Isnin, 11 Ogos 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 11 Aug 2014 01:45 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Khalid Dapat Perkenan Sultan Meneruskan Jawatan MB Selangor.

Posted: 11 Aug 2014 04:21 AM PDT

ISU MB SELANGOR disifatkan hampir selesai, apabila Banginda Sultan Selangor memperkenaankan Tan Sri Khalid Ibrahim meneruskan jawatannya.

Dalam perkembangan lain, sebagai syarat sokongan ADUN Selangor, 12 ADUN menyokong Khalid sebagai MB Selangor tanpa syarat. Kenyataan demikian dinyatakan sendiri oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Mahyuddin Yassin hari ini.

Jika PAS konsisten dengan sokongan parti itu terhadap Khalid, maka jumlah ADUN yang menyokong Khalid adalah 28 termasuk dirinya. Walaupun keadaan adalah seri, namun tidak diketahui apakah exco kerajaan negeri daripada PKR akan menyokong Khalid, jika menyokong, maka Khalid mempunyai majoriti mudah dalam DUN Selangor.

Melalui keadaan yang ada, maka hasrat Anwar melantik isterinya sebagai MB Selangor, bakal tidak kesampaian setidak-tidaknya untuk sementara waktu, kecuali, PAS melakukan pusingan U.

Cucu Tok Selampit

Posted: 11 Aug 2014 01:38 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Apa Hal Ikon Remaja Melayu DAP, Dyana Sofya Main Lilin Vigil Pulak Dah?

Posted: 10 Aug 2014 07:58 PM PDT


Menjadi hak peribadi untuk menyertai parti chauvinist DAP sebagai wadah perjuangan politik sekiranya merasakan parti berkenaan memperjuangkan Agama, Bangsa dan Tanahair. Cuma tidak perlu mengadai maruah dan kepercayaan Agama Islam untuk kelihatan menonjol di dalam parti mereka. Saya memahami bahawa Agama Islam mengajar kita untuk menghormati agama lain, tetapi adakah ini cara berpandukan ajaran Islam sebenar? Adakah saya boleh meletakkan harapan kepada pemimpin muda Melayu DAP ini untuk membela nasib umat dan agama Islam kelak?

Untuk apa ikon remaja DAP yang juga calon Parlimen Teluk Intan menghadiri upacara memasang lilin 'vigil' anjuran DAP? Apakah perlu menghadiri upacara sembahyang memperingati roh si mati dengan diiringi sami Buddha? Jangan buat benda-benda khurafat dan haram di sisi Agama Islam Dik. Takut-takut nanti terkeluar dari ajaran Islam. Nauzubillah himinzalik.

PEJUANG BANGSA

Posted: 11 Aug 2014 11:34 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TERKINI ! SULTAN SELANGOR PERKENAN KHALID KEKAL MB , BIKIN ANWAR TERSENTAP !!

Posted: 10 Aug 2014 11:55 PM PDT
-  Abdul Khalid memaklumkan Sultan Selangor perkenan untuk beliau meneruskan tugas sebagai MB Selangor sehinggga ada perkembangan terbaharu.


-  Abdul Khalid memaklumkan Tuanku berpuas hati dengan penjelasan bahawa beliau masih mendapat sokongan majoriti ADUN Selangor. Justeru Tuanku memberi perkenan kepada beliau untuk kekal sebagai MB.

--Berhubung mesyuarat kerajaan negeri, Abdul Khalid berkata beliau telah mendapat sokongan empat exco dari Pas. Katanya, itu sudah memadai baginya untuk beliau mengadakan mesyuarat kerajaan negeri walaupun tanpa exco dari PKR dan DAP. Ini berdasar tatacara Artikel 52.2B Undang-undang Negeri.

- Berhubung lain-lain Exco yang tidak mengikut tatacara Artikel 52.2B, mereka dinasihatkan untuk melepaskan jawatan. Beliau akan menemu bual setiap Exconya esok bagi mengetahui sokongan mereka.


-Abdul Khalid memaklumkan bahawa beliau akan mempertimbang cadangan untuk menyertai Pas tetapi buat masa kini beliau akan membersihkan namanya terlebih dahulu.

-Isu pembubaran DUN tidak disentuh dalam mesyuarat dengan Tuanku kerana beliau tidak meminta pembubaran dewan dibuat, kata Abdul Khalid.


- Abdul Khalid menegaskan beliau masih kekal sebagai MB Selangor dan akan menjalankan tugasnya seperti biasa.  -  utusan online - 

MB SELANGOR : DEKLARASI PERMATANG PAUH 1998 DIUNGKIT KEMBALI , ANWAR LANGGAR APA DIKATA !

Posted: 10 Aug 2014 03:00 AM PDT
Pemecatan Khalid Ibrahim kini diungkit balik penyokong PKR mengenai deklarasi Permatang Pauh dilaungkan Anwar Ibrahim ketikan dipecat dulu 1998 . 

Ternyata apa dilaungkan Anwar kini beliau langgar dan lakukan kepada Khalid demi lantik bini sebagai MB Selangor yang tiada pengalaman dalam pentadbiran  .

Rakyat Selangor terutama penyokong PR telah tertipu dengan kata-kata Anwar  dah hari ini beliau menzalimi pemimpin PKR sendiri . 


 Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dinasihatkan ingat kembali Deklarasi Permatang Pauh 1998.

Pengerusi Pakatan Anak Selangor Menyokong Menteri Besar (Pasmeb) Petaling, Hanafiah Husin mendakwa, deklarasi tersebut menyentuh soal larangan kronisme, nepotisme dan rasuah.

"Anwar Ibrahim harus ingat balik Deklarasi Permatang Pauh 1998. Antaranya melarang, membenci dan melaknat, nepotisme, kronisme dan membenci rasuah.

"Tapi apa yang dah jadi sekarang di Selangor? Rakyat kini diperdayakan dan hanya dimomokkan dengan Langkah Kajang.

"Dana Selangor yang banyak itu digunakan untuk kepentingan parti," katanya kepada pemberita ketika ditemui, hari ini.Beliau turut menyentuh soal  sikap Anwar yang dilihat membuat keputusan dahulu sebelum membincangkannya.

"Di sini kita lihat bagaimana rakusnya rejim Anwar melantik isterinya sendiri tanpa persetujuan pakatan lain.

"Apa yg berlaku sekarang, buat keputusan dulu baru bincang. Ini bukan demokrasi tapi diktator. Kalau Karpal ada, dia akan kata 'Anwar you have done enough'," katanya.

Kira-kira jam 2 petang tadi, dijadualkan berlangsungnya demonstrasi Pasmeb bagi menyatakan sokongan kepada  Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim namun terpaksa ditunda atas nasihat Abdul Khalid sendiri

KHALID IBRAHIM DIPECAT TAPI EXCO PKR & DAP GILA KUASA TAK NAK LETAK JAWATAN !!

Posted: 10 Aug 2014 02:00 AM PDTTan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang dipecat keahlian daripada PKR tidak mungkin tergesa-gesa memohon perkenan Sultan Selangor bagi membubarkan Dewan Undangan Negeri supaya diadakan pilihan raya negeri.

Beliau masih kekal sebagai menteri besar, itu fakta termaktub dalam undang-undang tubuh kerajaan negeri Selangor.

Lagipun, Lembaga Disipin PKR memberikan Khalid tempoh 14 hari untuk merayu keputusan memecatnya yang berkuat kuasa Sabtu.

Jangan lupa, beliau hanya dipecat dari PKR manakala tiada kaitan dengan DAP serta PAS.

Jika DAP dan PAS bersetuju dengan keputusan pimpinan PKR yang sudah hilang kepercayaan terhadap Khalid, kedua-dua parti itu perlu menyatakan secara rasmi dengan perakuan Adun parti masing-masing sama seperti dilakukan Adun-Adun PKR.

Semalam PKR meminta Adun yang mewakili parti membuat akuan sumpah menolak Khalid dan menyokong Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar.

Setakat ini, Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Abd Samad menegaskan akan merujuk perkembangan terbaru politik negeri itu kepada PAS Pusat.

Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua dalam kenyataannya berkata, parti itu juga kan memutuskan perkara tersebut pada mesyuarat jawatankuasa eksekutif pusatnya (CEC) esok.

Antara cadangan parti itu adalah meminta tiga Adun yang dilantik Exco meletak jawatan kerana tdak lagi mengiktiraf status Khalid sebagai Menteri Besar.

Untuk rekod PAS dan DAP memenangi 15 kerusi manakala PKR 14 termasuk Khalid manakala Barisan Nasional hanya 12 kerusi.

Justeri itu, dakwaan Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR R. Sivarasa sudah tidak layak menjadi menteri besar kerana hilang kepercayaan majoriti dewan negeri Selangor selepas dipecat PKR kurang tepat.

Jika benar, setakat ini Khalid hanya tidak dapat kepercayaan 13 Adun PKR sedangkan keseluruhan Adun Selangor seramai 56 orang.

PKR perlu mendapatkan perakuan semua Adun DAP dan PAS jika betul-betul mahu Khalid hilang kelayakan dan kepercayaan sebagai menteri besar.

Pilihan lain, DAP dan PAS perlu meminta Adun mereka yang dilantik Exco meletak jawatan sekaligus Khalid hilang sokongan bagi menguruskan kerajaan negeri sekarang.

Selangor mempunyai seramai 10 anggota exco kerajaan negeri dengan empat daripada PAS manakala PKR dan DAP masing-masing tiga orang.

Itu pilihan PKR, DAP dan PAS selain membawa usul undi tidak percaya kepada Khalid di DUN Selangor.

Namun, jangan lupa, Khalid juga ada pilihan dan tentu sedang memegang kad paling besar. Selain berdepan undi tidak percaya di DUN, Khalid boleh mohon perkenan Sultan Sharafuddin Idris Shah membubarkan DUN.

Jika mahu, Khalid juga boleh pecat Exco dari PKR dan DAP terlebih dahulu.

Lagipun, Khalid masih menteri besar, apa salahnya tunjukkan pada PKR dan DAP siapa berkuasa sekarang.

Bagi PKR dan DAP pula, amat memalukan jika tidak minta Exco parti mereka letak jawatan setelah hilang percaya kepada Menteri Besar itu ~ UtaraNews

KALUT NAK PECAT KHALID IBRAHIM RUPANYA HADIAH HARI JADI ANWAR

Posted: 10 Aug 2014 01:17 AM PDTRupa-rupanya dok kalut sangat nak tukar MB Selangor hingga lah memecat keahliannya semalam cukup tak adil sekali  adalah kerana  pasal ini .  

Birthday Bang NON rupanya  hari ini dan pemecatan parti merupakan hadiah sempena hari jadi baby tua ni.

Terbukti hari ni sekutu kuat mereka DAP menyambut dengan penuh kegembiraan dan menyokong kuat TSKI dipecat dari parti bagi menendangnya daripada jawatan MB Selangor . 

Entah apa dijanjikan  Anwar kepada DAP supaya menyokong kuat bininya dilantik MB Selangor walaupun tidak disokong majoriti rakyat negeri itu .

bumiyang

Posted: 11 Aug 2014 03:09 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 11 Aug 2014 03:08 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Kenapa Anwar fitnah PAS tolak MB wanita?

Posted: 10 Aug 2014 08:40 PM PDT


Pemimpin dan dewan-dewan tertentu PAS hanya tanya apa salah Tan Sri Khalid untuk digugurkan.

PAS tidak ada kata PAS menolah Datin Seri Wan Azizah kerana dia wanita. Mungkin ada pemimpin kecil PAS terkata konsensus dalam PAS hanya setuju wanita dipilih sebagai wakil rakyat tapi belum lagi cadangkan wanita sebagai MB.

Dato Seri Anwar Ibrahim telah memutarbelit dengan menyogok ke mulut PAS seolah-olah PAS menolak wanita jadi MB.

Apa sebabnya?


DAP pun turut serta berkata yang sama.

Dari segi strategi politik, Anwar cuba mendapatkan sokongan wanita yang mana boleh dianggap separuh rakyat adalah wanita.

Ianya bagi engenepikan pandangan ramai bahawa Wan Azizah tidak berkebolehan dan tidak tahu apa. Maklumlah Wan Azizah akui dia sedia jadi boneka Anwar dan tidak cukup berpengalaman dalam pentadbiran untuk jadi MB.


Selain itu, Anwar mungkin mencuba strategi "reverse psychology" yang mana ianya untuk menyediakan dirinya untuk berperanan sebagai isteri Menteri Besar dengan mendapatkan orang ramai menolak pandangan wanita tidak boleh jadi MB.

Anwar malu bila menyedari semua MB besar ada isteri dan bakal jadi buah mulut bahawa bakal MB baru dari PKR saja yang bersuami dan suami pula pondan yang main belakang jantan.Paling penting, Anwar menyedari dia bakal mengetuai BALKIS.Wow! "Isteri" bakal MB yang akan iring Sultan ke solat di Masjid

tunku

Posted: 11 Aug 2014 03:04 AM PDT

tunku


Selangor MB crisis: Khalid to remain as Mentri Besar

Posted: 11 Aug 2014 02:13 AM PDT


 Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim says he will remain in his position and  executive councillors who decline to work with him can resign.
He said the provisions in the state constitution allowed him to seek the consent of Selangor ruler Sultan Sharifuddin Idris Shah to make changes to the existing exco line-up.
However, Khalid told a press conference at the state secretariat Monday that he would first engage the exco members and ask them if they were willing to work with him.
"I won't be leaving. If the exco members don't agree with me, they can leave," said Khalid.
Khalid, who met the Sultan earlier in the day, said he had briefed the ruler of his situation.
"I informed His Royal Highness Tuanku that I was sacked by the PKR disciplinary council on Aug 9.
"Tuanku asked me if I still had the confidence of a majority of the state legislative assembly members," said Khalid.
Khalid added that he had informed Sultan Sharafuddin that in spite of his sacking, he still commanded the confidence of a majority of the state legislative assembly members.
"So I will remain mentri besar until further developments," he said.
He said going by the media reports, he had the full support of the four PAS executive councillors.
They are Iskandar Samad, Dr Halimah Ali, Sallehen Mukhyi and Dr Ahmad Yunus Hairi.
A state government can function with a minimum four and maximum 10 executive councillors, according to the state laws.
Both PKR and DAP have stated that their assemblymen would stand united in wanting Khalid ousted as mentri besar whilst PAS appears divided on the issue.

KHALID CORNERED, ANWAR BRACES FOR SNAP POLL

Posted: 10 Aug 2014 05:00 AM PDT


Tan Sri Khalid Ibrahim is now cornered – checkmated by Parti Keadilan Rakyat (PKR) leaders with a showcause letter for going against the party decision for not stepping down as Mentri Besar which he has to reply by Friday.

Khalid now has no reason convincing enough to 'stay his course' as his Mentri Besar post is the prerogative of the party and not following party decision is considered as gross misconduct which can even lead to expulsion from the party.

In short, the game is nearly over and Khalid can do only one thing – dissolve the state assembly and seek fresh election – or face expulsion and seek a fresh mandate through the state assembly as an Independent candidate for the Mentri Besar position.

If Khalid takes the first action, then Pakatan Rakyat (PR) and PKR in particular may probably has to say 'goodbye' to Selangor despite the state Barisan Nasional (BN) having no people of calibre to become Mentri Besar.

The Selangor electorates have been restless and angry with the PR state government for the current feud that they see have not benefited them and they are left with so many problems.
Among the main problems are the water crisis which the electorates are bracing for rationing despite assurances from the state government, hike in business licences, and Kinrara-Damansara Expressway (Kidex).

So if Khalid decides to dissolve the state assembly, then the result is probably clear as expected by many analysts.

If Khalid takes the second option, then he would seek an audience with the Sultan of Selangor, present to the sultan that he is now an Independent assemblyman and would call for an emergency sitting of the assembly to seek fresh mandate.

In this case, the scenario where the assembly has 56 seats, Khalid may get the votes of BN and all PAS assemblymen totalling to 27 (BN – 12 seats, PAS 15 seats).

Against him will be DAP's 15 assemblymen and PKR's 14, the latter which Anwar would probably miscalculate.

Several of PKR's 14 assemblymen had written pledges to vote for Khalid in the event of a vote for Khalid to stay which will see Khalid passing through with a simple majority.

After all, he needs just two more seats for a simple majority.
However, it is very unlikely the Sultan would agree with the second option and the Ruler may want a fresh mandate through a state election.


Both ways, Anwar will see that his Kajang Move is a failure and electorates' trust on him will erode further as even now they see as Anwar seeking to position his spouse as his priority rather than to manage the state properly.

At first it was only the party deputy president Azmin Ali wanting Khalid's post and he had started the 'political chess game' which Khalid easily shove aside like 'fanning away a fly'.

As the feud between the two worsen, the party de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim stepped in to help Azmin, and thus began the so-called Kajang Move – mission is to replace Khalid with him, not Azmin.

However, when he was convicted and he was not eligible to contest the Kajang state seat, Anwar replaced it with his wife who is the party president Datin Seri Wan Azizah Ismail.
After Waz Azizah won the seat, the real political game began with Anwar wanting his wife who is the new assemblyman to replace Khalid.
Khalid stood his ground and the battle got intense as Anwar began his assault to get Khalid to step down.

When all attempts failed, the party leadership has resorted to the last action – show cause letter and expel – which is within the party's right and Khalid cannot challenge the expulsion in any court of law.

Taipingmali (tm)

Posted: 11 Aug 2014 01:08 AM PDT

Taipingmali (tm)


Batu Kurau bersama Gaza

Posted: 10 Aug 2014 06:58 AM PDT

Lim Guan Eng Ghairah Akan Wan Jijah

Posted: 10 Aug 2014 01:23 AM PDT

Begitu ghairah nampaknya puak-puak Dap mahukan Khalid mengosongkan kerusi Mb Selangor. Lim Guan Eng bercakap atas kapisiti apa, parti Dap atau peribadi.

Harap Mat Sabu dapat bagi komen sedikit mengenai Lim Guan Eng, sebelum ini apabila Presiden Pas bercakap mengenai Khalid,  Mat Sabu mengulas bahawa Hadi Awang bukan bercakap bagi pihak Pas.

Dengan desakan dan campur tangan Dap dalam isu menteri besar Selangor jelas menunjukkan bahawa Dap terlibat dalam konspirasi menjatuhkan Khalid.

Maka benarlah telahan rakyat, selagi bekas ahli koperat Guthrie tersebut menjadi ketua eksekutif, Dap sukar menjadi pengarah atau abang besar.

Sekian.

Belantan

Posted: 10 Aug 2014 11:34 PM PDT

Belantan


Perjalanan seorang MB lawan munafik -- Siapakah munafik yang dimaksudkan itu?

Posted: 10 Aug 2014 04:18 PM PDT


Suasana pada malam Khamis lalu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor agak berbeza. Beberapa anggota Unit Amal kelihatan hilir mudik di kawasan rumah Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Seksyen 7 Shah Alam itu. Lantunan takbir yang biasa dilihat dalam setiap acara Pas begitu mendominasi. Tiada langsung sorakan reformasi.

Pemimpin PKR yang hadir pada majlis Solat Hajat Perdana - Mempertahankan Kerajaan Selangor itu boleh dibilang dengan jari. Kalau hadir pun yang ada kaitan dengan jawatan dalam kerajaan negeri. Acara itu lebih kepada majlis anjuran Pas untuk menyokong kepimpinan Menteri Besar Selangor. Yang berucap selain Abdul Khalid ialah tokoh-tokoh Pas negeri.

Sungguh ironi, Abdul Khalid terpaksa melawan kemunafikan partinya sendiri yang sebelum ini begitu memuja-muja malah mengagung-agungkan beliau sebagai menteri besar contoh. Sungguh ironi, Pas pula yang terpaksa membela Abdul Khalid yang kini tidak lagi mempunyai parti untuk bernaung setelah dipecat berkuat kuasa serta-merta semalam.

Mungkin sudah begitu resam perjuangan Pas. Parti ini bermatian-matian membela Penasihat PKR, Anwar Ibrahim daripada apa yang mereka sebut sebagai ketidakadilan dan kezaliman. Sekarang, Pas membela pula Abdul Khalid yang mahu disingkirkan oleh Anwar secara tidak adil dan zalim.


Benar kata Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menasihatkan Abdul Khalid tentang kumpulan hipokrit atau munafik politik yang kini sedang melingkari perjalanan beliau sebagai seorang menteri besar. Itulah juga yang ditekankan oleh Abdul Khalid dalam ucapannya pada malam itu.

Bijak politik Abdul Khalid. Selain dilihat dekat dengan Sultan Selangor, beliau sentiasa berdampingan dengan pemimpin kanan Pas terutama golongan ulama.

Semasa Ramadan lalu, Abdul Khalid turut mengadakan pertemuan penuh mesej dengan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Beliau pula sentiasa mempotretkan dirinya sebagai menteri besar prorakyat bukan proparti.

Intipati pertemuan

Kali ini, ADUN Pelabuhan Klang ini mendedahkan intipati pertemuannya dengan Nik Abdul Aziz pada hari ketiga Aidilfitri itu, dalam satu majlis bernuansa agama di kediaman rasmi beliau. Abdul Khalid mahu khalayak mengetahui bahawa beliau sedang diperangi oleh kumpulan munafik.

"Saya ingat nak membawa senjata untuk habiskan munafik," kata Abdul Khalid sambil menambah, tindakan itu tidak diteruskan selepas mendapat nasihat daripada Nik Abdul Aziz agar bersabar dan tidak memalukan mereka yang sedang memeranginya sekarang.Dalam menghadapi serangan PKR dan sebahagian pemimpin Pas dan DAP, Abdul Khalid menggunakan strategi korporat. Beliau tidak menyerang atau mengugut balik, walaupun sebagai seorang menteri besar dan pimpinan kanan PKR, Abdul Khalid tentu tahu rahsia, aib dan noda parti itu.

Tetapi beliau tidak dedahkan segala keburukan mahupun aib parti dan pemimpin. Beliau patuhi nasihat Nik Aziz, mentor Pas yang masih berpengaruh itu.

Abdul Khalid melawan dengan cara orang korporat menyelesaikan krisis atau masalah - berdasarkan peruntukan undang-undang parti mahupun undang-undang tubuh kerajaan negeri. Jika mengikut undang-undang, jalan yang bakal ditempuh Anwar dan PKR memang tidak mudah.

Setelah menyifatkan surat tunjuk sebab Lembaga Disiplin PKR sebagai cacat, Abdul Khalid menghantar surat peguam bagi mengingatkan bahawa lembaga itu yang memecat beliau semalam tidak boleh membincangkan kedudukannya.


Abdul Khalid mahu menghantar isyarat beliau tidak mudah diperkotak-katikkan dan akan menggunakan saluran undang-undang untuk mempertahankan kedudukannya. Persis seperti yang Anwar pernah lakukan semasa dipecat daripada UMNO dahulu. Tetapi bezanya, ini jawatan yang melibatkan kuasa Dewan Undangan Negeri dan Sultan, bukan sekadar parti.

Dari segi parti, Abdul Khalid dianggap bukan lagi menteri besar. Tetapi dari segi undang-undang beliau masih seorang menteri besar yang sah. Menteri besar hanya boleh dipecat oleh Sultan Selangor atau melalui undi tidak percaya DUN.

Dalam keadaan begini, Abdul Khalid masih dalam kedudukan menang tetapi perjalanannya semakin pendek. Ternyata melawan munafik politik dengan senjata sabar bukanlah kerja mudah. Bertambah berat kerana gerombolan munafik ini sudah terlalu taksub sehingga sanggup menghalalkan apa sahaja.

Yang jelas rugi dan menjadi mangsa ialah rakyat Selangor. Kontroversi kerusi Menteri Besar Selangor ini bakal menjadi bertambah rumit setelah Abdul Khalid dipecat daripada parti. Tiada penyelesaian mudah.

Dan, kita akan terus melalui fasa pertengkaran politik yang panjang kecuali kita sepakat untuk memadamkan riwayat politik seorang pemimpin itu. Beliaulah punca segala kemunafikan politik ini.

Suara Politik
Belantan

Nik Aziz Nasihat Khalid Ibrahim, ‘Sabar Tangani Munafik Politik’?

Posted: 10 Aug 2014 08:37 AM PDT


Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memaklumkan beliau sempat pergi ke Kota Bharu, Kelantan bersama isterinya Puan Sri Salbiah Tunut dan bertemu Mursyidul Am Pas; Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan menerima nasihat berguna.

Menurut beliau, Nik Abdul Aziz berkata di dalam politik ada golongan munafik yang disifatkan sebagai golongan hipokrit.

Beliau berkata, pada mulanya beliau menyangka bekas Menteri Besar Kelantan itu ingin menasihati beliau supaya menghapuskan golongan munafik seperti itu di dalam politik tetapi nasihat dari Tuan Guru adalah sebaliknya.

"Saya bersama dengan isteri saya pergi ke Kota Bharu, dapat berjumpa dengan Tuan Guru Nik Aziz dan saya dapat satu nasihat yang sangat penting diberikan kepada saya."Nasihat itu dilihat terlalu susah untuk saya lakukan iaitu, dia mengingatkan saya dalam politik banyak hipokrit, dia cakap ada munafik.

"Bila saya memahaminya, saya ingat dia (Nik Aziz) nak suruh saya hapuskan munafik rupanya dia tidak, dia kata kita mesti jangan malukan munafik, kita sabar, kita sama-sama betulkan dia," katanya.

Selain itu, Nik Abdul Aziz turut menasihati beliau bahawa Nabi Muhammad S.A.W telah dapat menjalankan tugas dengan meningkatkan syiar Islam dengan cara tidak menjatuhkan maruah orang lain biarpun mereka jahat sepertimanapun tetapi dengan membetulkan mereka.

"Saya tidak tahu sama ada saya boleh jalankan tugas ini tetapi saya mencubalah ini, supaya saya dapat menjalankan tugas dengan baik dan bertanggungjawab," katanya ketika berucap pada majlis Solat Hajat Perdana untuk mempertahankan kerajaan negeri di kediaman rasmi beliau di Shah Alam malam semalam.

Suara Politik
Belantan

Amaran buat Pakatan Haram : Pas sedia berjuang bersendirian?

Posted: 10 Aug 2014 05:56 AM PDT


Keputusan Majlis Syura Ulama Pas untuk mempertahankan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor adalah muktamad meskipun Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP berpendapat sebaliknya.

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) berkata, PKR bebas membuat apa sahaja keputusan berhubung masa depan Abdul Khalid, namun pendirian Majlis Syura Ulama Pas tidak akan sekali-sekali berganjak.

Malah katanya, parti itu bersedia menghadapi sebarang kemungkinan ekoran percanggahan pendapat dengan rakan-rakan sekutunya dalam pakatan pembangkang.

Beliau turut memberi gambaran Pas sedia berjuang bersendirian kerana sejarah membuktikan parti itu tetap berdiri teguh meskipun diuji dengan pelbagai masalah dan konflik dengan pihak luar.

"Tidak terima (keputusan Majlis Syura) itu dia punya pasal. Begini saya nak sebut, Pas telah mengalami macam-macam masalah dengan parti lain, mula-mula dengan Barisan Nasional (BN), kita masuk tetapi entah macam mana dia tendang kita keluar, namun kita tetap tegak duduk.

"Kemudian kita bersama Semangat 46 (S46) namun musnah akhirnya. Bahkan Datuk Asri (Muda) dulu pernah buat parti lain iaitu Hamim (Hizbul Muslimin Malaysia). Walau apa pun berlaku, Pas tetap utuh sampai hari ini," katanya ketika ditemui di kediamannya di Pulau Melaka, di sini hari ini.

Dalam kenyataan bersama Nik Abdul Aziz dan timbalannya, Datuk Dr. Haron Din kelmarin, Majlis Syura Ulama Pas menegaskan Abdul Khalid tidak boleh digugurkan selagi beliau tidak disabitkan sebarang pelanggaran terhadap amanah yang mewajarkan beliau disingkirkan.

Sementara itu Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam reaksinya semalam menegaskan, apa sahaja keputusan Majlis Syura Ulama Pas tidak akan mempengaruhi pendirian parti itu untuk menyingkirkan Abdul Khalid.

Mengulas lanjut, Nik Abdul Aziz yang juga bekas Menteri Besar Kelantan menasihatkan semua ahli Pas supaya akur dengan pendirian tegas Presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi berhubung kemelut politik di Selangor di samping menjaga 'lidah' masing-masing.

"Saya nasihat orang Pas khasnya serta semua rakyat Malaysia jaga lidah. Nabi ada sebut, manusia tersungkur dalam neraka kerana lidah, sikit-sikit bercakap akhir sekali timbul macam-macam.

"Jangan celupar mulut dan sebar benda tak tentu betulnya kerana akhirat kelak kamu akan disoal, kenapa bercakap macam ini sedangkan kamu sendiri tak yakin," katanya.

Kenyataan terbaharu Nik Abdul Aziz itu sekaligus menepis laporan portal berita propembangkang kononnya beliau tidak terlibat dengan keputusan Majlis Syura Ulama parti itu.

Suara Politik
Belantan

Anwar perlu perjelas dakwaan miliki 20 akaun?

Posted: 10 Aug 2014 01:41 AM PDTKetua Pembangkang, Anwar Ibrahim digesa tampil membuat penjelasan berhubung dakwaan beliau memiliki banyak akaun bank di luar negara yang kini tersebar di media sosial.

Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah berkata, Anwar perlu berbuat demikian kerana dakwaan hasil pendedahan oleh Wikileaks itu berlaku semasa beliau menjadi Menteri Kewangan.

"Sebagai Menteri Kewangan ketika itu, adalah sesuatu yang amat menghairankan. Transaksi (yang berlaku juga) luar biasa dengan jumlah wang yang begitu banyak. Jadi kami tuntut penjelasan Anwar.

"Apatah lagi dakwaan yang tersebar di media sosial itu turut melibatkan akaun Bank of Israel, kalau tidak benar beliau perlu nafikan perkara ini," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.


Sejak beberapa hari lalu, tersebar 20 akaun bank di laman sosial yang didakwa atas nama Anwar membabitkan amaun melebihi AS$100 juta semasa beliau bergelar Timbalan Perdana Menteri.

Dalam pada itu, Azwanddin berkata, Anwar tidak boleh berdiam diri dalam hal berkenaan kerana turut disertakan adalah nama penuh, nombor pasport, nombor akaun, jenis akaun serta nama bank.

"Isu ini diperkatakan oleh rakyat dan JMM sekali lagi meminta penjelasan Anwar tentang dakwaan ini dengan mengemukakan jawapan bagi membuktikan dakwaan yang tersebar tidak benar," ujarnya.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 10 Aug 2014 11:19 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


3 ADUN PKR TOLAK ANWAR, NEGERI SELANGOR SEMAKIN PARAH

Posted: 10 Aug 2014 10:38 PM PDT


Krisis Selangor semakin meruncing. Tiga ADUN PKR negeri itu, Roziah, Elizabeth Wong dan Dr Daroyah dilaporkan hilang kepercayaan kepada pucuk kepimpinan PKR khasnya Anwar Ibrahim dan akan umumkan keluar parti untuk menjadi ADUN BEBAS sebagai sokongan kepada TSKI dan mengekalkan beliau sebagai MB.

Kebanyakan pimpinan PKR juga tidak berpuas hati dengan tindakan Anwar Ibrahim yang melantik bini sendiri sebagai MB Selangor tetapi masih tidak berani utk berbuat apa-apa kerana bimbang hilang jawatan mereka dalam PKR.

KRISIS SELANGOR MAKIN RUNCING, KHALID SAMAN PKR

Posted: 10 Aug 2014 10:29 PM PDTMenteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menghantar notis peringatan agar isu berhubung masa depannya sebagai Menteri Besar tidak dibincang dalam Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Notis kepada Pengerusi Lembaga Disiplin PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong itu menggariskan agar MPP tidak membincangkan masa depan wakil rakyat Pelabuhan Klang itu sebelum sesi pendengaran terhadapnya dijalankan. 

Notis peringatan dihantar melalui peguamnya, Edmond Bon, kepada Kee Kwong.

Ia menyatakan perkara itu tidak boleh dibincangkan sehingga Lembaga Disiplin selesai menjalankan siasatan terhadap Abdul Khalid, termasuk selepas mendengar penjelasan daripadanya pada 15 Ogos ini.


Sementara itu, bekas Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah Hussin, berkata Lembaga Disiplin juga tidak boleh membincangkan nasib Abdul Khalid dengan kepemimpinan tertinggi PKR kerana ada di antara mereka mempunyai kepentingan dalam usaha menggantikan beliau daripada jawatannya.

SEMUA MATA TERTUMPU DI KACA TV, BUBAR ATAU TIDAK SEBENTAR LAGI

Posted: 10 Aug 2014 08:54 PM PDT


LANGSUNG dari Shah Alam. Mesyuarat Dewan DiRaja Selangor hari ini dijangka memutuskan pembubaran Dewan Undangan Negeri Selangor boleh diputuskan bila-bila masa memandangkan rakyat negeri Selangor semakin tertekan dengan politik cacamerba sekarang.

Suasana ekonomi yang muram di Selangor dan kegiatan jenayah yang berlaku menjadi antara agenda perbincangan untuk memutuskan status DUN Selangor. Kesombongan Anwar semasa menjadi Menteri Kewangan dahulu menjadi bual bicara dalam kerabat DiRaja.

Di luar pintu Istana, bisik-bisik di kalangan wartawan mendapat berita dari dalam bahawa MB Khalid dan Sultan memainkan peranan utama untuk membuat keputusan terbaik untuk rakyat Selangor.

Pilihan membubar Kerajaan Selangor menjadi opsyen penting selepas PAS tidak bersetuju dengan Azizah. 

Kita tunggu berita lanjut...


BILA BLOGGERS PAS MULA SERANG PKR ...LANTAK HANGPA LA...

Posted: 10 Aug 2014 05:44 AM PDTSELAMAT HARI LAHIR NUAR BERAHIM. SEMOGA LEBIH HEBAT DARI BELEBAB. acara ceramah penerangan akan berterusan malam ni, selepas seharian membantai dan membelasah dikiri kanan atas bawah kolid berahim. satu benda tak ada yang elok mengenai kolid berahim, waktu ini sudah dilalui oleh nuar berahim dan keluarganya tapi nampaknya ia juga membawa perangai yang sama dengan umno. bini ketua umum mula mempamerkan kehebatan berpidato maklumlah bini ketua umum. Nuar berahim sepatutnya tidak menghalalkan cara untuk memastikan bini dia menjadi MB selangor. nuar berahim sepatut menunjukkan contoh tauladan yang baik bukan menjadi maloan dalam kes seperti ini.

kemana hilang pencacai pencacai pkr seperti tulangbesi yang didapati menipu mengeditkan video tok guru nik aziz." kasar je ucapan tok guru nik aziz, ITU DIA PUNYA PASAL KALAU TAK NAK TERIMA KEPUTUSAN MAJLIS SYURA ULAMA PAS" SAYA HANYA BERCAKAP SEKALI. apakah tulangbesi sedang sibuk mengeditkan video terbaru atau sedang merangka serangan baru dan fitnah terbaru. pencacai pencacai yang tinggal tak ramai kemana sepi je alam maya sejak kolid kena sack. kolid samad duk baca tasbih gamaknya atau sedang berfikir nama party baru yang diwar warkan oleh wartawan reformasi. kononnya professional dalam pas sedang mencipta party baru untuk meninggalkan pas. hanipa mydin sedang membuat perlembagaan baru party baru yang lebih wala' kepada ketua umum pkr lebih dari sesiapa di malaysia. atau dirangka oleh zulhasmi peguam yang sama tolol dengan hanipa mydin.

saksikanlah malam ni akan lebih hebat menyerang peribadi kolid berahim. segalanya akan dilondehkan oleh PEMIMPIN UTAMA PKR, cuma yang tak pasti mengapa NUAR BERAHIM TIDAK BERPIDATO DAN BERSIFAT LEMBU KENYANG SAJA. apakah kerna BIRTHDAY BOY, BIRTHDAY BOY TIDAK AKAN BERUCAP TAPI MALAM INI, BIRTHDAY BOY AKAN BERUCAP DAN MEMBELA SEGALA TINDAK TANDUK BANGANGNYA. mungkin nuar berahim masih berharap kolid meletakkan jawatan hari ini semperna harilahirnya. hadiah yang dinantikan oleh nuar berahim tidak menjadi kenyataan jugak. kolid berahim tetap tidak memberikan laluan kepada jijah. nampaknya hadiah yang ditunggu oleh nuar berahim tidak menjadi kenyataan.

pencacai pencacai barua terus nganga malam ini mendengar auta dan fitnah yang sedang menggila di selangor. fitnah dari pemimpin pkr kepada kolid berahim akan berterusan sampai kolid mengaku kalah. mungkin malam ini peguam pas, ajk pas pusat akan bersama sama memaki hamum kolid berahim atau menaburkan fitnah yang sama. menongkok tambah apa yang disediakan oleh pkr. 91 muka surat salah laku kolid berahim akan dijadikan hikayat 1001 malam oleh pemimpin pkr yang sedang menggila mengfitnah. tanpa disedari PKR DAN UMNO ADALAH JENIS YANG SAMA. gunakan fitnah untuk menjatuhkan sesiapa yang melawan mereka. jahanamlah

See more at: http://freezoneterengganu.blogspot.com/2014/08/terkini-diselangor-ceramah-mengaibkan.html#sthash.n9iqgBRH.dpuf

Bab-bab londeh melondeh antara PAS dan PKR kini semakin kronik bila PAS menunjukkan sokongan pada Tan Sri Khalid dan mempelawa beliau menyertai PAS...

Ini bakal menjadikan PAS mempunyai kedudukan 15 +1 = 16
PKR = 13
DAP = 15
UMNO =12

PKR berterusan hentam PAS.

DAP pun galak hentam PAS.

PKR dah saman PAS.

DAP pun turut sama menyaman PAS.

Mana perginya para pejuang dan Unit Amal PAS?

Apa ni PAS...diam sajakah...bacul la korang!

PAS KATA KEPADA PKR, "ADA AKU KESAH"

Posted: 10 Aug 2014 03:50 AM PDT


ADA PAS KESAH ? PAS TAK KESAH PUN ADA KER TIDAK DALAM PAKATAN!!!
Panglima Perang Cyber

Posted: 10 Aug 2014 11:15 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Video dan Lirik Lagu #Merdeka57 2014 - Mohon Sebarkan

Posted: 10 Aug 2014 10:59 PM PDT

DI SINI LAHIRNYA SEBUAH CINTA

Cinta..
Cinta kepada nusa..
Kini dan selamanya..
Tak berbelah bagi

Cinta bergema..
Sejarah kebangkitan..
Semangat bagai pahlawan..
Alangkah oh bertuahnya..

Kita..
Punya rasa yang dalam..
Pada pertiwi ini..
Kita terus berganding ke mercu..

Di sini lahirnya sebuah cinta..
Cinta yang semarakkan..
Penyatuan kita semua..
Di sini lahirnya sebuah cinta..
Curahkan sepenuhnya..
Jasa dan budi kita..

Segala cabaran..
Kita terus tempuhi..
Jangan ada yang leka..
Tetap berjuang..

Lagu Tema Kemerdekaan ke 57: http://t.co/eqW9Jjrsfc

SALAM KEMERDEKAAN..!

Ayuh SEBARKAN demi Semangat Kemerdekaan & Kedamaian yang telah kita kecapi sekian lama..


Sent from my iPhone

Usaha @Anwaribrahim Lantik Bini Jadi MB dapat sokongan DAP, jumpa Hadi @abdulhadiawang seterusnya - @Malaysiakini

Posted: 10 Aug 2014 12:46 AM PDT

Kenyataannya : 

PKR parti anak beranak DAP juga parti anak beranak. Jadi mereka tidak kisah anak isteri dilantik sebagai MB atau Presiden parti.

Kerana itu mereka jarang menukar pemimpin berbanding Umno yang sudah beberapa bertukar Presiden.

Pelik jika masih ada mahu menyokong Parti dikuasai berayah beremak beranak ini.Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/tcTxNrzqorY


Sent from my iPhone

The Unspinners

Posted: 10 Aug 2014 11:13 PM PDT

The Unspinners


3 ADUN PKR hilang tidak diketahui?

Posted: 10 Aug 2014 09:51 PM PDT


TERKINI. Krisis Selangor semakin meruncing. Tiga ADUN PKR negeri itu hilang kepercayaan kepada pucuk kepimpinan PKR khasnya Anwar Ibrahim dan akan umumkan keluar parti untuk menjadi ADUN BEBAS sebagai sokongan kepada TSKI dan mengekalkan beliau sebagai MB. Kebanyakan pimpinan PKR juga tidak berpuas hati dgn tindakan Anwar Ibrahim yg melantik bini sendiri sbg MB Selangor tetapi masih tidak berani utk berbuat apa-apa kerana bimbang hilang jawatan mereka dlm PKR. #grp

Unspinners difahamkan ada tiga ADUN PKR yang hilang dna tidak dapat dihubungi.Sejak pagi tadi, Anwar sudah arahkan Sam Ketot dan Jonah untuk cari dan ekori semua ADUN-ADUN PKR.

SEMENTARA ITU ....


Spekulasi semakin kencang mendakwa golongan profesional PAS yang tidak setuju dengan cara Hadi menguruskan krisis PAS – PKR berkemungkinan dipecat daripada parti itu.
Sebahagian lagi, didakwa akan meninggalkan parti dan bergabung dengan PKR atau pun menubuhkan parti baru. Semua itu terpaksa dilakukan demi meneruskan politik waras dan tidak terlalu mengikut emosi sebagaimana yang diamalkan presiden PAS.

Baca di Melanau Blogger SINI

Penyelesaian mudah untuk Khalid kekal MB?

Posted: 10 Aug 2014 05:30 PM PDT


Ada orang kata ...Maklumlah ...


Ini sebenarnya alasan ...


Macam mana bakal MB Selangor begini ...Kit Siang kecewa dan marah pada Anwar dan Guan Eng?

Posted: 10 Aug 2014 08:14 AM PDT


Blog LKS SINI bunyi kecewa dengan kedudukan PR yang terpaksa bermain permainan nombr dari mengembalikan kepercayaan rakyat kepada Pakatan Rakyat.

Kalau nak baca seterunya tulisan blog LKS teruskan tapi jelas sekali LKS kecewa dengan Anwar dan anaknya Guan Eng. Siapa yang telah sibuk mengutamakan permainan nombor dari menyelesaikan kemelut politik ini tanpa mempedulikan keyakinan rakyat pada PR?

Anwar lebih sibuk untuk memecat Tan Sri Khalid dengan segera dan tak sabar untuk mendapatkan ADUN2 PKR memberi taat setia dengan menandatangani surat akuan bersumpah seperti cara Pak Lah lakukan ketika 916.


Lim Guan Eng pun sama sibuk hari ini untuk mendapatkan kesetiaan ADUN-ADUN DAP untuk menyokong PKR.  


Namun begitu, kalau LGE dan DAP menolak MB Khalid, kenapa pula LGE  mahu exco DAP kekal dalam jemaah exco Khalid? Baca Selangor Chrnicles SINI

DAP sepatutnya memprotes dan letak jawatan!!! MANA PRINSIP LIM GUAN ENG? TAK TAHU MALU KA?????

Masaalah ini pun bertali arus dari masaalah dalaman PKR dimana pemilehan PKR telah menjadi bBiila kedua-dua mereka ini melakukan gerak kerja sedemikian, maka sudah tentu Khalid begitu tegang hingga ada usaha sabotak untuk MB kalah di cabangnya sendiri.

Tambah lagi, masaalah melibatkan Azmin dan Khalid.

Baik DAP atau PAS hanya ditarikke dalam kemelut ini disebabkan PKR. Mungin ini yang terlintas dalam pemikiran LKS. Dia pasti tertanya kenapa anaknya Guan Eng atau pun Anwar langsung tidak ada usaha membaca keadaan dan bertindak dalam gerak kerja yang tidak cermat dan boleh dibaca untuk bertindak keras ke atas Khalid.


Kalau PSM boleh sedar akan kepincangan gerak kerja PKR, takkan Kit Siang tidak terfikir?

Kit Siang pasti sedar kedudakan DAP-PKR terlalu tipis dan tidak tahu mana satu yang sedia lompat atay tak hadhir DUn nanti. Dia pasti terfikir Khalid mempunyai trump card tersendiri dan dia punya kekuatan untuk memecah belah jadi dua undi DUN Selangor hingga PR berada dalam keadaan terjerat.


Melayankan cara diktator Anwar untuk keluarganya mungin telah menjeratkan PR dan dia mungkkin rasai ini tak menguntungkan Pakatan Rakyat. Menurut Bulletin Sengal SINI, Majlis Syura sudah buat keputusan untuk sedia keluar dari PR dan susah untuk DAP mendapat mengharap sokongan Melayu dari PKR yang mana separuh adalah India pariah.

Kedudukan Khalid nampak macam tidak memihak padanya tapi kedudakan PKR-DAP tidak semudah itu untuk mengakhirkan riwayat politik Khalid. Dia mempunyai banyak maklumat dan dokumen yang boleh membunuh baik PKR dan DAP.

PKR tiada klausa dalam perlembagaan parti yang tidak membenarkan masaalah parti di bawa ke mahkamah seperti UMNO. Maka Khalid ada hak untuk mendapatkan keadilan melalui proses mahkamah.

Proses pemecatan Khalid pun ada kecacatan.

 Di hadapan di mata ramai, Lim Kit Siang ada bersama meraikan Anwar potong kek hari jadi seolah-olah menyetujui rentah Guan ENg mengikut rentak Anwar tapi apa sebenarnya dalam fikirannya hingga terkeluar kata-kata sedemikian?

Anwar ke Khalid yang kena checkmate?

Posted: 10 Aug 2014 05:00 AM PDT


Kalau nak diikutkan perkiraan pada hari ini, pemecatan Khalid akan memberikan kesan besar terhadap Anwar Ibrahim dan PKR.

Kalau nak diikutkan daripada percaturan kiraan undi dalam sidang DUN, jika PAS tidak menyokong DAP dan PKR, maka kedua dua parti tersebut hanya mempunyai 28 kerusi sebelum di tolak seorang ADUN yang menjadi speaker.

Jika speaker di kecualikan maka DAP dan PKR hanya mempunyai 27 kerusi dimana DAP mempunyai 14 kerusi dan PKR mempunyai 13 kerusi.

Dan kini, PAS mempunyai 15 kerusi, Barisan Nasional mempunyai 12 kerusi dan satu kerusi bebas iaitu Khalid.

Memang ada yang mengatakan bahawa undi Speaker adalah undi penentu tetapi itu hanya akan berlaku sekiranya kedua dua pihak memiliki kerusi yang sama banyak atau undi yang sama banyak.

Tapi dalam keadaan sekarang, DAP dan PKR hanya mempunyai 27 kerusi berbanding dengan PAS, BN dan Bebas mempunyai 28 kerusi dan ini bermakna jika 28 ADUN ini menyokong Khalid maka satu kerajaan campuran akan wujud di Selangor dan ini sebenarnya kesilapan dalam congak kira kira Anwar. Itu belum kira kalau ada geng Khalid dari PKR yang akan menyertainya, atau ada geng PAS yang tak menyokong Khalid dikekalkan.

Jadi sekarang Anwar sendiri dah checkmate dengan matematik yang dicipta oleh beliau sendiri, selamat jalan Anwar Ibrahim.

P/S Khalid pula sudah tidak ada locus standi untuk menimbulkan isu tentang PKR kerana bukan lagi ahli. Selalunya keputusan mahkamah begitu.

Jika mahkamah merasakan PKR telah salah memecat Khalid tanpa prosedur yang betul, Khalid boleh kembali sebagai ahli dan PAS tidak akan sokong PKR. DAP pun tak boleh sokong sepatutnya.

PAS hanya mesyuarat 17hb jeng jeng jeng ...

Siasat segera tuduhan Rafizi, Saifuddin; Khalid harus dedahkan SALAHLAKU dalam kerajaan!!!

Posted: 10 Aug 2014 02:00 AM PDT


PERKASA SELANGOR MAHU SPRM SIASAT DAKWAAN PKR TERHADAP ABDUL KHALID, AMBIL TINDAKAN TERHADAP SAIFUDDIN JIKA TIDAK BENAR.

Pertubuhan Pribumi Perkasa Selangor meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat secara terperinci serta mengambil tindakan sewajarnya berhubung dakwaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) terhadap Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang dikatakan terlibat dalam aktiviti yang meragukan membabitkan urus niaga jualan tanah di negeri ini.

Sebagai sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang bertapak di Selangor yang mana memastikan hak rakyat negeri ini dilindungi, kita merasakan dakwaan PKR terhadap Menteri Besar itu adalah satu perkara yang serius dan perlu diberikan perhatian yang sewajarnya.

Merujuk kepada kenyataan Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail menerusi laporan media sebel imi yang  mendakwa Abdul Khalid terlibat urusan penjualan tanah  yang dikatakan seluas 308.7 ekar melibatkan Tropicana Corp Berhad kepada Ecoworld Berhad sejurus tempoh sebulan Abdul Khalid mencapai penyelesaian luar mahkamah kes hutangnya dengan Bank Islam melibatkan jumlah RM60 juta.

Meskipun dakwaan Saifuddin itu dikatakan mempunyai kaitan dengan krisis serta kemelut Menteri Besar Selangor ketika ini, Perkasa Selangor bagaimanapun merasakan perlu ada tindakan susulan termasuk siasatan diadakan bagi memastikan ianya benar atau sebaliknya.

Ini kerana, kita merasakan perlu ada pengesahan mengenai dakwaan tersebut bagi memastikan ianya bukan satu fitnah politik yang akhirnya dikhuatiri boleh menyebabkan rakyat Selangor menjadi mangsa.

Perkasa Selangor tidak berminat untuk melayani percaturan politik Pakatan Rakyat khususnya melibatkan PKR, sebaliknya kita mahu memastikan negeri ini  terus kekal aman, makmur selain mahu kerajaan negeri melaksanakan tanggungjawabnya sebagaimana yang dipilih serta diamanahkan oleh rakyat pada pilihan raya umum yang lalu.

Pada masa sama, Perkasa Selangor turut menegaskan sekiranya siasatan mendapati dakwaan melibatkan Abdul Khalid tersebut tidak benar, kita mahu pihak yang berwajib mengambil tindakan berlandaskan undang-undang kepada mana-mana yang terlibat termasuklah para pemimpin PKR sendiri kerana menyebarkan fitnah.

Pada masa sama, Perkasa Selangor bersetuju dengan pendirian yang dinyatakan Majlis Syura Ulama Pas pada 7 Ogos 2014 yang memutuskan bahawa Abdul Khalid tidak perlu digugurkan daripada jawatannya selagi Menteri Besar itu tidak disabitkan sebarang pelanggaran terhadap amanah yang diberikan oleh rakyat terhadap beliau.

Justeru, bagi memastikan sama tuduhan PKR terhadap Abdul Khalid itu, maka wajarlah SPRM menentukannya sama ada ianya benar atau sekadar fitnah politik terhadap Menteri Besar itu.

Ini juga selaras dengan pendirian Perkasa Selangor yang menolak budaya fitnah serta politik tidak bertanggungjawab khususnya di negeri ini.

p/S Khalid 

oyabun

Posted: 10 Aug 2014 11:07 PM PDT

oyabun


Krisis MB Selangor : Anwar tidak bermoral, cuba padam sejarah liwat?

Posted: 10 Aug 2014 06:30 AM PDT


Anwar Ibrahim didakwa sengaja mencetuskan krisis politik di Selangor bertujuan mengalih perhatian umum terhadap kes liwatnya, kata Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee.

Beliau berkata, Ketua Umum PKR itu menjadikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai sasaran dengan cuba menjatuhkannya sebagai Menteri Besar Selangor.

Katanya, Anwar juga cuba memadamkan sejarah kes liwatnya yang sebelum ini menjadi cemuhan rakyat.

"Dia sengaja mencipta krisis politik di Selangor untuk memadamkan kisah moralnya yang tercalar teruk gara-gara kes meliwat," tegasnya.

Bagaimanapun tambah beliau, rakyat tidak mudah lupa pembabitan beliau dalam kes tidak bermoral tersebut sehingga diheret ke muka pengadilan.


"Jika hendak dibandingkan Anwar dengan Khalid, moral Anwar lagi teruk dan tidak layak diangkat sebagai pemimpin," ujarnya.

Tambah Syed Ali lagi, Khalid telah dijadikan mangsa kerakusan politik pihak yang berkepentingan dalam PKR.

"Khalid telah melaksanakan tanggungjawab sebagai Menteri Besar dengan baik tetapi sengaja dinafikan oleh Anwar.

Sepertimana pendirian PAS kata beliau, Khalid tidak mengkhianati amanah rakyat dan sewajarnya dipertahankan. Beliau juga mendakwa, Anwar sengaja menghuru-harakan perjanjian air kerjaaan Negeri Selangor dengan kerjaan Pusat dengan menafikan peranan Khalid selaku Menteri Besar.

"Anwar sememangnyanya pengacau dan pengkhianat kepada kestabilan negara," ujarnya sambil mempersoalkan apakah rakyat Selangor masih belumt dapat menilai kejujuran Anwar.Katanya, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh mengamalkan sikap diktator dan kuku besi bagi menghalalkan impian politiknya.

Beliau menegaskan, Ketua Pembangkang itu turut mencabuli prinsip demokrasi apabila menamakan isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah Ismail sebagai bakal Menteri Besar.

"Tidak ada persetujuan kolektif sesama pakatan pembangkang, Anwar buat keputusan secara diktator," tambahnya.

"Anwar ada strategi terancang apabila bermati-matian mahukan Wan Azizah sebagai Menteri Besar walaupun mengetepikan istana Sultan Selangor.


Menurut beliau, kemelut poltik di Selangor semakin serius kerana Anwar menjadi dalang yang tidak memperdulikan kepentingan rakyat. Dalam perkembangan berkaitan, Syed Ali mahu PAS bertegas dalam isu politk di Selangor dan tidak termakan pujuk rayu Anwar.

"Hari ini perang terbuka sudah berlaku antara PAS dan PKR disamping DAP cuba mengaut keuntungan," tegasnya.

DAP katanya, sememangnya 'seronok' melihat orang Melayu bertelagah sesama sendiri.

Sehubungan itu katanya, PAS perlu segera menarik diri daripada Pakatan Rakyat (PR) daripada terus tersepit di dalam krisis tersebut.

Wasabi Oyabun..

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 10 Aug 2014 11:03 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


KRISIS SELANGOR: Apa Pun Keputusannya Pada Jam 11 Pagi Ini...

Posted: 10 Aug 2014 07:26 PM PDT

Menurut rakan-rakan media yang berkampung di hadapan Istana Alam Shah Klang.
Kelihatan beberapa kereta milik adun pakatan megiringi khalid ibrahim masuk ke dalam istana.
Bermakna benarlah seperti berita yang tersebar pagi tadi, ada adun pakatan yang akan bersama-sama dengan khalid ibrahim.

KRISIS SELANGOR: Hampir Pasti 5 ADUN Bersama Khalid Pagi Ini...

Posted: 10 Aug 2014 05:40 PM PDT

Setakat maklumat yang dapat pagi ini, sudah hampir pasti 5 adun pakatan, di katakan 3 dari PKR dan 2 dari DAP akan turut serta berjuma dengan DYMM Tuanku Sultan Selangor pagi ini bagi menyatakan sokongan mereka terhadap khalid ibrahim.

Sekiranya maklumat ini benar dan 5 adun itu mempunyai telur, maka khalid tidak keseorangan pagi ini menghadap Sultan.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 10 Aug 2014 09:24 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 10 Aug 2014 09:12 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Khalid Ibrahim Masuk Mengadap Sultan Selangor Untuk Tentukan Nasibnya Sebagai MB

Posted: 10 Aug 2014 07:30 PM PDT

Apakah nasihat Sultan Selangor pada Khalid Ibrahim?
Apakah beliau akan kekal sebagai MB?
Apakah DUN Selangor akan dibubarkan?


SHAH ALAM – Nasib Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar bakal ditentukan oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah selepas mendapat nasihat daripada Majlis Dewan Diraja Selangor yang akan bermesyuarat di Istana Alam Shah, Klang pada jam 10 pagi ini.

Majlis Dewan Diraja Selangor yang berfungsi sebagai majlis penasihat kepada Sultan Sharafuddin akan membincangkan kedudukan Abdul Khalid dalam kerajaan negeri selepas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang itu dilucutkan keanggotaannya dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) kelmarin (baca lanjut)

Hanya Di Selangor : Baling Kerusi & Rebut Kerusi

Posted: 10 Aug 2014 09:22 AM PDT

Menteri Besar Kelantan Ajak Khalid Ibrahim Masuk PAS

Posted: 10 Aug 2014 08:25 AM PDT

PAS Akan Keluar Dari Pakatan Rakyat?

Posted: 10 Aug 2014 03:49 AM PDTAhli PKR Mula Protes Pemecatan Khalid, Mereka Mahu Anwar Segera Ke Penjara

Posted: 09 Aug 2014 11:26 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 10 Aug 2014 09:02 PM PDT

PenangWasabi


Anwar menyambut harijadi dengan pemecatan MB Khalid Ibrahim...!!!

Posted: 10 Aug 2014 12:26 AM PDTBiar gambar menceritakan perangai-perangai mangkok hayun ini...???

Penang Wasabi..

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 10 Aug 2014 03:27 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


PAS akan jadi parti tidak bermaruah - Kit Siang

Posted: 10 Aug 2014 07:01 AM PDT

Jangan cuba tarik Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Ini bukan permainan nombor, penasihat DAP Lim Kit Siang memberi amaran kepada rakan dalam Pakatan Rakyat (PR) supaya tidak menangguk di air keruh.

Katanya, tindakan mengambil kesempatan atas krisis tersebut dengan menawarkan Khalid yang dipecat PKR menyertai parti lain dalam PR, tidak berpendirian dan tidak bermaruah.

"Ia sangat menjengkel dan menjijikkan untuk sesiapa yang mengambil kesempatan dalam krisis menteri besar dengan melayan cadangan Khalid masuk PAS atau DAP supaya PAS atau DAP boleh mendapat jawatan tersebut, sekiranya Khalid terus menjadi menteri besar," kata Lim.Ahli parlimen Gelang Patah itu dalam satu kenyataan hari ini berkata tindakan tersebut tidak berprinsip dan menghormati konsep kesepakatan dalam PR.
"Tiada parti politik atau pemimpin politik yang dihormati akan menimbang cadangan hina itu," katanya.

Lim sebaliknya mahu pemimpin PR menumpukan kepada usaha untuk memulih dan menyakinkan semula rakyat susulan krisis yang berlaku di Selangor.

"Cabaran yang paling besar dihadapi PAS, PKR dan DAP adalah untuk mengembalikan kepercayaan dan keyakinan rakyat kepada Pakatan," katanya.

Lim bagaimanapun sedikit lega apabila ketiga-tiga rakan dalam PR menyatakan komitmen untuk kekal dalam gabungan tersebut walaupun selepas Khalid dipecat.

"Saya bersyukur ketiga-tiga parti komponen PR menyatakan komitmen kekal bersama walaupun selepas pemecatan Khalid daripada PKR semalam," katanya.

Menurut Lim, krisis di Selangor yang dihadapi ketika ini adalah terburuk dihadapi Pakatan.

"Sama ada Pakatan boleh terselamat dan selesaikan krisis menteri besar dengan cepat bergantung kepada integriti politik dan saling hormat-menghormati dalam Pakatan," katanya.

PKR terpaksa mengambil langkah memecat Khalid selepas usaha mereka mendesak menteri besar dua penggal itu berundur gagal.

DAP sudah menyatakan sokongan kepada PKR untuk menggantikan Khalid dengan presidennya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, bagaimanapun PAS belum ada keputusan rasmi.

Kenyataan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob yang mempelawa Khalid masuk PAS selepas dipecat dilihat sebagai petanda tidak baik.

Bagaimanapun, kepimpinan PAS pusat berbeza pandangan dengan kepimpinan ulamanya yang seolah-olah tidak bersetuju dengan pemecatan Khalid.

Khalid juga bertegas masih menteri besar Selangor yang sah dan menunggu keputusan daripada Sultan Selangor yang bakal diputuskan dalam mesyuarat esok. – 10 Ogos, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/tindakan-tidak-bermaruah-tawar-khalid-sertai-parti-kata-kit-siang#sthash.cmJBNCI8.dpuf

Pas tak kisah kalau keluar dari Pakatan Rakyat

Posted: 10 Aug 2014 05:08 AM PDT

KOTA BAHARU: Dewan Ulama PAS Pusat hari ini senada dengan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang bersedia jika parti itu ditakdirkan keluar daripada gabungan parti pembangkang berikutan pendapat
yang berbeza mengenai kedudukan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Pemangku ketua dewan berkenaan, Datuk Ahmad Yakob berkata mengikut sejarah, parti itu sendiri pun pernah berjuang bersendirian selepas keluar daripada komponen Barisan Nasional (BN) dan juga pakatan pembangkang bersama Semangat 46.

"Seandainya kita (PAS) bersendirian kita terima. Ini sejarah-sejarah yang telah disebut oleh Tok Guru (Nik Abdul Aziz). Laluan PAS ini bukan mudah.

"Keputusan Majlis Syura Ulama PAS telah membuat ketetapan mengenai keputusan itu. Ia merujuk kepada lunas-lunas perlembagaan semasa membuat keputusan itu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Aidilfitri anjuran Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan di sini.

Dua hari lalu, dalam kenyataan bersama Nik Abdul Aziz dan timbalannya Datuk Dr Haron Din, Majlis Syura Ulama PAS telah menegaskan Abdul Khalid tidak boleh digugurkan selagi beliau tidak disabitkan sebarang pelanggaran terhadap amanah yang mewajarkan beliau disingkirkan.

Semalam keadaan politik di Selangor semakin memuncak apabila Parti Keadilan Rakyat (PKR) memecat Abdul Khalid daripada parti itu berkuat kuasa serta merta setelah didakwa mengingkari keputusan mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat memilih Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baharu.

Mengulas isu yang sama, Ahmad yang juga Menteri Besar Kelantan berkata PAS bagaimanapun mahu melihat isu itu diselesaikan dengan baik dan menafikan keadaan politik itu menyebabkan perpecahan dalaman gabungan pembangkang.

"Tidak seperti itu. Ini suatu yang memberi kematangan dalam berpolitik dan saya minta biarlah semuanya bertenang dan mencari jalan keluar terbaik.

"Kalau Dewan Undangan Negeri dibubarkan pun ia ada masalah juga," katanya.

Ketika ditanya sama ada perlu Abdul Khalid menyertai PAS berikutan beliau kini merupakan anggota DUN Bebas, Ahmad berkata ia sebenarnya terpulang kepada Abdul Khalid sendiri untuk membuat keputusan.

"Itu terpulang dan perkara itu kita tak boleh komen kerana itu adalah hak dia," katanya.


Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/pas-tidak-kisah-jika-terpaksa-keluar-pr-dewan-ulama-41638?cp

Gadis Melayu seronok didukung, peluk teman lelaki

Posted: 10 Aug 2014 02:01 AM PDT

Inilah generasi sekarang generasi dunia tanpa sempadan tiada lagi perasaan malu.

Biasalah time bercinta kentut pun bau wangi bila dah kahwin nanti mula tunjuk perangai sebenarnya.

Memang dahagakan kasih sayang.Jadi ia perkara normal budak-budak zaman sekarang bercinta seperti ini jangan hairan jika kes buang bayi makin menjadi-jadi


Tak perlu sekat FB, wajibkan pemilik akaun daftar dengan SKMM

Posted: 10 Aug 2014 12:31 AM PDT

KUALA LUMPUR - Kerajaan perlu mempertimbangkan agar semua pemilik akaun laman sosial Facebook berdaftar dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) bagi memudahkan pengenalpastian identiti pemilik akaun.

Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Komunikasi, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Mohamad Md Yusoff berkata, langkah itu adalah wajar berbanding menutup Facebook supaya pemilik akaun tidak sewenang-wenangnya menyalahgunakan laman sosial.

"Sekarang ini, bila berlaku kes seperti menghina (Yang di-Pertuan) Agong, mempersenda agama, fitnah dan sebagainya di Facebook, kita susah nak jejaki siapa yang melakukannya, lepas itu ada pula alasan kena godam, akaun palsu dan server daripada luar," katanya kepada Bernama.

Baru-baru ini tindakan individu yang menghina Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di laman Facebook oleh pemilik akaun 'Chandra Lawan Tetap Lawan' mendapat kecaman orang ramai dan sehingga kini SKMM sedang bekerjasama dengan polis bagi menjejaki individu itu.

Pensyarah Kanan Program Komunikasi Fakulti Kemanusiaan Seni dan Warisan (FKSW) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Saat Awang Damit pula berkata, sekiranya cadangan itu dilaksanakan, SKMM perlu meneliti setiap permohonan pendaftaran akaun laman sosial itu bagi memudahkan pengesanan identiti.

"Misalnya, SKMM terima permohonan hari ini, dia tak boleh lulus terus, ambil masa beberapa hari sehingga ke seminggu untuk pastikan semua butir permohonan seperti nama, alamat, ID pengguna adalah betul," kata Saat.

Katanya ia bertujuan mewujudkan suasana bertanggunjawab di kalangan pengguna Facebook di samping menggunakan laman sosial itu untuk memberikan idea-idea bernas.

Saat juga berkata, keintelektualan seseorang individu yang berkongsi komen atau pandangan melalui media sosial perlu kena pada tempat dan asasnya supaya tidak berlaku salah faham dan maklumat tidak tepat disebarkan.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Program Komunikasi FKSW UMS, Dr Haryati Abdul Karim berkongsi pandangan sama agar pemilik akaun laman sosial itu berdaftar dengan SKMM.

Beliau berkata, adalah tidak wajar menutup Facebook hanya disebabkan oleh segelintir pihak yang menyalahgunakan fungsi laman sosial itu.

Dalam pada itu, Haryati mencadangkan agar satu undang-undang seperti Anti-Ungkapan Kebencian diwujudkan yang menghalang seseorang itu daripada mengeluarkan kata-kata yang tidak sepatutnya dan boleh menimbulkan kebencian serta menghina bangsa, etnik, agama dan kewarganegaraan.

Undang-undang itu banyak diguna pakai di Eropah seperti Denmark, Perancis, Belanda dan United Kingdom bagi mengekang golongan yang tidak bertanggungjawab dan menyalahgunakan laman sosial dengan mengeluarkan kenyataan kesat dan fitnah untuk menimbulkan rasa benci masyarakat.

Jumaat lepas, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, kerajaan bersedia mengkaji kewajaran menutup laman sosial Facebook ekoran pelbagai penyalahgunaan di laman itu.

Beliau berkata, kementerian akan menjalankan kajian bagi mendapatkan maklum balas orang ramai berhubung perkara itu. - Bernama

'Lebih baik PAS tinggalkan sahaja Pakatan Rakyat' - DAP

Posted: 10 Aug 2014 12:01 AM PDT

Tidak seperti rumah Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika dipecat Tun Dr Mahathir Mohamad pada 1998, kedua-dua rumah rasmi dan persendirian menteri besar Selangor yang popular, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim lengang semalam selepas beliau dipecat dari PKR.

Pada 1998, selepas Anwar disingkirkan Dr Mahathir dari tampuk kekuasaan, rumahnya dibanjiri orang ramai untuk mendengar sendiri mengapa beliau dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno.

Penyokong kuat Khalid dalam ketika dihubungi masih samar-samar tentang apa yang harus mereka lakukan. Mereka tersepit di antara kesetiaan kepada Khalid dan kesetiaan kepada PKR.

Walaupun selama ini mereka bersama-sama Khalid menjelajah ke seluruh negara untuk menyaingi Timbalan Presiden Mohamed Azmin Ali dalam pemilihan parti, keputusan tegas PKR memberikan tamparan hebat kepada mereka.

Di Dewan Teratai Seksyen 19, Shah Alam malam tadi, PKR meneruskan program "Penerangan Isu Semasa Negeri Selangor" dan kali ini untuk memberi penjelasan kepada orang ramai mengapa mereka memecat Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang itu.

Anwar yang dikatakan akan hadir tidak muncul sehingga akhir program, tetapi diteruskan dengan ceramah daripada Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Setiausaha Agung Datuk Saifuddin Nasution Ismail, Ketua Wanita Zuraida Kamaruddin dan Pengarah Strategi Rafizi Ramli.

Walaupun ramai yang hadir, program yang dianjurkan PKR cabang Shah Alam dan dinaungi bekas Exco Selangor Yaakob Sapari tidaklah sehingga menyebabkan kesesakan parah seperti program-program Pakatan Rakyat (PR) jika berlaku krisis besar seperti ini.

Mungkin penyokong PKR dan PR masih terkejut dengan apa yang berlaku, atau ini disebabkan PAS tidak mengerahkan orangnya untuk hadir.

Saifuddin dalam ceramahnya berkata sikap keras kepala Khalid ditunjukkan apabila beliau seringkali gagal hadir dalam mesyuarat biro politik PKR sehinggakan parti terpaksa memberi kelonggaran kepada wakil pejabat menteri besar Selangor menyertainya demi memastikan isu di Selangor dapat disampaikan kepada Khalid.

"‎Khalid sering tidak datang mesyuarat biro politik. Ada kelonggaran kita berikan, anggota exco Selangor kita panggil, pegawai pejabat Khalid juga boleh duduk dalam mesyuarat, supaya isu Selangor dapat disampaikan kepada Khalid.

"Ternyata tidak ada perubahan," kata Saifuddin di hadapan hadirin yang cuba memahami mengapa PKR terpaksa menyingkirkan Khalid.

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika ditemui pemberita di kediamannya di Kota Baru, Kelantan malam tadi dengan pantas mengatakan parti Islam itu tidak mencampuri urusan PKR untuk memecat Khalid.

"Itu dia (PKR) punya pasal, saya tidak boleh ganggu.

"PKR boleh buang orangnya, kita tidak campur," katanya bekas menteri besar Kelantan itu malam tadi.

Sebelum ini, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang "melukakan" PKR apabila menyokong Khalid secara terbuka. Ditambah pula dengan sokongan Nik Aziz kepada pendirian Hadi.

Tidak cukup dengan itu, Majlis Syura Ulama PAS pada 7 Julai mengeluarkan kenyataan untuk menyokong agar Khalid dikekalkan sebagai menteri besar Selangor.

Selepas Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR membuat keputusan untuk memecat Khalid yang pernah mereka sanjung sebagai menteri besar Selangor, kini tiada masalah lagi untuk memutuskan persahabatan dengan PAS jika parti Islam itu terus berdegil untuk menyokong bekas tokoh korporat itu.

Apatah lagi sekutu mereka DAP yang sejak awal lagi sudah memberikan sokongan tidak berbelah bahagi untuk Dr Wan Azizah menggantikan Khalid sebagai menteri besar Selangor.

Seorang pemimpin kanan DAP Selangor memberitahu penulis mereka sudah bersedia jika PAS membuat keputusan untuk keluar PR.

"Selama ini PAS menyusahkan Pakatan Rakyat selepas mereka hendak laksanakan hukum hudud di Kelantan. Susah kami hendak jelaskan kepada penyokong.

"Selepas mesej WhatsApp Zuhdi tersebar, kekecewaan bukan Melayu semakin dalam. PAS tidak akan dapat lagi undi bukan Melayu di Selangor. Lebih baik tinggalkan saja Pakatan," kata pemimpin DAP yang tidak mahu dinamakan itu.

PAS menangguhkan mesyuarat untuk membuat keputusan sama ada menerima atau menolak cadangan PKR untuk menggantikan Khalid dengan Dr Wan Azizah daripada hari ini ke 17 Ogos.

Ramai yang beranggapan PAS akan bersama keputusan Majlis Syura Ulama mereka pada 7 Julai lalu untuk menyokong Khalid.

Walaupun terdapat sejumlah besar Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat yang mahu parti Islam itu terus kekal bersama PR, agak sukar untuk PAS mengambil pendirian memalukan Hadi dan Majlis Syura Ulama.

Dalam erti kata lain, PAS hanya menangguhkan pengumuman keluar PR dari 10 Ogos ke 17 Ogos.

Sementara rakyat Selangor pula hampir pasti berdepan dengan Pilihan Raya Negeri. – 10 Ogos, 2014.

- See more at: TMI

Adam, Fiza Elite Rujuk Kembali Selepas Dua Bulan Bercerai

Posted: 09 Aug 2014 11:31 PM PDT

Panjang jodoh mereka berdua nampaknya dan siapalah kita untuk meramalkan yang sebaliknya. Adam AF & Fiza Elite dilaporkan sudah kembali bersama atau dalam bahasa perkahwinannya kembali rujuk pada 17 Julai yang lalu selepas hampir tiga bulan bercerai.

Bercakap kepada Berita Harian hari ini, Adam atau nama sebenarnya Mohd Aizam Mat Saman telah pergi ke pejabat Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) di Shah Alam pada hari Selasa yang sekitar jam 11.00 pagi untuk pendaftaran rujuk semua perkahwinan mereka.

"Walaupun bercerai, kami tidak bermasam muka & masih terus berhubung. Ternyata cinta kami masih kuat. Setelah berfikir dan berbincang, kami ambil keputusan untuk rujuk semula pada bulan Ramadan yang berkat. Saya harap semua orang doakan yang terbaik," ujar Adam.

Adam turut menambah yang beliau dan Fiza banyak muhasabah diri dan mengkaji kesilapan diri masing masing dan berusaha untuk memperbaikinya.

Fiza pula berkata yang beliau impikan untuk mengerjakan umrah bersama Adam selain harapan untuk segera menimang cahayamata dengan suaminya itu.

"Fiza harap peminat doakan agar kami dapat rezeki anak secepat mungkin. InsyaAllah Fiza akan memperbaiki segala kelemahan dan kesilapan masa lalu supaya rumah tangga kami pada masa akan datang menjadi lebih baik lagi," kata Fiza dengan penuh harapan.

Pasangan ini juga memaklumkan mereka sudah berpindah masuk ke rumah baru di Shah Alam dan Fiza juga sudah berkunjung ke rumah keluarga Adam di Sabah dan beraya di sana beberapa hari sebelum pulang ke Kuala Lumpur. Tahniah buat pasangan ini! (rtky/m)

Isteri ahli kumpulan tabligh tagih nafkah suami

Posted: 09 Aug 2014 11:01 PM PDT

Suami saya meminati kerja dakwah dan saya menyokong hasratnya. Cuma saya kurang selesa apabila dia perlu meninggalkan saya berbulan-bulan untuk menjadi tabligh.

Namun dia tidak menyempurnakan keperluan saya dengan anak, termasuk belanja dapur serta bil berkaitan. Gaji saya cuma memadai untuk belanja sekolah anak serta saya.

Saya pernah suarakan tetapi suami menyifatkan saya menghalang dia melakukan kerja Allah. Saya bukan marah, cuma tidak mahu hak saya serta anak terabai. Saya bimbang suami gagal menilai keutamaannya.

Salahkah saya menegur suami melakukan kerja yang disifatkan jihad di jalan Allah, sedangkan saya dan anak rasa terabai apabila dia gagal memberi nafkah serta menguruskan bahagian rumah tangga yang sememangnya tanggungjawabnya.

MOON
Tanah Merah, Kelantan

Mana satu lebih utama, keluarga atau kumpulan tabligh? Itulah persoalan yang perlu dijawab suami terlebih dulu sebelum dia menuduh puan menghalang kerja dakwahnya.

Dang Setia menyifatkan kegagalan suami puan melihat tanggungjawab terpenting perlu dipenuhi membuktikan suami dangkal dalam ilmu berkenaan.

Seharusnya suami merujuk kepada ulama atau orang yang jauh lebih tinggi ilmunya dalam agama sebelum membuat keputusan meninggalkan puan serta anak terumbang-ambing. Tidak salah berdakwah, cuma sediakan keperluan isteri serta anak secukupnya.

Sebagaimana firman Allah dalam surah Al-Baqarah: "Para ibu hendaklah menyusukan anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajipan ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara yang ma'ruf. „

Jelas suami perlu sempurnakan tanggungjawabnya terhadap keluarga dalam menyempurnakan tanggungjawab agama. Justeru, nasihatilah suami sebaik-baiknya supaya dia memahami perkara yang dia terlepas pandang.Dang Setia

 

'Sedap' sekejap, merana lama...

Posted: 09 Aug 2014 10:11 PM PDT

Tidak salah untuk dua individu yang berbeza jantina menjalin hubungan. Mereka yang akan menentukan ke arah mana hubungan itu, sama ada berakhir dengan perpisahan, kekal sebagai rakan atau ke jenjang pelamin.

Tidak dinafikan, hubungan lelaki dan wanita membabitkan interaksi minda, emosi dan kadangkala membawa ke tahap intim.

Namun, penting untuk mereka fikirkan risiko yang akan berlaku apabila hubungan intim itu menjadi hubungan seksual jika mereka belum bersedia membuat komitmen.

Lelaki bertanggungjawab akan bersedia untuk berkahwin, tetapi yang tidak bersedia akan melarikan diri.

Wanita pula boleh hamil dan kemungkinan dia tidak lagi diterima lelaki lain berikutan mempunyai anak luar nikah.

Perlu diingatkan, lelaki biasanya terlepas daripada segala tekanan sosial. Malah, dia akan berasa dirinya 'hero‚ dan bermegah kerana dapat meniduri seseorang wanita dengan tidak teragak-agak memberi 'laporan‚ kepada rakan lain.

Sehubungan itu, yang jelas rugi ialah wanita! Jika wanita pernah melakukan hubungan seksual, dia bukan lagi anak dara. Sebaliknya, tiada apa-apa tanda kepada lelaki yang pernah meniduri wanita.

Jika wanita itu pernah hamil dan menggugurkan kehamilan pula, dia akan mempunyai sistem reproduktif yang tercemar.

Ketika peringkat awal, proses kehamilan akan mengakibatkan payudara membesar dan kembang. Puting juga membesar dan bertukar warna kepada lebih gelap.

Keadaan ini akan kekal dan tidak pulih kepada sedia kala walaupun selepas menggugurkan kandungannya.

Jika dia pernah berseronok dengan lelaki, sentuhan intim yang dilakukan kepada kemaluan dan payudara sedikit sebanyak akan memberi kesan kepada bahagian berkenaan dan perubahan tumbesaran boleh berlaku.

Bagi wanita yang tidak menghargai diri dan tidak berfikir panjang, semua perubahan mungkin tidak membimbangkan sehingga tiba harinya yang mereka berasa kesal tetapi semuanya sudah terlambat.

Wanita yang mempunyai harga diri tahu menjaga diri dan tidak akan terjebak dengan perkara yang boleh merendahkan martabat kewanitaannya.

Inilah wanita yang cemerlang, pilihan lelaki yang sejati!


Pakar Sakit TuanKrisis MB: Bekas Adun Kajang dedah pekung PKR, Anwar

Posted: 09 Aug 2014 08:45 PM PDT

Setelah berita pemecatan Khalid Ibrahim dari Parti Keadlian Rakyat (PKR) tersebar dan menjadi viral di laman sosial hari ini, tiba-tiba muncul pula bekas ADUN Kajang, Lee Chin Cheh cuba menjadi hero dengan menggesa Menteri Besar Selangor supaya meneladani dirinya kerana sentiasa setia dan patuh pada arahan parti atau lebih tepat lagi arahan Anwar Ibrahim.

Secara tidak langsung, tindakan Lee mendedahkan kisah perletakan jawatanya sebagai wakil rakyat telah membenarkan segala dakwaan sebelum ini bahawa bekas ADUN Kajang itu melepaskan jawatanya semata-mata untuk memuaskan nafsu Anwar Ibrahim yang sangat gila hendak berkuasa.

Menurut Lee, Menteri Besar Selangor itu sudah dimaklumkan dengan arahan perletakkan jawatan sebelum berlakunya Pilihanraya Kecil DUN Kajang lagi.

Dalam satu kenyataan lain, bekas Adun Kajang itu menyatakan bahawa 'kecurangan' dan keingkaran Khalid Ibrahim terhadap Ketua Umum PKR telah bermula sejak tahun 2009 apabila MB Selangor itu enggan menurut perintah Anwar untuk 'membantu' parti dan ketaatanya pada Sultan Selangor berhubung isu rampasan Bible versi bahasa Melayu yang mana telah menyinggung hati pihak tertentu.

Kemunculan semula Lee di tengah-tengah kemelut penukaran jawatan MB Selangor setelah sekian lama bersembunyi sejak melepaskan jawatan ADUN Kajang, telah membuka satu lagi pekung Anwar dan PKR.

Pengumuman pemecatan Khalid Ibrahim dari PKR terpaksa dilakukan setelah Majlis Pimpinan Pusat PKR sebulat suara mendapati ADUN Pelabuhan Klang itu telah mengingkari arahan Anwar Ibrahim yang mahu memilih isterinya, Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baru.

Kami mahukan MB ada integriti, bukan boneka - Akar Umbi

Posted: 09 Aug 2014 08:31 PM PDT

Antara peserta yang hadir di forum Krisis Selangor: Khalid Ibrahim Belot Pakatan Rakyat? pada Sabtu - Foto Astro AWANI

KUALA LUMPUR: Emosi dan kemarahan memuncak di sebuah forum anjuran Lensa Anak Muda Malaysia (LENSA) mengenai krisis Menteri Besar yang melanda negeri Selangor, apabila peserta forum bertajuk 'Krisis Selangor: Khalid Ibrahim Belot Pakatan Rakyat?' itu, terlibat dalam pertengkaran mulut.

Lebih 50 orang peserta forum tersebut yang rata-rata tidak berpuas hati dengan keputusan Lembaga Disiplin PKR petang Sabtu yang mengambil tindakan memecat Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dari parti itu, bertambah marah apabila integriti Abdul Khalid dipersoalkan oleh seorang ahli PKR.

Timbalan Ketua Penerangan AMK, Rozan Azen Mat Rasip, yang berkata beliau tidak berpuas hati dengan fakta mengenai Abdul Khalid yang dikemukakan di forum tersebut, bertanya mengapa Menteri Besar Selangor itu banyak membuat keputusan yang melanggar manifesto parti.

Sejurus soalan itu ditanya kepada panel forum tersebut, desakan untuk Rozan Azen menutup mulutnya dilaungkan oleh peserta forum yang lain sehingga ada yang menghampirinya dengan langkah yang ganas.
Selepas seruan untuk bertenang dibuat oleh penganjur dan Rozan Azen kembali ke tempat duduknya, forum itu diteruskan.

Namun, semasa penjelasan kepada beberapa soalan yang dikemukakan oleh peserta dibuat oleh panel forum tersebut, Rozan Azen mencelah dan bertanya soalan-soalan yang dilihat seperti menyokong Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ini menyebabkan peserta forum tersebut melaungkan sokongan mereka kepada Abdul Khalid dimana ada di antara mereka menunjukkan sepanduk yang bertulis kata-kata seperti 'Rakyat tetap sokong TSKI' dan 'Rakyat Selangor akan balas dalam PRU'.

Malah, salah seorang peserta forum itu tampil ke hadapan dan berkata, "Kami mahukan Menteri Besar yang ada integriti, bukannya Menteri Besar boneka.'

Presiden Pakatan Anak Selangor Sokong Menteri Besar (PASSMEB), Mazli Saring, yang merupakan salah seorang daripada panel forum itu, semasa menjawab soalan Rozan Azen, berkata isu Menteri Besar ini telah dipolitikkan.

"Ramai orang tidak suka orang yang tidak pandai politik. Anwar Ibrahim pakar politik Malaysia. Dia kata Abdul Khalid tidak bantu ahli-ahli parti dan negeri Selangor.

"Selama lima tahun pentadbirannya, setiap ADUN mendapat RM1.1 juta peruntukan. Kalau 56 ADUN dapat RM1.1juta, sudah RM63 juta setiap tahun. Ini kali lima sudah berapa?

"Wakil rakyat dapat gaji yang banyak. Siapa kata kerajaan negeri tidak bantu?" tanya Mazli yang juga merupakan ahli PKR.

Eksekutif Komunikasi Pejabat Menteri Besar Selangor, Shazni Munir Mohd Ithnin yang juga merupakan salah seorang daripada panel forum itu berkata tuduhan ke atas majikannya perlu ada bukti yang jelas dan fakta yang betul.

"Beban pembuktian perlu kuat. Kena siasat dengan jelas. Jangan buat tuduhan melulu. Kami dari pejabat Menteri Besar Selangor telahpun membuat laporan ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai tuduhan-tuduhan ini.

"Kami bersedia untuk disiasat dn pintu kami sentiasa terbuka. Siasatlah kami," katanya.

Abdul Khalid dipecat dari PKR pada Sabtu, sebagai ahli seumur hidup berkuatkuasa serta merta.

Pengerusi Lembaga Disiplin PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong berkata, keputusan itu telah dibuat pada Mesyuarat Pimpinan Pusat (MPP) selepas meneliti dan mengadakan siasatan berkenaan kes disiplin dan tatatertib terhadap Abdul Khalid.

Tan menjelaskan bahawa Abdul Khalid didapati mengingkari keputusan MPP yang bermesyuarat pada 21 Julai yang sebulat suara memilih Presiden PKR Datuk Dr Wan Azizah Wan Ismail.


Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/kami-mahukan-mb-ada-integriti-bukan-boneka-peserta-forum-41611?cp

PKR cabar PAS nyata sebab mengapa Wan Azizah tak layak jadi MB

Posted: 09 Aug 2014 08:01 PM PDT

KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) mahu PAS menjelaskan mengapa parti itu sangat menentang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi Menteri Besar Selangor.

Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata perlu ada satu sebab mengapa PAS menolak presiden PKR untuk memegang jawatan tertinggi di negeri itu.

"Ada desas desus bahawa PAS tidak mahu menerima Dr Wan Azizah kerana beliau adalah seorang wanita. Jika ini yang menjadi kes, maka mereka harus tampil dan menyuarakan demikian.

"Kami mahu PAS mengatakan secara terbuka bahawa mereka menentang Dr Wan Azizah sebagai MB kerana beliau adalah seorang wanita.

"Biarlah seluruh Malaysia tahu sebab mereka tidak bersetuju dengan Dr Wan Azizah kerana beliau adalah seorang wanita.

"Jika mereka rasa hanya seorang lelaki yang sepatutnya menjadi pemimpin atau Menteri Besar, mereka harus mengatakannya. PAS tahu bahawa 51 peratus daripada pengundi adalah wanita. Mereka harus terbuka dan tampil menyatakan mengapa mereka tidak mahukan beliau. Ini akan menjadikan PAS lebih dihormati," katanya dalam satu temu bual.

Saifuddin berkata Khalid bukanlah seorang yang boleh berkerja dalam pasukan, tidak mematuhi komitmen yang dibuat oleh parti dan Pakatan Rakyat dan jarang muncul untuk mesyuarat parti, dengan menghadiri hanya 42 dari 136 mesyuarat sejak 2010.

Beliau berkata kes hutang RM67 juta Khalid dengan Bank Islam memberikan amaran kepada parti bahawa ada sesuatu yang tidak kena.

Beliau berkata parti itu bimbang isu ini akan digunakan oleh Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang dan sebab itu Khalid terpaksa digantikan.

Guru Pendidikan Jasmani wanita setubuh pelajar sendiri

Posted: 09 Aug 2014 07:00 PM PDT

Seorang guru wanita di United Kingdom yang mengajar subjek Pendidikan Jasmani boleh dipenjara sehingga tujuh tahun sekiranya didapati bersalah atas tuduhan melakukan persetubuhan sesama jenis dengan pelajarnya, baru-baru ini.

Guru tersebut, Emily Fox, 26, yang mengakui dirinya seorang lesbian mengajar di sebuah sekolah persendirian untuk pelajar perempuan iaitu di Royal Masonic School di Rickmansworth, Hertfordshire, sejak tiga tahun lalu.

Nama dan wajah pelajar perempuan berusia 15 tahun itu bagaimanapun dirahsiakan kerana masih dibawah umur.

Jika dijatuhi hukuman, Emily bakal berdepan hukuman penjara sama ada minimum tiga tahun sehingga tujuh tahun maksima di atas kesalahan melakukan hubungan seks dengan pelajarnya. - MYNEWSHUB.MY

'Keputusan salah, cacat dari segi undang-undang' - MB Khalid

Posted: 09 Aug 2014 06:51 PM PDT

Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata keputusan PKR yang memecat keanggotaan beliau daripada parti adalah "salah dan cacat dari segi undang-undang".

Katanya, beliau bagaimanapun tetap menerima keputusan tersebut dan akan meneruskan khidmatnya sebagai menteri besar, sementara menunggu pandangan Sultan Selangor berhubung kedudukannya.

Khalid dan Sultan Sharafuddin Idris Shah akan hadir di satu majlis di masjid negeri, Shah Alam esok.

"Sehingga isu ini diselesaikan mengikut prosedur yang betul, mengikut peruntukan undang-undang yang termaktub dalam Undang-undang Tubuh Negeri, saya akan meneruskan khidmat terbaik kepada rakyat sebagai menteri besar mengikut kemampuan saya," katanya dalam satu kenyataan.

Mengulas lanjut mengenai tindakan pemecatan beliau, Khalid mendakwa pemecatan itu juga berpunca dari perbuatan khianat dari pemimpin tertinggi PKR.

"Saya tidak diberikan peluang dan proses yang adil untuk menjawab semua tuduhan terhadap saya mengikut tatacara yang teratur dan adil.

PKR keliru, ada sabotaj


"Saya percaya ada tindakan sabotaj dari pihak tertinggi parti," katanya lagi yang mendakwa PKR "keliru" dengan tuduhan ke atasnya.

Malah, parti itu juga gagal menyatakan secara khusus peruntukan parti yang didakwa telah dicabuli oleh beliau.

PKR yang menghadapi masalah untuk bekerjasama dengan Khalid mengarahkan agar presiden parti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menggatikan kedudukannya.

Beliau bagaimanapun enggan berbuat demikian, yang menyebabkan lembaga disiplin mengarahkan beliau menjelaskan mengenai lima isu.

Ia melibatkan rancangan menstruktur semula industri air Selangor, kenaikan elaun menteri besar, kenaikan lesen perniagaan, lebuh raya Kidex dan penyelesaian hutang RM66 juta Khalid dengan Bank Islam.

Khalid bagaimanapun tidak hadir ke sesi pendengara tersebut dan mengirim surat bagi memohon penangguhan dan juga butiran lebih jelas berhubung tuduhan berkenaan.

Khalid juga kecewa kerana lembaga tersebut meneruskan sesi pendengaran tersebut, sehingga menyebabkan beliau dipecat daripada parti hari ini.

Majlis Pimpinan Pusat PKR pada petang ini memutuskan untuk memecat keanggotan beliau daripada parti berkuatkuasa serta merta.

'Khalid sudah tak layak jadi MB' - DAP

Posted: 09 Aug 2014 06:41 PM PDT

Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR Sivarasa Rasiah berkata Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sudah tidak layak menjadi menteri besar kerana hilang kepercayaan majoriti dewan negeri Selangor selepas dipecat PKR.

Ini kerana, mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor seorang menteri besar haruslah mempunyai sokongan majoriti ADUN Selangor, katanya.

"Dari segi undang-undang tubuh, beliau (Khalid) tidak ada majoriti lagi di DUN Selangor jadi jelas beliau tidak lagi memiliki majoriti dan sokongan di selangor.

"Bagi saya dia tidak ada pilihan kalau dia diminta letak jawatan oleh ADUN," kata beliau dalam sidang media hari ini.

Sivarasa bagaimanapun mengakui bahawa Khalid masih memegang jawatan menteri besar secara sah.

Katanya, Khalid hanya boleh dipecat oleh Sultan Selangor atau melalui undi tidak percaya dari ADUN.

Dalam sidang media sama, Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail mengulas mengenai satu surat injunksi dari peguam Khalid yang dihantar semalam kepada parti.

Beliau menjelaskan, surat itu tiada kaitan dengan isu pemecatan Khalid.

"Surat (injuksi peguam) itu tak relevan kepada isu pokoknya iaitu pemecatan Khalid. Arahan yang jelas dari parti yang mencadangkan Wan Azizah sebagai menteri besar diingkari Khalid.

"Kita nampak dalam surat itu tunjukkan 'pengingkaran secara terbuka'. Beliau diminta secara baik unyuk undur tapi tidak berundur," kata beliau.

Sidang media itu turut dihadiri pengerusi Lembaga Disiplin PKR yang mengumumkan bahawa Khalid dipecat dari menganggotai parti itu, berkuatkuasa serta merta hari ini.

Pas tiada kena mengena dengan pemecatan Khalid - Nik Aziz

Posted: 09 Aug 2014 06:31 PM PDT

Pemecatan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak ada kaitan dengan PAS, kata Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Itu dia (PKR) punya pasal, saya tidak boleh ganggu," katanya ketika diminta mengulas pemecatan Khalid daripada parti itu hari ini.

"PKR boleh buang orangnya, kita tidak campur," katanya lagi kepada pemberita ketika ditemui di kediamannya di Kota Baharu malam ini.

Nik Abdul Aziz juga berkata Majlis Syura Ulama PAS tidak berganjak dengan keputusannya untuk mengekalkan Abdul Khalid sebagai Menteri Besar Selangor.

"Tidak terima (keputusan Majlis Syura Ulama PAS) itu dia punya pasal," katanya ketika ditanya mengenai kenyataan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa keputusan Majlis Syura Ulama PAS untuk mengekalkan Khalid sebagai menteri besar (MB) Selangor tidak mempengaruhi PKR dalam isu itu.

Sementara itu di Shah Alam, Pesuruhjaya PAS Selangor Iskandar Abdul Samad berkata tindakan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR memecat Khalid daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta sudah dijangka.

Katanya, beliau kini hanya menunggu arahan daripada parti mengenai tindakan selanjutnya.

"Saya menjangka Khalid akan dipecat apabila PAS Pusat menangguhkan tarikh mesyuarat mereka. Saya sekarang hanya menunggu arahan dari parti saya," katanya ringkas ketika dihubungi.

Ketika mengumumkan keputusan MPP itu di Petaling Jaya hari ini, Pengerusi Lembaga Disiplin PKR Datuk Dr Tan Kee Kwong berkata keputusan sebulat suara MPP itu dibuat berdasarkan tindakan Khalid mengingkari arahan parti untuk meletakkan jawatan bagi memberi laluan kepada Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk menjadi menteri besar Selangor yang baharu.

Dr Tan berkata selain itu, Khalid yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang juga ingkar beberapa keputusan yang dibuat Majlis Presiden Pakatan Rakyat, termasuklah menangguhkan proses dan perbincangan projek Langat 2 serta kenaikan elaun Speaker Dewan Undangan Negeri, Menteri Besar, Exco dan Adun Selangor.

Sementara itu, Naib Pengerusi DAP Selangor Datuk Teng Chang Khim ketika dihubungi bagaimanapun enggan memberi sebarang komen. – Bernama, 9 Ogos, 2014.

DAP bersyukur PKR singkir Khalid Ibrahim

Posted: 09 Aug 2014 06:21 PM PDT

PKR hari ini menyingkirkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dari parti itu akibat isu menteri besar Selangor. – Gambar The Malaysian Insider oleh Hasnoor Hussain, 9 Ogos, 2014.
DAP mengalu-alukan keputusan mengejut PKR hari ini menyingkirkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dari parti itu kerana peluang secukupnya sudah diberikan kepada menteri besar Selangor itu.

PKR hari ini memecat Khalid kerana mengingkari keputusan parti yang mahu melantik Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor yang baru.

"Saya berasakan ia satu langkah yang betul. Khalid sudah diberikan peluang untuk mempertahankan dirinya menerusi proses yang berkaitan.

"PKR mempunyai hak untuk mendisplinkan ahlinya," kata timbalan pengerusi DAP Selangor dan ahli Parlimen Puchong Gobind Singh Deo dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, ahli parlimen PAS Shah Alam Khalid Samad pula berkata PKR mempunyai hak untuk memecat ahlinya dan sewajarnya hal ehwal masalah dalaman parti itu tidak perlu dicampuri.

"PKR mempunyai hak untuk hak memecat ahlinya, itu hal dalaman mereka," kata ahli jawatankuasa (AJK) PAS pusat itu kepada The Malaysian Insider.

Beliau juga menghormati keputusan PKR itu.

"Saya hormati keputusan mereka, itu keputusan dalaman parti mereka."

Khalid juga berkata PKR sebelum ini tidak masuk campur dalam urusan PAS, memberi contoh pemecatan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), Datuk Dr Hasan Ali.

"Dulu masa kita ada masalah pecat Hasan Ali, PKR tidak masuk campur pun," katanya.

Khalid memberi bayangan kemungkinan pilihan raya negeri Selangor mungkin diadakan sekiranya kepimpinan PAS masih menyokong Khalid.

"Saya nampak lebih ke arah itu (pilihan raya)."

Mengenai pendirian PAS, Khalid berkata perlu menunggu keputusan daripada mesyuarat parti.

"Itu perlu tunggu mesyuarat," kata Khalid, apabila ditanya mengenai pendirian PAS dengan perkembangan terkini tersebut. – 9 Ogos, 2014.

TMI

Wan Azizah layak jadi MB kerana dia doktor - Zuraida

Posted: 09 Aug 2014 06:10 PM PDT

SHAH ALAM 9 Ogos - Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamarudin mempertahankan pencalonan Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagi calon Menteri Besar Selangor kerana beliau merupakan seorang yang terpelajar dan bekas doktor.

Katanya, Wan Azizah mempunyai kelayakannya yang sendiri iaitu seorang bekas doktor, pernah menjadi pelajar terbaik dan telah memimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) selama 16 tahun.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis Penerangan Isu Semasa Selangor di Dewan Besar Tanjung di Seksyen 19 di sini malam ini. - UTUSAN ONLINE

Teruja bakal MB S'ngor, Wan Azizah akui tiada pengalaman

Posted: 09 Aug 2014 06:01 PM PDT

SHAH ALAM 9 Ogos - Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail mengakui beliau tidak ada pengalaman untuk mentadbir sebuah kerajaan negeri.

Wan Azizah bagaimanapun berkata, penukaran Menteri Besar Selangor perlu dilakukan kerana jawatan itu penting dan demi kepentingan rakyat.

"Penukaran jawatan tidak penting, yang penting amanahyang dipegang dan perbincangan kena ada.

"Kalau boleh kita tukar...tukar, rakyat yang penting," katanya dalam ucapan ketika menghadiri majlis Penerangan Isu Semasa Selangor di Dewan Besar Tanjung di Seksyen 19 di sini malam ini. - UTUSAN ONLINE

Apa Yang Tersirat

Posted: 10 Aug 2014 01:38 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Isu MB Selangor: Anwar Gali Lubang Sendiri

Posted: 10 Aug 2014 05:59 AM PDT

PAS, yang sepatutnya bermesyuarat pada 10 Ogos untuk membincangkan kedudukan Khalid Ibrahim terpaksa menunda mesyuarat itu dua kali pertama pada 13 dan kemudian ke 17 Ogos. 

PAS kelihatannya berdepan dengan dilemma atas sebab Presiden parti itu secara terbuka menyokong mengekalkan Khalid; dan pendirian itu disokong pula oleh Dato Nik Aziz Mursidul Am Pas. Bukan itu sahaja, Majlis syura Pas juga menyokong agar Khalid dikekalkan.

Penundaan mesyuarat selama seminggu, menggambarkan PAS tidak dapat konsensus, atas sebab sangahan kumpulan liberal yang kebanyakannya penyokong Anwar. 

Semalam MPP PKR telah memecat Khalid daripada parti itu, sehingga ADUN Lembah Klang itu tidak berparti. 

Walaupun Khalid dipecat, namun sehingga kini tiada seorangpun exco Khalid yang turut meletakkan jawatan; ertinya Kerajaan Negeri masih berfungsi. 

Tiadanya exco yang meletakan jawatan, bererti, mereka masih menyokong Khalid sebagai MB, keadaan ini bercanggah dengan dakwaan Anwar mahu Lim Guan Eng bahawa Khalid tidak lagi mendapat sokongan.

Tindakan MPP PKR memecat Khalid lebih berunsur peribadi, atas sebab MPP sebenarnya tiada kuasa mempertikai keputusan kerajaan negeri seperti mana dakwaan MPP. Jika terdapat salah laku MB, bukannya MPP PKR yang perlu bertindak sebaliknya jawatankuasa select yang dipengerusikan oleh Speaker Dun Selangor Hannah Yeo.

Tindakan Anwar memaksa MPP memecat Khalid sebenarnya bukan boleh menyelesaikan isu MB Selangor, sebaliknya Anwar menggali lubang untuk menguburkan PKR.

Mungkin Anwar mahu melihat Pakatan hancur sebelum beliau masuk penjara, kerana kesalahan meliwat.

Khalid Perlu Sertai PAS

Posted: 10 Aug 2014 01:30 AM PDT

Khalid boleh memilih menyertai PAS bagi meghormati sokongan parti itu kepada beliau. Dalam keadaan kemelut yang melanda MB Selangor itu. jelas siapa kawan dan siapa lawan.

PAS membela Khalid, atas unsur prinsip, kerana tiada apa-apa faktor yang membolehkan MB Selangor itu dilucutkan jawatan.

Tindakan PKR memecat beliau, lebih bersifat peribadi Anwar, kerana defacto leader PKR itu mahu isterinya dilantik sebagai MB.

Presiden PAS dan Mursidul PAS melihat, bahawa perlucutan jawatan Khalid tidak munasabah, sebabnya parti itu tidak melihat apa-apa kesalahan beliau, sehingga perlu dilucutkan jawatan.

Bagi PAS, parti itu melihat adalah berbaloi menyokong terus Khalid sebagai MB, berbanding mengikuti perancangan Anwar yang bersifat peribadi dan tuntutan nafsu.

Dewan Ulama Pas telah memberi isyarat, bahawa jika Khalid menyertai PAS, maka ianya sebagai satu langkah yang baik demi kebaikan rakyat Selangor.

Sodomi II: Anwar Korbankan Khalid Ibrahim

Posted: 10 Aug 2014 12:39 AM PDT

Langkah Kajang yang menyebabkan ADUN PKR kawasan itu secara tergesa-gesa meletak jawatan sebelum perbicaraan sodomi II pada awal Mac dan mengumumkan Anwar sebagai calon PRK dan bakal dilantik sebagai MB Selangor merupakan strategi Anwar mempengaruhi panel Hakim Mahkamah rayuan, namun para hakim tidak terpengaruh dengan langkah itu, sebaliknya menjatuhkan hukuman 5 tahun penjara kerana kesalahan meliwat. Ekoran hukuman itu, Anwar kehilangan kelayakan untuk bertanding dan beliau memilih isterinya menggantikannya.

Kini, Anwar berdepan dengan kes yang sama, di mana pengurusan rayuan sodomi II akan didengar pada 14 Ogos, atas sebab itu, untuk mengalihkan pandangan berkaitan isu itu, maka dilakukan tindakan melucutkan jawatan MB Selangor untuk digantikan oleh isterinya. Anwar mahu, sebelum beliau masuk penjara, biarlah isterinya mempunyai kekuatan daripada segi kuasa, kerana berjawatan sebagai Menteri Besar. Untuk mencapai hasrat itu, Anwar bersengkokol dengan DAP untuk melucutkan Khalid tanpa sebab munasabah, setidak-tidaknya itulah pendirian PAS yang dinyatakan sendiri oleh Presiden dan Mursidul Am parti itu.

Untuk mempercepat agenda menggantikan Khalid, PKR secara tergesa mengambil semua cara, termasuk memecat keahlian Khalid daripada parti; selain itu, menguar-uarkan bahawa Khalid kehilangan sokongan. Memang benar, Khalid kehilangan sokongan PKR dan DAP, tetapi belum tentu kehilangan sokongan daripada ADUN Selangor. ADUN Selangor mempunyai 56 kerusi, PKR dan DAP hanya mempunyai 28, sedangkan PAS dan BN termasuk Khalid juga 28.

Tindakan Anwar memecat Khalid, untuk mencapai hasratnya, tidak mudah direalisasikan, sebabnya jika Khalid masih mempunyai sokongan 28 ADUN termasuk dirinya, maka selagi itu beliau masih merupakan MB Selangor. Anwar lupa, bahawa dengan pemecatan Khalid, bererti, kerajaan PR Selangor telah tumbang dengan sendirinya; kini- Kerajaan Selangor adalah kerajaan Khalid.

Mengorbankan Khalid untuk mencapai hasrat Anwar, tidak akan tercapai dengan mudah, kerana Khalid mempunyai beberapa pilihan- menyertai PAS atau membubarkan DUN bagi memberi peluang kepada rakyat Selangor memilih kerajaan mana yang menerajui Selangor.

Melihat keadaan sekarang, adalah elok bagi Khalid mohon perkenaan Sultan untuk membubarkan DUN; dari segi itu, setidak-tidaknya beliau mendepankan rakyat berbanding mengikut hawa nafsu Anwar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan