Selasa, 8 April 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 08 Apr 2014 01:57 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Kenyataan Media DBKL Mengenai Parti Bogel Di The Pool, Jalan Ampang

Posted: 08 Apr 2014 04:25 AM PDT

Tahniah kepada semua pihak yang amat sensitif dengan isu penganjuran parti lucah ini. Sekalung tahniah kepada Menteri Wilayah Persekutuan, DS Tengku Adnan Tengku Mansor, yang mengarahkan pihak DBKL untuk mengambil apa sahaja langkah untuk membatalkan parti tersebut. Tahniah juga buat DBKL yang bertindak tegas sebagai pihak penguatkuasa.

Walau bagaimanapun, adalah diharapkan DBKL dapat mengenakan hukuman yang lebih keras ke atas pemilik pusat hiburan The Pool, selaras di bawah Akta Hiburan 1992 (Akta Hiburan WPKL 1992) yang membenarkan Datuk Bandar menarik balik lesen perniagaan. Berikut adalah kenyataan media penuh dari DBKL.
KENYATAAN MEDIA
(Untuk siaran serta-merta)
KENYATAAN MEDIA MENGENAI AKTIVITI 'TOPLESS FRIDAY BEACH PARTY' DI THE POOL, JALAN AMPANG
Berdasarkan siasatan yang dijalankan disahkan aktiviti di atas akan dianjurkan oleh Tetuan Nihonkan Sdn. Bhd di 'The Pool', 347, Jalan Ampang, Kuala Lumpur pada 11 April 2014 (Jumaat). Semakan jabatan juga mendapati tidak ada sebarang permohonan untuk menjalankan aktiviti sebagaimana di atas dibuat kepada pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).
Walau bagaimanapun, sekiranya permohonan lesen dibuat ianya tidak akan diluluskan memandangkan ianya tidak selaras dengan garis panduan pelesenan. Penganjur juga didapati telah pun mempamerkan iklan tanpa kelulusan lesen daripada  DBKL.
DBKL akan mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada penganjur dan mereka diberikan tempoh selama 7 hari untuk mengemukakan representasi bertulis mengapa kelulusan lesen premis dan Lesen Hiburan serta lain-lain lesen mereka tidak boleh dibatalkan ekoran kesalahan di atas.
Di samping itu juga, DBKL akan mengarahkan agar premis di atas ditutup selama 7 hari mulai malam ini (8 April 2014) bagi memastikan mereka sentiasa mematuhi syarat yang ditetapkan oleh DBKL.
Disediakan oleh :
Unit Media
Jabatan Perancangan Korporat
Dewan Bandaraya Kuala Lumpur
8 April 2014

Isu Pengibaran Bendera Israel Di Raintree Beach Resort, Tuaran Selesai

Posted: 07 Apr 2014 07:29 PM PDTBeberapa hari lepas heboh mengenai pengibaran bendera Israel di sebuah pusat peranginan di Tuaran, Raintree Beach Resort. Maklumat yang diperolehi daripada Ketua Polis Tuaran, menyatakan pihak resort memberitahu bahawa mereka tidak menyedari pemasangan bendera tersebut. Pihak resort memaklumkan sebuah syarikat perfileman daripada China yang telah membuat pengambaran 'The World Stewardess Contest' di hadapan resort sejak seminggu yang lalu. 

Filem berkenaan menceritakan perihal pramugari dari seluruh dunia mengadakan pertandingan di resort tersebut. Bendera tersebut kemungkinan mewakili negara pramugari yg bertanding. Wakil pihak resort, Encik Roslani Abdullah telah membuat laporan polis terhadap pengibaran bendera tersebut di Balai Polis Tuaran, petang semalam. Pihak Pergerakan Pemuda UMNO Tuaran telah pergi ke resort itu petang semalam untuk memastikan bendera Israel tersebut diturunkan dengan segera. Mereka juga memaklumkan bendera tersebut telah diturunkan.

DBKL, JAWI & JAKIM Wajib Batalkan Parti "Topless Friday Beach Party" Di The Pool, Jalan Ampang

Posted: 07 Apr 2014 06:31 PM PDT


Semakin hari semakin banyak parti liar yang diadakan di negara kita. Terbaru bertempat di Pool, Jalan Ampang pada 11 April ini, satu lagi parti liar akan dianjurkan. Satu lagi parti yang melalaikan anak anak muda Malaysia bertemakan bikini dan minuman keras hendak dianjurkan. DBKL, JAWI dan JAKIM harus bertindak mengharamkan atau menarik balik lesen penganjuran parti ini. Parti sebegini tidak sepatutnya diadakan di negara kita walau atas apa alasan sekalipun.

Tahun Melawat Malaysia 2014 bukan tahun membuat parti-parti liar yang tidak mendatangkan faedah. Pelancong luar datang ke Malaysia hendak menikmati pantai kita yang cantik, hendak berhibur dengan tarian kebudayaan dan keindahan Malaysia, makanan kita yang pelbagai yang enak-enak dan bukannya parti buih, parti telanjang dan sebagainya.

Kemaskini 11:48 a.m.:

Penyerahan memorandum membantah Topless Beach Party di Kelab Malam The Pool.

Tarikh : 8/4/2014
Masa : 4.00 p.m.
Lokasi : Pejabat DBKL, Jalan Raja Laut.

Pimpinan :
1. Yb Ustaz Nasrudin Hassan.
2. Yb Ustaz Nik Abduh Nik Aziz
3. Yb Dato Dr.Khairudin Aman Razali At Takiri
4. Ustazah Nuridah Salleh

Semua dijemput hadir turut serta membantah.

Terkini 1:46 PM:


Ini pula kenyataan Setiausaha Politik DS Tengku Adnan di Facebook beliau:

Apa Yang Tersirat

Posted: 08 Apr 2014 01:23 PM PDT

Apa Yang Tersirat


MH370: Kehilangannya Memang Sesuatu Yang Dirancang

Posted: 08 Apr 2014 09:53 AM PDT

Adalah suatu yang menakjubkan, bagaimana pesawat MH370 boleh memilih tempat yang sangat sukar untuk dicari. Melihat gambaran lokasi di mana pesawat malang itu kemungkinan terhempas, bukan merupakan satu kebetulan, melainkan memang satu perancangan. Jika pesawat itu terjunam pada satu gaung dasar laut yang dikenali sebagai Diamantina trench, besar kemungkinan kehilangan pesawat dengan 239 penumpang termasuk kru akan menjadi misteri selama-lamanya. Dengan kedalaman 19,000 kaki, tiada peralatan lagi yang ada mampu mencapainya, tidak juga Remus dan remura kenderaan bawah laut yang digunapakai mencari AF447 tahun 2009. Setiap juruterbang yang terlatih, setidak-tidaknya tahu, lokasi-lokasi pelik dalam peta dunia; dan jika pesawat terhempas dilokasi itu, maka pusara tanpa nisan bakal wujud. Pencarian MH370 sudah 31 hari, tiada sebarang clue, kecuali 3 pings yang dipercayai daripada kotak hitam pesawat itu, namun kini pancarannya tidak dikesan lagi.Memang benar berbagai teknologi digunakan, baik di udara mahupun dasar laut. Britin telah mengirim HMS Echo dan HMS Tireless, tetapi dikatakan mempunyai misi rahsia, yang engan berkongsi banyak dengan pengetahunan orang awam. Jikalah demikian, mungkin sahaja, pencarian pesawat MH370 bisa dijumpai dua kapal Britin itu, tetapi akan merahsiakannya sehingga suatu waktu tertentu. Sebabnya, kehilangan MH370 adalah satu misi misteri yang sukar untuk dijawab. Melihat, kehilangan pesawat itupun, merupakan satu misteri; bagaimana boleh berakhir di Lautan Hindi, sedangkan tujuannya adalah Beijing, China.

MH370: Pasukan Pencari Buntu

Posted: 08 Apr 2014 07:45 AM PDT

Operasi mencari hari ini ditutup tanpa mengesan apa-apa. Tiada sebarang clue lagi, baik yang terapung mahupun pulse daripada Kotak Hitam.

Operasi mencari MH370, merupakan operasi yang paling sukar, atas sebab tidak diketahui lokasi sebenar di mana pesawat yang membawa 239 penumpang termasuk kru itu terhempas pada 8.11 pagi 8 Mac. Pencarian di Lautan Hindi hanya berasaskan perkiraan matematik menggunakan Doppler Effect, bahawa pesawat itu berakhir di Lautan Hindi. Lokasi pencarian, adalah berasaskan perkiraan kelajuan, bekalan minyak dan ketinggian atas permukaan laut pesawat malang itu sebelum terhempas?.

Semalam pasukan pencari merasa lega sedikit, atas sebab telah dikesannya tiga signal daripada Kotak Hitam. Keputusan yang diambil adalah, apabila signal serupa semalam dikesan lagi, maka akan digunakan Autonomous Underwater Vehicle (AUV) atau Bluefin 21 milik Amerika; namun jika kedalaman melebihi 4,500 meter, kemungkinan akan digunakan unmanned Mini Subs Remus dan Remora yang pernah digunakan mencari AF447 tahun 2009; atas sebab dua subs itu mampu menyelam sehingga 6,000m.

Hari ini sepatutnya bateri dua Kotak Hitam pada pesawat malang itu luput, namun secara teorinya bateri boleh bertahan tambahan 8-10 hari lagi.

Kotak Hitam adalah satu-satunya cara mengetahui punca kehilangan pesawat malang itu.

MH370: Underwater vessel set to search for missing plane

Posted: 08 Apr 2014 02:02 AM PDT

The hunt for missing Malaysia Airlines flight MH370 could soon head to the ocean floor using an autonomous sonar vessel after possible black box signals were detected, the head of the Australian-led search operation said.A month to the day since the Boeing 777 disappeared, retired Air Chief Marshal Angus Houston warned that hopes of finding surface debris were fading and that sonic "pings" detected by the Australian naval ship Ocean Shield were the best lead.

MH370: Bluefin 21-Underwater Vehicle Pertama Kali Diguna Hari Ini

Posted: 08 Apr 2014 01:24 AM PDT

Bluefin 21 underwater vehicle untuk pertama kali diguna hari ini, untuk melakukan pemantuan dasar laut. Kawasan pencarian di perkecil 1,770km barat laut Perth. Kapal HMS Echo dan Haixun 01 beroperasi di kawasan tersebut. Setakat ini tiada lagi pancaran Kotak Hitam diterima, selepas 3 pancaran diumumkan pada Isnin. Tugas mencari semakin berat, memandangkan, kemungkinan bateri kotak hitam sudah luput. Ocean Shield dua kali menerima pancaran Kotak Hitam, yang pertama selama 2 jam dan yang ke 13 minit; selepas itu, tiada lagi pancaran diterima. 

lokasi terbaru seperti pada grafik diatas, merupakan kawasan di mana Haixun 01 dan HMS Echo beroperasi. Setakat ini, belum ada sebarang maklmuat daripada dua kapal tersebut. Semalam, nampaknya pasukan pencari mempunyai keyakinan tinggi bakal menemui pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac, menerusi 3 pings daripada Kotak Hitam yang dikesan pada 5.6.7 Mac. Namun, besar kemungkinan bateri pada Kotak Hitam itu luput, maka pacaran tidak akan diterima lagi.


Kehilangan MH370: Apakah Desakan Terselubung Desak Najib Letak Jawatan?

Posted: 07 Apr 2014 11:14 PM PDT

Untuk memperlihatkan kerajaan Najib lemah, maka berlakulah dua tindakan yang mencerminkan kelemahan kerajaan. Pertama kehilangan pesawat MH370 dan kedua penculikan di Semporna. Sehingga kini, kedua-kuda kejadian itu belum terselesaikan.

Untuk operasi mencari MH370, nampaknya hanya China yang beria-ia sangat; sebelumnya Vietnam. Manakala Amerika, macam seperti melepaskan batuk di tangga.

Pada Khamis, Anwar membidas kerajaan, dengan mengatakan selain menyembunyikan banyak perakara, kemungkin ada tangan ghaib daripada Kerajaan terlibat kehilangan MH370. Satu tuduhan yang mempunyai erti tersirat, bahawa kerajaan Najib terlibat. Tujuan tuduhan ini, adalah bermatalamat politik, agar supaya rakyat kehilangan keyakinan kepada kerajaan yang dipimpin Najib.

Kehilangan MH370 sudah memasuki hari ke-31. Satu-satunya harapan adalah menjumpai Kotak Hitam pesawat malang itu. Namun waktu tidak menyebelahi pasukan pencari yang dikoordinasi Australia. Bateri pada dua Kotak Hitam secara teorinya sudah luput, meskipun ada kemungkinan boleh bertahan beberapa hari lagi.

Signal daripada Kotak Hitam yang diumumkan semalam, berhenti memberi pancaran. Atas sebab itu, usaha mengunakan Underwater vehicle untuk tugas pemetaan dasar laut, menentukan lokasi bangkai pesawat masih belum boleh dijalankan, atas sebab jika ia dilakukan akan memerlukan masa yang panjang atas sebab, tanpa lokasi yang tepat, maka terlalu sukar bagi usaha itu, atas sebab kelajuan kapal yang membawa UWV terlalu perlahan.

MH370: Mengapa Pesawat Shuttle X-37B Amerika Gagal kesan???

Posted: 07 Apr 2014 10:23 PM PDT

Mengapa shuttle spy Amerika X-37B yang sudah 500 hari mengorbit gagal mengesan MH370? X-37B sejenis shuttle yang dibina khas tanpa awak menyerupai space shuttle seperti sebelum ini. Sejak mengorbit, ribuan kali sudah mengelilingi dunia. X-37B  dilancar pada December 2012.

MH370: Pasukan Pencari Bingung Lagi

Posted: 07 Apr 2014 09:14 PM PDT

Selepas sebulan tiada sebarang serpihan. Operasi di lautan Hindi yang bermula 17 Mac hingga kini juga tidak menemui sebarang serpihan yang boleh dihubungkan dengan pesawat malang itu.

Hanya tiga pancaran yang menyerupai pancaran daripada Kotak Hitam dikesan oleh Pasukan China dan Australia, masing-masing pada 5.6. dan 7 Mac menghidupkan peluang mencari pesawat yang membawa 239 penumpang bersama kru yang berlepas daripada KLIA pada 12.41 pagi 8 Mac lalu tujuan Beijing, China.

Memandangkan bateri Kotak Hitam itu sebenar sudah luput hari ini, maka pasukan pencari juga gagal menegsan sebarang pancaran di lokasi pencarian, 1,680 km barat laut Perth. Keadaan ini membingungkan pasukan pencari yang dikoordinasi Australia.

Tindakan berikutnya adalah menggunakan robotic under water vehicle, atau pasukan penyelam untuk menyiasat apa kah terdapat bangkai pesawat di dasar laut. Tindakan ini akan memakan waktu yang lama, atas sebab tiada sebarang lokasi tepat, di mana pesawat itu terjunam.

Gagalnya menemui sebarang serpihan, atas sebab keadaan arus Lautan Hindi yang kuat, tipuan angin yang tidak menentu, sehingga menyebabkan serpihan hanyut di merata lokasi jauh daripada lokasi pencarian. Harapan hanya, jika menemuai bangkai pesawat yang kini tersadai di dasar laut? yang berkedalaman 4,500 meter, dua kali kedalaman di mana tengelamnya Kapal Titanic di Lautan Utara.

Jika semalam, senyum terukir dibibir semua pihak, bahawa kehilangan MH370 mungkin tersingkap, kini kembali muram. Rupanya signal yang diterima itu adalah pancaran terakhir daripada Kotak Hitam pesawat itu, sebelum berhenti sama sekali memberi sebarang pancaran, atas sebab bateri sudah luput. Bateri Kotak Hitam mempunyai jangka hayat selama 30 hari. Bateri alat itu akan aktif apabila pesawat terhempas atau alat itu jatuh ke atas permukaan air. Kini, sudah genap sebulan pesawat MH370 hilang misteri dan sedang memasuki hari ke 31.

Nampak gayanya, kehilangan MH370, akan terus misteri untuk sementara waktu atau mungkin juga selama-lamanya. Jika pencarian pesawat MH370 diteruskan, persoalannya, apa kah negara-negara yang terlibat akan terus membantu? memandangkan kos yang terpaksa ditanggung akan mencecah ratusan juta ringgit. Sebagai panduan, Ocean Shield Kapal Laut Australia memerlukan AUD500,000 sehari dalam operasinya.

MH370: Sepatutnya Pada Jam ini 8 Mac Mendarat Di Beijing

Posted: 07 Apr 2014 04:02 PM PDT

Selepas sebulan kehilangan MH370, sehingga kini belum ada bukti otentik sebab musabab kehilangan misteri pesawat malang itu. Namun, clue untuk menyingkap di mana lokasi pesawat itu berakhir adalah tiga pancaran dipercayai dariada kotak hitam pesawat itu 4,500 meter di dasar laut Lautan Hindi, 1,680km barat laut Perth, Australia yang dikesan berturut pada 4,5,6 April dua oleh kapal Haixun 01 dan satu oleh Ocean Shield, kapal Australia.

Persoalan yang menyelubungi pesawat itu antaranya

Q: Are the 'pings' from MH370?

A: That remains to be determined, but Australia's search chief said Monday one of the country's naval ships had twice detected signals "consistent" with aircraft black boxes, the strongest indication yet that the hunt for the Malaysia Airlines Boeing 777 was on the right trail.

The Ocean Shield is towing a US Navy deep-sea device designed to detect signals from "black boxes", moving slowly back and forth across the ocean to try to pin down a location.

Australian search coordinator Angus Houston said if further readings can be obtained, it could be possible "to establish whether the detections can be confirmed as being from MH370".

But the signal beacon on the black box has an average battery life of around 30 days, and could expire any day now. And numerous undersea factors can distort such signals and their location.

Q: If they are from MH370, what happens next?

If the pings are confirmed, authorities would deploy a submersible device to scan the seabed for debris.

If found, the difficult task of reaching and recovering the black box in ocean depths ranging from 4,000-5,000 metres (13,100-16,400 feet) would begin.

Seafloor-mapping and recovery is "a very intense and time-consuming process", said Anthony Brickhouse, an assistant professor at Embry-Riddle Aeronautical University in the United States.

But lessons were learnt during the two-year search for the data recorders from the 2009 crash of Air France flight 447, which contributed greatly to today's body of knowledge, he said.

"We know a lot more now that we did before Air France about how to do this," he said.This image shows where two pings possibly from MH370 were detected along a tract where the plane is believed to have crashed into the ocean. Photo: Supplied

Q: If the pings are not from MH370, might the plane never be found?

If the pings are confirmed not to be from MH370, the search is back to square one, raising the daunting spectre of an open-ended surface search for floating debris or painstaking seafloor-mapping.

But Air France showed that success is still possible.

Its black boxes were not located before their signals expired, necessitating a two-year search using submersible drones and other means to locate a debris field.

A Remotely Operated Vehicle which can recover items in extreme depths was eventually sent down to pluck the recorders from the seabed.

But authorities had a better idea where the Air France crash occurred. Houston warned that in any scenario, "the recovery operation will take a long, long time" for MH370.The Haixun 01 detected a weak signal just hours after picking up an initial 'pulse'. Photo: AFP.

Q: Was the plane commandeered by hijackers or terrorists?

A: This theory gained early attention due to the revelation that two Iranian passengers boarded using stolen passports, and after Malaysian authorities said the plane appeared to have been deliberately diverted.

But Interpol said the Iranians were apparently just illegal immigrants heading to Europe, and Malaysian police last week said investigations had "cleared" all of the plane's 227 passengers.

"I think the possibility of this theory is pretty low," said Terence Fan, an aviation expert at Singapore Management University.

"No one has claimed responsibility or made any demands or any specific threats that we know of to Malaysia Airlines or Malaysia in general. I think we are looking more at technical problems on the plane."


Q: Did one or both of the pilots go 'rogue'?

A: Malaysian authorities have said a knowledgeable flyer likely diverted the plane and that its communications systems appear to have been shut off around the time MH370 went missing, suggesting deliberate action in the cockpit.

All of this has led to intense scrutiny of Captain Zaharie Ahmad Shah, 53, and First Officer Fariq Abdul Hamid, 27, but no evidence has yet emerged to suggest either held extremist views, had pyschological problems or any other motive.

Zaharie, a 33-year veteran of Malaysia Airlines, was a respected senior pilot and evaluator of younger aviators.

Questions were raised about Fariq when a young South African women said she and a friend were invited into the cockpit of a 2011 flight that he served on -- in breach of cockpit security rules.

But those who know Fariq have attested to his good character. He was engaged to be married, according to reports, and was considered a promising pilot.Operators monitors TAC stations onboard a Royal New Zealand Air Force P3 Orion during search operations for wreckage and debris of missing Malaysia Airlines Flight MH370 in the southern Indian Ocean. Photo: AP.

Q: Did MH370 become a 'ghost plane'?

A: This idea gained traction after Malaysia announced on March 15 -- a week after MH370's disappearance -- that the plane apparently flew for nearly seven hours after vanishing from radar.

"Ghost planes" -- in which the crew is incapacitated, leaving the plane to fly on aimlessly -- have occurred before. In 2005, a Greek Helios Airways plane with 121 aboard flew for hours after a sudden lack of oxygen incapacitated the cockpit crew. It crashed, killing all aboard.

Some believe MH370's pilots diverted the plane due to such an event -- possibly attempting to return to Kuala Lumpur airport -- but were subsequently incapacitated, leaving the plane to fly on autopilot.

The shutting off of communications systems may have been an attempt to stem a fire cause by faulty electrical circuits.

The stretch of ocean where the plane is believed crashed is also about the distance it would have travelled before running out of fuel, the airline has said.

"For pilots, when something bad happens it's 'Aviate, navigate, then communicate'," said Brickhouse. "If 'communicate' is the third step, in a catastrophic failure your job is to fly the plane first. That may be one reason why we don't know what happened."
The towed pinger locator deployed from the Australian defence vessel Ocean Shield has detected signals consistent with those emitted from aircraft black boxes, says former Australian defence chief Angus Houston. Photo: AP.

Q: Do we know everything the authorities know?

A: The Malaysian government has continually refused to release full details of the sequence of events around the time MH370 went missing, and what little that has been released has frequently been contradictory.

This has helped sustain conspiracy theorists who allege that the truth is being hidden or manipulated by Malaysia's authoritarian government -- which has a history of covering-up embarrassing scandals and coddling the flag-carrier Malaysia Airlines.

Malaysia has said it is hiding nothing, but "there are things here and there that suggest they know a bit more than they are telling", said Fan.

"Maybe they are discussing some details with US investigators or there is a slight possibility of some terror link that they are trying not to release."

Q: What aviation changes might arise from MH370?

A: The aviation industry has a history of learning from disasters and implementing safeguards, making air travel one of the world's safest modes of transport.

However, unless MH370's black box or some wreckage can be recovered, that learning process cannot begin. source

But MH370 has already sparked new discussion of implementing real-time satellite tracking of airliners to stop them going missing, and possibly reassessing the pilot's ability to turn off communications systems.

"Having an improved way of tracking aircraft and always knowing where every aircraft is at any given time" is "clearly now a high priority," International Air Transport Association chief Tony Tyler said last week.

THE FLYING KICK

Posted: 08 Apr 2014 01:08 PM PDT

THE FLYING KICK


BETUL KATA PAS TERENGGANU... MAT SAID KAKI MEMBAZIR WANG RAKYAT TERENGGANU!!!

Posted: 08 Apr 2014 08:13 AM PDT

SI MARHAEN DISERET DIHERET KERANA HINA MAHKAMAH, PEMIMPIN BOLEH PULAK GELAK-GELAK!!!

Posted: 08 Apr 2014 05:58 AM PDT

PARTI BOGEL DI JALAN AMPANG, KU NAN ARAH DBKL AMBIL TINDAKAN TERHADAP PENGANJUR!!!

Posted: 08 Apr 2014 03:30 AM PDT

MB DAN BEKAS PEREMPUAN SIMPANANNYA... MENGAPA CERITA INI KELUAR MENJELANG PEMILIHAN AGUNG PKR?

Posted: 08 Apr 2014 01:46 AM PDT

BODOH MEMANTUL-MANTUL CHEGU BARD NIH... DIA DUDUK DALAM KERANDUT BAPA DIA LAGI KE?

Posted: 07 Apr 2014 09:00 PM PDT

HISHAMUDDIN LEBIH OPTIMISTIK KALI INI SELEPAS PETUNJUK BARU MH370 SEMALAM!!!

Posted: 07 Apr 2014 07:00 PM PDT

TRAGEDI MH370 MEMBERI IKTIBAR AGAR MAS MEROMBAK KESELURUHAN STRUKTURNYA!!!

Posted: 07 Apr 2014 05:44 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 08 Apr 2014 11:32 AM PDT

PEJUANG BANGSA


ISYARAT PING DIKESAN OCEAN SHIELD MAKLUMAT TERBAIK KESAN #MH370

Posted: 08 Apr 2014 01:49 AM PDTKawasan di mana para penyiasat mengesan isyarat ping yang dipercayai daripada MH370 juga menjadi tempat di mana pesawat penerbangan Malaysia yang hilang itu memberikan isyarat yang tidak jelas, lapor The Daily Telegraph hari ini.  

Laporan itu menyebut, hubungan terakhir dengan satelit (half-handshake) adalah saat di mana pesawat itu kehabisan minyak dan jatuh ke dalam lautan.

Kawasan itu sama dengan analisis yang dibuat beberapa hari lalu, di mana kawasan itu menunjukkan hubungan terakhir dengan satelit berlaku, katanya.

Ini disahkan selepas beberapa isyarat ping dikesan di kawasan yang jauh ke selatan Lautan Hindi itu, di mana pihak berkuasa yakin ia petunjuk yang paling berwibawa sehingga kini dalam pencarian pesawat yang membawa 239 penumpang hilang daripada radar 8 Mac lalu.

The Daily Telegraph melaporkan, penemuan ini membolehkan para penganalisis untuk merangka apa yang berlaku kepada pesawat itu, yang mereka yakini kehabisan minyak dan menghasilkan suasana kehabisan tenaga sehingga mengeluarkan "half handshake" (perhubungan dengan satelit) sebelum menjunam ke dalam air.

Jika itu berlaku, pesawat itu nampaknya seakan meluncur di atas air dan berguling-guling, bukannya menjunam terus ke dalam air, katanya.

Ketua Marshal Udara (B) Angus Houston, yang mengetuai pencarian pelbagai negara sebelum ini berkata, kapal tentera laut Australia mengesan dua set denyutan isyarat yang berbunyi "seperti isyarat kedudukan kecemasan".

Kumpulan pertama ping itu didengar pada Sabtu lalu selama dua jam 20 minit, dan kemudian isyarat itu hilang.

Tetapi kapal Ocean Shield itu kemudiannya berpatah balik dan mendengarnya sekali lagi untuk kira-kira 13 minit.

Selepas itu, kata laporan itu, kapal itu kehilangan hubungan lagi dan cuba mencari kedudukan isyarat itu semalam.

Houston memberitahu wartawan, kumpulan isyarat yang kedua termasuk suara yang kuat dan jelas dengan transmisi daripada dua 'pinger' yang dipasang pada kotak hitam yang mengandungi perakam data pesawat dan perakam suara di ruang juruterbang.

"Ini adalah maklumat yang paling baik yang pernah kita dapat dalam pencarian ini," Houston dipetik sebagai berkata.

"Kami sangat yakin kita semakin dekat dengan apa yang perlu kita buat. Saya memerlukan lebih maklumat untuk berkata 'inilah dia'."

Chris McLaughlin daripada syarikat Inmarsat British, yang membantu mengenalpasti laluan pesawat melalui "handshake", memberitahu The Daily Telegraph bahawa lokasi isyarat baru itu sama dengan kawasan pesawat itu memberikan isyarat misteri pada 8.19 am (waktu Malaysia) - lapan minit selepas ia memberikan isyarat secara berterusan setiap jam.

Inmarsat, lapornya, mengesan "half-handshake" dua minggu lalu dan selepas itulah ia dijangka tempat terakhir pesawat itu adalah lebih ke utara berbanding sebelumnya.

Sekumpulan pakar antarabangsa kemudian bekerja memperbaiki analisis dan kemudian menyimpulkan bahawa pesawat itu terbang lebih laju daripada yang difikirkan, membakar lebih bahan api, dan sepatutnya mendarat lebih jauh ke utara di sepanjang laluan yang sama, katanya.

McLaughlin memberitahu akhbar harian itu: "'Partial handshake' boleh berlaku kerana pesawat kehabisan bahan api dan bergegar seketika, apabila sistem terputus hubungan dan hidup semula, justeru mempunyai komunikasi dengan rangkaian. Pesawat itu kelihatan cuba untuk berkomunikasi sebelum mati."

Seorang bekas juruterbang British Airways yang menerbangkan Boeing 777, Stephen Buzdygan berkata, pesawat itu akan meluncur di atas air dan mungkin berguling ke belakang kerana kemungkinan enjin tidak ditutup secara sistematik.

"Tanpa bahan api dan anggapan bahawa anak kapal semua tidak sedarkan diri dan tiada yang memandu kapal terbang itu, ia akan meluncur," beliau dilaporkan sebagai berkata dalam laporan itu.

"Enjin mempunyai bekalan bahan api yang berasingan, maka kemungkinan besar ia tidak akan sampai ke sayap. Dengan tiada pembetulan autopilot, ia perlahan-lahan akan hidup kembali dan turun pada sudut dan sayap akan patah, " katanya dalam laporan itu.

Akhbar harian itu berkata, bateri kotak hitam Pinger pesawat sudah melebihi 30 hari, walaupun ia boleh bertahan dua minggu lagi.

Houston juga mengingatkan bahawa kapasiti kapal selam yang mencari dalam air hanya 4,500 meter manakala zon carian mempunyai kedalaman yang hampir sama.

"Ini adalah kawasan air yang sangat dalam - kita berada di pinggir keupayaan," kata Chin lapor The Malaysian Insider.

PANAS ! JANDA PEREMPUAN SIMPANAN MB TUNTUT JANJI PROJEK RM3 JUTA !!

Posted: 08 Apr 2014 12:58 AM PDTBekas perempuan simpanan seorang Menteri Besar (MB) dikatakan menuntut RM3 juta kerana MB mungkir janji memberi satu projek kepadanya.

Menurut sumber, bekas perempuan simpanan itu yang merupakan seorang ahli perniagaan telah memohon satu projek dengan MB pada tahun lepas.

Tetapi, sumber itu menambah, MB kata tunggu selepas pilihanraya umum 5 Mei 2013.

Setelah pilihanraya umum berlalu, MB dikatakan mungkir janji dan enggan meluluskan projek tersebut kepada janda yang berusia 30an itu.

Bagaimanapun, perempuan simpanan MB berkata jika MB tidak mahu meluluskan projek, MB hendaklah memberinya sebanyak RM3 juta.

Pada tahun lepas MB telah memberi RM800,000 kepada ahli perniagaan tersebut dan bakinya sebanyak RM2.2 juta akan dibayar kemudian.

Setelah setahun berlalu, bekas perempuan simpanan MB itu tidak puas hati kerana MB belum menunaikan janjinya untuk membayar baki sebanyak RM2.2 juta.

Bekas perempuan simpanan MB itu dikatakan telah berkahwin dengan lelaki lain apabila hubungan mereka telah diketahui oleh isteri MB.

FMT difahamkan ahli perniagaan itu cuba menghubungi MB untuk mendapatkan baki RM2.2 juta seperti yang dijanjikan oleh MB tetapi tidak dapat menghubungi beliau lapor Free Malaysia Today

GST : Pembangkang tiba-tiba bertukar jadi sarkas di Parlimen

Posted: 07 Apr 2014 05:52 PM PDTSelepas 2 hari berdebat ,  pihak kerajaan berjaya mengetengahkan kebaikan GST, kerajaan menang undi berbelah bagi 118 menyokong dan 81 menentang.

Kebanyakkan Pembangkang berhujah dengan memberi hujah half truth dan ini amat memualkan.

Sebelum mengundi, pihak pembangkang telah mengeluarkan sepanduk untuk  menunjukkan tanda tak setuju.

Ini bukan demo jalanan. Ini adalah Tempat Undang2 dibentang, dibahas dan diputuskan.

Perangai yg macam budak2 nie jelas menunjukkan pakatan yang tidak bertamadun.

Inikah Wakil Wakil Rakyat yang kite beri undi?  Mana salahnya.

IPOHMALAY

Posted: 08 Apr 2014 09:23 AM PDT

IPOHMALAY


Trafik Jalan Ampang - Jalan Tun Razak - Bila keegoan setiap individu menjana kebodohan berkumpulan

Posted: 08 Apr 2014 06:13 AM PDT
Gambaran trafik Kuala Lumpur di persimpangan Jalan Ampang - Jalan Tun Razak yang tersebar di media sosial petang tadi ini dapat kita terjemahkan sebagai menunjukkan bagaimana aliran halatuju Pakatan Rakyat.

Ini adalah contoh apabila keegoan setiap individu di dalam aliran berbeza yang bersekongkol demi menjana kebodohan berkumpulan yang menjadi menjadi konflik halatuju mereka.

Untuk menguraikannnya salah satu aliran perlu dihentikan. Ini bermaksud salah satu parti perlu ditendang keluar dari Pakatan Rakyat. Apakah PKR dan PAS akan menendang DAP? Itu mustahil kerana proksi DAP memenuhi kuota bukan Melayu dalam PKR .

Masih mengusahakan pepecahankah wahai orang Islam?  Fikirkan. 

Pokok Bungor memberi 'musim bunga' kepada Malaysia

Posted: 07 Apr 2014 05:53 PM PDTSemenjak hujan turun menamatkan musim kemarau, pokok bungor siam atau nama saintifiknya lagerstroemia loudonii telah mengeluarkan bunga lebih banyak dari biasa dan ini menarik perhatian umum kerana berlaku ketika musim bunga di hemisfera utara.

Bungor sendiri mempunyai akar nama yang berbunyi bahawa tumbuhan itu terkenal kerana bunganya.

Fenomena musim bunga yang sedang berlaku di negara ini banyak kelihatan pada pokok bungor yang ditanam secara meluas sebagai tumbuhan lanskap.

Musim kering di semenanjung yang berakhir hujung bulan lepas menyebabkan berlaku 'musim bunga' di mana-mana kawasan yang ditanam pohon bungor secara meluas sebagai pohon lanskap.

Gambar di atas ialah di Putrajaya.

Ohpolitik!™

Posted: 08 Apr 2014 03:43 AM PDT

Ohpolitik!™


KAPAL SELAM KECIL KESAN ISYARAT PING #MH370 #PrayForMH370

Posted: 07 Apr 2014 11:46 PM PDT


Kru mencari buat kali pertama menghantar sejenis kapal selam kecil tanpa pemandu ke dalam Lautan Hindi bagi mencuba dan menentukan sama ada isyarat yang dikesan peralatan di atas kapal Australia datangnya dari kotak hitam pesawat MH370.

Pemangku Perdana Menteri Australia, Warren Truss berkata, anak kapal Ocean Shield akan melancarkan kenderaan itu, Bluefin 21 hari ini.
Kapal selam kecil itu berupaya melakar peta sonar di kawasan sasaran bagi mengesan sebarang serpihan di dasar laut.

Jika peta itu melakar kawasan serpihan, anak kapal akan menggantikan sistem sonar itu dengan kamera bagi merakamkan gambar sebarang bangkai pesawat. - AP

Tetapi malangnya kapal selam kecil tanpa pemandu ini tidak akan digunakan selagi isyarat ping yang ketiga dikesan...

Pasukan mencari dan menyelamat di Perth, tidak akan mengarahkan penggunaan sebarang kenderaan atau peralatan dasar laut, selagi satu lagi isyarat pinger tidak berjaya dikesan.

Ketua Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC), Angus Houston berkata ini kerana pengesanan satu lagi isyarat pinger akan memberi pasukan pencarian satu petunjuk yang lebih jelas tentang apa yang berkemungkinan ada di dasar laut.

"Sekiranya kami boleh mendapatkan lebih banyak isyarat, kami boleh mendapat petunjuk yang lebih jelas tentang dasar laut yang akan membolehkan pencarian visual yang lebih khusus untuk mencari bangkai pesawat itu.

"Sekiranya kami turun ke dasar laut sekarang, ia akan memakan masa yang lama kerana pencarian akan lebih perlahan. Ia adalah satu tugas yang sangat sukar untuk mencari di dasar laut. Dengan paras  laut yang sangat dalam, ini satu tugas yang sangat mencabar," katanya semasa satu sidang media di Perth.

Houston turut berkata pasukan pencarian tidak mengesan apa-apa isyarat baru sejak semalam dan pencarian akan diteruskan untuk beberapa hari sehingga ia betul-betul dipastikan bahawa bateri kotak hitam telah tamat hayatnya.

Semalam, kapal Tentera Laut Australia, Ocean Shield telah mengesan dua isyarat yang dikatakan sangat konsisten dengan isyarat yang dikeluarkan oleh kotak hitam pesawat.

Houston sebelum ini memaklumkan isyarat 'ping' pertama bertahan selama dua jam 20 minit sementara yang kedua hanya bertahan selama 13 minit sahaja.

Beliau turut berkata isyarat yang dikesan juga sangat konsisten dengan transmisi daripada perakam penerbangan dan perakam suara kokpit.Al-Kisah Cai Rejimen Anarki Menzahirkan MENYAMPAH MP PAKATAN KAKI PONTENG #DewanRakyat #ParlimenMalaysia

Posted: 07 Apr 2014 06:30 PM PDTBILA PERJUANGAN SONGSANG DAN BERNIAT BUSUK tidak mendapat RAHMAT ALLAH.... CACAI kaum lahanat mula menyampah dengan pemimpin mereka sendiri!!! ALHAMDULILLAH.....

bumiyang

Posted: 08 Apr 2014 03:30 AM PDT

Aspirasi Bangsa

Posted: 08 Apr 2014 01:15 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 08 Apr 2014 01:08 AM PDT

Taipingmali (tm)


Batal di Johor buat di Ampang.

Posted: 07 Apr 2014 10:17 PM PDT

Dulu sewaktu 6 remaja mati akibat renjatan dadah sintetik di FMFA di Stadium terkenal di ibu kota Kuala Lumpur. Satu Malaya mengutuk penganjur dan pihak yang memberi kelulusan.

Kini program yang hampir sama akan diadakan di kawasan parlimen Zuraida Kamarudin iaitu di Ampang Selangor.

Berapa ekor yang nak mampus lagi? Bersiaplah ambulance dan keranda untuk melihat impaknya.

Program ini tak perlu dibantah dan dikritik. Masing-masing menuntut hak untuk berhibur. Kerajaan tak perlu halang. Bagi orang melayu dan islam janganlah nak menyibuk, kena ada jati diri dan nilai diri. Jangan lebih sudu dari kuah.

Tahniah SPAD

Posted: 07 Apr 2014 09:44 PM PDT

Lebih ramai tenaga kerja diperlukan oleh SPAD untuk membuat pemantauan terhadap kenderaan awam seperti bas, teksi dan lori.

Di lebuhraya PLUS dan sebagainya terdapat banyak kenderaan awam melakukan kesalahan seperti memandu laju dan membawa muatan berlebihan.

Oleh itu tenaga OKU diperlukan untuk memantapkan perkhidmatan suruhanjaya.

AMANAH SAHAM BUMIPUTERA 2 (ASB 2)

Posted: 07 Apr 2014 05:41 AM PDT

Photo: ASB 2, REALITI DAN SABOTAJ? Semasa Majlis Perasmian Persidangan Berkelompok Cawangan Cawangan UMNO Batu Pahat 2014 oleh YB Datok Tajuddin Rahman Ahli MT UMNO, saya menjelaskan ASB 2 adalah satu lagi bukti kesungguhan Kerajaan UMNO membela nasib orang Melayu dan Islam di Malaysia. ASB 2 akan menambahkan lagi ekuiti orang Melayu dan mengukuhkan syiar Islam di Malaysia. Ia melibatkan sejumlah 10 Bilion unit dan sesiapa yang mendaftar antara sekarang hingga 31 Disember 2014 akan mendapat 10 unit saham ASB secara percuma. Bahkan sesiapa yang sudah ada pelaburan RM 200K di ASB 1, boleh melabur di ASB 2. Tetapi terdapat juga pihak yang tidak senang di atas kejayaan ini cuba menggunakan isu hukum untuk menggagalkan Agenda Melayu dan Islam yang penting ini. Mereka mendakwa pelaburan ASB adalah haram. Sedangkan Majlis Fatwa Kebangsaan pada tahun 2008 telah bermuzakarah dan memutuskan bahawa pelaburan ASB termasuk dividen dan bonusnya adalah HARUS. Majlis Fatwa adalah badan berautoriti dan berkelayakan dalam mengeluarkan fatwa. Semasa berucap di Perhimpunan AGUNG UMNO 2004 mewakili UMNO Johor saya sudah mencadangkan mengenai ASB 2 ini. Alhamdulillah setelah 10 tahun, ASB 2 menjadi realiti. Ini sumbangan besar UMNO dalam perlaksanaan Islam melalui uslub Maqasid Syariah.
Perasmian Berkelompok Persidangan Umno Cawangan Bahagian Batu Pahat Johor 2014 

Dalam usaha meningkatkan ekuiti bumiputra dalam pelaburan saham, kerajaan Barisan Nasional telah pun memperkenalkan ABS2 pada 2 April 2014 lalu.

Oleh yang demikian sempena musim Persidangan Agung Umno yang bemula April ini hampir semua Majlis Pelancaran Persidangan Tahunan Umno Cawangan telah mengambil kesempatan untuk memberi penerangan tentang ASB 2 yang ramai lagi masih belum tahu tujuan dan maktamatnya.

Bagaimana pun kemunculan ASB2 ini sangat tidak disenangi oleh banyak pihak terutama mereka yang ingin melihat orang melayu gagal dalam pemilikan saham. Malah mereka yang bernama Islam juga cuba memperlekehkan sistem saham amanah dengan meletakkan hukum melabur adalah haram dalam Islam.


Dr Zaharudin dari UIA mengatakan ASB adalah haram. Beliau menggunakan hujah Majlis Penasihat Syariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti (SC). MPS berpandangan jika sekiranya sesuatu syarikat utama itu berniaga secara halal tetapi anak syarikatnya terlibat dengan pelaburan judi/arak, dan pendapatan daripada anak syarikat yang terlibat judi tersebut kurang 5% berbanding pendapatan keseluruhan syarikat utama, maka kaunter saham syarikat tersebut masih dianggap patuh syariah.


Menurut Dr Puad Zarkashi , dalam kes ASB, isunya ialah ASB melabur dalam syarikat kewangan iaitu Maybank dimana 70% Islamik dan 30% konvensional. Iaitu tidak memenuhi syarat mesti kurang 5% seperti yang ditentukan oleh MPS (Majlis Penasihat Syariah) SC. Maka di sinilah kita sepatutnya mengikut pandangan 'Majlis Fatwa Kebangsaan' (MFK) yang mengatakan ASB itu HARUS atas alasan berikut:

 1. Yang 30% itu bukan judi atau arak tetapi sistem kewangan yang masih konvensional. 
 2. Maka MFK menggunakan kaedah 'Maslahah Ammah' iaitu mengelak kemudaratan yang lebih besar. 
 3. Ada usaha untuk menjadikan Maybank 100% syariah comply kerana cuma tinggal 30% sahaja lagi non syariah comply. 
 4. Kita berijtihad, jika tepat dapat 2 pahala dan jika tidak tepat, masih dapat satu pahala.  Maka diharap kita jangan ragu ragu demi mengukuhkan ekuiti orang Melayu dan Islam di negara kita.
Majlis Fatwa Kebangsaan pula telah menjelaskan bahawa
 1. ASB tidak melabur dalam perkara judi dan arak.
 2. Ia melibatkan soal Maslahah Umat iaitu mengelakkan keruntuhan yang lebih besar.
 3. Maslahah Ammah adalah juga prinsip penting dalam menentukan sesuatu hukum.
 4. Mengelak kemudaratan yang lebih besar iaitu iaitu keruntuhan kepada institusi kewangan Islam.
 5. Ia merupakan soal ijtihad. Kalau betul dapat dua pahala. Dan kalau salah dapat satu pahala.
ASB2 yang dilancarkan 2 April lalu adalah ilham Umno Johor dimana Dr Puad Zarkashi yang mencadangkan kepada pihak kerajaan agar satu lagi saham amanah diwujudkan , ucapan perwakilan Johor itu di buat dalam Perhimpunan Agung Umno 2004 di PWTC. 

ASB 2, REALITI DAN SABOTAJ? Semasa Majlis Perasmian Persidangan Berkelompok Cawangan Cawangan UMNO Batu Pahat 2014 oleh YB Datok Tajuddin Rahman Ahli MT UMNO, saya menjelaskan ASB 2 adalah satu lagi bukti kesungguhan Kerajaan UMNO membela nasib orang Melayu dan Islam di Malaysia.

ASB 2 akan menambahkan lagi ekuiti orang Melayu dan mengukuhkan syiar Islam di Malaysia. Ia melibatkan sejumlah 10 Bilion unit dan sesiapa yang mendaftar antara sekarang hingga 31 Disember 2014 akan mendapat 10 unit saham ASB secara percuma. Bahkan sesiapa yang sudah ada pelaburan RM 200K di ASB 1, boleh melabur di ASB 2.

Tetapi terdapat juga pihak yang tidak senang di atas kejayaan ini cuba menggunakan isu hukum untuk menggagalkan Agenda Melayu dan Islam yang penting ini. Mereka mendakwa pelaburan ASB adalah haram. Sedangkan Majlis Fatwa Kebangsaan pada tahun 2008 telah bermuzakarah dan memutuskan bahawa pelaburan ASB termasuk dividen dan bonusnya adalah HARUS. Majlis Fatwa adalah badan berautoriti dan berkelayakan dalam mengeluarkan fatwa.

Semasa berucap di Perhimpunan AGUNG UMNO 2004 mewakili UMNO Johor saya sudah mencadangkan mengenai ASB 2 ini. Alhamdulillah setelah 10 tahun, ASB 2 menjadi realiti. Ini sumbangan besar UMNO dalam perlaksanaan Islam melalui uslub Maqasid Syariah.

AMANAH SAHAM NASIONAL ASB2http://www.asnb.com.my/asb2.htm

Sahabat-Gunung

Posted: 08 Apr 2014 01:02 AM PDT

Sahabat-Gunung


Pemuda UMNO Gesa ESSCOM Menambah-Baik Kawalan Keselamatan- Jamawi

Posted: 07 Apr 2014 09:47 PM PDT


Pergerakan Pemuda UMNO berpandangan bahawa kejadian penculikan di Singgahmata Reef Resort di kawasan perairan Semporna pada minggu lepas perlu menjadi pengajaran kepada pihak Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) agar melakukan penambahbaikan kawalan keselamatan di kawasan tersebut

Ketua Penerangannya, Jamawi Jaafar berkata, kejadian yang berlaku di kawasan yang hanya sekitar 1.5km dari Pekan Semporna itu amat mengecewakan dan turut mengundang pelbagai persepsi negatif terhadap kewibawan ESSCOM.

"Bagi memastikan kejadian ini tidak berulang selain mengadakan operasi besar besaran, di kawasan pantai dan pulau-pulau di kawasan pantai Timur dan pulau-pulau di kawasan zon keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esszone) pihak keselamatan wajar mempertingkatkan kawalan keselamatan dengan mendirikan pos-post kawalan di kawasan kawasan yang stategik  terutama di pulau-pulau yang dikenal pesti menjadi sasaran penceroboh," ujarnya yang juga merupakan Ketua Pemuda UMNO Bahagian Tenom.

Tambahnya, dalam kejadian 10.30 malam di Singgahmata Feef  Resort itu empat lelaki bertopeng dan bersenjata api menyerbu resort tersebut sebelum masuk ke bilik pekerja dan melarikan Pekerja Resort  seorang pekerja wanita Fililipina dan seorang pelancong warga China  Hao Huayun.

"Pihak berkuasa perlu memperketatkan kawalan keluar masuk ke kawasan tersebut dan sentiasa bersiap siaga dengan kehadiran bot bot yang membawa masuk pendatang tanpa dokumen yang sah.

"Post -Post kawalan juga perlu dilengkapi dengan kemudahan asas yang lengkap dan  alat komunikasi yang  berteknologi tinggi agar maklumat dapat disampaikan dengan lebih cepat dan berkesan" tambah Jamawi.

Selain itu, Jamawi juga berharap pihak berkuasa dapat menempatkan lebih banyak anggota risikan  tentera dan polis kerana ada kemungkinan ada pihak yang bersubahat atau memberikan kerjasama  kepada pihak penceroboh

Katanya, langkah untuk menempatkan  lebih ramai  pegawai dikalangan penduduk tempatan juga perlu diberikan keutamaan kerana mereka lebih memahami keadaan dan kependudukan di kawasan tersebut memandangkan kawasan ini kawasan pantai dan lautan yang berdekatan dengan negara jiran Filipina

"Pihak Imigresen juga perlu melakukan kekerapan operasi bagi mempestikan tiada majikan mengambil pekerja tanpa dokumen sah yang dikhuatiri bersuhabat dengan pihak penceroboh" katanya.

Tambah Jamawi kerajaan juga perlu  mengadakan hubungan yang lebih rapat dengan pihak berkuasa Filipina  khususnya dalam mengawal perairan Laut China Selatan agar dapat mengakang kemasukan penceroboh ke kawasan tersebut.


"Pencerobohan ini sedikit menjejaskan imej (Esscom) bagaimanapun kita perlu memberikan peluang untuk mereka mempertingkatkan keupayaan mereka termasuk menambahbaik kemudahan asas seperti kelengkapan bot laju yang lebih canggih dan efiktif untuk memintas bot bot penceroboh atau bot bot yang membawa masuk pendatang tanpa izin ke negara ini," tambahnya lagi.

Penjualan Tanah Canal City Di Kuala Langat Meragukan - Noh

Posted: 07 Apr 2014 02:15 AM PDT

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar hari ini membidas kenyataan Menteri Besar Selangor berkenaan isu penjualan tanah kepada Tropicana Sephire Sdn Bhd di laman portal Selangorku pada 26/3/2014.

Ujarnya, penjualan tanah di Canal City Kuala Langat seluas 1172 ekar atau 474 hektar  kepada Tropicana  Corp Berhad, Sapphire Index Sdn Bhd bukan berjumlah RM844 juta seperti dakwaan Menteri Besar tetapi berjumlah RM1.7 billion.

"Penjualan tanah tersebut telah ditandatangani pada 15 April 2013 ketika "caretaker goverment" iaitu selepas pembubaran Dun pada 3 April 2013.

Mengikut perjanjian asal, Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) dan MBI telah menjual tanah tersebut kepada Tropicana dengan nilai RM1.3 billion dengan terma bayaran seperti  Tropicana perlu menjelaskan deposit sebanyak RM50 juta dalam tempoh 6 bulan pertama dan RM537 juta akan dibayar , berserta dengan faedah dalam tempoh 12 tahun.

Baki RM458.26 juta adalah  5 % daripada nilai pembangunan kasar tanah, ditambah pula dengan 3% daripada keuntungan bersih daripada projek," ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.


Tambahnya, Tropicana telah menjual 308.72 ekar daripada tanah tersebut kepada Eco World Bhd dengan nilai RM470.674 juta bersamaan dengan RM35 sekaki.

Pada 26/3/2014 Menteri Besar mengeluarkan kenyataan mahu Tropicana membayar jumlah harga keseluruhan tanah dengan nilai RM844 juta.

"Dengan nilai RM844 juta ini bermakna harga tanah seluas 1172 ekar tersebut bersamaan dengan RM17 sekaki.

Sehubungan dengan itu, UMNO Selangor menuntut penjelasan kerajaan negeri Selangor kenapa harga tanah yang dijual kepada Tropicana tidak mengikut harga pasaran. Dalam tempoh kurang dari 1 tahun tanah Canal City dijual kepada Eco World dengan harga sekali ganda daripada harga asal.

Bagaimana Menteri Besar selaku Pengerusi PNSB boleh membenarkan perjanjian jual tanah berlaku ketika Caretaker Goverment?," ujarnya yang juga Ahli Parlimen Tanjong Karang.


Dalam msa yang sama ujarnya, laporan kepada SPRM akan dibuat kerana UMNO Selangor melihat ada berlaku ketirisan dalam perjanjian jual beli yang dibuat.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 07 Apr 2014 11:52 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


RHOMA IRAMA & PRABOWO SUBIANTO TUNJUK ANWAR IBRAHIM APA ERTI TATANEGARA

Posted: 07 Apr 2014 11:06 PM PDT

Rhoma Irama 
Kenyataan-kenyataan DS Anwar di luar negara mengenai tragedi MH370 sangat menjelekkan, kata orang Indonesia. Di Jakarta, walaupun penyayi dangdut terkenal Rhoma Irama tidak mungkin akan menduduki jabatan Presiden dan Wakil Presiden Indonesia walaupun hatinya mahu ke arah itu, tetapi Rhoma Irama lebih patriotik, bertatanegara dan bersusila negara.

Berita terkini di Jakarta, Rhoma Irama merancang untuk mengadakan konsert terbesar di Jakarta di kawasan Monumen Nasional dengan cita-cita kehadiran penonton sebanyak 4 Juta orang. Rhoma Irama mengimpikan 4 Juta orang ini akan sama-sama menyanyikan lagu kebangsaan Indonesia Raya! Saya sangat-sangat 'jempol' manusia yang seperti ini sangat mencintai negaranya walaupun dirinya tidak mungkin bisa berada di persada Istana Presiden.

Ketika seluruh dunia bersedih dan berdukacita, Anwar membuat kenyataan kononnya kerajaan Malaysia menyembunyikan maklumat. Pakar undang-undang yang juga bekas CEO MAS, Tan Sri Abdul Rahman Arshad berkata, apa yang MAS atau kerajaan hendak sembunyikan kerana maklumat yang diminta itu memang tidak ada. Kita sedang bertungkus-lumus mencari maklumat itu, dan misteri ini bakal terungkai apabila kotak hitam pesawat MH370 ini berjaya ditemui.

Anwar hanya menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan sekitar tahun 1995-1998. Anwar masih diulit mimpi indah kononnya ketika dia menjadi TPM dan Menteri Kewangan, dia meluluskan pemberian radar yang boleh mengesan apa sahaja penerbangan di ruang angkasa Malaysia. Anwar lupa tahun ini tahun 2014 bukan 1998, radar-radar yang ada di Malaysia sudah dinaiktaraf disesuaikan dengan pemodenan sistem radar dunia. Apakah kamu fikir Malaysia masih menggunakan sistem radar tahun 1998?
http://www.telegraph.co.uk
Tiada siapa mahu tragedi ini berlaku. Tiada mana-mana Perdana Menteri yang mahu rakyatnya mati terbunuh sedemikian rupa. Malaysia bukan Israel, Malaysia adalah Malaysia. Tiada Perdana Menteri Malaysia akan berkata, "I support all efforts to protect the security of the state of Israeli" (Wall Street Journal Asia). Di Indonesia, tiada Presiden mahupun Wakil Presiden yang akan memuji dan memuja Israel!

Semalam Presiden Partai Gerindra Indonesia, bapak Prabowo yang turut bertanding jawatan Presiden Indonesia 2014, hadir di Mahkamah Tinggi Kota Bharu untuk menyokong Satu orang (Satu Jiwa) rakyatnya yang dibicarakan atas pertuduhan membunuh majikannya. Alhamdulillah, dengan izin Allah SWT, warga Indonesia itu terlepas daripada hukuman mati. Yang menarik kepada saya dalam kes ini ialah, Prabowo datang dua kali ke Malaysia hanya semata-mata mahu memberi sokongan kepada Satu orang rakyat Indonesia, dan ternyata sokongan itu berhasil!

Anwar lupa, di dalam pesawat MH370 itu, ada lebih 50 orang rakyat Malaysia. Seperti dinyatakan oleh DS Najib Tun Razak dan DS Hishammuddin bahawa kerajaan Malaysia tidak akan berhenti mencari pesawat tersebut dan penumpangnya walaupun kos pencariannya kini mencecah ratusan juta ringgit.

Bagaimana pandangan anda?

Dipetik daripada Merdeka
NURUL IZZAH, PESANAN RASULULLAH SAW

Posted: 07 Apr 2014 08:30 PM PDT

Dari Abu Hurairah r.a., Rasulullah Saw bersabda. : "Barang siapa beriman kepada Allah SWT. dan Hari Akhir, hendaklah ia tidak menganggu tetangganya. Jagalah pesanku tentang kaum perempuan agar mereka diperlakukan dengan baik. Sebab, mereka diciptakan dari tulang rusuk yang bengkok. Tulang rusuk yang paling bengkok adalah yang paling atas. Jika engkau berusaha untuk meluruskannya, tulang itu akan patah. Jika engkau membiarkannya, tulang itu tetap bengkok. Oleh karena itu, jagalah pesanku tentang kaum perempuan agar mereka diperlakukan baik." (HR. Al Bukhari dan Muslim)


Perempuan, Muslimah atau biasa disebut kaum Hawa. Begitu istimewa hingga menjadi nama dalam salah satu surat di Al-Quranul Kariim. Begitu banyak kelebihan juga kekurangan, perempuan yang juga disebut-sebut sebagai ahli neraka paling banyak. Na'udzubillah.

Dalam hadits diatas menyoroti kelemahan alamiah perempuan. Dalam dirinya ada kebengkokan naluriah yang tidak bisa diluruskan oleh siapapun. Namun demikian tuntutan kebijaksanaan Allah Swt., sebagaimana termasuk kebijaksanaanNya. Dia menjadikan laki-laki memiliki kemampuan untuk memelihara hal ini dengan membawanya pada pergaulan yang baik.

Imam Al-ghazali seperti dikutip dalam Al-lu'lu' wal marjan karya Muhammad Fu'ad 'Abdul Baqi, berkata, "Salah satu kewajiban suami terhadap istri adalah meperlakukannya dengan baik. Perlakuan baik kepadanya bukan hanya tidak menyakitinya, melainkan juga bersabar atas perilaku buruk, kelambanan, dan kemarahannya untuk meneladani Rasulullah Saw. Ketahuilah bahwa ada istri beliau yang mengejek beliau dengan mengulang perkataanya dan ada pula yang tidak memperdulikan beliau hingga malam. Lebih dari itu, laki-laki dapat lebih bersabar atas perilaku buruk istri dengan humor yang bisa menyenangkan hati."

Berikut ini ada sepuluh wasiat Rasulullah saw. kepada putrinya Fatimah Az-Zahra. Wasiat ini merupakan mutiara termahal nilainya, khususnya bagi setiap istri yang mendambakan kesalehan. Wasiat tersebut adalah:

1. Wahai Fatimah! Sesungguhnya wanita yang membuat tepung untuk suami dan anak-anaknya, kelak Allah akan tetapkan baginya kebaikan dari setiap biji gandum yang diaduknya, dan juga Allah akan melebur kejelekan serta meningkatkan derajatnya.

2. Wahai Fatimah! Sesungguhnya wanita yang berkeringat ketika menumbuk tepung untuk suami dan anak-anaknya, niscaya Allah akan menjadikan antara neraka dan dirinya tujuh tabir pemisah.

3. Wahai Fatimah! Sesungguhnya wanita yang meminyaki rambut anak-anaknya lalu menyisirnya dan kemudian mencuci pakaiannya, maka Allah akan tetapkan pahala baginya seperti pahala memberi makan seribu orang yang kelaparan dan memberi pakaian seribu orang yang telanjang.

4. Wahai Fatimah! Sesungguhnya wanita yang membantu kebutuhan tetangga-tetangganya, maka Allah akan membantunya untuk dapat meminum telaga kautsar pada hari kiamat nanti.

5. Wahai Fatimah! Yang lebih utama dari seluruh keutamaan di atas adalah keridhaan suami terhadap istri. Andaikata suamimu tidak ridha kepadamu, maka aku tidak akan mendoakanmu. Ketahuilah Fatimah, kemarahan suami adalah kemurkaan Allah.

6. Wahai Fatimah! Disaat seorang wanita mengandung, maka malaikat memohonkan ampunan baginya, dan Allah tetapkan baginya setiap hari seribu kebaikan, serta melebur seribu kejelekan.

Ketika seorang wanita merasa sakit akan melahirkan, maka Allah tetapkan pahala baginya sama dengan pahala para pejuang Allah. Disaat seorang wanita melahirkan kandungannya, maka bersihlah dosa-dosanya seperti ketika dia dilahirkan dari kandungan ibunya. Di saat seorang wanita meninggal karena melahirkan, maka dia tidak akan membawa dosa sedikit pun, didalam kubur akan mendapat taman yang indah yang merupakan bagian dari taman surga. Allah memberikan padanya pahala yang sama dengan pahala seribu orang yang melaksanakan ibadah haji dan umrah, dan seribu malaikat memohonkan ampunan baginya hingga hari kiamat.

7. Wahai Fatimah! Di saat seorang istri melayani suaminya selama sehari semalam, dengan rasa senang dan ikhlas, maka Allah akan mengampuni dosa-dosanya serta memakaikan pakaian padanya di hari kiamat berupa pakaian yang serba hijau. Dan menetapkan baginya setiap rambut pada tubuhnya seribu kebaikan. Allah pun akan memberikan kepadanya pahala seratus kali ibadah haji dan umrah.

8. Wahai Fatimah! Disaat seorang istri tersenyum dihadapan suaminya, maka Allah akan memandangnya dengan pandangan penuh kasih.

9. Wahai Fatimah! Disaat seorang istri membentangkan alas tidur untuk suaminya dengan rasa senang hati, maka para malaikat yang memanggil dari langit menyeru wanita itu agar menyaksikan pahala amalnya, dan Allah mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.

10. Wahai Fatimah! Di saat seorang wanita meminyaki kepala suami dan menyisirnya, meminyaki janggotnya dan memotong kumisnya serta kuku-kukunya. Maka Allah akan memberi minuman yang dikemas indah kepadanya, yang didatangkan dari sungai-sungai surga. Allah pun akan mempermudah sakaratul maut baginya, serta menjadikan kuburnya bagian dari taman surga. Allah pun menetapkan baginya bebas dari siksa neraka serta dapat melintasi shirathal mustaqim dengan selamat.

Subhanalloh, betapa bersyukurnya kita menjadi seorang perempuan. Diberikan berbagai kelebihan dan keistimewaan juga kemudahan memasuki surga. Semoga kita termasuk ke dalam golongan ahli surga dan menjadi bidadari yang dinantikan surga. Wallohu A'lam bishshowwaab. [hf/islampos/wanita sholehah]

KARPAL PUJUKPAKSA YB PAKATAN TOLAK HUDUD

Posted: 07 Apr 2014 06:09 PM PDTKarpal Singh Ahli Parlimen DAP Bukit Gelugor menggesa kesemua Ahli Parlimen DAP yang berjumlah 38 orang menolak usaha kerajaan Kelantan membentangkan rang undang-undang persendirian berkaitan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (2) Kelantan 1993 di Parlimen.

Bekas Pengerusi DAP dalam kenyataan media hari ini yang dilaporkan mynewshub berkata, hukum hudud bercanggah dengan Perlembagaan negara ini dan tidak sesuai lagi untuk zaman ini.

"Demi kepentingan negara, kesemua 38 Ahli Parlimen DAP tidak boleh menyokong usaha kerajaan Kelantan membentangkan rang undang-undang persendirian berkaitan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (2) Kelantan 1993 di Parlimen nanti," katanya.

Kenyataan Karpal yang turut disiarkan FMT turut mengecam PAS dan UMNO yang didakwanya masing-masing mahu mendapatkan kepentingan politik daripada pelaksanaan hudud tersebut.

"Ia adalah jelas kedua-dua, PAS dan UMNO sedang mencari untuk mendapatkan kepentingan politik daripada pelaksanaan hudud di Kelantan, walaupun mengetahui sepenuhnya bahawa di bawah undang-undang (Persekutuan), undang-undang Enakmen Kelantan Kanun Jenayah Syariah II adalah tidak berperlembagaan.

"Dewan Undangan Negeri Kelantan tidak mempunyai kuasa untuk meluluskan enakmen itu," katanya, dalam kenyataan hari ini.

Setakat berita ini ditulis, hanya dua portal, myneshub dan FMT yang melaporkan kenyataan Karpal Singh itu.

Malah, kenyataan terbaru bekas Pengerusi DAP itu juga tidak dilaporkan termasuk di portal rasmi DAP, roketkini.com.

Selain Karpal Singh, tiada kenyataan media daripada pemimpin utama DAP terutamanya, Lim Kit Siang dan anaknya, Lim Guan Eng.

Ahli Parlimen DAP Kepong, Dr. Tan Seng Giaw pada tahun 2009 berkata, kenyataan penentangan terhadap pelaksanaan hudud hanyalah pendapat peribadi Karpal malah DAP tidak menghadapi sebarang masalah dengan parti lain dalam pakatan pembangkang.

"Kita tahu bukannya senang untuk melaksanakan undang-undang baru di sesebuah negeri kerana kita masih perlu patuh kepada Perlembagaan Persekutuan yang mengatasi semua undang-undang," katanya Utusan Malaysia.

Pendapat yang sama turut disokong oleh ahli DAP Melayu, Aspan Alias yang berkata penentangan karpal bersifat peribadi dan bukan mewakili suara parti.

"DAP kata dia menghormati keputusan itu (laksana hudud), pasal dia tiada kena mengena.. Dia orang kafir. Bukankah pendirian DAP itu menghormati agama dan kepercayaan masing-masing. Karpal saja yang sibuk dengan pendirian peribadinya, dan dia bercakap atas isu perlembagaan negara.

"Perlembagaan itu siapa yang buat? Bukan Allah Taala yang buat. Takkanlah Perlembagaan Malaysia lebih tinggi daripada perlembagaan Tuhan. Dan DAP secara rasminya tidak menentang, dia menghormati dia kata," kata Aspan ketika dihubungi Antarapos.

ANWAR KE LONDON JUMPA PENAJA, DANA HURU-HARAKAN NEGARA 1 MEI

Posted: 07 Apr 2014 12:00 AM PDTAnwar bergambar dengan James Wolfensohn selepas mesyuarat di London 2010.
Wolfensohn merupakan korporat Yahudi Amerika Syarikat yang pernah menjadi Presiden Bank Dunia. Beliau terlibat aktif dalam rangkaian perbankan Yahudi, antaranya dalam Salomon Brothers, dan Pengerusi Lembaga Penasihat Citybank. Selain itu beliau juga merupakan Ahli Pemegang Amanah the Brookings Institution dan the Rockefeller Foundation. Beliau juga ahli CFR (the Council on Foreign Relations).
Memahami hubungan lanjut, Anwar & Wolfensohn, sila baca, "Menjejaki Lingkaran Anwar & Zionis (8) – berhijrah ke Amerika Syarikat."


Selain Anwar, rangkaian Al Gore dalam Generations adalah Mary Robinson bekas Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia di Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB); James Wolfensohn, bekas Presiden Bank Dunia; Simon Zadek, Ketua Eksekutif AccountAbility dan lain-lain.

Anwar Ibrahim dan Mary Robinson : Individu itu ketika menjawat jawatan Pesuruhjaya Hak Asasi di PBB banyak membantu berkempen untuk Anwar dibebaskan dari penjara Sungai Buloh. Falsafahnya yang menyokong kumpulan gay ini dipegang sejak beliau menjadi Profesor di Reid Law, Trinity College lagi dengan bergiat aktif menjadi penasihat undang-undang untuk Kempen Perubahan Undang-undang Homoseksual.
Memahami lanjut hubungan Anwar & Mary Robinson, sila baca, "Tokoh Amerika : Anwar Ibrahim dan Mary Robinson."

Anwar Ibrahim AND Simon Zadek
Simon Zadek, kroni Al Gore kemudiannya melantik Anwar sebagai Presiden Kehormat AccountAbility pada 30 Mac 2006.
Anwar menggunakan jawatan Presiden Kehormat AccountAbility ketika berutus surat dengan George Soros, di ibu pejabat Soros Fund Management, 888 7th Avenue, 33 Floor New York, NY 10106.

Dalam twitter Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu @sharmainemirna bahawa beliau masih berada di London kerana diundang oleh bekas Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Al Gore untuk bermesyuarat dalam kumpulan 'Generations' dan pasukan akademik pendidikan tinggi universiti Cambridge; Westminster.
'Generations' adalah singkatan kepada Generation Investment Management Group.
Menurut, Mike Billington, wartawan Executive Intelligence Review (EIR) dalam rencananya bertajuk "Gore's Racist Assault Against Malaysia," Generations adalah syarikat milik Al Gore, 'pelarian aset' bekas Naib Presiden AS itu setelah parti Demokrat pimpinan Clinton-Al Gore tewas kepada Parti Republikan pimpinan Bush -Dick Cheney.
Selain London, Al Gore mempunyai pejabat Generations di New York dan Australia.
Al Gore juga turut melantik Anwar sebagai salah seorang Ahli Lembaga Penasihat Generations, syarikat yang melabur $10 million kepada Syarikat GreenRoad, organisasi korporat di Israel.

AZLI SHUKRI

Posted: 07 Apr 2014 11:41 PM PDT

AZLI SHUKRI


Misteri MH370 : Plot Di Sebalik Tadbir (Episod Pertama)

Posted: 07 Apr 2014 12:24 AM PDT

Saya mempercayai kesungguhan ini - iaitu Kotak Hitam yang giat dicari dan harapkan, sekali pun ia bakal dijumpai dan dianalisis segala data yang terkandung di dalamnya, ia akan tetap tidak akan memberi kita apa-apa jawapan dan petunjuk berkenaan misteri kehilangan pesawat MH370 ini. Sudah 30 hari berlalu - dan tragedi ini tetap menjadi misteri paling aneh dalam sejarah penerbangan dunia. Seolah-olah ada pihak yang sememangnya mahu peristiwa ini dicatatkan sebagai peristiwa "paling misteri" dalam sejarah. Bahkan ia seakan-akan mahu peristiwa MH370 akan terus hidup diulang-ulang sebagai kisah yang dipenuhi keanehan dan diselubungi dengan konspirasi yang tiada jawapan sampai bila-bila. 

Misteri MH370 tidak akan jauh bezanya dengan kisah pembunuhan Presiden AS John F Kennedy pada lewat tahun 1963 yang tidak pernah terungkai siapakah sebenarnya dalang di sebalik pembunuhan tersebut - namun yang jelas pasti akan ada pihak yang "dikambinghitamkan". Dalam kes pembunuhan JF Kennedy, Lee Harvey Oswald menjadi individu yang berjaya dijadikan kambing hitam - dia ditembak mati sebelum apa-apa perbicaraan mengesahkan bahawa dia merupakan adalah pembunuh JF Kennedy yang sebenar. Dan akhirnya satu laporan telah dikeluarkan bagi menjelaskan bahawa Oswald bukanlah individu yang mampu membunuh JF Kennedy, laporan tersebut menulis, "namun, sebuah simulasi lain menunjukkan bahwa penembak Kennedy menggunakan peralatan yang sangat canggih, yang dipasangkan pada sebuah tripod. Peralatan tembak itu juga menggunakan sinar laser pelacak sasaran yang akurat. Sumber tersebut mengatakan, "Hampir tidak mungkin bagi Oswald melakukan penembakan seperti yang dituduhkan."


Kes yang sama turut berlaku ke atas peristiwa keruntuhan World Trade Center (WTC) pada 11 September 2001. Dalam beberapa jam sahaja al-Qaeda dan Osama bin Laden dituduh sebagai dalang peristiwa tersebut, namun demikian sehingga hari ini, mayat Osama bin Laden tidak pernah didedahkan kepada khalayak umum - ia hanya didakwa telah mati dibunuh oleh pasukat tentera elit AS dan mayatnya dicampakkan ke laut. Hampir semua gambar Osama bin Laden yang kononnya telah mati ditembak adalah palsul dan sengaja disebarkan secara meluas di internet.  

Seperti yang diketahui, Osama bin Laden telah dibunuh oleh pasukan komando AS, Navy SEAL, di Abbottabad, Pakistan, pada awal Mei 2011. Jenazahnya tidak dikuburkan, tetapi dicampak ke laut dari kapal induk USS Vinson. Jika mayat Saddam Hussien boleh didedahkan secara terperinci untuk tatapan dunia, mengapa tidak bagi mayat Osama bin Laden? Maka ada kebenaran terhadap dakwaan bahawa watak Osama bin Laden sengaja direka-reka bagi menghalalkan penjajahan dan serangan Amerika Syarikat (AS) ke atas mana-mana negara yang tidak disukainya atas nama memerangi pengganas. Begitu juga dengan tragedi MH370. Plot cerita hampir sama dengan semua plot tragedi konspirasi besar dunia. Mereka mahu kisah MH370 diingati sebagai peristiwa maha dahsyat dalam lipatan sejarah kehilangan pesawat komersial dunia. Tragedi ini akan diulang-ulang dalam hampir semua mesyuarat antarabangsa, kolukium, perjumpaan menteri-menteri, pertemuan duta-duta - bahkan ia bakal menjadi agenda penting dalam episod "Keselamatan di Asia". 

Mereka mahu membuat kesimpulan segera, bahawa Asia - khususnya Asia Tenggara memerlukan rakaian strategi pertahanan serantaunya - sebagai mana kewujudan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO). Mereka mahu pertubuhan ala-NATO segera wujud di Asia Tenggara, sekaligus mengurangkan dominasi China di rantau ini. NATO versi Asia Tenggara mungkin diketuai oleh Singapura, negara kecil proksi AS yang mungkin sementara waktu boleh dipercayai. Terdapat 11 negara yang termasuk dalam kelompok negara Asia Tenggara, dan hampir semuanya mempunyai sejarah atau hubungan yang akrab dengan Tanah Besar China, baik melalui sejarah budaya mahu pun atas faktor ekonominya. Pada tahun 1990-an, Cina dipandang sebagai ancaman bagi negara-negara di Asia Tenggara. Hal ini disebabkan oleh adanya konflik tuntutan kawasan di Laut Cina Selatan yang melibatkan Taiwan, Vietnam, Malaysia, Filipina dan Brunei, di samping sokongan terbuka China terhadap fahaman komunisme pada masa lalu, menyebabkan negara itu dipandang serong oleh Asia Tenggara. 


Namun, persepsi ini mulai berubah ketika terjadi krisis kewangan di Asia pada tahun 1997-1998. China mula membuka pintunya kepada dunia luar - produk-produknya mula membanjiri pasaran Asia Tenggara dan hubungan perdagangan dan ekonomi semakin rancangan antara China dengan Asia Tenggara. China mula menunjukkan taring ekonominya yang setandingan dengan AS bahkan China pernah digelar sebagai naga yang baru bangun daripada tidurnya. Namun demikian, dalam tempoh 10 tahun selepas China membuka pintunya kepada dunia luar - China mahukan lebih daripada sekadar hubungan perdagangan dan industri dengan Asia Tenggara. Sebaliknya, China mahu menjadi penggerak utama kepada forum keamanan di rantau ini, sekali gus mengembangkan hubungan keamanan bilateral dan multilateral dengan negara-negara di Asia Tenggara. Sekiranya China berjaya menjadi pemain utama kepada hubungan keamanan seperti mana yang dicita-citakannya, maka Asia Tenggara sudah mempunyai pilihan baharu selain daripada AS. Dan sudah tentu hal ini amat dibenci oleh pentadbiran Rumah Putih, sekali gus mengurangkan peranan ketenteraan AS di Asia Tenggara. Plot kehilangan MH370 dicipta bagi mewujudkan dua kemungkinan, pertama - kegagalan teknologi canggih China dalam menyelesaikan masalah yang dianggap "remeh" dan mudah oleh masyarakat dunia (iaitu mencari dan menyelamatkan penumbang pesawat komersial MH370), secara tidak langsung mewujudkan kesangsian bahawa China tidak berupaya mengemudi keamanan di rantau ini. Kedua - meninjau keupayaan sebenar kekuatan angkatan tentera China serta teknologinya. Dan AS melalui proksi setianya - Australia, mahu membuktikan bahawa, dunia sememangnya sangat bergantung harap dengan AS sampai bila-bila! 

Bersambung....  

     

Panglima Perang Cyber

Posted: 07 Apr 2014 11:39 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Blog MyMassa Dedah Dokumen & Kisah @Anwaribrahim KE LONDON Dana Projek 1 MEI DEPAN ???

Posted: 07 Apr 2014 03:13 AM PDT


Anwar bergambar dengan James Wolfensohn selepas mesyuarat di London 2010.
Wolfensohn merupakan korporat Yahudi Amerika Syarikat yang pernah menjadi Presiden Bank Dunia. Beliau terlibat aktif dalam rangkaian perbankan Yahudi, antaranya dalam Salomon Brothers, dan Pengerusi Lembaga Penasihat Citybank. Selain itu beliau juga merupakan Ahli Pemegang Amanah the Brookings Institution dan the Rockefeller Foundation. Beliau juga ahli CFR (the Council on Foreign Relations).
Memahami hubungan lanjut, Anwar & Wolfensohn, sila baca, "Menjejaki Lingkaran Anwar & Zionis (8) – berhijrah ke Amerika Syarikat."


Selain Anwar, rangkaian Al Gore dalam Generations adalah Mary Robinson bekas Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia di Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB); James Wolfensohn, bekas Presiden Bank Dunia; Simon Zadek, Ketua Eksekutif AccountAbility dan lain-lain.
Anwar Ibrahim dan Mary Robinson : Individu itu ketika menjawat jawatan Pesuruhjaya Hak Asasi di PBB banyak membantu berkempen untuk Anwar dibebaskan dari penjara Sungai Buloh. Falsafahnya yang menyokong kumpulan gay ini dipegang sejak beliau menjadi Profesor di Reid Law, Trinity College lagi dengan bergiat aktif menjadi penasihat undang-undang untuk Kempen Perubahan Undang-undang Homoseksual.
Memahami lanjut hubungan Anwar & Mary Robinson, sila baca, "Tokoh Amerika : Anwar Ibrahim dan Mary Robinson."
Anwar Ibrahim AND Simon Zadek
Simon Zadek, kroni Al Gore kemudiannya melantik Anwar sebagai Presiden Kehormat AccountAbility pada 30 Mac 2006.
Anwar menggunakan jawatan Presiden Kehormat AccountAbility ketika berutus surat dengan George Soros, di ibu pejabat Soros Fund Management, 888 7th Avenue, 33 Floor New York, NY 10106.

Dalam twitter Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu @sharmainemirna bahawa beliau masih berada di London kerana diundang oleh bekas Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Al Gore untuk bermesyuarat dalam kumpulan 'Generations' dan pasukan akademik pendidikan tinggi universiti Cambridge; Westminster.
'Generations' adalah singkatan kepada Generation Investment Management Group.
Menurut, Mike Billington, wartawan Executive Intelligence Review (EIR) dalam rencananya bertajuk "Gore's Racist Assault Against Malaysia," Generations adalah syarikat milik Al Gore, 'pelarian aset' bekas Naib Presiden AS itu setelah parti Demokrat pimpinan Clinton-Al Gore tewas kepada Parti Republikan pimpinan Bush -Dick Cheney.
Selain London, Al Gore mempunyai pejabat Generations di New York dan Australia.
Al Gore juga turut melantik Anwar sebagai salah seorang Ahli Lembaga Penasihat Generations, syarikat yang melabur $10 million kepada Syarikat GreenRoad, organisasi korporat di Israel.
http://mymassa.blogspot.com/2014/04/anwar-ke-london-jumpa-penaja-dana-huru.html?m=1


Sent from my iPhone

Belantan

Posted: 07 Apr 2014 11:05 PM PDT

Belantan


Isu Memali: Benarkah penjelasan Musa Hitam ini?

Posted: 07 Apr 2014 08:00 AM PDT


Pad pukul 9 malam 27 Mac 2014, saya bersama YB Husam Musa ialah dua ahli panel dalam Majlis Diskusi anjuran Kerajaan Ne­geri Kelantan bertemakan 'Politik Malaysia: Dahulu dan Sekarang'.

Profesor Dr. Mohammad Agus Yusoff dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berperanan sebagai moderator. Format diskusi menyamai program Hard Talk, BBC London yang meletakkan syarat bahawa ahli panel tidak dibenar menggunakan skrip atau nota lebih awal tetapi bersedia menghadapi apa juga soalan yang diajukan oleh moderator.

Sepanjang dua jam, moderator diskusi bersikap combative, aggresive serta provocative. Dalam pada itu saya akui bahawa moderator memperlihatkan sifat saksama, berkecuali dan tidak partisan.

Di penghujung diskusi, saya telah diajukan soalan berkaitan peristiwa Memali yang dapat saya rumuskan berpusat kepada tiga perkara berikut:

1. Pengesahan saya bahawa pada hari peristiwa Memali berlaku, Tun Dr. Mahathir Mohamad berada di negara China dan saya ialah Pemangku Perdana Menteri.

2. Saya bertanggung jawab sepenuhnya kepada peristiwa tersebut.

3.Bagaimanakah perasaan saya dengan peristiwa Memali.

Saya telah memberi respons kepada soalan yang diajukan berteraskan empat aspek berikut:

1. Saya menegur moderator dengan mengatakan sebagai seorang profesor, sesuatu perkara yang disuarakan hendaklah berasaskan penyelidikan mendalam dan fakta yang tepat.

2. Pada hari peristiwa Memali (iaitu 19 November 1985) Dr. Mahathir berada di Kuala Lumpur dan saya bukannya Pemangku Perdana Menteri.

Moderator menunjukkan reaksi terkejut dan dengan suara yang jelas melafazkan perkataan "My God" yang mengejutkan hadirin.

3. Sebagai Menteri Dalam Negeri saya telah menggariskan panduan umum, memberi ingatan dan mengarahkan pihak polis tentang dua perkara:

(i) Proses undang-undang hendaklah dipatuhi;

(ii) Elakkan kekerasan (violence) dan pertumpahan darah

Namun saya mengambil tanggung jawab dan akauntabiliti terhadap kejadian yang berlaku walaupun saya tidak terlibat secara langsung tetapi menyerahkan kepada budi bicara pihak polis untuk melaksanakan operasi dari segi menentukan waktu terbaik ianya dilakukan serta kaedah dan pendekatan untuk melaksanakan operasi.

4. Saya berterus terang dan dengan ikhlas serta penuh insaf mengaku bahawa titik hitam dalam sejarah karier politik saya ialah peristiwa Memali.

Dalam ruang masa yang diberikan oleh moderator, saya telah menghuraikan urutan peristiwa yang berlaku.

Pada hari kejadian, saya bersama Pemangku Ketua Polis Negara (KPN) telah menemui Perdana Menteri di pejabat beliau dan Pemangku KPN telah memberikan taklimat tentang perkara yang berlaku berikutan operasi polis di Memali yang melibatkan kematian empat anggota polis dan 14 orang awam.

Dalam pertemuan tersebut saya memohon agar Dr. Mahathir menangguhkan program lawatan ke China atas tiga sebab:

1. Peristiwa ini berlaku di negeri Kedah; negeri Perdana Menteri sendiri.

2. Peristiwa ini melibatkan orang Melayu beragama Islam.

3. Dengan menangguhkan lawatan ke China, Dr. Mahathir memperlihatkan sifat ia mengutamakan dan mengambil berat terhadap peristiwa yang telah berlaku di dalam negeri.

Dr. Mahathir membuat keputusan untuk tetap berlepas ke China.

Saya telah memaklumkan kepadanya cadangan saya untuk membentangkan peristiwa Memali di Parlimen. Di samping itu, saya turut meminta agar semua media, termasuk media luar negara memberi saya ruang 24 jam untuk membolehkan saya mendapat gambaran lebih tepat lagi lengkap.

Saya telah membentangkan peristiwa Memali di Dewan Rakyat pada keesokan harinya (20 November 1985) dan selanjutnya mengadakan perjumpaan media.

Kesimpulannya ialah:

1. Bukan niat saya mahu mencetuskan polemik baru berkaitan Memali. Ia dihidupkan semula berikutan respons saya kepada soalan yang diajukan oleh moderator dalam program diskusi yang diadakan.

2. Isu utama dalam perkara ini adalah fakta, sama ada pada hari peristiwa tersebut berlaku, saya menjawat jawatan Pemangku Perdana Menteri kerana Dr. Mahathir berada di luar negara. Berdasarkan penyelidikan daripada bahan-bahan rujukan yang masih dapat saya temui, nyatalah Dr. Mahathir berada di dalam negara pada hari tercetusnya peristiwa Memali, dan saya tidak memangku jawatan Perdana Menteri pada hari tersebut.

3. Sewaktu berlangsung prosiding kes dakwaan saya terhadap seorang penulis di mahkamah beberapa tahun lalu di mana dalam kes ini saya berjaya, (ketika itu Dr. Mahathir masih Perdana Menteri), peguam bela bertanya dua soalan yang serupa, sama ada Dr. Mahathir berada di dalam negara pada hari peristiwa Memali berlaku dan adakah saya memangku jawatan Perdana Menteri.

Jawapan konsisten saya berikan bahawa beliau berada di dalam negara dan saya tidak memangku jawatan Perdana Menteri. Tetapi tidak ada media yang sedia melaporkan fakta ini.

Sekian lama saya dicerca, dicela dan dinista mengenai peristiwa Memali oleh pelbagai pihak terutama oleh parti Pas. Seingat saya, apatah lagi selepas saya berundur daripada jawatan menteri; tidak ada pihak baik daripada kerajaan, begitu juga Parti UMNO yang saya anggotai bersedia menyuarakan fakta yang benar.

Saya pernah menawarkan diri untuk mengadakan wawancara eksklusif dengan media khusus atas subjek peristiwa Memali, tetapi tidak ada pihak media yang bersedia berwawancara dengan saya.

Saya sedar dan memahami ketika itu tidak ada pihak yang bersedia berhadapan risiko untuk bercakap perkara yang boleh dianggap menyentuh kedudukan dan batang tubuh seorang Perdana Menteri yang sedang berkuasa.

Sekian lama saya berseorangan untuk mendapatkan keadilan namun saya terus berdoa dan akhirnya program diskusi di Kelantan saya sifatkan sebagai anugerah Ilahi memakbulkan doa saya.

Ruang tersebut memberikan saya peluang untuk memperbetulkan fakta sejarah akan peristiwa penting yang melibatkan diri saya.

Saya bersyukur ke hadrat Ilahi yang telah memberikan peluang tersebut kepada saya.

Saya sedar perkembangan terbaru ini telah menjemput pelbagai ulasan dan pandangan secara positif dan secara negatif, tidak terkecuali yang berbentuk tohmahan, tuduhan dan fitnah baru ke atas diri saya.

Saya serahkan segala-galanya kepada Allah yang Maha Mengetahui akan kebenaran dan kepada-Nya saya memohon petunjuk dan keadilan.

TUN MUSA HITAM
4 April 2014

Selanjutnya sila baca di sini.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 07 Apr 2014 11:04 PM PDT

The Unspinners


Isu angka rogol: PR mahu Melayu distereotaip, Aib mereka tak diketahui

Posted: 07 Apr 2014 08:30 PM PDT

Unspinners nak tengok berapa jauh pihak pembangkang nak melalut dalam serangan mereka terhadap Timbalan Menteri Dalam Negeri merangkap Mantan Timbalan Speaker Dewan Rakyat. Dato Wan Junaidi dari Sarawak.

Perlu sebut Sarawak takut orang Semananjung ingat dia dari Kelantan.

Rupanya bertambah hari bertambah biadap mereka ini.

Ia bermula dengan satu penjelasan pihak Kementeriaan dalam Parlimen, lalu mereka serang. Bila dijelaskan mereka buat pekak dan serangnya sebagai rasis. Isteri dia cina ... macam mana boleh rasis? Baca MI SINI

Kini diserang pula hal Wan Junaidi kata secara lalu smahu padamkan kenyataannya dalam Parlimen. Malaysiakini terus memberi laporan akan komen-komen pembangkang.
Pembangkang yang masih hingus dalam tatacara Parlimen tak perlu nak ajar Dato Wan dalam hal ini. Fokuslah pada isu rogol.

Pada sidang bertarikh Mac 19hb, Dato Wan Junaidi telah membentangkan angka rogol bawah umur, Memetik dari kenyataan dalam parlimen adalah berikut :


Angka 2012 menunjukkan ada 1,243 kes atau 80% yang dilaporkan melibatkan orang Melayu. CIna 73 (5%) da India 45 (3%) dan lain-lain 12%.

Angka 2013 untuk Melayu CIna India dan lain-lain adalah 1,147, 62, 32 dan 183.

Namun angka ini perlu diberi komen dan penjelasan. Lalu Wan Junaidi dengan niat tidak mahu kegiatan rogol ini disamaertikan dengan sesuatu bangsa menjelaskan ia berdasarkan laporan.

Dia kata ada pihak yang kurang sensitif dan terima kejadian rogol lalu tidak dibuat laporan dan angka terbut kelihatan rendah.

TIba-tiba kata-kata Wan Junaidi diputarbelit oleh CHong Chen Jen dari DAP Kuching:


Chong terus membuat kesimpulan salah dan akhbar serta media pembangkang gunakan hujah AP DAP dari Kuching tanpa menungapkankata-kata sebenar Wan Junaidi.

Contoh laporan media adalah seperti berikut dalam FMT SINI, SINI, SINI, SINI. Semua cuba menafikan kenyataan Wan Junaidi tanpa menyedari dia menyebut secara am akan angka tertentu lebih rendah dari angka lain.

Mungkin bukan saja Melayu vs CIna dan India. Mana tahu India vs CIna juga dan lain-lain.

Suatu yang jelas adalah mereka seolah-olah mahu angka kes Melayu dirogol dibiarkan tanpa penjelasan supaya sentimen negatif akan terbina terhadap orang Melayu.

Realitinya kejadian rogollebih sering terdengar berlaku dalam kaum lain yang mana kes tersebut tidak dibuat lapran polis. Angka rogol menandakan bangsa tersebut adalah mangsa.

Mereka menyerang Wan Junaidi hingga menuntut dia dikenakan tindakan disiplin.

Akhirnya Wan Junaidi mengatakan dalam kenyataan supaya ditarik balik saja kenyataan tersebut. Terpulang kepada Speaker untuk membbuat keputusan tersebut. Baca SINI

ENtah boleh atau tidak, kami tidak mahir dan bukankah sering di dengar ahli PArlimen berkelahi menuntut ditarikbalik kenyataan???

Isunya Wan Junaidi tidak ada menuduh mana-mana kaum dan kenyataan itu membantu menutup "malu" orang Melayu.

Sebagai Timbalan Menteri pastinya mereka ada pengalaman dari polis dan beliau juga bekas polis yang tahu kaum lain khususnya Cina tidak akan melaporkan pada polis sebarang kejadian sosial yang negatif untuk mengelakkan kaum mereka dipandang negatif.

Berikut adalah angka yang membuktikan keejadian sosial banyak berlaku tetapi ada kaum tidak mahu laporkan:


Jangan ingat Wan Junaidi cakap kosong tak berfakta???

CIna dan India pembangkang ni usahlah nak berlakun tidak rasis dan konon mahu satu bangsa Malaysia. Kenapa mereka perjuangkan NGO dan sekolah cina dna tamil?

Sedarkah kaum-kaum pribumi di Sabah dna Sarwak tu tak ada pun sekolah dalam bahasa mereka padahal mereka Bumiputera? Kamu pendatang yang sudah ada kewarganegaraan dan bukan nak balik ke mother country lagi!!!!!!!!!!!

Air Asia angkuh hingga Najib kata mereka sombong

Posted: 07 Apr 2014 05:39 PM PDT


Tak payahlah Kamaruddin Meranun nak mintak maaf atas kenyataan di atas yang cuba mengambil untung dari bendana yang melanda MH370.

Bukankah sebelum ini mereka mengambil peluang dari kenyataan si bontot ayam Chef Wan?

Walaupun Kamaruddin cuba kata ianya ditulis oleh seorang belas pilot MAS di satu penerbitan yang bukan dikeluarkan mereka, kenapa ianya tersebar dikalangan peminat Air Asia dan hal ini tidak dijelaskan hanya lepas ia sudha tersebar luas?

Demikian lah syarikat tamak haloba yang mana pegawai tertingginya angkuh dan sombong..

Ketika timbul kontroversi yang dimulakan Air Asia untuk enggan berpindah ke lapangan terbang baru KLIA2 dan membuat kenyataan terbuka hingga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu keluarkan arahan Sabtu lepas.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia, Aireen Omar baru-baru ini,"berbunyi kenyataan yang sombong" apabila berkata beliau tiada pilihan melainkan berpindah ke KLIA2 seperti yang dijadualkan manakala Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) di Sepang pula tetap akan ditutup pada 9 Mei ini.

Menurut Najib, kerajaan menerusi Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) sedia mendengar dan meneliti sebarang masalah atau isu-isu dibangkitkan daripada syarikat penerbangan tambang murah itu.

"Kalau mereka buat kenyataan enggan berpindah, itu berbunyi kenyataan yang sombong. Tetapi kalau mereka sebut ada sebab untuk keberatan berpindah dan ingin berunding dengan kerajaan, saya fikir cara seperti itu lebih sesuai.

"Sebagai sebuah kerajaan, kita akan teliti kalau mereka ada masalah. Tetapi apa yang saya ingin tekankan ialah berdialog dengan kerajaan menerusi MAHB.

"Sepatutnya kalau ada masalah, dari dulu sudah dibangkitkan. Sekarang projek itu (KLIA2) sudah siap, tidak boleh kata tidak mahu berpindah," katanya kepada wartawan Malaysia di Hanoi sebentar tadi.

http://alamijiwaparadox.blogspot.com/2014/04/perdana-menteri-sifatkan-air-asia.html

Air Asia mahu peramugari beri khidmat ping pong di spa KLIA2?

Posted: 07 Apr 2014 07:25 AM PDT


You want ping pong, sir? Tony dan dua peramugari Siam

KUALA LUMPUR:  Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) memenuhi hampir kesemua kehendak AirAsia Bhd untuk syarikat itu beroperasi dari terminal penerbangan tambang rendah baharu, KLIA2.

Pengurus Besar Kanan (perkhidmatan operasi) MAHB Datuk Azmi Murad berkata syarikat penerbangan tambang rendah - yang enggan berpindah ke KLIA2 dengan memberi pelbagai alasan, termasuk keselamatan - merupakan antara penerima manfaat terbesar apabila beroperasi di KLIA2.
 
Antara beberapa perkara yang dikehendaki AirAsia dan tidak dipenuhi MAHB ialah spa dan muzium, katanya kepada Bernama dalam temu bual baru-baru ini.
 
Berikutan operasi penerbangan di KLIA2 bermula pada 2 Mei dan terminal penerbangan tambang rendah (LCCT) sedia ada ditutup pada 9 Mei, AirAsia tiada pilihan melainkan beroperasi dari lapangan terbang baharu itu.
 
Azmi berkata pemindahan ke KLIA2 sudah dipersetujui semua pihak, termasuk Jabatan Imigresen, Kastam Diraja Malaysia, Polis serta pihak berkuasa kesihatan.
 
AirAsia, syarikat penerbangan tambang rendah terbesar Asia, dijangka menggunakan 80 peratus lapangan tebang baharu di Sepang.
 
Rabu lepas, Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Aziz Kaprawi  mengumumkan LCCT akan ditutup pada 9 Mei, namun AirAsia menyuarakan rasa tidak puas hatinya dan tidak bersetuju berpindah ke lapangan terbang baharu itu kecuali beberapa kehendaknya ditangani.
 
Baca sepenuh di SINI
 
Kata low cost carrier tapi apa perlu ada SPA? Adakah peramugari Air Asia akan memberi khidmat "ping pong' kepada penumpang?
 
Kah kah kah ... nak muzium untuk buat apa? Dah berapa Air Asia wujud? Dah nak mampus masuk muzium ke?

CNN: Laporan sumber tidak bernama, merepek pulak tu

Posted: 07 Apr 2014 04:30 AM PDT
Pesawat Penerbangan Malaysia MH370 dipercayai terbang di utara Indonesia dan menyusuri pinggir ruang udara negara itu dalam berjalanannya ke selatan Lautan Hindi, kata seorang pegawai kanan kerajaan Malaysia yang dipetik dari laporan agensi berita CNN.

Kesimpulan itu dicapai oleh kumpulan penyiasat setelah mengkaji data radar dari negara jiran itu.


Laporan yang sama turut menyebut bahawa kapal terbang itu tidak terbang merentasi Indonesia atau ruang udara Indonesia selepas membuat satu pusingan ke arah barat di Laut China Selatan dan terbang di utara Semenanjung Malaysia, sumber itu berkata.

Tambahnya, pesawat itu mungkin sengaja terbang di sepanjang laluan yang telah dirancang untuk mengelak pengesanan radar.

Pada 19 Mac, Menteri Pertahanan Indonesia Purnomo Yusgiantoro berkata radar tentera republik itu di Sabang, Aceh, tidak mengesan pesawat Penerbangan Malaysia MH370 yang berkemungkinan telah terbang di ruang udara wilayah itu.

"Saya telah menerima laporan itu, sistem radar pertahanan udara di Sabang adalah sangat kuat, tetapi ia tidak kesan pesawat itu ," katanya kepada pemberita yang dipetik oleh agensi berita Antara.


Sg Rapat

Pandai mengelak dari dikesan radar? Kah kah kah ... nama sumber tidak ada dalam laporan CNN Comedy News Network

Manakala sumber sahih berkata ada perkembangan terbaru. Yang ini boleh didengar:Misi mencari sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang di Lautan Hindi sejak 8 Mac lalu mendapat petunjuk baharu apabila sebuah kapal China dan Australia mengesan isyarat dipercayai dari kotak hitam pesawat MH370.

Sebuah kapal China, Haixun 01 mengesan isyarat elektronik tersebut yang dipanggil ping di 25 darjah latitud selatan dan 101 latitud timur di selatan Lautan Hindi.

Isyarat itu dikesan pada Jumaat lalu dan sekali lagi dikesan tengah hari kelmarin.

Sebuah pesawat China turut mengesan beberapa objek putih di satu lokasi kira-kira 90 kilometer dari isyarat dikesan.


Ketua Penyelaras Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) Australia, Angus Houston menyifatkan dua isyarat baharu yang dikesan pada Isnin adalah 'petunjuk paling meyakinkan' setakat ini dalam misi pencarian MH370.

Houston berkata, pasukan itu kini memulakan pencarian di dasar laut yang kini difokuskan kepada kawasan dimana isyarat berjaya dikesan.

"Alat pengesan 'Towed Pinger Locator' (TPL) yang dikerahkan dari kapal pertahanan Australia Ocean Shield telah mengesan isyarat konsisten yang dipancarkan dari kotak hitam pesawat.

"Kami masih belum menjumpai pesawat tersebut, kami perlu mendapatkan pengesahan lanjut.

"Ia memerlukan sedikit masa sebelum maklumat dapat disediakan untuk menentukan sama ada isyarat itu disahkan datang dari pesawat MH370," katanya.

Secara keseluruhannya, sembilan pesawat tentera, tiga pesawat awam dan 14 kapal menyertai operasi pencarian pada Isnin.


Sungai Rapat

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 07 Apr 2014 11:03 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Apa Akan Jadi Dengan Nasib Dua Anak Islam Ini...???

Posted: 07 Apr 2014 10:00 PM PDT


Sedih bila terbaca dua orang anak yang beragama Islam di jaga oleh ibu mereka yang beragama hindu, terfikir juga apa nasib agama mereka nanti? adakah mereka di benarkan untuk terus beragama Islam atau kembali semula ke agama asal mereka...

Cukup sedih dengan keputusan yang di buat oleh hakim mahkamah tinggi seremban dalam kes ini, tapi nak buat macam mana, dah undang-undang negara kita macam tu...

Apa pun kita sebagai umat Islam perlu berdoa semoga dua orang anak tadi Islamnya kekal sehingga ke akhir hayat... berita penuh klik sini

VIDEO: Azmin Ali Malukan Kerajaan Di Hadapan Deligasi Australia...

Posted: 07 Apr 2014 07:00 PM PDT


Dalam dewan parlimen dia boleh malukan kerajaan, bayangkan kalau dia pergi ke luar negara, aku rasa lagi teruk dia hentam kerajaan...

Tak habis-habis dok kata depa menang pasal undi popular, ahh malas aku nak cerita bab undi popular pasal semua sudah sedia maklum...

Apa pun korang nilaikan lah, inilah manusia yang bakal jadi menteri besar selangor...

Anwar Tahu Di Mana MH370...

Posted: 07 Apr 2014 05:24 AM PDT

Secara tak langsung anwar memperlekehkan usaha negara-negara luar yang membantu usaha mencari dan menyelamat pesawat MH370.

Nampaknya anwar lebih mengetahui apa yang sebenarnya berlaku pada pesawat malang itu, berpuluh-puluh kapal terbang, berbelas-belas kapal laut dan berbiji-biji setelit, semuanya tak dapat menandingi kepakaran dan kehebatan anwar.

Bila aku tanya pada orang, macam mana anwar boleh tahu lokasi pesawat MH370, ada yang jawab, "pilot tu kan sedara mara dia so mesti tak banyak sikit pilot tu bagi tahu apa plan dia".

Jadi aku cadangkan pihak PDRM supaya siasat anwar ibrahim.

Sediakan Kami SPA Dan Muzium, Baru Kami Berpindah Ke KLIA2

Posted: 07 Apr 2014 01:00 AM PDT


Wahh makin besar kepala airasia sekarang nie ya, sudahla tak mau pindah, lepas tu letak syarat yang bukan-bukan pulak, aku buat cerita ini diakui sendiri oleh pengurus besar MHB.

Apa katanya? Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) memenuhi hampir kesemua kehendak AirAsia Bhd untuk syarikat itu beroperasi dari terminal penerbangan tambang rendah baharu, KLIA2.

syarikat penerbangan tambang rendah - yang enggan berpindah ke KLIA2 dengan memberi pelbagai alasan, termasuk keselamatan. 

namun AirAsia menyuarakan rasa tidak puas hatinya dan tidak bersetuju berpindah ke lapangan terbang baharu itu kecuali beberapa kehendaknya.

antara beberapa perkara yang dikehendaki AirAsia dan tidak dipenuhi MAHB ialah SPA dan MUZIUM, katanya kepada Bernama dalam temu bual baru-baru ini. klik sini

Wahh nampaknya airasia cuba menanguk di air yang keruh, di saat-saat MAS tengah ada masaalah, airasia pulak buat perangai p***a.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 07 Apr 2014 09:22 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Video GST Ini Pasti Buat Ahli Parlimen Pembangkang Meroyan

Posted: 07 Apr 2014 06:32 PM PDT


Bukti UMNO Tidak Pernah Tolak Hudud

Posted: 06 Apr 2014 11:38 PM PDT

Hanya Anwar Ibrahim yang tidak hadir dalam mesyuarat ini, itu sebabnya Anwar sampai ke hari ini tidak tahu menahu tentang perjuanan yang Umno putuskan.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 07 Apr 2014 09:17 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


MASALAH PAS ADALAH..MEREKA SAMIKNA WAATOQNA DENGAN MINAH NI...

Posted: 07 Apr 2014 05:45 AM PDT

BLOGER DET TANYA... SIAPA CUCUK JIJAH ?

Posted: 07 Apr 2014 12:48 AM PDT

JOLO DAN TAWI-TAWI RUPANYA PUSAT PENYIMPANAN PENCULIKAN...

Posted: 06 Apr 2014 11:40 PM PDT

r b f

Posted: 07 Apr 2014 07:42 PM PDT

r b f


Mana Laporan Audit Tabung Lahad Datu Pemuda Pas ?

Posted: 07 Apr 2014 06:05 PM PDT


Masih ingatkah anda kepada peristiwa Lahad Datu ? Saya yakin semua orang masih ingat, dan yang paling kita tidak lupa adalah tindakan Pemuda Pas pada waktu itu mengutip derma atas nama Tabung Perajurit Tragedi Lahad Datu, tetapi wangnya dimasukkan ke dalam akaun Pas. Tidak sepertimana yang dilakukan Media Prima dimana Tabung Wira Lahad Datu yang dikutip mereka dimasukkan ke dalam akaun khusus atas nama berkenaan. 

Sekarang telah setahun lebih peristiwa Lahad Datu berlalu, dan seingat saya sehingga kini Pemuda Pas tidak pernah bentang laporan audit kepada orang ramai, berapa jumlah wang yang mereka kutip di dalam akaun Pas berkenaan. Kepada siapa wang tersebut diagihkan, berapa jumlah penerima dan berapa yang diterima oleh penerima ? Kita perlu tahu perkara ini sebab wang berkenaan dimasukkan ke dalam akaun parti Pas, bukannya ke dalam akaun khas atas nama tabung berkenaan. 

Masa nak kutip derma bukan main lagi Pemuda Pas boleh hebahkan, iklan sana sini. Mengapa pula selepas kutip liat pula untuk bentang laporan audit ? Bercakap soal islam, kejujuran, keihklasan, penyelewengan, rasuah dan bla…bla…bla…bla bukan main lagi. Tunjuklah kejujuran kau kepada rakyat. 

Bab kutip duit laju….bab nak bentang audit bukan main liat….


JURI RAKYAT

Posted: 07 Apr 2014 07:34 PM PDT

JURI RAKYAT


15 Caleg Paling Cantik Di Indonesia

Posted: 07 Apr 2014 08:38 AM PDT

Pelaksanaan pemilihan umum anggota legislatif tinggal beberapa hari lagi. Pada 9 April nanti seluruh rakyat yang memiliki hak pilih bakal menentukan wakilnya di Dewan Perwakilan Rakyat, Dewan Perwakilan Rakyat Daerah, dan Dewan Perwakilan Daerah.
Rakyat dihadapkan pada pilihan sejumlah calon legislator yang akan mewakili mereka. Mereka datang dari partai politik berlabel A, B, C, dan seterusnya. Latar belakang mereka pun berbeda-beda.
Tapi tahukah Anda  beberapa  calon legislator ini ternyata sebelumnya lebih dikenal sebagai pesohor ketimbang politikus? Mereka antara lain pernah terkenal sebagai model, bintang iklan, pemain sinetron, dan penyanyi.
Situs Livinginindonesia.info memilih 15 perempuan yang sebelumnya dikenal sebagai pesohor sebagai calon legislator terseksi. Berikut rinciannya:

1. Destiara Talita (Tata)
http://us.images.detik.com/content/2014/01/21/10/144343_destiaratwitter.jpg
Asal: Partai Keadilan dan Persatuan Indonesia (PKPI).
Daerah pemilihan: Jawa Barat 8.
Sebelumnya dikenal sebagai model.

2. Camelia Panduwinata Lubis (Camel Petir)
http://pbs.twimg.com/media/BdN6yVNCEAAqN_m.jpg
Asal: Partai Keadilan dan Persatuan Indonesia (PKPI).
Daerah pemilihan: DKI Jakarta 2.
Sebelumnya dikenal sebagai penyanyi dangdut.

3. Angel Lelga Anggreyani
http://statics.beritagar.com/uploads/articles/2014/02/14/15_beritagar-angel-lelga-antarajateng_l.jpg
Asal: Partai Persatuan Pembangunan (PPP).
Daerah pemilihan: Jawa Tengah 5.
Sebelumnya dikenal sebagai pemain sinetron dan penyanyi dangdut.

4. Rachel Maryam
https://pbs.twimg.com/profile_images/378800000519934966/03d90ca7055a4b26e3b7e27026f96e9c.jpeg
Asal: Partai Gerakan Indonesia Raya (Gerindra).
Daerah pemilihan: Jawa Barat 2.
Sebelumnya dikenal sebagai bintang film dan model.

5. Venna Melinda
http://assets.jaringnews.com//3/2012/04/23/859f60433a840cb188b075079e218cdc_1.jpg
Asal: Partai Demokrat.
Daerah pemilihan: Jawa Timur 6.
Sebelumnya dikenal sebagai bintang iklan dan Putri Indonesia 1994.
 
6. Arzeti Bilbina
http://kabarpop.co/wp-content/uploads/2014/03/arzetty.jpg
Asal: Partai Kebangkitan Bangsa (PKB).
Daerah pemilihan: Jawa Timur 1.
Sebelumnya dikenal sebagai model, bintang film, dan presenter.

7. Ingrid Maria Palupi Kansil
https://pbs.twimg.com/profile_images/429656385794879488/TzEVek9O.jpeg
Asal: Partai Demokrat.
Daerah pemilihan: Jawa Barat 4.
Sebelumnya dikenal sebagai pemain sinetron dan bintang iklan.

8. Melinda Susilarini (Mel Shandy)
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/p350x350/1497140_265654070266225_655939124_n.jpg
Asal: Partai Nasional Demokrat (NasDem).
Daerah pemilihan: Jawa Barat 2.
Sebelumnya dikenal sebagai penyanyi rock.

9. Iyeth Bustami
http://img.okeinfo.net/dynamic/content/2013/03/27/386/782586/LPnfhaTZZg.jpg?w=400
Asal: Partai Kebangkitan Bangsa (PKB).
Daerah pemilihan: Riau 1.
Sebelumnya dikenal sebagai penyanyi dangdut.

10. Marissa Haque
http://marissahaque.blogdetik.com/files/2009/04/marissa-in-green-jepeg.jpg
Asal: Partai Amanat Nasional (PAN).
Daerah pemilihan: Bengkulu.
Sebelumnya dikenal sebagai bintang film.

11. Desy Ratnasari
http://2.bp.blogspot.com/-ZJznbW8Lo5U/UZoZQNO5NcI/AAAAAAAAJL8/SFW5KwttUN0/s1600/desy_ratnasari.jpg
Asal: Partai Amanat Nasional (PAN)
Daerah pemilihan: Jawa Barat 4.
Sebelumnya dikenal sebagai bintang film, penyanyi, dan model.

12. Jane Shalimar
https://pbs.twimg.com/media/BdN4FU3CIAAMh1a.jpg
Asal: Partai Nasional Demokrat (NasDem).
Daerah pemilihan: DKI Jakarta 3.
Sebelumnya dikenal sebagai pemain sinetron dan presenter.

13. Indri Yuli Hartati
http://i.brta.in/images/2014-02/c483e17f3bc911eddc931b2b9c3f0a57.jpg
Asal: Partai Keadilan dan Persatuan Indonesia (PKPI).
Daerah pemilihan: Jawa Tengah 10.
Sebelumnya dikenal sebagai agen real estate dan properti.

14. Nonny Chirilda
http://3.bp.blogspot.com/-W3cuUaRHKVM/UpCGEOvMUuI/AAAAAAAAAQc/5H9x-l_1PVA/s1600/Screenshot_1.jpg
Asal: Partai Nasional Demokrat (NasDem).
Daerah pemilihan: Kalimantan Barat.
Sebelumnya dikenal sebagai model.

15. Melly Manuhutu
https://www.partainasdemo250.org/images/caleg/01.mellyana%20manuhutu.JPG
Asal: Partai Nasional Demokrat (NasDem).
Daerah pemilihan: Jawa Barat 3.
Sebelumnya dikenal sebagai penyanyi, model, dan bintang film.

5 Ilmu Santet Yang Terkenal di Dunia

Posted: 07 Apr 2014 04:57 AM PDT

 
Membahas soal ilmu teluh/santet saya rasa memang tiada habisnya, bahkan hampir disetiap penjuru dunia juga sudah mengenalnya mukin hanya berbeda namanya saja, berikut jurirakyat akan membahas 5 ilmu santet yang sangat terkenal di dunia seperti berikut ini.
1. Gypsy

Kaum Gypsy adalah pengembara, ras misterius, tersebar di seluruh Eropa dan bagian Asia, Afrika, dan Amerika. Sebenarnya suku Gypsy adalah orang yang tidak mempunyai rumah permanen, atau disebut nomaden. Tetapi jika kita mempermalukan mereka, maka mereka pun tidak segan-segan mengeluarkan kata-kata berbau kematian kepada kita.
 
Sihir: Mungkin Lamia merupakan sihir paling buruk yang digunakan orang Gypsy. Biasanya sihir ini digunakan untuk hukuman. Cara kerjanya adalah dengan mengambil sesuatu milik kita, entah kancing, pena, dll, dan mengucapkan mantra kepada benda tersebut. Lamia va lua sufletele lor? i le pun în locul s? u în cazul în care sufletele nu va fi din nou reîncarnare (Lamia mengambil jiwanya setelah beberapa hari, dan membawanya ke siksaan tak berujung). Satu hal yang perlu diingat, jangan tertipu oleh dandanan mereka.


2. Indian


Suku Indian adalah suku, bangsa, atau kelompok atau komunitas masyarakat adat di Amerika. Sihir: Sihir terjahat masyarakat pedalaman Amerika ini adalah Na Munda. Ini berbeda dengan voodoo yang ada di Haiti. Biasanya suku Indian melakukan sihir ini dengan memanggil arwah menggunakan media badan mereka dengan nyanyian atau mantra dan tarian-tarian khusus. Sihir ini akan menyebabkan kematian tanpa bekas. Belakangan ini sihir ini juga digunakan untuk menyembuhkan dan peramalan.


3. Bulgarian Mystery


Bulgarian Mystery merupakan kumpulan orang dari Bulgaria yang memiliki sihir tingkat tinggi jarak jauh. Sihir ini digunakan untuk perebutan wilayah pada zaman pembagian daerah di Eropa Timur. Sihir: Sihir paling mengerikan masyarakat Bulgaria adalah nyanyian. Malka Moma yang dinyanyikan dengan nada tinggi merupakan sihir yang unik dan berbeda dari suku lainnya. Tetapi, sekarang sihir ini sudah tidak ada lagi. Sekarang sudah dijadikan budaya masyarakat Bulgaria dalam menyanyi.


4. Kiyuku


Kiyuku adalah nama dari sebuah suku di Afrika, merupakan pecahan dari Murci dan Dassanech. Kiyuku mencari tempat dengan cara berpindah-pindah dari kawasan Africa sampai ke Ethiopia. Sihir: Sihir yang dimiliki adalah Kiyuku Dancer atau tarian Kiyuku. Masyarakat setempat sendiri belum mengetahiu dengan jelas apa yang dimaksud dengan tarian tersebut. Ada yang bilang menurunkan hujan, Santet, bahkan ada beberapa yang mengatakan orang-orang ini dapat mengubah gurun menjadi salju


5. Maya


Maya merupakan kumpulan orang-orang luar biasa yang berada di pedalaman hutan Mexico dan Guatemala. Merupakan suku yang paling modern pada zaman tersebut karena sudah dapat menghitung kalender bintang, dan merupakan ahli matematika. Sihir: Jangan berpikir bahwa Maya hanya suku yang mempunyai kemampuan berhitung saja, Toltec adalah nama, atau julukan kepada tertua Maya, atau bisa disebut orang bijak.
 
Mereka memiliki kemampuan dapat memanggil hujan, kekuatan dalam perang, dan memunculkan matahari dengan melakukan sesembahan berupa jantung manusia yang berasal dari suku mereka atau musuh. Suku inilah yang memerangi bangsa Indian.

Misteri Yaje, Gerbang ke Dunia Supranatural

Posted: 07 Apr 2014 04:35 AM PDT

Suku indian di Amerika, khususnya di Amazon selalu memiliki dukun-dukun sakti yang bisa menyembuhkan penyakit, bahkan meramal masa depan. Misteri ini bertahun-tahun diteliti oleh ilmuwan mencari penyebabnya.

Ternyata ada satu tumbuhan yang bisa membuat seseorang mengalami halusinasi dan mengantarnya ke gerbang supranatural. Tanaman ini adalah sejenis anggur rambat yang oleh para ahli botani disebut Banisteriopsis caapi.
Bila batangnya direbus atau direndam air kemudian diracik dengan bahan-bahan alamiah lainnya, hasilnya adalah bahan halusinogenik yang mereka sebut Yaje (baca: ya-hei) atau Ayahuasca - Anggur bagi sang Jiwa.

Dalam tradisi masyarakat terasing di Amazon, telah terbentuk kepercayaan dasar yang menganggap suci upacara minum Yaje. Amaru atau dukun wanita, kendi tempat abu sembahyang, dan roh di alam semesta adalah bagian dari kenyataan.

Setelah meminum Yaje, biasanya mereka merasakan satu atau beberapa gejala mulai dari pusing, berkeringat, gemetar, kejang, mual, muntah yang berkepanjangan, diare hebat, mengalirnya lendir dari hidung, terteror rasa takut, dan dorongan bertindak agresif. Tapi setelahnya? Sungguh luar biasa, pemakai akan merasa berpindah ke dunia maya tanpa batas yang menakjubkan, sejelas pemandangan dalam kehidupan nyata.
 
Ahli etnobotani dari Harvard, Wade Davis, pernah tinggal di Amazon selama lebih dari setahun, atas permintaan Profesor Richard Evans Schultes, perintis dan pakar yang masyhur dalam psikofarmakologi (ilmu yang mempelajari zat-zat halusinogen). Dari sang profesor ia mendapatkan beberapa tips yang salah satunya adalah untuk, "Jangan pernah pulang sebelum mencoba Yaje".

Memang, bagi beberapa kelompok masyarakat di Amazon, minum sedikit Yaje biasa mereka lakukan di banyak kesempatan dengan beragam tujuan. Bagi mereka, Yaje adalah "obat" yang potensial mengobati gangguan fisik dan mental.

Suku Amahuaca yang terkenal ahli berburu menghubungkan kepekaan mereka saat berburu dengan kemampuan melihat roh binatang setelah minum Yaje sehingga mereka bisa mempelajari gerakan dan kebiasaan hewan buruannya. Sedangkan suku Tukanoan menggunakan Yaje untuk berkomunikasi dengan nenek moyang mereka dan menjelajahi langit.

Dalam catatan Davis untuk Richard Evans Schultes tentang suku Kofan, "Yaje adalah sumber semua pengetahuan pada seluruh masyarakat. Minum Yaje berarti belajar. Dari sinilah setiap orang beroleh kekuatan dan tuntunan hidup."
Bila kebanyakan halusinogen menghasilkan gambaran yang sangat variatif antara satu orang dengan yang lainnya, tidak demikian dengan Yaje. Bahkan pada pemakai baru yang tidak mengenal baik tradisi budaya Amerika Selatan, Yaje juga memberikan gambaran halusinasi yang sama, berupa harimau atau ular besar.

Kenyataan ini sudah lama menjadi tanda tanya bagi para psikolog. Ada yang berpendapat, gambaran ini mungkin akibat simpanan memori yang diturunkan secara genetik, berupa isyarat rasa takut yang tertanam jauh di dalam gen manusia, yang dimunculkan kembali oleh Yaje.

Penglihatan akibat Yaje punya kesamaan lain. Orang yang mengalaminya dapat memasukkan pikirannya ke benak orang atau makhluk lain. Kemampuan itu berasal dari senyawa dalam anggur Banisteriopsis - yang sekarang disebut harmine. Pantaslah semula mereka menjulukinya telepathine. Wade Davis pun tak heran, dukun mampu menyihir binatang di hutan untuk datang "menyerahkan diri" sebagai hewan persembahan.

Misteri Di balik Kematiannya Para Pelukis Nyi Roro Kidul

Posted: 07 Apr 2014 04:19 AM PDT

Percaya atau tidak. Lukisan tentang Ratu Kidul pernah dikeramatkan oleh penghuni sebuah lokalisasi pekerja seks komersial, entah untuk pelaris atau supaya orang segan. Lukisan itu, karya Wara Anindyah saat di Sekolah Menengah Seni Rupa Indonesia Yogyakarta, diketahui raib waktu keluarganya di Magelang pindah rumah, tetapi si pelukis tak ambil pusing.

"Cerita tentang lukisan saya yang sampai di lokalisasi itu cuma menurut kabar dari teman-teman. Benar-tidaknya, saya tidak mengeceknya," tutur Wara (41). Lebih dari 20 tahun kemudian Wara melukis lagi Ratu Kidul. Akan tetapi, dengan gaya melukis yang dipilihnya, dalam "My Name is Ratu Kidul", sosok Ratu Kidul digambarkan seperti emak-emak berpipi tembam dan bergincu, berpayung, serta tampak repot dengan tas belanja. Kesannya, Ratu Kidul itu lucu.

"Ah, ini sekadar reka-rekaan saja, kayak di film-film Indonesia jenis film mistik dan horor itu, lho. Ratu Kidul menyamar jadi manusia. Jalan-jalan ke mal, belanja macem-macem. Lalu pulang lagi ke kerajaannya di kedalaman Laut Selatan," ungkap Wara tentang karyanya yang dipajang dalam pameran seni rupa "Ratu Kidul dan Dunia Mitos Kita" di Balai Soedjatmoko, Solo, 24-30 April 2010.

Ide Wara terasa orisinal. Ia melawan stereotip yang dipengaruhi budaya patriarki—sejak Panembahan Senopati membangun Kerajaan Mataram (1587), yaitu imaji tentang Ratu Kidul yang punya kecantikan sempurna. Sosok mitos yang hidup di masyarakat Jawa itu umumnya dipersepsikan negatif walau faktanya tidak begitu.

Nasib pelukisnya
Selama ini, banyak kisah tentang lukisan Ratu Kidul, sebanyak bumbu yang menyertai, entah datang dari senimannya atau makelarnya. Entah demi popularitas atau untuk mendongkrak harga. Bukan tidak mungkin karena, sebagai sumber inspirasi, Ratu Kidul berasal dari dunia gaib. Mitosnya, sosok itu bisa membuat tulah bagi yang bersikap sembarangan. Nasib pelukisnya sering dikisahkan tragis.

Semisal, lukisan Ratu Kidul oleh Basuki Abdullah yang dikeramatkan di sebuah kamar di Hotel Pelabuhan Ratu, Jawa Barat. Beberapa kali ia memang melukis dengan subyek yang sama. Terakhir, sebelum maestro pelukis naturalis itu terbunuh di rumahnya di Jakarta, ia dikabarkan datang ke Pantai Parangtritis, Yogyakarta. Pelukis asal Solo, Didik Suardi, juga pernah melukis Ratu Kidul. Namun, sepekan setelah lukisan itu selesai, Didik meninggal dunia (2001). Suhardjo (1941-1998), juga pelukis Solo, bernasib sama. Dalam keadaan sakit-sakitan ia menyelesaikan lukisan Ratu Kidul, tetapi tak selang lama ia pun menutup mata.

Untungnya, perupa sekarang tak punya sindrom atau takut "kualat" terhadap sosok yang disakralkan itu. Namun, Ratu Kidul tetap memberi inspirasi untuk divisualkan. Ada yang melakukan pendekatan rasional, ada yang termotivasi lewat dunia mistik, ada pula yang menghayatinya sebagai bagian dari spiritualisme.

Di tengah kontroversi tentang fenomena Ratu Kidul, pameran seni rupa "Ratu Kidul dan Dunia Mitos Kita" terasa istimewa. Pameran yang diikuti 18 perupa dari Solo dan Yogyakarta itu memperlihatkan sejumlah visi dan tafsir seniman mandiri; dan bisa jadi ekspresi dari bawah sadar mereka. Karya-karya itu memperluas cakrawala tentang dunia mitos (Ratu Kidul), dengan konsekuensi di luar batasan estetika lumrah.

Lucia Hartini (51), pelukis surealis yang lebih dari lima tahun vakum tidak melukis, misalnya, merasa "terpanggil" dan antusias untuk ikut. Sebabnya, dalam beberapa tahun terakhir ia mengaku intim dengan fenomena itu. Konon, ada beberapa peristiwa "ajaib" yang menyertai proses karyanya. Hasilnya, Ratu Kidul adalah sosok perempuan muda tengah melayang berbalut busana tipis warna hijau, dalam pusaran rambut panjang dan latar gelombang laut biru serta susunan karang yang tercipta dari arsiran lembut dan rinci—gaya khas Hartini.

Sensual, horor
Itu berbeda dengan Almarhum Suhardjo, Herri Sudjarwanto, Sumantri, Totok Buchori, Ki Gedhe Solo, juga sebuah lukisan anonim koleksi Wilono Edy Kusumo, semua dalam gaya naturalis yang cenderung memperkuat imaji orang tentang Ratu Kidul selama ini. Herri menyuguhkan perempuan cantik bermahkota; terkesan horor karena ada penyu muncul dari kakinya, diapit dua ekor ular besar bermata merah.

Kengerian berbeda ditampilkan Agus Merapi yang melukiskan kepala Ratu Kidul menyatu dengan perbukitan karang yang keropos. Rambutnya bergelung kembang melati, bibirnya merah darah. Uniknya, sang ratu berkalungkan telepon seluler. "Itu simbolik, saking banyak orang sekarang yang mau kontak dengan Ratu Kidul dengan pamrih masing-masing," papar Agus.

"Nyi Ratu Kidul" di mata Sumantri adalah sosok perempuan cantik, sensual, berambut panjang dengan dada membusung. "Pancaran matanya binal dan tubuhnya menyiratkan berahi yang tak terhindari," kata Sumantri. Visi serupa terlihat pada karya Ki Gedhe Solo, "Transendental". Anehnya, pria yang berprofesi sebagai penyembuh alternatif ini memilih Aria Giovanni, seorang bintang ****o asal AS, sebagai model karena dianggap mewakili imaji tentang Ratu Kidul. "Saya memilihnya setelah menyaksikan ribuan file wanita cantik," katanya.

Sebaliknya, Totok Buchori mencitrakan Ratu Kidul sebagai wajah perempuan keraton yang teduh, muncul dari balik jendela. Sementara pada "Aku Datang" karya VA Sudiro (71)—yang melukiskan sepasang pria-wanita berbusana Jawa menghadap pantai di bawah langit lembayung—kita menangkap impresi surealisme Kejawen.

Mitos Ratu Kidul ternyata bisa ditafsirkan secara bebas. Dyah Yulianti mengidentikkan Ratu Kidul sebagai Ibu dan sumber kehidupan. "The Realm of Spirit" terasa mengejutkan; gaya melukis yang ekspresionistik dengan menampilkan sosok-sosok perempuan di tengah gebyuran cat biru dan putih. Tafsir bebas serupa kita dapatkan pada Teddy D, "Menyapa Bintang Selatan": seorang anak menjumput sebuah bintang di tengah tebaran "bulan-bulan" di langit.

Adapun karya instalasi Ivan Sagito, "Irasionalitas Kolektif"; jajaran 11 gelung rambut dari bahan perunggu, menunjukkan mitos di masyarakat adalah hasil pikiran irasional bersama. Adapun Nasirun menawarkan kepada kita "wajah" Ratu Kidul lewat 13 panil kecil dengan memanfaatkan bingkai kayu jati yang keropos. Sebuah karya eksperimental yang terasa subtil tentang subyek yang kontroversial itu.

Lukisan "Sampeyan Dalem Ingkang Sinuwun" adalah tafsir Djoko Pekik (73) bahwa sikap menghamba secara berlebihan kawula alit terhadap raja selama ini sengaja dibangun melalui mitos perkawinan raja Jawa dan Ratu Kidul. Itu tak lain tipu muslihat untuk mengukuhkan wibawa dan kekuasaan raja. Lucunya, dalam lukisan agak karikatural ini, yang jadi raja adalah Pekik sendiri.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 07 Apr 2014 03:22 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Apabila peninju wanita jelita koyak bajunya depan penonton!

Posted: 07 Apr 2014 09:30 AM PDT

Tomomi Takano mungkin belum dikenali diperingkat global, tetapi namanya semakin popular di Jepun sebagai seorang peninju wanita yang bukan sahaja hebat, malah memiliki wajah dan tubuh yang jelita.

Asian Town melaporkan, Tomomi bukan sahaja terkenal dengan gaya tinjunya, tetapi memiliki rupa paras yang amat cantik.

Baru-baru ini, Jepun telah menganjurkan satu pertandingan tinju yang menarik minat ramai peninju profesional termasuklah Tomomi.

Beliau tampil bukan sahaja sebagai peserta, tetapi juga model untuk pengajur yang mengajurkan acara ini dengan menggunakan kaedah yang istimewa untuk mempromosikannya.

Takano secara tiba-tiba mengoyakkan baju keemasannya dan melangkah dalam keadaan separuh bogel dengan beberapa nama sponsor dilukis di bahagian buah dadanya.

Takano pernah mencetuskan kontroversi apabila dituduh melakukan pembedahan plastik untuk mencantikkan buah dadanya. Namun begitu, beliau menafikannya sambil mengatakan ia amat berbahaya untuk melakukan pembedahan dengan sukan yang diceburinya itu.
Isteri bertudung bernafsu sejenis

Posted: 07 Apr 2014 07:14 AM PDT

Gambar hiasan
Kuala Lumpur: Naluri wanita ini lebih meminati pasangan sejenis, namun kerana mahu mendapatkan wang dengan cara mudah, dia sanggup berkahwin empat kali pada usia muda sebelum meminta cerai selepas mengikis duit suaminya.

Modus operandi wanita cilik ini sangat licik. Berbekalkan wajah cantik dan tampak sopan dengan bertudung, dia menerima cinta mana-mana lelaki sebelum setuju berkahwin dan menetapkan wang hantaran tinggi.

Ketika peringkat awal perkahwinan, wanita ini menunaikan tanggungjawabnya sebagai isteri seperti biasa. Makan pakai, kehendak batin suami semuanya dijaga sebelum mencari jalan melepaskan diri apabila rumah tangganya mencecah kira-kira setahun, dipercayai dipengaruhi kekasih pengkidnya.

Onar wanita ini didedahkan suami keempatnya yang hanya mahu dikenali sebagai Razak, 32, selepas isterinya melarikan diri dari rumah sejak November lalu.

RAZAK menunjukkan gambar Aina (kanan) dan kekasih pengkidnya.

Menurut Razak, isterinya Aina, 32, menghilangkan diri mengikut teman wanita ketika dia keluar rumah membeli sarapan pagi.

"Pada mulanya, dia menyuruh saya membeli sarapan. Apabila pulang, saya terkejut mendapati dia menghilangkan diri bersama beberapa dokumen penting miliknya.

"Saya menjadi buntu ketika itu kerana tidak tahu di mana mahu mencarinya. Selepas disiasat, rupa-rupanya dia melarikan diri dengan kekasihnya," katanya ketika ditemui Metro Ahad di sini.

Razak berkata, dia hanya engenali rakan isterinya beberapa minggu sebelum Aina menghilangkan diri.

Katanya, isterinya membawa rakannya pulang ke rumah dan hanya diperkenalkan sebagai rakan lama.

"Sepanjang setahun perkahwinan kami, saya tidak pernah mengenali rakannya. Hanya beberapa minggu sebelum Aina menghilangkan diri, baru saya mengenali wanita terbabit. Dia berperwatakan seperti pengkid dan mereka kelihatan akrab.

"Saya menyangka mereka hanya kawan baik yang sudah lama tidak berjumpa, tetapi sebaliknya pula berlaku. Selepas Aina menghilangkan diri, saya dapati dia dan 'rakannya' sering bersama, malah Aina turut memuat naik status dan gambar intim mereka berdua di laman sosial Facebook dan WhatsApp.

"Saya rasa, mereka berdua mempunyai perancangan sendiri. Jika tidak, mengapa isteri saya boleh berkahwin sebanyak tiga kali dalam beberapa tahun ini?

"Firasat saya, kedua-duanya hanya mahu menipu lelaki bagi mendapatkan wang hantaran," katanya.

Menceritakan sejarah perkahwinannya, Razak berkata, ketika ingin mengahwini Aina pada Mei tahun lalu, dia tidak tahu isterinya pernah berkahwin tiga kali.

Ramas buah dada pelajar, ini sahajakah penjelasan Prof Izzi Ali?

Posted: 07 Apr 2014 06:01 AM PDT

KUALA LUMPUR – Selepas mengambil sikap berdiam diri selepas didakwa mencabul dengan meraba buah dada seorang pelajarnya, pensyarah yang juga pakar motivasi terkenal, Profesor Izzi Ali mula memberi reaksi di laman Facebook miliknya.

Dihujani dengan pelbagai pertanyaan dari peminat serta pengikutnya di laman sosial, Prof Izzi bagaimanapun tidak memberi respon secara langsung terhadap dakwaan yang mengaibkan itu.

Sebaliknya, pensyarah Matematik Universiti Teknologi Mara (UiTM) Arau Perlis itu sekadar meletakkan status memetik surah An-Nisaa berbunyi: "Di mana jua kamu berada maut akan mendapatkan kamu, sekalipun kamu berada dlm benteng yang tinggi lagi kukuh."

Namun, tidak diketahui sama ada status tersebut mempunyai sebarang kaitan dengan kontroversi yang memalit namanya ketika ini.

Status itu kemudiannya mendapat reaksi pelbagai dari pengikut-pengikutnya yang mahu beliau menjawab sama ada dakwaan yang dilemparkan terhadapnya adalah benar atau sebaliknya.

"Prof, sila kemukakan (penjelasan) adakah betul pasal (dakwaan) kes budak UiTM Arau, Perlis tu? mohon prof terus terang," tanya seorang pemilik akaun Facebook bernama Mohd Syafiq.

Soalan itu mengundang reaksi daripada pemilik akaun Facebook lain yang mahukan Prof Izzi memberi respon, namun ada juga pengikutnya yang meminta semua pihak berhati-hati kerana ada kemungkinan beliau difitnah.

Akhbar sebelum ini melaporkan mengenai kelakuan tidak senonoh seorang pensyarah instutusi pengajian tinggi yang didakwa sering mencabul kehormatan pelajarnya.

Negara kemudiannya digemparkan mengenai penyebaran satu salinan laporan yang dibuat oleh pelajar wanita di UiTM Arau, Nurul Shuhada Shahadan mengenai kelakuan pensyarahnya yang meraba payu daranya ketika berada di pejabat lelaki berkenaan.

Ramas punggung punya hal...

Posted: 06 Apr 2014 11:09 PM PDT

Dannok (Selatan Thailand): Gara-gara mabuk, seorang lelaki warga Malaysia parah ditembak akibat melakukan gangguan seksual ke atas seorang pelanggan wanita di sebuah pusat hiburan di Lorong 6, pekan ini, malam kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 12 tengah malam (waktu tempatan), mangsa berusia lingkungan 30-an dikatakan ke pusat berkenaan bersama beberapa rakannya untuk berhibur di situ.

Menurut sumber, selepas beberapa jam mengunjungi pusat berkenaan sambil berkaraoke, mangsa dan rakannya dipercayai meneguk minuman keras sehingga mabuk dan mengganggu pengunjung lain.

"Mangsa dikatakan mencabul seorang pelanggan wanita yang juga warga tempatan di bahagian punggung menyebabkan teman lelakinya berang dan memarahi mangsa kerana bertindak demikian.

"Teman lelaki wanita itu yang tidak berpuas hati kemudian mengacukan pistol ke arah mangsa lalu menembaknya dipercayai di bahagian perut sehingga mangsa rebah.

D

Anak cemerlang SPM, Rozita Che Wan hadiah BMW X6

Posted: 06 Apr 2014 10:01 PM PDT

Hey ho! Kami di sini ingin memohon Rozita Che Wan mengambil kami semua sebagai anak angkat dan kami sanggup repeat paper SPM untuk sebuah BMW X6 yang bernilai RM500,000 itu.

Semua sudah sedia maklum yang anak kepada Rozita Che Wan, Ammar Effendy telah berjaya mencatatkan keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) baru baru ini dengan memperoleh 8A dan pastinya ini sesuatu yang harus dibanggakan oleh selebriti itu.

Dalam satu temubual bersama media baru baru ini, Rozita Che Wan mendedahkan yang anaknya itu mengimpikan sebuah kereta sport sebagai hadiah berjaya dalam SPM dan isteri kepada Zain Saidin itu nampaknya mahu merealisaikan impian anaknya.

Rozita Che Wan memberitahu yang beliau ingin menghadiahkan sebuah BMW X6 yang menjadi keinginan anak lelaki kesayangannya itu namun perlu menunggu kerana beliau mahu selesaikan urusan membeli kereta untuk dirinya sendiri terlebih dahulu.

Rozita Che Wan dan suami merancang untuk membeli sebuah kereta baru yang lebih besar memandangkan beliau kini sedang hamil dan ahli keluarga akan bertambah. Bertuahnya menjadi anak Rozita Che Wan. (rtky/m)

Berzina dengan mat rempit dalam bilik ketika ibu bapa di rumah

Posted: 06 Apr 2014 09:03 PM PDT

Gadis ditahan bersama sekumpulan mat rempit ini mengakui mengambil dadah, selain beberapa kali melakukan hubungan seks di rumah ketika ibu bapa ada bersama.

DUNGUN – Demi memenuhi tuntutan hawa nafsu, seorang gadis belasan tahun bukan sahaja mengaku ketagih pil kuda, malah turut merelakan mahkota kewanitaannya dinodai teman lelaki yang juga mat rempit.

Lebih mendukacitakan apabila perbuatan biadab itu dilakukan berulang-kali di rumah ketika ibu bapanya ada bersama.

Rahsia keruntuhan moral gadis berusia 17 tahun itu dikongsi bersama Sinar Harian selepas dia ditahan polis ketika bersama sekumpulan mat rempit dalam satu operasi, dekat sini, awal pagi kelmarin.

Menceritakan kehidupannya, gadis berambut panjang paras bahu itu berkata, dia mula mengambil pil kuda ketika berusia 14 tahun dan menuntut di tingkatan dua di sebuah sekolah menengah di Dungun.

Menurutnya, akibat masalah disiplin kerana sering ponteng, dia dibuang sekolah sebelum meneruskan persekolahan di sebuah sekolah menengah yang lain.

Bagaimanapun katanya, selepas itu dia turut dibuang sekolah sekali lagi kerana masalah sama.

"Saya pernah ditahan polis beberapa kali ketika sedang khayal bersama sekumpulan penagih di port dadah. Saya dapat bekalan dadah dengan mudah daripada teman lelaki yang kebanyakannya kaki motor. Rempi

"Mengambil dadah merupakan perkara biasa sejak empat tahun lalu dan kini saya masih menagih pil kuda," katanya tanpa segan-silu.

Menurut gadis berasal dari Nibong itu, dia juga pernah membawa teman lelakinya pulang ke rumah dan sering melakukan hubungan seks bebas dengan pasangannya, biarpun ketika itu ibu bapanya ada bersama.

Malah dia mengakui, selain mengambil dadah, dia juga sering menjadi pembonceng ketika teman lelakinya melakukan aksi berbahaya di jalan raya, selain kerap bertukar pasangan untuk melakukan hubungan seks.

Kata anak keempat daripada lima beradik itu lagi, ibunya yang kini berstatus ibu tunggal selepas ayahnya meninggal hampir setahun lalu, sudah puas menasihatinya namun dia masih gagal meninggalkan tabiat buruk itu biarpun menyedari natijah bakal menimpa dirinya.

Dia juga mengakui, antara punca dia terjebak dengan gejala sosial adalah disebabkan kurangnya didikan agama daripada keluarga, selain pengaruh rakan sebaya.

Gadis itu berkata, sebelum ditahan, dia baru sahaja mengambil pil kuda yang diperolehnya daripada rakan, yang kadangkala turut diambilnya sebelum melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Selepas saringan air kencing, dia didapati positif dadah dan ditahan untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Ketua Polis Daerah, Pemangku Superintendan Ahmad Zailani mengesahkan penahanan gadis 17 tahun itu bersama teman lelakinya dalam operasi bersepadu dilakukan di sekitar bandar Dungun, malam kelmarin.

Laporan diramas payudara oleh Prof. Izzi timbulkan persoalan

Posted: 06 Apr 2014 07:19 PM PDT

ARAU - Seorang pelajar perempuan dari sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) negeri ini mendakwa terpaksa merelakan diri dicabul kerana bimbang digagalkan dalam subjek yang diajar pensyarahnya.

Mangsa berusia 20 tahun itu terpaksa bertahan diperlakukan sedemikian selama beberapa bulan kerana bimbang jika perkara itu didedahkan, pensyarah berkenaan dengan sengaja menggagalkan subjek itu dalam peperiksaan akhir semester yang berakhir bulan lalu.

Bagaimanapun, mangsa tampil membuat laporan polis di Balai Polis Arau, sejurus selesai menduduki peperiksaan akhir semester.

Sumber berkata, kejadian terbaharu berlaku pada 28 Mac lalu, ketika mangsa dan dua rakannya berada di bilik pensyarah itu untuk mengulangkaji pelajaran.

"Difahamkan, ketika kejadian kira-kira jam 2.30 petang, mangsa bersama dua rakannya itu diminta datang ke bilik pensyarah berkenaan, sebelum pensyarah berusia 40-an itu duduk di sebelah mangsa," katanya.

Mangsa seterusnya dicabul kehormatan termasuk dengan menyentuh payu daranya oleh pensyarah berkenaan.

"Mangsa juga didekati pensyarah itu dan dengan sengaja meraba bahagian kakinya hingga ke bahagian dada beberapa kali.

"Mangsa terkejut dan cuba menghalang perbuatan itu, namun bimbang digagalkan pensyarah terbabit dalam subjek itu kerana peperiksaan sangat hampir dan membiarkan suspek berbuat sedemikian," katanya.

Sumber berkata, mangsa turut mendakwa beberapa rakannya turut menjadi mangsa pensyarah itu dan perkara itu turut dimaklum kepada pengurusan IPT itu.

Sementara itu, Ketua Polis Perlis, Datuk Zull Aznam Haron ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan polis pelajar itu yang dibuat di Balai Polis Arau terhadap pensyarah terbabit.

"Kita sudah terima laporan polis itu dan kes kini dalam siasatan polis. Beberapa keterangan telah diambil terutama daripada pelajar berkenaan," katanya.

P/s: Perkara tidak logik dakwaan Nurul Shuhada dicabul Prof Izzi Haji Ali - Ramai mengetahui seorang pelajar UiTM Arau, Nurul Shuhada Binti Shahadan telah membuat laporan polis di Balai Polis Arau, Perlis kerana mendakwa dicabul seorang pensyarah kanan yang juga pakar motivasi terkenal, Prof Izzi Haji Ali.

Bagaimanapun, jika kita merujuk kepada laporan Sinar Harian hari ini, terdapat satu perkara yang membuatkan tuduhan itu tidak begitu logik atau masuk akal bagi penulis.

Ianya berhubung dengan situasi mangsa yang ditemani dua rakannya ketika datang ke bilik pensyarah terbabit dengan tujuan untuk mengulangkaji pelajaran.

Kalau benar Nurul Shuhada dicabul, mengapa kedua-dua rakannya tidak berbuat apa-apa? Adakah mereka tidak menyedari tindakan pensyarah tersebut sedangkan mereka juga berada di dalam bilik pensyarah berkenaan?

"Difahamkan, ketika kejadian kira-kira jam 2.30 petang, mangsa bersama dua rakannya itu diminta datang ke bilik pensyarah berkenaan, sebelum pensyarah berusia 40-an itu duduk di sebelah mangsa."

"Mangsa juga didekati pensyarah itu dan dengan sengaja meraba bahagian kakinya hingga ke bahagian dada beberapa kali."

Lagi menarik, mangsa turut mendakwa tidak dapat menghalang perbuatan professor itu dan terpaksa membiarkannya kerana takut digagalkan dalam peperiksaan akhir. Persoalannya, adakah harga maruah seorang perempuan sama taraf dengan keputusan peperiksaan?

"Mangsa terkejut dan cuba menghalang perbuatan itu, namun bimbang digagalkan pensyarah terbabit dalam subjek itu kerana peperiksaan sangat hampir dan membiarkan suspek berbuat sedemikian."

Sokong hudud, UMNO Kelantan bawa usul ke mesyuarat MT

Posted: 06 Apr 2014 05:06 PM PDT

JELI - Badan Perhubungan Umno Kelantan akan membangkitkan hasrat kerajaan Pas negeri melaksanakan hukum hudud pada Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno, kata Pengerusinya Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata, perkara itu perlu dibincangkan oleh MT Umno sebelum kerajaan negeri Kelantan membentangkan rang undang-undang persendirian berkaitan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (2) Kelantan 1993 di Parlimen.

Beliau berkata, rancangan kerajaan Kelantan itu memerlukan persediaan rapi termasuk penyelidikan dan pendidikan dakwah berkaitan penguatkuasaan hukum hudud tersebut.

"Tidak ada masalah...sebagai orang Islam, kita wajib sokong undang-undang Islam," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Ke-15 Badan Ihsan Anggota Pendidik Kelantan di Sekolah Menengah Kebangsaan Jeli di sini, hari ini.

Mustapa, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata demikian ketika diminta mengulas keyakinan kerajaan negeri melaksanakan hukum hudud pada awal tahun depan sekiranya Parlimen meluluskan pelaksanaan hukuman berkenaan. - Bernama

Apa Yang Tersirat

Posted: 07 Apr 2014 01:38 PM PDT

Apa Yang Tersirat


MH370: Sekiranya China Tidak Umumkan Jumpaan Pulse Kotak Hitam

Posted: 07 Apr 2014 08:14 AM PDT

Senario yang berlaku sejak Jumaat. Pulse yang menyerupai pancaran daripada Kotak Hitam yang dikesan Kapal China Haixun 01 dengan kekuatan 37.5kHz/saat merupakan konsisten dengan pancaran Kotak Hitam pesawat terbang. Pada Ahad, Kapal Australia Ocean Shield mengesan signal yang konsisiten dengan frekeunsi Kotak Hitam pesawat terbang, yang berjarak 600 km antara satu sama lain. Pihak pencari lebih yakin dengan temuan Ocean shield atas sebab menggunakan state of the art tekonologi berb anding, alat yang digunakan pasukan pencari China, yang kelihatan sangat sederhana. Namun, menurut pakar Kotak Hitam, kemungkinan temuan antara Haixun 01 dan Ocean Shield adalah dari sumber yang sama, atas sebab pantulan signal daripada dasar laut akan memberikan pancaran yang serupa.  Persoalannya, lokasi mana yang lebih tepat, apa kah kawasan yang di kesan oleh Ocean Shield atau Haixun 01. Jika lokasi Haixun 01 lebih tepat, maka satu break through dalam teknologi mengesan kotak hitam abad ini. Kehilangan MH370 secara misteri, juga mampu memperkenalkan teknologi baru. Apa yang paling menarik dalam keadaan ini, adalah, jika pihak China menemukan signal Kotak Hitam? sedangkan pencarian alat itu, dilakukan menghampiri masa luput bateri itu. Ada lah suatu pertanyaan besar, mengapa dihujung hayat bateri dua kotak hitam itu, baru dilakukan pencariannya? mengapa dari awal-awal lagi tidak dilakukan? Berbagai syarat dikenakan oleh penasihat daripada Amerika, kononnya, untuk menggunakan underwater locator, perlu ada seriphan pesawat; namun selepas 27 hari pencarian, barulah digunakan alat itu; itupun tiada sebarang clue daripada alat canggih daripada Amerika atau Britin, akan tetapi apabila pihak China mengumumkan jumpaan, barulah Ocean Shield mengumuman jumpaan juga.

MH370: Nasib Baik Pasukan China Kesan Dulu Pulse Black Box

Posted: 07 Apr 2014 05:29 AM PDT

Apa akan berlaku, jika pasukan China tidak "menjumpai" pulse yang menyerupai signal daripada Kotak Hitam pesawat terbang. Pancaran Black Box pesawat adalah 37.5kHz/Saat, berbeza dengan kapal laut 400 kHz/saat.

Pasukan China pada Jumaat dan Sabtu mengesan pulse serupa pancaran Kotak Hitam pesawat, 600 km daripada lokasi yang dikesan Ocean Shield yang dipasang underwater locator khas dicipta mengesan Kotak Hitam dasar laut. Pakar, Kotak Hitam lebih yakin, pada temuan Ocean Shield berbandind Haixun01, atas sebab pasukan China hanya menggunakan alat pengesan yang menggunakan tangan yang dimasukan dalam air; alat yang belum teruji; namun jika benarlah bahawa lokasi sebenar yang dikesan alat pasukan china itu, maka ianya merupakan teknologi terbaru dalam mengesan Kotak Hitam.

Apapun, berasaskan maklumat terkini pencarian pesawat MH370, kehilangan misteri pesawat MH370 bersama 239 penumpang termasuk kru semakin tersingkap; namun satu pertanyaan, jika pasukan China tidak mengesan pulse terlebih awal, apa kah misteri pesawat itu bakal terjawab? atau akan terus menjadi misteri??

MH370: Apa Kah Black Box Sudah Dijumpai?

Posted: 07 Apr 2014 02:50 AM PDT

Alat ini akan digunakan untuk memastikan signal Black di dasar laut yang dikesan underwater locator yang dipasang pada Ocean Shield. Namun had kedalaman alat ini bluefin 21 adalah 4,500 meter. Dipercayai lokasi di mana signal black box itu lebih dalam daripada itu. Bluefin 21 adalah alat yang mampu mengambil imej di bawa dasar laut, memeta lokasi itu, bagi memudahkan unman vehicle mengutip. Harapan menemui Black Box, yang dipercayai milik MH370, akan memerlukan masa yang panjang, atas sebab kedala kedalaman lautan. 
Signals believed to be emitted from the black boxes from MH370 are at a staggering depth of about 14,764 feet.
That means the elusive device that records aircraft data may be deeper than the wreck of the RMS Titanic.
The vessel sank on its maiden voyage in the north Atlantic 370 miles off the coast of Newfoundland and rested at a depth of 12,500 feet.
For salvage teams who could deploy the Bluefin 21 to fix the location of the "pings" the depth could pose a problem.
The 21 foot long robotic underwater vehicle which has a depth limit of 14,763 ft (4,500M).

MH370: Misteri Kehilangannya Semakin Terungkai

Posted: 07 Apr 2014 12:51 AM PDT

Signal dengan kekuatan 37.5 kHz/saat dikesan lagi. Signal itu menyerupai signal daripada Black Box. Jika signal itu merupakan black box MH370, maka kehilangan MH370 semakin terungkai. Keluarga Penumpang menanti termasuk dunia, apakah penyebab pesawat itu ke Lautan Hindi, menyimpang jauh daripada laluan asalnya Kuala Lumpur-Beijing. Hari ini sepatutnyan bateri Black Box pesawat itu akan luput. Pasukan pencari yang dikoordinasi Australia mengejar masa, bagi mencari pesawat malang itu. Ironinya, meskipun blips daripada Black Box dikesan, namun tiada sebarang serpihan daripada pesawat yang membawa 239 penumpang termasuk kru itu. MH370 berlepas daripada KLIA pada pukul 12.41 pagi 8 Mac dan sepatutnya mendarat di Beijing 6.30 pagi hari yang sama, namun penerbangannya berakhir pula di Lautan Hindi. Pihak pencari/penyiasat masih tercari-cari, mengapa kah pesawat itu melencong jauh dari lokasi sebenar. Apa kah penumuan Black Box dapat merungkainya. Hanya masa yang menentukan.

MH370: Ocean Shield Kesan Pings Menyerupai Signal Black Box

Posted: 06 Apr 2014 10:27 PM PDT

Learmonth 1,140km barat laut Perth merupakan kawasan terakhir liputan mencari MH370
Kapal Australia Ocean Shield yang dipasang alat canggih pengesan Black Box mengesan isyarat/pings yang menyerupai signal Black Box.Pengesanan ini, merupakan kali ketiga, selepas pasukan China mengesan dua signal serupa pada Jumaat dan Sabtu. Pada Ahad, Ocean Shield mengesan bunyi akustik seperti signal yang dipancarkan oleh Black Box.

Dengan penemuan yang konsisten di kawasan liputan, harapan cerah menemuai Black Box MH370 semakin cerah.

Pesawat Penerbangan Malaysia B777-200ER MH370 telah hilang sejak 8 Mac bersama 239 penumpang termasuk kru selepas berlepas daripada KLIA laluan Beijing. Sepatutnya pesawat itu mendarat di destinasi akhirnya pada 6.30 pagi hari yang sama, namun diistiharkan pula penerbangannya berakhir di Lautan Hindi.

Satu-satunya alat yang boleh membantu merungkai, mengapa pesawat itu berakhir di Lautan Hindi adalah pada dua Black Box pada pesawat itu. Satu Black Box bertugas untuk menyimpan data penerbangan dan satu lagi merakam perbualan dalam cockpit pesawat.

Dua alat itu, mempunyai bateri yang memberi signal selama 30 hari, dan dalam satu-satu kes, boleh juga ada tambahan antara 8-10 hari. Jika berasaskan kepada masa luput bateri pada dua alat itu, esok adalah tarikh luputnya.

Walaupun, tarikh luput bateri itu tamat, namun data yang tersimpan dalam alat-alat itu biasanya "intact" sepertimana yang berlaku pada Black Box AF447, i.e. hanya 23 bulan dijumpai pada May 2011, dan digunakan merungkai kemalangan pesawat Perancis laluan Rio de Janeiro Paris pada 1 Jun 2009.

Black Box mempunyai lingkaran memancar signal sejauh 2km (1.2 batu). Melihat signal yang dikesan kapal China Haixun01 dan Ocean Shield, besar kemungkinan di kawasan liputan terhempasnya pesawat MH370 bersama 239 penumpang pada 8 Mac kira-kira 8.11 pagi, selepas mengudara lebih 7 jam.

"The black box signals were heard at a depth of 4,500 metres (about 14,764 feet) according to the man who is co-ordinating the search for missing Flight MH370. Retired Australian Air Chief Marshal Angus Houston said: "We've got a visual indication on a screen, and we've also got an audible signal."And the audible signal sounds to me just like an emergency locator beacon."However, Houston added: "Nothing happens fast."We have a promising lead, but we have yet to get confirming evidence."

Cucu Tok Selampit

Posted: 07 Apr 2014 01:26 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Kalau Setakat Jadi Ahli Parlimen Bawa Poster Dan Placard? Rendah Sungguh Taraf Pembangkang

Posted: 07 Apr 2014 05:57 AM PDT

Kita perlukan pembangkang yang kuat di Parlimen untuk mengimbangi kuasa Kerajaan. Kita tidak perlukan wakil Rakyat di Parlimen yang berkelakuan seperti budak-budak, membawa poster dan placard untuk membuat provokasi murahan.

Kenapa tidak boleh nembentangkan isu GST secara tertib dan teratur kalau tidak bersetuju sangat sekalipun. Kenapa mesti berkelakuan seperti budak-budak? Kenapa kita perlukan mereka kalau kita sendiri boleh kalau setakat hendak memegang poster dan placard dan menjerit seperti kera kena belacan. Inikah kualiti pembangkang di Malaysia?

Selapas dua hari berdebat dengan pihak kerajaan berjaya mengetengahkan kebaikan GST, Kerajaan menang dengan undi berbelah bagi 118 menyokong dan 81 menentang. Kebanyakkan Pembangkang berhujah dengan memberi hujah 'half truth' dan ini amat memualkan.

Sebelum mengundi, pihak pembangkang telah mengeluarkan sepanduk utk menunjukkan tanda tak setuju. Ini bukan demonstrasi jalanan. Dewan Rakyat adalah tempat membahas, mengubal dan memutuskan undang-undang negara untuk kebaikan Rakyat. Perangai seperti budak-budak sebegini jelas menunjukkan pembangkang tidak bertamadun.Cuma nak tanya 82 pembangkang yang mengundi 'Tidak' kepada GST hari ini lupakah dengan kata-kata Ketua Pembangkang seperti di bawah?

Prof Izzi Ali Yang Terkenal Dengan 'Selamat Beramal' Perlu Tampil Menafikan Dakwaan Meraba Nurul Syuhada

Posted: 06 Apr 2014 09:42 PM PDTSemalam Harian Metro mengeluarkan berita mengenai kelakuan tidak senonoh seorang pensyarah IPT Awam. Namun, baru hari ini kecoh media sosial apabila tersebarnya satu salinan Laporan Polis yang dibuat oleh pelajar wanita di UiTM Arau, Perlis itu yang mendakwa dirinya diraba oleh pensyarah yang juga seorang pakar motivasi terkenal.

Nurul Shuhada binti Shahadan, dalam laporannya mendakwa pensyarah Matematiknya, Prof Izzi Hj. Ali telah melakukan perbuatan tidak senonoh itu di dalam pejabatnya. Baca laporan penuh di bawah:
Pada 28/3/2014 jam lebih kurang 2.30 petang saya telah pergi ke pejabat Prof Izzi (MD Izuddin Bin Hj Ali) komplek Star No F204 dalam UiTM Arau Perlis untuk mengulangkaji pelajaran matematik. Semasa didalam pejabatnya, terdapat saya dan (2) rakan saya nama: Nur Erina Fazlin dan Nur Syafina.
Kemudian Prof Izzi telah datang kearah saya dan duduk bersila disebelah saya. Selepas itu, saya telah bertanyakan kepada prof izzi berkenaan dengan subjeknya. Tiba-tiba Prof Izzi telah meraba saya bermula dibahagian kaki sehingga kebahagian dada saya tanpa kerelaan saya. dalam masa yang sama juga prof izzi telah meramas buah dada saya dengan beberapa kali.
Dalam kejadian ini saya berasa takut untuk menghalang prof izzi melakukan perkara yang tidak senonoh terhadap saya kerana saya bimbang kertas peperiksaan akan saya ambil pada hari Ahad 30/03/2014 gagal.
Sebelum ini Prof Izzi pernah berkelakuan seperti itu di dalam kelasnya semasa sesi pembelajaran berlangsung. Hampir setiap kali saya menghadiri kelasnya Prof Izzi berkelakuan tidak senonoh seperti mengambil kesempatan terhadap saya dengan menggeselkan kakinya ke kaki saya.
Saya juga dapat tahu perkara ini telah berlaku kepada kawan-kawan saya yang lain. Perkara ini telah dimaklumkan kepada pihak atas UiTM Arau Perlis. Tujuan saya buat repot adalah kerana tidak puas hati dengan tindakan prof Izzi memandangkan kejadian ini menjatuhkan maruah saya dan bimbang takut terjadi apa-apa ke atas diri saya dikemudian hari. Datang balai buat laporan.
Sekiranya dakwaan Nurul Shuhada itu benar, kejadian ini pasti amat memalukan buat seorang pakar motivasi dan siasatan perlu dijalankan segera. Namun, sekiranya ini hanya fitnah semata-mata, Prof Izzi juga perlu tampil menjawab dakwaan itu untuk membersihkan namanya.


THE FLYING KICK

Posted: 07 Apr 2014 01:22 PM PDT

THE FLYING KICK


NAJIB KEMUKAKAN IDEA JAMBATAN PERSAHABATAN KEPADA HSIEN LOONG... JAMBATAN BENGKOK DITERUSKAN?

Posted: 07 Apr 2014 07:30 AM PDT

KEMARUK NAK DAPATKAN PERHATIAN DARIPADA AHLI PARLIMEN AUSTRALIA, AZMIN ALI BERHUJAH DALAM BAHASA INGGERIS!!!

Posted: 07 Apr 2014 06:00 AM PDT

UMNO PERLU SOKONG HUDUD... HUDUD MEMPERUNTUKKAN HUKUMAN MATI BUAT ANWAR IBRAHIM!!!

Posted: 07 Apr 2014 04:00 AM PDT

JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR CUBA JADIKAN SYIAH SEBAGAI AGAMA RASMI SELANGOR KER?

Posted: 07 Apr 2014 12:54 AM PDT

TAK PAYAH HARAPLAH ANWAR IBRAHIM AKAN BAGI BUKTI... DI MAHKAMAH PUN, DIA TAK BERANI BAGI BUKTI!!!

Posted: 06 Apr 2014 08:00 PM PDT

DAP JANJIKAN JAWATAN KETUA MENTERI SARAWAK KEPADA KAUM DAYAK, TETAPI KESUDAHANNYA SAMA SEPERTI DI PERAK!!!

Posted: 06 Apr 2014 06:30 PM PDT

NAJIB PATUT TUNJAL SAJA KEPALA TONY FERNANDEZ... BERLAGAK PULAK DIA!!!

Posted: 06 Apr 2014 04:43 PM PDT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan