Selasa, 7 Oktober 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 07 Oct 2014 01:04 PM PDT

Duke of UMNO


PERGHHH..!!! KHALID SAMAD DAH KENAAA....HEH!

Posted: 07 Oct 2014 07:17 AM PDT


Selepas dikecam hebat pelbagai pihak baru-baru ini, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Khalid Samad dihentam pula gerakan akar umbi PAS, El-Haraki, sebuah laman FanPage Facebook yang sememangnya dikenali sebagai pro-ulama.
Mengecam hebat Khalid, El-Haraki menegaskan bahawa adalah amat memalukan bagi umat Islam di negara ini untuk memiliki seorang Ahli Parlimen sepertinya yang baru-baru ini menegaskan bahawa pesta arak yang bakal berlangsung di Selangor itu sebagai tidak wajar dihalang.
"Wahai makhluk yang bernama Khalid Samad. Pesta arak dan pesta seks adalah perkara yang sama. Tiada agama yang suka orangnya mabuk dan melacur. 

Baca lagi laporan "hangit" di sini...

SAKSIKAN KEBESARAN ALLAH SWT...

Posted: 07 Oct 2014 05:15 AM PDT


Rakyat di Malaysia khususnya bakal menyaksikan fenomena gerhana bulan berdarah atau dikenali sebagai " Blood Moon" pada 8 Oktober 2014 (Rabu) bermula dari 5.14 petang hingga 8.34 malam. 
Punca sebenar fenomena tersebut adalah disebabkan kedudukan bulan sejajar dengan bumi dan matahari. 

Baca seterusnya di sini...

PEJUANG BANGSA

Posted: 07 Oct 2014 11:54 AM PDT

PEJUANG BANGSA


EXCO KERAJAAN DAP TENSION BILA BERI JAWAPAN KEGAGALAN TANGANI BANJIR

Posted: 06 Oct 2014 07:00 PM PDT
Kerajaan negeri mengakui gagal menyelesaikan masalah banjir yang berulang di negeri itu walaupun telah melaksanakan beberapa projek tebatan.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri, Chow Kon Yeow berkata, kegagalan itu disebabkan pelbagai faktor seperti reka bentuk projek dan sistem perparitan yang dibina tidak sesuai selain faktor hujan lebat luar biasa.


"Kita juga berhadapan dengan kekangan kewangan kerana untuk melaksanakan projek ini menelan belanja tinggi seperti di daerah Barat Daya yang memerlukan RM600 juta bagi melengkapkan projek tebatan banjir dan sistem perparitan, katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.


Beliau mengulas kejadian banjir di Jalan Sungai Pinang dan Jalan P. Ramlee Jumaat lalu yang menjejaskan ribuan penduduk serta merosakkan ratusan kenderaan dengan disiftkn disifatkan antara yang terburuk dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini.
Ditanya mengenai projek tebatan banjir berhampiran Sungai Jelutong yang siap 1 Mei lalu tetapi gagal berfungsi, Kon Yeow berkata, projek berkenaan adalah berskala kecil dan tidak mampu menampung kapasiti air ketika hujan lebat selain mungkin mempunyai 'kelemahan' dalam reka bentuknya.

Pada masa sama beliau berkata, tugas untuk menangani isu banjir di negeri itu sangat mencabar dan kadang-kala beliau berasakan tidak mampu untuk menguruskannya.

"Selepas Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13, Ketua Menteri memberi kepercayaan kepada saya untuk memegang portfolio ini. Saya berasakan ini satu tugas yang sangat berat ditambah masalah kesesakan trafik yang berpanjangan turut menjadikan tugas ini lebih mencabar," katanya.

Ditanya adakah pihaknya akan memohon peruntukan daripada Kerajaan Persekutuan untuk melaksanakan projek tebatan banjir, Kon Yeow yang juga Pengerusi DAP negeri mengakui kerajaan negeri berdepan masalah kewangan dan Kerajaan Pusat tidak berdiam diri apabila turut menghulurkan bantuan.

"Bagi projek berskala besar seperti di Sungai Pinang, Sungai Kerian dan Sungai Muda, Kerajaan Pusat telah membelanjakan lebih RM100 juta, tetapi untuk projek kecil kerajaan negeri yang melaksanakannya.

"Kerajaan negeri juga memberi peruntukan, tetapi disebabkan kos yang terlalu tinggi, hanya RM30 juta setahun dapat kita salurkan kepada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), tetapi bukan semuanya dibelanjakan untuk tebatan banjir kerana \turut merangkumi kos pentadbiran," katanya.

Ditanya mengenai masalah banjir lumpur berulang di Paya Terubong dan kaedah penyelesaian oleh kerajaan negeri, Kon Yeow berkata, soalan itu perlu dikemukakan kepada wakil rakyat kawasan berkenaan.

"Kamu tanya ADUN (Ahli Dewan Undangan Negeri) kawasan berkenaan kerana saya ada banyak kerja hendak lakukan, Masalah banjir dan trafik di seluruh negeri juga di bawah tanggungjawab saya," katanya

IPOHMALAY

Posted: 07 Oct 2014 09:48 AM PDT

IPOHMALAY


Pondan Indonesia dibunuh, dikerat dan dimasak di Australia

Posted: 07 Oct 2014 01:39 AM PDT

Seorang pondan berasal dari Lampung, Indonesia yang diberitakan sering ke Malaysia dan bekerja sebagai tukang masak di atas sebuah kapal persiaran ditemui mati dengan tubuh dikerat dan dimasak oleh kekasihnya, seorang warga Australia.

Peliknya, temannya itu merupakan aktivis anti-keganasan ke atas wanita dan lantang menentang serangan Israel ke atas Gaza.

Febri Ardiansyah atau nama pondannya Mayang Prasetyo mati dipercayai dibunuh dan dikerat oleh kekasihnya Marcus Peter Volke di Brisbane sebelum bau busuk mayat membuatkan jiran-jirannya memanggil polis lalu Marcus melarikan diri sebelum ditemui mati dengan leher disembelih, dipercayai tindakan bunuh diri olehnya, tidak jauh dari tempat kejadian.


Foto Korban Mutilasi Mayang Prasetyo Tersebar di FB

Selasa, 07 Oktober 2014 - 12:06 WIB

Berita Terkini Hari ini: Foto korban mutilasi Mayang Prasetyo tersebar di FB. Mayang Prasetyo perempuan cantik yang dimutilasi kemudian digoreng suaminya itu bernama asli Febri Andriansyah.

Hal tersebut terungkap ketika Kemenlu mempublikasi data Mayang Prasetyo, WNI yang digoreng Marcus Peter Volke. Pada paspor tercatat namanya adalah Febri Ardiansyah dan berjenis kelamin laki-laki.

Mayang Prasetyo berprofesi sebagai PSK kelas atas, dirinya memasang tarif 6 juta rupiah selama satu jam. "Tubuh bugar, seksi dan hot, itu yang saya punya," demikian yang tertulis pada sebuah iklan yang dipasang Mayang di internet seperti dikutip dari news.com.au, Selasa (7/10/2014).

Selain itu Mayang juga menawarkan payvdara yang besar lengkap dengan bonus pisang yang besar, "Payvdara montok, sangat liar di tempat tidur, dan bonus ekstra pisang besar," yang merupakan kiasan untuk tubuhnya yang memiliki dua kelamin atau shemale.

Marcus Peter Volke suami Mayang Prasetyo adalah seorang koki dan juga seorang aktivis antikekerasan. Bahkan polisi setempatnya menyebutkan Marcus tidak memiliki catatan kriminal.

Marcus sangat membenci kekerasan, terpantau dari akun FB-nya Marcus sering mengomentari aksi kekerasan terhadap wanita. Baru-baru ini Marcus juga sering update status tentang petisi menolak kekerasan di Gaza dan meminta Israel mengakhiri pendudukan di Palestina.

Namun seiring aksinya memutilasi dan memasak istrinya, kini Marcus juga ikut tiada, ketika dikejar polisi, Marcus melakukan aksi bunuh diri.

Duka yang mendalam dialami keluarga Mayang di kampung halaman, Lampung. Nining, ibunda Mayang sangat terpukul ketika kehilangan anaknya yang menjadi tulang punggung keluarga.

Mayang selalu mengirimkan uang untuk biaya hidup keluargaya di Lampung. Hasil kerjanya menjadi PSK kelas atas, ia menyebut dirinya "shemale Asia kelas atas."


Kartunis The New York Times, Heng Kim Song, bikin onar lagi

Posted: 07 Oct 2014 12:43 AM PDT

Kartunis The New York Times, Heng Kim Song yang berpejabat di Singapura sekali lagi menimbulkan marah kali ini dari kalangan orang ramai terutamanya di India apabila melukis kartun menghina misi Marikh oleh negara India. 

Heng pernah mencetus kemarahan separuh rakyat Malaysia apabila melukis hasil PRU13 dengan pengadil, yang kononnya Suruhanjaya Pilihanraya, memberi kemenangan kepada Najib Razak walaupun lebam di belasah oleh Anwar Ibrahim dalam satu perlawanan tinju yang kononnya menggambarkan PRU13.


Selasa, 07/10/2014 14:09 WIB

Muat Karikatur Misi ke Mars Termurah India, New York Times Minta Maaf

BBCIndonesia.com - detikNews


Surat kabar The New York Times meminta maaf terkait karikatur tentang Misi Mars India menyusul keluhan dari pembaca yang menganggap gambar itu merupakan penghinaan. Karikatur itu menunjukkan seorang petani dengan sapi mengetuk pintu satu ruangan yang disebut Klub Ruang Angkasa Elit dengan dua pria duduk membaca koran tentang Misi Mars India. 


Karikatur tersebut diangkat untuk artikel yang berjudul Misi Murah India ke Mars. Bulan lalu, India berhasil meluncurkan robot Mangalyaan ke orbi t di seputar Mars. Biaya keseluruhan misi India itu sekitar 4,5 miliar rupe (Rp877 miliar) dan menjadikan operasi ini sebagai salah satu misi ruang angkasa yang paling murah.

Hanya Amerika Serikat, Rusia dan Eropa yang sebelumnya pernah mengirim misi ke Mars.

'Cara provokatif'

India berhasil dalam misi pertamanya, dan capaian ini bahkan mengalahkan Amerika dan Soviet. Andrew Rosenthal dalam editorial di New York Times menulis dalam akun Facebook bahwa "sejumlah besar pembaca" mengeluh tentang karikatur itu.

"Tujuan dari kartunis, Heng Kim Song, adalah mengangkat bagaimana eksplorasi ruang angkasa ini tidak lagi menjadi negara-negara Barat yang kaya," kata Rosenthal.

"Heng, yang berkantor di Singapura, menggunakan gambar dan teks - sering dengan cara provokatif- untuk mengangkat masalah internasional. Kami 
meminta maaf kepada para pembaca yang tersinggung dengan pilihan gambar dalam karikatur ini," tambahnya.

Kendaraan ruang angkasa Mangalyaan diluncurkan dari stasiun Sriharikota di pesisir Teluk Benggala pada 5 November 2013. Satelit itu bergabung dengan empat misi lain yang mengelilingi Planet Merah itu, Maven (AS), Mars Odyssey (AS), Mars Reconnaissance Orbiter (AS) dan Mars Express (Europe).


316,496 rakyat Malaysia kunjungi Jakarta tahun lalu

Posted: 06 Oct 2014 05:39 PM PDTTumbuh Sampai 10% per Tahun, Jumlah Wisman ke Jakarta Capai 2,13 Juta Orang

Dewi Rachmat Kusuma - detikfinance
Minggu, 05/10/2014 09:06 WIB

Jakarta -Indonesia, khususnya Jakarta, telah menjadi ikon pusat perbelanjaan terkemuka di Asia dan menjadi daya tarik wisatawan domestik dan mancanegara. Rata-rata pertumbuhan wisatawan ke Jakarta sekitar 7-10% per tahun.

Tahun lalu, jumlah wisman ke Jakarta telah mencapai 2,13 juta dengan lama tinggal rata-rata 5,1 hari dan pengeluaran US$ 160 per hari. Ini menghasilkan devisa sekitar US$ 1,729 miliar. 

Wisatawan asal Malaysia menjadi yang terbanyak dengan jumlah 316.296 orang. Asisten Deputi Gubernur DKI Jakarta Bidang Pariwisata, Marullah Matali Rasyid mengatakan, hal tersebut juga didorong oleh frekuensi penerbangan langsung dari Kuala Lumpur dan Penang ke Jakarta yang setiap harinya mencapai 6 kali sehari. Saat ini, Jakarta tercatat sebagai salah satu kota tujuan wisata dan belanja dengan pertumbuhan tercepat.

"Oleh karena itu kami mengajak kerja sama para stakeholders di Malaysia. Di samping itu, Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Provinsi DKI Jakarta terus membidik stakeholders baru yang memiliki potensi untuk mempromosikan Jakarta," kata Marullah dalam siaran tertulisnya, Minggu (5/10/2014).

Semakin tingginya minat kunjungan wisata, lanjut Marullah, memberi peluang bisnis yang besar. Misalnya terlihat dari pertumbuhan sarana dan prasarana wisata di megapolitan Jakarta yang melaju pesat dalam beberapa tahun terakhir.

Saat ini, di Jakarta tersedia setidaknya 1.257 tempat hiburan dan rekreasi yang menyajikan lebih dari 19 jenis hiburan "Jakarta merupakan salah satu kota megapolitan yang sangat besar perputaran ekonominya," kata Marullah.

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 07 Oct 2014 07:15 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


Umno terkilan pesta arak dibenarkan

Posted: 06 Oct 2014 11:06 AM PDT

TANJONG KARANG, 6 OKTOBER - Umno Selangor melahirkan rasa kesal dan terkilan terhadap Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) yang meluluskan permohonan pemasangan papan iklan pesta arak 'Oktoberfest'.

Pengerusinya, Datuk Seri Noh Omar berkata, tindakan memasang iklan pesta arak itu di beberapa lokasi sekitar daerah Shah Alam itu dilihat tidak bersesuaian dengan persekitaran setempat.

"Waktu kerajaan Barisan Nasional (BN) memerintah dulu, iklan-iklan seperti ini tidak dibenarkan, sekarang ini iklan-iklan ini dilihat berdiri megah di sekitar Shah Alam.

"Bagaimana perkara ini boleh dibenarkan...Menteri Besar Selangor yang baharu Mohamed Azmin (Ali) sepatutnya peka dengan apa yag berlaku depan mata, jangan asyik nak cari kesalahan menteri besar (Selangor) sebelum ini sahaja," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Korban Perdana 2014 peringkat Parlimen Tanjong Karang di sini, hari ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: Pesta arak: Jangan biar kemungkaran berleluasa]

Beliau berkata, Azmin perlu mengambil langkah segera bagi membendung perkara itu supaya bandaraya Shah Alam tidak lagi dicemari dengan pelbagai iklan arak.

'Oktoberfest' atau festival arak yang dianjurkan syarikat Carlsberg Malaysia itu telah bermula sejak 24 Sept lepas, di beberapa lokasi termasuk di Saujana Hotel Subang dan Berjaya Time Square Hotel.

Kemuncak pesta tersebut pula akan diadakan pada 10 hingga 12 Okt ini di pusat membeli-belah One Utama, Petaling Jaya.

Terdahulu, Noh yang juga Ahli Parlimen Tanjong Karang menyertai penduduk kawasan parlimen itu melaksanakan ibadah korban membabitkan 23 ekor lembu sempena Aidiladha semalam. - Bernama

Politik Harian

Posted: 07 Oct 2014 03:38 AM PDT

Politik Harian


Pelajar Malaysia Diancam Keselamatan Oleh Syiah Di Yaman

Posted: 07 Oct 2014 12:27 AM PDT


Keadaan tidak menentu di Yaman memaksa pihak pengurusan pusat pengajian Darul Quran Malaysia-Yaman di Sana'a menurunkan papan tanda pusat pengajian tersebut demi keselamatan 63 pelajar Malaysia.

Pelajar pusat pengajian itu Mohd Hazim Farhan Zul Aznal, 14, ketika menceritakan pengalaman itu berkata, papan tanda berkenaan diturunkan apabila pihak pengurusan mendapat maklumat bahawa puak Syiah berada di kawasan berhampiran.
"Bagaimanapun, selepas papan tanda nama sekolah diturunkan, puak Syiah bertanyakan kepada pengawal Darul Quran kenapa diturunkan papan tanda sekolah.

"Puak Syiah beritahu mereka sudah tahu itu adalah sekolah yang mengajar ilmu al-Quran," kata Mohd Hazim Farhan sambil menambah pihak Syiah seolah-olah memberi amaran kepada pihak pengurusan sekolah berkenaan.

Mohd Hazim Farhan ialah antara 11 pelajar Malaysia di Yaman yang tiba di tanah air hari ini, selepas meninggalkan negara itu ekoran konflik terbaharu melanda Yaman berikutan pertempuran antara pergerakan Syiah Houthi dan tentera kerajaan yang menyaksikan pemberontak berjaya menguasai beberapa institusi penting di ibu negara itu.

Mohd Hazim Farhan ditemui sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada 8.12 pagi dengan penerbangan QR0844 selepas transit di Doha, Qatar bersama sepuluh lagi pelajar Malaysia.

Sembilan daripada 11 pelajar berkenaan disambut keluarga masing-masing di balai ketibaan KLIA sementara dua lagi meneruskan perjalanan dengan penerbangan domestik ke Alor Setar.

Remaja itu menambah, biarpun bunyi tembakan kedengaran dari semasa ke semasa para pelajar Malaysia meneruskan pengajian seperti biasa sehinggalah pihak Kedutaan Malaysia di Yaman memindahkan mereka ke tempat yang lebih selamat sebelum dihantar pulang ke tanah air.

Satu lagi kumpulan 41 pelajar Malaysia tiba di KLIA pada 8.36 pagi dengan menaiki penerbangan berasingan, EK0344 selepas transit di Dubai.

Hassan Abd Rahman, 24, yang merupakan ketua kumpulan pelajar berkenaan berkata, kesemua pelajar Malaysia di Yaman berada dalam keadaan berjaga-jaga dan berwaspada kerana bimbang keadaan tidak menentu di negara tersebut menjadi lebih teruk.

Katanya, beliau mendapat maklumat terdapat dua pelajar Malaysia yang menjadi mangsa rompakan puak Syiah.

"Mangsa diacukan senjata selain telefon bimbit dan wang tunai mereka dirampas. Pelajar berkenaan dirompak ketika di jalanan. Mujur tempat tinggal, perjalanan kami dari universiti ke Kedutaan Malaysia dan perjalanan ke lapangan terbang selamat," katanya sambil mengucapkan rasa syukur dan berterima kasih kepada kerajaan Malaysia yang membantu mereka pulang ke tanah air.

Hassan menambah kumpulan 41 pelajar yang diketuainya terdiri daripada pelajar dari empat universiti iaitu Universiti Iman, Universiti Ulum, Universiti Sana'a dan Universiti Yamaniah.

Kerajaan Malaysia memutuskan untuk membawa balik rakyat Malaysia berikutan keadaan semasa di Yaman selain sebagai langkah berjaga-jaga.

Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Luar Negeri bersama-sama Kedutaan Malaysia di Sana'a bekerjasama menyelaraskan operasi berkenaan.

anakbukitgantang says

Posted: 07 Oct 2014 03:07 AM PDT

anakbukitgantang says


Perempuan, Dapsters Melayu dan dot dot dot.....

Posted: 06 Oct 2014 06:09 AM PDT

Sya Yen Aun aktivis pro Barisan meluahkan perasaan yang terbuku di facebook nya.   

"SYA juga sering kali kena dengan RBA dan macai - macai DAP dan Pakatan Rakyat. 

Kini apabila menimpa orang sendiri maka ini dipanggil balasan hukum karma. Siapa suruh DAP , RBA dan Pakatan Rakyat yang memulakan budaya politik sedemikian ? "
Mungkin dalam keghairahan mereka untuk mendapatkan tempat di pesada politik  dan cari wang mereka lupa dasar perjuangan DAP sangat bertentangan dengan ugama Islam yang mereka anuti . Mereka terlalu naif untuk melihat reality keadaan Melayu Singapura. 

Saya setuju dengan komen seorang pembaca, terlalu jauh panggang dari api bila dibandingkan dengan jenis Melayu yang diambil DAP dulunya seperti Tunku Abdul Aziz yang terkenal berpendidikan tinggi, berpengalaman antarabangsa berbanding dengan rekrut semasa yang hanya sekadar pemegang  diploma 

Apa sebenarnya agenda DAP?

Apakah keadilan itu hanya untuk mereka sahaja? Teringat  perkataan infamous Ketua Umum (KETUM) mereka 
 "You Ulang I Saman"

tunku

Posted: 07 Oct 2014 03:03 AM PDT

tunku


Minister: Govt still mulling over Sedition Act

Posted: 07 Oct 2014 12:24 AM PDT

The Government is still mulling whether to amend the controversial Sedition Act 1948 or to abolish it altogether.

Minister in the Prime Minister's Department Nancy Shukri  said the Government was studying ways to address weaknesses of the Act.

"Prime Minister (Datuk Seri Najib Tun Razak) has already committed to (abolish the Act) but at the same time, I hope you appreciate the current situation.

"The process to create a new law is going on, and so is the discussion on whether we can amend the Sedition Act or draft a law that will complement it," said Nancy in reply to Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim in Parliament Tuesday.

Anwar had asked why the Sedition Act was still being used when Najib had committed its abolition.
He also said the continued use of the "draconian" law was against Najib's promise.

Nancy said the only reason the Sedition Act was being was because there was no other act to deal with those with the tendency to incite and create chaos in the country.

She also stressed the Government practised the separation of powers and thus would not step into the shoes of others.

"The one responsible for this process is the Attorney-General's Chambers, so as the Executive, we do not get involved.

"They are the ones who have the power to charge, prosecute or drop the charges," said Nancy.

She said the Government was committed to protecting Malaysians and action would be taken against anyone disrupting the peace and harmony of the nation.
"No one is above the law," she added.

Two million Malaysian families surviving on less than RM3,000 a month, Parliament told

Posted: 06 Oct 2014 11:13 PM PDT

The country's average household income may have risen by some 10% in the last five years but there are still two million families living on less than RM3,000 a month, Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Abdul Wahid Omar told Parliament Tuesday.

"Although the Government believes we are on track, it is still is not comfortable," he said in reply to a question raised by Datuk Irmohizam Ibrahim (BN-Kuala Selangor).

He said that average household income had seen a positive rise from 2009 to 2014, but 28.7% of families still survived on less than RM3,000 a month.

He added that the household income for some 40% in the lowest income level had recorded a rise, from an average of RM1,440 in 2009 to RM1,847 in 2012 and RM2,313 in 2014.

The Government would continue to assist those in the lower-income group and ease their burden via programmes such as BR1M, Kedai 1Malaysia and affordable housing, he said.

"One crucial area is ensuring continued economic growth, which will result in improved job opportunities for the rakyat to better their income levels," he said.

Earlier, Abdul Wahid told lawmakers the Statistics Department had carried out surveys in 2009, 2012 and 2014 on household income levels, based on United Nations criteria.

He noted that median household income rose an average of 8% annually for the past five years which was above the annual inflation rate of 2.3% for the same period.

He said that average monthly household income in 2009 was RM4,025,  RM5,000 in 2012 and RM5,919 for 2014.

Massive waves hit Penang seafront

Posted: 06 Oct 2014 08:11 PM PDT

Strong west-southwesterly winds whipped up huge tidal waves here, driving the swells into retaining walls at the Esplanade and Gurney Drive.

The giant waves rose higher than lampposts along the promenade, drenching the roads with sea water.
Pedestrians were seen recording and snapping photographs as vehicles hit by the white foamy breakers inched along.

Penang Municipal Council (MPPP) work
ers and bulldozers were deployed to both locations to clear sand that was washed onto the roads.
At the Esplanade seafront, MPPP worker S. Prakash, 27, slipped and fell when a large wave hit him as he was clearing the pathway filled with sand.

"Throughout my five years with the MPPP, I've never seen such huge waves.

"I panicked when I saw how high they were," said Prakash who did not suffer any injuries.
Over in Batu Ferringhi, the tidal waves wreaked havoc at the food court in Miami Beach, destroying the tiled floor, tables and chairs.

No one was injured in the incident as most of the stalls were closed yesterday for Hari Raya Haji.
A spokesman from the Meteorological Department said the strong winds over Thailand had caused the huge waves to hit the northern states of Malaysia.

According to the department's website, the strong winds had caused waves of up to 3.5m high over the waters off Perlis, Kedah, Penang, Miri in Sarawak, the west coast of Sabah and Labuan.
The strong winds and rough seas are expected to last until Sunday.

The department warned that current conditions would be dangerous to small crafts, recreational sea activities and sea sports.
Aftermath: A council worker  checking the damage sustained after waves hit the food court at Miami Beach.
Aftermath: A council worker checking the damage sustained after waves hit the food court at Miami Beach.
 
State Local Government, Traffic Management and Flood Mitigation Committee chairman Chow Kon Yeow meanwhile said the state government was not evading responsibility by blaming high rainfall for the recent flash floods.

"We acknowledge that our drainage systems were unable to cope with the intensity of rainfall in the two hours from 8pm to 10pm on Friday," Chow told a press conference.

Aspirasi Bangsa

Posted: 07 Oct 2014 01:17 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Isu Pesta Arak Selangor - kenyataan ulama kini "dibangkulsampahkan"

Posted: 06 Oct 2014 11:08 PM PDT

Belantan

Posted: 06 Oct 2014 11:32 PM PDT

Belantan


Nik Abduh akui Pas diserang dari dalam, tetapi tak berani dedahkan dalangnya?

Posted: 06 Oct 2014 10:51 PM PDT


Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz mengakui parti itu sekarang sedang diserang dari dalam oleh pihak yang tidak mahu Pas muncul sebagai parti dominan dalam pakatan pembangkang.

Beliau yang juga merupakan anak kepada Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, usaha melemahkan Pas itu ada kaitan dengan gerakan menjatuhkan Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan tindakan memperlekeh Majlis Syura Ulama.

Sehubungan itu, beliau menyeru kepada seluruh ahli dan pendokong Pas agar berada dalam kesedaran tinggi bagi memastikan usaha pihak terbabit untuk melemahkan parti berkenaan dari dalam tidak membuahkan hasil.

"Pas mesti diserang dan dipinggirkan daripada menjadi kekuatan utama dalam pakatan. Ia mesti dilemahkan daripada dalam. Kekuatannya mesti diragut dan dibiarkan hidup dengan kekuatan baru yang sedia menolak seruan ke arah syariat Islam.

"Mereka sedar kekuatan Pas berpaksikan Majlis Syura Ulama yang didokong oleh para ulama dalam memimpin Pas. (Justeru) ahli dan pendokong Pas mestilah dalam kesedaran yang tinggi," kata Nik Mohamad Abduh menerusi Facebooknya hari ini.


Minggu lalu, Ahli Parlimen Pasir Mas itu turut mengakui secara terbuka bahawa Pas menjadi mangsa buli sekutunya dalam pakatan pembangkang selain terdapat usaha membakar sentimen masyarakat dan penyokong mereka agar membenci parti tersebut.

Kenyataan itu dibuat beliau sejurus wakil Pas dalam Exco Kerajaan Negeri Selangor dikurangkan kepada tiga berbanding empat dan penyingkiran Bendahari Pas Pulau Pinang, Iszuree Ibrahim daripada semua jawatankuasa tetap Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

Dalam perkembangan berkaitan, Nik Mohamad Abduh walaupun mengakui Pas cuba dilemahkan dari dalam, tidak pula berani tampil mendedahkan pemimpin Pas yang menjadi tali-barut sehingga menyebabkan parti berkenaan bergoncang baru-baru ini.

Sebaliknya seperti biasa, beliau cuba berdalih dengan menggunakan alasan kononnya kehadiran Pas sebagai pemain utama dalam pakatan cukup merimaskan pihak tertentu termasuk musuh politik utama pembangkang iaitu Barisan Nasional (BN).

Suara Politik
Belantan

Azmin terus persoal kapasiti kuasa Faekah?

Posted: 06 Oct 2014 07:08 AM PDT


Seolah-olah tercabar dengan pemecatan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Ekonomi Selangor, Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali terus mempersoalkan tindakan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar (MBI), Faekah Husin berbuat demikian.

Azmin berkata, Faekah tidak berhak bertindak sedemikian berikutan penutupan Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor itu diputuskan dalam Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri (MMKN) yang dipengerusikan oleh Menteri Besar sebelum ini, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada 22 September lalu.

"Dia (Faekah) siapa? Tanyalah dia.

"Saya pertikai berdasarkan minit mesyuarat MMKN pada 22 September lalu yang dipengerusikan oleh Abdul Khalid, bukan Faekah," katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat Pejabat Daerah dan Tanah Gombak di sini hari ini.

Pada 23 September lalu, Faekah mengeluarkan satu kenyataan yang mengumumkan penutupan Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor bagi menjimatkan kos pentadbiran kerajaan negeri.

Berdasarkan arahan MMKN, jelas Faekah, pihaknya dimaklumkan bahawa keputusan itu dibuat atas perkiraan mengurangkan kos tidak mustahak yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan negeri melibatkan perbelanjaan operasi Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor.

Bagaimanapun, tindakan Faekah itu seolah-olah tidak disenangi Mohamed Azmin yang mengkritiknya selepas mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar yang baharu.

Suara Politik
Belantan

Gagal dapat 'talian hayat', Anwar kritik kerajaan Australia?

Posted: 06 Oct 2014 01:07 AM PDT


Kerajaan Australia menjadi mangsa kritikan terbaharu Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berikutan pendirian negara itu yang enggan campur tangan dalam urusan kehakiman di negara ini.

Portal berita `The Sydney Morning Herald' (http://www.smh.com.au) hari ini melaporkan, Anwar yang kini berada di Jakarta, Indonesia cuba mendapatkan sokongan Australia menjelang rayuan terakhir kes liwat membabitkan beliau di Mahkamah Persekutuan pada 28 Oktober ini.

Anwar mendakwa, bekas Perdana Menteri Australia, John Howard merupakan satu-satunya pemimpin tertinggi negara itu yang pernah membela beliau pada 1998.

"Kita berharap pelbagai negara, negara-negara Islam, Barat, Australia, bersikap konsisten dan koheren dalam menyatakan pendirian berhubung dasar luar mereka, bukannya berbelah bahagi, bukannya selalu bercanggah.

"Anda tidak boleh bercakap tentang kebebasan dan demokrasi di Afghanistan sedangkan anda tidak sedar langsung tentang realiti di negara-negara jiran," katanya.


Anwar dilaporkan berada di Jakarta untuk berbincang dengan Senator Australia, Nicholas Xenophon bagi melancarkan kempen mendapatkan sokongan di peringkat antarabangsa sekiranya Ahli Parlimen Permatang Pauh tersebut gagal dalam rayuan terakhir kes liwat terhadap bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

Mahkamah Rayuan pada 7 Mac lalu menjatuhi hukuman lima tahun penjara terhadap Anwar setelah beliau didapati bersalah meliwat Mohd. Saiful Bukhari pada 2008.

Pelaksanaan hukuman penjara ditangguhkan apabila Anwar menerusi peguamnya, Ramkarpal Singh memfailkan notis rayuan di Mahkamah Rayuan pada 10 Mac lalu.

Anwar turut menjelaskan, dua bekas Menteri Luar Australia, Kevin Rudd dan Stephen Smith yang ditemuinya beberapa tahun lalu cuma menyatakan mereka memantau perkembangan kes tersebut dan memberi pandangan melalui saluran diplomatik.

"Lebih daripada itu, mereka (kerajaan Australia) bersikap membisu," katanya.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 06 Oct 2014 11:27 PM PDT

The Unspinners


Harap dengan kata sek. kebangsaan keluarkan rasis, sokongan cina kembali ke MCA dan Ti Lian Ker

Posted: 06 Oct 2014 07:29 PM PDT


Terasa Kok kritik suara satu Bahagian UMNO menimbulkan isu SRJKC.

Datuk Ti Lian Ker pula bersuara dalam mempertahankan hak sekolah cina dengan menyerang pemimpin DAP sebagai hasil sekolah Inggeris dan sekolah kebangsaan. Maknanya dia kata semua yang keluar dari sekolah kebangsaan adalah rasis dan hasil sekolah cina tidak.

BAca di rakyat Post SINI.

Turut dikatakan MCA hanya anjing setia masyarakat cina. Baca Ti Lian Ker (Thinking Aloud): MCA Anjing Setia Masyarakat Cina - Dap Musang Licik !
http://tilianker.blogspot.com/2011/09/mca-anjing-setia-masyarakat-cina-dap.html?m=1


Pemimpin MCa dan gerakan turut mengingatkan bahawa adalah satu kesalahan hasutan untuk timbulkan isu sekolah cina sedangkan ramai pemimpin dan kaum cima mahu akta itu dihapuskan supaya mereka boleh bersuara dengan lebih lantang.
DAP terang-terang mahu supaya mereka bokeh persoal dengan lebih terbukan tentang kedudukan Sultan, hak keistimewaan Bumiputera, Islam sebagai ugama persekutuan dan lain-lain perkara pokok perlembagaan.


Maklumlah MCA hanya mempertahankan hak kaum cina dari konteks hak kerakyatan yang tak patut dipersoalkan.

Mudah-mudahan sokongan cina kembali kepada MCA dan gerakan, lalu mereka tak perlu jual maruah bangsa mereka untuk tanding di kawasan majoriti Melayu lagi dan hidup berdasarkan subsidi politik dari UMNO.
Sesuai dengan kaum peniaga cina menentang subsidi sebagai anti pasaran bebas. Sudah sampai masa pun untuk MCa dan gerakan tanding di kawasan majoriti cina sebab mereka hanya pertahankan kaum cina saja. Kawasan majoriti Melayu wajar di tandingi calom melayu saja.

Pasal bila nak tanding kawasan Melayu, susah nanti bila orang Melayu akan tanya kenapa MCA tak buat laporan polis dan sokong dikenakan akta hasutan terhadp pelakun pornografi Alvin Tan. Dia telah melakukan penghinaan terhadap sultan, ugama islam dan melayu. Kini mereka persendakan polis sebagai instutusi kerajaan.

Elok Bar Council dan SUARAM bantu Alvin Tan, si pondan yang tinggalkan girlfriend di mahkamah, untuk dapatkan suaka politik di USA dan bantu tanggung hidupnya di sana. 
Tak mungkin dengan panjang sebanyak itu dia boleh berjaya sebagai pelakun pono dalam industeri filem porno USA. Tak mungkin dia boleh dapat suaka politik melainkan kalau USA ada agenda tak baik terhadap Malaysia secara terang-terang.
MCA perlu terus terang sebab seorang professor cina akui cina menolak identiti Melayu....

 BUKAN MELAYU ENGGAN DUKUNG IDENTITI MELAYU, KATA AHLI AKADEMIK PROFESOR DATUK DR TEO KOK SEONG.

Konsep yang diamalkan negara jiran seperti Thailand dan Indonesia berjaya mewujudkan perpaduan kaum dari segi bahasa dan pendidikan.

Namun, ia masih gagal diterapkan di Malaysia ekoran keengganan kaum bukan Melayu mendukung identiti Melayu, kata Prof Datuk Dr Teo Kok Seong.

Felo Utama Institut Kajian Etnik, Universiti Kebangsaan Malaysia itu berkata, kaum Baba dan Nyonya sudah membuktikan yang walaupun mereka identifikasi diri mereka dengan budaya Melayu, identiti asal mereka tetap terpelihara.

"Inilah bentuk perpaduan sempurna, mereka mendukung identiti Melayu tanpa merasa kehilangan identiti asal mereka," katanya di dalam laporan itu hari ini.

"Namun apa yang berlaku sekarang, kaum bukan Melayu tidak sanggup mendukung identiti Melayu, mereka hanya mahukan identiti mereka sahaja. Bukan tidak boleh. Negara kita dibina atas asas kemajmukan, sebab itu kerajaan membenarkan sekolah pelbagai aliran.

"Perlu ada perimbangan, tidak bolehlah hendak mendukung jati diri ektnik mereka sahaja sehingga bahasa kebangsaan pun tidak mahu dipelajari," .

Umno Bahagian Petaling Jaya Utara semalam menyarankan perwakilan parti itu membahaskan dalam perhimpunan agung tahunan akan datang isu sama ada Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) perlu dikekalkan atau dimansuhkan kerana ia didakwa dijadikan alat menabur sentimen anti-kerajaan.

Timbalan ketua bahagian, Mohamad Azli Mohemed Saad berkata perhimpunan itu ialah platform sesuai membahaskan perkara itu dan sama ada pengambilan murid serta tenaga pengajar Melayu dan India perlu ditingkatkan ke tahap 60%.

"Tindakan ini amat penting kerana tidak ada negara lain di dunia ini yang mengamalkan sistem pendidikan dua aliran.

"Sistem pendidikan di peringkat rendah dan menengah mesti di bawah satu payung sahaja," katanya.

Teo berkata sistem persekolahan peringkat awal di Malaysia terdedah kepada 7 aliran iaitu sekolah kebangsaan, sekolah jenis kebangsaan, sekolah agama, sekolah persendirian Cina yang tidak tertakluk kepada sukatan pelajaran ditetapkan kerajaan, sekolah swasta, sekolah antarabangsa dan belajar di rumah.

Katanya dengan pelbagai aliran berkenaan akan wujud generasi akan datang yang mempunyai jati diri yang berbeza-beza dan gagal menguasai bahasa Melayu dengan baik.

"Apa erti kerakyatan mereka jika hendak dibandingkan dengan pendatang asing yang baru beberapa bulan menetap di sini tetapi sudah boleh menguasai bahasa Melayu?

"Bila tidak boleh berbahasa Melayu, maka kita rasa ada yang tidak kena sebab mahu atau tidak, kita perlu terima hakikat bahawa ini adalah negara Melayu," tegasnya.

Katanya apabila menyebut tentang perpaduan yang sempurna, semua rakyat yang berbilang kaum dan agama di negara ini perlu ada rasa berkongsi dan saling mempercayai.

"Lebih baik lagi, orang-orang bukan asal iaitu bukan Melayu dapat identifikasi diri mereka dengan orang asal iaitu orang Melayu," katanya.

Inilah bukti bahawa PAS tersalah hitung berbuat baik dengan DAP sehingga PAS takut kepada DAP didalam Pakatan.

PAS hanya berani sesama Melayu sampai pecat Dato Hassan Ali yg memperjuangkan agama Islam TAPI  kecut telur mereka serta merta kosong apabila berhadapan dengan puak-puak kafir DAPigs.

Isu pemakaian songkok dalam pakaian istiadat di Dewan Undangan Negeri pun PAS terketar-ketar untuk membuat kenyataan kepada Cinabeng2 yg kurang ajar ni.

PAS sepatutnya cakap dekat muka Lim Kit Siang "Hello Tokong Lim, Di mana Bumi Di Pijak Di Situ Langit Di Junjung". Kalau Lim tak faham suruh dia buka kamus.

Itulah susah kalau puak2 ini dari aliran Sekolah Cina memang semangat cinta pd Malaysia Zero. Nak harap pegang senjata pertahan Malaysia? ????.

Kalau Malaysia huru hara Cinabeng2 ni lah orang pertama yang akan terbang keluar Malaysia utk selamatkan diri. Masaalah nya bila Malaysia dah selamat, mereka lah org pertama yg akan masuk balik ke Malaysia sebab Malaysia ni lubuk emas.

Jadi, apa yang boleh kita harapkan kepada PAS untuk mentarbiahkan kafir DAP seperti yang didakwa oleh Hadi Awang sebelum ini? Kalau dalam hal-hal adat serta agama sendiri pun PAS tak mampu bersuara dengan tegas, macam mana PAS hendak mengawal kafir-kafir ini nanti jika mereka diberikan amanah untuk menjaga negara?

Dan bagaimanalah nanti agaknya kalau ditakdirkan Tuhan, puak-puak ini dapat mentadbir Malaysia? Tak mustahil agama rasmi negara dan sekolah2 pondok pun akan mereka tukarkan dengan alasan kebebasan beragama juga. Inilah yang PAS buta tentang kafir-kafir DAP yang sedang mereka peluk se erat eratnya.

Kerjasama mereka dengan DAP sekaligus membuka ruang untuk kafir-kafir HARBI tersebut memijak-mijak Bangsa Melayu dan juga Agama Islam. PAS tak peduli semua itu sebab mereka teah dilanda penyakit kemarukkan kuasa.
Polisi Idris Jala utamakan biznesman, Tak peka sejarah sosiopolitik dan sosioekonomi

Posted: 06 Oct 2014 05:30 AM PDT

....... Malaysia itu mempunyai makna yang jauh lebih mendalam daripada sudut perlembagaan, jati diri, sejarah dan impian?

Di sinilah letaknya kelemahan agensi ekonomi negara seperti PEMANDU ketika melaksanakan ETP dan GTP, di mana CEOnya berusaha menjadi pelari marathon mengejar impian berpendapatan tinggi tetapi tidak peka kepada sejarah sosiopolitik dan sosioekonomi negara dengan mata sejarah.
CEO dan pasukannya kelihatan kesuntukan masa dalam merealisasikan program transformasi ekonomi negara, tetapi kelihatan CEOnya tidak menerapkan nilai kenegaraan (negarawanan) yang kukuh. Buktinya, rakyat marhaen, rakyat di kampung-kampung, rakyat pertengahan melihat pendekatannya membunuh kegembiraan hidup mereka. Janganlah bertanya kepada bisnesman kerana sudah tentu mereka suka dengan polisi-polisi yang memberi keuntungan kepada mereka.

Apabila kita mengurus ekonomi negara, anugerah pengurus ekonomi singkat terbaik sama ada di syarikat antarabangsa seperti Exxon atau Mobil, ataupun dalam negara seperti MAS tidak boleh digunapakai untuk mengurus ekonomi rakyat Malaysia yang berskala besar.
....

Baca sepenuhnya di Azhari Siddiz SINI

Pandangan Isham Rais tentang korban

Posted: 06 Oct 2014 02:30 AM PDT


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 06 Oct 2014 11:04 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PAS SELAR PEMIMPIN PAKATAN AMAL NEPOSTISME

Posted: 06 Oct 2014 11:00 PM PDT

Pakatan Rakyat di mata rakyat

Krisis jawatan Menteri Besar Selangor menunjukkan wajah sebenar parti dalam Pakatan.

Rakyat melihat bahawa Pakatan Rakyat tidak sebaik yang cuba digambarkan. Belum lagi memerintah Malaysia sudah bercakaran sesama sendiri berebut jawatan. Belum lagi memerintah Malaysia sudah amal nepotisme dan kronisme. Belum lagi memerintah Malaysia sudah terbit belang dan angkuh. Belum lagi memerintah Malaysia sudah mula pertikai ulamak.

Jangan lupa bahawa kekalahan teruk Umno-BN pada 2008 adalah suara hati rakyat terhadap sebuah keangkuhan. Mungkin ada yang sudah lupa bahawa ketika rakyat disuruh berjimat cermat, pada masa yang sama pemimpin dilihat berbelanja mewah. 

Perkara yang sama akan menimpa Pakatan Rakyat. Ketika mereka dihidangkan dengan keburukan kronisme dan nepotisme, pemimpin Pakatan melakukan nepotisme dan kronisme. 
Jangan marahkan rakyat jika tidak memilih Pakatan lagi dalam PRU yang akan datang!  HARAKAHDAILY 1/10/2014


Baca lanjut di Harakahdaily.

CERITA RAYA QURBAN: MINYAK NAIK 20 SEN...ADA YANG JADI SEWEL, MEROYAN DAN SAKIT MENTAL?

Posted: 06 Oct 2014 09:00 PM PDT


Bebaru ni Teman balik le ke Perak untuk sambut raya qurban di kampung.

Jalan jem giler sebabnye ada eksiden berhampiran Terowong Menora, dekat laluan Ipoh ke Kuala Kangsor. Teman ikut jalan lama, pun gitu juga...sesak bebenor.

Tapi akhirnya sampai juge Teman di kampung.

Nasib baik Teman pakai kete kecik jer. Minyak naik pun tak rase sangat.

Adik lelaki keempat Teman baru jer bertuko kete Perodua Axia, EEV tu, lagi jimat minyak.  

Semua adik beradik Teman pulang beraya kat Kuale, cuma adik perempuan kami nombor tiga tak balik sebab raya kat KL jer.

Bila tanya kenapa miker tak balik, katanya suami tak nak balik sebab ada majlis qurban di KL.

Teman beradik tanye; itu majlis qurban orang, di kampung ni majlis qurban untuk arwah ayah, abang long anak beranak, Long chik, angah dan keluarga Mak Long. 

Semuanya tiga ekor lembu akan tumbang. keluarga Uda Mat pun joint akikah sekor kambing cadang nak buat BBQ sempena kesyukuran kelahiran bayi perempuannya.

Miker semua nak tahu roper-ropernya adik pompuan kami bergaduh dengan si suami yang tak nak balik kampung di Perak sebab harga minyak naik 20sen katanya nak save bajet.

Malah keluarganya di Pantai Timur pun diberi alasan sebegitu roper. Tak nak balik Kelantan sebab jalan jem nanti habih banyak duit untuk minyak dan tol jer. 

Tak pa la kot raya haji tahun lepas dan raya puasa lepas dia dah balik beraya kampung sendiri dan mertua.

Tapi Teman adik beradik tetap geleng kepala. Kerana 20 sen ada manusia hilang waras sanggup lupakan keluarga, lupa mak bapak dan sedara mara di kampung.

Teringat Teman waktu kecik dulu, mak bapak sanggup jual getah lantun di musim hujan dengan harga yang murah semata-mata nak membeli beras dan makanan...nak bagi anak-anak makan.

Sanggup cari 20 sen untuk belikan sebatang aiskrim potong yang terpaksa dikongsi kami lima adik beradik.

Tapi sekarang kerana 20 sen ada manusia yang sanggup tak nak balik kampung atas alasan minyak naik 20 sen.

Bukan nak mengumpat, tapi terpaksa mengata juga. Adik ipar lelaki kami ni orang pantai timur, kerja sebagai kakitangan awam. Duduk di kuarters dapat banyak kemudahan. Adik perempuan kami pula guru sekolah menengah.

Gaji tiap-tiap tahun naik, bonus kerajaan pun dapat.

Tapi kadangkala kami tengok perangai mereka macam orang yang tak berpendidikan. kurang bersyukur dengan nikmat selalu merungut kerajaan tak betul, kerajaan salah, kerajaan lemah, tak islamik ntah apa lagi...

Di kereta Honda Civicnya ada logo R. Ntah apalah yang nak sangat diperjuangkan? 

Kalau bab berhujah memang tak nak kalah...kata orang, kalau datang time gedebenye cakap apa dia buat dek jer, bantah sokmo.

Nak kata tak cukup makan sebab harga barang mahal, tak juga. Dulu masa mula kawin badan adik ipar lelaki kami ni kurus melidi...al maklumlah sport men. Tapi kini macam gerabak keretapi! 

Mungkin kerana isterinya tak masak dia selalu makan kedai mamak. Siang malam melantak...mampu dan berduit pulak. 

Rokok tak boleh lekang dari mulut, Kereta Honda Civicnya dah macam racing car. Dah pasang dua ekzos chrome, sport rim berkilat siap ada spoiler berkepak macam nak terbang.

Kereta Honda City bininya baru awal tahun beli, berkilat polish tiap minggu, skirting loaded modified macam race car. Kalah kawan-kawan sekolahnya.

Setiap beberapa bulan mesti ada jer yang bertukar. Kalau tak aksesori kereta mesti handphone atau handbag. kalau tak Couch mesti MK...katanya trend cikgu sekolah sekarang

Walaupun kerja sebagai cikgu sekolah tapi ternyata adik perempuan kami ini tak kalah macam pensyarah...gayanya mak aiii kalah mak datin!

Memang patutlah Allah dah tetapkan jodoh adik kami dengan lelaki sepesen dengan dia. Sama-sama naik.

Tapi abang kesal kerana 20 sen miker tak balik ke rumah mak, setidak-tidak pun balik ler ke rumah mertua miker. Nak bagi alasan 20 sen pun agak-agak ler. 

Abang dan adik beradik yang lain kerja sendiri dan swasta pun mampu. Anak pun ramai jugak. Setakat 20 sen tu apalah sangat sampai tak nak balik kampung, jadi tak tentu hala macam langit nak runtuh!

Berapa banyak minyak yang miker laki bini gunakan sekarang. Honda miker isi full tank katakan RM100. Boleh tahan 5 ke 7 hari.

Dengan harga RM 2.10 seliter dulu, jumlah RM100 miker dapat 47.6 liter

Sekarang kalau harga RM2.30 seliter,  isi RM100 miker dapat 43.5 liter

Beza 4 liter sesajer. Maknanya beza RM 9.00 jer. 

Kalau penggunaan minyak sebulan 250 liter sebiji kereta, maknanya miker belanja RM525 (harga minyak RM2.10) dan RM575 (harga minyak RM2.30).

Ertinya peningkatan kos hanya RM50 sebulan. Kalau miker bijak menguruskan perbelanjaan, kurang atau berhenti merokok, jimatkan penggunaan eletrik dan air, masak sendiri dah boleh berjimat cermat.

Lagi pun anak-anak miker tadika pun kerajaan dah tanggung hantar di nursery di pejabat jer.

Tapi bab membazir miker berdua macam gaji berpuluh ribu. Tak cukup duit, kad kredit miker sebat. Bila hutang lebat kerajaan pula dituduh musibat.

Bersyukurlah dengan nikmat yang ada. 

Miker tak mati pun bila harga minyak naik 20 sen.

Nikmat kesihatan, nikmat dapat perubatan percuma, boleh beli barang makanan, nikmat dok di kuarters, dah mampu beli rumah tunggu siap saja, kereta dua bijik, anak-anak kecik lagi...tu kira nikmat dah. 

Bayangkan jika semua itu tiada, 20 sen pun korang sanggup berbunuh-bunuhan macam di negara asing lain.

Kekadang kami adik beradik bertanya sesama sendiri mungkinkah ini dugaan ke atas keluarga kami. Kerana 20 sen ada manusia sanggup renggangkan silaturrahim?

Mungkin kerana tak sebulu dengan kami, maka adik kami laki bini itu takut nak balik kampung nanti kena basuh cukup-cukup dengan Abang Long, Angah, Ateh dan Uda...mungkin akan luruh janggut dan kopiahnya nanti.

Sementara mak bapak masih hidup baliklah kampung jangan bagi alasan bodoh minyak naik 20 sen miker tak nak balik kampung, konon nak tunjuk gedebe boikot kerajaan.

Korang nak maki hamun kerajaan yang suap mulut miker anak beranak tu sampai bila?

Itu cerita adik-adik kami yang jadi kakitangan awam, dapat sebegitu banyak kemudahan tapi masih perangai roper tu. Sapalah yang tarbiyah demer berdua sampai jadi roper gitu? Tak tahulah kalau orang lain...

Alahai dunia...
MESEJ ANWAR KEPADA PAS, SILA KELUAR PAKATAN

Posted: 06 Oct 2014 07:00 PM PDT

Satu cabaran paling berani dikemukakan Lensa Anak Muda Malaysia (LENSA, PAS perlu keluar daripada Pakatan Rakyat sekiranya ia terus mewujudkan konflik dalaman sesama parti berkenaan.

Cabaran itu dikemukakan dalam memorandum 3 halaman yang dikemukakan kepada Ibu Pejabat PAS Kuala Lumpur, 30 September.
Telah didedahkan sebelum ini, perkaitan LENSA, SMM, PASMA dan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, selanjutnya, sila baca,"Ulama Mula Beri Perhatian Penetrasi Anwar Terhadap Kader-Kader PAS."
Facebook 'Kami Semua Fadil' berkata perdebatan Ustaz Fadil dengan Pengarah Eksekutif LENSA, Safwan Anang telah membuka satu rahsia tentang 'tangan ghaib' di belakang NGO itu.
"Pengorbanan besar Us Fadil ialah mempertaruhkan nama baik dan reputasinya di Shah Alam untuk mempertahankan PAS dari serangan konspirasi yang melibatkan LENSA, PASMA dan tangan tangan ghaib di belakang mereka.
"Tindakan Us Fadil telah membongkarkan siapa LENSA dan hubungamnya dengan pemimpin pemimpin tertentu. Sekarang semua orang mengenali siapa sebenar Safwan Anang dan rakan rakan beliau.
"Safwan Anang boleh mengadakan perjumpaan tertutup bersama Anwar Ibrahim dan beberapa kerat Pimpinan PAS. Namun, kepelikan pula tidak dapat menyuarakan pendapatnya.
"Amat malang, Safwan Anang membawa suara suara ahli wacana, forum LENSA kpd PAS dan TGHH. Malah dalam memo 3 helai tersebut, terang terang menyalahkan TGHH, Nik Abduh, Us Nasaruddin Tantawi, Dr Zuhdi dan menyembunyikan kesalahan oramg lain seperti hanipa maidin, lim guang eng, khalid samad, saari sungip, hasnul baharuddin.
"Jadi, suara siapa Safwan Anang dan LENSA wakili?
"Mudahnya…. suara yang mahu menjatuhkan TGHH," dakwanya.

LIM KIT SIANG MENGELUH APAKAH PAKATAN MASIH RELEVAN?

Posted: 06 Oct 2014 05:00 PM PDT

Penasihat DAP, Lim Kit Siang meminta "mesyuarat tergempar" Majlis Kepimpinan Pakatan Rakyat untuk mengetahui sama ada pakatan itu "masih relevan sebagai harapan dan jangkaan rakyat Malaysia".

Beliau mencadangkan mesyuarat itu boleh diadakan semasa waktu rehat pada sesi parlimen yang bermula esok,lapor FMT.
Kit Siang tidak menafikan bahawa kontroversi Menteri Besar Selangor telah menyebabkan PR mengalami krisis yang paling teruk dan kehilangan keyakinan orang ramai yang paling serius sejak penubuhan gabungan pembangkang itu enam tahun lalu.
"Orang ramai masih memerhati sama ada PR boleh memulihkan" sebelum pilihan raya umum ke-14, katanya.
Beliau berkata PR bernasib baik kerana Barisan Nasional Selangor adalah terlalu lemah untuk mengeksploitasi keadaan. "Tetapi masa yang akan datang," Kit Siang memberi amaran, "PR tidak akan bernasib baik."
Ki Siang berkata majlis kepimpinan PR telah "hampir lumpuh" semasa krisis MB dengan pecahan prinsip konsensus itu.
Beliau berkata mesyuarat yang dicadangkan itu perlu mengesahkan, "Komitmen dan pematuhan kepada dua prinsip asas PR. Mendukung rangka kerja polisi PR yang sama dan mematuhi prinsip operasi PR secara konsensus"

ANWAR KOMPLEN KEPADA AMERIKA HADI AWANG SEORANG TERRORIS, DAN SIASAT DR. YUSOF QARADAWI

Posted: 06 Oct 2014 07:09 AM PDT

Benarkah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah melapor kepada pihak barat bahawa Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang adalah seorang 'teroris' kerana dilantik sebagai Naib Pengerusi Kesatuan Ulama sedunia, badan yang dipimpin oleh Dr. Syeikh Yusuf al-Qaradawi.
Pertanyaan ini dibuat berdasarkan pendedahan facebook 'Kami Semua Fadil' yang melaporkan tentang perancangan antarabangsa untuk menjatuhkan Abdul Hadi sebagai Presiden PAS yang didalangi perisikan antarabangsa.
"Baru baru ini ketokohan Tuan Guru Haji Hadi terus diiktiraf dengan perlantikan sebagai Timbalan Pengerusi Kesatuan Ulama sedunia membantu Dr Yusuf Qardhawi..
"Nama TGHH juga pernah mengemparkan dunia apabila ada majalah antarabangsa mendakwa beliau adalah Setiausaha Ihkwan antarabangsa. Beliau juga pernah dituduh sebagai pemimpin pengganas oleh majalah Barat yang akhirnya majalah tersebut meminta maaf.
"Semua rentetaan itu menunjukkan TGHH sentiasa menjadi perhatian dunia. Semua mengetahui bahawa rangkaian ahzab gabungan Yahudi, Eropah dan Freemeson antarabangsa takkan diam dengan kebangkitan Islam dunia. Oleh kerana TgHH kini adalah pemimpin dunia Islam… beliau juga mesti dihalang.
"Aku sangat berkeyakinan, untuk membunuh karektor seseorang, ia bermula di rumahnya.. Jadikan rumahtangganya porak poranda agar beliau hilang fokus… Untuk menyekat TgHH… porakporandakan jamaah pimpinannya… alasannya… jamaah sendiri tak boleh jaga. macam mana nak pimpin dunia Islam…
"Melalui pelbagai rangkaian rahsia, aku sangat yakin , mereka sudah berada di dalam PAS atau gabungan PAS. Paling tidak, pemikiran mereka serta cita cita mereka sudah ada dalam sebahagian pemimpin atau pendokong PAS.
"Jika CIA berjaya menyusupkan Shah Masud di dalam Mujahididin Afghan di ambang kemenangan… yang akhirnya menggagalkan penyatuan Hekmatyar dan Rabbani untuk membentuk daulah Islam… Dalam PAS yang dilihat sedang menuju kemenangan juga mustahil rangkaian musuh antarabangsa ini duduk diam apatah lagi pemimpin PAS adalah tokoh Islam dunia…
"Ringkasnya apa yang nak aku bagi tau… Gelombang menghalang dan menjatuhkan kepimpinan TgHH adalah gelombang yang digerakkan oleh perisikan rahsia antarabagsa musuh Islam kerana beliau adalah tokoh utama dunia Islam. Malangnya sebahagian ahli PAS sendiri tak sedar akan gelombang ini. Di Malaysia…mereka hanya bercita cita mahu menyekat TGHH memimpin rakyat ke Putrajaya, namun di belakang mereka, perisikan antarabangsa ingin menyekat TGHH memimpin Umat Islam antarabangsa.
"Usaha menjatuhkan kepimpinan TGHH sebagai Presiden PAS sedang di lakukan secara tersusun. Ia dirancang dengan teliti dan halus…Serangan peribadi beliau tidak hanya kepada dirinya malah kepada orang yang mendampinginya," dedahnya.
Pada tahun 2005, Azmin Ali dalam wawancara dengan Agendadaily mengakui bahawa bosnya, Anwar Ibrahim pernah menyiasat Dr Yusof Al Qaradawi selama lima jam di Qatar di atas dakwaan mengeluarkan fakwa yang berbentuk ekstrimis Islam.
ANWAR MENYIASAT DR. YUSOF QARADAWI

KERAJAAN AUSTRALIA BENGONG KATA ANWAR IBARHIM

Posted: 06 Oct 2014 06:58 AM PDT

Kerajaan Australia menjadi mangsa kritikan terbaharu Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berikutan pendirian negara itu yang enggan campur tangan dalam urusan kehakiman di negara ini.
Portal berita `The Sydney Morning Herald' (http://www.smh.com.au) hari ini melaporkan, Anwar yang kini berada di Jakarta, Indonesia cuba mendapatkan sokongan Australia menjelang rayuan terakhir kes liwat membabitkan beliau di Mahkamah Persekutuan pada 28 Oktober ini.
Anwar mendakwa, bekas Perdana Menteri Australia, John Howard merupakan satu-satunya pemimpin tertinggi negara itu yang pernah membela beliau pada 1998.
"Kita berharap pelbagai negara, negara-negara Islam, Barat, Australia, bersikap konsisten dan koheren dalam menyatakan pendirian berhubung dasar luar mereka, bukannya berbelah bahagi, bukannya selalu bercanggah.
"Anda tidak boleh bercakap tentang kebebasan dan demokrasi di Afghanistan sedangkan anda tidak sedar langsung tentang realiti di negara-negara jiran," katanya.
Anwar dilaporkan berada di Jakarta untuk berbincang dengan Senator Australia, Nicholas Xenophon bagi melancarkan kempen mendapatkan sokongan di peringkat antarabangsa sekiranya Ahli Parlimen Permatang Pauh tersebut gagal dalam rayuan terakhir kes liwat terhadap bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.
Mahkamah Rayuan pada 7 Mac lalu menjatuhi hukuman lima tahun penjara terhadap Anwar setelah beliau didapati bersalah meliwat Mohd. Saiful Bukhari pada 2008.
Pelaksanaan hukuman penjara ditangguhkan apabila Anwar menerusi peguamnya, Ramkarpal Singh memfailkan notis rayuan di Mahkamah Rayuan pada 10 Mac lalu.
Anwar turut menjelaskan, dua bekas Menteri Luar Australia, Kevin Rudd dan Stephen Smith yang ditemuinya beberapa tahun lalu cuma menyatakan mereka memantau perkembangan kes tersebut dan memberi pandangan melalui saluran diplomatik.
"Lebih daripada itu, mereka (kerajaan Australia) bersikap membisu," katanya- Utusan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 06 Oct 2014 09:41 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Bot CB 204 Yang Hilang Telah Ditemui

Posted: 06 Oct 2014 05:13 PM PDT

Kuala Lumpur – Bot CB 204 yang dilaporkan terputus hubungan pada 5 Okt jam 11.15 tengahari telah berjaya dikesan apabila KD GANAS berjaya memintas panggilan kecemasan melalui Radio Maritim VHF saluran 16 sekitar jam 3.00 petang semalam.

Bot CB 204 melaporkan melalui radio mengalami kerosakan jentera utama dan sistem kemudi dan berapung kira-kira 50 batu nautika (bn) timur Pulau Layang-Layang. KD GANAS berjaya menemui dan merapati CB 204 kira-kira jam 7.15 petang semalam.

Kesemua 7 warga bot berada dalam keadaan keletihan tetapi sihat dan bersemangat. Awal pagi semalam TLDM menerima maklumat dari pelantar minyak milik Petronas ERB WEST memaklumkan penglihatan sebuah bot dalam keadaan bergelap sekitar jam 4.30 pagi.

Bot didapati hanyut ke arah utara pelantar. Operasi mencari dan menyelamat (SAR) telah melibatkan aset-aset dari TLDM, Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) dan TUDM. TLDM telah menggerakkan KD LEKIU, KD SERANG, KD GANAS dan KD PAUS bersama sebuah pesawat helikopter Super Lynx sementara APMM telah menugaskan 2 buah kapal, KM MABUL dan KM BERANI bersama sebuah pesawat helikopter Agusta 135.

TUDM pula telah membantu dengan penugasan pesawat udara B 200T. KD LEKIU telah diarah ke lokasi bot dan dijangka tiba 4.00 pagi 7 Okt, hari ini. Bot CB 204 akan ditunda ke Kota Kinabalu sekiranya cuaca mengizinkan dan dijangka tiba Hari Rabu 8 Okt jam 8.00 pagi.

Kejayaan operasi SAR menunjukkan kerjasama erat dan profesionalisme pelbagai agensi, perkhidmatan dan syarikat awam. Operasi ini telah membuahkan hasil penemuan bot CB 204 dan krewnya dalam keadaan selamat. - oleh Laksamana Muda Dato' Pahlawan Mohammad Rosland bin Omar, Panglima Wilayah Laut 2.

"Budak Anwar" Gelar Nik Abduh Seperti Keldai

Posted: 06 Oct 2014 09:43 AM PDT

Pesta Arak : Nasruddin Tantawi Tarbiah Khalid Samad?

Posted: 06 Oct 2014 08:01 AM PDT

Sesudah Dapat Wanita Berpurdah, Kini DAP Pertikai Pula Penubuhan JAKIM

Posted: 06 Oct 2014 04:43 AM PDT

Ini tulisan yang telah disiar di Roketkini :

"Justeru itu, sejak dari tahun 1970an, pemerintah mula memperkuatkan monopolinya ke atas agama dengan penubuhan institusi-instusi Islam untuk melindung (atau mengawal) hal ehwal agama, misalnya Institut Dakwah dan Latihan Islam (Indah), Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim), Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), serta Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim). Kemuncak usaha ini pula adalah penubuhan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pada tahun 1997, iaitu sebuah badan pusat yang bertujuan untuk menyelaraskan pentadbiran hal ehwal agama Islam di Malaysia, meskipun kuasa pentadbiran Islam itu sepatutnya diagihkan kepada peringkat negeri.

Akibat daripada usaha sistematik untuk menginstitusikan agama ini, amalan Islam di Malaysia kini disifatkan dengan penguasaan ketat oleh pemerintah ke atas terjemahan dan pentadbirannya. Dengan kata lain, pemerintah menentukan segala aspek kehidupan orang Melayu-Islam, termasuk hukum menggunakan Facebook, mengamalkan senaman yoga ataupun menari poco-poco"

Satu tulisan yang jelas sekali mahu mempertikaikan keputusan kerajaan untuk menubuhkan institusi terbabit. Terutamanya Jakim.

Apa hak DAP untuk pertikai semua ini? Ingatkan DAP sudah mula memahami Islam sejak berkawan baik dengan PAS, rupanya DAP semakin lama semakin menunjukkan perangai sebenar mereka.

Sejak Mat Sabu masuk DAP segalanya masih tidak berubah, DAP tetap DAP. Mereka seolah ada agenda lain selain kuasa di negara ini.

Tulis Roketkini lagi :

"Sebaliknya, saya berpendapat bahawa sekularisme dan liberalisme merupakan falsafah yang mampu memperkukuhkan amalan Islam. Sesungguhnya, masyarakat yang benar-benar Islam adalah masyarakat yang mempunyai kebebasan berfikir dan kebebasan nurani, serta kebebasan untuk mengamalkan Islam secara jujur dan bukan kerana paksaan atau tekanan."

Jelas sekali tulisan ini mempromosikan secara terbuka konsep liberal dan sekular untuk dijadikan amalan umat Islam di negara ini. Wahai DAP, janganlah cuba mempermainkan akidah umat Islam di negara ini. Apa yang ditulis terbukti mahu mencabar Perkara 3, dalam Perlembagaan Persekutuan. Roketkini jelas bukan satu wadah bermotif politik lagi tetapi sudah cuba campuri urusan agama di negara ini.

Pihal berkuasa perlu bertindak. Sebelum segalanya terlambat. Roketkini memang melampau.
Kerana Masuk Utusan, Nik Abduh Didesak Letak Jawatan Di Pasir Mas

Posted: 05 Oct 2014 11:46 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 06 Oct 2014 09:39 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


FOTO TPM DAN ISTERI MENGERJAKAN HAJI...MOGA DAPAT HAJI MABRUR TS !

Posted: 06 Oct 2014 06:47 AM PDT

tok gajah

Posted: 06 Oct 2014 09:28 PM PDT

tok gajah


Flash-back. - posting 16 Disember 2009

Posted: 06 Oct 2014 08:36 PM PDT

Apa yang telah berlaku di Perak tidak lama lagi akan berlaku di Selangor pula.

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor cuma menunggu saat sahaja akan tumbang. Talian hayat PR Selangor bergantung kepada PAS, sedangkan PAS Selangor sedang dilanda masalah besar.

Masalah besar PAS Selangor ialah berkaitan dengan Dato Hasan Ali. Bukan sahaja PAS tetapi DAP dan PKR  mengangap DHA sebagai 'duri dalam daging' dalam PR Selangor. Proses mencabut 'duri' ini sedang rancak dijalankan.

Persoalan nya, mungkin kah PR Selangor terselamat nyawanya jika 'duri' ini telah selamat tercabut? Yang pasti PR Selangor akan mati bongkang jika 'duri' ini tercabut. 8 ADUN PAS akan keluar dari PR sebagai ahli bebas dan berkemungkinan besar lebih ramai dari PKR akan keluar ikut bersama PAS.

Sepatutnya PAS telah lama tinggalkan PR Selangor, PAS berada dalam PR ibarat lemukut sahaja. PAS cuma mengikut dan menurut perintah dan kehendak DAP dan PKR sahaja. Segala perancangan PAS yang menitik-beratkan hal2 Islam akan ditentang dan ditolak mentah2 oleh DAP dan PKR. Apakah sumbangan PAS terhadap kaum melayu/Islam semasa berada dalam PR?

PAS Selangor akan ditolak oleh melayu/Islam pada PRU13 akan datang jika ianya terus berada dalam PR. Kedudukan PAS Selangor akan lebih cerah jika keluar PR dan menyokong kerajaan BN.

JURI RAKYAT

Posted: 06 Oct 2014 07:08 PM PDT

JURI RAKYAT


Seorang warga negara Indonesia dibunuh dan dimutilasi

Posted: 06 Oct 2014 10:31 AM PDT


Seorang warga negara Indonesia dibunuh dan dimutilasi oleh kekasihnya di Brisbane, Australia, demikian keterangan dari Direktur Informasi Kementerian Luar Negeri Sofia Sudharma yang diterima Antara di Jakarta, Senin (6/10/2014).

WNI atas nama mentara Mayang Prasetyo pada Sabtu (4/10) pukul 9 malam waktu Brisbane dibunuh, dimutilasi dan direbus oleh kekasihnya, Markus Peter Volke warga Australia di apartemen mereka di Teneriffe, Brisbane, Queensland.

Pelaku ketika akan ditangkap polisi melarikan diri kemudian bunuh diri sekitar 100 meter dari TKP dekat tong sampah. Pelaku dan korban sama-sama bekerja sebagai Chef di kapal pesiar.
Korban berasal dari Melbourne dan baru pindah sementara ke Brisbane sekitar 6 bulan lalu.

KJRI sedang berkoordinasi dengan Polisi Brisbane yang sedang melakukan investigasi, namun hasilnya belum final

Bonsai Termahal Di Dunia

Posted: 06 Oct 2014 09:51 AM PDT

 
Bonsai termahal di dunia - Meski ukurannya kecil tetapi bonsai ini harganya sangat mahal. Bukan hanya puluhan juta rupiah, tetapi mencapai Rp1 miliar. Dapat dibayangkan bila Rp1 miliar dibelikan kepada pohon untuk bahan bangunan. Hasilnya tentu mencapai ribuan kubik.

Bonsai Rp1 miliar ini bisa dilihat dalam pameran bonsai di halaman GOR Sukapura Dadaha Tasikmalaya. Ada 3 bonsai yang dipajang dengan harga masing-masing Rp1 miliar.

Bonsai ini berjenis kayu pusu, load dan mustam. Ukuran tinggi masing-masing sekitar 50 centimeter. Sepintas bonsai ini tidak menunjukkan harga selingit, nampak biasa-biasa saja. Tetapi bagi para pecinta bonsai, pohon kerdil ini memiliki nilai tersendiri.

Usron, panitia pameran mengatakan, salah satu kriteria yang membuat sebuah bonsai mahal memiliki keseimbangan. Secara visual, bonsai harus seimbang antara daun, tangkai, dahan dan juga akar. Bonsai yang bagus, menunjukkan miniature pohon besar di alam bebas. Bedanya, di alam bebas pohon tinggi besar, jika di bonsai pohon harus kecil.

"Bonsai yang bagus itu harus mirip pohon besar di alam bebas. Jadi bonsai yang bagus tidak sekedar kecil. Bahkan ada juga bonsai taman, itu tidak termasuk bonsai bagus," kata Usron.

Terkait keidahan sebuah bonsai katanya, itu juga sangat relative. Bisa jadi di satu komunitas sebuah bonsai bernilai tinggi, tetapi tidak di komunitas lain. Sebab, keidanhan sifatnya subjektif tergantung siapa yang memandang. "Malah bisa jadi, dalam sebuah lomba harga bonsai Rp50.000 mengalahkan bonsai Rp1 miliar. Itu karena menyangkut keidanhan sifatnya relative," katanya. Bagi para pemula yang suka merawat bonsai katanya, harus diperhatikan beberap hal. Antara lain, keindahan kasat mata pohonnya rindang juga tampilannya segar. Belilah bonsai proses atau bonsai bakalan sehingga bisa dirawat dan dibentuk sesuai keinginan yang merawat. "Kalau pemula ada yang berminat ngurus bonsai, yang penting terlihat indah saja baik pada daun atau pohoan.

Sebelum disembelih, sapi kurban di Pekanbaru kabur masuk swalayan

Posted: 05 Oct 2014 08:02 PM PDT

Seekor sapi kurban milik warga di Jalan Rambal Gang Masjid Rt 2 Rw 4 Kelurahan Wonorejo, Pekanbaru Kota, kabur saat hendak disembelih. Sapi jantan tersebut masuk ke dalam swalayan Indomart di Jalan Tuanku Tambusai sebelum akhirnya ditangkap puluhan warga yang mengejarnya .

Aksi hewan kurban ini membuat sejumlah karyawan toko Indomart yang berada saat itu sedang berjaga. Tingkah Sapi tersebut membuat barang-barang di dalam swalayan berantakan.

Ulah sang sapi kali ini ternyata menjadi perhatian pengguna jalan yang melintas untuk melihatnya. Sehingga, warga yang kebetulan melewati tempat itu tertawa-tawa melihatnya.

"Sapi itu ngamuk saat mau diikat dan disembelih. Karena tenaganya kuat, pegangan warga pun terlepas dan sapinya kabur," ujar Habib, warga sekitar yang ikut mengejar sapi tersebut, Minggu (05/10).

Merasa bosan di dalam swalayan tersebut, sapi itu pun keluar. Warga yang sudah menunggu di luar beramai-ramai menangkap dan memegangi sapi tersebut lalu mengikatnya dan memasukkan ke sebuah mobil pick up, kemudian dibawa ke lokasi tempat penyembelihan warga

sumber

Mencari Damai Abadi

Posted: 06 Oct 2014 03:27 PM PDT

Mencari Damai Abadi


Salam Aidil Adha

Posted: 06 Oct 2014 04:28 AM PDT

Bismillah

Semalam adalah hari raya haji. Alhamdulillah. Menyambut dengan kesederhanaan. Tanpa pakaian baru, langsir baru, sofa baru... :)

Dan hari ini adalah hari persandingan Noorfarhana Bte Ariffin. Semoga bahagia hingga akhir hayat.

Amin

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 06 Oct 2014 03:04 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


BR1M ialah subsidi yang dipulangkan

Posted: 06 Oct 2014 02:10 PM PDT

BR1M tidak sepatutnya dinamakan BANTUAN sebaliknya ia ialah SUBSIDI ORANG KAYA YANG DIPULANGKAN kepada golongan sasar.

Subsidi yang tinggi hanya menguntungkan golongan kaya.

Bayangkan subsidi minyak yang tinggi menjadikan minyak murah. Golongan miskin yang bermotosikal hanya menggunakan 4 liter setangki jika dia menggunakan 4 liter setiap hari setahun dia hanya menggunakan RM 677 subsidi manakala golongan kaya yang naik BMW menggunakan 70 liter setangki katakanlah dia menggunakan 70 liter sehari dalam setahun dia menikmati RM 11800 subsidi.

Siapa lebih untung?

Yang kaya bertambah kaya juga rakyat asing yang turut tumpang subsidi rakyat Malaysia.

Justeru kerajaan terpaksa mencari jalan supaya subsidi hanya dinikmati golongan sasar, orang miskin, pelajar, orang kampung, orang malas dan lain-lain.

Maka BR1M diperkenalkan.

Orang bodoh menghina orang felda bodoh (contoh blog pembangkang seperti omakkau)  sebaliknya merekalah yang bodoh. Mempersendakan BR1M kononnya bantuan boleh makan setahun, walhal ia hanya subsidi yang dipulangkan kepada golongan sasar.

Diharap kerajaan dapat melipat gandakan subsidi minyak kepada kenderaan awam, bas sekolah dan kenderaan golongan miskin.

Menyundal di lorong hanyir ketika Aidiladha

Posted: 06 Oct 2014 01:37 AM PDT

Kuala Lumpur: Cuti umum Aidiladha 'dimanfaatkan' sepenuhnya segelintir warga asing dengan menjadikan rumah persundalan di Jalan Alor dan Jalan Thambipillay, Brickfields, di sini, sebagai lokasi melampiaskan nafsu.

Malah, tinjauan yang dilakukan semalam juga menguatkan lagi laporan bersiri Harian Metro Jumaat lalu mengenai empat kawasan pelacuran kelas rendah di ibu negara iaitu Lorong Haji Taib, Pasar Pudu, Jalan Alor dan Brickfields di ibu kota yang dipenuhi pelacur wanita tempatan dan warga asing serta pondan yang beroperasi 24 jam sejak puluhan tahun dulu.

Dalam laporan itu mendakwa, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sepatutnya mencontohi Datuk Bandar Surabaya yang bertindak berani menutup Gang Dolly yang menjadi antara lokasi pelacuran tertua di Asia Tenggara.

Tinjauan selama sejam Harian Metro bermula jam 12.30 tengah hari mendapati hampir semua lorong hanyir itu dipenuhi warga asing, kebanyakannya dipercayai buruh kontrak terdiri daripada warga pelbagai negara.
WARGA asing menunggu giliran di luar premis persundalan.
Kebanyakan mereka yang datang secara individu atau berkumpulan dilihat keluar masuk bersilih ganti di bangunan lama dua tingkat itu.

Malah, di setiap rumah tumpangan dipenuhi warga asing yang beratur menunggu giliran.

Pemerhatian Harian Metro mendapati sepanjang laluan itu 'lorong gelap' itu beberapa bapa ayam lengkap dengan walkie-talkie memerhati penuh minat setiap pelanggan dan sekiranya pelanggan terdiri daripada warga tempatan, mereka akan mula berhubung antara satu sama lain sebelum mengekori dari jauh.

Semua kawasan itu pernah diserbu polis termasuk premis disita DBKL, namun masih beroperasi seperti biasa berikutan sentiasa ada permintaan daripada pelanggan.

Peniaga di Brickfields yang mahu dikenali sebagai Chandra, 30, berkata, setiap kali musim perayaan kawasan pelacuran bagaikan pesta dengan kesesakan luar biasa membabitkan kehadiran begitu ramai lelaki warga asing itu.

"Itu adalah pemandangan biasa di sini berikutan kawasan ini memang terkenal dengan aktiviti pelacuran.

"Sepatutnya pihak DBKL menutup terus rumah pelacuran berkenaan supaya kawasan bebas daripada aktiviti tidak bermoral," katanya.

Senarai anggota TLDM yang hilang

Posted: 06 Oct 2014 12:52 AM PDT

KOTA KINABALU 6 Okt. - Berikut adalah senarai anggota Tentera Laut Diraja Malaysia yang hilang ketika melakukan operasi tinjauan menggunakan bot tempur CB90 di perairan Pulau Mengalum, semalam.

1. Leftenan Azri Bakar

2. BK PAP Christopher ak Mani

3. BM TMK Ince ak Evin

4. BM TMK Steven Hudson ak Miso

5. BM JTP Nor Azuan Ariffin

6. LK KOM Sulhajji Daah

7. LK PAP Mohd. Azhry Maani

- UTUSAN ONLINE

Siapa Saari mohon maaf untuk PAS, tanya Dewan Ulama

Posted: 06 Oct 2014 12:01 AM PDT

Dewan Ulama PAS mempertikaikan tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Kelang Saari Sungib yang memohon maaf bagi pihak parti Islam itu berhubung isu kemelut menteri besar Selangor.

Naib ketuanya Datuk Dr Mahfodz Mohamad berkata Saari bukanlah orang yang layak mengemukakan permohonan maaf kerana beliau tidak mempunyai jawatan tertinggi dalam PAS.

"Siapa Saari mahu memohon maaf bagi pihak PAS? Adakah dia sebahagian dari kepimpinan parti? Tidak.

"Dia tidak patut berbuat demikian. Tidak mengapa jika dia dalam liga sama yang terdiri daripada pemimpin atasan parti," katanya kepada akhbar berbahasa Inggeris, New Straits Times.
Saari dalam satu majlis makan malam anjuran DAP pada Sabtu meminta orang ramai memaafkan PAS meskipun partinya menganggap dirinya sebagai pembelot dan kini sedang dalam proses untuk pemecatan.

"Saya tahu sesetengah dari anda masih marah kepada PAS. Jadi, mewakili PAS, saya mohon maaf kerana lambat membuat keputusan dalam isu calon menteri besar Selangor," katanya.

Mahfodz berkata tiada keperluan bagi PAS menyatakan permohonan maaf dalam isu menteri besar Selangor kerana ia sudah dibincangkan terlebih dahulu oleh pimpinan parti.

Katanya PAS tidak terburu-buru memutuskan siapa calon yang bakal menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan segala keputusan dibuat dengan memerhatikan keadaan politik semasa.

"Dia akan menerima tindak balas daripada permohonan maaf itu. Mengapa PAS perlu memohon maaf atas apa yang dilakukan?

"Ia keputusan betul parti dengan memerhati perkembangan isu daripada membuat pertimbangan terburu-buru," katanya kepada akhbar berkenaan.

Mahfodz berkata keterujaan DAP atas keputusan Saari menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar Selangor tidak sesekali memberikannya kuasa membuat keputusan bagi pihak PAS.

Katanya biarpun DAP menggelar Saari sebagai hero kerana sokongannya kepada Dr Wan Azizah, keputusan penting tetap dibuat pemimpin tertinggi PAS.

"Mereka gelar dia hero. Dia boleh jadi hero di mata mereka tetapi Saari tiada hak meminta maaf bagi pihak parti," katanya kepada NST.

Saari pada majlis makan malam DAP pada Sabtu meraih populariti di kalangan hadirin bukan PAS dan ucapannya seringkali mendapat tepukan gemuruh.

Beliau juga turut menerima pujian daripada pemimpin DAP pada malam itu atas tindakannya bersama 28 Adun PKR dan DAP untuk menyingkirkan Khalid dan memberi sokongan majoriti kepada Dr Wan Azizah bagi jawatan menteri besar Selangor.

Malah Naib Presiden DAP Teresa Kok turut dilihat menghadiahkan Saari dengan pokok buluh sebagai penghargaan atas keputusan menyokong Pakatan Rakyat meskipun menerima tentangan hebat daripada PAS.

"Dalam tradisi Cina, buluh simbolik kepada kelembutan dan integriti. Bagaimana tekanan pun, buluh hanya akan bengkok tetapi tidak patah," katanya sebelum memberikan pokok tersebut kepada Saari yang mendapat tepukan gemuruh dari orang ramai.

Saari dan dan Adun Morib Hasnul Baharuddin berdepan kemungkinan dipecat daripada PAS kerana menyokong DAP dan PKR sebelum pendirian rasmi parti Islam itu sama ada mahu menyokong atau menolak pemecatan Khalid.

Nasib mereka bersama parti Islam itu hanya akan diputuskan parti pada 12 Oktober ini. – 6 Oktober, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/siapa-saari-mohon-maaf-untuk-pas-tanya-dewan-ulama#sthash.Gb3w0QND.dpuf

(Foto) Wanita tikam pemandu bas kerana tidak berhenti

Posted: 05 Oct 2014 11:42 PM PDT

Georgetown: Seorang pemandu bas Rapid Penang parah apabila ditikam di paha oleh seorang penumpang wanita yang marah selepas dia tidak berhenti di tempat dia selalu turun.

Dalam kejadian di Relau, di sini, kira-kira jam 7 pagi itu, mangsa berusia 27 tahun yang mengalami pendarahan teruk masih tidak sedarkan diri di wad kecemasan Hospital Pulau Pinang (HPP).
Difahamkan, wanita terbabit menyerang pemandu terbabit kerana tidak berpuas hati dengan tindakan lelaki itu yang tidak memberhentikan bas di tempat dia selalu turun.

Pemandu bas malang berkenaan pula baru dua minggu bertugas dan dia tidak mengetahui yang wanita terbabit kurang siuman.
 PEMANDU bas tidak sedarkan diri disyaki akibat kehilangan banyak darah.

Ketua Polis Daerah Timur Laut Asisten Komisioner Mior Faridalathrash Wahid diketika dihubungi berkata, polis masih mengesan wanita terbabit yang melarikan diri sejurus kejadian.

Tak kisah suami berbogel

Posted: 05 Oct 2014 11:00 PM PDT

Tampil tanpa pakaian di layar perak adalah perkara biasa bagi pelakon Hollywood tetapi bagaimana pasangan mereka menerima babak itu apabila me­nyaksikan tayangan filem lakonan suami atau isteri mereka.

Bagi aktres Jennifer Garner, dia pernah menonton lakonan suaminya, Ben Affleck tanpa seurat benang dan terbaru, filem Men, Women & Children.

Jennifer akui ketika menerima tawaran itu, suaminya awal-awal lagi memaklumkan akan ada babak yang memerlukan dia berbogel.

Ketika malam gala apabila membawa isterinya menonton filem itu, Affleck sekali lagi me­ngingatkan isterinya mengenai babak itu.

"Dia seorang yang sangat baik. Affleck bimbang saya akan terluka atau kecewa melihat lakonannya tidak berpakaian di layar perak. Sifatnya membuatkan saya rasa dilindungi," katanya.

Jennifer hanya ketawa apabila ditanya bagaimana perasaannya ketika menonton suaminya berbogel dalam filem. Katanya, ia perkara biasa dan bukan perkara pelik melihat dia dalam keadaan begitu.

Kata Affleck, babak itu tidak terlalu lama dan dia berani melakukannya kerana berasakan ia satu keperluan untuk mencantikkan lagi kisah yang ingin ditonjolkan.

"Ketika ditawarkan watak itu, pengarah memaklumkan ada babak memerlukan saya berbogel dengan gandingan saya. Namun durasi itu tidak terlalu panjang. Mungkin hanya 10 hingga 15 saat.

"Bagaimanapun, ia tetap menampakkan keseluruhan tubuh saya. Rasanya, sesiapa yang ingin menonton saya tanpa seurat benang boleh membeli tiket. Mahukan visual lebih jelas, boleh tonton dalam 3D," katanya.

Dalam filem itu, beberapa pelakon seperti Rosamund Pike, Emily Ratajkowski dan Neil Patrick Harris turut melakukan perkara sama.

Lubuk lelaki gatal

Posted: 05 Oct 2014 09:02 PM PDT

Hong Kong: Sebahagian wanita penunjuk perasaan prodemokrasi dilaporkan menjadi sasaran penyerang seksual dalam keganasan yang tercetus di dua daerah beli-belah paling sibuk di Hong Kong semalam.

Perkara itu diakui penunjuk perasaan dan kumpulan hak asasi manusia antarabangsa, Amnesty International (AI) yang turut menuduh polis "gagal menjalankan tugas" bagi melindungi demonstrasi daripada keganasan.

AI berkata, selain kanak-kanak, serangan ganas dan seksual juga dilakukan terhadap kanak-kanak perempuan.

"Kejadian begitu dilaporkan di hab komersial Mong Kok dan Causeway Bay," katanya.

Menurut sumber keganasan bermula selepas polis gagal mengawal kumpulan antipenunjuk perasaan yang menyasarkan kumpulan prodemokrasi mulai petang kelmarin.

Ketika itu aktivis prodemokrasi berhimpun di sekitar jalanan Hong Kong sambil berikrar terus kekal di situ sehingga tuntutan mereka untuk mendapatkan reformasi pilihan raya diterima kerajaan.

PENUNJUK perasaan prodemokrasi (tengah) yang cedera diperiksa pasukan paramedik di daerah Kowloon, Hong Kong semalam.

Gerakan yang menggunakan pendekatan "Occupy" itu bagaimanapun tidak disenangi segelintir pihak yang bertindak balas secara ganas terhadap demonstran.

Seorang gadis yang ditemui wartawan di Causeway Bay memberitahu, tiga rakannya diserang sekumpulan lelaki antipenunjuk perasaan.

Semua mangsa dilihat menangis ketika dibawa naik ke dalam van polis.

Seorang pegawai polis berkata pihaknya akan menjalankan siasatan lanjut berdasarkan aduan mangsa yang mendakwa mereka mengalami serangan seksual.

Menurut AI, seorang wanita turut diserang dalam keganasan yang tercetus di Mong Kok.

"Seorang lelaki meramas buah dadanya ketika mangsa berdiri bersama demonstran lain kira-kira jam 4 petang (waktu tempatan). Dia turut menyaksikan lelaki yang sama meraba kemaluan dua lagi wanita lain" katanya. - AFP

waadat

Posted: 06 Oct 2014 01:40 PM PDT

waadat


Royalti minyak kelantan

Posted: 06 Oct 2014 12:28 AM PDT

Sesiapa nak tahu isu royalti minyak di Kelantan boleh lihat di sini.

Apa Yang Tersirat

Posted: 06 Oct 2014 01:25 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Sodomi II: Anwar Tidak Lagi Dapat Sokongan Australia

Posted: 06 Oct 2014 12:15 AM PDT

TIDAK seperti masa-masa lalu, ada beberapa pemimpin Australia menyokong Anwar dalam kes sodomi II beliau, malah pemimpin-pemimpin itu mengertik kerajaan Malaysia. Namun selepas para pemimpin negara itu mendapat gambaran yang sebenar, kini tiada siapapun pemimpin negara kangoro itu menyokong Defacto Leader PKR itu.

Laporan The Sidney Morning Herald pada 3 Oktober lalu di SINI memetik bagaimana Anwar kecewa kerana negara kerajaan Tony Abbot berdiam diri berkaitan sodomi II beliau yang bakal dibicarakan di Mahkamah Persekutuan pada 28-29 Oktober.

Pada 7 Mac lalu, Mahkamah Rayuan telah mendapati bahawa Anwar bersalah melakukan seks luar tabii, iaitu liwat, terhadap bekas pembantu lelaki beliau di sebuah kondominum di Bukit Damansara pada pertengahan tahun 2008.

Menjelang hari perbicaraan itu, nampaknya Anwar kelam kabut, kerana tiada lagi sokongan daripada pemimpin luar negara, tidak sama keadaannya semasa kes itu sedang dibicarakan di Mahkamah Tinggi.

Anwar kini keseorangan, dan kelihatannya beliau sedang mengelabah kerana beliau yakin akan kembali menghuni Sungai Buloh.

Anwar sebelum ini melalui Rafizi Ramli, MP Pandan, mengilhamkan Langkah Kajang, untuk membolehkan MP Permatang Pauh itu menjadi MB Selangor; kerana menurut perkiraan mereka, apabila Anwar dilantik sebagai MB, maka ianya menjadi tekanan kepada badan kehakiman untuk mengekalkan keputusan Mahkamah Rayuan. Namun, tindakan itu tidak menjadi, malah menjadi pemakin kepada haru biru dalam parti-parti dalam Pakatan Rakyat.

Kini Anwar telah bundak, sehingga terpaksa berjumpa berbagai pemimpin luar untuk mendapat sokongan, dan beliau mendesak agar pemimpin luar negara memberi tekanan kepada Malaysia; namun semua itu tidak berjaya. Anwar seperti biasa hanya mendapat sokongan Senator Nick Xenophon, penyokong LGBT.

Cucu Tok Selampit

Posted: 06 Oct 2014 01:09 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Dulu 'Economy Class', Sekarang 'Business Class', Tak Ada Beza Ketua Menteri DAP Dengan Yang Lain

Posted: 06 Oct 2014 05:03 AM PDTTeringat CTS sewaktu mula-mula Ketua Menteri DAP berkenaan mengambil alih Kerjaan Pulau Pinang, beliau menyatakan hasrat untuk hanya menggunakan kelas ekonomi sebagai mod penerbangan beliau. Ini adalah kerana beliau mahu menjimatkan wang Rakyat. Maka tersebarlah gambar beliau menaiki kelas ekonomi (gambar bawah) dengan pujian-pujian melangit sehingga ada yang memanggilnya sebagai 'Khalifah'. 

6 tahun sudah berlalu, walaupun pelbagai gelaran diberikan termasuk 'Tokong' kepadanya, beliau tidak lagi mahu hidup dalam kepura-puraan. Tiada lagi mod penerbangan kelas ekonomi. Yang ada hanyalah mod kelas perniagaan atau 'Business Class'. CTS tidak kata beliau tidak layak menggunakan mod kelas perniagaan dengan tarafnya sebagai Ketua Menteri, cumanya tersenyum sinis kerana ramai yang terpengaruh dengan lakonannya suatu waktu dahulu.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan