Rabu, 27 Ogos 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 27 Aug 2014 01:11 PM PDT

Cucu Tok Selampit


3 September 2014 Tarikh Akhir PKR, DAP Dan PAS Menghantar Nama Calon-Calon Menteri Besar

Posted: 27 Aug 2014 05:59 AM PDT

Setiausaha Sulit kepada Baginda Sultan Selangor, Dato Lela Bakti hari ini menghantar surat bertajuk 'Calon Menteri Besar Selangor' kepada Presiden PKR, Dr Wan Azizah. Baginda Sultan Selangor menitahkan agar Dr Wan Azizah selaku Presiden PKR mencadangkan lebih dari dua nama Calon Menteri Besar Selangor agar memudahkan Baginda untuk menentukan siapa yang layak dipilih, memberi perkenan dan seterusnya melantik mana-mana calon yang layak untuk menjadi Menteri Besar Selangor.

Antara syarat lain yang ditetapkan dalam surat berkenaan adalah Calon mestilah berbangsa Melayu serta beragama Islam. Tidak dapat dipastikan sama ada Bangsa K-Pop boleh atau tidak? Surat berkenaan juga meletakkan tarikh akhir serahan nama Calon Menteri Besar adalah sebelum atau pada 03 September 2014. Persoalannya, adakah Dr Wan Azizah akan derhaka dengan titah perintah Sultan demi mengikut titah perintah Ketua Umum (KETUM)?

Bukti Surat Setiausaha Sulit Sultan Selangor Meminta 4 Calon Untuk Dipertimbangkan Jawatan MB Selepas PRU13

Posted: 26 Aug 2014 10:31 PM PDTBaginda Sultan Selangor secara amnya tidak menerima hanya seorang calon untuk dicadangkan untuk jawatan Menteri Besar Selangor. Sebagai bukti sokongan (precedent case), surat di atas bertarikh 07 Mei 2013 daripada Pejabat Setiausaha Sulit Sultan Selangor, iaitu selepas PRU13 yang lalu kepada ketiga-tiga pemimpin PKR, DAP dan PAS, telah meminta 4 nama untuk Baginda Sultan Selangor pertimbangkan untuk jawatan Menteri Besar.

Kenyataan daripada pemimpin-pemimpin PR semalam bahawa PR telah mencalonkan hanya satu nama pada masa itu iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim, mungkin tidak menimbulkan sebarang masalah memandangkan situasi pada masa itu adalah kesinambungan perkhidmatan TS Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar dari PRU12. 

Kini, Baginda Sultan Selangor berhak untuk meminta sebanyak mana bilangan calon dari PAS, PKR dan DAP disebabkan berlakunya ketidaksefahaman di dalam pakatan tidak berdaftar itu. Namun, PR sedang mencari masalah jika mereka terus berkeras dengan SATU calon. Baginda Sultan Selangor tidak mempunyai sebarang masalah sekiranya PR masih berkeras.

Selangor akan tetap dipimpin oleh Menteri Besar yang sedia ada sehingga PRU14, kalau permintaan Baginda Sultan Selangor tidak dipenuhi. Walau bagaimanapun, Anwar Ibrahim mungkin akan berubah pendirian dan mencalonkan 3 nama daripada parti PKR - Dr Wan Azizah, Bini Anwar Ibrahim dan Ibu Nurul Izzah.

KWSP Tidak Peka - Masih Menggunakan Tema Dan Logo Merdeka Tahun Lepas @ibrahman @shaberyc

Posted: 26 Aug 2014 06:47 PM PDT


Ini gambar yang diambil pagi tadi. Sebagai sebuah badan berkanun Kerajaan, tindakan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menggunakan logo dan tema Merdeka tahun lepas, amatlah mengecewakan. KWSP sepatutnya lebih peka dan prihatin dan bukannya ketinggalan bas terutama yang melibatkan perkara-perkara sensitif seperti sambutan Hari Kemerdekaan. Tidak banyak mana pun kos untuk menukarkan banner di pintu masuk Cawangan Utama, Jalan Raja Laut ini. Kalau KWSP tak peka, ini logo dan tema tahun ini:

Duke of UMNO

Posted: 27 Aug 2014 01:03 PM PDT

Duke of UMNO


"BOIKOT HANGAT-HANGAT TAHI AYAM" ATAU..???

Posted: 27 Aug 2014 07:17 AM PDT

Sebelum ni, ramai di kalangan kita yang bercakap tentang boikot barangan yang dipercayai ada hubung kait dengan kepentingan Israel. McDonald's dan Tesco merupakan antara dua pihak yang telah diboikot orang ramai..

Tapi dalam pemerhatian saya, masih ramai juga umat Islam dan rakyat Malaysia yang beli makanan di McDonald's dan shopping kat Tesco... Agak susah untuk boikot dua jenama tu..kan? Begitu? Boikot untuk sehari saja, lepas tu kerumun pi beli burger McD.. hmmmm....

Jadi macamana ni? Hangat-hangat tahi ayam saja ke? Alhamdulillah, hingga kini saya masih belum masuk ke premis McD lagi sejak kita mula boikot depa hari tu... bukan apa... saya ni memang bukan penggemar fast food pun... heh!

 

Kat sini, saya nak berkongsi satu pilihan. Pilihan untuk membantu ekonomi umat Islam. Pilihan untuk memilih barangan kegunaan kita yang lebih terjamin HALAL, bersih, selamat dan paling best ialah KUALITInya yang setanding dengan jenama-jenama hebat yang dikeluarkan syarikat bukan Islam...

Sebagai contoh, sebelum ni kita kalau ke kedai runcit, kita memilih untuk membeli Kiwi Kleen untuk mencuci pinggan mangkuk dan Dynamo untuk mencuci pakaian...

Saya nak tanya la sikit... kalau ada produk MELAYU, beragama ISLAM, dijamin HALAL, diyakini SUCI dan berKUALITI setanding dengan jenama bukan Islam, adakah kita setuju untuk membeli produk tersebut?

Sekarang, cuba test diri kita... untuk pengetahuan lanjut, sila KLIK KAT SINI... biarpun sedikit sumbangannya, tapi sekurang-kurangnya ia mampu memberi sumbangan pada pembangunan ummah...

Kalau kat link tu pun kita tak mampu nak buat, usah bicara soal boikot kot...heh!


PEJUANG BANGSA

Posted: 27 Aug 2014 11:57 AM PDT

PEJUANG BANGSA


AKHIRNYA ADUN DAP RAYER CELAKA DIDAKWA AKTA HASUTAN

Posted: 27 Aug 2014 12:23 AM PDT


GEORGE TOWN 27 Ogos – ADUN Seri Delima RSN Rayer hari ini didakwa dengan dua pertuduhan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan selepas mengeluarkan kenyataan 'celaka celaka UMNO' pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) sebelum ini.
Bagi pertuduhan pertama, Rayer mengaku tidak bersalah dihadapan Hakim Mahkamah Sesyen, Zulhazmi Abdullah dan dibenarkan diikat jamin RM13,000.
Mahkamah kemudiannya menetapkan 17 Oktober sebagai tarikh sebutan semula kes.
Beliau kemudiannya dibawa ke Mahkamah Sesyen lain dan didakwa diatas pertuduhan lain dibawah akta sama ekoran mengulangi kenyataan 'celaka UMNO' ketika kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Bukit Gelugor, 22 Mei lepas.
Rayer sekali lagi mengaku tidak bersalah diatas pertuduhan tersebut dan diminta untuk dibicarakan.
Pengakuan kedua itu direkodkan dihadapan Hakim Zanariah Hussain.
Beliau juga berdepan dengan dakwaan alternatif di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan atas kesalahan membuat ucapan yang mengganggu ketenteraman awam.
Rayer turut minta dibicarakan untuk dakwaan alternatif itu.

*** bukan 1 pertuduhan tapi 3 ...sudah lama orang Melayu marah kebiadapan Adun DAP Rayer ini ... 

PPS KERAJAAN DAP BERNILAI RM1.5 JUTA DUIT RAKYAT DIISYTIHAR HARAM !! @dzainalabidin

Posted: 26 Aug 2014 07:00 PM PDTRupanya  DAP selama ini berbohong kepada rakyat P.Pinang kononnya PPS ini untuk menjaga keselamatan dan membantu PDRM  bagi menghalalkan mereka sapu duit RM1.5 juta setahun

Tetapi sebaliknya PPS adalah pertubuhan haram dan mereka juga telah   memukul rakyat dan melakukan aktiviti parti DAP seperti memasang bendera dan menjalankan kerja-kerja kempen ketika pilihanraya .Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Pasukan Peronda Sukarela (PPS) berikutan penubuhan pasukan itu tidak berdaftar dan menyalahi undang-undang.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya telah menerima makluman rasmi daripada pihak Pendaftar Pertubuhan (ROS) bahawa PPS tidak berdaftar di bawah Akta Pertubuhan 1966 (Akta 335).

"Sehubungan itu, PDRM menganggap PPS adalah pertubuhan yang menyalahi undang-undang mengikut Seksyen 41 Akta Pertubuhan 1966.

"PDRM akan menjalankan siasatan ke atas aktiviti pasukan berkenaan dan akan mengambil tindakan sewajarnya mengikut peruntukan undang-undang," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Akhbar hari ini melaporkan Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM) mendesak kerajaan Pulau Pinang memperjelaskan status sebenar penubuhan PPS yang dianggotai kira-kira 10,000 orang dan diberi elaun sebanyak RM10,000 serta semua kelengkapan bagi menjalankan tugas-tugas keselamatan.

Perkara tersebut mendatangkan kebimbangan berikutan pihak ROS pernah memaklumkan pertubuhan itu tidak berdaftar dan dianggap pertubuhan haram mengikut Akta Pertubuhan 1966.
Tambah Khalid, pihak polis akan mengambil tindakan dan menyiasat bukan sahaja individu yang bertanggungjawab menubuhkan PPS sebaliknya terhadap semua anggotanya, apatah lagi melibatkan tugas-tugas keselamatan.


Download Buletin Mutiara
PPS terima pengiktirafan 'berpaku'
Posted on 01 January 2014.
Oleh: WATAWA NATAF ZULKIFLI
GEORGE TOWN – Seramai 225 ahli Pasukan Peronda Sukarela (PPS) bahagian pulau menerima pengiktirafan pangkat oleh Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng pada satu majlis di Dewan Tunku Komtar di sini baru-baru ini.

Tiga jenis pangkat dianugerahkan iaitu tiga paku kepada Ketua Pasukan, Timbalan Ketua Pasukan (dua paku) dan Naib Ketua Pasukan (satu paku).

Guan Eng ketika menjelaskan dengan lebih lanjut berkata, pengiktirafan pangkat jawatan Ketua Pasukan ditetap dan dipersetujui Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pada awal penubuhan sesebuah pasukan PPS, manakala jawatan Timbalan dan Naib Ketua Pasukan diputuskan melalui mesyuarat ADUN dan ahli jawatankuasa yang terdiri daripada Ketua Pasukan di bawah Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing.

"Melalui mesyuarat ini, nama-nama calon untuk lantikan ke jawatan tersebut akan dibincang dan dilantik setelah mendapat persetujuan semua ahli jawatankuasa mesyuarat," ujarnya pada Majlis Pelantikan Pangkat Anggota PPS di sini baru-baru ini.

Bagi rekod penubuhan, PPS ditubuhkan sejak 2011 bagi mewujudkan persekitaran selamat kepada komuniti dalam membendung kegiatan jenayah seperti ragut, bunuh dan lain-lain.

Secara tahunan, Kerajaan Negeri memperuntukkan RM1.5 juta bagi melicinkan operasi PPS seperti membeli kemudahan peralatan walkie-talkie, vest, topi, lampu suluh dan terbaru sepasang kasut keselamatan serta seluar panjang untuk tujuan rondaan.
Malah, anggota PPS turut dilindungi insurans berkelompok di mana masing-masing layak menerima pampasan RM10,000 sekiranya berlaku kecacatan kekal atau kehilangan nyawa ketika bertugas.
Menurut Guan Eng, inisiatif penubuhan PPS adalah untuk membantu pihak polis dalam mengurangkan kadar jenayah dan ia terbukti melalui beberapa kes yang berjaya ditangani dengan bantuan pasukan berkenaan.

"Lanjutan itu, ia telah menyangkal andaian sesetengah pihak bahawa PPS cuba mengambil-alih tugas polis sedangkan semua pihak mengetahui bahawa pasukan keselamatan terbabit (Polis Diraja Malaysia, PDRM) mempunyai bidang kuasa sah dalam soal keselamatan negara," ujarnya.

Bagi rekod terbaru, beliau memberitahu bahawa, sebanyak 264 pasukan PPS berjaya ditubuhkan seluruh negeri termasuk Seberang Perai dengan kekuatan anggota seramai 8,263.KRISIS MB SELANGOR : PKR & DAP TAK IKUT TITAH SULTAN, TETAP HANTAR 1 NAMA CALON

Posted: 26 Aug 2014 05:58 PM PDT

Merujuk kepada kenyataan PKR-DAP menolak titah DYMM Sultan Selangor yang mahu lebih 2 nama calon MB Selangor , ia dapat dilihat PAS telah dipinggirkan dan mereka tidak perlu sokongan parti itu  .

PKR- DAP tetapi berdegil mahu 1 nama iaitu bini Anwar sahaja dihantar bukan lebih 2 nama calon seperti dititah DYMM Sultan Selangor . 

Jika tetap 1 nama sahaja menjadi pendirian PKR-DAP , maka TSKI akan terus memegang kuasa MB Selangor lagi .
KEADILAN dan DAP merafak sembah menjunjung kasih dan rasa syukur dengan titah DYMM Tuanku Sultan Selangor mengenai pelantikan Dato' Menteri Besar yang baru seperti kenyataan rasmi Pejabat DYMM Tuanku Sultan Selangor yang ditandatangani Dato' Mohamad Munir bin Bani hari ini.

Titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu adalah sejajar dengan konvensi (convention) yang telah diamalkan secara berterusan dalam pelantikan Dato' Menteri Besar sebelum ini.

DYMM Tuanku Sultan Selangor turut menitahkan parti-parti Pakatan Rakyat mencalonkan lebih dari satu nama dalam melantik Dato' Menteri Besar dalam tahun 2013.

Titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu disampaikan kepada KEADILAN, PAS dan DAP melalui satu surat bertarikh 7 Mei 2013 (yang disertakan bersama) yang melambangkan konvensi yang diamalkan DYMM Tuanku Sultan Selangor sebelum ini.

Susulan itu, mengambil kira titah DYMM Tuanku Sultan Selangor dan konvensi yang diamalkan sebelum ini dalam pelantikan Dato' Menteri Besar, parti-parti Pakatan Rakyat telah mencalonkan satu nama iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim untuk dipertimbangkan DYMM Tuanku Sultan Selangor dalam tahun 2013. Pencalonan ini diperkenankan dan diterimapakai oleh DYMM Tuanku Sultan Selangor.

Oleh yang demikian, KEADILAN dan DAP menjunjung titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu dan akan mempersembahkan pencalonan YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk dipertimbangkan DYMM Tuanku Sultan Selangor sejajar dengan konvensi yang diamalkan oleh Pakatan Rakyat dalam tahun 2013memandangkan YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sudah mendapat sokongan majoriti sekurang-kurangnya 30 orang Ahli Dewan Negeri (termasuk YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sendiri).

KEADILAN dan DAP merakamkan doa dan menjunjung kasih atas budi bicara ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor.

DATUK SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
Setiausaha Agung KEADILAN

TONY PUA
Pengerusi DAP Selangor

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 27 Aug 2014 07:20 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


Konvoi Kayuhan Rimup Merdeka Raya 2014 Tanjong Karang

Posted: 26 Aug 2014 10:25 AM PDT

Konvoi Program Kayuhan Rimup Merdeka Raya Bersama Pemimpin 2014 bermula dari Sekolah Kebangsaan Sawah Sempadan Tanjong Karang, semalam.

bumiyang

Posted: 27 Aug 2014 03:42 AM PDT

bumiyang


Mencabat DYMM Sultan Selangor, PKR dan DAP Tetap Mahukan Wan Azizah!!!

Posted: 26 Aug 2014 08:42 PM PDT

tunku

Posted: 27 Aug 2014 03:08 AM PDT

tunku


Selangor MB crisis: Khalid says he was not the only candidate

Posted: 27 Aug 2014 01:04 AM PDT

Other names besides his own have been forwarded to the Selangor Palace for the mentri besar post after the 2008 and 2013 general election, says Tan Sri Khalid Ibrahim.

The Selangor Mentri Besar Khalid told a press conference, after chairing the weekly exco meeting, that other names for the top post had been sent through individual letters.

Khalid was responding to claims by PKR and DAP that only one name was submitted for Selangor ruler Sultan Sharafuddin Idris Shah's perusal after the 2008 and 2013 general election.

PKR and DAP have refused to abide by the Sultan's decree to submit more names as potential mentri besar candidates to replace Khalid.

Both parties insist on only nominating PKR president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Their excuse was that only one name had been submitted in the past.

When asked to comment on the matter, Selangor PAS commissioner Iskandar Samad, who was also in the press conference, said his party would be meeting tonight to discuss it.

Semi-nude Ipoh wedding models fined RM400

Posted: 26 Aug 2014 11:18 PM PDT


The two models involved in the semi-nude photo shoot here have been fined RM400 each in default of a months' jail.

Magistrate Haslinda A Raof made the judgment on Wednesday after both freelance models Low Kah Wai, 27, and How Jo Yee, 21, pleaded guilty of causing nuisance in public at a traffic light in front of a bank along Jalan Sultan Yussuf here on Aug 25.

Both were charged under Under Section 268 of the Penal Code and sentenced under Section 290 of the same code, which was also read together with Section 34 of the same code.

Deputy public prosecutor Harris Ong Mohd Jeffery Ong said Low was only wearing black pants and shoes without wearing any shirt, while How was wearing white undergarments.

KLCI surges with banks, Petronas stocks taking the lead

Posted: 26 Aug 2014 07:09 PM PDT

The FBM KLCI surged nearly 13 points in early Wednesday, powered by gains in Petronas stocks and banks after a month-long lacklustre trade as investors picked up riskier assets in line with the firm key Asian markets.

At 9.29am, the KLCI was up 12.92 points or 0.69% to 1,874.74. Turnover was 449.15 million shares valued at RM238.29mil. There were 253 gainers, 149 losers and 250 counters unchanged.

Wire reports said Asian stocks traded higher early trade, underpinned by US data on durable goods and consumer confidence boosted optimism in the strength of the world's largest economy.

At Bursa Malaysia, Petronas Gas rose 22 sen to RM22.44 and Petronas Dagangan added 20 sen to Rm21.
BAT was the top gainer, up RM1.54 to RM72.94 while Carlsberg rose 14 sen to RM12.38.

Plantations were among the top gainers, with PPB Group up 32 sen to RM15.06 and KL Kepong 22 sen higher at RM22.44.

Hong Leong Bank rose 16 sen to RM14.16 and Maybank 12  sen higher at RM10.16.

CCM Duopharma Biotech fell 13  sen to RM3.24 on profit taking after weaker earnings while Supermax shed seven sen to RM2.17.

In-flight caterer Brahims' fell seven sen to RM1.41 on weaker earnings.  Brahims' results were below expectations as the profit for the second quarter ended June 30, 2014 missed estimates, says Alliance DBS Research.

Mudajaya fell seven sen to RM2.37 after its earnings plunged but this could be cushioned by news that it  secured a RM375mil contract for the offshore equipment procurement works for 62MW wind energy farm in the Philippines.

Taipingmali (tm)

Posted: 27 Aug 2014 01:26 AM PDT

Taipingmali (tm)


Kelentong Calon Pas Kamunting Yang Kalah

Posted: 26 Aug 2014 08:43 AM PDT

Nizar Jamaluddin Tidak Sensitif Perak Masih Dalam Tempoh Berkabung

Posted: 26 Aug 2014 08:13 AM PDT

Perkasa Perak Buat Laporan Polis Berhubung Isu Pasangan Separuh Bogel

Posted: 26 Aug 2014 07:59 AM PDT

RAPERA ..

Posted: 27 Aug 2014 01:23 AM PDT

RAPERA ..


About Shia

Posted: 26 Aug 2014 11:20 PM PDT

Aspirasi Bangsa

Posted: 27 Aug 2014 01:11 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Keputusan demi rakyat Selangor - Akhirnya nama TSKI juga yang baik

Posted: 26 Aug 2014 05:39 AM PDT

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA

Posted: 26 Aug 2014 11:28 PM PDT

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA


Super Dropshipper

Posted: 26 Aug 2014 10:03 AM PDT


TEKAN IMAGE DI ATAS DAN LIKE TERUS DAN VIEW lah FB page kita.


Kita sekarang sudah mempunyai Teknologi di dalam Bidang Drop Shipping. Kita akan berada di mana-mana di seluruh Malaysia. Kita juga menawarkan Professional Service dalam Business In Escrow.

Belantan

Posted: 26 Aug 2014 11:26 PM PDT

Belantan


Pas Selangor sokong keputusan Sultan Sharafuddin!

Posted: 26 Aug 2014 08:40 AM PDT


PAS Selangor menyambut baik keputusan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini yang menangguhkan untuk menerima peletakan jawatan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor sehingga pelantikan baharu ditentukan.

Setiausahanya, Mohd. Khairuddin Othman dalam satu kenyataan yakin rakyat negeri itu juga menyambut baik keputusan baginda.

"Pas Selangor yakin cadangan calon Menteri Besar yang akan diserah kelak akan dapat diterima oleh istana dan sehingga selesainya pelantikan baharu itu, kesemua empat Exco kita akan terus kekal dan berkhidmat untuk rakyat negeri ini," katanya.Abdul Khalid hari ini menghadap Sultan Sharafuddin bagi menyembah hasrat meletak jawatan sebagai Menteri Besar di Istana Bukit Kayangan di sini, susulan kemelut politik negeri itu.

Susulan itu, baginda turut menitahkan agar setiap pemimpin parti dalam pakatan rakyat mencadangkan lebih daripada dua nama sebagai calon menteri besar baharu bagi memudahkan baginda membuat pilihan calon yang layak untuk jawatan itu.

Suara Politik
Belantan

Khalid Samad kena ludah?

Posted: 26 Aug 2014 01:03 AM PDTAhli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad hari ini disembur dengan air, diludah dan ditampar beberapa kali oleh seorang lelaki ketika sedang melalui tangga utama Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, Jalan Duta di sini.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat itu turut dilemparkan kata-kata kesat oleh beberapa lagi individu yang datang bersama-sama lelaki tidak dikenali itu yang dikatakan telah menunggu Khalid di lobi beberapa minit sebelum kejadian.

Kumpulan tersebut terus mengekori Khalid hingga ke tempat letak kenderaan dan terus meludah beliau walaupun Khalid telah memasuki keretanya.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 1 petang, dua jam selepas Khalid didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan mengeluarkan pernyataan menghasut berkaitan dengan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan selepas jaminan RM4,000 dibayar oleh rakannya.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 26 Aug 2014 11:20 PM PDT

The Unspinners


Appointing naturalised Singapore born k-Pop as MB is constitutionally wrong

Posted: 26 Aug 2014 10:30 PM PDT


(The Star) - PKR president Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail and her deputy Azmin Ali are both Singapore-born.

There is a provision in the Selangor Constitution disqualifying those who became citizens by naturalisation or registration from becoming a mentri besar.

PKR president Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail and her deputy Azmin Ali are both Singapore-born.

Constitutional expert Prof Dr Shad Saleem Faruqi said Article 53(3) of the State Constitution affirmed that a mentri besar should not be a citizen by naturalisation or registration.

"However, the Sultan could use his discretion to waive any disqualification," he said.

Section 53(4) states: "In appointing a mentri besar, His Highness may in his discretion dispense with any provision in this Constitution restricting his choice of a mentri besar, if in his opinion it is necessary to do so in order to comply with the provisions of this Article."

Legal adviser to several non-governmental organisations Hamidzun Khairuddin said PKR should abide by the state laws and convention, as all the previous mentris besar were Selangor-born.

"Apart from the existing laws, political parties must also respect conventions and customs in respective states.

"This is democracy according to the Malaysian mould to ensure political stability in every state.

"Abiding by convention should continue because it does not blemish state and national federalism in this country," he said.

Read on here

An important point The Star kept out of the public eyes is that discretion for his royal highness under 53(4) does not include Art 53(3) since it is mentioned "Notwithstanding anything in this Article" (i.e. inclusive 53(4)), naturalised citizens by registrstion could never be MB.

COnsequently, Wan Azizah also do not qualify on the following basis:

She is not Malay


Dare PKR and DAP to take this matter to court!!!

PKR, DAP persoal kuasa dan paksa Sultan ...

Posted: 26 Aug 2014 07:27 PM PDT


Ketika Langkah Kajang lagi, Pakatan Rakyat sudah diperingatkan akan kehendak Sultan menurut perlembagaan dan undang undang tubuh negeri.

Namun begitu, apabila sampai masa PKR dan DAP.berdalih mencari alasan.


Surat menunjukkan PKR dan DAP engkar perintah Sultan dan persoal kuasa Sultan.

Undang2 Tubuh Negeri Selangor dalam Section 53 (4) states that, "In appointing a Menteri Besar, His Highness may in his discretion dispense with any provision in this Constitution restricting his choice of a Mentri Besar, if in his opinion it is necessary to do so in order to comply with the provisions of this Article."

Bukan hak mereka untuk memaksa Sultan waive condition berhubung jumlah nama nama yg dicadangkan.


Baru diludah, esuk satu timba lagi nak dicurah

Posted: 26 Aug 2014 08:30 AM PDTItu baru satu. Jhn hairan itu hsnya orang senditi lakukan terhadapnya untuk mersih simpati dari orang ramsi. Macamlah si biadap ini dizalimi.

Esok ada satu lagi laporsn polis terhadap Khalid Samad di atas pandangannya terhadap DYMM Tuanku Sultan Selangor.

Yang biadap ini kata Tuanku tak patut di beri kuasa mutlak melantik MB. Tapi itu adalah kuasa mutlak Tuanku. 

Khalid mempersosl kuasa Sultsn di bawah perlembagaan dan UUTN. Ini ialah hasutan.

There's one part dia kata "There's an opinion that the Sultan is a constitutional ruler and we must not give him the power to select the MB."

"Heclaim that PR do not need to provide 3 name. Sngor constitution allow for at least one. He went on to say sultan should not be dictating but DUN."

Tuanku tak boleh pilih tapi hsnya lsnyik orang fipilih majoriti.

In actual fact, Tuanku shall appoint.a DUN who in HIS OPINION will hv the support of the majority of the DUN. There is an element of subjective selection here.

Esuk dang wangi satu lagi coming. Case ni senang untuk AG. Malu kalsu tak boleh dakwa.

 albeit fraught with the pothe DUN wd be a big blow to totally to accused as other law that i

GEMPAR!!!! KETUM diperbodohkan Sultan?

Posted: 26 Aug 2014 05:30 AM PDT


Sultan Selangor telah tangguhkan perletakan jawatan TSKI hingga selesai pemilehan nama MB baru.

Tuanku Sultan Selangor titah ketiga tiga parti Pakatan menghantar 2 nama calon dari setiap parti untuk diperkenan Baginda bagi menjadi Menteri Besar Selangor yang baru.

Petang tadi PAS, PKR & DAP bermesyuarat dan memutuskan 6 orang calon pilihan mereka untuk menggantikan Khalid Ibrahim.

6 calon Pakatan setelah dikenal pasti

1. Dr Wan azizah
2. Wan azizah
3. Azizah
4. Jijah
5. Ijah
6. Jah

Kau orang tak rasa ke KETUM dan Pakatan Rakyat ni BODOH? Ha Ha Ha

Nampak gaya tak hairan TSKI kekal hingga PRU14. Kah kah kah ...

Kini pendedahan dokumen Langkah PARASIT 1990 pula!!!

Posted: 26 Aug 2014 02:34 AM PDT

Jika sebelum ini didedahkan dokumen Langkah Kajang, kini dokumen perancangan Parasit dalam UMNO, PAS dan PKR didedahkan oleh Selangor Chronicle


JIM dan MISG masuk UMNO


Program infiltrasi masuk UMNOBaca ulasan pandang lebar Selangor Chronicle SINI

PAs dah U Turn balik, Bang Non nak kelentong apa?

Posted: 26 Aug 2014 12:29 AM PDTPanglima Perang Cyber

Posted: 26 Aug 2014 11:07 PM PDT

Panglima Perang Cyber


The Star : Mentri Besar Should Be Malaysia-Born, Say Experts cc @Anwaribrahim @Drwanazizah @AzminAli @Khalid_Ibrahim

Posted: 26 Aug 2014 09:42 PM PDT

(The Star) - PKR president Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail and her deputy Azmin Ali are both Singapore-born.
There is a provision in the Selangor Constitution disqualifying those who became citizens by naturalisation or registration from becoming a mentri besar.
PKR president Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail and her deputy Azmin Ali are both Singapore-born.
Constitutional expert Prof Dr Shad Saleem Faruqi said Article 53(3) of the State Constitution affirmed that a mentri besar should not be a citizen by naturalisation or registration.
"However, the Sultan could use his discretion to waive any disqualification," he said.
Section 53(4) states: "In appointing a mentri besar, His Highness may in his discretion dispense with any provision in this Constitution restricting his choice of a mentri besar, if in his opinion it is necessary to do so in order to comply with the provisions of this Article."
Legal adviser to several non-governmental organisations Hamidzun Khairuddin said PKR should abide by the state laws and convention, as all the previous mentris besar were Selangor-born.
"Apart from the existing laws, political parties must also respect conventions and customs in respective states.
"This is democracy according to the Malaysian mould to ensure political stability in every state.
"Abiding by convention should continue because it does not blemish state and national federalism in this country," he said.
Hamidzun said PKR should also stop demanding the mentri besar seat as it had the lowest number of seats (13) compared with its Pakatan Rakyat partners DAP and PAS, with 15 seats each.
"The new mentri besar post should be given to a PAS assemblyman, as Khalid would likely vote in favour of PAS since PKR sacked him," he said.
On whether there was a provision allowing Tan Sri Khalid Ibrahim to remain as Selangor Mentri Besar until a replacement was appointed, Dr Shad Saleem said it was within the law.
Khalid, he said, could resign but stay on until a new mentri besar was sworn in before Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.
"Khalid can tender his resignation under Article 53(7) (of the Selangor State Constitution). The Sultan will then decide on the next course of action. Until then, Khalid can still hold the fort."
He said the law was silent on whether Khalid could resign but hold on to his post until authorised to do so by the Sultan.
"This will be more in the realm of convention. Prime ministers are known to submit resignations but stay on if asked to do so," he added.
The Sultan has decreed that Khalid's resignation, tendered yesterday, will only be accepted when a new mentri besar is sworn in.
The Sultan has also requested the three Pakatan Rakyat component parties to each submit more than two names for consideration to take over from Khalid.

LINK : http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/08/27/Mentri-besar-should-be-Malaysiaborn-say-experts/ 

Zionis Terpaksa Henti Perang 7 Minggu di Gaza !

Posted: 26 Aug 2014 03:45 PM PDT

Oleh Muhammad Saufi Hassan
Gaza: "Semua rakyat Gaza berada jalan raya. Mereka melaungkan takbir dan zikir sempena gencatan senjata jangka panjang yang termeterai antara Hamas dan Israel, petang tadi (malam tadi waktu Malaysia).
Begitulah kata penuntut Malaysia yang belajar di Universiti Islam Gaza, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamarulzaman.
"Rata-rata rakyat Gaza turun ke jalan raya dan berhimpun beramai-ramai sambil mengalunkan takbir serta munajat kepada Tuhan.

"Ada di antara rakyat Gaza yang menitiskan air mata sambil bersujud terhadap gencatan senjata berkenaan. Takbir saling bersahutan sejak lewat petang tadi sebagai tanda kesyukuran.
Foto
JURUCAKAP Hamas, Fawzi Barhoum, dijulang oleh rakyat Palestin selepas gencatan senjata terbaru dipersetujui kedua-dua pihak. FOTO Reuters

"Saya juga bersama-sama dengan rakyat Gaza turun di jalanan berhimpun sambil memanjatkan kesyukuran kepada Tuhan.

"Biarpun peperangan kali ini mengorbankan ribuan nyawa, namun kejayaannya begitu manis kerana Israel akur dengan syarat yang diletakkan Hamas. Itu yang paling utama," katanya selepas dihubungi Harian Metro, di sini, awal pagi tadi.

Mengikut maklumat oleh beberapa agensi berita antarabangsa, Israel akhirnya mengalah dalam peperangan dan memberikan persetujuan `gencatan senjata tanpa had' yang sekali gus menamatkan peperangan tujuh minggu di Gaza.

Pegawai kanan Israel memberitahu: "Kami sudah menerima cadangan yang diusahakan oleh Mesir, termasuk menamatkan peperangan ini."

Mesir dalam satu kenyataan di Kaherah mendakwa antara dipersetujui adalah membuka sempadan antara Israel dan Gaza untuk membawa masuk bantuan kemanusiaan dan bahan binaan.

Difahamkan, kedua-dua pihak iaitu Hamas dan Israel akan kembali ke meja rundingan sebulan selepas ini.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/27

http://www.hmetro.com.my/articles/TakbirbergemadiGaza//Article

Kenyataan Media IGP @pdrmsia @kbab51 Pasukan Peronda Sukarela (PPS) Pulau Pinang Adalah Pertubuhan Haram

Posted: 26 Aug 2014 02:59 AM PDT

Kenyataan Akhbar DYMM Sultan Selangor Isu Kedudukan MB @Khalid_Ibrahim

Posted: 26 Aug 2014 02:09 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 26 Aug 2014 11:04 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


FGV Untung...Fuckatan Meraung...Mazlan Aliman Termenung

Posted: 26 Aug 2014 08:17 PM PDT


Memang tak dinafikan isu Felda adalah isu terpencil dan jarang-jarang sekali diberi perhatian oleh media sosial pro BN. 

Sebaliknya puak-puak langau hijo begitu galak menggunakan apa saja isu berkaitan Felda untuk memperlekehkan segala usaha murni kerajaan membantu majoriti orang-orang melayu-Islam dan bumiputera yang terdiri dari peladang, pesawit, penoreh dan petani. 

Akibat kurangnya perhatian media sosial membela mana-mana agensi dan NGO' Felda menyebabkan segala usaha murni kerajaan dan YAB PM selaku Menteri yang menjaga isu Felda telah diambil alih dengan penghinaan dan kutukan oleh puak-puak pembangkang.

Peneroka dan generasi Felda yang dahagakan maklumat setiap hari terdedah dengan fitnah, auta dan dusta pembangkang akhirnya sedikit sebanyak menelan segala penipuan yang dianggap sebagai satu kebenaran. 

Hujung-hujungnya mereka yang telah dicuci otak dan jiwanya dengan segala dusta puak-puak pembangkang sekonyong-konyong mendermakan duit-duit hasil titik peluh mereka untuk sebuah perjuangan yang penuh kepalsuan demi mendapatkan janji-janji sebuah syurga.

Tanpa soal, segelintir mereka akan berduyun-duyun diangkut dengan bas dan lori turun berdemonstrasi di jalanan...entah kadang kala mereka sendiri tak faham isu yang sebenarnya...hanya terikut-ikut apabila di sogok sedikit wang saku. Murah sungguh maruah mereka! 

Inilah yang dikehendaki oleh pembangkang untuk merosakkan sebanyak mungkin pemikiran anak-anak Melayu di Felda.

Hakikatnya banyak yang dilakukan oleh Felda untuk anak-anak Melayu-Islam. Tak perlulah disenaraikan satu per satu. Semua dah maklum.


Hari ni kita lihat lagi kejayaan syarikat berkaitan Felda; FGV yang terus mencatatkan keuntungan pendapatan sebanyak RM4.08 bilion meningkat 36.5%. 

FGV juga berada pada kedudukan 20 terbaik daripada 862 syarikat awam yang disenaraikan di Bursa Saham yang mengamalkan tadbir urus korporat secara keseluruhannya.

Bila FGV untung, warga peneroka dan pekerja Felda turut untung. Lebih banyak dividen, bonus dan durian runtuh mereka akan dapat.


Kalau dok percaya dan ikut hasutan pembangkang hidup peneroka tak akan ke mana-mana, memanjang jadi jumud kerana diperbodoh-bodohkan oleh puak-puak yang memang buta ekonomi. 

Mazlan Aliman dan juak-juaknya mungkin termenung memikirkan apa lagi yang boleh dilakukannya untuk memperbodoh-bodohkan orang-orang Melayu di Felda dan luar bandar? 

PDRM...SEGERAKAN TINDAKAN TEGAS TERHADAP PASUKAN SEPARA-MILITAN DAP !!!

Posted: 26 Aug 2014 07:00 AM PDT


Kita mengucapkan syabas kepada respon segera PDRM dan KDN untuk mengambil tindakan tegas terhadap pertubuhan haram semi militan DAP yang berselindung di bawah nama Pasukan Peronda Sukarela (PPS) di Pulau Pinang.

Kita khuatir jika PPS terus dibenarkan kewujudannya, maka sudah pasti akan timbul satu pergerakan bawah tanah yang akan mengancam keselamatan negara.


Bayangkan terdapat lebih 10,000 orang sukarelawan pertubuhan haram ini yang berselindung menjalankan kegiatan kesukarelawan menjaga keselamatan negeri, tetapi sebenarnya mampu bertindak seperti Kempeitai (polis rahsia Nippon) atau Gestapo (polis rahsia Nazi) yang teramat kejam seperti di era Perang Dunia Kedua semata-mata kerana taksub kepada regim DAP yang memerintah Pulau Pinang.

Anggota mereka pula didominasi oleh satu kaum saja yang jelas bersifat rasis, chauvinist dan anti kepada perpaduan nasional selain pertubuhan ini memang menyalahi Akta Pertubuhan 1966.


Pasukan separa militan ini amat berbahaya kepada keselamatan negara sekiranya ada di kalangan mereka mula menyusup masuk ke dalam pasukan RELA atau mana-mana pasukan bersenjata lain semata-mata untuk mempelajari latihan menembak dengan pelbagai senjata api dan tempur. 

Bahkan kini mereka juga telah dibekalkan dengan peralatan senjata seperti kayu, rotan dan latihan seni bela diri...Untuk apa semua ini jika mereka banyak bertindak secara kasar dan kurang ajar terhadap sesiapa saja tanpa mengira bangsa yang cuba menentang mereka.

Kuasa PPS ini begitu besar sehingga fungsi dan peranan anggota Skim Rondaan Sukarela (SRS) yang ditubuhkan oleh Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) hampir dilarang berfungsi di negeri yang diperintah oleh regim DAP tersebut. 

Hakikatnya, ini adalah bibit-bibit yang disemai oleh regim DAP untuk bertindak lebih jauh lagi iaitu menuntut kuasa autonomi dari kerajaan Persekutuan. 

Sebelum ini regim DAP telah memohon supaya diadakan Pilihanraya Kerajaan Tempatan namun ditolak oleh Mahkamah Persekutuan kerana ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan. 

Keganasan PPS di Pulau Pinang seperti didedahkan oleh rakyat Pulau Pinang sendiri!
Malah regim DAP juga tidak pernah mempercayai pasukan PDRM yang sering ditohmahkan sebagai agen Barisan Nasional, agen Melayu, perisik UMNO dan kuat rasuah. Maka tak heran regim DAP menubuhkan pasukan para militari PPS untuk menjaga kelangsungan regim tersebut di Pulau Pinang.

Inilah bibit-bibit awal gerakan anti Persekutuan yang cuba dihidupkan oleh regim DAP.

Mungkin sekarang mereka tiada senjata, tapi apa akan jadi jika mereka memperolehi senjata? 

Di satu pihak lain kini sedang berusaha menghapuskan Akta Hasutan setelah berjaya menghapuskan ISA dan Ordinan Darurat. Tak mustahil bila semua akta-akta pencegahan ini terhapus maka akan bermaharajalelalah mereka. 

Apa mereka nak takut bukan ada Sultan atau Raja Melayu yang memerintah Pulau Pinang. Kuasa Gabenor sedia ada pun mereka nak hapuskan... 

Kita tak boleh lupa bagaimana MPAJA ditubuhkan oleh nenek moyang Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng dengan bantuan penjajah Inggeris untuk menentang pendudukan Jepun di Tanah Melayu yang seterusnya menjadi detik awal penubuhan Parti Komunis Malaya (PKM).

Kita tidak boleh lupa bagaimana sejarah MPAJA dan PKM ditubuhkan...Dari pertubuhan sukarelawan membantu masyarakat dan kaum-kaum tertentu akhirnya berkembang menjadi gerakan ekstreme dan
 melawan pemerintah sah.
 
 
Dari berjuang tanpa senjata, Inggeris bantu membekalkan mereka senjata. Dari pertubuhan sukarelawan mereka berubah menjadi ekstremis dan terroris. Bila mereka kuat mereka menentang pula Inggeris dan orang-orang Melayu.

Jadi kita memohon agar pihak berkuasa segera mengharamkan pergerakan PPS ini sebelum ia merebak menjadi sebuah pasukan militan yang akan memporak perandakan negara ini. ANWAR FENING LAGI...ISTANA JELAS TAK MAU BININYA JADI MB

Posted: 26 Aug 2014 04:12 AM PDT


Sudah terang lagi bersuluh...DYMM Tuanku Sultan Selangor menitahkan agar Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim menangguhkan dan tidak meletakkan jawatan serta meneruskan khidmat kepada negeri Selangor.

Dalam masa yang sama DYMM Sultan memerintahkan agar parti-parti Pakatan memberikan lebih dari dua nama dari parti-parti mereka untuk dipertimbangkan menjadi Menteri Besar Selangor yang baru. 

Isu pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor tidak dibincangkan dalam pertemuan dengan DYMM Tuanku Sultan.


Maknanya PAS ada harapan meletakkan nama calon ADUN-ADUN mereka yang layak dipertimbangkan menjadi MB Baru...selamat mencuba mana tau kot-kot sangkut.

DAP pula jangan harap boleh jadi MB yer....syoh...syoh pergi main jauh-jauh. 


DARUL EHSAN TODAY

Posted: 26 Aug 2014 11:02 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


TERKINI: Sidang Media Khalid Di Tangguh Pada Jam 5.30 Petang...

Posted: 26 Aug 2014 01:52 AM PDT

Sidang media khalid di tangguh ke jam 5.30 petang.

Sepatutnya sidang media itu berlangsung pada jam 4 petang tadi...

Tapi apa pun, nampak muka-muka adun (exco) PAS senyum memanjang je...

Aku yakin pastinya ada berita baik buat depa...

Sidang Media Khalid Ibrahim. Adun PAS Muka Ada Senyum...

Posted: 26 Aug 2014 01:26 AM PDT

Sidang media khalid ibrahim akan di mulakan sedikit masa lagi...
Nampak adun-adun pas tadi muka senyum sampai ke telinga.
Pastinya ada berita baik buat PAS.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 26 Aug 2014 09:23 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Gelar "UMNO Cxxxka" Rayer Sudah Dihadap Ke Mahkamah

Posted: 26 Aug 2014 08:53 PM PDTRahsia Terbongkar, Hadi Awang Memang Tidak Suka Anwar Ibrahim

Posted: 26 Aug 2014 09:33 AM PDT

Biadap Sungguh : Mengapa Nizar Dan ADUN DAP Perak Tidak Mahu Pakai Songkok Berjalur Putih?

Posted: 26 Aug 2014 05:00 AM PDT
Apa masalah Nizar dan ADUN ADUN DAP ini? Mereka tidak mahu pakai songkok berjalur putih sebagai menghormati tempoh berkabung ekoran kemangkatan Sultan Azlan Shah di sidang DUN Perak hari ini, 26 Ogos 2014.

Provokasi jenis apa yang mahu mereka lakukan ini? 

Rakyat Perak perlu sedar. Mahu lagi sokong mereka ini?

Kredit gambar: Rojak Malaya

Khalid Ibrahim & Hadi Awang Berunding Dengan Azmin Untuk Tumpaskan Anwar Di Selangor?

Posted: 26 Aug 2014 03:30 AM PDT

 

 Khalid Ibrahim, Hadi Awang akan berpakat dalam diam dengan Azmin bagi mengenakan Anwar dan DAP di Selangor?

Tangguh dan tangguh. Terbukti Khalid Ibrahim telah membuat keputusan yang tidak terfikir oleh Anwar sama sekali. 

Malah idea tangguh yang selama ini menjadi senjata ampuh Anwar Ibrahim di mahkamah itu telah digunakan oleh http://www.tv14.my/?p=6467

Khalid Samad Kena Ludah Di Mahkamah

Posted: 26 Aug 2014 01:50 AM PDT

Khalid Tersenyum Masuk Mengadap, Petanda Anwar Bakal Tertiarap?

Posted: 25 Aug 2014 11:44 PM PDT

Nik Abduh Bakal Kena Troll Dengan RBA Selepas Ini

Posted: 25 Aug 2014 10:46 PM PDTtok gajah

Posted: 26 Aug 2014 09:19 PM PDT

tok gajah


KEADILAN dan DAP hanya kemuke nama Wan Azizah.......... PAS???

Posted: 26 Aug 2014 05:00 PM PDT

KEADILAN dan DAP hanya kemuka nama Wan Azizah


KEADILAN dan DAP merafak sembah menjunjung kasih dan rasa syukur dengan titah DYMM Tuanku Sultan Selangor mengenai pelantikan Dato' Menteri Besar yang baru seperti kenyataan rasmi Pejabat DYMM Tuanku Sultan Selangor yang ditandatangani Dato' Mohamad Munir bin Bani hari ini.

Titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu adalah sejajar dengan konvensi (convention) yang telah diamalkan secara berterusan dalam pelantikan Dato' Menteri Besar sebelum ini.
DYMM Tuanku Sultan Selangor turut menitahkan parti-parti Pakatan Rakyat mencalonkan lebih dari satu nama dalam melantik Dato' Menteri Besar dalam tahun 2013.

Titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu disampaikan kepada KEADILAN, PAS dan DAP melalui satu surat bertarikh 7 Mei 2013 (yang disertakan bersama) yang melambangkan konvensi yang diamalkan DYMM Tuanku Sultan Selangor sebelum ini.

Susulan itu, mengambil kira titah DYMM Tuanku Sultan Selangor dan konvensi yang diamalkan sebelum ini dalam pelantikan Dato' Menteri Besar, parti-parti Pakatan Rakyat telah mencalonkan satu nama iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim untuk dipertimbangkan DYMM Tuanku Sultan Selangor dalam tahun 2013. Pencalonan ini diperkenankan dan diterimapakai oleh DYMM Tuanku Sultan Selangor.

Oleh yang demikian, KEADILAN dan DAP menjunjung titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu dan akan mempersembahkan pencalonan YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk dipertimbangkan DYMM Tuanku Sultan Selangor sejajar dengan konvensi yang diamalkan oleh Pakatan Rakyat dalam tahun 2013 memandangkan YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sudah mendapat sokongan majoriti sekurang-kurangnya 30 orang Ahli Dewan Negeri (termasuk YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sendiri).

KEADILAN dan DAP merakamkan doa dan menjunjung kasih atas budi bicara ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor.

DATUK SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
Setiausaha Agung KEADILAN
TONY PUA
Pengerusi DAP Selangor

Sekarang Tok dah boleh bayangkan ape maksud Baginda Sultan mahukan lebih dari dua nama calun bagi Menteri Besar yang baru.

Posted: 26 Aug 2014 08:10 AM PDT

Khalid mohon letak jawatan, Sultan titah Pakatan kemuka nama


"SHAH ALAM 26 OGOS: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menangguh menerima peletakan jawatan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor, sehingga penggantinya ditentukan.

Menurut kenyataan Setiausaha Sulit kepada Sultan, Khalid hari ini menghadap baginda bagi memohon perkenan untuk meletakkan jawatan.
Khalid menghadap Sultan Selangor untuk memohon perkenan meletakkan jawatan. (Gambar Malaysiakini)

"Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor telah mengambil maklum perkara tersebut dan baginda menangguhkan penerimaan peletakan jawatan beliau sebagai Menteri Besar Selangor sehingga pelantikan Menteri Besar Selangor yang baru ditetapkan.

"Ini untuk mempastikan pentadbiran kerajaan Negeri Selangor berjalan dengan lancar dan teratur," jelas kenyataan Datuk Mohamad Munir Bani.

Sehubungan itu, kata Munir, Sultan telah menitahkan agar KEADILAN, Pas dan DAP mencadangkan lebih daripada dua nama sebagai calon Menteri Besar yang baru.........."

Tok peratikan care pemimpin2 Pakatan Rakyat ni berfikir sangat tajam, terutame nye pemimpin2 dari PAS. PAS dah awal2 lagi bercadang untuk kemukekan due name iaitu Wan Azizah dan Azmin. Malang nye cadangan PAS ni tidak di persetujui oleh PKR.

Tok pun hairan juge kenape PKR hanye mahu kemuke kan satu name sahaje iaitu Wan Azizah sahaje. Wan Azizah ni semue orang dah pun tahu bahawe die ni isteri kepade Anwar Ibrahim. Pade pendapat Tok ianye tak salah ape2 pun sebab nye Wan Azizah ni memang layak untuk menyandang jawatan Menteri Besar tu.

Kini Baginda Sultan bertitah mahukan dikemuka kan lebih dari due name calun untk jawatan MB tu. Nampak nye PKR dah jadi alah malu dengan PAS, sebab cara PAS buat tu dah memang betul tepat care nye. Sekarang mau tak mau terpakse lah kene kemukekan lebih dari due nama calun.

Agak nye setakat ni saje cukup lah Tok buat ulasan. Mari lah kite same tunggu apekah kesah selanjut nye.........

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 26 Aug 2014 09:05 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 26 Aug 2014 03:10 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Astro Mohon Maaf : Beri 3 Hari Siaran Percuma

Posted: 26 Aug 2014 09:30 AM PDT

Berikutan dari kisah Astro Black Out Satu Malaysia, Astro tampil secara terbuka memohon maaf kepada semua pelanggannya.


Pelangan Astro yang dihargai,

Kami amat meminta maaf atas gangguan perkhidmatan yang berlaku pada pukul 6 petang, 24 Ogos 2014, yang telah menjejaskan siaran 78 saluran termasuk sistem telefon pusat panggilan kami. Gangguan perkhidmatan tersebut disebabkan oleh sebuah kebakaran di premis kami di Bukit Jalil.

Pihak Bomba telah segera dimaklumkan. Keselamatan kakitangan kami menjadi keutamaan, oleh itu premis tersebut telah dikosongkan. Api berjaya dipadamkan pada pukul 6.30 petang dan kakitangan bertugas hanya dibenarkan memasuki semula premis setelah dibenarkan oleh pihak Bomba pada pukul 7.30 malam.

Keutamaan kami serta-merta adalah untuk mengembalikan siaran saluran-saluran yang terjejas, diikuti dengan operasi pusat panggilan kami. Saluran TV bersiaran semula secara berperingkat, bermula 8.30 malam dan kesemua saluran bersiaran semula pada pukul 11.00 malam. AOTG dan IPTV turut kembali seperti biasa tidak lama selepas itu. Pusat panggilan kami kembali beroperasi pada pukul 8.45 malam.

Kami bersyukur tiada sebarang kemalangan jiwa berlaku. Insiden ini sedang disiasat dan tindakan yang wajar akan diambil.

Sekali lagi, kami memohon maaf kepada semua pelanggan atas gangguan perkhidmatan yang dialami. Terima kasih atas kesabaran semua dan sebagai tanda penghargaan, kami akan membuka kesemua saluran untuk dinikmati oleh para pelanggan (kecuali perkhidmatan Astro First, Astro Best dan Astro Box Office Sports) di sepanjang hujung minggu ini iaitu dari Jumaat 29 Ogos, 6.00 petang sehingga Isnin 1 September 2014, 12.00 tengah malam.

Walaubagaimanapun, ramai pelanggan yang masih tidak berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan.

AJK PAS Pusat tuduh The Malaysian Insider fitnah Haji Hadi

Posted: 26 Aug 2014 07:18 AM PDT

PETALING JAYA: Setiausaha Politik Presiden PAS, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menafikan kenyataan sebuah portal media online yang bertajuk 'Hadi Tawar Azmin sertai PAS bentuk kerajaan bersama UMNO' dan menyatakannya sebagai berita palsu.

Menurut AJK PAS Pusat berita yang dipaparkan oleh portal tersebut bukan sahaja berniat jahat malah sama sekali tidak benar.

"Saya yang juga turut hadir semasa Timbalan Presiden Parti Keadlian Rakyat (PKR), Mohamed Azmin Ali mengunjungi Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini dengan intipati perbincangan berkisar kepada perasaan terima kasih Azmin Ali kepada Hadi.
"Ini kerana PAS telah mencalonkan nama beliau sebagai calon Menteri Besar Selangor pada 17 Ogos lalu, selain dari meminta kata nasihat dan pandangan secara umum sebagai panduan untuk memperkukuhkan Pakatan Rakyat (PR).

"Tiada disebut langsung mengenai kerajaan perpaduan bersama UMNO seperti yang didakwa," katanya dalam satu kenyataan.

Sebelum ini, media portal berkenaan melaporkan Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat semalam dikejutkan dengan pengakuan presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang telah menawarkan Timbalan Presiden PKR Mohamad Azmin Ali menyertai PAS bersama beberapa rakannya bagi membentuk kerajaan bersama di Selangor.

Menurut laporan portal itu lagi, tawaran itu ditolak Azmin.

Laporan portal itu turut mengatakan bahawa terjadi pertengkaran hangat antara Hadi dan Hanipa.

Sementara itu, Ahli Parlimen Temerloh, Nasruddin Hasan Tantawi mencadangkan supaya mesyuarat bulanan PAS Pusat selepas ini diadakan di tengah-tengah Padang Merdeka dan untuk menjemput semua media cetak, elektronik dan media baru ( jangan hanya portal berkenaan ) untuk membuat liputan secara langsung.

"Ini kerana selepas ini tiada lagi privasi. Justeru itu tidak perlu mana-mana individu bersusah payah untuk 'feed' maklumat keluar dan tidaklah kita tertanya-tanya siapa yang membawa keluar maklumat.

"Bukankah kita di zaman langit terbuka? Untuk apa lagi dewan mesyuarat," soalnya.

Anwar ke Israel 20 Ogos lepas buat apa?

Posted: 26 Aug 2014 04:24 AM PDT

Tiket penerbangan Royal Jordanian yang tertera nama Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim pergi ke ibu negara Israel iaitu Tel Aviv kini tersebar merata di media sosial.

Anwar dikatakan telah pergi ke Istanbul, Turki pada hari sama untuk menghadiri Perhimpunan Kesatuan Ulama' Sedunia yang menyaksikan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah dilantik sebagai Naib Ketua kesatuan berkenaan.

Anwar memberitahu kononnya beliau telah mempengaruhi ulamak terkenal Yusof Qardawi dan pemergiannya ke Istanbul adalah untuk memastikan Abdul Hadi benar-benar dilantik ke jawatan itu.
Anwar dikatakan hanya berada di Turki selama beberapa jam sahaja sebelum menaiki pesawat dengan tiket berkenaan ke Tel Aviv pada hari tersebut.

Pendedahan ini sudah pun berlegar-legar di laman sosial dengan sangat hebat dan pelbagai pihak mula mempersoalkan akan kesahihan tiket berkenaan yang memaparkan dengan jelas nama Anwar.

Sehingga kini Anwar masih belum memberikan sebarang penjelasan mengenai perkara ini dan jika beliau terus berdiam diri, rakyat akan beranggapan seperti memang benar Anwar sudah ke Israel.

Sultan titah PR kemuka dua lagi nama untuk calon MB

Posted: 26 Aug 2014 02:59 AM PDT

Baginda mahu PAS, DAP, PKR mengemukakan lebih daripada dua nama bagi memudahkannya menentukan calon yang layak.

Khalid berkata beliau menghantar surat peletakan jawatannya kepada Istana Kayangan, Shah Alam hari ini, tetapi ia ditolak Sultan Sharafuddin Idris Shah.

"Ini ialah tatacara yang pernah dilakukan oleh istana bukan saja semasa PR, tetapi juga semasa Barisan Nasional (BN) ingin menamakan mereka yang dicadangkan untuk dilantik menjadi MB," katanya di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).

Sehingga selesai pelantikan menteri besar yang baru, Khalid berkata, beliau akan terus menjalankan tugas seperti biasa. – 26 Ogos, 2014.

MENYUSUL LAGI

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/sultan-tolak-peletakan-jawatan-khalid-minta-dua-lagi-nama#sthash.T9w3BrD4.dpuf

Sultan S'ngor perkenan Khalid Ibrahim letak jawatan

Posted: 26 Aug 2014 01:56 AM PDT

Sultan Selangor hari ini memperkenan Tan Sri Khalid Ibrahim meletakkan jawatan sebagai menteri besar.

Menurut kenyataan istana, sultan bagaimanapun menitahkannya kekal di jawatan itu sehingga penggantinya dilantik.

Khalid sebelum itu tiba di istana Bukit Kayangan di Shah Alam untuk menghadap Sultan Selangor.

Khalid memasuki kawasan istana pada jam 2.20 petang, lima minit selepas kenderaan Sultan Sharafuddin Idris Shah tiba di istana.

Menteri besar kelihatan tersenyum melalui tingkap keretanya.

Pelajar perempuan 'offer' tubuh untuk beli Samsung Note 3

Posted: 26 Aug 2014 01:03 AM PDT

Kegilaan budak-budak sekolah terhadap teknologi telefon telah membuatkan mereka yang "terdesak" sanggup menawarkan diri sebagai ganti duit untuk membeli telefon idaman mereka.

Mereka mungkin berlumba-lumba mahu "menunjuk-nunjuk" handphone baru kepada kawan-kawan sehinggakan mereka sanggup mengadaikan maruah diri.

Semurah itu aje kah maruah diri anda? Dengan hanya telefon bimbit terkini? Ini bakal mendorong mereka terjebak dalam gejala pelacuran demi mengejar kemewahan yang menjadi idaman mereka.

Maka dengan ini ibubapa perlu membimbing anak-anak dengan lebih baik lagi demi membenteras gejala yang tidak sihat ini.

Khalid Samad diludah sejurus keluar dari mahkamah

Posted: 25 Aug 2014 11:46 PM PDT

Ketika mahu meninggalkan kompleks mahkamah selepas diikat dijamin, anggota parlimen PAS Khalid Samad disekat sekumpulan pemuda Melayu yang tidak puas hati dengannya.

Bercakap kepada Malaysiakini, katanya, mereka mengeluarkan kata-kata kecaman padanya.

Malah, menurutnya, seorang daripada mereka tampil meludahnya.

"Ketika saya mahu meninggalkan (kompleks mahkamah), seorang lelaki Melayu datang kepada saya dan tanya sama ada saya Khalid Samad, anggota parlimen Shah Alam. Lepas saya kata 'ya', dia ludah saya.

"Dan kemudian, datang lagi sepuluh orang dan menghina saya, gelar saya pengkhianat Melayu.

"Ketika kami bergerak menuju kereta, mereka mula bertempik dan berkelakuan liar. Tetapi mereka tidak sentuh saya," katanya.

Beberapa orang lagi turut menyaksikan insiden itu.

Khalid hari ini didakwa atas tuduhan menghasut atas kenyataannya yang menggesa agar kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dihapuskan.

Beliau didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini bawah Akta Hasutan dan mengaku tidak bersalah.

(Video) Tak senonoh! Gurau tampal tuala wanita akhirnya 'makan tepung'

Posted: 25 Aug 2014 11:01 PM PDT

Seorang wanita yang bergurau dengan rakan sekerja lelakinya akhirnya terpaksa 'makan tepung' apabila beliau melawak kasar dengan beliau.

Wanita berkenaan sebelum itu merakamkan videonya dengan sehelai tuala wanita yang akan digunakan untuk bergurau dengan rakannya yang sedang memasak di dalam restoran tempat mereka berkerja.

Lelaki berkenaan yang pada ketika itu sedang memegang tepung, terkejut dengan tindakan rakannya yang secara tiba-tiba menampal tuala wanita berkenaan di pipinya. Beliau terus membaling tepung ke arah muka wanita berkenaan.

Moral: Melawak biarlah bertempat...

Kecewa dengan PAS, DAP persoal keperluan PR terus kekal

Posted: 25 Aug 2014 10:45 PM PDT

DAP Selangor kecewa dengan dolak-dalik PAS dalam krisis politik di negeri itu, dan kini menimbang semula keperluan sama ada Pakatan Rakyat perlu terus kekal.

Soal pokok itu dibincangkan secara ringkas dalam mesyuarat tergempar DAP Selangor pada malam tadi.

Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua mengesahkan perkara itu ketika dihubungi Malaysiakini.

"Apabila PAS enggan memenuhi janji, dan berdegil untuk tidak menyokong presiden anggota gabungan kita sebagai MB baru, mungkin tiba masanya untuk merenung dan berfikir mengenai tujuan berterusan dan kewujudan pakatan ini."

Bagaimanapun, tiada apa-apa keputusan konklusif dibuat dalam isu tersebut, katanya.

Beliau merujuk kepada mesyuarat PAS semalam, yang memutuskan bahawa parti itu membenarkan sultan memilih calon untuk menggantikan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Wajah pramugara MAS yang didakwa cabul wanita Australia didedah

Posted: 25 Aug 2014 10:11 PM PDT

Pengguna media sosial hari ini mengecam Laura Bushney, seorang wanita warga Australia yang mendakwa diraba ketua pramugara Malaysia Airlines (MAS) ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Paris pada 4 Ogos lalu.

Menerusi ruangan komen di laman Facebook Sunday Night, program terbitan Channel 7 televisyen Australia, ramai melahirkan keraguan berhubung pengakuan Bushney kerana dia mendakwa dia sempat merakam perbuatan itu melalui telefon bimbitnya.

"Betul-betul merepek. Dia lakukannya kerana satu perkara saja. Wang. Selain merosakkan reputasi orang yang tidak bersalah," kata Jessica Greenhill diikuti lebih 300 komen lain.

Bushney, 26, dalam wawancara bersama Sunday Night berkata, ketua pramugara MAS itu merayu kepadanya supaya tidak melaporkan insiden tersebut kepada pihak berkuasa kerana bimbang diketahui isteri dan anak-anak.

Katanya, anak kapal MAS itu cuba mengambil kesempatan atas perasaan takutnya ketika terbang dengan MAS berikutan insiden pesawat MH370 dan MH17, lalu dia duduk di sebelahnya sambil mengurut kakinya dengan alasan cuba menenangkannya.

Bushney memberitahu, lelaki itu kemudian memasukkan tangannya ke dalam seluarnya sambil meraba kemaluannya.

Katanya dia terkejut waktu itu dan terfikir-fikir kemudiannya: "Mengapa saya tidak jerit, mengapa saya tidak berteriak?

"Saya seorang yang tabah. Saya boleh lakukannya. Saya tahu saya boleh. Tetapi waktu itu saya terlalu takut untuk berbuat apa-apa."

Seorang lagi pengguna media sosial, Tanya Pearce memberi komen dia percaya Bushney sengaja membiarkan perkara itu berlaku kerana mahu mendapat pampasan dari MAS.

"Saya percaya dia membiarkan perkara itu berlaku. Dia tidak benar-benar menangis. Saya tak tahu bagaimana dia dalam ketakutan tetapi tidak menjerit.

"Apa yang dia (ketua pramugara) boleh lakukan dalam pesawat yang penuh dengan penumpang? Saya fikir dia (Bushney) hanya hendakkan pampasan," katanya di laman Facebook itu.

Alexandra Shand pula berkata apa yang dikatakan Bushney sangat kelihatan seperti dakwaan palsu dan membuatkannya menukar siaran dari terus menyaksikan program Sunday Night.

"Saya gembira bukan saya seorang sahaja yang ingat ada sesuatu yang pelik dengan berita ini," katanya.

Seorang pengguna Facebook menggunakan nama CJ Booth berkata Sunday Night sengaja mensensasikan dakwaan Bushney ekoran kejadian dua pesawat malang MH370 dan MH17 yang menimpa MAS.

"Jika ia bukan MAS, cerita ini tidak akan disiarkan. Jadi, jangan katakan kamu lakukan untuk dia (Bushney) apabila tujuan sebenar untuk mendapatkan penonton," katanya.

Kebanyakan pengguna media sosial yang melemparkan kritikan melihat tindakan Bushney merakam insiden itu sebagai di luar kewarasan fikiran apabila berdepan dengan keadaan kritikal seperti itu.

Mereka berkata daripada merakam insiden berkenaan, sewajarnya Bushney mengambil tindakan mengelak membiarkan perkara itu terus berlaku.

"Dia boleh ambil telefon dan rakam tetapi tidak menjerit atau memukul. Saya lihat dia tidak jujur," kata Michelle Durban yang turut disokong beberapa pengguna Facebook lain, lapor TMI.

Pas bukan hanya untuk turun demo, PRU - Iskandar

Posted: 25 Aug 2014 10:01 PM PDT

SHAH ALAM 25 Ogos - Seolah-olah tidak mahu Pas dilihat sering tunduk kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP, Pas negeri mula mempersoalkan perlunya kerjasama politik dalam pakatan pembangkang selama ini sekiranya tidak membawa faedah kepada Islam.

Pesuruhjaya Pas Selangor, Iskandar Abdul Samad berkata, kewujudan parti itu dalam pakatan pembangkang seperti hanya penting ketika berdemonstrasi dan pilihan raya umum (PRU).

Selepas jentera Pas digunakan sepenuhnya untuk tujuan berkenaan, tambah beliau, parti tersebut seperti tidak dipedulikan lagi.

"Tiada guna tahaluf jika Islam tidak untung, jangan masa demo dan PRU sahaja nak guna Pas, tetapi selepas itu Pas dibuang," katanya ketika menyampaikan ucaptama dalam Muktamar Dewan Pemuda Pas Negeri Selangor (DPPNS) di sini semalam.

Ucapan beliau itu disiarkan dalam laman Facebook Pas Selangor hari ini.

Turut disiarkan adalah gambar Iskandar sedang berucap dalam majlis itu yang diadakan di Kediaman Rasmi Menteri Besar di sini.

Sementara itu, Iskandar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Peneroka Bandar negeri ketika diminta mengulas mengenai perkara tersebut menjelaskan, kenyataannya itu bertujuan supaya peranan Pas dalam pakatan pembangkang diperluaskan merangkumi lebih banyak aspek.

"Saya menggesa ahli Pas sentiasa berusaha untuk memastikan Islam mendapat manfaat daripada persefahaman dan kerjasama daripada ketiga-tiga parti pakatan pembangkang," kata-nya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS).

Anak Nora Danish Dan Erra Fazira Dikritik Gara-Gara Berpeluk Sakan

Posted: 25 Aug 2014 09:11 PM PDT

Bukan sahaja selebriti yang mendapat perhatian peminat mereka, sebaliknya anak-anak selebriti turut tidak ketinggalan sama menjadi tumpuan mereka-mereka di luar sana.

Terbaharu, anak Nora Danish dan Erra Fazira dikritik sebahagian besar peminat gara-gar gambar mereka berpeluk sakan disiarkan di laman instagram.

Anak Nora, Putra Rayqal Ramli dan anak Erra Fazira, Engku Aleesya sekarang dilihat selalu bersama kerana menemani ibu masing-masing menjalani latihan teater Bahayanya Wanita yang dipersembahkan di Istana Budaya, Kuala Lumpur, baru-bar ini.

Tapi, bagi penulis, tak salah rasanya kalau budak-budak beraksi macam ni, lagipun mereka belum akil baligh lagi, takkan perkara macam ini pun jadi isu.
Hmm, pelik-peliklah peminat tempatan ni, ada je yang tak kena di mata dorang kan..- MYNEWSHUB.MY

Aksi tak senonoh wanita di MRT bukan warga China, tapi S'pura

Posted: 25 Aug 2014 09:00 PM PDT

Baru-baru ini heboh tentang insiden seorang wanita yang membuang air besar di Stesen MRT Hooland Village di Singapura pada 13 Ogos lalu.

Ramai yang menuduh warga China yang bekerja di situ melakukan perkara jijik itu.

Tetapi, hal ini telah diungkapkan setelah polis mengesahkan wanita berkenaan bukan warga China tapi warga Singapura sendiri.

Wanita itu yang berumur 34 tahun melakukan perkara tersebut pada 1.40 petang tapi setiba pihak polis, dia sudah tiada.

Naib Presiden Komunikasi Korporat MRT berkata, pihaknya telah membersihkan kawasan tersebut setelah menerima aduan.

Katanya lagi " Dia mungkin mengalami masalah mental"

Fatwa Halal Intai Tunang Mandi Ada Dalil Yang Menyokong

Posted: 25 Aug 2014 08:01 PM PDT

Tahukah anda fatwa Ilmuan Mesir Usama Al-Qawsi bahawa halal untuk mengintai tunang tidak berpakaian mempunyai dalil?

Isu ini sudahpun lama dibangkitkan dahulu oleh Ibn Hazm seorang bermazhab Zahiri (mazhab yang telah pupus).

Secara ringkasnya, beliau berdalilkan dari hadith Nabi salallahu alaihi wassalam; dari Jabir Radhiyallahu 'anhu, bahwa Rasulullah Shalallahu alaihi wassalam bersabda;

"Jika salah seorang diantara kalian meminang seorang wanita sekiranya ia dapat melihat sesuatu darinya yang mampu menambah keinginan untuk menikahinya, maka hendaklah ia melihatnya kepadanya" (HR. Ahmad dan Abu Daud)

Dengan mengambil hadith ini secara zahir (literal) "hendaklah ia melihat kepadanya" maka Ibn Hazm cenderung berpendapat halal untuk melihat aurat tunang kecuali bukan aurat besar yakni kemaluan depan dan belakang.

Bagaimanapun pendapat ini adalah pendapat yang syaz (ganjil) dan tertolak oleh jumhur ulama hadith.
Semoga bermanfaat

Awal dan Scha 'ter'kongsi foto anaknya, Lara Lodin

Posted: 25 Aug 2014 07:01 PM PDT

Hari ini, di instagram awal dan scha berkongsi gambar Lara yang diambil dari jauh bersama dengan Lisa Surihani dan suami, Yusri. Comel yang amat anak dorang.

Dalam 1 caption gambar di instagram Scha menulis nama ''Hey Lara Lodin'' dan mungkin itu merupakan nama anak mereka.


Terserlah keibuan Lisa apabila mendukung Lara. Semoga satu hari nanti, masa Lisa dan suami akan sampai. InsyaAllah. Sama sama kita doakan.

PKR tidak perlukan sokongan PAS untuk lantik Wan Azizah - Rafizi

Posted: 25 Aug 2014 06:50 PM PDT

SHAH ALAM: Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak memerlukan sokongan PAS bagi meneruskan cita-cita parti itu untuk menjadikan beliau sebagai menteri besar Selangor yang baharu terlaksana.

Naib Presiden PKR yang baharu, Mohd Rafizi Ramli berkata, ini kerana Dr Wan Azizah sudah mempunyai sokongan majoriti mudah daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor.

"Walaupun tanpa surat sokongan PAS, kita mempunyai majoriti yang jelas," katanya dalam ucapan penggulungan sebentar tadi.

Rafizi berkata demikian merujuk kepada baki 13 wakil rakyat PAS Selangor yang belum menandatangani Surat Akuan Bersumpah (SD) bagi menyokong Dr Wan Azizah.

Hingga kini Pakatan Rakyat Selangor mempersembahkan 30 SD kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi menyatakan pendirian supaya penyandang Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim digantikan.

Tiga puluh SD yang dipersembahkan sebelum ini ditandatangani 13 wakil rakyat PKR, 15 daripada DAP dan dua lagi daripada PAS.

Selain itu, Rafizi yang juga bekas Pengarah Strategi PKR ketika 'Langkah Kajang' dimulakan untuk menggulingkan Khalid memberi peringatakan kepada ahli parti supaya bersiap-sedia jika pilihan raya negeri Selangor terpaksa diadakan.

Katanya, ahli PKR tidak boleh memandang ringan kemungkinan itu kerana perkara tersebut boleh berlaku jika Khalid tetap berdegil untuk tidak melepaskan jawatannya.

"Tapi saya nak ingatkan Tan Sri Khalid supaya jangan sabotaj rakyat dengan membubarkan DUN (Dewan Undangan Negeri). Undurlah dengan baik.

"Bagaimanapun, kita sebagai anggota parti perlu bersedia dari sekarang jika pilihan raya negeri diadakan," katanya.

Apa akan jadi jika PKR tadbir Malaysia, soal Asri

Posted: 25 Aug 2014 06:41 PM PDT

Bekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari ini membangkitkan persoalan situasi yang akan berlaku sekiranya PKR yang kini sedang berhadapan krisis menteri besar Selangor mentadbir Malaysia.

Melalui laman sosial Facebook DrMAZA.com miliknya, Asri yang kini berada di London berkata, pertanyaan berkenaan adalah persoalan yang bermain dalam fikiran rakyat biasa.

"Saya di London sudah hampir tiga minggu. Saya hanya ikuti perkembangan politik dari Internet.

"Maaf, saya hanya tertanya diri saya: jika PKR yang seperti dalam keadaan sekarang menguasai negara apa akan terjadi?", kata Asri, di laman media sosial itu awal pagi tadi.

Beliau kemudiannya berkata, pengikut PKR tidak seharusnya marah dengan pertanyaan beliau, memandangkan ia adalah hak demokrasi setiap rakyat di negara ini.

"Maaf ahli-ahli PKR ini soalan yang melintas dalam fikiran seorang rakyat marhaen.

"Jangan marah. Kita negara demokrasi, hak rakyat untuk berfikir dan bertanya," katanya.

Status Facebook berkenaan setakat ini menerima 9,473 'Likes' dengan lebih 1,100 komen dan 425 perkongsian.

Selangor kini berhadapan krisis untuk menukar Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerana dikatakan sering membelakangkan parti dalam membuat keputusan.

PKR memutuskan untuk menggantikan beliau dengan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga isteri kepada Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dr Wan Azizah dikatakan menerima sokongan majoriti 30 ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor dari PKR dan DAP, dengan dua lagi Adun PAS yang menandatangani Akuan Bersumpah (SD).

Khalid yang kini merupakan menteri besar dari blok Bebas mentadbir Selangor bersama empat anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (exco) PAS.

Beliau dijangka bertemu Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah esok bagi membincangkan kedudukannya sebagai menteri besar selepas PAS menyatakan sokongan kepada Dr Wan Azizah untuk menjadi menteri besar.

Parti Islam itu sebelum ini menamakan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali selain Dr Wan Azizah, untuk menjadi menteri besar, namun Azmin menolak pencalonan tersebut. – 25 Ogos, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/apa-akan-jadi-jika-pkr-tadbir-malaysia-soal-asri#sthash.UPkyt9iU.dpuf

Rakaman Audio Penerangan PAS Tentang Pengkhianatan PKR dan Anwar bocor

Posted: 25 Aug 2014 06:32 PM PDT

Pendedahan panas oleh Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Kelantan sudah pasti sudah ramai ahli dan penyokong PAS buka mata,ini kerana PAS sudah beberapa kali dikhianati oleh PKR terutamanya Anwar Ibrahim.
Dakwa PAS,PKR bukan saja mengkhianati PAS malah PKR dan Anwar turut mengkhianati DAP.

Audio rakaman suara Ustaz Azariza Alawi, Ketua Penerangan Dewan Pemuda Pas Kelantan mengenai konflik dalaman Hj Hadi vs Anwar Ibrahim.

Cara PR tangani krisis MB amat memalukan - PSM

Posted: 25 Aug 2014 06:21 PM PDT

PETALING JAYA: Pengerusi Parti Sosialis Malaysia (PSM), Dr.Nasir Hashim mewakili PSM apabila beliau memberitahu bahawa parti tersebut yakin dengan kebijaksanaan Sultan Selangor dan akan akur kepada perlembagaan negeri Selangor yang berpaksikan amalan demokrasi.

"Kelayakan samada seorang calon itu sesuai memegang jawatan menteri besar (MB) seharusnya diserahkan kepada parti yang memiliki majoriti jelas di Dewan Undangan Negeri (DUN).

"Amalan demokrasi di Malaysia akan diperkasakan hanya jika semua pihak yang terlibat menghormati sistem Raja Berpelembagaan yang menghadkan kuasa Raja kepada tugasan-tugasan tertentu.

Andaikata tidak ada majoriti yang jelas, maka satu persidangan khas DUN harus dipanggil untuk memilih MB yang baru," katanya.

Menurut beliau, sekiranya DUN gagal menyelesaikan kemelut ini, maka satu pilihanraya negeri harus dipanggil untuk membolehkan rakyat mengundi parti dan seterusnya MB dipilih secara amalan biasa.

"Jawatankuasa Pusat PSM yang bermesyuarat pada 22 Ogos 2014 juga berpendapat cara Pakatan Rakyat (PR) menangani krisis MB amat mendukacitakan dan memalukan.

"Sepatutnya tiga parti yang membentuk kerajaan di Selangor ini bermesyuarat terlebih dahulu sebelum membuat kenyataan terbuka bersifat tikam menikam dan menjadikan proses membuat keputusan begitu sukar sekali," katanya.

PSM juga berpendapat cara PKR mengatur Langkah Kajang dan memilih bakal MB tanpa terlebih dahulu berbincang dengan rakan-rakan dalam PR turut menyumbangkan kepada kemelut krisis MB Selangor.

"PSM juga berpendapat Tan Sri Khalid Ibrahim seharusnya undur dan letak jawatan memandangkan beliau tidak lagi mendapat sokongan majoriti.

"Namun kami juga berpendapat walaupun Khalid menjadi fokus utama, tetapi kepimpinan PR juga harus bertanggungjawab atas calon-calon dan tingkahlaku mereka. Khalid ialah pilihan PR sebagai calon MB selepas PRU13 dan jika ianya suatu pilihan yang salah maka PR harus bertanggungjawab," akhiri beliau.

Kongres PKR: 'Ini kongres syok sendiri'

Posted: 25 Aug 2014 06:10 PM PDT

Dengan pertelingkahan dalaman PKR di Selangor yang semakin hari semakin mengarut, juga dengan pemilihan parti yang akhirnya selesai – diiringi kerusi terbang dan pergaduhan antara ahli, seluruh mata tertumpu pada Kongres Nasional PKR ke-10 yang diadakan baru-baru ini.

Rata-rata mahu melihat apakah yang akan menjadi perdebatan atau isi ucapan pemimpin-pemimpin atasan juga perwakilan parti kerana dari situlah hala tuju PKR boleh di ramal.

Namun, apa yang boleh dikumpul dari kongres selama tiga hari itu cuma cakap-cakap penyedap sesama sendiri. Jika benar Pakatan Rakyat teguh dengan tahaluf siyasi antara mereka, tidak nampak dimana keperluan Presiden parti menekankan berkali-kali bahawa gabungan mereka berada dalam keadaan baik-baik sahaja.

Mungkin Presiden parti melihat ahli-ahlinya perlu ditenteramkan, lebih-lebih lagi kongres kali ini tidak dihadir oleh pemimpin-pemimpin besar dari PAS, hanya Khalid Samad yang duduk diatas pentas bersama Presiden dan Ketua Umum parti.

Pentas kongres menjadi medan puji-memuji sesama sendiri, sesama ahli keluarga dan sesama 'rakan karib'. Yang anak kata ibunya adalah pemimpin yang paling layak menyandang kerusi empuk Menteri Besar. Yang seketika terpinggir pula sibuk mencabar penghakiman dilakukan secara langsung kerana ketua tertinginya dizalimi. Itu belum kira yang diboikot, yang mengampu, dan yang cuba kekal relevan. Isu-isu nasional banyak yang terpinggir.

Disebalik semua itu, yang paling menarik adalah bagaimana Ketua Umum parti itu cuba 'berlembut' dan menjustifikasikan langkah menyingkirkan Menteri Besar Selangor sedia ada. Bermain dengan sentimen penuh emosi, Anwar dan isteri menegaskan bahawa Khalid adalah seperti keluarga sendiri dan tindakan penyingkirannya dibuat setelah mereka berada dalam dilema tentang bagaimana cara melembutkan kedegilan Menteri Besar itu.

Walau berkali-kali menyatakan bahawa beliau tidak mahu memburuk-burukkan Khalid, satu-satu 'kesilapan' Khalid dikupas dan dibahas. Meskipun tuturnya lembut namun pasti terkesan dihati. Apatah lagi yang dipilih untuk mengganti Khalid adalah proksi Ketua Umum sendiri. Tapi seperti kata Rafizi, kalau tak suka parti ini, boleh angkat kaki.

Nampaknya, masa depan PKR pusing-pusing hanya pasal Anwar. Tidak perlu menafikan yang sahih. Tidak perlu skrip parti ditubuhkan untuk rakyat, perjuangannya untuk rakyat, kerana pi mai pi mai, matlamatnya hanya untuk menyempurnakan kehendak Ketua Umum. Kalau tidak, masakan ada yang berani berkata akan bermati-matian mempertahankan Anwar.

Lisa Adam is a FMT columnist

Dewan Ulama gesa 2 Adun di S'ngor dipecat

Posted: 25 Aug 2014 06:01 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Selepas Pas Terengganu mendesak dua Adun Selangor dipecat, Dewan Ulama Pas Negeri Terengganu pula tampil mendesak tindakan sama terhadap Adun Hulu Kelang, Saari Sungib dan Adun Morib, Hasnul Baharuddin.

Desakan terhadap keduanya yang dianggap membelakangi parti itu, merupakan usul dibentangkan timbalan ketuanya, Dr Abu Bakar Abdullah dalam Muktamar Dewan Ulama Pas Terengganu.

Menurutnya, siasatan perlu dijalankan dan jika didapati bersalah kedua-duanya perlu dipecat keahlian berdasarkan Perlembagaan Pas Fasal 82(6)(d).

"Dua Adun Pas (Hulu Kelang dan Morib) bertindak membelakangi keputusan parti dalam isu Menteri Besar Selangor, selain mencabar parti dengan kesediaan untuk diambil apa-apa tindakan," katanya di Markas Tarbiah Pas Kuala Terengganu di Kuala Ibai, di sini.

Selain tindakan terhadap dua Adun terbabit, Dewan Ulama Pas negeri turut meminta tindakan tatatertib diambil terhadap beberapa pemimpin Pas lain yang membelakangi adab berjemaah terutama dalam mengeluarkan kenyataan berhubung kontroversi Menteri Besar Selangor, baru-baru ini.

Jelasnya, dalam kalangan pemimpin Pas ada yang menyanggah presiden parti dengan menganggap kenyataan presiden bukan mewakili parti sebaliknya peribadi.

"Kedua, mereka mengkritik kenyataan presiden parti secara terbuka di khalayak ramai dan melalui media dengan mencabar parti serta kesediaan mereka diambil tindakan.

"Ketiga, mempertikaikan keputusan Majlis Syura Ulama yang merupakan badan tertinggi parti," katanya.

Beliau berkata, bagi kesalahan tersebut, mana-mana pemimpin yang didapati bersalah boleh diambil tindakan berdasarkan Perlembagaan Pas fasal 82 (6) (b) iaitu hak mereka dalam parti dilucutkan.

Usul itu kemudian, disokong dan diluluskan kesemua 64 perwakilan dari lapan kawasan Parlimen di negeri ini dalam Muktamar Dewan Ulama Pas Terengganu.

Abu Bakar berkata, tindakan seumpama itu tidak boleh dibiarkan sama sekali kerana dikhuatiri berulang dan memberi ruang kepada yang lain melakukan tindakan sama.

"Keadaan ini tentu membawa kemudaratan dan kerosakan kepada parti serta bercanggah dengan thiqah, taat dan wala' kepada pimpinan dan parti selama mana ia tidak bercanggah dengan syarak serta Perlembagaan parti," katanya.

waadat

Posted: 26 Aug 2014 01:27 PM PDT

waadat


Tugas berat hadi awang

Posted: 25 Aug 2014 07:45 PM PDT

Rumusan awal yang Demang buat ialah apabila demokrasi berjaya ditegakkan maka bermulalah kehancuran sesebuah negara.

Itulah sebenarnya yang sedang berlaku di seluruh dunia dan Malaysia salah satu daripadanya.

Demang mengharapkan pengangkatan TGHH sebagai naib presiden ulamak sedunia akan membawa satu era baru dalam penegakan Islam sepenuhnya di Malaysia dan menjadi asas pada kebangkitan ummat Islam seluruh dunia namun ia seolah satu igauan semata.

Manakan tidak. Haji Hadi sendiri mendapat jawatan daripada proses demokrasi. Proses yang meletakkan kasta paling bawah dalam hirarki manusia menjadi penentu. Rakyat berkuasa!

Bolehkah rakyat yang sepatutnya dipimpin diberi kuasa untuk memilih sendiri pemimpin yang mereka suka? Maka mereka hanya akan memilih pemimpin yang senada dengan pemikiran mereka bukannya pemimpin yang sanggup memperbetulkan kesilapan mereka.

Konsep Demang mudah. Dalam sesebuah keluarga, anak-anak dilahirkan oleh ibubapa dan bukannya anak-anak yang menentukan siapa ibubapa mereka.

Ya, memang ibubapa pun tidak mampu menentukan siapa yang akan menjadi anak mereka namun ibubapa lah yang mencorakkan anak-anak bukannya anak-anak menentukan masa depan keluarga orang tua mereka.

Mesej Demang ialah TG Haji Hadi mesti bertegas dan jadilah pemimpin Islam sebenar.

Duke of UMNO

Posted: 26 Aug 2014 01:22 PM PDT

Duke of UMNO


SANGGUPKAH PAS TELAN HAKIKAT DI BAWAH NI..? SANGGUP..???

Posted: 26 Aug 2014 07:17 AM PDT


Dalam penelitian saya, PAS tidaklah seteruk ini sebelum bergabung dengan DAP dan PKR. Namun lepas bergabung pada tahun 2008, makin parah pulak PAS dikerjakan dua parti tu...

Sebelum ini, PKR dibayangkan kononnya menjadi "orang tengah" antara ketidak sefahaman antara PAS dan DAP. PAS pulak pujuk para penyokongnya untuk "redha" bergabung dengan DAP atas dasar "tahaluf siyasi"... Depa pun ikut je laaaa....

Tapi, tahun demi tahun hingga sekarang, makin teruk dah PAS saya tengok. Dulu depa bergaduh dengan DAP dan PKR saja. Tapi sekarang ni dalam PAS sendiri bergaduh sakan, dah berpecah belah teruk. Bukan setakat di Pusat, di peringkat negeri ni pun dah makin "lelah"...

 

Sebetulnya, saya sebelum ni lebih "value" PAS sebab keaslian jentera dan perjuangan depa. Tapi sekarang perasaan respect tu dah hilang sama sekali... merosot tinggal 10% saja. 10% tu pun bertahan sebab ramai kawan-kawan PAS yang masih sayangkan PAS dan menyampah habis pada DAP dan PKR...

Secara dasar, kawan-kawan saya ni setuju sangat dengan pandangan yang diluahkan di sini. Sepahit mana pun luahan tersebut, kawan-kawan saya akui, terima dan setuju dengan pendapat yang neutral tersebut...

Entah la.. apa yang jadi kat PAS sekarang pun saya tak tahu. Dulu suara akar umbi begitu bernilai di mata pemimpin PAS yang dikuasai golongan ulama. Tapi bila PAS dikuasai golongan liberal dan pro-Anwar, suara mereka diibarat sampah-sarap!

Kesian..dan sangat pahit untuk ditelan. Namun hakikat itu perlu ditelan oleh mereka-mereka yang benar-benar kenal dengan erti sebenar perjuangan PAS... soalnya, kenapa terus biarkan PAS begitu? Wallahu'alam... yang tu kena tanya depa sendiri...

KERAJAAN NEGERI TAK BANTU USAHAWAN MELAYU KEDAH?

Posted: 26 Aug 2014 03:17 AM PDT


Baru ni saya ada sembang dengan beberapa rakan. Depa ni semuanya orang business. Masing-masing ada perniagaan masing-masing. Depa mengeluh... payah cari makan di Kedah ni katanya kalau nak dibandingkan di KL dan Selangor...

Lagi satu, depa luah la kononnnya banyak info yang depa tak tau pasal bantuan, peruntukan dan projek-projek yang dikeluarkan pihak kerajaan, sama ada negeri atau pusat. Katanya, info tu ada...tapi tak sampai ke telinga depa...

Saya ni bukan orang business. Tapi mungkin la dalam dok berkawan tu, secara tak langsung ada la kawan dengan orang buat business kecil-kecilan ni.. khususnya orang Melayu termasuk orang PAS..heh!


Ni kat bawah ni ada info yang saya kira agak baik untuk kawan-kawan kita yang buat business kat Kedah ni... sila klik di sini untuk info tersebut....

PERGHHH..!!! HJ HADI AWANG MAKIN "VIRAL"..!!!

Posted: 26 Aug 2014 01:30 AM PDT


Ni kisah pasal Ayah Chik lagi... Presiden PAS...Datuk Seri Abdul Hadi Awang....makin pemes!

Amboi... sejak jadi Naib Ketua Kesatuan Ulama Dunia ni, Ayah Chik makin glemer laaa.. makin "viral" kata budak-budak sekarang... ni yang buat puak liberal pro-Anwar dalam PAS jeles nihhhh...

Terbaru, satu rakaman video Hadi Awang tiba-tiba jadi "viral"... tiba-tiba jadi popular...

Khabarnya, paling ramai yang tengok video kat youtube ni ialah puak-puak liberal dan pro-Anwar dalam PAS... tak tahu la betul ke tidak...tapi tu la desas-desus yang kawan-kawan PAS beritahu...

 

Heh! Khabarnya, merah padam muka depa bila tengok video tu... 

Nak tahu video mana, cuba klik kat sini... padan pun depa panas luar dalam..kan? kan? kan? Heh!

PASANGAN CUBA TIRU ALVIVI LUCAH DIKESAN..!!!

Posted: 25 Aug 2014 07:31 PM PDT

Sepasang lagi spesis Alvivi lucah dikesan!
Pagi semalam memang kecoh di Ipoh. Walaupun kejadian tu hanya memakan masa lebih kurang 10 minit saja, tapi impaknya memberi kesan ke seluruh negara dan dijangka menjadi bualan hangat hingga seminggu...

Gila atau tidak, perkara tu dah berlaku. Pasangan "pengantin" kaum Cina buat havoc separa bogel lintas jalan kat Ipoh... yang lelaki tu hanya pakai seluar dan bow tie tapi tak pakai baju dan yang pompuannya pulak hanya berpakaian dalam sambil mengenakan viel.. laki tu dukung pompuan tu lintas jalan...

Saya yakin, ramai dah tengok dah gambar tu, kan? Dah viral dalam media sosial...


Pada sesiapa yang belum tengok gambar tu, sila klik di sini... cuma saya pesan, jangan kecewa dah laaa.. yer! heh!

Saya tak pasti, sejak bila masyarakat Cina ni mengamalkan budaya lucah tengah jalan macam tu. Sejak bila? Ada sesiapa yang tahu? Baru semalam budaya barat tu diperkenal dalam budaya kaum Cina di Malaysia ke?

Setahu saya, China tu kedudukannya dalam benua Asia dan bukan di Barat. Setahu saya, orang Cina memang terkenal dengan "kekebalan" mereka menangkis budaya tamadun lain dari meresap masuk dalam sistem masyarakat depa... dasar cintakan bangsa depa memang kuat.. siapa yang belajar Tamadun China tahu la perkara ni...

Tapi pasangan Cina kat Ipoh ni tak tahu la depa serap masuk budaya mana. Orang Cina Malaysia memang amalkan budaya separa lucah ke di zaman sekarang ni? Alang-alang tunjuk perangai macam tu, kenapa tak bogel terus macam kat Penang tu? Show us your true colour if you dare...

Bogel tengah jalan malu? Jadi separa bogel tak rasa malu? Mana budak dua orang ni letak rasa malu depa?

Secara tak langsung, depa ni dah tak patuh pada Rukunegara - Kesopanan dan Kesusilaan. Macam tu ke warganegara kaum Cina di Malaysia? Mengaku warganegara, tapi tak reti nak faham dan patuh pada semangat Rukunegara... layak ke jadi warganegara? Tak malu ke mengaku warganegara Malaysia?

Seperkara lagi, naya je umat Islam kat Malaysia dapat dosa. Tak pasal-pasal terangkat abih kopiah pak-pak lebai PAS tengok gambar yang sampai dalam group wassup depa... balik rumah pun terpaksa sembunyi handphone takut bini tengok gambar tak senonoh dalam handphone tu... ishhhh!

Tu belum lagi kira kemungkinan accident berlaku gara-gara terbeliak biji mata terkejut tengok perangai huduh doa orang budak Cina tu...hishhhh!!! Kalau drebar bas terbabas langgar orang tepi jalan tu camana?

Saya nak tanya, kalau yang berbogel di Penang hari tu diambil tindakan undang-undang, boleh tak kalau budak bengong dua orang tu diambil tindakan sama? 

Pada saya, patut ambil je tindakan kat budak doa orang tu. Takdak kesedaran sivik langsung! Tak reti hormat sensitiviti rakyat Malaysia yang terkenal dengan adab-adab ketimuran. 

Lagipun, kalau dibiarkan terlepas macam tu, risau jugak kalau budaya lucah macam tu menular dan jadi ikutan oleh segelintir rakyat yang tidak beradab yang lain... 

Apa pandangan kawan-kawan? Setuju?

Apa Yang Tersirat

Posted: 26 Aug 2014 01:19 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Titah Sultan Selangor:Akan Akur Kah Anwar Ibrahim?

Posted: 26 Aug 2014 02:57 AM PDT

BAGINDA Sultan Selangor telah membuat keputusan, sebelum baginda menerima perletakan jawatan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor, baginda meminta parti-parti dalam Pakatan Rakyat mengemukakan tiga nama sbelum baginda membuat keputusan.

Keputusan Sultan yang terbaru itu, adalah petanda, bahawa Baginda tidak memperkenaan kepada cadangan PKR dan DAP yang hanya mengemukakan seorang calon iaitu isteri Anwar- Wan Azizah Wan Ismail.

Melalui perkembangan terbaru ini, siapa kah calon ke tiga itu? apa kah akan datangnya daripada PKR sahaja atau salah seorang daripada Pas. Sebelum ini, Pas mencadangkan Azmin Ali daripada PKR disamping tidak membantah nama Azizah; walaupun sebelum 17 Ogos, Pas beria-ia sangat menolak nama Wan Azizah.

Apa kah keputusan Istana Selangor itu mendapat reaksi positif daripada Anwar atau Anwar akan akur? kerana defecto leader PKR itu hanya mahu isterinya dilantik sebagai MB.

Sultan Selangor Tangguh Perletakan Jawatan Khalid

Posted: 26 Aug 2014 02:22 AM PDT

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini telah mengemukakan hasrat untuk meletakkan jawatannya kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Namun, hasratnya tidak kesampaian apabila Sultan Sharafuddin memutuskan untuk menangguh penerimaan peletakan jawatannya.

Abdul Khalid memaklumkan bahawa penangguhan ini adalah sehingga pelantikan Menteri Besar Selangor yang baharu ditentukan.

"Sebagaimana yang telah diperuntukkan di bawah Perkara LI (1), Perkara LIII (2) (a), (4) dan LV (2) (a) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959, Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor telah diperuntukkan dengan kuasa budi bicaramutlak di dalam pelantikan seorang Menteri Besar bagi Kerajaan Negeri Selangor yang pada pendapat baginda mungkin mendapat kepercayaan majoriti Ahli Dewan Negeri," kata Abdul Khalid yang membacakan kenyataan dari Sultan Sharafuddin.

Juga, dalam perkembangan yang sama Sultan meminta setiap parti mengemukakan dua atau tiga nama untuk dipertimbangkan untuk dilantik sebagai MB yang baru.

Sebelum ini, PKR dan DAP hanya mengemukakan Wan Azizah Wan Ismail isteri Anwar untuk kedudukan itu, sementara Pas pula mencalonkan Azmin Ali disamping tiada bantahan terhadap Wan Azizah.

13 ADUN Pas enggan menyatakan sokongan terbuka kepada Wan Azizah, tetapi memberi sokongan kepada Azmin Ali.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan