di Pandan sebab pengundi tak mahu, tapi bahagian buat kerja.


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 19 Nov 2014 11:39 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


APA HARGA PETROL KAT BRUNEI LEBIH MURAHHHH??? ...DEY MACAI HANGPA BIAQ BETUI!!!

Posted: 19 Nov 2014 07:20 AM PST


Memang menjadi perangai semulajadi pencacai Anwar Berahim tak pernah dan tak akan bersyukur apabila mendapat nikmat. Apatah lagi berterima kasih kepada pihak kerajaan jika mendapat sesuatu rahmat.

Contohnya bila kerajaan umumkan harga RON 97 turun 20 sen dari RM2.75 seliter kepada RM2.55 seliter, bukan nak memuji tapi mengeji kerajaan kononnya masih lagi zalim kerana hanya menurunkan minyak untuk golongan kaya jer.

Dan bertambah bodoh tapi nak jugak nama ialah si Rapussy yang kantoi dalam isu 1MDB. Ada jugak perangai nak jadi hero kononnya kerana desakan beliau, Anwar dan rakyat pencacai maka kerajaan UMNO turunkan harga menjelang Persidangan Agung UMNO 2014.

Apa ke baghalnya ko Pussy meroyan merepek merapu nih...???

Malah lebih bangang lagi bila ada puak pencacai pakatan kata harga minyak di Brunei lebih murah cuma RM1.37 sen atau BR Dollar 0.53 sen jer. (lihat rajah perbandingan harga di atas)

Hakikatnya Brunei antara negara yang mengamalkan sistem dwi-harga terhadap penjualan petrol RON 97 nya.

Kereta bernombor plat Brunei yang ingin mengisi petrol di pam-pam stesen negara itu dikehendaki menunjukkan kad pengenalan Brunei dan direkod dalam sistem pembelian. Mereka diberikan harga BR 0.53 sen.

Macai-macai PR sekalian... ini adalah negara Brunei Darussalam yang bersempadan dengan Sabah dan Sarawak. Ramai pelancong kedua-dua negara mengunjungi satu sama lain. Tapi harga minyak di Brunei untuk warganegaranya lain harga, warga asing pula lain harga...macai sekalian adilkah sistem ini???
Macai PR sekalian...ini peta negara Singapork di selatan Malaysia yang korang dan DAP selalu banggakan. Rakyat negara Singapork ini begitu rakus mengisi minyak bersubsidi setiap kali ke Malaysia yang banyak merugikan rakyat negara ini.   
Sementara kenderaan-kenderaan asing yang kebanyakkannya dari Malaysia seperti berplat Sabah, Sarawak atau Labuan mesti kena bayar harga penuh iaitu BR1.18 bersamaan RM3.05. 

Jadi dimanakah yang dikatakan petrol di Brunei tu lebih murah berbanding Malaysia?

Beli minyak Brunei lepas tu nak seludup pun tak berbaloi. Lebih baik guna RON 97 Malaysia harga pun murah RM2.55 sen jer.

Paling penting pam-pam stesen minyak di Brunei diminta mematuhi penguatkuasaan peraturan ini sejak Jun 2008 lagi.  (http://in.reuters.com/article/2008/06/17/brunei-fuel-id)

Mana-mana stesen pam yang gagal dan cuba langgar peraturan ini akan didenda dan digantung lesen perniagaan mereka 

Sebab itulah kerajaan perlu menguatkuasakan penggunaan mykad, biometrik, nombor pin dan auto debit untuk transaksi pembelian bahan api di Malaysia. 

Orang Brunei mudah saja beli RON 97 di pam-pam minyak di sempadan Malaysia. Dengan harga cuma BR0.99 (RM2.55) seliter, apalah sangat BR0.99 tu pada orang Brunei yang duit banyak sekali sekala melancong kat Malaysia?

Korang nak minyak murah pergilah duduk dan mintak jadi warganegara Brunei...ada hudud tuhhh, best apa!!!

Tapi perangai orang Singapore lain pula... rakus kedarah minyak murah kita.  

Negara kita berbilion-bilion rugi setahun, tapi yang jadi mangsa penarikan subsidi adalah rakyat kita. 

Kepada pencacai sekalian lain kali kalau nak cakap tu pakai otak banyak sikit ya...

Hangpa rujuk gak;tok gajah

Posted: 19 Nov 2014 09:55 PM PST

tok gajah


Bas Jatuh Ke Dalam Sungai

Posted: 19 Nov 2014 08:13 PM PST

BAS JATUH KE DALAM SUNGAI JAMBATAN DATUK SYED OMAR SUNGAI PETANI, JALAN KUALA KETIL pada pukul 4.50 petang tadi. Mangsa seramai 3 orang termasuk pemandu berjaya merangkak keluar dan selamat. Tindakan anggota menjalankan kerja-kerja penyelamatan dan membuat pemeriksaan sekiranya terdapat mangsa di dalam bas.

BALAI TERLIBAT : BBP SUNGAI PETANI (FRT SUNGAI PETANI 1, LFRT SUNGAI PETANI 2, JENTERA EMRS SUNGAI PETANI)

Kalau di Malaysia kantoi cikgu ni........

Posted: 19 Nov 2014 04:28 AM PST
ANGIN PERUBAHAN

Posted: 19 Nov 2014 09:52 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Fahmi Zainol Mahu Kacau UNIMAP Pula?

Posted: 19 Nov 2014 08:42 PM PSTGERAKAN ANTI PKR

Posted: 19 Nov 2014 09:08 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


ALAMAK ! PEROKOK MERUPAKAN GOLONGAN SAKIT MENTAL ?

Posted: 19 Nov 2014 11:45 AM PST

AHAD NI TUN M, PERKASA, BEKAS KETUA HAKIM NEGARA...SEBARKAN

Posted: 19 Nov 2014 01:19 AM PST

JURI RAKYAT

Posted: 19 Nov 2014 08:10 PM PST

JURI RAKYAT


Cerita Rakyat - Puncak 29 (Songo Likur)

Posted: 19 Nov 2014 05:37 AM PST


Juri Rakyat - Cerita Rakyat - Puncak 29 (Songo Likur) Pada postingan kali ini saya  pengen mengenal kan salah satu gunung di gugusan gunung di daerah kota kudus-jawa tengah, mungkin nama gunung ini terdengar asing di telinga anda bagi yg luar jawa. Tapi di balik nama  asing gunung ini tersimpan keindahan budaya tanah  jawa yg teramat kental dan  mistik……  gunung ini terkenal dengan sebutan Wukir Rahtawu (puncak 29 ).

Rahtawu sebenarnya adalah nama desa di lereng Gunung Muria masuk Kecamatan Gebog itu, bagi masyarakat Kudus dikenal banyak menyimpan misteri. Sekitar tiga dasa warsa yang lalu (lebih 30 tahun-Red), Rahtawu merupakan sebuah desa yang sangat terisolir. Sebab, belum ada jalan poros desa. Roda empat pun tak bisa menuju ke desa itu, termasuk angkudes. Satu-satunya jalan adalah lewat jalan setapak. Pendatang harus rela berjalan kaki sekitar lima kilometer mulai dari Desa Menawan. Berkat jasa Bupati Marwotosoeko, dengan tekad gugur gunung, jalan menuju desa tersebut sudah dilebarkan, sehingga Rahtawu menjadi seperti sekarang ini.

Meskipun lokasi tidak mudah dicapai, Rahtawu mempunyai daya tarik tersendiri bagi mereka yang suka melakukan ritual ziarah. Di kawasan Rahtawu banyak menyimpan petilasan (bukan makam-Red) dengan nama-nama tokoh pewayangan leluhur Pandawa. Sebut saja petilasan Eyang Sakri, Lokajaya, Pandu, Palasara, Abiyoso. Selain itu di sana juga ada kawasan yang diberi nama Jonggring Saloka dan Puncak Songolikur.

Petilasan itu banyak menarik minat orang untuk datang berziarah. Di setiap daerah biasanya ada pantangan tertentu. Di Rahtawu juga ada pantangan, yakni warga dilarang nanggap wayang kulit. Meski di sana banyak nama petilasan bernama leluhur Pandawa. Sampai sekarang tidak ada yang berani melanggar. Bila dilanggar, konon yang bersangkutan terkena bencana. Jadi kalau ada warga punya hajat, paling nanggap tayub, karena diperbolehkan.

Kata orang desa sana nama  Rahtawu mempunyai arti getih yang bercecer (bahasa jawa) kalo  indonesianya (darah yang bercecer ) Menurut mitos, Wukir Rahtawu merupakan tempat pertapaan Resi Manumayasa sampai kepada Begawan Abiyoso yang merupakan leluhur Pandawa dan Korawa. Menurut cerita babad dan parwa, konon leluhur raja-raja Jawa merupakan keturunan  dinasti Bharata/para shangyang.

Sebuah misteri yang membingungkan , ( aku aja bingung…..hehehehhe ) banyak sekali tokoh 2 pewayangan yang petilasan nya  masih di rawat oleh penduduk sekitar sampai sekarang bahkan banyak orang – orang dari luar kudus ( jateng ) banyak yg berdatangan untuk menikmati  suasan pegunungan dan  mistik yg ada di gunung tersebut , menurut pengalaman saya tidak  salah kalau orang -orang yang  suka mistik ( terutama yang beraliran kejawen ) banyak yang berdatangan ke gunung Rahtawu karena memang dari lereng gunung sampai puncak gunung itu berjajar banyak sekali petilasan – petilasan dari para tokoh pewayangan yang di sucikan dan di sebut " eyang " oleh penduduk sekitar . Berikut ini adalah nama – nama petilasan para tokoh pewayangan yang ada di gunung Wukir Rahtawu : Eyang Sakri (Bathara Sakri), di Desa Rahtawu Eyang Pikulun Narada dan Bathara Guru, di Joggring Saloko, dukuh Semliro, desa Rahtawu. Eyang Abiyasa dan Eyang Palasara, di puncak gunung "Abiyasa", ada yang menyebut "Sapta Argo".

Eyang Manik Manumayasa, Eyang Puntadewa, Eyang Nakula Sadewa di lereng gunung "Songolikur", di puncaknya tempat pertapaan Eyang Sang Hyang Wenang (Wening) dan sedikit ke bawah pertapaan Eyang Ismaya. Eyang Sakutrem (Satrukem) di sendang di kaki gunung "Sangalikur" sebelah timur. Eyang Lokajaya (Guru Spiritual Kejawen Sunan Kalijaga, menurut dongeng Lokajaya  nama samaran Sunan Kalijaga (sebelum bertaubat), di Rahtawu. Eyang Mada (Gajah Mada) dan Eyang (Romo) Suprapto, berupa makam di dusun Semliro. Memang didaerah rahtawu  peradaban Hindu, budha tidak tampak jelas karena tidak di temukan candi / arca yang sebagai mana di temukan di daerah lain yang mempunyai peradaban hindu / budha , yang ada hanyalah petilasan 2 batu datar yang menurut penduduk sekitar merupakan bekas tempat bersemedinya para " suci ".

Ada satu lagi yang aneh dari  kebudayaan warga sekitar, meskipun semua petilasan yang ada di Wukir Rahtawu identik  dengan para tokoh Pewayangan ( Mahabarata – Hindu ) tapi di sana sangat di tabukan untuk mengadakan pagelaran wayang. Konon cerita para penduduk setempat, pernah ada yang melanggar larangan tersebut, maka datang bencana angin ribut yang menghancurkan rumah dan  dukuh yang mengadakan pagelaran wayang tersebut. Menurut saya pribadi sesungguhnya gunung rahtawu dlm kajian mistik adalah netral dalam artian ,Hitam dan Putih tergantung manusianya. Kalau mau wisata mistik ke rahtawu pasti ketemu macam2 dukun/orang pintar dr mana saja datang saja dan nginap dr yg saya tahu dukun2 yg kejawen di daerahku gak lepas dr rahtawu. Saya yakin ada para bolowongalus yg sudah pernah ke rahtawu.


sumber: Kampus Wong Alus

Cerita Rakyat Jawa Barat - Dewi Sri (Dewi Padi)

Posted: 19 Nov 2014 05:20 AM PST

 
Juri Rakyat - Cerita Rakyat Legenda Dewi Sri (Dewi Padi) Di tengah kehidupan masyarakat Purwagaluh yang hanya menggantungkan sumber makanan dari hasil buruan, kehidupan berubah menjadi neraka ketika hutan tak lagi menyediakan binatang untuk diburu.

Tanah kering kerontang dan sungai tidak lagi menyisakan air yang memberi kehidupan pada hewan dan tumbuhan. Purwagaluh adalah satu wilayah yang tengah mengalami bencana kekeringan terparah.


Sadana, Adikara, dan Dewi Sri, tiga orang yang ditugaskan mencari jalan keluar untuk membebaskan warga dari kesulitan dan memperbaiki kehidupan Purwagaluh secara keseluruhan. Namun dalam perjalanan tugas yang pertama pun mereka sudah menemukan kesulitan yang datang dari musuh bebuyutan mereka sejak kecil.


Demi mendapatkan Adikara yang dicintainya sejak kecil, Nuridami tak pernah berhenti mengejar dan menghalalkan segala cara dengan memanfaatkan kesaktian sang nenek, Nyi Ulo juga kakaknya Sapigumarang dan Singasatru.

Dalam satu pertarungan, Dewi Sri yang menyamar menjadi Camar Seta berhasil membunuh Singasatru yang saat itu memimpin kelompok Bajak Lautnya menyerang Pelabuhan Atasangin, pulau yang paling maju dan makmur kala itu dan menjadi tempat Dewi Sri, Sadana dan Adikara mempelajari sebab kemajuan Atasangin untuk diterapkan di Purwagaluh.


Sapigumarang sangat murka mengetahui kabar kematian adiknya, Singasatru di Atasangin oleh Camar Seta. Segera ia mendatangi Sadana untuk membalas dendam pada Camar Seta. Namun Nyi Ulo menahannya dengan alasan Singasatru yang jauh lebih saktipun berhasil dikalahkan Camar Seta.


Akhirnya Sapigumarang mau berlatih secara khusus bersama Nyi Ulo untuk menyempurnakan ilmu Lebursaketinya. Dari situlah Sapigumarang kemudian menyadari sumber kekuatannya yang besar, yaitu amarah yang bisa melipat gandakan kekuatannya hingga mampu menguasai Lebursaketi dengan sempurna.


Segera setelah itu Sapigumarang mendatangi Sadana untuk membunuh Camar Seta, Sadana beralih tidak mengenal Camar Seta. Sapigumarang tak mau percaya dan menyangka Camar Seta adalah Adikara yang memakai nama palsu.

Sadana yang berniat membantu dihajarnya hingga pingsan dan Adikara dibawa pergi setelah tidak berdaya karena Nuridami merayu Sapigumarang untuk tidak membunuhnya.


Dewi Sri sangat sedih mengetahui kekasihnya, Adikara ditawan oleh Sapigumarang. Namun berkat kesaktian Malihwarni yang diajarkan oleh kakeknya, Aki Tirem, Dewi Sri bisa merubah dirinya menjadi seekor harimau jadi sangat frustasi dan akhirnya bunuh diri.


Sapigumarang jadi murka dan gelap mata setelah Budugbasu dan Kalabuat menghasutnya dan menuduh Dewi Sri yang telah membunuh Nuridami karena cemburu. Sapigumarang langsung menyusun kekuatan untuk membunuh Dewi Sri sekaligus menguasai Purwagaluh yang saat itu sudah berubah menjadi wilayah yang sangat makmur berkat Dewi Sri, Sadana dan Adikara yang berhasil menciptakan sawah padi di sana.


Dan ketika Dewi Sri dan Adikara merayakan panen padi pertama bersama warga di Desa Cidamar, pasukan Sapigumarang yang dipimpin Budugbasu datang untuk merebut semua hasil panen dan menangkap Dewi Sri. Namun Dewi Sri yang sudah sangat sakti berhasil mengalahkan Budugbasu dan semua pasukannya.


Sapigumarang tidak menyerah, ia menunjuk Kalabuat untuk menggantikan Budugbasu dan memimpin pasukan yang lebih banyak. Kalabuat yang licik bersiasat untuk menyerang malam hari dengan kekuatan penuh. Saat itu Dewi Sri dan Adikara hanya berjaga - jaga dengan pemuda dan warga yang jumlahnya sangat sedikit karena banyak diantara warga Cidamar yang terbunuh pada peperangan melawan Budugbasu.


Kalabuat dan pasukannya yang besar datang dengan penuh percaya diri. Ketika mengepung sawah, tempat Dewi Sri memfokuskan penjagaan. Dewi Sri dan Adikara tak mau menyerah begitu saja, mereka melawan semua pasukan Kalabuat dengan sepenuh tenaga. Saat itu Budugbasu yang sangat dendam keluar dengan pasukannya karena ingin Dewi Sri dan Adikara hanya mati di tangannya.


Kalabuat sempat marah karena Bubugbasu hanya memimpin pasukan bantuan dan seharusnya belum boleh keluar. Tapi Budugbasu tak peduli dan segera menyerang Dewi Sri untuk membunuhnya.Dewi Sri dan Adikara sangat terdesak menghadapi jumlah pasukan yang semakin banyak. Saat itulah Dewi Sri mengeluarkan ajian Malihwarninya dan merubah dirinya menjadi ratusan kelelawar besar yang sangat buas.


Pasukan Kalabuat dan Budugbasu kalang kabut menghadapi serangan ratusan kelelawar, mereka semua terbunuh dan hanya sedikit yang berhasil melarikan diri. Sementara Kalabuat dan Budugbasu pun tak luput dari serangan kelelawar. Mereka pun kemudian melarikan diri dengan wajah dan bukan yang penuh luka gigitan.


Sapigumarang sangat murka mengetahui Kalabuat dan Budugbasu kembali kalah oleh Dewi Sri, terlebih lagi semua pasukannya yang habis terbunuh. Ia dengan murka menghajar Kalabuat dan Budugbasu. Kalabuat membela diri dan menyalahkan Budugbasu yang membawa keluar pasukan bantuannya hingga akhirnya semua pasukan habis terbunuh.


Budugbasu tak mau kalah, ia menyalahkan Kalabuat yang bersiasat menyerang malam hari hingga mereka diserang kelelawar ganas ciptaan sihir Dewi Sri.


Mengetahui Dewi Sri yang menguasai sihir Sapigumarang segera meminta bantuan Nyi Ulo untuk menghadapi Dewi Sri. Namun Dewi Sri dengan cerdik mengalahkan semua sihir dari Nyi Ulo yang menyerangnya, bahkan Nyio Ulo pun tewas oleh serangan balik dari Dewi Sri.


Sapigumarang murka dan menantang Dewi Sri untuk adu tanding dengannya. Dewi Sri melayani tantangan Sapigumarang dan bertarung dengan tangan kosong. Sapigumarang yakin mampu membunuh Dewi Sri dengan kekuatan penuh Lebursaketinya. Namun Dewi Sri yang sudah bersiap dengan ajian Sungsangbuana berhasil mengembalikan pukulan dahsyat Lebursaketi.


Sapigumarang pun tewas oleh ajian Lebursaketinya sendiri. Mengetahui kenyataan itu Kalabuat dan Budugbasu tak bisa berbuat apa-apa. Merekapun menyerah ketika pasukan Sadana tiba-tiba datang meringkusnya.


Semua warga dan pasukan bergembira menyambut kemenangan Dewi Sri. Mereka semua mengelu-elukan nama Dewi Sri dan menjulukinya sebagai Dewi Padi karena jasa terbesarnya yang telah menciptakan tanaman padi diseluruh wilayah Purwagaluh.


Dikutip dari Indosiar

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 19 Nov 2014 03:13 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Perlakuan seks pelik dirakam

Posted: 19 Nov 2014 06:31 AM PST

LONDON – Isu pemanasan global bukan sahaja memberi kesan kepada perubahan cuaca sejagat dan kehidupan harian manusia, bahkan ia menyebabkan aktiviti seks haiwan di benua Antartika menjadi celaru apabila anjing laut didapati 'mengahwini' penguin.

Laporan stesen penyiaran terkenal BBC hari ini mendedahkan, pasukan penyelidik antarabangsa terkejut melihat gejala seks songsang dalam kalangan haiwan terbabit malah mendapati ada sekumpulan anjing laut tergamak 'memperkosa' seekor penguin.

Hasil kontroversi kajian itu diterbitkan jurnal saintifik Polar Biology baru-baru ini dan saintis mendakwa kekeliruan tersebut berlaku akibat tekanan rasa kecewa disebabkan tempias fenomena pemanasan global lebih sedekad lalu yang turut melanda benua Antartika.

Mereka mendakwa pernah pada 2006 lalu, untuk kali pertama, seekor anjing laut dilihat bersetubuh dengan seekor penguin raja di Marion Island, sebuah pulau kecil Antartika yang banyak didiami kumpulan besar dua spesies haiwan tersebut ratusan tahun lamanya.

Mulanya, saintis berpendapat anjing laut itu mungkin sedang bermain-main dengan penguin tersebut tetapi selepas pemantauan secara rapi, penyelidik akhirnya mengakui dua haiwan berbeza itu bertindak agresif dan memang serius melakukan hubungan jimak.

Setakat ini mereka hanya menerbitkan laporan berkaitan penguin raja atau Aptenodytes patagonicus yang sudi melayan nafsu anjing laut berbulu dikenali Arctocephalus gazelle manakala haiwan-haiwan lain belum lagi berubah selera seks semula jadi. – Agensi

Ezad (Exist) dicekup positif dadah syabu

Posted: 19 Nov 2014 05:10 AM PST

Penyanyi Ezad Lazim telah ditahan pihak polis atas dakwaan positif syabu. Bekas vokalis kumpulan Exist itu ditahan sekitar jam 1.30 petang di sekitar kawasan kompleks Selayang Mall.

Dalam sebuah blog hiburan menyebut, Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Daerah Gombak telah menahan Ezad ketika penyanyi itu sedang berada di dalam sebuah kenderaan jenis Toyota Wish sebelum menemui peket kecil plastik lut sinar yang disyaki berisi dadah jenis syabu. Ezad kemudiannya terus dibawa ke IPD Gombak.

Ujian saringan awal polis juga mendapati yang sampel air kencing Ezad positif dadah.


Jolok jari dalam kemaluan pegawai polis wanita

Posted: 19 Nov 2014 01:01 AM PST

Jakarta: Pertubuhan Human Rights Watch (HRW) semalam mendesak polis Indonesia menamatkan amalan 'diskriminasi' dengan melakukan ujian dara terhadap wanita yang ingin menyertai pasukan keselamatan berkenaan.

HRW berkata, polis menetapkan syarat bagi wanita yang ingin menganggotai pasukan itu mestilah tidak berkahwin dan dara.

Kata pertubuhan berkenaan, ujian mengesan dara masih dijalankan walaupun ada sesetengah pegawai kanan polis mendakwa ia tidak lagi diamalkan.

"Dalam temu bual kami, gadis tempatan - termasuk sesetengah yang menjalani ujian itu baru-baru ini - menggambarkan prosedur itu menyakitkan serta menyebabkan trauma.

"Mereka menceritakan bagaimana mereka dipaksa berbogel sebelum pegawai perubatan wanita melakukan proses dikenali sebagai ujian dua jari yang boleh dianggap kuno," kata pertubuhan itu, semalam.

Seorang daripada mereka yang berusia 19 tahun berkata, dia tidak ingin mengingati pengalaman berkenaan kerana ia sangat menjatuhkan maruah.
Dia menjalani ujian berkenaan di Pekanbaru. - Agensi

Suami gemar renung payudara

Posted: 18 Nov 2014 10:04 PM PST

Geneva: Seorang suri rumah begitu berang dengan sikap suaminya yang asyik membuang masa merenung gambar wanita separuh bogel di akhbar hingga dia mengancam membunuh seorang model.

Dalam beberapa suratnya, wanita berusia 51 tahun itu memberi amaran kepada akhbar Switzerland, Blick, supaya berhenti menyiarkan gambar perempuan dengan payu dara terkeluar.

Wanita berkenaan yang namanya tidak disiarkan, menyasarkan kebenciannya pada Gadis Tahun 2012, Jil.

Dia mendakwa sudah mengupah seorang pembunuh untuk membunuh model itu.

Wanita itu marah selepas suaminya turut mengundi model itu dalam satu pertandingan yang dianjurkan akhbar berkenaan.

Kemarahannya bertambah apabila menyedari suaminya keluar setiap pagi untuk membeli akhbar dan menghabiskan berjam-jam merenung gambar model separuh bogel.

Mahkamah di sini semalam diberitahu bagaimana wanita itu memulakan serangan terhadap pengarang, wartawan, pengiklan dan model akhbar itu selama dua tahun.

Dalam sepucuk surat kepada pengarang Blick, dia menulis: "Saya tidak mahu lagi melihat payu dara dalam akhbar anda.

"Jika anda meneruskannya juga, anda akan menemui model anda dengan leher terkelar dalam tong sampah."

Pada Oktober 2012, sejurus selepas Jil diundi sebagai model paling popular tahun itu, dia menerima surat berbunyi: "Jil, sedarlah anda perempuan tidak berguna."

Dalam satu lagi surat, wanita itu menulis: "Sekiranya anda muncul separuh bogel sekali lagi, kami akan bunuh anda. Kami tahu rutin seharian anda."

Dia mengaku di depan hakim mengenai tindakannya itu dan meminta maaf.

Bagaimanapun mahkamah mendapatinya bersalah atas tuduhan mengancam, menghina dan memalsukan dokumen.

Dia didenda sebanyak RM25,220 atau penjara 120 hari tetapi masih berpeluang merayu hukuman lebih ringan. - Agensi

Hubungan sulit, kekasih isteri dibelasah suami

Posted: 18 Nov 2014 05:04 PM PST

KUALA TERENGGANU - Angkara cemburu, seorang suami nekad membelasah lelaki dipercayai kekasih isterinya sehingga nyaris buta dalam kejadian di Kampung Baru Kiri, Kemasik, Chukai, Kemaman pada Sabtu lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 8.30 malam itu, mangsa berusia 22 tahun yang cedera di mata dikejarkan ke Klinik Kemasik sebelum dirujuk ke Hospital Kemaman.

Bagaimanapun, disebabkan kecederaan yang serius pada selaput mata, mangsa terpaksa dirujuk ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk menjalani pembedahan kecil.

Ketua Polis Daerah Kemaman, Superintendan Che Suza Che Hitam berkata, siasatan awal mendapati, suspek bertindak sedemikian kerana cemburu selepas mengetahui mangsa mempunyai hubungan sulit dengan isterinya.

Menurutnya, insiden itu diketahui abang mangsa berusia 24 tahun yang sedang berehat di rumah di kampung sama selepas dimaklumkan beberapa penduduk yang melihat kejadian.

"Sejurus dimaklumkan, abang mangsa bergegas ke lokasi kejadian yang tidak jauh dari rumah mereka. Sebaik tiba, abang mangsa melihat adiknya berada dalam keadaan separuh sedar dengan beberapa kesan kecederaan termasuk pada mata.

"Abang mangsa segera membawa adiknya ke klinik berhampiran, namun pihak klinik meminta mangsa dihantar ke Hospital Kemaman bagi rawatan lanjut sebelum dirujuk ke HSNZ untuk jalani pembedahan kecil," katanya.

Kata Che Suza, kecederaan dialami mangsa dipercayai akibat ditumbuk dengan buku lima dan lebih parah apabila terkena cincin dipakai suspek, tetapi keadaan mangsa dilaporkan stabil selepas menjalani pembedahan.

"Siasatan masih dijalankan. Kita sedang mengenal pasti suspek yang bertanggungjawab. Kes disiasat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan kerana dengan sengaja menyebabkan kecederaan menggunakan senjata atau lain-lain benda berbahaya," katanya.

Cucu Tok Selampit

Posted: 19 Nov 2014 01:48 PM PST

Cucu Tok Selampit


Selepas Tun Dr Mahathir, Nama Dato Razali Ibrahim Pula Dijual Macai Anwar Ibrahim

Posted: 19 Nov 2014 01:24 AM PSTPembangkang sekarang tidak seperti pembangkang sebelum Pilihanraya Umum Ke 13 (PRU13). Dahulu mereka merupakan 'crowd puller' yang berjaya menarik ribuan penonton untuk datang mendengar ceramah mereka. Dulu lain, sekarang lain. Waima KETUM (Ketua Umum) Anwar ibrahim sekalipun belum tentu dapat menarik kehadiran penyokongnya sekarang. Contohnya, berapa kerat penyokong-penyokong fanatiknya yang hadir ketika perbicaraan Kes Liwat II beliau di Istana Kehakiman, beberapa minggu lepas.

Selepas macai KETUM Rafizi Ramli dengan muka tak tahu malu menggunakan nama Tun Dr Mahathir Mohamed dan Datuk Ahmad Maslan sebagai penarik iklan forum 1MDB, baca di sini, giliran macai mentah KETUM pula, Fadzil Zainol cuba untuk menggunakan nama Dato Razali Ibrahim untuk menarik kedatangan orang ramai ke ceramah beliau yang diberi nama 'Debat Kebebasan Akademik'. 

Pada malam 26hb itu Dato Razali Ibrahim ada mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO yang akan membincangkan persediaan Persidangan Agong UMNO (PAU). Agak-agaklah macai KETUM kalau hendak menipupun. Mungkin kegagalan Fadzil Zainol untuk menarik kehadiran penyokong-penyokong beliau ketika sessi jelajah kampus beberapa hari lepas menyebabkan beliau dengan 'muka biawak' terpaksa menggunakan nama pemimpin Barisan Nasional sebagai 'crowd puller'.

Perkhidmatan Keretapi Elektrik (ETS) Ipoh - Padang Besar Bakal Beroperasi 2015

Posted: 18 Nov 2014 03:53 AM PST


Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Dr Syed Hamid Albar, berkata kerja-kerja menyiapkan trek berganda untuk Perkhidmatan Kereta Api Elektrik (ETS) dari Ipoh hingga Padang Besar telah hampir siap dan dijangka akan beroperasi tahun hadapan. TS Syed Hamid berkata demikian pada sidang media selepas menyampaikan ucaptama di Simposium Pengangkutan Awam Darat di Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau menambah setelah projek ETS ke Padang Besar itu siap, tumpuan akan beralih pula ke laluan Gemas-Johor Bahru. SPAD juga katanya sedang meninjau peluang meningkatkan kemudahan sedia ada dan memperluaskan perkhidmatan rel antara Pantai Timur dan Barat. Beliau memberi contoh bahagian Pantai Timur di mana trek Wakaf Baru-Gemas-Kuala Lumpur sudah terlalu lama dan antara Timur ke Barat masih belum ada landasan-landasan baharu. 

Katanya, ini adalah peluang-peluang baru yang boleh kita jadikan salah satu daripada penghubung di antara negeri dan bandar di dalam Malaysia samada di semenanjung atau di Sabah dan Sarawak. Menurut TS Syed Hamid pembinaan trek-trek baru akan menjadi penggerak kepada pembangunan ekonomi negara terutama bagi kawasan luar bandar. Katannya perkara itu menjadi salah satu faktor yang diambilkira dalam perancangan mewujudkan Rel Kereta Api Laju (HSR) dari Kuala Lumpur ke Singapura. 


Syed Hamid juga tidak menolak kemungkinan kesediaan SPAD mempertimbangkan cadangan mewujudkan perkhidmatan Trem (keretapi atas jalan). Menurut beliau memang ada rancangan untuk mengkaji keperluan sistem trem di kawasan bandaraya. Beliau berkata tidak ada sempadan penyekat kepada perkembangan sistem pengangkutan awam darat di dalam bandar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan