Sabtu, 1 November 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 01 Nov 2014 11:34 AM PDT

PEJUANG BANGSA


PENDEDAHAN SEBENAR SIKAP BIROKRASI KERAJAAN DAP ISU KELULUSAN PROJEK PERDA-JKP @dzainalabidin

Posted: 01 Nov 2014 01:01 AM PDT
Kenyataan Media 
YBhg Dato' Zainal Abidin Osman 
Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Pulau Pinang 
30 Oktober 2014

Merujuk kepada surat YAB Ketua Menteri Pulau Pinang kepada YAB Timbalan Menteri bertarikh 23 Oktober 2014 menjelaskan kenapa Kerajaan Negeri Pulau Pinang belum meluluskan permohonan Pelan Kebenaran Merancang 15 projek perumahan yang dipohon oleh PERDA dan JKP Sdn Bhd.

Saya mendapat maklum bahawa YAB Ketua Menteri Pulau Pinang telah mengedarkan salinan surat beliau kepada YAB Timbalan Perdana Menteri kepada pihak media semalam.

Kenyataan YAB Ketua Menteri Pulau Pinang mengenai cadangan pembinaan rumah pada harga jualan RM575 ribu di kawasan Seberang Perai merujuk kepada permohonan PERDA untuk pembangunan di Bandar Perda Bukit Mertajam yang dikemukakan permohonannya pada 4 September 2012.

Projek Bandar Perda adalah pembangunan bandar baru yang bermula pada tahun 1994 merangkumi pelbagai aspek dan komponen pembangunan hartanah, kediaman, pejabat, hospital, institusi dan komersial.

Adalah tidak menasabah jika pihak berkuasa negeri memberi fokus kepada permohonan untuk membina 64 unit rumah Kos Sederhana di Bandar Perda tanpa mengambil kira jumlah dan peratusan lebih besar komponen perumahan Kos Rendah dan Kos Sederhana sudah disiapkan dan didiami di situ.

Sekiranya Kerajaan Negeri Pulau Pinang ada masalah mengenai permohonan ini, persoalannya ialah kenapa baru sekarang setelah lebih 24 bulan permohonan dikemukan perkara ini dibangkitkan? Kenapa tiada sebarang maklum balas mengenai permohonan ini dibuat oleh pihak berkuasa negeri kepada PERDA sebelum ini?

Berhubung dengan isu setinggan, dari 15 permohonan yang dikemukan oleh PERDA dan JKP Sdn Bhd hanya 3 (tiga) permohonan Pelan Kebenaran Merancang yang dipohon melibatkan penempatan semula setinggan:

A. 1 projek oleh PERDA di Sungai Batu, Teluk Kumbar dalam Daerah Barat Daya. Jumlah terlibat sebanyak 11 buah rumah di atas tanah yang dibuat pengambilan balik dan 14 buah rumah di tanah berhampiran yang dibeli atau diambil alih pemajuannya oleh PERDA daripada pihak swasta.

B. 2 projek oleh JKP Sdn Bhd: 

1) Projek di Sungai Nibong; jumlah setinggan sebanyak 84 buah rumah, 73 setinggan sudah selesai dan berbaki 11 yang masih belum berpindah dan dalam proses penyelesaian.

2) Projek di Bagan Serai, Seberang Jaya melibatkan 231 setinggan. Sejumlah 203 setinggan sudah mencapai penyelesaian dan berbaki hanya 28 dalam proses penyelesaian.

Adalah tidak wajar sekiranya Kerajaan Negeri menggunakan alasan penempatan setinggan yang hampir selesai bagi 3 projek yang dipohon untuk tidak meluluskan 12 permohonan Pelan Kebenaran Merancang lain yang tidak melibatkan isu setinggan.

Projek pembangunan yang dicadangkan oleh PERDA dan JKP Sdn Bhd berkonsepkan pembangunan bercampur dan berkepadatan rendah (low density). PERDA dan JKP Sdn Bhd menawarkan rumah jenis teres, rumah berkembar (semi -D), dan rumah sesebuah, yakni "landed properties", selain rumah berkonsep pangsapuri. Jauh lebih rendah dari kepadatan yang diluluskan oleh Kerajaan Negeri pada 83 unit per ekar. Adalah tidak wajar menyamakan julat harga bagi rumah "landed" dengan harga rumah konsep pangsapuri dalam pembangunan berkepadatan tinggi.

Dua projek yang dipohon PERDA, iaitu projek pembangunan bercampur di Tok Alang dan di Ara Kuda dalam Daerah Seberang Perai dan satu projek oleh JKP Sdn Bhd di Jalan Permatang Pauh, Seberang Perai Tengah menepati siling harga rumah Mampu Milik yang ditetapkan Kerajaan Negeri dan tidak terlibat dengan penempatan semula setinggan juga tidak diluluskan oleh kerajaan negeri sehingga kini.

Turut menghairankan saya ialah kenapa salinan surat YAB Ketua Menteri Pulau Pinang kepada YAB Timbalan Menteri untuk menjelaskan isu permohonan Pelan Kebenaran Merancang oleh PERDA dan JKP Sdn Bhd dialamatkan kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB); dua agensi yang terlibat dalam sektor industri bekalan air dan tidak terlibat dalam sektor perumahan negara. 


* Salinan surat Ketua Menteri (tidak bertanda tangan) kepada YAB Timbalan Perdana Menteri dilampirkan.

Saya telah memohon kepada YAB Ketua Menteri Pulau Pinang Pengerusi Jawantankuasa Pembangunan Negeri untuk mengadakan perjumpaan dengan beliau tetapi sehingga kini masih belum dapat berjumpa dengan beliau.

Adalah diharapkan YAB Ketua Menteri tidak berdolak dalik dan memberi alasan harga tinggi dan isu penempatan semula setinggan untuk sengaja melengah-lengahkan permohonan Pelan Kebenaran Merancang yang dipohon oleh PERDA dan JKP Sdn. Ketua Menteri seharusnya mengenepikan motif politik tersirat dan meletakkan kepentingan rakyat Pulau Pinang sebagai keutamaan dalam segala urusan.

Terima kasih.

bumiyang

Posted: 01 Nov 2014 03:14 AM PDT

bumiyang


Elizabeth Evatt Percaya Anwar Bersalah???

Posted: 31 Oct 2014 05:30 PM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 01 Nov 2014 01:20 AM PDT

Taipingmali (tm)


Isu Lokap Akan Dibangkitkan Pada Hujah Akan Datang

Posted: 31 Oct 2014 03:16 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 31 Oct 2014 11:52 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


JOKOWI DAN JUSUF KALLA HARAP ANWAR AKAN BERTAUBAT

Posted: 31 Oct 2014 09:25 PM PDT

cetusankenyalang – Presiden Indonesia, Jokowi memberikan tamparan yang hebat kepada Ketua Penbangkang, Anwar Ibrahim apabila menyatakan beliau dan kerajaan Indonesia tidak berminat campur tangan mahupun menyokong Anwar Ibrahim dalam kes liwatnya.
Menurut Jokowi, Indonesia sangat menjaga dan menghargai hubungannya dengan Malaysia dan mengambik keputusan untuk tidak campur tangan atau menyokong Anwar Ibrahim.
Sebagai sebuah negara demokrasi, Malaysia mempunyai undang-undang sendiri dalam menegakkan keadilan dan kebenaran.
Justeru, Indonesia tiada keraguan dari segi itu dan percaya undang-undang Malaysia bebas dan telus.
Kes Liwat Anwar Ibrahim akan disambung pada Isnin depan dengan kini giliran pendakwaraya mengemukakan hujah.
Anwar Ibrahim kini terdesak untuk mendapatkan sokongan daripada pemimpin luar negara dalam usahanya mendapatkan simpati antarabangsa.

Pesta Ibadah di Putrajaya. @SelawatPerdana cuci najis pendukung kaum Lut. #SelawatPerdana

Posted: 31 Oct 2014 05:43 AM PDT

 

1) Sabda Rasullah SAW : Barangsiapa yang berselawat keatasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat keatasnya 10 kali ganda - (HR Muslim.)

2) Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu.

3) Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insya Allah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita.

4) Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.

5) Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan
dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

6) Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

7) Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain.

8) Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi.

9) Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dalam dirinya.

10) Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, Insya Allah akan beroleh kebahagiaan samada di dunia mahupun di akhirat.

11) Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain.

12) Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati,mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

13) Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

14) Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadap kesukaran hidup.

15) Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

16) Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.

17) Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

18) Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19) Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi
keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah.

20) Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut2, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW.

21) Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam
mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari.

22) Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa2 kecil seseorang.

23) Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka- sangka baginya.

24) Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmatnya.

25) Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

26) Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan
keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya.

27) Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib.

28) Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.

29) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - HR Abu Naim.

30) Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat- HR Thabrani
GOPAL SRI RAM SENGAJA WUJUDKAN 45 KERAGUAN KATA BEKAS PEGUAM ANWAR

Posted: 31 Oct 2014 12:00 AM PDT45 keraguan telah disusun oleh Gopal Sri Ram untuk bebaskan Anwar…
Kesemuanya akan dibalas balik sebegini :
Sampel Sprema boleh diswab selepas 3 jam
Kajian sains membuktikan DNA sperma boleh diswab daripada dubur dan dna boleh kekal sampai 72 jam…Ini adalah hasil kenyataan pakar Anwar sendiri dalam kes ini (Mallard Medical Journal)
Satu spesimen 'higher rectal swab' iaitu swab di penghujung rektum dalam dubur Saiful telah berjaya diswab…Hasil uji kaji memberi keputusan sampel yang dinamakan "Profil Male Y" (profil bersih..bermaksud spesimen tidak tercemar.
Namun, memandangkan kes ini telah berlangsung sebelum enakmen Akta DNA, Anwar tidak wajib untuk beri DNA-nya seperti prosedur sekarang…Seperti biasa, tuduh UMNO akan manipulasi situasi dengan DNA-nya…
Profil DNA Anwar telah diperoleh melalui 3 barang yang ditinggalkannya dalam lock up selepas dia ditangkap pihak polis…3 barang ini adalah bukti yang diperoleh tanpa ikut prosedure maka, sampel itu tidak boleh diterima oleh mahkamah
Profil Male Y tadi daripada dubur Saiful padan dengan Profil DNA Anwar…Nak kata ianya ditanam selepas berjaya ambil DNA Anwar dulu masa dia ditangkap pun pada tahun 1999….Itu pun tak logik sebenarnya.
Apa-apa spesimen DNA ada hayat iaitu "521 year half life"…selepas satu tempoh masa dna akan mula melalui satu proses yang dipanggil "degradation"…Melalui proses ini, kita boleh ketahui "usia" dna sampel tersebut…Cara inilah yang digunakan untuk kenal pasti bila dinasour wujud dan tahun bila sesuatu artifak itu didapati..
DNA Anwar dalam dubur Saiful tidak melaui proses degradation…Erti kata lain, sperma itu baru dipancut ke dalam dubur Saiful…Bukti DNA ini tidak dapat digunakan di mahkamah kerana barang-barang yang diperoleh daripada lokap yang menjadi sumber untuk profil DNA Anwar telah diambil tanpa kebenaran Anwar…
Memandangkan sampel DNA harus diperoleh dengan kebenaran dan sampel DNA yang diambil tanpa izin individu berkaitan DNA itu tidak boleh digunapakai untuk apa-apa tujuan berkaitan kes ini…Bukti tersebut tidak boleh diterima Mahkamah walaupun keputusan makmal adalah betul dan sahih…Evidence Act
Hujah sains bukan konspirasi…Harus faham…Guilty beyond reasonable doubt….Jika boleh timbulkan kesangsian (misalnya, Anwar pakai baju merah ke hitam masa insiden dan Saiful jawab hitam walhal Anwar pakai merah…Itu sudah cukup untuk menolak bukti lain….Satu keraguan cukup untuk atasi 10 bukti kukuh)
Dia bebas ke tak bebas…Selagi aku hidup, dia ketum je.,..PM tak boleh!
yuktesvj

oyabun

Posted: 31 Oct 2014 11:47 PM PDT

oyabun


Mohd Saiful Mangsa Deraan Seksual Anwar – Muhammad Shafee?

Posted: 31 Oct 2014 07:24 PM PDT


Ketua Pendakwaan, Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah memberitahu mahkamah hari ini bahawa Mohd Saiful Bukhari Azlan adalah mangsa penderaan seksual majikannya,  Anwar Ibrahim.

"Kata beliau, kes ini adalah kes penderaan seksual antara majikan dan pekerja iaitu antara Anwar dan
pembantu beliau, Mohd Saiful enam tahun lepas.

"Muhammad Shafee berkata, kes penderaan seksual tidak hanya berlaku kepada wanita tetapi juga kepada lelaki. Dalam kes ini Muhammad Shafee menegaskan Mohamad Saiful Bukhari mempunyai hak untuk mendapatkan pembelaan," lapor wartawan Khairulanuar Yahaya dari Utusan Malaysia.

Ketika ditemui Muhammad Shafee berkata, beliau telah membentangkan kira-kira 20 peratus hujahan.

Hujahan balas akan bersambung pada Isnin dan Selasa.

Berikut adalah perkembangan yang berlangsung hari ini yang disediakan Astro Awani :

9.00 pagi: Anwar tiba di kamar mahkamah. Selepas menyapa kenalan terdekat di galeri awam, beliau berbincang sesuatu dengan Datuk Seri Gopal Sri Ram.

9.17 pagi: Barisan lima panel hakim masuk ke kamar mahkamah. Pendengaran penghujahan pihak pendakwa bermula.

9.20 pagi: Muhammad Shafee menyatakan bahawa hujah pembelaan Anwar banyak diselubungi idea tentang 'konspirasi' dari peringkat tinggi negara hingga ke pegawai kanan polis. Beliau yang menyifatkannya sebagai pertuduhan liar akan menghuraikan analisa berdasarkan fakta.

9.35 pagi: Shafee berkata, dalam usaha pihak pembelaan cuba menghidupkan sentimen konspirasi, banyak tuduhan dilemparkan pada rangkaian individu, daripada Perdana Menteri (sekarang dan terdahulu), doktor, pakar kimia hinggalah ke pegawai polis.

9.50 pagi: Muhammad Shafee berhujah tentang isu pengadu iaitu Mohd Saiful Bukhari Azlan yang dikatakan sebagai saksi yang tidak boleh dipercayai dan kurang berpendidikan.

Shafee berkata, jika benar seperti yang dikatakan, mengapakah ketika menjadi pembantu peribadi Anwar, Saiful memegang tanggungjawab besar seperti membantu penyediaan dokumen rasmi, menjaga temu janji dengan orang kenamaan, menyimpan maklumat rahsia, menyertai urusan luar negara dan memegang telefon bimbit Anwar. Saiful juga diberi elaun yang besar ketika berurusan di luar negara.


10.00 pagi: Menurut Muhammad Shafee, semua keistimewaan yang diberi kepada Saiful itu adalah petanda mengenai hubungan yang cuba dibina oleh Anwar. Namun, Muhammad Shafee menimbulkan persoalan, dengan segala kelebihan itu, mengapakah Saiful menghantar surat berhenti kerja selepas lebih kurang 4 bulan bekerja, sedangkan sebelum itu dia pernah mengatakan dia menghormati dan menyanjungi Anwar.

10.10 pagi: Muhammad Shafee berhujah, atas sebab sanjungan yang tinggi diberikan kepada seorang majikan yang dominan daripada seorang 'budak suruhan' yang diberi pelbagai keistimewaan, sanjungan itu boleh bertukar menjadi rasa takut. Atas sebab itu, Mohd. Saiful telah dipergunakan.

10.20 pagi: Menjawab mengenai hujah peguambela yang mempertikai percanggahan kenyataan Mohd Saiful tentang tempoh masa perlakuan liwat, Muhammad Shafee membalas, dengan memetik pengakuan pengadu, 5 minit adalah masa yang dianggarkan sewaktu aksi fizikal liwat itu terjadi, manakala lebih kurang 20 minit adalah merujuk kepada masa dia berada bersama Anwar dalam bilik tempat perlakuan itu terjadi.

10.25 pagi: Shafee membacakan semula turutan pengakuan Saiful dan kronologi perlakuan liwat di tempat kejadian, diikuti cara Anwar memujuknya kemudiannya dengan bercakap soal agama, pahala dan dosa.

10:30 pagi: Shafee memberitahu berdasarkan banyak kes seksual yang melibatkan individu berpengaruh dan berdaya pujuk, mangsa akan mengalami sindrom di mana dia marah, mahu melarikan diri tapi tidak mampu berbuat demikian. Memetik testimoni Saiful, dia berasa takut.

10.40 pagi: Shafee seterusnya menyentuh tentang spesimen bahan bukti dalam bungkusan yang didakwa peguambela telah dibuka dan diganggu kandungannya. Contoh bungkusan itu juga dibawa dan ditunjuk kepada sidang mahkamah.

10.45 pagi: Hakim Tun Ariffin Zakaria meminta sesi pendengaran berehat sebentar.

11.10 pagi: Pendengaran disambung semula dan Shafee menerangkan tentang cara bungkusan itu dikedap dan ditanda, bagi menjawab dakwaan peguambela mengenai kandungan spesimen yang terjejas.

11.15 pagi: Shafee memberitahu mahkamah, kesemua spesimen yang diambil daripada Saiful dari Hospital Kuala Lumpur telah ditutup dan dibalut serta ditandatangani Dr. Seaw Shueu Feng dan Saiful sendiri.

Hanya bungkusan plastik besar yang menampung kesemua spesimen itu dibuka oleh Supt. Jude Pereira, kerana mengikut prosedur, setiap satu spesimen tersebut perlu dibalut dan dilabel secara berasingan. Tiada kandungan spesimen yang dibuka, diambil atau terjejas.

11.30 pagi: Shafee menambah, perbuatan Jude tidak menjejaskan keadaan spesimen tidak dan hal itu disahkan oleh Dr. Seah dari HKL yang menerimanya pada 30 Jun.

Kata Shafee, sampel Anwar pula dihantar pada 17 Julai dan diterima oleh ahli kimia Noraidora Saedon.

Hal itu sekali gus menafikan kemungkinan sampel spermatozoa Anwar diambil dan diletakkan pada bahan bukti kerana ia berlaku pada tarikh, masa dan tempat berbeza.

12.10 tengah hari: Shafee kemudian menekankan bahawa Jude tidak terlibat dalam mengganggu bahan bukti seperti yang didakwa selain menambah pegawai kanan polis itu turut memastikan spesimen berkenaan disimpan di dalam bilik yang berhawa dingin.

12.15 tengah hari: Hakim Tun Ariffin menangguhkan prosiding sehingga ke hari Isnin. Ia akan berlangsung selama setengah hari dan disambung pula ke Selasa iaitu sepenuh hari.

12.40 tengah hari: Anwar sempat berlari-lari anak ke pekarangan mahkamah untuk bertemu penyokongnya. Anwar meyakinkan mereka bahawa segala yang dihujah oleh Shafee adalah ulangan manipulasi dan fitnah serta ia meminta penyokongnya terus bersama dan berdoa supaya beliau dibebaskan.


Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria mengetuai panel lima hakim terdiri daripada Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif dan Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Abdull Hamid Embong, Tan Sri Suriyadi Halim Omar dan Datuk Ramly Ali.

Anwar diwakili 14 peguam diketuai Datuk Seri Gopal Sri Ram yang juga bekas Hakim Mahkamah Persekutuan.

Peguam lain ialah Ramkarpal Singh Deo, Sangeet Kaur Deo, N.Surendran, R.Sivarasa, J.Leela, Latheefa Koya, Lim Choon Khim, Eric Paulsen, Michelle Yesudas, Shahid Adli Kamaruddin, Zaleha Al-Hayat, Jeremy Vinesh Anthony dan Mohamed Aliff Bolkin.

Peguam kanan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, mengetuai pasukan pendakwaan dalam rayuan itu.

Beliau dibantu Timbalan Pendakwa Raya Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria.

Pada 7 Mac, Mahkamah Rayuan menjatuhi hukuman lima tahun penjara terhadap Anwar, 67, bagi kesalahan meliwat Mohd Saiful di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara pukul 3.10 petang dan 4.30 26 Jun 2008.

Tuduhan mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan itu memperuntukkan hukuman penjara hingga 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.

Wasabi Oyabun..

Anwar mula angkuh - Jawapan pasukan pendakwa raya sekadar kenyataan politik?

Posted: 31 Oct 2014 09:22 AM PDT


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim menjangkakan pasukan pendakwa raya mampu menjawab kesemua keterangan dibangkitkan peguam bela dalam rayuan kes liwatnya, namun mendakwa ia sekadar kenyataan politik.

"Saya fikir apa pun boleh dijawab, termasuk cadangan Peguam Negara dan pendakwa raya untuk tambah hukuman, tetapi ini semua (jawapan yang bakal diberi hanya) kenyataan politik," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media di hadapan Bilik Bicara 1, Mahkamah Persekutuan Istana Kehakiman di sini, sebentar tadi.

Anwar yang juga Ketua Umum PKR (KETUM) turut mendakwa pasukan peguam bela yang mewakilinya sudah memberikan perincian hujah yang kukuh.

"Saya kira (hujah yang diberikan dibuat) sebaik mungkin yang kita boleh harapkan.

"Saya tidak fikir munasabah untuk mendapat keputusan sebaliknya, iaitu melepaskan saya daripada tuduhan fitnah jahat ini," katanya.

Wasabi Oyabun..

The Unspinners

Posted: 31 Oct 2014 11:36 PM PDT

The Unspinners


Nuar stim dalam court

Posted: 31 Oct 2014 10:00 PM PDTAnwar jelas berserabut dengan hujah-hujah Shafie Abdullah. Dia tidak mahu para penyokong setianya tahu butiran yang berlaku berdasarkan pendakwaan. Dia hanya mahu mereka tahu dari pembelaan sahaja.

Justeru, Anwar menyatakan sesuatu yang akan menimbulkan kejijikan sekaligus merendahkan perincian hujah tersebut dengan menyatakan hujah-hujah Shafie Abdullah adalah bersifat ghairah.

Paling menarik bila dia cuba mengujakan para penyokonganya sendiri dengan mengaitkan hujah Shafie Abdullah sebagai memberi nilai sensasi ...

Sepenuh di Bulletin Sengal SINI

Pena Minang juga komen SINI

Lepas ngerang "Oh god! Omigod!", Saiful disuruh solat?

Posted: 31 Oct 2014 08:00 PM PDT


Terbaca Pisau dan Info Watan letak title Anwar suruh Saiful solat lepas main.

Peguam Tan Sri Shafee dipercayai kata menunjukkan mereka rapat tapi bila Saiful tak mahu, itu nsmanya sexusl harassment.

Rasanya Anwar baru rasa bersalah melakukan perbuatan terkutuk ketika dia ngerang,"Oh god! Omigod!" Hehehe ...

Yang kita tahu, baik Anwar, keluarganya dan Shamsidar percaya asal solat semua salahlaku zina dan liwat terhapus.

Itu ugama Islam liberal yang sesat yg dianuti Anwar yang ramai tsk tahu.

Ah ... sebenarnya Anwar mahu Saiful mandi. Jadi tak tertinggal bukti DNA didubur Saiful.

Gopal Sri Ram cuba maun isu remeh bahawa Saiful kats tak mandi dua hari dan kemudian kata dia ada bilas badan.

Maka Saiful tak konsisten?

Gopal tu yg tak konsisten dan arrogant. Baca di malaysia today terbaru

Itulah Nuar lain kali pakai sarung macam Kak Wan

Posted: 31 Oct 2014 06:00 PM PDT


Anwar perlu pakai sarung untuk tidak tinggalkan bukti DNA. Kak wan pakai sarung untuk elakkan apa? Hmmm ... tangan Kak Wan tu guna untuk apa????

Konspirasi tak menjadi, sebab TAK BERI KETERANGAN SEBAGAI SAKSI

Posted: 31 Oct 2014 05:24 AM PDT


Para pemimpin PKR dan DAP seperti Johari Abdul dan Nga Kor Ming mempersoalkan penggunaan khidmat Shafie Abdullah sebagai pendakwaraya dan bukannya dari Pejabat Peguam Negara sendiri.

Sekalipun terdapat peruntukan dalam Perlembagaan Malaysia bagi tujuan tersebut di bawah kuasa Peguam Negara, nampaknya para pemimpin ;PKR dan DAP berpura-pura buta dan pekak tuli sepertimana para penyokong mereka yang lain.


Dengan 14 orang peguambela, Anwar Ibrahim masih lagi takut dengan Shafie Abdullah.


Agak aneh kerana fakta kes tidak diperjelaskan sebal

Menariknya para peguam Anwar terpaksa berbelit-belit dan menggunakan bidang teknikal semata-mata untuk menolak hukuman penjara sebagaimana yang mereka lakukan di Mahkamah Tinggi pada tahun 2012.

Dan untuk menimbulkan kebencian selain mewujudkan perasaan tidak percaya kepada kes tersebut, ;para pemimpin PKR dan DAP sedang mengusahakan cerita, wang rakyat dibazirkan untuk membayar khidmat Shafie Abdullah.

Bagaimana pula dengan lebih 70 kali penangguhan yang dibikin oleh Anwar Ibrahim sepanjang proses mahkamahnya, tidak dikira sebagai membazirkan wang rakyat?

Berapa pula jumlah kos yang diakibatkan oleh Anwar Ibrahim berbanding 'upah' Shafie Abdullah? Mengapa tidak diambil kira sekali kos yang melibatkan perangai hodoh Anwar Ibrahim?

Sepenuh di Bulletin Sengal SINI

Dengar cerita muram, marah dan kecewa masa keluar Mahkamah hari ini.Mungkin sebab 42 ke 46 ke 26 alasan tak menjadi sebab berdasarkan konspirasi. Hujah DNA dikerat 18 oleh Shafee.


Paling dia takut sekali kini adalah penafian dan konspirasi yang tidak dibuat dalam kandang saksi dan tidak disoalperiksa oleh peguam TIDAK DITERIMA LANGSUNG. Setakat ini, Shafee dah jawab dengan tempat dan ringkas isu-isu DAN yang hanya recycle.

 Surendran fail maka rihatlah wak ye ......


Anwar punya rakus dan ganas setanding untuk kaldai

Posted: 31 Oct 2014 03:40 AM PDTKetua Pendakwaan, Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah memberitahu mahkamah hari ini bahawa Mohd Saiful Bukhari Azlan adalah mangsa penderaan seksual majikannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Kata beliau, kes ini adalah kes penderaan seksual antara majikan dan pekerja iaitu antara Anwar dan
pembantu beliau, Mohd Saiful enam tahun lepas.

"Muhammad Shafee berkata, kes penderaan seksual tidak hanya berlaku kepada wanita tetapi juga kepada lelaki. Dalam kes ini Muhammad Shafee menegaskan Mohamad Saiful Bukhari mempunyai hak untuk mendapatkan pembelaan," lapor wartawan Khairulanuar Yahaya dari Utusan Malaysia.


Sepenuh di AIDC

Hujah Tan Sri Shafee…

10.15am: Shafee berkata selepas cuba untuk mengatur jadual hari itu,Anwar bertanya kepada Saiful, "Bolehkah saya f ** k you hari ini?"

Ini menunjukkan hubungan intim antara mereka, hujah Shafee.

Saiful, katanya, keberatan dan Anwar marah dan mereka pergi ke bilik tidur utama dan di sanalah mereka melakukannya.

10.15am: Shafee seterusnya membaca apa yang didakwa berlaku pada hari itu untuk menunjukkan bahawa Saiful tidak mungkin mereka keterangannya di mahkamah.

Katanya, pemeriksaan balas oleh Karpal (Singh) di mana sebelum meninggalkan kondominium tersebut, mereka (kedua-dua Anwar dan Saiful) minum Nescafe tiga dalam satu dan karipap.

Dari Pisau SINI

Anwar mesti rakus dan ganas. Pasti bisa merogol kaldai ...

Padanlah dia takut disoalperiksa maka buat kenyataan hanya dari dock. Tak mahu lagi keluar cerita. Alibi yang diatur 6 orang pun dia pun tak berani keluarkan

Bukan ke best dapat ditanya tentang sejarahnay dengan jantan dan perempuan ...

Setakat cakap luar kandang saksi tanpa disoalperiksa, ianya tiada kredibiliti dan hakim perlu ambilkira termasuk penafiannya yang bukan nafi tapi konspirasi!!!

Nasib pakai Bentley, adik Mat Maslan terselamat

Posted: 31 Oct 2014 02:26 AM PDT


Nasib baik pakai Bentley, terselamat adik Dato Ahmad Maslan, Timblan Menteri Kewangan. Baca di SINI.


Jangan pula ada melihat dengan sinis adik Mat Maslan yang berumur 40 tahun bawa Bentley.  Mungkin dia menabung atau pun dapat menafaat dari hasil usaha ibu bapa dan abang-abang.

Abang menoreh, adik tinggal jual kayunya buat perabut dan tanahnya jadikan township.

Banyak taukeh-taukeh cina jadi besar dari tapak yang dibina oleh Atok atau bapa atau abang-abang. Adik2 yang dapat pelajaran hanya tinggal kembangkan saja.


Memang itu caranya ... usaha bukan hidup dengan subsidi. Nanti orang kata kita ni masyarakat subsidi pula!


Banjir KLIA2 pun sebab hujan ... kan Guan Eng?

Posted: 31 Oct 2014 12:35 AM PDT


Cakap banyak Tony Pua sebab apa flood di KLIA. Bukankah Guan Eng kata sebab hujan?

Lepas mahkmah tangguh semalam hujan lebat turun.

Cuba jawab kenapa Pulau Pinang akhirnya banjir setelah 40 tahun? Opps maaf ... janji tak banjir 40 tahun tapi dah banjir dalam beberapa tahun saja. Ia berlaku semalam ...


Rasuah ke? Sebab DEVELOPER dan PEMBANGUNAN terlalu deras dan rakus kaaa....????

Ini propaganda bodoh daripada mantan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar yang kini merupakan Ahli Parlimen Tanjung, Ng Wei Aik, yang membuat dakwaan 40 tahun banjir, selesai dalam 9 bulan.


Hakikatnya, terkini, gambar-gambar ini menjadi bukti. Ini adalah banjir yang berlaku di kawasan Sekolah Seri Relau, Relau, Pulau Pinang. Mana Ketua Menteri Pulau Pinang? Sibuk dengan kes liwat Anwar Ibrahim di Putrajayakah?


Baca seterusnya di CTS SINI

Elok Tony Pua tengok ke negeri pentadbiran DAP berikut:

image

image

image

Baca di PISAU SINI

Bukan salah BN ... Salah nafsu Anwar

Posted: 30 Oct 2014 11:30 PM PDTBelantan

Posted: 31 Oct 2014 11:18 PM PDT

Belantan


Baru 30% hujahan dari Shafee, Anwar dah senak perut?

Posted: 31 Oct 2014 05:52 PM PDT


Antara hujah menarik perhatian kita dari Timbalan Pendakwa Raya, Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah di pagi hari Jumaat, 31 Oktober 2014

(Hujah beliau akan disambung di sebelah pagi hari Isnin (petang Isnin tiada pendengaran), kemudian diikuti hujah penggulungan oleh ketua pembelaan Anwar iaitu Datuk Gopal Sri Ram pada pagi Selasa)

1. Anwar Ibrahim bukanlah individu biasa. Beliau seorang yang berkarismatik dan berupaya untuk mempengaruhi pemikiran seorang budak muda seperti Saiful. Selepas meliwat Saiful, Anwar berpesan kepada Saiful supaya jangan meninggalkan solat.
(Nota: Bukan saja Saiful, malah orang lain juga yang tidak mengenali siapa Anwar sebenarnya)

2. Saiful yang gagal menamatkan pengajian degreenya dilantik oleh Anwar sebagai Pembantu Peribadi dengan gai gaji lumayan, elaun yang tinggi dan pelbagai lagi kemudahan lebih daripada staf Anwar yang lain.

3. Saiful dibawa ke mana saja oleh Anwar. Singapura, Hong Kong dan lain-lain negara.

4. Anwar juga memberikan Saiful sut Brioni yang bernilai hampir Rm 24,000 (USD 7,700) yang pada mana sebahagian daripada mereka yang hadir ke mahkamah hari ini tidak pernah dengar pun jenama ini. Tetapi mengapa Anwar hendak menjaga dengan baik hubungan beliau dengan Saiful, soal Shafee. http://www.brioni.com/


5. Selepas Saiful menguruskan jadual perjalanan seharian, Anwar telah bertanya, "Can I f*ck you today?" Ini jelas menunjukkan keintiman perhubungan tersebut, ujar Shafee.

Saiful agak keberatan dan ini telah menimbulkan kemarahan Anwar di mana Saiful telah didominasi sepenuhnya (secara mental) oleh Anwar dan mereka ke bilik tidur utama untuk melakukan aktiviti liwat tersebut.

6. Shafee berkata bahawa kejadian liwat itu telah berlaku di antara 3 petang sehingga 4.30 petang di Kondominium Damansara. Hujah Shafee menyatakan bahawa Anwar meliwat Saiful tanpa kerelaan Saiful tetapi tidak bermaksud tanpa kebenaran. Ini adalah satu dilema psikologi dan moral apabila seorang individu yang dominan, majikan dan juga idola seperti Anwar Ibrahim mahu meliwat Saiful.

Perbuatan meliwat ini tidak ada kaitan dengan kebenaran kerana pada waktu ini Saiful telah tergamam dan tindakan tanpa melawannya itu dianggap tanda persetujuan oleh Anwar Ibrahim.

Liwat tersebut berlaku dengan tanpa kerelaan Saiful Bukhari. Maka dengan itu, Saiful bukanlah bersubahat dalam melakukan aktiviti liwat tersebut.


Atas bukti-bukti seperti ini, apa yang dikatakan oleh Saiful ada kebenarannya. Saiful takut kepada Anwar. Ini dapat dijelaskan dengan baik oleh gambar yang pihak peguambela sendiri bawa pada hari pertama yang menunjukkan Saiful masih menghidangkan air di rumah Anwar sehari selepas diliwat.

Muka Saiful bukanlah muka individu yang gembira ataupun ceria. Tetapi muka seseorang yang terpaksa berselindung di atas kejadian trauma yang berlaku kepada dirinya sehari sebelum itu.

7. DNA 'Lelaki Y' yang ditemui di dalam dubur Saiful adalah sama dengan DNA yang diperoleh dari lokap Anwar Ibrahim. Anwar sama sekali tidak mahu sebarang benda (saliva, darah dsb.) diambil darinya untuk dibuat DNA profiling).

8. Bahan bukti yang didapati dari hospital seperti semen adalah intact dan tidak compromised sebagaimana yang telah disahkan oleh Mahkamah Rayuan sebelum ini.

Hari ini baru 30% sahaja hujah dari pendakwa raya dan itu pun sudah membuatkan Anwar panas telinga dan senak perut.. kita tunggu Isnin nanti.

Suara Politik
Belantan

Majlis Peguam kekal ketetapan larang bekas hakim hadir di mahkamah?

Posted: 31 Oct 2014 07:27 AM PDT


Majlis Peguam Malaysia (MPM) hari ini mengekalkan pendiriannya yang melarang bekas hakim untuk muncul di mahkamah mewakili anak guam mereka seperti dinyatakan dalam resolusi badan itu 15 Mac lepas.

Presidennya, Christopher Leong berkata, walaupun terdapat kebimbangan badan itu dalam isu ini, yang telah dinyatakan di mahkamah, namun Mahkamah Persekutuan telah memutuskan bahawa pada masa ini tidak ada apa-apa dalam undang-undang yang melarang hakim bersara daripada muncul sebagai peguam di mahkamah.

"Majlis juga menyatakan isu-isu baru-baru ini atau kontroversi membabitkan kepatutan atau pelantikan dan kemunculan ketua pasukan pendakwa dalam kes rayuan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Sekali lagi, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa tidak ada yang tidak tepat dalam dalam hal ini," katanya dalam kenyataan di sini, malam tadi.

Beliau berkata: "Walaupun atas sebab-sebab yang berbeza, isu bersama dan kebimbangan Majlis Peguam berkaitan kedua-dua pelantikan dan kemunculan pendakwa utama dan peguam utama (bekas hakim) bagi Anwar dalam rayuan itu keadilan mungkin tidak dapat dilakukan atau mungkin dilihat tidak dilaksanakan."

Bagaimanapun, Leong berkata, Majlis Peguam tidak akan mengulas lanjut kerana pendengaran kes rayuan masih berjalan di Mahkamah Persekutuan.

Mesyuarat 15 Mac badan itu menerima usul bahawa hakim bersara dari mahkamah yang lebih tinggi perlu dilarang atau dihalang dari segi undang-undang untuk bertindak sebagai peguam di mahkamah.


Semalam, ketua pasukan pendakwaan dalam kes rayuan Anwar, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memberitahu pemberita bahawa tiada sesiapa boleh menghalang bekas hakim bertindak sebagai peguam dan ia adalah pilihan mereka untuk berbuat demikian.

Pada 3 Julai, 2013, Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria berkata hakim-hakim bersara bebas untuk muncul di mahkamah mewakili anak guam mereka dan tidak kira siapa yang muncul di mahkamah, pihak kehakiman akan menentukan kes berasaskan merit.

Beliau menegaskan bahawa badan kehakiman tidak boleh menghalang bekas hakim daripada menjalankan tugas guaman dan tidak harus menyekat hak mereka untuk berbuat demikian.

Kontroversi timbul selepas bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram mengetuai pasukan pembelaan dalam kes rayuan Anwar terhadap sabitan kes liwat.

Anwar, selaku Ketua Pembangkang, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Anggota Parlimen Permatang Pauh, didapati bersalah meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, di sebuah kondominium di Bukit Damansara di sini pada 26 Jun, 2008.

Pada 7 Mac, Mahkamah Rayuan menjatuhi hukuman penjara lima tahun terhadap Anwar, 67, atas kesalahan tersebut.

Pihak pendakwaan mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Rayuan selepas Mahkamah Tinggi membebaskan Anwar di akhir kes pembelaan. Mahkamah Persekutuan sedang mendengar rayuan itu sejak Selasa lepas.


Untuk catatan, sebelum ini Majlis Peguam dituntut supaya bersuara dan tidak berat sebelah apabila pasukan peguam Anwar telah diketuai oleh bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Gopal Sri Ram menggantikan Datuk Sulaiman Abdullah yang dilaporkan tidak sihat dan terpaksa menarik diri.

Pada 15 Mac 2014 yang lepas, Majlis Peguam telah meluluskan resolusi untuk melarang hakim bersara daripada perbicaraan di mahkamah, kata Presidennya Christopher Leong.

Selepas Mesyuarat Agung Tahunan ke-68 Bar (AGM), katanya kepada pemberita bahawa jika hakim yang telah bersara telah dibenarkan hadir sebagai peguam, ia boleh mempengaruhi persepsi umum mengenai pentadbiran keadilan.

Resolusi itu, yang disampaikan bersama oleh Tan Sri VC George, hakim bersara Mahkamah Rayuan bersama-sama dengan lima orang hakim bersara yang lain.

"Pindaan ini tidak menghalang mereka daripada menjalankan amalan, mereka masih boleh melakukan pemindahan hak dan rundingan, hanya tidak pergi ke mahkamah," kata Christopher.

Kita tunggu dan lihat respons Christopher sama ada beliau akan bersuara untuk mempertikaikan perlantikan peguam bersara yang mewakili Anwar dan turut berada di dalam mahkamah.

Atau Christopher tutup mulut buat-buat tidak tahu dan mengesahkan sikap hipokrit Majlis Peguam yang berat sebelah dan tidak neutral tentang politik negara ini?

Majlis Peguam mungkin akan memberi alasan tidak akan memberi kenyataan kerana kes sedang berjalan dan tidak mahu contempt of court tetapi berapa ramai pemimpin Pakatan Pembangkang yang telah menghina mahkamah dan sistem kehakiman negara ini?

Suara Politik
Belantan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 31 Oct 2014 09:40 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Siapa Pemimpin Tidak Bermoral Yang Dimaksudkan Jokowi?

Posted: 31 Oct 2014 10:28 AM PDT

8 Hujah Ini Buat Peguam Anwar Berdarah Hidung

Posted: 31 Oct 2014 06:19 AM PDT


Antara hujah menarik perhatian kita dari Timbalan Pendakwa Raya, Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah di pagi hari Jumaat, 31 Oktober 2014

(Hujjahnya akan disambung di sebelah pagi hari Isnin (petang Isnin tiada pendengaran)
kemudian diikuti hujjah penggulungan oleh ketua pembelaan Anwar iaitu Datuk Gopal Sri Ram pada pagi Selasa)

1. Anwar Ibrahim bukanlah individu biasa. Beliau seorang yang berkarismatik dan berupaya untuk mempengaruhi pemikiran seorang budak muda seperti Saiful. Selepas meliwat Saiful, Anwar berpesan kepada Saiful supaya jangan meninggalkan solat.
(Nota: Bukan saja saja Saiful, malah orang lain juga yang tidak mengenali siapa Anwar sebenarnya)

2. Saiful yang gagal menamatkan pengajian degreenya dilantik oleh Anwar sebagai Pembantu Peribadi dengan gai gaji lumayan, elaun yg tinggi dan pelbagai lagi kemudahan lebih daripada staf Anwar yg lain.

3. Saiful dibawa ke mana saja oleh Anwar. Singapura, Hong Kong dan lain-lain negara.

4. Anwar juga memberikan Saiful sut Brioni yang bernilai hampir Rm 24,000 (USD 7,700) yang pada mana sebahagian daripada mereka yang hadir ke mahkamah hari ini tidak pernah dengar pun jenama ini. Tetapi mengapa Anwar hendak menjaga dengan baik hubungan beliau dengan Saiful, soal Shafee.
http://www.brioni.com/

5. Selepas Saiful menguruskan jadual perjalanan seharian, Anwar telah bertanya, "Can I f*ck you today?" Ini jelas menunjukkan keintiman perhubungan tersebut, ujar Shafee.

Saiful agak keberatan dan ini telah menimbulkan kemarahan Anwar di mana Saiful telah didominasi sepenuhnya (secara mental) oleh Anwar dan mereka ke bilik tidur utama untuk melakukan aktiviti liwat tersebut.

6. Shafee berkata bahawa kejadian liwat itu telah berlaku di antara 3 petang sehingga 4.30 petang di Kondominium Damansara. Hujah Shafee menyatakan bahawa Anwar meliwat Saiful tanpa kerelaan Saiful tetapi tidak bermaksud tanpa kebenaran. Ini adalah satu dilema psikologi dan moral apabila seorang individu yang dominan, majikan dan juga idola seperti Anwar Ibrahim mahu meliwat Saiful.

Perbuatan meliwat ini tidak ada kaitan dengan kebenaran kerana pada waktu ini Saiful telah tergamam dan tindakan tanpa melawannya itu dianggap tanda persetujuan oleh Anwar Ibrahim.

Liwat tersebut berlaku dengan tanpa kerelaan Saiful Bukhari. Maka dengan itu, Saiful bukanlah bersubahat dalam melakukan aktiviti liwat tersebut.

Atas bukti-bukti seperti ini, apa yang dikatakan oleh Saiful ada kebenarannya. Saiful takut kepada Anwar. Ini dapat dijelaskan dengan baik oleh gambar yang pihak peguambela sendiri bawa pada hari pertama yang menunjukkan Saiful masih menghidangkan air di rumah Anwar sehari selepas diliwat.

Muka Saiful bukanlah muka individu yang gembira ataupun ceria. Tetapi muka seseorang yang terpaksa berselindung di atas kejaidan trauma yang berlaku kepada dirinya sehari sebelum itu.

7. DNA 'Lelaki Y' yang ditemui di dalam dubur Saiful adalah sama dengan DNA yang diperoleh dari lokap Anwar Ibrahim. Anwar sama sekali tidak mahu sebarang benda (saliva, darah dsb.) diambil darinya untuk dibuat DNA profiling).

8. Bahan bukti yang didapati dari hospital seperti semen adalah intact dan tidak compromised sebagaimana yang telah disahkan oleh Mahkamah Rayuan sebelum ini.

ps: hari ini baru 30% hujah dari pendakwa raya, tu pun dah beri panas telinga buat anwar ibrahim, hehe.. kita tunggu isnin nanti.

Milik Siapakah Baju Ini?

Posted: 31 Oct 2014 04:55 AM PDT

Apa Penyokong Anwar Buat Ketika Solat Jumaat?

Posted: 31 Oct 2014 12:17 AM PDTGERAKAN ANTI PKR

Posted: 31 Oct 2014 09:22 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


ANWAR SAWAN BABI PAGI TADI..YA SAWAN BABI.

Posted: 31 Oct 2014 02:41 AM PDT

ANWAR KATA BAU SUNGAI BULOH MAKIN KUAT MENUSUK HIDUNG..

Posted: 31 Oct 2014 02:36 AM PDT

NAFSU SERAKAH ORANG CINA..

Posted: 31 Oct 2014 01:42 AM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 31 Oct 2014 03:15 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Peserta rancangan realiti tempatan dikecam sertai Miss World 2014

Posted: 31 Oct 2014 12:01 AM PDT

PETALING JAYA: Bekas peserta Mentor, Dewi Liana Seriesta kesal apabila segelintir pihak masih mempertikaikan penyertaannya dalam pertandingan ratu cantik, Miss Malaysia World 2014 kerana dia disangka wanita beragama Islam.

Dewi, 25, yang merupakan protege kepada penyanyi Liza Hanim dalam program realiti Mentor musim pertama itu berkata, dia sudah menjelaskan tentang status agama itu sejak memasuki pertandingan realiti terbitan TV3 empat tahun lalu.

"Ketika memenangi pertandingan Miss Malaysia World 2014 pada Jun lalu, ramai yang mempertikaikan penglibatan saya dalam pertandingan itu.

"Saya faham wanita beragama Islam tidak dibenarkan menyertai pertandingan itu dan saya juga sudah jelaskan kepada mereka bahawa saya beragama Kristian sejak kecil lagi," ujarnya kepada mStar Online.

Tambah Dewi, perkara tersebut menjadi kekeliruan apabila nama yang diberikan oleh ibu bapanya itu seperti nama yang digunakan oleh kebanyakan orang Melayu.

Bagaimanapun dia tidak mempunyai sebarang masalah dan menganggap ia sebagai sesuatu yang unik.

"Bapa saya berasal dari Indonesia dan berketurunan Cina, manakala ibu saya dari Sarawak sebab itu nama saya tiada binti seperti nama orang Islam.

"Saya memang tiada sebarang masalah dengan nama ini dan saya anggap ia sebagai unik, cuma ramai yang keliru tentang agama sahaja," katanya.

Dalam pada itu, Dewi berkata, dia layak ke pertandingan Miss World 2014 yang akan dipertandingan di London penghujung tahun ini.

Dewi merupakan antara 130 peserta di serata dunia yang bakal merebut gelaran ratu cantik itu.

"Selepas memenangi Miss Malaysia World 2014, saya layak untuk bertanding bagi mewakili Malaysia di Miss World 2014 di London Disember depan. Saya akan bertolak November ini dan kami akan dinilai selama sebulan untuk diangkat sebagai Miss World 2014," katanya.

Sementara itu dalam bidang nyanyian Dewi masih aktif memenuhi undangan selepas tamatnya program Mentor musim pertama lalu.

Malah, dia baharu sahaja berjaya memenangi lima kategori utama pada pertandingan 'World Championships of Performing Arts' (WCOPA) di Los Angeles, Amerika Syarikat, Julai lepas.

"Saya tidak tinggalkan bidang nyanyian, selepas Mentor saya banyak tawaran persembahan untuk majlis korporat dan Julai lalu saya mengikuti pertandingan WCOPA di Los Angeles.

"Saya memenangi juara keseluruhan dengan meraih lima pingat dalam beberapa kategori dipertandingakan," ujarnya.

Abu Sayyaf Ugut Hantar Kepala Tawanan Malaysia

Posted: 30 Oct 2014 11:31 PM PDT

KOTA KINABALU: Militan Abu Sayyaf mengugut untuk memenggal kepala penternak ikan dalam sangkar, Chan Sai Chuin jika wang tebusan berjumlah RM3 juta tidak dibayar pada November.

Isteri Chan, Chin Pek Nyen berkata, bagaimanapun kumpulan militan itu tidak menetapkan tarikh tertentu namun mengingatkannya bahawa mereka akan membunuh suaminya jika permintaan tidak dipenuhi.

"Mereka (Abu Sayyaf) memberitahu saya bahawa mereka akan menghantar kembali kepala Chan jika saya gagal membayar wang tebusan," kata Chin.

Chin, 42, berkata demikian pada sidang media di sini sambil merayu kepada kerajaan negeri dan Persekutuan supaya meningkatkan usaha untuk membebaskan suaminya.

Beliau berkata ancaman daripada penggas itu diterimanya menerusi panggilan telefon pada Khamis malam.

"Saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Saya cuba untuk meminjam wang daripada keluarga dan rakan-rakan bagi mengumpul wang itu.

"Tapi berapa ramai orang boleh bagi pinjaman, saya memerlukan bantuan kerajaan," katanya.

Chan diculik di Kampung Sapang Air, Kunak pada 16 Jun lepas dipercayai berada dalam keadaan selamat.

Tidak Boleh Berniaga Jika Tidak Bertudung di Kelantan

Posted: 30 Oct 2014 11:01 PM PDT

KOTA BARU: Jika tidak bertudung, anda tidak boleh terlibat dengan aktiviti perniagaan.

Pihak berkuasa tempatan (PBT) di Kelantan mencetuskan satu lagi kontroversi dengan memberi amaran bahawa mereka akan menguatkuasakan kod pakaian Islam kepada kumpulan yang terlibat dalam perniagaan.

PBT Kelantan memulakan Operasi Gempur Aurat iaitu mengenakan denda maksimum RM500 terhadap peniaga dan pekerja wanita yang tidak menutup rambut mereka dan memakai pakaian ketat.

Keputusan itu berlaku untuk wanita yang bekerja di pasar basah, pasar raya, pasar raya besar, kedai makanan dan pusat-pusat komersial lain yang memerlukan lesen operasi daripada PBT.

Pengusaha bukan Islam juga berisiko didenda jika pekerja mereka yang beragama Islam tidak mematuhi peraturan pemakaian seperti jika majikan mengarahkan pekerjanya untuk memakai pakaian seragam ketat dan berlengan pendek.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Belia dan Wanita Majlis Perbandaran Kota Baru (MPKB), Nor Azariza Mohd Alawi berkata tindakan keras itu adalah tindak balas kepada aduan orang ramai.

"Peraturan pakaian ini adalah salah satu syarat untuk mendapatkan permit perniagaan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan," katanya.

Tambah Nor Azariza, peraturan itu hanya dikenakan ke atas orang-orang 'berinteraksi' dengan orang ramai.

Sejak Ops Gempur Aurat dimulakan pada September lalu, 34 pesalah telah didenda.

Beliau berkata tindakan keras di Kota Baru itu akan berakhir pada Disember depan.

Pengarah Jabatan Pembangunan Islam MPKB, Ropein Hassan berkata, permohonan untuk melonggarkan syarat itu tidak akan dilayan kerana kod pakaian itu ditetapkan dengan jelas dalam permit perniagaan.

Beliau berkata pihaknya juga telah mewajibkan peniaga, termasuk bukan Islam untuk menghadiri kursus tentang cara-cara untuk menjalankan perniagaan dari perspektif Islam.

"Kami telah mengambil inisiatif untuk mendidik mereka terlebih dahulu sebelum menguatkuasakan undang-undang kecil ini (pada pakaian)," katanya.

Beliau berkata seramai 3,000 peniaga telah mengambil bahagian dalam kursus itu dengan masih terdapat lebih 10,000 senarai menunggu.

Pada November 2012, PBT Kelantan mengejutkan banyak pihak apabila menguatkuasakan sekatan ke atas tukang gunting rambut untuk memberi khidmat kepada pelanggan berlainan jantina.

'Tak mungkin Saiful berbohong' - Shafee Abdullah

Posted: 30 Oct 2014 10:31 PM PDT

PUTRAJAYA 31 Okt. - Ketua pasukan pendakwaan, Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah berhujah di Mahkamah Persekutuan hari ini, tidak mungkin Mohd. Saiful Bukhari Azlan berbohong dan mengada-adakan cerita bahawa dia diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau menghujahkan, keterangannya di mahkamah seolah-olah menunjukkan bahawa kejadian pada 26 Jun 2008 itu bukan kali pertama berlaku.

Hujahnya, tiada sebab Mohd. Saiful Bukhari mengada-adakan cerita diliwat kerana perayu merupakan idolanya serta majikan yang dihormati manakala tugasnya sebagai pembantu peribadi menjadikan hubungan mereka rapat. - UTUSAN ONLINE

Anwar dan Saiful jalin ‘hubungan’, kata pendakwa

Posted: 30 Oct 2014 10:10 PM PDT

Pihak pendakwaan dalam rayuan kes liwat II Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata elaun dan manfaat yang diberikan kepada si pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan menunjukkan wujud apa yang boleh ditakrifkan sebagai "hubungan" di antara mereka.

Saiful, seorang bekas pelajar tercicir, berpakaian sut mahal dan diberi elaun lumayan serta dihantar ke luar negara, kata ketua pasukan pendakwaan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dalam penghujahan di Mahkamah Persekutuan hari ini.

Merujuk keterangan Saiful, Shafee berkata bekas pembantu ketua pembangkang itu dibayar gaji pokok RM1,000 tetapi diberi elaun US$1,000 bagi perjalanan ke Singapura dan HK$1,000 semasa dihantar ke Hong Kong.

Saiful juga berpakaian sut jenama mahal, kata Shafee, yang menambah perkara itu perlu diberi perhatian dalam menunjukkan wujud "hubungan".

Anwar, 67, dituduh meliwat Saiful di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara pada 26 Jun 2008.

Mahkamah Persekutuan masuk hari keempat perbicaraan rayuan Anwar melawan sabitan salah dan hukuman penjara dijatuhkan Mahkamah Rayuan Mac lalu.

Sepanjang tiga hari sebelum ini, pihak pembelaan menumpu erhatian mempertikaikan kredibiliti Saiful serta pakar kimia dan pegawai penyiasat yang mengurus sampel DNA yang dijadikan bahan bukti kes.

Hari ini juga kedengaran bahasa lucah di mahkamah ketika Shafee memperincikan perbualan antara Anwar dan Saiful sebelum kejadian liwat dikatakan berlaku.

Dalam perbualan tersebut, Anwar dalam satu pertanyaan kepada Saiful seolah-olah berkata pelakuan seks berlaku "hari ini", di mana menurut Shafee, "hari ini" membawa maksud hubungan seks mungkin pernah berlaku sebelumnya.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/anwar-dan-saiful-jalin-hubungan-kata-pendakwa#sthash.7dsKD6kP.dpuf

(Foto) Gadis selfie tak senonoh di 'situasi' yang tidak sesuai

Posted: 30 Oct 2014 07:01 PM PDT

Naomie Greenslade, 22 tahun tengah berjalan untuk kembali ke rumahnya bersama rakan di Marrakesh pada satu malam. Namun nasibnya kurang baik kerana beg tangannya kena ragut dan dirinya ditikam.

Tetapi apa yang berlaku selepas dia ditikam?

Dia dan rakannya sempat mengambil selfie bersama dengan jururawat bertugas.Pukau pegang pangkal peha

Posted: 30 Oct 2014 06:01 PM PDT

Padang Besar: "Saya seolah-olah dipukau apabila wanita itu tiba-tiba meminta untuk memegang belakang pangkal pahanya sebelum saya menyerahkan loket dan gelang emas apabila diminta," kata pekerja kedai dobi, Fatin Nabila Bahdi, 22, seorang daripada beberapa mangsa penipuan dipercayai dilakukan seorang wanita berusia 30-an yang membabitkan kerugian hampir RM10,000 sejak awal tahun ini.

Fatin berkata, dalam kejadian Khamis lalu, dia sedang bekerja di kedai dobi di Beseri, di sini, apabila seorang wanita berambut perang datang menghantar pakaian pengantin.

"Saya beritahu kedai dobi ini tidak menyediakan cucian kering dan wanita itu kemudian berbual menceritakan kononnya mahu melangsungkan majlis pertunangan beberapa minggu lagi.

"Kami berbual selama 15 minit sebelum dia beritahu pernah ditimpa kemalangan dan saya disuruh menyentuh bahagian belakang pangkal pahanya, kononnya ada kesan parut.

"Saya yang tidak mengesyaki apa-apa mengikut permintaannya sebelum wanita itu memuji gelang emas dan loket dipakai saya. Dia kemudian meminta saya menanggalkannya kerana mahu ditunjukkan kepada saudaranya yang berada di luar kedai," katanya.

Menurutnya, dia seolah-olah dipukau membuka gelang emas dan loket bernilai RM3,000 sambil dibantu wanita berkenaan dan memberikan kepadanya.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Pencuri wanita 'cun' dibogel peniaga

Posted: 30 Oct 2014 05:01 PM PDT

Zhejiang: Seorang wanita hampir ditelanjangkan di khalayak ramai selepas baju dan colinya ditanggalkan oleh seorang peniaga yang menangkapnya mencuri.

Peniaga berkenaan dirakam bertindak demikian oleh orang ramai di bandar Wenzhou di wilayah Zhejiang, timur China, semalam, selepas dia menangkap wanita berkenaan, Yu Chung, 28, mencuri pakaian di kedainya.

Pemilik kedai Mei Hsueh, 39, yang berang dengan perbuatan Yu, memberitahu polis, dia menanggalkan baju dan coli Yu kerana mahu mengajar dan menghalang dia melarikan diri.

"Pencuri ini cuba mencuri pakaian saya. Kerana itu saya mengambil pakaiannya pula supaya dia akan berfikir dua kali sebelum mengulangi perbuatan itu.

"Saya juga mahu menjadikan kejadian ini pengajaran kepada semua pencuri lain," kata Mei.

Pemilik kedai itu mulanya menarik pakaian Yu sebelum menanggalkan colinya dan mencampakkannya ke jalan raya.

Satu gambar dirakam menunjukkan wanita muda itu jatuh ke lantai sambil memaut kaki peniaga itu dan merayu colinya dikembalikan supaya dia boleh menutup dirinya daripada orang ramai.

Jurucakap polis Chi Tuan berkata, Yu ditahan dan akan didakwa dengan tuduhan mencuri sementara tiada tindakan diambil terhadap Mei. - Agensi


Apa Yang Tersirat

Posted: 31 Oct 2014 01:47 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Sodomi II: Hubungan Seksual Antara Anwar dan Saiful Telah Kerap: Shafee

Posted: 31 Oct 2014 04:56 AM PDT

"Anwar memancutkan airmaninya ke dubur saya SEPERTI BIASA" Dengan pengakuan itu, bermakna hubungan seksual antara Anwar dan mangsa bukan hanya pada 26 Jun 2008; akan tetapi sudah kerap berlaku.

Tan Sri Muhammad Shafee berhujah, mangsa pernah di bawa oleh tertuduh melawat Singapura, Hongkong, dengan elaun yang lumayan tinggi. 

Hubungan intim antara terdakwa dan mangsa, semacam special, atas sebab mangsa pernah menerima sut berjenama Brioni, buatan Itali, yang harganya puluhan ribu. Pemberian hadiah semahal itu, menunjukkan, bahawa mangsa tersangat istimewa kepada tertuduh. Selain itu, mangsa mempunyai bilik khas di Pejabat tertuduh berbanding kakitangan lain, sedangkan tugas mangsa hanya menghidang teh dan kopi.

Terlihat bagimana tertuduh mempunyai pengaruh yang dominan terhadap mangsa, apabila pada hari kejadian, selepas berbincang jadual kerja, tertuduh mengajak mangsa melakukan seks dengan perkataan "Can I F..k U today?" dengan pertanyaan seperti itu, menunjukkan bahawa hubungan seksual antara mangsa dan tertuduh sudah kerap berlaku.

Sodomi II: Anwar Bukan Perayu Biasa: Shafee

Posted: 31 Oct 2014 01:36 AM PDT

SALAH satu hujah Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah pagi tadi "Anwar bukan seorang perayu
biasa kerana dia berkarisma dan mampu mempengaruhi seorang anak muda.

Shafee berkata selepas perilaku seksual itu, Anwar menasihatkan Saiful juga tidak mengabaikan solat. Katanya, ini menunjukkan mereka adalah mesra dan menunjukkan macam ada kebenarannya.

"Saiful mengaku dia takut pada Anwar," kata Shafee sambil menambah bahawa perbualan itu berlaku ketika mereka sedang minum kopi dan makan karipap.

Sodomi II: Saiful Nampak Rela Dalam Kedukaan: Shafee Abdullah

Posted: 30 Oct 2014 10:33 PM PDT

TAN SRI Muhammad Shafee Abdullah berhujah bagi pihak pendakwaraya tepat jam 9.16 pagi; dengan memulakan antara lain, "Adalah lebih mudah bagi pihak pendakwa untuk mendakwa dan membuktikan kesnya jika perbuatan itu dilakukan dengan kerelaan; daripada bukan dengan kerelaan.

Shafee berhujah bahawa apabila Saiful berkata, dia tidak berbuat demikian secara sukarela, ia berbeza dengan kerelaan.

"Ia adalah kawasan kelabu (grey area) di mana hati saya berkata TIDAK, tetapi apa yang saya BOLEH lakukan apabila MAJIKAN saya DOMINAN sepenuhnya? Ia tidak ada kaitan dengan kerelaan."

Selain itu, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah membuka hujahnya dengan berkata sepanjang kes pendakwaan, keseluruhan pembelaan Anwar adalah tertumpu kepada konspirasi politik untuk mengenakan ketua pembangkang dengan jenayah tersebut.

Katanya, beliau akan menganalisisnya dan akan bermula dengan kenyataan Anwar dari kandang tertuduh.

Shafee berkata, menurut Anwar, ia adalah satu konspirasi peringkat tertinggi dari PM hingga ke pegawai penyiasat dan bahkan mengaitkannya dengan bekas PM, Dr Mahathir Mohamad.

Shafee berkata, Anwar juga mendakwa Saiful Bukhari Azlan terlibat dalam konspirasi itu bersama-sama dengan Peguam Negara (AG) Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Musa Hassan.

Menurut Shafee lagi, Anwar telah mengadu bahawa dokumen-dokumen tidak disediakan kepada pihak pembelaan dan ketua pembangkang itu mendakwa pihak pendakwa juga merupakan sebahagian daripada konspirasi itu.

Shafee berkata Anwar memasukkan Umno dan media (arus perdana) sebagai sebahagian daripada konspirasi tersebut.

Anwar, katanya, juga menyerang hakim perbicaraan, dan ia penghinaan mahkamah yang serius oleh ketua pembangkang itu, Meskipun demikian, kata Shafee, hakim perbicaraan tetap sabar.

Shafee berkata Anwar membuat keributan dengan memberi keterangan di kandang tertuduh yang hakim 'pre-judged' beliau.

Beliau berkata, kita tidak boleh lupa bahawa terdapat 60 penangguhan dan terdapat banyak permohonan yang benar-benar tidak dalam undang-undang seperti di sini dan Komanwel.

Anwar, katanya, juga menyerang badan kehakiman,termasuk bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Abdul Malik Ishak.

Katanya, Anwar seterusnya mendakwa penglibatan Najib, Rosmah, Rodwan dan juga IGP Musa.

Shafee seterusnya menyentuh kenyataan Anwar dari kandang tertuduh mengadu bagaimana dia boleh memberi keterangan di kandang saksi kerana mendakwa wujudnya apa yang dikatakan diskriminasi terhadapnya.

Bagaimanapun, Shafee menegaskan bahawa dalam pengalamannya sebagai seorang peguam, pihak pembelaan tidak pernah dibenarkan memperolehi dokumen seperti kenyataan saksi yang tidak diberikan kepada pihak pembelaan.

Kata Shafee, Anwar membayangkan yang sampel telah sengaja diletakkan oleh pihak polis.

Ini, tegas Shafee, adalah tuduhan yang jelas terhadap IO (pegawai penyiasat) bahawa dia telah mengenakan Anwar.

Menurutnya, DNA 'Lelaki Y' ditemui di tempat sulit Saiful. Malah, tegasnya, DNA 'Lelaki Y' yang sama ditemui di sel IPK KL.

'Bagaimana anda mendapatkan air mani segar dari tertuduh yang mana sudah kira-kira 60 jam lamanya dari pengadu?"

Pendakwa Shafee berkata Anwar juga mengkritik kredibiliti mahkamah perbicaraan yang memanggilnya membela diri.

"Pendek kata, skandal ini lebih buruk dari skandal di Monaco seperti yang dikatakan oleh (hakim) Eusoffe Abdul Kadir," kata Shafee berseloroh dalam menggambarkan kenyataan Anwar dari kandang tertuduh.

"Namun begitu, bagaimana anda menjelaskan air maninya di bahagian sulit Saiful," kata beliau.

Walaupun kritikan Anwar terhadap hakim, Shafee berkata, hakim yang sama yang membebaskan beliau.

Beliau berkata kejadian liwat didakwa berlaku adalah jam 3 petang dan 4.30 petang di kondominium Desa Damansara.

Katanya, saksi (Saiful) boleh dipercayai dan macam ada kebenarannya.

Beliau menambah bahawa Saiful bukan rakan subahat.

Shafee menjelaskan tugas Saiful sebagai pembantu Anwar.

Katanya, Saiful ikut ke mana-mana bersama tertuduh, Singapura dan Hong Kong dan diberi elaun, di mana dia mengikut tertuduh.

Semua ini, Kata Shafee, walaupun Saiful tidak habis belajar di universiti.

"Anwar juga memberinya Brioni suit, yang saya pun tak ada. Mengapa Anwar perlu mengekalkan hubungan yang demikian (dengan Saiful)," soalnya.

Shafee berkata selepas cuba untuk mengatur jadual hari itu, Anwar bertanya kepada Saiful, "Bolehkah saya f ** k you hari ini?"

Ini menunjukkan hubungan intim antara mereka, hujah Shafee.

Saiful, katanya, keberatan dan Anwar marah dan mereka pergi ke bilik tidur utama dan di sanalah mereka melakukannya.

Shafee seterusnya membaca apa yang didakwa berlaku

pada hari itu untuk menunjukkan bahawa Saiful tidak mungkin mereka keterangannya di mahkamah.

Katanya, pemeriksaan balas oleh Karpal (Singh) di mana sebelum meninggalkan kondominium tersebut, mereka (kedua-dua Anwar dan Saiful) minum Nescafe tiga dalam satu dan karipap.

"Saiful berkata pintu ke kondominium itu terkunci dari dalam apabila mereka melakukannya. Saiful berkata dia mempunyai peluang untuk lari, tapi dia tidak boleh."

"Dia mengakui dia mempunyai peluang untuk lari. Anda tidak dipaksa, Karpal bertanya, tetapi Saiful menjawab dia tak rela."

Shafee berkata, kejadian itu berlaku atas karpet di tepi katil. Meskipun peguam Anwar berkata tidak terdapatnya airmani atau KY Jelly di atas karpet; ironinya karpet yang dimaksudkan tidak dijumpai di unit di mana sodomi berlaku, sebaliknya karpet tersebut dijumpai di unit lain. Apa yang berlaku?

Shafee menjelaskan kejadian liwat itu tidak berlangsung 30 minit kerana di antaranya Saiful mencuci dirinya dan ini berjumlah setengah jam.

waadat

Posted: 31 Oct 2014 01:39 PM PDT

waadat


Gendang perang pun dipalu

Posted: 30 Oct 2014 06:21 PM PDT

Kalau kita baca sejarah di mana-mana ceruk dunia pun, salah satu hobi raja-raja ialah berperang.

Peperangan tidak sahaja berlaku secara tiba-tiba akibat sebab-sebab semerta malah ada ketua negara yang menjadikannya seperti liga bola sepak, iaitu ada musimnya.

Objektif peperangan adalah menewaskan pihak lawan. Dalam peperangan hanya ada satu hukum: membunuh atau dibunuh. Semua undang-undang yang biasa digunakan tertangguh semasa perang. Ini dinamakan darurat.

Dalam Islam, yang haram pun diharuskan semasa darurat.

Meskipun usia dunia semakin lanjut dan peradaban manusia dianggap semakin matang namun peperangan masih menjadi kegemaran 'raja-raja' sebagai salah satu kaedah untuk mempamerkan kehebatan.

Sifat semulajadi raja-raja untuk menewaskan pihak lain memang tidak boleh diubah. Mujur ada orang bijaksana yang berjaya menukarkan kaedah berperang kepada cara yang lebih selamat. Salah satu daripadanya ialah melalui sukan dan sayembara.

Demang kemukakan hal perang sebab malam esok akan berlangsung satu peperangan antara dua buah negeri bagi menentukan pasukan anak raja mana yang lebih hebat.

Alhamdulillah, mereka sekadar menggunakan sebiji bola dan semoga tiada yang cedera atau terbunuh samada yang terlibat di padang mahupun penyokong mereka ketika di lebuh raya.

Elok jugalah raja-raja berperang melalui pertandingan bola sepak daripada berperang menggunakan senjata pembunuh.

Apapun, jangan kita leka kerana memang masih ada negara yang tidak puas dengan hanya berlawan bola.

Cucu Tok Selampit

Posted: 31 Oct 2014 01:33 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Puting Beliung Melanda Lagi Di Kedah (7 Gambar)

Posted: 31 Oct 2014 04:46 AM PDT

Kejadian bencana alam puting beliung melanda lagi di Malaysia. Kali ini di Kedah, lokasi adalah di Kampung Sungai Baru serta di Kampung Mergong Hilir dan Taman Mergong Jaya berdekatan Alor Setar.

PEJUANG BANGSA

Posted: 31 Oct 2014 11:24 AM PDT

PEJUANG BANGSA


HADIAH SUT MAHAL BRIONI KEPADA SAIFUL SEBENARNYA DIPAKAI JAMES BOND

Posted: 31 Oct 2014 04:12 AM PDT
Hari ini seperti dijangka hujah balas Ketua Pendakwaraya TS Muhamad Shafee Abdullah berjaya menenggelamkan hujah-hujah  peguambela DSAI . 

Menariknya salah satunya  hujah  Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah pagi tadi "Anwar bukan seorang perayu biasa kerana dia berkarisma dan mampu mempengaruhi seorang anak muda. 

Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata, saiful merupakan bekas pelajar tercicir, berpakaian sut mahal dan diberi elaun lumayan serta dihantar ke luar negara. 

Merujuk keterangan Saiful, Shafee berkata bekas pembantu ketua pembangkang itu dibayar gaji pokok RM1,000 tetapi diberi elaun US$1,000 bagi perjalanan ke Singapura dan HK$1,000 semasa dihantar ke Hong Kong. 

Saiful juga berpakaian sut jenama mahal, kata Shafee, yang menambah perkara itu perlu diberi perhatian dalam menunjukkan wujud "hubungan".

 Dan ketahuilah kau orang semua Fakta ini. Saiful Bukhari beri keterangan secara bersumpah dan disoal balas Karpal Singh. Anwar  pulak beri keterangan tanpa bersumpah dan tak boleh disoal balas oleh pendakwaraya

. Malah waktu Saiful Bukhari memberikan keterangan diperingkat mahkamah tinggi Anwar Ibrahim mohon pada mahkamah agar ianya dibicarakan secara tertutup dan tidak boleh dihebahkan keterangan keterangan yang Saiful Bukhari berikan. -

PUTRAJAYA 31 Okt - Ketua Pendakwaan, Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah baru sahaja menamatkan hujah balas rayuan kes liwat melibatkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. 
Ketika ditemui beliau berkata, beliau telah membentangkan kira-kira 20 peratus hujahan. 
Hujahan balas akan bersambung Isnin nanti sehingga 1 petang dan pada hari Selasa. 
Muhammad Shafee menolak teori konspirasi kononnya kes berkenaan bagi menjatuhkan kedudukan Anwar. 
Kata beliau, kes ini adalah kes penderaan seksual antara majikan dan pekerja iaitu antara Anwar dan pembantu beliau, Mohamad Saiful Bukhari Azlan, enam tahun lepas. 
Muhammad Shafee berkata, kes penderaan seksual tidak hanya berlaku kepada wanita tetapi juga kepada lelaki.
Dalam kes ini Muhammad Shafee menegaskan Mohamad Saiful Bukhari mempunyai hak untuk mendapatkan pembelaan - Rakyat NewsAnda baca laporan portal media di bawah :
9.20am: Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memulakan penghujahannya dengan berkata sepanjang kes pendakwaan, keseluruhan pembelaan Anwar adalah tertumpu kepada konspirasi politik untuk mengenakan ketua pembangkang dengan jenayah tersebut.

Katanya, beliau akan menganalisisnya dan akan bermula dengan kenyataan Anwar dari kandang tertuduh.

9.25am: Shafee berkata, menurut Anwar, ia adalah satu konspirasi peringkat tertinggi dari PM hingga ke pegawai penyiasat dan bahkan mengaitkannya dengan bekas PM, Dr Mahathir Mohamad.

Shafee berkata, Anwar juga mendakwa Saiful Bukhari Azlan terlibat dalam konspirasi itu bersama-sama dengan Peguam Negara (AG) Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Musa Hassan.

Menurut Shafee lagi, Anwar telah mengadu bahawa dokumen-dokumen tidak disediakan kepada pihak pembelaan dan ketua pembangkang itu mendakwa pihak pendakwa juga merupakan sebahagian daripada konspirasi itu.

9.30am: Shafee berkata Anwar memasukkan Umno dan media (arus perdana) sebagai sebahagian daripada konspirasi tersebut.

Anwar, katanya, juga menyerang hakim perbicaraan, dan ia penghinaan mahkamah yang serius oleh ketua pembangkang itu

Meskipun demikian, kata Shafee, hakim perbicaraan tetap sabar.

9.35am: Shafee berkata Anwar membuat keributan dengan memberi keterangan di kandang tertuduh yang hakim 'pre-judged' beliau.

Beliau berkata, kita tidak boleh lupa bahawa terdapat 60 penangguhan dan terdapat banyak permohonan yang benar-benar tidak dalam undang-undang seperti di sini dan Komanwel.

Anwar, katanya, juga menyerang badan kehakiman, termasuk bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Abdul Malik Ishak.

Katanya, Anwar seterusnya mendakwa penglibatan Najib, Rosmah, Rodwan dan juga IGP Musa.

Shafee seterusnya menyentuh kenyataan Anwar dari kandang tertuduh mengadu bagaimana dia boleh memberi keterangan di kandang saksi kerana mendakwa wujudnya apa yang dikatakan diskriminasi terhadapnya.

Bagaimanapun, Shafee menegaskan bahawa dalam pengalamannya sebagai seorang peguam, pihak pembelaan tidak pernah dibenarkan memperolehi dokumen seperti kenyataan saksi yang tidak diberikan kepada pihak pembelaan.

Kata Shafee, Anwar membayangkan yang sampel telah sengaja diletakkan oleh pihak polis.

Ini, tegas Shafee, adalah tuduhan yang jelas terhadap IO (pegawai penyiasat) bahawa dia telah mengenakan Anwar.

Menurutnya, DNA 'Lelaki Y' ditemui di tempat sulit Saiful. Malah, tegasnya, DNA 'Lelaki Y' yang sama ditemui di sel IPK KL.

'Bagaimana anda mendapatkan air mani segar dari tertuduh yang mana sudah kira-kira 60 jam lamanya dari pengadu?"


9.50am: Pendakwa Shafee berkata Anwar juga mengkritik kredibiliti mahkamah perbicaraan yang memanggilnya membela diri.

"Pendek kata, skandal ini lebih buruk dari skandal di Monaco seperti yang dikatakan oleh (hakim) Eusoffe Abd Kadir," kata Shafee berseloroh dalam menggambarkan kenyataan Anwar dari kandang tertuduh.

"Namun begitu, bagaimana anda menjelaskan air maninya di bahagian sulit Saiful," kata beliau.

9.54am: Walaupun kritikan Anwar terhadap hakim, Shafee berkata, hakim yang sama yang membebaskan beliau.

Beliau berkata kejadian liwat didakwa berlaku adalah jam 3 petang dan 4.30 petang di kondominium Desa Damansara.

Shafee berhujah bahawa apabila Saiful berkata, dia tidak berbuat demikian secara sukarela, IA berbeza dengan kerelaan.

"Ia adalah kawasan kelabu (grey area) di mana hati saya berkata tidak, tetapi apa yang hendak saya lakukan apabila majikan saya dominan sepenuhnya? Ia tidak ada kaitan dengan kerelaan."

10.10am: Shafee menjelaskan tugas Saiful sebagai pembantu Anwar.

Katanya, Saiful ikut ke mana-mana bersama tertuduh, Singapura dan Hong Kong dan diberi elaun, di mana dia mengikut tertuduh.

Semua ini, Kata Shafee, walaupun Saiful tidak habis belajar di universiti.

"Anwar juga memberinya Brioni suit, yang saya pun tak ada. Mengapa Anwar perlu mengekalkan hubungan yang demikian (dengan Saiful)," soalnya.

10am: Shafee berkata adalah lebih mudah bagi pihak pendakwa untuk mendakwa dan membuktikan kesnya jika perbuatan itu dilakukan dengan kerelaan, daripada bukan dengan kerelaan.

Katanya, saksi (Saiful) boleh dipercayai dan macam ada kebenarannya.

Beliau menambah bahawa Saiful bukan rakan subahat.

10.15am: Shafee berkata selepas cuba untuk mengatur jadual hari itu,Anwar bertanya kepada Saiful, "Bolehkah saya f ** k you hari ini?"

Ini menunjukkan hubungan intim antara mereka, hujah Shafee.

Saiful, katanya, keberatan dan Anwar marah dan mereka pergi ke bilik tidur utama dan di sanalah mereka melakukannya.

10.15am: Shafee seterusnya membaca apa yang didakwa berlaku
pada hari itu untuk menunjukkan bahawa Saiful tidak mungkin mereka keterangannya di mahkamah.

Katanya, pemeriksaan balas oleh Karpal (Singh) di mana sebelum meninggalkan kondominium tersebut, mereka (kedua-dua Anwar dan Saiful) minum Nescafe tiga dalam satu dan karipap.

"Saiful berkata pintu ke kondominium itu terkunci dari dalam apabila mereka melakukannya. Saiful berkata dia mempunyai peluang untuk lari, tapi dia tidak boleh."

"Dia mengakui dia mempunyai peluang untuk lari. Anda tidak dipaksa, Karpal bertanya, tetapi Saiful menjawab dia tak rela."

Shafee berkata, kejadian itu berlaku atas karpet di tepi katil.

Shafee menjelaskan kejadian liwat itu tidak berlangsung 30 minit kerana di antaranya Saiful mencuci dirinya dan ini berjumlah setengah jam.

10.25am: Shafee berkata Saiful menunjukkan (perbuatan fizikal) di tempat kejadian apabila hakim perbicaraan melawat kondominium itu.

Beliau selanjutnya menceritakan insiden liwat itu, dengan memperincikan bagaimana Saiful diminta memegang zakar Anwar dan memasukkannya ke dalam duburnya di mana dia telah memakai beberapa bahan pelincir.

Shafee memetik Saiful sebagai berkata Anwar sangat kasar dan dia sembur (air maninya) ke dalam Saiful.
10.28am: Shafee berkata Saiful mengadu sakit di dubur dan perutnya.

Walaupun Karpal menegaskan kepada Saiful bahawa kejadian itu tidak berlaku, saksi pendakwa tetap berkata yang ia berlaku.

10.33am: Shafee berhujah bahawa Anwar bukan seorang perayu
biasa kerana dia berkarisma dan mampu mempengaruhi seorang anak muda.

Shafee berkata selepas perilaku seksual itu, Anwar menasihatkan Saiful juga tidak mengabaikan solat.

Katanya, ini menunjukkan mereka adalah mesra dan menunjukkan macam ada kebenarannya.

"Saiful mengaku dia takut pada Anwar," kata Shafee sambil menambah bahawa perbualan itu berlaku ketika mereka sedang minum kopi dan makan karipap.

10.37am: Mengenai KY jelly tidak dijumpai di atas karpet yang ditimbulkan oleh pihak pembelaan, Shafee berkata keterangan Saiful menyatakan bahawa ia mungkin jatuh ke atas permaidani atau tuala yang mereka pakai semasa melakukan seks itu.

Shafee juga menegaskan bahawa karpet tidak dijumpai dari unit kondominium di mana Anwar dan Saiful melakukannya.

"Ironinya karpet itu ditemui di unit lain," kata Shafee.

10.41am: Shafee kini berhujah tentang beg plastik P27 yang mengandungi semua spesimen yang diambil dari Saiful.

Shafee menegaskan bahawa ia tidak ditutupkan secara 'heat sealed'.

Merujuk kepada keputusan hakim yang membebaskan Anwar, Shafee berkata hakim membuat kesilapan tentang gangguan pada beg plastik tersebut.

Hujahnya, apabila meterai luar rosak, meterai di dalam tetap utuh.

10.47am: Hakim Arifin meminta mahkamah berihat seketika.

11.12am: Mahkamah disambung semula.

11.15am: Shafee meneruskan hujahnya di mana beliau menunjukkan beg plastik telus P27.

Beliau berkata IO (pegawai penyiasat) memotong plastik dan membiarkannya tergantung bagi menunjukkan tidak ada niat yang tidak diingini.

Beliau membacakan 'swab' yang diambil dari Saiful di Hospital Kuala Lumpur.

Katanya bekas plastik dimeterai (sealed) dan Dr Siew Sheue Feng memberi keterangan beliau memeteraikannya dan menandatangan di atasnya dan meminta Saiful untuk menandatanganinya.

Menurut Shafee, ia adalah "tamper proof"


"Saksi pembelaan mengatakan semua ini adalah 'tamper proof', tetapi tidak plastik besar (P27). IGSO menyatakan setiap sampel mesti dipisahkan dan dibungkus," tambahnya.

IGSO ialah Perintah Tetap Ketua Polis Negara.

11.20am: Shafee membacakan sebahagian daripada IGSO yang menetapkan bahawa setiap sampel perlu dibungkus berasingan dan setiap sampel perlu disertakan dengan borang Polis 31.

"Apa yang dilakukan oleh pegawai penyiasat (IO) adalah memotong plastik, meletakkan sampel berasingan di dalam sampul dan meletakkannya di dalam beg.

"P27 ini dijadikan isu dan ini menyebabkan tertuduh bebas," katanya.

Shafee menegaskan bahawa IO tidak mengusik sampel tersebut tetapi hanya meletakkannya berasingan.

"Sampel intim ini dihantar kepada Seah pada 30 Jun, manakala sampel kedua (Anwar) dihantar pada 17 Julai dan diberikan kepada seorang lagi ahli farmasi ((Noraidora Saedon).

"Dari mana IO boleh dapatkan sampel mani di antara (30 Jun dan 17 Julai) untuk mengubah (sampel pertama)?," soalnya.

11.35am: Shafee mengemukakan hujah bahawa Jude hanya menanda sampel "intim" dan polis hanya mematuhi IGSO.

"Ringkasnya, ketika Seah menerima sampel tersebut beliau ditanya sama ada materai HKL masih utuh di sampel berkenaan, dan beliau menjawab ia masih utuh," katanya.

11.45am: Shafee berkata tindakan doktor HKL, Dr Siew Sheue Feng yang menandatangani sampul spesimen dan juga mendapatkan tandatangan Saiful adalah memadai untuk mengelakkannya daripada diusik.

Katanya, sampel itu seterusnya dimaterai dengan materai polis.

11.55am: Shafee berkata tindakan Jude bukanlah gangguan ke atas sampel, dan menyatakan beberapa kes untuk membuktikan sebab sampel tersebut perlu diterima.

Beliau seterusnya bertanya bagaimana seseorang boleh mendapatkan sampel spermatozoa Anwar untuk membolehkan sampel itu diganggu.

"Sekiranya seseorang berpendapat (bahawa DNA tersebut) boleh dimasukkan daripada sampel yang diambil daripada sel Anwar, ia tidak boleh dilakukan kerana ia berlangsung dalam tempoh masa berbeza,"katanya.

Samep Saiful dihantar pada 30 Jun manakala sampel Anwar diambil dan dihantar kepada ahli kimia pada 17 Julai MK

IPOHMALAY

Posted: 31 Oct 2014 09:03 AM PDT

IPOHMALAY


Susi Pudjiastuti puji Malaysia pula

Posted: 30 Oct 2014 05:01 PM PDT

Susi Pudjiastuti yang mencetus polemik behubung isu ikan di Zon Perikanan Utama No. 57 yang dikatakan 'dicuri' Malaysia kelmarin menutup kesilapannya dengan memuji Malaysia dalam membantu sektor perikanannya yang katanya hingga pameran dan promosi turut dibuat oleh Perdana Menteri dan Menteri Perdagangan sendiri.

Selain itu juga dia menyelar kesukaran untuk memulakan perniagaan di Indonesia.

Apapun, kita berharap sang menteri ini berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan kerana mengetahui personalitinya yang agak selamba sebelum menjadi menteri tidak terbawa-bawa ke dalam tugasannya sebagai seorang Menteri yang tentu sekali dipandang serius sebarang kenyataannya.Jakarta - Menteri Kelautan dan Perikanan Susi Pudjiastuti menilai aturan-aturan sektor perikanan di Indonesia tidak kompetitif. Hingga akhirnya, Indonesia kalah saing oleh Malaysia dan Thailand.

Susi yang sudah lama berkecimpung di sektor perikanan mengatakan, saingan terberat Indonesia adalah Malaysia dan Thailand. Namun sayang, Indonesia kalah karena banyak aturan yang menghambat.

"Di perikanan, saingan kita Malaysia dan Thailand. Banyak cold storage di Indonesia ini mati, karena aturan membuat kita tidak kompetitif," kata Susi saat berdiskusi dengan pengusaha di Menara Kadin, Kuningan, Jakarta, Kamis (30/10/2014).

Susi mengatakan, untuk menjalankan suatu usaha di Indonesia, aturan dan regulasi adalah momok yang menakutkan. "Di Indonesia jadibusinessman (pengusaha) itu sulit, banyak mata rantainya," tuturnya.

Di Malaysia, lanjut Susi, pemerintah mendukung penuh perkembangan sektor perikanan dan kelautan di dalam negeri. Tak hanya soal regulasi yang mendukung, pemerintah sekelas perdana menteri juga kabinetnya pun terjun langsung mendukung sektor ini.

"Kalau di Malaysia, perdana menteri itu pameran. Menteri Perdagangannya jualan booklet," kata Susi. 

Susi membandingkan dengan Indonesia. Banyak biaya-biaya yang harus dikeluarkan untuk berbisnis di sektor perikanan dan kelautan. Sehingga pada akhirnya, daya saing Indonesia tidak kompetitif karena tingginya biaya produksi.

"Kita bikin PT mau registrasi we have to pay (kita harus bayar). Izin prinsip we have to pay, bikin IMB we have to pay. Mau bangun pabrik we have to pay, bayar kontraktor 10%, mesin di Bea Cukai kita harus bayar 2,5%. Belum PPN-nya. Lalu bayar retribusi, (bunga) kredit 12%. Ikan baru sampai pabrik itu sudah 40% (biaya)," papar Susi.

Menurut Susi, ada yang salah pada kebijakan di sektor ini. 

"Kita nggak heran kalau di Medan makan Mujair dari Malaysia, karena lebih murah. Tenggiri dari China di Muara Angke itu lebih murah dibanding dari Pangandaran," tegas Susi menggebu-gebu.bumiyang

Posted: 31 Oct 2014 03:33 AM PDT

bumiyang


Guan dan Jeff Oii Lebih Hebat, Semua Jurutera JPS Penang Boleh Berhenti???

Posted: 30 Oct 2014 05:55 PM PDT

tunku

Posted: 31 Oct 2014 03:01 AM PDT

tunku


Dr M: Absolute equality between sexes a “stupid idea”

Posted: 31 Oct 2014 12:03 AM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad says absolute equality between men and women is a "stupid idea" as there are inherent differences among them.

"Today, Islam is faced with the idea that men and women should be equal.

"There are differences between men and women, physically and mentally, so it would be a stupid idea to suggest that all women do what men do and all men do what women do," he told the audience at the International Islamic Forum here on Friday.

Dr Mahathir said Muslims should be prepared to defend their stand that there is no such thing as absolute equality between the sexes.

"There can be equality when it comes to becoming the Prime Minister, but not in other matters," he said.

Dr Mahathir had said on Thursday that there was no law to prohibit a woman from becoming PM.

He also said that Malaysian men were becoming lazy as more women had successfully entered institutions of higher learning and earned higher salaries than their male counterparts.

This had led to many women being forced to marry men with lesser qualifications than them, he was quoted as saying.

oyabun

Posted: 30 Oct 2014 11:27 PM PDT

oyabun


Perhimpunan cuba raih simpati terhadap Anwar tidak dapat sambutan?

Posted: 29 Oct 2014 11:30 PM PDT

Perhimpunan untuk raih simpati terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim di kawasan Mahkamah Persekutuan sudah tidak mendapat sambutan apabila jumlah yang hadir, di Putrajaya hari ini.

Persekitaran di hadapan Istana Kehakiman hari ini kelihatan lengang apabila hanya sebilangan penyokong Anwar Ibrahim berkumpul di sini sejak awal pagi bagi mengikuti prosiding rayuan akhir kes liwat Ketua Pembangkang tersebut.

Tinjauan pemberita pada pukul 9 pagi mendapati hanya terdapat kira-kira 50 penyokong Anwar berkumpul hari ini.

Prosiding rayuan kes liwat Ahli Parlimen Permatang Pauh itu hari ini memasuki hari ketiga dan sepatutnya berakhir semalam serta dijangka berterusan sehingga esok.

Kehadiran hampir 400 penyokong Anwar semalam dengan menganjurkan perhimpunan tanpa permit telah mencetuskan beberapa provokasi termasuk merempuh penghadang besi yang diletakkan di hadapan Istana Kehakiman bagi memasuki lobi utama Mahkamah Persekutuan.

Dalam pada itu, Anwar tiba di Mahkamah Persekutuan pada pukul 9.15 pagi ini bagi merayu sabitan penjara lima tahun setelah didapati bersalah oleh Mahkamah Rayuan pada Mac lalu berhubung dakwaan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

Sementara itu, tinjauan juga mendapati kawasan di tepi Istana Kehakiman telah dipasang pita kuning bagi menghalang penjaja berniaga di kawasan itu.

Langkah tersebut ekoran terdapat beberapa penjaja kecil mula berniaga tanpa kebenaran di kawasan itu sejak kelmarin.

Turut diletakkan notis `Dilarang menjaja tindakan kompaun dan sitaan UUK3 Akta Kerajaan Tempatan'.

Semalam, Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj), Tan Sri Aseh Che Mat memberi amaran kepada penjaja yang membuka gerai makanan dan minuman tanpa kebenaran PPj di situ supaya menghentikannya sebelum pihak berkuasa mengambil tindakan undang-undang.

Wasabi Oyabun..

Panglima Perang Cyber

Posted: 30 Oct 2014 11:20 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Soal Jawab TV3: Memerangi Keganasan - @Zahid_Hamidi

Posted: 30 Oct 2014 09:59 AM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/8E-fWWCROk4


Sent from my iPhone

The Unspinners

Posted: 30 Oct 2014 11:17 PM PDT

The Unspinners


Hari ini tak usah nak pura-pura ... solat di masjid!!!

Posted: 30 Oct 2014 10:30 PM PDTKAH KAh Kah ... Hakim makan tepi jalan

Posted: 30 Oct 2014 10:00 PM PDT
Ok lah tu berlakun untuk kamera CNN. Kalau perasan dah hakim tu, makanlah tempat senonoh. Jagalah class dan maruah macam seorang hakim ...


Alahai ... dah hakim tak tahu jaga budi pekerti dan ....


Hampeh ....

LIVE from Putrajaya: Smbung senin ... Ajak Nuar ke masjid tobat

Posted: 30 Oct 2014 09:35 PM PDT


1210pm: Shafee says Jude has nothing to gain from tampering the samples.

The prosecutor says Jude had been up front on the matter and the IO admitted to switching on the air conditioning where he had kept the samples for 24 hours to keep them cool.
 Justice Arifin says court will reconvene on Monday.
Monday's session will last only half a day as justice Arifin has another engagement, therefore the proceedings may possibly continue on Tuesday.Jam 1210: Satu fitnah jahat dan ketidak adilan untuk menuduh IO Jude Pereira

Shafee -allegation against IO is a serious travesty of justice. Many things were not put to him during trial. He was professional /bona fide. IO had been truthful. Did not hide fact that samples were not frozen. but mitigated by turning on the air cond in his office.

Malaysiakini pula:


11.45am: Also in the public gallery is national laureate A Samad Said along with former Penang Deputy Chief Minister Mansor Othman.

Shafee says the measures taken by HKL doctor Dr Siew Sheue Feng by signing on the envelope of the specimen and having Saiful sign it as well, was sufficient measures taken to avoid tampering.

He says that the samples are further sealed by the police seal.


Allah balaskan dosa pemfitnah, Insya Allah
 11.55am: The conduct of Jude, says Shafee, does not constitute tampering (of the samples).

He is citing further case laws of why the samples should be accepted.

The government prosecutor asks where one would get samples of Anwar's spermatozoa to tamper the evidence with.

"If one is to suggest (the DNA) could be planted from sample taken in Anwar's cell, it cannot be done as it occurred in a different time space," he says.

Saiful's sample was sent on June 30 while Anwar's sample was retrieved and sent to the chemist on July 17.

Dr Seah Lay Hong (kanan)
Jam 1200: Tak mungkin ada pencemaran

Safee - Chemist received the receptacles with the seals still intact. Essentially what defence is saying that someone planted Anwar's sperm in Saiful's anus.

 11.20am: Shafee reads a portion of the IGSO that states each sample should be separately packed and each sample must be accompanied by a Police 31 form.

"What the investigating officer (IO) did was cut the plastic, put the samples individually in an envelope and place it in the bag.

"This P27 has been made an issue and this resulted in the acquittal," he contends.

Shafee reiterates the IO did not meddle in the samples but merely placed them each into separate samples.

"The intimate samples were sent to Seah on June 30, while the second sample (Anwar's) was sent on July 17 and given to another chemist (Noraidora Saedon).

"Where can the IO get the semen sample in between (ie. June 30 and July 17) to tamper with the (first sample)?" he asks.

 11.35am: Shafee submits that Jude only mark the intimate samples and that the police officer was following the IGSO.

"In short, when Seah received the samples she was asked were the HKL seals were intact on the samples, and she says it was intact."Jam 1134: Senang saja Shafee smash isu Dr Osman

Shafee - if this was conspiracy how could Saiful had landed with Dr Osman of Pusrawi Hospital?

Banyak mereka reka pembohongan tentang Dr Osman Pusrawi.Jam 11:43: 

Dari Malaysiakini:

11.05am: PKR president Dr Wan Azizah's father Wan Ismail Wan Mahmood is in court along with granddaughter Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar.

Court is getting ready to resume.

10.50am: Amid pouring rain, about 200 Anwar Ibrahim supporters were allowed to take shelter in the makeshift camp in front of the Palace of Justice.

Food and drinks were provided by PKR officials while about 50 police officer stand watch.Jam 1112: IO Tak cemarkan hanya buat marking saja.

Shafee showing the court the plastic receptable exhibit that was allegedly tampered by the IO. Argued IO did not mean to hide tampering of plastic bag as he openly cut open the bag. IO had to cut open bag bacause he had to mark the plastic receptacles contained in it - otherwise would not know the items.

Shafee now reading IGSO on handling of barang kes, how they are to be marked & packed individually etc. This point surprisingly became the reason for acquittal by the high court although it was reversed by the CoA.

Dari Mkini:

11.15am: Prosecutor Shafee continues his submission where he shows the P27 transparent plastic bag.

He says the IO (investigation officer) cut the plastic and had left it dangling to show there is no untoward intention.

He reads out the swabs that were taken from Saiful at the Hospital Kuala Lumpur.

"The plastic receptacle is sealed. Dr Siew Sheue Feng testified he sealed it and he signed on it and asked Saiful to sign it. It is tamper proof."

"The defence witness says all this is tamper proof, but not the big plastic (P27). IGSO states each sample must be separated and wrapped," he adds.

IGSO is the Inspector General Standing Orders.


Jam 1045: Shafee - now reading excerpts of judgment about alleged tampering of the receptacles. the receptacles were not tamper proof.

High court judge made a mistake on tampering when there was no tampering. judge wrong to acquit as he could still convict even though there was no corroboration.

Dari Malaysiakini

 10.41am: Prosecutor Shafee now goes on to the P27 plastic bag which contains all the specimen retrieved from Saiful.

It was not heat sealed, the prosecutor stresses.

"The judge made a mistake about tampering when the outer seal is broken and the inside seal remains intact, with regards to the trial judge's decision to acquit Anwar," he argues.


Jam 1037: Dari Malaysiakini

10.37am: On the K-Y jelly not found on the carpet as raised by the defence, Shafee says Saiful's testimony indicated that it may have fallen on the carpet or on the towel they were on during the sexual act.

He also points out that the carpet was not recovered from the condominium unit where Anwar and Saiful did it.

"Ironically the carpet was found at another unit," says Shafee.

10.47am: Justice Arifin asks for short break. Court stands down.Dari Malaysiakini

10.25am: Shafee says Saiful demonstrated (the physical act) at the scene when the trial judge visited the condominium.

He further relates the sodomy incident, detailing how Saiful was asked to hold Anwar's penis and put it into his anus where he had apply some lubricant.

"Anwar was very rough and he sprayed his (air mani) semen into me," says the prosecutor, quoting Saiful.


10.28am: Shafee says Saiful complained of pain in his anus and stomach.

Although Karpal put to Saiful that the incident did not happened, the prosecution star witness maintained it did.

 10.33am: Shafee argues that Anwar is not an ordinary appellant as he is charismatic and capable of influencing a young boy.

He says that after the sexual act, Anwar advises Saiful to also not to ignore his prayers.

"This shows they were cordial and this shows the ring of truth. Saiful admitted he was afraid of Anwar," he says, adding that the conversation happened when they were having coffee and curry puffs.Jam 1021: Shafee now reading in detail the alleged sexual act as narrated by Saiful. Saiful could have easily denied certain things but no - he is a truthful witness. Saiful could not have make up testimony that Anwar advised him on sin etc after alleged sexual act. There is a ring of truth to it.


Saiful did not say KY jelly tumpah on carpet - but on carpet atau tuala. Tuala was not recovered.

High court judgment mainly supported prosecution except the ending like an Agatha Christie novel where it sprung a surprise.

Jam 1013: Shafee then read excerpts of high court judgment which narrated the alleged sexual act between Saiful & Anwar.

Anwar exercised dominance over Saiful.

Shafee reading excerpts of cross examination vs Saiful having coffee, curry puff etc after alleged incident, tt he had opportunity to escape

The pro forma form was read wrongly ie 30 mins referred to whole incident & not the act of sodomy.

Shafee now reading in detail the alleged sexual act as narrated by Saiful.
Jam 1000: Shafee - explaining "tanpa kerelaan saya" - different meaning from without consent. similar to sexual harassment in work place. Saiful bekerja dengan Anwar ... cari makan, duit gaji dengan Anwar.

Saiful never consented in spirit & soul.

Dari Malaysiakini

10.10pm: Shafee spells out Saiful's duty as Anwar's aide.

"Saiful (left) goes everywhere to the accused, Singapore and Hong Kong and was given an allowance, where he followed the accused," he says.

All this, Shafee says, despite Saiful being a university dropout.

"Anwar also gives him a Brioni suit, which I do not have. Why should Anwar maintain such a relationship (with Saiful)," he asks.

10.15am: Shafee says after trying to arrange the day's schedule, Anwar asked Saiful, "Can I f**k you today?"

This showed their intimate relationship, argues the prosecutor.

"Saiful was reluctant and Anwar got angry and they went to the master bedroom and it was there where they did it," he says.

------------------

Tak hina ke rasa bila Anwar sibuk "Can I fuck you today?" Apa kata bini bila bahasa begitu diguna? Tak ke rasa takde maruah????

Saiful suddenly resigned after only working for a few months, was treated well, despite hero worshipping him.


Jam 0950: Anwar also unreasonably attacked the Drs, chemist & the judge himself as being part of a political conspiracy to jail him.

Ddespite attacks against Saiful - judge had held him to be a credible witness

Anwar after hammering the judge - the judge acquitted him. Would that mean that he is no longer part of the conspiracy to jail him?


Jam 0945: Unreasonable for Anwar to say police investigating his alibi was harassment as that is the same procedure in all of Commonwealth.

Anwar alleged IO planted evidence including his sperm - where would the IO obtain the sperm that was reasonably fresh?

Anwar also unreasonably attacked the police for tampering with evidence, bag was not tamper proof but can be opened & resealed.Jam 0915: Anwar s defence is mainly of political conspiracy. will examine his stmt from the dock.

 Shafee reading out excerpts of Anwar s stmt from the dock - that it involves Najib, AG till the IO, same as previously concocted by Dr M.

 Shafee further read out Anwar s stmt from the dock that Umno & mainstream press were part of the conspiracy.

What Anwar said in stmt from the dock against the judiciary amounted to contempt of court.

Anwar creating story on why he did not take the stand as a witness & be subjected to cross examination.

 Shafee - unreasonable for Anwar to say police investigating his alibi was harassment as that is the same procedure in all of Commonwealth.

 Shafee - Anwar alleged IO planted evidence including his sperm - where would the IO obtain the sperm that was reasonably fresh?

Dipetik dari Twitter Lawyer for Liberty

KAH KAh Kah ... Surat sokongan dari banduan pulak ..

Posted: 30 Oct 2014 06:41 PM PDT


Yang sokong dia ... Presiden boneka CIA, bodoh, kaki perempuan, banyak skandal, perasuah, ....dan akhirnya didapati salah lalu masuk penjara.

Kurang-kurang, yang ini mintak maaf.


Orang asing yang dokong Anwar semua ada cerita ...


Lagi baik surat dokongan Ronnie Liew. Dapat juga kontrak... asal jgn bising. Nanyi kena tolak bangunan.


kikiki ....Demi Keadilan! Kehakiman! Kebebasan! .... WANG juga ....ki ki ki

Posted: 30 Oct 2014 06:25 PM PDT


Loyar juga dapat juta2 ...


Kah kah kah ... ki ki ki ... bodoh


KAH KAh Kah ... Suka sama suka, Azmin suka ...

Posted: 30 Oct 2014 06:15 PM PDT


Nampsk cool ...


Tapi ...

KAH KAh Kah ... Suka sama suka, LIWAT la tu namanya

Posted: 30 Oct 2014 06:00 PM PDT
Kah kah kah .... Ki ki ki ....

Shafee ada penemuan baru ... Mulut Anwar muncung

Posted: 30 Oct 2014 05:08 PM PDT


Hujah TS Shafee Abdullah (gambar) menjadi faktor penting dalam penentuan nasib DS Anwar Ibrahim esok atau lusa.

Adakah TS Shafee akan mengemukakan penemuan baharu?

Berbanding pasukan peguam DS Anwar yang dikatakan hanya mengemukakan hujah lama.

Peguam-peguam DS Anwar telah berpeluang memberi hujah terhebat mereka, ianya suatu perbicaraan yang sangat panjang.


Banyak perkara berulang-ulang, nampaknya tiada penemuan baharu kata pemerhati.

Ianya menjadi penanda aras yang sukar kepada pasukan Anwar. Ramai orang sangat terkejut dengan keputusan ketua pasukan peguam DS Anwar, Sulaiman Abdullah, menarik diri lagi.

Baca seterusnya di Azharri Siddiq SINI


Kenyataan-kenyataan Shafee berikut:

Okt 27:


Okt 28:


Okt 29:Si pemimpin PAS bila nak sedo-sedo?

Posted: 30 Oct 2014 04:25 PM PDT
Yang pengikut ada yang sedar dan ada yang belum ...


Pemimpkn sekor ni (baca mStar SINI), bila nak sedo2?

Bodoh PAS ni ...

New fact for longer prison term

Posted: 30 Oct 2014 08:00 AM PDT


PUTRAJAYA, Oct 30 — Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah said today the defence in Datuk Seri Anwar Ibrahim's sodomy case had only presented "partial facts" during their three days of submissions for his appeal.

Shafee, who is leading the prosecution team, said he will present the facts when he takes his turn for submissions tomorrow, and that 15 per cent of his arguments will be new.

"I will start with facts because partial facts given by defence team," he told reporters at the Federal Court today.

Earlier during the appeal hearing, Shafee urged the court for more time before he proceeds with submissions tomorrow, saying he needs to peruse the arguments presented by the appellant's team.

Shafee told the five-man panel of judges that he was up till 4am this morning reading Anwar's lawyers' submissions, and complained that Ramkarpal Singh's submissions had used very small fonts.

Court was then adjourned to tomorrow. The respondent is expected to take all of tomorrow to reply, while the appellant is slated to reply next Monday.


During submissions over the past three days, Anwar's lawyers took turns dissecting the Court of Appeal's reasons for convicting their client of sodomy in March this year.

The lawyers took apart the prosecution's case and cast doubt over the DNA evidence that the appellate court had relied on when deciding Anwar's fate.

Anwar's lead counsel, former Federal Court judge Datuk Seri Gopal Sri Ram said that the appellate court should have evaluated Sodomy II complainant Mohd Saiful Bukhari Azlan's statements to determine if the alleged act of sodomy had been forced or consensual.

He said during submissions on Tuesday that there were reasonable grounds to explore the matter as although the alleged sodomy act was said to have been non-consensual, the actual charge was not framed in such a manner.

Defence counsel Sangeet Deo Kaur also poured doubt on the "Male Y" DNA sample taken from items that Anwar allegedly used while in lockup in 2008, saying evidence linking it to the Opposition Leader were merely "circumstantial"

She said that although the samples taken from the toothbrush, the "Good Morning" towel and mineral water bottle were said to be Anwar's, there was no clear proof that he had used the items.

Yesterday, lawyer Ramkarpal Singh questioned why the notes and documents that the government's DNA expert had relied on in her Sodomy II testimony were neither tendered as evidence nor supplied to Anwar's defence team during trial.

This, he told the five-man panel at the Federal Court, had created a major "handicap" in their case.

Today, Ramkarpal said the Court of Appeal had failed to consider the possibility that the DNA samples used to convict Anwar of sodomy had been tampered with by then-investigating officer Jude Pereira.

He said the appellate court had erred when it accepted Pereira's explanation as gospel truth.

Ramkarpal also said that the three doctors from Hospital Kuala Lumpur who examined Saiful had merely "assumed" that penile penetration had taken place.

He the doctors' findings, as well as that of Hospital Pusrawi's Dr Mohd Osman Abdul Hamid, had shown no conclusive physical proof of such penetration.

Ramkarpal was the fourth lawyer in Anwar's defence team to submit in court.

Anwar was held overnight from July 16 to 17, from 11.05pm to 12.30pm, in 2008, after being arrested for allegedly sodomising his former aide Saiful.

Samples taken from the toothbrush, mineral water bottle and "good morning" towel that were given to Anwar during his jail stint were later used to match the DNA samples taken from Saiful.

During trial in 2011, government chemist Nor Aidora had testified that there were two DNA profiles found on the evidence samples – that of "Male Y" and that of an unknown DNA profile.

The chemist had also testified that the DNA profiles found on the items match those whose sperm extracts had been found on Saiful's anus earlier.

The Federal Court is now hearing Anwar's challenge of the Court of Appeal's decision to overturn a lower court's decision to acquit him of the charge.

The High Court had in 2012 acquitted Anwar of the 2008 charge but the appellate court ruled on March 7 this year that the trial judge had erred when rejecting the DNA evidence produced in the case.Anwar has repeatedly maintained his innocence, insisting that the charges were trumped up to kill his political career as he allegedly poses a threat to the Barisan Nasional coalition's decades-long rule with the Pakatan Rakyat alliance, which he now leads.

If Anwar fails to reverse his five-year imprisonment sentence and conviction in the Federal Court, he would lose his seat as the law bars anyone fined RM2,000 or imprisoned for one year from serving as a lawmaker.

Today's hearing was presided over by a five-member panel led by Chief Justice Tun Arifin Zakaria. Others include Court of Appeal president Tan Sri Md Raus Sharif and Federal Court judges Tan Sri Abdul Hamid Embong, Tan Sri Suriyadi Halim Omar and Datuk Ramly Ali, who replaced Tan Sri Ahmad Maarop.

Anwar is represented by a 14-man defence team led by former Federal Court judge Datuk Seri Gopal Sri Ram. Others include lawyers R. Sivarasa, Latheefa Koya, N. Surendran and Gobind Singh Deo.

Lawyers from the prosecution team are Shafee and Deputy Public Prosecutor Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria.

- See more at: http://m.themalaymailonline.com/malaysia/article/team-anwar-only-gave-partial-facts-lead-prosecutor-says?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter#sthash.6saNboNi.dpuf

Rancangan halang pintu dan laluan ke penjara

Posted: 30 Oct 2014 05:34 AM PDT


... AMK sedang mengatur perancangan membuat halangan semasa hakim membacakan keputusan hukuman ke atas Anwar Ibrahim.

Jonah akan mengetuai sepasukan AMK yang akan menimbulkan huru-hara setelah satu lagi kumpulan yang belum lagi diketahui siapa ketuanya tetapi dipercayai Tian Chua sendiri, akan membuat provokasi dan mengganggu anggota-anggota polis yang bertugas.

Pasukan AMK yang dipimpin oleh Jonah akan bertempur dengan pihak polis untuk menghalang Anwar Ibrahim daripada dibawa ke penjara. 

Kumpulan provokasi kedua pula akan selepas 'mengganggu dan menyibukkan polis' dengan serangan kumpulan yang diketuai oleh Jonah, akan menghalang laluan yang akan digunakan oleh pihak berkuasa bagi membawa Anwar ke penjara.

Manakala kumpulan penyokong yang lain, yang sekarang ini sedang giat dikumpulkan menjelang tempoh 96 jam, akan dikumpulkan di hadapan Istana Kehakiman untuk menimbulkan kekecohan selain mengalihkan perhatian ...

Baca sepenuh di Bulletin Sengal SINI

Kenapa Ronnie Liew dibenarkan masuk?

Posted: 30 Oct 2014 03:33 AM PDT


Macam mana Ronnie Liew dibenarkan masuk?

Dia bukan ahli musik? Peguam pun tak? Akuantan lagi? Doktor ke? Gangster? ...

Semalam ditolak masuk ....


Solat pun Mak Lampir guna untuk politik

Posted: 30 Oct 2014 01:25 AM PDT


Solat berniat untuk apa?

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 30 Oct 2014 11:16 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Ini Dinamakan Solat Politik...

Posted: 30 Oct 2014 06:57 AM PDT

Cer tanya zuraidah mak lampir. Dia solat ikit mazhab mane?

Atau pun telahan aku selama ini ada kebenaranya. Zuraidah tu sebenarnya bukan perempuan tapi dia jantan yang menyerupaai perempuan...

Pengundi ampang nilaikan lah sendiri. Ini ke jenis buta agama pemimpin yang korang undi hari tu...

Kerana Bentley. Adik Ahmad Maslan Terselamat Dari Kecelakaan.

Posted: 30 Oct 2014 03:37 AM PDT

Alhamdulilah syukur. Adik kepada timbalan menteri kewangan datuk ahmad maslan terselamat dari kemalangan jalan raya.

Di fahamkan kemalangan berlaku ketika hujan dan jalan licin.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 30 Oct 2014 11:09 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ANWAR KELUAR MAHKAMAH WAJAH MURAM, MARAH DAN KECEWA

Posted: 30 Oct 2014 09:53 PM PDT
TANDA-TANDA KALAH : WAJAH-WAJAH SUGUL PENYOKONG PKR

Posted: 30 Oct 2014 09:22 PM PDTUPDATE DI MAHKAMAH : PENYOKONG SAIFUL DOMINASI, PENYOKONG ANWAR MENGHILANG

Posted: 30 Oct 2014 09:13 PM PDT


LIWAT 2: NUAR HANG JANGAN CONFIDENT SANGAT... KAMI TAU HANG GELABAH GILER !!!

Posted: 30 Oct 2014 07:00 PM PDT


Tu diaaa....bila buku bertemu ruas. Prosiding kes liwat diteruskan hari ini dengan pihak pendakwaan melakukan penghujahan  balas.

Memang dari dulu Nuar cukup takut dengan TS Muhammad Shafee. 

Nuar tahu TS Shafee lebih mengenali beliau berbanding dengan Tun Mahathir.

Malah Anwar beberapa kali cuba mengugurkan TS Shafee kerana takutkan penghujahan peguam tersohor itu hingga ketua peguam pembela Anwar; Sulaiman Abdullah sakit-sakit dan tarik diri tak mahu bertemu dan berhujah dengan seniornya itu. 

Nuar juga tahu kerana adanya penghujahan kuat dari TS Shafee beliau telah terjerat dengan alasan dan dalih tolol ciptaan sendiri hingga menyebabkan beliau disabitkan kesalahan meliwat dan dijatuhkan hukuman penjara 5 tahun.

Langkah Kajangnya gagal hingga terpaksa meletakkan bini sendiri sebagai calon ADUN Kajang. 

Sapa tahu Nuar menangis sakan di malam keputusan mahkamah dijatuhkan. Tetapi beliau dapat kekuatan semula bila MH 370 hilang....bolehlah kerajaan dipersalahkan.

Bila nak ada prosiding mahkamah seperti biasa Nuar sengaja cipta isu menangguh perbicaraan. Dah hampir 70 kali tangguh!

Tapi puak-puak pencacai marah bila peguam pendakwaraya minta penangguhan untuk menyediakan skrip penghujahan dan marahkan hakim bila hanya hari Isnin depan buat keputusan.

Mungkin hari Sabtu dan Ahad ini Anwar akan mengambil peluang buat roadshow memperkudakan dan memperbodohkan rakyat untuk membela maruah 'alat sulitnya' yang ternyata bersalah menceroboh lubang kunyit jantan lain...

Nampak sangat Nuar semakin gelabah menjelang hari jatuh hukuman nanti...

Kepada Allah jua kita berserah....


BOLEHKAH BEKAS HAKIM MAKAN BERSAMA HAKIM KETIKA KES SEDANG DIBICARA?

Posted: 30 Oct 2014 05:36 PM PDT


The Bar Council's wavering stand

By SSK

Seven months ago, the Bar Council president, Christopher Leong, said that a resolution had been passed to ask the government to prohibit retired judges from litigating in court.

"It's understandable that a person represented by a lawyer will feel that he is at a disadvantage if the adverse party is represented by a retired judge. It is not the question of whether there's actually bias or advantage. 

The point is, it affects public confidence and that outweighs their ability to appear in court," said Leong. "This amendment doesn't stop them from practising, they can still do conveyance and consultation, just not go to court."

Leong cited examples of Singapore, Sri Lanka and India, which prohibits retired judges from litigating in court. Australia's Victoria state even punishes those breaking the rule by forfeiting their judicial pension. The Bar Council has vowed to take all reasonable steps to educate the public on the reasons for the proposed amendment to the law.

Yesterday, Syahredzan Johanin, a Bar Council member, said there is nothing wrong for retired Federal Court judge, Datuk Seri Gopal Sri Ram, acting as Anwar Ibrahim's lead counsel in his sodomy conviction appeal. How would that reconcile with the resolution passed by the Bar Council and would they make a special exception for Gopal Sri Ram?

Syahredzan explained that the Bar Council resolution was only a proposal and not legally binding. Recently the Bar Council also passed a resolution asking the government to abolish the Sedition Act. Can we treat that resolution the same way we are being asked to treat the resolution regarding retired judges? 
Add caption


ANWAR SUDAH MOHON MAAF SEJAK 2012 LAGI, MENJELANG KEPUTUSAN MAHKAMAH

Posted: 30 Oct 2014 04:13 PM PDT


DS Anwar melalui laman rasmi beliau pernah memohon maaf pada tahun 2012. Menjelang keputusan kes Anwar kepada Saiful Bukhari, barangkali elok kalau memaafkan kesalahannya, tawakkal Allah SWT. Memohon maaf bukanlah perkara yang merugikan. Cukuplah keputusan Mahkamah menjadi kifarah di dunia.

Anwar sering menerima cobaan

KHALID BALAS DENDAM KEPADA ANWAR, KHALID KELUAR S.ALAM, ANWAR MASUK SG. BULOH

Posted: 30 Oct 2014 07:11 AM PDT

TAN SRI KHALID IBRAHIM KELUAR SHAH ALAM
ANWAR IBRAHIM MASUK SUNGAI BULOH
TAN SRI KHALID IBRAHIM KELUAR SHAH ALAM
ANWAR IBRAHIM MASUK SUNGAI BULOH

Beberapa banner bertajuk "Tan Sri Khalid Ibrahim Keluar Shah Alam, Anwar Ibrahim Masuk Sungai Buloh" terpampang di beberapa jalan utama sekitar Kuala Lumpur, Shah Alam, Kelang, Gombak dan Petaling Jaya. 
Adakah ianya suatu balas dendam dari penyokong-penyokong TS Khalid? Nampaknya mereka sudah mula membalas dendam, berhukum karma.SIMPLE CASE BUT 14 LAWYERS, ANY ANSWER? @GobindSingDeo @malaysianbar @ngakorming

Posted: 30 Oct 2014 06:11 AM PDThttp://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/why-appoint-shafee-for-simple-sodomy-case-dap-lawmaker-asks-agc

How much is Umno lawyer Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah being paid to lead the prosecution team in the appeal proceedings for opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim's sodomy conviction, a DAP lawmaker asked today.
Taiping MP Nga Kor Ming said it was shocking that despite the Attorney-General's Chambers (AGC) having more than 1,800 qualified personnel, including hundreds pf deputy public prosecutors (DPPs), it had to engage someone from outside for a simple criminal case involving sodomy.
"It just shows that this is not a straightforward criminal charge but is in fact a politically motivated prosecution.
"‎It is also an insult to the integrity of the AGC," Nga said at the Parliament lobby today.
Nga said even the A-G was more than qualified to prosecute in this sodomy case.
He added that during the Nizar vs Zambry court case following the Perak constitutional crisis of 2009, the state government had to fork out RM324,000 to pay an Umno lawyer for the hearing at the Federal Court, despite the fact that Datuk Seri Zambry Abdul Kadir was being sued in his personal capacity by Datuk Seri Nizar Jamaluddin.
"What is the rational for the AGC to outsource the prosecutor's job to Umno legal advisers and pay them using public funds?
"We want to know how much Tan Sri Shafee is being paid," Nga said, adding that he was sure he would not receive an answer if the question was raised in Parliament.
He also said that the AGC was allocated RM202 million under Budget 2015. – October 30, 2014.

PENYOKONG PAS : JIKA ANWAR TIDAK DISABIT BERSALAH PUN, IMEJNYA SUDAH MENJUNAM

Posted: 30 Oct 2014 01:05 AM PDT


Laman penyokongpas.wordpress.com berpendapat jika Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak disabitkan bersalah oleh Mahkamah Persekutuan berkaitan kes liwat II sekali pun, namun imejnya sudah jatuh menjunam hingga menjadi liabiliti terhadap Pakatan Rakyat (PR).

"Pada ana, kalau tidak bersalah pun, imej KETUM dah menjunam teruk. Tidak menarik macam dulu. Hanyir.

"Daripada kita terbabit hanyir. Biar dia seorang sahajalah,"katanya dalam artikel bertajuk "Menghantar KETUM Ke Neraka Dunia?"

Menurutnya, sehingga 27 Oktober, iaitu sehari sebelum kes Anwar dibicarakan di Mahkamah Persekutuan, Putrajaya, tiada sebarang arahan daripada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kepada ahli-ahli parti untuk turun ke mahkamah memberi sokongan terhadap Anwar.

"Ramai ahli di bawah yang masih lagi menunggu whatsapp dan arahan Presiden agar jentera PAS turun beramai-ramai ke Putrajaya dalam program Rakyat Hakim Negara.

"Mereka buka whastapp hampir setiap minit. Tempoh makin dekat. Masih belum ada arahan.

"Ana sms beberapa orang Pesuruhjaya PAS Negeri, dan jawapan mereka sama. 'Tak guna pertahankan isu liwat. Biar dia jawab sendiri'," dedahnya.

Menurutnya lagi, tiada sokongan daripada Presiden PAS terhadap isu Anwar dibimbangi akan menyebabkan perpecahan PR.

Namun, dalam masa sama akur dengan kehendak akar umbi PAS yang rasa tersinggung dengan sikap Anwar yang dilihatnya semakin melampau mutakhir ini.

"Ana pelik. Betulkah ini keputusan parti. Kita tak masuk langsung? Tak bahaya ke untuk PR?

"Di kalangan ahli (PAS) pun sama. Pada mereka, KETUM PR ini sudah melampau-lampau. PAS dihina dan dipinggir. Isteri (Anwar) lebih utama daripada persahabatan.

"Biar dia tanggung sendiri azab,"katanya lagi.

Belantan

Posted: 30 Oct 2014 11:03 PM PDT

Belantan


Kes liwat : Anwar tengah syok sendiri, yakin lepas?

Posted: 30 Oct 2014 08:49 AM PDTPasukan peguam mewakili Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dan kes liwat selesai membentangkan hujah rayuan di hadapan lima hakim di Mahkamah Tinggi, Istana Kehakiman hari ini.

Ramkarpal Singh merupakan peguam terakhir pihak perayu selesai membentangkan hujah kira-kira pada pukul 1 petang.

Anwar yang ditemui sebaik sahaja sesi prosiding selesai yakin hujah yang dibentangkan oleh pasukan beliau yang diketuai oleh Datuk Seri Gopal Sri Ram.

"Penghargaan saya kepada dari hari pertama kepada Datuk Seri Gopal dan keterangan terakhir okeh Ramkapal sebaik mungkin dengan terperinci.

"Saya yakin tidak mungkin dan tidak munasabah untuk mendapat keputusan sebalik melepaskan saya terhadap tuduhan fitnah jahat ini," kata Anwar.


Anwar mendakwa hujah rayuan yang dibentangkan pasukan cukup kukuh.

"Saya fikir apapun boleh dijawab termasuk cadangan peguam negara dan pendakwa untuk menambah hukuman tapi semua kenyataan jijik politik kerana keterangan yang di bawa ke mahkamah terlalu kukuh.

"Saya cukup yakin mana-mana mahkamah yang patuh pada undang-undang dan patuh kepada prinsip keadilan tidak mungkin membuat keputusan sebaliknya," kata Anwar.

Prosiding mahkamah bersambung esok kerana pihak pendakwaan yang diketuai Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah memohon kepada mahkamah untuk mengemukakan hujah balas.

Pada 7 Mac lalu Anwar dijatuhi hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Rayuan selepas mahkamah mendapatinya bersalah meliwat bekas pembantu beliau, Mohamad Saiful Bukhari Azlan, enam tahun lepas.

Suara Politik
Belantan

Peguam Anwar gagal serah hujah bertulis awal - Muhammad Shafee?

Posted: 30 Oct 2014 05:47 AM PDT


Pasukan pendakwaan kes liwat membabitkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membentangkan hujah balas esok berikutan kegagalan pasukan peguam Anwar menyerahkan hujah bertulis.

Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah yang mengetuai pasukan pendakwaan berkata, hujahan bertulis yang sepatutnya diserahkan pasukan perayu dua minggu lalu hanya diserahkan Selasa lepas.

Muhammad Shafee berkata, pasukan pendakwaan sepatutnya membuat hujah balas pada pukul 2.15 hari ini.

"Tetapi saya minta ditangguh ke esok hari atas beberapa sebab. Pertama semua hujahan bertulis yang dikemukan oleh pihak perayu semuanya diberikan kepada kita hari Selasa. Sepatutnya diberi dua minggu sebelum.

"Kemudian mereka juga tergesa-gesa permohanan meminda petisyen rayuan. Kita tidak membantah walaupun petisen itu merangkumi perkara-perkara baru yang dimuatkan dalam hujahan bertulis,"


Muhammad Shafee berkata hujah balas akan dibentangkan esok sehingga pukul 1 petang dan disambung pada Isnin juga sehingga pukul 1 petang.

"Semua hujah akan dibentang oleh saya," kata Muhammad Shafee yang ditemui sebaik sahaja barisan peguam Anwar tamat membentangkan hujah rayuan di Mahkamah Tinggi.

Pada 7 Mac lalu Anwar dijatuhi hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Rayuan selepas mahkamah mendapatinya bersalah meliwat bekas pembantu beliau, Mohamad Saiful Bukhari Azlan, enam tahun lepas.

Suara Politik
Belantan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 30 Oct 2014 10:09 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Orang Asli Pun Tolak Anwar Ibrahim

Posted: 30 Oct 2014 08:22 PM PDTKenyataan Ini Paling Ditakuti Anwar

Posted: 30 Oct 2014 09:29 AM PDT

Presiden PAS Tidak Hadir, PasMa Datang Sokong Anwar Di Mahkamah?

Posted: 30 Oct 2014 08:14 AM PDT

Bersalam Dengan Bukan Mahram, Dr Maza Terkantoi Lagi

Posted: 30 Oct 2014 05:16 AM PDT


Penyokong Anwar Lafaz Doa Laknat Haron Din

Posted: 30 Oct 2014 01:30 AM PDT


Kerana kegagalan mendapatkan sokongan dan menarik perhatian lebih ramai orang untuk berdemonstrasi dan bersolidariti dengan Anwar Ibrahim, seorang pentaksub Anwar Ibrahim yang masih lagi menganggotai PAS, dikenali sebagai Abdul Rahman Abdul Talib atau lebih dikenali sebagai Tulang Besi Malaysia Waves menggunapakai kaedah khawarij yang gemar mendoakan laknat ke atas orang lain.(baca selanjutnya)

Semalam Rempuh Hadangan, Hari Ini Lari Biarkan Anwar Keseorangan

Posted: 30 Oct 2014 12:30 AM PDT


Mengapa Solat Atas Jalan, Sedangkan Ada Masjid Berdekatan?

Posted: 29 Oct 2014 11:22 PM PDT

Mengapa mahu sembahyang di tempat terbuka sedang sudah sedia maklum ada masjid dalam jarak berdekatan? 

Boleh berjalan kaki berdemo dari jauh untuk sokong Anwar, tetapi hendak berjalan kaki ke masjid beribadah kepada Allah SWT tidak mampu pula (baca selanjutnya)

Penyokong Tok Gajah Lagi Ramai Dari Penyokong Anwar Di Mahkamah

Posted: 29 Oct 2014 09:35 PM PDT

tok gajah

Posted: 30 Oct 2014 09:40 PM PDT

tok gajah


Ini lah bukti nyate negare kite lebih maju dari negare2 jiran kite......

Posted: 30 Oct 2014 05:00 PM PDT


CARA BERTANI BANJAR MALAYSIA BEDA DARI BANUA
Oleh Hasan Zainuddin
Banjarmasin, 30/10 (Antara) - Cara bertani sawah warga Suku Banjar yang berada di beberapa wilayah negeri di Negara Malaysia sudah jauh berbeda bila dibandingkan cara tradisional bersawah khas Banjar di Banua atau Kalimantan Selatan, Indonesia.
"Mereka warga Banjar Malaysia sudah menggunakan sistem modern, semua sudah menggunakan mekanik," kata Abdussamad Thalib, Pembantu Dekan Dua, Fakultas ...
Continue Reading

CARA BERTANI BANJAR MALAYSIA BEDA DARI BANUA    Oleh Hasan Zainuddin   Banjarmasin, 30/10 (Antara) - Cara bertani sawah warga Suku Banjar yang berada di beberapa wilayah negeri di Negara Malaysia sudah jauh berbeda bila dibandingkan cara tradisional bersawah khas Banjar di Banua atau Kalimantan Selatan, Indonesia.      "Mereka warga Banjar Malaysia sudah menggunakan sistem modern, semua sudah menggunakan mekanik," kata Abdussamad Thalib, Pembantu Dekan Dua, Fakultas pertanian Universitas Lambung Mangkurat (Unlam) Banjarmasin, Kamis.      Hal tersebut dikemukakan Abdussamad Thalib setelah pulang dalam perjalanan mengikuti perjalanan titian muhibah 17-26 Oktober 2014 ke beberapa lokasi pemukiman suku Banjar yang tinggal ratusan tahun di negeri jiran tersebut.      Saat di Malaysia, rombongan dari Forum Silaturahmi Kulaan Banua (FSKB) yang dikoordinir oleh Ikatan Keluarga Alumni (IKA) Universitas Lambung Mangkurat (Unlam) Banjarmasin tersebut sempat melihat cara bertani di Bagan Serai dan Sungai Manik, negeri Perak Malaysia.      Di sana rombongan berjumlah 19 orang berbincang dengan seorang tokoh masyarakat Banjar Bagan Serai, Haji Sulaiman yang kala itu menceritakan bahwa cara bertani atau yang disebut bandang warga setempat sudah tak memanfaatkan lagi cara lama masyarakat Banjar seperti layaknya di Banua (Kalimantan Selatan).      Menurut Haji Sulaiman yang mengakui nenek moyangnya dari Kelua Kabupaten Tabalong Kalsel Indonesia tersebut, petani di sana tak lagi "merincah" (menyiapkan lahan) dengan alat tajak, tak lagi "menanjang" (nanam padi) dengan alat tanjang, serta "mengatam" (panen padi) dengan ranggaman (ani-ani) seperti layaknya di Banua.      Tetapi cara kerja bandang di sana sudah semuanya pakai mekanik atau alat mesin pertanian (Alsistan), mereka hanya main perintah atau tunjuk, tak lagi bekerja sebagaimana cara bersawah tradisional.      "Badan kami tak lagi kotor untuk berjebur ke bandang, kami cukup perintahkan kepada pemakai Alsintan untuk mengerjakan semuanya, tinggal membayar upah," tuturnya.      Mulai menyiapkan lahan sampai panen selama tiga bulan semuanya pakai mekanik, maka petani tinggal menerima jumlah padi yang dihasilkan dari alat-alat mesin tersebut.      Bahkan bertani di sini banyak memperoleh bantuan pemerintah (kerajaan) termasuk penyediaan pupuk, bahkan bila sudah panen setiap panen oleh kerajaan diberikan intensif lagi, setiap ton diperhitungkan sekitar 200 ringgit.      "Jika hasil sawah atau bandang 10 ton per hektare-nya, maka bonus kerajaan setiap ton 200 ringgit Malaysia, maka setiap ton petani akan memperoleh sekitar 2000 ringgit, jika setiap petani mengelola 10 hektare bandang maka akan memperoleh bonus kerajaan 20000 ringgit," katanya.      Karena itu petani setempat, selain memperoleh hasil sawah untuk diri sendiri hasil itupun diperhitungkan oleh kerajaan untuk diberikan bonus, maksudnya agar petani giat bekerja untuk menghasilkan pangan bagi kemakmuran masyarakat.      Wilayah pemukiman suku Banjar yang banyak mengelola sawah tersebut, adalah wilayah Bagan Serai dan Sungai Manik ini karena wilayahnya dataran rendah yang berair dan sistem irigasinya di bantu oleh kerajaan.      Dengan cara bertani demikian maka sudah dipastikan setiap petani tampak lebih sejahtera bila dibandingkan dengan petani banua, maka jangan heran jika setiap petani sudah memiliki mobil atau yang disebut warga setempat kereta.      Kunjungan FSKB tersebut bertujuan untuk mempererat hubungan persaudaraan tersebut antara warga Banjar di Malaysia yang ditaksir sekitar dua juta jiwa dengan warga Banjar yang ada di Banua.      Selain saling mengunjungi satu sama lain, cara lain mempererat persaudaraan tersebut melalui pertemanan dan komunikasi melalui jejaring sosial, katanya seperti Facebook ada grup kulaan banjar se-dunia yang sudah beranggotakan 14 ribu orang lebih.      Kaitan saling mengunjungi tersebut sudah pernah dilakukan baik oleh kulaan Banjar Malaysia ke Banua (Kalsel) maupun kulaan Banjar Banua ke Malaysia, dan saling kunjung mengunjungi tersebut akan terus dilakukan, apalagi dari kedua belah pihak ada yang berkaitan berkeluarga.      Untuk kunjungan balasan kedua kulaan Banjar Banua yang dikoordinir Ika Unlam selain silaturahmi, wisata, serta buat dokumenter orang Banjar madam ke Malaysia.      Banyak lokasi yang dikunjungi antara lain ke Kampong Bukit Melintang yang 80 persen penduduknya orang Banjar, mengikuti kegiatan "Mini Karnival Kulaan" kegiatannya berupa demonstrasi membuat wadai (kue) Banjar, kegiatan membaca berjanji, ada penjualan produk2 usaha orang Banjar Malaysia, silaturrahmi, demonstrasi pukong (bapukung).      Ke Universitas Islam Azlan Shag bertemu dengan rektor Nordin Kurdi serta Prof Jamil Hasim yang keturunan Banjar, di Kuala Kangsar.     Rombongan juga Johor Bahru, singgah di Kantor PBM dan Koperasi Kulaan (Ko-Kulaan) di Bangi, pusat wisata negeri Melaka, mengunjungi objek wisata berupa situs warisan (heritage) yang diakui UNESCO, antara lain Pelabuhan Lama dimana terdapat Museum kapal Portugis, Benteng Portugis, Pasar Seni dan Kerajinan cendera mata.
LikeLike ·  · 

1 ulasan: