Isnin, 20 Oktober 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 20 Oct 2014 01:38 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Dyana Sofya Bukanlah Pemimpin PR Pertama Terpalit Kontroversi - Lihatlah Wajah-Wajah Pemimpin RAKYAT PR

Posted: 19 Oct 2014 05:59 PM PDT


24 jam telah berlalu. Kontroversi gambar-gambar intim Dyana Sofya dan Zairil Abdullah (anak angkat Khir Johari) masih tergantung. Tiada tanda-tanda kedua-dua pemimpin PR ini akan membuat laporan PDRM dan SKMM. Hanya penafian yang tidak kuat dilakukan oleh kedua-dua mereka sedangkan nilai moral mereka sedang dipertikaikan oleh masyarakat. Mana tidaknya, Dyana Sofya diangkat sebagai ikon Melayu anak muda di dalam DAP. Zairil Abdullah pula adalah digambarkan seorang suami yang penyayang kepada dua anak. 

Sekiranya laporan PDRM dan SKMM tidak dibuat oleh kedua-dua mereka, bagaimanakah mereka mahu membersihkan nama mereka? Apakah Dyana Sofya tidak merasa marah apabila beliau dikatakan perosak rumahtangga orang dan mengoda suami orang? Di mana suara pejuang-pejuang hak wanita dan pertubuhan wanita di dalam isu ini? YB Zuraida Kamaruddin yang sebelum ini begitu lantang mempertahankan hak wanita hendak diam seribu bahasa begitu sahajakah?Sekiranya benar gambar-gambar intim berkenaan, Dyana Sofya dan Zairil Abdullah bukanlah kes yang pertama pemimpin PR terpalit kontroversi dan skandal. Mari kita melihat kembali kes-kes yang lama, yang mungkin telah dilupakan ramai pihak.


Dd i n b u n g a

Posted: 20 Oct 2014 07:20 AM PDT

Dd i n b u n g a


SENTUHAN YB DS AHMAD HUSNI DENGAN PENGUNDI INDIA DI PARLIMEN TAMBUN

Posted: 20 Oct 2014 12:58 AM PDT

MKII BERGAMBAR BERSAMA TEAM SUKARELAWAN TAMBUN SEBELUM MEMULAKAN SIRI JELAJAH 17 KAMPONG SEMPENA DEEPAVALI

PADA HARI SABTU 18 OKTOBER 2014 MENTERI KEWANGAN KEDUA YANG JUGA AHLI PARLIMEN TAMBUN TELAH MENGADAKAN SIRI JELAJAH DI 17 BUAH KAMPONG DAN PENEMPATAN KAUM INDIA DIDALAM KAWASAN PARLIMEN TAMBUN BAGI MENYAMPAI SENDIRI SUMBANGAN DAN DUIT RAYA DEEPAVALI.


WALAU PUN PANAS TERIK YB MKII TETAP MENERUSKAN PENJELAJAHAN NYA BERMULA DARI JAM 8.00 PAGI DAN BERAKHIR PADA JAM 5.00 PETANG YANG TURUT DISERTAI OLEH YB DATUK AMINUDDIN ADUN KAWASAN ULU KINTA, YB USTAZ MOHD ZIAD ADUN KAWASAN MANJOI SERTA KETUA - KETUA KOMPONEN BN DAN DIBANTU OLEH SERAMAI 40 ORANG TEAM SUKARELAWAN TAMBUN.SERAMAI 1,200 PENGUNDI INDIA YANG BERPENDAPATAN RENDAH DAN WARGA EMAS MENERIMA SUMBANGAN DEEPAVALI DARIPADA BARISAN NASIONAL PARLIMEN TAMBUN YANG DIPENGERUSIKAN SENDIRI OLEH YB DS AHMAD HUSNI.


KEMESRAAN ANTARA WAKIL RAKYAT DENGAN MASYARAKAT INDIA AMAT MESRA SEKALI KERANA KEKERAPAN WAKIL RAKYAT DI PARLIMEN TAMBUN SENTIASA TURUN KE PADANG HINGGA KAN MENGENALI ANTARA SATU SAMA LAIN.


DI SKJT LADANG STATRASHILA TEMPAT MAJLIS PENYAMPAIAN SUMBANGAN DIADAKAN, TERDAPAT TUISYEN DI SATU KELAS SEDANG BERLANGSUNG, YB MKII SEMPAT BERTEMU DENGAN ANAK - ANAK PELAJAR SJKT DAN MEMBERI KATA - KATA SEMANGAT DAN NASIHAT.SEBELAH TENGAHARINYA YB MKII KELIHATAN BERHENTI REHAT UNTUK MAKAN DI SEBUAH WARUNG TOK PERAK DI SIMPANG ULU KINTA UNTUK MAKAN TENGAHARI, KELIHATAN YBMKII MENGAMBIL SENDIRI LAUK PAUK MALAH YB MKII MEMBAYAR MAKANAN SEMUA TETAMU WARUNG TERSEBUT.


SELEPAS ITU MISI JELAJAH YBMKII DITERUSKAN WALAU PANAS TERIK, WAJAH BELIAU KELIHATAN SELAMBA KERANA APABILA DITANYA YBMKII MENJAWAB DIA SUDAH BIASA DENGAN CARA TERSEBUT, INI ADALAH KELUARGA BELIAU DAN BELIAU HARUS BERTEMU SENDIRI UNTUK MENGUCAPKAN SELAMAT HARI DEEPAVALI.


RAMAI YANG SELESA DAN GEMBIRA DAPAT BERTEMU AHLI PARLIMEN MEREKA, WALAUPUN MEREKA KETAHUI AHLI PARLIMEN MEREKA AMAT SIBUK DENGAN BAJET DAN KELETIHAN TETAPI TETAP JUGA TURUN KEBAWAH BERTEMU MEREKA.


PANAS HUJAN DITEMPUHI, KELIHATAN BAJU YBMKII SEDIKIT BASAH KERANA DILUAR HUJAN TURUN, WALAUPUN BEGITU MISI JELAJAH TETAP DITERUSKAN WALAUPUN HUJAN DAN BELIAU KEBASAHAN.


DALAM PENJELAJAHAN INI YBMKII DIBANTU OLEH PETUGAS TEAM SUKARELAWAN TAMBUN SERAMAI 40 ORANG, DIFAHAMKAN SERAMAI 150 ORANG ANGGOTA DIKALANGAN BERBAGAI KAUM DAN LATAR BELAKANG MENGANGOTAI SUKARELAWAN TAMBUN, MALAH ADA YANG BARU HABIS BELAJAR KEDOKTORAN DAN MALAH ADA YANG BARU HABIS MASTER DI PERINGKAT AKAUN MENYERTAI SUKARELAWAN TAMBUN.


KELIHATAN SUKARELAWAN TAMBUN MEMBANTU MENOLAK WILLCHAIR WARGA EMAS UNTUK BERTEMU YBDS AHMAD HUSNI DI KAMPONG DATO AHMAD SAID TAMBAHAN 2.

BEGITU LAH SEDIKIT KESAH YANG DAPAT DICERITAKAN MENGENAI SEORANG MENTERI KEWANGAN KEDUA YANG BEGITU HAMBLE MALAH BERBUDI PEKERTI YANG SENTIASA MEMIKIRKAN RAKYAT JELATA, TIDAK KAH TERFIKIR OLEH KITA MKII BOLEH JUGA MENGHANTAR WAKIL UNTUK SIRI INI ATAU PUN TENTU KUTA BERFIKIR JEMPUT SEMUA KE SATU DEWAN DAN SAMPAIKAN, BUKAN KAH MUDAH.

BAGI YBMKII DIA SENDIRI MESTI PERGI MASUK KE KAMPOG - KAMPONG MASYARAKAT INDIA UNTUK SAMPAIKAN PADA SETIAP ORANG DAN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI DEEPAVALI DAN MENYAMPAIKAN BUAH TANGAN KEPADA 1200 PENERIMA MASYARAKAT INDIA PARLIMEN TAMBUN.

TERIMA KASIH YB DS AHMAD HUSNI, YB DATUK AMINUDDIN, YB USTAZ MOHD ZIAD DAN KOMPONEN BN PARLIMEN TAMBUN DIATAS KERJA LUAR BIASA YANG DIBUAT.

TAHNIAH BN PARLIMEN TAMBUN.

SELAMAT MENYAMBUT HARI DEEPAVALI

PEMBANGKANG BURUKKAN PERMATA KE ATAU ROSMAH

Posted: 19 Oct 2014 08:30 PM PDT


CERITA PUAK PEMBANGKANG MEMBURUKKAN PROGRAM PERMATA NEGARA BUKAN PERKARA BARU DAH MACAM - MACAM CUBAAN YANG LAGI TERUK PADA INI PUN DAH DICUBA, MALAH BUKAN NAK BURUKKAN PERMATA NEGARA SANGAT TETAPI NAK MENGHENTAM ROSMAH CUKUP - CUKUP, SEBAB DIA ISTERI PERDANA MENTERI.

SEDIKIT INFO YANG DAPAT SAYA KONGSI KAN :-

PERMATA NEGARA ADALAH AGENSI DIBAWAH JABATAN PERDANA MENTERI, IANYA TERMASUK JUGA 48 AGENSI KERAJAAN YANG LAIN SEPERTI MAHKAMAH KEHAKIMAN DAN SYARIAH, JAKIM, JABATAN AGAMA ISLAM WILAYAH DAN LAIN - LAIN LAGI, SEBAB ITU BAJET YANG DIUMUM OLEH PM UNTUK OPERASI JPM TINGGI KERANA MERANGKUMI 48 AGENSI DIBAWAH DIA MALAH SEBAB TU RAMAI MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI YANG DIBAHAGI - BAHAGIKAN TUGAS UNTUK MEMBANTU PERDANA MENTERI.

APABILA IANYA SEBUAH BADAN AGENSI KERAJAAN SETIAP PERBELANJAAN PERMATA NEGARA PERLU MELALUI PROSES PROSIDUR KEWANGAN DAN DIAUDIT OLEH JABATAN AUDIT NEGARA DAN DIBENTANG BERSAMA - SAMA KEMENTERIAN DAN JABATAN KERAJAAN LAIN DI PARLIMEN. MAKA TIDAK TIMBUL KEWANGAN PERMATA NEGARA BOLEH SEWENANG - WENANG NYA DIGUNAKAN SEPERTI DUIT MAK BAPAK MEREKA KERANA IA AKAN DIAUDIT OLEH JABATAN AUDIT NEGARA. TAK TERKECUALI ROSMAH KERANA DIA HANYA PENAUNG.

BAJET RM700JUTA LEBIH YANG DIUMUM OLEH PM MERANGKUMI KESELURUHAN PROGRAM AWALAN KANAK KANAK TERMASUK TADIKA KEMAS DAN PERPADUAN, TASKA, PUSAT ASUHAN DAN PERMATA, UNTUK PERMATA TAK LEBIH RM40 JUTA.

ANAK - ANAK ADALAH DIKALANGAN PENDAPATAN IBU BAPA RM2500 KEBAWAH YANG DIDALAM BANDAR MANAKALA LUAR BANDAR RM1500 KEBAWAH, JIRAN SAYA BEKERJA SEBAGAI PENGUAATKUASA PERBANDARAN PENDAPATAN RM2300 PUN HANTAR ANAK KE PERMATA. BERMAKNA BUKAN ANAK - ANAK ORANG KAYA, MUNGKIN ADA ANAK ORANG KAYA JUGA TETAPI BUKAN SEMUA, MALAH SEMUA LAPISAN MASYARAKAT BOLEH MENGHANTAR ANAK KE PERMATA.

KITA BOLEH LIHAT PROGRAM PERMATA MEMBERI PENDEDAHAN ANAK - ANAK DALAM PELBAGAI BIDANG, MALAH ANAK - ANAK PERMATA NEGARA JUGA DIBAWA HINGGA KE LUAR NEGARA UNTUK MEMBUAT PERSEMBAHAN, TIDAK KAH INI MENAIKKAN JUGA NAMA MALAYSIA.

ROSMAH MANSUR HANYA PENAUNG KERANA BELIAU ADALAH ISTERI KEPADA PERDANA MENTERI, BOLEH JUGA DIKATAKAN MEWAKILI KAUM IBU SELURUH NEGARA, APA KAH SALAH BELIAU SEBAGAI PENAUNG YANG MEMPUNYAI IDEA DAN JIWA IBU MENJADI PENAUNG.

INI SEMUA KERANA BENCI NYA PEMBANGKANG KEPADA PERDANA MENTERI MAKA ISTERI PERDANA MENTERI JUGA TIDAK BERKECUALI UNTUK DI SERANG DAN DI KONDEMKAN SEMATA - MATA UNTUK MEMUASKAN HAWA NAFSU KEBENCIAN UNTUK TUJUAN MERACUNI PEMIKIRAN RAKYAT AGAR PEMBANGKANG DAPAT MEMERINTAH NEGARA.

SEGALA - GALANYA BAGI PEMBANGKANG ADALAH POLITIK...POLITIK!!!!! POLITIK!!!! POLITIK!!!!.

SAMA - SAMA KITA FIKIRKAN.

P/S DALAM HIDUP DIDUNIA INI KITA WAJIB JUGA MENGINGATI HARI MATI KITA, JANGAN KITA MERANGKAK MENJERIT - JERIT NAMA ROSMAH DI PADANG MASYHAR UNTUK MENCARI ROSMAH MEMOHON AMPUN DAN MAAF, NAUZUBILLAH.
bumiyang

Posted: 20 Oct 2014 03:11 AM PDT

bumiyang


Gempar!!! Foto Dyana Sofya Dicium dan Digomol Terbongkae???

Posted: 20 Oct 2014 01:30 AM PDT

Penyokong2 DAP Penang Dihalau Keluar Kampung???

Posted: 19 Oct 2014 08:50 PM PDT

Antara Gerakan Tersusun DAP Halau Bumiputera Keluar Dari Pulau Pinang???

Posted: 19 Oct 2014 03:36 AM PDT

tunku

Posted: 20 Oct 2014 03:03 AM PDT

tunku


Gerakan suspends Tan Lai Soon for ‘pendatang’ statement

Posted: 20 Oct 2014 01:55 AM PDT

Gerakan has suspended Johor delegate Tan Lai Soon over his speech that implied that Indians, Chinese and Malays are "pendatang" or immigrants.

The party's central working committee, after an emergency meeting on Monday that was called in response to complaints by 14 party members, decided that Tan would be suspended and has been issued a show cause letter.

At Gerakan's 43rd National Delegates Conference on Sunday, Tan chastised Umno members for calling Chinese and Indians "pendatang" and said that Malays were no different as they came from Indonesia.

Tan said only the Orang Asli and natives in Sabah and Sarawak could be considered the original inhabitants of the land.

Gerakan deputy president Datuk Dr Cheah Soon Hai told reporters on Monday that the party condemned the remarks made by Tan.

"It is not the party's stand, we are all Malaysians and no Malaysian is a "pendatang" or an immigrant.
"All Malaysians that are born here are Malaysians. I think that if a Malay called a Chinese "pendatang" it will hurt and vice versa," Cheah said.

"We have taken note that Tan has retracted his remarks and apologised for it," said Cheah.
Tan will be given 14 days to respond to the show cause letter on why he should not be expelled from the party in accordance with Article 17.2 of the party's constitution.

Cheah apologised to all Malaysians who have been hurt by Tan's remarks.

"We reiterate once again that Gerakan is a party of all races and we do not condone any remark that is un-Malaysian," he said.

"We call on all parties to cease making any accusation that will further aggravate the situation. Gerakan has always uphold and will continue to uphold the Federal Constitution and Rukunegara," he said.

Better for Muslims to learn to care for orphans, says Hadi’s son on dog-touching event

Posted: 19 Oct 2014 11:24 PM PDT

PAS deputy youth chief Muhammad Khalid Abd Hadi says Muslims would be better off campaigning for other things besides "touching a dog".


"Instead of campaigning to touch a dog, it would be better if they campaigned about taking care of an orphan.

"The Prophet Muhammad once said that anyone who strokes the head of an orphan would receive plenty of reward for each strand of hair stroked.

"Instead of learning about how we should stroke a dog's back, why not we learn how to cleanse our feet during wudhu (ablution) without taking off the layer of clothing," Khalil, who is the son of PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang, said in a statement on Tuesday.

Suggesting that the "Touch a Dog" event on Sunday was a way for Malaysians to de-stress from problems such as the fuel hike, Khalil said Muslims should first learn how to hold and kiss the Hajar Aswad stone in Kaabah before they thought about how to stroke a dog.

"There is an incident related in the Holy Quran about pet dogs. The lesson from it is not for us to have dogs as pets, but for us to acknowledge that dogs also played an important role in Islam's struggle."

He added that Muslims' involvement with dogs went as far as feeding it when hungry and not injuring it as it deserved to be treated as any of God's creation.

Aspirasi Bangsa

Posted: 20 Oct 2014 01:40 AM PDT

Aspirasi Bangsa


MAIS perlu bertanggungjawab

Posted: 20 Oct 2014 01:37 AM PDT

Penjajahan baru minda umat Islam Malaysia

Posted: 19 Oct 2014 10:00 PM PDT

Memang kaki fitnah - Felda Menang Saman Fitnah Terhadap Wan Azizah

Posted: 19 Oct 2014 08:44 PM PDT

Komen pedas Ridhuan Tee mengenai isu sekolah vernakular

Posted: 19 Oct 2014 07:26 PM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 20 Oct 2014 01:22 AM PDT

Taipingmali (tm)


Sumbangan Deepavalli Dun Trong

Posted: 19 Oct 2014 01:08 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 19 Oct 2014 11:41 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Rakyat Singapore Rembat Minyak RON 95 Kita, Hasan Malik & KPDNKK Perlu Ambil Tindakan SEGERA!!!

Posted: 19 Oct 2014 10:00 PM PDT


Dari blog sahabat...

Di manakah letaknya jati diri dan semangat sayangi MALAYSIA di dalam diri para pekerja dan bos PETRONAS Jalan Storey Johor Bahru serta banyak lagi pengusaha stesen-stesen minyak di negeri Darul Ta'zim nie bila memBUTAkan MATA dan HATI mereka melihat sahaja minyak RON95 yang sepatutnya dinikmati rakyat MALAYSIA turut menjadi habuan kepada pemilik kereta asing khususnya dari Singapura nie ….

Adakah keuntungan yang dikejar semata-mata?

Di manakah penguatkuasaan khususnya pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna terhadap stesen-stesen minyak yang membenarkan pengguna kereta asing meMEMENUHkan tangki minyak mereka dengan RON95?

Adakah pihak KPDNHEP juga buta mata dan hatinya? Klik sini

Ini kenyataan yang di keluarkan oleh hasan malik, menteri kpdnkk, sila baca...


Bolehkah perbuatan cina singapore ini di kategorikan sebagai penyeludupan...? kalau boleh, sila ambil tindakan segera terhadap stesen minyak terbabit, kalau itu bukan di kategorikan sebagai penyeludupan, so KPDNKK boleh gunakan undang-undang lain atau tutup mata aje bila minyak subsidi negara kita yang sepatutnya di nikmati oleh rakyat negara ini di rembat oleh orang asing...

KPDNKK dan menterinya perlu bertindak tegas, jangan depan media aje pong..pang..pong..pang.. kejadian ini bukan kali pertama, ianya kerap berlaku di negeri-negeri yang bersempadan dengan negara lain...

U Melayu Kolot, Anjing Pun U Tak Berani Pegang...

Posted: 19 Oct 2014 07:00 PM PDT


Hahaha tergelak aku bila ada orang sergah aku dalam fb dengan mengatakan aku melayu kolot kerana tak berani pegang anjing, jawapan aku mudah, kolot pun kolot la, tak mestinya untuk jadi melayu moden kita kena pegang anjing...

Rupanya ramai orang melayu yang secara senyap-senyap bela anjing di rumah, aku tak pasti macam mana mereka sorokan anjing tu dari pengetahuan jiran dan sedara-mara, kita kena terima hakikat bahawa pada orang melayu yang dikatakan moden ini, anjing sudah dijadikan haiwan belaan mereka di rumah, sama macam kucing, hamster, iguana dan lain-lain...

Setahu aku la, dalam Islam, tak pulak di nyatakan anjing boleh di bela sebagai "pet" dalam Islam hanya membenarkan dua perkara untuk anjing, 1. untuk menjaga ladang dan kebun, 2. sebagai haiwan yang dibawa ketika memburu, dalam Islam tak sebut anjing boleh di bela sebagai "pet"

Melayu menjadi kolot kerana tak berani pegang anjing, ada yang beranggapan, "samak" adalah satu perbuatan simbolik sahaja, kata mereka, sekarang zaman moden, banyak lagi pencuci yang boleh di gunakan selain tanah, kata mereka, "dettol" pun boleh....

Nauzubilah...

Kalau melayu nak jadi moden kena pegang anjing, agaknya lepas nie, kalau melayu nak jadi hebat kena bela babi pulak kot...


Bacalah screen shoot di bawah nie dan nilaikan...The Unspinners

Posted: 19 Oct 2014 11:31 PM PDT

The Unspinners


Gambar ini jelas, itu pun Teresa Cock nafi dan persalahkan blogger

Posted: 19 Oct 2014 10:30 PM PDT


Gambar ini jelas bahawa Dyana memakai T Shirt batu bersumpah keningau tapi bila ditimbulkan di Parlimen minggu lepas oleh Dato Seri Shahidan, Teresa Kok boleh tak mengaku.


Malah sebaik Parlimen berhenti berehat di menuju ke Shahidan untuk kata gambar T shirt di atas direka oleh blogger pro UMNO. Ianya bohong?


Ketika Teresa Kok sedang berucap, Shahidan telah mencelah untuk minta penjelasan kenapa DAP menggunakan orang muda, seperti Dyana Sofya, yang memakai baju batu bersumpah Keningau dan sebagainya. 

Dengan gambar yang jelas, Teresa senang-senang tak mengaku dan minta Speaker tegur Menteri kerana mencelah.

Itu yang selepas Dewan ditangguhkan, Teresa Kok pergi kepada Shahidan berkenaan dengan penglibatan Dyana Sofya memakai baju yang ada gambar batu bersurat dan menafikan. Dikatanya gambar ini perbuatan blogger pro UMNO.

Bukan PR tak biasa, Dyana-Zairil buatlah laporan polis ...

Posted: 19 Oct 2014 08:30 PM PDT


Bab skandal seks di kalangan pemimpin PKR, DAP dan PAS bukan benda baru. Biasa dikalangan mereka curi suami orang dan isteri orang. Oleh itu susah orang nak percaya tak berlaku dan tak cukup setakat kata ini politik longkang tak cukup.

Khabarnya ada laporan polis akan dibuat ...

JEMPUTAN MEDIA : Satu laporan polis akan dibuat oleh Ahli Parlimen Bukit Bendera, YB Zairil Khir Johari  dan bekas calon DAP Teluk Intan, Dyana Sofea di Balai Polis Pudu jam 12 tengahari ini (20.10.14) berhubung penyebaran gambar-gambar politik longkang ke atas mereka. Akan disusuli dengan satu sidang media oleh mereka berdua dan YB Lim Kit Siang di Ibu Pejabat DAP Kebangsaan Jalan Yew KL selepas laporan polis .

Baik Dyana mahu pun Zairil belum nafikan ....

 PETALING JAYA: "Saya tahu siapa cinta hati Dyana, tetapi bukan Zairil."


Demikian kata Yammy Samat, ibu kepada bekas calon DAP pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud ketika diminta mengulas mengenai insiden penyebaran gambar intim anaknya itu dengan Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari, pagi Ahad.

Yammy berkata, beliau tahu sejauh mana hubungan Zairil dan Dyana yang disifatkan tidak lebih daripada sekadar teman rapat di dalam DAP.

"Memang mereka rapat tetapi tidak lebih daripada sekadar rakan seperjuangan di dalam parti. Mereka tidak bercinta," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Ahad.

Malah, Yammy juga yakin gambar tersebut adalah palsu dan sengaja disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab untuk menjatuhkan karier anaknya.

"Sebagai seorang ibu, saya percaya itu bukan Dyana. Gambar seumpama itu juga pernah tersebar semasa Dyana bertanding di Teluk Intan," katanya.

Yammy berkata, beliau tidak marah dengan tindakan tersebut tetapi menganggap ia cabaran yang perlu diharungi Dyana sebagai individu yang bergelar ahli politik.

"Saya tidak marah. Apabila sudah jadi ahli politik dia (Dyana) perlu mengharungi semua fitnah yang dilemparkan. Yang penting dia  perlu tenang dan berjuang mengharunginya," kata Yammy.

Pada Ahad, gambar memaparkan aksi mesra dan intim di antara Zairil dan Dyana yang tersebar di laman sosial menjadi viral sejak awal pagi Ahad.

Menyedari ia mula mendapat perhatian ramai, akhirnya kedua-dua individu terlibat memberi maklum balas berhubung perkara itu.

Zairil menyifatkan tindakan tersebut sebagai taktik politik kotor untuk menjatuhkan karier mereka.

Sementara itu, Dyana pula berkata, tindakan itu amat menjijikkan dan menyifatkan ia perbuatan politik kotor yang sering digunakan terhadap pembangkang.

"Sebagai seorang wanita, saya sering menjadi sasaran. Saya amat marah," katanya.

http://t.co/4NVFhwW6I4

Mana suara Dyana, masih mak juga tolong defend!!! Beromen pandai, ceramah pandai, Sekolah Demokrasi boleh kelola, jawab tak ...???????


Manakala Zairil hanya kata 

 Zairil Khir, Dyana on passionate photos: 'It's gutter politics' - Nation | The Star Online - http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/10/19/Zairil-Khir-Dyana/


Zairil masih tak nafi

Perang besar antara Azmin dengan Anwar/Wan Azizah?

Posted: 19 Oct 2014 06:21 PM PDT


Banner di atas kelihatan pagi tadi di Shah Alam. Nampaknya Azmin sudah mula bergerak dan menyatakan hasrat dan keinginannya.

Jawatan MB yang diingini sudah dapat dan PAS telah pun dikencingkan begitu saja ...


Apa-apa pun jangan salahkan Azmin sebab bukan dia yang buat gerak langkah dulu. Wan Azizah telah buat gerak langkah dulu untuk tidak berikannya sebarang tanggungjawab dalam parti. Alasan yang diberi suruh jaga dan fokus pada Selangor.

Kalau iya pun jaga Selangor, Azmin mesti terfikir kenapa dia tak boleh jaga PKR Selangor?


Selain dari hal parti PKR, Azmin nampaknya tidak berkenan nak bantu lagi. Mungkin LENSA adalah juga suara hati Azmin. Lalu orang Anwar pun terpaksa tibai LENSA atas kenyataan mereka.


Jingga 13 kritik Lensa kata masih ada sokongan untuk Anwar. Lensa dikatakan tidak wujud pada yahun 1998. Kenyataan berikut:

Kenyataan Media
JINGGA13 Malaysia

17 October 2014

JINGGA13 JAWAB LENSA: SELAMATKAN ANWAR DAN INTEGRITI KEHAKIMAN 

Surat Untuk Anwar Ibrahim yang berjudul " Bersaralah Anwar Ibrahim, Rakyat Nampaknya Sudah Letih" oleh LENSA ( Lensa Anak Muda Malaysia ) benar-benar menunjukkan suara kecewa dan lemah anak muda yang tidak mengenali Anwar Ibrahim sebagai Bapa Reformasi Malaysia yang sanggup berjuang tanpa penat dan konsisten berdepan dengan rejim UMNOBN. 

Sejarah perjuangan Reformasi yang dipelopori oleh Anwar Ibrahim telah membuka mata rakyat Malaysia terhadap kebobrokkan dan kezaliman yang dilakukan oleh rejim Mahathir dan UMNOBN. 

Dimana anak-anak muda  LENSA ketika tahun 1998? Di mana anak-anak muda  LENSA ketika itu,yang langsung tidak merasai perjuangan rakyat yang dipelopori oleh Anwar Ibrahim? Perjuangan yang digerakkan oleh para reformis 16 tahun yang lalu yang sekarang  dikecapi oleh anak-anak muda seperti LENSA dan sebagainya.

Anwar Ibrahim yang merupakan mantan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan , malah dunia mengakui serta mengiktiraf beliau antara 100 tokoh paling berpengaruh. Jasa dan pengorbanan beliau tidak boleh dinafikan oleh sesiapa pun sewaktu berada dalam kerajaan , apalagi anak-anak muda LENSA yang turut merasai dasar pendidikan KBSR dan KBSM sewaktu dibangku sekolah dulu yang digubal sewaktu Anwar Ibrahim sebagai Menteri Pendidikan. 

Perjuangan Reformasi pada tahun 1998, rakyat bangkit ke jalanraya kerana atas kesedaran terhadap kepincangan demokrasi dan kezaliman pemerintahan Rejim UMNOBN ekoran daripada pemecatan dan pemenjaraan Anwar Ibrahim. 

Anwar Ibrahim boleh memilih untuk mengkhianati rakyat dan Pakatan Rakyat dengan menerima tawaran sebagai Timbalan Perdana Menteri atas nama Konsensus Nasional. Itulah manusia bernama Anwar Ibrahim yang punya prinsip dan idealisme menolak tawaran tersebut. Nilai setiakawan dalam Pakatan Rakyat menjadi keutamaan, apatah lagi membuktikan beliau bukan seorang yang 'tamak haloba' dan 'kemaruk' jawatan. 

LENSA harus sedar,ramai yang menyatakan simpati dan tidak sanggup melihat Anwar Ibrahim terpenjara apa lagi menyedari semuanya adalah fitnah serta konspirasi bagi tujuan menamat dan menghancurkan karier politik Anwar Ibrahim. Proses perbicaraan yang pincang, bukti yang dangkal dan bersifat 'male fide'.

Anwar Ibrahim boleh memilih dan menerima tawaran untuk ke luar negara, sepertimana yang ditawarkan oleh Turki, tetapi Anwar Ibrahim adalah pejuang rakyat, mati hidupnya adalah untuk Rakyat Malaysia dan kecintaan beliau kepada Malaysia yang tercinta. 

Beliau boleh memilih jalan kesenangan dan kemewahan, bersekongkol, menjilat dan sujud pada rejim zalim UMNOBN, tapi sosok Anwar Ibrahim memilih garis melawan kerakusan dan kebobrokkan rejim UMNOBN sehingga terpaksa menerima situasi sebegini, diaib dan dinafikan keadilan dan kebenaran. 

Kezaliman terhadap Anwar Ibrahim adalah lambang kezaliman terhadap rakyat. Anwar Ibrahim terseksa kerana memilih untuk bersama rakyat. Beliau ialah mangsa politik kotor dan jijik serta desparado UMNOBN. 

Rakyat harus bangkit bersama Anwar Ibrahim. Rejim UMNOBN terpaksa mengunakan institusi kehakiman sebagai 'nyawa' untuk menyelamatkan diri pimpinan UMNOBN yang bersalut kerakusan, rasuah,penyelewengan,ketirisan dan kezaliman serta mengkhianati rakyat. Anwar Ibrahim adalah musuh nombor wahid menjadi mimpi ngeri kepada mereka. 

Rakyat harus bangkit bersama-sama Anwar Ibrahim bagi menyelamatkan institusi kehakiman yang bukan sahaja terhadap Anwar Ibrahim, termasuk Akta Hasutan, Akta Perhimpunan Awam dan sebagainya yang tujuan untuk mencengkam kebebasan rakyat. 

Perjuangan Anwar Ibrahim bukanlah perjuangan yang sia-sia. Perjuangan beliau adalah mata rantai perjuangan rakyat.

JINGGA 13 Malaysia menyeru seluruh rakyat Malaysia khususnya Anak muda untuk bersama-sama memberikan sokongan kepada  'Perdana Menteri Rakyat Malaysia' yang telah mendapat mandat 53% majoriti dalam PRU 13 pada 28-29 Oktober di Istana Kehakiman Putrajaya kerana Rakyat Hakim Negara!

Muafakat*Prihatin*Berani

FARIZ MUSA
Ketua Koordinator
JINGGA13 Malaysia

--------------------------------Siapa kata 1998 tak terlibat? Azmin tu ...

Apa hal pun, kalau betul ada sokongan seperti dikata Fariz Musa, kenapa terdesak sangat sampai malsm terakhir pun ada perhimpunan dan mintak dokongan penuntut universiti???Kajian Google bakal buat Latheefa, Surendran sakit jantung!!!

Posted: 19 Oct 2014 05:20 PM PDT


USA unqualified to urge Malaysia

Posted: 19 Oct 2014 08:30 AM PDT


Dear U.S Embassy,

As a Malaysian citizen, i would like to respond to your letter to the editors of Malaysia in regards of the application of SEDITION ACT in Malaysia. 

I thank you for your concern, however, should you have the interest to show your concern in the rule of law and human rights in Malaysia, I would like show my concern of the same rule of law and human rights in your country. Can?

First of all, in Malaysia, there is no more ISA (Internal Security Act) which was abolish in 2011 and yet, America still has its Internal Security Act of 1950 to protect the United States against certain un-American and subversive activities by requiring registration of Communist organizations, and for other purposes. Meaning, you are lucky to still have your ISA. 


Sedition help to curb racism while racism still exist in US

Now, you are touching on Malaysia's Sedition act. Why? 

You have your own  Sedition Act (of 1918) which I can say have been used on many occasions as 'reason' to imprison alleged offenders even before they are trial by any justice courts. And yet, you are concern about the act in Malaysia. 

Please refer to the Adam Taylor report on The Washington Post (attached) and take in the concern of what is happening in your own backyard in regards of rule of law and human rights before you look over into others. 

As for the Judiciary aspect of things, look into your Guantanamo Bay Hell Prison and maybe you can find over 10,000 violations including indefinite imprisonment of many detainees without charge or trial which violated the international law.

All and all, "Change, Before You Try To Change Others". 

Thank You,
Eddie Freedom

US dan Israel tak undi Malaysia, PKR bantu halang M'sia ke Majlis Keselamatan PBB

Posted: 19 Oct 2014 05:30 AM PDT


Suatu kebanggaan Malaysia untuk dapat dipilih menganggotai Majlis Keselamatan PBB dan memainkan peranan yang lebih bermakna.

Dalam media semalam, Dato Anifah Aman menjelaskan bahwa Malaysia mahu mainkan peranan lihat perselisihan faham antara negara diselesaikan dengan cara ''engagement" atau perbincangan dari peperangan.

Ada pula pemikir badigol yang ditubuhkan oleh PKR membuat andaian usaha bersungguh-sungguh Malaysia adalah untuk dapatkan kontrak dan wang dari Amerika. Turut ditimbulkan kritikan ala DAP untuk persoalkan kos melobi.

Baca berikut:


Malaysia's Bid for the UN Security Council

15 OCT, 2014: - Why is Malaysia pushing so hard for a seat on the United Nations' Security Council? What does it hope to achieve? And, how much has it spent on this quest?

This Thursday the United Nations will hold a vote on five seats up for grabs on its Security Council, which has the power to impose sanctions, apply military action, and recommend the appointment of the U.N. Secretary-General.

Besides the five permanent seats accorded to the post-World War II big powers of the U.S., China, UK, France and Russia, there are ten non-permanent seats with two year terms. The last time Malaysia held a seat was 16 years ago.

Six countries - Angola, Malaysia, New Zealand, Spain, Turkey and Venezuela – are competing for the five seats. Angola, Venezuela, and Malaysia are expected to be shoo-ins for seats on the Council as they have secured the support of their respective regional blocs of Africa, Latin America, and Asia. New Zealand, Spain, and Turkey will be racing neck-to-neck for the final two seats.


International politics is no less murky and cut-throat than Malaysian politics. Influence is bought, sold, and traded. Competition for the non-permanent seats on the Security Council is often fierce because the rewards are great.

A Harvard Business School paper, "How Much Is a Seat on the Security Council Worth? Foreign Aid and Bribery at the United Nations" by Ilyana Kuziemko and Eric Werker found that "a country's U.S. aid increases by 59 percent and its U.N. aid by 8 percent when it rotates onto the council." The flow of money increases in years when "key diplomatic events take place". The flow of aid from the U.S. is more pronounced in years when the U.S. is engaged in major overseas invasions. The increase in U.N. aid is strongly tied to UNICEF, the children's fund, which is dominated by the U.S.

Thus, Security Council membership appears to allow countries to extract rents in the form of U.S. aid bribes in addition to the other political bargaining chips that can be traded with other countries. Countries who table resolutions at the Security Council usually prefer to pass them unanimously; achieving this can take considerable diplomatic capital.

Malaysia has been lobbying intensely for a Security Council seat over the last few years.

Prime Minister Najib Razak unveiled his Global Movement of Moderates (GMM) in 2010. GMM has primarily been an international campaign because any domestic association of the Najib Administration with moderation has been undermined by perceived close ties between an increasingly right-leaning Umno and NGOs calling for aggressive responses to inter-ethnic issues, such as PERKASA and ISMA.

Moderation stands in stark contrast to the Prime Minister's heavy-handed use of the Sedition Act to suppress speech by journalists, academics, students, lawyers, and politicians.

The image of moderation put forward by Najib's GMM plays on a U.S. stereotype of Malaysia as a moderate Muslim nation that is compliant with U.S. geopolitical interests, in contrast to Muslim-majority countries such as Iran and Syria.

Najib and his GMM were featured in a 2013 event hosted by the influential New York-based Council on Foreign Relations, an organisation that boasts many past U.S. Secretaries of State and National Security Advisors as members.

The government-linked media has reported that Wisma Putra has been conducting high-level visits around the world to lobby for a Security Council seat. Delegates have reportedly travelled as far as Samoa and Kazakhstan to secure support.

Najib's foreign policy thus far has been rational and pragmatic in that he has recognised that both the U.S. and China are crucial to Malaysia's geopolitical future. He has tried very hard to please both of them with reciprocal state visits.

However, when two elephants fight in the jungle, the mouse deer risks being crushed between them. Washington-based analysts suggest that Najib is presenting himself as an Asia-Pacific outpost for the U.S. in relation to China while attempting to placate China on the other hand.


The U.S. wants Malaysia to sign on to its controversial Trans-Pacific Partnership (TPPA) regional trade and investment pact, an agreement widely seen as an attempt to ringfence China in the Asia-Pacific.

China is a far more important trading partner to Malaysia than is the U.S., but it has also made aggressive territorial claims on James Shoal/Zhengmu Reef 80km off the coast of Sarawak and 1,800km away from China.

Since both the U.S. and China hold Permanent seats on the U.N. Security Council it is likely that Malaysia has made promises and assurances to both.

While increased diplomatic influence for Malaysia is welcome, there is a question about the domestic costs it may incur.

If Malaysia receives increased flows of aid from the U.S. how will this affect our stance on the Palestine-Israel conflict? Is signing on to the TPPA one of the bargaining chips?

How much has been spent on lobbying for Malaysia's Security Council seat? Malaysia ranks amongst the world's most corrupt countries as raised in surveys by Ernst & Young and KPMG. Costing for the Security Council campaign appears absent from the Budget of recent years.

A Security Council seat could also be leveraged as a bargaining tool to reduce foreign criticism of Malaysian human rights, especially by the U.S. and in for such as the U.N. Human Rights Commission.

The Najib Administration has moved from the repression of religious minorities to a full-blown crackdown using the Sedition Act.

If the plan to incarcerate Pakatan Rakyat leader Anwar Ibrahim goes ahead then Malaysia must be prepared to face international criticism. It is an opportune time for Umno's repressive domestic policy to be backed by international diplomatic capital.
 
YIN SHAO LOONG
Executive Director
INSTITUT RAKYAT
Petaling Jaya

-----------------------------------


Kalau Malaysia ada janjikan sesuatu pada Amerika untuk dapat dipilih, kenapa pula Amerika tidak undi malaysia? Difahami bahawa antara negara-negara yang tidak mengundi Malaysia adalah US, Israel dan Angola.


Bukan mudah untuk Malaysia yang dilihat tidak pro Israel untuk dapat dipilih dan mendapat 187 undi dari 192 negara anggota PBB. Bolehkah malaysia "beli" semua 187 undi itu? Mungkin negara yang miskin tapi bolehkah yang kaya pula?

Tidak lain tidak bukan ianya sebab ada sesuatu agenda yang Malaysia mahu bawa yang dapat diterima.

Isu rasuah, hak asasi manusia, Perkasa dan ISMA, dan lain-lain, itu hanya tokok tambah buat sedap tulis. Setiap anggapan mereka dalam semua isu ini mempunyai kelemahan dan pandangan serta kebenaran yang berbeza.

Sekarang ... kenapa PKR seiring seirama dengan US dan Israel?

Zairil, Dyana tak nafi... tapi hp hilang, salahkan UMNO

Posted: 19 Oct 2014 02:30 AM PDT


Mungkin gambar di atas betul tetapi melalui cara psywar RBA, ia sengaja didiarkan untuk selamatkan fus perdonaliyi mereka dan lantunkan balik kepada UMNO BN. 

Blogger pro UMNO hanya tahu membuka pekung pemimpin yang tidak sealiran dengan mereka. 

RBA buat FAKE ACCOUNT dan upload gambar betul. Kemudian tuduh UMNO BN dan kata UMNO BN takde isu lain. Pastinya akan disebut HP hilang atsu kena hack DLL.

Akan ada yang merasa "kesian Melayu2 DAP yang suci kena taji dengan UMNO BN". Turut juga yang kata, "Teruknya UMNO BN ni. Macam tidak ada cerita lain yang nak dipromo? Asal Melayu masuk DAP akan kena fitnah".

Maka, rakyat pun simpati pada Melayu DAP dan ramai orang muda masuk DAP.

Tiada yang sedar, Zairil dan Dyana tidak menagikan ....


PULAU PINANG 19 Okt. – Beberapa laman blog hari ini menyiarkan gambar kemesraan antara Naib Pengerusi DAP Pulau Pinang, Zairil Khir Johari dengan bekas calon DAP bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd. Daud.

Rakaman gambar itu dipetik daripada laman sosial Facebook yang menggunakan nama serta wajah Zairil Khir yang juga Ahli Parlimen Bukit Bendera.

Bagaimanapun, akaun Facebook itu yang memuatkan sebanyak 13 gambar `kemesraan' antara Zairil Khir dengan Dyana Sofya yang juga Setiausaha Politik kepada Penasihat DAP, Lim Kit Siang dipercayai palsu.

Antara blog yang memuat naik gambar-gambar `kemesraan' Zairil Khir dan Dyana Sofya itu adalah Badut Rakyat di http://badutrakyat.blogspot.com; SangKalaJari9 di http://sangkakalajari9.blogspot.com dan TheFlyingKick di http://theflyingkick.blogspot.com.

Dalam pada itu, Zairil Khir yang dihubungi Utusan Malaysia langsung tidak menafikan gambar-gambar kemesraan antara beliau dengan Dyana Sofya seperti yang tersebar secara meluas di laman sosial tersebut.

Sebaliknya ketika ditanya mengenai perkara itu, beliau enggan mengulas lanjut dan hanya menyifatkan `politik longkang di Malaysia semakin teruk'.

Malah, Zairil Khir juga tidak memberikan jawapan ketika ditanya sama ada mahu menafikan beliau merupakan individu di dalam gambar yang tersebar itu atau sama ada mahu mengambil tindakan undang-undang.

Sebaliknya beliau berkata, ini bukan kali pertama beliau menjadi mangsa politik `longkang' dan perkara itu berlaku disebabkan tiada isu lain yang boleh dibangkitkan.

"Telefon saya dulu pun pernah digodam," katanya.

Rakyat dah letih, Jo Bedul masih cuba-cuba

Posted: 18 Oct 2014 11:39 PM PDT


Pagi tadi di Sg Petani,  Jo Bedul dilihat sebarkan bahan dalam kempen selamatkan Anwar yg cuba dikaitkan dengan isu-isu barang naik, minyak naik, msnduh akta hasutan dan macam-macsm mahu dimansuhkan.


Adalah disebarkan mesej dalam bahasa cina ...


Ah!!! Sudah2lah.

Rakyat dah bosan, Azmin dah bosan dan aktivis PKR pun ada yang bosan.

Anwar bersaralah, rakyat sudah letih'

2:26PM Oct 17, 2014

Kumpulan belia yang cenderung pada Pakatan Rakyat, Lensa Anak Muda Malaysia (LENSA) menimbulkan gesaan agar ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersara dari politik.

Gesaan itu bagi menghadapi perhimpunan untuk menyokong Anwar, yang dipromosi dengan nama himpunan 'Rakyat Hakim Negara' yang akan diadakan pada akhir bulan ini.

Jurucakap LENSA, Ekhsan Bukharee berkata, rakyat tidak perlu diheret ke jalan raya setiap kali Anwar menghadapi kes di mahkamah.

Beliau juga mendakwa, semakin ramai yang menunjukkan sikap negatif ke atas bekas timbalan perdana menteri Umno itu.

"Apa yang amat kami harapkan ialah, demi rakyat, Datuk Seri bersaralah, berhijrahlah.

"Nyata semakin ramai yang tidak menggemari Datuk Seri. Jelas sekali modus operandinya sama dan berulang seperti tahun tahun terdahulu.

"Setiap kali Datuk Seri akan disumbat ke dalam penjara, maka setiap kali itulah rakyat akan diheret ke jalan raya.

"Datuk Seri, sampai bila rakyat akan terus terheret dalam semua ini?," soalnya dalam surat yang diperolehi Malaysiakini.

Menurutnya, Anwar perlu bersimpati dengan golongan penyokong yang sejak sekian lama menunjukkan solidariti bersama Anwar.

"Berhimpun, berkumpul, bersorak melaung-laungkan nama Datuk Seri.

"Sampai bila Datuk Seri ingin melihat rakyat berpanas, berkeringat di bawah panas matahari, hanya kerana bersolidariti bersama Datuk Seri," kata Ekhsan lagi.

Himpunan 'Rakyat Hakim Negara' anjuran sayap pemuda PKR, AMK itu diadakan pada tarikh keputusan rayuan terakhir Anwar di Mahkamah Persekutuan dalam kes Liwat II.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 19 Oct 2014 11:23 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ANWAR MAKI JIJAH SEBAB KALAH SAMAN DENGAN FELDA...JIJAH NANGIS-NANGISAN

Posted: 19 Oct 2014 08:09 PM PDT


Minggu lepas iaitu pada 17 Oktober 2014, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur; Datuk Kamaluddin Md Said memutuskan Felda dan Felda Global Venture Holdings Sdn Bhd (FGVH) menang dalam saman mereka terhadap Presiden PKR, Wan Azizah bersama dua individu lagi.

Saman ini adalah berhubung dengan dua artikel fitnah Keadilan Daily yang bertajuk Felda Bankrap dan Kontroversi serta Bina bangunan RM662 juta Hanya libatkan 3 individu yang disiarkan pada 22 dan 29 Jun 2010.

Dalam saman ini, Felda menuntut ganti rugi sebanyak RM200 juta dari Azizah dan dua individu lain.

Yang Arif Hakim Datuk Kamaluddin Md Said memutuskan agar jumlah ganti rugi yang akan diterima Felda dan FGVH dalam saman itu ditaksirkan oleh penolong kanan pendaftar mahkamah kelak. (Sumber)

Sebelum ini Setiausaha Agung PAS Mustafa Ali diarahkan membayar ganti rugi RM100,000 dan Harakah kepunyaan PAS turut mengalami nasib yang sama didapati bersalah memfitnah FELDA kononnya menjual minyak sawit kepada Israel.


Itula... kalau dah sebar fitnah, mesti orang marah. Puak-puak pembangkang buat cerita tak betul semata-mata nak bagi rakyat bencikan kerajaan Pusat. 

Begitulah kaedah mereka membina kekuatan dengan menjaja pelbagai pembohongan dan menimbulkan kebencian rakyat, sambil-sambil tu boleh pungut duit derma dari rakyat atas nama 'jihad'.

Bila dah kena saman, puak-puak ini kata kerajaan zalim dan menindas rakyat. 

Persoalannya rakyat yang jenis mana? Masa sebar fitnah tak ingat perbuatan haram lagi dosa.

Rasanya tindakan Felda tersebut betul bagi memastikan fitnah dan pembohongan dari menjadi perkara biasa yang boleh dibiarkan. Soal maruah, nama baik dan integriti institusi kerajaan mestilah dipelihara.

Pembangkang marah nak tuduh kerajaan tak adil, zalim, sengaja nak tutup penyelewengan?

Apa korang nak hapuskan Akta Hasutan dan Akta Rahsia Rasmi agar Malaysia lebih bebas dan Anwar juga perlu dibebaskan dari hukuman penjara kerana meliwat?

Kapla otak hangpa la...rasakan balasan akibat memfitnah. 

Balasan dunia bolehlah korang nak bagi macam-macam alasan. Tapi di akhirat jangan harap boleh terlepas. 

Ikut kehendak puak-puak kapir harbi lagi...mereka mana nak percaya balasan di dunia dan akhirat.

Belajar dari kes saman Felda Kemahang 3

Sebelum ini Mahkamah Rayuan Putrajaya memerintahkan peguam-peguam pencacai dari PAS dan PKR: Wan Rohimi Wan Daud dan Asmadi Abu Bakar membayar lebihan wang sebanyak RM11,000 kepada setiap 273 dari 354 orang peneroka Felda Kemahang 3.

Peneroka-peneroka terbabit sebelum ini menang kes saman secara teknikal terhadap Felda sebanyak RM11.23 juta kerana peguam Felda gagal hadir ke mahkamah. 

Peneroka terbabit menyaman Felda berhubung pembayaran hasil kelapa sawit dan mendakwa agensi itu memberi nilai yang rendah terhadap mutu buah yang dihasilkan antara 1996 dan 2002 sehingga menyebabkan mereka rugi.

Barisan peguam musibat yang kenyang merembat duit peneroka Felda Kemahang 3

Bila dah dapat berkepuk-kepuk duit para peguam musibat ini hanya membayar RM6.72 juta atau cuma RM19,000.00 seorang bukannya RM30,000.00 seorang sepertimana yang dijanjikan. Baki RM4.51 juta lagi dirembat berjemaah oleh para peguam musibat ini.

273 orang peneroka telah membuat laporan polis kerana dakwa ditipu oleh peguam-peguam musibat ini. Manakala baki 81 orang lagi hanya redho dengan kehilangan baki duit RM11,000 yang disebat oleh para peguam musibat ini. 

Tak apalah kena tipu dan dapat sikit duit, kalau marah nanti tak masuk sorga. Murahnya harga diri...

Bila disaman balik oleh peneroka, para peguam musibat tuduh ini semua kerja UMNO yang dengkikan wang rakyat yang dikembalikan kepada rakyat...mongkok sungguh!

Peguam Wan Rohimi dan Asmadi telah diperintahkan Mahkamah Rayuan membayar kos perundangan sebanyak RM10,000 dan perlu mendedahkan jumlah sebenar pampasan, yuran guaman, kos mahkamah dan sebagainya.

Ini kerana terdapat lebihan RM4.51 juta beserta faedah RM85,589.00 yang sepatutnya menjadi milik para peneroka. Para peguam ini dituduh menyeleweng dan pecah amanah terhadap baki tuntutan sepertimana yang dijanjikan.

Apabila Mahkamah Tinggi Kota Baharu membatalkan saman peneroka terbabit selepas membenarkan permohonan Wan Rohimi dan Asmadi pada 2 Oktober 2011, para peguam musibat menyaman kembali 273 peneroka dengan saman RM25 juta atau bersamaan RM91,575.00 seorang atas fitnah dan konspirasi! 

Para peneroka Felda Kemahang 3 menuntut lebihan wang yang dirembat oleh para peguam musibat. Kini mereka semakin teraniaya apabila disaman kembali oleh peguam musibat sebanyak RM25 juta. 
Maka terpaksalah para peneroka nangis teresak-esak meminta pertolongan Felda untuk kasi settle saman mereka. Kes masih berjalan...

Itulah akibat termakan hasutan pembangkang akhirnya diri sendiri binasa.

Senangkan jadi lawyer pakatan pembangkang...asyik menipu jer dapat duit. Rasanya diakhirat nanti neraka level berapa mereka akan ditempatkan jika mati tak sempat bertaubat?

Itulah cara peguam-peguam pakatan cari duit, bila kena saman mereka kata kerajaan zalim. Wan Jijah bila dah kena saman terpaksa ke hulu ke hilir cari duit nak bayar saman. 

Anwar pula terpaksa reka cerita dan fitnah itu dan ini untuk mengalih tumpuan terhadap kebejatan moralnya. 

Sapa mampu bagi duit pada mereka pasti menuntut imbuhannya. Dan sudah pasti Anwar dan bininya sanggup menerima apa jua syarat yang dipaksakan oleh para pemberi pinjaman walaupun kepentingan agama, bangsa dan negara sendiri terpaksa dikorbankan...  


Benarkah #SwitchOff14 merupakan agenda MONOPOLI kapitalis TV swasta?!!

Posted: 19 Oct 2014 03:27 PM PDT


Kempen Switch Off '14 ini melalui fasa yang baru apabila penggeraknya mengisytiharkan 'perang' ke atas mana-mana individu yang tidak sependapat dengan mereka. Inilah rupanya bentuk kebebasan bersuara yang mereka perjuangkan selama ini.

Bagaimana pula dengan "suara" beratus lagi penggiat seni yang tidak sekepala atau bukan dari lingkungan terdekat mereka? Seperti mana yang pernah kami lontarkan sebelum ini, Switch Off '14 sejak dari mulanya menimbulkan 1001 tandanya.

Paling ketara, ianya digerakkan oleh kelompok yang paling berpengaruh dalam persatuan penggiat seni tanahair yang juga dikatakan sering mendapat layan atau perhatian kelas "A" dari pihak Kerajaan sendiri. Jadi, apakah jaminannya jika tuntutan mereka dipenuhi oleh pihak Kerajaan sekali pun, ianya akan turut dirasai secara adil oleh kelompok yang 'lain'?!! Sedangkan perbezaan pendapat pun dibalas dengan laporan polis dan ugutan saman?!!

Keduanya, sejak dari mula kami dapat perhatikan gerakan Switch Off '14 ini mendapat liputan yang agak istimewa dari sebuah agensi penyiaran swasta yang kini memonopoli rangkaian televisyen dan radio negara. Buktinya, cuba sahaja Google berita mengenai Switch Off '14 ini dan perhatikan siapa yang paling banyak memberikan liputan. Adakah ini bermaksud wujud 'tangan-tangan' korporat di belakang gerakan Switch Off '14 ini yang mahu memberikan tekanan kepada agensi penyiaran Kerajaan pula?!!

Seperti mana yang kita semua maklum, agensi penyiaran Kerajaan lebih mengutamakan konsep kebajikan berbanding keuntungan dalam memastikan masa depan industri seni tanahair tidak berkubur dek monopoli kapitalis mereka yang lebih berkuasa. Malah, melalui slot penyiaran Kerajaan inilah sesetengah penggiat seni berjaya bernafas kembali.

Persoalannya, mengapa Switch Off '14 ini tidak juga mensasarkan tuntutannya kepada agensi penyiaran swasta yang margin keuntungan  penyiaran mereka jauh lebih besar?!! Kerajaan sudah menubuhkan CCIG semenjak 2011 lagi bagi memastikan kebajikan dan nasib golongan penggiat seni ini terbela. Apakah pula usaha agensi penyiaran swasta dalam perkara ini?!!

Jadi persoalan sebenar yang WAJIB ditanya adalah: "Apakah Switch Off '14 ini merupakan gerakan yang didalangi oleh pihak tertentu untuk mengaut dan memonopoli syer slot penyiaran dari Kerajaan pula?!!"

TAHNIAH ... BARU KORANG TAU BINI ANWAR NI HEBAT MACAM LAKI DIA...KORANG MACAM ALAS KAKI JERR

Posted: 19 Oct 2014 06:51 AM PDT


Apa nak bising-bising bro...terimalah seadanya akibat korang sendiri memilih bini Anwar ni jadi ADUN korang. 

Tak guna maki hamun ADUN pilihan korang nanti kena tulah suaminya si manusia anugerah tuhan naya korang silap-silap satu taman dapat jangkitan dan tak dapat peruntukkan.

Redho jer la ye... korang yang memilih dia hanya layak jadi kaldai tunggangan tak pun sebagai pelapik alas kaki jer. 


Tak baik nak hina-dan kutuk si Jijah ni kerana beliau lebih mementingkan lakinya. Sekarang ni dia sedang bertungkus lumus menyelamatkan partinya dan lakinya yang bakal masuk penjara.

Beliau ke luar negara nak cari dana dan sokongan membebaskan lakinya yang terbukti bersalah kerana menerjah privacy lubang keramat jantan lain. 

Mana tau kalau ada duit lebih celah-celah tu boleh dia buat sekolah tadika kat hangpa, tak pun buat surau. 

Jadi gugurlah dosa-dosa laki dia dan bersihlah toyyiban duit-duit yang ntah dari mana sumbernya.

Jangan lupa dia juga akan beli kipas tangan buat souvenir untuk AJK semua.
SEKS BEBAS DAP BERJAYA RUNTUHKAN AKHLAK ORANG MELAYU

Posted: 19 Oct 2014 12:36 AM PDT


Seks bebas dalam DAP semakin sukar dikawal, Dyana dan Khairil dua-dua Melayu DAP kini rosak, terbukti DAP berjaya meruntuhkan akhlak Melayu muda. MELAYU dalam DAP jadi hamba seks dan siapa lagi selepas ini?

Belantan

Posted: 19 Oct 2014 11:12 PM PDT

Belantan


Menteri Besar Selangor nafi tandatangan surat 'kawalan jauh'?

Posted: 19 Oct 2014 08:17 AM PDT


Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali menafikan pernah menandatangani surat peletakan jawatannya yang tidak bertarikh sebagai 'jaminan' beliau akan menurut kehendak kepemimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam urusan pentadbiran kerajaan negeri.

Beliau berkata, surat yang didakwa penulis blog Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dihantar oleh Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli kepada Penasihat parti, Datuk Seri Anwar Ibrahim menerusi e-mel adalah tidak wujud.

"Surat itu tidak benar. Tidak wujud," katanya ketika ditemui pemberita selepas menunaikan solat Jumaat dan menghadiri jamuan makan bersama Jawatankuasa Masjid Kampung Raja Uda, di sini hari ini.


Pada 15 Oktober lalu, Raja Petra menerusi entri dalam blog Malaysia Today mendedahkan e-mel Rafizi kepada Anwar mengenai cadangan-cadangan yang perlu diambil oleh PKR untuk menangani isu jawatan Menteri Besar Selangor.

Salinan e-mel tersebut seperti mana disiarkan dalam blog berkenaan dikatakan turut dihantar kepada Ketua Ang­katan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad.

Dalam e-mel tersebut, Rafizi antara lain didakwa mencadangkan kepemimpinan PKR mengeluarkan satu surat letak jawatan tidak bertarikh supaya Mohamed Azmin selamanya diikat de­ngan parti dan Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail sekiranya dilantik sebagai Menteri Besar Selangor.


Selain itu, Rafizi menerusi e-mel berkenaan didakwa turut mencadangkan kepada Anwar supaya PKR menuntut Mohamed Azmin bersetuju dengan syarat-syarat tertentu dan menandatanganinya sebelum sokongan majoriti parti diberikan kepada Timbalan Presiden PKR itu.

E-mel itu juga menyebut bahawa jika Mohamed Azmin melanggar mana-mana persetujuan yang ditetapkan, parti mempunyai hak untuk menukar dan meletakkan tarikh pada surat letak jawatan yang telah ditandatangani Mohamed Azmin.

Dalam pada itu, Mohamed Azmin enggan mengulas dakwaan kononnya pelantikan Rafizi sebagai Setiausaha Agung PKR yang baharu adalah untuk mengawalnya dalam menjalankan tugas sebagai Menteri Besar.

Selanjutnya sila baca di sini.

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 19 Oct 2014 11:11 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Kini Masanya Untuk Laksana Sekolah Satu Aliran - @Zahid_Hamidi

Posted: 19 Oct 2014 06:58 PM PDTMuka depan Utusan Malaysia


Utusan Malaysia Isnin 20 Oktober 2014 halaman 12


Pandangan peribadi Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ini memberi mesej yang jelas untuk jangka masa panjang demi membina perpaduan antara kaum di Malaysia.

Sebagai Menteri yang menjaga keamanan dan keselamatan sudah tentu pandangan beliau bukan andaian tetapi berlandaskan fakta bahawa hubungan antara kaum hari ini semakin meruncing ditambah dengan media sosial yang memburukkan lagi hubungan yang umpama 'retak menanti belah'

Meskipun ia mungkin tidak dapat diterima dengan mudah namun usaha ke arah memantapkan perpaduan antara kaum perlu dilakukan walau ia menghiris perasaan. Pengorbanan perlu dilakukan kerana kita sudah duduk bersama bukan akan kembali ke mana-mana negara lagi.

Kepentingan negara yang aman makmur lebih utama berbanding kepentingan kaum yang jika diteruskan boleh menjadikan jurang antara kaum makin luas dan lebar sehingga merenggangkan hubungan.

Islam juga mahu kita mengasihi semua makhluk Allah  melarang menghina agama lain dan hanya izin jihad melawan kafir yang harbi (anti Islam) jika diperangi sahaja.

Idea yang sama juga disuarakan Datuk Razali Ibrahim sebelum ini pada 8 September 2014. Sebagai Timbalan Menteri yang menjaga Biro Tatanegara sudah pasti aspek perpaduan yang sukar diwujudkan melalui sistem yang sedia ada sekarang perlu diubah kepada sekolah satu aliran.
Idea ini bukan dicetuskan oleh Melayu bahkan disuarakan oleh orang Cina sendiri iaitu Prof Emeritus Khoy Khai Kim seperti yang dipaparkan laman web ini 
Hakikatnya perpaduan akan berjaya diwujudkan jika usaha dimulakan sejak kecil lagi.


Sent from my iPhone

E-Book : Fatwa Hukum Sentuh dan Pelihara Anjing

Posted: 19 Oct 2014 06:27 PM PDT


Berikut petikan fatwa menyentuh anjing untuk panduan semua yang mungkin sedang terkejut membaca kempen menyentuh anjing di Damansara semalam...

Pandangan mazhab Maliki juga tidak jauh beza dengan Mazhab SyafeiJuga dijelaskan isu anjing pemburuan Harap umat Islam jangan keliru lagi dengan isu pegang anjing yang cuba diliberalkan pihak yang tidak jelas hukum ini.


Mohon sebarkan.


Sent from my iPhone

Kisah Sayu : Mesej Ayah di Facebook

Posted: 19 Oct 2014 06:19 PM PDT

Seorang pemuda duduk di hadapan laptopnya. Login facebook. Benda pertama sekali dia check adalah inbox. Hari ini dia terlihat sesuatu yang dia terlepas pandang selama ini. Bahagian 'OTHER' di inboxnya. Ada satu, dua mesej. Mesej pertama, spam. Mesej kedua dibukanya. Mesej 3 bulan yang lepas tarikhnya.

Ditatap isinya,
"Salam.
Ini kali pertama abah cuba guna facebook. Abah cuba tambah kamu sebagai kawan tapi tak dapat. Abah pun tak faham sangat benda ni.

Abah cuba hantar mesej ini kepada kamu. Maaf, abah tak biasa sangat menaip. Ini pun kawan abah yang ajarkan.

Ingat tak bila pertama kali kamu ada henfon? Masa tu kamu tingkatan 4. Abah kesian semua anak-anak sekarang ada henfon. Jadi, abah hadiahkan pada kamu satu. Dengan harapan, kamu akan call abah kalau kamu ada nak kongsi masalah tentang asrama atau sekolah atau apa-apa saja. Tapi, kamu hanya call abah seminggu sekali. Tanya tentang duit makan dan belanja. Abah terfikir juga, topup RM10 tapi call abah tak sampai 5 minit boleh habis ke prepaid tu?

Masa kamu kecil dulu, abah ingat lagi bila kamu dah boleh bercakap. Kamu asyik panggil, 'Abah, abah, abah'. Abah seronok sekali anak lelaki abah panggil abah. Panggil mama. Abah seronok dapat bercakap dengan kamu walaupun kamu mungkin tidak ingat dan tak faham apa abah cakapkan di umur kamu 4, 5 tahun. Tapi, percayalah. Abah dan mama cakap dengan kamu banyak sangat. Kamulah penghibur kami di saat kami berduka. Walaupun hanya dengan keletah gelak tawa si kecil.

Bila kamu sekolah rendah. Abah ingat lagi kamu selalu bercakap dengan abah ketika membonceng motor dengan abah setiap pergi dan balik sekolah. Macam-macam kamu ceritakan pada abah. Tentang cikgu, sekolah, kawan-kawan. Abah jadi makin bersemangat bekerja keras cari duit untuk biaya kamu ke sekolah. Sebab kamu seronok sekali. Gembira. Ayah mana tidak gembira anak suka ke sekolah belajar.

Bila kamu sekolah menengah. Kamu ada kawan-kawan baru. Kamu balik dari sekolah, kamu masuk bilik. Kamu keluar bila masa makan. Kamu keluar dengan kawan-kawan. Kamu mulai jarang bercakap dengan abah. Kamu pandai. Akhirnya masuk asrama. Di asrama, jarak antara kita makin jauh. Kamu cari kami bila perlu. Kamu biarkan kami bila tak perlu.

Abah tahu, naluri remaja. Abah pun pernah muda. Akhirnya, abah dapat tahu kamu ada kekasih. Ketika di universiti, sikap kamu sama sahaja ketika di sekolah menengah. Jarang hubungi kami. Bila balik cuti, kamu dengan henfon kamu. Kamu dengan laptop kamu. Kamu dengan internet kamu. Kamu dengan dunia kamu. Abah tertanya-tanya juga sendiri. Adakah kawan istimewa itu lebih penting dari abah dan mama? Adakah abah dan mama cuma diperlukan bila kamu nak nikah sahaja sebagai pemberi restu? Adakah kami ibarat tabung pada kamu sahaja?

Hakikatnya, kamu jarang berbicara dengan abah lagi. Ada pun boleh dibilang dengan jari. Berjumpa tapi tak berkata-kata. Sebumbung tapi seperti tak bersua. Bertegur bila cuma hari raya. Tanya sepatah, jawab sepatah. Dileter, kamu tarik muka. Dimarah, kamu tak balik cuti.

Malam ni, abah sebenarnya rindu sangat pada kamu.

Bukan mahu berleter, mengungkit atau membangkit. Cuma abah dah terlalu tua. Abah dah di hujung 60 an. Kudrat abah tidak sekuat dulu lagi. Abah tak minta banyak…
Kadang-kadang, abah cuma mahu kamu berada di sisi abah. Berbicara tentang hidup kamu. Luahkan apa yang terpendam dalam hati kamu. Menangis pada abah. Mengadu pada abah. Bercerita pada abah seperti kamu kecil-kecil dulu. Apapun, maafkan abah atas curahan hati abah ini. Jagalah solat. Jagalah hati. Jagalah iman.

Mungkin kamu tidak punya waktu berbicara dengan abah. Namun, jangan pula kamu tidak punya waktu berbicara dengan Tuhan. Usah letakkan cinta di hati pada seseorang melebihi cinta kepada Tuhan. Mungkin kamu terabaikan abah. Namun jangan kamu mengabaikan Tuhan.

Maafkan abah atas segalanya."


Pemuda menitiskan air mata. Dalam hati perit tidak terkira. Mana tidaknya. Tulisan ayahandanya itu dibaca setelah 3 bulan beliau pergi buat selama-lamanya. Di saat tidak mungkin lagi mampu memeluk tubuh tua ayahnya.

~~~Hargai orang tua kita selama dia masih hidup...kadang kala kita terlalu sibuk dengan kerja...sampaikan kita lupa akan dia yg membesarkan kita...memberi pendidikan utk kita bekerja..mengajar kita berjalan utk bekerja..

JANGAN NANTI ANAK KITA AKAN MELUPAKAN KITA SEPERTIMANA KITA MELUPAKAN IBUBAPA KITA
SHARE DENGAN KAWAN DAN ANAK KITA...
KERANA SETIAP APA YANG DISAMPAIKAN AKAN BERMAKNA BUAT MEREKA...


Mesej dari Group whatsapp


Sent from my iPhone

5 Andaian Sebalik Gambar Intim Zairil dan Dyana #DAP

Posted: 19 Oct 2014 08:23 AM PDTDAP mungkin fikir dengan penyebaran gambar intim Zairil dan Dyana maka orang akan semakin benci kepada UMNO tetapi orang masih boleh berfikir DAP tidak mustahil pandai rakam dan muatnaik sendiri gambar untuk cipta kontroversi...

Berapa banyak kes yang dicipta untuk memburukkan orang lain? 

Kenapa baru sekarang timbul gambar tersebut?

Motif ? Mungkin :

1. Tutup mulut celupar Lim Kit Siang tuduh polis sandiwara siasat Menteri dalam Negeri

2. Panaskan kembali sokongan menjelang hari keputusan kes liwat Anwar tidak lama lagi.

3. Meniup kebencian selepas kejayaan Bajet 2015 dan kejayaan Malaysia menduduki kerusi tidak tetap PBB dengan undi 187.

4. Menutup kes CEC DAP yang masih belum selesai hingga kini.

5. Mencemarkan imej Umno yang ingin dilabel sebagai porno kerana sering menjadikan gambar lucah sebagai bahan kempen alam siber.

Setpol Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng ini tidak sukar jika diminta melakonkan aksi intim demi kejayaan politik...

Sekali tengok nampak mahu menarik simpati orang Melayu kepada DAP bahawa Umno tidak segan silu menyebar gambar lucah atau ghairah sedangkan UMNO selalu mendakwa memperjuangkan agama dan bangsa.

Banyak andaian boleh dibuat namun kegagalan penafian yang begitu keras oleh Zairil dan Dyana seperti menunjukkan sesuatu cuba disembunyikan.... 

Jika benar intim tentu gambar tidak berpakaian akan tersebar juga.

Hanya sms sahaja dihantar kepada wartawan menjawab isu tersebut cukup mengesahkan andaian kita bahawa pihak terlibat tidak bersungguh menjawabnya !!!

Berani kerana benar takut kerana salah.


Wallahu A'lam...


Sent from my iPhone

Kemalangan Ngeri Karak Dua Bikers Maut @kltrafficupdate

Posted: 18 Oct 2014 11:26 PM PDT

Menurut info whatsapp dua maut dan empat penunggang telah terlibat dalam kemalangan yang berlaku pagi tadi.

Takziah kepada yang meninggal dunia dan semoga yang lain selamat hendaknya.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 19 Oct 2014 09:20 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 19 Oct 2014 09:16 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Azhar Idrus Kata Sibuk Hendak Peluk Anjing Itu Agenda Yahudi & Nasara

Posted: 19 Oct 2014 08:08 PM PDTTidak ada satu artikel pun daripada Harakahdaily komen mengenai kempen "I Want To Touch A Dog" ini. Mereka tidak berani komen? 

Siapa pula yang pakai lebai dalam program "I Want To Touch A Dog" ini? 


Inilah matlamat akhir agenda sulit mereka, mahu lihat anak gadis Melayu rosak pemikiran. Mana suara GAMIS, Persatuan Mahasiswa Islam IPTA dalam isu ini? Tidak berani bercakap langsung? 

Jangan selepas ini mereka buat kempen "I Want To Touch A Pig" pula di Selangor. Baca ulasan lanjut ini sebagai panduan umat Islam (baca sini)Maksiat Itu Penyakit : Nik Abduh Sindir Siapa Sebenarnya?

Posted: 19 Oct 2014 08:30 AM PDT


Kumpulan PasMa Yang Sebenarnya Menjatuhkan PAS Di Kedah?

Posted: 19 Oct 2014 07:00 AM PDT


Pengundi Kajang Terima Padah Bila Wan Azizah Tidak Jadi MB Selangor

Posted: 19 Oct 2014 04:39 AM PDT


tok gajah

Posted: 19 Oct 2014 09:15 PM PDT

tok gajah


Kempen 'menganjingkan melayu'?

Posted: 19 Oct 2014 09:00 PM PDT


Dengar dulu ape kate Ustaz Azhar Idrus........Penganjur kempen pegang anjing.........


Haram jadah betoi! ...... ade ke patut die kate melayu ni kaum pendatang.......

Posted: 19 Oct 2014 06:00 AM PDT

Perwakilan Gerakan: Melayu pun pendatang


Seorang perwakilan Gerakan dalam mesyuarat agung tahunannya hari ini mengingatkan pemimpin Umno untuk tidak menggunakan kenyataan "pendatang" kepada bangsa lain.

Ini kerana, kata perwakilan Johor Tan Lai Soon, orang Melayu juga sebenarnya pendatang di negara ini.

"Biar saya jelaskan, Melayu, Cina, India semua pendatang, kecuali Orang Asli, orang Sabah dan orang Sarawak, yang menjadi bumiputera asal," katanya.

Katanya, pemimpin Umno yang sering menyifatkan masyarakat Cina sebagai pendatang sebenarnya tidak sedar bahawa mereka juga pendatang.

Tan berkata demikian ketika membahaskan usul ucapan dasar presiden Datuk Mah Siew Keong dalam perhimpunan tahunan Gerakan di Shah Alam.

Inilah satu perake yang buat atuk tersangat marah, tergamak deme ni kate melayu ni kaum pendatang yang same juge seperti macam mereke2 tu.

Atuk rase memang sangat patut kalu atuk kate mereke tu keturunan haram jadah. Sebab nye mereke tu tahu dan sedar dari mane datang nye asal usul mereke tu. Yang mate sepet dan kalor kuning tu memang dah sah berasal dari negeri Cine. Yang hitam legam dan kelabu asap tu dari India.

Nampak nye mereke ni dah semakin biadap terhadap bangse melayu kite ni. Mereke tahu bahawe bangse kite ni sudah tersangat lemah dalam kuase politik. Kita berpecah belah dalam politik, politik kite sedah di kuasi oleh mereke.

Sekarang kite harus segere bertindak untuk mengukuhkan kuase politik kite dengan bersatu padu semule. Selagi UMNO dan PAS bertelagah selagi itu lah mereke berani memperlekihkan bangse melayu dan agama Islam kite. 

JURI RAKYAT

Posted: 19 Oct 2014 07:28 PM PDT

JURI RAKYAT


3 Sapi Terbesar Di Dunia

Posted: 19 Oct 2014 03:43 AM PDT

Juri Rakyat - Berikut ini ada beberapa referensi 3 Sapi Terbesar Di Dunia yang telah tercatat di rekor. Mumpung di hari raya idul adha tambah-tambah ilmu deh tentang Sapi Terbesar Di Dunia yang dikutip dari yang-ter-unik.blogspot.com
Diatas dengan Berat 1.60 Ton, Sapi yang berada di Ingris (Britain) ini adalah sapi terbesar di Dunia. Weew dagingnya berasa. Dagingnya yang montok
Chilli adalah sapi jantan jenis FH terbesar di dunia dengan berat lebih dari 1 ton dan tingginya hampir mencapai 2 meter (+/- 197 cm) atau hampir sama dengan ukuran sebuah gajah kecil.
Sapi FH memang salah satu jenis sapi perah yang unggul dalam menghasilkan susu. Sapi FH terkenal dengan produksi susunya yang tinggi, bisa mencapai lebih dari 6350 kg/tahun dengan persentase kadar lemak susu 3-7%. Bibit sapi FH yang unggul menjadi sangat penting karena akan menentukan hasil produksi susu di masa yang akan datang. Seekor sapi perah dara yang akan dijadian bibit unggul calon induk sebaiknya berasal dari induk dan pejantan yang menghasilkan produksi susu tinggi. Bisa anda bayangkan bila semua ukuran sapi bisa dibuat sebesar ini maka satu sapi bisa untuk makan 1 kelurahan atau bahkan kabupaten.
Di Indonesia seekor sapi seberat 1,2 ton diklaim sebagai hewan kurban terberat di Indonesia. Penyembelihan sapi ini dicatatkan di Museum RekorIndonesia sebagai 'Sapi kurban terberat' di Indonesia

Lumba-Lumba Berkepala 2 Ditemukan Terdampar di Turki

Posted: 19 Oct 2014 03:35 AM PDT

Juri Rakyat - Pernah melihat lumba-lumba berkepala dua? Di Pantai Izmir, Turki, penampakan seperti itu pernah ditemukan.

Penemuan lumba-lumba berukuran 3,2 kaki atau hampir sekitar 1 meter di pantai wilayah barat Turki itu, terjadi pada Senin 4 Agustus 2014.

Seperti yang dikutip dari liputan6.com, Salah satu mata dari kepalanya tidak terbuka, selain itu tidak ditemukan adanya lubang udara. Usia mamalia laut itu diperkirakan 12 bulan.

Bangkai binatang mamalia itu pertama kali ditemukan oleh warga setempat yang bernama Tugrul Metin.

"Aku melihat lumba-lumba itu tersapu ombak dari laut ke pantai ini," kata Mertin.

Profesor dari Departemen Biologi Kelautan Universitas Ak Deniz, Mehmet Gokoglu menggambarkan peristiwa ini merupakan peristiwa langka. Dan ia pun akan segera mempelajarinya.

"Lumba-lumba seperti itu sangat langka, mirip dengan persitiwa kembar siam pada manusia," jelas Gokoglu.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 19 Oct 2014 03:27 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Gambar intim: Dyana bengang jadi mangsa

Posted: 19 Oct 2014 12:19 AM PDT

SHAH ALAM - "Saya berasa marah tetapi saya tidak akan layan politik jahat macam ini," demikian kata bekas calon PRK Parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud kepada Sinar Online, hari ini.

Dyana Sofya menegaskan serangan peribadi ke atasnya kali ini adalah kerana beliau seorang wanita yang mudah dibuli seperti mana tuduhan ke atas beliau berpakaian bikini untuk ke parti ketika kempen pilihan raya lalu.

"Hal ini menjijikkan bagaimana mereka tetap menggunakan politik longkang terhadap pembangkang.


[ ARTIKEL BERKAITAN: Gambar intim: Zairil pertimbang ambil tindakan]


"Sebagai seorang wanita, saya sasaran yang mudah. Sebab saya wanita, saya dilihat sebagai mudah dibuli. Saya marah, tetapi saya tak nak layan politik jahat macam ini," katanya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS), hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas penyebaran gambar miripnya dan juga Ahli Parlimen Bukit Bendara, Zairil Khir Johari menjadi viral tersebar melalui media sosial WhatsApp dan blog tempatan sejak pagi tadi.

Gambar intim sebanyak sembilan keping itu dalam posisi berpelukan dengan berpakaian secara formal dan santai di beberapa lokasi termasuk kereta dan kawasan umum.

Gambar intim Zairil, Dyana Sofya tersebar di media sosial

Posted: 18 Oct 2014 11:30 PM PDT

SHAH ALAM - Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari tidak menolak kemungkinan mengambil tindakan mahkamah terhadap pihak yang menyebarkan gambar intim mirip wajahnya dan calon PRK Telok Intan, Dyana Sofya yang kini menjadi viral dalam media sosial sejak awal pagi ini.

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP juga menafikan sekeras-kerasnya sebagai pelaku dalam gambar itu sambil menyifatkannya sebagai fitnah untuk menjatuhkan kariernya sebagai pemimpin Melayu dalam DAP.

"Saya tak nak komen sangat isu bebal macam ini, cuma hendak cakap politik longkang di Malaysia semakin teruk.

"Bukan kali pertama difitnah atau menjadi mangsa, sudah tiada isu lain hendak main," katanya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Sinar Online, hari ini.

Awal pagi tadi, gambar dua mereka menjadi viral apabila ia mula tersebar melalui media sosial WhatsApp dan blog tempatan.

Gambar intim sebanyak sembilan keping itu menunjukkan aksi intim didakwa menyerupai Zairil dan Dyana dalam posisi berpelukan sama ada berpakaian secara formal mahupun tidak formal di beberapa lokasi termasuk kereta dan kawasan umum.

Salah satu blog yang menyebarkan gambar intim itu bagaimanapun mahu dua pemimpin Melayu DAP tersebut tampil menafikan perkara tersebut.

Karaoke separuh bogel ketika azan maghrib

Posted: 18 Oct 2014 10:01 PM PDT

ALOR SETAR - Pengunjung sebuah pusat membeli belah terkejut apabila disajikan dengan persembahan wanita berpakaian separuh bogel diadakan secara terbuka, lewat petang kelmarin.

Wan Kamarul Wan Mohammad, 21, berkata, pertandingan karaoke anjuran Pergerakan Pemuda Malaysia (YMM) yang bermula sekitar jam 5 petang hingga 9.30 malam itu mengundang kontroversi apabila menampilkan dua peserta berpakaian keterlaluan.

"Bagi saya, pakaian peserta wanita dari sebuah kumpulan dan seorang lagi individu, amat tidak sesuai dipakai di khalayak terutama tempat terbuka seperti itu yang dikunjungi kanak-kanak dan remaja," katanya.

Menurutnya, dia terkejut apabila ketika sedang menyanyi, peserta wanita itu bertindak membuka pakaian luarannya dan hanya berpakaian seperti coli.

"Saya tidak sangka dia akan bertindak begitu. Pihak penganjur sepatutnya kawal tingkah laku peserta termasuk pakaian supaya tidak menimbulkan rasa tidak puas hati pengunjung yang terdiri daripada pelbagai kaum dan lapisan umur," katanya.

Wan Kamarul berkata, dia kesal apabila persembahan itu tetap diteruskan walaupun ketika azan Maghrib berkumandang.

"Bunyi muzik terlalu kuat ketika itu, menyebabkan saya terdengar sayup-sayup azan Maghrib, namun penganjur tidak memberhentikan majlis.

Saya kesal kerana penganjur tidak menghormati sensitiviti umat Islam," katanya.

Menurutnya, ini merupakan kali kedua persembahan hiburan terbuka yang agak keterlaluan diadakan di pusat membeli-belah itu, di mana tahun lalu, turut menampilkan peserta wanita berpakaian menjolok mata.

"Pusat beli-belah juga perlu sensitif dan pantau penganjuran program di premis mereka, supaya tidak mengundang kontroversi selain membudayakan program-program bermanfaat," katanya.

- Sinar Harian

Pasangan 'melekat' selepas seks di dalam laut

Posted: 18 Oct 2014 06:01 PM PDT

Sekadar gambar hiasan
Sepasang kekasih Itali telah dikejarkan ke hospital apabila kedua-duanya 'melekat' selepas melakukan seks di dalam laut di wilayah Marche.

Akbar Il Mattino telah melaporkan pasangan tersebut yang sedang memadu asmara di sebuah pantai yang lengang dengan pengunjung telah membuat keputusan untuk melakukan seks di dalam laut di Porto San Giorgio untuk membuktikan cinta mereka.

Namun begitu, kisah cinta mereka bertukar menjadi mimpi ngeri apabila pasangan lelaki gagal menarik keluar 'anu' yang melekat pada pada teman wanitanya akibat dari sedutan air laut lapor akhbar tersebut.

Mereka terus berada di dalam laut sehinggalah disedari oleh seorang wanita yang sedang bersiar-siar di tepi pantai tersebut dan kemudian memberikan mereka tuala selepas mereka berenang ke tepian.

Setelah doktor dipanggil, mereka di bawa ke wad kecemasan hospital terdekat. Wanita tersebut telah diberikan suntikan yang selalu diberi kepada wanita mengandung di bahagian uterusnya bagi melepaskan 'anu' teman lelakinya yang terlekat.

Kejadian ini bukanlah kali pertama berlaku. Pada bulan Julai lalu, sepasang kekasih di Zimbabwe turut 'melekat' hampir 7 jam dan dileraikan oleh bapa kepada pasangan lelaki tersebut.

Awal tahun lalu, pasukan bomba di Sepanyol telah dipanggil untuk menyelamatkan seorang wanita sepauh bogel yang terjatuh ke dalam lubang air sedalam 15 meter ketika melakukan hubungan seks.

Penangan seluar dalam wanita merah jambu

Posted: 18 Oct 2014 04:01 PM PDT

Gambar hiasan
Dover: Seorang lelaki mengambil tindakan mahkamah atas alasan tertekan selepas mendakwa sedar dari satu pembedahan dengan memakai seluar dalam wanita berwarna merah jambu.

Andrew Walls, 32, dari Dover, Delaware, mendakwa dia dipakaikan seluar dalam itu ketika tidak sedarkan diri sewatu menjalani pembedahan di Pusat Pembedahan Delaware pada Oktober 2012.

Dia kini menuntut bayaran ganti rugi atas alasan mengalami tekanan mental dan kehilangan pendapatan.

Menurut laporan Delaware Online, Walls ialah kakitangan pusat pembedahan itu.

"Apabila Walls sedar daripada kesan anesthesia selepas menjalani pembedahan, dia mendapati dia dipakaikan seluar dalam wanita merah jambu

"Dia tidak memakai seluar dalam wanita itu ketika dimasukkan ke bilik bedah dan tidak pernah dengan secara sukarela menawar diri untuk memakainya," menurut saman yang difailkan di Mahkamah Agung New Castle County, semalam.

Di samping itu, Peguam Gary Nitsche dalam aduan bagi pihak Walls berkata, rakan plaintif gagal melaksanakan dasar dan prosedur untuk pesakit.

Pengarah pusat pembedahan berkenaan, Jennifer Anderson enggan mengulas sebaliknya berkata: "Kami hanya mengetahui perkara ini semalam." - AFP

Duke of UMNO

Posted: 19 Oct 2014 01:30 PM PDT

Duke of UMNO


AMARAN: ISLAM MAKIN TERANCAM, GERAKAN LIBERAL ATUR GERAKAN DI MALAYSIA...

Posted: 19 Oct 2014 05:37 AM PDT


Biarpun menghadapi sekatan untuk masuk ke Malaysia secara fizikal, tokoh fahaman liberal, Ulil Abshar Abdalla, tetap dapat menyampaikan pandangannya dalam satu program dialog persidangan yang berlangsung di Hotel Swiss Garden, di ibu negara, hari ini.
Melalui aplikasi "Skpye", Ulil Abshar yang disenarai hitam oleh Jabatan Imigresen Malaysia ekoran fahamannya yang mendokong liberalisasi Islam, sempat menyampaikan dakyahnya di depan lebih kurang 100 tetamu yang menyertai persidangan tersebut.
Ulil Abshar dalam ucapannya, menyelar tindakan kerajaan Indonesia dan masyarakat Islam di negara itu yang kononnya "bersalah" kerana bertindak "menyerang" beberapa fahaman di negara jiran tersebut.
 
"Sebagai contoh, pengikut Ahmadiyyah (mazhab lain dalam Islam) di Indonesia diserang oleh umat Islam yang lain, yang melihat mereka sebagai berbeza.

Cucu Tok Selampit

Posted: 19 Oct 2014 01:15 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Dyana Sofya dan Zairil Khir Johari Harus Nafi Gambar Intim Mereka

Posted: 18 Oct 2014 08:09 PM PDTPagi hujung minggu ini panas dengan gambar-gambar intim dua pemimpin DAP, Calon Ahli Parlimen Teluk Intan, Dyana Soya dan Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari. Gambar-gambar yang tersebar luas di media sosial kelihatan mereka bermesra dan bercium di dalam sebuah kenderaan. Dyana Sofya dan Zairil Khir Johari seharusnya membuat penafian keras sekiranya gambar ini tidak betul dan melapokan perkara ini kepada pihak Polis dan Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Berdasarkan pengalaman CTS, gambar-gambar di atas agak sukar untuk diubahsuai (superimpose). Nampak gambar-gambar tersebut dari 'i-cloud'. Mungkin ada yang menceroboh (hack) ke dalam akaun peribadi laman sosial mereka. Yang penting Dyana Sofya kena nafi dengan tegas, buat laporan polis dan SKMM. Kalau tidak masyarakat akan anggap inilah 'role model' perempuan Melayu di dalam DAP iaitu hanya sebagai penyedap kepada pemimpin.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan