• Isma
 1 / 2 
SHAH ALAM - Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) membantah keras kedatangan tokoh Jaringan Islam Liberal (JIL) Indonesia, Dr Ulil Abshar Abdalla yang disifatkan akan menimbulkan ketegangan di kalangan rakyat negara ini.

Sekretariat Majlis Ulama Isma, Dr Mohd Isa Hamzah berkata, pandangan dan pegangan Ulil Abshar menyimpang jauh daripada pegangan masyarakat Malaysia.

"Kedatangan beliau akan menimbulkan suasana tegang dan kemarahan umat Islam di Malaysia. Tafsiran semula terhadap al-Quran dengan kaedah hermeneutik yang digunakan Ulil Abshar bertentangan dengan kaedah digunakan mufasirin yang muktabar.

"Contohnya, beliau mengatakan tudung ialah budaya dan bukan ajaran al-Quran, dan hukuman potong tangan adalah tradisi zaman itu, sesuai dengan masyarakat ketika itu sahaja," katanya.

Menurutnya, banyak tafsiran kontekstual ayat-ayat al-Quran yang dipegang Ulil Abshar menyeleweng daripada kefahaman jumhur ulama.

Nama Ulil Abshar mula menjadi perbualan di negara ini selepas beliau diundang menghadiri program diskusi meja bulat bertajuk Tentangan Fundamentalisme Agama di Abad Ini, anjuran Islamic Ranaissance Front (IRF) yang dijadual berlangsung pada 18 Oktober ini di
Kuala Lumpur.

Penganjuran itu, mendapat kecaman hebat banyak pihak kerana Ulil Abshar dianggap penyokong ajaran Ahmadiah yang difatwakan sebagai sesat di Malaysia dan Indonesia.

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) pada Khamis lalu, dilaporkan mengeluarkan larangan penganjuran program itu kerana Ulil Abshar tiada tauliah menyebarkan Islam di sini.

Ulil Abshar hina Nabi Muhammad SAW

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia menegaskan, penganjuran diskusi itu tidak sesuai di negara ini kerana berdasarkan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan 1996, hanya aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah dibenar diamalkan di Malaysia dan usaha
membawa pemikiran bertentangan dengan ajaran itu perlu disekat.

Sementara itu, Mohd Isa berkata, aktiviti persidangan meja bulat tidak salah dibuat di negara ini, namun program anjuran IRF itu seharusnya tidak memanggil Ulil Abshar.

"Persidangan meja bulat ini tidak seharusnya diuar-uarkan kepada umum. Pemikiran Ulil Abshar sangat kontroversi dan orang Indonesia yang agak liberal pun tidak boleh terima pandangannya," katanya.

Menurut Mohd Isa, pihak berkaitan perlu berhati-hati dengan istilah sederhana dan Islam moderat yang digunakan Barat kerana apa yang mereka maksudkan ialah pemikiran yang menolak syariah.

Ujarnya, kebebasan bersuara juga dijamin oleh Islam tetapi perlu ada batasannya.

"Kerajaan perlu kawal sekiranya ia membawa mudarat kepada masyarakat sehingga kestabilan terganggu dan masyarakat marah," katanya.

Ulil Abshar yang dilahirkan pada 1967 di Jawa Tengah, mengakui dirinya Islam liberal dan mencetuskan kontroversi di Indonesia pada 2003, apabila berkata undang-undang syariah tidak wujud dan Nabi Muhammad SAW hanya tokoh sejarah.

Akibat itu, ada kumpulan ulama Indonesia seperti Forum Ulama Ummat Islam di Bandung, mengeluarkan fatwa hukuman bunuh ke atasnya.

Fatwa yang kali pertama dikeluarkan ulama Indonesia ke atas pemimpin Islam lain bagaimanapun, tidak diiktiraf kerajaan negara itu dan tidak boleh dilaksanakan dari segi undang-undang.

Artikel tulisan Ulil Abshar Menjadi Muslim Dengan Perspektif Liberal, dikatakan menampilkan idea yang dianggap menyimpang daripada akidah dan syariat Islam.
 
http://www.sinarharian.com.my/semasa/ulil-abshar-akan-cetus-ketegangan-1.323752