Selasa, 23 September 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 23 Sep 2014 11:08 AM PDT

PEJUANG BANGSA


SELEPAS HADI , KINI DAP GELAR 4 EXCO PAS SELANGOR ADALAH PENGKHIANAT

Posted: 23 Sep 2014 09:35 AM PDTKenyataan media oleh Setiausaha Agung DAP merangkap Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng pada 22 September 2014.

Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP (CEC) dalam mesyuarat tergemparnya pada 22 September 2014 telah memutuskan untuk menyokong kenyataan yang dibuat oleh Presiden Parti Keadilan Rakyat Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk menarik diri daripada jawatan Menteri Besar Selangor berikutan titah diraja oleh DYMM Sultan Selangor untuk melantik Timbalan Presiden PKR YB Mohamed Azmin Ali sebagai Menteri Besar Selangor yang baru.

CEC turut memutuskan untuk menyokong cadangan Dato' Seri Dr Wan Azizah kepada pimpinan PKR untuk mengesyorkan YB Mohamed Azmin sebagai Menteri Besar Selangor yang baru, selari dengan pendirian CEC yang jelas dan konsisten bahawa calon Menteri Besar Selangor mestilah daripada PKR.

Memandangkan Dato' Seri Dr Wan Azizah memiliki sokongan majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor sebanyak 30 daripada 56 ADUN, keputusan beliau untuk menyokong YB Azmin Ali adalah juga konsisten dengan pendirian DAP yang tegas dan berprinsip bahawa Menteri Besar Selangor (YB Azmin Ali) seharusnya memiliki sokongan majoriti DUN Selangor.

Atas sebab-sebab ini, CEC memutuskan untuk mengarahkan kesemua 15 ADUN DAP untuk menyokong YB Azmin Ali sebagai Menteri Besar Selangor yang baru.

DAP berasa kesal dengan pengkhianatan 4 orang Ahli Exco Selangor dari PAS terhadap prinsip solidariti dan demokrasi serta kegagalan untuk setia bersama enam lagi Exco DAP dan PKR yang dipecat secara tidak adil oleh bekas Menteri Besar yang telah kehilangan sokongan majoriti DUN Selangor.

DAP berharap penyelesaian krisis politik Selangor dan pelantikan YB Azmin Ali sebagai Menteri Besar Selangor yang baru akan dapat menepati janji bagi membina Selangor yang lebih baik, yang mampu memberikan keadilan, kebebasan dan kemakmuran ekonomi kepada semua.Komen GPB

Benci sungguh DAP kepada PAS ...sudah lah Tony Pua gelar nyanyuk kepada Hadi kini giliran Guan Eng pulak .

Itu pun PAS seronok lagi bertahaluf siyasi dengan DAP - PKR walaupun hanya jadi kaldai kepada BARUA DAN BROKER .

Sebab Azmin dipilih MB Selangor oleh Sultan didedahkan !

Posted: 22 Sep 2014 07:48 PM PDT


 • Istana Selangor menjelaskan bahawa kelewatan pelantikan menteri besar Selangor adalah disebabkan pergolakan dalaman PKR dan ketidaksefahaman parti dalam Pakatan Rakyat dalam pencalonan menteri besar.

  Dalam satu kenyataan hari ini, Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Munir Bani berkata, keengganan DAP dan PKR mematuhi arahan Istana pada 27 Ogos untuk mencalonkan lebih dua nama, menyulitkan lagi tindakan Sultan sehingga terpaksa meneliti calon lain dalam parti itu yang tidak dicalonkan.

  Menurutnya, Azmin dipilih kerana Sultan mempertimbangkan konsensus Pakatan Rakyat mengenai kerusi menteri besar di Selangor dan percaya beliau pilihan terbaik untuk mendapat sokongan semua parti.

  "Baginda mengambil maklum bahawa kerajaan negeri Selangor dibentuk melalui kesepakatan tiga komponen parti PAS, PKR dan DAP.

  "Baginda juga mengambil maklum kesefahaman di antara tiga parti tersebut bahawa menteri besar Selangor perlu dilantik di kalangan ADUN PKR untuk mendapatkan kepercayaan majoriti dan sokongan dari parti-parti Pakatan Rakyat di Dewan Negeri Selangor," katanya.

  Kenyataan tersebut juga menyatakan Azmin, yang dilahirkan di Singapura telah bermastautin dan dibesarkan di Hulu Kelang, Gombak sejak tahun 1968.

  Azmin mendapat surat lantikan dari Istana semalam untuk menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, menyelesaikan tanda tanya siapa bakal menerajui negeri terkaya di Malaysia ini.

  PKR dan DAP semalam turut sebulat suara menyokong Azmin memberikan sokongan majoriti kepada beliau.

  Kedua parti itu sebelum ini hanya menghantar satu nama iaitu presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sehingga ditegur oleh Istana yang mahukan lebih dari dua nama dari setiap parti.
  PAS pula telah menyatakan akan mengikut pilihan dari Sultan Selangor.

  Bagaimanapun Munir tidak memberikan sebab mengapa Wan Azizah ditolak.

  Beliau dalam kenyataan sama turut menyanggah kenyataan yang mendakwa Sultan Sharafuddin Idris Syah telah mencampuri pentadbiran kerajaan negeri termasuk pelantikan menteri besar Selangor.

  "Untuk makluman umum, ingin dijelaskan sekali lagi bahawa Sultan Selangor tidak pernah mencampuri urusan pentadbiran kerajaan negeri selain dari menasihati Datuk Menteri Besar Selangor.

  "Di dalam urusan pelantikan menteri besar, Sultan Selangor hanya bertindak menurut budi bicara baginda sebagaimana yang diperuntukkan di dalam Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959," kata beliau.

IPOHMALAY

Posted: 23 Sep 2014 09:06 AM PDT

IPOHMALAY


Admin 'Persatuan Kongsi Gelap Melayu' tak mengaku salah

Posted: 23 Sep 2014 01:47 AM PDT
Seorang pemuda berusia 24 tahun yang selama ini berselindung di sebalik profil Facebook kontroversi, Persatuan Kongsi Gelap Melayu akhirnya dicekup 19 September lalu dan dibawa ke muka pengadilan atas tabiat buruknya melalui profil Facebook tersebut  berkaitan amaran mahu mengebom Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Masjid Negara dan Kuil Batu Caves.

Dia yang sebelum ini mencetuskan kontroversi dengan post-post yang dilihat berniat jahat ke atas Islam antara lain memaparkan gambar dua remaja yang cedera dipukul di Kelantan kerana mencuri kabel, dengan olahan keterangan yang menyebut dua remaja dipukul kerana tidak berpuasa di Kedah dan menuai kecaman dan hinaan bukan Islam ke atas Islam.

Tindak tanduknya sebagai pengendali page Persatuan Kongsi Gelap Melayu di Facebook itu sentiasa mendapat kecaman pengguna Facebook yang mempertikaikan motif kewujudan page tersebut.

Pekerja kargo didakwa keluar kenyataan mahu bom Masjid Negara

Oleh UMAVATHY RAMAYAH

PETALING JAYA 23 Sept. - Seorang pekerja kargo Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan mengeluarkan kenyataan dalam laman sosial Facebook atas profil, Persatuan Kongsi Gelap Melayu berhubung amaran mengebom, termasuk di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Masjid Negara dan Kuil Batu Caves, bulan lalu.

Syafiq abdul wahid, 24, membuat pengakuan itu selepas jurubahasa membacakan pertuduhan di hadapan Hakim Yasmin Abdul Razak. - UTUSAN ONLINE


bumiyang

Posted: 23 Sep 2014 03:21 AM PDT

bumiyang


Azmin MB Baru Selangor - Sasaran Selepas in Jawatan PM ke 7 Pula???

Posted: 22 Sep 2014 08:52 PM PDT

Azmin Dah Dapat Surat Lantikan, Wayang Anwar Menjadi???

Posted: 22 Sep 2014 07:20 AM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 23 Sep 2014 03:02 AM PDT

anakbukitgantang says


# Jom raikan kebebasan bersuara di Malaysia-Sharedzan Jaafar

Posted: 22 Sep 2014 09:10 PM PDT

BIAR dia faham apa maksud kebebasan yang dia CARI-CARI sangat.


LAMBAKKAN mesej anda kepada dia.


Syahredzan Johan, anak kepada Datuk Johan Jaafar dan Pengerusi Komuniti Peguam Muda Kebangsaan (NYLC) Majlis Peguam (Bar Council) merupakan individu lantang yang MEMPERTIKAIKAN Akta Hasutan.

Beliau sedang mengepalai kempen di bawah Majlis Peguam selama setahun untuk MENDESAK kerajaan menghapuskan Akta Hasutan, kononnya atas nama kebebasan bersuara dan hak kesamarataan.

Akta Hasutan yang selama ini menjadi undang-undang untuk mempertahankan institusi raja-raja Melayu, agama Islam, hak keistimewaan orang Melayu dan menjaga keharmonian negara sedang cuba dirobek dan dimusnahkan oleh anak muda liberal bangsat ini.

Ayuh sahabat-sahabat sekalian, kita tunjukkan makna sebenar 'kebebasan bersuara' kepada anak muda yang tidak mengenang budi.

Hantarkan mesej/whatsapp anda atau hubungi terus Syahredzan Johan ini di 013-3324301 untuk menyatakan BANTAHAN kita terhadap PEMANSUHAN AKTA HASUTAN.
Dan berikan mesej ini sebagai bukti, inilah suara kita rakyat Malaysia!

Jangan lupa, hubungi segera Syahredzan di 013-3324301 untuk menyatakan BANTAHAN kita terhadap PENGHAPUSAN AKTA HASUTAN.

Mohon disebarkan dan dipanjangkan.


Dipetik dari fb A. Karim Omar


tunku

Posted: 23 Sep 2014 03:01 AM PDT

tunku


Selangor palace: PKR, DAP's refusal to submit more than two names complicated situation

Posted: 22 Sep 2014 08:01 PM PDT

DAP and PKR's reluctance to adhere to the Selangor palace's request to nominate more than two names for the post of mentri besar complicated the situation and made it difficult for Sultan Sharafuddin Idris Shah to make an appointment, said the Sultan's private secretary.

"The Sultan has decided to appoint Azmin Ali as the new mentri besar. It has been the practice of the sultan to not waste time in appointing a new mentri besar, which is an important position in the Selangor government.

"However, the delay in naming the mentri besar this time occurred due to the internal conflict in PKR and also the misunderstanding between Pakatan Rakyat parties," said Datuk Mohamad Munir Bani in a press statement, Tuesday.

He also said that statements made against the Sultan that the ruler was meddling into state administrative affairs were not true.

"Again I wish to reiterate that the Sultan did not meddle in state government affairs, and he only advised the mentri besar.

"The Sultan only acted according to the laws of the Selangor state constitution 1959," the statement said.

Azmin Ali sworned in as the new Selangor Mentri Besar at 10.30am this morning.

The PKR deputy president received the surat watikah (letter of appointment) from the palace at about 3.30pm, Monday.

Taipingmali (tm)

Posted: 23 Sep 2014 01:18 AM PDT

Taipingmali (tm)


ANUAR IBRAHIM BERAHI

Posted: 22 Sep 2014 08:19 AM PDT

KALAU AKU MB: http://youtu.be/4h8NTNWLE9Q

Belantan

Posted: 22 Sep 2014 11:44 PM PDT

Belantan


Azmin 'seteru politik' Abdul Khalid, kini Menteri Besar?

Posted: 22 Sep 2014 11:29 PM PDT


Mohamed Azmin Ali, yang bakal mengisi jawatan Menteri Besar Selangor ke-15 pada Selasa adalah ahli politik yang paling lantang mengkritik pentadbiran Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang dianggapnya lemah dan tidak cekap.

Kritikan oleh Anggota Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa itu sehingga sampai ke tahap beliau mendesak supaya Abdul Khalid dipecat daripada jawatannya.

Mohamed Azmin, 50, juga merupakan antara pemimpin pakatan rakyat yang membantah keras pelantikan semula Abdul Khalid sebagai menteri besar selepas gabungan longgar parti PAS, DAP dan PKR itu berjaya mengekalkan kuasa di Selangor pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 tahun lepas.

Kedua-dua pemimpin itu dilihat tidak sehaluan dalam banyak perkara terutama yang membabitkan pentadbiran negeri serta parti dan perseteruan antara mereka telah mencetuskan pergolakan dalam kepimpinan PKR serta para penyokong masing-masing.

Krisis antara Mohamed Azmin dan Abdul Khalid memuncak apabila Mohamed Azmin digugurkan daripada senarai ahli lembaga Pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) pada 4 Disember tahun lepas, yang menurut beliau merupakan perancangan kem Abdul Khalid untuk mengurangkan pengaruhnya.


Permusuhan itu berlanjutan apabila Abdul Khalid memutuskan untuk menentang Mohamed Azmin dalam pemilihan Timbalan Presiden PKR tetapi persaingan itu berakhir apabila Abdul Khalid dipecat daripada parti pada 9 Ogos lepas. Pada Selasa, Mohamed Azmin secara rasminya menggantikan Abdul Khalid, Menteri Besar Selangor sejak 2008.

Kini tiba masanya Mohamed Azmin untuk membuktikan kritikannya selama ini ke atas Abdul Khalid adalah berasas dan perlu mempamerkan kepimpinan yang lebih baik.

Dilahirkan pada 25 Ogos 1964, anak kelahiran Singapura itu mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Jalan Gurney (2) Kuala Lumpur, Sekolah Tinggi Setapak, Kuala Lumpur dan Institut Teknikal di Jalan Cheras, Kuala Lumpur.

Pada 1982, Mohamed Azmin melanjutkan pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik dan Ekonomi) di Kolej Sains dan Kejuruteraan, Amerika Syarikat.

Beliau kemudian meneruskan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana dalam Matematik dan Ekonomi di University of Minnesota dan Sarjana Pendidikan ( Matematik dan Ekonomi di Kolej Pendidikan dan Perkhidmatan Profesion Manusia, Amerika Syarikat.


Penglibatan awal Mohamed Azmin dalam politik bermula sekitar 1987 apabila Perdana Menteri ketika itu Tun Dr. Mahathir Mohamad membuka peluang kepada beliau untuk membantu Timbalan Perdana Menteri ketika itu Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Pelajaran.

Beliau yang sebelum itu bertugas sebagai Pegawai Khas di Kementerian Pelajaran dilantik sebagai Setiausaha Peribadi kepada Anwar pada 1 Okt 1987 sehingga 1998.

Kesetiaan Mohamed Azmin kepada Anwar tidak berbelah-bahagi apabila beliau memilih untuk terus bersama ketuanya itu apabila Dr. Mahathir memecat Anwar daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri pada 2 September 1998 berikutan tuduhan liwat dan rasuah.

Insiden pemecatan Anwar juga merupakan permulaan kepada kekeruhan hubungan Mohamed Azmin dengan Dr. Mahathir yang dianggap sebagai bapanya sendiri, malah Mohamed Azmin merupakan antara yang paling lantang mengkritik bekas Perdana Menteri itu.

Mohamed Azmin merupakan antara pengasas Parti Keadilan (ketika itu) yang ditubuhkan pada 1999 bertujuan mencari keadilan untuk Anwar.Pada 2010 beliau menjadi Timbalan Presiden PKR bagi penggal 2010/2013 dan mengekalkan jawatan itu untuk penggal 2014/2017.

Pada PRU Ke-10 pada 1999, Mohamed Azmin yang mewakili Parti Keadilan memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Hulu Kelang, menewaskan calon Barisan Nasional (BN)-Umno Datuk Fuad Hassan dengan majoriti 1,146 undi.

Pada PRU Ke-12, 2008, beliau memenangi kerusi Parlimen Gombak apabila menewaskan calon BN-Umno Said Anuar Said Ahmad dengan majoriti 6,867 undi dan memenangi kerusi DUN Bukit Antarabangsa apabila menewaskan calon BN-UMNO Haslinda Mohd. Zerain dengan majoriti 1,381 undi. Mohamed Azmin seterusnya mengekalkan kerusi Parlimen Gombak dan DUN Bukit Antarabangsa untuk penggal kedua berturut-turut pada PRU Ke-13.

Sepanjang penglibatannya dalam politik, beliau tidak pernah lepas daripada kontroversi, antaranya beliau pernah ditahan selama tujuh hari berhubung siasatan mengenai harta pendapatan di antara tahun 1992-1995.

Mohamed Azmin juga menghadapi beberapa pertuduhan di mahkamah, antaranya pada 2001 apabila beliau dan Ketua Pemuda Keadilan ketika itu Ezam Mohamed Noor didakwa di Mahkamah Majistret kerana mengambil bahagian dalam perhimpunan haram ketika pilihan raya kecil DUN Lunas, Kedah - BERNAMA

Suara Politik
Belantan

Pas bukan jenis 'palahap' semua - Hadi?

Posted: 22 Sep 2014 09:12 AM PDT


Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan, isu kerusi Menteri Besar Selangor tidak boleh diselesaikan melalui hukum akal semata-mata sebaliknya terdapat hukum-hukum syariat yang perlu dipatuhi.

Atas sebab itulah, tegas beliau, walaupun parti tersebut mempunyai kelebihan kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN) dan tidak membuat sebarang perjanjian bertulis dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP, namun Pas tidak berebut atau pelahap' dengan jawatan tersebut.

"Walaupun Pas ada 15 kerusi, PKR ada 13 dan DAP 15, mengikut perlembagaan negeri Selangor, Menteri Besar mesti Melayu Islam, Pas tak rebut jawatan Menteri Besar, tetapi dalam hal ini ada hukum syaraknya, jangan hukum akal sahaja. Kita tak boleh biarkan di negeri dan rajanya, kita ada peranannya dan tidak boleh berdiam diri," katanya dalam ucapan penggulungan dan penangguhan pada Muktamar Tahunan Pas Kali Ke-60, di sini hari ini.

Sebelum itu, beberapa pemimpin dan perwakilan ketika berucap di muktamar tersebut mendesak Pas menolak jawatan Menteri Besar Selangor jika sultan membuat keputusan menyerahkan kepada ADUN daripada Pas.

Mereka berpendapat, tindakan perlu dilakukan bagi menjaga integriti Pas yang sudah berjanji bahawa jawatan berkenaan milik PKR.

Abdul Hadi berkata, walaupun Pas tidak mahu jawatan tersebut, menyedari tanggungjawab dalam perkara itu, Pas mesti campur tangan untuk menyelesaikan kemelut tersebut sebagai satu amanah.

"Saya tidak rela mengheret ahli Pas ke dalam neraka jahanam. Oleh kerana itu, kita perlu campur tangan dalam masalah ini dan jangan pandang ringan, jangan pandang mudah, nak beri begitu sahaja," katanya sambil disambut laungan takbir oleh perwakilan dan pemerhati.


Dalam pada itu, Abdul Hadi turut mengecam tindakan dua ADUN Pas di Selangor yang menyokong Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail yang dicadangkan PKR dan DAP bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan menggelar mereka sebagai 'broker' dan `barua'.

"Ini ada pula, curi wakil rakyat kita, beli wakil rakyat kita, inikah etika kita bertahaluf? Kita tidak akan memandang ringan dua wakil rakyat kita yang sanggup menyeberang, yang jadi broker, yang jadi barua," katanya sambil menegaskan bahawa semua wakil rakyat parti itu telah berbaiah dan menandatangani surat aku janji.

Menurut beliau, tindakan pemimpin dan ahlinya yang tidak wala' ataupun taat kepada pemimpin parti adalah bertentangan dengan prinsip berjemaah dalam pati itu dan wala' kepada pihak lain adalah haram dalam sebuah jemaah Islam begitu juga dengan tindakan membocorkan rahsia mesyuarat parti serta membawa agenda pihak lain dalam parti.

"Wala' dengan pihak lain diharamkan, kita kena pegang kepada jati diri Islam," katanya.

Beliau berkata, ahli Pas bukan sahaja perlu taat, malah mesti menjaga adab dalam berjemaah dan tidak menjadikan parti sebagai alat untuk mencapai kepentingan peribadi.

"Jangan berkeras dalam benar, jangan tubuh jemaah dalam jemaah. Adat berjemaah perlu dipelihara, jangan ikut munafik.

Beradab dalam berbeza pendapat, jangan kacau parti rakan kita dan apabila kita tidak kacau, rakan pula jangan kacau kita," katanya.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 22 Sep 2014 11:29 PM PDT

The Unspinners


Suko peleceh orhe, Atur program orhe tok maghi

Posted: 22 Sep 2014 11:00 PM PDT


Akibat sikap bongkak cakap besar yang suka perkecilkan program wanita yang diadakan ditempat sama oleh wanita umno semalam, kini program yang diatur oleh pegawai tinggi PENERANGAN tersebut tidak dihadiri sesiapa.

Dengan yakin sekali, dia perleceh program Wanita sebagai bukan kepada pengundi dan hal ini mahu dibawa ke mesyuarat.

Mana dia tahu bukan pengundi? Dia dah check ke IC hadhirin dengan senarai SPR? Dengsn hanya datang-datang tengok gitu, dah boleh simpulkan begitu?

Program itu adalah program susulan yang berperanan sebagai finishing untuk menambat terus hati pengundi.

Agaknya program yg dia buat dan dihadiri beberapa kerat itu dihadiri pengundi dan garentikan undi ke?

Belum lagi komen jahat yang menuduh blogger2 bukan-bukan?

Dia boleh pula ngaku dia ketuai satu pasukan blogger tapi tak boleh sebut satu pun nama blog pun. Blogger tahu siapa dengan siapa, jangan nak kelentong.

Jangan kami dedahkan penipuan pihak-pihak tertentu guna nama blogger dan diakui cara tipu sebagai dalam senarai bawah jagaan mereka tanpa diketahui blogger untuk pura2 buat kerja pada boss mereka.

Kalau adalah blogger dan sosial media, ranking yang sudah luar pemantuan awam dan lawan hingga tidak langsung efektif. Blogger2 tahu ada orang tertentu dalam agensi dan jabatan tertentu ambil peruntukan guna senarai palsu.

Selalu orang lari-lari takut jawab tu rasa bersalah. Lagi takut kalau cerita dok sebat kontrak catering kadi kursus.
3 petugas PAS, budak Husam ditahan balaipolis sebab cantas poster BN

Posted: 22 Sep 2014 08:41 PM PDT

PAS tak faham bahawa rakyat tempatan Pengkalan Kubor membenci budaya politik yang tak matang dan penggunaan taktik kotor seperti cantas mencantas poster.

Malam tadi dikhabarkan 3 sabotageur PAS ditangkap orang BN dan dibawa ke balai. Berita blog dari Kelantan:
Terkini 2 sepanduk BN telah ditoreh dipercayai menggunakan pisau di Kg Bunohan . Kejadian  ini berlaku sekitar pukul 2.00 Pagi . Mengikut cerita orang kampung yang meronda di kawasan ini semasa kejadian berlaku mereka ternampak 1 kereta telah berhenti di depan Poster ini di pasang dan keluar seorang pemuda menoreh sepanduk  dengan menggunakan pisau dan lari masuk dalam kereta menuju ke tempat lain. Orang kampung mengejar kereta tersebut , namun kereta tersebut berhenti di hadapan Rumah Pas Kubang Kerian dan turun masuk ke Rumah tersebut.

Tiga petugas ini adalah petugas dari bilek gerakan pas kubang kerian. DIjangka mereka cuba cantas banner yang memetik kata-kata Dato Husam Musa di DUN Kelantan.
Mereka juga sasarkanSalahkah calun BN kahwin dua? Baca dulu skandal pemimpin2 PAS Kelantan??!!!

Posted: 22 Sep 2014 05:30 PM PDT

ADUN KElaboran Zaki Ibrahim yang digossip dengan Abby Abady

PAS sudah mula membuat serangan peribadi. Kali ini dia memfitnah Haji Mat Razi skandal dengan budak sekolah. Kahwin kedua itu betul tapi tambah-tambahnya belaka. Kita tunggu dulu dan dengar kisah-kisah pemimpin-pemimpin PAS di Tumpat dan Kelantan jugo.Kalau mahu cerita pasal skandal, paling hebat adalah kisah ADUN PAS untuk Kelaboran, Tumpat mempunyai hubungan sulit yang jijik lagi menjijikkan. Ini bukan hal gossip ADUN yang disebut, Zaki Ibrahim mengahwini Abby Abadi yang tidak jadi. [baca SINI]

Abby akhirnya kahwin dengan seorang yang lebih muda tapi hanya kekal setahun dan cerai bila di cekaunya. 

Zaki Ibrahim telah mengurat isteri rakanya sendiri, Ustaz Zainurin Mohamed. Zaki di tangkap basah berkali-kali dengan isteri kawannya hingga akhirnya Ustaz Zainurin pun ceraikannya. Lalu Zaki mengahwininya untuk janda kawannya untuk menjadi isteri kedua. BAca SINI

Cerita ini tak habis. Zaki menggunakan alasan isterinya yang pertama gila. Mana tidak gila jika asal gaduh saja, Zaki akan lafazkan talak. Hal ini berlaku berkali-kali hingga isteri tersebut jatuh gila akibat tekanan perasaan tidak tahu kedudukan perkahwinannya.

Elok kalau dapatkan Ustaz Zainurin ceramah.


Oleh itu, apalah sangat dengan Haji Mat Razi kahwin bekas penuntut sekolah. Dia kahwini penuntut itu selepas dia habis belajar. Pernikahan itu dibuat di Siam dan didaftarkan di sini.

Malangnya jodoh mereka tidak berpanjangan. Dalam setahun, mereka bercerai secara baik. Bekas  penuntut itu berkahwin lain dan secara kebetulan, suami barunya itu kawan dengan Haji Mat Razi.

Tiada isu langsung.

Semuanya dibuat secara sah dan bersopan. Jika kahwin lebih dari satu itu satu kesalahan, ADUN PAS untuk Wakaf Baru lebih bersalah kerana dia punya tiga isteri.

Berapa banyak wakil rakyat PAS yang kahwin selepas menjadi YB. Wan Hassan kahwin isteri keduanya selepas menang PRU 2008. Mana pula kisah skandal ADUN Selinsing, Saiful Bahri (PAS). Datuk Wan Rahim yang turun naik mahkamah sebab tak isytihar isteri. ADUN Melor, Wan Ismail yang kahwin dan cerai gadis Kemboja. Seorang lagi Exco Pas, Che Abdullah.

Dato Takiyuddin itu pun dikatakan kahwin jirannya. Orang yang rapat dengan isterinya.

Apahal pun Mat RAzi tidak lakukan perbuatan yang sehina Dato Mustaha Ali yang berzina dengan perempuan simpanan dan Mat Sabu berzina dengan isteri orang yang berinya tempat berteduh.

Dah molek-molek denge BN, sanggupkan dicapati PAS?

Posted: 22 Sep 2014 07:05 AM PDT


PASMA biar PAS diperguno DAP kafir harbi... Tolak Wan Razi calun PASMA

Posted: 22 Sep 2014 05:00 AM PDT
DI Telok Intan, PAS maghi tolong walaupun akhirnya dihalau oleh DAP.Tapi di Pengkalan Kubor PKR dan DAP tak datang tolong. Walaupun calun dan utusan PRK Pengkalan Kubor diurus PASma, tak juga PKR dan DAP bantu. Malah mereka mahu sabotaj.

Usahlah buang masa undi PASMA!!!

Pandai ngato PUSAT tapi Husam sendiri ngato mace-mace

Posted: 22 Sep 2014 02:00 AM PDT


Husam pun turut mengungkit isu-isu penyelewengan balak dan ugama di Kelantan.
Tapi dia yang sibuk sedang seleweng fakta tentang mintak ....


 Di atas adalah rumah PAS Kubang kerian. Husam juga yang mengetuai R


oyabun

Posted: 22 Sep 2014 11:18 PM PDT

oyabun


Azmin tidak layak duduki jawatan MB?

Posted: 22 Sep 2014 09:33 AM PDT


Jika krisis politik berpanjangan di Selangor sudah dianggap sebagai zaman kelam sistem demokrasi berikutan perebutan jawatan Menteri Besar, pemilihan Azmin Ali untuk mengisi kedudukan tersebut pula jika menjadi kenyataan akan menjerumuskan terus negeri termaju di Malaysia itu ke dalam bencana.

Bagi beberapa bekas ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang pernah sama-sama berjuang dengan Azmin, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa itu bukan sahaja tidak layak dari segi moralnya untuk memimpin negeri Selangor tetapi pemilihannya ibarat 'lari daripada mulut harimau, terjun ke dalam mulut buaya'.

Menurut mereka, Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR tiada bezanya dengan Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail kerana kedua-duanya merupakan boneka ciptaan Anwar Ibrahim dan jika terpilih, taat setianya diragui sama ada untuk Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah atau dicurah kepada Ketua Pembangkang.

Mursyidul Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Muhammad Zahid Md. Arip yang juga bekas Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) berkata, bagaimana seorang yang pernah menghina Sultan Selangor sewaktu pertabalan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara pada 2012, boleh bermimpi mahu memegang jawatan Menteri Besar.


Dakwanya, Azmin juga merupakan salah seorang perancang utama kepada siri demonstrasi jalanan yang bertujuan mahu menggulingkan kerajaan menerusi Bersih 1.0, Bersih 2.0 serta Bersih 3.0 dan adalah cukup berisiko tinggi meletak kepercayaan mengenai untung nasib rakyat, bangsa serta agama kepada pemimpin sebegitu.

Sehubungan itu, beliau memohon budi bicara Sultan Sharafuddin untuk tidak melayan sebarang cubaan melobi Ahli Parlimen Gombak tersebut selain usah memperkenankan Azmin yang kini disebut-sebut sebagai antara calon pilihan untuk menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Lupakah kita dari segi moral, Azmin dianggap sebagai lelaki dayus kerana sehingga kini takut untuk melafazkan sumpah laknat meskipun dakwaan yang dilemparkan cukup besar iaitu menghalalkan isterinya sendiri untuk menjalinkan hubungan sulit dengan Anwar. Azmin juga terpalit dengan isu skandal bersama wanita dalam jamban.

"Anak emas Anwar ini juga dikaitkan dengan jenayah kolar putih sewaktu berkhidmat dengan Anwar semasa Ketua Pembangkang menerajui Kementerian Kewangan sehingga dia dan isterinya boleh memiliki saham bernilai jutaan ringgit walaupun hanya bergaji kurang RM3,000 sebulan. Dakwaan ini juga gagal dinafikan oleh Azmin.


"Malah dalam akuan bersumpah bekas Timbalan Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Murad Khalid mengenai RM3 bilion yang diseleweng juga mengaitkan nama isteri Azmin. Akuan bersumpah ini tidak pernah dicabar di mana-mana mahkamah oleh Anwar mahupun Azmin," katanya dalam sidang akhbar di Kelab Sultan Sulaiman di sini hari ini.

Yang turut hadir bekas ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin; bekas Pengasas PKR, Ng Lum Yong serta bekas Exco AMK, Abdul Ghani Harun dan Azwanddin Hamzah.

Azmin adalah antara calon yang disebut-sebut bakal dilantik sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu selain ADUN Chempaka serta Sijangkang dari Pas iaitu Iskandar Abdul Samad dan Dr. Ahmad Yunus Hairi, dengan pengumuman rasmi mengenainya dijangka Isnin ini sebelum disusuli upacara angkat sumpah pada Selasa.

Dalam pada itu, Zulkifli berkata, pemilihan Azmin akan menyebabkan berlakunya pertembungan antara pejabat Menteri Besar dengan Istana Selangor terutamanya dalam isu kalimah Allah kerana Timbalan Presiden PKR berkenaan bersetuju kalimah suci tersebut digunakan pihak Kristian sedangkan Sultan Sharafuddin jelas menolaknya.


"Pendirian Azmin dalam isu kalimah Allah tidak pernah berubah dan dia tidak pernah menarik balik sokongan untuk digunakan pihak Kristian. Jadi selain penghinaan Azmin yang menyentuh batang tubuh baginda sendiri semasa pertabalan Yang di-Pertuan Agong, isu kalimah Allah adalah indikator penting untuk menolak Azmin," katanya.

Hal sama turut dibangkitkan Lum Yong apabila berkata, sebagai anak jati Selangor, beliau tidak sanggup untuk melihat semasa hayatnya negeri itu rosak gara-gara tersilap perhitungan dalam memilih Menteri Besar kerana jelasnya, ramai lagi yang lebih berkemampuan dalam pembangkang untuk menerajui Selangor berbanding Azmin.

Sementara itu, Abdul Ghani pula memberitahu, dengan isu moral yang membelit Azmin, adalah satu malapetaka bagi rakyat Selangor jika bukti-bukti lain membabitkan pelbagai skandal Timbalan Presiden PKR tersebut didedahkan musuh politiknya sewaktu beliau bergelar Menteri Besar Selangor.

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 22 Sep 2014 11:15 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Isu Menteri Besar Selangor Selesai Tetapi DAP Tetap Serang PAS #PRKPengkalanKubor

Posted: 22 Sep 2014 10:30 PM PDT

DAP menyokong penuh pelantikan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali sebagai menteri besar Selangor baharu bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan tetapi menyelar pengkhianatan empat ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) PAS kepada Pakatan Rakyat (PR).
Menurut Lim Guan Eng, keputusan menyokong Azmin dibuat selepas Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP (CEC) mengadakan mesyuarat tergempar malam tadi sebaik sahaja menerima berita daripada pihak Istana Selangor.
"Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP (CEC) dalam mesyuarat tergemparnya pada 22 September 2014 memutuskan untuk menyokong kenyataan dibuat Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk menarik diri daripada jawatan menteri besar Selangor berikutan titah Sultan Selangor melantik Mohamed Azmin Ali sebagai MB Selangor baharu," kata setiausaha agung DAP itu dalam satu kenyataan malam tadi.
Lim berkata, keputusan DAP selari dengan pendirian jawatan menteri besar Selangor mesti diserahkan kepada PKR.
"Keputusan beliau (Dr Wan Azizah) untuk menyokong Azmin juga konsisten dengan pendirian DAP yang tegas dan berprinsip bahawa MB Selangor seharusnya memiliki sokongan majoriti Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor," katanya.
"DAP berasa kesal dengan pengkhianatan empat orang ahli exco Selangor PAS terhadap prinsip solidariti dan demokrasi serta kegagalan untuk setia bersama enam lagi exco DAP dan PKR yang dipecat secara tidak adil oleh bekas MB yang kehilangan sokongan majoriti DUN Selangor."
Majlis Angkat Sumpah Menteri Besar Selangor akan diadakan pada hari ini pada jam 10.30 pagi di Istana Alam  Shah, Klang.
Spekulasi sebelum ini mengatakan Azmin akan dilantik sebagai menteri besar Selangor yang baru, namun tiada pengesahan daripada pihak Istana hingga surat pelantikan tersebut didedahkan semalam. – 23 September, 2014.

Sumber: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dap-sokong-azmin-mb-selangor-selar-pembelotan-4-exco-pas#sthash.YgjciVC4.dpuf

*Sudahlah tidak bantu PAS berkempen di Pengkalan Kubor walaupun PAS bersungguh-sungguh membantu DAP semasa PRK Teluk Intan, sekarang ni DAP masih lagi serang PAS? Di mana maruah PAS selepas dihina macam ni?


Pemuda PAS Perak Anggap Ahli PASMA Seperti Golongan Murtad? #PRKPengkalanKubor

Posted: 22 Sep 2014 08:30 PM PDT


Kenyataan Pemuda PAS Perak

GERAK KERJA MUNAFIK MENJATUHKAN RASULULLAH SAW

Oleh : Muhammad Mujahid Ibnu Ir Fadzil

1. Entah kenapa, sejak kebelakangan ini, apa sahaja yang berkaitan dengan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang pasti dihentam membabi buta. Apabila temuramah tersiar dalam TV3 dituduh UG. Apabila ikut permintaan Sultan dituduh khianat setiakawan. Apabila berpegang dengan prinsip Islam dikatakan tak lihat realiti. Dan bermacam macam lagi.

2. Mungkin kita boleh baca sejarah bagaimana peranan munafik dalam perjuangan apabila bertindak menjatuhkan Rasulullah SAW sebagai pimpinan gerakan Islam, antaranya :

a. Merancang untuk tidak menjayakan misi Uhud yang dipimpin oleh Rasulullah SAW sehingga menyebabkan 300 orang menarik diri daripada misi tersebut.

b. Merancang satu skandal untuk membunuh kerekter Rasulullah SAW dengan tuduhan fitnah terhadap Saidatina Aisyah RA seusai operasi Bani Mustaliq.

c. Seramai 80 orang menarik diri daripada Perang Tabuk serta 8 orang kumpulan rahsia merancang pembunuhan Rasulullah SAW. 

d. Setelah kewafatan Rasulullah SAW, muncul kumpulan murtad yang diketuai oleh Musailamah al Kazzab mengaku nabi, dan memansuhkan beberapa syariat dengan "pandangan peribadi"nya.

e. Pada zaman Saidina Abu Bakar RA kumpulan munafik menjayakan agenda pemansuhan syariat dengan manghapuskan sistem zakat dalam Islam, lantas diperangi oleh Saidina Abu Bakr RA.

f. Merancang pembunuhan Saidina Abu Bakr dan Saidina Umar RA.

g. Merancang pembunuhan Saidina Uthman dengan memainkan isu bagi membangkitkan kemarahan rakyat Iraq terhadap Saidina Uthman sehingga kewafatannya dibunuh oleh kelompok munafik.

h. Melaga-lagakan pimpinan Islam dengan menyemarakkan perselisihan faham, sehingga berlakunya Perang Jamal.

i. Sekali lagi melaga lagakan sesama pimpinan Islam antara Saidina Muawiyah dan Saidina Ali KAW sehingga menyebabkan Perang Siffin.

j. Mewujudkan kelompok kelompok pecah dalam gerakan Islam, antaranya Khawarij dan Syiah.

k. Dan banyak lagi.

3. Semoga senarai kejahatan dan perancangan munafik ini menjadi pengajaran bagi kita agar tidak terjerumus ke dalam kumpulan mereka tanpa sedar, lantas bimbang menjayakan objektif jahat mereka.

Penulis adalah :

Exco Dewan Pemuda PAS Perak
Timbalan Lajnah Perkaderan Ulamak Pelapis PAS Perak
AJK Lajnah Tarbiah PAS Pera


*Wow! Berat sungguh dosa geng PASMA @ Anwarinas sampai digelar macam tu.

PAS TERUS TANGGUNG DOSA BILA RAKYAT SELALU DIPERBODOHKAN DAN DIKHIANATINYA.

Posted: 22 Sep 2014 07:15 PM PDT


Buat sekian kalinya lagi minda rakyat Kelantan diperbodohkan lagi oleh parti PAS.

Sejak 23 tahun lalu Kelantan dibelenggu dengan masalah bekalan air bersih untuk kegunaan harian.

PAS tanpa rasa bersalah mengatakan ini semua akibat kezaliman kerajaan BN, parti UMNO dan kerajaan Pusat yang menganiaya penduduk Kelantan.

Samada rakyat Kelantan dan rakyat Malaysia amnya sedar sejak 13 tahun lalu kerajaan Pusat telah menyalurkan bantuan lebih dari RM1.528 bilion untuk kerajaan PAS Kelantan bagi mengatasi masalah bekalan air bersih di negeri itu.

Bantuan ihsan ini diberikan kepada kerajaan negeri dalam bentuk geran sebanyak RM634 juta dan pinjaman RM894 juta.

Ambo nak kecek la, RM1.528 juta adalah satu jumlah yang begitu besar diserahkan oleh kerajaan pusat terus masuk akaun perbendaharaan negeri.

Tapi ke manakah perginya wang ini...dimanakah projek bekalan air yang sepatutnya dibelanjakan dan dibangunkan?

Sekali lagi amanah rakyat dikhianati, janji kerajaan negeri nak beri air bersih untuk rakyat telah dicapatikan.


1.5 juta anak negeri Kelantan hidup dibayangi pembohongan kerajaan negeri kononnya Kerajaan Pusat zalim tak mahu bantu dan menganaktirikan rakyat Kelantan.

Yang selalu menjadi mangsa cacian dan fitnah berguni-guni adalah Kerajaan Pusat, BN dan UMNO setiap kali anak-anak perantauan Kelantan pulang ke negeri apabila tiba musim cuti perayaan, cuti persekolahan atau cuti hujung minggu.

Gangguan bekalan air bersih setiap hari hingga menyusahkan aktiviti harian. Nak berwuduk untuk solat pun jenuh, apatah lagi nak mandi junub...larat ke nak beristinjak selalu? 

Di Tumpat terutamanya di Pengkalan Kubor kalau tidak kerana jasa Allahyarham Dato' Zahidi dan BN membuat Projek Penapisan Air 1 Malaysia mungkin rakyat di situ masih lagi terpaksa minum air kotor berkeladak.


Projek bernilai RM200 ribu telah dimulakan pada 10 Ogos 2012 dan telah siap sepenuhnya pada 22 November 2012 lalu mampu membekalkan air bersih kepada lebih 500 penduduk Kg Tualang dan Kg Dedap di Pengkalan Kubor. 

Fikirlah dengan molek wahai penganut-penganut PAS...adakah usaha memberikan air bersih kepada rakyat itu bukan merupakan sebahagian dari jihad fisabilillah yang dituntut oleh Islam?

Hok mano yang dikatakan kerajaan BN itu zalim, menolak Islam dan mengabaikan pembangunan rakyat?

Mu jawab sendiri!
SAARI SUNGIP DEDAH TOPENG DIRI SEBENAR, BERWAJAH PAS BERHATI PKR

Posted: 22 Sep 2014 06:30 PM PDT

Facebook pro ulama, El Haraki menyifatkan Saari Sungip menunjukkan wajah sebenar apabila mula mengangkat muka mencabar Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Menurut El Haraki, PAS mula mencurigai Saari sejak kemasukan beliau ke dalam parti itu pada tahun 1987, namun ketika itu kesannya masih belum melebar berbanding dengan sekarang ini.
"Saari Sungip merupakan Presiden JIM yang melakukan infiltrasi ke dalam PAS.
"Tahun 1987, Saari pernah meminta jawatan dan tugas daripada Lajnah Tarbiyah PAS Pusat yang ketika itu diketuai oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.
"Pernah ditawarkan jawatan Setiausaha Agung Parti Keadilan Nasional (Sekarang PKR) pada tahun 1999, dia kata "nanti dulu, saya nak bergerak dalam PAS dulu."
"Merupakan perancang Grand Design HIS untuk menguasai PAS setebal 57 m/s yang mempunyai lebih kurang 5.0 point besar. (El-Haraki ada menyimpan bukti dan dokumen Grand Design yang bocor ini)
"Saranan El-Haraki agar Saari keluar daripada PAS ataupun bertaubat kepada Allah kerana telah melanggar Baiah atas nama Allah dan Rasul,"dedah facebook itu.

Gempar! Dalang Koyakkan Banner Kempen BN Ditangkap? #PRKPengkalanKubor

Posted: 22 Sep 2014 04:21 PM PDT

Peristiwa berlaku sekitar awal pagi tadi. Ikuti pendedahan eksklusif dari blog Kelateloni.


Terkini 2 sepanduk BN telah ditoreh dipercayai menggunakan pisau di Kg Bunohan . Kejadian  ini berlaku sekitar pukul 2.00 Pagi . Mengikut cerita orang kampung yang meronda di kawasan ini semasa kejadian berlaku mereka ternampak 1 kereta telah berhenti di depan Poster ini di pasang dan keluar seorang pemuda menoreh sepanduk  dengan menggunakan pisau dan lari masuk dalam kereta menuju ke tempat lain. Orang kampung mengejar kereta tersebut , namun kereta tersebut berhenti di hadapan Rumah Pas Kubang Kerian dan turun masuk ke Rumah tersebut.

Penduduk kampung yang ditemui awal pagi tadi berpendapat suspek cuba melaga-lagakan penyokong UMNO dan PAS tempatan dan usaha menjadi batu api tersebut gagal. Ini kerana penyokong UMNO dan PAS di Pengkalan Kubor boleh makan semeja dan lebih mementingkan perpaduan dalam komuniti melebihi pegangan politik.

Jika ada maklumat terbaru, akan dikongsikan dengan pembaca.

*Bukan sesuatu yang mengejutkan jika ada golongan sentiasa mahu melihat sesama Melayu bertelagah dan berpecah.

RESOLUSI TIDAK IKHLAS PENUH KEBENCIAN-DENDAM-KESUMAT

Posted: 22 Sep 2014 08:50 AM PDT

RESOLUSI MAJLIS PIMPINAN PUSAT KEADILAN BERHUBUNG PERLANTIKAN MENTERI BESAR SELANGOR
Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN (MPP) telah mengadakan satu mesyuarat tergempar pada hari ini, 22 September 2014 berikutan perkembangan terbaru perlantikan Menteri Besar Selangor.

Berikut adalah resolusi yang telah diluluskan sebulat suara di dalam mesyuarat tersebut:

1. MPP mengambil maklum bahawa pada 22 September 2014, pihak Istana telah mengutuskan satu surat memaklumkan kepada Saudara Azmin Ali, Timbalan Presiden KEADILAN akan perkenan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan ke atas perlantikan beliau sebagai Menteri Besar Selangor. Beliau telah juga dijemput untuk upacara angkat sumpah pada 23 September 2014.

2. MPP melahirkan rasa yang amat kesal dengan layanan yang telah diberikan oleh pihak Istana terhadap pencalonan Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang telah memenuhi kehendak Undang-undang Tubuh Negeri Selangor dengan sokongan majoriti 30 ahli Dewan Negeri. MPP juga tidak bersetuju dengan cara pihak Istana menangani proses pencalonan yang melibatkan Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sehingga beliau langsung tidak dipanggil mengadap walaupun mempunyai sokongan majoriti yang jelas.

3. Oleh itu, MPP berpendapat bahawa proses memperkenan lantikan Menteri Besar Selangor yang baru ini tidak mengikut kehendak Undang-undang Tubuh Negeri Selangor dan bertentangan dengan amalan prinsip demokrasi berparlimen. Ia juga menjejaskan kemuliaan institusi raja berpelembagaan.

4. Walau bagaimana pun, MPP juga mengambil kira keperluan menyelesaikan isu perlantikan Menteri Besar Selangor ini secepat mungkin demi menjaga kepentingan rakyat.

5. Makanya, MPP telah memutuskan untuk menghormati permintaan Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk beliau menarik diri dari dicalonkan agar isu ini dapat diselesaikan segera. Berikutan itu, MPP juga bersetuju dengan cadangan yang dibawa oleh Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail agar Saudara Azmin Ali dikemukakan sebagai calon Menteri Besar supaya pencalonan Saudara Azmin Ali itu adalah dari parti mengikut tuntutan amalan demokrasi.

6. Ini selaras dengan pendirian MPP bahawa kemuliaan perlembagaan dan keluhuran undang-undang perlulah dipertahankan sepanjang masa. MPP menegaskan juga bahawa proses yang tidak menepati kehendak undang-undang ini tidak boleh dijadikan satu duluan (precedent) di masa hadapan.

MAJLIS PIMPINAN PUSAT KEADILAN

22 September 2014

Kempen PAS Kurang Ajar. Gambar Arwah Datuk Noor Zahidi Pun Sanggup Dibuat Macam Ni #PRKPengkalanKubor

Posted: 22 Sep 2014 07:21 AM PDT

Lihatlah bagaimana tindakan petugas kempen PAS.


Sumber FB.

Tidakkah mereka hormat kepada orang yang banyak berjasa kepada penduduk Pengkalan Kubor. Di sini disenaraikan jasa-jasa arwah kepada penduduk DUN ini.


*Al fatihah untuk arwah Datuk Noor Zahidi dan takziah kepada keluarga beliau.

Surat Pelantikan Azmin Ali Sebagai Menteri Besar Selangor Yang Baru Tersebar?

Posted: 22 Sep 2014 03:57 AM PDT

Tahniah kepada rakyat negeri Selangor kerana mendapat Menteri Besar yang baru.Apa tindakan PKR selepas ini?

Adakah apa yang terkandung dalam satira ini akan jadi nyata?


Anda Pasti Terkejut Dengan Kempen Belia #PRKPengkalanKubor

Posted: 22 Sep 2014 02:00 AM PDT

Semangat Ketua Pemuda Tumpat dalam menghadapi PRK N.01.


Diperhatikan banyak program-program belia semasa tempoh berkempen dapat dilaksanakan dengan jayanya. Tanpa sokongan semua pihak dan penglibatan belia kawasan ini sendiri, program-program tersebut tidak akan berjaya.

Selain daripada aktiviti sukan, aktiviti lain turut dilaksanakan.

Sumber : https://www.facebook.com/pemudatumpat

Selain daripada dianjurkan oleh Pemuda Bahagian, usaha-usaha belia Negeri Kelantan yang membantu kempen kali ini juga tidak dapat dinafikan.
Beginilah kuasa beliau sekiranya diurus dengan baik di bawah kepimpinan terbaik.

*Bagaimana pula kempen belia PAS? Nampak macam PAS kini lebih 'kehadapan' dengan penglibatan beliawanis dan slogan PAS FOR ALL!SYUKUR... TANPA EHSAN BN, MUNGKIN PENJAWAT AWAM KELANTAN TUTOH PAS.

Posted: 22 Sep 2014 12:30 AM PDT


Dalam hidup kita perlu banyak bersyukur dan berterima kasih.

Bersyukur pada nikmat Allah dan berterima kasih kepada pihak yang memberi.

Di Kelantan sekian lama rakyatnya disorok dengan fakta bahawa gaji kakitangan awamnya dibayar dengan duit keuntungan hasil masyul negeri tersebut.

Kononnya ia hasil keuntungan dari perbelanjaan penuh berhemah berkat doa dan kepimpinan tok guru Nik Ajiz.

Hakikatnya, kerajaan Pusat telah memberi RM590,155,478 kepada kerajaan Kelantan sejak sembilan tahun lalu. Tanpa wang ini dah pasti Kerajaan Kelantan akan jatuh muflis dan rakyat akan bangkit mogok besar-besaran.

Kelantan adalah penerima tertinggi pemberian kerajaan Pusat untuk menampung kos pengurusan di negeri ini walaupun kerajaan negeri tak menyumbang balik kepada kerajaan Pusat kerana hasilnya amat rendah. 

Dengan kata lain, akaun kerajaan negeri adalah defisit hingga terpaksa ditampung oleh kerajaan Pusat.


Tetapi ada juga kakitangan awam yang jadi pemakan gaji duit kerajaan pusat ini tidak tahu bersyukur. Sebaliknya mulut-mulut mereka terus kufur menghambur fitnah pada kerajaan Pusat sambil tangan-tangan mereka menyuap mulut anak bini dan mak bapak mereka dengan gaji yang mereka dapat.

Bahkan PAS Kelantan terus menfitnah Kerajaan Pusat menyekat bantuan kewangan dan enggan memberi royalti minyak kepada Kelantan.

Sebab tu 'rakyat Kelantan' kononnya terpaksa menubuhkan NGO 'R' untuk tuntut royalti minyak dari kerajaan Pusat bagi membangunkan Kelantan.

Hakikatnya, NGO 'R' ditubuhkan hanya semata-mata untuk dijadikan platform bagi puak-puak Husam Musa menonjol dalam arena politik di Kelantan. Khabarnya Husam disebut-sebut akan menjadi Menteri Besar Kelantan jika Nik Ajiz berundur.

Malangnya percaturan Husam Musa tak jadi, Banyak projek pembangunannya hanya tinggal janji bahkan beliau disingkir dari menjawat jawatan Exco Kelantan pada 2013 lalu.


NGO 'R' hanya dijadikan platform kepada anak-anak muda PAS yang jumud dan liberal untuk berpolitik. 

Platform 'R' digunakan untuk mengutip sebanyak mungkin wang-wang rakyat kononnya untuk mengupah lawyer-lawyer kroni ternama menyaman kerajaan Pusat, sambil-sambil masuk poket sendiri... 

Sebaliknya banyak hasil kutipan digunakan untuk menampung perbelanjaan NGO 'R' berjalan-jalan serata negeri. 'R' hanya jadi pelengkap mencacai dan bertenggek di setiap program anjuran Pakatan Rakyat.

Kalau tidak kerana keprihatinan kerajaan Pusat dah lama rakyat dan kakitangan awam di Kelantan hidup merempat tanpa gaji dan pembangunan . 

Peruntukkan tahunan yang diberikan telah menampung kehidupan rakyat negeri ini. Itulah tanda bahawa Kerajaan BN tak zalim seperti mana yang sering difitnah oleh puak-puak "R".

Sebab itulah Allah s.w.t tak pernah berkat hidup puak-puak 'R' ni. Sepanjang kempen di PRK Pengkalan Kubor saja dah banyak pembohongan dan fitnah ditaburkan. Sudahlah dijunjungnya pocong semasa penamaan calon, tidakkah itu syirik namanya? 

Royalti: Kalau bukan hak kita dan kalau kita memang tak layak, jangan kita tuntut dan membohongi rakyat
Di bawah Zon Ekonomi Ekskusif (ZEE), kawasan yang berada di 3 hingga 200 batu nautika terletak dibawah kuasa kerajaan Pusat. Jika dibawa ke mahkamah pun, Kelantan memang tak layak menuntut royalti kerana faktor jarak dan kawasan ini juga dituntut secara berindih oleh kerajaan Thailand dan Vietnam. Puak-puak 'R' masih mengharapkan royalti sedangkan Wang Ehsan diberi untuk pembangunan Kelantan bagi elak ia diselewengkan puak-puak PAS.
Puak 'R' hanya tahu menuntut royalti yang sememangnya bukan hak mereka. Mereka terpaksa melakukannya bagi menanam kebencian berterusan pada kerajaan Pusat selain untuk spin ketakutan mereka kepada fakta royalti minyak.

Kini ramai yang sedar bahawa NGO 'R' hanya dipergunakan oleh pihak-pihak tertentu untuk mempamerkan kebebalan pengikut-pengikut PAS terutamanya dari pantai timur.

Tak pasal-pasal yang tak terlibat pun terpalit dengan najis yang dibawa puak-puak 'R' ini.

Sebab itu apabila kita nampak sticker 'R' pada mana-mana kenderaan, maka yakinlah pemiliknya itu adalah seorang yang jumud, pemalas, gedebe, penyebar fitnah, semua barang kalau boleh nak free dan memang jenis kurang ajar di jalan raya.   

Puak-puak beginikah yang mahu dijadikan pemimpin kita di masa hadapan? Punoh parok wei...


Pengkalan Kubor - BN sokmo-sokmo la adik, abe, mek, awe, kakok, mokcik....

PKR KATA HAJI HADI TIDAK BERAKHLAK SEMASA BERUCAP

Posted: 22 Sep 2014 12:01 AM PDTNaib Presiden PKR, Shamsul Iskandar Mat Akin menyifatkan ucapan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semasa sesi penggulungan Tahunan parti itu ke-60 sebagai melampau dan dan tidak mencerminkan akhlak seorang ulama.

"Apa yang dilakukan oleh dua ADUN PAS ialah semata-mata melaksanakan keputusan mesyuarat ahli jawatankuasa (AJK) PAS Pusat bertarikh 17 Ogos 2014 iaitu mempertahankan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan mencalonkan dua nama, Wan Azizah dan ADUN Bukit Antarabangsa, Mohamed Azmin Ali sebagai calon MB Selangor.

"Justeru, melabelkan kedua-dua mereka sebagai 'barua' PAS tentunya mengiyakan pepatah Melayu – "Ibarat menepuk air di dulang, terpercik ke muka sendiri," katanya kepada Astro AWANI semalam.

Pada Sabtu, Abdul Hadi mendakwa ada pihak yang menjadi 'broker' dan 'barua' yang mencuri dua ADUN partinya, Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnol Baharuddin (Morib) di Selangor untuk menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar baharu di negeri itu.

"Mereka curi wakil rakyat kita. Inikah etika kita bertahaluf?

"Kita tidak pandang ringan 2 wakil rakyat kita (tandatangan SD), ada jadi broker, yang jadi barua semua ada," katanya.

Abdul Hadi menegaskan, 2 ADUN itu seharusnya berfikir panjang sebelum melakukan tindakan sedemikian kerana mereka berikrar ketika sebelum pilihan raya umum lalu untuk taat setia kepada parti.

"Tidakkah wakil rakyat kita berbaiah semasa nak pilihan raya?

"Mana lebih besar baiah atau SD?" soal Abdul Hadi.

The Malaysian Insider mengulas ucapan Abdul Hadi itu sebagai berita buruk terhadap Pakatan Rakyat :

Kemarahan itu, seperti juga isi kandungan ucapannya, bukan petanda baik untuk PAS dan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

Tiga hari lepas, ucapan dasar Hadi penuh dengan keterbukaan dan belas ehsan terhadap semua, baik penyokong mahu pun pengkritik.

Sebaliknya, kenyataannya pada hari terakhir muktamar yang penuh dengan rungutan dan kemarahan itu ialah tentang bagaimana beliau akan memastikan PAS ikut rentaknya sendiri apabila berhadapan isu dasar dan tadbir urus, walaupun ia sebahagian daripada sebuah gabungan.

Beliau tidak cuba membentuk kesepakatan antara dua puak bersaing dalam PAS, iaitu golongan konservatif dan golongan progresif. Sebaliknya, Hadi mempertahankan puritanisme yang mempengaruhi cara puak konservatif dalam partinya beroperasi.

"Jangan jadikan PAS ni hotel, tempat bersinggah. Jangan jadikan PAS ni jambatan pendek melintas sungai kemudian masuk hutan. Kita bertahaluf dengan PKR, DAP melalui titik persamaan.

"Ahli PAS mesti faham ada perbezaan. PKR berdasarkan sekular pragmatik, DAP sekular sosialis. Kita bukan satu parti," katanya dalam ucapan penggulungannya.

Walaupun beliau tidak menyatakannya secara khusus, Abdul Hadi sudah cukup membayangkan yang PAS akan menerima jawatan menteri besar Selangor sekiranya dipilih Sultan.

"PAS tidak merebut, pelahap jawatan menteri besar. Walaupun tiada persefahaman siapa menteri besar, walaupun tiada perjanjian bertulis, tetapi ingat, di sana ada hukum syarak, jangan hukum akal sahaja.

"Bila ada raja yang jaga agama. PAS tidak boleh berdiam diri."

Abdul Hadi merujuk keputusan yang dibuatnya menghantar tiga nama ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor ke istana, salah seorangnya Adun PAS.

Keputusan itu disokong Majlis Syura Ulama yang besar kuasanya, tetapi tidak dipersetujui Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat.

AJK PAS Pusat memihak kepada rakan dalam Pakatan, iaitu PKR, dan mahu nama presiden parti itu, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dihantar kepada Sultan bersama dengan timbalannya Mohamed Azmin Ali.

Abdul Hadi pernah menyebut sebelum ini yang PAS akan akur dengan apa saja keputusan Sultan Selangor.

"Ucapannya agak beremosi. Seolah-olah selama ini beliau memendam rasa di dalam dan akhirnya ia pecah keluar tiba-tiba," kata seorang AJK PAS Pusat selepas muktamar berakhir.

Menurut pemimpin PAS yang tidak mahu dinamakan itu, tidak seperti ucapan dasar Abdul Hadi, ucapan penggulungannya seperti melepaskan kemarahan kepada pengkritiknya dalam AJK Pusat.

"Beliau tidak langsung mengiktiraf sesiapa pun di antara kami, kecuali mungkin seorang," katanya.

Ucapan presiden semalam dikatakan tidak cuba mendekatkan ahli PAS dari golongan konservatif dan golongan progresif. Abdul Hadi secara jelas menyatakan beliau berhak membuat keputusan sebelah pihak yang difikirkannya sendiri walaupun bertentangan dengan kemahuan AJK Pusat.

Beliau juga menekankan parti itu mesti dipandu ajaran Al-Quran dan Sunnah mengikut tafsiran Majlis Syura.

Ini bertentangan dengan pendirian AJK Pusat yang mengatakan hujah agama mesti diseimbangkan dengan fikiran yang logik dan rasional.

Bagaimanapun, sesetengah pemimpin PAS seperti Nasrudin Hassan dari golongan "ulama" mengalu-alukan ucapan Abdul Hadi.

"Tujuannya ialah untuk memperkuatkan kita dari dalam, supaya kita ada pendirian sendiri apabila berurusan dengan Pakatan.

"Ini akan bantu kita mempertahankan diri dari tuduhan yang PAS hanya menjadi pak turut kepada rakan parti dalam Pakatan."

Panglima Perang Cyber

Posted: 22 Sep 2014 11:09 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Kisah Benar - Pencuri Takut Mangsa Sebut Nama Allah

Posted: 22 Sep 2014 01:09 AM PDT

Takut dengar 'Allah'

"Jangan sebut nama Allah kuat-kuat, nanti saya takut dan tak jadi menyamun kakak." 

Itu kata seorang daripada dua penjenayah bertopeng kepada Ramlah Tahir, 53, ketika memecah masuk rumah mangsa yang juga ibu tunggal di Kampung Gelang Chin-Chin di sini, kelmarin.
Menurut Ramlah, seorang daripada dua lelaki yang turut bersenjatakan parang itu meminta dia berhenti menyebut perkataan Allah kerana mendakwa takut selain tahu perbuatannya itu menyalahi ajaran agama.
Dalam kejadian kira-kira jam 2.45 pagi, Ramlah berkata, dia terkejut apabila disergah seorang lelaki bertopeng sebaik membuka tingkap bilik tidurnya selepas curiga dengan bunyi bising di kaki lima rumahnya.
"Lelaki itu kemudian cuba masuk dengan mengumpil jeriji besi pintu depan.
Walaupun saya menjerit meminta tolong, tetapi tidak diendahkan mereka," katanya ditemui di rumahnya, semalam.
Katanya, tanpa disedarinya, pada masa sama, seorang lagi rakan penjenayah sudah memasuki rumah melalui tingkap dapur dan bersembunyi di bawah meja makan.
Menurutnya, tiba-tiba penjenayah itu keluar dari bawah meja makan dan meluru membuka pintu depan bagi membolehkan rakannya masuk ke dalam rumah.
"Pada masa sama, anak perempuan (Norazila Aziz, 22) yang tidur di bilik bersebelahan terjaga selepas mendengar jeritan dan menyangkakan saya diserang asma," katanya.
Katanya, kedua-dua penyamun kemudian mengarahkan mereka berdua duduk di ruang tamu sambil memberi amaran tidak membuat bising.
"Kami berpelukan kerana ketakutan dan pada masa sama saya tidak putus menyebut Allah hingga seorang daripada penjenayah datang dan mengacukan parang ke leher anak supaya saya berhenti menyebutnya.
"Lelaki itu beritahu jika mahu menyebut 'Allah', lakukan dalam hati kerana dia takut mendengarnya selain bimbang tak jadi menyamun dan pulang tangan kosong," katanya.
Ramlah berkata, pada masa sama, seorang lagi penjenayah menggeledah bilik tidurnya dan mengambil barangan kemas seperti cincin, gelang, rantai leher, satu komputer riba serta tabung syiling dari dalam almari membabitkan kerugian kira-kira RM6,000.
"Selepas menggeledah kira-kira 30 minit, kedua-dua mereka melarikan diri ke dalam belukar berdekatan rumah," katanya.
Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Segamat Deputi Superintendan M Anuar Ismail ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan berkata, siasatan lanjut masih dijalankan.
Foto


Teori : Cubaan Lantik @AzminAli - Idea Asal Wayang @Anwaribrahim Kaburi @DrWanAzizah ???

Posted: 22 Sep 2014 12:47 AM PDTSejak dahulu saya sudah memberitahu tentang hal ini. Andaian saya kemungkinan Azmin Ali yang mahu dilantik namun menggunakan terlebih dahulu nama Azizah agar rakyat dan pemimpin PKR tidak marah. 

Dengan mencadangkan Azizah maka Anwar sudah tahu beliau akan ditolak ramai pihak. Maka selepas diteliti kesan kepada perkara tersebut, sudah tentu Azmin akan naik secara automatik ke kerusi tersebut sesuai kedudukannya sebagai Timbalan Presiden PKR.

Maka sekaligus adik kesayangan Anwar ini akan selamat dari serangan menggila puak penyokong Khalid Ibrahim sekaligus melemahkan Khalid yang rapat dengan Azizah di dalam menentang Azmin.


Adakah anda nampak permainan ini ?

Selepas itu bila diacukan soalan berhubung spekulasi Azmin menjadi MB maka beliau akan menolaknya dengan pantas. Agar curiga tidak akan timbul. Dan wayang ini akan terus berlangsung hingga ke saat akhir sebelum angkat sumpah MB baru.

Pas juga sudah tentu tidak bermasalah mencadangkan nama Azmin namun tindakan tersebut akan menjadi titik punca kepada penolakan lebih besar penyokong PKR.

Dalam masa yang sama Azmin tentu seronok melihat Azizah juga tidak disokong oleh PAS kerana masalah kepimpinan parti yang teruk berbanding Azmin yang belum teruji lagi. Beliau juga dilihat pandai menjaga hubungan dengan Haji Hadi hingga dinamakan sebagai calon MB.

Apabila berlaku situasi tersebut maka Azizah akan musnah reputasinya dan tidak mustahil selepas menjadi MB Azmin akan terus diangkat naik menjadi Presiden PKR.

Kesetiaan Azmin tidak akan pudar dan percayalah apa yang berlaku ialah wayang tahap tertinggi Anwar untuk kaburi Azizah. Kerana itu tidak pelik bila Anwar kritik Khalid maka Azmin bangkit menyokong tindakan tersebut. 


Jangan pula pertikai kesetiaan Anwar kepada Azmin kerana mereka sudah lama bersama dalam susah dan senang hingga ramai mengaitkan isteri Azmin dengan Anwar walau ia belum diakui oleh mana-mana pihak terlibat akan kesahihannya.Jika orang bertanya kenapa pula berlaku kekecohan dalam PAS ??? Ini kerana dengan melemahkan PAS maka PKR akan dominan dan DAP akan menurut kehendaknya tanpa banyak soal asalkan setia membantu bila melibatkan hak dan perjuangan Chauvanist Cina di Malaysia.

PAS juga sudah tidak diperlukan lagi kerana sudah ramai Melayu mula sertai DAP dan matlamat mencari pemimpin Melayu sudah berjaya dicapai oleh mereka.

Kita tunggu jawapan sebenar pada sidang media jam 4 petang berhubung krisis ini. Atau pagi esok menjelang angkat sumpah.


Beberapa fakta penting sejarah dendam Azmin vs Khalid untuk dirujuk isu ini :

1. Azmin berjaya rampas Pengerusi PKR Selangor dari Khalid pada 2010
3. Hantar memorandum kepada Khalid tidak puas hati perkembangan pembangunan Selangor pada Okt 2013
3. Kritik Khalid kerana naikkan gaji dan elaun anggota pentadbiran selangor November 2013
4. Dipecat sebagai Ahli Lembaga PKNS pada Januari 2014

Tongkat Nik Aziz Hadiah Sami Ditulis Bahasa Sanskrit Doa Beliau Sihat - Apa Hukum Islam Percaya Selain Allah ???

Posted: 22 Sep 2014 12:07 AM PDT

Menerima hadiah tidak salah dari sesiapa pun. Namun mempercayai manfaat dan mudarat selain dari kuasa Allah pada tongkat yang dihadiahkan adalah satu perkara yang dikhuatiri menghampiri lembah syirik dan menyesatkan penyokong PAS. 

Tindakan Sami memberi hadiah kepada Nik Aziz adalah tindakan terpuji namun di sisi Islam kita tidak boleh percaya kepada ajaran agama selain Islam termasuk percaya ia mampu memberi kebaikan kesihatan dan sebagainya. 

Pendedahan oleh Nik Aziz sendiri seperti video di atas sangat merisaukan kita sebagai umat Islam kerana ia berupa tongkat mengandungi tulisan bahasa Sanskrit (lihat minit 0.29) diberi oleh sami Buddha yang boleh membawa kepada kepercayaan agama mereka juga benar seperti Islam. 

Kata beliau 'saya tanya orang yang pandai-pandai mereka kata ini doa sami-sami supaya tokguru sihat'  pada minit 0.30 video.
Inilah yang dikata fahaman pluralisme iaitu mengiyakan agama lain juga benar seperti agama Islam walhal sebagai umat Islam kita dilarang menyamakan agama Islam dengan agama lain dari aspek kebenaran dan kesuciannya. Kerana Allah menjelaskan hanya Islam yang diredhaiNya sebagai agama.

Meskipun agama Yahudi dan Kristian diajar oleh Nabi yang diiktiraf oleh Islam dan disebut di dalam Al Quran namun kita dilarang mengiktiraf agama lain juga sama benar dengan agama Islam. 

Kita berharap alim ulama akan memberi pandangan dalam hal ini kerana ucapan Nik Aziz yang membawa tongkat tulisan agama Buddha yang didakwa boleh memberi kebaikan untuk kesihatan adalah berbahaya kepada akidah umat Islam.

Kita hormat agama mereka namun kita dilarang untuk mengatakan semua agama adalah sama dan benar untuk diterima sebagai agama kita.


Forum Ustaz Kazim Elias dan Dr Asyraf di #PRKPengkalanKubor Kupas Isu Hudud Brunei vs Malaysia

Posted: 21 Sep 2014 11:51 PM PDT


DARUL EHSAN TODAY

Posted: 22 Sep 2014 11:02 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Hari Ini Rakyat Selangor Dapat MB Baru, MB Aiskrim...

Posted: 22 Sep 2014 07:00 PM PDT

Tahniah la rakyat selangor...


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 22 Sep 2014 09:27 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 22 Sep 2014 09:24 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Gengster Sudah Mula Datang Di #PengkalanKubor?

Posted: 22 Sep 2014 08:43 PM PDTBenakah PKR sudah menghantar Gengster untuk ganggu keamanan PRK di Pengkalan Kubor? (baca seterusnya ulasan ini)

8 Janji PAS Yang Perlu Rakyat Kelantan Tahu #PengkalanKubor

Posted: 22 Sep 2014 06:53 AM PDTSampai Begini Sekali Mereka Berkempen, Astagfirullah #PengkalanKubor

Posted: 22 Sep 2014 04:00 AM PDT


Tony Pua Kata Hadi Awang Sudah Nyanyuk Di Facebook

Posted: 22 Sep 2014 01:02 AM PDT


Sudah terang lagi bersuluh, DAP memang sudah menyerang Hadi Awang secara terbuka sekarang ini. Tony Pua, ahli parlimen DAP sudah mula gelar Hadi Awang sebagai nyanyuk di Facebooknya, (baca seterusnya). 

Patutlah DAP tidak mahu datang langsung ke Pengkalan Kubor. Apakah DAP amat amat benar terasa panggilan "barua" yang disebut oleh Hadi Awang? Siapa "barua" PAS dalam DAP?

7 Jasa BN Untuk Rakyat #PengkalanKubor

Posted: 21 Sep 2014 11:53 PM PDT


Siapa Yang Tengah Rehearsal Angkat Sumpah MB Selangor Itu?

Posted: 21 Sep 2014 09:52 PM PDTtok gajah

Posted: 22 Sep 2014 09:14 PM PDT

tok gajah


Hine nye bangse melayu hidup di bumi sendiri?

Posted: 22 Sep 2014 07:00 PM PDT

Atuk terase sedih juge bile tengok klip vdo ni...... Bangse melayu sendiri pun tertindas di bumi nye sendiri..... sedangkan bangse asing bebas berniage ape saje......JURI RAKYAT

Posted: 22 Sep 2014 07:25 PM PDT

JURI RAKYAT


Mengintip Indahnya Sawah Warna-warni di China

Posted: 22 Sep 2014 07:51 AM PDTTak hanya kawasan kotanya yang memiliki sesuatu yang unik untuk dikunjungi, Kawasan pesawahan di China pun tak kalah menarik untuk membuat wisatawan terpukau. Jika biasanya kompleks pesawahan memiliki warna hijau atau kuning, tapi beda dengan komplek pesawahan yang satu ini. Sawah yang ada di China ini memiliki berbagai macam warna yang dijamin membuat Anda terpana.

Dikutip dari travel.okezone.com (Sabtu, 13/9/2014), kawasan pesawahan warna-warni tersebut bernama Dongchuan Red Land. lokasinya berada di kota Xintian, sekitar 40 kilometer ke barat daya kota Kunming. Dongchuan Red Land berada di pegunungan Yunnan.

Indahnya sawah warna-warni ini seperti dalam lukisan. Ada warna merah, hijau, kuning, dan lain-lain. Bentuk sawahnya pun unik dan jarang ditemukan di tempat lain.

Seperti yang termuat di laman chinaoddyseytours.com Dongchuan Red Land memiliki luas sekitar 200.000 kilometer persegi. Area sawah terpusat di Huashitou of Xintian Township, jaraknya sekitar 50 kilometer dari Dongchuan County seat.

Areal pesawahan tersebut termasuk Jinxiu Garden, Qicai Slope, Yuepu Hollow, Yueliang Field, Damakan dan Lexiagua. Lexiague yang paling berwarna di antara semua yang ada. Lexiagua disebut juga dalam bahasa China sebagai Luaxiagou yang artinya selokan awan kemerah-merahan.

Waktu terbaik untuk melihat keindahan sawah warna-warni ini adalah bulan September hingga Desember karena akan memunculkan warna yang sangat indah. Perjalanan bisa melalui darat dari Kunming ke Dongchuan selama tiga jam perjalanan.(dea)

Warna-warna yang ada pada sawah ini dihasilkan dari iklim yang ada di sekitarnya memiliki sedikit kelembaban, unsur besi yang ada di dalam tanah membuat unsur tanah dari tahun ke tahun semakin membuat warna merah yang menyala. Meski warnanya berbeda tapi lahan di sini bisa menghasilkan sayur-mayur dengan kualitas yang terjaga.

Anak Kambing Ini Bermata Tiga

Posted: 22 Sep 2014 07:40 AM PDTUmumnya hewan yang normal memiliki sepasang mata, sepasang telinga, dengan dilengkapi empat kaki. Namun tidak dengan kambing yang satu ini, tak seperti kambing lainnya yang bermata dua, yang satu ini memiliki tiga mata. Waduh kok bisa ya?
 
(Kamis, 18/9/2014), seekor anak kambing berwarna cokelat putih menggegerkan warga desa Kolathur, Tamil Nadu, India. Anak kambing tersebut memiliki mata tambahan mata yang terletak di tengah dahinya.

Kambing yang dinilai aneh itu pun sontak mendapat perhatian warga dan banyak yang memujanya karena menganggap sebagai titisan dewa. Warga menganggap kambing tersebut merupakan titisan Dewa Siwa yang juga memiliki mata tiga.

Sang pemiliki yang bernama Rajesh mengatakan, anak kambing miliknya adalah berkah dari Tuhan untuk keberuntungan desanya. Warga percaya dengan memuja anak kambing mata tiga itu maka akan keberuntungan. "Ini adalah anak kambing ajaib sehingga kami memujanya dan berdoa padanya seperti pada dewa," jelas Rajesh.

Semenjak kemunculan kambing bermata tiga tersebut banyak warga yang berduyun-duyun datang untuk berdoa dan meminta peruntungan kepada kambing tersebut. Selain kambing, hewan yang dianggap suci oleh umat Hindu di India adalah sapi.

Untuk diketahui, Dewa Siwa adalah salah satu dari tiga utama dewa yang ada dalam ajaran Hindu, tiga dewa tersebut dikenal sebagai dewa pemusnah. Mata ketiga yang dimiliki Dewa Siwa di dahinya konon dapat mengeluarkan api, bahkan pada saat marah Siwa akan membuka matanya yang ketiga dan membakar semua yang di sekelilingnya menjadi abu. Umat Hindu di India sendiri tergolong cukup banyak. Sekitar 890 juta umat Hindu tinggal di India, sisanya menyebar di negara-negara lain seperti Belanda, Inggris, Indonesia, Myanmar, Malaysia, Kanada, dan lain-lain

WOW Wanita Ini Punya Tiga Payudara

Posted: 22 Sep 2014 07:35 AM PDT

Pada umumnya wanita normal atau biasa memiliki dua buah payudara di bagian dada. Tapi berbeda dengan wanita bernama Jasmine Tridevil yang membuat heboh publik dengan tiga payudaranya.
Seperti yang dilansir I Am Bored (Sabtu, 20/9/2014), demi tampil beda dalam sebuah acara reality show yang bernama Mindfreak, Jasmine membuat sensasi dengan menambah buah payudaranya menjadi tiga. Untuk mewujudkan ide gilanya itu, Jasmine rela menghabiskan dana sebesar USD 20 ribu atau setara dengan Rp 240 juta hanya untuk operasi pennambahan payudara.
Wanita yang sehari-harinya bekerja sebagai juru pijat plus-plus itu mengaku cukup sulit menemukan dokter yang mau melakukan operasi sesuai keinginan Jasmine. "Sangat sulit bagi saya untuk menemukan dokter yang mau melakukan operasi ini. Sekiranya, ada 50 sampai 60 dokter yang telah saya datangi," kata Jasmine.
Selain demi kepentingan sebuah acara reality show, Jasmine mengaku aksinya tersebut juga dilakukan untuk menarik perhatian pesulap asal Amerika Serikat bernama Chris Angle.
Jasmine Tridevil
Tingkah gila yang dilakukan Jasmine sontak menjadi perbincangan hangat di mesia sosial Twitter dan Facebook. Banyak orang yang mengomentari payudara milik wanita yang gemar berdandan gothic tersebut.
Banyak orang yang mempertanyakan keaslian foto Jasmine yang tersebar di internet, ada yang beranggapan bahwa payudara ketiga Jasmine hanyalah tempelan dan editan belaka, namun tak sedikit juga yang percaya dan penasaran.
Bahkan kini jumlah pengikut Jasmine di Twitter sudah mencapai 1.500 followers dalam waktu singkat, dan dalam waktu dekat aksi Jasmine bisa langsung disaksikan dalam sebuah acara TV di luar negeri.
Jasmine Tridevil
Namun, ada satu orang yang tidak senang dengan aksi Jasmine ini, yaitu ayah kandungnya sendiri. Menurut Jasmine, ayahnya malu melihat anaknya menjadi bahan pembicaraan banyak orang karena ulahnya yang menambah payudaranya menjadi tiga

Gadis Ini Kecanduan Operasi Payudara

Posted: 22 Sep 2014 07:30 AM PDTMemperbesar payudara mungkin adalah sebuah pilihan yang diambil oleh seorang wanita yang tidak percaya diri dengan penampilan payudaranya saat ini. Namun ternyata ada satu orang yang justru kecanduan untuk memperbesar payudaranya, meskipun ukuran payudaranya sudah cukup besar.

Dia adalah Sarah Marie Summer, gadis 23 tahun asal Kota Sydney, Australia. Dirinya mengaku kecanduan memperbesar payudara dan berambisi menjadi terkenal dengan memiliki payudara palsu terbesar se-Australia.

Dilansir dari Daily Mail, Senin (15/9/2014), Sarah mengatakan dia pertama kali menjalani operasi perbesaran payudara saat berusia 17 tahun di Selandia Baru. Hingga kini dia sudah membesarkan buah dadanya sebanyak tiga kali, dari ukuran 8A menjadi 8M.

Meski begitu dia mengaku tetap ingin membesarkan payudaranya. Dengan penampilannya saat ini saja dia sudah mendapat banyak tawaran modelling dan penggemar yang banyak di media sosial. "Saya pikir orang tidak percaya saya ingin terlihat seperti yang saya mau," kata Sarah. "Saya ingin terlihat lucu dan besar."

Pada Juli tahun lalu Summer menjalani operasi perbesaran payudara kedua sehingga ukuran payudaranya menjadi lebih ekstrem lagi, yaitu 10DD. "Perasaan saya campur aduk setelah operasi karena tidak sesuai yang saya bayangkan. Ukurannya masih kurang besar jadi saya melakukan operasi lagi."

Setelah dioperasi ketiga kali dengan biaya sekitar Rp 154 juta, ukuran payudara Summer menjadi 10C tapi dia masih belum 100 persen puas dan sedang menabung buat operasi lagi. Meski ukuran dadanya yang luar biasa besar membuat dia merasa sakit punggung dan aktivitasnya terganggu, Summer merasa dia tidak pernah sebahagia ini dalam hidupnya. "Saat menyetir cukup merepotkan. Saya harus belajar menari lagi dan seringkali saya menjatuhkan barang karena tersenggol payudara atau gelas minum saya jatuh dan membasahi dada.

4 CARA JITU UNTUK HENTIKAN KECANDUAN ROKOK

Posted: 22 Sep 2014 07:26 AM PDT

Rokok adalah salah satu hal yang cukup merugikan bagi seseorang karena rokok ini banyak mengandung beberapa zat kimia yang sangat berbahaya seperti nikotin dan juga bahan lainnya yang membuat kerusakan di organ dalam manusia. Jika Anda merupakan salah satu perokok dan ingin berhenti, maka Anda bisa lakukan kegiatan di bawah ini untuk menghentikan kecanduan rokok Anda, sebagaimana dilansir dari Segi Empat, Jumat (19/9/2014).

1. Hirup udara segar

Hal pertama yang berguna untuk menghentikan kecanduan rokok ini adalah dengan banyak-banyak menghirup udara segar. Ternyata jika seseorang banyak menghirup udara segar, maka keadaan tubuhnya akan lebih segar dan juga merasa lebih sehat sehingga orang ini akan bisa merasa sayang untuk mengotori tubuhnya dengan asap rokok ini kembali.

2. Mendengarkan musik

Musik tidak hanya memiliki kekuatan untuk bisa membuat seseorang refreshing atau digunakan sebagai penyalur hobi, namun juga sangat berperan untuk menghentikan kecanduan rokok. Tentunya setiap orang ini memiliki jenis musik dan juga musik tersendiri yang merupakan kesukaannya. Dan dengan menggunakan musik kesukaan ini, seseorang bisa jadi lebih rileks dan tenang. Karena keadaan psikis yang lebih tenang ini, akhirnya membuat seseorang melupakan sejenak kegemarannya dalam mengkonsumsi rokok.

3. Minum teh

Biasanya rokok identik dengan minuman kopi. Namun kopi adalah minuman yang justru memacu keinginan untuk bisa terus melanjutkan kegiatan rokok, dan hal ini bisa dibuktikan dengan adanya kegiatan rokok yang dibarengi dengan mengopi. Namun hal ini berbeda dengan minuman teh ini, teh bisa membuat orang sedikit demi sedikit mengurangi kegiatan rokoknya ini. Jadi sebaiknya jika Anda adalah orang yang ingin menghentikan kecanduan rokok, minumlah banyak air putih dan juga teh, tentunya dalam porsi yang wajar.

4. Baca buku

Bagi sebagian orang, membaca buku bisa membosankan. Namun dengan adanya buku ini, kita dapat mengetahui dan mempelajari mengenai arti rokok dan beberapa pengaruh yang didapat ketika kecanduan rokok.Buku ini juga bisa dijadikan sebagai pengalih perhatian sehingga Anda bisa disibukkan dengan kegiatan membaca buku ini.

Pose Syur Kim Kardashian dari iCloud yang Dijebol

Posted: 22 Sep 2014 07:11 AM PDT

Setelah Avril Lavigne, Kaley Cuoco, Kirsten Dunst, dan Demi Lovato, kini giliran Kim Kardashian juga harus merasakan foto syurnya beredar luas tanpa ijinnya. Hacker yang menamakan diri Fappeningreport kembali merilis foto-foto yang berhasil dibobol iCloudnya. Dalam foto yang berhasil mereka sebarkan ke dunia maya, Kim terlihat sedang asyik berfoto selfie tanpa mengenakan busana. Artis seksi kelahiran 21 Oktober 1980 ini pun menanggapi foto-fotonya dengan penuh kecemasan.
"Sepertinya banyak sekali orang yang suka menghabiskan waktunya hanya untuk melakukan hacking foto dan itu menjadi sangat mengkhawatirkan", ujar Kim kepada BBC Radio 1 host Nick Grimshaw
Kim Kardashian sepertinya sudah terbiasa menghadapi kasus seperti ini. Sebelumnya Kim juga telah membuat sensasi dengan beredarnya video porno dirinya dengan mantan kekasih Ray J, dibuat pada 2003 lalu itu bocor pada 2007. Awalnya keluarga Kardashian mengajukan tuntutan hukum atas perusahaan Vivid Entertainment yang menyebarkan video itu ke tengah masyarakat.
Namun setelah beberapa kali melakukan negosiasi, akhirnya tuntutan itu dicabut dengan Vivid Entertainment membayar biaya sebesar US$ 5 juta sebagai distributor video itu. Apakah hal yang sama akan juga dilakukan oleh keluarga Kim terhadap foto-foto syurnya yang kini tengah beredar luas? Kita tunggu saja. (jow)
Berikut adalah foto-foto pribadi Kim yang berhasil dicuri oleh hacker melalui layanan iCloud:

Gadis China Posting Instagram Sebelum Bunuh Diri

Posted: 22 Sep 2014 07:02 AM PDT

Fungsi dan manfaat sosial media kini menjadi hal yang tidak bisa dibantahkan lagi. Semua orang terhubung ke satu tempat dimanapun ia berada. Namun penggunaan sosial media kini sudah semakin kelewat batas hingga untuk sesuatu yang diluar dugaan.
Baru-baru ini seorang gadis pemilik akun Instagram @JojoTsai1012 membuat banyak netter prihatin dengan kelakuannya. Gadis asal China itu memposting beberapa foto proses demi proses sebelum dirinya mengakhiri nyawa dengan bunuh diri. Ia melakukannya lantaran kisah cintanya yang putus dengan sang kekasih di tengah jalan. Awalnya foto-foto yang diunggah oleh @JojoTsai1012 dianggap hanya sensasi untuk mencari perhatian saja. Dalam postingannya menuju kematian ia selalu menuliskan kata-kata kekecewaan dan putus asa. Para followers-nya tak percaya jika apa yang dilakukan oleh @JojoTsai1012 ternyata benar-benar merupakan pesan yang ia sampaikan sebelum dirinya bunuh diri dengan melompat dari apartemennya.
"Ternyata semua mimpi buruk ini adalah nyata. Semua yang aku mimpikan benar-benar terjadi. Tapi ternyata aku buta dan bodoh, sampai akhirnya aku curiga dan semua sudah terlambat. Aku tidak pernah melakukan hal buruk selama hidup, namun kenapa aku hidup dalam siksaan. Hidupku sangat sengsara beberapa hari terakhir. Aku ingin melupakan semua ini, untuk mengendalikan suasana hati saya dan tidak akan menangis lagi setiap malam. Semua ini tidak adil untukku, aku sudah tidak tahan", tulis pemilik akun instagram @JojoTsai1012.
Ia juga mengungkapkan semua curhatannya terkait hubungan dirinya dengan sang pacar. Dimana mantan pacarnya lebih kaya dari pada dirinya. Ia pun kecewa setelah sang ibu dari pacarnya pun tak menyetujui hubungannya.
foto @JojoTsai1012 bersama sang kekasih
foto @JojoTsai1012 bersama sang kekasih
"Semua ini tidak akan bisa aku lupakan, tidak akan pernah bisa, kecuali kalau aku mati.", tulis @jojotsai1012.
bunuh-diri-1-jojotsai1012
Setelah aku mati, aku akan menghantuimu siang dan malam. Aku tidak akan pernah meninggalkanmu lagi.
XOXO Aku Mencintaimu
XOXO Aku Mencintaimu
Biarlah semua terbakar, agar semua benda ini melayang seperti debu di udara
Biarlah semua terbakar, agar semua benda ini melayang seperti debu di udara
Dalam foto di atas, tidak ada keterangan apapun. Namun diduga dari jendela inilah @JojoTsai1012 melompat dan bunuh diri.
Dalam foto di atas, tidak ada keterangan apapun. Namun diduga dari jendela inilah @JojoTsai1012 melompat dan bunuh diri.
Sungguh tragis dan menyedihkan. Salah satu akun di Instagram dengan nama @yin727 membenarkan bahwa kejadian ini nyata.
"Ini nyata, kami tinggal di gedung yang sama, dia meninggal Sabtu pagi (seminggu yang lalu)." Betapa menydihkannya nasib Jojo Tsai, semoga kisah ini menjadi pelajaran bagi kita semua apabila diantara anda ada yang mengalami hal yang sama ingat sayangi hidupmu. (jow)
bunuh-diri-5-chinamack

Cerita Rakyat - Legenda Candi Prambanan

Posted: 21 Sep 2014 10:41 PM PDT


Cerita Rakyat - Padamasa masa Pulau Jawa terbagi dalam kerajaan-kerajaan, tersebutlah dua kerajaan besar, yakni: Kerajaan Boko dan Kerajaan Pengging. Masing-masing kerajaan ini diperintah oleh raja yang hebat.

Prabu Boko adalah raja dari Kerajaan Boko. Dia punya wujud raksasa, namun begitu putrinya yang bernama Roro Jonggrang sangatlah cantik. Sedangkan, Prabu Damar Moyo dikenal sebagai raja Kerajaan Pengging, yang berputra seorang ksatria bernama Bandung Bondowoso.

Menurut sejarahnya, yang kemudian diceritakan secara turun-temurun menjadi cerita rakyat, kedua kerajaan ini saling berperang memperebutkan wilayah dan tampuk kepemimpinan. Ide perebutan ini digulirkan oleh Prabu Boko kepada Patih Gupala. Mereka pun menyusun rencana, taktik, serta siasat. Segera setelah semuanya siap, Prabu Boko mempersiapkan bala tentaranya menuju Kerajaan Pengging.

Pecahlah perang antara kedua kerajaan tersebut. Kerajaan Boko dipimpin langsung oleh Prabu Boko sendiri. Dan Kerajaan Pengging dipimpin oleh Bandung Bondowoso sebagai utusan ayahnya mengalahkan Prabu Boko dan anak buahnya.

Kedua kubu melancarkan serangan demi serangan yang cukup sengit. Namun, akhirnya Bandung Bondowoso berhasil membunuh Prabu Boko. Tanpa pemimpinnya anak buah Prabu Boko kocar-kacir, termasuk Patih Gupala. Dia melarikan diri kembali ke Kerajaan Boko. Bandung Bondowoso mengejar Patih Gupala.

Patih Gupala yang lebih dulu sampai di Kerajaan Boko segera melapor kepada Roro Jonggrang. Sang Putri jelita ini murka mengetahui kekalahannya. Dia bersiasat hendak mengalahkan Bandung Bondowoso di Boko.


Niat Bandung Bondowoso untuk menghancurkan Patih Gupala serta Kerajaan Boko sirna begitu dia melihat Roro Jonggrang. Dalam penglihatannya, Roro Jonggrang tampak apik, cantik, dan menawan. Hatinya pun tertarik untuk mempersuntingnya. Dia berpaling dari tujuannya semula.

Begitu Bandung Bondowoso menyampaikan kehendaknya, sang putri mengajukan dua syarat: membuatkan sumur Jalatunda dan membangunkan 1000 candi untuknya dalam waktu semalam. Karena hatinya, sudah kepincut kecantikan sang putri, Bandung Bondowoso menerima syarat itu.

Tak butuh waktu lama bagi Bandung Bondowoso untuk menyelesaikan sumur Jalatunda. Roro Jonggrang meminta Bandung Bondowoso untuk masuk ke dalamnya, dan memerintahkan Patih Gupala untuk menimbunnya. Sayang, Bandung Bondowoso terlalu sakti. Hal itu tak bisa membunuhnya.

Dia pun menyelesaikan tantangannya yang kedua: membangun 1000 candi dalam waktu semalam. Dengan bantuan makhluk gaib, Bandung Bondowoso mulai bekerja. Belum juga pagi datang, bangunan seribu candi sudah hampir selesai dibuat.

Roro Jonggrang merasa bahwa Bandung Bondowoso akan berhasil menyelesaikan tantangan yang diberikannya. Tapi, Sang Putri tak hilang akal. Dia meminta bantuan gadis-gadis dari kerajaannya. Mereka diperintahkan untuk membakar jerami dan menumbuk lesung di sebelah timur. Jerami yang terbakar memberi efek terang seperti matahari mau terbit. Lesung-lesung yang dipukul membuat ayam jago berkokok. Menandakan kegiatan pagi sudah tiba.

Makhluk gaib pembantu Bandung Bondowoso pun langsung pergi begitu saja. Para makhluk gaib itu mengatakan hari sudah pagi, atau Sang Putri sedang mengerjainya. Bandung Bondowoso memanggil Sang Putri.

Roro Jonggrang kemudian mendatangi Bandung Bondowoso dan mengatakan jika laki-laki itu sudah kalah. Namun, Bandung Bondowoso menuduh Roro Jonggrang melakukan kecurangan. Jumlah candi memang tak genap 1000, hanya ada 999.

Bandung murka dan mengutuk Roro Jonggrang jadi candi menggenapi 999 candi yang ada. Seketika itu, Roro Jonggrang berubah menjadi candi. Selain itu, dia juga mengutuk para gadis yang membantu kecurangan Roro Jonggrang akan menjadi perawan tua tak laku-laku seumur hidup.

Dan begitulah legenda Candi Prambanan, Yogyakarta, terjadi. Sampai sekarang kita masih bisa melihat keindahannya, walau beberapa bagian dari kompleks ini sudah hancur. Mitos tentang perawan tua pun masih lekat di sekitaran Prambanan

Cerita Rakyat Indonesia - Panembahan Senopati Menangkal Gunung Merapi Meletus

Posted: 21 Sep 2014 10:28 PM PDT


jurirakyat.com-Dalam Babad Tanah Jawi dikisahkan sebuah cerita rakyat tentang Panembahan Senopati yang menangkal letusan Gunung Merapi. Dikisahkan Panembahan Senopati bertapa di Nglipura, daerah Bantul. Seselesainya bertapa Ki Juru Mertani menanyainya, "Apa yang kau dapatkan di dalam tapamu?"

"Saya mendapatkan lintang johar di Nglipura," jawab Panembahan Senopati.

"Apa lintang johar bisa menolak bala Gunung Merapi meletus?"

"Tidak, Paman."

"Kalau begitu," jelas Ki Juru Mertani, "Hanyutkanlah sebatang kayu di sungai. Naiklah kau di atasnya. Bertapalah lagi. Sesampainya di Laut Kidul kau akan bersua dengan Nyai Roro Kidul."

Panembahan Senopati melaksanakan apa yang diminta Ki Juru Mertani. Dan benar, saat sampai di Laut Kidul, ia bertemu dengan Nyai Roro Kidul. Dalam pertemuannya itu, disepakati bila Nyai Roro Kidul akan membantu Panembahan Senopati dalam menjaga Yogyakarta dari bala Gunung Merapi.

Sesudah pertemuan tersebut, Panembahan Senopati menemui Ki Juru Mertani.

"Apa yang kau dapat?" tanya Ki Juru Mertani.

"Saya bertemu dengan Nyai Roro Kidul. Saya diberi minyak Jayangkatong dan Telur Degan."

"Baiklah, Telur Degan yang kau dapat, berilah pada Ki Juru Taman."

Panembahan Senopati menuruti petunjuk Ki Juru Mertani. Ia menemui Ki Juru Taman dan memintanya memakan Telur Degan. Segera, secara ajaib, tubuh Ki Juru Taman membesar selayaknya raksasa.

Panembahan Senopati memerintahkannya untuk menjaga Gunung Merapi dengan posisi di Plawangan. Bila terjadi bencana, seperti meletusnya Gunung Merapi, maka ia yang bertugas menahan supaya lahar tak mengalir ke arah selatan. Itu sebabnya, mengapa aliran lahar tak pernah mengarah ke selatan.

Lalu, minyak Jayangketong sendiri digunakan untuk apa? Minyak itu diusapkan pada bocah laki-laki dan perempuan yang ada di Gunung Merapi. Setelah itu, secara fisik raga keduanya tidak kasat mata. Anak laki-laki itu kemudian dinamai Kyai Panggung, dan anak perempuannya dinamai Kyai Koso. Keduanya masih dipercaya menjaga Beringin Putih di utara masjid yang ada di selatan jalan. Benar atau tidaknya cerita ini dikembalikan kepada para pembaca sekalian. Misteri Gunung Merapi tetap berlanjut sampai kini.

Sejarah Kerajaan-Kerajaan di Tanah Sunda

Posted: 21 Sep 2014 08:40 PM PDT

jurirakyat.com - Sejarah Kerajaan kerajaan di tanah Sunda merujuk kepada kerajaan-kerajaan yang pernah ada di Tanah Sunda (wilayah bagian barat pulau Jawa) pada masa lalu sebelum berdirinya Republik Indonesia pada tahun 1945. Kerajaan-kerajaan di Tanah Sunda terdiri dari:

1. Salakanagara
2. Tarumanagara (beribukota di Chandrabhaga/Bekasi & Sundapura)
3. Kerajaan Sunda (disebut juga Sunda-Galuh, beribukota di Pakuan Pajajaran; Saunggalah dan Kawali)
4. Kesultanan Banten, Kesultanan Cirebon & Kerajaan Islam Sumedang Larang
Salakanagara
Menurut naskah "Pustaka Rayja-rayja I Bhumi Nusantara", kerajaan di pulau Jawa adalah Salakanagara (artinya: negara perak). Salakanagara didirikan pada tahun 52 Saka (130/131 Masehi). Lokasi kerajaan tersebut dipercaya berada di Teluk Lada, kota Pandeglang, kota yang terkenal dengan hasil logamnya (Pandeglang dalam bahasa Sunda merupakan singkatan dari kata-kata panday dan geulang yang artinya pembuat gelang). Dr. Edi S. Ekajati, sejarawan Sunda, memperkirakan bahwa letak ibukota kerajaan tersebut adalah yang menjadi kota Merak sekarang (merak dalam bahasa Sunda artinya "membuat perak"). Sebagain lagi memperkirakan bahwa kerajaan tersebut terletak di sekitar Gunung Salak, berdasarkan pengucapan kata "Salaka" dan kata "Salak" yang hampir sama.
Berkas:Prsasti tugu yang berumur 1600 tahun yang berasal dari zaman Purnawarman, raja Tarumanagara, yang ditemukan di Kelurahan Tugu, Jakarta. Adalah sangat mungkin bahwa Argyre atau Argyros pada ujung barat Iabadiou yang disebutkan Claudius Ptolemaeus Pelusiniensis (Ptolemy) dari Mesir (87-150 AD) dalam bukunya "Geographike Hypergesis" adalah Salakanagara.
Suatu laporan dari Cina pada tahun 132 menyebutkan Pien, raja Ye-tiau, meminjamkan stempel mas dan pita ungu kepada Tiao-Pien. Kata Ye-tiau ditafsirkan oleh G. Ferrand, seorang sejarawan Perancis, sebagai Javadwipa dan Tiao-pien merujuk kepada Dewawarman.
Kerajaan Salakanagara kemudian digantikan oleh kerajaan Tarumanagara.
Tarumanagara
Kerajaan Tarumanagara adalah antara abad keempat dan ketujuh. Catatan sejarah dari kerajaan tersebut yang berupa prasasti bertebaran di bagian barat pulau Jawa. Pelancong dari Cina juga menyebutkan keberadaan dari kerajaan ini. Sumber-sumber sejarah tersebut sepakat bahwa raja Tarumanagara yang paling kuat adalah raja Purnawarman, yang menaklukkan negara-negara di sekitarnya.
Kerajaan Sunda
Kerajaan Sunda, yang disebut juga Kerajaan Sunda Galuh, adalah kerajaan yang pernah ada dan mencakup wilayah yang sekarang menjadi provinsi Jawa Barat, bagian barat provinsi Jawa Tengah dan provinsi Lampung.
Kesultanan Banten
Dalam tahun 1524/1525, Sunan Gunung Jati dari Cirebon bersama tentara Kesultanan Demak merebut pelabuhan Banten dari Kerajaan Sunda, dan mendirikan Kesultanan Banten yang menjadi sekutu Kesultanan Demak. Para penyebar agama Islam telah menyebarkan dan memperkenalkan Islam secara damai kepada masyarakat di Tanah Sunda, dan sebagai hasilnya masyarakat Sunda mayoritas menjadi pemeluk agama Islam.
Selama tahun 1552-1570, Maulana Hasanudin memerintah sebagai sultan pertama dari Kesultanan Banten.
Kesultanan Banten mencapai masa keemasan pada awal sampai pertengahan abad ketujuh. Kesultanan Banten berlangsung selama 300 tahun (1526 – 1813 AD).
Kesultanan Cirebon
Kesultanan Cirebon didirikan pada abad ke enambelas. Kesultanan ini didirikan oleh Sunan Gunungjati.
Kerajaan Islam Sumedang Larang
Seorang resi keturunan dari Galuh datang ke sebuah kawasan di pinggiran sungai Cimanuk, daerah Cipaku, Kecamatan Darmaraja, Sumedang sekarang. Kehadiran Resi yang bernama Prabu Guru Aji Putih ini, membawa perubahan-perubahan dalam tata kehidupan masyarakat setempat, yaitu telah ada dan dirintisoleh Prabu Agung Cakrabuana sejak abada ke delapan.
Secara perlahan-lahan dusun-dusun sekitar pinggiran sungai Cimanuk diikat oleh struktur pemerintahan dan kemasyarakatan. hingga berdirilah Kerajaan Tembong Agung sebagai cikal bakal kerajaan tersebut di Kampung Muhara, Desa Leuwihideung, Kecamatan Darmaraja sekarang. Prabu Guru Aji Putih berputra Prabu Tajimalela. Menurut perbandingan generasi, dalam kropak 410, Prabu Tajimalela sezaman dengan tokoh Rgamulya (1340 – 1350) penguasa Kawali dan tokoh Suradewata, Ayahanda Batara Gunung bitung Majalengka.
Prabu Tajimalela naik tahta menggantikan ayahnya pada mangsa poek taun saka. Menurut Cerita rakyat, kepemimpinan Prabu Tajimalela sangat menaruh perhatian pada bidang pertanian di sepanjang tepian sungai Cimanuk, peternakan dipusatkan di paniis Cieunteung dan pemeliharaan ikan di Pengerucuk (Situraja).
Pada masa kekuasaan pernah terjadi pemberontakan disekitar Gunung Cakrabuana yang dilakukan oleh Gagak Sangkur. Terjadilah perang sengit antara wadia balad Gagak Sangkur dengan Prabu Tajimalela dengan kemenangan di pihak Prabu Tajimalela dan Gagak Sangkur dapat ditaklukan.
Gagak Sangkur menyatakan ingin mengabdi kepada Prabu Tajimalela. Kemudian dilantik menjadi patih. Setelah itu, untuk menyempurnakan ilmunya Prabu Tajimalela meninggalkan Keraton untuk melakukan tapabrata, untuk memperoleh petunjuk dan kukatan dari Yang Gaib, yang dikiaskan dalam ungkapan : Sideku sinuku tunggal mapat pancadria, diamparan boeh rarang, lelembutan ngajorang alam awang-awang, ngungsi angkeuhan nu can katimu.
Pada saat itulah kemudian ia tiba-tiba mengucapkan kata : Insun Medal Mandangan yang kemudian menjadi populer dengan sebutan Sumedang. Tahta kerajaan Sumedang Larang dari Prabu Tajimalela dilanjutkan oleh Prabu Gajah Agung, yang berkedudukan di pinggir kali Cipeles dengan gelar Prabu Pagulingan sehingga darah tersbut saat ini di kenal sebagai nama Ciguling termasuk wilayah Kecamatan Sumedang Selatan. Prabu Pagulingan digantikan oleh putranya dengan Sunan Guling. Ia berputra bernama Ratnasih alias Nyi Rajamantri diperistri oleh Sribaduga Maharaja karena itu yang menggantikan Sunan Guling adalah adik Ratu Ratnasih bernama Mertalaya sebagai penguasa ke empat Sumedang Larang yang juga bergelar Sunan Guling.
Sunan Guling digantikan putranya Tirta Kusumah yang dikenal dengan nama Sunan Patuakan. Kemudian digantikan oleh adiknya Sintawati atau lebih dikenal dengan Nyi Mas Patuakan. Ratu Sintawati berjodoh dengan Sunan Gorenda, Raja Talaga putra Ratu Simbar Kecana dari Kusumalaya, putra Dea Biskala. Dengan demikian ia menjadi cucu menantu penguasa Galuh.
Sunan Gorenda mempunyai dua istri : Mayangsari Langlangbuana dari Kuningan dan Sintawati dari Sumedang. Dari Sintawati putri sulung Sunan Guling ini, Sunan Gorenda dikaruniai seorang putri bernama Setyasih, yang kemudian bergelar Ratu Pucuk Umum.
Ratu Pucuk Umum menikah dengan Ki Gedeng Sumedang yang lebih dikenal dengan nama Pangeran Santri putra Pangeran Palakaran, putra Maulana Abdurahman alias Pangeran Panjunan. Perkawinan Ratu Setyasih dengan Pangeran Santri inilah agama Islam mulai menyebar di Sumedang.
Dari perkawinan dengan Pangeran Santri, Ratu Pucuk Umum atau dikenal dengan nama Ratu Intan Dewata dikaruniai 6 (enam) orang putra, salah satunya Raden Angkawijaya, yang kemudian hari bergelar Prabu Guesan Ulun.
Pada 14 Syafar Tahun Jim Akhir kerajaan Padjajaran runtag (runtuh) akibat serangan laskar gabungan Islam Banten, Pangkungwati dan Angka. Runtuhnya Kerajaan Padjajaran waktu itu tidak lantas menyeret Sumedang Larang ikut runtuh pula, karena sebagai masyarakat Sumedang pada waktu itu sudah memeluk Islam. Dengan berakhirnya Kerajaan Sumedang, justru Sumedang Larang makin berkembang menjadi kerajaan yang berdaulat penuh.
Sebelum Prabu Siliwangi meninggalkan Padjajaran mengutus empat orang Kandagalante : Jayaperkosa, Sanghyang Hawu, Terong Peot, dan Nagganan untuk menyerahkan amanat kepada Prabu Geusan Ulun, yaitu pada dasarnya Kerajaan Sumedang Larang supaya menjadi penerus Kerajaan Padjajaran Mahkota dan atribut Kerajaan Padjajaran dibawa oleh Senapati Jayaperkosa dan diserahkan kepada Prabu Geusan Ulun yang merupakan legalitas kebesaran Kerajaan Sumedang Larang sebagai penerus Padjajaran.
Prabu Geusan Ulun yang dinobatkan pada 22 April 1578 adalah merupakan Raja Sumedang Larang terakhir, karena setelah itu Sumedang Larang berada di bawah naungan Mataram. Pangeran Ariasuradiwangsa dari Sumedang Larang sebagai penerus Geusan Ulun (putra dari Ratu Harisbaya) 1620 berangkat ke Mataram, untuk menyerahkan Sumedang Larang berada dibawah naungan Mataram. Dengan demikian sejak itulah Sumeang Larang terkenal dengan nama "Priangan" artinya berserah dengan hati yang suci. Kedudukan penguasa Sumedang Larang menjadi Bupati Wedana.
Tahun 1681 Bupati Wedana Sumedang yaitu Pangeran Rangga Gempol III Kusumahdinata yang dikenal dengan sebutan Pangeran Panembahan adalah Bupati Pertama yang berani menentang pemerintahan VOC, agar kembali dari merdeka dan berdaulat untuk kemudian mempersatukan kembali daerah-daerah sebagian yang pernah dikuasai oleh Pakuan Padjajaran pada zamannya.
Tahun1811 Bupati Wedana Pangeran Kusumahdinata IX atau dikenal dengan Pangeran Kornel dengan tegas menentang kerja Rodi yang dilakukan oleh VOC (Kompeni) VOC saat itu di pimpin oleh Gubernur Jendral H.W Daendels. Kerja Rodi membuat jalan dan menelan banyak korban ini membuka sarana lalulintas Anyer-Panarukan untuk mengangkut rempah-rempah.
Peristiwa pembuatan jalan ini terkenal sebagai Peristiwa Cadas Pangeran.
Tahun 1888 Bupati Pangeran Aria suriaatmaja atau dikenal juga sebagai Pangeran Mekah mengungkapkan kepada Belanda, bahwa Belanda harus memberikan kemerdekaan bagi bangsa Indonesia/Nusantara.
Hal ini dapat diketahui melalui literatur yang beliau tulis dalam buku dengan judul: "Ditiung memeh Hujan"
Pada zaman perjuangan kemerdekaan Indonesia di Jawa Barat, sewaktu pasukan-pasukan Divisi Siliwangi kembali Hijrah, tepatnya pada tanggal 11 April 1949 terjadi peristiwa-peristiwa bersejarah di Sumedang, di Kecamatan Buah Dua dan begitu juga di Kecamatan Situraja, pertempuran melawan tentara Belanda.
Pada era pembangunann mengisi kemerdekaan Indonesia tidak sedikit putra-putri Sumedang telah mengukir namanya dalam catatan tersendiri. Dari catatan tersebut Sumedang dapat disimpulkan sebagai kota yang menyimpan nilai sejarah bangsa dan tidak mustahil Sumedang akan terus melahirkan sejarah selanjutnya.
Untuk lebih jelas dan lengkapnya dapat dilihat di kitab cariosan prabu siliwangi di Museum Prabu Guesan Ulun Sumedang.
Rujukan
* "Maharadja Cri Djajabhoepathi, Soenda's Oudst Bekende Vorst", TBG, 57. Batavia: BGKW, page 201-219, 1915)
* Sumber-sumber asli sejarah Jakarta, Jilid I: Dokumen-dokumen sejarah Jakarta sampai dengan akhir abad ke-16
* Kebudayaan Sunda Zaman Pajajaran, Jilid 2, Edi S. Ekajati, Pustaka Jaya, 2005
* The Sunda Kingdom of West Java From Tarumanagara to Pakuan Pajajaran with the Royal Center of Bogor, Herwig Zahorka, Yayasan Cipta Loka Caraka, Jakarta, 2007-05-20

Foto-Foto Hot dari iCloud Kate Upton yang Diretas

Posted: 21 Sep 2014 07:58 PM PDT

Akhir-akhir ini memang sedang ramai dibicarakan mengenai bocornya foto para selebriti Hollywood gara-gara iCloud berhasil diretas oleh seseorang yang tak dikenal. Yang menjadi korbannya salah satunya adalah Kate Upton. Kate Upton sendiri adalah seorang model cantik dan juga aktris yang baru-baru ini bermain dalam film "The Other Woman" bersama Nikolaj Coster-Waldau (alias Jamie lannister) and Cameron Diaz. Kate cukup dikenal karena sering berpose seksi mengenakan bikini dalam beberapa majalah.
Seperti yang dikutip dari jadiberita, Dalam foto yang tersebar di dunia maya ini, tampak Kate memotret dirinya dari mengenakan bikini atau pakaian dalam hingga tanpa pakaian. Bahkan yang lebih heboh lagi, ada satu foto dimana Kate berfoto bersama seorang pria, dan keduanya tanpa busana.
"Hal ini jelas melanggar privasi klien kami," kata pengacara Kate Upton, Lawrence Shire. "Kami akan menuntut siapa saja yang menyebarkan foto ini dan kami akan menuntut dengan hukuman sebrat-beratnya," lanjut Lawrence.
Foto-Foto Seleb yang Bocor dari iCloud

Posted: 21 Sep 2014 07:37 PM PDT


Seperti yang telah kita ketahui sebelumnya, saat ini sedang heboh mengenai layanan penyimpanan berbasis Cloud milik Apple, yaitu iCloud, yang berhasil diretas oleh orang tak dikenal. Imbasnya, banyak foto-foto dari selebriti Hollywood yang bocor ke dunia maya.

Foto-foto itu kebanyakan berupa foto syur alias foto seleb yang memperlihatkan bagian pribadinya. Seperti yang dikutip dari jadiberita.com, Kini para pengguna internet tampaknya begitu antusias mencari foto-foto seleb idola mereka yang tampil tanpa busana itu.

Tidak tanggung-tanggung, yang menjadi korbannya merupakan aktris atau penyanyi yang cukup dikenal oleh orang di seluruh dunia. Sebut saja Jennifer Lawrence sang tokoh utama film "The Hunger Games", penyanyi Rihanna beserta Ariana Grande, Selena Gomez yang merupakan kekasih Justin Bieber, sang supermodel Kate Upton, bahkan Jessica Alba juga menjadi korbannya.

Foto-foto yang tersebar itu memperlihatkan para selebritis itu sedang memotret diri mereka sendiri alias selfie, namun tanpa mengenakan busana. Ada juga yang masih terlihat 'sopan' dengan mengenakan bawahan namun tidak baju atasan.

Selena Gomez


Mandy Moore


Kate Upton


Scarlett Johansson
Victoria Justice


Ariana Grande


Brie Larson
Kristen Dunst


Ashley Greene

melayuangkat

Posted: 22 Sep 2014 03:07 PM PDT

melayuangkat


Nurul Habibah Satpol PP Cantik Yang bikin Heboh Facebook

Posted: 22 Sep 2014 12:06 AM PDT

Nurul Habibah ya Satpol PP cantik yang akhir-akhir ini sedang hangat-hangatnya di perbincangkan di media sosial facebook dan twitter.
Sebelumnya juga muncul fenomena yang serupa yang melibatkan seorang polwan yaitu Briptu Eka Frasetya. Briptu eka mendadak menjadi terkenal di dunia maya khususnya di Facebook dan media sosial lain berkat kecantikannya, hal yang serupa juga terjadi terhadap Nurul Habibah. baca selengkapnya 

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 22 Sep 2014 03:02 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Video) Azmin sahkan PKR sebulat suara sokong dirinya jadi MB

Posted: 22 Sep 2014 02:42 PM PDT

Timbalan Presiden PKR Azmin Ali sebentar tadi mengesahkan bahawa pimpinan tertinggi PKR sebentar tadi, sebulat suara menyokong beliau menjadi menteri besar Selangor yang baru.

Mesyuarat berkenaan turut dihadiri oleh Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan presiden parti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Adegan 'panas' songsang dalam bas dirakam

Posted: 22 Sep 2014 01:31 AM PDT

SINGAPURA: Apabila nafsu menguasai diri, mereka tidak akan menghiraukan keadaan dan orang di sekeliling.

Itu yang terjadi bagi satu pasangan lelaki yang bernafsu songsang yang tidak malu untuk bercumbu dihadapan orang ramai.

Kejadian tersebut disedari oleh penumpang lain apabila ada diantara mereka yang merakam aksi tidak senonoh pasangan tersebut dan memuat naik di laman sosial.

Tambah biadap apabila pasangan 'muka tembok' ini menyedari gelagat mereka menjadi tumpuan orang ramai namun, pasangan ini seakan-akan berada dalam dunia mereka apabila meneruskan aksi jijik mereka dan hanya memperbetulkan jaket mereka yang hampir tertanggal disebabkan aksi asmara mereka.

Sudahlah bernafsu songsang malah berbangga dengan kelakuan mereka dan ia jelas membuktikan fikiran mereka berada di kelas yang ketiga.

Walaupun negara yang semakin maju seiring dengan fikiran rakyat semakin terbuka, perkara-perkara ini tidak seharusnya berlaku.

Sejauh mana peredaran zaman moden itu beredar, namun asal-usul serta adat jangan pernah dilupakan.

Abby dakwa bekas suami larikan puluhan ribu ringgit

Posted: 22 Sep 2014 12:48 AM PDT

Sebelum ini menjadi satu perbualan di kalangan para peminat selepas Abby Abadi dilihat hadir ke balai polis untuk membuat laporan terhadap bekas suaminya, Noor Farhan Che Bakar yang didakwa bersikap lepas tangan dalam soal hak milik kereta dan duit.

Baru baru ini menerusi laporan Harian Metro, Abby Abadi mendedahkan yang beliau bukan mahu sengaja memperbesarkan perkara ini tetapi membuat laporan polis untuk memberikan pengajaran kepada bekas suaminya itu selain mahu menuntut haknya.

Abby Abadi mendakwa Farhan ada meminjam wangnya berjumlah puluhan ribu ringgit yang telah digunakan untuk membeli sebuah kereta untuk bekas adik iparnya.

"Janji-janji daripada dia kononnya untuk lunaskan wang itu daripada sebelum bulan puasa sampai bawa ke hari raya lalu langsung tidak ditunaikan. Sekarang dah lama raya habis dia masih berdiam diri. Nak tak nak pada 25 Ogos lalu saya terpaksa buat laporan di Balai Polis Taman Melawati untuk tindakan selanjutnya," ujarnya ketika ditanya tentang isu ini.

"Usaha saya untuk menuntut semula hak saya secara baik sebelum ini tidak dilayan. Saya harap tindakan undang-undang ini akan memberi pengajaran kepadanya yang bersikap lepas tangan selama ini," tambah Abby Abadi lagi. (rtky/m)

Lagi kes rogol berkumpulan di Terengganu

Posted: 21 Sep 2014 09:15 PM PDT

KUALA DUNGUN – Seorang remaja berusia 14 tahun terpaksa melalui detik hitam apabila menjadi mangsa nafsu buas beberapa rakan lelaki yang bertindak merogolnya di beberapa lokasi berasingan.

Kejadian pertama dipercayai berlaku ketika mangsa mengikut dua rakan lelaki ke sebuah hotel murah di Dungun, manakala kejadian kedua berlaku di sebuah rumah di kampung Molek oleh dua lelaki berasingan selain satu lagi kejadian dikatakan berlaku di Bukit Besi.

Hasil pemeriksaan doktor, mangsa difahamkan dirogol beberapa kali dan empat lelaki dipercayai suspek sudah ditahan polis.

Azmin dijangka angkat sumpah MB esok

Posted: 21 Sep 2014 08:53 PM PDT

Timbalan presiden PKR Azmin Ali dijangka mengangkat sumpah esok sebagai menteri besar Selangor yang baru esok, beberapa sumber memberitahu Malaysiakini.

Majlis angkat sumpah akan berlangsung di Istana Alam Shah, Klang jam 10 pagi esok.

Sidang media dijangka diadakan oleh Azmin sebagai MB baru sejurus selepas majlis angkat sumpah.

Beliau juga dijangka akan menemui beberapa pemimpin parti dan pemimpin tempatan esok.

Sumber-sumber dari pejabat menteri besar menyatakan maklumat itu telah mereka diterima, namun masih menunggu hebahan rasmi.

"Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan menjalani hari terakhir beliau hari ini (Isnin)," kata sumber kepada Malaysiakini.

Khalid dijangka mengadakan sidang media petang ini.

Sementara itu, pihak istana pula dijangka mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung pemilihan Azmin hari ini.

Satu lagi sumber PKR memberitahu Azmin hari ini mengadakan perbincangan dengan ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memberikan taklimat dan mendapatkan "restu" akhir dari beliau dan presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Sejak Khamis lalu, PKR setiap hari mengeluarkan kenyataan bahawa parti itu masih meletakkan Dr Wan Azizah sebagai calon tunggal jawatan itu.

Setiausaha agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail menyatakan laporan bahawa Anwar bersetuju memberi laluan kepada Azmin sebagai "tidak tepat".

Beliau menjawab spekulasi media bahawa istana memilih Azmin sebagai menteri besar - sekaligus menyelesaikan penantian lebih dua bulan mengenai pengganti Khalid.

Malaysiakini difahamkan bahawa Azmin sebelum ini telah mengadakan pertemuan dengan Anwar secara peribadi untuk membincangkan hal itu dan mengelak salah faham antara mereka.

Bagaimanapun butir perbincangan peribadi masih lagi tidak dapat didedahkan lagi buat masa ini.

Difahamkan Anwar beberapa kali menyatakan kesediaannya untuk menerima calon kedua PKR sekiranya istana mengambil keputusan menolak Dr Wan Azizah.

Naib presiden PKR Tian Chua malam tadi menegaskan calon kedua harus mendapat restu dan sokongan parti.

Chua mengulas demikian sewaktu menafikan laporan The Star yang memetik beliau sebagai berkata 'Azmin tiada sokongan PKR'.

Sajian berahi di Kepong

Posted: 21 Sep 2014 08:01 PM PDT

Sebuah pusat hiburan di Medan Putra Bandar Manjalara, Kepong di sini, dikesan menyajikan pertunjukan tarian 'disko dangdut' dilakukan sekumpulan pelayan pelanggan (GRO) warga asing bagi menarik perhatian ratusan pelanggan setiap malam.

Kebanyakan wanita GRO ini mempersembahkan tarian berahi selain membenarkan pelanggan turut sama menari sambil meraba tubuh mereka.

Kegiatan maksiat itu yang turut mendapat sambutan dalam kalangan pelanggan beragama Islam akhirnya dibongkar selepas premis itu diserbu polis dalam operasi Ops Pusat Hiburan awal pagi, semalam.

Dalam serbuan jam 1 pagi itu, tujuh GRO warga China, enam warga Vietnam dan seorang warga Thailand serta seorang lelaki tempatan ditahan sepasukan anggota dari Bahagian Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur diketuai Deputi Superintendan Bahrain Che Rose bersama 26 anggota polis.

Baharin berkata, serbuan dilakukan ketika puluhan pelanggan dan wanita GRO terbabit leka menari berpelukan sambil diiringi muzik kuat.

Katanya, beberapa pelanggan dan wanita GRO terbabit cuba melarikan diri, namun usaha mereka gagal selepas premis itu dikepung anggota polis.

"Dalam serbuan ini, 14 GRO berusia 20 hingga 35 tahun dan seorang lelaki tempatan yang dipercayai penjaga premis diberkas.

"Pemeriksaan mendapati semua GRO itu melakukan kesalahan mengikut Akta Imigresen 1959/63 kerana tiada permit kerja dan tidak mempunyai dokumen pengenalan diri," katanya, semalam.

Menurutnya, penjaga premis berusia 40-an itu pula ditahan kerana menggaji pekerja tanpa permit.

Seramai 47 pelanggan turut diperiksa bagaimanapun didapati tidak mempunyai sebarang rekod jenayah ataupun senarai dikehendaki.

Sementara itu di lokasi berasingan, sepasukan lagi anggota D7 turut menyerbu sebuah premis pusat hiburan di Jalan Ambong Kanan 1, Kepong Baru di sini.

Dalam serbuan itu, seramai 10 GRO warga China, lapan Vietnam dan dua Myanmar bersama seorang penjaga premis lelaki warga tempatan ditahan.

"Siasatan lanjut terhadap semua wanita warga asing ini mendapati mereka tiada premit kerja sah dan disiasat mengikut Seksyen 55(b) Akta Imigresen 1963 dan Seksyen 11(6) akta sama.

"Pemeriksaan terhadap 40 pelanggan di premis itu bagaimanapun mendapati tiada sebarang rekod jenayah," katanya.

Hadi melampau, label dua PAS Adun 'barua' - Shamsul Iskandar

Posted: 21 Sep 2014 07:38 PM PDT

KUALA LUMPUR: Tindakan dua Ahli Dewan Undangan (ADUN) PAS yang memberi sokongan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu bukanlah 'barua' parti, seperti yang dilabel Presiden PAS.

Naib Presiden PKR, Shamsul Iskandar berkata, serangan Datuk Seri Abdul Hadi Awang terhadap KEADILAN ketika menyampaikan ucapan penggulungan di Muktamar Tahunan PAS ke-60 itu disifatkan agak keterlaluan, melampau dan tidak mencerminkan akhlak seorang ulama.

"Apa yang dilakukan oleh dua ADUN PAS ialah semata-mata melaksanakan keputusan mesyuarat ahli jawatankuasa (AJK) PAS Pusat bertarikh 17 Ogos 2014 iaitu mempertahankan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan mencalonkan dua nama, Wan Azizah dan ADUN Bukit Antarabangsa, Mohamed Azmin Ali sebagai calon MB Selangor.

"Justeru, melabelkan kedua-dua mereka sebagai 'barua' PAS tentunya mengiyakan pepatah Melayu - "Ibarat menepuk air di dulang, terpercik ke muka sendiri," katanya kepada Astro AWANI di sini hari ini.

Pada Sabtu, Abdul Hadi mendakwa ada pihak yang menjadi 'broker' dan 'barua' yang mencuri dua ADUN partinya di Selangor.

Tegas Abdul Hadi, pihak berkenaan memujuk ADUN Hulu Kelang, Saari Sungib dan ADUN Morib, Hasnol Baharuddin untuk menandatangani akuan bersumpah menyokong Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baharu.

Sehubungan itu, jelas Shamsul, pihaknya turut mengalu-alukan ucapan Abdul semasa ucapan dasar bahawa PAS akan masih terus kekal bersama Pakatan Rakyat dan tidak akan sama sekali bersengkongkol dengan UMNO

"Tentunya kami amat yakin dengan masa depan Pakatan Rakyat (PR) walaupun buat masa ini kami berhadapan dengan sedikit gelombang.

"Selanjutnya kami ingin mencadangkan proses membuat keputusan di peringkat kepimpinan tertinggi PR mesti diperkasakan. Amalan membuat keputusan bertindih mesti dihentikan," ujarnya.

Dalam pada itu katanya, persefahaman mengenai MB Selangor dan juga menteri-menteri besar negeri yang ditadbir oleh PR tentunya tidak menuntut kepada persefahaman secara bertulis.

"Proses yang berlaku ialah musyawarah dan kemudiannya muafakat. Misalnya semasa menentukan MB Perak selepas Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-12, walaupun kerusi KEADILAN melebihi PAS, kami tetap menyokong ADUN PAS menjadi MB Perak," jelasnya.

Shamsul turut berkata, ia termasuk pengorbanan KEADILAN di dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Pengkalan Kubor yang harus dilihat di dalam kerangka muafakat sesama PR.

Rasuah: Dato Siti jawab fitnah peminat Shila Amzah

Posted: 21 Sep 2014 06:01 PM PDT

Semalam, di laman sosial Facebook milik peminat kepada penyanyi kontroversi Shila Amzah timbul dakwa mengatakan penghibur nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza gemar membelikan hadiah lumayan kepada beberapa wartawan hiburan semata-mata untuk membeli jiwa (merasuah) mereka.

Menyifatkan tuduhan itu sebagai satu fitnah, lantas memaksa pelantun 'Jaga Dia Untukku' itu terpaksa menegur sikap fanatik sesetengah peminat tersebut yang sewenang-wenangnya menabur fitnah demi mempertahankan artis kesayangan mereka.

Bercakap kepada Berita Harian online Siti berkata, ini kerana peminat artis itu menuduh beliau merasuah wartawan.

"Siti sedar ada peminat fanatik yang tidak berfikir panjang dengan membuat andaian sebegitu. Siti sudah lali dengan keadaan begini.

"Memang ada masa peminat mahu mempertahankan artis kesayangan mereka dengan apa cara sekalipun.

"Cuma dalam isu membabitkan Shila (Amzah) ini, Siti tak seronok apabila andaian yang dibuat peminatnya boleh mendatangkan fitnah. Siti komen balas itu sebagai peringatan dan teguran buatnya," katanya.

Mengenai isu penyanyi Patah Seribu itu yang sedang berkonflik dengan media Melayu khususnya berikutan tindakan beliau menuduh media tidak menyokong kerjaya seni dan lebih suka menulis kisah peribadi, Siti sebagai penyanyi senior meluahkan pandangannya.

"Siti sebagai kakak kepadanya di dalam industri, dia perlu sentiasa berfikir panjang dulu dengan sebarang tindakan yang dibuat. Artis dan media saling memerlukan.

"Mungkin apa yang berlaku ini, dia terlepas pandang. Kalau bukan dia yang tulis kenyataan sebegitu atau ada orang lain menulis pun, kena banyak kali fikir sebelum memuat naik sesuatu di laman sosial. Hal ini membabitkan artis dan media. Di mana dia bermula pun dengan bantuan rakan media," katanya.

sumber: BH online

Cucu Tok Selampit

Posted: 22 Sep 2014 01:48 PM PDT

Cucu Tok Selampit


YB @AzminAli Yang Dilantik Menjadi Menteri Besar Selangor, Menteri UMNO Pulak Yang Terlebih Seronok

Posted: 22 Sep 2014 05:21 AM PDT


Tahniah kepada ADUN Bukit Antarabangsa yang akan mengambilalih tempat TS Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar yang baru esok. Kita masih tidak tahu apakah drama terbaru yang akan dimainkan oleh PKR selepas perlantikan YB Azmin Ali sebagai Meteri Besar. Walaupun berita perlantikan YB Azmin Ali masih tidak diumumkan secara rasmi, Menteri UMNO sudahpun melompat kegembiraan. 

CTS memang tidak faham dengan politik liberal seperti yang diamalkan sekarang oleh beberapa Menteri UMNO. YB Khairy Jamaluddin, Menteri Kementerian Belia Dan Sukan, hari ini melahirkan kegembiraan di atas perlantikan YB Azmin Ali sebagai Menteri Besar, sehinggakan beliau mengenang kembali kisah-kisah lama beliau dengan Azmin Ali pada tahun 2010, yang kononnya beliaulah antara pencetus hastag #TeamAzmin.

Nampak gayanya lama lagilah Selangor akan berada di bawah pemerintahan PR kalau pemimpin-pemimpin UMNO sendiri merasa selesa dengan kejayaan musuh politik mereka. Patutlah Menteri UMNO pakai stokin warna pink!!!Sementara itu, di perkarangan YB Gombak, khemah-khemah telah didirikan untuk menyambut Menteri Besar baru esok.


Terkini 9.00 PM:

Drama sinetron Menteri Besar Selangor telahpun berakhir dengan perlantikan YB Azmin Ali sebagai Menteri Besar Selangor. Dr Wan Azizah, Presiden PKR (baca atas arahan Anwar Ibrahim) telah mengeluarkan Kenyataan Akhbar menarik diri dari menjadi calon Menteri Besar baru bagi memberi laluan kepada madunya, opps Timbalan Presidennya.

Other Perspektif

Posted: 22 Sep 2014 01:44 PM PDT

Other Perspektif


Kasi Tahaluf Siyasi - Haron Din

Posted: 21 Sep 2014 05:40 PM PDT

1 ulasan:

 1. Semoga The Peace Of The Lord Be With You.
  Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda dalam setiap
  tekanan keuangan atau apakah Anda perlu dana untuk memulai
  bisnis Anda sendiri?
  a) Personal Loan, Ekspansi Bisnis.
  b) Business Start-up dan Pendidikan.
  c) Konsolidasi Utang.
  Nama: ..........................................
  Negara: .........................................
  Alamat: ..........................................
  Status Pernikahan: .......................................
  Jenis Kelamin: ................................................ ...
  Umur ................................................. ....
  Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: .........................
  Durasi Pinjaman: ...................................
  Personal Nomer HP: .......................
  bulanan
  Penghasilan: .....................................
  Terima kasih Dan Memberkati Tuhan
  email: marycoleloanscompany@gmail.com

  BalasPadam