Jumaat, 15 Ogos 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Kata Pakteh...!!

Posted: 15 Aug 2014 01:37 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Berfikir sejenak: PAS Kaldaian Anwar?

Posted: 14 Aug 2014 06:05 PM PDT

Kata orang tua-tua...hal rumahtangga orang jangan masuk campur. 
Kata Pakteh....dengarlah kata orang tua-tua..

Begitu juga apabila Pakteh dan rakan-rakan cuba mengambil peduli isu di Selangor, ada yang kata awat hang yang tua bangka ni dok risau pasai PKR, risau pasai DAP dan risau pasai Pas?. 

Kalau pakteh jawab soalan depa, panjang pulak jadinya tetapi terlupakah pihak yang bertanya bahawa PKR, DAP dan PAS itu kini mewakili amanah rakyat?. Apabila melibatkan rakyat, sesiapa sahaja layak untuk menilai setiap taik busuk yang dibuat oleh Anwar Ibrahim. 

Pakteh secara konsisten sejak mula berblog menyeru Pas untuk menjarakkan diri/menjauhkan parti dari PKR dan DAP. Seruan atau permintaan itu bukan kerana pakteh risaukan pengaruh PR tetapi kasihan melihat kaum keluarga, sahabat handai yang dulunya seorang pejuang yang dikagumi, kini sekadar mengelap kain lapik kaki Anwar. kasihan keran setiap perkara dalam keputusan yang dibuat PR, Pas hanya layak mengangguk tetapi tihak berhak menggelang tanpa kebenaran. 

Hari ini, 15 Ogos 2014, sepatutnya Pas sudah menyedari bahawa parasit penghisap darah sudah berakar umbi dalam Pas. Proses mengAnwarkan parti Pas sudah berlaku sejak awal pemecatan namun tidak diendahkan kerana melihat laba yang diraih dari PRU12/PRU13. Huh...kerana tamak, perjuangan dilempar ketepi malah rela parti dirosakkan dari dalam. UMNO telah melalui kerosakan yang dibuat Anwar, Kini Pas perlu menghadapinya dengan penuh bijaksana. 

Percayalah...jika dibiarkan....Pasti ada ahli Pas yang sanggup berPRESIDENkan Anwar, malah rela hati meminta Anwar menjadi KETUM PKR dan Presiden Pas serentak. Harus diingat, Anwar boleh bertindak depan dan belakang jadi tidak pelik jika menjadi BOS kepada dua parti. Hanya Anwar. 

2 ADUN Pas yang menongkah arus sepatutnya ditapis sejak awal lagi. Jiwa dan seluruh hati mereka ialah Anwar dan bukannya TGHH. Ramai dalam Pas yang berkiblatkan Anwar sejak 1998 dan Pas membiarkan hal itu berlaku. UMNO juga masih begitu kini. Masih ada tunggul yang subur dalam diri beberapa individu yang bertuankan Anwar. 

Mata hati telah tertutup untuk menilai sikap seorang individu yang bernama Anwar. Sangat jijik memikirkan 3 parti mengiyakan apa sahaja perbuatan Anwar.

Kini, Pas teruji....apakah akan terus dikaldaikan Anwar atau kembali kepada perjuangan asal yang dikagumi dulu.
Pas tidak berminat dengan UMNO...hello....UMNO lebih kuat dari Pas...apa nak hairan? sekali U tak sudi...beribu kali I tak sudi....U boleh terjun dengan labu-labu U...itupun kalau labu masih ada..haha.

Cuma...memikirkan nasih rakyat Selangor....UMNO korbankan peluang untuk mengadakan PRK dengan menyokong Khalid Ibrahim. 

Akhir kalam, Jom nilaikan betapa Anwar tidak ada kemaluan dalam diri.

1. Paksa Wan Azizah letak jawatan MP Permatang Pauh
2. Angkat diri jadi MP Permatang Pauh
3. Paksa ADUN Kajang letak Jawatan
4. Calonkan diri sendiri utk DUN kajang
5. Letak Isteri sendiri jadi calon DUN kajang
6. Calonkan isteri sendiri untuk jawatan MB

dalam semua Hal, Kes nombot 6 adalah yang paling memalukan malah 100 keturunan Anwar pun akan malu dikemudian hari. 

Kepada ahli Pas......kuatkan semangat mengaharungi fitnah PKR/DAP. In Shaa Allah....parti Pas akan lebih Kuat untuk terus menentang UMNO.
Pakteh sebagai ahli UMNO merindui aura Pas yang dulu....baru syok bertarung.

Apa Yang Tersirat

Posted: 15 Aug 2014 01:07 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kemelut MB Selangor: Elok Kembalikan Kepada Rakyat Selangor Melalui Pilihanraya Negeri

Posted: 15 Aug 2014 10:01 AM PDT

TIADA jaminan,jika iapun Wan Azizah dilantik sebagai MB Selangor, bahawa kemelut politik di negeri itu akan selesai. Kemelut dalam PKRpun tidak mampu diselesaikan oleh Wan Azizah, apatak lagi menyelesai isu politik sebuah negeri.

Elok rakyat Selangor sendiri selesaikan kemelut politik mereka, tanpa dicaturkan oleh orang luar. Adalah keputusan yang paling betul, jika Tan Sri Khalid sebagai anak Selangor, memohon perkenaan Sultan untuk membubar DUN Selangor bagi memberi ruang kepada PRN Negeri.

Isu Perak, tidak sama dengan Selangor, kerana di Perak pada tahun 2009, antara sesama rakyat Perak berebut jawatan; manakala Selangor, melibatkan orang luar yang ingin berkuasa di Selangor.

Tan Sri Khalid perlu berkorban, agar bersedia membubarkan DUN, meskipun selepas itu tiada jaminan bahawa beliau bakal menjadi MB. Setidak-tidaknya tindakan beliau itu mampu mengekang nafsu Anwar dan isterinya untuk berkuasa di Selangor.

Bagi Pas pula, janganlah melanggar kipranya selama ini, bahawa parti itu anti nepotisme, anti kronisme, sedangkan jika menyokong Anwar dan Lim Guan Eng adalah jelas mereka itu pengamal nepotisme. 

Pas yang bermusyuarat pada 17 ogos, tiada kesan kepada kedudukan khalid, atas sebab jumlahnya ADUN daripada parti itu hanya 13, dan jumlah itu tidak akan mampu mempertahankan Khalid meskipun tiada bantahan daripada 12 ADUN Bn. Atas sebab itu, adalah lebih elok agar Pas meminta Khalid membuarkan DUN, agar supaya rakyat Selangor menentukan sendiri parti mana yang perlu memerintah negeri itu.

PRN adalah sebaik-baiknya penyelesaian kepada kemelut politik Selangor.

Sokongan Kepada Khalid: Berupaya Kah Hadi Mengekang Musang Berbulu Ayam Dalam Pas?

Posted: 15 Aug 2014 08:15 AM PDT

BERUPAYA KAH Presiden Pas Dato Haji Hadi Awang mengekang musang berbulu ayam dalam Pas? Belumpun Pas membuat pendirian kerana mesyuarat parti itu hanya akan diadakan pada 17 ogos, telah dua orang ADUN Pas bertindak bersendirian menentang arus. Tentangan mereka bukan sahaja ingkar kepada keputusan Presiden dan Mursidul Am Parti itu, akan tetapi ketetapan Majlis Syura dan Lajnah politik parti itu.

Dalam perkembangan lain, Naib Presiden Pas Hussam Musa menulis secara terbuka kepada Tan Sri Khalid Ibrahim di sini yang mendakwa bahawa MB Selangor itu telah memperalat Pas demi kepetingan peribadinya.

Berasaskan kepada surat terbuka Hussam itu, selain kenyataan daripada Timbalan Presiden Pas Mat Sabu serta dua ADUN Pas yang membelot; ternyata penyokong Anwar dalam Pas cuba mempengaruhi keputusan mesyuarat Pas agar Pas melakukan U turn, dan menyokong Wan Azizah sebagai MB Selangor.

Kepimpinan Hadi dan Nik Aziz akan terlihat apa kah keputusan Pas pada 17 ogos, apa kah selari dengan pendirian Presiden parti itu atau kah terpaksa Presiden akur dengan desakan Anwarnise dalam Pas.

Tempoh 48 Jam Sangat Kritikal Bagi Khalid

Posted: 15 Aug 2014 04:12 AM PDT

TEMPOH 48 jam sangat kritikal bagi Tan Sri khalid Ibrahim; apa kah beliau masih mempunyai sokongan majoriti mudah ADUN Selangor.

Semalam, keadaan adalah turning point kepada beliau (Khalid), apabila dua ADUN Pas hadir pada sidang media Wan Azizah Wan Ismail, ADUN yang dilantik Anwar/PKR untuk menggantikan beliau. Dalam sidang media itu, Presiden PKR itu mendakwa mempunyai sokongan 30 ADUN daripada 56 ADUN Selangor.

Selepas Pas Selangor memberi tempoh 24 jam kepada dua ADUN yang membelot itu, ternyata hanya Hasnul Baharuddin (Morib) yang masih bertegas dengan sokongannya kepada Wan Azizah, manakala Saari Sungip dalam keadaan 50-50; diperkirakan menjelang mesyuarat Pas pada 17 ogos, Saari akan kembali patuh kepada pendirian partinya mengekalkan Khalid sebagai MB Selangor. Menurut sumber dalaman Pas, besar kemungkinan juga Hasnul mengubah fikiran menjelang mesyuarat Pas tersebut. Jika ini berlaku, maka status quo MB Selangor di mana Khalid mendapat sokongan majoriti mudah akan berterusan.

Keadaan status dua ADUN Pas ini, hampir sama dengan keadaan semasa pertukaran MB Terengganu, di mana satu ketika 3 ADUN Umno keluar parti, namun dalam tempoh 72 jam keadaan kembali kepada status quo.

Dua ADUN Pas yang membelot itu, kemungkinan besar termakan bujukan Anwar; namun selepas tersedar, maka akan kembali kepada pendirian partinya.

Sehingga 17 ogos, kedudukan Tan Sri Khalid Ibrahim adalah dalam keadaan kritikal.

Biar Rakyat Selangor Uruskan Selangor

Posted: 15 Aug 2014 02:20 AM PDT

BIAR Rakyat Selangor urus Selangor. Tindakan Tan Sri khalid Ibrahim sebagai rakyat Selangor yang enggan mematuhi desakan agar meletakkan jawatan untuk membolehkan Wan Azizah Wan Ismail rakyat Pulau Pinang menjadi Menteri Besar adalah tindakan betul.

Adalah "dayus' bagi Khalid mengikut kata orang bukan rakyat Selangor. Khalid tidak mahu digelar seperti rakyat Pulau Pinang yang mempunyai Ketua Menteri bukan daripada rakyat Pulau Pinang.

Walau bagimanapun, hasrat Khalid itu terbantut atas pembelotan dua ADUN Pas Saari Sungip ADUN Hulu Kelang dan Hasrul Baharuddin ADUN Morib.

Demi maruah rakyat Selangor; jika keputusan dua ADUN Pas itu tidak berubah sehingga 17 ogos, maka elok beliau mengadap Sultan Selangor untuk memohon agar DUN Selangor dibubar agar supaya rakyat Selangor dapat memilih kerajaan mana yang perlu memerintah.

Mereka yang membantah Khalid sebagai MB, dan menyokong Wan Azizah adalah satu pengkhianatan kepada rakyat Selangor.

Krisis Perak Tahun 2009- Akhirnya Keputusan Almarhum Sultan Azlan Shah Terbukti Betul

Posted: 15 Aug 2014 01:30 AM PDT

JIKA dahulu, DAP menentang, malah menderhaka kepada Almarhum Sultan Azlan shah kerana melantik BN memerintah Perak pada tahun 2009, apabila Kerajaan Nizar Jamaluddin kehilangan sokongan majoriti di DUN Perak; kini terbukti keputusan baginda adalah betul. Ikuti kenyataan mantan Speaker DUN Selangor dan Exco yang dipecat disini

Berbagai pihak dalam PKR dan DAP mendesak Khalid meletakan jawatan, dengan dakwaan bahawa beliau tidak lagi mendapat sokongan majoriti DUN Selangor. Pada Khamis, Wan Azizah mendakwa mempunyai sokongan 30 ADUN daripada 56 ADUN Selangor. Sokongan itu diperolehi daripada 15 ADUN DAP, 13 ADUN PKR dan dua ADUN Pas. Walaubagaimanapun, kedudukan Dua ADUN Pas Saari Sungip Hulu Kelang dan Hasrul Baharuddin Morib masih belum jelas, atas sebab partinya memberi tempoh masa 24 jam untuk menarik sokongan yang diberikan kepada Wan Azizah yang dikatakan dizahirkan melalui surat akuan bersumpah.

Desakan agar Sultan Selangor melantik Wan Azizah sebagai MB Selangor masih belum tuntas, atas sebab status dua ADUN Pas masih belum jelas. Keputusan muktamad mengenainya akan diketahui pada 17 Ogos.

Sokong Khalid- Ada Tanda-Tanda Pas buat U Turn

Posted: 15 Aug 2014 01:06 AM PDT

Hari demi hari, kenyataan demi kenyataan, tindakan demi tindakan, nampak gayanya PAS akan membuat U turn tentang sokongan kepada Khalid Ibrahim.

PAS akan bermesyuarat pada 17 ogos, mesyuarat itu sebenarnya tiada makna lagi, apa kah menyokong atau tidak agar Khalid dikekalkan sebagai MB; sebabnya dua ADUNnya sudah berpaling tadah. Dengan berpaling tadahnya dua ADUN Pas itu- Saari Sungip Hulu Kelang dan Hasrul Baharuddin Morib, maka secara automatik; Wan Azizah mendapat 30 ADUN yang menyokong beliau.

Hanya, jika mesyuarat Pas menyokong Khalid, maka masa depan pakatan rakyat akan dipertaruhkan; walaupun Khalid tidak akan mampu bertahan selepas November 2014.

Penyokong Anwar dalam Pas, saban hari memberi tekanan kepada parti mereka sendiri, dengan berbagai kenyataan. Kenyataan terbaru adalah daripada Timbalan Presidennya Mat Sabu yang mengatakan, "Bagaimana menyokong Khalid? sedangkan beliau bukan ADUN Pakatan Rakyat".

Sementara itu, Pesurujaya Pas Selangor, menyatakan bahawa Kerajaan Selangor kini, masih kerajaan Pakatan, bercaggah dengan kenyataan Khalid sebelum ini.

Jika berlaku, bahawa Pas akan membuat U Turn, pilihan Khalid adalah memohon perkenaan Sultan untuk membuarkan DUN bagi memberi peluang kepada PRN Negeri, agar rakyat Selangor diberi peluang untuk memilih parti mana yang menjadi kerajaan.

Apa kah yang akan berlaku pada 17 ogos? sama-sama kita tunggu.

PEJUANG BANGSA

Posted: 15 Aug 2014 11:28 AM PDT

PEJUANG BANGSA


KRISIS MB : TAKTIK BANGANG EXCO PAS NAK SELAMATKAN DIRI DARIPADA PKR - DAP

Posted: 15 Aug 2014 09:30 AM PDT


Kah kah kah .... tak sangka mentaliti low class juga Exco Kerajaan Selangor dari PAS ini ..

MB TS Khalid pun tak pernah cakap kerana dia nak kekal MB lah bagi selamatkan berbilion ini dirampas UMNO ....

Kalau hang pa nak pertahan Elaun puluh ribu setiap bulan pun , jangan la nak menabur fitnah UMNO nak rampas RM3.2 bilion duit Selangor ..

Siapa jadi MB Selangor lagi ??   Ada ke  Orang UMNO??

Jadi tak payah la nak heret UMNO dalam hang pa nak berbuat gila kuasa jawatan MB ...

Buat orang gelak je  ..hahaha ///

WAN AZIZAH & KETUM SEMAKIN BENGANG , KHALID CAKAP TUNGGU 27 OGOS INI

Posted: 15 Aug 2014 09:09 AM PDT
Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung jawatan menteri besar sehingga baginda kembali ke tanah air pada 27 Ogos ini.

Abdul Khalid dalam satu kenyataan medianya sebentar tadi berkata, titah tersebut dikeluarkan selepas beliau memaklumkan kepada Sultan Sharafuddin berhubung perkembangan terkini politik di Selangor termasuk pendirian 30 Adun daripada PR.

"Saya telah berkomunikasi dengan DYMM Sultan Selangor berhubung perkembangan terbaharu politik di negeri ini termasuk sentimen di kalangan Ahli-ahli Dewan Negeri Selangor.
 
"Seterusnya, DYMM Tuanku Sultan telah menitahkan supaya saya tidak membuat sebarang keputusan atau pengumuman berkenaan jawatan menteri besar sehingga baginda kembali pada 27 Ogos ini untuk saya menghadap baginda," katanya dalam kenyataan itu.

Beliau berkata demikian mengulas pengumuman Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail semalam mendakwa mempunyai sokongan 30 Adun Selangor dan menggesa Abdul Khalid meletakkan jawatan.

Sokongan tersebut diperolehi daripada 15 Adun DAP, 13 Adun PKR dan dua Adun PAS, Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang).

Jumlah itu menjadikan PR kini mempunyai 30 kerusi daripada 56 kerusi dalam Dun Selangor.

Sehubungan itu, Abdul Khalid menasihatkan kepada pihak berkenaan supaya menulis surat terus kepada Sultan Selangor bagi mengelakkan baginda keliru dengan pelbagai dakwaan kepadanya.

"Saya menasihatkan kepada pihak-pihak yang berkenaan yang mendakwa saya telah mengelirukan DYMM Tuanku Sultan supaya menulis terus kepada baginda untuk mendapatkan penjelasan," katanya lagi.

Sedap berebut kerusi MB Selangor ..UMNO juga dipersalahkan Macai PR

Posted: 15 Aug 2014 04:15 AM PDTInilah tahap kecerdikan akal macai Cinabeng Dap Selangor yang melakukan protest bantah MB di SUK hari ini .

" UMNO KETAWA RAKYAT MENANGIS??

APA MAKSUD CINABENG INI MENGAITKAN UMNO DALAM PEREBUTAN KERUSI MB SELANGOR ANTARA WAN AZIZAH DAN TSKI ?

PKR sendiri nak jatuhkan Khalid demi nak lantik Wan azizah sebagai MB ..apahal nama Umno dituduh ketawa plak ? 

Semua ni pasal nak tarik sokongan orang   Cina dan membenci Umno !!


The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 15 Aug 2014 03:41 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Aiyeah Cik Siti versi 2014

Posted: 14 Aug 2014 08:24 PM PDT


Khalid:
Aiyea cik jijah,
Perempuan manyak tua,
Apasal manyak gatal,
Mau jadi menteri besar?


Wang dan ringgit,
Khalid tatak heran,
Tetap menteri besar,
Ana sudah jumpa sultan.


Jijah:
Marilah khalid oi mari sayang,
Ikutlah anwar, khalid jangan bimbang,
MB tak dapat, nanti ente anwar pecat,
Ikut cakap dia, jawatan parti naik pangkat.

Khalid:
Ana tatak bimbang, ana tatak takut,
Tapi ana gagap, cakap sangkut sangkut.
Masa depan sudah kelam, lagi banyak gulap,
Serupa olang yahudi, duduk negeri arab...


Jijah:
Oi khalid sayang oi jangan susah,
Tak jadi menteri besar, wang emas anwar upah,
Letak jawatan, ente cepatlah cepat,
Ini langkah kajang, tolonglah jangan melompat....

DAP:
Aiya khalid lu jangan lompat


Khalid:
Mana?

PAS:
Lompat

Khalid:
Aiya?


PAS:
Lompat

Khalid:
Aiya!


PAS:
Lompat dan pecat

DAP & PKR:
NAYAAAAAAA!!!!!!!!

Wow! Ada lagi sambung ka ...?

bumiyang

Posted: 15 Aug 2014 03:23 AM PDT

bumiyang


Gempar!!! Teng Pula keluar DAP??? Kutuk Pakatan Rakyaat Huru-Harakan Perak Mac 2009???

Posted: 15 Aug 2014 02:26 AM PDT

Dua Adun Pas Selangor Penyokong Anwarinas Setuju Azizah Jadi MB???

Posted: 14 Aug 2014 04:58 AM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 15 Aug 2014 03:06 AM PDT

anakbukitgantang says


KJ Populist akan "fire" DAPster?

Posted: 14 Aug 2014 06:15 AM PDT

Di ruang pejabat KJ yang ekslusif di Kementerian Belia Dan Sukan KJ duduk termenung. Laporan indeks polulariti pemimpin politik yang didapati dari Merdeka Centre menunjukkan tahap popularity KJ turun sejak Sukan Komanwel di UK

KJ cuba mencari cari isu agar dia kekal dalam lime light. Tambahan lagi sekarang hero paling popular seantaro Malaya ialah Khalid Ibrahim

Khalid Ibrahim jadi sangat popular setelah dia membuat siri "Dawn Raid" kedua dengan memecat semua EXCO DAP dan PKR .

Orang Melayu yang fed up dengan sikap mengalah Najib (bukan UMNO yer) dan sikap  ikut telunjuk DAP PAS akhirnya ketemu seorang hero Melayu berdarah Bugis yang menebus maruah bangsa dengan tindakan liciknya mengalahkan DAP- Tambahan lagi belum ada pemimpin Melayu sejak Tun M bersara dari dunia politik yang boleh menewaskan Lim anak beranak dari DAP sebelum ini.

KJ berfikir kalau dia boleh ikut Langkah FIRE/PECAT Khalid Ibrahim tentu dia jadi popular juga.

KJ mencari cari satu DAPster yang boleh dia pecat...dan dia terfikir dia mempunyai seorang DAPSter sebagai Setiausaha Akhbarnya. KJ  memandang muka Setiausaha Akhbarnya ...."Regina setuju tak kalau saya pecat kamu ?"

Ini adalah scenario analysis yang dibayangkan....apakah akan jadi kenyataan???

tunku

Posted: 15 Aug 2014 03:06 AM PDT

tunku


Selangor MB crisis: On Twitter, PKR's Azmin Ali gets backing for post

Posted: 15 Aug 2014 12:19 AM PDT


Netizens on Twitter are pressuring PKR to choose Gombak MP Azmin Azmin as a backup candidate for mentri besar after PAS rejected PKR president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail's nomination as a replacement following the sacking of Tan Sri Khalid Ibrahim from the party.

"If DSWA (Datuk Seri Wan Azizah) is unacceptable to all PR factions why not YB. Azmin Ali as MB so PAS don't have to shift its stand on women as Head of government," said @Mazri73 on PAS' priority that the mentri besar be male to enable the state leader to carry out religious duties to the fullest.

"Hope yb azmin could be d bigger man, provide leadership & push for reconciliation among party leaders. Time to show ure president material," added @megreat.

"Mungkin Azmin la yang kena naik afterall. (Perhaps Azmin will be the one who wil have tol rise after all)," added @saimayub.

"Azmin is better la..others xlayak..lg..azmin is senior in selangor (the others are not worthy. Additionally, Azmin is a senior in Selangor)," argued @HannZiq.

"Saya jarang setuju dengan PAS (I rarely agree with PAS), but we must break the grip of PKR in Selangor. azmin still the best choice," added @ainulaizat.

"Ni bukan soal pro Azmin, cuma yang layak dan berkualiti harus diangkat, kesetiaan dia hingga kini ada yang pertikai ? (It is not an issue of being pro Azmin, just those who are eligible and should be promoted. Until today has his loyalty ever been questioned?)," argued @izzuddingadaffi.

"It wouldn't be so weird if it was Azmin. Especially with Wan Azizah's admission that she is just a puppet," said @zarakahan.

"Come on Azmin. Ko jangan nak malukan orang Selangor la. Ko nak orang luar jadi MB ke (Come on Azmin. Don't embarrass the people of Selangor. Do you want outsiders to be MB?)," asked @erk888.

On Sunday, unofficial results showed that Azmin had cinched the PKR deputy president's post after months of party elections.

Official results are expected to be announced on Aug 22 during the party's three-day congress at Stadium Melawati, Shah Alam.

On Saturday, the embattled Khalid was sacked from PKR for defying orders to relinquish his mentri besar seat for Dr Wan Azizah.


Selangor MB crisis: Two PAS reps given 24 hours to retract Wan Azizah support

Posted: 14 Aug 2014 04:30 PM PDT

Selangor PAS has given its two "renegade" assemblymen 24 hours to retract their stand in supporting PKR president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail as Selangor mentri besar.

Secretary Mohd Khairuddin Othman said the party viewed seriously the breach of party discipline by the duo.

"The two acted independently without heeding the party's directive," said Khairuddin in a statement.

Hulu Klang assemblyman Saari Sungib and Morib representative Hasnul Baharuddin earlier joined 27 other Selangor lawmakers to state their support for Dr Wan Azizah.

The press conference with PKR and DAP representatives was held as a show of majority support for Dr Wan Azizah in the Selangor State Assembly.

Hasnul and Saari had said they would support Dr Wan Azizah to replace current embattled Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Khairuddin asked why Saari and Hasnul had "rushed" into making the decisions.

"Isn't PAS meeting on Aug 17 (to decide on the Dr Wan Azizah issue)," he said.

"We will heed all decision made by the central PAS leadership on Aug 17. So be patient," he said.

PAS secretary-general Datuk Mustafa Ali was quoted in Harakah Daily that he had contacted state commissioner, Iskandar Abdul Samad, and asked for a full report on the actions of the two assembyment.

The PAS leadership had earlier told the party's four executive councillors to continue working with Tan Sri Khalid Ibrahim.

KHALID WINS, DAP AND PKR HOPE FOR MERCY FROM PAS

Posted: 14 Aug 2014 09:30 AM PDT

The Selangor saga has ended with Tan Sri Khalid Ibrahim retaining his post as Mentri Besar and seems stronger at present until Sunday when PAS decides whether to back him or dump him.

If PAS decides to back him as reflected in statements made by the party spiritual leader Datuk Nik Aziz Nik Mat and president Datuk Seri Abdul Hadi Awang, then DAP and Parti Keadilan Rakyat (PKR) can kiss goodbye to Selangor.


If PAS decides to dump him, which is very unlikely given the heavy shelling DAP and PKR leaders had conducted on PAS and its leaders, then Selangor will have a fresh state election.


Either way, DAP and PKR has lost a state all because of PKR de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim made the Kajang Move in January without discussing first with parties in the unregistered Pakatan Rakyat (PR).


As of now until Sunday, it depends on PKR on move to make as the longer the party leaders wait, the stronger Khalid becomes.


Khalid seems to have outmaneuvered all the moves PKR de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim had made and in fact, the scenario now is that Khalid is ahead of him.


Khalid's latest move yesterday in sacking the excos from DAP and PKR had not only ended all legal avenues for the two parties to do a legal battle with him when he received the consent from the Sultan for his action but more so he had cut all ties with the two parties.


He no longer wants to have any dealing with the two parties in anyway and he is not expected to stop there.


He is expected to purge members of the two parties in all the state's local councils which will affect the effectiveness of the assemblymen of the two parties to serve the constituents.


In short, Khalid and the state civil servants will be directly involved in the problems of the constituents under those assemblymen which in the long run render them ineffective and affect their chances of being re-elected in the next general election.


Khalid has had all his moves well calculated which had the DAP and PKR leaders now in checkmate situation.


So they now turn to PAS to decide in their favour and this is exactly what they are doing at present, which included the moderates in PAS that included party deputy president Mohamed Sabu, vice-president Datuk Husam Musa and central committee member Dr Zulkifli Ahmad – giving all the 'bad pictures' if PAS is to decide against them.


But PAS has not even thought of moving the central committee meeting earlier to accommodate the urgency of the issue which further angered leaders of DAP and PKR.


PAS is not racing against time and the party leaders seem to be watching statements made all quarters for the Sunday meeting.


In the meantime, Khalid is strengthening himself by purging all PKR and DAP men and PKR is in deep thought on what move to make now and on Sunday is PAS decides to endorse Nik Aziz's and Abdul Hadi's stand.

Taipingmali (tm)

Posted: 15 Aug 2014 01:18 AM PDT

Taipingmali (tm)


Nama Baru Pengganti Wan Jijah Dikenal Pasti

Posted: 15 Aug 2014 12:01 AM PDT

Nam Wan Jijah yang dicanangkan oleh sang suaminya sebagai menteri besar ini di ganti dengan nama lain.

Adun Pkr Ijok Dr Idrus bakal menggantikan Khalid Ibrahim. Pkr berharap ia akan mendapat perkenan istana dan mendapat sokongan Pas.

Pas kini dilihat sudah tawar hati untuk terus bersama Anwar dan Lim anak beranak.

Kita semua maklum kekuatan Pkr di Selangor hanyalah bersandarkan kepada Pas. Pkr tidak mampu menang besar jika tanpa bantuan Pas.

sekiranya Pas keluar dari bekerjasama dengan Pkr, nescaya Anwar tak mampu menang walaupun satu kerusi.

Dap hanya jadi Pak Turut, tetapi seperti yang pernah dilakukan oleh Lee Kuan Yew, mereka akan minta kerusi Pm sekiranya jumlah pengundi dan Penduduk cina melebihi melayu.

Jika 1965, Tunku Abdul Rahman mampu terajang Singapore keluar dari Malaysia,  tetapi tidak kali ini.

Pemimpin Pas dahulu tidak tahu cerita perselisihan Lee dan Tunku dengan mudah menuduh Tunku menjual Singapore kepada Cina.

Apakah Pas masih percaya kepada Dap dan Pkr lagi?

Pas huru hara kerana Anwar

Posted: 14 Aug 2014 06:04 PM PDT

Berkaitan dengan krisis menteri besar Selangor, sila baca dan analisa sendiri.
Pusat Rekreasi Lubuk Timah Berpotensi Jadi Destinasi Tarikan Pelancong K...

Posted: 14 Aug 2014 07:36 AM PDT

Perak dan Malindo Air Bincang Jadikan Ipoh Sebagai Persinggahan Penerbangan

Posted: 14 Aug 2014 07:29 AM PDT

Kontraktor Tempatan Perlu Dipertimbang Laksana Projek Kerajaan Pusat Ela...

Posted: 14 Aug 2014 07:18 AM PDT

Undang2 Tubuh Selangor hanya untuk Lelaki Islam jadi MB bukan wanita, tak reti bahasa kah?

Posted: 14 Aug 2014 07:12 AM PDT

Wan Azizah iktiraf dirinya MB Selangor

Posted: 13 Aug 2014 10:48 PM PDT

SUBANG 14 Ogos - Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail hari ini mengumumkan beliau mendapat sokongan penuh majoriti ADUN Selangor untuk menjadikannya sebagai Menteri Besar menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Menurut Azizah, jumlah majoriti tersebut selepas mengambil kira dua ADUN PAS Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang) bersama 15 ADUN DAP dan 13 ADUN PKR.

"Dengan ini saya mengumumkan 30 orang ADUN Pakatan Rakyat termasuk saya menyatakan rasa hilang percaya kami kepada YB Datuk Tan Sri khalid Ibrahim sebagai menteri besar.

"Mereka juga menyatakan sokongan kepada saya untuk mengambil alih sebagai menteri besar baru," katanya.

Jelasnya, beliau kini layak menjadi menteri besar setelah mendapat sokongan majoriti mudah ADUN Selangor. - Rakyat News

Kembara Politik

Posted: 14 Aug 2014 11:44 PM PDT

Kembara Politik


ISU MB SELANGOR: PEMBENTUKAN KERAJAAN ISLAM SELANGOR

Posted: 14 Aug 2014 05:00 PM PDTIsu penukaran MB Selangor semakin panas dengan tindakan Khalid memecat semua exco negeri dari PKR dan DAP. Wan Azizah juga telah mengumumkan beliau mempunyai 30 ADUN yang menyokongnya untuk menjadi MB. PAS pula telah memberitahu sekiranya ADUN BN dilantik sebagai exco, mereka akan keluar dari kerajaan campuran itu ( begitu bencinya PAS dengan UMNO, Nampak sangat PAS berjuang atas semangat kebencian). Dua ADUN dari PAS telah mengumumkan mereka menyokong Wan Azizah. Keadaan ini telah menjadikan Khalid semakin tersepit.

Pada pandangan penulis, Khalid mungkin boleh mengumumkan exco negeri semuanya dari PAS. Ini kerana untuk mengelakkan PAS dari keluar dan menyokong Wan Azizah. UMNO telah mengumumkan akan menyokong TSKI tanpa syarat, dan ini membolehkan kerajaan islam menjadi kenyataan. UMNO mungkin kempunan untuk bersama dalam kerajaan negeri, tetapi mereka akan mendapat semangat moral kerana berjaya menjatuhkan PR di Selangor.

Tan Sri Khalid Ibrahim boleh mengumumkan semua exco negeri dari PAS dan seterusnya membuat hebahan umum ini adalah kerajaan islam pertama diSelangor. Menjatuhkan kerajaan ini sama dengan menjatuhkan islam di Selangor. Pada pendapat penulis, ini akan memberikan kekangan kepada PKR dan DAP. Kerana PKR juga mahu sokongan umat islam dan DAP juga begitu, mahu keluar dari perspektif DAP anti islam. Dua ADUN PAS itu juga akan mendapat tempiasnya juga dan akan dianggap pengkhianatan kepada islam.

Terdapat teman penulis yang mengatakan bahawasanya rakyat negeri Selangor tidak pandang sangat penubuhan kerajaan islam dan ini tidak akan memberi impak yang besar kepada isu ini. Tetapi pada hemat penulis, walaupun ini tidak memberi kesan yang begitu mendalam kepada pengundi di Selangor, tetapi ia akan memberi kesan yang besar ke atas politik Malaysia keseluruhan. Usaha DAP untuk menarik umat islam menyertai DAP juga akan terbantut. Semua kesan-kesan ini akan diambil perhatian oleh PKR dan DAP sebelum mengambil langkah seterusnya untuk menjatuhkan TSKI.

Mungkin akhirnya TSKI akan jatuh jua, tetapi biarlah kalau jatuh ia memberi kesan yang maksima kepada DAP dan PKR. "Ibarat menang jadi arang, kalah jadi abu".

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 14 Aug 2014 11:43 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Video Pemimpin DAP Puji Tan Sri Khalid Sebagai Menteri Besar Paling Jujur Dan Rajin Bekerja.

Posted: 14 Aug 2014 11:30 PM PDT

Video dari beberapa bulan yang lalu.


Tak sampai setahun memuji, kini DAP merupakan parti yang paling hebat usaha menjatuhkan Tan Sri Khalid.

Bukan sahaja Tan Sri Khalid, malah pemimpin PAS juga di'serang' oleh pemimpin DAP dengan gelaran MUNAFIK.Persoalannya, siapa sebenarnya yang munafik?

*Orang munafik ni selalunya depan kita mulut punya la manis...

SURAT JAWAPAN AUCMS KEPADA IBU BAPA

Posted: 14 Aug 2014 11:01 PM PDThttp://mymassa.blogspot.com/2014/08/surat-ibu-bapa-kes-aucms-kerajaan.html

SURAT IBU BAPA KES AUCMS, KERAJAAN DIMINTA BUKA MATA

Posted: 14 Aug 2014 07:50 PM PDT


Kes AUCMS tempat anak saya belajar telah disita oleh pemiutang, Dato' Dr Zainuddin Wazir telah lari ke UK sebab dia ada harta dekat sana, beli guna duit yuran pelajar tidak bayar gaji pensyarah, pekerja, pemberi khidmat.

2,000 ++ pelajar Diploma dan Ijazah pelbagai Kaum terlibat. Pelajar tajaan dan pinjaman persendirian terjejas. Pelajar Tajaan bidang perubatan 250 tajaan MARA dari peringkat persediaan sehingga tahun 5, Pelajar Tahun 4/5 telah 3 minggu tidak ada pensyarah.

Dekan perubatan dah letak jawatan.

Penaja dan Kementerian Pendidikan mesti ambil tindakan segera mengatasi masalah pelajar ini. Supaya kredibiliti kerajaan tidak terjejas dan jangan sampai beruk dihutan disusukan anak dirumah mati kelaparan.

JANJI MANISMU BERTUKAR RACUN

Posted: 14 Aug 2014 06:33 PM PDT


Pas akan menimbang bentuk tindakan terhadap dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor daripada parti itu yang membelakangkan kepe-mimpinan parti dengan menyatakan sokongan terbuka kepada Datin Seri Dr. Wan Azizah Ismail sebagai Menteri Besar.

Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali berkata, pihaknya bagaimanapun akan menyiasat kedudukan sebenar terlebih dahulu dalam isu yang semakin meretakkan perpaduan Pas sendiri, sebelum mengambil sebarang tindakan.

''Kita akan siasat kedudukan sebenar untuk berlaku adil dan itu sahaja yang boleh saya katakan sekarang, tunggu perkembang-an selanjutnya,'' katanya yang enggan mengulas lanjut tentang perkembangan terbaru itu ketika dihubungi hari ini.

Pemuda Pas turut dilaporkan menggesa Mustafa memanggil segera kedua-dua ADUN berke-naan bagi mendapatkan penjelasan.

Dua ADUN Pas terbabit, Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharuddin (Morib) hari ini dilaporkan menyatakan sokongan mereka kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu sebagai Menteri Besar menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Saari dan Hasnul dilaporkan berkata, tindakan mereka berasaskan kepada pembentukan pakatan pembangkang dan sebagai langkah menamatkan kemelut politik di Selangor, malah bersedia dipecat daripada parti.

Kedua-duanya membuat pe-ngumuman itu lebih awal sebelum jawatankuasa Pas Pusat bermesyu-arat menentukan pendirian rasmi Ahad ini.

Terdapat desakan agar mereka dipecat namun langkah itu hanya akan mengecilkan lagi jumlah kerusi Pas dalam Dewan Undangan Negeri dan melemahkan penga-ruh parti itu dalam percaturan politik di Selangor.

Sementara itu, Pesuruhjaya Pas Terengganu, Satiful Bahri Mamat menyifatkan tindakan tergesa-gesa kedua-dua ADUN itu yang menyokong Wan Azizah menggantikan Abdul Khalid sebagai Menteri Besar Selangor disifatkan sebagai membelakangkan parti dan jemaah.

Sehubungan itu, beliau me-minta semua ahli Pas supaya mematuhi arahan dan tidak membuat sebarang keputusan yang membelakangi parti seperti yang dinyatakan oleh Naib Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man sebelum ini.

Ketika ditemui pemberita pada Majlis Sambutan Hari Raya Pas Parlimen Kuala Nerus di sini hari ini, beliau mengulangi sokongan Pas negeri terhadap Presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Pada masa yang sama, beliau turut meminta Pas Pusat mengkaji semula 'tahaluf siyasi' (kerjasama politik) Pas bersama parti-parti lain dalam pakatan pembangkang.

Menurutnya, sekiranya kerjasama itu masih memberikan kebaikan kepada Pas, ia wajar diteruskan namun, parti itu harus mempertimbangkan semula ke-dudukannya dalam pakatan tersebut jika makin merugikan.

Bukti Bergambar : 100,000 Hadir Ceramah PKR Mengenai Tan Sri Khalid.

Posted: 14 Aug 2014 09:36 AM PDT

Bukti bergambar menunjukkan betapa kuatnya Kerajaan PKR dan DAP beserta 2 orang ADUN PAS yang mendapat sambutan rakyat Selangor secara keseluruhannya.


Ceramah Isu Semasa yang dianjurkan oleh PKR bertajuk "Menteri Besar Selangor" oleh DSAW dan YB Rafizi Ramli (Pengarah Strategi PKR) di Sri Bernam Sungai Besar malam ini. 


Sumber dari portal PAS (http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=News&file=article&sid=16973).

Mana 100,000 yang hadir?

Cuba kira bilangan kerusi, cukup tak 100,000 yang ada.

Jom kita cabar PKR dan DAP buat himpunan rakyat Selangor yang sokong mereka tanpa PAS. Mampukah mereka kumpul ramai orang?

*Sebenarnya di Selangor, PAS yang paling kuat. Janganlah PKR atau DAP cuba nak ugut atau tekan PAS lagi kalau tak nak perkara yang lebih teruk berlaku kepada mereka.

Pemimpin PAS Dedah Ada Tawaran Baik Sehingga Meleleh Air Liur Untuk Sokong Wan Azizah?

Posted: 14 Aug 2014 02:41 AM PDT

Status FB daripada seorang pemimpin PAS mengenai tindakan dua orang ADUN PAS menyokong Wan Azizah dan membelakangi Majlis Syura Ulama PAS.Ada tawaran sampai meleleh air liur? SPRM harus siasat perkara ini.

ANWAR & AZIZAH CABAR SULTAN SELANGOR KALAU BERANI

Posted: 14 Aug 2014 01:15 AM PDT


DS Wan Azizah umum Pakatan dapat sokongan majoriti di DUN Selangor

Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mengumumkan Pakatan Rakyat kembali mempunyai majoriti di DUN Selangor apabila dua orang ADUN PAS menyatakan sokongan kepadanya bagi menggantikan menteri besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurut Wan Azizah, ADUN PAS tersebut iaitu Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang) menyatakan sokongan mereka kepadanya bersama-sama 15 ADUN DAP dan 13 ADUN PKR.

Situasi ini menjadikan Wan Azizah kini disokong oleh 30 orang ADUN berbanding Khalid Ibrahim yang disokong oleh 26 orang ADUN.

"Dengan ini saya mengumumkan 30 orang ADUN Pakatan Rakyat termasuk saya menyatakan rasa hilang percaya kami kepada YB Datuk Tan Sri khalid Ibrahim sebagai menteri besar.

"Mereka juga menyatakan sokongan kepada saya untuk mengambil alih sebagai menteri besar baru," katanya.

ULASAN ;-

Azizah cuma dpt sokongan dari 30 ADUN utk jadi MB. Tapi persoalannya, macamana dia nak adakan sidang DUN utk buat undi tak percaya terhadap TSKI tanpa pekenan Sultan.

Keduanya, macamana dia nak jadi MB kalau Sultan tak nak? Kenapa dia letak satu nama sahaja sebagai calon MB dan tak berikan beberapa nama seperti amalan biasa. Adakah ini bertujuan untuk menghasut rakyat membenci Sultan kerana kononnya Sultan menolak pilihan rakyat? Ini pilihan rakyat atau Anwar.

Ketiga, Kalaupun Sultan bersedia menerima ADUN lain Selain Azizah sebagai MB....adakah kesemua 15 ADUN PAS akan menerimanya? PKR pun belum tentu boleh terima jika nama Azmin umpamanya dicalonkan.

Apa yang jelas hari ini rakyat sudah boleh lihat dengan jelas, PAS sekarang bukan macam PAS dulu yang meletakkan wala' mereka pada Presiden dan Majlis Syura. Tindakan teman selokap saya semasa di bawah tahanan ISA, Shaari Sungip memang telah lama saya jangkakan. Walaupun beliau meninggalkan PKR dan menyertai PAS, wala' mereka tetap pada Anwar Ibrahim, begitu juga Mat Sabu, Salahuddin Ayub, Mahfuz, Husam, Kamaruddin Jaafar, Hatta Ramli dan rakan2 Erdogannya yang lain.

RODZIAH: I FOLLOW BONTOT ANWAR JER, TAK NAK JADI EXCO YOU LAGI...

Posted: 13 Aug 2014 09:03 PM PDT


Apabila Khalid mengumumkan kesemua EXCO PKR dan DAP dipecat, ramai beranggapan Rodziah turut dipecat sehinggalah Tuanku Sultan kemudiannya mengeluarkan titah memperkenankan pemecatan lima EXCO dari PKR dan DAP tanpa nama Rodziah. Ini menimbulkan spekulasi baru bahawa Rodziah masih bersama Khalid.

Malah Khalid dengan penuh yakin membuat sidang akhbar menyatakan beliau akan mengekalkan Rodziah sekiranya ADUN Batu Tiga itu sedia berkhidmat. Ini memberi gambaran seolah-olah Rodziah telah bersamanya.

Namun semalam Rodziah yang kononnya baru pulang dari luar negara berkata beliau akan meletakkan jawatan daripada kabinet Tan Sri Khalid Ibrahim walaupun masih dialu-alukan oleh Menteri Besar Selangor itu.

"Ya, saya akan (letak jawatan)," katanya ketika ditanya oleh Malaysiakini.com sama ada beliau akan keluar daripada kabinet Khalid.

Rodziah berkata demikian sewaktu ditemui di lapangan terbang sepulangnya daripada Bangkok, Thailand malam tadi tadi.

Ditanya sama ada beliau akan bekerjasama dengan Khalid, Rodziah menjawab, beliau akan menyokong Pakatan Rakyat.

Kenyataan Rodziah ini menimbulkan tanda tanya sama ada Khalid Ibrahim sedang menipu ramai orang kononnya beliau mempunyai jumlah mencukupi; atau beliau tertipu dengan permainan Anwar Ibrahim melalui sokongan-sokongan rekaan bagi mewujudkan keyakinan palsu kepada Khalid?

Saya ingin menjelaskan pendirian saya dalam konteks rentetan dan perkembangan mutakhir pentadbiran kerajaan di negeri Selangor.

"Dalam konteks itu, saya akan akur kepada keputusan PKR, yang saya menganggotainya. Keakuran saya itu, saya percaya, adalah untuk menunaikan amanah, memelihara mandat yang diberi rakyat pada PRU ke-13 lalu kepada PR untuk mentadbir negeri Selangor," katanya dalam satu kenyataan awal hari ini.

Sebelum ini, Rodziah dikekalkan dalam barisan exco pentadbiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Selangor Adun Pelabuhan Klang itu mengumumkan pemecatan lima exco PKR dan DAP pada Selasa.

Namun Rodziah diberi tekanan yang teruk oleh pemimpin pakatan yang pro-Anwar apabila Tan Sri Khalid mengekalkannya dalam pentadbiran kerajaan negeri Selangor.

Apa ilmu dan taktik yang dipelajari oleh YB Rodziah berkaitan kursus politik di Bangkok? Ke ko pergi Bangkok ambil duit dana sumbangan asing...cer cerita...?

Ketika Abdul Khalid memecat lima exco kerajaan Selangor itu, beliau berada di Bangkok menghadiri kursus politik mewakIli PKR.

(Hehehe pecah rahsia Cik Yah kursus politik di Bangkok ketika negara itu sedang huru-hara. Kursus apa tu Cik Yah...kursus dengan baju merah ke baju kuning? Banyak duit PKR hantar peserta... taraf exco pulak tu...rasanya Exco Wanita ni bukan pergi sorang-sorangkan?)

Tak pa lah Tan Sri, orang nak membontot Anwar nak buat macamana. Tapi elok jugak makcik ni dipecat kerana ia boleh menjadi duri dalam daging dan spy dalam Majlis Exco nanti.

Elok benar jika portfolio Jawatankuasa Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita diserahkan pada Dr Halimah Ali yang juga kini Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor sementara menunggu perlantikan enam lagi exco baru dari kalangan ADUN-ADUN PAS.

Sekarang adalah masanya untuk PAS membuktikan bahawa mereka mampu memerintah Selangor sepertimana mereka mampu mentadbir Kelantan tanpa sekor pun wakil dari DAP dan PKR.

Jangan lupa juga pecat si Punahsihat Ekonomi yang singgit pun tak guna tu, gantikan dengan Penasihat Ekonomi dari PAS kerana mereka pun ramai ahli ekonomi kelulusan Muamalah dan Syariah yang hebat-hebat. Panglima Perang Cyber

Posted: 14 Aug 2014 11:25 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Seks Setiap Malam - Petua Kecergasan Guru Cemerlang

Posted: 14 Aug 2014 09:51 PM PDT


Banyak kes perceraian berlaku kerana hubungan seks suami isteri. Punca kepada hubungan sulit dan berzina. 

Ia membawa kepada masalah di tempat kerja dan dengan anak-anak.

Hubungan seks perlu dijaga dan wajib suami atau isteri memelihara kesihatan untuk memastikan hubungan berjalan lancar.

Kegagalan memberi nafkah batin akan mengundang dosa dan dimurkai Allah Taala.

Dalam islam hubungan seks pasangan sah ikatan dianggap mendatangkan pahala jika mengikut aturannya seperti membaca doa dan tidak melakukan melalui saluran yang salah iaitu dubur.

Semoga kesihatan kita semua sentiasa baik diikuti dengan amalan baik juga untuk bekalan kemudian hari.


Bolehkah @DrWanAzizah Jadi MB Atau Sandiwara @Anwaribrahim Angkat @AzminAli ???

Posted: 14 Aug 2014 07:51 PM PDT

Mengikut perlembagaan negeri perlantikan MB seperti berikut :
Adakah He atau She pun tidak difahami kebanyakan peguam dalam Pakatan ?

Atau ia hanya taktik memalukan Azizah untuk 'checkmate' dan membuka jalan Azmin Ali menjadi MB.

Sebagai Timbalan Presiden Azmin layak untuk menggantikan Azizah.

Jika tidak dengan cara ini sudah tentu Azizah akan terasa hati walhal tidak pernah dalam sejarah seorang wanita mahu dilantik sebagai MB.

Anwar bukan bodoh dan Azizah juga mungkin sekali lagi merelakan diri diperdaya suaminya sendiri.

Nasib baik PAS tidak terpengaruh dengan wayang murahan ini berkat keputusan Majlis Syura mereka. Lagi pun dalam Islam perempuan sepatutnya menjadi 'makmum' bukan 'imam'.

Kecuali fahaman Amina Wadud yang menghalalkan imam wanita memimpin makmum lelaki.

Kalau tidak PAS juga akan terpengaruh dan menjadikan kerusi MB sebagai bahan rebutan sehingga menyulitkan keadaan.

Anwar marah Azmin? Saya tidak yakin kerana semua orang tahu betapa sayangnya Anwar kepada Azmin dan betapa dalamnya rahsia Anwar dalam kocek Azmin. Wayang Anwar sangat tinggi dan dia boleh berlakon untuk dijadikan bahan psy war politiknya.
Sebelum Anwar masuk penjara sudah tentu Azmin mahu kedudukannya dijamin segera untuk mewarisi PKR seperti bapak dia punya sebagaimana Anwar lakukan dengan melantik keluarganya sebagai pemimpin parti tanpa dituduh dengan nepotisme atau kronisme sedikitpun.

Meludah ke langit akhirnya jatuh ke muka sendiri !!!


Sent from my iPhone


ROMBAKAN UMNO TERENGGANU - YOUTUBE

Posted: 13 Aug 2014 10:12 PM PDT

TTB UMNO Terengganu Rombak Semula Biro: http://youtu.be/lVB2r_GYlmg

Awas! Gerakan ala “Baju Merah Bangkok” Sedang Dirancang | Karim's Blog

Posted: 13 Aug 2014 08:30 PM PDT


Awas! Gerakan ala "Baju Merah Bangkok" Sedang Dirancang

Mengambil contoh dan pengalaman gerakan "baju merah" di Bangkok, ada pihak di Tanah Air telah pun ke Bangkok untuk berbincang menimba pengalaman pimpinan mereka melancarkan gerakan massa dan bagaimana dapat bertahan begitu lama hingga dapat mengugat kerajaan Abashit yang memerintah ketika itu.

Pihak-pihak yang terlibat kini sedang merancang untuk melaksanakan pelan tindakan serta memeta pelbagai senario kemungkinan tindakan  untuk menggerakkan puluhan ribu "penyokong" mereka.

Saya mengguna istilah "penyokong" dalam kurungan kata kutip kerana dalam perbincangan mereka dengan penggerak kumpulan "baju merah" mereka bertanyakan bagaimana ribuan "penyokong" mereka dapat setia bertahan bersama mereka berhimpun berbulan lamanya di kota Bangkok.

Maka, jawapan yang diterima ialah para "penyokong" ini kebanyakannya adalah terdiri dari orang luar kota Bangkok atau dari pinggiran kota Bangkok (kawasan orang-orang miskin) yang dibayar khusus untuk bertahan selama mereka berhimpun di tempat strategik tersebut. Mereka mempunyai dana yang mencukupi untuk membawa para orang luar ini dan diupah untuk duduk guling-guling membantah. Ramai di kalangan para penyokong ini sendiri tidak faham pun apa yang mereka perjuangkan tetapi asalkan mereka dibayar mereka sanggup melakukan "kerja" yang diupah itu.

Maka, pihak-pihak yang terlibat ini sedang merancang dan mencari dana yang mencukupi untuk satu gerakan protes guling-guling bagi memuaskan nafsu serakah sesetengah pemimpin yang haloba dengan kuasa.

Kita kena ingat dan lihat kembali bagaimana perhimpunan BERSIH bermula dan didanai. Kebanyakan orang hanya maklum bahawa ianya suatu gerakan bantahan menuntut proses pilihanraya di Tanah Air kita berjalan dengan bersih dan telus. Murni sungguh gambaran yang diberikan.

Dan orang ramai ingatkan bahawa ianya digerak dan dirancang oleh beberapa aktivis masyarakat tempatan dan dirancang mungkin beberapa bulan sebelum itu. Mungkin sebahagian kecil aktivis yang terlibat ini secara naifnya tidak sedar pun rancangan  dalang luar yang memberi pandu tunjuk.


Selanjutnya baca :

http://akarimomar.wordpress.com/2014/08/14/awas-gerakan-ala-baju-merah-bangkok-sedang-dirancang/


Sent from my iPhone

Surat Bukti Perkenan DYMM Sultan Selangor Hasrat MB @KhalidIbrahim Pecat 5 Exco Negeri

Posted: 13 Aug 2014 05:57 AM PDT

The Unspinners

Posted: 14 Aug 2014 11:20 PM PDT

The Unspinners


SD sokong KIPAS serupa SD PI Bala ...KETUM ketum ke ke ki !!!

Posted: 14 Aug 2014 08:50 PM PDTEntah bila dia boleh konar....dan mati

Khalid mahu undi tak percaya di DUN. Ada tulis akan beri undi pada Wan Azizah di DUN

Kah kah kah ... saja batu api
Untuk KIPAS jadi MB, KETUM rancang rampas kuasa Sultan!!!

Posted: 14 Aug 2014 07:17 PM PDT


Sebelum ini, satu kerja tak masuk akal di buat. KETUM menulis kepada DYMM Sultan Selangor memohon untuk mengadap Sultan. Kalau KIPAS nak ngadap, KIPAS lah buat surat sendiri dan minta mengadap. Lagi pun jawatan KETUM tiada peruntukan dan kedudkan rasmi dalam parti. Sultan tahu dia tidak ada locus standi.

Nampak sangat KIPAS hanya boneka dan ini pasti tak menyakinkan Tuanku untuk lantik MB negerinya yang tidak berdaya membuat keputusan dan mentadbir negari dengan baik. 

Baru esuknya KIPAS kata mahu tulis untuk memohon untuk mengadap Sultan tapi dah lambat kerana Tuanku sudah berlepas ke London. Malah Tuanku lambatkan pemergiannya kerana mahu selesaikan isu MB dahulu.


KIPAS pun baru saja kononnya dapat sokongan 30 ADUN untuk sokong semalam. Dalam kenyataannya dia juga kata:
Oleh yang demikian, saya telah mengutus satu surat kepada ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor pada jam 1130 pagi ini untuk memohon mengadap dan mempersembahkan sokongan majoriti untuk perkenan ke bawah DYMM Tuanku seperti yang diperuntukkan di dalam Undang-undang Tubuh Negeri. Saya juga memohon untuk mendapatkan pandangan DYMM Tuanku Sultan Selangor sekiranya ada keperluan bagi YB Speaker memanggil sidang Dewan Negeri Selangor untuk memuktamadkan proses pertukaran YAB Menteri Besar.
Tunggulah Tuanku balik ... Khabar angin mengatakan Tuanku ke London untuk sedikit rawatan. Kalau betul, maknanya bila sesuai baru Tuanku balik.

Menurut prosedur dalam Undang-Undang Tubuh Negeri dan konvention sedia ada, DUN hanya berkuasa untuk buat undi tidak percaya terhadap MB tapi pemilihan dan perlantikan MB adalah kuasa perlembagaan Sultan.

Pihak yang majoriti iaitu DAP dan PKR + 2 harus kemukakan 3 nama untuk DYMM TUanku Sultan buat pilihan. Dalam pakatan yang dikatakan majoriti ini, sudah dipersetujui 3 nama akan datang dari PKR. Hantar lah ...

Tapi Tuanku berhak menolak cadangan dan meminta cadangan lain hingga ketemui cadangan yang dilihat sesuai pada Tuanku.


Hal ini telah disebutkan oleh Haji Hadi kepada KETUM dalam pertemuan panas di Kuala Terengganu baru-baru ini bahwa PAS tidak mahu KIPAS dan PAS sedia sokong pilihan lain. Sebagai rakan kongsi kuasa, PAS ada hak untuk menyuarakan pilihan dan sesama rakan kongsi mesti ada konsensus dan bukan paksa-paksa atau majoriti paksa minoriti.

Haji Hadi ada hak sebagai Presiden untuk membuat tuntutan demikian untuk partinya. Iany ajuga selari dengan Undang-Undang Tubuh Negeri.

Nampaknya KIPAS sudah melakukan sesuatu yang melanggar Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor. Mungkin dia tidak tahu sebab dia bukan anak jati Selangor dan lahir di Singapura dari ibu  kandung bangsa Korea di Singapura dan diambil menjadi anak oleh ibu bapa angkat dari Kedah.


KIPAS dan rakannya mahu memaksa dirinya dipilih dan dilantik menjadi MB. Selari dengan usah aitu, dia menggunakan ejen-ejen kiri untuk menuntut Sultan melepaskan hak untuk memilih dan lantik untuk diserahkan kepada KETUM.


Mungkin dia rasakan tiada di Selangor yang sesuai jadi MB dan jawatan ini mungkin akan ke PAS. Kah kah kah ...
  
Untuk memberi justifikasi yang boleh diterima ramai dikatakan sebagai hak rakyat. Hakikatnya ia satu sikap derhaka yang menafikan kuasa Sultan dan dikuti kehendak mereka atau lain kata MERAMPAS KUASA SULTAN!!!


INi semua adalah KETUM PRODUCTION yang menggunakan puak-puak kiri, blogger dan portal berita kiri untuk bersuara


Dan kononnya ada gerakan ribbon hitamGerakan ini tidak lain dan tidak bukan hanya gerakan untuk melanggar kuasa Sultan dan meruntuhkan Institusi Raja Melayu. Ini adalah salah satu pelanggaran Akta Hasutan dan mereka yang terlibat perlu di dakwa bawah Akta Hasutan.

Elok juga ini membuka peluang untuk ISA dikembalikan. Tak kisahlah nak kasi nama apa tapi semangat ISA yang meliputi semua isu keselamatan seperti termaksub dalam artikel 140 Perlembagaan harus di kuat kuasa.

Masaalah yang bakal menimpa KETUM dan KIPAS adalah rakyat di bawah tak sokong.


PAS tidak sokong PKR dan PKR pun tak datang. Yang ada kelihatan untuk dengar hanyalah sedikit orang PAS. Bukan orang PKR di Sg Besar malam tadi dalam majlis anjuran Pengarah Trajedi RAFIZI.


Kalau keadaan jadi huru hara dan tak aman, lantaklah apa orang nak kata ... rakyat pun dah fed-up politik dan permainan kuasa KETUM yang tak habis-habis. Kebajikan rakyat tak dijaga ...


Bila gitu, lantaklah ... umum saja emergency!!!

Program MB pilihan KETUM bertemu rakyat anjuran Rafizi

Posted: 14 Aug 2014 05:33 PM PDTRamainya ....Komen penenang hati buat KETua UMum yg mana parti sudah cerai berai akibat tak puashati dengsn pemilihan cabang yg sudah dimanipulssi oleh pucuk kepimpinan PKR.

Oleh itu, kalau percaya ketiadaan rakyat tidak jejaskan sokongan rakyat kepada pilihan KIPAS , sahlah sudah terlibih.hingga ....


Baik balik Kajang jaga kawasan ...Bakal ditolak MB pilihan KETUM enggan didengari orang ramai

Posted: 14 Aug 2014 02:42 PM PDT

Tak sampai 30 "kerusi" yg berisi. Betul ke we have the numbers.

Pastinya orang dah menyampah dengan drama politik yang berliwat (YB) ni semua....

Nampaknya mungkin kedua-dua orang azmin dalam PAS yang melompat sudah jadi yang bercerai...


Tapikan ... mat2 islam liberal ini semua bukan boleh percaya!!!

Mana Nurul Izzah? Dia tak kelihatan beri sokongan pada ibu bapa

Posted: 14 Aug 2014 07:45 AM PDTIni melibatkan untung nasib ayah dan ibunya.

Betullah dia baru hadapai mahkamah tentang perkahwinannya tapi orang politik macam Nurul mana ada hal untuk muncul bersama untuk beri sokongan pada ayah dan hibu ditengah krisis politik yang besar ini.

Sepatutnya Nurul beri sokongan pada mereka berdua kerana semua orang maklum Nurul dan ibu beserta ayah dan merek alain seperti Zaid Ibrahim adalah satu faction mereka.

Adakah Nurul tak menyetujui langkah sumbang ayahnya yang boleh merosakkan nama baiknya? 

TERKINI PANAS... Saari dan Hasnol diarah 24 jam tarik balik atau talak 3?

Posted: 14 Aug 2014 06:07 AM PDT


Perkara ini baru keluar di TV3 tadi.

Setiausaha PAS Selangor telah arahkan YB Saari Sungip dan YB Hasnol menarikbalik dokongan yang diberi kepada Datin Seri Wan Azizah sebelum keputusan Mesyuarat AJK Pusat pada 17hb.

Mereka diberi masa 24 jam unruk lakukan yang mana jika mereka tetap engkar, tindakan disiplin akan dilakukan.

Turut disebut, PAS akan rujuk balik surat akusn baiah kedua-dua mereka ketika menerima pencslunan untuk tand8ng di PRU di bawsh tiket PAS.

Baiah itu turut menuntut kesetiaan kepada pucuk kepimpinan PAS.

Anak Dato.Nik Aziz pun sudah bersuara ...


Baca kisah ada Mesyuarat tergempar di ibupejabat PAS malam ini di blog Flying Kick berikut:

http://theflyingkick.blogspot.com/2014/08/angkara-wan-azizah-pas-bakal-berpecah.html?m=1

Nampaknya malam ini.kedua-dua mereka kena  tidor lain-lain bilik dari isteri dulu ye ...

Idham Lim curigai lelehan air dari mulut Saari dan Hasnul

Posted: 14 Aug 2014 02:41 AM PDT


Gelagat Anwar.khabarkan RM30.juta mungkin dibelanjakan untuk membeli sokongan wakil rakyat untuk Dati  Wan Azizah ...

http://gelagatanwar.wordpress.com/2014/08/14/30-adun-rm30-juta-mahal-ini-anwar-lah/

ISU KERUSI MB SELANGOR

1. TIDAK GILA JAWATAN
PAS sejak seusia PRU13 lagi telah mengumumkan jawatan MB Selangor diserah kepada PKR walaupun kerusi Dun PAS melebihi PKR, ia diumumkan sendiri Presiden PAS, TGHH atas semangat pakatan di mana PAS sudah ada Kelantan dan DAP pula P.Pinang.

2. TIDAK DIMESYUARATKAN
PKR menyusun 'Langkah Kajang' tanpa berbincang dengan PAS sehingga PRK Kajang 'terpaksa' dihadapi. PAS menegaskan membantu mengikut keperluan. Manakala soal pertukaran MB tidak berbangkit. PAS terus disalahkan DAP lagi apabila DAP kalah dlm PRK Teluk Intan. Pertambahan pusat-pusat maksiat dan rumah urut di Selangor juga didalangi pimpinan tertinggi DAP dan PKR sendiri sehingga membuat TSKI pening kepala. Itu belum lagi permintaan kontrak dan jawatan yg kekadang melampaui adat dan batas. 

3. CADANGAN
Apabila Ketua Umum PKR (KETUM), DSAI mengumumkan pertukaran MB Selangor kepada DSWA dengan PAS dan DAP akan pulang membawa perbincangan hal itu kepada parti masing-masing bermakna hal itu adalah berstatus cadangan. Terpulanglah kpd PAS utk bersetuju atau menolak tetapi jgn "memaksa atau menekan" utk PAS membuat keputusan!

4. PENDIRIAN PARTI
Reaksi kepada pertanyaan media oleh TGHH bukanlah ulasan atau pandangan peribadinya. Pernyataan beliau itu adalah 'pendirian rasmi' PAS sebagaimana telah diputus dan dipegang sejak PRK Kajang. Kenapa Anwar Ibrahim dan Lim Guang Eng mengatakan pandangan TGHH sbg pandangan peribadi? Apakah kerana pandangan TGHH tidak selari dan tidak bersetuju dgn pandangan PKR dan DAP?

5. MEMAKSA & GOPOH
Mereka yang mengkritik TGHH kerana penyataan itu hakikatnya tidak demokratik kerana lontaran DSAI itu hanyalah berstatus cadangan. Mereka seakan memaksa TGHH menerimanya sebagai keputusan sedang mesyuarat belum berlangsung, bermakna merekalah yang gopoh dan mengkhianati PAS.

6. MEMPERIBADIKAN ISU
Pendirian PAS yang diulang sebut oleh TGHH itu menjadikan beliau sasaran serangan kononnya menjd penyibuk dan mencampuri hak dalaman PKR. Mereka cuba memperibadikan isu ini. Jika ini hanya semata-mata isu dalaman PKR, mengapa Anwar Ibrahim mesti menggunakan mesyuarat PR? Mengapa LGE/DAP pun mahu mempertahankannya sama sedangkan ianya tidak ada kena mengena dgn DAP? Ini bukan isu keahlian PKR tapi isu kerusi MB.

7. TABIAT PERJUANGAN ISLAM
Pendirian yang dilihat kononnya bercanggah itu dinilai sebagai usaha utk PAS bergabung dengan UMNO dan mahu keluar dari PR. Ini tafsiran bersifat fitnah dan gagal memahami tabiat perjuangan Islam. PAS telah mengulangi dalam beberapa kali muktamar bahawa ia akan kekal bersama PR yang menjadi janji dan jamaah Islam tidak memungkiri janji. Sangat aneh mereka ya
ng berburuk sangka pada ulama dan jamaah sendiri. Kenapa pula tidak berfikir bhw PKR dan DAP yang mungkin akan keluar PR?

8. SERANGAN BERBALAS
Gagal mendapat sokongan, PKR dilihat melancarkan serangan terutama kepada PAS termasuk batang tubuh TGHH. Malah, beberapa pimpinan PAS juga berkelakuan sedemikian. Antara yg turut diserang juga ialah pentadbiran Kerajaan PAS Kedah yang lalu hingga mengundang pendedahan mantan SETPOL MB Kedah, Almarhum TSAR. Jika sesiapa meneliti penulisan itu, ia bukan pendedahan penyelewengan tapi TUNTUTAN MELAMPAU (demand) yang menggambarkan sikap sebenar PKR yg gelojoh dan gila kuasa. Kenapa mereka melatah?

9. LEMAH AQIDAH
Ada ahli PAS sudahpun longlai sebelum bertempur dengan nada mengugut andai PAS bersendirian maka PAS tidak akan mencapai cita-cita utk memerintah Malaysia. Inilah hujah akal yang terbukti lemah kerana al-Quran telahpun menghidangkan 1001 iktibar tamkin.

10. PENDAKWAAN
Tanpa berselindung, TSKI dihadapkan oleh pimpinan tertinggi PKR dengan keraguan berkaitan salahguna kuasa dan penyelewengan (sanggup mereka tikam rakan sendiri yg dulu amat mereka sanjungi). Tetapi yang utamanya ialah TSKI diletakkan seperti telah dibuktikan bersalah sedangkan prosiding pengadilan tidak dilakukan atas beliau. Sedangkan kezaliman mendapatkan hak seperti itulah yang selama ini PAS, PKR dan DAP perjuangkan terutama untuk DSAI. Akhirnya TSKI dipecat pada 9 Ogos, ternyata langkah PKR sangat gopoh kerana tidak sempat menanti 10 Ogos yang menjadi tarikh asal PAS untuk menyatakan jawapan. Bermakna juga PKR merasai impak keputusan MSU yang bersidang sebelum itu. Paling memeningkan ialah hendak menjelaskan kepada rakyat kerana selama ini pentadbiran PR Selangor dijadikan modal ceramah satu bentuk pemerintahan yang telus dan berjaya oleh PR ke arah cita-cita model pemerintahan Malaysia baru. Kini, PKR (Rafizi, Saifudin, Zuraida) mengadakan roadshow seluruh Selangor mengutuk pentadbiran dan peribadi TSKI. Mengapa kini harus mengutuk org yg pernah sama PAS, PKR, DAP sanjungi?

11. MENDAHULUI MESYUARAT
Tidak berbangkit isu MSU mendahului Mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat kerana semua hal terikat dengan panduan syarak dan MSU telahpun menunjukkan sikap proaktifnya. Semua entiti PAS yang lain adalah penetap pelaksanaan dan pelaksana.

12. HIMPUNAN DILEMA
Sikap PKR dan DAP terkini meletakkan PAS
dalam dilema. Bahkan ada pemimpin DAP dan PKR sendiri yg memang memusuhi PAS dan mahukan PAS keluar drp PR. Lebih malang apabila nada-nada menuduh PAS akan bersama BN Selangor dalam situasi ini. Tetapi kerana isu ini ada pihak yang nyata seperti dipinggirkan iaitu rakyat. Malah, meletakkan PR pada situasi genting iaitu kemungkinan bertembung dengan istana dan Pilihan Raya Negeri yang boleh menatijahkan PR kalah dan hilang pemerintahan (Rafizi,Pengarah Strategik PKR telahpun nyatakan sanggup hilang Selangor). Jadi, apakah tujuan utama sebuah pemerintahan yang difahami PKR dan DAP?

13. HUKUM YANG MENGIKAT
Kita yakin anggota MSU kita adalah ulama yang berkemampuan melihat dan memahami sesuatu perkara secara spontan (syai' badihi). Tetapi, sidang MSU menilai konteks isu ini berdasarkan hukum Islam yakni bersumberkan al-Quran, as-Sunnah, ijmak dan qiyas. Sudah pasti hal berkaitan kepimpinan, rakyat, negeri dan perundangan yang menjadi intipati penting dalam siyasah syariyyah telah diteliti. Sebagai ahli/pimpinan PAS, sewajibnya keputusan syarak ini menjadi hukum yang mengikat, tidak mungkin ada hukum lebih tinggi, itulah yang diimani selama ini. Maka setiap ahli PAS perlu menilai kembali intima'nya terhadap jamaah, menghormati keputusan Presiden PAS dan tidak membuat keputusan terburu-buru demi kepentingan dan agenda peribadi masing-masing. Wallahu'alam.

* penulis adalah Exco Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah

Saari Sungip dan Hasnul talak 3 isteri2 mereka?

Posted: 14 Aug 2014 01:18 AM PDT


Menurut laporan Malasian Insider, Adun PAS sokong Wan Azizah jadi MB Selangor sedia dipecat. Baca berikut: 

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/adun-pas-sokong-wan-azizah-jadi-mb-selangor-sedia-dipecat

Setiausaha Agong PAS kini sedang menyiasat dan tekanan dari akarumbi menuntut kedua ADUN yg mendshului AJK Pusat, Dewsn Syura dan Dewan Ulamak dipecat.


Hmmm ... bukankah setiap calun pilihanraya PAS perlu lakukan bsiah kepada parti dan pucuk kepimpinan serta tidsk lompat parti?

Ini boleh membawa erti kedua-dua ADUN PAS sudah engkar dan langgar baiah lalu secara otomatik jatuh talak 3 ke atas isteri2 mereka!!!

NOTA DARI LOKMAN ADAM

Azizah cuma dpt sokongan dari 30 ADUN utk jadi MB. Tapi persoalannya, macamana dia nak adakan sidang DUN utk buat undi tak percaya terhadap TSKI tanpa pekenan Sultan.

Keduanya, macamana dia nak jadi MB kalau Sultan tak nak? Kenapa dia letak satu nama sahaja sebagai calon MB dan tak berikan beberapa nama seperti amalan biasa. Adakah ini bertujuan untuk menghasut rakyat membenci Sultan kerana kononnya Sultan menolak pilihan rakyat? Ini pilihan rakyat atau Anwar.

Ketiga, Kalaupun Sultan bersedia menerima ADUN lain Selain Azizah sebagai MB....adakah kesemua 15 ADUN PAS akan menerimanya? PKR pun belum tentu boleh terima jika nama Azmin umpamanya dicalonkan.

Apa yang jelas hari ini rakyat sudah boleh lihat dengan jelas, PAS sekarang bukan macam PAS dulu yang meletakkan wala' mereka pada Presiden dan Majlis Syura.  Tindakan teman selokap saya semasa di bawah tahanan ISA, Shaari Sungip memang telah lama saya jangkakan.  


Walaupun beliau meninggalkan PKR dan menyertai PAS, wala' mereka tetap pada Anwar Ibrahim, begitu juga Mat Sabu, Salahuddin Ayub, Mahfuz, Husam, KJ, Hatta Ramli dan rakan2 Erdogannya yang lain.

Kalau ada 30 ADUN pun, kena kasi 3 nama untuk Sultan tentukan MB

Posted: 13 Aug 2014 11:50 PM PDT


Kalau iya pun Datin Wan Azizah ngaku ada 30 puloh sokongan ADUN, belum boleh umum diri hang Menteri Besar dan teruih jadi Pengerusi MB Inc untuk cekup duit RM3 billion untuk rasuah dan beli wakil rakyat untuk lompat.

30 puluh itu hanya menunjukkan kamu secara sekumpulan adalah majoriti tapi pilihan dan perlantikan masih terpulang kepada kuasa Sultan.

Bacalah Undang-undang Tubuh Negeri Selangor dulu. Nampak sangat puak-puak Pakatan Rakyat tak tahu dan faham undang2.

Kumpulan 30 ini mesti beri 3 nama cadangan untuk Sultan pilih. DYMM Sultan boleh pulih antara tiga atsu pulang balik untuk minta tiga lagi pilihan.

BUKANKAH ANWAR SIKAKI PENIPU.DAH SETUJU SYARAT HAJI HADI UNTUK TAK LETAK.AZIZAH DAN MESTI KASI 3 PILIHAN?????

Katalah mula2 PKR dikasi sebagai cadangan. Kalau PKR semua.haprsk belaka, Sultsn boleh minta PAS kasi cadangan pula.

Alahai .. belum lagi jadi MB tapi.dah nak lantik diri sendiri kaaa...? Macam Cleopatra pulak.


Ini semua wayang Anwar mcm 916. "We got the numbers" macam dulu. Tambak pulak auta retorik kuasa rakyat pilih MB dan mahu beri tekanan pada Sultan.

Kita tahu ni semua lakunan pasal semalam baru Wan Azizah tulis senditi untuk mohon jumpa Sultan.

Nak tau laku .... awat KETUM yg selalu sendiri buat sidang akhbar.tapi lani tak dak pulak. Tau dia orang dah nyampah dengan muka Ketum dia...

Depan2 depa lakunlah sokong Wan Azizah tapi.dalam hati, tak tahu apa sokongannya?

Kenapa sepanjang episod ini, batang hidung Nurul tak nampak? Tian Chua pun tak nampak ... akhir2 ini Saifuddin dan Rafizi pun dok duduk rumah ... takut.

Jangan hairan lebih 28 pun tak dapat. Sebab asa 6 nak lompat dan tunggu masa....

Belantan

Posted: 14 Aug 2014 11:17 PM PDT

Belantan


2 Adun PAS yang belot ancam keluar parti?

Posted: 14 Aug 2014 10:10 PM PDT


Dua ADUN PAS yang belot mengancam keluar parti jika PAS kekal menyokong Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim selepas mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat pada 17 Ogos ini.

ADUN PAS dari Hulu Kelang, Saari Sungib berkata demikian ketika menjawab soalan media hari ini.

"Kalau itu antara pilihan di antara parti dan saya, saya bersedia," katanya dipetik Malaysiakini

Beliau diajukan soalan tersebut berikutan tindakannya dan ADUN Morib Hasnul Baharuddin hari ini menyatakan sokogan terbuka terhadap Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor bagi menggantikan Khalid.Tindakan dua ADUN parti PAS itu dilihat bertentangan dengan keputusan Majlis Syura Ulama yang sebelum ini sebulat suara menyokong Tan Sri Khalid dikekalkan sebagai Menteri Besar Selangor.

Sementara itu, Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man meminta supaya semua ahli mematuhi arahan dan tidak membuat sebarang keputusan yang membelakangi parti.

Beliau meminta supaya semua ahli dapat bersabar menjelang mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat Ahad ini.

Suara Politik
Belantan

Kemelut MB Selangor semakin meruncing - Khalid cabar Wan Azizah bawa undi tidak percaya sidang DUN?

Posted: 14 Aug 2014 06:21 AM PDT


Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menjawab gesaan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail supaya melepaskan jawatan menteri besar kerana sudah hilang majoriti dengan mencabar Presiden PKR itu mengemukakan undi tidak percaya di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor.

Menerusi twitter dan Facebook, Khalid menulis, beliau ambil maklum pengumuman Wan Azizah yang mendakwa beliau mendapat sokongan majoriti Ahli Dewan Negeri Selangor.

Tambahnya, sokongann itu patut "diterjemahkan" kepada proses undi tidak percaya di DUN Negeri Selangor.

"Dakwaan ini tetap perlu diterjemahkan melalui proses undi tidak percaya di Dewan Negeri Selangor," kata beliau.

Hari ini Wan Azizah mengumumkan Pakatan Rakyat (PR) kembali mempunyai majoriti di DUN Selangor apabila dua orang Adun PAS menyatakan sokongan kepadanya bagi menggantikan menteri besar itu.

Adun PAS tersebut iaitu Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang). Mereka menyatakan sokongan bersama-sama 15 Adun DAP dan 13 Adun PKR dalam sidang media Wan Azizah sebentar tadi.


Situasi ini menjadikan Wan Azizah kini disokong oleh 30 orang Adun berbanding Khalid Ibrahim yang disokong oleh 26 orang Adun. Beliau berkata selagi Wan Azizah atau Pakatan Rakyat tidak memulakan proses di Dewan Negeri, pentadbiran beliau tidak terjejas.

Dalam pada itu Wan Azizah berkata, beliau sudah menulis surat kepada Sultan Selangor mengenai sokongan yang diperolehi dengan menyertakan nama, tanda tangan dan akuan 30 Adun terbabit.

Adun Kajang itu juga mohon perkenan menghadap Sultan Selangor untuk membincangkan kewajaran sidang DUN khas bagi proses pertukaran menteri besar. Bagaimanapun, tindakan itu bukan mudah kerana sidang DUN khas hanya boleh dipanggil menteri besar setelah mendapat perkenan sultan.

Cara lain adalah dengan mengemukakan usul pada persidangan biasa DUN Selangor tetapi ianya kemungkinan dijadualkan Oktober nanti. Sehingga itu, seperti kata Khalid, proses pentadbiran kerajaan negeri akan berjalan seperti biasa.

Suara Politik
Belantan

Panasss....!!! Wan Azizah tulis surat kepada Sultan akui dapat sokongan 30 Adun?

Posted: 14 Aug 2014 12:11 AM PDT


Adun PKR Kajang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sudah menulis surat kepada Sultan Selangor memaklumkan beliau mendapat sokongan majoriti untuk dilantik sebagai menteri besar menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Surat kepada Sultan Sharafuddin Irdis Shah itu disertakan nama, tanda tangan dan akuan bersumpah 30 Adun pakatan rakyat sudah dihantar ke istana jam 11.30 pagi Khamis.

Wan Azizah dalam sidang media di Subang Jaya berkata, surat itu ditanda tangani beliau sebagai calon menteri besar dan Presiden PKR.

Katanya, hanya nama beliau dipersetujui PR Selangor sebagai calon menteri besar. Wan Azizah mendakwa dapat sokongan 13 Adun PKR, 15 DAP dan dua daripada PAS.

Dua Adun PAS dari Ulu Kang dan Morib, Shaari Sungib Klang dan Hasnul Baharuddin turut serta dalam sidang media tersebut.


Jumlah keseluruhan kerusi DUN Selangor 56 dengan Wan Azizah kini memperolehi 30 kerusi.

Wan Azizah berkata, beliau juga mohon menghadap Sultan Selangor untuk mendapatkan pandangan keperluan speaker memangil sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi memuktamadkan proses penukaran menteri besar.

Beliau turut menasihatkan Khalid meletakkan jawatan kerana hilang sokongan majoriti dan menghormati undang-undang serta proses demokrasi.

Menjawab soalan sama ada nama lain akan dipersembahkan kepada Sultan Selangor memandangkan namanya dikatakan tidak mendapat sokongan PAS, Wan Azizah berkata, " Biar istana jawab dahulu (sekiranya nama beliau ditolak)".

Suara Politik
Belantan

Pakatan Rakyat (PR) Yang Haram Ibarat Retak Menanti Belah?

Posted: 13 Aug 2014 11:04 PM PDT

Ketua Umum PKR(KETUM), Anwar Ibrahim berkata sesuatu kepada Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali di pekarangan Ibu Pejabat PKR sebelum meninggalkan bangunan itu, semalam.

Nasib PR boleh diibaratkan seperti retak menanti belah sekiranya Pas terus menyatakan sokongan terhadap Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam Mesyuarat Jawatankuasa Pas Pusat, 17 Ogos ini.

Penganalisis politik dari Universiti Malaysia Sarawak, Dr Jeniri Amir berkata, Pas perlu membuat keputusan dengan bijak sama ada mahu mengutamakan kepentingan Abdul Khalid sebagai wakil bebas atau kesepakatan PR.

"Ini satu pilihan penting bukan saja bagi menentukan nasib Pas, tetapi juga PR. Jadi, Pas perlu membuat keputusan dengan berani dan bijak, bukan atas kepentingan parti.

"Jika mereka pilih Abdul Khalid, ia akan menjadi permulaan bagi pengakhiran PR kerana tiada lagi kesepakatan. Malah, Pas juga akan berdepan masalah kerana parti ini tidak boleh pergi jauh tanpa bantuan parti lain," katanya.


Wajah KETUM semalam

Sementara itu, pakar geostrategi Universiti Teknologi Malaysia, Dr Azmi Hassan berkata, kehadiran empat Exco Pas di mesyuarat Exco kerajaan negeri Selangor semalam, memberi petanda awal parti itu akan terus memberi sokongan kepada Abdul Khalid selepas mesyuarat pada 17 Ogos ini.

Menurutnya, tindakan empat Exco berkenaan yang tetap menghadiri mesyuarat walaupun dilarang pucuk pimpinan PR dari PKR dan DAP, kelmarin, turut menunjukkan Pas sebagai parti yang sanggup menongkah arus dan teguh pendirian.

"Saya tidak melihat tindakan empat Exco itu melanggar arahan parti kerana Pas telah menyatakan sokongan kepada Abdul Khalid. Malah, ia menunjukkan Pas tetap dengan pendiriannya menyokong Abdul Khalid walaupun mendapat tentangan rakan PKR dan DAP.

"Ini sekali gus memberi bayangan Pas akan memutuskan untuk menyokong Abdul Khalid dalam mesyuarat mereka, 17 Ogos ini. Dengan alasan Abdul Khalid tidak terlibat dalam sebarang salah laku, tidak mustahil juga Pas akan berhabis-habisan menyokong beliau walaupun PKR mencadangkan calon lain selain Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail," katanya.

Tak mustahil ada Adun PKR sokong Khalid

Berdasarkan perkembangan terbaharu itu, Azmi berkata, semua 15 Adun Pas juga dijangka akan memberikan sokongan kepada Abdul Khalid sekiranya sidang Dun kelak mengadakan undi tidak percaya terhadap beliau.

"Di dalam dewan, saya percaya Adun Pas akan bersandar kepada keputusan parti.

"Namun, perkara sebaliknya boleh terjadi kepada PKR kerana mungkin akan ada dalam kalangan Adunnya memberi sokongan kepada Abdul Khalid," katanya.

Mengenai prosedur melakukan undi tidak percaya, menurutnya, keputusan terletak kepada Speaker Dun, Hannah Yeoh untuk melakukan undian secara rahsia atau terbuka.

"Pengundian rahsia akan dibuat secara bertulis tanpa meletakkan nama Adun. Manakala undi terbuka, kiraan dibuat secara angkat tangan," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut menjangkakan PKR akan terus berusaha untuk memohon menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi membuktikan Abdul Khalid tidak lagi mendapat sokongan majoriti.

Oleh itu katanya, tindakan yang boleh dilakukan Abdul Khalid dalam tempoh tiga bulan sebelum Sidang Dun bermula, November ini ialah melantik barisan Exco baharu bagi melicinkan pentadbiran.

"Beliau perlu segera lantik Exco baharu kerana agak sukar mentadbir dengan hanya empat Exco. Beliau boleh memilih Exco daripada Adun Pas yang lain atau Adun BN yang telah menyatakan sokongan kepadanya," katanya.

Bagaimanapun, Pesuruhjaya Pas Selangor, Iskandar Abdul Samad semalam berkata, parti itu tidak akan teragak-agak untuk melepaskan jawatan dalam kerajaan jika Abdul Khalid memutuskan untuk melantik ahli Umno sebagai Exco baharu. -SH

Suara Politik
Belantan

Abdul Khalid pamer 'seni politik' sebagai seorang Menteri Besar?

Posted: 13 Aug 2014 11:07 AM PDT


Dalam tempoh 24 jam selepas mendapat perkenan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk terus berada di kerusi Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengambil langkah pertamanya dalam usaha memulihkan pentadbiran kerajaan negeri.

Tindakan beliau memecat enam Exco Kerajaan Negeri daripada DAP dan PKR dilihat sebagai tindak balas terhadap kenyataan mereka beberapa jam sebelum pemecatan itu bahawa akan terus menjalankan tugas masing-masing tetapi menegaskan tidak akan berjumpa dengan Abdul Khalid kecuali pada mesyuarat ming guan exco.

Keenam-enam Exco itu tidak harus menyalahkan Abdul Khalid terhadap pemecatan tersebut kerana mana mungkin beliau bekerja dengan orang yang boleh dianggap tidak menghormati beliau sebagai ketua.

Tambahan pula, mereka juga hanya melihat Abdul Khalid yang walaupun mendapat perkenan Sultan Selangor untuk terus mentadbir sekadar berfungsi dalam kapasiti peralihan sementara menunggu seorang menteri besar daripada pakatan pembangkang dilantik.


Oleh itu, Abdul Khalid tidak ada pilihan selain memecat mereka dan menyusun barisan Exco baharu bagi memastikan kelancaran pentadbir an kerajaan negeri.

Hujah kononnya mereka mahu terus berada dalam barisan Exco bagi menghormati kehendak rakyat dan titah Sultan Selangor boleh dipersoalkan kerana rakyat sememangnya memberi kemenangan kepada pakatan pembangkang di negeri itu kerana kewibawaan Abdul Khalid dan apabila beliau dipecat oleh PKR, Sultan Selangor memperkenankan beliau terus kekal sebagai Menteri Besar.

PKR dan DAP perlu menerima pemecatan tersebut dengan hati terbuka sementara menanti bulan November untuk mengemukakan usul undi tidak percaya kepada Abdul Khalid kalau mereka berhasrat berbuat demikian.

Abdul Khalid sudah menegaskan kelmarin, "Sekiranya mereka merasakan tidak ada lagi kepercayaan terhadap saya sebagai Menteri Besar, adalah lebih baik mereka tidak lagi menjadi Exco".


Itulah yang Abdul Khalid lakukan kerana kenyataan bersama keenam-enam Exco itu sudah membayangkan mereka tidak mempunyai kepercayaan kepada Menteri Besar Selangor.

Justeru Abdul Khalid terpaksa menunjukkan jalan keluar sebagai isyarat bahawa beliau hanya mahu bekerja dengan mereka yang bersedia menerima beliau sebagai 'bos'.

Langkah Abdul Khalid juga sekali gus membuktikan kepada kepemimpinan PKR dan DAP supaya jangan memandang rendah 'seni politik' yang beliau miliki.

Percayalah jika kedua-dua parti itu terus memberi tekanan kepada beliau hanya semata-mata mahu memenuhi nafsu politik pemimpin-pemimpin kanan PKR, Abdul Khalid sebagai Menteri Besar boleh melakukan tindakan lebih hebat lagi kerana beliau masih mempunyai 'peluru terakhir' - Apakah ia sama-samalah kita tunggu!

Suara Politik
Belantan

oyabun

Posted: 14 Aug 2014 11:12 PM PDT

oyabun


Luahan surat terbuka daripada admin FB Anwar Ibrahim dan Wan Azizah?

Posted: 13 Aug 2014 09:09 PM PDT


Salam Datuk Seri,

Saya perlu akui bahawa saya bukan penyokong tegar Datuk Seri selama ini. Meskipun demikian, pada PRU13 yang lalu, saya diamanahkan menjaga Facebook Datuk Seri dan juga Datuk Seri Wan Azizah, saya menjaganya dengan baik dengan hasrat membantu PR mencapai kemenangan.

Di dalam isu Menteri Besar Selangor, Datuk Seri perlu jelaskan matlamatkan Datuk Seri.

Adakah Datuk Seri hanya ingin Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ditukarkan?

Atau

Datuk Seri inginkan Datuk Seri Wan Azizah menjadi Menteri Besar?

Kedua-dua objektif itu berbeza.

Seperti mana PRK Kajang, meskipun ada di kalangan PR tidak bersetuju dengan PRK Kajang, tapi semua turun berkempen untuk kemenangan Datuk Seri Wan Azizah, demi menjaga keutuhan PR.

Kerusi Dun Kajang adalah kerusi PKR, yang PKR boleh menentukannya siapa calon tanpa merujuk kepada Pas dan DAP.

Tapi Datuk Seri, jangan pula Datuk Seri anggap kerusi Menteri Besar Selangor sama dengan kerusi Dun Kajang.

Kerusi Menteri Besar Selangor adalah milik ketiga-tiga parti – Pas, DAP dan PKR. Cuma persetujuannya ialah hanya mereka di kalangan PKR yang dipersetujui ketiga-tiga parti boleh dilantik menjawat jawatan terpenting ini.

Atas setiakawan, Pas dan DAP telah lama mengisytiharkan bahawa kerusi Menteri Besar Selangor perlu dilantik dari kalangan PKR. Tiada siapa yang ingin merampas kerusi itu daripada PKR.

Itu sudah satu kejayaan bagi Datuk Seri dan PKR.

Akan tetapi, ini tidak bermakna Datuk Seri dan PKR tidak perlu mendapatkan pandangan daripada Pas dan DAP terhadap calon ganti kepada Tan Sri Khalid Ibrahim.

PR bergerak atas nama konsensus – di mana setiap parti ada kuasa vetonya.

Dalam hal pengganti Khalid, Datuk Seri tahu ada kuasa veto keempat iaitu istana Selangor, kuasa yang terbesar dalam kemelut ini.

Ramai yang sudah memberi nasihat kepada PKR bahawa pandangan istana perlu dijadikan pertimbangan dalam strategi politik PKR. Akan tetapi, sangat malang, nasihat ini telah dibawa angin.

Datuk Seri dan PKR telah mengambil langkah untuk memecat Tan Sri Khalid. Semua memahami itu satu langkah terdesak supaya Pas dan DAP memotong nama Tan Sri Khalid daripada senarai calon dari PKR yang layak menjadi Menteri Besar Selangor.

Kita boleh memahami mengapa Datuk Seri inginkan isteri Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor, selaku Presiden PKR.

Akan tetapi, itu kehendak Datuk Seri dan PKR. Ini bukan bermakna semua akan menerimanya. Halangan pertama ialah istana – sebagaimana nasib yang dihadapi Datuk Seri Shahidan Kassim dan Datuk Seri Idris Jusoh.

Saya percaya Datuk Seri juga sayangkan PR dan negeri Selangor. Dan dengan itu, Datuk Seri tidak mahu Dun dibubarkan, sebab itulah Datuk Seri cuba berjumpa dengan Sultan dan berunding dengan Pas dan DAP.

Atas dasar itu, Datuk Seri sekarang kena mempertimbangkan untuk situasi menang-menang.

Datuk Seri perlu mengalah untuk mengemukakan Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor. Lantiklah calon lain dari PKR yang diperkenan Sultan.

Dengan ini, kerusi Menteri Besar Selangor masih akan kekal di tangan PKR dan kerajaan negeri Selangor masih kekal di tangan PR.

Selama ini pun, Tan Sri Abdul Khalid tiada jawatan besar di dalam PKR ketika menjawat Menteri Besar Selangor. Jadi, sepatutnya tiada masalah untuk mengemukakan calon lain.

Untuk PR menjadi kuat, ketiga-tiga parti perlu kuat secara sendirian. Usah lagi paksa Pas memberi jawapan, PKR akan kehilangan Selangor tanpa Pas. Pas dan DAP ada prinsip mereka sendiri. Nasib baik, kedua-duanya ada perbezaan prinsip, jika tidak, Pas dan DAP dah cukup kuota Adun untuk membentuk kerajaan tanpa PKR.

Datuk Seri sudah mendapat signal jelas dari PAS bahawa Pas ingin kekal bekerjasama dengan PR daripada kenyataan Presiden dan juga Majlis Syura Pas.

Pas dah berkali-kali tegaskan bahawa mereka tidak akan bekerjasama dengan Umno. Lebih besar lagi, Pas telah membuat ketetapan tidak akan menuntut kerusi Menteri Besar dari PKR.

Itu sudah satu kemenangan besar untuk Datuk Seri dan PKR. Tapi di dunia ini, you cannot win all. You gotta give some to take some.

Yang Datuk Seri dan PKR perlu lakukan sekarang ialah mencari satu nama calon pengganti Tan Sri Abdul Khalid yang boleh diterima istana (selain Datuk Seri Wan Azizah), dan dengan ini, segalanya akan selesai. Asalkan Datuk Seri dapat clearkan laluan istana, semua akan menyokong tanpa syarat.

Pada ketika itu, Datuk Seri dan PKR boleh terus menerajui Negeri Selangor dengan aman dan damai tanpa Tan Sri Abdul Khalid, orang yang dituduh menjadi duri dalam daging PKR.

Dengan itu, objektif terbesar Datuk Seri dan PKR tercapai, cuma objektif kedua sedikit tersasar, tapi ia sudah cukup bagus. Kalau sekiranya objektif kedua lebih besar daripada objektif membuang Tan Sri Abdul Khalid, maaflah saya kerana tersalah anggap.

Lawan tetap lawan. Tapi lawan Datuk Seri bukanlah PasS dan DAP mahupun istana.

Akhir sekali, PR melambangkan kejayaan kareer politik Datuk Seri. Mendapat 52 peratus undi popular di PRU13 ialah satu kejayaan. Bagi saya, itulah yang Datuk Seri perlu pertahankan.

TIMMY SAY

Wasabi Oyabun..

Enam Exco yang dipecat diarah kosongkan pejabat?

Posted: 13 Aug 2014 11:27 AM PDT


Enam Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) daripada DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) diarah mengosongkan pejabat masing-masing ekoran pemecatan mereka mendapat perkenan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Datuk Mohamed Khusrin Munawi berkata, bagaimanapun buat masa ini tiada tempoh masa tertentu diberikan kepada kesemua Exco terlibat.

"Arahan pemecatan mereka telah diperkenankan Sultan Selangor dan mulai 12 Ogos (semalam) mereka tidak lagi dibenarkan untuk meneruskan tugas.

"Buat masa ini, tiada arahan dikeluarkan bila sepatutnya mereka harus mengosongkan pejabat masing-masing, tetapi mereka dibenarkan masuk ke pejabat bagi mengemaskan barang persendirian mengikut masa mereka,"katanya.

Sultan Perkenan Pecat 5 Orang Exco.


Wasabi Oyabun..

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 14 Aug 2014 11:08 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Sudah Ada Permintaan Dari PAS Untuk Bergabung Dengan UMNO Bentuk Kerajaan Melayu/Islam Di Selangor...

Posted: 14 Aug 2014 07:00 PM PDT


Sudah ada bunyi-bunyi dari pemimpin pas dari kalangan pro-ulama yang meminta kepimpinan pas supaya mengkaji apa implikasi sekiranya pas bersendirian membentuk kerjaan di selangor, malah ada pemimpin pro-ulama juga memberi cadangan supaya bergabung dengan umno untuk membentuk satu kerajaan solid Melayu/Islam.

Walau pun agak sukar juga kerana dua adun pas, shaari sungip dan ntah apa nama sorang lagi tu, sudah belot dan menyatakan sokongan kepada wan azizah, tapi perlu di ingat, masih ada lagi 2-3 orang adun pkr yang setia menyokong khalid dan mereka tidak kisah untuk menyertai mana-mana parti sama ada pas atau umno atau menjadi adun bebas...

Tapi itu hanya sekadar saranan dan cadangan sahaja, pasal semua sudah maklum, apa pun keputusan sama ada pas gerak sendiri, pas buat u-turn sokong wan azizah atau bergabung dengan umno, ianya akan di putuskan oleh majlis syura ulama pas, selagi majlis syura ulama tak buat keputusan, maka cadangan hanya tinggal cadangan...

Sultan Selangor Jangan Masuk Campur, Ambiga....

Posted: 14 Aug 2014 06:00 AM PDT


Hebat paria sekor nie, sedap-sedap je dia sound Sultan Selangor supaya jagan masuk campur dalam krisis menteri besar selangor, dia ingat dia tu sape???

Cilaka paria nie....

Baca lanjut di sini

PenangWasabi

Posted: 14 Aug 2014 09:46 PM PDT

PenangWasabi


Mohd. Saiful saman Anwar RM50j?

Posted: 14 Aug 2014 07:57 AM PDT


Bekas pembantu peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohd. Saiful Bukhari Azlan memfailkan saman RM50 juta terhadap Ketua Pembangkang itu yang menuduh beliau telah memfitnahnya dan berkonspirasi dengan membuat laporan polis berhubung kejadian liwat yang menimpanya.

Menurut Mohd. Saiful, dakwaan beliau telah berbohong dan membuat laporan polis palsu pada 28 Jun 2008 mengenai kejadian Anwar meliwatnya dan insiden terakhir berlaku pada 26 Jun 2008 di unit 1151, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setia Kasih di sini telah menyebabkannya (Mohd. Saiful), diaibkan dan difitnah teruk oleh Anwar.

Mohd. Saiful, 29, memfailkan saman tersebut pada 23 Jun lalu melalui firma guaman, Tetuan Zamri Idrus & Co. dan salinan pernyataan tuntutan diperoleh pihak media hari ini.

Peguam Zamri Idrus yang mewakili Mohd. Saiful ketika menghadiri pengurusan kes saman itu di Mahkamah Tinggi di sini hari ini memberitahu pemberi-ta, Timbalan Pendaftar, Norfauzani Mohd. Nordin mengarahkan Anwar yang diwakili peguam Shahid Adli, memfailkan pernyataan pembelaannya sebelum 3 September ini.

Mahkamah juga menetapkan 8 Oktober ini untuk pengurusan kes tersebut.

Menurut pernyataan tuntutan berkenaan, Mohd. Saiful selaku pihak plaintif mendakwa, beliau tidak pernah berbohong dan kandungan laporan polis itu adalah perkara sebenar dan kejadian liwat itu berlaku tanpa kerelaannya.


Mohd. Saiful menyatakan, beliau bekerja dengan Anwar mulai Mac 2008 sehingga Jun tahun sama pada usia 22 tahun dan beliau sering dibawa Anwar untuk lawatan ke luar negara, diberi elaun lumayan dan diminta menginap di hotel sama yang disewa oleh bekas majikannya itu.

Pihak plaintif berkata, beliau diminta melakukan pelbagai tugasan seperti yang diarahkan oleh Anwar, 67, yang dinamakan sebagai pihak defendan dan mendapat beberapa keistimewaan daripada Anwar ketika itu.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh pada 9 Januari 2012, telah dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini daripada pertuduhan meliwat Mohd. Saiful, selepas berakhirnya perbi-caraan.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu bagaimanapun pada 7 Mac lalu telah dihukum penjara lima tahun setelah Mahkamah Rayuan mendapatinya bersalah atas pertuduhan tersebut apabila panel tiga hakim membenarkan rayuan pihak pendakwa raya.

Malahan Mahkamah Rayuan menurut Mohd. Saiful, dalam penghakiman bersetuju dengan dapatan fakta Hakim Mahkamah Tinggi me-ngenai kredibilitinya sebagai saksi yang boleh dipercayai dan tidak berbohong dalam laporan polis tersebut.

Walhal pihak defen-dan katanya, menyifatkan laporan polis itu sebagai fitnah, satu konspirasi jahat selain pemalsuan ke-terangan terhadap Anwar.

Menurut pihak plaintif, pihak defendan dalam beberapa cera-mahnya menyatakan laporan polis yang dibuatnya adalah palsu dan fitnah sehingga menyebabkan beliau dimalukan dan difitnah de-ngan teruk sekali.

Akibat daripada tindakan Anwar itu, Mohd. Saiful berkata, beliau telah dicemuh dan dipandang rendah, menghadapi pelbagai tohmahan sama ada dalam laman sosial dan laman sesawang oleh pengikut dan masyarakat yang mempercayai tuduhan pihak defendan itu.

Katanya, di laman sosial Facebook pula terdapat akaun atas nama 'Kami benci Saiful Bukhari' yang mendapat sekurang-kurangnya 134,000 'like'.

Perbuatan Anwar juga telah menyebabkan maruah dan nama baik-nya tercemar dan dirinya dilihat sebagai seorang yang tidak boleh dipercayai, mengalami kesukaran untuk berurusan bagi mendapatkan pelanggan sejak menjadi ejen insurans mulai 2011.

Fitnah tersebut juga menurut Mohd. Saiful, telah menyebabkan beliau mengalami tekanan yang teruk apabila dituduh memfitnah, berniat jahat dan dipandang serong oleh masyarakat.

Selain itu, plaintif mendakwa, beliau sehingga kini mengalami kesakitan fizikal dan menanggung penderitaan akibat diliwat Anwar.

Katanya, beliau yang telah melalui tempoh penderitaan yang panjang sejak 2008 dan masih berterusan sehubungan itu me-nuntut ganti rugi RM50 juta selain ganti rugi am, ganti rugi khas, ganti rugi teruk yang tidak dinyatakan jumlahnya.

Penang Wasabi..

Hisham Rais 'Gay Tua' Anggap Kerajaan Khalid 'Kerajaan PUK*'!

Posted: 13 Aug 2014 09:24 PM PDTSetelah menggelar bekas setiausaha Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai 'anak dara yang kurang seks', aktivis pembangkang, Hishamuddin Rais sekali lagi dengan tanpa rasa malu dan bersalah mencarut, kali ini dalam twitter, berhubung kemelut politik yang melanda Selangor.

Dia yang lantang membidas Khalid kali ini 'muncul' dengan kata-kata yang cukup memalukan. Ia sekaligus memperlihatkan tahap pemikiran dan kedangkalan dirinya yang sebelum ini pernah bertahun-tahun melarikan diri ke luar negara.

Anda lihat dan tafsirkan lah sendiri!


Penang Wasabi..

Pakatan pembangkang bukan parti berdaftar - Khalid?

Posted: 13 Aug 2014 11:56 AM PDT


Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim membidas pihak yang mempersoalkan kedudukan kerajaan negeri diketuai pemimpin berstatus wakil rakyat bebas sedangkan mereka tidak sedar bahawa pakatan pembangkang bukan sebuah parti berdaftar.

Katanya, pihak berkenaan khususnya pemimpin PKR dan DAP bahawa pakatan pembangkang haruslah menyedari bahawa mereka sendiri bukannya bergabung dalam satu parti politik yang berdaftar.

"Kerajaan negeri pimpinan saya selaku Menteri Besar yang tidak mewakili mana-mana parti setelah dipecat keanggotaan PKR adalah terdiri daripada semua parti politik meskipun empat anggota Exco kerajaan negeri adalah diwakili oleh PAS dan seorang lagi Exco daripada PKR.

"Orang tanya status kerajaan pakatan Selangor dan saya katakan semua parti politik ada. DAP, PKR, PAS semuanya ada...UMNO pun ada, jadi tidak ada sebarang masalah. Namun, semua orang perlu ingat bahawa Pakatan Rakyat (pembangkang) bukan badan berdaftar," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini hari ini.

Pada Isnin lepas, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah telah memberi perkenan untuk Abdul Khalid terus memegang jawatan Menteri Besar selepas beliau dipecat daripada PKR.

Penang Wasabi..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 14 Aug 2014 09:36 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


BAGAIMANA ANWAR HANCORKAN PAS DARI DALAM ?

Posted: 14 Aug 2014 09:57 AM PDT

KUPASAN MANTAP : REALITI YANG MUNGKIN BERLAKU KATA ZULNORDIN ADALAH..

Posted: 14 Aug 2014 07:06 AM PDT

MAKIN HANCOR: PAS BERTINDAKBALAS...BALUN ANWAR PULAK !

Posted: 14 Aug 2014 03:55 AM PDT

GILIRAN PAS BALUN ADUN PAS...ANWAR SENYUM GILA JE TENGOK PAS HANCOR !

Posted: 14 Aug 2014 03:24 AM PDT

URGENT UNTUK PAS . KENAPA ANWAR GESA 2 ADUN PAS LOMPAT PARTI

Posted: 14 Aug 2014 01:29 AM PDT

SPRM WAJIB SIASAT 2 ADUN PAS LOMPAT PARTI

Posted: 14 Aug 2014 01:15 AM PDT

TANPA PAS SEDARI, ANWAR DAH BERJAYA PECAHKAN PAS.

Posted: 14 Aug 2014 12:21 AM PDT

ENGKAR ARAHAN DEWAN ULAMAK PAS. 2 ADUN PAS BAKAL DIPECAT

Posted: 13 Aug 2014 11:49 PM PDT

ANWAR SURUH BLOGERS SEBARKAN..ASIK ASIK DIA JE YANG KENA JE..

Posted: 13 Aug 2014 11:21 PM PDT

SAKAT ANWAR SAMPAI DIA MENTAL...

Posted: 13 Aug 2014 09:08 AM PDT

OTAK SERABAI, POLITIK SERABAI,MUKA PUN SERABAI.

Posted: 13 Aug 2014 05:10 AM PDT

NASIK SUDAH JADI BUBUR. PENGUNDI TAKRIFKAN KUALITI PAKATAN SEBAGAI LONGKANG .

Posted: 13 Aug 2014 12:07 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 14 Aug 2014 09:14 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Rafizi Ramli & Wan Azizah Lari Tinggalkan Kerusi Kosong, Mereka Takut Berdepan Rakyat?

Posted: 14 Aug 2014 07:46 PM PDTOtai Reformasi Cakap Anwar Ibrahim Pun Tak Habis Belajar Di Universiti

Posted: 14 Aug 2014 05:00 PM PDT


Video Azhar Idrus Kecam Dua ADUN PAS Yang Lompat Parti

Posted: 14 Aug 2014 09:30 AM PDT


Pendedahan Berani Bekas ADUN PAS : Dakwa Ada "Tawaran Baik" Hingga Dua ADUN PAS Meleleh Air Liur

Posted: 14 Aug 2014 07:00 AM PDT


Dua ADUN PAS Lompat Parti Bukti Tarbiyah Nik Aziz Gagal, Video Ini Buktinya

Posted: 14 Aug 2014 05:30 AM PDT


Dua ADUN PAS Yang Lompat Parti Bakal Dilaknati & Menerima Gaji Haram?

Posted: 14 Aug 2014 03:30 AM PDT


Berikut adalah dua kenyataan keras daripada Tuan Ibrahim Tuan Man (Ketua Penerangan PAS Pusat) dan Musthapa Ali (Setiausaha Agung PAS) tentang status mana mana ADUN PAS yang melompat parti. Secara jelas hari ini, dua ADUN PAS terbabit telah lompat parti dan masuk PKR. Apakah hukum yang telah disebutkan tesebut terpakai kepada dua ADUN PAS terbabit? 

 Hasnul Baharuddin (ADUN PAS Morib)

 Saari Sungib (ADUN PAS Hulu Klang)Nasruddin Tantawi Sahkan Ada Ugutan Terhadap PAS, Siapa Sebenarnya Yang Ugut PAS?

Posted: 14 Aug 2014 01:05 AM PDT

Khalid Ibrahim Bertahan Sebagai MB, Selangor Diambang Pilihan Raya Negeri

Posted: 13 Aug 2014 11:48 PM PDT

SPRM Perlu Siasat Dua ADUN PAS Yang Melompat Sokong Wan Azizah

Posted: 13 Aug 2014 10:12 PM PDT


Dalam masa semalam, dua ADUN PAS iaitu Saari Sungib dan Hasnul Baharuddin menyokong Wan Azizah. Tentu ada satu "tarikan luar biasa" yang menyebabkan dua orang ADUN PAS tersebut berubah hati hingga sanggup belakangkan keputusan Nik Aziz dan Haron Din. 

Selepas rambut Anwar kusut dan pertemuan dengan Hadi Awang buntu, mungkinkah ada pertemuan yang tidak diketahui oleh Nik Aziz dengan dua ADUN PAS terbabit. Pihak terbabit harus menyiasat dengan mendalam agar tidak ada unsur unsur suapan dilakukan ke atas dua ADUN terbabit. 

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 14 Aug 2014 03:55 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Video panas Dewi Perssik kini ditonton hampir 1.3 juta kali

Posted: 14 Aug 2014 04:00 PM PDT

Video joget panas penyanti dangdut Dewi Persik telah dimuatnaik ke laman Youtube. Dalam video berjudul 'Goyang Hot Dewi Persik Yang Tidak Terexpose Media Televisi' tersebut, DP, panggilan Dewi Persik tampak mengenakan gaun yang memperlihatkan belahan dada dan belahan di bahagian paha.

Di salah satu gerakan tariannya, DP tampak memperlihatkan bahagian punggungnya ke arah kamera dan celana dalamnya. Selain itu, mantan isteri Saiful Jamil ini juga mempertontonkan adegan 'panas', seperti tidur terlentang, kayang, hingga nungging.

Video yang dimuatnaik sejak 14 Mei 2014 ini, hingga Selasa (12/8) malam telah ditonton sebanyak 1.3 juta kali. Joget panas DP sendiri diiringi lagu 'Menunggu' karangan Rhoma Irama yang telah diremix.

Adun Pas belot diberi 24 jam untuk tarik balik pendirian

Posted: 14 Aug 2014 06:00 AM PDT

PAS Selangor memberikan tempoh 24 jam kepada dua wakil rakyatnya yang menyatakan sokongan terbuka kepada Datuk Seri Wan Azizah Ismail untuk meminta maaf dan menarik balik pendirian itu.

Tuntutan itu dibuat ekoran tindakan itu dianggap membelakangi parti yang belum membuat keputusan sempena menunggu mesyuarat jawatankuasa pusatnya pada Ahad ini.

"Tindakan dua ADUN (anggota Dewan Undangan Negeri) PAS di Selangor yang membelakangi pendirian parti amatlah serius dan kita akan bertindak.

"PAS Selangor memberi tempoh 24 jam untuk menarik balik pendirian dan tindakan yang dibuat atau menghadapi konsekuensi tindakan," kata setiausaha PAS negeri Mohd Khairuddin Othman (kanan).

Dua ADUN PAS, Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharuddin (Morib) hari ini tampil menyatakan sokongan terhadap Azizah.

Saari berkata, mereka berbuat demikian kerana "dasar PAS yang bersama-sama Pakatan Rakyat" dan beliau juga yakin mesyuarat ahli penting PAS minggu akan akan memutuskan terus bersama PKR dan DAP.

Lihat kembali baiah

Dalam kenyataannya petang ini, Khairuddin berkata, tindakan Saari dan Hasnul itu tidak menurut tatacara dan arahan parti, gopoh dan "terlalu taksub".

"PAS mempunyai organisasi negeri, kepimpinan pusat dan Majlis Syura Ulama yang harus kita patuh. Mengapa terlalu gopoh dan terlalu taksub sehingga parti di belakangkan.

"Bukankah PAS pusat akan bermesyuarat pada 17 haribulan ini?" kata Khairuddin sambil meminta dua ADUN itu sabar menunggu mesyuarat penting itu.

Beliau justeru "menasihatkan" dua ADUN itu menarik balik pendirian mereka atau PAS Selangor akan mulakan tindakan disiplin.

Ini katanya termasuk "melihat kepada kandungan baiah yang telah dilafazkan sewaktu menjadi calon".

Pusat mahu laporan

Sementara itu, PAS Pusat telah meminta PAS Selangor memberi laporan berhubung isu dua ADUN PAS negeri itu.

Harakahdaily memetik Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali sebagai berkata beliau telah menghubungi Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Abdul Samad petang ini dan meminta laporan penuh berhubung perkara itu.

"Saya telah menghubungi pesuruhjaya PAS Selangor supaya memberi laporan tentang dua orang ini supaya kita dapat gambaran sebenar," katanya dalam laporan Harakahdaily.

Mustafa berkata PAS akan menyiasat perkara itu dan akan mendapatkan gambaran sebenar.

Menurut Harakahdaily, sebelum ini, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mempertahankan Khalid untuk kekal sebagai menteri besar Selangor berikutan beliau tidak pernah khianat dalam menjalankan amanah kepada rakyat.

Menurutnya, pandangan serupa dinyatakan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Malah, lapor Harakahdaily Majlis Syura Ulama PAS juga menetapkan pendirian agar Khalid dikekalkan jawatan itu sekiranya beliau tidak disabitkan dengan sebarang kesalahan berhubung pecah amanah.

Serangan seksual dalam pesawat, pramugara Mas ditahan polis

Posted: 14 Aug 2014 03:28 AM PDT

Sekadar gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Seorang anak kapal Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) telah ditahan oleh pihak polis di Perancis atas dakwaan melakukan serangan seksual terhadap salah seorang penumpangnya ketika dalam satu penerbangan.

MAS turut mengesahkan perkara itu susulan dakwaan oleh seorang penumpang yang membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Paris menggunakan pesawat MH20, bahawa pramugara MAS terbabit berkelakuan tidak senonoh terhadapnya.

"Penerbangan Malaysia sentiasa mengharapkan standard yang terbaik dari kakitangan kami dan kami juga mengambil serius dakwaan seumpamanya.

"Kami akan membantu pihak berkuasa Perancis menjalankan siasatan mereka dan kami ingin menegaskan bahawa keselamatan, keselesaan dan kesejahteraan penumpang sentiasa menjadi keutamaan kami," kata MAS di dalam satu kenyataan media.

Sebelum ini, sebuah portal berita The Cubic Lane melaporkan bahawa seorang warganegara Australia yang menaiki pesawat MAS itu, telah menyuarakan kebimbangan yang amat mendalam mengenai tahap keselamatan pesawat itu, ekoran tragedi malang MH370 dan MH17, kepada pramugara terbabit.

Pramugara tersebut kemudian dilaporkan duduk di sebelah wanita itu, untuk cuba 'menenangkannya'.
Tindakan itu, kemudiannya didakwa bertukar menjadi serangan seksual.

Selepas tiba di Lapangan Terbang Roissy-Charles de Gaulle di Paris, penumpang itu menghubungi polis dan melaporkan kejadian tersebut.

Selepas disoal siasat oleh pihak polis, anak kapal itu mengakui perbuatannya dan telah ditahan.


Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/pramugara-mas-ditahan-polis-perancis-kerana-didakwa-lakukan-serangan-seksual-41909?cp

Isteri mandul benarkan suami 'nikmati' tubuh adik ipar

Posted: 14 Aug 2014 01:31 AM PDT

Sungai Buloh – Kakak durjana! Itu perkataan sesuai menggambarkan tindakan seorang wanita yang sanggup menyembunyikan perbuatan terkutuk suaminya yang menjadikan adiknya hamba seks dengan alasan mahu menjaga maruah lelaki berkenaan.

Mangsa berusia 30-an dan bertugas sebagai penjawat awam itu dikatakan tampil membuat laporan polis pada 11 Oktober lalu berikutan terlalu tertekan dengan perbuatan kakaknya yang hanya mendiamkan diri selain memaksanya untuk mengunci mulut.

Mangsa mendakwa menjadi pemuas nafsu abang iparnya sejak tujuh tahun lalu ketika bertandang ke rumah kakaknya di Shah Alam dengan kejadian terbaru, April lalu.

Menurut sumber, abang ipar mangsa yang berusia 30-an itu dikatakan masuk ke dalam bilik tidurnya kira-kira jam 2 pagi untuk melakukan perbuatan terkutuk itu.

"Mangsa mendakwa dia seolah-olah dipukau dan separuh sedar kerana ketika kejadian dia hanya mampu menurut permintaan lelaki berkenaan tanpa sebarang bantahan," katanya.

Sumber berkata, ketika kakak mangsa masuk ke dalam bilik adiknya awal pagi untuk mengejutkan mangsa bersarapan, wanita itu ternampak suaminya tidur bersama-sama di dalam bilik berkenaan namun tidak menunjukkan reaksi marah sebaliknya terus meninggalkan bilik berkenaan, menurut sumber HMetro.

"Apabila mangsa pulang ke rumahnya, abang iparnya sering menghubunginya dan meminta mangsa menutup mulut serta merahsiakan perkara itu daripada pengetahuan keluarga terutama ibu bapa mereka.

"Lelaki itu mendakwa dia bertindak demikian kerana tertekan selepas kakak mangsa dikatakan tidak mampu melakukan hubungan intim selain disahkan mandul," katanya.

Katanya, perbuatan itu berlarutan sehingga mangsa akhirnya merayu kakaknya menyelesaikan perkara itu dan bertanggungjawab atas perbuatan suaminya.

"Namun kakaknya masih berdegil dan meminta mangsa terus mendiamkan diri dan menurut kemahuan suaminya yang mempunyai perwatakan baik dalam keluarga mereka," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sungai Buloh Superintendan Junaidi Bujang ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan polis terbabit dan siasatan lanjut masih dijalankan, namun belum ada tangkapan.

Adun belot ugut keluar PAS jika parti terus sokong MB Khalid

Posted: 14 Aug 2014 01:01 AM PDT


ADUN PAS dari Hulu Kelang, Saari Sungib bersedia untuk keluar parti jika PAS kekal menyokong Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim selepas mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat pada 17 Ogos ini.

Beliau berkata demikian sewaktu menjawab soalan wartawan selepas sidang media tengah hari tadi.
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page

Awie Tak Tolak Jodoh Dengan Erra Fazira

Posted: 14 Aug 2014 12:22 AM PDT

KUALA LUMPUR, 14 OGOS 2014: Meskipun pasangan ini pernah disatukan dengan ikatan cinta suatu masa dulu, namun hingga kini vokalis Wings, Awie dan pelakon, Erra Fazira sekali lagi menjadi perhatian peminat apabila ramaiyang ingin melihat mereka bersama kembali.

Semuanya gara-gara mereka dilihat seolah-olah sudah berjanji apabila mengenakan baju raya sedondon rona merah ketika hadir sama ke program Meletop Throwback Raya baru-baru ini.

Awie yang ditemui di lokasi penggambaran filem Warna Cinta Impian di Cyberjaya semalam menjelaskan ianya hanya kebetulan dan tidak disengajakan.

"Terus-terang saya dan Erra tidak berjanji untuk hadir dengan pakaian dari rona yang sedondon dan kebetulan sahaja warna kami sama pada hari itu," katanya kepada murai.com.my.

Mengulas mengenai komen peminat yang mahu melihat mereka bersama kembali, Awie memberitahu Erra berhak untuk mendapat lelaki yang lebih baik daripadanya namun Awie akui jodoh, ajal dan maut terletak di tangan Tuhan dan dia berserah.

"Biasalah, dari kami bercinta hingga putus tunang dulu, peminat tidak berhenti dan masih punya impian untuk melihat kami bersama, namun saya sudah lali dengan semua itu.

"Apa yang berlaku biarkan berlalu. Saya pasti, Erra sama seperti saya, fokus kami kini adalah untuk mencari rezeki buat anak-anak.

"Namun saya akui selesa berkawan dengan Erra cuma soal hati saya rasa belum lagi kerana saya rasa Erra berhak dapatkan lelaki yang jauh lebih baik dari saya.

"Tapi saya tidak mahu bercakap lebih-lebih kerana jodoh, ajal dan maut adalah ketentuan Allah SWT," jelasnya lagi.

Mengenai perkembangan kariernya, Awie kini sedang menjalani penggambaran filem Warna Cinta Impian yang sudah bermula sejak 11 Ogos lalu. Menariknya dia dan Erra akan digandingkan sebagai pasangan kekasih selepas kali terakhir pada 20 tahun dalam filem Tragedi Oktober.

"Filem ini berkisar mengenai sebuah perkahwinan yang perlu diselamatkan oleh dua watak yang dijayakan oleh saya dan Erra. Selain itu untuk pertama kalinya, kami kembali bergandingan di dalam filem setelah sekian lama tidak berbuat demikian.

"Tapi bagi saya gandingan di dalam filem ini tidak terlalu mencabar seperti ketika kami menjayakan Konsert Teaterikal Suara Kita di Istana Budaya, baru-baru ini kerana ianya penggambaran yang agak pendek dan bukan secara live di hadapan penonton," ceritanya.

Filem produk pertama daripada syarikat Touchtronics Entertaiment Sdn Bhd itu turut menampilkan pelakon utamanya Erwin Shah Dawson dari Singapira dan Shiqin Kamal, selain Nelydia Senros dan Azlee Khairi.

Dua pembelot PAS akan disiasat - Mustafa Ali

Posted: 14 Aug 2014 12:03 AM PDT

KUALA LUMPUR: PAS akan menjalankan siasatan terhadap dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu yang bertindak menyokong Presiden Parti Keadilan Rakyat( PKR), Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor.

Perkara itu dimaklumkan oleh Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali di sini, sebentar tadi.Terdahulu, dua ADUN PAS Selangor, Saari Sungib dan Hasnul Baharuddin hari ini memberi sokongan kepada Wan Azizah sebagai Menteri Besar menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

ADUN Hulu Klang dan Morib itu mendakwa, mereka yakin tindakan direstui parti kerana bertindak pada asas pembentukan Pakatan Rakyat dan bagi menamatkan kemelut politik di Selangor itu.

Dua Adun yang belot diberi amaran oleh Naib Presiden PAS

Posted: 13 Aug 2014 11:26 PM PDT

Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man meminta supaya semua ahli mematuhi arahan dan tidak membuat sebarang keputusan yang membelakangi parti.

Beliau juga meminta supaya semua ahli dapat bersabar menjelang mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat Ahad ini.

"PAS mengingatkan ahli parti mematuhi keputusan parti dan tidak membuat sebarang keputusan yang membelakangi keputusan jamaah.

"Parti akan mengadakan mesyuarat pada 17 haribulan nanti. Harap semua bersabar," katanya melalui SMS kepada Malaysiakini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas keputusan dua ADUN PAS, Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang) menyokong Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor.

TS Khalid tak gentar dengan 'majoriti' Wan Azizah, tapi...

Posted: 13 Aug 2014 10:31 PM PDT

Wan Azizah baru sahaja mengumumkan beliau mendapat sokongan majoriti dari 30 Adun Pakatan Rakyat di Selangor. Ini termasuklah dua Adun Pas yang belot dengan menentang Tan Sri Khalid Ibrahim.

Dalam pada itu, Tan Sri Khalid memaklumkan beliau telah maklum perkara sedimikan tetapi perkara tersebut tidak menjejaskan kedudukannya sekarang.

Khalid menjawab dalam laman Facebooknya:

Saya maklum tentang pengumuman Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang mendakwa beliau mendapat sokongan majoriti Ahli Dewan Negeri Selangor. Sungguhpun begitu, dakwaan ini tetap perlu diterjemahkan melalui proses undi tidak percaya di Dewan Negeri Selangor. Sehingga proses itu berlaku, pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor akan berjalan seperti biasa.


Dua ADUN Pas belot, Azizah umum PR dapat sokongan majoriti

Posted: 13 Aug 2014 10:16 PM PDT

Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mengumumkan Pakatan Rakyat kembali mempunyai majoriti di DUN Selangor apabila dua orang ADUN PAS menyatakan sokongan kepadanya bagi menggantikan menteri besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurut Wan Azizah, ADUN PAS tersebut iaitu Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang) menyatakan sokongan mereka kepadanya bersama-sama 15 ADUN DAP dan 13 ADUN PKR.

Situasi ini menjadikan Wan Azizah kini disokong oleh 30 orang ADUN berbanding Khalid Ibrahim yang disokong oleh 26 orang ADUN.

"Dengan ini saya mengumumkan 30 orang ADUN Pakatan Rakyat termasuk saya menyatakan rasa hilang percaya kami kepada YB Datuk Tan Sri khalid Ibrahim sebagai menteri besar.

"Mereka juga menyatakan sokongan kepada saya untuk mengambil alih sebagai menteri besar baru," katanya.

Suspek curi wang penumpang #MH370 dikenal pasti

Posted: 13 Aug 2014 10:01 PM PDT

PUTRAJAYA 14 Ogos - Polis telah mengenalpasti suspek utama yang melesapkan wang tunai lebih RM100,000 dari akaun sebuah bank milik empat penumpang pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, suspek utama itu yang dipercayai orang dalam bank berkenaan sedang diburu pihak polis. - UTUSAN ONLINE

Sudahlah PAS, berhentilah jadi 'Joker'

Posted: 13 Aug 2014 09:31 PM PDT

Kemelut Menteri Besar Selangor kini melepasi garisan halus yang memisahkan antara parti dan kerajaan negeri. Di pihak PKR, tindakan memecat Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim boleh dianggap langkah akhir dalam usaha Datuk Seri Anwar Ibrahim menyingkirkannya daripada jawatan Menteri Besar.

Dari perspektif politik tempatan, Khalid ialah Menteri Besar yang diangkat daripada calon pakatan pembangkang berikutan kejayaan memperoleh majoriti kerusi pada pilihan raya umum.

Namun, apabila beberapa keputusan pentadbiran negeri yang dibuat Khalid dilihat menyanggah prinsip dan agenda parti, Anwar selaku Ketua Umum PKR berasakan perlu menamatkan 'kekarutan' Khalid.

Isu yang dikaitkan dengan kegagalan Khalid termasuk perjanjian air dengan Kerajaan Pusat, rampasan Bible versi Melayu dan serbuan tempat ibadat, serta beberapa isu yang didakwa berkaitan kewibawaan beliau, khususnya penyelesaian pinjaman Bank Islam.

Berikutan pemecatan Khalid daripada PKR, dari detik ke detik, situasi politik Selangor memperlihatkan aksi percaturan politik yang kian agresif. Tindakan yang dibuat Anwar disusuli langkah serangan balas oleh Khalid.

PKR terpinar sementara

Dalam tindakan reaktifnya, Khalid berjaya memperoleh apa yang diungkapnya sebagai 'perkenan Sultan' untuk meneruskan tanggungjawab sebagai Menteri Besar. Ini membuatkan PKR terpinar sementara waktu. PKR tiada kelebihan itu.

Kemelut ini dengan sendirinya menjadikan PAS sandaran politik untuk semua yang berkepentingan. Khalid tidak boleh mengharapkan simpati DAP yang secara terang mahukan Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dijadikan Menteri Besar menggantikan beliau.

PAS perlu menetapkan pendirian dan keutamaannya. Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang sudah membayangkan ketetapan hatinya tidak menjadikan Wan Azizah sebagai Menteri Besar. Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS, Dr Zuhdi Marzuki pula mencadangkan kerajaan konsensus nasional di Selangor, sekali gus mengekalkan Khalid sebagai Menteri Besar.
Kenyataan itu tidak bermakna kedudukan Khalid terjamin dan kemelut selesai dengan mudah. Ada sentimen berbeza ditunjukkan beberapa pihak dalam PAS yang tidak konsisten dengan ketetapan Hadi. Ahli Dewan Undangan Negeri Meru, Dr Abdul Rani Osman dilapor menafikan kenyataan PAS menolak Wan Azizah.

PAS berhadapan situasi sangat mengusutkan. Seolah-olah sekeping kad 'Joker', PAS kini ada peranan besar memenangkan suatu pusingan permainan. Di atas kertas, kelihatan PAS selaku kad Joker sudah ada dalam tangan DAP seawal pembabitannya dalam pakatan pembangkang.

Namun, apa yang umum percayai dengan menggunakan perkiraan di atas kertas tidak semestinya berakhir seperti dijangkakan. Aksi pakatan PAS dengan parti politik lain sudah dipertontonkan kepada rakyat beberapa kali. PAS pernah bersatu dengan UMNO (dalam BN) pada tahun 1974. Namun, usia pakatan itu tidak bertahan lebih daripada empat tahun. PAS juga pernah bersama DAP, ADIL dan PRM membentuk Barisan Alternatif (BA). Pakatan itu juga tidak panjang usianya ekoran tindakan DAP meninggalkan BA kerana membantah pendirian PAS yang tidak berganjak daripada perjuangan meneruskan agenda negara Islam.

Melalui kesefahaman bersama DAP dan PKR, PAS menggerakkan sekali lagi percaturan politiknya. Malang, pakatan ini juga kini membayangkan lenyapnya cita-cita politik PAS menumbangkan UMNO (dan BN).

PAS bukan sekeping kad

Seperti aksi pemain yang memiliki kad Joker, mereka hanya menunggu saat akhir untuk memanfaatkan kelebihan kad itu yang ada dalam simpanan. Namun, PAS bukan sekeping kad. Jauh sekali daripada berperanan sebagai Joker. Begitu juga, PAS tidak sewajarnya digunakan atas formula wild card yang dipilih atas elemen keintiman hubungannya dengan pemain atau parti politik yang sama ada berautoriti mahupun berpengaruh.

PAS ialah parti politik yang sudah melangkaui beberapa zaman. Secara formalitinya, usia PAS melangkaui 59 tahun. Jika sejarah disusur lebih jauh, jiwa PAS sebenarnya sudah dihidupkan seawal tahun 1948 oleh Abu Bakar al-Bakir melalui Hiz-bul Muslimin. Perjuangan PAS adalah adunan yang dibentuk daripada beberapa ideologi, pemikiran dan komitmen terutama bersumberkan Ikhwanul Muslimin, Nasionalis, ABIM, malah UMNO sendiri.

PAS tidak berjaya menyingkirkan UMNO menerusi pakatan beberapa kali dengan DAP sebelum ini dan sekarang. DAP sentiasa berkeras dengan Malaysian Malaysia-nya dan tidak akan bertolak ansur dengan agenda negara Islam PAS.

Kekalahan PAS pada pilihan raya 1978 dan kemudian disingkirkan daripada BN lebih dikaitkan dengan isu kepemimpinan dan tidak ada kaitan dengan Malaysian Malaysia atau agenda negara Islam.

PAS wajar melihat kemungkinan gandingannya dengan BN di Selangor sebagai harapan masa depan rakyat yang gemilang secara holistis. Jika tidak, peranan PAS selaku penyelamat pada saat akhir – Joker – mungkin kekal bersama DAP atau PKR.

7 budak mangsa nafsu luar biasa

Posted: 13 Aug 2014 09:01 PM PDT

Gambar hiasan
Pekanbaru: Penahanan sepasang suami isteri yang disyaki terbabit dalam pembunuhan membawa penemuan lebih mengejutkan, lapor media semalam.

Suspek, Muhamad Delvi (MD) dan Dita Desmala Sari (DD) dipercayai menculik kanak-kanak untuk diserang secara seksual sebelum dibunuh.

Jenayah itu dilakukan bagi membolehkan pasangan terbabit mendapat kepuasan seksual sendiri.

Ketua Polis Bengkalis, Andry Wibowo berkata, siasatan awal menunjukkan MD dan DD akan mengadakan hubungan seks selepas meliwat serta membunuh kanak-kanak terbabit.

"Selepas dibunuh, mayat itu dipotong-potong," katanya.

Andry berkata, suspek penduduk Perawang di daerah Siak.

Katanya, suspek memujuk mangsa dengan menjanjikan makanan ringan sebelum dibawa ke tempat sunyi dan dicabul si isteri.

"Selepas dicabul, dibunuh dan dicincang, Muhamad Delvi dan Dita akan berasmara," katanya.

Sementara itu, siasatan lanjut menunjukkan suspek turut dibantu dua individu lain iaitu Supiyan dan Diki Pranata.

Mereka ditugaskan memotong kemaluan mangsa untuk disimpan, manakala tubuh dipotong dijual ke kedai arak.

Pengarah Jabatan Jenayah Daerah Riau, Arif Rahman berkata setakat ini mereka disyaki membunuh sekurang-kurangnya tujuh kanak-kanak di tiga daerah berasingan.

"Dalang utama jenayah ini ialah Muhamad Delvi, manakala tiga yang lain membantu.

"Pembunuhan ini berlaku seawal Januari tahun lalu," katanya. -Agensi

Dengan hanya RM20 sudah dapat puas nafsu

Posted: 13 Aug 2014 08:37 PM PDT

Petaling Jaya: Sebuah pusat hiburan dikesan mengaut keuntungan lumayan dengan menggalakkan pelanggan memeluk serta meraba deretan wanita pelayan pelanggan (GRO) ditawarkan asalkan mereka membeli minuman keras.

Kegiatan maksiat dianjurkan premis terletak di Dataran Mentari, Bandar Sunway di sini, menyebabkan premis itu menjadi tarikan golongan lelaki tempatan hampir setiap malam berikutan mereka hanya perlu berbelanja serendah RM20.

Aktiviti tidak bermoral itu bagaimanapun dibongkar selepas sepasukan pegawai dan anggota Bahagian Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor diketuai Asisten Superintendan Mohd Shukri Abdullah melakukan serbuan di premis itu jam 11 malam kelmarin.

Mohd Shukri berkata, seramai 11 pelanggan lelaki didapati sedang berfoya-foya ketika serbuan mengejut itu dilakukan. "Siasatan lanjut mendapati premis yang tidak mempunyai lesen itu menyediakan gadis pelayan pelanggan (GRO) warga asing sebagai tarikan utama.

"Polis berjaya menahan 12 GRO warga asing berusia lingkungan 20 hingga 36 tahun. Seramai 10 daripadanya GRO itu adalah wanita warga Thailand manakala dua lagi berasal dari Filipina dan Indonesia," katanya.

Menurutnya, semua GRO berpakaian menjolok mata itu ditahan ketika sedang leka melayan pelanggan sambil mengambil minuman keras.

SEBAHAGIAN GRO warga asing yang diberkas anggota polis.

"Pihak polis turut merampas wang tunai sebanyak RM99 serta dua keping bil tunai. Kami difahamkan terdapat pelanggan membuat bayaran menggunakan perkhidmatan kad kredit untuk menyewa GRO terbabit.

"Ada kemungkinan GRO terbabit turut menawarkan perkhidmatan seks di luar premis itu," katanya.

Beliau berkata, pihaknya turut merampas peralatan audio di premis berkenaan kerana beroperasi tanpa memiliki lesen sah.

"Seorang pekerja lelaki warga Indonesia berusia 20-an yang baru dua bulan bekerja ditahan kerana tidak memiliki pasport.

"Semua yang ditahan dibawa ke Balai Polis Sungai Way di sana, untuk tindakan selanjutnya," katanya.

Padah maksiat Hari Kekasih

Posted: 13 Aug 2014 08:01 PM PDT

Buraidah (Arab Saudi): Sebuah mahkamah rayuan di sini, semalam mengekalkan keputusan mahkamah jenayah yang menjatuhkan hukuman 39 tahun penjara ke atas lima lelaki, termasuk tiga anggota tentera kerana menyambut Hari Kekasih (Valentine's Day).

Mereka semuanya warga tempatan ditahan pasukan pencegah maksiat 14 Februari lalu yang menyerbu rumah peranginan di luar bandar ini, tempat kelima-lima lelaki itu berpesta bersama-sama enam wanita bukan muhrim mereka.

Turut dirampas dalam serbuan itu sejumlah bunga ros dan arak buatan tempatan.

Kelima-lima suspek mengaku menari dan bertemu secara sulit dengan wanita itu.

Tertuduh pertama dipenjara lima tahun dan juga seribu sebatan, tertuduh kedua dan ketiga, tujuh tahun penjara dengan 1,500 sebatan manakala tertuduh keempat dan kelima dipenjara 10 tahun dan 2,000 sebatan.- Agensi

Rihanna minat beli Liverpool

Posted: 13 Aug 2014 07:39 PM PDT

London: Penyanyi terkenal Rihanna yang baru-baru ini diketahui amat meminati bola sepak dilapor melancarkan usaha untuk membeli kelab bola sepak Liga Perdana Inggeris, Liverpool.

Pada musim Piala Dunia di Brazil lalu, ratu pop itu lantang menyuarakan komen mengenai setiap perlawanan menerusi Twitter.

Dan ekoran laporan dia berminat untuk melabur dalam sebuah kelab bola sepak Inggeris, akhbar Sepanyol, El Mundo Deportivo melaporkan, Liverpool menjadi pilihannya.

Menurut akhbar itu, Rihanna dinasihat oleh rakan rapatnya yang juga penyerang Chelsea, Didier Drogba supaya membuat tawaran untuk menguasai kelab Anfield itu.

Liverpool ketika ini dimiliki oleh John W. Henry's Fenway Sports Group dan mereka tidak mungkin menjualnya.

Rihanna juga dikatakan berminat memulakan akademi bola sepaknya sendiri di Barbados. - Agensi

Hisham Rais Anggap Kerajaan Khalid Kerajaan PUK*!

Posted: 13 Aug 2014 07:01 PM PDT

SETELAH menggelar bekas setiausaha Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai 'anak dara yang kurang seks', aktivis pembangkang, Hishamuddin Rais sekali lagi dengan tanpa rasa malu dan bersalah mencarut, kali ini dalam twitter, berhubung kemelut politik yang melanda Selangor.

Dia yang lantang membidas Khalid kali ini 'muncul' dengan kata-kata yang cukup memalukan.

Ia sekaligus memperlihatkan tahap pemikiran dan kedangkalan dirinya yang sebelum ini pernah bertahun-tahun melarikan diri ke luar negara.

Ada tengok dan tafsir sendiri!

Jangan Marah McDonald’s M'sia, Marah US – Duta Palestin

Posted: 13 Aug 2014 05:51 PM PDT

Duta Palestin ke Malaysia, Dr Anwar Al Agha berharap Rakyat Malaysia tidak menyasarkan pekerja rakyat Malaysia yang bekerja di perniagaan seperti McDonald's dan Starbucks dalam usaha memboikot syarikat berkaitan Israel.

Dr Anwar Al AghaDalam wawancara dengan The Star hari ini, Dr Anwar berkata pekerja terbabit hanya berusaha untuk mencari nafkah hidup. Justeru tidak adil menjadikan pekerja terbabit sebagai sasaran kecaman dan serangan dari rakyat Malaysia yang lain.

Sungguhpun mengakui boikot merupakan satu saluran bagi memberi tekanan agar Israel menghentikan tindakan agresif terhadap Gaza, beliau khuatir kempen di media sosial menuduh syarikat terbabit dengan Israel "cannot always be verified".

Menurut Dr Anwar, adalah lebih tepat jika orang ramai menyalurkan kemarahan dan kekecewaan kepada Kerajaan Amerika Syarikat yang baru-baru ini meluluskan bantuan tambahan sebanyak RM 718.8 juta kepada Sistem Pertahanan Peluru Berpandu Iron Dome Israel.

"It would be better if the people go and protest at the US administration and pressure them to stop funding the Israelis with sophisticated weapons."

Both McDonald's and Starbucks Malaysia have released official statements saying that they do not support nor do they channel funds to support Israel's aggression in Gaza.

"Our people have also broken down in tears because of threatening telephone calls," said McDonald's Malaysia managing director Stephen Chew on Monday.

"There were also incidents where our people were physically intimidated and publicly humiliated, and of property being vandalised," he said. "Some were even afraid to go back to their hometowns for Hari Raya for fear of being harassed."

In a letter to the media, he said: "Our staff in uniform have been publicly humiliated. Others were shunned by their peers when they went to the mosque.

"Even the children of our staff have been singled out in their schools, confused by warnings by some teachers not to go to McDonald's."

MH370: Polis siasat kehilangan wang RM111,000 dari akaun 4 penumpang

Posted: 13 Aug 2014 05:46 PM PDT

KUALA LUMPUR 13 Ogos - Polis sedang menyiasat kehilangan wang berjumlah RM111,000 daripada empat akaun bank milik penumpang pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 sejak 18 Julai lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kuala Lumpur, Asisten Komisoner Izany Abd. Ghany berkata, kesemua wang tersebut didapati telah dikeluarkan oleh individu tidak dikenali menggunakan kad mesin pengeluaran wang automatik (ATM). - UTUSAN ONLINE

MH17: 16 mangsa Malaysia dikenalpasti, 6 daripadanya Islam

Posted: 13 Aug 2014 05:40 PM PDT

SEPANG 13 Ogos - Enam daripada 16 mangsa Malaysia yang telah dikenal pasti dalam tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 disahkan sebagai beragama Islam, manakala 10 lagi bukan Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Joseph Kurup berkata, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka mengumumkan tarikh untuk membawa pulang 16 mayat tersebut ke tanah air, esok. - UTUSAN ONLINE

Kit Siang luah rasa hilang keyakinan dengan Pakatan Rakyat

Posted: 13 Aug 2014 05:31 PM PDT

Krisis kepimpinan di Selangor memusnahkan impian rakyat Malaysia yang diperjuangkan Pakatan Rakyat (PR) sejak memenangi negeri itu daripada Barisan Nasional (BN) 6 tahun lalu, kata Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang.

Ketua Parlimen DAP itu dalam kenyataannya di Kuala Lumpur hari ini berkata, lebih teruk lagi apabila Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hanya bergantung kepada kekuatan kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin BN akan tetap menyokong beliau terus berkuasa.

"Tidak dapat dibayangkan Khalid sanggup mendakwa kerajaan Selangor bukan kerajaan PR," kata Lim dalam kenyataannya.

"Adakah 4 anggota Exco PAS akan dipilih sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) jika tidak menyertai PR dalam Pilihan Raya 2013?" soalnya.

Khalid semalam memecat 5 anggota Exco daripada DAP dan PKR, sebaliknya memilih untuk mengekalkan 4 Exco PAS.

Pemimpin DAP dan PKR secara terbuka menggesa Khalid melepaskan jawatannya bagi menggantikan beliau dengan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah.

PAS bagaimanapun masih lagi menyokong kepimpinan Khalid sehingga mesyuarat yang dijadualkan pada Ahad ini.

Anggota Exco yang dipecat bagaimanapun mempersoalkan tindakan Khalid yang memecat mereka sebelum menerima perkenan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Muhyiddin sebelum ini berkata 12 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Umno dan BN memberikan sokongan tanpa syarat kepada Khalid.

PAS dan DAP masing-masing mempunyai 15 Adun.

PKR kini mempunyai 13 kerusi DUN selepas memecat keanggotaan Khalid Sabtu lalu.

"Quo Vadis, Pakatan Rakyat?" soal Lim. – 13 Ogos, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ke-mana-arah-pakatan-rakyat-soal-kit-siang#sthash.GNwi9sfJ.dpuf

Tabur fitnah: MB akan saman jika PKR tak mohon maaf

Posted: 13 Aug 2014 05:20 PM PDT

Tan Sri Khalid Ibrahim mengemukakan surat tuntutan kepada Datuk Saifuddin Nasution bagi memaksa setiausaha agung PKR itu memohon maaf dan menarik balik satu laporan yang memburuk-burukkannya.

Surat sepanjang 13 halaman itu dihantar melalui peguam Khalid dari firma Bon Advocates pada Isnin malam dan salinannya disaksikan oleh Malaysiakini hari ini.

Khalid menuntut Saifuddin menarik balik tuduhan dan membuat permohonan maaf agar beliau tidak memulakan tindakan undang-undang.

Khalid dipecat daripada parti itu pada hari Sabtu lalu kerana enggan meletak jawatan sebagai menteri besar.

Laporan PKR itu antara lainnya membangkitkan kes hutangnya dengan Bank Islam, penstrukturan semula industri air Selangor, projek lebuh raya Kidex dan kutipan sampah di negeri itu.

Ia turut mempromosi Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail untuk menggantikan kedudukannya sebagai menteri besar.

Salinan laporan tersebut dihantar kepada pemimpin Pakatan termasuk ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, presisen PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, mursyidul am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan setiausaha agung DAP Lim Guan Eng.

Salinan laporan PKR bertarikh 4 Ogos itu turut dihantar kepada jawatankuasa pimpinan pusat ketiga-tiga parti yang menganggotai Pakatan dan wakil rakyatnya.

Khalid mendakwa, laporan tersebut menggambarkan bahawa beliau terlibat dengan cara tidak mengikut undang-undang dalam penyelesaian hutang Bank Islam, terlibat dengan rasuah, tidak ikhlas, hipokrit, tidak beretika, tidak layak menjadi menteri besar dan menyalahguna kuasa demi kepentingan sendiri.

Difahamkan, Khalid akan mengemukakan lebih banyak surat tuntutan.

Nasrudin: Jangan ugut PAS, tunggu 17 Ogos

Posted: 13 Aug 2014 05:10 PM PDT

MP Temerloh, Nasrudin Hasan dalam satu kenyataan hari ini menggesa agar paksaan dan sikap memberi kata dua selepas membuat keputusan sebelah pihak dijauhi dalam Pakatan Rakyat.

Menurutnya, sikap demikian boleh menyebabkan "sesuatu pakatan itu terjejas malah retak dan pecah apabila tiada lagi persefahaman dan persepakatan".

"Kalau nak berpakat janganlah memaksa. Amalkan mesyuarat bersama sebelum buat keputusan.

"Sikap bagi kata dua adalah suatu budaya peras ugut politik yang sangat kotor. Manakan tidak, setelah membuat keputusan lalu mengugut supaya dipatuhi keputusan tersebut sedang ia tidak dimusyawarah terlebih dahulu," katanya yang juga ahli jawatankuasa PAS pusat.

Walapun tidak merujuk kepada sesiapa secara langsung, kenyataan itu dibuat selepas Naib Presiden PKR, N surendran pagi tadi menggesa PAS agar membuat keputusan berkenaan krisis di Selangor dengan segera.

Surendran berkata PAS tidak perlu menunggu sehingga mesyuarat AJK Pas Pusat pada 17 Ogos ini untuk membuat keputusan.

"Sementara PAS mengamati senario ini sebelum memutuskan tindakannya pada 17 Ogos 2014 nanti, usahlah mengugut dan beri kata dua kepada PAS.

"PAS bukan parti hingusan di persada politik tanahair untuk dibuli sedemikian rupa," kata Nasrudin menerusi laman Facebook beliau.

Rodziah letak jawatan Exco, tinggalkan Khalid

Posted: 13 Aug 2014 05:00 PM PDT

Exco Selangor daripada PKR Rodziah Ismail hari ini berkata beliau akan meletakkan jawatan daripada kabinet Tan Sri Khalid Ibrahim walaupun masih dialu-alukan oleh menteri besar Selangor itu.

"Ya, saya akan (letak jawatan)," katanya ketika ditanya sama ada beliau akan keluar daripada kabinet Khalid.

Rodziah berkata demikian sewaktu ditemui di lapangan terbang sepulangnya daripada Bangkok, Thailand sebenar tadi.

Ditanya sama ada beliau akan bekerjasama dengan Khalid, Rodziah menjawab, beliau akan menyokong Pakatan Rakyat.

Beliau hanya bercakap sebentar sebelum bergegas ke keretanya.

Khalid hari ini berkata, Rodziah masih dialu-alukan meneruskan khidmat dalam pentadbirannya dan beliau menunggu anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Tiga itu kembali dari luar negara untuk membincangkannya.

Bercakap dalam sidang media selepas mesyuarat exco di Shah Alam siang tadi, Khalid berkata beliau masih belum menulis surat pemecatan kepada Rodziah yang berada di luar negara ketika itu.

Khalid juga berkata beliau sebelum ini telah pun bertemu dengan Rodziah tetapi tidak mahu mendedahkan butirannya.

Rodziah satu-satunya daripada enam exco PKR dan DAP yang belum dipecat Khalid.

Kabinetnya kini hanya berfungsi dengan dukungan empat exco PAS yang masih bertahan.

(Foto) Awek kebasahan seluar dalam terlihat atas superbike

Posted: 13 Aug 2014 04:01 PM PDT

Menaiki motorsikal berkuasa besar ada tatacaranya. Pemakaian yang dicadangkan perlu mementingkan aspek keselamatan penunggang.

Tapi kalau dah macam ni punya pakai, basah pulak kena hujan, bukan tuan punya badan sahaja yang membahayakan dirinya, malah membahayakan pengguna jalan raya yang lain.

Seksi akak oiii!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan