Jumaat, 6 Jun 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 06 Jun 2014 01:43 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Hudud: Kenyataan Gobind- PAS Kena Terima

Posted: 05 Jun 2014 10:55 PM PDT

Seharusnya PAS kena terima kenyataan Gobind Singh Deo yang menyalahkan parti itu kerana kekalahan Dyana Sofya Daud-calon DAP bagi PRK Teluk Intan.

PAS sebenarnya sudah lama tahu, bahawa DAP menentang hudud; namun PAS tetap sahaja mahu berpakat dengan parti sosialis itu semata-mata untuk menjatuhkan kerajaan BN yang diterajui oleh Umno. 

Kerjasama PAS dan DAP semata-mata untuk mendapatkan kuasa; walaupun umum mengetahui bahawa mereka tidak akan sehaluan; kerana asas perjuangannya ibarat langit dan bumi.

Kini PAS terasa, meskipun jajaran kepimpinan PAS bertungkus lumus semasa PRK Teluk Intan; namun bukan sahaja tidak dihargai malah dipersalahkan.

Ada sebahagian pemimpin PAS terutama Timbalan Presiden parti itu- Mat Sabu, tidak merasa terkilanpun, apabila ada pemimpin DAP mempersalahkan parti itu, akibat kekalahan Dyana; kerana Sabu sanggup membuang jauh-jauh perjuangan parti, kerana semata-mata mahu mendapat kuasa.

PAS kelihatannya tidak berdaya, apabila mendapat tekanan daripada DAP; sehingga sanggup menangguhkan rancangan parti itu membentangkan undang-undang hudud di dewan rakyat; ertinya Pas sanggup berkompromi dengan undang-undang Allah; semata-mata kerana mendapat tekanan daripada mereka yang menentang undang-undang Allah itu.

Kaum islam yang menyokong Pas, perlu mengambil iktibar ini, bahawa perjuangan pemimpin Pas kini, bukan lagi selari dengan asas penubuhan parti itu; melainkan nawaitunya sudah melencong jauh.

Apa kah dengan perkembangan ini, penyokong Pas masih lagi beranggapan, bahawa perjuangan parti itu semata-mata untuk meneggakkan hukum islam? 

Penyokong Pas kena bermuasabah diri, bahawa mereka hanya menjadi alat kepada DAP, bukan sahaja memperkuat parti itu, malah ianya menjadi alat untuk melemahkan kekuatan orang islam; agar ianya mudah diperkotak katikan.

Ulama Pas, macam tidak berfungsi lagi; memandangkan parti itu dikuasai oleh mereka yang mempunyai perjuangan yang mengenepikan perjuangan asal Pas- yang diketuai oleh Mat Sabu.

tun faisal dot com

Posted: 06 Jun 2014 01:26 PM PDT

tun faisal dot com


#AktaHasutan: Majlis Perundingan Melayu (MPM) tolak cadangan MPPN

Posted: 06 Jun 2014 12:06 AM PDT

Nota: Ahli Majlis Perundingan Perpaduan Nasional (MPPN) tidak mewakili nisbah sebenar kelompok rakyat dan penganut agama dalam negara ini. Sudah tentulah pandangan MPPN tidak mencerminkan hasrat sebenar golongan majoriti. Sebelum ini sudah ada desakan agar keanggotaan MPPN dikaji semula dan dirombak agar ia lebih mewakili pandangan sebenar rakyat.

KUALA LUMPUR, 5 Jun (Bernama) -- Majlis Perundingan Melayu (MPM) menggesa kerajaan supaya mengkaji semula secara serius keputusan memansuhkan Akta Hasutan 1948 berdasarkan perkembangan terkini yang berlaku dalam negara.

Sehubungan itu MPM mendesak kerajaan meneliti lebih mendalam tiga draf rang undang-undang yang dicadang menggantikan Akta Hasutan itu.

"Ini bagi memastikan usaha menghakis asas-asas kenegaraan tidak berlaku (melalui cadangan akta baharu) atas nama menjulang hasrat perpaduan dan keharmonian nasional," kata Pengerusi Biro Perlembagaan dan Perundingan MPM, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman pada satu sidang akhbar di Kuala Lumpur, Khamis.

Beliau berkata wujud beberapa asas kukuh yang menjadi kebimbangan terutama bagi orang Melayu dan umat Islam dalam draf ketiga-tiga rang undang-undang itu.

Tiga draf rang undang-undang yang dimaksudkan ialah Rang Undang-Undang Harmoni Nasional, Rang Undang-Undang Perpaduan Nasional dan Rang Undang-Undang Suruhanjaya Perpaduan dan Integrasi Nasional seperti yang diumumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri, 30 Mei lepas.

Hadir sama pada sidang akhbar itu ialah Setiausaha Agung MPM Datuk Dr Hasan Mad, bekas Ketua Polis Negara Tun Mohammed Haniff Omar, Pengerusi Yayasan Nassar, Nasharudin Mat Isa dan 40 wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam dan Melayu.

Abdul Aziz berkata MPM bimbang ketiga-tiga draf itu mengenepikan kedaulatan Raja-Raja Melayu dalam hal memelihara hak keistimewaan orang Melayu dan beberapa perkara seperti kuota dalam perkhidmatan awam yang hanya boleh dipinda dengan perkenan Majlis Raja-Raja di bawah Perlembagaan Persekutuan.

"Dengan menggunakan istilah seperti 'discrimination' (diskriminasi) dan 'racial superiority' (keunggulan kaum), jelas penggubal tidak sensitif terhadap peruntukan-peruntukan itu," katanya.

Beliau mendakwa ketiga-tiga draf itu mahu menghakis kedaulatan perkara asas negara seperti memberi tumpuan hanya kepada prinsip hak kesamarataan (equality) tetapi mengenepikan prinsip 'positive discrimination (diskriminasi positif) yang merupakan kekecualian dalam Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan.

Penggubal juga gagal merujuk kepada fasal-fasal utama lain dalam Perlembagaan yang merupakan perkara-perkara asas yang membentuk negara ini dan asas perpaduan dan keharmonian khususnya Perkara 3 (1) dan Perkara 37 (1) Perlembagaan, kata Abdul Aziz.

MPM menarik perhatian kepada rujukan yang dibuat penggubal draf terhadap konvensyen hak asasi manusia seperti International Convention of Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD) yang tidak diratifikasi Malaysia.

Abdul Aziz mendakwa ketiga-tiga draf itu mengenepikan kedaulatan agama Islam negeri-negeri yang tidak pernah diganggu walaupun oleh pemerintahan British dahulu.

"Kami ingin menegaskan bahawa peranan dan tanggungjawab memelihara kedaulatan negara yang meliputi tugas melindungi institusi Raja-Raja Melayu, hak keistimewaan orang Melayu, agama negara dan kenegaraan merupakan asas utama dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Perkara-perkara ini tidak wajar sama sekali disentuh atas sebarang sebab sekalipun, memandangkan perkara-perkara asas ini terbukti berjaya memelihara keharmonian negara dan kemajuan kepada semua bangsa selama ini," katanya.

Abdul Aziz mendakwa 'Unfair Discrimination Tribunal' yang turut dicadang ditubuhkan jelas bertujuan mengambil alih peranan institusi kehakiman dalam memutuskan isu-isu berkaitan Perlembagaan dan peranan Raja-Raja Melayu sebagai ketua agama Islam, maka ia tidak wajar sama sekali diwujudkan.

Nancy sebelum ini dilaporkan berkata Majlis Perundingan Perpaduan Nasional (MPPN) telah menyerahkan draf pertama rang undang-undang itu kepada kabinet pada Mei.

--BERNAMA

Cucu Tok Selampit

Posted: 06 Jun 2014 01:22 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Bagaimana Peserta 'Keadilan Executive Internship Program' Diserap Masuk Sebagai PTD? cc. DS @AliHamsa55

Posted: 06 Jun 2014 04:35 AM PDT


Saban hari, kita telah didedahkan dengan rahsia-rahsia Kerajaan yang jatuh ke tangan pembangkang. Saban hari kita dimomokkan dengan kakitangan-kaitangan Kerajaan di dalam Perkhidmatan Awam yang menjadi agen dan pengerak utama menentang Kerajaan. Kerajaan mengambil mudah perkara ini. Kerajaan lupa dengan kehadiran 'pengkianat-pengkiaat yang menduduki jawatan-jawatan penting di dalam Kerajaan, boleh dan akan menyebabkan persepsi Rakyat terhadap Kerajaan sedia ada menjadi begitu buruk dengan menyekat, menghalang serta menyejukbekukan semua usaha Kerajaan untuk Rakyat.

Seorang penyokong dan pemimpin muda PKR, telah dikesan sedang cuba diserapkan oleh mentor-mentor mereka ke dalam Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA). Seorang wanita bernama Thangeswary Paleswaran yang bernombor kad pengenalan 900525-05-5260 telah diserap sebagai Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD). Kami difahamkan, Thangeswary Paleswaran sudahpun diterima masuk untuk berkursus di Institut Tadbir Negara (INTAN) selama setahun. Sebaik-baik sahaja selesai kursus terakhir sebagai PTD di INTAN, beliau pastinya akan dihantar untuk berkhidmat di mana-mana jabatan kerajaan.

Cuba lihat di dalam iklan 'Keadilan Executive Internship Program' yang disiarkan oleh PKR. Thangeswary Paleswaran berada di sebelah kanan Penasihat Umum PKR, Anwar Ibrahim. Bagaimana seseorang yang diketahui menentang dan sentiasa memandang serong terhadap Kerajaan boleh diterima bekerja dengan kerajaan? Tidakkah orang ini cenderung untuk mengkhianati kerajaan selain menyalurkan maklumat-maklumat rahsia untuk diputarbelit bagi kepentingan parti politik yang disertainya? 

Proses PTD melalui beberapa saringan. Agak aneh apabila penyaring-penyaring di JPA gagal mengesan siapa sebenarnya Thangeswary Paleswaran sehingga membolehkan wanita yang giat aktif dalam PKR itu diterima sebagai penjawat awam. Berapa ramaikah penjawat awam yang sudahpun lepas bebas dan berada di jawatan-jawatan penting, yang banyak menyalurkan pelbagai rahsia kepada parti-parti politik terutama pembangkang bagi membolehkan mereka melakukan fitnah dan putar belit demi kemenangan pada PRU-14 yang akan datang?

THE FLYING KICK

Posted: 06 Jun 2014 01:09 PM PDT

THE FLYING KICK


MASALAH JAKIM BUKANLAH DNA BABI PADA COKLAT CADBURY, TETAPI DALAM JAKIM ITU SENDIRI!!!

Posted: 06 Jun 2014 01:45 AM PDT

INI BUKAN PERKARA MAIN-MAIN!! NGO CUBA BAWA KELUAR SABAH DAN SARAWAK DARI MALAYSIA!

Posted: 06 Jun 2014 12:09 AM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 06 Jun 2014 11:42 AM PDT

PEJUANG BANGSA


SELEPAS TUMBANG TELUK INTAN , KINI ADUN DAP SABAH PULAK MASUK MCA !!

Posted: 06 Jun 2014 07:38 AM PDTAhli Dewan Undangan Negeri Sabah kawasan Luyang Dr Hiew King Cheu yang sebelum ini keluar daripada DAP September tahun lalu, kini telah menyertai MCA.

Dr Hiew yang juga bekas Ketua DAP Sabah dilaporkan The Star telah menyarahkan permohonannya untuk menyertai MCA kepada ketua parti negeri Wilson Yong di Kota Kinabalu pada Jumaat.

Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai, yang menyaksikan majlis itu, berkata langkah Hiew ini akan membolehkan beliau berkhidmat terhadap DUN Luyang dengan lebih berkesan.

FITNAH GAMBAR DIDAKWA DI MALAYSIA TELAH TERJAWAB

Posted: 05 Jun 2014 11:19 PM PDT
 Polis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini mengeluarkan kenyataan bahawa penyebaran gambar-gambar sekumpulan muslim yang berada di geraja melalui media sosial bukan berlaku di negara ini.

Kenyataan itu dikeluakran Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara ACP Datin Asmawati Ahmad di Facebook milik PDRM.

"Adalah disahkan bahawa gambar-gambar tersebut BUKAN melibatkan sebarang rakaman upacara yang berlaku di Malaysia. Pihak polis juga tidak menerima sebarang laporan rasmi berhubung isu ini", menurut Datin Asmawati.

Katanya lagi, penyebaran gambar-gambar itu seolah-olah cuba membayangkan bahawa sekumpulan muslim terlibat dalam aktiviti keagamaan di sebuah gereja, telah mencetuskan kegusaran dan ketidaktenteraman di kalangan masyarakat Islam di negara ini.

PRDM turut menasihatkan orang ramai agar tidak terus mempercayai apa sahaja yang dimutturun ke laman sosial tanpa sebarang bukti dan pengesahan daripada pihak PDRM.

"Orang ramai dinasihatkan untuk tidak memuat naik atau menyebar sebarang bahan yang tidak sahih melalui media sosial kerana ia berupaya menjejaskan keselamatan dan ketenteraman awam".


Komen GPB

Hakikat sebenarnya, gambar  para gadis bertudung tersebut adalah penuntut Fakulti Ilmu Tarbiyah dan Keguruan dari IAIN Walisongo yang menyertai Pergerakan Mahasiswa Islam Indonesia (PMII) Abdurrahman Wahid.

Gambar tersebut diambil ketika mereka mengunjungi gereja Pastoran Kebon Dalem, Semarang, Indonesia, 31 Mei  lalu dalam satu lawatan muhibah yang dianjurkan untuk lebih memahami fahaman dan Gereja Katolik.

tunku

Posted: 06 Jun 2014 03:49 AM PDT

tunku


Have confidence in Jakim's halal certification

Posted: 05 Jun 2014 10:00 AM PDT

The public should have confidence in halal certificates issued by the Malaysian Islamic Development Department (Jakim) on food products produced in the country, said Datuk Seri Jamil Khir Baharum.
The Minister in the Prime Minister's Department said there were procedures which had to be observed before Jakim could issue the certificate.

"The Health Ministry only conducts tests on food samples. The decision on the halal status of food is determined by Jakim, which also has it own audit team to carry out inspections at factories.

"Inspections at factories are done to look into the management, storage of raw materials and production of food items. If factories fail to meet all requirements, the certificate will not be issued," he told reporters when met after presenting contributions to farmers at the Sungai Limau Area Farmers Organisation here Thursday.

He said the Jakim audit team analyses samples of all food products more than once a year to ensure the food does not contain non-halal substances, including porcine DNA.

"Jakim stands by the halal certificate it issued to the Cadbury company because the products are not contaminated with porcine DNA," he said, adding that Jakim would ensure the recent incident where reports stating two products by the company were contaminated with porcine DNA would not recur.

He said the company's syariah committee, had also been told to step up monitoring of its chocolate production to avoid creating anxiety, especially among Muslim consumers.

Jamil, in a statement on June 2, said an analysis by the Chemistry Department on two Cadbury products found that they did not contain porcine DNA.

Seven Wonders of Malaysian Eco-tourism

Posted: 05 Jun 2014 05:35 AM PDT

One of the spectacular caves at Mulu National Park that draws visitors from all over the world. Photo courtesy of Sarawak Tourism Board
One of the spectacular caves at Mulu National Park that draws visitors from all over the world.
IF you're hankering for a holiday and plan to book an expensive ticket to a faraway destination, hold on to your hat and ringgit – Malaysia's tropical climate has more than one trick up its sleeve.

The country is home to many spectacular natural wonders, leaving nature lovers spoilt for choice when trying to decide on their next outdoor adventure.

Whether you feel like scaling great heights or exploring the mysterious deep, one of these beautiful eco-tourism hotspots is sure to tickle your fancy.

Mulu Caves National Park, Sarawak
Go big or go home - if there was an award for the biggest and the best, then this eco-tourism destination is recipient to a whole host of superlatives.

The Unesco World Heritage Site boasts one of the world's longest networks of caves in the world, with the Clear Water Cave being the longest in Southeast Asia.

The Sarawak Chamber, which is the world's largest underground chamber, is capable of fitting 40 Boeing 747 planes in its confines – without their wings overlapping!

London's iconic St. Paul's Cathedral could be replicated five times over, and still fit snugly into the world's biggest cave passage, the Deer Cave.

Other key attractions include the Eden Valley Walk, the Medicine Plant Trail and the Paku Waterfall.
When evening falls, a sight to behold is the millions of bats - 12 species in all - departing the caves in great swarms, an event fondly known as the Bat Exodus.
Suffice to say, no one can blame you if the urge strikes to shout "To the Batcave!".

Penang National Park, Teluk Bahang
On the flip side, the world's smallest national park proves that size does not matter. Despite measuring only 29.6sq km, this green space was declared seventh heaven on Agoda.com's list of highest rated parks in Asia.
Pantai Kerachut
Pantai Kerachut

Tourists and locals alike flock to the prime beachfront site for its many attractions, including the lowland mangrove swamp in Teluk Tekun and hiking trails at the popular Monkey Beach.

Another marvel is the unique meromictic lake in Pantai Kerachut, one of only three in Asia. There, salt water and fresh water do not mix, resulting in differently coloured layers that host vastly different environments.
Sunset at Pasir Pandak

Forest Research Institute Malaysia (FRIM), Selangor
Just 30 minutes away from Kuala Lumpur, FRIM is a firm favourite among nature lovers for its wealth of flora and fauna.
Canopy walk
Founded in 1929 for forestry research, the Kepong site was declared a national heritage in 2012, and tens of thousands have enjoyed its pristine, unpolluted environment spanning a 1,528ha area.

Whether you choose to pitch a tent, pack a picnic basket or tote a pair of binoculars for a spot of bird-watching, be sure to check out their famous canopy walkway, located at the Bukit Lagong Forest Reserve at about 300m above sea level.

The walkway system, suspended between trees at approximately 30m above ground level, offers visitors a panoramic view of the verdant forest and the Kuala Lumpur area along its 150m span.
Before you visit, do check out their opening hours as attractions are weather-dependent.

Royal Belum State Park, Perak
Recently hailed as one of Malaysia's best kept eco-tourism secrets at Europe's largest tourism fair, the Royal Belum State Park is located within the Belum-Temenggor rainforest reserve area.
Part of the Belum-Temengor Forest Complex
Said be over 130 million years old, the vast virgin jungle - relatively untouched by human exploration - is older than the great Amazon and Congo rainforests.

It hosts 10 hornbill species and over 3,000 species of flowering plants - even the world's largest flower, the Rafflesia - and serves as a natural habitat for 14 of the world's most threatened mammals, including the Malayan Tiger and the Sumatran Rhinoceros.

But make prior preparations - visitors need to apply for a permit from the Perak State Park Corporation (Perbadanan Taman Negeri Perak) in order to enter the rainforest as it is a protected zone.

Visitors at a salt lick

At the state park, which spans an area of 1,175sq km, you can try the overnight stay at the wildlife observation hide, give bamboo rafting a go, or observe the natural salt licks where animals flock to for their dose of the much-needed mineral.

Taman Negara
No local eco-tourism list is complete without this venerable elder, reputed as the world's oldest rainforest at more than 130 million years of age.

Once known as the King George V National Park, it earned its new moniker after Malaysia's independence in 1957.

With a total area of 4,343sq km, it spans three states - Pahang, Kelantan and Terengganu. Also located within the park is Gunung Tahan, the highest peak in Peninsular Malaysia.

Visitors can experience the great outdoors in many ways, including trekking trails, river rapid shooting and rafting, overnight stays at wildlife observation hideouts, and traversing the 530m canopy walk.

There are more than 300 species of fish in the park's many rivers, including the famed Ikan Kelah or Malaysian Mahseer. Tourists can feed this protected species at the Kelah Fish Sanctuary, and watch the speedy, agile creatures chase the treats.

Fishing is allowed only in certain areas, and anglers need to ask local guides for approved locations, lest they run the risk of a fine after landing a catch in the wrong place at the wrong time.

Cameron Highlands, Pahang
If tropical rainforests don't do the trick for you, head to the highlands.
The hill station, which spans 712sq km, offers a wealth of attractions with the added bonus of temperatures that dip as low as 12 degrees Celsius when night falls.

As the environment is less humid, the jungle trail hikes are decidedly more pleasant, although mosquitoes are as much of a threat here as they are in the lowlands.

Pick heaps of strawberries at the farms to eat with lashings of sugar and whipped cream, and spend your morning at the Sungai Palas tea plantation - the lush and beautifully tended green vistas are a welcome break from the concrete jungle.

Selfies recommended at the picturesque Boh Tea Centre, though you'd be wise to book a taxi to and fro the remote destination, lest you find yourself pleading for a ride back - standing space only - in a crowded bus inching along the narrow road.

And don't forget the Rose Centre! The charming spot in Brinchang offers a rewarding hike up among flowered paths, along with weathered art installations and unique sculptures, such as murals depicting signs of the zodiac and a giant shoe.

Pulau Perhentian, Terengganu
If it's sun, sand and sea that you want, try the beautiful Perhentian Besar and Perhentian Kecil islands on for size.

With their beautiful coral reefs, secluded coves and laidback atmosphere, rarely has the phrase "tropical paradise" seen more apt use than for these islands that fringe the edge of the Pulau Redang Marine park.
Unfortunately, the influx of tourists sees the island struggling to keep pace with the demands inflicted on its natural environment.

So whether you choose to visit Turtle Bay, explore private bays, get your diving licence, snorkel in its crystal clear waters, or laze on the beaches to do nothing at all, be sure to leave the place as you found it.

Ohpolitik!™

Posted: 06 Jun 2014 03:49 AM PDT

Ohpolitik!™


Kenali Cari Politik Melayu/Islam Yang Suka BERPECAHBELAH #MalaysiaNews

Posted: 05 Jun 2014 05:04 PM PDT
1. Hakikatnya kita memang sukar untuk bersatu. Kerana kita sentiasa mencari alasan dan perbezaan bukan mencari persamaan untuk memudahkan penyatuan. Inilah permasalahan bangsa Melayu yang utama yang sukar untuk diselesaikan.

2. Apabila ada usul untuk menyatukan bangsa tentu saja ada pihak yang cepat-cepat mencari alasan untuk mengagalkannya. Penyatuan Melayu didalam politik umpamanya, Pas meletakkan syarat itu dan ini kepada UMNO dan tidak boleh bertolak ansur sama sekali, namun dalam masa sama Pas tidak mengenakan apa-apa syarat untuk bersama DAP, bahkan sangggup pula menerima sebarang peraturan yang kelihatan merugikan bangsa.

3. Pas selalu persoalkan untuk bersama dengan UMNO dalam Barisan Nasional yang kuasa utamanya ditangan Melayu sedangkan tiada sebarang pertikaian apabila sanggup duduk dibawah ketiak Pakatan yang terang-terang dipengaruhi oleh DAP. Hina sangatkah duduk didalam Barisan yang dipimpin oleh Melayu atau bangga dan mulia sangatkah duduk didalam Pakatan yang dikuasai oleh kaum lain?

4. Pas tidak konsisten dan sering berubah-ubah pendirian. Segalanya dilakukan untuk pertahankan dan kepentingan pemimpin mereka sendiri. Dulu di Kelantan tidak meletakkan calon wanita dalam sebarang Pilihanraya alasan wanita tidak boleh jadi pemimpin. Maka banyaklah ayat Quraan dan hadis yang digunakan untuk pertahankan kenyataan itu namun sedar akan kerugian dari segi undi dan politiknya, maka mereka bertukar kenyataan dan bertukar juga ayat Quraan dan hadis untuk pertahankan pendapat mereka.

5. Akhir-akhir ini, Pas tidak lebih dari sebuah parti yang seakan-akan 'sesumpah' yang seringkali menukar wajah. Bagaimanapun kita masih tidak faham bagaimanakah masih ada pengikut yang terlalu taksub dan percaya pada momokan bahawa Pas itu adalah Islam dan Islam itu adalah Pas sedangkan hakikitnya Islam diturunkan Allah sebagai agama dan pedoman umat manusia jauh sebelum Pas itu didaftarkan sebagai sebuah parti politik.

6. Pas yang konon kuat perjuangkan hudud namun tidak sanggup melaksanakannya hanya kerana 'gertakkan' dari Karpal Singh ..' langkah mayat saya dulu.... Sehingga karpal Singh mati, Pas masih takut untuk melangkah mayatnya. Badi apakah itu?

7. Dyana Sofea, calon DAP yang kuat bantah perlaksanaan hudud dicalonkan di PRK Teluk Intan. Pas tetap menyokong kerana menjaga 'sumpah setianya' dalam Pakatan dan menyatakan sokongan walaupun nyata hudud Pas akan ditentang, akibatnya calon DAP kalah akibat undi bantahan lebih 500 yang dirosakkan dan memenangkan calon Barisan Nasional dengan lebih 200 undi. Nyatalah bahawa pengundi dan penyokong Pas sudah bosan dengan pendirian Pas dan bertindak beralih arah. Pas masih belum sedar dan enggan menerima hakikat? (Baca Sini), Pas salahkan pengundi cina untuk menutup kelemahan pengundinya lari dan membantah dan sokong calon Barisan Nasional atau rosakkan undi.

8. Kaum lain melihat perpecahan bangsa Melayu sebagai senjata untuk kepentingan mereka. Penyatuan Melayu akan sebabkan mereka hilang penguasan. Melayu jangan dibiarkan bersatu. Melayu mesti dipecah dan diperintah dibumi mereka sendiri.

9. Isu Cadbury yang kononnya mengandungi DNA babi disebarkan kaum lain untuk jatuhkan syarikat yang dimiliki oleh Malayu supaya Melayu jangan kaya dan jangan kuasai ekonomi. Maka ramailah bangsa Melayu tanpa usul periksa menghentam Cadbury sambil kaum lain melihatnya sambil ketawa... akan mati satu Melayu.

10. Jika isu DNA babi yang nak diperkatakan, kenapakah hanya Cadbury? Segala yang dikeluarkan oleh bangsa lain juga mesti lebih diragui tetapi Melayu tidak begitu. Kerana Melayu bangsa yang berpecah-pecah dan musah di'agah' serta cepat melatah.

11. Terkini, khabarnya kilang pemprosesan tepung gandum sedang menghadkan pengeluarannya, kerana apa? Ingat dulu ketika harga pasaran ayam menurun, beribu-ribu anak ayam mati dibakar oleh kaum itu untuk kekalkan harga pasaran.ekonomi mereka yang kuasai dan perbuatan itu adalah satu tekanan kepada kerajaan bagi menghalang mereka menentukan harga dan mendapat keutungan besar.

12. Saya teringat kata-kata 'Mat Sabu'.".. saya lebih rela makan babi bersama Lim Guan Eng dari makan ayam bersama DS Najib". Tetapi penyokong Pas tetap sokong kerana mereka taksub tahap 'najis anjing dan babi'.

13. GST yang akan kerajaan laksanakan nanti, jika diperhatikan betul-betul tidak langsung membebankan rakyat bahkan akan meringankan rakyat sebaliknya dapat memastikan peniaga dan pengilang yang majoritinya kaum lain tidak dapat melarikan diri dari membayar cukai. Justeru mereka momokkan bahawa GST bebankan rakyat, dan kita pun membantah yang sebenarnya untuk memperjuangkan kepentingan mereka tanpa kita sedari. Segalanya kerana kita lemah dan tidak bersatu.

bumiyang

Posted: 06 Jun 2014 03:15 AM PDT

bumiyang


Kekalahan DAP di Teluk Intan Bukti Penyokong2 DAP Tolak Wakil Melayu - Datuk Amar.

Posted: 05 Jun 2014 08:20 PM PDT

Belantan

Posted: 06 Jun 2014 12:08 AM PDT

Belantan


Pengajaran dari PRK Teluk Intan?

Posted: 05 Jun 2014 11:54 AM PDT


Tidak memeranjatkan apabila calon DAP, Dyana Sofya Mohd. Daud tewas di Teluk Intan. Sebelum PRK, Penasihat DAP, Lim Kit Siang pernah berkata, parti itu berada dalam keadaan tertekan dan mungkin hanya akan mendapat 45 peratus sokongan tiket undi.

Walaupun kenyataan itu sebahagian daripada strategi beliau untuk menarik simpati pengundi seperti yang sering dilakukannya, tetapi kata-kata beliau kali ini begitu tepat sekali.

Pada awalnya, Siew Keong sendiri me­ngaku beliau kurang yakin boleh menang, sehingga di penghujung malam terakhir sebelum pengumuman dibuat barulah nampak seperti 50-50 boleh menang.

Seramai 40,000 orang membuang undi, terpisah hanya dengan 238 tiket undi. Dengan kelebihan 0.6 peratus, jika kita anggap itu adalah gelombang 50-50, mungkin tidak silap.

Walaupun nilainya hanya 0.6 peratus, ia telah meningkatkan semangat Gerakan sebanyak 100 peratus. Mereka merasakan seperti bangkit kembali dari dalam gaung dan umpama ikan kering yang dapat hidup kembali.

Kemenangan ini akan disolek sebagai kebangkitan kepada Gerakan kerana telah dapat menewaskan DAP dan ia juga boleh dicatatkan di dalam buku sejarah parti itu.

Tetapi jika sesebuah parti itu benar-benar berwibawa, ia akan membuat analisis terperinci sebab-sebab kemenangan tipis itu dan bukannya hanya mempamerkan rasa bangga yang menyinggung perasaan orang lain.


Bagi DAP, mereka perlu ingat baik-baik akan satu pengajaran iaitu pasukan tentera yang berlagak sombong pasti akan kecundang. Orang Cina dahagakan perubahan, hasrat itu tidak pernah berubah. Tetapi sekarang ini mereka mengikut DAP secara membuta-tuli sehingga percayakan kata-kata manis parti itu bahawa Pas tidak akan melaksanakan hukum hudud. Oleh itu, orang Cina sudah tidak lagi berani mengikut cara itu.

Adakah pengundi Cina benar-benar sudah kembali kepada BN jika jumlah yang keluar mengundi hanya 67 peratus?

Jika kita berdiri di pihak BN, kita mungkin bertepuk sorak menyatakan pengundi Cina telah kembali kepada parti itu dan menggunakan keputusan PRK terbaharu ini untuk menghentam pihak lawan.

Sebaliknya pandangan pemimpin DAP pula adalah berbeza dengan menyatakan kemerosotan undi pengundi Cina hanya 15 peratus manakala orang Melayu yang mengundi calon parti itu meningkat sebanyak tiga peratus berbanding Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Bagi DAP, itu adalah satu keputusan yang mengejutkan. Ini menunjukkan strategi parti itu untuk menarik sokongan orang Melayu telah memberi kesan yang positif.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad ketika ditemuramah berkata, kemenangan itu terlalu tipis dan agak payah untuk menyatakan pengundi Cina telah kembali kepada BN.

Dr. Mahathir berkata, jika nisbah keluar mengundi ramai, barulah dapat dikenal pasti sama ada pengundi Cina kembali kepada BN ataupun tidak.

Pandangan Dr. Mahathir adalah berdasarkan kepada realiti, tetapi kita juga tidak boleh menafikan bahawa pada PRK kali ini, ada kawasan peti undi yang ramai bilangan penduduk Cina yang secara besar-besaran kembali kepada BN.

Fakta pengundi Cina ini kembali kepada BN, dipercayai ada kaitannya dengan cadangan Pas untuk melaksanakan hukum hudud serta mahukan pembangunan di kawasan Teluk Intan.

Suara Politik
Belantan

Francis Yeoh dibidas : YTL perlu telus, dedah bagaimana dapat tender IPP?

Posted: 05 Jun 2014 03:37 AM PDT


Kenyataan Pengarah Urusan Kumpulan YTL Corporation Bhd. (YTL), Tan Sri Dr. Francis Yeoh yang mahu Malaysia bebas daripada halangan kapitalisme kroni dan isu perkauman atau retorik agama disifatkan sebagai kenyataan orang yang bercakap besar.

Perkara itu disuarakan Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr. Mohd. Puad Zarkashi yang turut melihat desakan itu sebagai angkuh serta seolah-olah tiada kesungguhan kerajaan untuk memerangi amalan rasuah dan kronisme.

Malah ujar beliau, apa yang menjadi masalah adalah terdapat syarikat gergasi yang menjadi 'duri dalam daging' kerana penghalang besar kepada usaha murni kerajaan untuk meningkatkan ketelusan dan integriti.

"Memang ada syarikat gergasi tidak perlu menemui Perdana Menteri untuk melobi sesuatu projek seperti yang beliau (Francis) dakwa. Tetapi apa yang berlaku ialah ada syarikat besar ini merasuah pegawai-pegawai bertanggungjawab membuat keputusan tender.

"Mereka membina empayar di kementerian tertentu dan mewujudkan mafia di dalamnya. Sebab itu YTL tak perlu cakap besar," katanya di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Francis yang berkata syarikatnya tidak mengamalkan unsur-unsur negatif sejak dulu dan buktinya 85 peratus daripada perniagaan YTL adalah di luar negara.


Dalam majlis Bual Bicara Global Siri Malaysia di sini semalam, Francis dilaporkan berkata, Malaysia perlu segera bebas daripada halangan-halangan seperti kapitalisme kroni dan isu perkauman atau retorik agama jika mahu terus bersaing dan masyhur di peringkat global.

Sementara itu, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Mohd. Puad berkata, YTL mesti bersedia mendedahkan bagaimana syarikat itu mendapat tender penjana tenaga bebas (IPP) sehingga mengaut keuntungan besar jika benar mereka memperoleh projek mega menerusi merit.

Katanya, Kumpulan YTL perlu telus untuk membenarkan kerajaan menyemak semula perjanjian IPP yang dikatakan berat sebelah dan merugikan Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Katanya, syarikat itu juga didesak mengamalkan cakap serupa bikin terutama dalam isu kaum seperti dibangkitkan Francis.

"Sejauh mana Kumpulan YTL bersikap adil memberi pekerjaan kepada graduan Melayu di syarikat mereka termasuk memberikan kerja-kerja kontrak kepada kontraktor Melayu," katanya.

Sementara itu, Pergerakan Pemuda UMNO menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan siasatan terhadap kenyataan yang dibuat oleh Francis berhubung isu kapitalisme kroni di negara ini.

Exco Pergerakan itu, Armand Azha Abu Hanifah berkata, kenyataan Francis adalah sesuatu yang serius membabitkan kredibiliti banyak pihak apabila membandingkan perniagaan Malaysia dengan beberapa luar negara yang disifatkannya tidak bertolak ansur terhadap rasuah.

"Semua kontrak yang dianugerahkan kepada syarikat berkenaan perlu dikaji semula untuk memastikan tiada amalan kapitalisme kroni. Jika didapati amalan itu berlaku, maka kontrak yang dianugerahkan mesti ditamatkan serta-merta," katanya.

Armand Azha berkata, Kumpulan YTL seharusnya bersyukur kerana merupakan antara penerima konsesi IPP, kontrak dan projek utama daripada kerajaan.-UMO

Suara Politik
Belantan

AZLI SHUKRI

Posted: 05 Jun 2014 11:45 PM PDT

AZLI SHUKRI


Misteri MH370 : Terperangkap dalam Relung Masa (Episod ke-15)

Posted: 05 Jun 2014 08:41 PM PDT

Salah satu sebab mengapa MH370 harus dikorbankan - adalah untuk mencipta "peluang" dan "akses" di rantau Asia Tenggara yang diramalkan bakal menjadi lubuk baharu ekonomi dunia dan yang lebih penting sebagai hub kebangkitan Islam yang mampu menggoncang dunia Barat. Perlu difahami di sini - bahawa takrif Barat terhadap maksud "Kebangkitan Islam" bukanlah seperti mana yang kita (umat Islam) fahami, jauh sama sekali. Bagi kita yang beriman kepada Allah, kebangkitan Islam itu membawa maksud bahawa dunia dan alam ini bakal diselubungi dengan keadilan, kemakmuran, keharmornian, ukhwah, tolak ansur dan membanteras kezaliman. Namun demikian, maksud tersebut tidak sampai kepada masyarakat Barat yang sudah sekian lama diprogramkan mindanya agar mempercayai bahawa kebangkitan Islam itu adalah menjurus kepada kemunculan "negara para pengganas atau terrorist" yang mana mereka ini akan membunuh masyarakat kafir, meruntuhkan bangunan-bangunan, mewujudkan huru-hara, menindas dan menzalimi masyarakat bukan Islam, bahkan Barat juga mentakrif bahawa "Kebangkitan Islam" adalah merujuk kepada "Kebangkitan Pengganas" - Barat tidak pernah melihat keindahan Islam, kerana menurut Barat, jika "Islam" diizinkan menerajui dunia, maka para penganutnya akan cenderung melakukan kezaliman dan penindasan. Maka, sebab itulah Barat sangat sensitif dan bimbang apabila kerajaan Brunei bertegas memperkenalkan hukum Hudud di negara tersebut. 

Persepsi ini terbentuk sebahagiannya daripada sikap dan perbuatan umat Islam itu sendiri. Lihat sahaja cara umat Islam mentadbir di Afghanistan, Pakistan, Indonesia, Bangladesh, Algeria, Sudan, Libya dan lain-lain lagi, yang kadang kala apabila kita lihat, ia tidak mencerminkan cara kehidupan Islam yang sebenar. Umat Islam gemar bergaduh dan bermusuh sesama sendiri - gemar bersekongkol dengan musuh Allah untuk mengejar kuasa dan dunia, sanggup membunuh saudara Islam sendiri atas sebab-sebab yang rapuh, tidak mahu bersatu dan gopoh untuk mencapai kejayaan sehingga mudah bagi pihak musuh memperguna dan memperkudakan mereka. Kita selalu mengharap dan menginginkan kebangkitan Islam dalam erti kata sebenar - tetapi cara hidup dan pemikiran kita jauh daripada sunnah dan suruhan Allah. 

Apabila Barat menyebut "Kebangkitan Islam" maksud mereka adalah "pengganas". Kita perlu memahami itu terlebih dahulu. Menurut Barat, mereka seolah-olah dibebankan dengan tanggungjawab bagi menghalang dan mencegah kebangkitan yang telah diramal akan berlaku ini. Dan apabila Rasulullah bersabda yang bermaksud, dari Abdullah R.A, dia berkata, "Ketika kami sedang berada bersama-sama Rasulullah SAW, tiba-tiba datang sekumpulan Putera dari Bani Hasyim. Apabila baginda melihat mereka, tiba-tiba air matanya berlinang dan wajahnya berubah. Abdullah berkata, aku bertanya, "Kami melihat sesuatu yang tidak kami senangi pada wajahmu?" Maka baginda menjawab, "Kami adalah Ahlulbait yang Allah telah memilih bagi kami kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia. Sesungguhnya ahli keluargaku, sepeninggalanku nanti, akan menerima bala bencana pengusiran dan pembuangan, sehingga datanglah suatu kaum dari arah Timur yang membawa Panji-panji Hitam. Mereka meminta kebaikan tetapi tidak diberikannya, lalu mereka berjuang dan menang, lalu diberikanlah apa yang mereka minta itu tetapi mereka tidak menerimanya sehingga mereka menyerahkan kepemimpinan itu kepada salah seorang lelaki dari ahli keluargaku. Dia lalu memenuhinya dengan berbuat adil, seperti sebelumnya yang dipenuhi dengan kezaliman. Barang siapa di antara kamu semua yang menjumpai hal-hal tersebut, hendaklah dia mendatangi mereka walaupun terpaksa merangkak di atas salju." (Al-Hakim & Ibnu Majah). Barat sangat mempercayai hadis ini, dan mereka sebenarnya begitu serius dalam persiapan bagi menghadapi "tentera-tentera yang membawa panji hitam" yang mereka gelarkan sebagai "pengganas".

Seperti yang kita sedia maklum, terdapat begitu banyak hadis dan khabar daripada Rasulullah berhubung zaman kebangkitan Islam yang akan mula berlaku dari sebelah Timur. Bahkan, tidak kurang ramainya pihak yang berlumba-lumba mendakwa dan mengharapkan agar mereka termasuk dalam golongan yang dimaksudkan oleh Rasulullah ini. Barat dan musuh Islam sememangnya sudah lama mengetahuinya .  

Firman Allah yang bermaksud: "Dan masa (kejayaan/kekuasaan dan kehancuran) itu Kami pergilirkan di antara manusia (sebagai iktibar/pengajaran)" (Ali Imran: 140). Manakala, Sayid Hasan Ali An Nadwi di dalam kitabnya berjudul Sababul Inhithat Al Muslimin pula memetik sabda Rasulullah yang bermaksud, "Akan terjadi di akhir zaman Islam muncul dari bumi sebelah Timur."
 
Berdasarkan maksud dua ayat di atas, Allah telah menggilirkan kejayaan dan kejatuhan suatu bangsa dari dulu hingga kini. Hasan al-Banna pernah mengatakan; "Kepemimpinan dunia dipegang secara bergilir oleh orang dari Timur dan orang Barat." Sejarah telah membuktikan bahawa, kejayaan sesuatu bangsa telah digilirkan antara Timur dengan Barat, bermula dari bangsa Qibti (Timur), bangsa Yunani (Barat), bangsa Farsi (Timur), Bangsa Romawi (Barat), kemudian bangsa Arab (Timur), dan kini Amerika (Barat) yang sedang menurun pengaruh kekuasaannya hari demi hari. Jika diikuti susunan Timur-Barat ini, giliran bangsa yang bakal menguasai dunia kini adalah bangsa dari Timur. 

Allah berfirman yang bermaksud: "Rom dikalahkan oleh Farsi di tanah jajahannya dan mereka (Rom) selepas itu akan mengalahkan Farsi di beberapa tahun kemudian. Sama ada sebelum atau selepas, semuanya dalam urusan (jadual) Allah. Ketika (Rom mengalahkan Farsi) orang Mukmin bergembira dengan pertolongan Allah itu". (Ar Rum: 2-4). Waktu wahyu ini turun, Rom dan Farsi adalah dua empayar yang menguasai dunia. Waktu itu masing-masing atas nama Kristian dan Majusi. Tetapi Allah mengkhabarkan kepada orang mukmin tentang jadual yang mana keduanya akan kalah-mengalahkan antara satu sama lain, yang akhirnya hanya tinggal Rom sahaja yang berkuasa dengan pertolongan Allah jua. 

Apabila peristiwa itu benar-benar berlaku orang mukmin bergembira kerana bertepatan dengan perancangan Allah itu. Mereka juga yakin dengan pertolongan Allah kedua-dua empayar besar itu akan jatuh tersungkur kepada umat Islam. Demikianlah Allah menggilirkan kuasa bagi mengendalikan dunia kepada bangsa-bangsa yang telah ditakdirkan-Nya. Di dunia ini secara umum orang mengenal ada dua Timur, iaitu Timur Tengah dan Timur Jauh. Timur tengah sudah pernah mencapai kejayaannya yang dibawa oleh bangsa Arab dengan Islam. Sedangkan Timur Jauh belum pernah sama sekali mendapat giliran memimpin dunia. Sehingga tidak keterlaluan jika kita meyakini bahawa Timur yang dimaksudkan oleh hadis tersebut adalah Timur Jauh. Lebih tepatnya gugusan kepulauan Melayu (Nusantara) khususnya Malaysia.

Jika melihat kedudukan jarak yang paling jauh dari arah timur mekah, Antara negara yang paling jauh adalah Malaysia, Indonesia dan Brunei. Maka, ia memungkinkan kebangkitan panji hitam ini datang dari arah sini. Mengikut hadis, kumpulan ini sentiasa berperang hinggalah ke akhir zaman. Fikirkan siapakah pejuang-pejuang Islam di Asia Tenggara yang masih lagi berjuang, mungkinkah pejuang Melayu Moro di Selatan Filipina yang berdekatan dengan Brunei yang hingga sekarang hidup dalam tekanan di bawah pemerintahan Kristian Filipina? Atau mungkin pejuang-pejuang Melayu Islam Patani Selatan Thailand yang hingga sekarang masih lagi sekarang anti-Islam dan menentang segala dakwah Islamiah di Selatan Thailand? Atau mungkin pejuang-pejuang Melayu Champa di Kemboja yang hidup dalam pentadbiran kuku besi kerajaan Myanmar?

Fikirkan jarak manakah yang paling jauh? Kelompok Melayu manakah yang sentiasa berperang dan tidak pernah kalah?
Manakala, orang Melayu di Malaysia adalah antara yang terkaya di dunia, dengan hasil bumi yang melimpah ruah, makanan yang sentisa berlebihan, diberikan segala kemewahan, kemakmuran dan kesejahteraan, boleh beribadah dari pagi hingga ke malam di masjid, tidak ada siapa yang  melarang, pakailah tudung, hingga menutup seluruh tubuh dengan jubah hitam, berpurdah, tidak ada siapa yang menentang hatta untuk masuk ke universiti pun diperbolehkan dengan pakaian seperti itu, asalkan mendapat keputusan yang cemerlang. Belajarlah ilmu agama dari pagi hingga ke malam dan berdakwahlah dari pagi ke malam tidak ada siapa yang akan melarang, carilah rezeki, bekerjalah dari pagi ke malam tidak ada siapa yang akan melarang, mandilah dari sungai-sungai dan air terjun yang sejuk dan segar seperti di syurga, kita dilimpahkan nikmat yang melimpah ruah, apakah tujuan kita diberikan nikmat ini daripada Allah? 

Tidak terfikirkah kita bahawa semua ini bukanlah satu kebetulan? Mungkin Malaysia telah ditakdirkan oleh Allah terhindar daripada malapetaka dan bencana yang dahsyat agar kita menjadi negara yang mampu membantu saudara-saudara kita yang sedang ditindas dan dizalimi oleh pemerintah kafir mereka sendiri.  Kita tidak tahu mungkin kaum yang membawa panji-panji hitam itu datangnya dalam kalangan saudara-saudara seIslam kita yang selama ini kita bantu dan lindungi. Mungkin itulah peranan Malaysia yang telah Allah tetapkan untuk kita di rantau ini. Maka, fikirkanlah kesusahan orang lain, sentiasalah memberi sumbangan kepada pejuang-pejuang Islam yang sentiasa berperang. Mereka berkemungkinan besar menjadi tentera panji-panji hitam yang akan berjuang menyelamatkan orang islam di seluruh dunia. Wallahualam.

Jika kita perhatikan secara jujur, hasil kajian sejarah, orang Melayu di Tanah Melayu yang berdaulat ini, merupakan antara bangsa yang tidak pernah dikalahkan walaupun diserang dari pelbagai sudut, peperangan demi peperangan daripada Portugis, Jepun, British, Komunis sehinggalah pencerobohan di Lahad Datu,  ekonomi kita juga turut diserang oleh penyangak matawang - Soros, tidak terkecuali serangan akidah yang dipelopori oleh pihak kristian, syiah dan pelbagai ajaran sesat bagi tujuan memurtadkan orang Melayu-Islam, umat Islam di negara ini juga diserang dalam segenap saluran media elektronik dan televisyen, namun masih ada lagi insan-insan Melayu yang sukar dikalahkan. Sebaliknya, kita dapati, semakin hari Islam di Malaysia semakin berkembang dan terus bersinar. Jika kita perhalusi dan mengkaji lagi setelah Malaysia dijajah oleh penjajah saat itu yang salah satu misinya adalah untuk mengkafirkan umat Islam di seluruh Nusantara, tetapi ternyata umat Islam dia Asia Tenggara tidak dapat di musnahkan, malah semakin membesar. Hal ini tidak terjadi di Afrika. Penjajahan di Afrika dapat mengubah agama di sana yang pada mulanya Islam menjadi bukan Islam.

Lantaran itulah, kami melihat - bahawa kehilangan MH370 merupakan "respon" tidak rasmi AS dan Israel dalam melakukan tindakan terhadap mana-mana pihak yang dianggap sebagai berpotensi untuk melahirkan tentangan terhadap keselamatan mereka. AS dan Israel mungkin telah bersetuju bahawa - Malaysia mungkin berpotensi menjadi sebuah negara "untuk para pejuang Islam berkumpul dan meningkatkan kekuatan" maka, Malaysia harus segera dicucuk hidungnya untuk dikawal dan dipantau dalam segenap sudut. Dan kehilangan misteri MH370 merupakan satu peluang bagi AS untuk mendapatkan akses yang lebih menyeluruh dari aspek profile pelancong, keselamatan penerbangan, maklumat rangkaian gerakan Islam, perkembangan, dasar dan pemerkasaan Islam di Malaysia, peranan di sebalik tadbir Malaysia sebagai negara yang banyak membantu negara-negara Islam di sekitarnya dan yang lebih penting AS mahu mengenalpasti tokoh Islam yang berpotensi untuk mengubah landskap politik Malaysia khasnya dan rantau Asia Tenggara umumnya.

Ikuti episod akan datang berjudul Misteri MH370 : Dilema Israel (Episod ke-16)


DARUL EHSAN TODAY

Posted: 05 Jun 2014 11:33 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


JIHAD EKONOMI: Jom BerShooping Di Pasaraya Milik Orang Islam...

Posted: 05 Jun 2014 07:00 PM PDT

Kepada penduduk Islam/melayu sungai buloh, kota damansara dan kawasan yang sewktu dengannya, jom kita ber-shooping membeli barang makanan di pasaraya baru milik orang Islam...

Sampai bila kita nak bergantung hidup pada peniaga bukan Islam?

Ingat orang Islam/melayu di malaysia memiliki kuasa membeli yang cukup kuat...
Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 05 Jun 2014 11:19 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Penjelasan Isu Tender Terbuka IPP.

Posted: 05 Jun 2014 07:06 PM PDT

Maklumat dari akhbar perdana.

Klik untuk besarkan imej

*Jika tender terbuka boleh mengurangkan kos, memang satu usaha yang perlu disokong. Tapi sebaik-baiknya tidak diberikan kepada syarikat yang bagai kaduk naik junjung.

PEMILIHAN DYANA UMPAMA QUEEN'S GAMBIT DALAM CATUR. Ulasan Akhbar Cina Mengenai PRK Teluk Intan.

Posted: 05 Jun 2014 05:30 AM PDT


Dari akhbar Utusan Malaysia (http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20140605/re_07/ISU-ISU-AKHBAR-CINA#ixzz33l4P7qpI ).

AKHBAR China Press bertarikh 3 Jun 2014 menyiarkan artikel mengenai Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, Sabtu lalu yang menyaksikan Presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Keong menang dengan majoriti tipis 238 undi.

Artikel bertajuk 'Pengalaman, tamparan dan pengajaran di PRK' yang ditulis oleh Lim Ming Piaw disiarkan dalam ruangan Kedai Kopi Orang Ramai halaman C15.

Tidak memeranjatkan apabila calon DAP, Dyana Sofya Mohd. Daud tewas di Teluk Intan. Sebelum PRK, Penasihat DAP, Lim Kit Siang pernah berkata, parti itu berada dalam keadaan tertekan dan mungkin hanya akan mendapat 45 peratus sokongan tiket undi.

Walaupun kenyataan itu sebahagian daripada strategi beliau untuk menarik simpati pengundi seperti yang sering dilakukannya, tetapi kata-kata beliau kali ini begitu tepat sekali.

Pada awalnya, Siew Keong sendiri me­ngaku beliau kurang yakin boleh menang, sehingga di penghujung malam terakhir sebelum pengumuman dibuat barulah nampak seperti 50-50 boleh menang.

Seramai 40,000 orang membuang undi, terpisah hanya dengan 238 tiket undi. Dengan kelebihan 0.6 peratus, jika kita anggap itu adalah gelombang 50-50, mungkin tidak silap.
Walaupun nilainya hanya 0.6 peratus, ia telah meningkatkan semangat Gerakan sebanyak 100 peratus. Mereka merasakan seperti bangkit kembali dari dalam gaung dan umpama ikan kering yang dapat hidup kembali.

Kemenangan ini akan disolek sebagai kebangkitan kepada Gerakan kerana telah dapat menewaskan DAP dan ia juga boleh dicatatkan di dalam buku sejarah parti itu.
Tetapi jika sesebuah parti itu benar-benar berwibawa, ia akan membuat analisis terperinci sebab-sebab kemenangan tipis itu dan bukannya hanya mempamerkan rasa bangga yang menyinggung perasaan orang lain.

Bagi DAP, mereka perlu ingat baik-baik akan satu pengajaran iaitu pasukan tentera yang berlagak sombong pasti akan kecundang. Orang Cina dahagakan perubahan, hasrat itu tidak pernah berubah. Tetapi sekarang ini mereka mengikut DAP secara membuta-tuli sehingga percayakan kata-kata manis parti itu bahawa Pas tidak akan melaksanakan hukum hudud. Oleh itu, orang Cina sudah tidak lagi berani mengikut cara itu.

Sementara itu, isu PRK Teluk Intan turut diulas oleh akhbar Nanyang Siang Pau bertarikh 4 Jun 2014.

Artikel yang merupakan pendapat pe­ngarang akhbar berkenaan bertajuk 'PRK yang banyak huraiannya' disiarkan dalam ruangan Pendapat Yuan Lun halaman W3.

Adakah pengundi Cina benar-benar sudah kembali kepada BN jika jumlah yang keluar mengundi hanya 67 peratus?

Jika kita berdiri di pihak BN, kita mungkin bertepuk sorak menyatakan pengundi Cina telah kembali kepada parti itu dan menggunakan keputusan PRK terbaharu ini untuk menghentam pihak lawan.

Sebaliknya pandangan pemimpin DAP pula adalah berbeza dengan menyatakan kemerosotan undi pengundi Cina hanya 15 peratus manakala orang Melayu yang mengundi calon parti itu meningkat sebanyak tiga peratus berbanding Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Bagi DAP, itu adalah satu keputusan yang mengejutkan. Ini menunjukkan strategi parti itu untuk menarik sokongan orang Melayu telah memberi kesan yang positif.

Baca seterusnya di sini http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20140605/re_07/ISU-ISU-AKHBAR-CINA#ixzz33l4P7qpI
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Hakikatnya pemilihan Dyana Sofya merupakan ujian litmus kepada sokongan orang Melayu Perak kepada DAP. DAP telah mencuba formula 'boneka Melayu' di Pulau Pinang dan Pahang dan berjaya. Di Perak, agak menarik di mana DAP boleh mengetuai Kerajaan PR sekiranya mereka berjaya mengulangi pencapaian PRU 2008. Cuma ketika PRU 2008, mereka tidak mempunyai ADUN Melayu menyebabkan mereka terpaksa menyerahkan kepada PAS yang mempunyai kerusi yang lebih sedikit.

Jangan sampai menang sorang, kampung tergadai.

Kalau dalam permainan catur, strategi seperti ini dinamakan sebagai GAMBIT (sama ada King's atau Queen's Gambit). Mengorbankan satu bidak untuk mencapai matlamat yang lebih besar.


*Percaturan DAP, Melayu yang jadi bidaknya.

Gambar Yang Jadi Bukti Pembaziran Kerajaan. #faktabukanauta

Posted: 05 Jun 2014 02:41 AM PDT

Mohon rakan-rakan forward kan gambar ini kepada penyokong pembangkang.


Sumber

*Fakta bukan auta.

Kembara Politik

Posted: 05 Jun 2014 11:18 PM PDT

Kembara Politik


ISU CADBURY - KEBENARAN ATAU KHIANAT?

Posted: 05 Jun 2014 02:44 AM PDTIsu Cadbury yang mengandungi  DNA babi telah menyebabkan jualan produk itu jatuh. Setiap orang tidak mahu membeli kerana bimbang tentang isu ini. Pada awalnya JAKIM mengesahkan bahawasanya coklat Cadbury ini haram dan sijil halal Cadbury di gantung. Bagaimanapun selepas ujian kali kedua dijalankan, JAKIM mengesahkan tiada DNA babi dan menyatakan Cadbury halal di makan. KKM telah mengakui mereka telah menguji sample yang telah tercemar, bukan yang diambil dari kilang. Ibarat pepeatah melayu "nasi telah jadi bubur" orang ramai sudah tidak yakin dengan tahap kehalalan Cadbury, dan sesuatu yang tidak pasti itu eloklah di jauhi. Itu yang dilakukan oleh umat islam Malaysia sekarang.


Bagaimana KKM boleh menguji sample yang tercemar?? Adakah ia disengajakan untuk tujuan yang tertentu. Untuk menjatuhkan Cadbury. Penulis pun tidak pasti dengan perkara itu. Ada yang menceritakan kepada penulis, ia dilakukan untuk menjatuhkan ekonomi melayu. Majoriti saham Cadbury dipegang oleh syarikat melayu (Boustead Holding Bhd – 2,020,000 dan  Felda – 808,000). Dengan membuat kegemparan isu sebegini boleh menjatuhkan jualan syarikat berkenaan. Sesunggunya dalam orang melayu mahu mempromosikan "beli produk melayu first, produk cina terakhir" ini yang berlaku. Membantutkan usaha meningkatkan keyakinan pembeli kepada produk melayu. Dalam isu cabury ini, Dikhabarkan ujikaji yang dijalankan adalah pada bulan februari 2014, tetapi berita ini hangat diperkatakan bulan may 2014. Seharusnya isu ini dimainkan oleh pro-pembangkang pada bulan February lagi. tetapi tidak. Sesuatu yang agak musykil berlaku dalam isu ini. Apapun ini hanyalah pandang peribadi.Walaubagaimanapun, biarlah isu ini menjadi pengajaran kepada KKM dan JAKIM supaya menjalankan kerja dengan mengikut SOP. Buat ujikaji menggunakan sample yang telah tercemar memang tidak mengikut SOP. Bagi Cadbury pula, mereka harus meningkatkan tahap kebersihan dalam menjalankan perniagaan supaya produk yang dikeluarkan mengikut spesifikasi HALAL.

The Unspinners

Posted: 05 Jun 2014 11:12 PM PDT

The Unspinners


Cadbury: Suspek pegawai KMM disogok untuk sabo syarikat Bumiputera

Posted: 05 Jun 2014 09:00 PM PDT


Kemelut coklat cadbury bermula apabila tersebar foto 2 dokumen makmal kementerian kesihatan yang mengesahkan 2 produk coklat cadbury iaitu coklat kacang hazel batch pengeluaran 200813MO1HI2 bertarikh luput 13 Nov 2014 dan coklat kacang almond batch pengeluaran 221013N01RI1 bertarikh luput 15 Jan 2015 di katakan mengandungi lemak porcine iaitu lemak babi.

Ianya kemudian disahkan oleh ketua pengarah kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Beliau turut mengesahkan 3 sampel telah di uji KKM dan sampel ke 3 coklat cadbury tanpa kacang bebas dari porcine.Persoalan yang timbul ialah :

- Kalau betul cadbury menggunakan lemak porcine dalam sebatian coklatnya sebagai pengawet kenapa sampel ke 3 iaitu coklat tanpa kacang di kesan tiada mengandungi porcine?. Adakah porcine tersebut datang dari kacang hazel dan almond? Sudah tentu tidak, kerana porcine adalah salah satu sebatian dalam coklat.Disinilah dapat di lihat agenda tersirat di sebalik kemelut cadbury ini.

Mungkinkah ada pihak2 tertentu mensabotaj coklat tersebut dengan mencemari sampel tersebut sebelum menghantarnya ke makmal KKM. Atau mencemarinya di peringkat proses pengeluaran semasa batch pengeluaran coklat tersebut di hasilkan.

Untuk makluman Cadbury Malaysia adalah syarikat milik Melayu di mana pemegang2 saham terbesarnya adalah Bousted Holding iaitu syarikat milik Lembaga Tabung Angkatan Tentera dan Felda. Ianya juga di uruskan oleh ramai pekerja2 melayu dari peringkat pentadbiran hinggalah ke pengeluaran.

[Herannya Cadbury UK disahkan tidak ada DNA khinzir tapi dalam Cadbury di Malaysia ada pula?]Isu ini berjaya menjadikan orang Melayu Islam menyerang produk keluaran bangsa mereka sendiri. Persatuan Pengguna Islam Malaysia PPIM dan Jaringan Melayu Malaysia telah terperangkap dalam permainan ini. Kedua dua NGO ini yang sebelum in begitu lantang mengajak kita memboikot produk kaum Cina kini menyerang syarikat milik Bumiputra. Setelah berjaya melaga2kan Melayu di pentas politik kita fasa seterusnya ialah melaga2kan kita di pentas ekonomi pula.

Dan nampaknya seperti sebelum ini misi mereka berjaya. Kita terus bertelagah sesama kita saling tunding menunding. Retak yang tiada siapa peduli kini menanti masa bila2 sahaja akan terbelah.

Benarlah pesanan nenek moyang kita dahulu : " Menang sorak kampung tergadai"

Selangor Chronicle

Berikut adalah kenyataan dari JAKIM sepenuhnya:

Malah menurut tulisan MyKMU SINI, DNA Babi Halal: Majlis Fatwa dimaki, Qaradawi Macam Mana?

Jadi satu misteri bagaimana KMM pula boleh memandai hingga membuat pengumuman. Memetik MyKMU SINI, baca berikut:

Kita juga mahu tahu mengapa kementeria tidak segera mengambil sampel kedua, membuat analisis di makmal berkecuali dan memaklumkan ke Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia?

Pengumuman Kementerian untuk menyiasat siapa yang membocorkan maklumat bukan kaedah yang betul. Bukan isu maklumat sulit atau tidak.

Isunya mengapa KKM memendamkan perkara ini begitu lama tanpa memaklumkan kepada Jakim dan juga mengapa tiada analisis kedua dilakukan?

Kementerian harus memberi penjelasan rantaian pengambilan sampel dan kaedah ujikaji kerana jelas keputusan mereka berbeza dengan keputusan Jabatan Kimia Malaysia dan Jakim.

Setelah diuji positif DNA babi, apakah KKM membuat ujian kedua di makmal bebas lain atau buat bodoh sahaja? Nyata mereka buat bodoh sahaja.


Unspinners syaki ada pihak yang dirasuah syarikat coklat lain untuk kenakan Cadbbury dan Felda/Boustead.

Tidak hairan pihak demikian menyelet lemak babi atau daging babi untuk tinggalkan DNA babi pada sampel tersebbut dengan sengaja untuk pegawai KMM jumpai DNA Babi.

Francis Yeoh main belakang sama Anwar untuk paksa TNB beli letrik lebih mahal?

Posted: 05 Jun 2014 06:09 PM PDT


Menurut kisah yang didedahkan oleh ABITW di SINI, Menteri Kewangan ketika itu, Dato Seri Anwar Ibrahim adalah orang yang mengarahkan TNB supaya membeli letrik yang dijana pada harga mahal oleh YTL kepunyaan Tan Sri Francis Yeoh.

Motivasi Anwar adlaah supaya IPP Realmild/MRCB yang dikuasai oleh kroninya akan dapat harga lebih mahal maka diarah TNB naikkan harga belian kepada YTL dulu. Difahamkan bahawa bukti berupa surat itu masih ada di pejabat Menteri Kewangan dan TNB. 

Yang menariknya, ada komentar dalam blog tersebut mendedahkan Francis Yeoh adalah seorang bisexual. Mungkin sekarang dia mencerminkan imej sebagai seorang evangelis atau born again Christian dan penyumbang besar kepada misionari Kristian tapi mungkin itu hanya permainan PR. 

Blog tersebut juga mendedahkan Francis Yeoh pernah mengadakan satu parti tahun baru di di tingkat rooftop Lot 10 sebaik saja dia ambbilalih Taiping Con. Parti itu mengumpul gay dari Malaysia dan SIngapura.

Malah komentar blog tersebut memberitahu bahawa Francis Yeoh memiliki serangkaian Nepalian jambu sebagai pengawal pengiring beliau.

Ini juga berkait dengan hubungan rapat Francis Yeoh dengan Anwar Ibrahim ketika itu dia hanya kontraktor. Lesen IPP diberi kepada Francis Yeoh ketika Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan.

Campurkan satu dengan satu dengan satu, jadilah threesome. Jangan hairan Francis Yeoh yang sanggup lakukan apa saja terutama menggunakan jalan belakang untuk dapatkan projek dan lesen secara monopoli.

Beliau dikatakan banyak mempergunakan nama-nama Melayu (alibaba) untuk memperolehi kontrak-kontrak besar kerajaan. Contohnya Perak Anjung (semua Pengarah Melayu) tapi membolot semua pasir di Perak.

Lesen tersebbut dikeluarkan oleh Anwar sebagai Menteri Kewangan.

Lain sekali Francis dengan bapanya Dato Yeoh Tiong Lai. Dato Yeoh memulakan perniagaan lori pasir dengan 3 buah lori pada 1955 dengan kakitangan seramai 3 orang. Dia merupakan seorang yang baik dan merendah diri.

Lain sekali Francis Yeoh yang memunyai kaitan dengan kumpulan kongsi gelap. Pegawai khas Francis Yeoh, Dato' Colin merupakan pegawai yang mengawal dan menjadi penghubung antara Francis Yeoh dengan kumpulan kongsi gelap seluruh KL.

Suatu rahsia yang sudah terbuka, Francis Yeoh pernah memberitahu sahabat karib beliau Jackie Chan (aktor dunia) bahawa; "Akan datang di suatu hari nanti semua tanah di Malaysia akan menjadi hakmilik Cina dan kita akan membantu rakyat Cina di Malaysia & China".

Jangan pula sekali saman, dah kata nak kekang kebebasan bersuara

Posted: 05 Jun 2014 08:30 AM PDT


Tengok PR tu, dah 15 kali!!!

Dipetik dari Angin Perubahan SINI

Apa hal pun, saman M terhadap Malaysiakini kali pertama ini tidak bermakna kerajaan mahu kekang kebebasan bersuara di Internet tapi mahu mereka lebih bertanggungjawab. Baca Rocky Bru SINI

Harap PR jangan bising sangat. Dahlah kaki fitnah dan buat cerita. Tengok dulu cermin!!!

DAP tak mahu PAS, apa bodoh sangat tak faham???

Posted: 05 Jun 2014 05:26 AM PDT


Setelah PAS datang dengan ikhlas untuk membantu DAP di Telok Intan, madu itu dibalas dengan tuba. Gobind salahkan PAS dan hukum hudud di atas kekalahan di Telok Intan.

Apa bodohnya Gobind? Sama bodoh dengan PAS. Baca bawah ni ...


Sebenarnya petanda banyak ...


Yang lebih meucukan adalah pertukaran kata antara pemimpin DAP dan PAS.


Alah pondannya jawapan Iskandar. Sedorlah sedikit mereka tak mahu dengan PAS tapi kau orang masih dok layan. Ajak bersatu Melayu dan Ummah, tak mahu. Dah termalu ... gila kuasa sampai dah tak pandai buat pertimbangan.

Cuba faham sikit ...

Dulu memang DAP harapkan jentera PAS tapi kepala cina-cina ni dah besar. Mereka ni takut nak salahkan LKS tapi sebenarnya LKS dan Guan ENg salah perhitungan.Satu lagi sebab mak Dyana Yammy. DAP tuduh PAS sebab mereka kecewa kalah dan PAS diperguna sebagai punching bag..

Sudahlah PAS hidung tak mancung pipi tersorong-sorong di Telok Intan. DAP tak mahu guna PAS dan hanya kawal ketat jentera bantuan PR supaya ikut arahan mereka. PAS kena lapor diri pada komunis ini semua.


Sudahlah tu, DAP tak bantu PAS dengan duit yang mereka kumpul banyak dari taukeh dan underworld. Tak mereka peduli akan kebajikan jentera PR khususnya PAS. Bilek gerakan DAP makan sedap, tapi bilek gerakan PAS minum sop air rebusan batu.

DAP terang-terang tak ambil hati pengundi PAS dan nyatakan siang-siang DAP tolak hudud. Mereka ingat cina dah dalam tangan mereka.

Malah DAP tak ambil peduli untuk bantu meraih undi di Changkat Jong. Di biar PAS terkontang kanting. Macam bebal orang PAS dan anak-anak masing-masing angkat bendera DAP.

Jentera 4 negeri PAS balik beberapa hari sebelum hari mengundi DAP buat derk saja.

INi petanda yang jelas DAP tak mahu PAS. Percayalah PAS akan dipujuk dan Unit Amal akan baring ditengah jalan untuk DAP berkuasa.

Sampai masa PAS dulu dicampak masuk penjara sebelum UMNO bila sampai masanya. Hehehe ....

Dahlah liabiliti politik pada BN, YTL berlagak pulak tu

Posted: 05 Jun 2014 01:30 AM PDT


Kenyataan Tan Sri Francis Yeoh Managing Director YTL sempena forum Global Malaysia Series anjuran PEMANDU di Securities Commission di Bkt Kiara 3 Jun 2014, adalah kenyataan orang yang tidak sedar diri dan cakap besar.


1. Desakan beliau bahawa kerajaan mesti menghapuskan 'crony capitalism' begitu angkuh seolah olah tiada kesungguhan di pihak kerajaan untuk memerangi amalan rasuah dan kronisme. Masalahnya,  ada syarikat gergasi yang menjadi duri dalam daging kerana penghalang besar kepada usaha murni kerajaan untuk meningkatkan transperansi dan integriti.

2. Memang ada syarikat gergasi atau konglomerat tidak perlu menemui PM untuk melobi sesuatu projek seperti yang TS Yeoh dakwa.  Tetapi apa yang berlaku ialah, ada syarikat gergasi ini merasuah pegawai pegawai yang bertanggungjawab membuat keputusan tender.  Mereka membina empire di kementerian tertentu dan mewujudkan mafia di dalamnya.  Sebab itu YTL tidak perlu bercakap besar. 

3. Mungkin benar mereka tidak 'kowtow' pada PM tetapi mereka kowtow pada sesetengah pegawai yang boleh dibeli. Dengan kata lain yang menggagalkan usaha murni kerajaan ialah ahli ahli perniagaan dan syarikat syarikat gergasi ini. Saya difahamkan ada sesetengah syarikat sanggup menyediakan peruntukan khas 'entertainment' bagi membelai pegawai tinggi yang berpengaruh dalam membuat sesuatu keputusan tender.

4. Kalau betul YTL dapat projek mega melalui merit saya berharap YTL mesti bersedia untuk mendedahkan semula bagaimana mereka boleh mendapat tender IPP sehingga mengaut keuntungan besar. YTL mesti telus untuk membenarkan kerajaan menyemak semula perjanjian IPP yang dikatakan berat sebelah dan merugikan TNB.

5. Saya juga mendesak YTL supaya amal cakap serupa bikin terutamanya dalam isu kaum yang juga dibangkitkan oleh TS Francis Yeoh.  Saya mempersoalkan sejauh mana YTL bersikap adil memberikan pekerjaan kepada graduan Melayu di syarikat mereka termasuk memberi kerja kerja kontrak kepada kontraktor kontraktor Melayu.
6. Dalam isu merit saya juga mempersoalkan pelaksanaan projek 1Bestarinet oleh YTL ke semua sekolah sekolah di Malaysia melibatkan kos hampir RM 1 Billion. Banyak rungutan daripada pihak sekolah kerana ia tidak efisien. Setahu saya YTL bukan pemain utama bidang telekomunikasi berbanding dengan Telekom Malaysia.

Dr.  Mohd Puad Zarkashi.
Ahli MT UMNO.

Dalam hal Bestari.net, sebab projek YTL yang gagal dilaksanakan maka ramai cikgu-cikgu dah jadi anti kerajaan. 

Walaupun IPP pertama ada asas dan sebab musababnya, ia membuat ramai pekerja TNB dan peniaga Bumiputera memarahi kerajaan. Baca di ABITW SINI seterusnya untuk tahu berapa banyak jahanam telah dilakukan oleh Tan Sri Francis Yeoh tapi kini dia berlagak macam bagus.

Kini YTL bukan saja guna kroni tapi guna kausa raja pula. Baca Bigdogdotcom SINI. dan RockyBru SINI.

Melampau betul cina ni!!! Dah dapat macam-macam tapi kutuk kerajaan!!! Guna raja lagi naik berlagak!!!!

Tun Mahathir ziarah Allahyarham Dato Saad Man

Posted: 05 Jun 2014 12:30 AM PDT


Allahyarham Dato Saad Man, bekas setpol Tun Dr Mahathir pulang ke rahmatullah semalam. Al Fatihah!!!

Walaupun pernah dipecat oleh Tun, negarawan kita tiada masaalah untuk datang menziarah. Yang lepas tu lepas.

Besar sekali jiwa negarawan kita. Itu masih ada tuduh dia berdendam dan hati dengli di hari tuanya. Muga tuhan berinay kesihatan untuk masih dapat memberi buah fikiran dan naisihat.

Untung Kedah ... Baik Sultan mahu pun Tunku Temenggong baik-baik belaka

Posted: 04 Jun 2014 11:31 PM PDT


ALOR SETAR: Tunku Temenggong Kedah, Tan Sri Tunku Sallehhuddin Sultan Badlishah diisytihar sebagai Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah menggantikan Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah yang mangkat 21 Mei lalu.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata, pelantikan itu diperkenan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan ia berkuat kuasa, bermula 21 Mei 2014.

"Bagi pihak kerajaan negeri, saya mempersembahkan ucapan penghargaan dan setinggi-tinggi tahniah ke hadapan Yang Teramat Mulia Tunku Temenggong di atas pelantikan ini," katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Almarhum Tunku Annuar, 75, yang merupakan adinda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, mangkat di Hospital Pantai Ipoh, Perak, pukul 12.20 tengah malam 21 Mei lalu.

Pada Disember 2011, Almarhum bersama adindanya, Tunku Sallehuddin dan Tan Sri Tunku Abdul Hamid Thani Sultan Badlishah serta anakanda Sultan Kedah, Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz Sultan Abdul Halim dilantik menganggotai Jemaah Pemangku Sultan Kedah bagi memastikan pemerintahan negeri berjalan dengan sempurna selepas keberangkatan Tuanku Abdul Halim ke Istana Negara.

Sultan Abdul Halim berangkat ke Istana Negara bagi melaksanakan tugas sebagai Yang Di-Pertuan Agong ke-14 selama lima tahun. - mstar

Berikut watikah pengumuman:


Dari yang Unspinners faham, Tunku Temengoong adalah satu-satu adik lelaki DYMM Seri Paduka Yang Dipertuan Agong dan Sultan Kedah Sultan Halim Muazzam Shah.

Oleh kerana Tuanku Sultan tiada anak lelaki maka adindanya ini boleh dianggap sebagaimana gelaran di negeri-negeri lain sebagai Tengku Mahkota atau Raja Muda.

Dari yang patih faham dan diberitahu oleh jiran tetangga, Tunku adalah seorang yang amat sederhana dan amat berjiwa rakyat.

Untung negeri Kedah. Baik Sultan mahu pun Tunku Temenggong adalah orang baik-baik belaka.

Panglima Perang Cyber

Posted: 05 Jun 2014 11:08 PM PDT

Panglima Perang Cyber


myMetro | Pemantauan, tangkapan berterusan atasi penipuan dokumen pekerja asing - DS @Zahid_Hamidi

Posted: 05 Jun 2014 09:22 PM PDT
Kuala Lumpur: "Banyak taktik digunakan orang tidak bertanggungjawab termasuk guna nama dan palsukan dokumen, kita sentiasa bertindak menangani masalah ini," kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.


Malah katanya, agensi di bawah kementeriannya memang menjalankan siasatan dan tangkapan dilakukan dari semasa ke semasa "Mereka menggunakan kepala surat KDN atau imigresen (palsu) yang sudah dihidu dan pemantauan serta tangkapan sentiasa dilakukan.


"Semua itu dilakukan tanpa hebahan umum kerana tidak mahu ia mengganggu siasatan," katanya ketika dihubungi Harian Metro di sini, semalam.

Ahmad Zahid berkata, majikan atau peniaga terbabit sepatutnya tahu tiada individu yang boleh 'kebal' daripada undang-undang negara.


"Imigresen hanya membenarkan majikan memohon pekerja asing selepas memperolehi Permohonan Pekerja Asing (JCS) dari Pusat Kelulusan Setempat (OSC) daripada kementerian dan jabatan yang mengendalikan pekerja asing mengikut sektor pekerjaan.


"Permohonan yang mempunyai JCS, kelulusan akan diberikan melalui Bahagian Pengurusan Pekerja Asing KDN," tegasnya.


http://www.hmetro.com.my/articles/Pemantauan_tangkapanberterusan/Article/


Sent from my iPhone

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 05 Jun 2014 09:43 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


MOHON BLOGERS PAUTKAN WEB LINK ISMA DAN PEMBELA..

Posted: 05 Jun 2014 07:32 AM PDT

MACAM-MACAM LAH KORANG NI..

Posted: 05 Jun 2014 06:23 AM PDT

DAP KALAH...BUSUT PENYOKONG MAKIN MENANAH !

Posted: 04 Jun 2014 11:56 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 05 Jun 2014 09:33 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Produk Baru DAP Penang, Naik Tarif Air

Posted: 05 Jun 2014 08:13 PM PDTbERANIKAN hATI

Posted: 05 Jun 2014 03:13 PM PDT

bERANIKAN hATI


BILA MELAYU TIDAK BERSATU

Posted: 04 Jun 2014 06:35 PM PDT
1. Hakikatnya kita memang sukar untuk bersatu. Kerana kita sentiasa mencari alasan dan perbezaan bukan mencari persamaan untuk memudahkan penyatuan. Inilah permasalahan bangsa Melayu yang utama yang sukar untuk diselesaikan.

2. Apabila ada usul untuk menyatukan bangsa tentu saja ada pihak yang cepat-cepat mencari alasan untuk mengagalkannya. Penyatuan Melayu didalam politik umpamanya, Pas meletakkan syarat itu dan ini kepada UMNO dan tidak boleh bertolak ansur sama sekali, namun dalam masa sama Pas tidak mengenakan apa-apa syarat untuk bersama DAP, bahkan sangggup pula menerima sebarang peraturan yang kelihatan merugikan.

3. Pas selalu persoalkan untuk bersama dengan UMNO dalam Barisan Nasional yang kuasa utamanya ditangan Melayu sedangkan tiada sebarang pertikaian apabila sanggup duduk dibawah ketiak Pakatan yang terang-terang dipengaruhi oleh DAP. Hina sangatkah duduk didalam Barisan yang dipimpin oleh Melayu atau bangga dan mulia sangatkah duduk didalam Pakatan yang dikuasai oleh kaum lain?

4. Pas tidak konsisten dan sering berubah-ubah pendirian. Segalanya dilakukan untuk pertahankan dan kepentingan pemimpin mereka sendiri. Dulu di Kelantan tidak meletakkan calon wanita dalam sebarang Pilihanraya alasan wanita tidak boleh jadi pemimpin. Maka banyaklah ayat Quraan dan hadis yang digunakan untuk pertahankan kenyataan itu namun sedar akan kerugian dari segi undi dan politiknya, maka mereka bertukar kenyataan dan bertukar juga ayat Quraan dan hadis untuk pertahankan pendapat mereka.

5. Akhir-akhir ini, Pas tidak lebih dari sebuah parti yang seakan-akan 'sesumpah' yang seringkali menukar wajah. Bagaimanapun kita masih tidak faham bagaimanakah masih ada pengikut yang terlalu taksub dan percaya pada momokan bahawa Pas itu adalah Islam dan Islam itu adalah Pas sedangkan hakikitnya Islam diturunkan Allah sebagai agama dan pedoman umat manusia jauh sebelum Pas itu didaftarkan sebagai sebuah parti politik.... di Malaysia.

6. Pas yang konon kuat perjuangkan hudud namun tidak sanggup melaksanakannya hanya kerana 'gertakkan' dari Karpal Singh ..' langkah mayat saya dulu.... Sehingga karpal Singh mati pun, Pas masih takut untuk melangkah mayatnya. 'Badi' apakah itu?

7. Dyana Sofea, calon DAP yang kuat bantah perlaksanaan hudud dicalonkan di PRK Teluk Intan. Pas tetap menyokong kerana menjaga 'sumpah setianya' dalam Pakatan dan menyatakan sokongan walaupun nyata hudud Pas akan ditentang, akibatnya calon DAP kalah kerana undi 'protes' lebih 500 yang dirosakkan yang memenangkan calon Barisan Nasional dengan lebih 200 undi. Nyatalah bahawa pengundi dan penyokong Pas sudah bosan dengan pendirian Pas dan bertindak beralih arah. Pas masih belum sedar dan enggan menerima hakikat? (Baca Sini), Pas salahkan pengundi cina untuk menutup kelemahan pengundinya lari dan membantah dan sokong calon Barisan Nasional atau rosakkan undi.

8. Kaum lain melihat perpecahan bangsa Melayu sebagai senjata untuk kepentingan mereka. Penyatuan Melayu akan sebabkan mereka hilang penguasan. Melayu jangan dibiarkan bersatu. Melayu mesti dipecah dan diperintah dibumi mereka sendiri.

9. Isu Cadbury yang kononnya mengandungi DNA babi disebarkan kaum lain untuk jatuhkan syarikat yang dimiliki oleh Malayu supaya Melayu jangan kaya dan jangan kuasai ekonomi. Maka ramailah bangsa Melayu tanpa usul periksa menghentam Cadbury sambil kaum lain melihatnya sambil ketawa... akan 'mati' lagi satu Melayu.

10. Jika isu DNA babi yang nak diperkatakan, kenapakah hanya Cadbury? Segala yang dikeluarkan oleh bangsa lain juga mesti lebih diragui tetapi Melayu tidak begitu. Kerana Melayu bangsa yang suka berpecah-pecah dan mudah di'agah' serta cepat melatah.

11. Terkini, khabarnya kilang pemprosesan tepung gandum sedang menghadkan pengeluarannya, kerana apa? Ingat dulu ketika harga pasaran ayam menurun, beribu-ribu anak ayam mati dibakar oleh kaum itu untuk kekalkan harga pasaran. Ekonomi mereka yang kuasai dan perbuatan itu adalah satu tekanan kepada kerajaan bagi menghalang mereka menentukan harga dan mendapat keutungan besar.

12. Saya juga teringat kata-kata 'Mat Sabu'.".. saya lebih rela makan babi bersama Lim Guan Eng dari makan ayam bersama DS Najib". Tetapi penyokong Pas tetap sokong kerana mereka taksub tahap  'najis anjing dan babi'.

13. GST yang akan kerajaan laksanakan nanti, jika diperhatikan betul-betul tidak langsung membebankan rakyat bahkan akan meringankan rakyat sebaliknya dapat memastikan peniaga dan pengilang yang majoritinya kaum lain tidak dapat melarikan diri dari membayar cukai. Justeru mereka momokkan bahawa GST bebankan rakyat, dan kita pun membantah yang sebenarnya untuk memperjuangkan kepentingan mereka tanpa kita sedari. Segalanya kerana kita lemah dan tidak bersatu.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 05 Jun 2014 03:02 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Foto) Heboh aksi wanita dalam komuter tersebar di internet

Posted: 05 Jun 2014 09:30 AM PDT

Menunaikan solat adalah kewajiban bagi setiap Muslim, namun kerana kesibukan dan pergerakan yang tidak menentu, solat wajib dilaksanakan dalam keadaan darurat sekalipun.

Inilah yang berlaku kepada seorang wanita yang juga penumpang pengangkutan awam komuter di Indonesia. Beliau tanpa rasa keluh kesah telah menunaikan solat subuh di atas gerabak komuter tersebut.

Foto beliau menunaikan solat juga tersebar di sebuah laman sosial, Path.
"Subahanallah, solat subuh dalam gerabak," tulis salah seorang penumpang komuter yang dikenali sebagai Onne Nurmalita di dalam akaun Pathnya.

Onne turut mengabadikan saat-saat di awal pagi itu dengan beberapa lagi tulisan, "Keretanya jurusan Jatinegara, pas di stasiun Depok Lama itu. Saya ikut kereta yang belakangnya, tapi subhanallah sampai salat subuh di kereta mungkin takut terlambat," kata Onne.

Sebelum ini pengguna dunia maya tanah air dihebohkan dengan foto pramugari Garuda Indonesia yang menunaikan solat ketika dalam penerbangan.

Datuk acu parang, rogol cucu di Kelantan

Posted: 05 Jun 2014 07:09 AM PDT

KOTA BHARU 5 Jun - Perbuatan tidak berperikemanusiaan seorang mekanik yang sanggup merogol cucu kenalannya berusia 16 tahun dengan mengancamnya dengan sebilah parang mendapat pembalasan apabila dia dihukum penjara 12 tahun dan lapan sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini.

Hakim Mohd. Yusoff Yunus menjatuhkan hukuman itu terhadap Rozlan Hamzah, 46, setelah lelaki itu hari ini mengaku bersalah merogol mangsa di sebuah rumah tanpa nombor di ladang kelapa sawit di Kampung Sungai Embak, Kuala Krai.

Tertuduh didakwa merogol remaja itu dan menyebabkannya berada dalam ketakutan boleh dicederakan kerana diacu parang kecil antara pukul 12 tengah hari dan 3 petang, 15 November tahun lalu.-UTUSAN ONLINE

(Video) Lelaki patah hati cabul wanita dengan 'air mani'

Posted: 05 Jun 2014 02:15 AM PDT

Seorang lelaki di China berusia 27 tahun telah bertindak mencabul dua orang wanita dengan melemparkan cecair ke atas pakaian mereka.

Lelaki yang dikenali sebagai Huang ini bertindak sedemikian kerana kecewa ditinggalkan kekasihnya.

Beliau membuat pengakuan tersebut kepada pihak berkuasa setelah berjaya ditahan kerana perbuatan terkutuknya itu.

Cecair yang dihasilkannya menyerupai air mani lelaki dan melekit di pakaian. Apabila mangsa memegang cecair di pakaian mereka, baunya juga seolah-olah air mani lelaki.

Huang juga mengaku melakukanya untuk menenangkan hatinya yang sedih.

Minum darah sebagai amalan 'seks'

Posted: 05 Jun 2014 01:15 AM PDT

Mereka mempunyai anak dan berkata kehidupan mereka sama seperti pasangan suami isteri lain.

Tetapi yang membezakan mereka dengan pasangan lain ialah mereka suka minum darah masing-masing.

Pyretta Blaze dan Andy Filth dari Wales Selatan yang muncul dalam rancangan sembang televisyen This Morning untuk menggesa orang ramai supaya lebih berfikiran terbuka adalah sebahagian daripada 15,000 komuniti pontianak di United Kingdom.

Filth yang mengaku sendiri dia pontianak menyamakan perbuatan minum darah dengan seks.

"Apabila kamu meminum darah masing-masing, kamu menjadi sebahagian daripada mereka," kata Filth.

Menurutnya, rasa darah itu tidak menyebabkan dia sakit tetapi rasanya bukan seperti strawberi.

"Ia mempunyai rasa metalik," katanya.

Pasangan itu memenuhi keinginan mereka terhadap darah di bilik tidur saja.

Tetapi pada hari lain, mereka akan merayau seperti anak muda lain.

"Saya biasa menyertai perhimpunan bertukar-tukar darah," kata Pyretta.

Dia cuba meyakinkan bahawa perbuatan itu semalam dan tiada apa yang perlu dirisaukan masyarakat.

Dia juga memberi jaminan kepada penonton, kumpulan itu tidak bersembunyi dalam gelap untuk menyerang mangsa.

"Kami hanya minum darah dalam kalangan kami," katanya.

Menurutnya, setiap anggota kumpulan menjalani pemeriksaan bagi memastikan mereka tidak mempunyai sejarah penyakit mental dan mempunyai rekod darah yang sihat.

"Semua orang sudah menjalani pemeriksaan penuh secara mental mahupun fizikal.

"Kamu pilih seorang pasangan yang kamu suka dan ia pasti selamat dan bersih," katanya.

Dia juga mengaku menganggap kegiatan itu satu bentuk seks.

"Kami amat mementingkan kesihatan sama seperti yang kamu lakukan ketika seks. Kami amat bertanggungjawab," katanya.

Penduduk M'sia tak perlu pasang antenna TV lagi - Nik Abdul Aziz

Posted: 05 Jun 2014 12:45 AM PDT

KUALA LUMPUR: Lapan puluh lima peratus penduduk Malaysia boleh menikmati kualiti gambar dan suara yang lebih baik, selain dapat menonton televisyen percuma ke udara (FTA) berdefinisi tinggi (HD) pada April tahun depan.

Pengarah Puncak Semangat Sdn Bhd Datuk Hilmi Mohd Noor berkata manfaat TV digital akan dinikmati oleh penonton di pantai timur sebaik fasa satu projek TV terestrial digital (DTT) dilaksanakan untuk Pahang, Terengganu dan Kelantan pada Januari 2015, katanya.

Fasa dua yang meliputi kawasan Sabah dan Sarawak dijangka dilaksanakan pada bulan berikutnya manakala fasa tiga meliputi Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Peralihan kepada penyiaran digital dari segi perkhidmatan DTT, akan selesai pada April 2016, yang meliputi kawasan Selangor, Putrajaya dan semua ibu negeri dan bandar," kata Hilmi pada pelancaran perkhidmatan DTT di sini pada Rabu, yang disempurnakan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia (KKM) Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Kebanyakan penduduk Malaysia tidak lagi perlu memasang antena analog konvensional di luar rumah memandangkan pendigitalan perkhidmatan hanya memerlukan peti 'set-top' yang membolehkan set TV menerima isyarat digital, kata Pengarah Projek Nik Abdul Aziz Yaacob.

Peti set-top, peranti penerima yang akan mengekodkan isyarat digital, berharga kira-kira RM200, katanya, dan menambah syarikat itu belum memuktamadkan harga sebenar.

Syarikat itu akan mengedarkan dua juta peti set-top termasuk antena mudah alih dalam rumah kepada isi rumah luar bandar sebagai sebahagian pelan syarikat untuk memulakan peralihan kepada penyiaran digital, katanya.

Penerima akan dipilih menerusi pangkalan data e-Kasih dan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), katanya dan menambah hadiah itu merupakan sebahagian daripada perjanjian syarikat dalam dokumen tender kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

Puncak Semangat diberikan konsesi 15 tahun oleh SKMM untuk membangunkan infrastruktur DTT dan kemudahan rangkaian.

Berikutan kelulusan itu, badan penyiar FTA lain perlu beralih kepada platform digital sepenuhnya, yang membolehkan mereka menyediakan lebih banyak saluran televisyen dan radio berbanding platform analog sedia ada.

Nik Abdul Aziz berkata digital yang tidak menggunakan banyak spektrum, membolehkan badan penyiar menawarkan saluran dan perkhidmatan baharu dalam format digital.

"Mereka mempunyai peluang untuk melancarkan saluran baharu dan khusus selain berpotensi menjana perolehan tambahan dan baharu menerusi saluran TV berbayar," katanya.

Puncak Semangat menyasarkan setiap isi rumah di Malaysia berpeluang menikmati DTT dan manfaat luasnya menjelang akhir 2016.

Selain gambar dan suara yang lebih berkualiti, penonton akan dapat mengakses lebih banyak saluran FTA dan perkhidmatan TV interaktif termasuk membeli belah dari rumah, langganan dan perkhidmatan Internet terpilih, katanya.

Kedai kek persenda anggota pencegah maksiat Saudi

Posted: 05 Jun 2014 12:01 AM PDT

Riyadh: Sebuah kedai pastri memohon maaf apabila seorang pekerjanya membuat kek yang menjatuhkan maruah anggota pasukan pencegah maksiat.

Kek itu direka dengan menggambarkan trak anggota pasukan itu yang dipandu dan mengangkut sekumpulan wanita.

Menurut media sosial Arab Saudi, negara yang melarang wanita memandu, mengecam kek berkenaan dan pengguna berkata ia memperlekehkan anggota pasukan itu yang digambarkan menggunakan van untuk mengejar trak berkenaan.

Bagaimanapun, ahli lembaga pengarah syarikat Sa'adeddine Sweets, mengatakan mereka kesal terhadap kejadian itu dan memecat pekerja yang menghasilkan konsep dan membuat kek kontroversi itu.

"Ia dilakukan seorang pekerja yang menyiapkan kek itu atas permintaan seorang pelanggan wanita," katanya.

Omar berkata demikian dalam wawancara yang disiarkan oleh media tempatan Sabq Selasa lalu.

Agensi Syarikat itu menegaskan mereka tidak bertanggungjawab dan menjalankan siasatan yang membawa kepada pemecatan pekerja berkenaan.

- Agensi

Fakta sebenar disebalik foto 'Melayu Murtad' beramai-ramai

Posted: 04 Jun 2014 11:10 PM PDT

Heboh semalam di wall facebook, whatsapp dan telegram aku terima dan baca berkenaan gambar di atas.

Gambar yang dikatakan orang Melayu dimurtadkan di gereja itu berasal dari fb aloys purnomo di Indonesia.

Mereka adalah pelajar Fakultas Ilmu Tarbiyah dan Keguruan dari PMII Abdurrahman Wahid, Semarang, Boleh rujuk link ini http://www.pmiigusdur.com/2014/06/pmii-abdurrahman-wahid-bersilaturrahim.html?m=1


Bagi kes Wahida Abd Rahim pula, kalian boleh rujuk artikel aku bulan lepas mengenai cerita sebenar Wahida di SINI. Gunakanlah kebijaksanaan anda untuk menjustifikasikan kebenaran atau kepalsuan kisah yang sebenar..

Oleh yang demikian, berhati-hatilah sebelum sebarkan sesuatu perkara yang belum dapat dipastikan dan selidikilah ia terlebih dahulu. Pesanan buat aku dan korang semua ya!!

Sumber

(Video) Dekati Zina Jumpa Kekasih Lama di Media Sosial

Posted: 04 Jun 2014 10:47 PM PDT

Dr. Zaharuddin mengulas hukuman Allah swt terhadap mereka yang sengaja layani nafsu berjinak dengan muqaddimah zina dan mencari kekasih lama dan berhubung.

Akhirnya dihukum dengan rasai 'nikmat' yang sebenarnya 'bala' dan istidraj yang menjauhkan lagi si pendosa dari Allah swt. Awasilah..

JAIS dah macam Taliban - Dr Asri

Posted: 04 Jun 2014 09:06 PM PDT

SHAH ALAM: Bekas mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berpendapat tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang menyerbu majlis perkahwinan pasangan Hindu baru-baru ini bakal mengundang persepsi masyarakat yang melihat ianya sebagai 'proses Talibanisasi'.

Beliau selain itu menegur tindakan badan penguatkuasa agama itu yang baginya akan menyebabkan imej Islam tercemar.

"Jais perlu hati-hati kerana ia akan beri imej salah kepada masyarakat, malah dunia akan beri perhatian isu ini.

"Semakin hari masyarakat dunia melihat dunia ini cenderung kepada proses Talibanisasi dalam beragama disebabkan tindakan ini," katanya dipetik daripada The Malaysian Insider.

"Ini semua tindakan tidak bijak, tidak ada kebijaksanaan yang akan beri imej negatif dalam pengurusan agama pada ketika kita sudah mempunyai isu yang banyak memberi imej negatif dan salah sangka bukan di kalangan bukan Islam sahaja tapi juga umat Islam sendiri.

"Ia sangat bercanggah dengan kempen wasatiyah yang dibawa oleh perdana menteri sendiri," katanya lagi.

Beliau selain itu mempertikaikan keperluan melakukan serbuan sewaktu majlis perkahwinan berlangsung, di mana JAIS seharusnya memanggil pengantin perempuan berkenaan untuk pemeriksaan sebelum itu lagi.

"Sepatutnya JAIS boleh selesaikan isu ini lebih awal apabila ada maklumat, kenapa hari perkahwinan baru hendak serbu dan lakukan soal siasat, kenapa sebelum itu tidak buat.

"Agama ini bukan satu paksaan, sepatutnya mereka (Jais) panggil dengan cara baik dan siasat lebih awal, ini bukan zaman paksaan lagi," katanya.

Justeru itu beliau menyarankan agar isu mengenai mualaf di mana ibu bapa memeluk Islam diteliti semula memandangkan situasi ketika ini sudah berubah.

"Pada zaman dulu, orang keluar Islam sebab ada elemen pengkhianatan dan dalam mana-mana undang-undang memang hukumannya keras, bukan sahaja di dunia Islam tapi agama Kristian pun ada hukumannya.

"Tapi sekarang ini kita berdepan suasana baru dan memerlukan ijtihad baru serta pandangan baru dalam hal ini. Kita kena lihat balik faktor-faktor ini untuk melihat dalam suasana lebih matang tentang masalah bukan Islam yang emak dan bapa peluk Islam," katanya.

Beliau berkata, zaman dahulu hukuman kepada mereka yang keluar Islam adalah berat, zaman moden sekarang berbeza sama sekali kerana setiap negara berwilayah.

"Suasana sudah tidak sama pada zaman awal dahulu kerana dahulu orang peluk Islam atas kerelaannya dan kemudian keluar, ini seakan-akan ada elemen pengkhianatan.

"Zaman dulu juga tidak ada negara bersempadan, tapi yang membezakannya hanya pegangan akidah. Apa yang membezakan dengan yang sekarang adalah wilayah ada negara, ada kad pengenalan dan pasport," katanya.

Asri berkata, isu melibatkan kes mualaf ini perlu dibincang supaya selari dengan konteks zaman moden sekarang.

Ahad lalu, pasukan penguatkuasa JAIS menahan pengantin perempuan berkenaan, Zarina Abdullah Majid ketika perkahwinannya dengan pasangannya, seorang lelaki beragama Hindu, sedang berlangsung di sebuah kuil di Petaling Jaya kira-kira pukul 10 pagi.

Wanita berusia 32 tahun yang lengkap berpakaian pengantin itu ditahan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 4 Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam) 1988.

Zarina yang merupakan kerani pentadbiran sebuah syarikat memberitahu, dia mengamalkan ajaran Hindu kerana dibesarkan oleh ibunya yang beragama Hindu sejak kecil.

Tambah Zarina, ketika dia masih kecil, bapanya yang memeluk Islam telah mendaftarkan nama dan status agamanya. Bapanya kemudian telah meninggalkan keluarga.

Zarina seterusnya merayu agar JAIS membantu mengubah status nama dan agamanya dalam Mykad kerana beberapa kali permohonan sebelum ini ditolak disebabkan memerlukan pengesahan daripada bapanya.

- Antarapos

Wartawan bongkar aktiviti romen dalam tandas

Posted: 04 Jun 2014 08:15 PM PDT

Paparan kisah ini disediakan oleh seorang wartawan bersama seorang rakan (jurugambar) yang sanggup ponteng solat Jumaat semata-mata hendak sekodeng golongan songsang yang sedang buat projek didalam sebuah tandas awam (pada hari Jumaat) ketika solat Jumaat dilangsungkan semata-mata hendak mendapatkan cerita.

Sedikit sebanyak perangai wartawan dengan golongan songsang yang buat projek tak jauh bezanya kerana mereka sama-sama ponteng menunaikan solat Jumaat pada hari itu.

Pada saya bukan hari jumaat sahaja, tetapi setiap hari (terutama pada hari minggu atau cuti) dimana-mana baik dalam mahu pun diluar negara, tandas awam sememangnya ada berlaku aktiviti begini. Kegiatan melempiaskan nafsu didalam tandas awam seperti satu kebiasaan dikalangan golongan songsang.

Bagi golongan ini, hal seperti ini mungkin sudah menjadi kebiasaan ianya normal bagi mereka, tetapi hal seperti ini merupakan sesuatu yang luar biasa bagi kalangan orang normal diluar sana.

Teringat saya kisah bagaimana penyanyi "George Michael" yang kantoi cuba mengoda seorang lelaki (kalau tidak silap saya seorang polis) dalam sebuah tandas awam di London sehingga beliau didakwa. Sepekara lagi, saya mengakui perbuatan segelintir golongan songsang ini yang buat projek dalam tandas awam sememang salah, terutama salah dari segi agama. Itu tidak boleh dinafikan.

Perlu diingat ramai golongan songsang walaupun mempunyai naluri sedemikian tetapi mereka masih dapat mengawal diri dari tidak melakukan walau dan tidak pernah terjebak walau sekali pun melakukan aktiviti seks sejenis, malah ramai yang terus berusaha mengawal diri cuba berubah menjadi sesempurna mungkin di mata Allah dan masyarakat.

Pendedahan wartawan memaparkan kisah ini juga ada baiknya untuk memberitahu masyarakat mengenai aktiviti ini, pendedahan ini mungkin hanya kurang daripada 1% dari keseluruhan yang didedahkan ada berlaku didalam negara kita.

Tetapi saya tidak beberapa setuju dengan berbagai panggilan yang ditulis merujuk kepada golongan ini, cukuplah dengan hanya panggilan songsang atau gay sahaja tetapi jangan berlebihan sehingga dipanggil haprak, umat nabi Lut, macam kambing-kambing jantan, macam muka pecah rumah, macam kerang busuk, species kaum sodom dan sebagainya. Kalaulah boleh perkataan mencarut ditulis saya pasti perkataan-perkataan itu akan diguna pakai bagi mengambarkan golongan ini dalam artikel tersebut.

Antara isi kandung dalam kisah "Beromen dalam Jamban" seperti ini,

- "Dahlah projek kat tempat kotor, time pulak masa orang Islam beribadat. Buat malu kaum saja," kata Joe marah-marah.

- Waktu itu saya terfikir yang saya perlu keluar dari tandas demi keselamatan. Lagi pun saya teringat kata Joe, spesies haprak itu buat "projek" dalam jamban. Mereka tutup pintu, lepaskan air paip supaya bunyi-bunyian ek ok ek ok tak kedengaran dari luar. Selesai "projek" baru mereka keluar.

- Ketika azan (Jumaat) di masjid sedang berkumandang, saya (wartawan) dan Farid (jurugambar) keluar dari kereta dan berjalan semula ke tandas. Melihat saya keluar, lelaki tadi juga keluar dari keretanya dan mengekori dari belakang.

- "I ni tak kisah. Apa pun i boleh. Semua terpulang pada you. Kalau you pandai layan i, you pun akan dapat nikmat. Yang penting, macam mana nak naikkan nafsu i. Kalau ok layanan, you akan puas," dia memberi kuthbah songsang pada saya ketika khatib di masjid memberi nasihat berguna.

Sumber

Demo di kampus, 3 pelajar digantung pengajian

Posted: 04 Jun 2014 08:02 PM PDT

Tiga pelajar tahun akhir di kampus Universiti Malaysia Sabah Labuan (Umskal) telah digantung pengajian selama satu semester semalam kerana berdemonstrasi di kampus Februari lalu.

Menurut NGO hak asasi manusia, Suaram, mereka dikenakan tindakan itu selepas jawatankuasa disiplin UMS mendapati mereka bersalah melanggar Akta Universiti dan Kolej Universiti AUKU).

Berikutan itu, katanya, ketiga-tiga pelajar berkenaan tidak dapat menduduki peperiksaan akhir mereka minggu depan. Mereka sepatutnya menamatkan pengajian semester ini.

Penggantungan mereka berkuatkuasa serta-merta kerana menganjurkan demonstrasi di hadapan bangunan pentadbiran Umskal pada 21 Februari kerana membantah keputusan universiti itu untuk mengambil balik pengurusan sebuah kedai di kampus.

Kumpulan pelajar telah beroperasi di kedai ini selama enam tahun.

Ketiga-tiga mereka adalah antara 16 pelajar yang berdepan dengan siasatan tatatertib pada 22 Mei lalu, di mana lapan daripadanya telah dibuang daripada kolej kediaman masing-masing bagi kesalahan yang sama .

Kekasih gadai tubuh selepas terlanjur dengan teman lelaki

Posted: 04 Jun 2014 07:15 PM PDT

Gambar hiasan
Saya mempunyai seorang teman wanita yang sudah dikenali selama lima tahun. Saya mencintai dan menyayanginya. Sejak kebelakangan ini, dia mula menjauhkan diri.

Jujur saya katakan, kami pernah terlanjur. Atas kesedaran itu, saya berjanji akan bertanggungjawab. Selepas peristiwa itu, kekasih mula merosakkan diri sendiri.

Akhirnya, saya dapat tahu dia menjalankan hubungan sulit dengan lelaki lain. Remuk hati saya. Masih terpalit rasa sayang yang amat mendalam kepadanya.

Dr, saya sanggup menerima dia walau apa pun yang terjadi. Saya tidak sanggup berpisah dengan dia. Saya tidak tahu apa lagi yang saya perlu lakukan.


JEJAKA SEDIH,

Pahang.

Dr empati dengan adik dan tahu bukanlah sesuatu yang mudah untuk melupakan kenangan manis yang pernah terjalin antara kita dengan orang yang disayangi.

Ibarat kata pepatah, cinta adalah keabadian dan kenangan terindah yang pernah dialami. Kenangan dan cinta sememangnya tak boleh dipisahkan dengan manusia.

Episod indah cinta adik terhadap teman wanita mula berubah. Ia mula mengalami garisan hitam apabila teman wanita menunjukkan perubahan dengan menjauhkan diri.

Niat adik menerima dia walau pun apa yang terjadi sesuatu yang baik. Terbukti adik memang mencintainya. Namun, hubungan cinta indah adalah jalinan yang bertimbal balas. Ia memerlukan persetujuan dan kerelaan dua pihak dan dua hati.

Seeloknya, adik perlu bersedia untuk menerima kenyataan jika apa yang dihajatkan oleh adik tidak kesampaian. Teman wanita mungkin mempunyai sebab-sebab tersendiri untuk tidak menerima adik.

Sesukar manapun, adik perlu kuatkan diri adik untuk menghadapi ke­nyataan. Apa yang berlaku adalah ketentuan Tuhan. Memiliki cinta tidak bererti memiliki seseorang.

Cinta yang suci lahir dari hati yang ikhlas dan murni. Memaksa cinta lebih memburukkan keadaan. Lagipun, adik hanya boleh berusaha tapi Tuhan yang menentukan.

Dalam keadaan sekarang, penting untuk adik mengawal emosi. Emosi yang goyah hanya akan mendorong tindakan yang negatif. Fikiran yang berkonflik menjadikan kita bertambah runsing dan akhirnya mengambil tindakan tidak sepatutnya.

Dr tahu ia sukar tetapi berdoalah kepada Allah SWT agar kehidupan adik dipermudahkan. Ba­nyakkan beristighfar kepada Allah SWT.


Kaunseling Remaja @ Harian Metro

Pas minta DAP 'cermin diri'

Posted: 04 Jun 2014 07:01 PM PDT

KOTA BHARU 4 Jun - Kerajaan Pas Kelantan menyelar DAP kerana mengaitkan isu pelaksanaan hudud di negeri ini sebagai penyebab kekalahan parti itu dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, Sabtu lalu.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, DAP tidak perlu menuding jari kepada Pas dan hudud, sebaliknya mengakui kelemahan sendiri kerana calon yang dikemukakan iaitu Dyana Sofya Mohd. Daud bukan pilihan terbaik.

Katanya, pemilihan Dyana Sofya yang merupakan orang Melayu menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan pengundi Cina sehingga menyebabkan mereka melakukan protes dengan cara tidak mengundi DAP.

"Pada pandangan saya tidak ada sangkut paut dengan hudud, sebab kalau betul boleh menjejaskan sokongan macam mana DAP boleh menang di Bukit Gelugor. Jika Teluk Intan terjejas, Bukit Gelugor patut terjejas sama.

"Saya melihat punca kekalahan adalah undi protes daripada pengundi Cina yang tidak berpuas hati dengan calon yang dikemukakan oleh DAP. Mereka mahu orang Cina, tiba-tiba letak calon Melayu. Sudahlah muda, bukan berasal dari situ pula," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama dan merasmikan Seminar Perdagangan Kelantan di Dewan Konvensyen, Kelantan Trade Center di sini hari ini.

Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat DAP, Gobind Singh Deo dilaporkan berkata, pendirian Pas yang mahu melaksanakan hudud di negeri ini menyebabkan berlaku protes secara senyap terhadap pembangkang sehingga membawa kepada kekalahan Dyana Sofya.

Menurut Gobind, kebanyakan pengundi di Teluk Intan tidak menyokong hudud kerana mereka berpandangan Malaysia merupakan sebuah negara sekular.

Mengulas lanjut, Mohd. Amar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Hudud Kelantan meminta DAP mencermin diri dan tidak terus menerus menyalahkan pihak lain terutama Pas atas kegagalan parti itu mempertahankan kerusi Parlimen Teluk Intan.

"Kita pun kalau kalah, tidak salahkan siapa-siapa, kita salahkan UMNO sahaja," katanya.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Perkenalan bawa ke ranjang

Posted: 04 Jun 2014 06:15 PM PDT

AYU menunjukkan laporan dan mesej pesanan ringkas yang diterima.
Johor Bahru: Sudahlah maruah tergadai, wang pula digelapkan kekasih hati. Itu padah menimpa seorang wanita apabila dengan mudah mempercayai seorang duda yang baru dikenali menerusi laman sosial Tagged.

Wanita yang mahu dikenali sebagai Ayu, 38, berkata, dia bukan saja malu selepas maruahnya tergadai, malah bertambah sakit hati selepas wang pampasan diterima kerana berhenti kerja secara sukarela di sebuah kilang berjumlah kira-kira RM10,000 hangus di tangan lelaki berkenaan.

"Kalau ikutkan memang sakit hati dan sedih, tetapi apa boleh buat kerana saya tidak nampak permainannya sebab ketika itu saya sayangkannya kerana dia berjanji mahu menikahi saya.

"Dia sepatutnya berjumpa keluarga saya pada 25 Mei lalu, tetapi batang hidung pun langsung tidak nampak, saya memang menyesal," katanya ketika ditemui, semalam.

Menurutnya, selepas putus tunang tujuh tahun lalu dan tidak mempunyai kekasih sehingga hatinya kembali berbunga selepas mengenali duda dua anak itu pada penghujung tahun lalu.

Gobind salahkan Khalid berhubung manifesto pakatan

Posted: 04 Jun 2014 06:01 PM PDT

KUALA LUMPUR 4 Jun - Selepas menyalahkan Pas yang dikatakan punca kekalahan DAP dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo menyelar pula sikap Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim kerana menafikan penghapusan lebuh raya bertol adalah sebahagian daripada manifesto pakatan pembangkang di negeri itu sebelum ini.

Sambil merujuk kepada isu pembinaan Lebuh Raya Kinrara-Damansara (Kidex) di Petaling Jaya, Gobind berkata, Abdul Khalid tidak sepatutnya memandang rendah rakyat Selangor dengan mengeluarkan kenyataan sedemikian walaupun sebelum ini manifesto pakatan pembangkang pernah menyebut jika mereka menjadi kerajaan Persekutuan, maka lebuh raya bertol akan dihapuskan.

Ketidaksepakatan dalam pakatan pembangkang lebih terserlah apabila Gobind yang juga Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat DAP, terus mendesak Abdul Khalid agar tidak lari daripada hakikat yang telah dicapai di dalam manifesto sebelum ini.

"Kita semua tahu kita tidak menang sebagai kerajaan Persekutuan. Tetapi kita menang di Selangor dan lebuh raya ini (Kidex) merentasi Selangor, jadi kerajaan negeri ada banyak kuasa untuk menghentikan atau setidak-tidaknya memberi tekanan kepada kerajaan Persekutuan untuk menangguhkan projek lebuh raya bertol ini.

"Sebagai Menteri Besar, Abdul Khalid seharusnya mencari jalan untuk berbuat demikian. Beliau kena faham ini dan berhenti memberi gambaran kepada semua bahawa dia adalah seorang yang lemah dan tidak berdaya," katanya di dalam laman sosial Facebook hari ini.

Pembinaan Kidex sebelum ini menimbulkan keresahan dalam kalangan penduduk Selangor terutama di sekitar kawasan terlibat di Petaling Jaya yang mendesak kerajaan negeri Selangor menghentikan projek tersebut yang disifatkan bakal mendatangkan kesan buruk kepada rakyat di negeri itu.

Ramai yang mendesak agar kerajaan negeri memenuhi manifesto mereka untuk menghapuskan tol jika menang Pilihan Raya Umum Ke-13 lalu, namun pembinaan lebuh raya itu membuktikan sebaliknya.

Mereka mendakwa pembinaan Kidex juga akan menyebabkan perniagaan hampir 600 peniaga dan 3,784 pemilik tanah berada dalam situasi tidak menentu kerana nilai harga hartanah dikhuatiri merudum akibat masalah yang timbul kelak.

© Utusan Melayu (M) Bhd

(Video) Aksi geli-geli 'pondan Cadbury' dengan 'suaminya'

Posted: 04 Jun 2014 05:15 PM PDT

INGATKAH lagi anda dengan video 'Cadbury Haram' oleh si pondan Fidyana Ismail yang berasal dari Singapura yang kami kongsikan sebelum ini?

Nampaknya, dia memang cukup aktif di akaun Facebooknya dan kerap memuatnaik video-video berkenaan dirinya.

Mungkin merasakan dia kerap menjadi perhatian ramai, dia turut menggelarkan dirinya sebagai 'Singapore Celebrity Transgender'.

Ha, jangan tak tahu…dia sudahpun 'berkahwin' dengan seorang jejaka! Apapun, mari saksikan video 'geli-geli' Fidyana bersama insan tersayang yang dipanggilnya 'papa' yang bisa buatkan diri anda rasa meloya..

Campak bayi hasil perbuatan terkutuk

Posted: 04 Jun 2014 05:01 PM PDT

ANGGOTA polis membawa bungkusan mayat bayi ditemui dalam gaung.
Kuala Lumpur: Kematian bayi lelaki berusia enam bulan yang mayatnya dibuang ke dalam gaung di Kilometer 3.2 Jalan Genting Highlands, dipercayai membongkar kegiatan eksploitasi seksual terhadap pendatang asing tanpa izin di Shah Alam sejak beberapa tahun lalu.

Ibu bayi itu yang berusia 30-an mendakwa dia dirogol oleh seorang pelanggan agensi pekerja asing sehingga melahirkan anak berkenaan.

Ketua Polis Selangor, Datuk Abdul Samah Mat, berkata selepas wanita itu dimaklumkan oleh majikan mengenai kehilangan anaknya, dia cuba menghubungi majikannya yang berusia 41 tahun tetapi gagal.

Berikutan itu, wanita berkenaan membuat laporan polis pada 31 Mei lalu, sekali gus membongkar kejadian yang menimpa dirinya yang menjadi mangsa rogol.

Berdasarkan laporan wanita itu, polis menyerbu asrama pekerja agensi berkenaan di Kota Kemuning, Shah Alam, dan menemui tiga wanita warga Indonesia. Bagaimanapun, lelaki berkenaan gagal dikesan.

"Dengan bantuan wanita itu, polis berjaya memujuk isteri lelaki berkenaan untuk datang ke asrama berkenaan sebelum ditahan, jam 4 petang semalam (kelmarin).

"Selepas isterinya ditahan, suspek menyerah diri ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam, kira-kira jam 9.30 malam tadi (kelmarin)," katanya, semalam.
Abdul Samah berkata, lelaki itu kemudian mendakwa bayi berkenaan meninggal dunia di asrama pekerja pada Sabtu lalu.

Selepas itu, dia membungkus mayat bayi berkenaan dengan beg plastik hitam dan dimasukkan ke dalam bagasi sebelum dibuang berhampiran tokong di Jalan Genting Highlands.

"Suspek memberitahu mayat bayi itu dibuang ke dalam gaung manakala bagasi dibuang di satu lokasi di Gohtong Jaya," katanya.

waadat

Posted: 05 Jun 2014 01:36 PM PDT

waadat


Berguru dengan syaitan

Posted: 04 Jun 2014 07:08 PM PDT

Kata orang, yang menang menulis sejarah manakala yang kalah menulis puisi.

Demang tidak pasti pihak mana yang bersenandung begitu. Jika dibaca dengan nada keluhan maka bunyinya memang menghibakan dan pastilah sipengucap di pihak yang kalah.

Sebaliknya jika diucap dengan tegas, atau dengan lembut tetapi diikuti sedikit senyum sinis, maka mudah kita faham sipenutur adalah pemenang.

Puisi boleh ditulis sesuka hati tapi sejarah ada kaedah dan peraturannya. Hanya setelah melalui pelbagai prosedur barulah ia boleh diwarta sebagai fakta sejarah dan boleh diguna dalam berhujah.

Demang dapati sejak semua orang mendapat peluang menulis dan menyiarkan tulisan di ruang maya maka kita sudah tidak tahu lagi yang mana fakta sejarah dan yang mana pula sekadar puisi berlatarkan sejarah.

Maklumlah, puisi moden tidak terikat pada bentuk tradisi seperti rima akhir, rangkap, bilangan perkataan sebaris, dan sebagainya. Satu artikal panjang yang ditulis tentang sesebuah negara belum tentu sebuah penulisan sejarah. Ia mungkin sekadar puisi panjang. Kalau dulu-dulu, orang menulisnya dalam bentuk syair atau nazam.

Mungkin juga sekadar sebuah cerpen. Fiksyen semata.

Malangnya ramai yang tidak sedar tentang ini dan menerima bulat-bulat apa sahaja cerita yang diperolehi melalui internet seolah-olah ia fakta sahih.

Itulah sebabnya banyak hadis-hadis palsu tersebar dengan mudah dan terus diamalkan tanpa merujuk pada guru dan  hanya setelah sekian lama baru diketahui kedudukan sebenar. Ada juga yang hanya sedar setelah dihadap munkar dan nakir.

Jika hadis itu tidak sahih masih tidak mengapa lagi. Bagaimana jika ia bukan hadis tetapi disolek dengan beberapa perkataan yang jika dibaca bunyinya macam hadis?

Nak salahkan siapa jika beramal dengan ajaran sesat? Padahal sudah diberitahu awal-awal supaya jangan berguru dengan buku. Jika buku yang dikawal pihak berkuasa dengan pelbagai akta pun boleh diseleweng, bagaimana halnya berguru dengan blog atau fb yang tidak diketahui manusia atau hantu yang jadi penulisnya?

Jika jin kafir boleh tutup pandangan sang pengembara hingga sesat dalam hutan, takkanlah mereka tidak boleh tutup pandangan pembaca teks dalam blog? Apatah lagi sipenulis blog pun dua kali lima sahaja dengan iblisnya!

Bacalah Al-Fatihah lebih kerap agar kita sentiasa berada di jalan yang lurus dan terhindar daripada menjadi pengikut golongan yang sesat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan