Ahad, 17 Ogos 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


MUSLI OLI

Posted: 17 Aug 2014 01:16 PM PDT

MUSLI OLI


REFERENDUM SABAH TUNTUT MERDEKA?

Posted: 17 Aug 2014 05:10 AM PDT


Tun Mustapha - pemimpin yang bersetuju sertai Malaysia tanpa syarat kerana bangsa dan agama

Terdapat beberapa kumpulan NGO di Sabah begitu aktif mendapatkan tandatangan orang ramai untuk dijadikan petisyen kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN) menuntut negeri Sabah memerintah sendiri atau self determination. Petisyen tersebut tidak ubah seperti satu referendum yang menentukan samada Sabah kekal dalam Persekutuan atau keluar dari Malaysia. Hari ini di Pasar Terbuka Gaya Street Kota Kinabalu, saya perhatikan kempen itu mendapat sambutan agak hangat daripada orang ramai. Walaupun kebanyakannya lebih ingin tahu daripada menyokong petisyen tersebut.

Dalam masa yang sama terdapat satu kumpulan lain yang terdiri daripada golongan profesional yang memperjuangkan royalti minyak yang kerap menganjurkan seminar dan ceramah mengenai isu royalti dan Petronas. Saya juga pernah hadir dalam salah satu seminar mengenai minyak. Tuntutan mereka bukan 20% seperti resolusi yang diluluskan DUN Sarawak atau seperti dalam manifesto Pakatan Rakyat tetapi  hak sepenuhnya atau 100% pemilikan royalti kepada negeri. Kumpulan ini mendakwa Perjanjian Minyak antara Petronas dan Kerajaan Sabah adalah tidak sah kerana perjanjian itu bercanggah dengan beberapa ordinan dan akta negeri yang melindungi hak-hak hasil bumi negeri termasuk ordinan tanah.

Pada hemat saya, menuntut 100% hak royalti untuk negeri bermakna menolak konsep perkongsian dalam Persekutuan. Sudah tentu untuk mencapai 100% royalti minyak kepada negeri bermakna negeri itu hendaklah  keluar daripada Persekutuan.

Yang paling menonjol ialah kemunculan sebuah NGO yang menamakan dirinya SSKM atau Sabah Sarawak Keluar Malaysia yang aktif menanam bibit kebencian terhadap kerajaan, bangsa  dan agama tertentu disamping serangan terhadap parti pemerintah. Setakat ini gerakan-gerakan ini seperti tidak mendapat perhatian daripada pihak berkuasa, walaupun sebenarnya gerakan seperti ini boleh mengugat kedaulatan negara.

Saya juga aktif memperjuangkan isu-isu mengenai hak Sabah. Malah dalam buku terbaru, DILEMA SABAH, saya menulis mukadimmah:

"Buku ini ditulis dalam ruang lingkup dan kerangka Persekutuan Malaysia. Satu perbincangan berdasarkan penyelidikan dan pandangan pelbagai pihak. Penulis tidak ada agenda politik... Harapan penulis buku ini akan dibaca seterusnya dibincangkan untuk mencari jawapan dan penyelesaian untuk membantu penduduk dan negeri Sabah seterusnya mengukuhkan kedudukan Persekutuan dan gabungan kerjasama dan persefahaman yang telah terbina selama 51 tahun.

Buku ini tidak berhasrat membangkit semangat penduduk Sabah untuk memberontak dan menuntut untuk memerintah sendiri. Tidak sekali-kali berhasrat mengajak rakyat Sabah keluar dari Persekutuan... Buku ini lebih kepada memberi ingatan kepada kerajaan Pusat mengenai tanggungjawab yang telah terabai; tentang syarat-syarat yang telah tidak dipatuhi sehingga melemahkan semangat kerjasama yang sepatutnya semakin kukuh setelah Malaysia semakin matang" (m.s 47)

Begitulah prinsip saya. Ia amat jelas dan konsisten. Saya bangga menjadi anak Malaysia yang lahir di bumi Sabah. Atas alasan itu saya dan beberapa orang aktivis sosial dan politik yang mewakili pelbagai parti politik termasuk dari PKR, Umno, USNO dan PAS telah menubuhkan satu NGO yang akan mempertahan Malaysia dan bumi Sabah kekal dalam Persekutuan tetapi dalam masa yang sama terus lantang memperjuangkan isu-isu kepentingan negeri.

Pertubuhan itu dikenali sebagai Solidarity Masyarakat Sabah atau singkatannya SMS akan menjalankan kempen-kempen kesedaran menolak gerakan membawa Sabah keluar daripada Persekutuan. Sempena hari merdeka pada 31 Ogos  sehingga hari Malaysia pada 16 September, SMS akan menganjurkan seminar dan program-program lain seperti dialog dengan bloggers dan rakyat biasa untuk menjelaskan matlamat perjuangan SMS dan kenapa perlu kita menentang gerakan membawa Sabah keluar Malaysia.
Cucu Tok Selampit

Posted: 17 Aug 2014 01:09 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Seperti Dijangka, PAS Buat U-Turn Dan Flip Flop Dalam Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat Pagi Ini

Posted: 16 Aug 2014 09:54 PM PDTSeperti jangkaan ramai, Mesyuarat Khas Jawatankuasa Khas PAS Pusat yang bersidang hari ini tidak menampakkan hasil apa-apa. Pendirian PAS sebelum ini untuk mempertahankan TS Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor, berkubur. PAS tidak dapat menahan gelombang desakan daripada DAP dan PKR. Akhirnya PAS membuat keputusan U-Turn dan Flip Flop dengan mencadangkan nama Dr Wan Azizah Wan Ismail dan YB Azmin Ali sebagai mengantikan TS Khalid Ibrahim.

PAS kekal sebagai keldai yang dicucuk hidung di dalam pakatan PR yang tidak berdaftar. Memalukan bagi sebuah parti yang menggunakan nama Islam. Laungan 'takbir' dan 'Allahuakbar' daripada penyokong-penyong Presiden PAS, TS Haji Abdul Hadi Awang tidak memberi keputusan apa-apa kerana PAS hanya berani mengertak, tetapi lterpaksa menjilat ludah mereka sendiri.

Agak pelik sidang media Mesyuarat Jawatankuasa Khas PAS Pusat sebentar tadi apabila Presiden PAS, DS Haji Hadi Awang tiada, sebaliknya Timbalan beliau, Mat Sabu yang menjadi tukang cakap. Adakah Hadi Hadi Awang merajuk sebab dimalukan di dalam mesyuarat pagi tadi apabila majoriti Jawatankuasa Khas PAS Pusat tidak menyokong pendiriannya?
Muafakat Raya Kota Tinggi Meriah Dalam Suasana Berkabung Tragedi Gaza, MH17 & MH370

Posted: 16 Aug 2014 07:00 AM PDT


Hari ini telah berlangsung majlis "Muafakat Raya" yang bertempat di Padang Bukit Kerajaan, Kota Tinggi yang dihadiri oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Menteri Besar Johor, Datuk Seri Khaled Nordin dan Ahli Parlimen Kota Tinggi, Datuk Ehsanuddin.

Majlis "Muafakat Raya" yang berlangsung secara sederhana tetapi meriah dengan berjaya mencapai objektifnya bagi mengeratkan silaturrahim sesama rakyat khususnya penduduk Kota Tinggi. Disamping itu Majlis Dakapan MH370, MH17 dan Gaza turut diadakan bagi memperingati mangsa yang hilang dan terkorban dalam trio tragedi tersebut.

Pada majlis berkenaan juga, Yayasan Mesra telah menyumbangkan sebanyak RM25,000 kepada Tabung Kemanusiaan Palestin. Masyarakat sekitar Kota Tinggi turut tidak melepaskan peluang hadir ke Majlis Muafakat Raya tersebut.

Pada sebelah malamnya, para pengunjung telah disajikan dengan berbagai aktiviti seperti persembahan artis, bacaan syair dan sajak. Ahli Parlimen Kota Tinggi, Datuk Ehsanuddin turut tidak melepaskan peluang apabila bakal mendeklamasikan sajak pada malam tadi. Aturcara lebih tertumpu kepada memperingati insiden-insiden yang memberi kesan ke sanubari rakyat Malaysia iaitu  MH370,MH17 dan Gaza. Beberapa buah sajak telah disampaikan oleh beberapa peserta yang rata-ratanya menyentuh tentang isu Palestin.

Tahniah diucapkan kepada Ahli Parlimen Kota Tinggi Datuk Noor Ehsanuddin dan Yayasan Mesra kerana telah berjaya menganjurkan program "Muafakat Raya" dengan jayanya dengan kehadiran ribuan pengunjung termasuk Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.


PEJUANG BANGSA

Posted: 17 Aug 2014 11:06 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Akhirnya Pas buat U Turn sokong bini Anwar jadi MB Selangor !!

Posted: 16 Aug 2014 11:35 PM PDT


 
Sudah dijangka Pas akan buat U - Turn kembali menyokong PR bagi Wan Azizah dan calon lain iaitu Azmin untuk dilantik sebagai MB Selangor .

Cakap berapi sokong Khalid sebelum ini hanya wayang je ..

inilah  sikap munafik Pas dan Dewan ulama hanya setakat berani sekejap je .

Last2 Umno juga yang salah kerana sokong Khalid ...Ikuti kenyataan media TSKI yang membayangkan bubar Dun cara terakhir beliau bila mengadap DYMM Sultan SelangorKENYATAAN MEDIA
17 OGOS 2014
SAYA AKAN MOHON MENGHADAP DYMM SULTAN SELANGOR BERKENAAN STATUS MENTERI BESAR


Saya menerima dengan hati terbuka keputusan Parti Sa-Islam Malaysia (PAS) berkenaan status Menteri Besar dan barisan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor.

Dengan perkembangan terbaharu ini, saya akan memohon menghadap DYMM Sultan Selangor untuk memberi nasihat tentang langkah-langkah seterusnya.

Sehingga DYMM Sultan membuat keputusan muktamad, saya akan meneruskan pentadbiran kerajaan Negeri Selangor bersama 4 ahli MMKN daripada PAS  akan meneruskan pentadbiran bagi memastikan rakyat tidak terkesan dengan krisis politik ini.

Saya mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan dan semua rakyat Selangor atas sokongan dalam usaha bersama untuk menjayakan agenda reformasi di Selangor.

Saya juga berterima kasih atas kesabaran semua pihak dalam penyelesaian isu dan  perkembangan-perkembangan terkini mengikut tatacara yang betul dan berasaskan undang-undang.

Insya'Allah, rakyat Selangor akan terus dipelihara dan diberkati Allah SWT.


TAN SRI DATO' SERI ABDUL KHALID IBRAHIM
YAB DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

bumiyang

Posted: 17 Aug 2014 03:16 AM PDT

tunku

Posted: 17 Aug 2014 03:02 AM PDT

tunku


Dr Mahathir: There will never be a true Malaysian

Posted: 16 Aug 2014 09:30 AM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad believes there will never be a true Malaysian as long as people hang on to their own identity, culture and language.

Such obstacles would not only hinder unity but block the government's efforts to create a new Malaysian race, he said.

He said the situation was different in neighbouring countries like Indonesia, the Philippines and Thailand.

"There, the people of various races, languages and cultures accepted one identity for the sake of the nation and their future.

"We, in Malaysia agreed that each would retain their identity. It was agreed upon under the social contract at that time (1957).

"Nevertheless, we retained the identity of the original country. Because of that, we don't want to change, (and as such) there will never be a true Malaysian," he said at a press conference after attending a discussion on the evolution of the identity of the young Malaysian.

He said the national education curriculum should emphasise the development of a noble personality and not just focus on knowledge, so as to create a credible generation.

 "We give our young all types of knowledge but we do not develop their personalities. This could result in the knowledge being misused," he said.

Dr Mahathir said he was satisfied with the Gross Domestic Product of 6.3 per cent for the first six months of this year, compared to the 4.4 per cent during the same period last year.


 "It is really good. We can grow faster if we do not have the economic disparity among the races.

 "If we only give importance to growth without equal distribution, it can lead to tensions among the races," he said.

Yesterday, Bank Negara Governor Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz said the country was expected to register an economic growth of more than 5.5 per cent this year due to stable performance during the first six months of this year.

Taipingmali (tm)

Posted: 17 Aug 2014 01:19 AM PDT

Taipingmali (tm)


Tahniah Pas Pusat dan Pas Selangor

Posted: 16 Aug 2014 10:56 PM PDT
Pas tidak bercadang untuk menjadi menteri besar, pas juga tidak lagi menyokong Khalid Ibrahim, Pas sebulat suara menyokong Wan Azizah atau Azmin Ali untuk menjadi menteri besar Selangor yang baru bagi menggantikan Khalid.

Sebelum ini Pas Pusat bersetuju untuk mengekalkan Khalid dan berharap sokongan padu oleh 15 adun Pas.

Desas desus Pas akan buat U-turn dan menyokong tindakan Anwar hari ini menjadi kenyataan. Semalam dua adun Pas Selangor yang membuat pendirian menentang Pas pusat dengan menyokong Azizah mengugut akan membongkarkan rahsia sulit dan penyelewangan pemimpin Pas sekiranya tindakan diambil oleh Pas Pusat sekiranya memecat atau mengambil tindakan terhadap mereka berdua.

Kepada ahlul Pas yang tidak bersetuju dengan tindakan Pas pusat menyokong Azizah hendaklah berlapang dada kerana Pas akan terus membelakangkan kepentingan dan keutamaan perjuangan Islam.

Pas akan kekal menjadi tulang belakang Pkr dan Dap yang bersifat sekular dan sosialis. Nampaknya laungan Islam hanyalah tidak ubah seperti lagu raya. Lagu raya seperti lagu yang dinyanyikan oleh Fazidah Joned akan terus menjadi popular untuk seribu tahun lagi namun ianya hanya untuk hari raya sahaja.

The Unspinners

Posted: 16 Aug 2014 11:27 PM PDT

The Unspinners


Kenapa bukan Hadi dan Stopa yang umumkan keputusan AJK Pusat?

Posted: 16 Aug 2014 10:13 PM PDT


PAS tolak TSKI dan cadang ...


Kenyataan penuh berikut...Persoalannya... kenapa bukan Presiden Haji Hadi atau Setiausaha Agong Dato Mustapha Ali yang umumkan keputusan tapi Timbalan Presiden Mat Sabu yg umumkan?

Nampaknya AJK PAS telah sekali lagi kebelakangkan Dewan Ulamak, Dewan Syura, Haji Hadi, Nik Aziz, Lajnah dan akarumbi untuk terus ikut telunjuk jari Anwar dan DAP.


Islamkah mereka?


PAS lupa ketetapan 2009 dan ikut telunjuk dajjal, setan, dan KETUM

Posted: 16 Aug 2014 08:44 PM PDT


KETETAPAN-KETETAPAN SUPAYA PAKATAN RAKYAT DIPERKUKUHKAN ADALAH KETETAPAN-KETETAPAN BERSYARAT

Ketetapan-ketetapan Muktamar-Muktamar Tahunan PAS supaya Pakatan Rakyat diperkukuhkan sebenarnya bukanlah ketetapan-ketetapan mutlak tetapi adalah lebih kepada ketetapan-ketetapan bersyarat.

Ketetapan Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-54, di Stadium Indera Mulia, Jalan Kampung Simee, Ipoh, Perak, pada 15, 16 dan 17 Ogos 2008 (yang merupakan gabungan daripada usul-usul yang dikemukakan oleh Dewan Pemuda PAS Pusat, PAS Kuala Nerus, PAS Besut, PAS Kuala Kedah dan PAS Hulu Selangor) adalah berbunyi: 

Menyedari bahawa Islam merupakan dasar perjuangan PAS dan Islam adalah agama yang merahmati sekalian alam;

Menginsafi bahawa politik Malaysia menghendaki supaya PAS berperanan dalam ruang lingkup politik dan dakwah yang lebih luas, termasuk kepada orang bukan Islam;

Memahami bahawa Pakatan Rakyat yang ditubuhkan bersama oleh PAS, PKR dan DAP adalah satu saluran terbaik bagi PAS untuk mengetengahkan Islam sebagai cara hidup dalam konteks membentuk sebuah masyarakat yang adil, telus dan berkebajikan; dan

Menyedari bahawa Pakatan Rakyat telah mendapat sokongan dan kepercayaan rakyat untuk melakukan reformasi politik di negara ini dalam Pilihan Raya Umum Ke-12;

Maka Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-54 yang bersidang di Stadium Indera Mulia, Ipoh, pada 15, 16 dan 17 Ogos 2008 bersamaan 13, 14 dan 15 Sya'aban 1429 mengambil ketetapan:

i. Menyokong pendirian PAS yang mahu PAS mempertahankan dasar Islam dalam menjalinkan hubungan kerjasama dengan Pakatan Rakyat;

ii. Mendesak kepimpinan PAS berusaha mempastikan kepentingan Islam dapat dipelihara dan dihormati dalam kerjasama politik yang dijalinkan;

iii. Mendesak kepimpinan PAS dapat memainkan peranan yang besar dalam menentukan dasar dan hala tuju kepimpinan Pakatan Rakyat;

iv. Menggesa PAS supaya berusaha menyampaikan dakwah dan kefahaman tentang Islam kepada parti-parti Pakatan Rakyat supaya tidak timbul kekeliruan terhadap dasar PAS dalam memperkukuhkan tahaluf siyasi;

v. Mendesak PAS memperkukuhkan kerjasama dalam semua aspek dengan Pakatan Rakyat dan menjadikan lima buah kerajaan negeri Pakatan Rakyat sebagai wasilah untuk pengukuhan kerjasama ini; dan

vi. Mendesak pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat supaya menghormati dasar perjuangan PAS dan tidak menimbulkan perkara-perkara sensitif yang boleh menjejaskan kerjasama ini.

Ketetapan Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-56 di Pusat Tarbiyyah Islamiyyah Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 11, 12 dan 13 Jun 2010 (yang merupakan usul yang dikemukakan oleh Dewan Ulama' PAS Pusat) pula adalah berbunyi: 

Menyedari bahawa kepercayaan rakyat terhadap PAS semakin meningkat; dan

Menyedari strategi PAS melaksanakan Tahaluf Siyasi telah mula menunjukkan hasil dengan sokongan rakyat Muslim dan non-Muslim di negara ini;

Maka Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-56 yang bersidang pada hari ini, 28, 29 dan 30 Jamadil Akhir 1431 bersamaan 11, 12 dan 13 Jun 2010 di Dewan PUTIK, Pengkalan Chepa, Kelantan, mengusulkan dan mengambil ketetapan:

Memastikan dasar dan prinsip perjuangan PAS dipertahankan di samping mengukuhkan Pakatan Rakyat.

Jelas dapat dilihat bahawa dua komponen terpenting daripada ketetapan-ketetapan Muktamar-Muktamar Tahunan PAS ini adalah penegasan-penegasan mengenai:

(1) Kehendak Muktamar-Muktamar Tahunan PAS ini supaya Pakatan Rakyat diperkukuhkan.

(2) Kehendak Muktamar-Muktamar Tahunan PAS ini supaya PAS dapat memastikan dasar dan prinsip perjuangan PAS, iaitu Islam, serta kepentingan Islam, dipertahankan (serta supaya PAS dapat memainkan peranan yang besar dalam menentukan dasar dan hala tuju kepimpinan Pakatan Rakyat).

Sinar Harian patut minta maaf pada Unspinners hehehe

Posted: 16 Aug 2014 07:25 PM PDT


Sinar Harian.patut mohon maaf juga.kepada Unspinners kerana ciplak dari kami.tanpa memberi accreditasi.

Baca tulisan asal.Unspinners ...Bandingkan dengan laporan Sinar ...Tiada hal nak ambil bahan kami. Semua maklumat hak Allah. Tapi sebutlah nama Unspinners dan jgn terpilih2 maklumat sebab kami ada kemaskinikan blog ....


Hehehe ...Dolah Sani simbah cat merah cari simpati

Posted: 16 Aug 2014 06:04 PM PDT


Ekoran kegagalan majlis penerangan isu pertukaran MB Selangor untuk Wan Azizah, AP Ulu Langat, Abdullah Sani telah melakukan satu sabotaj untuk dapat perhatian.

Dia telah simbah sendiri cat merah ke pintu bahagian depan rumahnya utk dpt simpati. 

Tanya mana simpati dia nak bantu pengurus pkns yg kena buang kerja.

KIPAS berada di Kajang tapi tak jenguk ke majlis penerangan di Semenyih

Posted: 16 Aug 2014 10:04 AM PDT


Bakal cadangan MB yg akan ditolsk, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail berada di 
 rumah terbuka di Medan Sate Kajang pada pukul 8 hingga.ke 9.30.

Kenapa Wan Azizah tidak boleh hadhir ke majlis penerangan di Ulu Langat malsm ini?


Mungkin jauh boleh jadi alasan. Tapi kenapa tidsk pula hadhir di Dewan Orang Ramai Semenyih? Padahal jaraknya dekat.

Wan Azizah hanya berada di majlis makan sate hanya sehingga jam 9.30. Apa salah tunjuk muka?

KIPAS, Pudin dan Rafizi patahbalik bila orang tak ramai

Posted: 16 Aug 2014 09:01 AM PDT


TERBARU: Hulu Langat pun tak ramai. Wan Azizah, Saifuddin dan Rafixi patut datang tapi patah balik.


Pagi tadi di Datarsn Shah Alam ....


Tengahhari di Ampang


Semalam di SUK Shah Alam


Program pertama bersama Rafizi malam sebelum itu.

Dengan ramai tu saja, betul ke rakyat sokong Wan Azizah????

Sebab apa ... rakyat rata2 dah berkata fed-up dengan apa yang sedang berlaku.

Editor M'kini salahkan Anwar, Raja Petra kata ini bukan isu Khalid

Posted: 15 Aug 2014 11:38 PM PDTTwit editor kanan Malaysiakini mengenai krisis MB Selangor yang berlarutan:

1. @fathiarisomar: Kenyataan naib presiden PAS tadi, agak saya, paling pedas dan panas membidas Anwar, Azizah dan PKR

2. @fathiarisomar: Salahuddin Ayub timbulkan isu sikap autokratik, pemujaan individu dan nepotisme! Ini bahasa untuk kecam Anwar!

3. @fathiarisomar: Jelas sekali PAS mulai berang dengan sikap keras kepala PKR, Anwar untuk terus mahukan Azizah sebagai MB

4. @fathiarisomar: PAS sudah nyatakan menolak Azizah sebagai MB. Tapi PKR terus desak PAS tinggalkan terus Khalid biar kerajaannya runtuh

5. @fathiarisomar: PAS bisikkan pada Anwar – mereka tidak setuju Azizah jadi MB. Peliknya, PKR "curi" dua wakil rakyat PAS untuk sokong Azizah

6. @fathiarisomar: Anwar, PKR kemaruk betul mahu naikkan Azizah. Tidak cukup bergaduh dengan Khalid, kini ajak gaduh dengan PAS. #payah!

Baca seterusnya di MyKMU SINI


Sementara itu, Raja petra Kamaruddin telah menulis satu artikel yang begitu jelas mengenai keadaan terkini. Khalid tidak lagi patut dipersalahkan dan dia ada 3 sebab ...It's not about Khalid Ibrahim any more

August 15, 2014
by Super Admin 
 

Oh, and if you do not like HRH the Sultan's choice of new Menteri Besar, you can, yet again, pass a vote of no confidence against this new Menteri Besar. And you can keep doing this every few months until the next GE in 2018 or so, one ousted Menteri Besar after another.
THE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin

The debate is still raging as to whether Khalid Ibrahim is still legally (or morally) the Menteri Besar of Selangor.

Some same legally 'yes' but morally 'no'. Some say both legally and morally 'no'. Some say even if he no longer commands the majority in the Selangor state assembly he must be legally or constitutionally removed. And that would be through a vote of no confidence against him in the Selangor state assembly.

Some even quote the Perak Crisis of five years ago as the precedence in which to remove Khalid, while at the same time saying that the way Nizar Jamaluddin, the Perak Menteri Besar, and Pakatan Rakyat, were removed is wrong, even if the court upheld HRH the Sultan of Perak's decision. After all, say these critics, the court will do what it is told (by the Barisan Nasional government, that is). Hence we cannot trust the court.

This means what happened in Perak is wrong but doing in Selangor what they did in Perak is right.

Different lawyers and legal/constitutional experts have different opinions. That is how lawyers make money — by arguing these differences of opinions in court. If the law is clear then no need to go to court. Only when it is ambiguous and is not clear do we need to go to court and make lawyers rich.


Baca sepenuhnya SINI.

Salahnya terletak pada Anwar yang gagal mencapai kata sepakat dan bercanggah dengan tuduhannya BN mengamalkan kronisma.

Pakatan Rakyat pula berbeza pandangan.

Manakala penyelesaiannya bukan terletak pada Khalid tapi terletak kepada Sultan yang telah arahkan Khalid supaya jangan membuat apa-apa keputusan dan komen lagi hingga Tuanku pulang pada Ogos 27hb.


(Malay Mail Online) – Calling for an emergency state assembly sitting or holding snap elections cannot take place without first obtaining the Selangor Sultan's consent, Tan Sri Khalid Ibrahim pointed out today, as he deflected calls from his detractors to prove his legitimacy as mentri besar.

Khalid, who was responding to claims that he no longer commands the confidence of the state assembly, said that nothing can take place until and unless the state ruler is formally informed of the situation.

Baca sepenuhnya SINI

oyabun

Posted: 16 Aug 2014 11:14 PM PDT

oyabun


Apa pilihan yang Pas ada?

Posted: 16 Aug 2014 08:09 AM PDT


Apa pilihan yang Pas ada? Itulah persoalan yang bermain dalam fikiran banyak pihak apabila Jawatankuasa Pas Pusat mengadakan mesyuarat esok bagi menentukan pendirian politik parti itu berhubung isu kemelut jawatan Menteri Besar (MB) Selangor berikutan pemecatan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Kepimpinan Pas diterajui oleh Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan melangkah masuk ke dalam dewan mesyuarat di Ibu Pejabat Pas, Kuala Lumpur untuk membuat satu keputusan yang bukan sahaja berkisar siapa lebih layak menduduki kerusi MB tetapi bakal menentukan haluan politik parti itu khususnya kerjasama dalam pakatan pembangkang.

Bukanlah rahsia lagi, sepanjang kemelut politik di Selangor tercetus, Pas menjadi sasaran kritikan sekutunya, PKR dan DAP. Pendirian Pas mempertahankan Abdul Khalid biarpun dipecat oleh PKR memandangkan beliau sudah mendapat perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah menampakkan wajah sebenar sekutu-sekutunya.

Mereka langsung tidak menghormati hak Pas, sebaliknya Pas diberi kata dua untuk mengikut telunjuk apa yang diputuskan oleh PKR dan DAP. Malah ketika mereka mengkritik Pas kerana didakwa senada dengan UMNO dan mengingatkan Pas supaya tidak menangguk di air keruh apabila wujudnya ura-ura Abdul Khalid akan menyertai Pas, mereka tidak pula berkata apa-apa apabila dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pas 'berpaling tadah' menyokong Wan Azizah.

Sepatutnya, PKR dan DAP menghormati pendirian Pas untuk membuat pendirian rasmi esok serta mengelakkan mana-mana ADUN Pas mendahului keputusan parti. Tetapi seperti biasa sejak menjalin tahaluf siyasi dengan PKR dan DAP, Pas sentiasa sahaja 'diarahkan' untuk memenuhi apa juga kehendak politik kedua-dua parti itu.

Dalam bahasa mudah, "kalau mereka buat tak apa, kalau Pas buat tak boleh.''

Persoalannya, dalam situasi sekarang apa langkah Pas? Berikut penulis paparkan antara senario yang memungkinkan Pas dilihat seolah-olah berada dalam situasi ibarat, "ditelan mati emak, diluah mati bapa'' untuk membuat keputusan;

* Tetap menyokong Abdul Khalid, menolak Wan Azizah;

- Keputusan ini agak sukar dilakukan oleh Pas memandangkan jumlah kerusi DUN Pas biar pun pada asalnya berjumlah 15 kerusi kini berkurangan kepada 13 kerusi berikutan, dua ADUN mereka sudah pun menyatakan sokongan kepada Wan Azizah.

Kalaupun Pas mahu terus mempertahankan Abdul Khalid, MB Selangor itu tetap tidak akan mampu bertahan kerana jumlah ADUN yang menyokong beliau tidak mencukupi kerana hanya bergantung kepada UMNO yang memiliki 12 kerusi.

Keputusan untuk terus memihak kepada Abdul Khalid juga sekali gus bermakna Pas tidak lagi mempunyai kesepakatan dengan PKR dan DAP. Pendirian ini akan menyebabkan Pas tidak boleh lagi berada dalam pakatan pembangkang.

* Tetap menolak Wan Azizah dan mencalonkan nama lain;

- Soalnya siapakah yang Pas mahukan? Apakah calon yang hendak menggantikan Wan Azizah itu daripada PKR atau Pas? Kalaulah daripada PKR apakah calon itu diterima oleh ADUN-ADUN DAP yang sudah sepakat mahukan Wan Azizah dan pendirian ini sudah pasti akan turut disokong oleh ADUN-ADUN PKR.

Kalaulah calon Pas, apakah PKR dan DAP akan menyokong calon tersebut? Atau kalaupun hipokrit tahap tertinggi dimainkan oleh kedua-dua parti itu dengan menyatakan sokongan mereka, bolehkah MB daripada Pas tersebut bekerja dengan selesa terutamanya dalam soal mempertahan kesucian agama Islam dan hak orang Melayu?

* Menyokong Abdul Khalid untuk membubarkan DUN;

- Keputusan ini akan menyebabkan Pas 'tidak layak' berada dalam pakatan pembangkang kerana ia bertentangan dengan hasrat PKR dan DAP. Kedua-dua parti itu tidak mahu pembubaran DUN, yang mereka mahukan ialah Abdul Khalid disingkirkan dan digantikan dengan Wan Azizah.

Pakatan pembangkang khususnya PKR cukup sedar jika pilihan raya negeri di atas mereka belum mampu mempertahankan kerusi sedia ada, sebaliknya peluang terbuka kepada Pas, UMNO dan DAP untuk menambah kerusi.

* Menyokong Wan Azizah dan terus jadi 'pak turut';

- Tindakan ini akan menyebabkan maruah Pas menjadi pertaruhan. Ia memandangkan Pas sejak awal lagi menolak langkah politik yang disusun oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menempatkan isterinya sebagai Menteri Besar.

Membenarkan Wan Azizah menduduki jawatan MB samalah juga 'hukumnya' Pas menerima segala amalan politik tidak beretika dan melanggar prinsip-prinsip demokrasi yang disusun oleh pemimpin-pemimpin PKR.

Malah ia juga akan membolehkan selepas ini, PKR dan DAP sama sekali tidak akan berasa takut dengan apa juga tindakan, kenyataan dan pendirian Pas kerana mereka tahu akhirnya Pas sememangnya sudah merelakan parti itu menjadi 'pak turut' dalam pakatan pembangkang.

Keadaan tersebut akan mengecewakan penyokong dan ahli Pas di peringkat akar umbi yang majoritinya menentang langkah politik PKR dan semakin bosan dengan sikap tidak hormat DAP terhadap Pas.

* Tidak membuat keputusan, menanti langkah politik Abdul Khalid

- Bagi mengelakkan keadaan bertambah kusut dan memandangkan Abdul Khalid masih lagi boleh mentadbir kerajaan negeri dengan bantuan empat Exco daripada Pas dan pada masa sama Wan Azizah pula mendakwa sudah mempunyai sokongan majoriti, mungkin Pas boleh sahaja menanti langkah politik yang akan dilakukan oleh Abdul Khalid.

Pas juga boleh menyatakan pendirian selepas Abdul Khalid dan Wan Azizah menghadap Sultan Selangor.

Demikian antara senario atau pilihan yang ada dalam tangan Pas bagi menangani kemelut perebutan kerusi MB Selangor.

Seperti mana kata seorang pemimpin Pas kepada penulis dalam satu pertemuan di Shah Alam, parti itu benar-benar perlu mempertimbangkan setiap keputusan dengan berhati-hati.

"Tetapi apa yang pasti, pemimpin dan ahli Pas semakin mengenali hati budi, 'isi perut', pemimpin-pemimpin PKR dan DAP. Oleh itu, janganlah terkejut jika ada keputusan di luar dugaan dilakukan oleh Pas,'' kata pemimpin tersebut.

Namun apa pun keputusan yang dibuat, Pas harus memastikan ia tidak membuka ruang wujud lebih ramai kelompok yang tidak menghormati resam berjemaah, bersedia tunduk biar pun sudah dikecam oleh PKR dan DAP, mengesahkan Pas sememangnya 'pak turut' dalam pakatan pembangkang serta sanggup maruah sebagai parti Islam dipijak semata-mata mahu memburu kuasa.

Wasabi Oyabun..

Panglima Perang Cyber

Posted: 16 Aug 2014 11:11 PM PDT

Panglima Perang Cyber


The Real Reason Why They Want @Khalid_Ibrahim Removed

Posted: 16 Aug 2014 08:22 PM PDT

THE REAL REASON WHY THEY WANT KHALID REMOVED :

Skandal RM200juta : Jawapan Kpd Kenapa DAP Bersungguh Nak Kuburkan Khalid?!!!

Pendedahan yg ringkas tapi mudah difahami. Why is DAP siding with PKR to replace MB Khalid?

To recap: In April 2013, a vast swathe of land, covering 1,172 acres – that lies close to Kota Kemuning, Putra Heights & Bandar Rimbayu with accessibility to 4 major highways - was sold to Tropicana/ Danny Tan for RM1.297 billion, payable over a period of 20 years and only RM 50m Deposit need be paid as 1st payment.

Less than 10 months later, in Jan 2014, Tropicana sold 25% of this land ( just 308.72 acres) to Eco World for RM470.67 million cash. Up to that point, the only payment it had made to Permodalan Negeri Selangor Bhd (PNSB) was a deposit of RM50 million.
Upon hearing this, on March 29th, 2014, Khalid the MB became fuming mad and requested accelerated payment from Tropicana for agreed upon RM1.3 billion over 20 years.

The full sum is however yet to be paid.They were able to make this outrageous sale because under the agreement, some smart fool ( allegedly the Selangor Economic Advisor Anwar Ibrahim) had decided to transfer the full power of attorney to all the land to the buyer despite only receiving RM50 million out of RM1.3 billion. Word on the market is that MB Khalid is making it hard for this ridiculous sale to both Tropicana and EcoWorld to proceed unless Selangor receives full payment first.

Tropicana is still negotiating with MB Khalid for this but Khalid is insistent on the full amount to be paid first before allowing the transfer : http://www.bursamalaysia.com/market/listed-companies/company-announcements/1581685

BTW, Tropicana is owned by Danny Tan the brother to Vincent Tan.

BOTH Danny Tan & brother Vincent Tan are now doing big-time property development in Penang including in the RM10 billion GDV Bayan Mutiara Penang World City project (where they bought the land at a very cheap price of RM240 psf payable over 5 years fr the Penang State Govt) and also the IKEA Batu Kawan deal thru Ivory Properties Group. Vincent Tan is also involved in the multi-billion redeveloping of the Penang Turf Club.
So, other than a common big-time property developer,why is DAP so concerned with removing Khalid as Selangor MB? Perhaps an article from more than one year ago before GE13 by RPK regarding this land sale can shed some light. Search in Malaysia Today.( who got bribed for cheap land sales in Selangor? )
HIPOKRASI MUNAFIK DAN PUTAR BELIT KEMPEN BRAVE VIEWS,BOLD IDEAS AND MODERATION
THE STAR MENGIKTIRAF NEGARA-KU YANG HARAM
Selepas sahaja pembangkang gagal untuk menggulingkan kerajaan BN pada pilihanrya 2013,akhbar MCA The Star melancarkan gerakanNasional Reconciliation kerana kebimbangan kerajaan BN dengan majoriti besar Melayu akan bertindak balas terhadap orang Cina.

Walaupun Najib mengatakan kehilangan kuasa 2/3 BN akibat Tsunami Cina tetapi The Star segera menapikannya dengan mengatakan Tsunami Bandar.Siapa yang tinggal di bandar?.

Beberapa hari sebelum pembuangan undi The Star telah menyuarakan bahawa kemenangan pembangkang tidak akan menimbulkan haruhara di negara ini.

Dan sekarang bila ternyata ramalannya tidak benar dan bila tunggak kekuatan politik Cina runtuh di Selangor kerana krisis dalam Pakatan Rakyat , The Star terus melancarkan kempen Brave Views and Bold Ideas yang didakwanya bagi mempromosikan suara sederhana kerana sekarang ini suara extremisme telah meningkat di luar kebiasaan (Sunday Star Says 14 Ogos 2014).

Suara siapa,suara Melayu atau suara Cina?Suara NGO Melayu? Suara Islam Isma? Suara Melayu Perkasa? Suara Utusan Malaysia????. The Star cuba membersihkan tangannya di mata umum.

Tetapi malangnya tangan yang menuding jari kepada orang lain tidak sedar mendedahkan dirinya yang sebenar sehari sahaja selepas kempen ini dilancarkan apabila The Star mengiktiraf pertubuhan Negara-Ku yang diharamkan oleh Pendaftar Pertubuhan yang Datuk Ambiga menjadi pengerusi bersamanya( Lihat Star online 11 Ogos ). Apa motif Star?

Jika The Star menghayati perasaan tanggungjawab terhadap Negaraku,ia sendiri akan lebih sensitif dan sedar dan tidak menggunakan nama itu .Rakyat yang setia merasakannya sebagai penghinaan.Extremisme The Star melampaui rasionalnya, membutakan mata buta terhadap dirinya sendiri. Selalu-selalulah cermin diri.

Dalam beberapa hal The Star cuba menyembunyikan wajahnya yang sebenar secara bijak dengan menggambarkan pertubuhan dan NGO Melayu sebagai pelampau dan bigot dan mengambarkan pimpinan BN yang diterajui oleh Melayu tidak adil.

Umpamanya semuka penuh kempen Brave Views,Bold Ideas Star 14 Ogos menyiarkan quotation dari penulisnya Anas Zubedy " Our Leaders can be better leaders by always thingking for alll,regadless of race or religion"

Apabila anda membacanya adakah anda membayangkan Lim Kit Siang atau Anwar Ibrahim termasuk dalam "our leaders" . Implkasinya terus kepada pimpinan kerajaan. Pimpinan kerajaan sekarang Najib. Apakah Najib pemimpin Melayu yang hanya memikirkan kepentingan Melayu sahaja sehingga menyebabkan dia tidak disenangi oleh orang Melayu sendiri.

Adakah pemimpin pemimpin Melayu dari Perikatan ke BN,dari Tunku, Tun Razak,Hussein Onn,Mahathir,Pak Lah dan Najib tidak selalu berfikir untuk kepentingan semua. Kata kata ini tidak difikirkan oleh pemabca sebagai ditujukan kepada Kit Siang kerana Kit Siang dan Anwar yang selalu menyuarakan perjuangan untuk keadialan semua, untuk Malaysian Malaysia yang senada dengan suara The Star. Motif kotor Star tersembunyi dalam kebijaksanaan melindunginya.


Kenapa rencana pengarang The Star sendiri tidak pernah mengambil tanggunbjawab untuk mengkeritik NGO Cina yang extreme umpamanya Dong Zong yang membuat berbagai tuntutan bertentangan dengan Perlembagaan Persektuan.?

Akhbar The Star juga yang memperjuangkan supaya pemimpin Parti Komunis Malaya Chin Peng dibenarkan pulang ke negara ini tanpa mengambil berat perasaan berbagai kaum yang telah berkorban darah dan nyawa untuk menegakan sistem demokrasi di negara ini.

The Star mengumpulkan penulis penulis Western Oriented Gentelman (WOG)) untuk mempromosikan toleransi terhadap pencerobohan ke atas Perlembagaan Persekutuan dan Social Kontrak dengan berselindong disebalik demokrasi dengan mangatakan ini hanya sebagai perbezaan fikiran yang tidak seharusnya menjadi punca perpecahan.

Perbezaan fikiran inilah yang menghalalkan The Star mengiktiraf pertubuhan Negara-Ku walaupun rakyat meanggapnya sebagai serong dan suatu usaha memperkecil-kecilkan kedaultan negara.Jika ada penghayatan dan kebanggan pada negara ini The Star dengan sendirinya tidak akan menggunakan kenyataan Ambiga atas nama pertubuhan haram Negara-Ku.

The Star juga menggunakan penulis- penulis WOG untuk mempromosikan imported Malaysian Malaysia (tidak sahaja dari Singapore) yang bertentangan dengan nilai Wawasan 2020

Apakah The Star memikirkan nilai yang diasaskan oleh Tun Dr.Mahathir ini tidak sezaman lagi oleh kerana DAP sudah mengatasi kekuatan MCA yang merupakan rakan sejati UMNO?

Kempen Brave Views,Bold Ideas,keeping it open,rational and moderate tidak lebih dari hanya suatu kempen untuk menutup diri yang sebenar yang penoh dengan putarbelit , hipokrasi,munafik untuk mengelirukan pembaca Inggeris terhadap matlamat jahat The Star untuk menghakiskan nilai suci dan sejati Perlembagan Persekutuan dan Social Kontrak antara kaum.

Janganlah meanggap rakyat Malaysia terlalu bodoh untuk memahami hasrat Star yang tersirat disebalik yang tersurat,rakyat dapat merasakan gunting dalam liptan, melihat pepat dl luar rencong di dalam.

Setiap rakyat yang cintakan pada demokrasi sejati Malaysia,jangan percaya akhbar ini mempunyai kesetiaan yang tidak berbelah bagi kepada BN sekalipun ia didukong oleh MCA. Warna yang sebenar akan terserlah bila kesempatan terbuka kepadanya atau matlamatnya tercabar.

Bacalah akhbar ini,jangan tidak membaca, bacalah dengan pemantauan supaya kita senantiasa sedar bahawa kita berada dalam bahaya, bahawa musuh berada dalam selimut.

http://zamkata.blogspot.com/2014/08/hipokrasi-munafik-dan-putar-belit.html?m=1


Sent from my iPhone

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 16 Aug 2014 11:09 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Jenaka Si KETUM

Posted: 16 Aug 2014 05:30 PM PDT

Satira karya Malaysian Idiots (https://www.facebook.com/malaysianidiots)


Jom ramai-ramai like FB Page ini : https://www.facebook.com/malaysianidiots

Belantan

Posted: 16 Aug 2014 11:03 PM PDT

Belantan


Anwar dan impian 16 September?

Posted: 16 Aug 2014 07:37 PM PDT

Anwar Ibrahim bersama Penasihat DAP, Lim Kit Siang pada sidang akhbar bagi mengumumkan pengutusan surat permohonan untuknya dan isteri yang juga Presiden PKR, Dr. Wan Azizah Wan Ismail menghadap Sultan Selangor di sebuah hotel di Subang, malam semalam. Sultan Selangor bagaimanapun tidak memperkenankan permintaan itu.

Sudah pelbagai analisis dibuat melibatkan krisis politik di Selangor. Namun, persoalan yang masih gagal dijawab oleh sekutu-sekutu rapat Anwar Ibrahim adalah mengapa hanya isterinya sahaja yang layak diangkat menjadi Menteri Besar (MB) Selangor?

Tindakan ini juga dilihat membelakangkan Deklarasi Permatang Pauh yang mahukan nepotisme dihancurkan daripada politik negara ini.

Kini setiap tindakan dilihat terlalu terdesak dan terburu-buru seolah-olah terdapat satu agenda rahsia yang mahu direalisasikannya. Dan jelas kelihatan buat masa ini hanya DAP menyokong penuh setiap langkah Anwar untuk menggapai agenda rahsianya itu.

Percaturan politik Anwar ini memang adakalanya terlalu bijak namun percaturannya kali ini hanya menimbulkan pelbagai teori konspirasi.

Andai kata isterinya, Wan Azizah memegang tampuk pemerintahan kerajaan negeri Selangor, secara langsung Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) akan berada di bawah kawalan Wan Azizah atau dalam erti kata lain akan berada di bawah kawalan Anwar. Apa istimewanya MBI ini?

Tentunya keistimewaan MBI ini adalah terletak pada dana yang bernilai ratusan bilion ringgit.

Langkah Kajang merupakan perintis kepada segala kekusutan ini. Sebaik sahaja Wan Azizah menjadi menteri besar kelak, sekutu-sekutu rapat Anwar Ibrahim akan mula mengatur strategi untuk 'memujuk' ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN).

Dalam konteks ini, Anwar hanya memerlukan sekitar 30 orang ahli Parlimen daripada BN untuk lompat dan menyertainya.


Namun, Perdana Menteri dan BN khasnya tentulah tidak sebodoh itu untuk membiarkan semua ini terjadi.

Maka, strategi BN pula adalah untuk terus menyokong penuh pentadbiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang kini dituduh derhaka dan layak ke neraka oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu sendiri.

Media pro-BN turut memberikan sokongan penuh kepada Abdul Khalid. Propaganda ini menimbulkan sentimen simpati kepada MB dan menambah kebencian kepada Anwar.

Permainan sentimen ini amat penting kerana bakal menjadi senjata kuat sekiranya Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan dan pilihan raya negeri (PRN) diadakan.

Potensi untuk BN merampas kembali Selangor juga tinggi apabila Datuk Seri Najib Tun Razak kini kelihatan lebih berkredibiliti selepas kejayaannya memujuk pemberontak puak pro-Rusia untuk menyerahkan kotak hitam MH17.

Pada masa yang sama, kredibiliti Anwar pula merudum ekoran kegilaannya untuk menjadi raja nepotisme.

Jika Abdul Khalid mengundur diri lalu memberikan laluan kepada Wan Azizah untuk menjadi MB, maka keseluruhan masa depan rakyat Selangor dipertaruhkan untuk memastikan Langkah Kajang ini dicapai.

Persoalan terakhir mengapa Anwar perlu lakukan semua ini? Adakah kerana panggilan penjara Sungai Buloh semakin dekat?

Justeru adakah dengan itu beliau terdorong untuk melancarkan gerak 'Langkah Kajang' dengan menjadikan Selangor sebagai premis dan platform untuk mencapai hala tuju dan matlamat akhirnya yang satu iaitu untuk ke Putrajaya?

Langkah yang bakal merealisasikan impian 16 September yang dicetuskan oleh Anwar sendiri. Maka jelaslah mengapa dari awal-awal lagi pucuk pimpinan Pas membangkang langkah Anwar ini.

Ini soal amanah rakyat. Ini soal integriti.

Apabila Abdul Khalid enggan bersuhabat dengan Anwar, serangan moral dilancarkan oleh 'pakar' strategi PKR, Rafizi Ramli.

Realitinya, Abdul Khalid hanya menjadi kambing hitam kepada keseluruhan wayang kulit yang didalangi oleh Anwar ini. -UMO

Suara Politik
Belantan

MB Khalid buat aduan pemecatan kepada ROS!

Posted: 16 Aug 2014 12:52 PM PDT


Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengemukakan aduan mendakwa pemecatannya daripada PKR bertentangan dengan Perlembagaan parti itu. Aduan itu dikemukakan kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS), menurut beberapa portal berita.

Aduan yang difailkan menerusi Bon Advocates pada Khamis menggariskan beberapa perkara termasuk saranan Khalid supaya ROS menyiasat jika Jawatankuasa Disiplin PKR dan Majlis Pemimpin Pusat parti itu menyalahgunakan Perlembagaan parti ketika memecat beliau.Difahamkan, jika aduan Khalid ini terbukti benar, PKR mungkin perlu didaftarkan semula.

Peguam Khalid, New Sin Yew dilaporkan berkata, menteri besar itu tidak menerima sebarang maklumat awal berhubung ahli yang akan hadir pada mesyuarat Jawatankuasa Disiplin terbabit.
Adalah didakwa, mengikut Perlembagaan parti, mesyuarat jawatankuasa itu perlu dihadiri enam ahli. Sehubungan itu, ROS digesa supaya menyiasat jumlah kehadiran ahli pada mesyuarat itu.

PKR memecat Khalid pada Sabtu lalu kerana enggan meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar.

Suara Politik
Belantan

Kedaulatan Pulau Pisang - Perlukah lagi Singapura kawal selia rumah api di pulau tersebut?

Posted: 16 Aug 2014 04:42 AM PDTSeorang anggota TLDM yang pernah ditugaskan untuk memantau kehadiran petugas rumah api warga Singapura di Pulau Pisang memberitahu, Pulau Pisang adalah pulau yang tidak dihuni, dimana penduduk asalnya telah berpindah ketanah besar di Pontian, yang tinggal hanya dusun dan perkuburan yang tidak terjaga. Ia terletak di perairan Pontian Johor dan jauh daripada Singapura.

Persoalannya mengapa kita yang telah lebih 50 tahun merdeka masih memerlukan bantuan Singapura untuk mengawal selia rumah api tersebut! Adakah Jabatan Laut tidak berupaya untuk mengawal selianya. Disini beliau ingin memaklumkan yang selama penugasan beliau di pulau tersebut, mereka tidak dibenarkan memasuki persekitaran rumah api, malah menggunakan jetinya juga dilarang apatah lagi memasuki kedalam rumah api. Maka sepanjang penugasan beliau di sana, mereka hanya memerhatikan dari jauh warga Singapura keluar masuk, tidak lebih dari itu.


Merujuk kepada kemenangan Malaysia keatas kedaulatan Pulau Ligitan dan Sipadan adalah atas dasar pembangunan dan kawal selia Malaysia di pulau tersebut, begitu juga kehilangan kedaulatan Pulau Batu Puteh kepada Singapura juga atas alasan yang sama.

Tidakkah kerajaan Malaysia berasa risau dengan kedudukan Pulau Pisang yang mungkin akan dituntut haknya oleh Singapura pada masa akan datang (tidak sekarang, mungkin 50 tahun akan datang. Tuntutan keatas Pulau Batu Puteh pun dilakukan setelah puluhan tahun ia mengawal selia pulau tersebut). Ada atau tidak perjanjian antara Malaysia dan Singapura yang jelas menyatakan bahawa kehadiran Singapura di Pulau Pisang hanya mengawal selia rumah api sahaja.


Apakah para penasihat Kementerian Pertahanan atau Panglima Angkatan Tentera tidak sedar akan perkara ini. Tidakkah PAT terfikir, sekiranya berlaku konflik antara Malaysia dan Singapura, dengan mudah mereka boleh menempatkan pasukan elitnya di pulau ini. Mahukah kita buah pisang berbuah dua kali? Kehilangan kedaulatan wilayah kepada pihak yang berada jauh dua kali ganda jaraknya daripada kita.

Sebelum nasi menjadi bubur, penulis amat berharap dapat memanjangkan persoalan ini kepada Menteri yang berkenaan untuk tindakan lanjut!

Suara Politik
Belantan

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 16 Aug 2014 09:25 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


DIKALA PAKATAN BUNUH MEMBUNUH, UMNO PI SELAMATKAN NYAWA ANAK PALESTIN

Posted: 16 Aug 2014 06:40 AM PDT

PenangWasabi

Posted: 16 Aug 2014 09:24 PM PDT

PenangWasabi


Peluang Abdul Khalid kekal MB tetap ada?

Posted: 16 Aug 2014 08:21 AM PDT


Pengosongan kedudukan Exco dalam kalangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP dalam kerajaan negeri Selangor kecuali Pas memberi dua isyarat.

Satu, pengukuhan kedudukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar (MB) Selangor manakala kedua, pendirian Pas semakin jelas untuk tidak bersama DAP dan PKR dan sanggup bersendiri menyokong Abdul Khalid.

Ternyata arahan Anwar Ibrahim supaya Exco Pas tidak menyertai Mesyuarat Exco dengan Abdul Khalid kelmarin tidak diendahkan oleh mereka. Ini adalah suatu tamparan hebat kepada Anwar yang mengetuai Pakatan Rakyat.

Ada beberapa petanda jelas Pas bakal membuat suatu keputusan merintis jalan ke arah politik baru di Selangor dan bukan mustahil bagi Malaysia.

Pertama, wakil kepimpinan Pas tidak hadir dalam mesyuarat kepimpinan utama Pakatan Rakyat Isnin lalu. Ia tidak berlaku sebelum ini.


Kedua, pertemuan Anwar dengan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang atas isu berbangkit tidak berhasil menyelesaikan kemelut.

Abdul Hadi tetap teguh dengan pendirian Abdul Khalid tidak boleh digantikan dan Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail tidak boleh menjadi MB yang baru.

Perkembangan lain dalam kemelut politik MB Selangor adalah sokongan istana terhadap Abdul Khalid sebagai MB setelah mendengar penjelasan Abdul Khalid bahawa ia mendapat sokongan majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan keengganan Tuanku Sultan berjumpa Wan Azizah.

Untuk Abdul Khalid tidak terjebak dengan undi tidak percaya November nanti, Abdul Khalid memerlukan sokongan majoriti mudah di DUN Selangor. Sekiranya Pas bertekad untuk mewujudkan politik baru di Selangor dan Malaysia peranan wakil Barisan Nasional (BN) harus disantuni.

Sekiranya Pas memandang sepi peranan BN Selangor, Abdul Khalid bakal jatuh dengan undi tidak percaya kerana tidak cukup kuorum untuk mempertahankan kedudukannya dan Pas dilihat sebagai tidak strategik.

Oleh itu, beberapa sikap dan pendirian yang diambil oleh Pas memberi isyarat bahawa Pas tidak boleh mengelak daripada menyantuni BN walaupun ia ditanggapi sebagai sesuatu yang pahit untuk ditelan kerana itulah realiti politik Selangor yang mampu mempertahankan maruah Abdul Abdul Khalid dan Pas juga.


Pertemuan kepimpinan tertinggi Pas pada Ahad ini adalah titik-tolak yang penting. Kritikan sesetengah akar umbi Pas yang tersiar dalam media terhadap Anwar agak keras dan kritikan khalayak media siber terhadap Anwar begitu tajam dan sinis.

Ia tidak berlaku secara terbuka dan meluas sebelum ini. Pertemuan Ahad ini bakal menentukan keputusan Majlis Syura Pas diterima atau sebaliknya kerana terdapat dua kumpulan yang mempunyai pendirian yang berbeza.

Meleraikan kemelut politik Selangor memerlukan beberapa strategi yang dirancang dengan berhemah dan bijaksana. Pertama, Abdul Khalid mesti segera menyertai Pas. Menteri Besar Kelantan yang juga Pemangku Ketua Dewan Ulama Pas mengalu-alukan langkah ini.

Dengan Abdul Khalid menyertai Pas, ia tidak lagi menjadi MB yang Bebas sekali gus menjadikan Pas peneraju kepimpinan baru Selangor.

Kerajaan baru yang ada memerlukan majoriti yang cukup dan penyertaan seorang dua ADUN PKR boleh membantu. Tempoh masa sehingga November apa-apa boleh berlaku. Abdul Khalid dan Pas harus membuat percaturan bijak dan strategik kerana yang harus diutamakan ialah dukungan majoriti.

Untuk itu menyantuni BN menjadi sesuatu yang tidak boleh dielakkan. ADUN BN boleh saja tidak menyokong tetapi kerajaan pimpinan Abdul Khalid dan Pas bakal tumbang. Penulis tidak fikir demi kelangsungan kedudukan Abdul Khalid dan peranan yang dimainkan oleh Pas, ADUN BN tidak diajak serta.

Meneliti tahalluf siasi yang berjalan beberapa tahun lalu isu pokok yang membawa suasana tidak selari Pas, PKR dan DAP adalah masalah ideologi yang didukung. Pas cuba memperjuangkan konsep negara Islam sedangkan PKR memperjuangkan fahaman liberal dan pluralis. Manakala DAP dengan fahaman sosialis demokratiknya.

Pas janganlah lagi menghabiskan hayat perjuangannya dengan mengambil pendekatan kontra seolah-olah Islam itu sesuatu yang sifatnya pasang-siap. Islam itu harus diperjuangkan dengan bijaksana dengan mengakui bahawa setiap pihak ada sahamnya dalam perjuangan ini.

Pendekatan yang terbaik adalah melalui dakwah dan tarbiyyah dan mendidik manusia dengan penuh kasih sayang dan kesabaran seperti yang dilakukan oleh Rasulullah SAW (watawa saubil haq watawa saubis sabr) dan ternyata membawa kejayaan.

Penang Wasabi..

tok gajah

Posted: 16 Aug 2014 09:24 PM PDT

tok gajah


Kini PAS dah semakin bijak dan berani...........

Posted: 16 Aug 2014 05:00 PM PDT

Nasarudin sedang menunggu notis saman Guan Eng

Nasrudin tidak terima notis saman Guan Eng


Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat Nasrudin Hassan berkata beliau tidak menerima sebarang notis tindakan undang-undang daripada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berhubung dakwaannya mengenai pembinaan terowong dasar laut di negeri itu diberi kepada sebuah syarikat secara rundingan terus.

Sambil menegaskan beliau tidak akan memohon maaf kepada Lim kerana membuat kenyataan itu, Nasrudin berkata beliau juga bersedia berdepan saman itu.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas sambutan Kemerdekaan anjuran PAS Pusat di Padang Temerloh Jaya, hari ini. Turut hadir Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu.

Kali ni Tok tabik sama pemimpin2 PAS yang sudah mule menampak kan kebijaksanaan nye dan dah mule pule tunjuk kan keberanian nye. Selame ni Tok peratikan PAS ni selalu tunduk dan akur pade segale kehendak DAP dan PKR. Tok puji sikap keberanian AJKK PAS Pusat yang sedikit pun tidak gentar dengan ugutan saman oleh KM P Pinang Lim Guan Eng.

Tok haraf pemimpin2 PAS yang lain2 tu pun kene ikut langkah keberanian yang di tunjukkan oleh Tn Hj Nasrudin Hasan tu. Tok yakin YB Lim Guan Eng tidak berani  meneruskan saman nye terhadap pemimpin PAS. Ape2 pun PAS harus berwaspade dan sentiase bersedie untuk menghadapi sebarang tindakan jahat dari DAP.

Sebenar nye PAS banyak membantu DAP P Pinang semase PRU 13 yang lepas, tapi malang nye DAP telah menganak-tirikan PAS. PAS telah memenangi satu kerusi DUN tapi tidak di berikan peluang menduduki kerusi EXCO negeri P Pinang. Perkare ni jelas telah menunjukkan bahawe DAP tidak suke PAS berade bersame dalam pentadbiran negeri P Pinang.

PAS harus sedar DAP sebenar nye tidak pernah jujur terhadap PAS.  

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 16 Aug 2014 09:08 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 16 Aug 2014 03:04 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Pengacara lelaki popular tempatan jalin hubungan songsang?

Posted: 16 Aug 2014 04:01 PM PDT

Gambar hiasan
Pengacara lelaki mana yang sudah berkahwin tapi tergamak menjalinkan hubungan songsang dengan kekasih gelapnya itu?

Menerusi laporan sebuah akhbar tempatan, wartawan hiburan itu menceritakan perihal seorang pengacara lelaki yang menjalinkan hubungan cinta terlarang dengan rakan kepada wartawan tersebut.

Yang lebih mengejutkan, pengacara itu dikatakan membawa kekasihnya datang bermalam di rumah ketika isterinya tiada di rumah dan pulang ke kampung.

Menerusi klu yang diberikan, pengacara tersebut dikatakan seorang yang sangat terkenal dengan kata-kata pujangga dalam penyampaiannya.

Hmm, agak-agak anda siapa pengacara lelaki yang dimaksudkan itu ya? - MYNEWSHUB.MY

Dua Adun belot PAS adalah pertolongan dari Allah S.W.T

Posted: 16 Aug 2014 08:00 AM PDT

Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad menganggap tindakan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar baharu bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai pertolongan Allah untuk menyelamatkan Selangor dan Pakatan Rakyat (PR).

Bekas ahli Parlimen Kuala Selangor itu berkata, Adun Hulu Klang Saari Sungib dan Adun Morib Hasnul Baharuddin terpaksa membuat "ijtihad" (keputusan) peribadi untuk menyelamatkan PR walaupun PAS hanya akan membuat keputusan rasmi mengenai isu tersebut dalam mesyuarat 17 Ogos ini.

"Dua Adun PAS ini membuka pintu untuk peralihan kuasa ketika Selangor mengalami kebuntuan dalam krisis menteri besar dan Khalid kini sudah tidak mempunyai sokongan majoriti dalam Dewan Undangan Negeri (DUN)," katanya kepada The Malaysian Insider di Kuala Lumpur hari ini,

"Tindakan kedua-dua Adun PAS ini saya anggap sebagai pertolongan Allah untuk menyelamatkan Pakatan Rakyat dan kerajaan negeri Selangor," katanya.

Semalam Adun Hulu Klang dan Adun Morib bersama-sama 28 lagi Adun PKR dan DAP menyatakan secara terbuka mereka hilang kepercayaan terhadap Khalid dan mahu Dr Wan Azizah yang merupakan Adun Kajang menjadi menteri besar Selangor yang baharu.

Khalid yang kini merupakan Adun Bebas selepas dipecat PKR, hanya mempunyai sokongan 13 Adun daripada PAS dan 12 Adun Umno, menjadikannya hanya 26 Adun.

Dzulkefly sebelum ini pernah berkata, PR sedang dalam proses memusnahkan diri sendiri dan hanya bantuan Allah (divine intervention) dapat menyelamatkannya.

"Dengan adanya 30 Adun menyokong Dr Wan Azizah, tidak perlulah Sultan Selangor membubarkan DUN dan menteri besar baharu sudah boleh dilantik.

"Khalid kini sudah tidak mempunyai sokongan majoriti Adun Selangor dan beliau perlulah berundur secara terhormat," katanya.

Dzulkefly berkata, PAS sedar dengan kemarahan penyokong PR dan orang ramai kerana masih belum membuat keputusan ketika krisis besar melanda dan berkemungkinan akan menyebabkan berakhirnya kerjasama dengan PKR dan DAP sejak 6 tahun lalu.

"Tindakan 4 exco PAS itu terus bersama Khalid semata-mata untuk mempertahankan kerajaan negeri Selangor," katanya.

Semalam Setiausaha PAS Selangor Mohd Khairuddin Othman meminta kedua-dua Adun Hulu Klang dan Adun Morib memberikan penjelasan dalam masa 24 jam.

Khairuddin berkata, sekiranya kedua-dua Adun berkenaan enggan berbuat demikian, mereka bakal berdepan dengan tindakan disiplin.

"PAS Selangor memandang serius tindakan 2 Adun PAS ini yang mengambil pendirian dan bersikap bersendiri tanpa menurut tatacara serta arahan yang ditetapkan parti.

"Saya nasihat kedua-dua Adun ini menarik balik tindakan (menyokong Dr Wan Azizah) atau PAS Selangor akan mulakan tindakan disiplin termasuk melihat kepada kandungan bai'ah (janji) yang dilafazkan sewaktu mereka menjadi calon (Adun)," katanya dalam satu kenyataan semalam.

Walaupun Dr Wan Azizah sudah membuktikan beliau mempunyai sokongan majoriti 30 daripada 56 Adun Selangor, Khalid tetap mengatakan beliau kekal sebagai menteri besar dan hanya proses undi tidak percaya di DUN Selangor dapat menyingkirkannya. – 15 Ogos, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/allah-selamatkan-selangor-dengan-2-adun-pas-kata-ajk-pusat#sthash.Z1fW7ebT.dpuf

NGO bagi 'amaran' pada Sultan jangan campur urusan pentadbiran S'ngor

Posted: 16 Aug 2014 05:11 AM PDT

Sharafuddin Idris Shah diminta agar tidak mencampuri urusan pentadbiran kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat (PR).

Sekretariat Badan Bukan Kerajaan (NGO) Teo Beng Hock Trust For Democracy, Faisal Mustaffa berkata, sebarang keputusan yang dibuat oleh kerajaan mengenai pemilihan pucuk pimpinan negeri itu tidak seharusnya menerima campurtangan dari Sultan Selangor.

"Kita mohon agar Sultan Selangor untuk tidak mencampuri urusan pentadbiran dan keputusan mengenai pemilihan pucuk pimpinan kerajaan negeri," katanya pada sidang media 'Kembalikan Selangorku' A Black Ribbon Campaign di sini, hari ini.

Beliau yang juga Koordinator kempen tersebut turut mendesak agar Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim meletakkan jawatan selepas memberhentikan lima exco negeri itu.

"Kami terkejut dengan pemecatan lima orang exco negeri Selangor dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP yang dibuat oleh beliau (Khalid Ibrahim).

"Keputusan yang dibuat oleh Khalid Ibrahim itu tidak demokratik ia betul-betul menghina pengundi di Selangor," ujarnya.

Dalam pada itu Faisal turut berkempen agar semua pengundi memakai reben hitam dan ditampal disetiap banggunan kerajaan dan pusat khidmat kerajaan negeri sebagai tanda untuk mengembalikan kerajaan Selangor kepada PR.

ADUN: Khalid guna media S'gor bagi propaganda diri

Posted: 16 Aug 2014 03:42 AM PDT

Tiga ADUN DAP hari ini tampil mendedahkan bahawa Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyalahgunakan media kerajaan negeri Selangor untuk kepentingan peribadinya.

Pada sidang media hari ini, mereka mendakwa Khalid memperalatkan Communication Corporation Sdn Bhd (CCSB), sebuah anak syarikat kerajaan yang menerbitkan akhbar negeri, Selangor Kini untuk mempertahankan kedudukannya selepas dipecat oleh PKR.

Video : http://m.kinitv.com/video/9718O74

#MH17: Mayat tak sempurna, ahli keluarga dinasihat tidak bukan keranda

Posted: 15 Aug 2014 09:01 PM PDT

PUTRAJAYA 15 Ogos - Ahli keluarga mangsa pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 dinasihatkan agar tidak membuka keranda dan melihat keadaan jenazah sebaliknya terus disempurnakan sebaik sahaja tiba di tanah air.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata, semua 16 mayat yang tiba 22 Ogos ini telah diuruskan sebaik mungkin dan hanya perlu disempurnakan mengikut kepercayaan agama masing-masing.

Bagaimanapun katanya, kerajaan tidak menghalang sekiranya ada ahli keluarga yang tetap berkeras untuk melihat keadaan jenazah buat kali terakhir, namun saranan tersebut dibuat berdasarkan keadaan mayat yang tidak sempurna.

Beliau berkata, apabila 16 jenazah tiba pada 22 Ogos ini, kesemuanya akan diserahkan kepada keluarga masing-masing untuk dibawa pulang ke Perak, Johor, Sarawak, Putrajaya dan sekitar Lembah Kelang.

"Ahli keluarga mangsa MH17 yang akan menerima jenazah pada 22 Ogos ini dinasihatkan tidak membuka keranda kerana keadaan mayat sudah terlalu lama dan tidak sempurna, lebih elok disegerakan urusan pengebumian.

"Kami juga ingin menasihatkan agar ahli keluarga tidak mengambil sebarang gambar jenazah sekiranya tetap mahu keranda dibuka, jika gambar berkenaan tersebar, dikhuatiri akan mengaibkan jenazah," katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Majlis Sambutan Hari Kemerdekaan Negara ke-57 Peringkat Kementerian di sini hari ini.

Yang turut hadir, timbalan beliau, Datin Paduka Chew Mei Fun.

Menurut Rohani, jenazah rakyat Malaysia yang dikenal pasti telah diuruskan dengan sempurna mengikut agama masing-masing dan bagi beragama Islam jenazah telah dimandi, dikafan serta disolatkan di Belanda.

Selain itu, katanya, kerajaan juga tidak menolak kemungkinan jumlah jenazah dan abu mayat nahas MH17 warganegara Malaysia yang akan diterima Jumaat depan lebih daripada 15 seperti yang disahkan semalam.

Katanya, sebanyak 24 mayat warganegara Malaysia sudah dikenal pasti setakat ini dan ada kemungkinan jumlah mayat yang diluluskan untuk dibawa balik akan bertambah dalam tempoh seminggu ini.

"Kerajaan Belanda juga telah mengambil inisiatif untuk memateri keranda bagi mengelak ia dibuka, namun ahli keluarga mempunyai pilihan untuk membukanya atau pun tidak," katanya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140816/dn_09/MH17-Ahli-keluarga-dinasihat-tak-buka-keranda#ixzz3AWRNXpQl
© Utusan Melayu (M) Bhd

Adun belot Pas Saari Sungib dikejar ke ICU serangan jantung

Posted: 15 Aug 2014 08:26 PM PDT

SHAH ALAM - Adun Hulu Kelang, Saari Sungib dikejarkan ke Institut Jantung Negara (IJN) Kuala Lumpur petang semalam bagi mendapatkan rawatan kecemasan setelah mengadu sakit dada.

Tiada perkembangan baru diterima tapi sumber memberitahu keadaan beliau agak kritikal.

Saari merupakan seorang daripada dua Adun Pas yang menyokong perlantikan Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail sebagai MB Selangor.

Ini melanggar pendirian Majlis Syura Ulama Pas baru-baru ini dan mendahului Mesyuarat Jawatankuasa Pusat.

Sehingga kini beliau masih enggan menarik balik surat sokongan beliau sebagaimana diarahkan Setiausaha Pas Selangor.

Tanya sendiri pemimpin PAS, kata Khalid kepada Husam

Posted: 15 Aug 2014 07:13 PM PDT

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim enggan mengulas dakwaan Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa yang mengatakan beliau menggunakan 4 Exco PAS bagi meneruskan kelangsungannya untuk kekal sebagai menteri besar Selangor.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang itu berkata segala dakwaan yang dilemparkan Husam tidak perlu dijawabnya dan persoalan berkenaan perlu dipulangkan semula kepada kepimpinan tertinggi PAS.

"Saya tidak perlu jawab kerana beliau boleh bertanya kepada jawatankuasa kepimpinan PAS.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/tanya-sendiri-pemimpin-pas-kata-khalid-kepada-husam#sthash.UGRO1vHZ.dpuf

Ambil kesempatan bercumbu ketika sambutam hari raya di sekolah

Posted: 15 Aug 2014 04:38 PM PDT

Sekolah-sekolah di negara kita biasanya menganjurkan majlis Sambutan Hari Raya di peringkat sekolah. Pelajar-pelajar dan guru semua akan menggayakan baju raya terbaru mereka, Namun begitu dalam kesibukan majlis tersebut adalah peluang pelajar-pelajar yang bercouple untuk bergambar bersama.

Nampak gaya macam kedua-dua orang budak ni sedang sambut raya. Mungkin baru lepas majlis hari raya kat sekolah kot?.

Jelas dua orang ni tak tahu halal haram. Pegang-pegang, peluk-peluk macam dah kahwin. Yang lagi teruk tu, siap cium-cium lagi. Aii tu yang melampau.

Muka si perempuan tak nampak, tapi yang lelakinya jelas benderang. Siapa-siapa yang kenal dua insan ni, tolong bagi nasihat sikit ya. - SiakapKeli.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan