Jumaat, 14 Mac 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 14 Mar 2014 01:22 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Sungguh Kurang Ajar PAS Jadikan Musibah Negara #MH370 Sebagai Modal Ceramah Politik

Posted: 14 Mar 2014 07:39 AM PDT


Mereka ini tiada dalam senarai orang-orang yang membantu Kerajaan mengesan pesawat MAS MH370 yang hilang. Apa yang mereka tahu adalah menjadikan setiap musibah yang berlaku di dalam negara ini sebagai modal politik. Kalau tahun lepas, mereka politikkan Tragedi Lahad Datu, Sekarang mereka menghina mangsa dan keluarga krew dan penumpang pesawat MH370 dengan menganjurkan ceramah atas nama 'Misteri MH370? Himpunan Rakyat'.

Siapa Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad, siapa Presiden Pro Mahasiswa Nasional, Abdul Muqit Muhamad, siapa Ahli Parlimen Raub, Dato' Arif Sabri Abdul Aziz dan siapa  YDP Pas Kawasan Batu, Haji Ishak Surin untuk membicarakan tentang kehilangan MH370? Adakah mereka pakar dalam bidang penerbangan ataupun pakar 'aviation forensic'? Sungguh memualkan melihat keletah mereka ini. Dalam seluruh negara bersedih dan mendoakan keselamatan krew dan penumpang MH370, PAS masih ada masa untuk buat ceramah bermodalkan isu MH370. Lepas itu bawa tin milo untuk mengutip derma di kalangan yang hadir untuk mengisi tabung parti.

Ikrar Dan Janji @chewmeifun Kepada Penduduk Kajang #PilihMeiFun #PRKKajang

Posted: 14 Mar 2014 01:46 AM PDT


'Demi Intergriti dan Kredibiliti'. Itulah kalimah keramat ikrar dan janji calon BN DUN Kajang, Datin Paduka Chew Mei Fun kepada penduduk-penduduk Kajang. Ini bukan slogan kosong dan retorik. Dengan rekod perkhidmatan cemerlang semasa beliau menjadi mantan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara selama 2 penggal dan pernah menjawat jawatan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia, Mei Fun memberikan ikrar dan janji seperti berikut:

Ikrar Mei Fun:

1. Memperkuatkan 'check & balance' terhadap kerajaan negeri Selangor.

2. Membetulkan masalah hal ehwal tempatan.

3. Memainkan peranan sebagai pihak pembangkang yg konstruktif.

4. Duta Muhibbah untuk perpaduan rakyat.

Janji Mei Fun:

1. Memperkenalkan dan menganjurkan lebih banyak aktiviti kebudayaan untuk menonjolkan imej Kajang sebagai sebuah Bandar Kebudayaan.

2. Mendirikan pusat khidmat wakil rakyat dan berperanan sebagai jambatan berkesan di antara Majlis Perbandaran dengan rakyat jelata. Memantau pentadbiran kerajaan tempatan untuk memastikan kualiti perkhidmatan yg memuaskan. Memantau keberkesanan pihak MPKj dalam pembinaan dan penyelenggaraan infrastruktur-infrastruktur termasuk jalan,longkang,lampu jalan dan kebersihan persekitaran.

3. Meningkatkan sistem pengangkutan awam dan lalu lintas Kajang secara holistik melalui penyelarasan dengan projek MRT yg dirancang oleh kerajaan pusat,demi menangani masalah kesesakan lalu lintas di Kajang yg kian menular.

4. Menyelesaikan masalah banjir kilat di kawasan Kajang.

5. Memantau dan berkerjasama dengan pihak Polis dalam usaha membanteras jenayah,mengeratkan hubungan pihak Polis dengan orang awam,menubuhkan jawatankuasa keselamatan masyarakat dan menggerakkan penduduk-penduduk dalam usaha memperbaiki keadaan keselamatan.

Majlis Pelancaran Janji Mei Fun Kepada Warga Kajang telah berlangsung di Markas Induk MCA di Taman Berjaya, Sg Chua, Kajang, sebentar tadi.This 'Raja Bomoh' Is Actually Predicted PR To Win GE13 - What Say You @anwaribrahim ?

Posted: 14 Mar 2014 12:30 AM PDT


Opposition leader Anwar Ibrahim demanded that the government disclose who gave permission for a bomoh to conduct rituals inside KLIA to locate the missing Malaysia Airlines jet. When speaking in the Dewan Rakyat yesterday, PR supremo Anwar Ibrahim lashed out at the bomoh for his unIslamic rituals, and demanded to know who gave the shaman clearance to perform at the airport before the international media.

Anwar noted that the leader of 3 witch doctors, Ibrahim Mat Zin had worn a 1Malaysia badge, and quipped that the latter was 'Bomoh 1 Malaysia'. Anwar later criticised the government's handling of the crisis, pointing to allegations of slow response and a lack of information over search efforts. He also said Malaysian officials were fumbling due to their complacency from dealing with a docile local media. 

But Anwar Ibrahim did forgot one thing. The self-designated 'world bomoh VIP king' has predicted that Pakatan Rakyat would win the May 5, 2013 General Election. A video, apparently recorded on April 22, 2013, revealed Ibrahim doing what he knows best i.e. performing rituals with his now-world-famous bomoh gear - bamboo binoculars, coconuts and a fish trap. The aim of the ritual was not to detect a missing plane, but to predict the victor of the 13th general election. Now we know which side this 'Raja Bomoh' really is. What say you Anwar Ibrahim? Did you call this 'Raja Bomoh' to the airport to turn Malaysia into the world's laughing stock?

SPAD Hargai Pemandu Teksi Yang Amanah

Posted: 14 Mar 2014 12:00 AM PDT


Bertempat di pejabat SPAD di KL Sentral, Kuala Lumpur, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) semalam telah mengadakan satu majlis untuk menghargai pemandu teksi yang mempunyai sifat amanah dan terpuji. Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar telah menyampaikan sijil penghargaan kepada kedua orang pemandu teksi berkenaan di majlis berkenaan. Berikut adalah biodata kedua-dua pemandu teksi berkenaan dan kejadian yang berlaku sehingga mereka diiktiraf oleh pihak SPAD.

No Siri Sijil Penghargaan: COMMS/TX0001/2014

Encik See Meng Ko, 60 telah menjumpai kamera benilai RM 20,000 milik Puan Erme Halini, seorang jurutera IT semasa beliau bersama suami menaiki teksi En. See di KL Sentral pada bulan Januari 2014. Kamera itu milik syarikat tempat Puan Erme bekerja dan beliau telah mencari semula teksi yang beliau naiki. Pada masa yang sama, Encik See juga mencari pemilik kemera tersebut. Akhirnya mereka bertemu semula di KL Sentral dan Puan Erme ingin menghulurkan 'ang pow' sebagai tanda terima kasih beliau, namun Encik See menolaknya dengan sopan.

No Siri Sijil Penghargaan: COMMS/TX0002/2014

Encik Mohamad Muhaimin, 40 telah memulangkan semula dompet milik Puan Nurulhuda binti Mohd Akhir, seorang penjawat awam di Kementerian Pelajaran Malaysia di Putrajaya. Di dalam dompet beliau mengandungi wang tunai, lesen pemandu, kad kredit dan kad ATM. Encik Mohamad Muhaimin telah bersusah payah untuk menghubungi Puan Nurul Huda untuk memulangkan dompet tersebut. Puan Nurul Huda amat bersyukur dan berterima kasih kepada En. Muhaimin.

Adalah menjadi harapan SPAD untuk melihat pemandu-pemandu teksi yang menjadi penanda aras kepada sistem pengangkutan awam lain. Pemandu teksi yang berhemah akan membuatkan penumpang lain merasa selamat dan selesa menggunakan perkhidmatan teksi. Apabila penumpang merasa yakin dan selamat, mereka akan lebih kerap menggunakan perkhidmatan teksi dan ini sudah semestinya akan meningkatkan pendapatan pemandu-pemandu teksi.

Latihan Khas Pemandu TEKS1M - Usaha SPAD Ke Arah Transformasi Industri Teksi

Posted: 13 Mar 2014 05:00 AM PDT


Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah menganjurkan program latihan dua hari kepada pemandu Teksi 1Malaysia (TEKS1M) dalam usaha untuk meningkatkan mutu perkhidmatan teksi di negara ini. Tujuan sesi latihan ini adalah untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pemandu TEKS1M dalam setiap aspek serta mengasah kemahiran berkomunikasi antara mereka dengan penumpang. Latihan ini merupakan satu keperluan di dalam dasar dan syarat operasi untuk menjadi seorang pemandu TEKS1M.

Di akhir sesi latihan ini, pemandu TEKS1m akan mengetahui cara bagaimana untuk mengenali dan menjayakan matlamat diri dengan menjaga imej, nama baik diri dan kerjaya, menggunakan teknik komunikasi secara berkesan dengan penumpang, dapat membezakan di antara pemandu teksi biasa dan pemandu teksi contoh, berpeluang mempelajari teknik meningkatkan pendapatan pemandu teksi serta berupaya memahami aspirasi, perancangan dan harapan SPAD di samping mengetahui syrat dan peraturan operasi.

Pada majlis yang berlansung di sebelah petang tadi, Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar telah menyampaikan sijil kepada 56 orang pemandu TEKS1M yang menjalani latihan di Ibu Pejabat SPAD di KL Sentral, Kuala Lumpur. Ini sebahagian daripada 1,000 pemandu TEKS1M yang mendapat pemberian teksi individu di bawah Program Perdana Teki 1Malaysia yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Dato Seri Najib Tun Abdul Razak pada bulan April 2012. 1,000 teksi ini adalah permulaan kepada pengenalan kelas perkhidmatan baru dan merupakan sebahagian daripada agenda transformasi industri teksi.
Duke of UMNO

Posted: 14 Mar 2014 01:21 PM PDT

Duke of UMNO


GEMPARRR..!!! MB SELANGOR "PARAH DITIKAM DARI BELAKANG" DI SABAH..?

Posted: 14 Mar 2014 09:06 AM PDT

Khalid Berahim perlu pakai "cermin pandang belakang" lepas ni...
Satu pertemuan sulit antara beberapa pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan ahli mereka didakwa diadakan di Sandakan, Sabah beberapa hari lalu bagi menjatuhkan reputasi Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
 
Pertemuan tersebut didakwa bertujuan menarik sokongan ahli-ahli PKR Sabah kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ketika itu diyakini akan mengambil alih jawatan Abdul Khalid selepas Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang.


Menurut sumber, pertemuan tertutup yang diadakan di sebuah hotel sehari sebelum Anwar dijatuhi hukuman penjara oleh Mahkamah Rayuan kerana kes liwat itu juga adalah untuk memastikan ahli PKR memberi sokongan kepada Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali.


Sementara itu, Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman ketika berceramah kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang di Kampung Sri Jambu, Kajang di sini malam ini berkata, pertemuan tersebut dijadikan medan untuk pemimpin PKR yang hadir menghentam Abdul Khalid secara habis-habisan.


"Mereka memburuk-burukkan (Abdul) Khalid walaupun dia masih lagi Menteri Besar mereka yang sah.


"Pada saya, apa yang berlaku ini adalah satu masalah besar dalam PKR dan pimpinan pakatan rakyat, mereka sanggup datang ke Sandakan untuk melakukan perkara ini," katanya.


Sementara itu, Musa yang ditemui selepas ceramah itu enggan mengulas lebih lanjut, namun mengesahkan berlaku pertemuan tersebut. -Utusan

#MH370: HIMPUNAN PARODY BOMOH "DO-RE-MI".. SILA TAHAN KETAWA ANDA...

Posted: 14 Mar 2014 07:35 AM PDT

Ni video rakaman sebenar ritual bomoh tu.. kat bawah tudia punya parody...

Saya tak tahu la nak cakap apa. Tapi bomoh kat KLIA yang naik "tikar terbang Do-Re-Mi" tu memang dapat perhatian dari seluruh dunia. Maksudnya, depa berjaya la dapat publisiti untuk "promote" diri depa...kan?

Saya tak sure dari mana bomoh-bomoh ni dapat idea untuk promote diri depa bersempena insiden MH370 ni. Depa ambil kesempatan dan berjaya raih publisiti... tapi publisiti yang "makan diri" la kannn?

Hasilnya? Satu dunia kutuk depa... Pedih bebbb..! Kat bawah ni saya siarkan himpunan parody-parody yang cukup kelakar membabitkan bomoh "Do-Re-Mi" ni.. memang kelakar habis dan kalau saya jadi abang-abang bomoh ni, confirm saya pencen jadi bomoh..heh!

Tengok kat bawah ni...dan kontrol buah pinggang anda bila ketawa...


Yang ni memang kelakar habis... saya beri 5 bintang!


Kategori pekerja asing pun ada... adehhhh...Ni ada lagi...2 orang jer? Sorang lagi MC ke?Adehhhh... haru aihhh...Kat gym pun boleh jadi kerja... hahahaaaa...hadoi laaaa...Bro.. nak buat parody buat je la...tapi jangan la maki hamun abang-abang bomoh tu.. percuma je dapat dosa... matlamat tak menghalalkan cara bro...


Ni budak-budak bujang punya versi parody?


Sampai "jatuh" dari tikar terbang? Hampehhhh... 

*Harap abang-abang bomoh kita tak marah atau tersinggung... adik-adik kita ni sekadar bergurau dan mohon ambil iktibar di sebalik parody ni... jangan la sampai bomoh kan depa pulak... adehhh...

#MH370: "BOMOH MIKROFON" MAMPU KESAN KEDUDUKAN PESAWAT?

Posted: 14 Mar 2014 05:34 AM PDT

"Bomoh Mikrofon" lebih handal dari bomoh "tikar terbang Do-Re-Mi"...
Ramai betul yang marah pada bomoh-bomoh yang tunjuk handal di KLIA. Paling "best", ada pulak kutu mana ntah yang kaitkan ritual dan bomoh-bomoh tu dengan Kerajaan BN. Biasa la... bila ada je perkara yang buruk, BN la yang akan dipersalah...kononnya, semua BN yang salah...

Macam-macam cara bomoh-bomoh kita ni. Ada yang pakai bubu, ada yang pakai buah kelapa muda, ada yang pakai tikar "terbang" dan sebagainya. Tapi kalau bomoh moden, selalunya depa tak pakai banyak peralatan...cukup dengan MIKROFON saja.. ada mikrofon kecil dan ada mikrofon besar..

Siapa kata tilikan bomoh-bomoh ni salah? Dalam satu kes kat bawah ni, seorang "bomoh pakai mikrofon besar dan kecil", membuktikan tilikannya tu tepat dan benar. Saya rasa, kalau upah "bomoh" ni cari MH370, mungkin "boleh" jumpa kot pesawat tu...

Tak caya? Cuba tengok kat bawah sebagai "bukti sahih"..! Hebat "bomoh" ni gua cakap luuu...TERKINI..!!! 10 KEISTIMEWAAN WAN AZIZAH UNTUK MENANG DI PRK DUN KAJANG...

Posted: 14 Mar 2014 02:31 AM PDT


Baru-baru ni Kak Wan Azizah kita "balun" KJ... dia kata, KJ sangat istimewa dan banyak diberi kelebihan dalam hidup berbanding Kak Wan dan suaminya...

Saya bukan la nak bela KJ.. dan tak menafikan pun kata-kata Kak Wan tu.. cuma pada saya, masing-masing ada keistimewaan masing-masing, kan? 

Kalau KJ dianggap istimewa oleh Kak Wan.. apa kurangnya Kak Wan dan suaminya, Anwar Berahim?

Kak Wan mungkin lupa perkara-perkara kat bawah ni...1. Kak Wan terlalu istimewa kerana mampu bersabar dengan "hobi" suaminya yang luar tabii dari sudut Islam, moral dan normal manusia...

2. Kak Wan terlalu istimewa bila dianugerahkan menjadi isteri kepada "pemimpin anuerah Tuhan"...

3. Kak Wan terlalu istimewa bila dapat nikmat pernah merasa jadi isteri TPM dan Timbalan Presiden UMNO... Kak Wan bersyukur tak?

4. Kak Wan terlalu istimewa bila mampu pejamkan mata bila dikemukakan bukti-bukti sahih dan benar mengenai perangai suaminya...

5. Kak Wan terlalu istimewa bila dianugerahkan "muka yang sangat tebal" tanpa rasa malu mampu berdepan dunia dengan sikap dan "hobi" suaminya didedahkan kawan-kawan baiknya dahulu...

6. Kak Wan terlalu istimewa bila diberi layanan VVIP untuk bertemu suaminya dalam penjara yang juga menerima layanan VVIP, tidak seperti banduan lain...

7. Kak Wan terlalu istimewa bila dikhabarkan "dulu pernah lari ke rumah Tun M dan Tun Siti Hasmah dua kali,  ditenangkan hati dan perasaan, dihantar pulang dengan baik, dan masih suami isteri yang sah meskipun menangis-nangis tak tahan dengan Anwar yang "kantoi" masa jadi TPM dulu..".

8. Kak Wan terlalu istimewa masih dipilih sebagai calon Pakatan Haram di DUN Kajang meskipun suaminya dibuktikan bersalah meletakkan air maninya dalam dubur Saiful Bukhari. Entah mana Saiful dapat air mani tu...dari Kak Wan, kah?

9. Kak Wan cukup istimewa bila dilabelkan sebagai "isteri pemimpin anugerah Tuhan" yang taat meskipun tahu apa yang suami Kak Wan "buat di belakang"....

10. Kak Wan cukup istimewa kerana Kak Wan suami isteri masih berjaya menipu ramai rakyat Malaysia tanpa mereka sedari...heh!

#MH370: SIKAP YANG BUAT BUKAN ISLAM MENYAMPAH PADA KITA.. MEMALUKAN..!

Posted: 13 Mar 2014 11:35 PM PDT

Saya berpendapat, inilah di antara sebab mengapa golongan bukan Islam sering pandang serong pada umat Islam kat Malaysia n. Ada segelintir dari kita ni yang asyik "main tuduh" je sesuka hati...

Yang menuduh tu rasa diri macam bijak, kononnya dia betul, dan kononnya dia seolah-olah dia "tahu semua"nya. Masalahnya, orang yang perfect macam tu tak wujud dalam dunia ni melainkan Rasulullah SAW.. 

Kat bawah ni ada contoh terbaik yang didedahkan media tentang perangai segelintir umat Islam yang saya kira mampu buat golongan bukan Islam menyampah kat kita. Cuba tengok perangai orang kita kat bawah... saya minta maaf..tak semua orang Islam begitu..segelintir saja...


Ada segelintir masyarakat kita ini kadang-kala terlalu fanatik pasal agama sehingga memalukan agama kita sendiri.

Lihat printscreen di atas, tanpa usul periksa, tanpa tahu hujung pangkal, main hujah kepada anak gadis salah seorang anak kapal MH370 untuk pakai tudung sedangkan dia bukan seorang yang beragama Islam.

Cara menegur punyalah kasar… siap nak buat si gadis itu rasa bersalah yang bapak dia tanggung dosa pasal dia tak tutup aurat… tanpa ambik tahu dulu dia muslim atau tidak. Dah dua silap kat situ… satu bahasa yang pada penulis adalah kasar, keduanya tidak melakukan sebarang usul periksa dahulu apa agamanya.

Sangat biadap dan memalukan sikap pemilik akuan twitter yang membuat teguran itu.

Faham tak wahai bahalol yang menegur… dah la dia mesti tengah runsing dan sedih dengan kehilangan bapanya… kau zahirkan kebodohan kau dengan tetiba bagi ceramah salah saluran.

Terpaksa guna istilah bahalol supaya yang guna akaun @xxAZRIxx sedar dari kebodohan dan lain kali tak perlu fanatik sangat.


mynewshub
Nanti orang kata Islam ni agama yang main sondol aje tanpa menghormati perasaan dan situasi orang lain berada.

Jangan nak cerita niat kau baiklah bila kau tanpa usul periksa siap bagitahu dosa Gorgxous ditanggung bapanya…pandai-pandai terus jatuh hukum.

Tolonglah jangan fanatik sangat… tolong la ok… lain kali usul periksa betul-betul sebelum buat teguran. -Mynewshub.my

#MH370 HARI KE-6: PETUNJUK TERBARU DI LAUTAN HINDI PULAK?

Posted: 13 Mar 2014 07:32 PM PDT

Hari ke-6, insiden MH370 masih lagi belum ditemui. Tapi yang terbaru, pihak US dakwa mungkin pesawat MAS yang hilang tu terhempas di Lautan Hindi..Dan kapal perang US dilaporkan sedang menuju ke sana untuk menyiasat...

Lautan Hindi pulak...? Takpe.. lautan dan dunia Allah ni luas. Carilah sedaya mungkin. Tak kisah la siapa yang cari, asalkan tidak bercangga dengan hukum syarak dan mencemar daulat sesebuah negara... nanti jadi isu pulak...

Perlu diingat, matlamat tidak menghalalkan cara. Maksudnya, untuk cari MH370, tidak wajar kita umat Islam menghalalkan perkara yang menyalahi syarak seperti amalan bomoh dan sebagainya, kan?


Begitu jugak dengan kaedah mencara MH307 yang dilakukan oleh pihak-pihak yang terlibat. Jangan cemar kedaulatan sesebuah negara dan hormatilah hak masing-masing. Jangan pulak "minum sambil menyelam"...kan?

Begitu jugak dengan laporan media dan spekulasi yang masih bertebaran di internet, perlulah ada asas dan fakta rasmi yang benar. Tak guna kalau sebarkan spekulasi sedangkan ia tidak tepat, salah dan tidak berasas, kan?

Apa yang nak dilumbakan? Nak lumba siapa lebih cepat sebar maklumat dan dapat publisiti? Tak elok la bersikap macam tu...kan? Tak de kreadibiliti tu...

Harap maklum... kita bukan syak wasangka buruk, cuma berhati-hati...Tak salah, kan?

#MH370: FAKTA-FAKTA RASMI HARI KE-6...

Posted: 13 Mar 2014 05:13 PM PDT

Berikut ialah kenyataan oleh Menteri Pertahanan dan Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein pada sidang berita mengenai misi mencari dan menyelamat pesawat MH370 di Sepang, Selangor pada Khamis.

"Kini sudah enam hari MH370 hilang. Pada masa ini, terdapat 43 kapal dan 40 pesawat yang sedang mencari di Laut Cina Selatan (26 kapal dan 25 pesawat) dan Selat Melaka (17 kapal dan 15 pesawat).

"Kami amat bersyukur dengan bantuan yang diterima dari seluruh dunia. Hari berganti hari, tugas ini menjadi lebih sukar. Seperti biasa, ingatan dan doa kami adalah untuk keluarga mereka yang berada dalam penerbangan itu. Kami akan melakukan segala-galanya dalam usaha kami mencari MH370.

"Sebelum saya menerima sebarang soalan, saya mahu menjelaskan beberapa isu.

Data Enjin...


"Saya ingin merujuk kepada laporan-laporan berita yang menyarankan bahawa pesawat itu mungkin terus terbang untuk satu tempoh selepas perhubungan terakhir. Dengan Malaysia Airlines akan membuat pengesahan sebentar lagi, laporan-laporan itu adalah tidak tepat.

"Tranmisi terakhir daripada pesawat itu ialah pada 0107 yang menunjukkan bahawa semuanya adalah normal. Pasukan Rolls Royce dan pasukan Boeing kini berada di Kuala Lumpur dan telah berusaha dengan MAS dan pasukan penyiasatan sejak Ahad.

Isu ini tidak pernah dibangkitkan.

"Apabila ada butiran terbaharu, ia perlu disahkan. Berikutan laporan media hari ini, MAS telah bertanya kepada Rolls Royce dan Boeing secara khusus mengenai data ini. Bagi Rolls Royce dan Boeing, laporan-laporan itu adalah tidak tepat.

Imejan satelit China

"Sebuah pesawat peninjau Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia telah dihantar pagi ini untuk menyiasat serpihan berpotensi yang ditunjukkan dalam imejan satelit China. Kami menggembleng aset-aset kami tetapi tidak menemui apa-apa. Kami telah menghubungi Kedutaan China yang melaporkan kepada kami tengah hari

tadi bahawa imejan itu telah silap dikeluarkan, dan tidak menunjukkan sebarang serpihan daripada MH370.

Arahan FAA

"Pesawat itu telah diservis sepenuhnya dan layak terbang mengikut rekod kejuruteraan dan penyenggaraan. Semua pemeriksaan penyenggaraan adalah teratur.

Servis penyenggaraan rutin terakhir telah dilakukan pada 23 Februari 2014; servis berikutnya adalah pada 19 Jun.

Isyarat Radar

"Ia menyarankan bahawa terdapat kemungkinan sebuah pesawat telah melalui Selat Melaka. Kami bertanggungjawab untuk menyiasat sebarang kemungkinan. Kami melakukan demi keluarga mereka yang berada dalam penerbangan itu untuk menyusuli setiap petunjuk. Berdasarkan itu, kami menghantar lebih banyak kapal dan pesawat untuk mencari di kawasan berkenaan. Bagaimanapun, usaha utama kami adalah diLaut Cina Selatan.

"Kami menjalinkan kerjasama rapat dengan FAA dan NTSB. Mengenai isu kemungkinan pesawat berpatah balik, mereka telah menyatakan kepada kami bahawa berdasarkan kepada maklumat dan data yang diberikan pihak berkuasa Malaysia, pasukan AS berpendapat bahawa ada asas munasabah bagi pihak berkuasa Malaysia untuk menggemblengkan sumber-sumber bagi mengendalikan usaha mencari di bahagian barat Semenanjung Malaysia.

"Berdasarkan keadaan itu, adalah wajar untuk mengendalikan usaha mencari jika bukti menyarankan adanya kemungkinan untuk menemui pesawat yang hilang itu.

Data kasar

" Saya pasti anda semua boleh faham, kami biasanya tidak akan mengeluarkan data kasar daripada radar ketenteraan kami. Tetapi dalam kes ini, kami telah meletakkan usaha mencari ini mengatasi keselamatan negara kami. Kami telah berkongsi data kami dengan rakan-rakan antarabangsa kami termasuk AS dan China, bagi membantu usaha mencari ini.

"Siasatan polis terhadap juruterbang "Laporan yang menyarankan bahawa polis Malaysia telah menggeledah rumah anak-anak kapal MH370 adalah tidak benar, dan Polis DiRaja Malaysia telah mengeluarkan satu kenyataan berhubung dengannya.

Respons Malaysia

"Saya mahu menyentuh mengenai soalan berhubung respons Malaysia. Pertamanya, situasi ini tidak pernah berlaku. MH370 langsung terputus hubungan ketika berada di lautan luas. Kami sedang melakukan pencarian multinasional yang melibatkan banyak negara dan lebih lapan puluh kapal dan pesawat.

"Ini adalah situasi krisis. Ia adalah operasi yang sangat rumit, dan selalunya ia bukan mudah. Kami menumpukan semua tenaga kami untuk melaksanakan tugas ini. Dan saya ingin menegaskan: tumpuan kami ialah untuk mencari pesawat itu. Kami tidak akan melakukan apa-apa yang boleh menjejaskan usaha mencari ini.

"Ada masanya kami tidak dapat mendedahkan maklumat – sebagai contoh, sesetengah isyarat radar – kerana ia memerlukan analisis dan pengesahan oleh agensi-agensi lain sebelum dikeluarkan. Untuk mengeluarkan maklumat sedemikian sebelum ia siap, boleh menjejaskan penyiasatan atau usaha pencarian – dan menambahkan lagi kesengsaraan saudara mara.

"Malaysia tiada apa untuk disembunyikan. Kami telah melakukan segala-galanya. Dari hari pertama, kami kerap berhubung dengan negara-negara jiran, dan menerima semua tawaran bantuan antarabangsa. Kami telah mematuhi protokol yang ditetapkan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa sejak berlakunya insiden ini.

"Sudah banyak yang dilakukan mengenai perluasan kawasan pencarian. Sesetengahnya mendakwa Malaysia telah memperlahankan usaha mencari. Itu tidak benar. Malah, kami telah mempergiatkan usaha mencari. Sekali lagi, saya mahu menegaskan: tiada langkah tertentu yang ditetapkan dalam situasi seperti ini.

Pesawat telah hilang. Kami memperluaskan kawasan pencarian kerana adalah menjadi tugas kami untuk memeriksa setiap petunjuk. Kami bertanggungjawab melakukannya untuk keluarga terbabit. Dan kami tidak akan berputus asa.

Apa Yang Tersirat

Posted: 14 Mar 2014 01:21 PM PDT

Apa Yang Tersirat


MH370: Mungkin Kah Mendarat Di Mongolia?

Posted: 14 Mar 2014 08:52 AM PDT

Kalau pesawat meneruskan terbang selama 5 jam, destinasi yang boleh dicapai pesawat MH370 termasuk sempadan Pakisatan dan Mongolia.

Radar militeri yang mengesan pesawat berpatah balik sebaik hilang daripada radar awam. Terakhir pesawat dikesan 320 km barat Pulau Pinang, menunju kepulauan Andaman/lautan Hindi. Perampas bukan bertujuan kamikazi, atas sebab pesawat dikata meneruskan penerbangan selama 5 jam selepas hilang daripada radar awam 1.30 pagi Sabtu 8 Mac 2014.

Perampas MH370 mengetahui lalu itu, yang biasa digunakan laluan ke asia barat dan Europa.

Kini timbul spekulasi, pesawat dirampas atas sebab sabotej; dijadikan tebusan.. mana kah yang betul?

MH370: Mengapa Malaysia Jadi Mangsa?

Posted: 14 Mar 2014 07:02 AM PDT

Masuk hari ke-7 kehilangan misteri Pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) B777-200ER MH370 yang berlepas pada 12.41 pagi Sabtu laluan Kuala Lumpur Beijing, China berserta 239 penumpang termasuk 12 krew sepatutnya mendarat pada pukul 6.30 pagi hari yang sama, namun hingga kini tidak pernah mendarat.

Selepas pesawat itu tidak mendarat, berbagai teori menjadi clue pasukan mencari dan Penyelamat, memandangkan pesawat malang itu tidak pernah menghantar isyarat kecemasan, tiada panggilan mayday, dan segala-galanya tidak ada data yang dihantar pesawat malang itu, untuk menjadi clue sebagai asas menemuinya.

Memasuki hari ke-7, kini data yang dikatakan dapat merungkai kehilangan pesawat malang itu, adalah data satellite Amerika yang menyokong signal yang berjaya dikesan radar TUDM bahawa pesawat malang itu berpatah balik dan mengarah ke arah barat selepas terputus hubungan dan hilang daripada radar Menara kawalan Trafik Udara Subang pada pukul 1.30 pagi kurang sejam selepas lepas landas.

Sistem ACARS yang pada pesawat malang itu terus menghantar pings selama 4 jam selepas terputus hubungan dengan menara kawalan trafik awam, dan gagal dikesan radar tentera selepas 2.40 pagi 8 Mac 2014.

Faktor mengapa pesawat gagal dikesan adalah disebabkan transponder pesawat itu diputuskan selang 14 minit, yang pertama pada jam 1.07 pagi dan kedua pada 1.21 pagi, selepas sahaja juruterbang mengucapkan selamat malam kepada menara trafik udara  Subang dengan ucapan "All Right, Good Night" kerana pesawat akan check ini di wilayah Vietnam. Selepas ucapan juruterbang itu, pesawat hilang daripada radar, dan sehingga kini, kehilangannya masih misteri.

Teori terbaru berasaskan data daripada satellite Amerika, mengatakan pesawat malang itu telah "dirampas" dalam erti kata, seseorang yang mampu memandu pesawat telah mengambil alih pesawat itu, dan meneruskan penerbangan selama 4 jam.

Pings pesawat yang diterima satellite, pesawat malang itu menuju lautan Hindi atau Laut Andaman wilayah India.

Apa yang belum dipastikan, selepas pesawat itu menghantar pings selama 4 jam, kemudian terhenti, apa kah pesawat itu telah mendarat di kepulau Anadaman? Jika pesawat terhempas ke laut, sudah tentu, ULB=under water locator beacon yang diaktifkan, demikian juga ELT= Emergency locator Transmitter akan diaktifkan, atas sebab alat tersebut secara automatik akan aktif jika bersentuhan dengan air. Namun bagi pesawat ini, semua alat itu tidak berfungsi, ertinya alat-alat itu juga diputuskan.

Hanya mereka yang mempunyai kepakaran berkaitan elektronik sahaja mampu melakukan itu semua.

Persoalan pertama siapa kah di antara penumpang itu yang mempunyai kepakaran menerbangkan pesawat? dan persoalan kedua, siapa kah di antara penumpang itu mempunyai kemahiran elektronik? jawabannya, pesawat itu membawa 20 penumpang jurutera sebuah syarikat yang berpangkalan di Texas Amerika, yang mempunyai kepakaran elektronik pertahanan. Mungkin kah mereka yang melakukan rampasan pesawat? Bagi mereka, permintaan wang tebusan bukan tujuan, melainkan satu permintaan yang lebih besar daripada itu. Rampasan pesawat MH370, bukanlah rampasan pesawat sepertimana kebiasaan, rampasan MH370, adalah satu konspirasi rampasan berprofile tinggi. Malaysia, hanya jadi mangsa, sebenarnya permainan ini, ada hubungkait dengan teknologi pertahanan antara Amerika dan China.

Sebelum ini, AYT membuat spekulasi, selepas Malaysia pasrah atas sebab tidak menjumpai pesawat malang itu, sebuah negara atau orang-orang tertentu akan muncul, sebagai hero.

Berasaskan maklumat terakhir, maka besar kemungkinan pesawat malang itu akan dijumpai; sudah tentu Amerika akan mendambik dada.

Bagi Malaysia, yang penting menemukan pesawat malang itu bersama penumpangnya, apa kah selamat atau sebaliknya, agar supaya kehilangan pesawat B777-200ER MH370 tidak menjadi misteri abad ini.

MH370: Dirampas Kemudian Terhempas?

Posted: 14 Mar 2014 02:06 AM PDT

Maklumat terkini menyelubungi pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) B777-200ER MH370 mengsyahkan temuan awal radar TUDM bahawa pesawat malang itu berpatah balik ke arah barat Semenanjung.

Para pegwai Amerika Syarikat yang terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) kehilangan pesawat yang membawa 239 penumpang termasuk krew yang berlepas daripada KLIA 12.41 pagi Sabtu laluan Kuala Lumpur Beijing, China; percaya bahawa dua sistem komunikasi yang berada dalam pesawat itu dinoaktifkan berasingan selang 14 minit; maklumat ini menunjukkan bahawa pesawat tidak mengalami gangguan mekanikal atau kehilangan kuasa atau kerosakan enjin.

Sistem penghantar data (data reporting system) ditutup pada 1.07 pagi dan yang kedua ditutup pada pukul 1.21 pagi, sebaik sahaja Juruterbang signed off dengan Menara Trafik Udara Subang dengan kata-kata akhir "All right, good night" kemudian pesawat hilang daripada radar dan kemudian menukar arah menuju barat.

Tindakan menutup transponder (alat komunikasi) merupakan tindakan terancang dan disengejakan. Faktor ini lah yang membawa kepada pasukan penyiasat kehilangan pesawat malang itu, bahawa tindakan manusia merupakan penyebab kehilangan misteri MH370. Tindakan menutup alat komunikasi adalah bertujuan agar supaya tidak dapat dikesan, walaupun pesawat masih meneruskan penerbangan.

Walau semua alat komunikasi pada pesawat malang itu semuanya dinonaktifkan atau ditutup, namun pesawat tetap menghantar signal yang dipanggil "pings" daripada ACARS yang berada dalam pesawat itu terus ke satellite. Sebenarnya melalui signal pings, akan diketahui lokasi, kelajuan dan ketinggian pesawat sekurang-kurangnya 5 jam selepas ianya hilang misteri daripada radar. Data daripada Immarsat- Syarikat Telekomunikasi British menunjukkan pesawat terbang pada ketinggian 35,000 kaki atas permukaan laut, namun pihak Amerika enggan mendedahkan lokasi terakhir pesawat itu menghantar data dan tidak tahu mengapa saluran data terhenti. Walau bagaimanapun, Amerika mengubah liputan pencarian dan menyelamat ke kawasan lautan Hindi kira-kira 1,600 km daripada Kuala Lumpur.

Teori: Lingkaran menunjukan jangkaun jarak yang boleh dicapai MH370, sebelum signal ping terputus

Kemungkinan signal pings diputuskan dengan sengaja oleh seorang dalam pesawat, adalah penyebab terhentinya penghantaran isyarat.

Berasaskan data satellite, signal ping berterusan sehingga penerbangan pesawat MH370 berjaya melepasi 2,200 batu nautika daripada posisi terakhir (hilang pada sken radar). Fakta ini menunjukkan bahawa pesawat dalam keadaan baik dan bukan mengalami kemalangan atau kerosakan atau mengalami kegagalan enjin.

Melihat kepada keadaan bahawa signal pings secara tiba-tiba berhenti, teori yang menyokong keadaan itu apabila pesawat kehabisan minyak dan kemudian terhempas. Oleh kerana destinasinya adalah Asia barat/Iran, maka kemungkinan pesawat malang itu jatuh di lautan Hindi; dan kini berada 5,000 kaki dasar laut.

MH370: New Data Point West

Posted: 14 Mar 2014 12:11 AM PDT


The mystery of Malaysia Airlines flight MH370

Posted: 13 Mar 2014 11:53 PM PDT


The disappearance of Malaysia Airlines Flight MH370 is the kind of mystery that's not supposed to be possible any more. The Information Age is also the age of surveillance, of interconnectedness, of cloud computing, of GPS satellites, of intelligence agencies that can monitor terrorists from space or call in a drone strike from a control console on the other side of the world.

But so far, all the technological eyes and ears of the world have failed to find the missing plane. The Boeing 777-200ER MH370 jetliner, with 239 people aboard, silently vanished early on Saturday on its way to Beijing, China, disappearing from radar so suddenly and inexplicably that it might as well have flown into another dimension.

The civilian and military assets of multiple nations are being devoted to the search for wreckage on both sides of the Malay Peninsula, in the Gulf of Thailand and the Strait of Malacca.
The pilots of Flight MH370 never communicated distress. No one activated an SOS signal. No debris or fuel slick has been found. The plane's flight recorders may be on the sea floor, buried in sand.

Scenarios around. Did the plane disintegrate at 35,000 feet from a mechanical failure and sudden decompression? Did the pilot commit suicide by flying it straight down into the sea? Did terrorists blow it up? Did a passenger plant a bomb so that his family would collect life insurance? Was the plane shot down by a jumpy military? Could it have crash-landed in a jungle somewhere, where the passengers are now fighting to survive?

From a long list of possibilities that range from the unlikely to the extremely far-fetched, the truth about what happened to Flight MH370 will probably emerge eventually. For now, it's the mystery of the year - and a source of immense anguish for the families of the missing passengers and crew.

There were media reports on Tuesday, quoting Malaysia's air force chief, General Rodzali Daud, saying that military radar picked up the plane Saturday flying far off-course, to the west, far from its flight path. That would suggest foul play - for example, a cockpit intrusion and forced diversion - if the reports hold up. But these reports still do not reveal where the plane is, whether it crashed on land or at sea, or is intact somewhere.

The case has some similarities to that of Air France flight 447, which crashed into the Atlantic after leaving Rio de Janeiro, killing all 228 people aboard, in 2009. But in that case, when air-speed measurements failed and led pilots to put the plane into a stall, the computers on the plane sent error messages to computers on land before the plane disappeared. Wreckage on the sea surface was spotted five days after the crash, and eventually most of the bodies were recovered, though it took two years for the black-box flight recorder to be retrieved from the sea floor.

The lack of a solid explanation for the Malaysia Airlines disappearance has spawned rampant speculation. Two Iranian passengers travelling with stolen passports do not appear to have any connection to terrorist groups, intelligence officials have told reporters.

The missing plane may be a mystery, but the search for answers is likely to produce some sooner rather than later. Space aliens don't abduct Boeing jetliners. Anyone wondering whether there's the equivalent of the Bermuda Triangle off the coast of South-East Asia should remember that the Bermuda Triangle is a myth. The plane is out there somewhere.

MH370: Menuju Negara Teluk?

Posted: 13 Mar 2014 05:44 PM PDT

Pihak Amerika yakin sangat, bahawa pesawat B777-200ER MH370 menuju negara teluk, kemungkinan Iran, selepas enam hari operasi Mencari dan Menyelamat yang tertumpu di Laut China Selatan dan Selat Melaka radius 100 batu nautika, gagal menemui sebarang indikasi berkaitan pesawat malang itu.

Pihak Amerika mempercayai bahawa selepas pesawat malang itu terputus hubungan dengan menara kawalan udara di Subang pada 1.30 pagi, pesawat malang itu meneruskan penerbangan selama 4 jam ke arah barat (berpatah balik) kerana data satellite negara adi kuasa itu menunjukkan bahawa pesawat malang itu cuba terbang menuju satu lokasi di Asia Barat.

Semalam, Malaysia menafikan bahawa pesawat malang itu meneruskan penerbangan selepas hilang daripada radar, atas sebab ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) yang terdapat pada pesawat itu kali terakhir menghantar data pada 1.07 pagi Sabtu, 23 minit selepas itu, pesawat hilang daripada skren radar.

Pada awal pencarian, memang pihak RAMF Malaysia, memberi indikasi, bahawa kemungkinan besar pesawat itu berpatah balik, kemudian terbang rendah dengan semua transponder dinonaktifkan, bagi mengelak dikesan. Nampaknya, indikasi ini, disokong oleh maklumat satellite Amerika, atas sebab itu, negara itu secara "persendirian" mengalihkan operasi SAR di kawasan barat, terutama lautan India, kawasan maksima yang boleh dicapai pesawat itu, mengingat bekalan minyak yang ada.-dikatakan pesawat itu membawa minyak cukup untuk 7.5 jam terbang dengan kelajuan biasa ( note: maximum range bagi jenis pesawat itu 17,395 km).

MH370 bersama 239 penumpang termasuk 12 krew berlepas daripada KLIA pada pukul 12.41 pagi Sabtu laluan Beijing, sepatutnya mendarat pada pukul 6.30 hari yang sama, namun sehingga kini tidak pernah sampai.

Pesawat malang itu, selain membawa dua penumpang warga iran yang menggunakan passport palsu, juga membawa 20 penumpang jurutera "electronic warfare".

Selepas 6 hari operasi SAR, sehingga kini, tiada tanda-tanda berkaitan pesawat malang itu. Semua teori, semua clue dianalisis dan disisaat melalui operasi 12 negara yang menggunakan 43 kapal laut dan 40 pesawat serta 10 satellite, namun gagal mengesan di mana pesawat malang itu.
Apa kah teori Amerika akan terbukti betul? Untuk operasi seperti ini yang melibat teknologi canggih, Amerika masih didepan.  Ikuti teori Amerika itu disini

Teori awal AYT pada pagi 8 Mac seperti ini ( If the plane did continue flying after disappearing, another possible explanation is that a rupture in the aircraft led to the decompression of the cabin, depriving pilots of oxygen and leaving them disorientated, unconscious and then dead. In this scenario, the plane would have continued on autopilot until it ran out of fuel and crashed.)

MH370 menghantui PRK Kajang

Posted: 13 Mar 2014 04:29 PM PDT

Tiada kena mengena antara kehilangan misteri B777-200ER MH370 dengan PRK Kajang, namun pengundi atas pagar melihat bagaimana kerajaan mengendalikan kehilangan pesawat malang itu.

Telah masuk hari ke 7 atau genap seminggu menghampiri 150 jam , kehilangan pesawat yang membawa 239 penumpang termasuk 12 krew, bukan sahaja rakyat negara ini malahan dunia menunggu dengan tidak sabar khabar pesawat MH370.

Malaysia sebagai hos kepada operasi mencari dan menyelamat, kelihatannya panic, walaupun pada awalnya Malaysia downplay kehilangan pesawat itu, apabila kerajaan memperlukan lebih 12 jam untuk memberi respon. Selain itu juga, MAS memerlukan lebih 5 jam, selepas pesawat itu hilang daripada radar kawalan udara Subang untuk memberi respon.

Semakin hari, dunia semakin dihidangkan dengan maklmuat yang bercanggah antara satu sama lain, walaupun negara kuasa besar seperti Amerika dan China turut terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat. Amerika dan China bukan calang-calang telah menghantar asset yang mempunyai peralatan canggih bagi kerja-kerja mengesan.

Sebagai hos, Malaysia melibatkan asset yang paling banyak, namun keupayaan asset kita, tidaklah secanggih apa yang dimilki dua negara adi kuasa itu.

Vietnam, walaupun mempunyai asset yang dianggap lapuk, namun komitmen negara itu berbanding Thailand, Indonesia dan Singapura, jauh lebih terserlah, walaupun sebelum ini, agak marah, atas sebab koordinasi yang tidak teratur, menyebabkan negara itu mengancam mengurangkan tempo operasi mencari dan menyelamat.

Keterbukaan maklumat internet, menyebabkan misteri kehilangan pesawat MH370 menghantui PRK Kajang, atas sebab penggundi kawasan itu agak terbuka berkaitan maklmumat daripada internet.

Pergerakan maklmumat yang simpang siur, bukan sahaja antara juru cakap daripada Malaysia, malah maklumat daripada pakar-pakar penerbangan saling bertolak belakang satu sama lain, menggambarkan bagaimana koordinasi operasi pencarian dan penyelamat pesawat malang MH370 mempengaruhi penggundi atas pagar PRK Kajang.

Terlihat, bahawa jurucakap daripada Malaysia yang diketuai Menteri Pertahanan dan Pengangkutan Dato Seri Hishamuddin, semacam tidak bercommand, sehingga menimbulkan banyak persoalan berbanding jawapan.

Dalam keadaan krisis, apa yang perlu adalah command figure, ertinya, setiap kenyataan daripada command figure itu, boleh meredakan kebimbangan, malah mampu mengekang kemarahan.

Apa yang berlaku, sejak 6 hari lalu, sudahlah lambatnya pihak kerajaan memberi respon, juga berlakunya kenyataan yang membingungkan terutama keluarga penumpang MH370. 
 
Apa yang kurang dapat diterima oleh keluarga penumpang MH370 khasnya dan orang awam amnya, ketersediaan alat komunikasi dan ICT yang serba canggih abad ini, pun demikian, tidak banyak membantu menemukan pesawat malang B777-200ER MH370.

PEJUANG BANGSA

Posted: 14 Mar 2014 11:27 AM PDT

PEJUANG BANGSA


KHUTBAH JUMAAT DI PERMATANG PAUH KAITKAN PESAWAT #MH370 HILANG DENGAN KES LIWAT ANWAR !!! @dzainalabidin

Posted: 14 Mar 2014 03:38 AM PDT

Nama je Ustaz  tapi cakap  langsung tak guna otak dan mengikut nafsu  .   

Mimbar Jumaat hari ini menjadi medan untuk mereka membuat teori fitnah   mengaitkan misteri kehilangan pesawat MH370 dengan  sistem kehakiman negara di mana  Mahkamah Rayuan telah memutuskan Anwar bersalah sehari sebelum kejadian kehilangan pesawat.

Ia berlaku di Masjid Semilang , Seberang Jaya  dan ia tidak disenangi jemaah yang hadir yang menyifatkan khatib ini cuba meraih simpati politik dan  menghina keluarga mangsa penumpang pesawat. 

Ia dikongsi oleh wartawan RTM , Sdr Zackhi Ahmad Suri di status facebook yang dukacita tindakan khatib ini .
Sewajarnya semua masjid digalakkan melakukan solat hajat dan berdoa agar penumpang dan pesawat MH370 ditemui dalam keadaan selamat. Tetapi ia bertukar menjadi pentas politik dengan mengaitkan kehilangan pesawat MH370

GPB difahamkan aduan kepada  Majlis Agama Islam P.Pinang telah dibuat anak kariah yang kecewa dengan tindakan khatib berkenaan  yang sesuka hati  mengunakan mimbar masjid untuk politik dan lebih dikesali menghina ahli keluarga mangsa penumpang pesawat MH370 .


** seruan mimbar masjid seharusnya lebih kepada perpaduan dan penyatuan ummah  bukan mencetuskan perbalahan dan pepecahan semasa Islam .
.
Amaran lempang Raja Bomoh kepada Menteri UMNO @KhairyKJ #MH370

Posted: 14 Mar 2014 01:28 AM PDT


Raja Bomoh Sedunia, Datuk Mahaguru Ibrahim Mat Zin menyelar Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin sebagai budak hingusan yang kurang ajar dan biadab.

Menurutnya, Khairy sepatutnya berjumpa dengannya terlebih dahulu bagi mendapatkan penjelasan sebenar, sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan yang diperoleh daripada media.

"Budak-baru baru yang jadi menteri ni, tak usahlah nak ambil publisiti atas nama Datuk. Biar saya buat kerja, kalau nak cari publisiti pergilah cari orang lain dan bukan atas nama saya.

"Tak baik. Orang-orang muda ni, (seharusnya) menghormati orang yang lebih tua. Jangan kata itu haram, ini haram. Berjumpalah dahulu. Mahkamah kalau nak jatuh hukum pun, kena siasat dulu" jelasnya ketika ditemui semalam.

Khairy yang juga merupakan Ketua Pemuda Umno, di dalam akaun Twitternya sebelum ini menyifatkan upacara ritual, Raja Bomoh itu sebagai memalukan. Beliau turut berkata tindakan perlu diambil terhadap bomoh "tikar terbang" tersebut.

"Seseorang perlu menangkap bomoh permaidani ajaib itu. Ia memalukan," katanya.

Terdahulu, ahli parlimen Rembau itu turut memaklumkan beliau telah menghubungi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom agar menangani isu berkaitan Raja Bomoh ini.

Ia ekoran dari tindakan Ibrahim yang melakukan upacara ritual di lapangan terbang antarabangsa (KLIA) bagi mengesan pesawat #MH#70 yang hilang beberapa hari lalu.


Mengulas lanjut, Ibrahim turut menggesa Khairy agar menarik kembali kenyataan yang dikeluarkan sebelum ini atau berdepan dengan tindakan saman kerana mengeluarkan kenyataan yang memalukan dirinya.

"Saya tidak takut dengan dia. Letak jawatan sebagai menteri, boleh lawan dengan saya. Dia pun bukan senonoh sangat perangai.

"Biar saya cakap terang-terang pada Khairy Jamaluddin. Saya cabar dia. Letak jawatan (sebagai Menteri) dan saya letak jawatan sebagai mahaguru. Kita try fight. Saya tampar dia macam buaya nanti, baru dia tahu.


Ibrahim turut mengatakan, keputusan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melantik Khairy sebagai ahli kabinet adalah merupakan satu keputusan yang salah.Kalau perkara ini melarat, saya akan buat memorandum untuk berjumpa dengan (Perdana Menteri) Najib bersama semua ahli silat kita seramai 500 ribu orang.

 "Dia budak baru, dia ingat saya baru setahun jagung?. Orang kampung dia bolehlah dia gempar di Rembau, kena bodoh. Ibrahim Mat Zin, dia (Khairy) jangan gempar.

 Beliau turut menyifatkan Khairy sebagai seorang menteri yang gila, kerana sering bergaduh dengan semua orang.


KERAJAAN TAK HANTAR BOMOH PERMAIDANI AJAIB CARI PESAWAT MH370 - @KhairyKJ

Posted: 13 Mar 2014 06:31 PM PDT
Susulan kehadiran bomoh di balai ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA) kononnya mampu mengesan pesawat MAS yang hilang, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menyatakan perkara itu tidak melibatkan usaha kerajaan untuk menyelesaikan misteri kehilangan pesawat tersebut.

"Tidak, kerajaan tidak mempelawa bomoh untuk membantu mencari MH370," katanya yang dipetik di laman akaun Twitter, hari ini.

Menurut, Khairy yang juga Ketua Pemuda BN itu berkata, alasan dan penjelasan kerajaan berhubung misteri kehilangan pesawat MAS itu terpaksa memberi jawapan yang 'sama'.

Katanya, tidak mungkin kerajaan akan menyembunyikan perkara tersebut kepada masyarakat sekiranya mempunyai maklumat.

"Kadang-kadang kita hanya perlu mengulangi perkara yang sama lagi dan lagi," katanya.

Terbaru, sebuah portal berita antarabangsa melaporkan sekaligus melabelkan kerajaan Malaysia menggunakan "ahli sihir" sebagai usaha terakhir untuk mencari pesawat tersebut yang masih belum ditemui sehingga ke hari ini.

Kenyataan itu dikeluarkan apabila gambar dan video bomoh 'tikar terbang' tersebar sekaligus menjadi viral dalam media sosial.

Sebelum ini, media turut melaporkan  muncul seorang lelaki yang mendakwa sebagai 'Raja Bomoh Sedunia Nujum VIP' yang kononnya mampu membuat ramalan lokasi pesawat MH370 yang hilang itu.

Dalam pada itu, Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau itu berkata tindakan perlu diambil terhadap bomoh "tikar terbang" tersebut.

"Seseorang perlu menangkap bomoh permaidani ajaib itu. Ia memalukan," katanya

IPOHMALAY

Posted: 14 Mar 2014 09:13 AM PDT

IPOHMALAY


'Raja Bomoh' mahu tampar Khairy Jamaluddin

Posted: 14 Mar 2014 12:45 AM PDTOhpolitik!™

Posted: 14 Mar 2014 03:41 AM PDT

Ohpolitik!™


PANAS!! #SpendaStopha Bakal Menantu #AnwarIbrahim ? #PRKKajang #KajangMove

Posted: 14 Mar 2014 02:05 AM PDT

Si Mak dan Si Ayah Dalam kesibukan berkempen Prk Kajang, ade plak kesahnyer pasal anak si calon nie...!!

Apa la pulak kesahnya, anak sulung si calon yang katanya dah fail penceraian dengan suami dia, betul ker tengah main mata main ayat power dengan sorang pimpinan PAS...?

#KajangMove : CALON INTEGRITI LAWAN RATU AIR MATA #PRKKajang

Posted: 14 Mar 2014 01:17 AM PDTBerikut adalah antara fakta berkaitan calon Barisan Nasional (BN) bagi N25 DUN Kajang. Jika dilihat, Chew Mei Fun adalah seorang pemimpin yang mempunyai kredibiliti dan integriti. Pemimpin sebeginilah yang kita perlukan dalam memastikan pentadbiran sebuah negeri sentiasa berada dalam keadaan yang tersusun dan telus. Bukannya menyorokkan kelemahan diri dengan menghina pihak lain dengan pelbagai tuduhan dan fitnah.
Ini dibuktikan melalui tindakan beliau melepaskan jawatan dalam parti apabila Chua Soi Lek dilantik menjadi Presiden. SebagaI seorang wanita yang berkeluarga, Chew Mei Fun amat mementingkan institusi kekeluargaan dan tidak dapat menerima pemimpin yang mempunyai masalah moral. Beliau sanggup meletakkan jawatan sebagai Ketua Wanita MCA dan Timbalan Menteri; suatu kedudukan yang amat tinggi dalam parti dan masyarakat.  
Sebelum ini Chew Mei Fun adalah Ahli Parlimen untuk 2 penggal. Melihat bakat dan kebolehan beliau, beliau telah dilantik menjadi Timbalan Menteri di dalam kabinet Barisan Nasional. Selain itu, beliau merupakan seorang pemimpin yang "clean" tanpa sebarang isu sama ada isu moral, skandal, korupsi, nepotisma dan sebagainya.

Ramai berharap warga Kajang dapat menilai sebaik mungkin kedua-dua calon PRK N25 Kajang dan seterusnya memilih calon yang benar-benar jujur utk berkhidmat untuk rakyat.  

Janganlah memilih calon yang bertanding hanya kerana disuruh oleh si suami. Dan jangan pula menggunakan air mata berderai-derai untuk menagih simpati rakyat dengan cerita-cerita penglipur lara dan fitnah semata-mata. 

Rakyat tak suka diperbodohkan, mereka adalah masyarakat bermaruah dan perlu diutamakan berbanding kepentingan peribadi ataupun sang suami.

mymassa

Game 'Raja Bomoh' KINI DI GOOGLE PLAY #MH370 #PrayforMH370 #Pray4MH370

Posted: 13 Mar 2014 09:07 PM PDTThe shaman "Bomoh" who created a stir with his appearance for rescuing a missing plane from Black Garuda.

Dressed in lounge suits and carried out rituals with the use of "Zam-Zam" water, coconuts, and an "enchanted" walking stick and carpet.


Bomoh Rescue is a running game to rescue the passengers and crews to gain more points. Beware of the BLACK GARUDA to counter of the the bomoh along the run
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bomoh.rescue.run 


Apapun, hasil tinjauan aku, apps store belum ada lagi game ini..

Cubaan Serangan Cyber Terhadap Web #MalaysiaAirlines #MH370 #PrayforMH370 #Pray4MH370

Posted: 13 Mar 2014 09:02 PM PDT


Terkini perang cyber bermula. Selepas pelbagai usaha bagi mendapatkan maklumat berhubung kehilangan MH370 GAGAL, hari ini usaha bagi hack laman web Malaysia dikesan. 

Apa yang menarik, berdasarkan siasatan yang dibuat, usaha ini dilancarkan dari Beijing, China. 

KANTOI CACAI FITNAH LARANGAN SOLAT HAJAT PAS DI KLIA #MH370 #PrayforMH370 #Pray4MH370

Posted: 13 Mar 2014 07:32 PM PDT


Komen yang berlainan namun fitnah yang membanjiri diseluruh media sosial. Cuba baca komen di atas dan lihat apa yang dicanang dengan niat memburukkan kerajaan UMNO,BN di bawah. Sangat kontra, namun itulah yang dihalalkan dalam politik Malaysia kini. Apa saja yang boleh memburukkan walaupun ianya sebaliknya akan diSEBARkan. Cukuplah, PAS dan UMNO sebenarnya sama, kita sebangsa dan seagama, mengapa harus kita bermusuhan?PAS pula dilarang oleh kakitangan KLIA untuk berbuat solat hajat.
Kenapa pula amalan khurafat BOMOH 1MALAYSIA tidak disiasat, tetapi penganjuran solat hajat disoal-siasat oleh polis?
Menurut polis, larangan sudah dikeluarkan namun PAS nampaknya masih meneruskan aktiviti yang dilarang itu sebab keterangan diambil.
Ada logik ka situasi ini? Sememangnya KLIA perlu dilimpahi dengan kegiatan seperti solat sunat hajat mahupun taubat dan sebagainya. Ini dibuat supaya boleh 'menyingkirkan' amalan bodoh KHURAFAT BOMOH 1MALAYSIA yang telah tersebar meluas di KLIA sehingga menjadi ejekan masyarakat dunia.

Sekurang2nya mereka tahu hanya segilintir orang BODOH aje wujud di Malaysia dan memalukan negara. Lebih ramai lagi orang2 MUSLIM di negara ini yang AKALNYA WARAS dan tidak terpalit dengan kegiatan KHURAFAT.
Pelik juga kenapa benda2 begini menjadi pertikaian pada PEGAWAI KLIA?

KEMPEN 3.0 HENTIKAN PENYEBARAN BERITA PALSU #MH370 #PRAYFORMH370 #PRAY4MH370

Posted: 13 Mar 2014 07:11 PM PDT
Ramai yang ingin menjadi wartawan dengan menyampaikan dan share sesuatu tanpa memikirkan kesan terhadap anggota penyelamat dan keluarga mangsa itu sendiri. Sehubungan itu, OhPolitik mengambil inisiatif untuk berkempen HENTIKAN PENYEBARAN BERITA PALSU yang boleh mengelirukan dan menyusutkan lagi keadaan. Adalah lebih baik kita semua bersatu hati dan berdoa bersama-sama semoga MH370 ditemui.

KANTOI!! Media Pembangkang Dedahkan #AnwarIbrahim Hantar 'Raja Bomoh' Ke KLIA #MH370 #Pray4MH370 #PrayforMH370

Posted: 13 Mar 2014 06:59 PM PDT

SELAGI ANWAR TIDAK DISUMBAT KE PENJARA, SELAGI ITULAH SELURUH NEGARA DITIMPA BALA...... 1999, ketika riuh gelombang reformasi dan usaha menggulingkan kerajaan UMNO-BN yang dipimpin oleh Tun Dr. Mahathir sama ada menerusi demonstrasi jalanan mahupun tekanan antarabangsa, khususnya Amerika Syarikat dan PRU-10, beberapa musibah besar telah melanda Malaysia. Antara yang paling diingati sudah tentulah putusnya bekalan elektrik selama 48 jam yang kemudian atas kuasanya selaku Menteri Kewangan, Anwar Ibrahim mencadangkan kewujudan IPP yang kesemuanya dimiliki oleh kroninya. Kemudian, menjelang 1998, berlaku kemarau dahsyat di seluruh Malaysia sehingga mengeringkan air di takungan dan empangan menyebabkan catuan air secara besar-besaran terpaksa dilakukan. Tidak cukup dengan itu, jerebu yang tebal juga melanda Malaysia sehinggakan banyak penerbangan terpaksa membatalkan pendaratan atau penerbangan. Barangkali asbab daripada kemelut ekonomi dan kewangan yang juga dicetuskan oleh Anwar Ibrahim dalam usahanya menekan Tun Dr. Mahathir agar segera melepaskan jawatan Perdana Menteri kepadanya, menjadi pemangkin kepada perubahan besar. Anwar Ibrahim kemudiannya gagal menyanggah bukti serta fakta yang dibentangkan di Mahkamah Tinggi bersabit tuduhan melakukan hubungan luar tabie dengan bekas pemandu peribadi isterinya, Azizan Abu Bakar dan rasuah salahguna kuasa dalam usahanya menggunakan PDRM untuk menutup kes. Azizan Abu Bakar kemudiannya kehilangan isterinya yang sarat mengandung dalam satu perlanggaran yang lebih mirip kepada cubaan membunuh selepas kes tersebut selesai dibicarakan. Kesemua masalah, termasuklah kemelut ekonomi dan kewangan negara berakhir sebaik-baik sahaja Anwar Ibrahim memulakan hukuman penjara selama 14 tahun iaitu 6 tahun untuk rasuah salahguna kuasa dan 8 tahun untuk hukuman liwat. Anwar bagaimanapun, tidak menghabiskan baki 8 tahun penjara apabila Mahkamah Persekutuan membebaskannya pada tahun 2005 kerana 'kesilapan teknikal' walaupun ketiga-tiga Hakim Mahkamah Persekutuan sebulat suara berpendapat, liwat memang berlaku antara Anwar Ibrahim dan Azizan Abu Bakar. Nampaknya, selepas 15 tahun kemudian, perkara yang sama hampir berlaku. Ramai yang tidak menyedari, matawang Malaysia iaitu Ringgit sedang mengalami penurunan nilai. Anwar tidak bising-bising tetapi para pecacai dan pemimpin Pakatan Rakyat menyuarakan kemarahan tentang 'kealpaan' Najib mengawal nilai Ringgit berbanding matawang lain. Anwar Ibrahim bagaimanapun, terlepas cakap ketika berkempen di Kajang sebelum Mahkamah Rayuan memutuskan dia bersalah, kononnya jikalau dia terpilih sebagai wakil rakyat Kajang, dia akan menjadikan nilai RM1 sama dengan USD1. Bagi mereka yang masih ingat, inilah janji yang dibuat oleh Anwar Ibrahim pada tahun 1999. RM1 bersamaan dengan USD1 jikalau dia menjadi Perdana Menteri Malaysia. Kecuali insiden kehilangan misteri pesawat MH370, lain-lain bencana semuanya tidak dapat dikawal oleh manusia. Jerebu tebal melanda Malaysia, khususnya di Semenanjung. Cuaca kering walaupun bukan kemarau telah menyebabkan catuan air, khususnya di Lembah Kelang telah dikuatkuasakan. Anwar Ibrahim dan konco-konconya dari Barat sudah mula menyerang Malaysia dan Najib Abdul Razak menerusi kekuatan media. Dan yang terbaru ialah penggunaan seorang bekas penjenayah yang menamakan dirinya sebagai Raja Bomoh VVIP 1Malaysia, Ibrahim Mohd Zain untuk memalukan Malaysia di mata dunia. Anwar secara tidak sengaja telah membuat pengakuan bahawa dia yang membayar bomoh tersebut tetapi kemudian mempersoalkan, siapakah yang memberikan keizinan kepada bomoh tersebut untuk melakukan rituan karut di KLIA untuk menutup cerita dia mengupah bomoh berkenaan. Tidak mustahil sekiranya Anwar akan menyalahkan portal terbabit kerana kononnya tersalah membuat laporan sebagaimana yang sering dilakukan sebelum ini apabila dia kantoi. Namun yang sah, selagi Anwar Ibrahim tidak dimasukkan ke dalam penjara dengan secepat mungkin, selagi itulah, bala demi bala akan terus menimpa Malaysia. Terbaru, siling lobi Hotel Concorde di Shah Alam pula runtuh walaupun tidak ada ribut, walaupun tidak ada hujan! - MYYKMU.NET

Kehadirann Raja Bomoh VVIP 1Malaysia, Ibrahim Mohd Zain memalukan Malaysia di mata dunia. Ironinya, dalam keghairahan pembangkang menyalahkan UMNO,BN berhubung isu ini, Anwar secara tidak sengaja telah membuat pengakuan bahawa dia yang membayar bomoh tersebut tetapi kemudian mempersoalkan, siapakah yang memberikan keizinan kepada bomoh tersebut untuk melakukan rituan karut di KLIA untuk menutup cerita dia mengupah bomoh berkenaan.

Tidak mustahil sekiranya Anwar akan menyalahkan portal terbabit kerana kononnya tersalah membuat laporan sebagaimana yang sering dilakukan sebelum ini apabila dia kantoi.

Namun yang sah, selagi Anwar Ibrahim tidak dimasukkan ke dalam penjara dengan secepat mungkin, selagi itulah, bala demi bala akan terus menimpa Malaysia.

Terbaru, siling lobi Hotel Concorde di Shah Alam pula runtuh walaupun tidak ada ribut, walaupun tidak ada hujan!.

'Langkah Kajang' : Rakyat Perlu Bangkit 'Terajang Pembangkang' di #PRKKajang #TolakAnwarIbrahimSekeluarga

Posted: 13 Mar 2014 06:50 PM PDT


Rakyat perlu bangkit memberi 'pengajaran' sewajarnya kepada pembangkang yang secara berterusan mempersendakan sistem demokrasi di negara ini apabila dengan sengaja mewujudkan pilihan raya kecil tanpa sebab munasabah.

Ironinya, demi menarik perhatian rakyat, pembangkang sanggup adakan pilihanraya ini. Rakyat harus bangkit menghukum tindakan pembangkang itu kerana menjadikan pilihan raya sebagai medan meraih simpati dan mengukuhkan kedudukan politik.

Sebelum ini pemimpin pembangkang mendabik dada dengan bangganya mengadakan 'langkah Kajang' yang melalui wakil rakyat mereka yang diminta untuk mengosongkan kerusi tanpa sebab.

Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang yang akan diadakan pada 23 Mac ini juga dibuat selepas wakil rakyat pembangkang mengosongkan kerusinnya tanpa sebab.

Pada PRK ini menyaksikan saingan satu lawan satu antara calon BN, Datin Paduka Chew Mei Fun dengan Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail yang mewakili Parti Keadilan Rakyat (PKR)

KES CURI DI PUSAT MEDIA #MH370 MENCALARKAN LAGI IMEJ #MALAYSIA #PrayforMH370 #Pray4MH370

Posted: 13 Mar 2014 06:37 PM PDT

Anggota keselamatan perlu ditambah di Pusat Media bagi membenteras kejadian ini berulang.
Suspek dipercayai mencuri beg Pembantu Editor Berita NOW TV Hong Kong, Chan Wai Li ketika membuat liputan mengenai ahli keluarga penumpang Pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 di Lobi Hotel Everly, Putrajaya, Khamis. Foto: BERNAMA
   
Dalam kesibukan petugas media tempatan dan antarabangsa membuat liputan berita kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS)MH370, seorang wartawan TV luar negara mendakwa kehilangan RM15,000 apabila beg miliknya dicuri di sebuah hotel pada Khamis.

Selain wang tunai, Chan Wai Li, lelaki berusia 36 tahun dari Now TV, sebuah stesen TV swasta Hong Kong itu turut kehilangan dokumen perjalanan, dompet, kad kredit dan pita rakaman kamera video. 

Chan yang merupakan Penolong Pengarang Berita, Now TV mendapati begnya hilang pukul 4 petang, selepas pulang dari pusat beli belah Alamanda yang terletak berhampiran dengan hotel itu setelah membeli kad prabayar bersama dua lagi rakannya.

Beliau membuat liputan berita kehilangan penerbangan MH370 sejak 8 Mac lalu. 

Beg galas itu dipercayai dilarikan seorang lelaki yang disyaki sudah berada di sini sejak semalam.

Suspek keluar dari lobi hotel bersama beg dipercayai berisi pasport dan wang tunai Penolong Pengarang Berita NOW TV Hong Kong, Chan Wai Li  di Lobi Hotel Everly, Putrajaya. Foto: BERNAMA

Chan yang kelihatan panik segera memaklumkan kehilangan beg itu kepada pengurusan hotel dan sejurus selepas itu wajah dan pergerakan suspek dapat dikesan melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV). 

Dalam rakaman CCTV, suspek dalam keadaan mencurigakan sebelum mengambil beg itu dan meninggalkan hotel itu ketika kebanyakan petugas media sibuk membuat liputan di ruang lobi hotel.

"Saya tak sangka ada orang yang mengambil kesempatan dan mencuri ketika kita (petugas media) buat liputan berita. 

"Ada RM15,000 dan dokumen penting seperti pasport dalam beg itu," katanya kepada pemberita. 

Chan membuat laporan polis berhubung kejadian itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Putrajaya. 

Ketua Polis Daerah Putrajaya, ACP Abdul Razak Abdul Majid ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan polis berhubung kejadian itu.

Segmen Auto : Siapa Kata Volkswagen Bagus Sangat Dari Proton?

Posted: 13 Mar 2014 06:23 PM PDT

Volkswagen Owners Voice Grievances At Volkswagen Group Malaysia Headquarters

Nearly 50 disgruntled Volkswagen owners gathered at the steps of Volkswagen Group Malaysia's (VGM) headquarters in Bangsar earlier today to voice their complaints about the poor after sales experience and unreliability of their Volkswagen cars. Executives from the company were present at the lobby to listen to the complaints brought forth by the group. 
According to the co-organiser of the gathering, Ben Yeo, the group is demanding that VGM would be able to deliver a product that is safe and reliable, as well as improve their after sales service. "We feel cheated about the warranty and safety, a number of Volkswagen owners have had to change the engines and replace the clutch pack in their cars in the span of less than two years," said Yeo. "Furthermore some of us had our warranty voided by the manufacturer due to minor overruns in the car's service interval."
Co-organiser Leon Loke claims that his warranty for his Volkswagen Passat CC was voided for exceeding it service interval by a margin of around 1,000km. "A lot of customers including myself would have to book our cars in for service a month in advanced as there are no available slots for me to do so earlier," said Loke. 
Another owner who identified himself as Mr Low claims that his2012 Volkswagen Polo 1.2 TSI has been experiencing a multitude of problems ranging from improper replacement parts to unsatisfactory repairs done by his car's service centre operated by Wing Hin.
The group of owners also handed over a list of requests to the Volkswagen management. Their list of requests includes a warranty extension to 10 years for the engine and gearbox, and no voiding of the warranty for mileage overruns under the tolerance of 3,000km. "The reliability issues of the seven-speed dual-clutch gearbox are already acknowledged by Volkswagen in China and they have extended their warranty coverage to 10 years. We on the other hand are still left with a 5-year warranty coverage," explained Yeo. "All we are asking for is a fair treatment from VGM."
The owner demonstration was started and organised on the "VW DSG 7 Defects Community" Facebook group. The group was started by disgruntled Volkswagen owners in May last year, and has so far attracted more than 2,000 followers to date.  
Yesterday VGM released a statement on steps the company would be taking to improve its after-sales service, whereas its new managing director, Christoph Aringer, is well aware of issues on reliability and after-sales service plaguing Volkswagen owners in Malaysia. According to Aringer, the company are already taking steps to address to improve the company's after-sales support both in terms of customer care and warranty claims.
Volkswagen says issues related to the 7-speed DSG transmission have already been addressed by last year's recall in Malaysia, and assures its customers that all new Volkswagen models are not affected by any transmission reliability issues.  
The after-sales grievances experienced by Volkswagen customers aren't exclusive to the German brand. We would also like to point out that fast growing brands such as Ford and Peugeot also experienced similar customer complaints alluding to the lack of after-sales capacity during their period of growth a number of years back. With a fast growing number of new customers, an unprepared after-sales network would be easily overwhelmed by the higher number of customers looking to send their cars in for routine service. Only in the past few years did Ford and Peugeot managed to turn their situation around after expanding their service network and hiring better trained after-sales personnel to meet the needs of their new customers.  
The question of whether VGM would be able to finally address its customer complaints would depend on the company's actions and its relationship with its network of dealers. Those steps would take time to bear fruit, but it is crucial steps of the utmost priority nevertheless. 

Bomoh : #MH370 Sibuk Dipolitikkan PEMBANGKANG, Bila Agaknya Politik Kita Nak Matang? #PrayforMH370 #Pray4MH370

Posted: 13 Mar 2014 03:53 AM PDT

Bila agaknya politik di Malaysia akan matang? Yang dicari pesawat MH370. Yang diketawa Bomoh yang kononnya membantu. Ironinya, PEMBANGKANG dari ahli politik di Dewan Rakyat hingga cacai di media siber sibuk mengedit gambar dan edar kononnya Bomoh tersebut orang UMNO, BN. 

Di saat BN dan anggota mencari dan penyelamat berusaha mencari pesawat MH370, ada pihak yang senantiasa mencari apa jua yang boleh digunakan sebagai bahan politik bagi memburukkan UMNO,BN. Apa ini dapat membantu? Bangunlah. Matanglah sikit. Hentikan menjadi badut untuk ditawakan dunia. Cukuplah bomoh itu ditawakan, takkan ahli politik kita juga mahu dijadikan bahan tawa?
bumiyang

Posted: 14 Mar 2014 03:07 AM PDT

bumiyang


Anwar Adalah Dalang Yang Menghantar Bomoh Untuk Mencari MH370???

Posted: 14 Mar 2014 01:10 AM PDT

Pekerja Plantar Minyak Saksikan MH370 Terbakar di Perairan Vietnam???

Posted: 13 Mar 2014 08:13 PM PDT

Contoh Pembangkang Yang Konsutruktif??

Posted: 13 Mar 2014 07:30 AM PDT

SENJALIZA

Posted: 14 Mar 2014 03:05 AM PDT

SENJALIZA


Kajang O Kajang: Kipas vs Kelapa Muda dan Teropong Bambu: Mana yang lebih berbisa?

Posted: 13 Mar 2014 08:16 PM PDT

Suddenly, Kipas menjadi senjata ampuh calon PKR di Kajang dan Bomoh yang dikatakan dihantar DSAI ke KLIA menjadi cerita panas.

Di mana sahaja calon PKR dalam  PRK Kajang berada, "kipas klasik" di tangannya selalu sahaja terbuka. Entah benar disebabkan oleh cuaca panas dan jerebu entah tidak kerana kipas klasik itu lajimnya akan menggangu pergerakan pembawanya. Tiba tiba sahaja ia menjadi "perhiasan" PRK di Kajang bagi calon PKR itu.

Di atas pentas, kipas itu sentiasa terbuka dan berkibar bagaikan TARIAN KIPAS sedang dipersembahkan. SL tak pasti samada ini sudah menjadi sebahagian dari kebiasaan DSWA sejak sekian lama. Bagaimanapun, ia lebih ketara dalam PRK Kajang. Apakah kipas klasik ini mampu menjadi senjata ampuh atau satu strategi yang bekesan dalam PRK Kajang?

Kelapa muda pula telah "diterbangkan" dengan pelbagai bancuhan oleh pereka gambar dengan photoshop. Nampak jelas sebagai satu lelucun dan jenaka murahan yang mampu menyakitkan hati ahli keluarga yang terlibat dalam MH370. 

DSAI, dalam FMT, tidak menafikan bahawa dia telah menghantar "bomoh kelapa muda dan teropong bambu" ini. Apa muslihatnya?. Dia hanya mempersoalkan kenapa pihak berkuasa membenarkan "bomoh kelapa muda dan teropong bambu ini melakukan ritualnya di KLIA. Tetapi yang DSAI lupa bahawa dia yang menghantarnya dan adakah pihak berkuasa tahu dan faham ritual itu SEBELUM ianya dipersembahkan?.

Kajang O Kajang.. Antara KIPAS dan Kelapa Muda plus Teropong Bambu, mana agaknya yang lebih berbisa? KEDUA DUANYA DIHANTAR DSAI. SATU DI KAJANG, SATU DI KLIA.

tunku

Posted: 14 Mar 2014 03:03 AM PDT

tunku


WAN AZIZAH TOOL OF ANWAR’S AMBITION

Posted: 14 Mar 2014 12:07 AM PDT

It is 'war' in Kajang, politically that is, as Parti Keadilan Rakyat (PKR) and Barisan Nasional (BN) slug it out to win the hearts and minds of the 39,000-odd voters, who are forced to go to poll because of one man's plan called the Kajang Move.

Datuk Seri Anwar Ibrahim, de facto chief of PKR planned the move to helm Selangor on the basis to end the feud between current Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim and the party deputy chief Azmin Ali and to stop claims of Selangor Umno onslaught.

Unfortunately, he was 'out of action' when found guilty of sodomy and sentenced to five years jail, and he got his wife Datin Seri Wan Azizah Ismail who is also PKR president to 'stand in' for him.
And since Anwar is still free as he is out on bail and waiting for appeal, he told the nightly ceramahs that the Kajang move is till on.

What is the Kajang Move which is still on where Wan Azizah is now being burdened with?
From what Anwar mentioned in his ceramah is the move would enable him to make Selangor as the platform to jump to Putrajaya, through the state's progress in economy and development.
He wanted Malaysians at large to look at Selangor as a model state an dthen choose him as Prime Minister in the next general election.

So that is Kajang Move where the electorate have to be sacrificed to enable him to contest the state seat, then get Khalid to step down and he takes over.
So the Kajang Move is actually a plan for him to be Mentri Besar and then Prime Minister, without any consideration on people's interests or benefits.

Wan Azizah is now a 'tool' for Anwar to achieve his aim as she is seen and in fact is clean politically and loyal to her husband's wishes and needs.
Never mind about being made used of, after all she has a responsibility towards the party she leads as well as her husband.

She wants the party to retain Kajang and if possible with higher majority, at a time when her husband's name is no longer the 'talk of town' as his name no longer gets 'the adrenalin of men nor women' going at his speed.

Except for his followers, Anwar's news is now taken as a 'mention in passing' thing as Kajang eledctorate no longer 'wait in anticipation' or anxious' as they have made up their minds.

However, with Wan Azizah in the lead role, the mindset change as talks have it that she is a victim of circumstances, a nice woman who is loyal to her husband and have no choice.

Bloggers have her named as 'Pelakon Air Mata' (The Teary Eyes Actress) as her campaign line is expected to be more on wooing sympathy than political ideology and other issues against the ruling BN.

All the above aside, it is the electorate who will decide whether to sympathise with Wan Azizah and vote her to allow her husband achieve his personal aim or vote BN Datuk Paduka Chiew Mei Fun who is truly a 'worker' who wants to serve the people sincerely.

Sahabat-Gunung

Posted: 14 Mar 2014 01:59 AM PDT

Sahabat-Gunung


Ikrar Dan Janji Mei Fun Kepada Warga Kajang

Posted: 13 Mar 2014 10:35 PM PDT


Calon BN, Datin Paduka Chew Mei Fun hari ini berikrar akan memperkuatkan check and balance terhadap kerajaan negeri Selangor, membetulkan masalah hal ehwal tempatan selain memainkan peranan sebagai pihak pembangkang yang konstruktif dan sebagai Duta Muhibbah untuk Perpaduan Rakyat.

Ujarnya, pilihanraya kecil DUN Kajang ini merupakan satu cabaran yang besar di sebalik di dalam satu pilihanraya kecil yang sengaja diadakan secara sengaja oleh parti PKR dengan tujuan yang tidak jelas.

"Mereka telah mempersenda dan memanipulasi sistem demokrasi yang telah diamanahkan kepada mereka dan bagi menegakkan, menghormati dan mempertahankan prinsip demokrasi serta hak rakyat, masa saya terpanggil untuk memikul amanah dan menggalas tanggungjawab dalam PRK kajang ini," ujarnya  yang melafazkan Ikrar tersebut di Majlis Ikrar Mei Fun Kepada Warga Kajang di Bilik Gerakan MCA di Taman Berjaya, Kajang.

Dalam masa yang sama, beliau menjanjikan kepada warga Kajang dengan memperkenalkan dan menganjurkan lebih banyak aktiviti kenyataan untuk menonjolkan imej Kajang sebaga isebuah bandar kebudayaan.

"Saya akan Mendirikan Pusat Khidmat Wakil Rakyat dan akan berperanan sebagai jambatan berkesan di antara Majlis Perbandaran dengan Rakyat Jelata. Saya akan memantau pentadbiran kerajaan tempatan untuk memastikan kualiti perkhidmatan yang memuaskan, memantau keberkesanan pihak Majlis Perbandaran Kajang dalam pembinaan dan penyelenggaran infrastructure  termasuk jalan, longkang, lampu jalan dan kebersihan persekitaran.

Selain itu, kita berjanji untuk meningkat sisten pengangkutan awam dan lalu-lintas secara holistik melalui penyelarasan dengan projek MRT yang dirancang oleh kerajaan pusat, demi menangani masalah kesesakan lalulintas di Kajang yang kian menular," ujarnya yang juga Naib Presiden MCA.

Selain itu, Mei Fun turut menjanjikan penyelasaian masalah banjir kilat di kawasan kajang selain memantau dan bekerjasama dengan pihak polis dalam usaha membanteras jenayah, mengeratkan hubungan dengan pihak polis dengan orang awam dan menubuhkan jawatankuasa keselamatan masyarakat dengan menggerakkan penduduk-penduduk dalam usaha memperbaiki keselamatan.


Rakyat Perlu Ketepikan Batasan Politik, Bantu Cari Pesawat MH370 - Nik Abduh

Posted: 13 Mar 2014 03:20 AM PDT


Rakyat perlu ketepikan batasan politik untuk bantu mencari pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang hilang sejak Sabtu lepas, kata Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz.

Anggota Parlimen Pasir Mas itu berkata insiden berkenaan merupakan isu negara yang perlu ditangani bersama dan bukan masa untuk memikirkan fahaman politik masing-masing dalam menanganinya.

"Hapuskan sempadan fahaman masing-masing, doa bersama-sama, elak kritik usaha yang dijalankan," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Nik Mohamad Abduh berkata sama ada pihak kerajaan atau pembangkang, apa sahaja usaha yang dijalankan bagi menjayakan operasi tersebut tidak harus ada halangan politik terutama dalam mengadakan solat hajat.

"Tiada sempadan apa-apa bagi umat Islam untuk berdoa kepada Allah. Tidak kisah siapa anjur solat hajat baik BN (Barisan Nasional) atau pembangkang sekalipun, siapa saja boleh sertainya," katanya.

Beliau berharap pihak berwajib terus menggandakan usaha dalam mencari dan menyelamat pesawat berkenaan.

Menyentuh mengenai wujudnya bomoh melakukan ritual untuk mengesan pesawat itu, Nik Mohamad Abduh berkata:"Kerajaan mesti mengambil tindakan tegas."

"Kita tidak mahu perkara ini menjadi perhatian antarabangsa apabila masih ada kelompok muslim negara ini yang percaya akan upacara syirik boleh membantu dalam usaha mencari dan menyelamat (pesawat MAS).


"Sekatlah mereka mengikut undang-undang sedia ada," katanya.

Plaza Pelangi Sedia Ruang Sampaikan Mesej & Doa

Posted: 13 Mar 2014 02:04 AM PDT


Atas dasar keprihatinan, pusat beli belah Plaza Pelangi di sini mengambil inisiatif menyediakan ruang kepada pengunjung untuk menyampaikan mesej dan doa berhubung kehilangan pesawat penerbangan MH370, Sabtu lepas.

Pengurus kompleks itu, Ishraqi Shah Abu Bakar berkata kertas-kertas mesej yang digantung pada ranting pokok mula diletakkan di ruang legar kompleks berkenaan dua hari lepas dan akan ditempatkan sehingga pesawat itu ditemui.

"Tujuan kami menyediakan 'wishing tree' ini adalah untuk memberi peluang kepada peniaga dan pengunjung meluahkan rasa simpati serta kata-kata semangat mereka," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Ishraqi Shah berkata usaha tersebut juga merupakan cara pihaknya untuk berkongsi harapan bersama-sama keluarga yang terlibat dan setakat ini kira-kira  500 orang telah menyampaikan mesej dan doa mereka.

Beliau berkata pihaknya merancang untuk mengumpul dan membingkaikan kesemua kertas mesej tersebut untuk diserahkan kepada wakil Malaysia Airlines (MAS), di sini, pada Ahad.

            

Aspirasi Bangsa

Posted: 14 Mar 2014 01:53 AM PDT

RAPERA ..

Posted: 14 Mar 2014 01:18 AM PDT

RAPERA ..


MH 370 - Occasion for renewed Humanity ???

Posted: 13 Mar 2014 11:56 PM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 14 Mar 2014 01:11 AM PDT

Taipingmali (tm)


Pencacai Pembangkang Dakwa Raja Bomoh Adalah ‘Orang Umno’?

Posted: 13 Mar 2014 09:12 PM PDT

 

Tindakan  individu yang mendakwa dirinya sebagai Raja Bomoh Sedunia Nujum VIP, yang mendakwa ingin turut sama membantu dalam usaha mengesan misteri kehilangan pesawat MAS #MH370 dilihat sebagai satu tindakan untuk mencari publisiti murahan. Perbuatan yang jelas bertentangan dengan hukum agama kerana mengamalkan perbuatan khurafat itu turut disifatkan keterlaluan kerana mencemarkan imej negara.

 

Media sebelum ini melaporkan kenyataan bomoh terbabit, Datuk Mahaguru Ibrahim Mat Zin, 80 yang mendakwa kononnya dia mendapat alamat bahawa kesemua penumpang pesawat terbabit dipercayai masih berada dalam keadaan selamat di satu lokasi tertentu terletak antara Laut China Selatan, Filipina dan sebuah negara asing yang tidak dapat dipastikan.

 

"Saya nampak pesawat itu masih tergantung di ruang udara, di tengah -tengah ketiga-tiga lokasi terbabit. Saya tak dapat jelaskan secara terperinci soal keselamatan mereka tetapi percaya pesawat itu mungkin berada dalam dua keadaan sama ada diculik oleh pihak tertentu atau disembunyikan di alam ghaib", katanya di KLIA beberapa hari yang lepas.

 

Ketika melakukan 'upacara' mengesan pesawat yang hilang itu, bomoh tersebut telah menggunakan buluh yang dijadikan sebagai teropong dan bubu ikan sebagai simbolik yang akhirnya mendapatkan kecaman pelbagai lapisan masyarakat khususnya kaum keluarga dan waris para penumpang #MH370.

 

Belum pun isu tersebut reda, masyarakat sekali lagi dikejutkan dengan tindakan bomoh tersebut yang melakukan satu lagi 'upacara' ritual dengan mendayung sampan di hadapan puluhan petugas media tempatan dan asing.

 

Pengerusi Sekretariat Ulama Malaysia (Ilmu), Fathul Bari Mat Jahaya di dalam kenyataan semalam mengesa pihak berkuasa agama Islam di negara ini mengambil tindakan terhadap amalan yang mempunyai unsur syirik itu.


Menurutnya 'upacara' ritual itu bukan saja mencemar nama baik umat Islam di negara ini secara keseluruhannya tetapi turut menjejaskan juga imej negara kerana dilakukan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang menjadi pintu keluar masuk negara.


"Kita bukan hendak menghukum semua bomoh. Jampi bukan tidak ada dalam Islam, ada. Tetapi ruqyah atau jampi dalam Islam hanya dengan membaca Al-Quran saja. Dalam Islam, kita berdoa memohon pertolongan kepada Allah," katanya.

 

Seterusnya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan semalam turut menyelar tindakan bomoh tersebut dengan menyatakan amalan bomoh tersebut telah diharamkan oleh Jakim sejak 2004 kerana bertentangan dengan agama Islam.

 

"Mana-mana pihak juga adalah dilarang mengelirukan masyarakat dengan penggunaan kalimah arab sebagai cara untuk menunjukkan ia adalah bertepatan dengan syarak sedangkan hakikatnya pengamalan, bacaan dan prosedur yang digunakan adalah jelas bertentangan dengan syarak."

 

Paling menarik apabila para pencacai pembangkang dengan pantas cuba menggunakan isu tersebut untuk mengaitkan Umno. Mereka mendakwa kononnya tindakan tersebut adalah antara usaha yang dilakukan oleh kerajaan dalam operasi SAR. Tidak cukup dengan itu, bomoh tersebut turut dilabelkan sebagai 'orang Umno'.

 

Apa yang menghairankan ialah, bomoh yang sama juga sebelum ini pernah melakukan 'upacara' ritual dan mendakwa kononnya pakatan pembangkang akan menang dalam pilihan raya umum ke-13.

 

Kenyataan itu akhirnya telah digunakan oleh para pencacai khususnya di mkedai-media sosial untuk meyakinkan rakyat agar memberikan sokongan dan undi mereka kepada pembangkang. Pada masa itu, langsung tidak timbul isu 'dia orang siapa'.

 

Persoalannya ialah, mengapa apabila tindakan tersebut menyokong pembangkang ia akan 'dihalalkan' walaupun jelas bertentangan dengan hukum syarak. Namun apabila tindakan tersebut dilihat 'memalukan' mereka yang terlibat terus dilabelkan sebagai orang Umno dan sebagainya.

 

Kesimpulannya mudah, sepatutnya tidak timbul mereka itu 'orang siapa'. Apa yang penting ialah, sekiranya tindakan yang dilakukan itu jelas bertentangan dengan hukum yang ditetapkan, pihak berkuasa seharusnya segera melakukan siasatan dan mendakwa mereka yang terlibat.

 

Ia bagi mengelakkan rakyat dan masyarakat terus menjadi mangsa dan terpedaya dengan amalan-amalan syirik dan khurafat. Para pencacai pembangkang seharusnya berhenti dengan pendekatan politik murahan seperti ini. Ada baiknya masa yang dihabiskan dengan menabur fitnah itu digunakan untuk mendoakan keselamatan para penumpang pesawat #MH370.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kenapa Pembangkang Senada Dengan Media Asing Memburukkan Negara Sendiri?

Posted: 13 Mar 2014 05:37 PM PDT

 
Kehilangan MH370 menyebabkan bumi seolah-olah berhenti berpusing dan manusia terkaku seketika.  Kehilangan ini merupakan kes kemalangan udara yang paling misteri sehinggakan langsung tidak mempunyai sebarang petunjuk biarpun operasi pencarian sudah memasuki hari ke 6.   
 
Bagaimanapun, dalam kita sedang terkaku itu, ada pihak yang pantas sekali bertindak balas dengan membuat berbagai spekulasi serta ulasan, iaitu media barat dan juga pembangkang Malaysia.  Kedua-dua pihak ini sejak dari awal berita diterima, tidak henti-henti menimbulkan persoalan mengenai kredibiliti semua yang terlibat, iaitu kerajaan Malaysia, pihak MAS sehinggalah kepada juruterbang yang turut menjadi mangsa dalam insiden ini.   Sekali imbas, mereka kelihatan seolah-olah 'meraikan' dan bukannya 'mengangisi' musibah yang berlaku. 
 
Liputan media barat seolah-olah cuba menggambarkan sistem imigresen dan juga keselamatan di Malaysia sebagai teramat lemah.  Dari situ, mereka menggunakan pendedahan mengenai 2 penumpang yang menggunakan passport curi, untuk melukis gambaran pengganas dipeta Malaysia.   
 
Walhal, kes passport curi melepasi imigresen untuk menaiki pesawat di negara-negara Eropah dan Amerika sendiri, bukanlah perkara asing. 
 
Perkara ini pernah didedahkan oleh Jamal Dajani di Huffington Post 5 Mac 2010, di mana 27 agen Mossad menggunakan passport curi untuk menjalankan operasi gelap mereka. Pendedahan ini berikutan pembunuhan komander Hamas, Mahmoud al-Mabhouh in Dubai pada 19 January 2010. 
 
Dua lelaki yang dikaitkan dengan pembunuhan tersebut telah memasuki Amerika kemudiannya dengan menggunakan pasport Irish dan juga British yang palsu.  Kes ini, walaupun telah terdedah luas, tidak pula menarik perhatian media barat untuk memburukkan imej imigresen, syarikat penerbangan mahupun kerajaan negara terlibat.
 
Dalam kes kehilangan MH370, bagaimanapun, media asing membangkitkan perkara ini secara serentak dan tersusun dalam nada untuk memburukkan Malaysia.   TIME, The Guardian, CNN, Australian News, New Zealand News semuanya cuba menyusun cerita yang sama, iaitu kelemahan dan kemungkinan keganasan.  Di celah-celah itu, diselitkan pula 'kemarahan China' atau 'rungutan China' terhadap Malaysia.
 
Media pro-pembangkang, seperti Malaysian Insider, Malaysiakini dan juga blog-blog peribadi pemimpin pembangkang juga memainkan rentak yang sama.  Rata-rata mengutamakan 'kelemahan' Malaysia berbanding 'nasib penumpang MH370'.   Persoalan mengenai 'keganasan' juga dibawa secara tidak langsung. 
 
Biarpun pihak penyiasat kemalangan udara dan pasukan penyelamat antarabangsa memuji tindakan professional Malaysia serta beberapa kali memetik pengiktirafan terhadap MAS sebagai antara syarikat penerbangan yang paling cekap, selamat dan professional, namun segala pujian tersebut tidak diberi perhatian oleh pembangkang dan media asing.   Mereka jelas lebih berminat untuk memburukkan Malaysia. 
 
Pembangkang telah diketahui mempunyai jaringan dengan tangan asing melalui NGO-NGO yang memakai nama 'hak asasi', antaranya BERSIH dan SUARAM.   Berdasarkan hakikat ini, maka satu persoalan yang timbul ialah apakah sebenarnya peranan pembangkang dalam tragedi kehilangan MH370?  
 
Persoalan yang sama pernah ditanya ketika insiden Lahad Datu, di mana pembangkang menggunakan strategi yang sama.  Ketika insiden Lahad Datu, pembangkang juga meletakkan 'kelemahan kerajaan' mengatasi 'nyawa rakyat' dalam ulasan dan liputan media mereka.  Namun, akhirnya pendedahan dari pihak risikan Filipina mengesahkan penglibatan pemimpin pembangkang sendiri dalam insiden tersebut. 
 
Justeru, apakah salah jika kita bertanya sama ada kehilangan MH370 turut merupakan 'modal politik' pembangkang semata-mata?  
 
Perjuangan pembangkang selama ini memperlihatkan usaha berterusan untuk menarik campurtangan asing dalam percaturan politik mahupun undang-undang negara.   Ketika Anwar mula-mula ke penjara dalam kes liwat 1998, beliau mendapat sokongan penuh dari rakan-rakan zionisnya di barat.  Percubaan demi percubaan dilakukan untuk menekan Malaysia agar membebaskan Anwar.   Sokongan barat terhadap Anwar tidak pernah padam sehingga ke hari ini.  Malah, Anwar sendiri merujuk kepada beberapa 'tokoh Zionis' seperti Wolfowitz dan AlGore sebagai 'sahabat'. 
 
Sejak itu, Anwar a.k.a pembangkang tidak jemu-jemu atau segan silu  terus mencuba menjemput campurtangan asing.  Apabila kalah dalam PRU-13, berkali-kali pembangkang cuba menjemput Australia untuk masuk campur.   Nama negara ini diburukkan semahu-mahunya bagi memperlihatkan keadaan yang teramat buruk sebagai alasan memerlukan 'bantuan' asing. 
 
Hari ini, kehilangan MH370 telah menunaikan hajat pembangkang untuk mengheret negara asing, terutamanya Amerika, untuk campurtangan.  Walaupun Amerika di sini untuk membantu, tetapi kemasukan mereka ke sini bersama dengan aset perisikan keselamatan serta mendapat pula capaian kepada aset keselamatan kita, tidak seharusnya diambil mudah.   
 
Atas alasan operasi 'mencari dan menyelamat', Amerika pasti mampu mendapat maklumat penuh secara terperinci mengenai semua aspek keselamatan dan pertahanan negara.  Bayangkan jika Amerika mengesahkan yang kehilangan MH370 adalah akibat keganasan, maka pastinya mereka akan mendesak kepada capaian yang lebih tinggi dalam segala aspek keselamatan negara.   
 
Kita pasti, kerajaan tidak akan membenarkan semua ini berlaku.  Namun, dengan kecanggihan peralatan yang dimiliki oleh Amerika, apakah kita pasti yang mereka memerlukan kebenaran? 

Mungkinkah ini menjelaskan kenapa pembangkang begitu beria-ia menyahut kritikan media asing terhadap negara ini?  Mungkinkah pembangkang sedang membantu kuasa asing untuk mencapai apa jua objektif mereka di rantau ini? 
 
Mungkinkah pembangkang begitu khianat sekali? 
 
Melihat dari sikap pembangkang yang tidak punya patriotisme dan sering memburukkan negara, ditambah pula dengan laporan risikan Filipina mengenai Lahad Datu, maka apa yang boleh kita katakan ialah segalanya mungkin.   Ketamakan kuasa dan wang memungkinkan manusia rakus untuk berbuat apa saja.   Dan siapakah yang paling rakus di dalam Malaysia sehinggakan depan belakang, lelaki wanita, semuanya sama saja? 
 
Apapun, kita tidak boleh menghentikan pencarian MH370 dan terpaksa menanggung segala risiko yang datang bersamanya.   Doa kita kepada penumpang dan krew agar selamat hendaknya.  Doa kita juga kepada Malaysia agar kedaulatannya terus terpelihara. 


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

The Unspinners

Posted: 14 Mar 2014 12:02 AM PDT

The Unspinners


Azmin: Dalaman PKR terus bergolak

Posted: 13 Mar 2014 11:39 PM PDT


Di Semenanjung ketika berkempen untuk Neng Azizah,, Azmin mengutuk Najib hingga menarik reaksi Zahid Md Arif untuk memanggilya sebagai binatang belaan Anwar Ibrahim. Baca MIK SINI

Kononnya Amin berkempen untuk Neng Azizah tapi sebenarnya di luar pandangan orang ramai, Azmin hanya mahu sabotaj Wan Azizah dengan membuat orang ramai membenci PKR.


Sementara itu, Azmin Ali telah menghantar orang orang nya ke Sabah untuk memburuk burukan kepimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai MB Selangor.

Pada Mac 6, 2014 lalu 5 orang pemimpin PKR Pusat yang diketuai oleh bekas ADUN Kajang sendiri, Lee Chin Chen bersama Zakaria Abd  Hamid, MPP PKR Pusat, Lee Loy Sian, MP PJ Selatan, Abdullah Sani Abd Hamid,MP Kuala Langat dan Dr Xavies Jayakumar, ADUN Sri Andalas telah hadir dalam perjumpaan PKR di Hotel Pavillion, Sandakan.

Dengan terbuka,  mereka menghentam kelemahan dan kegagalan Khalid Ibrahim selama menjadi MB Selangor.

Lee Chin Cheh ADUN Kajang yang letak jawatan secara terus terang memberitahu yang dia memang tidak sehaluan dengan Khalid Ibrahim seorang yang degil dengan menaikan gaji ADUN & Exco sehingga 400% yang dilihat tidak masuk akal dan tanpa berunding dengan parti.

Khalid digamarkan sebagai tamak kuasa dengan tindakan memecat Azmin dari PKNS.

Abdullah Sani, MP Kuala Langat secara terbuka menyifatkan Khalid sebagai seorang pengkhianat kerana mengamalkan kroni dan rasuah dalam memberi projek kerajaan negeri dan mendesak agar letak jawatan.

Dr Xavier pula mededahkan walapun Selangor negeri terkaya di Malaysia tetapi gagal dalam membantu rakyat di bawah pentadbiran Khalid.

Banyak lagi keburukan dan kelemahan Khalid yang didedahkan oleh rakan rakan beliau sendiri.

Soalnya sekarang adakah ini benar benar berlaku kerana ianya didedahkan sendiri oleh rakan rakan dalam parti??

Atau satu agenda Azmin Ali, Timbalan Presiden PKRkerana diketahui umum bahawa Azmin Ali sebelum ini telah disingkirkan oleh Khalid Ibrahim dari Ahli Lembaga Pengarah PKNS. Tambahan pula, Khalid Ibrahim minggu lepas mengumumkan mahu mencabar jawatan Timbalan Presiden yang kini disandang oleh Azmin Ali.

Pastinya Azmin Ali merasa terancam dengan kedudukan beliau sehingga terpaksa menggerakkan jentera ke seluruh negara untuk mendedahkan keburukan dan kelemahan Khalid dengan harapan akan mendapat imbuhan jika Khalid tersungkur dan Anwar jadi MB.

Nampaknya strategi KL gengster ini silap..Anwar tidak layak bertanding kerana mahkamah rayuan telah mensabitkan hukuman penjara 5 tahun atas kesalahan meliwat Saiful Bahri dan Khalid terus terselamat..

Mana mungkin Azizah bole jadi MB Selangor yang baru kerana banyak sebab sebab yang tidak mengizinkan.

Persoalanya sekarang adakah PKR akan terus bergolak di Selangor??? Mampukah Khalid mentadbir Selangor dengan baik jika rakan rakan nya sendiri menikam dari belakang?? Fikir fikirkan lah..

Bolehkah masaalah kerajaan negeri diselesaikan dengan Air Mata?

Posted: 13 Mar 2014 05:30 PM PDT


Jika semalam kita dedahkan Manifesto Azizah yang palsu dan penuh pembohongan, hari ini kita dedahkan kegagalan kerajaan negeri Selagor.
Banteras Jenayah: Menangis sajalah Neng Azizah ... usah bohong

Posted: 13 Mar 2014 08:27 AM PDT


Alah setekah Neng Azizah ni betul ke Manifestonya mahu benteras jenayah dan pertingkatkan keselamatan. Itu hanya klise dan propaganda mememenuhi banci yang mereka lakukan.

Namun mari di baca apa janji Neng Azizah yang hanya akan menangis setiap kali ada mangsa jenayah:Macam mana Neng nak kurangkan "faktaor-faktor yang menyumbangkan kepada jenayah" jika kerajaan Pakatan Rakyat pernah terlibat rapat dengan penjenayah dengan bersekongkol dengan pengusaha judi haram, rumah urut, pusat hiburan, penjualan arak, rumah pelacuran?

Bekas exco kerajaan negeri Ronnie Liu diketahui ramai ada hubungan rapat dengan "underworld" Cina.


Selain itu, Neng Azizah cadangkan program jangkamasa  panjang seperti crime alert, pendidikan dan pencegahan, Ini yang orang kata janji kosong dengan menjanjiikan program sedemikian rupa.

Asasnya ini adalah usaha yang sudah dijalankan oleh masyarakat setempat. Isu jenayah dijuangkan oleh DAP dari tahun 2006-2007, tapi kenapa masih lagi ada masaalah ini.

Nak cegah jenayah perlu peranan polis. 

Bukankah DAP yang berkata polis terlalu ramai dan anak Neng Azizah, Nurul Izzah yang katakan baik tutup cawangan khas yang penting untuk pengumpulan maklumat?

BUkankah peguam-peguam PKR yang begitu bersungguh mempertahankan penjenayah dari penguatkuasa ketika Ops Cantas yang membenteras penjenayah tegar?

Akhir sekali, macam mana nak jaga keselamatatn jika suami Neng sendiri adalah penjenayah seks yag mana Neng sendiri mahu pertahankan dengan tipu helah seolah-olah dia tidak bersalah?


Dengan tangisan, Neng Azizah tipu janji untuk selesaikan sampah

Posted: 13 Mar 2014 05:33 AM PDT


Neng Azizah yang dijangka menjual tangisan untuk mendapat undi telah janji dalam Manifesto untuk tingkatkan prestasi kutipan sampah.


Dalam lain kata, sistem kutipan yang ada yang ada tidak elok dijalankan. 

Masaalah sebenar adalah dengan kerajaan negeri yang tidak memberi bajet untuk urus sampah. MPKj dikatakan tidak diberi sumber. BAca AIDC bertarikh Februari 13hb. 2014 di SINI

Isu ini dijawab oleh YB PAS Bangi UStaz Shafie Ngah dala pertemuan dengan kumpulan rakyat tempatan. Respons ramai mengatakan ini hanya helah dan alasna basi.Isu sampah bermula bila kerajaan Selangor melakukan pelbagai tekanan hingga Alam Flora terpaksa undur diri dan pengsastaan diruskan kepada kroni-kroni Pakatan Rakyat.

Masa itu juga exco kerajaan negeri bawah Ronnie Liu baru hendak order lori sampah dari China.

Baca balik Unspinners betarikh 3/7/2012 di SINI.


Persoalannya bukan pasal Neng Azizah mahu pertingkatkan kutipan sampah tapi sistem yang ada pun tak berjalan lancar kerana kerajaan negeri cuba memandai.

Setakat nak perkenalkan kaunter aduan, dan perjumpaan bulanan, BARU NAK BUAT?Selama ni PKR buat apa? Wakil rakyat PR buat apa? Ceramah plitik saja!!!

Bila masa pulak Neng Azizah ada masa nak buat ini semua sedangkan beliau akan ke sana ke mari berceramah untuk tuduh kerajaan zalim dan bukan salahkan mahkamah atas kesalahan suami yang disah Mahkamah Rayuan meliwat.

Cara Neng Azizah akan lakukan adalah untuk salahkan kerajaan pusat seolah-olah pusat sebagaimana Elizabeth Wng alihkan kesallahan kepada kerajaan pusat berkenaan pembakaran yang berlaku. Dalam hal ini hal sampah bukan kerja kerajaan pusat tapi hal local council.


Bantu usahawan? Mana Air Mata Neng Azizah ketika MPKj roboh gerai?

Posted: 13 Mar 2014 01:30 AM PDT


Manifesto PKR untuk PRK Kajang menjanjikan akan bantu usahawan ....


.... tapi Majlis Perbandaran Kajang roboh gerai
Cakap tak serupa berikin

Berikut surat yang dikeluarkan menutup gerai-gerai:


Belantan

Posted: 14 Mar 2014 12:00 AM PDT

Belantan


#MH370 : Pakar cetus teori lubang hitam?

Posted: 13 Mar 2014 09:26 PM PDT


Pakar-pakar kejuruteraan penerbangan dari seluruh dunia mengetengahkan pelbagai teori berhubung misteri kehilangan pesawat MH370 yang masuk hari kelima hari ini, termasuk teori yang tidak masuk akal tentang kemungkinan pesawat yang membawa 239 penumpang itu berada di 'lubang hitam' dan menjadi mangsa perang elektronik.

Pakar kejuruteraan penerbangan dari Akademi Kejuruteraan Diraja Britain, Stewart John berkata, pesawat terbabit mungkin memasuki 'lubang hitam' seperti lubang hitam di angkasa lepas dan hilang disedut tanpa dapat dikesan. Bagaimanapun, kemungkinan perkara itu berlaku boleh ditolak begitu sahaja kerana lubang hitam itu hanya terdapat di angkasa lepas.

Namun, beberapa teori luar biasa lain turut dikaitkan dengan kehilangan pesawat MH370 itu termasuk fenomena ghaib iaitu lenyap tanpa diketahui manusia dengan penggunaan teknologi canggih.

Portal berita Naturalnews.com melaporkan secara teorinya, kemungkinan wujud satu kuasa ghaib baharu yang misteri di planet bumi seperti lubang hitam di angkasa lepas sehingga mampu menyedut pesawat yang terbang di udara tanpa meninggalkan sebarang kesan atau bukti.

Apa yang lebih membimbangkan, jika kuasa itu dibangunkan sebagai senjata oleh sesebuah negara atau pihak tertentu yang mempunyai teknologi canggih, ia akan menjadi teori yang menakutkan berbanding teori kegagalan teknikal pesawat MH370.

Imej dari Digitized Sky Survey menunjukkan lubang hitam, Cygnus X-1 terletak berdekatan kawasan aktif pembentukan bintang dalam galaksi Bima Sakti yang menjangkau sehingga 700 tahun cahaya.

Ada laporan menyebut sesetengah entiti tentera manusia atau bukan manusia sedang menguji keupayaan teknologi canggih yang boleh melenyapkan atau menghantar sesuatu objek ke tempat atau dimensi lain.

Teori ini dikaitkan dengan laporan yang berlaku kira-kira 70 tahun lalu apabila tentera laut AS didakwa menjalankan ujian 'menghilangkan' kapal pemusnah USS Eldridge di pangkalan Philadelphia pada 28 Oktober 1943 dan kemudian membawa kapal perang itu semula ke alam nyata. Namun, AS menafikan ia pernah menjalankan ujian tersebut.

Kejadian ini sama seperti kejadian di Segi Tiga Bermuda yang melibatkan kehilangan beberapa kapal dan pesawat tanpa dapat dikesan dan dapat dijelaskan dengan kajian saintifik.

Satu lagi teori yang dikaitkan dengan kehilangan MH370 ialah teori teleportasi yang mengaitkan dengan Stargate yang memindahkan atau membawa sesuatu objek ke tempat lain dan dalam konteks ini pesawat MH370 menjadi mangsa fenomena ini. Penjelasan ini kelihatan seperti sains fiksyen dan mustahil boleh berlaku tetapi kita perlu menyedari dalam era sains fizik moden pernah menunjukkan ia boleh dilakukan melibatkan pengahantaran maklumat menerusi angkasa lepas.

Dalam konteks kehilangan pesawat MH370, jika pesawat itu dilaporkan terhempas, kotak hitam sepatutnya dari awal telah menghantar isyarat kecemasan bagi memudahkan ia dikesan, tetapi dalam kes kehilangan MH370 keadaan ini tidak berlaku.

Selepas lima hari, masih belum ada sebarang isyarat diterima daripada kotak hitam MH370.-UMO

Suara Politik
Belantan

#MH370 : Lelaki etnik Uyghur menjadi tumpuan siasatan?

Posted: 13 Mar 2014 06:53 AM PDT


Seorang penumpang lelaki etnik Uyghur yang menaiki penerbangan MH370 milik Malaysia Airlines (MAS) menjadi tumpuan siasatan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan polis antarabangsa Interpol.

Menurut laporan Harian Metro, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Hadi Ho Abdullah mengesahkan perkara berkenaan.

Tumpuan siasatan kepada lelaki Uyghur berusia 35 tahun yang merupakan pensyarah kejuruteraan elektrik di sebuah universit Turki adalah kerana kepakaran yang dimilikinya.

Lelaki yang disiasat itu turut berkelulusan ijazah kedoktoran dalam bidang kejuruteraan dari United Kingdom dan mempunyai kepakaran dalam bidangnya serta pernah membuat kajian simulasi penerbangan.

Siasatan itu juga dibuat kerana kerajaan tidak menolak unsur keganasan sebagai salah satu sebab kehilangan pesawat Boeing 777 - MH370 Sabtu lalu.

Uyghur merupakan kumpulan etnik Turki yang tinggal di China.

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 13 Mar 2014 11:54 PM PDT

Panglima Perang Cyber


YouTube : Raja Bomoh Dato Ibrahim Mat Zin Guna Ayat Quran Tangkap Syaitan Pontianak Melalui Handphone Cecah Lebih SeJuta View

Posted: 13 Mar 2014 05:55 PM PDT


Video :


Perubatan beliau setakat yang dilihat melalui rakaman video adalah jelas guna ayat Quran dan selawat selain syahadah. Selalu ucap 'dengan izin Allah' bukti tauhid beliau kepadaNya. Hukuman ini berdasarkan yang zahir kerana mustahil kita mengetahui batinnya yakni hati beliau.

Antara jasa yang tidak diketahui ialah beliau yang membantu melindungi hakim dari diganggu ilmu ilmu hitam semasa perbicaraan kes ANWAR Ibrahim. Ada blog pernah dedah ANWAR mempunyai bomoh yang membantunya semasa perbicaraan. 
Raja bomoh juga dikhabarkan pernah membantu semasa perbicaraan Mona Fandey. Yang terkenal dengan ilmu hitam hingga dikatakan mampu keluar masuk penjara dan melepaskan tangan dari gari.

Namun beliau bukan maksum dan kita tidak boleh dengan menuduh beliau syirik kecuali ada bukti mulut menyebut kuasa lain lebih hebat dari kuasa Allah.

Mustahil Mahaguru Gayung Ghaib dan Selendang Merah ini jahil dan tidak ada ilmu.

Panel Kajian Akidah JAKIM belum tentu tepat kerana hanya Majlis Fatwa Kebangsaan sahaja yang mampu memberi kata putus berhubung sesuatu isu. Ada yang pro wahabi juga di situ.Lihat isu pegawai JAKIM Bahagian Panel Akidah yang dikritik penuh ilmiah oleh Ustaz Zamihan yang pengkaji terkenal isu ajaran sesat seperti wahabi Syiah islam liberal ayah pin dll di sini  http://al-ghari.blogspot.com/2011/11/teguran-ilmiah-ke-atas-aizam-masod-atas.html?m=1

Dalam perubatan apa yang suci dan halal boleh digunakan. Seperti garam, madu, limau nipis, dll mengikut ilmu yang dipelajari. Kalau nak guna teropong atau kelapa tak menjadi isu besar. 

Ini pandangan peribadi tanpa ada niat lain kecuali memberi pandangan berdasarkan ilmu pengetahuan dan pengalaman

Jika betul maka segala puji hanya bagi Allah. Jika salah mohon diampunkan khilaf ini.

Wallahu A'lam.


Sent from my iPhone


Komen Naib Presiden UMNO @ZAHID_HAMIDI Komen Calon BN #PRKKAJANG

Posted: 13 Mar 2014 07:39 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=ofNCnMCApu0&feature=youtube_gdata_player

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 13 Mar 2014 11:21 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Wan Azizah Bermesra Dengan Pengundi Cina Sungai Chua...

Posted: 13 Mar 2014 07:00 PM PDT

Lawatan wan azizah ke peti undi sungai chua, kajang, semalam.

PKR Arahkan Bomoh DoReMi Ke KLIA Untuk Malukan Kerajaan Malaysia...

Posted: 13 Mar 2014 12:04 AM PDT


Apa kaitan bomoh DoReMi ini dengan PKR dan pembangkang?

Korang tengok video ini...

)

Mangkok-mangkok ini jugaklah yang menilik konon pada pru lepas BN tumbang, pasal bendera BN dah senget atas buah kelapa...

oyabun

Posted: 13 Mar 2014 11:11 PM PDT

oyabun


Vietnam gagal kesan objek terapung?

Posted: 13 Mar 2014 09:38 PM PDT

Grafik menunjukkan lokasi di mana Mike Kay ternampak pesawat MH370 terbakar dari pelantar minyak tempat dia bekerja.

PHU QUOC ISLAND, Vietnam 13 Mac - Pasukan mencari Vietnam melaporkan pihaknya tidak menemui sebarang serpihan atau bangkai pesawat ketika mereka memperluaskan kawasan mencari dan menyelamat di perairan di Laut China Selatan setelah satelit China mendakwa mengesan objek terapung di perairan itu, hari ini.

Penyelaras Hal Ehwal Antarabangsa, Pentadbiran Penerbangan Awam Vietnam, Doan luu Van berkata, sebuah pesawat Jawatankuasa Mencari dan Menyelamat Vietnam telah dikerahkan ke kawasan yang ditunjukkan oleh imej satelit China tersebut pada pagi ini.

Beliau berkata, jawatankuasa itu akan mengadakan satu lagi misi pemantauan di kawasan sama pada petang ini.

Wartawan Reuters yang turut sama dalam operasi itu berkata, pesawat berkenaan beberapa kali berlegar-legar di kawasan tersebut di Laut China Selatan, namun tidak dapat mengesan sebarang objek.

Beliau berkata, misi memantau oleh pesawat karga Antonov 26 itu berlangsung selama tiga jam.

Perkara itu turut disahkan Ketua Pengarah Pentadbiran Penerbangan Awam China, Li Jiaxiang yang menyatakan objek tersebut tidak mempunyai kaitan dengan pesawat MH370.

Pentadbiran Sains, Teknologi dan Industri Pertahanan Nasional China berkata, imej-imej satelit itu mengesan tiga objek terapung yang berada di kawasan yang dipercayai pesawat 'Malaysia Airlines terhempas'. - REUTERS

Wasabi Oyabun..

Anwar 'Raja Liwat' Bidas Cara Kerajaan BN Urus Krisis MH370, Calar Imej Malaysia?

Posted: 13 Mar 2014 08:05 AM PDT


Anwar Ibrahim The Raja Liwat menyifatkan penyelesaian yang diguna pakai kerajaan Barisan Nasional (BN) bagi menangani krisis kehilangan pesawat Malaysia Airlines System (MAS) MH370 mencalar imej Malaysia di mata dunia.

Anwar berkata, teguran yang dikeluarkan pemimpin negara ASEAN juga memperlihatkan bahawa kerajaan cukup lemah dalam menguruskan krisis yang sedang berlaku seperti tidak mempunyai sebarang pengalaman.

Beliau turut mempertikaikan maklumat yang bercanggah dikeluarkan pemangku Menteri Pengangkutan, Pengarah Jabatan Penerbangan Awam dan MAS berhubung misteri kehilangan terbabit.

"Dia sebenarnya baru selesa dengan media yang dikongkong jadi bila berdepan dengan media bebas antarabangsa, dia kelam kabut. Bagaimana boleh timbul empat pasport, dua pasport, pesawat hilang, lepas tiga hari tentera udara kata patah balik.

"Semalam, kata tak pasti. Kita tidak boleh urus krisis dengan begini, kenyataan mesti disahkan dan tidak boleh ragu-ragu kerana itu yang diberitahu oleh bekas Panglima Angkatan Tentera kepada saya," katanya.

Hujah Anwar disokong Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar Tha Mr.Bean yang menyifatkan Malaysia bukan sahaja kehilangan MH370 tetapi kredibiliti negara dan pimpinan turut terpalit sama ekoran gagal menguruskan krisis berkenaan.

Bagi penulis mungkin imej Malaysia lebih tercalar gara-gara mempunyai seorang Ketua Pembangkang beragama Islam yang didapati bersalah oleh Mahkamah Rayuan kerana kesalahan MELIWAT?

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 13 Mar 2014 11:07 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


#PRKKAJANG : MAT SABU DI MEDAN HARI INI JUMAAT 14.3.2014

Posted: 13 Mar 2014 09:11 PM PDTHari ini hari Jumaat penghulu segala hari. Tatkala rakyat Malaysia berduka dengan MH370, Tatkala PKR berhempas-pulas di Kajang, Mat Sabu Timbalan Presiden PAS lari berseronok-seronok ke Medan lagi... Apa ada di Medan? Rumah Urut? Kelab Malam? Apakah Mat Sabu protes Hadi disaman RM2.2Juta?

Sumber : http://cinakawkaw.blogspot.com/

#PrayforMH370 : TAZKIRAH JUMAAT - TERUSKAN BERDOA KEPADA ALLAH

Posted: 13 Mar 2014 08:55 PM PDTSetelah segala usaha dilakukan untuk mencari pesawat MH 370 yang hilang menemui jalan buntu, marilah kita terus berdoa kepada Allah agar dipermudahkan segala usaha kita.


Tambahan lagi hari ini adalah penghulu segala hari, maka bersama-samalah kita bermunajat mohon agar Allah memberkati usaha dan doa kitaDatuk Firdaus mantan Imam Besar Masjid Negara dan bersama penasihat Majlis Agama Islam Johor; Datuk Noh Gadut turut berdoa agar usaha pencarian pesawat MH 370 mencapai kejayaan
Di waktu kesulitan beginilah kita harus bersatu hati bertawakkal dengan usaha dan doa kita. Bukannya menunding jari mencari kesalahan dan kelemahan orang. Waktu inilah rakyat melihat apa pemimpin mereka buat samada berusaha menyelesaikan masalah rakyat dan negara ataupun sibuk dengan isu peribadi dan mengajak orang memprotes sana sini demi menutup skandal peribadi.

Kami bangga dan syukur dengan apa yang dilakukan oleh Perdana Menteri kami.

#KajangMove : LAGI-LAGI POSTER UNTUK JIJAH

Posted: 13 Mar 2014 06:30 PM PDT

#PrayforMH370 : POSTER-POSTER MENARIK DARI GENG CYBERTROOPERS BN...TERBAIK BRO!

Posted: 13 Mar 2014 04:00 AM PDT


Sebar-sebarkan...

PEGUAM - PEGUAM BAR COUNCIL SAHKAN ANWAR MELIWAT - LIWAT SAIFUL

Posted: 13 Mar 2014 01:46 AM PDT Majlis Peguam menyifatkan hukuman penjara oleh Mahkamah Rayuan ke atas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai tidak wajar kerana perbuatan tersebut 'dilakukan atas dasar suka sama suka antara dua orang dewasa'.

Menurut Presidennya, Christopher Leong, kesalahan di bawah Seksyen 377A yang meletakkan liwat sebagai jenayah hanya diguna pakai jika perbuatan itu dilakukan atas dasar paksaan, sedangkan dalam kes Anwar, perbuatan itu dilakukan atas dasar kerelaan mangsa.

"Tetapi adalah sesuatu yang 'luar biasa' untuk mengenakan hukuman sedemikian rupa sebanyak dua kali berturut-turut terhadap Anwar di negara ini atas kesalahan sebegini yang jarang diguna pakai.

"Kanun Keseksaan ini sangat baik, namun undang-undang ini yang diperuntukkan untuk kes ini hanya boleh digunapakai sekiranya dikuatkuasakan secara konsisten," katanya.

Christopher berkata demikian dalam satu kenyataan akhbar yang turut disiarkan laman web rasmi majlis berkenaan.

Pada 7 Mac lalu, Anwar dihukum penjara lima tahun setelah didapati bersalah oleh Mahkamah Rayuan kerana meliwat Mohd. Saiful Bukhari Azlan sekali gus mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 Januari 2012 yang melepas dan membebaskannya daripada pertuduhan tersebut.
Panel tiga hakim berkenaan memutuskan demikian ketika membenarkan rayuan pihak pendakwaan setelah mendapati hakim bicara terkhilaf apabila menyatakan bahawa integriti sampel asid deoksiribonukleik (DNA) dalam kes itu telah tercemar.

Christopher mendakwa, hukuman itu berasaskan kepada peruntukan 'lapuk' Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hubungan seks suka sama suka antara orang dewasa satu jenayah.

"Melalui sabitan ini, kita boleh membuat persepsi bahawa Anwar telah dianiaya dan bukan didakwa. Kes ini juga telah banyak membazirkan wang rakyat dan masa selain menjadikan sistem perundangan negara tenggelam dalam ketidakadilan," dakwa beliau

Tapi yang ini termengaku secara tak sengaja...

#Kajangmove #PrayforMH370 : RENUNGAN SORE...

Posted: 13 Mar 2014 01:08 AM PDT


Bertanyalah pada diri sendiri...Apabila negara terus menerus ditimpa musibah bertalu-talu semenjak keinginan Anwar menjadi calon DUN Kajang untuk membolehkan beliau menaiki tahta menjadi Menteri Besar Selangor seterusnya menjadikan Kajang sebagai pusat melancarkan gerakan menawan Putrajaya, maka sejak itu satu demi satu musibah menimpa negara kita.

Paling banyak kebakaran akibat cuaca panas adalah di Selangor.

Paling banyak jerebu adalah di Selangor.

Paling banyak serangan denggi adalah di Selangor.

Paling banyak empangan kering terletak di Selangor.

Paling ramai yang derita akibat catuan air juga di Selangor.

Apakah ertinya semua ini. Adakah ia berlaku tanpa ada sebab musabab. Adakah ia kebetulan akibat dari tindakan Anwar anak beranak?

Paling terbaru adalah insiden kehilangan pesawat MAS MH 370. Di manakah suara Anwar dan juak-juaknya. Mengapa bising soal hukuman dunia yang dikenakan keatasnya. Mengapa juak-juaknya lebih suka memperlecehkan usaha-usaha kerajaan? 

Adakah Anwar tahu 'sesuatu' mengenai insiden pesawat ini? Adakah kebetulan apabila insiden pesawat hilang berlaku beberapa jam selepas hukuman dijatuhkan ke atasnya?

Hanya Allah yang Maha Mengetahui rahsia sebenarnya sepertimana insiden Lahad Datu setahun yang lalu...ANGIN PERUBAHAN

Posted: 13 Mar 2014 09:44 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Pengundi Cina Kajang Mahu Undi Chew Mei Fun #PRKkajang

Posted: 13 Mar 2014 05:00 PM PDT

)

Video Luahan Hati Rakyat Terhadap Kehilangan Pesawat MH370 #PrayForMH370

Posted: 13 Mar 2014 10:30 AM PDT

)

Biadap Betul Lelaki DAP Ini, Beliau Pertikaikan Operasi Mencari MH307 #PrayForMH370

Posted: 13 Mar 2014 08:30 AM PDT

Siapakah lelaki DAP ini, biadap sungguh ayat ayat yang dikeluarkannya (baca seterusnya di sini)

Mak Cik Tak Nak Sokong Wan Azizah, Dia Ada Sebabnya Sendiri #PRKkajang

Posted: 13 Mar 2014 07:00 AM PDT

)

Manifesto Untuk Wan Azizah Di Kajang, Rafizi Ramli Kantoi Lagi #PRKkajang

Posted: 13 Mar 2014 05:00 AM PDT


Bukti Raja Bomoh Adalah Pendokong Kuat Pembangkang?

Posted: 13 Mar 2014 01:40 AM PDT

)

Video Satelit China Ini Beri Petunjuk Baru Kepada Kehilangan MH370 ? #PrayForMH370

Posted: 12 Mar 2014 09:31 PM PDT


)

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 13 Mar 2014 09:38 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


SIDANG MEDIA MH370 : AZHARUDIN DAN AHMAD JAUHARI aka AJ CUBA MELAKUKAN YANG TERBAIK !

Posted: 13 Mar 2014 08:29 AM PDT

JIJAH YAKIN MENANG BESAR.

Posted: 12 Mar 2014 11:35 PM PDT

Alfaizhamid

Posted: 13 Mar 2014 09:25 PM PDT

Alfaizhamid


QAED 2 TAHUN

Posted: 13 Mar 2014 03:01 AM PDT

MY HERO

Posted: 13 Mar 2014 02:48 AM PDT

JURI RAKYAT

Posted: 13 Mar 2014 07:21 PM PDT

JURI RAKYAT


5 Penyakit yang Timbul Akibat Sering Begadang

Posted: 13 Mar 2014 05:44 AM PDTBegadang adalah berjaga tidur sampai larut malam. Bagi sebagian orang aktivitas begadang ini memang menyenangkan. Banyak mereka yang begadang hanya untuk kumpul-kumpul bersama teman, atau untuk mengerjakan tugas dan pekerjaan, dan masih banyak lagi alasan orang-orang untuk tetap begadang.
Mungkin menurut mereka begadang merupakan hal yang kecil, namun perlu kamu ketahui bahwa terlalu sering begadang dapat merusak kesehatan kamu loh. Selain berbagai penyakit yang akan timbul karena sering begadang, begadang juga dapat merusak fungsi otak kamu loh.
Jadi, jangan pernah sepelekan masalah begadang ini. Mungkin saja hal sepele bisa berakibat fatal untuk kesehatan kamu.
Lalu, penyakit apa saja sih yang ditimbulkan akibat sering begadang?
Nah, berikut ini ada beberapa masalah kesehatan yang disebabkan oleh kesering begadang, seperti yang dikutip Merdeka.com.

1. Penyakit jantung
Penyakit jantung memang disebabkan oleh banyak hal, namun perlu kamu ketahui bahwa penyakit jantung jug disebabkan karena sering begadang loh. Seseorang yang sering begadang, merupakan salah satu orang yang rentan terkena penyakit jantung. Jadi, pikir-pikirlah dulu sebelum ingin begadang.

2. Tekanan darah tinggi
Darah tinggi sering disebabkan karena stres yang terlalu tinggi. Orang yang sering begadang pasti akan kekurangan waktu tidur, jika waktu tidur mereka berkurang maka pikiran menjadi stres dan dapat memicu tekanan darah tinggi yang kronis.

3. Stroke
Seseorang yang sering begadang, berarti akan memiliki waktu tidur yang kurang. Kurangnya waktu untuk tidur atau beristirahat sangat tidak baik untuk kesehatan tubuh, terutama untuk kesehatan jantung. Kurangnya tidur akan memberikan tekanan pada jantung, sehingga dapat menyebabkan terjadinya stroke.

4. Menurunkan sistem kekebalan tubuh
Orang yang sering kekurangan tidur akan mengahancurkan sel darah putih yang sangat berperan penting untuk menjaga sistem kekebalan tubuh. Jika sel darah putih tersebut dihancurkan maka, sistem kekebalan tubuh akan menurun, sehingga berbagai penyakit pun akan dengan mudah menyerang tubuh.

5. Sakit kepala
Seseorang yang sering begadang akan sering mengalami sakit kepala yang disebabkan karena kekurangan waktu beristirahat. Kekurangan tidur ini lama kelamaan akan merusak sel otak dan membuat masalah pada kepala. Jika dibiarkan, maka akan menimbulkan masalah yang cukup berbahaya.
Nah, itulah dia ke lima masalah kesehatan yang disebabkan oleh begadang. Jika kamu termasuk orang yang suka begadang, sebaiknya kamu tidak melakukannya itu lagi, atau kamu menginginkan penyakit diatas menyerang tubuh kamu.


Sumber

7 Penyakit yang di Sebabkan Oleh Tertawa

Posted: 13 Mar 2014 05:30 AM PDT


Tertawa merupakan hal yang sangat menyenagkan sehinga tidak heran dengan tertawa biasanya stres kamu akan hilang sehingga banyak orang yang mengatakan jika tertawa dalah obat stres yang bisa membuat manusia hidup bahagia.
Jika hidup tampa tertawa maka hidup kita pun akan terasa membosankan, coba deh kamu bayangkan jika gak ada yan terawa di dunia ini acara cara komedi pastinya gak bakal laku ya  (cuman bercanda)
Sebuah penelitian mengatakan jika tertawa memang baik untuk kesehatan, namun bagi kamu yang memiliki masalah kesehatan aneurisma otak (pelebaran pembuluh darah pada otak) dan penyakit arteri koroner disarankan tidak melakukan terawa yang terlalu berlebihan sebab akan membahayakan kesehatan kamu bahkan bisa menyebabkan kematian.
Tertawa yang terlalu kuat akan mengakibatkan dinding pembuluh darah akan melemah nah ini sangat berbahaya sebab bisa membuat masalah kesehatan yang serius.
Nah berikut ini ada beberapa penyakit yang disebabkan oleh tertawa, mau tahu apa saja  ?
1. Sinkop (pingsan).
2. Aritmia dan ruptur jantung (pecahnya otot jantung).
3. Serangan asma.
4. Pneumotoraks (bocornya udara di paru-paru).
5. Cataplexy (kelumpuhan tiba-tiba pada saat penderita tidak bisa mengatur emosinya).
6. Hernia.
7. Terkilir rahang.
Nah 7 penyakit di atas disebabkan oleh tertawa yang berlebihan, nah untuk menghindari 7 masalah kesehatan diatas sebaiknya kamu jangan tertawa terlalu berlebihan.


Sumber

10 Misteri Hilangnya Pesawat Malaysia Airlines

Posted: 13 Mar 2014 05:27 AM PDT

Pesawat Malaysia Airlines (MAS) sudah memasuki hari ke lima  hilangnya peswat tersebut. Sampai saat ini pencarian terus dilakukan namun belum juga ditemukan tanda-tanda keberadaan pesawat tersebut.
Jatuhnya pesawat penerbangan dari Kuala Lumpur menuju Beijing, China itu ternyata membuat bermunculan banyak misteri-misteri penyebab hilangannya pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370.
Seperti dilansir Inilah.com, ada sepuluh misteri yang muncul setelah dinyatakan hilangnya pesawat Airlines (MAS) tersebut, berikut ulasannya.

1. Tidak ada sinyal bahaya
Pada saat pesawat telah berada di sekitar 35.000 kaki, Subang Air Traffic Control langsung kehilangan kontak dengan pesawat tersebut. Baik pilot maupun co-pilot biasanya akan melakukan sesuatu jika mereka dalam bahaya, tetapi ini tidak dilakukannya. Pilot pun tidak menghubungi menara kontrol jika terjadi sesuatu, padahal mereka memiliki banyak waktu untuk melakukan itu. Kecuali di pesawat ada bom, namun hal itu belum bisa dibuktikan.
2. Ada penumpang yang bisa naik pesawat menggunakan paspor curian
Interpol memberitahukan bahwa ada dua buah paspor yang telah hilang dan digunakan penumpang untuk naik pesawat tersebut. Lalu yang menjadi pertanyaannya bagaimana penumpang tersebut bisa naik pesawat dengan paspor curian. Hal ini masih menjadi misteri hilangnya pesawat Airlines tersebut.

3. Apakah ada hubungannya dengan terorisme?
Dengan hilangnya dua buah paspor dan digunakan dua orang penumpang untuk menaiki pesawat tersebut membuat banyak orang berpikir bahwa pesawat tersebut memang sudah diincar oleh teroris. Di tambah lagi belakangan ini sejumlah etnis minoritas di China telah melancarkan teror untuk kepentingan negaranya. Ini semakin membuat dugaan orang-orang semakin kuat terhadap teroris tersebut.
4. Tidak ditemukan puing-puing pesawat
Sampai saat ini pencarian terus dilakukan tapi belum ada satu pun puing-puing pesawat yang ditemukan, Padahal puluhan kapal dan pesawat udara telah melakukan pencarian ke beberapa tempat termasuk di laut China.

5. Ponsel penumpang masih tersambung
Ada salah satu orang yang mencoba menghubungi keluarganya melalui telepon genggamnya, telepon keluarganya itu pun masih tersambung,namun sayangnya tidak ada jawaban sama sekali.

6. Pihak maskapai sangat lama untuk memberitahukan bahwa pesawat tersebut hilang
Biasanya pihak maskapai akan segera memberi pengumuman jika ada pesawat yang hilang atau pun jatuh. Namun, kali ini pihak maskapai sangat lama memberi tahukan bahwa pesawat Airlines (Mas) telah hilang. Padahal pihak maskapai telah kehilangan kontak sejak pukul 02:40 waktu setempat, dan baru mengeluarkan pernyataan bahwa pesawat itu hilang pada pukul 09:05, Sabtu (8/03).

7. Apakah pesawat telah mencoba berputar balik?
Timbul pertanyaan tersebut setelah sinyal radar menunjukan bahwa pesawat tersebut telah mencoba mengubah arah kembali ke Kuala Lumpur. Namun, belum ada kepastian tentang hal ini.

8. Pilot lain mendengar suara berguman saat mencoba menghubungi pesawat MAS MH370
Seorang pilot yang tidak disebutkan namanya itu mengatakan bahwa telah mendengar suara bergumam saat ia mencoba menghubungi menggunakan frekuensi darurat, lalu kemudian adanya gangguan dan langsung kehilangan koneksi.

9. Ditemukan tumpahan minyak yang ada di laut
Pesawat milik angkatan udara Vietnam melaporkan bahwa adanya tumpahan minyak diperairan Laut China Selatan. Mereka menduga itu merupakan tumpahan minyak dari pesawat yang hilang tersebut, namun setelah diteliti itu bukanlah berasala dari pesawat yang hilang tersebut.

10. Hilangnya pesawat Airlines (MAS) MH370 itu merupakan peristiwa langka
Hilangnya secara tiba-tiba pesawat MAS MH370 tersebut merupakan peristiwa kecelakaan pesawat yang sangat langka. Apalagi kontak hilang pada saat dua jam setelah pesawat itu terbang, dan itu merupakan tahap paling aman dalam sebuah penerbangan. Hal inilah yang masih menjadi pertanyaan besar terhadap kejadian langka ini.
Nah, itulah dia ke sepuluh misteri hilangnya pesawat Airlines (MAS) MH370.

Ini Dia Mobil Impian Kantor Masa Depan

Posted: 13 Mar 2014 05:12 AM PDT

Saat segala hal sekarang terhubung ke internet, pekerjaan pun bisa dilakukan di mana saja. Jam kantor konvensional 9 pagi - 5 sore sudah basi. Sekarang saatnya virtual office jadi andalan, karena kreativitas tidak ditentukan oleh waktu kerja.

Bagi  yang berprofesi di dunia online dan harus mobile ke banyak tempat, tentunya punya kendaraan impian yang bisa "memindahkan" kantor ke mana saja. Seperti apa ya kira-kira? Mungkin sebuah produk Mercedes bens S Class yang disebut Brabus iBusiness di bawah ini bisa jadi jawaban. Lihat saja dalamnya, berbagai gadget yang ditubuhkan untuk keperluan bisnis sangat lengkap, dan semuanya keluaran produk berkelas Apple. Inilah mobil impian para eksekutif di dunia maya...


http://1.bp.blogspot.com/-tTQ8d5BErto/UaMQtSZZw2I/AAAAAAAAQas/4gJb_Cj8uxs/s400/car-office-3-600x398.jpg
Berikut ini vidionya:

Clean Room, Ruang Khusus Tempat Ilmuwan dan Teknisi NASA Bekerja

Posted: 13 Mar 2014 05:07 AM PDT

Membuat sebuah wahana antariksa yang mampu bekerja dengan maksimal dengan kondisi lingkungan yang ekstrem dan jarak yang jauhnya berjuta-juta kilometer dari Bumi tidaklah mudah.

Ilmuwan harus membuat wahana itu sesempurna mungkin sehingga saat diluncurkan semua instrumen bisa bekerja dengan baik sesuai yang diharapkan. Sebab jika terjadi sedikit saja kesalahan, maka tidak ada cara untuk memperbaikinya dan seketika itu juga wahana antariksa dengan harga berjuta-juta dolar tersebut akan berubah menjadi sampah luar angkasa.Ilmuwan dan teknisi NASA sedang mengerjakan pembuatan satelit STEREO dalam clean room.
Image credit: NASA

Hal itulah yang membuat para ilmuwan NASA dituntut untuk bekerja dengan tepat, teliti, dan cermat untuk menghindari kesalahan seminimal mungkin bahkan sebisa mungkin nol persen. Biasanya mereka bekerja dalam ruangan yang disebut dengan "Clean Room" atau yang biasa diterjemahkan sebagai kamar / ruang bersih atau kamar steril.

Tidak sembarang orang bisa memasuki Clean Room tersebut. Hanya orang yang mempunyai akses khusus yang bisa masuk. Itu pun dengan syarat mereka harus menggunakan serangkaian perlengkapan seperti baju khusus, masker, penutup rambut, sepatu khusus, sarung tangan dan sebagainya.

Bahkan tidak jarang mereka harus mandi atau disemprot dengan cairan tertentu untuk menyeterilkan diri. Itu diperlukan untuk menghindari kontaminasi dari debu, partikel kimia atau bahkan mikroba pada peralatan atau instrumen yang sedang dikerjakan.

Clean room sendiri menurut sejarah pertama kali dikembangkan oleh fisikawan Amerika, Willis Whitfield dari Sandia National Laboratories. Clean room yang dibuatnya sangat efektif.

Udara yang masuk ke clean room terlebih dulu disaring dari partikel debu dan sebagainya kemudian secara teratur diresirkulasi melalui High Efficiency Particulate Air (HEPA) atau Ultra Low Penetration Air (ULPA) untuk menghilangkan kontaminan yang berasal dari dalam clean room.

Terkadang dalam clean room juga dilengkapi dengan ionizers untuk mengatur kelembaban. Jika terjadi kebocoran gas dalam clean room, maka kebocoran itu langsung bisa dikeluarkan melalui saluran yang berbeda dengan saluran udara bersih.

Peralatan yang ada dalam clean room juga harus steril sebab bisa jadi udara yang tadinya bersih menjadi tercemar akibat peralatan itu.

Ada beberapa standar yang banyak digunakan dalam desain clean room di Amerika yakni US FED STD 209E cleanroom standards, ISO 14644-1 cleanroom standards, BS 5295 cleanroom standards, dan GMP EU classification yang mengatur tentang jumlah dan ukuran partikel yang dapat ditoleransi dalam suatu volume udara. Berikut adalah macam-macam sistem aliran udara pada clean room:Aliran udara lurus searah pada clean room. Image credit: Rudolf SimonAliran udara berputar pada clean room. Image credit. Rudolf Simon


Instrumen yang perlu dikerjakan dalam clean room yakni instrumen yang sangat sensitif dengan partikel asing, seperti instrumen laboratorium, semikonduktor, bioteknologi dan sebagainya. Sebab jika instrumen itu tercemari, maka hasil yang diharapkan dari kinerja instrumen itu juga akan berbeda dan tidak sesuai dengan harapan.

Biasanya ilmuwan NASA mengerjakan satelit, wahana pengorbit, robot, wahana penjelajah dan sebagainya dalam clean room ini. Salah satunya adalah cermin (mirror) reflektor dari teleskop James Webb.

Sebuah cermin reflektor harus bersih dari partikel apapun agar bisa memantulkan gelombang dan sinar secara maksimal sehingga obyek yang sedang diamati bisa jelas terlihat dan data yang diproses bisa akurat.


Ilmuwan NASA memeriksa cermin reflektor teleskop James Webb yang akan dipasang.
Image credit: NASA
Ilmuwan NASA mengerjakan pembuatan wahana MSL (mars Science Laboratory)
atau wahana crane untuk menurunkan Curiosity di Mars. Image credit: NASA
Ilmuwan NASA sedang melakukan tes dan uji coba pada instrumen Curiosity.
Image credit: NASA

Zoomer, Robot Anjing Cerdas yang Membawa Keceriaan di Rumah Anda

Posted: 13 Mar 2014 05:03 AM PDT

Bagi para pecinta binatang namun terhalang alergi, kini ada cara baru untuk memiliki binatang peliharaan. Namanya Zoomer, robot anjing terbaru produksi Spin Master LTD.

Dibandingkan dengan produk sejenisnya yang bisa berharga ribuan dolar, Zoomer hadir dengan harga sangat terjangkau. Robot peliharaan yang ditujukan bagi anak-anak berusia 5 tahun ke atas ini hanya dibanderol sebesar US$99 atau Rp1 jutaan.

Tapi, kendati berharga miring, bukan berarti Zoomer tak punya kemampuan mumpuni. Malah, Zoomer diklaim sebagai robot peliharaan dengan teknologi paling maju. Dalam rilis yang dikeluarkan Spin, seperti dikutip Mashable, Zoomer adalah electronic companion alias teman elektronik yang sangat menghibur.


Seperti yang diklaim Spin, teknologi Zoomer memang berada jauh di atas mainan pada umumnya. Dia punya kemampuan gerak motorik yang cukup berkembang, yang membuat Zoomer bisa berlari lebih cepat daripada robot-robot anjing sejenis.

Sensor yang terletak di bagian dada bisa mendeteksi gerakan dan sentuhan. Zoomer juga bisa merespon perintah suara dalam tiga bahasa berbeda, Inggris, Spanyol dan Prancis.


Bisa dikatakan, Zoomer pun bertingkah layaknya anak anjing. Dia senang berlari kesana-kemari, bahkan menabrak barang-barang. Zoomer pun gemar menggonggong bahkan bisa pipis, tanpa berantakan tentunya.


Zoomer juga bisa berguling dan bangun sendiri jika dibiarkan dalam moda bebas. Selain itu, matanya yang dilengkapi lampu LED membuatnya terlihat pintar. Tunggu hingga kedua lampu di matanya berubah menjadi tanda tanya, maka Zoomer siap menerima perintah dan melaksanakannya.

Anda bisa memerintahkannya duduk, berlari, bersalaman atau pura-pura mati hanya dengan perintah suara.


Tapi, selayaknya robot, baterai Zoomer butuh diisi ulang. Sekali mengisi ulang, dibutuhkan waktu selama satu jam. Kabel USB di perutnya bisa dengan mudah disambungkan pada sumber listrik ataupun komputer.Sumber :

Panel Surya Sekarang Bisa Diinjak

Posted: 13 Mar 2014 05:00 AM PDT

Selama ini instalasi panel surya masih merepotkan. Harus dipasang di atap, atau membangun tiang khusus untuk pemanfaatan tenaga matahari. Terlalu banyak makan tempat. Masalah ini menimbulkan ide tim di The George Washington University (GW) membuat panel surya yang bisa diinjak-injak.
 
 
Panel surya yang disebut "the walkable solar-paneled pathway " sanggup menahan beban hingga 400 kg dan dilengkapi dengan bahan anti slip yang membuat setiap pejalan kaki tidak akan terpeleset ketika berjalan diatasnya.

Panel surya yang dibuat saat uji coba dengan luas 9,3 meter persegi terdiri atas 27 panel, dan mampu menghasilkan listrik sampai 400 watts yang bisa menghidupi 450 lampu LED yang dipasang di jalanan sekeliling panel surya tersebut.
 

 
 
Untuk merealisasikan proyek ini, tim dari GW tersebut bekerja sama dengan perusahaan Onyx Solar. Perusahaan yang berbasis di Spanyol ini dikenal sebagai perancang dan pembuat  bahan photovoltaic yang menghasilkan listrik dari matahari.


Dokter di Surabaya Kembangkan Mobil Berbahan Bakar Udara

Posted: 13 Mar 2014 04:56 AM PDT

Mencari alternatif pengganti bahan bakar fosil sedang giat dikembangkan berbagai kalangan. Satu terobosan baru cukup mengejutkan adalah mobil menggunakan bahan bakar udara.

Helmy Djafar, dokter di klinik Cita Husada dan Surabaya Herbal Center membuat inovasi mobil ramah lingkungan. Helmy membeli mobil bekas dan mesinnya di ganti dengan mesin karyanya sendiri, yang dapat menerima udara yang telah dikomporesi dan bertekanan tinggi sehingga mesin dapat bekerja dan menggerakkan mobil.

Bahkan mobil itu semakin ramah lingkungan karena udara buangnya dapat dimanfaatkan sebagai listrik dan penyejuk udara di dalam mobil.

Ide mengembangkan teknologi otomotif atau mobil berbahan bakar udara ini berawal dari kesenangannya dengan dunia teknik, karena pernah mengenyam pendidikan di teknik elektronika di IKIP Surabaya atau sekarang Universitas Negeri Surabaya meski tidak sampai tamat. Helmy hanya beberapa bulan menempuh pendidikan di teknik sipil Institut Teknologi Sepuluh November Surabaya.

Helmy berpikir pemanfaatan udara sebagai bahan bakar mobil tentu akan lebih menghemat biaya. Beranjak dari pemikiran itu 15 tahun silam Helmy telah melakukan eksperimen namun mengalami sejumlah kendala. Niat mengembangkan mobil berbahan bakar udara muncul kembali setelah maraknya mobil listrik buatan Indonesia.

"Ide untuk membuat mobil udara ini sebenarnya sejak 15 tahun lalu, bahkan sempat iklan juga untuk cari investor. Sayangnya saya mendapat teror supaya menghentikan penelitian itu," katanya. Setelah sempat mendapat ancaman untuk menghentikan penelitian mobil udara itu, Helmy sempat menghentikan sejenak risetnya untuk membuat mobil hemat energi.

Namun rasa penasarannya terus bergejolak hingga akhirnya ia terus melakukan risetnya meski secara diam-diam. Barulah di tahun 2013 ini risetnya diperkenalkan kepada publik dengan nama mobil udara. Selama proses pembuatan mobil ini, ia tidak sendirian namun dibantu oleh beberapa orang kawannya. "Dulu kan sempat berhenti selain ada ancaman juga karena dananya yang kurang. Lalu kita buat lagi, namun kali ini dibantu beberapa kawan saya seperti Pak Anang dan Sony sebagai teknisinya," paparnya.

 
Mobil udara buatan Helmy ini bisa dibilang sangat murah karena hanya memanfaatkan udara yang dimasukkan ke dalam tabung kompresor berisi sekitar 20 kiloan. Tiap satu tabung diperkirakan bisa menempuh jarak sekitar 10 kilometer. Kecepatan yang bisa ditempuh oleh mobil yakni 60- 70 km/jam. Proses kerjanya juga sederhana, yakni udara yang dikompresikan jika mobil dihidupkan akan menggerakkan poros dan bisa berjalan.

"Kalau kita hitung, tiap sepuluh kilometer itu hanya menghabiskan dana seratus rupiah lho. Karena kalau udara di tabungnya habis tinggal diisi lagi dengan kompresor yang biasa kita buat pompa ban itu," ungkapnya penuh semangat.

Uniknya lagi, hampir semua komponen mobil ini semuanya memanfaatkan barang bekas. Meski berasal dari mesin bekas, tetapi mobil tersebut memiliki keunggulan yang tidak kalah dengan mesin mobil pada umumnya. Mobil udara ini jika dipakai lama mesinnya tidak panas dan output berupa gas buangnya juga bisa dimanfaatkan sebagai AC.

Helmy berharap pengembangan mobil berbahan bakar udaranya yang menghabiskan dana hingga Rp300 juta itu, dapat terselesaikan dan diproduksi secara massal.

Ia juga menerima pihak lain yang ingin bersama-sama mengembangkan mobil berbahan bakar udara, karena biaya pengembangan dan penyempurnaan tidak sedikit. Jika diproduksi secara massal diperkirakan harga mobil berbahan bakar udara ini cukup murah masih di bawah Rp50 juta per unitnya.

Berita yang dilansir Metro TV ini mungkin masih menimbulkan banyak pertanyaan. Setidaknya ada terobosan baru. Semoga ada berita baik selanjutnya. Ditunggu...
Sumber: apakabardunia

Inilah Drummer Bertangan Robot Pertama Kali di Duina

Posted: 13 Mar 2014 04:54 AM PDT

Di era 80 dan 90-an jagad musik rock punya drummer inspiratif. Rick Allen dari grup Def Leppard kala itu merupakan satu-satunya drummer bertangan satu. Sebuah kecelakaan mengakibatkan satu tangannya harus diamputasi.

Tapi Rick tidak menyerah, dengan dukungan teman-teman di grupnya, ia bisa tetap jadi penggebuk drum yang atraktif. Keunikan ini sontak membuat nama Def Leppard makin berkibar.

 


Lain dulu lain sekarang. Bila masa tersebut tehnologi masih bermimpi soal lengan bionic,  maka jaman sekarang  bagian tubuh robot (cyborg) sudah diaplikasikan secara nyata.

Peristiwa kecelakaan yang nyaris serupa dengan pengalaman Rick Allen juga menimpa Jason Barnes. Mimpinya  untuk menjadi seorang drummer pun kandas seketika.

Walau begitu, Barnes lantas tidak kehilangan akal. Bersama dengan professor Gil Weinberg dari Institut Teknologi Georgia, ia pun membuat sebuah prostetik robot guna membantu ia untuk bermain drum. Dikutip dari The Verge, perangkat tersebut bekerja melalui proses yang dinamakan electromyography. Artinya, perangkat tersebut dapat bekerja sesuai dengan arahan dari Barnes melalui sinyal elektrik yang dihasilkan oleh otot lengan atas kanannya.

 


Selanjutnya, untuk dapat menggerakkan lengannya, Barnes pun harus menegangkan otot lengannya guna menggerakan motor kecil di prostetik yang mana akan menggerakkan stik drum. Perangkat tersebut juga memberikan Barnes kemampuan bermain drum yang luar biasa melebihi kemampuan bermain drum pada umumnya. Ia bahkan dapat menggenggam dua stik drum sekaligus. Stik pertama bekerja sesuai arahan, stik kedua berimprovisasi.

Dengan kemampuan tersebut, Barnes mampu memainkan sebuah ketukan musik jazz dengan lihai. Tak hanya itu, sebuah chip pun disematkan ke dalam prostetik robot tersebut. Chip tersebut berfungsi untuk memberikan perintah memainkan dua buah stik dengan tempo yang berbeda-beda.

 


"Sangat menarik melihat ia (Barnes) bermain drum dan berimprovisasi dengan lengan yang tidak sepenuhnya ia kendalikan," ujar Weinberg.

Barnes rencananya akan bermain perdana dengan prostetik robot tersebut dalam ajang Atlanta Science Festival yang berlangsung pada 22 Maret 2014 mendatang.

"Aku pasti akan membuat iri para drummer metal dengan apa yang akan aku lakukan nanti," ujar Barnes.

Kumpulan Foto-Foto Bugil Ayam Kampus ( Ayam Kampung )

Posted: 12 Mar 2014 11:09 PM PDT

Setelah semalaman ngantuk kini giliran admin mau berbagi yang bening, yang mulus buat sobat jurirakyat.com foto hot abg bening cantik, imut, mulus. dari pada bete biar rasa ngentuknya hilang, langsung saja ke TKP ya GAN.. berikut adalah foto ayam kampus yang sempat hebohkan fikiran agan.

nah gimana menurut agan bening kan ? etttt... jangan kabur dulu masih banyak koleksi admin, foto hot ayam kampus yang buat agan jadi lebih bernafsu saat makan lhow langsung saja agan lirik foto hot ayam kampus yang menghebohkan dunia maya ini

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|8 Pesepakbola yang Paling Dibenci di Dunia

Posted: 12 Mar 2014 10:29 PM PDT


Perilaku pesepakbola, baik di dalam dan luar lapangan selalu menjadi sorotan utama. Dari situlah seorang pesepakbola bisa dicintai atau dibenci suporter. Lalu, siapakah pesepakbola yang paling dibenci?
Berikut ini adalah deretan pesepakbola paling dibenci.

8. Ashley Young (Manchester United/Inggris)


Winger MU ini dibenci karena sering melakukan diving saat pertandingan. Musim ini, Young mendapat cemoohan setelah melakukan diving saat melawan Real Sociedad dan Crystal Palace.
Aksi curang pemain 28 tahun itu sempat menjadi bahan ejekan di dunia maya. Young digambarkan lebih cocok menjadi atlet loncat indah daripada pesepakbola.
Dari 200 pertandingan Premier League, Young sudah memenangi 11 penalti. Bahkan, manajer MU, David Moyes, meminta Young menghentikan kebiasaannya melakukan diving.
"Saya selalu mengatakan tidak menyukai aksi diving. Young pantas mendapatkan hukuman. Saya tidak ingin pemain-pemain saya melakukan diving. Saya tidak ingin siapa pun melakukan itu," ujar Moyes.

7. Dani Alves (Barcelona/Brasil)


Menjadi seorang bek kanan, Alves memang jarang mengancam pertahanan lawan. Namun, bek timnas Brasil itu lihai membuat lawan diusir wasit lewat aksi-aksinya di lapangan. Yang paling terkenal adalah ketika Barcelona menghadapi Real Madrid di semifinal Liga Champions 2010/2011. Ketika itu Alves berhasil membuat bek Real Madrid, Pepe, diusir wasit.
Ketika itu Alves pura-pura kesakitan karena pelanggaran Pepe. Padahal, dalam tayangan ulang, kaki bek asal Portugal itu tidak mengenai kaki Alves. Namun, Alves berhasil melebih-lebihkannya dengan membuang badannya ke lapangan. Sejak saat itu, Alves menjadi salah satu pemain paling dibenci suporter Madrid.

6. Ashley Cole (Chelsea/Inggris)


Ada sejumlah alasan kenapa Cole dibenci banyak suporter. Salah satunya keputusannya untuk meninggalkan Arsenal pada 2006 demi gaji yang lebih besar bersama Chelsea. Cole beberapa kali menyakiti WAGs kesayangan Inggris, Cheryl Cole, dengan berselingkuh hingga keduanya cerai pada 2010.
Cole beberapa kali tertangkap kamera merokok. Pada Februari 2011, bek timnas Inggris itu menembak seorang mahasiswa dengan senapan angin. Pada Oktober 2012, Cole menghina Presiden FA yang juga calon raja masa depan Inggris, Pangeran William.

5. Sergio Busquets (Barcelona/Spanyol)


Sering melakukan diving hingga membuat lawannya mendapat kartu kuning atau merah. Busquets juga lihai dalam memprovokasi lawan. Gelandang 25 tahun itu dianggap beruntung bisa meraih sukses bersama Barcelona dan timnas Spanyol. Pasalnya, Busquets tidak memiliki kemampuan yang istimewa sebagai gelandang bertahan.

4. Patrice Evra (Manchester United/Prancis)


Sebagai kapten timnas Prancis di Piala Dunia 2010, Evra merupakan pemimpin aksi mogok latihan skuad Les Blues. Jelang Piala Eropa 2012, Evra tertangkap kamera mengusapkan kostum timnas Prancis ke bagian bokongnya saat laga persahabatan melawan Serbia, Juni 2012.
Evra pernah menghina Arsenal sebagai tim akademi pada Desember 2010. Dan bek 32 tahun itu tentunya menjadi pemain yang paling dibenci suporter Liverpool menyusul perseteruannya dengan Luis Suarez.

3. Luis Suarez (Liverpool/Uruguay)


Mengigit lawan, gemar diving dan menghina lawan secara rasial (kasus Patrice Evra). Suarez pernah mengigit lawan saat masih memperkuat Ajax Amsterdam, dan kembali diulanginya saat menggigit bek Chelsea, Branislav Ivanovic, pada April 2013. Gigitan itu membuat Suarez dihukum 10 pertandingan.
Suarez pernah dihukum selama delapan pertandingan karena tindakan rasial terhadap Evra. Striker 26 tahun itu juga dicap sering melakukan diving. Bahkan, Suarez sempat berseteru dengan David Moyes ketika masih melatih Everton. Setelah dituduh sering melakukan diving oleh Moyes, Suarez kemudian merayakan gol ke gawang Everton dengan melakukan aksi diving di depan manajer asal Skotlandia tersebut.

2. Pepe (Real madrid/portugal)


Banyak perilaku pepe yang membuatnya dibenci suporter. Meskipun ia merupakan salah satu dari bek terhebat di dunia saat ini, tetapi tackle-tackle kasarnya yang kerap di sengaja untuk melukai lawan membuatnya menjadi di benci banyak orang.

1. Joey Barton (QPR/Inggris)


Barton merupakan pesepakbola paling dibenci karena perilakunya di dalam dan luar lapangan yang sering membuat kontroversi. Barton pernah mencolok mata rekan setimnya di Manchester City dengan cerutu yang masih menyala pada Desember 2004.
Setahun berikutnya, Barton mematahkan kaki pejalan kaki saat mengendarai mobil. Pada September 2006, mantan pemain Newcastle United itu menurunkan celananya ke arah fans Everton di Goodison Park.
Maret 2007, Barton pernah ditangkap karena menganiaya sopir taksi. Dua bulan kemudian, Barton memukul rekan setimnya di ManCity, Ousmane Dabo, hingga masuk rumah sakit. Puncak kegilaan Barton adalah dipenjara selama 77 hari karena melakukan penganiayaan di Liverpool City Centre.

10 Klub Sepakbola Terkaya di Indonesia

Posted: 12 Mar 2014 10:25 PM PDTKlub Indonesia tak luput dari sorotan majalah terkenal Amerika yaitu Forbes yang merilis daftar 10 Klub Sepakbola Terkaya di Negara Indonesia. Majalah bisnis dan finansial Amerika Serikat tersebut memilih sepuluh klub berdasarkan faktor sumber pendapatan. Dibalik finansial bergelimang tak sedikit klub juga mengalami masalah dan prestasi. Berikut 10 Klub Sepakbola Terkaya di Negara Indonesia

1. Persib Bandung


Klub dari Bandung Lautan Api menduduki posisi satu dengan pengeluaran klub sebesar Rp2.24 billion. Klub yang di ketuai oleh Umuh Muchtar ini tak pernah kosong sponsor dan selalu berbelanja pemain. Para Sponsor datang karena kekompakan Bobotoh Viking (supporter) Persib Bandung.

2. Persebaya 1927


The Green Force atau "Bajul Ijo" klub dari Surabaya yang masih berkompetisi di Indonesian Premier League menempati posisi ke dua dengan pengeluaran sebesar Rp2.19 billion.

3. Persipura Jayapura


Klub berjuluk "Mutiara Hitam" ini menempati posisi ketiga dengan pengeluaran Rp1.31 billion , dengan menggandeng beberapa sponsor level tinggi seperti Telkomsel dan PT. Freeport Indonesia, Sebuah perusahaan pertambnangan emas.

4. Mitra Kukar FC


Klub dengan bertabur pemain bintang asal Kalimantan Timur berada diposisi keempat dengan mengeluarkan uang sebanyak Rp1.29 billion.

5. Semen Padang FC


Salah satu wakil klub Indonesia yang tersisa di AFC Cup musim 2012/13 dan dukung The Kmers dan Spartacks berada diurutan lima dengan mengeluarkan uang sebesar Rp1.26 billion pada musim ini.

6. Sriwijaya FC


Klub dari Kota Pempek, Sriwijaya FC sang juara ISL 2011/2012 dan Juara Pertandingan Pra Musim, Inter Islan Cup ini menempati posisi enam dengan pengeluaran Rp989 million.

7. Pelita Cronous Arema FC


Arema 'merger' Pelita, mengeluarkan uang sebesar Rp761 million. Tim Kebanggan Aremania ini telah mendatangkan pemain-pemain intinya yang dulu, serta menyisipkan Coach Rahmad Darmawan untuk mearmadai Arema.

8. Persepam Madura


Tim promosi asal Madura yang baru saja menginjakkan kaki di ISL, mengeluarkan uang sebesar Rp628 million dan langsung melejit dengan masuk 10 besar klasemen ISL.

9. Persiku Kudus


Klub kebanggaan warga Kudus ini yang masih berkompetisi di Divisi Utama. Klub mengeluarkan uang sebesar Rp619 million.

10. Perseman Manokowari


Satu diantara beberapa klub Papua yang mencicipi kerasnya liga Indonesia, kini Perseman Manokwari telah mengeluarkan uang sebesar Rp.587 million untuk berkompetisi.

7 Pesepakbola yang Digaji Terlalu Tinggi

Posted: 12 Mar 2014 10:16 PM PDT


Triliunan Rupiah dihabiskan klub-klub di dunia untuk menggaji pesepakbola. Namun, ada sejumlah pesepakbola yang dianggap tidak pantas mendapat gaji tinggi. Siapa sajakah pemain tersebut?Berikut ini adalah 7 pesepakbola yang dianggap mendapat gaji terlalu tinggi.

1. Samuel Eto'o


Striker timnas Kamerun ini pernah mendapat gaji US$31,2 juta (setara Rp368 miliar) per tahun saat masih memperkuat klub Rusia, Anzhi Makhachkala. Namun, setelah 2 tahun memperkuat Anzhi, pemilik klub Suleiman Kerimov memutuskan untuk menurunkan gaji Eto'o.Kerimov sepertinya melihat kontribusi Eto'o selama 2 musim tidak signifikan dan Anzhi gagal meraih gelar satu pun. Pada Agustus 2013, Anzhi memutuskan untuk menjual Eto'o ke Chelsea. Di Stamford Bridge, gaji mantan pemain Stamford Bridge itu menurun drastis hingga lebih dari setengahnya menjadi US$10,5 juta (setara Rp123 miliar) per tahun.

2. Fernando Torres


El Nino mendapat gaji US$24 juta (setara Rp283 miliar) per tahun di Chelsea. Namun, permainan El Nino hingga kini masih jauh dari harapan Chelsea sejak dibeli dengan rekor transfer Premier League £50 juta (setara Rp982 miliar) pada 2011.Chelsea memang merebut satu gelar Liga Champions, Liga Europa dan Piala FA dengan Torres berada di skuad mereka. Tapi, pemain timnas Spanyol itu tidak terlalu memegang peran penting. Dengan Jose Mourinho sedang membidik striker anyar musim depan, Torres kemungkinan besar harus menerima gaji lebih kecil jika ada klub yang menginginkannya.

3. Dario Conca


Conca merupakan Pemain Terbaik Liga Brasil 2010 bersama Fluminense sebelum akhirnya bergabung dengan klub China, Guangzhou Evergrande, pada 2011. Di Evergrande, pemain asal Argentina itu mendapatkan gaji US$13,78 juta (setara Rp162 miliar) per tahun.Angka gaji tersebut cukup luar biasa untuk ukuran pemain yang namanya tidak pernah terdengar di luar kawasan Amerika Selatan. Bahkan, gelandang 30 tahun itu tidak pernah memperkuat timnas Argentina di level senior. Conca pernah tercatat sebagai pemain dengan gaji tertinggi ketiga di dunia, setelah Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi.

4. Emmanuel Adebayor


Adebayor hanyalah pemanis bangku cadangan ketika Andre Villas-Boas masih menjadi manajer di Tottenham Hotspur. Padahal, pemain asal Togo itu mendapat gaji hingga US$13,6 juta (setara Rp160 miliar).
Beruntung, manajer Tim Sherwood kembali memberi Adebayor kepercayaan, hingga Tottenham tidak sia-sia membayar mahal mantan pemain Arsenal dan Manchester City itu.

5. Stephen Ireland


Stephen IrelandIreland sempat diyakini akan menjadi pemain bintang di Premier League. Itu sebabnya tim papan tengah seperti Aston Villa berani menggaji pemain asal Republik Irlandia itu US$6,24 juta (setara Rp73,6 miliar) per tahun saat dibeli dari Manchester City pada 2010.Namun, pemain berkepala pelontos itu lebih banyak dipinjamkan ke Newcastle United danStoke City. Ireland pun akhirnya dilepas secara permanen ke Stoke, awal musim ini.

6. Nemanja Vidic


Dengan usia yang sudah menginjak 32 tahun dan permainan sudah menurun, Vidic dianggap sudah tidak pantas mendapat gaji US$9,3 juta (setara Rp109 miliar) per tahun diManchester United. Kondisi tersebut tampaknya yang membuat manajemen The Red Devils memutuskan untuk tidak memperpanjang kontrak sang kapten, akhir musim ini.

7. Joleon Lescott


Lescott mendapat gaji lebih dari US$8juta (setara Rp94 miliar) per tahun di Manchester City. Jumlah tersebut dianggap pantas diberikan kepada Lescott pada 2 tahun lalu. Musim ini, Lescott lebih sering duduk di bangku cadangan dan baru tampil di 8 pertandingan Premier League.

10 Pemain Bola Dunia Keturunan Indonesia

Posted: 12 Mar 2014 10:14 PM PDT


Berikut ini adalah daftar pemain bola keturunan Indonesia terbaik di Eropa yang bermain bersama klub-klub besar. Pemain-pemain keturunan ini tidak hanya hebat di kancah liga domestik, namun juga berprestasi di kancah internasional, bahkan dunia. Kebanyakan dari pemain ini berkewarganegaraan Belanda dan memiliki keturunan Indonesia dari kakek, nenek, atau orang tua mereka yang tinggal di Maluku.
Sebagai orang Indonesia, tentu saja kita boleh bangga melihat berbagai prestasi para pemain ini. Tentu saja kita berharap kelak pemain-pemain asli Indonesia bisa mengharumkan nama bangsa di bidang persepakbolaan. Langsung saja, berikut daftarnya.

10. Michael Timisela


Bek kanan keturunan Maluku ini sudah malang melintang di liga Belanda bersama Ajax dan VVV Venlo. Selama kurang lebih 5 tahun bermain di Venlo, Michael Timisela menyumbangkan 2 gol dari 111 kali penampilan, suatu catatan rekor yang tidak buruk untuk seorang bek kanan. Gaya bermainnya yang lugas dan cenderung lebih bertahan daripada menyerang membuat Michael menjadi sosok vital untuk VVV.
Di awal tahun 2013 ini, Timisela ditransfer oleh salah satu klub divisi utama Swedia, Hammarby. Timisela memutuskan untuk hijrah ke Swedia setelah sempat diisukan akan pindah dan bermain di Liga Indonesia. Rupanya, pemain berusia 27 ini masih lebih betah bermain di Eropa.

9. Nigel de Jong


Siapa yang tidak kenal dengan gelandang tengah yang membawa Belanda menjadi finalis Piala Dunia sekaligus membawa Manchester City menjadi juara Liga Inggris? Ya, Nigel de Jong yang kini bermain di AC Milan bisa disebut sebagai salah satu pemain keturunan Indonesia paling sukses di Eropa. Karirnya melejit sejak membela Ajax, dan hingga kini masih dianggap sebagai salah satu yang terbaik di dunia.
Sebagai gelandang, de Jong bukanlah seorang pemain fantasista yang bisa menampilkan umpan-umpan cantik seperti Pirlo atau Xavi. Ia memiliki peran sebagai "pekerja kotor", di mana ia harus menghentikan laju bola dan melakukan berbagai tackling keras.

8. Mark van Bommel


Mark van Bommel adalah salah satu pemain berdarah Indonesia yang berhasil menuai sukses di 4 klub besar Eropa: PSV, Bayern Munich, Barcelona, dan AC Milan. Dikenal sebagai gelandang bertahan yang memiliki tendangan geledek, van Bommel kerap memberikan kejutan dengan gol-golnya di saat krusial. Sepanjang karirnya, ia berhasil mencetak 78 gol dari 535 kali penampilan. Suatu catatan yang terbilang bagus.
Pemain yang baru saja pensiun di tahun 2013 ini juga sangat disegani di timnasional Belanda. Ia dua kali terpilih sebagai pemain bola terbaik di Belanda pada tahun 2002 dan 2005. Sejak bergabung bersama PSV, van Bommel juga selalu berhasil membawa klub-klubnya menjuarai liga, setidaknya satu kali selama ia bergabung.

7. Michael Mols


Michael Mols adalah mantan striker tim nasional Belanda yang pensiun pada tahun 2009. Darah Indonesianya berasal dari keturunannya yang lahir di Maluku. Sebagai seorang striker, Mols berhasil menyarangkan 139 gol dari 455 penampilan. Sepanjang karirnya, Mols membela 6 klub liga Belanda yang berbeda, namun prestasi terbaiknya justru ditorehkan selama membela Glasgow Rangers di liga Skotlandia selama 5 tahun.
Mols sempat 6 kali membela tim nasional senior Belanda pada periode 1995-1999. Pada masa itu ia mampu mencuri perhatian pelatih karena gol-golnya bersama FC Utrecht.

6. Demy de Zeeuw


Saat ini Demy de Zeeuw bermain bersama FC Anderlecht di liga Belgia dengan status pinjaman dari Spartak Moscow sejak tahun 2011. Justru bersama Anderlecht ini de Zeeuw berhasil menemukan irama terbaiknya dan mulai dipanggil lagi untuk memperkuat timnas senior Belanda. Ia sebelumnya masuk dalam skuat Belanda dalam Euro 2008 dan Piala Dunia 2010, namun tidak dipanggil saat Euro 2012.
De Zeeuw dua kali mengangkat trofi liga Belanda bersama Ajax dan AZ Alkmaar. Ia juga membantu Anderlecht memenangi liga Belgia pada tahun 2013. Sayang, cedera yang berkepanjangan membuat permainan de Zeeuw menjadi tidak konsisten. Semoga saja ia bisa kembali bangkit dan menunjukkan permainan terbaiknya.

5. Denny Landzaat


Pemain ini memiliki darah Maluku dari ibunya. Denny Landzaat yang juga baru saja gantung sepatu di tahun 2013 ini mungkin menjadi salah satu pemain keturunan Indonesia yang memiliki segudang pengalaman bermain di liga Belanda. Posisinya sebagai gelandang jangkar membuatnya memiliki karakter permainan yang hampir sama dengan Nigel de Jong dan Mark van Bommel.
Sebagai gelandang bertahan, Landzaat terbilang cukup sering mencetak gol. Sepanjang karirnya, ia berhasil menorehkan 81 gol dari 462 kali penampilan. Di level tim nasional, Landzaat bermain 38 kali dan berhasil menyumbangkan satu gol ketika menghadapi Liechtenstein.

4. John Heitinga


Rata-rata pemain Belanda keturunan Indonesia memang memiliki gaya permainan keras dan tanpa kompromi, Setelah Nigel de Jong, Mark van Bommel, dan Denny Landzaat; masih ada John Heitinga yang juga dikenal sebagai "batu karang" pertahanan tim. Heitinga yang saat ini bermain bersama Everton boleh dibilang sebagai salah satu bek terbaik Belanda di dekade ini. Ia tak hanya bisa dimainkan sebagai bek tengah, namun juga lugas sebagai gelandang bertahan. Produktivitasnya di tim nasional Belanda pun cukup baik, dengan 7 gol dari 87 penampilan. Heitinga juga terpilih sebagai pesepakbola terbaik Belanda pada tahun 2008 dan pemain terbaik Everton tahun 2012. Benar-benar sosok bek yang tangguh!

3. Radja Nainggolan

Gelandang muda yang baru saja melawat ke Indonesia dalam sebuah pertandingan persahabatan pada bulan Juni 2013 tersebut adalah satu-satunya pemain non-Belanda yang masuk ke dalam daftar ini. Nainggolan adalah warga negara Belgia yang memulai karirnya sebagai pesepakbola di Italia. Ia pertama kali masuk tim senior bersama Piacenza, dan namanya mulai dikenal sejak bergabung bersama Cagliari. Dalam dunia video game sepakbola terbaik, nama Nainggolan pun menjadi salah satu pemain paling potensial menjadi pemain kelas dunia.
Reputasi Nainggolan sebagai gelandang tengah mulai dinilai tinggi oleh berbagai klub besar. Terbukti, Juventus, Inter Milan, dan Napoli sudah menunjukkan ketertarikan untuk merekrut pemain ini. Kita lihat saja apakah Radja Nainggolan mampu menjadi pemain keturunan Indonesia yang bersinar di tingkat dunia.

2. Giovanni van Bronckhorst


Darah Maluku kental melekat pada mantan kapten tim nasional Belanda ini. Wajahnya yang juga sangat Indonesia membuat kita yakin bahwa pemain ini memiliki darah keturunan Bumi Pertiwi. Ya, Giovanni van Bronckhorst yang pensiun pada tahun 2010 ini adalah salah satu pemain Belanda paling dihormati. Ia memperkuat tim nasional sebanyak 106 kali dan menyumbangkan 6 gol.
Gio dikenal sebagai seorang bek kiri yang sangat rajin membantu penyerangan. Sepanjang karirnya bersama Feyenoord, Arsenal, dan Barcelona, ia menyumbangkan banyak gol-gol penting yang sangat indah. Saat ini, Gio menjadi asisten manajer Feyenoord, dan secara jelas ia mengungkapkan keinginannya untuk menjadi pelatih tim sepak bola profesional.

1. Robin Van Persie


Siapa yang tidak kenal dengan striker tangguh dan paling ditakuti di dunia, Robin van Persie. Ia adalah striker gemilang yang bisa membuat pemain sekelas Wayne Rooney merasa terancam posisinya. Gol-golnya bersama Arsenal dan Manchester United membuatnya menjadi salah satu striker terbaik saat ini. Prestasi van Persie pun segudang, mulai dari 2 kali gelar top skorer Liga Inggris hingga juara liga.
Van Persie memiliki keturunan Indonesia dari kakeknya. Ia juga dikenal sebagai salah satu pesepakbola yang (mungkin) beragama Islam karena menikahi seorang wanita muslim. Yang jelas, kita patut berbangga pada penampilan van Persie dan berharap semoga saja ada pemain asli Indonesia yang kelak bisa menyamai atau bahkan mengungguli prestasinya.


sumber

6 Tamparan Keras Dalam Sepakbola

Posted: 12 Mar 2014 10:05 PM PDT


Berikut ini 6 tamparan di atas lapangan hijau yang menghebohkan.

1. Rio Ferdinand Tampar Wasit


Ferdinand beruntung tidak mendapat hukuman karena menampar wasit Steve Bennett ketika Manchester United mengalahkan West Ham United 6-0 di Old Trafford, Juli 2007. Ketika merayakan gol MU, mantan bek timnas Inggris saking gembiranya menampar wajah Bennet.
Saat menghadapi Bayer Leverkusen di Liga Champions 2002/2003, Ferdinand juga pernah menampar bagian leher belakang Thomas Brdaric. Mantan bek Leeds United tersebut juga beruntung ketika itu. Pasalnya, wasit hanya memberi kartu kuning.

2. Didier Drogba Tampar Nemanja Vidic


Final Liga Champions 2008 antara Chelsea melawan MU mungkin tidak akan pernah dilupakan Didier Drogba. Bermula dari provokasi yang dilakukan Carlos Tevez di babak tambahan kedua. Pemain Chelsea dan MU kemudian terlibat dalam adu mulut dan saling dorong. Puncaknya, Drogba menampar wajah kapten The Red Devils, Nemanja Vidic.
Drogba akhirnya mendapat kartu merah, sedangkan Michael Ballack dan Tevez mendapat kartu kuning. Chelsea kemudian tumbang di final melalui drama adu penalti. Beruntung, Drogba berhasil membayar kesalahannya pada final Liga Champions 2012 dengan membawa Chelsea juara.

3. Brian Clough Tampar Fans


Clough merupakan pelatih legendaris Nottingham Forest karena mampu membawa klub tersebut menjadi juara European Cup (kini Liga Champions) sebanyak dua kali pada 1979 dan 1980. Namun, mantan pemain timnas Inggris itu tidak selalu dielu-elukan fans Forest.
Pada Januari 1989, Clough menampar dan memukul empat fans Forest yang berusaha merayakan kemenangan atas Queens Park Rangers dengan masuk ke lapangan. Clough tidak suka fans berupaya memeluk dan meminta kostum para pemainnya. Beruntung, Clough tidak ditangkap polisi karena tindakan penganiayaan. Namun, FA menjatuhkan hukuman larangan mendampingi Forest di sejumlah pertandingan.

4. Craig Bellamy Tampar Fans MU


Derby Manchester memang selalu berlangsung panas. Pada derby di Old Trafford pada September 2009, ada seorang penyusup yang masuk ke lapangan. Penyusup tersebut berhasil ditangkap pihak keamanan sebelum menyerang pemain.
Ketika fans tersebut sudah diamankan, Bellamy kemudian menghampirinya dan melepaskan tamparan. Tindakan Bellamy membuat sejumlah pemain MU berang, termasuk Rio Ferdinand dan John O'Shea.

5. Nelson Dida "Ditampar" Fans Celtic


Kiper asal Brasil itu menciptakan kontroversi ketika memperkuat AC Milan menghadapi Glasgow Celtic di pentas Liga Champions, 3 Oktober 2007. Setelah gawang Milan kebobolan, seorang fans Celtic merayakannya dengan masuk ke lapangan. Setelah melewati depan gawang, sang fans menyentuh pipi bagian kiri Dida.
Dida sempat mengejarnya beberapa langkah, sebelum akhirnya pura-pura terjatuh, seperti sudah ditampar petinju kelas berat. Sang fans kemudian dijatuhi denda £25 ribu. Sedangkan Dida terkena larangan bermain di dua pertandingan karena dianggap melebih-lebihkan situasi.

6. Bryan Carrasco Menampar Diri Sendiri


Tamparan Carrasco mungkin kisah yang paling lucu. Bek kiri timnas Chile U-20 itu tertangkap kamera menampar dirinya sendiri ketika melawan Ekuador pada Pra Piala Dunia U-20. Saat Chile tertinggal 0-1, Carrasco menjaga striker Ekuador, Edson Montano.
Lucunya, Carrasco memegang tangan kiri Montano dan menamparkannya ke wajah sendiri. Alhasil, Montano dianggap melakukan pelanggaran karena memukul wajah Carrasco. Chile pun mendapatkan tendangan bebas

5 Orang Terkenal di Dunia yang Meninggal Setelah Gol Ramsey

Posted: 12 Mar 2014 10:03 PM PDT


Kematian merupakan sesuatu yang pasti terjadi, namun sering kali kematian di hubung-hubungkan dengan sesuatu kejadian  lain, karena memiliki hubungan  berulang berkali-kali secara kebetulan. Dan kejadian yang menjadi pembicaraan akhir-akhir ini adalah mengenai gol yang dilakukan oleh Ramsey, yang identik dengan meninggalnya tokoh terkenal di dunia. Dunia yang Meninggal Setelah Gol Ramsey:

1. Osama Bin Landen


Mungkin sebuah kebetulan atau tidak, gol yang di cetak Ramsey pada 1 mei 2011 pada saat menghadapi raksasa Inggris Manchester United menjadi bertanda akhir hidup seorang yang paling di cari di dunia, Osama bin Landen. Berselang sehari setelah gol yang dia ciptakan, pasukan khusus AL Amerika Serikat yakni Navy Seal berhasil menemukan persembunyian Osama bin Landen di pakistan dan berhasil menembak mati aktor di balik peristiwa 11 September ini.

2. Steve Jobs


Siapa yang tidak kenal dengan Steve Jobs. Dia merupakan Mantan Orang nomor satu di Apple, dan meninggal tepat setelah tiga hari gol yang di cetak Ramsey saat menelan kekalahan 2-1 dari Tottenham Hotspur di Stadion White Hart Lane pada 2 Oktober 2011. Steve Jobs meninggal pada 5 Oktober, di rumahnya Cupertino California akibat penyakit kanker pankreas.

3. Muammar Gaddafi


Tokoh berikutnya yang tidak kalah disegani , adalah Muammar Abu Minyar al-Qaddafi yang lebih dikenal dengan Muammar Gaddafi. Gaddafi merupakan seorang pemimpin di Libya yang sangat disegani dan memimpin Libya cukup lama yakni 1 September 1969 hingga 20 September 2011. Namun berselang sehari setelah gol Ramsey saat Arsenal menang tipis 1-0 atas Marseille, pada penyisihan grup liga Champion di Stade Velodrome. Akhirnya Gaddafi tewas, Setelah ditangkap oleh pemberontak Libya di Sirte pada 20 Oktober 2011.

4. Whitney Houston


Whitney Houston atau lebih dikenal Houston merupakan penyanyi seorang penyanyi pop dan R&B paling terkenal di dunia. Dia merupakan salah satu penyanyi wanita Afrika-Amerika pertama yang masuk dalam tangga lagu MTV yang saat itu di dominasi oleh penyanyi kulit putih.
Tidak hanya itu saja Houston juga mencapai penjualan tertinggi sebagai seorang penyanyi solo, dan menduduki peringkat 1 di tangga lagu Billboard 200. Ia juga memegang 7 kali menduduki tangga lagu Billboard Hot 100, mematahkan rekor 6 kali yang dipegang The Beatles dan Bee Gees. Whitney Houston meninggal tepat pada 11 Februari 2012 saat Ramsey mencetak gol kemenangan Arsenal 2-1 di kandang Sunderland. Whitney Houston ditemukan tak bernyawa di kamar mandi di Beverly Hilton, Los Angeles, California.

5. Paul Walker


Paul Walker merupakan aktor di balik kesuksesan film Fast and Furious, ia sering dikenal dengan dengan Brian O'Connor, tokoh yang jago dalam pacuan kuda besi. Tercatat Walker telah tampil dalam film Fast and Furious sebanyak 6 kali, diantaranya 2 Fast 2 Furious 9 (2003); Fast and Furious (2009); Fast Five (2011), dan Fast and Furious 6 (2013). Paul Walker meninggal akibat terlibat dalam sebuah kecelakaan lalu lintas di Santa Clarita, di luar kota Los Angeles, California. Tepat setelah Ramsey mencetak dua gol kemenang 3-0 atas Cardiff City pada 30 November 2013 yang lalu.

sumber

6 pesepakbola dengan side job yang unik

Posted: 12 Mar 2014 10:01 PM PDT


Mungkin mereka menganut prinsip "tidak menaruh semua telur dalam 1 keranjang" ya… jadi gak bisa bergantung pada 1 profesi saja, so mereka cari pekerjaan sampingan deh dikala waktu senggang.
Ada yang biasa-biasa saja dan sebagian ada yang unik serta menarik. Siapa sajakah mereka?
Berikut 6 pesepakbola dengan pekerjaan sampingan yang unik

1. Gheorghe Popescu (Mata-mata)


Pernah menjadi kapten Barcelona dan bermain untuk Tottenham Hotspur, PSV Eindhoven serta Galatasaray. Namun, siapa sangka Popescu pernah menjadi mata-mata di awal karier sepakbolanya.
Ya, Popescu pernah menjadi mata-mata badan intelejen Rumania, Securitate, ketika masih memperkuat Universitatea Craiova. Tugas Popescu waktu itu adalah menyuplai informasi apakah ada pesepakbola yang menjadi pembelot negara.
Universitatea Craiova merupakan tim sepakbola bentukan tentara nasional Rumania. Pada 1988, Popescu dipinjamkan Craiova ke Steaua Bucuresti. Ketika itu sejumlah pemain Steaua dirumorkan terlibat pemberontakan.

2. Morten Gamst Pedersen (Anggota Boy Band)


Pedersen merupakan salah satu gelandang elegan yang pernah dimiliki timnas Norwegia. Tapi, tahukah Anda kegiatan Pedersen di luar lapangan? Pemain Blackburn Rovers itu ternyata frontman boy band asal Norwegia, The Players. Pedersen membentuk The Players bersama sejumlah pesepakbola lainnya, Freddy dos Santos, Raymond Kvisvik, Kristofer Hstad dan Oyvind Svenning, pada 2006.
Lucunya, satu-satunya single yang dikeluarkan The Players adalah lagu berjudul "This Is For Real". Lagu tersebut menjadi hits di sejumlah negara Skandinavia. Semua uang hasil penjualan lagu tersebut didonasikan ke Palang Merah Internasional.

3. Ray Wilson (Ahli Kubur)


Wilson merupakan bek kiri yang mengantarkan Inggris menjuarai Piala Dunia 1966. Setelah pensiun pada 1971, Wilson sempat menangani Bradford City sejenak. Di tahun yang sama, mantan pelatih Everton itu langsung memulai bisnis jasa penguburan mayat, pekerjaan yang digelutinya sebelum menjadi pesepakbola profesional. Bahkan, perusahaan jasa penguburan mayat Wilson di Huddersfield meraih sukses. Wilson pensiun di bidang itu pada 1997.

4. Steve Savidan (Tukang Sampah)


Pada 13 November 2008, Savidan membuat sensasi di sepakbola Prancis. Ya, striker yang ketika itu memperkuat Caen ini dipanggil pelatih Raymond Domenech untuk menghadapi Uruguay di laga persahabatan. Savidan yang saat itu berusia 30, main di babak kedua. Laga melawan Uruguay menjadi satu-satunya caps Savidan bersama Les Blues.
Savidan mengaku bangga dengan pencapaiannya tersebut. Pasalnya, empat tahun sebelumnya Savidan pernah bekerja sebagai tukang sampah ketika bermain untuk klub Divisi 6 Liga Prancis, Angoulme CFC.
"Saya lahir di waktu yang sama. Saya dari generasi yang sama dengan Thierry Henry dan Nicolas Anelka. Ketika itu, Anda harus punya tinggi di atas 180cm untuk bisa dipilih, sedangkan saya di bawahnya," ujar Savidan.

5. Vinnie Jones (Aktor)


Jones memiliki karier yang cukup berimbang di dunia sepakbola dan film. Mantan gelandang timnas Wales itu memiliki pengalaman segudang di Premier League ketika memperkuat Chelsea dan Wimbledon. Jones juga meraih gelar Piala FA 1988.
Sedangkan di dunia hiburan, Jones bukan aktor sembarangan. Jones pernah membintangi film Hollywood seperti Snatch, Gone in 60 Seconds, Swordfish, X-Men: The Last Stand, Kill The Irishman, hingga Madagascar 3: Europe`s Most Wanted.

6. Socrates (Dokter)


Socrates merupakan salah satu legenda sepakbola Brasil. Di luar lapangan, pemain yang wafat pada 4 Desember 2011 itu meraih pencapaian yang jarang dilakukan pesepakbola.
Ya, mantan pemain Fiorentina itu merupakan dokter lulusan Faculdade de Medicina de Ribeiro Preto. Hebatnya, Socrates meraih gelar dokter saat masih aktif bermain sepakbola. Setelah pensiun, Socrates membuka praktek di Rumah Sakit Ribeiro Preto.

10 Pemain Sepakbola Paling Setia Terhadap Klubnya

Posted: 12 Mar 2014 09:57 PM PDT

pes_2013__start_screen_paolo_maldini_legend_by_ayiep27-d6dehm6
Dalam dunia sepakbola, godaan uang dan gaji dalam jumlah besar bisa menjadi faktor yang menggoyang kesetiaan para pemain kepada klubnya. Sudah tidak terhitung berapa banyak pemain yang rela meninggalkan klub yang telah membesarkan namanya karena berbagai macam godaan seperti faktor gaji yang ditawarkan maupun alasan mencari tantangan baru. Namun ada juga segelintir pemain yang punya loyalitas sangat tinggi kepada klubnya dan membayar tuntas kepercayaan yang telah diberikan klubnya dengan segudang prestasi, mereka tidak pernah silau terhadap berbagai tawaran menarik yang datang. Lalu siapa saja pemain yang termasuk ke dalam daftar ini?

1. Francesco Totti


Totti adalah salah satu pemain yang paling setia dengan klubnya. Loyalitasnya tak perlu diragukan lagi, sejak memulai karirnya di klub junior Roma pada tahun 1989, Totti masih mengenakan seragam Roma hingga sekarang. Ia telah menjadi salah satu legenda dan ikon klub ibu kota tersebut, tak heran ia sampai mendapat julukan Pangeran Roma

2. Javier Zanetti


Javier Adelmar Zanetti memulai karir di tim senior Inter Milan pada tahun 1995. Di usianya yang sudah kepala 4, pemain berkebangsaan Argentina ini masih setia dan menjadi salah satu pemain klub Nerazzurri. Ban kapten pun telah melekat di lengannya selama puluhan tahun. Sepanjang karirnya pasti banyak tawaran menarik yang datang namun ia mampu menahan godaan dan tetap setia hingga saat ini. Zanetti telah menjelma menjadi ikon klub dan legenda hidup di Inter Milan.

3. Iker Casillas


Perjalanannya di Madrid di mulai dari umur 9 tahun saat ia masuk ke akademi sepakbola Madrid. Saat ini Casillas telah berumur 36 tahun dan bisa dibilang ia telah menghabiskan seluruh hidupnya untuk Real Madrid. Sudah tak terhitung berapa banyak pemain dan pelatih yang datang dan pergi, namun kehadiran Casillas tetap bertahan dengan seragam putih-putih milik Madrid. Setelah kepergian Raul, otomatis Casillas yang menjadi ikon bagi klubnya. Jika nanti ia keluar dari Bernabeu seperti yang sudah dirumorkan, ia tetap akan menjadi salah satu pemain paling loyal.

4. Paolo Maldini


Sejak pertama kali masuk ke tim senior AC Milan di tahun 1985, total pemain ini telah berseragam Merah-Hitam selama 24 tahun. Sebuah karir yang panjang. Ia bertahan selama ini bukan karena sepi peminat, tapi karena bukti kecintaannya kepada klub yang telah membesarkan namanya. Siapa yang meragukan permainan dan kontribusi Maldini bagi AC Milan? Segudang prestasinya di atas lapangan telah menjadi pembuktian. Di luar lapangan pun ia merupakan sosok panutan bagi seluruh pemain AC Milan. Legend!

5. Ryan Giggs


Ryan Giggs merupakan salah satu pemain jebolan akademi Manchester United angkatan tahun 1992 yang biasa disebut "Class of 92″. Kesetiannya kepada Setan Merah tak perlu dibantah lagi. Selama karir profesionalnya ia hanya setia dengan satu klub. Di usia 40 tahun dan menjelang akhir karirnya, ia masih mampu memberikan penampilan terbaik untuk United. Ia tercatat sebagai salah satu pemain dengan pemegang gelar terbanyak

6. Steven Gerrard


Kapten Liverpool yang satu ini memang tipe pemain yang setia. Sepanjang karirnya ia hanya mengenakan seragam merah kebanggan publik Liverpool. Meski belum berhasil mempersembahkan gelar juara Liga Inggris bagi Liverpool, namun ia tetap bertahan dengan klubnya. Tahun 2005, Real Madrid pernah melemparkan tawaran fantastis sebesar 80 juta pounds kepada Liverpool untuk menjadikan Gerrard pemain termahal di dunia, namun Gerarrd sama sekali tak punya keinginan untuk meninggalkan Liverpool, tawaran tersebut pun ditepisnya jauh-jauh

7. Alessandro Del Piero


Di antara nama-nama di atas, Del Piero bisa disebut yang paling setia. Sejak awal kedatangannya, pemain berdarah asli Italia ini menjelma menjadi salah satu bintang besar. Hampir seluruh karir sepakbolanya ia habiskan bersama Juve. Cobaan besar datang saat tim berjuluk La Vecchia Signora harus didegradasi ke Serie B akibat skandal Calciopoli, beberapa pemain bintang pun memutuskan hengkang. Namun Alex tetap bertahan di klub kesayangannya dan berhasil membawa Juve kembali ke Serie A di musim berikutnya. Kecintaan publik Turin kepadanya pun bisa dilihat saat Juve memutuskan untuk tidak memperpanjang kontraknya, para Juventini melakukan protes keras kepada klub

8. Raul Gonzalez


Raul merupakan pemain kesayangan publik Bernabeu hingga saat ini. Klub ibu kota tersebut telah menjadi bagian penting dalam hidupnya, ia menghabiskan 16 tahun untuk bermain dengan seragam putih-putih. Kontribusinya untuk Madrid pun tak terbantahkan lagi, ia menjadi pencetak gol terbanyak sepanjang sejarah klubnya dengan total 323 gol. Julukan Pangeran Bernabeu pun disematkan kepadanya, buah dari kesetiaannya kepada klub. Sayang menjelang akhir karirnya Real Madrid melepasnya ke klub lain, padahal impian Raul adalah pensiun di klub tersebut

9. Carles Puyol


Kapten dan palang pintu terakhir klub Barcelona ini sudah melekat kuat di hati publik Catalan. Sejak kedatangannya di tahun 1995, bek berambut gimbal ini tak sekali pun berganti seragam dengan klub lain. Ban kapten pun disematkan di lengannya sebagai tanda kepercayaan klub kepada pemain ini. Puyol membayar tuntas kepercayaan dari Barca dengan mempersembahkan puluhan gelar juara mulai dari kompetisi domestik, eropa hingga dunia. Sayang Puyol harus meninggalkan klub pada kahir musim ini, bukan karena uang, namun karena ia merasa tidak bisa tampil 100% lagi untuk klub sebesar Barca. Wajar saja, karena selama membela Barca ia tidak hanya mengorbankan waktu dan tenaganya, namun juga fisiknya yang mengalami tak kurang dari 35 macam cedera berbeda

10. John Terry


Nama terakhir yang masuk daftar pemain dengan loyalitas tinggi adalah John Terry. Pemain yang satu ini telah menjalani karirnya di Chelsea selama 16 tahun, kesetiaannya kepada klub dibayar dengan pemberian ban kapten. Kemampuannya mengawal pertahanan pun tak perlu diragukan lagi, ia termasuk salah satu bek paling tangguh di dunia. Melihat usianya yang sudah menginjak 33 tahun, tampaknya Chelsea akan jadi klub terakhir dalam karirnya
 

Sentinel, Suku Terasing nan Ganas Hingga Abad Modern

Posted: 12 Mar 2014 09:53 PM PDT

Di antara Sumatera dan India (Bangladesh serta Myanmar), terletak kepulauan Andaman yang sempat menarik perhatian Jack Johnson membuat film tentangnya. Ia memang seorang sinematografer, sebelum akhirnya terkenal sebagai musisi/penyanyi dengan sederet lagu populer seperti "I Got You", "Escape", dan banyak lagi.

Yang menarik dari Kepulauan Andaman bukanlah karena film Jack Johnson hingga menarik minat wisatawan, khususnya peselancar. Di kepulauan yang terdiri atas 5 etnis tersebut, satu di antaranya masih jadi misteri. Merekalah kaum Sentinel, yang terisolir dan menolak kedatangan orang asing ke pulau mereka.

 
Dokumen Arab dan Persia berabad lampau melaporkan bahwa pulau-pulau Andaman dihuni oleh suku-suku ganas. Kemudian penjelajah India dan Eropa menjauhi pulau-pulau ini untuk menghindari suku-suku yang ganas ini.

Bahkan Marco Polo menyebut mereka "Masarakat yang paling keras dan kejam yang tampaknya memakan semua orang yang mereka tangkap".


Suku Sentinel, merupakan penduduk pulau bagian Utara Sentinel kecil, adalah satu-satunya suku yang tersisa di rantai Andaman yang mampu mempertahankan isolasi mereka.


Sejak tahun 1967 pemerintah India telah berusaha untuk melakukan kontak dan mengajak damai dengan Sentinel dibawah naungan penelitian antropologi . "Ekspedisi Kontak" ini terdiri dari serangkaian kunjungan dengan membawa makanan seperti kelapa dan barang-barang yang diperkirakan dibutuhkan oleh suku Sentinel, dengan tujuan untuk membujuk agar suku Sentinel agar menghilangkan adat permusuhan mereka kepada orang luar. Hampir semua upaya ini disambut dengan hujan anak panah dan batu.
Kapal nelayan yang direbut suku Sentinel dilansir Telegraph 2006

Sebuah laporan di tahun 2006 menyebut para pemanah suku Sentinel berhasil menewaskan dua orang nelayan dan merebut kapalnya, setelah dua nelayan tersebut melakukan aktifitas di bagian dalam pulau tersebut. Suku ini juga mengusir sebuah helikopter yang akan mengambil kedua jenazah nelayan tersebut dengan menghujani anak panah.

Sampai saat ini tidak ada upaya yang sangat terencana untuk memasuki pulau tersebut. Bahkan akses untuk menuju ke pulau tersebut dilarang keras, karena dikhawatirkan akan memakan korban jiwa lagi.


sumber 

Mencari Damai Abadi

Posted: 13 Mar 2014 03:52 PM PDT

Mencari Damai Abadi


MH370

Posted: 13 Mar 2014 05:37 AM PDT

Bismillah...

Lama juga tak buat posting kat sini. Hampir sebulan lamanya.

Sekadar ingin merekodkan peristiwa kehilangan pesawat MAS MH370. Setelah 6 hari, masih lagi belum terkesan jejaknya.

Hanya Allah yang berkuasa di atas segala kejadian.

Kita hanya mampu berdoa dan berusaha mencarinya.

Dengan izinNya kita mampu menemuinya, walau apa jua keadaannya.


Moga2 Allah melindungi mereka

Amin

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 13 Mar 2014 03:45 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


MISTERI KEHILANGAN MH370 SEBARIS MISTERI PENEMUAN BENIH NABI ISA DALAM RAHIM MARIAM??

Posted: 12 Mar 2014 06:32 PM PDT

Kebuntuan misteri kehilangan MH370 benar-benar mengejutkan bukan saja rakyat negara ini, bahkan satu dunia sedang mengikuti perkembangannya.

Semoga Allah swt akan memberi petunjuk dan hidayahNya kepada umat dunia ini dari peristiwa yang membuatkan seluruh akal manusia menjadi buntu dan segala kecanggihan teknologi yang wujud di mukabumi ini seolah-olah hilang upaya.

Hanya mereka yang tidak punya naluri kemanusiaan sahaja yang tidak simpati, tergamam, hampa dan pilu dengan kebuntuan yang berlaku.

Pun begitu, masih terdapat juga sekelompok manusia yang semakin jelas sifat, niat serong dan kecenderungan sebenar mereka. Semua ini menjadi petunjuk.

Kelompok ini sekali lagi mengambil kesempatan sepertimana peristiwa pencerobohah tentera Kiram dengan mengekploitasi takdir bencana dan musibah yang berlaku bagi tujuan "menambah-bencikan" lagi perasaan rakyat terhadap pemerintah.

Lain perhitungan kita sebagai rakyat dan pemimpin yang bertanggungjawab yang seharusnya dilakukan di saat getir sebegini, lain pula niat dan gerakerja serta kesempatan yang mereka cuba lakukan dari musibah yang berlaku.

Apalah pula agaknya nasib dan musibah yang bakal ditakdirkan oleh Allah swt buat manusia-manusia fasik seperti ini? 

Tiada tanda-tanda simpati di wajah mereka dengan musibah yang sedang terjadi.

Semua negara bersimpati dan menghulur bantuan menurut kepakaran bidang masing-masing, puak fasik ini hanya tahu mengeluarkan "bisa mulut" dengan menuding jari kepada pemerintah. Setiap inisiatif "emergency" yang dilakukan oleh pihak berkuasa untuk mencari pesawat dan 239 nyawa manusia sentiasa dipertikaikan. Lambat bertindak, sistem yang lemah dan longgar, flip-flop dll. Apabila ada saja unsur kelemahan yang muncul di saat getir ini, maka mereka tanpa berlengah akan mengekploitasi sepenuhnya untuk menimbulkan rasa ragu rakyat terhadap kemampuan pihak berkuasa.

Di satu pihak, semua berdoa, berusaha dan tidak lelap tidor turun padang untuk menyelesaikan musibah yang terjadi, puak fasik ini pula turun padang menghasut rakyat dan bertindak menjadi pemantau kepada semua gerakan menyelamat yang sedang dilakukan oleh pemerintah. Sebarang kelemahan atau kelewatan pasti akan diguna untuk menimbulkan dan menambah lagi sentimen kebencian para pendengar ceramah mereka. 

Bukan soal keselamatan dan penyelesaian krisis yang mereka harapkan berlaku, sebaliknya mereka mengharapkan rakyat akan bertambah benci kepada pemerintah.

Walaupun isu kehilangan MH370 ini sudah menjadi krisis global yang belum pernah terjadi, bagi puak ini isu Anwar dijatuhkan hukuman bersalah meliwat adalah isu paling besar.

Rakyat harus dialihkan semula fokus dan pemusatan pemikiran mereka dari krisis MH370 kepada isu bahawasanya Anwar terus dianiaya dan sistem kehakiman negara telah dipandu oleh kuasa ghaib eksekutif yang terlalu takutkan pengaruh Anwar, kononnya.

Walhal, semua sudah tahu bahawa jika benar pun wujud konspirasi untuk membunuh masa depan politik Anwar, sehebat dan secanggih mana sekali pun perancangan konspirasi tersebut, para konspirator ini tidak mungkin dapat memastubasi air mani dari alat sulit Anwar dan memasukkannya ke dalam dubur Saiful. Itu hakikatnya. Fakta yang berlaku ialah iar mani Anwar "wujud" di dalam dubur Saiful.

Apakah pentaksub Anwar ini beranggapan air mani Anwar di dalam dubur Saiful itu "se misteri dan sesuci" benih di dalam rahim Mariam yang telah melahirkan Nabi Isa as?

Apa pun, mangsa krisis MH370 ini melibatkan 12 negara dan kewarganegaraan. Kehebatan teknologi Amerika sendiri masih gagal mengenalpasti punca dan lokasi di mana hilangnya MH370. Gabungan semua teknologi tercanggih di dunia ini sedang dan bakal tercabar oleh hanya oleh misteri kehilangan pesawat MH370.

Sepatah kata Kapten Norudin, di mana kuasa (teknologi manusia) berakhir, di situlah kuasa Allah (dilihat oleh manusia) bermula, walaupun pada hakikatnya setiap sesuatu yang bergerak walau sebesar zarah sekali pun ia adalah kuasa dari yang maha kuasa.

Jika kecanggihan teknologi manusia yang tercanggih pun sudah dinafikan kehebatannya oleh Allah swt, apakah air mani yang dapat diwujudkan di dalam dubur Saiful itu lebih canggih lagi aplikasi teknologinya hingga Anwar sendiri buntu bagaimana air maninya sendiri boleh diambil oleh Najib dan Najib memasukkannya pula di dalam dubur Saiful?

Jika begini keadaannya, pakar Amerika dan seantero dunia ini harus datang ke Malaysia dan belajar dari Najib bagaimana dia boleh melakukannya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan