Sabtu, 25 Oktober 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 25 Oct 2014 01:36 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Liwat II: Selamat Berehat Untuk Anwar

Posted: 25 Oct 2014 09:31 AM PDT

Seksyen 377B Kanun Keseksaan memperuntukan 20 tahun penjara dan sebat; akan tetapi Mahkamah Rayuan pada 7 Mac menjatuhkan hukuman 5 tahun penjara kepada Anwar kerana kesalahan meliwat pembantu peribadinya seorang lelaki pada 26 Jun 2008. Menurut pihak pendakwaan hukuman itu tidak mencerminkan keadilan dari sudut kepentingan awam berbanding dengan kesalahan yang dilakukan. Atas sebab itu pihak pendakwaan memohon mahkamah persekutuan yang mendengar kes itu pada 28-29 Oktober agar menambah hukuman itu.

Nampaknya daripada sudut pendakwaan, pasukan itu memang menginginkan agar Pemimpin Umum PKR itu menjalankan hukuman yang lebih lama dalam penjara.

Apa kah Mahkamah Persekutuan bersetuju dengan permohonan pihak pendakwaan itu? atau mengekalkan keputusan Mahkamah Rayuan? atau membuat keputusan yang memihak kepada Anwar?

Biasanya, keputusan Mahkamah Persekutuan tidak menganggu keputusan Mahkamah Rayuan, namun dalam perkara ini, memandangkan Seksyen yang digunakan memperuntukan hukuman penjara 20 tahun; nampaknya keputusan 5 tahun penjara tidak memadai untuk seksyen keseksaan itu. Sama-sama kita tunggu keputusan Mahkamah Persekutuan pada 29 Oktober, apakah hujah balas peguam Anwar yang mengandungi 35 butir alibi; boleh mempengaruhi barisan hakim? Jika tidak AYT mengucapkan selamat berehat untuk beliau.

Cucu Tok Selampit

Posted: 25 Oct 2014 01:13 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Pemimpin-Pemimpin PR 'Difinah', Namun Laporan @PDRMsia Tidak Mahu Dibuat - Pelik Tapi Benar

Posted: 25 Oct 2014 07:26 AM PDT


Menurut laporan Antarapos, di sini, Ustaz Azhar Idrus tidak akan membuat sebarang laporan polis berhubung penyebaran video dan gambar lucah di laman sosial sejak Rabu lalu. Pelik tapi benar. Seorang yang difitnah tidak mahu membuat laporan polis untuk membersihkan diri dan keluarganya. Laporan polis juga penting bagi membolehkan siasatan dibuat bagi mengheret pihak yang bertanggungjawab membuat dan mengedit video lucah itu, sekiranya benar. Namun, bagi pemimpin PR yang terjebak di dalam kontroversi yang mereka dakwa sebagai fitnah dan tidak mahu membuat laporang polis, Ustaz Azhar Idrus bukanlah orang yang pertama.

Menteri Besar Selangor, Azmin Ali, berkata dirinya difitnah dgn video skandal 'ice-cream' di dalam tandas enggan buat laporan polis.

Bekas Setiausaha Agong PAS, Mustafa Ali, juga mengatakan dirinya difitnah dgn video skandal spender putih, juga enggan buat laporan polis. 

Dyana Sofea dan Zairil Abdullah (anak angkat Khir Johari), juga kata mereka difitnah dengan politik longkang, juga tidak membuat laporan polis. 

Dalam banyak-banyak pemimpin yang terpalit kontroversi, CTS mengkagumi Mantan Presiden MCA, Chua Soi Lek, seorang pemimpin bukan islam juga yang 'gentleman'. Tidak menipu, tidak buat laporan polis, tetapi terus mengaku segala perbuatannya dan meletak segala jawatan termasuk jawatan menteri. Hebat!

Gambar Anwar Ibrahim Pegang Cucu Muka tersebar Untuk Raih Simpati - Bersimpatikah Kita Dengan Dosa-Dosa Beliau?

Posted: 25 Oct 2014 02:51 AM PDTSekeping gambar KETUM (Ketua Umum) PKR sedang mendukung dan menghayun cucu telah dimuatnaikkan ke laman sosial Facebook beliau untuk cubaan meraih simpati dan persepsi umum mengenai dirinya yang mementingkan keluarga. Perbicaraan yang akan diadakan di Istana Kehakiman Putrajaya pada 28 dan 29 October ini adalah berkenaan kes liwat beliau terhadap Saiful Bukhari Azlan. Ini bukan kes politik. Mungkin beliau terlupa, masa beliau tengah berseronok-seronok, tidaklah pula beliau ingat akan cucu, anak atau isteri? Oh ya, sejak bila Anwar Ibrahim sudah tidak sakit belakang sehingga boleh mendukung dan meghayun cucu?

Anwar Ibrahim adalah insan yang mempunyai banyak dosa dengan Rakyat Malaysia. Dosa beliau dengan orang-orang Melayu khasnya dan Rakyat Malaysia amnya tidak terhimpun apabila beliau, isteri beliau sebagai Presiden PKR, serta parti yang mereka pimpin tidak habis-habis membuat fitnah dan pembohongan kepada organisasi dan syarikat Rakyat seperti FELDA. Antara dosa-dosa beliau, keluarga dan parti mereka kepada FELDA antara lain adalah:
  • PKR menuduh FELDA menghantar minyak dan menjalankan perniagaan dengan negara Israel. Sebaliknya apabila mereka menjangkakan akan kalah kes fitnah berkenaan di mahkamah, PKR telah membuat penyelesaian kes di luar mahkamah dan menarik balik tuduhan tersebut serta meminta maaf sambil mengakui urusniaga penghantaran minyak mentah tersebut dilakukan dengan negara Palestin.
  • 'FELDA Bankrap', 'Kontroversi' dan 'Bina Bangunan RM662 juta Hanya Libatkan Tiga Individu' yang telah diterbitkan oleh lidah rasmi PKR, Suara Keadilan, telah dibuktikan di mahkamah sebagai fitnah. Isteri KETUM, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Dr Syed Husin Ali yang ketika itu Naib Presiden PKR, Pelita Koridor Sdn Bhd, Percetakan NPK Sdn Bhd dan Pengarang Rusnizam Mahat disaman oleh Felda dan syarikat pelaburannya, FELDA Global Ventures Holdings Sdn Bhd, dan telah didapati bersalah kerana memfitnah FELDA.
  • Anwar Ibrahim membuat pembohongan di dalam ceramah-ceramah beliau dengan mengatakan perniagaan FELDA sedang nazak apabila FELDA yang mempunyai untung RM1 billion mempunyai hutang sebanyak RM6 billion. Timbalan Menteri, Jabatan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Ahmad Maslan menjawab pembohongan KETUM di Parlimen dengan menegaskan tidak ada syarikat dalam kumpulan Felda yang menanggung kerugian. 
Anwar Ibrahim telah melantik CTS dan seluruh Rakyat sebagai Hakim Negara. Sebagai seorang Hakim Negara, CTS berpendapat Saiful Bukhari Azlan sebagai mangsa liwatnya, perlu mendapat pembelaan seperti mana yang telah diputuskan oleh barisan Yang Arif Mahkamah Rayuan sebelum ini. Sebagai Hakim Negara, CTS berpendapat Anwar Ibrahim didapati bersalah kerana cuba untuk mensabotaj dan meruntuhkan organisasi Rakyat seperti FELDA. Sebagai Hakim Negara, CTS berpendapat Anwar Ibrahim harus dipenjarakan agar Rakyat terpelihara dari fitnah dan pembohongan beliau serta beliau dapat insaf atas segala kesilapan dan kesalahan yang beliau lakukan.

FELDA Rancang Bina 20,000 Unit Rumah Mampu Milik Dalam Masa 5 Tahun, Anwar Ibrahim Pasti Panas Bontot

Posted: 24 Oct 2014 06:19 AM PDT


Felda akan membina 20,000 unit rumah mampu milik di seluruh negara untuk generasinya dalam tempoh lima tahun akan datang, kata Pengerusinya Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad. Beliau berkata projek itu akan dimulakan selepas semua pengurusan pinjaman, sistem pembelian dan faktor lain di selesaikan. Baca laporan UMNO Online, di sini

"Kita perlu tentukan anak-anak Felda yang layak memiliki rumah, institusi kewangan boleh beri pinjaman dan sistem pembelian dikaji," katanya selepas majlis graduasi Maktab Rendah Sains Mara Felda Kampus Tun Abdul Razak Ke-5 di Sungkai, Perak.

KETUM (Ketua Umum) Anwar Ibrahim pastinya panas punggung mendengar berita ini. KETUM sebelum ini mata terkenal dengan perangai beliau yang suka mengadu domba masyrakat FELDA yang majoritimya dari kalangan orang-orang Melayu. KETUM pandai menabur janji kepada Rakyat FELDA namun tidak pernah beliau tepati. Sebelum ini kejayaan FELDA bukan disebabkan oleh Anwar Ibrahim, sebaliknya disebabkan oleh kebijaksanaan golongan pemimpin bijak pandai di dalam FELDA seperti Pengerusi, Pengarah dan pihak pengurusan FELDA. 

Malah, apabila Tan Sri Isa Samad, mengambilalih jawatan Pengerusi FELDA, nasib peneroka-peneroka FELDA semakin terbela. FELDA tidak perlu Anwar Ibrahim untuk sekadar menggula-gulakan mereka. Malah masyarakat FELDA pastinya bersyukur sekiranya Anwar didapati bersalah di dalam perbicaraan kes liwatnya pada 29 dan 29 Oktober ini dan dihumban ke penjara. Masyarakat FELDA pastinya akan mengiringi Anwar Ibrahim ke Penjara Sungai Biloh dengan kenduri kesyukuran.

SPAD Teruskan 'Ops Parasit' Di Pulau Lagenda Bagi Membanteras Teksi Tanpa Permit

Posted: 24 Oct 2014 01:29 AM PDT


Akhbar New Straits Times, di sini melaporkan terdapat kekecohan selama 10 minit di Ibu Pejabat Polis Daerah Langkawi apabila sekumpulan 40 lelaki menghalang pegawai-pegawai Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dari merampas tujuh kenderaan yang disewakan tanpa permit yang betul. Kejadian tegang itu berlaku pada pukul 12.00 tengah hari dalam 'Ops Parasit' semalam berhampiran Jeti Kuah, Langkawi.

Walau bagaimanapun, pegawai-pegawai SPAD berjaya mengawal keadaan dan pengendali perkhidmatan kereta sewa haram beredar dari tempat kejadian setelah mereka dimaklumkan bahawa kenderaan mereka yang disita akan dikembalikan. Ketua Bahagian Penguatkuasaan SPAD, Datuk Che Hasni Che Ahmad dalam mengesahkan kejadian itu berkata, operasi itu adalah sebahagian daripada usaha berterusan SPAD untuk menghapuskan kereta sewa yang tidak berlesen di pulau pelancongan itu. 

Datuk Che Hasni menegaskan bahawa pengendali perkhidmatan kereta sewa tidak berlesen telah menjejaskan keselamatan pelancong memandangkan kenderaan mereka tidak tertakluk untuk menjalani pemeriksaan pematuhan keselamatan berkala dan tidak mempunyai perlindungan insurans yang betul, yang wajib bagi syarikat-syarikat kereta sewa berlesen.

Kita menyanjung tinggi usaha berterusan SPAD dalam mempertingkatkan operasi teksi tidak berlesen di seluruh negara terutama di pulau perlancongan itu bagi mengelakkan pelancong menjadi mangsa penipuan atau jenayah yang dikaitkan dengan pemandu teksi. Kes penipuan seperti tidak menggunakan meter dan sejak kebelakangan ini kes-kes jenayah yang dilakukan oleh pemandu teksi atau mereka yang menyamar sebagai pemandu teksi menyebabkan rating perkhidmatan teksi Malaysia berada pada kedudukan paling teruk di dunia. Tambahan lagi, imej Langkawi sebagai Pulau Lagenda harus dijaga dari kerenah teksi tanpa permit.

7 Stesen Kereta Api Laju Malaysia-Singapura Bakal Pemangkin Pertumbuhan Ekonomi

Posted: 23 Oct 2014 06:54 AM PDT


Tujuh stesen projek Kereta Api Laju (HSR) Malaysia-Singapura telah dikenal pasti di Malaysia iaitu Kuala Lumpur, Putrajaya, Seremban, Ayer Keroh, Batu Pahat, Muar dan Nusajaya. Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Malaysia (SPAD) Tan Sri Dr Syed Hamid Albar berkata demikian kepada wartawan Malaysia dan Singapura pada Persidangan Kereta Api Berkelajuan Tinggi 2014 di Tokyo, semalam.

Malaysia akan mula memuktamadkan butiran projek HSR dengan Singapura suku pertama tahun depan. Singapura masih dalam proses menjalankan kajian kemungkinan dan dijangka menyiapkannya pada awal tahun depan. TS Syed Hamid berkata, kerajaan pada masa ini sedang membuat penilaian mengenai sistem Kereta Api Berkelajuan Tinggi yang terbaik bagi Malaysia berdasarkan sistem daripada Eropah, China dan Jepun. Beliau menambah, ia bukan semata-mata mengkaji tentang teknologi tetapi juga modal insan dan budaya cara berfikir.

Adalah diharapkan HSR akan membawa manfaat besar kepada kedua-dua negara serta kawasan yang dilalui perkhidmatan itu. Ianya sekaligus dapat menutup mulut pengkritik bahawa projek HSR adalah merupakan satu pembaziran Kerajaan. Kalu dilihat dari segi logik, manfaat bukan sahaja dari segi pengangkutan tetapi juga pembangunan bandar selain memangkin pertumbuhan ekonomi di kawasan yang dilalui. 

HSR merupakan antara Projek Permulaan di bawah Program Transformasi Ekonomi dan dijangka menjana RM6.2 juta setahun dalam pendapatan kasar negara selain mencipta 29,000 peluang pekerjaan menjelang 2020. Persetujuan melaksanakan projek HSR dibuat semasa sesi pemukiman pemimpin antara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan rakan sejawatannya dari Singapura, Lee Hsien Loong, Februari lepas.

bumiyang

Posted: 25 Oct 2014 03:32 AM PDT

bumiyang


Siapa Yang Azmin Tiru???

Posted: 24 Oct 2014 06:00 PM PDT

Mengapa Pakatan Rakyaat Hanya Memperjuangkan Anwar Seorang???

Posted: 24 Oct 2014 06:18 AM PDT

Tun M Mempunyai Semangat Nasionalisme Sekuat Warga Korea???

Posted: 22 Oct 2014 05:30 PM PDT

Belantan

Posted: 24 Oct 2014 11:21 PM PDT

Belantan


Pasma: Khalid persoal larangan Majlis Syura?

Posted: 24 Oct 2014 05:01 AM PDT


Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad terus bersikap seperti duri dalam daging kepada kepemimpinan Pas apabila mempertikai pendirian parti tersebut yang melarang ahlinya menyertai Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma).

Beliau yang tidak pernah sunyi daripada kontroversi berkata, Pas sepatutnya menyokong Pasma dan bukannya melarang ahli menyertai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu kerana matlamat kedua-dua organisasi sama iaitu menumbangkan UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Kenyataan Khalid yang diketahui mempunyai hubungan rapat dengan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, dilihat sebagai membelakangkan arahan Majlis Syura Ulama sendiri selaku badan tertinggi dalam Pas yang mahu ahli-ahli parti menjauhi Pasma.

"Matlamat utama di sebalik penubuhan Pasma, mengikut kata Presidennya, Datuk Ir. Phahrolrazi Zawawi adalah untuk memastikan Pas kekal bersama pakatan. Sekiranya matlamat ini selari dengan Pas, mengapa perlu menentang dan melarang ahli bersama Pasma?

"Oleh kerana matlamat Pasma adalah selari dengan matlamat Pas seperti diputuskan dalam muktamar, iaitu istiqamah bersama pakatan, saya syorkan Pas membantu Pasma dan tidak sebaliknya," katanya menerusi laman blognya, www.khalidsamad.com.

Pada 12 Oktober lalu, Majlis Syura Ulama Pas menerusi setiausahanya, Datuk Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh meminta semua ahli Pas jangan melibatkan diri dengan sebarang kegiatan Pasma kerana tindak-tanduk NGO berkenaan boleh memecah-belahkan parti.

Jelas Nik Muhammad, langkah berkenaan selaras dengan peringatan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semasa ucapan penggulungan Muktamar Tahunan Pas ke-60 baru-baru ini, supaya tidak berlaku kewujudan 'jemaah dalam jemaah dan parti dalam parti'.

Dalam pada itu, Khalid juga tidak ketinggalan mengulas mengenai dakwaan bahawa penubuhan Pasma adalah platform untuk menjatuhkan Abdul Hadi dengan menafikan perkara tersebut tetapi ulasan yang diberinya menimbulkan pelbagai persoalan.

"Ada kata hasil usaha Pasma, kemungkinan akan ada yang mencabar Presiden di muktamar akan datang. Apa masalahnya? Terpulanglah pada ahli sekiranya ada yang ingin melakukannya. Ia tidak salah dari segi perlembagaan dan adat berorganisasi," katanya.

"Kalau tiada Pasma sekalipun tidak mustahil ia boleh berlaku. Saya yakin Presiden boleh menghadapi siapa juga pencabarnya. Ada yang anggap sebaliknya? Ada yang anggap perwakilan akan sokong pihak yang mencabar? Mengapa," soal Khalid tanpa menyatakan jawapan.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 24 Oct 2014 11:20 PM PDT

The Unspinners


Azmin tak jadi kaji semula perjanjian air

Posted: 24 Oct 2014 10:00 PM PDT


Katanya nak kaji semula perjanjian air dengan niat nak batalkan? Tak jadi pulak ke? Baca berikut:

Water deal stays but make terms public, says Azmin -
  http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/water-deal-stays-but-make-terms-public-says-azmin

PKR baru tahu rakyat dah menyampah dengan masaalah air yang lahir sebab mereka nak memandai.

Kerajaan pusat serius dalam perancangsn pengurusan air untuk bawa air dari Pahang dan bina loji pemprosesan air tapi pihak PKR buruk sangka lalu sanggup jadikan rakyat sebagai ugutan.
Mana satu PAS akan hadhir pada Okt 28 nanti?

Posted: 24 Oct 2014 08:00 PM PDT


Renungan buat sambut Maal Hijrah 1436

Posted: 24 Oct 2014 05:10 PM PDT


MALAYSIA TANAH AIRKU.. MENGAPA SAMPAI BEGINI JADINYA...

SOALAN :
Mengapa Agama Kristian berkembang dengan pesatnya di negara ini manakala Agama Islam semakin dijauhi dan ditakuti ???

JAWAPAN :
1. Orang Islam menjual
/memperdagangkan agamanya. Air jampi dijual, jus Tok Guru kononnya telah dijampi. Minyak ubat urut Anugerah kononnya dibacakan ayat suci 30 juzuk dijual dengan harga mahal. Agama Kristian tak jual malahan produknya diberi percuma.

2. Ustaz-ustaz mengajar agama "demand"/meminta bayaran tinggi. Mubaligh Kristian berdakwah secara percuma. Sehingga jauh ke pendalaman. Malahan
menanggung sendiri makan minum dan tempat tinggalnya.

3.Jabatan Agama Islam sibuk nak tangkap khalwat, orang pergi karaoke dan bernikah di Siam. Agama Kristian sibuk membantu orang dalam kesusahan (janda, miskin, mangsa tanah runtuh, banjir).

3. Gereja boleh dimasuki bila-bila masa tetapi masjid dikunci. (Tak bagi orang masuk, tidur kononnya).

4. Imam solat kerana waktu kerjanya (dibayar gaji), paderi sukarela.

5. Air zam zam dijual dengan harga yang mahal tetapi Kristian memberi holy water secara percuma.

6. Jabatan Agama Islam sibuk menghukum dan menakutkan orang tapi Kristian sibuk berdakwah.

7. Pegawai-pegawai Jabatan Agama Islam, Jabatan Zakat sibuk promosi nak naik gred bergaji besar. Bajet "pengurusan" lebih besar dibandingkan kepada golongan asnaf. Paderi sibuk membuat kebajikan, membantu golongan miskin, kurang upaya dan mangsa bencana.

8. Ustaz-ustaz sibuk jadi tok bomoh, boleh mengubati seribu macam penyakit. Paderi sibuk membina hospital merawati dan mendampingi pesakit.

9. Orang Islam sibuk dengan impian memiliki rumah besar, kereta besar, motor besar untuk kepuasan diri mengejar gaya,mutu dan keunggulan hidup.Tetapi orang Kristian sibuk dan gigih berdakwah menarik hati orang Islam yang tidak punya harta kepada Agama Kristian serta mengambil berat akan kesusahan dan penderitaan yang mrk alami.

Sahabat-sahabat sekelian... Renung-renungkanlah. Jadikan ini sebagai muhasabah diri sempena Muharram 1436 H dengan   
masing-masing diri melihat apakah kekuatan yang ia dimiliki untuk membela dan mempertahankan Agama Islam yang suci ini.

Amaran Cina Indonesia terhadap DAP hipokrit

Posted: 24 Oct 2014 08:37 AM PDT


Mereka memang hipokrit dan berpura-puraDulu kritik Anwar tapi sekarang bela Anwar.


DAP mahu bawa isteri Zairil, Dahlia untuk redakan keadaan

Posted: 24 Oct 2014 05:30 AM PDT


Ketika 2008, Lim Guan Eng berhadapan dengan pendedahan tentang hubungan sulitnya dengan seorang pembantu bernama Ng Paik Kheng. Khabarnya ia diketahui isteri Guan Eng, Betty hingga kisahnya Betty baling ashtray ke dahi Guan Eng hingga cedera. Baca SINI


Dalam kisah Zairil dan Dyana, isteri Zairil Dahlia terjumpa gambar-gambar Zairil dan Dyana dalam laptop lalu diupload masuk FB Zairil. Mungkin sekali isterinya lakukan melalui akaun yang seida terbuka tak perlu tahu password di laptop dan handphone.

Dahlia sudah lama suspek suaminya bermain kayu tiga. Jangan tanya sebab wanita belum cepat rasa bila si suami berperangai lain dari biasa. Difahamkan gambar itu diambil dari satu majlis di sebuah hotel di Penang dan kedua-duanya sedang dalam keadaan mabuk. 


Khabarnya isteri Zairil telah mengadu hal pada Guan Eng dan diserahkan semua gambar-gambar. Entah apa yang diharapkan kerana Guan Eng pun pernah ada affair dengan pembantunya.

Ketika itu, dia diam saja dan marah-marah hingga ugut nak saman terhadap wartawan-wartawan yang tanya soalan. Taktik Guan Eng untuk menangani masaalah peribadinya adalah untuk diam buat tak tahu.

Pihak DAP sedang berusaha untuk bawa Dahlia bercuti ke luar negara untuk tenangkan hati dan elak dari dikesan hingga boleh diexploitasi.

Nampaknya itu yang dilakukan Zairil juga. Maknanya sia-sia usaha isterinya merepot kepada Guan Eng.

Human RIghts Watch sahkan Anwar bersama penyangak matawang

Posted: 24 Oct 2014 02:30 AM PDTBaca SINI

Jawapannya senang. Other country has no business to meddle in the law of other country!!!!

Human Rights Watch yang dibiayai george Soros membela Anwar. Betullah gitu anggapan Anwar tangan yang bantu orang asing sabotaj ekonomi Malaysia dengan menjadi Trojan Hourse untuk penyangak matawang serang ringgit pada 1997-98.


Hal dalaman PAS pun DAP masuk campur

Posted: 24 Oct 2014 12:22 AM PDTDialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 24 Oct 2014 11:20 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


MENJELANG ANWAR DIPENJARA, PAKATAN RAKYAT MULA BOIKOT PAS HJ HADI

Posted: 24 Oct 2014 06:30 PM PDT

Pemilihan tarikh mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat (PR) yang dijadualkan pada Isnin depan, 27 Oktober dilihat sebagai usaha mensabotaj kehadiran Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Meyuarat PR yang bakal diadakan di bangunan parlimen, Kuala Lumpur, memilih tarikh sehari sebelum Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menghadapi perbicaraan kes liwatnya di Mahkamah Persekutuan di Putrajaya.
Menurut The Malaysian Insider, berkemungkinan besar, Presiden PAS tidak dapat menyertai mesyuarat itu kerana beliau akan berada di Kuala Terengganu keesokan harinya, 28 Oktober, bagi menyertai satu perbicaraan di Mahkamah Tinggi.
"Saya rasa Tok Guru tidak akan ke Kuala Lumpur, kerana esoknya dia ada bicara di Kuala Terengganu," kata sumber yang rapat dengan beliau, lapor portal itu.
Abdul Hadi dijangka akan memberi keterangan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada tarikh tersebut susulan saman bekas calon PKR Bukit Besi, Mohd Shamsul Mat Amin, terhadapnya berkaitan dengan isu isu pil kuda.
Menurut The Malaysian Insider, Abdul Hadi tidak pernah menyertai mesyuarat PR sejak lebih setahun lalu.
"Ketika in,i Hadi masih berada di London. Beliau berlepas ke sana 14 Oktober lalu bersama beberapa ustaz bagi menyertai program di sana ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membentang Bajet 2015 Jumaat lepas.
"Tindakan beliau tidak menyertai sidang yang dianggap paling penting sebagai seorang ahli Parlimen itu dikritik hebat pelbagai pihak, khasnya pengguna media sosial.
"Beliau disifatkan sebagai 'ponteng' tugasannya sebagai ahli Parlimen yang dipilih pengundi kawasannya di Marang," lapor portal itu lagi.

Santai Pagi : Lagu KetUm.

Posted: 24 Oct 2014 04:30 PM PDTApa dah jadi dengan Si KetUm?

Adakah rakyat Malaysia masih ada yang 'mabuk KetUm' atau ramai yang tahu sifat azali si KetUm?

Nak tahu apa sifat azali Si KetUm, sila klik di sini .

*Rasanya ramai yang dah meluat kot....TABIAT KES ANWAR BERLIKU KATA MUJAHID

Posted: 24 Oct 2014 05:00 AM PDT

Abdul Rahman Abdul Talib, pemilih facebook Tulang Besi Malaysiawavesmempersoalkan cara publisiti kes saman Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada 28 Oktober ini seolah-olah bertujuan mahu mengalih solidariti terhadap kes saman Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Kata Tulang Besi berdasarkan sumber peguam PAS, Zulhazmi Shariff kes saman Abul Hadi masih di peringkat memberi keterangan dan bukannya peringkat mahkamah membuat keputusan seperti mana yang cuba digambarkan.
"Saja nak alihkan crowd dari solidariti Anwar?," soal Tulang Besi.
Semalam, Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dilaporkan FMT berkata tidak timbul isu di antara menyebelahi Anwar atau Abdul Hadi pada 28 Oktober ini yang dihadapkan ke mahkamah pada tarikh yang sama namun tempat yang berbeza.
Menurutnya, kronologi kes di antara Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan juga Presiden PAS adalah sangat berbeza.
"Kes Anwar ini sudah berlangsung selama bertahun-tahun, melibatkan isu-isu tentang keadilan, isu kehakiman dan juga isu pendakwaan yang terpilih.
"Maknanya tabiat kes Anwar ini cukup berliku dan ini berbeza dengan tabiat dan kes Presiden PAS," katanya ketika dihubungi FMT.
Jelasnya, motif hukuman juga tidak sama.
"Anwar sudah sampai ke tahap rayuan yang merupakan jalan terakhir.
"Manakala Presiden saya, dia diminta hadir ke mahkamah mengenai pertuduhan yang dikatakan fitnah terhadapnya," ujar beliau lagi.
Walau bagaimanapun, Mujahid tidak menafikan bahawa Anwar dan Hadi merupakan pemimpin besar di dalam Pakatan Rakyat (PR).
Mujahid turut membayangkan bahawa kemungkinan pemimpin PAS dari Pantai Timur akan turun ke Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu manakala pemimpin lain akan berada di Kuala Lumpur bagi menghadiri persidangan di Parlimen dan juga memberi sokongan kepada Anwar.
Namun demikian Mujahid tidak menyatakan sama ada beliau akan menghadiri kes Anwar ataupun Hadi.
"Saya belum buat apa-apa keputusan. Implikasi di Kuala Lumpur dan di Terengganu juga berbeza. Kita kena faham.
"Saya berasakan saya kalau dapat hadiri di kedua-dua tempat adalah lebih baik. Tetapi apakan daya saya tidak boleh berada di dua tempat yang sama," ujar beliau.
Pada 28 Oktober ini, Abdul Hadi akan menghadiri perbicaraan kes saman fitnah oleh calon PKR Mohd Shamsul Mat Amin di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada jam 9 pagi. Manakala Anwar akan menghadiri Mahkamah Tinggi Putrajaya bagi tuduhan liwatnya.

DI MANA SOLIDARITI PKR UNTUK HADI ?

Posted: 24 Oct 2014 03:00 AM PDT


Facebook pro ulama, El Haraki bertanyakan di manakah solidariti PKR ketika PAS berada dalam kesusahan terutamanya ketika Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang disaman ahli PKR berkaitan dengan isu pil kuda.

"Mana PKR waktu PAS jatuh ? Mana PKR masa Hadi disaman ahli PKR. Di mana PKR masa PAS bertanding PRK. Mana PKR masa Hadi Awang dimaki ahli PKR ? Mana PKR, masa PAS dihina DAP. Mana ?

"Kenapa PAS sahaja yang kena ikut PKR, tapi bila PKR ada masalah baru nak cari PAS ?" soalnya.

Persoalan-persoalan itu ditanya sebagai menjawab kenyataan twitter "keADILan Rakyat" yang berbunyi; "Kurang ajar !! Sepatutnya PAS bersama DSAI untuk tegakkan keadilan !!. Mana komitmen PAS dalam PR ?"

Menjawab kenyataan itu, El Haraki menyiarkan tulisan Ibrahim Ani seperti berikut :

Salam perjuangan buat semua pejuang-pejuang Islam yang dirahmati Allah. Mudah-mudahan segala gerak kerja memenangkan Islam yang kita jalankan diberkati dan diredhai Allah. Buat ahli dan pimpinan PKR pula salam perkenalan kami ucapkan. Moga kalian akan beroleh hidayah dari Allah dalam menerukan kehidupan sebagai seorang hamba. Hadirnya warkah bisu ini adalah kerana timbul rasa kesal dan kecewa terhadap tindakan biadap ahli dan pimpinan kamu kepada Tuan Guru Presiden kami.

Apabila terbaca"tweet" biadap daripada twitter "keADILan Rakyat" terhadap poster yang dikeluarkan oleh pejuang-pejuang kami, maka hati ini amat marah dan kesal dengan "tweet" biadap tersebut. Betapa geram dan bencinya membawa "tweet" tersebut pabila anda menggelarkan kami sebagai "kurang ajar" apabila kami ingin bersolidariti membela Tuan Guru Presiden kami.

Di mana salah kami? Apakah salah kami? Mana satukah sifat kurang ajar yang kami tunjukkan kepada PKR? Siapakah Presiden kami? Di mana salahnya kami membela Presiden kami? Siapakah kamu wahai PKR sesuka hati kamu hendak menghalang kami daripada bersolidariti kepada murabbi kami? Atau kamu takut dan tergugat jika kebenaran berpihak kepada Tuan Guru Presiden kami?

Itulah deretan soalan yang bermain di minda ini apabila terbaca "tweet" biadap tersebut. Dengarlah wahai PKR, Presiden kami bukanlah Anwar Ibrahim tetapi presiden kami ialah Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang. Andai kamu mengatakan membela Anwar Ibrahim adalah satu yang wajib demi keadilan rakyat, maka ketahuilah kalian bahawasanya membela TGHH adalah juga keadilan rakyat dan keadilan jamaah ataupun parti. Anwar Ibrahim berdepan dengan fitnah peribadi daripada UMNO, tetapi TGHH dan PAS berdepan tuduhan biadap daripada PKR iaitu kalian sendiri. Cukup tidak malunya kalian membuat onar dan kejahatan kepada kami. Maka bila kami menangkis onar kejahatan kamu itu, kamu mengatakan kami adalah golongan "kurang ajar" dan tidak berkomitmen membela keadilan. Walhal politik keji kalianlah yang cuba menjahanamkan kami.

Kami sudah muak dengan slogan dan laungan retorik kalian. "Refomasi" , "ini kalilah" dan pelbagai lagi slogan serta laungan palsu kalian yang langsung tidak punya roh perjuangan bagi kami. Bagi kami perjuangan pimpinan kamu pada 28 Oktober ini hanyalah perjuangan peribadi Anwar Ibrahim yang tidak perlu untuk kami campur tangan di dalamnya, melainkan TGHH memberi arahan kepada kami semua yakni ahli PAS. Biarlah anak beranak Anwar Ibrahim yang selesaikan isu tersebut. Kerana tiada satu kepentingan pun Anwar Ibrahim pada perjuangan kami kerana Anwar Ibrahim pastinya akan mati kembali kepada Allah. Sedangkan PAS yang memperjuangkan Islam ini tidak akan mati, kerana Islam itu dipelihara oleh Allah. Juga untuk pengetahuan kalian 28 Oktober ini bagi kami adalah satu perjuangan untuk menentang onar dan fitnah yang ditabur kepada Islam. TGHH berdepan dengan kebiadapan PKR yang kononnya "rakan" dalam Pakatan Rakyat.

Usah ditanya di mana ahli PAS 28 Oktober ini kerana kami semua akan berada di Mahkamah Kuala Terengganu. Usah dipertikai komitmen kami akan tetapi koreksilah diri kalian sendiri dengan soalan-soalan ini :

1- Di mana PKR waktu PAS jatuh tersungkur?

2- Di manakah PKR tatkalama TGHH disaman oleh ahli PKR sendiri?

3- Di manakah PKR semasa PAS bertanding dalam pilihanraya kecil (PRK)?

4- Di manakah PKR sewaktu TGHH dihentam dan dilanyak oleh pimpinan dan ahli PKR?

5- Di manakah PKR tatkalamana PAS dan TGHH dibantai habis-habisan oleh DAP mahupun UMNO dan BN?

6- Mengapakah PAS sahaja yang perlu ikut PKR tapi bila PKR ada masalah baru nak cari PAS?

Sekarang siapa yang kurang ajar? Kamu atau kami?

Dalam masa yang sama PasMa muncul membela kamu. Inilah hasil didikan kalian wahai PKR. Kalian berjaya melahirkan ahli kalian bertopengkan PAS dalam jamaah kami. Kalian berjaya membentuk pimpinan PasMa yang wala' dan patuhnya pada Anwar Ibrahim bukannya kepada TGHH. Kalian berjaya membina jamaah kalian atas nama PasMa membawa suara dan wadah kalian di dalam mesyuarat-mesyuarat kami. Syabas dan tahniah atas kerja jahat kalian yang berjaya melatih PasMa ibarat "duri dalam daging" yang beracun kepada kami.

Hanya pada Allah kami berserah diri. Berdepan dengan kebiadapan PKR dan PasMa mutakhir ini. Sudah pasti 28 Oktober nanti kami akan menuntut bela terhadap kejahatan kalian. Kebenaran yang diperjuangkan oleh kami ini akan menghadirkan malapetaka dan mimpi ngeri kepada kamu nanti. Allah jualah sebaik-baik pelindung bagi kami.

"Anak Muda Bersama Kepimpinan Ulamak"

IBRAHIM ANI

Anak Muda Baling
24 Oktober 2014

AZMIN LEBIH SUKA JIKA ANWAR DIPENJARA ?

Posted: 24 Oct 2014 01:00 AM PDTMenteri Besar Selangor, Mohamad Azmin Ali lebih suka Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjara, lapor Malaysia Gazette yang memetik kata-kata CheguBard dalam sidang media hari ini.

CheguBard atau nama sebenarnya Badrul Hisham Saharin dilaporkan Malaysia Gazette berkata jika Anwar kembali dipenjarakan, pada saat itu Azmin akan merampas pucuk pimpinan PKR.

Aktivis PKR yang kini digantung parti, CheguBard mendakwa Azmin sudah bersedia untuk itu termasuk menyediakan kader-kadernya dipelbagai jawatan parti wakil di negeri-negeri.

Beliau mendakwa jika ia berlaku, CheguBard tidak menolak kemungkinan berlaku 'pembunuhan politik' beramai-ramai dalam PKR oleh kartel yang diketuai Azmin.

"Bukanlah rahsia Timbalan Presiden PKR (Azmin) sedang memperkukuhkan kedudukan bagi mengambil alih parti dan hanya menanti keputusan kes memenjarakan Anwar.

"Orang-orangnya disusun dari peringkat tinggi hingga ke peringkat cabang. Ramai dalam parti sudah sedar bagaimana dia menyasarkan kerusi presiden dalam pemilihan lepas dan hanya berundur setelah Anwar sendiri turut menghantar borang pencalonan.

"Bayangkan jika keputusan membebaskan Anwar maka ia seolah-olah anti klimaks kepada kartel Azmin ini," ujarnya.

Menurutnya, 'pembunuhan' beramai-ramai itu tidak mustahil dilakukan Azmin sekiranya dilihat pada kelicikannya melobi jawatan Menteri Besar Selangor sehingga meminggirkan Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail.


CheguBard yang turut dilaporkan Astro Awani turut mempertikai 'keistimewaan' yang dimiliki Azmin dalam parti itu.

Dengan mengambil situasinya yang digantung keahliannya kerana mendedahkan penyelewengan pemilihan parti yang berkait dengan Azmin, Menteri Besar Selangor itu dilihat lebih disayangi di dalam situasi yang disifatkan sama dengannya.

"Saya jawab tuduhan dengan menggunakan media dan digantung. Apabila anggota bawahan menggunakan media dianggap salah.

"Tetapi apabila Azmin menggunakan media dan menyerang Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail … tiada sebarang tindakan dibuat.

"Kalau hendak ambil tindakan ke atas saya, sila ambil tindakan kepada Azmin dahulu," katanya

Chegubard yang juga Ketua Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendakwa kemelut pertukaran MB Selangor turut dilihat berpunca daripada Azmin sendiri.

"Memang sejak awal dia impikan jawatan itu, dia yang menyusun sentimen mempertikaikan pentadbiran menteri besar sebelum ini.

"Azmin yang menggunakan media dan memulakan serangan peribadi kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan melobi untuk jawatan itu," ujarnya.


Panglima Perang Cyber

Posted: 24 Oct 2014 11:03 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Calon Parlimen Belia dari Perak PRK014

Posted: 24 Oct 2014 07:14 AM PDT

Mohon dipanjangkan calon ini di laman sosial rakan semua.

Doa Awal dan Akhir Tahun Hijrah

Posted: 24 Oct 2014 04:05 AM PDT

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 24 Oct 2014 09:37 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


HATI-HATI WAHAI UMNO.

Posted: 23 Oct 2014 09:37 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 24 Oct 2014 09:24 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Kaum Cina & India Tidak Boleh Cakap Bahasa Kebangsaan? Apa Sudah Jadi?

Posted: 24 Oct 2014 08:49 PM PDTLiwat Tidak Boleh Dianggap Jenayah?

Posted: 24 Oct 2014 07:20 AM PDTJURI RAKYAT

Posted: 24 Oct 2014 07:10 PM PDT

JURI RAKYAT


8 Ritual Syuro Yang Di Anggap Menyimpang Dari Ajaran Islam

Posted: 24 Oct 2014 06:34 AM PDT

Bulan Muharram, bulan pertama dalam penanggalan hijriah ini biasa disebut bulan Suro oleh masyarakat Jawa. Bulan ini dianggap memiliki kekeramatan sehingga harus diadakan ritual-ritual khusus untuk menyambutnya. Sayangnya, ritual-ritual itu sangat lekat dengan kebid'ahan dan kesyirikan. Apa sajakah itu?

1. Kirab Kebo Bule
Memperingati malam 1 Suro, Keraton Surakarta Hadiningrat mengadakan kirab kebo bule, yaitu mengarak kerbau albino kesayangan Susuhunan yang dinamai Kyai Slamet. Dalam tradisi ini, Kyai Slamet akan diarak mengelilingi kawasan komplek keraton sejauh 4 kilometer pada tengah malam. Para abdi dalem keraton bersama masyarakat kemudian akan berjalan di belakang mengikutinya.

Mereka sangat menghormati dan mengkeramatkan binatang itu. Mereka tak sungkan berebut menyentuh dan menjamahnya bahkan mengambil kotoran Kyai Slamet karena dianggap membawa berkah dan keberuntungan. Tentu saja itu sebuah keyakinan keliru yang menyesatkan.

Selain mengarak kebo bule Kyai Slamet yang berjumlah sembilan ekor, dalam acara tersebut juga dilaksanakan kirab koleksi pusaka milik keraton yang jumlahnya mencapai sepuluh buah.

2. Mubeng Beteng
Tak beda dengan ritual kirab kebo bule di Surakarta, Keraton Ngayogyakarta Hadiningrat pun mengadakan acara serupa pada tengah malam 1 Suro. Namun bedanya, bukan binatang yang diarak melainkan benda-benda pusaka keraton. Ritual ini dinamakan Mubeng Beteng.

Dalam ritual ini, sebelum prosesi dilakukan terlebih dahulu dibacakan macapat atau tembang jawa. Kemudian petugas keraton mengarak benda pusaka mengeliling benteng keraton sejauh lima kilometer yang diikuti ribuan warga Yogyakarta dan sekitarnya.

Selama mengikuti ritual Mubeng Beteng ini, siapapun tidak diperkenankan berbicara, makan, minum dan juga merokok. Dia harus diam membisu selayaknya orang bertapa. Istilah ini biasa disebut dengan istilah "tapa mbisu mubeng beteng" (tapa bisu keliling benteng).

Dalam suasana hening itu mereka memanjatkan doa dan memohon keselamatan lahir dan batin serta kesejahteraan untuk pribadi, keluarga, bangsa dan negara.

3. Jamasan Pusaka
Di masyarakat yang masih erat dengan tradisi kejawen, jamasan pusaka menjadi ritual wajib saat memasuki bulan Suro. Pusaka seperti keris, tombak, kereta keraton, jimat-jimat dan lainnya mesti dibersihkan dan disucikan agar 'kekuatan' dan 'pengaruh'-nya tidak hilang.

Menjamas pusaka tidak boleh dilakukan sembarang orang, dia harus mengerti bagaimana memperlakukan benda-benda pusaka agar tidak berbalik mencelakainya. Ritual sembah sungkem kepada benda-benda pusaka adalah salah satu cara untuk 'menghormati'-nya. Termasuk memandikannya dengan air bunga.

Di keraton-keraton, prosesi penjamasan pusaka selalu menjadi magnet bagi warga untuk mendatanginya. Warga percaya, air bekas jamasan pusaka memiliki pengaruh terhadap kesehatan dan keberuntungan bagi yang memperolehnya. Maka tak heran air sisa-sisa jamasan selalu diperebutkan oleh mereka. Na'udzubillahi min dzalik.

4. Kungkum
Tradisi kungkum atau berendam pada tengah malam 1 suro biasanya dilakukan secara bersama-sama di sungai besar, sendang, atau sumber mata air tertentu. Ritual ini dilakukan sebagai upaya pembersihan diri dari kesalahan-kesalahan di tahun lalu sekaligus berharap keberuntungan di tahun mendatang. Tak jarang ritual kungkum dilakukan hingga menjelang pagi dengan tidak tidur semalaman.

5. Ruwatan
Malam satu Suro juga kerap digunakan untuk acara ruwatan atau tradisi pengusiran bala dan kesialan. Biasanya ritual ini dilaksanakan secara besar-besaran dengan pagelaran wayang kulit semalam suntuk dengan cerita yang telah diatur dan disesuaikan.

Setelah pagelaran wayang berakhir, maka prosesi ruwatan dimulai. Orang-orang yang hendak menjalani prosesi ruwat akan dilakukan siraman dengan air yang telah dicampur bunga tujuh rupa. Dilanjutkan pemotongan rambut untuk dihanyutkan ke sungai. Setelahnya, dalang atau orang yang meruwat akan memberinya semacam rajah yang bertuliskan aksara jawa.
Ruwatan adalah tradisi yang mengarah pada kesyirikan sehingga wajib ditinggalkan kaum muslimin.

6. Tirakat
Tradisi yang juga banyak dilakukan orang saat malam 1 Suro adalah laku tirakat. Mereka mendatangi tempat-tempat sepi yang jauh dari keramaian seperti puncak gunung, gua-gua atau makam tertentu untuk bertirakat. Di situ mereka akan melakukan proses perenungan diri dengan tidak tidur semalaman.

Mereka beranggapan bahwa Rasulullah shallallahu 'alaihis salam telah mengajarkan hal ini kepada umatnya, yaitu ketika beliau bertahannuts (menyepi) di gua Hira. Tentu saja anggapan ini keliru, karena beliau melakukan hal itu sebelum diangkat menjadi rasul. Yang diajarkan Rasulullah kepada umatnya adalah i'tikaf di masjid-masjid, dan ini sangat jauh berbeda dari amalan orang-orang tersebut. Wallahu a'lam.

7. Lek-lekan (begadang)
Banyak orang melakukan aktifitas begadang (lek-lekan) untuk menyambut 1 Suro. Mereka sengaja tidak tidur dan lebih memilih kumpul-kumpul bersama tetangga sambil ngobrol dan makan-makan. Hal ini dilakukan karena beranggapan malam 1 Suro adalah malam keramat/suci sehingga tak layak dilewatkan begitu saja. Dan hal ini justru bertentangan dengan perintah Rasulullah untuk tidak begadang bila tanpa ada keperluan. Sementara menghidupkan malam 1 Suro tidak ada perintahnya dalam agama ini.

8. Bubur Suro
Seperti pada peringatan hari-hari besar lainnya, peringatan 1 Suro juga memiliki kuliner khas, yaitu bubur suran atau bubur suro. Bubur beras ini dilengkapi uba rampe yang lengkap dan bermacam-macam yang biasanya serba tujuh. Bubur ini dibuat untuk merayakan malam satu suro. Pada asalnya, bubur ini dibuat sebagai wujud rasa syukur atas selamatnya kapal Nabi Nuh 'alaihissalam sewaktu banjir bandang yang menenggelamkan orang-orang musyrik kala itu. Diterangkan jika kapal Nabi Nuh mendarat selamat pada tanggal 10 Muharram. Wallahu a'lam.

Tentu saja asal hukum makanan adalah mubah selama tidak ada dalil yang mengharamkannya. Namun, bila sebuah makanan dibuat untuk peristiwa tertentu dan dengan cara tertentu, yang dengan ini pembuatnya atau penikmatnya menghendaki keutamaan di sisi Allah, tetapi syariat tidak memerintahkannya maka lebih baik kita tinggalkan.

Demikianlah pembaca, beberapa ritual bid'ah di masyarakat dalam menyambut 1 Suro. Tentu saja hal ini bukan merupakan pembatasan karena setiap daerah punya tradisi tersendiri yang bila dikupas pastinya akan menambah panjang daftar amalan bid'ah tersebut.

Maka marilah kita kenali prinsip-prinsip Islam, niscaya kita tak akan tertipu dengan amalan-amalan bid'ah yang beredar di masyarakat. Wallahu a'lam bish shawab.

Benarkah Unicorn itu Nyata Ada Atau Hanya Sekedar Mitos Belaka

Posted: 24 Oct 2014 03:11 AM PDT

 
Benarkah Unicorn itu Nyata Ada Atau Hanya Sekedar Mitos Belaka - Anda tentu mengenal Unicorn, meski tak pernah melihatnya. Unicorn saat ini digambarkan sebagai kuda bertanduk satu biasanya berwarna putih dan kadang digambarkan bersayap. Nah, tahukah anda bahwa unicorn seperti itu berawal dari penyimpangan sejarah?

Seperti yang dikutip dari versesofuniverse.blogspot.com, Deskripsi tertulis pertama yang diketahui mengenai unicorn, berasal dari tulisan-tulisan Ctesius, seorang dokter dan sejarawan Yunani yang menulis sejumlah buku ilmiah berdasarkan apa yang ia peroleh dari arsip Persia. Kira-kira tahun 398 SM, Ctesius menulis:

Di India terdapat mahluk liar tertentu yang sebesar kuda, atau lebih besar. Tubuh mereka berwarna putih, kepala mereka merah tua, dan mata mereka biru tua. Mereka memiliki tanduk di dahi yang panjangnya sekitar satu setengah kaki. Dasar tanduk, yang berjarak 2 jari dari alis, berwarna putih sedangkan ujung tanduk berwarna merah dan sisanya berwarna hitam. Mereka yang minum dari tanduk ini, akan terbebas atau kebal dari segala racun …

Ini adalah satu-satunya cara untuk menangkap mereka: ketika mereka menggiring anak-anak mereka ke padang rumput, Anda harus mengelilingi mereka dengan banyak pria dan kuda. Mereka akan melindungi anak-anak mereka dengan tanduk, gigi dan tumit mereka; dan mereka mungkin bisa membunuh banyak kuda dan laki-laki. Mereka sendiri dapat ditaklukkan dengan beberapa panah dan tombak. Mereka tidak bisa ditangkap hidup-hidup.

Perlu diingat bahwa orang-orang Yunani yang terdidik di masa 300 SM tidak akan menganggap India adalah negeri mitos. Wilayah ini hanya kurang dipahami, tapi tak seorang pun berpikir bahwa itu adalah mitologis. Kurang dari satu abad setelah Ctesius menulis tentang hewan yang luar biasa tersebut, Alexander the Great mulai menaklukkan bagian barat laut India, sehingga pada 200 SM, di india ada kerajaan Helenis "kerajaan Yunani-India" dan menghidupkan perdagangan antara Yunani, Mesir dan India .

Aristoteles dan sejarawan Romawi Pliny the Elder juga menyebutkan unicorn dalam penjelasan mereka tentang binatang India, dan gagasan bahwa unicorn adalah hewan india seperti badak tetap populer hingga 200 M. Akun-akun tentang ini ditulis oleh para ilmuwan dan sarjana dari masa itu, yaitu masa dimana perdagangan antara Barat dan Asia sedang bangkit. Banyak orang yang ingin mempelajari lebih lanjut tentang india di mana mereka mendapat permata favorit mereka, sutra dan rempah-rempah. Mungkin Ctesius, dan orang-orang Yunani dan Romawi yang menulis kemudian tentang unicorn, memang berdasarkan penampakan sebenarnya, hewan bercula satu yang benar-benar ada di India dan 
Asia Tenggara, yaitu Badak!


Badak Bercula Satu India

Unicorn yang awalnya digambarkan sebagai "mahluk bertanduk satu", memang seharusnya adalah hewan nyata karena menghuni negeri yang nyata, meskipun jauh. Tetapi dengan munculnya agama Kristen di Barat, pandangan orang tentang unicorn mulai berubah.

Simbolisme Abad Pertengahan

Contoh yang paling terkenal dari unicorn pada seni abad pertengahan berasal dari Tapestry (permadani hias) Verteuil, yang mungkin dibuat di awal 1500-an. Ini adalah serangkaian tujuh tapestry yang menunjukkan sekelompok pemburu menangkap dan membunuh unicorn, yang akhirnya dibangkitkan dan ditampilkan duduk di dalam kandang kecil yang merupakan surga.

Tapestry 1 – "Mulainya Perburuan"

Menggambarkan para pria dan anjing berburu mereka mulai menyisir hutan untuk unicorn.

Tapestry 2 – "Unicorn Mencelupkan Tanduknya ke Air"

Di sini para pemburu menemukan unicorn mencelupkan tanduk ke dalam air mancur air . Binatang hutan menunggu di dekatnya untuk air murni. Legenda mengatakan bahwa air beracun dapat dibersihkan jika unicorn mencelupkan tanduknya kedalam air.

Tapestry 3 – "Unicorn Berlari"

Setelah menunggu unicorn untuk memurnikan air, para pemburu mengejar unicorn melalui hutan dan sungai.

Tapestry 4 – "Unicorn Membela diri"

Unicorn ini sangat kuat dan cepat . Dia melukai salah satu anjing berburu.

Tapestry 5 – "Perawan menjinakkan Unicorn"

Hanya seorang perawan cantik yang bisa menjinakkan unicorn. Unicorn akan datang untuk mengagumi kecantikannya dan meletakkan kepala di pangkuannya. Unicorn tidak akan bergerak, dan kemudian para pemburu menangkapnya.

Tapestry 6 – "Unicorn Dibawa ke Kastil"

Setiap pemburu menusuk unicorn dengan tombak mereka dan membawanya ke istana. Pemilik kastil menerima unicorn sebagai hadiah.

Tapestry 7 – "Unicorn di Penangkaran"

Kemudian unicorn bangkit kembali dari kematian terikat ke pohon delima.

Tapestry diatas dibuat pada masa ketika semua orang Kristen menganggap bahwa unicorn mewakili Yesus. Bagaimana mahluk bercula satu dari India menjadi lambang Tuhan dan juru selamat dari Barat?

Ini semua bermuara pada sebuah penerjemahan yang salah. Pada dasarnya, ada sejumlah referensi untuk unicorn dalam Alkitab. Masalahnya adalah, yang dimaksud oleh referensi tersebut sebenarnya bukanlah unicorn! Orang-orang yang menulis Alkitab tidak pernah berpikir tentang hewan India-Yunani ini saat menulisnya.

Teks asli dari Perjanjian Lama yang berbahasa iberani menyebutkan mahluk yang disebut "Re'em" (Ibrani: רֶאֵם), disebutkan sembilan kali dalam Alkitab Ibrani (Ayub 39:9-10, Ulangan 33:17, Bilangan 23:22 dan 24:8, Mazmur 22:21, 29:6 dan 92:10, serta Yesaya 34:7 ). Ketika para sarjana alkitab mencoba menerjemahkan kata ini ke dalam bahasa Yunani, mereka bingung. Mereka tidak tahu hewan apakah "re'em" itu. Mereka hanya tahu bahwa re'em itu besar, dan memiliki tanduk, dan jelas re'em bukan seekor kambing karena kambing disebutkan di tempat lain dalam Alkitab. Jadi mereka menerjemahkannya sebagai "monoceros" yang berarti "satu-tanduk". Kemudian, ketika Alkitab Yunani diterjemahkan ke dalam bahasa Latin, kata monoceros menjadi "unicornus". Dan kata itu, diterjemahkan ke dalam bahasa Inggris, menjadi unicorn.

Pada awal abad ke-20, ketika para sarjana alkitab berhasil memecahkan kode script paku kuno, mereka akhirnya mengetahui apa sebenarnya yang dimaksud dengan "Re'em". Dalam teks-teks kuno, yang ditulis sekitar waktu ketika Alkitab Ibrani sedang ditulis, ada banyak referensi untuk hewan yang disebut rimu. Seperti re'em dalam Alkitab, rimu adalah hewan yang sangat besar, kuat dan memiliki tanduk. Hewan ini adalah Auroch atau Bos primigenius (sejenis banteng, sekarang telah punah). Jadi semua referensi tentang unicorn dalam Alkitab sebenarnya menggambarkan seekor banteng jantan, yang, jika Anda membaca bagian yang sebenarnya dari Alkitab, maka semuanya akan lebih masuk akal jika unicorn diterjemahkan sebagai banteng daripada kuda yang bertanduk satu.Rekonstruksi banteng aurochs, yang telah diidentifikasi sebagai Re'em berdasarkan konsensus ilmiah.

Tapi selama hampir 1500 tahun, orang-orang Kristen percaya pada versi unicorn yang menggambarkan kuda bertanduk satu. Unicorn datang untuk melambangkan Kristus, tanduknya melambangkan salib, dan kesengsaraannya selama perburuan seperti kesengsaraan Kristus di bumi. Menariknya, gagasan bahwa unicorn tertarik kepada perawan berasal dari sumber pagan. Sebuah buku Latin disebut Physiologus, mungkin ditulis pada abad kedua, menyebutkan bahwa unicorn hanya bisa ditangkap ketika meletakkan kepalanya di pangkuan seorang perawan. Analis Kristen menangkap ide ini, menunjukkan bahwa hal ini adalah simbol dari bagaimana Kristus datang ke dunia – dengan bantuan dari seorang perawan.

Dengan mengingat semua hal diatas, maka mudah untuk memahami apa yang dimaksud oleh gambar pada tapestry abad ke-16 diatas. Unicorn ini terpikat ke bumi dengan bantuan dari seorang perawan, dan akhirnya orang-orang Kristen menangkapnya dan membawanya ke kerajaan surga. Ya, memang sedikit aneh bahwa unicorn melawan saat penangkapannya dan bahwa surga sebagai sebuah pohon di dalam kandang. Tapi keanehan seperti itulah yang akan kita dapatkan ketika kita menggabungkan tradisi pagan dengan tradisi Kristen. (Juga, disamping itu: Ada banyak versi pagan dari cerita unicorn di mana wanita muda tersebut melakukan hal yang tak senonoh dengan unicorn).

Intinya adalah, unicorn dalam Alkitab tidak sama dengan mahluk bertanduk satu yang ditulis orang Yunani sekitar 300 SM. Mereka menjadi rancu di suatu masa dalam penerjemahan.

Unicorn Modern

Hingga saat ini, banyak orang masih ingin mengetahui mahluk apakah yang Ctesius maksudkan 2300 tahun yang lalu, dan mencoba untuk mencari tahu apakah ada hewan nyata yang sesuai dengan deskripsi Ctesius. Beberapa orang menyarankan bahwa itu adalah badak, sementara yang lain mengatakan bahwa itu adalah kambing langka bertanduk satu yang kadang-kadang muncul di Asia. Mungkin Ctesius dan pengikutnya telah melihat tanduk Narwhal, dan menggambarkannya sebagai tanduk unicorn. Yang jelas, kita tidak akan pernah tahu ….

Sementara itu, penafsiran abad pertengahan unicorn sebagai binatang langka yang terkait dengan gadis, masih kuat hingga saat ini. Unicorn menghiasi semua jenis barang-barang konsumer yang ditujukan untuk gadis-gadis kecil. Novel fantasi tentang wanita muda yang kuat digambarkan sebagai unicorn protagonis. Bahkan di banyak situs Internet, unicorn digunakan untuk melambangkan kefemininan dan kesucian – atau, kadang-kadang, untuk mengolok-olok itu.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 24 Oct 2014 03:48 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Pahang benam Kedah 5-0 tempah tiket final Piala Malaysia

Posted: 24 Oct 2014 02:40 PM PDT

KUALA LUMPUR: Pahang membuktikan tiada yang mustahil dalam bola sepak selepas gah membenam Kedah 5-0 dalam perlawanan separuh akhir kedua Piala Malaysia di Stadium Darul Makmur, Kuantan sekali gus menempah tiket ke final buat tahun kedua berturut turut, malam tadi.

Menanti kunjungan Kedah yang memiliki kelebihan hasil kemenangan 3-1 di Alor Setar, Pahang begitupun kekal fokus dengan misi memburu gol dan membuka tirai jaringan seawal minit keempat menerusi Matias Conti.

Ketika Kedah mahu kembali menyusun permainan, Pahang terlebih dulu menambah gol kedua menerusi pemain sayap, R Gopinathan yang beraksi cukup lincah untuk menewaskan penjaga gol Kedah, Saiful Amar Sudar.

Gol kedua Pahang itu seakan merobek emosi pemain Kedah yang terus bocor enam minit kemudian menerusi jaringan kedua Conti hasil gandingan menariknya bersama rakan penyerang, Dickson Nwaekeme.

Dan kegoyahan jentera pertahanan Kedah yang turut kehilangan pemain import, Namkung Woong akibat kecederaan terus dimanfaatkan Pahang yang meledak gol keempat juga menerusi Conti yang melengkapkan hatriknya pada minit ke-37.

Memasuki babak kedua, Kedah yang dibimbing jurulatih Tan Cheng Hoe cuba merubah corak permainan dan berjaya mendapat beberapa peluang terbaik menjaringkan gol namun digagalkan dengan ketumpulan jentera serangan.

Malah kerancakan Kedah melancarkan serangan kemudian memakan diri apabila Gopinathan meledak gol kedua peribadinya pada minit ke-74 menerusi larian menarik dari kiri padang yang disudahkan dengan rembatan kencang menewaskan Saiful Amar.

Kemenangan besar menyaksikan Pahang mara ke final dengan keputusan agregat 6-3.

Ia turut menjadi hadiah paling bermakna buat Sultan Pahang yang menyambut Ulang Tahun Keputeraan Ke-84, Sultan Ahmad Shah, hari ini.

Satu lagi slot ke final akan ditentukan pada perlawanan separuh akhir kedua membabitkan Johor Darul Ta'zim dan FELDA United, esok.

Keputusan

- Pahang 5 Kedah 0

Gol: Matias Conti (m4, 30, 37) R Gopinathan (m26,74)


(Pahang mara ke final buat tahun kedua berturut-turut dengan agregat 6-3)

Penyanyi dangdut Indonesia sibuk pilih sperma berkualiti

Posted: 23 Oct 2014 05:01 PM PDT

Jakarta: Penyanyi dangdut Julia Perez berkata sebelum dia memulakan proses mendapatkan zuriat melalui tabung uji, sperma yang didermakan itu mesti memiliki kualiti tinggi.

Dia yang lebih dikenali sebagai Jupe, 34, berkata kualiti yang baik penting untuk memastikan anak yang bakal dikandungnya sihat.

Bekas kekasih pemain bola sepak Gaston Castano itu juga mengakui amat teliti dalam memilih ciri-ciri yang dapat memastikan bakal pasangannya itu tidak mengecewakan.

"Saya mahu suami yang spermanya bagus supaya boleh terus mendapat anak.

"Sudah pasti jika mahu berkahwin dia perlu menjalani ujian kesihatan terlebih dulu," katanya.

Jupe baru-baru ini mencetuskan polemik apabila mendedahkan mahu menjalani rawatan kesuburan bagi mendapat anak.

Selain Singapura, dia juga merancang pergi ke Pulau Pinang bagi merealisasikan impiannya.

Hasrat itu ditentang banyak pihak termasuk Majlis Ulama Indonesia kerana kehamilan Jupe berlaku tanpa pernikahan.

Namun Jupe kemudian mengakui bercadang berkahwin dengan lelaki penderma sperma itu nanti.

Kata Jupe, dia tidak mahu calon suaminya dalam kalangan lelaki yang gemar menghabiskan masa di kelab malam atau disko.

"Juga suami saya tidak boleh merokok," katanya, semalam.

Sehingga kini, sudah ada tiga orang mendermakan sperma untuk Jupe.

"Tapi bukan mudah untuk membuat pilihan.

"Ketika ini saya sering berjumpa dan berhubung dengan tiga penderma berkenaan untuk memastikan keserasian jika tiba masanya untuk bernikah," katanya. - Agensi

Tubuh suami perisai isteri

Posted: 23 Oct 2014 04:01 PM PDT

Sekadar gambar hiasan
Kuala Lumpur: Seorang suami sanggup menjadikan tubuhnya sebagai 'perisai' serta membiarkan badannya ditetak parang bertalu-talu bagi menyelamatkan isteri daripada diserang perompak ganas.

Dalam kejadian jam 10.30 malam semalam, lelaki terbabit mengalami kecederaan serius selepas berusaha mempertahankan nyawa isterinya sebaik mereka diserang di sebuah pangsapuri di Sentul di sini.

Mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Choo, 33, berkata, kejadian berlaku ketika dia dan isteri berusia 28 tahun baru pulang dari bekerja.

Menurutnya, mereka tidak menggunakan lif di pangsapuri itu sebaliknya mengambil keputusan menaiki tangga menuju ke unit kediaman mereka.

"Kami bagaimanapun terkejut apabila seorang lelaki bersenjatakan parang tiba-tiba muncul sebelum menyerang kami.

"Lelaki itu langsung tidak memberi sebarang amaran sebaliknya menetak kami bertubi-tubi," katanya ketika ditemui di Hospital Kuala Lumpur (HKL) semalam.

Dia yang panik dengan kejadian itu bagaimanapun berusaha mempertahankan diri dan melawan, namun tidak berdaya.

"Saya dapat lihat tangan isteri berlumuran darah akibat ditetak penjenayah. Bimbang nyawanya terancam, saya mengambil keputusan melindungi isteri dengan tubuh saya.

"Penjenayah itu yang seolah-olah hilang akal masih terus menetak belakang saya bertalu-talu. Walaupun sakit, namun saya tetap berusaha menyelamatkan isteri kerana bimbang dia dibunuh," katanya.

Menurutnya, penjenayah kemudian merampas beg tangan milik isterinya sebelum melarikan diri dengan menaiki motosikal yang diletakkan tidak jauh dari pangsapuri itu.

"Saya sempat melihat penjenayah itu melarikan diri dengan seorang lagi suspek yang membonceng motosikal berkenaan.

"Susulan itu saya segera meminta bantuan orang ramai sebelum kami dihantar ke HKL," katanya.

Dia berkata, isterinya itu putus satu jari tangan kiri akibat ditetak.

"Dia kini masih dirawat di HKL dan keadaannya dilaporkan stabil. Saya masih terkejut dengan kejadian itu berikutan kami sudah menetap di pangsapuri itu sejak tujuh tahun lalu," katanya yang sudah membuat laporan polis di Balai Polis Sentul di sini.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3835#sthash.mRTyFKS3.dpuf

Tiada ulasan:

Catat Ulasan