Selasa, 30 September 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Kata Pakteh...!!

Posted: 30 Sep 2014 01:43 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Hebat !! Motivasi terbaik untuk MELAYU

Posted: 29 Sep 2014 07:23 PM PDT

Copy & paste 100% dari blog asal disini yang merujuk kepada sumber ini


Tahniah Hazzirah Izzati Pelajar Paling Muda Dianugerahkan PhD UTM
Inilah pelajar paling muda yang dianugerahkan PhD dari UTM yang membawa gelaran Doktor Falsafah. Dr. Hazzirah Izzati Mat Hassim merupakan pelajar paling muda yang dianugerahkan PhD dari Universiti Teknologi Malaysia(UTM).


Anak kedua daripada 8 adik beradik ini dilahirkan pada 18 Mei 1990 di Kota Bharu, Kelantan. Bapanya Mat Hassim bekerja sebagai Penolong Pegawai Perubatan di Unit Kecemasan, Hospital Tumpat Kelantan. Ibunya iaitu Martinawati Binti Salleh merupakan guru Bahasa Melayu di sebuah sekolah rendah di Kota Bharu.


Hazzirah memulakan pengajian peringkat awal di Sekolah Kebangsaan Kubang Kerian (1) pada tahun 1997. Pada tahun 1999, beliau menduduki peperiksaan Penilaian Tahap Satu (PTS) yang membolehkannya melangkau ke Tahun 5 pada usia 10 tahun. Kelulusan 5A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) telah melayakkannya untuk diterima masuk bagi meneruskan pengajian di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kuala Krai pada tahun 2002 selama 3 tahun. Selepas tamat Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) dengan keputusan 8A, beliau memohon untuk ke MRSM Bitara Pengkalan Chepa bagi meneruskan pengajian tingkatan 4 dan 5. Peluang belajar di MRSM Bitara Pengkalan Chepa dimanfaatkan sepenuhnya sehingga ditawarkan untuk turut serta dalam Program Ekspress UTM-MARA di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Johor Bahru : sebaik sahaja tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun 2006 dalam usia 16 tahun. Pemilihan pelajar untuk mengikuti program ini adalah berdasarkan keputusan peperiksaan percubaan SPM. Beliau kemudiannya mengikuti Program Persediaan Pra-Ijazah selama enam (6) bulan di UTM Johor Bahru bermula Januari 2007 hingga Jun 2007. Berdasarkan keputusan SPM (7A1, 3A2) dan keputusan peperiksaan akhir Program Ekspress UTM-MARA beliau berjaya untuk menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik) dengan mendapat pinjaman boleh ubah dari MARA.

Selepas tiga (3) tahun mengharungi pengajian, beliau berjaya menamatkan pengajian dan bergraduasi pada Oktober 2010 dan telah dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik) dengan Kepujian Kelas Pertama dalam usia 20 tahun. Ekoran daripada itu, pihak MARA telah menukarkan pinjaman boleh ubah kepada biasiswa penuh. Beliau kemudiannya ditawarkan pula oleh UTM untuk melanjutkan pengajian terus ke peringkat Doktor Falsafah (Ph.D) di bawah program Ph.D Fast Track UTM. Beliau menerima tawaran dan memilih untuk menjalankan kajian dalam bidang Matematik Tulen dan menerima biasiswa MyPhD yang ditawarkan oleh pihak KPT.


Kata pakteh: Belia seperti ini yang sepatutnya dijadikan Idola.....bukannya Adam Adli dan sekutunya yang terang-terang menolak ilmu dan mencintai kebatilan.


Apa Yang Tersirat

Posted: 30 Sep 2014 01:22 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Rasuah: SPRM Soal Siasat Ghani Yassin- Apakah Suatu Permulaan?

Posted: 30 Sep 2014 07:38 AM PDT

APA kah satu permulaan? apabila SPRM mengambil keterangan daripada Ketua Bahagian Umno Pensiangan membabitkan bayaran pampasan tanah kerajaan negeri.

Menurut laporan media, wang pampasan yang terlibat mencecah RM300 juta, satu jumlah yang cukup besar.

Berasaskan jumlah itu, adalah mustahil hanya Ghani yang terlibat, kerana beliau hanya seorang Ketua Bahagian Umno, dan mantan Timbalan Pengerusi SLDB (Lembaga Kemajuan Tanah Sabah). 

Boleh kah seorang Timbalan sebuah agensi kerajaan, boleh menyelewengkan wang sebanyak itu? tanpa bantuan atau kerjasama daripada yang lebih tinggi daripada beliau?

Biasanya SPRM dalam usaha menangkap jerung yang lebih besar, akan membuat siasatan terhadap ikan siakap atau bilis, kerana siakap dan bilis akan membuka mulut, siapa kah jerung itu.

Kita sama-sama tunggu, apa kah kesudahan kes ini, kerana biasanya SPRM tidak akan bertindak, jika belum mendapat bukti-bukti yang sahih. 

Anwar Yakin Masuk Kembali Ke Sungai Buloh

Posted: 30 Sep 2014 04:16 AM PDT

Anwar meluahkan keyakinan masuk penjara kepada wartawan AFP-Martin.
PENGAKUAN terkini Anwar berkaitan kes sodomi II beliau yang akan di dengar di Mahkamah Persekutuan selama dua hari 28 dan 29 Oktober depan akan berakhir bahawa beliau akan kembali menghuni Penjara Sungai Buloh.

Pada 7 Mac lalu, Mahkamah Rayuan telahpun menjatuhkan hukuman 5 tahun penjara kepada Defacto leader PKR itu kerana didapati bersalah meliwat pembantu peribadi Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 26 Jun 2008.

Pada hari pertama perbicaraan itu, mahkamah juga akan mendengar rayuan daripada pendakwaraya untuk meningkatkan hukuman penjara terhadap Anwar.

Anwar kini bebas dengan ikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin.

Anwar dalam langkah terakhirnya sebelum kembali ke penjara, telah melakukan tindakan Langkah Kajang yang pada mulanya untuk beliau, dan kemudian untuk isterinya, namun semuanya gagal.

Anwar mengintisipasi, bahawa Mahkamah Persekutuan akan berpihak kepada Pendakwa raya dan cukup yakin bahawa beliau akan kembali ke penjara.

Bayaran Kompensi Tanah: Punca Ketua Bahagian Umno Pensiangan Ditahan

Posted: 30 Sep 2014 03:53 AM PDT

KETUA Bahagian Umno Pensiangan Sabah, Datuk Abdul Ghani Yassin, ditahan SPRM kerana didakwa melakukan amalan rasuah membabitkan pembayaran kompensasi tanah milik Kerajaan Negeri.

Ghani ditahan pada Jumaat, sebaik sahaja beliau datang untuk memberi kenyataan beramaran. 

Laporan sebelum ini, beliau ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, sebenar ditahan di Pejabat SPRM Putrajaya.

Laporan sebelum ini, termasuk laporan Harian Express, surat khabar tempatan Sabah, Ghani ditahan atas sebab pecah amanah (CBT) membabitkan RM300 juta.

Pihak SPRM mengeluarkan kenyataan lewat petang Selasa, Ghani disiasat di bawah Seksyen 17(a) kerana menerima rasuah.

Ketua Bahagian Umno Pensiangan Ditahan SPRM

Posted: 30 Sep 2014 01:58 AM PDT

KETUA Bahagian Umno Pensiangan Datuk Abdul Ghani Yassin ditahan SPRM atas dakwaaan terlibat pecah Amanah (CBT) membabitkan RM 300 juta.

Pengesahan penahanan Ghani dinyatakan oleh Ketua Bahagian Umno Sepanggar Datuk Jumat Idris melalui posting melalui facebook beliau pada Selasa.

Difahamkan Ghani ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada Khamis lepas.

Ghani sebelum ini merupakan Timbalan Pengerusi SLDB (Lembaga Pembangunan Tanah Sabah). Pengerusi SLDB pada masa kini adalah ADUN Pantai Manis- Datuk Rahim Ismail.

Ghani merupakan salah seorang daripada kumpulan 8 (G8) yang berjumpa dengan Perdana Menteri pada 10 Julai lalu bagi mencadangkan pelan pertukaran kempimpinan Sabah. Selain Ghani, Datuk Jumat Idris (Sepanggar), Wetrom Bahanda (Kota Marudu), John Ambrose (Penampang), Sairin Karno (Keningau), Rubin Balang (Tenom), sementara James Ratib (Beluran) dan Bolkiah Ismail (Kudat) mendakwa diperangkap/diperalat dalam pertemuan itu.

Jumat dalam posting beliau, mendakwa bahawa penahanan Ghani ada hubungan dengan dendam politik, kerana menurutnya fail-fail Umno Sepanggarpun sudah dipantau oleh pihak Jabatan Ketua Menteri.

Bagi AYT, SPRM adalah badan bebas, atas sebab itu bebas daripada pengaruh politik. Seseorang yang ditahan SPRM tidak semestinya bersalah, hanya mahkamah yang boleh menentukannya.

Sebelum inipun ramai pemimpin yang ditahan SPRM, malah telah dihadapkan di mahkamah, namun mahkamah melepaskan/membebaskan mereka kerana ketiadaan bukti kukuh untuk mensabitkan mereka. Antara pemimpin yang didakwa SPRM ke mahkanah adalah Tan Sri Kasitah Gadam (mantan Pengerusi SLDB) dan Datuk Saidin Thambi mantan exco Selangor.

Cucu Tok Selampit

Posted: 30 Sep 2014 01:14 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Hari Ini Dalam Sejarah - Madam Kipas Lawat Kajang

Posted: 30 Sep 2014 02:11 AM PDT

Semalam CTS ada membuat posting bertanyakan di mana Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang merangkap Menteri Besar Tak Jadi, Dr Wan Azizah sewaktu Kajang dilanda banjir kilat. Hari ini, ADUN Kajang berkenaan menafikan posting CTS. Hari ini beliau muncul beb!

Beliau hadir melawat kawasan parlimennya lengkap dengan baju kurung gaya orang hendak pergi rombongan kenduri kahwin. Seperti biasa, 'trademark' beliau tidak dilupakan iaitu Kipas Korea di tangan dan 'glove' putih Micheal Jackson.



Himpunan Desak PAS Keluar PR Tidak Dapat Sambutan

Posted: 29 Sep 2014 10:27 PM PDT

Sekumpulan anak muda yang menamakan NGO nereka sebagai Lensa Anak Muda pukul 10.00 pagi tadi telah mneghantar satu memorandum di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur. Memorandum ini mwndesak agar PAS keluar dari PR. Sayangnya tiada piket seperti yang dijadualkan sebelumnya. Malah perhimpunan yang dikatakan panas hari ini sesuam air sejuk apabila hanya lebih kurang 30 orang sahaja yang hadir.

Itupun mungkin termasuk wartawan, bloggers dan orang awam yang hadir. Kalau diikutkan yang menyerahkan memorandum hanyalah 7 orang. CTS melihat senario ini tidak lebih kepada drama sinetron yang cuba dimainkan oleh PR di bawah sutradara KETUM (Ketua Umum) Anwar Ibrahim. Mana mungkin PR tidak pertahankan kubu sendiri. Ni kes nak bagi BN syok sendiri. Kita layan sajalah.

IPOHMALAY

Posted: 30 Sep 2014 09:03 AM PDT

IPOHMALAY


Seberapa pentingnya perlumbaan Formula E Putrajaya ?

Posted: 29 Sep 2014 09:39 PM PDT






Pada mulanya ramai yang terpinga-pinga apabila lapangan tengah boulevard Persiaran Perdana di Presint 2 dipunggah jubin-jubin mahalnya. Kemudian diturap asfalt. Kemudian dibina struktur besi tepat di atas jalan mulusnya. Sehingga struktur tersebut yang berdiri atas konkrit-konkir penapak yang megah menginjak jalanan mulus itu. Untuk apa semua ini?

Kebelakangan ini barulah diketahui ia adalah persedaiaan untuk perlumbaan Formula E , anjuran FIA yang termeterai Disember tahun lalu. Persoalannya mengapa di atas jalan protokol terbaik yang pernah negara wujudkan untuk dikecapi rakyat dan pelancong akan keindahan mordenisasi negara ini?

Bukan sahaja sebilangan rakyat yang mendiami Putrajaya berasa kecewa, malah beberapa pelancong asing turut bertanya, mengapa perlu dikorbankan keindahan Putrajaya hanya untuk menganjurkan sebuah pertandingan yang membabitkan perbelanjaan puluhan jika tidak ratusan juta, demi sebuah pendapatan yang belum sahih untungnya?

Seorang pelancong dari Australia pula menyebut, mengapa perlu berlumba di sini sedangkan Litar Sepang yang gah itu hanya 25km dari sini.

Pasangan pelancong tersebut menyatakan bahawa dia telah mengenali Putrajaya melalui senibinanya tanpa perlu mengenali Putrajaya melalui apa yang acara yang Putrajaya adakan.

Seorang penduduk Presint 18 pula menyebut, adakah negara ini berada dalam keadaan terdesak sehingga keperawanan kota indah dicabul betul-betul di hadapan bangunan MoF yang merupakan antara ikon monumental Putrajaya?

Ramai yang bertanyakan apakah ia adalah binaan kekal yang terus memberikan 'eyesore' ke atas Putrajaya sampai bila-bila? Tentu sekali tidak, pada harapan penulis. 

Dan tentu sekali pertanyaan penulis, mampukah Perbadanan Putrajaya mengembalikan keindahan Putrajaya khususnya di sekitar Presint 2 itu dalam keadaan pulih seperti sediakala sebelum berlangsungnya acara dan berbaloikah kos-kos tersebut jika dihitung dengan kerosakan tumbuhan hiasan dan perhiasan taman  akibat kehadiran beribu-ribu pengunjung, seperti festival-festival tak bernatijah sebelum ini.

Putrajaya adalah satu-satunya kota kebanggaan negara kerana futuristiknya, dinamikanya dan senibinanya. Ia telah dikenali serata dunia tanpa perlu dilacurkan dengan acara-acara yang adakalanya tidak menampakkan hasil yang jelas kepada umum mahupun negara.

Hendaklah pada masa depan, pemerintah berusaha untuk menjadikan Putrajaya maju pada tempatnya, pada tarafnya dan pada objektif penubuhannya, bukan seperti sebuah kota yang menagih-nagih perhatian tanpa memikirkan pendapat umum. 

Dan rakyat, juga pelancong asing, mahukan selepas perlumbaan Formula E pada 18 Oktober ini, keindahan Putrajaya dipulihkan semula sepenuhnya dan tidak perlu lagi menjadi hos dalam acara yang 'menjahanamkan' sesuatu yang telah indah terbentang.

bumiyang

Posted: 30 Sep 2014 03:46 AM PDT

bumiyang


Dua Adun PAS Yang Berpaling Tadah - Senjata Makan Tuan???

Posted: 29 Sep 2014 05:30 PM PDT

tunku

Posted: 30 Sep 2014 03:01 AM PDT

tunku


Khairy: Dr M is wrong in saying Umno is not open to criticism

Posted: 30 Sep 2014 02:10 AM PDT


Umno Youth chief, Khairy Jamaluddin said that former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad was wrong to say that Umno needed to be open to criticism.

A news portal reported on Tuesday that Khairy said that Umno had always accepted criticism and party president Datuk Seri Najib Razak also accepted dissenting views.

Khairy said Umno had never prohibited anyone from speaking out against the party leadership, as he claimed that delegates were always allowed to express their views during party meetings.

Dr Mahathir in his blog post stated that Umno was a party that practiced self censorship, where silencing opposing views and instilling fear of speaking out was accepted.

He also added that the administration of the current Prime Minister and its policies reflected the 'yes-men' culture.

PR Pro Youth NGO wants PAS to stop causing trouble in Pakatan

Posted: 29 Sep 2014 07:25 PM PDT

Fed up with PAS's insistence on prolonging the Selangor Menteri Besar (MB) issue, a group of youths led by recently-convicted social activist Safwan Anang will hand over a letter to Datuk Seri Abdul Hadi Awang tomorrow demanding that the party toe the line in Pakatan Rakyat (PR).

Safwan, who was sentenced to 10 months imprisonment for sedition on September 5, said his group, Lensa Anak Muda Malaysia (Lensa) had concluded that PAS had caused the Selangor MB crisis that saw PR on the brink of splitting up.

"Over the past few months, Lensa asked politicians, academics, what went wrong with PR and they all pointed to PAS and its flip-flop stance on the MB issue," said Safwan, who founded Lensa in June and is the group's executive director.

"The crisis should have ended by now, as the new MB has been sworn in already, but suddenly Selangor PAS is complaining that it never asked for its number of executive councillors to be reduced from four to three. This must stop."

Safwan said he and about five other Lensa members would turn up at PAS's headquarters in Jalan Raja Laut at 10am tomorrow to submit the letter to the party president titled "PAS must stop triggering tension".

When asked why he was fighting this battle, Safwan said Lensa represented the voice of young voters in Malaysia who were banking on PR to take over Putrajaya and steer the country to a better direction.

"We are considered pro-PR because we know BN has no future, so why hope on BN any further? We want PR to provide new politics for Malaysians, otherwise there is no hope left at all for us," said Safwan.

But he said youths were growing sick of PR, as reflected in its recent loss in Pengkalan Kubor, and that Lensa believed the sickness began with PAS.

Safwan said he had formed Lensa in June after leaving Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), a group comprising students across Malaysia.

"Our objective is to evaluate the performance of both the government and the opposition after the general election and to create a new generation that is aware of democracy in Malaysia, and how they can play a part in it," he said.

Safwan added that the recent sedition conviction against him had not deterred him from continuing his social activism, particularly his fight against the Sedition Act 1948.

"If I don't fight, then it ends there. So I've made the decision to take up the fight and educate the youths on their rights," he said.

The Sessions Court sentenced Safwan to 10 months' jail on September 5 after it found him guilty of sedition.

Safwan was said to have uttered seditious statements to incite the public to remove the government by extra-legal means during a speech last year at a May 13 forum. – September 29, 2014.

Aziz Bari to be questioned over allegedly seditious statements

Posted: 29 Sep 2014 07:00 PM PDT

Abdul Aziz Bari is set to be questioned under the Sedition Act for comments made allegedly insulting the Selangor Sultan.

According to an online news portal report, Aziz is expected to be called in for questioning at the Sabak Bernam district police headquarters on Wednesday after nearly 100 police reports were lodged against him.

"He has not been arrested, but will just come in for questioning tomorrow (Wednesday)," the police officer told the news portal.

Aziz, who is a former International Islamic University lecturer, is being investigated for statements made in an online new article earlier this month.

His statements are alleged to have questioned the role of the royalty in politics and also suggested that the discretionary powers of the Sultan were only limited to instances where there was a hung state assembly.

If charged, Aziz will be the second academic to fall foul of the Sedition Act after Universiti Malaya law lecturer Azmi Sharom was charged early September.

Aspirasi Bangsa

Posted: 30 Sep 2014 01:27 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Lagi fitnah jahat ke atas kerajaan Negeri Johor!!

Posted: 29 Sep 2014 11:56 PM PDT

The Unspinners

Posted: 29 Sep 2014 11:32 PM PDT

The Unspinners


DAP pertahan penipuan diskaun pemaju demi agenda politik cina cauvanis!

Posted: 29 Sep 2014 11:30 PM PDT


Suatu pendedahan dibuat mengenai rancangan menafikan Melayu untuk beli rumah dengan diskaun Bumiputera:

Teknik syarikat developer cina manipulasi harga rumah diskaun unit Melayu Bumiputera.

1.Went to i Property Fair @ Subang Parade today. Interested with with one development overseeing the sea @ Tanjung Puteri developed by one chinese owned developer. They offer Bumi discount for bumi unit @ 15% and for non bumi discount @ 6%. Bunyi interesting tapi see the catch. Utk bumi discount, bumi buyer kena bayar 10% deposit upon signing SPA and bayr sendiri all cost (SPA legal fee, MOT stamp duty, Loan legal fee, Loan stamp duty etc) which sy calculate total to about $42k. Utk non bumi, buyer cuma perlu bayar 4% upon signing SPA and all cost absorb by the developer (i.e. the $42k cost will be absorbed by the developer). The unit is priced slightly above $1m for a unit sized approx. 700 sq ft.

2.They don't expect I do my own calculation... i.e. utk bumi to buy bumi unit, the entry cost would be 10% of the Bumi price (after discounted 15%) i.e. dalam $90k. Campur dgn kos2 yg developer tak cover dlm $42k, total entry cost for bumi to buy this development is about $135k.

3.Banding dgn non bumi, tjeir entry cost is just 4% of purchase price, i.e. approximate dlm $45k sahaja. All other cost absorbed by the developer.

4.Kalau dikira beza discount antara bumi price (15% discount) dgn non bumi price (6% discount) is around $104k. Tapi kalau bumi has to pay own cost & non bumicost absorbed, tu bermakna non bumi will enjoy additional benefit of $42k. Bermakna walau harga bumi murah by $104k, the real diffrence is only about $60k je. Utk discount sebanyak $60k, bumi buyer will have to pay aboun $135k sedangkan non bumi only have to pay dlm $45k sahaja.

5.Then this developer will apply to uplift bumi quota... alasan bumi unit takde buyer. Mcmana nak ada buyer kalau entry cost 3 kali lebih tinggi dari non bumi.

6.They look like they offer benefit to bumi, follow NEP, but in reality, they bypass it and make it less competitive for bumi to buy. Also bear in mind bumi unit usually less appreciate compared to non bumi unit.

7.Free2 jer dorang kene free lecture dari saya pasal entry cost, how to calculate costing, NEP, economy, current social and political scenario in Malaysia, etc. Told them to bring the matter up to their higher management before I bring it up to higher attention.

8.You know what they replied "Every chinese developer companies are doing this just to make sure every Melayu Bumiputera wont have any new property so your child will stick to the old house or staying back to kampung"

9.Please please please share and kongsi this article so it will spread among the Malays for the sake of our future.

EKoran itu, Menteri berkenaan arahkan penyiasatan:

Saya menerima banyak pesanan mengenai tuduhan pembeli rumah bumiputera yang "dianaktirikan" oleh pemaju perumahan bukan bumiputera.

Aduan itu telah menjadi "viral"  dalam media sosial sejak beberapa hari ini.

Saya telah arahkan Ketua Setiausaha Kementerian saya untuk menyiasat perkara ini dengan segera.

Saya juga meminta supaya pengadu tersebut untuk tampil ke depan bagi membolehkan kementerian saya mendapatkan maklumat lanjut agar siasatan dapat dijalankan dengan lebih terperinci.

Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap pemaju-pemaju perumahan yang didapati melanggar peraturan sedia ada.

Saya juga telah mengarahkan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) untuk menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya jika ada ahli-ahli mereka yang terlibat dalam perkara ini.

Kementerian saya memandang serius perkara ini dan akan mengeluarkan kenyataan setelah siasatan selesai.

Terima kasih.

Datuk Abdul Rahman Dahlan
Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan
Walaupun orang awam tahu REHDA banyak bertindak mengutamakan kepentingan Developer dari kepentingan pembeli dan industeri, langkah pertama ini perlu dilakukan.
Taktik jahat yang digunakan pemaju ialah untuk meletak harga rumah yang begitu tinggi. Setiap kali  hari pelancaran, pemaju selalunya claim 70% units sold/booked? Mcm mana mereka boleh jual/ dpt booking sebegitu cepat? 
Pemanju sebenarnya buat block booking guna nama2 adik beradik, proxy dsb, berpakat dgn bank2 dan penilai2 hartanah untuk menipu pihak berkuasa bahawa rumah2 mereka laris dengan harga yang ditetapkan. 
Dan bila baki selebihnya terjual kpd pembeli2 tulen, mereka buka unit2 block booking - dan kroni2 yang bagi nama dapat untuk berpuluh ribu bila harga naik semakin bulan berlalu. 

Sebaik saja Dato rahman Dahlan buat kenyataan, keluar pelbagai kritikan. Nampak sangat kepentingan politik cina dipertahankan walaupun salah. DAP panggil kenyataan Rahman Dahlan sebagai rasis.
Lalu dijawabnya..






Impian Sarawak atau tipu rakyat?

Posted: 29 Sep 2014 08:30 PM PDT


Impian pun hanya untuk kasi paip getah, bukan projek bekalan air yang benar-benar berkesan untuk rakyat.

Baca sepenuh di Bulletin Sengal di SINI

DAP false claim to promote democrasy

Posted: 29 Sep 2014 05:30 PM PDT


DAP cheated the members in the voting of the CEC.


They used gangster to deal with dissenting voices.

Macam mana nafi pun, Rafizi akan kosongkan Parlimen Pandan akhirnya

Posted: 29 Sep 2014 08:30 AM PDT


Tersebar khabar-khabar angin yang mungkin lahir dari budak-budak Azmin bahawa Rafizi yang Langkah Kajang sudah jadi Langkah Bukit Antarabangsa akan letak jawatan:

Pejabat Speaker Dewan Rakyat terima surat perletakan jawatan sebagai AP daripada Rafizi Ramli petang ini.Bercakap kepada pemberita seb entar tadi, Pengerusi SPR berkata, pihaknya akan menunggu pemakluman rasmi daripada Speaker Dewan Rakyat berhubung kekosongan kerusi Parlimen Pandan sebelum mengadakan sebarang mesyuarat. Sehingga kini SPR belum menerima sebarang surat. Kerusi berkenaan kosong berikutan tindakan ahli parlimennya, Rafizi Ramli menghantar surat meletak jawatan kepada Speaker Dewan Negara petang ini.

Hal ini dinafikan sendiri oleh Rafizi:


Malah dimomokkannya:


Lalu timbul pula khabar angin:

Speaker Dewan Rakyat dalam jawapan kepada pemberita melalui SMS malam ini mengesahkan menerima surat perletakan jawatan AP Pandan. Bagaimanapun katanya, surat berkenaan ditarik balik oleh Rafizi Ramli kira-kira 2 jam selepas diterimanya.

Takpalah Rafizi ... akhirnya kosongkan juga kerusi Pandan tu. Kes BAFIA tu jelas ...kes ahli perniagaan yang telah disaman pun jelas.

Ikutlah idola mu ke Sungai Buloh.

Selamat MALAM SWeEt dreaMS.....

O Jijah O Jijah ... Kenapa tak turun Kajang?

Posted: 29 Sep 2014 07:28 AM PDT





Macam mana aku nak turun, Langkah Kajang gagal. MB pun bukan.

Harap jangan ikut perangai PAS untyk.salahkan banjir pada kerajaan pusat.

Rintihan Nik Abduh dibuli DAP satu penyesalan si tolol yang degil

Posted: 29 Sep 2014 05:30 AM PDT


PAS Dan Kisah Buli

PAS ini, daripada awal penubuhannya lagi adalah parti yang sering dibuli musuhnya. Dulu teruk dibuli. Kini pun teruknya PAS dibuli oleh musuhnya tak habis-habis lagi. 

Pembulinya kadang-kadang rakan-rakan mereka juga. Waktu susah PAS diminta tolong. Waktu senang, PAS ditinggalkan, disalahkan dan dibuli.

Sebelum PAS ditubuhkan dulu, yang teruk dibuli adalah para ulama dan pejuang kemerdekaan. Pembuli mereka adalah penjajah dan talibarut penjajah. 

Kelihatannya, hal PAS dibuli ini ada kaitannya dengan sejarah lama kerana apa yang dituntut oleh para pejuang kemerdekaan dulu, itulah yang dituntut oleh PAS hari ini. Mereka daripada mata rantai yang sama.



Umno paling lama membuli PAS. Sejarah umno buli PAS ini masih bersambungan dan masih belum ada tanda mahu berakhir. Kerana itu, bila nampak umno macam nak berkawan dengan PAS, orang PAS memang susah nak percaya.

Hari ini, selain umno, PKR dan DAP mula nak buli PAS. Sehinggakan PAS kelihatannya sekarang seperti terpinga-pinga tak tahu nak sentuh yang mana satu. Semua macam tak menjadi.

Masih dalam PR pun, mereka membakar masyarakat dan penyokong PR agar membenci PAS. PAS ni tak berapa 'ganas' mana agaknya. Dibuli pun dia buat muka selamba je. Melawan pun macam tak melawan mana..

Itulah PAS, seperti orang miskin hidupnya, sentiasa menjadi mangsa buli.

Tetapi walaupun PAS dibuli sentiasa, PAS tetap hidup dan berjaya dalam hidupnya. PAS memenangi banyak pilihanraya dan memerintah beberapa negeri. PAS juga terus melebarkan pengaruhnya di mana-mana. 

Daripada gelaran-gelaran yang bersifat jumud dan sempit, PAS kini sudah maju dan lebih terbuka. Sukar PAS kini untuk dikatakan jumud dan sempit. Dalam keadaan dibuli, PAS hidup, membesar dan maju. PAS tak berubah apa pun. PAS hari ini adalah PAS yang dulu juga. Istiqamahnya berjuang untuk agama Islam tak pernah dipertikaikan. Terlalu jelas perjuangan Islamnya sehingga jika dilihat seperti melonggarkan pengaruh ugamanya, PAS akan diherdik dan dihina-hina pula.






Ada pemimpin DAP yang kata PAS akan dihukum rakyat akibat isu Selangor yang kelihatannya sedang menuju titik koma, bukan noktah lagi. PAS akan tamat riwayatnya di Selangor dan Malaysia. Di Sarawak, bukan main lagi DAP isytihar tak nak berkawan lagi dengan PAS. 

Macam umno jugak DAP ni. Gembira dan megah sangat bila dah ada kuasa. Maklumlah, lama jadi pembangkang bersama PAS, baru penggal lepas DAP mula dapat kuasa memerintah, sedangkan PAS yang hidupnya sering dibuli dah lama berkuasa di Kelantan dan Terengganu.

Diungkit-ungkit kisah kegagalan PAS sampai lupa pula kisah kejayaan dan kebaikan PAS di samping kegagalan mereka sendiri.

PKR pun nak buli PAS macam DAP juga. Sambil mencuri sambil membuli. Nasib baik dalaman PKR tak berapa kuat macam DAP. Ada masam muka di antara sesama mereka. Maka bulian mereka, walaupun pedih juga, tapi paling tak menjadi. Tak macam DAP, apatah umno. Syukurlah..



Saya hanya nak nasihatkan DAP agar janganlah suka membuli. Nanti jadi bongkak. Bila dah bongkak, rakyat akan marahlah.. 

DAP kena tahu PAS takkan mati. Nyawanya masih panjang. Kalau umno pun tak mati lagi, macamana PAS nak mati? Kalau PAS mati, siapa nak berjuang Islam? Umno? PKR? DAP? 

PAS takkan mati sebab nyawanya Islam. Islam bukan bermula 1951. Ia bermula lebih 1400 tahun lepas. Masa tu ideologi yang diperjuang DAP masih berada dilapis bumi yang ke 5, kalau pun tidak yang ke 7. Takde orang lagi masa tu yang nak gali dan berjuang untuk ideologi itu.

PAS hanya akan mati atau terpinggir bila ada yang lebih baik daripada PAS memperjuangkan Islam. Setakat ni kelihatannya tiada lagi. Kalau setakat PasMa yang nampak ada hati nak ganti PAS jika PAS keluar PR, rasanya tak tergamak nak kata mampu ganti PAS. Tapi biarlah orang nak berangan-angan, janganlah dibuli-buli pula..

Rugi DAP sokong PKR dengan buli PAS. Macam perangai lelaki buli bini tua bila dah ada bini muda. Cukup tak manis. Lama-lama menyesal nanti.

Mungkin susah DAP nak terima. Tapi pada saya, bila tiba-tiba PAS tukar angin, tiba-tiba PAS marah pada DAP, saat itu DAP akan rugi. DAP akan rugi lama. Mungkin undi Cina dan India akan bertukar. Mereka jadi cuak dengan DAP. Mereka rakyat yang mahukan keamanan, kebenaran dan setiakawan dalam kehidupan. 

Itu pandangan saya. DAP akan rugi lama jika PAS marahkan DAP. Tapi mungkin saya silap. Sebab, jika tiba-tiba DAP jadi kawan umno, sahlah tekaan saya bahawa DAP rugi jadi silap dan tak betul lagi.

DAP nak hanya bersama PKR? Saya hairan..

DAP nak berkawan dengan umno? Saya ternganga..

DAP nak berangan sorang-sorang? Saya nak tidur dulu..

-Nik Abduh-

Pakatan Rakyat susah bertahan sebab wujud atas asas salah

Posted: 29 Sep 2014 03:30 AM PDT


Tak akan boleh bertahan ....

DAP dah tolak PAS tapi Ketua Pemuda PAS yang bangang tak nampak

Posted: 29 Sep 2014 01:30 AM PDT

DAP sudah suarakan keengganan bekerjasama dengan PAS melalui DAP Sarawak. 



Keputusan muktamad DAP Sarawak memutuskan hubungan politik atau apa-apa kerjasama dengan PAS diumumkan oleh Wong King Wei, Ketua Pemuda DAP Sarawak semalam. 

Nampaknya peluang semakin cerah untuk DAP merebut kesemua kerusi pakatan rakyat untuk PRN Sarawak akan datang.
Menurut sumber portal BNBBC, antara faktor penyebab DAP tidak mahu bekerjasama dengan PAS lagi .....:


Baca dengan lebih perinci di dalam Dari Lawas ke Semantan SINI

Malang buat PAS yang punya Ketua Pemuda paling bangang dalam sejarah. Dia boleh tak baca mesej DAP ini...


Membaca kenyataan Ketua Pemuda PAS Suhaizan Kaiat yang sanggup menafikan kenyataan Naib Ketua Pemuda Khairil Nizam Khiruddin bahawa PAS akan keluar juga dari Pakatan Rakyat (PR) hanya memberi satu makna : PAS amat sayangkan PR tidak akan bercerai dengan DAP.
Suhaizan berkata kenyataan Khairil itu bukanlah bertujuan untuk PAS keluar daripada PR.

"Niat beliau yang sebenar adalah untuk mengelakkan tekanan-tekanan kepada PAS sehingga PAS bertukar fikiran.

"Keadaan ini akan menghampakan rakyat Malaysia," katanya dalam satu kenyataan Ahad.


Sepenuh di Melanau Blogger SINI

Keadaan geting macam gini memerlukan kepimpinan tapi nak play safe macam kopok lekor di salut kondom. 

Maklumlah susah bila terlalu bergantung dengan undi Cina DAP untuk hidup.

PASma perlekeh Hadi dan kekalahan PAS, Mereka sabotaj ke?

Posted: 28 Sep 2014 11:30 PM PDT



Adakah ini bukti PAS disabotaj PASMA di Pengkalan kubor?

AZLI SHUKRI

Posted: 29 Sep 2014 11:17 PM PDT

AZLI SHUKRI


Sedikit Pengetahuan tentang Perang di Yaman

Posted: 29 Sep 2014 06:35 PM PDT

Oleh ZIN MAHMUD

Ada dua peperangan sedang berlaku di Yaman. Pertama perang antara Sunnah wal Jamaah dan Syiah. Kedua, perang antara pengganas dan tentera. Di antara Sunnah dan Syiah, maka pihak kerajaan adalah yang Sunnah. Sementara Syiah merupakan golongan pemberontak. Di kalangan pengganas dan tentera pula, kedua-duanya adalah Sunnah. Di pihak pengganas, mereka adalah mujahidin yang menentang kerajaan yang menjadi sekutu Amerika Syarikat. Sementara di pihak kerajaan pula, mereka melihat pengganas itu sebagai mengancam keselamatan negara dan rakyat. 

Tetapi Yaman mempunyai sejarah konflik yang panjang. Dalam sejarah silam, Yaman pula terkenal sebagai negara bertamadun purba yang pernah menjadi wilayah Habsyah semasa zaman sebelum kelahiran Rasulullah s.a.w. Kemudian di situ jugalah muncul raja terkenal, Abrahah yang menyerang Mekah dan kisahnya diabadikan sebagai pihak yang dimusnahkan oleh burung ababil. Dalam sejarah Islam, Yaman diperintah oleh kerajaan Syiah. Mereka berpegang kepada fahaman mazhab Syiah Zaidiah. Iaitu mazhab Syiah yang paling hampir dengan Sunnah wal Jamaah. 

Pegangan mereka berbeza daripada Syiah yag ada di Iran. Maka sehingga hari ini, terdapat banyak penganut Syiah di bahagian selatan. Di akhir pemerintahan Islam pula, Yaman adalah sebahagian daripada pemerintahan khilafah Uthmaniah. Tetapi selepas kejatuhan Uthmaniah, di sebelah utara menjadi bebas dan dikenali sebagai Yaman Utara dengan ibu negara Sanaa. Sementara di sebelah selatan dikenali sebagai Yaman Selatan dengan kota pelabuhan Aden terletak di dalam penjajahan Britain. Dalam keadaan begini, Yaman Utara lebih konservatif, sementara Yaman Selatan oleh kerana di bawah penjajahan Britain serta mempunyai pelabuhan adalah lebih terbuka dan dipengaruhi oleh idea-idea Barat khususnya fahaman nasionalisme kiri dan sosialisme. Maka tidak hairanlah di sebelah selatan, muncul pergerakan kebangsaan yang berupa pengangkatan senjata menentang penjajahan Britain.

Maka ketika dunia melalui proses pembebasan tanah jajahan, muncul dua Yaman yang berlainan fahaman, malah berperang di antara satu sama lain. Yaman Utara merupakan kerajaan Yaman yang pro-Amerika Syarikat dan bersekutu dengan Arab Saudi. Sementara Yaman Selatan menjadi Republik Demokratik Rakyat Yaman, sebuah negara sosialis, malah boleh dikatakan komunis. Ia bersekutu dengan Mesir pimpinan Presiden Gamal Nasser dan pada satu masa bergabung dengan negara itu serta Syria untuk menjadi Republik Arab Bersatu (UAR), suatu gagasan yang gagal. Tetapi kejatuhan Kesatuan Soviet dan pergerakan komunis keseluruhannya membawa perubahan mendadak kepada Yaman. Kerajaan kiri Yaman Selatan tumbang dan ia digantikan dengan pemerintahan biasa, bermaksud tidaklah bersifat kiri dan pro-komunis.

Dengan kejatuhan kerajaan kiri Yaman Selatan, negara itu menurut jejak langkah Jerman. Jerman yang berpecah kepada Jerman barat dan Jerman Timur telah bersatu. Maka begitulah dengan Yaman. Yaman Utara disatukan dengan Yaman Selatan untuk menjadi satu Yaman, dengan Sanaa di utara sebagai ibu negara. Bermaknanya kuasa berada di tangan bahagian utara. Apabila kuasa berada di sebelah utara, ia bermakna bahawa pihak yang mendominasi ialah di kalangan Ahlus Sunnah Wal Jamaah dan bukannya Syiah. Bermakna juga golongan konservatif lebih berpengaruh daripada golongan radikal. Perbezaan ini jugalah akhirnya menghasilkan jurang yang mencetuskan dua peperangan, iaitu antara pihak Sunnah dan Syiah, dan golongan konservatif dan radikal. Tetapi pertembungan antara konservatif dan radikal pula menghasilkan satu aliran yang pemikirannya ultra-konservatif tetapi tindakannya ultra-radikal hingga terkelauar daripada nilai-nilai kemanusiaan. DI sinilah muncul golongan yang bersekutu dengan pergerakan pengganas bunuh diri yang menjadi musuh Amerika Syarikat, iaitu Al-Qaeda. 

Timbul persoalaan mengapakah Yaman muncul sebagai negara yang menjadi pangkalan baru bagi Al-Qaeda selepas Afghanistan? Mudah untuk melihat bahawa Al-Qaeda menjadikan Yaman sebagai pangkalan dari sudut bahawa pemimpinnya Osama bin Laden berasal usul dari negara itu. Tetapi tentunya bukan irtu menjadi penyebab utama. Perlu diingat bahawa pangkalan awal bagi Osama adalah di Sudan. Dia tidak memilih Yaman walaupun tentunya dia mempunyai banyak rangkaian sanak saudara di situ. Mungkin kerana keadaan kerajaan Sanaa dan Khartoum yang berbeza hingga mendorong Osama untuk berada di Sudan dan bukannya Yaman. Setelah ditolak daripada Sudan, barulah Osama berpindah ke Afghanistan dengan mendapat ruang daripada Taliban yang memerintah. Tetapi apabila digempur, tentunya Al-Qaeda perlu mencari tempat lain walaupun ia mempunyai sekutu di Pakistan. Dari segi tempat yang sedang kacau dan boleh dijadikan pangkalan baru Al-Qaeda ialah di Iraq dan Somalia. 

Namun begitu ternyata kedua-dua tempat ini tidak pula muncul sebagai pangkalan baru. Mungkin di Ieaq kehadiran tentera Amerika menyukarkan kehadiran mereka. Sementara Somalia yang mempunyai penduduk yang berminda merdeka mungkin tidak memberi ruang kepada pengganas ini. Justeru apabila disedari bahawa Yaman muncul sebagai tempat baru kumpulan ini, maka ia menimbulkan tanda tanya. Tetapi apa yang Amerika Syarikat mahu lakukan ialah berusaha bersungguh-sungguh untuk membanteras Al-Qaeda di Yaman. Kalau di Iraq, mereka mempunyai kedudukan untuk melakukannya. Begitu juga di Pakistan dan Afghanistan. Tetapi Amerika belum begitu menguruskan kehadirannya di Yaman. Maka itulah yang sedang dilakukan dan menjadi medan peperangan bagi kuasa besar itu.

Sindiran Pedas Presiden Gerakan kepada Anwar

Posted: 28 Sep 2014 11:50 PM PDT

KUALA LUMPUR 28 Sept. - Presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Keong mengucapkan tahniah kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana akhirnya cita-cita beliau untuk menyingkirkan pemimpin selepas berpuluh-puluh tahun mencuba akhirnya berjaya dengan tergulingnya Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Katanya, adalah sesuatu yang amat malang bagi Abdul Khalid kerana memiliki ketua seperti Anwar walaupun khidmatnya sebagai bekas Menteri Besar Selangor diperakui cemerlang tetapi semua itu langsung tidak dipandang Ketua Pembangkang tersebut disebabkan keghairahannya mahu menjatuhkan pemimpin. "Anwar memang tabiatnya suka menjatuhkan pemimpin. Beliau cuba menjatuhkan Tun Dr. Mahathir Mohamad tidak berjaya, kemudian Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) pula menjadi sasaran pun tidak berjaya tetapi nafsunya tidak pernah padam apabila cuba pula menjatuhkan Datuk Seri Najib Tun Razak. "Bagaimanapun saya harus mengucapkan tahniah kepada Anwar kerana hasil usaha tanpa mengenal erti jemu untuk menjatuhkan pemimpin akhirnya beliau berjaya, tetapi mangsanya ialah Abdul Khalid sendiri," katanya sinis sewaktu berucap merasmikan Persidangan Gerakan Selangor di sini hari ini.

Panglima Perang Cyber

Posted: 29 Sep 2014 11:17 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Salafi vs Sufi In Akhir Zaman - Syeikh Imran Hossain #Dajjal #NuclearWar #Riba #Nato #Zionis

Posted: 29 Sep 2014 09:32 PM PDT

Belantan

Posted: 29 Sep 2014 11:10 PM PDT

Belantan


Sultan tegur pihak tidak faham peranan institusi raja!

Posted: 29 Sep 2014 10:47 PM PDT


Sultan Selangor, Sultan Sarafuddin Idris Shah hari ini menegur pihak-pihak yang sengaja tidak memahami peranan dan kuasa institusi raja di negeri ini atas sebab mempunyai agenda tersembunyi.

"Kerana rakyat tidak diberi kefahaman akan fungsi sebenar sultan, rakyat beranggapan institusi raja itu adalah sebagai lambang sahaja tanpa mempunyai apa-apa peranan dan kuasa yang diperuntukkan di bawah Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor.

"Beta dapati ada ahli politik yang tidak faham akan peranan dan kuasa institusi raja atau mereka sengaja tidak memahaminya kerana beta yakin mereka mempunyai agenda yang lain.

"Beta adalah sultan yang memerintah Negeri Selangor sentiasa berpandukan pemerintahan beta dengan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor yang telah dimeterikan pada tahun 1959," titah tuanku pada Majlis Pelantikan Exco Baru Negeri Selangor di sini hari ini.

Sultan Sarafuddin bertitah, krisis Menteri Besar Selangor "telah membuka mata dan hati serta pandangan beta terhadap politik di Negeri Selangor ini."

"Ahli-ahli politik datang dan pergi, mereka akan berkhidmat untuk selama lima tahun dan mungkin akan diganti pada pilihan raya yang akan datang.

"Tetapi kedudukan beta sebagai sultan yang memerintah negeri Selangor akan berterusan sehingga akhir hayat beta," titah tuanku.

Sebagai sultan yang memerintah, Sultan Sarafuddin bertitah, tugas-tugas baginda amatlah berat untuk memastikan rakyat negeri Selangor dapat menikmati hidup yang berkualiti dan pembangunan negeri yang sempurna.

"Beta tidak campur tangan dalam pentadbiran negeri yang dijalankan oleh menteri besar. Beta hanya menasihatkan menteri besar jika terdapat sesuatu perkara yang boleh menyusahkan rakyat.

"Beta ingin mengingatkan bahawa sultan itu bukanlah sahaja dalam istiadat dan majlis rasmi, tetapi kuasa sultan adalah untuk melihat negeri dan rakyat negeri Selangor ini hidup dalam keamanan dan maju jaya," titah tuanku lagi.

Sultan Sarafuddin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada rakyat negeri Selangor yang menyokong baginda dalam kemelut pelantikan menteri besar itu dan mempercayai baginda dalam menyelesaikan kemelut berkenaan.

"Tidak lupa juga beta mengucapkan terima kasih kepada pihak media arus perdana yang telah berkerjasama dengan pihak Istana dalam menyiarkan kenyataan-kenyataan akhbar dari istana," titah tuanku.

Suara Politik
Belantan

Memang sah DAP, PKR buli Pas?

Posted: 29 Sep 2014 05:59 AM PDT


Seorang pemimpin Pas hari ini secara terbuka mengakui parti itu kini menjadi mangsa buli sekutunya dalam pakatan pembangkang selain terdapat usaha membakar sentimen masyarakat dan penyokong mereka supaya membenci Pas.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, keadaan itu menyebabkan Pas seolah-olah berada dalam keadaan serba tidak kena dan kelihatan seperti sukar untuk menentukan pegangannya.

"Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP mula nak buli Pas. Sehinggakan Pas kelihatannya sekarang seperti terpinga-pinga tak tahu nak sentuh yang mana satu. Semua macam tak menjadi.

"Masih dalam Pakatan Rakyat pun, mereka membakar masyarakat dan penyokong pakatan pembangkang agar membenci Pas. Pas ini tak berapa 'ganas' mana agaknya. Dibuli pun dia buat muka selamba sahaja. Melawan pun macam tak melawan mana.. Itulah Pas, seperti orang miskin hidupnya, sentiasa menjadi mangsa buli,'' katanya menerusi entri bertajuk 'Pas dan Kisah Buli' di Facebook beliau hari ini.

Kenyataan itu dipercayai merujuk kepada situasi terbaharu Pas dalam tahaluf siyasinya bersama PKR dan DAP termasuk melibatkan isu pengurangan jawatan Exco Kerajaan Negeri Selangor serta penyingkiran Bendahari Pas Pulau Pinang, Iszuree Ibrahim daripada semua jawatankuasa tetap Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).


Nik Mohamad Abduh berkata, terdapat pemimpin DAP yang mengatakan bahawa Pas akan dihukum rakyat berikutan isu di Selangor yang kelihatan belum berakhir meskipun pelantikan Menteri Besar baharu negeri itu sudah dilakukan.

Katanya, Pas dikatakan akan tamat riwayatnya di Selangor dan di negara ini manakala di Sarawak pula DAP begitu beria-ia mengisytiharkan tidak lagi mahu berkawan dengan parti berkenaan.

Beliau turut membidas sekutunya itu yang begitu gembira dan megah apabila mendapat kuasa selepas sekian lama menjadi pembangkang.

"Maklumlah, lama jadi pembangkang bersama Pas, baru penggal lepas DAP mula dapat kuasa memerintah sedangkan Pas yang hidupnya sering dibuli sudah lama berkuasa di Kelantan dan Terengganu. Diungkit-ungkit kisah kegagalan Pas sampai lupa pula kisah kejayaan dan kebaikan Pas di samping kegagalan mereka sendiri," ujar beliau.

Ahli Parlimen Pasir Mas tersebut berkata, meskipun PKR juga mahu membuli Pas namun kesannya paling tidak menjadi ekoran dalaman parti rakan politiknya itu yang tidak kuat seperti DAP.

"PKR pun nak buli Pas macam DAP juga. Sambil mencuri sambil membuli. Nasib baik dalaman PKR tak berapa kuat macam DAP. Ada masam muka di antara sesama mereka. Maka bulian mereka, walaupun pedih juga, tapi paling tak menjadi," katanya.


Beliau seterusnya menasihatkan DAP agar jangan suka membuli kerana ia boleh mendatangkan sikap yang akan membuat rakyat menjadi marah.

Nik Mohamad Abduh turut mengingatkan DAP bahawa Pas tidak akan terkubur kerana nyawa dan ideologinya adalah Islam bahkan sehingga kini belum kelihatan pengganti yang sesuai untuk meneruskan perjuangan parti itu termasuk Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma).

Tegasnya, menjadi satu kerugian besar kepada pakatan pembangkang seandainya DAP yang menyokong PKR terus membuli Pas.

"Mungkin susah DAP nak terima. Tetapi pada saya, bila tiba-tiba Pas tukar angin, tiba-tiba Pas marah pada DAP, saat itu DAP akan rugi. DAP akan rugi lama. Mungkin undi Cina dan India akan bertukar. Mereka jadi cuak dengan DAP. Mereka rakyat yang mahukan keamanan, kebenaran dan setiakawan dalam kehidupan. Itu pandangan saya. DAP akan rugi lama jika Pas marahkan DAP," katanya.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 29 Sep 2014 11:07 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


HADI DIMALUKAN DEPAN PEJABAT PAS OLEH NGO PRO PKR

Posted: 29 Sep 2014 09:34 PM PDT



Selepas menerima tamparan hebat termasuk kehilanggan satu kerusi Exco di Selangor serta pemecatan anggotanya sebagai ahli majlis dalam Majlis Perbandaran Pulau Pinang, kepimpinan Pas hari ini diberi kata dua oleh kumpulan badan bukan kerajaan (NGO) pro-pembangkang, Lensa Anak Muda Malaysia (Lensa)

Lensa yang dianggotai bekas mahasiswa pro-pembangkang termasuk Safwa Anang iaitu bekas pengerusi Solidariti Mahasiswa (SMM), yang dihukum penjara 10 bulan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kerana memberi ucapan berbaur hasutan, mempertikan kepimpinan Pas dan menuduh parti itu sebagai punca ketegangan dalam pakatan pembangkang.

Dalam memorandum yang diserahkan kepada wakil Pas di ibu pejabat Pas di Jalan Raja Laut hari ini, Lensa memberi amaran kepada Pas agar mengambil tindakan kepada kepimpinan dan ahli parti itu yang mencetuskan ketegangan atau keluar dari pakatan pembangkang.

Kordinator Lensa, Ekhsan Bukharee berkata, krisis Selangor yang berpanjangan menunjukkan Pas membelakangkan semangat setiakawan dengan tidak menyokong calon Menteri Besar Selangor yang telah dipersetujui oleh DAP dan PKR

Pas juga didakwa lambat bertindak serta beberapa kali membuat pusingan 'U' dalam kemelut berkenaan dan mengkritik secara terbuka calon Menteri Besar yang dipilih.

"Contohnya Ahli Parlimen Temerloh melebelkan Anwar Ibrahi sebagai mengamalkan nepotisme apabila isteri beliau dipilih sebagai calon MB baru.

"Selain itu Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sendiri dalam satu kenyataan terbuka di Terengganu melebelkan Datin Seri Dr. Wan Azizah sebagai lemah dan tidak mampu memimpin Selangor," kata Ekhsan.

Memorandum empat muka surat itu turut memetik kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan kepimpinan Pas termasuk Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Ahli Parlimen Pasir Mas, Nik Abduh Nik Aziz yang didakwa sebagai pencetus ketegangan.

"Presiden Pas dalam ucapan penggulungan Muktamar Pas ke-60 menuduh PKR mencuri dua ADUN Pas yang menyokong Dr. Wan Azizah. Beliau juga menyifatkan tindakan tidak menyokong Dr. Wan Azizah kerana tidak mahu membawa ahli Pas ke neraka.

"Ahli Parlimen Pas Pasir Mas, Nik Abduh mengeluarkan kenyataan pada 28 September mendakwa Pas dibuli oleh PKR dab DAP," kata Ekhsan.

Menorandum itu mengemukan cadangan bagi memulihkan permuafakatan pembangkang termasuk mengesa Pas keluar dari pakatan pembangkang sekiranya gagal bertindak terhadap kelompok dalam parti itu yang mewujudkan konflik dengan DAP dan PKR.

"Lensa menyarankan Pas menyiasat dan mengambil tindakan terhadap ahli mahupun pimpinan yang bertindak mengeluarkan kenyataan yang mampu menggugat keutuhan pakatan pembangkang.

"Lensa juga berpendirian sekiranya Pas gagal bertindak tegas terhadap kelompok Pas yang berterusan mewujudkan konflik semasa pakatan pembangkang, maka Lensa mencadangkan agar Pas mengambil langkah berundur," kata Ekhsan.-UTUSAN


Kepada,
YB Datuk Seri Abdul Hadi bin Awang, Presiden Pas.

Menekuni sistem politik dwi-parti, pakatan Pas-DAP-PKR perlu menjadi sebuah koalisi politik yang kukuh sebagai mekanisme semak dan imbang kepada Kerajaan Barisan Nasional (BN). Malah pakatan Pas-PKR-DAP juga dilihat sebagai harapan baru rakyat Malaysia apabila memenangi 52 % undi popular dalam PRU 13 yang lalu.

Maka tidak dapat dinafikan bahawa kewujudan pakatan pembangkang yang kuat akan memberi kesan berbalik yang positif kepada rakyat Malaysia. Namun sekiranya pakatan politik pembangkang lemah, maka ia akan membuka ruang kepada Kerajaan yang memerintah mentadbir secara wewenangan sekaligus menindas rakyat.

Setelah membuat analisis terhadap beberapa forum anjuran Lensa berkaitan krisis politik Selangor, dapat disimpulkan bahawa Parti Islam Se-Malaysia (Pas) sebagai salah sebuah rakan komponen pakatan pembangkang banyak menyumbang kepada krisis yang berpanjangan sekaligus mengganggu gugat keutuhan permuafakatan pakatan pembangkang.

Oleh itu, Lensa akan menyerahkan surat rasmi kepada pihak Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi bin Awang bagi menyuarakan tuntutan agar PAS berhenti mencetuskan ketegangan sesama rakan pakatan pembangkang. Satu sidang akhbar juga akan diadakan sejurus selepas surat diserahkan.

Serahan surat ini akan dijalankan seperti ketetapan berikut:

Tarikh:
30 September 2014 (Selasa)

Masa:
10.00 Pagi

Tempat:
Pejabat Agung Pas, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur (Di Hadapan Pintu Utama).

unnamed (1)

IMG-20140930-WA0009

IMG-20140930-WA0008

unnamed

AKTA HASUTAN : SAIFUDDIN DICABAR MENETAP DI PULAU PINANG ATAU SINGAPURA

Posted: 29 Sep 2014 04:30 PM PDT

AKTA HASUTAN
1. Selepas Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dihapuskan adakah keselamatan, keamanan dan keharmonian di dalam negara kita bertambah baik atau bertambah buruk? 


Kenyataannya, mereka semakin biadap mencabar undang-undang, memperlekeh instrumen dan tatabernegara. Percubaan untuk merosakkan keamanan dalam negara semakin menjadi-jadi, pelbagai provokasi menghiris hati dikeluarkan, Ketua Polis Negara digelar Nazi, Polis dihina monkey, orang Melayu dipanggil babi, isntitusi Raja-Raja dicabar. Semua ini bentuk-bentuk hasut yang bakal membakar api perkauman dan keamanan dalam negara boleh hancur sekelip mata.


2. Apabila Akta Sosma menggantikan ISA, anasir-anasir subversif dan musuh-musuh dalam selimut, bukan sahaja tidak takut malah tidak berasa gerun dengan Akta Sosma itu. Begitu juga dengan nama Akta Keharmonian Nasional, tiada rasa apa-apa kegerunan di dalam hati anasir subversif untuk menghasut, berbanding Akta Hasutan didengar sahaja terasa gerun. Soalan kedua, yang mana anda akan lebih gerun mendengarnya Akta Hasutan atau Akta Keharmonian?


3. Datuk katakan semakin ramai orang mahu Akta Hasutan dihapuskan. Berapa ramai? Siapakah orang-orang itu? Datuk ada statistiknya? Jangan membuat kesimpulan umum tanpa sokongan fakta dan data! Jangan memberi gambaran yang salah kepada Perdana Menteri.


4. Datuk bercakap hal hak asasi dan kebebasan rakyat, itu adalah doktrin barat yang disebut oleh Profesor Samuel Huntington sebagai pertembungan tamadun. Sebagai sebuah negara di mana Islam menjadi agama persekutuan dan anutan majoriti sejak sebelum merdeka, kita mempunyai nilai-nilai Islam, malah Islam jauh lebih baik berbanding doktrin barat yang diketuai Amerika. 


Adakah menjadi hak asasi rakyat untuk mencabar Raja-Raja dan mencabar undang-undang negara? Adakah menjadi kebebasan yang dibenarkan untuk melabel alat-alat negara dengan begitu hina dan dina?
KEISTIMEWAAN AHLI PARLIMEN
5. Datuk menuduh penyokong mempertahan Akta Hasutan sebagai tidak substantif. Apakah yang tidak substantif? Hari ini mereka bukan sahaja memperlekeh institusi Raja-Raja yang dipertahan di dalam Akta Hasutan, malah mereka mencabarnya. Hari ini bukan sahaja mereka mempertikai dan mengungkit hak istimewa orang Melayu tetapi mereka mahu menghapuskannya dan menyamaratakannya konon atas nama keadilan. Malangnya, apabila mereka memerintah adakah hak istimewa orang-orang Melayu dihormati? 


Di luar sana, ada ramai anak-anak Melayu yang masih dambakan bantuan kerajaan, kita tidak sepatutnya mempertaruh masa hadapan dan hak istimewa mereka atas nama hak asasi.


6. Saya mencabar Datuk Saifuddin Abdullah menetap selama 3 tahun di Singapura atau di negeri Pulau Pinang. Sekiranya Datuk boleh bertahan, saya akan menukar pendirian saya supaya Akta Hasutan dimansuhkan. Kenapa di Singapura dan Pulau Pinang? Kerana di sana barangkali Datuk akan dapat merasai mengapa Akta Hasutan mesti dikekalkan. 


Oleh kerana Datuk duduk di negeri yang ada Raja-Raja maka keamanan, keharmonian dan kebahagiaan dapat dinikmati. Sebaliknya, apabila Akta Hasutan berjaya dihapuskan dan seterusnya menjejaskan institusi Raja-Raja, adakah ada jaminan huru-hara tidak akan berlaku. Sedarilah, krisis di Selangor baru-baru ini membuktikan Sultan Selangor berjaya mengelak rakyat dan negeri Selangor diambang porak-peranda!


7. Dalam perjalanan kita menuju negara maju pada tahun 2020, negara kita memerlukan sebuah undang-undang yang tegas dan kuat. Komposisi kaum dan kepelbagaian fahaman yang berpotensi menggugat keamanan negara boleh diatasi dengan adanya suatu undang-undang yang digeruni seperti ISA dan Akta Hasutan. 


Isunya, kalau anda tidak menghasut, tiada niat menghasut, tidak bertindak menghasut dan sebagainya mengapa perlu takut kepada Akta Hasutan! Akta ini hanya digunakan kepada mereka yang mempunyai niat yang buruk sahaja.


Ingatlah pesanan mendiang pakar psywar mendiang C.C. Too, katanya komunis memang sudah kalah di Malaysia tetapi fahaman komunis tidak pernah mati, malahan ianya bertukar dalam bentuk lain yang lebih kompleks.


Sekarang pun, belum pun sempat Akta Hasutan dihapuskan atau dipinda, bermacam-macam sudah perbuatan hasut-menghasut berlaku. Bayangkan jika esok Akta Hasutan ini sudah tiada, adakah ada jaminan keamanan dan keharmonian negara boleh dikekalkan?


Ayat Tun Dr. Mahathir yang popular, kamu Melayu, 'Melayu mudah lupa'!


Ulangan pertama dan kedua  . 

Sumber

Komen Mymassa, Saifuddin ada berani? 

JEMPUTAN ESOK, PAS KELUAR DARI PAKATAN RAKYAT

Posted: 29 Sep 2014 06:55 AM PDT

Setiausaha Politik Tian Chua, Rozan Azen Mat Rasip memaklumkan satu NGO bernama LENSA akan menyerahkan memorandum mendesak PAS keluar Pakatan Rakyat (PR).
LENSA atau Lensa Anak Muda Malaysia yang dipengerusikan oleh Safwan Anang adalah sebuah NGO pro PasMa sebelum ini pernah menganjurkan wacana 'PAS, Ke Mana Selepas Muktamar?' di Restoren Amjal, Jalan Pantai Baharu, Kuala Lumpur dengan membariskan ahli panel anti Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang terdiri daripada Saari Sungip, ADUN PAS Hulu Kelang; Ir. Izham Hashim, Yang Dipertua PAS Kawasan Kelana Jaya dan Ustaz Ridzwan Abu Bakar, Ketua Penerangan PAS Kuala Kedah.
Safwan, bekas pengerusi Solidariti Mahasiswa (SMM), yang dihukum penjara 10 bulan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kerana memberi ucapan berbaur hasutan berkata majlis serahan memorandum itu akan diadakan pada 30 September 2014 (Selasa),10.00 pagi di hadapan pintu utama, Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.
Kenyataan media penuh :
JEMPUTAN UNTUK MEMBUAT LIPUTAN
SERAHAN SURAT
PAS PERLU BERHENTI CETUS KETEGANGAN
Kepada
YB DATO' SERI HAJI ABDUL HADI BIN AWANG
PRESIDEN PAS
Menekuni sistem politik dwi-parti, Pakatan Rakyat (PR) perlu menjadi sebuah koalisi politik yang kukuh sebagai mekanisme semak dan imbang kepada Kerajaan Barisan Nasional (BN). Malah PR juga dilihat sebagai harapan baru rakyat Malaysia apabila memenangi 52 % undi popular dalam PRU 13 yang lalu. Maka tidak dapat dinafikan bahawa kewujudan pakatan pembangkang yang kuat akan memberi kesan berbalik yang positif kepada rakyat Malaysia. Namun sekiranya pakatan politik pembangkang lemah, maka ia akan membuka ruang kepada Kerajaan yang memerintah mentadbir secara wewenangan sekaligus menindas rakyat.
Setelah membuat analisis terhadap beberapa forum anjuran LENSA berkaitan krisis politik Selangor, dapat disimpulkan bahawa Parti Islam Se-Malaysia (PAS) sebagai salah sebuah rakan komponen PR banyak menyumbang kepada krisis yang berpanjangan sekaligus mengganggu gugat keutuhan permuafakatan PR.
Oleh itu, LENSA akan menyerahkan surat rasmi kepada pihak Presiden PAS, YB Dato' Seri Haji Abdul Hadi bin Awang bagi menyuarakan tuntutan agar PAS berhenti mencetuskan ketegangan sesama rakan PR. Satu sidang akhbar juga akan diadakan sejurus selepas surat diserahkan.
Serahan surat ini akan dijalankan seperti ketetapan berikut:
Serahan Surat
'PAS PERLU BERHENTI CETUS KETEGANGAN' Kepada YB Presiden PAS
Tarikh:
30 September 2014 (Selasa)
Masa:
10.00 Pagi
Tempat:
Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.
(Di Hadapan Pintu Utama)
Oleh itu, LENSA ingin mengundang rakan-rakan media untuk membuat liputan serahan surat dan sidang akhbar ini.
Untuk sebarang maklumbalas atau pertanyaan, pihak Tuan/Puan boleh menghubungi Penyelaras Program di talian 013-6025 461 (Ekhsan) atau emelkan kepada syukri.lensa@gmail.com.

Sekian. Terima kasih

DENGAR PENGAKUAN HASNUL MELAYU BAHARU DAP UNTUK PRU14, BYE BYE PAS

Posted: 29 Sep 2014 01:24 AM PDT

Hasnul: Saya Sedia Bertanding Atas Tiket DAP

Berucap dalam majlis makan malam DAP pada Ahad, Hasnul menegaskan bahawa beliau sudah bersedia untuk menerima apa sahaja keputusan dan tindakan tatatertib yang bakal dikenakan oleh pimpinan PAS Pusat.
"Segala kemungkinan yang saya kira akan saya hadapi, saya bersedia…
"… tak kisah, saya tak jadi calon PAS pun tak apa, saya boleh jadi calon DAP," katanya dilaporkanSinar Harian.
Berbeza dengan empat Exco PAS yang meneruskan khidmat dengan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dilebal DAP sebagai 'pengkhianat', namun dalam majlis makan malam itu di Petaling Jaya, DAP melabelkan Hasnul dan seorang lagi ADUN PAS, Saari Sungip sebagai 'hero.'
Mereka ditempatkan duduk bersebelahan Penasihat DAP Lim Kit Siang, hadirin bangun memberi tepukan gemuruh dan beberapa pemimpin DAP menggelar mereka sebagai "penyelamat Pakatan Rakyat".
"Kamu bukan pengkhianat, kamu wira rakyat," kata bekas exco Selangor Ronnie Liu di majlis makan malam yang dihadiri kira-kira 700 orang, lapor Malaysiakini
Sementara itu, ADUN Bukit Gasing R Rajiv berkata, mereka berdua harus menandatangani akuan berkanun (SD) bersama wakil PKR dan DAP bagi menghancurkan harapan kerjasama PAS-Umno.
"Jika tidak kerana mereka, kita sudah tentu akan lihat kerajaan perpaduan antara PAS dan Umno," katanya.

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 29 Sep 2014 11:03 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


The 2 Leaders Najib Must Be Rid Of

Posted: 29 Sep 2014 10:00 PM PDT

An Umno leader has told FMT that Prime Minister Najib Tun Razak would have to get rid of two problems in order to save Umno. The two problems are Umno Secretary-General Tengku Adnan Tengku Mansor and the party's information chief, Ahmad Maslan.

The PM has to replace them with more suitable candidates if Barisan Nasional, in particular Umno, wants to stay in power after the next general election.

With these two people around, Anwar Ibrahim does not have to do much. Ku Nan and Ahmad are doing enough damage to Umno. They are behind time and do not understand that the mentality and psyche of the voters have changed.

In the next GE, about 70% of the voters are going to be below 30 and most if not all of them are Internet-savvy and obtain their news from the social media. Ku Nan and Ahmad do not know how to fight the cyber war, which is going to determine the election result.

In fact, as far back as 2008, the Internet already played a major role in winning the hearts and minds of the voters, added this Umno leader. But when told way back in 2006 that Umno had to bring itself up-to-date on how the new politics was to be played, some leaders of the party pooh-poohed the Internet and said that it was not a threat.

One senior Umno leader even said that his children used the Internet to just play games and search for cheap airline tickets. How wrong he was, as the result of the 2008 general election proved.

According to the Umno leader that FMT spoke to, many of his colleagues do not understand why Najib still wants to retain people like Ku Nan and Ahmad, whose shelf lives have expired. "Why is Najib so scared of getting rid of them?" he asked. "And does Najib not understand this is crucial to the survival of Umno?"

"Three years is not a long time," he said, "and if Najib does not act now it will soon be too late to save Umno. The only thing keeping Umno in power is the votes from Sabah and Sarawak."

If the Barisan Nasional parties in Sabah and Sarawak decide to abandon Barisan Nasional, then Umno is finished. Umno in Peninsular Malaysia would not be able to win even 100 parliament seats, prophesied the Umno leader.

Sham Rais, Hukum Hudud Hukum Tak Masuk Akal

Posted: 29 Sep 2014 07:00 PM PDT



GERAKAN ANTI PKR

Posted: 29 Sep 2014 09:41 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 29 Sep 2014 09:15 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Azmin Akui Akan Ikut Cakap Anwar

Posted: 29 Sep 2014 08:45 PM PDT

Dulu Kampung Buah Pala, Sekarang Kampung Siam Pula Bakal Jadi Mangsa DAP

Posted: 29 Sep 2014 09:30 AM PDT


Kajang Banjir, Mana Hilangnya Isteri Anwar Ibrahim?

Posted: 29 Sep 2014 06:46 AM PDT

Satu Demi Satu Dihalau Di Pulau Pinang

Posted: 29 Sep 2014 03:38 AM PDT



BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 29 Sep 2014 03:21 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Video pencuri telefon dibelasah sampai mati di Bukit Mertajam kini viral

Posted: 29 Sep 2014 10:00 AM PDT

BUKIT MERTAJAM, 28 Sept (Bernama) -- Seorang penganggur yang cedera parah dipukul orang ramai kerana mencuri sebuah telefon bimbit milik seorang pemandu lori Jumaat lepas, meninggal dunia di Hospital Bukit Mertajam (HBM) di sini, awal Ahad.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), ACP Rusli Mohd Noor berkata mangsa, Ooi Sim Guan, 38, mati pada pukul 12.40 pagi ini selepas kira-kira 36 jam tidak sedarkan diri dan menerima rawatan di hospital berkenaan.

"Dalam kejadian pada pukul 2 petang Jumaat lepas, mangsa telah menahan sebuah lori di tepi jalan di Taman Sejahtera di sini dan memberitahu pemandu berkenaan dia ingin menumpang ke Bandar Bukit Mertajam.

"Pemandu lori berkenaan yang berusia 33 tahun yang sedang dalam perjalanan ke Kulim kemudian membenarkan mangsa menaiki lorinya namun selepas satu kilometer, mangsa memaklumkan ingin turun," katanya pada sidang akhbar di sini Ahad.

Beliau berkata selepas lelaki itu turun, pemandu lori berkenaan menyedari telefon bimbitnya yang diletakkan dalam tempat penyimpanan barang di bahagian penumpang telah hilang dan dia berpatah balik ke Taman Sejahtera untuk mencari lelaki terbabit.

"Pemandu lori itu menemui lelaki berkenaan di kawasan padang berhampiran rumah kedai dan berlaku pertengkaran antara mereka apabila telefon bimbit yang hilang ditemui bersama mangsa," katanya.

Rusli berkata berlaku pergelutan dan beberapa lelaki yang berada di kawasan itu turut memukul mangsa dan pada masa yang sama seorang individu bertindak merakam kejadian tersebut menerusi telefon bimbit yang kemudiannya memuat naik rakaman itu di laman sosial.

Katanya susulan kejadian itu, polis menahan pemandu lori terbabit di sini bagi membantu siasatan.
"Kami juga sedang mengesan beberapa lagi individu yang dipercayai terlibat dalam kejadian berkenaan dan saya minta sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai kes itu menghubungi mana-mana balai polis berdekatan bagi membantu siasatan," katanya.

Beliau turut menasihati orang ramai agar tidak bertindak di luar batasan sehingga mencederakan orang lain biar pun mengesyaki mereka melakukan jenayah.

"Kita menghargai tindakan orang awam (yang mahu menangkap penjenayah), tetapi jangan bertindak sewenang-wenangnya sehingga melampaui undang-undang. Sepatutnya jika berlaku sebarang kejadian jenayah tangkap dan serah kepada polis untuk tindakan selanjutnya," katanya. - BERNAMA

Suami dedah Raja Azmi 'liar' punca rumahtangga retak

Posted: 28 Sep 2014 11:03 PM PDT

KUALA LUMPUR, 28 SEPT 2014: Produser berkontroversi, Raja Azmi, 55, mengakui punca keretakan rumahtangganya adalah disebabkan dia tidak mendapatkan keizinanan suaminya, Mohd Eddie Ghazali, 45, untuk keluar rumah.

Raja Azmi berkata demikian ketika diwawancara portal Murai berhubung isu keretakan rumahtangganya itu.

Sejak wujudnya krisis tersebut, Raja Azmi turut mengakui bahawa dia sudah tidak lagi tinggal sebumbung dengan suaminya yang juga pemain bass kumpulan CRK sejak lebih lima minggu lalu.

Malah sehingga saat ini pun, dia masih lagi belum bertemu secara empat mata dengan Eddie untuk membincangkan mengenai masalah yang wujud dalam rumahtangga mereka.

Jelas Raja Azmi lagi, dia telah pun mengakui kesalahannya itu kepada Eddie, dan dia mengakui kesalahannya itu secara terbuka.

"Memang saya yang salah dalam hal ini, dan saya sudah pun memohon maaf dengan Eddie. Dia juga telah menegur kesalahan saya tetapi cara Eddie menegur itu membuatkan saya sedikit terluka dan saya juga tidak dapat menerimanya," kata Raja Azmi kepada murai.com.my

Untuk berita lanjut, tunggu laporan seterusnya dari Murai.

Tubuh isteri untuk disewa RM50 di Kuantan

Posted: 28 Sep 2014 08:20 PM PDT

Kuantan: Seorang lelaki layak digelar 'suami durjana' apabila sanggup membiarkan isterinya menjadi pelacur dengan bayaran serendah RM50 untuk satu jam di hotel bajet di Jalan Pasar, di sini, kelmarin.

Tindakan jijik itu terbongkar apabila wanita berusia 18 tahun terbabit yang mempunyai seorang anak lelaki berusia tiga bulan ditahan bersama 18 pelacur tempatan oleh pasukan anggota polis daripada Cawangan Perjudian, Kongsi Gelap dan Maksiat (D7), Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pahang, kira-kira jam 10.30 malam.

Difahamkan, wanita itu yang berasal dari Kuala Terengganu, Terengganu, sudah setahun mendirikan rumah tangga, namun terpaksa melakukan perbuatan keji itu kerana mahu menyara keluarga selepas suaminya yang berusia lingkungan 20 tahun tidak mempunyai pekerjaan tetap.

Dengan hasil pendapatan haram itu, wanita terbabit memberikan wang kepada suaminya yang tinggal di sebuah bilik sewa di bandar ini membeli barang keperluan dapur termasuk susu anak sebelum dia kembali semula ke markas pelacuran di Jalan Pasar itu.

Pegawai Turus D7 Asisten Superintendan Azlihan Ishak berkata, siasatan awal mendapati, wanita itu mendakwa terpaksa berhijrah ke bandar ini dari kampung halaman selepas suaminya gagal mendapatkan pekerjaan tetap.

"Siasatan mendapati dia dikesan melakukan perbuatan jijik itu sejak dua tahun lalu dan mengenakan bayaran serendah RM50 kepada pelanggan," katanya, di sini, semalam.

Atuk noda anak jiran

Posted: 28 Sep 2014 07:50 PM PDT

Kajang: Seorang lelaki warga emas ditahan kerana mencabul dua kanak-kanak perempuan yang juga anak jirannya, di Jalan Tenaga, Hulu Langat di sini, antara Mac 2013 hingga Februari lalu.

Penahanan lelaki berusia 63 tahun itu dilakukan selepas ibu mangsa membuat laporan polis dan dia ditahan di rumahnya, Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisioner Ab Rashid Ab Wahab berkata, kanak-kanak perempuan berusia 10 dan kakaknya berusia 12 tahun itu dipercayai dicabul suspek di rumah mereka.

"Kejadian bagaimanapun dirahsiakan dua kanak-kanak ini sehingga mereka menceritakannya kepada seorang jiran baru-baru ini.

"Ibu mangsa berusia 48 tahun, turut membawa kedua-dua anaknya ke Hospital Kajang bagi melakukan pemeriksaan," katanya.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan doktor mengesahkan tiada kesan koyakan pada kemaluan kedua-dua mangsa.

"Suspek dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang dan siasatan lanjut mendapati dia tidak mempunyai sebarang rekod jenayah.

"Kes disiasat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan (KK)," katanya.

Padah bersetubuh dengan kekasih tingkatan dua

Posted: 28 Sep 2014 06:01 PM PDT

KOTA BHARU - Padah buat seorang buruh ladang kerana kesalahan merogol kekasihnya yang berusia 14 tahun, dia dihukum penjara tujun tahun dan dikenakan dua sebatan oleh Mahkamah Sesyen, Kota Bharu, hari ini.

Hukuman diputuskan hakim, Mohd Yusoff Yunus terhadap Mohd Sauti Abdullah, 20, selepas tertuduh mengaku salah atas tuduhan itu.

Tertuduh yang beralamat di Kuala Krai tersebut didakwa merogol mangsa yang ketika itu berusia 14 tahun 11 bulan di rumahnya di Bukit Sireh, Kuala Krai, antara jam 4.30 pagi hingga 5 petang, 13 Januari lalu.

Tertuduh sebelum itu pergi ke rumah mangsa pada awal pagi hari sama dan membawanya pulang ke rumah di alamat berkenaan.

Tibanya di rumah, tertuduh membawa masuk mangsa ke dalam sebuah bilik dan beberapa kali merogolnya sebelum kedua-dua mereka keluar dari rumah itu.

Bapa mangsa yang menyedari kehilangan anaknya kemudian mencari mangsa sebelum mangsa pulang ke rumah pada jam 5 petang dan memberitahu bapanya dia dirogol oleh tertuduh.

Pada prosiding itu, peguam, Mohamad Asyraf Zakaria merayu bagi pihak anak guamnya itu supaya mahkamah memutuskan hukuman ringan dengan alasan tertuduh dan mangsa adalah pasangan kekasih.

Katanya, insiden itu juga berlaku tanpa perancangan atau paksaan.

"Tertuduh ikhlas menginsafi kesalahan yang dilakukan. Kesalahan ini juga adalah kesalahan pertamanya dan dia masih muda. Hukuman penjara lama juga tidak akan dapat menghalang pasangan kekasih lain daripada membuat kesalahan," katanya.

Alasan peguam berkenaan bagaimanapun dibantah Timbalan Pendakwa Raya negeri, Asmah Azahari yang memohon pihak mahkamah menjatuhkan hukuman berat bagi menyampaikan mesej kepada umum bahawa mahkamah mengambil serius kesalahan seperti itu.

"Mangsa hanya berumur 14 tahun, manakala tertuduh pula 20 tahun. Apa yang tidak dirancang, sedangkan mangsa diambil daripadanya rumah pada jam 4 pagi dan pulang hanya pada jam 5 petang.

"Mereka pasangan kekasih dengan perbezaan umur enam tahun. Tertuduh mengambil kesempatan terhadap mangsa atas nama sebagai pasangan kekasih," katanya.

'Singkir' Bendahari PAS PP tunjuk sikap sebenar DAP

Posted: 28 Sep 2014 05:45 PM PDT

Tindakan kerajaan DAP Pulau Pinang mengeluarkan Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Iszuree Ibrahim daripada semua Jawatankuasa Tetap MPPP jelas menunjukkan bahawa kebebasan menyuarakan pendapat tidak dapat diterima pakatan rakyat di negeri ini.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Zainal Abidin Osman berkata DAP dan kerajaan negeri Pulau Pinang telah mula menunjukkan sikap sebenar mereka yang tidak boleh menerima kritikan walaupun daripada sekutu politik sendiri.

"Tindakan drastik kerajaan Pulau Pinang menggugurkan Iszuree daripada semua Jawatankuasa MPPP yang dianggotai beliau sebagai Ahli Majlis MPPP mewakili PAS Pulau Pinang Jumaat lalu tidak mengejutkan Umno.

"DAP yang selama ini melaungkan mereka mendokong kebebasan bersuara telah mengambil pendekatan menutup mulut pengkritik sebagaimana yang dilakukan PAP Singapura terhadap pihak yang mengkritik mereka," katanya dalam satu kenyataan di George Town hari ini.

Semalam, akhbar melaporkan tindakan menyingkirkan Iszuree (atas) berikutan ucapan dasar Bendahari Badan Perhubungan PAS Pulau Pinang itu pada Muktamar Tahunan PAS ke-60 di Batu Pahat, Johor baru-baru ini menegur kerajaan negeri berhubung isu dasar perumahan.

Iszuree dilaporkan berkata beliau menerima surat mengeluarkannya daripada MPPP, namun surat berkenaan tidak menyatakan alasan tindakan oleh pihak berkuasa tempatan itu biarpun Iszuree telah menjadi ahli majlis tersebut sejak 2010.

Surat bertarikh 26 Sept itu memaklumkan bahawa Majlis Mesyuarat Kerajaan pada 25 Sept telah memutuskan mengeluarkan Iszuree daripada semua Jawatankuasa Tetap, MPPP yang beliau merupakan seorang ahli dan membekukan semua peruntukan.

Zainal Abidin berkata Iszuree dalam ucapan beliau di Muktamar PAS itu membangkitkan permasalahan orang Melayu Pulau Pinang serta pengusiran penduduk kampung tradisional untuk tujuan pembangunan yang banyak berlaku sejak 2008.

Beliau berkata ucapan Iszuree mewakili PAS Pulau Pinang pada Muktamar PAS itu membuktikan bahawa kedua-dua isu berkenaan benar-benar berlaku di Pulau Pinang sejak DAP menjadi kerajaan negeri dan mereka dilihat tidak bersungguh-sungguh serta ikhlas dalam menangani isu tersebut.

"Ahli Majlis MPPP mewakili PAS itu digugurkan kerana mengkritik kerajaan Pulau Pinang dan kenapa mereka (kerajaan negeri) begitu marah dengan pendedahan yang dibuat oleh Iszuree dalam ucapannya di Muktamar PAS?

"Dalam dua pilihan raya umum lepas, anggota dan penyokong PAS Pulau Pinang turut bekerja keras untuk memenangkan calon-calon DAP dan PKR, bagaimanapun Adun tunggal PAS (Datuk Mohd Saleh Man) tidak juga dilantik menjadi Exco kerajaan Pulau Pinang. Inilah balasan untuk kesetiaan dan pengorbanan PAS di Pulau Pinang," katanya.

Zainal Abidin berkata Umno Pulau Pinang turut bersimpati dengan layanan buruk yang diberikan oleh DAP kepada PAS, sama ada di Pulau Pinang mahupun di peringkat nasional.

"Beberapa hari lalu, DAP dalam satu kenyataan menerusi Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng telah menggelar empat orang Adun PAS yang juga Exco kerajaan negeri Selangor sebagai 'pengkhianat'.

"Jadi, kami Umno berpandangan dengan tindakan dan layanan buruk oleh DAP terhadap PAS, parti itu perlu mengkaji semula peranan mereka dalam Pakatan Rakyat," katanya.

- Bernama


Bendahari PAS P. Pinang patut guna saluran yang betul - Anwar

Posted: 28 Sep 2014 05:30 PM PDT

PKR tidak akan mempertahankan bendahari PAS Pulau Pinang Iszuree Ibrahim yang digantung dari sebagai menyertai sebarang jawatankuasa kerja Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) kerana mengkritik polisi setinggan kerajaan negeri.

Iszuree (bawa) yang juga ketua lajnah tanah PAS negeri bagaimanapun dikekalkan sebagai ahli majlis tetapi peruntukkan beliau dibekukan.

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Iszuree sepatutnya menggunakan saluran yang betul untuk meluahkan ketidakpuasan hatinya kerana beliau sebahagian Pakatan Rakyat.

"Kamu boleh kritik dari fakta yang kamu dapati, bukan dari apa yang didapati dari Umno.

"Jika kamu nak guna peruntukan negeri tetapi terus kritik – kamu tidak dapat memberi perkhidmatan dengan baik," kata beliau ketika ditanya wartawan selepas ceramah anti akta hasutan di Seberang Jaya semalam.

Ketika ditanya adakah tindakan negeri terlalu keras dan seoalah-olah tidak dapat menerimanya sebagai kritikan, Anwar menjawab:

"Sudah tentulah boleh kritik. Tetapi keadaan di sini mungkin berbeza," tambah beliau.

Nik Abduh: Rakan Pakatan buli PAS

Posted: 28 Sep 2014 05:15 PM PDT

Ahli Jawatankuasa Pusat PAS Nik Abduh Nik Aziz menyatakan PAS dibuli oleh rakan Pakatan Rakyat mereka.

Dalam tulisan di Facebook beliau hari ini, anggota parlimen Pasir Mas itu berkata PKR dan DAP menyambung kerja "membuli" PAS selain Umno tanpa dilawan parti Islam itu sendiri.

"Hari ini, selain Umno, PKR dan DAP mula nak buli PAS. Sehinggakan PAS kelihatannya sekarang seperti terpinga-pinga tak tahu nak sentuh yang mana satu. Semua macam tak menjadi.

"Masih dalam Pakatan pun, mereka membakar masyarakat dan penyokong Pakatan Rakyat agar membenci PAS. PAS ni tak berapa 'ganas' mana agaknya. Dibuli pun dia buat muka selamba saja.

Melawan pun macam tak melawan mana," kata beliau yang juga anak Mursyidul Am PAS, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat.

Beliau berkata DAP mula membuli PAS selepas mendapat kuasa dalam pilihan raya sebelum ini.

Beliau menasihati DAP agar tidak bongkak dan mengikut jejak langkah Umno sebelum ini.

"Macam Umno juga DAP ni. Gembira dan megah sangat bila dah ada kuasa. Maklumlah, lama jadi pembangkang bersama PAS, baru penggal lepas DAP mula dapat kuasa memerintah, sedangkan PAS yang hidupnya sering dibuli dah lama berkuasa di Kelantan dan Terengganu.

"Diungkit-ungkit kisah kegagalan PAS sampai lupa pula kisah kejayaan dan kebaikan PAS di samping kegagalan mereka sendiri.
Sementara itu Nik Abduh menyindir PKR yang turut cuba 'mencuri sambil membuli' PAS tetapi tidak menjadi.

"PKR pun nak buli PAS macam DAP juga. Sambil mencuri sambil membuli. Nasib baik dalaman PKR tak berapa kuat macam DAP. Ada masam muka di antara sesama mereka. Maka bulian mereka, walaupun pedih juga, tapi paling tak menjadi. Tak macam DAP, apatah Umno. Syukurlah.. .

"Itulah PAS, seperti orang miskin hidupnya, sentiasa menjadi mangsa buli,"kata beliau.

Nik Abduh sebelum ini dikaitkan dengan beberapa pemimpin "ustaz muda" dalam PAS yang dikatakan mahu parti itu keluar dari Pakatan.

Sinar Harian pada 24 September lalu melaporkan Naib Ketua Pemuda PAS Ir Khairil Nizam Khiruddin berkata PAS akan keluar dari Pakatan jika sudah tiba masanya.

Hal itu bagaimanapun dinafikan Ketua Pemuda PAS Suhaizan Kaiat.

Suhaizan menjelaskan, Khairil berkata demikian untuk mengelakkan tekanan-tekanan kepada PAS sehingga parti itu bertukar fikiran dan ia tiada kaitan dengan krisis menteri besar Selangor atau pelantikan exco negeri.

Suhaizan dalam kenyataan hari ini mempertegaskan bahawa Pemuda PAS tetap akan bersama dengan Pakatan seperti diputuskan oleh muktamar 2008.

"Saya telah menghubungi ketua DAPSY dan ketua AMK untuk mempertemukan naib ketua Pemuda PAS dan ketua DAPSY Sarawak untuk menyelesaikan salah faham yang berlaku.

"Saya menasihatkan diri saya dan pimpinan PAS serta Pakatan agar mengelakkan memulakan atau bertindak balas terhadap kenyataan yang boleh meretakkan hubungan dalam Pakatan.

"Seperti kenyataan 'cerai' bagi pasangan suami isteri. Walaupun hukumnya harus tetapi Allah tidak suka perkara tersebut," kata beliau.

DAP Sarawak sebelum ini mengumumkan untuk menghentikan kerjasama dengan PAS selagi parti Islam itu menyokong Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan 1993 di Kelantan.

'Pas semakin lemah, BN akan rampas Kelantan' - Kit Siang

Posted: 28 Sep 2014 05:00 PM PDT

Pemimpin popular DAP Lim Kit Siang memberi amaran bahawa kerajaan PAS Kelantan mungkin jatuh ke tangan BN.

Katanya, perkara itu mungkin berlaku jika peralihan undi 4.5 peratus terhadap PAS dan Pakatan Rakyat, terus berlaku di kawasan-kawasan lain di negeri itu, selepas Pengkalan Kubor.

"Jika Pengkalan Kubor berlaku (di semua tempat di Kelantan), Pakatan hanya akan mendapat 20 kerusi dan BN pula 25 kerusi.

"Ini bererti kuasa untuk memerintah negara akan hilang," katanya dalam majlis makan malam DAP di Petaling Jaya malam tadi.

Kenyataan Lim itu dibuat seminggu selepas Ketua Pemuda PAS Suhaizan Kaiat (kiri) memberi amaran bahawa sokongan terhadap PAS Kelantan turun ke paras 50 peratus, menurut bedah siasat oleh jawatankuasa pusat parti itu.

Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menolak bahawa Kekalahan PAS di Pengkalan Kubor, dengan majoriti lebih besar, akibat tempias kemelut pentadbiran di Selangor.

Pada pilihan raya kecil itu, calon BN Mat Razi Mat Ail memperoleh 9,981 undi, menewaskan calon PAS Wan Rosdi Wan Ibrahim yang mendapat 7,326 undi dan calon bebas Izat Bukhary Ismail (38 undi).

Mat Razi mempertahankan kerusi DUN itu dengan majoriti 2,635 undi, meningkat hampir 900 undi berbanding penyandang DUN itu allahyarham Noor Zahidi Omar yang mendapat majoriti 1,736 undi pada pilihan raya umum ke-13.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan