Rabu, 7 Mei 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


waadat

Posted: 07 May 2014 01:19 PM PDT

waadat


Preview era selepas karpal anwar

Posted: 06 May 2014 06:52 PM PDT

Proses pemilihan kepimpinan PKR sedang berlangsung di seluruh negara. Yang mana boleh bersabar, sabar je le. Yang larat ikut campur, pergi lah. Yang dah bosan, menepi lah.

Ia bukan soal 'biduk lalu kiambang bertaut'. Ia lebih pada 'air sama air sampah ke tepi juga.'

Siapa sampah dan siapa air?

Melihat gelagat watak-watak dalam pemilihan PKR tidak banyak beza dengan pemilihan UMNO. Maklumlah, mereka orang yang sama. Orang Melayu PKR tu, orang UMNO lah!

Sebagaimana bosannya rakyat dengan UMNO sebelum ini maka demikian juga yang berlaku pada PKR sekarang. Rakyat bukanlah bodoh untuk tidak melihat kebobrokan badut-badut politik biar kostum apa pun yang mereka sarungkan.

Cuma rakyat telah berjaya meletakkan kembali parti-parti politik di atas pentas yang rata. Selepas ini, pandai-pandailah mereka nak hidup.

Kalau tak dapat hidup, matilah kita sama-sama! Sebuah pesawat awam dah pun ghaib begitu sahaja dan presiden US pun dah datang melihat tapak yang sesuai untuk diletakkan senjata mereka.

Siapa air dan siapa sampah? Bagi orang politik, mereka adalah air dan rakyatlah sampah. Manakala bagi rakyat pula, merekalah air dan politikus adalah sampah. Ah, tikus dengan sampah bukankah pasangan yang sesuai?

Tadi Demang katakan rakyat telah meletakkan semula parti-parti politik di atas pentas yang rata. Demang harap ia benar. Kalau dulu UMNO dan sekutunya ibarat parti dewa dewi dan pembangkang parti ghurka kini tidak lagi. Bila-bila masa sahaja dewa dewi boleh bertukar menjadi ghurka.

Ya, siapa sangka Ali Rostam akan kalah pada Shamsul Iskandar di bumi bertuahnya sendiri?

PRU14 nanti tiada siapa lagi mampu membusung dada. Rakyat hari ini bukan lagi rakyat yang terketar-ketar melintasi busut jantan dengan serapah 'anak cucu tumpang lalu'. Rakyat hari ini tak peduli siapa bomoh diraja, siapa pekida.

Yang Demang tenung-tenung sekarang, setelah Karpal mati dan Anwar ke penjara semula, maka siapa yang akan Najib pandang?

Apa Yang Tersirat

Posted: 07 May 2014 01:04 PM PDT

Apa Yang Tersirat


MH370: Laluannya Sungguh Mencurigakan

Posted: 07 May 2014 08:17 AM PDT

Jika benarlah laluan pesawat MH370 seperti pada grafik di atas, ianya memperlihatkan bahawa pengendali pesawat itu memang mengelak laluan darat, atas sebab mengelak radar. Di lihat juga, semasa pesawat itu berpatah balik, melakukan gerakan tajam, memang bertujuan untuk mengelirukan radar.

Pesawat itu hilang, semasa pertukaran kawalan antara menara Kuala Lumpur dan Ho Chi Minh, pada jam 1.22 pagi. Tujuan melakukan gerakan pada masa pertukaran itu, semata-mata untuk mengelabui radar.

Melihat genap 2 bulan pesawat bersama 239 penumpang dan kru itu hilang, tiada sebarang klu atau apa-apa yang boleh dihubungkan dengan pesawat itu, menyokong bahawa kehilangan pesawat itu merupakan satu rancangan misteri kehilangan pesawat abad ini.

Melihat cara pesawat itu diterbangkan, hanya pengendali atau juruterbang yang berkemahiran mampu melakukannya. Juruterbang pesawat itu adalah seorang yang mempunyai pengalaman dan mampu menerbangkan pesawat dalam keadaan ekstrim.

Namun, persoalannya mengapa ianya dilakukan? Hanya jika dalam pesawat itu terdapatnya barang yang sangat berharga, yang perlu dilenyapkan atau tidak boleh jatuh ke tangan orang lain. Pertanyaan? apa kah hubungannya dengan juruterbang? Juruterbang itu bukannya pakar tentera? dan tiada rekod menunjukkan bahawa dia ada hubungan dengan kuasa besar yang ada kaitan dengan ketenteraan. Kecualilah pesawat itu membawa satu barang yang sangat berharga yang ada kaitan dengan teknologi ketenteraan, kerana hanya itu sahaja pihak tertentu sanggup bertindak termasuk membunuh. Kalau demikian, apa hubungannya dengan juruterbang? sedangkan berbagai laporan, tidak mengaitkan juruterbang itu dengan fahaman yang boleh menjurus kepada tindakan nekad.

Jika demikian halnya, maka kemungkinan besar pesawat itu dikawal secara elektronik; kerana pesawat seperti itu dilengkapi peralatan yang boleh diambil alih oleh kawalan elektronik. Yang menyokong anggapan itu adalah, pesawat itu dikatakan terbang 45,000 kaki atas permukaan laut, satu tindakan yang bertujuan membunuh; atas sebab pada ketinggian itu, jika seseorang tidak sempat memasang corong oksigen, maka serta merta akan pingsan, lagipun pesawat itu terbang pada ketinggian itu selama 23 minit semasa menlintasi daratan Semenanjung. Hanya, kawalan elektronik sahaja mampu menerbangkan pesawat setinggi itu. Selepas itu, pesawat terbang rendah, dikatakan sehingga 5,000 kaki atas permukaan laut semasa melintasi Pulau Pinang dengan kelajuan maksimum, ertinya pesawat bukannya dikendalikan oleh manusia yang masih hidup.

Kemudian pesawat melencong ke arah selatan di hujung pulau Sumatera, di mana radar Indonesia, tidak dapat mengesannya. Hanya pengetahun mengenai kemampuan radar negara-negara yang dilalui sahaja mampu melakukan itu. Ertinya, kawalan elektronik yang mampu mengelak radar sahaja boleh melakukan gerakan pesawat itu. Nah, melihat keadaan itu, siapa di dunia ini mempunyai kemampuan seumpama itu?????

Penculikan Di Sabah- Satu Bisnes Baru

Posted: 06 May 2014 10:25 PM PDT

ESSCOM/ESSZONE ditubuhkan sebaik sahaja kejadian Kampung Tanduo Lahad Datu diambang pilihanraya 2013. Malah sebelum kejadian itu, Anwar sibuk dengan celotehnya, Najib Goyang Sebab Sabah bakal hilang.

Esscom/Esszone yang meliputi pantai 1.400km, daripada Kudat hinggalah ke Tawau, merupakan kawasan yang berdepan secara langsung dengan negara jiran Filipina terutama bahagian miskin negara itu Selatan Filipina. Selatan Filipina juga merupakan kawasan yang senantiasa bergolak sebelum Filipina mencapai kemerdekaan daripada Sepanyol.

Masalah mundu atau lanun laut bagi kawasan itu, sebenarnya bermula sejak tahun 70-an; malah tahun 1985, sebuah Bank di Lahad Datu dirompak oleh lanun. Tahun-tahun berikutnya, masalah keselamatan di kawasan itu semakin meruncing, malah beberapa tahun berlakunya perintah berkurung.

Puncak penculikan di kawasan itu adalah pada tahun 2000, apabila lebih dua puluh orang di culik di pulau Sipadan, kawasan peranginan dasar laut tersohor di negara ini. Pembebasan tebusan itu, dikatakan berlaku apabila bayaran pampasan yang berjumlah sangat besar.

Bayaran pampasan yang besar itu, menjadi katalis atau pendorong kepada lanun atau penculik menjadikan kerja menculik sebagai satu bisnes. Seperti pengedaran dadah meskipun membawa hukuman mati, namun kerana mampu mendatangkan hasil yang lumayan, maka ditempoh oleh mereka yang menggandaikan nyawa. Demikian juga penculikan di kawasan Pantai Timur Sabah, kerana kerja menculik boleh mendatangkan hasil yang banyak, maka sejauh mana usaha menjaga kawasan itu, tetap ada sahaja berlakunya penculikan.

Kini, penculik mensasarkan kepada warga China, atas sebab warga barat tidak membawa "value" yang tinggi kepada mereka, kerana warga barat, tidak gemar membayar wang tebusan; sebaliknya warga cina atau Taiwan, lebih suka membayar wang tebusan untuk menyelamatkan mangsa.
 
Sejauh mana Esscom/Esszone berjaya membendung bisnes baru ini? sama-sama kita tunggu.

PEJUANG BANGSA

Posted: 07 May 2014 11:45 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TIPAH KOYA TEKAD AKAN MAKI ROSMAH KERANA NAK BUAT KEBAIKAN

Posted: 07 May 2014 09:02 AM PDT


Beginilah sikap pemimpin PKR  seperti Tipah Koya yang tak habis-habis buat dosa dengan mengutuk & maki DS Rosmah Mansor . Kebencian terlampau mereka terhadap Rosmah sudah mencapai tahap kronik hingga melabel isteri PM ini adalah perempuan jahat !!

Walhal  dalam Islam ,  mengutuk sesama muslim itu termasuk perbuatan yang berdosa, kerana kutukan dan laknat itu menjadi hak ALLAH SWT sahaja, dalam menghukum setiap hambanya. Rasulullah SAW sendiri    melarang perbuatan itu, bahkan menganjurkan sebaliknya iaitu supaya saling mendoakan sesama muslim agar mendapat nikmat dan kurnia dari ALLAH SWT.


Rasulullah SAW bersabda maksudnya, "Mengutuk seorang mukmin itu seperti membunuhnya." (Hadis Riwayat Jamaah selain Ibnu Majah, hadis riwayat Tsabit bin Adl-Dlahak)

Nabi SAW  bersabda maksudnya : " Sesungguhnya seorang hamba bila melaknat seseorang nescaya laknat itu akan naik ke langit kemudian menutup pintu pintu langit di bawahnya, lalu turun ke bumi menutup pintu pintu yang lain, kemudian mengambil tangan kanan di tangan kirinya, apabila tidak memenuhi sasarannya, ia kembali kepada orang yang dilaknat dan jika tidak boleh ia akan kembali kepada orang yang melaknatnya."
(Hadis Riwayat  Abu Daud)
Rasulullah SAW  bersabda maksudnya  " Tidaklah para pelaknat itu dapat jadi penolong dan saksi di hari kiamat." (Hadis Riwayat Muslim dan Abu Daud)
Rasulullah SAW  bersabda maksudnya: " Tidak patut seorang teman baik, mengutuk (temannya)"
(Hadis Riwayat Muslim dari Abu Hurairah)


tweet Tipah Koya hari ini   menyerlahkan lagi sebenar kerja  fitnah jahat  pemimpin PKR  dengan   menjadikan DS Rosmah sebagai bahan kutuk & makian untuk membangkitkan kebencian rakyat kepada PM & kerajaan .


MENGAPA KALIMAH ALLAH DI INDONESIA DIHARAMKAN PENGANUT KRISTIAN TERJAWAB !!

Posted: 07 May 2014 02:05 AM PDT
SHAH ALAM: Seorang sarjana agama samawi Indonesia Prof. Manahem Ali berkata, sebahagian penganut Kristian di republik itu kini menolak penggunaan kalimah 'Allah' dalam Bible kerana menganggapnya sebagai sembahan orang Islam.

Pensyarah Universiti Airlangga, Surabaya itu berkata, malah  ada juga kelompok Kristian yang mengharamkan terus penggunaan kalimah tersebut dari naskhah tersebut


"Di Indonesia lebih kejam menurut saya, ada kelompok Kristian yang mengharamkan nama Allah dalam kitab Injil kerana ia dianggap (mereka) berhala umat Islam," katanya dalam sidang media sempena "Seminar Kalimah Allah dan Kristologi Nusantara" di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini hari ini.


Ketika mengulas isu yang timbul apabila istilah berkenaan turut digunakan dalam Bible di Malaysia, katanya, Bible berbahasa Melayu yang digunakan di Sarawak itu menggunakan kalimah "Allah" sebagai menggantikan istilah "Tuhan", yang diterbitkan oleh Lembaga Alkitab Indonesia.


Sedangkan, jelas Manahem, teks asal Bible langsung tidak mengandungi kalimah "Allah".


Katanya, perkara itu boleh dilihat dalam teks Bible dalam bahasa Greek bagi golongan Kristian Ortodoks dan Protestan, Aramaik bagi Kristian Assyrian, dan bahasa Latin bagi penganut Roman Katolik.


"Kalau kita beranjak dari sisi bahasa sebetulnya tidak boleh (diguna bukan Muslim) kerana ia adalah istilah yang betul-betul berasal dari al-Quran, dan teks Perjanjian Baru (New Testament) tertulis dalam bahasa Greek dan tidak muncul kalimat 'Allah'.


"Jadi kalau kita himpun semua sektor-sektor Kristian, mereka sepakat dalam satu kalimat iaitu teks Perjanjian Baru tidak muncul nama Allah," katanya.


Beliau berpegang pada pandangan bahawa pengunaan kalimah 'Allah' dalam kitab Bible adalah salah daripada segi bahasa.


Manahem memberitahu, kalimah "Allah" yang terdapat dalam Bible bahasa Melayu hari ini terpesong apabila digunakan sebagai nama umum untuk "tuhan" dan bukan sebagai kata ganti nama khas.


"Kalau mereka memahami Allah itu sama dengan Muslim, mungkin kita boleh terima tetapi mereka menyerongkan istilah itu sebagai kata nama umum seperti 'tuhan', 'dewa' dan lain-lain," katanya.


Tambahnya lagi, sarjana bahasa di Indonesia sudah memaklumkan perkara itu kepada penerbit Bible berbahasa Indonesia iaitu Lembaga Alkitab Indonesia namun ia tidak diperbetulkan.


"Setahu saya scholar Indonesia sudah melayangkan surat kepada Lembaga Alkitab supaya meluruskannya secara gramatik.


"Tetapi Lembaga Alkitab Indonesia tidak mengubah kepincangannya dan tetap menggunakan 'Allahku', 'Allahmu," katanya.

RAMKARPAL SEDIA TANDING BUKTI BUKIT GELUGOR BAKAL DIKUASAI DINASTI KARPAL

Posted: 06 May 2014 10:02 PM PDT


Seperti dijangka , kerabat dinasti Karpal akan terus mahu berkuasa di Bukit Gelugor .  Hari ini anak lelakinya Ramkarpal bersedia untuk dicalonkan sebagai calon DAP untuk parlimen ini .

Nampaknya  teori letak lah sesiapa pun dari kerabat Karpal ,  kaum Cina di parlimen itu akan tetap mengundi  calon DAP ternyata semakin tepat .Anak ketiga mendiang Karpal Singh, Ramkarpal Singh bersedia bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Bukit Gelugor, pada 25 Mei ini. Peguam kelahiran Pulau Pinang berusia 38 tahun itu mengesahkan namanya antara calon yang disenarai pendekkan. 

Bagaimanapun, katanya terserah kepada DAP untuk membuat keputusan. "Saya bersedia untuk itu (PRK) dan telah memaklumkan kepada mereka (DAP) jadi saya serahkan keputusan kepada mereka," katanya kepada pemberita selepas majlis memperingati Karpal Singh di Sekolah Tinggi Han Chiang, di sini malam tadi. 

 Mengenai sama ada kakaknya, Sangeet Kaur Deo merupakan antara calon terpilih, Ramkarpal berkata kakaknya tidak disenaraikan dan ia telah disalah laporkan sambil menambah pengumuman calon akan dilakukan pada Rabu. 

 Ditanya sama ada Karpal Singh secara peribadi meminta beliau untuk menyertai politik, Ramkarpal berkata bapanya ada membayangkan perkara itu kepada abang-abangnya dan beberapa yang lain, namun tidak secara peribadi kepadanya. 

 Karpal Singh, dalam biografi pertama bertajuk 'Karpal Singh-Tiger of Jelutong' telah mencalonkan anaknya Ramkarpal untuk menggantikan beliau sekiranya kehilangan kerusi Parlimen itu berikutan sabitan ke atasnya dalam kes hasutan. 

 Ditanya sama ada beliau berminat menyertai politik, Ramkarpal berkata: "Secara tidak langsung, saya terlibat dalam politik sepanjang hidup saya. Minat itu hanya dikembangkan sejak beberapa tahun,". 

Ramkarpal, yang secara rasmi menyertai DAP tahun ini, bercakap buat pertama kalinya di khalayak umum semasa kempen Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 dengan Karpal Singh berada disisinya, di Sekolah Tinggi Han Chiang. 

 PRK Parlimen Bukit Gelugor diadakan berikutan kematian penyandangnya Karpal Singh (DAP) dalam kemalangan jalan raya pada 17 April lepas. Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 12 Mei sebagai hari penamaan calon manakala pengundian awal pada 21 Mei dan hari mengundi pada 25 Mei. Mendiang Karpal Singh, yang juga bekas pengerusi DAP, memenangi kerusi itu pada PRU 2013 dengan majoriti 42,706 undi menewaskan calon BN Teh Beng Yeam, yang memperoleh 13,597 undi. - Bernama

PEMILIHAN MANIPULASI UNDI , PEMIMPIN PKR PATUT MALU LETAK JAWATAN @zulkiflinoordin

Posted: 06 May 2014 05:35 PM PDTPemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang sebelum ini sering melaung-laungkan tuntutan agar Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dibersihkan, dicabar meletak jawatan jika benar mereka bermaruah ekoran dakwaan wujud manipulasi undi sehingga mencetuskan kekecohan dalam pemilihan parti itu.

Bekas Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin berkata, pemimpin PKR bermula daripada Penasihatnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Rafizi Ramli, Datuk Saifuddin Nasution Ismail, R. Sivarasa dan Tian Chua patut malu dengan apa yang berlaku tetapi sikap membisu membuktikan mereka cakap tidak serupa bikin.

Katanya, beliau pelik bagaimana pemimpin-pemimpin PKR yang sebelum ini lantang bersuara di Dewan Rakyat, malah sanggup turun ke jalanan bagi menuntut pilihan raya bersih telah mengunci mulut apabila melibatkan parti sendiri, sedangkan dakwaan manipulasi undi didedahkan Ketua Cabang PKR Rembau, Badrul Hisham Shaharin.

"Sebab itu saya tidak pelik sekiranya segala tohmahan yang dilemparkan PKR kepada SPR sebenarnya rancangan mereka sendiri bagi memburukkan institusi tersebut demi membangkitkan sentimen rakyat kerana dakwaan blackout berlaku dalam PKR ketika proses pengiraan undi di Cabang PKR Batang Sadong, Sarawak.

"Jadi saya cabar Anwar, Rafizi, Saifuddin Nasution, Sivarasa dan Tian Chua letak jawatan kerana jika membisu, bererti mereka sebenarnya merestui manipulasi undi. Saya juga cabar Datuk S. Ambiga (Pengerusi Bersih) pergi buat bantahan kepada PKR," katanya kepada pemberita baru-baru ini.

Proses pemilihan PKR di seluruh negara kecoh dengan beberapa cabang diisytiharkan sebagai tidak sah dan perlu diadakan pengundian semula, antaranya di Pulau Pinang, melibatkan Cabang Nibong Tebal selepas timbul dakwaan wujud pengundi hantu dalam pertandingan tiga penjuru merebut jawatan pengerusi negeri.

Insiden di Pulau Pinang tidak hanya terhenti di situ kerana di Cabang Balik Pulau pula, proses pengundian bertukar panas apabila perbuatan kempen dan 'mencuri pengundi' di bilik mengundi menimbulkan rasa tidak puas hati para penyokong sehingga menyebabkan berlaku pertengkaran yang hampir menjadi insiden tumbuk-menumbuk.

Di Sabah pula , tiada persediaan rapi menyebabkan sesi mesyuarat dan pemilihan PKR Cabang Tenom yang berlangsung di sebuah hotel bertukar kecoh sehingga menjadi tidak terkawal menyebabkan Pengarah Jawatankuasa Pemilihan PKR Cabang Tenom, Nazri Udoi memutuskan mesyuarat serta pemilihan dibatalkan.

Hal sama berlaku di Perak apabila Ahli Parlimen Lumut, Laksamana Pertama (B), Muhammad Imran Abdul Hamid tidak berpuas hati dengan perjalanan pengundian bagi jawatan Ketua Cabang Lumut, manakala di Kedah, calon Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang Sungai Petani, S. Arvind Kumar mendesak pengundian semula.

Dalam pada itu, bekas Setiausaha Sulit Anwar, Anuar Shaari mendakwa, siri kekecohan yang berlaku dalam pemilihan PKR adalah kerana tidak wujud demokrasi tulen dalam parti tersebut kerana pemilihan pemimpin ditentukan Ketua Pembangkang menyebabkan calon bertanding tidak berpuas hati dengan perjalanan pengundian.

"Sebab itu kita lihat keadaan pemilihan PKR tetap sama. Kekecohan tetap berlaku walaupun telah banyak aduan dibuat kerana Anwar tidak serius untuk membetulkan keadaan. Apa yang mereka laung-laungkan tidak ubah seperti ayam jantan sahaja yang hanya pandai berkokok tetapi ekor sendiri bergelumang najis," katanya. 

Keris Pusaka Melayu

Posted: 07 May 2014 11:27 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


Lelaki China diculik penjenayah bersenjata

Posted: 06 May 2014 08:42 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/RzYr77NLktM


IPOHMALAY

Posted: 07 May 2014 09:12 AM PDT

IPOHMALAY


Murahnya RON95 Malaysia diperkatakan lagi di Indonesia

Posted: 06 May 2014 07:16 PM PDT

BBM Sekelas Pertamax Plus di Malaysia Rp 7.350/Liter, Ini Kata Pertamina

Rista Rama Dhany - detikfinance
Selasa, 06/05/2014 16:18 WIB

Jakarta -Di Malaysia, Bahan Bakar Minyak (BBM) dengan Research Octane Number (RON) 95 sekelas Pertamax Plus dijual RM 2,1/liter atau sektar Rp 7.350/liter. Sementara di Indonesia mencapai Rp 12.000/liter. Kenapa?

Manager Media Pertamina Adiatma Sardjito mengatakan, harga bensin RON 95 di Indonesia lebih mahal karena mempertimbangkan tingginya biaya distribusi dan produksi.

"Saya tidak tahu kenapa Malaysia jual BBM RON 95 murah, tapi yang jelas mengapa di Indonesia lebih mahal, karena kita mempertimbangkan biaya produksi dan biaya distribusi juga," ucap Adiatma dihubungi detikFinance, Selasa (6/5/2014).


​Foto : Detik

Adiatma mengatakan, kompleksnya distribusi BBM di Indonesia membuat biaya distribusi BBM juga cukup mahal. "Kita negara kepulauan, 16.000 pulau, sampai pulau terpencil kita harga jual harga BBM sama dengan yang di kota besar seperti Jakarta. Kita angkut pakai kapal laut, bahkan ada yang harus pakai pesawat udara," ungkapnya.

"Apalagi harga Pertamax Plus RON 95 yang kita jual juga sudah merupakan harga minyak internasional, harga pasar," tutupnya.

Sebelumnya Direktur Pemasaran dan Niaga Pertamina Hanung Budya mengatakan, sistem distribusi bahan bakar minyak (BBM) subsidi di Indonesia merupakan yang terumit di dunia. Kondisi ini mengakibatkan sulitnya memastikan BBM tersedia 24 jam di SPBU.

"Pola distribusi BBM di Indonesia ini paling rumit di dunia, distribusinya kompleks sekali, belum kendala pengiriman mulai dari gangguan alam, bencana alam dan sebagainya. Sehingga sangat sulit memastikan BBM tersedia 24 jam di SPBU," ungkap Hanung beberapa waktu lalu.

Hanung mengungkapkan, untuk mendistribusikan BBM, perlu upaya yang cukup besar juga. Mulai dari kilang minyak atau dari kapal eks impor BBM diangkut lewat kapal dan dikirim ke depo BBM, lalu diangkut ke truk ke SPBU. Ada pula BBM yang diangkut pakai pesawat terbang, kapal kayu, bahkan ada yang diangkut dengan tenaga manusia.

"Untuk mendistribusikan BBM kita punya 112 terminal BBM, lebih dari 200 kapal tangker, 5.000 lebih SPBU, ratusan Agen Premium dan Minyak Solar (APMS) dan agen minyak tanah," ujar Hanung.

tunku

Posted: 07 May 2014 03:56 AM PDT

tunku


Singaporean guy lodged police report on a spicy food.

Posted: 06 May 2014 11:25 PM PDT
A Singaporean man who was so upset after eating a plate of Nasi Goreng Kampung has lodged a police report over how it was apparently too spicy.

Lau Thiam Huat, 61, ordered the plate of fried rice and a glass of warm water at a restaurant along Jalan Bukit Timbalan here for dinner at around 9pm on April 30.

I guess this guy is so frustrated with his life until can make a police report on a spicy food. So be prepared when we go to Singapore don't except to find spicy food.....bring your own chili.

bumiyang

Posted: 07 May 2014 03:39 AM PDT

bumiyang


Tun M Bakal Calon MP Bukit Gelugor???

Posted: 07 May 2014 01:43 AM PDT

Kerajaan DAP Pulau Pinang Kenakan Cukai Tambahan Terhadap Bilik Hotel?

Posted: 06 May 2014 04:00 AM PDT

Azmin Samakan Diri Dengan Anwar - Hero Tahi Kucing???

Posted: 03 May 2014 10:28 PM PDT

Aspirasi Bangsa

Posted: 07 May 2014 01:55 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 06 May 2014 11:57 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Kristian Indon Haramkan Guna Kalimah ALLAH, Kristian Di Malaysia Macam Mana Pulak...???

Posted: 06 May 2014 10:05 PM PDT


Seorang sarjana agama samawi Indonesia Prof. Manahem Ali berkata, sebahagian penganut Kristian di republik itu kini menolak penggunaan kalimah 'Allah' dalam Bible kerana menganggapnya sebagai sembahan orang Islam.

Pensyarah Universiti Airlangga, Surabaya itu berkata, malah  ada juga kelompok Kristian yang mengharamkan terus penggunaan kalimah tersebut dari naskhah tersebut

"Di Indonesia lebih kejam menurut saya, ada kelompok Kristian yang mengharamkan nama Allah dalam kitab Injil kerana ia dianggap (mereka) berhala umat Islam," katanya dalam sidang media sempena "Seminar Kalimah Allah dan Kristologi Nusantara" di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini hari ini.

Ketika mengulas isu yang timbul apabila istilah berkenaan turut digunakan dalam Bible di Malaysia, katanya, Bible berbahasa Melayu yang digunakan di Sarawak itu menggunakan kalimah "Allah" sebagai menggantikan istilah "Tuhan", yang diterbitkan oleh Lembaga Alkitab Indonesia.

Sedangkan, jelas Manahem, teks asal Bible langsung tidak mengandungi kalimah "Allah".

Katanya, perkara itu boleh dilihat dalam teks Bible dalam bahasa Greek bagi golongan Kristian Ortodoks dan Protestan, Aramaik bagi Kristian Assyrian, dan bahasa Latin bagi penganut Roman Katolik. Sumber: Klik sini

Akhlak Pemimpin PAS...

Posted: 06 May 2014 06:05 AM PDT

Inilah akhlak pemimpin pas, setalah bertahun-tahun di tarbiyah oleh nik ajis...Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 06 May 2014 11:49 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


HARGA RON 95 INDONESIA KOK LEBIH MURAH BANDING MALAYSIA?

Posted: 06 May 2014 11:30 PM PDT


Minyak RON 95 di Indonesia lebih murah berbanding Malaysia? Apa ni kerajaan Malaysia tipu lagi berkaitan harga minyak RON 95? Ini semua salah kerajaan yang nak memiskinkan rakyat!

Sabar dan rilek dulu bro n sis. Jangan terlalu percaya bila membaca sesuatu tajuk atau lekas melenting marahkan kerajaan bila mendengar sesuatu isu berlegar itu di kalangan kita. Siasat dan baca dari sumber yang sah, siasat siapa pembawa dan penyebar berita. 

Sebabnya mungkin ada di kalangan pembawa berita itu adalah golongan fasik yang sentiasa menjaja fitnah dan ingin menghuru-harakan masyarakat dengan kebatilan. Akhirnya kita juga yang kerugian akibat gopoh mudah percaya pada sesuatu berita.

Kalau mau tau cerita yang benar cuba baca laporan yang ditulis oleh akhbar negara jiran kita, Indonesia berkaitan harga minyak RON 95...

Jakarta - Di Malaysia, Bahan Bakar Minyak (BBM) dengan Research Octane Number (RON) 95 sekelas Pertamax Plus dijual RM 2,1/liter atau sektar Rp 7.350/liter. Sementara di Indonesia mencapai Rp 12.000/liter. Kenapa?

Manager Media Pertamina Adiatma Sardjito mengatakan, harga bensin RON 95 di Indonesia lebih mahal karena mempertimbangkan tingginya biaya distribusi dan produksi.

"Saya tidak tahu kenapa Malaysia jual BBM RON 95 murah, tapi yang jelas mengapa di Indonesia lebih mahal, karena kita mempertimbangkan biaya produksi dan biaya distribusi juga," ucap Adiatma dihubungi detikFinance, Selasa (6/5/2014).

Adiatma mengatakan, kompleksnya distribusi BBM di Indonesia membuat biaya distribusi BBM juga cukup mahal. "Kita negara kepulauan, 16.000 pulau, sampai pulau terpencil kita harga jual harga BBM sama dengan yang di kota besar seperti Jakarta. Kita angkut pakai kapal laut, bahkan ada yang harus pakai pesawat udara," ungkapnya.

"Apalagi harga Pertamax Plus RON 95 yang kita jual juga sudah merupakan harga minyak internasional, harga pasar," tutupnya.

Sebelumnya Direktur Pemasaran dan Niaga Pertamina Hanung Budya mengatakan, sistem distribusi bahan bakar minyak (BBM) subsidi di Indonesia merupakan yang terumit di dunia. Kondisi ini mengakibatkan sulitnya memastikan BBM tersedia 24 jam di SPBU.

"Pola distribusi BBM di Indonesia ini paling rumit di dunia, distribusinya kompleks sekali, belum kendala pengiriman mulai dari gangguan alam, bencana alam dan sebagainya. Sehingga sangat sulit memastikan BBM tersedia 24 jam di SPBU," ungkap Hanung beberapa waktu lalu.

Hanung mengungkapkan, untuk mendistribusikan BBM, perlu upaya yang cukup besar juga. Mulai dari kilang minyak atau dari kapal eks impor BBM diangkut lewat kapal dan dikirim ke depo BBM, lalu diangkut ke truk ke SPBU. Ada pula BBM yang diangkut pakai pesawat terbang, kapal kayu, bahkan ada yang diangkut dengan tenaga manusia.

"Untuk mendistribusikan BBM kita punya 112 terminal BBM, lebih dari 200 kapal tanker, 5.000 lebih SPBU, ratusan Agen Premium dan Minyak Solar (APMS) dan agen minyak tanah," ujar Hanung.

* (SPBU = Stasiun Pengisian Bahan Bakar Umum @ Pompa Bensin @ Stesen Pam Minyak @ Petrol Station)

Petrol Premium di Indonesia bersamaan dengan RON 92 sering kehabisan kerana tinggi penggunaannya, akibatnya para pengguna terpaksa mengisi Petrol Pertamax (RON 95) yang harganya
mencecah RM3.38 (Rupiah 12,000) seliter!    

Komen kami;

Syukurlah pada Allah dan berterima kasih pada Kerajaan Persekutuan sekarang kerana kita masih mempunyai harga minyak RON 95 bersubsidi yang masih lagi dikategorikan murah berbanding di negara-negara jiran kita.

Akibat kemurahan harga itulah menyebabkan warga asing terutama sekali dari Singapura, selatan Thailand, Kalimantan hatta dari Filipina sekalipun sanggup seludup keluar bertong-tong dan bertan-tan minyak petrol dan diesel kita setiap saat. 

Bukan setakat kenderaan negara jiran diubahsuai untuk seludup bahan api tersebut, bahkan terdapatnya kutu-kutu penyeludup membuat saluran paip untuk menyalurkan diesel terus ke kapal-kapal tangki di tengah-tengah lautan.

Terdapat juga segelintir nelayan-nelayan kita yang khianat bertindak menjual diesel subsidi pada kapal-kapal asing di tengah-tengah laut, mereka pulang ke darat menipu kerajaan kata hasil ikan tiada. Lepas tu mereka mintak subsidi diesel lagi. Akibatnya subsidi yang sepatutnya dinikmati rakyat telah disalahgunakan juga oleh warga asing ini. Kerajaan rugi beratus juta bahkan bilion ringgit setahun akibat ketirisan ini, habis duit cukai rakyat tersasar dan 'terbakar' begitu saja. 

Harga ikan dan segala hasil laut akan jadi semakin mahal akibat kekurangan bekalan. Rakyat mula marahkan kerajaan sedangkan para tauke dan pengkhianat-pengkhianat ini hidup senang-lenang. Kerajaan pula asyik dipersalahkan. Sekali lagi duit cukai rakyat terpaksa digunakan untuk menstabilkan harga ikan!

Bukankah lebih baik wang-wang tersebut digunakan untuk beri lebih banyak bantuan bersasar kepada rakyat?


#PRK BUKIT GELUGOR: NAMA MAT SABU DICADANGKAN BAGI MELENYAPKAN HUDUD?

Posted: 06 May 2014 08:11 PM PDT


Aktivis propembangkang, Hishamuddin Rais memberi cadangan kepada DAP agar menamakan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu sebagai calon mewakili Pakatan Rakyat (PR) dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Bukit Gelugor 25 Mei ini.

Menurut Hishamuddin, jika DAP berani (namakan Mat Sabu) maka ia merupakan langkah berani sekaligus memberi kesan yang besar dalam perjalanan politik PR khususnya PAS.

"Sepatutnya Mat Sabu bertanding di Bukit Gelugor, DAP sepatutnya beri peluang kepada Mat Sabu kerana ini boleh mengejutkan.

"Rakyat akan terkejut, UMNO juga akan terkejut, isu hudud boleh tenggelam kalau DAP beri peluang kepada Mat Sabu," katanya.

Beliau berkata demikian pada forum bertajuk "PRU14: Apakah ada lagi tsunami politik?" di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH), di sini, malam tadi.


Komen kami laa;

Inilah masa yang terbaik bagi DAP dan PKR bersatu mencalonkan Mat Sabu sebagai calon PR di Bukit Gelugor. Lagi pun Mat Sabu adalah Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang yang juga 'Abang Angkat' kepada Lim Guan Eng. Takkan adik angkat tak boleh berkompromi pada Tai Long?


Andaikata permintaan Hishamuddin Rais ini dituruti oleh DAP, maka benarlah PAS lebih berkuasa dari DAP hingga boleh berkompromi demi rakan sepakatan. Bolehlah PAS mentarbiyahkan DAP supaya lebih Islamik lagi berbanding UMNO. Inilah masa DAP menunjukkan semangat kesetiakawanannya dengan mengorbankan kerusinya demi tahaluf siyasi yang dilaungkan oleh PAS dalam Pakatan Rakyat. DAP lu ada berani???

PAS tak perlu risau sangat jika DAP menolak Hudud kerana yang penting mereka perlu menang PRK ni dulu. Macam biasa soal hudud boleh bincang kemudian, seperti mana janji-janji dahulu. 

Atau adakah hanya Mat Sabu saja boleh mentarbiyah DAP berkaitan hukum HUDUD? Takut nanti Hudud entah ke mana...


PAKATAN RAKYAT SUDAH TIDAK DAPAT DISELAMATKAN KATA LIM KIT SIANG

Posted: 06 May 2014 08:56 AM PDT

Penasihat DAP, Lim Kit Siang tidak menolak kemungkinan Pakatan Rakyat akan berpecah sekiranya isu hukum hudud menjadi semakin besar.
"Jika hudud menjadi isu besar, Pakatan mungkin mengikut langkah seperti Barisan Alternatif," katanya.
Barisan Alternatif (BA) adalah gabungan parti pembangkang untuk mencabar Barisan Nasional (BN) yang ditubuhkan pada 1999, selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim merengkok di penjara Sungai Buloh.
Ketika itu, parti-parti pembangkang yang bergabung di bawah BA adalah Parti Islam Se-Malaysia (PAS), Parti Tindakan Rakyat (DAP), Parti Keadilan Nasional (KeADILan) dan Parti Rakyat Malaysia (PRM).
Ketika itu PAS berkempen untuk melaksanakan Negara Islam menyebabkan dua pemimpin utama DAP, Kit Siang dan Karpal Singh tewas di kerusi parlimen yang ditandingi mereka.
Lalu, pada 21 September 2001, DAP mengumumkan keluar dari BA.
Pada tahun 2008, BA dijenamakan semula menjadi Pakatan Rakyat (PR).
Kit Siang dilaporkan Roketkini membayangkan masa depan PR semakin celaru selepas Pilihanraya Umum ke-13.
"Genap setahun juga menyaksikan kemungkinan berbahaya akan perpecahan Pakatan. Ini tidak boleh dipandang ringan.
"Majoriti besar yang mengundi Pakatan dalam pilihanraya lalu menginginkan pertukaran kerajaan dan dasar negara, bukan undang-undang hudud. Lagi pula, sesiapa yang tidak menyokong hudud bukanlah anti-Islam, tetapi kerana Perlembagaan Persekutuan memnyediakan Malaysia sebagai negara sekular yang demokratik," katanya.
Katanya lagi, Pakatan tentunya tidak akan dapat terus menafikan majoriti dua pertiga BN, malah akan kalah teruk jika hudud menjadi agenda mereka pada pilihanraya umum lalu.
"Rakyat ingin Pakatan terus bertambah kuat dan mencapai peralihan di peringkat persekutuan pada PRU ke-14 nanti. Namun jika hudud menjadi isu utama, Pakatan akan menerima nasib sama seperti Barisan Alternatif.

HUDUD : PAS BERPECAH KEPADA DUA GOLONGAN

Posted: 06 May 2014 12:00 AM PDTAhli Parlimen PAS Sepang, Mohamed Hanipa Maidin mengakui walaupun PAS kelihatan mahu segera melaksanakan hudud di Kelantan, namun sebenarnya ramai ahli parti itu masih tidak sependapat mengenainya.

Menurut Hanipa, walaupun PAS menyatakan dengan jelas niatnya melaksanakan hudud di Kelantan, terdapat kumpulan dalam parti itu yang menentangnya.

"Dalam PAS kita mempunyai dua pandangan. Satu pandangan ialah kita perlu meneruskan kerana kita bertanggungjawab kepada rakyat Kelantan," kata Hanipa dalam forum "Hudud@Malaysia" di auditorium Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH) di ibu negara, Jumaat malam.

Beliau menjelaskan, kumpulan pertama ini percaya bahawa mereka mempunyai tanggungjawab untuk melaksanakan hudud kerana undang-undang itu telah diluluskan di Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diberi mandat oleh rakyat negeri itu melalui pilihan raya, sekaligus menafikan bahawa rancangan menguatkuasakannya tidak demokratik.

Kumpulan kedua pula adalah yang berpandangan pelaksanaan hudud perlu ditanguhkan sehingga PAS atau pekatan pembangkang dapat merampas Putrajaya terlebih dahulu, kata Hanipa yang juga Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat, seperti yang dilaporkan portal berita sebuah akhbar tempatan berbahasa Inggeris.

Hanipa terus terang mengakui beliau berada dalam kumpulan kedua yang merasakan pelaksanaan hukum hudud perlu ditangguhkan‎ sehingga rakyat Malaysia benar-benar bersedia menerima undang-undang Islam tersebut.

Bagaimanapun, menurut Hanipa, itu adalah pendapat peribadinya dan tidak mewakili pendirian PAS.

"Pandapat saya, hudud bukan merupakan keutamaan. Bagaimanapun sebagai pemimpin saya kena mempertahankan agenda politik parti," katanya dipetik sebuah portal berita online.

Hanipa turut menangkis kritikan daripada seorang lagi ahli panel forum berkenaan, Pengarah Eksekutif Islamic Renaissance Front (IRF), Dr Ahmad Farouk Musa, yang mendakwa pelaksanaan hudud di Kelantan bertujuan mendiamkan suara masyarakat Islam dan bukan Islam.

Hanipa yang merupakan seorang peguam, berkata PAS tidak pernah membuat keputusan melaksanakan hudud bagi mendiamkan pendapat rakyat, bahkan parti Islam itu terbuka dalam menerima kritikan daripada rakan Pakatan Rakyat (PR) sendiri.

"Saya tidak bersetuju dengan apa yang dikatakan Dr Farouk, kalau benar PAS bertujuan untuk senyapkan segala pendapat tidak mungkin saya ada di sini.

"Kita juga terbuka dalam menerima semua pendapat termasuk rakan kita DAP.

"Bagi PAS, semua pihak berhak mengemukakan apa yang dirasakan dan kita hormati suara mereka.

"Jadi kami juga berharap anda juga menghormati hasrat PAS dan rakyat Kelantan," katanya.

Selain Hanipa dan Dr Farouk, forum tersebut turut menampilkan peguam, Syahredzan Johan, dan penasihat perundangan 'Save Sarawak River' Abun Sui Anyit daripada Sarawak.

Ia menarik kehadiran kira-kira 200 orang daripada pelbagai kaum dan peringkat umur menyaksikannya.

‎Kerajaan PAS negeri Kelantan sebelum ini dilaporkan mahu membawa rang undang-undang persendirian (hukum hudud) ke Parlimen bagi mendapatkan kebenaran melaksanakan undang-undang jenayah syariah di negeri itu.

Hanipa turut menjelaskan, pelaksanaan hukum hudud hanya menyasarkan kepada jenayah berat sahaja.

Namun, katanya yang juga seorang peguam, tahap bukti yang diperlukan adalah sangat teliti dalam menentukan seorang itu bersalah atau tidak.

Ustaz Moden's Weblog

Posted: 06 May 2014 11:43 PM PDT

Ustaz Moden's Weblog


Paderi malu tak boleh jawab soalan Ahmed Deedat

Posted: 06 May 2014 08:44 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/5DLwpZ4XcP8


The Unspinners

Posted: 06 May 2014 11:42 PM PDT

The Unspinners


Dulu Air Asia juga komplen banyak sangat kaunter Imigresyen

Posted: 06 May 2014 11:30 PM PDTKeris Putra melaporkan:

PETALING JAYA: Jabatan Imigresen telah mengeluarkan satu kenyataan berhubung insiden berlaku pada Ahad yang menyaksikan ramai penumpang terkandas di pintu Imigresen Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) di Sepang pada Ahad disebabkan kekurangan kaunter yang beroperasi.

Malah, perkara tersebut telahpun dimaklumkan kepada semua syarikat penerbangan.

"Kerajaan telah mengarahkan operasi di klia2 bermula pada 2 Mei dan LCCT menghentikan operasinya. Namun AirAsia mengumumkan bahawa syarikat itu hanya akan berpindah pada 9 Mei," kata Ketua Pengarahnya, Datuk Aloyah Mamat dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, Jabatan Imigresen dengan kerjasama beberapa agensi lain telah berbincang dengan syarikat penerbangan bahawa akan berlaku kesesakan sepanjang proses perpindahan itu.

"Kesesakan telah dijangka jika para pegawai dari agensi kerajaan terpaksa mengendalikan dua lapangan terbang serentak. AirAsia telah dimaklumkan mengenainya," katanya.

Aloyah berkata, sejak klia2 dibuka pada 2 Mei, beberapa pegawai Imigresen ditempatkan di LCCT, selain peralatan telah dipindahkan ke sini.

"Sebelum klia2 dibuka, terdapat empat kaunter dan tiga sistem pagar automatik (autogate) untuk pemilik pasport Malaysia, dan 22 kaunter untuk warga asing," katanya.

Aloyah berkata, bilangan kaunter untuk warga Malaysia tidak dikurangkan tetapi hanya kaunter warga asing dikurangkan dari 22 kaunter ke 11 kaunter.

"Secara keseluruhannya, 60% pegawai Imigresen masih berada di LCCT untuk menguruskan penumpang dengan penerbangan AirAsia dan hanya 40% dipindahkan ke klia2.

"Kami berharap apabila semua penerbangan beroperasi dari klia2 pada 9 Mei ini, perkhidmatan kaunter Imigresen akan kembali normal," katanya.

Komen Keris Putera: Air Asia dah mula nak buat alasna bodoh untuk tidak mahu pindah. BAca SINI.

Komen The Unspinners: Malaysia Airport jangan beri LCCT di operasikan. Peduli mereka tak mahu pindah Mei 9hb.

Dalam hal imigresyen, dulu Air Asia juga kutuk Malaysia Airport kerana membazir dan mahu kerajaan kurangkan kaunter imigresyen.

Bukankah jahanam kalau masih melayan cakap keling Air Asia yang depan cakap lain, belakang cakap lain.

Masih PAS memerintah, Amiruddin pi labur duit luar negera hingga lebur

Posted: 06 May 2014 08:25 PM PDT

Sekarang minta peruntukan.

Masa PAS perintah, ADUN BN ditahan langsung peruntukan. Sekarang tak malu minta ....


Penafian CUEPAC serupa mamak tepi jalan bantu tunjuk arah

Posted: 06 May 2014 05:40 PM PDT


Unspinners takjub dan hairan dengan kesegeraan CUEPAC menafikan penglibatan pejawat awam dalam himpunan haram ant GST pada Mei 5hb.

Betullah dia hanya kata tiada laporan, tapi dalam bahasa politik penjawat awam, ini lebih kurang berkata tak berlaku..

Betul ke tak berlaku?Memetik Flying Kick SINI, muka di atas adalah:
 
... seorang kakitangan di Jabatan Insolvensi di Putrajaya. Dia hadir dalam demonstrasi pada 1 Mei lalu bersama-sama isteri, anak dan bapanya. ...


Lelaki berkopiah dan berbaju biru di dalam gambar ini pula merupakan seorang guru yang bertugas di Sekolah Kebangsaan Toh Ratna Sakti, Sungai Rambutan, Selama, Perak.

Haiyee ... betul-betul macam mintak mamak tepi jalan tunjuk arah jalan. Cepat saja dia beri arah jalan dengan yakin tapi entah betul entah tidak.

Tak tahu cakap saja tak tahu

Tak sangka Ambiga begitu bodoh tak faham kredibiliti BERSIH dipersoalkan

Posted: 06 May 2014 08:31 AM PDT


Sepatutnya Ambiga bersuara di atas penipuan undi oleh pihak tertinggi PKR tapi nampaknya dia berdiam saja.

Dia ditegur kerana mendiamkan saja salahlaku PKR.Perkara ini didedahkan berlaku di Sabah oleh bekas calun PKR untuk Batu Sapi, Anseri Abdullah:

Malah ada lagi berlaku di tempat lain:


Sikap Ambiga hanya nak loyar buruk:


Lalu disentap sebagai hipokrit:


Tak sangka Ambiga tak faham isu yang dibangkitkan adalah isu kredibiliti. Rakannya dalam Bersih menuduh kerajaan tai mereka pun nampaknya serupa penipu dan  pengekpoitasi proses pilihanraya seperti tuduhan yang mereka buat.

Rupanya Ambbiga ini tak ada otak tapi macam robot yang ikut programming untuk hanya tahu nak  persalahkan kerajaan dan menuding jari tanpa bukti sahih pada kerajaan tapi bila berlaku pada salah seorang dari mereka, dia menjadi hipokrit.


Sudahlah hipokrit, sungguh tak professional untuk memutarbelit kehakiman mahkamah rayuan yang lebih kepada reasonableness masa.

Kenyataan ini hina mahkamah oleh seorang pengamal dan pegawai mahkamah kan????

Dana 4 GLC untuk Azmin beri RM60-RM80 ribu setiap Cabang?

Posted: 06 May 2014 05:30 AM PDT


Jumlah dana sebanyak RM8juta serta agihan antara RM60 hingga RM80 ribu bagi setiap cabang, dan semua ini hanyalah untuk memastikan jawatan Timbalan Presiden kekal milik Azmin. Jika selama ini PKR sibuk menunding jari ke arah UMNO/BN dan menuduh parti itu mengamalkan politik wang bagi memancing undi, sekarang apa sudah jadi?

Adakah amalan ini sudah mula meresap dalam parti yang kononnya mementingkan ketelusan, keadilan dan mahu bersih dari pengaruh UMNO/BN? Cakap memang senang, tapi bila kerakusan untuk mengekalkan kuasa dah naik kepala, apa saja boleh jadi.

Yang menghairankan adalah dari mana Azmin dapat mengumpul wang sebanyak itu sedangkan dia hanyalah wakil rakyat biasa yang tidak punya empayar perniagaan atau yang seumpamanya. Adakah Azmin mempergunakan kedudukannya dalam 4 buah GLC seperti yang diketahui umum sebagai 'cash cow' untuk orang-orang dibawah jagaannya serta dirinya sendiri?

Mana perginya suara-suara lantang dalam PKR yang selama ini asyik melalak menyelar kerajaan? Tiada siapakah yang berani menyoal Azmin dari mana datangnya dana sebesar ini untuk pembiayai kempen Keadilan Rayanya? Semua senyap macam tikus.

Baca sepenuhnya di Empire Strikes Back SINI 

Kisah terbaru di Lumut, Bagan Serai, KK, Nibung Tebal di Just Read SINI

Bila SOSMA lemah, muncul tuntutan pelik begini

Posted: 06 May 2014 02:30 AM PDTGST pun tak faham tapi PAS bangkitkan isu lapuk bina masjid cuit judi

Posted: 06 May 2014 02:30 AM PDTPuak yang sama bengong dengan puak baju merah hari Khamid lepas juga membuat komen tentang duit yang diguna kerajaan untuk bina masjid adalah duit dari duit judi.

Hai isu lapuk ini ada lagi ....


Apa motif PAS cerita masjid negara di bina dari hasil wang judi.. jdi kaum lain bukan Islam dah mula tertawa..

Masjid Negara yang merupakan mercu Kuala Lumpur sejak 50 tahun lalu mula dibina pada tahun 1963 dan siap dibina pada 1965. Ianya dibina di atas tanah seluas 13 ekar yang dahulu menempatkan sebuah gereja iaitu The Venning Road Brethren Gospel Hall. Menurut rekod masjid ini yang telah melalui berbagai ubah-suai sejak ia dibina ketika Almarhum YTM Tunku merupakan PM Malaysia kini boleh meneptakan 15,000 orang jemaah.

Saya sengaja membangkitkan isu Masjid Negara ini kerana sewaktu kecil-kecil dahulu saya masih ingat mendengar orang-orang tua bercerita bahawa masjid ini dibina oleh kerajaan bersekali dengan duit judi iaitu dari Loteri Kebajikan Masyarakat (yang kini telah tiada).

Lalu sempatlah saya menelaah rekod hansard Dewan Rakyat, dan ditakdirkan hari ini saya sempat membaca laporan dewan itu bertarikh 7 Disember 1959 iaitu Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Parlimen Pertama 1959-64.

Menurut laporan pada persidangan berkenaan Kerajaan Persekutuan yang di ketuai Almarhum YTM Tunku Abd Rahman, Perdana Menteri Malaya pertama telah memohon untuk membelanjakan RM2juta dari wang kerajaan bagi menampung sebahagian perbelanjaan membina dan menyiapkan Masjid Negara. Adapun bakinya akan disumbang dari hasil lain. Dan disinilah isu penggunaan wang hasil judi iaitu wang dari Loteri Kebajikan Masyarakat iaitu loteri yang dikendalikan oleh kerajaan Persekutuan ketika itu dibincangkan.

Bayangkan pembinaan masjid bertaraf masjid Negara, mahu ditampung dengan wang judi! Ramai yang mungkin tidak tahu perkara ini kecuali yang berumur 70 ke 80an hari ini. Mereka yang lain mungkin tidak maklum atau tidak tahu menahu langsung.

Perkara ini dibangkitkan oleh PAS ketika itu dikenali sebagai Persatuan Islam Se Tanah Melayu dalam perbahasan di Dewan Rakyat. YB wakil Bachok iaitu Almarhum Prof Zulkiflee Muhammad yang merupakan Timbalan Yang Dipertua Agung PAS (ataupun Timbalan Presiden sekarang) telah bangkit dan menyatakan (sebagaimana terkandung dalam Hansard):


Gunting dalam lipatan di Harian Metro persenda institusi polis

Posted: 06 May 2014 12:30 AM PDT


Pasti ini hanya suatu yang jarang berlaku.

Namun, gambar ini boleh memberi gambaran salah seolah-olah anggota Polis kita sudah lemah dan lembik. Ada boleh beranggapan ketahanan anggota sekarang kurang dan dikatakan ianya mencerminkan kelemahan disiplin dan lain-lain andaian.

Padahal ianya hanya masaalah kesihatan anggota tersebut dan tidak langsung memberi makna apa pun. Maka apa motif pihak Harian Metro perlu siarkan gambar ini?

Nak dapat simpati? Atau nak tunjuk hebat?

Campur tolak, buruknya melebihi baik. Kenapa Editor tak oleh fikir? Ini bukan akhbar pembangkang tapi akhbar pro kerajaan. Atau gunting dalam lipatan?


Belantan

Posted: 06 May 2014 11:41 PM PDT

Belantan


500 masyarakat Cina Temerloh sertai demonstrasi aman protes hudud?

Posted: 06 May 2014 10:11 AM PDT

LAI Thin Watt (lima dari kanan) dan Wong Tat Chee (enam dari kanan) bersama sebahagian daripada masyarakat Cina yang menyertai demonstrasi aman bagi membantah hudud Pas di Temerloh, Pahang, semalam.

TEMERLOH - Sebanyak 500 anggota masyarakat Cina daerah ini menyertai demonstrasi aman bagi menolak pelaksanaan hukum hudud oleh Kerajaan Pas Kelantan yang dijadual dibentang di Parlimen tidak lama lagi.

Demonstrasi aman itu diketuai oleh Pengerusi Gabungan Persatuan Cina Temerloh, Datuk Lai Thin Watt dan Ketua MCA Bahagian Temerloh, Datuk Wong Tat Chee.

Demonstrasi itu bermula kira-kira pukul 11.15 pagi apabila para peserta yang membawa sepanduk bertulis Say No to Pas Hudud ber­arak ke Pusat Komuniti Parlimen Temerloh sambil melaungkan 'Tolak Hudud Pas'.

Bagaimanapun para peserta yang tiba di Pusat Komuniti Parlimen Temerloh 20 minit kemudian gagal menyerahkan memorandum bantahan kepada Ahli Parlimen Temerloh, Nasrudin Hassan kerana pejabat berkenaan ditutup.

Thin Watt berkata, lebih 30 persatuan Cina di daerah ini sepakat mengadakan bantahan aman bagi menyuarakan rasa tidak puas hati dengan pelaksanaan hukum hudud.

Katanya, masyarakat Cina di daerah ini juga tidak berpuas hati apabila Ahli Parlimen Temerloh daripada Pas itu gagal mendengar luahan hati masyarakat Cina yang menolak pelaksanaan hukum hudud parti tersebut.

"Kita maklum bahawa kemena­ngan Nasruddin dalam pilihan raya umum lalu adalah hasil sokongan padu masyarakat Cina di daerah ini yang mahukan perubahan dan pembelaan.

"Sebab itu kita minta beliau mendengar luahan kita dan tidak menyokong pelaksanaan hukum ini di Malaysia," katanya di sini hari ini.

Katanya, perhimpunan yang kebanyakannya disertai ahli persatuan Cina itu tidak sesekali bertujuan menolak agama Islam yang menjadi agama rasmi di negara ini sebaliknya hanya untuk menolak hukum hudud yang dibawa Pas.

"MCA Bahagian Temerloh bersama gabungan Persatuan Cina Temerloh berpegang kuat dengan falsafah saling hormat menghormati antara satu sama lain dan menolak hukum hudud yang dicadangkan oleh Pas.

"Kami tidak mahu melihat wujudnya dua sistem perundangan yang berlainan dalam negara kita. Kami amat bimbang hukum hudud yang dicadangkan Pas akan menim­bulkan syak wasangka dan salah faham antara kaum," katanya.

Suara Politik
Belantan

Memalukan...!!! Pemilihan PKR seluruh negara kecoh?

Posted: 06 May 2014 12:53 AM PDT

Pemilihan Ketua Cabang PKR bagi Daerah Nibong Tebal, Pulau Pinang semalam kecoh selepas keputusan undian dibatalkan akibat undian melebihi sebanyak 167 undi.

Proses pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di seluruh negara kecoh dengan beberapa cabang diisytiharkan sebagai tidak sah dan perlu diadakan pengundian semula.

Di Pulau Pinang, pemilihan di Cabang Nibong Tebal diisytiharkan tidak sah dan batal selepas timbul dakwaan wujud pengundi hantu dalam perlumbaan tiga penjuru untuk merebut jawatan Pengerusi negeri.

Walaupun bilangan pengundi berdaftar untuk mengundi hari ini adalah 672, Jawatankuasa Pemilihan terkejut apabila mendapati sejumlah 838 kertas undi dikumpul pada akhir proses pengundian yang berlangsung di Dewan JKKK Simpang Tiga tersebut.

Difahamkan, pengundian semula akan diadakan pada satu tarikh yang akan ditetapkan kelak di luar Nibong Tebal.

PKR Cabang Nibong Tebal mem­­punyai seramai 3,692 ahli berdaftar.

Dalam pada itu, proses pengun­dian di Balik Pulau yang pada awalnya kelihatan tenang bertukar panas apabila perbuatan kempen dan 'mencuri pengundi' di bilik mengundi telah menimbulkan rasa tidak puas hati para penyokong.

"Tindakan seorang calon memasuki kawasan pengundian menyebabkan berlaku satu pertengkaran yang hampir menjadi insiden tumbuk-menumbuk.

"Insiden-insiden yang berlaku semasa pemilihan PKR ini sa­ngat memalukan terutama kepada kepemimpinan PKR yang sebelum ini tanpa malu mempersoalkan kewibawaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)," seperti dipetik daripada blog Dr. MiM.

Menurut blog itu lagi, apa yang berlaku boleh disifatkan sungguh memalukan dan sudah pasti membuka mata rakyat tentang wayang kulit dan ketidakmampuan PKR untuk menguruskan pemilihan parti sendiri sama seperti DAP.

Sementara itu, di Sabah, tiada persediaan rapi menyebabkan sesi mesyuarat dan pemilihan PKR Cabang Tenom yang berlangsung di sebuah hotel bertukar kecoh.

Sekretariat pemilihan PKR pe­ringkat negeri turut dipersalahkan kerana gagal menyediakan kertas undian yang mencukupi sehingga menyebabkan tercetusnya kejadian kekecohan dalam pemilihan itu.

Kekurangan kertas undian itu menjadi punca mesyuarat dan pemilihan PKR Cabang Tenom berlangsung dalam suasana tegang, sekali gus memaksa proses pemilihan ditangguhkan.

Ratusan perwakilan meluahkan rasa marah dan menyalahkan pihak sekretariat negeri kerana kumpulan perwakilan tersebut gagal melaksanakan hak mereka untuk mela­kukan undian apabila hanya 300 kertas undian diedarkan.

Keadaan tidak terkawal yang berlaku itu menyebabkan Pengarah Jawatankuasa Pemilihan PKR Cabang Tenom, Nazri Udoi memutuskan mesyuarat dan pemilihan dibatalkan, selain mendakwa pihak terbabit tersalah mengira bilangan perwakilan di kawasan tersebut.

"Kami hanya menerima 300 kertas undian sedangkan jumlah perwakilan di cabang ini adalah 2,000 orang. Semua kertas undi tersebut dimusnahkan di hadapan perwakilan yang bersaing untuk mengisi pelbagai kedudukan dan jawatan bagi Ahli Jawatankuasa Cabang Tenom," kata­nya.

Dalam pada itu, proses awal pemilihan yang berlangsung di Cabang Sepanggar, turut berlaku sedikit kekecohan apabila dewan yang menjadi pusat pemilihan tidak diuruskan dengan baik ekoran tiada penunjuk arah kepada perwakilan untuk membuat undian.

Ketiadaan petugas pemilihan PKR mengawal kemasukan perwakilan di pintu masuk menyebabkan orang ramai menyerbu dan memaksa petugas Rela berada dalam dewan bagi mengawal situasi.

Di Perak, calon bertanding bagi jawatan Ketua Cabang Lumut meluahkan rasa tidak puas hati dengan perjalanan proses pengundian.

Laksamana Pertama (B), Muhammad Imran Abdul Hamid yang juga Ahli Parlimen Lumut mendakwa, proses tersebut berjalan tidak teratur apabila para pengundi tidak diberikan Buku Panduan Pengundian Pemilihan Parti 2014 sebagai rujukan semasa mengundi.

Situasi sama berlaku di Kedah apabila calon Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang Sungai Petani, S. Arvind Kumar mendesak proses pengundian dilakukan semula kerana tidak berpuas hati berikutan namanya tidak disenaraikan sebagai calon sehingga memberi kemenangan percuma kepada seorang lagi calon, Simon Ooi.

Suara Politik
Belantan

MERBOK TIMES

Posted: 06 May 2014 11:28 PM PDT

MERBOK TIMES


"CADANGAN SYARIKAT AMBIL ALIH PLUS TAK MASUK AKAL" NAIB PRESIDEN PERKASA

Posted: 06 May 2014 08:02 PM PDT

KUALA LUMPUR 6 Mei - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) menentang cadangan pengambilalihan PLUS Malaysia Bhd. (PLUS) oleh syarikat swasta kerana pemegang konsesi lebuh raya itu merupakan tulang belakang dan pemacu kepada perkembangan negara. 

Naib Presiden Perkasa, Syed Osman Syed Mansor berkata, PLUS yang kini dimiliki bersama dua syarikat milik kerajaan (GLC) dan agensi kerajaan, iaitu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan UEM Bhd (UEM) selama ini juga telah diurus dengan baik.

"Cadangan oleh syarikat persendirian untuk tidak menaikkan tol sehingga tahun 2038 dan kerajaan boleh menjimatkan RM40 bilion adalah tidak masuk akal tanpa bukti-bukti kukuh. 

"Perkasa berpendapat, aset kritikal negara iaitu PLUS wajar dikekalkan hak miliknya oleh dua agensi itu dan tidak dijual kepada syarikat swasta," katanya dalam kenyataan di sini hari ini bagi mengulas isu PLUS yang kini menjadi sasaran pengambilalihan oleh sebuah syarikat swasta. 

Dalam pada itu, Syed Osman turut mempersoal mengapa PLUS perlu dijual kepada syarikat swasta sedangkan dimiliki oleh agensi yang kukuh. 

Katanya, Lebuh Raya Utara Selatan yang konsesinya dipegang oleh PLUS telah dibina berdasarkan konsep bina-kendali-pindah (BOT), maka harus kekal dalam pemilikan kerajaan. Beliau berkata, kerajaan juga disaran agar menguruskan aset kritikal negara demi menjaga kepentingan rakyat. Utusan Melayu (M) Bhd 

Panglima Perang Cyber

Posted: 06 May 2014 11:18 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Video Panas!!!! Pemilihan parti PKR Cabang Nibong Tebal jadi huru hara siap ada undi hantu lagi

Posted: 06 May 2014 08:43 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/Mhm-9rYaq2g


Sent from my iPhone

Gambar Kejadian Bom Di Hatyai Petang Semalam

Posted: 06 May 2014 08:39 PM PDT

Hudud: Perpecahan Pakatan Rakyat Pasti Berlaku - Ahmad @Zahid_Hamidi

Posted: 06 May 2014 02:47 AM PDT

Diterbitkan: Isnin, 5 Mei 2014 5:43 PM
Ahmad Zahid Hamidi.
(Ubah saiz teks) 
 
HULU SELANGOR: Perpecahan Pakatan Rakyat seperti yang dibayangkan penasihat DAP, Lim Kit Siang dalam laman blognya baru-baru ini, pasti berlaku kerana DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) masing-masing menentang cadangan PAS untuk melaksanakan hukum hudud, kata Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

"Saya tidak terkejut dengan apa yang dibayangkan oleh Kit Siang. Ia akan berlaku kerana cadangan pelaksanaan hukum hudud oleh PAS mendapat bantahan keras daripada bekas pengerusi DAP, Karpal Singh," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menziarahi jenazah bekas Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Bernam, Datuk Mohammed Idris Abu Bakar di kediamannya di Kalumpang, dekat sini pada Isnin.

Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden Umno berkata, walaupun terdapat segelintir Ahli Parlimen PKR menentang hudud, bantahan keras DAP dan PKR mengenai pelaksanaannya akan meregangkan hubungan PAS dalam pakatan pembangkang itu.

Menurut beliau, PAS perlu bekerja lebih 'keras dan bijak' untuk meyakinkan dan memenangi hati Ahli Parlimen Pakatan Rakyat bukan Islam jika mereka ingin melaksanakan hukum hudud di Kelantan melalui pembentangan rang undang-undang persendirian di Dewan Rakyat pada persidangan akan datang.

Ahli Parlimen Hulu Selangor (MIC), P. Kamalanathan yang juga ada bersama Ahmad Zahid, berkata walaupun perpecahan itu pasti berlaku, DAP akan memainkan isu itu untuk meredakan kemarahan ahli parti.

"Mereka hanya akan bercakap mengenainya dan tidak akan melakukan apa-apa tindakan. Ini adalah drama DAP semata-mata," katanya.
Beliau berkata, DAP perlu membuktikan keikhlasan mereka jika benar-benar menentang hudud dengan keluar daripada Pakatan Rakyat sekiranya PAS membentangkan rang undang-undang persendirian di Parlimen pada Jun ini.

Lim dalam blognya membayangkan bahawa parti dalam Pakatan Rakyat mungkin berpecah sekiranya hudud menjadi isu utama.


http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2014/05/05/perpecahan-pakatan-rakyat/

Tips Elak Pencuri / Penyamun / Perogol Dengan Hanya Menggunakan 'Alarm' Kereta

Posted: 06 May 2014 12:44 AM PDT

Tips ini sangat berguna bagi mengelakkan ancaman pencuri penjenayah atau perogol. Meskipun kadar jenayah makin menurun namun setiap orang perlu berwaspada sepanjang masa.

Bunyi sangat kuat dan jarak alarm yang mampu dicapai dengan kereta yang diletakkan di parking tanpa perlu menambah kos lain, adalah efektif kepada semua rakyat.

Jangan lupa doa dan tawakal juga kepada Allah mohon perlindunganNya setiap masa untuk menjaga diri keluarga dan harta benda.

Baca tips di bawah sepenuhnya :

LETAKKAN KUNCI KERETA DI TEPI KATIL SEWAKTU HENDAK TIDUR.

Beritahu isteri, anak2, jiran2, ibubapa, adik beradik dan sesiapa saja supaya letakkan Kunci kereta mrk di tepi katil sewaktu hendak tidur.

Sekiranya terdengar bunyi bising di luar rumah atau ada org cuba memasuki rumah, tekan saja butang panik. Alarm kereta akan berbunyi dan hon juga akan terus berbunyi sehinggalah ianya di offkan atau bateri habis. Ianya adalah sistem alarm sedia ada.

Boleh didengari di mana2 saja dlm rumah. Berkesan jika kereta diletakkan di depan rumah atau dlm garaj. Bila alarm keteta berbunyi ketika seseorang itu cuba memasuki rumah, tentu pencuri/perogol tersebut tidak akan tunggu lama.

Beberapa saat kemudian semua jiran akan membuka tingkap dan menjenguk keluar untuk melihat siapa yg berada di luar dan sudah tentu penjenayah tak mahu perkara itu terjadi.

Dan ingat untuk membawa kunci keteta ketika berjalan ke kereta di tempat letak kereta. Cara yg sama boleh digunakan.

Share dgn semua orang. Ia boleh menyelamatkan nyawa atau dari jenayah rogol. Juga berguna untuk tujuan kecemasan spt serangan jantung di mana talipon tidak dpt digunakan.

TLG SEBARKAN WALAUPUN ANDA TELAH MEMBACANYA SEBELUM INI. SEBAGAI PERINGATAN.

Sumber Telegram


Sent from my iPhone

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 06 May 2014 09:36 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 06 May 2014 09:29 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 06 May 2014 09:17 PM PDT

PenangWasabi


PEMAIN JDT DIPECAT GARA-GARA CURI WANG RAKAN?

Posted: 06 May 2014 10:16 AM PDT


Seorang pemain Johor DT dipecat apabila mengaku mencuri wang milik rakan sepasukan selepas ia dibuktikan dengan rakaman CCTV.

Tunku Mahkota Johor hari ini mengesahkan seorang pemain Johor Darul Takzim (JDT) dipecat berikutan laporan polis berhubung kejadian kecurian wang milik seorang pemain pasukan itu semasa sesi latihan pasukan di padang Seri Gelam pada 1 Mei lepas.

Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang juga Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Johor (PBNJ) berkata, pemain terbabit mengaku mencuri wang daripada seorang lagi pemain JDT ketika sesi latihan pagi enam hari lepas.

"Kita telah mengambil keputusan untuk mengeluarkan beliau daripada pasukan hari ini dan saya ingin ucapkan selamat maju jaya kepada beliau," katanya.

Menurutnya, walaupun PBNJ mengambil keputusan memecat pemain terbabit, tetapi pada masa yang sama menyerahkan kes itu untuk siasatan polis.

Pemain pertahanan berusia 26 tahun yang mendakwa wangnya dicuri membuat laporan polis pada 1.37 tengah hari tadi di Ibu Pejabat Polis Johor Baharu Selatan.

Menurut salinan laporan polis yang dibuat pemain terbabit, beliau telah meletakkan begnya yang mengandungi RM500 di dalam beg persalinan dan mendapatinya hilang apabila selesai sesi latihan itu.

Beliau mengadu kepada penjaga pasukan dan mereka telah meneliti kandungan kamera litar tertutup dan mengenal pasti pemain yang bertanggungjawab melakukan perbuatan terbabit.

Berikutan rakaman kamera litar tertutup itu, penjaga pasukan JDT itu itu menemui pemain terbabit dan mengakui perbuatannya itu.

Laporan polis itu turut menyatakan kes terbabit sedang disiasat di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan.

Penang Wasabi..

JURI RAKYAT

Posted: 06 May 2014 08:17 PM PDT

JURI RAKYAT


5 TEMPAT WISATA DI INDONESIA INI BISA BIKIN BULU KAMU MERINDING

Posted: 06 May 2014 10:33 AM PDT

Yuk-Jalan-Jalan-Ke-5-Kuburan-Paling-Angker-Di-Dunia-hobi-jalan-jalan-suku-kuku-kuku
Indonesia juga tidak kalah indahnya dengan negara-negara lainnya. Indonesia juga memiliki banyak tempat wisata mulai dari yang indah, menakjubkan, menarik hingga tempat wisata yang bikin kamu merinding juga dapat kamu temukan di Indoneis.
Ada beberapa tempat wisata di beberapa kota di Indonesia yang dikatakn bisa membuat bulu kuduk kamu berdiri. Saking mengerikannya, orang-orang pun merasa enggan untuk datang ke dua kalinya ke tempat wisata mengerikan ini
Lalu, seperti apakah tempat wisata mengerikan tersebut?
Inilah dia ke lima tempat wisata yang paling mengerikan di Indonesia.
1. Lawang Sewu, Semarang
lawang-sewu

Lawang sewu merupakan bangunan gedung tua yang dikatakan sangat angker dan mengerikan. Lawang sendiri berarti pintu, dan sewu berarti 9 yang jika di gabungkan menjadi sembilan pintu. Sebenarnya gedung ini tidak memiliki sembilan pintu hanya saja banyak jendela yang berukuran besar sehingga di anggap sebagai pintu oleh orang-orang. Bangunan ini terletak di Kota Semarang, tepatnya di bundaran Tugu Muda yang dulunya di sebut Wilhelminaplein.
Konon katanya lawang sewu ini dihuni oleh kuntilanak dan juga gunderuwo yang sering bergentayangan di gedung tersebut. Dan warga sekitar pun sering melihat bayangan di dalam gedung tua tersebu.
2. Lubang buaya, Jakarta

lubang-buaya-299x400

Lubang buaya merupaka tempat pembuangan para korban tragedi  Gerakan 30 Sepetember pada tahun 1965 silam. Lubang buaya ini terletak di kawasan Pondok Gede, Jakarta Timur yang menjadi tempat mengerikan. Warga sekitar sering mendengar suara teriakan dari lubang buaya ini, sehingga mereka menganggap tempat ini merupakan tempat yang mengerikan.
3. Pulau Kumala, Tenggarong

pulau-kumala

Pulau Kumala dulunya merupakan hutan yang kemudian di jadikan orang-orang sebagai tempat wisata dengan membangun berbagai tempat hiburan di sana. Saat para pekerja membangun di hutan ini, serring kali mereka melihat kuntilanak yang berkeliaran di hutan tersebut. Kedian setelah di jadikan tempat wisata pun pulau ini masih di takuti oleh banyak orang.
4. Goa Jepang, Lembang
goa-jepang

Goa yang satu ini juga merupakan tempat mengerikan yang sering dijadikan tempat wisata bagi para wisatawan. Goa Jepang ini dulunya merupakan tempat berlindung tentara Jepang, yang di buat oleh warga pribumi saat kerja paksa Romusha. Jika kamu masuk ke dalam Goa ini kamu akan mendengar jeritan-jeritan seperti sedang di siksa, dan juga bayangan yang sering terlihat.
5. Gua Kontilola, Papua
gua-kontilola

Gua Kontilola merupakan gua yang paling menyeramkan di Indonesia. Gua ini terletak di Papua yang keanehan tersendiri di dalamnya, Keanehan tersebut berupak Lukisan bergambar manusia yang sangat aneh, memiliki tubuh tinggi 3 meter, dengan kepala botak dan bulat dan juga memiliki jari tangan empat.
Warga sekitar menganggap lukisan tersebut merupakan lukisan alien yang sangat mengerikan. Jika kamu datang ke sana, kamu harus menyiapkan beberapa peralatan lengkap agar kamu bisa selamat dari gua tersebut.

INILAH 6 BUKTI YANG DIPERCAYA BAHWA ALIEN PERNAH TURUN KE BUMI

Posted: 06 May 2014 10:28 AM PDT

Jika berbicara mahluk asing yang berasal dari luar angkasa ini memang tak ada habisnya. Banyak orang yang mengaku pernah melihatnya bahkan sampai di culik. Dan tak sedikit juga yang tak percaya bahwa Alien itu ada.
Namun sejak jaman kuno dulu sudah ada beberapa bukti atau tanda-tanda keberadaan Alien yang pernah mampir ke bumi. Apa benar begitu? Kita simak saja ke 6 bukti keberadaan alien dibawah ini.
1. Dropas Stones (China – 10.000 SM)
Foto : (worldmysteries.tv)
Di sepanjang perbatasan Cina-Tibet, di daerah Dropa Stones menunjukkan hal-hal yang di percaya sebagai kecelakaan pendaratan Alien di muka bumi. Saat menjelajahi beberapa gua di pegunungan Himalaya, seorang professor arkologi dan murid-muridnya menemukan kuburan kecil yang terdapat beberapa kerangka makhluk aneh di dalamnya.Tidak terdapat batu nisan melainkan terdapat lempengan menyerupai uang koin dengan lubang di tengah dan alur spiral keluar dari lubang lempengan tersebut.Dr Tsum Um menyimpulkan alur yang terdapat dalam hieroglif tersebut menceritakan sebuah kisah tentang sebuah kelompok yang di sebut sebagai Dropas yang jatuh di bumi. Dropas berusaha untuk berteman dengan suku lokal tetapi malah dibunuh oleh manusia primitif dan dijauhi karena penampilan mereka.
2. Vimanas (India – 3000 SM) 
Foto : (cloudfront.net)
Vimanas memiliki banyak arti dalam bahasa Sansekerta, salah satunya termasuk mesin yang mempunyai kemampuan untuk terbang. Dalam teks-teks kuno pada abad 3000 SM, Vimanas digambarkan sebagai kendaraan yang mampu terbang tidak hanya di atmosfer kita namun juga keluar atmosfer bumi dan penjelajah ruang angkasa.
Foto : (crystalinks.com)
Sering digunakan sebagai kendaraan untuk dewa-dewa Hindu, di perkirakan Vimanas adalah kendaraan luar angkasa yang terlihat pada waktu itu, namun karena penduduk bumi masih memandang segala sesuatu yang sangat luar biasa sebagai "Ulah para Dewa" maka Vimanas mereka simpulkan sebagai kendaraan para Dewa Hindu.


3. Hieroglif Firaun Thutmose III (Mesir – 1.300 SM) 
Foto : (abcdream99)
Hieroglif kuno menceritakan sebuah peristiwa supranatural yang terjadi di Mesir pada masa pemerintahan Firaun Thutmose III. Dalam ukiran tersebut, menceritakan tentang lingkaran api muncul di langit pada suatu malam selama beberapa hari. Lingkaran api tersebut kemudian naik ke langit, menuju selatan, dan menghilang. Mungkinkah ini merupakan salah satu pertanda alien pernah datang ke bumi?
 4. Piring Terbang (Jepang – 1.180 M)
Foto : (pinktentacle.com)
700 tahun sebelum Barat mulai menggunakan istilah "piring terbang", telah dilaporkan bahwa sebagian penduduk Jepang melihat benda yang menyerupai gerabah terbang di atas langit negeri Sakura ini.
Peristiwa ini terjadi di provinsi Kii, penampakan benda aneh ini terlihat dekat pegunungan, namun tidak lama kemudian menghilang ke cakrawala meninggalkan jejak bercahaya dan asap.Pemerintah Jepang saat itu melakukan penyelidikan resmi terhadap penampakan benda asing tersebut, kesimpulan dari pemerintah Jepang waktu itu adalah bahwa benda tersebut hanya merupakan angin yang membuat bintang terkesan bergoyang. Para pakar UFO menyimpulkan bahwa pernyataan pemerintah Jepang tersebut sebagai sebuah kebohongan, alasannya karena bintang tidak mungkin kelihatan di siang hari.
 5. Lukisan 'The Madonna with Saint Giovannino' (Akhir 1400-an SM)
Foto : (lh6.ggpht.com)
Lihatlah secara detail lukisan bunda Maria dengan judul "The Madonna with Saint Giovannino"karya Domenico Ghirlandaio lihatlah pada sudut kanan atas.
Dalam lukisan yang di buat pada akhir abad 1400-an ini terlihat di langit terdapat "piring terbang" mengambang di udara dan di bawahnya terlihat seorang pria berdiri bersama seekor anjing (gambar siluet).Apa gambar tersebut hanya ketidak sengajaan? Lukisan ini menjadi perdebatan banyak ahli sejarah dan seni.


6. Mikrochip pada Mayat Napoleon (Tahun 1.794) 
Foto : (weeklyworldnews)
Setelah memeriksa sisa-sisa kerangka dari salah satu penguasa terbesar di Perancis, Napoleon Bonaparte, para ilmuwan dibuat bingung yaitu ketika mereka menemukan benda setengah inci panjang yang menyerupai microchip. Para ahli termasuk di dalamnya Dr Andre Dubois, percaya bahwa ini adalah bukti bahwa Napoleon diculik oleh alien. "Napoleon pernah hilang selama beberapa hari pada bulan Juli 1794, ketika ia berusia 25," kata Dubois. Dia kemudian mengklaim bahwa, "Pemimpin Perancis ini telah ditahan selama kudeta Themidorian namun tidak saya peroleh catatan penangkapan terhadapnya yang dapat saya percaya, keimpulan saya bahwa dia telah di culik oleh Alien" imbuhnya.Percaya atau tidaknya semua kembali pada penilain pribadi masing-masing. Semua penemuan aneh tersebut bisa saja memiliki arti dan pesan yang berbeda dari yang disimpulkan para peneliti. Namun yang masih menjadi misteri, apakah makhluk yang kita anggap sebagai alien tersebut sebenarnya juga dari spesies manusia yang sama dengan kita atau makhluk yang sepenuhnya berbeda dengan manusia?

6 BINTANG CILIK YANG MENGHILANG DARI RANAH HOLLYWOOD

Posted: 06 May 2014 12:13 AM PDT

db_fotog_12973
Aktor dan aktris ini dulunya sempat kita kenal karena perannya di film-film box office. Mereka memiliki masanya pada saat itu, karena judul-judul besar yang dibintanginya dan kemampuan aktingnya. Sudah satu dekade lebih berjalan setelah kesuksesan mereka. Namun sayangnya, sekarang seakan mereka menghilang dari peredaran Hollywood. Penasaran siapa sajakah aktor aktris itu? Simak dibawah ini.

1. Ariana Richards – JURRASSIC PARK  http://img.answcdn.com/view:crop/cew/38d6c845/38496ed4ca8a890ed0d5363f4eba5d62739f3488.jpeg?y2=1042&y1=0&x2=1250&x1=0
Bintang Bintang Cilik Hollywood Yang Menghilang Dari Layar Lebar ? Ariana Richards, aktris cilik ini dulunya dikenal karena peran utamanya di film JURRASSIC PARK (1993) sebagai Lex Murphy. Berkat aktingnya di film tersebut, dia berhasil menyita perhatian penonton. Ariana sendiri mengawali karirnya di dunia peran untuk serial TV klasik GOLDEN GIRLS dan EMPTY NEST. Ariana telah mencoba menekuni dunia peran, namun sepertinya memang itu bukan jalan buatnya. Saat ini ia menjadi pelukis profesional, dan karya lukis paling terkenal miliknya berjudul LADY OF THE DAHLIAS.

2. Bradley Pierce – JUMANJI  
http://www.rpp.com.pe/filecdn.php?f=/fotos/100913ninosactores/12.jpg
Bintang Bintang Cilik Hollywood Yang Menghilang Dari Layar Lebar ? Kalian pasti masih ingat film JUMANJI (1995), yang dimainkan bintang terkenal seperti Kristen Dunst dan Robin Williams. Bradley Pierce di film itu berperan menjadi Peter Shepherd, adik dari Judy Shepherd (Dunst). Setelah sukses dengan peran besarnya di film JUMANJI, Pierce sempat menjadi pengisi suara di film animasi BEAUTY AND THE BEAST, dan di serial SONIC THE HEDGEHOG. Namun, setelah itu dia memutuskan untuk meninggalkan Hollywood, dan menjadi ayah yang membesarkan dua anaknya.

3. Jake Lloyd – STAR WARS EPSIODE 1  
http://lostfilm.info/images/news/21620.jpg
Bintang Bintang Cilik Hollywood Yang Menghilang Dari Layar Lebar ?  Jake Llyod dikenal karena perannya di film seri STAR WARS EPSIODE 1: THE PANTHOM MENACE (1999). Dia berperan sebagai Anakin Skywalker kecil yang tak mungkin kita lupakan karena keberaniannya. Perlu diketahui, aktor ini sebelumnya sempat membintangi JINGLE ALL THE WAY (1996), bersama Arnold Schwarzenegger. Setelah sukses dalam beberapa perannya, Lloyd memilih meninggalkan Hollywood. Dia menyatakan bahwa ketenaran masa kecil menghancurkan kehidupan sekolahnya. Bahkan kadang Lloyd harus melakukan sesi wawancara 60 kali dalam sehari.

4. Mara Wilson – MATILDA  
http://img.answcdn.com/view:crop/cew/c02debe1/9020a8589730484156db798c0f9cc07ce4cf8ec1.jpeg
Bintang Bintang Cilik Hollywood Yang Menghilang Dari Layar Lebar ?20140430110340  Mara Wilson menjadi banyak dikenal karena beperan sebagai lakon utama untuk film fantasi bertajuk MATILDA (1996). Namun tiga tahun sebelum peran tersebut, aktris ini juga telah diakui kemampuannya saat membintagi film MRS. DOUBTFIRE, sebagai Natalie Hillard anak dari Daniel Hillard (Robin Williams). Mara menarik diri dari dunia peran beberapa tahun setelah film MATILDA. Aktris cilik yang telah dewasa ini sekarang menekuni hobinya menjadi penulis kreatif, dan fiksi remaja.
5. Jonathan Lipnicki – JERRY MAGUIRE  
http://img.answcdn.com/cew/5da4381b/6aeee9250bd1b7273a5956f36b40c7d725e8b09c.jpeg?&w=140&h=105
Bintang Bintang Cilik Hollywood Yang Menghilang Dari Layar Lebar ?20140430110556  Di film JERRY MAGUIRE (1996) Jonathan Lipnicki berperan sebagai Ray Boyd, anak dari Dorothy Boyd (RenĂ©e Zellweger). Karena ketulusan dan kepolosannya dalam peran di film drama tersebut, Jonathan berhasil mencuri perhatian penonton. Imbas kesuksesan akibat JERRY MAGUIRE, Jonathan langsung mendapat peran untuk serial komedi THE JEFF FOXWORTHY (1996-1997). Sejak saat itu aktorini kerap mengambil beberapa peran kecil untuk serial TV.

6. Devin Ratray – HOME ALONE  
http://img.answcdn.com/view:crop/cew/fc4ece4d/6dc62f2253198ae86ed9ed864b9fa02910cc3587.jpeg
Bintang Bintang Cilik Hollywood Yang Menghilang Dari Layar Lebar ?20140430110251  Devin Ratray dulu dikenal karena aktingnya di HOME ALONE (1990). Di film itu dia berperan sebagai Buzz McCallister yang menyebalkan, kakak dari Kevin McCallister (Macaulay Culkin).  Sementara itu, Devin belum memiliki peran besar lagi setelah film HOME ALONE. Dia mencoba melanjutkan karir aktingnya dengan membintangi untuk peran kecil di serial TV Amerika seperti, LAW & ORDER, THE GOOD WIFE, dan PERSON OF INTEREST.

10 KASUS ANOREXIA TERHEBOH

Posted: 06 May 2014 12:10 AM PDTMemiliki tubuh ideal adalah impian hampir semua orang. Namun tak jarang pula keinginan ini akhirnya menjadi obsesi.
Anoreksia, adalah salah satu penyakit mental yang sangat berbahaya. Anoreksia bisa dipicu oleh berbagai hal, misalnya keinginan pribadi untuk menjadi kurus, atau bahkan ejekan orang-orang sekitar yang mengatakan seseorang terlalu gemuk.Tragis sekali menyaksikan banyak korban anoreksia, seperti orang-orang dalam artikel ini. Beberapa di antara tidak makan sama sekali dalam jangka waktu yang lama, bahkan hingga setahun. Mereka berolahraga terlalu keras hanya karena ingin kurus. Seperti apa nasib mereka? Simak dibawah ini.
1. Tak Makan Setahun
http://www.yorkpress.co.uk/resources/images/2994096.jpg?type=articlePortrait
Emma Duffy (24) sudah mulai ingin menguruskan tubuhnya sejak usianya masih 8 tahun. Keinginan Emma ini dipicu oleh kata-kata guru dance semasa kecil, yang mengatakan ia terlalu gemuk dan butuh diet. Sejak saat itu, Emma mulai mengurangi makanannya, dan berusaha memuntahkan makanan yang ia telan. Awalnya sang ibu tak pernah menyadari keanehan ini, hingga sekitar 3 tahun yang lalu, bobot tubuh Emma turun drastis. Ia sering pingsan di sekolah. Lebih dari itu, sejak anoreksia menjangkiti mentalnya, Emma sering melakukan percobaan bunuh diri, hingga total 9 kali. Hingga beberapa waktu yang lalu, Emma masih dirawat di rumah sakit, dan hidupnya hanya bersandar pada selang-selang cairan makanan. Kini hampir setahun sudah Emma tak makan.
2. Dokter Kembar Anoreksia
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/06/16/article-2004003-0C8EA9DD00000578-749_634x931.jpg
Dokter seharusnya memahami dengan baik tentang kesehatan, apalagi kesehatan tubuhnya sendiri. Namun sepasang dokter kembar ini melakukan perjanjian aneh dengan berloma untuk mengalahkan satu sama lain dalam hal anoreksia. Gambar di atas foto Dr. Maria dan Katy pada usia 20 tahun. Pada tahun 2009 mereka lulus dan menjadi sarjana kedokteran. Namun mereka tak banyak menolong orang dengan kemampuan mereka karena harus bolak-balik ke rumah sakit karena mengurus tubuh mereka yang sakit. Bagi mereka, anoreksia adalah penyakit obsesi. Mereka selalu khawatir berat badannya akan naik kalau mereka tak mengurangi makan. Gara-gara penyakit ini, mereka pun mandul dan organ-organ tubuh mereka terancam rusak.
3. Ketampanan Direnggut Anorexia
http://static.genspot.com/files/images/tamvid/__tfmf_0vqarkn0ope3ypiyaubmm0nh_d7e2ac80-7d38-4e45-88ee-b3099417153d_0___selected.jpg
Jeremy Gillitzer, dulunya adalah seorang model pria yang memiliki wajah tampan dan tubuh memesona. Wanita pun banyak yang terpukau melihat perutnya yang memiliki six packs. Sayangnya, tak banyak yang tahu bahwa ia berusaha melawan anoreksia dan bulimia. Selama menderita anoreksia, ia berusaha memuntahkan makanan yang ia telan, dan melakukan olahraga dengan porsi terlalu banyak. Saat ia meninggal pada tahun 2010 (usianya 38 pada saat itu), tubuhnya hanya berbobot 33 kg.
4. Berjalan 12 Jam Sehari
http://newspaper.li/static/08c385a7b2509c854d4eb3d2462d3290.jpg
Kisah perempuan yang satu ini benar-benar mengejutkan. Rata-rata orang takkan sanggup berjalan kaki tanpa henti selama lebih dari satu jam. Namun tidak demikian dengan Lauren Bailey. Berat badan Lauren turun drastis setelah berjalan 12 jam sehari selama beberapa tahun. Lauren mulai 'diserang anoreksia saat berusia 14 tahun, usia yang sangat muda untuk memikirkan soal diet. Pada Maret 2006, ia dirawat kembali di rumah sakit setelah berat badannya semakin turun.Berbulan-bulan setelah bisa keluar dari rumah sakit, Lauren berusaha melawan penyakit mental tersebut. Seperti inilah wajah Lauren (26), 10 tahun setelah berusaha mengatasi anoreksia.
5. Anoreksia Saat Hamil (Pregoreksia)
http://www.momlogic.com/images/pregorexia-effects.jpg
Pernahkah Anda membayangkan apa jadinya bila seorang ibu hamil mengalami kondisi anoreksia? Dalam kesehatan, penyakit itu diberi nama pregoreksia. Salah satu yang mengalaminya adalah Baumann. Baumann sangat ketakutan saat tubuhnya menjadi lebih gemuk ketika hamil. Selama hamil anak pertama dan kedua, ia berjuang dalam kondisi pregoreksia. Ia bahkan tak memikirkan keselamatan sang anak. Demi menurunkan berat badannya, Baumann berolahraga sangat keras selama hamil, dan anaknya hampir saja keguguran. Untunglah dalam kondisi seperti itu, sang anak lahir dengan sehat. Sejak saat itu Baumann berusaha sembuh. Kini, ia telah terlibat dalam kampanye anti anoreksia.
6. Model Anoreksia Jelang Kematian
http://3.bp.blogspot.com/_10yYjoTIYE0/TRpFcadf07I/AAAAAAAAD1U/31oEWgjQUD0/s1600/Isabelle+caro+anorexia+%252315.jpg
Isabelle Karo dikenang karena keberaniannya berpose telanjang sebagai model poster anti anoreksia. Wanita ini bersedia melakukan hal tersebut untuk menunjukkan efek buruk Anoreksia yang ia alami. Isabelle menderita Anoreksia sejak berusia 13 tahun. Sang model menyampaikan hal ini pada CBS News pada tahun 2007. Akhirnya ia meninggal pada usia 28, tahun 2010, setelah dirawat karena penyakit pernapasan akut yang dipicu oleh anoreksia.
7. Kalahkan Anoreksia Demi Jadi Ibu
http://disindevt3.wikispaces.com/file/view/anorexia.jpg/162071637/anorexia.jpg
Penampilan Hayley Wilde dulu sangat kurus, nyaris seperti hanya tulang dan kulit. Para dokter pun mengingatkannya bahwa hidupnya bisa jadi tinggal seminggu bila ia tak mencoba mengatasi penyakit anoreksia yang ia hadapi. Hayley menderita anoreksia sejak usianya 11 tahun. Saat semakin parah, Hayley harus dirawat di rumah sakit dan makan dari cairan via selang. Rambutnya mulai rontok dan ia berhenti mengalami menstruasi. Namun tekad yang luar biasa dan keinginannya untuk bisa memiliki anak membuat perjuangannya tak sia-sia. Beberapa tahun setelah itu, Hayley mengembalikan bobot tubuhnya, dan kembali mengalami menstruasi. Pada tahun 2011 ia telah melahirkan seorang anak yang sehat.
8. Sembuh Anoreksia Demi Baju Pengantin
http://i4.dailyrecord.co.uk/incoming/article927048.ece/binary/kate-puncher-416304273.jpg
Gara-gara mantan pacarnya mengancam putus bila Kate Puncher tak menurunkan berat badan, wanita ini mulai mengembangkan anoreksia dalam tubuhnya. Berat badannya pun turun drastis hingga sempat mencapai angka 25kg! Saat akhirnya putus cinta, Kate tak bisa menghilangkan kebiasaannya selama ini. Untunglah ia bertemu dengan seorang pria yang akhirnya membantunya untuk sembuh. Untuk memotivasi sang calon istri, pria ini membelikan gaun pengantin yang ukurannya 2 kali lebih besar dari tubuh super kurus Kate. Agar bisa mengenakan baju pengantin dengan baik, Kate akhirnya berusaha melawan anoreksia yang ia alami. Hasilnya, ia pun tampak cantik dengan gaun pengantin seperti foto di atas. Pasangan ini menikah di Kuba pada tahun 2009. Kini Kate pun telah melahirkan seorang anak.
9. 2 Bersaudara Model Yang Meninggal
http://2.bp.blogspot.com/-i4nrikkQn5s/UvLEo6L__2I/AAAAAAAAJSI/IHXmrlKXo1g/s1600/eliana+and+luisel+ramos.jpg
Dulu, banyak sekali model yang tak diterima untuk naik ke atas runway bila mereka sedikit saja lebih gemuk. Ini juga yang memicu Eliana Ramos dan Luisel Ramos, 2 bersaudara yang berprofesi sebagai model, mengembangkan anoreksia di tubuh mereka. Meski terlihat sehat di atas runway, Luisel dan Eliana sebenarnya jauh lebih kurus dan kondisi organ mereka tak baik. Luisel akhirnya meninggal pada usia 22 tahun, sedangkan Eliana (adiknya) meninggal 6 bulan setelahnya, karena serangan jantung yang dipicu anoreksia.
10. Model Brazil Dikatai Gemuk
http://media.tumblr.com/tumblr_m7cis9dAhf1rt0wap.jpg
Ana Carolina Reston yang berasal dari Brazil, berjuang mati-matian untuk sukses dalam dunia modeling sejak masih muda. Ia pun pernah memenangkan sederet penghargaan sebagai model muda. Sayangnya semua itu berubah saat Ana berkunjung ke China. Saat itu Ana tampaknya dikontrak untuk menjadi model salah satu brand. Namun salah satu boss di sana mengatakan bahwa ia terlalu gemuk. Ana yang saat itu takut karirnya gagal, menanggapi ini dengan serius dan mulai menjadi anoreksik. Dunia modeling pun akhirnya berduka saat sang model berbakat meninggal pada tahun 2006, setelah mengalami gagal ginjal karena anoreksia. Sejak saat itu kampanye untuk tak menampilkan model yang terlalu kurus di atas runway semakin gencar.

5 ORANG INI PUNYA TINDIK TERBANYAK DI DUNIA

Posted: 06 May 2014 12:06 AM PDT

cool-chest-piercing
Menindik bagian tubuh bagi sebagian warga dunia merupakan gaya hidup. Biasanya tindikan dilakukan di telinga. Namun banyak orang mulai memilih tempat aneh untuk menindik termasuk mulut, mata, lidah, pusar, hingga bagian genital seperti puting, dan alat kelamin.
Namun apa jadinya jika ditindik hampir di seluruh tubuh? Tentunya rasa sakit dan juga rawan infeksi lantaran tindikan menyebabkan luka terbuka pada tubuh. Tentunya luka ini bisa kapan saja digeragoti kuman dan berimbas pada kesehatan.Itu tak membuat lima orang ini gentar. Mereka tetap menindik tubuhnya meski berisiko. Siapa 5 orang paling banyak tindikan sejagat? Dilansir dari situs berjambang.blogspot.com, berikut ulasannya.
1. Elaine Davidson, 6.005 Tindikan
http://www.odditycentral.com/wp-content/uploads/2009/11/Elaine-Davidson4.jpg
Perempuan ini punya tindikan paling banyak sejagat. Elaine Davidson asal Ibu Kota Ediburgh, Skotlandia memiliki 6.005 tindikan dan memegang rekor dunia.Sekitar 192 tindikan ada di wajahnya, termasuk ribuan lain ada di area tersembunyi. Dia mengatakan sebenarnya tidak suka ditindik namun merasa tertantang memecahkan rekor dunia.

2. Rolf Buchholz, 453 Tindikan
http://img.naij.com/video/photo_news/07/10/rolf_buchholz3.jpg
Rolf Buchholz asal Jerman menjadi lelaki dengan tindikan terbanyak sedunia. Dia telah melakukan itu selama lebih dari satu dekade. Kini sudah ada 453 tindikan di seluruh tubuhnya termasuk wajah.Lebih dari setengahnya ada di area genital dan hanya 127 tindikan ada di wajah. Selain itu dia juga menanam lempengan besi di ujung jidatnya membentuk seperti tanduk.

3. Kam Ma, 1.015 Tindikan
http://1.bp.blogspot.com/-DByMXXX83To/UB7wznDHhOI/AAAAAAAAJu4/kYyuHutaPy0/s1600/Ngeri!+Teknik+Tindik+Yang+Amat+Gila!+(2).jpg

Pada 4 Maret 2006 seorang lelaki Inggris melakukan 1.015 tindikan di seluruh tangannya. Namanya Kam Ma. Dia melakukan itu dibantu rekannya, Charlie Wilson.Kam Ma menghabiskan waktu 7 jam 55 menit demi menindik seluruh lengan, leher, dan wajahnya. Dia melakukan itu tanpa obat penghilang rasa sakit.

4. Brent Moffatt, 900 Tindikan
http://2.bp.blogspot.com/-ed9m3VpDlXI/TpSDkkJm-AI/AAAAAAAACJg/DpXv7-zUi2k/s400/Orang-Dengan-Tindikan-Piercing-Terekstrim-06-UnicdanLucu.jpg
Pada 13 Desember 2003 seorang lelaki asal Kanada menindik dirinya sendiri dengan suntikan medis. Dia ingin memecahkan rekor dunia sebagai orang dengan tindikan terbanyak sejagat.Brent Moffatt asal Kota Winnipeg berhasil melakukan aksi tindikan dengan jarum sebanyak 900 hanya di kakinya. Sebelumnya dia pernah melakukan hal sama dan hanya menusuk 702 jarum saja.

5. Wei Sheng, 1.790 Tindikan
http://www.formyhour.com///img/weird/brutal_piercing_fans/pierced_fans_4.jpg
Pada 2004 di Ibu Kota Beijing, China seorang dokter menindik kepalanya sendiri dengan jarum lima warna persis bendera olimpiade. Jumlah jarum itu mencapai 1.790 buah.Nama lelaki itu Dr. Wei Sheng. Tak hanya menindik kepala, dia juga melakukan itu di wajah, tangan, dan dadanya.

5 IDE BISNIS UNIK YANG TERINSPIRASI DARI KEMATIAN

Posted: 06 May 2014 12:01 AM PDT

5-ide-bisnis-unik-yang-terinspirasi-dari-kematian
Kematian biasanya membawa kesedihan bagi banyak orang, terutama bagi keluarga, kerabat, an orang-orang terdekat yang ditinggalkan. Bagi sebagian orang lagi kematian menimbulkan ketakutan. Dan di beberapa kebudayaan, kematian merupakan puncak dari siklus kehidupan manusia yang disakralkan dan dirayakan layaknya kelahiran
Tetapi bagi beberapa orang ini, kematian justru mendatangkan kentungan. Berkat kematian yang terjadi di sekitar mereka setiap waktu, para entrepreuneur ini jadi mendapat ilham untuk menciptakan bisnis yang menguntungkan. Mau tahu apa saja ide unik mereka?Berikut ini kami sajikan 5 ide bisnis unik yang terinspirasi dari kematian berikut ini.

1. Jasa Pembersihan TKP Pembunuhan
http://pictures-e3.thumbtackstatic.com/pictures/541/8l0si3kditko1edm_400.jpg
Baxter Restoration, sebuah perusahaan jasa pembersihan dan rekonstruksi yang berbasis di Orlando menyediakan jasa pembersihan TKP kejahatan. Bukan sekadar TKP kasus kejahatan, jasa yang ditawarkan perusahaan ini khusus untuk membersihkan TKP pembunuhan. Bekas TKP peristiwa bunuh diri atau pembantaian, Baxter Restoration akan membersihkannya.Anda bisa bayangkan seperti apa pekerjaan mereka. Membersihkan cipratan darah atau tali gantungan? Pasti butuh nyali besar bagi para pegawainya.
 2. Afterlife App
http://ww1.prweb.com/prfiles/2014/03/25/11701384/gI_83367_Logo_For_Print_blue_frei%20copy.png
Tepat seperti namanya, ini adalah aplikasi yang berhubungan dengan kematian. Aplikasi yang tersedia di iPhone ini khusus untuk orang yang sudah meninggal. Wolfgang Gabler menciptakan aplikasi yang memungkinkan mendiang (atau lebih tepatnya calon mendiang) membuat pesan kematian berupa video singkat.Mendiang bisa merekam pesan kematian yang ditujukan kepada orang-orang yang dia tinggalkan. Entah itu wasiat lisan, wejangan bagi sanak saudara, atau sekadar ucapan selamat tinggal, semuanya bisa direkam dan diperlihatkan kepada orang yang dituju setelah Anda meninggal. Pesan tersebut disertai QR code yang akan dipercayakan kepada orang yang ditunjuk. Setelah si pembuat meninggal baru orang tersebut mendistribusikannya untuk keluarga dan teman-teman.

3. Batu Nisan Berbicara
http://www.barrows.com/ART/CemeteryLies.jpg

Ingin batu nisan yang berkesan modern, tak ada duanya? Robert Barrows, pemilik perusahaan periklanan dan humas yang berbasis di California menawarkan batu nisan yang lain dari yang lain. Batu nisan ini akan dilengkapi dengan layar video yang bisa dikendalikan dengan remote control. Begitu si mendiang dimakamkan, pesan yang dibuat oleh si mendiang akan langsung disiarkan dan bisa diputar berulang-ulang kapan pun keluarga dan kerabat mengunjungi makam.

4. Peti Jenazah Ramah Lingkungan
https://store-7cc41.mybigcommerce.com/product_images/uploaded_images/nbc.banner.message.v2.jpg
The Natural Burial Company adalah sebuah perusahaan jasa konsultasi dan ritel online yang menjual peti jenazah ramah lingkungan. Peti jenazah ini terbuat dari bahan yang mudah terurai oleh tanah. Produk ini ditujukan untuk para pecinta lingkungan yang ingin menjaga kelangsungan alam bahkan setelah mereka meninggal.

5. Kremasi Bebas Karbon
http://cltampa.com/imager/st-petes-anderson-mcqueen-funeral-home-first-in-the-world-to-offer-eco-fr/b/slideshow/2690795/bf6d/amcqueenlogo.gif
Anderson McQueen Funeral Home yang basis usahanya di St. Petersburg menawarkan jasa kremasi yang cukup berbeda dari biasanya. Proses kremasi tidak dilakukan dengan api tapi dengan air. Proses ini disebut teknologi hidrolisis alkali atau lebih dikenal dengan 'kremasi tanpa bara'. Jenazah direndam dalam air dan alkali selama beberapa jam sampai menjadi abu. Hanya saja, berbeda dengan kremasi biasa, abu ini 75 persen lebih rendah karbon.Itulah lima ide bisnis yang terinspirasi dari kematian. Anda punya ide bisnis lain setelah membacanya?

6 Hal Pada Diri Pria yang Paling Disukai Wanita

Posted: 05 May 2014 11:57 PM PDT


Tak hanya perempuan, kaum adam juga harus menjaga penampilan. Sebab hal tersebut adalah yang pertama kali dilihat oleh seseorang. Penampilan tidak hanya bagaimana pria berpakaian atau menata rambutnya. Kadang-kadang pria tidak sadar, bahwa wanita juga suka memperhatikan pria secara detail.
Berikut adalah 6 hal pada diri pria yang paling disukai para wanita.
1. Kekuatan fisik
Pria yang berfisik kekar dan macho akan membuat wanita luluh. Para wanita menganggap pria yang demikian mampu melindungi dirinya.
2. Bentuk tubuh
Dada bidang, bentuk wajah yang maskulin serta otot pria yang kuat bisa memprovokasi wanita untuk menyukainya.
3. Aroma tubuh
Sehabis mandi, aroma shampo, parfum hingga aroma alami dari tubuh seorang pria bisa membangkitkan gairah lawan jenisnya.
4. Gentleman
Seorang pria lekat dengan sikapnya yang senantiasa melindungi dan menempatkan wanita di tempat terhormat. Meski seorang wanita mampu menjaga dirinya sendiri, sebuah perhatian dari pria mampu membuat dirinya merasa spesial.
5. Humoris
Semua wanita menyukai pria humoris yang memiliki selera humor tinggi. Sering mengeluarkan celetukan yang mampu mencairkan suasana serta membuat hidup seorang wanita menjadi lebih berwarna.
6. Realistis dan menggunakan logika
Ketika seorang wanita lebih menggunakan emosi ketika harus memutuskan pilihan, seorang pria justru menggunakan logika dan alasan yang lebih masuk akal. Bahkan ketika sedang marah, seorang pria dewasa akan berusaha tenang dan membuat wanita merasa lebih nyaman.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 06 May 2014 03:02 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Berzina di tangga kecemasan hingga hamil

Posted: 06 May 2014 08:01 AM PDT

Seorang remaja lelaki berusia 18 tahun yang telah melakukan dua kali hubungan seks dengan teman wanitanya yang baru berusia 15 tahun hingga hamil telah dijatuhkan hukuman 15 bulan dengan pengawasan.

Dalam tempoh pengawasan itu juga, beliau diperintahkan mahkamah untuk melakukan 100 jam khidmat komuniti. Ibu bapanya juga perlu membayar $5,000 bon jaminan untuk memastikan beliau berkelakuan baik, lapor The Straits Times.

Gadis berkenaan yang berusia 15 tahun ketika kejadian, telah mengugurkan kandungannya pada Januari lalu selepas ibunya mendapat tahu kehamilan beliau dan membuat laporan polis.

Pasangan ini telah mengadakan seks pada Januari dan Oktober 2013 di ruang tangga kecemasan blok HDB di Jalan Chai Chee.

Mereka mula berkawan semenjak bulan Februari tahun 2012 selepas bertemu di sekolah yang sama.

Remaja lelaki berkenaan mengaku bersalah atas kesalahan melakukan seks dengan gadis bawah umur.

Beliau boleh dipenjara 10 tahun, denda atau kedua-duanya.

Susulan polis pengsan dalam perbarisan, ikuti luahan tentera ini

Posted: 06 May 2014 06:01 AM PDT

Luahan seorang tentera ekoran insiden seorang anggota polis yang rebah ketika menunggu ketibaan Yang Dipertua Negeri Tan Sri Abdul Taib Mahmud sempena Perasmian Persidang Dewan Undangan Negeri.

" Itu la dikatakan rejimental.. disiplin dan mental kena kuat... knp sy ckp mcm tu.. sy pon selalu buat perbarisan atas padang kawad.krana sy seorg tentera. mmg bg org awam benda mcm ni pelik.. knp x tolong. . Yg lain berdiri dan tengok je.. sebb knp ye.. apabila seseorang polis.. tentera.. ataupun mna2 badan beruniform.

Disiplin kna tinggi.. mental kna kuat.. berdiri di padang kawad x kira la kawad panji2 atau pon kawad istiadat bila sesorang tu jatuh anggota medik akn masok dan mengangkat anggota yg tumbang tu keluar dt perbarisan.. mmg la kerjasama diperlukn.. mmg la protolkol diperlukn. Jgn main ckp je sebarangan. Kerana anda semua x merasai apa yg kami lalui.. anda blh la ddk dlm pjbt. Atau ddok menonton je lepas tu.

Bila keburukan org sikit mula nk dihebohkan.. mmg disiplin diperlukn dan kekuatan mental diperlukn bg anggota polis dan tentera.. sbb knp.. apabila peperangan belaku kami boleh bertindak dgn satu arahan je.. contohnya lahad datu.. polis hebat.. tentera hebat.. tp anda semua x thu kami bergadai nyawa disana.. tinggalkan ank bini. Tinggalkn ayah ibu.. bila gugurnya seorg pahlawan tu baru nk dikenang.. anda semua x thu apa yg kami rasa.

Apa yg kami lalui.. anda boleh la ckp saja.. cuba anda semua berada di tmpt kmi.. anda akan rasa apa yg kami lalui. penderitaan kami.. kita sepatutnya bersyukur kerana negara kita aman.. damai.. tak ada perbalahan.. x da perang.. cuba kita tengok.. negara islam kita yg lain.. syria. . Lubnan.. palestin. . Negara mreka berperang. . Nk tdo pon x aman.. nk berjln pon x aman. . Nk mkn pon x aman.. kita rsa bersyukur kerana negara kita aman dan damai.. alhamdulilah. . Sabelum kita nk mengkritik atau nk megata sesuatu tu.. baik kita selidik dulu.. knp dia tmbang. Knp org lain tak tolong. .

Maaf la jika bicara sy membuat anda terasa. Kerana sy sendiri terasa apa yg anda katakn dkt anggota polis yg tumbang tu.. kerana sy anggota beruniform jgk.. kedaulatan negara tanggungjawab kita bersama.. assalammualaikum. ."

Sumber

Curi duit rakan, pemain JDT disingkir dari pasukan

Posted: 06 May 2014 05:15 AM PDT

Johor Bahru: Akibat mencuri duit RM500 milik rakan sepasukan, seorang pemain bola sepak pasukan Johor Darul Ta'zim (JDT) dipecat hari ini, selepas mengaku berbuat demikian di dalam bilik persalinan di padang bola Seri Gelam di sini pada 1 April lalu.

Dalam kejadian 8.30 pagi itu, mangsa yang berusia 26 tahun meletakkan begnya di dalam bilik persalinan sebelum mengikuti sesi latihan dan kembali semula kira-kira dua jam kemudian.

Sebaik memeriksa dompetnya, mangsa terkejut apabila mendapati wangnya berkurangan sebanyak RM500.

Sumber berkata, mangsa memaklumkan perkara itu kepada pihak pengurusan pasukan sebelum mereka meneliti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di bilik berkenaan dan mendapati wang itu dicuri rakan sepasukan mereka.

Katanya, pihak pengurusan pasukan berjumpa dengan pemain yang disyaki mencuri terbabit dan dia mengaku mengambil wang berkenaan.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan (JBS) Asisten Komisioner Sulaiman Salleh mengesahkan laporan kejadian dibuat mangsa hari ini dan kes disiasat mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan.

Sementara itu, Presiden Persatuan Bola Sepak Johor (PBNJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim turut mengesahkan kejadian dan pemain terbabit digugurkan dari pasukan JDT berkuatkuasa hari ini.

Pembantu rumah mengaku berzina dihukum rejam

Posted: 06 May 2014 03:14 AM PDT

Gambar hiasan
Abu Dhabi: Sebuah mahkamah di sini menjatuhkan hukuman rejam sampai mati ke atas seorang pembantu rumah warga Asia selepas dia didapati bersalah berzina.

Pembantu rumah berkenaan yang sudah berkahwin sebelum ini dikejarkan ke hospital apabila dia mengadu mengalami sakit perut.

Ujian mendapati dia hamil selepas tidur dengan lelaki lain.

Menurut laporan akhbar semalam, pembantu rumah berkenaan mengaku bersalah kerana perbuatan zina dan hakim mengenakan hukuman yang setimpal berdasarkan pengakuannya, selaras dengan undang-undang Islam.

Ini kali pertama selepas beberapa tahun seseorang dikenakan hukuman rejam sehingga mati dalam kes sedemikian di Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Bagaimanapun, jurucakap mahkamah berkata, pembantu rumah berkenaan boleh mengemukakan rayuan.

- Agensi

'Memang saya bomoh, tapi kuasa saya terbatas' - Ani Maiyuni

Posted: 06 May 2014 01:31 AM PDT

Kisah artis dan bomoh ini bukan kisah baharu, tetapi artis jadi bomoh memang satu dalam sejuta. Khabarnya penyanyi Ani Maiyuni kini sudah menjadi bomoh, takut pula Aida dengar pengakuan ini. Jadi siapa-siapa yang pernah buat perhitungan dengan Ani perlu lebih berhati-hati selepas ini, ialah silap hari bulan tidak sempat popular nanti sudah kecundang.

Khabarnya kerjaya Ani ini baharu lagi, tetapi jangan risau menurut Ani dia tidak akan gunakan kelebihannya ini di luar hanya untuk beberapa hari sahaja. Pelik pulak, boleh ya guna untuk seketika sahaja kuasa bomoh-bomoh ini.

"Memang saya seorang bomoh. Tetapi jangan risau, kuasa saya ini terbatas,"katanya.

Aida tanyakan kepada Ani apa bezanya kuasa bomoh Ani dengan bomoh lain, katanya kuasa bomohnya itu hanya menjadi kalau di atas pentas sahaja. Patutlah rupa-rupanya Ani kini sedang giat menjalani latihan untuk teater Bomoh Dharai.

Risau pula kita, kalau artis-artis kini pun sudah sibuk menjadi bomoh, kesianlah bomoh pula terpaksa bersaing. Tetapi jangan terkejut sebenarnya memang ada sebahagian artis kita ini menggunakan perkhidmatan ilmu hitam untuk melariskan kerjaya.

Menurut Ani mungkin kalau ada mereka yang di luar sana mahu melihat kesan sebenar ilmu hitam ini, boleh menonton teater lakonannya yang akan di pentaskan di Auditorium Dewan Bahasa dan Pustaka pada 22 sehingga 24 Mei depan.

Utusan

Gambar intim atas katil, ini alasan pengurus Che Ta

Posted: 06 May 2014 01:01 AM PDT

KUALA LUMPUR 6 Mei - Gambar intim yang dimuat naik oleh pelakon seksi, Rozita Che Wan ke laman Instagramnya sekadar gimik bagi menjayakan sebuah program televisyen terbitan Astro yang bakal disiarkan tidak lama lagi.

Pengurus artis berkenaan, Afiq Wahab ketika dihubungi hari ini menafikan bahawa Rozita atau Che Ta sengaja memuat naik gambar aksi mesranya bersama Zain Saidin sebagai menunjuk-nunjuk kebahagiaan mereka.

"Itu adalah satu gimik di sebalik penggambaran program televisyen berkenaan di Koh Samui, Thailand. Bukan mahu berlagak atau menunjuk-nunjuk kebahagiaan yang mereka kecapi," katanya. - UTUSAN ONLINE

Noda bergilir-gilir, remaja 13 tahun antara suspek

Posted: 06 May 2014 12:14 AM PDT

Gambar hiasan
Banda Aceh: Polis di sini semalam menangkap tiga orang, termasuk seorang budak berusia 13 tahun kerana didakwa merogol seorang wanita.

Polis juga masih memburu lima orang lagi berhubung kes berkenaan.

Ketua polis daerah Langsa, Hariadi berkata, kelapan-lapan suspek menyerbu rumah wanita berusia 25 tahun itu dan menahan mangsa yang ditangkap ketika hendak melakukan seks dengan seorang lelaki berusia 40 tahun yang sudah berkahwin.

"Mereka mengikat lelaki berkenaan di bilik sebelah dan kemudian secara bergilir-gilir merogol wanita terbabit," kata Hariadi, semalam.

Menurut Hariadi, lima suspek yang diburu pihak polis itu sudah dikenal pasti.

- Agensi

Pramugari bantah uniform baru terlalu seksi

Posted: 05 May 2014 11:01 PM PDT

Gambar hiasan
Pramugari Cathay Pacific dan Kesatuan Pramugari telah melahirkan rasa kurang selesa dengan uniform baru yang diperkenalkan oleh syarikat Penerbangan Hong Kong tersebut yang dianggap terlalu seksi dan menggalakan gangguan seksual.

Uniform yang menampilkan blaus pendek dan skirt ketat dibimbangi akan mewujudkan suasana kurang sihat serta menggalakan gangguan seksual jika ianya disarungkan oleh pramugari syarikat berkenaan.

Uniform baru Cathay Pacific yang timbulkan kontroversi
Cathay Pacific juga didakwa sengaja menggunakan uniform kecil dan ketat untuk memperlihatkan pramugarinya sebagai objek seksi untuk penumpang-penumpangnya.

Namun begitu, syarikat penerbangan tersebut telah memaklumkan kepada krewnya bahawa mereka bebas untuk menukarkan uniform mereka jika mereka berasa tidak selesa.


Mufti bodohkan rakyat, Melayu kata DAP

Posted: 05 May 2014 10:32 PM PDT

KUANTAN, 6 MEI : Ahli Parlimen DAP Raub, Mohd Arif Sabri dalam satu kenyataan di blognya mendesak agar Mufti Pahang berhenti dari memperbodohkan Melayu agar menyokong kerajaan.

MP DAP ini secara jelas amat berang dengan dakwaan Mufti tersebut berkaitan permasalahan GST dimana Mufti tersebut secara jelas menyeru agar orang Islam menyokong perlaksanaan sistem cukai tersebut di atas manfaat jangka masa panjang.

Mohd Arif dalam kenyataannya menempelak cara Mufti itu mengulas tentang perlaksanaan cukai GST ini. Beliau berharap Mufti itu berhenti memperbodohkan kaum Melayu jika beliau sendiri tidak faham apa itu GST yang sebenarnya.

"Kalau kamu tidak tahu menahu mengenai GST, atau hanya tahu (huruf) 'T' di belakangnya saja, jangan gunakannya sebagai usaha untuk menjadikan Melayu Islam di Malaysia ini semakin bodoh", ujar beliau dalam penulisan di blognya.

Wakil DAP itu juga dilihat turut menuduh penerangan dari Mufti tersebut tidak lain dan tidak bukan hanyalah untuk menjadikan rakyat khususnya Melayu menjadi 'pak angguk' sahaja di bawah pemerintahan kerajaan di bawah pimpinan Datuk Seri Najib.

Kontriversi ini tercetus selepas Mufti Pahang, Datuk Abdul Rahman Osman dalam satu sidang media sebelum ini menyeru agar Umat Islam tidak menyalahkan pelaksanaan GST sebaliknya berharap rakyat membantu kerajaan dalam menyokong usaha perlaksanaan tersebut jika ianya tidak melanggar syarak.-UtaraNews.com

Lagi warga China diculik di Sabah

Posted: 05 May 2014 10:15 PM PDT

Gambar hiasan
KUALA LUMPUR 6 Mei - Satu lagi insiden penculikan dilaporkan berlaku di perairan pantai timur Sabah awal pagi ini, dipercayai dilakukan oleh kumpulan penculik dari selatan Filipina.

Dalam kejadian pukul 2.55 pagi di perairan Silam, Lahad Datu, seorang lelaki dipercayai warga China yang menjalankan perusahaan sangkar ikan telah dilarikan sekumpulan lima lelaki bersenjata yang menaiki bot.

Mangsa dikenali sebagai Yang Zailin dilaporkan telah dilarikan selepas sekumpulan penculik itu menyerbu premis sangkar ikan milik lelaki terbabit. - UTUSAN ONLINE

Anwar arah palsukan gambar PM, Altantuya

Posted: 05 May 2014 10:01 PM PDT

KUALA LUMPUR 5 Mei - Bekas Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), N. Gobalakrishnan mendakwa, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengarahkan Naib Presiden parti itu, Tian Chua memalsukan gambar yang menunjukkan seolah-olah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak duduk bersebelahan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Menurut Gobalakrishnan, gambar tersebut telah dipalsukan oleh Tian Chua yang juga Ahli Parlimen Batu dan beliau berada bersama-samanya ketika itu.

Bekas Ahli Parlimen Padang Serai itu mendakwa, gambar tersebut dipalsukan supaya rakyat yakin yang Perdana Menteri mempunyai hubungan dengan Altantuya bagi memburuk-burukkan nama beliau.

Dakwaan tersebut dibuat Gobalakrishnan ketika disoal dalam pemeriksaan balas oleh peguam, Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah di Mahkamah Tinggi di sini hari ini pada perbicaraan kes saman fitnah peguam Manjeet Singh Dhillon terhadap beliau dan tiga yang lain.

Gobalakrishnan memberi keterangan sebagai saksi defendan pertama dalam perbicaraan itu yang menamakan beliau; bekas wartawan Utusan Malaysia, Raja Syahrir Abu Bakar; Utusan Melayu (M) Bhd. (UMMB) dan TV3 sebagai defendan pertama hingga keempat.

Saman yang difailkan pada 26 September 2011 itu menyentuh kenyataan Gobalakrishnan yang disiarkan oleh akhbar Utusan Malaysia dan TV3 yang dikatakan mengkritik Manjeet.

Utusan Malaysia pada 17 Ogos 2011 menyiarkan artikel bertajuk Manjeet selalu memburukkan kerajaan dengan memetik kritikan Gobalakrishnan terhadap Manjeet manakala TV3 turut menyiarkan komen yang sama pada malam 16 Ogos 2011.

Gobalakrishnan mendakwa, selain Tian Chua, penyiasat persendirian (PI), mendiang P. Balasubramaniam, penceramah PKR termasuk beliau sendiri telah mereka-reka dakwaan untuk mengaitkan Perdana Menteri dengan Altantuya.

"Tian Chua berjaya mengeluarkan gambar Perdana Menteri dengan Altantuya. Empat orang yang terlibat dalam episod Altantuya selain Tian Chua adalah PI Balasubramaniam dan juga Manjeet dalam kalangan peguam. Perancang utama ialah Anwar dan kami penceramah-penceramah memainkan peranan untuk menyampaikan kepada rakyat dalam usaha memburuk-burukkan imej kerajaan.

"Balasubramaniam diatur peranannya melalui afidavit, peguam pula melalui keterangan dan semua itu dikawal oleh Anwar. Tampalan gambar tersebut digunakan untuk menunjukkan hubungan Perdana Menteri dengan Altantuya," ujar Gobalakrishnan yang memberikan keterangan di hadapan Hakim Datuk Nor Bee Ariffin.

Saksi itu mendakwa, beliau antara penceramah yang dibayar lumayan untuk mendoktrinasi fikiran rakyat agar membenci kerajaan dan intipati-intipati seperti ini akan menyebabkan lebih ramai rakyat beralih kepada pembangkang.

Gobalakrishnan mendakwa, beliau tahu Manjeet terlibat dengan Balasubramaniam iaitu seorang yang diaturkan oleh Anwar.

Dalam satu soalan lain, ketika ditanya sama ada beliau mengetahui apakah komen-komen yang dibuat oleh Manjeet mengenai Altantuya, saksi itu menyatakan, beliau telah dimaklumkan sendiri oleh Anwar supaya tidak mencampuri urusan tersebut kerana Manjeet akan menguruskan tentang Balasubramaniam.

Muhammad Shafee seterusnya bertanya, bolehkah saksi itu menganalisis siapakah `hired killer' (pembunuh upahan) yang dimaksudkan oleh Manjeet dalam kes pembunuhan Altantuya.

Saksi itu menjelaskan, tiga perenggan kritikan beliau yang dipetik dalam artikel bertajuk Manjeet selalu memburukkan kerajaan yang disiarkan Utusan Malaysia dan TV3, baginya jelas menunjukkan Manjeet menuding kepada Perdana Menteri adalah orang yang merancang pembunuhan Altantuya.

Walhal ujar Gobalakrishnan yang pernah memegang jawatan Ketua Cabang PKR Padang Serai, Perdana Menteri tidak tahu menahu dan tiada kena mengena dengan kes itu.

Gobalakrishnan juga bersimpati kepada Perdana Menteri yang menjadi mangsa tohmahan dalam isu Altantuya itu dan Perdana Menteri telah bersumpah di dalam masjid bahawa beliau tidak terbabit sama sekali.

Coli bongkar rahsia

Posted: 05 May 2014 09:01 PM PDT

WANITA warga Indonesia yang ditemui di atas loteng yang dihuni seorang lelaki.
Jitra: Penemuan sehelai coli dalam sebuah rumah dihuni seorang lelaki warga Indonesia membongkar kehadiran seorang wanita yang ditemui bersembunyi di atas loteng dalam serbuan Jabatan Imigresen Kedah di Kampung Teluk Nibung, di sini, awal pagi semalam.

Difahamkan, pada mulanya lelaki berusia 40 tahun itu mendakwa tinggal bersendirian di rumah sewa berkenaan sebelum anggota penguat kuasa menggeledah berikutan menemui pakaian dalam wanita.

Timbalan Penolong Pengarahnya Othman Mat berkata, pemeriksaan mendapati wanita berusia 30-an itu ditemui dalam keadaan berkemban bersembunyi atas loteng bagi mengelak ditahan pihak berkuasa.

Menurutnya, siasatan lanjut mendapati dia melakukan kesalahan mengikut Seksyen 15(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana menetap lebih masa di mana boleh didenda RM10,000 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

"Kami juga menahan lelaki yang tinggal bersama wanita terbabit atas kesalahan mengikut Seksyen 56(1)(d) akta sama kerana melindungi warga asing.

"Jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan denda tidak kurang RM10,000 dan tidak melebihi RM50,000 bagi setiap orang yang dilindungi," katanya.

Dalam operasi selama empat jam bermula jam 12 tengah malam disertai 10 anggota penguat kuasa terbabit membuat pemeriksaan ke atas 20 warga asing terdiri daripada warga Indonesia di tiga lokasi berasingan termasuk sebuah bangunan rumah kedai di Alor Setar.

Othman berkata, pihaknya mendapati 18 daripadanya termasuk seorang kanak-kanak perempuan dikesan melakukan pelbagai kesalahan imigresen.

Menurutnya, pemeriksaan lanjut mengesan empat lelaki dan dua wanita termasuk seorang kanak-kanak didapati melakukan kesalahan mengikut Seksyen 6(1)(c) kerana tidak memiliki dokumen perjalanan sah.

Siang dirompak, malam dinoda

Posted: 05 May 2014 08:01 PM PDT

Kuala Lumpur: Dirompak pada waktu siang dan diperkosa pada waktu malam. Itulah nasib malang dialami seorang wanita berusia 38 tahun apabila ditimpa dua musibah pada hari sama.

Sumber polis berkata, wanita itu dikatakan menjadi mangsa apabila keluar dari rumahnya untuk bersembahyang di sebuah kuil berhampiran Jalan Pudu, dengan menaiki bas awam pagi kelmarin.


Menurutnya, mangsa bagaimanapun mendakwa dipukau ketika sedang menunggu bas sebelum wang tunai, kad pengenalan serta telefon bimbit miliknya dilarikan individu tidak dikenali.

"Mangsa yang mendakwa tersedar dari dipukau kemudian mendapati ada kesan torehan pada tangannya. Mangsa kemudian berjalan menuju ke kuil berhampiran untuk mendapatkan bantuan dari pengunjung di situ.

"Mangsa yang seolah-oleh masih hilang ingatan bagaimanapun mendakwa gagal memperoleh bantuan dari orang ramai sebelum tertidur di kaki lima sebuah bank," katanya.

Sumber berkata, mangsa yang gagal mencari jalan pulang ke rumah bagaimanapun dihampiri seorang lelaki berusia lingkungan 20-an sekitar jam 12.15 tengah malam semalam.

Menurutnya, lelaki terbabit kemudian bertanyakan mengapa mangsa tidur di tepi jalan sebelum menawarkan bantuan.

Berita lanjut di Harian Metro

'Ninja' ganggu asmara atas motor

Posted: 05 May 2014 07:01 PM PDT

Gambar hiasan
Kuala Lumpur: Tindakan seorang pekerja sebuah syarikat telekomunikasi dan rakannya memadu kasih di tepi Tasik Titiwangsa, di sini, pada waktu awal pagi sebaliknya mengundang malang apabila mangsa diserang sekumpulan 'ninja' bersenjatakan pedang samurai.

Dalam kejadian jam 5.30 pagi kelmarin, mangsa yang berusia 23 tahun dan rakannya berusia 20-an itu diserang lebih tujuh lelaki menaiki motosikal model Yamaha 125Z.

Ketua Polis Daerah Wangsa Maju Superintendan Nor Azman Muhamad Yusuf berkata, rakan mangsa dilaporkan cedera di tangan kanan dan peha kiri akibat ditetak seorang suspek kerana cuba melawan.

Menurutnya, semua suspek memakai jaket berwarna hitam dan topi keledar tutup penuh muka ketika kejadian.

"Suspek dikatakan menyerang kedua-dua mangsa yang sedang duduk di tepi tasik berkenaan.

"Mereka memaksa mangsa menyerahkan dompet duit termasuk melarikan sebuah motosikal model Honda EX5 milik mangsa," katanya.

Difahamkan, mangsa pada mulanya menyangka kumpulan lelaki terbabit adalah polis yang sedang membuat pemeriksaan selepas diminta menyerahkan MyKad.

"Suspek yang membawa lampu picit menyuluh ke arah mangsa dan rakannya.

Bagaimanapun, mereka tiba-tiba mengacukan pedang samurai dan mengarahkan kedua-duanya menyerahkan dompet dan barang berharga.

"Mangsa dikatakan cuba melawan dan melarikan diri, namun terkena libasan parang pada tangan dan peha.

Suspek kemudian bertindak melarikan diri dari lokasi kejadian," katanya.

Menurutnya, siasatan lanjut masih dijalankan mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan manakala kedua-dua mangsa dilaporkan sedang menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Isteri Presiden Afrika Selatan dinoda perompak

Posted: 05 May 2014 06:01 PM PDT

Johannesburg: Presiden Afrika Selatan semalam berkata penjenayah memecah masuk kediamannya di pinggir bandar dan merogol isterinya lebih sedekad lalu.

Dia berkata demikian bagi menjelaskan penggunaan AS$23 juta (RM76 juta) dana daripada pembayar cukai bagi menaik taraf kawalan keselamatan di kediamannya menjelang pilihan raya negara itu.

Jacob Zuma berkata, penjenayah itu sudah "ditahan, dibicarakan dan dijatuhkan hukuman," ketika mengimbas kembali kejadian yang berlaku di kediamannya yang terletak di Nkandla, KwaZulu-Nata sebelum dia dilantik menjadi presiden pada 2009.

Namun begitu, Zuma tidak menyatakan isterinya yang mana satu yang diperkosa.
Jacob Zuma memotong cake bersama tunanngya Bongi Ngema bersama isteri-isterinya MaNtuli Zuma, Tobeka Madiba-Zuma dan MaKhumalo Zuma ketika sambutan hari jadinya.

Lelaki liwat 50 budak

Posted: 05 May 2014 05:31 PM PDT

Pihak berkuasa bandar ini, polis serta Jawatankuasa Perlindungan Kanak-Kanak Indonesia (KPAI) mula melakukan siasatan kemungkinan suspek pedofilia Andri Sobaro atau Emon meliwat lebih 50 kanak-kanak.

Polis Sukabumi di Jawa Barat menahan Andri Jumaat lalu selepas menerima aduan daripada ibu bapa seorang kanak-kanak.

"Setakat ini, 51 orang tampil mendakwa menjadi mangsanya," kata Ketua Polis Sukabumi Hari Santoso.

Andri, 24, didakwa menawarkan mangsa sebanyak Rp50,000 (RM14) sebelum membawa mereka ke tempat sunyi untuk diperkosa.

"Dia mengumpan mangsa dengan wang atau pakaian," kata Hari.

Lelaki itu, katanya, dipercayai memperkosa 55 kanak-kanak dan kebanyakannya tinggal di kawasan kediamannya.

"Dia mula melakukan jenayah itu sejak Januari lalu dan menyasarkan budak lelaki berusia antara lapan hingga 13 tahun.

"Kami akan terus menyiasat latar belakangnya.

Siasatan awal menunjukkan dia menyedari sepenuhnya tindakannya ketika melakukan jenayah itu.

Dia tidak mengalami masalah mental," kata Hari.

Hari percaya lebih ramai mangsa akan tampil.

Suspek berkenaan akan didakwa mencabuli Undang-Undang Perlindungan Kanak-Kanak yang membawa hukuman penjara maksimum 15 tahun.

Sehingga semalam, 21 kanak-kanak sudah disoal dan diperiksa oleh polis dan doktor.

Sementara itu, Setiausaha KPAI Erlinda berkata, Andri mengaku meliwat seorang kanak-kanak sebanyak tujuh kali.

Seniman Aziz Sattar meninggal dunia

Posted: 05 May 2014 05:01 PM PDT

Kajang: Pelakon veteran, Datuk Abdul Aziz Sattar, 89, meninggal dunia akibat penyakit jantung di Hospital Kajang, di sini, kira-kira jam 2 pagi tadi.

Anak perempuannya, Sandakiah memberitahu, Aziz menghembuskan nafas terakhir di sisi dua anak, menantu dan seorang cucu.

"Ayah dimasukkan ke hospital sejak kelmarin selepas diserang penyakit jantung.

Kami sekeluarga sedang menguruskan jenazah yang akan dibawa pulang ke rumah di Bandar Tun Hussein Onn, Cheras, sebaik dibenarkan pihak hospital," katanya ketika dihubungi BH Online sebentar tadi.

Sandakiah berkata, pihaknya juga sedang menguruskan pengebumian ayahnya yang dijangka dilakukan pagi ini.

Gandingan Abdul Aziz atau lebih dikenali sebagai Pak Ajis bersama Seniman Negara, Allahyarham Tan Sri P Ramlee dan Allahyarham S Shamsuddin sebagai trio Bujang Lapuk menjadi antara watak ikonik dalam dunia senimatik Melayu sejak era 1950an. Berita Harian Online

THE FLYING KICK

Posted: 06 May 2014 01:55 PM PDT

Apa Yang Tersirat

Posted: 06 May 2014 01:48 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kehilangan MH370: Apa Kah Memang Dirancang Dari Awal?

Posted: 06 May 2014 07:30 AM PDT

Mengkaji bagaimana pesawat MH370 hilang secara misteri, seolah-olah dirancang. Mendengar rakaman perbualan antara juruterbang dan menara kawalan, tidak menunjukkan sebarang masalah pada pesawat itu. Pada jam 1.19 pagi, Juruterbang masih dapat membalas pertanyaan menara kawalan dengan Good Night Malaysian Three Seven Zero, 2 minit kemudian, pesawat hilang daripada radar, ketika mana mahu memasuki ruang udara Vietnam. Pergantian kawalan terhadap pesawat itu, dimanafaatkan oleh perancang kehilangan pesawat itu untuk menukar arah. Jam 1.38 menara Vietnam, membuat pertanyaan, berkaitan pesawat itu, merupakan masa yang lama, dan pesawat itu dengan kelajuan 800km/jam, sudah merentasi dataran Semenanjung; jika benarlah berpatah balik selepas sahaja mengucapkan salam perpisahan dengan menara Kuala Lumpur.

Pesawat semasa berpatah balik, dikatakan terbang melepasi limit pesawat itu  43,000 kaki atas permukaan laut, sebaliknya terbang 45,000 kaki. Pada ketinggian itu, kalau penumpang tidak memakai corong oksigen, pasti pingsan. Keupayaan bekalan oksigen hanya 15 minit, namun pesawat itu terbang 23 minit. Sesiapa yang mengendali di cockpit, boleh bertahan atas sebab ada dua corong oksigen yang boleh membekal oksigen selama 30 minit. 

Melihat grafik laluan pesawat itu, memang cara penerbangannya adalah satu perancangan untuk mengelak radar; tetapi selepas menuju barat, mengapa ke Selatan? apa kah disebabkan selatan meliputi laut, yang kurang trafik udara/ juga selatan adalah kawasan yang terpencil dengan kedalaman lautan yang dalam? Atas sebab itu menjunamkan pesawat itu di kawasan itu, tidak mungkin menjumpainya? atau pesawat itu terbang lurus selepas berpatah balik? dan ada kebenaran dakwaan Russia bahawa pesawat itu telah mendarat di satu lokasi yang dikuasai Taliban di Kandahar?

Pujian Obama- Punya Maksud Tersirat

Posted: 06 May 2014 04:53 AM PDT

Luarbiasa pujian Barack Obama kepada Malaysia, sepertimana disampaikan oleh Dutanya di negara ini. Bagi AYT, janganlah kita tersiksma dengan pujian itu, ianya punya maksud tersirat yang sangat mendalam.

Amerika adalah Amerika. Semua jajaran dalam negara itu dikuasai Yahudi, bukan sahaja ekonominya akan tetapi pemimpin, ahli politik serta rangkaian keselamatannya.

Selepas 48 tahun, baru berulang lawatan seorang Presiden Amerika di negara ini. Sebuah negara besar seperti Amerika, tidak akan melakukan itu, jika tiada maksud tertentu. 

Sebenarnya lawatan Obama direncanakan pada Oktober lalu, namun ianya ditangguhkan. Masa itu, tiada peristiwa yang pelik berlaku dalam negara ini, kecuali tindakan Anwar dan konco-konconya membantah keputusan PRU-13.

Kini, dua peristiwa berlaku di Malaysia pertama dijatuhinya hukuman penjara 5 tahun ke atas Anwar Ibrahim pada 7 Mac dan beberapa jam kemudian, pesawat Penerbangan Malaysia B777-200ER MH370 hilang misteri sehingga kini.

Malaysia kini sedang diulit perubahan kadang menyeramkan, kadang mengembirakan. Ujian kehilangan MH370, merupakan satu ujian? atau satu kesilapan atau satu kelemahan? 

Pada saat Malaysia berdepan dengan semua itu Obama datang melawat. Ada yang mengaitkan lawatan itu dengan Trans Pacific Partnership Agreement (TPPA); dimana Malaysia belum menandatanginya, namun dikatakan akan dimuktamadkan sebelum berakhirnya kepresiden Obama.

Melalui TPPA, membuka ruang dua hala, barangan Amerika bebas masuk di negara ini, demikian juga barangan Malaysia bebas masuk di negara itu.

Persoalannya, apa kelebihan barangan kita memasuki negara itu? sedangkan rakyat negara inipun belum yakin dengan keluaran negara ini.

Berasaskan keadaan, ia mungkin di masa depan, keadaan itu akan tetap berlaku seperti senario di atas, sebab apa? negara kita tidak mempunyai "comparative advantage" berbanding negara Paman Sam itu.

Amerika punya maksud tersirat dalam TPPA, bukan kerana atas nama Malaysia, akan tetapi negara itu sebenarnya menghalang penguasaan China. Barangan China telah menjangkau banyak negara, malahan negara itu nombor dua kuasa perdagangan, mengambil alih kedudukan Jepun. Ini lah yang sebenarnya dikhuatiri Amerika. Sedikit masa lagi, China akan menguasai perdagangan antarabangsa, ini yang sebenarnya menyebabkan Obama terpaksa melawat Malaysia, selepas 48 tahun, tiada presiden negara itu pernah berhasrat melawat negara ini; termasuklah di zaman pemerintahan Tun Dr Mahathir selama 22 tahun.

Amerika mahu mempergunakan negara ini sebagai pintu masuk barangan Amerika, dan apabila itu berlaku, maka barangan keluaran negara itu yang menyerupai barangan tempatan yang belum dipatenkan, akan mengalami ancaman gulung tikar, atas sebab Amerika boleh sahaja menyaman sesuatu syarikat yang mengeluarkan barangan menyerupai barangan Amerika. Ertinya, negara ini terpaksa menghadkan produknya, atas sebab apa? apa daya kita bersaing dengan Amerika? dalam segi R&D pun negara ini sangat jauh ketinggalan.

Berbalik kepada kehilangan MH370- mungkin sahaja anggapan penulis salah; namun tindakan itu adalah salah satu cara memburukkan hubungan antara Malaysia dan China. Kita dapat menyaksikan bagaimana media yang dikawal negara itu seperti CNN, bagaimana media antarabangsa itu mengapi-apikan keluarga penumpang daripada negara itu. Media antarabangsa yang ada kaitan dengan negara itu, saban hari menyiarkan, berbagai tuduhan terhadap Malaysia; tujuannya agar rakyat China benci kepada negara ini.

Dalam pesawat MH370, dikatakan ada penumpang warga China yang berstatus billionaire dan juga ada barang milik China yang dikatakan sangat sensitif dalam pesawat itu; walaupun ianya tidak pernah diakui, dan tidak terdapat dalam manifest pesawat malang itu.

Kehilangan pesawat MH370, belum dikatakan sebagai konspirasi, namun keadaan kehilangan pesawat itu mendekati teori itu. Amerika sanggup bertindak apa sahaja demi kepentingannya, lihat sahaja bagaimana negara itu berkonspirasi menghilangkan mercu tanda negara itu Twin Towers melalui tindakan September Eleven tahun 2001 dizaman bapa George bush.

Benarkah Hudud Pas Sama Dengan Maksud Hudud itu Seperti Maksud Allah?

Posted: 06 May 2014 02:05 AM PDT

Permulaan tulisan ini merupakan argumentasi, pandangan serta cuba merasakan apa yang dirasa oleh sebahagian besar rakyat negara ini, kemudian di hujung tulisan ini, akan cuba dikupas pengertian penulis berkaitan Hudud. kupasan itu memang banyak kekurangannya, atas sebab penulis sendiri bukan ahli agama yang bertauliah; hanya fitrah sebagai orang yang menganut agama islam.

Kelantan mahu laksanakan Hudud, atas alasan lebih 90 peratus penduduknya beragama islam; bagaimana pula Pulau Pinang, di mana penduduknya lebih ramai bukan beragama islam (Peratusan AYT tidak tahu); tetapi melihat jumlah kerusi yang dimilki DAP, menggambarkan peratusan itu. Apa kata, secara ekstrim, kerajaan Pulau Pinang mahukan perundangan berasaskan agama bukan islam? masa itu akan timbulkah pertanyaan PAS? Anda beriman atau tidak; anda percaya pada kalimah Tuhan atau tidak; anda mahu Islam atau tidak? kalau itu berlaku, maka penduduk islam Pulau itu akan memberontak, maka apa yang berlaku? Perang agama!!!. Keadaan ini lah yang dielak pemimpin negara sejak merdeka. Atas sebab itu juga PAS tertubuh oleh kalangan pemimpin Umno yang ekstrim agama; manakala pemimpin Umno yang bersifat kebangsaan mempertahan Umno yang ada sekarang. Namun, akhir-akhir ini, apabila isu hudud timbul semula, nampaknya Umno melonggarkan pendirian itu melalui kenyataan Najib "Umno tidak menolak Hudud" dan "Ditubuhkan jawatankuasa teknikal untuk mengkaji hudud Kelantan".

Pelembagaan Persekutuan menerima agama rasmi persekutuan adalah islam; namun membebaskan penganut agama lain mempraktek agama masing-masing. 

Malaysia ada dua mahkamah- Mahkamah sivil dan mahkamah syariah. Setakat ini, mahkamah syariah hanya menghakimi pertelengkahan keluarga islam, seperti masalah percerian, masalah pembahagian harta, masalah khalwat, masalah tidak berpuasa di bulan ramadahan, orang islam ditangkap kerana minum arak; manakala yang membabitkan rompakan, pembunuhan, mencuri, sodomi yang membabitkan orang islam dibicarakan di mahkamah sivil. Nah, disinilah timbulnya pandangan yang berbeza, kalau bukan islam sudah pasti menggunakan mahkamah sivil, apa kah yang beragama islam punya pilihan? samada didakwa di mahkamah sivil atau syariah (hudud)? atau orang islam tiada pilihan? kalau berlaku pilihan? maka Hudud tidak akan berfungsi sepertimana yang diharapkan; kalau tiada pilihan, maka bagi orang islam hanya ada satu mahkamah, orang bukan islam demikian juga. Nah disinilah perbedaan akan berlaku; si ong dan si ali, melakukan rompakan bersama, si ong dihukum 5 tahun penjara, manakala si ali, terpaksa kehilangan tangan. seumur hidup si ali tanpa tangan, manakala si ong lepas 5 tahun, kembali manusia utuh. Di sinilah menurut Tun Dr Mahathir, kelihatan tidak berlakunya keadilan, sedangkan menurut Allah, menghukum itu wajib seadil-adilnya.

Oklah hanya Kelantan yang melaksanakan hukum Hudud, bukan negeri-negeri lain. Memangpun Kelantan layak, atas sebab penduduknya majoriti orang islam. Kalaulah penduduk bukan islam tidak senang dengan Hudud boleh sahaja berpindah ke negeri lain. Timbul juga pertanyaan, apa kah rakyat Kelantan yang melakukan kesalahan hudud bukan berlaku di negeri Kelantan, akan tetapi di Kuala Lumpur atau tempat-tempat lain? apakah juga dibicara menurut hukum hudud Kelantan? Perkara-perakara inilah yang perlu diperhalusi. Jika tidak, maka Hukum Hudud negeri Kelantan itu, hanya terkunci di Kelantan; bukannya melibatkan rakyatnya. Kelantan kalau juga mahu melaksanakan Hudud, perlu meliputi semua rakyatnya, samada rakyatnya tinggal di Kelantan atau tempat lain; agar supaya matalamat dan tujuan Hudud itu tercapai, sesuai dengan perintah Allah. Jangan seperti pak arab, kalau di negaranya lengkap dengan jubah, wanitanya purdah, namun apabila sampai di Kuala Lumpur atau Puhket, masaalah!!!

Senario Di ataslah yang berlaku dan difahami sebagai besar rakyat negara ini. Cuba ikuti kupasan sedikit berkaitan Hudud berikut;

Hudud dilaksana di zaman Rasulullah. Tidak banyak kes dilaporkan. Ada masa pelaksanaan hukum hudud digantung sebab peperangan dan di zaman Khalifah Umar kerana kebuluran.

Sejarah membuktikan hudud pernah dilaksanakan ketika zaman Kesultanan Melayu Melaka selepas kemasukan Islam di Melaka pada 1409.

Hukum kanun Melaka ini meliputi bidang yang luas termasuklah jenayah, mu'amalah, keluarga, acara, keterangan, adab alqadi dan undang-undang pentadbiran dan pemerintahan. Hukuman keseksaan pula berdasarkan kepada bentuk hudud, qisas, diat dan ta'zir.

Hudud daripada segi bahasa bermaksud sempadan, had, halangan atau sekatan dan pada sudut istilah pula bermaksud hukuman yang tidak boleh dipinda dan ditetapkan oleh Allah di dalam al-Quran dan Sunnah. Hudud dianggap sebagai hak Allah, dan hukumannya tidak boleh diubah, dipinda, ditambah atau dikurangkan oleh badan perundangan, pemerintah atau hakim.

Terdapat enam kesalahan hudud yang disepakati oleh semua ulama, iaitu zina, qazaf (menuduh seseorang melakukan zina tanpa saksi), mencuri, hirabah (rompakan), minum arak dan murtad.

Hakikatnya, orang Islam pada dasarnya memang tidak boleh menafikan hukum-hakam yang disebut di dalam al-Quran, tetapi harus diketahui bahawa terdapat batas-batas dalam mentafsirkannya.

Ini kerana apabila manusia mentafsir hukum-hakam dalam al-Quran, dikhuatiri tidak sama dengan maksud yang terkandung dalam kitab suci itu. Sebagai contoh, hudud yang dilaksanakan di Pakistan dan Somalia telah mengundang banyak kritikan daripada pelbagai pihak.

Selain itu, orang bukan Islam juga perlu diberi pendedahan tentang tujuan sebenar pelaksanaan hudud kerana kita tidak mahu mereka kata hudud adalah sesuatu yang kejam.

Anggapan negatif hukum hudud bahawa ia undang-undang zalim termasuk hukuman kerat tangan bagi kesalahan mencuri telah sekian lama dipropagandakan oleh media Barat sehingga menakut-nakutkan orang bukan Islam.

Namun ia tidak bermaksud tidak boleh dilakukan asalkan masyarakat dan kerajaan bersetuju secara dasar untuk melaksanakannya.

Berikut Titah Sultan Brunei Berkaitan Undang-Undang Hudud Di negara itu berkuatkuasa 1 Mei 2014.

."Pada 22hb Oktober 2013 yang lalu Beta telah mengumumkan perwartaan Perintah Kanun Hukuman Jenayah Syar'iah 2013, maka pada hari ini setelah berlangsung 6 bulan Beta dengan bertawakal kepada Allah SWT serta bersyukur mengistiharkan bahawa esok hari Khamis 1 Rejab 1435H bersamaan 1hb Mei 2014M adalah tarikh mulanya berkuatkuasa Perintah Kanun Hukuman Jenayah Syar'iah 2013 fasa pertama yang kemudian akan diikuti pula dengan fasa selanjutnya."

"Tidaklah berbangkit sama sekali kita menangguhkan sebagaimana yang dinukil oleh media. Kita perlu memahami ungkapan enam bulan selepas akta digazetkan dimana sehingga ke hari ini pun ia masih lagi didalam lingkungan 6 bulan tersebut."

"Alhamdulilah dengan ini kita mengulangi lagi sejarah perundangan Islam yang pernah di amalkan beberapa kurun terdahulu di Negara ini. Semua itu adalah berkat keazaman kita untuk menolong ugama Allah di bumi yang bertuah ini. Allah telah berjanji untuk menolong kita jika kita menolong ugamanya. Ini pasti berlaku sebagaimana firmannya dalam surah Muhammad ayat 7 tafsirnya: Wahai orang orang yang beriman, jika sekiranya kamu menolong agama allah, nescaya Allah akan menolong dan membela kamu untuk mencapai kemenangan serta menatapkan pendirian kamu dalam membela kebenaran."

"Dengan mengembalikan segala pujian kepada Allah maka kewajipan Beta dan kewajipan kita semua dihadapannya dalam perkara perundangan sudah pun kita sempurnakan. Tinggal sahaja lagi peranan masing-masing terutama agensi-agensi yang berkaitan hendaklah melaksanakannya dengan penuh tanggungajawap, amanah dan berhemah. Ingatlah fokus kita hanyalah kepada Allah jua untuk mencari redha nya semata mata bukan melihat kekiri atau kekanan untuk mencari-cari siapa yang suka atau tidak."

"Kita tidak pernah melihat orang lain dengan kaca mata yang buruk kerana itu adalah hak dan pilihan mereka. Kita juga tidak mengharapkan mereka untuk menerima dan mempersetujui kita tetapi memadailah jika mereka menghormati kita sahaja sebagaimana kita juga menghormati mereka."

"Adapun andaian-andaian berupa berbagai teori adalah perkara lumrah yang tidak pernah berkesudahan. Kita tidak boleh berpegang dengan teori yang statusnya tidak lebih dari teori, berbanding dengan apa yang kita pilih ialah tuntutan Allah. Sesungguhnya tuntutan Allah itu bukanlah ia teori tetapi hukum wajib yang tidak ada keraguan padanya. Kalau teori mengatakan undang-undang Allah kejam dan tidak adil tetapi Allah sendiri telah menegakkan undang2nya, itu adil. Maka dimanakah harga teori itu disini berhadapan dengan wahyu Allah."

"Dengan ikhlas kita tegaskan bahawa keputusan untuk melaksanakan perintah Kanun Hukuman Jenayah Sariah 2013 ini bukanlah untuk suka-suka tetapi adalah atas dasar mematuhi perintah Allah yang termaktub dalam Al-Quran dan Al-Hadis. Beta amatlah berbangga dan sukacita atas pendirian rakyat dan penduduk Negara ini yang telah menyatakan sokongan tidak berberlah bahagi termasuk di kalangan mereka yang bukan berugama Islam. Lebih-lebih lagi sokongan padu itu turut diambil oleh ahli2 Majlis Mesyuarat Negara di dalam siding nya yang berlangsung baru-baru ini."

Dunia tertumpu kepada Malaysia sebagai negara Islam yang maju terutamanya UMNO mengenai isu hukum hudud terutama yang kerajaan PAS Kelantan mahu bentang di Dewan DUN dan seterusnya memujuk untuk di bawa ke parlimen.

PM DS Najib menyatakan kerajaan tidak pernah menolak hudud, sebaliknya banyak perkara yang perlu diselesaikan sebelum ia dapat dilaksanakan.

Katanya, banyak kekangan dan keutamaan yang perlu diselesaikan dan diperhalusi sebelum hukum hudud dapat dilaksanakan tanpa menjejaskan matlamat hukum yang sebenar.

Sebelum melaksanakan hudud, pastikan masyarakat Islam bersedia untuk melaksanakannya baik dari segi pemahaman, penghayatan, mental mahupun pemikiran.

Tun Mahathir berkata beliau melihat umat Islam di negara ini belum bersedia melaksanakan hukum hudud.

Ini kerana pihak yang ingin melaksanakan hudud itu tidak mengutamakan soal keadilan yang ditekankan dalam Islam, sebaliknya melaksanakan hudud mengikut cara mereka sendiri.

Hudud adalah sebahagian daripada syariat Islam dan baik, tetapi kita tidak boleh beri kuasa untuk menghukum kepada orang yang tidak faham tentang keadilan yang disebut dalam Al-Quran.

Beliau tetap dengan pendiriannya sebelum ini bahawa tidak adil berlaku perbezaan hukuman antara umat Islam dan bukan Islam bagi kesalahan yang sama.

UMNO sejak daripada zaman presiden pertamanya, Tunku Abdul Rahman Putra lagi konsisten dengan pendirian undang-undang hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini, disebabkan kepelbagaian budaya, agama dan kaum di negara ini serta bertentangan dengan Perlembagaan negara selain ia juga adalah suatu mainan politik parti berkenaan.

Atas sebab itu, kumpulan ulama yang pada ketika itu menerajui Biro Agama UMNO pada 1951 tidak boleh menerima pendirian parti pada zaman itu, bertindak keluar dan menubuhkan PAS semata-mata mahu terus berjuang untuk menjadikan Malaysia sebagai negara Islam termasuk hudud.

PAS sejak itu, berterusan menarik sokongan orang Melayu di negara ini, dengan memutarbelitkan mengenai hudud dan menuduh UMNO membelakangkan Islam sebagai agama rasmi negara.

Hakikatnya, UMNO yang berjaya menegakkan ajaran Islam negara ini, dan adakah segala dasar atau inisiatif yang dilakukan kerajaan serta parti untuk mempertahankan serta mengembangkan Islam di negara ini, tidak dikira sebagai suatu dakwah semata-mata kerana tidak melaksanakan undang-undang hudud.

Pada masa sama, rakyat juga perlu menilai sama ada pelaksanaan hudud akan membantutkan pembangunan ekonomi kerana tiada negara yang melaksanakan undang-undang berkenaan berjaya dalam ekonomi, sosial, politik termasuk hak asasi manusia dan wanita dan kebanyakan negara termasuk Arab Saudi melaksanakan hudud disebabkan kepentingan politik semata-mata.

Walaupun, Malaysia tidak melaksanakan hudud sejak merdeka tetapi negara di bawah pemerintahan BN dan UMNO sebagai tunjangnya berjaya menerima pengiktirafan dunia Islam dengan mengiktiraf Malaysia sebagai antara negara Islam paling maju di dunia.

Jika Allah SWT melaknatkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam kerana tidak melaksanakan hudud, adakah segala kemakmuran dan pembangunan yang dikecapi selama lebih lima dekad merdeka ini, tidak mendapat rahmat daripada Allah SWT.

Strategi PAS untuk membawa rang undang-undang hudud ke Parlimen pada Jun ini, adalah suatu gimik politik kerana mahu membuktikan kepada penyokongnya bahawa PAS adalah rakan kongsi utama dalam pakatan pembangkang serta boleh membuatkan DAP dan PKR tunduk kepada parti itu.

DAP dan PKR sudah menyatakan tidak bersetuju dengan agenda hudud. PAS tersepit kerana mendapat tentangan hebat dari rakan-rakan Pakatan selain dari parti MCA dan Gerakan.

Dalam memperkatakan tentang perlaksanaan hudud, satu perkara asas mesti dimaklumi semua pihak. Iaitu, Syariat Islam telah meletakkan beberapa syarat yang perlu ada sebelum sesebuah negara melaksanakan hudud.

Justeru, apabila dikatakan 'suasana semasa tidak kondusif bagi perlaksanaan hudud', ia bermakna syarat-syarat perlaksanaan hudud itu belum mengcukupi.

Kenyataan ini sama sekali tidak bermaksud hukum hudud itu sendiri ada kelemahan atau kecacatan, sehingga ia tidak boleh dilaksanakan dalam suasana semasa.

Oleh kerana zaman kini tidak memiliki 'kelayakan' untuk melaksanakan hudud, antaranya kerana tidak memiliki saksi-saksi yang berwibawa, maka persoalan hudud bukan sesuatu yang mendesak dan bukan suatu keutamaan.

Lebih dari itu, membangkitkan isu hudud pada masa sekarang mendatangkan mudarat dan tidak memberi manfaat.

Zaman kini boleh disifatkan sebagai zaman yang ketiadaan saksi yang boleh diterima bagi mensabitkan hukum hudud.

Zaman ini juga sebagai zaman syubhah (penuh keraguan). Manakala prinsip yang terpakai dalam hukum hudud ialah 'hukuman hudud diabaikan disebabkan kewujudan syubhah'.

Prinsip ini diambil daripada sabda Nabi s.a.w yang bermaksud, 'abaikanlah [hukuman] hudud dengan sebab [adanya] syubhah'.

Jika demikianlah keadaan zaman kini maka bolehlah disimpulkan, perlaksanaan hukum hudud pada zaman kini tidak kondusif.

Isu Hudud: BN Jangan Terperangkap- Ianya Sandiwara Anwar

Posted: 05 May 2014 04:33 PM PDT

Tahun 1993, DUN Kelantan meluluskan Hudud; namun hingga kini belum terlaksana, atas sebab ianya bercanggah dengan perlembangaan negara.

Walaupun Undang-undang Syariah Islam itu diluluskan diperingkat DUN, akan tetapi ianya secara automatik akan terbatal, kalau Dewan Rakyat tidak meluluskannya. Itulah fakta perundangan dalam negara.

Kini, Isu Hudud kembali lagi; apabila Parti Pas bercadang mengemukakan usul di Parlimen secara bersendirian. Untuk menjadikan usul itu diluluskan di Dewan Rakyat, sokongan 112 wakil rakyat diperlukan. Pas hanya ada 21 wakil di Dewan Rakyat, PKR 30 dan DAP 38; jika kesemua wakil rakyat Pakatan Rakyat menyokong usul itu, maka memerlukan sokongan tambahan daripada parti komponen BN, sekurang-kurangnya 23 ahli Parlimen.

DAP awal-awal lagi menolak cadangan itu, namun tidak pasti apakah ianya hanya sandiwara. Demikian juga PKR menolak usul itu, sekali lagi besar kemungkinan ianya juga sandiwara.

Ada yang mengakatakan, bahawa jika PAS meneruskan rancangan itu, maka akan menimbulkan kekecohan dalam negara; sebenarnya jika situasi itu berlaku, maka itulah yang diinginkan Anwar Ibrahim.

AYT sangat yakin, PAS tidak akan berani bertindak melakukan usul Hudud di Dewan Rakyat, jika tidak mendapat restu Anwar.

Dakwaan Lim Kit Siang bahawa Pakatan Rakyat akan berpecah mengikut apa yang berlaku pada Barisan Alternatif yang dianggotai DAP-PAS-PKR pada PRU-2004 bagi berdepan BN pada PRU itu berakhir apabila tiga parti itu kalah teruk. DAP menyimpulkan kekalahan calon-calon DAP pada PRU itu disebabkan perjuangan PAS yang mahu mengwujudkan Undang-Undang Syariah di negara ini.

Pada kali ini, PAS mengubah tune, Hudud hanya dilaksanakan di Kelantan, bukannya di seluruh negara, sekalipun Pakatan Rakyat berjaya mentabir negara ini. Jika itu berlaku, maka akan wujud dua undang-undang dalam satu negara yang berdaulat. Kalaulah pemerintah Malaysia berani, maka perlu menjadikan Kelantan sebagai negeri Khas atau istimewa, seperti mana yang dilakukan oleh Indonesia bagi DI Yogyakarta dan DI Aceh; meskipun kekal dalam wilayah Indonesia, namun dua propensi itu mentadbir wilayahnya sendiri mengikut acuannya sendiri.

Sebenarnya isu hudud yang akan dibentangkan PAS, walaupun menurut Kit Siang akan menghancurkan PR, namun ianya tidak bakal akan terjadi; atas sebab, para pemimpin tiga parti itu tidak akan sanggup melepaskan peluang, bahawa kononnya pada PRU-14 mereka akan mampu menumbangkan Bn dan seterusnya menubuhkan kerajaan Persekutuan. Sebaliknya, isu hudud itu yang di bawa Pas itu, akan mengancam kerukunan/keutuhan BN, memandangkan hanya Umno sahaja yang positif terhadap cadangan pas itu, manakala 12 parti komponen lain menentangnya.

Rata-rata parti komponen BN selain Umno, menyatakan islam sebagai agama persekutuan memadai, bukannya hukum hudud perlu dilaksanakan. Adalah terlalu sukar mengurus negara dengan dua sistem perundangan, setidak-tidaknya itulah pendirin 12 parti komponen BN.

Sebenarnya, harapan para pemimpin Bn, jika Pas meneruskan cadangan membentang Hudud di Dewan Rakyat agar PR berpecah; jika itu berlaku, maka semakin mudah bagi Bn mempertahankan kerajaan Persekutuan. Tapi perlu diingat, Anwar adalah pakar dalam mengharu birukan negara, Anwar mempunyai matalamat untuk menjadi Perdana Menteri; tidak kesah cara yang bagai mana, janji dapat jawatan itu.

Cucu Tok Selampit

Posted: 06 May 2014 01:46 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Belum Pulih Gempa Bumi Semalam, Hatyai Dibom Sebentar Tadi (9 Gambar)

Posted: 06 May 2014 01:48 AM PDT

Beberapa letupan berlaku di Hatyai, Thailand, kira-kira pukul 1.30 petang tadi melibatkan beberapa tempat.  Lokasi yang terbabit dalam kejadian bom itu termasuk flat balai polis berhadapan balai polis Hatyai, stesen kereta api Hatyai, berdekatan gedung membeli belah Robinson dan kedai serbaneka 24 jam, 7-Eleven di Ponpichai Road. PEJUANG BANGSA

Posted: 06 May 2014 11:43 AM PDT

PEJUANG BANGSA


AKHIRNYA PENGHASUT DAP DIDAKWA DI MAHKAMAH !!

Posted: 06 May 2014 06:42 AM PDT
- Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan menerbitkan satu klip video menghasut bertajuk 'ONEderful Malaysia CNY 2014' yang disiarkan sempena Tahun Baru Cina lalu.

Teresa, 50, yang hadir ke mahkamah memakai baju kurung moden berwarna merah mengaku tidak bersalah selepas jurubahasa mahkamah membaca pertuduhan berkenaan di hadapan Hakim Norsharidah Awang. - UTUSAN ONLINE

IPOHMALAY

Posted: 06 May 2014 09:12 AM PDT

IPOHMALAY


"Anwar arah Tian Chua edit gambar letak muka Altantuya sebelah PM" - Gobalakrishnan

Posted: 05 May 2014 05:14 PM PDT

Kalau pengundi Anwar di Permatang Pauh dikira bangang kerana mengundi penipu, pengundi Tian Chua, tukang edit epic fail  di parlimen Batu juga sama dungu. Lahabu-lahabau yang mengundi mereka telah meletakkan penipu-penipu di Dewan Rakyat. Mungkin mereka ini sudah seronok hidup menipu di sana-sini sehinggakan layak bagi mereka mengangkat penipu menjadi wakil mereka. Kalau kafir harbi tu kita dah tau lah sifat kafir harbi tu macam mana. Tapi kalau pengundi penipu ni orang Islam? Islam jenis apa?

KUALA LUMPUR 5 Mei - Bekas Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), N. Gobalakrishnan mendakwa, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengarahkan Naib Presiden parti itu, Tian Chua memalsukan gambar yang menunjukkan seolah-olah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak duduk bersebelahan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Menurut Gobalakrishnan, gambar tersebut telah dipalsukan oleh Tian Chua yang juga Ahli Parlimen Batu dan beliau berada bersama-samanya ketika itu.

Bekas Ahli Parlimen Padang Serai itu mendakwa, gambar tersebut dipalsukan supaya rakyat yakin yang Perdana Menteri mempunyai hubungan dengan Altantuya bagi memburuk-burukkan nama beliau.

Dakwaan tersebut dibuat Gobalakrishnan ketika disoal dalam pemeriksaan balas oleh peguam, Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah di Mahkamah Tinggi di sini hari ini pada perbicaraan kes saman fitnah peguam Manjeet Singh Dhillon terhadap beliau dan tiga yang lain.

Gobalakrishnan memberi keterangan sebagai saksi defendan pertama dalam perbicaraan itu yang menamakan beliau; bekas wartawan Utusan Malaysia, Raja Syahrir Abu Bakar; Utusan Melayu (M) Bhd. (UMMB) dan TV3 sebagai defendan pertama hingga keempat.

Saman yang difailkan pada 26 September 2011 itu menyentuh kenyataan Gobalakrishnan yang disiarkan oleh akhbar Utusan Malaysia dan TV3 yang dikatakan mengkritik Manjeet.

Utusan Malaysia pada 17 Ogos 2011 menyiarkan artikel bertajuk Manjeet selalu memburukkan kerajaan dengan memetik kritikan Gobalakrishnan terhadap Manjeet manakala TV3 turut menyiarkan komen yang sama pada malam 16 Ogos 2011.

Gobalakrishnan mendakwa, selain Tian Chua, penyiasat persendirian (PI), mendiang P. Balasubramaniam, penceramah PKR termasuk beliau sendiri telah mereka-reka dakwaan untuk mengaitkan Perdana Menteri dengan Altantuya.

"Tian Chua berjaya mengeluarkan gambar Perdana Menteri dengan Altantuya. Empat orang yang terlibat dalam episod Altantuya selain Tian Chua adalah PI Balasubramaniam dan juga Manjeet dalam kalangan peguam. Perancang utama ialah Anwar dan kami penceramah-penceramah memainkan peranan untuk menyampaikan kepada rakyat dalam usaha memburuk-burukkan imej kerajaan.

"Balasubramaniam diatur peranannya melalui afidavit, peguam pula melalui keterangan dan semua itu dikawal oleh Anwar. Tampalan gambar tersebut digunakan untuk menunjukkan hubungan Perdana Menteri dengan Altantuya," ujar Gobalakrishnan yang memberikan keterangan di hadapan Hakim Datuk Nor Bee Ariffin.
Saksi itu mendakwa, beliau antara penceramah yang dibayar lumayan untuk mendoktrinasi fikiran rakyat agar membenci kerajaan dan intipati-intipati seperti ini akan menyebabkan lebih ramai rakyat beralih kepada pembangkang.

Gobalakrishnan mendakwa, beliau tahu Manjeet terlibat dengan Balasubramaniam iaitu seorang yang diaturkan oleh Anwar.

Dalam satu soalan lain, ketika ditanya sama ada beliau mengetahui apakah komen-komen yang dibuat oleh Manjeet mengenai Altantuya, saksi itu menyatakan, beliau telah dimaklumkan sendiri oleh Anwar supaya tidak mencampuri urusan tersebut kerana Manjeet akan menguruskan tentang Balasubramaniam.
 
Muhammad Shafee seterusnya bertanya, bolehkah saksi itu menganalisis siapakah `hired killer' (pembunuh upahan) yang dimaksudkan oleh Manjeet dalam kes pembunuhan Altantuya.

Saksi itu menjelaskan, tiga perenggan kritikan beliau yang dipetik dalam artikel bertajuk Manjeet selalu memburukkan kerajaan yang disiarkan Utusan Malaysia dan TV3, baginya jelas menunjukkan Manjeet menuding kepada Perdana Menteri adalah orang yang merancang pembunuhan Altantuya.

Walhal ujar Gobalakrishnan yang pernah memegang jawatan Ketua Cabang PKR Padang Serai, Perdana Menteri tidak tahu menahu dan tiada kena mengena dengan kes itu.

Gobalakrishnan juga bersimpati kepada Perdana Menteri yang menjadi mangsa tohmahan dalam isu Altantuya itu dan Perdana Menteri telah bersumpah di dalam masjid bahawa beliau tidak terbabit sama sekali.

Artikel Penuh: Utusan
© Utusan Melayu (M) Bhd

Aziz Sattar Meninggal Dunia

Posted: 05 May 2014 12:10 PM PDT


Seniman terkenal tanah air, Aziz Sattar, 89,  atau nama sebenarnya Datuk Abdul Azez bin Satta yang dimasukkan ke hospital awal pagi semalam telah kembali ke rahmatullah jam 2.00 pagi ini.

Beliau yang pada mulanya dilaporkan stabil telah disahkan meninggal dunia di Hospital Kajang.

Anak perempuannya, Sandakiah memberitahu, Aziz menghembuskan nafas terakhir di sisi dua anak, menantu dan seorang cucu. 

Pemergiannya menjadikan insan seni terakhir di kalangan dua kumpulan pelawak trio yang sinonim dengan Tan Sri P Ramlee, yang menghadap Ilahi dan menutup usia seorang lagenda yang padanya tersimpan banyak cerita suka duka para artis 50 tahun silam.

Takziah diucapkan kepada keluarganya.


Datuk Abdul Azez bin Sattar atau lebih dikenal sebagai Aziz Sattar (lahir di Pekalongan, 8 Agustus 1925; umur 88 tahun) merupakan salah seorang seniman serba bisa Malaysia. Ia berkecimpung di bidang seni sebagai aktor, sutradara, pelawak, dan penulis skenario sepanjang kariernya. Ia mendapat pendidikan di Sekolah Melayu Kota Raja, Singapura. Kisah hidup Aziz di Tanah Melayu bermula ketika berusia tiga tahun, ketika ia mengikuti ayahnya Sattar Sawal dan ibunya Satimah Jalal hijrah ke Singapura. Dibesarkan di kampung Pasir Panjang, di situlah ia mempunyai dua kawan akrab yang turut menjadi aktor terkenal - Salleh Kamil dan Shariff Dol. Aziz mendapat pendidikan Sekolah Melayu sampai kelas lima. Ia tidak dapat meneruskan pendidikannya akibat pendudukan Jepang di Malaysia. Pada umur 10 tahun, ia yang merupakan pelawak alamiah mulai menyanyi dan menari dalam perhelatan nikah dan kenduri-kenduri di kampung. Dalam usia awal 20-an, ia menjadi pengemudi truk dengan gaji sebanyak RM150. Pada tahun 1950, ia menjadi anggota Pancaragam Suara Hiburan Keroncong, dan pada bulan September 1951 bekerja di Studio Jalan Ampas, Singapura. Kehidupan Aziz mulai berubah pada tahun 1952 saat diajak dua teman sekampungnya bekerja di studio Malay Film Productions. Pada awalnya, ia sekedar bekerja sebagai penyulih suara. Namun, ia terkejut karena gajinya ketika itu jauh lebih rendah dibandingkan pekerjaannya sebagai sopir truk, hanya RM70 sebulan. Pada tahun 1953, dia dipercaya bermain sebagai tokoh tambahan dalam film Putus Harapan. Ia juga salah satu anggota Kelompok Panca Sitara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan