Jumaat, 3 Oktober 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 03 Oct 2014 01:24 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Umno Lambat Berubah: Nur Jazlan

Posted: 03 Oct 2014 12:42 AM PDT

MUNGKIN ramai majoriti ahli Umno tidak menyedari pada 18 September 2014, pemimpin nombor 2 parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberikan satu isyarat cukup berbeza disulami nada kebimbangan ketika merasmikan Mesyuarat Umno Bahagian Putrajaya dengan melahirkan rasa bimbang terhadap undi popular Umno dan Barisan Nasional (BN) akan terus merosot pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 nanti.

Ketika ramai pemimpin Umno sebelum ini, yang lantang dan bangga dengan pencapaian parti pada PRU13 selepas memenangi 88 kerusi Parlimen, Muhyiddin nyata sedar angka berkenaan bukanlah sesuatu yang boleh dibangga dan mampu dipertahankan apabila parti Dacing melangkah masuk ke gelanggang PRU14.

Dan beliau memilih pentas yang cukup signifikan untuk meluahkan kebimbangannya itu iaitu di Putrajaya, di mana ketua bahagiannya adalah Setiausaha Agung Umno Tengku Adnan Mansor yang berjaya menewaskan Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa dalam PRU13 lalu. Sesuatu yang pelik juga mengapa ucapan Muhyiddin berkenaan tidak mendapat liputan meluas media arus perdana, sekurang-kurangnya mendapatkan reaksi daripada pemimpin Umno berhubung kenyataan beliau itu.

Putrajaya kini, sudah pasti diteropong dari tingkat 21 Bangunan SUK kerajaan Selangor di Shah Alam yang menempatkan menteri besar Selangor baharu yang juga Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali dalam merencanakan 'Langkah Putrajaya' Pakatan Rakyat untuk PRU14. Bersediakah Umno dalam mempertahankan Putrajaya pada PRU14? Jika soalan itu ditanya kepada rakyat biasa, majoriti akan memberikan jawapannya "50-50" atau "tidak pasti".

Apa tidaknya, rakyat memerhatikan kemelut menteri besar Selangor yang berlaku dalam Pakatan Rakyat (PR) tetapi apa yang boleh Umno lakukan bagi mengembalikan keyakinan rakyat kepada parti di negeri itu. Ada yang menuduh saya tidak layak berjuang untuk parti kerana tidak yakin BN dan Umno mampu merampas kembali Selangor walaupun berlaku isu menteri besar.

Sekurang-kurangnya, saya bercakap benar kerana itulah perasaan yang ada di peringkat akar umbi...itulah yang sebenarnya berlaku, parti tidak mempunyai kemampuan untuk merampas Selangor walaupun berlaku pertelagahan dalam PR.

Dan saya tidak mahu menjadi seperti kebanyakan pemimpin Umno yang terus memberikan janji bulan bintang serta mimpi indah kepada ahli parti tatkala semua yang sedang berlaku di negara ini, tidak menyebelahi Umno malah menyalahkan parti sebagai penyebab ia berlaku.

Atas sebab itu jugalah, timbalan presiden Umno menghuraikan situasi Umno yang dihadapi pada waktu sekarang dengan menyatakan zaman senang Umno sudah berakhir, kekalahan teruk di Selangor dan hilangnya 18 kerusi di kubu kuat Umno di Johor pada PRU13 lalu, jelas menggusarkan bekas menteri besar Johor ini.

Saya tersenyum membaca kenyataan timbalan presiden Umno ini, kerana inilah yang selama ini saya cuba sampaikan kepada pucuk pimpinan parti sejak 2008 hingga menyaksikan saya menawarkan diri untuk bertanding jawatan timbalan presiden Umno, jawatan yang akhirnya dimenangi Muhyiddin sendiri.

Walaupun ditertawakan sehingga ada yang menggelakan saya 'joker' kerana menawarkan diri dalam pemilihan timbalan presiden Umno, niat dan tujuan pada ketika itu, hanyalah bertujuan menyedarkan Umno terutama sekali pemimpinnya langit Umno tidak lagi cerah seperti sebelum ini.

Sebab itu juga, saya dalam Mesyuarat Perhubungan Umno Johor sebaik selepas PRU12 bersama Tun Abdullah Ahmad Badawi , memberanikan diri untuk meluahkan perasaan supaya Pak Lah meletakkan jawatan berikutan keputusan buruk dalam PRU berkenaan.

Walaupun sebenarnya ketika itu, ramai di kalangan ketua Umno Bahagian Johor yang turut berkongsi pandangan dan perasaaan sama tetapi tidak berani menyatakannya secara berdepan kepada Pak Lah.

Pada masa sama, saya menekankan betapa peremajaan Umno perlu digerakkan dengan segera, dan peremajaan Umno itu juga bermaksud peremajaan kerajaan kerana Umno adalah cermin kerajaan BN.

Namun 6 tahun sudah berlalu, Umno langsung tidak berubah dan cengkaman terhadap pengundi kawasan bandar dan separa bandar semakin longgar termasuklah di kalangan orang Melayu sendiri.

Luahan Muhyiddin dalam ucapannya mengenai penurunan undi popular kepada BN dalam PRU13 kepada 48% berbanding 52% yang diterima pembangkang sebenarnya, adalah 'wake up call' kepada parti.

Jika sebelum ini, pemimpin Umno memperlekehkan kenyataan pembangkang mengenai undi popular dan menyatakan Malaysia mengamalkan undi majoriti, tetapi selepas lebih setahun PRU13 berlalu, Muhyiddin nampaknya tidak mampu lagi berselindung betapa Umno berada dalam kritikal berdasarkan undi popular pada PRU13.

Itulah yang selama ini saya rasakan selepas tiga penggal menjadi ketua Umno Bahagian Pulai dan ahli Parlimen Pulai tetapi perasaan itu, sebenarnya tidak dikongsi majoriti pemimpin Umno yang terus tidak mahu memahami apa sebenarnya yang dimahukan pengundi Melayu di kawasan bandar dan separa bandar.

Sudah banyak kali saya jelaskan pengundi di dua kawasan ini, bukan mahu lagi 'gula-gula' pembangunan, strategi yang terus digunakan Umno sebaliknya, mereka menuntut perubahan yang lebih luas.

Mereka ini, lebih kritikal terhadap kerajaan terutama sekali dalam pengurusan kewangan dan pentadbiran serta tidak mahu kerajaan berterusan 'memperbodohkan' mereka dengan memberikan pelbagai pentunjuk kehidupan serta ekonomi negara ini, bertambah baik sedangkan, keadaannya jauh amat berbeza di peringkat akar umbi.

Sebab itu, saya turut cuba memberikan dimensi yang berbeza apabila dipilih sebagai pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Parlimen Malaysia, terima kasih kepada Datuk Seri Najib Razak kerana memberikan kepercayaan kepada saya untuk jawatan berkenaan.

Melalui PAC, saya cuba membetulkan persepsi segala apa yang dilakukan kerajaan terutama sekali dalam menguruskan perbelanjaannya dipenuhi dengan unsur penyalahgunaan kuasa, korup serta rasuah.

Namun terus terang saya perlu akui, cara saya mengendalikan PAC tidak berapa disenangi segelintir pemimpin Umno kerana dilihat 'menyanyikan' lagu sama seperti pembangkang sedangkan hakikatnya, ia sesuatu yang dituntut rakyat atas nama ketelusan dan keterbukaan.

Bagi saya, PAC adalah medium terbaik untuk kerajaan mempertahankan diri daripada segala dakyah serta fitnah pembangkang yang terus melemparkan segala bentuk fitnah terhadap kerajaan walaupun, apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Sebanyak 35 menteri Kabinet yang dipilih sudah pasti mereka yang terbaik daripada 133 ahli Parlimen BN dan jika mereka tidak berani untuk berhadapan dengan PAC bagi memberikan jawapan terhadap segala persoalan mengenai kementerian masing-masing, tidak ada gunanya menjadi seorang menteri Kabinet.

Justeru saya memuji tindakan Muhyiddin selaku menteri pendidikan kerana memberikan kebenaran kepada Datuk Seri Idris Jusoh sebagai menteri pendidikan II, hadir ke PAC bagi menjawab persoalan mengenai dua isu Kementerian Pendidikan iaitu Perkhidmatan Kawalan Keselamatan di Sekolah serta pembinaan kapal penyelidikan Universiti Malaysia Terengganu, RV Discovery.

Perubahan seperti inilah yang dituntut rakyat bukan perubahan sekadar 'air liur' atau bersifat kosmetik semata-mata sekadar untuk mengaburi mata rakyat sehingga akan mengakibatkan rakyat hilang rasa percaya kepada kerajaan dan parti.

Apabila pimpinan kerajaan BN yang ditunjangi pemimpin Umno mempunyai 'political will' untuk berubah barulah Umno juga akan turut berubah dan perubahan perlu dilakukan dengan pantas sebelum memasuki separuh penggal mandat pemerintahan PRU13.

Ketika ini, ramai termasuk saya sendiri merasakan perubahan dalam Umno berlaku dengan begitu perlahan sehingga menyebabkan rakyat muak dengan cara Umno mendekati mereka dan ia jelas ditunjukkan dan diluahkan dalam media sosial serta portal berita.

Muhyiddin sudah membuka pekung di dada dengan menggariskan sebab musabab rakyat tidak lagi mahu mendekati Umno dan kini, terpulanglah kepada parti ini sendiri sama ada mahu berdepan dengan segala sebab-sebab ini, atau terus mahu dibuai kenangan indah di masa lampau. Kemenangan Yang Berhormat Mat Razi Mat Ail dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Pengkalan Kubor, Khamis lalu, tidak boleh dijadikan kayu pengukur rakyat sudah balik semula menyokong Umno.

Kemenangan itu boleh dijadikan sebagai panduan tetapi bukan sebab untuk terus berbulan madu memandangkan apabila PRU14 semakin hampir, pembangkang akan merapatkan kembali saf perjuangan mereka serta bersatu bagi menyingkirkan Umno daripada terus berkuasa.

Ketika itu, pakatan pembangkang akan terus menayangkan 'filem-filem' Umno dan BN yang yang memberikan persepsi kepada rakyat mengenai salah guna kuasa, rasuah serta korupsi dan pembaziran yang sebahagian besar rakyat akan mempercayainya.

Oleh itu, percayalah ahli Umno segala landasan perjuangan PAS, DAP dan PKR sama ada negara Isam (Pas), negara sekular (DAP dan PKR) akan disatukan semata-mata untuk menyingkirkan Umno dalam PRU 14 dan sedarlah Umno harus berubah mulai daripada sekarang, seperti kata timbalan perdana menteri: "Saya cuma mengingatkan ini adalah masa yang sukar. Hendak terus kekal relevan, kita mesti memahami pembaharuan dan bertindak berdasarkan keadaan semasa."

Harapnya, ada kesedaran dalam Umno selepas ini, hasil luahan Muhyiddin itu, harap tidak menjadi seperti 'mencurahkan air di daun keladi'. – 28 September, 2014.

Isu RM300 Juta: Tiada Apa Perlu Saya Sembunyikan: Ghani Yassin

Posted: 02 Oct 2014 11:30 PM PDT

"ANGKA RM300juta, hanya satu ciptaan pihak tertentu, bagi menggambarkan bahawa saya seorang yang paling jahat" Datuk Abdul Ghani Yassin.

Menurut kenyataan Ketua Bahagian Umno Pensiangan Sabah itu, beliau tidak tahu daripada sumber mana, bahawa beliau telah menyalahgunakan kewangan SLDB sebanyak RM300 juta semasa beliau menjadi Timbalan Pengerusi, Syarikat berkait dengan kerajaan Sabah itu.

Pada Jumaat lalu, Ghani mengaku telah dipanggil oleh SPRM Putrajaya untuk satu kes yang melibatkan salahguna kuasa oleh 'seseorang" yang membabitkan RM 9 juta wang pampasan tanah di Sook.

Menurut Ketua bahagian itu, bukan beliau sahaja dipanggil oleh SPRM malah beberapa lembaga pengarah termasuk mantan Pengurus Besar juga turut dipanggil untuk siasatan.

Ghani seterusnya tidak mahu memberi komen berkaitan perkara itu, kerana ianya kini dalam siasatan SPRM. Biarlah suruhaniaya itu menemui perkara sebenar dan sesiapa yang terlibat perlu mendapat hukuman.

Dalam perkembangan yang sama, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Haji Aman meminta jangan ada spekulasi berkaitan perkara itu, dan biarlah SPRM menjalankan siasatan untuk mengetahui duduk perkara sebenar.

Kisah Minyak Bersubsidi di Malaysia: Ahmad Maslan

Posted: 02 Oct 2014 10:02 PM PDT

1. Purata subsidi seliter Ron95 yg diberi oleh Kjaan BN kpd rakyat ialah 0.74 sen utk tahun 2013 & 0.76 sen utk diesel. Jika guna 100 liter maka rakyat diberi rm74, 1000 liter rm740 & 10 ribu liter rm7400 !!. Siapakah yg guna 10 ribu liter atau lebih Ron95 utk setahun? Tentunya mereka yg berpendapatan tinggi & sederhana tinggi yg memiliki beberapa buah kenderaan.

2. Isian penuh minyak Ron95 utk sebuah motorsikal ialah sekitar 7.5 liter, kereta kecil sekitar 40 liter, kereta besar sekitar 75 liter. Jika 74 sen subsidi seliter, pemilik motorsikal isi penuh dapat rm5.55 subsidi, kereta kecil rm29.60 subsidi tapi kereta besar dapat rm55.50 setiap kali mengisi penuh Ron 95.

3. Pada bulan Februari 2013, harga pasaran Ron95 ialah 2.94 seliter tapi Kjaan BN beri 1.04 subsidi jadikan Ron95 bersubsidi yg dibeli rakyat cuma 1.90. Diesel dlm tarikh yg sama harga pasaran 2.85, subsidi 0.95 dan harga utk rakyat 1.90.

4. Pada Februari 2014, harga pasaran Ron95 ialah 2.83 seliter tapi Kjaan BN beri subsidi 0.73 jadikan Ron95 bersubsidi yg dibeli rakyat 2.10. Diesel dlm tarikh yg sama berharga subsidi 2.10 & jumlah subsidi 0.73 yg kebetulan sama dgn Ron95.

5. Pada Februari 2013 harga minyak dunia ialah usd122.47 setong dan Februari 2014 pula usd114.41. Pada 26 Sept 2014 minyak dunia usd102.06. Harga pasaran minyak dunia turun dan naik tapi kekal tinggi sekitar usd92-usd122. Harga pasaran minyak di Msia juga turun bila harga minyak dunia turun. Hari ini Ron95 adalah 2.58 & diesel pula 2.52.

6. Tapi rakyat Msia hingga 2/10/14 masih mendapat harga minyak yg kurang drpd harga pasaran iaitu ron95 bersubsidi 2.30 dan diesel bersubsidi 2.20. Subsidi Kjaan BN hari ini utk ron 95 masih ada iaitu 0.28 seliter dan diesel 0.32 seliter. Subsidi ini turun naik bergantung kpd pasaran minyak dunia & dasar Kjaan terhadap subsidi tersasar kpd bersasar.

7. Jumlah subsidi minyak Kjaan BN utk rakyat adalah banyak iaitu 2009 rm6.2b (minyak usd62), 2010 rm9.6b (minyak usd80), 2011 rm20.4b (minyak usd111), 2012 rm24.7b (minyak usd112), 2013 rm24.8b (minyak usd110) dan 2014 subsidi sekitar rm21billion. Semua angka2 subsidi ini sangat besar yg sepatutnya diguna utk pembangunan rakyat dgn lebih bersasar.

8. Ramai yg sudah jelas bahawa subsidi minyak Msia adalah tersasar sbb rakyat berpendapatan rendah dapat subsidi yg sedikit kerana mengguna motorsikal atau sebuah kereta kecil tapi rakyat berpendapatan tinggi dapat subsidi yg lebih besar sbb mengguna kereta besar & jumlahnya pula beberapa buah.

9. Sepatutnya subsidi diberi lebih kpd rakyat berpendapatan rendah & kurang kpd yg berpendapatan tinggi. Di Msia subsidi minyak jadi terbalik. Ini perlu dibetulkan dgn diberi pelbagai bentuk bantuan kpd rakyat yg berpendapatan rendah.

10. Negara2 jiran pula tidak ada atau tidak banyak beri subsidi minyak, maka sebab itu harga minyak mereka tinggi dan berlaku penyeludupan yg merugikan rakyat & negara Msia. Tentunya agensi2 penguatkuasaan sedang melakukan tanggung jawab masing2 dlm satu team besar pelbagai Kementerian.

11. Kesan harga minyak kpd kenaikan harga barang pula mesti ditangani dgn sepadu. Memerangi org tengah, banyakkan Pasar Tani, Pasar Borong, Pasar Ikan, pelbagai pasar lain, jadikan pasaraya sbg penanda aras harga, buku panduan harga barang, senarai harga dlm akhbar, kuasa pengguna utk memilih, kedai harga patut, Kedai Rakyat 1Msia, Akta Kawalan Harga & Anti Pencatutan/Profiteering, kawalan harga waktu perayaan, banyakkan program jualan2 murah, pemantauan harga oleh penguatkuasa, perniagaan jangan dimonopoli oleh kaum2 tertentu adalah antara kaedah2nya.

12. Rumusan ttg hal subsidi minyak ialah keperluan kpd pembetulan struktur subsidi dgn kaedah pembaikan kpd subsidi yg terbalik yang tidak rasional. Inilah antara sbb mengapa subsidi minyak dikurangkan 20 sen selain utk lebih 20 ribu juta/billion ringgit subsidi itu diguna bagi menafaat pembangunan rakyat dan negara dgn lebih adil serta bersasar. Tkasih

PEJUANG BANGSA

Posted: 03 Oct 2014 12:13 PM PDT

PEJUANG BANGSA


LAGI AL KISAH MINYAK SUBSIDI RON95 YANG PERLU RAKYAT MALAYSIA BACA

Posted: 03 Oct 2014 08:13 AM PDT
RON95

(Baca sampai habis sebelum komen)

1. Saya rasa berserabut membaca polemik mengenai pengurangan subsidi RON95 sebanyak 20 sen. Orang bertanya serabut, orang yang menjawab pun lagilah berserabut. Akhirnya kita lupa beberapa perkara asas dalam polemik ini.

2. Pengurangan subsidi ini adalah sebahagian langkah rasionalisasi yang diumumkan sekian lama. Harga minyak RON97 diapungkan mengikut harga pasaran, sementara subsidi RON95 akan dikurangkan sedikit demi sedikit. Itu strategi yang kerajaan umumkan sebelum ini.3. Strategi ini diperkenalkan kerana satu saja alasan iaitu untuk membolehkan subsidi disasarkan kepada kelompok yang betul. Apabila kerajaan memberikan subsidi yang tinggi kepada RON95, golongan berada dan mempunyai banyak kereta mendapat subsidi yang lebih berbanding golongan miskin (contoh: mereka yang menggunakan sebuah motorsikal di kampung), yang menjadi sasaran subsidi ini.

4. Apabila kerajaan kurangkan subsidi RON95, wang itu diberikan kepada kumpulan sasar melalui BR1M. Wang BR1M itu sepatutnya digunakan oleh 7 juta penerima untuk bayar subsidi minyak sendiri. Setiap kali letak minyak motorsikal, niatkan subsidi 20 sen yang diterima itu. Kalau BR1M digunakan untuk beli beg tangan, pergi Danok atau kahwin satu lagi, bak kata Nabil, "lu pikirlah sendiri!"

5. Pengurusan subsidi RON95 tidak ada kena mengena dengan kenaikan atau penurunan harga minyak dunia, atau harga minyak kita lebih rendah berbanding di negara-negara jiran. Ia juga tidak ada kena mengena sama ada rakyat patut bersyukur atau pun tidak. Alasannya hanyalah satu iaitu mensasarkan subsidi kepada kelompok yang betul. Selain itu, kesemuanya alasan mengarut.

6. Orang kita faham semua itu. Takkanlah dah ada PhD, Sarjana atau Ijazah dengan CGPA 4.0 tak boleh faham isu semudah itu?

7. Saya perhatikan, apa yang rakyat marah ialah dua perkara. Pertama, kenaikan dibuat secara mengejut. Tiba-tiba harga minyak naik. Maka, adalah yang paranoid beratur panjang di stesyen minyak. Satu tangki kereta, boleh isi 40 liter. Kalau minyak sudah ada separuh, bolehlah jimat RM4 selepas beratur panjang. Sebenarnya banyak cara lagi nak jimat RM4. Berhenti merokok adalah salah satu caranya. Begitu juga dengan berhenti minum teh tarik, roti canai atau nasi lemak; jimat kos penjagaan kesihatan akibat kencing manis dan darah tinggi. Apabila tua nanti jangan menyesal dapat pelbagai penyakit yang kita cipta sendiri!

8. Kedua, rakyat bimbang kenaikan harga barang. Orang Melayu terutamanya adalah golongan makan gaji. Berapalah sangat gaji orang Melayu. "Median" pendapatan rakyat Malaysia ialah RM3,262. Sekiranya tak faham median, mean dan mode, sila google. Penyakit peniaga kita ialah minyak naik 20 sen/liter, dia naikkan teh tarik yang menjadi punca penyakit kencing manis itu pun 20 sen jugak!

9. Melihat perkara ini, saya rasa kerajaan boleh lakukan dua perkara. Satu, oleh kerana proses pengurangan subsidi adalah sesuatu yang akan dilakukan secara berterusan sehingga sampai ke satu tahap yang sesuai, maka elok kerajaan sediakan jadual dan maklumkan kepada awam awal-awal. Contoh: pengurangan 20 sen subsidi pada setiap 1 Jun. Jadi, peniaga dan pengguna tahu awal-awal. Tak adalah orang yang naik minyak apabila harga minyak naik 20 sen.

10. Kedua, oleh kerana peniaga kita dihinggapi penyakit "barang naik" (dulu saya ingatkan "barang tak naik" itu penyakit!), maka eloklah kerajaan mantapkan mekanisme penguatkuasaan atau apa saja langkah bagi membanteras kenaikan harga melampau.

11. Kalau perlu buat pindaan undang-undang, silakan. Kalau perlu tambah pegawai penguatkuasa, silakan. Malah kalau perlu wujudkan sukarelawan (seperti yang dilakukan oleh askar wataniah atau polis bantuan) untuk bantu penguatkuasa sepenuh masa (saya difahamkan pegawai penguatkuasa tak cukup), maka silalah lakukan. Kalau perlu tembak hidup-hidup di tengah padang lapang untuk jadi pengajaran kepada peniaga curang lain, buatlah. Buatlah apa pun untuk kekang kenaikan harga barang.

12. Satu lagi ialah rakyat ingin melihat sebarang penjimatan dari rasionalisasi ini disalurkan kepada perkara-perkara yang menguntungkan rakyat dari segi jangka panjang. Pada tahun ini, kerajaan peruntukan bajet sektor pendidikan RM54.6 bilion, iaitu sektor yang menerima bajet terbesar. Pendidikan telah menjadikan kita semua keluar dari kemiskinan. Malah, MRSM yang melahirkan ramai cendikiawan dan teknokrat Bumiputera hari ini mendapat lebih separuh bajet yang diperuntukkan kepada MARA, sekitar RM6 bilion.

13. Disebabkan pendidikan yang kita dapat dengan subsidi yang cukup besar itulah, maka hari ini kita boleh upload gambar minum di Coffee Beans, gambar handphone baru, gambar makan di Tony's Romas dan gambar kereta baru dalam Facebook. Itu belum lagi kira gambar tiket kapal terbang, siap dengan "seat number." Opps!

14. Sekiranya penjimatan ini disalurkan kepada pendidikan atau bagi membantu kelompok "bottom 40," saya akan sokong sepenuhnya rasionalisasi tersebut.

15. Nah, saya sudah cakap apa yang saya nak cakap mengenai pengurangan subsidi minyak RON95. Nak tembak saya, silakan!

KISAH MINYAK BERSUBSIDI DI MALAYSIA.
(Coretan siri 2 oleh Ahmad b Maslan, 3/10/14)


1. Purata subsidi seliter Ron95 yg diberi oleh Kjaan BN kpd rakyat ialah 0.74 sen utk tahun 2013 & 0.76 sen utk diesel. Jika guna 100 liter maka rakyat diberi rm74, 1000 liter rm740 & 10 ribu liter rm7400 !!. Siapakah yg guna 10 ribu liter atau lebih Ron95 utk setahun? Tentunya mereka yg berpendapatan tinggi & sederhana tinggi yg memiliki beberapa buah kenderaan.

2. Isian penuh minyak Ron95 utk sebuah motorsikal ialah sekitar 7.5 liter, kereta kecil sekitar 40 liter, kereta besar sekitar 75 liter. Jika 74 sen subsidi seliter, pemilik motorsikal isi penuh dapat rm5.55 subsidi, kereta kecil rm29.60 subsidi tapi kereta besar dapat rm55.50 setiap kali mengisi penuh Ron 95.

3. Pada bulan Februari 2013, harga pasaran Ron95 ialah 2.94 seliter tapi Kjaan BN beri 1.04 subsidi jadikan Ron95 bersubsidi yg dibeli rakyat cuma 1.90. Diesel dlm tarikh yg sama harga pasaran 2.85, subsidi 0.95 dan harga utk rakyat 1.90.

4. Pada Februari 2014, harga pasaran Ron95 ialah 2.83 seliter tapi Kjaan BN beri subsidi 0.73 jadikan Ron95 bersubsidi yg dibeli rakyat 2.10. Diesel dlm tarikh yg sama  berharga subsidi 2.10 & jumlah subsidi 0.73 yg kebetulan sama dgn Ron95.

5. Pada Februari 2013 harga minyak dunia ialah usd122.47 setong dan Februari 2014 pula usd114.41. Pada 26 Sept 2014 minyak dunia usd102.06. Harga pasaran minyak dunia turun dan naik tapi kekal tinggi sekitar usd92-usd122. Harga pasaran minyak di Msia juga turun bila harga minyak dunia turun. Hari ini Ron95 adalah 2.58 & diesel pula 2.52.

6. Tapi rakyat Msia hingga 2/10/14 masih mendapat harga minyak yg kurang drpd harga pasaran iaitu ron95 bersubsidi 2.30 dan diesel bersubsidi 2.20. Subsidi Kjaan BN hari ini utk ron 95 masih ada iaitu 0.28 seliter dan diesel 0.32 seliter. Subsidi ini turun naik bergantung kpd pasaran minyak dunia & dasar Kjaan terhadap subsidi tersasar kpd bersasar.

7. Jumlah subsidi minyak Kjaan BN utk rakyat adalah banyak iaitu 2009 rm6.2b (minyak usd62), 2010 rm9.6b (minyak usd80), 2011 rm20.4b (minyak usd111), 2012 rm24.7b (minyak usd112), 2013 rm24.8b (minyak usd110) dan 2014 subsidi sekitar rm21billion. Semua angka2 subsidi ini sangat besar yg sepatutnya diguna utk pembangunan rakyat dgn lebih bersasar.

8. Ramai yg sudah jelas bahawa subsidi minyak Msia adalah tersasar sbb rakyat berpendapatan rendah dapat subsidi yg sedikit keran mengguna  motorsikal atau sebuah kereta kecil tapi rakyat berpendapatan tinggi dapat subsidi yg lebih besar sbb mengguna kereta besar & jumlahnya pula beberapa buah.

9. Sepatutnya subsidi diberi lebih kpd rakyat berpendapatan rendah & kurang kpd yg berpendapatan tinggi. Di Msia subsidi minyak jadi terbalik. Ini perlu dibetulkan dgn diberi pelbagai bentuk bantuan kpd rakyat yg berpendapatan rendah.

10. Negara2 jiran pula tidak ada atau tidak banyak beri subsidi minyak, maka sebab itu harga minyak mereka tinggi dan berlaku penyeludupan yg merugikan rakyat & negara Msia. Tentunya agensi2 penguatkuasaan sedang melakukan tanggung jawab masing2 dlm satu team besar pelbagai Kementerian.

11. Kesan harga minyak kpd kenaikan harga barang pula mesti ditangani dgn sepadu. Memerangi org tengah, banyakkan Pasar Tani, Pasar Borong, Pasar Ikan, pelbagai pasar lain, jadikan pasaraya sbg penanda aras harga, buku panduan harga barang, senarai harga dlm akhbar, kuasa pengguna utk memilih, kedai harga patut, Kedai Rakyat 1Msia, Akta Kawalan Harga & Anti Pencatutan/Profiteering, kawalan harga waktu perayaan, banyakkan program jualan2 murah, pemantauan harga oleh penguatkuasa, perniagaan jangan dimonopoli oleh kaum2 tertentu adalah antara kaedah2nya.

12. Rumusan ttg hal subsidi minyak ialah keperluan kpd pembetulan struktur subsidi dgn kaedah pembaikan kpd subsidi yg terbalik yang tidak rasional. Inilah antara sbb mengapa subsidi minyak dikurangkan 20 sen selain utk lebih 20 ribu juta/billion ringgit subsidi itu diguna bagi menafaat pembangunan rakyat dan negara dgn lebih adil serta bersasar. Tkasih


bumiyang

Posted: 03 Oct 2014 03:29 AM PDT

bumiyang


Bukti Kerajaan BN X Perjuangkan Nasib Rakyaat???

Posted: 03 Oct 2014 01:43 AM PDT

Kembara Politik

Posted: 02 Oct 2014 11:39 PM PDT

Kembara Politik


MINYAK NAIK: KENYATAAN KERAJAAN VS LUAHAN RAKYAT

Posted: 02 Oct 2014 02:30 AM PDT
KENYATAAN KERAJAAN
LUAHAN RAKYAT
MOF on the fuel subsidy subsequent to last night:
"Subsidi RON95 & Diesel:
Sedikit penjelasan.

1. Selama ini rakyat Msia samada yg kaya, sederhana & berpendapatan rendah mendapat subsidi RON95 & diesel tapi ramai yg kurang sedar kewujudan subsidi itu walau ada dimaklum di pam2 minyak.

2. Jumlah subsidi Kjaan utk RON95 & diesel thn lepas sahaja ialah rm24.8 billion & tahun ini sekitar rm21-22 billion. Purata rm2b sebulan!! Ini kerana ketika minyak tinggi harganya, subsidi seliter adalah juga tinggi antara 50-80sen seliter.

3. Bila ditarik subsidi 20 sen, maka RON95 berharga 2.30 seliter & diesel 2.20 seliter. Harga terkini sebenar di pasaran utk RON95 ialah 2.58 seliter, tapi harga Msia 2.30. Bermakna Kjaan masih beri 28 sen seliter subsidi. Utk diesel pula harga terkini sebenar 2.52. Harga Msia 2.20. Bermakna 32 sen masih lagi diberi subsidi oleh Kjaan.

4. Hampir rm2 ribu juta sebulan dibelanja utk subsidi bahan bakar yg tentunya "hangus terbakar". Rm2 ribu juta boleh bina 2 ribu dewan org ramai di 2 ribu kpg dgn harga rm1 juta sebuah dewan. Boleh bina 4 universiti sebulan dgn harga rm500 juta sebuah. (48 universiti setahun!!) Boleh bina 2ribu kilometer jalan kpg utk Sabah & Sarawak. Tapi semuanya tak boleh dibuat sbb kita beri subsidi utk RON95 & diesel.

5. Siapakah penerima terbesar subsidi rm2billion sebulan itu? Data yg ada mendapati 70% diguna oleh mereka yg berpendapatan tinggi & sederhana tinggi. Sbbnya mereka miliki lebih banyak kenderaan & kuasa / CC kereta lebih besar. Rakyat di kpg2 & pinggir2 bandar hanya guna motorsikal & kereta2 yg kecil.

6. Subsidi sepatutnya diberi kpd mereka yg miskin bukan kpd yg kaya. Jadi subsidi diesel & petrol ini telah sekian lama tersasar. Ini adalah tidak adil & tidak rasional. Dulu ketika minyak murah & kenderaan tidak sebanyak kini, subsidi minyak cuma rm2 billion setahun yg kini rm2billion sebulan. Semakin kecillah peruntukan kpd rakyat terbanyak yg boleh diberikan.

7. Maka utk lebih adil, subsidi minyak itu perlu dikurangkan. Penjimatannya boleh diberi kpd rakyat yg lebih layak. Pengurangan subsidi 20 sen sebelum ini berjumlah rm4 billion & diberi dlm bentuk BR1M yg telah menafaatkan hampir 7 juta rakyat & keluarga di negara ini.

8. Tentu rakyat sedang menunggu berita2 baik yg akan diumum oleh YAB PM dlm Bajet 2015 pada 10/10/14 ini. Semuanya itu perlu kpd peruntukan yg banyak. Sbhgnya tentu drpd subsidi minyak yg telah dijimatkan lagi sebanyak 20 sen seliter utk faedah kpd ramai rakyat yg lebih memerlukan.

9. Msia mmg negara pengeluar minyak, lebih kurang 600 ribu tong sehari. Minyak kita berkualiti tinggi maka kita eksport & dapat hasil yg lebih kpd negara. Arab Saudi & USA lebih 1.7juta tong sehari. Kita negara pengeluar yg ke 27 di dunia. Jadi minyak yg ada di stesyen seluruh negara adalah diimport & harganya ikut pasaran dunia.

10. Memang sukar utk membuat keputusan yg tidak popular. Tapi keputusan itu adalah utk membetulkan ketidakadilan yg berlaku. Subsidi minyak yg banyak itu boleh diagih kpd rakyat dgn lebih bersasar & tepat spt BRIM yg lebih tinggi jumlahnya & juga utk pembangunan luar bandar yg lebih baik.

11. Rakyat terbanyak skrng ini masih menikmati subsidi tepong, gas memasak, beras ST15, minyak masak, diesel, RON95, kesihatan/perubatan, pendidikan, rm100 utk anak sekolah, rm250 voucher buku. Utk pesawah ada pelbagai subsidi padi, ada sara hidup nelayan rm200 sebulan, bantuan2 JKM, Kedai Rakyat 1Msia dll.

12. Kebajikan yg banyak ini akan diteruskan malahan akan sentiasa diperbaiki. Namun, utk membetulkan ke arah yg lebih adil & rasional, khususnya ttg subsidi minyak secara pukal yg tersasar itu, ianya memerlukan kefahaman & kesabaran ramai & banyak pihak. Komitmen kpd kesejahteraan rakyat tetap jadi keutamaan Kjaan.


1.      Harga minyak naik mendorong kepada harga barangan lain naik juga. Total harga barang keperluan naik melebihi BRIM yang diberi, memberi tekanan kos sara hidup.
2.      Kerajaan cakap akan halang kenaikan harga barang, tetapi hakikatnya harga barang tetap naik walaupun kenaikan harga barang adalah daripada manipulasi pihak yang tidak bertanggungjawab. Kerajaan tidak serius dalam menghalang harga barang naik.
3.     Kerajaan mengejar status Negara maju sebagai alasan rasionalisasi subsisdi. Tetapi apakah makna Negara maju sekiranya rakyat berhadapan dengan tekanan kos sara hidup yang tinggi?
4.   
SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA, KITA BOLEH MENYATAKAN KESUSAHAN DAN MEMINTA KERAJAAN CARI JALAN LAIN SELAIN NAIKKAN HARGA MINYAK.

BAGAIMANAPUN UNTUK MEMILIH PAKATAN RAKYAT SEBAGAI PENGGANTI BN
ADALAH SUATU KESILAPAN YANG BESAR, KERANA APA YANG TELAH DILAKUKAN DISELANGOR DAN PULAU PINANG JELAS MENGGAMBARKAN PR LEBIH TERUK DARIPADA BN. MEREKA LEBIH MEMENTINGKAN KUASA DARIPADA RAKYAT.

ADALAH LEBIH BAIK RAKYAT MEMPERBAIKI BN DARIPADA MEMILIH PAKATAN RAKYAT.

The Unspinners

Posted: 02 Oct 2014 11:23 PM PDT

The Unspinners


Marah Gomen pun ... harap ambilkira kata2 Nabi tentang kenaikkan harga barang

Posted: 02 Oct 2014 10:32 PM PDT


Sedikit perkongsian dan pengetahuan
 

Apa Yang Nabi saw Buat Apabila Ada Orang Mengadu Harga Barang Mahal?

Hadis ini menunjukkan ketika zaman Rasulullah saw juga berlaku kenaikan harga barang-barang.

Anas bin Malik berkata:

"Harga barang telah menjadi mahal di Madinah pada suatu ketika di zaman Rasulullah s.a.w. Maka orang ramai pun berkata: "Wahai Rasulullah! Harga barang telah mahal, tetapkan harga untuk kami".

Jawab Rasulullah s.a.w: "Sesungguhnya Allah, Dialah yang menetapkan harga, yang menyempit dan melimpahkan (kurniaan), yang maha memberi rezeki. Sesungguhnya aku berharap untuk menemui Allah dalam keadaan tiada seorang pun dalam kalangan kamu yang menuntut daripadaku haknya yang dizalimi samada pada darah atau harta".

(Ahmad, Abu Daud, al-Tirmizi, Ibn Majah, al-Darimi dll. Dinilai sahih oleh al-Albani)

1. Hadis ini menunjukkan harga "tinggi" atau "mahal" tidak menjadi kesalahan dalam Islam. Sekiranya wujud arahan mengehadkan harga dan untung dalam Islam sudah pasti Nabi Muhammad melakukannya sama seperti melarang umat Islam meminum arak, mengambil riba dan berzina.

2. Nabi saw juga tidak membuat kawalan harga dalam pasaran.

3. Nabi saw juga menyebut harga & keuntungan bisnes merupakan sesuatu yang berada dalam kekuasaan Allah dan adat dalam bisnes ada masa rugi dan ada masa untung.

4. Prinsip ini terpakai dalam semua jenis bisnes, sama ada dalam operasi perbankan Islam, menjual barangan asasi mahupun sebiji karipap

Jgn risau2...rezki Allah dah sukat cukup2 keperluan kita sampai Malaikat Maut dtg menjemput.

P/S terpulang kepada anda untuk mengambilkira. Ketika Zaman rasulullah pun harga barang naik.

Penjelasan rasionalisasi tak memuaskan? Beri FEEDBACK dan cadangan anda

Posted: 02 Oct 2014 05:25 PM PDT


Dato Ahmad Maslan memberi penerangan berikut:


Subsidi RON95 & Diesel:
Sedikit penjelasan.


1. Selama ini rakyat Msia samada yg kaya, sederhana & berpendapatan rendah mendapat subsidi RON95 & diesel tapi ramai yg kurang sedar kewujudan subsidi itu walau ada dimaklum di pam2 minyak.

2. Jumlah subsidi Kjaan utk RON95 & diesel thn lepas sahaja ialah rm24.8 billion & tahun ini sekitar rm21-22 billion. Purata rm2b sebulan!! Ini kerana ketika minyak tinggi harganya, subsidi seliter adalah juga tinggi antara 50-80sen seliter.

3. Bila ditarik subsidi 20 sen, maka RON95 berharga 2.30 seliter & diesel 2.20 seliter. Harga terkini sebenar di pasaran utk RON95 ialah 2.58 seliter, tapi harga Msia 2.30. Bermakna Kjaan masih beri 28 sen seliter subsidi. Utk diesel pula harga terkini sebenar 2.52. Harga Msia 2.20. Bermakna 32 sen masih lagi diberi subsidi oleh Kjaan.

4. Hampir rm2 ribu juta sebulan dibelanja utk subsidi bahan bakar yg tentunya "hangus terbakar". Rm2 ribu juta boleh bina 2 ribu dewan org ramai di 2 ribu kpg dgn harga rm1 juta sebuah dewan. Boleh bina 4 universiti sebulan dgn harga rm500 juta sebuah. (48 universiti setahun!!) Boleh bina 2ribu kilometer jalan kpg utk Sabah & Sarawak. Tapi semuanya tak boleh dibuat sbb kita beri subsidi utk RON95 & diesel.

5. Siapakah penerima terbesar subsidi rm2billion sebulan itu? Data yg ada mendapati 70% diguna oleh mereka yg berpendapatan tinggi & sederhana tinggi. Sbbnya mereka miliki lebih banyak kenderaan & kuasa / CC kereta lebih besar. Rakyat di kpg2 & pinggir2 bandar hanya guna motorsikal & kereta2 yg kecil.

6. Subsidi sepatutnya diberi kpd mereka yg miskin bukan kpd yg kaya. Jadi subsidi diesel & petrol ini telah sekian lama tersasar. Ini adalah tidak adil & tidak rasional. Dulu ketika minyak murah & kenderaan tidak sebanyak kini, subsidi minyak cuma rm2 billion sebulan yg kini rm2billion sebulan. Semakin kecillah peruntukan kpd rakyat terbanyak yg boleh diberikan.

7. Maka utk lebih adil,  subsidi minyak itu perlu dikurangkan. Penjimatannya boleh diberi kpd rakyat yg lebih layak. Pengurangan subsidi 20 sen sebelum ini berjumlah rm4 billion & diberi dlm bentuk BR1M yg telah menafaatkan hampir 7 juta rakyat & keluarga di negara ini.

8. Tentu rakyat sedang menunggu berita2 baik yg akan diumum oleh YAB PM dlm Bajet 2015 pada 10/10/14 ini. Semuanya itu perlu kpd peruntukan yg banyak. Sbhgnya tentu drpd subsidi minyak yg telah dijimatkan lagi sebanyak 20 sen seliter utk faedah kpd ramai rakyat yg lebih memerlukan.

9. Msia mmg negara pengeluar minyak, lebih kurang 600 ribu tong sehari. Minyak kita berkualiti tinggi maka kita eksport & dapat hasil yg lebih kpd negara. Arab Saudi & USA lebih 1.7juta tong sehari. Kita negara pengeluar yg ke 27 di dunia. Jadi minyak yg ada di stesyen seluruh negara adalah diimport & harganya ikut pasaran dunia.

10. Memang sukar utk membuat keputusan yg tidak popular. Tapi keputusan itu adalah utk membetulkan ketidakadilan yg berlaku. Subsidi minyak yg banyak itu boleh diagih kpd rakyat dgn lebih bersasar & tepat spt BRIM yg lebih tinggi jumlahnya & juga utk pembangunan luar bandar yg lebih baik.

11. Rakyat terbanyak skrng ini masih menikmati subsidi tepong, gas memasak, beras ST15, minyak masak, diesel, RON95, kesihatan/perubatan, pendidikan, rm100 utk anak sekolah, rm250 voucher buku. Utk pesawah ada pelbagai subsidi padi, ada sara hidup nelayan rm200 sebulan, bantuan2 JKM, Kedai Rakyat 1Msia dll.

12. Kebajikan yg banyak ini akan diteruskan malahan akan sentiasa diperbaiki. Namun, utk membetulkan ke arah yg lebih adil & rasional, khususnya ttg subsidi minyak secara pukal yg tersasar itu, ianya memerlukan kefahaman & kesabaran ramai & banyak pihak. Komitmen kpd kesejahteraan rakyat tetap jadi keutamaan Kjaan. Tkasih.

(ABM/TMK1/1 Okt 14/ 10.45mlm)

--------------------------------------

Dato Hasan Malek memberi penjelasan berikut:


PENERANGAN MENGENAI ISU RASIONALISASI SUBSIDI

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia,

Berikut adalah beberapa penerangan dan pencerahan mengenai persoalan yang timbul mengenai perlaksanaan rasionalisasi subsidi baru-baru ini. 


1. Kerajaan ni tak sebut naikkan harga minyak tapi harga dekat pam naik? Apa sebenarnya ni? 

Kerajaan sebenarnya melaksanakan apa yang disebut sebagai rasionalisasi subsidi yang mana kerajaan mengurangkan hasil pemberian subsidi yang dibayar kepada syarikat minyak untuk memastikan harga bahan bakar di pam tetap pada harga tertentu. Apabila sebahagian subsidi ini ditarik balik hasilnya harga minyak di pam meningkat, sebab itu kita sebut kerajaan mengurangkan subsidi sebanyak 20 sen seliter maka impak dari keputusan ni ialah harga di pam meningkat kepada RM 2.30 untuk RON95 dan RM2.20 seliter untuk Diesel.

2. Kenapa rasionalisasi ini dilaksanakan?

Ini sebahagian dari langkah kerajaan untuk menangani defisit belanjawan negara serta menstabilkan kewangan negara dalam jangka masa panjang. Defisit bermaksud perbelanjaan kita melebihi dari pendapatan, sebelum ini kerajaan berbelanja lebih bertujuan untuk memastikan pertumbuhan ekonomi negara.

Perbelanjaan disalurkan kepada projek pembangunan seperti pembinaan infrastuktur dan kepada beberapa pakej rangsangan untuk memastikan ekonomi kita kekal teguh sewaktu pasaran dunia dilanda krisis. Sebab itu sewaktu krisis pinjaman perumahan di Amerika Syarikat yang berlaku beberapa tahun lepas Malaysia tidaklah menerima kesan yang begitu teruk.

Kini apabila ekonomi kita stabil dan pasaran dunia juga tidak bergitu bergolak kerajaan mengambil keputusan untuk memperbetulkan kembali perbelanjaan negara.

Salah satu tempat yang paling banyak perbelanjaan dikeluarkan ialah dengan pemberian subsidi bahan bakar yang diberi secara pukal dan tidak bersasar, sebagai contoh kenderaan mewah akan lebih mendapat manfaat subsidi berbanding kenderaan ekonomi (motorsikal dan kereta kecil) yang biasanya digunakan oleh warga berpendapatan rendah. Kerajaan melihat perbelanjaan ini tidaklah begitu efisyen maka sebab itulah rasionalisasi dilakukan terhadap pemberian subsidi di sektor ini.

3. Kenapa rasionalisasi subsidi buat terhadap minyak je? Subsidi lain macam mana? 

Di sini kerajaan mengambil keputusan untuk memberi fokus kepada subsidi bahan bakar kerana dilihat pemberian subsidi ini yang dilakukan secara pukal dan tidak bersasar mempunyai banyak pembaziran dari segi penyeludupan dan ketirisan.

Untuk pengetahuan, antara penerima subsidi besar yang lain adalah seperti perbelanjaan kesihatan, persekolahan, subsidi yuran pengajian tinggi dan sebagainya. Pemberian subsidi ini juga (kesihatan, sekolah dll) juga meningkat dari tahun ke tahun akibat dari pertumbuhan penduduk sama seperti perbelanjaan subsidi bahan bakar.

Namun kerajaan membuat keputusan untuk melaksanakan rasionalisasi subsidi bahan bakar (Petrol dan Diesel) supaya kita tidak perlu menyentuh mahupun mengurangkan pemberian subsidi sektor ini yang kita kira jauh lebih penting untuk masa hadapan.

4. Harga minyak dunia turun? Kenapa harga kita naik? Ada berita negara lain siap turunkan harga minyak lagi baru-baru ni, apa cerita?

Berbeza dengan kebanyakkan negara lain kita tidak mengapungkan harga bahan bakar akan tetapi kita tetapkan pada harga tertentu. Kebanyakan negara lain sama ada mengikut harga pasaran secara terus ataupun melaksanakan sistem subsidi terapung. Contohnya untuk setiap liter disubsidi sebanyak 30 sen maka kalau harga minyak dunia naik, naiklah harga di pam, kalau turun maka turunlah harga di pam. Sebab itu harga mereka turun apabila harga minyak dunia baru-baru ini turun.

Apa yang sedang kita laksanakan ialah rasionalisasi subsidi, bermaksud kita mengurangkan perbelanjaan terhadap subsidi minyak dan kesan apabila melakukan rasionalisasi sewaktu harga minyak dunia rendah ialah penjimatan terhadap kewangan negara lebih berkesan berbanding sewaktu harga dunia tinggi.

5. Raya Haji dah nak dekat ni, harga minyak naik, kos pun akan beri kesan, macamana?

Pertamanya kementerian sedar dan tahu ianya akan memberi kesan kepada rakyat, kami memberi komitmen bahawa kementerian akan berusaha untuk sekurang-kurangnya memastikan harga barangan asas terutama bahan makanan adalah dalam keadaan terkawal untuk musim perayaan ini.

YB Menteri telah mengarahkan penguatkuasa untuk memastikan para peniaga untuk tidak menaikkan harga sewenang-wenangnya. Kami telah meningkatkan jumlah pemeriksaan dan operasi di kesemua pasar-pasar utama dan premis perniagaan. YB Menteri juga telah mengarahkan kementerian untuk berjumpa dengan para pembekal untuk memastikan tiada kekurangan dari segi bekalan.

Untuk makluman walaupun harga barangan tertakluk kepada hukum pasaran, KPDNKK masih mempunyai kuasa melalui Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011. Sekiranya terdapat aduan dan penguatkuasa kita mendapati ada kenaikan harga barangan yang melampau maka kita boleh mengarahkan peniaga memberi penjelasan sekiranya gagal kita boleh ambil tindakan.

6. Kenapa tak buat lepas raya haji?

Rasionalisasi Subsidi adalah satu tindakan yang tidak popular, ianya perlu dilakukan tetapi sangat tidak popular, jadi walau apa masa sekalipun yang dipilih kesannya tetap dirasai. Sebagai contoh kalau dilakukan selepas Hari Raya haji ada yang akan bertanya mengapa dibuat sebelum Deepavalli pula, kalau selepas Deepavalli mungkin akan memberi kesan untuk perayaan Hari Natal.

Apa pun kementerian faham bahawa rakyat akan menerima sedikit beban atas rasionalisasi subsidi ini dan seperti yang telah diterangkan sebelum ini kami akan cuba sedaya upaya untuk memastikan barangan asas seperti makanan terkawal harganya dan bekalan mencukupi untuk musim perayaan.

7. Bagaimana dari segi kos pengangkutan?


Penetapan harga tambang, kos pengangkutan adalah di luar bidang kuasa KPDNKK namun boleh dirujuk pada Suruhanjaya Pengangkutan Darat (SPAD). Akan tetapi sekiranya pengguna merasakan mereka ditipu atau diambil kesempatan oleh pengusaha yang tidak bertanggungjawab, bolehlah membuat laporan dan aduan kepada kami melalui hotline 1800 886 800.

8. Kesan terhadap harga barangan? 

Kementerian akan memantau dari semasa ke semasa khususnya dari segi kesan cost past through yakni kesan kenaikan harga minyak ini terhadap barangan. Kementerian akan mengawasi harga barangan asas dari semasa ke semasa dan kami akan memastikan kesan minima terhadap barangan asas seperti bahan makanan.

9. Kenapa buat lepas PRK Pengkalan Kubor? Nak menang pilihanraya ke? 

Pelan rasionalisasi subsidi ini telah lama dirancang tanpa menjangkakan mana-mana pilihanraya kecil diadakan terlebih dahulu, sesungguhnya rasionalisasi subsidi ini kalau dibuat pada masa apa sekalipun ianya tetap tidak popular.

10. Mengapa tidak fokus kepada membasmi penyeludupan dan ketirisan berbanding mengurangkan subsidi?

Kita telah pun fokus kepada membasmi ketirisan melalui Ops Titik yang telah menunjukkan kejayaan dalam mengurangkan penyelewengan diesel bersubsidi. Namun untuk penyelesaian jangka masa panjang harga di pam tidak boleh terlalu ketara perbezaanya dengan harga pasaran.

Lagipun fokus utama rasionalisasi subsidi ialah sebagai salah satu strategi untuk mengawal defisit belanjawan negarac.

Dpd :
Pejabat Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan 


-------------------------------

Adakah anda puashati? Jika tidak, dimana dan dalam aspek apa yang anda kurang puashati?

Berdasarkan masaalah yang kerajaan hadapai, adakah anda punya pandangan cadangan yang lebih baik untuk kerajaan patut lakukan?

Paling penting, adakah cara yang lebih baik untuk selesaikan defisit perbelanjaan dan keterlaluan banyak bajet subsidi negara?

Suarakan pandangan anda dengan jelas. Terima kasih.

DAP justification to demolish Kg Siam exposed as a lie

Posted: 02 Oct 2014 07:30 AM PDT


GEORGE TOWN: Penang Gerakan challenged DAP's Pulau Tikus assemblywoman Yap Soo Huey today to show proof that the Siamese-Burmese village was re-zoned from cultural to commercial land in 1996.

Penang Gerakan secretary Oh Tong Keong said he had documents to prove that the 169-year-old village was not re-zoned in 1996. Oh wants Yap to produce documents to prove her claims that the village had been re-zoned in 1996.

"We have evidence to prove that she had misrepresented the facts and is not sincere on the issue."

"But the onus is on her to produce evidence first since she started to point fingers at us," said Oh at a press conference here today. On Monday, Oh gave Yap a 24-hour ultimatum to tell the truth about the Siamese village land conversion.

Last week, Yap claimed that the village land was converted from a cultural zone to a commercial zone in 1996 under the previous Barisan Nasional administration. She had demanded that Gerakan, then the ruling party, explain the conversion.

Read on in FMT HERE

Ong Kian Meng pula reka cerita tentang logi sisa

Posted: 02 Oct 2014 05:35 AM PDTPada 24 September 2014, Ahli Parlimen Serdang YB Ong Kian Ming telah mengeluarkan kenyataan yang menggesa saya untuk mendedahkan dokumen-dokumen tender berkenaan cadangan pembinaan sebuah loji sisa kepada tenaga (WtE) di Kepong.

Menurut YB Ong Kian Ming, sekiranya saya gagal berbuat demikian, saya akan dianggap sebagai 'penipu' kerana beliau mendakwa saya telah berjanji untuk mendedahkan dokumen-dokumen tender itu ke pengetahuan umum.

Saya ingin menjelaskan di sini bahawa saya tidak pernah berjanji di Dewan Rakyat mahupun kepada YB Ong Kian Ming sendiri. Untuk memperkukuhkan kenyataan saya ini, saya menyiarkan semula salinan-salinan Hansard terbabit....

Baca di Mat Kilau Pulai Pinang SINI

DAP tak bina rumah rakyat dan robohkan rumah rakyat TAPI fitnah pusat tak tolong

Posted: 02 Oct 2014 02:30 AM PDT


Pengerusi UMNO Pulau Pinang telah membidas kerajaan DAP Pulau Pinang apabila mereka mendakwa peratusan kelulusan projek-projek TP1M untuk Negeri Pulau Pinang terlalu kecil berbanding jumlah permohonan yang dibuat. 

Realitinya, jumlah peruntukan yang diluluskan KPKT di bawah skim TP1M untuk Negeri Pulau Pinang adalah lebih daripada 18% dari jumlah keseluruhan peruntukan RM 40 juta untuk seluruh negara. 

Dan tidak adil untuk meminta peruntukan lebih besar bagi Pulau Pinang dan menafikan hak negeri-negeri lain di Malaysuia untuk mendapat peruntukan dari TP1M.

Inilah masaalahnya apabila kerajaan negeri dilihat hanya memikirkan diri mereka sahaja tanpa mahu memikirkan hak negeri-negeri lain di negara ini. Sikap ini mengingatkan kita kepada tindakan Lim Guan Eng DAP yang didakwa memburuk-burukkan negeri Johor di Singapura sebelum ini.

Baca seterusnya di MiM SINI

Kenapa hak rakyat dinafikan.. sudahlah sejak memerintah perumahan rumah pangsa tidak dibaik pulih oleh kerajaan negeri.Apabila kerajaan pusat mengeluarkan bantuan difitnah pula..
image

Apa masaalahnya hingga regim Dap fitnah kerajaan pusat BN mahu bantu rakyat? Mana perginya wang kerajaan negeri yang kononnya surplus setiap tahun ?

Wang kerajaan negeri tidak digunakan untuk kepentingan rakyat sebaliknya membazir contohnya membayar gengster PPS jutaan ringgit..cuba perhatikan seluruh Pulau Pinang.. lanskap tidak dijaga..jalan berlubang dan tidak diturap..

Pulau Pinang ditadbir seperti sebuah syarikat..ingatlah wang kerajaan negeri yang tidak dibelanjakan untuk infra prasarana rakyat bukti regim Dap sebagai kerajaan yang tidak amanah dan culas!

Baca Pisau SINI

Dalam kedua-dua link ada tersenarai panjang projek-projek kerajaan pusat untuk bantu perumahan rakyat. apa kerajaan negeri buat?

Bak kata Dato Chua Soi Lek suatu masa, DAP tidak pernah buat sebiji pun rumah mampu milik untuk bantu perumahan rakyat!!!

DAP usah sibuk hal UMNO Sabah disiplinkan pemimpin taik judi ...

Posted: 01 Oct 2014 11:30 PM PDT


..... pemilihan CEC DAP pun menipu dua kali

Di atas adalah gambar Kelab Venetian di Jalan Lintas, Kota Kinabalu. Di dalamnya ada pelbagai kemudahan riadah untuk ahli-ahli seperti restaurant, gym, sauna, bar karaoke dan termasuk permainan slot machine.

Menurut satu email yang diterima, di sini adalah antara tempat di mana Ketua Bahagian Persiangan, Dato Ghani Yassin mengumpulkan hutang berjuta-juta ringgit. email tersebut berbunyi berikut:


Saudara Unspinners

Saya membaca posting blog anda berjodol Kaki judi 'slot machine' dan perasuah tiada kredibiliti nak jatuhkan Musa Aman hari ini. Ada pembetulan dan lain-lain maklumat saya ingin kongsi.

Kawan saya bekerja di Kelab Venetian di Jalan Lintas Kota Kinabalu. Dia pernah menceritakan tentang Dato Ghani yang merupakan pelanggan iasa di situ. Ketagihannya bermain slot machine bukan setakat rugi hingga RM30 ribu semalam tapi boleh kalah semalaman sampai RM300 ribu. 

Dia bermain slot machine dari petang hingga ke pagi esok hari. Begitu juga dengan ramai taik-taik judi dikalangan sesetngah pemimpin UMNO Sabah yang merupakan antara 8 nama yang mahu memberontak menentang Ketua Menteri.

Saya ada juga diberitahu rakan-rakan dalam UMNO sabah bahawa Ketua Bahagian UMNO Penampang, John Ambrose begitu ketagihan main slot hingga tidak boleh tinggalkan mesin judi untuk jalankan mesyuarat.

Mesyuarat UMNO Penampang dikatakan telah dipindahkan ke Kelab Judi Slot seperti Venetian sebab John Ambrose tak boleh berenggang dari slot machine.

Jika ada pihak penguatkuasa seperti SPRM atau lain-lain pihak mahu siasat, hanya minta saja video keselamatan di kelab-kelab sedemikian dan nampaklah Ghani dan lain-lain Ketua Bahagian UMNO yang taik judi ini. Pasti rekod hutang mereka pun ada pada kelab-kelab ini.

Harap Dato Musa Aman usah ditakutkan dengan ugutan konspirasi mereka ini dan terus bersihkan kerajaan dari anasir sedemikian. 

Scott Guntingan

------------------------

Eloklah pihak kerajaan negeri ambil tindakan yang patut untuk bersihkan nama baik UMNO dari pemimpin sedemikian. DAP tak usahlah nak kecuhkan tentang komen Dato Jumat di SINI.

Rasuah Lim Guan Eng dan Developer-Developer hingga menghalau rakyat jelata pun DAP tak diambil peduli dan berdiam saja. Tambah lagi, penipuan CEC DAP mereka boleh pertahankan dan mahu saman pihak penguatkuasa.

DAP sendiri tiada rasa bersalah melakukan rasuah dan salahguna kuasa untuk menipu ahli biasa mereka.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 02 Oct 2014 11:02 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Kenapa dan Mengapa Rasionalisasi Subsidi Untuk Rakyat Malaysia.

Posted: 02 Oct 2014 06:40 PM PDT

PENERANGAN MENGENAI ISU RASIONALISASI SUBSIDI

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia,

Berikut adalah beberapa penerangan dan pencerahan mengenai persoalan yang timbul mengenai perlaksanaan rasionalisasi subsidi baru-baru ini. 


1. Kerajaan ni tak sebut naikkan harga minyak tapi harga dekat pam naik? Apa sebenarnya ni? 

Kerajaan sebenarnya melaksanakan apa yang disebut sebagai rasionalisasi subsidi yang mana kerajaan mengurangkan hasil pemberian subsidi yang dibayar kepada syarikat minyak untuk memastikan harga bahan bakar di pam tetap pada harga tertentu. Apabila sebahagian subsidi ini ditarik balik hasilnya harga minyak di pam meningkat, sebab itu kita sebut kerajaan mengurangkan subsidi sebanyak 20 sen seliter maka impak dari keputusan ni ialah harga di pam meningkat kepada RM 2.30 untuk RON95 dan RM2.20 seliter untuk Diesel. 

2. Kenapa rasionalisasi ini dilaksanakan?

Ini sebahagian dari langkah kerajaan untuk menangani defisit belanjawan negara serta menstabilkan kewangan negara dalam jangka masa panjang. Defisit bermaksud perbelanjaan kita melebihi dari pendapatan, sebelum ini kerajaan berbelanja lebih bertujuan untuk memastikan pertumbuhan ekonomi negara.

Perbelanjaan disalurkan kepada projek pembangunan seperti pembinaan infrastuktur dan kepada beberapa pakej rangsangan untuk memastikan ekonomi kita kekal teguh sewaktu pasaran dunia dilanda krisis. Sebab itu sewaktu krisis pinjaman perumahan di Amerika Syarikat yang berlaku beberapa tahun lepas Malaysia tidaklah menerima kesan yang begitu teruk.

Kini apabila ekonomi kita stabil dan pasaran dunia juga tidak bergitu bergolak kerajaan mengambil keputusan untuk memperbetulkan kembali perbelanjaan negara.

Salah satu tempat yang paling banyak perbelanjaan dikeluarkan ialah dengan pemberian subsidi bahan bakar yang diberi secara pukal dan tidak bersasar, sebagai contoh kenderaan mewah akan lebih mendapat manfaat subsidi berbanding kenderaan ekonomi (motorsikal dan kereta kecil) yang biasanya digunakan oleh warga berpendapatan rendah. Kerajaan melihat perbelanjaan ini tidaklah begitu efisyen maka sebab itulah rasionalisasi dilakukan terhadap pemberian subsidi di sektor ini. 

3. Kenapa rasionalisasi subsidi buat terhadap minyak je? Subsidi lain macam mana? 

Di sini kerajaan mengambil keputusan untuk memberi fokus kepada subsidi bahan bakar kerana dilihat pemberian subsidi ini yang dilakukan secara pukal dan tidak bersasar mempunyai banyak pembaziran dari segi penyeludupan dan ketirisan.

Untuk pengetahuan, antara penerima subsidi besar yang lain adalah seperti perbelanjaan kesihatan, persekolahan, subsidi yuran pengajian tinggi dan sebagainya. Pemberian subsidi ini juga (kesihatan, sekolah dll) juga meningkat dari tahun ke tahun akibat dari pertumbuhan penduduk sama seperti perbelanjaan subsidi bahan bakar.

Namun kerajaan membuat keputusan untuk melaksanakan rasionalisasi subsidi bahan bakar (Petrol dan Diesel) supaya kita tidak perlu menyentuh mahupun mengurangkan pemberian subsidi sektor ini yang kita kira jauh lebih penting untuk masa hadapan. 

4. Harga minyak dunia turun? Kenapa harga kita naik? Ada berita negara lain siap turunkan harga minyak lagi baru-baru ni, apa cerita?

Berbeza dengan kebanyakkan negara lain kita tidak mengapungkan harga bahan bakar akan tetapi kita tetapkan pada harga tertentu. Kebanyakan negara lain sama ada mengikut harga pasaran secara terus ataupun melaksanakan sistem subsidi terapung. Contohnya untuk setiap liter disubsidi sebanyak 30 sen maka kalau harga minyak dunia naik, naiklah harga di pam, kalau turun maka turunlah harga di pam. Sebab itu harga mereka turun apabila harga minyak dunia baru-baru ini turun.

Apa yang sedang kita laksanakan ialah rasionalisasi subsidi, bermaksud kita mengurangkan perbelanjaan terhadap subsidi minyak dan kesan apabila melakukan rasionalisasi sewaktu harga minyak dunia rendah ialah penjimatan terhadap kewangan negara lebih berkesan berbanding sewaktu harga dunia tinggi. 

5. Raya Haji dah nak dekat ni, harga minyak naik, kos pun akan beri kesan, macamana?

Pertamanya kementerian sedar dan tahu ianya akan memberi kesan kepada rakyat, kami memberi komitmen bahawa kementerian akan berusaha untuk sekurang-kurangnya memastikan harga barangan asas terutama bahan makanan adalah dalam keadaan terkawal untuk musim perayaan ini.

YB Menteri telah mengarahkan penguatkuasa untuk memastikan para peniaga untuk tidak menaikkan harga sewenang-wenangnya. Kami telah meningkatkan jumlah pemeriksaan dan operasi di kesemua pasar-pasar utama dan premis perniagaan. YB Menteri juga telah mengarahkan kementerian untuk berjumpa dengan para pembekal untuk memastikan tiada kekurangan dari segi bekalan.

Untuk makluman walaupun harga barangan tertakluk kepada hukum pasaran, KPDNKK masih mempunyai kuasa melalui Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011. Sekiranya terdapat aduan dan penguatkuasa kita mendapati ada kenaikan harga barangan yang melampau maka kita boleh mengarahkan peniaga memberi penjelasan sekiranya gagal kita boleh ambil tindakan. 

6. Kenapa tak buat lepas raya haji?

Rasionalisasi Subsidi adalah satu tindakan yang tidak popular, ianya perlu dilakukan tetapi sangat tidak popular, jadi walau apa masa sekalipun yang dipilih kesannya tetap dirasai. Sebagai contoh kalau dilakukan selepas Hari Raya haji ada yang akan bertanya mengapa dibuat sebelum Deepavalli pula, kalau selepas Deepavalli mungkin akan memberi kesan untuk perayaan Hari Natal.

Apa pun kementerian faham bahawa rakyat akan menerima sedikit beban atas rasionalisasi subsidi ini dan seperti yang telah diterangkan sebelum ini kami akan cuba sedaya upaya untuk memastikan barangan asas seperti makanan terkawal harganya dan bekalan mencukupi untuk musim perayaan. 

7. Bagaimana dari segi kos pengangkutan?


Penetapan harga tambang, kos pengangkutan adalah di luar bidang kuasa KPDNKK namun boleh dirujuk pada Suruhanjaya Pengangkutan Darat (SPAD). Akan tetapi sekiranya pengguna merasakan mereka ditipu atau diambil kesempatan oleh pengusaha yang tidak bertanggungjawab, bolehlah membuat laporan dan aduan kepada kami melalui hotline 1800 886 800. 

8. Kesan terhadap harga barangan? 

Kementerian akan memantau dari semasa ke semasa khususnya dari segi kesan cost past through yakni kesan kenaikan harga minyak ini terhadap barangan. Kementerian akan mengawasi harga barangan asas dari semasa ke semasa dan kami akan memastikan kesan minima terhadap barangan asas seperti bahan makanan. 

9. Kenapa buat lepas PRK Pengkalan Kubor? Nak menang pilihanraya ke? 

Pelan rasionalisasi subsidi ini telah lama dirancang tanpa menjangkakan mana-mana pilihanraya kecil diadakan terlebih dahulu, sesungguhnya rasionalisasi subsidi ini kalau dibuat pada masa apa sekalipun ianya tetap tidak popular. 

10. Mengapa tidak fokus kepada membasmi penyeludupan dan ketirisan berbanding mengurangkan subsidi?

Kita telah pun fokus kepada membasmi ketirisan melalui Ops Titik yang telah menunjukkan kejayaan dalam mengurangkan penyelewengan diesel bersubsidi. Namun untuk penyelesaian jangka masa panjang harga di pam tidak boleh terlalu ketara perbezaanya dengan harga pasaran.

Lagipun fokus utama rasionalisasi subsidi ialah sebagai salah satu strategi untuk mengawal defisit belanjawan negarac.

Pejabat Menteri 
Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan 

*Zaman dulu harga minyak murah, kereta tak sebanyak sekarang, setahun RM2 billion untuk subsidi. Sekarang ni, kos subsidi sebulan dah sampai RM2billion.


JOM KITA JADI CERDIK SIKIT DENGAN BELAJAQ ILMU EKONOMI.

Posted: 02 Oct 2014 05:45 PM PDT


Di ceruk negara dunia manapun, bila harga bahan api naik, kebiasaanya bahan-bahan mentah lain juga turut naik.

Ia adalah perkara biasa dalam mana-mana sistem perekonomian dunia.

Harga barang tak mungkin akan naik dan pengguna akan masih menikmati harga yang rendah sekiranya sesebuah kerajaan menyekat kenaikan harga tersebut dengan menyuntik subsidi wang.

Dengan kata yang lain harga sesebuah produk itu dibeli sebahagian harganya oleh wang subsidi itu oleh dana kerajaan, manakala selebihnya ditentukan oleh mekanisme pasaran.

Katakan harga satu produk RM1.00, dana subsidi diberikan 50% maka harga akan turun menjadi RM0.50 sahaja. Kerajaan telah menampung subsidi RM0.50. 

Namun harga tersebut akan berubah menjadi lebih tinggi apabila melalui rantaian atau proses penjualan dari satu peringkat ke satu peringkat. Ini dinamakan spekulasi dan manipulasi harga. 

Ia dilakukan oleh para peniaga untuk mengaut keuntungan bagi menampung kos operasi mereka. 

Namun ada juga segelintir peniaga sengaja meletakkan harga yang tinggi untuk tujuan-tujuan negatif yang lain seperti mensabotaj ekonomi.

Harga juga boleh berubah menjadi lebih tinggi dari sepatutnya apabila para peniaga sengaja sembunyikan produk untuk demand harga yang lebih tinggi. 

Mereka boleh gunakan produk yang sepatutnya untuk kegunaan rakyat negara ini dengan menyeludup keluar ke negara asing yang menawarkan harga yang lebih tinggi.  

Namun harga sesuatu produk tidak boleh berubah jika kerajaan tegas menetapkan harga kawalan atau harga siling yang menyekat kenaikkan harga melebihi apa yang ditetapkan.  

Itulah mekanisme pasaran bebas.

Selama ini harga minyak kekal pun ada peniaga sengaja menaikkan harga barang. Apatah lagi bila harga bahan api naik mereka turut akan menaikkan harga barang. 

Jangan harap mereka akan turunkan harga barang jika harga minyak turun walaupun kerajaan berikan banyak insentif atau kempen turun harga barang.   

Kalau mereka turunkan harga, itupun kadangkala setelah diberikan beberapa insentif oleh kerajaan seperti pengecualian cukai, suntikan modal perniagaan atau kerana tanggungjawab sosial korporat (CSR). 

Tak apalah asalkan harga rendah dan rakyat suka.

Ok mari kita lihat bagaimana mekanisme harga ditentukan oleh tangan-tangan peniaga di semua peringkat dan proses pengeluaran.


Harga ikan contohnya. Proses penjualan bermula sejak di atas kapal nelayan sendiri sebelum berlabuh di jeti. Tu belum masuk lagi kes ada segelintir nelayan yang jual di tengah-tengah laut.

Setiap proses aktiviti macam foto di atas harga akan akan mark-up (ditambah-tambah). Akhirnya dari RM 4.00 sekilo jenis spesis ikan kembung, sardin, pelaling dan seumpamanya akan menjadi mahal apabila tiba di kedai runcit dan restoran.

Namun rakyat kata ia salah kerajaan juga kerana naikkan harga ikan, walhal peniaga yang menetapkan harga di setiap peringkat penjualan.

Kalau sesapa yang nak murah, maka bolehlah pergi sendiri beli ikan di jeti atau bela, pancing, jala dan pukat ikan sendiri.

Harga ayam pun macam tu juga. Kalau nak murah elok kita jadikan belakang rumah kita sebagai ladang ternak atau bina reban sendiri. 

Kita tak boleh halang rakyat dari makan ayam jika harga ayam mahal.


Sayur pun macam tu juga. Apa kata kalau nak harga murah kita jadikan laman rumah, balkoni atau belakang rumah kita sebagai kebun sayur. 

Cara penanaman hidroponik juga mudah diusahakan. Cara paling senang tanam pokok tougeh, 2 ke 3 hari dapat hasilnya...


Harga daging lembu juga ditentukan oleh mekanisme harga bebas dan jenis daging yang kita kehendaki. Harga perut berbeza dengan harga tulang. 

Harga daging batang pinang tak sama dengan harga daging cincang. 

Harga daging import tak sama dengan harga daging tempatan. Harga rendang daging tak sama dengan harga daging stek.

So apa kata kita buat sistem pawah lembu beli dan bela lembu dari kecil dah cukup dua tiga tahun boleh sembelih dan buat stok setahun dalam freezer.


Akhir sekali, kalau harga minyak mahal apa kata kita pakat-pakat naik bot pergi ke tengah-tengah laut dan cari gali minyak sendiri. Mungkin kita akan dapat banyak minyak di dasar lautan itu. 

Tak pun apa kata kita lebih kreatif gunakan minyak masak terpakai ke, air hujan ke atau solar ke untuk dijadikan bahan bakar kenderaan kita. Energy Efficient Vehicle (EEV) tu... 

DUA PEMIMPIN KANAN PKR BERTIUP KENCANG MENYEBERANG KE UMNO

Posted: 02 Oct 2014 09:37 AM PDT

Gambar Hiasan
Satu gerakan sedang dilakukan untuk membawa masuk dua pemimin kanan PKR menyertai semula UMNO. Gerakan terancang ini akan dilakukan secara besar-besaran.

Tujuannya untuk melumpuhkan PKR dan memalukan Ketua Umum rentetan krisis di Selangor. Di pihak UMNO gerakan ini diketuai oleh seorang saudara kepada pemimpin kanan PKR itu. Di pihak PKR diketuai oleh rakan mantan seAbimnya itu. 

Dakwaan dalam sms itu lagi, beberapa pegawai sebuah agensi menjadi orang pengantara termasuk menyediakan habuan untuk mereka. 

Dua orang pemimpin kanan PKR telah dijanjikan jawatan tertentu dlm BN. Kita berharap agar lembaga disipilin PKR dpt mengambil tindakan segera memecat mereka sebelum mereka melakukan pengkhianatan kpd parti. 

Mohon semua ahli forward mesej ini kepada Ketua Umum dan Presiden untuk memberi tekanan kepada mereka agar kes ini diberi perhatian segera.

Mesej yang tersebut di atas telah berlegar kencang sejak beberapa jam yang lalu. 

IKLANEKA: MEROYAN MEMANJANG TAK GUNA... NAK HEMAT BERBELANJA, CER CUBA CARA INI.

Posted: 02 Oct 2014 07:56 AM PDT


Aplikasi ini bukan spam, ia sudah dibangunkan sejak tahun 2010 lagi dan ia sebagai salah satu cara bagaimana untuk mendapatkan point dan diskaun dengan mengguna MyKad kita. 

Mungkin ia berguna kepada sesiapa yang ingin berjimat di waktu gawat akibat kenaikan kos sara hidup.

Beberapa buah syarikat penjual telah berdaftar bawah aplikasi My Kad ini. 

So tak perlu guna pelbagai kad untuk membeli-belah macam Bonuslink, Kad Mesra Petronas dan sebagainya. 

Malaysia negara pertama di ASEAN menggunakan cara ini. Indonesia pun berminat mendapatkan kepakaran aplikasi ini. Malah aplikasi ini pernah memenangi Anugerah Perniagaan Cemerlang ASEAN 2013.Untuk maklumat lanjut anda boleh layari:
http://mykadsmart.wordpress.com/page/2/
http://ahmadfaizal.com/2013/07/16/apa-itu-mykad-smart-shopper/

Manakala Aplikasi Smart Shopper Malaysia boleh dimuat turun menggunakan aplikasi android di HP pintar kita untuk mengetahui harga semasa barang-barang di pasaraya hypermarket yang disenaraikan antaranya Aeon Big, Tesco, Giant, Econsave dan sebagainya.

Jadi kita boleh merancang pembelian dengan harga berpatutan sesuai dengan bajet kita.

Layari:   https://play.google.com/store/apps/details?id=com.chimou.smartshopper&hl=en

So apa kata kita try survey dan dah puas hati kita guna aplikasi-aplikasi ini untuk membantu kehidupan kita menghadapi kenaikan kos sara hidup.

Sekurang-kurangnya kita mencuba sesuatu ilmu dan teknologi yang baru ini. 

Merungut dan melalak saja tiada gunanya. Cer try dulu, then berkongsilah cerita dengan kami. 

tok gajah

Posted: 02 Oct 2014 09:44 PM PDT

tok gajah


Hasan : Bersyukurlah, bukan protes

Posted: 02 Oct 2014 07:07 AM PDT


Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malek berkata rakyat sepatutnya bersyukur dengan tindakan kerajaan dan bukannya mengadakan bantahan ke atas kenaikan harga bahan api.

Jelasnya, rakyat sepatutnya bersyukur dengan langkah penjimatan seperti usaha membanteras penyeludupan bahan api bersubsidi.

Hasan berkata demikian ketika ditanya sekiranya beliau menjangkakan bantahan ke atas kenaikan 20 sen seliter untuk petrol RON95 dan diesel.

"Itu hak merekalah (untuk buat bantahan), kita di kementerian akan jalankan tugas.

"Ops Titik (banteras penyeludupan) yang kita buat ini telah menyelamatkan banyak wang negara. Anda semua patut (ucap) tahniah.

"Budaya kita kita kena ubah balik kepada budaya menghormati pemimpin, menghormati negara dan bersyukur dengan apa kejayaan kita," katanya.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 02 Oct 2014 09:15 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Safwan Anang Kena Ugut Di Depan Pejabat PAS, Lihat Video Ini

Posted: 02 Oct 2014 07:30 PM PDT


Wan Azizah Mahu Tiru Cara DAP Ini Untuk Selesai Masalah Banjir Di Kajang?

Posted: 02 Oct 2014 05:30 PM PDTSelepas 24 Tahun, Beza Harga Minyak Hanya RM1.20 Sen

Posted: 02 Oct 2014 09:35 AM PDT


Pengurangan Subsidi Minyak 20 Sen, Tun Mahathir Sifatkan Ianya Langkah Terbaik Mengawal Ketirisan

Posted: 02 Oct 2014 04:00 AM PDT
KOTA BAHARU, 2 Okt (Bernama) -- Pengurangan subsidi petrol dan diesel sebanyak 20 sen berkuat kuasa hari ini disifatkan wajar bagi mengelak berlakunya ketirisan dan penyelewengan bahan subsidi itu, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata jika subsidi tidak dikurangkan, bahan bakar itu akan berterusan dimanipulasi pihak tertentu untuk mengaut keuntungan menerusi kegiatan penyeludupan ke luar negara terutamanya di kawasan sempadan.

"Minyak cukup murah di sini (Malaysia). Di negara yang keluar minyak macam di Arab pun lebih tinggi harga dia, macam mana kita boleh jual murah? Itu yang orang curi minyak kita. Hari-hari orang curi," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama bertajuk "Peri Pentingnya Bahasa Inggeris di Abad Ke-21, Zaman Digital" di Kolej Wadi Sofea di sini, Khamis.

Turut hadir Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan Prof Datuk Dr Raduan Che Rose dan Pengetua Kolej Wadi Sofea Datuk Hassan Harun.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan pada Rabu mengumumkan subsidi petrol RON95 dan diesel dikurangkan sebanyak 20 sen seliter, berkuat kuasa 12.01 pagi Khamis.

Harga runcit baharu bagi Petrol RON95 ialah RM2.30 seliter dan diesel RM2.20 seliter.

Dr Mahathir berkata pengurangan subsidi minyak itu tidak boleh dikaitkan sebagai faktor utama berlakunya kos peningkatan sara hidup.

"Kos mesti meningkat sepanjang masa. Kita tidak boleh minta gaji dinaikkan dan kos diturunkan. Gaji minimum pun sudah naik kepada RM900. Kos untuk mengeluarkan barang meningkat kerana gaji dinaikkan," katanya.

Sementara itu ketika diminta mengulas pergolakan politik di Selangor, Dr Mahathir berkata Umno Selangor perlu bangkit semula dan perlu berbuat sesuatu.

Secara sinis, Dr Mahathir berkata: "Saya sedih terdapat pergolakan dalam Pakatan (Rakyat) namun tidak nampak Umno dapat nikmat.

"Apa jadi pada Umno? Umno pun lemah dan tidak boleh nak pulih semula, nak jadi kerajaan di Selangor. Apa jadi? Dulu kita menguasai Selangor tetapi orang berpecah pun kita tidak ada peluang," katanya.

-- BERNAMA 
Kenyataan Hasan Malek Berhubung Pengurangan Subsidi Minyak

Posted: 02 Oct 2014 01:51 AM PDT
KUALA LUMPUR: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan meningkatkan penguatkuasaan bagi memastikan tiada peniaga menaikkan harga sewenang-wenangnya berikutan pengurangan subsidi bahan api.

Menterinya, Datuk Seri Hasan Malek, juga meminta rakyat bersabar dan menanti pengumuman Bajet 2015 yang akan dibentangkan termasuk langkah mengurangkan beban rakyat.

"Kerajaan akan mengambil beberapa langkah bagi mengurangkan beban rakyat termasuk menaikkan kadar Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), bantuan persekolahan, subsidi harga rumah dan insentif percukaian," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Anugerah Hari Harta Intelek Negara di sini, sebentar tadi.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 02 Oct 2014 09:09 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


IDRIS JALA..BERDENGUNG.

Posted: 02 Oct 2014 12:11 PM PDT

I LOVE U TUN...BLOGER GAP

Posted: 02 Oct 2014 01:42 AM PDT

JURI RAKYAT

Posted: 02 Oct 2014 07:40 PM PDT

JURI RAKYAT


Sejarah Asal Usul Nama Gunung Slamet

Posted: 02 Oct 2014 07:27 PM PDT

Dari jajaran gunung api di Jawa, bahkan Indonesia, Gunung Slamet (3.428 m dpl) di Jawa Tengah memiliki nama yang bisa dibilang unik. Gunung ini memiliki nama yang tegas baik dalam bahasa maupun maknanya. Slamet! Yang berarti selamat. Sebuah kata yang sebenarnya "modern" untuk ukuran nama gunung.
Mari kita lihat nama gunung lain. Merapi misalnya. Dari bahasa apa kata itu? Asal katanya apa? Maknanya juga tersamar. Demikian juga nama lain. Merbabu, Sumbing, Sindoro, Lawu, Sinabung, Krakatau, Tambora, dan sebagainya. Nama-nama yang memang ada maknanya tetapi harus melalui penelaahan bahasa yang sedikit rumit. Sangat berbeda dengan Slamet. Sangat jelas artinya.
Nama Slamet memang cenderung baru. Seperti yang dikutip dari jejaktapak.com, kata ini aslinya merupakan serapan dari Arab yakni "Islam". Artinya nama itu ada setelah Islam masuk ke Pulau Jawa. Dan masa itu memang belum lama karena baru pada sekitar abad ke-13. Syekh Maulana Malik Magribi merupakan tokoh dari Campa yang menjadi tokoh pertama membawa Islam ke Jawa. Berawal dari Gresik kemudian dia mengembara ke sejumlah daerah di Jawa.
Kembali dahulu ke nama Gunung Slamet. Karena namanya cenderung baru, maka Slamet hampir bisa dipastikan bukan nama asli gunung tersebut. Lalu apa nama aslinya? Ada dua versi yang masuk akal.
Seorang sejarawan Belanda, J. Noorduyn berteori nama asli gunung tersebut adalah Gunung Agung. Hal itu berdasarkan pada sebuah naskah bahasa Sunda tentang petualangan Bujangga Manik. Siapa Bujangga Manik? Dia adalah seorang pengembara yang berkeliling Pulau Jawa. Perjalanannya itu dikisahkan dalam sebuah puisi ditulis pada daun nipah. Naskah Bujangga Manik seluruhnya terdiri dari 29 lembar daun nipah, yang masing-masing berisi sekitar 56 baris kalimat yang terdiri dari 8 suku kata.
Bujangga Manik ini disebut juga Prabu Jaya Pakuan. Seorang resi beragama Hindu dari Kerajaan Sunda. Dari naskahnya dapat diketahui dia sempat sampai dan tinggal di Bali. Nah di naskah ini disebut banyak daerah termasuk gunung. Salah satunya nama Gunung Agung. Menurut penelaahan Noordyun pemaparan lokasi gunung itu sama dengan Gunung Slamet sekarang ini. Jadi diduga nama awal Slamet adalah Gunung Agung.
Tetapi ada juga riwayat yang menyebut nama asli gunung itu adalah Gora. Sedang perubahan nama menjadi Slamet sama dengan yang diteorikan oleh Noodyun bahwa ada pengaruh Islam. Tetapi siapa? Karena sejak dahulu tidak sembarang orang bisa memberi nama sebuah wilayah. Setidaknya sekelas raja atau wali. Dan nama Syeh Maulana Malik Magribi disebut sebagai tokoh yang mencetuskan nama tersebut.
Dikisahkan, dalam pengembaraannya tokoh ini diserang penyakit kulit yang susah disembuhkan. Kemudian dia pergi ke Gunung Gora. Di sebuah lerengnya ini dia menemukan sumber air panas dengan tujuh pancuran. Diputuskan untuk sementara tinggal di daerah tersebut dan setiap hari dia mandi dengan air panas dari sumber di Gunung Gora hingga akhirnya sembuh. Sebenarnya masuk akal karena sumber air panas di gunung yang mengandung belerang memang bisa mengobati penyakit kulit.
Inilah asal muasal nama Slamet. Syeh Maulana memberi nama sumber air itu dengan nama Pancuran Tujuh yang sampai saat ini masih ada di daerah Baturaden. Dan Gunung Gora diubah namanya menjadi Gunung Slamet. Sementara kata Baturaden muncul ketika Syeh Maulana memberi nama seorang pengawalnya yang setia mengikuti dia termasuk tinggal di Pancuran Tujuh dengan nama Rasuladi yang berarti pengawal yang setia atau Batur Adi. Dari kata Batur Adi inilah kemudian berkembang menjadi Baturaden.
Dari sisi vulkanologi Slamet sendiri termasuk dalam gunung stratovolkano (kerucut) dengan tipe letusan stromboli. Mirip dengan Gunung Krakatao atau Galunggung yang bersifat eksplosif. Dengan karakter Tromboli letusannya akan melontarkan lava pijar dan materi lain ke udara hingga risiko terbesar tentu adalah munculnya awan panas, hujan material hingga bom vulkanik. Untungnya dalam sejarah yang ada letusan Slamet tidak membawa korban jiwa karena lontaran materialnya jatuh ke kawah sendiri.
Gunung ini meletus terakhir pada pada 1988 tepatnya pada 12-13 Juli ditandai dengan keluarnya abu dan lava dari kawah gunung api tipe A tersebut. Pada 2009 Gunung Slamet juga sempat meningkat aktivitasnya hingga statusnya sampai di Level III. Dan pada Maret 2014 ini statusnya kembali naik ke Waspada.

Sejarah Kurban

Posted: 02 Oct 2014 07:10 PM PDT

Kurban adalah salah satu ibadah yang disyariatkan dalam Islam. Ajaran ini merupakan ibadah yang pernah dijalankan Nabi Ibrahim AS saat akan menyembelih putranya, Ismail, sebelum diganti dengan seekor kibas (domba) oleh Allah SWT.

Ibadah kurban sesungguhnya merupakan bentuk kepasrahan seorang hamba kepada Allah untuk mendekatkan diri kepada-Nya.

Kata kurban berasal dari bahasa Arab, yakni Qaraba dengan bentuk isim mashdar 'qurbanan', yang berarti dekat. Karena itu, tujuan berkurban adalah untuk mendekatkan diri kepada Allah (taqarrub ilallah).

Secara istilah, sebagaimana disebutkan dalam "Ensiklopedi Tematis Dunia Islam bab Ajaran", kurban adalah penyembelihan hewan dalam rangka ibadah kepada Allah SWT.

Perintah untuk berkurban ini telah digariskan oleh Allah SWT dalam Alquran Surah Al-Kautsar [108] ayat 1-2. "Sesungguhnya Kami telah memberikan nikmat yang banyak. Maka dirikanlah shalat karena Tuhanmu dan berkurbanlah."

Namun, bila mencermati perintah Allah tentang disyariatkannya ibadah kurban ini sesungguhnya seluruh Nabi dan Rasul Allah telah melaksanakan perintah ini. Lihat Surah Al-Hajj [22] ayat 34.

"Bagi tiap-tiap umat telah Kami syariatkan penyembelihan (kurban) supaya mereka menyebut nama Allah terhadap binatang ternak yang telah direzekikan Allah kepada mereka. Tuhanmu ialah Tuhan Yang Mahaesa. Karena itu, berserah dirilah kamu kepada-Nya dan berilah kabar gembira kepada orang-orang yang tunduk patuh (kepada Allah)."

Dalam Alquran dijelaskan, selain bentuk pendekatan diri kepada Allah dan syukur atas karunia yang diberikan-Nya, kurban adalah bentuk ketakwaan seorang Muslim dan melaksanakan segala perintah Allah.

"Daging-daging unta dan darahnya itu sekali-kali tidak dapat mencapai (keridhaan) Allah, tetapi ketakwaan dari kamulah yang dapat mencapainya. Demikianlah, Allah telah menundukkannya untuk kamu supaya kamu mengagungkan Allah terhadap hidayah-Nya kepadamu. Dan berilah kabar gembira kepada orang-orang yang berbuat baik." (QS Al-Hajj [22]: 37).

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 02 Oct 2014 03:31 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Temui isteri separuh bogel tiduri lelaki tidak dikenali

Posted: 02 Oct 2014 10:30 AM PDT

Sekadar gambar hiasan
Kuala Lumpur: Luluh hati seorang suami apabila isteri yang dirindui sejak enam bulan lalu ditemui sedang tidur bersama lelaki tidak dikenali dalam keadaan separuh bogeI di sebuah rumah di Setapak di sini, semalam.

Difahamkan wanita berusia 20 tahun itu menghilangkan diri sejak April lalu selepas keluar dari rumahnya di Batu Caves, Gombak, dengan alasan mahu menziarahi ibunya.

Sumber polis berkata, wanita terbabit bagaimanapun menghilangkan diri menyebabkan suaminya berusaha menjejaki isterinya itu di merata lokasi.

Menurutnya, lelaki terbabit bagaimanapun menerima panggilan daripada rakan yang mendakwa terserempak dengan isterinya di kawasan Setapak di sini, jam 10 malam kelmarin.

Lelaki terbabit bersama lapan rakan lain kemudian berusaha menjejaki isterinya itu selain bertanya orang ramai di kawasan berkenaan.

"Dia bagaimanapun mendapat maklumat isterinya itu tinggal bersekedudukan dengan seorang lelaki sejak enam bulan lalu," katanya.

Sumber

Pemilik homestay rakam aksi mandi bogel penginap

Posted: 01 Oct 2014 07:18 PM PDT

Gambar hiasan
IPOH - Seorang ahli perniagaan dikenakan wang jaminan RM28,000 di Mahkamah Majistret Ipoh, semalam, selepas mengaku tidak bersalah atas lapan pertuduhan merakam gambar bogel lima wanita dan tiga lelaki di sebuah inap desa di Taman Canning, di sini, Julai lalu.

Lim Lai Heng, 42, yang juga pemilik inap desa tersebut didakwa melakukan perbuatan tersebut menggunakan kamera litar tertutup (CCTV) mini yang dipasang di bilik air tingkat atas rumah berkenaan.

Dia didakwa mengaibkan lapan sekeluarga berusia antara 17 hingga 53 tahun dengan sengaja merakam gambar mangsa sedang mandi dalam keadaan bogel antara jam 2.30 petang hingga 11.30 malam 27 Julai 2014 di Ipoh Garden Homestay.

Berikutan itu, Lai Heng didakwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara sehingga lima tahun, denda atau kedua-duanya sekali.

Timbalan Pendakwa Raya, Naidatul Athirah Azman mencadangkan supaya ahli perniagaan terbabit dikenakan denda sebanyak RM10,000 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin.

Bagaimanapun, peguam bela tertuduh, Stephen Su memohon supaya jaminan dikurangkan kepada RM2,000 bagi setiap pertuduhan memandangkan anak guamnya memberi kerjasama baik dengan polis sepanjang siasatan dijalankan.

Majistret Haslinda A Raof kemudiannya menetapkan wang jaminan RM3,500 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin dan memberi syarat tambahan supaya Lai Heng tidak mendekati mangsa.

Menurutnya, jika tertuduh mendekati mangsa, secara tidak langsung, jaminan akan terbatal secara automatik. Beliau turut menetapkan 10 November ini sebagai sebutan semula kes.

Terdahulu, Lai Heng yang memakai kemeja biru dan berseluar panjang hanya menundukkan wajahnya di dalam mahkamah ketika peguam bela memohon jaminan ke atasnya dikurangkan.

Dia turut membalut kepalanya dengan kain dan menutup mukanya menggunakan beg ketika tiba di mahkamah semalam.

Penyanyi rock popular ditahan dengan dadah, wanita

Posted: 01 Oct 2014 06:01 PM PDT

Muar: Seorang penyanyi kumpulan rock popular era 90-an antara tujuh individu yang ditahan dalam serbuan sebuah rumah di Jalan Lama Muar di sini, Isnin lalu.

Dalam serbuan pada jam 12 tengah hari itu, polis menahan penyanyi itu bersama lima lelaki lain dan seorang wanita berusia antara 26 hingga 53 tahun.

Ketua Polis Daerah Muar Asisten Komisioner Azman Ayob berkata, selain menahan tujuh individu itu pihaknya turut menemui dadah dipercayai heroin seberat 0.75 gram.

"Pemeriksaan di dalam rumah itu menemui beberapa senjata dipercayai digunakan untuk memecah masuk rumah dan pecah kenderaan.
AZMAN (dua kiri) menunjukkan pemotong dawai selain barang rampasan lain hasil serbuan. FOTO Shaiffulazhar Misri

"Selain itu, kami menemui beberapa barangan milik individu lain dipercayai mangsa ragut," katanya dalam sidang media, nhari ini

Apa Yang Tersirat

Posted: 02 Oct 2014 01:42 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Subsidi RON 95 dan Diesel Negara Tersalah Sasar: Ahmad Maslan

Posted: 02 Oct 2014 12:07 AM PDT

1. Selama ini rakyat Malaysia samada yang kaya, sederhana dan berpendapatan rendah mendapat subsidi RON95 dan diesel tapi ramai yang kurang sedar kewujudan subsidi itu walau ada dimaklum di pam-pam minyak.

2. Jumlah subsidi Kerajaan untuk RON95 & diesel tahun lepas sahaja ialah RM24.8 billion dan  tahun ini sekitar RM21-22 billion. Purata RM2bilion sebulan!! Ini kerana ketika minyak tinggi harganya, subsidi seliter adalah juga tinggi antara 50-80sen seliter.

3. Bila ditarik subsidi 20 sen, maka RON95 berharga 2.30 seliter & diesel 2.20 seliter. Harga terkini sebenar di pasaran utk RON95 ialah 2.58 seliter, tapi harga Msia 2.30. Bermakna Kjaan masih beri 28 sen seliter subsidi. Utk diesel pula harga terkini sebenar 2.52. Harga Msia 2.20. Bermakna 32 sen masih lagi diberi subsidi oleh Kjaan.

4. Hampir RM2 ribu juta sebulan dibelanja utk subsidi bahan bakar yang tentunya "hangus terbakar". RM2 ribu juta boleh bina 2 ribu dewan orang ramai di 2 ribu kampung dengan kos RM1 juta sebuah dewan. Boleh bina 4 universiti sebulan dgn harga RM500 juta sebuah. (48 universiti setahun!!) Boleh bina 2ribu kilometer jalan kampung untuk Sabah & Sarawak. Tapi semuanya tak boleh dibuat sebab kita beri subsidi utk RON95 & diesel.

5. Siapakah penerima terbesar subsidi RM2billion sebulan itu? Data yg ada mendapati 70% diguna oleh mereka yang berpendapatan tinggi dan sederhana tinggi. Sebabnya mereka miliki lebih banyak kenderaan & kuasa / CC kereta lebih besar. Rakyat di kampung-kampung & pinggir-pinggir bandar hanya guna motorsikal & kereta-kereta yang kecil.

6. Subsidi sepatutnya diberi kepada mereka yang miskin bukan kepada kaya. Jadi subsidi diesel & petrol ini telah sekian lama tersasar. Ini adalah tidak adil dan tidak rasional. Dulu ketika minyak murah dan kenderaan tidak sebanyak kini, subsidi minyak cuma RM2 billion setahun yang kini RM2billion sebulan. Semakin kecillah peruntukan kpd rakyat terbanyak yg boleh diberikan.

7. Maka umtuk lebih adil, subsidi minyak itu perlu dikurangkan. Penjimatannya boleh diberi kepada rakyat yg lebih layak. Pengurangan subsidi 20 sen sebelum ini berjumlah RMm4 billion dan diberi dalam bentuk BR1M yang telah menafaatkan hampir 7 juta rakyat & keluarga di negara ini.

8. Tentu rakyat sedang menunggu berita-berita baik yang akan diumum oleh YAB PM dlm Bajet 2015 pada 10/10/14 ini. Semuanya itu perlu kepada peruntukan yang banyak. Sebahagiannya tentu daripada subsidi minyak yang telah dijimatkan lagi sebanyak 20 sen seliter untuk faedah kepada ramai rakyat yang lebih memerlukan.

9. Malaysia memang negara pengeluar minyak, lebih kurang 600 ribu tong sehari. Minyak kita berkualiti tinggi maka kita eksport & dapat hasil yang lebih kepada negara. Arab Saudi & USA lebih 1.7juta tong sehari. Kita negara pengeluar yg ke 27 di dunia. Jadi minyak yg ada di stesyen seluruh negara adalah diimport & harganya ikut pasaran dunia.

10. Memang sukar utk membuat keputusan yang tidak popular. Tapi keputusan itu adalah untuk membetulkan ketidakadilan yg berlaku. Subsidi minyak yang banyak itu boleh diagih kepada rakyat dengan lebih bersasar dan tepat seperti BRIM yang lebih tinggi jumlahnya dan juga untuk pembangunan luar bandar yang lebih baik.

11. Rakyat terbanyak sekarang ini masih menikmati subsidi tepong, gas memasak, beras ST15, minyak masak, diesel, RON95, kesihatan/perubatan, pendidikan, RM100 utk anak sekolah, RM250 voucher buku. Untuk pesawah ada pelbagai subsidi padi, ada sara hidup nelayan RM200 sebulan, bantuan-bantuan JKM, Kedai Rakyat 1Msia dll.

12. Kebajikan yang banyak ini akan diteruskan malahan akan sentiasa diperbaiki. Namun, untuk membetulkan ke arah yang lebih adil & rasional, khususnya tentang subsidi minyak secara pukal yang tersasar itu, ianya memerlukan kefahaman & kesabaran ramai dan banyak pihak. Komitmen kepada kesejahteraan rakyat tetap jadi keutamaan Kjaan. Tkasih.

(AHMAD BIN MASLAN/TMK1/1 Okt 14/ 10.45mlm)

Cucu Tok Selampit

Posted: 02 Oct 2014 01:06 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Harakahdaily Fitnah Tun Dr Mahathir Guna Sumber Twitter Palsu Berkenaan Isu Kenaikan Minyak 20 Sen cc. @hdaily09 @suara_generasi

Posted: 01 Oct 2014 07:40 PM PDT


Harakahdaily telah memfitnah Tun Dr Mahathir apabila portal berkenaan menulis Tun Dr Mahathir menegur tindakan Kerajaan yang menaikkan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen seliter. Portal Harakahdaily telah mengambil maklumat daripada Twitter palsu yang menggunakan nama dan gambar Tun Dr Mahathir. Akaun twitter berkenaan menggunakan akaun @suara_generasi seperti dipaparkan di bawah:Kita tidak dapat menafikan tindakan sesetengah pihak yang menggunakan nama Tun Dr Mahathir Mohammed di laman sosial Facebook, Fanpage dan Twitter bertujuan untuk menjadi terkenal dan dapat mengumpul pengikut yang ramai. Tindakan ini tidak beretika dan tidak bertanggungjawab. Lebih memalukan apabila portal politik terkenal seperti Harakahdaily mengutip kenyataan sampah di media sosial yang menggunakan nama Tun Dr Mahathir sebagai sumber berita mereka, tanpa membuat pengesahan kepada tuan punya diri. Lagi sampah dan tidak bertanggungjawab.

Mat Sabu Masuk Hospital TAR Klang Sebab Harga Minyak Naik 20 Sen?

Posted: 01 Oct 2014 06:17 PM PDTMelalui laman sisial Twitter Ahli Parlimen Shah Alam, YB Khalid Samad, beliau menulis Timbalan Presiden PAS telah dimasukkan ke Hospital Tunku Ampuan Rahimah, Klang. Kemasukan beliau ke hospital bukan disebabkan oleh terkejut dengan kenaikan mendadak harga minyak sebanyak 20 sen, sebaliknya disebabkan oleh demam denggi.

Allah SWT telah menghantar seekor nyamuk untuk memperingatkan Mat Sabu bahawa khalifah pujaannya, Lim Guan Eng bukanlah seorang yang berkuasa di dunia ini. Namun berita Mat Sabu masuk hospital tidak mengembirakan sesiapa. Kalau ditakdirkan ajal beliau sudah sampai, tiada Pilihanraya Kecil (PRK) akan diadakan.

waadat

Posted: 02 Oct 2014 01:01 PM PDT

waadat


Minyak naik untuk apa?

Posted: 01 Oct 2014 07:04 PM PDT

Sah sudah berita pengurangan subsidi petrol (RON95) dan Diesel yang membawa implikasi: pengguna perlu menambah sendiri 20sen yang telah ditarik itu.

Ertinya, jika semalam Demang bayar RM2.10 bagi seliter petrol untuk motorsikal Demang maka hari ini Demang perlu keluarkan 20sen lagi daripada poket.

Oleh kerana tangki minyak motorsikal Demang boleh muat 3 liter maka Demang perlu tambah 60sen lagi berbanding semalam.

Walau bagaimanapun kerajaan masih menambah 84sen lagi untuk motorsikal Demang.

Tiba-tiba Demang teringat bos Demang yang memiliki tiga buah kereta. Jika sebuah kereta diisi 50 liter maka untuk 3 buah kereta memerlukan 150 liter. Jika semalam bos Demang dapat subsidi 20sen darab 150 liter maka hari ini beliau terpaksa keluar duit sendiri RM30 lagi.

Maknanya dengan kenaikan ini Demang terpaksa tambah 60sen setiap kali isi petrol manakala bos Demang kena tambah RM10 untuk sebuah kereta.

Ini juga bermakna, setiap kali Demang isi petrol, kerajaan hulur 60sen pada Demang dan sedekah RM10 pada bos Demang.

Berikut adalah mesej yang Demang terima melalui media sosial semalam.

Subsidi RON95 & Diesel:
Sedikit penjelasan.

1. Selama ini rakyat Msia samada yg kaya, sederhana & berpendapatan rendah mendapat subsidi RON95 & diesel tapi ramai yg kurang sedar kewujudan subsidi itu walau ada dimaklum di pam2 minyak.

2. Jumlah subsidi Kjaan utk RON95 & diesel thn lepas sahaja ialah rm24.8 billion & tahun ini sekitar rm21-22 billion. Purata rm2b sebulan!! Ini kerana ketika minyak tinggi harganya, subsidi seliter adalah juga tinggi antara 50-80sen seliter.

3. Bila ditarik subsidi 20 sen, maka RON95 berharga 2.30 seliter & diesel 2.20 seliter. Harga terkini sebenar di pasaran utk RON95 ialah 2.58 seliter, tapi harga Msia 2.30. Bermakna Kjaan masih beri 28 sen seliter subsidi. Utk diesel pula harga terkini sebenar 2.52. Harga Msia 2.20. Bermakna 32 sen masih lagi diberi subsidi oleh Kjaan.

4. Hampir rm2 ribu juta sebulan dibelanja utk subsidi bahan bakar yg tentunya "hangus terbakar". Rm2 ribu juta boleh bina 2 ribu dewan org ramai di 2 ribu kpg dgn harga rm1 juta sebuah dewan. Boleh bina 4 universiti sebulan dgn harga rm500 juta sebuah. (48 universiti setahun!!) Boleh bina 2ribu kilometer jalan kpg utk Sabah & Sarawak. Tapi semuanya tak boleh dibuat sbb kita beri subsidi utk RON95 & diesel.

5. Siapakah penerima terbesar subsidi rm2billion sebulan itu? Data yg ada mendapati 70% diguna oleh mereka yg berpendapatan tinggi & sederhana tinggi. Sbbnya mereka miliki lebih banyak kenderaan & kuasa / CC kereta lebih besar. Rakyat di kpg2 & pinggir2 bandar hanya guna motorsikal & kereta2 yg kecil.

6. Subsidi sepatutnya diberi kpd mereka yg miskin bukan kpd yg kaya. Jadi subsidi diesel & petrol ini telah sekian lama tersasar. Ini adalah tidak adil & tidak rasional. Dulu ketika minyak murah & kenderaan tidak sebanyak kini, subsidi minyak cuma rm2 billion sebulan yg kini rm2billion sebulan. Semakin kecillah peruntukan kpd rakyat terbanyak yg boleh diberikan.

7. Maka utk lebih adil,  subsidi minyak itu perlu dikurangkan. Penjimatannya boleh diberi kpd rakyat yg lebih layak. Pengurangan subsidi 20 sen sebelum ini berjumlah rm4 billion & diberi dlm bentuk BR1M yg telah menafaatkan hampir 7 juta rakyat & keluarga di negara ini.

8. Tentu rakyat sedang menunggu berita2 baik yg akan diumum oleh YAB PM dlm Bajet 2015 pada 10/10/14 ini. Semuanya itu perlu kpd peruntukan yg banyak. Sbhgnya tentu drpd subsidi minyak yg telah dijimatkan lagi sebanyak 20 sen seliter utk faedah kpd ramai rakyat yg lebih memerlukan.

9. Msia mmg negara pengeluar minyak, lebih kurang 600 ribu tong sehari. Minyak kita berkualiti tinggi maka kita eksport & dapat hasil yg lebih kpd negara. Arab Saudi & USA lebih 1.7juta tong sehari. Kita negara pengeluar yg ke 27 di dunia. Jadi minyak yg ada di stesyen seluruh negara adalah diimport & harganya ikut pasaran dunia.

10. Memang sukar utk membuat keputusan yg tidak popular. Tapi keputusan itu adalah utk membetulkan ketidakadilan yg berlaku. Subsidi minyak yg banyak itu boleh diagih kpd rakyat dgn lebih bersasar & tepat spt BRIM yg lebih tinggi jumlahnya & juga utk pembangunan luar bandar yg lebih baik.

11. Rakyat terbanyak skrng ini masih menikmati subsidi tepong, gas memasak, beras ST15, minyak masak, diesel, RON95, kesihatan/perubatan, pendidikan, rm100 utk anak sekolah, rm250 voucher buku. Utk pesawah ada pelbagai subsidi padi, ada sara hidup nelayan rm200 sebulan, bantuan2 JKM, Kedai Rakyat 1Msia dll.

12. Kebajikan yg banyak ini akan diteruskan malahan akan sentiasa diperbaiki. Namun, utk membetulkan ke arah yg lebih adil & rasional, khususnya ttg subsidi minyak secara pukal yg tersasar itu, ianya memerlukan kefahaman & kesabaran ramai & banyak pihak. Komitmen kpd kesejahteraan rakyat tetap jadi keutamaan Kjaan. Tkasih.

(ABM/TMK1/1 Okt 14/ 10.45mlm)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan