Jumaat, 23 Mei 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Ohpolitik!™

Posted: 23 May 2014 03:37 AM PDT

Ohpolitik!™


#PRKTelukIntan PANAS!! Dyana Sofya Peguam Palsu!!

Posted: 22 May 2014 07:59 PM PDT


Satu pendedahan baru yang agak menarik dan mempunyai fakta untuk membuktikan bahawa Calon DAP PRK Teluk Intan, Dyana Sofya bukanlah seorang peguam secara profesionalnya seperti yang diberitahunya kepada pengundi-pengundi Teluk Intan.

Dari hasil carian oleh beberapa pihak didalam Laman Malaysia Bar, Dyana Sofya tidak pernah berdaftar sebagai pengamal undang-undang selama ini dan ianya tidak melayakan Dyana Sofya mengelar dirinya sebagai seorang peguam


Sekiranya menurut Seksyen 37 Akta Profesion Undang-undang 1976 

Tiada orang tidak diberi kuasa boleh bertindak sebagai peguam bela dan peguam cara

37. (1) Mana-mana orang tidak diberi kuasa yang—
(a) bertindak sebagai seorang peguam bela dan peguam cara atau ejen bagi mana-mana pihak kepada prosiding atau atas apa-apa sifat, selain sebagai suatu pihak kepada suatu tindakan yang baginya dia sendiri suatu pihak, memohon serta mendapatkan apa-apa writ, saman atau proses, atau memulakan, meneruskan, memujuk rayu atau membela apa-apa tindakan, guaman atau prosiding lain atas nama mana-mana orang lain dalam mana-mana Mahkamah di Malaysia atau membuat atau menyediakan apa-apa surat cara berhubung dengan apa-apa prosiding dalam mana- mana Mahkamah itu; 

atau

(b) bersengaja atau secara palsu berpura-pura, atau mengambil atau menggunakan apa-apa nama, gelaran, tambahan atau perihal yang membayangkan bahawa dia berkelayakan atau diberi kuasa dengan sempurna untuk bertindak sebagai seorang peguam bela dan peguam cara atau bahawa dia diiktiraf oleh undang-undang sebagai berkelayakan atau diberi kuasa sedemikian,

melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi ribu lima ratus ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya.

#PRKTelukIntan Calon DAP Melayu Islam Elak Jawab Soalan Hudud Dari Wartawan

Posted: 22 May 2014 07:55 PM PDTCalon DAP bagi pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan Dyana Sofya Mohd. Daud terus enggan menjawab berhubung pendiriannya tentang isu hukum hudud.

Ketika diasak dengan soalan sama oleh pemberita tentang perkara itu hari ini dalam sidang akhbar di Pusat Operasi Utama DAP di Bandar Baru Teluk Intan di sini, peguam berusia 27 tahun itu berkata: "Apa yang anda mahu, saya telah buat kenyataan saya mengenai hudud dan saya ingin berbincang isu lain. Kita sekarang ini fokus hanya nak menang pilihan raya".


#PRKTelukIntan Jenama 'Dyana' Antara Islamik dan Chauvinist Cina

Posted: 22 May 2014 07:49 PM PDT


Tetapi adakah islamik Pas sebagai hudud executioner yang 'memotong tangan' mampu bersaing dengan jenama 'Dyana Sofya' berimejkan Puteri Diana yang Muslimah, ratu rakyat, yang menghulurkan tangan dengan salam persahabatan? Yang manakah agaknya pilihan rakyat? Islamisasi atau liberalisasi?

Pengumuman berani PM Najib tentang "Tsunami Cina" adalah seperti menyimbah air ke muka harimau yang sedang tidur.

Akan tetapi, agamawan Umno yang berminda talaqqi kitab tidak mampu mengharmonikan konflik antara dunia ulama yang berkisar tentang hukum, kitab dan Melayu dengan dunia luar - berkitar mengenai strategi, kemanusiaan serta multikultural.

Adakah golongan agamawan hanya mampu membuat kenyataan seperti 'Harga petrol naik ketentuan ALLAH',  'Taat pada pemerintah walaupun zalim' dan 'RIP bidaah' atau bernasyid Ya Hanana dan berjubah sahaja? Di manakah strategi politik bagi membantu penjenamaan 1Malaysia?

Adakah agamawan Umno yang menjustifikasikan keputusan politik/ekonomi atas dasar keredaan Ilahi atau yang mengetepikan isu-isu negara kerana terlalu khusyuk bernasyid/berselawat mampu bersaing dengan jenama Dyana Sofya yang mencabar keputusan politik/ekonomi atas dasar hak asasi manusia berserta dengan senyuman mesra comelnya? Mana rakyat pilih: Islamisasi atau liberalisasi?

Sokongan luar biasa pengundi Melayu kepada Isma dalam PRU13 memberinya mandat menyatukan Melayu atas slogan 'Melayu Sepakat, Islam Berdaulat'. Baginya, krisis Islamisasi adalah krisis Melayu kerana Melayu merupakan tonggak Islam di Malaysia.

Melayu terlalu lama dibuli oleh bangsa lain yang bersekongkol dengan penjajah British. Hanya satu sahaja jalan penyelesaian iaitu Melayu perlu bersatu atas kesedaran kehebatan Melayu sejak dahulu lagi yang selama ini ditimbus oleh sejarah palsu. 

Namun begitu, kenyataan-kenyataan Isma seperti 'Malaysia Milik Melayu', 'Cina Penceroboh', 'Bayar Cukai Tapi Masa Depan Kamu Di tangan Kami' boleh dilihat sebagai usaha Melayu membina kekuatannya atas kelemahan bangsa lain atau atas usaha menyalahkan dan menindas bangsa lain.

Akhirnya, Isma dilihat sebagai satu lagi versi Perkasa yang fobia multikultural.

Adakah jenama 'Melayu Sepakat, Islam Berdaulat' mampu bersaing dengan jenama Dyana Sofya yang diringkaskan menjadi 'Rakyat Sepakat, Malaysia Selamat' yang kononnya bersifat inklusif, multikultural dan memberi penghormatan kepada generasi muda yang kurang pengalaman tetapi mempunyai personaliti urban dan down-to-earth seperti Dyana Sofya untuk bersuara di Parlimen? Manakah pilihan rakyat: Islamisasi atau liberalisasi?

DAP telah berjaya mencapai kemuncaknya dalam PRU13. Hal ini bermakna ia tidak boleh melangkaui pencapaian PRU13 kerana undian Cina sudah mencapai tahap maksimum tetapi liberalisasi belum lagi sampai kemuncaknya.

DAP hanya boleh melepasi pencapaiannya kini sekiranya ideologinya makin diterima rakyat bukan Cina. Dyana Sofya bukan lagi merujuk kepada satu individu. DAP melancarkan Dyana Sofya sebagai fenomena bukan sekadar meraih undi, tetapi untuk test market sejauh mana islamisasi mampu bersaing dengan liberalisasi.

Tidak adil sekiranya golongan agamawan kita asyik menyalahkan PM Najib seorang diri atas kelemahan mereka sendiri. Presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Keong, pencabar Dyana Sofya perlu sedar rakyat mahu melihat sebuah parti Cina dalam kerajaan yang memainkan peranan semak imbang arus Islamisasi dan liberalisasi yang semakin mengamalkan polisi 'belasah pihak lawan', bukan membina harmoni dan bukan menjaga maslahat rakyat. Rakyat tidak memerlukan DAP jika Mah faham arus baharu ini yang partinya perlu cipta.

#PRKTelukIntan Cina DAP DEDAHKAN Dyana Perokok dan Minum Arak?

Posted: 22 May 2014 07:43 PM PDTSemalam tersebar tuduhan melalui facebook akaun lee lai yin yang mendedahkan calon DAP Teluk Intan, Dyana Sofya merupakan seorang perokok dan juga meminum minum keras. Akhirnya pekung melekuk dah tak boleh nak disimpan, malah dap dikatakan bekerja keras di Teluk Intan, tak pernah DAP jadi kalut sebegini, siap tambah lagi dana, turun padang yang semakin kerap, haha.. Mungkin inilah daya penarik yang dikatakan Dyana terhadap LKS di Facebooknya.

#PRKBukitGelugor PAS Lebih Rela Menangkan Dyana Walaupun Menentang Hudud Dari Nabi Bux

Posted: 22 May 2014 07:28 PM PDTCalon bebas pilihan raya kecil (PRK) Bukit Gelugor Mohamed Nabi Bux Mohamed Abdul Sathar mempersoalkan mengapa pimpinan PAS dan ahlinya masih mengutuk Datin Seri Rosmah Mansor.

Menurut beliau Rosmah, isteri perdana menteri Datuk Seri Najib Razak tidak pernah menentang hudud, berbeza dengan calon DAP Teluk Intan Dyana Sofya Mohd Daud.

Beliau meluahkan rasa sedih kerana dianaktirikan pemimpin PAS yang sanggup membantu Dyana yang dakwanya menolak hudud berbanding dirinya yang memperjuangkan agenda hudud di Bukit Gelugor.

"Tidak manis dan sesuai bagi penceramah PAS terutamanya bagi Mat Sabu dan (Datuk) Mahfuz Omar mengkritik dan menghentam Datin Seri Rosmah sebab calon DAP terang-terang menentang hudud.

"Secara peribadi, ya, Rosmah tak bertudung sama seperti Dyana namun Datin Seri Rosmah tidak pernah menentang hudud," kata beliau dalam sidang media di Taman Tun Sardon di Pulau Pinang hari ini.

Beliau turut memberitahu telah bertemu dan dihubungi beberapa pemimpin PAS negeri lain untuk memberi sokongan moral terhadap beliau.

Bagaimanapun beliau tidak mahu mendedahkan identiti pemimpin berkenaan atas alasan ia sulit.

"Walaupun ramai pemimpin PAS tak bantu saya namun mereka menghubungi dan bertemu saya di tempat tertentu untuk beri sokongan moral kepada saya.

"Saya juga berterima kasih kepada tiga ahli PAS Pulau Pinang dan satu dari Kedah yang bantu saya membuat poster kempen," kata beliau.

#PRKBukitGelugor RamKarpal Lancar Manifesto Selepas Kempennya Mendapat GAGAL Mendapat Sambutan

Posted: 22 May 2014 07:15 PM PDT


Tiga hari sebelum hari pengundian PRK Parlimen Bukit Gelugor, calon DAP Ramkarpal Singh Deo hari ini melancarkan manifestonya.

Bagaimanapun, penjelasan mengenai manifesto enam perkara itu dilakukan oleh Ahli Parlimen Tanjong, Ng Wei Aik.

Ramkarpal anak lelaki ketiga mendiang Karpal Singh, berkata selepas 10 hari berkempen, beliau mengenal pasti enam isu utama yang membentuk manifestonya itu.

"Pada masa ini kita ada tiga  Adun daripada DAP dan jika saya dipilih, saya beri jaminan kami akan bekerjasama untuk memastikan semua ini dilaksana," katanya kepada pemberita selepas melancarkan manifestonya di sini.

Manifesto itu meliputi penambahbaikan sistem trafik, membina kawasan rekreasi untuk orang awam, menaik taraf pasar basah, pendidikan, perumahan dan program pembangunan; serta alam sekitar.

Bagaimanapun ketika ditanya mengenai pelaksanaan penambahbaikan sistem trafik, Ramkarpal tidak menjawab, sebaliknya Wei Aik yang juga ketua komunikasi jawatankuasa PRK DAP, berkata beliau akan memberi penjelasan kepada wartawan kemudian.

DAP juga mengumumkan parti itu akan mengadakan ceramah mega terakhir esok dan antara pemimpin yang dijangka berucap ialah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Penasihat DAP Lim Kit Siang dan pemangku Pengerusi DAP Kebangsaan, Tan Kok Wai serta Timbalan Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa.

Kerusi Parlimen Gelugor kosong susulan kematian Karpal Singh yang maut dalam nahas jalan raya pada 17 April.

Ramkarpal dicabar tiga lagi calon iaitu Naib Presiden Parti Cinta Malaysia Datuk Huan Cheng Guan dan dua calon Bebas — Abu Backer Sidek Mohammad Zan dan Mohamed Nabi Bux Mohd Nabi Abdul Sathar. – BERNAMA

Kempen PAS Di #PRKTelukIntan Ajak Sokong Calon Islam Tapi Tolak Nabi Bux Di #PRKBukitGelugor

Posted: 22 May 2014 07:10 PM PDT

dyana-sofya-calon-teluk-intan-ramkarpal-bukit-gelugor-dap-pakatan-tolak-hudud-hukum-islam

Pas tidak seharusnya 'double standard' berhubung pemilihan calon antara Islam dan bukan Islam pada pilihan raya kecil Parlimen Teluk Intan memandangkan perkara tersebut tidak pula dicanang pada kempen pilihan raya kecil di Bukit Gelugor.

"Ianya mula dimainkan oleh pemimpin Pas di Parlimen Teluk Intan untuk mengajak rakyat dan pengundi di sini untuk mengundi Calon DAP, Dyana Sofea memandangkan dia seorang Islam berbanding memilih calon BN, Datuk Mah Siew Keong yang bukannya beragama Islam.

"Kita mengambil contoh apa yang berlaku di Bukit Gelugor sekarang apabila ada ahli Pas sendiri bertanding di Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gelugor, dia seorang Islam yang bernama Mohamed Nabi Bux, namun apabila bertanding di Parlimen Bukit Gelugor, dia tidak mendapat sokongan sahabat-sahabatnya dari Pas sendiri," kata Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Ustaz Fathul Bari Mat Jahaya.

Beliau persoal lagi ini kerana sahabat-sahabatnya dari Pas menyokong anak Karpal Singh bernama RamKarpal.

"Mereka sokong anak Karpal Singh berbanding Nabi Nux sedangkan Nabi Nux itu membawa misinya mempertahankan hudud dan nak bawa hudud.

"Mengapa di sana, isu seperti ini tidak dimainkan, mengapa kamu memilih orang bukan Islam, mengapa kamu tidak memilih orang Islam?," ujarnya ketika menyampaikan Ceramah Perdana di Kampung Selabak, Teluk Intan malam tadi.

Tambah beliau lagi Pas sepatutnya konsisten dalam isu ini.

"Kadang-kadang orang guna nas, guna ayat Al-Quran, guna Hadis untuk memberi kepentingan sahaja.

"Cukup kepentingan dia, sesuai dengan hawa nafsu dia, dia akan guna. Kalau tak sesuai, 'ini kita simpan'. Macamlah ayat Al-Quran itu tak terpakai di Bukit Gelugor Pulau Pinang, tapi terpakai di Teluk Intan. Hadis itu terpakai di Teluk Intan, tapi tak terpakai di Bukit Gelugor. Tak boleh macam itu.

"Jangan buat agama macam itu. Agama itu bukan macam capati, nak makan makan tak nak makan, sudah. Jadi saya minta tolong pada sahabat dalam Pas, jangan main isu ini," katanya.

#PRKBukitGelugor Ternyata RamKarpal TIDAK SeGAGAH Karpal Singh

Posted: 22 May 2014 07:02 PM PDT

DAP kini di lihat mula membawa turun pemimpin-pemimpin utama mereka dari seluruh negara bagi membantu kempen di PRK Bukit Gelugor.

Satu tindakan yang di rasakan agak sedikit kelam kabut memandangkan Bukit Gelugor sebelum ini di kenali banyak pihak sebagai "Stronghold DAP" atau kubu kuat DAP dan dinasti Karpal.

Namun kehadiran calon Ramkarpal sebagai pengganti kepada mendiang Karpal di lihat banyak pihak tidak membantu DAP untuk mendapatkan kemenangan mudah seperti mana yang di war-warkan sebelum ini.

Semua ini berlaku berikutan kehadiran calon daripada Parti Cinta Malaysia (PCM) Datuk Huan Cheng Guan yang di lihat memberikan tentangan sengit kepada Ramkarpal di Bukit Gelugor.

Dengan siri kempen bertemu rakyat , Datuk Huan di lihat amat di senangi masyarakat setempat memandangkan calon daripada PCM ini punya sikap mesra rakyat.Malahan kemesraan itu bukan sahaja berlaku sewaktu beliau turun berkempen tetapi juga berterusan walau di mana sahaja beliau berada.


Gerak kempen yang di susun oleh jenteranya di lihat konsisten dan kerana itu DAP mula berasa tercabar seterusnya mula menggerakkan jentera sibernya RBA untuk menyerang Datuk Huan dalam usaha menjatuhkan reputasi beliau sebagai calon yang mesra rakyat.

Datuk Huan dalam sidang media semalam menyatakan beliau bukan sahaja di tuduh oleh DAP sebagai pencetus kepada fitnah yang menyatakan Ramkarpal adalah gay tetapi turut di tuduh sebagai seorang pemimpin pengecut atau dalam bahasa cina yang di gunakan adalah "Booo Hood".

Serentak dengan itu beliau telah menunjukkan bukti bagaimana serangan RBA terhadap beliau dengan membuat tuduhan menyatakan Datuk Huan juga adalah seorang lelaki Gay beserta dengan gambar bagi tujuan mengaibkannya.

"Saya ada isteri , dua anak dan cucu .. saya bukan GAY" antara ungkapannya kepada pihak media semalam.

Kenapa perlu menyerang peribadi calon ? Kita harus "gentlemen" dalam persaingan di Bukit Gelugor dan berkempenlah secara sihat kenapa perlu sampai ke tahap menuduh saya dengan perkataan seperti "Boo Hood" ? tambahnya lagi.

Untuk makluman "boo hood" merupakan perkataan dalam bahasa cina dan maksudnya bolehlah di istilahkan sebagai pengecut.

Ternyata serangan demi serangan terhadap calon PCM ini telah membuktikan bahawa DAP sebenarnya tergugat hanya dengan kehadiran Datuk Huan daripada Parti Cinta Malaysia

Mat Taib Turut Berkempen Burukkan BN di #PRKBukitGelugor Walaupun Hakikatnya BN Tidak Bertanding!

Posted: 22 May 2014 06:56 PM PDT


Pentas kempen Pakatan Rakyat makin menarik apabila ceramah pada malam semalam dihangatkan lagi dengan kehadiran bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Muhd Taib yang membuat penampilan istimewa ketika kempen berbaki dua hari lagi.

Selepas berpuluh tahun bersama perjuangan BN dan Umno, Muhammad yang juga bekas Naib Presiden Umno ketika berucap mendakwa tidak mahu sebarang jawatan, sebaliknya menyertai pembangkang untuk mengetengahkan sisi negatif kem lamanya itu.

Beliau juga mendakwa, berdasarkan trend politik masa kini dengan kehadiran pembangkang di Johor misalnya, Pakatan Rakyat akan membawa perubahan dalam tempoh empat tahun menerusi Pilihan Raya Umum Ke-14.

"Kita dapat lihat di Johor, dahulunya ketika zaman saya, tiada pembangkang tetapi sekarang Pakatan Rakyat menang 18 kerusi.

"Di Selangor, semasa saya jadi MB, hanya ada dua kerusi DAP, tapi sekarang 44 kerusi. Saya dah tengok akan berlaku perubahan dalam tempoh empat tahun lagi," katanya pada ceramah di Island Glades, Jalan Delima di sini, malam Khamis.

Muhammad juga mendakwa  Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad, Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai), Jeff Ooi (Jelutong) dan Rafizi Ramli (Pandan) layak menjadi menteri pada bila-bila masa sahaja.

"Saya pernah bersama Umno. Jadi saya tahu orang di sini (Pakatan Rakyat) lebih baik daripada orang di sana (Umno-BN)," katanya.

Pada masa sama, beliau turut mempersendakan kemelut politik di Terengganu yang menggemparkan negara beberapa minggu lalu.

"Di Terengganu, kerajaan baru hampir dibentuk dan bakal mendapat MB baru tetapi ada juga pemimpin yang 'go head go stan' (menarik balik keputusan)," katanya.

Dalam ceramah itu juga, beliau memuji tindakan penasihat DAP, Lim Kit Siang kerana menurunkan Dyana Sofya Mohd Daud sebagai calon di Teluk Intan.

Sementara itu, pakatan pembangkang dilihat sudah kehabisan modal untuk berkempen apabila menjadikan isu sepasang panda yang baru tiba di Malaysia sempena hubungan diplomatik kedua negara selama 40 tahun itu dalam ceramah mereka.

"Kerajaan habiskan banyak duit hanya untuk sepasang panda ini. Sekarang sudah tak boleh berhutang, kena buat GST sebab mahu bagi panda makan," kata Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kaiat. 

Kerana Nak Spin Burukkan PANDA : PAS Tetiba Baru Terfikir Nak Bina Rumah Kos Rendah Untuk Rakyat?

Posted: 22 May 2014 06:49 PM PDT

Panda punya pasal, penjilat tegar Pakatan Rakyat mula meroyan kononnya kos boleh bina 2000 rumah kos rendah. Ironinnya berapa banyak rumah kos rendah yang telag dibina oleh kerajaan Pakatan Rakyat di negeri-nergi yang mereka terajui? Bunyi macam kelakar, tapi itu hakikatnya apabila PAS bersuara. Di Kelantan, boleh bagi aku satu rumah kos rendah yang dibina kerajaan PAS?

Tidak cukup dengan itu, pencacai- pencacai maya memainkan peranan untuk mengelirukan rakyat tentang impak kehadiran dua ekor panda ke Malaysia, portal rasmi PAS, Harakah turut mengeluarkan artikel di bawah untuk menambahkan perencah;

http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/28065-belanja-panda-boleh-bina-2000-rumah-kos-rendah

Setakat itu sahajakah kualiti yang harus dimiliki untuk menjadi pemimpin di dalam parti PAS?

Jom Tengok situasi sebenar yang berhubung kehadiran panda tersebut ke negara ini.

FAKTA TENTANG PANDA
Tahukah anda :
Panda di National Zoo Washington DC di sewa
RM 3.3 juta setahun iaitu RM 33 juta utk 10
tahun. Tetapi untung bersih dari penjualan
barangan cenderahati panda SAHAJA adalah
RM 3.85 juta setahun..  
------ 
Tahukah anda :
Panda di Zoo Toronto menyumbangkan kepada
10% peningkatan keahlian Zoo dan
pertambahan 300 ribu Pengunjung setahun.
Ini memberi pulangan RM 10 juta setahun..

------- 
Tahukah Anda :
Zoo Edinburgh merekodkan jualan tiket
melebihi 50% dari biasa sejak kedatangan
panda. Jumlah pendapatan adalah triple dari
27 juta kepada RM 81 juta setahun. 
----- 
Tahukah anda:
Zoo Atlanta kena melobi kerajaan China
selama 12 Tahun untuk dapatkan panda dan
Zoo San Diego kena belanja RM 16 juta bagi
kempen dapatkan panda. 
Malaysia? Tak perlu melobi.. Tak perlu
berkempen. China tawarkan atas menghargai
40 tahun persahabatan Malaysia dan China.

Mungkin ada yang tidak mahu mengambil kira fakta di atas, admin kongsikan pula maklumat di bawah dan lakukan pengiraan sendiri sekiranya tidak meyakini fakta angka yang bakal admin kongsikan.

Kalau malas membaca dan masih menganggap menerima Panda tersebut merupakan satu pembaziran, ini fakta panda yg mudah difahami :


Nama : feng yi (betina) fu wa (jantan)

Usia : 8 tahun

Tempoh pinjaman : 10 tahun sempena ulang tahun ke-40 hubungan diplomatik                                         malaysia-china (panda simbol diplomasi)

Tempoh kuarantin : sebulan sebelum dipertonton kepada umum

Tiket : RM20 utk dewasa dan RM10 utk kanak2

Kapasiti pelawat : 3,000 org sehari

Waktu tontonan : 9am-5pm

Tempat tinggal : zoo negara

Anggaran pdptn zoo negara + panda sehari: RM 90,000

Sekarang cuba darabkan RM 90,000.00 dengan 30 hari (sebulan), berapa agaknya jumlahnya? Bukankah RM 2.7juta?

Jika mahu dipertikaikan dana RM 7juta yang diperuntukkan setahun untuk panda tersebut, cuba darabkan pula jumlah kutipan setiap bulan dengan 12, kita boleh lihat berapa keuntungan yang diperolehi disebalik segala pembaziran seperti yang didakwa.

tunku

Posted: 23 May 2014 03:35 AM PDT

tunku


DAP and PAS confusing public with different stands on hudud, says Muhyiddin

Posted: 22 May 2014 11:42 PM PDT

DAP and PAS are confusing the public with the party's different stands on PAS' hudud plan for Kelantan, said Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"They (DAP and PAS) need to explain to the people their stand and not blindside voters," he told journalists after a working visit to the Erong orang asli village, near here on Friday.

When asked to comment on Pakatan Rakyat's blacking out of PAS' hudud issue during campaigning for the Teluk Intan parliamentary by-election, Muhyiddin stressed that it was Pakatan's problem and up to the opposition coalition to explain its stand to constituents.

bumiyang

Posted: 23 May 2014 03:20 AM PDT

bumiyang


Gempar!!! Malaysia Bakal Bankrap Kerana Pinjaman Kerajaan Melebihi 55% GDP???

Posted: 22 May 2014 06:28 PM PDT

GEMPAR!!! Bukti Dyana Agen Umno Dalam DAP???

Posted: 22 May 2014 06:01 AM PDT

RAPERA ..

Posted: 23 May 2014 01:35 AM PDT

RAPERA ..


Korean Muslims Preparing For Ramadan

Posted: 22 May 2014 06:33 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 23 May 2014 01:13 AM PDT

Taipingmali (tm)


PRK TELUK INTAN: Dap berjaya tipu pengundi India

Posted: 22 May 2014 08:14 PM PDT

Nampaknya Dap sudah menang 10% dalam Prk Bukit Gelugur dan Di Teluk Intan dengar mencipta isu 'Celaka'.

Tujuan wakil rakyat Dap Pulau Pinang memaki hamun Umno sebagai CELAKA berjaya membuatkan orang Melayu Pulau Pinang mengamuk dan menyerang wakil rakyat tersebut hingga ke Dewan Dun Pulau Pinang baru-baru ini.

Apabila wujud ketegangan antara orang melayu dan wakil rakyat dari keturunan hindu itu menyebabkan pengundi keturunan India akan menolak parti kerajaan yang memerintah hari ini. Ini akan memberikan Kemenangan calon Dap yang sedang bertanding di Perak dan Pulau Pinang.

Diharapkan pengundi India terutama di Teluk Intan tidak mudah tertipu dengan cara Dap.

Kepada pemuda- pemuda yang di tangkap oleh polis, di harapkan lain kali janganlah  cepat melatah dengan segala isu yang cuba di timbulkan oleh Dap. Sebab Dap sangat bijak menipu rakyat dengan perbagai helah mereka.


The Unspinners

Posted: 23 May 2014 12:15 AM PDT

The Unspinners


#BN4TlkIntan: No backdoor ... Vote Mah if want him as Minister

Posted: 22 May 2014 10:29 PM PDT


As President of gerakan, Dato Mah Siew Keong is strongly believed to be appointed Minister upon his victory at the Telok Intan parliamentary by-election.

Most of the Telok Intan Chinese are excited with that prospect. It had turned DAP campaigner led by Lim Kit Siang itself restless as they started to focus on Chinese voters.

The continuous presence of Lim Kit Siang was to serve the message that Dyana SOfya is a DAP candidate and to down play her youth and Malaysness. The local Chinese community is uncomfortable with DAP's experiement to field a young Malay candidate in Telok Intan. 

More so, they are up against local, experienced and proven Dato Mah against an inexperianced and outsider Dyana. Dato Mah could serve to speed up problems resolution and bringing in development budget in the area. 


Despite losing twice due to the 2008 tsunami dan 2012 chinese tsunami, the ground seems to change. Kit Siang could feel that his Malay puppet doll strategy could backfire.

There have been much dissatisfaction with DAP in Telok Intan. Dato Mah reputation as an incorruptible leader remain intact to face this gimmick from an UMNO activist daughter.

There is suspicion that the mother could likely be playing a dangerous political game to jump boat later or negotiate a deal.


In the latest ploy, Kit Siang and DAP campaigners are telling voters that Dato Mah will still be appointed as Minister through the backdoor through Senator sponsorship.

Dato Mah has clearly stated that he will not take any Minister position thrugh a Senatorial appointment. He emphased that Dato Mah will not accept senatorship

If they want a Minister to represent them, the choice for Telok Intan voters is only to vote him.

Otherwise, they can follow DAP which treated the by election as a beauty contest and young MP which will just panic and perhaps cry under panic whenever they face a wall, unable to address the peoples' need.


#BNTlkIntan: PAS yang ketepikan PAS dan agungkan DAP ... SILA LIHAT

Posted: 22 May 2014 08:58 PM PDTWahai penyokong PAS! Kuat kuat Takbir....

BN4TlkIntan: Calun DAP tak didaftar sebagai peguam? PEMBOHONG ....!

Posted: 22 May 2014 07:30 PM PDT


Pisau Kedah mndedahkan:

Satu pendedahan baru yang agak menarik dan mempunyai fakta untuk membuktikan bahawa Calon DAP PRK Teluk Intan, Dyana Sofya bukanlah seorang peguam secara profesionalnya seperti yang diberitahunya kepada pengundi-pengundi Teluk Intan.

Dari hasil carian oleh beberapa pihak didalam Laman Malaysia Bar, Dyana Sofya tidak pernah berdaftar sebagai pengamal undang-undang selama ini dan ianya tidak melayakan Dyana Sofya mengelar dirinya sebagai seorang peguam

Baca sepenuhnya di SINI


#BN4TlkIntan: Fikir-fikirkan wahai penyokong PAS

Posted: 22 May 2014 05:20 PM PDT


#BN4TlkIntan: Henti publisiti untuk calun DAP, Tambah promosi Dato Mah

Posted: 22 May 2014 07:23 AM PDT


Baca analisa KeKL SINI.

Dan blogger, cybertrooper dan sosial media BN haruskan kurangkan liputan, gambar dan menyeut nama calun DAP.

Cheap publicity untuk dia.

Juga awas wartawan balaci DAP berikut:


 

Tolong bantu sikit Dato Mah. Banyak benda bak tentangnya perlu disiarkan...

.#BN4TlkIntan: Dulu Mummy Foo, Kini ....

Posted: 22 May 2014 03:32 AM PDT


Itu dulu sekarang lain ....Kit Siang juga adalah puppeteer dan bodyguardKetepilah ...


Kedua-dua bekas Setiausaha dan penyexxx LKS

Suatu amalan dalam keluarga ...
Kalau tidak, pilihan Dyana adalah ....

#BN4TlkIntan: Kit Siang gelabah Dato Mah dinaikkan Menteri jika menang

Posted: 22 May 2014 01:32 AM PDT


Kalau Dato Mah Siew Keong menang, ramai pengundi tahu anak Telok Intan itu yang juga Presiden Parti Gerakan akan dilaintik menjadi Menteri penuh. Lihat Resume dia di SINI dan jawatan kabinet sudah hamir pasti.

Dengan itu, mudah urusan masaalah-masaalah mereka. Dengan calun DAP yang muda trang tang tang yang tak tahu apa, dia tak bleh membantu/ Bertambah lagi, dia adalah dari pembangkang di Perak.

Mudah sedikit untuk bajet turun bagi merealisasikan cadangan--cadangan pembangunan dan ekonomi oleh orang-orang tempatan.


Sebagai orang tempatan Telok Intann, Dato Mah dapat kepercayaan tempatan untuk memberi dedikasi kepada kawasan tempat lahirnya. Tidak macam calun DAP yang lebih merupakan orang Kolumpo dan Ipoh dari orang Telok Intan.

Lagi disenangi adalah dia tidak amalkan nepotisme dan kronisme. Tidak seperti keluarga Lim dan Karpal. Baca Ikrar Pemuda SINI.

Cerita Dato Mah kalah dua kali bukan lagi isu. Tsunamni 2008 dan tsunamni cina 2012 tak dapat selamatan banyak calun BN dan calun cina

Namun senario sudah mula berubah di Telok Intan. UMCEDEL hanya dpaat "detect" 45% undi cina akan pergi ke Dato Mah. Ada kata mungkin lebih dari itu.

Walaupun DAP begitu yakin undi cina dah dalam poket, Lim Kit Siang sudah mula gabra dan runsing. Reaksi dari pengundi cina tidak berapa gemar DAP pertaruhkan Telok Intan untuk eksperiman dengan calun Melayu.


Ada yang terang-terang persoal DAP letak calun Melayu sedangkan mereka mahu calun cina. Tabah lagi Dyana anak orang UMNO dan ibunya bekas AJK Perkasa.


Sejak semalam, Dyana tidak lagi kelihatan lama sangat dengan pengundi cina. Hanya "touch and go." Dyana terpaksa diasingkan dari Kit Siang bila ke kawasan cina

Dyana dihantar ke kawasan Melayu untuk dapatkan cuba sedikit undi Meayu. Lim Kit Siang yang tak balik-balik dan hari-hari di Telok Intan untuk memberi bayangan bahawa Dyana hanya puppet dan calun ini adalah calun DAP.


Di beberapa ceramah dengan cina, Dyana tak langsung muncul. Kit Siang terus dengan ceramah biasa yang berbaur rasis.

Selain dari masaalah penerimaan Dato Mah dan penolakkan calun Melayu DAP, Kit Siang berahdapan masaalah dalaman.

Walaupun ada usaha untuk membawa fraksi Ngeh dan Nga untuk menafikan masaalah dalaman, ia tidak semesti membantu melainkan ada perjanian.

Tambah lagi,, balu Dr Seah dikatakan bergaduh dengan Ngeh dan Nga. Dia menolak sumbangan RM3 ribu untuk kos pengkebumian. Dr Seah adalah faction Lim Kit Siang dan Guan Eng.

Ada 2 gay bakal wakil rakyat DAP?

Posted: 22 May 2014 12:30 AM PDT


Dari Semantas ke Lawas di SINI mengisahkan ada seorang gay DAP Melayu yang sudah lama diekori.


Mereka sebahagian dari ranccangan DAP nak kuda beberapa orang Melayu untuk agenda politik cauvanis mereka

Sementara itu Ramkarpal telah dituduh gay sebagai calun dari PCM untuk Bukit Gelugor

Calon DAP pada PRK Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh dituduh gay kerana beliau belum berkahwin walaupun sudah berusia 38 tahun.

Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM) Huan Cheng Guan menyuarakan perasaan ingin tahunya terhadap gambar lelaki berotot yang dimuat naik ke Facebook Ramkarpal.

"Kenapa Ramkarpal memuat naik banyak gambar lelaki berotot di FB dia.

"Dia sudah 38 tahun dan belum berkahwin, kamu tak rasa ada yang tidak kena berhubung perkara itu," katanya kepada pemberita semasa turun padang di Island Glades semalam.
Baca seterusnya di Bicara Perjuangan SINI
Padanlah mendiang Karpal yang mula menuduh Anwar gay boleh tiba-tiba bantu Anwar untuk kes sodomi kedua.
Mei 28 hb ini dipercaya tarikh bicara Anwar di mahkamah persekutuan.

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 23 May 2014 12:05 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Ini Macam Punya Flat Black Pun Melayu Tak Boleh Kasi Settle Ka...???

Posted: 22 May 2014 07:00 PM PDT


Ini paria banyak keras kepala...

Itu batu besar dalam kepala ada duduk...

Dia tak mau minta ampun sama melayu la...

Apa kita mau bikin sama ini paria...?

Mau ajak kena teh tarik ka...?

Mau kasi dia nasihat ka...?

Atau mau deshummm...deshumm dia ka...?

Kalau betul dia tak mau minta ampun sama melayu...

Melayu sudah tada maruah la...

Paria sudah berani pijak melayu punya maruah la...

Apa lagi melayu ada...???

Ini macam punya flat black pun melayu tak boleh kasi settle ka...?

Belantan

Posted: 23 May 2014 12:03 AM PDT

Belantan


Anwar baru sedar Azmin, Saifuddin dan Khalid 'simpan samseng' untuk menang jawatan...!!! Kah..kah..kah..UMNO juga dipersalahkan?

Posted: 22 May 2014 07:19 AM PDT


Tiga calon Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) diberi amaran berhubung kegagalan menjaga dan mengawal penyokong mereka yang bertindak agresif semasa menyertai bantahan di hadapan ibu pejabat parti itu malam tadi.

Penasihatnya, Anwar Ibrahim berkata, penyokong mana-mana calon tidak sepatutnya mencalarkan imej parti kepada seteru politik.

"Saya bagi amaran kepada ketiga-tiga calon Timbalan Presiden (jaga penyokong sendiri). Kalau tidak. jadi macam inilah. Untuk TV3 dan UMNO...puaskan hati! Biar jahanam parti...puas hati.

"Kerana apa? Kerana nafsu tidak dipenuhi. Kalau tidak ada tindakan...okey..kita ambil tindakan..ada soalan? Jadi saya minta bersurai," katanya sebagaimana dipetik dalam portal berita Antarapos hari ini.

Rakaman video aksi Ketua Pembangkang yang keluar daripada ibu pejabat parti itu semata-mata bagi memberi amaran kepada pihak yang berdemonstrasi telah tersebar di laman sosial YouTube.

Anwar dilihat amat marah apabila mengarahkan mereka yang hadir bersurai atau berdepan tindakan dipecat daripada parti.

Tindakan Ketua Pembangkang itu dianggap banyak pihak bertentangan dengan perbuatan beliau sebelum ini yang sering mengetuai demonstrasi jalanan bagi menentang kerajaan kononnya demi menegakkan prinsip demokrasi.

Walaubagaimanapun, prinsip itu tidak pula dibenarkan dalam PKR malah beliau melabelkan puak-puak yang terlibat dalam demonstrasi itu sebagai pengkhianat.

"Saya tidak peduli you (awak) siapa, kalau buat juga, saya pecat, sebab kita bertindak ada prinsip.

"Jadi saya minta bersurai. Jangan layan satu dua pengkhianat, saya minta siapa yang hadir bersurai kalau tidak saya terpaksa ambil tindakan," katanya.

Malam tadi, sekumpulan ahli PKR berkumpul di hadapan ibu pejabat parti bagi membantah kaedah sistem pengundian yang digunapakai pada pemilihan kali ini.

Mereka turut menyifatkan jawatankuasa pemilihan kali ini lebih teruk daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Suara Politik
Belantan

sekupangdua

Posted: 23 May 2014 12:02 AM PDT

sekupangdua


BRADER NIE MEMANG BERANI HALAU KOMUNIS...

Posted: 22 May 2014 07:00 PM PDT

Teman bagi tabik spring kat bro nie... hahaha bukan pasai apa dia berani.. berani kerana menghalau komunis beb, sebagai orang tempatan memang patut dia menghalau orang luar yang lansung tiada kaitan dengan tempatan, hehehe... ada lagi kot nanti kena halau... Tunggu

UMNO CELAKA.. LAGI RANCANGAN JAHAT DAP DAN RBA SELEPAS ISU CALON BIKINI

Posted: 22 May 2014 06:38 AM PDTSatu lagi rancangan si RBA kali nie selepas perancangan awal yg berjaya mempopularkan budak 27 tahun tu dalam masa yg singkat. masih ingat lagi tak bila dia orang sendiri yg buat gambar calon yg tak sapa kenal pun dengan letakan gambar minah brazil ker minah mana tah yg seiras. cukup cepat dapat liputan yang akhirnya menjatuhkan kononnya kerja terkutuk UMNO dan BN... akhirnya hasilnya cukup baik... calon tah mana datangnya popular dan UMNO dan BN jadi punca kononnya merancang memburukan calon  DAP yg bukan pun orang Teluk Intan. 


Nie yang lagi satu lagi kerja terkutuk terancang oleh RBA yang bododhkan rakyat lagi terutama pencacai dan barua yg memang dilembukan oleh roket... macam kita tau yang kat penang roket yang punya majoriti yang banyak nampak hambar untuk kerja-kerja meraih undi... sebabnya tak perlu nak merayu untuk undi, tak perlu berlakon bodoh untuk undi, tak perlu nak buat sedih untuk undi....


Sebentar tadi dibuletin TV3 Adun DAP Sri Delima, RSN Rayer menggelar pemimpin Umno sebagai celaka didalam  sidang DUN di Pulau Pinang. malah berkeras tidak mahu menarik balik apa yg diucapkan. Tambi yang nampaknya bukan kali pertama membuat kenyataan kali nie macam ada agenda tertentu atau bagai terancang, dengan tujuan dan arahan tertentu. ini bukan kali pertama kali dia buat kerja bangkai macam nie... sebelum ini dia juga keluar ayat dari mulut bangkainya pada satu ceramahnya di kempen Prk Bukit Gelugor.sebelum ini...(klik)

Tambi nie yang cukup jelas sebenarnya mahukan ada bangsa melayu menjadi rassis supaya dapat membuatkan orang MELAYU nampak sebagai RASSIS dan sebolehnya dapat mengelarkan seburuk mungkin bagi membolehkan kaum india yg disebabkan mulut bangkainya dicaci dan di hina atau pun di panggil PARIA.... KENAPA?

TUJUANNYA BAGI MEMBOLEHKAN MEMBANTU DAP MENIPU KAUM INDIA YANG MENJADI PENGUNDI DI TELUK INTAN SERAMAI 11, 576 SUPAYA MEMBENCI BN DAN TERTIPU BILA MENGUNDI DAP KONON NYA KERANA PENGHINAAAN KAUM INDIA YANG SEBENARNYA DIA YANG MENJADI TALIBARUT DAN DIRANCANG DENGAN MENGHINA KAUM ALIN SUPAYA SEOLAH KAUMNYA DI HINA SEBAGAI PARIA...


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 22 May 2014 11:37 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


NEGARA BESAR CHINA OFFER PANDA KEPADA MALAYSIA

Posted: 22 May 2014 10:24 PM PDTDalam konteks hubungan diplomatik, kalau Thailand tawarkan kita Gajah pun susah kita nak cakap tidak, apa lagi jika tawaran ini datang daripada sebuah negara yang besar seperti China; yang boleh memberi kelebihan kepada Malaysia dari segi keselamatan dan perdagangan berbilion ringgit. Apa yang pembangkang mahu? Agar Malaysia ada masalah dengan negara-negara kuasa besar dunia. Kedatangan Obama ke Malaysia dan Diplomasi Panda China merupakan perkara besar dalam hubungan diplomatik Malaysia dengan kuasa besar dunia. Jika hubungan Malaysia tidak baik dengan negara-negara ini, pembangkang boleh menggunakan kesempatan ini untuk melangsungkan agenda mereka - misalnya menggunakan Al-Gore untuk menyokong reformasi jalanan 98 atau menggunakan ahli Parlimen gay Australia untuk menghentam Malaysia dalam pelbagai isu terutama yang berkaitan Anwar Ibrahim...


Signifikan hubungan diplomatik Malaysia - China

Ramai yang mempertikaikan apakah signifikan Malaysia menerima dua ekor panda gergasi (Fu Wa & Feng Yi) dan perlu menanggung kos yang tinggi. Umum sedia maklum bahawa ianya adalah sebahagian daripada meraikan Program Perjanjian Kerjasama Konsensus Panda Gergasi antara Malaysia - China pada tahun 2012 dan usaha menyokong langkah konservasi haiwan sedunia, ianya juga melambangkan keakraban dan penghargaan dua negara menjalinkan hubungan diplomatik selama 40 tahun dan kerjasama erat dalam pelbagai perkara.

Hubungan Malaysia - China bermula apabila China mengutus rombongan pertama ke Malaysia pada bulan Ogos 1971 dan telah mengubah pendirian lamanya dan mengiktiraf kedudukan Malaysia sebagai sebuah negara yang berdaulat. Dalam perhimpunan agung PBB Oktober 1971, Malaysia menyokong pemulihan kerusi Republik Rakyat China di PBB. Pada 28 Mei - 2 Jun 1974 adalah tarikh signifikan Malaysia - China apabila, Zhou Enlai (Perdana Menteri China) dan Tun Abdul Razak (Perdana Malaysia) menandatangani Pengumuman Bersama Penjalinan Hubungan Diplomatik China-Malaysia pada 31 Mei 1974. Sejak 1985 terdapat 10 perjanjian persefahaman (MOU) dalam bidang ekonomi, pendidikan, teknologi sains dan sukan. Malaysia adalah antara 10 pelabur terbesar di China manakala China kini rakan perdagangan terbesar Malaysia dan pasaran eksport terbesar mencatatkan perkongsian eksport sebanyak 14.3% berbanding Amerika iaitu 8% dan Eropah 9% . Perdagangan dua hala antara Malaysia dan China mencecah RM 121 Billion pada 2014 (di antaranya nilai eksport Malaysia ke China lebih besar daripada nilai eksport China ke Malaysia).

Oleh demikian, dua panda gergasi adalah simbolik dan nilai persahabatan yang tidak ternilai diantara dua negara. Panda tersebut hanyalah dipinjamkan selama 10 tahun, sekiranya berlaku apa-apa perkara yang buruk atau menyebabkan kematian sudah tentu ianya juga memberi gambaran yang tidak baik kepada Negara. Maka kos yang ditanggung adalah usaha untuk menunjukkan keseriusan Negara dalam menghargai perhubungan yang dijalinkan. Kalau dulu, China menghantar Puteri Hang Li Po sebagai tanda diplomatik tetapi tidak dipinjamkan, malah berkahwin dengan Sultan Mansur Syah.Namun itu dahulu, kini zaman moden, mungkin kaedah simbol diplomatik juga berbeza. 

Semoga perkongsian ini membuka pemahaman dan peneriman rakan-rakan yang lain.

-Hafiz Ariffin  (Ikon Varsiti Kesukarelawan B.Harian 2014)

Antara info tentang panda di seluruh dunia

1. Hanya terdapat 17 zoo di 12 buah negara yang ada panda ni.

2. Panda di National Zoo Washington DC di sewa RM 3.3 juta setahun iaitu RM 33 juta utk 10 tahun. Tetapi untung bersih dari penjualan barangan cenderahati panda SAHAJA adalah RM 3.85 juta setahun.

3. Panda di Zoo Toronto menyumbangkan kepada 10% peningkatan keahlian Zoo dan pertambahan 300 ribu pengunjung setahun. Ini memberi pulangan RM 10 juta setahun.. (^_^)

4. Zoo Edinburgh merekodkan jualan tiket melebihi 50% dari biasa sejak kedatangan panda. Jumlah pendapatan adalah triple dari 27 juta kepada RM 81 juta setahun. 

5. Zoo Edinburgh juga mencatatkan peningkatan pelawat zoo apabila Panda mula mendiami zoo mereka daripada 536,000 pada tahun 2011 kepada 800,000 pada hujung tahun 2012. 

6. Zoo Atlanta kena melobi kerajaan China selama 12 Tahun untuk dapatkan panda Zoo San Diego kena belanja RM 16 juta bagi kempen dapatkan panada. (^_^)

7. Terdapat 17 Zoo di 12 buah negara di dunia ini yang menyimpan panda dengan kos yang memakan puluhan juta untuk menguruskan mereka, tetapi mereka tetap menyimpan kerana pulangan yang dibawa oleh seekor haiwan paling comel di dunia iaitu PANDA sangat menguntungkan.

Malaysia? Tak perlu melobi.. Tak perlu berkempen. China tawarkan atas menghargai 40 tahun persahabatan Malaysia dan China.

HUTANG NEGARA MENINGKAT?...ADUH PENING KAPLA!

Posted: 22 May 2014 08:55 PM PDT


Betul ke hutang negara semakin menimbun dan negara nak bankrap? 

Apa benar akibat hutang negara yang meningkat kepada RM529.9 bilion ini maka setiap orang dari 28 juta penduduk di Malaysia terpaksa menanggung hutang kerajaan secara nisbah dan puratanya RM18,000 seorang. 

Lojikkah kita membuat andaian dangkal tersebut? 

Lojikkah juga andaikan pembangkang dapat memerintah Malaysia dan Anwar menjadi Perdana Menterinya atau Presiden Republik Pakatan Rakyat Malaysia merangkap Menteri Kewangan maka segala hutang negara boleh diatasi? 

Semua dapat pendidikan dapat percuma, barang keperluan murah, tol tiada, minyak murah, semua dapat rumah, kereta jadi murah hatta MH370 yang hilang boleh dicari sesaat saja? 

Hakikatnya semua itu adalah auta seorang tukang mimpi dan pengkhayal tersohor! 

Mari kita kaji carta-carta berikut…Lihat pula kedudukan semasa rizab dan aset Bank Negara Malaysia (BNM) ini. Adakah kita akan bankrap kerana tak dapat bayar hutang? Berapa ramai yang telah menjadi peminta sedekah dan merempat di jalanan?


Rizab dan Aset Bank Negara sehingga 22 Mei 2014

Bil
Rizab dan Aset Bank Negara
Jumlah Aset dalam
US$ Dollar
1
Rizab Wang Asing
118.5 bilion
2
Rizab dalam IMF
        1 bilion
3
Hak Pengeluaran Khas (SDR)
        2 bilion
4
Rizab Emas
     1.5 bilion
5
Aset Rizab
     8.1 bilion

Jumlah Rizab Antarabangsa
  131.1 bilion

Rizab antarabangsa ini bersamaan RM427.6 bilion. Paras rizab ini mampu membiayai 9.2 bulan import tertangguh dan 1.3 kali hutang luar negeri jangka pendek

Rizab dan Aset Bank Negara

Jumlah Aset dalam
RM
7
Emas dan Pertukaran Asing serta Rizab-rizab Lain termasuk SDR
427,568,808,213
8
Kertas Kerajaan Malaysia
1,852,271,927
9
Deposit dengan Institusi Kewangan
11,252,243,249
10
Pinjaman dan Pendahuluan
6,463,518,643
11
Aset-aset Lain
7,455,017,785

Jumlah
454,591,859,817Modal dan Liabiliti

Jumlah Aset dalam
RM
12
Modal Berbayar
100,000,000
13
Rizab
59,167,293,149
14
Mata Wang dalam Edaran
73,879,297,112
15
Deposit Institusi Kewangan
175,107,831,230
16
Deposit Kerajaan Persekutuan
9,983,267,080
17
Deposit Lain-lain
2,636,507,280
18
Kertas Bank Negara
98,311,404,342
19
Peruntukan Hak Pengeluaran Khas (SDR)
6,783,406,670
20
Liabiliti-liabiliti Lain
28,622,852,954

Jumlah
454,591,859,817

Sumber: http://www.bnm.gov.my

Rajah di atas jelas menunjukkan kita masih lagi mempunyai rezab dan aset negara yang kukuh. Inilah bukti kejayaan kerajaan selama hampir 57 tahun memerintah. Ditegaskan hutang luar negara adalah masih rendah iaitu RM16.9 bilion sejajar dasar kerajaan mengutamakan pinjaman dalam negeri yang mempunyai kecairan tinggi, kos pinjaman lebih rendah dan mampu meminimumkan risiko pertukaran mata wang asing. 

Sedangkan hutang dalam negeri yang banyak (RM512.3 bilion) itu meliputi hutang-hutang awam Kerajaan Negeri pada Kerajaan Persekutuan, hutang Kerajaan Pusat dan Negeri pada bank-bank tempatan dan juga hutang-hutang perniagaan GLC pada bank-bank dalam negara. Ertinya hutang tersebut hanya berlegar dalam negara. Kita tidak tertakluk dan bergantung pada negara asing atau hutang antarabangsa sama sekali! 

Jadi apa perlu kita risau jika hutang dalam negara boleh diuruskan dengan baik dan dibayar secara ansuran atau berperingkat-peringkat setiap bulan kepada pihak pemberi pinjaman. 

Hakikatnya, setiap pendapatan negara yang kebanyakannya dikutip dari hasil percukaian akan digunakan untuk tiga tujuan utama berikut: 
  • · Perbelanjaan Mengurus 
  • · Pembayaran Hutang 
  • · Simpanan/Rezab 
Hakikatnya defisit perbelanjaan negara adalah perkara biasa dalam ekonomi sesebuah negara di dunia. Mengikut teori ekonomi defisit hanya boleh diatasi jika semua subsidi dihapuskan. Namun sebagai sebuah kerajaan yang bertanggungjawab, perkara ini tidak akan berlaku kerana sifat keprihatinan kerajaan Barisan Nasional (BN) sentiasa menjaga mendahulukan kesejahteraan rakyat.Subsidi telah dimansuhkan secara berperingkat-peringkat bagi memberi ruang kepada rakyat meningkat pendapatan mereka. Malah wang dari penjimatan subsidi tersebut disalurkan kembali kepada rakyat secara bersasar seperti bantuan BR1M, biasiswa, pembinaan infrastruktur pendidikan, kesihatan, perumahan rakyat PR1MA dan sebagainya. 

Inilah kebijaksanaan kerajaan menguruskan kewangan negara. Tak perlu kita menuduh, memfitnah dan memaki hamun pihak lain yang bertungkus lumus membangunkan negara jika kita sendiri tidak tahu mentadbir dan menguruskan ekonomi negara ini. 

Kenapa kita perlu mempertikai kemampuan kerajaan menguruskan hutang negara? Sebagai contoh, pada tahun 2011 Malaysia telah terbukti berjaya menguruskan pembayaran hutang syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Felda kepada Asian Development Bank (ADB) dan Bank Dunia sejak 1965-2002 berjumlah US$3,931 juta - sesuatu yang di luar jangkaan pihak pembangkang yang sering mempertikaikan kemampuan negara membayar hutang. 

Ini adalah sebahagian dari contoh kecil yang menunjukkan kemampuan negara mengendalikan hutangnya. Mana-mana kerajaan di dunia terpaksa berhutang demi pembangunan dan kesenangan rakyatnya. Cuma yang membezakan ialah Malaysia berjaya menguruskan hutang negara dengan cemerlang kerana kebijaksaan para pemimpinnya menguruskan kewangan. 

Syukur kita kepada Allah kerana kepimpinan negara berjaya mewujudkan banyak peluang pekerjaan dan. 47 buah GLC kini bergerak aktif dalam Bursa Saham Malaysia dan dapat menjana kewangan serta pembangunan negara. Semua ini merupakan sebahagian ikthiar kita mengelak negara dari bankrap akibat hutang! Apa bezanya dengan pembangkang? 

Punaisihat Mr Mansuh banyak berjanji akan guna segala rezab untuk mempercumakan segala-galanya. Kesannya rezab akan menyusut dalam masa beberapa bulan saja dan mendedahkan negara kepada risiko bankrap, penyeludupan berleluasa, kehadiran lebih ramai pendatang haram untuk bersama-sama merebut nikmat percuma negara kita. 

Bila ini terjadi bebanan kerja pihak penguatkuasa akan bertambah sedangkan mereka juga berjanji akan mengurangkan bilangan kakitangan awam termasuklah polis. Adakah pihak pembangkang masih belum cukup inzal berfantasi kononnya tugas itu boleh dilaksanakan dengan cemerlang oleh seorang robocorp

Adakah kita mahu mengikut desakan seorang dua tuan punahsihat ekonomi yang bertenggek cari makan dalam pakatan pembangkang untuk menasihatkan kita berkaitan pengurusan ekonomi negara? 

Belajar dari contoh pengurusan FELDA 

Contoh paling baik ialah apa akan jadi jika kerajaan dan Felda tunduk pada desakan pembangkang yang ingin menghalang penyenaraian saham Felda Global Venture (FGV) dulu. Sudah pasti Felda kini akan berada ditakuk lama memanjang tanam sawit saja. Namun dihari penyenaraiannya, FGV berjaya mengumpulkan tunai RM10.45 bilion. Keuntungan tersebut turut dinikmat warga Felda.


Namun kerana kebijaksanaan Felda, GLC ini berjaya ke tahap global hingga mampu membuka banyak syarikat, hotel dan lain-lain perkhidmatan di luar negara termasuk bekerjasama dengan UAE membuka hypermarket LULU tahun hadapan. 

Hakikatnya, Malaysia ramai pakar dalam dan luar negara yang lebih kredible dan berdedikasi memberi nasihat bahkan ternyata perdana menteri kita sendiri juga seorang graduan ekonomi.

Mana-mana kerajaan di dunia pun akan bayar hutang luar negaranya secara beransur-ansur agar tidak mengganggu keseluruhan sistem kewangan negara mereka. Macam kita juga, jika ada duit banyak sekalipun adakah kita akan langsai semua hutang sekaligus tanpa memikirkan bahagian untuk simpanan luar jangka?


MOHD SAYUTI OMAR KATA PAS PARTI DAYUS

Posted: 22 May 2014 06:35 PM PDT

gambar terkini mohd sayuti omar

Penulis pro-reformasi, Mohd Sayuti Omar (MSO) yakin seratus peratus hukum hudud yang diwar-war sekarang ini tidak akan dilaksanakan di Kelantan.

"Saya tetap yakin hampir 100% hukum hudud tidak akan dapat dilaksanakan memadangkan kepada berbagai halangan dan masalah yang ada hari ini. Selagi prasarananya tidak siap sepenuhnya ia tidak mungkin dijadikan kenyataan,"katanya dalam tulisan bertajuk "Hampir 100 peratus hudud tidak akan dapat dilaksanakan."

MSO membuat ulasan susulan berikutan satu wacana yang dihadirinya bertajuk "Hudud: Ke manakah Kelantan?" di Kuala Lumpur and Selangor Chinese Assembly Hall, 20 Mei.

Selain MSO, wacana yang dipengerusikan Wan Ji Wan Husin itu turut dibarisi oleh dua ahli panel yang lain; Dr Abdul Aziz Bari (Pensyarah Unisel) dan Ibrahim Mohamad (bekas pegawai Kias).

Menurut MSO, hudud tidak akan kembali bergema tanpa cabaran Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kelantan, Datuk Husam Musa.

"Isu hudud bergema hebat sekarang ini apabila ianya mula dibangkitkan oleh Husam Musa, yang mendesak agar kerajaan Kelantan mengambil inisiatif untuk laksanakan hudud. Sekiranya ia tidak disentuh oleh Husam saya fikir kerajaan Kelantan tidak jadi segalak seperti hari ini menangani hudud.

"Selepas Husam buat desakan bersifat cabaran itulah, baru Ahmad Yaakub dan timbalannya ghairah untuk melaksanakan hukum hudud dengan membawa cerita untuk membawa private bill ke parlimen bagi memboleh Jadual ke 9 dipindah untuk membolehkan hukum dilasksanakan. Ahmad membuat penegasan jaminan hudud akan dilaksanakan tahun 2015. Beliau juga membayangkan resposibilitinya akan meletak jawatan sekiranya hudud tidak dilaksanakan.

"Alasan Husam ketika membuat seruan itu, masakan setelah 20 tahun selepas Kanun Jenayah Syariah II (KSJ2) diluluskan (1993) tetapi pelaksanaannya masih belum dibuat. Husam kurang senang hudud hanya timbul dan panas sewaktu pilihan raya saja. Sesuatu yang mungkin ramai tidak diketahui, KSJ2 yang diluluskan itu masih belum diwartakan sampai ke hari ini. Justeru langkah permulaan yang tidak pun perlu kerjasama dengan Umno kerajaan Kelantan perlu wartakan dulu kanun berkenaan."

Berasaskan premis ini, MSO beranggapan hudud hanyalah tidak lebih daripada agenda politik dan gimik PAS Kelantan semata-mata.

"Bagi saya melihat kepada halangan dan juga sikap tidak serius kerajaan Kelantan itu jelas menunjukkan hudud hanya menjadi modal dan gimik politik semata-mata. Ianya sebagai syiar saja buat PAS seperti mana masjid sebagai syiar Islam di sesebuah kampung atau kawasan. Bagi PAS, hudud dijadikan buah tangan bagi Ahmad Yaakub kerana beliau tidak ada idea lain untuk ditonjolkan kepada rakyat selepas bergelar MB Kelantan.

"Manakala UMNO pula cuba mengambil kesempatan dengan menyatakan sokongan terhadap hudud yang ditentang hangit sebelum ini. Sokongan UMNO itu menunjukkan parti itu ingin menangguk di air keruh dan dalam masa sama bertujuan memecahkan perpaduuan dalam PAS dan Pakatan Rakyat."

MSO turut mengulas pandangan Dr Aziz Bari dalam wacana tersebut.

"Abdul Aziz mengulangi padangannya sebelum ini, bahawa untuk melaksanakan hudud ia tidak memerlukan kepada pindaan Perlembagaan, hanya perlu meminda seksyen-seksyen kecil saja yang tidak pun memerlukan kuasa dua pertiga di parlimen. Ertinya Kelantan sudah boleh melaksanakan hudud kalau pun tidak dipinda Perlembagaan.

"Bahkan katanya kerajaan Kelantan atau mana-mana kerajaan negeri tidak memerlukan pindaan Perlembagaan untuk melaksanakan hudud kerana (hal ehawal agama) adalah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri. Hukum hudud termasuk dalam syariah Islam. Perkara ini sudah lama beliau maklum atau menasihatkan kerajaan Kelantan.

"Beliau melihat kerajaan Kelantan tidak fokus untuk melaksanakan hudud, bahkan tidak pun tahu untuk menguruskan melaksanakan hukum hudud. Jawatankuasa hudud yang ditubuhkan dimana beliau salah seorang ahli yang dilantik tidak pernah mengadakan mesyuarat untuk membincang kemajuan mengenai hudud. Hakikat ini membuktikan Kelantan main-main dengan hudud.

"Berdasarkan itu katanya kerajaan Kelantan tidak serius, atau pun kabur untuk melaksanakan hudud."

Abdul Aziz dilaporkan FMT turut mengkritik PAS yang didakwanya gagal menjadi 'taiko' dalam Pakatan Rakyat (PR).

"PAS sendiri perlu menjadi 'taiko' di dalam PR, sebaliknya PAS hanyalah sebuah parti yang tidak tahu bagaimana untuk menaikkan namanya dan mereka bukannya parti yang mendahului dalam PR.

"Ahli Parlimen PAS tidak pernah belajar daripada kesilapan lalu, mereka sendiri sudah tahu rang undang-undang persendirian yang dibawa pembangkang akan diletakkan di bahagian paling bawah untuk dibaca oleh speaker dewan. Kenapa mereka tetap membawanya ke Parlimen walaupun sudah menjangkakan akan ditolak?" soalnya.

Seperti MSO, Abdul Aziz menyimpulkan agenda hudud hanya untuk memecahbelahkan perpaduan PR.

"PAS tidak sedar bahawa kini mereka telah masuk ke dalam perangkap Umno, dan Umno pula telah berjaya untuk memecahbelahkan PAS dan DAP," katanya.


DYANA BERSAMA PASAR BABI, OK TAK ?

Posted: 21 May 2014 11:51 PM PDT

DYANA SOFYA DI PASAR BABI MENCARI UNDI CINA
Nampaknya calon parti DAP Dyana Sofya Mohd Daud dilihat semakin melangkah 'jauh' dalam kempennya untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan.
Satu gambar dari blog Nalurirakyat.blogspot.com memaparkan gambar Dyana melawat sebuah pasar yang menjual daging babi di kawasan Parlimen berkenaan.
Sudah pastinya ia sebagai salah satu cara kempen DAP yang menjadi parti yang menaungi perjuangan politik Dyana untuk meraih undi sebanyak mungkin di Teluk Intan termasuk dari bangsa cina.
Dikatakan beliau yang merupakan Setiausaha Politik kepada Penasihat DAP Lim Kit Siang turut masuk ke dalam pasar berkenaan bagi mendekati pengundi.
Tindakan beliau dikecam blog pro Barisan Nasional (BN) yang menyifatkan tindakannya sebagai membelakangkan hukum dalam Islam yang meletakkan babi sebagai haram.
Bukanlah jadi satu dosa untuk memasuki pasar yang menjual daging haiwan itu cuma ia bakal mencalarkan sensitiviti umat Islam dan ia akan disifatkan sebagai tidak menghormati agama tambahan pula Dyana adalah seorang Islam.
Adakah beliau membersihkan diri dengan bersamak selepas melawat pasar itu tidak pula diketahui.
Daripada gambar yang dikongsikan, jelas kelihatan kaki babi tergantung untuk dijual kepada pelanggan di dalam pasar berkenaan.
Setahu penulis, kempen oleh calon Umno dalam Barisan Nasional (BN) tidak pula pernah memperlihatkan tindakan mereka masuk ke pasar menjual babi.
Demi kerusi di dalam Dewan Rakyat yang terletak di bangunan Parlimen, seseorang itu sanggup melakukan apa sahaja sehingga sanggup membelakangkan sensiviti umat sesama agama sendiri.

Panglima Perang Cyber

Posted: 22 May 2014 11:24 PM PDT

Panglima Perang Cyber


NEW 2015 Mercedes C-Class Estate Hybrid overview

Posted: 22 May 2014 09:49 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/LLQA8BE8scM


Sent from my iPhone

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 22 May 2014 10:14 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 22 May 2014 09:50 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 22 May 2014 09:46 PM PDT

PenangWasabi


Mohamed Nabi minta perjelas status ahli Pas?

Posted: 22 May 2014 08:59 AM PDT


Calon Bebas dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Bukit Gelugor, Mohamed Nabi Bux Mohd. Nabi Abdul Sathar menggesa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, Hasbullah Mohd. Ridzwan mengesahkan status beliau sebagai ahli Pas kawasan berkenaan.

Mohamed Nabi Bux mendakwa, beliau mengenali Hasbullah yang juga Ketua Pemuda Pas Gombak dengan rapat sejak wakil rakyat itu memegang jawatan Setiausaha Pas Cawangan Kampung Banjar, Gombak antara 1998 hingga 2003.

"Sekarang ini pun kami masih berhubung antara satu sama lain, jadi saya percaya beliau adalah orang penting untuk menjawab sama ada saya adalah ahli Pas atau sebaliknya," katanya kepada pemberita selepas bertemu ketua-ketua masyarakat di Kampung Melayu, Air Hitam di sini hari ini.

Sebelum ini, Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali menafikan Mohamed Nabi Bux yang bertanding dalam PRK berkenaan menentang calon DAP, Ramkarpal Singh Deo serta dua calon lain adalah ahli Pas.


Walau bagaimanapun, Mohamed Nabi Bux bersumpah beliau merupakan ahli Pas Cawangan Kampung Banjar, Gombak dan mengemukakan sijil keah­lian parti itu sebagai bukti.

Dalam pada itu, Mohamed Nabi Bux berkata, beliau akan terus memberi penjelasan tentang hukum hudud kepada orang bukan Islam dalam kempennya sehingga hari pengundian 25 Mei ini.

Sehubungan itu, beliau menggesa kerajaan negeri pimpinan Lim Guan Eng memberi penjelasan kepada rakyat mengenai hukum itu supaya masyarakat terutama bukan Islam memahaminya.

"Hukum hudud itu hanya untuk orang Islam tetapi penerangan mengenainya perlu diberikan kepada semua orang," katanya.

Penang Wasabi..

DAP: Tolak Nabi Bux berbohong tentang LGE?

Posted: 22 May 2014 08:55 AM PDT


Kenyataan calon Bebas bagi pilihan raya kecil Bukit Gelugor Mohamed Nabi Bux Mohd Nabi Sathar yang mendakwa Ketua Menteri Lim Guan Eng menyokong hudud, tidak diterima baik oleh DAP.

Setiausaha Politik kepada Lim, Wong Hon Wai mengutuk sekeras-kerasnya "pembohongan" Nabi Bux mengenainya dalam sidang media di Taman Tun Sardon sewaktu mengadakan kempen di situ.

"Dia berbohong dan tidak menyokong dakwaannya dengan bukti bahawa Lim menyokong hudud di Malaysia," kata Wong yang juga ADUN Ayer Itam.


Wong berkata Lim, dalam kapasitinya sebagai ketua menteri dan setiausaha agung DAP menolak cadangan PAS untuk menbentang Rang Undang-undang Persendirian berkaitan pelaksanaan hudud di Kelantan Jun ini.

"Lim juga berkata bahawa hudud tidak akan dilaksanakan di Pulau Pinang dan kenyataaan itu telah dilaporkan oleh media.

"Nabi Bux berbohong dengan niat jahat dan pencalonan perlu ditolak oleh pengundi Bukit Gelugor," kata Wong.

Wong merujuk kenyataan Nabi Bux semalam yang mendakwa Lim "secara rahsia" menyokong pelaksanaan hudud di Malaysia dan beliau tidak pernah menolaknya sebenarnya.

Penang Wasabi..

Saya bujang tapi bukan gay, kata Ramkarpal?

Posted: 22 May 2014 06:25 AM PDT


Kempen pilihan raya kecil Bukit Gelugor memasuki fasa baru apabila isu sekitar pilihan seksual calon DAP Ramkarpal Singh dibangkitkan.

Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM) Huan Cheng Guan menyuarakan perasaan ingin tahunya terhadap gambar lelaki berotot yang dimuat naik ke Facebook Ramkarpal.

"Kenapa Ramkarpal memuat naik banyak gambar lelaki berotot di FB dia.

"Dia sudah 38 tahun dan belum berkahwin, kamu tak rasa ada yang tidak kena berhubung perkara itu," katanya kepada pemberita semasa turun padang di Island Glades pagi ini.

Berang dengan sindiran itu, Ramkarpal menafikan beliau seorang homoseksual dan berharap untuk mencari pasangan hidup segera.


Menyifatkan sindiran itu sebagai "tidak masuk akal", peguam itu menyatakan kekesalannya terhadap lawannya yang menggunakan taktik sebegitu.

"Dia (Huan) tak ada perkara lain (lebih baik) untuk dibuat dalam kempennya?" tambahnya.

Selain Huan, Ramkarpal turut berdepan dua lagi calon bebas Abu Backer Sidek Mohd Zan dan Mohamed Nabi Bux Mohd Nabi Sathar.

Kerusi Bukit Gelugor kosong ekoran kematian bapa Ramkarpal, Karpal Singh, akibat kemalangan jalan raya bersama pembantunya di Perak pada 17 April lalu.

Penang Wasabi..

JURI RAKYAT

Posted: 22 May 2014 07:26 PM PDT

JURI RAKYAT


Nikita Mirzani Akui Kalau Dirinya Sering Di Booking Pejabat

Posted: 22 May 2014 12:05 AM PDTNikita Mirzani Akui Sering 'Di-booking' Pejabat - Nama Nikita Mirzani beberapa waktu lalu sempat populer, lantaran kasus foto-foto hot dirinya. Dan kali ini, Nikita juga memberikan pernyataan yang tidak kalah kontroversi, di mana dirinya mengaku pernah di-booking oleh pejabat!

"Kalo tawaran kencan dari pejabat itu banyak ya, tapi belum ada yang kasih hartanya ke saya, jadi gak mau. Yang penting jadi artis bookingan kan orangnya mau kasih harta ya, gak bakalan habis hartanya. Aku sering dibooking. Biasanya dari orangnya sendiri, tapi enggak mau. Kalo dia nawarnya gede, oke. Kalo puluhan sampe ratusan juga enggak lah, milyaran juga, siapa gue?" ungkapnya polos.

Nikita hanya mengatakan bahwa pejabat yang pernah berniat 'menawar' dirinya adalah pejabat daerah. Tapi dirinya tidak tau maksud dari artis bookingan pejabat, apakah hanya sekedar menghibur atau menjadi teman kencan.


 
"Kalau ada yang mau booking yah di atas seratus juta aku gak mau ya, tapi juga enggak sampe 1 M lah. Malah ada pejabat yang nawarin jadi istri, orang Kalimantan, Pangkalan Bun. Orangnya gak keren, saya geli. Orangnya itu jelek, tua, dan bau, saya gak suka. Dia berani banget, tapi bukan kriteria saya," lanjutnya.

Disinggung apakah dirinya terganggu dengan imej itu, dengan jujur Nikita Mirzani merasa tidak terganggu. Karena baginya yang terpenting adalah bekerja.

"Hmm...yang penting ada uangnya kali, bekerja tanpa ada uangnya ya bengong deh".

10 Foto Hot Elly Tran Ha

Posted: 21 May 2014 11:50 PM PDT

Elly Tran Ha adalah seorang model seksi asal Vietnam yang dalam tiga tahun ini menghebohkan dunia maya karena foto-foto seksinya yang banyak beredar.  Memang, selain memiliki wajah yang super cantik dan imut, Elly Tran Ha memiliki bentuk tubuh yang luar biasa seksi; langsing, berkulit putih, dan memiliki payudara besar yang pasti menarik perhatian setiap pria yang menatapnya.

Dalam artikel kali ini, Top10Artis akan menyajikan sepuluh foto hot Elly Tran Ha dari berbagai pemotretan,  Menyaksikan wajah cantik dan keelokan tubuhnya seolah membuat kita tak pernah merasa bosan menatap kecantikannya.  Benar-benar seorang gadis Asia yang sangat sempurna!
1.  Elly Tran Ha dan bikini


Wanita Asia memiliki pesona tersendiri bagi kaum pria.  Selain memiliki wajah yang awet muda, struktur kulit wanita Asia juga lebih cerah dan bersinar daripada wanita di negara barat.  Tak heran jika model-model Jepang seperti Leah Dizon, Reon Kadena, dan Arisa Mizuhara dengan sangat cepat berhasil meraih popularitas di Amerika dan Eropa.

Nama Elly Tran Ha juga perlahan tapi pasti mulai dikenal oleh masyarakat internasional.  Dalam foto di atas, Elly sedang melakukan pemotretan di Thailand untuk sebuah majalah fashion.  Ia tampak hanya mengenakan bikini minim yang menunjukkan kemolekan tubuhnya.

2.  Imut dan Menggoda


Karir awal Elly Tran Ha sebenarnya terjadi secara tidak sengaja.  Ia hanyalah seorang blogger muda dari Vietnam yang gemar memposting foto-foto pribadinya ke media online.  Tujuannya pun hanya sekedar narsis saja, seperti layaknya anak muda pada umumnya.  Tidak disangka, foto-fotonya yang sangat seksi itu mendapat respon yang cukup heboh di komunitas internet.

Foto di atas menunjukkan penampilan keseharian Elly Tran Ha.  Ia nampak sangat manis dengan kacamata yang membingkai wajahnya.  Tentu saja, yang paling menarik perhatian adalah ukuran payudaranya yang besar dan tampak ranum.

3.  Senyum manis


Senyuman seorang wanita adalah senjata ampuh yang bisa meluluhkan hati seorang pria.  Wanita yang memiliki senyuman manis cukup beruntung, karena pasti banyak pria yang terpikat dengan hal ini.  Begitu juga dengan sosok Elly Tran Ha, yang senyumannya pasti bisa membuat anda lupa dunia.  Ia tampak 3 kali lipat lebih cantik ketika sedang tersenyum.

Foto seksi Elly Tran Ha di atas diambil dari sebuah pemotretan profesional.  Ia tampak berbaring di atas pasir pantai, dengan dedaunan menutupi tubuh indahnya.  Yang membuat hati berdebar adalah senyuman nakal Elly ke arah kamera yang tampak genit dan menggoda.

4.  Elly Tran Ha dan Dunia Profesional


Semenjak namanya tenar di dunia maya, berbagai tawaran pun mulai berdatangan.  Mulai dari bintang iklan hingga model majalah fashion.  Dalam waktu yang sangat singkat, Elly Tran Ha telah tampil di puluhan pemotretan bergengsi.  Ia terlihat sangat nyaman, dan walaupun pada awalanya Elly bukan seorang model profesional, ia terbilang cukup cepat beradaptasi.

Foto di atas menampakkan Elly Tran Ha dengan kostum ala pelaut.  Tentu saja, pelaut versi seksi.  Kesan hot tampaknya tak bisa lepas dari artis yang satu ini, terutama setelah ia aktif dalam berbagai pemotretan pakaian renang dan lingerie.

5.  Elly Tran Ha dan Kecantikan


Tampil cantik tampaknya sudah menjadi kewajiban bagi seorang public figure seperti Elly Tran.  Hal ini sepertinya tidak sulit, karena pada dasarnya ia memang memiliki paras yang jelita.  Wajah imutnya mampu membuat kecantikannya seolah meningkat berkali-kali lipat.  Pesonanya di mata pria seolah tak tertandingi, dan keindahan tubuhnya juga menjadi salah satu senjata ampuhnya untuk eksis.

Foto di atas diambil dalam sebuah pemotretan produk pakaian renang.  Baju renang bermodel two piece yang dikenakan Elly Tran Ha tampak sangat seksi menutupi dadanya yang memang berukuran besar.  Ada juga seekor capung yang mendarat manis di bahu kirinya.

6.  Pesona Kecantikan Gadis Asia


Elly Tran Ha memiliki kecantikan khas seorang gadis Asia Timur.  Mata yang sipit, wajah bulat telur, dan bibir mungil yang mempesona.  Memang keseksian tubuhnya sedikit unggul di atas rata-rata  gadis Asia.  Perpaduan antara unsur mungil dan hot inilah yang tampaknya membuat eksistensinya sebagai seorang model melejit dengan sangat cepat.

Dalam foto ini, terlihat Elly Tran Ha mengenakan baju tidur model lingerie berwarna merah.  Model baju yang ia kenakan terbilang cukup berani, tergolong cukup transparan, dan berpadu indah dengan kulit sang model yang tampak sangat mulus.

7.  Popularitas Elly Tran Ha


Ketenaran artis muda ini tampaknya tidak membuatnya lantas berpuas diri.  Elly Tran Ha tampak serius mengembangkan eksistensinya di dunia hiburan dengan menjajal berbagai profesi.  Ia pernah tampil dalam sebuah acara talent show sebagai penyanyi dan beberapa kali menjajal ranah akting.  Elly Tran juga belakangan ini dikenal sebagai presenter paling laris di Thailand.

Pose di atas sepintas mengingatkan kita pada artis Farah Quinn.  Walaupun tampil dengan busana rapat dan tertutup, kesan seksi sama sekali tidak bisa hilang dari Elly Tran Ha.  Memang, unsur cantik, seksi, dan sensual lahir dari dalam, bukan sekedar penampilan luar.

8.  Elly Tran Ha dan Status Selebritis


Tidak mudah bagi gadis biasa untuk tiba-tiba muncul dan tampil sebagai seorang selebritis.  Hal itu sendiri diakui oleh Elly Tran Ha yang mengaku cukup shock ketika badai popularitas mulai menghampirinya.  Ia sempat berhenti blogging selama beberapa lama sebelum akhirnya menerima konsekuensi popularitasnya ke arah positif.

Dalam dunia hiburan, Elly Tran Ha tidak melulu tampil sebagai model berpakaian seksi.  Seperti pada foto di atas, ia kadang juga membawakan produk-produk pakaian kasual tanpa harus memamerkan belahan dadanya.  Sejauh ini, karirnya terbilang cukup bersih.

9.  Elly Tran Ha dan Tantangan


Sebagai artis pendatang baru, Elly Tran Ha menghadapi berbagai tantangan, baik dari pasar maupun dari artis-artis lain yang sebelumnya sudah mapan.  Namun tampaknya tantangan itu berhasil ia jawab dengan baik, karena dari hari ke hari popularitasnya makin meningkat.  Bukan tidak mungkin apabila kelak kita menyaksikannya tampil di event tingkat dunia.

Foto di atas menunjukkan Elly Tran Ha dalam busana yang cukup unik.  Ia mengenakan korset seksi warna hitam dengan model rajutan.   Nampak juga rok mini warna serupa yang dibuat dengan cukup manis dan serasi dengan atasannya.

10.  Elly Tran Ha: Model Seksi Vietnam


Tak banyak model Vietnam yang bisa meraih nama setenar Elly Tran Ha.  Bagi Elly sendiri, hal ini bisa merupakan sebuah keuntungan sekaligus tantangan.  Ia harus berusaha untuk mempertahankan eksistensinya di dunia internasional dan juga menghadapi persaingan dari model lainnya yang ingin menjadi setenar dirinya.  Tentu saja, hal ini memerlukan perjuangan.

Sampai saat ini, perjalanan Elly Tran Ha masih terhindar dari skandal, gosip, ataupun pemberitaan negatif.  Jika ia bisa mempertahankan hal ini sampai tahap lanjut karirnya, bukan tidak mungkin Elly Tran Ha bisa muncul menjadi salah satu selebritis paling elit di Asia Tenggara.

8 Hacker Wanita Paling Cantik dan Seksi

Posted: 21 May 2014 11:41 PM PDT

Dunia hacker atau peretas identik dengan pria. Namun, ternyata tidak sedikit pula kaum perempuan yang terjun ke dalam dunia ini. Siapa saja mereka?
Setidaknya ada delapan perempuan yang masuk ke dalam jajaran peretas terkenal di dunia. Kedelapan perempuan ini tidak hanya pintar dan terkenal, mereka juga memilik paras ayu.

Karena kecantikannya ini orang-orang justru tidak percaya bahwasanya mereka adalah sosok peretas yang hebat dan handal.

Jika sobat ingin melihat foto 8 Hacker Atau Peretas Paling Cantik & Seksi Klik pada namanya. Berikut daftarnya:

1. Susan Lynn Headley
Bisa dibilang Susan Lynn Headley adalah peretas perempuan legendaris. Ia dikenal dengan nama Susy Thunder atau Susan Thunder yang menjadi peretas antara 1970-1980-an.

Tidak banyak informasi yang mengulas tentang dirinya. Susan mengenal dunia peretasan setelah bertemu Kevin Mitnick (peretas paling terkenal di dunia) pada 1980. Bekerja sama dengan Lewis de Payne, Susan 'mengacak-acak' sistem jaringan di California, AS.

Setelah bosan dari dunia peretasan, Susan akhirnya pindah ke Las Vegas dan sukses menjadi pemain poker profesional.

2. Joanna Rutkowska
Ia adalah spesialis sekuritas Polandia. Joanna menjadi terkenal karena penemuannya yang berhasil mengungkapkan cara membobol Windows Vista.

Pada saat digelar Black Hat Briefings di Las Vegas, Agustus 2006, Joanna juga mendemonstrasikan penemuannya tersebut. Ia juga memperkenalkan teknik yang disebut Blue Pill yaitu penggunaan hardware virtual untuk memindahkan sistem operasi komputer ke mesin virtual lainnya.

Karena keahliannya, eWeek Magazine memasukkannya dalam daftar '5 Hackers Who Put a Mark on 2006'.

Joanna juga pernah memberikan masukan ke VP Microsoft Security Technology Unit agar memperkuat lagi sistem sekuritas Windows Vista dengan memberikan bukti penemuannya sebelumnya.

Ia menjadi peretas papan atas dan mendirikan startup yang bertujuan memberikan jasa layanan sekuritas kepada pengguna PC dengan nama Invisible Things Lab di Warsawa, Polandia.

3. Ying Cracker
Gelar peretas tercantik pantas diberikan kepada perempuan China yang satu ini. Selain menjadi seorang peretas, Ying juga berprofesi sebagai pengajar di Shanghai, China.

Namun yang ia ajarkan bukanlah pelajaran seperti pada umumnya, melainkan pelajaran dasar bagaimana memulai peretasan, seperti mengganti IP Address atau menyingkirkan password Office dan banyak lainnya.

Ying menjadi terkenal setelah seseorang di suatu forum China mem-posting namanya dan dia mendapatkan banyak penggemar. Tidak ingin popularitasnya hanya sekadar hoax, Ying membuktikan dengan aksi-aksinya. Banyak orang kagum dan tidak dapat meragukan kemampuan perempuan satu ini.

Ying mendapatkan banyak uang dengan menjual tutorialnya seputar cracking software, mengajar cara cracking dan menarik biaya atas jasa pembongkaran software.

4. Xiao Tian

Popularitas Xiao Tian mungkin dapat dibilang secara tidak sengaja setelah dia mendirikan China Girl Security Team atau kelompok peretas khusus perempuan dan menjadi kelompok terbesar di China.

Kelompok ini memiliki anggota lebih dari 2.000 orang. Tian menjadikan dirinya seorang peretas karena ingin membuktikan bahwa dunia peretas tidak hanya didominasi oleh kaum pria saja.

5. Raven Alder
Raven termasuk perempuan jenius. Di usia 14 tahun, ia sudah lulus SMA dan berhasil menyelesaikan kuliah S1 di usia 18 tahun. Ia pun menjadi perempuan pertama yang memberikan presentasi di DefCon Hacker's Conference.

Raven adalah seorang ISP Engineer, ahli di bidang sekuritas dan seorang penulis di beberapa buku IT, serta banyak diundang sebagai pembicara untuk urusan jaringan. Ia bekerja di Senior Backbone Architect and Senior Security Consultant.

Ia sangat tertarik dalam dunia sekuritas jaringan. Raven akan memulai meretas sekuritas jaringan suatu perusahaan, menganalisanya dan memberikan solusinya.

6. Anna Chapman
Anna Chapman adalah seorang peretas yang lahir pada 23 Februari 1982. Perempuan berdarah Rusia ini tinggal di New York, AS.

Ia ditangkap pihak kepolisian pada 27 Juni 2010 kerena dituduh melakukan pembobolan ratusan software dan menjualnya kembali. Walaupun Anna bersikeras mengatakan bahwa tuduhan tersebut salah, namun pihak pengadilan AS tidak mau peduli.

Anna akhirnya kehilangan hak kewarganegaraannya dan dideportasi ke Rusia pada 8 Juli 2010.

7. Adeanna Cooke
Tidak banyak beredar berita mengenai perempuan satu ini. Menurut Tech Tricks World, Adeanna termasuk dalam jajaran peretas seksi di dunia.

Walaupun aktivitas peretasannya masih tidak begitu mampu mengangkat namanya bersanding dengan peretas terkenal perempuan lainnya, namun karena dia adalah seorang model majalah dewasa, Playboy, maka secara otomatis tnamanya pun terangkat.

Adeena melakukan aksi peretasan setelah menelusuri situs-situs mana saja yang memajang foto dirinya ketika tidak mengenakan apa-apa secara gratisan. Setelah menemukan situs yang dimaksud, Adeanna dengan segera melumpuhkan website tersebut tanpa harus menghubungi pihak kepolisian atau pihak yang bersangkutan.

8. Kristina Vladimirovna Svechinskaya
Dikenal dengan nama Kristina Svechinskaya, perempuan asal Rusia ini tergolong peretas hitam. Ia berhasil membobol banyak bank di AS dan Inggris dan membawa kabur jutaan dolar.

Dalam operasinya, Kristina menggunakan Zeus Trojan Horse untuk menyerang ribuan akun bank dan membuka lima rekening di Bank of America dan Wachovia sebagai 'gudangnya.' Karena ulahnya ini, ia diperkirakan telah merugikan banyak orang dengan total kerugian US$3 juta.

Dengan paras cantik dan tubuh yang seksi, tidak banyak orang yang mengetahui bahwa ia adalah seorang peretas kawakan.

Kristina ditangkap pihak kepolisian pada 2 November 2010. Selain dituding membobol jutaan dolar, ia pun dikenakan dakwaan menggunakan banyak paspor untuk berbagai tujuan. Atas aksinya itu, peretas cantik ini dijatuhi hukuman 40 tahun penjara.

Model Seksi Diana Morales Peragakan Lingerie Hot Real Madrid

Posted: 21 May 2014 11:37 PM PDT


http://www.1000unik.com/
Model seksi Spanyol, Diana Morales didaulat menjadi model pakaian dalam wanita atau lingerie milik Real Madrid.

Dikutip dari Sportmediaset, Morales tampil sangat seksi dengan beberapa lingerie terbaru El Real. Morales dengan percaya diri memamerkan lekyk tubuhnya di balik balutan lingerie transparan.
Tidak hanya lingerie Real Madrid, Diana Morales juga menjadi model pakaian dalam dan bikini beberapa label fashion ternama seperti Nelly Swimwear, KGB Swimwear, dan Frederick.

Real Madrid sudah meluncurkan label lingerie pria dan wanita pada 2010. Logo klub bermarkas di Santiago Bernabeu ini tak ketinggalan melekat pada setiap produk.

"Bisnis ini hebat. Model-modelnya juga sangat cantik," kata bek Real Madrid, Pepe.

Mengapa Artis Syahrini Di Tolak Bertemu dengan Victoria Beckham

Posted: 21 May 2014 11:34 PM PDT

Syahrini pernah membuat heboh saat menyambut kedatangan bintang sepakbola David Beckham ke Jakarta, belum lama ini.

Saat itu, Syahrini menyambut Beckham dengan dandanan yang amat mirip dengan gaya Victoria Beckham, istri David.

Kemiripan Syahrini terutama pada model kacamata bulat bergaya retro yang disukai Victoria. Busananya pun mencontek gaya Victoria.

Sayangnya, ketika Victoria Beckham berkunjung ke Jakarta dua hari lalu, tepatnya Selasa 13 Mei 2014, Syahrini tak nongol di acara promosi baju rancangan Victoria di Plaza Indonesia, Jakarta. 

Orang pun bertanya-tanya, saat David Beckham datang ke Jakarta, Syahrini berdandan Victoria. Pas Victoria-nya sendiri datang ke Jakarta, ke mana Syahrini?

Banyak pertanyaan seperti itu muncul di Twitter.

Tapi sebuah situs malah memberitakan "Syahrini Ditolak Temui Victoria Beckham."

Alkisah, kabar itu terucap dari sumber yang ikut terlibat menangani kedatangan Victoria ke Jakarta itu.

Sebelum Vic datang, manajemen Syahrini meminta agar bisa ketemu. "Syahrini itu top spender dan minta ketemu VB, tapi ditolak enggak kepilih," kata sumber yang tak ingin disebutkan namanya itu. Yah, bisa ketemu suaminya, malah nggak bisa ketemu Victoria-nya sendiri.

Apa jangan-jangan Victoria Marah waktu kedatangan Beckham ke Jakarta dan melihat Kemesraan Syahrini terhadap Suaminya David Beckham ya..?

10 Pesepak Bola dengan Tendangan Paling kencang

Posted: 21 May 2014 11:22 PM PDT

Gol adalah hal yang paling ditunggu-tunggu bagi para penikmat sepakbola. Biasanya, gol yang sangat emosional adalah gol yang tercipta dari luar kotak penalti atau dari tendangan yang keras. Dari sekian banyak pesepak bola terkenal, 10 pemain ini adalah pemilik tendangan terkencang di dunia, Siapa saja mereka?

1. David Eric Hirst (183 km/jam)
 
Pemain kelahiran 7 Desember 1967 ini tercatat memiliki tendangan paling kencang. Saat bermain untuk Sheffield Wednesday pada 1996, Hirst mampu menghasilkan tendangan dengan kesepatan 183 km/jam. Tingkat kecepatannya hampir menyamai kecepatan maksimum kendaran roda empat.


2. David Beckham (157 km/jam)

Legenda klub Manchester United ini pernah melambungkan si kulit bundar dengan kecepatan 157 km/jam, saat klubnya berhadapan dengan Chelsea pada 22 Februari 1997. Itulah tendangan tercepat yang dimiliki oleh pemain yang saat ini berlaga di kompetisi Major League Soccer untuk klub Los Angeles Galaxy.


3. David Trezeguet (155km/jam)
 
Striker tim nasional Prancis ini termasuk salah satu ujung tombak yang disegani. Trezegol, julukannya, juga terkenal dengan tendangan kerasnya. Rekor yang pernah dicatat adalah saat bermain untuk Monaco yang berhadapan dengan Manchester United pada 19 Maret 1998. Ketika itu, kecepatan tendangannya mencapai 155 km/jam.


4. Richie Humphreys (154km/jam)

Catatan sejarah yang dimiliki oleh pemain Sheffield Wednesday ini adalah saat timnya bertanding melawan Aston Villa pada 17 Agustus 1996. Para pertandingan yang bertepatan dengan peringatan Hari Kemerdekaan Indonesia itu, Humphreys melesakkan satu gol dengan kecepatan bola 154 km/jam.


5. Matthew Le Tissier (140km/jam)
 
Pensiunan pemain Southampton tersebut mencatatkan sejarah tendangan terkerasnya, satu tahun setelah rekor Richie Humphreys. Ketika itu, 18 Januari 1997, klubnya berhadapan dengan Newcastle pada Liga Primer Inggris. Tendangan voli Le Tissier mempu menerobos gawang lawan dengan kecepatan bola 140 km/jam.


6. Alan Shearer (138km/jam)

Mantan kapten Inggris ini dikenal sebagai legenda hidup Newcastle United. Dia memiliki tendangan bebas yang keras dan cenderung lurus ke arah gawang lawan. Apalagi ketika mengeksekusi tendangan penalti. Rekor tendangan terkerasnya adalah saat klubnya melawan Everton pada 1 Desember 2002. Kecepatan bola yang ditendangnya mencapai 138 km/jam.


7. Roberto Carlos (137km/jam)
 
Pemain kidal asal Brasil ini mampu menghasilkan tendangan 137 km/jam, saat membela Brasil melawan Prancis pada 3 Juni 1997. Pria yang sekarang bermain untuk Anzhi Makhachkala di liga Rusia itu memiliki keistimewaan lain. Akurasi dalam tendangan bebas yang melengkung dan keras, sehingga sulit diantisipasi penjaga gawang.


8. Hugo Almeida (136km/jam)
 
Hugo Almeida mencatatkan rekor tendangan tercepatnya pada 1 November 2005, saat klub yang dia bela, Porto berhadapan dengan Inter Milan. Dari jarak 32 meter, pemain berkebangsaan Portugal itu mengirimkan bola berkecepatan 136 km/jam ke penjaga gawang lawannya, yang kemudian tidak dapat diantisipasi.


9. Tugay Kerimoğlu (135km/jam)
 
Dia disebut sebagai legenda pesepak bola Turki. Rekornya dicatat saat pemain yang pensiun pada 2003 ini membela Blackburn Rovers berhadapan dengan Southampton pada 3 November 2001. Saat itu, pemain kelahiran 1970 ini mampu membuat bola yang ditendangnya melaju dengan kecepatan 135 km/jam.


10.Gabriel Omar Batistuta (132km/jam)

(lahir di Avellaneda, Santa Fé, Argentina, 1 Februari 1969; umur 43 tahun) dikenal dengan julukan Batigol atau orang biasa mengenalnya dengan nama Gabriel Batistuta adalah seorang pesepak bola Argentina yang banyak menghabiskan karier sepak bolanya di klub Fiorentina. Batistuta juga sangat dikenal dengan tendangan super kencangnya. Rekor yang pernah dicatat untuk pemai nyang sering melakukan selebrasi dengan gaya menembak ini adalah 132km/jam

5 Bintang Muda Piala Dunia 2014

Posted: 21 May 2014 11:02 PM PDT

Piala Dunia 2014 bisa menjadi panggung pemain-pemain muda. Sama seperti yang terjadi di Piala Dunia 1958 yang berlangsung di Swedia. Pele, bintang belia asal Brasil berusia 17 tahun, mampu mengejutkan dunia lewat performa gemilangnya. Lalu, siapa calon bintang muda Piala Dunia tahun ini? Simak pada galeri foto dibawah ini.

1. William Carvalho – PortugalMemiliki kemampuan mengatur irama permainan serta dapat dipercaya di lini pertahanan, Carvalho dibidik tim-tim besar Inggris macam Manchester United, Chelsea, dan Arsenal. Klub asal Spanyol seperti Real Madrid dan Barcelona juga berminat mengambil Carvalho dari Sporting Lisbon. Namanya disebut-sebut sebagai 'The Next CR7′.

Pemain kelahiran Angola ini telah memberikan timnas Portugal di semua level usia. Kini, saatnya Carvalho membuktikan dirinya juga mampu dipercaya di Piala Dunia 2014.

2. Paul Pogba – Prancis


Tak butuh waktu lama bagi Paul Pogba untuk membuktikan label wonderkid yang disematkan padanya bukan isapan jempol. Dalam 27 pertandingan di musim 2012/2013 bersama Juventus, Pogba mampu mengimbangi Arturo Vidal, Clauido Marchisio, dan Andrea Pirlo.

Senjata-senjata Pogba sangat komplit. Dribel, tendangan jarak jauh, operan, serta kekuatan mempertahankan bola yang dikuasainya sangat dibutuhkan skuat Prancis di Piala Dunia 2014.

3. Mattia de Sciglio (kanan) – Italia


Legenda AC Milan, Franco Baresi, melihat de Sciglio sebagai tidak hanya memiliki keberanian dan kepercayaan diri yang tinggi, tetapi juga dapat diandalkan di lini pertahanan. Sosok yang mengingatkan Baresi akan rekannya, Paolo Maldini.

Kekuatan pertahanan yang diberikan Sciglio bisa menjadi salah satu kunci yang dibutuhkan pasukan Cesare Prandelli untuk menebus kesalahan di Piala Dunia 2010.

4. Raheem Shaquille Sterling (kiri) – Inggris


Sejak musim 2013/2013, Raheem Sterling kerap mengisi daftar starting lineup Liverpool. Pos penyerang sayap Liverpool kerap dipercayakan Brendan Rodgers kepadanya.

Berbekal kecepatan lari dan skill olah bola yang baik, pelatih Inggris Roy Hodgson tentu tak ragu membawa Sterling ke Brasil. Meski baru dua kali tampil bersama timnas Inggris, Sterling diyakini tak bakal demam panggung.

5. Romelu Lukaku – Belgia


Dia masuk dalam daftar 10 pemain muda paling berbakat di benua Eropa yang diprediksi akan menjadi bintang besar oleh The Guardian. Ini dibuktikannya lewat torehan 15 gol dari 31 penampilan musim 2013/2014 bersama Everton.

Performa ciamik Lukaku di level klub, diharapkan menular ke penampilannya di Piala Dunia. Dia bisa menjadi salah satu mesin gol Belgia selain Eden Hazard, Vincent Kompany, serta beberapa pemain gaek lainnya.

sumber: bolahore.com

5 Kemampuan Super yang hanya Dimiliki Wanita

Posted: 21 May 2014 09:23 PM PDT


Dari sisi fisiknya, mungkin perempuan lebih lemah dibandingkan laki-laki, akan tetapi ada beberapa hal yang membuat wanita seakan mempunyai kekuatan hebat tanpa disadari. Wanita dan pria pada dasarnya

memiliki perbedaan dari segi karakter dan fisiknya. Tidak sedikit juga dari kaum pria yang memiliki kekuatan super' dan tidak dimiliki oleh manusia lainnya. Namun, menurut daftar yang  Listverse (17/05), apabila pria tidak

semuanya memiliki 'kemampuan super,' namun uniknya, setiap wanita memiliki 'kekuatan super dalam dirinya yang tidak disadari akan muncul sewaktu-waktu. Berikut 5 Kemampuan Super yang hanya Dimiliki Wanita dikutip merdeka and lihat.co.id:


1. Kemampuan identifikasi wajah seseorang
Menurut penelitian yang dilakukan oleh para peneliti dari Australia menemukan satu bukti bahwa wanita pada dasarnya mempunyai kemampuan daya analisis tajam yang terkadang muncul secara tidak sadar ketika dia sedang berkenalan dengan seorang laki-laki. Daya analisis yang dimaksud adalah, dengan otomatis seorang wanita dapat melihat apakah pria yang baru saja dikenalnya itu seorang tukang bohong atau tidak.

2. Kemampuan intepretasi warna
Menurut hasil temuan seorang peneliti bernama Israel Abramov, wanita memiliki kemampuan dalam mendeteksi dan menjabarkan warna lebih detail dibandingkan dengan laki-laki.

Temuan ini merupakan perkembangan dari penelitian sebelumnya yang disangkutpautkan dengan kebiasaan manusia pada zaman purba yaitu pria lebih mudah dalam hal pencarian makanan dan wanita cenderung berada di dalam lingkungannya.

Dikarenakan hal itulah, mata wanita lebih mudah mendeteksi dan memilah-milah warna karena mereka lebih sering berdiam diri daripada laki-laki yang sering berpindah-pindah tempat dan tidak terlalu memperhitungkan hal-hal kecil.

3. Memiliki sistem imun kuat dibanding laki-laki
Walaupun dari segi fisik, wanita kalah dari laki-laki, namun dari sistem imun dalam tubuhnya, perempuan lebih unggul dibandingkan pria. hal ini merupakan kunci dari perbedaan biologis antara wanita dan pria.

Menurut para peneliti dari Ghent University, kromosom X yang dimiliki wanita memiliki microRNA lebih tinggi dibandingkan laki-laki. MicroNRA ini adalah sesuatu yang dapat menguatkan sistem imun dan menghambat pertumbuhan kanker.

Selain itu, menurut penelitian Profesor Katsuiku Hirokawa, dikarenakan sistem imun yang lebih tinggi inilah, maka wanita juga tahan terhadap infeksi dibanding laki-laki.

4. Kemampuan untuk mengetahui bahaya di sekitarnya
Sebuah penelitian yang dipublikasikan pada tahun 2012 oleh peneliti dari Kyoto University bernama Nobuo Masataka dan Masashiro Nabasaki, mengungkapkan bahwa wanita memiliki kemampuan seperti indera keenam dalam mendeteksi bahaya disekitarnya.

Ketika level progesteron dalam tubuhnya meningkat disertai dengan hormon-hormon lain seperti cortisol dan estradiol, maka pada saat itu lah kesiagaan wanita akan segala sesuatu di sekitarnya sangat tinggi.

Hal ini dibuktikan dengan wanita yang sedang hamil selalu berusaha sekecil mungkin meminimalisir kecelakaan baik bagi dirinya atau bagi jabang bayinya.

5. Kemampuan dalam mengerjakan semua hal dalam waktu bersamaan
Kemampuan mengerjakan banyak hal dalam satu waktu atau biasa disebut multitasking ini sebenarnya dimiliki baik pria atau wanita. Akan tetapi dari sisi persentasenya, wanita lebih mudah dan lebih baik dalam melakukan multitasking dibandingkan laki-laki.

Dari sebuah penelitian terungkap bahwa, ketika pria dan wanita diminta untuk melakukan banyak pekerjaan dalam waktu singkat dan bersamaan, pria lebih lamban sedangkan wanita lebih sigap.

Menurut penjelasan sang peneliti, hal ini merupakan sifat dasar turunan yang diturunkan oleh para pendahulu yaitu pria lebih sering melakukan perburuan hewan dengan satu fokus saja, sedangkan wanita lebih sering menyelesaikan banyak hal sebelum sang pria datang membawa hasil buruannya.
sumber: merdeka

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 22 May 2014 03:28 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Foto) Pelajar Bertudung Dibuli, Buah Dada Diramas Rakan

Posted: 22 May 2014 04:01 PM PDT

 TIDAK dinafikan kejadian membuli di sekolah khususnya sekolah menengah satu kejadian biasa biarpun ia sepatutnya tidak berlaku di pusat mempelajari ilmu.

Laman siber hari ini digemparkan dengan penyebaran tiga keping foto seorang pelajar perempuan dibuli oleh pelajar lain dengan cara yang cukup mengaibkan!

Malah perbuatan itu turut dirakam dan disebarkan.

Mynewshub.my bagaimanapun tidak mengetahui lokasi kejadian berkenaan dan juga punca ia berlaku.

Perlakuan itu jelas tidak bertamadun dan sudah pasti mangsa akan diselubungi trauma dan kemungkinan besar dilanda sindrom kemurungan selepas kejadian itu.

Lepas urut, dia suruh hisap pula...

Posted: 22 May 2014 07:32 AM PDT

Gambar hiasan
JASIN 21 Mei - Kelakuan sumbang seorang guru di sebuah pusat tahfiz al-Quran di daerah ini yang menyuruh seorang murid lelaki melakukan seks oral akhirnya terbongkar apabila perkara itu diadukan sehingga membawa kepada penahanan guru agama berkenaan Ahad lalu.

Lelaki berumur 20 tahun itu ditahan pihak polis selepas menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri sejurus laporan mengenai kelakuan tidak bermoralnya dibuat oleh ibu mangsa.

Menurut sumber, guru berkenaan telah mengajak mangsa yang berumur 12 tahun masuk ke biliknya dengan alasan meminta bantuan untuk mengurut badannya pada awal bulan ini.

Jelas sumber itu, mangsa yang tidak mengesyaki apa-apa kemudian disuruh pula melakukan perbuatan sumbang itu selain turut dicium di bahagian mulut.

"Bimbang akan dimarahi jika menolak, mangsa kemudian menuruti sahaja permintaan suspek," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Mangsa yang bimbang kejadian sama akan berulang kemudian terus menghubungi ibunya melalui telefon memaklumkan bahawa dia mempunyai masalah namun tidak menyatakan masalah dihadapi pada awalnya.

"Setelah dipaksa, barulah murid itu memberitahu perkara sebenar dilakukan ustaz tersebut terhadapnya dan ibu mangsa kemudian mengambilnya dari pusat tahfiz berkenaan pada 16 Mei lalu sebelum membuat laporan di Balai Polis Merlimau," kata sumber itu.

Ujar sumber itu, menyedari ibu mangsa telah mengambil anaknya dari pusat tahfiz, suspek yang mengajar sejak Februari lalu kemudian mengambil cuti panjang untuk pulang ke kampungnya di Dungun, Terengganu.

"Namun apabila dia mengetahui polis sedang memburunya, dia kemudian menyerah diri ke IPK negeri dan ditahan untuk siasatan," tambah sumber itu.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Raja Shahrom Raja Abdullah ketika dihubungi mengesahkan kejadian.

Katanya, suspek yang ditahan sejak Ahad lalu akan direman sehingga hari ini dan siasatan terperinci masih dijalankan di bawah Seksyen 377E iaitu melakukan kelucahan melampau," katanya.

Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/Jenayah/20140522/je_07/Ustaz-paksa-murid-lakukan-seks-oral-dicekup-polis#ixzz32SGJuYbU
© Utusan Melayu (M) Bhd

Google Street View rakam foto bogel wanita di luar rumah

Posted: 22 May 2014 07:01 AM PDT

MIAMI - Perkhidmatan Google Street View merakamkan seorang wanita yang berbogel di luar rumahnya di Florida, Amerika Syarikat, lapor sebuah akhbar semalam.

Wanita itu memegang sebotol air minuman semasa kelibatnya dirakamkan menerusi kamera tersebut.

Kelibat wanita tersebut dirakamkan menerusi kamera Google yang dipasang pada sebuah kereta yang melalui kawasan dekat dengan rumahnya.

Google Street View merupakan perkhidmatan yang menyediakan kemudahan kepada para pengunjung Internet untuk mengetahui sesuatu lokasi. - Agensi

Blaus Nora Danish terselak peha tarik perhatian peminat

Posted: 22 May 2014 02:15 AM PDT

Sekeping foto yang dimuat naik tuan punya badan, Nora Dansih kini menjadi bualan peminat-peminatnya di media sosial.

Foto berkenaan sebenarnya lebih mencerminkan sifat keibuaan Nora kerana memperlihatkan beliau sedang menyuap makanan kepada anak terunanya di atas sofa.

Namun, ianya menimbulkan sedikit kontroversi di kalangan peminat apabila kain yang dipakainya kelihatan sedikit terselak hingga menampakkan bahagian kakinya yang seksi.

Ianya bertambah sensai apabila blogger Rotikaya memuatnaik foto tersebut ke lama FB mereka.
Ada yang mengatakan Nora sengaja mahu menayangkan bahagian kakinya itu, ada pula yang mengatakan itu bukan peha dan pelbagai pelbagai lagi.

Walaupun begitu, Nora memang melakukan yang terbaik untuk keluarganya.

Kekayaan luar biasa anak pegawai kanan polis dipersoal

Posted: 22 May 2014 12:38 AM PDT

KUALA LUMPUR: Pengerusi Pasukan Petugas Pemantau Jenayah Malaysia (MyWatch) R Sri Sanjeevan mendakwa anak lelaki seorang pegawai kanan polis memiliki aset kekayaan melebihi RM2 juta.

Sanjeevan berkata, kekayaan lelaki berusia 30-an itu menimbulkan tanda tanya kerana beliau tidak memiliki sebarang pekerjaan.

"Dia memiliki dua buah kereta mewah jenis Audi A5 dan Jaguar XF yang dibeli secara tunai, selain turut mempunyai enam akaun peribadi yang kesemuanya berjumlah melebihi RM500,000.

"Hasil siasatan pihak MyWatch mendapati pekerjaan terakhir dia adalah pada tahun 2008," katanya kepada pemberita dalam sidang media di sebuah restoran di ibu negara hari ini.

MyWatch turut mendedahkan transaksi akaun anak lelaki tersebut yang datang daripada sebuah syarikat senjata api yang berpangkalan di Malaysia Timur.

Sehubungan itu, MyWatch menggesa pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) menyiasat sumber kekayaan luar biasa lelaki terbabit.

"Saya mahu siasatan terperinci dibuat segera sumber kewangan beliau kerana mampu memiliki pelbagai aset dalam usianya dan tidak bekerja bahkan saya turut akan membuat laporan kepada pihak SPRM pada minggu hadapan," ujarnya.

Dalam pada itu, Sanjeevan turut mengulas pertanyaan media mengenai kes tembak terhadap dirinya, Sanjeevan berkata siasatan terhadap kes itu telah dihentikan.

"Saya berasa kesal kerana siasatan telah ditutup maknanya sekiranya saya terbunuh ketika kejadian itu, bererti tiada siasatan lanjut yang akan dibuat bagi mengetahui kebenaran sebenar," tegas beliau.

Penyanyi jelita tempatan berfoya, kerap tukar pasangan lelaki

Posted: 22 May 2014 12:01 AM PDT

Gambar hiasan
Zaman remaja tempoh yang paling banyak cabaran kerana sifat ingin tahu kita berkobar-kobar dan semua benda nak rasa termasuklah perkara di luar batasan.

Bagaimanapun, bagi SS perkara itu sudah menjadi kelaziman kerana pada waktu itulah kita akan belajar mengenal apa yang baik dan buruk untuk dijadikan pengalaman. Makin matang dan lebih bijak, itulah yang akan mendewasakan kita untuk berubah ke jalan lebih baik.

Apapun, terkejut SS mendengar cerita mengenai penyanyi jelita yang memang sekarang ini sudah jarang sekali kede­ngaran namanya di persada seni tapi cukup dikenali suatu masa dulu, malah lagunya sampai sekarang jadi siulan.

Mana tidaknya, pada usianya yang bukan remaja lagi, dia dilihat sering berfoya-foya dengan berlainan lelaki kebelakangan ini. Sebelum ini SS pernah dengar juga mengenai kehidupan penyanyi berkenaan yang cukup sosial.

Menurut teman SS yang membawa perkhabaran itu, dia mulanya buat tidak tahu apabila kali pertama terserempak dengan penyanyi itu beraksi mesra dengan seorang jejaka. Dia anggap mungkin itulah teman lelaki terbaru kepada penyanyi terbabit.

Ternyata tekaannya silap apabila beberapa kali terserempak dengannya selepas itu, penyanyi itu rupa-rupanya keluar dengan berlainan lelaki. Ibaratnya, ganti kekasih itu ibarat ganti pakaianlah.

Tak terbayang SS apa agaknya yang difikirkan penyanyi itu kerana melihat pada usianya, dia patut sudah memikirkan sesuatu lebih serius dan lebih baik dalam kehidupan. Entahlah.

SS@HarianMetro

'Darren ingat dia sudah bagus' - Lee Chong Wei

Posted: 21 May 2014 11:31 PM PDT

New Delhi: "Dia ingat dia sudah bagus." Demikian pendedahan pertama kali Datuk Lee Chong Wei ketika diminta mengulas punca prestasi merudum pemain perseorangan ketiga negara Liew Daren pada saingan Piala Thomas kali ini.

Chong Wei mendedahkan, dia serta barisan kejurulatihan skuad negara sudah lama memerhatikan perubahan pemain berusia 27 tahun itu serta sering memberi nasihat kepadanya.

Menurut pemain nombor satu negara itu, selepas Daren memenangi gelaran pertamanya di Terbuka Perancis pada 2012, Daren mula berubah.

"Masa sesi latihan apabila jurulatih bagi nasihat, dia tak mahu ikut. Sudah mula seperti tidak mahu terima nasihat orang lain.

Chong Wei mahu Daren (gambar kecil) bangkit selepas aksi buruk.
"Saya sendiri pernah marah dia. Saya beritahu kepadanya, masa dia masih berada di bawah, memang tiada tekanan tapi bila dia sudah menghampiri standard saya, tekanan pasti berbeza.

Khalwat: 'Saya datang nak basuh baju saja...'

Posted: 21 May 2014 11:01 PM PDT

Pasangan kekasih dicekup dan ditahan sebelum disoal siasat.
SUNGAI PETANI: "Dia baru sahaja sampai rumah saya pagi tadi," demikian helah seorang remaja lelaki yang memberikan alasan bagi 'menyelamatkan' kekasihnya ketika serbuan dilakukan anggota penguatkuasa kerana bersekedudukan.

Pasangan itu dicekup dalam sebuah rumah di sini ketika sedang tidur pada jam 9.30 pagi oleh sepasukan sembilan anggota termasuk pegawai dari Pejabat Agama Daerah Kuala Muda.

Pasangan itu yang berusia 20 tahun berasal dari Pokok Sena dan Alor Setar menyewa di perumahan terbabit kerana mendakwa sedang bekerja di bandar ini.

Apabila ditanya, wanita itu berkata, rumah sewanya hanya 200 meter dari situ dan datang ke rumah kekasihnya pada jam 8 pagi untuk mencuci baju kerana terdapat sebuah mesin basuh di situ.

Bagaimanapun, ketika dicekup kedua-duanya ditemui berada di sebuah bilik dan salah seorangnya tidak berpakaian.

Berdasarkan pengakuan, mereka sudah berkenalan lima tahun lalu sejak di bangku sekolah dan kini masing-masing sedang bekerja di sebuah pasar raya dan kilang berasaskan ubat-ubatan di bandar ini.

Sementara itu, Pegawai Penguatkuasa Agama Daerah Kuala Muda, Zaiferi Zainul Abidin berkata, aduan dikemukakan orang awam apabila ternampak seorang wanita sering berkunjung ke rumah kekasihnya yang tinggal seorang diri termasuk pada waktu malam.

"Hasil siasatan kami dapati terdapat sepasang kekasih berada di dalamnya dipercayai tinggal serumah berdasarkan penemuan pakaian dalam wanita terbabit termasuk kelengkapan lain yang tersusun dalam almari milik kekasihnya," katanya.

Menurutnya, kedua-dua ditahan dan disiasat mengikut Seksyen 9 Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kedah 1988 iaitu bersekedudukan, bersembunyi atau bersama wanita bukan mahram.

Sekiranya sabit kesalahan, hukuman denda RM2,000 atau penjara satu tahun atau kedua-duanya atau ditahan di rumah kebajikan selama tiga tahun boleh dikenakan.

Dalam serbuan berasingan, sepasang kekasih dicekup oleh jawatankuasa masjid ketika tidur berdua-duaan di sebuah pondok berteduh dalam kawasan rumah dekat Gurun, Kedah pada jam 8 pagi.

Menurut Zaiferi, pasangan berusia 18 dan 20 tahun itu ditemui sedang nyenyak tidur dalam pondok yang terdapat dalam halaman rumah si lelaki.

"Kes itu, bagaimanapun masih dalam siasatan," katanya.

- Sinar Harian

Muat naik foto separuh bogel dalam bilik air

Posted: 21 May 2014 10:01 PM PDT

LOS ANGELES - Pelakon terkenal, Demi Moore, 48, bertindak berani dengan menayangkan gambar separuh bogelnya di dalam akaun laman sosial Twitter, lapor sebuah akhbar semalam.

Foto yang dirakamkan itu menampakkan bahagian belakang badannya bermula dari paras pinggang.

Dia menyiarkan gambar itu di laman tersebut pada malam Khamis lalu di dalam bilik mandi dengan memakai kaca mata berbingkai hitam.

Ia bukannya pertama kali Demi memasukkan gambarnya yang pelik di Twitter.

Sebelum ini, dia pernah merakamkan gambarnya sendiri dengan hanya memakai bikini.

Demi kini hidup bersama dengan suaminya, Ashton Kutcher selepas dia bercerai dengan Bruce Willis. - Agensi

Dyana Sofya hanya suarakan isi hati Kit Siang - Tungku Aziz

Posted: 21 May 2014 09:22 PM PDT

"Nasihat saya kepadanya, sentiasa buka mata dan sentiasa mendengar. Juga lihat kepada setiap langkah dan keputusan yang diambil DAP, dan lihat juga langkah kamu (Dyana) sendiri adakah kamu mempertahankan keistimewaan Melayu itu sendiri.

"Kenapa saya cakap begini, ini kerana DAP sudah lama mengatakan bahawa mereka tidak menentang Melayu, dan mereka adalah parti berbilang kaum, tapi saya rasa semua tahu bahawa DAP bukan satu parti yang demokratik," katanya ketika dihubungi.

Ini antara ingatan dan nasihat bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim ketika diajukan berkenaan wanita Melayu yang jadi calon DAP itu.

Menurut Tunku Abdul Aziz, Dyana perlu belajar untuk melihat dengan 'critical eye', dia juga perlu belajar melihat kepada larger interest of the Malays.

"Dia juga seorang Melayu dan dia juga cakap bahawa dia tidak mahu kepada perbezaan kaum dalam politik.

"Sebenarnya pada saya, apa yang dia cakap itu hanyalah suara yang selama ini Lim Kit Siang cakap, Lim Guan Eng cakap dan juga apa juga mendiang Karpal Singh selalu cakap, tetapi hakikatnya parti untuk kaum Cina," jelasnya.

Menjawab soalan katanya, Dyana sudah mengkhianati orang Melayu apabila sudah meningkari janjinya untuk tidak mengkhianati Malaysia dengan kenyataan supaya membuka kemasukkan pelajar di Universiti Teknologi Mara (UiTM) tidak hanya untuk orang Melayu.

Beliau juga menyifatkan, nasihat yang dikeluarkan Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil semalam selepas selesai proses penamaan calon di Teluk Intan tidak diserap baik oleh anak muda itu.

"Dia sudah menjadi pengkhianat pun pada hakikatnya dengan kenyataan untuk membuka UiTM kepada semua kaum, sebab kerajaan selama ini mengusahakan untuk menyediakan pendidikan kelas pertama kepada kaum Melayu.

"Paling tidak sepatutnya dia fikir berkenaan orang Melayu yang lain, jangan sebab dia sudah ada ijazah dan sudah tidak belajar di situ lagi maka saya tidak perlu fikir lagi berkenaan orang lain," katanya.

Dedah aib, Hanez Suraya dan kekasih saman MAS

Posted: 21 May 2014 09:01 PM PDT

SHAH ALAM - Pelakon kontroversi, Hanez Suraya Abdul Aziz dan kekasihnya, Romie Razin Aidilha Abd Jais memfailkan saman terhadap Malaysia Airlines System (MAS) hari ini atas dakwaan mendedahkan tiket penerbangan mereka ke Bangkok, Thailand di laman sosial, April lalu lapor Sinar Harian

Sebelum ini, Hanez Suraya mendakwa beliau sedia maklum dengan pendedahan tiket tersebut dan ramai wartawan menghubunginya untuk meminta penjelasan.

Beliau mengambil langkah berdiam diri kerana merasakan privasinya telah diceroboh.


Isteri pegawai polis jalin hubungan sulit dengan bekas MP

Posted: 21 May 2014 08:01 PM PDT

ANTARA isi kandungan SMS Datuk kepada isteri pengadu.
AMPANG - Bekas Ahli Parlimen dari Melaka bergelar Datuk didakwa mempunyai hubungan sulit dengan isteri seorang pegawai kanan sebuah agensi penguat kuasa di negara ini.

Difahamkan hubungan terlarang itu bermula sejak lebih setahun lalu dan berterusan sehingga wanita berkenaan mendirikan rumah tangga dengan pegawai kanan terbabit pada November 2013.

Wanita berusia 44 tahun itu yang turut terlibat dalam politik, dikatakan 'diikat' Datuk berkenaan dengan pelbagai kemewahan seperti duit mencecah puluhan ribu ringgit setiap bulan, selain turut dihadiahkan sebuah kereta mewah jenis Mercedez Benz.

Menurut sumber, perbuatan curang wanita itu yang juga seorang pemilik sebuah syarikat pembekal, berjaya dihidu suaminya selepas hampir sebulan mereka berkahwin.

Menurutnya, isteri pegawai terbabit kerap menyimpan telefon bimbit dan tidak membenarkan suaminya menyentuh, melihat sebarang mesej atau menjawab panggilan.

"Tindak-tanduk wanita itu semakin hari semakin mencurigakan dan seolah-olah menyembunyikan sesuatu. Apabila ditanya, dia akan beri pelbagai alasan yang tidak munasabah seperti bimbang maklumat atau rahsia sulit berkaitan politik terdedah.

"Isterinya kerap 'outstation' ke Melaka kononnya ada mesyuarat atau urusan politik. Sepanjang berada di sana, wanita itu langsung tidak menjawab panggilan," katanya.

Sumber berkata, perbuatan wanita itu terbongkar selepas suaminya ternampak mesej melalui aplikasi 'WhatsApp' antara isterinya dan Datuk terbabit pada 27 Januari lalu ketika ke pusat beli-belah di Ampang.

Pelajar tingkatan 3 dinoda dalam belukar

Posted: 21 May 2014 07:35 PM PDT

SEGAMAT: Seorang pelajar tingkatan 3 bukan sahaja dipaksa menaiki motosikal, tetapi mengalami mimpi ngeri apabila dirogol dalam belukar di Batu Anam, dekat sini.

Ketua Polis Daerah Segamat, Superintendan Mohd Kamil Sukarmi berkata, ketika kejadian jam 6.15 petang Sabtu lalu, mangsa yang berusia 15 tahun bersama seorang lagi rakannya dalam perjalanan ke rumahnya menaiki motosikal.

"Secara tiba-tiba, sebuah motosikal yang ditunggang laju seorang lelaki menghalang motosikal mereka dan merampas kunci motosikal.

"Suspek juga mengugut mangsa supaya menaiki motosikal bersamanya sekiranya mahu kunci motosikal kembali dan mangsa yang ketakutan ketika itu tidak dapat berbuat apa-apa dan hanya mengikuti arahan suspek," katanya.

Menurutnya, selepas mangsa menaiki motosikal bersama suspek, suspek membaling kunci motosikal milik rakan mangsa sebelum memecut laju ke kawasan belukar.

Rakan mangsa juga cuba mengejar motosikal dinaiki suspek dan mangsa, tetapi tidak berjaya dan tidak menyangka rakannya dirogol.

"Suspek membawa mangsa ke dalam belukar sebelum merogolnya dan meninggalkan mangsa di persimpangan jalan dekat Batu Anam.

"Sehari selepas kejadian, mangsa membuat laporan polis di Balai Polis Batu Anam jam 2 petang dan suspek ditahan beberapa jam selepas kami menerima laporan," katanya.

Menurutnya, suspek yang berumur 21 tahun itu merupakan penduduk tempatan dan tidak mempunyai pekerjaan tetap dan ditahan reman bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana rogol.

- Sinar Harian

Budak 10 tahun dirogol sepupu

Posted: 21 May 2014 07:11 PM PDT

Gambar hiasan
Betong: Tidak cukup hanya dirogol, seorang kanak-kanak berusia 10 tahun turut dibelasah oleh sepupunya sebelum dia ditinggalkan keseorangan di sebuah rumah di Spaoh, di sini kelmarin.

Sebelum kejadian pada jam 2.15 petang itu, suspek berusia 17 tahun meminta mangsa menemaninya mengambil bungkusan ais di rumahnya yang terletak berhampiran rumah mangsa. Kehilangan budak perempuan itu disedari ibunya berusia 30 tahun, kira-kira 45 minit kemudian.

Menurut sumber, wanita itu kemudian mencari anak perempuannya dan menemui mangsa dalam keadaan takut sambil menangis sebelum memaklumkan dirogol oleh suspek, manakala siasatan awal polis mendapati kanak-kanak itu dirogol dalam bilik tidur remaja terbabit.

Ibu buat laporan polis

"Susulan itu, mangsa ditemani ibunya membuat laporan di Balai Polis Spaoh. Suspek ditahan di rumahnya jam 5.35 petang semalam (kelmarin). Polis merampas pakaian suspek untuk dijadikan barang kes serta tilam yang dipercayai digunakan dalam kejadian terbabit," katanya.

Ketua Polis Daerah Betong, Deputi Superintendan Aidil Bolhassan, ketika dihubungi mengesahkan polis menerima laporan dan kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

Sementara itu di Bintulu, seorang kontraktor binaan maut ditikam ketika cuba menyelamatkan isterinya yang bergelut dengan sekumpulan enam penjenayah bersenjatakan parang dan pisau di banglo dua tingkat milik mereka di Taman Perumahan MNLG, Jalan Tanjung Kidurong, jam 10.30 malam kelmarin.

Mangsa hanya dikenali sebagai Lau, 48, sebelum itu bergegas ke tingkat bawah banglo sejurus mendengar isterinya menjerit meminta tolong.

Rampas beg tangan

Wanita terbabit ketika itu membuka pagar kediaman sebaik pulang dari bermain bola tampar apabila diserbu kumpulan itu yang turut merampas beg tangannya.

Ketua Polis Daerah Bintulu, Superintendan Abdul Razak Mohammad pada sidang medianya, semalam berkata siasatan awal mendapati sebuah bilik yang dijadikan pejabat di tingkat bawah kediaman itu digeledah dan telefon bimbit serta sejumlah wang tunai milik mangsa hilang selain menemui tiga bilah parang ditinggalkan di sekitar lokasi kejadian.

Katanya, polis menahan empat suspek, termasuk dua warga Indonesia di sebuah tapak pembinaan berdekatan Lapangan Terbang Bintulu dan sedang memburu dua lagi penjenayah.

Samseng dalam pemilihan PKR seperti dirancang

Posted: 21 May 2014 06:50 PM PDT

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) PKR Datuk Johari Abdul menegaskan kekecohan ala "hooliganisme" (perbuatan samseng) yang berlaku di cabang tertentu di seluruh negara dikenalpasti mempunyai corak tertentu.

Menurutnya yang juga ahli parlimen Sungai Petani berkata, ini kerana ia dibuat mensasarkan tong undi tertentu dan pada masa-masa tertentu.

Berdasar rakaman video, katanya, kekecohan yang dicetuskan oleh anggota parti atau orang luar dilakukan selepas makan tengah hari sekitar jam 2.30 petang sehingga lima minit sebelum pusat mengundi ditutup pada jam 5 petang.

Tindakan itu dibuat dengan andaian JPP akan mengadakan pemilihan semula selepas calon yang disokong mereka didapati bakal tewas dalam pemilihan, kata Johari.

"Kita terima banyak klip video, pattern (coraknya) agak kita boleh dibaca... Mereka ini masuk tanpa sebab, dan mensasarkan tong undi dan tiba-tiba berlaku kekecohan. Kita cuba mempertahankannya. Tong jadi sasaran," katanya.

Katanya, identiti pembuat kecoh itu dikenal pasti berdasarkan baju yang dipakai mereka dan maklumat ahli bahawa orang luar terlibat sama.

"Kita kenal pasti, siasat lanjut sama adalah ia perbuatan jenayah yang dirancang dan kita akan hubungi cabang (untuk kenal pasti pelakunya).

"(Jika benar) JPP boleh batalkan keputusan atau gantung cabang kalau mereka (cabang berkenaan) guna hooliganisme untuk timbul kekecohan," katanya dalam sidang medianya hari ini.

Turut hadir dalam sidang media itu, pengerusi pegerusi JPP Tan Yee Kiew dan pengerusi Jawatankuasa Aduan dan Bantahan Malek Hussin.

Mengulas lanjut, Johari juga berkata pihaknya akan bercadang untuk memasang kamera litar tertutup (CCTV) bagi kawasan pengundian yang tertangguh bagi mengelak kekecohan berulang.

"Kita akan pastikan ada rakaman. Jika batal sekali lagi, kita tidak teragak-agak untuk menggantung cabang terdapat salahlaku.

"Kalau cabang itu tidak mengawal penyokong dan berlaku salahlaku, kita akan gantung, hilang kelayakan untuk menghantar perwakilan," tegasnya.

35 cabang tangguh

Sementara itu, Johari memaklumkan pemilihan di 35 cabang seluruh negara yang tertangguh akan diadakan semula pada tarikh yang ditetapkan.

Daripada jumlah itu, beliau berkata sebanyak 22 cabang perlu mengadakan semula pemilihan di semua peringkat - bermula di peringkat pusat, cabang dan sayap-sayap.

Pemilihan cabang tersebut akan bermula pada hujung minggu bermula 31 Mei hingga 22 Jun.

Pemilihan pada 31 Mei, antara cabang yang kecil antaranya Setiu, Kuala Nerus, Kemamaman, Dungun dan Pengerang.

Manakala 1 Jun ialah cabang Tenggara dan Sungai Petani; Jerantut, Paya Besar, Pasir Puteh ditetapkan pada 7 Jun dan Seratok, Galau dan Batang Sadong di Sarawak diadakan pada 8 Jun.

Manakala cabang yang besar di Sabah dan Selangor ditetapkan antara 7 hingga 22 Jun kerana pihaknya perlu menyediakan tempat yang besar dan logistik memandangkan kemungkinan jumlah keluar mengundi akan bertambah berbanding sebelum penangguhan dibuat.

"Tumpuan khusus kepada cabang-cabang besar kerana ia perlu perhatian khusus untuk mengadakan semula pemilihan.

"Kita mahu memestikan proses dan persediaan lebih rapi. Kita mahu berlaku dengan tertib," katanya.

Hudud: PAS jadi 'bahan mainan' politik DAP

Posted: 21 May 2014 06:41 PM PDT

KUALA LUMPUR 21 Mei - Pas dilihat sering dipermainkan oleh rakan sekutu mereka dalam pakatan pembangkang terutama DAP yang menganggap perjuangan parti itu untuk melaksanakan hukum hudud sebagai satu bahan mainan.

Ahli Pas kawasan Subang, Selangor, Mohd. Saad Yahaya berkata, lebih parah ada dalam kalangan pemimpin Pas sendiri suka dipermainkan apabila sanggup tunduk kepada desakan DAP biarpun membabitkan agenda perjuangan parti.

Jelas beliau, Pas sepatutnya bertanggungjawab memberi penjelasan kepada DAP berhubung pelaksanaan undang-undang Islam itu dan memahami perjuangan Pas itu jika mereka benar-benar menganggap parti itu sebahagian rakan dalam pakatan pembangkang.

Sehubungan itu, katanya, Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gelugor merupakan pentas terbaik untuk Pas memberi penerangan kepada kaum Cina di Pulau Pinang berhubung hukum tersebut yang mahu dilaksanakan parti itu.

"Rakyat negeri di bawah kepimpinan DAP itu terutama Ketua Menterinya, Lim Guan Eng wajib memahami agenda perjuangan Pas itu jika mereka benar-benar menganggap parti itu sebahagian rakan dalam pakatan pembangkang.

"Namun, pada saya mereka hanya anggap kita sebagai `rakan mainan'.

"Kita kerap dipermainkan, lebih parah ada dalam kalangan pemimpin kita suka dipermainkan, malah mereka juga tumpang bermain-main dengan perjuangan kita," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dalam pada itu, beliau amat kecewa isu pelaksanaan hukum hudud yang kembali panas gara-gara calon Bebas pada pilihan raya kecil itu, Mohamed Nabi Bux Mohd. Nabi Abd. Sathar mahu memperjuangkan undang-undang Islam itu menjelang 2020, telah `dimatikan' oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sendiri.

Katanya, tindakan Abdul Hadi yang menangguhkan pembentangan Rang Undang-Undang Persendirian ber­kenaan pelaksanaan hukum hudud Kelantan di Dewan Rakyat mengecewakan hati ramai ahli akar umbi parti kerana beliau sanggup tunduk kepada desakan DAP yang selama-lamanya tidak pernah setuju dengan Pas dalam soal hudud.

"Kami (ahli) di bawah tidak pernah berubah, namun yang di atas kerap berubah fikiran mengikut arahan yang diatur oleh pemimpin DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Syabas Mohamed Nabi Bux walaupun keseorangan namun perjuangan anda dihargai. Kepada semua umat Islam di Bukit Gelugor, anda wajib mengundi beliau," katanya.

'UMNO Celaka'..so? Nak minta maaf? - Rayer

Posted: 21 May 2014 06:31 PM PDT

GEORGETOWN - Adun Seri Delima, RSN Rayer berkata, beliau tidak akan memohon maaf atau menarik balik kenyataannya yang dikeluarkan terhadap pemimpin Umno sebelum ini.

Rayer berkata, kenyataan itu dikeluarkan ketika sidang Dun dan hanya merujuk kepada pemimpin-pemimpin parti itu, oleh itu ia harus diselesaikan dalam Dun.

"Setiap orang Adun mempunyai kebebasan untuk berucap dalam persidangan Dun, jadi dalam hal ini saya tidak melakukan sebarang kesalahan dan saya tidak akan memohon maaf atau menarik balik kenyataan itu," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Semalam, wakil rakyat BN Dun Pulau Pinang mengecam tindakan Rayer yang mengeluarkan perkataan kesat terhadap pemimpin Umno ketika membahaskan ucapan perasmian Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abbas.

Ketua Pembangkang Dun Pulau Pinang, Datuk Jahara Abdul Hamid dalam sidang akhbar petang ini, berkata 10 Adun BN akan minta ketetapan melalui Dun supaya Rayer menarik balik kata-katanya dan memohon maaf kepada semua anggota Umno. - Bernama

Pelik! Pas kunci mulut bila Dyana tolak hudud

Posted: 21 May 2014 06:20 PM PDT

Apa sudah jadi pada Pas?

Pendirian calon Melayu DAP kerusi Parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd. Daud yang terang-terang menolak hukum hudud mencetuskan keresahan dalam kalangan penyokong dan pengikut Pas.

Setiausaha Politik kepada Penasihat DAP, Lim Kit Siang itu benar-benar memberi tamparan hebat kepada pemimpin-pemimpin Pas. Ini terutama terhadap Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Kalau itu nada Ramkarpal Singh Deo, calon DAP Parlimen Bukit Gelugor lainlah. Dia memang meneruskan `legasi tolakan hudud' bapanya.

Ini Dyana Sofya, calon Melayu, orang Islam. Takkan tidak terdetik seorang pun pemimpin Pas mahu memberikan nasihat atau tarbiah kepada gadis muda ini?

Barangkali Pas dalam hal ini nampak diri mereka tidak ada peranan dalam pakatan kerana jumlah kerusi Parlimen pun tercorot berbanding dimiliki DAP dan PKR. Sebab itu Pas langsung tidak ada suara. Nak `mengaum', bimbang pula dimalukan.

Setakat ini nampaknya komen-komen Dyana Sofya menguntungkan DAP di kaca mata kaum Cina apabila dia seiring dengan dasar-dasar DAP seperti UiTM dan hudud.

Pas kelihatan tidak hirau komen atau reaksi DAP terhadap perjuangan hududnya. Sikap Pas memeningkan kepala para penyokongnya di Teluk Intan apabila Naib Presidennya sendiri, Salahuddin Ayub pun secara terbuka berkata, `Pas menyokong Dyana di Teluk Intan'. Itu belum lagi suara Timbalan Presidennya, Mohamad Sabu di Bukit Gelugor tempoh hari yang secara terbuka melaungkan `Pas menyokong Ramkarpal'.

Dalam keadaan DAP tidak mempedulikan hukum hudud yang diperjuangkan Pas, kita juga dok hairan bagaimana dia sebagai setiausaha politik Kit Siang secara terbuka menyatakan penolakan terhadap hudud.

Sepatutnya Teluk Intan menjadi medan terbaik untuk Pas memperjelaskan hukum hudud kepada pengundi Cina selain Melayu.

Tetapi sehingga kini, baik pemimpin pusat atau pemimpin tempatan Pas, semuanya kunci mulut rapat-rapat.

Dyana digesa fahami DAP sebelum tolak hudud

Posted: 21 May 2014 06:10 PM PDT

JOHOR BAHRU - Calon DAP bagi pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud digesa untuk memahami secara lebih mendalam perjuangan parti berkenaan yang mempertahankan dasar sekular.

Ketua Umno Bahagian Johor Baharu Tan Sri Shahrir Abdul Samad yang membuat gesaan itu berkata, beliau terperanjat apabila Dyana Sofya menyatakan untuk menentang rang undang-undang hudud yang mahu dibentang PAS di Parlimen sekiranya memenangi pilihan raya kecil itu.

Calon berusia 27 tahun itu menyatakan beliau menentang hudud sejajar dengan 'party line' atau perjuangan DAP.

"Sekularisme adalah konsep bahawa kerajaan atau entiti lain harus wujud secara terasing daripada agama atau kepercayaan agama. Bagaimana DAP mempunyai 'party line' sebegitu sedangkan ia adalah parti yang sekular?," kata Shahrir dalam sidang akhbar di Pejabat Umno Bahagian Johor Baharu di sini hari ini.

Menurut beliau, DAP sebagai sebuah parti yang mempertahankan sekularisme, ia perlu membenarkan pemimpin dan wakilnya yang beragama Islam membuat pendirian sendiri berasaskan pendirian sebagai seorang Muslim.

Menghormati pendirian Dyana Sofya menyertai DAP, Shahrir yang merupakan veteran Umno berkata, perkara tersebut bukan sesuatu yang pelik meskipun Dyana Sofya dibesarkan dalam keluarga yang menyokong perjuangan Umno.

"Keadaan kini lebih terbuka di mana tidak perlu terperanjat jika satu keluarga ada pandangan atau politik yang berbeza sama seperti saya dengan adik beradik saya.

"Kakak saya terpengaruh dengan sosialisme ketika belajar di UK pada 60-an. Ketika belajar di Universiti Malaya saya terpengaruh dengan Umno yang memperjuangkan Dasar Ekonomi Baru manakala adik saya (Khalid - anggota Parlimen Shah Alam) menyokong PAS selepas terpengaruh dengan Revolusi Islam ketika belajar di UK," katanya memberikan contoh.

Shahrir turut melahirkan keyakinan terhadap calon Barisan Nasional (BN), Datuk Mah Siew Keong untuk mampu merampas kembali kerusi Parlimen Teluk Intan daripada pembangkang.

"Mah masih mempunyai peluang untuk menang kerana walaupun kalah kerusi tersebut pada pilihan raya umum 2013, beliau terus memberikan perkhidmatan yang baik kepada rakyat di situ. Adakah DAP mampu memberikan perkhidmatan sepertinya?" soal beliau.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandang kerusi Parlimen itu, Seah Leong Peng, 48, daripada DAP akibat kanser pada 1 Mei lepas. - Bernama

Nabi terkilan perjuangan hududnya tidak disokong PAS

Posted: 21 May 2014 06:00 PM PDT

GEORGETOWN - Calon Bebas pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Bukit Gelugor Mohamed Nabi Bux Mohd Nabi Abdul Sathar melahirkan rasa terkilan terhadap pemimpin Pas kerana tidak menyokong beliau dalam memperjuangkan hudud sebaliknya menyokong calon DAP.

Beliau yang mengaku masih anggota Pas turut melahirkan rasa sedih dan berasa dianaktirikan apabila jentera Pas membantu kempen calon DAP yang secara terang-terangan menolak pelaksanaan hukum hudud di negara ini.

"Macam di Bukit Gelugor, muslimat Pas sanggup ikut calon DAP (Ramkarpal Singh Deo) berkempen sampai azan maghrib pun mereka tidak hiraukan. Sedih saya tengok. Beberapa kali saya dok perhati," katanya kepada pemberita selepas berkempen di pasar malam Taman Tun Sardon di sini hari ini.

Beliau berkata sikap segelintir orang Islam sendiri yang menolak hudud menyebabkan masyarakat majmuk berasa ragu untuk menerima dan meningkatkan kefahaman pelaksanaan hukum itu.

Terdahulu Mohamed Nabi Bux, 63, menarik perhatian orang ramai apabila berceramah menggunakan pembesar suara dari dalam lori di pinggir pasar malam yang sibuk itu.

Pilihan raya kecil Bukit Gelugor Ahad ini menyaksikan pertembungan empatpenjuru antara Mohamed Nabi Bux dan seorang lagi calon bebas, Abu Backer Sidek Mohamad Zan, Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM) Datuk Huan Cheng Guan dan Ramkarpal. - Bernama

Sharifah Aini disahkan hidap radang paru-paru

Posted: 21 May 2014 05:09 PM PDT

Kuala Lumpur: Biduanita negara, Datuk Sharifah Aini (gambar), kini dalam rawatan pakar perubatan sebuah hospital swasta di ibu negara.

Masalah kesihatan artis veteran itu disahkan sahabat baiknya, Khalilah Mohd Talha, yang juga Pengurus Besar Komunikasi Strategik PLUS Malaysia Berhad, menerusi coretan di laman Facebook penyanyi itu.

Namun, Khalilah tidak menyatakan penyakit yang sedang dideritai Sharifah Aini serta tidak menyatakan lokasi pusat rawatan berkenaan.

Sebelum itu, Sharifah Aini pernah menulis di laman sosialnya, menyatakan beliau dijangkiti radang paru-paru. Namun, sehingga malam tadi, penyanyi Seri Dewi Malam itu gagal dihubungi.

Reda dengan ketetapan 


Khalilah turut memaparkan pesanan Sharifah Aini kepada peminatnya, yang tertanya-tanya mengenai keadaan dirinya selama ini.

"Setiap dari kita tidak tahu bila kita akan dijemput oleh-Nya. Jika ditakdirkan Allah, sampai masanya untuk saya pulang ke rahmatullah, jika ditakdirkan ujian yang Allah berikan ini berakhir dengan saya keluar sebagai jenazah, dengan hati yang damai, saya tenang dan reda dengan apa yang ditetapkan.

"Doakan saya berakhir dalam husnul khatimah. Sesuatu yang saya ingin anda, keluarga FB saya tahu, saya teramat sayangkan anda semua. Saya sangat menghargai segala kasih sayang, ingatan, doa dan budi baik yang anda curahkan kepada saya selama ini.

"Doakanlah kesejahteraan saya, sedekahkan al-Fatihah, ingatlah saya dalam setiap doa anda. Insya-Allah, kita semua akan menjadi keluarga semula di jannah!" katanya.

Lebih 20 jam coretan itu dimuatkan ke laman sosialnya itu, ia menggamit perhatian lebih 2,000 peminat dengan hampir 300 daripada mereka berkongsi perkembangan berkenaan di Facebook masing-masing, selain hampir 700 komen yang rata-ratanya turut mendoakan kesejahteraan penyanyi ini.

tun faisal dot com

Posted: 22 May 2014 01:39 PM PDT

tun faisal dot com


Panda Diplomasi - Hubungan dengan pulangan dari segi aspek Keselamatan & Perdagangan

Posted: 22 May 2014 12:42 AM PDT


Gift - maksudnya pemberian. Ada syarikat koperat dan sponsor nak bantu supaya kita boleh menjaga haiwan yang hampir pupus ini. Konsevasi memang memerlukan sejumlah wang, di negara ini kita belanjakan untuk zoo negara, safari, taman negara, pusat konservasi haiwan dan banyak lagi. Itu tanggung jawab kita kerana kita dah banyak musnahkan populasi mereka dan gantikan dengan pembangunan. Dalam isu panda bukan sahaja kita membantu konservasi haiwan ini tetapi hubungan dua negara ini ada makna tersendiri dari segi keselamatan negara dan perdagangan bernilai berbilion-bilion ringgit. Pembangkang memang tak suka sebab mereka nak kita bermusuh dengan China dan Amerika Syarikat supaya mereka boleh mengambil keuntungan daripada hubungan yang rosak ini.


Terima kasih bagi yang berkongsi maklumat yang akan saya kongsikan di sini juga...

Bagi yang masih ingat Panda itu dibawa ke Malaysia mcm binatang lain dan tidak tahu faedah hubungan diplomatik Malaysia-China yang membuahkan urusan dagangan bernilai 212 Billion setahun, sila baca Diplomasi Panda.


Dayasaing Global 2014, negara Malaysia meningkat ke tangga ke 12 berbanding tangga ke 15 pada tahun 2013. Ini terkandung dalam Laporan IMD World Competitiveness Center yang di keluarkan hari ini. Amerika Syarikat dan Switzerland masih kekal di tangga 1 dan 2. 

Prestasi Malaysia dalam 4 faktor dayasaing utama adalah Prestasi Ekonomi, Kecekapan Kerajaan, Kecekapan Perniagaan dan Infrastruktur. Berita ini akan meningkatkan tarikan kepada pelaburan swasta. Peningkatan pelaburan swasta akan membuka ruang ekonomi gandaan (economic spin-off) kepada sektor-sektor pembekal, pemborong dan peruncit. Ini juga akan meningkatkan peluang pekerjaan dan gaji. 

Dalam konteks kecekapan kerajaan menduduki tangga ke 15 dengan komponen utama serta kedudukan seperti berikut:
a. Kewangan Awam - 15
b. Dasar Fiskal - 11
c. Rangka kerja Institusi - 13
Kecekapan kerajaan menduduki tangga begitu tinggi membuktikan integiti kerajaan amat tinggi. Tuduhan pembangkang yang kerajaan mengamalkan ketirisan, rasuah dan kronisma adalah tidak berasas.

Kedudukan negara Malaysia dikukuhkan lagi dengan Laporan Ease of Doing Business oleh World Bank yang di terbitkan awal tahun ini di mana negara kita duduk di tangga ke 6 di dunia.  

Tak mungkin negara Malaysia mencapai tangga yang tinggi jika kerajaan mengamalkan ketirisan, rasuah dan kronisma.

Panda dan Diplomasi

Jika dilihat skop lebih luas dahulunya Zoo Negara sepi sahaja kini dengan kehadiran panda, ia bakal menarik lebih ramai lagi pelancong.

Kejayaan zoo lain yang mempunyai panda membuktikan haiwan itu merupakan daya tarikan yang cukup memberangsangkan.

Daripada 300 ekor panda gergasi di dalam kurungan, lebih kurang 250 ekor di China manakala 47 ekor di negara-negara lain.

Menurut laporan The Guardian, Zoo Edinburgh berjaya memecah rekod pengunjung dengan kehadiran panda Tian Tian dan Yang Guang.

Pemiliknya Royal Zoological Society Of Scotland mendedahkan pulangan keuntungan zoo telah meningkat lebih daripada RM27 juta kepada RM81 juta pada tahun 2012.

Kedatangan pengunjung meningkat mendadak 51% dengan kehadiran panda pada 2011.

Zoo berkenaan yang mengalami defisit RM6.5 juta mencatatkan pulangan lebihan RM13 juta tahun lepas selepas ketibaan panda.

Menurut laporan itu, penjualan tiket dan barangan cenderamata sahaja mampu menampung kos menyimpan panda.

Selain itu, orang ramai juga dapat memahami hidupan liar dan belajar untuk memulihara mereka....

Pada saya... Ia lebih kepada commercial decision. Business investment untuk menarik lebih banyak keuntungan. Orang meniaga faham la benda ni. 

APA ADA PANDA?

1. Menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Seri Mustapa Mohamed, China adalah negara dagangan terbesar (single largest trading partner)Malaysia, dengan nilai melebihi US$100 bilion setahun, untuk selama lima tahun berturut-turut. 

2. Sekadar perbandingan, nilai dagangan Malaysia - Amerika Syarikat ialah US$35 bilion setahun, walaupun negara itu adalah pelabur utama dengan nilai US$9.1 bilion setahun.

3. Bagaimanapun, pelaburan Malaysia di China masih rendah dan kedua-dua negara berhasrat untuk merapatkan jurang tersebut, kata Mustapa lagi.

4. Kata beliau lagi, terdapat lebih 500 bilion yuan pelaburan China dalam beberapa tahun akan datang dan Malaysia ingin merebut sebahagian dari pelaburan ini. 

5. Hujung Mei ini, genap 40 tahun hubungan bilateral Malaysia - China. Perdana Menteri, Dato' Sri Najib Razak dijadualkan melawat China hujung bulan ini sebagai meraikan hubungan tersebut.

6. Ketibaan dua ekor panda dari China itu adalah simbol hubungan diplomatik 40 tahun yang terjalin antara kedua-dua negara. Ia juga adalah satu penyataan betapa Malaysia dan China amat menghargai hubungan ekonomi yang terjalin sejak sekian lama dan mengharapkan hubungan itu akan bertambah baik.

7. "Pinjaman" panda itu kepada Malaysia samalah seperi hantaran yang diberikan oleh kedua-dua belah keluarga pasangan pengantin. Kalau nak diikutkan, buat apalah nak berikan hantaran. Dalam Islam, itu bukan wajib. Membazir saja berikan hantaran! 

8. Namun, adat memberikan hantaran perkahwinan itu diraikan kerana kita ingin menunjukkan penghargaan dan rasa dihargai dalam satu ikatan perkahwinan dan kemudiannya tautan persaudaraan dua keluarga. Maka, itulah juga nilai kedatangan panda tersebut ke Malaysia. 

9. Kita berharap agar "pelaburan" negara ke atas panda tersebut memberikan pulangan yang besar kepada ekonomi negara khusus dalam hubungan dengan China - sama seperti "pelaburan" kita ke atas hantaran perkahwinan - selama kedua-dua panda itu berada di sini 10 tahun.

10. Selamat datang Feng Yi. Selamat datang Fu Wa!

Nota Kaki: "Panda Diplomacy" bermula sejak Dinasti Tang dimana Empress Wu Zetian (625-705) menghantar panda kepada Maharaja Jepun. Sehingga kini, China telah menghantar 23 panda kepada sembilan negara di dunia, termasuklah ke Amerika Syarikat pada tahun 1972 selepas Presiden Nixon melakukan lawatan bersejarah ke negara itu.


Duke of UMNO

Posted: 22 May 2014 01:34 PM PDT

Duke of UMNO


GEMPARRR..!!! KISAH "RASUAH" TERBARU NAJIB..???!!!

Posted: 22 May 2014 06:15 AM PDT

Jika dilihat keluh kesah sebahagian rakyat yang marahkan kerajaan kerana termakan hasutan, kita tentu percaya bahawa negara ini sudah berada dalam keadaan nazak, daif dan menunggu masa untuk runtuh. Membaca pandangan-pandangan di media sosial pro pembangkang, negara ini seumpama pariah ekonomi dunia.

Boleh dikatakan segala-galanya buruk kepada negara ini. Kesimpulan daripada keluh kesah kumpulan ini ialah rakyat Malaysia hidup tertekan, kos sara hidup yang tinggi dan ekonomi negara berada di tahap yang sangat buruk, sistem pendidikan yang lemah, keselamatan yang terancam dan kerajaan ini adalah kerajaan korup.

Namun pelbagai indeks dunia menyatakan perkara lain....Terbaru, laporan antarabangsa menyatakan Malaysia memperbaiki kedudukannya dalam daya saing antarabangsa di kalangan ekonomi utama dunia tahun ini apabila meningkat tangga ke-12 daripada tangga ke-15 pada tahun lalu, mengikut laporan Buku Tahunan Keberdayasaingan Dunia (WCY) 2014 yang diterbitkan oleh Institut Pembangunan Pengurusan (IMD) berpusat di Switzerland.


dayasaingglobal 

Dengan kedudukan terbaharu itu, Malaysia tergolong dalam negara-negara paling berdaya saing di dunia bersama Amerika Syarikat, Switzerland, Singapura, Hong Kong, Sweden, Jerman, Kanada, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Denmark, Norway, Luxembourg, Taiwan, Belanda dan Ireland.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, pencapaian itu merupakan yang terbaik direkodkan dalam masa empat tahun.

Beliau berkata, kedudukan itu juga menunjukkan Malaysia terus mengatasi United Kingdom yang berada di tangga ke-16, Australia (17), Finland (18), New Zealand (20), Jepun (21) dan Korea (26).

"Laporan WCY 2014 mengukur daya saing negara berdasarkan empat faktor daya saing iaitu prestasi ekonomi, kecekapan kerajaan, kecekapan perniagaan dan infrastruktur.

"Walaupun Malaysia kekal di kedudukan ke-15 bagi faktor kecekapan kerajaan, kerajaan komited untuk memperkukuhkan lagi kewangan awam negara bagi memastikan kelestarian fiskal dan menggalakkan kestabilan ekonomi makro jangka panjang," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, penubuhan Jawatankuasa Dasar Fiskal (FPC) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mencerminkan komitmen Malaysia untuk mencapai defisit fiskal sebanyak tiga peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2015 dan berusaha ke arah mencapai belanjawan berimbang pada 2020.

Beliau berkata, pencapaian Malaysia dalam WCY memberi gambaran terhadap langkah-langkah telah dilaksanakan melalui Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP).

"Kita akan terus memperkukuhkan prestasi daya saing Malaysia menerusi usaha-usaha tertumpu untuk meningkatkan persekitaran pelaburan dan menggalakkan polisi yang boleh meningkatkan perdagangan serta memanfaatkan bakat ke arah meningkatkan pertumbuhan produktiviti.

Jika benar Malaysia bakal muflis dan segala sistem negara seperti pendidikan, keselamatan, perundangan dan hak asasi manusia sedang berantakkan seperti yang didakwa Pakatan Rakyat, pastilah ada sesuatu yang tidak kena dengan kedudukan IMD ini.

Institut Pembangunan Pengurusan (IMD) berpusat di Switzerland merupakan badan kajian pembangunan terkemuka dunia yang diiktiraf di peringkat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Mahu percaya IMD atau Anwar Ibrahim?

Agaknya, IMD pun dirasuah oleh Mohd Najib Tun Razak supaya mengangkat nama Malaysia?
(Nota kepada yang tiada keboleh berfikir: Soalan ini adalah pertanyaan sinikal! Heh!-Mykmu dgn saya berpisah tiada...)

Isu Panda: RM70 juta VS RM258 bilion...

Posted: 22 May 2014 02:49 AM PDT

Di sebalik ketibaan dua ekor pasangan panda Fu Wa dan Feng Yi ke Malaysia, atas dasar setiakawan serta pinjaman, Pakatan telah mengambil kesempatan memburukkan tindakan kerajaan ini sebagai membazir tanpa mengambil kira kepentingan perdagangan negara dan hubungan diplomatik dengan negara China.

Panda adalah simbol kepada negara China, jika ia dijadikan isu politik sempit tanpa sebarang pertimbangan dan justifikasi hubungan antara dua negara dan ekonomi antarabangsa, tidak musthil apa yang dianggap satu permulaan yang baik antara dua negara selepas kehilangan MH370 akan kembali suram. 

Tidak semua perkara wajar dipolitikkan apatah lagi dalam keadaan hubungan antara Malaysia dan China kelihatan sedikit suram beberapa bulan kebelakangan ini.
 


Malangnya, politik menanam kebencian dan menghasut rakyat ini tidak mengenali sempadan dan keutamaan negara. Misalnya, lidah rasmi parti Pas, harakahdaily.net menyatakan:
IMG-20140521-WA0106
Bagi kehadiran dua ekor Fuwa dan Fengyi ini secara disedari atau tidak oleh seluruh rakyat Malaysia, keduanya jelas akan membaham duit rakyat sebanyak puluhan juta ringgit. Manakan tidak, dalam laporan dinyatakan bahawa rumah bagi pasangan panda ini sahaja menelan RM25 juta dan di atas tanah seluas 1.6 hektar (empat ekar)! Di mana dengan keluasan ini, kita boleh membina 40 buah bagi rumah semi-D atau sebanyak 60 buah rumah kos rendah!
Itu belum lagi dikira kos perjanjian yang menelan RM3 juta setahun selama 10 tahun yang mesti dibayar oleh Zoo Negara kepada China seperti mana dipersetujui dalam Perjanjian Kerjasama Konservasi Antarabangsa Panda Gergasi yang ditandatangani antara Malaysia dan Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar China pada 15 Jun 2012. Tambahan kos lain ialah kos penjagaan yang dijangka menelan belanja kira-kira 1.5 juta setahun.- Harakahdaily
Pandangan ini mungkin betul jika dilihat dari segi kos memelihara beruang panda ini sahaja. Namun memerintah negara bukan sekadar "melalak" di atas pentas ceramah, dada akhbar atau ruang siber. 

 Mentadbir negara, memakmurkan ekonomi memerlukan seni diplomasi antarabangsa yang tidak mungkin boleh difahami oleh penulis-penulis yang jumud dan beku akal mereka dan bersarang di dalam Pakatan hanya untuk menghasut rakyat.

Berikut kami paparkan pandangan dua aktivis media sosial memperkatakan isu ini dalam konteks yang berbeza tapi sama maksudnya.

Oleh Norizan Shariff

1. Menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Seri Mustapa Mohamed, China adalah negara dagangan terbesar (single largest trading partner) Malaysia, dengan nilai melebihi US$100 bilion setahun, untuk selama lima tahun berturut-turut.

2. Sekadar perbandingan, nilai dagangan Malaysia – Amerika Syarikat ialah US$35 bilion setahun, walaupun negara itu adalah pelabur utama dengan nilai US$9.1 bilion setahun.

3. Bagaimanapun, pelaburan Malaysia di China masih rendah dan kedua-dua negara berhasrat untuk merapatkan jurang tersebut, kata Mustapa lagi.

4. Kata beliau lagi, terdapat lebih 500 bilion yuan pelaburan China dalam beberapa tahun akan datang dan Malaysia ingin merebut sebahagian dari pelaburan ini.

5. Hujung Mei ini, genap 40 tahun hubungan bilateral Malaysia – China. Perdana Menteri, Dato' Sri Najib Razak dijadualkan melawat China hujung bulan ini sebagai meraikan hubungan tersebut.

6. Ketibaan dua ekor panda dari China itu adalah simbol hubungan diplomatik 40 tahun yang terjalin antara kedua-dua negara. Ia juga adalah satu penyataan betapa Malaysia dan China amat menghargai hubungan ekonomi yang terjalin sejak sekian lama dan mengharapkan hubungan itu akan bertambah baik.

7. "Pinjaman" panda itu kepada Malaysia samalah seperi hantaran yang diberikan oleh kedua-dua belah keluarga pasangan pengantin. Kalau nak diikutkan, buat apalah nak berikan hantaran. Dalam Islam, itu bukan wajib. Membazir saja berikan hantaran!

8. Namun, adat memberikan hantaran perkahwinan itu diraikan kerana kita ingin menunjukkan penghargaan dan rasa dihargai dalam satu ikatan perkahwinan dan kemudiannya tautan persaudaraan dua keluarga. Maka, itulah juga nilai kedatangan panda tersebut ke Malaysia.

9. Kita berharap agar "pelaburan" negara ke atas panda tersebut memberikan pulangan yang besar kepada ekonomi negara khusus dalam hubungan dengan China – sama seperti "pelaburan" kita ke atas hantaran perkahwinan – selama kedua-dua panda itu berada di sini 10 tahun.

10. Selamat datang Feng Yi. Selamat datang Fu Wa!

Nota Kaki:
"Panda Diplomacy" bermula sejak Dinasti Tang dimana Empress Wu Zetian (625-705) menghantar panda kepada Maharaja Jepun. Sehingga kini, China telah menghantar 23 panda kepada sembilan negara di dunia, termasuklah ke Amerika Syarikat pada tahun 1972 selepas Presiden Nixon melakukan lawatan bersejarah ke negara itu. -Mykmu.net

Tak berdosa Dyana ke pasar babi...tapi...

Posted: 21 May 2014 09:10 PM PDT

Saya takde la cakap haram untuk umat Islam berkunjung ke pasar babi. Berkunjung tak salah dan tak payah samak kalau tak sentuh sebarang perkara atau benda yang melibatkan haiwan yang diharamkan untuk disentuh umat Islam tu...

Tapi bila dah berkunjung tu, kalau sayalah, saya tak confident. Kalau saya ke pasar babi, saya akan samak seluruh badan, buang pakaian yang saya pakai masa ke pasar khinzir tu. Maksudnya, saya akan cuba buat sedaya upaya untuk menyahkan sebarang elemen khinzir pada saya...

Terus terang, saya takkan ke pasar khinzir tanpa alasan yang benar-benar perlu dan kukuh. Kalau boleh, saya akan cuba elak. Tapi lain pulak halnya dengan Dyana Sofya ni.. Dah terdesak sangat ke nak jadi Ahli Parlimen sampai redah masuk ke pasar khinzir tu?


Tanpa sebarang alasan dhoruriyyah, dia selamba masuk berkempen kat situ. Bukan la saya cakap salah. Tapi kalau setakat nak berkempen kat pasar babi, rasanya boleh mintak tolong Kit Siang atau Guan Eng masuk situ sebagai wakil, kan? Takkan tu pun tak boleh fikir?

Dyana ni orang Islam. Dalam masa yang sama, tolong la jaga sensitiviti Islam yang melarang umatnya mendedahkan diri pada benda-benda haram ni. Kalau ya pun nak undi dari peniaga daging babi, hantar la orang yang makan babi untuk berkempen kat situ... susah sangat ke? 

Lagipun, saya fikir dah tentu peniaga-peniaga tu faham keadaan Dyana Sofya tu orang Islam. Saya yakin, kalau Dyana buat macam tu, peniaga-peniaga daging babi tu akan lebih respect pada Dyana sebab calon DAP tu respect pada hukum hakam agama yang dia anuti...

Maksud saya, Dyana membuktikan bahawa dia ada prinsip dan taat pada agamanya. Bukan setakat umat Islam akan respect, malah peniaga-peniaga daging babi tu pun akan respect dia jugak...

Atau, kalau Dyana nak jumpa juga peniaga-peniaga daging babti tu, Dyana boleh mintak wakilnya jemput ke satu majlis yang diadakan kat tempat lain... tu pun tak boleh fikir ke?

Kononnya nak buat "personal touch"? Nak buat personal touch tu buat la.. tapi jangan la ketepikan sensetiviti Islam... mana boleh tolak agama semata-mata kerana nak raih sokongan politik...kan?

Ni... cuba tengok cerita Dyana kat sini... cuba tengok... bangga betul dia yerrr...heh!

Cucu Tok Selampit

Posted: 22 May 2014 01:12 PM PDT

Cucu Tok Selampit


MySPAD - Applikasi Android Untuk Kemudahan Pengangkutan Awam Di Hujung Jari Anda @SPADchannel

Posted: 21 May 2014 06:30 PM PDT


Kita berehat sebentar dari cerita-cerita politik pagi ini. CTS ingin berkongsi satu applikasi di telefon bimbit pintar (smartphone) yang akan memudahkan pengguna-pengguna pengangkutan awam di negara ini. Applikasi yang diberi nama MySPAD ini telah dibangunkan oleh MAMPU bertujuan untuk memberikan maklumat pantas dan berguna kepada pengguna pengangkutan awam. Caranya mudah, bagi pengguna 'smartphone' android, anda boleh memuat turun applikasi di 'Play Store' atau 'Google Play' seperti di bawah:


Applikasi ini sangat berguna untuk pengguna teksi, Go KL City Bus, Monorail, LRT, KLIA Transit dan juga KLIA Ekspress. Pengguna applikasi MySPAD boleh mencari jadual perjalananan, tambang yang dikenakan, peta dan petunjuk arah hentian bas dan juga terdapat 17 nombor telefon syarikat teksi di dalam applikasi berkenaan. Selain daripada itu, ia juga dilengkapi dengan kemudahan untuk memberi maklum balas atau aduan terhadap pengangkutan awam yang semudah ABC. Bagi pengguna istem pengangkutan awam, applikasi ini wajib berada di dalam smartphone android anda. Selamat mencuba!Tiada ulasan:

Catat Ulasan