Isnin, 22 September 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


waadat

Posted: 22 Sep 2014 01:09 PM PDT

waadat


Wan Azizah hampir pasti MB Selangor

Posted: 21 Sep 2014 09:10 PM PDT

Manusia merancang manakala Allah taala yang menguasai semua perancangan.

Justeru bagaimana sekalipun cuba dialihkan perjalanan takdir, maka yang telah ditentukan pasti akan berlaku.

Siapa yang menyangka Anwar Ibrahim akan dipecat daripada semua jawatan termasuk Timbalan Perdana Menteri padahal tinggal tak berapa lama sahaja lagi akan menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-5?

Namun segalanya telah tersurat.

Esok satu peristiwa lagi akan berlangsung. Namun selagi ia belum berlaku maka ia belum menjadi takdir.

Andai Wan Azizah menjadi MB Selangor dan andai Anwar Ibrahim perlu berehat di penjara Sungai Buluh maka adakah ia kebetulan?

Andai Wan Azizah berkuasa di Selangor bagaimana keadaan Anwar yang ditempatkan dalam penjara di negeri Selangor?

Bagi Demang penjara adalah neraka kecil yang berada di dunia. Mampukah MB Selangor yang baru berupaya menjadikan ia syurga kecil buat suami tercinta?

Atau Wan Azizah tidak akan campur tangan langsung atas alasan beliau tidak harus mengganggu birokrasi dan mengeksploitasi jawatannya untuk kepentingan peribadi?

Jika Wan Azizah tidak boleh 'masuk' ke dalam penjara sesuka hati, maka Anwar Ibrahim juga tiada kuasa 'keluar' daripada penjara dan 'mentadbir ' sebuah negeri.

Sebenarnya Demang sedang meneka-neka, siapa sebenarnya yang akan memerintah Selangor? Adakah Wan Azizah akan bertindak sendirian atau sekadar peranti yang kawalannya di sebalik jeriji besi?

Demang terpaksa membuat spekulasi sebab teringat pesanan ulama bahawa apabila kuasa diberikan pada orang yang bukan ahlinya (yang tidak berhak) maka tunggulah saat kehancuran.

Demang bukan sekadar mempertikai Wan Azizah tetapi yang lebih penting ialah Wan Azizah adalah seorang wanita dan kebanyakan ulama menolak perlantikan wanita sebagai pemimpin tertinggi.

Demang katakan 'kebanyakan ulama' dan bukannya semua ulama sebab ada juga ulama yang berkepentingan diri.

Kita tunggu esok.

Berbalik pada persoalan awal tadi iaitu berkenaan ketentuan Allah, mungkinkah ini takdir kita dalam proses kehilangan kuasa di tanahair sendiri?

Apa Yang Tersirat

Posted: 22 Sep 2014 01:05 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Azmin Ali MB Selangor Yang Baru

Posted: 22 Sep 2014 06:34 AM PDT

Azmin begitu gembira apabila mendapat Surat Perlantikan sebagai MB Selangor Yang Baru.
NIAT Azmin sejak sekian lama untuk menggantikan Khalid Ibrahim akhirnya tertunai; apabila Sultan Selangor memperkenan beliau sebagai MB Selangor yang baru berkuatkuasa 23 September 2014.

Azmin yang juga merupakan ADUN Bukit Antarabangsa dan MP Gombak selain sebagai Timbalan Presiden PKR.

Pada 14 Ogos, Azmin merupakan salah seorang ADUN yang menandatangi surat akuan bersumpah untuk menyokong Wan Azizah Wan Ismail, namun sanggahan daripada Pas merupakan penghalang kepada Presiden PKR itu menduduki kerusi panas MB Selangor.

PEJUANG BANGSA

Posted: 22 Sep 2014 11:13 AM PDT

PEJUANG BANGSA


AZMIN JADI MB SELANGOR HASIL BANTUAN PAS GAGALKAN #KAJANGMOVE

Posted: 22 Sep 2014 09:18 AM PDT
Akhirnya Langkah Kajang hasil idea Rafizi Ramli untuk mejatuhkan TSKI bagi melantik Wan Azizah   menutup tirai dengan   Azmin Ali dilantik menjadi MB Selangor selepas mendapat perkenan DYMM Sultan  Selangor .  

Memang menyusahkan rakyat dan membazir   wang rakyat melalui pilihanraya diadakan dan sepatutnya dipilih saja Azmin menjadi MB Selangor .

Azmin sewajarnya berterima kasih kepada PAS kerana membantu  juga mengagalkan usaha KETUM  melantik Wan Azizah sebagai MB dengan konsisten hormati Sultan Selangor .

Apakah Azmin Ali akan menjadi seperti TSKI selepas memegang MB Selangor kerana sokongan majoriti Adun menyokong Wan Azizah bukannya  Azmin  ??

Jika Azmin cerdik dan bijak , dia perlu dapat support PAS dan inilah caranya untuk bertahan sebagai MB . 

Ini kerana hari ini beliau mendapat restu Anwar dan Wan Azizah tetapi kemudiannya  nanti belum tahu lagi kerana kemungkinan pelbagai LANGKAH lagi akan dibuat musuh Azmin dalam partinya sendiri .


** Ini resolusi tak ikhlas menyokong perlantikan Azmin ...


RESOLUSI MAJLIS PIMPINAN PUSAT KEADILAN BERHUBUNG PERLANTIKAN MENTERI BESAR SELANGOR
Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN (MPP) telah mengadakan satu mesyuarat tergempar pada hari ini, 22 September 2014 berikutan perkembangan terbaru perlantikan Menteri Besar Selangor.

Berikut adalah resolusi yang telah diluluskan sebulat suara di dalam mesyuarat tersebut:

1. MPP mengambil maklum bahawa pada 22 September 2014, pihak Istana telah mengutuskan satu surat memaklumkan kepada Saudara Azmin Ali, Timbalan Presiden KEADILAN akan perkenan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan ke atas perlantikan beliau sebagai Menteri Besar Selangor. Beliau telah juga dijemput untuk upacara angkat sumpah pada 23 September 2014.

2. MPP melahirkan rasa yang amat kesal dengan layanan yang telah diberikan oleh pihak Istana terhadap pencalonan Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang telah memenuhi kehendak Undang-undang Tubuh Negeri Selangor dengan sokongan majoriti 30 ahli Dewan Negeri. MPP juga tidak bersetuju dengan cara pihak Istana menangani proses pencalonan yang melibatkan Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sehingga beliau langsung tidak dipanggil mengadap walaupun mempunyai sokongan majoriti yang jelas.

3. Oleh itu, MPP berpendapat bahawa proses memperkenan lantikan Menteri Besar Selangor yang baru ini tidak mengikut kehendak Undang-undang Tubuh Negeri Selangor dan bertentangan dengan amalan prinsip demokrasi berparlimen. Ia juga menjejaskan kemuliaan institusi raja berpelembagaan.

4. Walau bagaimana pun, MPP juga mengambil kira keperluan menyelesaikan isu perlantikan Menteri Besar Selangor ini secepat mungkin demi menjaga kepentingan rakyat.

5. Makanya, MPP telah memutuskan untuk menghormati permintaan Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk beliau menarik diri dari dicalonkan agar isu ini dapat diselesaikan segera. Berikutan itu, MPP juga bersetuju dengan cadangan yang dibawa oleh Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail agar Saudara Azmin Ali dikemukakan sebagai calon Menteri Besar supaya pencalonan Saudara Azmin Ali itu adalah dari parti mengikut tuntutan amalan demokrasi.

6. Ini selaras dengan pendirian MPP bahawa kemuliaan perlembagaan dan keluhuran undang-undang perlulah dipertahankan sepanjang masa. MPP menegaskan juga bahawa proses yang tidak menepati kehendak undang-undang ini tidak boleh dijadikan satu duluan (precedent) di masa hadapan.

MAJLIS PIMPINAN PUSAT KEADILAN

22 September 2014

Tabung Haji nafi Pelaburan di Detroit Amerika Syarikat

Posted: 21 Sep 2014 10:44 PM PDT
KUALA LUMPUR, Isnin, 22 September 2014:  Lembaga Tabung Haji (TH) hari ini menyatakan rasa kesal atas kenyataan berbentuk spekulasi mengenai pelaburan TH di Amerika Syarikat baru-baru ini.  TH sehingga kini tidak membuat sebarang komitmen pelaburan di Detroit atau mana-mana bandar lain di Amerika Syarikat.

Tidak ada sebarang transaksi atau pembayaran telah dibuat bagi tujuan pelaburan di Amerika Syarikat.  Oleh yang demikian,  orang ramai sewajarnya tidak mempercayai sumber-sumber tidak rasmi yang hanya berbentuk spekulasi yang tidak mencerminkan keadaan sebenar.

Untuk makluman, TH setakat ini telah membuat pelaburan di Arab Saudi, United Kingdom, Australia dan negara-negara Asia untuk mempelbagaikan pelaburannya.   Berikutan pulangan yang memberangsangkan daripada pelaburan di negara-negara tersebut, TH akan terus mencari peluang pelaburan yang serupa di negara-negara lain berdasarkan kepada rangka kerja Strategi Alokasi Asetnya.  Pelaburan luar negara, sebagaimana pelaburan domestik, adalah tertakluk kepada proses kelulusan pelaburan yang ketat.

TH sentiasa menekankan kepentingan Ummah dan para pendeposit dalam semua aktiviti-aktiviti pelaburannya.


UPSR : KPM DEDAH LAPORAN MALAYSIAN INSIDER MENIPU ISU GANTUNG TUGAS

Posted: 21 Sep 2014 09:53 PM PDT
Kementerian Pendidikan hari ini menyangkal laporanThe Malaysian Insider  mengenai penggantungan tugas Pengarah Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM), Dr. Nai'mah Ishak  dan Timbalan Pengarah Operasi LPM Dr. Wan Ilias Wan Saleh susulan kebocoran soalan kertas peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Kementerian itu berkata penjelasan yang dibuat oleh Ketua Setiausahanya Tan Sri Dr Madinah Mohamad , seperti yang dilaporkan di dalam portal itu, adalah mengenai terma-terma 'gantung tugas' dan bukannya 'gantung kerja' sebagaimana yang ditanya pemberita.

"Adalah dimaklumkan kenyataan kepada media yang telah di buat oleh Dr Madinah adalah seiring dengan kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini.

"Ketika di tanya pemberita selepas merasmikan Program Chill Fest @ Putrajaya, Dr Madinah menjelaskan terma-terma"digantung tugas" dan bukan"digantung kerja" sebagaimana yang di tanya oleh pihak media.

"Dr Madinah telah menjelaskan penggantungan tugas adalah merupakan satu langkah pentadbiran yang diambil oleh Kementerian di mana ia tidak berbentuk punitive atau hukuman yang bertujuan memastikan kelancaran proses siasatan kes kebocoran kertas UPSR.

"Mulai pengumuman penggantungan tugas oleh Tan Sri Muhyiddin, kedua-dua pegawai kanan berkenaan dikehendaki hadir bertugas di bahagian lain yang tidak ada hubung kait dengan Lembaga Peperiksaan.

"Oleh yang demikian, laporan Malaysian Insider dengan tajuk 'UPSR:Pengarah dan Timbalan LPM Tidak Pernah Digantung Tugas' melaporkan bahawa Dr Na'imah Ishak dan Dr Wan Ilias Wan Salleh tidak pernah digantung daripada tugas mereka adalah tidak tepat dan boleh mengelirukan orang ramai," kata kenyataan itu.

Pada 12 September, Muhyiddin mengumumkan penggantungan tugas kedua mereka sehingga siasatan mengenai kebocoran kertas peperiksaan UPSR 2014 selesai.

Susulan laporan polis berhubung kebocoran kertas peperiksaan subjek Sains dan Bahasa Inggeris UPSR, polis menahan 14 orang bagi membantu siasatan.
  
Kebocoran kertas soalan itu menjejaskan hampir 470,000 murid Tahun Enam yang terpaksa mengambil semula peperiksaan bagi kedua-dua subjek yang dijadualkan pada 30 Sept.

Sehingga semalam, polis telah merekodkan keterangan lebih 30 individu bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Hari ini pula, Kementerian Pendidikan dan pihak polis dilaporkan sedang menyiasat dakwaan kebocoran kertas soalan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) Matematik dan Bahasa Tamil selepas laporan polis dibuat mengenai perkara itu.

Ia dilaporkan bahawa Lembaga Peperiksaan telah membuat laporan polis mengenai kebocoran itu dan siasatan sedang dijalankan.

Timbalan Menteri Pendidikan II, P. Kamalanatan, turut memberitahu Astro AWANI bahawa Menteri Pendidikan akan menyetuai penyiasatan di peringkat kementerian.


PERGOLAKAN DALAM PAS BERPUNCA DARIPADA KERJASAMA DENGAN ANWAR - TUN M

Posted: 21 Sep 2014 05:00 PM PDT
PUTRAJAYA - Kemelut antara golongan ulama dan profesional yang melanda Pas harus diambil pengajaran oleh parti itu kerana ia hasil kerjasama mereka dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Ini (masalah) adalah hasil kerjasama dengan Datuk Seri Anwar, sesiapa yang bekerjasama dengan dia akan hadapi masalah kerana dia suka memecahbelahkan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Dr Mahathir berkata demikian ketika mengulas pergolakan yang berlaku dalam parti kedua terbesar orang Melayu itu yang jelas kelihatan pada Muktamar Pas ke-60 di Johor baru-baru ini.

"Penyokong-penyokong dia pun dia pecah belah...dia punya sejarah memang seperti itu. Dia masuk Umno dia bawa masalah, dia buat Pakatan dia buat masalah," katanya.

Katanya perkara itu sewajarnya menjadi pengajaran kepada Pas. Terdahulu, Dr Mahathir menyampaikan hadiah kepada para pemenang Kejohanan Rowing dan Perahu Panjang 'Head of Putrajaya 2014' di Kompleks Sukan Air di sini.

Acara yang diadakan selama dua hari itu yang bermula semalam menarik lebih 400 peserta daripada 24 kumpulan termasuk tiga kumpulan dari luar negara iaitu
Thailand, Singapura dan Indonesia. - Bernama

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 22 Sep 2014 07:14 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


TERKINI.!!! KERTAS UPSR MATHEMATICS, BAHASA TAMIL DIBATALKAN, TARIKH BAHARU PEPERIKSAAN 9 OKT

Posted: 22 Sep 2014 04:29 AM PDT

Putrajaya  - Kertas ujian Mathematics 015/1 (Sekolah Kebangsaan), 025/1 (Sekolah Jenis Kebangsaan Cina), 035/1 (Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil) dan Bahasa Tamil 036, 037 bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang berlangsung pada 10 Sept dibatalkan setelah disahkan bocor.

Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Dr Khair Mohamad Yusof berkata tarikh baharu bagi ujian Mathematics 015/1, 025/1, 035/1 dan Bahasa Tamil 036, 037 adalah pada 9 Okt setelah mengambil kira cuti umum Aidiladha dan aspek logistik (percetakan dan pengedaran).

"Peperiksaan ini dilaksanakan semula bagi memastikan pengendalian peperiksaan awam mematuhi Prosedur Operasi Standard yang telah ditetapkan di samping menjamin integriti dan kredibiliti keputusan UPSR tersebut," katanya dalam sidang media.

Katanya sebagai langkah serta merta, beliau sedang mengambil tindakan untuk membuat pertukaran pegawai-pegawai di Lembaga Peperiksaan bagi memantapkan lagi pengurusan dan pengendalian peperiksaan awam. ─ Berita RTM

Dihantar dari tablet Samsung

TERKINI.!!! Kertas UPSR Bahasa Tamil dan Matematik pula bocor?

Posted: 22 Sep 2014 01:55 AM PDT

KUALA LUMPUR 21 Sept. - Selepas kertas peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 bagi mata pelajaran Sains dan Bahasa Inggeris bocor, kini Lembaga Peperiksaan (LPM) mengesan dua lagi mata pelajaran yang turut mengalami perkara sama iaitu Matematik dan Bahasa Tamil.

Perkara itu didedahkan oleh pegawai kanan lembaga terbabit yang hadir membuat laporan polis berhubung kebocoran itu di sebuah balai polis di Putrajaya, hari ini.

Difahamkan, pihak Lembaga Peperiksaan khuatir kedua-dua kertas peperiksaan tersebut turut bocor dan meminta pihak polis membuat siasatan lanjut.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Tajuddin Md, Isa ketika dihubungi hari ini, mengesahkan perkara itu dan memberitahu, pihaknya akan membuat siasatan rapi berdasarkan laporan polis yang diterima.

"Kami terima laporan yang dibuat di Putrajaya itu dan setakat ini, perkara itu adalah maklumat terbaharu yang diberikan untuk melengkapkan siasatan.

"Siasatan berhubung perkara ini turut dilaksanakan mengikut Seksyen 8 (1) Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972," katanya, di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

Dihantar dari tablet Samsung

tunku

Posted: 22 Sep 2014 03:30 AM PDT

tunku


Tabung Haji denies investing in Detroit

Posted: 22 Sep 2014 02:31 AM PDT

Tabung Haji today issue a statement that they had never made any commitment in investing in Detroit and all the talk was just a mere speculation.

We are very grateful to hear this from Tabung Haji.

Below is the statement from Tabung Haji.

Lembaga Tabung Haji (TH) on Monday denied that it has made an investment in the United States (US).

"TH expressed regret over the recent speculative remarks on its investment in the US.

"To put the subject into perspective, TH as of to date has not made any investment commitments in Detroit or any other cities in the US," it said in a statement.

As such, TH said there were no transactions or payments made for any kind of investments in the US.

"Therefore, the public should not rely on any unofficial sources which is merely speculative in nature and may not reflect the truth," it said.

Notwithstanding the above, TH said it had thus far invested in Saudi Arabia, the United Kingdom, Australia and Asian countries for diversification purposes.

Encouraged by favourable returns from these overseas investments, TH would continue to explore for similar opportunities in new countries as guided by its Strategic Asset Allocation framework, it said.

"The overseas investment activity as its domestic counterpart is subjected to a rigorous internal investment process.

"TH is very mindful of all its activities to uphold the interest of the ummah and its valued depositors," it noted.

The statutory body's principal activity is Hajj operations and management, savings and investments.

Among its core investment sectors are Islamic banking, plantation, real estate, property development and construction, information technology, oil and gas, hospitality and halal food.

TH has 120 branches across the country and a branch in Jeddah, Saudi Arabia.

There’s no stopping Dr Mahathir

Posted: 21 Sep 2014 11:04 AM PDT


The Umno rank and file is unsure whether Tun Dr Mahathir Mohamad's continuing criticism of Datuk Seri Najib Tun Razak will help the government or bring it down.


EVERYONE in Umno could see what it meant when Datuk Seri Najib Tun Razak turned up in Kedah to preside over the Jerlun division meeting.
The Jerlun chief is Kedah Mentri Besar Datuk Seri Mukhriz Mahathir whose famous father had declared that he was withdrawing support for Najib.
Mukhriz has been stuck between the proverbial rock and a hard place ever since Tun Dr Mahathir Mohamad used his blog to criticise Najib, torn between father and boss, trapped between filial love and loyalty to the party president.
Mukhriz is still trying to establish his foothold over the Umno ground in Kedah, to win over the many political warlords and this was the last thing he needed on his plate.
Some in Umno are saying it was just as well Mukhriz did not win the vice-president post in last year's Umno election because he would be unable to defend his president against his father. He would be a lame duck in this situation.
Najib's presence, as such, was a crucial gesture of support for Mukhriz, to signal to Mukhriz's detractors in Kedah that the president is not blaming the son for his father's actions.
But there was also something symbiotic about the whole thing. Both men had their own reasons to be seen together.
Nothing personal
Najib wanted to use the occasion to show that he is taking whatever Dr Mahathir is doing in a professional way and he is not going to be personal about the criticism.
He wanted it known that Mukhriz's leadership in Kedah would continue to have his support. In fact, a day after the Jerlun event, Mukhriz was in Putrajaya to present the Kedah government's proposal on an international airport in the state.
Mukhriz had said that his father's critique is an act of love for the party and the president. He has tried to paint it as a case of tough love, that you have to be cruel to be kind. He said his father is speaking out because he wants the president to succeed.
But not everyone in Umno sees it that way.
Many Umno leaders are worried sick especially after Dr Mahathir made his second attack, this time taking issue with the 1MDB sovereign fund scheme. His beef was the use of government funds for the scheme, and he had a string of questions about it.
The Umno rank and file know that Dr Mahathir has the licence to say things that others cannot. They believe the former premier means well, that he is concerned for the ruling coalition. But many of them disagree with the way it is being done.
They believe him when he says he is not out to topple Najib but they are concerned that if he goes on in this way, he will eventually cause Umno and Barisan Nasional to lose ground and votes.
Shortly after Dr Mahathir's first critique, a total of 173 division chiefs from all over the country had converged at Najib's official residence.

Sharkar: Organised division leaders' meeting with Najib.
It was supposed to be a hush-hush thing but there is no way one could hush up a gathering like that, especially when their cars were lined up along the road leading to Seri Perdana.
The division chiefs belong to a Telegram chat group set up by Najib loyalist Datuk Sharkar Shamsuddin, who is Lanchang assemblyman and Temerloh division chief. The discussion in their chat group led to the gathering – they wanted to hear from Najib what was going on and how they could help.
A turn-out of 173 out of 191 division chiefs is no mean feat and it was quite obvious that the gathering was also about a show of support for Najib. All but one of them turned up in red shirts. The odd man out had been sent the wrong shirt size and came in green instead.
"We discussed many things, Tun Mahathir was one of the topics. We agreed to accept his views as fatherly advice, there will be no confrontation," said Sharkar.
A delegation of four division chiefs was sent to meet up with Dr Mahathir. They were Sharkar, Datuk Tajuddin Rahman (Pasir Salak), Datuk Johari Abdul Ghani (Titiwangsa) and Datuk Seri Syed Ali Alhabshee (Cheras). Syed Ali was roped in because they knew Dr Mahathir had a soft spot for this tough-talking Cheras warlord.
Dr Mahathir was about to leave for London the next day for a holiday with the family and the four men had to catch up with him in a hotel where the owner was hosting a belated birthday dinner for him.
"We wanted to hear it from him. He spoke, we listened, we told him our concerns. It was a cordial and respectful session," said Johari, who is also Titiwangsa MP.
The group had probably approached the elderly man, thinking they could persuade him to soften his stand. But they realised quickly that Dr Mahathir had made up his mind. He told them he is almost 90 and that he has to think of the country. He said not all the questions he asked were answered, so he went public.
There is no stopping Dr Mahathir – he will do what he has to do and he wants Najib to relook some of his policies.
The group left the meeting wishing him happy holidays, told him to relax, enjoy himself and forget about everything, which was wishful thinking on their part.
"He is 89 years old, he was 22 years in power, he is a statesman. What else could we say?" said Johari.
Johari was a product of the Mahathir era. He went overseas for his studies, returned to a good job and is now establishing his place in Umno.
Respectful
"Let me put it this way. My father may not always be right but if he reprimands me, there's no way I would argue back," he said.

Johari: Generation gap between the two administrations.
Or as one Putrajaya official put it: "You cannot raise your voice to your father. He can criticise you openly but you cannot hit back publicly and drag the whole family in."
For a while, the Umno crowd was hopeful that Dr Mahathir would back off, especially after he joined the Cabinet at the Merdeka Day parade. He was also there with Najib and several other ministers to witness the return of the third batch of victims of the MH17 tragedy.
He has also confirmed that he will be attending the opening of the Umno general assembly which he has not missed since Najib took over.
All that was his way of saying he can still sit at the same table with Najib even though he has withdrawn support.
According to a Mahathir insider, his chief concern is the next general election. He wants to pre-empt the hot button issues, to detonate those issues now rather than have them explode closer to the general election.
He has seen how the Barisan has slipped downwards since 2008. He wants to arrest the slip, hence his comments about throwing money to get votes and public concern over issues like race and religion.
Various groups and individuals have also been to see him with all sorts of concerns.
He is said to be sceptical of the advisers around Najib whose ideas do not seem grounded in local culture. A case in point is the practice of getting the crowd to hold up signs with the "I love PM" slogan. American-style superlatives like this have not gone down well with everyone.

Syed Ali: Worried sick about impact on government.
"Tun Mahathir does not want us to lose the general election. His whole legacy would be gone if that happens," said Kok Lanas assemblyman Datuk Alwi Che Ahmad.
Alwi has been down that road before. He was political secretary to Tun Abdullah Ahmad Badawi when the latter opted for a so-called "elegant silence" when he came under attack from Dr Mahathir.
"You cannot win fighting Tun Mahathir. But keeping quiet is also not the solution," he said.
But Dr Mahathir's admirers are uncomfortable with the way he is going about the whole thing. They do not like the confrontational way he is taking on Najib. Some joked that he is trying to "remote control" the Prime Minister.
Former Election Commission chairman Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman sees him as some sort of minister mentor, always keeping an eye on the future of the country.
"I support him giving his opinion but why this way? Surely there are more peaceful and discreet channels of communication?" Abdul Rashid said.
Dr Mahathir will always command an audience when he speaks, with that sharp wit, often acerbic tongue and the wealth of experience behind the words.

Abdul Rashid: Questioned necessity of public attacks.
His critics point out that not all of Dr Mahathir's policies had turned out well either.
Some of his policies were wildly successful and beneficial for the country, some did not work so well and a few failed. His own journey had its ups and downs but, as his supporters pointed out, he won every single general election hands down.
Najib's supporters insist that the Prime Minister should be given the chance to govern as he thinks fit.
They see a generation gap problem in play and they say it is unfair to expect the formula that had worked during Dr Mahathir's time to work in the new and challenging landscape. Even Umno is not like it was before – it has the first Youth chief who is an Oxford graduate and the first Wanita chief to don a tudung.
But when your opponent is Dr Mahathir, you want to be extra careful.
The Umno crowd will continue to tip-toe around him. They know that more criticisms or teguran (admonishment), as they call it, lies ahead.
"Dr Mahathir knows what he is doing, I am sure of that. I just don't know where it will all lead," said Abdul Rashid.

bumiyang

Posted: 22 Sep 2014 03:08 AM PDT

bumiyang


Raptai Angkat Sumpah MB Selangor - Sah Bukan Azizah???

Posted: 21 Sep 2014 11:41 PM PDT

Barua Dah Dikenal Pasti!!! Siapa Broker Jual 2 ADUN PAS???

Posted: 21 Sep 2014 05:30 PM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 22 Sep 2014 03:02 AM PDT

anakbukitgantang says


Lembaga Tabung Haji Nafi Melabur di Detroit , Amerika Syarikat

Posted: 21 Sep 2014 11:30 PM PDT

KUALA LUMPUR, Isnin, 22 September 2014: Lembaga Tabung Haji (TH) hari ini menyatakan rasa kesal atas kenyataan berbentuk spekulasi mengenai pelaburan TH di Amerika Syarikat baru-baru ini. TH sehingga kini tidak membuat sebarang komitmen pelaburan di Detroit atau mana-mana bandar lain di Amerika Syarikat. 

Tidak ada sebarang transaksi atau pembayaran telah dibuat bagi tujuan pelaburan di Amerika Syarikat. Oleh yang demikian, orang ramai sewajarnya tidak mempercayai sumber-sumber tidak rasmi yang hanya berbentuk spekulasi yang tidak mencerminkan 
keadaan sebenar. 

Untuk makluman, TH setakat ini telah membuat pelaburan di Arab Saudi, United Kingdom, Australia dan negara-negara Asia untuk mempelbagaikan pelaburannya. 

Berikutan pulangan yang memberangsangkan daripada pelaburan di negara-negara tersebut, TH akan terus mencari peluang pelaburan yang serupa di negara-negara lain berdasarkan kepada rangka kerja Strategi Alokasi Asetnya. Pelaburan luar negara, 
sebagaimana pelaburan domestik, adalah tertakluk kepada proses kelulusan pelaburan yang ketat. 

TH sentiasa menekankan kepentingan Ummah dan para pendeposit dalam semua aktiviti-aktiviti pelaburannya. 
-Tamat-

Di petik dari Laman Web Lembaga Tabung Haji SINI

Aspirasi Bangsa

Posted: 22 Sep 2014 01:23 AM PDT

Aspirasi Bangsa


PAS KO di Pengkalan Kubor!!

Posted: 21 Sep 2014 04:22 AM PDT

Belantan

Posted: 21 Sep 2014 11:35 PM PDT

Belantan


Betoi ka Mat Sabu tiada niat nak jatuhkan Haji Hadi?

Posted: 21 Sep 2014 09:43 PM PDT


Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu hari ini menegaskan, beliau tidak mempunyai sebarang masalah dengan Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan tiada niat sama sekali untuk menjatuhkan Presiden Pas itu.

Katanya, semua kenyataan yang dikeluarkan terutamanya dalam isu melibatkan kerusi Menteri Besar Selangor dibuat hasil daripada keputusan mesyuarat Jawatankuasa Pas Pusat dan beliau hanya mengetuai sidang akhbar yang diadakan pada 17 Ogos.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata, tiada perubahan dilakukan dalam setiap perkataan yang dibacakan dalam sidang akhbar itu yang ditandatangani oleh Abdul Hadi.

"Saya nak sebut sekali lagi, apa yang saya cakap depan wartawan pada 17 Ogos itu adalah hasil mesyuarat. Tuan Guru (Abdul Hadi) mempunyai hal lain ketika itu, lalu saya mengetuainya dan saya baca kesemua yang ditandatangani Presiden tanpa ubah sedikit pun.

"Sama juga dalam sidang akhbar pada 7 September lalu, juga hasil mesyuarat jawatankuasa, saya tidak memandai-mandai," katanya dalam sesi penggulungan pada Muktamar Tahunan Pas Ke-60, di sini hari ini.


Sepanjang muktamar selama tiga hari sejak Khamis lalu, Mohamad menjadi sasaran kecaman perwakilan apabila didakwa mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan Abdul Hadi dalam isu Menteri Besar Selangor.

Mohamad berkata, biarpun dalam sesetengah perkara beliau boleh menandatangani perkara tertentu ketika ketiadaan Presiden, namun rujukan tetap dilakukan termasuk kepada Setiausaha Agung parti, Datuk Mustafa Ali.

"Kalau dia kata jangan tandatangan lagi, saya tak lakukannya walaupun masa itu Presiden tiada dan saya yang patut tandatangan, ertinya kami bersama-sama dalam membuat keputusan.

"Tetapi dalam tuduhan-tuduhan dibuat, kita ni orang dan bukannya plastik yang menyebabkan kadang-kadang tu terasa kecil hati juga, balik ke rumah pun termenung," katanya yang menegaskan akan tetap menyokong kepimpinan Abdul Hadi.

Suara Politik
Belantan

Mahfuz The Mr.Bean akui imej hamPas tercalar teruk?

Posted: 21 Sep 2014 04:08 PM PDTKetua Penerangan Pas, Mahfuz Omar The Mr.Bean mengakui imej Pas tercalar berikutan krisis dalaman yang berlaku dalam parti tersebut.

Sehubungan itu, tegas beliau adalah satu pembohongan jika terdapat pihak yang mengatakan imej parti tersebut tidak tercalar dan mengakui pihaknya menghadapi kesukaran untuk memperbetulkan keadaan.

"Kita berharap selepas tamatnya muktamar ini, Pas dapat menjalankan pelbagai program untuk mendekatkan parti itu dengan rakyat dan menggunakan segala kreativiti di semua peringkat bagi menggilap semula imej parti,'' katanya dalam sesi penggulungan pada Muktamar Tahunan Pas Ke-60, di sini hari ini.

Sementara itu, Pas mempertahankan tindakan pemimpin parti itu memasuki gereja atas alasan memenuhi gerakan keperluan silang budaya.Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pas, Datuk Dr. Mujahid Yusof Rawa pula berkata, wujud suara yang menyatakan tindakan itu sebagai mahu menggadai agama dan mengikut kehendak penganut Kristian.

Beliau berkata, ahli perlu jelas tentang perkara berkenaan dengan mengetahui hala tuju parti selagi tidak bercanggah dengan al-Quran dan sunah.

"Atas kesedaran ini kita sudah menggerakkan keperluan silang budaya dengan mengadakan dialog bersama pelbagai pihak. Dalam isu kalimah Allah ketika berada di kemuncak, kita mengambil sikap untuk berdialog dengan arahan dan persetujuan Jawatankuasa Pas Pusat serta menyatakan pendirian,'' katanya.

"Ini bukan soal kita nak terlibat dalam isu kalimah Allah dari segi akademik, tetapi nak mengatakan Pas bersedia dan terbuka untuk berbincang,'' katanya.

Mujahid berkata, Pas mengambil pendirian yang cukup besar dalam soal berkenaan dan memberi impak khususnya kepada pihak gereja.

"Kita sudah beberapa kali diminta berucap mengenai dasar Pas dalam gereja oleh pihak gereja,'' katanya.

Lantaklah labu...!!!

Suara Politik
Belantan

Pas sudah kaji ke video seks yang dikatakan Anwar?

Posted: 21 Sep 2014 12:54 AM PDT


Tetapi siapa pula lelaki ini...!!! Pas sudah kaji ke juga?Lelaki ini nampak macam sama dengan lelaki diatas atau pelanduk dua serupa?


Macam pernah ku nampak lelaki ini, tapi di mana ya?


Fikir-fikirkan lah...!!!

Suara politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 21 Sep 2014 11:29 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Blog Dedah Bukti Rancangan Anwarinas Guling Presiden PAS Di @Youtube

Posted: 21 Sep 2014 10:29 PM PDT

Blog REZQEEN HILL - @MPKotaBelud Rahman Dahlan Selar Niat Buruk Blogger Fitnah Presiden UMNO @NajibRazak Ditolak Majoriti Ketua Bahagian

Posted: 21 Sep 2014 06:07 PM PDTSama ada cuba memandai-mandai mensensasikan cerita atau pun mungkin maklumat yang diterima tersebut tidak tepat dan si Blogger ini cuba mencari populariti kononnya dakwaannya adalah benar.

Bagi Pembaca yang tidak mengetahui kisah sebenar, mungkin akan menerimanya bulat-bulat tanpa menyiasat / membuat rujukan terlebih dahulu. Tetapi tidak bagi Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Abdul Rahman Dahlan.

Beliau menyelar dakwaan Blogger terbabit kononnya satu perjumpaan telah diadakan melibatkan YAB Perdana Menteri @ Presiden UMNO Dato' Sri Najib Tun Razak bersama-sama Ketua UMNO Bahagian seluruh negara dan hanya 70 orang saja hadir daripada jumlah keseluruhan 191 orang / bahagian.

"Bukan 70 orang Ketua Bahagian yang hadir seperti yang didakwa oleh Blogger tersebut. Yang hadir 180 dari 191 Ketua UMNO Bahagian", katanya.

Beliau turut menjelaskan lagi baki 11 orang Ketua UMNO Bahagian yang tidak hadir kerana mempunyai urusan peribadi yang tak dapat dielakkan, mempunyai aturcara kenduri kahwin dan berada di luar negara.


Menurut Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan Dan Kerajaan Tempatan ini secara tradisinya perjumpaan yang diadakan bukan pertama kali tetapi ia merupakan tradisi yang diamalkan oleh Presiden UMNO bagi menerangkan serta membincangkan isu-isu semasa.

"Blogger tersebut kata PM nak jumpa tapi Ketua UMNO Bahagian tak nak datang. Lalu Blogger itu buat kesimpulan PM tidak dapat sokongan.

"Saya rasa Blogger ini dah terlebih imaginasi. Fakta semua berterabur", kata beliau dalam account twitternya, @mpkotabelud.

Beliau kesal dengan tanggapan pihak Blogger yang tidak bertanggungjawab ini kerana maklumat yang disampaikan tidak tepat dan boleh menyebabkan ahli-ahli UMNO berantakan sesama sendiri.


http://riziqin.blogspot.com/2014/09/rahman-dahlan-selar-niat-buruk-blogger.html?m=1


Sent from my iPhone

The Unspinners

Posted: 21 Sep 2014 11:22 PM PDT

The Unspinners


18 tahun dulu MAT YAACOB NIPU RAKYAT denge projek Bandar Baru P Kubor!!!

Posted: 21 Sep 2014 11:02 PM PDT
Kalau Azmin jadi MB ...adakah Anwar ke Pengkalan Kubor bawa hati?

Posted: 21 Sep 2014 08:48 PM PDT


... dialah MB yang punya gambar dalam keadaan tidak bermoral. MB pilihan Sultan Selangor adalah seorang yang suka dimakan aiskrim.

Semantara tu, Mursyidul Am Zahid Md Arip turut la persoalkan moral Azmin. Baca MIK SINI


Kumpulan sama juga timbulkan mengenai bagaimana Azmin mampu punya jutaan saham ketika hanya bekerja sebagai pegawai di pejabat Anwar Ibrahim semasa memegang jawatan Menteri Kewangan.


PKR dan DAP tidak kira apa nak jadi jadilah. Walaupun telah memohon ampun dari DYMM Sultan, mereka tetap berdegil mahukan Wan Azizah.Baca Selangor Chronicles SINI.

Malangnya ...


Elemen paksaan pun sedang dicuba terhadap Azmin supaya menolak. Baca SINI.


Kalau betullah Azmin, adakah Anwar akan turun ke Pengkalan Kubor membawa hati? Markas PKR kosong saje ...


Tak mahukah Anwar bersama rakan-rakan PASma yang dikritik teruk oleh Hadi di Pengkalan Kubor???

Kalau tak pergi, betullah PKR sabotaj PAS di Pengkalan Kubor. [Baca SINI.] Acara perhimpunan besar-besaran sedang dirancang PAS pada 23hb esuk. Datang atau termalu nak datang?


Pura-pura sakit?


Betul kata Tun M, mana Anwar pergi dia bawa masaalah. Baca FLying Kick SINI

Takkan 1MDB, TH bodoh sangat? 120 tolak atau 170 nyatakan sokongan???

Posted: 21 Sep 2014 05:30 PM PDT
Tidak banyak informasi yang diberikan oleh blog Outsyed the box melainkan "suatu andaian Najib terbang ke USA untuk Sain...????" Huuuh ????? Bior betol ..... Ambe tak fikir ianya suatu cerita betul tapi ambe yakin dan percaya ianya suatu gosip liar yang disebarkan bagi tujuan dan agenda tertentu.

Anihnya, ramai pulop Gred A sibertropa BN boleh menerima berita berkenaan tanpa soal jawab yang panjang. Ada kemungkinan ceritanya tak sebegitu. Tapi sejak akhir-akhir ini, terdapat perkabaran yang seperti memberi tekanan kepada Najib.

Kemungkinan LTH ada merisik kabar untuk meminang pelaburan hartanah di Detroit memandangkan reganya sedang menurun. Tapi untuk LTH terus sain sebarang komitmen bertulis dan ditandatangani oleh Najib... tu macam cerita dongeng 1001 malam lar.

Keadaan di Detroit pun kita tidak ketahui dengan sebenarnya. Jika hanya bergantung kepada sumber-sumber YOUTUBE sebagai otoriti muktamad, ambe fikir ianya bukanlah suatu amalan analisa terbaik.
Baca sepenuh di JAS Salleh SINI

Sementara itu, cerita 120 Ketua Bahagian tolak Najib yang ditulis pun fakta salah.

Yang pergi pertemuan dengan Dato Najib adalah 170 Ketua bahagian. Ia diatur oleh Dato Ismail Sabri. Yang hadhir nyatakan sokongan pada Najib tetapi tak bising sebab memberi penghormatan pada Tun Mahathir.

Asal orang cakap main tulis! Fakta tak check langsung. Kadang-kadang tak mahu dengar langsung maklumat yang sumber asli.

Dah hilang sentuhan kot.

Di Sgor PKR beli 'barua" PAS ... Di Pengkalan Kubor, PKR arah undi BEBAS!!!

Posted: 21 Sep 2014 06:27 AM PDT


"PAS tidak ingin merebut jawatan menteri besar Selangor namun tidak senang dengan layanan PKR kepada Pas diibaratkan mencuci segala kekotoran mereka", kata Hadi

"PKR tidak patut "mencuri" dua wakil rakyatnya untuk menyokong isteri Anwar Ibrahim iaitu Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar.

Usaha PKR untuk menukar Tan Sri Khalid Ibrahim melalui operasi 'Langkah Kajang' itu juga tidak disenangi PAS, katanya.

"Takut majoriti tak dapat, curi wakil rakyat kita, beli wakil rakyat. Adakah ini etika bertahaluf? Kita tidak memandang ringan, dua wakil rakyat yang sanggup menyeberang, yang jadi broker, yang jadi barua, jadi pengkhianat, semua ada. Haji Hadi mendedahkan kumpulan Anwarinas telah membeli dua Adun Pas supaya menjadikan Wan Azizah sebagai majoriti untuk menjadi MB Selangor. Berapa banyak yang telah dijanjikan oleh kumpulan Anwarinas ini kepada 2 Adun Pas telah dirahsiakan.


Sepenuh di Sg Rapat Online SINI  dan baca juga analisa MiM SINI 

Di Pengkalan Kubor, pengundi diingatkan akan kejahatan Pasma ...

 
Orang PKR main pula di belakang ...


PKR akan guna calun bebas unuk bunuh pAS dari belakang sebagai menunjukkan kepada Ulamak PAS bahawa tanpa undi PKR, PAS tak boleh menang.


Calun bebas tak turun langsung pun tapi hanya poster dilihat sana sini. Sentuhan poster adalah sentuhan PKR ...


Banner jawab tuduhan zalim ekoran kempen UMNO Kelantan dikritik lembab!!!

Posted: 21 Sep 2014 01:34 AM PDTSetelah kempen BN dikritik oleh beberapa blogger yang berada di Kelantan sebagai lemab, jentera BN baru naikkan spenaduk-panduk dan banner. Baca ABITW, Flying Kick dan MIK antara lain.

Takkanlah kempen pilihanraya tak buat ceramah, tak boleh kasi risalah, tak boleh berucap, inisiataif buat program ditahan-tahan dan diputuskan oleh seorang, dan tak boleh up banner. 

Orang datang jauh-jauh semua tak boleh macam-macam seperti Ku Li atas takhta di Galas suatu masa dahulu. Ramai balik akibat sikap UMNO Kelantan yang berlagak!

Mana ada kempen yang tidak bawa mesej politik dan serang menyerang. Takkan kempen macam pondan cuma bakar ayam dan dengar tape dikir barat. 

Di Pengkalan Kubor, sumber utama penyebaran bukan media perdana (orang tak beli paper). Cara menyebar utama adalah ceramah, risalah yang straight to the point dan mesej mudah, dan kempen rumah ke rumah. 

Belah PAS dok membedil hingga peribadi calun pun dipermainkan. Padahal ini merosakkan perkahwinan wanita tersebut yang telah kahwin balik malah suami yang ada dan calun bersahabat.

Antaranya isu yang perlu dijawab adalah tuduhan kerajan pusat menzalimi Kelantan. Malah sebenarnya kerajaan Kelantan adalah kerajaan bankrup yang gagal tadbir kewangan dengan baik dan banyak berlaku ketirisan:

Baru malam tadi dinaikkan banner.
Tuduh BN seleweng tapi mereka pula buat. Nampak sah taktik Anwar buat satu penyelewengan tapi  tuduh BN ata spenyelewengan sama.


Mereka dok asyik main isu ugama seolah-olah cara mereka ISlam sebenar, tapi cakap asyik berbohong, buat cerita dan fitnah. Lihat Husam sendiri komen tentang Hudud.


Baca apa komen Harun Din.


Isu banyak tapi UMNO tahan brake. Macam tak mahu menang. Agaknya untung pembangkang pegang kerusi. Apa ssaja ketua-ketua UMNO bahagian mintak dari ICU semua masyukkk!!!

Harap Dato Najib tutup ICU. Hanya ketirisan dana....

Taukeh balak DAP masuk bantu PAS, pengundi dok DUIT! DUIT! DUIT!

Posted: 20 Sep 2014 11:34 PM PDT


DAP sudah mula mengatur beberapa orang pemimpinnya termasuklah Setiausaha Sulit Lim Guan Eng yang didatangkan ke Pengkalan Kubor untuk berkempen dengan menjanjikan rasuah dan pulangan kepada para pengundi yang mengundi PAS.
Berpusat di Markaz Besar PAS di Geting, salah seorang daripada pendana yang juga merupakan taukeh balak besar, turut membolehkan operasi berjalan antara jam 3:00 sehingga 5:30 pagi dengan menggunakan SUV bercermin gelap yang turut membawa beras seludup.

Operasi PAS dibahagikan kepada beberapa zon dan masa. Kaum Muslimat PAS biasanya bergerak pada sebelah siang, manakala Pemuda pula bergerak pada awal subuh. Rasuah dan pemberian dibuat secara berleluasa. 

Dan sama seperti UMNO, PAS juga berhadapan dengan ancaman dan ugutan daripada para pengundi menjadikan kaedah berkempen ditukar kepada BENTUK KEWANGAN dan PEMBERIAN BARANGAN. 

Jangan pandang selekeh kempen di PRK Pengkalan Kubor kerana isu di sini ialah DUIT, DUIT, DUIT!!!

Petik dari Flying Kick SINI

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 21 Sep 2014 11:02 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Harakah Tayang Gambar Haji Hadi Runsing, Dedah Rancangan Guling Presiden PAS Di Youtube.

Posted: 21 Sep 2014 08:24 PM PDT

Dalam Harakah edisi yang terbaru, jelas menunjukkan rupa wajah Tuan Guru Haji Hadi sedang runsing.


Tindakan Harakah mengeluarkan gambar ini memang tak sepatutnya berlaku. Tetapi mungkinkah kerunsingan Presiden PAS tersebut berpunca daripada rancangan PASMA untuk menggulingkan beliau telah tersebar di Youtube. Sama-sama kita teliti butir perbincangan rancangan jahat PASMA.
*PASMA sudah ke fasa merancang dan tunggu masa untuk gulingkan Presiden. Apa pula rancangan penyokong Presiden dan Ulama PAS?

Selepas Hampir 20 Tahun MB Kelantan Dihantui Janji-janjinya Kepada Rakyat #PRKPengkalanKubor

Posted: 21 Sep 2014 07:33 PM PDT

Malang tak berbau bagi PAS, pemimpin yang pernah berjanji kepada rakyat Pengkalan Kubor kini menjadi Menteri Besar Kelantan. Apa janji pemimpin tersebut kepada rakyat DUN ini?


Lihatlah kesan janji PAS hampir 20 tahun yang lepas.


*Janji tinggal janji, bukankah itu sifat orang munafik?

DUN SELANGOR BUBAR JIKA AZMIN DIPILIH

Posted: 21 Sep 2014 05:00 PM PDT

AZMIN DAN AZWAN
Azmin Ali, yang dikatakan calon pilihan untuk dilantik sebagai Menteri Besar Selangor, tidak mendapat sokongan daripada partinya.
Naib Presiden PKR, Tian Chua berkata tiada cubaan untuk berunding dengan parti untuk mengubah pendirian parti sekiranya Azmin atau mana-mana calon mendapat sokongan majoriti, yang merupakan kriteria utama dalam pelantikan menteri besar yang baharu.
"Kami agak tertanya-tanya sekiranya pihak istana memilih nama yang selain daripada calon yang telah dipilih oleh PKR dan parti komponen Pakatan Rakyat," katanya.
"Kriteria tunggal untuk calon menteri besar, perlu mendapat sokongan majoriti daripada ahli Dewan Undangan Negeri. Tidak kisah sama ada calon tersebut tidak mempunyai parti sekali pun," kata Chua.
Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution dilaporkan berkata parti tidak berganjak daripada keputusannya sebelum ini yang menamakan presiden parti Wan Azizah sebagai calon tunggal menteri besar Selangor yang baharu.
Beliau petik sebagai berkata keputusan dan pendirian parti itu adalah atas kepercayaan mempertahankan Undang-Undang Tubuh Selangor dan sistem raja berpelembagaan.
Saifuddin turut menafikan laporan berita kononnya Ketua Umum parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah berkompromi dan memberi persetujuan secara lisan kepada calon lain sebagai menteri besar yang baharu.
Bendahari Agung PKR, William Leong berkata parti itu juga tidak akan memberikan sokongan kepada mana-mana calon selain daripada Wan Azizah, yang juga isteri kepada Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
"PKR dan DAP tidak pernah memberikan nama calon lain," katanya.

PERBUALAN BROKER DIDEDAH @sprm

Posted: 21 Sep 2014 09:30 AM PDT

BERAPA & APA ANWAR TAWAR MEREKA? SIAPA BROKER MEREKA? PRESIDEN SUDAH DEDAH @sprm
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, "Mereka curi wakil rakyat kita. Inikah etika kita bertahaluf?
"Kita tidak pandang ringan 2 wakil rakyat kita (tandatangan SD), ada jadi broker, yang jadi barua semua ada," katanya. 
"Tidakkah wakil rakyat kita berbaiah semasa nak pilihan raya?
"Mana lebih besar baiah atau SD?" soal Hadi dalam ucapannya sempena penutupan muktamar yang berlangsung selama tiga hari itu.
Presiden PAS sudah dedahkan ada broker sudah tentulah ada tawar-menawar !!! Jangan dok bangga bertaraf dunia, hal depan mata pun tidak boleh buat!
Kalau tak faham apa itu kerja broker, macam ini lebih kurang contohnya:
Broker : Uar, ini dua ekor sangat mahal, kalau u mau kena pahamlah?
Uar      : Berapa hang letak? 100k, 500k, 1Juta...taik gigi jer? Jim i boleh beli more than 3Juta lah..
Broker : Ok sebelum sign itu letter, kena bayar dulu...
Uar      : Set...
Itulah contoh-contoh perbualan broker dalam broking bisnes. @sprm lebih faham.Video Panas! Haji Hadi Ucapan Barua, Broker & Batas Tahluf (Bukan Bahalol) #PRKPengkalanKubor

Posted: 21 Sep 2014 08:19 AM PDT


Untuk sesiapa yang masih tidak percaya perkataan-perkataan ini keluar dari mulut Presiden PAS, mari kita tonton video ini.Mungkin wakil rakyat PAS sudah tidak percaya kepada baiah di atas nama Allah tetapi lebih percayakan Akuan Bersumpah yang dibuat oleh KETUM.

Itu bukan lagi berTAHALUF tapi BAHALOL namanya!

#PRKPengkalanKubor : Untuk Yang Belum Kenal

Posted: 21 Sep 2014 07:18 AM PDT

Calon Barisan Nasional untuk PRK Pengkalan Kubor. Sememangnya calon anak tempatan dan mesra rakyat.

Sumber :
https://www.facebook.com/PRKPengkalanKuborNews

https://www.facebook.com/pilihanrayakini

*Jangan lupa like page ini untuk dapatkan info terkini.


PERUBAHAN FIZIKAL MAT SABU JADI TANDATANYA PERWAKILAN, KENAPA SEMAKIN BUNCIT?

Posted: 21 Sep 2014 12:19 AM PDT

2014 : RAMBUT SEMAKIN KEMAS, PERUT SEMAKIN TERBOROI BUNCIT, MATA SEMAKIN SEPET
2011 : SELEKEH, PERUT KURANG BUNCIT, PIPI SEDIKIT CENGKUNG
2012 : SELEKEH SEMAKIN KURANG, PERUT MASIH KURANG BUNCIT, PIPI NAIK SEDIKIT
2013 : SEMAKIN RAPI, MENUTUP PERUT BUNCIT, PIPI SEMAKIN KEMBANG

Salam pembaca semua ahli PAS,

Nampaknya, Mat Sabu tiada ketakutan untuk menyanggah Presiden PAS. Walaupun Haji Hadi dah khabar tak mahu Azizah, Mat Sabu tak reti taat dan bai'ahnya kepada Presiden. 

Mat Sabu tiada peduli, barangkali dalam hatinya berkata PAS bukan ada beri apa-apa elaun besar. Barangkali Mat Sabu sokong DAP kerana Lim Guan Eng beri kepadanya elaun ahli lembaga pengarah di Pulau Pinang khabarnya semua orang tahu tidak kurang RM15,000 sebulan. Sebulan itu tidak termasuk kemudahan hospital dan lain-lainnya. Itu belum lagi aktiviti melancongnya yang diketahui umum suka sangat ke Medan.

Sebab itulah agaknya perut Mat Sabu bagaikan nak pecah, bagai nak terburai dah kerana kenyang sangat dengan elaun-elaun yang diberi oleh DAP. Mata pun semakin sepet kerana terlalu gemok, leher pun dah semakin gemok. 

Apabila perwakilan PAS mendoakan betapa kebodohan Mat Sabu kerana mengikut ekor DAP dan Anwar, bukannya taat kepada Presiden PAS, Mat Sabu menyindir kita pula katanya "lepas ini buatlah talkin pulak".

Untunglah engkau wahai Mat Sabu, nasib baik Tok Guru Nik Aziz menyelamatkan mu tahun 1995 dulu, kalau tidak, tiadalah mu seuntung hari ini.

Pemerhati PAS Terengganu,
Muktamar PAS di Batu Pahat.

---------------------------------------------
*Kiriman emel di atas telah dihantar oleh seorang ahli PAS bernama Pemerhati PAS Terengganu.
tok gajah

Posted: 21 Sep 2014 09:37 PM PDT

tok gajah


Betuah nye para pelabur melayu/Islam di Malaysia.........

Posted: 21 Sep 2014 08:47 PM PDT


Atuk ni bukan nye suke sangat 'jage tepi kain orang', tapi di sin atuk cume nak ucap tahniah kepade semue pelabur yang telah membuat pelaburan e-share di yslm-cdtup terutame nye yang beragame Islam tu.

Dengo khabo nye syarikat e-share yslm-cdtup di Malaysia ni dah pun lingkup, dan kini dah mulekan perniagaan nye di negeri Thai pule. Kunun cerite nye sebagai permulaan syarikat ni dah mule pun berderme untuk pembenaan Pagoda yang bernilai 40 jute bath.

Sumbangan ini adelah dari hasil kutipan dari pelabur2 dari Malaysia. Kunun cerite nye juge, perniagaan di Malaysia ni sangat maju dan telah mendatangkan keuntungan yang besar.


Keadaan politik tanah air semakin aman......... Aaaminnn!!!

Posted: 20 Sep 2014 10:47 PM PDT

Atuk memang nye berase sangat bersyukor ke hadrat Illahi memandangkan keadaan politik pemerintah negare nampak nye telah menjadi semakin bertambah cerak. Apekan tidak nye, kite semue mengtahui bahawe Pakatan Takyat musuh nombor 1 pemerintah dah jadi semakin bertambah parah.

Setiap hari kite melihat dan mendengar bahawe parti2 dalam PR tu dah mule berpecah belah. Mereke ni sudah hilang kepercayaan di antare satu sama lain. Ianye boleh lah di tafsirkan sebagai pergaduhan tige penjuru...... Dah menjadi bertambah jelas bahawe Pakatan Rakyat memang tidak layak diangkat sebagai pemerintah negare.

Atuk peratikan bahawe 'perpecahan' tidak resmi dalam PR ni berpunce dari penyingkiran Menteri Besar Selangor Datuk Khalid oleh Datuk Anwar Ibrahim. Keadaan ini jadi parah apebile Anwar mencadangkan isteri nye sebagai pengganti.

Dalam  hal ni, PAS yang telah menerime padah yang paling buruk. PAS menerime padah ni kerane menentang cadangan Datuk Anwar melantik isteri nye sebagai Menteri Besar Selangor. Bukan sahaje Anwar mengutuk PAS tetapi DAP pun turut same mengutuk PAS.

Keadaan PAS menjadi bertambah parah apebile pemimpin2 dan ahli2 dan penyokong2 nye terbelah due. Ade kumpulan yang menyokong cadangan PAS menolak, dan ade pule kumpulan yang menyokong Wan Azizah sebagai Menteri Besar.

Pergelutan yang sedang berlaku dalam Pakatan Rakyat ni telah menyedarkan rakyat terutame nye rakyat Selangor betape buruk nye perangai pemimpin2 dalam Pakatan Rakyat tu.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 21 Sep 2014 09:26 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


SYABAS PDRM..SENARAI MEREKA YANG DAH DIDAKWA (AKTA HASUTAN DLL) DAN LIHAT REAKSI GEMBIRA GENERASI AKAN DATANG...

Posted: 21 Sep 2014 12:50 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 21 Sep 2014 09:16 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 21 Sep 2014 09:09 PM PDT

PenangWasabi


Haji Hadi Marah PKR dan DAP, Ada Barua Dan Broker Nak Hancurkan PAS?

Posted: 20 Sep 2014 10:14 PM PDT


Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa terdapat "broker" dan "barua" yang mencuri dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS di Selangor yang menyaksikan mereka menandatangani Akuan Bersumpah (SD) menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor.

Hadi ketika sesi penggulungan Muktamar Tahunan PAS ke-60 di Batu Pahat, Johor berkata, 2 Adun itu – Saari Sungip dan Hasnul Baharudin – juga dicuri dan dibeli.

Beliau bagaimanapun tidak menyatakan pihak yang melakukan tindakan tersebut.

"Mereka curi wakil rakyat kita. Inikah etika kita bertahaluf?

"Kita tidak pandang ringan 2 wakil rakyat kita (tandatangan SD), ada jadi broker, yang jadi barua semua ada," katanya.

Hadi menegaskan, 2 Adun itu seharusnya berfikir panjang sebelum melakukan tindakan sedemikian kerana mereka berikrar ketika sebelum pilihan raya umum lalu untuk taat setia kepada parti.

"Tidakkah wakil rakyat kita berbaiah semasa nak pilihan raya?

"Mana lebih besar baiah atau SD?" soal Hadi dalam ucapannya sempena penutupan muktamar yang berlangsung selama tiga hari itu.


Beliau turut memberi amaran kepada rakan komponen Pakatan Rakyat (PR) yang lain agar tidak menjadikan PAS sebagai tempat persinggahan demi mencapai tujuan dan matlamat mereka.

"Jangan jadikan PAS ni hotel, tempat bersinggah. Jangan jadikan PAS ni jambatan pendek melintas sungai kemudian masuk hutan.

"Kita bertahaluf dengan PKR, DAP melalui titik persamaan. Ahli PAS mesti faham ada perbezaan," katanya.

Beliau juga menegaskan, PAS bekerjasama dengan PKR dan DAP untuk agenda politik mereka melalui nilai kesamaan, namun masih terdapat perbezaan daripada dasar-dasar asas parti.

"PKR berdasarkan sekular pragmatik, DAP sekular sosialis. Kita bukan satu parti, nak makan sama.
"Bersama dalam titik persamaan mendokong demokrasi yang adil untuk semua," katanya.

PAS juga katanya tidak akan merebut jawatan menteri besar Selangor.

"PAS tidak merebut, pelahap jawatan menteri besar, walaupun tiada persefahaman siapa menteri besar. Walaupun tiada perjanjian bertulis.

"Tetapi ingat, di sana ada hukum syarak, jangan hukum akal sahaja," katanya, dan menambah tindakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim melantik Dr Wan Azizah sebagai menteri besar tidak berlandaskan syarak.

"Bila ada raja yang jaga agama. PAS tidak boleh berdiam diri.

"Lalu dilantik seorang kerana kecenderungan bukan kerana amanahnya. Saya tidak bersedia bawa ahli PAS ke neraka jahanam," kata Hadi.

Hadi berkata, pelantikan pemimpin seharusnya dibuat berdasarkan keupayaan mereka, dan bukannya kecenderungan dan strategi politik masing-masing.
"Jangan pandang ringan nak beri begitu sahaja, ada amanahnya.

"Jangan tengok ini strategi politik, harus lihat ini amanah Allah," katanya lagi.

Beliau dalam ucapannya turut memberi peringatan kepada ahli PAS untuk tidak menubuhkan jemaah baharu dalam PAS.

"Jangan tubuh jamaah dalam jamaah lain. Jangan tubuh parti dalam parti."

Penang Wasabi.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 21 Sep 2014 03:25 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


'Dicintai' bapa kandung hingga hamil empat kali

Posted: 21 Sep 2014 09:01 AM PDT

Kes 'haruan makan anak' bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

"SAYA anak tunggal. Ayah dan ibu berpisah ketika saya berusia lima tahun dan sejak itu saya tidak pernah berjumpa ibu. Menurut nenek, ibu berlaku curang, menyebabkan hak penjagaan saya diserahkan kepada ayah.

Saya juga diberitahu, ibu berkahwin lain dan ada keluarga sendiri.Bagaimanapun, ayah tidak pernah berkahwin lagi. Berikutan ayah sibuk dengan perniagaannya, saya dipelihara nenek di kampung manakala ayah tinggal di Kuala Lumpur.

Seingat saya sejak kecil, ayah sering bertukar pasangan tetapi tidak pernah berkahwin lagi. Hubungan ayah dengan semua kekasihnya juga tidak lama, antara dua hingga tiga bulan saja.
Ayah pernah membawa pulang beberapa kekasihnya untuk diperkenalkan kepada saya dan nenek, tetapi saya tidak sempat rapat dengan mereka. Ini kerana ketika mula hendak rapat dengan mana-mana 'auntie' (kekasih),ayah bertukar pasangan dan memperkenalkan kekasih baru.

Ayah memang banyak kekasih tetapi tidak pernah berkahwin lagi. Mungkin ayah kecewa dengan perkahwinan pertamanya, tetapi saya tidak tahu jawapan sebenar kerana setiap kali bertanya, ayah berdalih kononnya tiada jodoh.

Saya tidak tahu sama ada ayah berdendam dengan ibu hingga menjadikan saya sebagai mangsa atau ayah benar-benar cintakan saya. Ini kerana menurut nenek, rupa saya 'sebiji' (sama) dengan ibu. Perubahan layanan ayah terhadap saya berlaku ketika saya di tingkatan lima.Jika ketika kecil ayah hanya melawat saya seminggu sekali, tetapi ketika di tingkatan lima, ayah semakin kerap menjenguk saya.

Kadangkala empat lima hari seminggu berikutan rumah nenek hanya 50 kilometer dari Kuala Lumpur. Ayah juga kerap bertanya mengenai hubungan saya dengan lelaki. Dia Meminta saya berterus-terang dan berjanji bersikap terbuka. Yang menghairankan, semua teman lelaki saya ditolaknya kerana ada saja yang tidak kena baginya.Ini menyebabkan saya marah, tetapi ayah memang 'pakar psikologi'. Diapandai bermain dengan perasaan orang. Mungkin itu kelebihannya hingga ada ramai kekasih.

Dia memperbetulkan fokus saya daripada remaja yang ghairah ingin bercinta kepada pelajar yang tekun. Ketika itu saya yakin keputusan ayah kerana dia inginkan yang terbaik untuk saya kerana saya satu-satu anaknya. Bagaimanapun, saya mula berasa hairan apabila selepas tingkatan lima walaupun memperoleh keputusan cemerlang, ayah tidak mengizinkan saya melanjutkan pelajaran.

Lebih menghairankan, beberapa rombongan meminang saya juga ditolaknya,sebaliknya dia meminta saya membantunya dalam perniagaan. Bukan sebagai pekerja, sebaliknya saya hanya diminta menemaninya ke majlis tertentu.

Saya seolah-olah menjadi pembantu peribadi tidak rasmi ayah. Apabila dia menghadiri majlis atau meraikan rakan niaganya, dia membawa saya.

Ketika itu saya mula berasa layanan berbeza daripada ayah. Pada mulanya saya bosan kerana perlu menemani ayah ke sana sini, tetapi lama-kelaman saya gembira kerana ayah membelikan barangan mahal.
Hubungan kami juga banyak berubah kerana ayah kerap membelai dan memeluk saya. Percakapan ayah juga lain dan romantis. Dia juga kerap memberikan hadiah.

Malah, saya pernah menemui sajak dan puisi ayah yang ditulis di kertas dan surat khabar. Antaranya bertajuk cinta terlarang yang ditujukan kepada saya dalam bahasa puitis.Seperti saya katakan, ayah pandai bermain psikologi. Mungkin ini jerat ayah. Akhirnya saya menjadi lemah dengan pujukan dan kasih-sayangnya dan ayah yang sepatutnya menjadi pelindung bertukar menjadi kekasih saya.

Daripada hubungan ayah dan anak, kami semakin intim dan bercinta. Ayah melayan saya seperti kekasihnya dan mungkin kerana ketandusan kasih-sayang sejak kecil, saya terjerat dan merelakan hubungan ini.
Akhirnya kami terlanjur. Saya tidak ingat berapa kali kerana ia kerap berlaku. Kami hidup seperti suami isteri dengan saya sering bermalam dirumah ayah di Kuala Lumpur.

Kalau ayah ada urusan kerja di luar daerah, saya ikut dan tinggal bersamanya di hotel. Hasil hubungan kami yang tidak lagi terkawal menyebabkan saya hamil empat kali.

Bagaimanapun, saya sempat menggugurkan tiga kandungan awal kerana ketika itu ayah mengambil berat keadaan saya. Apabila haid saya tidak dating dua bulan, dia bawa saya berjumpa doktor untuk menggugurkan kandungan.

Beberapa rakan mengesyaki hubungan kami kerana melihat cara ayah memegang saya kadang-kala keterlaluan, tetapi saya memberi alasan saya anak tunggal.

Kuasa Tuhan menentukan ketika hamil kali keempat, ayah sibuk dengan perniagaan. Dia tiada banyak masa dengan saya. Alih-alih apabila sedar,kandungan berusia enam bulan.

Saya terpaksa mendapatkan bantuan beberapa rakan baik. Mereka mengesyaki hubungan saya dengan ayah dan saya cuba berdalih dengan lelaki lain,tetapi mereka tahu ia angkara ayah kerana saya tidak pernah ada teman lelaki.

Akhirnya saya mengaku dan berterus-terang, menyebabkan saya kini disembunyikan. Hampir sebulan saya tidak berjumpa ayah dan saya tidak mahu dia tahu di mana saya sekarang.

Saya kini ditempatkan di sebuah rumah perlindungan dan mendalami ilmu agama sebelum melahirkan anak tidak lama lagi. Saya sungguh menyesal dengan perbuatan saya.

Saya memohon keampunan daripada Allah, tetapi pada masa ini saya tidak sanggup bersemuka dengan ayah. Saya belum ada kekuatan kerana perasaan cinta terhadapnya masih kuat.

Saya tahu perasaan ini salah di sisi agama, sebab itu saya menjauhinya bagi menghimpun kekuatan untuk menghadapi masa depan tanpa ada hubungan terkutuk dengan ayah.Jika ayah membaca artikel ini, saya berharap ayah faham dan saya ingin menjadi anak, bukan kekasih ayah.

sumber: harian metro

Dua lagi kertas UPSR didakwa bocor

Posted: 21 Sep 2014 08:28 AM PDT

KUALA LUMPUR - Polis hari ini menerima laporan mengenai dakwaan kebocoran dua lagi kertas soalan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) iaitu kertas Bahasa Tamil dan Matematik.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Tajuddin Md Isa berkata, dua laporan polis berhubung kebocoran dua kertas ini telah dibuat oleh pegawai Lembaga Peperiksaan di Balai Polis Presint 7, Putrajaya, pukul 11 pagi tadi.

"Polis telah menerima laporan itu hari ini dan akan menyiasat," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Gan Kong Meng ketika dihubungi berkata kes kebocoran terbaharu itu akan disiasat oleh pasukan sama yang sedang menyiasat kes kebocoran kertas Sains dan Bahasa Inggeris yang dilaporkan bocor sebelum ini.

Menurut jadual peperiksaan UPSR 2014, kesemua calon telah menduduki kertas Bahasa Tamil dan Matematik pada 10 September lepas.

Sebelum ini, kertas peperiksaan Bahasa Inggeris 014/1 dan 014/2 dan kertas peperiksaan Sains 018, 028 dan 038 didakwa telah bocor.

Berikutan itu, Lembaga Peperiksaan menetapkan 30 September ini sebagai tarikh baharu peperiksaan bagi kedua-dua mata pelajaran itu. - Bernama

Mahu pinang selepas perkosa teman wanita

Posted: 20 Sep 2014 10:09 PM PDT

Saya dirogol bekas teman lelaki ketika menumpang tidur di rumah orang tuanya kira-kira dua bulan lalu. Saya mengenali teman lelaki menerusi laman sosial. Dari segi rupa, dia sangat sopan. Hampir setahun mengenali dia membuatkan saya percaya dia teman lelaki baik.

Perkara yang memikat hati saya mengenainya ialah setiap kali kami keluar janji temu, dia sering jaga solat serta menasihati saya untuk menjaga keselamatan diri. Namun, setelah dia merogol, segala kepercayaan saya hancur.

Pada masa sama, dia merayu saya memaafkan di samping berjanji akan bertanggungjawab. Dia tidak akan tinggalkan saya dan memohon saya menerima dirinya kembali. Dia kesal tewas kepada godaan nafsu.

Orang tuanya tidak tahu mengenai hal itu kerana dia merogol saya ketika ibu bapanya keluar menghadiri majlis di rumah saudara mereka. Kedatangan saya itu adalah untuk mengenali keluarga teman lelaki sebelum bertunang tetapi hal lain pula terjadi.

Hal itu belum sampai ke pengetahuan orang tua saya. Orang tua saya tidak sihat dan saya bimbang jika mereka tahu saya dirogol, mereka terkejut mahupun jatuh sakit. Sebahagian diri saya sukar menerima perkara dilakukan terhadap saya. Namun, bekas teman lelaki berusaha memujuk dan mencadangkan kami berkahwin masa terdekat.

Dia kata dia sayang dan berasa cukup hina dengan perkara terkutuk dilakukan terhadap saya. Dia akan bertemu keluarga dan meminang saya dalam tempoh terdekat sebagai tanda ikhlas dia mahu menebus dosanya. Malah dia sanggup berterus-terang dengan keluarga saya mengenai kesilapannya.

Paling mengejutkan, dia sendiri menyarankan saya agar melaporkan hal itu kepada polis jika saya tidak percaya terhadapnya lagi. Saya pening benar-benar tersepit. Bantulah saya Dang Setia.


NURYIL
Lendu, Melaka

Kusut dan bersimpul. Begitulah keadaan Dang Setia boleh gambarkan mengenai masalah saudari ini. Tindakan perlu saudari ambil setiap satunya ibarat 'ditelan mati emak, diluah mati bapak'. Sebaiknya saudari ambil tempoh bertenang serta memikirkan semasak-masaknya dalam isu ini.

Dalam situasi ini, saudari harus nilai sejauh mana impak termasuklah untung rugi setiap langkah saudari ambil. Selain itu, tekad saudari untuk menghadapi konflik dihadapi jika keputusan diambil.

Peluang adalah 50-50 dan hakikat setiap keputusan diambil perlulah disusuli dengan Istiqamah. Jika melihat daripada gambaran saudari mengenai sikap teman lelaki selepas kejadian, dia sedar kesilapan dan benar-benar ingin menebus kesalahannya.

Pada sudut lain, tiada kompromi dengan kesalahan merogol dilakukan terhadap saudari. Lihat dalam situasi rumit, saranan Dang Setia kepada saudari ialah perlu teliti sejauh mana kehormatan saudari dilindungi. Adakah dengan melaporkan kes terbabit kepada polis menyelesaikan keadaan mahupun menjadikan bertambah rumit?

Pilihan kedua iaitu memaafkan dirinya dan memberi peluang kedua terhadap bekas kekasih, adakah jalan terbaik? Keputusan terbaik masih terletak di tangan saudari kerana saudari lebih arif dengan latar belakang teman lelaki berbanding Dang Setia. Semuanya perlukan kekuatan dan rasionalkan fikiran dengan lebih optimis. Sekurang-kurangnya, bekas teman lelaki mengakui kesalahannya dan tidak meletakkan beban kehormatan tercalar itu terhadap saudari.

Jangan terburu-buru serta fikirkan kesan setiap pilihan. Elakkan diri bertemu mahupun layan sebarang mesej atau panggilan bagi memberi saudari ruang untuk mem­buat pilihan.


Dang Setia

Foto kebasahan Tiz Zaqyah dan Daniel Haziq di Pulau Perhentian

Posted: 20 Sep 2014 09:04 PM PDT

Amboi seronok betul pasangan baru ini iaitu Tiz Zaqyah dan teman lelakinya, Daniel Haziq. Bagus betul Tiz Zaqyah ini.

Mana tidaknya, di kala orang ramai mengambil keputusan untuk bercuti di luar negara, Tiz dan rakan-rakannya ke Pulau Perhentian untuk merehatkan badan.

Semangat cuti-cuti Malaysia sebeginilah yang kita mahukan. Sekurang-kurangnya dapat membantu perkembangan industri pelancongan Malaysia.

Sweet juga Tiz dan kekasih hatinya kan? Pakai baju sama. Hehehe. Memang comel betul. Sama cantik sama padan. Semoga hubungan mereka akan terus berkekalan sehingga ke jinjang pelamin.

Penulis agak jeles melihat Tiz dengan hebatnya menyelam dan melihat kecantikan dasar laut Pulau Perhentian. Memang cool sangat-sangat.Sumber


Seks oral dalam bas dirakam CCTV

Posted: 20 Sep 2014 07:18 PM PDT

Kuantan: Seorang pemandu bas ekspres yang dalam perjalanan dari Kuala Terengganu ke Kuala Lumpur terpaksa memberhentikan kenderaannya selepas terkejut melihat aksi sepasang kekasih sedang melakukan seks oral dalam bas itu, tengah malam kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira 12.30 tengah malam itu, pemandu berusia 39 tahun menyaksikan adegan itu menerusi kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang dalam kenderaan berkenaan.

Sumber polis berkata, pemandu bas itu kemudian membuat laporan di Balai Polis Cherating sebelum pihaknya menahan pasangan kekasih itu dan meneliti rakaman CCTV itu untuk siasatan lanjut.

Menurutnya, rakaman selama tujuh minit menunjukkan bahawa remaja berusia 20 tahun yang juga pelajar jurusan perakaunan sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Terengganu sedang melakukan seks oral terhadap pasangannya yang juga berusia 20 tahun.

Apa Yang Tersirat

Posted: 21 Sep 2014 01:05 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Pas Berkrisis-Akibat Kerjasama Dengan Anwar: Tun Dr Mahathir

Posted: 21 Sep 2014 07:07 AM PDT

SESIAPA yang berkerjasama dengan Anwar, pasti akan berdepan masalah. Sebabnya, itulah sifat Anwar. Dalam Umno, beliau buat masalah, dalam PKR buat masalah, kini masalah menular kepada Pas. Pas kini berdepan dengan perpecahan antara ulama dan kumpulan profesional yang pro Anwar.

Menurut Tun Dr Mahathir, harap-harap Pas mendapat pengajaran daripada tindak tanduk Anwar, kerana Anwar tidak akan duduk tenang, kalau tidak mencipta masalah.

Terkini, masalah atau krisis ciptaan Anwar adalah melalui Langkah Kajang, di mana langkah itu menyebabkan kemelut MB Selangor.

Belum Ada Keperluan Mengubah Kepimpinan Sabah

Posted: 21 Sep 2014 01:50 AM PDT

APA KAH penyakit Anwar menular ke Sabah? Anwar mencipta Langkah Kajang dengan tujuan mengisi jawatan MB Selangor. Namun langkah itu disifatkan sebagai menggali kubur sendiri.

Kini di Sabah terdapatnya G-8, dan kini menjadi G-6 dan aktif menemui beberapa pemimpin dan terkini mereka menemuhi Dato Hishamuddin, salah seorang Naib Presiden Umno membicangkan pelan pertukaran kepimpinan negeri.

Sabah mempuyai 25 Bahagian Umno dan daripada 25 itu 17 Bahagian bermajoriti kaum bumiputera islam, di mana 32 ADUN yang disandang wakil-wakil rakyat Umno berlokasi.

G-6 adalah terdiri daripada Ketua-Ketua Bahagian Umno daripada kawasan bukan majoriti bumiputera islam; walaupun dikatakan kumpulan itu mendapat dokongan daripada pihak-pihak tertentu di kawasan yang diwakili bumiputera islam.

Kemuncak bagaimana tindakan G-8 (kini G-6) diketahui secara terbuka, apabila Ketua Bahagian Umno Sepanggar yang juga ahli parlimen kawasan itu mendedahkan pertemuan dengan Perdana Menteri pada 10 Julai lalu semasa berucap pada Mesyurat Bahagian itu baru-baru ini.

Diakui sendiri oleh Datuk Jumat Idris selaku jurucakap kumpulan itu, bahawa Perdana Menteri tidak melayan cadangan pelan kepimpinan negeri. Namun, kumpulan itu tidak berhenti di situ, malah semakin aktif dalam tindak tanduk mereka.

Kuasa melantik Ketua Menteri Sabah adalah dibidang kuasa Perdana Menteri; semuanya tahu itu. Namun mengapa kumpulan ini tidak mahu mengerti? Mengapa mereka mahu menceroboh bidang kuasa Perdana Menteri? Apa kah mereka tidak mahu menghormati atau tidak mengakui kuasa Perdana Menteri?

Satu persoalan mengapa kumpulan ini menimbulkan adanya keperluan mengubah kepimpinan negeri? Apa kah seperti tindakan Anwar? di mana sebenarnya tiada keperluan menggantikan Khalid Ibrahim. Dalam proses menggantikan Khalid, bukan sahaja menjadi krisis di Selangor, malah mereka melibatkan istana. 

Di Sabah? mengapa perlu adanya pergantian kepimpinan? bukan kah sejak Musa dilantik pada tahun 2003, ekonomi Sabah menjadi mapan. Bukan kah semasa Musa dilantik, simpanan kewangan negeri hanya di atas RM100 juta, berbanding sekarang lebih RM3 bilion.

Awal minggu ini, Tan Sri Pairin dalam satu kenyataan, bahawa perdagangan Sabah untuk 6 bulan pertama mengalami surplus RM4.9 bilion; surplus itu telah melampui bajet negeri tahun 2014 yang sebanyak RM4.088 bilion.

Apa yang sebenarnya dilihat kepada kejayaan seorang Ketua Menteri? pertama bagaimana Ketua Menteri itu meningkatkan pendapatan negeri, bagaimana seorang Ketua Menteri itu membangun negeri, baik secara fizikal mahupun sosio-ekonomi.

Sabah di bawa Musa, bukan sahaja berjaya membawa projek mega, di mana projek-projek itu membuka ribuan lapangan pekerjaan, malah mampu mendapatkan saham dalam pembangunan minyak dan gas samada dalam negeri tetapi juga di luar negeri Sabah. Kejayaan Musa bernegosiasi dengan Petronas untuk mendapatkan Saham 10 peratus pada LNG-9 yang berlokasi di Sarawak merupakan satu kejayaan kerajaan negeri.

Usaha menurunkan kadar kemiskinan sedang rancak dilakukan, kini kadar kemiskian dalam lingkunan 8 peratus; kadar itu masih dapat diturunkan jika semua program melalui Sabah Development Corridor (SDC) dan Hala Tuju Sabah telah matang.

Membangun sebuah negeri yang luas seperti Sabah bukan mudah, kerana berseleraknya daerah-daerah baik yang terletak di pedalaman mahupun persisir pantai. Satu kawasan akan cepat berkembang pesat, jika cukup dengan penduduk yang terlibat dalam sosio-ekonomi; namun jika suatu kawasan yang hanya didiami oleh mereka yang bersifat hanya untuk keperluan sendiri, maka sukar membangun kawasan itu.

Dapat lihat bagimana kawasan yang didokong oleh penduduk yang cukup, lihat bagaimana Putatan membangun, lihat bagaimana Penampang membangun, lihat bagaimana Sepanggar membangun. Bagi mereka yang jarang-jarang melawat kawasan Pantai Barat, pasti akan terkejut dengan kadar pembangunan kawasan ini sejak 10 tahun lalu. Demikian juga, di kawasan-kawasan lain, seperti Pantai Timur, pasti akan terkejut dengan kadar pembangunan yang dalam periode itu.

Contoh mudah, 10 tahun lalu, Pekan Kota Belud adalah hanya pekan kecil, kini Pekan itu, bukan sahaja mengalami transformasi pembangunan, malah jalan raya sudah semakin sempit, disebabkan kenderaan yang terlalu banyak. Apa ertinya itu? ertinya rakyat mempunyai wang sehingga mampu membeli kenderaan.

Musa merupakan seorang CEO yang tahu bagaimana mendatangkan laba untuk sebuah syarikat. Laba yang diperoleh bukan melalui turn over syarikat yang sama, namun melalui turn over yang senantiasa meningkat; senantiasa mencipa peluang pekerjaan.

Menghandaikan bahawa Tun Dr Mahathir melepaskan jawatan pada keadaan Kerajaan kuat, bukan satu contoh yang boleh dikaitkan dengan Musa, Musa hanya jadi ketua menteri selama 10 tahun, lebih setahun jinx ketua menteri Sabah. Mahathir menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun, malah lebih singkat berbanding Tun Taib mahmud menjadi Ketua Menteri Sarawak.

AYT bukan memperlekeh G-6 yang cuba membincangkan pertukaran kepimpinan negeri, namun perlu juga dilihat, apa kah sepak terajang mereka ini membawa kepada kemakmuran rakyat Sabah, atau hanya memenuhi keinginan masing-masing.

Rakyat kini telah bijak, tahu bagaimana menilai mana satu intan dan mana satu batu. Bagi AYT, tidak ternampakpun kumpulan G-6 ini mempunyai perjuangan untuk kemakmuran rakyat Sabah. Fikir-fikirkan lah.

Kemelut MB Selangor: Anwar Masuk Kubur Sendiri

Posted: 20 Sep 2014 11:58 PM PDT

TUN Dr Mahathir tidak perlu menunggu lama untuk melihat kegagalan Anwar. Anwar mahu menunjukkan kekuasaannya melalui Langkah Kajang. Tujuan langkah itu adalah untuk menduduki kerusi MB Selangor. Langkah Kajang tetap berlaku, namun niat Anwar tidak kesampaian kerana tersandung akibat dijatuhi hukuman penjara 5 tahun kerana kesalahan meliwat sebelum penamaan calon pada PRK itu. Anwar dijatuhi hukuman pada 7 Mac 2014 oleh Mahkamah Rayuan; beliau kini masih dalam ikat jamin sementara menunggu rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Pada bulan puasa ramai yang menulis/mengulas bahawa Tan Sri Khalid Ibrahim tidak akan dapat menyambut Hariraya dengan aman dan gembira, kerana beliau akan dilucutkan jawatan oleh Anwar sebaik sahaja umat islam selesai berpuasa pada bulan ramadhan.

Benar juga, selepas sahaja umat islam menyambut Hariraya, Anwar mengumumkan nama isterinya sebagai pengganti MB Selangor, walaupun semasa pengumuman itu, beliau tidak meminta Khalid meletakkan jawatan.

Selepas pengumunan itu, maka rundingan dalaman dengan Khalid dilakukan, namun Khalid enggan memberi ruang kepada Wan Azizah, akibatnya Khalid dipecat daripada PKR. Walaupun dipecat Khalid, masih menganggap mempunyai sokongan majoriti DUN Selangor, kerana 15 ADUN Pas berada dibelakangnya dengan tambahan 12 ADUN BN tidak membantah beliau meneruskan tugas sebagai MB.

Namun, pada 14 Ogos, berlaku keadaan di mana Khalid kehilangan sokongan majoriti, apabila dua ADUN Pas membelot dan menyatakan sokongan kepada Wan Azizah. Dengan sokongan itu, maka Azizah mempunyai 30 ADUN termasuk dirinya. DUN Selangor mempunyai 56 kerusi. Sesiapa yang mempunyai sokongan lebih daripada 28 ADUN dianggap mempunyai sokongan majoriti mudah.

Berkaitan perkembangan itu, Khalid menghadap Sultan Selangor pada 23 ogos untuk mempersembahkan perletakan jawatan beliau, namun Sultan menangguh perletakan jawatan beliau sehingga urusan perlantikan MB Selangor yang baru. Ekoran tindakan Khalid itu,Sultan meminta parti-parti dalam Pakatan Rakyat menghantar lebih 3 nama untuk dipertimbangkan untuk dilantik sebagai MB yang baru; namun hanya PAS yang akur, manakala PKR dan DAP derhaka.

Kini, selepas beberapa minggu, kemelut MB Selangor akan sampai ke destinasi terakhirnya, apabila pihak istana telahpun mengedarkan kad jemputan bahawa perlantikan MB baru akan berlangsung pada 23 Sepetmber jam 10 di Istana Selangor.

Desas desus, tiga nama telah ditemuduga untuk jawatan itu, Azmin Ali daripada PKR, Iskandar Samad dan Ahmad Yunus daripada Pas.

Siapa kah diantara tiga nama itu bakal dilantik, sama-sama kita tunggu masa yang telah ditetapkan.

Apa yang jelas, berkaitan dengan kemelut MB Selangor yang dicipta Anwar, tidak mampu beliau tangani sendiri, dan membuktikan bahawa Anwar kecundang dalam tindakannya sendiri. Erti daripada tindakan Anwar itu, seolah-olah beliau menggali kubur untuk dirinya sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan