Jumaat, 9 Mei 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 09 May 2014 01:57 PM PDT

Cucu Tok Selampit

Posted: 09 May 2014 01:12 PM PDT

Cucu Tok Selampit


@RafiziRamli Perli DS Rosmah Naik Helikopter Ikut Lawatan Rasmi DS @NajibRazak - Takkan Nak Naik Teksi?

Posted: 09 May 2014 10:16 AM PDT


Tidak pasti apa masalah Ketua Strategik PKR, Rafizi Ramli, mempertikaikan tindakan isteri Perdana Menteri mengiringi suaminya untuk lawatan rasmi di Perak dengan menaiki helikopter. Apakah beliau mahukan Perdana Menteri menggunakan perkhidmatan helikopter berkenaan yang dikhaskan dan diperuntukkan di bawah undang-undang, sebaliknya mengesa isteri Perdana Menteri untuk menaiki teksi untuk menyertai Perdana Menteri di majlis yang sama?

Salahkah isteri seorang Perdana Menteri mengiringi suamuinya untuk mengadakan lawatan rasmi ke perkampungan orang-orang asli / asal di Hutan Hujan Belum - Temenggor, Gerik, Perak. Dengan kedudukan muka bumi dan jarak perjalanan, perkhidmatan helikopter adalah salah satu mod pengangkutan yang paling cepat dan effisyen. Apakah Anwar Ibrahim tidak pernah bermewah dengan mod pengangkutan di dalam perjalanannya. Lupakah kita beliau pernah menaiki jet mewah untuk berkempen di Sabah dan Sarawak?

Rafizi Ramli mempertikaikan siapakah yang membayar perkhidmatan helikopter ini? Sudah tentu beliau maksudkan duit Rakyat bukan? Kenapakah beliau tidak pernah mempertikaikan duit Rakyat yang sama turut digunakan untuk membayar gaji Anwar Ibrahim sekeluarga agar keluarga ini dapat meneruskan kelangsungan di dalam politik. Siapa yang bayar gaji MP Permatang Pauh? ADUN Kajang dan MP Lembah Pantai serta elaun-elaun anak beranak ini?
Lesen Arak Diluluskan Di DUN EXCO Agama Islam Selangor? Takebeer!!!

Posted: 08 May 2014 06:21 PM PDT


Agak menarik membaca notis permohonan lesen minuman memabukkan yang diiklankan seperti di atas di dalam akhbar tempatan. Kalau ianya untuk kawasan Klang atau Kajang yang majoritinya kaum Cina dan India, tidaklah begitu mengejutkan. Apa yang pelik adalah Exco Agama Islam Selangor, YB Sallehin Mukhyi merupakan Adun Sabak yang berada dalam Daerah Sabak Bernam, kawasan majoriti penduduknya berbangsa Melayu beragama Islam.

Apakah lesen penjualan minuman keras ini mendapat restu daripada EXCO berkenaan atau EXCO berkenaan dicucuk hidung mendengar kata daripada ADUN DAP Sekinchan, Ng Sue Lim. Tahniah masyarakat majoriti Melayu Islam di Sabak Bernam. Anda kita kita perlu pergi jauh ke bandar untuk membeli minuman keras. Pemerintah anda amat prihatin dengan kehendak masyarakat setempat. Takebeer!!!

PEJUANG BANGSA

Posted: 09 May 2014 11:48 AM PDT

PEJUANG BANGSA


ISMA TERUS BUAT ULTRA KIASU PERTIKAI HAK KEISTIMEWAAN MELAYU & ISLAM PANAS TELINGA !!

Posted: 09 May 2014 01:35 AM PDT
 Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) menegaskan orang bukan Islam perlu mengetahui batasan mereka dan tidak seharusnya mempertikaikan hak keistimewaan yang dimiliki kaum Melayu dan Islam di negara.

Presidennya, Abdullah Zaik Abdul Rahman berkata, golongan tersebut juga tidak boleh mencampuri urusan bangsa Melayu dan Islam terutamanya mengenai cadangan pelaksanaan hukum hudud.

Beliau berkata, selama ini, golongan bukan Islam yang dilabelkan sebagai pendatang di negara ini, sudah diberikan peluang sepenuhnya dari aspek sosiol ekonomi di negara in.

"Orang Melayu dan Islam di Malaysia mempunyai hak untuk menyatakan kehendak mereka dan menentukan rupa bangsa serta masa depan negara tanpa boleh dibantah oleh mana-mana kaum pendatang di negara ini," katanya pada sidang media di pejabat Isma di sini, Jumaat.

Ketika ditanya sama ada bangsa lain tiada hak untuk menyuarakan pandangan mereka, Abdullah berkata mereka telah diberikan hak untuk bersuara dan jaminan kesejahteraan sejak


** Syabas ISMA  yang semakin lantang bersuara pertahan hak keistimewaan Melayu & kesucian Islam yang terus dipertikaikan bukan Islam yang chauvinis & ultra kiasu.  

Memang kaum Cina di negara ini adalah penceroboh/ pendatang dan ini tercatat dalam sejarah yang tidak boleh diubah . " NEW MALAYSIA " WASIAT TERBARU KIT SIANG SELEPAS GAGAL MALAYSIAN MALAYSIA

Posted: 09 May 2014 12:18 AM PDT
Apakah yang dimaksudkan dengan New Malaysia oleh Lim Kit Siang dalam satu ucapan umumnya baru-baru ini. Penerangan mudah ialah Malaysia perlu diperintah oleh 'order' baru secara keseluruhan. 

Kalau 'order' baru bermakna Malaysia perlu diperintah oleh satu pakatan baru atau pimpinan baru yang semestinya ada misi dan visinya tersendiri. Tidak semestinya Pakatan Rakyat. Atau mungkin juga Pakatan Rakyat untuk sementara waktu sebagai batu loncatan bersama dengan Parti Pas dan MP Melayu dalam Pas serta PKR.

Biasanya bila disebut New atau baru bermakna pemerintahan 'order' baru dengan misi dan visi baru dan buang mana-mana 'order' lama yang tidak bersesuaian dengan 'order' baru.
Antara perkara-perkara yang selalu disebut ialah Malaysia mesti bersih dari rasuah. Bila kita membincangkan masalah rasuah perkara yang selalu ditonjolkan ialah penerima rasuah. 


Sepatutnya Kit Siang perlu juga membongkar bukan sahaja penerima tetapi perlu juga siapa pemberinya. Siapa penerima rasuah terbesar di Malaysia dan siapa pemberi rasuah terbesar di Malaysia.

Tidaklah terlalu payah untuk mengetahui siapa pemberi apabila sudah ada penerima. Sabit salah penerima rasuah bermakna wujud pemberi walaupun mereka tidak disabitkan kesalahan kerana mereka yang buat laporan kepada pihak berkuasa setelah mereka memperolehi apa yang mereka hajati atau pemberi merasakan bahawa penerima sudah tidak ada manfaat lagi.

Malaysia adalah negara Islam walaupun tidak sempurna sebagaimana yang sepatutnya, tetapi ini adalah 'order' lama. 


Lagipun Kit Siang tidak akan menjadikan Malaysia sebuah negara Islam walaupun setengah pimpinan Melayu amat mengharapkan Islam akan dilaksanakan dengan persepakatan politik yang dibentuk.

Apakan mahu membentuk sebuah negara Islam, untuk melaksanakan hudud hanya satu bahagian dari ciri-ciri negara Islam pun mereka menolak. Dan amat malang lagi hudud hanya untuk orang Islam sahaja pun DAP dan MCA cuba menghalang. Rasanya impian pimpinan Melayu dari parti Islam untuk melaksanakan Islam bersama DAP satu tindakan yang susah untuk ditadbir, itulah perumpamaannya.

Malaysia adalah negara bangsa Melayu dan dihuni bersama dengan bangsa lain secara aman. Apakah New Malaysia yang dikehendaki oleh Kit Siang?. 


Secara mudah bermakna Malaysia bukan lagi negara bangsa Melayu. Bangsa Melayu tidak akan mendapat tempat yang sepatutnya dalam negara Malaysia. Simpulan mudah dengan apa yang ada sekarang ialah DAP membentuk PR bersama PAS dan PKR. 

New Malaysia bermakna pemerintahan Malaysia akan ikut persefahaman dalam PR. Adakah Melayu dan Islam mendapat tempat yang sebaiknya dalam PR?. 

Mungkin untuk sementara waktu masih ada ruang untuk pimpinan bangsa Melayu dalam PR mengemukakan hak-hak Melayu dan Islam tetapi tidak ada jaminan untuk seterusnya kerana tidak ada dasar yang tetap dalam PR.

Dasar dibentuk semasa perbincangan antara pimpinan tertinggi PR. Berdasarkan apa yang telah berlaku tidak disebut secara jelas bahawa Islam akan dilaksanakan di Malaysia. Pimpinan Melayu terutamanya PAS bukan dominan dalam PR. Lain keputusan Majlis Ulama lain pula kenyataan Presiden setelah alahan dengan pimpinan lain dalam PR.


 Untuk mengharapkan PKR terlalu amat jauh untuk mempertahankan Islam. Belum menang lagi dah memberi tawaran Timbalan PM kepada pimpinan DAP. Bahkan sudah ditawarkan Ketua Menteri kepada pimpinan Kristian di salah sebuah negeri di Malaysia.

 Parti pimpinannya tidak sebut pun untuk melaksanakan Islam di Malaysia. Lebih-lebih lagi parti yang tidak mempunyai dasar yang tetap. Pimpinan tertinggi boleh bertukar tangan pada bila-bila masa. Tapi apa yang penting ianya tidak membela bangsa Melayu dan Islam.

Jalan penyelesaian yang terbaik ialah bangsa Melayu perlu bina kekuatan sendiri. Kekuatan yang paling utama ialah kembali kepada Islam. Hidup mati bersama Islam kerana Islam yang telah menguatkan mereka. 


Bangsa Melayu perlu kepada persepakatan untuk membela hak bangsa Melayu dan Islam. Kekuatan bangsa Melayu tidak akan dapat dibina kecuali dengan Islam dan pemuafakatan antara bangsa Melayu. Tetapi perlu diingat pemuafakatan ini bukan menzalimi bangsa lain bahkan mereka akan dapat munafaat yang banyak dari pemuafakatan Melayu di Malaysia.

MELAYU SEPAKAT ISLAM BERDAULAT

Ustaz Sharipudin bin Ab Kadir
Ydp ISMA Pasir Puteh
merangkap
Ydp Majlis Syura ISMA Malaysia. 

TIADA HUKUM HUDUD DI P.PINANG SELAGI KERAJAAN DAP BERKUASA

Posted: 08 May 2014 07:55 PM PDT
GEORGETOWN - Ketua Menteri Lim Guan Eng hari ini berkata kerajaan DAP Pulau Pinang tidak bersetuju terhadap sebarang pelaksanaan hukum hudud di negeri ini.
 
"Saya ingin menyatakan bahawa kerajaan negeri Pakatan Rakyat tidak bersetuju dengan sebarang pelaksanaan hukum hudud di Pulau Pinang. Saya menyebut perkara ini bukan sahaja sebagai pemimpin DAP tetapi juga sebagai ketua menteri Pulau Pinang dan juga pendirian kerajaan negeri," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan projek naik taraf Kompleks Makanan Padang Brown, Jalan Datuk Keramat di sini.
    
Guan Eng berkata pendirian kerajaan negeri jelas iaitu menolak hukum hudud dan beliau juga meminta Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri Teng Chang Yeow menyatakan pendirian parti itu terhadap hukum hudud.
    
"Kami berharap pengerusi BN negeri boleh menyatakan pendirian mereka di Pulau Pinang. Apa pendirian BN (mengenai hudud) di Pulau Pinang?," katanya.
   
Semalam, Ahli Dewan Undangan Negeri Tanjong Bungah dari DAP Teh Yee Cheu meminta Guan Eng dan Chang Yeow menyatakan pendirian berhubung hukum hudud, selain perlu menerangkan kepada rakyat sama ada mereka menyokong atau menentang undang-undang jenayah Islam itu.
    
Isu pelaksanaan hukum hudud di Kelantan kembali menjadi perbincangan hangat akhir-akhir ini apabila Kerajaan Pas Kelantan melalui Ahli Parlimen parti itu, bercadang membawa usul berhubung perkara itu di Dewan Rakyat Jun ini.
    
Hasrat Pas untuk mengemukakan rang undang-undang persendirian itu di Parlimen ditentang keras sekutunya, DAP, atas alasan pelaksanaan hudud tidak pernah menjadi kesepakatan dalam pakatan Pas-DAP-PKR.
    
Terdahulu, Guan Eng dalam ucapannya berkata projek menaik taraf kompleks makanan itu dijangka siap Mac tahun depan dan sepanjang tempoh itu gerai-gerai sedia ada beroperasi seperti biasa.
    
Beliau berkata kerja-kerja menaik taraf kompleks makanan itu dijalankan oleh Syarikat Arza Aktif Enterprise dengan kos RM2.6 juta.
    
Kompleks yang mempunyai 33 unit gerai makanan halal dan 24 unit gerai makanan tidak halal itu bakal dilengkapi tandas awam, bilik khas menyusu, surau dan laluan basikal, katanya. - Bernama

KENAPA YDP MAIPP SALLEH MAN TAKUT KOMEN ISU TRANSGENDER DICADANGKAN DAP ?? @dzainalabidin

Posted: 08 May 2014 06:01 PM PDT


Agak pelik kenapa YDP MAIPP  yang juga Adun PAS Prmtg Pasir Datuk Salleh Man takut hendak mengulas cadangan Adun  kerajaan DAP yang mahu jawatankuasa transgender ditubuhkan di negeri ini . 

Cadangan itu juga disifatkan sebagai satu ancaman ekstrem yang boleh menghuru-harakan & merosakkan moral   masyarakat. Malah ia juga jelas bertentangan dengan kebanyakan ajaran agama di negara ini dan tidak perlu diteliti ataupun dikaji bagi melaksanakannya seperti disebut Salleh Man .

Ini kerana tanpa jawatankuasa khas itu, kebajikan masyarakat masih boleh dilindungi kerana matlamat kebajikan itu sendiri adalah untuk membantu tanpa mengira bangsa dan agama sesuatu masyarakat .

Agak malang sekali umat Islam di negeri ini mempunyai YDP MAIPP yang takut  pertahan kesucian Islam .
KEPALA BATAS 8 Mei - Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP), Datuk Mohd. Salleh Man enggan mengulas mengenai cadangan penubuhan jawatankuasa transgender kerana menyifatkan isu itu terlalu sensitif.

Malah, beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang Pasir meminta diberi masa untuk meneliti cadangan yang dikemukakan ADUN Tanjung Bungah, Teh Yee Cheu itu sebelum membuat sebarang kenya­taan.

"Secara dasarnya kita tidak iktiraf golongan terbabit, namun beri saya peluang untuk meneliti cadangan yang dibuat oleh Yee Cheu itu sebelum beri sebarang komen," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mohd. Salleh merupakan satu-satunya ADUN Pas dalam kerajaan DAP Pulau Pinang.
Dalam tindakan yang dilihat seolah-olah mahu meraih sokongan politik, Yee Cheu dalam sidang akhbar di sini semalam berkata, penubuhan jawatankuasa itu perlu bagi membuktikan kesamarataan yang diamalkan kerajaan DAP Pulau Pinang.

Menurut Yee Cheu, cadangan itu telah dipanjangkan kepada kerajaan negeri untuk dibawa kepada Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN).

Malah, beliau berharap cadangan berkenaan dapat dibahaskan semasa persidangan DUN yang dijadualkan bermula dua minggu lagi.

Bagaimanapun, cadangan Yee Cheu itu mendapat kecaman hebat beberapa pihak se­per­­ti Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP) dan Jaringan Muslimin Pulau Pinang (JMPP) yang menyifatkan ia sebagai melampau dan tidak boleh diterima akal.

Selain itu, mereka menegaskan cadangan tersebut juga langsung tidak menghormati kesucian beragama dalam kalangan penganut pelbagai kepercayaan di negara ini terutama umat Islam.

Keris Pusaka Melayu

Posted: 09 May 2014 11:12 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


Menteri Kesihatan Minta Selangor Henti Guna Air Lombong

Posted: 09 May 2014 06:26 AM PDT

RM0.UM.09/05: KEMENTERIAN Kesihatan meminta Selangor henti guna air dari kolam bekas lombong sebagai sumber bekalan walaupun ia disahkan selamat.- Menteri


bumiyang

Posted: 09 May 2014 03:43 AM PDT

bumiyang


Pakatan Rakyaat Dicabar Namakan Calon Transgander di Bukit Gelugor, Ada Berani???

Posted: 09 May 2014 02:02 AM PDT

PKR - Latheefa Koya Samakan Manusia Dengan Tuhan???

Posted: 08 May 2014 05:20 AM PDT

Surat Terbuka Kepada YAB PM Oleh Seorang Pengundi Melayu

Posted: 07 May 2014 06:13 PM PDT

tunku

Posted: 09 May 2014 03:38 AM PDT

tunku


Isma: Hudud should be enforced on non-Muslims as well

Posted: 09 May 2014 02:36 AM PDT

Controversial Muslim NGO Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) said hudud should be enforced on everyone, including non-Muslims.

"Hudud should be enforced on everyone, not just Muslims," said its president Abdullah Zaik Abd Rahman.
"For Muslims, it means cleansing themselves from sin. For non-Muslims, it is for the interest of national security," he told the press at Isma's headquarters here, Friday.

Abdullah Zaik said that the Islamic penal code would safeguard the security and well-being of every citizen in the country.

He said PAS and Umno should find a common ground in order to materialise the implementation of Hudud in the country.

"They should think ahead and more maturely for the benefit of the Malays and Muslims," he said.
He also said non-Muslims, whom he unapologetically labelled as "immigrants", should know their limits and had no right to question or interfere in the affairs of Muslims.

"The Muslims and the Malays have the right to voice their opinion and to determine the characteristics to mould the future of the nation without being questioned by the immigrants," he said.

When asked if other races did not have the right to speak out, Abdullah Zaik assured that their interests had been well taken care of since the beginning.

"Throughout history, the Muslims and the Malays have safeguarded their interests, so there's no reason why they should worry about anything," he said.

He also said that the "immigrant race" had no right to oppose the shaping of Malaysia into an Islamic country and question the position of the Bumiputera.

"These people, especially the Chinese, have gone overboard meddling in issues concerning Muslims. They should not cross the line," he said.

Abdullah Zaik also lashed out against DAP and described them as "hypocrites" after they lodged a police report against him, urged him to be investigated under the Sedition Act.

"I feel this is an attempt to stop me from being vocal and it is a form of intimidation.

"DAP staunchly opposed the Sedition Act, and now it wants me to be investigated under the Act," he said.
Isma has been under fire for its recent remarks suggesting that Chinese and the British "trespassed" into Tanah Melayu to bully the Malays out of their wealth.

Abdullah Zaik said non-Malays had no right to question national policies.
When asked if the minorities should pay less taxes, he said "they have to pay their taxes. They earn their income from the country, therefore they have to pay."

He also dismissed accusations the group received funding from the Government, saying that the setting up the NGO was on a voluntarily basis.

"That is not correct at all. Isma is not a proxy of the Opposition or the Government. We are just carrying out our duty as Muslims," he said.

He said the Islamist group was fully funded by its own members, which now stand at 20,000 nationwide, including Sabah and Sarawak.

#seratah#

Posted: 09 May 2014 03:29 AM PDT

#seratah#


MENGHAYATI PERJUANGAN UMNO

Posted: 08 May 2014 07:43 PM PDT

sambungan

Liku-liku Perjuangan UMNO 


Dalam persidangan kongres tergempar yang diadakan pada  30 dan 31 Mac 1946 yang mengambil beberapa ketetapan, salah satunya  mengutus kawat kapada kepten  Gammans dan Lt. Col. Rees Williams meminta mereka datang ke tanah melayu  untuk berunding dengan orang-orang melayu.

15 April 1946  Raja-Raja Melayu mengadakan mesyuarat di Istana Iskandariah  Kuala Kangsa Perak bagi membingkan isu Malayen Unian, dengan sebulat suara semua Raja-Raja Melayu menolak penubuhan Malayan Union, dan menghantar surat bantahan kapada kerajaan Inggeris di London.

Dalam tempoh itu orang Melayu  tidak henti-henti membuat bantahan dengan mengadakan himpunan bagi menunjukkan kapada Inggeris bahawa orang Melayu sangat tidak bersetuju dengan pemeretahan Malayen Union.

Inggeris tetap juga meneruskan penguatkuasaan pemerintahan Malayen Union  bermula dari 1 April  dan tidak menghiraukan bantahan orang Melayu.

UMNO terus berjuang untuk membebaskan dari cenkaman penjajah maka pada 11 Mei 1946 kongres Melayu ketiga diadakan di istana besar Johor Baru, maka dengan rasminya UMNO di tubuhkan.

sekianAspirasi Bangsa

Posted: 09 May 2014 01:56 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Lagi punca PAS Selangor tolak Hudud!!

Posted: 08 May 2014 07:50 PM PDT

Bila hantu pun pandai tersengih!!

Posted: 08 May 2014 08:14 AM PDT

Pemimpin Pemuda UMNO semakin angkuh

Posted: 08 May 2014 06:48 AM PDT

“Saya tukar agama, tapi saya tak tukar bangsa”

Posted: 08 May 2014 02:10 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 09 May 2014 01:24 AM PDT

Taipingmali (tm)


Ruang Kaum Dalam Borang Rasmi Kerajaan Dikekalkan:- DSD Mohd Najib Tun R...

Posted: 08 May 2014 09:04 AM PDTDiterbitkan pada 8 Mei 2014
08/05/2014 -- Ruang Kaum Dalam Borang Rasmi Kerajaan Dikekalkan:- DSD Mohd Najib Tun Razak

Kerajaan membuat keputusan untuk mengekalkan dasar penggunaan ruang kaum dalam borang permohonan rasmi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berkata kabinet telah memutuskan untuk tidak memansuhkan keperluan untuk mengisi ruang tersebut dengan kategori kaum.

"Saya ingin nyatakan bahawa tidak ada perubahan dasar kerajaan mengenai borang permohonan rasmi kerajaan dimana ruang kaum itu masih kekal.

"Kabinet tidak membuat keputusan memansuhkan keperluan untuk mengisi ruang tersebut dengan kategori kaum.

"Kita telah membincangkan perkara ini dan kabinet membuat keputusan untuk mengekalkan amalan dan dasar sedia ada," katanya pada sidang media selepas merasmikan Rumah UMNO Taiping di Taiping.

Justeru, Najib menerangkan bahawa kenyataan yang dibuat oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Joseph Entulu Belaun itu adalah tidak tepat.

"Saya diberitahu bahawa beliau akan memberi kenyataan pagi ini untuk memohon maaf atas kesilapan yang telah dilakukan oleh beliau.

"Apa pun yang penting sekali ialah keputusan kita untuk mengekalkan dasar sedia ada.

Menurut Najib, kenyataan Joseph itu dibuat mungkin kerana ada perbincangan berkaitan perkara itu sebelum ini.

Bagaimanapun katanya, keputusannya telah dibuat dimana ia akan dikekalkan seperti sedia ada.

"Ini bukan untuk melebarkan jurang perbezaan antara kaum di negara kita dari segi sentimen atau perasaan tetapi sebaliknya kita perlu melihat perkara ini secara positif sebab kita nak menentukan bahawa setiap kaum di negara kita dapat pertimbangan yang adil dan tidak ada yang ketinggalan dari segi pembangunan, dari segi mendapat pertimbangan dari kerajaan.

"Malah, dari segi perangkaan statistik data, kita perlu ada perkara ini, kalau tidak data kita nanti tidak lengkap dan ini akan menimbulkan banyak kesulitan untuk kita melihat kemajuan kepada setiap kaum di negara ini.

"Dan kalau ada mana-mana kaum yang ketinggalan maka ia menjadi tanggungjawab kerajaan untuk melakukan apa-apa yang patut supaya kekayaan di dalam negara kita lebih seimbang," katanya lagi.

Perdana Menteri Kesal Dengan Kejadian Culik Di Sabah

Posted: 08 May 2014 09:02 AM PDTDiterbitkan pada 8 Mei 2014
08/05/2014 -- Perdana Menteri Kesal Dengan Kejadian Culik Di Sabah

Perdana Menteri, Datuk Ser Mohd Najib Tun Razak kesal dengan beberapa kejadian penculikan yang berlaku di Sabah sejak akhir-akhir ini.

Susulan daripada itu, beliau telah pun meminta Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi serta Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim untuk pergi ke Sabah bagi berbincang tentang kejadian itu bersama-sama dengan Ketua Menterinya.

"Kerana berlakunya perkara ini dan saya dah minta Datuk Zahid dan Datuk Shahidan untuk pergi ke Sabah semalam bagi berbincang dengan Ketua Menteri dan juga Escom untuk mencari jalan supaya kita menguatkuasakan peraturan yang lebih ketat dan tegas lagi.

"Ini terutama sekali menentukan laluan tertentu sahaja yang boleh digunakan oleh sesiapa yang nak masuk keluar kawasan Escom.

"Kalau ada laluan khas ini makanya sesiapa yang masuk keluar dapat diperiksa dapat ditentukan, dan kalau diluar kawasan atau laluan tersebut maka pihak berkuasa boleh ambil tindakan terhadap mereka," katanya.

Mohd Najib menambah, kejeadian itu berlaku berkemungkinan disebabkan motif penculik untuk mencari nilai tebusan.

Jelas beliau lagi, sekiranya mereka mendapat atau menculik orang yang ada nilai komersial maka tebusan yang mereka letakkan lebih tinggi.

"Itu sebab mereka sasarkan pelancong atau orang daripada negara China.

"Dan bila kita jaga lebih ketat resort dan 11 buah resort di kawasan tersebut, mereka cari pula tebusan dimana ada warga negara China yang sedang mengendalikan perusahaan disana.

"Nampaknya kita kena menjaga ketat semua kawasan," jelas beliau lagi.

Terdahulu, beliau ditemui di Majlis Perasmian Rumah UMNO Taiping di Taiping.

Menjawab Isu Analogi Muslimah Yang Menjadi Demonstran Seumpama Pelacur

Posted: 08 May 2014 08:53 AM PDTBismillahhirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.


Kebebasan Bersuara Dalam Prinsip Demokrasi


Analogi dalam facebook saya dilihat menjadi sebuah isu peringkat nasional. Dikomentari oleh Dr Maza, Wan Azizah dan banyak lagi. Isu ini mula hangat apabila Mantan Mufti Perlis mengkritik dalam akhbar maya, Malaysia Insider dan kemudiaan tabloid Harakah pun menyiarkan kembali. Sebenarnya ada dua alanogi yang telah saya cipta khusus untuk para demonstran yang turun membantah kerajaan pada 1 Mei 2014 berkenaan cukai GST.


1) Muslimah tudung labuh yang kaki demonstari adalah setaraf dengan pelacur kelas atasan.
2) Lelaki yang menyokong muslimah tudung labuh untuk keluar demonstrasi ibarat para pelanggan pelacur yang gairah untuk merasai pelacur-pelacur yang akan dilanggannya.
Jika dicermati dalam pemahaman bahasa melayu, ternyata ia adalah sebuah perumpamaan atau tamsilan atau analogi, dan sama sekali tidak menyandarkan kepada muslimah tudung labuh sebagai para pelacur.


Sungguh hairan bagaimana ada pihak menyatakan bahawa saya menuduh para muslimah tersebut adalah pelacur hakiki lalu membuat tuduhan qazaf.


Saya akan terus mempertahankan kenyataan peribadi saya yang telah saya muat-naik dalam laman facebook saya. Ingin saya jelaskan bahawa kenyataan ini adalah kenyataan peribadi saya lantaran itu ia dimasukkan dalam facebook peribadi saya, bukan kenyataan rasmi Pertubuhan Ilmuaan Malaysia (iLMU).


Dan saya sama sekali tidak akan marahkan admin saya (jika ada) untuk kenyataan tersebut lantaran kenyataan tersebut benar adanya dan menepati kehendanya serta mencocoki gambarannya.


Keadaan yang membuatkan saya kehairanaan adalah tabiat pembangkang yang "plin-plan" serta tidak tetap pendirian dalam fatwa-fatwa mereka. Bukankah dahulu tabloid Harakah mempertahankan perbuatan SN Shahnon Ahmad menulis buku SHIT yang berbicara tentang tahi?


Ketika itu para ulama PAS menggunakan pelbagai dalil untuk menghalalkan perbuataan keji SN Shahnon. Lalu manakah hilangnya segala dalil yang telah mereka ciptakan untuk dua analogi yang saya cipta khusus untuk mereka?


Begitu juga para demonstran dihalalkan oleh para ulama Pembangkang atas alasan Demokrasi menghalalkan ekspresi perasaan dan kebebasan bersuara dan berpendapat. Justeru kenapa pendapat dan suara saya disekat?


Hal ini sungguh pelik; bagaimana dua keadaan yang serupa tetapi disikapi dengan dua wajah yang berbeza? Apakah ini sebuah sikap kemunafikan yang sedang diamalkan para ulama Pembangkang?

Menimbang Antara Tuduhan Kafir Dengan Kiasan Pelacur


Apa yang saya lakukan adalah membuat sebuah permisalan tentang pelacur dan pelanggan pelacur. Malah ada hadis yang berbicara tentang pelacur wanita yang kehausan memberi minum kepada anjing sehingga perbuatan tersebut menyebabkan dia dimasukan ke syurga dan segala dosa lacurnya diampuni oleh Tuhan.


Pelacur yang muslim akan masuk syurga juga, insyaaallah selagi mana dia tidak murtad dan berbuat syirik kepada Allah. Namun orang yang kafir, terutama setelah mendapat kebenaran (Islam) tidak akan mencium bau syurga malah kekal selamanya dalam neraka.


Namun PAS secara khususnya dan pembangkang secara umumnya telah menjatuhkan hukum kafir kepada pemimpin negara dan ahli UMNO sejak beredarnya Amanat Haji Hadi. Natijah dari sebuah pengkafiran memberi impak besar kepada masyarakat. Antaraanya adalah status perkahwinan, zuriat, perwarisan, sembelihan, hukum muamalat dan banyak lagi.


Ketika PAS mengkafirkan Tun Mahathir dan para pemimpin kerajaan dan ahli UMNO, lalu apa hukumnya memakan sembelihan yang telah mereka lakukan? Begitu juga apakah sah solat dibelakang para imam yang menjadi pendokong Kerajaan?


Untuk itu apakah tamsilan pelacur ini lebih besar dosanya, lebih parah masfadatnya dan lebih penting dibahas ketimbang kata-kata takfir daripada PAS?


Sungguh orang yang punya wawasan benar dan punya ilmu akan mengetahui bahawa pengkafiran daripada PAS adalah isu besar sehingga seluruh dosa sebesar alam buana ini tidak akan mampu menandingi dosa murtad dan syirik.


Allah telah nyatakan bahawa Dia bersedia untuk mengampuni segala dosa, termasuk dosa menggelar para wanita suci sebagai wanita jalang, namun Allah tidak akan ampunkan manusia yang murtad dan berbuat syirik. Malah Allah juga nyatakan bahawa slogan utama setiap para Rasul dan Nabi yang Dia utus ke bumi tidak lain dan tidak bukan adalah untuk tauhid dan membasmi syirik.


Jadinya apa yang menyebabkan pembangkang merasakan bahawa tamsilan pelacur yang telah saya lemparkan itu sebagai isu nasional serta perkara besar sehingga Dewan Pemuda PAS menjemput saya untuk sesi dialog? Ini kerana pembangkang terlibat dalam demonstrai dan analogi saya telah terkena batang hidung sendiri.


Sekiranya kalian tidak dapat melihat bahawa isu takfir yang kalian dogmakan sebagai isu paling durjana yang paling besar berbanding isu tamsilan saya, maka nyata bahawa ilmu kalian kucar-kacir serta tolok ukur yang kalian gunakan mungkin miring.

Akal Budi Melayu Dan Analogi Dalam Berbahasa


Sesungguhnya apa yang saya lakukan adalah menciptakaan analogi yang mana analogi adalah sebuah alat bahasa dan budaya. Setiap bangsa di muka bumi ini telah terbiasa melakukan analogi. Juga dalam agama kita terdapat banyak analogi yang digunakan oleh Allah serta Rasulnya serta para sahabat baginda.


Peribahasa dan Perumpamaan adalah salah satu perbendaharaan Melayu yang wujud sejak dahulu dan diwarisi higga kini. Para leluhur kita telah mencipta banyak perumpamaan dan simpulan bahasa, sama ada objek yang digunakan adalah 'positif' mahupun 'negatif'.


Antara perumpamaan yang telah dicipta adalah 'Saudara Anjing' dan simpulan bahasa 'Terlepas anjing kurap, terpelok babi gemok'. Budayawan Melayu menerima perumpamaan ini dengan lapang dada serta tidak menganggap bahawa ia biadap. Malah perumpamaan dan simpulan bahasa tersebut dimasukkan dalam kamus oleh Dewan Bahasa Dan Pustaka untuk membolehkan seluruh manusia menggunakannya.


Satu hal yang perlu diberi perhatian bahawa bukan semua umat Melayu akan memahami falsafah dan kebudayaan Melayu. Sebagaimana bukan semua penutur bahasa ini akan benar-benar memahami bahasa mereka. Buktinya banyak pelajar Melayu yang gagal mendapatkan keputusan cemerlang dalam subjek Bahasa Melayu walaupun mimpi mereka di malam hari berlaku dalam bahasa Melayu! Munshi Abdullah juga telah menyakan bahawa banyak orang Melayu gagal untuk memahami bahasa ibunda mereka.


Justeru biadab atau kurang ajar dalam sebuah metafora atau tamsilan, ia bergantung kepada kefahaman kita terhadap akal budi bangsa, bukannya emosi kita dan fikiran dangkal kita. Hinggakan Buya Hamka, seorang ulama ulung awal kurun ini merangkap juga ahli budaya Melayu pernah mempuat perumpamaan kera dan babi.


Prof Hamka yang mengarang Tafsir Al Azhar dan juga Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck mengulas tentang orang malas sambil berkata: "Jika sekadar hidup, babi di hutan juga hidup. Jika bekerja sekadar bekerja, kera juga bekerja".


Lalu apakah para ulama PAS dan pembangkang akan menempelak Budayawan Melayu Ulung ini sebagai kurang ajar dan jahil? Yang akan menetapkan Buya Hamka sebagai kurang ajar dan jahil hanyalah manusia jahil yang tidak tahu tentang budaya bangsa dan nihil ilmunya.


Tetapi nampaknya Dr Maza tidak kurang jahilnya dalam hal ini. Sebuah formulasi aneh telah dia ciptakan ketika mengomentari analogi saya. Dia seperti menetapkan bahawa para Budayawan Bangsa Melayu wajib menguasai Bahasa Arab untuk membolehkan sebuah peribahasa atau perumpaman di cipta.


Saya tidak pernah tahu wujudnya rumus 'aneh' ini dan sepanjang saya mempelajari ilmu Bahasa Melayu Aras Tinggi kepada Prof Emeretus Abdullah Hassan dan isterinya, tidaklah saya ketemu sebuah kenyataan yang diungkapkan oleh Dr Maza. Kuat saya bersangka bahawa Dr Maza ingin memasukkan dirinya sebagai Budayawan Melayu lantas menjadikan dirinya sebagai kayu ukur.


Dia mengambil major dalam Bahasa Dan Sastera Arab ketika di Jordan lalu menjadikan syarat sebagai Budayawan. Juga dia sering menulis puisi di laman webnya serta tidak segan silu menjadikan puisinya sebagai lirik yang didendangkan.


Namun sebenarnya, untuk memahami falsafah dan kebudayaan Melayu bukanlah melalui penguasaan dalam Bahasa dan Sastera Arab. Ini sebuah falasi yang nampaknya dihinggap dengan kuat oleh Mantan Mufti. Apakah Dr Maza ketahui di manakah inti falsafah dan kebudayaan Melayu, juga disitu tempat letaknya ibu bahasa dan pusat kecerdikan bangsa?


Tidak lain dan tidak bukan, semuanya terkumpul dalam Pantun, dimana pantun tidak pernah wujud dalam Budaya Arab. Justeru apa kolerasi memahami akal budi Melayu itu harus menguasai Bahasa dan Sastera Arab?


Kemudian apakah Mantan Mufti merasakan puisinya telah mencapai satu takat estetika yang tinggi, setaraf para pemuisi bangsa ini? Dengan rendah diri saya ingin membandingkan antara puisi-puisi Dr Maza dengan orang yang sebaya dengannya tetapi mati muda: Chairil Anwar. Ambillah mana-mana puisi dari mereka berdua lalu nilailah pada sisi diksi, emosi dan seni. Kelak kita akan mengetahui betapa tinggi langit dan bumi.
Hubungkait Antara Pelacur Dan Demonstran


Sebuah pertanyaan yang dilontarkan kepada saya berkaitan asas kepada tamsilan tersebut. Ingin saya jelaskan bahawa adalah salah untuk menggunakan kaedah ushul fiqh dalam cabang qiyas untuk ditekap kepada bidang bahasa. Ia ibarat menggunakaan sudu untuk menebang pokok.


Lalu analogi dalam bahasa boleh dipecahkan kepada dua jenis iaitu analogi akrab dan analogi ekstrim. Analogi akrab terhasil dengan membawakan contoh-contoh yang ada dipersekitaran sebuah bangsa, contohnya 'hati tikus' dimana tikus sering ditemui oleh manusia dan juga orang Melayu.


Analogi ekstrim pula adalah permisalan yang tidak mungkin berlaku dan bersifat berlebihan. Contohnya 'gemok macam gajah' walhal kita sedia maklum bahawa gajah itu terlalu gemok sehingga mustahil akan ada orang yang saiz badannya sama besar dengan gajah. Begitu juga pernah dikhabarkan Nabi memberi perumpamaan seperti meletakkan bulan dan bintang di tangan baginda dimana ia adalah sebuah perumpamaan yang sangat ekstrim.


Lalu dalam kebanyakan analogi bangsa Melayu, dilihat analogi bersifat ekstrim menguasai berbanding analogi akrab. Mungkin kerana fungsi analogi untuk memudahkan kefahaman dan juga meninggalkan kesan pengajaran yang mendalam.


Betapa banyak contoh yang berlebihan dicatit dalam teks sastera klasik Melayu, antara yang suka dibaca adalah Hikayat Pendawa Lima. Perhatikan bagaimana para sasterawan dan budayawan Melayu silam menyebut tentang kecantikan: mancung ibarat seludang, secerah bulan purnama dan bermacam lagi.


Justeru bagi meninggalkan kesan mendalam kepada para pelaku maksiat yang mencemarkan maruah Islam dan maruah keluarga ketika turun di jalanan sambil terpekik melalak dan berbaur antara lelaki dan perempuan, saya menggunakan perumpamaan pelacur kelas atasan.


Sebelum ini telah kita nyatakan bahawa akhlak berdemontrasi ini bukan akhlak Islam, melainkan akhlak Abu Jahal dan Kafir Quraysh. Tidak ada dalam sejarah umat Nabi Muhammad saw yang menjadikan demontrasi sebagai wasilah untuk kebaikan dan tatacara menasihati penguasa.


Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengeluarkan fatwa haram ke atas BERSIH sebelum ini. Malah ulama Ahlul Sunnah di peringkat dunia telah mengharamkan demontrasi. Syeikh Dr Sulaiman Saloomi selaku Ahli Majlis Fatwa Masjidil Haram ketika datang ke Malaysia telah mengeluarkan fatwa: "Jangan sesekali mengadakan demonstrasi kerana ia menyebabkan masalah lain datang bertimpa-timpa malah membawa kepada fitnah lain".


Sehinggakan para ulama' telah berfatwa tentang haramnya demontrasi walaupun di namakan "Tunjuk Rasa Aman' kerana inti kepada demontrasi adalah kefasidan dan kemungkaran. Sedangkan Islam telah tunjukkan kaedah dan metode untuk menasihati para penguasa Negara.


Lalu jika kita beriman bahawa Islam merupakan 'Way Of Life' seperti slogan PAS zaman dahulu, maka ikutilah kaedah yang telah Islam gariskan kepada penganutnya lantaran demontrasi bukan kaedah Islami tetapi kaedah orang kafir sejak zaman bahari hingga kini.


Oleh yang demikian ketika para gadis, para ibu dan para isteri meinggaalkan rumah lalu bergabung dengan manusia lainnya di jalanan, mereka terpekik dan menjerit, mengangkat sepanduk dan berasak-asak serta berlaku ikhtilat antara jantina; bukankah semua ini telah mencemarkan maruah seorang gaadis dan wanita?


Walhal Nabi Muhammad saw diutus untuk memartabatkan wanita menjadi mulia; ditutup segala anggotanya seperti rantai permata yang diletak di atas kain baldu dan dikunci dalam kotak agar selamat. Diberikan hak dalam perkahwinan dan diiktiraf sebagai manusia, bukan haiwan atau barang dagangan hingga membatalkan sistem anak akan mewarisi segala isteri ayah setelah kewafatannya.


Lihat bagaimana para Ummul Mukminin dan para sahabiyah menjaga maruah mereka dalam hidup bermasyarakat. Sampaikan tandu yang dinaiki oleh Aisyah ra diusung oleh para sahabat walhal Ummul Mukminin ketika itu tidak ada berada di dalam tandu tersebut. Kerana apa? Kerana tandu tersebut tertutup hingga lelaki tidak mampu melihat apa yang adaa di dalamnya. Kemudian lihat pula bagaimana ketika Safwan bin Muattal Salmi menemukan Ummul Mukminin keseorangan setelah tandu beliau pergi di waktu subuh. Lihat bagaimana Ummul Mukminin berkata:


"Beliau telah melihat bentuk tubuh manusia yang sedang tidur dan apabila beliau telah dekat kepadaku dan melihatku, beliau telah mengenaliku lantaran beliau pernah melihat rupaku sebelum turunnya hukum hijab lagi. Ucapan istirja'nya telah menyedarkanku daripada tidur dan aku segera menutup wajahku dengan tudung. Demi Allah kami tidak bercakap sepatahpun dan tidaklah aku mendengar satu kalimatpun daripadanya melainkan ucapan istirja' yang diucapkan tadi " (Hadis Ifk, riwayat Muslim)


Contohkan bagaimana sahabat mulia ini membawa A'isyah sehingga sampai ke Madinah dengan menempatkan Ummul Mukminin di atas unta dan beliau berjalan di hadapan sambil menarik tali kekang unta tersebut. Jangan berhenti di situ sahaja, lihat pula bagaimana berangkatnya Ummul Mukminin ini di atas unta untuk mendamaikan dua jama'ah kaum muslimin yang sedang ingin berperang.


Apakah maruah para Ummul Mukminin sama dengan para muslimah yang keluar berdemonstrai? Wallahi, sungguh jauh antara keduanya; Ummul Mukminin menjaga maruahnya dan maruah suami serta maruah keluarga, sedangkan para muslimah yang berdemonstari telah menggadaikan maruah dirinya, maruah ayahnya dan maruah suaminya.


Lalu siapakah wanita yang menggadaikan maruahnya dengan sengaja? Itulah para pelacur, yang mana telah hilang martabat dan maruah mereka dalam pekerjaan yang mereka lakukan. Para pelacur telah menggunakan jasad mereka bagi mendapatkan hasil serta menayangkan lenggok tubuh mereka kepada kaum lelaki.


Begitu pula para muslimah yang berdemonstari; telah hilang maruahnya dan mereka menjadikan jasad mereka sebagai sarana untuk mendapatkan hasil dalam berdemonstrasi. Hasil yang mereka dambakan bukan wang ringgit atau kekayaan harta benda, namun yang diharapkan adalah pemansuhan cukai GST atau penggulingan kerajaan. Juga terang lagi nyata bahawa mereka telah dilihat dengan mata kepala oleh para lelaki ajnabi, serta mendengar teriakan mereka walhal dalam mazhab Syafi'i, suara mereka adalah aurat.


Justeru apakah ada lagi perumpamaan yang pantas untuk disandarkan kepada para muslimah ini melainkan analogi kepada paraa pelacur yang telah melacurkan agama dan maruah keluarga. Sungguh mereka ini adalah para pelacur pada sisi figurative sebagaimana kaedah pendalilan Dr Maza dan pembangkang yang melarang sebuah teks difahami secara literal.


Namun sungguh ajaib kali ini Dr Maza memahami teks dan kalimat pelacur pada sisi leksikal. Apakah Dr Maza telah jadi literalis yang dia sesatkan dan hinakan sebelum ini? Atau dia memiliki kaedah 'caca-merba' dimana setiap kaedah itu boleh dipakai atau dibuang mengikut seleranya; terutama diterapkan kepada orang lain selain dirinya?


Hadis Yang Dijadikan Sandaran Analogi


Telah kita jelaskan bahawa demonstrasi buka solusi tetapi akhlak keji dan tidak Islami. Orang yang kuat perpegang kepada demontrasi adalah pengikut hawa nafsu dan dalil 'jiran' yang mereka ungkapkan adalah sebuah dalil di luar konteks serta digasak hingga seolah-olah menepati alasan syarak. Pantas untuk mereka ini dihinakan sebagaimana perlakuan para salaf as soleh yang telah digambarkan kepada kita melalui para ulama Ahlul Sunnah.


Amirul Mu'minin dalam hadis, Syu'bah berkata: "Sufyan At Tsauri membenci orang-orang yang mengikuti hawa nafsu dan melarang untuk duduk bersama mereka" (dikeluarkan oleh Nashr bin Ibrahim Al Maqdisi)


Jadinya para muslimah yang kuat berdemontrasi ini seperti pengikut hawa nafsu. Sehingga pengikut hawa nafsu ini memiliki martabat yang lebih hina dari kera dan babi. Abu Al Jauza' menggambarkan darjat pengikut hawa nafsu hingga beliau berkata: "Aku lebih suka untuk bertetangga dengan kera dan babi berbanding dengan seseorang pengikut hawa nafsu" (dikeluarkan oleh Ibnu Bathah dan Al Laalika'i)


Itu antara sedikit sahaja cebisan sikap para salaf as soleh kita dalam menyikapi para pelaku bid'ah dan pengikut hawa nafsu. Mereka merendahkan nilai pelakunya, mencemuhnya dan melarang keras umat dari mengikutinya. Syeikh Bakar Abu Zaid berkata: "Kaum Salaf terdahulu Rahimahumullah mencari pahala dengan sikap meremehkan dan menghinakan mereka (pekalu bid'ah dan hawa nafsu) serta menolak bid'ah dan para pelakunya" (rujuk Hilyah Thali Al-Ilm)


Sungguh jauh beza antara seorang peminum arak akan tetap dikenal sebagai pemaksiat namun ketika maksiat tersebut disalut dengan jubah dan purdah mengakibatkan masyarakat menganggapnya bahagian dari agama dan sarana meraih keredhaan Allah serta sebuah perjuangan murni.


Lalu telah jelas perbezaan antara para wanita yang terkinja-kinja dalam sebuah konsert yang tidak akan ada seorang ilmuan pun akan menganggap bahawa keluarnya wanita tersebut dalam sebuah rangka mencapai mardathillah, jauh sekali menisbatkan kepada perjuangan yang dianjurkan oleh Islam.


Namun maksiat demontrasi telah dipakaikan semutar dan igal sehingga banyak masyarakat menyangka bahawa keluarnya para wanita menuju ke jalan raya raya adalah dalam rangka menegakkan agama. Persepsi yang dijadikan dogma ini tidak jauh bezanya seperti wanita-wanita berpurdah hitam yang menganut agama Rafidhah saat telah melakukan aktiviti perzinaan tatkala beriman bahawa nikah mut'ah adalah bahagian dari agama.


Lihat bagaimana ada fatwa dari ayatussyaitan mereka yang memberikan ganjaran pahala cukup kepada para suami yang mengizinkan isteri mereka berzina dengan lelaki lain. Sebaliknya jika isteri berzina tanpa pengetahuan suami maka pahala yang dijanjikan lebih besar dan itulah seutama-utama perbuatan.


Ini adalah contoh nyata bagaimana sebuah perbuatan keji dan mungkar diubah wataknya menjadi sebuah perjuangan murni oleh para pengikut hawa nafsu dengaan dalil-dalil yang tidak akurat. Begitu pula dengan demontrasi, diubah namanya dan diberikan omong kosong seolah-olah ia adalah perjuangan menegakkan Islam oleh para pengikut hawa nafsu.


Justeru pengikut hawa nafsu perlu direndahkan martabatnya dan dalam mana yang sama para muslimat yang keluar menjerit dan menunjuk rasa di jalanan telahpun mencemarkan maruah mereka sendiri.


Walhal Allah dan Rasulnya telah menetapkan bahawa para muslimah yang menjaga maruah adalah tempatnya di rumah. Terdapat banyak dalil yang menganjurkan para wanita yang mulia untuk tinggal di kediamannya, tidak berbaur antara lelaki dan wanita sewenang-wenang dan melindungi diri mereka dari dikenal oleh lelaki ajnabi.


Nabi juga telah memberikan gambaran kepada para wanita yang memakai minyak wangi sehingga dihidu oleh para lelaki ajnabi sebagai perbuatan zina. Dari Abu Musa bahawa dia berkata, Rasulullah saw bersabda:


"Seorang perempuan yang memakai minyak wangi lalu melalui sekumpulan lelaki agar mereka mencium bau harum yang telah dipakainya maka perempuan tersebut adalah pelacur" (HR An Nasai, Abu Dawud, At Tirmizi dan Ahmad, dinilai shahih oleh Al-Albani)


Lihat dengan pemahaman yang benar dan jiwa yang tengang. Bagaimana martabatnya seorang wanita yang hanya memakai minyak wangi agar para lelaki mencium bau harum telah digambarkan seumpama melakukan zina atau pelacur, lantas bagaimana pula sekiranya wanita tersebut melakukan ikhtilat serta berteriak dan menunjuk rasa di jalanan? Pastilah martabat mereka lebih rendah dan watak pelacur sangat bertepataan dengan mereka.


Apakah hadis di atas hanya layak dikalungkan kepada wanita berbikini yang memakai minyak wangi atau kepada semua muslimah hatta yang berpurdah tetapi memakai minyak wangi dengan harapan paraa lelaki menciuamnya? Jelas hadis ini mencakup seluruh wanita termasuk Muslimah PAS yang bertudung labuh. Jadi apakah Nabi telah melakukan qazaf kepada para perempuan yang memakai minyak wangi sehingga dicium oleh segerombolan lelaki? Apakah Nabi itu kurang ajar dan biadab?


Bagaimana pula wanita yang memakai minyak wangi untuk ke tempat yang mulia seperti masjid? Rasulullah saw bersabda: "Kalau para wanita hendak ke masjid maka janganlah memakai harum-haruman" (HR Muslim)


Juga Nabi bersabda: "Wanita itu adalah aurat, jika dia keluar rumah maka syaitan akan memimpinnya" (HR At Tirmizi juga dalam Shahihul Jami' Ash Shagir). Sedangkan dalam riwayat At Tabrani ada tambahan iaitu "Dan sesungguhnya tempat paling mendekatkan dirinya dengan Allah sawt adalah di sudut rumahnya".


Perhatikan wahai Muslimah PAS dan para wanita yang turun demonstrasi bahawa Allah telah memuliakan wanita ketika mereka berada di rumahnya. Allah berfirman: "Janganlah kamu keluarkan mereka dari rumah mereka" (At Tolaqq : 1) tetapi nampaknya ada para pengikut hawa nafsu yang mencipta alaasan serta mengasak dalil bagi mengeluarkan wanita dari rumah mereka. Dan Allah mengingatkan para wanita "Dan hendaklah kamu tetap di rumahmu" (Al Ahzab: 33).


Lantaran itu orang yang menyatakan saya biadab dan kurang ajar, perlu menambahkan ilmunya pada sisi budaya kita dan juga pada hadis-hadis Nabi. Lihat bagaimana sahabat mencela pengikut hawa nafsu dengan 'bahasa kasar' atas petunjuk Rasulullah saw.


Daripada Ubai bin Ka'ab bahawa dia mendengar seorang lelaki berkata: "Hai keluarga si fulan!". Lantas Ubai berkata kepada lelaki tersebut: "Gigitlah kemaluan bapamu!". Ubai mencelanya terang-terangan tanpa menggunakan bahasa kiasan (sindiran). Lelaki tersebut berkata kepadanya: "Wahai Abul Munzir (kun-yah Ubai), engkau bukanlah orang yang gemar berkata keji". Ubai berkata kepadanya: "Sesungguhnya aku mendengar Rasulullah saw bersabda: "Barangsiapa berbangga-bangga dengan slogan jahiliyah maka suruhlah dia menggigit kemaluan ayahnya dan tidak usah memakai bahasa kiasan terhadapnya" (HR Al Bukhari dalam Abadul Mufrad)


Tuntasnya saya menyandarkan analogi ini kepada sisi budaya kemudian saya memiliki hujjah yang sangat kuat berdasarkan hadis serta ia dipraktikan oleh para sahabat. Kalau hadis jiran boleh dicerna oleh akal kalian walaupun konteks nya melenceng lalu apakah akal kalian yang sama itu tidak mampu mencerap hadis tentang wanita yang memakai minyak wangi di atas?
Kebodohan Pembangkang Dalam Memahami Kiasan


Semoga akal para pembangkang yang telah menggunakan hadis jiran memahami bahawa para muslimah yang keluar demontrasi itu martabatnya lebih rendah dari pelacur mengikut konteks hadis di atas.


Agar akal milik pembangkang tidak terlalu jahil sehingga memahami analogi secara harfiyah. Ibarat ketika seseorang berkata: "Ini saudara anjing saya" lantas kalian menganggap bahawa lelaki tersebut memiliki saudara daripada seekor anjing! Atau ketika kalian mendengar seseorang berkata: "Engkau gemok macam gajah" lalu kalian mengangap bahawa oraang tersebut adalah seekor gajah.


Jika berlaku pemahaman seperti ini, maka ia adalah musibah kepada diri kalian. Justeru untuk tidak bebal seperti gambaran diatas, maka setiap ungkapan manusia perlu difahami secara menyeluruh. Dengannya kelak akan diketahui bahawa analogi yang saya lakukan tidak menetapkan secara hakiki bahawa para muslimah yang berdemonstrasi adalah pelacur.


Jadi pihak-pihak yang mengatakan wanita muslimah itu adalah para wanita bermaruah lalu tuduhan saya itu boleh jatuh pada perkaraa qazaf; merupakan perkiran orang jahil yang berlagak pandai. Lagipula apakah tulisan dalam facebook boleh diperkirakan sebagai saksi seandainya kamera besi yang merakam gambar zina ditolak mentah oleh ulama PAS?


Dalam satu hal pula, bagaimana pembangkang boleh melakukan takwilan ketika berhadapan dengan kiasan Mursyidul Am PAS yang berkata bahawa Tuhan Itu Samseng dan anologi seakan Penerima BRIM seperti haiwan. Dan apakah pendapat Dr Maza tentang kenyataan Nik Aziz ini? Apakah Dr Maza akan senyap ibarat Ifrit bisu dan dubuk pembangkang?
Analogi Dr Maza Kepada Ilmuan Malaysia


Sikap Dr Maza kepada pembangkang boleh diramal. Dia sangat lunak kepada pembangkang dan pendiriannya sangat condong kepada mereka. Lihat tabiat Dr Maza untuk berkata sesuatu tanpa kajian kepada pihak kerajaan. Contoh paling terbaru adalah isu jet peribadi. Begitu juga tentang isu MH370 dan kapal selam milik negara. Tetapi ketika Anwar membawakan hadis paslu dengan segala bukti tersedia, lalu Dr Maza hanya menyinggung hal ini secara berlapis diatas sebuah 'ketidak-pastian'.


Inilah watak sebenar Dr Maza yang dianggap oleh pembangkang sebagai "non partisipan" walhal orang yang rapat dengannya memang mengetahui bahawa dia pro pembangkang. Mungkin ketika Dr Maza menjadi mufti adalah fasa dimana dia memihak kepada kerajaan namun setelah kontraknya tidak disambung, dia sangat condong kepada pihak pembangkang, walaupun dialah pencetus kepada kewujudan Sektretariat Ulama Muda UMNO.


Sungguhpun Sekretariat Ulama Muda UMNO dibawah UMNO dan kebanyakan ahlinya ketika itu adalah sahabat dan murid-murid Dr Maza namun selama hampir dua tahun, tidak ada apa-apa aktiviti yang mampu dijalankan melainkan mesyuarat.


Bagaimana ia mampu bergerak sedangkan hala-tuju dan pergerakan ahlinya banyak di'kawal' oleh Dr Maza, serta bagaimana mungkin sahabat dan murid beliau akan berkerja walhal mereka ini semuanya condong kepada pembangkang. Akhirnya Sekretariat Ulama Muda UMNO ini dibubarkan oleh Dr Fathul Bari lalu menubuhkan Pertubuhan Ilmuan Malaysia (iLMU) sebagai gantinya.


Dalam masa yang sama, Dr Maza ibarat ketam yang menyuruh anaknya berjalan lurus. Sebelum ini telah terkenal seantero Malaysia bahawa akhlak Maza adalah bejat dan dia merupakan seorang yang suka mengata. Masih ingatkan kisah pertelagahan beliau dengan Pengarah JAIS, Datuk Khusrin. Begitu juga pertembungan dia dengan beberapa tokoh lain seperti Dr Uthman El Muhammadi dan Dr Aziz Hanafi.


Kita juga tidak lupa bagaimana dia menyesatkan dan mengutuk Syeikh Muqbil al Wadi'I, seorang ulama ahlul sunnah ulung di Yaman dan Dr Rabi' dari Saudi. Lebih lucu adalah Dr Maza pernah menggelar anjing dan syaitan bisu kepada para ulama' yang mendokong kerajaan. Lalu hari ini Dr Maza yang bejat akhlaknya berbicara tentang analogi yang molek dan adab tatasusila!


Kesimpulan


Sesungguhnya analogi yang saya lakukan itu memiliki dasar pada sisi manhaj, kemudian didokong oleh dalil naqli serta petunjuk para sahabat. Juga perbuatan demonstrasi bukanlah akhlak Islami serta ia adalah maksiat disamping keluarnya kaum wanita telah mencemarkan maruah mereka dan maruah keluarga mereka.


Dalam akal budi melayu, terlalu banyak perumpamaan yang dilihat kasar dan kesat, namun para budayawan bangsa ini menerima apa adanya. Para pembangkang termasuk Dr Maza akhirnya menggunakan alasan akal budi Melayu iaitu 'bahasa kesat' sebagai tameng membantah analogi ini.


Mereka tidak akan mampu menjawab pada sisi dalil naqli tetapi meruntun kepada isu emosi semata-mata. Walhal dalam masa yang sama mereka adalah golongan manusia yang suka mencela dan mencaci kerajaan. Inilah salah satu keajaiban yang dimiliki oleh Dr Maza dan pembangkang secara umumnya.
Abu Amru Mohd Radzi Bin Othman

MERBOK TIMES

Posted: 09 May 2014 12:11 AM PDT

MERBOK TIMES


PLUS - HALIM SAAD DAH KAW TIM DENGAN IZAT EMIR

Posted: 08 May 2014 05:01 AM PDT

KUALA LUMPUR 7 Mei - Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (Perdasama) menyambut baik cadangan pengambilalihan PLUS Malaysia Berhad (PLUS) kepada syarikat swasta yang dikaitkan dengan Idaman Saga (Idaman Saga) Sdn. Bhd., milik Tan Sri Halim Saad.

Presidennya, Datuk Moehamad Izat Emir berkata, walaupun cadangan itu dilihat masih samar namun persatuan itu menganggap langkah pengambilalihan tersebut harus dipertimbangkan bagi meringankan beban rakyat.

"Perdasama beranggapan cadangan itu harus dipertimbangkan bagi meringankan beban rakyat sekali gus menurunkan kos tanggungan rakyat dan dapat mengurangkan subsidi yang ditanggung oleh kerajaan setiap tahun," katanya dalam kenyataan kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris pada 25 Mac lalu melaporkan Halim melalui syarikatnya, Idaman Saga berhasrat mengambil alih PLUS dengan cadangan terbarunya kepada kerajaan untuk mengekalkan kadar tol pada paras semasa.

Isu pengambilalihan itu bagaimanapun dibantah oleh Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) kerana bagi pertubuhan itu, PLUS merupakan tulang belakang dan pemacu kepada perkembangan ekonomi negara.

Naib Presiden Perkasa, Syed Osman Syed Mansor semalam berkata, PLUS yang kini dimiliki bersama dua syarikat milik kerajaan (GLC) dan agensi kerajaan, iaitu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan UEM Bhd. (UEM) selama ini juga telah diurus dengan baik.

Menurut Moehamad Izat, tidak dinafikan kedua-dua agensi kerajaan ini menunjukkan prestasi yang baik malah kedua-dua agensi tersebut mendapat manfaat daripada pelaburan mereka dan disalurkan kepada rakyat.

"Bagaimanapun saya percaya cadangan baharu yang dikemukakan oleh Tan Sri Halim Saad itu tidak harus diketepikan. Ini kerana, PLUS merupakan tunjang yang menghubungkan negeri-negeri di Malaysia dan merupakan landasan utama sektor pelancongan dalam negeri.

"Inisiatif seperti ini bukan sahaja membantu meringankan beban rakyat malah merancakkan ekonomi negara," katanya.

Belantan

Posted: 08 May 2014 11:49 PM PDT

Belantan


Kompleks PKNS kian hilang identiti?

Posted: 08 May 2014 10:23 AM PDT

Kompleks PKNS Shah Alam, Selangor, yang kini turut memberi ruang kepada peniaga-peniaga asing berniaga.

Fizikalnya mungkin tidak gah seperti SACC Mall, Empire Gallery, Subang Parade dan banyak lagi pusat beli-belah yang terletak berhampirannya.

Meskipun yang lain lebih jauh moden, Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Se­langor (PKNS) Shah Alam yang dibina lebih 30 tahun lalu tetap mempunyai keistimewaan tersendiri.

Itulah satu-satunya kompleks niaga di Bandar Raya Anggerik yang memiliki entiti tradisional iaitu peniaga dan pengunjungnya majoriti terdiri daripada orang Melayu. Sememangnya itulah matlamat penu­buhan PKNS, iaitu membantu perkembangan ekonomi bumiputera.

Sebut apa sahaja produk, hampir ke­semuanya boleh didapati di Kompleks PKNS yang dijual oleh peniaga Melayu. Lebih-lebih lagi menjelang musim perayaan terutama Hari Raya Aidilfitri, ramai pengunjung sejauh dari Singapura tertumpu di situ bagi mencari ba­rangan keperluan seperti pakaian, songkok, baju kurung dan kuih raya.

Tidak keterlaluan jika dikatakan Kompleks PKNS adalah sama 'par' atau pesaing utama kepada kawasan niaga yang cukup dikenali di ibu negara, iaitu Jalan Masjid India.

Berbeza dengan Jalan Masjid India yang sering mengalami kesesakan lalu lintas dan terdedah kepada hujan dan terik matahari, Kompleks PKNS menyediakan suasana lebih selesa serta nyaman kepada pengunjungnya.

Bagaimanapun, identiti Kompleks PKNS seolah-olah mahu ditukar kepada entiti baharu.

Selepas pengurusan kompleks berkenaan diambil-alih oleh anak syarikat PKNS, Private Real Estate Company (PREC) pada awal tahun ini, peniaga bukan Melayu dan warga asing mula menduduki ruang niaga di situ.


Kalau dahulu banyak ruang dibiarkan kosong bagi membolehkan peniaga kecil Melayu menyewa pada waktu-waktu tertentu se­perti bulan Ramadan, kini tapak-tapak terbabit menjadi lot-lot kedai milik peniaga bukan Melayu serta warga asing.

Menurut Yang Dipertua Persatuan Peniaga-peniaga Kompleks PKNS Shah Alam, Amran Yahya, pihaknya tidak menghalang sesiapa pun berniaga di situ sebagai persaingan sihat tetapi sepatutnya peniaga Melayu diberikan keutamaan.

Selain itu, jelasnya, kewujudan restoran-restoran yang mana taukehnya adalah bangsa asing juga boleh dipersoalkan dari segi halal haram kerana ada premis terbabit tiada tanda pengesahan daripada badan berwajib seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Perkara sedemikian tambahnya, amat sensitif kerana melibatkan pengunjung ke situ yang majoriti beragama Islam. Senario terbaharu itu ternyata meresahkan lebih 200 peniaga Melayu terutama yang sudah bertapak berpuluh tahun di situ.

"Apabila peniaga asing yang modal kewangannya lebih kukuh semakin banyak, dikhuatiri peniaga Melayu sedia ada tidak mampu bersaing kerana kemungkinan kadar sewa dinaikkan berlipat kali ganda.

"Kalau perkara sebegini tidak dibendung, kompleks ini bakal berubah kepada entiti baharu, sama seperti pusat beli-belah lain yang penghuninya dimonopoli peniaga bukan bumiputera," katanya disini baru-baru ini.

Kebimbangan mereka itu ada asasnya kerana jelas Amran, beberapa peniaga sudah mula dikenakan kadar sewa berganda.

Apatah lagi peniaga-peniaga di situ akan menandatangani perjanjian penyewaan baharu berkuat kuasa 1 Jun ini. Notis mengenai pembaharuan penyewaan sudah pun diterima mereka daripada PREC pada awal April lalu.

"Antara syarat-syarat perlu dipatuhi sebelum dapat memperbaharui perjanjian adalah kami dikehendaki membuat pengubahsuaian di lot masing-masing," ujar Amran.

Katanya, beban kenaikan kadar sewa mungkin masih boleh digagahi mereka namun apa yang perlu dipertahankan oleh PREC adalah memastikan entiti tradisonal dikekalkan iaitu peniaga dan pengunjung terdiri daripada orang Melayu.

Pada masa sama, menurut Amran, kenaikan itu biarlah setimpal dengan kemudahan-kemudahan asas yang disediakan. "Kemudahan asas ini sebenarnya disediakan untuk keselesaan para pengunjung.

"Sebagai contoh sekarang pendingin hawa hanya berfungsi mengikut waktu pejabat. Selepas itu keadaan di ruang legar yang dihuni peniaga-peniaga kecil mula menjadi tidak selesa.

"Keadaan tidak nyaman sebegini mungkin membantutkan keinginan pengunjung untuk datang lagi ke Kompleks PKNS," katanya.

Selain itu, tambah beliau, hasil yang diperolehi PREC perlu digunakan semula untuk memanfaatkan kompleks bukannya disalurkan ke tempat lain seperti pernah dilakukan pengurusan sebelum ini.

Sememangnya para peniaga di Kompleks PKNS mahukan pembaharuan seiring perkembangan semasa tetapi periuk nasi golongan bumiputera itu juga perlu diambil kira.

Apa yang penting, sesiapa sahaja yang diberikan tanggungjawab untuk mengurus Kompleks PKNS perlu ada semangat dan iltizam untuk memajukan orang Melayu.

Suara Politik
Belantan

'Ribut' pemilihan PKR bukti Anwar bukan pemimpin hebat?

Posted: 08 May 2014 01:17 AM PDT


'Ribut' yang melanda pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) ketika ini jelas menunjukkan betapa Datuk Seri Anwar Ibrahim bukanlah pemimpin hebat yang kononnya mampu 'menyelamatkan' Malaysia seperti dicanang penyokongnya selama ini.

Bekas Exco Angkatan Muda Keadilan (AMK), Abdul Ghani Haroon berkata, kelemahan Anwar terbukti setelah perkara itu masih gagal diatasi biarpun pergaduhan bukanlah sesuatu yang asing setiap kali berlangsungnya pemilihan parti berkenaan.

"Malah saya difahamkan tahun ini keadaannya lebih teruk. Kalau sudah setiap kali pemilihan mahu bertumbuk, di mana kemampuan serta kredibiliti Anwar untuk menyelesaikannya?

"Dahulu ketika PKR belum berkuasa, perkara sebegini tidak berlaku. Tetapi apabila ada kuasa sedikit, masing-masing sudah hilang pertimbangan akal budi bagi merebut jawatan. Jadi, bagaimana mereka mahu diharapkan untuk menjaga negara?" katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Proses pemilihan PKR di seluruh negara baru-baru ini kecoh dengan beberapa cabang diisytiharkan sebagai tidak sah dan perlu mengadakan pengundian semula termasuk di Cabang Nibong Tebal, Pulau Pinang dan Tenom, Sabah.

Kejadian itu memberi tamparan hebat kepada pemimpin parti berkenaan yang selama ini sering mempertikai ketelusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) selain kerap kali mengelirukan rakyat dengan memberi gambaran kononnya PKR adalah parti yang bersih dan demokratik.

Abdul Ghani menambah, beliau juga pelik dengan sikap segelintir ahli PKR yang seakan-akan dicucuk hidung untuk terus menyokong PKR sekali pun menyedari segala kepincangan dan penipuan dilakukan pemimpin atasan dalam menempatkan 'orang' masing-masing di kedudukan tertentu.

"Sudah berapa kali pemilihan, anda dapat lihat Ketua Cabang PKR Rembau, Badrul Hisham Shaharin mendedahkan kepincangan dan penipuan yang berlaku. Tetapi di mana kedudukannya sekarang?

"Tetapi mereka masih menyokong PKR. Tidakkah mereka nampak bahawa pemilihan ini membuktikan PKR hanya membentuk keadilan untuk Anwar dan bukannya keadilan umum seperti didakwa," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Badan Bertindak Antipenyelewengan Negeri Kedah, Khairul Anuar Ramli berkata, jika diteliti setiap laporan penipuan yang dilaporkan dalam pemilihan kali ini, ternyata ada tangan ghaib yang jijik cuba untuk menipu bagi memastikan individu tertentu mendapat tempat di dalam parti.

"Anwar tidak perlulah lagi bercakap tentang prinsip demokrasi. Beliau ternyata gagal dalam 'mendemokrasikan' partinya sendiri sehingga menyebabkan Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) gagal memberi alasan yang matang berhubung kekecohan tersebut.

"Ramai rakan yang masih di dalam PKR mendakwa pemilihan ini tidak sah kerana diselubungi penipuan. Soalnya, mahukah PKR mengadakan pengundian semula bagi membuktikan mereka benar-benar telus? Saya yakin tidak," katanya.

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 08 May 2014 11:42 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


VIDEO: Cina Gampang Cuba Provok Anggota Polis...

Posted: 08 May 2014 07:00 PM PDT

Kurang ajar punya cina, inilah hasil tarbiyah pakatan, cina sudah tidak ada rasa hormat lagi pada penjawat awam terutama anggota polis...

Korang tengok lah sendiri video tu, bagai mana anggota polis melayu di hina oleh pesalah cina...

Janji Keling, AirAsia Masih Tak Mahu Berpindah Ke KLIA2 9 Mei...

Posted: 08 May 2014 06:00 AM PDT

Ini janji airasia pada 15 april lepas...


Dan ini pula jawapan dalam twitter mangkok paria tu...


Soalnya apa yang tak kena dengan KLIA2...

Kenapa airasia terlalu cerewet sangat...

Syarikat penerbangan lain sudah mula beroperasi dan membuka kaunter tiket mereka disana tampa banyak komplen, kenapa airasia tak boleh...

Adakah airasia akan berpindah ke KLIA2 sekiranya tuntutan mereka supaya MAHB menyediakan muzium dan spa di tunaikan... kliksini

Hari ini sudah 8 mei, esok 9 mei, tapi melihatkan kepada gambar-gambar di bawah, pejabat urusan airasia di KLIA2 dalam keadaan bergini aku yakin, kenyataan yang di keluarkan oleh airasia pada 15 april lepas adalah pembohongan semata-mata dan sekali gus airasia tidak hormat kepada najib yang telah mengarahkan airasia supaya ikut berpindah di klia2 klik sini

Gambar menunjukan pejabat airasia di KLIA2 masih belum di siapkan oleh syarikat penerbangan itu... klik sini


Panglima Perang Cyber

Posted: 08 May 2014 11:41 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Kereta MPV Anggota @PDRMsia Dilanggar Lori di Senai Johor Semalam

Posted: 08 May 2014 05:47 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 08 May 2014 11:20 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


AHLI PAS TERLIBAT KUTIPAN SEWA TAPAK DI SELANGOR?

Posted: 08 May 2014 10:00 PM PDTBenarkah ahli PAS yang dilantik menganggotai Jawatankuasa Penduduk (JKP) terlibat dalam aktiviti kutipan sewa tapak pasar pagi dan malam di negeri Selangor yang mula diperkatakan sejak beberapa tahun lalu ?

Mengulas perkara itu, Bendahari PAS Selangor, Dr Ahmad Yunus Hairi, dilaporkan selangorku berkata PAS negeri akan menjalankan kajian berhubung perkara terbabit.

"Kita akan kaji perkara ini sama ada benar atau tidak. Jika benar maka tindakan akan diambil," katanya yang juga Exco Belia dan Sukan, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor.

Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Abdul Samad pula berkata pihaknya tidak menerima sebarang laporan berhubung perkara terbabit dan pihaknya akan menyiasat sejauh mana kebenaran dakwaan berkenaan sebelum tindakan diambil.

"Kita akan menyiasat terlebih dahulu sejauh mana dakwaan berhubung perkara itu. Adakah kutipan itu dilakukan atas arahan PBT atau pihak lain.

"Setakat ini dakwaan terbabit hanya khabar angin kerana belum terbukti kebenarannya. Saya hanya akan bertindak selepas menerima laporan," katanya.

Sementara itu, Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Datuk Teng Chang Kim, mengesahkan pihaknya melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) akan mengambilalih pengurusan pasar pagi dan malam di seluruh Selangor berkuatkuasa 2012.

Chang Kim, berkata arahan dibuat Kerajaan Negeri itu dilaksanakan supaya pengurusan tapak perniagaan diletakkan di bawah bidang kuasa PBT sepenuhnya, berbanding sebelum ini di bawah JKP.

"PBT sudah mengambialih soal pengurusan termasuk kutipan sewa pasar pagi dan malam. Ia membabitkan banyak kawasan di bawah pentadbiran PBT seluruh Selangor dan bermula 2012, ia dilakukan secara berperingka," katanya.

Ulama PAS Tidak Selesa Dengan Konsep Tahalul Siyasi

Posted: 08 May 2014 07:04 PM PDT


Kesungguhan PAS Kelantan berkempen untuk melaksanakan hudud di Kelantan dilihat pemerhati politik sebagai cerminan ketidakselesaan ulama parti itu dengan konsep 'Tahalul Siyasi' yang dipraktikkan dalam Pakatan Rakyat (PR).


Konsep 'Tahalul Siyasi' adalah istilah yang diperkenalkan ulama PAS untuk menjustifikasikan persepakatan politik dalam PR, namun pada PKR dan DAP, parti-parti mereka tidak terikat dengan konsep yang diperkenalkan PAS itu, sebaliknya lebih bersetuju dengan istilah bukan jenama Islam, 'Pakatan Rakyat,' sebagai asas utama mengikat ketiga-tiga parti tersebut.


Setiausaha Pengelola DAP, Anthony Loke Siew Fookmenjelaskan ketiga-tiga parti termasuk PAS terikat dengan 'persetujuan bersama' yang dimaterai dalam Konvensyen Pakatan Rakyat yang pertama pada 19 Disember 2009 di Shah Alam.


Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata PAS terikat dengan perjanjian bersama yang ditandatangani pada 28 September 2011 iaitu hudud tidak termasuk dalam agenda PR.


Menurut Azmin, perjanjian bersama PR adalah terikat dengan 'Buku Jingga' dan Perlembagaan Persekutuan.


Dalam kes hudud, Dr Abdul Aziz Bari dilaporkan FMT telah menemplak PAS sebagai mengambil pendekatan yang ganjil, berada di dalam PR tetapi membuat gerak yang memerlukan sokongan UMNO yang berada di dalam Barisan Nasional (BN).


Dr Aziz berkata apa yang kita lihat PAS semakin lemah; ia hanya memiliki 21 kerusi parlimen di samping kehilangan Kedah. Dalam pada itu di Kelantan pun undi popular yang PAS dapat tidak melebihi 50 peratus; sesuatu yang menimbulkan tanda tanya tentang keabsahan tindakan PAS di sisi demokrasi.


"Yang jelas, sebagaimana 2008, di dalam senario sekarang UMNO yang mendapat laba politik," dakwanya.

Dr Aziz turut menjelaskan penglibatannya dengan cadangan pelaksanaan hudud Kelantan.


"Saya berasa perlu untuk menjelaskan beberapa perkara yang mungkin kelihatan remeh. Saya ke Kelantan dua minggu lalu untuk menghadiri mesyuarat jawatankuasa teknikal pelaksanaan hudud yang dipengerusikan oleh timbalan menteri besar," jelas beliau.


Bagaimanapun, katanya, oleh kerana tidak ada siapa yang menunggunya di lapangan terbang beliau membuat keputusan untuk balik semula ke Kuala Lumpur selepas dua jam.


"Saya menganggap ia sangat ganjil kerana sejak 1996 lagi sentiasa ada pegawai yang menunggu ketibaan saya.


"Mungkin saya perlu sebutkan bahawa saya ke Kelantan dengan perbelanjaan sendiri," dakwanya.

Katanya lagi, tahun lalu namanya dijaja oleh kerajaan negeri kononnya diminta menjalankan kajian tentang hudud sedangkan beliau tidak dimaklumkan mengenainya.


"Dalam pada itu seorang anggota exco Kelantan beberapa kali menefelon saya hendak berjumpa untuk memohon penjelasan mengenai halangan pelaksanaan hudud. Tetapi sehingga hari ini beliau tidak pernah datang berjumpa," katanya sambil menafikan beliau enggan membantu PAS seperti mana kritikan akhbar Harakah.
Laman sosial pro ulama, El Haraki lebih bersetuju dengan pendapat Ustaz Mokhtar Senik, Ketua Dewan Ulamak Pahang berkaitan dengan konsep 'Tahalul Siyasi' atau 'Pakatan Rakyat.'


"Bak kata Ustaz Mokhtar Senik (Ketua Dewan Ulamak Pahang), PAS hanya berkawan dengan PKR dan DAP dalam PR bukannya berkahwin. Yang memeningkan, sesetengah pemimpin seperti Dr Dzulkifli and the geng seolah-olah nak PAS berkahwin dalam PR.


"Sebab itu Dr Dzul sanggup keluarkan kenyataan yang menyatakan belum sampai masanya melaksanakan Hudud. Kenyataan yang jelas bertentangan dengan prinsip dan perjuangan PAS,"dakwa El Haraki.

Ustaz Mokhtar Senik dalam kenyataannya berkata beliau lebih setuju pesepakatan sekarang diistilahkan sebagai 'Ta'awun As-Syiasy'.


"Saya lebih setuju jika parti-parti dalam pakatan hanya terikat dengan konsep "ta'awun As-Syiasy" (Tolong menolong dalam Politik).


"Hanya wujudkan penyelarasan dalam soal pembahagian kerusi macam tahun 2008, (masa tu gabungan PR dapat 5 Negeri). Maksudnya sekadar berkawan bukan berkahwin,"katanya.

OOO PATUTLAH MAHAL...

Posted: 08 May 2014 02:02 AM PDTSemalam kami ada paparkan kenapa harga petrol RON 95 mahal di Indonesia. Ramai termanggu-manggu kenapa kami letakkan foto cewek yang beraksi mengiurkan di pam-pam stesen negara berkenaan?

Jawapan mudah, itulah strategi pemilik-pemilik syarikat pam minyak di negara berkenaan mempromosikan minyak petrol jenama 'keluaran' mereka. Ia juga sebagai strategi licik mereka menarik perhatian pelanggan supaya mengisi petrol sambil menjamu mata melihat cewek-cewek bergetah. Dengan cara ini syarikat minyak berkenaan lebih popular. Masyarakat pun mungkin  'sejuk' tak la marah-marah akibat harga minyak yang mahal.

Walaupun ia bukan polisi perniagaan Pertamina namun siapa peduli jika pemilik-pemilik mau letak cewek-cewek manis gebu sebagai duta perniagaan mereka? Harap Malaysia jangan jadi sampai begini. 


Tapi bila diselidiki ternyata majoriti syarikat-syarikat ini milik kaum pendatang. Suka hati merekalah nak buat apa pada perniagaan mereka. Begitu juga suka hatilah jika mereka nak mengimport petrol berkodi-kodi dari negara jiran yang 'murah' dan mempunyai banyak infrastrukturnya lagi banyak jaringan perniagaannya dengan warga pendatang di negara tersebut. Mereka ada wang dan jalankan bisnes yang sah...

Ini buktinya...

Jakarta -BBM subsidi di Malaysia adalah bensin RON 95 sekelas Pertamax Plus, dan harganya dijual sekitar Rp 7.350/liter. Tapi kenapa bensin serupa di Indonesia dijual Rp 12.000/liter?

"Kenapa Malaysia bisa jual RON 95 hanya Rp 7.350 sementara di kita Rp 12.000/liter, ya karena kita beli BBM-nya dari Singapura," ucap Anggota Komite Badan Pengatur Hilir Minyak dan Gas Bumi (BPH Migas) Ibrahim Hasyim kepada detikFinance, Kamis (8/5/2014).

Ibrahim mengungkapkan, harga BBM di Singapura memang lebih mahal dibandingkan harga BBM di Malaysia. Alasannya, Singapura menerapkan pajak tinggi untuk produk BBM.

"Walau berdekatan, harga BBM di Singapura dan Malaysia lebih mahal di Singapura, karena kebijakan pemerintah Singapura yang menerapkan pajak cukup tinggi pada produk BBM, karena Singapura tidak terlalu luas, seperti pulau kecil, mereka mengurangi dampak pada polusi udara negaranya, makanya dikenakan pajak tinggi untuk BBM," kata Ibrahim.

Ia menambahkan, saat ini hitungan harga BBM subsidi yang harus dibayar negara ke PT Pertamina (Persero) berdasarkan acuan harga minyak di Singapura.

"Untuk harga BBM subsidi jenis premium formulanya 3,32% MOPS (Mean of Platts Singapore) + biaya distribusi dan marjin Rp 484/liter, kalau solar atau bio solar 2,17% MOPS + Rp 521/liter, minyak tanah 2,49% MOPS + 263/liter," ungkapnya lagi.

"MOPS ini adalah Mean of Platts Singapore atau merupakan harga acuan minyak atau BBM di Singapura," tutupnya.

Sumber: http://finance.detik.com/read/2014/05/08/100501/2576813/1034/ri-jual-pertamax-plus-rp-12000-liter-karena-impor-dari-singapura

Komen kami;

Syukurlah kita tak perlu mengimport minyak dari Singapura. Jika tidak pasti lebih banyak duit rakyat digunakan untuk mengkayakan negara tersebut. Cuma kita kesalkan ada warga Singapura yang begitu bebas membeli petrol subsidi RON 95 kita bertan-tan liter setiap hari seolah-olah tanpa sekatan. 

Bahkan, ada juga sindiket dari negara jiran tersebut yang menjalankan kegiatan penyeludupan minyak dan diesel subsidi kita secara berleluasa dengan bantuan pengkhianat-pengkhianat ekonomi di negara ini. 

Sebab itu tak heran jika pengkhianat dan penyanggak yang hidup mewah selama ini mula kepanasan apabila kerajaan mengumumkan projek RAPID Pengerang. Kononnya projek itu akan menghapuskan udang lobster yang menjadi makanan mewah kepada golongan penyanggak seberang tambak itu.

Kepada golongan yang tak tahu, walaupun Indonesia mengeluarkan petrol dan gas asli terbesar di ASEAN, namun komoditi itu disaring (refinery) kebanyakkannya di Singapura. Bahkan Indonesia sering terputus bekalan bahan api tersebut kerana permintaannya yang begitu tinggi sekali. Hinggakan kadangkala rakyatnya terpaksa seludup keluar petrol RON 95 dan diesel bersubsidi Malaysia di perbatasan Kalimantan beratus-ratus ribu liter sehari!

Data akhir tahun 1997 ketika produksi minyak masih banyak. Namun kini tahun 2014 pengeluaran minyak semakin berkurangan dan setiap negara terpaksa bersaing harga bagi mendapatkan bekalan. Sebab itu harga minyak semakin mahal.  Banyak subsidi dari wang cukai rakyat terpaksa digunakan bagi menstabilkan harga minyak di negara ini. 

Indonesia juga telah keluar keanggotaannya dari Organisasi Negara-Negara Pengeluar Minyak (OPEC) pada September 2008 kerana produksi minyaknya kurang 1 juta barrel setiap hari. Sejak itu negara tersebut terpaksa mengimport minyak yang telah diproses dari luar termasuk dari Singapura.


Link berkaitan:

The Unspinners

Posted: 08 May 2014 11:06 PM PDT

The Unspinners


ISMA salah menghasut atau kebenaran yang mahu dilupakan?

Posted: 08 May 2014 07:55 PM PDT


Biarpun ketika ini pelbagai laporan polis yang dibuat oleh DAP dan MCA berikutan kenyataan Presiden ISMA, Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman yang didakwa bersifat menghasut, tetapi bagi rakyat Malaysia mereka merasakan pendirian Presiden itu adalah tepat mengikut fakta sejarah.

Ramai yang memberikan komentar tanda sokongan padu terhadap apa yang diperkatakan oleh Presiden ISMA dan menyetujui bahawa kedatangan pendatang Cina ke Tanah Melayu bersama penjajah British suatu ketika dahulu adalah satu pencerobohan.

Encik Sulaiman dari Kuala Kurau menyatakan sepenuh sokongannya dengan pendirian Ustaz Abdullah Zaik. Katanya, kenyataan bahawa pendatang Cina bersama Britisih sebagai menceroboh itu sangat tepat.


"Saya yakin bahawa orang Cina ingin melupakan dan memadamkan sejarah ini. Mungkin mereka ingin menganggap tanah Melayu yang ditukar ke Malaysia ini adalah hak milik bersama.

"Tetapi saya sebagai orang Melayu mana mungkin dapat menerima anggapan sebegitu. Kerana yang jelas orang Cina datang dari tanah besar Cina, begitu juga India. Jadi orang Cina sepatutnya menerima kenyataan Ustaz Abdullah itu, tidak ada yang salahnya. Bagi saya ianya langsung tidak bersifat hasutan.

"Namun apa yang saya boleh katakan, semua ini berlaku kerana orang Melayu yang terlalu bertoleransi," katanya.

Hal ini tuurt dipersetujui Siti Khairul Bariah dari Sungai Petani, ujarnya menyokong pendirian Presiden ISMA. Beliau berkata, hakikat sejarah ini perlu diperjelaskan kerana kebanyakkan antara kita mahu menafikan sejarah.

Jika tidak manakan mereka sanggup melakukan sesuatu yang bertentangan dengan perlembagaan.

"Jadi bagi saya kenyataan dan pendirian Ustaz Abdullah ini suatu yang jelas dan harus diketahui. Ianya tepat bahawa pendatang Cina yang masuk bersama Bristish ketika itu sememangnya datang untuk menceroboh.

"Saya rasa Ustaz Abdullah bukan mahu mencetuskan perkauman, tetapi itulah sejarahnya. Jadi kenapa orang Cina mahu melenting? Itu adalah hakikat," ujarnya lagi.

Selain itu, Encik Zaim Shaari yang berasal dari Negeri Sembilan pula berkata, beliau bersetuju jika dikatakan pendatang Cina yang datang bersama British ke Tanah Melayu suatu ketika dahulu adalah penceroboh.

Bahkan tidak ada salahnya kenyataan itu. Ia timbul pun atas dasar masyarakat Cina sebelum ini seperti DAP yang menafikan hak orang Melayu walaupun ianya telah ada dalam perlembagaan.

Misalnya, sebelum ini DAP secara terang-terangan menentang pelaksaan hukum Islam.

Jadi, apakah kenyataan-kenyataan dari pemimpin Cina yang menyiatkan hati dan meruntun perasaan kita sebagai orang Melayu dan Islam serta rakyat negara ini tidak merupakan hasutan? Itu yang perlu diperjelaskan.

Tuan Haji Ahmad Hussain dari Kelantan pula mengatakan bahawa kenyataan Presiden ISMA adalah sangat berasas kerana ia merupakan hakikat sejarah.

Pendatang Cina bukan sahaja menceroboh di tanah Melayu, tapi di semua tempat. Misalnya Australia, mereka mahu mengaku itu semua hak yang mereka. Jadi bagi saya tidak hairan dengan kenyataan Ustaz Abdullah. Ianya memang tepat sekali, orang Cina perlu mengakui hakikat sejarah ini dan mereka tidak boleh menafikan sama sekali.

Selain itu pengguna laman sosial, Mohd Shazli berkata, beliau menyokong ISMA kerana baginya tiada salahnya pendapat ISMA apatah lagi dalam konteks kebebasan bersuara yang mahu memperjelaskan fakta sebenar sejarah bangsa Cina.

"Elok sangat untuk diingatkan, supaya mereka tidak terus menerus menyerang Islam dan hak keistimewaan bumiputera," katanya.

Manakala Pak Kaduk, seorang blogger berkata, semamngnya perlu pemimpin macam Abdullah Zaik yang berani berkata benar. Tidak dinafikan nenek moyang mereka masuk ke Tanah Melayu tanpa kebenaran nenek moyang kita. Jadi masuk tanpa kebenaran itu maksudnya adalah menceroboh.


Sg Rapat Online

Menjawab macai yang kata Lim Guan Eng hebat

Posted: 08 May 2014 05:26 AM PDT

Sebelum pilihanraya cakap lain, lepas pilihanraya Guan Eng cakap lain

Posted: 08 May 2014 01:00 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 08 May 2014 09:56 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 08 May 2014 09:37 PM PDT

JURI RAKYAT

Posted: 08 May 2014 07:39 PM PDT

JURI RAKYAT


Kabar Olga Syahputra Meninggal di Singapura, Bohong

Posted: 08 May 2014 09:45 AM PDTJurirakyat.com Sejak Kamis (8/5/2014) malam, muncul kabar Olga Syahputra meninggal dunia dari sebuah situs berita online. Dari berita tersebut mengabarkan kalau Olga meninggal dunia saat dirawat di rumah sakit di Singapura.

Namun kabar tersebut langsung dibantah oleh Aditya Gumay. Aditya Gumay merupakan mentor dan orang dekat komedian kelahiran 8 Februari 1983 tersebut.

"Nggak (tidak meninggal). Kalau misalnya ada apa-apa, pasti saya orang yang pertama dikasih tahu," terang Adit, saat dihubungi via telpon, Kamis (8/5/2014) malam.

Ketika ditanya kabar Olga mengalami koma, Adit juga membantahnya. Menurut pria yang mendirikan Lenong Bocah itu, Olga kini tengah menjalani perawatan. "Belum ada rencana operasi. Olga hanya butuh ketenangan," sambung Adit.
Bantahan Olga meninggal juga disampaikan oleh Pipit, adik Mak Vera yang merupakan manajer Olga Syahputra. Menurut Pipit, kondisi Olga baik-baik saja. "Nggak Mas, alhamdulillah kondisinya membaik," terang Pipit.
Kondisi Olga Syahputra memang melemah hampir setengah bulan lalu. Sejak pertengahan April, presenter Dahsyat itu dirawat di Rumah Sakit Pondok Indah dan didiagnosa menderita meningitis, alias radang selaput otak.

Tak kunjung membaik, Olga pun akhirnya diterbangkan ke Singapura untuk menjalani pengobatan di sebuah rumah sakit. Selama di Singapura, Olga tak bisa dijenguk sembarang orang. Raffi Ahmad dan Julia Perez bahkan dilarang untuk menjenguk sahabat dekatnya itu.

5 Tips Agar Terhindar dari Kejahatan Seksual

Posted: 08 May 2014 05:35 AM PDTKejahatan seksual saat ini sedang merajarela. Bahkan kejahatan seksual saat ini bisa terjadi kapan saja , dimana saja dan kepada siapa saja. Tak hanya orang dewasa saja anak balita pun saat ini kerap sekali mendapatkan kasus pelecehan seksual.

Kita tidak pernah menduga bahwa seseorang yang baru saja kita kenal bisa saja berniat untuk melakukan tindakan pelecehan kepada kita. Pelecehan seksual secara verbal, fisik, atau bahkan pemerkosaan.

Nah, itulah kenapa bila kita tidak boleh langsung percaya dengan teman yang baru kita kenal. Kita harus lebih waspada dan lebih pintar menjaga diri kita bagaiman cara mneghindari kejahatan seksual tersebut.

Inilah dia 5 tips agar terhindar dari kejahatan seksual.

1.Hati-hati dengan jejaring sosial
Namanya juga jejaring sosial. Merupakan salah satu jejaring publik dimana semua orang bisa berkenalan dan berinteraksi. Nah, di jejaring sosial ini juga kamu perlu berhati – hati dengan privasi aslinya. Jangan percaya dengan akun profil dia, banyak kejadian pelecehan sosial yang sering kita dengar seperti kasus pemerkosaan yang berawal dari perkenalan ini.  Bila kamu melakukan perkenalan lewat jejaring sosial kamu perlu waspada.

2. Bawalah teman
Jika kamu ingin merencanakan ketemua denga orang baru. Kamu perlu berhati – hati , jangan beranikan untuk bertemu seorang diri. Usahakan kamu membawa teman untuk  berjaga – jaga apakah dia memang benar – benar orang baik atu jahat. Jangan langsung percaya dengan pertemuan pertama. Usahakan kamu terus lebih waspada .

3. Selalu waspada

Pelecehan seksual bisa terjadi kapan saja dan dalam segala bentuk. Jika ingin melakuakn pertemuan dengan pria . Usahakan kamu harus lebih waspada, baik dari makanan , minuman dan hal – hal yang menurut kamu mencurigakan. Karena saat ini banyak kejahatan mulai dari memberikan obat – obatan di dalam minuman agar kamu kehilangan kesadaran dan terjadi kasus pemerkosaan.

4. Hindari tempat dan situasi yang membuat terisolasi
Tempat juga salah satu faktor pendukung untuk seseorang bisa melakukan pelecehan seksual. Nah , untuk menghindari pelecehan sosial ini, usahakan kamu tegas menolak bila kamu di ajak pergi ketempat yang sepi. Mintalah untuk pergi ketempat yang ramai sehingga bila dia ingin berniat melakukan suatu hal yang mendekati pelecehan seksual kamu bisa lari dan meminta bantuan kepada oranglain.

5. Dengarkan naluri

Bila naluri kamu merasa tidak nyaman dengan teman baru usahakan kamu selalu mngikuti naluri kamu. Karena naluri adalah salah satu pencegah kamu terjebak dari sesuatu hal buruk. Bila naluri berkata tidak , kamu jangan menentangnya, ikuti saja karena mata hati adalah jiwa penolong hidup kamu.
Nah, itulah dia kelima tips yang dapat kamu lakukan agar terhindar dari kejahatan seksual.

Aneh Tapi Nyata, Kambing Ini Melahirkan Ular

Posted: 08 May 2014 05:30 AM PDT


Jika pada umumnya kambing akan melahirkan anak kambing juga, tetapi kali ini ada kambing yang melahirkan anak kambing jantan dan seekor ular berwarna putih dengan bintik-bintik hitam.

Kejadian aneh ini terjadi di kompleks Griya Oebelo, Kupang Tengah,  Kabupaten Kupang. Kompleks tersebut tiba-tiba menjadi heboh ketika lahirnya seekor ular dari perut kambing betina milik seorang warga di komleks tersebut bernama Ambrosius Garda (52).

Awalnya, ia melihat perilaku aneh pada kambing betinanya tersebut yang menunjukan bahwa kambing tersebut ingin melahirkan. Namun, hal ini ia anggap wajar saja karena kambing yang melahirkan memang merupakan hal yang wajar terjadi.

Saat itu ia memang tidak peduli dengan kambingnya yang ingin melahirkan tersebut. Sampai anaknya yang ingin melihat ia tidak perbolehkan.
Lalu, tak lama kemudian seorang tetangganya berteriak memanggil namanya dan mengatakan bahwa ada ular yang terletak di dekat perut kambing betinanya tersebut dan ada seekor anak kambing jantan yang terletak di dekat ular tersebut. Kambing betina itu juga sambil menjilati lendir yang ada pada ular dan anak kambing itu.Kemudian, saat itulah warga setempat menganggap bahwa kambing itu telah melahirkan sepasang anak kambing dengan ular.

Awalnya Ambrosius tidak percaya jika kambing betinanya telah melahirkan seekor ular, tetapi ular tersebut dikatakan memang keluar dari perut kambing betina tersebut.

Istri dari Ambrosius pemilik kambing betina tersebut meminta agar ular tersebut jangan di bunuh, karena itu merupakan titipan dari leluhur nya. Saat ini ular tersebut di rawat dengan baik dan di beri makan nasi dan minum, dan di simpan di tempat yang baik.

Namun, warga sekitar menganggap bahwa ular tersebut sebagai tanda peringatan untuk manusia yang telah berbuat dosa. Dan warga sekitar juga percaya bahwa ular tersebut adalah titisan  nenek moyangnya.

Akibat Buruk Jika Suami Istri Nonton Film Porno

Posted: 08 May 2014 05:07 AM PDTFilm porno merupakan salah satu film yang paling banyak memiliki penggemar setia. Semua orang pasti sudah mengetahui bahwa menonton film porno memiliki dampak negatif yang dapat merusak hidup seseorang. Hal ini teryata tidak hanya berlaku pada anak-anak remaja saja, tetapi juga pada pasangan yang sudah menikah.

Film pornod diketahui sebagai pilihan pasangan yang sudah menikah untuk ditonton sebelum melakukan hubungan seksual. Menurut seorang psikolog seksual  yaitu Zoya Amirin mengatakan bahwa suami istri yang menonton film porno akan memiliki dampak negatif pada keintiman mereka.

Ada banyak pasangan yang menonton film porno sebelum melakukan hubungan seks dengan pasangannya. Hal ini menurut mereka sangat bagus untuk meningkatkan gairah seksual mereka. Namun menurut Zoya hal ini malah akan memberi dampak yang lebih parah untuk keintiman kedua pasangan tersebut.
"Film porno membuat kita mempertanyakan kenormalan seksualitas, bagi orang yang sudah menikah itu bisa memboikot keintiman-keintiman pasangan," Ujar Zoya.

Zoya mengatakan bahwa keintiman kedua pasangan akan menjadi rusak jika mereka menonton film porno sebelum melakukan hubungan seksual. Seharusnya pasangan tidak memilih film porno sebagai pengganti foreplay saat hendak berhubungan seksual, karena itu bisa  berdampak negatif bagi orang yang sudah menikah.

Hal ini dkarenakan, pasangan yang sudah menikah akan seperti mengajak orang lain untuk berhubungan seksual jika ia menonton film porno sebagai foreplay mereka.

5 Raja Paling Kaya di Dunia

Posted: 08 May 2014 05:05 AM PDTSejak zaman dahulu hingga sekarang ada beberapa negara yang masih mempertahankan sistem pemerintahan kerajaan. Sistem pemerintahan kerajaan memang banyak dilakukan oleh negara-negara di zaman dahulu, namun saat ini sistem pemerintahan sudah diubah menjadi sistem pemerintahan parlemen.
Tapi, masih ada beberapa negara yang masih menjalankan sistem pemerintahan kerajaan. Tapi, kerajaan di saat ini tidak memegang kekuasaan politik secara keseluruhan.

Namun, meskipun begitu, keluarga kerajaan ini masih saja memiliki kekayaan yang sangat melimpah. Nah, mau tahu seperti raja mana saja yang merupakan raja paling kaya di dunia?
Seperti dilansir Kompas.com, berikut inilah dia ke lima raja paling kaya di dunia.

1. Abdullah bin Abdulaziz al-Saud ( Raja Arab Saudi )
Raja Arab Saudi  yang bernama Raja Abdullah ini merupakan salah satu Raja yang paling kayak di dunia. Kekayaan raja Abdullah ini mencapai 18 miliar dollar AS. Hal ini dikarenakan  negaranya memiliki 18  persen cadangan  minyak mentah seluruh dunia. Saat ini usia Raja Abdullah sudah mencapai 90 tahun, dan kesehatannya semakin memurun, sehingga diperkirakan kekayaan Raja ini akan segera di perebutkan oleh pihak keluarganya.

2. Khalifa bin Zayed al-Nayhan ( Emir Abu Dhabi )
Raya terkaya selanjutnya adalah Sheikh Khalifa yang diketahui memiliki kekayaan sekitar 15 dollar AS. Kekeyaannya ini diketahui dari  produksi minyak di negerinya. Ia juga diketahui sedang menjalankan perusahaan  pengelola dana kekayaan terbesar kedua di dunia dengan aset mencapai  627 miliar dollar AS.

3. Mohammed bin Rashid al-Maktoum (Sheikh Dubai )
Sheikh Mohammed menjabat sebagai perdaa menteri  di Uni Emirat Arab. Sheikh Mohammed ini memiliki sebuah kapal  layar bernama Dubai yang berharga sekitar  300 juta dollar AS. Kapal ini memiliki panjang sekitar 152 meter dan bisa membawa penumpang sekitara 115 penumpang.

4. Hassanal  Bolkiah  ( Raja Brunei )
Raja paling kaya selanjutnya adalah  Sultan Haji Hassanal Bolkiah yang menjadi perdana menteri dan panglima tertinggai di angkatan bersenjata Brunei. Kekayaan yang ia miliki adalah sekitara 20 miliar dollar AS, ia juga memiliki istana dengan 1.800 kamar dan juga memiliki koleksi mobil paling banyak di dunia. Salah satu mobil paling mahal yang ia miliki yaitu  Rolls-Royce yang dilapisi emas 24 karat.

5. Bhumibol  Adulyadej (Raja Thailand )
Raja yang satu ini adalah raja yang paling kaya di dunia. Kekayaan yang ia miliki mencapai 30 miliar dollar AS atau setara dengan  Rp 345 triliun. Raja yang menguasai Thailand ini memiliki  1.340 hektar tanah di Bangkok, dan 5.340 hektar tanah di berbagai wilayah di Thailand. Tak hanya itu, ia juga memiliki  32 persen  saham siam  Cement, 23 persen saham  siam  Commercial Bank dan berbagai investasi lainnya.
Itulah dia ke lima raja paling kaya di dunia.

10 Vampir Cantik Paling HOT

Posted: 08 May 2014 04:57 AM PDT


maxresdefault
 
Kini, ketika penonton berpikir tentang vampir, nama Edward Cullen mungkin yang pertama kali muncul di pikiran. Sering kali vampir perempuan dalam film dilupakan dan berada di bawah bayang-bayang vampir laki-laki, padahal banyak vampir perempuan di film.
Berikut ini adalah 10 vampir yang cantik dan seksi di film.
1. Kate Beckinsale (Selene Underworld 2003, 2006, 2009, 2012)http://www.scifiscoop.com/wp-content/uploads/2009/08/selene_kate_beckinsale.jpg
Selene adalah anggota dari klan kuno yang dikenal sebagai "Death Dealers". Klan ini telah diberi tugas melindungi manusia dari makhluk ganas yang dikenal sebagai Lycans –ras manusia serigala. Tentu saja, ini bukan film vampir tanpa kata 'keren'.
Dalam film ini, Selene menyingkap persekongkolan oleh Kraven untuk membangkitkan keturunan kuno. Merasa bahwa tidak ada orang lain mempercayai dia, dia sendirian menangani situasi dan menghancurkan konspirasi dalam kostum kulitnya yang seksi.


2. Salma Hayek (Santanico Pandemonium From Dusk Till Dawn 1996) http://4.bp.blogspot.com/-ITI889lnPxw/UMZOIKcnJOI/AAAAAAAABvg/Io61sST-X7U/s1600/Salma+Hayek+From+Dusk+Till+Dawn.jpg
Santanico adalah ratu vampir dan penari telanjang di Texas. Santanico dimainkan oleh Salma Hayek yang superseksi. Hal aneh tentang 'From Dusk Till Dawn' adalah bahwa film ini mulai sebagai film action kemudian tiba-tiba semua penari telanjang bertransformasi menjadi vampir haus darah. Salma Hayek bahkan menggigit karakter Richard 'Richie' Gecko (Quentin Tarantino). Gigitan pertama kemudian memicu vampir-penari telanjang lain dan mereka meneruskan 'camilan' pada siapapun yang bergerak.
 
3. Monica Bellucci (Draculas Bride Bram Stokers Dracula 1992) http://24.media.tumblr.com/tumblr_kse3qwdVRD1qa7gioo1_400.jpg
Film klasik tahun 1992 yang disutradarai dan diproduseri oleh Francis Ford Coppola ini adalah salah satu film Dracula yang terbaik yang pernah dibuat. Monica Bellucci sebagai Dracula's Bride adalah salah satu alasan utamanya. Dia cantik.
Juga ada adegan yang menyebabkan serangan jantung di mana dia dan saudara perempuannya merantai Jonathan Harker (Keanu Reeves) dan kemudian mereka memperkosa Jonathan.

4. Olga Kurylenko (La Vampire Paris, je t'aime 2006)
http://4.bp.blogspot.com/-jbORh-coYNo/T6H3aoPq6yI/AAAAAAAAA0c/vuZgYgVlDRw/s1600/olga_kurylenko.jpg
Dalam koleksi film pendek Paris, je t'amie, Olga Kurylenko memainkan karakter The Vampire. Film ini secara keseluruhan adalah sebuah penghormatan ke kota Paris yang terdiri dari 18 film pendek. Masing-masing berdasarkan lingkungan Paris yang berbeda. Dalam 'Quartier de la Madeleine', seorang turis muda dan putus asa (Elijah Wood) jatuh cinta dengan The Vampire. Olga Kurylenko memiliki kualitas yang cukup meyakinkan untuk makhluk malam yang dia mainkan.

 
5. Aaliyah (Queen Akasha Queen of the Damned 2002) 
Queen of the Damned menampilkan mendiang Aaliyah sebagai vampir seksi. Dirilis pada tahun 2002, 6 bulan setelah kematian tragis Aaliyah dalam kecelakaan pesawat, Aaaliyah memerankan Akasha. Jika Anda belum melihat tariannya dalam film ini, Anda melewatkan salah satu momen paling erotis dan menakutkan di sejarah perfilman.
 
6. Nikki Reed (Rosalie Cullen The Twilight Saga 2008, 2009, 2010, 2011, 2012) http://twilightguide.com/tg/wp-content/uploads/2009/11/3156.jpg
Karakter Rosalie benar-benar menyentuh. Dia diperkosa dan dihina dan kemudian berubah menjadi vampir yang ditakdirkan untuk tidak pernah menjadi Ibu, peran yang dirindukan hatinya. Dia benar-benar tumbuh, baik di buku dan di film, dari seseorang yang menderita peristiwa yang sangat traumatis sebelum perubahan dan benar-benar memiliki kebencian di hatinya. Tetapi ketika Renesmee lahir, dia benar-benar berubah menjadi karakter yang penuh kasih.
 
7. Sharon Tate (Sarah Shagal Fearless Vampire Killers 1967) http://24.media.tumblr.com/tumblr_m859g9ULGa1rq5e9jo1_500.png
The Fearless Vampire Killers sebenarnya adalah film vampir tahun 60an. Jadi beberapa dari Anda mungkin tidak pernah mendengar sama sekali. Sharon Tate memerankan Sarah Shagal yang merupakan putri penjaga kedai. Film horor ini dimulai dengan aktris cantik tersebut diculik oleh Count von Krolock yang menyeramkan.
Setelah penculikan itu, sepasang pemburu vampir berangkat dalam upaya untuk mendapatkan Sarah kembali. Sayangnya, pada saat mereka sampai ke kastil vampir Count, Sarah sudah digigit oleh Count dan sedang bertransformasi menjadi vampir. Pasangan pemburu vampir ini akhirnya berhasil merebut Sarah dan melarikan diri dengan kereta yang ditarik kuda. Mereka tidak menyadari bahwa Sarah terbangun sebagai vampir dan menggigit leher mereka berdua.
8. Elena Anaya, Silvia Colloca, Josie Maran (Aleera, Verona, Marishka Van helsing 2004) 
http://nd04.jxs.cz/340/377/173299a726_72415598_o2.jpg
Dalam film Van Helsing, ketiga Dracula's Bride ini merupakan bagian dari rencana licik untuk mengeksploitasi kemampuan Frankenstein untuk memberikan hidup yang kekal kepada keturunan mereka. Van Helsing ikut campur di rencana mereka dan apa yang mngikuti kemudian adalah mereka semua saling hantam. Tentu saja karena mereka bertiga adalah penjahat dalam film ini, para supermodel ini berakhir dengan kematian.

 
9. Rhona Mitra (Sonja Underworld: Rise of the Lycans 2009) http://www.filmofilia.com/wp-content/uploads/2008/12/underworld_poster_m.jpg
Mungkin agak tidak adil untuk memasukkan Rhona Mitra ke dalam daftar karena kita sudah memiliki Kate Beckinsale dari Underworld. Sonya adalah putri dari vampir Viktor. Karakter ini sangat ditampilkan dalam Underworld: Rise of the Lycans. Dia jatuh cinta dengan budak Lycan bernama Lucian meskipun tahu Ayahnya akan tidak setuju.
Tanpa sepengengetahuan dan restu Viktor, dia akhirnya menikahi Lucian secara rahasia dan hamil. Viktor mengeksekusi Sonja dan anaknya yang belum lahir dengan paparan sinar matahari dan Lucian dipaksa untuk menyaksikan.

10. Gemma Arterton (Clara Byzantium 2013) 
http://www.aceshowbiz.com/images/still/byzantium09.jpg
Film ini adalah karya ketiga Neil Jordan dalam dunia undead. Gemma Arterton memerankan Clara, seorang perempuan muda misterius yang harus melarikan diri dari tempat kejadian kejahatan kekerasan dan tiba di resor pantai yang rusak. Clara menjual dirinya dan bertemu dengan laki-laki pemalu, Noel, yang menyediakan atap di atas kepalanya, sebuah wisma kumuh 'Byzantium'.

10 Selebriti Yang Paling Gila Belanja

Posted: 08 May 2014 04:53 AM PDT


lindsay_lohan2
 
Belanja merupakan terapi terbaik ketika sedang depresi dan hampir semua wanita setuju akan itu. Ini menunjukkan bahwa hampir 8% populasi di dunia ini adalah shopaholic atau orang yang gila belanja. Orang-orang ini mendapat kesulitan dalam mengontrol nafsu belanja. Mereka akan membeli apapun yang mereka lihat, menghabiskan waktu luang serta uang untuk barang yang kemungkinan besar tidak mereka butuhkan. Dalam bahasa medis gejala ini disebut 'Compulsive Shopping Disorder'. Dan beberapa selebriti di bawah ini adalah shopaholic sejati. Siapa sajakah mereka? berikut infonya.

1. Katie Holmes
Wanita yang sering berbelanja ini dibicarakan banyak orang hampir setiap hari. Namun, yang menarik dari kasus shopaholic aktris cantik ini ialah ia tidak menghabiskan banyak uang bagi dirinya sendiri. Ia lebih banyak membeli pakaian, sepatu, dan aksesoris untuk anak perempuannya Suri, yang masih berusia 4 tahun. Isi lemari pakaian dari gadis kecil ini diperkirakan hampir mencapai 3 juta dolar, tapi ibunya tetap saja tak mau berhenti berbelanja. Sulit dipercaya.


2. Britney Spears
Penyanyi ini beranggapan bahwa belanja membantunya menghilangkan depresi. Dengan mudahnya ia masuk toko dan membeli semua barang yang disukainya. Misalnya saja 7 pasang sepatu Gucci. Merk favoritnya antara lain Bebe, Armani Exchange, dan Rampage. Namun, kadang-kadang ia juga mengunjungi The Gap untuk barang-barang yang lebih murah. Sebenarnya Britney tak selalu peduli akan tempat belanjanya. Di manapun ia berada, ia lebih menikmati proses belanjanya.


3. Victoria Beckham
Istri pesepakbola David Beckham ini menghabiskan sekitar $150 ribu per tahunnya hanya untuk memenuhi isi lemari pakaiannya. Walaupun ia sendiri adalah seorang desainer, namun tak jarang ia membelanjakan isi kantongnya untuk membeli karya desainer lain. Dan yang mengherankan, personel Spice Girls ini tak hanya membeli pakaian saja, tapi juga banyak sekali tas (termasuk 30 tas Birkin), high heels, topi, dan juga perhiasan.


4. Paris Hilton
Selebriti kontroversional ini mengatakan kepada publik beberapa kali bahwa ia tidak pernah mengenakan baju yang sama untuk dua kali. Jadi, bayangkan saja berapa banyak baju, sepatu, dan aksesoris yang ia miliki. Rumor yang beredar, pewaris hotel Hilton ini menghabiskan sekitar 25-30 jam seminggu untuk berbelanja baju dan juga aksesoris.


5. Cameron Diaz
Aktris cantik ini membeli sesuatu, pulang ke rumah, dan tidak membuka tas belanjanya selama berminggu-minggu. Beberapa pakaian yang dia beli bahkan belum pernah ia pakai sama sekali. Cameron hanya menyukai proses berbelanjanya saja. Ia berpendapat bahwa ia perlu untuk menambahkan item baru ke lemarinya lagi dan lagi.


6. Celine Dion
Diva ini selalu mengendarai Roll-Royce saat berbelanja karena memiliki ruang yang lapang untuk belanjaannya. Barang yang menjadi obsesinya adalah sepatu. Koleksinya sekarang mencapai 3000 pasang yang teorinya berarti ia dapat berganti sepatu 8 kali dalam sehari. WOW!


7. Lindsay Lohan
Gadis ini tak hanya bermasalah dengan obat-obatan terlarang, alkohol, dan mengemudi. Ia juga memiliki masalah dengan berbelanja. Ia menyukai belanja lebih dari apapun dalam hidupnya. Lindsay bahkan pernah menghabiskan $20 ribu dalam 2 menit saja.


8. Jennifer Lopez
Penyanyi seksi ini mengakui bahwa yang memiliki daya tarik terbesar baginya adalah baju dan juga sepatu. Ia tak dapat berhenti membelinya karena dianggap dapat mendukung penampilannya menjadi lebih menarik


9. Sarah Jessica Parker
Kemungkinan karakter yang dimainkannya di film SEX AND THE CITY mempengaruhinya untuk jadi shopaholic. Namun, ia mengakui kalau ia selalu tak dapat mengerem hasratnya untuk berbelanja. Ia mencoba untuk berhati-hati dengan uangnya. Aktris cantik ini terobsesi dengan sepatu karena dulu ibunya tak pernah sanggup untuk membeli dua pasang sepatu per tahun. Sekarang ia memiliki sekitar 100 pasang sepatu yang harganya berkisar dari $300 sampai $1000.


10. Gwen Stefani
Tidak seperti shopaholic pada umumnya, vokalis No Doubt ini lebih sering merogoh koceknya untuk berbelanja di toko bekas dan membeli barang yang dapat ia ubah sendiri. Namun, Gwen juga terkadang berbelanja seperti shopaholic pada umumnya. Ia sangat menggemari rancangan Vivienne Westwood.

Akan sangat bijak bagi Anda untuk berjanji pada diri sendiri tak akan menghambur-hamburkan uang untuk hal yang tidak terlalu perlu. Kecuali kalau Anda adalah seorang bintang besar dengan penghasilan yang amat besar pula. Berpikirlah hati-hati sebelum membelanjakan uang Anda

Ini 5 Minuman Strawberry yang Bakal Ngebangkitin Mood dan Semangat Kamu!

Posted: 08 May 2014 04:48 AM PDT

Siapa yang gak tahu dengan buah strawberry? Buah berwarna merah ini memiliki rasa yang penuh kejutan karena terkadang rasanya asam namun tak jarang kamu akan mendapatkan rasa yang manis. Jadi sangat cocok untuk memperbaiki mood kamu yang sedang naik turun.
Strawberry juga menjadi buah favorit karena memiliki bentuk buah yang cantik dan cocok menjadi campuran di berbagai makanan seperti pastry dan cake. Bahkan tak jarang strawberry dijadikan bahan campuran untuk minuman.
Berikut 5 minuman strawberry yang unik dan seru, pastinya bakal ngebangkitin mood dan semangat kamu yang dikutip berikuat.

1. Jus Strawberry


Jus strawberry merupakan jus yang cukup favorit diminum banyak orang karena selain rasanya yang enak, meminum jus strawberry secara teratur sangat bagus buat kamu yang diet, sebagai anti oksidan yang berfungsi menangkal radikal bebas karena mengandung vitamin C yang tinggi selain itu jus strawberry bagus untuk kesehatan mata dan bisa menghindari penyakit katarak.

2. Kopi Strawberry

Buat kamu pecinta kopi, mungkin agak sedikit aneh rasanya mendengan kopi kok rasa strawberry? tapi jangan salah kopi strawberry juga banyak diminati bahkan salah satu brand kopi paling populer di Dunia, Starbucks. Mengeluarkan minuman frapucino strawberry.
 
3. Teh Strawberry

Teh memang minuman yang cocok bagi orang Indonesia dan biasanya diminum pada pagi atau sore hari. Bosan dengan rasa teh yang itu-itu saja? Coba kreasikan minuman teh kamu dengan campuran strawberry dijamain rasanya akan lebih asyik.
 
4. Smoothies Strawberry

Bosan minum susu yang biasa? Coba kreasikan cara meminum susu kamu dengan mencampurkan buah strawberry beku, yoghurt strawberry dan es batu lalu blender sampai halus dan jadilah smoothies strawberry!
 
5. Bir Strawberry

Selain dijadikan jus buah yang segar, strawberry cocok sebagai bahan campuran pembuat bir, bir rasa (flavored beer). Fruli salah satu bir premium yang memproduksi bir kualitas tinggi yang dibuat di Belgia dengan campuran 70% bir gandum dan 30% jus buah stroberi murni. Kandungannya adalah air, barley malt, gandum, hops, ragi, fruktosa dan jus strawberry. Membuat bir strawberry ini memiliki rasa yang unik dan sangat cocok diminum bagi kamu yang tidak menyukai bir.

4 Wanita Paling Sexy Menurut Majalah Playboy

Posted: 08 May 2014 04:42 AM PDT

stp-ld-15-04-13-en1


Wanita memang selalu menjadi pusat perhatian kaum pria, di dunia selebritis, wanita menjadi daya tarik baik dalam segi penampilan maupun karakter, namun wanita tak jarang menjadi obyek sebuah kasus yang cukup banyak menyita perhatian publik, dari kasus foto panas sampai pada perselingkuhan sesama artis, berita artis memang selalu punya rating tinggi untuk dipublikasi.

Demikian pula dengan sebuah majalah dewasa Playboy yang baru baru ini membuat sebuah berita wanita tersexy versi majalah mereka, kriteria bagaimana yang mereka terapkan dan siapa saja wanita yang mendapat gelar tersexy versi majalah pria playboy ini ?

Majalah Playboy memang tidak bisa lepas dari wanita cantik dan seksi. Majalah berlogo kepala kelinci ini pun memiliki daftar wanita terseksi versi mereka sendiri. Wah, siapa saja wanita-wanita beruntung tersebut? Wanita Terseksi di Dunia Versi Majalah Playboy.

1. Karine MarieKarine Marie adalah seorang model kelahiran Inggris, 5 Februari 1984 silam. Mengawali karir modelnya di usia 17 tahun, Karine Marie tidak hanya memiliki wajah yang rupawan, tetapi juga tumbuh sebagai model bertubuh langsing sekaligus seksi. Wajah cantik dan pose seksinya telah 'nampang' di majalah sekelas GQ, Elle, dan Arena. Wanita dengan tinggi 173 cm dan berat badan 50 kg ini masuk dalam daftar 'Playmate of January 2013' majalah Playboy.


2. Shawn DillonSiapakah wanita seksi yang dipilih sebagai 'Playmate of February 2013' dari majalah Playboy? Shawn Dillon, wanita seksi ini punya defenisi sendiri tentang makna seksi. Bagi Shawn Dillon, wanita seksi ialah wanita yang pandai merawat tubuh, menjaga kesehatan, independen, dan sayang pada keluarga. Di usianya yang genap 27 tahun pada 7 Juni 2013 lalu ini sukses menjaga tubuhnya tetap sehat dengan berat yang ideal.

3. Ashley DorisGelar 'Playmate of March 2013' dimiliki oleh Ashley Doris. Ini secara otomatis melambungkan namanya sebagai salah satu wanita terseksi di dunia versi majalah Playboy. Model asal Connecticut ini memiliki berat badan 50 kg dan tinggi 165 cm di usianya yang ke 23 tahun.

4. Jaslyn OmeUsia muda tidak bisa menghalangi kesuksesan seseorang. Terbukti, pada usia 21 tahun, Jaslyn Ome sudah sukses membuat para petinggi dan penggemar majalah Playboy terbuai dengan kemolekan tubuhnya, dan menobatkannya sebagai salah satu wanita terseksi di dunia. Apakah hanya 4 nama model di atas yang merasakan menjadi wanita terseksi? Tentu saja tidak. Majalah Playboy yang juga sempat menjadi kasus besar di tanah air karena penerbitan majalah Playboy Indonesia ini, pernah menobatkan selebriti-selebriti lain sebagai wanita terseksi di dunia 2011. Sederet nama-nama artis ini pun pasti sudah tidak asing di telinga kita. Siapa saja? Mereka adalah Halle Berry, Hope Dwiraczyk, Kim Kardashian, Scarlett Johansson, Megan Fox, Kendra Wilkinson, Sophie Monk, Arianny Celeste, Candice Boucher, Pamela Anderson, Crystal Harris, Olivia Wilde, Kelly Brook, Amber Heard, Holly Madison, Angelina Jolie, Beyonce, Brooke Burke, Jennifer Lopez, Christina Hendricks, Natali Portman, Jenni 'Jwow' Farley, Claire Sinclair, Sasha Grey, Tara Reid, Anna Paquin, dan Michelle Williams.

14 Fakta unik tentang burung hantu

Posted: 08 May 2014 04:39 AM PDT

Tawny Owl (Strix aluco) in flight

Burung hantu tak lagi menjadi mitos yang menyeramkan, burung berbadan bongsor dan cenderung diam ini mulai banyak dipelihara oleh penggemarnya. Gaya yang tenang dengan tampang menggemaskan menjadi alasan beberapa orang untuk memelihara si owl ini.
Ingin mengenal lebih tentang burung hantu, simak 14 fakta unik berikuat ini.

1. Burung hantu adalah salah satu hewan paling setia karena hanya 1 kali kawin.
2. Burung Hantu ditemukan di semua benua kecuali Antartika.
3. Burung hantu betina lebih berat dan lebih besar dibandingkan dengan jantan dari jenis mereka.
4. Kebanyakan dapat memutarkan kepalanya tiga per empat lingkaran tanpa harus menggerakkan badannya.
5. Matanya tidak bergerak ketika melihat meskipun memiliki penglihatan binokuler seperti manusia.
6. Tidak dapat berkedip dan melirik ketika melihat mangsa. melainkan menggerakkan lehernya (kepala).
7. Mempunyai 3 kelopak mata : 1 untuk mengejapkan bila ada gangguan, 1 untuk tidur dan 1 untuk membersihkan mata.
8. Wajah mereka pipih seperti cakram dan berbulu, hal itu berguna untuk mengumpulkan dan memfokuskan gelombang bunyi sehingga mangsa tidak dapat melarikan diri.
9. Beberapa burung hantu memiliki ukuran tinggi daun telinga yang berbeda.
10. Aktif dimalam hari (nokturnal), kecuali beberapa jenis burung hantu yang seputih salju seperti hedwig burung hantu milik harry potter yang akif di siang hari.
11. Bulunya dirancang khusus untuk meredam bunyi agar dapat memfokuskan mangsa.
12. Burung hantu adalah pemangsa dan sangat membantu manusia dalam membasmi hama pengerat seperti tikus.
13. Hanya burung hantu jantan yang berwarna putih sempurna seperti Hedwig. Walau karakter hedwig adalah betina, kenyataannya ia burung hantu jantan.
14. Di Yunani kuno burung hantu adalah perlambang kebijaksanaan.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 08 May 2014 03:31 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Video imam lakukan sumbang mahram dengan cucu tersebar

Posted: 08 May 2014 03:06 PM PDT

Mohammed Qasim Al Nasooh adalah seorang imam di sebuah masjid di timur perkampungan Idlib.

Beliau kemudiannya menjadi komander batalion Ahbab Al Sahaba.

Sebuah video telah tersebar pada awal tahun lalu menyaksikan imam yang juga komander tentera pembebasan Syria tersebut sedang melakukan seks dengan seorang gadis. Gadis tersebut mengaku bahawa imam tersebut adalah datuknya.
Ketika disoal siasat, imam yang nyaris ditembak atas perlakuan jijik tersebut mendakwa cucu perempuannya yang berkehendakannya.

Gadis tersebut juga membuat pengakuan bahawa perbuatan mereka tanpa ada niat yang jahat.

Tidak diketahui apa nasib mereka berdua selepas itu...


(Video) Maksiat wanita bertudung yang keji...

Posted: 08 May 2014 06:29 AM PDT

Video yang kami kongsikan ini memberikan mesej jelas bahawa rupa dan penampilan fizikal seseorang tidak menggambarkan hatinya.

Seorang wanita yang sedang leka membeli-belah di sebuah kedai meninggalkan beg tangannya di atas kerusi dengan harapan suami dan anak-anaknya akan mengawasi beg tersebut.

Pada masa yang sama, kelihatan seorang wanita bertudung berlegar-legar di sekitar kawasan itu.

Dia kemudiannya mengambil sebuah beg yang digantung di kedai tersebut dan dengan selamba menukarkannya dengan beg wanita itu sebelum beredar.

Memang licik! Apa pun, berhati-hatilah dengan setiap tindakan anda kerana penjenayah sentiasa menanti peluang atas kelekaan anda…

IKHLAS dakwa pegawai imigresen terima habuan perempuan

Posted: 08 May 2014 05:01 AM PDT

SEREMBAN: Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas) mendakwa ada pegawai imigresen bersekongkol dengan pendatang asing tanpa izin (Pati) yang bekerja di pusat borong Nilai 3 dan menerima habuan 'perempuan' sebagai hadiah.

Presiden Ikhlas, Mohd Ridzuan Abdullah mendakwa beliau menerima banyak aduan berhubung pegawai imigresen bersekongkol dengan Pati di Nilai 3.

"Kita terima banyak aduan yang mendakwa ada pegawai imigresen 'runding' dengan Pati. Kalau hari ini tangkap, esok mereka akan dilepaskan. Yang dilepaskan itu akan menyediakan seorang perempuan untuk diberikan kepada pegawai berkenaan.

"Pihak kami mempunyai bukti termasuk laporan polis yang telah dibuat oleh pengadu bagi menunjukkan perkara ini memang berlaku dan bukan tuduhan kosong," kata Mohd Ridzuan.

Mohd Ridzuan berkata Ikhlas mahu semua jabatan kerajaan bersikap lebih tegas dalam menangani isu pendatang asing, terutama terhadap mereka yang berniaga di negara ini.

"Jika isu pendatang asing ini tidak diatasi, bagaimana kita mahu membantu peniaga bumiputera terutamanya di Nilai 3, yang ra ta-rata peniaga dan pekerja terdiri dari warga Pakistan, Indonesia dan Bangladesh.

"Sebab itu saya gesa pihak berkenaan memandang serius masalah ini dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap mereka yang menyalahi undang-undang negara ini," katanya.

'Dada saya besar bukan sebab bedah, tapi cuma minum produk'

Posted: 08 May 2014 03:05 AM PDT

Dengan caption "tasha rasa syukur sangat sbb impian tasha tercapai selepas mencuba zofea beauty secret. Mmg terbaik", banyak persoalan yang timbul akibat sekeping gambar ini.

Ada yang mengandaikan Tasha membuat pembedahan sehingga asetnya kelihatan lebih besar. Namun berkata kepada Astro Gempak, Tasha menafikan perkara tersebut dan menyatakan ia berlaku kerana pemakanan produk yang dipegangnya. Kata Tasha:-

Sungguh! Tiada pembedahan plastik…Tasha cuma minum produk itu…Kalau ada yang perasan perubahan pada Tasha, maknanya produk itu berkesanlah.

Sebelum ini pun orang kata Tasha pergi Bangkok buat hidung dan payudara…Jadi, bila cerita ni timbul Tasha tak tahu nak komen apa.

Tapi apa yang Tasha boleh buat? Mulut orang kita tak boleh nak tutup biarkanlah mereka terus berkata-kata. Mereka ada hak untuk bercakap…Tasha tak ada niat lain, selain mahu berkongsi tentang keberkesanan produk tersebut, itu sahaja.

Tasha dah menggunakan produk kesihatan dan kecantikan tersebut selama dua bulan setengah dan dapat hasilnya.

Hebat sungguh produk yang diguna oleh Tasha Shilla ini. 2 bulan setengah dah membesar macam ini. Kalau 5,6 bulan tak boleh nak bayangkan macam mana.

Zofea Beauty Secret akan meletup selepas ini dengan testimonial dan bukti dari Tasha Shilla.

Harap-harap stok dapat disediakan secukupnya. Kang nanti takut ramai yang kecewa.

(Foto) Pasangan 'make love' atas bumbung politeknik dihalau

Posted: 08 May 2014 01:02 AM PDT

Politeknik Ngee Ann (Ngee Ann Poly) menjadi trending di Twitter Singapura apabila berlaku satu cerita panas di bumbung institusi pengajian tersebut minggu ini.

Ia adalah aksi sepasang kekasih muda yang melakukan hubungan intim di atas bumbung politeknik tanpa menyedari perbuatan itu dapat dilihat oleh orang ramai.

Justeru, laporan dibuat lalu pengawal keselamatan segera datang dan bertindak menghalau pasangan ini.

Kejadian memalukan ini menjadi buah mulut masyarakat dan hangat diperkatakan di media sosial.

Inilah jadinya bila perasaan malu dah semakin terhakis. Tengah panas terik pun jadi!

- MYNEWSHUB

Apabila Harith Iskandar buat lawak mengenai hudud

Posted: 08 May 2014 12:01 AM PDT

KADANG-KADANG dalam bergurau, mungkin para selebriti kita perlu lebih sensitif dan peka terutama dengan isu yang membabitkan agama.

Pelawak terkenal, Harith Iskander dalam satu 'tweet'nya telah berjenaka mengenai isu hudud yang sedang hangat diperkatakan kini.
Ia secara tidak langsung menyebabkan beberapa pengikut menegurnya di akaun sosial itu.
Mungkin dia hanya berniat untuk bergurau, namun apabila ia berkaitan dengan agama, tidak semua orang mempunyai pemikiran yang sama.

Tidak lama selepas itu, Harith mengemaskini 'tweet'nya dengan berkata:

Bagi sesetengah orang, mungkin gurauan Harith itu tidak perlu diperbesarkan dan bukanlah perkara yang perlu dianggap sensitif.

Tetapi, adalah lebih baik jika para selebriti tidak menggunakan perihal agama sebagai subjek gurauan mereka di masa akan datang bagi mengelakkan perbalahan di kalangan peminat.

mynewshub

Rakan dajal rancang rogol kerana dendam

Posted: 07 May 2014 10:02 PM PDT

Gambar hiasan
London: Hanya kerana tidak sebulu dengan rakan sekerjanya, seorang wanita merancang helah untuk membalas dendam.

Caranya - Joanne Berry menyamar sebagai rakannya itu dan mendaftar di beberapa laman sesawang sembang, termasuk kategori lucah.

Joanne, 30, kemudian mempamerkan dirinya sebagai wanita yang dahagakan seks.

Dia juga merangsang ahli lain di laman sesawang berkenaan dengan menyamar kononnya mengidamkan pengalaman dirogol.

Mahkamah Maidstone diberitahu, pekerja pentadbiran itu kemudian mengajak lelaki yang melayan perbualannya itu supaya datang 'ke rumahnya' untuk memenuhi keinginan dirogol.

Namun tanpa diketahui lelaki terbabit Joanne memberi nama, nombor telefon dan alamat rakan yang didendaminya.

Pendakwa Andrew Espley berkata, seorang lelaki Dean Hicks mengetuk pintu rumah mangsa berdasarkan alamat diberi Joanne untuk melakonkan fantasi seks seperti dibincangkan.

"Joanne memang berniat memastikan rakannya itu dirogol dengan memasuki pelbagai laman sembang seks dengan menyamar sebagai mangsa.

"Dia kemudian memberikan nama, alamat dan nombor plet kereta mangsa yang diletakkan di luar kediaman itu untuk memastikan lelaki terbabit memasuki rumah wanita berkenaan dan merogolnya," katanya.
Joanne Berry
Menurutnya, Joanne menyimpan dendam selepas bergaduh dengan rakannya itu sekitar Mac 2012.

Dokumen mahkamah menyatakan Joanne membuat dakwaan palsu bahawa dirinya mangsa rogol.

Atas dasar simpati, mangsa cuba memberi sokongan namun mereka bertengkar selepas wanita berkenaan menuduh Joanne sekadar mahukan perhatian apabila enggan bekerjasama dengan polis.

Tertuduh kemudian melemparkan pelbagai tuduhan terhadap mangsa termasuk melalui pesanan ringkas mendakwa wanita itu tidak boleh dipercayai dan menyebabkan Joanne dipecat.

Beberapa hari kemudian kakak mangsa yang tinggal bersamanya membuka pintu rumah selepas diketuk kuat beberapa kali sebelum melihat seorang lelaki di luar.

"Dia mendakwa bersembang dengan mangsa sepanjang hari namun kakak mangsa menyangka dia sekadar tersalah alamat.

"Lelaki itu kemudian beredar tetapi kakak mangsa menemui pesanan ditinggalkan di telefon rumahnya daripada lelaki berbeza.

"Keesokannya mangsa sendiri berada di rumah ketika Hicks mengetuk pintu. Dia terkejut apabila Hicks cuba menyerangnya namun lelaki itu menganggap itu yang diminta dalam sesi sembang mereka," katanya.

Kata Espley, Hicks menyedari ada sesuatu tidak kena apabila mangsa menjerit meminta bantuan dan cuba menghalangnya masuk.

"Hicks terus memberitahu mangsa mengenai sesi sembang dan fantasi seks yang diceritakan sebelum mendedahkan dia turut diarahkan meminta maklumat mengenai Joanne selepas selesai melakukan fantasi berkenaan," katanya.

Joanne ditangkap kira-kira sebulan kemudian. - Agensi

Gadis mengaku jalin hubungan sulit dengan Sultan Brunei

Posted: 07 May 2014 09:01 PM PDT

Sultan Hassanal Bolkiah of Brunei telah 'diserang' bertubi-tubi oleh masyarakat antarabangsa gara-gara pelaksanaan hukum hudud di negara tersebut minggu lepas. Undang-undang tersebut termasuklah mengenakan hukuman terhadap peminmum arak, zina dan LGBT.

Dalam kekalutan yang ditimbulkan oleh pelbagai pihak, secara tiba-tiba seorang wanita Amerika Syarikat telah membuat pengakuan yang mengejutkan berkaitan Sultan Brunei. Beliau mengaku telah 'dihadiahkan' kepada Sultan Brunei oleh adinda sultan sendiri dan mereka telah melanggar dua hukum Islam yang telah digariskan pada hari ini. Ianya telah berlaku di sebuah penthouse hotel di Kuala Lumpur.

Akhbar Daily Beast melalui ruangan Jillian Lauren, gadis berkenaan menceritakan semula ketika beliau berusia 18 tahun, beliau telah menerima undangan 'temuduga' untuk kekosongan di sebuah kelab malam di Singapura; namun kekosongan tersebut sebenarnya adalah lebih kepada menjadi pelayan istimewa kepada Sultan Brunei.

Beliau juga menggambarkan pengalaman yang glamor dan menarik pada mulanya, tetapi juga sunyi, pematah semangat, dan "penuh dengan rasa malu paling rendah", termasuk kejadian di KL yang mana beliau telah diserahkan sebagai 'hadiah'.

Lauren juga menceritakan dengan lebih terperinci dalam bukunya yang begitu laris Some Girls: My Life In A Harem. Jika apa yang diceritakan kepada Lauren itu betul, ini mungkin boleh mencalarkan imej dan usaha Sultan Hassanal Bolkiah dalam mempraktikan undang-undang Syariah di bumi Brunei.


Anugerah Undang Luak Naning tidak sah

Posted: 07 May 2014 08:01 PM PDT

Berita ini diambil dari keratana akhbar 25 Mei 2011

Majlis penganugerahan darjah kebesaran dan anugerah gelaran kehormat yang disampaikan oleh Undang Luak Naning, Datuk Abdul Latif Hashim kepada 43 penerima pada satu majlis tertutup Selasa lalu dianggap sebagai tidak sah.

Jawatankuasa Lembaga Adat Naning, Omar Ali berkata, Abdul Latif bukan lagi Undang Luak Naning pada hari majlis penganugerahan itu berlangsung kerana telah dipecat daripada jawatan itu pada 21 Mei.

Menurutnya, Abdul Latif bukan lagi Undang Luak Naning selepas Lembaga Adat Naning yang dianggotai empat Tiang Balai bersepakat meluruhkan pesakanya (dipecat) pada 21 Mei lalu.

"Tindakan memecat Abdul Latif yang juga bekas Undang Luak Naning ke-19 diambil selepas beberapa kali Lembaga Adat memberikan surat teguran berhubung pelbagai salah lalu adat dan sivil namun tidak diendahkan olehnya," kata Omar ketika ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini.

Beliau berkata, tindakan Abdul Latif itu disifatkan sebagai satu penderhakaan kepada kerajaan negeri dan Yang Dipertua Negeri serta jelas melanggar Perlembagaan Negeri.

Katanya, istiadat seumpama itu tidak pernah dilakukan oleh Undang Luak Naning yang terdahulu sejak wujudnya institusi Adat Perpatih Naning lebih 300 tahun dahulu.

Sementara itu, Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam baru-baru ini memberitahu, anugerah darjah kebesaran dan pingat gelaran kehormat yang diadakan tidak diiktiraf kerajaan negeri.

Ini kerana, menurut beliau, pihaknya tidak dimaklumkan mengenai penganjuran majlis tersebut oleh mana-mana pihak berkaitan.

Katanya, darjah kebesaran dan anugerah gelaran yang disampaikan itu adalah tidak sah dan tidak diiktiraf oleh kerajaan kerana hanya Yang Dipertua Negeri sahaja yang mempunyai hak mengurniakan sebarang darjah kebesaran.

Beliau berkata, penerima seharusnya memeriksa dengan bahagian protokol negeri terlebih dahulu bagi mengetahui sama ada darjah dan gelaran yang dianugerahkan itu diwartakan oleh kerajaan negeri atau tidak.

Sumber

Penerima Anugerah Dato' Kurniaan Naning perlu bayar RM90 ribu?

Posted: 07 May 2014 07:31 PM PDT

ABDUL Latif Hashim dan isterinya semasa Istiadat Penganugerahan Darjah Kebesaran Adat Pepatih Datuk Undang Wilayah Naning, Alor Gajah, Melaka, baru-baru ini.
KUALA LUMPUR: Seminggu selepas wajahnya muncul dalam akhbar, penerima anugerah Dato' Kehormat Undang Naning yang tidak diiktiraf mendakwa dirinya telah diyakinkan untuk mempercayai anugerah sebagai 'diiktiraf' dan hampir membayar RM90,000.

Sebestian Koh, 49, berkata terdapat lebih 100 penerima pada hari itu yang menerima salah satu daripada tiga gelaran - Datuk Seri, Datuk Paduka dan Datuk.

Koh turut menyangkal kenyataan Undang Luak Naning Melaka, Dato' Seri Raja Merah Dato' Abdul Latif Hashim, bahawa beliau tidak memberikan gelaran itu kepadanya.

Menunjukkan gambar beliau menerima anugerah itu di "Balai Rasmi" di Simpang Ampat, Melaka, pada 16 Februari, Koh berkata: "Saya rasa kekeliruan pasti timbul kerana terdapat begitu ramai orang yang diberikan anugerah pada hari itu, jadi dia (Abdul Latif) mungkin tidak ingat tentang saya.

"Saya diberitahu oleh seorang kawan, yang juga menerima anugerah itu bahawa ia telah diiktiraf oleh Kerajaan. Beliau berkata, saya juga boleh memasukkan gelaran itu dalam MyKad dan pasport saya.

"Walaupun saya tidak pernah mendengar tentang anugerah itu, saya membuat keputusan untuk menerimanya kerana mereka juga telah berbincang dengan saya."

Koh berkata demikian kepada pemberita di Jabatan Aduan dan Perkhidmatan Awam MCA, Rabu.

Akhbar 'The Star' menyiarkan isu ini dengan tajuk 'gelaran yang menimbulkan tanda-tanya yang diberikan oleh ketua-ketua Naning' dan menemubual Abdul Latif dan Ahmad Shah Raja Noor Jan Shah, yang mendakwa dirinya "Sultan Melaka-Perak".

Abdul Latif berkata majlis penyampaian anugerah untuk memberikan gelaran adalah adat dan anugerah semata-mata dan tidak ada kaitan dengan mereka yang dikurniakan pingat oleh Kerajaan Melaka.

Pada November tahun lepas, Koh berkata rakannya, "Datuk" Teoh, telah dipanggil untuk memaklumkan kepada beliau mengenai gelaran Datuk dan menyerahkan "surat watikah".

Katanya beliau juga telah dimaklumkan mengenai "derma standard" RM90,000 untuk gelaran itu yang akan "disumbangkan" ke wilayah Naning.

Sebelum majlis pengurniaan, Koh berkata beliau membayar RM6,000 untuk kain ikat kuning dengan jalur merah, pingat dengan perkataan "Dato Kehormat" dan kad yang menunjukkan identiti beliau sebagai pemegang gelaran.

Apabila ditanya sama ada dia tahu bahawa anugerah itu adalah meragukan, Koh mengaku dia tidak tahu bahawa kerajaan itu tidak mempunyai sejarah kesultanan.

Beberapa bulan selepas beliau menerima anugerah itu, Koh berkata kawan-kawannya bertanya jika mereka boleh mengiklankan ucapan tahniah mereka dan dia bersetuju.

"Hanya selepas 'Star' menulis artikel mengenai ini, saya menyedari bahawa saya telah menerima anugerah yang tidak diiktiraf. Kawan-kawan saya ketawakan saya kerana menjadi penerima anugerah palsu. Ia sangat memalukan."

Apabila ditanya mengenai langkah seterusnya, Koh berkata beliau tidak akan membuat laporan polis tetapi telah mengetepikan anugerah itu dan meneruskan hidup seperti biasa.

Sumber

Artis suntik botok dapat anugerah Datuk

Posted: 07 May 2014 07:01 PM PDT

Dari kiri Pian Cecupak,, Nash, Boy Iman
SIAPA sangka, aktor komedi, Pian Cecupak yang pernah mencetuskan kontroversi menerusi pengakuannya yang melakukan suntikan wajah, dikhabarkan telah dianugerahkan Darjah Jaksa Naning Melaka (D.J.N.M), dari Kerajaan Naning, yang membawa gelaran Datuk, baru-baru ini.

Meskipun gelaran itu menjadi pertikaian oleh segelintir pihak, namun Pian tetap bersyukur kerana dia terpilih menerima gelaran itu bersama dua rakan artis lain, iaitu penyanyi Boy Iman dan Nash.

"Terpulanglah orang nak cakap apa. Tapi saya sebenarnya banyak melakukan kerja-kerja amal bersama anak yatim, ibu tunggal dan juga jemaah masjid.

"Takkanlah segala benda, lebih-lebih lagi berkaitan amal saya nak hebohkan satu dunia. Saya melakukan kerja amal hanya kerana ALLAH SWT.

"Sesungguhnya hanya ALLAH SWT tahu apa yang saya buat sehingga mendapat kurniaan dan gelaran Datuk ini," katanya yang kini banyak menghabiskan waktunya menyumbangkan keringatnya membantu golongan yang kurang bernasib baik selain menjadi orang yang bertanggungjawab menguruskan majlis-majlis keramaian bagi Kerajaan Naning.

Aktif berpersatuan

Walaupun sebelum ini pelakon Nurul Iman atau lebih dikenali dengan panggilan Boy Iman kurang menyerlah dalam industri seni, namun ia tidak membataskan pelakon ini untuk berjaya dengan cara sendiri.

Bersyukur dengan gelaran Datuk yang diterima, Boy berkata, ia bagaikan satu mimpi di dalam hidupnya. Malah dia tidak menyangka kerja amal yang dilakukannya sebelum ini menjadi faktor utama melayakkannya menerima gelaran Datuk.

"Saya terlibat dengan beberapa persatuan atau NGO. Antaranya Persatuan Insan Prihatin Malaysia di mana saya bertindak sebagai timbalan pengerusi.

"Menerusi persatuan saya banyak terlibat dengan pelbagai aktiviti, seperti projek amal bersama golongan gelandangan, anak yatim, orang-orang tua, ibu-ibu tunggal dan sebagainya," katanya.

Menurut Boy, dia juga sering menjayakan program keraian yang melibatkan Kerajaan Naning.

"Sebagai artis, selain menghiburkan tetamu pada majlis-majlis keramaian, peranan saya juga memberi publisiti kepada Yang Amat Mulia dan menguruskan sesuatu majlis," katanya.

Sementara itu, bagi Nash atau nama sebenarnya Nashrudin Elias, gelaran yang diterima tidak membuatkannya mendabik dada. Jelas bekas vokalis kumpulan Lefthanded ini, dia masih seperti 'Nash' yang dulu.

"Biarpun telah diberikan gelaran Datuk, itu tidak membezakan siapa diri saya.

"Saya harap dengan penganugerahan ini, usaha saya untuk terlibat dalam kerja amal akan terus berterusan," katanya yang turut aktif melakukan kerja-kerja amal.

Hudud: Bukan Islam tertakluk jika jejas keamanan

Posted: 07 May 2014 06:45 PM PDT

SHAH ALAM - Orang bukan Islam boleh dikenakan hukum hudud jika sesuatu kes jenayah itu boleh menjejaskan keamanan sejagat serta mencabul keadilan semua pihak.

Timbalan Pengarah Institut Wasatiyah Malaysia, Jabatan Perdana Menteri, Dr Mushaddad Hasbullah berkata isu meminum arak dan zina tidak berkaitan dengan keamanan sejagat dan hanya terpakai kepada umat Islam.

"Hudud bukan untuk tujuan sembahyang dan ibadat, ia untuk menjaga keamanan bagaimana hendak wujudkan keamanan jika hanya Islam dikenakan potong tangan.

"Dalam isu mencuri semua orang boleh dikenakan hudud kerana ia bukan ibadat malah menjaga dan memberi keadilan kepada semua pihak," katanya pada Wacana Sinar Harian siri ke-27 bertajuk 'Hudud: Bersediakah kita di Auditorium Kumpulan Media Karangkraf di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas lanjut pertikaian banyak pihak khususnya bukan Islam yang keliru terhadap hukum hudud dan dianggap tidak adil apabila melepaskan penjenayah bukan Islam dalam kes mencuri dan merompak.

Isu timbul apabila kerajaan Brunei yang mula melaksanakan hukum hudud pada 1 Mei lalu turut mengenakan hudud dan takzir terhadap bukan Islam jika jenayah dilakukan bersama orang Islam.

Antaranya kes zina yang menyebut mana-mana bukan Islam yang melakukan zina dengan seorang Islam dan jika sabit boleh disebat tidak melebihi 30 sebatan atau ditahan di mana-mana pusat pemulihan tidak melebihi tiga tahun.

"Mana mungkin hudud boleh dilaksanakan jika jenayah yang dilakukan oleh bukan Islam itu boleh menjejaskan keamanan dan merampas hak orang lain.

"Jika jenayah itu mempunyai kaitan dengan kepentingan umum, bukan Islam boleh dikenakan hudud," katanya lagi.

Hudud: Ianya bukan untuk golongan bawahan

Posted: 07 May 2014 06:30 PM PDT

SHAH ALAM - Pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Datuk Dr Asri Zainul Abidin hari ini menyatakan bahawa hukum hudud perlu dilaksanakan namun hukuman tersebut perlulah dikenakan kepada semua golongan termasuk golongan tertinggi negara.

Dr Asri yang juga merupakan bekas Mufti Perlis berkata, sebagai contoh di negara Arab Saudi, hukuman hudud hanya dikenakan ke atas rakyat namun tidak bagi golongan istana, oleh itu tambahnya kalau mengikut hudud sebenar semua golongan perlu disabitkan hukuman hudud sekiranya didapati bersalah.

"Sebagai Muslim kita wajib menyokong hukuman hudud.

"Tetapi perlaksanaan hudud perlulah untuk semua golongan, bukan untuk rakyat bawahan sahaja.

"Sebab kalau ikut hadis Nabi, kalaulah Fatimah mencuri, beliau wajib dipotong tangan.

"Oleh itu untuk perlaksanaan hudud kita perlu pastikan semua golongan akan dikenakan hudud, walaupun orang tersebut merupakan golongan istana," katanya pada Wacana Sinar Harian siri ke-27 bertajuk 'Hudud: Bersediakah Kita" di Auditorium Kumpulan Media Karangkraf di sini, hari ini.

Sementara itu, mengulas lanjut mengenai pelaksanaan hudud di Kelantan, Asri menegaskan bahawa secara peribadinya beliau menyokong perlaksanaan tersebut namun Kelantan perlu mengemas kini undang-undang yang sedia ada.

"Perlaksanaan hudud di Kelantan, secara peribadinya saya menyokong penuh.

"Namun Kelantan perlu mengemas kini undang-undang yang sedia ada. Pastikan kerangka-kerangka ke arah perlaksanaan hudud itu diperkukuhkan terlebih dahulu.

"Misalnya, membendung hiburan, merangka pusat baitulmal supaya lebih efisien, bidang pendidikan yang lebih baik, mewujudkan suasana kondusif dan sebagainya selain memperkuatkan dan mengemaskini undang-undang yang sedia ada," katanya.

Hudud: Kami bantah bukan kerana takut Pas, UMNO gabung

Posted: 07 May 2014 06:15 PM PDT

SHAH ALAM - MCA hari ini menafikan pihaknya khuatir jika dua parti politik 'otai' negara, Umno dan Pas kembali bekerjasama dalam melaksanakan hukum hudud di Kelantan.

Timbalan Presiden MCA, Datuk Wee Ka Siong berkata soal takut terhadap tahaluf siyasi antara Pas dengan Umno itu tidak timbul sebaliknya bantahan parti itu terhadap hudud telah dibuat sejak 1993 lagi.

"Saya tidak bersetuju dengan ungkapan itu, kita takut bila Umno dan Pas bergabung, sebab Umno adalah sahabat karib dan rakan perjuangan MCA sejak sekian lama.

"Kedua kita (MCA) membantah bukan sahaja hari ini tetapi sejak 1993 lagi, sudah 21 tahun, tidak mungkin kita takut," katanya kepada Sinar Harian Online selepas berpidato pada Wacana Sinar Harian siri ke-27 bertajuk 'Hudud: Bersediakah Kita?' di Auditorium Kumpulan Media Karangkraf di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas lanjut bantahan MCA terhadap pelaksanaan hukum hudud di Kelantan dan tidak menolak kemungkinan keluar dari perikatan BN jika Umno terus membantu Pas meneruskan hasratnya itu.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud menafikan bantahan MCA itu disebabkan takut Umno dan Pas bergabung sebaliknya mereka khuatir hak Perlembagaan kaum Cina akan dicabuli.

Beliau yang mendapat respons daripada rakan bukan Islam memberitahu kaum Tionghua boleh menerima rang undang-undang persendirian Kelantan namun tidak kepada sistem dua mahkamah di negara ini.

"...tetapi bila datang kepada hukum jenayah, nanti ada penal code...apabila ada pindaan (Perlembagaan), maka bukan sahaja di Kelantan melaksanakan hudud bahkan ia akan menyerap ke negeri-negeri lain.

"Apabila insituti agama kita seperti Jakim dan Mais, bertambah kuatnya, mereka melihat ruang mereka semakin sempit seperti isu kalimah ALLAH, isu penjagaan anak dan beberapa perkara yang tidak adil kepada mereka," katanya lagi.

Hudud: MCA tolak kerana pelaksanaan tidak jelas

Posted: 07 May 2014 06:00 PM PDT

SHAH ALAM - MCA tetap menolak cadangan kerajaan Pas Kelantan untuk melaksanakan hukum hudud kerana kerana pelaksanaannya dilihat masih tidak jelas.

Timbalan Presiden MCA, Datuk Wee Ka Siong berkata, ini kerana masyarakat bukan Islam melihat perkara ini sebagai ada kaitan dengan agenda politik Pas.

"Mengapa pada pilihan raya umum lepas, mereka tidak berani sebut tentang perkara ini dalam manifesto pilihan raya mereka?

"Jadi apabila mereka nak buat sekarang, sudah tentu wujud pelbagai fahaman dan perspektif berbeza daripada kalangan masyarakat bukan Islam mengenai perkara ini," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Wacana Sinar Harian Siri 27 bertajuk 'Hudud: Bersediakah Kita?' di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas komentarnya berhubung pelaksanaan hudud selepas menjadi anggota panel dalam wacana itu.

Turut menganggotai panel berkenaan Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Abdullah, Timbalan Pengarah Institut Wasatiyah Malaysia Dr Mushaddad Hasbullah dan bekas Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Mengulas lanjut, Wee berkata, MCA tidak menentang Islam malah menghormatinya sebagai agama rasmi negara dan turut mempertahan perlembagaan sedia ada.

"Saya rasa tiada masalah kepada kerajaan Persekutuan untuk memperkukuh undang-undang syariah sedia ada," katanya.

Sementara itu, Mohd Amar berkata, Kelantan bersedia membawa usul rang undang-undang persendirian (hukum hudud) di Parlimen selewat-lewatnya November ini.

Beliau berkata, ini kerana draf undang-undang itu telahpun siap dan majoriti rakyat bukan Islam di Kelantan turut menyokong pelaksanaan hukum hudud.

Terdahulu, Mushaddad dan Mohd Asri yang turut menyokong pelaksanaan hudud, meminta kerajaan negeri Kelantan menangguh serta mengkaji semula hukum itu yang dilihat belum sesuai dilaksanakan pada masa ini. - Bernama

tun faisal dot com

Posted: 08 May 2014 02:11 PM PDT

tun faisal dot com


#GST Siri 5 - JOM sekolahkan @RafiziRamli mengenai barang bercukai di bawah #SST #GST

Posted: 07 May 2014 03:30 PM PDT


Apa pula kelentong Rafizi kali ni?Dakwaan Rafizi di buat selepas rujuk jadual Barangan Bercukai Jualan dan Perkhidmatan Bercukai di laman web Kastam atau macam dakwaan dia yang 'kawan dia yang bekerja di kedutaan Finland kata cukai di Finland lebih rendah daripada Malaysia'? Siapa yang dia tanya pula kali ni? Kawan dia yang kerja di Jabatan Kastam ke?

Padahal cukai di Finland lebih tinggi daripada Malaysia -

 Cukai Individu - 51.13%
VAT / GST - 24 % umum, 14 % makanan , 10 % penginapan, pengangkutan, farmaseutikal, buku, kebudayaan
Cukai Korporat - 24.5 % sebelum ini 26%

sedangkan di Malaysia 
Cukai Indidvidu - 26%
SST - Barangan 10% & Perkhidmatan 6%
VAT/GST - Belum dilaksanakan, jika dilaksanakan hanya 6%
Cukai Korporat - 25 %Kenapa dakwaan Rafizi salah? Kadar cukai jualan di bawah SST untuk kebanyakan barangan adalah 10% kecuali yang di dalam Jadual 1 - 5%, Jadual 2 - 20% dan Jadual 3 - kadar spesifik.


Jadi jika laman web Kastam di bawah ini dirujuk, maka jelas dakwaan Rafizi bahawa dulu 4 barang sekarang 20 barang adalah TIDAK BENAR sama sekali:-Bagaimana pula dengan PERKHIDMATAN?Boleh semak apa perkhidmatan yang telah dicukai di bawah Akta Cukai Perkhidmatan 1975Semak juga laman web ini untuk mengetahui perkhidmatan apa yang dicukai dan tidak dicukai


Memang ke laut lah si Rafizi ni... apa punya akauntan daa...

THE FLYING KICK

Posted: 08 May 2014 01:59 PM PDT

Apa Yang Tersirat

Posted: 08 May 2014 01:52 PM PDT

Apa Yang Tersirat


PRK Bukit Gelugor Dan Teluk Intan: Untuk kesekian Kali BN Adalah Underdog

Posted: 08 May 2014 01:50 AM PDT

Parlimen Bukit Gelugor kosong, atas sebab kematian penyandangnya Karpal Singh pada pagi 17 April akibat kemalangan jalanraya. Manakala Parlimen Teluk Intan kosong juga atas sebab kematian. Penyandang kerusi itu Mah Siew Keong meninggal kerana kanser pada 1Mei lalu. Kedua-kedua kerusi itu adalah kerusi DAP. Pada PRU 13 lalu, Karpal menang dengan majoriti lebih 40,000 undi, manakala Siew Keong menang dengan kelebihan lebih 7,000 undi; kedua-duanya mengalahkan calon Barisan Nasional.

Atas kertas, Bn tiada mempunyai peluang di Bukit Gelugor, manakala di Teluk Intan, keadaan dikatakan 50-50; namun berasaskan keadaaan semasa, calon Bn bagi kedua-dua kawasan itu adalah calon-calon underdog.

Seperti di PRK Kajang, calon Bn dari awal-awal lagi dinyatakan tidak berpeluang untuk menang, atas sebab itu berbagai pihak dalam Bn, meminta agar PRK itu tidak ditandingi calon Bn. Akan tetapi, alasan yang diambil pucuk pimpinan untuk bertanding di Kajang adalah mengambil peluang untuk menerangkan polisi-polisi kerajaan kepada rakyat.

Pada PRK Bukit Gelugor dan Teluk Intan, jika BN mengambil keputusan bertanding, kemungkinan akan memberikan alasan yang sama, iaitu menggunakan masa berkempen untuk menerangkan polisi polisi kerajaan, terutama berkaitan GST dan TPPA.

Tidak seperti sebelum tahun 2008, PRK pada kebiasaannya akan dimenangi calon-calon Bn, namun selepas itu, calon-calon Bn tidak lagi berpeluang berbuat demikian, kecualilah kawasan itu memang kawasan Bn. 
 
PRK Bukit Gelugur dan Teluk Intan, tidak mengubah status quo di Dewan Rakyat. Siapapun yang menang, tetap sahaja keududukannya demikian, kecuali, jika Bn menang, maka menyuntik moral kepada gabungan 13 parti itu, bahawa kawasan bermajoriti kaum cina boleh ditawan. Manakala, jika calon PR menang, maka mengesahkan sekali lagi, bahawa pengundi cina memang telah memutuskan telah berpatah arang dengan Bn.
 
Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) telah memutuskan bahawa hari pengundian di Parlimen Bukit Gelugor pada 25 Mei, manakala di Parlimen Teluk Intan pada 31 Mei.

Cucu Tok Selampit

Posted: 08 May 2014 01:41 PM PDT

Cucu Tok Selampit


iM4U Mencipta 'Malaysia Book of Records' Untuk Rekod Penanaman Pokok Paya Bakau Terbanyak Di Malaysia

Posted: 08 May 2014 04:55 AM PDT

Mungkin ramai yang tidak sedar atau tidak peduli tentang kepentingan pokok bakau yang biasa kita lihat di kawasan-kawasan pantai berlumpur di negara kita. Malah mungkin ramai juga yang tidak pernah faham tentang kepentingan hutan bakau yang telah menyelamatkan banyak kawasan daripada dihakis laut atau menahan badai besar seperti tsunami selain kepentingannya dari sudut ekologi.

Pembalakan bakau secara haram mahupun berlesen telah banyak mendatangkan masalah kepada sistem ekologi di negara ini. Pada masa yang sama, sikap tidak peduli mahupun prihatin dengan kewujudan hutan bakau, pastinya akan mendatangkan kesan yang amat buruk kepada masalah alam sekitar pada masa hadapan.

10 tahun lalu, tsunami telah membadai di melanda Acheh dan perairan barat Sumatera. Tsunami itu memberikan impak kepada Pulau Pinang, Perlis dan Kedah. Lebih kurang 45 orang rakyat Malaysia maut ketika tempias bencana itu melanda negara ini. 

Kesedaran tentang keperluan pemuliharaan dan pemeliharaan hutan bakau seringkali diperkatakan. Justeru, IM4U dengan kerjasama Institut Rimbawan Malaysia (IRIM) menyahut keperluan berkenaan dengan menjayakan Program Penanaman Pokok Bakau Terbesar di Hutan Simpan Pulau Dayang Bunting, Langkawi pada 27 April lalu. 

Program ini dianjurkan bersempena Perhimpunan Program Kapal Belia Asia Tenggara dan Jepun (SSEAYP) di mana mantan Perdana Menteri Malaysia, Ybhg Tun Dr. Mahathir Mohamad selaku penaung SSEAYP berucap di Perhimpunan Umum Antarabangsa SSEAYP (SIGA) Malaysia 2014. Program penanaman pokok bakau ini adalah inisiatif IRIM dalam mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengurangkan masalah hakisan pantai. 


Sebanyak 20,200 pokok bakau telah berjaya ditanam yang terdiri daripada dua jenis pokok bakau iaitu bakau minyak (rhizophoraapiculata) dan bakau kurap (rhizophoramucronata). Program ini juga telah mencatatkan rekod di dalam Malaysia Book of Records sebagai penanaman pokok bakau terbanyak di Malaysia. Catatan rekod ini telah mengalahkan rekod yang dicatatkan di Perlis pada tahun 2011 dengan penanaman sebanyak 11,111 pokok bakau. 

iM4U bersama-sama IRIM serta beberapa badan kerajaan dan swasta yang terdiri daripada Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM), Jabatan Perhutanan Negeri Kedah, Jabatan Hutan Sarawak, Jabatan Perhutanan Sabah dengan kerjasama PULAPOL Langkawi, Pejabat Pendidikan Daerah Langkawi, Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA), Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM), Jabatan Pengairan dan Saliran Langkawi, Majlis Perbandaran Langkawi, Jabatan Kerja Raya, Rakan Alam Sekitar (RAS) dengan disokong oleh Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar (NRE) selain Media Prima, turut berganding bahu dalam memastikan program ini berjalan lancar. 

Seramai 300 orang sukarelawan telah disenaraikan oleh iM4U yang terdiri daripada belia tempatan dan Persatuan Alumni Antarabangsa SSEAYP. Turut hadir sebagai sukarelawan adalah wakil-wakil daripada Persidangan Kedutaan ASEAN, Poland dan Jepun, PULAPOL Langkawi serta wakil dari badan-badan kerajaan serta masyarakat setempat seramai 1,500 peserta. 


Antara yang turut hadir memeriahkan program ini adalah bekas Perdana Menteri kelima Tun Abdullah Ahmad Badawi; Timbalan Menteri Kementerian Sumber Ali dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr. James Dawos Mamit; Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perhutanan Semenanjung, Dato' Nik Mohd. Shah bin Nik Mustafa; Ketua Pegawai Eksekutif Oleon NV, Moussa Naciri; Presiden SSEAYP, Encik Suhairi Karim; dan Pengarah Perhubungan Kerajaan iM4u, Encik Abdul Kahar Abdullah. 


Usaha berterusan penanaman pokok bakau seharusnya dipergiatkan. Kesedaran tentang kepentingan pokok bakau perlu diketengahkan agar kegiatan seperti penebangan pokok bakau secara haram dapat dielakkan. iM4U sentiasa menyokong inisiatif kerja sukarelawan alam semulajadi seperti ini di kalangan belia. Jika anda mahu membuat perubahan kepadakomuniti, iM4U menyediakan peluang dengan memberikan Dana Sukarelawan1Malaysia (Dre1M Fund).


Permohonan dapat dilakukan dengan menghantar kertas kerja anda di laman web iM4U (www.im4u.my) atau anda boleh KLIK terus pada logo iM4U dalam blog ini. Marilah bersama kita bangkitkan semangat sukarelawan antara kita agar dapat menjadikan Malaysia untuk terus maju pada masa hadapan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan