Selasa, 22 Julai 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 22 Jul 2014 01:08 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Wanita Hina Kapten Pesawat #MH17 Dan Maki Melayu Ditahan Reman! Tahniah @PDRMsia

Posted: 21 Jul 2014 11:34 PM PDT


Wanita Cina yang bernama Sim Kwang Yung yang memanggil juruterbang pesawat MH17, Kapten Wan Amran Wan Hussin  sebagai bodoh dan menyamakan beliau dengan kambing pemakan rumput, akhirnya ditahan reman oleh pihak Polis Di Raja Malaysia di bawah Section 4 (1), Akta Hasutan. Wanita berkenaan turut mempertikaikan hak keistimewaan orang-orang Muslim dan Bumiputera melalui tulisan-tulisan di posting di laman sosial Facebook beliau. (Baca pendedahan CTS di sini).

Wanita berkenaan beberapa hari kemudian tampil membuat laporan di Balai Polis Tawau semalam kerana mendakwa nama, butiran peribadi dan gambarnya telah disalahgunakan pihak tidak bertanggungjawab di laman Facebook (Baca di sini). Wanita berkenaan telah ditahan oleh sekumpulan anggota polis hari Isnin semalam, jam 11.30 pagi. Pihak polis tidak menolak kemungkinan untuk melanjutkan tahanan reman selama seminggu.

MSM Milik FGV ... Milik Felda, Kata Presiden MSM Malaysia Holdings Berhad - Mari Kenali Beliau Secara Dekat

Posted: 21 Jul 2014 10:54 PM PDT


Ramai orang yang tidak tahu MSM Malaysia Holdings Berhad (MSM), diperbadankan pada 10 Mac 2011, adalah merupakan pengeluar gula yang terbesar di Malaysia. Ianya telah diperdagangkan di Papan Utama, Bursa Malaysia pada 28 Jun 2011. Sebelum ini kalau disebut MSM ada juga pihak yang bertanya apa itu MSM dan siapa di belakangnya? Bukan sahaja orang biasa, malah ada juga Ahli Parlimen yang tidak tahu apa itu MSM. Masih ada yang menyangka MSM adalah kepunyaan Tan Sri  Syed Mokhtar Al-Bukhary. 

Memang benar MSM dulunya adalah milik jutawan gula, Tan Sri Robert Kuok. Namun sekarang anak syarikat Felda, Felda Global Venture Holdings Berhad (FGV) telah mengambil alih. Pada tahun 2009, Robert Kuok mengumumkan penjualan keseluruhan ekuiti dalam MSM yang membabitkan 50 peratus saham Kilang Gula FELDA Perlis Sdn Bhd (KGFP), ladang tebu seluas 5,797 hektar di Chuping, Perlis dan 20 peratus saham dalam Tradewinds (M) Bhd, kepada FGV.

Siapa teraju utama di belakang MSM? Tidak lain dan tidak bukan adalah Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif,  Dato' Sheikh Awab Sheikh Abod. Latar belakang Sheikh Awab bukan calang-calang. Pemegang Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Ekonomi ini dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MSM pada 1 Januari 2014 setelah memangku tugas itu sejak 1 Disember 2013. Bekas sarjana Universiti Oklahoma State, Amerika Syarikat itu mempunyai 25 tahun pengalaman dalam bidang perbankan.

Daripada tahun 2003 hingga 2004, beliau adalah Pemangku CEO Malaysian International Merchant Bank sebelum dilantik Presiden dan CEO Affin Investment Bank dari 2005 hingga 2007. Sheikh Awab kemudian dilantik Pengerusi PECD Bhd dari 2007 hingga 2010. Beliau pada ketika ini juga adalah Pengarah serta Pengerusi Jawatankuasa Kewangan dan Pelaburan Percetakan Nasional Malaysia Bhd. Sheikh Awab juga adalah Pengerusi Axis Consultancy & Advisory Services serta pengarah beberapa syarikat dalam Kumpulan FGVH.

Walaupun raut wajah beliau agak serius, Sheikh Awab adalah seorang yang mudah mesra dan suka berjenaka ketika diwawancara. Menurut Sheikh Awab, pengalamannya dalam bidang perbankan banyak mematangkannya dalam selok belok perniagaan dan beliau tidak getar dengan cabaran-cabaran baru.

"Dalam industri perbankan, kita bersandar kepada fakta dan angka. Samalah juga bila saya menguruskan MSM. Fakta dan angka tak akan berbohong. Apapun orang kata, sekiranya saya boleh bentangkan fakta dan angka, tak ada sesiapa mahupun pembangkang boleh kelentong hakikatnya," katanya.

Mengenai harga gula, Syed Awab berkata ramai orang tidak memandang langkah kerajaan mengawal harga gula dari sudut yang mendalam dan sehubungan itu mereka mudah terpedaya dengan dakyah pembangkang.

"Kita berdepan dengan realiti. Kalau mereka nak tanya mengapa kerajaan kawal harga gula, ia adalah satu-satunya komoditi yang mana majoriti negara di dunia mengawal harganya. Contohnya, Korea yang mengenakan kuota import lima hingga 35 peratus dan Indonesia, 35 peratus. Jepun pula tak bagi langsung permit import gula putih. Malah China yang penduduknya lebih daripada 1.3 billion mengenakan duti import."

"Kita kawal harga untuk melindungi kilang penapis tempatan kerana kerajaan telah mengeluarkan berbilion Ringgit. Pembangkang kata konon kita nak menolong Tan Sri Syed Mokhtar. Itu tak benar. Dia cuma memilik 37 hingga 39 peratus. Yang lain MSM yang kuasai. Jika kita liberalisasikan harga gula, kita akan membuka ruang kepada dunia untuk menentukan harga gula dalam negara ini. Bermakna, kalau harga gula melambung naik, kita akan terikut sama."

"Yang tak ada duti import dan kuota ialah Singapura dan Brunei. Mengapa? Sebab mereka tidak ada kilang penapisan gula. Malaysia walaupun ada kilang penapisan gula, juga tak ada kuota import. Sepatutnya Malaysia kenakan kuota import dan duti import untuk melindungi kilang penapisan kita," jelas Sheikh Awab. Menurut Sheikh Awab Rakyat Malaysia tidak mempunyai sebab untuk merungut mengenai harga gula. Katanya di Asia, Malaysia adalah negara kedua termurah harga gula selepas Thailand.

Bercakap mengenai perancangan masa hadapan, Syed Awab berkata MSM akan melakukan beberapa penjenamaan semula anak-anak syarikatnya yang membabitkan perbelanjaan sebanyak RM14 juta.

"Jenama MSM bernilai RM100 billion lebih. Yang kita ada sekarang ialah MSM Holdings, sebuah syarikat yang disenaraikan di bursa saham. Kita ada Malayan Sugar Manufacturing (MSM) di Prai. Tetapi ramai orang yang terkeliru dengan Malaysian Sugar. Kita juga ada Kilang Gula Felda Perlis (KGFP) di Chuping. Kita akan buat penjenamaan semula. Dulu kualiti gula dari Perlis tidak sama dengan kualiti gula dari Prai. Gula Perlis hanya dijual kepada penjual dan peruncit. Ia tidak boleh dijual kepada industri sebab prosesnya lain."

"Kita akan tukarkan proses situ dan insyallah pada Ogos ini kita akan dapat kelulusan untuk menukarkan jenama dan gula dari Perlis supaya sama dengan gula dari Prai. Jadi kita tukar KGFP kepada MSM Perlis. Astakonas, anak syarikat kita yang mengendalikan pengangkutan gula akan diubah namanya kepada MSM Logistics."

Apa yang menarik sepanjang temubual dengan Presiden / CEO syarikat gula terbesar di Malaysia adalah apabila beliau berkata, "Saya bukan ahli politik. Saya seorang profesional. Jadi biarlah saya buat kerja saya sebagai seorang profesional. Baik pembangkang atau sesiapa sahaja, mereka kena sedar, fakta tetap fakta. Kita tak boleh putar-belit."

Tahniah DS @NajibRazak!!! Satu Dunia Memperkatakan Kejayaan Rundingan #MH17 Dengan Alexander Borodai

Posted: 21 Jul 2014 05:46 PM PDT

Perdana Menteri, Dato Seri Najib Tun Razak memang terbukti sebagai pemimpin yang hebat. Bijak pandai mengatakan, seseorang pemimpin yang tulen akan menyerlah sekiranya beliau mampu bangkit sewaktu ketegangan dan malapetaka. Ini yang telah DS Najib Tun Razak berjaya buktikan. Diplomasi DS Najib Razak nampak berhasil berbanding tindakan ugutan yang digunakan oleh pemimpin-pemimpin dunia yang lain. Setelah berunding dengan Alexander Yurevich Borodai selaku komander Ketua Pemisah Ukraine, yang menguasai kawasan tersebut, pihak pemisah bersetuju;

1. Untuk serahkan mayat nahas MH17 kepada Malaysia.

2. Untuk serahkan 2 kotak hitam kapada Malaysia.

3. Memberi jaminan keselamatan untuk pasukan penyiasat antarabangsa masuk ke kawasan nahas.

Rakyat Malaysia merakamkan ucapan tahniah kepada Perdana Menteri di atas kerja keras dan kejayaan berunding dengan pihak kumpulan pemisah. Ibarat menarik rambut dari tepung, rambut tidak putus dan tepung tidak berkocak. DS Najib Razak pernah menyuarakan,
"Kadang-kadang saya rasa ingin bertindak lebih tegas dan lantang bersuara, tetapi saya perlu bertindak dalam keadaan tenang supaya hasilnya lebih baik."
Kejayaan Perdana Menteri berunding dan mencapai persetujuan dengan ketua pemisah Ukraine, Alexander Borodai juga disiar dengan meluas di pelbagai media antarabangsa. Antaranya, The New York Times, tanpa segan silu memberi penghargaan dan pujian di atas kejayaan Perdana Menteri, di dalam artikel akhbar berkenaan bertajuk "Malaysia Premier Brokers Deal To Recover Black Boxes".

The New York Times dipetik berkata, kejayaan Perdana Menteri berunding dengan pemisah Ukraine agar diserahkan mayat dan kotak hitam MH17 adalah sesuatu yang gagal dicapai negara-negara lebih berkuasa. Malah lebih manis lagi, majlis penyerahan kotak hitam MH17 kepada wakil Malaysia di Bandar Donetsk, telah disaksikan sendiri oleh Ketua Pemisah Ukraine, Alexander Yurevich Borodai. Perdana Menteri bukan sahaja mengharumkan nama Malaysia malah telah menonjolkan kredibiliti beliau sebagai pemimpin bertaraf dunia.


Terkini, puak Pemisah Donestk akhirnya menunai janji kepada Perdana Menteri Malaysia apabila menyerah kotak hitam MH17 kepada Malaysia lewat malam tadi waktu Ukraine. (Dua objek oren sebelah kiri di dalam gambar di bawah)


Skim Baru Bagi Membantu Pengendali Bas Henti-Henti - TS Syed Hamid Abar

Posted: 21 Jul 2014 12:30 AM PDT

Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar berkata satu skim baharu akan diwujudkan bagi menggantikan Skim Dana Sementara, bertujuan membantu pengendali bas henti-henti di kawasan luar bandar yang menghadapi masalah kewangan untuk meneruskan operasi mereka. Tan Sri Syed Hamid berkata demikian kepada pemberita semasa Majlis Berbuka Puasa Bersama Pengusaha Pengangkutan Awam di Johor Bharu semalam. 

Skim baharu itu dijangka dilaksanakan di di Kota Tinggi dan Kluang pada akhir tahun ini sebelum diperluas ke tempat lain, katanya. Beliau berkata menerusi skim baharu itu pengendali perkhidmatan bas tidak perlu bimbang untuk mengutip bayaran tiket kerana penumpang akan menggunakan kad bayaran yang akan direkodkan sistem berkomputer yang dipasang pada bas terbabit. Katanya, SPAD akan menyemak rekod itu, kemudian membuat bayaran penuh kepada pengendali bas mengikut perjalanan yang dibuat oleh penumpang. 

Menurut beliau, SPAD yang menerima peruntukan RM400 juta daripada kerajaan telah membantu 150 syarikat bas henti-henti di Semenanjung dan juga termasuk syarikat di Sabah dan Sarawak yang tidak berada di bawah bidang kuasa SPAD. Beliau berkata ini merupakan tahun ketiga SPAD melaksanakan skim tersebut. 

Duke of UMNO

Posted: 22 Jul 2014 01:02 PM PDT

Duke of UMNO


HARAP TAN SRI KHALID AMBIL TINDAKAN KAT AH SOH NI JUGAK...

Posted: 22 Jul 2014 07:33 AM PDT


Saya tak faham. Buruk bebenor la perangai orang sekarang... 

Hari tu ramai yang kutuk Kiki... walau takda kena mengena pun, depa maki hamun minah tu... padahal Apek tu "cool" jer... 

Ni cerita Ah Soh ni pulak yang viral kat media sosial...

 

Ingat yer... jangan kurangkan pahal puasa kita dengan memaki hamun Ah Soh tu pulakkkk... heh!


Kalau la saya ni kaum Cina, memang saya malu abih dahhhh... tapi tak tau la depa malu ke tidak dengan perangai Ah Soh tu...heh! Cuba tanya depa... 

Errr... PDRM tak mau amik tindakan jugak ka kat Ah Soh tu? Kerja sosial 4,800 jam? Denda RM6000? Atau penjarakan jerrrr....heh! Mencuri tu jenayah, kan? Criminal case....

#MH17: BILA KAPTEN MAS BERSUARA...TAK FAHAM-FAHAM LAGI?

Posted: 22 Jul 2014 02:36 AM PDT


Mungkin ramai yang tidak mengenali nama "Ahmad Fariz Mokhtar". Namun bagi mereka yang terlibat dalam industri penerbangan negara, khususnya warga juruterbang Malaysia Airlines (MAS), mungkin mengenali individu ini.

Ahmad Fariz merupakan seorang kapten yang menjadi salah seorang juruterbang MAS. 

Mungkin tidak tahan lagi dengan teori-teori karut dan ulasan-ulasan tidak masuk akal dari sesetengah pihak yang "buta" namun cuba "tunjuk pandai" mengulas tentang tragedi MH17, Ahmad Fariz terpanggil untuk menulis sesuatu di akaun laman Facebook miliknya.
 
Baca seterusnya di sini

A Piece of My Mind

Posted: 22 Jul 2014 11:44 AM PDT

A Piece of My Mind


The "Najib Move"

Posted: 22 Jul 2014 04:20 AM PDT


While the world was busy preparing statements and meeting the press to slam Russia, it was the Prime Minister of a developing country with a population of 29 mil population

(1) established contact with Alexander Borodai, who is in command of the crash site

(2) secured the bodies and the black boxes

(3) received permission to access the crash site with safety guaranteed for the independent international investigators.


I wonder if the wife of the politician from Penang who used the words "scary and useless" to describe Malaysia (she apologized) has anything else to say now.

There were two comments in Twitter that caught my attention - YB Liew Chin Tong and Datuk Mazri Muhammad.

"@liewchintong: MH17 may be the beginning of a New Cold War. If Russia has to be told off, we have no choice but to do it. Our foreign policy needs clarity."

"@mazri73: If we are vocal against Russia, will Russia stop support for Malaysian Su-30s, MiG-29s and other weapon systems in our military arsenal"


Their comments made me realized the complexity of our foreign relations policy especially in this tragedy.

Both countries have had diplomatic relations since the 1960s. About half of our air assault potential is Russian made. We have about 30 Sukhoi and MiG fighter jets. Trading between the two countries is valued at approximately US$ 2 billion. In education, we have over 5,000 students there.

This is not a case of being vocal, neutral or being quiet. It is about priorities and the timing must be right especially when there were reports of inaccessibility to the site and with news quoting the Ukrainian Prime Minister later that the rebels did not allow the train with bodies to leave.

The international media and international figures were quick to push the blame of the MH17 on Russia but there were some who threw in conspiracy theories against the Americans such as the Operation Northwoods that was rejected by President John F. Kennedy.

Whether it was the Americans, Ukrainians or Russians, no one is sure until the investigations have been concluded.

We are caught in a geopolitical crisis and Najib has played his cards right without jumping on the bandwagon to blame the rebels, the Russians or the Americans. The reality is that the bodies and crash site are in the region under the command of Alexander Borodai. Najib made the right move when he established contact and reached an agreement with Borodai for the bodies, the black boxes and the investigation to be carried out. No harsh statements or bullets would have worked but only diplomacy.


It is important that the Americans, Ukrainians and Russians know that the Malaysian Government and the families of the victims of geopolitics do not have interest in who controls Donetsk. In this moment of grieve and sadness, the only right thing to do is to allow the families to have their loved ones back for a proper burial first.

The next phase is for investigations to be carried out thoroughly and to deliver justice for those who lost their lives in MH17. The individuals who are directly responsible, the operations chief and the one who pulled the trigger, must be swiftly brought to justice. It is an unforgivable sin.

PEJUANG BANGSA

Posted: 22 Jul 2014 11:27 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Kem Azmin Ali nafi sebaran sms letak jawatan !!

Posted: 22 Jul 2014 10:47 AM PDT[ UNTUK SEBARAN SEGERA ]

23 Julai 2014

Laporan Perletakan Jawatan YB Mohamed Azmin Ali

Merujuk kepada sebaran Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) yang tidak bertanggungjawab termasuk melalui media sosial atas nama palsu 'Keadilan Daily' berhubung perkara di atas, Pejabat YB Mohamed Azmin Ali menafikan perletakan jawatan YB Mohamed Azmin dalam Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN).

YB Mohamed Azmin Ali kini sedang berada di Makkah bagi menunaikan ibadah Umrah. Justeru sebaran tersebut diyakini bertujuan untuk memecah belahkan perpaduan dalam Pakatan Rakyat khususnya KEADILAN.

InshaAllah, Ramadhan al Mubarak ini akan memperteguh tekad kita untuk meneruskan perjuangan demi kemaslahatan rakyat.

Pejabat YB Mohamed Azmin Ali‎

PM Malaysia dipuji urus & bincang sendiri #MH17 dengan pemberontak @NajibRazak

Posted: 21 Jul 2014 11:52 PM PDT - Duta Besar Rusia ke Malaysia, Lyudmila Vorobyeva memuji kerajaan Malaysia yang mengambil sikap terbuka dan neutral dalam mengendalikan isu tragedi menimpa MH17.

Menurutnya, lebih menarik perhatian dunia apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri menguruskan dan menuntut hak kerajaan Malaysia menerusi perbincangan terus dengan pemimpin kanan pemberontak pro-Rusia, Alexander Borodai. - UTUSAN ONLINE

NAJIB DIPLOMASI PEMBERONTAK BANTU RUNGKAI NAHAS #MH17

Posted: 21 Jul 2014 05:30 PM PDT

Pastinya seluruh negara dan dunia terkejut dengan pengumuman PM Malaysia dalam satu sidang media khas malam tadi pada jam 12.20 pm 22 Julai 2014.

Siapa dia Najib Razak untuk pi bercakap dengan Ketua Pemberontak Alexander Borodai ?  

Hampir semua media pro Barat menyiarkan pelbagai berita negatif memburukan pasukan pemberontak kononnya mayat penumpang dijadikan tebusan dan kotam hitam telah dihantar Moscow.Tetapi bagaimana seorang pemimpin Melayu dari negara kecil tetapi berjiwa besar ini boleh berdiplomasi dan berunding dengan mereka dan akhirnya dizahirkan dengan berita baik kepada ahli keluarga mangsa dan juga perkembangan  penyiasatan mencari dalang sebenar MH17.

Obama , Ukraine & negara Eropah lain hanya tahu memberi tekanan menyalahkan Russia dan pemberontak tetapi Malaysia yang ternyata lebih bijak dan cerdik berdiplomasi dengan mereka.GPB yakin Presiden Russia Putin juga turut terbabit membantu Najib dalam berunding dengan ketua pemberontak Pro Russia ini.

Kesimpulannya , Najib Razak membuktikan beliau juga salah   seorang pemimpin Melayu  bijak berdiplomasi sepertimana zaman kegemilangan kerajaan Kesultanan Melayu  Melaka dan juga bekas PM seperti Tunku Abd Rahman , Tun Razak dan Tun Mahathir.

Selain itu beliau juga membuktikan dirinya seorang  PM yang mampu menangani bila negara ditimpa krisis dan bencana.

Sokongan dan doa daripada rakyat Malaysia  ternyata memberi kekuatan terhadap beliau ..

NAJIB MOVE LEBIH HEBAT ... 
Mayat mangsa MH17 akan dibawa keluar segera - Najib

PUTRAJAYA 22 Julai - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, semua penumpang MH17 akan dibawa ke bandar Kharkiv di Ukraine sebelum diterbangkan ke Amsterdam dan seterusnya dibawa pulang ke negara masing-masing.

Najib berkata, tindakan berjaya dicapai hasil perbincangan beliau bersama Ketua pemberontak pro-Rusia, Alexander Borodai petang ini yang bersetuju mengenai tiga perkara utama.

"Perkara pertama ialah kesemua mayat mangsa MH17 akan dibawa dengan keretapi ke Kharkiv, Ukraine dan diserahkan kepada wakil dari Belanda dengan ditemani enam wakil pasukan penyelamat Malaysia.

"Mayat kemudiannya diterbangkan menggunakan pesawat Hercules C130 milik Belanda dan selepas menjalankan kerja-kerja forensik, mayat warga Malaysia kemudiannya akan dibawa pulang negara ini," katanya dalam sidang akhbar di sini, awal pagi ini. - UTUSAN ONLINE

Dua kotak hitam MH17 akan diserah kepada Malaysia

PUTRAJAYA 22 Julai - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, dua kotak hitam pesawat MH17 yang terhempas di Ukraine akan diserahkan oleh puak pemberontak kepada pasukan Malaysia di Donetsk pada 9 malam ini (waktu Ukraine).

Najib berkata, tindakan itu berjaya dicapai hasil perbincangan beliau bersama Ketua pemberontak pro-Rusia, Alexander Borodai petang ini yang bersetuju mengenai tiga perkara utama.

Selain membawa segera keluar mayat dari lokasi tragedi dan menyerahkan kotak hitam, puak pemberontak juga memberi janji keselamatan untuk membolehkan pasukan penyiasat termasuk dari Malaysia menjalankan kerja-kerja penyiasatan di lokasi kejadian. - UTUSAN ONLINE

IPOHMALAY

Posted: 22 Jul 2014 09:15 AM PDT

IPOHMALAY


Prabowo tolak keputusan Pilihanraya Presiden Indonesia 2014

Posted: 22 Jul 2014 02:38 AM PDT

Pemilihan Presiden Indonesia 2014 dirundung masalah besar. Calon Presiden yang diambang kekalahan hasil kiraan Quick Count Suruhanjaya Pilihanraya Umum , Prabowo Subianto menyatakan bahawa ia tidak menerima sama sekali hasil Pemilihan Umum tersebut biarpun sebelum ini kedua-dua calon menyatakan kesiapsediaan mereka menerima kekalahan andai tidak memenangi Pemilihan Presiden tersebut.

Berdasarkan Quick Count di hari pemilihan, Hj. Djoko Widodo atau lebih biasa dipanggil Jokowi, (53) dari parti PDIP telah dinilai memenangi pilihanraya presiden tersebut dengan 52.5% undi. Real count yang seharusnya memberi jawapan mutlak pada jam 4 petang hari ini hanya baru selesai mengira 75% undi dengan Jokowi mendahului Prabowo dengan 52.4% undi.

Akibatnya keadaan tidak menentu kembali mencengkam Indonesia apabila calon presiden Prabowo yang dikenali emosional, garang tidak bertempat dan elitis orang-orang kaya yang disokong orang-orang kaya ini kelihatannya kini memboikot pilihanraya opredisen tersebut dengan tuduhan kali ini kononnya Suruhanjaya Pilihanraya Umum melakukan penipuan.


Imej : detikNEWS

Selasa, 22/07/2014 16:27 WIB
Penolakan Prabowo Atas Pelaksanaan Pilpres Langkah Mundur dalam Demokrasi
Nala Edwin - detikNews

 
Jakarta - Sikap Prabowo Subianto yang menolak pelaksanaan Pilpres disayangkan. Ada mekanisme sesuai konstitusi di mana bila Prabowo tak sepakat dengan hasil yang ditetapkan KPU, bisa memilih Mahkamah Konstitusi (MK).

"Penolakan ini sesuatu yang tidak perlu. Mengapa? Seharusnya yang tidak puas dengan rekapitulasi itu membawanya ke MK karena MK tempat penyelesaian sengketa Pilpres. Penolakan ini tidak mendidik dan bisa disebut sebagai langkah mundur demokrasi," jelas Tim Hukum Jokowi-JK, Todung Mulya di Jakarta, Selasa (22/7/2014).

Menurut dia, penolakan terhadap Pilpres di injury time ini sangat disayangkan. Penolakan itu telah melanggengkan polarisasi keterbelahan masyarakat. 

"Saya khawatir luka pilpres ini akan membelah masyarakat," tambahnya.

Todung melanjutkan, Pilpres ini tetap sah karena rakyat sudah menggunakan hak pilihnya. KPU berwenang menyatakan pilpres ini sah. 

"Penolakan ini akan membuat demokrasi Indonesia tercemar. Saya sedih. Rakyat sangat dewasa dlm pilpres ini. Tetapi elite politik malah tidak dewasa. Saya berharap rakyat akan tetap tenang, tidak bergejolak. Saya harap pemetintah akan menjaga demokrasi dan keamanan serta ketertiban rakyat," tegas dia.

tunku

Posted: 22 Jul 2014 03:33 AM PDT

tunku


#MH17: Ukraine rebels didn't hinder investigations, says Russian ambassador

Posted: 22 Jul 2014 01:41 AM PDT

Russian envoy to Malaysia Lyudmila Vorobyeva has dismissed accusations that the separatists have hindered the investigation into downed Malaysia Airlines Flight MH17.

Speaking to a packed press conference here Tuesday, she said the rebels were "eager to cooperate" from the first day the incident occurred near the rebel-held Ukrainian village of Grabovo.

She said her opinion was based on observation made by the Organisation for Security and Co-operation in Europe (OSCE) that the pro-Russian separatists have been "helpful.

"There was a clear statement by these experts that the rebels are doing everything within their power to secure the safety of their site.

"There also news reports by international experts who praised the effort of the rebels to preserve the site, which is not easy as the debris were scattered within 50km area in a 30 degrees heat," she said.

Previously, it was reported that gunmen prevented monitors from the OSCE from observing the crime scene and some of them seemed intoxicated while others would not let the investigators to look at the wreckage of the Boeing 777.

Reports on rampant looting of the victims' personal belongings also surfaced, due to alleged lack of security in the area.

However, Vorobyeva said the rebels were helpful from day one, which eventually led to the handover of two black box data recorders of the doomed plane to the Malaysian team of investigators, Tuesday morning.
"The experts have also certified that the black boxes have not been tampered with, and experts from the Netherlands have access to the bodies which were being refrigerated," she said.

The black boxes were handed to the Malaysian officials hours after Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak reached an agreement with the Ukrainian rebels for custody of the black boxes and access to the crash site.

When asked if the Russian had in any way assisted to the agreement, Vorobyeva briefly responded, "no comment".

She also stressed that the rebels have called for a ceasefire since the incident occurred, but the government of Kiev has not stopped the bombings and military operations.

"Russia has been calling for a full stop fighting and peaceful dialogue by the diplomatic means and our stand has not altered," she said.

#MH17: Malaysia receives black boxes from Ukrainian rebels

Posted: 21 Jul 2014 11:38 PM PDT

DONETSK: Malaysian officials received the two MH17 black boxes from the self-proclaimed Donetsk People's Republic (DPR) in Ukraine.


At 6.11am Tuesday, DPR representatives showed up at their government headquarters here with the Malaysian government representatives.


Speaking to the press, DPR leader Alexander Borodai thanked Malaysia and the Netherlands for sending teams here on Monday to resolve the MH17 matter.


"(Our) thanks to Malaysia and Netherlands for coming here without protection or help from Kiev (the Ukrainian government)," he said, according to a rough translation by a local.


A handover ceremony then took place between the DPR and Malaysian officials.
Both parties were seen signing various documents.


The DPR then produced a white sack containing the black boxes and showed them to the Malaysian officials.


The boxes were then inspected and later accepted by the Malaysian officials.


A man who introduced himself as Kol Mohd Shukri of the National Security Council thanked Borodai for handing the boxes back to Malaysia.


"I would like to convey our sincere appreciation to Borodai for giving us the opportunity and entertaining our special request to hand over the two black boxes to Malaysia," he said.


He added that teams from Malaysia would also be sent to the crash site although he did not specify a time and date for this.

On Monday Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak reached an agreement with Ukrainian rebels for custody of the black boxes and access to the Malaysia airlines flight MH17 crash site.

PKR backs Wan Azizah for Selangor MB

Posted: 21 Jul 2014 05:41 PM PDT

PKR has officially backed party leader Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail for the Selangor Mentri Besar post.

However, details will only be discussed at the Pakatan Presidential Council on Wednesday and revealed later, said PKR communications director Fahmi Fadzil.

The political drama in Selangor has dragged on for months, since the 'Kajang move' was engineered as part of a strategy to remove Khalid from the post.

Dr Wan Azizah came into the picture after she won the Kajang by-election and was tipped to be next MB.

Some party sources have claimed that Azmin received strong backing from both PAS and DAP in the state, but this was later disputed by both parties.

However, PKR de-facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim is believed more keen on having his wife Azizah take over the hot seat.

Khalid is under intense pressure to give up his post following a barrage of criticism thrown at him by his party colleagues over his handling of various issues in the state.

#MH17: Black boxes to be handed over to Malaysia, says Najib

Posted: 21 Jul 2014 12:34 PM PDT

Malaysia has reached an agreement with Ukrainian rebels for custody of the black boxes and access to the Malaysia airlines flight MH17 crash site, said Datuk Seri Najib Tun Razak.

"At approximately 9pm tonight Ukraine time (Tues, 2am Malaysian time), the two black boxes will be handed over to the Malaysian team in Donetsk who will take custody of them," the Prime Minister said in a statement at Seri Perdana here late Monday.

Najib said he had spoken to rebel leader Alexander Borodai earlier Monday evening, who is in command of the region where the tragedy occurred.

"Independent international investigators will be guaranteed safe access to the crash site to begin a full investigation of the incident," he added.

The remains of 282 people currently in Torez will be moved to Kharkiv, where they will be handed to representatives from the Netherlands.

"The train will depart this evening and will be accompanied by six people from the Malaysian recovery team. The remains will be flown to Amsterdam via Dutch Hercules C130 with the Malaysian team," said Najib.

Following any necessary forensic work, the remains of Malaysian citizens will then be flown home to Malaysia.

Najib added that Borodai and his followers have cooperated so far, and asked all parties to continue to work together to ensure the agreement is honoured.

"Only then can the investigation into MH17 truly begin, only then can victims be afforded the respect they deserve. We need to know what caused the plane to crash and who was responsible to it so justice can be done," he said.

Though nothing can undo the damage done nor bring back the 298 lives on board, Najib voiced his hope that the agreement would help the MH17 families towards closure.

"In recent days, there were times I wanted to give greater voice to the great anger and grief that the Malaysian people feel and I feel. But sometimes, we must work quietly in service of a better outcome. My heart reaches out to those whose loved ones were lost on MH17," he added.

#MH17 : PRIME MINISTER NAJIB RAZAK STATEMENT ON MH17 AGREEMENT -22 July 2014

Posted: 21 Jul 2014 09:34 AM PDT

In recent days, we have been working behind the scenes to establish contact with those in charge of the MH17 crash site.

That contact has now been made. Under difficult and fluid circumstances, we have been discussing the problems that have occupied us all: securing vital evidence from the aircraft, launching an independent investigation, and above all recovering the remains of those who lost their lives.

Tonight, we have established the basis of an agreement to do just that.

Earlier this evening I spoke to Alexander Borodai, who is in command of the region where the tragedy occurred. We have agreed the following:

· Firstly, the remains of 282 people, currently in Torez, will be moved by train to Kharkiv, where they will be handed over to representatives from the Netherlands. The train will depart this evening Ukraine time, and will be accompanied by six Malaysian members of the recovery team. The remains will then be flown to Amsterdam on board a Dutch C130 Hercules, together with the Malaysian team. Following any necessary forensic work, the remains of Malaysian citizens will then be flown home to Malaysia.

· Secondly, at approximately 9pm tonight Ukraine time, the two black boxes will be handed over to a Malaysian team in Donetsk, who will take custody of them.

· Thirdly, independent international investigators will be guaranteed safe access to the crash site to begin a full investigation of the incident.

I must stress that although agreement has been reached, there remain a number of steps required before it is completed.

There is work still to be done, work which relies on continued communication in good faith. Mr Borodai and his people have so far given their co-operation.

I ask that all parties continue to work together to ensure that this agreement is honoured; that the remains of our people are returned, that the black box is handed over, and that the international team is granted full access to the site.

Only then can the investigation into MH17 truly begin; only then can the victims be afforded the respect they deserve. We need to know what caused the plane to crash, and who was responsible for it, so that justice may be done.

In recent days, there were times I wanted to give greater voice to the anger and grief that the Malaysian people feel. And that I feel. But sometimes, we must work quietly in the service of a better outcome.

I understand that for the families, nothing can undo this damage. The lives taken cannot be given back; the dignity lost cannot be regained.

My heart reaches out to those whose loved ones were lost on MH17. We hope and pray that the agreement reached tonight helps bring them a clear step towards closure.

ENDS

bumiyang

Posted: 22 Jul 2014 03:25 AM PDT

Politik Harian

Posted: 22 Jul 2014 03:11 AM PDT

Politik Harian


PM Belanda Gesa Presiden Rusia Tunjukkan Keikhlasan #PrayForMH17

Posted: 21 Jul 2014 08:46 AM PDT


Perdana Menteri Belanda, Mark Rutte menggesa Presiden Rusia, Vladimir Putin menggunakan pengaruhnya dan melakukan "apa yang patut beliau lakukan" berhubung nahas pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH17 yang dipercayai ditembak jatuh Khamis lepas.

Dalam satu sidang media yang diadakan selepas menelefon Putin dari The Hague, Rutte berkata Putin "hanya ada satu peluang akhir" untuk menunjukkan beliau serius membantu pasukan penyelamat mengambil mayat mangsa nahas itu.

"Suhu di sana 35 darjah selsius. Mayat-mayat itu mesti diambil segera. Saya mahu tengok hasil, akses yang tidak terhalang dan pemulangan mangsa-mangsa itu," katanya seperti dipetik oleh portal beritaDutch News.

Kenyataan Rutte itu dibuat selepas ada khabar pemberontak pro-Rusia memindahkan 38 mayat dari lokasi. Kerajaan Ukraine dalam satu kenyataan mendakwa pemberontak itu, dengan dibantu oleh Rusia, cuba memusnahkan bukti.

Ukraine menuduh pesawat tersebut ditembak jatuh oleh pemberontak yang memperjuangkan kemerdekaan daripada negara itu. Kumpulan pemberontak yang didukung oleh Rusia itu sebaliknya menuduh tentera Ukraine bertanggungjawab.

Jijik

Sementara itu, Rutte menyifatkan tindakan pemberontak yang menguasai lokasi nahas termasuk menyelongkar barangan penumpang yang terkorban sebagai tingkah laku "yang menjijikkan".

Sebelum sidang media itu, Menteri Luar Belanda, Frans Timmermans bertemu dengan Presiden Ukraine, Petro Poroshenko di Kiev. Beliau memberitahu presiden itu, rakyat Belanda "marah dan berang" dengan berita bagaimana pemberontak memperlakukan mayat mangsa nahas itu.

"Apabila ada bukti, kami tidak akan berhenti sebelum mereka yang terlibat dibawa ke pengadilan. Bukan saja mereka yang melepaskan tembakan tetapi mereka yang membenarkan ini berlaku.

"Saya fikir masyarakat antarabangsa perlu meningkatkan usaha dalam hal ini," katanya seperti dipetik olehReuters.

Stesen penyiaran Nos pula melaporkan Poroschenko dalam reaksi balasnya memberitahu tindakan pemberontak tidak membenarkan penyiasat asing masuk ke zon nahas adalah sesuatu yang tidak dapat diterima.

Puak pemberontak bagaimanapun menafikan mereka campur tangan dalam siasatan sebaliknya mengatakan sudah berjanji kepada Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama Eropah (OSCE) bahawa mereka tidak akan menyentuh mayat atau serpihan pesawat.

Siap sedia

Sekurang-kurangnya pasukan petugas dari Belanda, Ukraine dan Malaysia sudah bersiap sedia untuk memulakan operasi di lokasi kejadian. Laporan juga menyebut pakar forensik dari Jerman dan Britain juga telah tiba di Ukraine.

Malaysia Airlines pada Sabtu mendedahkan senarai penuh penumpang dan anak kapal. Pesawat penerbangan MH17 itu membawa 298 orang dengan 193 daripadanya disahkan oleh Malaysia Airlines sebagai warga Belanda.

"Saya fikir semua penduduk negara ini kenal siapa-siapa dalam pesawat itu, sama ada secara langsung atau tidak langsung," katanya.

Daripada 193 warga Belanda itu, 80 daripadanya berumur di bawah 18 tahun. Daripada 80 orang itu, 23 daripadanya berumur di bawah 12 tahun dan 3 lagi bayi.

RAPERA ..

Posted: 22 Jul 2014 01:30 AM PDT

RAPERA ..


We can be each others Friends - We Are Malaysians !

Posted: 21 Jul 2014 05:17 AM PDT

Belantan

Posted: 21 Jul 2014 11:43 PM PDT

Belantan


PRIME MINISTER NAJIB RAZAK STATEMENT ON MH17 AGREEMENT!

Posted: 21 Jul 2014 11:54 AM PDT


3 isi utama ucapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak jam 12.20mlm 22 Julai 2014.

Setelah berunding dengan Aleksander Borodai

1. Kumpulan pemisah bersetuju untuk serahkan mayat nahas MH17 kepada Malaysia.
2. Kumpulan pemisah bersetuju untuk serahkan 2 kotak hitam kepada Malaysia.
3. Kumpulan pemisah juga beri jaminan keselamatan untuk penyiasat antarabangsa masuk ke kawasan nahas.

In recent days, we have been working behind the scenes to establish contact with those in charge of the MH17 crash site.

That contact has now been made. Under difficult and fluid circumstances, we have been discussing the problems that have occupied us all: securing vital evidence from the aircraft, launching an independent investigation, and above all recovering the remains of those who lost their lives.

Tonight, we have established the basis of an agreement to do just that.

Earlier this evening I spoke to Alexander Borodai, who is in command of the region where the tragedy occurred. We have agreed the following:

Firstly, the remains of 282 people, currently in Torez, will be moved by train to Kharkiv, where they will be handed over to representatives from the Netherlands. The train will depart this evening Ukraine time, and will be accompanied by six Malaysian members of the recovery team. The remains will then be flown to Amsterdam on board a Dutch C130 Hercules, together with the Malaysian team. Following any necessary forensic work, the remains of Malaysian citizens will then be flown home to Malaysia.

Secondly, at approximately 9pm tonight Ukraine time, the two black boxes will be handed over to a Malaysian team in Donetsk, who will take custody of them.

Thirdly, independent international investigators will be guaranteed safe access to the crash site to begin a full investigation of the incident.

I must stress that although agreement has been reached, there remain a number of steps required before it is completed.

There is work still to be done, work which relies on continued communication in good faith. Mr Borodai and his people have so far given their co-operation.

I ask that all parties continue to work together to ensure that this agreement is honoured; that the remains of our people are returned, that the black box is handed over, and that the international team is granted full access to the site.

Only then can the investigation into MH17 truly begin; only then can the victims be afforded the respect they deserve. We need to know what caused the plane to crash, and who was responsible for it, so that justice may be done.

In recent days, there were times I wanted to give greater voice to the anger and grief that the Malaysian people feel. And that I feel. But sometimes, we must work quietly in the service of a better outcome.

I understand that for the families, nothing can undo this damage. The lives taken cannot be given back; the dignity lost cannot be regained.

My heart reaches out to those whose loved ones were lost on MH17. We hope and pray that the agreement reached tonight helps bring them a clear step towards closure.

ENDS
Suara Politik
Belantan

oyabun

Posted: 21 Jul 2014 11:40 PM PDT

oyabun


Azmin melopong...!!! Anwar umum Wan Azizah 'kipas' ganti Khalid Menteri Besar Selangor?

Posted: 21 Jul 2014 12:10 PM PDT


Kini tiada teka teki lagi. Nampaknya seperti diduga its all in the family...Orang lain termasuk Azmin Ali tidak payah nak berangan nak jadi Menteri Besar Selangor.

Tan Sri Khalid Ibrahim sendiri sudah boleh membilang hari untuk kemas barang di pejabatnya di bangunan SUK Selangor di Shah Alam.

Majlis Pimpinan PKR adakan mesyuarat Isnin malam.

Dalam sidang akhbar lewat malam, Anwar Ibrahim mengumumkan PKR sudah memuktamadkan presiden parti itu Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail bakal menggantikan Khalid sebagai Menteri Besar Selangor.

Menurutnya hanya nama Wan Azizah sahaja dicadangkan sebagai pengganti Khalid.

Katanya nama Adun Kajang itu diputuskan sebulat suara kerana berpendapat beliau boleh memberi kestabilan dalam PKR dan Pakatan Rakyat (PR).

Menurut Anwar, pelantikan Menteri Besar baru itu juga bertujuan menyelesaikan isu-isu tertangguh termasuk masalah air, lebuhraya Kidex dan isu lain yang dibangkitkan rakyat.

Mengenai tempoh peralihan kuasa itu, perkara itu akan dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat pada Rabu nanti.

Dalam masa sama katanya, perbincangan dengan Khalid masih diteruskan.

Anwar dakwa peralihan kuasa akan berjalan dengan baik dengan Khalid sudah tentu diberikan peranan untuk menasihati pentadbiran Selangor.

Beliau berkata, perubahan itu bermakna 'Langkah Kajang' diteruskan untuk memberi ruang supaya ada perubahan di Selangor bagi mengangkat prestasinya.

Khalid dan timbalan Presiden PKR yang juga Pengerusi PKR Selangor, Azmin Ali tiada dalam mesyuarat selama dua jam bermula 10.30 malam di ibu pejabat PKR dekat Petaling Jaya.

Azmin sebelum ini turut hangat disebut-sebut bakal menggantikan Khalid.

Wan Azizah yang hadir bagaimanapun keluar satu jam selepas mesyuarat bermula. - Agenda Daily

Wasabi Oyabun..

# MH17 : Bapa Pelajar Pintar British Tuduh Presiden Rusia Bunuh Anaknya?

Posted: 21 Jul 2014 08:43 AM PDT


Bapa pelajar pintar matematik British iaitu Simon Mayne mendakwa Presiden Rusia, Vladimir Putin membunuh anaknya yang merupakan salah seorang penumpang MAS MH17.

Anaknya, Richard, 20, terdiri daripada 10 rakyat British yang terkorban selepas puak pemisah pro-Rusia menembak jatuh pesawat penerbangan MH17 milik MAS yang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.

Richard merupakan seorang pelajar pintar British dan pakar matematik bakal menerima ijazah kelas pertama dari Universiti Loughborough. Dia juga kini sedang melanjutkan pelajaran di Univerisiti Leeds.

"Semua orang tahu bahawa apa yang sedang berlaku di timur Ukraine adalah tajaan Rusia.

Putin fikir dia seorang pemimpin yang dikagumi tetapi sebenarnya dia telah membunuh anak saya.

"Semua orang tahu puak pemisah mendapat senjata dari Rusia bukannya beli dari kedai " kata Mayne..!

Wasabi Oyabun..

The Unspinners

Posted: 21 Jul 2014 11:37 PM PDT

The Unspinners


Wujud penglibatan Yahudi di Ukraine, Tuduh Rusia hanya tipudaya CNN

Posted: 21 Jul 2014 10:00 PM PDTBila kita nak tuduh seseorang maka kita perlu ada bukti sahih untuk tuduh seseorang. Begitu juga untuk kata sesiapa bertanggungjawab, kita mesti ada bukti yang sahih untuk kata kita bertanggungjawab.

Masih tidak dapat dikatakan siapa yang bertanggungjawab dan Malaysia negara uang neutral usah terjebak dalam konflik negara lain.

Oleh itu usah termakan tipudaya CNN untuk tuduh Rusia kerana ada petanda yang mungkin menunjukkan tak semesti Rusia yang lakukan.

Laman web David Duke SINI melaporkan President terpilih Ukraine mempunyai akar umbi Yahudi.


ABITW SINI mendedahkan seorang billionaire Yahudi yang mempunyai bala tentera sendiri dan berkemugkinan mempunyai keupayaan missile.MIM pula mendedahkan SINI satu usahasama kewangan dan ekonomi yang lebih adil dan win-win dari usaha seperti TPPA oleh Barat yang boleh dilihat sebagai motif untuk mengkubar kacirkan negara ahli.


Jika Ukraine menuduh punya transkrip perbualan yang menandakan Rusia terlibat tapi buktinya masih tidak meyakinkan lagi, Rusia pula ada petanda pihak Kiev terlibat dan bukti belum meyakinkan juga.

Baca di Anak Seberang SINI

Pendik kata, syukurlah usaha Dato Najib berjaya menyelesaikan urusan sebaik mungkin dan secepat hendaknya dengan sebanyak kerjasama dari kedua-dua pihak.

Usah terjebak dengan konflik negara lain!!!!

Malaysia's politics of neutrality smoothen handling of MH 12 ... Oh Ei Sun wrong!!!

Posted: 21 Jul 2014 07:00 PM PDT


21 July 2014

Statement by Prime Minister Najib Razak on  #MH17 agreement

In recent days, we have been working behind  the scenes to establish contact with those in charge of the MH17 crash site. 

That contact has now been made. Under difficult and fluid circumstances, we have been discussing the problems that have occupied us all: securing vital evidence from the aircraft, launching an independent investigation, and above all recovering the remains of those who lost their lives.

Tonight, we have established the basis of an agreement to do just that. 

Earlier this evening I spoke to Alexander Borodai, who is in command of the region where the tragedy occurred. We have agreed the following:  

Firstly, the remains of 282 people, currently in Torez, will be moved by train to Kharkiv, where they will be handed over to representatives from the Netherlands. The train will depart this evening Ukraine time, and will be accompanied by six Malaysian members of the recovery team. 
The remains will then be flown to Amsterdam on board a Dutch C130 Hercules, together with the Malaysian team. Following any necessary forensic work, the remains of Malaysian citizens will then be flown home to Malaysia. 

Secondly, at approximately 9pm tonight Ukraine time, the two black boxes will be handed over to a Malaysian team in Donetsk, who will take custody of them. 

Thirdly, independent international investigators will be guaranteed safe access to the crash site to begin a full investigation of the incident. 

I must stress that although agreement has been reached, there remain a number of steps required before it is completed.
There is work still to be done, work which relies on continued communication in good faith. Mr Borodai and his people have so far given their co-operation. 

I ask that all parties continue to work together to ensure that this agreement is honoured; that the remains of our people are returned, that the black box is handed over, and that the international team is granted full access to the site. 

Only then can the investigation into MH17 truly begin; only then can the victims be afforded the respect they deserve. We need to know what caused the plane to crash, and who was responsible for it, so that justice may be done. 

In recent days, there were times I wanted to give greater voice to the anger and grief that the Malaysian people feel. And that I feel. But sometimes, we must work quietly in the service of a better outcome. 

I understand that for the families, nothing can undo this damage. The lives taken cannot be given back; the dignity lost cannot be regained.

My heart reaches out to those whose loved ones were lost on MH17. We hope and pray that the agreement reached tonight helps bring them a clear step towards closure.
------------------
A note to smart alec Oh Ei Sun who asked Malaysia to stop being neutral and being friendly to all parties and take side with the Zionist backed West which does not prosper thy neighbour.

The English version here.
Oh Ei Sun ... you are damn wrong!!!!
We do not know what actually happened. Why do we need to start a war where many lives will be sacrificed and suffer.  
Why have enemies when you can have more friends? Someone should examine this chinky's head!!!
If he desperately wants a war to erupt between Ukraine and Russia, Singapore could help send him to the front to fight for Ukraine. 

Selasa ada himpunan solidariti #Justice4MH17

Posted: 21 Jul 2014 10:03 AM PDT


Perpaduan kearah menyokong pembelaan maruah dan kedaulatan Negara, harus kita bersama sama berhimpun nyatakan kesetiaan kita pada Negara.

Pembunuhan kejam terhadap Rakat Malaysia, Belanda, Australia, Indonesia, New Zealand, United Kingdom, Germany, Filipina yang berada dalam Pesawat MH17 harus dibawa ke muka pengadilan.

Bangsa-Bangsa Bersatu harus digesa untuk menyatakan pendirian bagi menyelesaikan krisis pembunuhan orang awam ini.

Kerajaan Ukraine dan Rusia yang saling menuding jari diantara satu sama lain harus bertanggunjawab untuk mencari pesalah yang menekan butang peluru yang menjatuhkan MH17.

Demi keadilan maruah, demi keadilan, mereka ini harus di hukum.

Kami memangil semua rakyat negara yang terlibat dan mereka yang mengutuk pembunuhan ini bersama-sama berkumpul di hadapan Menara Tabung Haji jalan Ampang pada Jam 3.30 hari Selasa bagi menunjukkan Solidariti mengutuk Pembunuhan ini!

Sekretariat Himpunan #Justice4MH17.Panglima Perang Cyber

Posted: 21 Jul 2014 11:31 PM PDT

Panglima Perang Cyber


VIDEO : @PDRMsia Cari Lelaki Tendang Muka Pencuri - KPN @KBAB51 cc @ZAHID_HAMIDI

Posted: 21 Jul 2014 10:48 PM PDT

Statement By Prime Minister @NajibRazak On #MH17 Agreement

Posted: 21 Jul 2014 07:46 PM PDT

Congrats @pdrmsia : Women Detained For Allegedly Posting A Racist Remark On MH17 cc @Zahid_Hamidi @kbab51

Posted: 21 Jul 2014 06:40 PM PDT

13 lagi tentera Israel terbunuh dan gambar mangsa #SaveGaza

Posted: 21 Jul 2014 03:14 AM PDT

salah seorang tentera Israel yang mati bernama Moshe Malaki daripada Briged Golani yang terbunuh dalam satu pertempuran dengan Briged Al-Qassam. 


BAITULMAQDIS 21 Julai - Seramai 13 anggota tentera Israel terbunuh dalam pertempuran dengan pergerakan Hamas di Gaza semalam, ketika melakukan serangan darat.

Jurucakap tentera berkata, setakat ini angka kematian anggota tenteranya di Gaza adalah seramai 18 orang.
Sementara itu, sekurang-kurangnya 425 orang penduduk Palestin terkorban dalam serangan Israel yang sudah berlarutan selama dua minggu dengan menyaksikan lebih 3,000 orang cedera.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140721/lu_08/13-lagi-tentera-Israel-terbunuh#ixzz3863cDFhv
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Artikel Hebat Dr Novandri : BRICS Punca Rusia Dituduh Tembak MH17 dan Siapakah Igor Kolomoisky ???

Posted: 21 Jul 2014 02:56 AM PDTBacakan artikel daripada blog Dr. MIM yang menarik untuk diteliti setelah kita disogokkan di media massa dengan pelbagai bukti yang mungkin dicipta oleh blok Barat demi meletakkan kesalahan di bahu Russia.

1. Sama ada ianya kebetulan atau disengajakan atau pun benar, negara Russia dikritik hebat oleh kepimpinan Amerika Syarikat dan negara-negara sekutunya di Eropah kerana didakwa terlibat di dalam tragedi MH17.2. Semua media perdana pro-Amerika dan sekutunya menunding jari kepada Vladimir Putin, Presiden Russia dan pemisah Ukraine yang pro-Russia. Pelbagai teori dan spekulasi terancang telah dimainkan di dalam media-media tersebut.

3. Pokoknya, Russia dan pemisah Ukraine pro-Russia adalah penjenayah yang menembak jatuh serta mengorbankan nyawa 298 penumpang dan anak kapal pesawat MH17. Itu yang mahu digambarkan oleh media-media Barat kepada dunia.

4. Yang menjadi persoalan besar kepada 'kebetulan' yang menyalahkan Russia di ketika ini ialah ianya berlaku disaat dimensi ekonomi dunia yang dimonopoli oleh Amerika Syarikat dan negara maju G7 sebelum ini tergugat dengan termeterai perjanjian blok ekonomi dunia yang berpaksikan negara bukan sekutu Amerika Syarikat iaitu Russia, China, India, Brazil dan Afrika Selatan.
Dalam bidang ekonomi, BRICS ialah singkatan perkumpulan yang memaksudkan sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika Selatan (South Africa). 
Singkatan ini (asalnya "BRIC") dicipta oleh Jim O'Neill dalam kertas kerja "Building Better Global Economic BRICs" (2011). 
Singkatan ini digunakan secara meluas sebagai lambang peralihan kuasa ekonomi global daripada negara maju G7 kepada negara membangun.  
Pada 13 April 2011, "S" secara rasminya ditambah pada BRIC untuk menjadi BRICS setelah Afrika Selatan menyertai kesatuan.
5. Dan perjanjian tersebut termeterai pada Summit BRICS 15hb - 16hb Julai 2014 di Fortaleza, Brazil, 2 hari sebelum tragedi MH17. 
Leaders of the BRICS emerging market nations launched a $100 billion development bank and a currency reserve pool on Tuesday in their first concrete step toward reshaping the Western-dominated international financial system.The bank aimed at funding infrastructure projects in developing nations will be based in Shanghai and India will preside over its operations for the first five years, followed by Brazil and then Russia, leaders of the five-country group announced at a summit.

They also set up a $100 billion currency reserves pool to help countries forestall short-term liquidity pressures.

The long-awaited bank is the first
 major achievement of the BRICS countries - Brazil, Russia, India, China and South Africa - since they got together in 2009 to press for a bigger say in the global financial order created by Western powers after World War Two and centered on the International Monetary Fund and the World Bankmore 

6. Amerika Syarikat sebagai kuasa besar dan paling dominan di dunia ini sudah tentu akan marah, tidak puas hati dan akan sedayanya cuba untuk melakukan sesuatu untuk membendung blok ekonomi baru bernama BRICS ini.

7. Yang lebih mengaibkan Amerika Syarikat ialah satu kertas kerja yang telah dibentangkan di Sidang Kemuncak BRICS, di Durban pada bulan Mei 2013. 
Kertas kerja yang membentangkan agenda Russia untuk memperkukuhkan kesepakatan ekonomi negara-negara BRICS (Brazil, Russia, India, China dan Afrika Selatan) bagi menangani asakan ekonomi Amerika dan Euro. 
Di antara perkara berani yang dibentangkan ialah : 


Sergei Glaziev, pakar ekonomi dunia berada dibelakang penubuhan Eurasian Union, telah mengajak Russia melakukan satu anjakan kepada perubahan sistem ekonomi baru yang lebih kukuh, stabil dan kuat. 
Glaziev menempelak sistem ekonomi yang diamalkan oleh Amerika dan sahabat mereka di Eropah yang menggunakan sistem riba secara melampau untuk menampung piramid-piramid hutang dan dalam masa yang sama menjajah dunia melalui hutang-hutang yang diberikan...

...Vladimir Putin mempunyai sokongan yang kuat dan kukuh di Russia biarpun Washington cuba memasang kolum kelima dan membiayai puak-puak penentang untuk menggugatkan pemerintahannya. seterusnya
8. Dan 2 hari sebelum tragedi MH17, Vladimir Putin, Narendra Modi Perdana Menteri India, Dilma Rousseff Presiden Brazil, Xi Jinping Presiden China dan Jacob Zuma Presiden Afrika Selatan telah mencipta sejarah yang bakal menukar lanskap percaturan ekonomi dunia yang tidak lagi berpaksikan negara Amerika Syarikat dan negara maju G7.

9. Amerika Syarikat tidak akan tepuk tangan dan merestui blok ekonomi baru yang dilihat begitu tegap dengan penyertaan negara-negara yang semakin berpotensi muncul sebagai tiang utama ekonomi dunia ini seperti negara China.10. Ironinya, apabila Vladimir Putin pulang ke Russia selepas summit BRICS dan dilaporkan 'crossed flight paths with MH17 earlier that day', tragedi MH17 berlaku.

11. Dan Presiden Russia terus dikaitkan dengan tragedi MH17 oleh media-media barat yang pro-Amerika Syarikat dan sekutu-sekutunya seperti Britain dan lain-lain.

12. Belum sempat lagi Putin meraikan kejayaannya di negaranya sendiri kerana menandingi serta mengaibkan kuasa besar Amerika Syarikat, Putin memperbodohkan diri dan menjatuhkan imejnya di mata dunia dengan berkomplot menembak jatuh pesawat MH17?

13. Logikkah perkara ini berlaku?14. Memang tidak logik, tidak masuk akal dan tidak mungkin akan dilakukan oleh mana-mana ketua-ketua negara di dunia ini.

15. Blog Another Brick Of The Wall telah mengutarakan satu nama yang dikatakan sangat penting tetapi sengaja tidak dilaporkan oleh media-media Barat dan beliau pula masih berdiam diri.

16. Beliau ialah Igor Kolomoisky, keturunan Yahudi, jutawan kedua terkaya di Ukraine, seorang gabenor di Timur Ukraine serta membiayai tenteranya sendiri dan juga Presiden European Council of Jewish Communities.
Thus far, they only actors mentioned are the Ukranian government, Russian government and Russian backed Ukranian separatist claimed as Donetsk People's Republic. All denied shooting down MAS MH 17. 
There is one important name that was intentionally left out by the media and is still remain silent. He is Igor Kolomoisky.


Born on February 13, 1963, Kolomoisky is a Ukrainian-Cypriot-Israeli business oligarch of Jewish descent and the current Governor of Dnipropetrovsk Oblast. 
He is said to be the second richest man in Ukraine Kolomoisky is the President of the European Council of Jewish Communities.
The billionaire governor fund his own army in Eastern Ukraine with massive weapons purchases and fascist mercenaries. 
Last month, Russia's Investigative Committee had issued a resolution to indict Kolomoisky on charges of using prohibited means and methods of warfare. 
The Buk missile system alleged to have been used to shoot down MH-17 is in Ukrainian stocks and has been sold by Kiev to Georgia. Media propaganda claimed Ukraine does not possess Buk system. 
Donetsk Republic also says it has no missile system capable of hitting a plane at 33,000 feet. 
Could Kolomoisky, who takes orders from Tel Aviv, pulled this attack off to divert attention from Israel's Gaza genocide and try to put blame on Russia? more 
17. Apakah tragedi MH17 merupakan satu perancangan yang cuba menjatuhkan Putin dan BRICS, dalam masa yang sama untuk mengalih perhatian dunia kepada MH17 dan bukannya kezaliman Israel Zionis di Gaza, Palestine, yang berlaku serentak dengan tragedi MH17?

18. Realitinya, terlalu kerap 'kebetulan' yang berlaku serentak pada sebelum, semasa dan selepas tragedi MH17.

19. Dan ianya saling berkaitan sesama sendiri, itu pun belum lagi MiM tulis tentang negara Malaysia yang sangat dihormati di mata dunia kerana berani menyatakan pendirian menentang regim Zionis Israel.

20. Igor Kolomoisky Ukraine Yahudi, kezaliman Israel di Gaza, Malaysia penentang keras Zionis Israel dan tragedi MH17 …. satu 'kebetulan' juga?

21. Dan dengan imej dan laporan media-media Barat yang semakin tidak boleh dipercayai, kita rakyat Malaysia patut bersatu hati bersama-sama menyatakan pendirian kita tentang tragedi MH17.   


  Sumber: Dr. MIM


dari blog http://celahgelegar.blogspot.com/2014/07/mh17-us-ukraine-kah-syaitan-itu.html?

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 21 Jul 2014 11:25 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Khalid Samad Sedih AJK Surau Dan Masjid Di Shah Alam Gelarkan Dia "Khalid Gereja"

Posted: 21 Jul 2014 07:00 PM PDT


Baru khalid samad ada akal, ajk surau dan masjid di lebih 40 tempat menggelarkan dia khalid gereja...

Itulah dulu zul nordin orang pertahankan kalimah Allah orang shah alam tak mau bagi undi, orang shah alam yang kononnya bijak pandai nak juga si mangkok tu, sekarang dah menyesal...

Padan muke....

Kembara Politik

Posted: 21 Jul 2014 11:18 PM PDT

Kembara Politik


MH17: SOKONGAN ORANG LUAR VS PENGKHIANAT DALAM NEGARA

Posted: 21 Jul 2014 12:51 AM PDT

Seluruh dunia meratapi dan bersedih diatas nahas yang berlaku ke atas MH17. Pelbagai kata-kata pemberi semangat kepada MAS dan ahli keluarga mangsa MH17. Para ketua negara antarabangsa juga merakamkan takziah kepada Malaysia berikutan nahas yang berlaku ini. Penulis agak terharu dengan sokongan yang diberikan oleh mereka. Lebih menarik lagi apabila yang memberi kata-kata semangat itu bukan dari rakyat Malaysia.
kata semangat daripada syarikat penerbangan antarabangsa

kata semangat dari penumpang MAS
Malangnya bagi Malaysia kerana kita mempunyai pembangkang yang berhati busuk. Mahu menggunakan segala isu untuk kepentingan politik semata-mata. Tidak mahu berganding bahu dengan kerajaan walaupun dalam perkara yang tidak melibatkan politik dalaman langsung. Lebih malang lagi, pembangkang di Malaysia berjaya meracuni pemikiran penyokongnya. Sehinggakan mereka melakukan perkara yang serupa.

pemimpin DAP yang menyalahkan MAS tanpa fakta

pemimpin PAS yang memperlekehkan MAS

penyokong pembangkang yang bersikap racist dalam isu MH17

Rakyat asing yang menegur
Sikap pemimpin pembangkang dan penyokong mereka ini amat jelik. Mereka telah mempertontonkan keburukan mereka dikhalayak masyarakat dunia melalui media sosial. Cukup memalukan apabila ada orang luar yang menegur mereka kerana sikap mereka yang buruk itu. 

Ini memperlihatkan, sebenarnya perangai pemimpin pembangkang dan penyokongnya yang tidak patriotik itu sebenarnya menyimpang dari normal kehidupan masyarakat sejagat. sekiranya mereka tidak suka dengan Malaysia, mereka boleh keluar dari Malaysia. Pergi ke negara yang pada pandangan mereka cukup bagus. tidak usahlah menyusahkan penduduk Malaysia yang cintakan negara ini. Tidak perlu menimbulkan kekacauan yang berbau racist yang boleh menyebabkan ketidak tenteraman di Malaysia. Semua orang jelik dengan perangai mereka.

Dengan sikap pemimpin pembangkang yang berhati busuk dan penuh agenda buruk ini. Agak menyedihkan bila kerajaan Malaysia memberikan tugas untuk menggubal RUU yang akan menggantikan Akta hasutan. Sudah tentu ia ibarat tikus membaiki labu.

Kepada Rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan kestabilan. Marilah kita terus menyokong MAS, dan menyokong usaha Malaysia untuk mendapatkan keadilan dalam nahas MH17 ini. Teruskan menemplak usaha pembangkang untuk menjadikan nahas ini sebagai isu politik. #justiceforMH17.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 21 Jul 2014 11:06 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ANWAR BAKAL MELANCARKAN KUDETA DEMI AZIZAH MENJADI MB.

Posted: 21 Jul 2014 10:13 PM PDT


Semakin hari semakin nampak belang si Anwar Ibrahim kutty ni.

Kalau dulu beria-ria benar dia minta Tun Mahathir letak jawatan sebab memecatnya, tetapi akhirnya dia terpenjara kerana 'kenakalannya' sendiri.

Kemudian dia desak pula Tun Abdullah letak jawatan kononnya dia dapat sokongan 30 ahli Parlimen BN yang akan lompat parti dalam drama 16 September 2008. Tu pun gagal. Sebaliknya beliau yang melompat ke kedutaan Turki cari perlindungan.

Bila dah terlalu kemaruk nak jadi PM, habis lanun-lanun Kiram diupahnya membuat onar di Sabah.

Masih tak puas hati dengan keputusan PRU 13, dia buat pulak drama black out, fitnah 30,000 undi Bangla, undi hantu dan dakwat kekal yang tak kekal untuk menekan DS Najib meletakkan jawatan dan menyerahkan jawatan Perdana Menteri secara free kepadanya.  

Konon beliau menang undi popular yang melayakkan Pakatan Rakyat memerintah bukannya UMNO-BN dan Najib. 
Kini Anwar buat hal lagi, tak dapat perintah Malaysia dia buat hal di Selangor pulak. Dari lantik diri sendiri sebagai Penasihat Ekonomi Negeri, dia paksa kosongkan kerusi DUN Kajang untuk letak bininya jadi ADUN baru. Sekarang dia namakan pula bininya sebagai Menteri Besar yang baru.

Tak cukup jadikan PKR jadi harta pusaka dia, sekarang kerajaan Selangor pun hendak difaraidkan pada kaum keluarganya.

Dahlah salah di segi moral, apa yang Anwar buat di Selangor hari ini jelas menunjukkan perjuangannya dalam politik selama ini adalah untuk kepentingan peribadinya semata-mata, langsung tiada kepentingan rakyat.

Bininya si Azizah, selain berkipas ke hulu ke hilir, apa yang dia tahu pasal pentadbiran negeri, melainkan hanya menjadi boneka kepada si suaminya semata.

Mana pergi janji-janji manifesto PRK Kajang dulu, berapa banyak yang terlaksana? Kajang semakin sesak, tiada perubahan pun sejak Azizah jadi ADUN? Harga sate pun tak pernah turun,  makin sikit isi dan kuah adalah.

Tapi pada tangan yang sibuk mengipas dan mengelap peluh ini jugalah yang akan diserahkan masa depan Selangor untuk dia kendalikan.

Kalau hal Rosmah sibuk Nuar anak beranak dan para macai canangkan itu dan ini. Penyudahnya, bini dia pulak yang semakin over nak dijadikan Menteri Besar wanita pertama di Selangor...PAS dah mula kata; Jijah ni boleh jadi imam solat kami kaa?


Dulu kata BN kroni dan nepotisme. Tapi sekarang siapa yang lebih kronisme dan nepotisme?

Habis anak beranak jadi ketua itu dan ini dalam parti.

Manusia macam Anwar ni mana ada soal moral dan integriti. semuanya auta dan flip-flop. Sekejap nafi, lepas tu salahkan orang lain tetapi akhirnya jawatan Menteri Besar jadi idaman.

Habis rakyat diperbodohkan. Sampai orang nak jadi ahli PKR pun malu. Lebih baik masuk DAP...kononnya lebih cool tak dak main baling-baling kerusi sampai berdarah bila nak kalah.

Nampak sangat Anwar dah terdesak...Mungkin ini kifarah yang diterima Anwar setelah begitu banyak menimbulkan huru-hara di Malaysia ini. 

Minoriti dah mula pandai mencabar hak-hak majoriti. Siapa yang ajar kalau bukan si Anwar?

Kini jawatan MB Khalid Ibrahim jadi rebutan. Mungkin Anwar sangka Khalid sebagai anak jati Selangor ni lemah dan akan serahkan jawatannya buta-buta pada Azizah.

Anwar ingat lepas ni Khalid Ibrahim akan merajuk dan melepaskan jawatan sebagai ADUN Pelabuhan Kelang supaya sebuah PRK diadakan dengan Nurul Izzah menjadi calonnya dan diharapkan akan menang.

Maka lengkaplah Azizah anak kelahiran Singapura sebagai Menteri Besar, Anwar anak kelahiran Pulau Pinang sebagai Penasihat Ekonomi dan Nurul Izzah sebagai Penasihat Kehormat. 

Apa pun keputusan akhir di tangan DYMM Sultan Selangor. Tapi kalau perlantikan Azizah tak diperkenan....Anwar sudah ada game lain. 

Logiknya, kenapa hanya satu nama yang dihantar, apa kurangnya Khalid Ibrahim sebagai anak jati Selangor? 

Kenapa perlu dilantik dari kalangan bukan anak jati Selangor.  Tiadakah lagi nama-nama ADUN lain di Selangor yang lebih layak? ADUN dari PAS misalnya... 

Yang akan ditimbulkan nanti adalah kemarahan 'rakyat' yang biasanya dirujuk kepada orang-orang cina terhadap institusi beraja kerana tidak perkenan perlantikan Azizah yang kononnya pro-rakyat.

Lembu-lembu dan keldai-keldai Melayu dalam NGO Negara-ku yang baru ditubuhkan sudah tentu bersedia membuat demo melawan Sultan di sana sini kalau Azizah gagal menjadi MB. 

Samseng-samseng India pula diupah melakukan sabotaj sana sini.

Semuanya Anwar dah rancang untuk menunjukkan dirinya masih dapat sokongan kuat rakyat. 
TAHNIAH MALAYSIA...KERANA DIPLOMASI, KITA BERJAYA DAPATKAN KOTAK HITAM MH17.

Posted: 21 Jul 2014 05:30 PM PDT


PUTRAJAYA: Malaysia telah berjaya mencapai persetujuan dengan kumpulan pemisah Ukraine pro-Rusia untuk memperolehi semula kotak hitam yang dipercayai berada dalam tangan mereka buat masa ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, persetujuan itu termasuklah akses untuk memasuki ke kawasan nahas pesawat MH17 itu.

"Pada lebih kurang jam 9 malam Isnin, waktu Ukraine (Selasa, 2 pagi waktu Malaysia), dua buah kotak hitam akan diserahkan kepada pasukan Malaysia yang kini telah berada di Donetsk," kata Perdana Menteri dalam satu kenyataan di Seri Perdana.

Najib berkata, beliau sendiri telah bercakap dengan pemimpin pemberontak itu, Alexander Borodai pada awal petang Isnin berhubung persetujuan tersebut.

Majlis menyerahkan kotak hitam pesawat MH17 kepada pihak Malaysia
Borodai adalah pegawai pemberontak yang memimpin wilayah bergolak itu di mana nahas tersebut berlaku.

Perdana Menteri juga menambah yang badan penyiasat bebas antarabangsa telah diberi jaminan akses untuk ke kawasan nahas untuk membolehkan mereka memulakan siasatan.

Sementara itu kesemua 282 mayat yang telah ditemui dan ditempatkan di dalam gerabak-gerabak kereta api berhawa dingin dan kini sedang berada di pekan Torez berhampiran tempat kejadian akan bergerak ke Kharkiv, di mana kesemuanya akan diserahkan kepada wakil daripada negeri Belanda.

"Kereta api tersebut akan bertolak pada petang ini dan akan diiringi oleh enam wakil dari Malaysia. Kesemua mayat mangsa akan diterbangkan ke Amsterdam menggunakan pesawat Hercules C130 milik Belanda bersama-sama pasukan kita," jelas Najib lagi.


Selepas melalui proses forensik, mayat-mayat warganegara Malaysia akan terus dibawa pulang ke tanah air dengan segera.

Menurut Najib, Borodai dan para pengikutnya telah memberikan kerjasama mereka setakat ini.

Najib berkata, walaupun tiada apa yang dapat mengembalikan kesemua 298 nyawa yang terkorban dalam nahas itu tetapi beliau berharap persetujuan yang telah dicapai dengan kumpulan pemisah itu akan membantu negara membawa pulang jenazah dan juga warganegara yang terkorban untuk disemadikan oleh keluarga masing-masing.


"Kadang-kala kita perlu bekerja secara senyap dan diam-diam dengan harapan ia akan membawa hasil yang lebih baik kepada kita. Hati dan jiwa tetap bersama-sama sanak keluarga yang kehilangan orang tersayang dalam tragedi ini," kata Najib.

Hebat sungguh diplomasi Perdana Menteriku ini. 

Seluruh dunia kini memujimu.

Tapi apa pula kata Anwar Ibrahim dan DAP?

Kalau setakat pandai bising-bising dan kutuk-kutuk jer tak akan bawa sebarang hasil pun...

Diplomasi tahap tertinggi PM DS Najib mengalahkan pendekatan kekerasan dan ancaman yang digunapakai kuasa-kuasa besar terhadap puak pemberontak...Anwar tak jelous ker?  

Video Rakyat Malaysia Bersatu #Justice4MH17

Posted: 21 Jul 2014 03:00 AM PDT

Hayati video ini.Bukti rakyat Malaysia mampu bersatu tatkala negara menghadapi krisis.

Anehnya masih ada pemimpin politik yang cuba jadi batu api.


Jangan lupa esok ada himpunan Solidariti #Justice4MH17 di Kedutaan Ukraine. Mari kita tolak perbezaan dan sama-sama menyokong perhimpunan ini.


Lim Kit Siang Bersetuju Dengan Datuk @najibrazak #Justice4MH17

Posted: 21 Jul 2014 01:00 AM PDT

Artikel dari Lim Kit Siang.

MH 17 disaster – fully supports Najib's call for "swift justice" against perpetrators of crime against humanity who blew the Malaysian Airlines plane out of the sky and murdered 298 passengers/crew on boardAll Malaysians are united as one people behind the Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak and fully back his call for "swift justice" against the perpetrators of the crime against humanity who blew MH 17 civilian aircraft out of the sky in Ukranian airspace last night and murdered 298 passengers and crew on board in cold blood.
Before the country has recovered from the disaster of the 132-day disappearance of MH 370 Boeing 777 jet with 239 passengers/crew on board on March 8, despite the largest and longest multi-national air, land, sea and sub-sea search, Malaysians reel with incredulity, shock and grief at another major air disaster to hit the country involving another Boeing 777 jet in less than five months.
Malaysia is in mourning today with Malaysians totally distraught at the senseless and criminal snuffing out of innocent lives, including three infants, as a result of the unspeakable crime against humanity against MH 17 in Ukraine.
All Malaysians extend the deepest condolences to the bereaved families, relatives and friends of the 298 passengers/crew of MH 17.
Like the still unresolved MH 370 disappearance, the MH 17 disaster is not just a national catastrophe but an international calamity, as the victims are nationalities from at least nine nations, viz. Netherlands 154, Malaysia 43 (including 15 crew), Australia 27, Indonesia 12, United Kingdom 9, Germany 4, Belgium 4, Philippines 3, Canada 1 and unverified 41.
The international community must condemn and demand an international inquiry into the criminal downing of MH 17 and murder of 298 people on board and bring the criminals to justice, whether the culprits are Russians, the pro-Russian Ukrainian separatists or the Ukranians.
The Malaysian authorities should launch an immediate international diplomatic initiative into the MH 17 catastrophe to ensure that no stone is left unturned to ensure a credible and comprehensive international inquiry into the downing of MH 17 civilian aircraft and the murder of 298 people on board.
Sumber : http://blog.limkitsiang.com/2014/07/18/mh-17-disaster-fully-supports-najibs-call-for-swift-justice-against-perpetrators-of-crime-against-humanity-who-blew-the-malaysian-airlines-plane-out-of-the-sky-and-murdere/

Kalau pemimpin tertinggi DAP boleh mengenepikan politik dan menyokong usaha Kerajaan, kenapa masih ada pemimpin DAP yang cuba mempolitikkan isu ini?

* #Justice4MH17 . Jangan lupa esok ada himpunan Solidariti #Justice4MH17 di Kedutaan Ukraine. Mari kita tolak perbezaan dan sama-sama menyokong perhimpunan ini.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 21 Jul 2014 09:38 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Malaysia Receives #MH17 Black Boxes From Ukrainian Rebels

Posted: 21 Jul 2014 07:36 PM PDTDONETSK: Malaysian officials have received the two MH17 black boxes from the self-proclaimed Donetsk People's Republic (DPR) on Tuesday in Ukraine.

At 6.11am, DPR showed up at their government headquarters here, leading with them were the Malaysian government representatives.

Speaking to the press, DPR leader Alexander Borodai thanked Malaysia and the Netherlands for sending teams here on Monday to resolve the MH17 matter.

"(Our) thanks to Malaysia and Holland to come here without protection or help from Kiev (the Ukrainian government)," he said, according to a rough translation by a local.

A handover ceremony then took place between the DPR and Malaysian officials.

Both parties were seen signing various documents.

The DPR then produced a white sack containing the black boxes and showed them to the Malaysian officials.

The boxes were then inspected and later accepted by Malaysian officials.

A man who introduced himself as Kol Mohd Shukri of the National Security Council thanked Borodai for handing the boxes back to Malaysia.

"I would like to convey our sincere appreciation to Borodai for giving us the opportunity and entertain our special request to him for handing over the two black box to Malaysia as this is a property of Malaysia," he said.

He added that teams from Malaysia would also be sent to the crash site although he did not say when this would be.

On Monday Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak reached an agreement with Ukrainian rebels for custody of the black boxes and access to the Malaysia airlines flight MH17 crash site.Dato Seri @NajibRazak Statement On #MH17 Agreement

Posted: 21 Jul 2014 05:37 PM PDTIn recent days, we have been working behind the scenes to establish contact with those in charge of the MH17 crash site.

That contact has now been made. Under difficult and fluid circumstances, we have been discussing the problems that have occupied us all: securing vital evidence from the aircraft, launching an independent investigation, and above all recovering the remains of those who lost their lives.

Tonight, we have established the basis of an agreement to do just that.

Earlier this evening I spoke to Alexander Borodai, who is in command of the region where the tragedy occurred. We have agreed the following:

· Firstly, the remains of 282 people, currently in Torez, will be moved by train to Kharkiv, where they will be handed over to representatives from the Netherlands. The train will depart this evening Ukraine time, and will be accompanied by six Malaysian members of the recovery team. The remains will then be flown to Amsterdam on board a Dutch C130 Hercules, together with the Malaysian team. Following any necessary forensic work, the remains of Malaysian citizens will then be flown home to Malaysia.· Secondly, at approximately 9pm tonight Ukraine time, the two black boxes will be handed over to a Malaysian team in Donetsk, who will take custody of them.· Thirdly, independent international investigators will be guaranteed safe access to the crash site to begin a full investigation of the incident.

I must stress that although agreement has been reached, there remain a number of steps required before it is completed.

There is work still to be done, work which relies on continued communication in good faith. Mr Borodai and his people have so far given their co-operation.

I ask that all parties continue to work together to ensure that this agreement is honoured; that the remains of our people are returned, that the black box is handed over, and that the international team is granted full access to the site.

Only then can the investigation into MH17 truly begin; only then can the victims be afforded the respect they deserve. We need to know what caused the plane to crash, and who was responsible for it, so that justice may be done.

In recent days, there were times I wanted to give greater voice to the anger and grief that the Malaysian people feel. And that I feel. But sometimes, we must work quietly in the service of a better outcome.

I understand that for the families, nothing can undo this damage. The lives taken cannot be given back; the dignity lost cannot be regained.

My heart reaches out to those whose loved ones were lost on MH17. We hope and pray that the agreement reached tonight helps bring them a clear step towards closure.

ENDS

Pihak Pemberontak Ukraine Serah Kotak Hitam #MH17 Kepada Malaysia

Posted: 21 Jul 2014 03:45 PM PDTPAS Kata Arak Antara Punca Nahas #MH17

Posted: 21 Jul 2014 02:53 PM PDTThis Video Shows Flight Recorder Recovered From Crash Site #MH17 #PrayForMH17

Posted: 21 Jul 2014 08:30 AM PDT


Kenyataan Tidak Sepatutnya Daripada Ketua Pemuda PAS Tentang #MH17

Posted: 21 Jul 2014 07:30 AM PDT


Video Wartawan SkyNews Selongkar Barang Mangsa #MH17 #PrayForMH17

Posted: 21 Jul 2014 03:30 AM PDT


Ibu Mangsa #MH17 Dari Belanda Rayu Agar Jasad Anaknya Dikembalikan

Posted: 21 Jul 2014 02:30 AM PDT


Pakar Penerbangan Bidas Laporan Agensi Media RT Mengenai #MH17

Posted: 21 Jul 2014 01:30 AM PDT


#MH17 Bendera Jalur Gemilang Tidak Diturunkan Separuh Tiang Di KOMTAR, Mengapa DAP Buat Begitu?

Posted: 21 Jul 2014 12:30 AM PDT


Mufti Zimbabwe Bidas Tuduhan Pihak Pembangkang Dalam Nahas #MH17 #PrayForMH17

Posted: 20 Jul 2014 11:30 PM PDT


Dendang Perantau, Lagu Terakhir Pramugara #MH17 Untuk Keluarganya Di Klang #PrayForMH17

Posted: 20 Jul 2014 10:30 PM PDT
 Pastinya kepada keluarga pramugara MH17 Shaikh Mohd Noor Mahmood, rakaman lagu hari raya oleh mangsa kepada keluarganya di Klang, amat menyentuh hati. 

Shaikh Mohd Noor sempat merakamkan lagu Dendang Perantau ini sebelum berlepas dari Amsterdam. Menurut keluarganya di Klang, Selangor - Shaikh Mohd Noor antara kru yang sepatutnya menaiki pesawat MH 370 ke Beijing 8 Mac lalu. Namun - perubahan jadual menyebabkan Sheikh Mad Nor tidak menaiki pesawat berkenaan. 

Tetapi kali ini - kepulangannya dari Belanda ke tanah air bertukar tragedi apabila dia berada dalam pesawat MH17. Al fatihah untuk arwah Shaikh dan takziah untuk keluarga.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 21 Jul 2014 09:17 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


AHLI MODERATE BARUAS PENING ?

Posted: 21 Jul 2014 08:51 PM PDT

TAHNIAH PM...KEHENDAK AWAL KITA DIPENUHI.

Posted: 21 Jul 2014 06:09 PM PDT

ONG KIAN MING PUNYA BANGANG. PUSAT JAGAAN ORANG TUA DIKATANYA SEL PENJARA !

Posted: 21 Jul 2014 03:48 AM PDT

PARASIT DALAM PEJ KJAAN.

Posted: 20 Jul 2014 10:22 PM PDT

JURI RAKYAT

Posted: 21 Jul 2014 07:21 PM PDT

JURI RAKYAT


Cerita Rakyat Jawa tengah - Timun Mas

Posted: 21 Jul 2014 09:52 AM PDT

Pada zaman dahulu, hiduplah sepasang suami istri petani. Mereka tinggal di sebuah desa di dekat hutan. Mereka hidup bahagia. Sayangnya mereka belum saja dikaruniai seorang anak pun.

Setiap hari mereka berdoa pada Yang Maha Kuasa. Mereka berdoa agar segera diberi seorang anak. Suatu hari seorang raksasa melewati tempat tinggal mereka. Raksasa itu mendengar doa suami istri itu. Raksasa itu kemudian memberi mereka biji mentimun.

"Tanamlah biji ini. Nanti kau akan mendapatkan seorang anak perempuan," kata Raksasa. "Terima kasih, Raksasa," kata suami istri itu. "Tapi ada syaratnya. Pada usia 17 tahun anak itu harus kalian serahkan padaku," sahut Raksasa. Suami istri itu sangat merindukan seorang anak. Karena itu tanpa berpikir panjang mereka setuju.

Suami istri petani itu kemudian menanam biji-biji mentimun itu. Setiap hari mereka merawat tanaman yang mulai tumbuh itu dengan sebaik mungkin. Berbulan-bulan kemudian tumbuhlah sebuah mentimun berwarna keemasan.

Buah mentimun itu semakin lama semakin besar dan berat. Ketika buah itu masak, mereka memetiknya. Dengan hati-hati mereka memotong buah itu. Betapa terkejutnya mereka, di dalam buah itu mereka menemukan bayi perempuan yang sangat cantik. Suami istri itu sangat bahagia. Mereka memberi nama bayi itu Timun Mas.

Tahun demi tahun berlalu. Timun Mas tumbuh menjadi gadis yang cantik. Kedua orang tuanya sangat bangga padanya. Tapi mereka menjadi sangat takut. Karena pada ulang tahun Timun Mas yang ke-17, sang raksasa datang kembali. Raksasa itu menangih janji untuk mengambil Timun Mas.

Petani itu mencoba tenang. "Tunggulah sebentar. Timun Mas sedang bermain. Istriku akan memanggilnya," katanya. Petani itu segera menemui anaknya. "Anakkku, ambillah ini," katanya sambil menyerahkan sebuah kantung kain. "Ini akan menolongmu melawan Raksasa. Sekarang larilah secepat mungkin," katanya. Maka Timun Mas pun segera melarikan diri.

Suami istri itu sedih atas kepergian Timun Mas. Tapi mereka tidak rela kalau anaknya menjadi santapan Raksasa. Raksasa menunggu cukup lama. Ia menjadi tak sabar. Ia tahu, telah dibohongi suami istri itu. Lalu ia pun menghancurkan pondok petani itu. Lalu ia mengejar Timun Mas ke hutan.

Raksasa segera berlari mengejar Timun Mas. Raksasa semakin dekat. Timun Mas segera mengambil segenggam garam dari kantung kainnya. Lalu garam itu ditaburkan ke arah Raksasa. Tiba-tiba sebuah laut yang luas pun terhampar. Raksasa terpaksa berenang dengan susah payah.

Timun Mas berlari lagi. Tapi kemudian Raksasa hampir berhasil menyusulnya. Timun Mas kembali mengambil benda ajaib dari kantungnya. Ia mengambil segenggam cabai. Cabai itu dilemparnya ke arah raksasa. Seketika pohon dengan ranting dan duri yang tajam memerangkap Raksasa. Raksasa berteriak kesakitan. Sementara Timun Mas berlari menyelamatkan diri.

Tapi Raksasa sungguh kuat. Ia lagi-lagi hampir menangkap Timun Mas. Maka Timun Mas pun mengeluarkan benda ajaib ketiga. Ia menebarkan biji-biji mentimun ajaib. Seketika tumbuhlah kebun mentimun yang sangat luas. Raksasa sangat letih dan kelaparan. Ia pun makan mentimun-mentimun yang segar itu dengan lahap. Karena terlalu banyak makan, Raksasa tertidur.

Timun Mas kembali melarikan diri. Ia berlari sekuat tenaga. Tapi lama kelamaan tenaganya habis. Lebih celaka lagi karena Raksasa terbangun dari tidurnya. Raksasa lagi-lagi hampir menangkapnya. Timun Mas sangat ketakutan. Ia pun melemparkan senjatanya yang terakhir, segenggam terasi udang. Lagi-lagi terjadi keajaiban. Sebuah danau lumpur yang luas terhampar. Raksasa terjerembab ke dalamnya. Tangannya hampir menggapai Timun Mas. Tapi danau lumpur itu menariknya ke dasar. Raksasa panik. Ia tak bisa bernapas, lalu tenggelam.

Timun Mas lega. Ia telah selamat. Timun Mas pun kembali ke rumah orang tuanya. Ayah dan Ibu Timun Mas senang sekali melihat Timun Mas selamat. Mereka menyambutnya. "Terima Kasih, Tuhan. Kau telah menyelamatkan anakku," kata mereka gembira.

Sejak saat itu Timun Mas dapat hidup tenang bersama orang tuanya. Mereka dapat hidup bahagia tanpa ketakutan lagi.
Semoga bermanfaat Cerita Rakyat Timun Mas ini adan kami Ucapkan terimakasih atas Kunjungannya dan Kunjungi Kumpulan Cerita Rakyat yang lainnya.

sumber

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 21 Jul 2014 03:35 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Briged Al-Qassam berjaya tawan tentera Israel

Posted: 21 Jul 2014 09:36 AM PDT

Briged Izuddin Al-Qassam mendakwa menahan seorang tentera Israel dan penahanan itu dirayakan sebagai satu kejayaan oleh penduduk Gaza di tengah-tengah serangan tentera Israel yang semakin menggila genap dua minggu selepas ia mula mengebom wilayah itu.

Penahanan tentera Israel itu diumumkan oleh seorang jurucakap sayap bersenjata itu melalui televisyen, lapor AFP.

"Tentera Israel, Shaul Aaron kini dalam tangan Briged al-Qassam," kata jurucakap itu yang dikenali sebagai Abu Ubaidah.

AFP melaporkan jurucakap tentera Israel mengaku sedar akan perkembangan terbaru itu dan sedang menyiasat dakwaan tersebut.

Beberapa orang wakil AFP di Palestin memaklumkan penahanan tentera Israel disambut dengan sorak sorai oleh penduduk Palestin bukan saja di Gaza City malah sambutan sama meriah di Ramallah dan Hebron. Sesetengah daripada mereka melepaskan tembakan ke udara. Beberapa orang pengguna Twitter turut berkongsi kegembiraan itu.
Menurut al-Qassam, tentera Israel itu ditahan 24 jam sebelumnya semasa satu serbuan ke atas musuh di daerah Tuffah di pinggir sebelah timur Gaza City.

Kawasan itu menyaksikan pertempuran yang sengit pada Ahad. Israel mengatakan 13 orang tenteranya terbunuh.

Penahanan tentera Israel itu disambut baik oleh jurucakap Hamas, Sami Abu Zuhri yang menyifatkannya sebagai "kemenangan besar" serta "dendam atas darah syuhada yang terbunuh".

Hamas dahulu pernah menahan seorang tentera Israel, Gilad Shalit yang dijadikan tebusan selama lebih kurang lima tahun antara 2006 hingga 2011. Dia hanya dibebaskan setelah Israel setuju membebaskan rakyat Palestin yang ditahan di penjaranya.

Rejim Zionis itu membebaskan 1,027 rakyat Palestin sebagai ganti pembebasan seorang tenteranya. Bagaimanapun sesetengah mereka kemudian ditangkap semula oleh Israel.

Keganasan di Gaza sejak 8 Julai ini membunuh 438 warga Palestin dan 20 orang Israel, 18 daripadanya tentera. Israel memulakan serangan darat pada 17 Julai lepas.

Sementara itu, Kementerian Kesihatan Gaza menyatakan sekurang-kurangnya 72 orang Palestin terkorban dan 400 cedera dalam serangan rejim Zionis ke atas daerah Shejaiya pada Sabtu malam yang berlarutan sampai ke pagi Ahad.

Serangan itu disifatkan oleh sesetengah saksi tidak ubah seperti pembantaian di Shabra dan Shatila pada 1982. -- Agensi

#MH17: 277 mayat dijumpai, 251 dipindah ke gerabak sejukbeku

Posted: 21 Jul 2014 09:30 AM PDT

KUALA LUMPUR 21 Julai - Sejumlah 277 mayat mangsa pesawat MH17 telah dijumpai, kata Perdana Menteri Ukraine, Arseniy Yatsenyuk hari ini.

Beliau berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 251 mayat dipindahkan ke dalam empat gerabak sejukbeku dan bersedia untuk berlepas ke Amsterdam tetapi kumpulan bersenjata Rusia tidak membenarkan mereka meninggalkan Torez.

"Keutamaan kami adalah mengumpul dan membawa semua mayat dan mengutip semua kemungkinan bukti berkaitan pesawat yang terhempas," kata beliau pada sidang media di Kiev, Ukraine, seperti dilaporkan laman web pusat media Ukraine Crisis. - BERNAMA

Kerana status FB, Imam Muda Hassan 'diserang' bertubi-tubi wartawan

Posted: 21 Jul 2014 07:01 AM PDT

Status kontroversi Facebook milik juara Imam Muda musim kedua iaitu Mohd Hassan Adli Yahya yang mempersoalkan tugas wartawan berhubung insiden MH17 bukan ditulis olehnya.

Mohd Hassan berkata, status berkenaan ditulis oleh individu yang menjaga page peminat (fan page) Facebook berkenaan tanpa pengetahuannya.

"Status tersebut dimuat naik oleh pihak pengurusan saya yang tidak terlibat dalam industri media sehingga menimbulkan rasa kurang senang di kalangan pihak wartawan khususnya mereka yang terlibat membuat liputan nahas itu.

"Saya ambil kesempatan untuk mohon ribuan kemaafan kepada semua wartawan terhadap status yang dimuat naik melalui laman sosial Facebook saya," katanya seperti yang dilaporkan portal mStar online.


Mohd Hassan pada Jumaat lalu memimbulkan kemarahan pengamal media di negara ini apabila terdapat status merendah-rendahkan tugas wartawan yang membuat liputan mengenai tragedi pesawat MH17.

Dalam status berkenaan Mohd Hassan dikatakan mempersoalakan soalan-soalan wartawan yang dianggap tidak berfaedah kepada keluarga mangsa MH17.

Status itu menimbulkan rasa kecewa pengamal media yang terpaksa bekerja untuk memberi liputan terbaik agar orang ramai mendapat gambaran sebenar termasuklah luahan hati keluaga mangsa.

Bagaimanapun status kontroversi itu telah dipadamkan dan digantikan dengan permohonan maaf.
Laporan mStar juga menyebut, Mohd Hassan tidak menyedari statusnya itu menjadi isu sehinggalah perkara tersebut dimaklumkan oleh salah seorang peserta Imam Muda yang lain.

"Selepas saya perasan tentang status itu saya terus meminta pihak yang bertanggungjawab terhadap Facebook saya agar padamkan status yang dia buat itu supaya tidak mengeruhkan lagi keadaan.

"Sepanjang Ramadan ini saya agak sibuk, jadi saya jarang muat naik atau lihat status di Facebook. Tidak sangka perkara sebegini berlaku," katanya.

Sehubungan itu Mohd Hassan berharap perkara tersebut tidak merenggangkan hubungan baiknya dengan pihak media yang terjalin selama ini.

Ustaz Kazim Jawab Petikan Ceramah 'Roti Jala Cicah Kari'

Posted: 21 Jul 2014 06:31 AM PDT

PETALING JAYA: Pendakwah selebriti Ustaz Kazim Elias berkata beliau tidak bermaksud memberi contoh Nabi Muhammad S.A.W melakukan kenduri paling mahal dengan menyediakan roti jala yang dicelup dengan kuah kari seperti yang dipaparkan dalam sebuah buku dan juga rakaman ceramah yang tersebar.

Menurut Kazim, sebenarnya mengikut sejarah, Nabi pernah menyediakan roti yang dicicah dengan kuah kambing dan bagi mengikut sunah Rasulullah, masyarakat zaman ini boleh menyediakan roti jala dicelup dengan kuah kari kepada tetamu yang hadir.

"Saya tahu ramai yang mempertikaikan tentang perkara itu. Takkanlah saya bodoh nak cakap Rasulullah beri makan roti jala kepada tetamunya. Zaman itu ada ke roti jala?

"Ia sebenarnya hanyalah satu contoh di mana jika Rasulullah menyediakan roti dengan kuah kambing, apa salahnya kita sediakan roti jala dengan kuah kari. Tetapi ramai yang salah faham," katanya yang dihubungi mStar Online.

Pada tahun lalu, sebuah buku berjudul Tuhan Sedang Menguji Kita yang memetik ceramah-ceramah Kazim telah diterbitkan di bawah penerbitan Karangkraf.
Artikel yang ditulis di sebuah buku 'Tuhan Sedang Menguji Kita'.

Bagaimanapun buku tersebut menjadi bualan ramai apabila pada muka surat ke-51, terdapat artikel yang mengatakan kenduri Rasulullah S.A.W yang paling mahal adalah roti jala dicelup dengan kuah kari.

Rakaman video ceramah mengenai topik itu juga turut dirakamkan dan disiarkan menerusi YouTube sehingga menimbulkan komen-komen negatif masyarakat.

Ramai yang memberi reaksi bahawa Kazim telah menyampaikan informasi salah dan ia boleh menjejaskan akidah masyarakat yang mengikuti ceramah-ceramahnya.

Dalam pada itu, Kazim berkata, sebelum buku tersebut diterbitkan, dia telah membuat beberapa pembetulan termasuklah bahagian isu roti jala yang ditulis, namun dia tak pasti sama ada ia telah diperbetulkan atau tidak.

Sementara itu, Kazim berkata, dia tidak mempunyai masalah dengan isu yang ditimbulkan kerana dia tahu ada pihak yang tidak bertanggungjawab sengaja mencetuskan kontroversi tersebut dengan memanipulasikan kenyataannya itu.

"Sebenarnya perkara itu sudah lama malah buku itu laris dijual. Tetapi kenapa ia perlu dibangkitkan sekarang?

"Saya tahu ada pihak yang tidak puas hati dengan saya yang tidak menyokong sesebuah parti politik itu sehinga ia sengaja mencetuskan isu.

"Dan pendirian saya pula, sebagai pendakwah tidak akan memihak kepada mana-mana parti politik kerana saya hanya mahu berdakwah. Itu sahaja," tegasnya.

Dakwaan Kiki dihamun sebelum amuk mengarut

Posted: 21 Jul 2014 06:01 AM PDT

SITI Fairrah Ashykin Kamaruddin. FOTO Luqman Hakim Zubir
Kuantan: Siti Fairrah Ashyikin Kamaruddin atau Kiki, 30, yang didakwa bertindak keterlaluan dengan membuli seorang lelaki warga emas, di Pusat Transformasi Bandar (UTC) di sini, minggu lalu, bukan disebabkan selepas dimaki oleh mangsa.

Sumber polis sebaliknya berkata, berdasarkan siasatan, Kiki dipercayai bertindak sedemikian kerana bengang selepas lelaki itu tidak mahu keluar dari kereta, selepas kenderaan mereka terbabit dalam kemalangan kecil.

"Keterangan lelaki berkenaan juga mengesahkan dia tidak mengeluarkan kata-kata kesat kepada Kiki pada masa kejadian," katanya.

Menurutnya, surat terbuka yang mendakwa bahawa Kiki bertindak ganas kerana selepas dimaki oleh warga emas itu adalah rekaan pihak tidak bertanggungjawab.

"Saya sudah membaca surat berkenaan dan pada saya semua dakwaan itu adalah mengarut," katanya.

Semalam, satu kenyataan disebarkan di laman sosial bahawa Kiki bertindak keterlaluan selepas dimaki oleh lelaki berkenaan. Ia turut menyatakan bahawa lelaki berkenaan turut menghamburkan kata cacian berbaur perkauman.

Inilah 'surat' yang dimaksudkan itu:
"Di sini saya ingin menceritakan punca sebenar yang menyebabkan kiki mengamuk (tiada dalam rakaman video viral). Sebaik saja kereta Peugeot Kiki dilanggar oleh kereta Toyota Uncle Sim, beliau terus keluar dalam keadaan amat kecewa sebelum bergegas mendapatkan Uncle Sim yang masih berada di dalam kereta. Kire-kire seminit Kiki ketuk cermin pintu kereta tersebut bagi menyuruh uncle tersebut keluar.. Sebaliknye uncle tu hanya menurunkan cermin dan berkata "sikit saja ma, kasi cincai lorh". Kiki yang tidak puas hati terus ketuk cermin terbabit kali ni agak kuat. Sebaliknye uncle tersebut mengeluarkan not RM50 dan paksa kiki ambil.

Akibat berasa tercabar dengan tindakan uncle yang tak sporting tu, Kiki teros mengambil lock stereng dan mengetuk kereta terbabit. Sebenarnya tindakan Kiki bukanlah hendak mencederakan Uncle Sim. Sebaliknye mahu Uncle Sim keluar. Sebaik saja uncle keluar.. Kiki teros merampas kunci kenderaan toyota terbabit. Uncle yang terkejut dengan tindakan kiki tersebut telah terlepas cakap mengatakan "pukimak melayu sohai".

Dan berlakulah tindakan yang tidak terkawal bila Kiki mengamuk. Hal yang sebenarnya Kiki mengamuk bukanlah sebab kenderaannya dilanggar sebaliknye tindakan celupar uncle tersebut menghina bangsa melayu.

Seharusnya kita bersama sama Kiki menyokong beliau dari belakang. Tapi ape yang berlaku, kiki berterusan dihina. Malah ada ugutan untuk merogol beliau yang pihak media sendiri tidak mahu siarkan. Sebaliknye berterusan memuji Uncle Sim."
Sementara itu, Kiki dijangka akan didakwa mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana merosakkan harta benda di Mahkamah Majistret di sini, esok.

Pemberontak jadikan mayat mangsa #MH17 sebagai tawanan

Posted: 21 Jul 2014 05:26 AM PDT

Pemberontak pro Rusia menjadikan mayat mangsa MH17 tawanan untuk tuntut wilayah mereka, lapor akhbar. Gambar fail. 
Pemberontak pro Rusia di kawasan lokasi pesawat Malaysia Airlines MH17 terhempas menjadikan mayat penumpang pesawat malang itu sebagai 'tawanan' untuk mendapatkan wilayah mereka, lapor akhbar.

Media kyivpost.com dilaporkan berkata, pemberontak di kawasan nahas berkata, hanya mereka saja yang boleh memasuki kawasan nahas ketika pesawat itu terhempas di Ukraine.

"Kami isytiharkan dan kami beri jaminan keselamatan pakar antarabangsa di tempat kejadian sebaik saja Kiev memutuskan gencatan senjata," kata pemimpin pemberontak kepada kumpulan yang menuntut Republik Rakyat Donetsk Andre Purgin.

Media BBC melaporkan mayat penumpang yang disimpan dalam ruangan sejuk beku itu di dalam keretapi pula tidak didedahkan lokasinya.

Kiev berpendapat insiden itu mengakibatkan politik radikal dengan 'rundingan aman' menjadi istilah baru untuk ahli politik Ukraine.

Pemimpin mereka mahu memenangi perang ini di medan perang dan bukannya di meja rundingan, kata media memetik Maxim Erestavi.

Pemimpin dari Ukraine, Rusia, dan Amerika Syarikat menuntut gencatan senjata, yang memberikan masa kepada pemberontak menutup jejak mereka. – 21 Julai, 2014.

TMI

(Foto) Remaja selfie bercumbuan di bulan Ramadan tersebar

Posted: 21 Jul 2014 02:02 AM PDT

Tidak dapat dipastikan di mana aksi dalam foto ini di ambil. Namun menurut sumber, perbuatan ini dilakukan pada siang hari ketika pelajar perempuan tersebut pulang dari sekolah...yeah..obviously!

Namun perkara ini tidak dapat diterima dek akal sebagai seorang umat Islam apatah lagi di bulan yang mulia ini.

Untuk ibu bapa, awasilah anak-anak kita agar tidak terjebak dengan perbuatan tidak senonoh di bawah.Awie bersyukur dapat hak penjagaan anak, Rozana tak hadir prosiding

Posted: 20 Jul 2014 11:12 PM PDT

Kejutan akhirnya berlaku dalam kehidupan Rozana Misbun apabila suaminya Awie berjaya mendapatkan hak penjagaan sementara bagi ketiga-tiga anaknya di Mahkamah Tinggi Syariah, Kuala Lumpur.

Laporan menyebut, peguam syarie yang mewakili Awie, Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain memaklumkan perkara itu selepas prosiding di dalam kamar di hadapan Hakim Syarie Nassir Abdul Aziz.

Selain itu, Awie juga mendapat perintah injuksi terhadap Rozana untuk tidak mendekati penyanyi itu serta anak-anaknya dalam apa jua cara termasuk melalui media cetak dan elektronik.

Difahamkan, Awie hadir bersama dua rakannya ke mahkamah, manakala Rozana tidak hadir ketika prosiding dijalankan.

Dalam perbicaraan 4 Julai lalu, Awie mengaku tidak bersalah atas satu pertuduhan menyebabkan kecederaan parah terhadap Rozana Misbun di Ukay Perdana, Hulu Kelang 2 Jun lalu.

Awie dan Rozana bernikah pada tahun 2005 dan dikurniakan 3 orang cahaya mata iaitu Putra Ahmad Merrah, Putra Ahmad Rezzki dan Putri Qasseh Antasha.

Polis siasat 'makcik' berbaju al-Quran

Posted: 20 Jul 2014 06:30 PM PDT

Polis sedang menyiasat kes wanita yang dikatakan memakai baju memaparkan ayat suci al-Quran yang tersebar di media sosial sejak semalam.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar melalui akaun Twitternya menyatakan wanita tersebut didapati warganegara Korea yang baru tiba di Malaysia dan dipercayai membeli baju tersebut ketika melancong di negara India.

Media sosial seperti Facebook dan Twitter heboh menyebarkan gambar seorang wanita memakai baju kaftan berwarna biru dengan tulisan hitam di sebuah pasar raya di Ampang.

Seorang lelaki berjubah turut dilihat menegur dan memarahi perempuan itu.

Beberapa pengguna turut menyifatkan wanita berkenaan berbangsa Cina dan tindakan beliau itu seolah mempersendakan umat Islam.

"@PDRMsia (polis) dah mula siasat kes 'makcik' tu. Dia Korean, baru sampai sini, beli baju tu di India. Biar kita siasat lanjut. Semua bersabarlah," kata beliau di Twitternya.

Khalid berkata Polis sentiasa memandang serius mengenai semua perkara dan akan menjalankan siasatan tanpa mengira bulu.

Beliau turut meminta orang ramai bersabar dan memberi laluan siasatan dilakukan serta tidak mengambil undang-undang di tangan sendiri.

"Ada yang @PDRMsia dapat ambil tindakan segera, ada memerlukan masa untuk kita bertindak secara rasional. Kami akan laksanakan tanggungjawab kami.

"@PDRMsia tidak akan bias. Semua kesalahan akan disiasat tanpa mengira bangsa dan keturunan.

"Kita semua perlu hormat kepada sistem undang-undang kita," kata beliau dalam siri tweet beliau menjelaskan perkara ini awal pagi tadi.

Pengarah filem sindir Guan Eng isu tukang masak

Posted: 20 Jul 2014 06:01 PM PDT

Selepas Chef Wan, seorang pengarah filem pula tampil menyindir Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berhubung cadangan larangan kepada tukang masak asing menyediakan makanan tempatan.

"Berkata orang bukan tempatan tidak boleh masak masakan tempatan tak masuk akal, ia seperti berkata bukan orang Pulau Pinang tak boleh jadi ketua menteri Pulau Pinang yang asli," kata Amir Muhammad yang terkenal dengan filem kontroversinya Lelaki Komunis Terakhir.

Amir menyampaikan pandangannya itu di Facebook hari ini.

Lim merupakan anak kelahiran Johor Bahru.

Lim sebelum ini berkata pihaknya hanya akan mengehadkan lesen kepada penjaja tempatan namun tidak akan menghalang sekiranya restoran ataupun hotel menggunakan chef antarabangsa.

Bercakap kepada pemberita Rabu lalu, Lim berkata berbeza dengan Kuala Lumpur, makanan merupakan tarikan utama dan antara paling besar di Pulau Pinang.

Justeru penting bagi menjaga keaslian rasa makanan tersebut.

"Kami penduduk Pulau Pinang begitu mementingkan makanan. Ia budaya kami. Kerana itu amat penting keaslian dan keunikannya dikekalkan," katanya.

The Star sebelum ini melaporkan Chef Selebriti Rezuawan Ismail atau lebih dikenali sebagai Chef Wan sebagai berkata, Malaysia akan menjadi bahan ketawa di mata dunia jika Pulau Pinang melaksanakan rancangan melarang warganegara asing daripada menjadi tukang masak makanan popular tempatan bagi mengekalkan citarasa aslinya.

"Bukankah lebih baik melatih mereka dengan baik dan menyelia mereka melakukan kerja lebih baik?" beliau dipetik sebagai berkata.

Lim berkata Pulau Pinang menghormati segala pandangan yang dilontarkan kepada ‎kerajaan pimpinan DAP itu dan sedang dalam proses mengambil maklum balas orang ramai.

"Kalau masyarakat awam tidak setuju, kita takkan teruskan," Lim berkata sebelum ini.

#MH17: Hina Malaysia, laporan polis ke atas isteri MP DAP dibuat

Posted: 20 Jul 2014 05:50 PM PDT

Yuki Tan
GEORGE TOWN: Ketika seluruh rakyat Malaysia dan dunia melahirkan rasa sedih dan simpati terhadap insiden pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17, masih ada individu yang tidak sensitif dengan kejadian itu.

Pemuda Gerakan Pulau Pinang hari ini membuat laporan polis berhubung kenyataan isteri kepada Anggota Parlimen Tanjong, Yuki Tan berhubung insiden MH17 terhempas di Ukraine pada Khamis.

Yuki Tan dalam laman Facebooknya memuat naik status: "Malaysia Negara Menggerunkan, Apa Jenis Negara Yang Tidak Berguna Ini" dalam Bahasa Mandarin.

Ketua Pemuda Batu Kawan J. Puspanathan membuat laporan itu di Balai Polis Bandar Perda, Seberang Perai Tengah petang tadi.

Puspanathan menyifatkan tindakan itu sebagai biadap, kurang ajar dan tidak bertanggungjawab serta menganggap ungkapan itu hanya mengeruhkan lagi keadaan dan menunjukkan sikap tidak cintakan negara.

"Walaupun dia sudah memohon maaf, kami percaya pihak polis seharusnya mengambil tindakan yang sewajarnya," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Pesawat MH17 dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur ketika ia terhempas di Donetsk, timur Ukraine, berdekatan sempadan Rusia pada malam Khamis.

Pesawat malang itu membawa 283 penumpang dan 15 anak kapal.

Media asing melaporkan pesawat Boeing 777-200 itu dipercayai ditembak jatuh namun sehingga kini tiada siapa yang tampil mengaku bertanggungjawab terhadap insiden itu.

#MH17: Menteri Kesihatan naik angin dengan Rusia

Posted: 20 Jul 2014 05:40 PM PDT

Datuk Seri S Subramaniam menjadi menteri pertama yang mengkritik langsung Ukraine dan Rusia kerana kurang membantu Malaysia memasuki kawasan nahas di mana pesawat MH17 dipercayai ditembak jatuh.

"Saya sungguh marah apabila pasukan Smart (Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia) kita tidak mendapat sokongan diperlukan dan akses ke tapak nahas untuk operasi mencari.

"Pihak berkuasa Ukraine dan Rusia mesti memberikan sokongan untuk keselamatan penglibatan kita," katanya dalam kenyataan di Facebook.

Kenyataan Subramaniam (kiri) itu dilihat menongkah arus selepas kerajaan secara rasmi dilihat begitu mengambil pendekatan diplomatik dengan kedua-dua negara itu.

"Sebarang usaha pemberontak pro-Rusia menafikan kemasukan ke tapak nahas dan campur tangan dengan bukti patut dikutuk.

"Sebagai sebuah bangsa kita harus menunjukkan tekad menggali ke akar umbi bagi mencari keadilan untuk seluruh masyarakat yang menjadi mangsa tindakan serangan ganas," katanya.

#MH17: Ketua pemberontak sudah hubungi 12 pakar dari Malaysia

Posted: 20 Jul 2014 05:30 PM PDT

BORODAI: Mayat-mayat yang berjaya dikumpul tidak akan di bawa ke Kiev.
DONETSK: Ketua pemberontak, Alexander Borodai tampil dalam satu sidang media mengesahkan sudah menghubungi 12 pakar dari Malaysia.

Kesemua mereka akan ke Donetsk untuk pengurusan mayat mangsa nahas MH17.

Borodai dalam sidang media ini menghuraikan beberapa perkara berbangkit.

Pertama, mengenai pengurusan mangsa nahas serta akses ke lokasi kejadian.

Selain itu, ketua puak pemisah pro Rusia ini mengesahkan mayat-mayat yang berjaya dikumpul tidak akan di bawa ke Kiev.

Borodai turut mengulas mengenai kotak hitam MH17.

Beliau mengesahkan kotak hitam berada dalam simpanan kumpulannya dan hanya akan menyerahkannya kepada Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa, ICAO.

Najib mahu mayat mangsa #MH17 dibawa pulang sebelum raya

Posted: 20 Jul 2014 05:20 PM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata beliau mahu membawa pulang jenazah rakyat Malaysia yang terkorban dalam penerbangan MH17 sebelum hari raya ini.

"Kita hendak sebelum hari raya ini, mangsa itu dapat dibawa keluar.

"Mereka yang sudah dikenal pasti identitinya oleh kerajaan Malaysia akan dibawa balik ke tanah air supaya boleh disemadikan di bumi Malaysia," kata beliau dalam satu majlis berbuka puasa di Kuala Lumpur hari ini.

Perayaan Aidilfitri tahun ini dijangka jatuh pada 28 Julai.

Penerbangan MH17 dipercayai ditembak jatuh di wilayah kawalan kumpulan pemisah dukungan Rusia di timur Ukraine.

Najib turut bimbang laporan bahawa mayat itu diusik oleh kumpulan yang tidak dikenal pasti.

"Kita tak boleh biarkan keadaan di mana mereka boleh dibawa sesiapa sahaja boleh mengalihkan mangsa dan diletak di tempat yang kita tidak ketahui," kata beliau.

Pihak Ukraine mendakwa kumpulan pemisah itu "memaksa" pekerja kecemasan menyerahkan lebih 196 mayat yang ditemui setakat ini.

Associated Press melaporkan Kiev mendakwa mayat itu dimasukkan ke dalam peti sejuk kereta api dan dibawa ke bandar milik kumpulan pemisah itu.

Pemberontak 'larikan' 196 mayat mangsa #MH17

Posted: 20 Jul 2014 05:10 PM PDT

SEORANG tentera pemberontak pro-Russia berdiri brehampiran mayat mangsa. FOTO Reuters
Hrabove (Ukraine): Pasukan tentera pemberontak pro-Russia sudah mengambil 196 mayat mangsa nahas pesawat MH17 yang ditemui di kawasan nahas ke lokasi yang tidak diketahui, kata pasukan perkhidmatan kecemasan Ukraine.

Wartawan Associated Press (AP) sendiri menyaksikan tentera pemberontak memasukkan mayat mangsa yang dibungkus dengan plastik ke dalam lori sebelum membawa keluar dari kawasan nahas.

Pada pagi Ahad, wartawan AP mendapati tiada mayat di kawasan nahas dan pasukan perkhidmatan kecemasan dilihat menyelusuri padang gandum untuk mencari anggota badan dan tentera pemberontak yang bersenjata juga gagal dikesan di kawasan berkenaan.

Jurucakap Menteri Kecemasan Ukraine, Nataliya Bystro berkata, pekerja sukarela di wilayah yang dikawal tentera pemberontak itu dipaksa untuk menyerahkan semua mayat yang ditemui kepada pemberontak bersenjata.

"Kami tidak tahu ke mana mereka membawa mayat itu," kata Bystro.


Seorang pekerja perkhidmatan kecemasan, Alexander Pilyushny, berkata, tentera pemberontak itu mengambil masa beberapa jam untuk membawa semua mayat itu keluar dari kawasan nahas.

Katanya, dia bersama rakan kerja yang lain tiada pilihan selain akur pada arahan kumpulan pemberontak untuk menyerahkan mayat kepada mereka.

"Mereka bersenjata dan kami tidak. Mereka (tentera pemberontak) datang, memasukkan mayat ke dalam lori dan membawa mereka ke lokasi yang tidak diketahui," katanya. - AP

#MH17: Pemberontak Ukraine dakwa temui objek seperti kotak hitam pesawat

Posted: 20 Jul 2014 05:00 PM PDT

FOTO menunjukkan seorang lelaki memegang kotak hitam di kawasan nahas MH17 tetapi tidak dimaklumkan di mana ia kini. - Foto NBC
DONETSK, Ukraine: Pemberontak pro-Russia di timur Ukraine berkata mereka sudah menemui objek yang kelihatan seperti kotak hitam pesawat Malaysia Airlines MH17 dan sanggup menyerahkan kepada penyiasat antarabangsa.

"Bahagian jet seakan kota hitam ditemui di tapak pesawat terhempas," kata Alexander Borodai, Perdana Menteri Republik Rakyat Donetsk sambil menambah objek berkenaan akan diserahkan kepada "pakar antarabangsa jika mereka tiba

#MH17: Perancis Beri ‘Amaran’ Jika Rusia Enggan Bekerjasama

Posted: 20 Jul 2014 04:50 PM PDT

Francois Hollande
PARIS: Perancis memberi amaran kepada Rusia supaya memberi 'tekanan' kepada puak pemisah, pro-Kremlin di Ukraine agar memberikan kebenaran kepada pasukan penyiasat dan penyelamat untuk masuk ke lokasi kejadian nahas pesawat MH17.

"Sekiranya Rusia tidak mengambil tindakan sewajarnya dengan kadar segera, negara itu bakal berhadapan dengan tindakan yang akan dikenakan oleh Kesatuan Eropah pada Majlis Luar Negeri yang akan berlangsung Selasa ini," kata Presiden Perancis dalam satu kenyataan selepas mengadakan pertemuan bersama pemimpin Perancis, Jerman dan Britain pada Ahad.

Timb. Ketua Pemuda GERAKAN Kota Damansara, isteri turut jadi mangsa #MH17

Posted: 20 Jul 2014 04:01 PM PDT

KUALA LUMPUR: Timbalan Ketua Pemuda GERAKAN Cawangan Kota Damansara, Liew Yau Chee dan isterinya, Lee Kiah Yeen, adalah antara 283 penumpang pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 yang terhempas di timur Ukraine pada Khamis lalu.

Setiausaha Agung GERAKAN, Liang Teck Meng berkata pasangan suami isteri itu berlepas ke Jerman minggu lepas atas urusan perniagaan dan menaiki pesawat MAS dari Amsterdam untuk pulang ke ibu negara pada Khamis.
"Saya mendapat tahu berita ini melalui akaun Facebook Liew dua hari lepas. Pada mulanya, saya tidak mempercayainya.

"Setelah mendapat pengesahan daripada beberapa rakannya dan anggota parti Gerakan, barulah saya percayai dan menghubungi anggota keluarganya bagi memaklumkan perkara ini," katanya hari ini.

Pasangan itu meninggalkan dua anak lelaki berumur dua dan 10 tahun serta seorang anak perempuan berusia lapan tahun.

Liang berkata Gerakan telah mengunjungi ke rumah Liew di Mutiara Damansara semalam dengan beberapa orang wartawan namun keluarganya enggan ditemu bual.

"Mereka terlalu sedih dan masih tidak dapat menerima berita ini...anak-anak pasangan itu masih kecil dan kini dijaga oleh ibu bapa Liew," katanya.
Menurutnya Presiden GERAKAN, Datuk Mah Siew Keong telah mengarahkan jawatankuasa pusat supaya membantu keluarga Liew terutamanya dari segi sokongan moral dan perundangan.

"Kami juga mengarahkan Biro Perundangan Gerakan untuk mengikuti perkembangan mereka dan menghulurkan bantuan yang perlu," katanya.

Liang, yang juga rakan baik Liew, menyifatkan beliau adalah seorang anggota parti yang aktif dan sangat bertanggungjawab sejak menyertai GERAKAN pada November 2004.

"Beliau juga sangat aktif bersukan terutamanya badminton dan setiap Isnin dan Khamis, kami pasti akan bermain bersama rakan-rakan yang lain," katanya.

- BERNAMA

Apa Yang Tersirat

Posted: 21 Jul 2014 01:41 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Tragedi MH17: Singapore Airlines Menipu

Posted: 21 Jul 2014 05:16 AM PDT

KETIKA banyak pihak menunding jari kepada Penerbangan Malaysia (MAS) kerana membenarkan pesawat MH17 melalui 'zon perang', majalah mingguan Jerman mendedahkan bahawa Singapore Airlines (SIA) menggunakan laluan yang sama di timur Ukraine sebanyak 75 kali pada minggu lepas.

Sebaliknya, MAS hanya menerbangkan pesawatnya di kawasan pemberontak di Donetsk sebanyak 48 kali dalam tempoh sama, lapor Spiegel Online yang merujuk kepada laman web pengesanan penerbangan, flightradar24.com.

Ia berkata, syarikat penerbangan Rusia, Aeroflot menggunakan laluan itu 86 kali dalam tempoh tujuh hari lepas, Ukraine International Airlines (62 kali) dan syarikat penerbangan terbesar Jerman, Lufthansa (56 kali).

"Lintas terbang direkodkan di kawasan itu dalam tempoh tujuh hari lalu dalam lingkungan hampir 240km (kilometre) ke bandar perindustrian Ukraine.

"Dalam kedudukan syarikat penerbangan di laluan berkenaan, MAS berada di tempat kelima dengan 48 lintas penerbangan, di mana data menunjukkan ruang udara di wilayah Donetsk begitu aktif.

"Sama ada serangan (terhadap MH17) adalah secara rawak atau satu kesilapan, ia mungkin boleh berlaku kepada pesawat syarikat penerbangan lain yang menggunakan laluan itu," menurut laporan itu.

Nahas MH17 mengorbankan kesemua 298 orang termasuk 15 anak kapal yang menaiki pesawat tersebut.

Hanya beberapa jam selepas pesawat MH17 terhempas dipercayai ditembak jatuh di timur Ukraine pada Khamis lalu, SIA membuat kemas kini di Facebook dan Twitter mereka, menyatakan BAHAWA penerbangan mereka tidak menggunakan ruang udara Ukraine.

Bagaimanapun, selepas mendapat kecaman di media sosial kerana membuat kenyataan yang dianggap 'sensitif' berkaitan nahas itu, SIA pada sabtu mengeluarkan permohonan maaf secara terbuka dan menyatakan solidariti terhadap keluarga yang terjejas akibat tragedi udara itu.

MH17: Igor Girkin Suspek Utama Tembak Pesawat itu

Posted: 21 Jul 2014 02:21 AM PDT

Igor Girkin (Tengah) mantan perisik Russia dan kini mengaku sebagai Menteri Pertahanan Donetsk People's Republic" pemberontak yang mahu memisahkan diri daripada Ukraine; adalah seorang yang berdarah dingin, sanggup membunuh tentera atau pengikutnya sendiri. Igor mendapat sokongan daripada Russia terutama Presidentnya Viladimir Putin kerana mereka sama-sama sebagai mantan perisik KGB.

Sebelum MH17 bersama 298 penumpangnya ditembak jatuh, satu terbitan di media sosial Russia (kini terbitan itu telah dipadam) telah mengaku menembak jatuh sebuah pesawat di mana dalam terbitan itu mengatakan ""We did warn you - do not fly in our sky,"

Menembak sebuah pesawat yang terbang dengan ketinggian 33,000 kaki atau 7 batu di atas bumi, tidak mungkin dilakukan oleh mereka yang tidak pakar; menembak pesawat setinggi itu memerlukan kepakaran dan senjata canggih seperti SAM-11 atau Bulk 1,2. 

Dikatakan sebelum kejadian menembak jatuh MH17, beberapa truk membawa SAM-11 daripada Russia masuk di sebelah timur Ukarine; dan selepas menembak jatuh MH17, dua truk masuk semula ke Russia, di mana salah satu truk hanya membawa 3 SAM-11 yang kebiasaannya setiap truk membawa 4 SAM-11. Ertinya salah satu SAM-11 itu telah digunakan menembak jatuh MH17.

Adalah sangat malang bagi MH17, disebabkan pada laluan itu, bukan sahaja pesawat milik Malaysia itu melalui laluan itu, sebaliknya beberapa pesawat lain termasuk Singapore Airline.

Cucu Tok Selampit

Posted: 21 Jul 2014 01:24 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Jamuan Hari Raya PAS Ada Ceramah Dan Cabutan Bertuah? Tak Pernah Dibuat Orang!

Posted: 21 Jul 2014 06:52 AM PDT


CTS tertarik dengan kad undangan Majlis Jamuan dan Ceramah Hari Raya anjuran PAS Kawasan Rantau Panjang. Ada dua perkara pelik di sebalik undangan ini. Pertamanya, dalam hari baik bulan baik di bulan Syawal, sewaktu umat Islam bergembira menyambut kemenangan berpuasa di bulan Ramadhan, PAS jemput jamuan Hari Raya pun ada ceramah? Gila iseng betul.

Keduanya, mungkin disebabkan diadakan ceramah atau dikhuatiri tiada sambutan di dalam majlis berkenaan, maka diadakan cabutan bertuah untuk tetamu yang datang. Berpuluh tahun juga CTS hidup, inilah kali pertama CTS dengan orang panggil jamuan Hari Raya ada cabutan bertuah! Kebiasaannya orang bagi duit raya sahaja. Itupun untuk kanak-kanak.

Pengendali Bas Ekspres Dan Persiaran Wajib Pamer Nombor Talian Aduan

Posted: 19 Jul 2014 07:00 AM PDT


Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mengeluarkan pekeliling yang mewajibkan semua pengendali bas ekspres dan persiaran mempamerkan nombor talian aduan di dalam dan luar bas. Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, tindakan itu penting bagi memberi penekanan terhadap aspek keselamatan dan pengurusan aduan agar tindakan pencegahan dapat diambil dengan segera. 

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas membuat lawatan dan tinjauan pengurusan penjualan tiket serta operasi bas ekspres menjelang perayaan Hari Raya Aidilfitri di Terminal Bersepadu Selatan di sini semalam. Tan Sri Syed Hamid Albar menjelaskan, pengendali bas perlu memastikan nombor talian aduan dipaparkan aktif dan boleh dihubungi ketika kenderaan beroperasi. 

Menurut beliau ini adalah kesinambungan kepada arahan terdahulu yang berkait dengan isu keselamatan penumpang seperti pengaktifan dan pemasangan GPS (penentu kedudukan global) pada kenderaan, pelaksanaan Kod Amalan SPAD ICOP - Keselamatan dan pelaksanaan bilik kawalan operasi bagi tujuan pemantauan kelajuan bas. Tambah beliau lagi, selain mempamerkan nombor aduan, pengendali juga perlu mencetak di atas tiket perjalanan yang dikeluarkan kepada penumpang.

Lawatan Pengerusi SPAD Ke Hentian Terminal Bersepadu Selatan (TBS) Semperna Hari Raya Aidil Fitri 2014

Posted: 18 Jul 2014 05:30 PM PDT


Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Malaysia (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar bersama sama Ketua Pegawai Eksekutif, Encik Mohd Mohamad Nur Kamal, Ketua Pegawai Pembangunan Encik Azmi Abdul Aziz telah meninjau keadaan di Hentian Terminal Bersepadu Selatan (TBS) bersempena musim perayaan di samping memberi sedikit juadah untuk berbuka puasa bagi penumpang bas ekspres. Lawatan ini diharap dapat memupuk kesedaran terhadap keselamatan selain dari mewujudkan situasi 'mesra penumpang'.

Di dalam sidang media beliau selepas itu semalam, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, beliau menyarankan semua pengusaha atau pengendali syarikat bas ekspres agar membuat pendaftaran lesen perubahan sementara (LPS) lebih awal terhadap semua bas ekspres tambahan dan bas catar yang digunakan semasa musim perayaan bagi mengelakkan sebarang masalah. Setakat ini katanya sebanyak 127 permohonan telah diterima. Tarikh sah laku LPS adalah dari 19 Julai sehingga 4 Ogos 2014.


SPAD Akan Tempatkan Pegawai Di Dalam Bas Ekspres Untuk Menilai Prestasi Pemandu

Posted: 17 Jul 2014 01:00 AM PDT


Ketua Bahagian Penguatkuasaan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Datuk Che Hasni Che Ahmad berkata SPAD akan menempatkan pegawai yang menyamar untuk menaiki bas ekspres untuk menilai prestasi pemandu. Menurut beliau setiap pemandu bas dikehendaki mengambil ujian air kencing sebelum mereka bertugas. 

Menurut Datuk Che Hasni, Pegawai SPAD akan membuat tinjauan mereka di lebuh raya terpilih untuk memeriksa pemandu bas ekspres. Setiap syarikat bas ekspres diwajibkan untuk memasang sistem kedudukan global (GPS) supaya SPAD boleh menyemak profil kelajuan bas berkenaan. Jika terdapat mana-mana bas tanpa dilengkapi GPS, pihak SPAD akan mengenal pasti pengendali bas dan membatalkan lesen. 

Daripada 207 pengusaha bas didaftarkan, 33 lesen mereka telah digantung kerana gagal mematuhi piawaian yang ditetapkan di bawah Kod Amalan Industri Keselamatan SPAD. Ini termasuklah kegagalan untuk memasang sistem GPS, kegagalan untuk melantik seorang pegawai keselamatan, kegagalan untuk memantau had laju dan kegagalan untuk memeriksa bas sebelum perjalanan.

Datuk Che Hasni berkata pegawai penguatkuasa telah ditempatkan di terminal bas seperti Terminal Bersepadu Selatan, Pudu Sentral dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur untuk memantau perkhidmatan pengangkutan awam termasuk bas ekspres. Beliau berkata pengusaha perlu meletakkan dua pemandu bas untuk perjalanan yang melebihi 300 km. Mereka juga dikehendaki untuk mempunyai buku log untuk merekodkan masa berhenti dan masa menukar pemandu. SPAD akan menyemak rekod dari semasa ke semasa. 

Sehingga Jun 2014, 468 buah bas telah ditahan kerana tidak mempunyai permit, 91 kes kerana mengenakan caj berlebihan kepada penumpang atau tidak mempunyai keseragaman tiket dan 118 kes kerana tidak mempunyai pemandu kedua serta menunggu terlalu lama di lokasi-lokasi yang tidak dibenarkan. Kesalahan lain termasuk 181 kes kerana mengambil dan menurunkan penumpang di tempat yang tidak dibenarkan, 39 kes yang beroperasi di luar kawasan yang diluluskan, dan 83 kes kerana meletakkan kenderaan di lokasi yang tidak dibenarkan. Jika sabit kesalahan, pesalah akan menghadapi denda maksimum RM500,000, penjara dua tahun atau kedua-duanya, di bawah Seksyen 22, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Akta 2010.

tun faisal dot com

Posted: 21 Jul 2014 01:23 PM PDT

tun faisal dot com


Mayat #MH17: Diplomasi PM @NajibRazak lebih hebat daripada @BarrackObama

Posted: 21 Jul 2014 10:24 AM PDT


3 isi utama ucapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak jam 12.20mlm 22 Julai 2014.

Setelah berunding dengan Aleksander Borodai

1. Kumpulan pemisah bersetuju untuk serahkan mayat nahas MH17 kpd Malaysia.
2. Kumpulan pemisah bersetuju utk serahkan 2 kotak hitam kepada Malaysia.
3. Kumpulan pemisah juga beri jaminan keselamatan utk penyiasat antarabangsa masuk ke kawasan nahas.

Ada satu pandangan yang menarik mengenai diplomasi Amerika Syarikat. Dikatakan tindakan Obama dan AS bukan untuk memastikan mangsa, black box atau kawasan terhempas diberi perhatian tetapi lebih kpd memberi tekanan kpd Russia.

Siapa lebih bijak berdiplomasi?

PRIME MINISTER NAJIB RAZAK STATEMENT ON MH17 AGREEMENT

In recent days, we have been working behind  the scenes to establish contact with those in charge of the MH17 crash site.

That contact has now been made. Under difficult and fluid circumstances, we have been discussing the problems that have occupied us all: securing vital evidence from the aircraft, launching an independent investigation, and above all recovering the remains of those who lost their lives.

Tonight, we have established the basis of an agreement to do just that.

Earlier this evening I spoke to Alexander Borodai, who is in command of the region where the tragedy occurred. We have agreed the following: 

Firstly, the remains of 282 people, currently in Torez, will be moved by train to Kharkiv, where they will be handed over to representatives from the Netherlands. The train will depart this evening Ukraine time, and will be accompanied by six Malaysian members of the recovery team. The remains will then be flown to Amsterdam on board a Dutch C130 Hercules, together with the Malaysian team. Following any necessary forensic work, the remains of Malaysian citizens will then be flown home to Malaysia.

Secondly, at approximately 9pm tonight Ukraine time, the two black boxes will be handed over to a Malaysian team in Donetsk, who will take custody of them.

Thirdly, independent international investigators will be guaranteed safe access to the crash site to begin a full investigation of the incident.

I must stress that although agreement has been reached, there remain a number of steps required before it is completed.

There is work still to be done, work which relies on continued communication in good faith. Mr Borodai and his people have so far given their co-operation.

I ask that all parties continue to work together to ensure that this agreement is honoured; that the remains of our people are returned, that the black box is handed over, and that the international team is granted full access to the site.

Only then can the investigation into MH17 truly begin; only then can the victims be afforded the respect they deserve. We need to know what caused the plane to crash, and who was responsible for it, so that justice may be done.

In recent days, there were times I wanted to give greater voice to the anger and grief that the Malaysian people feel. And that I feel. But sometimes, we must work quietly in the service of a better outcome.

I understand that for the families, nothing can undo this damage. The lives taken cannot be given back; the dignity lost cannot be regained.

My heart reaches out to those whose loved ones were lost on MH17. We hope and pray that the agreement reached tonight helps bring them a clear step towards closure.

ENDS

#MH17 : Putin setuju bantu bawa pulang mayat

Posted: 21 Jul 2014 02:37 AM PDT
#MH17 – Putin Akan Bantu Dapatkan Mayat Dan Kotak Hitam MH17

The Hague – Presiden Russia, Vladimir Putin berjanji kepada Perdana Menteri Belanda, Mark Rutte bahawa beliau akan membantu mengeluarkan mayat dan kotak hitam dari tempat pesawat MH17 itu terhempas di kawasan pemberontakan Ukraine.

Putin, yang dipercayai mempunyai pengaruh ke atas pemberontak pro-Russia, membuat janji itu dalam perbualan ketiganya dengan Rutte sejak kejadian berkenaan Khamis lalu, kata perkhidmatan media kerajaan Belanda, RVD.

"Selain membenarkan akses tiada halangan ke tempat kejadian, perbualan itu ditumpukan kepada perkara praktikal, seperti kereta api yang membawa banyak mayat dan penyerahan balik kotak hitam," kata jurucakap RVD.

"Untuk kedua-dua perkara itu, Putin berjanji akan memberi kerjasama sepenuhnya," kata jurucakap itu.

Sebahagian daripada 298 orang dalam Penerbangan Malaysia itu, yang kemungkinan besar ditembak jatuh oleh peluru berpandu pemberontak pro-Russia, adalah rakyat Belanda.

#MH17 – Putin Akan Bantu Dapatkan Mayat Dan Kotak Hitam MH17 – POST METRO - http://postmetro.net/mh17-putin-akan-bantu-dapatkan-mayat-dan-kotak-hitam-mh17/?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed

#MH17: Benarkah Rusia bersalah? Apa jawapan Ukraine terhadap soalan-soalan ini?

Posted: 20 Jul 2014 08:52 PM PDT

Nota: Tumpuan dunia ketika ini adalah untuk menyalahkan Rusia dalam hal berkaitan tembakan misil terhadap MH17. Benarkah Russia yang bersalah dalam hal ini atau ini satu lagi gerakan perhubungan awam untuk menyalahkan Rusia oleh pihak-pihak tertentu? Apapun terdapat kewajaran bagi kerajaan Ukraine untuk menjawab persoalan-persoalan yang diajukan oleh Rusia di bawah:-

TEN QUESTIONS FOR THE UKRAINIAN AUTHORITIES
1. Immediately after the tragedy, the Ukrainian authorities, naturally, blamed it on the self-defense forces. What are these accusations based on?

2. Can Kiev explain in detail how it uses Buk missile launchers in the conflict zone? And why were these systems deployed there in the first place, seeing as the self-defense forces don't have any planes?

3. Why are the Ukrainian authorities not doing anything to set up an international commission? When will such a commission begin its work?

4. Would the Ukrainian Armed Forces be willing to let international investigators see the inventory of their air-to-air and surface-to-air missiles, including those used in SAM launchers?

5. Will the international commission have access to tracking data from reliable sources regarding the movements of Ukrainian warplanes on the day of the tragedy?

6. Why did Ukrainian air traffic controllers allow the plane to deviate from the regular route to the north, towards "the anti-terrorist operation zone"?

7. Why was airspace over the warzone not closed for civilian flights, especially since the area was not entirely covered by radar navigation systems?

8. How can official Kiev comment on reports in the social media, allegedly by a Spanish air traffic controller who works in Ukraine, that there were two Ukrainian military planes flying alongside the Boeing 777 over Ukrainian territory?

9. Why did Ukraine's Security Service start working with the recordings of communications between Ukrainian air traffic controllers and the Boeing crew and with the data storage systems from Ukrainian radars without waiting for international investigators?

10. What lessons has Ukraine learned from a similar incident in 2001, when a Russian Tu-154 crashed into the Black Sea? Back then, the Ukrainian authorities denied any involvement on the part of Ukraine's Armed Forces until irrefutable evidence proved official Kiev to be guilty.

Malaysia MH17 crash: 10 questions Russia wants Ukraine to answer — RT News - http://rt.com/news/173976-mh17-crash-questions-ukraine/

UN to vote on #MH17 disaster resolution on July 21

Posted: 20 Jul 2014 07:42 PM PDT

UN to vote on MH17 disaster resolution
on July 21, 2014

Pro-Russian rebels hinder OSCE monitors full access to MH17 crash site
UNITED NATIONS - The United Nations Security Council is expected to consider on Monday a resolution demanding that pro-Russian separatists provide "full and unrestricted access" to the crash site of a downed jet in Ukraine.
The document, proposed by Australia and co-sponsored by countries like France, also calls on all actors in the region to fully cooperate in an international probe of the incident.
It demands that all military activities, including by armed groups, be "immediately ceased in the immediate area surrounding the crash site to allow for the security and safety of the international investigation."
A vote was set for Monday at 3pm (1900 GMT).
Russia, as a permanent member of the Security Council, has the right to exercise its veto power to scrap the resolution.
Pertanyaan Iklan / Advertisement Enquiry
http://www.kualalumpurpost.net/iklanadvertisement/
Get our toolbar!
Malaysia Airlines flight MH17 is believed to have been blown out of the sky on Thursday by a surface-to-air missile, killing all 298 passengers and crew members.
Among the dead are 28 Australian citizens.
The measure "condemns in the strongest terms" the actions that caused the plane to crash.
It demands that armed groups controlling the area "refrain from any actions that may compromise the integrity of the crash site… and immediately provide safe, secure, full and unrestricted access to the site and surrounding area for the appropriate investigating authorities".
While not mentioning Russia specifically, it "calls on all states and actors in the region to cooperate fully in relation to the international investigation of the incident."
The text also urges countries to respect international civil aviation safety rules "in order to prevent the recurrence of such incidents, and demands that all states and other actors refrain from acts of violence directed against civilian aircraft".
Pressure mounts on Russia
World leaders have demanded for Russian President Vladimir Putin to use his influence to persuade the rebels to hand over the victims and allow full access to the crash site.
Major European nations have warned Moscow of additional possible sanctions over the crash.
On Friday, panel members, including Russia, demanded a full, independent probe of the downing.
Australia had asked that its 14 counterparts submit their comments on the measure.
One Western diplomat said it was difficult to know whether the Russians would exercise their veto power, adding Moscow was under significant pressure.
The diplomat did not rule out the possibility that Russia could ask for more time to examine the text.
US Secretary of State John Kerry said earlier that it was "pretty clear that this is a system that was transferred from Russia in the hands of separatists," while slamming "grotesque" scenes at the crash site, reports AFP.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan