Khamis, 8 Mei 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Keris Pusaka Melayu

Posted: 08 May 2014 11:14 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


Keputusan hapus ruangan kaum dalam borang hakis identiti etnik

Posted: 08 May 2014 12:12 AM PDT

KUALA LUMPUR 7 Mei – Pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negara ini membantah sekeras-kerasnya keputusan Jemaah Menteri untuk menghapuskan ruangan kaum dalam borang rasmi kerajaan.

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali menegaskan, keputusan itu dilihat sebagai satu langkah halus untuk menghakis identiti kaum di negara ini.

Beliau berkata, alasan kononnya keputusan itu untuk memupuk perpaduan budaya pelbagai kaum di negara ini adalah tidak berasas kerana perpaduan hanya boleh dikecapi melalui perubahan sikap bukannya penghapusan ruang dalam borang.

“Saya terkejut dengan keputusan ini. Perubahan dalam sesuatu borang tiada mengena dengan usaha perpaduan kerana ia berfungsi untuk mengenali kaum. Orang Melayu yang juga bumiputera memiliki banyak bantuan keistimewaan daripada kaum lain.

“Saya tidak nampak manfaat daripada keputusan ini. Kalau hendak pupuk perpaduan kaum, apa kata laksana sekolah satu aliran? Benda pokok tidak buat, tapi benda yang remeh pula buat buat,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas keputusan Jemaah Menteri hari ini bahawa ruangan kaum akan dihapuskan dalam borang-borang rasmi termasuk borang permohonan kerja di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), permohonan pasport dan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Joseph Entulu Belaun berkata, keputusan itu dibuat kerana ia tidak mempunyai nilai tambah dalam usaha kerajaan memupuk perpaduan budaya pelbagai kaum di negara ini.

Menurutnya, ruangan kaum ketika mengisi borang rasmi untuk memohon bantuan di JKM tidak perlu kerana semua rakyat berhak mendapatnya tanpa mengira kaum.

Dalam pada itu, Pengerusi Badan Bertindak Anti Penyelewengan Negeri Kedah, Khairul Anuar Ramli mendesak kerajaan tidak termakan hasutan dari pihak-pihak tertentu yang berniat untuk menghapuskan sedikit demi sedikit hak keistimewaan orang Melayu.

“Kerajaan perlu mengutamakan kaum pribumi terlebih dahulu. Tidak wajar untuk berbuat demikian kerana kita perlu beri keistimewaan kepada kaum pribumi di Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Gabungan NGO 1Malaysia, Mohammad Nazlee Aziz Yeop menegaskan, keputusan itu dikhuatiri akan lebih menyebabkan ketegangan kaum.

“Kita selama ini hidup dalam harmoni dengan identiti kaum masing-masing. Kenapa perlu dihapuskan pula identiti-identiti ini? Berfikir sebelum melakukan sebarang tindakan yang kontroversi seperti ini,” katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140508/dn_03/Keputusan-hapus-ruangan-kaum-dalam-borang-hakis-identiti-etnik#ixzz316cULcOe
© Utusan Melayu (M) Bhd

Sent from my Lenovo


PEJUANG BANGSA

Posted: 08 May 2014 11:11 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TUDUH UMNO PUNCA KEKECOHAN PEMILIHAN PKR NIBONG TEBAL ADALAH FITNAH ! @dzainalabidin

Posted: 07 May 2014 08:28 PM PDT

 1. Kehadiran pada Pemilihan PKR kali ini amat kecil peratusnya berbanding jumlah ahli PKR.

Cabang Permatang Pauh, di mana Ketua Umum dan Presiden adalah dari Cabang yang sama, hanya 240 orang ahli terlibat dengan pemilihan walaupun bilangan ahlinya 6900 orang. Dari segi peratusan kehadiran hanya 4% sahaja. Perkembangan ini menunjukkan bahawa ahli-ahli PKR sudah kurang minat untuk turut serta dalam pemilihan PKR.

 2. Terdapat banyak kecelaruan, seperti senarai ahli yang meragukan digunakan dalam pemilihan PKR yang sedang berlangsung sekarang, membawa kepada kekecohan dan pergaduhan semasa proses pengundian. Ini menggambarkan kelemahan pentadbiran PKR dan Jawatankuasa Pemilihan Pusat PKR yang menguruskan pemilihan parti PKR.

Di seluruh negara, sebanyak 17 Cabang perlu mengadakan semula pemilihan; salah satunya Cabang Nibong Tebal di Pulau Pinang. Untuk menguruskan sebuah parti yang kecil pun mereka gagal, bagaimana mereka nak mengurus dan mentadbir negara?

 3. Kegagalan beberapa pimpinan Melayu utama PKR Negeri Pulau Pinang dalam merebut atau mempertahan jawatan Ketua Cabang turut menimbulkan tanda tanya samada proses penyingkiran pemimpin Melayu sedang berlaku dalam PKR.

YB Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang dalam perebutan jawatan Ketua Cabang Bayan Baru kepada AP Bayan Baru manakala YB Dato Abdul Malik Kassim, seorang Exco Kerajaan Negeri yang menjadi Ketua Cabang Tanjong selama 15 tahun kepada seorang Ahli Majlis MPPP. 

4. PKR sebenarnya tidak layak mempertikaikan kemampuan dan keupayaan SPR dalam menguruskan pilihanraya umum atau pilihanraya kecil apabila jelas terbukti Jawatankuasa Pemilihan Pusat PKR sendiri gagal menguruskan pemilihan parti PKR yang melibatkan jumlah pengundi yang jauh lebih kecil dalam pemilihan parti mereka.

 5. Terdapat suara-suara sumbang yang menuduh UMNO terlibat dalam kekecohan yang berlaku semasa pemilihan PKR di Nibong Tebal. Tuduhan ini adalah semata-mata fitnah, tuduhan tidak berasas dan berniat jahat untuk menutup masalah dalaman, pertembungan sengit kumpulan-kumpulan yang bertanding dan kelemahan pentadbiran parti PKR sendiri. Sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Pulau Pinang saya menafikan penglibatan UMNO dalam mana-mana kekecohan yang berlaku semasa pemilihan Cabang-cabang PKR di Pulau Pinang.

 6. PKR sebenarnya adalah sebuah parti yang dianggotai oleh manusia-manusia yang kecewa kerana cita-cita politik peribadi tidak kesampaian.

Kebanyakan pemimpin-pemimpin PKR dan penyokong-penyokongnya adalah mereka yang kecewa kerana tidak mendapat tempat dan jawatan atau memperoleh kepentingan peribadi semasa di dalam UMNO. Rakyat seharusnya sedar dan menolak pemimpin dan parti politik seperti PKR.

IPOHMALAY

Posted: 08 May 2014 09:08 AM PDT

IPOHMALAY


Sejauh mana rakyat Indonesia memboikot Malaysia?

Posted: 07 May 2014 11:22 PM PDT

Menilai sikap sesetengah rakyat Indonesia yang cenderung 'memboikot' Malaysia dalam segala hal sejak berlaku krisis antara rakyat dua negara yang dilaga-lagakan pihak tertentu, komen-komen berhubung harga RON95 yang mahal di Indonesia ini sebaliknya menggambarkan sikap yang berbeza pula.

Pemboikotan itu jelas sekali memberi kesan sehinggakan stesen minyak Petronas memberhentikan operasi mereka di Indonesia.

Polemik terkini ini berpunca dari pendedahan bahawa harga RON 95 yang mahal di Indonesia berpunca dari import bahan bakar tersebut dari Singapura.RI Jual Pertamax Plus Rp 12.000/Liter, Karena Impor dari Singapura

Rista Rama Dhany - detikfinance
Kamis, 08/05/2014 10:05 WIB
Jakarta - BBM subsidi di Malaysia adalah bensin RON 95 sekelas Pertamax Plus, dan harganya sekitar Rp 7.350/liter. Tapi kenapa bensin serupa di Indonesia dijual Rp 12.000/liter?

Fajar Bagas @anuaniabout 3 hours ago
Trs udah tau malay lbh murah knp ga beli dr malay? Ga sekalian beli dr amerika biar lbh mahal? Negeri ajaib

detikfans100 @detikfans100about 3 hours ago
Mengapa nggak beli dari Malaysia kalau begitu ?

Rednex @rednexabout 3 hours ago
lhaa,,trus knp ngga impor aja dari malaysia yg lebih murah..??
bumiyang

Posted: 08 May 2014 04:12 AM PDT

bumiyang


Gempar!!! Rafizi Bercadang Naikkan GST Sehingga 24% Jika PR Berkuasa???

Posted: 08 May 2014 12:33 AM PDT

Teresa Kok Yang Bijaksana???

Posted: 07 May 2014 05:39 AM PDT

Manchester United Dapat Wira Baru???

Posted: 06 May 2014 09:16 PM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 08 May 2014 03:17 AM PDT

anakbukitgantang says


Kristian di Indonesia menolak penggunaan kalimah Allah dalam Injil

Posted: 07 May 2014 04:20 AM PDT

SHAH ALAM: Seorang sarjana agama samawi Indonesia Prof. Manahem Ali berkata, sebahagian penganut Kristian di republik itu kini menolak penggunaan kalimah 'Allah' dalam Bible kerana menganggapnya sebagai sembahan orang Islam.

Pensyarah Universiti Airlangga, Surabaya itu berkata, malah  ada juga kelompok Kristian yang mengharamkan terus penggunaan kalimah tersebut dari naskhah tersebut


"Di Indonesia lebih kejam menurut saya, ada kelompok Kristian yang mengharamkan nama Allah dalam kitab Injil kerana ia dianggap (mereka) berhala umat Islam," katanya dalam sidang media sempena "Seminar Kalimah Allah dan Kristologi Nusantara" di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini hari ini.Ketika mengulas isu yang timbul apabila istilah berkenaan turut digunakan dalam Bible di Malaysia, katanya, Bible berbahasa Melayu yang digunakan di Sarawak itu menggunakan kalimah "Allah" sebagai menggantikan istilah "Tuhan", yang diterbitkan oleh Lembaga Alkitab Indonesia.


Sedangkan, jelas Manahem, teks asal Bible langsung tidak mengandungi kalimah "Allah".


Katanya, perkara itu boleh dilihat dalam teks Bible dalam bahasa Greek bagi golongan Kristian Ortodoks dan Protestan, Aramaik bagi Kristian Assyrian, dan bahasa Latin bagi penganut Roman Katolik.


"Kalau kita beranjak dari sisi bahasa sebetulnya tidak boleh (diguna bukan Muslim) kerana ia adalah istilah yang betul-betul berasal dari al-Quran, dan teks Perjanjian Baru (New Testament) tertulis dalam bahasa Greek dan tidak muncul kalimat 'Allah'.


"Jadi kalau kita himpun semua sektor-sektor Kristian, mereka sepakat dalam satu kalimat iaitu teks Perjanjian Baru tidak muncul nama Allah," katanya.


Beliau berpegang pada pandangan bahawa pengunaan kalimah 'Allah' dalam kitab Bible adalah salah daripada segi bahasa.


Manahem memberitahu, kalimah "Allah" yang terdapat dalam Bible bahasa Melayu hari ini terpesong apabila digunakan sebagai nama umum untuk "tuhan" dan bukan sebagai kata ganti nama khas.


"Kalau mereka memahami Allah itu sama dengan Muslim, mungkin kita boleh terima tetapi mereka menyerongkan istilah itu sebagai kata nama umum seperti 'tuhan', 'dewa' dan lain-lain," katanya.


Tambahnya lagi, sarjana bahasa di Indonesia sudah memaklumkan perkara itu kepada penerbit Bible berbahasa Indonesia iaitu Lembaga Alkitab Indonesia namun ia tidak diperbetulkan.


"Setahu saya scholar Indonesia sudah melayangkan surat kepada Lembaga Alkitab supaya meluruskannya secara gramatik.


"Tetapi Lembaga Alkitab Indonesia tidak mengubah kepincangannya dan tetap menggunakan 'Allahku', 'Allahmu," katanya.


Sumber

http://www.malaysianews-online.com/2014/05/kristian-di-indonesia-haramkan.html

#seratah#

Posted: 08 May 2014 03:14 AM PDT

#seratah#


MENGHAYATI PERJUANGAN UMNO

Posted: 08 May 2014 01:57 AM PDT


sambungan


Liku-liku Menuju Kemerdekaan.


Selepas Jepun meletak senjata pada tahun  1945 apabila  dua butir bom atom digugukan di Hirosima dan Nagasaki yang membunuh ribuan maknusia akhirnya Jepun membuat keputusan untuk tidak berperang lagi dan akan berperang dengan ekonomi, akhirnya mereka berjaya.

Inggeris kembali semula ketanat air ini dengan membawa misi baru iaitu untuk berkuasa lebih lagi yang mana memperkenalkan Malayan Union ditanah air ini, Mac Michael yang diutuskan oleh kerjaan Inggeris secara paksa kapada Raja-raja melayu untuk menendai surat perutusa persetujuan untuk menyerahkan negeri-negeri di Tanah Melayu kapada Raja Inggeris.

Dengan penyerahan  kuasa Raja kapada Inggeris maka Raja-raja Melayu sudah tidak ada kuasa lagi kapada negeri-negerinya kecuali hanya yang berkait dengan  Agama dan ada istadat sahaja, sedangkan mesyuarat Raja-Raja Melayu di pengerusikan oleh orang Inggeris.

Apabila pekara ini diketahui oleh rakyat, maka keseluruhan rakyat bangkit membantah, cendakawan melayu ketika itu seperti Tuan Zainal Abidin Ahmad ( Za'ba) Datuk Panglima Bukit Gantang serta Dato Onn merancang untuk diadakan satu kongres melayu mesti diadakan untuk menentang kemaraan Inggeris untuk menubuhkan Malayen Union.

Atas persetujuan pemimpin-pemimpin kesatuan melayu negeri-negeri, sebanyak 42 buah persatuan bergabung  bersetuju untuk mengadakan kongres melayu, paka pada  1 Mac 1946 perhimpunan penyatuan melayu pertama diadakan di Kuala Lumpur selama tiga hari.

Dengan belangsungnya kongres tersebut  Datuk Onn telah dipilih sebagai Yang dipertua bagi memimpin pertubuhan tersebut yang dinamakan UMO, United Malays Organisation, cadangan Datuk Onn dan Za'ba menambah dengan National, menjadi UMNO.

Inggeris tetap meneruskan rancangannya untut menubuhkan Malayen Union walau pun mendapat penentangan oleh orang Melayu seluruh negara ketika itu puluhan ribu orang melayu berhimpun untuk menyatakan bantahan terhadap rancangan Inggeris untuk menubuhkan Malayen Union.

Pada 30 dan 31 Mac 1946 satu kongres tergempar diadakan bagi memujuk Raja-Raja Melayu tidak menghadiri pelancaran penabalan Gabno Tanah Melayu, Datuk Onn dan pemimpin Melayu mengadap Raja-raja melayu merayu agar tidak menghadiri pertabalan tersebut, Raja-raja Melayu bersetuju untuk tidak hadir ke penabalan Gabno Tanah Melayu.

Raja-raja Melayu terharu dengan taat setia rakyat kapada raja-raja ada yang menitiskan air mata apabila rakyat melaongkan Daulat Tuanku Hidup Melayu dan patik semua bersama Tuanku.

Inggeris tetap juga mengadakan penabalan gabnonya iaitu Sir Edward Gant pada 1 Aril 1946 di padang Selangor Kelab, yang mana tidak seorang pun raja-raja melayu hadir begitu juga dengan ahli-ahli majlis penasihat Gabno yang terdiri dari orang melayu turut tidak hadir.

Dalam Kongres tergempag itu telah memutuskan semua orang melayu berkabung iaitu melilitkan kain putih disongkok selama satu minggu bermula dari  1 April hingga 7 april 1946.

Berkabung ini menanda berdukacita kerana melayu dah mati, sebab itu ketika itu laongan teriakan semasa perhimpinan melayu iaitu  HIDUP MELAYU untuk meniup semangat perjuangan.


bersambung.

tunku

Posted: 08 May 2014 03:12 AM PDT

tunku


Beverly Hills demands Brunei Sultan sell hotel after hudud move

Posted: 07 May 2014 07:45 PM PDT

Beverly Hills is demanding that the Sultan of Brunei sell a hotel in the celebrity-rich US city, after he introduced a penal code incorporating Islamic sharia law, officials said Wednesday. 

Stars including Jay Leno, Ellen DeGeneres and business tycoon Richard Branson have also called for a boycott of the chain, which owns the Beverly Hills Hotel. But the head of the Dorchester Collection chain said that would be wrong-headed, and only harm hotel staff. 

"The actions you take have to be seriously considered because they will effect the livelihoods of these people," Christopher Cowdray told Beverly Hills city lawmakers at a council meeting Tuesday night. 
Brunei's all-powerful Sultan Hassanal Bolkiah announced last week that he would push ahead with implementing sharia, despite criticism both at home and internationally. 

An initial phase officially came into effect Thursday, with a second phase including more stringent penalties, including the severing of limbs for theft and robbery, to begin later in the year. 

Late next year, punishments such as death by stoning for offenses including sodomy and adultery will be introduced. 

The Beverly Hills City Council passed a resolution Tuesday "condemning the government of Brunei for a series of laws that impose extremely harsh penalties, including death by stoning for homosexuality and adultery." 

"This resolution is calling for the (Brunei) government to change their laws or to divest themselves of the Beverly Hills Hotel to separate the fact that our iconic hotel is under their ownership," added Mayor Lili Bosse. 
Sultan Hassanal owns the historic Beverly Hills Hotel as well as the Bel-Air Hotel in Los Angeles through his company Dorchester Collection, which also has branches in London, Paris, Milan and Rome. 

The city council said they would send the resolution to the State Department asking Washington to "take appropriate action to condemn the Brunei government's policies." 

The United States has "relayed our concerns privately to the government of Brunei," State Department spokesman Jen Psaki said Tuesday, but it will not follow a growing boycott of the Sultan's luxury hotel chain. 
Beverly Hills' mayor called the new laws "shocking, inhumane." 

"They must be met with a strong statement of support for human rights of the people of Brunei," she said.
The Dorchester Collection is reportedly owned by the Brunei Investment Agency, a sovereign wealth fund under the oil-rich sultanate's Ministry of Finance. 

The upmarket chain also includes the Bel Air Hotel, which is a few miles from the Beverly Hills Hotel although administratively in Los Angeles, rather than Beverly Hills. 

It also includes the Dorchester Hotel in London, Le Meurice and Hotel Plaza Athenee in Paris, Le Richemond in Geneva and the Hotel Eden in Rome. 

The sultan's support for sharia law has sparked rare domestic criticism of the fabulously wealthy ruler on the Muslim-majority country's active social media, and international condemnation including from the UN's human rights office. 

But the sultan has defended the implementation of the law, meant to shore up Islam and guard the South-East Asian country against outside influences. 

On Monday, former US talk show host Leno joined a growing list of celebrities vowing to boycott the luxury hotel chain. 

Virgin group founder Richard Branson tweeted at the weekend that Virgin employees would not stay at the hotel chain "until the Sultan abides by basic human rights," the British billionaire wrote.

Others who have called for a boycott include talk show host DeGeneres, British comedian Stephen Fry and TV star Sharon Osbourne.

Taipingmali (tm)

Posted: 08 May 2014 01:27 AM PDT

Taipingmali (tm)


Selangor Nak Bagi Racun Kepada Rakyatnya

Posted: 07 May 2014 04:24 PM PDT

Kita terkejut membaca pendedahan NST kerajaan negeri selangor menggunakan air lombong yg dianalisis mengandungi logam beracun utk digunakan penduduk lembah klang.

Penduduk negeri selangor mesti bertindak menghalang tindakan ini yang boleh membahayakan kesihatan dan keselamatan penduduk lembah klang.

Saya berharap Persatuan pengguna negeri selangor mengetuai gerakan membuat pungutan suara bagi menghalang tindakan kerajaan negeri selangor dari tindakan yang membunuh rakyat secara tidak sedar

Dato Dr Mohamad Shahrum Bin Osman
Penganalisis Dasar Awam Dan Rakyat Selangor
Kita terkejut membaca pendedahan NST kerajaan negeri selangor menggunakan air lombong yg dianalisis mengandungi logam beracun utk digunakan penduduk lembah klang.

Penduduk negeri selangor mesti bertindak menghalang tindakan ini yang boleh membahayakan kesihatan dan keselamatan penduduk lembah klang.

Saya berharap Persatuan pengguna negeri selangor mengetuai gerakan membuat pungutan suara bagi menghalang tindakan kerajaan negeri selangor dari tindakan yang membunuh rakyat secara tidak sedar

Dato Dr Mohamad Shahrum Bin Osman
Penganalisis Dasar Awam Dan Penduduk Negeri Selangor

Kita terkejut membaca pendedahan NST kerajaan negeri selangor menggunakan air lombong yg dianalisis mengandungi logam beracun utk digunakan penduduk lembah klang.

Penduduk negeri selangor mesti bertindak menghalang tindakan ini yang boleh membahayakan kesihatan dan keselamatan penduduk lembah klang.

Saya berharap Persatuan pengguna negeri selangor mengetuai gerakan membuat pungutan suara bagi menghalang tindakan kerajaan negeri selangor dari tindakan yang membunuh rakyat secara tidak sedar

Dato Dr. Mohamad Shahrum Bin Osman
Penganalisis Pelaksanaan Dasar Awam Dan Penduduk Negeri Selangor

Ribut di Kamunting telah mengorbankan seorang kanak-kanak

Posted: 07 May 2014 07:30 AM PDT

Hujan lebat dengan angin kencang yang melanda Kamunting Perak petang tadi telah menyebabkan banyak pokok tumbang. Banyak bumbung gerai yang dibina di sepanjang jalan telah runtuh dan diterbangkan bumbung ke tempat lain.

Beberapa tamam perumahan dan kampung terlibat dengan ribut kencang yang berlaku dalam sejam lebih.

Seorang kanak-kanak  Ligeswaran a/l sakhti 4 tahun dari sebuah kampung setinggan bersebelahan rumah awam batu 4, maut setelah rumah papan mereka dihempap sebatang pokok besar.

Kesesakan juga berlaku di sepanjang jalan stesen kamunting kerana beberap batang pokok tumbang dan menghalang laluan utama masuk ke bandar.

YB Dato Muhammad Zahir yang ketika itu berada di Ipoh untuk mesyuarat mingguan exco bergegas pulang setelah menerima laporan tentang kejadian ribut petang tadi.

Berikut adalah gambar rumah yang ranap ditimpa pokok petang tadi.Kerja Gila: Desak Najib Letak Jawatan

Posted: 07 May 2014 04:17 AM PDT


Aspirasi Bangsa

Posted: 08 May 2014 01:24 AM PDT

oyabun

Posted: 07 May 2014 11:58 PM PDT

oyabun


Keadilan, ketelusan diperjuang PKR seperti sandiwara?

Posted: 07 May 2014 01:28 AM PDT


Pergolakan dalam pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) adalah bercanggah dengan prinsip demokrasi sekali gus membuktikan parti itu tidak mempunyai integriti.

Bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) negeri, Wan Khairul Ihsan Wan Muhammad berkata, keadilan dan ketelusan yang diperjuang PKR selama ini tidak ubah seperti sandiwara yang sarat dengan tipu muslihat serta helah politik.

Beliau menyifatkan kekecohan itu sebagai paling mengaibkan dalam sejarah PKR kerana membabitkan pemimpin tertinggi.

"Rakyat boleh lihat dengan mata kepala sendiri kerakusan mereka yang merebut jawatan tertinggi sehingga berlaku pergolakan yang dipertonton kepada rakyat tanpa rasa segan.

"Inilah PKR, parti Anwar Ibrahim yang penuh dengan hipokrit, kepalsuan, pembohongan dan fitnah tetapi semua itu boleh dihalalkan demi kuasa dan kedudukan lebih-lebih lagi apabila membabitkan kaum kerabatnya," katanya di sini hari ini.

Proses pemilihan PKR di seluruh negara kecoh dengan beberapa cabang diisytihar sebagai tidak sah dan perlu diadakan pengundian semula antaranya di Pulau Pinang, melibatkan Cabang Nibong Tebal selepas timbul dakwaan wujud pengundi hantu dalam pertandingan tiga penjuru merebut jawatan pengerusi negeri.

Insiden di Pulau Pinang tidak hanya terhenti di situ kerana di Cabang Balik Pulau, proses pengundian bertukar panas apabila perbuatan kempen dan 'mencuri pengundi' di bilik mengundi menimbul rasa tidak puas hati para penyokong sehingga menyebabkan berlaku pertengkaran yang hampir menjadi insiden tumbuk-menumbuk.

Di Sabah, tiada persediaan rapi menyebabkan sesi mesyuarat dan pemilihan PKR Cabang Tenom yang berlangsung di sebuah hotel bertukar kecoh dan tidak terkawal menyebabkan Pengarah Jawatankuasa Pemilihan PKR cabang berkenaan, Nazri Udoi memutuskan mesyuarat serta pemilihan dibatalkan.

Hal sama berlaku di Perak apabila Ahli Parlimen Lumut, Laksamana Pertama (B), Muhammad Imran Abdul Hamid tidak berpuas hati dengan perjalanan pengundian bagi jawatan Ketua Cabang Lumut manakala di Kedah, calon Ketua AMK Cabang Sungai Petani, S. Arvind Kumar mendesak pengundian semula.

Mengulas lanjut, Wan Khairul berkata, insiden yang berlaku dalam pemilihan PKR adalah kerana pemilihan pemimpin ditentukan oleh Anwar menyebabkan calon bertanding tidak berpuas hati dengan proses pemilihan.

"Mereka melakukan tipu muslihat untuk menentukan pemimpin mana yang mereka mahu. Mereka menggunakan kedudukan untuk menentukan siapa yang akan menang, demi kuasa dan kedudukan juga mereka menghalalkan segala kesalahan dan membenarkan dengan tanpa rasa bersalah," katanya.

Wasabi Oyabun..

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 07 May 2014 11:48 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


MCA Masih Tak Sedar Diri...

Posted: 07 May 2014 10:00 PM PDT

Kata Wee Ka Siong menegaskan bahawa parti itu akan mengkaji semula kedudukan mereka dalam BN sekiranya Umno tetap dengan pendirian menyokong usul PAS di Parlimen untuk melaksana hudud di Kelantan.

Wee berkata MCA mempertahankan seratus peratus asas perlembagaan persekutuan yang dipersetujui BN sejak merdeka.

"Kalau berlaku (Umno sokong hudud) perkara itu kita akan bincangkan kedudukan kita dalam BN.

Pertama, aku sendiri tak sokong kalau hudud yang pas akan nak bentang dalam parlimen itu reakaan mereka sendiri, aku sokong sekiranya hudud yang di bentangkan itu 100 peratus mengikut Al-Quran dan sunnah...

Kedua, siapa mca nak gempak umno sekiranya hudud yang akan di bentangkan oleh pas itu betul-betul mengikut Al-Quran dan sunnah...

Ketiga, boleh ke mca jelaskan apa beza hudud pas dan apa beza hudud Islam.

Keempat, korang semua boleh tengok bagai mana cina bersatu dalam menolak hukum hudud, tetapi dalam masa yang sama orang Islam khususnya orang melayu boleh bergaduh sesama sendiri dalam soal hudud...

Nota: MCA hanya menang 7 kerusi parlimen...

Saranan Hannah Yeoh Pelan-Pelan Di Ikut Oleh Menteri Kabinet...

Posted: 07 May 2014 07:00 PM PDT


Semalam menteri di jabatan perdana menteri kata, "ruangan kaum [bangsa] dalam borang rasmi kerajaan yang tiada nilai tambah di gugurkan"

Pada aku setiap borang yang di isi oleh rakyat malaysia perlu ada ruang untuk bangsa, apakah dengan tidak mencetak perkataan "KETURUNAN atau BANGSA atau KAUM, MELAYU, CINA, INDIA & LAIN-LAIN pada borang, kerajaan mampu menjimat sebanyak 1 trilion setahun?

Mungkin menteri di jabatan perdana menteri itu telah mengabil contoh borang dari pejabat hannah yeoh adun dap subang yang tidak mencetak ruang bangsa dalam borang di pusat khidmat masyarakatnya...

Mula-mula buang ruangan bangsa dalam borang, lama-lama buang perkataan bangsa dalam mykad pulak di hapuskan, tak percaya korang tengok la nanti...


Ini Kualiti Air Yang Khalid Ibrahim Suruh Rakyat Selangor Minum...

Posted: 07 May 2014 07:46 AM PDT

Harakah, suara keadilan, malaysia kini dan malaysian insider tak akan keluarkan laporan ini, ini adalah laporan hasil kajian cerdik pandai...

Khalid ibrahim nak suruh rakyat selangor mampos agaknya, mungkin nanti dia akan kata hujun dah turun lebat dan empangan di seluruh selangor airnya dah meningkat, tapi kita kena ingat, selama satu minggu, beratus ribu gelen air lombong telah di pam masuk kedalam loji-loji rawatan air dan segala macam jenis toksik telah bercampur dengan air bersih di dalam kolam takungan...


MERBOK TIMES

Posted: 07 May 2014 11:37 PM PDT

MERBOK TIMES


ONE IN TEN AMERICANS BELIEVE 'SPACE ALIENS' WERE INVOLVED IN THE DISAPPEARANCE OF ILL-FATED MALAYSIAN FLIGHT MH370

Posted: 07 May 2014 05:07 PM PDT

One in ten Americans think 'space aliens' were involved in the disappearance if the Malaysian Airlines flight MH370, it was revealed today. A survey found that nine per cent of the people believe 'space aliens or beings from another dimension were involved'. 

Investigators are still continuing their search for the missing plane and the 239 people on board, which vanished from radars on March 8. The poll by CNN and ORC International found that while most people in the U.S. believe the search for MH370 should continue, half believe authorities are searching in the wrong place.

Findings also showed that the vast majority (79 per cent) believe there are no survivors. Just over half (52 per cent) think we will eventually find out what happened to the flight. However, a further 46 per cent say we will never know. 

The survey comes as 11 terrorists with links to Al Qaeda were arrested in Kuala Lumpur and Kedah and questioned about being involved in the plane's disappearance. Aged between 22 and 55, the suspects were believed to have comprised students, business professionals and odd-job workers. Terrorism was seen as a possible cause of the disappearance by Americans, with 57 per cent of those surveyed saying terrorists were likely involved, despite no group or organisation yet coming forward to take responsibility. 

Furthermore, 42 per cent of the U.S. public believes hijackers were involved, while 52 per cent said a mechanical failure was probably involved. Just a quarter said it was very likely that the crew or plane's pilots had something to do with the disappearance. Yesterday, it was revealed the Malaysian tourism minister has said the government will not inject any more money into the state-owned Malaysian Airlines after the MH370 disaster. The ailing national carrier has suffered a slump in bookings and £750 million losses following the disappearance of the flight two months ago and is undergoing 'restructuring'. 

Mohammad Nazri Abdul Aziz, Minister of Tourism and Culture, said the government will not put 'any more money' into the troubled airline. Malaysia Airlines - which is owned by the government through a holding company - had already suffered $1.3billion losses over the past three years as it faced stiff competition and unprofitable routes, Gulf News reports. 

Mr Aziz said that the government is now unsure what it can do - but he added: 'To inject new capital is certainly not an option.' It now looks unlikely that the government will sell the national carrier to private investor after the share price dropped both under the restructuring plans and the flight MH370 disaster. Report Daily Mail UK

Belantan

Posted: 07 May 2014 11:37 PM PDT

Belantan


Bank Kebangsaan Melayu : Polis sedia teliti semula fail siasatan?

Posted: 07 May 2014 12:34 AM PDT


Polis sedia menyemak semula fail siasatan berhubung kes pengasas Bank Kebangsaan Melayu, Maarof Zakaria yang diculik dan dibunuh pada Disember 1947.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata beliau akan menyemak semula fail siasatan untuk mengetahui sama ada ia boleh dibuka semula atau sebaliknya.

"Kes ini sudah lebih 60 tahun. Kita akan meneliti dan semak kes ini," katanya ketika dihubungi disini semalam.

Beliau berkata, polis menghadapi sedikit kesukaran untuk menyemak kes itu memandangkan ia sudah terlalu lama dan berlaku ketika zaman sebelum merdeka.

Sementara itu, Presiden Persatuan Bekas Polis Malaysia, Shafie Bakri, berkata kes seperti ini boleh dibuka semula jika ada keterangan baharu dan bukti kukuh.

Budi bicara Peguam Negara

Bagaimanapun, keputusan membuka semula siasatan bergantung kepada kebenaran dan budi bicara Peguam Negara.

"Kebiasaannya, jika ada bukti baharu yang kukuh atau penemuan baharu, ia boleh dibuka semula," katanya.

Akhbar BH semalam melaporkan, Maarof yang ketika itu berusia 43 tahun, diculik pada 4 Disember 1947 ketika dalam perjalanan dari rumahnya di Kampung Baru di sini, menuju ke rumah ibunya di Seremban.

Selepas tiga hari diculik, mayatnya ditemui di Jalan Kuala Lumpur-Bentong dalam keadaan digantung pada sebatang pokok di dalam hutan.

Kes penculikan dan pembunuhan itu sehingga kini menjadi misteri dan dipercayai ada kaitan dengan komplot menggagalkan bank Melayu pertama yang diusahakannya.-BHO

Suara Politik
Belantan


The Unspinners

Posted: 07 May 2014 11:19 PM PDT

The Unspinners


Ikut Khalid dan tak mahu percaya NST, minumlah air lombong! Berani?

Posted: 07 May 2014 09:30 PM PDT


NST muka depan tunjukkan banyak kandungan logam berat agak tinggi dalam air lombang.


Kalau tak percaya NST, teruskanlah minum. Insya Allah sehari dua tak ada apa-apa tapi lama-lama ....


Bila berlaku, janganlah salahkan kerajaan ... ini bukan cadangan kerajaan pusat. Dari 2009, pusat nak siapkan Loji Langat 2 untuk sambungkan bekalan air dari Pahang.

Padan muka Latheefa Koya buruk, Hati busuk penuh prasangka

Posted: 07 May 2014 07:30 PM PDTHujah GST tak pernah betul, Tukar saja Pengarah Strategik PKR

Posted: 07 May 2014 05:30 PM PDT


Kalau ada GST barang naik, mesti cinabeng b*b# punya kerja!!!

Posted: 07 May 2014 08:30 AM PDT


Rejimen Anarki famous sampai Sultan dan polis dah cam wajah

Posted: 07 May 2014 05:30 AM PDT


Selamat malam Rejimen Anarki. Sweet socialist dreams ....

Sesuai benar Sultan Melaka ambil Dr Maza sebagai mufti

Posted: 07 May 2014 02:30 AM PDT


GAP menulis:

SULTAN MELAKA JEMPUT DR MAZA JADI MUFTI NYA..

Kah kah kah.. tahap Dr Maza memang sama je lah dengan Raja Nor Jan Shah. Dengar nama Dr maza.. ramai orang akan cop kat dahi jendul dia sebagai bekas Mufti yang pening. Walaupun dahinya jendul, namun aspek dan tamsilan dahi luas itu sebagai tafsiran orang pengalaman takde dalam butir kata-katanya..

Politik orang Melayu ni kaya dengan kias. Bahasa jawanya disebut tamsilan. Dari zaman dulu lagi, adab Melayu kalau nak menegur akan dimulakan dengan kias. Kias ni bahasa lapik supaya yang kena kias tu tak terasa hati sangat bila ditegur.
 
Baca sepenuh di SINI
 
Unspinners setuju benar. Tanpa bertamsil, kedua-dua sama lawak dan sama bengong (cakap Kelantan) tapi semua hal pun nak komen.

Panglima Perang Cyber

Posted: 07 May 2014 11:17 PM PDT

Panglima Perang Cyber


#Fakta - Bahaya Air Lombong Kepada Kesihatan Manusia

Posted: 07 May 2014 05:44 AM PDT

Tolong sebarkan

Benarkah Dasar DAP : Hapus Bumiputera ? @LimKitSiang Perlu Jelaskan Pendirian !!!

Posted: 07 May 2014 01:50 AM PDT


Berikut imej diterima dari whatsapp.Baca kebencian DAP terhadap Agenda Pemerkasaan Bumiputera bernilai RM31 Bilion di sini 


Adakah DAP tidak tahu ada keistimewaan Bumiputera dalam Perlembagaan ? sejak bila ia dihapuskan ? 

Memperjuangkan kesaksamaan dengan menolak keistimewaan bumiputera yang wujud dalam Perlembagaan adalah perbuatan yang jelas perkauman dan penuh kebencian kepada peruntukan undang-undang...

Adakah salah kenyataan ini ???

Patutlah ramai benci DAP kerana mereka menolak keistimewaan Bumiputera sebenarnya dengan alasan dangkal nama kesaksamaan yang bercanggah dengan Perlembagaan !!!

Lagi memalukan bila ada Melayu Bumiputera turut menyokong DAP dengan alasan ini.


Sent from my iPhone

Blogger Anak Derhaka Kritik Hudud Sultan Brunei - Kenapa ?

Posted: 07 May 2014 01:16 AM PDT


Link blog :

http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2014/05/sultan-dikecualikan-dari-hudud-hudud.html 


Beliau telah mengkritik hudud Brunei walaupun hudud ada makanan wajib PAS selama ini.

Bagaimana ada blogger PR boleh kritik hudud Brunei selepas mereka sendiri yang menerima baik hudud tersebut ?

Adakah kerana nama hudud maka ia wajib dikritik demi memuaskan syahwat DAP ?

Pelik nampaknya perjalanan politik hari ini.

Terbaru Pengerusi ISMA juga dihentam hebat oleh Cina Pakatan dan Cina BN.

Berita klik http://mynewshub.my/2014/05/07/dyana-sofya-dakwa-isma-dalang-perpecahan-kaum/

Jawapan Kenapa Buku 'The Origin of Species' Versi Inggeris Tidak Diharamkan

Posted: 07 May 2014 01:00 AM PDT


MENGAPA BUKU "THE ORIGIN OF SPECIES" VERSI BAHASA INGGERIS TIDAK DIHARAMKAN ? 


1. Saya terpanggil untuk memberi respons balas mengenai laporan di laman sesawang Free Malaysia Today yang mempersoalkan mengapa Kementerian Dalam Negeri  tidak mengharamkan Buku "The Origin of Species" versi Bahasa Inggeris sedangkan buku terjemahannya dalam bahasa Melayu telah disekat di Malaysia.


2. Sekali dengar memang nampak tidak logik dan tidak masuk akal kerana jenis bukunya sama tetapi buku asal dibenarkan manakala terjemahannya pula disekat.


3. Sebenarnya, isu ini timbul bertitik tolak daripada pertanyaan dari Zairil Khir Johari, Ahli Parlimen Bukit Bendera kepada Menteri Dalam Negeri di Dewan Rakyat pada 10 April 2014. Zahid Hamidi telah menjelaskan bahawa penerbitan buku berjudul "The Origin of Species – Asal Usul Spesis" terjemahan F. Susilohardo dan Basuku Hernowo ( diterbitkan di Indonesia) telah dikenakan tindakan di bawah Perintah Mesin Cetak dan Penerbitan mengikut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 pada 21 Disember 2006 kerana bercanggah dengan pemahaman asas Islam.


4. Dari skrip jawapan ini, saya merasakan ia telah dimanipulasi oleh Free Malaysia Today yang menyatakan bahawa versi Inggeris tidak diharamkan kerana tidak menerima sebarang aduan. Sebenarnya buku The Origin of Species versi asal tidak mengelirukan dan tidak bercanggah dengan nilai-nilai Islam.


5. Ini kerana akibat daripada faktor "over exaggerate" dari penterjemah dalam bahasa Indonesia telah mengelirukan fahaman dari konteks asal penulisan buku tersebut. Oleh yang demikian, KDN menyekat hanya pada buku versi Bahasa Melayu Indonesia yang tersimpang jauh dari makna asal buku tersebut.


6. Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al Quran sentiasa memantau mana-mana buku di pasaran sebagai langkah proaktif dan akan bertindak berdasarkan aduan pembaca sekiranya ia boleh mengelirukan dan menggangu gugat aqidah dan ketenteraman awam.


7. Jadi kepada paparazzi media sosial, janganlah suka memutarbelitkan isu dari hakikat sebenar.Untuk sebaran rakan penggiat media sosial. Sent from my iPhone

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 07 May 2014 11:07 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


GST: BILA SI MULUT LONGKANG KANTOI BERHUJAH PASAL GST.

Posted: 07 May 2014 10:00 PM PDT


1. Kerajaan kutip GST sebab negara nak bankrup?

JAWAPAN : Mengikut rekod hutang kerajaan semuanya dibayar dengan baik tanpa gagal oleh kerajaan sejak merdeka lagi. Hutang dilihat meningkat tetapi kebajikan rakyat tetap terjaga. Ada rakyat kita mati kelaparan kerana Malaysia banyak hutang?

2. Kutip GST sebab nak kurangkan defisit hutang kerajaan?


JAWAPAN: Sebab utama dilaksanakan GST bukan kerana defisit hutang semata-mata tetapi kerana SST sekarang terlalu banyak kelemahan sehingga menyebabkan cukai langsung dan tidak langsung tidak lagi seimbang. Cukai langsung adalah seperti cukai pendapatan merangkumi 52% sedangkan cukai tidak lgsung hanya merangkumi 14% shj. 

Pada awal 80 dan 90 an, cukai ini seimbang. Tetapi ini tidak baik kepada negara. Selain itu juga SST ini juga banyak kelemahan seperti cukai berganda, cukai atas cukai, peniaga pindahkan cukai ke dalam harga, banyak peniagaan yang sembunyikan barang dan bahan eksport juga dikenakan cukai. Sebab itulah digantikan kepada GST dengan kadar lebih rendah iaitu 6% berbanding kadar SST 6-10%.

Para pelancong asing boleh menuntut kembali bayaran GST di lapangan terbang jika GST dilaksanakan di negara ini dengan mengemukakan resit pembelian. Contoh di Singapura. 
3. Kenapa GST baru dilaksanakan sekarang, kenapa tidak 10 tahun lalu?

JAWAPAN: Perancangan untuk melaksanakan GST telah dimulakan sejak tahun 1983 lagi. Pada tahun 1992 ia telah disebut dalam Parlimen namun ditangguhkan juga. Tahun 2004, PM Abdullah Badawi kata pun nak laksana namun ditangguhkan juga hinggalah sekarang. Maksudnya dah 3 kali cuba untuk buat GST. Siapa yang tentang...bukan ke pembangkang juga??

4. Hanya negara maju melaksanakan GST kerana pendapatan mereka telah melepasi grid gaji yang boleh dilaksanakan GST?

JAWAPAN: Negara kurang maju turut melaksanakan GST. Rakyat mereka juga ada yang kurang pendapatan termasuk juga di beberapa negara-negara ASEAN Indonesia, Laos, Vietnam, Filipina dan Cambodia yang juga melaksanakan GST. Adakah rakyat mereka lebih kaya daripada Malaysia? Jawapannya tidak. Mereka laksanakan GST sebab sistem cukai ini lagi cekap berbanding sistem percukaian lain.5. GST dilaksanakan kerana hasil mahsul bumi mereka mungkin terhad?


JAWAPAN : Negara yang mempunyai hasil mahsul lebih besar daripada Malaysia juga melaksanakan GST. Lihat negara lain yang ada hasil mahsul laksana GST seperti USA, Rusia, Iran, Nigeria, UK, negara-negara Scandinavia dan juga bersama 160 buah negara lain.


6. GST untuk menghidupkan kroni-kroni yang dengan sengaja merompak wang rakyat.

JAWAPAN: Sebenarnya isu ketirisan negara kita telah tanganinya dengan baik. Sebab tu Jabatan Audit Negara menunjukkan negara ini telus. Rakyat dapat kembali hasil cukai yg mereka bayar melalui pelbagai pembangunan, kesihatan, ekonomi. 

Setakat ini tuduhan kroni tidak tepat juga sebab yang dapat pembangunan hasil bayaran cukai adalah rakyat keseluruhan tanpa kira parti politik dan kaum. BR1M pun ramai puak pembangkang yang dapat. Anak-anak mereka pun dapat bersekolah dan dapat menikmati rawatan kesihatan yang murah di hospital dan klinik kerajaan. Tak tahu pun malu sebab nak ambil duit dan nak rasa nikmat yang diberikan kerajaan. Sebenarnya, tiada isu kata kerajaan rompak wang rakyat, Ia cuma tohmahan orang kecewa tak dapat jadi Perdana Menteri saja kata begitu.7. GST cukai zalim memiskinkan rakyat

JAWAPAN: Lebih 160 buah negara atau hampir 90% negara di dunia melaksanakan GST, adakah negara-negara ini juga zalim? Adakah negara-negara ini memiskinkan rakyatnya? Jika ada, mengapa mereka tetap meneruskan juga GST, mengapa tidak saja tukar GST kepada apa jua sistem percukaian lain?

Bahkan puak-puak ini juga sering menggunakan hujah GST haram disisi Islam. Persoalannya jika haram mengapa 26 buah Negara-Negara Islam OIC antaranya turut melaksanakan GST? 
Link berkaitan:


ADAKAH CUTI AIDIL FITRI 2014 SENGAJA DITIADAKAN?...BIAQ BETOI!

Posted: 07 May 2014 06:57 PM PDT


Kekadang rakyat nak marah jugak kepada pihak tertentu terutamanya pada penasihat dan pembuat dasar berkaitan cuti persekolahan di Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) apabila tidak prihatin dengan suara-suara rakyat terutamanya para guru dan ibu bapa di bawah sana berkaitan soal cuti Hari Raya 2014.

Apa tidaknya, cuba kita belek dan semak cuti Hari Raya Aidil Fitri pada tahun ini yang dijangka Insya Allah jatuh pada hari Isnin dan Selasa 28 -29 Julai 2014 bersamaan 1 dan 2 Syawal 1435H. 

Pada hari Rabu 30 Julai / 3 Syawal sekolah tiada diberikan cuti. Jika diberi cuti sekalipun sehingga Jumaat 1 Ogos /5 Syawal para pelajar mesti diwajibkan untuk melaksanakan cuti gantian sebelum atau selepas Raya.

Jika cuti gantian dilaksanakan sebelum Hari Raya, maka terpaksalah dilakukan pada 2 atau 3 kali setiap Sabtu dalam bulan Ramadhan ini. Jika murid ponteng mungkin rekod kedatangan mereka tidak bersih hatta mungkin dikenakan surat amaran atau tindakan disiplin.

Sebenarnya bukan soal cuti yang ingin dibangkitkan sangat, tapi soal perancangan cuti yang tidak kena pada tempatnya. Cuba kita bayangkan bermula tarikh hari ini 8 Mei 2014, kita dan anak-anak kita yang bersekolah ada lagi 19 hari sebelum Cuti Persekolahan Penggal Kedua bermula pada 28 Mei 2014. 


Pada masa sekarang juga kebanyakkan sekolah, kolej dan universiti sedang dan akan mengadakan sesi peperiksaan penggal kedua. Sesi Cuti Persekolahan akan bermula pada 28 Mei - 15 Jun selama 16 hari. Persoalannya adakah mereka ini nanti diberi cuti awal kerana sambutan Pesta Keamatan dan Gawai pada 30 Mei - 2 Jun. Kita bukan pertikai sambutan tersebut tetapi adakah ia kebetulan cuti persekolahan yang panjang diberi pada waktu ini?    

Bayangkan nanti setelah cuti panjang 16 hari, para pelajar akan melalui bulan Ramadhan dan cuti Syawal akhir Julai nanti hanya diberikan cuma 2 hari sahaja? Berbaloikah cuti 3-4 hari (Sabtu- Selasa) untuk memudahkan dan melicinkan pergerakkan lebih 500,000 para pelajar dan golongan pengajar yang bercuti balik kampung, tidak masuk pihak ibu bapa murid-murid?


Bayangkanlah ibu bapa yang ingin pulang kampung yang jauh terpaksa ambil cuti panjang kerana ingin membawa anak-anak menziarahi sanak saudara? Berbaloikah cuti cuma 3-4 hari untuk menampung kebajiran berjuta-juta kenderaan di atas jalan raya?

Bayangkan berapa ramai yang akan berebut membeli tiket-tiket bas, keretapi, kapal terbang dan sebagainya dan mereka juga kelam kabut nak balik cepat sebab cuti terhad? Ibu bapa mungkin boleh ambil cuti tahunan tapi adakah kita nak suruh anak-anak ponteng sekolah sebab tak da cuti. Adakah guru-guru dan pekerja mempunyai mood kerja di hari raya. Jangan beb... lemang ketupat, mak bapak dan sanak saudara di kampung sentiasa dalam ingatan! 

Bayangkan akibat ketiadaan cuti panjang semua orang terpusu-pusu dan kelam kabut di atas jalan raya kerana mengejar masa dan cuti yang terhad. Berapa banyak kemalangan, kerosakan dan kematian yang akan dicatatkan pada OPS Hari Raya tahun ini?


Semua ini boleh di atasi jika Cuti Persekolahan 28 Mei - 15 Jun itu dikurangkan seminggu dan baki seminggu lagi (5 hari)  diinjakkan ke tarikh 24 -25 Julai (2 hari) dan 30-31 Julai - 1 Ogos (3 hari) menjadikannya cukup 5 hari.  

Kita yakin ramai yang setuju dengan cadangan ini. Tak payahlah 'segelintir orang dan majikan' akan kata bahawa rakyat Malaysia ini tahu nak bercuti saja. Cukuplah yang kami ini bekerja siang malam mencari rezeki membangunkan negara kekadang sampai lupa nak jenguk mak bapak dan sanak saudara di kampung. Setahun sekali pun kekadang payah nak jumpa. Cuma Hari Rayalah waktu kita mengeratkan silaturrahim dan feelingnya berbeza dari hari-hari lain.


Kita cuba membantu agar perjalanan trafik lebih lancar supaya senang kerja-kerja polis mengawal trafik. Rakyat boleh merancang perjalanan mereka seawal mungkin. Bayangkanlah anak-anak kita masih bersekolah dan kita masih bekerja hingga petang Jumaat 25 Julai (27 Syawal) ketika itu lagu raya berdendang-dendang dan kita terburu-buru pulang ke kampung. Sudah tentu jalan sesak teruk. Pihak Polis, JPJ, RELA, PLUS, JPAM dan sebagainya pun tension nak kawal trafik dan nak kendalikan kemalangan yang terjadi.

Jadi kita mintalah pihak KPM ambil perhatian terhadap masalah ini. Kita tak minta lebih-lebih cuma tolong adjust cuti penggal kedua ini. Kalau boleh batalkan cuti 9-13 Jun dan injakkan ke tarikh 24 -31 Julai dan 1 Ogos 2014 untuk kita lebih tenang menyambut Syawal kelak.

Dengarlah denyut nadi rakyat. Kalau tak mahu jaga perasaan rakyat, bagaimana rakyat mahu jaga perasaan kerajaan?

Walaupun puasa Ramadhan tak masuk lagi, tapi biarlah kita cerdik merancang perjalanan. 

Apa kata dan komen cikgu-cikgu dan rakyat diluar sana. Setuju???

Bagilah komen...

Suasana meriah Hari Raya tak akan terasa jika semua kelam kabut nak balik bekerja dan anak nak sekolah
sebab cuti tak da.

ISU KESELAMATAN DI SABAH, CUBALAH PENDEKATAN SEJARAH & BUDAYA

Posted: 07 May 2014 04:00 AM PDT


KEJADIAN penculikan kali kedua dalam masa yang terdekat di perairan Semporna dan Lahad Datu nampaknya semakin serius. Saya berpedapat mekanisme yang lain perlu difikirkan untuk menyelesaikan isu keselamatan di wilayah Esszone. 

Di sempadan bandar Tawau-Pulau Sebatik/Nunukan ianya sama suasananya dengan sempadan di Pengkalan Kubur,Kelantan-Thailand yang dipisahkan oleh Sungai Golok. Suasananya juga tidak berbeza dengan Sandakan-Zamboanga atau Semporna-pulau Jolo di Filipina.

Salah satu persamaannya ialah aktiviti ulang-alik antara dua buah negara ini berjalan sepanjang masa. Perniagaan batter-tradeberlaku setiap hari. Suasana ini sudah berlaku sejak beratus tahun lamanya, bukan baharu. 

Ianya kerana dahulunya di Sabah sebelum datangnya penjajah, sudah wujud Kesultanan Brunei di pantai barat, Kesultanan Sulu di pantai timur dan Kesultanan Bolongan di Selatan Sabah. Tiga Kesultanan besar ini tidak boleh terpadam begitu sahaja. Sejarah tidak boleh dipadamkan, tetapi sejarah tetaplah menjadi sejarah pula. Walaupun Singapura itu dahulunya milik Kesultanan Johor dan Pulau Pinang itu milik Kesultanan Kedah (Pulau Pinang masih membayar sewa tahunan kepada Kedah), ianya tidak boleh diambil semula dengan cara yang mudah. 

Maka benarlah kata pengkaji sejarah seperti Profesor Samuel Huntington bahawa tiap-tiap bangsa itu akan mempunyai lebih daripada satu negaranya, tetapi mereka hanya mempunyai satu Tamadun sahaja. Sebab itulah, bangsa Cina ada di Indonesia, Filipina, Malaysia, Amerika, Australia tetapi Tamadun China hanya ada satu sahaja.

Begitu juga orang Sulu ada di Filipina, di Malaysia malah di Amerika tetapi Tamadun bangsa Sulu ada satu sahaja. Samalah seperti orang Bugis ada di Washington, Jerman, Belanda, Malaysia, Indonesia tetapi Tamadun bangsa Bugis ada satu sahaja. Begitulah juga Tamadun Arab, Tamadun Amerika, Tamadun Jepun dan sebagainya.


Di Sempadan Tawau-Pulau Sebatik/Nunukan, beratus tahun tidak pernah ada penculikan, tidak pernah ada serangan, kehidupan sempadan di sana aman dan damai. Apakah sebabnya? Mengapakah di Semporna dan Lahad Datu sering berlaku serangan dari luar dan penculikan? Sudah tentu jawapannya boleh dilihat apabila kita mengkaji Sejarah dan Sosio-Budaya masyarakat di sempadan Tawau-Pulau Sebatek/Nunukan.SEJARAH, BUDAYA & AKTIVITI KENEGARAAN
Oleh itu, saya berpendapat kita perlu menggunakan pendekatan Sejarah dan Budaya untuk menyelesaikan isu keselamatan di Sabah. Ianya tidak semata-mata dengan jumlah tentera yang ramai, jumlah senjata yang banyak kerana terbukti kini kes penculikan masih berlaku.

Kita mesti mengkaji Sejarah dan Budaya masyarakat di sempadan Semporna/Lahad Datu. Sistem kemasyarakatan mereka, sistem perekonomian mereka, budaya kehidupan mereka, tamadun mereka dan sebagainya. 

Adalah sangat mustahil menghalang perhubungan di antara keluarga Sulu di Filipina dengan keluarga Sulu mereka di Sabah. Apatah lagi dengan kecanggihan teknologi zaman sekarang yang memungkinkan mereka mendapat maklumat yang lebih tepat dan cepat.

Oleh yang demikian, di samping kita memperkuatkan pertahanan negara di sempadan, perlu juga ada mekanisme lain khususnya dari sudut Sejarah dan Budaya untuk menyelesaikan isu-isu keselamatan di sempadan-sempadan di negeri Sabah.

#KALIMAH ALLAH: KRISTIAN INDONESIA PUN TOLAK PENGGUNAANNYA!

Posted: 07 May 2014 02:00 AM PDT


SHAH ALAM: Seorang sarjana agama samawi Indonesia Prof. Manahem Ali berkata, sebahagian penganut Kristian di republik itu kini menolak penggunaan kalimah 'Allah' dalam Bible kerana menganggapnya sebagai sembahan orang Islam.

Pensyarah Universiti Airlangga, Surabaya itu berkata, malah ada juga kelompok Kristian yang mengharamkan terus penggunaan kalimah tersebut dari naskhah tersebut

"Di Indonesia lebih kejam menurut saya, ada kelompok Kristian yang mengharamkan nama Allah dalam kitab Injil kerana ia dianggap (mereka) berhala umat Islam," katanya dalam sidang media sempena "Seminar Kalimah Allah dan Kristologi Nusantara" di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini hari ini.

Ketika mengulas isu yang timbul apabila istilah berkenaan turut digunakan dalam Bible di Malaysia, katanya, Bible berbahasa Melayu yang digunakan di Sarawak itu menggunakan kalimah "Allah" sebagai menggantikan istilah "Tuhan", yang diterbitkan oleh Lembaga Alkitab Indonesia.

Sedangkan, jelas Manahem, teks asal Bible langsung tidak mengandungi kalimah "Allah".

Katanya, perkara itu boleh dilihat dalam teks Bible dalam bahasa Greek bagi golongan Kristian Ortodoks dan Protestan, Aramaik bagi Kristian Assyrian, dan bahasa Latin bagi penganut Roman Katolik.

"Kalau kita beranjak dari sisi bahasa sebetulnya tidak boleh (diguna bukan Muslim) kerana ia adalah istilah yang betul-betul berasal dari al-Quran, dan teks Perjanjian Baru (New Testament) tertulis dalam bahasa Greek dan tidak muncul kalimat 'Allah'.

"Jadi kalau kita himpun semua sektor-sektor Kristian, mereka sepakat dalam satu kalimat iaitu teks Perjanjian Baru tidak muncul nama Allah," katanya.

Beliau berpegang pada pandangan bahawa pengunaan kalimah 'Allah' dalam kitab Bible adalah salah daripada segi bahasa.

Prof Manahem Ali.
Manahem memberitahu, kalimah "Allah" yang terdapat dalam Bible bahasa Melayu hari ini terpesong apabila digunakan sebagai nama umum untuk "tuhan" dan bukan sebagai kata ganti nama khas.

"Kalau mereka memahami Allah itu sama dengan Muslim, mungkin kita boleh terima tetapi mereka menyerongkan istilah itu sebagai kata nama umum seperti 'tuhan', 'dewa' dan lain-lain," katanya.

Tambahnya lagi, sarjana bahasa di Indonesia sudah memaklumkan perkara itu kepada penerbit Bible berbahasa Indonesia iaitu Lembaga Alkitab Indonesia namun ia tidak diperbetulkan.

"Setahu saya scholar Indonesia sudah melayangkan surat kepada Lembaga Alkitab supaya meluruskannya secara gramatik.

"Tetapi Lembaga Alkitab Indonesia tidak mengubah kepincangannya dan tetap menggunakan 'Allahku', 'Allahmu," katanya.


Komen kami:

Sendiri mau ingatlaaa...Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dan Mahkamah Rayuan pun dah tolak rayuan Gereja Sidang Injil Borneo (SIB) dan Gereja Khatolik untuk guna kalimah Allah...tu pun mereka nak bising-bising lagi. Kalimah Allah mau tapi hudud tolak...aparaa! 


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 07 May 2014 09:51 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 07 May 2014 09:44 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Nasib Melayu Di Pulau Pinang, DAP Bersorak Kampung Tergadai

Posted: 06 May 2014 11:53 PM PDT


Alfaizhamid

Posted: 07 May 2014 09:33 PM PDT

Alfaizhamid


SKODENG

Posted: 07 May 2014 01:38 AM PDT

PenangWasabi

Posted: 07 May 2014 09:31 PM PDT

PenangWasabi


Tindakan Wan Azizah diselar, lari daripada tanggungjawab?

Posted: 07 May 2014 01:12 AM PDT


Tindakan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang tidak mempertahankan jawatan Ketua Cabang Permatang Pauh dalam pemilihan parti itu kali ini menunjukkan beliau seolah-olah cuba melarikan diri daripada tanggungjawab.

Bekas Ketua Wanita PKR negeri, Aminah Abdullah berkata, Wan Azizah yang juga isteri Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim tidak sepatutnya melepaskan jawatan itu kerana mempunyai banyak 'hutang' yang belum dilunaskan terhadap penduduk kawasan tersebut.

Beliau mendakwa, banyak masalah rakyat yang masih berbangkit di kawasan Permatang Pauh yang belum diselesaikan biarpun Wan Azizah mengetuai PKR dan pernah menjadi Ahli Parlimen kawasan terbabit.

"Suatu ketika dahulu, Wan Azizah mengkhianati pengundi Permatang Pauh apabila dengan mudah melepaskan jawatan sebagai Ahli Parlimen semata-mata mahu memberi laluan kepada suaminya, Anwar Ibrahim.

"Kini sekali lagi orang Permatang Pauh seolah-olah dipermain-mainkan apabila Wan Azizah tidak mahu mempertahankan jawatannya sebagai Ke­tua Cabang setelah berjaya menawan Dewan Undang Negeri (DUN) Kajang," katanya di sini hari ini.

Dalam pemilihan semalam, jawatan Ketua Cabang Permatang Pauh menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti, Norlela Ariffin dan bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) negeri, Amir Md. Ghazali.

Berdasarkan keputusan tidak rasmi, Norlela tewas selepas hanya mendapat 70 undi berbanding Amir yang memperoleh 171 undi.

Pemilihan Cabang PKR Permatang Pauh juga seolah-olah diboikot ahli-ahlinya sendiri selepas hanya 275 ahli keluar mengundi berbanding kira-kira 6,000 ahli berdaftar yang layak berbuat demikian.

Aminah menambah, tindakan Wan Azizah juga menunjukkan beliau bimbang berlaku penolakan terhadapnya dalam kalangan ahli PKR Permatang Pauh.

"PKR ini hanya gah disebabkan Anwar sahaja dan pemimpin lain termasuk Wan Azizah sendiri tidak ada tempat dalam parti termasuk dalam kalangan ahli PKR sendiri," katanya.

Mengenai insiden kekecohan memalukan yang berlaku dalam pemilihan PKR kali ini, Aminah berkata, perkara itu bukan menghairankan kerana pemilihan tersebut berlangsung dalam keadaan parti tiada hala tuju.

"Sepatutnya pada tahap ini PKR sudah matang mampu mengadakan pemilihan dengan sempurna dan lancar tetapi apa yang berlaku jelas menunjukkan parti ini lemah.

"Kalau pemilihan parti pun tidak dapat dilaksanakan dengan baik, bagaimana untuk mentadbir negara?" katanya.

Penang Wasabi..

JURI RAKYAT

Posted: 07 May 2014 07:24 PM PDT

JURI RAKYAT


Wow… 600 Orang Di Foto Bugil Dalam Mall

Posted: 07 May 2014 07:28 AM PDT

BEIJING – Fotografer ternama Spencer Tunick, tak henti-hentinya membuat kontroversial. Yang teranyar, ia membuat 600 orang berpose tanpa sehelai benangpun.

Jepretan fotografer asal Amerika itu dilansir oleh chinanews.com, Selasa (23/02/2010). Terlihat ratusan orang tanpa pakaian, berada dalam sebuah pusat perbelanjaan di Oxford Street, London.

Mereka memenuhi lima lantai, termasuk yang terbawah dan berjajar naik di di eskalator, seakan sedang berbondong-bondong menuju suatu tempat. Tunick memberi judul foto itu 'BeConsumed'. Belum ada pernyataan resmi darinya soal karya terakhir ini.
Tunick memang dikenal atas kemampuannya mengumpulkan massa yang rela melepas pakaiannya. Beberapa karyanya dengan ratusan orang bugil itu, tak jarang diambil di sejumlah tempat tenar di dunia. Modelnya umumnya para relawan yang tak menerima bayaran, namun menerima foto limited edition itu

Dubai Negara Yang eksotis

Posted: 07 May 2014 07:24 AM PDT

1. Hotel Termewah – BURJ AL ARAB
Di negara lain hotel bintang 5 adalah hotel yang termewah. Lain halnya dengan Burj Al Arab ( dalam bahasa Indonesia 'Menara Arab' ) yang diklaim sebagai hotel bintang tujuh. Hotel ini berada di atas pulau buatan seluas 280 meter persegi. Tarif per kamar berkisar AED 5.000 – 20.000 atau setara dengan Rp. 12.500.000 – 50.000.000. Belum termasuk pajak 10% :-d Informasi dari blog sebelah untuk menginap di hotel ini, kita musti pesan minimal 1 bulan sebelumnya. Kalau cuma ingin makan atau ngeteh + ngopi, kita bisa pesen beberapa hari sebelum kedatangan.. bussseeeeett…… Ow iya kalau ni hotel lagi nda penuh, pengunjung diberikan layanan keliling hotel untuk melihat bagaimana bentuk hotel termahal dan termewah di dunia ini.
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/imgname-burjalarab_is_the_best_hotel_in_the_world-50226711-burj-al-arab.jpg?w=297&h=300
Hotel ini memiliki 27 lantai dengan ketinggian 321 meter. Pada ketinggian 211 meter, terdapat sebuah heli pad yang pernah disulap menjadi lapangan tenis ketika Andre Agassi melawan Roger Federer dalam pertandingan eksebisi.
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/tennis-burj-al-arab.jpg?w=300&h=210
Pembangunan hotel berlangsung selama 6 tahun dengan melibatkan 250 designer, 9000 ton baja, 43.000 m² kaca, 12.000 m² granit brazil, 32.000 m² mosaik Itali, dan..dan..15.000 m² 24 carat lembaran emas. Bagian paling bawah dari hotel ini berupa basement yang berada dibawah permukaan laut.
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/spec-burj-al-arab-web-lay-out.jpg?w=300&h=225

2.3.4. Menara / Gedung TERtinggi + Gedung dengan jumlah lantai TERbanyak + lift TERcepat – BURJ KHALIFA
Burj Khalifa atau dalam bahasa Indonesia nya 'Menara Khalifa' . Memiliki ketinggian hingga 828 meter (2.717 kaki) bandingkan dengan tinggi Monas yang hanya 132 meter. Burj Khalifa adalah bangunan TERtinggi di dunia yang pernah dibuat oleh manusia dengan. Bukan hanya bangunan TERtinggi, Burj Khalifa juga merupakan bangunan dengan jumlah lantai TERbanyak 160 lantai.
160 lantai tersebut terdiri dari perkantoran, apartemen mewah, restoran dan hotel. Dahulu menara ini bernama Burj Dubai dan kembali direnovasi oleh Sheik Khalifa bin Zayed Al Nahayan bersama disainer Giorgio Armani dengan biaya sebesar $1,5 milyar atau sekitar Rp15 triliun hingga akhirnya diresmikan pada tanggal 4 Januari 2010. Rencana lebih lanjut Armani juga akan membangun masjid TERrtinggi dunia di lantai 158 beserta kolam renang di lantai 76.
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/burj_dubai_officially_open_1.jpg?w=300&h=225
Satu lagi yang catatan TER yang dimiliki bangunan ini. Burj Khalifa merupakan satu2 bangunan yang memiliki lift TERcepat di dunia, kecepatan liftnya adalah 60km/jam ~ 16.7 m/s, artinya hanya dibutuhkan sekitar 50 detik dari lantai terbawah hingga ke puncak.

5.6. Mall TERbesar + akuarium air laut indoor TERbesar – DUBAI MALL
Dubai Mall terdapat dalam Burj Khalifa. Luas bangunannya mencapai 55 hektar dengan luas total sekitar 50x lapangan football. Didalamnya terdapat 1,200 toko dari segala brand lokal maupun internasional.
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/dubai-mall-of-the-emirates.jpg?w=300&h=225
Disini juga terdapat akuarium air laut TERbesar di dunia dengan panjang 33 meter dengan tinggi 8,3 meter. Akuarium ini berisikan 33.000 biota laut termasuk didalamnya 400 hiu.
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/1-1233822060-dubai-mall-aquarium.jpg?w=300&h=224
Selain gerai toko dan akuarium, didalam Dubai Mall terdapat juga Dubai Ice Rink ( indoor ski seluas lapangan Olimpiade ), Reel Cinemas yang merupakan bioskop TERbesar di Dubai dengan 22 studio, SEGA Republic – indoor Theme Park. Yang tidak kalah cantiknya disini terdapat Oasis Fountain Waterfall yakni, air mancur menari, yang dimulai setiap jam 6 sore.
7. Hotel TERdalam – HYDROPOLIS UNDERWATER HOTEL AND RESORT
Hydropolis merupakan resort hotel mewah bawah laut pertama didunia. Terletak 66 kaki di bawah permukaan Teluk Persia, lepas pantai Jumeira, Dubai. Dilengkapi dengan beton dan besi, dinding plexiglas dan atap melengkungnya membuat para tamu dapat melihat ikan dan makhluk laut lainnya.
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/jlazs0ga.jpg?w=300&h=223
Terbagi menjadi tiga bagian, stasiun darat dimana tamu disambut, terowongan penghubung yang akan membawa tamu menggunakan kereta menuju wilayah utama hotel, dan 220 suite berbentuk gelembung di komplek bawah laut. Luasnya akan mencapai 260 hektar. Hotel ini dianggap sebagai hotel berbintang 10 mengalahkan hotel bintang tujuh dilist awal.
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/hydropolis-dubai-underwater-luxury-hotel1.jpg?w=300&h=225
8. Ski Indoor TERbesar – DUBAI SKI
Dubai Ski diklaim menjadi salah satu resort ski TERbesar di dunia, dengan area ski indoor seluas 22.5o0 meter persegi dengan tinggi 85 meter. Resort ski ini merupakan bagian dari Mall of the Emirates yang merupakan mall TERbesar ketiga didunia dengan 6.000 ton salju.
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/pistes-de-ski1.jpg?w=300&h=207
Setiap hari dibutuhkan 3.500 barel minyak sebagai konsumsi generator listrik guna menstabilkan temperatur -1° sampai -2° Celcius, sementara kalau malam saat produksi salju dimulai suhu resort ini bisa mencapai -6° celcius ( bayangkan saja hamparan salju ditanah gurun… that's amazing.. but so very wasteful )
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/ski-dubai.jpg?w=300&h=225
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/ski-6.jpg?w=300&h=202
9.10. Papan Billboard TERtinggi + TERpanjang
Billboard / papan iklan yang berada di DubaiLand ini setinggi gedung 33 lantai dan dapat dilihat dari jarak 1,5 km. Billboard ini berupa susunan layar LED terbesar di dunia yang di kerjakan oleh perusaahan Tammer. Teknologi yang layar LED yang digunakan adalah teknologi terbaru sehingga bangunan yang berada di belakang layar ini tetap mendapatkan sinar matahari yang alami.
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/33_story_led_billboard_dubai_2.jpg?w=300&h=229
Jika Tammer mengerjakan billboard tertinggi di Dubai, ADRAC ( perusahaan periklanan ) membuat papan iklan TERpanjang di dunia dengan panjang1,5 km. Papan iklan ini terdiri dari 450 bagian yang masing-masing berukuran 10 x 2m dan kesemuanya akan dijadikan satu pada papan iklan terpanjang itu. Teknologi yang digunakan oleh ADRAC adalah papan2 tersebut dibuat dengan bahan daur ulang dan bahan biodegradable . Total biaya pembuatan papan ini adalah US$ 3,2 juta yang dibiayai oleh 100 sponsor dimana 40 sponsor yang ada merupakan sponsor utama.
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/dubai_billboard.jpg?w=300&h=198
http://malemminggu.files.wordpress.com/2010/06/68135-advert-dubai.jpg?w=206&h=300

10 Wanita Paling Sexy di Dunia Arab

Posted: 07 May 2014 07:11 AM PDT

Dunia hiburan di negara-negara Arab ternyata tidak kalah gemerlap dibanding negara lain. Kegemerlapan ini diindikasikan oleh gaya hidup, mode, dan tingkah laku para selebritisnya. Dari sekian banyak wanita yang berkecimpung di dunia hiburan sana, muncul 10 wanita yang disebut-sebut paling sexy dan bahkan dikenal sebagai selebritis dunia.
10. Jenna Dewan

Jenna adalah wanita kelahiran Lebanon. Ia memulai karir sebagai penari di tournya Janet Jackson dan Ricky Martin, dan kemudian dia menjadi model video klip Justin Timberlake dan Mandy More. Pada 2006 ia menjadi pemain drama Steup Up bersama suaminya Channing Tatum.
9. Karima Adebibe
Karima Adebibe menghentak panggung dunia hiburan pada 2006 ketika ia dipilih sebagai pemeran di video gama Lara Croft (wanita ketujuh untuk peran itu). Wanita berdarah campuran Maroko, Iran, dan Yunani ini tidak diragukan lagi memiliki charisma dan tubuh yang atletis.
8. May Hariri
May Hariri adalah penyanyi kondang dan menempati peringkat pertama daftar wanita tersexy Lebanon tahun ini. Ia memulai karir sebangai penyanyi pada 2004 dengan merilis hitsnya yang berjudul "Ha Sahhar Ouyounou". Sampai sekarang, May Hariri sudah memiliki 5 album yang laris manis di pasaran.
7. Haifa Wehbe

Haifa Wehbe disebut-sebut sebagai Madonna-nya Timur Tengah. Bintang pop asal Lebanon ini memulai karir sebagai model pada usia remaja. Saat berusia 16 tahun, ia menyabet gelar Miss Lebanon Selatan. Kiprahnya di jagat musik ia mulai dengan merilis album pertamanya pada 2002. Pada tahun 2006 ia ditunjuk sebagai penyanyi pembuka konsernya 50 Cent di Beirut. Pada tahun yang sama ia juga dinobatkan sebagai 50 Most Beautiful People oleh majalah People.
6. Nadine Njeim

Nadine Njeim adalah Miss Lebanon 2007. Ia menyukai olahraga ekstrim, membaca, dan bernyanyi jazz. Jiwa sosialnya tinggi karena ia menjadi salah satu tenaga medis Palang Merah Lebanon.
5. Valerie Dominguez

Valerie Dominguez lahir di Suriah, namun hijrah bersama orang tuanya ke Kolombia. Pada tahun 2005 wanita berdarah campuran Suriah dan Lebanon ini meraih Miss Kolumbia dan menjadi wakil negara itu di ajang Miss Universe 2006, di mana ia masuk 10 besar.
4. Leila Bekhti

Leila Bekhti mulai dikenal dunia semenjak berperan sebagai wanita muslim di film Perancis berjudul Quais de Seine. Wanita berusia 25 tahun asal Aljazair ini menyabet penghargaan Gran Jury pada Festival Film Cannes 2006 sehingga ia menjadi utusan resmi Perancis di Oscar 2006. Semenjak itu, tubuh sexy-nya sering menghiasi majalah-majalah hiburan dunia.
3. Yamila Diaz-Rahi

Yamila Diaz-Rahi adalah artis keturunan Lebanon dan Spayol. Ia lahir dan besar di Argentina, dan memulai karir sebagai foto model. Sampai sekarang, wanita sexy ini sering menghiasi sampul majalah ternama seperti Harper's Bazaar, Marie Claire, Glamour, and Elle. Yang fenomenal adalah ia 8 kali menjadi sampul majalah Sports Illustrated. Dengan rambut panjang, bibir merekah, dan tubuh yang seksinya, Yamila disebut-sebut sebagai wanita alami paling cantik.
2. Hoda Fadel

Hoda Fadel adalah model dan presenter ternama di Lebanon. Pada 2008, ia menjadi presenter di acara Candy Girl untuk stasiun Rotana Music TV. Yang menghebohkan, ia dikenal sebagai wanita pesta tahun ini di mana ia sering menari-nari setengah bugil.
1. Rania Al Abdullah.

Rania Al Abdullah adalah ratu Jordania. Ia merupakan salah satu wanita spektakuler karena pintar, peduli pendidikan, dan penjuang hak-hak wanita di negaranya. Dan tentunya, ia bertubuh seksi walaupun usianya sudah menginjak 39 tahun.

Wow, Pria di China Bisa Jalan dengan Sepatu Seberat 405 Kg

Posted: 07 May 2014 12:52 AM PDT


Bayangkan jika kaki Anda digantungi beban seberat hampir setengah ton? Jika Anda jadi terpasung maka tidak dengan pria di China ini. Zhang Fuxing tetap bisa berjalan dengan beban seberat 405 kg di kedua kakinya.

Fuxing dikenal berjalan dengan memakai sepatu besi itu setiap hari selama 7 tahun. Pria asal Tangshan, China, ini sendiri yang membuatnya dari bahan potongan besi 30 cm x 20 cm yang dilas. Awalnya berat alas kaki aneh itu hanya 70 kg namun Fuxing terus menambah beratnya seiring intensitas latihan.

Kini sepatu besi tersebut tingginya 40 cm dengan berat 405 kg yang merupakan 7 kali lipat berat badan Fuxing. Meski dirasa mustahil namun ia bisa melangkahkan kakinya beberapa meter dalam 20 menit dengan mengenakan sepatu besi itu. Fuxing juga mengatakan ingin menambah lagi berat sepatunya dalam beberapa tahun mendatang.

Pria berusia 51 tahun ini mengaku menyimpan sepatu itu dengan menggeletakkannya di kebun belakang rumah. Fuxing tidak khawatir akan dicuri karena terlalu berat untuk diangkut.

Sementara itu Fuxing juga berencana memasukkan namanya ke Guinness World Records untuk berjalan mengenakan sepatu besi. Ia sudah mengajukan permohonan pengujian rekor dunia namun belum diketahui kapan bisa dilaksanakan.

ASTAGA! Wanita Ini Bercinta Dengan Tengkorak

Posted: 06 May 2014 11:19 PM PDT


Kisah Misteri - Berhubungan dengan lawan jenis adalah hal yang biasa bagi manusia berusia dewasa dan sudah menikah. Namun, berbededa dengan Seorang wanita asal Swedia ini, dia justru lebih tertarik bercinta dengan kerangka tulang manusia. Jaksa di negara tersebut menudingnya telah mengganggu ketenangan orang mati.

Awalnya, wanita yang tak diketahui namanya ini memang telah jatuh cinta pada sejarah. Entah apa yang terjadi padanya, hingga ia memutuskan untuk membeli tulang-tulang manusia melalui internet dan menyimpannya di apartemen.

Polisi menduga, wanita berusia 37 tahun ini menderita necrophilia atau kelainan seksual dengan memiliki hasrat seksual terhadap mayat. Dugaan ini semakin diperkuat dengan penemuan CD yang berisi tentang pengalaman necrophilia. Ada pula foto-foto wanita yang sedang terlibat dalam kegiatan seksual dengan berbagai kerangka manusia.

"Ini termasuk kasus yang langka dan saya sebelumnya juga tidak pernah mendengar kasus serupa. Dia tertarik pada orang mati," kata seorang Jaksa, Kristina Ehrenborg-Staffas, seperti dikutip dari nydailynews dan nollywood.

Kerangka tulang yang dibeli pelaku berasal dari berbagai belahan dunia. Diperkirakan, tengkorak dan sejumlah tulang tersebut berusia lebih dari 50 tahun.

Melihat tindakan anehnya, wanita ini harus menghadapi hukuman sekitar dua tahun penjara. Namun, dia mengaku bahwa dirinya sama sekali tak bersalah. Ia juga mengklaim bahwa sejumlah kerangka dan tulang itu bukan miliknya.

WOW banget nih, Manusia aneh ya dan mengerikan !

Ini dia T-Shirt Paling Mahal di Dunia

Posted: 06 May 2014 11:11 PM PDT


foto Inidia T Shirt Paling Mahal di Dunia  VIBE Hermes T SHIRT

Pasti ada sesuatu yang spesial dari sebuah T-Shirt sehingga di hargai sampai $91,500 atau jika di rupiahkan sekitar 890 Juta lebih. WOW !
Ternyata bener, sebuah T-Shirt terbaru koleksi Hermes di jual dengan harga ratusan juta karena terbuat dari kulit buaya asli. Harga tersebut memang fantastis, bisa membeli 4 buah mobil berharga standar.
Kaos yang telah resmi dijual di toko Hermes di Madison Avenue, Amerika ini memang sengaja dibuat oleh Hermes, selama ini Hermes memang terkenal sebagai salah satu ikon Brand mahal dan kelas atas, sehingga untuk sebuah kaos saja, harga nya bisa sebegitu mahal.
Tak hanya kali ini saja, Hermes juga sempat membuat Tas hitam kulit buaya asli dari sungai Nil, tas yang di design oleh Damien Hirst ini dulu juga sempat mendapat kecaman dari badan perlindungan hewan. Namun sepertinya, hal itu tak membuat kapok pihak Hermes untuk kembali 'menguliti' hewan demi kepentingan fashion.
Sebenarnya, pihak Toko Hermes yang memajang kaos ini sempat melarang media untuk mengambil gambar kaos mahal ini, pastinya mereka memang sengaja tidak mau terlalu meng-ekspos tentang hal ini, takut kembali di kritik oleh pecinta binatang. Namun, seorang Blogger berhasil mencuri foto label kaos ini dan tulisan tentang hal ini pertama kali di publish di situs theawl.com. Dan akhirnya tersebar di berbagai situs dunia.

10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia

Posted: 06 May 2014 11:02 PM PDT

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  9 manusia dengan wujud menyeramkan
Meski zaman sudah modern, masih saja ada misteri-misteri yang tidak bisa kita ungkapkan faktanya. Salah satunya, adalah kumpulan manusia aneh dan tak lazim.
Wagini contohnya, dia adalah satu dari banyak manusia yang memiliki kelainan dan berbeda pada manusia pada umumnya. Kabarnya, Wagini merupakan manusia hasil perkawinan antara manusia dengan genderuwo.
Selain Wagini, masih ada ratusan manusia unik dan aneh lainnya yang pernah hidup di dunia. Sebagian kecil dibuktikan keberadaannya sementara sebagian besar lainnya masih menjadi tanda tanya.
Kira-kira, manusia aneh apa saja yang pernah diberitakan dunia? Berikut beberapa di antaranya:

1. Manusia genderuwo

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  manusia genderuwo rev5
Dalam sebuah acara talk show di salah satu stasiun televisi swasta nasional, ditunjukkan bahwa ada salah seorang manusia yang merupakan hasil perkawinan antara manusia biasa dengan makhluk gaib. Wagini namanya.
Dalam acara tersebut, dijelaskan bahwa Wagini memiliki seorang ayah genderuwo dan ibu manusia. Sehari-hari, dirinya hidup di sebuah hutan di Alas Purwo, Banyuwangi.

2. Manusia pohon

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  manusia pohon rev5
Masih lekat dari ingatan kita tentang kehidupan Dede Koswara, si manusia pohon. Dede diketahui memiliki bentuk tubuh tak lazim karena tertutupi oleh lapisan-lapisan aneh di seluruh tubuhnya mirip pohon.
Penjelasan ilmiah sendiri sebenarnya bisa dicari dari kasus ini. Diketahui, Dede mengidap penyakit akibat virus HPV.
Penyakit ini sendiri bermula ketika dirinya memotong kutil pada saat remaja. Akibat potongan tersebut, kulitnya pun terinfeksi oleh virus yang menyebar hingga saat ini.

3. Manusia kambing

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  manusia kambing rev5
Manusia kambing belum ditemukan keberadaannya secara nyata. Namun, berbagai pemberitaan tentang makhluk setengah manusia setengah kambing ini pernah menghangat di tahun 1957.
Keberadaan makhluk ini sendiri pertama kali diketahui dari Amerika Serikat. Tepatnya di daerah Kentucky dan Maryland.
Dari laporan ini, bisa disimpulkan bahwa manusia kambing merupakan kambing dengan struktur tubuh mirip manusia.
Manusia berwajah kambing sendiri lekat dengan ilmu hitam dan praktik pemujaan setan. Salah satunya adalah Baphomet, dia adalah Dewa pada masa Romawi Kuno yang bertubuh manusia dengan wajah kambing dan bersayap seperti burung.

4. Manusia burung hantu

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  manusia burung hantu rev5
Manusia burung hantu keberadaannya pertama kali dilaporkan di daerah Inggris Raya. Tepatnya di Cornwall pada tahun 1976.
Laporan ini pun semakin banyak diberitakan. Terutama pada tahun 1989 hingga 1995. Terakhir kali, makhluk ini terlihat pada 2009 silam.
Sayangnya, meski banyak dilaporkan dari tahun ke tahun, tidak ada kejelasan mengenai bentuk makhluk ini. Hanya diketahui bahwa tubuhnya berbentuk manusia dengan kepala dan sayap seperti burung hantu.

5. Monster Pulau Canvey

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  9 manusia dengan wujud menyeramkan
Monster Pulau Canvey adalah nama yang diberikan kepada bangkai makhluk aneh yang pernah terdampar di pulau tersebut. makhluk ini pertama kali ditemukan di teritorial Inggris ini pada 1954.
Bentuk dari monster ini pun aneh, memiliki anatomi layaknya ikan namun bisa berdiri layaknya manusia.
Monster Pulau Canvey memiliki tinggi sekitar 76cm ditutup kulit berwarna merah kecoklatan. Beratnya sekitar 11,3 kg.
Matanya melotot keluar seperti katak dengan insang di bawahnya. Makhluk ini tercatat memiliki sepasang kaki yang berfungsi sebagai sirip.

6. Iblis Dover

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  iblis dover rev51
Iblis Dover atau yang dikenal dengan Dover Demon pertama kali diketahui keberadaannya pada 21 April 2977. Penemuannya berasal dari Dover, Massachusetts, AS.
Dikabarkan, makhluk ini memiliki kepala sebesar semangka dan mata berwarna oranye yang bersinar. Selain itu, tangan dan kakinya dilaporkan sangat panjang dan dilengkapi pula dengan jari-jari yang panjang dan lentik.

7. Manusia kadal

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  manusia kadal rev51
Manusia kadal pertama kali diketahui keberadaannya dari sebuah rawa-rawa di Lee County, South Carolina, AS. Penemunya pertama kali adalah Christopher Davis, warga lokal yang mengetahuinya ketika berkendara melintasi rawa-rawa pada dini hari di 29 Juni 1988.
Beberapa dekade berselang, pada 2005 tepatnya, berbagai laporan mengenai makhluk ini pun kembali bermunculan. Salah satunya dari Newberry dan Bishopville. Keduanya berada di negara bagian yang sama, South Carolina.
Manusia kadal sendiri digambarkan memiliki tinggi sekitar 2,1m, berkaki dua, dan memiliki perawakan seperti manusia. Bedanya, manusia kadal ini memiliki kulit bersisik seperti reptil pada umumnya.

8. Monster Flatwoods

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  monster flatwoods rev51
Monster Flatwoods keberadaannya pertama kali diketahui dari West Virginia, Amerika Serikat. Dikabarkan, domisilinya berada di sekitar hutan Flatwoods di negara bagian tersebut.
Keberadaannya pertama kali diketahui pada 12 September 1952 oleh tiga orang anak yang kala itu sedang bermain di sana. Mereka melihat sebuah benda tak dikenal menabrak tanah dari arah langit, segera saja mereka mendekati tempat tersebut.
Setelah didekati, terlihat sesosok makhluk bertinggi hampir 3m dengan kepada merah dan bersinar-sinar. Matanya menyembul keluar sembari berdiri layaknya manusia.

9. Manusia serigala

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  manusia serigala rev51
Manusia serigala yang dimaksud bukanlah manusia serigala jadi-jadian seperti yang ada di cerita rakyat Eropa abad pertengahan. Ini mutlak kesalahan genetika dari sang penderita.
Akibat hal ini, wajah dari penderita ditumbuhi oleh bulu-bulu. Maka, wajahnya pun lebih terlihat seperti hewan berbulu ketimbang manusia.

10. Yeti

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  yeti rev51
Yeti atau manusia salju adalah makhluk berbentuk seperti manusia yang sering terlihat keberadaannya di Pegunungan Himalaya, nepal. karena berada di dataran tinggi tertutup es, Yeti biasanya dilaporkan memiliki tubuh besar dengan tertutup bulu putih layaknya beruang salju.
Bedanya, Yeti berjalan layaknya manusia biasa. Hanya saja, makhluk ini tak pernah tercatat melakukan interaksi secara langsung dengan manusia.
Keberadaannya secara ilmiah sendiri diketahui dari potongan kulit kepada yang disimpan dalam sebuah kuil di Khumjung. Dari sini, gonjang-ganjing keberadaan makhluk ini pun semakin tak menentu. Banyak yang menyangsikan meskipun bukti keberadaannya semakin banyak.

11. Bigfoot

foto 10 Manusia Aneh dengan Rupa yang Menyeramkan di Dunia  bigfoot rev51
Bigfoot atau Sasquatch bisa dibilang merupakan saudara dekat dari Yeti. Hal ini terlihat dari ciri-ciri fisiknya yang sebagian besar mirip.
Bigfoot sendiri keberadaannya tercatat di daerah Amerika Serikat terutama di Pacific Northwest. Bentuk tubuhnya menyerupai manusia dengan bulu di sekujur tubuhnya yang berwarna coklat.

10 PEKERJAAN PALING UNIK

Posted: 06 May 2014 10:55 PM PDT


Bicara soal pekerjaan, kadang banyak yang mencari sebagai posisi manager, dokter, pengusaha, model, artis semua pekerjaan tadi adalah umum di impikan oleh banyak orang di dunia ini. Tetapi ada pekerjaan-pekerjaan yang unik selama ini belum kamu tahu, berikut 10 pekerjaan tersebut.

1. Pengurus Pulau "Surga".
Ben Southall, 34, dari Petersfield, berhasil mengalahkan lebih dari 35.0000 pelamar dari seluruh dunia untuk tugas ini. Tau ga tugasnya ngapain? Berenang, jalan2 di pulau, main main dan istirahat di Pulau Hamilton di Great Barrier Reef, Australia, sambil bikin blog buat promosi pulau ini. Gajinya ? 1,11 Milyar selama 6 bulan ! Selama di sana dia tinggal di Villa tiga kamar plus kolam renang ! Interview – nya (interviewnya aja gw maw nih), dia tinggal datang dan tinggal 4 hari di pulau tadi, terus ujiannya adalah menyelam, makan sepuasnya di barbeque, terus rileks dan santai di SPA. Terus tinggal bikin blog, tes renang dan wawancara.

2. Penguji Kasur Mewah.
Seorang mahasiswi dari Birmingham City University ini benar-benar mendapat pekerjaan impian ini! Bayangin aja, dibayar buat tidur bo'. Roisin Madigan, 22, mendapat gaji 1.000 Pundsterling atau sekitar 20 juta perak untuk tidur di atas kasur mewah ini. Simon Horn, Ltd, adalah perusahaan yang membuat kasur-kasur mewah ini. Tugasnya unik dan menyenangkan, setidaknya Roisin harus ada di atas kasur mulai jam 10 malam sampai 6 pagi (di showroom perusahaan Simon Horn) dan kemudian membuat blog atas pengalaman tidur setiap hari.

3. Penguji Perosotan Air.
Ini pekerjaan yang pasti bikin iri semua orang yang kerjanya di belakang meja. Tommy Linch, 29, adalah seorang pekerja yang sudah berkelana sejauh 27.000 mil dalam setahun ini. Ia bekerja untuk perusahaan First Choice. Tugasnya? mengecek ketinggian, kecepatan, kuantitas air, serta pola pendaratan di kolam, plus semua urusan keselamatan. Pada tahun 2008, Tommy sudah mengecek berbagai serosotan di Lanzarote, Majorca, Mesir, Turki, Costa Del Sol, Cyprus, Algarve, Dominika dan Meksiko. Sedangkan tahun ini setidaknya akan berada di Yunani, Turki, Florida, Jamaika dan Ibiza.

4. Penguji Penjaja Seks Komersial (PSK) Profesional.
Jaime Rascone, tugasnya adalah menjadi quality control dari berbagai layanan yang disediakan oleh Madam Fiorella, karena Madam Fiorella membutuhkan seseorang yang akan memberikan "kesaksian" terakhir sebelum para pelamar kerja di tempatnya diterima. Para pelamar ke Madam Fiorella harus melakukan beberapa tahap interview, mulai dari wawancara, uji psikologis dan sesi foto. Para penguji kemudian dikurangi sampai tinggal 6 orang, yang kemudian akan diuji kemampuan seksualnya (baca : diajak ML) ama Jaime dan kemudian Jaime harus melaporkan berbagai hal mengenai bagaimana cara para gadis ini menggerakkan pinggang, apakah mereka mampu mengeluarkan suara yang dibutuhkan, sampai berbagai rekomendasi khusus buat Madam Fiorella. Dalam setahun, Jaime harus menguji minimal 70 orang pelamar!

5. Penguji Anggur.
Buat mereka yang doyan minuman ini, ini pekerjaan yang tiada duanya! Bayangkan kamu akan berada di jantung Sonoma County dan "kantor" kamu adalah 450 pembuat anggur! Bayangkan, kamu dapat perumahan bebas, bisa belajar bikin anggur, dan kemudian online dan ngeblog! Kurang apa lagi? Gajinya? 10 juta-an per bulan booooW!!!! Pekerjaan ini didapat oleh Hardy Wallace dari Atlanta. Interviewnya sederhana, tinggal bikin video, uplod di Youtube, isi video-nya? Jelasin kenapa kamu adalah orang yang paling tepat buat pekerjaan ini!

6. Penguji Permen.
Harry Willsher, 12, adalah kepala penguji permen! Tugasnya sederhana, dia harus mencoba berbagai permen yang akan diluncurkan. Ia mendapat pekerjaan ini setelah memenangkan kontes oleh Swizzell's Matlow. Para penguji kontes ini terkagum kagum karena kemampuannya untuk menggambarkan rasa dan bau dari permen favoritnya, Drumstick Lolly. Dan tugasnya bukan hanya menguji rasa permen baru, tapi juga mengawasi perkembangan perusahaan mereka ini!

7. Penguji Kondom.
Salah satu perusahaan Australia mencari pelamar bagi pekerjaan yang dianggap sebagai "pekerjaan terbaik di dunia" : penguji Kondom! Manajer pemasaran Sam White mempekerjakan para pemuda/pemudi Australia yang berusia lebih dari 18 tahun untuk mendapat satu dari 200 posisi penguji kondom. Sayangnya pekerjaan ini tidak dibayar sih, tapi setidaknya para pelamar dapat memilih berbagai produk Durex sampai seharga $60 dan akan diminta memberikan feedback mengenai performa produk ini. Satu dari 200 penguji akan memenangkan bonus $1000!

8. Penguji Game World of Warcraft.
Game yang ini emang fantastis banget! Jika kamu main game ini, dan bisa dapet 200 gold dalam 1 jam dan bisa sampai level 80 dalam waktu 2 minggu, kamu bisa melamar buat pekerjaan ini! Jadi intinya, kamu bisa main dan dapet gaji! Apalagi sekarang blizzard lagi nyari karyawan bahasa asing (maksudnya bukan bahasa Inggris gituh)… dan syaratnya kalo keterima gampang kok.. setidaknya online dan main 4 jam dalam 1 hari!

9. Direktur "Fun" di Museum.
Pekerjaan ini diraih seorang bocah berusia 6 tahun! Ia mendapat pekerjaan unik ini di York's National Railway Museum. Ia menggantikan Andrew Scott, yang pensiun. Sam Pointon, bocah 6 tahun ini mengirimkan lamarannya dengan surat bertulisan tangan. Akhirnya Museum mengangkat Sam sebagai direktur kehormatan dengan tugas utama memberikan ide dan saran bagaimana untuk membuat Museum itu jadi menyenangkan buat anak-anak.

10. Fotografer Sepeda Bagi Google Maps.

Google akhirnya mempekerjakan dua orang pria beruntung ini. Tugas mereka muter-muter keliling Perancis di sepeda unik. Sepeda unik ini membawa sembilan kamera, GPS, komputer dan generator, intinya adalah semua peralatan penting agar Google Map bisa muncul dalam bentuk 3D. Intinya mereka dibayar buat jalan-jalan ke berbagai pusat sejarah dan pusat turis di Prancis dan dibayar!

7 ALASAN KENAPA CEWEK HARUS TRAVELLING SENDIRIAN

Posted: 06 May 2014 10:34 PM PDT

b11253c3db1a61073c79ed0ba4fad608
Tidak sedikit perempuan yang merasa bahwa travelling adalah pekerjaan laki-laki. Lantas, apa yang bikin perempuan juga harus merasakan nikmatnya travelling? Ini dia 7 hal yang bikin perempuan juga harus travelling.
1. Jadi Mandiri
Saat seorang perempuan mengadakan perjalanan sendiri, segala sesuatu tentu harus dilakukan sendiri. Hal inilah yang bikin perempuan jadi orang yang berani, dan tidak kalah dengan laki-laki. Di sini pulalah seorang perempuan akan menjadikan dirinya kuat dan penuh semangat.
2. Percaya Diri
Saat melakukan perjalanan seorang diri, perempuan juga akan menemukan banyak hal, dari mulai tantangan, hambatan, sampai pujian. Jika seorang perempuan berhasil melakukan apa yang sering dilakukan oleh laki-laki, tentu kamu akan merasa lebih percaya diri kan Gladis?
3. Kenal Banyak Orang
Memiliki kenalan yang banyak tidak hanya diperoleh dari aksi yang kamu lakukan di kota. Kamu juga bisa mengenali banyak orang beserta kebudayaannya dari perjalanan yang kamu lakukan seorang diri.
5. Patah Hati? NO!
Saat melakukan perjalanan, kamu akan lebih mudah untuk melupakan rasa sakit hati karena urusan cinta. Si mantan yang tadinya masih bertengger di otakmu, akan hilang segera setelah kamu melakukan travelling sendirian.
6. Belajar Banyak Hal
Saat kamu melakukan perjalanan, hitunglah berapa banyak hal baru yang kamu ditemukan. Baik saat berada di perjalanan, maupun setelah sampai di tempat tujuan dan kembali ke rumah. Bukankah itu adalah hal yang sulit diperoleh jika kamu hanya berdiam diri di rumah?
7. Menemukan Cinta dan Jati Diri
Siapa tahu di tengah perjalanan kamu bisa menemukan seseorang yang nantinya jadi tambatan hati. Ini sih poin ke sekian yang bisa kamu ambil ya, Gladis! Selain itu, kamu juga bisa menemukan bagaimana dirimu yang sebenarnya.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 07 May 2014 03:09 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Janda 'hot' tak berhijab runsing jadi tumpuan

Posted: 07 May 2014 09:30 AM PDT

Gambar hiasan
Saya ibu tunggal yang menjaga tiga anak selepas berpisah dengan suami tahun lalu. Kami berpisah disebabkan suami menjalin hubungan dengan teman sekerjanya.

Saya hampir putus harap serta hilang pedoman apabila mendapati suami bermain kayu tiga. Namun atas dorongan keluarga, saya sedar dan mula membina hidup baru.

Namun, bukan mudah menjadi ibu tunggal, maklumlah ma­syarakat setempat mempunyai pelbagai persepsi negatif mengenai status baru saya.

Tambah pula saya tidak me­ngenakan hijab serta gemar bergaya membuatkan saya dilihat sebagai ancaman kepada golo­ngan isteri di kejiranan saya.

Malah jiran yang sebelum ini sering bertegur sapa, enggan lagi datang bertandang di rumah untuk bersembang mahupun bertukar-tukar berita.

Saya hairan kerana saya seharusnya mendapat sokongan wanita lain dalam saat kritikal ini.

Ikutkan hati, mahu saja saya berhenti kerja serta berpindah ke kampung, tetapi majikan menasihati saya supaya tidak mempersiakan kerjaya saya yang stabil.

Saya serba salah memikirkan tiada siapa boleh saya gantung harap untuk berkongsi masalah. Saya tertekan berdepan situasi ini.


MASHITAH
Masjid Tanah, Melaka

Merenung masalah puan, ibaratnya sudah jatuh ditimpa tangga. Sudahlah gagal mempertahankan perkahwinan disebabkan suami berselingkuh dengan teman sekerjanya, kini status 'ibu tunggal' membuatkan puan dipulau rakan mahupun jiran.

Dalam situasi ini, puan kena bertegas dan pandai membawa diri. Meskipun tahap pendidikan serta sosial berubah, ada persepsi melihat status 'janda' sebagai senjata yang mengancam hubu­ngan suami isteri lain.

Sebenarnya hanya segelintir wanita memegang status berkenaan membuat salah laku lalu terpalit pada sesiapa saja yang menjadi ibu tunggal. Seperti kata pepatah 'hanya disebabkan nila setitik, habis susu sebelanga'.

Ciri bertegas dan membawa diri penting supaya puan dilayan penuh hormat serta tiada siapa boleh mengambil kesempatan.

Selain itu, mungkin ujian yang datang boleh mendorong puan menjadi lebih baik iaitu mula mengasuh diri supaya mengenakan pakaian lebih sopan dan mengikut suruhan agama.

Jadi lihat sudut positif berbanding memandang semua ujian itu hanya bala semata-mata. Insya-Allah, puan lebih tenang serta mengorak langkah mula hidup baru dengan lebih baik.

Dang Setia @ Harian Metro

Mengapa saya kiaskan muslimah di demo GST sebagai 'pelacur'

Posted: 07 May 2014 07:11 AM PDT


Menjawab Isu Analogi Muslimah Yang Menjadi Demonstran Seumpama Pelacur

Bismillahhirrahmanirrahim Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Kebebasan Bersuara Dalam Prinsip Demokrasi

Analogi dalam facebook saya dilihat menjadi sebuah isu peringkat nasional. Dikomentari oleh Dr Maza, Wan Azizah dan banyak lagi. Isu ini mula hangat apabila Mantan Mufti Perlis mengkritik dalam akhbar maya, Malaysia Insider dan kemudiaan tabloid Harakah pun menyiarkan kembali. Sebenarnya ada dua alanogi yang telah saya cipta khusus untuk para demonstran yang turun membantah kerajaan pada 1 Mei 2014 berkenaan cukai GST.

1) Muslimah tudung labuh yang kaki demonstari adalah setaraf dengan pelacur kelas atasan.
2) Lelaki yang menyokong muslimah tudung labuh untuk keluar demonstrasi ibarat para pelanggan pelacur yang gairah untuk merasai pelacur-pelacur yang akan dilanggannya.

Jika dicermati dalam pemahaman bahasa melayu, ternyata ia adalah sebuah perumpamaan atau tamsilan atau analogi, dan sama sekali tidak menyandarkan kepada muslimah tudung labuh sebagai para pelacur.

Sungguh hairan bagaimana ada pihak menyatakan bahawa saya menuduh para muslimah tersebut adalah pelacur hakiki lalu membuat tuduhan qazaf.

Saya akan terus mempertahankan kenyataan peribadi saya yang telah saya muat-naik dalam laman facebook saya. Ingin saya jelaskan bahawa kenyataan ini adalah kenyataan peribadi saya lantaran itu ia dimasukkan dalam facebook peribadi saya, bukan kenyataan rasmi Pertubuhan Ilmuaan Malaysia (iLMU).

Dan saya sama sekali tidak akan marahkan admin saya (jika ada) untuk kenyataan tersebut lantaran kenyataan tersebut benar adanya dan menepati kehendanya serta mencocoki gambarannya.

Keadaan yang membuatkan saya kehairanaan adalah tabiat pembangkang yang "plin-plan" serta tidak tetap pendirian dalam fatwa-fatwa mereka. Bukankah dahulu tabloid Harakah mempertahankan perbuatan SN Shahnon Ahmad menulis buku SHIT yang berbicara tentang tahi?

Ketika itu para ulama PAS menggunakan pelbagai dalil untuk menghalalkan perbuataan keji SN Shahnon. Lalu manakah hilangnya segala dalil yang telah mereka ciptakan untuk dua analogi yang saya cipta khusus untuk mereka?

Begitu juga para demonstran dihalalkan oleh para ulama Pembangkang atas alasan Demokrasi menghalalkan ekspresi perasaan dan kebebasan bersuara dan berpendapat. Justeru kenapa pendapat dan suara saya disekat?

Hal ini sungguh pelik; bagaimana dua keadaan yang serupa tetapi disikapi dengan dua wajah yang berbeza? Apakah ini sebuah sikap kemunafikan yang sedang diamalkan para ulama Pembangkang?

Menimbang Antara Tuduhan Kafir Dengan Kiasan Pelacur

Apa yang saya lakukan adalah membuat sebuah permisalan tentang pelacur dan pelanggan pelacur. Malah ada hadis yang berbicara tentang pelacur wanita yang kehausan memberi minum kepada anjing sehingga perbuatan tersebut menyebabkan dia dimasukan ke syurga dan segala dosa lacurnya diampuni oleh Tuhan.

Pelacur yang muslim akan masuk syurga juga, insyaaallah selagi mana dia tidak murtad dan berbuat syirik kepada Allah. Namun orang yang kafir, terutama setelah mendapat kebenaran (Islam) tidak akan mencium bau syurga malah kekal selamanya dalam neraka.

Namun PAS secara khususnya dan pembangkang secara umumnya telah menjatuhkan hukum kafir kepada pemimpin negara dan ahli UMNO sejak beredarnya Amanat Haji Hadi. Natijah dari sebuah pengkafiran memberi impak besar kepada masyarakat. Antaraanya adalah status perkahwinan, zuriat, perwarisan, sembelihan, hukum muamalat dan banyak lagi.

Ketika PAS mengkafirkan Tun Mahathir dan para pemimpin kerajaan dan ahli UMNO, lalu apa hukumnya memakan sembelihan yang telah mereka lakukan? Begitu juga apakah sah solat dibelakang para imam yang menjadi pendokong Kerajaan?

Untuk itu apakah tamsilan pelacur ini lebih besar dosanya, lebih parah masfadatnya dan lebih penting dibahas ketimbang kata-kata takfir daripada PAS?

Sungguh orang yang punya wawasan benar dan punya ilmu akan mengetahui bahawa pengkafiran daripada PAS adalah isu besar sehingga seluruh dosa sebesar alam buana ini tidak akan mampu menandingi dosa murtad dan syirik.

Allah telah nyatakan bahawa Dia bersedia untuk mengampuni segala dosa, termasuk dosa menggelar para wanita suci sebagai wanita jalang, namun Allah tidak akan ampunkan manusia yang murtad dan berbuat syirik. Malah Allah juga nyatakan bahawa slogan utama setiap para Rasul dan Nabi yang Dia utus ke bumi tidak lain dan tidak bukan adalah untuk tauhid dan membasmi syirik.

Jadinya apa yang menyebabkan pembangkang merasakan bahawa tamsilan pelacur yang telah saya lemparkan itu sebagai isu nasional serta perkara besar sehingga Dewan Pemuda PAS menjemput saya untuk sesi dialog? Ini kerana pembangkang terlibat dalam demonstrai dan analogi saya telah terkena batang hidung sendiri.

Sekiranya kalian tidak dapat melihat bahawa isu takfir yang kalian dogmakan sebagai isu paling durjana yang paling besar berbanding isu tamsilan saya, maka nyata bahawa ilmu kalian kucar-kacir serta tolok ukur yang kalian gunakan mungkin miring.

Akal Budi Melayu Dan Analogi Dalam Berbahasa

Sesungguhnya apa yang saya lakukan adalah menciptakaan analogi yang mana analogi adalah sebuah alat bahasa dan budaya. Setiap bangsa di muka bumi ini telah terbiasa melakukan analogi. Juga dalam agama kita terdapat banyak analogi yang digunakan oleh Allah serta Rasulnya serta para sahabat baginda.

Peribahasa dan Perumpamaan adalah salah satu perbendaharaan Melayu yang wujud sejak dahulu dan diwarisi higga kini. Para leluhur kita telah mencipta banyak perumpamaan dan simpulan bahasa, sama ada objek yang digunakan adalah 'positif' mahupun 'negatif'.

Antara perumpamaan yang telah dicipta adalah 'Saudara Anjing' dan simpulan bahasa 'Terlepas anjing kurap, terpelok babi gemok'. Budayawan Melayu menerima perumpamaan ini dengan lapang dada serta tidak menganggap bahawa ia biadap. Malah perumpamaan dan simpulan bahasa tersebut dimasukkan dalam kamus oleh Dewan Bahasa Dan Pustaka untuk membolehkan seluruh manusia menggunakannya.

Satu hal yang perlu diberi perhatian bahawa bukan semua umat Melayu akan memahami falsafah dan kebudayaan Melayu. Sebagaimana bukan semua penutur bahasa ini akan benar-benar memahami bahasa mereka. Buktinya banyak pelajar Melayu yang gagal mendapatkan keputusan cemerlang dalam subjek Bahasa Melayu walaupun mimpi mereka di malam hari berlaku dalam bahasa Melayu! Munshi Abdullah juga telah menyakan bahawa banyak orang Melayu gagal untuk memahami bahasa ibunda mereka.

Justeru biadab atau kurang ajar dalam sebuah metafora atau tamsilan, ia bergantung kepada kefahaman kita terhadap akal budi bangsa, bukannya emosi kita dan fikiran dangkal kita. Hinggakan Buya Hamka, seorang ulama ulung awal kurun ini merangkap juga ahli budaya Melayu pernah mempuat perumpamaan kera dan babi.

Prof Hamka yang mengarang Tafsir Al Azhar dan juga Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck mengulas tentang orang malas sambil berkata: "Jika sekadar hidup, babi di hutan juga hidup. Jika bekerja sekadar bekerja, kera juga bekerja".

Lalu apakah para ulama PAS dan pembangkang akan menempelak Budayawan Melayu Ulung ini sebagai kurang ajar dan jahil? Yang akan menetapkan Buya Hamka sebagai kurang ajar dan jahil hanyalah manusia jahil yang tidak tahu tentang budaya bangsa dan nihil ilmunya.

Tetapi nampaknya Dr Maza tidak kurang jahilnya dalam hal ini. Sebuah formulasi aneh telah dia ciptakan ketika mengomentari analogi saya. Dia seperti menetapkan bahawa para Budayawan Bangsa Melayu wajib menguasai Bahasa Arab untuk membolehkan sebuah peribahasa atau perumpaman di cipta.

Saya tidak pernah tahu wujudnya rumus 'aneh' ini dan sepanjang saya mempelajari ilmu Bahasa Melayu Aras Tinggi kepada Prof Emeretus Abdullah Hassan dan isterinya, tidaklah saya ketemu sebuah kenyataan yang diungkapkan oleh Dr Maza. Kuat saya bersangka bahawa Dr Maza ingin memasukkan dirinya sebagai Budayawan Melayu lantas menjadikan dirinya sebagai kayu ukur.

Dia mengambil major dalam Bahasa Dan Sastera Arab ketika di Jordan lalu menjadikan syarat sebagai Budayawan. Juga dia sering menulis puisi di laman webnya serta tidak segan silu menjadikan puisinya sebagai lirik yang didendangkan.

Namun sebenarnya, untuk memahami falsafah dan kebudayaan Melayu bukanlah melalui penguasaan dalam Bahasa dan Sastera Arab. Ini sebuah falasi yang nampaknya dihinggap dengan kuat oleh Mantan Mufti. Apakah Dr Maza ketahui di manakah inti falsafah dan kebudayaan Melayu, juga disitu tempat letaknya ibu bahasa dan pusat kecerdikan bangsa?

Tidak lain dan tidak bukan, semuanya terkumpul dalam Pantun, dimana pantun tidak pernah wujud dalam Budaya Arab. Justeru apa kolerasi memahami akal budi Melayu itu harus menguasai Bahasa dan Sastera Arab?

Kemudian apakah Mantan Mufti merasakan puisinya telah mencapai satu takat estetika yang tinggi, setaraf para pemuisi bangsa ini? Dengan rendah diri saya ingin membandingkan antara puisi-puisi Dr Maza dengan orang yang sebaya dengannya tetapi mati muda: Chairil Anwar. Ambillah mana-mana puisi dari mereka berdua lalu nilailah pada sisi diksi, emosi dan seni. Kelak kita akan mengetahui betapa tinggi langit dan bumi.

Hubungkait Antara Pelacur Dan Demonstran

Sebuah pertanyaan yang dilontarkan kepada saya berkaitan asas kepada tamsilan tersebut. Ingin saya jelaskan bahawa adalah salah untuk menggunakan kaedah ushul fiqh dalam cabang qiyas untuk ditekap kepada bidang bahasa. Ia ibarat menggunakaan sudu untuk menebang pokok.

Lalu analogi dalam bahasa boleh dipecahkan kepada dua jenis iaitu analogi akrab dan analogi ekstrim. Analogi akrab terhasil dengan membawakan contoh-contoh yang ada dipersekitaran sebuah bangsa, contohnya 'hati tikus' dimana tikus sering ditemui oleh manusia dan juga orang Melayu.

Analogi ekstrim pula adalah permisalan yang tidak mungkin berlaku dan bersifat berlebihan. Contohnya 'gemok macam gajah' walhal kita sedia maklum bahawa gajah itu terlalu gemok sehingga mustahil akan ada orang yang saiz badannya sama besar dengan gajah. Begitu juga pernah dikhabarkan Nabi memberi perumpamaan seperti meletakkan bulan dan bintang di tangan baginda dimana ia adalah sebuah perumpamaan yang sangat ekstrim.

Lalu dalam kebanyakan analogi bangsa Melayu, dilihat analogi bersifat ekstrim menguasai berbanding analogi akrab. Mungkin kerana fungsi analogi untuk memudahkan kefahaman dan juga meninggalkan kesan pengajaran yang mendalam.

Betapa banyak contoh yang berlebihan dicatit dalam teks sastera klasik Melayu, antara yang suka dibaca adalah Hikayat Pendawa Lima. Perhatikan bagaimana para sasterawan dan budayawan Melayu silam menyebut tentang kecantikan: mancung ibarat seludang, secerah bulan purnama dan bermacam lagi.

Justeru bagi meninggalkan kesan mendalam kepada para pelaku maksiat yang mencemarkan maruah Islam dan maruah keluarga ketika turun di jalanan sambil terpekik melalak dan berbaur antara lelaki dan perempuan, saya menggunakan perumpamaan pelacur kelas atasan.

Sebelum ini telah kita nyatakan bahawa akhlak berdemontrasi ini bukan akhlak Islam, melainkan akhlak Abu Jahal dan Kafir Quraysh. Tidak ada dalam sejarah umat Nabi Muhammad saw yang menjadikan demontrasi sebagai wasilah untuk kebaikan dan tatacara menasihati penguasa.

Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengeluarkan fatwa haram ke atas BERSIH sebelum ini. Malah ulama Ahlul Sunnah di peringkat dunia telah mengharamkan demontrasi. Syeikh Dr Sulaiman Saloomi selaku Ahli Majlis Fatwa Masjidil Haram ketika datang ke Malaysia telah mengeluarkan fatwa: "Jangan sesekali mengadakan demonstrasi kerana ia menyebabkan masalah lain datang bertimpa-timpa malah membawa kepada fitnah lain".

Sehinggakan para ulama' telah berfatwa tentang haramnya demontrasi walaupun di namakan "Tunjuk Rasa Aman' kerana inti kepada demontrasi adalah kefasidan dan kemungkaran. Sedangkan Islam telah tunjukkan kaedah dan metode untuk menasihati para penguasa Negara.

Lalu jika kita beriman bahawa Islam merupakan 'Way Of Life' seperti slogan PAS zaman dahulu, maka ikutilah kaedah yang telah Islam gariskan kepada penganutnya lantaran demontrasi bukan kaedah Islami tetapi kaedah orang kafir sejak zaman bahari hingga kini.

Oleh yang demikian ketika para gadis, para ibu dan para isteri meinggaalkan rumah lalu bergabung dengan manusia lainnya di jalanan, mereka terpekik dan menjerit, mengangkat sepanduk dan berasak-asak serta berlaku ikhtilat antara jantina; bukankah semua ini telah mencemarkan maruah seorang gaadis dan wanita?

Walhal Nabi Muhammad saw diutus untuk memartabatkan wanita menjadi mulia; ditutup segala anggotanya seperti rantai permata yang diletak di atas kain baldu dan dikunci dalam kotak agar selamat. Diberikan hak dalam perkahwinan dan diiktiraf sebagai manusia, bukan haiwan atau barang dagangan hingga membatalkan sistem anak akan mewarisi segala isteri ayah setelah kewafatannya.

Lihat bagaimana para Ummul Mukminin dan para sahabiyah menjaga maruah mereka dalam hidup bermasyarakat. Sampaikan tandu yang dinaiki oleh Aisyah ra diusung oleh para sahabat walhal Ummul Mukminin ketika itu tidak ada berada di dalam tandu tersebut. Kerana apa? Kerana tandu tersebut tertutup hingga lelaki tidak mampu melihat apa yang adaa di dalamnya. Kemudian lihat pula bagaimana ketika Safwan bin Muattal Salmi menemukan Ummul Mukminin keseorangan setelah tandu beliau pergi di waktu subuh. Lihat bagaimana Ummul Mukminin berkata:

"Beliau telah melihat bentuk tubuh manusia yang sedang tidur dan apabila beliau telah dekat kepadaku dan melihatku, beliau telah mengenaliku lantaran beliau pernah melihat rupaku sebelum turunnya hukum hijab lagi. Ucapan istirja'nya telah menyedarkanku daripada tidur dan aku segera menutup wajahku dengan tudung. Demi Allah kami tidak bercakap sepatahpun dan tidaklah aku mendengar satu kalimatpun daripadanya melainkan ucapan istirja' yang diucapkan tadi " (Hadis Ifk, riwayat Muslim)

Contohkan bagaimana sahabat mulia ini membawa A'isyah sehingga sampai ke Madinah dengan menempatkan Ummul Mukminin di atas unta dan beliau berjalan di hadapan sambil menarik tali kekang unta tersebut. Jangan berhenti di situ sahaja, lihat pula bagaimana berangkatnya Ummul Mukminin ini di atas unta untuk mendamaikan dua jama'ah kaum muslimin yang sedang ingin berperang.

Apakah maruah para Ummul Mukminin sama dengan para muslimah yang keluar berdemonstrai? Wallahi, sungguh jauh antara keduanya; Ummul Mukminin menjaga maruahnya dan maruah suami serta maruah keluarga, sedangkan para muslimah yang berdemonstari telah menggadaikan maruah dirinya, maruah ayahnya dan maruah suaminya.

Lalu siapakah wanita yang menggadaikan maruahnya dengan sengaja? Itulah para pelacur, yang mana telah hilang martabat dan maruah mereka dalam pekerjaan yang mereka lakukan. Para pelacur telah menggunakan jasad mereka bagi mendapatkan hasil serta menayangkan lenggok tubuh mereka kepada kaum lelaki.

Begitu pula para muslimah yang berdemonstari; telah hilang maruahnya dan mereka menjadikan jasad mereka sebagai sarana untuk mendapatkan hasil dalam berdemonstrasi. Hasil yang mereka dambakan bukan wang ringgit atau kekayaan harta benda, namun yang diharapkan adalah pemansuhan cukai GST atau penggulingan kerajaan. Juga terang lagi nyata bahawa mereka telah dilihat dengan mata kepala oleh para lelaki ajnabi, serta mendengar teriakan mereka walhal dalam mazhab Syafi'i, suara mereka adalah aurat.

Justeru apakah ada lagi perumpamaan yang pantas untuk disandarkan kepada para muslimah ini melainkan analogi kepada paraa pelacur yang telah melacurkan agama dan maruah keluarga. Sungguh mereka ini adalah para pelacur pada sisi figurative sebagaimana kaedah pendalilan Dr Maza dan pembangkang yang melarang sebuah teks difahami secara literal.

Namun sungguh ajaib kali ini Dr Maza memahami teks dan kalimat pelacur pada sisi leksikal. Apakah Dr Maza telah jadi literalis yang dia sesatkan dan hinakan sebelum ini? Atau dia memiliki kaedah 'caca-merba' dimana setiap kaedah itu boleh dipakai atau dibuang mengikut seleranya; terutama diterapkan kepada orang lain selain dirinya?

Hadis Yang Dijadikan Sandaran Analogi

Telah kita jelaskan bahawa demonstrasi buka solusi tetapi akhlak keji dan tidak Islami. Orang yang kuat perpegang kepada demontrasi adalah pengikut hawa nafsu dan dalil 'jiran' yang mereka ungkapkan adalah sebuah dalil di luar konteks serta digasak hingga seolah-olah menepati alasan syarak. Pantas untuk mereka ini dihinakan sebagaimana perlakuan para salaf as soleh yang telah digambarkan kepada kita melalui para ulama Ahlul Sunnah.

Amirul Mu'minin dalam hadis, Syu'bah berkata: "Sufyan At Tsauri membenci orang-orang yang mengikuti hawa nafsu dan melarang untuk duduk bersama mereka" (dikeluarkan oleh Nashr bin Ibrahim Al Maqdisi)

Jadinya para muslimah yang kuat berdemontrasi ini seperti pengikut hawa nafsu. Sehingga pengikut hawa nafsu ini memiliki martabat yang lebih hina dari kera dan babi. Abu Al Jauza' menggambarkan darjat pengikut hawa nafsu hingga beliau berkata: "Aku lebih suka untuk bertetangga dengan kera dan babi berbanding dengan seseorang pengikut hawa nafsu" (dikeluarkan oleh Ibnu Bathah dan Al Laalika'i)

Itu antara sedikit sahaja cebisan sikap para salaf as soleh kita dalam menyikapi para pelaku bid'ah dan pengikut hawa nafsu. Mereka merendahkan nilai pelakunya, mencemuhnya dan melarang keras umat dari mengikutinya. Syeikh Bakar Abu Zaid berkata: "Kaum Salaf terdahulu Rahimahumullah mencari pahala dengan sikap meremehkan dan menghinakan mereka (pekalu bid'ah dan hawa nafsu) serta menolak bid'ah dan para pelakunya" (rujuk Hilyah Thali Al-Ilm)

Sungguh jauh beza antara seorang peminum arak akan tetap dikenal sebagai pemaksiat namun ketika maksiat tersebut disalut dengan jubah dan purdah mengakibatkan masyarakat menganggapnya bahagian dari agama dan sarana meraih keredhaan Allah serta sebuah perjuangan murni.

Lalu telah jelas perbezaan antara para wanita yang terkinja-kinja dalam sebuah konsert yang tidak akan ada seorang ilmuan pun akan menganggap bahawa keluarnya wanita tersebut dalam sebuah rangka mencapai mardathillah, jauh sekali menisbatkan kepada perjuangan yang dianjurkan oleh Islam.

Namun maksiat demontrasi telah dipakaikan semutar dan igal sehingga banyak masyarakat menyangka bahawa keluarnya para wanita menuju ke jalan raya raya adalah dalam rangka menegakkan agama. Persepsi yang dijadikan dogma ini tidak jauh bezanya seperti wanita-wanita berpurdah hitam yang menganut agama Rafidhah saat telah melakukan aktiviti perzinaan tatkala beriman bahawa nikah mut'ah adalah bahagian dari agama.

Lihat bagaimana ada fatwa dari ayatussyaitan mereka yang memberikan ganjaran pahala cukup kepada para suami yang mengizinkan isteri mereka berzina dengan lelaki lain. Sebaliknya jika isteri berzina tanpa pengetahuan suami maka pahala yang dijanjikan lebih besar dan itulah seutama-utama perbuatan.

Ini adalah contoh nyata bagaimana sebuah perbuatan keji dan mungkar diubah wataknya menjadi sebuah perjuangan murni oleh para pengikut hawa nafsu dengaan dalil-dalil yang tidak akurat. Begitu pula dengan demontrasi, diubah namanya dan diberikan omong kosong seolah-olah ia adalah perjuangan menegakkan Islam oleh para pengikut hawa nafsu.

Justeru pengikut hawa nafsu perlu direndahkan martabatnya dan dalam mana yang sama para muslimat yang keluar menjerit dan menunjuk rasa di jalanan telahpun mencemarkan maruah mereka sendiri.

Walhal Allah dan Rasulnya telah menetapkan bahawa para muslimah yang menjaga maruah adalah tempatnya di rumah. Terdapat banyak dalil yang menganjurkan para wanita yang mulia untuk tinggal di kediamannya, tidak berbaur antara lelaki dan wanita sewenang-wenang dan melindungi diri mereka dari dikenal oleh lelaki ajnabi.

Nabi juga telah memberikan gambaran kepada para wanita yang memakai minyak wangi sehingga dihidu oleh para lelaki ajnabi sebagai perbuatan zina. Dari Abu Musa bahawa dia berkata, Rasulullah saw bersabda:

"Seorang perempuan yang memakai minyak wangi lalu melalui sekumpulan lelaki agar mereka mencium bau harum yang telah dipakainya maka perempuan tersebut adalah pelacur" (HR An Nasai, Abu Dawud, At Tirmizi dan Ahmad, dinilai shahih oleh Al-Albani)

Lihat dengan pemahaman yang benar dan jiwa yang tengang. Bagaimana martabatnya seorang wanita yang hanya memakai minyak wangi agar para lelaki mencium bau harum telah digambarkan seumpama melakukan zina atau pelacur, lantas bagaimana pula sekiranya wanita tersebut melakukan ikhtilat serta berteriak dan menunjuk rasa di jalanan? Pastilah martabat mereka lebih rendah dan watak pelacur sangat bertepataan dengan mereka.

Apakah hadis di atas hanya layak dikalungkan kepada wanita berbikini yang memakai minyak wangi atau kepada semua muslimah hatta yang berpurdah tetapi memakai minyak wangi dengan harapan paraa lelaki menciuamnya? Jelas hadis ini mencakup seluruh wanita termasuk Muslimah PAS yang bertudung labuh. Jadi apakah Nabi telah melakukan qazaf kepada para perempuan yang memakai minyak wangi sehingga dicium oleh segerombolan lelaki? Apakah Nabi itu kurang ajar dan biadab?

Bagaimana pula wanita yang memakai minyak wangi untuk ke tempat yang mulia seperti masjid? Rasulullah saw bersabda: "Kalau para wanita hendak ke masjid maka janganlah memakai harum-haruman" (HR Muslim)

Juga Nabi bersabda: "Wanita itu adalah aurat, jika dia keluar rumah maka syaitan akan memimpinnya" (HR At Tirmizi juga dalam Shahihul Jami' Ash Shagir). Sedangkan dalam riwayat At Tabrani ada tambahan iaitu "Dan sesungguhnya tempat paling mendekatkan dirinya dengan Allah sawt adalah di sudut rumahnya".

Perhatikan wahai Muslimah PAS dan para wanita yang turun demonstrasi bahawa Allah telah memuliakan wanita ketika mereka berada di rumahnya. Allah berfirman: "Janganlah kamu keluarkan mereka dari rumah mereka" (At Tolaqq : 1) tetapi nampaknya ada para pengikut hawa nafsu yang mencipta alaasan serta mengasak dalil bagi mengeluarkan wanita dari rumah mereka. Dan Allah mengingatkan para wanita "Dan hendaklah kamu tetap di rumahmu" (Al Ahzab: 33).

Lantaran itu orang yang menyatakan saya biadab dan kurang ajar, perlu menambahkan ilmunya pada sisi budaya kita dan juga pada hadis-hadis Nabi. Lihat bagaimana sahabat mencela pengikut hawa nafsu dengan 'bahasa kasar' atas petunjuk Rasulullah saw.

Daripada Ubai bin Ka'ab bahawa dia mendengar seorang lelaki berkata: "Hai keluarga si fulan!". Lantas Ubai berkata kepada lelaki tersebut: "Gigitlah kemaluan bapamu!". Ubai mencelanya terang-terangan tanpa menggunakan bahasa kiasan (sindiran). Lelaki tersebut berkata kepadanya: "Wahai Abul Munzir (kun-yah Ubai), engkau bukanlah orang yang gemar berkata keji". Ubai berkata kepadanya: "Sesungguhnya aku mendengar Rasulullah saw bersabda: "Barangsiapa berbangga-bangga dengan slogan jahiliyah maka suruhlah dia menggigit kemaluan ayahnya dan tidak usah memakai bahasa kiasan terhadapnya" (HR Al Bukhari dalam Abadul Mufrad)

Tuntasnya saya menyandarkan analogi ini kepada sisi budaya kemudian saya memiliki hujjah yang sangat kuat berdasarkan hadis serta ia dipraktikan oleh para sahabat. Kalau hadis jiran boleh dicerna oleh akal kalian walaupun konteks nya melenceng lalu apakah akal kalian yang sama itu tidak mampu mencerap hadis tentang wanita yang memakai minyak wangi di atas?

Kebodohan Pembangkang Dalam Memahami Kiasan

Semoga akal para pembangkang yang telah menggunakan hadis jiran memahami bahawa para muslimah yang keluar demontrasi itu martabatnya lebih rendah dari pelacur mengikut konteks hadis di atas.

Agar akal milik pembangkang tidak terlalu jahil sehingga memahami analogi secara harfiyah. Ibarat ketika seseorang berkata: "Ini saudara anjing saya" lantas kalian menganggap bahawa lelaki tersebut memiliki saudara daripada seekor anjing! Atau ketika kalian mendengar seseorang berkata: "Engkau gemok macam gajah" lalu kalian mengangap bahawa oraang tersebut adalah seekor gajah.

Jika berlaku pemahaman seperti ini, maka ia adalah musibah kepada diri kalian. Justeru untuk tidak bebal seperti gambaran diatas, maka setiap ungkapan manusia perlu difahami secara menyeluruh. Dengannya kelak akan diketahui bahawa analogi yang saya lakukan tidak menetapkan secara hakiki bahawa para muslimah yang berdemonstrasi adalah pelacur.

Jadi pihak-pihak yang mengatakan wanita muslimah itu adalah para wanita bermaruah lalu tuduhan saya itu boleh jatuh pada perkaraa qazaf; merupakan perkiran orang jahil yang berlagak pandai. Lagipula apakah tulisan dalam facebook boleh diperkirakan sebagai saksi seandainya kamera besi yang merakam gambar zina ditolak mentah oleh ulama PAS?

Dalam satu hal pula, bagaimana pembangkang boleh melakukan takwilan ketika berhadapan dengan kiasan Mursyidul Am PAS yang berkata bahawa Tuhan Itu Samseng dan anologi seakan Penerima BRIM seperti haiwan. Dan apakah pendapat Dr Maza tentang kenyataan Nik Aziz ini? Apakah Dr Maza akan senyap ibarat Ifrit bisu dan dubuk pembangkang?

Analogi Dr Maza Kepada Ilmuan Malaysia

Sikap Dr Maza kepada pembangkang boleh diramal. Dia sangat lunak kepada pembangkang dan pendiriannya sangat condong kepada mereka. Lihat tabiat Dr Maza untuk berkata sesuatu tanpa kajian kepada pihak kerajaan. Contoh paling terbaru adalah isu jet peribadi. Begitu juga tentang isu MH370 dan kapal selam milik negara. Tetapi ketika Anwar membawakan hadis paslu dengan segala bukti tersedia, lalu Dr Maza hanya menyinggung hal ini secara berlapis diatas sebuah 'ketidak-pastian'.

Inilah watak sebenar Dr Maza yang dianggap oleh pembangkang sebagai "non partisipan" walhal orang yang rapat dengannya memang mengetahui bahawa dia pro pembangkang. Mungkin ketika Dr Maza menjadi mufti adalah fasa dimana dia memihak kepada kerajaan namun setelah kontraknya tidak disambung, dia sangat condong kepada pihak pembangkang, walaupun dialah pencetus kepada kewujudan Sektretariat Ulama Muda UMNO.

Sungguhpun Sekretariat Ulama Muda UMNO dibawah UMNO dan kebanyakan ahlinya ketika itu adalah sahabat dan murid-murid Dr Maza namun selama hampir dua tahun, tidak ada apa-apa aktiviti yang mampu dijalankan melainkan mesyuarat.

Bagaimana ia mampu bergerak sedangkan hala-tuju dan pergerakan ahlinya banyak di'kawal' oleh Dr Maza, serta bagaimana mungkin sahabat dan murid beliau akan berkerja walhal mereka ini semuanya condong kepada pembangkang. Akhirnya Sekretariat Ulama Muda UMNO ini dibubarkan oleh Dr Fathul Bari lalu menubuhkan Pertubuhan Ilmuan Malaysia (iLMU) sebagai gantinya.

Dalam masa yang sama, Dr Maza ibarat ketam yang menyuruh anaknya berjalan lurus. Sebelum ini telah terkenal seantero Malaysia bahawa akhlak Maza adalah bejat dan dia merupakan seorang yang suka mengata. Masih ingatkan kisah pertelagahan beliau dengan Pengarah JAIS, Datuk Khusrin. Begitu juga pertembungan dia dengan beberapa tokoh lain seperti Dr Uthman El Muhammadi dan Dr Aziz Hanafi.

Kita juga tidak lupa bagaimana dia menyesatkan dan mengutuk Syeikh Muqbil al Wadi'I, seorang ulama ahlul sunnah ulung di Yaman dan Dr Rabi' dari Saudi. Lebih lucu adalah Dr Maza pernah menggelar anjing dan syaitan bisu kepada para ulama' yang mendokong kerajaan. Lalu hari ini Dr Maza yang bejat akhlaknya berbicara tentang analogi yang molek dan adab tatasusila!

Kesimpulan

Sesungguhnya analogi yang saya lakukan itu memiliki dasar pada sisi manhaj, kemudian didokong oleh dalil naqli serta petunjuk para sahabat. Juga perbuatan demonstrasi bukanlah akhlak Islami serta ia adalah maksiat disamping keluarnya kaum wanita telah mencemarkan maruah mereka dan maruah keluarga mereka.

Dalam akal budi melayu, terlalu banyak perumpamaan yang dilihat kasar dan kesat, namun para budayawan bangsa ini menerima apa adanya. Para pembangkang termasuk Dr Maza akhirnya menggunakan alasan akal budi Melayu iaitu 'bahasa kesat' sebagai tameng membantah analogi ini.

Mereka tidak akan mampu menjawab pada sisi dalil naqli tetapi meruntun kepada isu emosi semata-mata. Walhal dalam masa yang sama mereka adalah golongan manusia yang suka mencela dan mencaci kerajaan. Inilah salah satu keajaiban yang dimiliki oleh Dr Maza dan pembangkang secara umumnya.

Abu Amru Mohd Radzi Bin Othman

Mahkamah arah Yingluck letak jawatan

Posted: 07 May 2014 05:23 AM PDT


BANGKOK - THAILAND. Mahkamah Perlembagaan Thailand hari ini mengarahkan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra meletak jawatan selepas beliau didapati bersalah atas tuduhan menyalahguna kuasa.

Yingluck didakwa kerana menyalahguna kuasa dengan memindahkan seorang pegawai kanan kerajaan pada 2011 kepada jawatan lain.

Mahkamah memutuskan bahawa perpindahan itu dijalankan dengan niat tersembunyi yang melanggar perlembagaan.

Bagaimanapun, penyokong Yingluck mendakwa mahkamah menjatuhkan hukuman menerusi sistem kehakiman yang tidak adil selepas enam bulan penunjuk perasaan anti kerajaan gagal menggulingkan beliau.

Penyokong Yingluck berikrar akan mengadakan perhimpunan besar-besaran pada Sabtu ini, sekali gus mencetuskan keganasan terbaru dalam krisis politik Thailand yang berlarutan sejak sekian lama. - AP

Sultan Brunei dikecualikan daripada hudud?

Posted: 07 May 2014 02:35 AM PDT

Blogger pro pembangkang, Anak Sungai Derhaka menulis ketidakpuasan hatinya berkenaan pelaksanaan hudud di Brunei.

Menurut beliau, hudud yang dilaksanakan di Brunei tidak adil kerana mengecualikan Sultan dari hukuman tersebut. Beliau membuat kenyataan tersebut berdasarkan daripada Perkara 84B. Berikut adalah kenyataan beliau:

Tapi bila terbaca perkara 84B yang terpapar dalam pembentangan kertas kerja mengenai kajian perlaksanaan hudud di Brunei ini menyebabkan aku tertanya-tanya hudud jenis apakah yang dipraktikkan di Brunei sebenarnya?

Kerana menurut fasal 84B. itu menyebut..

"Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di Pertuan tidak pandai berbuat salah sama ada atas sifat peribadi atau rasmi Baginda. Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di Pertuan tidak boleh dibicarakan di dalam mana-mana mahkamah berkaitan dengan apa-apa jua yang dilakukan atau ditinggalkan daripada dilakukan oleh Baginda dalam masa atau selepas pemerintahan Baginda sama ada atas sifat peribadi atau rasmi Baginda"

Fasal tersebut dimuatnaik oleh mantan Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad.

(Foto) Tasha Shila promosi minuman atau 'dadanya'?

Posted: 07 May 2014 01:02 AM PDT

Apabila Tasha Shilla minum Zofea sambil tayang badan - Terkedu seketika tengok gambar aksi Tasha Shilla minum produk kecantikan dikenali sebagai Zofea. Terdapat satu perubahan yang mendadak pada bahagian tubuh badan pelakon itu.

Ingatkan, penulis saja yang perasaan rupanya para peminat di laman fanpage facebook rotikaya juga. Agaknya apa rahsia Tasha Shilla untuk membolehkan bentuk badannya mengalami perubahan yang mendadak dan semakin menggiurkan?

Pasti ramai kaum wanita di luar sana tertanya-tanya.

Adakah program fitness training milik Sharifah Sakinah akan tercabar dengan kecantikan badan Tasha Shilla?

Tampil 'hot' dalam edah, Fiza Elite ditegur peminat

Posted: 06 May 2014 10:26 PM PDT

Fiza Halim kena tegur !

Semuanya gara-gara dia memuat naik foto terbarunya keluar bersiar di Instagram bersama dua anaknya hasil perkahwinan terdahulu (sebelum Adam).

Antara teguran tersebut ialah mengenai tindakan Fiza yang keluar rumah ketika masih dalam tempoh edah.

Ada yang berkutbah bagai tokoh agama, ada yang memberi pendapat peribadi dan ada juga yang memihak pada Fiza.
Tegur mereka, Fiza sepatutnya duduk di rumah kerana kemungkinan untuk bekas suami akan kembali rujuk menjadi mudah.

Pendapat anda?

Sumber : Myartis

'Rengekan' nafsu dalam tandas pesawat

Posted: 06 May 2014 09:01 PM PDT

Seorang wanita British berusia dalam lingkungan 20-an telah ditangkap ketika sedang mengadakan hubungan seks dalam tandas kapal terbang yang dinaikinya, baru-baru ini.

Wanita itu ditangkap mengadakan hubugan kelamin dengan seorang penumpang lelaki yang baru dikenali dalam penerbangan Virgin Atlantic dari London ke Las Vegas itu.

Kedua-dua penumpang tersebut yang mabuk kemudiannya telah digari tangannya oleh krew kabin tersebut sebelum memaklumkan kejadian itu kepada ibu bapa gadis tersebut yang turut berada sama dalam penerbangan terbabit.

Perbuatan pasangan tersebut disedari penumpang lain yang terdengar bunyi kuat datang dari arah tandas yang kemudiannya telah memaklumkan perkara itu kepada krew yang bertugas.

Selepas mendarat, penumpang lelaki dan wanita itu telah disoal siasat namun telah dilepaskan dengan syarat oleh pihak polis.

Kejadian ini berlaku selepas insiden seorang lelaki Australia mabuk cuba membuka pintu kokpit kerana menyangkakan itu adalah pintu tandas ketika dalam penerbangan dari Brisbane ke Bali, Indonesia.

Takut dengan pelbagai kemungkinan pengganas, juruterbang telah membunyikan isyarat kecemasan dan lelaki tersebut telah ditahan sebaik mendarat.

Kelajuan internet lembab dari Kemboja, ini jawapan menteri

Posted: 06 May 2014 08:15 PM PDT

KUALA LUMPUR 6 Mei- Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menyuarakan keraguan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berhubung data atas talian yang dikeluarkan Ookla mengenai kelajuan jalur lebar Malaysia.

Pengerusi SKMM, Datuk Mohamed Sharil Tarmizi dalam satu kenyataan berkata, keraguan Ahmad Shabery bukannya tidak berasas.

"Sejak kebelakangan ini, beberapa ujian kelajuan jalur lebar telah dijalankan dan diterbitkan pelbagai pihak yang menggambarkan keputusan berbeza-beza," katanya.

Mohamed Sharil berkata, setiap ujian kelajuan jalur lebar diukur menggunakan kaedah yang berbeza yang menyebabkan hasilnya berbeza-beza.

Dilaporkan bahawa Ookla dalam kajiannya baru-baru ini memberikan purata penarafan kelajuan jalur lebar Malaysia pada 5.48 Megabit sesaat (Mbps), lebih perlahan daripada Vietnam dan Kemboja.

"Sebenarnya, jika anda lihat keputusan ujian Ookla sendiri, purata kelajuan jalur lebar di Kuala Lumpur adalah 6.29 Mbps dan malah Pantai (satu lokasi di Kuala Lumpur) menunjukkan kelajuan purata setinggi 21.84 Mbps.

"Semuanya bergantung kepada dari mana ujian itu diadakan dan berapa banyak bandar raya dikira," katanya.

Ookla merupakan peneraju global dalam ujian jalur lebar dan aplikasi diagnostik rangkaian berasaskan web.-BERNAMA

Bergelut sebelum diugut noda 15 lelaki

Posted: 06 May 2014 07:01 PM PDT

Gambar hiasan
Brickfields: Seorang wanita terpaksa bergelut dan ditumbuk berulang kali di dalam kereta hampir satu jam untuk mempertahankan kesucian dirinya daripada dinoda seorang lelaki tidak dikenalinya, petang kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.45 petang itu, mangsa berusia 32 tahun dikatakan sedang menunggu bas di perhentian berhampiran sebuah pasar raya sebelum dihampiri sebuah kereta Perodua Myvi.

Difahamkan, seorang lelaki memberhentikan kenderaan berkenaan tidak jauh dari tempat mangsa berdiri sebelum berpura-pura bertanyakan arah jalan.

Sumber polis itu berkata, suspek menarik dan menolak mangsa masuk ke dalam keretanya sebelum mengunci pintu kenderaan itu.

Katanya, suspek memandu kenderaannya menuju ke pusat bandar sambil memukul mangsa dengan menampar serta menumbuknya berulang kali di kepala.

"Suspek memberitahu kononnya dia sudah memerhatikan gerak-geri mangsa sejak sekian lama selain mengetahui rumah dan tempat kerja mangsa.

"Suspek memberhentikan kenderaannya di tempat letak kereta di sebuah pusat membeli-belah di Kepong sebelum cuba memperkosa mangsa," katanya.

Menurutnya, suspek juga mengugut akan memanggil 15 orang rakannya untuk merogol mangsa, selain mendakwa kawasan Kepong adalah 'jajahannya'.

"Suspek yang gagal membuka baju mangsa terus memandu kenderaannya meninggalkan lokasi terbabit sebelum meminta mangsa menyerahkan subang emas, rantai emas dan wang tunai RM1,500," katanya.

THE FLYING KICK

Posted: 07 May 2014 01:44 PM PDT

Cucu Tok Selampit

Posted: 07 May 2014 01:40 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Minta Jasa Baik DS @NajibRazak Gugurkan Menteri 'Half Past Six' Joseph Entulu Dari Kabinet

Posted: 07 May 2014 08:36 AM PDT


Hari ini, seorang lagi Menteri Kabinet 'half past six' DS Najib Razak buat tahi di dalam pentadbiran Kerajaan Barisan Nasional. Menteri Jabatan Perdana Menteri, Joseph Entulu Belaun, secara membabi buta mengeluarkan kenyataan bahawa Kabinet hari ini memutuskan untuk membuang ruang kaum yang ada di dalam borang rasmi Kerajaan. Ramai Rakyat terutama orang-orang bumiputera amat marah dengan kenyataan ini. Malah Pengarang Kanan Akhbar Utusan Malaysia, Datuk Zaini Hassan turut menemplak kenyataan Joseph ini.

Hasil pertanyaan kami kepada dua orang Menteri menerusi ruang Whatsapp, YB Khairy Jamaluddin dan YB Abdul Rahman Dahalan, mengesahkan tiada kertas kabinet dan memo kabinet yang dibuat tentang hal penguguran ruang kaum di dalam borang Kerajaan. Joseph Entulu hanya membangkitkan semasa hal-hal lain di dalam mesyuarat kabinet. Kabinet secara majoritinya tidak bersetuju untuk membuang ruang kaum di dalam semua borang Kerajaan. Pengecualian hanya diberikan kepada 'non-relevant forms' sahaja.

Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak harus bertegas dalam hal ini kerana ini secara langsung telah mengugat kepercayaan Rakyat terutama kaum bumiputera kepada pentadbiran DS Najib. Tindakan Joseph Entulu yang membelakangkan kabinet harus dipandang serius dan tindakan sewajarnya seperti menggugurkan beliau dari kabinet harus dilakukan oleh Perdana Menteri. Jangan biarkan anak cucu kita kencing di atas kubur kita bila kita sudah tiada nanti.


Apa Cerita Rakyat Selangor Demo Depan Bangunan SUK Kerajaan Negeri Selangor TS @Khalid_Ibrahim ?

Posted: 07 May 2014 12:40 AM PDT


Apa cerita demo di hadapan pintu utama Bangunan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor sebentar tadi Tan Sri? Dengar kata peneroka-peneroka Sungai Panjang berkumpul sebab katanya tanah kebun mereka yang diusahakan sejak tahun 1948 akan dirampas. Betulkah? Kata mereka kalau Tan Sri nak beri hakmilik tanah tersebut, dengan satu tandatangan sudah selesai. Tapi depa kata Tan Sri buat diam saja, sedangkan kampung tu majoriti penyokong-penyokong tegar dan kawasan hitam parti PAS? Betulkah kata mereka tanah berkenaan akan diserah kepada Kerajaan Selangor melalui Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) dan Perbadanan Menteri Besar (MBI)?

Kata mereka lagi, kalau tanah berkenaan diambil, maknanya pekerja-pekerja Bangladesh dan Indonesia sahaja yang akan mengerjakan tanah tersebut? Kata mereka lagi, golongan peneroka yang menaman tanaman padi, sawit dan koko di kawasan Tanah Parit 14/15, Simpang 5, Sungai Ranjang langsung tidak menggangu status Hutan Simpan dan pengairan padi di kawasan berdekatan. Saya tak mahu komen lebih-lebih Tan Sri. Depa jugak yang pilih Kerajaan PR bawah Tan Sri. Sendiri cari penyakit kan Tan Sri?
Sultan Kerajaan Empayar Langkasuka Nusantara Minta DS @NajibRazak Letak Jawatan PM

Posted: 06 May 2014 11:28 PM PDT


Bermacam-macam gila isem yang ada pada masyarakat Malaysia. Ada yang gila hendak menjadi Menteri Besar, ada yang gila hendak menjadi Perdana Menteri, ada yang gila hendak menjadi Sultan Melaka. Yang terbaru, lagi gila ada yang sudah mengaku Sultan Kerajaan Empayar Langkasuka Nusantara, yang gila isem mengarahkan Perdana Menteri Malaysia, DS Najib Tun Abdul Razak untuk meletakkan jawatan. 

Atas kuasa apa yang ada padanya atau daerah persenteran apa yang ditakluki oleh jajahan takluknya, yang melayakkan Sultan berkenaan mengarahkan DS Najib untuk meletakkan jawatan. Tak payah susah-susah macam PR yang buat demo jalanan untuk menjatuhkan Kerajaan. Cukup hanya sepucuk surat mengarahkan Perdana Menteri meletakkan jawatan dan peralihan Kerajaan. Memang gila isem. Teringat kata-kata Allahyarham Ahmad Nisfu dalam filem Seniman Bujang Lapuk (1961), "Bukan setan, syaitan ... Sultan Aminul Rasyid"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan