Barisan Nasional

Dicatat oleh Unknown | | Posted On Khamis, 13 November 2014 at 1:26 PTG

sumber :-
Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 13 Nov 2014 11:52 AM PST

PEJUANG BANGSA


KERANA CADANG JAWATAN CM 2 PENGGAL ,ADUN DAP DISINDIR SETPOL GUAN ENG

Posted: 13 Nov 2014 07:00 AM PST





Bibit-bibit keretakan sesama wakil rakyat DAP mula kelihatan apabila mereka dilihat saling menyindir sesama sendiri dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

Dalam sesi perbahasan sebelah pagi, perkara berkenaan terserlah apabila Teh Yee Cheu (DAP-Tanjong Bungah) bangun mencelah perbahasan Wong Hon Wai (DAP-Air Hitam).


Hon Wai yang tidak berpuas hati dengan tindakan Yee Cheu kemudian berkata;

"Saya tahu Tanjong Bungah pandai tetapi biar saya habiskan hujah dahulu," katanya.

Yee Cheu kemudiannya membalas sindiran Setiausaha Politik Ketua Menteri itu dengan mengatakan beliau bukan pandai sebaliknya hanya memberi cadangan.

'Ketegangan' kedua-dua pemimpin itu bermula sejak Isnin lalu apabila Yee Cheu mengusulkan supaya penyandang jawatan Ketua Menteri yang kini disandang oleh Lim Guan Eng dihadkan kepada dua penggal.

Menurut Yee Cheu, rasional di sebalik cadangan yang dikemukakan itu ialah supaya pemimpin lain yang berkebolehan dapat diberikan peluang selaras dengan prinsip demokrasi.

Usul itu kemudiannya dibantah Hong Wai sambil menyifatkannya sebagai tidak ada kaitan.

Sementara itu, Yee Cheu ketika ditemui Utusan Malaysia berkata, beliau tidak berasa 'terkesan' dengan tindakan Hon Wai yang dilihat seolah-olah tidak berpuas hati terhadapnya.

"Biarlah orang menilai begitu jika bahasa badan dan mimik mukanya seperti menyindir saya selepas memberi cadangan tempoh jawatan Ketua Menteri dihadkan," katanya.

Jelas Yee Cheu, beliau hanya mencadangkan Kerajaan DAP Pulau Pinang menggunakan satu sistem baharu di negeri ini iaitu big system kerana merupakan kaedah terbaik dalam mengumpul data.

AKIBAT SKANDAL TANAH BAYAN MUTIARA , ADUN BN DAKWA KERAJAAN PP HILANG RM800JUTA!

Posted: 13 Nov 2014 05:53 AM PST





Isu skandal penjualan tanah Bayan Mutiara terus timbul kembali setelah dulu hangat pada 2012 yang dibangkitkan Ketua Pemuda negeri  ketika itu Datuk Ir Shaik Hussein Mydin  serta UMNO P.Pinang .KLIK DI SINI & SINI 

Kali ini Adun BN terus membangkitkan di Sidang DUN agar rakyat P.Pinang mengetahui bahawa kerajaan DAP telah mengakibatkan negeri kehilangan RM800 juta kerana menjual tanah PDC kepada  sebuah syarikat pemaju pada harga yang sangat murah berbanding harga pasaran 




Sehingga kini Guan Eng tidak menjawab secara terperinci mengenai penjualan tanah yang meragukan ini kerana ia telah mengakibatkan kerajaan negeri rugi dan kehilangan hasil RM800 juta !










 - Wakil rakyat Barisan Nasional (BN) mendakwa keputusan Kerajaan DAP Pulau Pinang menjual tanah seluas 48 hektar (102 ekar) di Bayan Mutia­ra kepada sebuah syarikat pemaju pada harga yang sangat murah menyebabkan negeri ini 'hilang' hasil sebanyak RM800 juta.

Jahara Hamid


Sambil mendakwa urusan berke­naan berlangsung dalam keadaan meragukan dan mempunyai unsur 'skandal', Ketua Pembangkang, Datuk Jahara Hamid ketika sidang akhbar menggesa Ketua Menteri, Lim Guan Eng memberi penjelasan terperinci.

Sebelum itu, sewaktu sesi perbahasan Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Shah Headan Ayoob Hussain Shah (BN- Teluk Bahang) mendedahkan tanah berkenaan dijual pada harga RM240 bagi sekaki persegi.

Katanya, harga itu jauh berbeza jika dibandingkan dengan harga jualan sebuah syarikat swasta yang memiliki tanah bersebelahan dan menjualnya pada nilai RM420 sekaki persegi.

"Urus niaga oleh kerajaan negeri berlangsung pada 25 Julai 2011 dan syarikat swasta itu pula menjual lebih awal iaitu pada Mei tahun sama. Jadi, mengapa harga tanah itu jadi murah," katanya di sini hari ini.

Menurut Shah Headan Ayoob, keputusan berkenaan menyebabkan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) kehilangan 'peluang' dan beliau turut mempersoalkan sama ada Kerajaan DAP Pulau Pinang telah mendapatkan khidmat juru runding hartanah untuk mengetahui nilai sebenar tanah di situ.

Beliau berkata, jika harga jualan yang ditawarkan itu dibuat selepas mendapatkan masihat juru runding, nilai jualan berkenaan tidak masuk akal serta perlu dijelaskan kerana membabitkan wang rakyat.

"Selama ini, kerajaan negeri sering melaungkan prinsip ketelusan dan cekap tetapi ia tidak dilaksanakan dalam hal ini malahan seolah-olah telah dimanipulasikan oleh sebuah syarikat swasta disebabkan perjanjian jualan yang bersimpang-siur," katanya.

Pada ketika ini, tiada seorang pun wakil penyokong Kerajaan DAP Pulau Pinang bangun me­nyanggah hujah berkenaan walaupun sebelum itu R.S.N Rayer dan Wong Hon Wai bertalu-talu membangkitkan isu isteri Perdana Menteri.

Ketua Pembangkang, Datuk Jahara Hamid kemudiannya mencelah dengan mendakwa, perjanjian itu bukan sahaja meragukan malahan kaedah pembayaran yang dipersetujui juga memakan masa yang panjang.

"Saya juga mahu tahu sama ada perjanjian tempoh bayaran itu dipatuhi atau sebaliknya," katanya.



bumiyang

Posted: 13 Nov 2014 03:38 AM PST

bumiyang


Kajian Fisibiliti Terowong Dasar Laut Mencecah Kos RM Lebih RM 300 Juta??? Wow???

Posted: 13 Nov 2014 12:35 AM PST

tunku

Posted: 13 Nov 2014 03:05 AM PST

tunku


Masterminds behind Sabah, Sarawak secession identified

Posted: 13 Nov 2014 12:58 AM PST

The masterminds behind the alleged Sabah, Sarawak secession move have been identified by authorities, State Special Functions Minister Datuk Teo Chee Kang said.

He said the Government viewed the issue, sparked by a small irresponsible group, seriously and that if left unchecked, it could threaten national harmony and security.

Teo was replying to questions by Jeremy Malajad (Independent-Kadamaian), Datuk Abdul Rahim Ismail (BN-Pantai Manis) and Limus Jury (BN-Kuala Penyu), at the State Legislative Assembly, Thursday.

On an unrelated matter, State Tourism, Culture and Environment assistant minister Datuk Kamarlin Ombi said based on the Federal Tourism and Culture Ministry's report, the number of unlicensed tourist guides in Sabah is minimal.


"An unlicensed tourist guide could be fined up to RM7,000 or sentenced to up to two years' imprisonment if found guilty," he said in response to a question from Datuk Samsudin Yahya (BN-Sekong).

On permit compliance by tourist boat operators, Kamarlin said the licences are issued through the Port and Wharf Department and Marine Department, but enforcement is carried out by the Malaysian Maritime Enforcement Agency.

Aspirasi Bangsa

Posted: 13 Nov 2014 01:12 AM PST

Aspirasi Bangsa


Tahniah Johor!!! tanah Rezab Melayu Johor meningkat!!

Posted: 12 Nov 2014 11:09 PM PST

The Unspinners

Posted: 12 Nov 2014 11:26 PM PST

The Unspinners


Kenyataan Mat Maslan tentang 1MDB perlu lebih jelas

Posted: 12 Nov 2014 09:20 PM PST



Mat Maslan menjawab tuduhan liar yang dibuat oleh Rafizi Ramli. Berikut kenyataannya

KENYATAAN AKHBAR OLEH YB TIMBALAN MENTERI KEWANGAN I 12 NOVEMBER 2014 ISU 1MDB

Kenyataan Akhbar ini disediakan untuk menjelaskan lagi kenyataan saya sebelum ini berkaitan 1MDB semasa sesi Penggulungan Peringkat Dasar Rang Undang-Undang Perbekalan 2015, Kementerian Kewangan pada 6 November 2014 (Khamis).

1. Saya mendapat maklum mengenai usul YB Tuan Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Pandan untuk merujuk saya kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan dibawah Peraturan Mesyuarat 36(12) dan 80A kerana tuduhan mengelirukan Dewan. Ia dibangkitkan berdasarkan kenyataan saya semasa sesi Penggulungan Peringkat Dasar untuk Kementerian Kewangan pada 6 November 2014 mengenai isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) seperti berikut :

Petikan Hansard 6 November 2014

    "Saya ingin menegaskan sekali lagi bahawa kerajaan hanya beri jaminan kepada sukuk oleh 1MDB sebanyak RM5.8 bilion sahaja, sedangkan semua hutang 1MDB ialah RM36.25 bilion."

    " Itu sahaja yang dijamin oleh kerajaan, tidak ada lebih daripada itu. Selain daripada itu, 1MDB tidak menerima jaminan daripada kerajaan bagi pinjaman-pinjaman yang lain, hanya RM5.8 bilion yang menerima jaminan explicit atau explicit guarantee Kerajaan Malaysia. Satu lagi yang disebut mengenai letter of support itu sebenarnya tidak ada."

2. Kenyataan letter of support itu sebenarnya tidak ada membawa maksud bahawa tiada surat sokongan lain yang memberi jaminan explicit atau explicit guarantee Kerajaan Malaysia selain terhadap jumlah sebanyak RM5.8 bilion.

3. Saya masih berpegang kepada kenyataan tersebut sebagai benar dan saya juga telah mengeluarkan kenyataan akhbar bertarikh 8 November 2014 (Sabtu) seperti berikut :

"Seperti yang saya jelaskan di Parlimen pada hari Khamis 6 November 2014, jaminan Kerajaan yang dikeluarkan untuk 1MDB hanyalah sebanyak RM5.8 bilion.


Saya ingin memaklumkan di sini bahawa memang tiada surat yang membawa maksud kepada jaminan yang lebih daripada jumlah itu. Kerajaan tidak ada lagi mengeluarkan sebarang jaminan selain RM5.8 bilion untuk 1MDB atau anak-anak syarikat milik penuhnya, termasuklah untuk bon USD3 bilion.
 

Sebagaimana yang dilaporkan dalam penyata tahunan 1MDB untuk tahun kewangan berakhir 2013, satu surat telah dikeluarkan sebagai pemegang saham tunggal 1MDB.
 

Menurut syarat-syarat di dalam surat tersebut, sekiranya 1MDB tidak dapat membayar hutang berkaitan bon yang berkenaan, sebarang tuntutan terhadap kerajaan (selain tuntutan terhadap 1MDB) hanyalah terhad kepada syarat-syarat yang dinyatakan di dalam surat itu sahaja, dan ini bukan merupakan jaminan Kerajaan."

4. Saya juga memahami bahawa terdapat satu letter of support yang dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia untuk bon yang berjumlah USD3 bilion. Walau bagaimanapun ia bukan memberi jaminan explicit atau explicit guarantee Kerajaan Malaysia.

5. Surat sokongan (letter of support) itu membawa maksud bahawa sekiranya 1MDB tidak mampu membayar pinjaman yang berjumlah USD3 bilion tersebut, maka 1MDB perlulah menstruktur semula asetnya yang berjumlah RM51 bilion bagi membayar hutang tersebut. Dalam hal ini, 1MDB akan menggunakan kesemua asetnya sehingga habis (fully exhaust) yang berjumlah RM51 bilion untuk membayar hutang yang bernilai USD3 bilion. Mengikut rekod setakat hari ini, 1MDB tidak pernah gagal dalam menjelaskan hutangnya mengikut jadual pembayaran balik. Kerajaan hanya akan membantu sekiranya ada lagi tanggungan bagi hutang tersebut yang perlu dijelaskan oleh 1MDB sekiranya ke semua langkah seperti di atas telah pun diambil oleh 1MDB.

6. Saya ingin menjelaskan bahawa jaminan explicit adalah terikat di bawah Akta Jaminan Pinjaman ( Pertubuhan Perbadanan ) 1965. Syarikat yang diberi jaminan perlu diwartakan sebagai Pertubuhan Perbadanan manakala surat sokongan yang dikeluarkan dalam isu 1MDB kepada pihak berkaitan tidak terikat di bawah akta tersebut dan tidak perlu diwartakan.

7. 1MDB adalah sebuah syarikat dengan izin "going concern" yang berdaya saing dan maju. Ini bermakna 1MDB akan sentiasa berkembang dan nilai syarikatnya akan sentiasa meningkat. Ini dibuktikan dengan peningkatan pendapatannya sebanyak 64% bagi tahun berakhir 31 Mac 2014.

8. Perkara yang saya nyatakan pada 6 November 2014, dengan jelas menunjukan bahawa jaminan Kerajaan adalah kepada pinjaman yang berjumlah RM5.8 bilion sahaja. Jaminan ini terikat di bawah Akta Jaminan Pinjaman (Pertubuhan Perbadanan) 1965. Justeru itu, hanya jumlah RM5.8 bilion sahaja yang termasuk dalam contingent liability Kerajaan dan bukannya ditambah dengan USD3 bilion.

Sekian, terima kasih.

(DATUK HAJI AHMAD BIN HAJI MASLAN)
TIMBALAN MENTERI KEWANGAN I
12 NOVEMBER 2014


-----------------------------

Maaf cakap, kenyataan ini belum cukup jelas.

Orang yang tahu hal perbankan akan kata mana boleh bank beri pinjaman kepada 1MDB jika dengan hanya surat sokongan. Amalan biasa dengan Bank adalah mahukan surat garenti. Surat sokongan tak membantu untuk tujuan recourse.

Kami percaya ada lagi makluman lain yang tidak didedahkan dalam 1MDB berupaya mendapatkan dana RM5 billion tanpa ada busines operations di tangan. Pastinya ada aset yang dicagarkan atau surat garenti dari pihak lain sebagai backing bond RM5 billion pertama. Ini transaksi sukuk yang tidak ada ruang untuk spekulasi.

Dana 1MDB bukan dana yang berwang dan business tapi cara pembinaan perniagaan yang mana wang dikumpulkan untuk dilaburkan. Ia bukan cara biasa yang dilakukan. Mesti ada kaitan Private Equity, structured financing dan start up.

Entahlah mungkin susah 1MDB nak jelas tanpa memeningkan pendengar. Ia bukan perkara simple dan boleh disimplekan. Mungkin akan hanya faham lepas exercise selesai!!!

Pastinya Ahmad Maslan bukan orang yang sesuai untuk menjelaskan atas sebab yang sedia maklum. Pihak yang perlu diyakini bukan saja orang biasa tapi para profesyenal dan orang middle class. Ia memerlukan pihak yang lebih kredible seperti dari 1MDB sendiri

Harap faham apa maksud kami.

Tony Pua pelobi YTL untuk serang 1MDB ka...?

Posted: 12 Nov 2014 05:19 PM PST


Satu masaalah utama dengan 1MDB adalah ianya satu entiti swasta tajaaan kerajaan tapi ianya bukan syarikat tersenarai yang boleh dedahkan maklumat sehabis-habisnya. Sebagai entiti perniagaan perlu ada kerahsiaan dalam urusannya. Mungkin sekali masanya belum sesuai untuk dibentang habis urusan 1MDB. 

Oleh yang demikian, setiap tuduhannya hanya dijawab dengan penafian. Ini pasti tidak memuaskan hati pelbagai pihak. Business model 1MDB tidak kelihatan jelas melainkan jika seorang sudah mengikuti perkembangannya dan lebih penting faham hal selok belok "high finance".

Dalam hampagas kekurangan maklumat ini maka ada pula pihak yang tahu sikit telah mengambil peluang dari maklumat yang ada untuk diputarbelit dan direka cerita-ceita buruk untuk menyerang 1MDB.

Diungkit sebab tukar Auditor. Tidakkah terfikir Auditor Big 6 telah digantikan adalah Auditor Big 6? Adakah mereka tidak terfikir bahawa Auditor lepas mungkin tidak faham business model 1MDB lalu tidak berani menandatangan maka TERPAKSA DICARI AUDITER YANG FAHAM?

Ada dituduh dana di Cayman Island itu ada penyelewengan. Ingat Cayman Island itu masih lagi pulau persinggahan lanun lagi ke? Itu sudah ratusan tahun tidak!

Ia adalah sebuah pusat perbankan persisiran pantai yang berkait rapat dengan pusat kewangan London dan perkhidmatan di situ berperaturan ketat dan amat professiona. Baca SINI dan SINI.

Dana yang menggunakan Cayman Island adalah untuk tujuan pelepasan cukai. Mana-mana pihak corporate biasa menggunakan Cayman Island dan lain-lain Off Shore Banking Center.

Selepas pelaburan di dalam Petro Saudi dijual, akaun Cayman diguna untuk melaburkan di dalam instrumen Islamic. Tidak seperti GLC lain, 1MDB banyak bergantung pada kewangan Islam. Maka Cayman Island itu ada peranan dalam penseragaman perakunan. Itu yang Auditer lama tak faham juga.

Pastinya akaun Cayman Island bukanlah untuk melabur dalam filem Werewold of Wall Straeet seperti pernah diandaikan oleh seorang blogger yang bertambah hari bertambah tidak bertanggungjawab dan menulis main main hentam tanpa membuat research dan kajian terperinci. Mungkin sebab dia tak percaya Nabi Muhammad.

Jika dia percaya dan ikut Nabi Muhammad untuk bersifat siddeq dan amanah, pasti dia TAK akan MENIPU dan PUTARBELIT untuk membuat tuduhan 1MDB menipu akaun untuk tunjuk rugi menjadi untung dan kata 1MDB rugi RM25 billion.

Apa isunya dengan revaluation aset jika 1MDB sedang merancang menyenaraikan aset IPP kepunyaan mereka?Adakah masuk akal revaluation aset boleh diguna untuk tampal kerugian menjadi untung? Revaluation melibatkan balance sheet dan bukan sebahagian dari profit from operations. Mana boleh dianggap untung sebab revaluation tanpa melihat akaun sepenuh????

Begitu juga dengan kerugian yang dikatakan besar. BUkankah sebelum pembangunan Razak Exchange, pihak pemaju 1MDB perlu lakukan pemindahan dan pembinaan fasilit dahulu? Bukankah ini semua kos tanpa wang masuk lagi????

Punyalah nak bohong hingga saja terlepaskan fakta sedemikian.

1MDB tidak ada dedahkan akauan atau maklumat tapi di mana Tony Pua dapat dokumen untuk katakan surat garenti kerajaan adalah RM9 billion. Sedangkan dana pinjaman permulaan dengan hanya surat sokongan atau garenti adalah hanya RM5 billion.

Tony mahu menghalang kejayaan penyenaraian IMDB yang sedang merasionalisasi IPP dan jadikan 1MDB national IPP yang mana adakan dinikmati oleh semua rakyat Malaysia dan bukan hanya ahli korporat tertentu macam Tan Sri Francis Yeoh!!!

Tony Pua memang diketahui adalah pelobi untuk YTL tapi pihak lain yang kuat menyerang 1MDB lobi atau buat kerja dengki balas dendam untuk siapa pula?

UMNO nak debat pertahan bahasa Melayu tapi Nazir Razak tak iklan di Utusan?

Posted: 12 Nov 2014 04:29 AM PST



Tan Sri Zainuddin Maidin hari ini menyelar Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB Bank Datuk Seri Nazir Razak kerana lebih mengutamakan peruntukan wang iklan yang lebih besar kepada akhbar bukan Melayu daripada akhbar milik Umno, Utusan Malaysia.

Bekas menteri penerangan itu berkata, Nazir yang juga adik kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak lebih mempercayai kepada golongan yang suka memperkecilkan akhbar berkenaan sedangkan bilangan pembacanya mencatatkan peningkatan.

"Malangnya CIMB Bank dikuasai Nazir yang juga adik Datuk Seri Najib sendiri percaya kepada mereka ini dan CIMB lebih mengutamakan peruntukan wang iklan yang lebih besar kepada akhbar bukan Melayu daripada Utusan Malaysia.

"Pekara ini patut dibawa dan didedahkan dalam Perhimpuan Agung Umno kelak," katanya menerusi kiriman yang bertajuk 'Kekuatan tersembunyi Utusan Melayu menyerlah sekali pun adik Najib bersikap tidak adil pada Utusan' di blognya Zamkata. – 12 November, 2014.

Baca seterusnya SINI

Macam mana nak percaya UMNO mahu berdebat untuk pertahan bahasa Melayu tapi adik Presiden tak sokong akhbar bahasa Melayu???

Mengapa berhujah seolah-olah orang Islam yang antagonis?

Posted: 12 Nov 2014 02:24 AM PST


The Star dan DAP yang berselindung disebalik suka sekali ... ia membantu bayangkan orang Islam tak sabar, suka gaduh, kuat menuntut bukan-bukan dan tak ada toleran.

Betul ke?

Yang asyik cari pasal siapa? Kuat menuntut bukan-bukan tu siapa? Yang sebenarnya tak toleran dan tak mahu menerima cara dan warisan budaya Malaysia ni siapa?

Kalau orang Islam ada salah dan silap, yang satu lagi belah tu BAIK SANGAT KA? Ramai ke atau segelintir saja orang Islam sedemikian???

Hujah perlu adil, walaupun berniat teguran pada ummah sendiri. Jangan pula diperguna untuk bantu mereka yang memusuhi!!!!

Kenapa Anwar tolak Hakim Mahkamah dan mahu Hakim Negara?

Posted: 12 Nov 2014 12:30 AM PST


Rakyat biasa senang di AUTA. Mudah percaya buta-buta dengan hujah simple yang tak bermakna.

Hakim mahakamah perlukan bukti, saksi, hujah dan point of law. Dia tak ada dan susah nak auta...

Panglima Perang Cyber

Posted: 12 Nov 2014 11:24 PM PST

Panglima Perang Cyber


Dr Juanda Termasuk Senarai Ustaz Wahabi Akan Jadi Penasihat Agama Negeri?

Posted: 12 Nov 2014 07:31 PM PST

Dengar khabar ada usaha mahu melantik Dr Juanda menjadi penasihat agama di sebuah negeri di Malaysia.

Jika berdasarkan kajian di bawah beliau juga antara yang dilihat condong kepada fahaman wahabi di Malaysia.

Maka usaha untuk meneruskan perlantikan beliau (jika benar) perlu disemak semula kerana kita takut keharmonian agama Islam di sana akan terjejas bila ia mengikut pandangan ulama wahabi yang hanya minoriti bukan mewakili majoriti ulama Islam sedunia.


Kita menunggu jawapan beliau...



Sent from my iPhone

Belantan

Posted: 12 Nov 2014 11:10 PM PST

Belantan

Belantan


Bubar UMNO Selangor : 
Noh serah kepada presiden parti?

Posted: 12 Nov 2014 10:00 PM PST


UMNO Sela­ngor menyerahkan kepada Pre­siden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memutuskan sama ada mereka perlu dibubar dan di­strukturkan semula seperti yang diminta oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Noh Omar berkata, beliau akan menemui Perdana Menteri untuk mendapatkan nasihat dan memberi penjelasan tentang perkara tersebut dalam tempoh terdekat.

Menurutnya, apa sahaja teguran dan kritikan ke atas UMNO Sela­ngor beliau akan terima, tetapi hanya presiden parti yang akan menentukannya.

"Saya akan jumpa presiden parti untuk mendapatkan nasihat dan memberi penjelasan. Saya akan akur dengan apa juga keputusan parti.

"Saya hanya mendengar nasihat daripada presiden parti kerana beliau yang melantik saya dan kalau nak tukar pun terserah kepada beliau," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Kolokium Kepemimpinan Pendidikan di Management and Science University (MSU) di sini hari ini.


Dr. Mahathir semalam sekali lagi menggesa UMNO Selangor dibubarkan dan distruktur semula ekoran kegagalan menawan semula negeri ini.

Bekas Presiden UMNO itu juga mencadangkan supaya pemimpin lama berundur dan memberi peluang kepada pemimpin baharu selain menunjukkan kehidupan sederhana.

Noh berkata, meskipun beliau sudah lima penggal memegang jawatan Ahli Parlimen Tanjung Karang, tetapi ini adalah kali pertama beliau menjadi Pengerusi Badan Perhubungan negeri.

"Memegang jawatan ini bukan satu kebanggaan atau keistimewaan tetapi satu tanggungjawab yang cukup berat terutamanya di negeri yang kalah.

"Sebab itu saya buat dengan ikhlas untuk berkongsi pengalaman yang ada. Bagi saya yang penting UMNO boleh menang dalam Pilihan Raya Umum akan datang dan siapa pun pemimpinnya tidak menjadi masalah," jelas beliau.

Suara Politik
Belantan

Rumah mampu milik atau mampu tengok?

Posted: 12 Nov 2014 08:55 AM PST

Bakal pembeli rumah melihat contoh unit-unit rumah yang akan dibina oleh syarikat pemaju perumahan Sterling Prima pada majlis pelancaran projek perumahan mampu milik MasReca-19 di Cyberjaya baru-baru ini.

Mengikut portal har­tanah Global Property Guide, pada suku ke­­tiga tahun 2013, harga rumah di Kuala Lumpur adalah tertinggi di negara ini dengan harga purata sebuah rumah mencecah RM 620,758. Ini diikuti oleh Sabah dan Selangor, dengan harga purata masing-masing RM413,187 dan RM405,826.

Menurut seorang pekerja swasta yang menyewa rumah di Shah Alam dan bekerja di Subang Jaya, Futra Hurairah, - "Kalau keadaan begini berterusan, 10 tahun lagi pun belum tentu mampu membelinya."

Portal yang sama menyatakan dalam suku ketiga tahun 2013, harga purata sebuah rumah teres di negara ini adalah sekitar RM238,337 manakala harga sebuah rumah berkembar adalah RM421,622 dan harga sebuah rumah banglo adalah RM458,858.

Pastinya harga sebenar sebuah rumah itu berbeza mengikut lokasi, dan tertakluk juga kepada elemen bekalan dan permintaan. Apa pun, secara mudah bolehlah kita katakan bahawa harga sebuah rumah teres sudah mencecah suku juta ringgit manakala jenis lain sudah mencecah setengah juta ringgit ke atas.

Tak hairanlah kita kenapa ramai orang muda yang penulis temui di Lembah Klang memberitahu bahawa rumah yang dibina oleh pemaju sudah tidak lagi berkategori "mampu milik". Mereka berpendapat rumah yang dibina sekarang ditujukan kepada pembeli asing. Akibatnya, bagi golongan muda, rumah yang ada sekarang hanyalah rumah "mampu tengok" sahaja.

Mereka tidak mengatakan kerajaan tidak melakukan sesuatu meng­atasi masalah ini. Mereka tahu bahawa pada Januari 2010, harga lantai yang ditetapkan oleh kerajaan bagi pembeli asing adalah RM500,000 manakala pada Januari 2014 lalu, tahap ini telah dinaikkan lagi ke paras RM1 juta.
Hanya rumah kediaman yang berharga melebihi harga lantai itu sahaja yang boleh dibeli oleh pembeli asing.

Persoalannya, apakah langkah kerajaan menetapkan harga lantai ini sudah memadai mengekang selera pembeli asing membeli dan memiliki rumah kediaman di negara ini?

Tidak bolehkah pemaju perumahan kita dipaksa membina sekian peratus rumah mampu milik (mi­salnya di bawah RM250,000) bagi setiap projek perumahan yang mereka ingin bangunkan?

Kalau pada satu masa dulu, kerajaan ada dasar memaksa pemaju perumahan membina misalnya 30% rumah kos murah atau rumah kos sederhana, kenapakah dasar sedemikian itu tidak boleh dilaksanakan pada masa ini berhubung kes rumah mampu milik?

Pada Mei 2012 lalu, media me­laporkan kerajaan Sabah me­ran­cang mewujudkan satu dasar ba­­haru di mana setiap pemaju perumahan dikehendaki membina 30% rumah mampu milik sebelum dibenarkan membina rumah jenis mahal yang lain. Langkah ini segera dibantah dan ditentang oleh syarikat pemaju perumahan.

Sebuah portal berita tempatan baru-baru ini melaporkan bahawa di Johor Bahru, Johor harga satu unit kondominium yang ditawarkan oleh pemaju kini mencecah RM800,000 bagi unit bersaiz 800 kaki persegi dan ke bawah, manakala bagi unit bersaiz 1,000 kaki persegi dan berhadapan dengan laut, harganya melebihi RM1 juta.

Penduduk Johor Bahru meng­gelar kategori rumah sedemikian sebagai rumah "mampu tengok", kerana pastinya rumah sedemikian itu di luar kemampuan sebahagian besar warga tempatan.

Warga Johor berharap mereka akan bernasib baik dapat membeli salah satu rumah yang akan dibina di bawah program Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) tajaan Kerajaan Negeri Johor atau rumah di bawah program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PRIMA) tajaan Kerajaan Persekutuan.

Malangnya, menurut portal itu lagi, projek perumahan yang diusahakan Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri itu "berjalan amat perlahan", manakala kuantiti rumah yang ditawarkan di Johor Bahru tidak akan dapat menampung permintaan tinggi dari penduduk tempatan.

Pada 19 Oktober lalu, pengendali sebuah portal yang melakukan tinjauan di Ekspo Hartanah Malaysia (Mapex 2014) yang berlangsung di Midvalley, Kuala Lumpur, mendapati hampir semua projek hartanah yang dipamerkan di situ adalah "Rumah Mampu Tengok", memandangkan kesemuanya dijual dengan harga RM400,000 ke atas sehinggalah berjuta-juta ringgit. (Sila lihat http://www.eyriqazz.com/2014/10/laguna-biru-sungai-buloh-fasa-2.html)

Pada April lalu, Setiausaha Persatuan Pembeli Rumah Kebangsaan (HBA), Chang Kim Loong dipetik sebagai berkata, apabila HBA mencadangkan program rumah mampu milik dulu, HBA mahu kerajaan menggunakan bank tanahnya yang sedia ada dan membina rumah dengan kos yang paling minimum.

Malangnya, tujuan asal ini sudah diketepikan dan program PRIMA kini membolehkan usahasama dijalankan dengan pemaju swasta – yang pastinya berorientasikan matlamat keuntungan.

PRIMA ditubuhkan pada 2012 dengan matlamat utamanya membina rumah mampu milik untuk rakyat.

Sehingga April 2014, sudah ada 500,000 permohonan untuk mendapatkan 80,000 unit rumah. Pastinya angka ini bertambah sejak tarikh itu hingga akhir tahun ini.

Pada 1996, ketika penulis berhijrah ke Alor Setar, Kedah, penulis bernasib baik dapat membeli sebuah rumah sederhana besar setingkat, dengan keluasan tanah tak sampai 6,000 kaki persegi, dengan harga RM105,000.

Pada masa ini, kalau pun masih ada rumah seperti itu yang dibina dan dijual oleh pemaju, harganya pasti antara RM400,000 hingga setengah juta, apatah lagi jika dibangunkan atas tanah bukan Tanak Rizab Melayu dan loka­sinya begitu hampir dengan pusat bandar.

Presiden Institut Ejen Harta­nah Malaysia (MIEA), Siva Shanker menyatakan harga rumah kini terus melambung tinggi. Sebuah rumah berkembar yang pada tahun 2008 dijual dengan harga antara RM650,000 dan RM800,000 sudah melambung ke paras RM1.6 juta.

Lalu dia bertanya - "Macam mana harga rumah boleh melambung 100% dalam masa 5 tahun?"

Maka, kerajaan perlu mencari jawapannya. Andainya ia gagal menyelesaikan masalah "rumah mampu tengok" ini, negara berdepan dengan kewujudan satu generasi tanpa rumah (homeless generation), terdiri dari anak-anak kita sendiri. Ia satu gambaran yang mengerikan.-UMO

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 12 Nov 2014 11:03 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


AZMIN ALI MUKA TEBAL ,DULU KUTUK PERJANJIAN AIR, SEKARANG?

Posted: 12 Nov 2014 10:37 PM PST



Facebooker Muhamad Harris Nasril menempelak Menteri Besar Selangor, Mohamad Azmin Ali yang secara selamba meneruskan polisi bekas Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkaitan dengan isu air di negeri itu.



Sikap Azmin mengguna pakai polisi sebelumnya tanpa memberi kredit kepada Khalid itu, kata Muhamad Harris seumpama kata pepatah "lembu punya susu, sapi dapat nama."

Muhamad Harris membuat kenyataan demikian berdasarkan kenyataan media terbaharu Azmin berkenaan isu air Selangor :

KENYATAAN MEDIA DATO' MENTERI BESAR SELANGOR
12 NOVEMBER 2014

KERAJAAN NEGERI KOMITED MENDAPAT NILAI TERBAIK DARI PENSTRUKTURAN AIR SELANGOR

Kerajaan Negeri Selangor berbesar hati mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuh Kerajaan Negeri Selangor iaitu Air Selangor Sdn Bhd ("Air Selangor") telah memuktamadkan pembelian saham dengan Puncak Niaga Holding Berhad (PNHB) seperti mana disyaratkan oleh Perjanjian Induk Penstrukturan Air Selangor ("Perjanjian Induk") bertarikh 12 September 2014 yang dimeterai di antara Kerajaan Selangor, Kerajaan Persekutuan dan Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB).

Pembelian saham dari PNHB ini melibatkan dua syarikat pemegang konsesi air iaitu SYABAS dan Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB) yang dimuktamadkan pada hari terakhir tempoh masa yang telah disyaratkan oleh Perjanjian Induk.

Dengan pembelian saham ini, sebahagian besar operasi dan aset air akan kembali kepada rakyat yang membolehkan Kerajaan Negeri Selangor melalui Air Selangor mula mengambil alih dan menyusun semula operasi SYABAS dan PNSB. Tumpuan utama akan diberikan kepada usaha mengurangkan kadar air tidak berhasil (non-revenue water) yang merugikan rakyat serta memastikan bekalan air mencukupi secara berterusan untuk rakyat Selangor. Kerajaan Negeri Selangor juga berhasrat meningkatkan kecekapan perkhidmatan air yang lebih mesra rakyat dan responsif kepada pengguna di seluruh Negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Langkah seterusnya di dalam proses penstrukturan industri air ini ialah memuktamadkan pengambilalihan dua lagi syarikat konsesi iaitu ABASS dan SPLASH mengikut kerangka dasar yang menjamin kepentingan rakyat Selangor.

Walaupun beberapa perkara utama seperti kos dan terma pengambilalihan 4 syarikat konsesi (PNSB, SYABAS, ABASS dan SPLASH) telah diputuskan sebelum saya menjawat amanah sebagai Dato' Menteri Besar Selangor, saya yakin ada ruang-ruang yang perlu digunakan sepenuhnya oleh pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor yang baru untuk memastikan penstrukturan industri air ini memberi nilai terbaik kepada rakyat Selangor secara menyeluruh.

Ruang-ruang ini termasuklah memastikan pembinaan Projek Langat 2 (baik dari segi kapasiti, kos kejuruteraan dan pembinaan) dinilai secara objektif oleh wakil-wakil Kerajaan Negeri Selangor supaya tidak ada unsur-unsur pembaziran yang kelak akan membebankan rakyat.

Saya yakin dengan amalan keterbukaan dan ketelusan yang dititikberatkan oleh pentadbiran baru Kerajaan Negeri Selangor dalam proses penstrukturan air, Kerajaan Negeri Selangor akan berjaya mencapai persetujuan dengan semua pihak yang terbabit untuk menyempurnakan penstrukturan air dalam tempoh terdekat.

MOHAMED AZMIN ALI
DATO' MENTERI BESAR SELANGOR


ISU MALAS HADIR MESYUARAT, GUAN ENG IKUT ARAHAN ANWAR

Posted: 12 Nov 2014 06:35 PM PST

Desakan DAP supaya Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hadir ke Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat adalah suara Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dakwa wartawan Agendadaily, Helme Hanafi.
Menurutnya, Anwar menggunakan kaedah baling batu sembunyi tangan, apabila menggunakan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng untuk mengkritik ketidakhadiran Hadi dalam mesyuarat tersebut.
Helme berkata sejak kebelakangan ini, Anwar bukan sahaja tidak dihormati oleh Hadi, bahkan oleh Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Apa yang lebih membimbangkan Anwar, dakwa Helme apabila Hadi akan melaporkan perihal Ketua Umum PKR itu kepada Pengerusi Persatuan Ulama Sedunia, Syeikh Dr Yusuf al-Qardhawi.


Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) DAP yang bermesyuarat semalam sebulat suara menggesa Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan PR pada masa akan datang.
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam kenyataan media yang dilaporkan Sinar Harian hari ini berkata Hadi diperlukan untuk hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan PR pada masa akan datang bagi mengukuhkan gabungan PR.
Guan Eng berkata keputusan itu dicapai sebulat suara dalam Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) DAP yang bermesyuarat semalam.
"CEC memohon Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan PR, demi menjadikan PR lebih bersemangat kerana PR adalah gabungan kesemua tiga parti Pas, PKR dan DAP.
"Beliau perlu hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan PR, DAP akan menanti sehinggalah beliau berkelapangan untuk hadir, sebelum turut hadir ke mesyuarat tersebut," katanya.
Terdahulu, Guan Eng berkata luahan yang dibuat DAP adalah atas dasar hormat DAP kepada PAS ‎yang mahukan Presiden PAS itu menghadiri mesyuarat agar segala keputusan penting dapat dimuktamadkan bersama.
Malah DAP juga menafikan parti itu mempunyai agenda tertentu apabila dilihat kerap membangkitkan isu kehadiran Hadi dalam mesyuarat PR sekaligus mempersoalkan komitmen bersama rakan sekutu mereka.
Guan Eng berkata lagi, komitmen Abdul Hadi dalam perkara itu diperlukan dalam usaha PR untuk mengembalikan semula kepercayaan dan keyakinan pengundi, terutamanya golongan rakyat pertengahan.
"Kita mesti menepati janji dan melaksanakan komitmennya terhadap prinsip-prinsip urus tadbir yang baik, keadilan, kebebasan dan demokrasi," ujarnya.

GUAN ENG PUJUK DAN SINDIR SINIS HADI SUPAYA TIDAK MALAS HADIRI MESYUARAT

Posted: 12 Nov 2014 05:50 PM PST

Jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) DAP meluluskan resolusi bagi mendesak Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang hadir ke mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, Hadi perlu hadir bagi memastikan gabungan PKR-DAP-PAS berdaya maju dan mendapat keyakinan pengundi.

"Atas pandangan bahawa kehadiran Hadi dalam mesyuarat majlis kepimpinan Pakatan penting, kerana beliau mempunyai autoriti tunggal dalam PAS untuk membuat keputusan, DAP akan akan menunggu sehingga beliau boleh hadir ke mesyuarat sebegitu," kata Lim.

Minggu lalu, Lim secara terbuka menggesa Hadi hadir.

Ini kerana, katanya, tanpa kehadirannya dan dalam keadaan wakil PAS tidak boleh membuat keputusan bagi pihak parti Islam itu, Pakatan tidak boleh mencari kata sepakat untuk meluluskan sesebuah resolusi.

Hadi dilapor sudah beberapa bulan tidak hadir ke mesyuarat Pakatan.

Ia dikatakan berpunca daripada tindakan Ketua Umum PKR yang berkali-kali membuat keputusan berbeza dengan apa yang diputuskan oleh jawatankuasa Pusat PAS.

Harakahdaily kelmarin melaporkan Hadi sebagai menjelaskan, beliau tiada dalam pentas politik negara sejak September lalu kerana masalah kesihatan.

Beliau berkata "tidak berapa sihat sikit sejak akhir-akhir ini" sehingga "suara pun tak berapa nak keluar".

ANWAR GELUPOR BILA FITNAH, AUTA DAN DUSTA JAMBU GAY RAPUSSY DIJAWAB DENGAN FAKTA DAN DATA.

Posted: 12 Nov 2014 02:00 PM PST


KENYATAAN AKHBAR OLEH YB TIMBALAN MENTERI KEWANGAN I 12 NOVEMBER 2014 ISU 1MDB
Kenyataan Akhbar ini disediakan untuk menjelaskan lagi kenyataan saya sebelum ini berkaitan 1MDB semasa sesi Penggulungan Peringkat Dasar Rang Undang-Undang Perbekalan 2015, Kementerian Kewangan pada 6 November 2014 (Khamis).
1. Saya mendapat maklum mengenai usul YB Tuan Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Pandan untuk merujuk saya kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan dibawah Peraturan Mesyuarat 36(12) dan 80A kerana tuduhan mengelirukan Dewan. Ia dibangkitkan berdasarkan kenyataan saya semasa sesi Penggulungan Peringkat Dasar untuk Kementerian Kewangan pada 6 November 2014 mengenai isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) seperti berikut :
Petikan Hansard 6 November 2014
"Saya ingin menegaskan sekali lagi bahawa kerajaan hanya beri jaminan kepada sukuk oleh 1MDB sebanyak RM5.8 bilion sahaja, sedangkan semua hutang 1MDB ialah RM36.25 bilion."
" Itu sahaja yang dijamin oleh kerajaan, tidak ada lebih daripada itu. Selain daripada itu, 1MDB tidak menerima jaminan daripada kerajaan bagi pinjaman-pinjaman yang lain, hanya RM5.8 bilion yang menerima jaminan explicit atau explicit guarantee Kerajaan Malaysia. Satu lagi yang disebut mengenai letter of support itu sebenarnya tidak ada."
2. Kenyataan letter of support itu sebenarnya tidak ada membawa maksud bahawa tiada surat sokongan lain yang memberi jaminan explicit atau explicit guarantee Kerajaan Malaysia selain terhadap jumlah sebanyak RM5.8 bilion.
3. Saya masih berpegang kepada kenyataan tersebut sebagai benar dan saya juga telah mengeluarkan kenyataan akhbar bertarikh 8 November 2014 (Sabtu) seperti berikut :
"Seperti yang saya jelaskan di Parlimen pada hari Khamis 6 November 2014, jaminan Kerajaan yang dikeluarkan untuk 1MDB hanyalah sebanyak RM5.8 bilion.
Saya ingin memaklumkan di sini bahawa memang tiada surat yang membawa maksud kepada jaminan yang lebih daripada jumlah itu. Kerajaan tidak ada lagi mengeluarkan sebarang jaminan selain RM5.8 bilion untuk 1MDB atau anak-anak syarikat milik penuhnya, termasuklah untuk bon USD3 bilion.
Sebagaimana yang dilaporkan dalam penyata tahunan 1MDB untuk tahun kewangan berakhir 2013, satu surat telah dikeluarkan sebagai pemegang saham tunggal 1MDB.
Menurut syarat-syarat di dalam surat tersebut, sekiranya 1MDB tidak dapat membayar hutang berkaitan bon yang berkenaan, sebarang tuntutan terhadap kerajaan (selain tuntutan terhadap 1MDB) hanyalah terhad kepada syarat-syarat yang dinyatakan di dalam surat itu sahaja, dan ini bukan merupakan jaminan Kerajaan."
4. Saya juga memahami bahawa terdapat satu letter of support yang dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia untuk bon yang berjumlah USD3 bilion. Walau bagaimanapun ia bukan memberi jaminan explicit atau explicit guarantee Kerajaan Malaysia.
5. Surat sokongan (letter of support) itu membawa maksud bahawa sekiranya 1MDB tidak mampu membayar pinjaman yang berjumlah USD3 bilion tersebut, maka 1MDB perlulah menstruktur semula asetnya yang berjumlah RM51 bilion bagi membayar hutang tersebut. Dalam hal ini, 1MDB akan menggunakan kesemua asetnya sehingga habis (fully exhaust) yang berjumlah RM51 bilion untuk membayar hutang yang bernilai USD3 bilion. Mengikut rekod setakat hari ini, 1MDB tidak pernah gagal dalam menjelaskan hutangnya mengikut jadual pembayaran balik. Kerajaan hanya akan membantu sekiranya ada lagi tanggungan bagi hutang tersebut yang perlu dijelaskan oleh 1MDB sekiranya ke semua langkah seperti di atas telah pun diambil oleh 1MDB.
6. Saya ingin menjelaskan bahawa jaminan explicit adalah terikat di bawah Akta Jaminan Pinjaman ( Pertubuhan Perbadanan ) 1965. Syarikat yang diberi jaminan perlu diwartakan sebagai Pertubuhan Perbadanan manakala surat sokongan yang dikeluarkan dalam isu 1MDB kepada pihak berkaitan tidak terikat di bawah akta tersebut dan tidak perlu diwartakan.
7. 1MDB adalah sebuah syarikat dengan izin "going concern" yang berdaya saing dan maju. Ini bermakna 1MDB akan sentiasa berkembang dan nilai syarikatnya akan sentiasa meningkat. Ini dibuktikan dengan peningkatan pendapatannya sebanyak 64% bagi tahun berakhir 31 Mac 2014.
8. Perkara yang saya nyatakan pada 6 November 2014, dengan jelas menunjukan bahawa jaminan Kerajaan adalah kepada pinjaman yang berjumlah RM5.8 bilion sahaja. Jaminan ini terikat di bawah Akta Jaminan Pinjaman (Pertubuhan Perbadanan) 1965. Justeru itu, hanya jumlah RM5.8 bilion sahaja yang termasuk dalam contingent liability Kerajaan dan bukannya ditambah dengan USD3 bilion.
Sekian, terima kasih.
(DATUK HAJI AHMAD BIN HAJI MASLAN)
TIMBALAN MENTERI KEWANGAN I
12 NOVEMBER 2014

BANJIR KEDUA KAJANG : RAKYAT KAJANG MAHU PRK, WAN AZIZAH SALAHKAN MB AZMIN

Posted: 12 Nov 2014 06:39 AM PST


AZIZAH SALAHKAN MB AZMIN

Kejadian Banjir Kilat yang melanda Kajang kali kedua dalam tempoh 2 bulan telah mengakibatkan kemarahan kepada penduduk Kajang. Mereka sudah tidak tahan. Bisnes mereka hancur. Barang jualan rosak. Kenderaan rosak. Semuanya perlu diganti segera.

Beberapa penduduk yang ditemui meluahkan kemarahan mereka. Kamarudin seorang peniaga berkata, "Mana Azizah, sudah dua kali banjir kilat apa dia buat? Sama saja laki dia, cakap retorik janji bulan bintang, apa pun tak boleh buat. Siapa mahu ganti kereta saya rosak terok?" Sungguh marah pak cik Kamarudin.

Di sebelahnya, seorang mak cik menyampuk, "menyesal saya mengundi PKR, apapun dia tak boleh buat, kalau dia ada depan mak cik ne saya suruh dia duduk rumah jaga cucu. Ini tempat saya berniaga hanyut, dulu pun begini juga, dia datang janji janji janji janji janji. Ayam mati punya YB".

Dalam pada itu, blogger-blogger upahan Azizah menyerang MB Azmin kononnya tidak turun membantu dan duduk di ofis sahaja. 

Dijangka penduduk Kajang tidak mampu berdepan Banjir Ketiga yang dijangka berlaku bila-bila masa. 

Komen penduduk,'inilah akibatnya apabila Adun Kajang Tidak Bertegur sapa dengan MB Selangor. Rakyat jadi mangsa".

Nasehat kami (penduduk), "Azizah ko dah tua bangka, belajarlah berbaik-baik dengan MB. Ko pun dah tua tak larat dah. Jadi ADUN pun ko gagal, nasib baik tak jadi MB".

"Kami mahu PRK Kajang, tolong tulis, tolong sampaikan pada Azizah, letak jawatanlah, kami mahu PRK!".











BILA KAUM PEMAKAN BABI TONYOK DAH KURANG AJAR....WAJARKAH KITA DIAM LAGI@SKMM@PDRM

Posted: 12 Nov 2014 05:45 AM PST


Inilah kegilaan kaum-kaum pendatang yang tak sedar dek untung, menumpang di negara orang tapi masih kurang ajar dengan kaum majoriti yang juga penduduk asal negara ini.

Akibat taksub dengan politik pembangkang, maka semua mahu dipolitikkan walaupun sengaja mengguris hati kaum Melayu Islam.

Penghinaan akan tetap berlaku jika kerajaan dilihat gagal menanganinya. Mungkin posting di atas ini sudah lapuk namun ia tetap berlaku dalam bahasa-bahasa lain yang kononnya orang Melayu tak pandai baca bahasa mereka.

Orang Islam tak pernah nak keji pun agama kaum lain kerana kita terlalu tinggi bertoleransi. Itu saja dah cukup melambang ketinggian ajaran Islam berbanding kepercayaan-kepercayaan lain. 

Namun Islam juga apabila berperang tidak akan menunjukkan belas kasihan kepada musuh-musuhnya yang kejam.

Kepada pihak berkuasa Polis dan SKMM sila ambil tindakan segera kerana kita takut jika pihak berkuasa lambat bertindak maka pihak ekstremis dan pelampau Melayu - Islam akan ambil tindakan mereka sendiri.

Waktu itu mungkin kita sudah terlambat.

Hakikatnya penghinaan ini adalah bertujuan memancing kemarahan umat Islam. Bila kerajaan bertindak pelakunya akan kata akaun facebook mereka kena hacked - alasan basi yang bertujuan melepaskan diri.

Ia juga menjadi pencetus kepada golongan pendatang-pendatang ini untuk mendesak kerajaan menghapuskan Akta Hasutan dan tuduh kerajaan kejam terhadap minoriti.

Mungkin juga mereka akan lari ke luar negara apabila berpeluang macam chauvinist-chauvinist lain yang tuduh kerajaan kejam, walhal mereka sendiri yang kurang ajar tetapi pengecut pada hukuman.

Di Iraq golongan penghina Islam ditangkap, disalib dan ditembak bertubi-tubi di khalayak ramai oleh militan ISIS...adakah kita mahu ia terjadi di Malaysia?
Sekali lagi kita mohon pihak berkuasa sila ambil tindakan sewajarnya atau mungkin nanti elemen dan penyokong militan ISIS@ISIL@IS sendiri akan mengajar puak-puak biadap ini seperti mana mereka lakukan terhadap kaum-kaum minoriti di Iraq yang selama ini bebas menghina Islam.

Seorang talibarut yang dikenalpasti selalu menghina dan menzalimi puak Sunni Islam ditangkap dan dihukum tembak sampai mati oleh militan ISIS. Malaysia mengutuk kezaliman ISIS atas nama agama. Namun kekejaman dilakukan puak ISIS adalah kerana tiada lagi undang-undang pencegahan yang wujud di bumi Iraq. Kaum chauvinist nampaknya mahu ini terjadi apabila menghapuskan ISA, Ordinan Darurat dan kini Akta Hasutan?  
Adakah kita mahu golongan biadap ini diculik, disalib, disembelih hidup-hidup, dipenggal kepala atau tembak hidup-hidup lalu rakamannya dimasukkan ke dalam You Tube bagi membalas kejahatan mereka menghina Islam? 

Nauzubillah min zalik...Kita tidak mahu ia terjadi di Malaysia!, Tapi kalau mereka berani mencabar, kita tak mau tanggung risiko, tak mahu campur tangan...lu berani buat lu tanggung!  

Ngeri bukan?....Inilah terjadi apabila militan ISIS mengambil tindakan sendiri membalas dendam terhadap puak-puak yang selama ini menghina agama Islam di Iraq. Adakah puak chauvinis-rasis  mahu ia terjadi ke atas mereka kerana lancang menghina Islam atas nama kebebasan bersuara? 
Fikir-fikirlah...Polis mungkin boleh tangkap militan-militan yang berkeinginan 'berjihad' ini di Malaysia, tapi bagaimana elemen yang masih bebas dan memendam perasaan marah dendam kesumat kepada kebiadapan chauvinist rasis ini?

PERBANDINGAN HUJAH HJ HADI LAWAN HUJAH GUAN ENG

Posted: 12 Nov 2014 02:00 AM PST

SAYA akan sertai perbahasan B.6 Butiran 020000 – Unit Perancang Ekonomi, Butiran 490300 – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Butiran 490900 – Kehakiman Syariah, Butiran 160000 – Maritim dan Butiran 020000 – SPRM. 

Secara ringkas sahaja Tuan Pengerusi, berhubung dengan butiran yang pertama, Butiran 020000. Dalam keadaan kita mencapai Wawasan 2020 yang kita uar-uarkan yang menjadi cita-cita kita bersama, saya lihat bahawa perancangan lebih diberi penekanan ke arah pendapatan tinggi, ke arah teknologi tinggi tanpa memberi penekanan yang lebih kepada pembangunan insan yang menjadi asas kepada kemajuan sesebuah negara. 

Tanpa dinafikan betapa perlunya pendapatan tinggi, teknologi tinggi, tetapi tanpa pembangunan insan yang sempurna dan cukup akan membawa kecanggungan dan akan melakukan kesilapan-kesilapan yang boleh meruntuhkan pembangunan yang ditegakkan dan akan berlaku yang dikejar tidak dapat, yang sudah ada berciciran.  

Bahkan, sejarah manusia merakamkan bagaimana kaum-kaum yang terdahulu yang menempa kemajuan yang sangat hebat dengan pendapatan tinggi tetapi melampau di antara satu sama lain, kaum yang mencapai teknologi tinggi melampau juga, runtuh kaum Ad, kaum Samud, kaum Firaun pada zaman dahulu. Jerman dan Jepun di abad yang lalu yang mencapai teknologi yang sangat tinggi tetapi tanpa kemanusiaannya, Tuhan menyebut.. [membaca beberapa potong ayat Al-Quran] puncanya ialah kerana manusia yang melakukan kejahatan walaupun maju dan tinggi teknologinya. 

Jerman dan Jepun yang mencapai teknologi yang tinggi di abad yang lalu tetapi ada manusia yang melampau yang mencetuskan perang dunia yang kedua, bukan sahaja merosakkan manusia yang lain bahkan meruntuhkan negara itu sendiri dan kita semua tahu bagaimana negara itu bangkit semula dengan cepat menjadi kuasa besar pada hari ini sama ada dalam aspek ekonomi ataupun politik dengan memulakan pembangunan insan. Di sinilah perlunya pembangunan insan. 

Negara Arab yang mendapat hasil yang banyak, bagaimana pendapatannya sangat tinggi tetapi tidak memberi apa-apa makna dan erti. Duit banyak, hasil banyak tetapi insan Arab walaupun dia Islam, kita semua tahu, tidak memberi apa-apa makna. 

Di sinilah maka Allah SWT menyebut dalam Quran sebagai satu contoh, kaum Bani Israel... [membaca beberapa potong ayat Al-Quran]  Bani Israel tidak puas hati kerana Nabi mereka mencadangkan Talut menjadi raja yang memimpin kerana Talut ini tidak ada duit, pendapatannya tidak tinggi, tidak boleh bagi pendapatan tinggi. Lalu Nabi mereka mengatakan dia seorang yang berilmu dan seorang yang mempunyai jati diri yang kuat. 

Maka jati diri yang kuat, ilmu yang kuat, mengikut Islam ialah pembinaan iman, akhlak, ilmu yang berkait dengan bukan sahaja ilmu akhlak, ilmu imannya termasuklah ilmu sains dan teknologi yang perlu digabungkan kesemua perkara ini.  

Hal ini perlu diberi peranan kepada pihak yang berkenaan khususnya kepada JAKIM, kepada badan-badan Islam yang berada di bawah Jabatan Perdana Menteri supaya membuat kajian yang lebih serius yang bersungguh untuk menjiwai Islam ini di dalam semua urusan pentadbiran dan pusat-pusat pengajian tinggi untuk membangun manusia yang mempunyai jati diri yang dapat mengambil manfaat daripada hasil-hasil dan sumber alam yang telah sedia ada.     

Kebetulan tanah air kita mempunyai sumber alam yang sangat baik sama ada darat dan laut. Mempunyai tenaga manusia yang tersendiri, masyarakat majmuk yang patut digabungkan masyarakat majmuk ini mengikut keistimewaan yang ada pada masing-masing tetapi tidak diolah dengan cara yang sebaiknya. 

Sumber alam yang ada itu pun kadang-kadang yang diolah contohnya maritim, ada dalam butiran yang disebut tadi, maritim yang menguatkuasakan sumber alam maritim yang mengakibatkan kesusahan kepada nelayan-nelayan, mengaut tanpa batas, tanpa sempadan, musnahkan tempat-tempat pembiakan yang menjadi punca dalam sumber hasil nelayan-nelayan kita sendiri. Di sinilah Tuhan mengatakan; [membaca ayat Al- Quran] Maksudnya; "Kalau sekiranya Allah menjadikan rezeki melimpah ruah kepada manusia tanpa sempadan, kadang-kadang mereka melampaui batas maka perlu diqadarkan batas".  

Kita mempunyai hasil yang banyak, sumber laut yang banyak tetapi bila kita mengeluarkan lesen-lesen kepada orang-orang tertentu menyebabkan mereka melampau. Bukan mengutip hasil, memusnahkan sumber hasil. Di antaranya juga contohnya adalah baik kerajaan mengeluarkan subsidi kepada nelayan-nelayan tetapi mereka yang melampau ini jual minyak subsidi untuk berniaga minyak pula bukan untuk kemudahan. Ini ialah satu kelemahan yang perlu diatasi.  
Seterusnya dalam hal ini, saya ingin membangkitkan juga peranan Islam di dalam perlembagaan. Kita sepatutnya hendaklah memerdekakan fikiran kita daripada Suruhanjaya Reid yang mentafsirkan perlembagaan. Islam sebagai agama persekutuan. 

Kita mestilah mentafsirkan Islam itu sebagaimana ajaran Islam itu sendiri. Bebaskan daripada kepompong tarif Suruhanjaya Reid yang membataskan Islam dalam hal-hal yang tertentu yang tidak menjayakan Islam sebagai agama yang sempurna, yang lengkap, yang boleh menyelesaikan masalah. Padahal kita perlu menyedari bahawa pengaruh Islam banyak dalam sistem pemerintahan barat khususnya British. 

Oleh kerana kita mewarisi sistem British dan British merupakan paling banyak mewarisi sistem pengajian Islam melalui orientalis dalam pentadbirannya, dalam kehakimannya, dalam berbagai- bagai perkara banyak dipengaruhi termasuklah sistem demokrasi Barat itu sendiri, mereka tak tahu nak amalkan demokrasi nak ubah kerajaan, mereka menyembelih, membunuh raja-raja dan penyokong-penyokong mereka setelah mereka mengkaji kitab-kitab Islam yang berkait dengan sistem pemerintahan. Baru mereka tahu cara pilihan raya termasuklah dalam mengendalikan urusan pentadbiran mengikut feudalisme, mengikut jabatan-jabatan, skim gaji. Ini banyak dipengaruhi oleh Islam cumanya British ini tak ada roh, tak ada perhitungan dosa dan pahala. Kita masukkan sahaja perhitungan ini dalam sistem kerajaan kita. Ini peranan JAKIM, peranan badan-badan Islam dalam Jabatan Perdana Menteri. Termasuklah bila roh ini tidak ada dalam penguatkuasaan undang-undang, kita gagal, tak berjaya mengatasi masalah jenayah. Walaupun undang-undang itu sangat keras, undang-undang bunuh mandatori kepada pengedar dadah, undang-undang sebatan namun tidak menakutkan penjenayah. Puncanya ialah kerana tidak ada yang Tuhan sebut dalam Al-Quran [membaca sepotong ayat Al-Quran] maksudnya; "Cegahan daripada Allah". 

Di sini terdapat perbezaan di antara syariat Islam dengan undang-undang barat. Syariah Islam ada roh, aspek spiritual di dalamnya walau undang-undangnya dianggap sebagai tidak keras. Sebatannya tidak memecahkan kulit, tidak mencederakan badan cuma di khalayak yang ramai. Boleh memalukan pelaku dan memberi pengajaran kepada orang lain. Ini, disebat dalam penjara, pecah kulit, cacat, tak memberi kesan. Yang kena hukum itu mungkin berkesan tapi masyarakat tak ada kesan. 

Di sinilah peranan media yang perlu menyebarkan kepada umum mengenai hukuman-hukuman ini, bukan menyebarkan jenayah itu, bukan menyebarkan filem-filem jenayah untuk mengajar jenayah tetapi menyebarkan perkara yang mendidik masyarakat. Contohnya hukum bunuh, mati kepada penjenayah walaupun di sana ada negara Barat tak setuju hukuman bunuh ini. Islam mengatakan hukuman bunuh itu baik.  

Cuma bila mana hukuman bunuh dilaksanakan, Barat dia lebih simpati kepada penjenayah kadang-kadang, tak simpati kepada mangsa. Itu Barat, kita tak boleh pakai fikiran mereka. Sepatutnya kita simpati kepada mangsa bukan penjenayah. Penjenayah pun ada simpati, sebagai contohnya Islam menganjurkan [dalam bahasa Arab] ertinya; "Bila kamu bunuh, bunuh dengan cara yang baik". 

Kita masih lagi menggunakan kaedah tali gantung untuk cekik, ini cara purba, cara zaman dahulu. Padahal di sana ada yang perlu dikaji secara saintifik yang lebih tidak menyakitkan, bius kah apa, kah. Kajian-kajian sains perlu dibuat. Ini dianjurkan oleh Islam.  Di antaranya ialah masalah Lembaga Pengampun sebagai contoh, undang-undang qisas, Lembaga Pengampunan. 

Hari ini Lembaga Pengampunan tak melibatkan mangsa jenayah. Orang tertentu yang jadi ahli Lembaga Pengampunan iaitulah Raja, Perdana Menteri, Peguam Negara dan orang yang ditetapkan. Mengikut Islam, hak pengampunan ini ada. Pengampunan diberi kepada mangsa jenayah. Oleh sebab itu mangsa jenayah perlu ditanya dalam masalah pengampunan ini. Ini perkara Islam, inilah peranan jabatan-jabatan Islam di bawah Pejabat Perdana Menteri.  

Badan Pencegah Rasuah perlu disempurnakan lagi, perlu dibantu. Tidak cukup dengan sebab itulah tidak berkesan. Di sana, bukan sahaja pencegah rasuah, dalam Islam ada hisbah, ombudsman bukan sahaja nak memantau pegawai itu dirasuah atau tak rasuah, bukan nak lantik dia pun. Dalam Islam ada hisbah ombudsman. Ini dipakai oleh setengah-setengah negara, setiap pegawai penting yang nak dilantik. Menteri yang nak dilantik pun akan dihadapkan di hadapan jawatankuasa Parlimen, dalam bentuk senate. Didedahkan peribadi dia sama ada baik ataupun buruk, bijak ataupun tidak.  Boleh tak boleh sebelum diberikan jawatan itu dan termasuk masa dia sekolah, apa perangai dia, diketahui. Kalau dia berubah atau tak berubah, itu diketahui. Kita pakai lantik secara spontan begitu sahaja maka berlakulah akibat-akibat yang sangat negatif selepas itu. Itu ialah pandangan saya dalam perkara ini. Sekian, terima kasih Tuan Yang di-Pertua.

Rencana di atas adalah ucapan Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ketika membahaskan Kepala Bekalan B.1 hingga B.9 dan B.40 dan Kepala Pembangunan P.6 dan P.7 di bawah Jabatan Perdana Menteri di Dewan Rakyat pada 10 November 2014 yang dipetik daripada Penyata Rasmi (Hansard) Dewan Rakyat. (HarakahDaily)

DAP KATA TIDAK MAHU HADIR MESYUARAT KALAU ADA PAS

Posted: 12 Nov 2014 12:00 AM PST

DAP Sarawak tidak hadir mesyuarat Pakatan Rakyat untuk membincangkan pembahagian kerusi bagi menghadapi pilihan raya negeri Sarawak ke-11 pada 7 November lalu kerana tidak bersetuju dengan PAS.
Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen dilaporkan FMT berkata DAP Sarawak tidak akan hadir mesyuarat disebabkan tidak setuju dengan undang-undang hudud yang menjadi cita-cita PAS.
Menurutnya, isu undang-undang hudud mesti diselesaikan sebelum DAP, PAS dan PKR boleh meneruskan keputusan akhir mengenai peruntukan kerusi.
Pesuruhjaya PAS negeri Adam Ahid dalam satu kenyataan berkata, menurut pemahaman beliau, DAP tidak boikot mesyuarat itu kerana mereka masih terlibat dalam perbincangan yang lepas.
Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak Baru Bian pula berkata, parti mereka dan PAS sedar bahawa DAP "berhenti berkomunikasi" dengan kedua-dua parti mengenai pendirian mereka mengenai pelaksanaan undang-undang hudud di Sarawak.
Baru juga berkata ia sangat rugi jika DAP berhenti berunding dengan rakan mereka.
Sebelum ini Ketua Penerangan PAS Sarawak, Andri Zulkarnaen Hamden menyelar sikap Setiausaha Agung DAP, Lim Kit Siang yang hanya mengkritik Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkaitan dengan komitmen dengan Pakatan Rakyat (PR) tetapi menutup mata dengan apa yang dilakukan DAP Sarawak.
Andri Zulkarnaen yang lebih dikenali sebagai Abusiraj Almuner berkata Guan Eng telah melakukan serangan hendap terhadap PAS tetapi melupakan perkara yang juga berlaku di Sarawak.
"Adakah Guan Eng sedar atau tidak akan tindakan buruk yang telah dilakukan oleh DAP Sarawak sehingga menimbulkan kemelut dalam PR Sarawak?
"Tindakan memutuskan segala hubungan komunikasi bukan sahaja dengan PAS Sarawak malah dengan PKR yang kononnya tidak bersama mereka mendesak PAS Sarawak menyatakan pendirian mengenai isu hudud di Sarawak, bukan setakat itu sahaja, alasan yang diberi oleh DAP Sarawak bahawa mereka tidak setuju dan menentang pelaksanaan enakmen hudud di Kelantan yang boleh menjejaskan kerusi sedia ada mereka dan peluang mereka untuk mencapai kemenangan pada Pilihan raya Negeri (PRN) Sarawak akan datang.
"DAP Sarawak seperti mana dalam kenyataan baru-baru ini berkata mereka masih kekal dalam gabungan Pakatan Rakyat, namun tindakan yang diambil oleh mereka memboikot semua program melibatkan PR Sarawak sehingga ke hari ini amat menghairankan.
"Apakah ertinya memboikot program tetapi masih kekal dalam Pakatan? Pelik sungguh tingkah laku serta tindakannya. Kalau sudah boikot semua program PR serta sudah mencemuh rakan dalam Pakatan adalah lebih baik keluar sahaja secara terhormat dari Pakatan," katanya dalam kenyataan.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 12 Nov 2014 09:36 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Perbelanjaan Berhemah Cara DAP

Posted: 12 Nov 2014 07:32 PM PST



Lepas Khalid Ibrahim, Hadi Awang Pula Mahu Dipecat?

Posted: 12 Nov 2014 03:56 PM PST



Bagaimana Pula Dengan No Plat Kereta Ini? Ikut Spesifikasi?

Posted: 12 Nov 2014 08:18 AM PST









Video Ini Pasti Buat Fahmi Zainol Takut Datang Ke UUM

Posted: 12 Nov 2014 04:00 AM PST



Apakah Fahmi Zainol ini sudah habis belajar? Bila Fahmi ini pergi kelas dan belajar? Apakah assignment yang perlu Fahmi siapkan untuk semester ini? 

Jika tidak habis belajar dan tidak masuk kelas, memang layak JPA menamatkan pinjaman yang telah diberikan kepada Fahmi. Patut PKR buat biasiswa sendiri untuk mereka ini. 

Apakah pensyarahnya membenarkah pelajarnya untuk pergi pusing seluruh negara semata mata untuk kerja menghasut? 

Siapa yang bayar dan tanggung kos perjalanan Fahmi untuk pusing seluruh negara? Apa motif Fahmi buat begini? 

Untuk memuaskan hati siapa? Persoalan persoalan ini pastinya gagal dijawab dengan baik oleh Fahmi. Tanyalah kepadanya nanti.

Janji Manis DAP Untuk Rampas Kuasa Di Sarawak

Posted: 12 Nov 2014 02:00 AM PST


Sebelum berkuasa, segala galanya dijanji kepada rakyat. Boleh selesai masalah banjir dalam masa satu penggal, penduduk Kampung Buah Pala, hapus tol Sungai Dua dan berbagai lagi janji manis untuk mengaburi mata rakyat. 

Namun setelah mendapat kuasa, habuk pun tiada. Janji tinggal janji sahaja. Lihat sahaja di Pulau Pinang, apa nasib mereka yang mahu rumah kos sederhana di sana. 

Sudah dapat kuasa di Penang tetapi masih lagi menyalahkan orang lain. Sekarang DAP sedang menyanyi lagu harapan untuk merampas kuasa di Sarawak. (baca seterusnya)

Bukti Fahmi Zainol Tutup Akaun FB

Posted: 11 Nov 2014 11:05 PM PST

Kemudian sesudah memaki orang lain dengan perkataan bodoh dia tutup akaun facebooknya sendiri. Jalan keluar dari masalah, tuduh orang lain hacked akaun facebooknya.

Mahasiswa yang terpelajar dan bijak pandai tahu menilai siapa sebenarnya yang bodoh dalam hal ini. Presiden MPP UM sebelum ini tidak pernah buat kerja kerja bodoh begini.

Dalam alaf baru ini, ada lagi rupanya orang yang masih bodoh dan mahu memperbodohkan orang lain dengan kerja kerja bodohnya.

Amat hina sekali mereka yang menjadi si bodoh pada orang tertentu. Lebih bodoh kalau menghasut membuta tuli membela orang yang semua rakyat tahu otaknya sudah korup dan bodoh.

Jangan jadi bodoh percaya seratus peratus cakap si bodoh. Ini bodoh yang tidak boleh diajar.



GERAKAN ANTI PKR

Posted: 12 Nov 2014 09:35 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


SEBARKAN NI...

Posted: 12 Nov 2014 04:10 AM PST

1MDB..LAGI PENJELASAN AHMAD MASLAN DI PARLIMEN.

Posted: 11 Nov 2014 11:50 PM PST

tok gajah

Posted: 12 Nov 2014 09:20 PM PST

tok gajah


Kenape perlu 'ancam' tibaikan aje terus keluar si bahlol tu........

Posted: 12 Nov 2014 04:00 AM PST

JPA ancam tarik biasiswa Fahmi

MALAYSIKINI


Aktivis Fahmi Zainol berdepan risiko hilang tajaan pendidikan daripada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kerana menganjurkan pidato Datuk Seri Anwar Ibrahim di Universiti Malaya.

JPA juga tidak senang dengan kenyataan "negatif" dan "provokatif" terhadap kerajaan dengan mengaitkan tindakannya dengan "Umbrella Revolution" Hong Kong dan rusuhan pelajar di Indonesia.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Ruziah Shafei dalam surat bertarikh 6 November berkata, tindakan Fahmi melanggar terma perjanjian biasiswa yang ditandatangani pada 2011........


Ini yang atuk naik marah sikit terhadap pemerintah kite ni..... terlalu lembek lembut sesangat tentang menghadai sesuatu gegale buruk. Pade pendapat atuk perkare ni tak perlu diancam, tibaikan aje sibahlol tu kedalam longkang, buat ape susah2 terus menyimpan nye di kapus tu!

Pertame nye sibahlol ni dah hilang minat dan tumpuan nye untuk belajar. Kedua tentang sikap dan perangai nye yang buruk -tak mengenang budi, melawan pemerintah dan juge seakan menghasut pelajar2 yang lain untuk menentang pemerintah.

Paling buruk beliau juge telah melanggar terma perjanjian biasiswa nye. Dia patut sedar bahawe segale perbelanjaan nye tuntuk melanjutan pelajaran nye tu ditanggung oleh pemerintah.

Pade pandangan atuk die ni sangat tidak sesuai untuk berade di kampus kerane ianye akan mempengaruhi pelajar2 yang lain kearah gejale2 buruk. Negare akan musnah jike majoriti pelajar2 kite bersikap seperti itu.

JURI RAKYAT

Posted: 12 Nov 2014 07:42 PM PST

JURI RAKYAT


Petir Terbanyak dan Berarus Listrik Terbesar di Dunia ada di Depok

Posted: 12 Nov 2014 05:43 PM PST



Petir menjadi momok tersendiri bagi PT Perusahaan Listrik Negara (PLN). Pasalnya, Saluran Udara Tekanan Tinggi (Sutet) rawan tersambar listrik. Depok, yang tercatat menjadi wilayah petir terbanyak dengan arus listrik terbesar di dunia menjadi fokus perhatiannya.

Fenomena Depok dengan petirnya tercatat dalam Guinness Book Of World Record. Dalam sehari Kota Depok dan sekitarnya bisa mendapat 322 kali sambaran petir, yang normalnya hanya 80 kali sambaran petir.

Penelitian yang dilakukan di Laboratorium Arus Tinggi dan Tegangan Tinggi Jurusan Teknik Listrik FTI, ITB oleh DR. Reynaldo Zoro, menemukan bahwa terdapat arus petir negatif berkekuatan 379,2 kA (kilo ampere) dan petir positif 441,1 kA. Menurutnya lagi, dengan kekuatan arus sebesar ini, petir mampu meratakan gedung yang terbuat dari beton sekalipun.

Ia pun menambahkan bahwa petir di Depok dan sekitarnya merupakan petir terganas di dunia. Apalagi kondisi meteorologis Indonesia yang memenuhi syarat bagi terciptanya petir yaitu udara naik, kelembaban dan partikel bebas. Ketiga syarat ini sudah terpenuhi mengingat Indonesia sebagai negara maritim.

Di samping itu, kota Depok sangat di pengaruhi angin regional dan angin lokal, yaitu angin dari lembah dan angin gunung dari Bukit Barisan serta angin darat dan angin laut dari Kepulauan Riau dan Selat Malaka. Pergerakan angin inilah yang menyebabkan awan petir dengan kerapatan dan sambaran petir yang sangat tinggi.

Meski demikian, Menteri Badan Usaha Milik Negara (BUMN) Dahlan Iskan mengatakan saat ini masalah petir tersebut tidak lagi menjadi sosok yang menakutkan bagi PLN, Mantan Dirut PLN ini memaparkan, petir yang ada saat musim hujan sudah dapat teratasi.

"Waktu saya jadi Dirut PLN soal petir fokuskan diatasi, petir terbanyak itu di daerah Depok itu petir terbanyak di dunia, di Pondok Petir," katanya usai Rapim di Kantor PT Asei, Jakarta, Kamis (14/11).

Penyebab Ilmiah Air Laut Terasa Asin

Posted: 12 Nov 2014 05:03 PM PST

Pernah bertanya kenapa air laut asin, dari mana rasa asin tersebut? Apakah karena keringat ikan? Tentu itu jawaban konyol. Kita harus tahu jawabannya secara ilmiah. Semoga artikel ini bisa membahas rasa penasaran soal sumber keasinan air laut. Air laut memiliki kadar garam rata-rata 3,5%. Artinya dalam 1 liter (1000 mL) air laut terdapat 35 gram garam (terutama, namun tidak seluruhnya, garam dapur/NaCl).
Info yang dikutip dari sayakasihtahu.co walaupun kebanyakan air laut di dunia memiliki kadar garam sekitar 3,5 %, air laut juga berbeda-beda kandungan garamnya. Yang paling tawar adalah di timur Teluk Finlandia dan di utara Teluk Bothnia, keduanya bagian dari Laut Baltik. Yang paling asin adalah di Laut Merah, di mana suhu tinggi dan sirkulasi terbatas membuat penguapan tinggi dan sedikit masukan air dari sungai-sungai.

Sumber rasa asin
Air laut memiliki kadar garam karena bumi dipenuhi dengan garam mineral yang terdapat di dalam batu-batuan dan tanah. Contohnya natrium, kalium, kalsium, dll. Apabila air sungai mengalir ke lautan, air tersebut membawa garam.
Pada saat terjadi hujan di daratan, air akan meresap dalam tanah dan sedikit demi sedikit akan keluar lagi melalui sungai-sungai dam akhirnya mencapai laut .
Nah pada saat perjalanan menuju ke laut tersebut air dari daratan juga membawa garam-garam mineral sehinga laut dipenuhi garam-garam mineral.
Kita mengetahui laut mempunyai permukaan yang sangat luas sehingga hal ini menjadi salah satu faktor penguapan yang cukup besar , pada saat air laut menguap yang menguap hanyalah H2O (air ) sedang garam garam mineral tetap tinggal bersama air laut , begitulah sehinggga air laut rasanya asin .
Kadar keasinan air laut ini dipengaruhi oleh faktor suhu, biasanya semakin panas daerah tersebut air lautnya semakin asin.

Mengapa danau tidak asin?
Permukaan air danau tidak cukup luas sehinggga penguapannya tidak begitu besar, maksudnya air yang menguap dengan air yang masuk ke danau masih balance dan sumber mineralnya sangat terbatas beda dengan laut yang sumber mineralnya dari berbagai penjuru dunia menjadi satu.

Air Terjun Alami yang Ditelan oleh Danau Buatan

Posted: 12 Nov 2014 04:59 PM PST


Hanya dua puluh kilometer di utara air terjun Iguazu, di sepanjang perbatasan antara Brasil dan Paraguay, terletak keajaiban alam lainnya yang bahkan lebih spektakuler daripada Iguazu, yang disebut Air Terjun Guaira atau Seven Falls (Sete Quedas dalam bahasa Portugis). Air Terjun Guaira adalah serangkaian 18 air terjun besar di Sungai ParanĂ¡ terletak pada titik di mana sungai dipaksa mengalir melalui ngarai sempit. Seperti yang dikutip dari Alam Mengembang jadi Guru, Pada kepala air terjun, sungai menyempit tiba-tiba dari lebar sekitar 380 meter menjadi sekitar 60 meter, menciptakan salah satu air terjun yang paling kuat di bumi dengan laju alir dua kali lipat dari air terjun Niagara. Air yang jatuh menghantam batuan menciptakan suara yang memekakkan telinga yang bisa didengar dari jarak 30 km jauhnya. Bertahun-tahun, air terjun guaira telah menjadi daya tarik wisata dan menjadi favorit di antara penduduk setempat, sampai tahun 1982 ketika militer Brasil meledakkan bebatuan di mana air jatuh untuk menciptakan reservoir bagi bendungan Itaipu (Itaipu Dam) yang baru dibangun.



Itaipu Dam adalah pembangkit listrik tenaga air yang terbesar yang beroperasi dalam hal produksi energi tahunan, menghasilkan hampir 100 Tera Watt Jam listrik setiap tahunnya, yang menyumbang 75% dari listrik yang dikonsumsi oleh Paraguay dan 17% dari yang dikonsumsi oleh Brazil. Untuk membangun bendungan besar seperti Itaipu, maka beberapa pengorbanan harus dibuat, dan salah satunya adalah membanjiri dan menenggelamkan air terjun Guaira.
Selama sebulan sebelum guaira ditenggelamkan, ribuan wisatawan berbondong-bondong ke daerah itu untuk melihat air terjun untuk terakhir kalinya. Ketika sekelompok wisatawan yang antusias berjalan di atas jembatan gantung yang melintasi sungai parana di area Guaira, jembatan gantung tersebut runtuh karena kelebihan beban dan mengakibatkan kematian 32 orang.



Saat air mulai naik, ratusan orang berkumpul untuk berpartisipasi dalam guarup, ritual adat untuk mengenang air terjun. Penenggelaman berlangsung selama 14 hari, dilakukan saat musim hujan ketika level air sungai ParanĂ¡ tinggi. Pada tanggal 27 Oktober 1982, reservoir ini sepenuhnya terbentuk dan air terjun pun lenyap. Pemerintah Brazil kemudian men-dinamit bebatuan di area air terjun yang telah terendam air, untuk lebih memudahkan navigasi yang lebih aman di sungai.
Direktur perusahaan yang membangun bendungan, kemudian mengeluarkan pernyataan yang mengatakan, "Kami tidak menghancurkan air terjun. Kami hanya akan mentransfernya ke Itaipu Dam, yang spillway nya akan menjadi pengganti keindahan air terjun Guaira".




Sebelum ditenggelamkan


Setelah tenggelam


Bendungan Besar Itaipu

10 negara dengan Hutan terluas

Posted: 12 Nov 2014 04:51 PM PST


Juri Rakyat - Berikut ini adalah 10 Negara dengan Hutan terluas yang mukin belom sobat tau hutan mana sajakah itu berikut adalah 10 Hutan terluas.

1. Rusia, 809 juta hektar
Luas hutan di Rusia membentang dari Karelia dekat Finlandia sampai ke Semenanjung Kamchatka di Rusia timur. Hutan mengandung 50% sumber daya dunia dari jenis kayu konifera. Hutan Rusia adalah rumah bagi spesies yang tak terhitung jumlahnya, termasuk macan tutul salju Siberia dan harimau Siberia dan 10% dari semua harimau liar dapat ditemukan di negara itu. 260.000 kilometer persegi hutan dikelola oleh Forest Stewardship Council yang membantu penebangan secara berkelanjutan dan 430.000 km persegi tanah berada di bawah perlindungan pemerintah Rusia. Penebangan liar pohon diperkirakan mencapai antara 20-30% dari semua penebangan di Rusia.

2. Brazil, 478 juta hektar
Brasil adalah rumah bagi hutan tropis terbesar di dunia. Hutan hujan Amazon menyumbang lebih dari setengah hutan hujan bumi yang tersisa. Amazon mengandung 90 – 140.000.000.000 metrik ton karbon, yang membantu menstabilkan iklim bumi dan juga menghasilkan 20% dari oksigen bumi melalui pengubahan karbon dioksida menjadi oksigen. Hutan Atlantik juga ditemukan di Brasil, di pantainya yang membentang dari Brasil ke Paraguay dan Argentina. Namun, hanya 7% hutan yang masih utuh dan akan mengancam kehidupan ribuan spesies binatang termasuk jaguar, tapir, dan monyet howler.

3. Kanada, 310 juta hektar
Hampir setengah dari permukaan tanah Kanada ditutupi oleh pohon-pohon dan hutan. Diperkirakan dua pertiga dari 140.000 spesies tanaman dan hewan berada di hutan Kanada yang terdiri dari 180 jenis pohon yang berbeda. 94% dari hutan adalah milik publik, dan 6% yang lain dipegang oleh pemilik tanah swasta. 20% air tawar dunia dapat ditemukan di hutan ini, persentase yang sama dengan jumlah yang ditemukan di hutan hujan Amazon.

4. Amerika Serikat, 303 juta hektar
Sejak koloni mulai menetap di Amerika Serikat pada tahun 1600-an, sekitar 121.405.000 hektar hutan telah ditebang yang sebagian besar digunakan untuk pertanian, pembangunan pemukiman dan perkayuan. 155.399.000 hektar hutan menutupi Amerika Serikat bagian timur, 74% dari hutan ini berdaun lebar dan 83% hutan adalah milik swasta. Di bagian barat negara, 147,710 juta hektar hutan, 78% di antaranya adalah konifer, yang 58% dimiliki oleh publik. Hutan milik publik dipertahankan sebagai taman nasional, zona perlindungan satwa liar dan taman rekreasi oleh US Forest Service, National Park Service, Fish and Wildlife Service dan Biro Pengelolaan Tanah.

5. China, 197 juta hektar
Organisasi Pangan dan Pertanian (Food and Agriculture Organization/FAO) PBB memperkirakan bahwa hutan dan tanaman kayu meningkat di negara ini dari 157 juta hektar di tahun 1990 hingga 197.000.000 hektar di tahun 2005. Antara tahun 2000 dan 2010 hutan di China meningkat sebesar 1,6% hutan. Namun, setengah dari kayu China adalah impor, terutama dari hutan hujan tropis seperti Amazon. 70% hutan China dimiliki oleh negara dan ada total 131 biro hutan di negeri ini.

6. Australia, 164 juta hektar
Hutan asli Australia yang utama terdiri dari kayu putih (78%), akasia(7%), dan melaleucas(5%). Hutan-hutan ini pada umumnya terletak di daerah dengan curah hujan 500 milimeter per tahun. Kebakaran adalah ancaman utama bagi hutan di Australia dan pengawas hutan harus menerapkan strategi untuk mencegah kebakaran, pemadaman, dan deteksi untuk meminimalisir kerusakan akibat kebakaran hutan.

7. Republik Demokratik Kongo, 134 juta hektar
Hutan hujan Kongo adalah rumah bagi lebih dari 10 ribu spesies tanaman, 700 jenis ikan, 400 mamalia termasuk simpanse kerdil, dan 1000 spesies burung. Hutan meliputi 59,9% milik negara, lebih dari 828.812 km persegi. 8% dari hutan berada di bawah perlindungan dan negara Kongo berencana untuk memperluasnya sebesar 10 – 15% hutan di masa yang akan datang.

8. Indonesia, 88 juta hektar
Hutan Indonesia adalah rumah bagi 38.000 spesies tumbuhan, 1531 jenis burung, 515 jenis mamalia, 270 spesies amfibi, dan 35 spesies primata, termasukk orangutan dan bekantan. Hutan Indonesia pernah menutupi lahan sebesar 84% namun kini hutan telah terfragmentasi oleh jalan dan ditebang untuk pembuatan jalan akses menuju perkebunan kelapa sawit dan sawit kayu putih. Hutan-hutan di Sulawesi hampir semua rata, sementara hutan di Sumatra dan Kalimantan terus terkuras…

9. Peru, 69 juta hektar
80% hutan di antaranya adalah hutan primer, mencakup sekitar 50% hutan dari wilayah Peru dan 10% hutan flora dan fauna yang menakjubkan di dunia termasuk 25 ribu spesies tanaman. 1300 masyarakat adat hidup di 12 juta hektar hutan Peru, 9 juta sisanya adalah sebagai wilayah adat. Organisasi Pangan dan Pertanian Dunia PBB memperkirakan bahwa tingkat hutan yang digunduli adalah 224ribu sampai 300ribu hektar hutan per tahun jauh lebih rendah dibandingkan dengan negara-negara tetangga Amerika Latin.

10. India, 68 juta hektar
WWF (World Wide Fund for Nature) memperkirakan bahwa 20,64% wilayah India tertutupi oleh hutan dari hutan pinus subtropis Himalaya sampai hutan Mangrove India Timur. Hutan India adalah rumah bagi 45 ribu spesies tanaman dan 81 ribu spesies hewan termasuk harimau bengal dan gajah. Dua kawasan hutan India yang besar adalah Ghats barat yang ditemukan di kepulauan Andaman dan Nikobar dan terbesar di wilayah Assam wilayah utara timur. Dengan berkembang pesatnya perekonomilan, India lebih menekankan pada sumber daya hutan dan hutan yang tersisa telah terfragmentasi.

Pria Ini Bersedia Ditelan Anaconda Hidup-Hidup!

Posted: 12 Nov 2014 04:41 PM PST


Paul Rosolie, 26, pria pembuat film tentang alam merelakan diri untuk dimangsa hidup-hidup oleh anaconda raksasa di hutan Amazon. Adegan mengerikan itu akan diputar untuk edisi khusus Discovery Channel, 7 Desember 2014 mendatang.

Seperti yang dikutip dari sindonews.com, Dalam adegan itu, naturalis tersebut akan mengenakan pakaian besar besar, dan kemudian rela dimakan ular raksasa Amazon yang panjangnya disebut-sebut mencapai 30 kaki.

Namun, rencana itu telah menuai kecaman dari pecinta satwa. Rencana aksi Rosolie, dianggap tindakan "penyalahgunaan satwa tingkat tertinggi."

Kostum spesial yang dirancang khusus untuk melindungi Rosolie, telah disiapkan. Namun, Rosolie 26 tidak setuju dengan kostum itu.



"Jika Anda tahu saya, saya tidak akan menyakiti makhluk hidup," tulis Rosolie di akun Twitter-nya, seperti dikutip Daily Mail."Tapi Anda harus menonton untuk mengetahui bagaimana saya tertelan!."

Rosolie, yang dijuluki "Indiana Jones dari Amazon" itu mengkhususkan diri mendokumentasikan kehidupan alami di Amazon. Di website-nya, tertulis biodata Rosolie, di mana dia telah menjelajahi alam liar di berbagai negara, termasuk Indonensia, India, Brazil dan Peru.

Sebuah petisi di laman Change.org telah muncul untuk menentang rencana Rosolie dimangsa hidup-hidup oleh anaconda raksasa. Petisi itu diluncurkan dengan menggalang 500 tanda tangan untuk menentang aksi Rosolie.

"Ini adalah penyalahgunaan satwa tingkat tertinggi dan benar-benar menjijikkan. Dan bisa membunuh anaconda hijau dewasa, yang (ukurannya) tidak sesuai dengan lebar bahu seorang pria dewasa," bunyi petisi itu.

Selain Indiana Jones Ada Juga Jembatan Lord of The Rings di Banten

Posted: 12 Nov 2014 04:29 PM PST


Buruknya perhatian Pemprov Banten terhadap kondisi infrastruktur kerap membuat warganya menjerit. Bahkan minimnya perhatian itu juga sering mendapat sorotan dari media internasional

Seperti yang dikutip dar merdeka.com, Salah satu kasus miris yang pernah diangkat media asing adalah soal jembatan gantung yang menghubungkan Desa Sangiang Tanjung dan Desa Pasir Tanjung, Lebak Banten, pernah disorot dunia. Jembatan ini mendapat perhatian karena kondisinya sudah tak layak dilalui.

Jembatan ini menjadi perhatian pejabat di Indonesia setelah media dari Inggris, Daily Mail menulisnya. Media itu menggambarkan bagaimana perjuangan anak-anak sekolah melalui jembatan tersebut.



Bahkan, Daily Mail menyamakan keberanian anak-anak sekolah melewati jembatan itu seperti di film Indiana Jones. "Aksi mereka seperti aksi di salah satu adegan di film Indiana Jones and The Temple of Doom," tulis Daily Mail.

Selain jembatan mirip 'Indiana Jones' kini muncul lagi jalan mirip di film Lord of The Ring. Hal ini lagi-lagi akibat lemahnya pengawasan.


Pengerukan pasir di wilayah Kota Cilegon, Banten menjadi biang kerok jalan di Desa Lebak Denok, Kecamatan Citangkil, Kota Cilegon, menjadi menyeramkan. Jalan itu diapit oleh jurang mirip seperti jalan di film Lord of The Ring.

Jalan dengan lebar lebih 2 meter dan panjang kurang lebih 150 meter ini berada di antara jurang setinggi kurang lebih 30 meter

Masih terlihat jelas di dinding-dinding tebing jejak-jejak bekas pengerukan yang dilakukan menggunakan alat berat. Sejumlah rumah warga juga terlihat berada tepat di tepi tebing tanpa ada pagar pembatas.

"Ini gara-gara dikeruk-keruk. Sudah hampir tiga tahun seperti ini," ujar salah satu warga sekitar yang tidak mau menyebutkan namanya.

Warga yang rumahnya berada di tepi tebing ini juga mengaku takut terjadi longsor atau anak-anak terperosok saat bermain. "Takut. Apalagi kalo anak anak lagi pada main, takut kejebros," ujarnya.

Jalan ini menjadi jalan satu-satunya akses warga sekitar untuk menuju Kota Cilegon dan Pantai Anyer. Hingga kini belum ada perhatian dari Pemkot Cilegon.

bERANIKAN hATI

Posted: 12 Nov 2014 03:29 PM PST

bERANIKAN hATI


CAMERON HIGHLANDS DITAWAN?

Posted: 12 Nov 2014 07:49 AM PST

 



Benarlah bila Menteri Besar Pahang kata ayat 'ditawan' agak luar biasa dan tidak sesuai bahkan keterlaluan. Tidak kiralah apa alasan sekalipun hatta 'metafora', ianya tetap tidak sesuai kerana mampu memberikan persepsi buruk - melainkan pihak Utusan melakukannya secara sengaja dengan niat tertentu.

Awang Selamat, kemudiannya bangun untuk pertahankan Utusan dengan gaya seorang pahlawan terbilang dan kemudiannya terus menerus 'menghentam' Menteri Besar Pahang semahunya tanpa belas kasihan.

Bagaikan 'Pendekar Bujang lapok' dalam film P.Ramlee, Awang Selamat menyerang Menteri Besar Pahang bertubi-tubi. Bahkan segala yang ada sekeliling Menteri Besar seakan hendak di 'tikam'nya, termasuklah pengamal media sosial yang dituduh bermacam-macam.

Kita hanya mampu mengucapkan syabas atas keberanian dan intergriti Awang Selamat, yang mungkin berniat untuk selamatkan Utusan Malaysia dengan meningkatkan jualannya apabila dilihat berani 'menghentam' menteri.

Selepas ini mungkin Awang Selamat juga akan 'menghentam' Menteri Dalam Negeri' kerana isu pendatang asing ini adalah dibawah tanggungjawan KDN. Kita nak juga lihat keberanian Awang Selamat nanti bila berdepan dengan menteri berkenaan. Apakah dia masih berani bersuara atau menyimpan 'telor'nya didalam 'kerandut'nya sendiri.

Mungkin kerana keghairahan beliau untuk 'menghentam' Adnan Yaakob maka Awang Selamat terlupa untuk merujuk isu alam sekitar ini kepada kementerian berkenaan. Semua kesalahan diletakkan keatas Menteri Besar Pahang semata-mata sedangkan masih ramai pihak berkuasa lain yang patut menangung sama tanggungjawab tersebut.

Awang Selamat mencemuh hebat sangatkah Adnan Yaakob? Kita juga ingin bertanyakan Awang Selamat, hebat sangatkah Awang Selamat ini? 

Jika gara-gara keceluparan Awang Selamat membuatkan akhbar Utusan Malaysia disaman, eloklah Utusan Malaysia singkirkan Awang Selamat bagi menyelamatkan Utusan. Jika Utusan Malaysia terpaksa ditutup akibat disaman, tentulah akan menjejaskan 'periuk nasi' banyak pihak yang bertugas dengan Utusan.

Adalah tidak adil jika kerana nila setitik akan merosakkan susu sebelanga. Jika kerana Awang Selamat seorang akan memberikan kesan kepada keseluruhan kakitangan utusan. Justeru, wajarlah pihak pengurusan mengambil tindak untuk 'merehatkan' Awang Selamat sebagai jalan penyelesaian yang selamat.

Sebermula, adapun malam semakinlah larut. Syahadan suara anjing-anjing yang menyalakpun sudah semakin perlahan adanya. Diluar jendela malam yang gelap dan rintik-rintik hujan yang masih menitis perlahan-lahan. Maka sahaya pun inginlah mencari bantal untuk melelapkan mata seketika. 

Bagaimanapun susahlah sahaya hendak melelapkan mata kerana asyik memikirkan tentang Awang Selamat itu jua adanya. Apakah Awang Selamat akan terus dan tetap selamat atau sudah tidak selamat lagi.

Akhirulkalam, maka tinta dan kalam ini akan sahaya simpan kerana entah esok entah lusa sahaya akan menulis semula. 

Sekianlah adanya.






BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 12 Nov 2014 03:12 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Terima gambar lucah ketika solat Subuh

Posted: 12 Nov 2014 03:01 PM PST

Riau: Anggota Dewan Perwakilan Rakyat Daerah dari Kepulauan Meranti didakwa menyebarkan gambar lucah kepada rakan sejawatnya melalui perkhidmatan BlackBerry Messenger, lapor media semalam.

Wakil rakyat - cuma dikenali sebagai DS - itu mewakili Parti Amanat Nasional.

Sumber polis berkata, DS mengirim gambar kemaluannya kepada DI kira-kira jam 5 pagi kelmarin.

Tindakan itu, katanya, bagaimanapun diketahui suami DI dan dia terus membuat aduan polis terhadap DS.

Sementara itu Ketua Siasatan Jenayah Meranti, Antoni Lumban Gaol berkata, aduan itu masih disiasat sebelum langkah selanjutnya diambil.

Kata Antoni, imej lucah itu masuk ke telefon selular DI ketika dia sedang mengerjakan solat Subuh.

"Apabila telefon bimbit DI berbunyi, suaminya melihat mesej berkenaan kerana menyangka ia mungkin mengandungi pesanan kecemasan.

"Bagaimanapun suami DI panik apabila melihat gambar dikirim DS itu," katanya.

Antoni berkata, melalui gambar itu dapat dilihat tubuh seorang lelaki tanpa baju dan seluar terlondeh sehingga lutut.

Tangan kanan lelaki terbabit dimasukkan ke seluar dalam.

"Cuma muka lelaki itu tidak kelihatan," katanya.

Si suami kemudian bertanya kepada DI - seorang wakil rakyat mewakili Parti Demokrat - jika wanita itu menjalin hubungan sulit dengan sesiapa.

Mereka kemudian bersepakat mengadukan kes berkenaan kepada polis.

Ashraf Sinclair & Bunga Citra Lestari Dikecam Peminat Kerana ‘Vow Renewal’

Posted: 11 Nov 2014 11:01 PM PST

Setakat hari ini rasanya inilah kali pertama Abang Nara melihat selebriti beragama Islam yang membuat 'vow renewal'. Bertempat di Bali, Ashraf Sinclair dan Bunga Citra Lestari telah memilih untuk melakukan perkara ini selepas 6 tahun mendirikan rumah tangga. Memang nampak romantis dan jiwang tahap gaban, namun 'vow renewal' ini telah mendapat kecaman daripada peminat-peminat mereka berdua.
Antara komen-komen yang diterima oleh Ashraf dan Bunga ialah 'jauh tersesat dari agama Islam', 'bertaubatlah' dan macam-macam lagi. Abang Nara ada membuat sedikit pencarian mengenai hukum melakukan 'vow renewal' namun tidak menjumpai jawapan yang tepat. Mungkin kalau ada antara anda yang menjumpainya, sila kongsikan di ruangan komen.
vow renewal ashraf sinclair dan bcl
Kemungkinan besar kecaman diterima kerana sekali pandang seperti ia dilakukan seolah-olah berpandukan agama Kristian. Memang boleh mengelirukan lebih-lebih lagi dengan pemakaian Ashraf Sinclair dan lelaki yang mengendalikan hal ini. Apa pun, pastinya Ashraf dan Bunga lebih mengetahui apa yang mereka lakukan. Jangan sampai lari akidah sudahlah. Lagi beberapa gambar dengan membaca artikel ini sepenuhnya.
vow renewal ashraf sinclair dan bclvow renewal ashraf sinclair dan bclvow renewal ashraf sinclair dan bclvow renewal ashraf sinclair dan bclvow renewal ashraf sinclair dan bclvow renewal ashraf sinclair dan bcl

Beautiful Nara

(Video) Filem lucah teknologi drone kini viral (18SX)

Posted: 11 Nov 2014 10:01 PM PST

Filem yang dirakam menggunakan drone bertajuk 'Drone Boning', memaparkan kaedah terbaru filem lucah dilakukan. Filem tersebut menyaksikan beberapa pasangan melakukan hubungan seks di persekitaran alam semula jadi. Filem itu juga didakwa satu-satunya filem lucah yang dirakamkan menggunakan teknologi drone dan pengarahnya percaya ia adalah cara untuk manusia mendekati alam semula jadi.

Video berdurasi tiga minit ini memaparkan paparan landskap berserta pasangan yang melakukan hubungan seks di tempat yang terbuka. Aksi seks yang dipaparkan juga termasuklah pasangan gay, lesbian di kawasan belakang rumah, tepi pantai, di ladang, di gunung dalam hutan dan pelbagai lagi kawasan semulajadi.

"Seks adalah perkara yang indah dalam dunia," kata Brandon LaGanke, pengarah filem tersebut kepada Daily Beast.

Pengarah yang berpengakalan di Brooklyn itu menambah, "Ianya menghibur dan menggoda." Pelakon-pelakon dalam filem itu juga adalah sukarelawan yang menawarkan diri mereka sendiri.


Lisa Surihani sanggup dipeluk, Nabil pula malu...

Posted: 11 Nov 2014 09:11 PM PST

Pelawak, pelakon dan juga pengacara terkenal, Nabil Ahmad, 30, mengaku berasa malu dengan Lisa Surihani sewaktu melakonkan beberapa adegan romantik menerusi telefilem 'Strawberi & Karipap Sesat Kat Paris'.

Bekas juara program realiti, Raja Lawak musim kedua ini menyatakan dia terkedu dan mengigil apabila perlu memengang bahu dan memeluk 'isterinya' itu sebagai tanda kemesraan antara mereka.

"Lisa seorang pelakon yang memberi. Apabila masuk ke set penggambaran, dia terus anggap saya suaminya sedangkan saya masih ingatkan dia adalah isteri orang.

"Sejujurnya, saya memang malu melakonkan babak romantik apatah lagi berkasih sayang dengannya,"katanya ketika ditemui pada majlis sidang media telefilem genre komedi keluarga berkenaan di Petaling Jaya, semalam.

Menurutnya, dia menggigil ketika memegang bahu Lisa walaupun ia hanyalah lakonan sebagai suami isteri.

"Disebabkan timbul rasa segan itu sampaikan pada satu ketika, saya hendak lontarkan dialog cinta pun tidak mampu. Saya menjadi gugup dan terkedu," katanya

Bagaimanapun, Nabil menggangap lakonan bersama itu sebagai satu cabaran bahkan peluang keemasan apabila dapat bergandingan dengan seorang pelakon wanita hebat seperti Lisa.

"Saya akui tidak pandai berlakon apatah lagi melakokan adegan serius atau bercinta. Atas sebab mimik muka yang susah nampak berubah, ia menyukarkan saya untuk melakonkan karakter seorang yang serius ataupun kekasih romantik. "Kalau nak tahu, isteri saya pun tergelak apabila tengok saya buat adegan romatik dengan Lisa," katanya.

"Apabila saya ditawarkan terlibat dalam telefilem ini, saya fikir rugi jika tidak mengambil peluang ini. Setidaknya sekarang saya sudah satu 'level' dengan Aaron Aziz," ujar Nabil berseloroh yang membawa watak Faris dalam telefilem ini yang turut menjalani sembilan peratus penggambaran di Paris.

Berkongsi pengalaman sepanjang menjalani penggambaran di negara yang digelar kota cinta itu, Nabil menyatakan ia adalah pengalaman pertamanya menjalani penggambaran di Eropah.

"Seronok menjalani penggambaran di sana walaupun cuaca sejuk. Lagipun, ini kali pertama saya menjejak kaki ke Eropah dan saya turut membawa isteri bersama. Kami sempat bersiar menikmati permandangan indah di sana. Sambil bekerja, sambil bercuti," katanya.

Telefilem kali ini adalah kesinambungan Strawberi & Karipap yang mula disiarkan menerusi Astro Ceria pada 2013 yang berjaya meraih 9 juta penonton.
Barisan pelakon 'Strawberi & Karipap Tersesat Kat Paris'.Barisan pelakon 'Strawberi & Karipap Tersesat Kat Paris'.

Filem ini mengisahkan kegigihan dua kanak-kanak ke Paris dengan tujuan menyatukan Pak Su Hairi lakonan Zizan Nin dan Makcik Lisa (Nelydia Senrose) yang semakin renggang. Pelbagai peristiwa lucu berlaku apabila dalam perjalanan itu mereka secara kebetulan bertemu dengan pasangan suami isteri iaitu Sofea (Lisa) dan Faris (Nabil) yang sedang berbulan madu di negara itu.

Ia akan bersiaran di Astro First Eksklusif (Saluran 480) bermula 20 November ini.

-mD

Foto aksi ghairah sepasang guru tersebar

Posted: 11 Nov 2014 08:49 PM PST

SURABAYA, KOMPAS.com — Rakaman aksi lucah kembali menconteng arang dalam dunia pendidikan di Indonesia. Kali ini ianya melibatkan beberapa keping foto aksi ghairah yang didakwa melibatkan dua orang guru lelaki dan perempuan.

Mereka dipercayai bertugas sebagai tenaga pengajar di SMP Negeri 21 Surabaya. Foto-foto tersebut tersebar melalui sebuah blog yang dimuatnaik pada 20 Disember tahun lepas oleh admin yag menggunakan nama Martijah SH.

Selain dari foto, blog tersebut turut dihujani dengan komen-komen yang sini dan mengancam salah seorang dari pelaku di dalam tersebut. Guru yang hanya dikenali sebagai AJ itu merupakan seorang guru olahraga yang di tinggal di Jalan Jambangan VI Surabaya.

Antara kecaman-kecaman tersebut termasuklah, "Guru macam apa ini? Guru yang harusnya ditiru oleh muridnya masak kayak Gini?, "Apakah pihak sekolahnya tidak merespons?", "Apakah kepala sekolah sekongkol dalam hal ini?".

Selain itu, juga ada redaksi kata berupa ancaman yang berbunyi akan melaporkan temuan ini kepada pihak yang berwajib dan dinas pendidikan jika sekolah membiarkan aksi guru tersebut.

Saat disahkan tentang hal ini, Ketua Sub-Bagian Humas Polrestabes Surabaya, Kompol Suparti, mengaku sudah memantau peredaran foto lucah tersebut.

"Kemarin malam, pria yang ada di foto tersebut sudah kami periksa, selanjutnya kami juga akan datangkan pengetua sekolah, dan wanita yang ada di foto itu," kata Suparti.

Kompas

Raja Azmi akhirnya dedah punca sebenar penceraian beliau dengan Eddie

Posted: 11 Nov 2014 04:10 PM PST

Raja Azmi dan Eddie selepas proses lafaz cerai di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur, Ampang Selangor pada Selasa. Foto MUHAMAD SHAHRIL ROSLI
AMPANG: Produser filem Raja Azmi Raja Sulaiman mendedahkan teguran suaminya, Mohd Eddie Ghazali antara penyebab dia memohon untuk bercerai selepas 13 bulan berumahtangga.

Raja Azmi, 55 berkata, walaupun mengakui kesilapannya kerana keluar rumah tanpa izin, namun cara teguran suaminya itu membuatkan hatinya benar-benar terluka dan sukar untuk diubati semula.

"Apabila dimarahi, hati saya terluka kerana saya terasa dengan tegurannya itu. Rasa sedih sangat-sangat. Dia (Eddie) telah pun memohon maaf dan memujuk, tetapi luka saya itu tidak terubat.

"Bagi saya, jika tidak boleh bertolak ansur mengenai perkara seperti ini, saya akan berterusan menjadi isteri yang derhaka. Lebih baik kami berpisah.

"Dia ada berusaha untuk mengekalkan rumah tangga ini, cuma mungkin saya yang langsung tidak berusaha," katanya kepada mStar Online.

Raja Azmi ditemui selepas di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini pada petang Selasa selepas Mohd Eddie, 46, melakukan lafaz cerai di hadapan Hakim Syarie, Shaiful Azli Jamaludin kira-kira pukul 3.05 petang.

Mohd Eddie menceraikan Raja Azmi dengan talak satu dan wanita itu diperintahkan untuk melalui tiga bulan tempoh edah atau tiga kali suci.

Raja Azmi bersama Eddie tetap bersahabat meskipun sudah bercerai.

Dalam pada itu, Raja Azmi turut mengakui, sejak berkahwin pada 13 Oktober 2013, dia mendapati pelbagai percanggahan pendapat antaranya dengan Eddie terutamanya mengenai kehidupan.

"Kami kerap bergaduh hanya kerana percanggahan pendapat masing-masing. Dan perkara ini membuatkan perhubungan kami semakin sukar untuk diteruskan.

"Tetapi apabila tidak sebumbung, kami boleh pula berkomunikasi macam biasa. Apa yang saya nampak, mungkin kami lebih sesuai berhubung sebagai sahabat," ujarnya.

Sementara itu, Eddie pula berkata, ini merupakan pengalaman pertamanya apabila terpaksa melalui dugaan bercerai dan perkara itu membuatkan dirinya sedikit sebak.

Bagaimanapun, kata Eddie, masalah perkahwinannya dengan Raja Azmi dijadikan sebagai pengajaran agar lebih berdiplomasi dalam menegur seorang isteri.

"Kesilapan saya adalah daripada segi teguran yang kasar sehingga mengundang sebelah pihak terasa hati. Tetapi nak buat macam mana, ia sudah pun berlaku dan hidup mesti diteruskan seperti biasa," tuturnya.

Eddie yang popular dalam kumpulan CRK dengan lagu Cinta Dan Air Mata (tahun 1990-an) bernikah dengan Raja Azmi pada 13 Oktober 2013 dengan sekali lafaz.

Majlis akad nikah dilakukan di Laman Beringin, Istana Budaya dekat sini.

Raja Azmi sebelum ini pernah berkahwin dengan jaguh badminton negara, Mohd Jalani Sidek dan dikurniakan tiga orang anak iaitu Puteri Suraya, 30, Puteri Suaida, 26, dan Megat Deli, 21.

Eddie pula memiliki dua orang anak bersama arwah isterinya iaitu Daniel, 23, dan Effy, 21.

Tun M: Fatwa perlu disemak semula

Posted: 11 Nov 2014 04:01 PM PST

Dr Mahathir menerima cenderahati selepas ucaptama Sidang Kemuncak Kuala Lumpur 2014, semalam. - Foto Bernama
KUALA LUMPUR - Fatwa mengenai pelbagai isu dalam Islam terutamanya yang dikeluarkan pada zaman dahulu perlu dikaji kesesuaiannya dengan keadaan masa kini.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, ada fatwa yang didapati tidak lagi relevan.

"Walaupun fatwa kita harus terima, kita harus kaji fatwa itu sama ada sesuai dengan keadaan sekarang. Umpamanya gambar, dulu gambar dilarang (diletakkan di dalam rumah) sebab orang suka sembah gambar tapi sekarang kita tak boleh elak, ada fotografi, ada televisyen.

"(Apa) yang penting kita jangan sembah gambar itu. Jadi fatwa yang dulu, sekarang ini kita tak dapat laksana," katanya pada sidang media selepas menyampaikan ucaptama di Sidang Kemuncak Kuala Lumpur 2014, semalam.

Sidang kemuncak selama tiga hari itu bermula semalam. Ia membawa pemikir-pemikir dari negara-negara Islam dengan tema Negara Sivil dari Perspektif Islam.

Dr Mahathir, yang juga pengerusi sidang kemuncak itu, berkata, ada fatwa sebelum ini yang melarang penggunaan lampu elektrik dalam masjid atau penggunaan kenderaan bermotor untuk membawa jenazah.

"Hari ini fatwa ini tidak lagi diendahkan. Ini kerana tafsiran ulama terhadap peringatan dalam agama kita adalah salah atau tidak dapat dilaksanakan.

"Kita perlukan fatwa untuk berdepan banyak cabaran yang dihadapi orang Islam. Tetapi fatwa ini perlu dibuat hanya selepas kajian mendalam dan perdebatan dalam semua bidang dengan pertimbangan sewajarnya diberikan terhadap realiti kehidupan moden. Islam adalah agama untuk sepanjang zaman," katanya.

Menurutnya, lebih parah lagi, tafsiran ulama selalunya berbeza antara satu sama lain dan menyebabkan perpecahan umat Islam sehingga tiada lagi perpaduan.

"Kita tidak boleh dan tidak perlu mengubah (isi) al-Quran. Ia sudah sempurna. Cuma tafsirannya mungkin salah atau tidak tepat. Kita perlu buat penilaian semula terhadap ajaran Islam semasa. Kita perlu kembali kepada sumber asal agama kita, iaitu al-Quran," katanya.

Suka tiru budaya Barat punca liberalisme

Menyentuh isu liberalisme di Malaysia, Dr Mahathir berkata, kebanyakan orang Islam di negara ini suka meniru budaya Barat.

"Apa yang datang dari Barat kita tiru. Kita tak ada fikiran sendiri. Ini bukan sesuai dengan kita kerana mereka sudah runtuh sistem moral sama sekali. Apakah kita nak ikut?

"Terpulanglah pada kita untuk jelaskan keadaan kepada generasi muda, terutamanya," katanya.

Selain itu katanya, walaupun pengetahuan ulama dalam agama dihormati, dunia Islam memerlukan pakar dalam bidang lain untuk memberikan input dan penjelasan lain bagi mencabar liberalisme Barat.

Menurut Dr Mahathir, dunia Islam berdepan dengan cabaran dan idea baharu yang selalunya bercanggah dengan ajaran agama.

Namun, katanya, tindak balas negara Islam terhadap isu-isu ini dibuat secara tidak tersusun dan oleh individu yang ada agenda masing-masing.

Katanya, lebih memburukkan keadaan, setiap tindak balas dibuat secara emosi akibat kemarahan dan mahu membalas dendam.

"Tanpa perpaduan dan strategi, kita hanya akan jadi lebih lemah, menyebabkan kerosakan lebih banyak kepada kita sendiri berbanding pengkritik kita," katanya.

Menurutnya, untuk menangani ideologi dan sistem nilai baharu, dunia Islam perlu berfikir secara mendalam dan merangka strategi serta rancangan berdasarkan analisis terperinci mengenai apa yang sedang berlaku kepada orang Islam dan apa punca ia berlaku.

"Hanya selepas itu kita patut mengambil tindakan," katanya.

Beliau berkata, umat Islam hari ini membenarkan diri mereka berpecah-belah dan lemah secara fizikal serta nazak dari segi intelektual.

Katanya, kini Islam digunakan pula oleh sesetengah kumpulan Islam untuk mendapatkan kuasa dengan mengisytiharkan perjuangan demi Islam.

"Wajib bagi ulama dan pemikir Islam untuk memastikan orang Islam dipandu ajaran Islam seperti dalam al-Quran dan bukan oleh penipu yang ada agenda sendiri," katanya.

Comments:

There are 1 ulasan for Barisan Nasional

Catat Ulasan