Jumaat, 11 April 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


tun faisal dot com

Posted: 11 Apr 2014 01:49 PM PDT

tun faisal dot com


UNISEL rugi RM37 juta sebelum PR beri #PendidikanPercuma? Hotel tutup, IPT rugi..

Posted: 11 Apr 2014 07:00 AM PDTIni belum lagi bagi Pendidikan Percuma. Kalau bagi, confirm UNISEL tutup macam Quality Hotel Shah Alam. Ada ka hotel kat tengah-tengah Shah Alam boleh rugi.. Ini bukti pemimpin PR tak pandai mentadbir. Setakat bagi ceramah, buat demo boleh lah. Tak payah tengok jauh, si Rafizi Ramli yang kononnya paling bijak dalam PR pun boleh buat unjuran Pendidikan Percuma salah, inikan pemimpin-pemimpin PR yang diketahui rata-rata kurang cerdik. Kalau buat projection Pendidikan Percuma salah, bayangkan bila dah laksana dasar. Kalau dah buat projection salah, macam mana perniagaan nak untung? Jadi tak perlu soal banyak kenapa Quality Hotel di tengah-tengah bandar Shah Alam boleh kena tutup, UNISEL pula rugi sampai RM37 juta. Sampah pun PR ni tak boleh urus, jangankan benda yang lebih besar..


Exco Pendidikan: Kekurangan asrama punca Unisel rugi
Adam Abu Bakar | April 11, 2014

Menurut Halimah Ali kerugian ini berlaku apabila asrama jauh daripada kampus, dan ini sudah tentu menimbulkan kerisauan daripada ibu bapa.

SHAH ALAM: Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Halimah Ali menjelaskan bahawa kekurangan asrama di Universiti Selangor (Unisel ) di Kampus Bestari Jaya antara punca mengalami kerugian.

"Kerugian ini berlaku apabila asrama jauh daripada kampus, dan ini sudah tentu menimbulkan kerisauan daripada ibu bapa," katanya sewaktu perbahasan di Dewan Negeri Selangor.

Tambah Halimah lagi, perkara sebaliknya berlaku di Kampus Shah Alam yang mana, pihak Unisel terpaksa mengehadkan jumlah kemasukan pelajar.

Dalam pada masa yang sama, ADUN Selat Kelang turut menjelaskan situasi semasa Unisel Kampus Bestari Jaya.

"Kita nak paksa pelajar masuk ke Kampus Bestari Jaya pun susah, sebab keadaan masih belum lagi selesa, dan biarlah sehingga 30 Jun nanti, barulah kita akan lakukan pemasaran secara meluas untuk Kampus Bestari Jaya.

Jelasnya lagi, sistem perkumbuhan juga menjadi salah satu faktor kurangnya pelajar.

"Untuk membaiki sistem perkumbuhan menelan belanja yang banyak," ujarnya.

Halimah menjawab soalan yang diajukan oleh ADUN Sungai Panjang, Budiman Mohd Zohdi yang mendesak ADUN Selat Kelang itu memperjelaskan mengenai kerugian berturut-turut yang dialami oleh Unisel  semenjak tahun 2009 lagi.

Budiman mendakwa, universiti milik kerajaan negeri itu mengalami kerugian sebanyak RM37 juta.

Apa Yang Tersirat

Posted: 11 Apr 2014 01:44 PM PDT

Apa Yang Tersirat


MH370: Terlalu Sukar Merungkai Kehilangannya

Posted: 11 Apr 2014 07:47 AM PDT

Masuk hari ke 36 kehilangan Pesawat MH370 bersama 239 penumpang dan kru, walaupun lokasi di mana pesawat itu terhempas, hampis dikenal pasti; namun untuk sementara waktu, belum ada kepastian yang nyata. Memang diakui, seperti mana kenyataan Perdana Menteri Australia, Tony Abbott, bahawa pasukan pencari, hampir pasti mengetahui lokasi pesawat itu. Namun, tindakan berikutnya adalah mencari bangkai pesawat itu. Dengan kedalaman antara 12,000-19,000 kaki dasar lautan, bukan mudah untuk mengenal pasti lokasi sebenar pesawat itu. Hanya teknologi mutahkir sahaja, boleh memudahkan mengenaipasti lokasi sebenar itu di dasar laut.

Mengutip kotak hitam dengan kedalaman lautan liputan operasi, bukan kerja mudah. Selepas mengutip, maka tindakan selanjutnya menganalisis data dalam kotak hitam itu, adalah satu kerja yang memperlukan masa. Pengalaman pasukan penacri sebelum ini adalah 23 bulan bagi AF447, sebelum dapat mengutip kotak hitam pesawat itu jun 2009 semasa dalam penerbangan antara Rio de Janrio Paris. 

Pesawat MH370 memerlukan masa yang panjang untuk mencarinya, atas sebab pesawat itu terhempas bukan melalui laluannya, melainkan melencong jauh. Laluan asal pesawat itu adalah Kuala Lumpur Beijing, namun berakhir di Lautan Hindi.

1001 macam persoalan mengapa pesawat itu melencong jauh. Teori yang mendekati adalah pesawat itu dengan sengaja diterbangkan dilokasi liputan pencarian sekarang. Melihat keadaan lautan serta kedalaman, memang menyokong bahawa pesawat itu dengan sengaja diterbangkan ke lokasi itu untuk menjadikan kehilangan pesawat itu menjadi misteri. Kini, dengan kemungkinan besar bahawa Kotak Hitam pesawat itu bakal dijumpai dalam masa terdekat, ertinya bangkai pesawat juga bakal dijumpai. Ertinya, tujuan agar kehilangan pesawat itu menjadi misteri, tidak akan misteri lagi, akan tetapi, penyebab mengapa pesawat itu dilencongkan ke lokasi itu, besar kemungkinan akan menjadi misteri. Atas sebab, data yang direkod oleh kotak hitam hanya berkaitan dengan kelajuan, ketinggian serta sebab musabab pesawat itu terhempas. Manakala cockpit Voice Recorder, kemungkinan tiada rakaman suara yang akan boleh dikesan, atas sebab pesawat itu meneruskan penerbangan sekurang-kurangnya 5 jam selepas terputus hubungan dengan radar awam di Subang, Kuala Lumpur. Sebagai catatan, CVR akan menyimpan rakaman percakapan cockpit untuk 2 jam sahaja. 

Walau apapun, jika pesawat itu dijumpai, setidak-tidaknya misi orang yang bertindak menghilangkan pesawat itu tidak tercapai i.e. misi pusara tanpa nisan.

MH370: Lokasi sebenar Akan Ditentukan Oleh Bluefin 21

Posted: 11 Apr 2014 01:51 AM PDT

Pancaran Kotak Hitam MH370 yang dikesan Ocean Shield.5 April (sabtu) dan 8 Mac (selasa). Perdana Menteri Australia mengumumkan bahawa pesawat itu terhempas diiumumkan dalam masa terdekat di kawasan pencarian. Kini keluasan diperkecil dalam lingkaran 12 batu   antara satu sama lain atau 232 batu persegi. Penentuan lokasi sebenar akan ditentukan oleh alat pengesan imej dasar laut Bluefin 21. Selepas menjumpai lokasi sebenar Kotak Hitam, maka tugas selanjutnya menentukan lokasi bangkai pesawat. Tidak diketahui berapa lama Bluefin 21 boleh memeta dasar laut, kemudian peta itu dianalisa, untuk mengenalpasti, lokasi sebenar pesawat MH370. Selepas dijumpai bangkai pesawat,  tugas seterusnya apa yang dalam pesawat itu? apa kah masih ada penumpang? atau hanya sebuah pesawat yang kosong?

MH370: Bila-Bila Masa Akan Diumumkan Lokasi Sebenar

Posted: 11 Apr 2014 12:24 AM PDT

JACC yang dikoordinasi Australia, dalam masa sesingkat-singkatnya akan mengumumkan lokasi sebenar di mana pesawat MH370 terhempas. Adalah dipercayai lokasi itu, di kawasan gaung Diamantina. Cabaran pihak penyelemat adalah bagaimana mengutip Kota Hitam dan serpihan, memandangkan belum pernah operasi menyelamat berdepan dengan kedalaman seumpama itu. Teka teki apa yang berlaku selama 35 hari terhadap pesawat itu dalam masa terdekat akan diketahui. Apa yang sungguh malang, melalui lokasi dan keadaan di mana pesawat itu terhempas, besar kemungkinan tiada seorangpun penumpang pesawat itu terselamat. memandangkan selama 35 hari tiada sebarang serpihan daripada pesawat, maka besar kemungkinan pesawat itu intact semasa memasuki dasar laut. Jika demikian, besar kemungkinan sebahagian besar penumpang masih berada di kerusi masing-masing; apatah lagi diperkirakan, bahawa penumpang semuanya pingsan, semasa awal penerbangan itu. Kotak Hitam pesawat itu, hanya bertujuan menjumpai pesawat malang itu, namun apakah penyebab mengapa pesawat itu melencong jauh daripada laluan utamanya akan juga terjawab? sama-sama kita tunggu.

Akhirnya Kotak Hitam Pesawat MH370 Dijumpai

Posted: 10 Apr 2014 11:09 PM PDT

Perdana Menteri Australia Tony Abbott dipetik oleh ABC News berkata, bahawa akhirnya Kotak Hitam pesawat MH370dijumpai dilokasi pencarian. Dalam beberapa jam lagi akan diumumkan lokasi sebenar MH370 terhempas.

MH370: Mengapa Terhempas Di Gaung Yang Terdalam?

Posted: 10 Apr 2014 04:21 PM PDT

Memang cukup mengyakinkan; lima pancaran yang konsisten dengan pancaran kotak hitam pesawat terbang dikesan 1,770 km Northwest Perth, dan pancaran itu dipercayai lebih 15,000 kaki di dasar laut. Jika benarlah pancaran itu daripada data recorder dan voice recorder pesawat malang itu, maka untuk mengangatnya merupakan operasi julungkali dilakukan pada kedalaman itu. Sebagai perbandingan, kedalaman di mana kapal Titanic tenggelam berkedalaman 12.500 kaki.

Sukar dibayangkan, apa keadaan pesawat malang itu, memandangkan sehingga kini tiada sebarang serpihan yang dijumpai yang boleh dihubungkan dengan pesawat berpenumpang 239 bersama kru itu. Apakah penumpang masih bersama talipinggang dan duduk dikerusi masing-masing? atau dan atau. Pesawat itu hilang pada radar pada 1.22 pagi Sabtu 8 Mac, ketika mana, isyarat pasangkan tali pinggang sudah dipadam. Kemungkinan makan dan minum belum dihidangkan, memandagkan penerbangan Kuala Lumpur Beijing memakan masa lebih 5 jam. Biasanya pada penerbangan seumpama ini, makanan dan minuman akan disediakan apabila pesawat terbang pada ketinggian stabil, iaitu 35,000 kaki atas permukaan laut. Memandangkan kehilangan pesawat itu,  hilang daripada radar kurang sejam selepas mengudara, besar kemungkinan penumpang  berada ditempat duduk masing-masing menanti makanan dan minuman disediakan.

Melihat kedudukan di mana pesawat  malang itu dipercayai terhempas, iaitu gaung dasar laut yang terdalam; bukan satu kebetulan, melainkan ianya memang dirancang.  Menyingkap kembali detik-detik awal kehilangan pesawat malang itu; sebaik sahaja hilang daripada radar awam, dikatakan pesawat terbang melepasi limit pesawat itu-45,000 kaki atas permukaan laut selama 23 minit. Tujuan menerbangkan pada ketinggian itu, adalah untuk memingsankan penumpang. Dan selepas itu, pesawat terbang ke berbagai arah sebelum mengarah ke Lautan Hindi. Destinasi yang dituju adalah kawasan yang terpencil dan kawasan yang khusus iaitu Diamantina Trench.

Cucu Tok Selampit

Posted: 11 Apr 2014 01:22 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Himpunan Reformasi 2.0 Seremban Tarik Puluhan Ribu Penyokong - Sayangnya @anwaribrahim Tidak Sihat

Posted: 11 Apr 2014 06:31 AM PDT


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim memaklumkan di dalam laman sosial beliau semalam bahawa beliau kurang sihat untuk menghadiri  program Himpunan Reformasi 2.0 yang dijadualkan di Dataran Kg Tok Dagang, Ampangan, Seremban semalam. Sayang seribu kali sayang, kalau beliau datang pasti beliau dapat bertemu dengan puluhan penyokong beliau di sana. Gambar-gambar di bawah menjadi bukti.

DS @Zahid_Hamidi Adakan Sidang Media Bagi Menjawab Isu Pemegang Passport British Overseas Resident (BOR)

Posted: 11 Apr 2014 01:34 AM PDT


Alhamdulillah, Menteri Dalam Negeri, DS Zahid Hamidi, jam 3.30 petang tadi telah mengadakan sidang media bagi memberi penjelasan berkaitan isu yang panas di media sosial iaitu isu kaum Cina pemegang passport British Overseas Residents (BOR) yang ingin kembali ke Malaysia. CTS ada juga menyentuhnya pagi tadi, di sini. Kenyataan beliau boleh dibaca di bawah atau di laman blog beliau, di sini. Mari kita baca kenyataan berikut:
CTS menerima dengan hati terbuka segala penjelasan dari DS Zahid Hamidi. Tiada niat untuk memburukkan beliau. Teguran yang dibuat adalah kerana masih sayangkan beliau dan tidak mahu beliau tersungkur di arena politik disebabkan faktor sayangkan undi kaum Cina. Namun, kita berharap DS Zahid istiqamah di dalam tindakan beliau dalam isu ini. 

Kita tidak mahu lagi beliau 'flip flop' seperti mana isu sebelum ini iaitu dakwaan 3 pemimpin pembangkang yang menjadi dalang tragedi Lahad Datu yang sehingga sekarang tidak didakwa dan juga isu Timbalan Presiden PAS yang didakwa penganut Syiah, juga tidak didakwa. Selamat maju jaya Datuk Seri.

Kalau DS @Zahid_Hamidi Nak Menangispun, Janganlah Buat 1,000 Cina Yang Mengkhianati Malaysia

Posted: 10 Apr 2014 03:21 PM PDT

Gambar-gambar di bawah menggambarkan Menteri Dalam Negeri Datuk, Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak dapat menahan kesedihan melihat Lina (bukan nama sebenar) berpelukan bersama bersama ibu dan abangnya semasa rancangan Wanita Hari Ini (WHI) terbitan TV3 pada segmen 'Mesej Dari Penjara' di Sri Pentas, semalam.

CTS tidak berapa pasti berapa banyak Menteri lagi akan sayu dan pilu di kaca televisyen setelah Pemangku Menteri Pemangku Menteri Pengangkutan, DS Hishammuddin Tun Hussein, mendapat simpati masyarakat umum apabila beliau bersedih dengan keluarga pesawat hilang MH370 di media arus perdana. Air mata menjadi tiket menawan hati Rakyat sekarang.

Cumanya, CTS mengharapkan DS Zahid Hamidi tidak akan sedih, pilu dan kasihan dengan dakwaan di media sosial mengenai status 1,000 orang keturunan Cina yang tiada kerakyatan yang menetap di United Kingdom yang ingin pulang ke Malaysia. Mereka ini menjadi hilang kerakyatan Malaysia apabila mereka mengoyak, membakar dan membuang passport Malaysia apabila mereka berhijrah di United Kingdom dengan harapan Kerajaan Britain akan menerima mereka sebagai warganegara.

Jika dakwaan berkenaan betul, CTS membantah keras tindakan DS Zahid Hamidi dan Kementerian Dalam Negeri yang berlapang dada menguruskan pengkianat-pengkianat negara ini untuk kembali ke Malaysia. Kenapakah DS Zahid Hamidi tunduk kepada desakan dan permintaan Ahli Parlimen DAP Tanjung, Ng Wei Aik, yang berusaha keras mahu membawa Cina-Cina pengkianat negara ini ke Malaysia? Apa lagi yang DS Zahid Hamidi harapkan daripada pengkianat-pengkianat sebegini dapat lakukan untuk negara?

CTS berpendapat jikalau DS Zahid Hamidi meluluskan permintaan DAP ini bermakna masa depan beliau mungkin akan terkubur. Beliau akan dicap sebagai pengkhianat bangsa dan negara kerana dianggap bersekongkong dengan 1,000 pengkhianat Cina yang disokong oleh DAP dan PR. Ahli2-ahli UMNO akan kembali menuduh DS Zahid Hamidi sebagai talibarut Anwar Ibrahim dan musang berbulu ayam di dalam kabinet dan UMNO.

Bacalah pautan-pautan di bawah, kronologi cerita 1,000 orang pengkianat ini:

1. Sumber rakyat cina Malaysia koyakkan passport sendiri, baca di sini.
2. Sumber Zahid Hamidi lulus permintaan DAP, baca di sini.
3. Sumber Zahid Hamidi setuju bawa pulang 1,000 cina, baca di sini.

THE FLYING KICK

Posted: 11 Apr 2014 01:11 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 11 Apr 2014 11:23 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Jawapan @Zahid_Hamidi tuduhan fitnah beri kerakyatan kepada BOC

Posted: 11 Apr 2014 04:54 AM PDTTUDUHAN ZAHID HAMIDI MEMBERI KERAKYATAN KEPADA 1,000 ORANG PEMEGANG BRITISH OVERSEAS CITIZEN (BOC) ADALAH DUSTA BELAKA!

 1. Zahid Hamidi tidak pernah mengeluarkan sebarang surat rasmi untuk menganugerahkan kerakyatan kepada pemegang pasport BOC yang telah sengaja melucutkan kerakyatannya di Malaysia.

 2. Jumlah yang didakwa seramai 1,000 orang seperti yang dilaporkan oleh media sosial juga adalah satu penipuan besar. Setakat ini, hanya tiga individu pemegang passport BOC yang telah diterima pulang oleh kerajaan Malaysia, itu pun dengan hanya diberi kemudahan Pass Residen.

 3. Apakah kita semua mengetahui tentang status Pass Residen?

 4. Pemegang Pass Residen boleh menetap selama 10 tahun di Malaysia namun tidak layak menjadi warganegara dan tiada hak untuk mengundi di dalam pilihanraya. Pendek kata, Pass Residen adalah status paling bawah hatta dibawah Permanent Residen sekalipun lebih tinggi kedudukannya.

 5. Pass Residen ini akan dikeluarkan hanya untuk membolehkan pemegang passport BOC berada di Malaysia secara sah, selaras dengan peruntukan perundangan iaitu Peraturan 16A, Peraturan Peraturan Imigresen 1963.

 6. Pemberian Pass Residen ini atas dasar Hak Asasi Manusia kerana Malaysia memberikan kemudahan Imigresen kepada semua sama ada rakyat Malaysia atau bukan rakyat Malaysia.

 7. Zahid Hamidi tidak pernah mengkhianati kepercayaan yang diberikan bangsa Melayu kepadanya malah beliau seorang pemimpin yang tegas dan menjaga hubungan diplomatik antarabangsa.

TEORI PESAWAT #MH370 MENDARAT DI DIEGO GARCIA TERJAWAB

Posted: 11 Apr 2014 04:02 AM PDT
Spekulasi kehilangan pesawat MAS MH370 sering dikaitkan dengan penglibatan Amerika Syarikat dan Diego Garcia.

Teori pesawat MH370 dikawal oleh teknologi drone, alat kawalan jarak jauh berkeupayaan tinggi AS dan diterbangkan sehingga mendarat di Lapangan Terbang Diego Garcia yang terletak berhampiran Pulau Maldives.


Pihak kedutaan AS di Malaysia tampil menafikan teori berkenaan.Pihak kedutaan AS menafikan sekeras-kerasnya teori yang mengatakan pesawat itu mendarat di pangkalan tentera udara AS di pulau kecil itu.

Tuduhan itu adalah palsu dan pesawat berkenaan tidak mendarat di situ, kata seorang jurucakap Kedutaan Amerika di Kuala Lumpur.

"Spekulasi bahawa penumpang MH370, Philip Woods menghantar mesej foto dari Diego Garcia juga tidak benar," katanya.

Menurut beliau, AS turut menolak dakwaan beberapa orang yang menyaksikan pesawat dengan skim warna seakan sama dengan MH370 terbang rendah di ruang udara Maldives pada pagi 8 Mac lepas.

"Tidak ada petunjuk bahawa MH370 terbang di mana-mana berhampiran Maldives atau Diego Garcia," katanya.

Berkaitan data, jurucakap itu menambah bahawa ia hanya memberi maklumat atas permintaan dan Malaysia tidak meminta data dari satelit Amerika yang terletak di Pine Gap, Australia.

Jurucakap itu berkata usaha kerjasama Malaysia dan Australia, tujuh kapal Tentera Laut AS bersama 26 negara lain dilakukan berdasarkan kawasan yang dikenalpasti oleh pakar-pakar Malaysia dan antarabangsa. - sumber

SUDAH LA MENTERI KDN , TAK PERLU TOLONG CINABENG PENGKHIANAT NEGARA MEREMPAT DI UK !!

Posted: 10 Apr 2014 05:58 PM PDT


Cukup la DS Zahid Hamidi  , Menteri KDN dan Naib Presiden UMNO berlembut dengan Cinabeng DAP  yang menjadi pengkhianat negara ini dengan mengoyak & membuang pasport warganegara.

Anda harus ingat , jawatan Naib Presiden UMNO dan Menteri itu adalah kerana undi perwakilan orang  Melayu . Ramai perwakilan sejak semalam merungut dan menyesal mengundi anda semasa pemilihan disebabkan terlalu berlembut & memberi muka  dengan DAP dan penyokongnya .

Siapa yang mendapat kredit dalam pertolongan  kepada 1000 Cinabeng tegar DAP di UK  ini ?? DAP la yang menjadi hero bukan Kerajaan Malaysia atau Zahid . Mereka tetap benci kerajaan kerana diterajui UMNO !!

Siapa 1000 Cinabeng ini yang memohon menjadi warganegara UK  ini  ? Mengapa mereka dilabel pengkhianat negara ??

Ini kerana  mereka ni bukan pelarian sebab tiada apa apa sengsara pun kat Malaysia sebelum pergi UK.

Mereka berhijrah dengan  tujuan untuk dapat warganegara UK. Bila dah mohon jadi warganegara UK maksudnya status warnegara Malaysia  lupus.

 Jadi di mana taat setia kepada negara  ?? bila tak setia dan sayang kepada negara maka ini  pengkhianat !!

Jadi  kepada Menteri KDN , mereka ini layak ke   diberi warganegara dan pulang ke Malaysia  ?
 Dimaklumkan ada lebih kurang 1000 orang Cina Malaysia yang tidak berwarganegara di United Kingdom. Mereka berhijrah ke sana dan sama ada mengoyak/membakar/membuang pasport Malaysia milik mereka dengan harapan negara UK akan menerima mereka sebagai warganegara disana. Namun,UK menolak. 

Dalam keadaan tersepit, mereka meminta bantuan kerajaan Malaysia balik. Menteri Dalam Negeri, Ahmad Zahid Hamidi kini mengorak langkah untuk membantu mereka. 

 Ketika mendedahkan maklum balas yang diberikan oleh Ahmad Zahid dalam sepucuk surat (pada 3 April), Ahli Parlimen DAP Tanjung, Ng Wei Aik berkata kerajaan Malaysia telah bersetuju menyediakan perkhidmatan imigresen bagi membolehkan mereka berada di Malaysia secara sah apabila pulang kelak.

 Kementerian Dalam Negeri berkata, perbincangan dengan kerajaan British berhubung dengan rayuan pemegang BOC itu juga akan dilakukan.

 "Sebuah kaunter khas akan diwujudkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bagi membolehkan pemegang BOC melapor diri sebaik tiba di Malaysia dan mereka akan dibantu oleh pegawai imigresen di KLIA. "Zahid berkata pemegang BOC itu akan diberi nasihat oleh atache imigresen Malaysia di UK, serta pegawai-pegawai jabatan imigresen di sini dan KDN," kata Ng dalam satu sidang akhbar.Zahid Hamidi yang menang diatas tiket UMNO hasil pilihan orang Melayu dengan begitu bermurah hati telah menyediakan sebuah kaunter khas akan diwujudkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bagi menyenangkan bekas rakyat cina Malaysia ini masuk tanpa perlu beratur seperti orang lain.

Zahid Hamidi juga akan memberi pegawai imigresen khas di KLIA.

 Sumber rakyat cina Malaysia koyakkan passport sendiri:http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1012&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_04.htm


 Sumber Zahid Hamidi lulus permintaan DAP: http://www.fz.com/content/stateless-malaysians-uk-can-return-ministry-tells-dap-rep

 Sumber Zahid Hamidi setuju bawa pulang 1000 cina:http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20140409/re_05/Erti-Taat-Setia-Baik-sungguhlah-kerajaan-Malaysia-ini

IPOHMALAY

Posted: 11 Apr 2014 10:07 AM PDT

IPOHMALAY


Penjelasan Zahid Hamidi berhubung berita bohong 'pembelot' bakal diterima semula jadi warganegara

Posted: 11 Apr 2014 01:46 AM PDT


Hong Leong - Bank untuk anak-anak haram sahaja

Posted: 10 Apr 2014 11:54 PM PDT

Bila orang Melayu sentuh sikit perkara yang melibatkan bangsa pendatang bekas kuli lombong yang diberi kewarganegaraan besar-besaran kurang 60 tahun lalu ini, terus dilabel perkauman. Malah dikecam. Tetapi bila bangsa ini pula yang melakukan perbuatan BIADAP KETURUNAN,  sepi. Bahkan, orang-orang Pakatan Rakyat seakan-akan menjadi SYAITAN BISU terulung dalam hal ini termasuk kumpulan yang kononnya memperjuangkan Islam, kononnya beragama Islam. Alasan? Sebab bangsa ini tak faham Islam. Walaupun parti chauvinis rasis mereka sudah meliwat hingga bernanah setiap seorang dalam Parti Islam yang mereka takluki.

Sekarang, orang melayu yang menadah diri untuk mendapat khidmat kewangan dari Hong Leong bolehlah diludah muka mereka, jika tidak diludah muka staf-staf Hong Leong ini. 


Perkauman anti Melayu lagi jelas di Hong Leong Bank

Posted by The Unspinners at 4/11/2014

"THIS IS HONG LEONG! HONG LEONG!!! CHINESE BANK YOU KNOW!!! IT IS NOT YOUR NAJIB'S BANK, BANK BUMIPUTERA, STUPID!!!"

Itulah kata-kata yang dikatakan oleh Pengurus di atas seorang pekerja Melayu yang taat bekerja selama lebih 25 tahun merayu meminta tidak di transfer 24 jam. Semua Melayu dalam Hong Leong bank tahu ini adalah permainan yang dilakukan Hong Leong Bank untuk memberhentikan semua pekerja Melayu dalam bank.


Sebelum ini kisah pekerja tak dibenarkan sembahyang ada kaitan rapat dengan ugutan transfer yang dilakukan oleh Hong Leong. Oleh kerana mereka sedia di transfer, maka mereka kenakan tekanan dengan cawangan yang ditransfer tidak menerima mereka dan gaji disajakan sangkut.
BACAAN LANJUT :KLIK SINI

Bagaimana Indonesia menjadi penting dalam politik Malaysia

Posted: 10 Apr 2014 06:05 PM PDTIa mungkin fakta yang pahit untuk ditelan oleh anak-anak muda generasi hari ini. Namun ia merupakan sesuatu yang tidak dapat dinafikan. Renungilah ia dan pandanglah iktibar dari apa yang cuba disampaikan ini.

Pada pertengahan 1960an ketika Partai Komunis Indonesia menjadi penghasut besar dalam mempengaruhi dasar-dasar Sukarno, Malaysia diserang dan kononnya mahu diganyang. 

Menyedari pertalian Malaysia dengan Indonesia yang menjadi konfrontasi, beberapa tahun kemudian, kaum pendatang yang diberi kerakyatan kurang 15 tahun sebelum itu, menginjak-injak orang Melayu, menghalau orang pribumi keluar dari kota Kuala Lumpur, menggunakan makian, hinaan malah pembunuhan dalam menjalankan misi memijak bangsa pribumi di tanah tempat mereka mendarat untuk menjadi kuli pencacai di lombong-lombong satu ketika sebelum itu.

Tetapi, menjelang pemerintahan Suharto masuk penggal kedua di awal tahun 1970an di mana kerjasama Malaysia- Indonesia menjadi semakin utuh dan kukuh dengan Indonesia menyediakan guru-guru yang mahir, dengan kepakaran-kepakaran yang mereka ada, termasuk ketika kita menubuhkan Petronas, kaum-kaum pendatang yang melampau ini mula terkucil.

Lalu wujudlah tempoh aman sehingga Parti Gerakan yang sangat biadap ketika tragedi 13 Mei, turut menyertai Perikatan yang kemudian menjadi Barisan Nasional. Malah, PAS juga menyertai Barisan Nasional. Ini semua disuguhkan oleh iklim politik rentas sempadan yang banyak dipercantikkan oleh ketinggian diplomasi Indonesia ke atas negara kita pada ketika itu.

Masa berlalu. Jalan perjuangan di bidang ekonomi menjadi berbeza apabila berlaku krisis ekonomi dan kesukaran Indonesia menyamaratakan kekayaan ke pelusuk negara akibat batasan keselerakan negara mereka di samping jumlah penduduk yang sangat tinggi. Malaysia melaju terlebih dahulu dan kesejahteraan Malaysia lebih tampak unggul berbanding Indonesia menjelang tahun 1990an.

Sehinggalah pada tahun 2006 apabila satu demi satu isu dibawa oleh pihak-pihak tertentu yang berkordinasi di antara dua negara ini, atmosfera percanggahan antara rakyat Malaysia dan Indonesia diperlebarkan. Bermula dari isu tenaga kerja Indonesia yang kurang dijaga dengan sempurna oleh majikan mereka di negara ini  TERUTAMANYA MAJIKAN BERBANGSA CINA, malah mendera mereka sehinggalah seremeh-remeh isu seperti perkataan Indon menjadi pertikaian. Padahal Australia yang menggunakan perkataan Indon dalam media mereka tidak pernah dipertikaikan.

Bermula dari saat Malaysia dan Indonesia dilaga-lagakan, kaum pendatang berwarganegara ini kembali dengan agenda 1960an mereka. Mahu memijak kembali orang Melayu. Kali ini dengan bersikap hipokrit dengan Melayu barua yang bodoh anjing, yang tidak faham hala tuju melainkan telah disuntuk benih politik kebencian oleh induk-induk mereka.

Kali ini mereka mencuba pada pilihanraya umum 2008 dan 2013. Mereka berusaha melaga-lagakan Malaysia dan Indonesia dan melaksanakan perancangan-perancangan jahat mereka dalam sela masa perlagaan itu berlaku.

Mereka tidak akan berhenti melakukannya selagi pemerintahan negara ini tidak jatuh ke tangan mereka.

Justeru, adakah kita masih belum mampu berfikir mengapakah hubungan Malaysia -Indonesia itu perlu dijaga dengan baik dan sempurna? Susah sangatkah untuk berfikir?


bumiyang

Posted: 11 Apr 2014 06:34 AM PDT

bumiyang


Pas Berbincang Enakmen Undang-undang Jenayah Syariah II Kelantan (1993) Selepas 20 Tahun Memfitnah Tun M???

Posted: 11 Apr 2014 05:30 AM PDT

Tembelang Anwar Pecah Lagi??? "Menteri Lembik" Jauh Lebih Hebat Berbanding "Anugerah Tuhan"???

Posted: 10 Apr 2014 09:59 PM PDT

Aspirasi Bangsa

Posted: 11 Apr 2014 06:32 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Saksikan livestreaming Forum Perdana Ehwal Islam Semarak Johor, Dun Pasir Raja 2014

Posted: 10 Apr 2014 06:04 AM PDT

Jom meriahkan Semarak Johor Dun Pasir Raja 2014

Posted: 10 Apr 2014 03:20 AM PDT

tunku

Posted: 11 Apr 2014 06:15 AM PDT

tunku


MH370 search: Fifth underwater signal detected

Posted: 10 Apr 2014 08:37 PM PDT


Angus Houston, who heads the agency coordinating the search in the area, said the AP-3C Orion aircraft detected the possible signal in the vicinity of the Australian ship Ocean Shield.
The plane, which has been dropping sound-locating buoys into the water near where the original sounds were heard, picked up a "possible signal" that may be from a man-made source, said Houston.
The Ocean Shield detected two pings on Saturday. This was followed by another two signals on Tuesday, which have allowed the search area to be gradually reduced.
"The acoustic data detected by the Orion aircraft will require further analysis overnight but shows potential of being from a man-made source," Houston said in a statement issued by the Joint Agency Coordination Cent­re (JACC) yesterday.
The Orion was among 14 aircraft and 13 ships which yesterday combed the seas 2,280km northwest of Perth, looking for signs of MH370 in a search area slightly bigger than the land mass of Pahang and Johor combined.
The underwater search for signals from MH370's black boxes was conducted byOcean Shield at the northern end of the defined search area.
The Chinese ship Haixun 01 and British navy ship Echo searched for the underwater signals at the southern end of the search area.
The Perth-based JACC, set up to coordinate the search in the waters off Australia in the Indian Ocean, said aircraft and ships on Wednesday reported spotting many objects in the water, but only a small number were able to be recovered.
None of the recovered items was believed to be associated with MH370, said the JACC statement.
Search teams trying to get a fix on the missing aircraft are racing against time to locate further signals before the batteries of the black boxes, whose 30-day shelf-life expired on Tuesday, die out.
Associated Press quoted US Seventh fleet spokesman commander William Marks as saying that the search team was getting closer and closer to the aircraft's location.
"When you put those two (sets of pings) together, it makes us very optimistic," he said.

Taipingmali (tm)

Posted: 11 Apr 2014 01:58 AM PDT

Taipingmali (tm)


Karpal Singh wajib mohon maaf kepada Anwar Ibrahim

Posted: 10 Apr 2014 11:44 PM PDT

Karpal Singh dan Anwar Ibrahim adalah musuh ketat satu waktu dahulu atau lebih tepat lagi sewaktu Anwar menjadi Timbalan Presiden Umno dan Timbalan Perdana Menteri.

Karpal pernah mencabar Anwar supaya meletakkan jawatan Timbalan Perdana Menteri kerana menurut Karpal sudah ada laopran polis terhadap salah laku seks terhadap Anwar.

Cabaran Karpal dilakukan di dalam dewan rakyat dan sudah semestinya lah dakwaan dan tuduhan itu dicatat dalam hansard.

Lebih hebat lagi apabila Karpal muncul sekali lagi dalam berita perdana 2008 selepas selesai PRU 12 dan meminta Anwar supaya bertaubat kerana menimbulkan banyak masalah kepada negara.

Secara umumnya, dakwaan Karpal bahawa Anwar meliwat dan menjalinkan hubungan dengan ramai wanita mengukuhkan lagi siasatan terhadap Anwar. Lim Kit Siang juga menuduh bahawa Anwar mempunyai hubungan dengan 26 wanita, tuduhan itu juga dibuat di dalam dewan rakyat.

Secara tak langsung pendedahan Karpal menyebabkan Anwar hilang segala-galanya dan dihukum penjara selama 15 tahun.

Kini Karpal dan Anwar menjadi sahabat dan kedua-duanya menggembleng tenaga untuk menjatuhkan kerajaan BN.

Selain itu, Timbalan Presiden Pas iaitu Mat Sabu juga telah menjaja kisah liwat Anwar dalam ceramahnya dengan menggelar Anwar al-juburi.

Dalam kes liwat Anwar vs Saifol, Karpal menjadi peguam bela kepada Anwar. Sudah tentu bayaran guaman yang diterima oleh Karpal amatlah tinggi. Kini anak guamnya kalah dan dikenakan hukuman penjara buat kali kedua dalam kes yang serupa.

Cuma sehingga kini, Karpal belum memohon maaf kepada Anwar terhadap apa yang beliau lakukan terhadap anak guamnya.

Unsur Syiah Dalam Buku Latihan Sekolah Agama Selangor

Posted: 10 Apr 2014 09:30 PM PDT

Tahniah kepada JAIS kerana bertindak segera atas pendedahan rakyat yang sedar bahawa ada unsur Syiah telah mula meresap masuk ke dalam urusan persekolahan sekolah agama rakyat di Selangor.

Tindakan menyuntik fahaman syiah sememangnya dibuat secara halus dan terancang, sebagaimana juga buku zikir al-Mat'thurat ciptaan Hassan al-Bana pegangan pengikut Ikhwanul Muslimin dan Pas di Malaysia.Kitab Mat'thurat diterbitkan oleh Penerbitan Seribu Dinar Sdn Bhd yang berpangkalan di Gombak Selangor.

Selangor memang terkenal dengan tempat pembenihan dan pengembangan pelbagai ajaran sesat dan kebanyakan bertumpu di kawasan Gombak.

Diharapkan Pihak JAIS tidak hanya melepaskan tanggungjawab setakat menarik balik buku-buku agama terutamanya yang bertentangan dengan mazhab Sunnah. Pemantauan hendaklah dibuat sepanjang masa, jangan lah bila ada teguran dari masyarakat barulah hendak mengambil tindakan.KDN juga perlu peka dengan perkara seperti berikut terutama risalah dan kitab yang bersangkutan dengan agama Islam.


DARUL EHSAN TODAY

Posted: 11 Apr 2014 12:38 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Kenyataan Zahid Hamidi Mengenai 1000 Orang Cina Yang Merengek Nak Kembali Jadi Warga Negara Malaysia.

Posted: 10 Apr 2014 11:46 PM PDT

1. Zahid Hamidi tidak pernah mengeluarkan sebarang surat rasmi untuk menganugerahkan kerakyatan kepada pemegang pasport BOC yang telah sengaja melucutkan kerakyatannya di Malaysia.

2. Jumlah yang didakwa seramai 1,000 orang seperti yang dilaporkan oleh media sosial juga adalah satu penipuan besar. Setakat ini, hanya tiga individu pemegang passport BOC yang telah diterima pulang oleh kerajaan Malaysia, itu pun dengan hanya diberi kemudahan Pass Residen.

3. Apakah kita semua mengetahui tentang status Pass Residen?

4. Pemegang Pass Residen boleh menetap selama 10 tahun di Malaysia namun tidak layak menjadi warganegara dan tiada hak untuk mengundi di dalam pilihanraya. Pendek kata, Pass Residen adalah status paling bawah hatta dibawah Permanent Residen sekalipun lebih tinggi kedudukannya.

5. Pass Residen ini akan dikeluarkan hanya untuk membolehkan pemegang passport BOC berada di Malaysia secara sah, selaras dengan peruntukan perundangan iaitu Peraturan 16A, Peraturan Peraturan Imigresen 1963.

6. Pemberian Pass Residen ini atas dasar Hak Asasi Manusia kerana Malaysia memberikan kemudahan Imigresen kepada semua sama ada rakyat Malaysia atau bukan rakyat Malaysia.

7. Zahid Hamidi tidak pernah mengkhianati kepercayaan yang diberikan bangsa Melayu kepadanya malah beliau seorang pemimpin yang tegas dan menjaga hubungan diplomatik antarabangsa.

AirAsia Syarikat Penerbangan Paling Kurang Ajar Dan Tiada Sifat Kemanusiaan...

Posted: 10 Apr 2014 06:03 AM PDT

Masih ingat lagi peristiwa seorang ibu yang di tinggalkan bersama bayinya di vietnam kerana tidak dibenarkan menaiki pesawat airasia...???


Jika dibuat satu kajian, mungkin kita akan mendapati Air Asia merupakan syarikat paling kurang ajar di Malaysia. Jika semalam kami mengulas sikap biadap Air Asia sehingga mendapat teguran Perdana Menteri, petang ini mereka terpaksa memohon maaf dan menarik balik majalah majalah dalam pesawat miliknya, Travel3Sixty.

Pagi tadi beberapa penumpang Air Asia memuat naik petikan sebuah artikel di dalam majalah terbabit yang dikritik sebagai tidak sensitif dengan tragedi MH370.


Menurut pengguna Air Asia yang memuat naik melalui akaun Twitter @Shamilf.Petikan itu berbunyi:


Pengerusi Eksekutif kumpulan Datuk Kamarudin Meranun yang juga penerbit majalah terbabit berkata dalam satu kenyataan, bahawa mereka akan turut mengambil tindakan disiplin ke atas kumpulan editorial majalah berkenaan.

"Saya dengan rendah diri dan penuh kesal ingin memohon maaf di atas sebarang rasa kurang senang yang timbul ekoran artikel ruangan Pilot's Perspective di dalam isu terkini majalah Travel 3Sixty," katanya.

"Keratan ini merupakan ruangan bulanan yang ditulis oleh Kapten Lim Khoy Hing, seorang juruterbang bersara yang bekerja dengan AirAsia selain pernah bekerja bersama Malaysia Airlines. Beliau banyak menulis buku mengenai dunia penerbangan.

"Kapten Lim menyumbang artikelnya beberapa bulan lebih awal sebelum majalah dicetak. Malangnya, tanpa apa-apa niat, artikel pada keluaran kali ini membincangkan mengenai sistem GPS dan Radar, dimana sebenanrnya ianya telah dicetak sebelum tarikh pengeluaran," kata Kamarudin dipetik Astro Awani.

Tindakan menjadikan MH370 ini sebagai bahan iklan tulisan bukan kali pertama, beberapa minggu lalu masyarakat dikejutkan dengan laporan suara.tv mengenai penggantungan tugas juruterbang Air Asia X yang mendakwa kerajaan telah menyembunyikan bertan-tan maklumat mengenai pesawat MH370 hanya merupakan cerminan pemikiran kakitangan dan kepimpinan syarikat tersebut. [Lihat artikel mykmu: Air Asia X – Dari CEO Sehingga Juruterbang Memang Bangsat, Pemimpin UMNO Juga Yang Bodoh?


Menghina Jururawat

Pada Februari 2014, Air Asia memohon maaf apabila iklan mereka di ruang belakang kerusi penumpang dalam pesawat Air Asia memaparkan petikan yang dianggap menghina profesion jururawat.


Iklan yang ditampal pada belakang tempat duduk penumpang itu berbunyi, "You want your momma, because you are in the hospital with lousy nurses" (Anda mahukan ibu, kerana anda berada di hospital bersama jururawat yang memberikan layanan buruk).

Ayat ini sebenarnya digunakan bagi mengiklankan pakej perlindungan Tunes Insurance Malaysia. Bagaimanapun ia disiarkan dengan cara menghina jururawat menimbulkan kemarahan orang ramai. Ini menyebabkan Air Asia terpaksa memohon maaf kepada Persatuan Jururawat dan orang ramai.

Hina Utusan Malaysia


Nasi Lemak Lengkap Sidir MAS

Banyak lagi jika mau disenaraikan sikap melampau Air Asia ini ini termasuklah pada Februari lalu mengiklankan "Nasi Lemak Lengkap" sebagai menyindir MAS.

Isu nasi lemak telanjang ini timbul apabila seleberiti Masakan negara, Chef Wan yang tidak berpuas dengan hidangan Nasi Lemak MAS menggelarkan nasi lemak itu sebagai 'telanjang' kerana hanya mengandungi nasi dan sambal, iaitu tanpa kacang, timun dan ikan bilis, berdasarkan gambar yang dimuatnaik di akaun Instagramnya.


Tidak cukup itu mereka memperbodohkan orang ramai pula apabila memaklumkan kepada Astro AWANI bahawa tujuan iklan itu bukanlah untuk membidas mana-mana pihak.

Dalam kenyataan rasmi oleh jurucakap mereka, katanya tujuan iklan tersebut adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa masih ada nasi lemak yang sedap atas penerbangan.

"Isu nasi lemak sedang hangat buat masa ini dan iklan AirAsia itu untuk mengingatkan pengguna bahawa ada nasi lemak lengkap yang dihidangkan 35,000 kaki di udara dalam semua penerbangan AirAsia," kata kenyataan tersebut.

Pulau Pinang Kini Jadi Pusat Pelacuran Dan Pemerdagangan Manusia...

Posted: 10 Apr 2014 01:00 AM PDT


Setakat ini pelacuran dan peperdagangan manusia semakin berleluasa di pulau pinang, itu pandangan dari sebuah ngo yang di kenali sebagai Episcopal Commission for Migrants and Itinerants, Malaysia, Singapore and Brunei (EMI), menurut juru cakap EMI, 

"The number of sex trades that are thriving in Penang is a wakeup call for Penangites and the state government," he said.

He warned that the issue had been taken "very lightly" and if the situation was not curbed, the state will end up in situations where pimps and agents will openly approach visitors and tourists to offer sex service. sumber

"Jumlah perdagangan seks yang berkembang maju di Pulau Pinang adalah sesuatu yang mengejutkan untuk penduduk Pulau Pinang dan kerajaan negeri ," katanya.


Beliau memberi amaran bahawa isu itu telah diambil " sangat ringan " dan jika keadaan itu tidak dibendung , negeri ini akan berakhir di dalam situasi di mana bapa ayam dan ejen secara terbuka akan mendekati pengunjung dan pelancong untuk menawarkan perkhidmatan seks.

TAHNIAH PAKATAN RAKYAT, TAHNIAH ORANG ISLAM YANG MENYOKONG PAKATAN...

Panglima Perang Cyber

Posted: 11 Apr 2014 12:30 AM PDT

Panglima Perang Cyber


RBF Online: Inikah 5 Sebab @AirAsia Enggan Pindah Ke KLIA2 ???

Posted: 10 Apr 2014 08:13 PM PDT

Utusan Malaysia Zaini Hassan Guna Laporan FZ dan Media Barat Hentam @Zahid_Hamidi @KDNPutrajaya

Posted: 10 Apr 2014 05:32 PM PDT

Semalam membaca artikel Zaini Hassan di Utusan Malaysia mengenai rakyat Malaysia di luar negara yang menyesal koyak pasport untuk menjadi warganegara Britain.
Ia berdasarkan laporan FZ.com yang pernah ditolak KDN permohonan permit akhbar bersama Malaysiakini

Dalam hal ini adakah laporan FZ dan juga Telegraph Daily dan Independent yang disebut dalam tulisan Zaini Hassan boleh dipercayai? 

Lihat imej di bawah Sejak bila Utusan Malaysia percaya laporan media Barat yang amat dibenci oleh Tun Mahathir ekoran permainan persepsi jahat mereka terhadap negara membangun dan negara Islam?

Sayang juga page penyokong Tun M nampak terpedaya dengan tulisan tulisan yang tidak kukuh hujahnya ini.Saya tidak kisah blog blog Sahabat kita mengupas cerita ini namun seorang penulis yang popular seperti beliau tidak patut berbuat demikian.

Setakat ini saya dapat info Menteri dalam Negeri tidak pernah mengeluarkan kenyataan seperti yang disebarkan dalam media maya.

Yang hanya ada ialah kenyataan Adun DAP dengan jawapan bertulis yang tidak ada dokumen tulisannya disiarkan waima di FZ.com sekalipun.Jika saya silap atau tidak bertemu dengan dokumen tersebut saya minta maaf.

Kecuali Zaini Hassan ada agenda tertentu yang sukar kita ketahui kecuali Ahlillah yang dibuka pintu hijab dan kasyaf. Mahu buruk sangka tidak eloklah pula.

Harap teguran saya ini dapat diterima beliau dengan lapang dada. Kerana saya juga meminati beliau dan dapat hadiah buku 'Cuit' beliau dari sebuah agensi kerajaan Putrajaya yang membelinya dengan jumlah yang agak besar

Saya ingin sekali menghubunginya kerana pernah bertemu sekali di LCCT bersama bekas wartawan Utusan dari Kelantan namun sayang saya sudah terhapus semua nama kenalan dalam simpanan kerana kesilapan teknikal.

Sekali lagi pesanan saya kepada Penulis Saudara Zaini Hassan agar beliau perlu hubungi pihak KDN sebelum mengesahkan berita yang disiarkan atau kolum beliau akan menjadi kolum yang hanya layak digelar kolum lawak picisan sahaja yang tidak ada makna apa-apa.

Mohon maaf jika terasa, wassalam.

Salam Jumaat.


Sent from my iPhone

Kes culik: Penculik tuntut tebusan RM36.4 juta - @Zahid_Hamidi

Posted: 10 Apr 2014 06:16 AM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/82BcZZYWVFU

KUALA LUMPUR: Penculik dua orang wanita di Resort Singamata, Semporna, Sabah, telah menuntut wang tebusan sebanyak RM36.4 juta untuk membebaskan tebusan.

Menurut laporan The Star, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata pihaknya telah menerima nota daripada kumpulan penculik tersebut mengenai tuntutan wang tebusan itu.

Namun, Ahmad Zahid telah berkata wang tebusan itu hanyalah untuk salah seorang wanita yang diculik, iaitu pelajar dari China, Gao Hua Yuan, 29.

Seorang wanita Filipina Marcy Dayawan, 40,  yang merupakan pekerja Resort itu turut diculik di dalam kejadian malang itu.

Ahmad Zahid  berkata pihaknya telah menghantar satu pasukan untuk berunding dengan 'orang tengah' yang terbabit dengan perkara itu.

Pada 2 April, tujuh lelaki telah menyerbu Resort itu sebelum menculik dua wanita itu.

Tiga dari suspek tersebut – seorang daripadanya mengenakan topeng muka telah naik ke resort tersebut manakala empat yang lain menanti di dalam bot.

Suspek mengarahkan seorang pekerja di situ yang sedang menonton TV di sebuah bilik supaya mendiamkan diri dan tidak melakukan apa-apa namun disebabkan ketakutan, pekerja tersebut telah bertindak terjun ke dalam laut demi mengelakkan diri dari diapa-apakan oleh penjenayah tersebut.

Mereka kemudian telah membawa lari kedua wanita itu.

Ekoran itu, pihak polis telah menahan empat orang untuk disoal siasat dan membantu penyiasatan.

Semporna adalah sebuah bandar di pantai timur Sabah, yang dilindungi di bawah Timur Zon Keselamatan Sabah ( ESSZONE ) yang ditubuhkan berikutan pencerobohan Lahad Datu oleh lelaki bersenjata Sulu pada Februari tahun lepas .Sent from my iPhone

Hudud: PKR, DAP bantah keras hasrat PAS - @tonypua @anwaribrahim

Posted: 10 Apr 2014 05:44 AM PDT


KUALA LUMPUR 9 April - Pas berterusan ditentang rakan sekutunya sendiri dalam pakatan pembangkang berhubung hasrat parti itu untuk mengemukakan usul rang undang-undang persendirian mengenai hudud di Dewan Rakyat.

Ketika Kerajaan Pusat dan UMNO menyatakan sokongan kepada hasrat Pas itu, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula memberi peringatan keras bahawa hudud tidak pernah menjadi kesepakatan dalam pembangkang.

Malah Ketua Publisiti DAP, Tony Pua, secara terang-terangan berkata, DAP selaku parti kedua terbesar dalam pakatan dengan 38 ahli Parlimen tidak akan menyokong rang undang-undang yang mahu dikemukakan Pas.

"Hudud bukan sebahagian daripada persetujuan pakatan," katanya sebagaimana dipetik dari The Malay Mail Online hari ini.

Tony Pua adalah pemimpin kanan kedua DAP yang tampil menentang hasrat Pas selepas bekas Pengerusi, Karpal Singh lantang mengingatkan Parlimen minggu lalu agar jangan membenarkan usul berkenaan diluluskan.

Sebelum ini, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob memberitahu, rang undang-undang persendirian akan dibentang di Parlimen bagi mendapat kebenaran untuk membolehkan hudud dilaksanakan di negeri itu.

Dalam perkembangan sama, Naib Presiden PKR, N. Surendran, juga senada dengan DAP apabila mengingatkan Pas bahawa pakatan pembangkang telah membuat keputusan yang jelas tentang hudud pada tahun 2011.

"Ketiga-tiga pihak secara terbuka mengumumkan bahawa tidak akan melaksanakan hudud kecuali mendapat persetujuan semua pihak dalam pakatan. Tidak ada kata sepakat tentang hal itu," katanya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140410/po_01/Hudud-PKR-DAP-bantah-keras#ixzz2yUFOwhob 
© Utusan Melayu (M) Bhd Sent from my iPhone

Bukti Gambar Polis @PDRMsia Mati Adalah Gambar Latihan

Posted: 10 Apr 2014 04:10 AM PDT

Mohon sebarkan...

RM36.4 Million Ransom Demand For China National – @Zahid_Hamidi

Posted: 10 Apr 2014 03:19 AM PDTPETALING JAYA, April 10 – The abductors of two women taken from a resort off Semporna last week have demanded a US$11 million (RM36.4 million) ransom for the release of one of them, a Chinese national.

However, Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said there was no ransom demand for the other woman, a Filipina resort worker.

"We've received a note that the kidnappers demanded 500 million pesos as ransom.

"We've sent our negotiators to discuss through their appointed middle person to negotiate," he told reporters after launching a segment on TV3′s 'Wanita Hari Ini' programme here today.

The Chinese woman, Gao Hua Yuan, 29, of Shanghai, and the resort worker, Marcy Dayawan, 40, were abducted from the Singamata Adventures and Reef Resort by a group of seven armed men about 10.30pm on April 2.

Ahmad Zahid said the authorities would tighten security within the Eastern Sabah Security Zone (ESSzone), with additional assets to be deployed there.

"We're working with the police, military, the Malaysian Maritime Enforcement Agency (on this)," he said, adding that collaboration with the Philippine authorities was also being undertaken.

"We'll also look into getting cooperation from hoteliers within the ESSzone. There are 11 resorts altogether. We're going to ask them to install high-definition closed-circuit television cameras at their premises (to boost security)," he said.

http://www.umno-online.my/?p=104554

Bald Man Uses Blonde Girlfriend's Passport, Makes It Through Airport Security - Huffington Post

Posted: 10 Apr 2014 01:19 AM PDT


Posted: 04/07/2014 2:12 am EDT Updated: 04/07/2014 3:59 am EDT


How did that happen???

Neil Clulow, a 50-year-old bald guy with a goatee, managed to travel from the United Kingdom to Spain on the wrong passport last month -- one that shows a photo of a blonde woman, according to the British tabloids and other reports out of Europe, including this one from Germany:

Clulow says he accidentally grabbed his girlfriend's passport before leaving home.

Since he had no checked baggage, he was allowed to use only his boarding pass to get through security at Birmingham Airport. But the gate agent checking passports before boarding didn't question him, and neither did passport control officers at Spain's Alicante Airport.

It was only later, when the friends he was traveling with began comparing passport photos, that he noticed the mistake.

"Me and my mates were joking about our bad passport pictures and they looked at mine and said 'Neil, you're much better looking in this picture than in real life,'" Clulow told the Daily Mail.

The Mail has more photos that show how Clulow and his girlfriend definitely do not look alike.

Monarch Airlines blamed its employee at the gate for the incident.

"We can confirm that Mr. Clulow was able to board a flight from Birmingham to Alicante on 16th March 2014 with an incorrect passport," the airline said in a statement cited by the Mail, the Daily Express and other newspapers. "Monarch use ground handling agents at all our UK bases to manage check in, boarding and other non-flight related tasks. At the time of this incident, the agents in place at Birmingham Airport were Servisair."

Servisair is reportedly investigating the incident. In addition, the airline has asked Clulow to identify the agent who let him board.

"I didn't want to do that to her so I refused," he said, according to the Express. "I've heard nothing from them since." 

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 11 Apr 2014 12:21 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


MH370 : PERBANDINGAN ANWAR vs HISHAMMUDDIN KETIKA BERDEPAN MEDIA

Posted: 10 Apr 2014 05:00 PM PDT

TRAGEDI MH370 kini menjadi satu lembaran sejarah yang paling tragis dalam dunia moden hari ini, khususnya kepada negara kita, apatah lagi tragedi ini melibatkan pesawat negara kita dan juga penumpang negara kita, dan negara lain.

Saya ingin berkongsi dengan pembaca tentang pemerhatian saya ketika DS Hishammuddin Tun Hussien (DS Hishammuddin) berhadapan dengan ratusan wartawan dan media dalam serta luar negara. Perkara ini penting kerana ianya berkaitan masa hadapan negara kita.

Di hadapan ratusan wartawan dalam dan luar negara, di hadapan percikan cahaya kamera, sportlight yang sudah pasti panas, soalan bertubi-tubi, soalan provokasi, mikrofon, stesen-stesen TV dan radio antarabangsa, ketika berjuta-juta dunia menghala ke arah anda. Cuba bertanya adakah anda mempunyai kekuatan minda, kekuatan stamina dan kekuatan kenegaraan selama lebih 30 hari, hampir setiap hari, untuk berhadapan kondisi ini.

Dalam kalangan wartawan senior, anda mungkin tidak mengetahui bahawa dahulu ada seorang bekas Menteri apabila anda hendak mengemukakan soalan anda mesti menyediakan skrip soalan terlebih dahulu, tidak boleh menyoal soalan yang sukar, sebaliknya hendaklah soalan yang senang dan memberikan berita yang baik, malah khabarnya kaki anda akan dipijak sekiranya anda cuba menyoal soalan yang boleh menjatuhkan imejnya. 

Malahan, jika anda menyoal perkara yang membangkitkan kemarahannya, anda akan dimarahi, sebab itulah ada yang keluar perkataan, "jika you ulang, i saman". Sebenarnya, ugutan-ugutan seperti ini sangat-sangat tidak demokratik kepada wartawan dan rakyat. Tatkala anda bercakap tentang kompeten, transperancy dan keterbukaan sebaliknya anda diugut dengan saman menyaman. 

Berbeza dengan DS Hishammuddin, apabila seorang wartawan luar negara bertanya, "adakah Menteri sepupu kepada DS Najib?". DS Hishammuddin tidak menengking wartawan itu dan tidak juga mengugut untuk menyamannya, sebaliknya beliau menjawab dengan tenang. Satu Malaysia tahu DS Najib adalah bersepupu dengan DS Hishammuddin sejak dahulu lagi. Akhirnya wartawan itu memalukan dirinya sendiri. 

Di Malaysia, anda tidak akan bertanya kenapa DS Anwar, Nurul Izzah dan isterinya Dr. Wan Azizah sekaligus menjadi wakil rakyat? Ramai orang berkata macam tidak ada orang lain? Baca ulangan di sini . Siapakah yang menuduh kerajaan KKN (Kronisme, Korupsi, Nepotisme)? Dan siapakah kini yang mengamalkan KKN?

Bahasa Inggeris
Perkara kedua ialah penggunaan bahasa Inggeris DS Hishammuddin lebih lembut dan lancar berbanding seorang bekas Menteri yang berpengaruh itu. Keupayaan menggunakan bahasa Inggeris, memahami laras-laras bahasa seperti bahasa Diplomasi, bahasa Politik, bahasa Provokasi dan sebagainya akan memberi mesej yang jelas. Dalam hal ini, DS Hishammuddin berjaya menguasai kehendak para wartawan, walaupun terdapat wartawan yang mengemuka soalan yang belum ada jawapan. Contohnya, apakah perbualan di dalam kotak hitam itu? 

Namun, kepada saya, kekuatan DS Hishammuddin sebenarnya terletak kepada keikhlasannya, kejujuran dan keberanian. Beliau memberi maklumat yang sama kepada keluarga pesawat, wartawan, pemimpin kerajaan dan pembangkang, pemimpin luar negara dan tidak menyembunyikan maklumat-maklumat penting.  

Bayangkan, ketika beliau sedang membuat press conference di atas pentas, tiba-tiba beliau dihulurkan sekeping kertas bertulis tangan mengenai maklumat terbaharu, beliau tidak membuang masa terus membaca maklumat itu malah menunjukkannya kepada para wartawan yang dahagakan berita eksklusif.

Ketika DS Hishammuddin berkejar ke Hawai untuk mewakili negara dalam persidangan antarabangsa Menteri-Menteri Pertahanan ASEAN, juga pertemuan dengan Menteri-Menteri Pertahanan daripada kuasa-kuasa besar, hasilnya kita berjaya mendapatkan bantuan berharga daripada kerajaan Amerika dan Britain dalam usaha SAR di Lautan Hindi. Adakah anda berfikir cukup dengan menelefon dan menghantar sms untuk memohon bantuan kepakaran kuasa-kuasa besar itu? Diplomasi pertemuan DS Hishammuddin di Hawai tempoh hari ternyata membuahkan hasil, bukan untuk dirinya, tetapi untuk pesawat MH370 dan negara kita.

Oleh yang demikian, tidaklah mengejutkan kepada saya apabila rata-rata rakyat termasuklah penyokong pembangkang mula memerhatikan potensi beliau. Bagaimana pula pandangan anda?

Selamat Membaca. 
Selamat Berhari Jumaat.

#PrayForMH370
#DoaUntukMH370
#MH370 

SUMBERKOYAK PASPORT MALAYSIA

Posted: 10 Apr 2014 12:00 AM PDTMasa pemilihan agung UMNO tempoh hari, antara yang menarik perhatian adalah calon Naib Presiden, Zahid Hamidi. Beberapa kenyataannya dilihat telah menyebabkan dia menerima sokongan besar, bahkan ada sesetengahnya berpendapat, sekiranya dia bertanding sebagai Presiden UMNO pun, dia boleh menang pada ketika itu. Dan ramai pula yang menjuih bibir dan berkata, panas Zahid Hamidi itu tidak akan lama kerana apa yang dilakukannya hanyalah mencari populariti semata-mata.

Entahkan betul, tetapi kebetulannya terlalu luar biasa. Antara janji besar yang dibuat untuk mendapatkan sokongan adalah janji Operasi Membantera PATI dan amaran keras kepada penggiat media yang sentiasa mencipta masalah Kerajaan. Ternyata, selepas menang, Zahid bagaikan terlupa dengan janji-janjinya sendiri.

Ng Wei Aik merupakan ADUN DAP yang paling kuat pegangan Cinanya. Dia sanggup melakukan apa-apa sahaja hatta menghina golongan yang dilabelkannya sebagai pendatang, melengking-lengking bagaikan anjing putus ekor apabila ada desakan agar Kerajaan Negeri Kedah menuntut Pulau Pinang dikembalikan kepada Kedah atau bayaran pajakan dinaikkan dari RM10,000 menjadi RM10 juta setahun. Ng Wei Aik pernah mengeluarkan kenyataan bahawa dia sebagai rakyat Pulau Pinang, tidak rela Pulau Pinang 'dijajah' kembali.

Berita tentang hampir 1000 orang Cina yang merupakan bekas warganegara Malaysia tersadai di seluruh United Kingdom dan kini tidak mempunyai negara setelah mereka melepaskan kewarganegaraan Malaysia dalam usaha untuk menjadi warganegara United Kingdom sudah mula diperkatakan. Lebih diperkatakan lagi ialah apabila Menteri Dalam Negeri memberi jaminan Malaysia akan membantu Cina-Cina tersebut untuk kembali ke negara ini dan menguruskan kerakyatan mereka.

Menariknya, usaha-usaha untuk membantu Cina-Cina bekas warganegara Malaysia itu dipelopori oleh Ng Wei Aik.
1


Baik sungguh hati Menteri KDN Malaysia. Baik sungguh layanan yang diberikan kepada golongan pengkhianat yang sudah tentulah sepanjang berada di United Kingdom kerja-kerja mereka ialah memburuk-burukkan Malaysia bagi memudahkan mereka diterima sebagai rakyat atau penduduk United Kingdom. Baik sehinggakan anjing yang menggigit setelah diberi makan pun, masih boleh dipeluk, dibelai dan tidak mustahil juga diberikan hamparan karpet merah untuk menyambut kepulangan mereka ke negara ini.

Mengapa agaknya DAP bersungguh-sungguh mahu membantu Cina-Cina yang telah mengoyakkan kerakyatan Malaysia mereka? Sudah tentulah kerana DAP melihat mereka sebagai penyokong setia yang sanggup memburuk-burukkan Malaysia demi menaikkan DAP. DAP tidak akan membantu kalau tidak mendatangkan keuntungan kepada parti tersebut.

Golongan terbabit tidak sepatutnya diberikan keistimewaan sebagai rakyat Malaysia lagi. Kalaupun terlalu baik hati dan tidak sampai hati melihat mereka terperangkap di antara sempadan negara memandangkan status mereka sekarang adalah rakyat tidak bernegara, Malaysia bolehlah membenarkan mereka masuk ke negara ini. Namun mereka tidak boleh dibenarkan menjadi rakyat walau dengan apa cara sekalipun. Sebaliknya mereka hanya perlu diberikan kad pengenalan merah yang tidak memberikan hak kepada mereka untuk mengundi. Mereka diharamkan sama sekali daripada menjadi rakyat Malaysia pada masa-masa hadapan. Begitu juga dengan keturunan mereka yang pada sepanjang waktu hanya boleh memegang kad pengenalan merah dan berstatus penduduk tetap.

Malaysia bagi golongan tersebut hanyalah pilihan terakhir. DAP pada sepanjang masa seringkali menyatakan Kerajaan Malaysia menzalimi orang Cina dan tidak memberikan hak sama rata kepada masyarakat Cina. Anehnya, DAP yang bersungguh-sungguh pula ingin membantu Cina-Cina bekas warganegara itu untuk kembali menetap dan menjadi rakyat Malaysia walaupun mereka sendiri yang menyatakan Kerajaan Malaysia yang ditunjangi oleh UMNO zalim serta tidak berhati perut selain melakukan pembersihan etnik.

Tidak salah Malaysia membantu mereka atas dasar kemanusiaan tetapi TERLALU SALAH sekiranya kerakyatan mereka dikembalikan sedangkan semua orang tahu, hati perut dan fikiran mereka bukan di Malaysia, sebaliknya di negara asing yang bagi mereka jauh lebih baik berbanding Malaysia. Lebih SALAH lagi ialah jikalau Kerajaan Malaysia membenarkan mereka menentukan kerajaan kerana golongan pengkhianat tersebut tidak akan teragak-agak untuk mengkhianati negara ini dengan apa-apa cara sekalipun demi untuk mendapatkan kerakyatan dari negara berkulit putih.

Tetapi seelok-eloknya, biarlah mereka mampus kering di sempadan mana-mana negara kerana sesungguhnya itulah balasan bagi pengkhianat yang tidak tahu berfikir dan tidak tahu berterima kasih. Tak perlulah KDN cuba berlagak baik dan berhati mulia kerana kebaikan serta kemuliaan hati yang ditunjukkan kepada golongan tersebut tidak akan disyukuri sebaliknya mereka akan menjadi musuh dalam selimut yang mahu melihat Malaysia ranap dan lingkup!

Sumber : klik

Belantan

Posted: 11 Apr 2014 12:17 AM PDT

Belantan


Erti Taat Setia: Baik sungguhlah kerajaan Malaysia ini...?

Posted: 10 Apr 2014 10:32 AM PDT


Pada satu petang seorang pelajar Malaysia peringkat pasca siswazah di sebuah universiti di United Kingdom (UK) sedang tumpu bekerja sambilan di sebuah sekolah di kota Glasgow bagi mencari wang tambahan sara hidup.

Tiba-tiba dia disapa oleh seorang guru di sekolah itu yang katanya berasal dari Hong Kong, dan telah lama menetap di UK.

Guru itu sudah lama memerhati budak Melayu itu bekerja dan ingin bertanya sesuatu.

"Saudara dari Malaysiakah?" "Ya, jawab pelajar itu." "Boleh saya tanya satu perkara."

"Boleh," jawab pelajar itu ringkas.

"Benarkah orang Melayu di negara saudara menindas kaum minoriti?" tanya cikgu wanita itu.

Pelajar lelaki itu terpinga-pinga? "Mengapa puan tanya soalan begitu?" "Saya diberitahu oleh seorang rakyat dari Malaysia yang mereka ditindas teruk di negara saudara. Mereka kata mereka warganegara kelas kedua."

Muka pelajar itu merah padam. Malu pun ada. Merasa dimalukan pun ada. "Pernahkah puan melawat Malaysia?" "Tidak pernah," kata guru itu ringkas.

"Tahukah puan, kaum itu di Malaysia adalah orang yang paling kaya di Malaysia. Merekalah yang menguasai ekonomi Malaysia. Merekalah juga yang paling berjaya dalam bidang-bidang profesional."

Jawab pelajar itu lagi "jika negara saya menindas orang itu, mereka tidak akan berjaya dan kaya seperti itu. Tahukah puan lagi, mereka juga adalah antara yang berada dalam 10 teratas bilionair di negara saya."

Guru itu pula terpinga-pinga. Pelajar itu bertanya lagi guru itu.

"Oleh kerana puan tidak pernah ke Malaysia, saya menjemput puan melawatlah negara saya yang aman, damai, sentosa, makmur dan cukup indah itu. Tengok dengan mata sendiri."

Cikgu itu tersenyum dan berlepas pulang.

Itu adalah dialog oleh seorang sahabat kepada saya baru-baru ini, yang telah lulus pengajian peringkat doktor falsafahnya di negara itu. Di luar negara ramai rakyat Malaysia yang suka memburuk-burukkan negara sendiri.


Mereka menuduh yang bukan-bukan. Mungkin juga ramai yang membuat tuduhan seperti itu kerana mereka mahukan perhatian, simpati, belas kasihan atau kerana mereka ada hati mahu tinggal terus di negara beriklim empat musim itu.

Baru-baru ini saya terbaca satu berita dari UK, kira-kira 1,000 orang Malaysia "tiada bernegara" merempat di negara itu setelah mengambil keputusan membatalkan atau 'mengoyakkan' pasport Malaysia kerana mahu menjadi warganegara England.

Setelah membuat keputusan melepaskan kerakyatan Malaysia, hampir sebahagiannya yang berasal dari Pulau Pinang, kini menghadapi dilema kerana tidak mendapat hak kerakyatan negara itu.

Mereka kini sudah menjadi manusia terumbang-ambing kerana sudah "tiada bernegara" atau stateless. Negara Malaysia mereka sudah berpaling-tadah, negara orang putih itu pula tidak mahu menerima mereka.

Ada antara mereka adalah profesional yang kini terpaksa bekerja sebagai pencuci pinggan atau ada yang terpaksa mengemis.

Namun, saya tertarik apabila terbaca satu portal berita fz.com yang menyebut nama Menteri Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Berita itu berbunyi begini:

GEORGE TOWN (4 April): Kira-kira 500 orang yang didakwa "tiada bernegara" (stateless) dari Malaysia yang tinggal di United Kingdom seharusnya menarik nafas lega apabila kerajaan Malaysia memberi jaminan untuk menguruskan kepulangan mereka.

Ia dilihat sebagai satu kejayaan kepada Ahli Parlimen DAP, Tanjung Ng Wei Aik yang begitu bersungguh-sungguh mahu menyelesaikan masalah kumpulan tidak bernegara itu, yang ada antaranya hidup dalam daif kerana tidak dibenarkan kerja di UK.

Kumpulan itu yang telah menyerahkan taraf kewarganegaraan Malaysia, dan kemudian memohon Taraf Kewarganegaraan Luar Negara British (BOC), setelah mempercayai ia adalah sijil yang laku digunakan di negara itu.


Ketika mendedahkan maklum balas yang diberikan oleh Ahmad Zahid dalam sepucuk surat (pada 3 April), Ng berkata, kerajaan Malaysia telah bersetuju menyediakan perkhidmatan imigresen bagi membolehkan mereka berada di Malaysia secara sah apabila pulang kelak.

Kementerian Dalam Negeri berkata, perbincangan dengan kerajaan British berhubung dengan rayuan pemegang BOC itu juga akan dilakukan.

"Sebuah kaunter khas akan diwujudkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bagi membolehkan pemegang BOC melapor diri sebaik tiba di Malaysia dan mereka akan dibantu oleh pegawai imigresen di KLIA.

"Zahid berkata pemegang BOC itu akan diberi nasihat oleh atache imigresen Malaysia di UK, serta pegawai-pegawai jabatan imigresen di sini dan KDN," kata Ng dalam satu sidang akhbar.

Berita lanjut mengenainya baca di sini: http://m.fz.com/content/stateless-malaysians-uk-can-return-ministry-tells-dap-rep

Bacaan tambahan mengenai kisah itu di sini:

*http://jebatmustdie.wordpress.com/2009/10/14/boc-disloyalty-has-its-price/

*http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/immigration-rules-leave-stateless-malaysians-in-limbo-2240532.html

*http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/malaysia/6316612/Malaysians-left-stateless-in-UK-after-passport-gamble-backfires.html

Apabila membaca berita-berita itu dan kisah bekas rakyat Malaysia yang "berpaling tadah" itu dan kemudian mahu kembali semula, setelah UK enggan menerima mereka, maka kesimpulan saya mengenai erti "ketaatsetiaan kepada negara" ialah: Baik sungguhlah negara kita ini.

Maka itu saya teringat sajak Allahyarham Usman Awang mengenai sikap "baik hati" orang Melayu yang antara petikannya:

Baiknya hati Melayu itu

tak terbandingkan

Selagi yang ada sanggup diberikan

Sehingga tercipta sebuah kiasan:

"Dagang lalu nasi ditanakkan

Suami pulang lapar tak makan

Kera di hutan disusu-susukan

Anak di pangkuan mati kebuluran"

Tetapi malangnya, kebaikan kita sering kali diambil kesempatan pula oleh orang lain. Kebaikan kita, dibalas dengan tuba.

Saya enggan mengulas panjang mengenai isu ini, bimbang nanti dituduh rasis pula. Tetapi fikir-fikirkanlah.

Benarkah kita ini terlalu lurus bendul? Allahualam.

Dan terus doakan MH370.

Oleh : Zaini Hassan

Suara Politik
Belantan

AZLI SHUKRI

Posted: 11 Apr 2014 12:15 AM PDT

AZLI SHUKRI


Misteri MH370 : 30 Hari Selepas Musibah (Episod ke-4)

Posted: 10 Apr 2014 01:25 AM PDT

Dunia terus dihimpit bagi mencari makna di sebalik makna - mengapa "mereka" mahu MH370 dihilangkan. Di sebalik takdir ini terdapat hujah sebab dan musababnya. Kebanyakan daripada kita, sama ada disedari atau pun tidak, sudah menjadikan diri kita sebahagian daripada plot konspirasi MH370. Golongan ini bersama-sama mengimarakkan plot misteri yang sedia, bahkan cuba menjadi pelengkap kepada plot yang sudah dihidangkan. Salah satu teknik bagi memperkukuhkan plot sesuatu konspirasi adalah dengan membiarkan orang ramai membina plot konspirasi mereka sendiri - untuk tujuan melalaikan mereka daripada memberi fokus kepada tujuan dan agenda utama mengapa konspirasi tersebut harus dilakukan. Agak lucu tatkala berita kehilangan MH370 disebarkan ke seluruh pelusuk dunia - maka secara tiba-tiba, berlumba-lumbalah sang penglipulara menghiasai tragedi tersebut dengan mitos dan dongeng - kononnya "signal" tragedi yang menimpa pesawat tersebut sudah ditemui seawal tahun 2009 lagi!

Wah! jika begitu hebat para penganalisis konspirasi tersebut menemui petandanya, mengapa tidak sahaja dikecoh dan didedahkan lebih awal bagi menyelamatkan keadaan? Ternyatalah bahawa salah satu daripada sekalian banyak ciri konspirasi adalah - plot ceritanya akan dihamparkan kepada kita melalui sumber yang kita sendiri tidak ketahui asal-usulnya dan siapakah pula yang mengaitkan dari satu plot ke satu plot yang lain? - kemudian disambung oleh masyarakat awam bagi menghangatkan lagi keadaan. Tanpa disedari - kita dilalaikan dengan "hiburan" plot-plot yang merapu kononnya semua itu adalah "alamat" awal sebelum berlakunya tragedi MH370. Dan akhirnya kita melupakan tanggungjawab asal kita untuk mencari mesej tersirat serta membongkar agenda jahat "mereka". Lantas kita pun dibuai mimpi harapan dengan lirik lagu 'GET IT STARTED' nyanyian Pitbull dan Shakira dengan bait-bait indah berbunyi, 

 "No Ali, no Frasier, but for now it's off to Malaysia", 
"Two passports", "Three cities", 
"Two countries, one day"
and "Now that's worldwide".

Kita pun bersama-sama terlopong dan percaya kononnya kita sudah menemui petunjuk angkara siapakah yang menghilangkan MH370 ini. Kita pun terus meraikan satu demi satu "petunjuk" konspirasi yang kononnya akan memberi jawapan berkenaan apakah yang sebenarnya berlaku ke atas MH370. Namun demikian, lagi dicari dan ditemui, lagi banyak kekeliruan daripada jawapan dan akhirnya ia menjadi satu plot mengarut serta tidak ubah sekadar hiburan. 

Dan plot-plot konspirasi "hiburan" yang dihidangkan kepada kita saban hari ini tidak jauh bezanya dengan menonton sebuah filem yang melalaikan, tiada memberi faedah selain ia terus tergantung dan tiada arah tujuan - Nah, sekarang kita dihidangkan pula kononnya terdapat bukti bahawa MH370 sudah diklon oleh pihak Israel dan klon pesawat tersebut sudah lama berada di lapang terbang Tel Aviv - namun sehingga kini tiada sesiapa pun yang boleh mengesahkan keshahihan cerita tersebut agar tindakan segera boleh diambil ke atas Israel - soalnya siapakah yang sengaja menciptakan plot ini? Dan kemudian kita pula menjadi penyambung ceritanya dengan plot-plot hiburan yang lain. Kita dilalaikan dengan satu plot demi satu plot, sehingga kita lupa yang sepatutnya kita analisis adalah tujuan mengapa "mereka" melakukan konspirasi tersebut, agar kita tidak leka dan sentiasa berwaspada.

Belum pun habis plot klon MH370 sudah berada di Tel Aviv, kita disogokkan pula dengan plot kononnya MH370 sudah didaratkan di lapangan terbang rahsia tentera AS di Pulau Diego Gracia. Kemudian kita dihiburkan pula dengan plot bahawa klu kehilangan MH370 sudah tertera di dalam filem Transformers 2 : Revenge of The Fallen (2009) melalui gambar yang menunjukkan kehancuran di China tetapi terpampang logo MAS (Malaysia Airlines) dari arah bertentangan  dan yang terbaru, klu tragedi MH370 kononnya telah diabadikan di dalam filem Superman (Man of Steel) yang disiarkan pada tahun lalu. Menurut mereka "petunjuk" tersebut telah tertera di atas bas dalam satu babak adegan dengan tulisan besar MIA6370, kemudian mesin 'world engine' yang terletak pada kedudukan MH370 mulai menghilang. Seterusnya, perihal simbol TRIDENT (tombak mata 3) yang ada pada logo MAS (jika di terbalikkan). 

Semua plot ini adalah mengarut - kalau benar mengapa mereka tidak menjumpai klu ini lebih awal dan mengapa selepas MH370 hilang baru berlambak-lambak plot hiburan ini keluar? Dan yang lebih penting apakah faedahnya yang kita peroleh daripada plot-plot tersebut - ia hanya sekadar mengesahkan sesuatu konspirasi sudah terjadi, hanya matlamatnya sahaja yang belum tercapai, soalnya apakah agenda disebalik semua itu dan apakah langkah susulan yang patut kita ambil bagi menghalang agenda dan matlamat jahat mereka itu? Mengapa agenda jahat mereka tidak diperdebatkan secara tuntas? Sebaliknya kita dilalai pula dengan plot-plot hiburan yang akhirnya tidak memberi apa-apa makna? Sebenarnya tanpa kita sedar, kita telah "dilayarkan" begitu jauh bagi melupakan niat sebenar mereka.

Lebih malang lagi, ada yang tergamak yang membuat plot-plot khurafat dengan menghitung-hitung nombor dan urutan peristiwa kononnya sudah terdapat "tanda" awal berkenaan kemalangan MH370 bilakah ia akan berlaku. Yang terkini - satu lagi plot konspirasi muncul, kali ini melalui lidah Daily Star sebuah akhbar dalam talian dengan berita yang lebih hebat berbunyi "Mereka masih hidup! MH370 telah dirampas dan dilarikan ke Afghanistan berhampiran sempadan Pakistan" Mereka mendakwa kononnya sumber tersebut datangnya daripada FSB (badan perisikan Rusia) dan yang lebih ajaib berita tersebut turut menyatakan bahawa semua penumpang masih hidup dan mereka telah dibahagikan kepada 7 kumpulan serta hidup dalam pondok tanah dengan hampir tiada makanan. Seperti yang saya jelaskan, plot-plot konspirasi hiburan ini tidak akan berhenti, sehinggalah kita menjadi muak dan akhirnya melupakan hakikat agenda sebenar mereka. Inilah yang mereka inginkan - dan jangan terkejut jika semua plot ini telah disediakan lebih awal dan hanya menanti masa untuk dikeluarkan sedikit demi sedikit bagi mengaburi mata kita semua.

Hal ini sebenarnya sama sahaja dengan konsep mati - kita tahu semua manusia akan mati, tetapi kita tidak tahu bila, namun demikian "signal" mati akan sampai kepada sesiapa yang dipilih oleh Allah, umpamanya kita disedarkan oleh Allah dengan usia yang semakin meningkat atau uban di rambut yang semakin lebat - itu semua signal untuk mengingatkan kita terhadap kematian yang pasti tiba - kita diminta untuk banyak mengingati mati agar kita menyediakan sebanyak mungkin bekalan amalan dan bukan untuk membincangkan bagaimana dan "tanda-tanda" sebelum seseorang itu mati. Yang seharusnya kita fikir dan bincangkan adalah apakah pengajaran yang sepatutnya kita ambil daripada setiap kematian yang kita dengari?

Dalam kesibukan kita membaca plot-plot konspirasi yang penuh dengan hiburan, di sana kita terlupa bahawa sejarah telah mula berulang. Jika Kerajaan Melayu Melaka menjadi lebih kuat selepas mendapat naungan China. Kini, kitaran sejarah silam itu, seolah-olah mula menarik perhatian para pengkaji. Fakta menunjukkan bahawa China merupakan rakan dagang yang terbesar bagi Malaysia dalam tempoh empat tahun berturut-turut. Malaysia pula merupakan rakan dagang yang terbesar bagi China dalam kalangan ASEAN bagi tempoh lima tahun berturut-turut. Manakala jumlah perdagangan dua hala mencatat rekod tertinggi dalam sejarah, iaitu AS$106 bilion pada tahun 2013. Malaysia menjadi negara ketiga di Asia yang jumlah perdagangan tahunannya dengan China mencecah AS$100 bilion selepas Jepun dan Republik Korea. 

China dan Malaysia telah menandatangani Perjanjian Pertukaran Mata Wang yang bernilai 180 bilion yuan RMB, sekali gus meletakkan jaminan yang kukuh kepada kerjasama kedua-dua negara dalam bidang ekonomi dan perdagangan. Di samping itu, jumlah pertukaran lawatan antara warga China dan Malaysia telah mencecah dua juta orang dalam tempoh tiga tahun berturut-turut. Kini, jumlah pelajar yang melanjutkan pelajaran antara satu sama lain pula mencecah 15,000 orang. Kerjasama antara China dengan Malaysia telah mencapai permuafakatan bestari.

Inilah sebahagian kecil plot yang sahih bagi mencari punca mengapa MH370 hilang di Samudera Hindi - ada pihak yang sudah lama menghidu bahawa sejarah dan realiti semakin bersatu. Sesuatu harus dilakukan bagi mengganggu proses kebangkitan sejarah lama yang boleh mengubah iklim ekonomi dan ketenteraan di rantau Asia Tenggara - sekiranya penaung sudah muncul, maka yang dinaung akan mula bangkit dan di sana ada Selat Melaka - pintu lama kejayaan silam yang mungkin menjadi senjata baharu kepada sesiapa yang tahu menggunakannnya.

Ikuti sambungan kisah ini dalam episod akan datang, Misteri MH370 : Ronin Lautan Hindi
 
 
 

sekupangdua

Posted: 10 Apr 2014 11:23 PM PDT

sekupangdua


VIDEO DAN BAGAIMANA BUAT TELUR PALSU...

Posted: 10 Apr 2014 07:00 PM PDT

Kalau bab bohong membohong nie ramai yg dah tau, makin ramai pembohong dalam negara. bohong nak tunjuk diinaya, bohong tak mengaku meliwat, bohong janji kepada rakyat, bohong 19 september, tahun ????  bohong pasal altantuya dibunuh, bohong pasal kapal selam tak boleh menyelam dan banyak lagi pembohongan sehingga kalau bergambar pun terus dikatakan pembohongan.. apa pulak yg benar?
Jijiknya segelintir yg punya sikap begini, malah hari apa sahaja boleh bohong demi untung, kalau bagi Orang melayu tentunya memang menyanggah adat dan budaya serta yan paling penting tuntutan agama Islam itu sendiri, tak boleh lah nak untung dengan menipu... ini lah cara paling baik berbohong kerana ianya menguntungkan.
ini satu lagi kes yg pelik bila ada pulak yg tiru atau palsukan Telur, telur dibuat sendiri dan kemudiannya dipasarkan dengan mengaut untung yg begitu lumayan, saksikan video bagaimana ia (telur) dihasilkan...
Kalau korang berniat nak makan telur, pastikan telur yang tulen. Telur palsu ni didapati bermula dari negara China dan kini mula dijual di Malaysia. Camne nak tau beza? Antara perbezaan yang terdapat di antara telur palsu China dan telur asli:
Video cara buat telur palsu di China:

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendedahkan ada telur ayam yang dijual di pasaran tempatan adalah telur tiruan yang diperbuat daripada bahan kimia yang boleh menjejaskan kesihatan pengguna.
Mengikut CAP, bentuk telur tiruan agak luar biasa dan bersaiz lebih besar berbanding telur biasa dan baunya juga tidak sama. Telur tiruan juga tidak mengandungi khasiat atau nutrisi dan penuh dengan bahan kimia berbahaya.

Telur ayam dipercayai tiruan yang dirampas dalam pemeriksaan di Pasar Pulau Tikus baru-baru ini
Putih telurnya dipercayai diperbuat daripada sodium alginat, alum, gelatin, asid benzoik dan kalsium klorida. Di samping air dan pewarna makanan, kuning telur adalah hasil campuran buah lemon yang diperah dan pewarna makanan.

Kulit telur pula diperbuat daripada kalsium karbonat, serbuk gipsum, parafin dengan beberapa bahan campuran lain. 
- petikan dari bharian.com.my

The Unspinners

Posted: 10 Apr 2014 11:10 PM PDT

The Unspinners


Kerajaan perlu tegas dan ajar si pariah besar kepala Air Asia

Posted: 10 Apr 2014 08:28 PM PDT


Dia juga yang dulu mintak macam-macam masa nak bina KLIA2 tapi akhirnya dia juga tikam belakang Malaysia airport untuk kata mereka liwat... opps lewat. Yang lewat si keling pariah Tony Fernandez.... Tan Sri pun tak nak sebut pasal dia ular.

Malaysia airport layan dia dan sediakan lebih besar fasiliti untuk menampung lebih banyak kapalterbang lain. Itu memang perlulah ... takkan Airport hanya untuk pariah ni.

Kalau ikutkan dia sebenarnya dia hanya nak padang saja supaya kos dia percuma dan penumpang tunggu dan beli tiket bawah pokok. Beg angkat sendiri.

BIla dah dibina, dia buat sial lagi dan tak mahu pulak pindah. Konon kata landasan tak selamat. Kamu engineer ke nak kata tak selamat? Dah di certified oleh profesyenal.

Sebenarnya keling pariah ni berniaga macam keling jual roti canai. Dia mahu semua free, tapi caj penumpang dan cukai yang diambil untuk kerajaan dan airport charges tak mahu dibayar.


Dapat peluang dari kerajaan BN tapi kuat mengkritik kerajaan BN. Kini pariah ni nak bersekongkol dengan PR terang-terang.

Jawapan kepada Tony fernandez senang saja.

Tutup airport LCCT sekarang. BIar dia rugi dan dimarah penumpang. Tarik balik lesen dan larang kegunaan airport kepada keling pariah ini jika tak mahu bayar cukai dan airport tax. Biar MAS dan Malindo yang buat duit. Dia tak boleh bertahan.

Di airport luar negara, apa yang ditentukan dia ikut.  Dulu cakap banyak konon Indonesia mahu sangat dia. Kini dia diam pasal Indonesia tak layan kerenah dia. Banyak negara tak kasi muka pada keling pariah yang diagong2kan sangat.

Selagi kerajaan tak bertegas, selagi itu keling pariah kawan baik Tan Sri Azman Mokhtar KHazanah akan terus besar kepala!!!

Dumb dumb Zairil, Sim and dumno calling commentator

Posted: 10 Apr 2014 06:32 PM PDT


One comment in our rebuttal of Zairil and Steven Sim here tried to ridicule our rebuttal but end up looking ridiculous. The remark reads below: 

What a poor rebuttal. You provided zero facts and just assumed many things besides a personal attack againts the authors. Typical dumno class...

The dumb DAPster see it as commendable and classy to wrongly used a tentative schedule as true. Then assumed Tan Sri Muhyiddin did only three hours of work related to education which is factually wrong.

Yet they say we are factually zero kah kah kah ... what a moron!

Read on DPM Office replay and it shows how shallow and stuid Zairil and Steven Sm are.

KENYATAAN AKHBAR

LAWATAN KERJA RASMI YAB TIMBALAN PERDANA MENTERI KE DUBAI

Tuduhan Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari dan Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim Chee Keong  bahawa YAB Tan Sri Dato' Hj Muhyiddin Hj Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia menghabiskan masa lima hari di Dubai untuk percutian golf berdasarkan satu dokumen yang didakwa jadual lawatan YAB Timbalan Perdana Menteri ke Dubai adalah tidak benar dan berniat jahat. YAB Timbalan Perdana Menteri sebenarnya berada di Dubai dari 7-12 April 2014 dalam satu acara lawatan kerjarasmi ke Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Dokumen yang didedahkan oleh kedua-dua Ahli Parlimen tersebut bukan jadual sebenar lawatan kerja YAB Timbalan Perdana Menteri ke Dubai, sebaliknya deraf awal program yang masih dalam perbincangan. Adalah menjadi kelaziman dalam mana-mana program lawatan YAB Timbalan Perdana Menteri ke luar negara, akan terdapat beberapa perubahan pada deraf jadual lawatan sebelum ia dimuktamadkan. Ini kerana jadual yang diatur adalah tertakluk kepada pengesahan pihak-pihak yang terlibat di negara yang hendak dilawati. Contohnya, deraf jadual lawatan yang didedahkan oleh kedua-dua Ahli Parlimen tersebut tidak mengandungi acara rasmi YAB Timbalan Perdana Menteri di Dubai pada 8 April 2014.

Di dalam jadual akhir yang dimuktamadkan, YAB Timbalan Perdana Menteri mempunyai aktiviti rasmi yang ketat sepanjang berada di Dubai.Beliau telah diberikan penghormatan oleh kerajaan UAE untuk menyampaikan ucaptama di Annual Investment Meeting (AIM) pada 8 April 2014 di Dubai.Dalam pertemuan dengan Shaikh Mohammad Rashid Al-Maktoum Naib Presiden merangkap Perdana Menteri UAE dan Pemerintah Dubai beserta beberapa Ketua Kerajaan yang menghadiri AIM, YAB Timbalan Perdana Menteri telah berkongsi pengalaman Malaysia dalam menghadapi persekitaran perniagaan antarabangsa dan menarik pelaburan asing.AIM dihadiri oleh menteri-menteri yang bertanggungjawab mengenai pelaburan luar negara, pakar ekonomi, kewangan dan pembangunan, para pemimpin perniagaan dan ketua-ketua institusi antarabangsa.

Dalam pertemuan yang sama, YAB Timbalan Perdana Menteri telah berkesempatan menyampaikan ucapan terima kasih kerajaan Malaysia kepada Shaikh Mohammad bin Rashid Al-Maktoum atas bantuan kerajaan UAE dalam operasi pencarian pesawat MH 370 yang hilang di Lautan Hindi.

YAB Timbalan Perdana Menteri juga menghadiri Gulf Education and Training Exhibition 2014 dan melancarkan MalaysiaPavillion di Pusat Persidangan dan Pameran Antarabangsa Dubaipada 9 April 2014. Sebelum acara ini, beliau telah menerima kunjungan hormat Shaikh Nahyan Mubarak Al-Nahyan, Menteri Kebudayaan, Belia dan Pembangunan Sosial UAE dan Humaid Mohammed Al Qatami, Menteri Pendidikan UAE.

Shaikh Nahyan telah merakamkan penghargaan kepada Malaysia atas hubungan dua hala dalam bidang pendidikan. Lebih-lebih lagi penyertaan 27 institusi pengajian tinggi Malaysia adalah yang paling banyak dalam GETEX 2014. GETEX yang dianjurkan sejak 1983 merupakan forum pendidikan, latihan korporat dan pembangunan kerjaya terbesar di rantau Asia Barat. Malaysia menyertainya sejak 2004. Sehingga kini, lebih 25,000 pelajar dari rantau ini melanjutkan pengajian di Malaysia.

Dalam lawatan ini juga, YAB Timbalan Perdana Menteri telah meluangkan masa lebih satu jam dalam pertemuan sarapan pagi bersama Sunny Varkey, Pengerusi GEMS Education yang berpangkalan di Dubai. GEMS Education yang berpengalaman lebih 50 tahun dalam bidang pendidikan mempunyai rangkaian sekolah swasta di 151 buah negara termasuk UAE, Amerika Syarikat dan Singapura. Syarikat ini sedang dalam proses untuk membuka sebuah sekolah swasta dengan kadar yuran yang berpatutan di Malaysia. GEMS Education melihat Malaysia sebagai sebuah negara yang berpotensi di Asia Tenggara untuk syarikat itu membuat pelaburan yang besar dalam bidang pendidikan.

Di samping itu, YAB Timbalan Perdana Menterijuga dijadualkan menyertai dua majlis makan malam rangkaian perniagaan bersama ahli-ahli perniagaan ternama dari Malaysia dan UAE. Majlis makan malam ini dibiayai oleh Syarikat Ahmad Zaki Resources Berhad (AZRB) yang mempunyai operasi perniagaan di Dubai.Satu lagi majlis makan malam bersama ahli-ahli perniagaan Malaysia dan UAE dibiayai oleh Essa Al-Ghurair, Ahli Dewan Perniagaan Dubai dan Penasihat Panel Antarabangsa World Islamic Economic Forum (WIEF). Segala perbelanjaan bagi kedua-dua majlis makan malam ini tidak ditanggung oleh kerajaan Malaysia.

Semasa lawatan ini juga, YAB Timbalan Perdana Menteri mengadakan perbincangan dengan beberapa syarikat Malaysia yang mempunyai kepentingan perniagaan di UAE dan Timur Tengah. AntaranyaPetronas dan Eversendai Coproration Berhad. Eversendai ialah sebuah syarikat pembinaan terkemuka Malaysia yang terlibat dalam beberapa projek pembinaan mega di UAE. Antaranya bangunan tertinggi di dunia Burj Al-Khalifa, Emirates Towers, Ski Dubai, Rose Rayhaan Rotana Tower, Dubai Mall dan Dubai Festival City.

YAB Timbalan Perdana Menteri juga akan mengadakan perbincangan dengan pengurusan EMKE Lulu Group of Companies atas undangan pemiliknya Yusof Ali MA. Syarikat ini yang mempunyai lebih 100 hypermarket Lulu di negara-negara teluk merupakan pemilik rangkaian hypermarket terbesar di rantau ini. Syarikat ini sedang dalam proses untuk membuka pasar raya besar halal di Malaysia dengan usahasama bersama Felda. Perbincangan ini diadakan susulan daripada perjumpaan YAB Timbalan Perdana Menteri bersama Yusof Ali MA pada hujung tahun lalu.

Dalam usaha untuk memperkukuhkan hubungan perniagaan dan perdagangan antara Malaysia dan UAE, YAB Timbalan Perdana Menteri telah dijemput untuk menyertai acara golf bersama ahli-ahli perniagaan dari kedua-dua negara. Segala perbelanjaan untuk acara golf rangkaian perniagaan ini dibiayai sepenuhnya oleh syarikat-syarikat persendirian dan sama sekali tidak menggunakan peruntukan kerajaan. YAB Timbalan Perdana Menteri juga menyertai satu acara golf rasmi yang dianjurkan oleh Tourism Malaysia pada12 April 2014 bagi tujuan mempromosi Tahun Melawat Malaysia 2014. Makan tengah hari bagi acara golf ini ditaja oleh Khalfan Saeed Al-Kaabi, Pengerusi ASCORP Holdings dan Naib Presiden I Dewan Perniagaan dan Industri Abu Dhabi.

Sempena lawatan ke Dubai, YAB Timbalan Perdana Menteri dijemput menghadiri Majlis Makan Malam Bersama Diaspora Malaysia di UAE yang dianjurkan oleh Talent Corporation Berhad. Majlis makan malam ini adalah salah satu usaha Talent Corporation menarik profesional Malaysia di luar negara untuk menyumbang kepada pembangunan Malaysia.

Lawatan YAB Timbalan Perdana Menteri ke Dubai merupakan sebahagian daripada lawatan rasmi pemimpin kerajaan ke luar negara seperti lawatan-lawatan lain yang bertujuan memperkukuhkan kedudukan Malaysia di dalam persekitaran ekonomi dan politik antarabangsa yang semakin dinamik.Keseluruhan aktiviti YAB Timbalan Perdana Menteri sepanjang lawatan beliau ke Dubai menjurus ke arah meningkatkan hubungan perdagangan dan perniagaan antara Malaysia dan UAE serta menarik pelaburan asing ke Malaysia demi kepentingan negara.

Kedua-dua Ahli Parlimen DAP tersebut telah melemparkan tuduhan melulu yang tidak berasas dan berniat jahat terhadap YAB Timbalan Perdana Menteri. Tindakan mereka membuat tuduhan tanpa usul periksa dengan hanya berasaskan satu dokumen yang tidak disahkan adalah satu perbuatan yang tidak profesional. Pejabat ini amat kesal dengan tindakan tidak bertanggungjawab kedua-dua Ahli Parlimen DAP tersebut yang seolah-olah menggambarkan lawatan kerja YAB Timbalan Perdana Menteri ke Dubai bagi memperkukuhkan hubungan dua hala kedua-dua negara dan menarik pelaburan asing ke Malaysia sebagai satu percutian yang membazir wang rakyat.

Pejabat YAB Timbalan Perdana Menteri

10 April 2014

Buta ke pegawai-pegawai kerajaan ni?

Posted: 10 Apr 2014 05:30 AM PDTMacam mana pejabat Kadhir Muar Johor tak sedar bendera yang dikibarkan terbalik? Pekerja buat kerja tanpa tengok kerja masing-masing? ATau pegawai pejabat semua buta tak pantau pekerja buat kerja?

Manakala dah jelas petak parking untuk OKU tapi banyak-banyak orang agensi yang sepatutnya menunjukkan sikap mematuhi road sign dan peraturan jalanraya tapi dia sendiri yag tak patuh.

Hah ... tolong skit. Jangan cakap benda ni hal kecil dan sebut tak apa lah ada benda lebbih besar dan utama nak tegur. Pasal benda kecillah jadi besar.

Dalam hal lain, wanita berikut bekerja dengan agensi anti dadah.


Tapi mulut celupar macam anjing menyalak memaki polis:


Baca Flying Kick terajang kebodohan perempuan ini SINI.


Takkan polis trafik tak boleh jalankan kerja untuk saman. Apakah langsung semua polis trafik rasuah atau tahan untuk ugut duit?

Bodoh bingai! Tahukah menghina polis dan mana-mana pegawai kerajaan menjalankan tugas adalah satu kesalahan?

Patut diberhentikan dari kerja atas sikap membodohkan majikan kerajaan sendiri dan tak tahu undang-undang dan tatacara kerja kerajaan..

Detail perempuan ini adalah berikut:

NORITA SALAMAH BINTI ZAMAN,
KP/ 861202-12-5026,

28 THN,
PEMBANTU ANTIDADAH, AGENSI ANTIDADAH KEBANGSAAN (AADK) BEAUFORT, SABAH
HANDPHONE SAMSUNG S4 DAN PERALATAN KOMPUTER DELL

Penyokong Lajim kot? Hehehe .... esok pagi ada cerita.

Apa pasal cerdiknya Pemuda UMNO?

Posted: 10 Apr 2014 05:30 AM PDT


Pemuda UMNO wilayah persekutuan menghantar memorandum kepada Prima untuk meminta kuota khas 30% kepada orang muda bumiputera.

Kalau hanya minta 30% untuk Bumiputera, maknanya 70% untuk bangsa lain. Akhirnya kalahlah kawasan kepada DAP. Cerdik betul Pemud UMNO.

Mintaklah 65% mennikut peratusan penduduk.

Satu hal lagi, kenapa Pemuda hanya perjuangkan orang muda Bumiputera? BUkankah sepatutnya perjuangkan semua kaum Bumiputera yang tertindas kepada kapitalisma Tiongkok?


Ini satu lagi untuk orang muda saja. Dahlah tu KJ kata benci Perkasa sebab cemburu mereka lebih mantap dari Pemuda tapi guna perkataan perkasa. ... hehehe.

Yang dipanggil adalah orang CIMB yang mana kita tahu Bank itu tak pedulikan Melayu. Loan tak kasi Melayu. Pekerja hampir semua dikasi cina dan tak bukan peluang untuk Melayu dan Bumiputera amnya.

Untuk siapa Pemuda UMNO berjuang.


Si makreb ni apasal bodoh beno...

Bior la ketua biro uagam cakap. Sedor ke diri kemaksiatan mu diketahui.

Cepat pembangkang buat instagram ini dan segera malukan Pemuda UMNO.

Takde ke otak Pemuda UMNO ni????

Zairil and Steven Sim's fail to include 2 days of travel time in reckless accusation of Muhyiddin

Posted: 10 Apr 2014 12:30 AM PDT

Zairil and Steven are in the above picture trying to create an issue but actually telling the world they are unable to handle their domestic matters and their spouse are hopeless and not supportive of their MP other half. Suggest the quit politics and be hoomemakers.

DAP MPs' Steven Sim and Zairil Khir Johari raised issue on Muhyiddin trip to Dubai which include golf but accused it as making it a private visit for rest and recreation.

It only shows how ignorance DAP is in the way of the working of government and the extent needed to build relations and bring investment and businesses to Malaysia.

Most likely, it is not that they do not know but merely refusing to understand but making an issue to paint a distorted picture of the Deputy Prime Minister and government.

The statement as published in Malaysia Chronicles here, below and inspersed with our comments in red:

OURS OF WORK IN 5 DAYS! 

'Lazy' Muhyiddin off on golfing holiday NOT working visit

Written by Steven Sim, Zairil Khir Johari


According to leaked documents (see attachment) posted on what appears to be a whistle-blower blog (http://peniupwisel2020.blogspot.com/2014/04/timbalan-perdana-menteri-membazir-lagi.html), Deputy Prime Minister and Minister of Education Tan Sri Muhyiddin Yassin appears to be enjoying a five-day golf holiday in Dubai at the expense of Malaysian taxpayers.

Special aircraft: Three hours of work in five days

The itinerary for Muhyiddin's "working visit" to Dubai, United Arab Emirates from 8 to 12 April 2014, on the ostensible pretext of attending the Gulf Education and Training Exhibition (GETEX) 2014, reveals that the Deputy Prime Minister is travelling by "special aircraft."

Staying at the five-star Shangri-La Hotel Dubai for the entire five-day trip, Muhyiddin's duties at GETEX requires him to attend the official opening ceremony, officiate the Education Malaysia Pavilion, and take courtesy calls from the UAE Minister of Education and the Minister of Culture, Youth and Social Development. Finally, he is scheduled to sign an MOU on higher education. All the above programmes are scheduled to occupy his time from 10am to 1pm on 9 April, from whence he would depart to the Montgomerie Golf Club, to be followed by a cruise dinner.

[Has travel time been included in the 5 days so-called fun and games of Muhyiddin. If so, then the 8th and the 12th has to be struck off, thus leaving on 3 days of "work". 

So Zairil and Sim's accusation should be 3 hours of work in 3 working days. That is either a naughty spin or Zairil and Steven SIm did not properly read the whistleblower blog posting.] 

The remaining (two days) days in Dubai will be spent on "private programmes" and the occasional informal dinner with a few business figures and Malaysian diaspora. On the final day, he has another golf engagement.

[If Zairil and Sim bother to check the "private programmes" and functions including the golf is common in meeting business people because it allows for personal relationship to be developed. And if they bother to check, there is nothing unusual in his itinery.

Maybe it is unusual for a chocolate manufacturing business in which it may have gone bad and had to resort to politics to make a living. Lucky someone is a bastard son of a Tan Sri and useful tool for DAP to ridicule UMNO.]


In other words, Muhyiddin is spending five days in Dubai for only three hours' worth of official education business, 10 hours on the golf course and two whole days on "private programmes." Surely, there are many questions to be answered, especially if this trip is to be paid for by the public purse.

[After the stupid unjustified accusations, they now go to the typical DAP mode of money as though there was abuse.]

Is this what MOE's budget is spent on?

The rakyat has the right to know who is footing the bill for this luxury trip, including the cost of the "special aircraft," hotel stay at the five-star Shangri-La Dubai for the entire delegation, and other costs accrued that will be borne by the Government, including the Ministry of Education, Education Malaysia, Talentcorp (which is sponsoring the Malaysian diaspora dinner on 11 April) and the Prime Minister's Department (where the DPM's Office is parked under).

[Off course it government. It will not look right that Muhyiddin get himself sponsored as it can compromised the government's reputation. Furthermore, the events are to benefit the country and only fair for government to bear the cost as per the Deputy prime Minister's entitlement. That entitlement is what the civil servants provided for.]


The Ministry of Education (MOE) has been allocated the largest budget amongst all ministries for 2014 (RM54 billion or 21 per cent of the Federal Budget), yet student outcomes have been the worst in recent times. Not only have Malaysian students fared badly in international assessments such as PISA (Programme for International Students Assessment) and TIMSS (Trends in International Math and Science Study), the MOE has also recently revealed that English proficiency has declined badly amongst our teachers and students, according to a report by Cambridge English.

The one in blue has no relevance and too distance in connection to the issue raised but an embelishment intended to potray as though government wasted money at expense of quality of education.

Government works according to budget. Education programs has its budget and administration and other expenses has its allocated budget. Using the allocated budget does not encroached into programs for education. 

Certainly so when the budget could be coming from the DPM office and not MOE. 

Even if it is from MOE, Muhyiddin is stretching the opportunity from the trip made using MOE allocated budget to also do other matter for nation interest. That is killing two three birds with one stone. Comprende?


While there is no doubt that education is a critical area to be focusing our resources on, the Government should be spending on real programmes that improve student outcomes and not on expensive leisure trips for the Deputy Prime Minister to play golf.

That is cheap and cliche typical of shallow DAP style of arguing.

By the way, the golf programmes are corporate programmes in which there are many business captains and leaders that DPM could meet, get acquinted and strengthen personal toes already made but cost borne by them.

DO raise that please!

We also call upon the Auditor-General to investigate not only this trip to Dubai, but also any other trips Muhyiddin my have undertaken in recent times.

Shallow call... find other issues la stupid!

Steven Sim Chee Keong, Member of Parliament for Bukit Mertajam

Zairil Khir Johari, Member of Parliament for Bukit BenderaANGIN PERUBAHAN

Posted: 10 Apr 2014 09:23 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


PDRM Nafi Foto Kejadian Tembak Menembak Yang Dikatakan Berlaku Di Puchong

Posted: 10 Apr 2014 09:30 AM PDT


Exco Selangor Tidak Mahu Tinggal Di Banglo Yang "Tidak Selesa"

Posted: 10 Apr 2014 08:30 AM PDT
Kerajaan Selangor membelanjakan sebanyak lebih RM6 juta untuk 10 unit rumah kerajaan yang jarang digunakan, dedah Laporan Ketua Audit Negara 2013. 

Laporan itu juga mendapati unit rumah kerajaan itu pernah disewa pada sekitar tahun 2010 hingga Jun 2013 tetapi kadar sewa itu jauh lebih rendah berbanding belanja kerja penyelenggaraan dan kos utilitinya yang berjumlah RM6.24 juta. 

Laporan tersebut mencacatkan meskipun rumah-rumah tersebut dan dewannya telah digunakan untuk majlis rasmi kerajaan serta program yang dilaksanakan oleh jawatankuasa tetap Dewan Undangan Negeri Selangor, namun sewanya telah dikecualikan. 

Anggaran sewa itu berjumlah RM150,000. "Bagi tempoh berkenaan, Kerajaan Negeri telah menanggung sebahagian perbelanjaan kerja penyenggaraan dan kos utiliti berjumlah RM5.89 juta. Selain itu, semakan Audit juga mendapati sehingga 30 Ogos 2013, tanah tapak Rumah Kerajaan masih di bawah hak milik PKNS walaupun bangunan Rumah Kerajaan telah diserahkan oleh PKNS kepada Kerajaan Negeri pada 30 April 2005. 

 "PKNS masih menanggung cukai tanah bagi tapak rumah kerajaan berjumlah RM8,027 setahun," kata laporan tersebut. Kediaman di Seksyen 7 Shah Alam itu dibina semasa Barisan Nasional menerajui kerajaan negeri Selangor dengan Datuk Seri Dr. Khir Toyo sebagai Menteri Besar. 

Sebelum pililihan raya 2008, Pakatan Rakyat mengkritik kewujudan kuarters berkenaan dan ada di kalangan pemimpinnya yang melaungkan mahu menjualnya jika menang pilihan raya negeri. Selepas pilihan raya 2008 itu dan selepas jadi kerajaan negeri, Pakatan Rakyat bagaimanapun tidak menjual kuarters berkenaan.

Hudud : Timbalan Dewan Ulama PAS Terengganu Kecam Karpal Singh

Posted: 10 Apr 2014 07:00 AM PDT
Timbalan Ketua Dewan Ulama Pas Terengganu, Dr Abu Bakar Abdullah menyelar kenyataan Ahli Parlimen Bukit Gelugur, Karpal Singh yang mengkritik hasrat Kelantan melaksanakan hukum hudud di negeri itu.

Meminta kenyataan Karpal tidak perlu dilayan, beliau menjelaskan ia bukanlah kenyataan kali pertama daripada pemimpin DAP itu yang membantah pelaksanaan undang-undang tersebut setiap kali timbul isu hudud.

Menurutnya, tidak timbul sama ada Karpal tidak bersetuju atau sebaliknya kerana perkara 76 Perlembagaan Persekutuan telah membenarkan Kerajaan Persekutuan memberi izin kepada kerajaan negeri melaksanakan undang-undang Islam.

"Lagipun sebelum ini memang sedia ada draf atau kanun yang telah diluluskan oleh Dun seperti Kelantan. PR juga setuju bagi negeri-negeri yang ada kanun tersebut untuk dilaksanakannya.

"Sepatutnya Karpal Singh tidak buat kenyataan begitu. Ini hak umat Islam, kewajipan umat Islam perlu dihormati," katanya.

 

Video Kenyataan Wan Azizah Kecam Operasi Pencarian #MH370

Posted: 10 Apr 2014 05:30 AM PDT


Amerika Syarikat Nafikan Secara Rasmi Pesawat #MH370 Disembunyikan Di Diego Garcia

Posted: 10 Apr 2014 03:30 AM PDT


Agenda Halus DAP Untuk Hapuskan Kepentingan Bumiputera Satu Persatu Semakin Berjaya Dengan Bantuan PAS

Posted: 10 Apr 2014 12:47 AM PDT


Satu Saat Boleh Cari #MH370 ?, Bukti Keangkuhan Anwar Ibrahim

Posted: 09 Apr 2014 10:33 PM PDT


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 10 Apr 2014 09:07 PM PDT

r b f

Posted: 10 Apr 2014 07:50 PM PDT

r b f


Ohhhh…Inilah Sebabnya Air Asia Enggan Pindah Ke KLIA2

Posted: 10 Apr 2014 04:20 AM PDTJURI RAKYAT

Posted: 10 Apr 2014 07:39 PM PDT

JURI RAKYAT


SANGKURIANG - Cerita rakyat Jawa Barat

Posted: 10 Apr 2014 12:29 AM PDT

Dahulu kala di Parahyangan hiduplah seorang perempuan cantik bernama Dayang Sumbi. Ia mempunyai anak bernama Sangkuriang. Sangkuriang mempunyai teman setia yang selalu mengawalnya ke manapun ia pergi, yaitu seekor anjing yang bernama Si Tumang.
Suatu hari Sangkuriang berburu ke hutan di temani Si Tumang. Ia berjanji akan menghadiahkan hati rusa kepada ibunya. Namun sayang, hari itu tak satupun binatang di temuinya. Sangkuriang bingung, karena ia telah menjanjikan hati rusa untuk ibunya. Karena bingung, ia jadi tidak bisa berpikir jernih. Tanpa piker panjang, ia membunuh Si Tumang dan mengambil hatinya. Ia berikan hati itu pada ibunya.
Entah bagaimana, akhirnya ibunya tahu bahwa itu adalah hati Si Tumang. Maka marahlah ibunya. Ia menganggap Sangkuriang tak tahu balas budi pada Si Tumang yang telah setia menemaninya. Saking marahnya, sontak dipukulkannya sendok kayu yang tengah dipegangnya, dan mengenai kepala Sangkuriang. Sangkuriang sangat kaget. Ia tak menyangka ibunya akan semarah itu. Dengan penuh rasa kecewa, pergilah Sangkuriang.
Dayang Sumbi sangat menyesal. Tak henti-hentinya ia berdo'a agar dipertemukan kembali dengan anaknya. Karena ketulusan dan kebersihan hati Dayang Sumbi, maka Tuhan mengaruniakan wajah yang awet muda.
Setelah sekian lama pergi, Sangkuriang kini telah tumbuh menjadi pemuda yang tampan. Ia bermaksud pulang ke kampung halamannya. Di tengah jalan ia bertemu dengan perempuan yang sangat cantik jelita. Sangkuriang jatuh hati. Ia pun segera melamar perempuan tersebut.
Suatu hari, saat ikat kepala Sangkuriang lepas, calon istrinya membantunya memakaikan ikat kepala tersebut. Betapa terkejutnya ia melihat bekas luka di kepala pemuda itu. Yakinlah ia bahwa calon suaminya itu adalah Sangkuriang, anaknya sendiri. Perempuan cantik itu, yang tak lain adalah Dayang Sumbi yang tetap awet muda, menjadi sangat gusar. Ia tak mungkin menikah dengan anaknya sendiri. Maka iapun berpikir keras mencari cara agar pernikahan tidak jadi terlaksana.
Akhirnya ia menemukan cara. Ia bersedia menikah dengan pemuda itu asal pemuda itu bisa membuatkan perahu besar dan telaga untuknya sebelum fajar menyingsing. Sangkuriang menyanggupinya.
Hari masih malam. Namun pembuatan perahu dan telaga hampir selesai. Dayang Sumbi sangat panik. Ia berpikir keras, mencari cara agar pembuatan perahu dan telaga tidak selesai. Dayang Sumbi menemukan cara. Ia membentangkan kain merah yang sangat lebar. Ia pun membuat suara-suara gaduh untuk membangunkan ayam jantan. Ayam-ayam terbangun. Melihat cahaya kemerahan dan mendengar suara-suara gaduh, ayam-ayam mengira hari telah pagi. Merekapun berkokok.
Sangkuriang yang mendengar kokok ayam mengira hari telah pagi. Ia sadar usahanya gagal. Ia marah karena tidak bisa menikahi perempuan cantik yang ia idam-idamkan. Maka ditendanglah perahu buatannya hingga tertelungkup, dan seketika menjelma menjadi sebuah gunung, yang kini dikenal dengan nama Gunung Tangkuban Perahu. Dan sungai Citarum yang ia bendung pun di jebolnya lagi hingga airnya meluap menjadi danau. 

Cerita rakyat Jawa Barat - KEONG EMAS

Posted: 10 Apr 2014 12:22 AM PDT

Raja Kertamarta adalah raja kerajaan Daha. Ia mempunyai dua orang putri, yaitu Dewi Galuh Ajeng dan Candra Kirana. Candra Kirana sangat cantik dan baik hati, sehingga Galuh Ajeng sering iri padanya.

Candra Kirana dijodohkan dengan putra mahkota kerajaan Kahuripan, yaitu Pangeran Inu Kertapati. Galuh Ajeng menyukai Pangeran Inu Kertapati, sehingga ia tidak senang dengan perjodohan itu. Ia pun memfitnah Candra Kirana, hingga Candra Kirana diusir dari kerajaan. Tak hanya itu, Galuh Ajeng pun menyuruh nenek sihir untuk menyihir Candra Kirana.

Ketika Candra Kirana berjalan seorang diri, tiba-tiba nenek sihir muncul di hadapannya dan menyihirnya menjadi keong emas. Lalu dibuangnya keong emas itu ke tengah laut.

Suatu hari seorang nelayan tua menjaring di laut, dan keong emas tersangkut di dalamnya. Karena warna keong itu sangat bagus, maka nenek nelayan itu membawanya pulang dan menyimpannya di tempayan.

Keesokan harinya, saat nenek pulang dari mencari ikan di laut, dilihatnya di meja makan telah tersaji makanan yang enak-enak. Nenek bingung, siapa yang mengirim makanan untuknya? Demikianlah selama beberapa hari hal serupa terus berulang. Karena penasaran, nenek pura-pura pergi ke laut seperti biasa, namun beberapa saat kemudian ia pulang dan mengintip ke dalam rumah. Betapa kaget ia melihat seorang gadis cantik sedang memasak. Maka didekatinya gadis itu.
"Siapa kau sebenarnya Nak? Kenapa ada di rumah nenek?" Tanya nenek dengan sopan.
"Maaf Nek, Saya adalah putri raja yang disihir menjadi keong emas oleh saudara saya yang iri pada saya. Sihir saya bisa hilang bila bertemu kekasih saya." Jawab gadis itu.
Seketika gadis itu masuk lagi ke dalam cangkang keong emas. Nenek tertegun mendengarnya.

Sementara itu, Pangeran Inu Kertapati menyamar menjadi rakyat biasa. Ia pergi ke desa-desa untuk mencari kekasihnya, Candra Kirana. Nenek sihir mengetahuinya, maka ia merubah dirinya menjadi burung gagak hitam yang bisa bicara. Pangeran Inu Kertapati mengira ia gagak sakti karena bisa bicara dan mengetahui maksud kedatangannya ke desa tersebut. Maka ketika gagak itu menunjukkan tempat Candra Kirana, Pangeran menuruti petujuk gagak tersebut. Padahal gagak tadi sengaja menunjukkan tempat yang salah.
Di tengah jalan, Pangeran bertemu kakek tua yang kelaparan. Maka Pangeran memberikan bekalnya. Ternyata kakek itu sakti. Ia tahu tempat Candra Kirana. Ia memukul gagak hitam dengan tongkatnya. Gagak itupun berubah menjadi asap. Lalu kakek sakti itu memberitahu Pangeran bahwa Candra Kirana ada di desa Dadapan.

Maka Pangeran menuju desa Dadapan. Di tengah jalan ia kehausan, dan bekalnya telah habis. Maka ia bermaksud minta minum ke sebuah gubuk yang dilihatnya. Betapa terkejutnya ia saat mendekati gubuk itu. Di dapur ia melihat Candra Kirana sedang memasak. Dengan pertemuan itu, maka hilanglah sihir Candra Kirana. Setelah menceritakan pada nenek nelayan, maka Candra Kirana dan nenek itu diboyong ke kerajaan Daha.

Pangeran melaporkan perbuatan Galuh Ajeng ke raja Kertamarta. Maka Galuh Ajeng diberi hukuman yang setimpal. Karena merasa takut, Galuh Ajeng lari ke hutan dan terperosok ke dalam jurang dan akhirnya meninggal.

Pangeran Inu Kertapati dan Candra Kirana menikah dan hidup bahagia. Nenek nelayan pun ikut bersama mereka

Cerita rakyat Jawa Timur - ANDE-ANDE LUMUT

Posted: 10 Apr 2014 12:15 AM PDT

Di Kerajaan Kediri hiduplah putra raja bernama Pangeran Kusumayuda. Suatu hari ia bertemu dengan Klenthing Kuning, putri Kerajaan Jenggala, yang di angkat menjadi bungsu dari empat bersaudara oleh seorang janda dari desa. Pangeran Kusumayuda jatuh hati dan yakin bahwa ia akan menjadi permaisurinya kelak. Namun sayang, keduanya tak pernah lagi bertemu.

Suatu hari, Ande-Ande lumut mengadakan sayembara untuk mencari calon istri. Saudara Klenthing Kuning sangat antusias mengikuti sayembara tersebut. Sedangkan Klenthing Kuning sama sekali tidak berminat. Ia terus saja teringat pada Pangeran Kamayuda. Namun, atas nasehat bangau sakti yang menolongnya, ia pun mengikuti sayembara itu.
Untuk sampai ke tempat Ande-Ande Lumut, Klenthing Kuning dan ketiga saudaranya harus menyeberangi sungai yang sangat dalam dan luas. Tiba-tiba muncul kepiting raksasa bernama Yuyu Kangkang. Ia menawarkan jasa menyeberangkan mereka dengan syarat ia mendapat imbalan ciuman dari mereka. Ketiga saudara Klenthing Kuning karena terburu-buru ingin sampai ke tempat Ande-Ande Lumut, maka mereka langsung menyetujuinya. Hanya Klenthing Kuning yang diam tidak menyanggupinya.

Setelah sampai di seberang sungai, Yuyu Kangkang menagih janji. Maka ketiga saudara Klething Kuning mencium Yuyu Kangkang. Karena Klenthing Kuning tak mau menciumnya, Yuyu Kangkang marah dan hendak memangsa Klenthing Kuning. Secepat kilat, Klenthing Kuning lari.

Karena hanya Klenthing Kuning yang tidak mencium Yuyu Kangkang, maka Ande-Ande Lumut memilihnya. Terkejutlah mereka berdua karena ternyata Ande-Ande Lumut adalah Pangeran Kusumayuda yang ia cintai. Pangeran Kusumayuda pun sangat bahagia karena ia bertemu lagi dengan gadis yang ia yakini akan menjadi permaisurinya.

Cerita Rakyat Jawa Tengah - Roro Mendut

Posted: 10 Apr 2014 12:04 AM PDT

Alkisah di pantai utara kadipaten Pati, hiduplah seorang gadis yang sangat cantik jelita. Ia bernama Roro Mendut. Ia adalah putri seorang nelayan. Kecantikan Roro Mendut sangat tersohor, hingga beritanya sampai kepada Adipati Pragolo II, penguasa Kadipaten Pati. Adipati Pragolo penasaran dan ingin melihat Roro Mendut. Ternyata benar. Roro Mendut luar biasa cantiknya. Adipati Pragolo pun langsung terpesona.

Adipati Pragolo melamar Roro Mendut untuk di jadikan selir. Namun Roro Mendut menolak. Adipati Pragolo tidak menyerah. Berulang kali ia melamar Roro Mendut. Roro Mendut tetap menolak dan mengatakan bahwa ia sudah punya kekasih, yaitu Pranacitra, pemuda desa yang tampan, anak seorang saudagar kaya raya. Adipati Pragolo marah. Maka ia pun menyuruh pengawalnya untuk menculik Roro Mendut.

Suatu siang, saat Roro Mendut sedang menjemur ikan, tiba-tiba ia diseret paksa oleh dua orang pengawal kadipaten. Ia dinaikkan ke kuda dan di bawa ke kadipaten. Karena tetap tidak mau di jadikan selir, maka ia pun di pingit di dalam kadipaten.

Saat itu Kadipaten Pati berada di bawah kekuasaan kerajaan Mataram yang dipimpin oleh Sultan Agung. Karena Kadipaten Pati tidak membayar upeti, maka Sultan Agung memerintah panglima perangnya, yaitu  Tumenggung Wiraguna, untuk menyerang kadipaten Pati. Kadipaten Pati yang tidak siap siaga menjadi kalang kabut dan akhirnya kalah. Tumenggung Wiraguna pun dibunuh oleh Adipati Pragolo dengan menggunakan senjata Baru Klinthing. Maka seluruh kekayaan beserta orang-orang di Kadipaten pati diboyong ke Mataram.
Saat itulah Tumenggung Wiraguna melihat Roro Mendut. Ia terpesona dan langsung melamarnya untuk di jadikan selir. Roro Mendut menolak dan mengatakan bahwa ia sudah punya kekasih. Tumenggung Wiraguna marah. Sebagai hukuman, ia mengharuskan Roro Mendut untuk membayar upeti. Roro Mendut mencari cara untuk memperoleh uang, guna membayar upeti. Maka iapun meminta ijin untuk berjualan rokok di pasar. Karena kecantikannya yang luar biasa, maka dagangannya pun laris manis. Bahkan putung hasil isapannya pun laris terjual dengan harga mahal.

Suatu hari Roro Mendut bertemu Pranacitra yang selalu mencarinya. Mereka pun berencana untuk melarikan diri. Sesampainya di kerajaan, Roro mendut pun menceritakan ihwal pertemuannya dengan Pranacitra dan rencana mereka untuk melarikan diri dari kerajaan Mataram, kepada dua orang selir Tumenggung Wiraguna yang tidak setuju Tumenggung menambah selir lagi.

Dibantu oleh dua orang selir tersebut, Roro Mendut berhasil melarikan diri bersama Pranacitra. Namun sayang, usaha mereka diketahui oleh pengawal kerajaan. Maka Roro Mendutpun dibawa pulang ke kerajaan. Sementara itu, tanpa sepengetahuan Roro Mendut, Pranacitra dibunuh, dengan harapan Roro Mendut mau menikah dengan Tumenggung Wiraguna.

Tumenggung Wiraguna kembali mendesak Roro Mendut agar mau jadi selirnya.
"Tidak. Saya sudah punya calon suami" Kata Roro Mendut.
"Percuma kamu mengharapkan laki-laki itu. Dia sudah mati." Kata Tumenggung Wiraguna.
"Tidak mungkin. Saya baru saja bertemu dia." Timpal Roro Mendut.
"Kalau tidak percaya, ayo, kuantar ke makamnya." Kata Tumenggung Wiraguna.
Melihat makam itu, Roro Mendut menjerit histeris.
"Sudahlah, tidak ada gunanya meratapi orang yang sudah mati." Kata Tumenggung Wiraguna.
Maka Roro Mendut ditarik paksa agar kembali ke kerajaan. Roro Mendut meronta-ronta. Dan saat tangannya terlepas dari genggaman Tumenggung Wiraguna, secepat kilat ia menyambar keris milik Tumenggung Wiraguna dan segera berlari ke makam Pranacitra.
"Jangan Roro Mendut!" Tumenggung Wiraguna berusaha menyusul untuk menghentikan Roro Mendut.
Tetapi terlambat. Roro Mendut telah menancapkan keris itu ke tubuhnya, dan ia pun roboh di atas makam Pranacitra.

Tumenggung Wiraguna sangat menyesal. Seandainya ia tidak memaksa Roro Mendut menjadi selirnya, tentu ia tak akan bunuh diri. Sebagai ungkapan penyesalannya, maka ia pun memakamkan Roro Mendut satu liang dengan Pranacitra.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 10 Apr 2014 03:02 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Air mandi mayat diminum untuk ubati AIDS?

Posted: 10 Apr 2014 08:01 AM PDT

Kuala Terengganu – Air mandi mayat dijadikan ubat. Itu fahaman khurafat segelintir umat Islam di negeri ini yang masih menular dan sukar dibendung sejak puluhan tahun lalu.

Air mayat yang kotor dan berkuman itu digunakan semula sebagai air mandi kononnya untuk menghilangkan rindu kepada si mati, merawat kanak-kanak yang terkena badi mayat, sebagai air penerang hati dan mengubat ketagihan dadah.

Malah, ada juga ada yang meminta tali pengikat kain kafan dan sarung tangan digunakan tukang mandi mayat untuk membersihkan dubur si mati, juga dengan alasan dibuat ubat.

Tukang mandi jenazah wanita, Indong Awang, 66, yang berpengalaman selama 17 tahun dalam bidang itu, berkata, ada juga individu yang percaya air mandi mayat mampu menyembuhkan penyakit AIDS.

"Perbuatan khurafat ini sudah lama berlarutan dan masih berlaku sekarang, menyebabkan kami serba salah. Ini kerana apabila kami menolak permintaan mereka, ada yang marah dan ada juga berkeras melakukannya sendiri," katanya. HM

Bukan BMW, anak Cik Ta pilih Audi RB RM660,000

Posted: 10 Apr 2014 07:01 AM PDT

PETALING JAYA: Anak sulung kepada pelakon Rozita Che Wan iaitu Ammar Effendy menafikan bakal menerima kereta jenis BMW X6 sebagai hadiah kejayaannya mendapat 9A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sebaliknya sebuah kereta lain.

Ammar, 18, berkata kereta yang dipilih sebagai hadiah kecemerlangannya itu ialah Audi R8 yang harganya kira-kira RM660,000.

"Hahaha... Bukan BMW X6 lah, tetapi kereta lain. Ammar rasa nak tergelak jer bila gosip itu timbul kerana itu kereta untuk 'orang tua'.

"Memang benar mommy nak belikan kereta untuk saya. Tetapi kereta sport la, baru macho," selorohnya kepada mStar Online ketika dihubungi menerusi mesej aplikasi WhatsApp pada pagi Khamis.

Gambar kereta mewah Audi R8 yang dikirim Ammar menerusi Whatsapp selepas membuat tinjauan di beberapa kedai kereta di sekitar ibu kota pada Rabu.

Ammar diminta mengulas mengenai khabar angin kononnya Rozita sudah membelikannya kereta mewah BMW X6 bersempena kejayaannya yang cemerlang dalam SPM.

Tambah Ammar, dia inginkan sebuah kereta yang boleh digunakan dalam tempoh masa yang lama dan antara jenis kereta yang diminati ialah Audi R8, BMW M3 dan Mercedes A45.

"Pada Rabu (semalam) saya telah ke kedai kereta melihat mana-mana yang diminati dan setakat ini Audi R8 antara yang saya sukai.

"Tak tahu lah pula kereta apa mommy nak belikan. Berbaloi juga belajar siang malam. Kalau keputusan lebih cemerlang, entah-entah mommy nak belikan Lamborghini atau Ferrari," katanya bergurau.

Sebelum ini, Ammar pernah mendapat hadiahkan sebuah telefon bimbit selepas cemerlang dalam peperiksaan penilaian Menengah Rendah (PMR) dan set permainan PS2 selepas berjaya dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR).

Awek cun dipenjara, hina polis trafik di FB

Posted: 10 Apr 2014 06:01 AM PDT

Alasan yang diberikan ketika ditangkap ialah dia geram kerana diberi saman oleh anggota polis trafik yang menjalankan tugas. Dia disaman kerana memandu laju pada 17 Mac lalu dan baginya laluan tiga lorong di Jalan Bongawan-Papar, Sabah merupakan tempat yang tidak perlu dikenakan sebarang sekatan had laju.

Tiga lorong baginya bermakna, berada di lorong memotong, bolehlah dia pandu selaju-lajunya. Alasannya ialah memotong!

Namun wanita beranak satu berusia 28 tahun dan bertugas sebagai Pembantu Anti Dadah di Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Beaufort, Sabah akhirnya menerima natijah daripada perbuatannya sendiri apabila dia membuat posting menghina anggota polis di dalam Facebook.

Norita Salamah binti Zaman ditahan di pejabatnya yang terletak di Tingkat Bawah, Bangunan Urusetia Daerah Beaufort setelah seorang anggota polis trafik wanita membuat laporan polis setelah Salamah menulis dan menyiarkan posting menghina anggota polis dan menuduh mereka menerima rasuah di Facebook.

Jam 9:00 malam, pada 8 April, anggota polis wanita tersebut melihat dan membaca posting Norita Salamah di Facebook yang menyebut anggota-anggota polis trafik sebagai ANJING-ANJING PUTIH C NAJIB.

"Jaga-jaga kmu, blum smua rkyt malaysia dpt br1m, sbuk sdh anjing2 putih c najib cari duit utk dia & poket tapuk anjing tu sndri, klu pakai tali pinggang keledar tu, kasi lurus btul2, nti kna saman sbb begulung tu tali pinggang keledar."

Anggota polis trafik wanita itu berasakan kredibilitinya dan reputasinya sebagai seorang anggota polis telah dihina, membuatkan dia tekad untuk melaporkan posting berkenaan. Sekiranya dibiarkan berpanjang, anggota trafik, khususnya trafik, akan dipandang serong. Justeru selain laporan polis, anggota tersebut turut membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia untuk tindakan selanjutnya.

Selain ditahan di lokap dan akan direman, beberapa barangan milik wanita terbabit yang sudah bekerja di AADK Beaufort selama lima tahun, turut dirampas untuk siasatan.

Tun Mahathir jawab isu Memali, Musa Hitam

Posted: 10 Apr 2014 03:23 AM PDT

1. Semasa saya menjadi Perdana Menteri, masalah keselamatan Negara dipikul bersama oleh saya dan Timbalan Perdana Menteri.

2. Adakalanya saya memegang jawatan Menteri Pertahanan dan Timbalan Perdana Menteri memegang jawatan Menteri Dalam Negeri yang bertanggunjawab ke atas Polis. Adakalanya apabila saya tentukan saya sebagai Perdana Menteri akan mengambil tugas Menteri Dalam Negeri, maka Timbalan Perdana Menteri akan dilantik sebagai Menteri Pertahanan. Hanya beberapa kali apabila keadaan mendesak maka jawatan Menteri Pertahanan diberi kepada Menteri biasa. Amalan ini disebabkan soal keselamatan Negara begitu penting.

3. Pada 20 November 1985, saya mengepalai satu rombongan swasta yang amat besar kerana saya anggap terdapat banyak peluang dagangan dengan Negara Cina yang baru sahaja dibuka untuk penyertaan peniaga luar.

4. Saya tidak ingat yang Tun Musa datang berjumpa saya untuk saya tidak pergi ke Beijing tetapi beliau berada di lapangan terbang bersama dengan ramai orang yang ingin ucap selamat pemergian saya ke Cina. Di waktu itu pun saya tidak ingat yang Tun Musa menasihat supaya saya tidak pergi luar negeri.

5. Kejadian peristiwa Memali berlaku pada 19 November 1985, sehari sebelum saya terbang. Memanglah dalam operasi polis seperti ini kemalangan boleh berlaku. 4 anggota polis terbunuh dan 16 penjenayah. Ramai juga yang cedera.

6. Saya begitu yakin yang Timbalan Perdana Menteri dapat menangani keadaan sehingga saya melantik beliau sebagai Pemangku Perdana Menteri. Beliaulah yang menjawab YB Tuan Gooi Hock Seng (Bukit Bendera) yang telah mohon menangguh mesyuarat Dewan Rakyat pada 20 hb. November 1985 untuk membincang "Perintah Berkurung akibat Pembunuhan di Baling Kedah" (Hansard).

7. Saya kembali ke tanah air pada 28 hb. November 1985. Semasa berada di luar Negara tidak ada apa-apa yang berlaku yang tidak boleh ditangani oleh Timbalan Perdana Menteri yang memangku jawatan Perdana Menteri.

8. Sesuatu jawatan mempunyai tanggungjawabnya. Dari segi tindakan terhadap jenayah tanggungjawab ini dipikul oleh anggota Polis. Dari segi keputusan mengambil tindakan terhadap ancaman keselamatan Negara yang besar Menteri bertanggungjawab, sekurang-kurangnya merestui tindakan.

9. Tun Musa telah akui beliau bertanggungjawab. Dalam sistem kabinet yang kita amalkan semua anggota kabinet, terutama Perdana Menteri bertanggungjawab.

10. Saya tidak fikir Tun Musa telah ramal tentang kehilangan nyawa yang akan berlaku hasil keputusan yang dibuat olehnya. Seperti yang disebut olehnya di waktu menjawab usul oleh YB Tuan Gooi Hock Seng, "adalah menjadi tugas dan tanggungjawab Kerajaan untuk mempastikan supaya keselamatan Negara wujud pada setiap masa demi kesejahteraan rakyat jelata dan demi kestabilan Negara pada keseluruhannya. Sebab itulah Kerajaan tidak akan berkompromi……….."

11. Soal peristiwa saya kononnya tidak ada dalam negeri semasa peristiwa berlaku bukan disebar oleh saya. Dalam buku saya pun saya tidak sebut perkara ini. Yang diketahui umum ialah Dato Musa Hitam ialah Menteri Dalam Negeri, disamping menjadi Timbalan Perdana Menteri pada masa itu. Sebagai Menteri Dalam Negeri rundingan dan laporan oleh Ketua Polis Negara dibuat kepadanya. Menteri Dalam Negeri juga terlibat dalam memutuskan tindakan yang diambil. Jika hanya apabila semua berjalan dengan baik pengakuan bertanggungjwab dibuat, tentulah ini kurang manis.

12. Harus diingat bahawa anggota polis dibunuh sebelum polis menembak balas. Amat malang sekali sementara kematian Ibrahim dan pengikutnya diingati, bahkan dilaung sebagai syahid, kematian anggota polis yang menjaga keselamatan kita dilupakan.

13. Ya. Sepatutnya insiden ini tidak berlaku. Tetapi sanggupkah kita membiar sehingga sesuatu itu sudah melarat baharu kita ambil tindakan. Lihatlah keadaan yang sedang berlaku di beberapa Negara sekarang ini kerana polis tidak dibenar bertindak secara berkesan. – chedet.cc

Ekonomi Selangor: Apa bukti Anwar menyumbang?

Posted: 10 Apr 2014 03:12 AM PDT

SHAH ALAM - Pembangkang Selangor mencabar Adun Kajang, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail membuktikan sumbangan Penasihat Ekonomi, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam peningkatan ekonomi Selangor.

Ketua pembangkang, Datuk Mohd Shamsudin Lias berkata, Anwar ke luar negara bukan untuk menarik pelaburan asing sebaliknya memburukkan negara ini.

"Buktikan. Buktikan bahawa Penasihat Kewangan Selangor itu telah menjana ekonomi... memberi hasil kepada Selangor... Tak ada.

"Kita tahu ketua penasihat ekonomi ini ke luar negara tapi bukan untuk buat pelaburan Selangor. Dia keluar negara untuk kutuk kerajaan . Tak habis-habis lagi," katanya pada media ketika ditemui di lobi Dewan Annexe, hari ini.

Beliau menyentuh soal pergolakan dalam negeri itu apabila Anwar dikatakan 'berhasrat' untuk menjadi menteri besar.

"Yang lagi sedih, penasihat ini menyebabkan kesusahan kepada Selangor. Lihat apa yang berlaku pergolakan dalam negeri, beliau ambil kesempatan.

"Buat Langkah Kajang nak jadi menteri besar. Itu bukan nak menolong Selangor. Itu nak menjahanamkan Selangor," katanya yang juga Adun Sungai Burong.

Sementara Adun Semenyih, Datuk Johan Abd Aziz pula berkata Anwar gagal dalam melaksanakan tanggungjawabnya sebagai Penasihat Ekonomi.

"Kalau lihat apa yang Adun Kajang (Wan Azizah) cakap, kalau benar, banyak perkara harus diambil kira... dikaji. Kerana kalau lihat apa yg berlaku sejak lima tahun lalu, banyak kepincangan.

"Saya boleh beri contoh, keputusan-keputusan yang diambil. Jangan semata-mata memikirkan keuntungan untuk negeri sahaja. Contohnya, kenaikan lesen perniagaan.

"Adakah beliau tidak mengetahui k adar yuran lesen perniagaan naik begitu ketara? Selaku penasihat adakah perkara ini betul?," soalnya.

Tambahnya, " kalau dah gagal, saya rasa tukarlah orang lain. Pada saya, Anwar gagal menasihatkan hal ekonomi dan hal kebajikan serta kepentingan rakyat."

Adun Kota Damansara, Halimaton Saadiah Borhan turut senada dan menyebut tidak nampak sebarang sumbangan Anwar sebagai Penasihat Ekonomi di negeri ini.

"Saya tak nampak sumbangan beliau kepada Selangor . Atas nama saja tapi dalam perlakuannya tidak menunjukkan beliau penasihat yang baik kepada Selangor. Itu yang saya nampak," katanya.

Semalam, Wan Azizah membangkitkan sumbangan Anwar dalam peningkatan ekonomi Selangor juga Malaysia.

Katanya, kadar peningkatan ekonomi negeri Selangor yang melebihi 6 peratus secara tak langsung telah menyumbang kepada peningkatan ekonomi Malaysia.

"Inilah sumbangan Penasihat Ekonomi (Anwar). Bahkan sepanjang tahun 1994 hingga 1998 sewaktu beliau menjadi Menteri Kewangan, belanjawan Malaysia berlebihan berbanding sekarang...defisit sejak dia masuk penjara," katanya ketika berhujah pada sidang Dun.

Sembunyi kekasih bangla dalam almari

Posted: 10 Apr 2014 12:40 AM PDT

Sungai Petani: Hanya kerana mahu mengelak teman lelakinya ditahan, wanita warga Indonesia sanggup menipu dengan menyembunyikan lelaki warga Bangladesh dalam almari sejurus menyedari kehadiran Jabatan Imigresen, pagi semalam.

Bagaimanapun, cubaan wanita berusia 30-an itu tidak bertahan lama apabila tindakannya itu dikesan anggota penguat kuasa yang menyerbu rumah sewa didiaminya di Taman Sejati Indah, di sini, kira-kira jam 2 pagi.

Ketua Bahagian Penguat kuasa Jabatan Imigresen Nar Azaman Ibrahim berkata, dalam Ops Bersepadu 6P itu, kewujudan lelaki asing berkenaan disedari selepas mereka menggeledah bilik wanita terbabit sebelum menemui lelaki itu bersembunyi dalam almari pakaian di rumah berkenaan.

Menurutnya, pada awalnya, wanita berkenaan mengakui tinggal bersendirian, namun anggotanya curiga kerana menjumpai dua motosikal dalam rumah itu.

"Hasil pemeriksaan hampir 15 minit, akhirnya kami mendapati lelaki itu menyorok di dalam almari yang penuh dengan pakaian. Malah, kedua-dua mereka didapati melakukan pelbagai kesalahan imigresen.

"Wanita Indonesia itu didapati menetap lebih masa dalam negara, manakala teman lelakinya yang berusia lingkungan 30-an itu dikesan tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan sah," katanya, di sini, semalam.

Beliau berkata, mereka berdua antara 20 pendatang asing tanpa izin (PATI) termasuk seorang kanak-kanak lelaki ditahan melakukan pelbagai kesalahan imigresen dalam operasi membabitkan 17 anggota penguat kuasa jam 12 tengah malam di sekitar Sungai Petani.

Cabul: Prof Izzi Hj Ali minta UITM rehatkan beliau

Posted: 10 Apr 2014 12:01 AM PDT

Pensyarah yang juga bergelar pakar motivasi terkenal telah meminta pihak pengurusan institut pengajian tinggi tempatnya mengajar untuk merehatkannya dari tugasan buat sementara waktu.

Tindakan tersebut dipercayai diambil oleh pensyarah berkenaan di atas dakwaan salah laku meraba seorang pelajarnya, baru-baru ini.

Menurut Rektor Universiti Teknologi MARA (UiTM) Perlis, Prof Datuk Dr Ahmad Redzuan Abd Rahman, pihaknya terus bertindak memanggil pensyarah terbabit demi menjaga reputasi universiti tersebut.

"Sebagai ketua, saya bertindak memanggil pensyarah berkenaan untuk berbincang sebelum beliau meminta untuk bercuti bagi menenangkan diri sehingga kes selesai.

"Malah, pelajar yang membuat laporan polis berkenaan juga kini sedang bercuti semester di kampungnya," katanya memetik laporan Harian Metro.

Perkara ini tersebar di laman-laman sosial apabila seorang pelajar perempuan mendakwa dirinya diraba di bahagian kaki dan payu dara oleh pensyarahnya ketika sedang menelaah pelajaran di bilik pejabat pensyarah tersebut.

Salinan laporan polis yang dibuat pelajar berusia 20 tahun itu juga sudah tersebar secara meluas sehingga boleh dilihat oleh masyarakat umum. -MYNEWSHUB.MY

Pegawai Hong Leong Bank herdik rasis kakitangan Melayu

Posted: 09 Apr 2014 11:10 PM PDT

Satu laporan polis telah dibuat oleh seorang kakitangan Hong Leong Bank, Taman Sri Tebrau, Johor Baharu berhubung perangai RASIS yang diherdik oleh seorang pegawai bank tersebut.

Pegawai bank tersebut adalah seorang wanita bernama LIAU CHOW WAN yang merupakan Manager Head of Department Hong Leong Bank.

Dalam kes ini, kakitangan berbangsa Melayu itu telah menerima satu notis untuk berpindah ke Hong Leong Bank Berhad di Kuala Lumpur tanpa sebarang alasan. Kakitangan berbangsa Melayu itu yang berusia 46 tahun yang hanya merupakan seorang kerani di bank tersebut, telah merayu dan memohon ehsan kerana telah bekerja di cawangan tersebut selama lebih 28 tahun.

Bagaimanapun, LIAU CHOW WAN terus mengherdik kerani Melayu itu dengan kata-kata berikut:

"THIS IS HONG LEONG! HONG LEONG!!! CHINESE BANK YOU KNOW!!! IT IS NOT YOUR NAJIB'S BANK, BANK BUMIPUTERA, STUPID!!!"

Perangai perkauman yang diamalkan oleh KEBANYAKAN PEGAWAI BANK HONG LEONG bukanlah perkara baru. Sebelum ini HONG LEONG BANK turut menyekat, menahan dan menghalang pekerja-pekerja beragama Islamnya daripada menunaikan solat dengan pelbagai alasan, termasuklah tidak menyediakan ruang untuk bersolat. Solat dikatakan sebagai membuang masa!

Laporan polis telah dibuat oleh kerani tersebut kerana sentimen perkauman yang cukup menebal di kalangan pegawai bank HONG LEONG yang hampir keseluruhannya berbangsa Cina dengan Melayu dan India kebanyakannya hanyalah pegawai atau kakitangan bawahan.

HONG LEONG BANK, bank Cina yer? Bank Melayu banok bodoh, yer?

Awek 'berpeluh' dalam selimut

Posted: 09 Apr 2014 11:01 PM PDT

Butterworth: "Saya dipaksa," demikian helah seorang remaja perempuan ketika ditahan selepas disyaki berkhalwat dengan pasangannya di sebuah hotel di sini, jam 11 malam, kelmarin.

Bagaimanapun, gadis berusia 17 tahun itu mengaku mengikut rakan lelaki berusia 19 tahun itu ke hotel selepas beberapa jam berkenalan dengan alasan untuk suka-suka serta melepaskan tekanan.

Pemeriksaan dijalankan sepasukan pegawai penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) mendapati pasangan itu dalam keadaan mencurigakan, malah gadis berkenaan hanya berselimut ketika bilik hotel itu diserbu.

Ketua Unit Operasi JHEAIPP Khairul Azman Azizan berkata, dua remaja berkenaan antara empat pasangan berusia 17 dan 25 tahun yang ditahan dalam pemeriksaan di sekitar daerah Seberang Perai Utara (SPU) dan Seberang Perai Tengah (SPT) bermula jam 8 hingga 12 malam kelmarin.

ANTARA pasangan yang ditahan kerana disyaki berkhalwat di hotel, kelmarin.

"Walaupun baru berkenalan dan langsung tidak mengetahui latar belakang pasangannya, remaja perempuan itu berani mengikut lelaki terbabit hingga ke bilik hotel, sedangkan perkara ini tidak berlaku dan sebagai gadis dia perlu lebih berhati-hati dengan orang baru dikenali.

Tergamak berasmara dalam kereta di parkir masjid di Jertih

Posted: 09 Apr 2014 09:01 PM PDT

Tempat letak kereta di bahagian bawah sebuah masjid di Jertih ini dijadikan tempat melepaskan rindu pasangan kekasih yang ditahan Ahad lalu.
BESUT - Sepasang kekasih tergamak melakukan perbuatan tidak bermoral di kawasan sebuah masjid, di sini, bagi melampiaskan nafsu setelah lama tidak bertemu.

Bagaimanapun tindakan penuntut sebuah institusi pengajian tinggi awam di Lembah Kelang itu bersama pasangannya, masing-masing berumur 23 tahun, menjadikan tempat letak kereta di bahagian bawah masjid itu sebagai lokasi memadu kasih berjaya dihidu anggota polis yang membuat rondaan di situ.

Kejadian berlaku kira-kira jam 11.30 pagi, Ahad lalu, selepas beberapa anggota polis dari Cawangan Pencegahan Jenayah Balai Polis Jertih yang membuat rondaan di kawasan tempat letak masjid ternampak sebuah kereta Viva sedang parkir di situ.

Difahamkan, enjin dan pendingin hawa kenderaan itu dihidupkan manakala cermin kereta tertutup.

Anggota polis bertugas kemudian bertindak menghampiri kereta tersebut dan mendapati pasangan berkenaan sedang berbaring dalam keadaan perempuan mengiring ke arah lelaki dengan kedua-dua kerusi hadapan kereta direbahkan sepenuhnya.

Pasangan terbabit telah ditahan selepas pemeriksaan mendapati mereka bukan pasangan suami isteri atau mahram.

Wanita yang ditahan itu bekerja sebagai pembantu sebuah klinik swasta, di sini, dan kedua-dua mereka tinggal di kampung berasingan di Jertih.

Pemangku Ketua Polis Daerah Besut, Deputi Superintendan Noorzainy Mohd Noor ketika dihubungi mengesahkan tangkapan tersebut dan menurutnya pasangan terbabit diserahkan kepada Penguat kuasa Syariah Pejabat Agama Daerah untuk tindakan lanjut.

Pasangan itu difahamkan akan dihadapkan di Mahkamah Rendah Syariah Besut dan kes disiasat di bawah Seksyen 31(a)(b) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (takzir) Terengganu 2001.

Tabiat buruk mengendap, ceroboh bilik wanita

Posted: 09 Apr 2014 08:01 PM PDT

KUANTAN - Seorang lelaki dihukum penjara selama tiga bulan sebagai balasan atas tabiat buruknya yang suka mengendap sehingga berani menceroboh bilik sewa seorang wanita di tingkat 2 sebuah bangunan kedai di Lorong Tun Ismail 11, Seri Dagangan 2 di sini, kelmarin.

Tertuduh, Shaari Junit, 46, berasal dari Petaling jaya, Selangor yang dicekup kerana menceroboh bilik wanita berusia 21 tahun bagi tujuan jijiknya itu, dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kuantan semalam dan dia mengaku bersalah sebelum dijatuhkan hukuman.

Tanpa segan silu tertuduh memberitahu mahkamah bahawa dia menceroboh bilik sewa wanita terbabit untuk mengintai wanita berkenaan.

Bagaimanapun nasibnya agak malang tengah malam 6 April lalu apabila kehadirannya disedari dan dia berjaya ditahan polis sebelum dihadapkan ke mahkamah itu atas tuduhan mengikut Seksyen 448 Kanun keseksaan kerana menceroboh.

Bagi kesalahan tersebut, tertuduh sebelum itu berdepan hukuman penjara sehingga setahun atau denda tidak lebih RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

Pertuduhan dikemukakan Pegawai Pendakwa Asisten Superintendan Abdul Halim Hamat di hadapan Majistret Noor Zaihan Mohamed Ali.

Pelakon wanita nyaris kena samun

Posted: 09 Apr 2014 07:40 PM PDT

Cermin kenderaan pelakon wanita yang dipecah suspek.
KUALA LUMPUR – Seorang pelakon wanita era 90-an, tidak sangka kes samseng jalan raya dan langgar serta samun sering didengariya daripada rakan sebelum ini menimpa dirinya, malam kelmarin.

Wanita berusia lingkungan 40-an itu menceritakan semula detik cemas ketika nyaris menjadi mangsa sekumpulan penjenayah dipercayai cuba menyamunnya di Jalan Sri Rampai, Wangsa Maju, di sini.

Ketika kejadian kira-kira jam 9 malam, pelakon pembantu filem Cinta Kolestrol itu memandu bersendirian kereta Kia Rio, dalam perjalanan mahu mengambil anak sulungnya di Wangsa Maju.

"Apabila sampai di lokasi kejadian, tiba-tiba datang sebuah kereta Proton Waja berwarna kuning menghimpit kereta saya, sebelum melanggar cermin sisi bahagian pemandu.

"Saya ingat pemandu kereta Proton Waja itu mahu berhenti di bahu jalan untuk berbincang mengenai insiden tersebut, namun kereta itu terus bergerak meskipun saya berhenti di belakangnya," katanya.

Ibu kepada seorang pelakon remaja itu memberitahu, dia kemudian mengekori kenderaan berkenaan kira-kira 10 minit sebelum kereta itu berhenti di lorong sunyi.

"Empat lelaki tempatan bersenjatakan kayu dan besi kunci stereng keluar daripada kereta tersebut, saya berasa takut dan mendiamkan diri dalam kereta, salah seorang daripada mereka bertindak ganas memecahkan tingkap tempat duduk penumpang depan.

"Saya dalam keadaan panik menekan pedal minyak dan terus melarikan diri, nyaris melanggar salah seorang daripada mereka," katanya ketika ditemui selepas memberi keterangan di Balai Polis Wangsa Maju, semalam.

Artis yang hampir 20 tahun berkecimpung dalam dunia seni itu berkata, mujurlah dalam kejadian itu dia tidak dicederakan, bagaimanapun dia masih dalam keadaan trauma.

'Datuk' Bernafsu Liar Ditahan Cabul 3 Budak

Posted: 09 Apr 2014 07:22 PM PDT

Manila – Seorang lelaki Britain berusia 73 tahun ditahan selepas didakwa mencabul kehormatan tiga kanak-kanak bawah umur.

Stanley James Lamb ditahan polis Carcar kerana disyaki meraba bahagian sulit kanak-kanak itu di kediamannya di Barangay Perrelos, Cebu kelmarin.

Ketua Polis Wilyah Visayas, Superintendan Danilo Constantino berkata, Stanley didakwa di bawah akta pencabulan Filipina.

Katanya, identiti ketiga-tiga mangsa yang dirahsiakan atas faktor keselamatan.

Danilo berkata, Stanley menjemput mangsa ke rumahnya sebelum mengambil kesempatan dengan meraba bahagian sulit mereka.

Tertuduh ditahan di balai polis Carcar sementara menunggu pertuduhan difailkan ke atasnya.

Sabtu lalu, seorang diplomat Itali berusia 46 tahun ditahan di pusat peranginan Laguna selepas dituduh menyeludup dan mendera tiga kanak-kanak lelaki.

Menurut saksi, duta Itali di Turkmenistan, Daniele Bosio dilihat "meraba dan membelai" kanak-kanak itu di kolam renang.

Bosio ditahan di balai polis BiƱan sementara kanak-kanak itu yang didakwanya gelandangan dari Manila, diletakkan di Jabatan Kebajikan Sosial dan Pembangunan. – Agensi

Parti bogel: The Pool dakwa jadi mangsa konspirasi politik

Posted: 09 Apr 2014 06:29 PM PDT


KUALA LUMPUR – Kelab malam The Pool mendakwa tidak pernah memberi kebenaran kepada mana-mana pihak untuk menganjurkan parti liar 'Topless Friday Beach Party' di premis tersebut seperti yang didakwa segelintir pihak.

Pengurusan The Pool dalam satu kenyataan media mendakwa, kelab malam itu tidak pernah memeterai kontrak dengan mana-mana pihak yang mahu menganjurkan acara seperti itu di The Pool.

Malah, dakwa kenyataan itu, The Pool yang pernah menjadi penganjur pelbagai acara termasuk `The Official Petronas Mercedes Benz F1 Team Party', `The Miss Universe Malaysia Selection Round' dan `Lim Kok Wing University Ball' sentiasa mematuhi peraturan ditetapkan pihak berkuasa.

"The Pool langsung tidak menyedari sebarang bahan promosi tentang acara 'Topless Friday Beach Party' itu dan hanya mengetahuinya melalui media sosial dan arus perdana.

"The Pool memenuhi semua peraturan pihak berkuasa negara ini. Malah penganjur di premis kami diminta memenuhi penuh peraturan dan prosedur operasi standard (SOP) meliputi pematuhan ke atas undang-undang melibatkan sensitiviti budaya dan keagamaan," dakwa kenyataan itu hari ini.

The Pool mendakwa kenyataan mengelirukan berhubung isu itu menyebabkan kelab malam tersebut diarahkan supaya menutup sementara operasi selama seminggu sekali gus memberi kesan terhadap pengurusan, kakitangan dan reputasi kelab malam tersebut.

Sehubungan itu, The Pool memaklumkan telah mendapatkan nasihat perundangan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak media, parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO) berkaitan agama yang menyerang dan merosakkan reputasi baik kelab malam tersebut. – mynewshub.my

Tiada ulasan:

Catat Ulasan