Jumaat, 22 Ogos 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


tun faisal dot com

Posted: 22 Aug 2014 01:28 PM PDT

tun faisal dot com


Maklumat pergerakan jenazah mangsa #MH17 selepas istiadat penuh ketenteraan

Posted: 21 Aug 2014 04:30 PM PDT


Photo


Embedded image permalink

Maklumat pergerakan jenazah mangsa MH17 selepas istiadat penuh ketenteraan
Astro Awani | Kemas kini: Ogos 21, 2014
(Diterbitkan pada: Ogos 21, 2014 19:34 MYT)


KUALA LUMPUR: Pesawat khas Malaysia Airlines yang membawa jenazah 20 warga Malaysia mangsa nahas pesawat Penerbangan MH17 dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada jam 10 pagi Jumaat.

Kesemua jenazah itu akan disambut dengan satu istiadat penuh ketenteraan sebagai tanda penghormatan.

Di bawah adalah maklumat pergerakan jenazah mangsa nahas pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH17 sebaik sahaja Majlis Istiadat Penghormatan Jenazah Tragedi MH17 berakhir pada Jumaat:

1. Mastura binti  Mustafa:
Laluan: KLIA-LRUS-Tol Senawang-Jln Seremban-Kuala Pilah-Masjid Taqwa, Paroi-Tanah Perkuburan Paroi.

2. Ahmad Hakimi Hanapi:
Laluan: KLIA-L/raya Elite-L/raya Putrajaya-Lebuh Persiaran Perdana-Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin-Lebuh Precint 20

3. Hamfazlin Sham Mohamed Arifin:
Laluan: KLIA- L/raya Elite-L/raya Max-Susur Bukit Jalil-L/raya MRR2-Wangsa Maju (Rumah Jenazah)-Tanah Perkuburan Gombak

4. Nur Shazana Mohamed Salleh:
Laluan: KLIA-L/raya Elite-L/raya Putrajaya-L/raya Persiaran Perdana-Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin - Lebuh Precint 20

5. Dora Shahila Kassim:
(akan diberitahu kemudian oleh PDRM)-Tanah Perkuburan Bukit Kiara, Damansara

6. Foo Ming Lee:
Laluan: KLIA- L/rata Elite-L/raya Max- Jalan Kuchai Lama-Nirvana Sg Besi

7. Karamjit Singh Karnail Singh:
Laluan: KLIA-L/raya Elite-L/raya KESAS-Susur Seksyen 20-Nirvana Shah Alam

8. Ng Qing Zheng:
Laluan: KLIA-L/raya Elite-L/raya Max-Jalan Kuchai Lama-Nirvana Sg Besi

9. Mabel Anthony Samy:
Laluan: KLIA-L/raya Elite-L/raya Max-Jalan Kuchai Lama-Nirvana Sg Besi

10. Paul Rajasingam Sivagnanam: 
Laluan: KLIA-L/raya Elite-L/raya Max-Jalan Kuchai Lama-Nirvana Sg Besi

11. Elisabeth Ng Lye Ti:
Laluan: KLIA-L/raya  Elite-L/raya Max-Susur Bukit Jalil-L/raya MRR2-Bulatan Kuari-Xiao En Bereavement

12. Lee Hui Pin:
Laluan:KLIA- L/raya Elite- L/raya Kesas-Susur USJ-Rumah Mangsa

13. Angeline Premila Rajandaran:
Laluan:KLIA- L/raya Elite-L/raya Kesas-Susur Banting/Klang-Jln Ampuan Rahimah -Rumah mangsa

14. Ariza Binti Ghazalee:
Laluan: KLIA-TUDM Kuching-Jalan Lapangan Terbang-Jalan Tun Jugah-Jalan Tun Razak-Jalan Marikan Salleh-Jalan Tun Sallehudin-Bulatan Bersik-Bulatan Mahkamah-Bulatan Sesco-Jalan Sarawak Golf Club-Jalan Masjid Negeri-Bulatan Semariang-Jalan Sultan Tengah (Tanah perkuburan)

15. Muhammad Afif Bin Tambi:
Laluan: KLIA-TUDM Kuching-Jalan Lapangan Terbang-Jalan Tun Jugah-Jalan Tun Razak-Jalan Marikan Salleh-Jalan Tun Sallehudin-Bulatan Bersik-Bulatan Mahkamah-Bulatan Sesco-Jalan Sarawak Golf Club-Jalan Masjid Negeri-Bulatan Semariang-Jalan Sultan Tengah (Tanah perkuburan)

16. Rahimmah Noor:
Laluan: KLIA-LTAS Ipoh (Charlie C130) LTAS-Jalan Persiaran Azlan Shah-Jalan Azlan Shah-Jejantas Jalan Gopeng-Jejantas Pantai Puteri-Jalan Tambun-Jalan Tambun Ampang-Tanah Perkuburan Kg Masjid Lama Tambun, Ipoh.

17. Chong Yee Pheng:
KLIA-LTAS Ipoh -Jalan Persiaran Azlan Shah-Rumah

18. Azrina Binti Yakob:
Laluan: KLIA -LTAS Ipoh (c)-LTAS-LP Tekah, Taiping, Jalan Tekah-Masjid Al Hidayah Assam Kumbang-Tanah Perkuburan Masjid Al-Hidayah, Jalan Muzaffar Shah, Assam Kumbang, Taiping.

19. Mohd Ali Md Salim:
Laluan: KLIA-IKBN Pagoh (LP-Helikopter)-IKBN-Jalan Pagoh-Pekan Pagoh-Jalan Sengkang-Jalan Kg Raja (Tanah Perkuburan)

20. Hasni Hardi Bin Parlan:
Laluan: KLIA-LP Padangan B Sek.Tinggi Segamat (Helikopter)-Masjid Jamek Segamat-KM185-198 Jalan Johor Bahru-Seremban-Tanah Perkuburan Islam Batu 8, Kg paya Luas, 85100 Batu Anam, Segamat Johor.

Sementara 10 lagi jenazah warga negara Malaysia yang sudah dikenal pasti tetapi masih berada di Amsterdam kerana perlu melalui proses tertentu akan diusahakan dibawa pulang secara berperingkat-peringkat bermula Ahad ini.


Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/maklumat-pergerakan-jenazah-mangsa-mh17-selepas-istiadat-penuh-ketenteraan-42335?cp

Cucu Tok Selampit

Posted: 22 Aug 2014 01:06 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Ini Kongres PKR Atau Mesyuarat PIBG Sekolah?

Posted: 22 Aug 2014 06:02 AM PDT


Gambar-gambar di atas baru dimuatnaik di dalam posting malam ini disebabkan bagi menghormati kepulangan jenazah-jenazah mangsa tragedi MH17 yang baru tiba ke tanahair sejak pagi tadi. Dalam negara bersedih dan mengharungi Hari Perkabungan Negara hari ini, PKR masih meneruskan agenda politik mereka. Apa yang UMNO namakan Persidangan Agong dan PAS namakan Muktamar, PKR pula menamakan sebagai Kongres PKR. Lihatlah sendiri kedatangan perwakilan. Mungkin macai-macai akan membuat komen, perwakilan baru tiba agaknya atau perwakilan keluar ke tandas kot?

Kongres Wanita PKR dan Kongres Angkatan Muda Keadilan bermula hari ini. Ketika menyampaikan ucapan penggulungan dihadapan ribuan kerusi kosong di Kongres Wanita PKR, Ketua Wanita PKR yang berjaya mempertahankan kerusinya, Zuraida Kamaruddin mendakwa rakyat Selangor akan bangkit mempertahankan negeri itu sekiranya DUN dibubarkan untuk membolehkan pilihan raya baru diadakan. Malah, ia akan menyebabkan UMNO kehilangan semua kerusi. Mak lampir ... mak lampir ... tinggi impian beliau tu.

Agenda hari ini tidak banyak perkara baru yang diutarakan melainkan agenda suami isteri Anwar Ibrahim-Wan Azizah. AMK melalui Ketuanya yang baru, Nik Nazmi berikrar tidak akan membiarkan Anwar Ibrahim dipenjarakan. Adakah mereka akan berarak ke jalanraya sekiranya Anwar Ibrahim dipenjarakan? Nurul Izzah, anak sulong kepada Anwar Ibrahim pula tidak lain dan tidak bukan berkempen untuk ibunya, Dr Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor. Eloklah tu. Si suami mencadangkan nama si isteri menjadi Menteri Besar. Si anak pula menjadi tukang kempennya. Nampak sangat keluarga ini gila kuasa kan?

PEJUANG BANGSA

Posted: 22 Aug 2014 11:58 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TERKINI !! KETUA AMK BARU PKR NIK NAZMI PULAK HILANG KEPERCAYAAN EXCO SENDIRI ...

Posted: 22 Aug 2014 07:52 AM PDT


Krisis MB Selangor tak selesai lagi , kini Kongres parti  pulak bermasalah .  

Terkini  Kongres AMK pulak berdepan krisis dalaman perebutan kuasa di mana Ketua AMK yang menang Nik Nazmi kini hilang sokongan dan kepercayaan hampir semua exco sayap .

Boikot oleh Exco yang menang dari kumpulan Amiruddin Shaari termasuk Timb AMK  ternyata memberi tamparan hebat buat Ketua yang baru kerana mendakwa pemilihan cabang Persiangan berlaku penipuan .

Dulu semasa YB KJ menang Ketua Pemuda semasa perebutan 3 penjuru antara Khir Toyo dan Muhkriz tak pulak berlaku perkara seperti ini .  

MEMALUKAN !!!    

MASALAH PARTI PUN MASIH KALUT ...TAPI DALAM MASA YANG SAMA PRESIDEN DOK GILA NAK JADI MB SELANGOR ...HAHAHA....


Selepas beberapa minit diumumkan sebagai Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad kini berhadapan tekanan daripada sebahagian besar ahli exco sayap PKR itu.
Dilihat tidak berpuas hati dengan kemenangan Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor itu, sembilan exco AMK yang baharu diumumkan secara rasmi bertindak meninggalkan pentas utama Kongres AMK.
Kumpulan berkenaan langsung tidak mengendahkan arahan Pengerusi Tetap, Shuhaimi Shafiei supaya terus berada di atas pentas sebelum Nik Nazmi menyampaikan ucapan penangguhannya.
Tindakan mereka itu menerima reaksi negatif daripada perwakilan dan pemerhati yang kelihatan terpinga-pinga dengan situasi berkenaan.
Akibatnya, Nik Nazmi terpaksa meneruskan ucapan penangguhannya tanpa sokongan daripada sembilan exconya sendiri.

Difahamkan sembilan kumpulan berkenaan merupakan penyokong kem Timbalan Presiden, Mohamed Azmin Ali yang diketuai seorang lagi calon Ketua AMK, Amirudin Shari.
Pada pemilihan AMK, Nik Nazmi mengalahkan Amirudin dengan majoriti 250 undi.
Nik Nazmi memperoleh 4,509 undi sementara Amirudin mendapat 4,259 undi.
Sementara itu jurucakap sembilan exco itu berkata, tindakan keluar dewan merupakan tanda protes terhadap keputusan pemilihan yang tidak berpihak kepada Amirudin.
Mengulas lanjut beliau mendakwa wujud penipuan dalam pemilihan AMK di Cabang Pensiangan, Sabah.
"Sepatutnya pemilihan di sana dibatalkan, tetapi diterima semula kerana untuk memenangkan seseorang.
"Apa yang dibuat ini tanda penolakkan, protes terhadap kepimpinan Nik Nazmi kerana pasukan Amiruddin menguasai hampir 90 peratus AMK," katanya.

PERWAKILAN PROTES PEMILIHAN TAK TELUS , KONGRES WANITA PKR LENGANG ??

Posted: 22 Aug 2014 12:09 AM PDTPersidangan Kongres Nasional Tahunan Wanita PKR yang berlangsung pagi ini di sini tidak mendapat sambutan apabila hanya sebahagian tempat disediakan yang dipenuhi perwakilan.

Ketua Wanitanya, Zuraidah Kamaruddin dalam ucapannya menyifatkan masih ramai lagi perwakilannya yang sesat di dalam Stadium Malawati.

"Wanita diberi ruang yang besar di sini.

"Saya difahamkan ramai yang masih sesat dalam stadium ini. Kena cepat-cepat ya penuhi kerusi yang ada," katanya ketika memberi ucapan, hari ini.

Sementara itu, berdasarkan perhatian Sinar Harian Online, setakat jam 9.45 pagi hanya sebahagian kerusi yang disediakan penganjur dipenuhi perwakilan.

Mengikut tentatif program yang disediakan kepada media, pendaftaran perwakilan telah bermula sejak 7 pagi tadi sehingga 9 pagi.

Kemudian diikuti ucapan Ketua Wanita Keadilan dan ucapan perasmian Naib Presiden Keadilan, Nurul Izzah Anwar.

MALAYSIA BERI PENGHORMATAN & BERTAFAKUR KEPADA JENAZAH #MH17 #MalaysiaBerkabung

Posted: 21 Aug 2014 09:00 PM PDT
Kumpulan pertama jenazah mangsa nahas pesawat penerbangan MH17 selamat tiba di tanahair hampir 40 hari selepas insiden yang mencampakkan negara ke dalam tragedi berganda melibatkan syarikat penerbangan Malaysia Airlines.

Jalur Gemilang di seluruh negara dikibarkan separuh tiang bagi mengenang semua 298 penumpang dan anak kapal dan secara khusus 43 anak watan yang menaiki pesawat malang yang terhempas selepas ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai lalu.

Kumpulan pertama ini melibatkan 20 jenazah penumpang dan anak kapal yang telah dikenal pasti identiti mereka serta mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa Belanda untuk dibawa pulang ke Malaysia.

Istiadat penghormatan jenazah di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur disertai oleh Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak serta dif-dif kehormat dan orang kenamaan. Istiadat dikelolakan oleh Briged ke-12 Infantri Malaysia melibatkan 450 orang anggota.

Pesawat khas MAS yang berlepas dari Schipol pada pukul 9.40 malam Khamis waktu Malaysia mendarat di KLIA tepat pukul 9.54 pagi tadi.

Sejurus kemudian, satu demi satu keranda dibawa turun dengan hormat dan cermat oleh kumpulan pengusung terdiri daripada sembilan orang.


Ohpolitik!™

Posted: 22 Aug 2014 03:23 AM PDT

Ohpolitik!™


Cara Bertafakur Yang HARAM dan HALAL #MalaysiaBerkabung

Posted: 21 Aug 2014 09:19 PM PDT

CARA HARAM
Macai Palatan Rakyat bajet bagus kunun dakwa berkabung ni bukan sebahagian ajaran Islam... Jadi cara berkabung mana yang ikut ajaran Islam? Pegang lilin? Tunduk hormat depan mayat?

CARA HALAL


Dan Berikut adalah cara rakyat Malaysia Berkabung dan Bertafakur selama seminit kepada mangsa tragedi MH17:

Laluan Konvoi Jenazah #MH17 : Sila Perlahankan Kenderaan / Beri Laluan

Posted: 21 Aug 2014 06:08 PM PDT


BERIKUT ADALAH LALUAN PERGERAKAN KONVOI JENAZAH PADA HARI INI
______________________________

Konvoi diiringi oleh unit bermotorsikal dan MPV Trafik PDRM.Sila berikan laluan dengan memperlahankan/memberhentikan kenderaan dengan menghimpit ke kiri untuk memberi laluan kepada konvoi.
___________________________

1.MASTURA MUSTAFA

KLIA - Lebuh Raya Utara Selatan - Tol Senawang - Jalan Seremban - Kuala Pilah - Masjid Al-Taqwa Paroi - Tanah Perkuburan Paroi.
___________________________

2. AHMAD HAKIMI HANAPI

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Putrajaya - Lebuh Persiaran Perdana - Masjid Putrajaya - Lebuh Presint 20
___________________________

3. HAMFAZLIN SHAM MOHAMED ARIFIN

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Susur Bukit Jalil - MRR2 - Wangsa Maju (Rumah) - Tanah Perkuburan Gombak.
___________________________

4. NUR SHAZANA MOHAMED SALLEH

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Putrajaya - Lebuh Persiaran Perdana - Masjid Putrajaya - Lebuh Presint 20.
___________________________

5. DORA SHAHILA KASSIM

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Susur Jalan Kuchai Lama - Jalan Istana Baru - Jalan Duta - Jalan Semantan - Jalan Damansara - Masjid Al-Taqwa - Jalan Tun Muhd. Fuad - Tanah Perkuburan Bukit Kiara.
___________________________

6. FOO MING LEE 

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.
___________________________

7. KARAMJIT SINGH KARNAIL SINGH

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Kesas - Susur Seksyen 20 - Nirvana Shah Alam.
___________________________

8. NG QING ZHENG

KLIA - Lebu Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.
___________________________

9. MABEL ANTHONY SAMY

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.
___________________________

10. PAUL RAJASINGAM SIVAGNANAM

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.
___________________________

11. ELISABETH NG LYE TI

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Susur Bukit Jalil - MRR2 - Bulatan Kuari - Xiao En Bereavement.
___________________________

12. LEE HUI PIN

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Kesas - Susur USJ - Rumah Mangsa - Nilai Memorial Park.
___________________________

13. ANGELINE PREMILA RAJANDARAN

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Kesas - Susur Banting/Klang - Jalan Ampuan Rahimah - Rumah Mangsa.
___________________________

14. ARIZA GAZALEE

(Helikopter) KLIA - TUDM Kucing
(Van Jenazah) Jalan Lapangan Terbang - Jalan Tun Jugah - Jalan Tun Razak - Jalan Marikan Salleh - Jalan Tun Sallehudin - Bulatan Bersik - Bulatan Mahkamah - Bulatan Sesco - Jalan Sarawak Golf Club - Jalan Masjid Negeri - Bulatan Semariang - Jalan Sultan Tengah (Tanah Perkuburan).
___________________________

15. MUHAMMAD AFIF TAMBI

(Helikopter)KLIA - TUDM Kucing.
(Van Jenazah) Jalan Lapangan Terbang - Jalan Tun Jugah - Jalan Tun Razak - Jalan Marikan Salleh - Jalan Tun Sallehudin - Bulatan Bersik - Bulatan Mahkamah - Bulatan Sesco - Jalan Sarawak Golf Club - Jalan Masjid Negeri - Bulatan Semariang - Jalan Sultan Tengah (Tanah Perkuburan).
___________________________

16. AZRINA YAKOB

(Helikopter) KLIA - LT Tekah
(Van Jenazah) Taiping - Jalan Tekah - Masjid Al-Hidayahassam Kumbang - Tanah Perkuburan Masjid Al-Hidayah - Jalan Muzaffar Shah - Assam Kumbang.
___________________________

17. HASNI HARDI PARLAN

(Helikopter) KLIA - LP Padang B Sekolah Tinggi Segamat.
(Van jenazah) Masjid Jamek Segamat - Jalan Johor Bahru (KM185 - KM198) - Seremban - Tanah Perkuburan Islam Batu 8, Kampung Paya Luas.
___________________________

18. MOHD. ALI MD. SALIM

(Helikopter) KLIA - IKBN Pagoh.
(Van Jenazah) Jalan Pagoh - Pekan Pagoh - Jalan Sengkang - Jalan Kampung Raja (Tanah Perkuburan).
___________________________

19. RAHIMMAH NOOR

(Helikopter) KLIA - LTAS Ipoh.
(Van Jenazah) Jalan Persiaran Azlan Shah - Jalan Azlan Shah - Jejantas Jalan Gopeng - Jejantas Pantai Puteri - Jalan Tambun - Jalan Tambun Ampang - Tanah Perkuburan Kampung Masjid Lama.
___________________________

20. CHONG YEE PHENG

(Helikopter) KLIA - LTAS Ipoh LTAS
(Van Mayat) Jalan Persiaran Azlan Shah - Rumah.

Sedekah Al-Fatihah dan  sekalung takziah kepada keluarga penumpang MH17 yang terkorban. Tq

Hukum Tafakkur Dan Berkabung HARAM? #MH17

Posted: 21 Aug 2014 06:50 AM PDT


ISU:

Saya ingin bertanya tentang isu tafakkur dan berkabung. Adakah dalam Islam ada amalan tafakkur sebagai tanda kedukaan atas kematian sepertimana dalam ke MH17. Begitu juga tentang amalan berkabung. Dalam Islam apa yang sepatutnya dilakukan. Mohon penjelasan. Terima kasih.

PENJELASAN:

Faham bertafakkur dalam Islam tidaklah sama dengan apa yang dilakukan sekarang ini yang dipanggil 'moment of silence' (tunduk selama beberapa minit) bagi menghormati orang yang mati. Tafakkur membawa makna "kegiatan hati untuk memahami makna setiap perkara bagi mencapai apa yang dihajati. Tafakkur juga merupakan pancaran hati yang dengannya kebaikan, keburukan, manfaat dan kemudaratan akan menjadi jelas (al-Jurjani, Kitab al-Ta'rifat, ms.77)

Namun perbuatan tunduk selama beberapa minit (moment of silence) bagi menghormati orang yang mati tidaklah bertentangan dengan syarak kerana ia sekadar tanda penghormatan yang bersifat universal dan tidak melibatkan apa-apa ritual bacaan dan pergerakan yang menyerupai amalan keagamaan agama lain. Penekanan dalam perbuatan 'moment of silence' lebih kepada bagi menunjukkan kesedihan, ingatan dan penghormatan kepada mereka yang telah meninggal dunia.

Namun sekiranya perbuatan tersebut disertai dengan ritual keagamaan agama lain seperti menyalakan lilin atau bacaan-bacaan tertentu maka ia menjadi tidak selari dengan amalan Islam dan dilarang oleh syarak.

Asas terhadap keharusan tersebut boleh diambil dari perbuatan Rasulullah yang bangun menghormati jenazah seorang Yahudi yang lalu di hadapan baginda atas dasar kemanusiaan. Begitu juga dengan kisah seorang Sahabat Nabi bernama Qays Ibn Syamas yang pernah menyatakan hasratnya kepada Rasulullah untuk menghadiri majlis kematian ibunya yang beragama Nasrani, Nabi membenarkan dan menyuruhnya berjalan di hadapan jenazah sebagai tanda hormat. (Ibn Qayyim al-Jawziyyah, Ahkam ahl Zimmah, vol.2 ms. 434).

Walaupun apa yang dilakukan oleh Nabi dan Qays, tidakl
ah benar-benar sama dengan perbuatan 'moment of silence', namun kedua-dua perbuatan tersebut memberi isyarat bahawa tidak salah untuk menghormati orang yang meninggal melalui perbuatan yang tidak bertentangan dengan syariah, termasuk bukan Islam. Islam sendiri menggalakkan kita mengambil iktibar dari kematian. Namun yang terbaik untuk dilakukan bagi menghormati orang Islam yang meninggal dunia ialah dengan mendoakan mereka dan membaca ayat-ayat suci al-Qur'an.

Sementara perbuatan berkabung bagi menunjukkan tanda dukacita kepada orang yang meninggal dunia seperti mengibarkan bendera separuh tiang dan memakai pakaian berwarna serba hitam atau suram adalah dibenarkan selagi ia tidak melibatkan unsur-unsur atau ritual keagamaan agama bukan Islam yang bertentangan dengan syarak.

Dalam perbahasan para ulama amalan berkabung banyak merujuk secara khusus kepada apa yang dilakukan oleh seorang wanita yang kehilangan suami. Istilah yang digunakan ialah al-ihdad/al-hadad yang bermaksud menahan diri daripada berhias.

Menurut istilah pula, perkabungan memberi erti meninggalkan perbuatan memakai haruman, perhiasan, celak, minyak, sama ada yang harum ataupun tidak, iaitu yang khusus bagi tubuh. Namun ia boleh dikiaskan kepada konteks yang lebih besar termasuk dalam konteks masyarakat dan Negara seperti dalam kes MH17. Maka keputusan untuk menetapkan beberapa hari untuk tujuan berkabung adalah termasuk dalam perkara yang harus.

Malah dalam hal memakai pakaian berwarna hitam, terdapat perbahasan yang mengatakan bahawa Keempat-empat mazhab mengharuskan (iaitu dalam konteks wanita kematian suami) untuk memakai pakaian berwarna hitam. (Wahbah al-Zuhayli, Fiqh al-Islami wa Adillatuhu, jild 7. 662
Wallahu a'lam.

http://www.e-fatwa.gov.my/blog/hukum-tafakkur-dan-berkabung

bumiyang

Posted: 22 Aug 2014 03:17 AM PDT

bumiyang


Kerana Hentam Mat Sabu - Nasrudin Bakal Disingkirkan???

Posted: 21 Aug 2014 05:30 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 22 Aug 2014 01:29 AM PDT

Taipingmali (tm)


Nurul Izzah wajar kosongkan kerusi Lembah Pantai

Posted: 21 Aug 2014 10:11 PM PDT


Semua sedia maklum bahawa Nurul Izzah telah memohon maaf kepada lawannya dalam PRU 13 lalu iaitu Raja Nong Chik. Permohonan maaf Nurul dibuat di dalam kamar mahkamah di hadapan hakim.

Permohonan maaf telah diterima dengan baik oleh Raja Nong Chik. Nurul sewaktu berkempen telah memfitnah kononnya Raja Nong memiliki tanah secara tidak sah pada sidang media 4 Mei 2013 dalam usaha mencari undi untuk mempertahankan kerusi Lembah Pantai

Ahli Parlimen Lembah Pantai itu mengemukakan kenyataan maaf secara terbuka di Mahkamah Tinggi kelmarin. setelah saman dibuat oleh Nong Chik  berhubung kenyataan fitnah yang didakwa dikeluarkan Nurul Izzah berhubung pembelian tanah di Bukit Kiara.

Sehubungan fitnah tersebut, ia telah membantu Nurul Izzah telah berjaya menewaskan calon BN pada tahun lepas.

Oleh itu Nurul wajar mengosongkan kerusi tersebut setelah menyesal menfitnah lawan dalam kempen pilihan raya lalu. SPR diharapkan merujuk keputusan ini dan perundangan negara adakah layak Nurul Izzah dilucutkan hak sebagai MP Lembah Pantai selepas mengaku bersalah.

Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah Selamat Digunakan:- Datuk Abdul Aziz ...

Posted: 21 Aug 2014 08:11 AM PDT

20140820 Raja Komando ngamok sakan dengan Anwar

Posted: 21 Aug 2014 07:50 AM PDT

Tragedi MH17 : Sultan Perak Cemar Duli Sambut Tiga Jenazah Di LTSAS Ipoh...

Posted: 21 Aug 2014 07:37 AM PDT

Rumah Terbuka Dun Kamunting dan UMNO Bahagian Taiping Meriah!

Posted: 21 Aug 2014 06:14 AM PDT

Naib Ketua Pemuda UMNO Taiping Sdr. Effendi Menyambut tetamu tetamu yang hadir.

Dato Ketua Bahagian dan Ketua Wanita UMNO Bahagian Taiping

Ketua Pemuda dan Ahli Jawatankuasa Pemuda UMNO Bahagian Taiping.

Timbalan Ketua Bahagian Sdr. Ton Zailani (i'm Blogging This katanya)

YB Zahir Khalid Adun Kamunting dan Naib Ketua UMNO Bahagian Taiping

Antara Tetamu tetamu yang hadir bersama Ketua Pemudi Umno Bahagian Taiping.

Timbalan UMNO Bahagian Bagan Serai Turut hadir bersama dengan Pegawai Khas Datuk Ketua Bahagian.
Gambar gambar sekitar kejadian.
Rumah terbuka sama seperti tahun tahun yang lalu diadakan di Dewan MPT Kamunting.

Melaporkan untuk TM
Muzamir Ismail


The Unspinners

Posted: 21 Aug 2014 11:27 PM PDT

The Unspinners


Najib harus terajang pengampu dan batu api yang hujah cetek

Posted: 21 Aug 2014 05:22 PM PDT


Ekoran teguran Tun Dr Mahathir, berkeliaran pengampu dan batu api yang mahu ampu Dato Najib untuk konon pertahankannya. Ada berhujah dengan menyerang anaknya Mukhriz. Adakah seorang ayah harus diugut dengan anak?

Ada pula bekas Semangat 46 yang masih dengan hujah basi yang mana setiap hujah itu boleh didedabtkan tapi disenarai seolah-olah semuanya salah Tun Mahathir. Mereka ni kenapa tak masuk saja DAP?

Antaranya ada pula seekor berjanggut yang sampai menalipon seorang Menteri suruh belasah Tun. Reaksi Menteri tersebut adalah memaki si pengampu ini. Kau sapu kiri kanan depan belakang tapi bila suruh orang lain balun Tun Mahathir.

Teringat sijanggut berpura-pura mengkagumi Tun ketika diberi peluang menjadi Menteri dan mahu ampu Tun untuk diberi peluang dipilih balik jadi Menteri. Harap dia tidak akan jadi Menteri lagi malah tidak lagi dicalun bertanding di pilihanraya.

Tolonglah Dato Najib nyahkan kaki ampu sedemikian yang hanya merosakkan perpaduan parti. Nyah juga mereka yang pertahankan Dato Najib dengan hujah yang tidak lebih matang dan bijak dari kanak-kanak sekolah rendah. Baca jebat Must Die SINI

Harap Dato Najib ambil kira apa yang ditulis Jentayu Abaka di SINI semalam. Kami petik sedikit berikut:

-----------------------

Tahun 2018 semakin menghampiri, DS Najib perlu memberi perhatian yang lebih kepada politik, bukannya ekonomi sahaja.

Kecacamerbaan gabungan pembangkang mentadbir negeri Selangor memberi gambaran kepada pengundi di Selangor bahawa pada masa hadapan, kesilapan tidak sepatutnya diulangi.

Persoalannya, tatkala mereka cacamerba adakah UMNO Selangor sudah bersedia? Adakah perpaduan dalam UMNO sudah diperkukuhkan? Apakah komponen BN Selangor sudah bersedia?

Inilah perkara-perkara yang perlu diberi perhatian oleh DS Najib dan TS Muhyidin dengan kadar segera.

Memandangkan minat yang mendalam Tun Dr. Mahathir dalam politik masih sehat, saya ingin mencadangkan supaya Tun Dr. Mahathir dilantik sebagai Penasihat Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor yang baharu. Kejayaan memenangi Kedah juga kerana sentuhan Tun Dr. Mahathir di Kedah semasa PRU13, dan saya sangat yakin sentuhan Tun Dr. Mahathir di Selangor boleh menutup lompang kepimpinan UMNO/BN Selangor yang masih belum diperbaiki sepenuhnya.

Tengku Razaliegh Hamzah semasa memimpin Semangat 46 pernah membawa allahyarham Tunku Abd. Rahman untuk membantunya,TG Nik Aziz yang seusia dengan Tun Dr. Mahathir masih menjadi rujukan parti PAS, manakala DAP masih tidak boleh membuang Lim Kit Siang, begitu juga PKR walau DS Anwar sudah dua kali menyuarakan hasrat untuk bersara tetapi kepimpinan PKR tahu parti itu akan hancur tanpa DS Anwar, maka mengapa kita tidak mengambil kesempatan di atas kehendak Tun Dr. Mahathir yang masih bersemangat memperjuangkan masa depan bangsanya.

Alang-alang melantik Tun Dr. Mahathir sebagai Penasihat Proton di Shah Alam, apakah sangat bezanya melantik Tun Dr. Mahathir sebagai Penasihat kepada UMNO/BN Selangor di Shah Alam juga.

Lagipun DS Najib masih tetap juga sebagai Presiden UMNO dan Pengerusi BN. Saya yakin jika Tun Dr. Mahathir dilantik sebagai Penasihat UMNO/BN di Selangor, ada orang di dalam pakatan rakyat tidak akan boleh tidur lena.

DAP mahu duit MB Inc Selangor untuk Impian Sarawak

Posted: 21 Aug 2014 08:25 AM PDT


Kelantangan PAS Sarawak dalam menyokong Khalid Ibrahim sangat terserlah apabila mereka mendapat tahu penglibatan DAP dalam isu MB Selangor sebenarnya adalah untuk menguasai GLC di Selangor.
Apabila dapat menguasai, maka sebahagian pendapatan GLC di Selangor dapat disalurkan untuk membantu kempen pilihanraya Negeri Sarawak yang diramal akan diadakan paling lewat tahun 2016.

Apa yang membimbangkan PAS ialah peruntukan tersebut tidak satu sen pun membantu PAS; malah DAP dan PKR berkomplot tidak mahu berkompromi dengan kerusi PAS di Sarawak. Memang patut PAS sedaya upaya menolak penglibatan DAP dalam urusan kerajaan Selangor.Kami tidak hairan isu merebut jawatan MB Selangor ini berkait rapat dengan usaha DAP mengukuhkan kewangan bantuan kempen di Sarawak. Dan ini mungkin jawapan kenapa isu Kristian dan perkauman sudah mula disebarkan di Sarawak. 

Sesungguhnya DAP memerlukan peruntukan yang lebih untuk bergerak ke setiap kawasan pedalaman meracuni pemikiran penduduk di Sarawak.


Buat cerita tak ubah persepsi LEMBAB dan KARAT Suhaizan Kaiat

Posted: 21 Aug 2014 05:30 AM PDT


Bukan orang UMNO yang kata Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat sebagai lembab dan lebih teruk dari mantan KP Nasaruddin Hassan Tantawi yg dikatakan lebai konservatif.

Entah apa perlunya dia nak buat cerita Haji Hadi sebut nama Azmin pada Sultan dan langsung memberi asas palsu bahawa PAS juga mahu Azmin.

Bodoh ...... kerana cerita tak betul pasti dinafikan Dato Haji Hadi Awang. Malah Sallehim Mukhyi pun nafikan.

Oleh itu, apa Suhaizan nak kelentong lagi. Banyak sangat kelentong tak jadi....

Jauh steady KJ dari Suhaizan. Lembab berkarat ...


Bila Rafizi nafi, memungkinkan "Dokumen Rahsia" BUKAN PALSU

Posted: 21 Aug 2014 03:24 AM PDT


Setiap yang Rafizi kata atau tuduh, selalunya bohong. Oleh kerana Rafizi sudah nafi dokumen rahsia berikut dan hujahnya berasaskan hal-hal kecil, macam apa lain yang terkeluar dari mulutnya, sama saja bohong. 


PAS PISS PUS ... Pusing ingatan Saari Sungip

Posted: 21 Aug 2014 01:30 AM PDTPAS Piss Pus makna omputihnya PAS yang kencing keluar nanah.

Nama baru pula PAS Parti Anwar Semalaysia.
PISS pula bermaksud Pusingan Ingatan Saari Sungip


PUS Parti Uturn Semalaysia.

Ciri2 baru PAS ....Cina tolak Parti U-Turn atau Cina yang U- turn?

Posted: 20 Aug 2014 11:30 PM PDT


Berikut suara cina tentang Parti U turn Semalaysia....

Manakala surat khabar cina menulis berikut ...


Belantan

Posted: 21 Aug 2014 11:24 PM PDT

Belantan


Abdul Hadi perlu tegas hapus parasit dalam Pas?

Posted: 21 Aug 2014 09:41 PM PDT


Datuk Seri Abdul Hadi Awang diminta bertegas dan menggunakan sepenuhnya kuasa yang dimiliki beliau sebagai Presiden Pas untuk menghapuskan golongan parasit dalaman daripada terus menghancurkan parti itu.

Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hasan Ali berkata, tanpa ketegasan itu, suara dan perjuangan ulama di dalam Pas akan tenggelam kerana 80 peratus daripada Ahli Jawatankuasa Pas Pusat telah dikuasai oleh golongan berkenaan.

Beliau berkata, krisis perebutan jawatan Menteri Besar Selangor membuktikan bagaimana pengaruh kumpulan parasit itu yang terdiri daripada golongan profesional berjaya menenggelamkan suara ulama sehingga Pas terpaksa patuh kepada keputusan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

"Saya rasa selama ini Presiden Pas terlalu berlembut. Beliau sepatutnya menjadi pemimpin yang lebih tegas dan tahu bagaimana caranya menjinakkan pemimpin bawahannya untuk memastikan dasar parti tidak lagi tersasar.

"Abdul Hadi perlu menggunakan kuasanya sebagai Presiden dan itu bukanlah satu masalah kerana jika tidak, para pemimpin yang tidak menyokongnya akan mengambil kesempatan sehingga berlaku seperti sekarang," katanya di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Ahli Parlimen Pasir Mas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz seperti dilaporkan Utusan Malaysia baru-baru ini yang menyifatkan krisis perebutan jawatan Menteri Besar Selangor sebagai kemuncak toleransi dan setiakawan Pas dalam pakatan pembangkang.


Sabtu lalu, Mesyuarat Jawatankuasa Pas Pusat memutuskan untuk mencalonkan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail dan timbalannya, Azmin Ali untuk jawatan itu bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Bagaimanapun pada sebelah petangnya, Pas akur dengan ketetapan pakatan pembangkang yang tetap menamakan Wan Azizah sebagai calon tunggal.

Keputusan berkenaan sekali gus menolak pendirian Majlis Syura Ulama dan Dewan Ulama Pas yang sebelum ini mempertahankan Abdul Khalid sebagai Menteri Besar.

Hasan berkata, pandangan Nik Abduh itu menggambarkan ketidakselesaan Pas di dalam pakatan pembangkang namun realitinya, parti itu terpaksa mematuhi apa sahaja keputusan yang telah diatur oleh sesetengah pemimpin yang menyokong PKR dan DAP.

"Kenyataan Nik Abduh dan (bekas Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat) Nasrudin Hassan sentiasa seiring dengan parti setiap kali memberi pendapat tetapi kalau sekadar memberi pandangan apa gunanya kerana keputusan parti akhirnya dipengaruhi oleh parasit ini.

"Kumpulan parasit ini semakin kukuh bertapak malah di media sosial atau pun forum-forum pembangkang merekalah yang hadir mewakili parti. Jadi sokongan itu semakin bertambah terutama daripada golongan muda berumur 40 tahun ke bawah," katanya.-UMO

Suara Politik
Belantan

Kemelut MB Selangor - Adakah RM3.2b bakal digunakan untuk biayai demonstrasi?

Posted: 21 Aug 2014 09:51 AM PDTKetua Pembangkang, Anwar Ibrahim diminta menjelaskan sama ada rizab kerajaan negeri Selangor yang dianggarkan berjumlah RM3.2 bilion akan digunakan untuk membiayai demonstrasi jalanan secara besar-besaran jika isterinya, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail dilantik sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu.

Mursyidul Am Kelab Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Muhammad Zahid Md. Arip (gambar bawah) berkata, Anwar perlu memberi penjelasan sama ada persoalan yang ditimbulkan oleh sumber dalaman Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu benar atau sebaliknya.

Beliau mendakwa, terdapat kemungkinan demonstrasi besar-besaran tersebut dirancang pada skala yang menyerupai tunjuk perasaan antikerajaan di Bangkok, Thailand pada awal Jun lalu.

"Apakah benar dana sebanyak RM3.2 bilion itu akan digunakan untuk penganjuran demonstrasi yang bertujuan menghuru-harakan negara dan memberi tekanan terhadap mahkamah sebelum rayuan akhir Anwar bagi mengetepikan hukuman penjara lima tahun atas kesalahan meliwat Mohd. Saiful Bukhari Azlan didengar pada 28 dan 29 Oktober ini?.


"Saya meminta Anwar menjawab persoalan yang timbul ini secara jujur agar rakyat tahu kisah yang sebenar," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Muhammad Zahid menambah, sekiranya Anwar mempunyai niat sebegitu, beliau mesti melupakan rancangan itu kerana wang rizab kerajaan negeri Selangor adalah milik rakyat dan bukannya milik keluarganya.

Sekiranya dakwaan sumber dalaman PKR itu benar, beliau menggesa Anwar membatalkan penganjuran demonstrasi jalanan yang boleh menjejaskan ekonomi negara dan menyusahkan rakyat.

"Saya amat mengenali Anwar, beliau sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapai cita-cita peribadinya," jelasnya.

Muhammad Zahid turut mempersoalkan sama ada rizab kerajaan negeri Selangor itu akan digunakan oleh pengganti Abdul Khalid untuk tujuan lain yang tidak memberi manfaat kepada rakyat di negeri itu.

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 21 Aug 2014 11:22 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Video Pergaduhan Dalam Masjid di Kelantan Tanda Umat Makin Jauh Dari Tuhan

Posted: 20 Aug 2014 09:52 PM PDT

Punca bila orang agama rosak maka rakyat akan rosak akhlak. Pemimpin rosak kerana rosak ahli agama yang menjual agama untuk dunia.

Masjid sudah lama dijadikan tempat memburukkan sesama Islam menyebar fitnah terhadap sesama Islam dan mengkafirkan sesama Islam.

Yang melakukan ialah segelintir ahli agama yang digelar ulama namun mempunyai niat menguasai kerajaan atas nama islam.

Walhal mereka sendiri hari ini telah dibalas oleh Allah dengan menjadi alat kepada parti yang menentang Islam hingga nama Allah digadai dalam perjuangan mereka.

Khabarnya lokasi di Kelantan negeri ambo sendiri.

Apa perlu kita buat? Cari ulama akhirat dan mari kita perbetulkan diri melalui bimbingan ulama.

Cukuplah kita berseteru dan marilah kita bersatu.

Kemerdekaan tiada makna jika perpaduan dan kesatuan hancur dalam kamus kehidupan.

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/iT5Fa-BgLxs


Sent from my iPhone

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 21 Aug 2014 11:02 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


AL-FATIHAH DAN TAKZIAH BUAT MH17

Posted: 21 Aug 2014 04:56 PM PDT


Hari ini 22 Ogos 2014, negara kita akan berkabung dan bertafakur selama 1 minit serentak seluruh Malaysia.

Orang ramai boleh menonton secara langsung di TV dan mendengar siaran di semua stesen radio bermula jam 10 pagi.

1. Bendera akan dikibarkan separuh tiang.
2. Orang ramai digalakkan memakai baju berwarna gelap.
3. Orang ramai diminta berdiri sebentar bertafakur dan membaca Al-Fatihah.
4. Pemandu kereta diminta memberhentikan kenderaan di tempat selamat dan berdiri sebagai tanda horma (pergerakan trafik di atas Jambatan Pulau Pinang akan dihentikan sementara).
5. Sebarang aktiviti ketika waktu bertafakur diminta diberhentikan sementara.
6. Sistem perkhidmatan LRT juga akan diberhentikan sementara selama waktu yang ditetapkan, seminit.
7. Semua stesen tv dan radio tidak akan menyiarkan rancangan berbentuk hiburan.

Bertafakur sebagai tanda penghormatan kita kepada mangsa MH17 dan mari kita membacakan Al-Fatihah untuk arwah-arwah yang telah mendahului kita.


DI SEBALIK KRITIK TUN DR MAHATHIR DAN TUDUHAN KE ATAS NAJIB DI JERMAN

Posted: 21 Aug 2014 08:56 AM PDT

DS NAJIB BERSAMA TUN DR. MAHATHIR
Tun Dr Mahathir Tidak Bermaksud Begitu
Kritikan terbuka Tun Dr. Mahathir Mohamad ke atas Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak telah diperjelaskan sendiri oleh Tun Dr. Mahathir bahawa bukannya bermaksud beliau mahu DS Najib meletak jawatan.

Kebimbangan Tun Dr. Mahathir perlu diberi perhatian yang serius, namun begitu kita semua harus sedar bahawa DS Najib mewarisi sebuah kerajaan yang lemah. Namun, prestasi DS Najib dalam PRU13 amatlah cantik dengan penambahan kerusi UMNO di dalam parlimen serta pengambilalihan semula Kedah.

Anda selalu berkata, wang RM1.00 pada tahun 1980an boleh membeli sebungkus nasi lemak, air sirap dan gula-gula. Tetapi hari ini, wang RM1.00 hanya boleh apa?

Maka, bererti negara kita berputar dengan pantas. Apabila Tun Dr. Mahathir melepaskan jawatannya pada tahun 2003, Pak Lah mewarisi sebuah kerajaan yang kuat. Malah, ianya bertambah kuat apabila Pak Lah menang besar dalam PRU11 pada tahun 2004.

Namun begitu, pembebasan DS Anwar pada tahun 2004 telah digunakan sebaik-baiknya oleh pakatan pembangkang untuk menjatuhkan Pak Lah pada tahun 2008. Dan lebih buruk lagi, NGO-NGO luar negara beraksi dengan sangat agresif untuk membantu Anwar dan pakatan pembangkang mengambilalih kerajaan semasa PRU12. Namun, rakyat masih memberi kepercayaan kepada UMNO dan BN sehinggalah kepada PRU13.

Dengan kemenangan besar pakatan pembangkang pada tahun 2008 dan 2013, ianya tidak membolehkan DS Najib untuk bertindak agresif di dalam kerajaan, sebagaimana kehendak rakyat sekarang. DS Najib mewarisi sebuah kerajaan yang sudah tidak ada lagi ISA, malah Akta Hasutan turut dicadang hendak dimansuhkan oleh sesetengah pihak.

Seorang rakan sekolahan Cina saya berkata, "kerajaan perlu mengembalikan ISA dan mempertahakan Akta Hasutan". Dia berkata lagi, "ISA dan Akta Hasutan sangat penting sebagai langkah awal pencegahan kepada musibah persengketaan yang lebih besar". Kalau begitu, semasa PRU14 undilah kerajaan, kerana kerajaan memerlukan sokongan 2/3 dalam Parlimen untuk meminda undang-undang.

Jasa Tun Razak
Tun Razak, adalah Presiden UMNO yang membawa semula Tun Dr. Mahathir menyertai semula UMNO pada awal tahun 1970an. Semua orang gembira atas kepulangan Tun Dr. Mahathir ke dalam UMNO selepas persengketaan beliau dengan Tunku Abd. Rahman Putra Al-Haj berjaya diselesaikan.

Tun Razak melantik Tun Dr. Mahathir di dalam kerajaan dari satu tingkat menteri ke tingkat menteri yang lebih kanan. Tun Dr. Mahathir dilantik ke jawatan Menteri Perdagangan, Menteri Pelajaran, Timbalan Perdana Menteri dan akhirnya berjaya menjadi Perdana Menteri setelah Tun Hussien Onn melepaskan jawatan atas sebab kesihatan.

Tun Dr. Mahathir pun pada mulanya membuat perkara yang sama kepada DS Anwar dengan melantik DS Anwar ke banyak kementerian sehinggalah kepada Pemangku Perdana Menteri. Beza Tun Dr. Mahathir dengan DS Anwar, ialah Tun Dr. Mahathir seorang yang sabar, setia dan tidak menikam dari belakang. Manakala Anwar jelas seorang yang tidak sabar, tidak setia dan menikam dari belakang (lihat kes allahyarham Tun Ghafar Baba).

Manakala, DS Najib juga mewakili sifat sabar, setia dan tidak menikam dari belakang. Siapakah pula yang mewarisi sifat DS Anwar di dalam UMNO sekarang? Adakah?

Tuduhan DS Najib Sakit & Dirawat Di Jerman
DS Najib berada dalam sistem yang terbuka di mana pada zaman Tun Dr Mahathir tidak ada tweeter dan FB misalannya, manakala di zaman DS Najib maklumat sama ada benar atau palsu merebak sepantas kilat. Malah, maklumat sulit dalam kerajaan tersebar dengan begitu pantas.

Beberapa hari yang lalu, di kalangan pemimpin pembangkang disebar berita kononnya DS Najib sakit dan dirawat di Jerman. Walhal, DS Najib sudah pun berada di Kuala Lumpur.

Hari ini, anda boleh berkata tukar semua kepimpinan tertinggi UMNO dan sekaligus tukar semua kepimpinan tertinggi kerajaan. Saya berkata tidak mungkin, DS Najib dan TS Muhyidin Yassin masih merupakan gandingan penting kepada UMNO dan kerajaan. Adakah anda berfikir anak muda itu bertanding Timbalan Presiden tahun hadapan?

Maka, kita tidak akan berjaya sekiranya kita masih diulit fantasi lama, kejayaan yang lama tidak boleh menjadi satu lagi kejayaan yang sama pada hari ini. Suasana, kekuatan dan kemampuan tidak pernah sama. Anda boleh katakan Pak Lah seorang Perdana Menteri yang lemah, tetapi di zaman Pak Lah jua Malaysia sampai di bulan. Anda boleh katakan di zaman DS Najib sangat lemah, namun DS Najib berjaya memenangi semula Kedah dan Perak selain menambah kekuatan UMNO di dalam parlimen.

PRU14- DS Najib Perlu Lebih Perhatian Kepada Politik
Tahun 2018 semakin menghampiri, DS Najib perlu memberi perhatian yang lebih kepada politik, bukannya ekonomi sahaja.

Kecacamerbaan gabungan pembangkang mentadbir negeri Selangor memberi gambaran kepada pengundi di Selangor bahawa pada masa hadapan, kesilapan tidak sepatutnya diulangi. Persoalannya, tatkala mereka cacamerba adakah UMNO Selangor sudah bersedia? Adakah perpaduan dalam UMNO sudah diperkukuhkan? Apakah komponen BN Selangor sudah bersedia? Inilah perkara-perkara yang perlu diberi perhatian oleh DS Najib dan TS Muhyidin dengan kadar segera.

Memandangkan minat yang mendalam Tun Dr. Mahathir dalam politik masih sehat, saya ingin mencadangkan supaya Tun Dr. Mahathir dilantik sebagai Penasihat Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor yang baharu. Kejayaan memenangi Kedah juga kerana sentuhan Tun Dr. Mahathir di Kedah semasa PRU13, dan saya sangat yakin sentuhan Tun Dr. Mahathir di Selangor boleh menutup lompang kepimpinan UMNO/BN Selangor yang masih belum diperbaiki sepenuhnya.

Tengku Razaliegh Hamzah semasa memimpin Semangat 46 pernah membawa allahyarham Tunku Abd. Rahman untuk membantunya,TG Nik Aziz yang seusia dengan Tun Dr. Mahathir masih menjadi rujukan parti PAS, manakala DAP masih tidak boleh membuang Lim Kit Siang, begitu juga PKR walau DS Anwar sudah dua kali menyuarakan hasrat untuk bersara tetapi kepimpinan PKR tahu parti itu akan hancur tanpa DS Anwar, maka mengapa kita tidak mengambil kesempatan di atas kehendak Tun Dr. Mahathir yang masih bersemangat memperjuangkan masa depan bangsanya.

Alang-alang melantik Tun Dr. Mahathir sebagai Penasihat Proton di Shah Alam, apakah sangat bezanya melantik Tun Dr. Mahathir sebagai Penasihat kepada UMNO/BN Selangor di Shah Alam juga. Lagipun DS Najib masih tetap juga sebagai Presiden UMNO dan Pengerusi BN. Saya yakin jika Tun Dr. Mahathir dilantik sebagai Penasihat UMNO/BN di Selangor, ada orang di dalam pakatan rakyat tidak akan boleh tidur lena.

Bacaan Ulangan anda di SINI


AKHIRNYA NURUL IZZAH MENGAKU AKAN DOSANYA

Posted: 21 Aug 2014 05:10 AM PDT


Anggota parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar hari ini
mengeluarkan kenyataan maaf berhubung kenyataannya mengenai Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin.

Berikut kenyataan Nurul Izzah:

KENYATAAN MAAF DEFENDAN PERTAMA

Bahawa Saya, NURUL IZZAH BINTI ANWAR merujuk kepada kenyataan media saya yang dibuat pada 04.05.2013 iaitu pada petang sehari sebelum Pilihanraya Umum Ke-13 diadakan bertajuk "Dato' Raja Nong Chik Zainal Abidin's Involvement in the Transfer of 12 Acres of Bukit Kiara land from Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) to A Nominee Company for Onward Sale to A Major Property Development Company for Close to 475 Million".

Saya kini mendapati terdapat kesilapan di dalam kenyataan tersebut yang telah menjejaskan nama baik dan reputasi Datuk Seri Utama Raja Nong Chik Bin Dato' Raja Zainal Abidin sebagai seorang ahli politik, akauntan bertauliah, ahli perniagaan dan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar ketika itu serta keluarga beliau.

Saya kesal dengan kenyataan tersebut.

Saya berjanji untuk tidak akan mengulangi kenyataan-kenyataan saya di atas dan apa-apa kenyataan yang berkaitan dengan penerbitan kenyataan saya di atas.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 21 Aug 2014 09:42 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Laluan Konvoi Membawa Jenazah #MH17

Posted: 21 Aug 2014 07:53 PM PDTKonvoi diiringi oleh unit bermotorsikal dan MPV Trafik PDRM. Sila berikan laluan dengan memperlahankan memberhentikan kenderaan dengan menghimpit ke kiri untuk memberi laluan kepada konvoi.
___________________________

1.MASTURA MUSTAFA

KLIA - Lebuh Raya Utara Selatan - Tol Senawang - Jalan Seremban - Kuala Pilah - Masjid Al-Taqwa Paroi - Tanah Perkuburan Paroi.
___________________________

2. AHMAD HAKIMI HANAPI

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Putrajaya - Lebuh Persiaran Perdana - Masjid Putrajaya - Lebuh Presint 20
___________________________

3. HAMFAZLIN SHAM MOHAMED ARIFIN

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Susur Bukit Jalil - MRR2 - Wangsa Maju (Rumah) - Tanah Perkuburan Gombak.
___________________________

4. NUR SHAZANA MOHAMED SALLEH

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Putrajaya - Lebuh Persiaran Perdana - Masjid Putrajaya - Lebuh Presint 20.
___________________________

5. DORA SHAHILA KASSIM

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Susur Jalan Kuchai Lama - Jalan Istana Baru - Jalan Duta - Jalan Semantan - Jalan Damansara - Masjid Al-Taqwa - Jalan Tun Muhd. Fuad - Tanah Perkuburan Bukit Kiara.
___________________________

6. FOO MING LEE

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.
___________________________

7. KARAMJIT SINGH KARNAIL SINGH

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Kesas - Susur Seksyen 20 - Nirvana Shah Alam.
___________________________

8. NG QING ZHENG

KLIA - Lebu Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.
___________________________

9. MABEL ANTHONY SAMY

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.
___________________________

10. PAUL RAJASINGAM SIVAGNANAM

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Jalan Kuchai Lama - Nirvana Sungai Besi.
___________________________

11. ELISABETH NG LYE TI

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya MEX - Susur Bukit Jalil - MRR2 - Bulatan Kuari - Xiao En Bereavement.
___________________________

12. LEE HUI PIN

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Kesas - Susur USJ - Rumah Mangsa - Nilai Memorial Park.
___________________________

13. ANGELINE PREMILA RAJANDARAN

KLIA - Lebuh Raya Elite - Lebuh Raya Kesas - Susur Banting/Klang - Jalan Ampuan Rahimah - Rumah Mangsa.
___________________________

14. ARIZA GAZALEE

(Helikopter) KLIA - TUDM Kucing
(Van Jenazah) Jalan Lapangan Terbang - Jalan Tun Jugah - Jalan Tun Razak - Jalan Marikan Salleh - Jalan Tun Sallehudin - Bulatan Bersik - Bulatan Mahkamah - Bulatan Sesco - Jalan Sarawak Golf Club - Jalan Masjid Negeri - Bulatan Semariang - Jalan Sultan Tengah (Tanah Perkuburan).
___________________________

15. MUHAMMAD AFIF TAMBI

(Helikopter)KLIA - TUDM Kucing.
(Van Jenazah) Jalan Lapangan Terbang - Jalan Tun Jugah - Jalan Tun Razak - Jalan Marikan Salleh - Jalan Tun Sallehudin - Bulatan Bersik - Bulatan Mahkamah - Bulatan Sesco - Jalan Sarawak Golf Club - Jalan Masjid Negeri - Bulatan Semariang - Jalan Sultan Tengah (Tanah Perkuburan).
___________________________

16. AZRINA YAKOB

(Helikopter) KLIA - LT Tekah
(Van Jenazah) Taiping - Jalan Tekah - Masjid Al-Hidayahassam Kumbang - Tanah Perkuburan Masjid Al-Hidayah - Jalan Muzaffar Shah - Assam Kumbang.
___________________________

17. HASNI HARDI PARLAN

(Helikopter) KLIA - LP Padang B Sekolah Tinggi Segamat.
(Van jenazah) Masjid Jamek Segamat - Jalan Johor Bahru (KM185 - KM198) - Seremban - Tanah Perkuburan Islam Batu 8, Kampung Paya Luas.
___________________________

18. MOHD. ALI MD. SALIM

(Helikopter) KLIA - IKBN Pagoh.
(Van Jenazah) Jalan Pagoh - Pekan Pagoh - Jalan Sengkang - Jalan Kampung Raja (Tanah Perkuburan).
___________________________

19. RAHIMMAH NOOR

(Helikopter) KLIA - LTAS Ipoh.
(Van Jenazah) Jalan Persiaran Azlan Shah - Jalan Azlan Shah - Jejantas Jalan Gopeng - Jejantas Pantai Puteri - Jalan Tambun - Jalan Tambun Ampang - Tanah Perkuburan Kampung Masjid Lama.
___________________________

20. CHONG YEE PHENG

(Helikopter) KLIA - LTAS Ipoh LTAS
(Van Mayat) Jalan Persiaran Azlan Shah - Rumah.

Al Fatihah dan sekalung takziah kepada keluarga penumpang-penumpang MH17.

Pesawat Bawa Pulang Jenazah #MH17 Tiba Di Tanahair

Posted: 21 Aug 2014 07:37 PM PDT

Khalid Samad Akan Dipecat Dari PAS Kerana Buat Kenyataan Kontroversi?

Posted: 21 Aug 2014 07:00 PM PDTHalimah Ali Akan Kena Pecat Sebagai Exco Sebab Gelar Khalid Ibrahim Kedekut?

Posted: 21 Aug 2014 07:30 AM PDTExco PAS ini puji Khalid Ibrahim melangit, apakah  nasib Halimah Ali selepas ini bila sudah ada Menteri Besar yang baru?

Bukti Khalid Samad Biadap Pada Sultan, Peguam Negara Hendak Tunggu Apa Lagi?

Posted: 21 Aug 2014 06:03 AM PDT

Mahasiswa Ini Kata Ada Unsur Nepotisme Bila Wan Azizah Dicadang Jadi MB Selangor #MBCrisis

Posted: 21 Aug 2014 05:30 AM PDT


Dato' Sri @NajibRazak Alu Alukan Idea Rakyat Untuk #Bajet2015

Posted: 21 Aug 2014 03:30 AM PDT


Senarai Penuh Identiti 20 Jenazah #MH17 Yang Akan Dibawa Pulang Esok

Posted: 21 Aug 2014 01:43 AM PDT1.Mastura Mustafa (P) - Anak Kapal - Islam
2.Ahmad Hakimi Hanapi (L) - Kru Teknikal - Islam
3.Hamfazlin Sham Mohamed Arifin (P) - Anak Kapal - Islam
4.Nur Shazana Mohamed Salleh (P) - Anak Kapal - Islam
5.Dora Shahila Kassim (P) - Anak Kapal - Islam
6.Foo Ming Lee (L) - Penumpang - Buddha
7.Karamjit Sigh Karnail Singh (L) - Penumpang - Sikh
8.Ng Qing Zheng (L) - Penumpang - Buddha
9.Mabel Anthony Samy (P) - Penumpang - Kristian
10.Paul Rajasingam/Sivagnanam (L) - Penumpang - Kristian
11.Elisabeth Ng Lyeti (P) - Penumpang - Buddha
12.Lee Hui Pin (P) - Anak Kapal - Buddha
13.Angeline Premila Rajandaran (P) - Anak Kapal - Kristian
14.Ariza Ghazalee (P) - Penumpang - Islam
15. Muhammad Afif Tambi (L) - Penumpang - Islam
16. Noor Rahimmah Mohd Nor (P) - Penumpang - Islam
17. Chong Yee Pheng (P) - Anak Kapal - Kristian
18. Azrina Yakob (P) - Anak Kapal - Islam
19. Mohd Ali Md Salim (L) - Penumpang - Islam
20. Hasni Hardi Parlan (L) - Penumpang - Islam


PUTRAJAYA:
---------
1. Ahmad Hakimi Hanapi (L)- Tanah Perkuburan Islam Putrajaya, Presint 2
2. Nur Shazana Mohamed Salleh (P) - Tanah Perkuburan Islam Putrajaya, Presint 20

KUALA LUMPUR:
------------
1. Hamfazlin Sham Mohamed Arifin (P) - Tanah Perkuburan Batu Muda, Gombak.
2. Dora Shahila Kassim (P) - Tanah Perkuburan Bukit Kiara, Damansara.
3. Mabel Anthony Samy (P) - (Jenazah akan dihantar ke Taman Peringatan Nirvana, Jalan Sungai Besi).
4. Paul Rajasingam / Sivagnanam (L) - (Jenazah akan dihantar ke Taman Peringatan Nirvana, Jalan Sungai Besi).

SELANGOR:
---------
1. Foo Ming Lee (L) - Nirvana Memorial Park, Shah Alam.
2. Karamjit Singh Karnail Singh (L) - Taman Peringatan Nirvana, Shah Alam.
3. Ng Qing Zheng (L) - Taman Peringatan Nirvana, Shah Alam.
4. Angeline Premila Rajandaran (P) - Jenazah dihantar ke Bandar Bukit Tinggi 2, Klang.

NEGERI SEMBILAN:
---------------
1. Mastura Mustafa (P) - Tanah Perkuburan Paroi, Negeri Sembilan.
2. Lee Hui Pin (P) - Taman Peringatan Nilai.
JOHOR:
-----
1. Elisabeth Ng Lyeti (P) - 14-21, Lorong Perkasa, Jalan Haji Jaib, Muar.
2. Mohd Ali Md Salim (L) - Tanah Perkuburan Kg.Raja, Muar.
3. Hasni Hardi Parlan (L) - Tanah Perkuburan Islam Batu 8, Segamat.

PERAK:
------
1. Noor Rahimmah Mohd Nor (P) - Tanah Perkuburan Kampung Masjid Lama, Tambun.
2. Chong Yee Pheng (P) - Paradise Memorial Park, Chemor.
3. Azrina Yakob (P) - Tanah Perkuburan Masjid AL Hidayah, Taiping

SARAWAK:
--------
1. Ariza Ghazalee (P) - Tanah Perkuburan Semariang, Petrajaya, Kuching.
2. Muhammad Afif Tambi (L) - Tanah Perkuburan Semariang, Petrajaya, Kuching.

-- BERNAMA

Video Raja Komando Mengamuk Sakan Dengan Anwar Ibrahim

Posted: 20 Aug 2014 11:12 PM PDT


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 21 Aug 2014 09:13 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


SELANGOR UNTUK SELANGOR : ANWAR TAKNAK PENGUNDI PAKATAN SELANGOR TAHU FAKTA NI.

Posted: 21 Aug 2014 06:00 AM PDT

MERDEKA57 : GELANG EMAS.

Posted: 21 Aug 2014 12:41 AM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 21 Aug 2014 03:12 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Pelakon wanita tempatan maut jatuh dari tingkat 8 apartment

Posted: 21 Aug 2014 10:00 AM PDT

PELAKON dan pengarah, Ellie Suriaty bersama ibu mendiang.
KUALA LUMPUR: Pelakon Tamil tempatan, Kalpana Sundraju, 44, ditemui maut akibat terjatuh dari apartmennya di Seputeh, di sini, kira-kira jam 7.45 malam semalam.

Calon top 5 kategori Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia 26 (FFM26) itu ditemui maut oleh tunangnya di tingkat dua apartment berkenaan akibat terjatuh dari tingkat lapan.

Perkara itu disahkan sendiri ibu mangsa, Prema, 62, sebaik dihubungi tunang pelakon berkenaan memaklumkan kejadian terbabit.

Kalpana diumumkan sebagai satu-satunya pelakon Tamil yang bertanding menerusi filem Dhsurajanam arahan M. Surya di samping Sharifah Amani, Diana Danielle, Ummi Nazeera dan Lisa Surihani.

(Foto) Kebakaran di Politeknik Ungku Omar

Posted: 21 Aug 2014 03:32 AM PDT


LAPORAN AWAL UNTUK MAKLUMAN TUAN,

BALAI : BBP IPOH
JENIS KEJADIAN : KEBAKARAN STOR
ALAMAT : POLITEKNIK UNGKU OMAR, IPOH
TARIKH : 21/8/2014
TERIMA PANGGILAN : 1630
BALAI BANTUAN: BBP SIMPANG PULAI
CATATAN : SETIBANYA JENTERA DI TEMPAT KEJADIAN, DIDAPATI KEBAKARAN MELIBATKAN SEBUAH SETOR KELAS C BERKELUASAN 40X100 TERBAKAR. OPERASI PEMADAMAN SEDANG DIJALANKAN.
KETUA OPERASI : TPgB SAMASUVAM A/L PAVATHYAPPANKurang ajar! Remaja bertelekung, melucah selfie dalam surau

Posted: 21 Aug 2014 02:01 AM PDT

Kegilaan selfie budak-budak zaman sekarang memang kadang-kadang boleh buat kita geleng kepala.

Tapi bagi gambar lucah sambil memakai telekung di atas, ia bukan lagi tahap melampau tapi dah dikira mempermainkan agama Islam.

Tak tahulah apa motif perempuan yang mengambil gambar ini tapi kalau dia seorang muslimah semoga Allah berikan hidayah kepadanya supaya simpan sikit kebodohan itu di rumah.

Kot ye pun nak bergurau bila dah babitkan agama macam ini memang sengaja nak menempah tiket ke neraka namanya! - MYNEWSHUB.MY

Jurufoto pujuk model muslimah untuk beraksi ghairah lucah

Posted: 20 Aug 2014 11:15 PM PDT

Kami tahu terdapat ramai wanita di luar sana yang cukup berbangga andai dapat menjadi model.

Tapi dalam keterujaan tersebut silalah berhati-hati kerana sejak dulu lagi dah ramai perempuan yang terperangkap gara-gara keinginan mahu popular seperti ini.

Contoh lelaki berhidung belang yang mahu mengambil kesempatan dapat dilihat dalam print screen yang disiarkan ini.
melampau
2
3
4
Berlagak konon juru gambar (entah betul entah tidak), lelaki ini meminta mangsa merakam gambar seksi lalu dihantar kepadanya.

Bagi menyembunyikan niat jahatnya dia berselindung di sebalik pujukan mahu mencari model muslimah dan wanita tersebut tidak perlu menanggalkan tudung.

Model muslimah kehapa kalau diminta bergambar persis pelakon lucah?

Jadi kepada kaum hawa di luar sana, berwaspadalah dan jangan terlalu teruja bila ada lelaki kononnya juru gambar menghampiri anda lalu menyatakan hasrat mahu menjadikan anda seorang model.

Silap-silap anda cuma bakal menjadi model lucah untuk tatapan dirinya yang sangap!
- REM RAMZI / MYNEWSHUB.MYNeelofa cemar maruah saya - Hans Isaac

Posted: 20 Aug 2014 10:13 PM PDT

Disaat pelakon dan pengacara, Neelofa dengan pendiriannya untuk tidak memberi sebarang kenyataan mengenai desas-desus yang mengaitkannya dengan kerabat sebuah negeri di Pantai Timur, pelakon Hans Isaac pula terkejut apabila pengacara program MeleTOP itu telah mengeluarkan kenyataan yang hubungan mereka telah putus di tengah jalan walaupun mereka tidak pernah mengumumkan sedang menjalinkan cinta sebelum ini.

Menurut Hans atau nama sebenarnya Gerald Hans Isaac mengakui tindakan Neelofa mengeluarkan kenyataan sebegitu sedikit menjejaskan imejnya yang sedia maklum mengendalikan syarikat dalam bidang korporat.

"Saya terkejut besar apabila dia keluarkan kenyataan mengenai hubungan kami telah berakhir sedangkan kami telah capai kata sepakat untuk tidak membuka mulut mengenai perkara ini.

"Apabila berita tersebut keluar ianya memberi kesan terhadap diri saya kerana sedia maklum saya berada juga bekerja dalam bidang korporat dan tidak menunjukkan imej yang baik buat syarikat saya. Ianya menjadi bahan jenaka dikalangan rakan-rakan korporat saya," ujar Hans Isaac kepada Astro Gempak ketika ditemui di sidang media Supermokh Restaging di Istana Budaya.

Dalam pada itu, Hans tidak menafikan atau mengiyakan mengenai gosip kononnya Neelofa dilamar kerabat diraja di sebuah negeri Pantai Timur, tetapi percaya khabar angin yang sering tersebar melibat selebriti selalunya benar.

"Saya tidak mengiyakan atau menafikan tentang berita tersebut. Tetapi mungkin ada kebenarannya sebab tidak, kenapa gosip tersebut boleh tersebar luas? Dan mengapa Neelofa harus tunggu sehingga dua bulan baru ingin keluar kenyataan mengenai berita tersebut?," tegas Hans.

Namun jelas Hans, perasaan marahnya sudah reda dan tidak menafikan masih menyayangi Neelofa tetapi hanya sekadar rakan sahaja.
"Perasaan marah sudah semakin reda dan saya tidak bermusuhan dengan Neelofa. Kami masih lagi berkawan masih berkomunikasi seperti biasa. Ya memang saya akui perasaan sayang masih ada tetapi sekadar rakan sahaja tidak lebih dari itu.

"Kini saya hanya fokus dengan kerja harian yang sememangnya padat dan tidak mahu fikir soal peribadi yang menimpa diri sebelum ini. Memang kadang kala ada rasa sunyi tetapi saya tidak mahu perkara ini menyelubungi diri saya. Jadi ada sahaja aktiviti yang saya lakukan untuk elak perasaan tersebut timbul," tambah Hans lagi.

Dalam pada itu, Hans dan pelawak terkenal Harith Iskander bakal mengarahkan semula teater Supermokh Restaging buat kali kedua selepas mendapat permintaan ramai dari pelbagai pihak. Pementasan Supermokh Restaging bakal berlangsung dari 8 September hingga 21 September depan yang mengisahkan kehidupan bintang bola sepak legenda, Mokhtar Dahari.Selain Awie, ianya turut dibintangi oleh Maya Karin, Douglas Lim, Dina Nadzir, Rashidi Ishak, Radhi Khalid, Phoon Chi Ho, Oliver Johanan dan Clarence Kuna.

Artis lelaki rakam video lucah dalam Instagram?

Posted: 20 Aug 2014 08:35 PM PDT

Terkejut baca ruangan Mizz Lahar di suratkhabar Kosmo hari ini. Mana tidaknya, Ammar Alfian yang penuh dengan kontroversi satu ketika dahulu dikatakan telah merakam aksi lucah bersama seorang pelakon lain dan berkongsi video tersebut di Instagramnya.

Walaupun hanya 15 saat, aksi yang ditunjukkan memang jelas dan akan membuatkan si penonton mengeleng-gelengkan kepala.

Mungkinkah rakaman video tersebut hanya salah satu babak lakonan Ammar Alfian? Atau ia adalah satu cara untuk Ammar meraih semula publisiti selepas sepi daripada dunia hiburan? Mungkin Ammar sengaja mahu mencipta kontroversi agar namanya disebut kembali.

Entahlah. Hanya Ammar yang tahu. Harap-harap ia hanya babak drama/filem lakonan Ammar. Kalau ia realiti, kami hanya mampu geleng kepala.

Khalid 'kedekut' bertempat - Exco PAS

Posted: 20 Aug 2014 06:41 PM PDT

SHAH ALAM - Exco kerajaan negeri Selangor, Dr Halimah Ali menafikan dakwaan PKR sebelum ini bahawa Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim membuat keputusan pentadbiran kerajaan negeri secara bersendiri.

Sambil menyifatkan Abdul Khalid sebagai sangat berhati-hati dan bertanggungjawab berkaitan soal kewangan, katanya beliau tidak pernah melihat Abdul Khalid membuat sebarang keputusan tanpa berunding lanjut dengan barisan Exco terlebih dahulu.

"Daripada pengalaman saya, apa saja keputusan yang dibuat olehnya (Abdul Khalid), semua mesti tentang rakyat sebab dia akan tanya butiran sama ada ia akan beri manfaat pada rakyat," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Dr Halimah berkata sepanjang berkhidmat lebih enam tahun dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang itu, tuduhan dibuat PKR terhadap menteri besar itu lebih berkaitan dengan masalah dalaman parti itu.

"Kami berada dalam situasi ini (kemelut politik Selangor), kami (Exco Pas) tidak mahu perkara ini berlaku...bila sudah berlaku, kami sekarang kena pastikan kerajaan stabil dan kakitangan kerajaan tidak huru-hara untuk memastikan ia (pentadbiran) berjalan lancar," katanya.

Dr Halimah berkata, sejak enam Exco daripada PKR dan DAP dipecat minggu lepas, kerajaan negeri kini membuat sebarang keputusan berkaitan portfolio keenam-enam Exco tersebut secara kolektif menerusi mesyuarat yang dijalankan sepanjang minggu.

Usaha itu adalah untuk memastikan urusan dan perancangan kerajaan negeri dapat berjalan seperti biasa termasuk semua projek pembangunan serta pentadbiran kewangan, katanya.

Pada 9 Ogos lepas, Mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR memutuskan untuk memecat Abdul Khalid daripada parti malah menteri besar itu disifatkan sebagai 'open defiance' atau menunjukkan keingkaran secara terbuka.

Antara keputusan Majlis Presiden Pakatan Rakyat yang didakwa diingkari Abdul Khalid adalah menangguhkan proses dan perbincangan projek Loji Rawatan Air Langat 2 serta kenaikan elaun Speaker, Menteri Besar, Exco dan Adun Selangor.

Dr Halimah berkata dalam isu penstrukturan semula industri air Selangor, Abdul Khalid pernah membentangkan perkara tersebut ketika mesyuarat Exco malah menyatakan isu berkenaan telah berlarutan sejak lima tahun lepas. - Bernama

Rozita Che Wan alami pendarahan, Zain Saidin cemas

Posted: 20 Aug 2014 06:01 PM PDT

Suami mana yang tidak cemas apabila isteri tercinta yang sedang hamil mengalami pendarahan? Detik cemas seperti itulah yang dihadapi oleh Zain Saidin apabila isterinya Rozita Che Wan melakukan kerja di rumah hingga berlaku pendarahan.

Menurut Zain, kejadian tersebut berlaku sekitar awal Ramadan lalu gara-gara isterinya membuat kerja yang tidak sepatutnya dilakukan oleh orang hamil.

"Kejadian ini tak silap saya berlaku hari puasa pertama. Dia ada buat kerja pada hari berkenaan.

"Selepas itu pada sebelah petang dia nak bersiap untuk ke majlis berbuka puasa ada sesuatu yang terjadi.

"Berlaku pendarahan kecil dan kami segera ke pusat perubatan Prince Court untuk mendapatkan pemeriksaan. Kami mendapatkan rawatan susulan keesokan hari kerana doktor yang perlu dirujuk tiada pada hari pertama.

"Alhamdulillah pada hari ketiga pendarahan sudah tak ada. Mulai dari itu, saya tak izinkan lagi dia buat kerja berat. Berjalan atau berdiri lama pun saya tak izinkan kerana bimbang kaki bengkak," ujar Zain dipetik sebagai berkata.

Habis kisah mengenai pendarahan, timbul pula cerita lain apabila isterinya sekarang gemar membebel tak tentu pasal. Namun Zain sedar bahawa perkara tersebut sebenarnya menjadi kebiasaan buat wanita mengandung.

"Saya pula jenis tak suka dia bising. Saya cuba menurut apa saja kehendaknya. Macam dia pernah mengadu sakit belakang sebab membawa perut, lalu saya dapatkan dia bantal khas yang dibeli secara dalam talian.

"Membebelnya menjadi jadi sebab saya pula jenis yang suka melengahkan kerja. Buat kerja bila disuruh saja dan dia saja kena ingatkan saya untuk buat itu ini. Pemandu dia lambat jemput pun mulalah membebel. Kesannya orang berdekatannya pun dibebelkannya.

"Emosinya sejak tujuh bulan mengandung ini terus terkawal. Tapi saya cuba untuk melayan saja emosinya," tambah Zain yang mengakui cukup teruja untuk menyambut kelahiran bayi perempuan dalam tempoh dua bulan lagi.

"Cuma selepas bergelar bapa segera kepada dua anaknya menerusi perkahwinan terdahulu, saya mahu buktikan sekalipun akan menyambut anak sendiri tak lama lagi tidak akan wujud perbezaan kasih sayang dengan mereka.

"Saya mahu adil dengan anak tiri dan sendiri. Cuma dalam menyambut kelahiran anak sulung ini saya mahupun isteri mahukan yang terbaik untuknya termasuklah memilih pusat perubatan yang selesa dan privasi untuk melahirkannya nanti.

"Bakal anak kami pun akan ada hak siaran eksklusif Astro. Itu rezeki anak namanya. Kami tumpang gembira," katanya.

Sumber

Anak guru agama maut ditinggal bapa dalam kereta 8 jam

Posted: 20 Aug 2014 05:31 PM PDT

ALOR SETAR – Seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun meninggal dunia setelah ditinggalkan di dalam kereta bapanya lebih lapan jam di Kuala Nerang hari ini.

Menurut jurucakap polis, mangsa, Muhammad Aqil Arfan Adnan ditinggalkan di dalam kereta bapanya yang diletakkan di Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Nerang sejak 7.30 pagi hingga 4 petang.

Katanya bapa kanak-kanak itu telah meletakkan kenderaan di sekolah itu tanpa menyedari anaknya sedang tidur di dalam kereta itu.

"Dia sepatutnya menghantar anaknya ke tadika. Pada pukul 4 petang apabila hendak mengambil keretanya dia mendapati anaknya berada dalam kereta itu," katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya bapa kanak-kanak itu terus membawa anaknya ke wad kecemasan Hospital Kuala Nerang dan doktor di hospital itu mengesahkan anaknya telah meninggal dunia.

Difahamkan, mayat kanak-kanak itu kemudian dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah di sini malam ini untuk bedah siasat. – BERNAMA

Cucu Tok Selampit

Posted: 21 Aug 2014 01:24 PM PDT

Cucu Tok Selampit


@tm_insider Tukar Tajuk Dan Ubahsuai Isi Berita @KhalidSamad Selepas Kenyataan Beliau Menjadi Kontroversi

Posted: 21 Aug 2014 07:44 AM PDT

Portal Malaysian Insider secara tiba-tiba menukarkan tajuk beritanya dan mengolah isu berita berkenaan Ahli Parlimen Shah Alam, YB Khalid Samad yang mempertikaikan kuasa Sultan Selangor diberi hak mutlak melantik Menteri Besar Selangor. Ini berita asal dari Malaysian Insider:Berita yang disiarkan tidak sampai 4 jam tersebut telah ditukar menjadi seperti berikut:


Tidak dapat dipastikan apakah motif Malaysian Insider menukar tajuk beritanya dan mengolah isu berkenaan. Mungkin untuk mengelak kontroversi. Yang pasti penukaran tajuk dan isi berita tersebut berkemungkinan besar disebabkan pengguna-pengguna media sosial yang meradang dengan tindakan celupar Ahli Parlimen Shah Alam yang mempertikaikan kuasa Baginda Sultan Selangor. Malaysian Insider bijak mengalihkan berita daripada YB Khalid Samad yang mempertikaikan kuasa Sultan kepada para pengguna internet (netizen). Inikah profesionalisme yang ada di kalangan wartawan-wartawan Malaysian Insider? 

Tinjauan ke atas akhbar The Malay Mail Online mendapati tajuk dan isi kandungan akhbar berkenaan masih sama dan tidak berubah. Buat YB CTS, YB Khalid Samad, YB bukanlah seorang Rakyat Selangor. YB sama seperti saya yang hanyalah menumpang di Selangor, cuma YB bertuah dipilih oleh Rakyat Selangor menjadi Wakil Rakyat mereka. Biarlah Rakyat Selangor yang membuat keputusan mengenai negeri dan Sultan mereka. YB sebagai orang luar tidak perlu menyibuk.

Four Million Tonnes Of Annual Sugar Output Targeted By MSM By 2020

Posted: 20 Aug 2014 06:55 PM PDT

MSM Malaysia Holdings Berhad (MSM), the country's largest refined sugar manufacturer targets to increase its annual sugar output to four million tonnes by 2020 from 1.25 million tones currently. MSM Chairman, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, who is also the Chairman of Felda Global Venture Holdings Berhad (FGV) which owns a 51% stake in MSM, highlighted the success of achieving a net profit of RM254.68 million last year. TS Isa said, MSM targets to triple sugar output by 2020 is in line with the group plans to move away from being just a national player and increase its share of the global sugar market by rising its output. 

He said the company's sugar product is not only popular in Malaysia, where it commands a 57% market share, but it also known in overseas markets for its quality. Apart from that, TS Isa told reporters at MSM's Hari Raya Aidil Fitri open house at Butterworth yesterday, MSM sugar is known for its quality in countries such as Singapore, South Korea, Australia, New Zealand and Pakistan. MSM export market constitutes 20% of MSM production. 

MSM Holdings saw its second quarter net profit drop 15% to RM78.71 million from RM92.58 million last year, partly due to removal of the 34 sen per kg sugar subsidy last year. However, despite the removal of the sugar subsidy last October, sales volume for sugar had increased in the first half of the year. The sales volume for both the domestic and industrial sectors registered an increased from 366,700 tonnes in the first half of 2013 to 395,400 tonnes in the first half of 2014. Since FGV purchased the stake in MSM from 'sugar king' Robert Kuok in 2009, MSM is focused on consolidating its strength and reinforcing its position as the country 's leading sugar producer. 

Apa Yang Tersirat

Posted: 21 Aug 2014 01:18 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kemelut MB Selangor: Dolak Dalik Pas Makan Tuan

Posted: 21 Aug 2014 05:27 AM PDT

AKHIRNYA Presiden Pas membuka mulut, penamaan Azmin Ali sebagai calon MB Selangor disamping Wan Azizah Wan Ismail bukan berpunca daripada istana atau titah Sultan Selangor, sepertimana dakwaan yang diwar-warkan oleh Ketua Pemuda Parti itu, yang juga dispin oleh MP Shah Alam Khalid Samad.

Kemelut MB Selangor bermula apabila Anwar menamakan isterinya untuk menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim; berikutan itu Presiden Pas, Mursydul Pas, Majlis Syura dan Ulama membantah keputusan Anwar itu. Namun, pada 17 ogos Pas melakukan pusingan U menolak Khalid dengan memberi alasan bahawa Khalid bukan lagi ahli salah satu parti Pakatan Rakyat. Pusingan U itu, sebenarnya tidak mempunyai makna lagi, kerana sebelum itu dua ADUN Pas telah membelot dan menyokong Wan Azizah, sehingga ADUN Kajang itu mendapat 30 ADUN menyokong beliau termasuk Azmin Ali.

Bagi mempertahankan muka, parti itu menamakan Azmin Ali selain menyokong Azizah; disinilah timbul cerita karut, apabila Suhaizan Kiat menulis dan disiarkan oleh portal pro pembangkang Malaysiakini, kononnya nama Azmin dicadangkan selepas Hadi Awang mengadap Sultan Selangor.

Hadi tidak mahu bersubahat dengan kenyataan itu, walaupun keluar daripada Ketua Pemudanya sendiri; kerana memang kenyataan itu tiada kebenaran.

Melihat kepada cara Pas menangani kemelut MB Selangor, nampaknya ramai pemimpin parti itu terutama mereka yang tiada latar belakang agama, gemar membuat kenyataan yang tidak berasas dan lebih bersifat pembohongan.

Tun Dr Mahathir Tidak Sokong Najib Lagi: Media Arus Perdana Tidak Minat Siar

Posted: 21 Aug 2014 01:29 AM PDT

PADA 18 Ogos, terbitlah artikel Tun Dr Mahathir melalui blog peribadinya dengan tajuk "Menegur" Dalam tulisan mantan Perdana Menteri itu, beliau menguraikan 34 sebab musabab mengapa beliau tidak menyokong Najib lagi.

Ironinya sejak artikel itu, tiada sebarang media arus perdana mengutipnya; malah Dato Seri Najib apabila ditanya berkaitan dengan isu itu, Perdana Menteri ke-6 itu lebih suka membalas dengan senyuman. Apa kah melalui senyuman itu beliau mempunyai kaedah untuk merungkainya? atau kah beliau akan melakukan pendekatan menang-menang, dalam erti kata menarik rambut daripada tepung, jangan tepung berselerak.

Pendekatan Najib ini, membuktikan beliau seorang pemimpin yang mempunyai pendekatan sendiri; pemimpin yang tenang berdepan dengan situasi genting. Apa kah ini juga diikuti oleh media arus perdana? mendiamkan sesuatu isu yang hangat agar tidak terus hangat dan lambat laun akan padam.

Berlainan dengan sikap para pemimpin tertentu, apabila Tun Dr Mahathir menerbitkan tulisan beliau itu, maka pemimpin tertentu mengambil sikap membidas tulisan mantan Perdana Menteri itu; sambil menuduh bahawa Perdana Menteri terlama itu kehilangan arah. Satu perkara yang gagal dicerna oleh pemimpin itu; apa kah Tun Dr Mahathir tiada langsung ekses kepada keadaan negara baik daripada segi ekonomi mahupun politik. Seorang negarawan apatah lagi menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun, apa kah benar-benar beliau blank?

Tun Dr Mahathir mengeritik Tun Ahmad Abdullah Badawi hanya dua tahun bermula tahun 2006; buktinya pada PRU 2004; BN kehilangan kuasa 2/3 di Dewan Rakyat kehilangan 4 negeri tidak termasuk Kelantan. Bayangkan tempoh masa 4 tahun sehingga PRU 2018; tidak dapat diramal bagai mana "poll vote" implikasi kepada pendirian Mantan PM itu yang menolak kepimpinan Najib.

Najib kini, kekurangan askar-askar yang boleh membentengi beliau, atas sebab para pemimpin yang ada "tidak bersih" di mata rakyat. Kalau ada "yang bersihpun" namun tidak mempunyai oommhh dalam berhujah; tidak mahir mematah hujah, malah tiada kemampuan memberi idea alternatif; yang ada hanya membidas, dan cuba menyelongkar tong-tong yang berbau busuk.

AYT terbaca aktivis Umno melalui wall FB aktivis itu, dia mula mempersoalkan berbagai penswastaan pada era Tun Dr Mahathir. Melalui pendedahan ini, maka samalah Umno memberi senjata kepada lawan untuk membunuh Umno.

waadat

Posted: 21 Aug 2014 01:05 PM PDT

waadat


Tahniah pimpinan baru pkr tanpa khalid ibrahim

Posted: 21 Aug 2014 12:25 AM PDT

Tahniah PKR.

Akhirnya setelah melalui proses 'demokrasi' yang panjang maka terbentuklah jua barisan kepimpinan 'baru' PKR.

Demang harap pihak yang kalah dapat menerima keputusan ini dengan hati terbuka. Dah tak ada rezeki.

Terlindung daripada carta organisasi tersebut ialah Ketua Umum iaitu saudara Anwar Ibrahim yang terlantik secara automatik.

Ia diikuti oleh isteri beliau Wan Azizah manakala Azmin Ali yang sering dianggap sebahagian keluarga pasangan tersebut berjaya menyingkirkan Khalid Ibrahim bagi jawatan Timbalan Presiden.

Anak pasangan suami isteri tersebut iaitu Nurul Izzah mendahului barisan naib presiden ditemani 3 orang lain.

Di peringkat jawatankuasa nampak bilangannya sama banyak iaitu 10 wakil muslim yang mewakili 66% rakyat Malaysia dan 10 orang daripada kaum lain.

Tak berani pulak Demang nak bertanya kenapa kaum lain yang cuma 35% daripada rakyat negara ini turut mempunyai bilangan yang sama banyak. Maklumlah, Demang risau juga nak pertikai keputusan PKR setelah melihat suasana 'meriah' yang berlaku dalam mesyuarat-mesyuarat cabang di seluruh negara. Yang pecah kepala pun ada.

Persoalan Demang tadi mudah sahaja dijawab memandangkan ketua pemuda, ketua wanita, dan kedua-dua timbalan mereka adalah beragama Islam. Demang harap mereka benar-benar berjiwa Islam walaupun enggan menyertai PAS yang terang-terang sebuah parti Islam. (Sanggup buat parti baru asalkan bukan PAS).

Diharapkan barisan ini dapat meneruskan perjuangan membela agama, bangsa, dan negara kita dan bukan semata-mata merealisasikan impian ketua umum mereka atau memudahkan agenda pihak lain yang lama mengidam menguasai politik setelah berjaya menguasai ekonomi negara kita.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan