Rabu, 20 November 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 20 Nov 2013 11:21 AM PST

PEJUANG BANGSA


KANTOI ! VIDEO ANWAR TUDUH NAJIB GUNA PENGUNDI BANGLADESH

Posted: 20 Nov 2013 08:29 AM PST

'


Bila didedahkan kantoi   kenyataan Anwar di Keadilan Daily yang menuduh kerajaan diterajuk PM seludup 40 ,000 pengundi Bangladesah   , mereka cuba padam artikel berkenaan . Tapi sayang mereka terlambat .

Kali ini didedahkan pulak video Anwar tuduh Najib guna pengundi Bangladesah untuk menang PRU13 dalam siri ceramah pembohongannya menghasut rakyat.

Kalau dah bohong ...mesti nak bohong juga demi pertahan bohong itu... memang betul kata Tun M iaitu penipu besar dalam dunia ini adalah Anwar IbrahimSALLEH MAN BOHONG , TUDUH MEDIA PUTAR BELIT KENYATAAN PAS P.PINANG SEMALAM !!

Posted: 20 Nov 2013 04:42 AM PST


Hari ini memang kelam kabut trio kerajaan DAP    Salleh Man - Malik Kassim - Guan Eng untuk  berlakon  drama menipu   untuk tutup isu 4 tuntutan Pas P.Pinang semalam .

Nak bohong apa lagi Salleh Man & Guan Eng  dengan menyalahkan NST   , portal Malaysiakini ( klik di sini) sendiri pun menyatakan ada berlaku campur tangan DAP dalam urusan hal ehwal Islam P.Pinang .  Mengapa mereka tak salahkan juga Malaysiakini ??


Ini lah sikap pembangkang setiap kali menghadapi masalah pergolakan dalam parti  dan yang akan dipersalahkan kalau bukan media iaitu UMNO . 

p/s :  Salleh Man pun nampaknya dan pandai cakap putar belit seperti tokong DAP ...
Sementara itu, dalam sidang media di sini hari ini, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengarahkan Pas dan PKR supaya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung isu tersebut, sebaliknya menyifatkan apa yang berlaku adalah manipulasi jahat media.

  
Lim juga enggan menjawab soalan daripada media berhubung kenyataan Muhammad Fauzi bahawa terdapat campur tangan kerajaan negeri dalam hal ehwal agama Islam di negeri ini.
   
Ketua Menteri meminta agar kedua-dua parti iaitu Pas dan PKR mengadakan mesyuarat bagi  membincangkan hal berkenaan supaya satu keputusan dapat dibuat.
   
Pesuruhjaya Pas negeri, Datuk Salleh Man yang turut hadir pada sidang media itu berkata beliau menyangkal dakwaan berlakunya campur tangan DAP dalam urusan hal ehwal Islam.
    
Bagaimanapun Salleh yang ditemui pemberita sebelum itu mengakui Badan Perhubungan Pas Negeri memang mempersetujui empat resolusi yang perlu dipertimbangkan oleh kerajaan negeri antaranya menggesa kerajaan negeri memberi kuasa penuh kepada Yang Dipertua Majlis  Agama Islam Pulau Pinang (MAINPP) yang juga (Pesuruhjaya Pas Negeri) untuk melantik ahli-ahli majlis itu.
   
Selain itu kerajaan negeri memperuntukkan kuota yang lebih  besar bagi wakil dari Pas dalam mana-mana syarikat berkaitan kerajaan (GLC), meningkatkan  kuota Pas kepada hingga empat rang ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).  - BernamaTerkini ! Anwar kantoi bohong tak sebut 40, 000 pengundi Bangladesh !!

Posted: 20 Nov 2013 12:30 AM PST


Haha... pembangkang ni kalau dah tak boleh jawab pasal tuduhan fitnah mereka, mula lah nak salahkan pihak lain .

Kali ini yang jadi mangsa ialah blogger Umno yang  dipersalahkan Anwar.Tetapi kalau kita rujuk balik di Keadilan Daily seperti  yang disebarkan di internet hari ini   .....terang2 dia tuduh JPM terlibat seludup pengundi Bangladesh .Jadi sah la Anwar kini malu besar kerana pembohongannya menipu isu 40 ribu pengundi Bangladesh.

DIMENSI

Posted: 20 Nov 2013 11:04 AM PST

DIMENSI


Omegay: terima ler hakikat - Orang PAS macam caveman! kehkehkeh >XD

Posted: 19 Nov 2013 04:30 PM PST

PAS TERCICIR 60 TAHUN DI BELAKANG BN LAKSANA ISLAM

Isu pelaksanaan hukum syariah atau hudud nampaknya panas kembali pasca pilihan raya umum.
Selama lebih 20 tahun Pas telah menjadikan isu hukum hudud sebagai modal politik pada setiap pilihan raya, sama ada umum atau kecil.

Sekitar awal 1990an Dewan Undangan Negeri Kelantan telah meluluskan enakmen rang undang-undang hukum hudud tetapi ia tidak dilaksanakan.

Alasan yang diberi sehingga kini ialah kuasa peruntukan Perlembagaan Persekutuan dalam penggubalan undang-undang mengatasi kuasa negeri.

Mana-mana undang-undang yang diluluskan di peringkat negeri terbatal dengan sendirinya jika ia bercanggah dengan kuasa kerajaan pusat.

Inilah yang dijadikan senjata ampuh Pas selama ini untuk menjustifikasikan kegagalannya melaksana serta menguatkuasakan enakmen rang undang-undang hudud.

Sekali gus hujah Pas menampakkan kerajaan pusat di bawah Barisan Nasional sebagai anti-Islam dan tidak punyai iltizam untuk menegakkan sebuah negara yang berlandaskan syariat.

Hujah Pas ini sebenar hanya retorik dan penuh dengan pembohongan.

Matlamat UMNO sebagai tulang belakang kerajaan Perikatan/BN yang berterusan memerintah Malaysia sebelum dan selepas Merdeka adalah mempertahankan kedudukan dan kesucian Islam dan hak-hak bangsa Melayu yang berkait rapat dengan agama Islam.

Maka selama hampir 60 tahun kerajaan bukan sahaja telah mempertahankan Islam sebagai Agama Persekutuan sebagaimana termaktub di dalam Perlembagaan Negara, tetapi juga memastikan syiar dan ketinggian status Islam menjadi keutamaan agenda kerajaan.

Pas menuduh kerajaan BN mengamalkan sistem sekular bilamana mereka sendiri tidak faham apa pengertian sekularisme sebenarnya.

Di bawah pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad umpamanya pengupayaan Islam telah ditingkatkan lagi melalui pendekatan "Penerapan Nilai-nilai Islam" di dalam sistem pemerintahan negara.

Sistem pendidikan baru digubal bagi memastikan mata pelajaran Islam dimantapkan disamping pengajaran sejarah Islam.

Bank Islam diwujudkan pada 1983 dan sehingga kini banyak lagi bank-bank Islam telah ditubuhkan manakala kebanyakan bank-bank komersial juga telah membangunkan perbankan Islam mereka sendiri.

Malah Malaysia berbangga dengan pengiktirafan dunia sebagai antara negara Islam pertama yang memperkenalkan sistem perbankan Islam yang berjalan seiringan dengan sistem perbankan konvensional.

Kini bukan sahaja perbankan Islam di Malaysia menjadi jauh lebih maju tetapi ia telah menjadi destinasi rujukan bukan sahaja negara-negara Islam tetapi juga dunia Barat.

Begitulah hebatnya pentadbiran BN yang memperkenalkan keindahan dan keunikan sistem Islam itu sendiri daripada perlaksanaan hukum jinayat.

UMNO berkali-kali menegaskan ia tidak menentang pelaksanaan hukum hudud di negara ini tetapi apa yang ditolak ialah hukum hudud acuan Pas.

Pas hanya mementingkan rupa dan bentuk iaitu perundangan hukum hudud itu sendiri tetapi gagal memahami aspek manusiawi yang dianggap penting dalam usaha dakwah Islam.

Pas gagal mengambil kira unsur kemajmukan masyarakat Malaysia yang berbilang kaum dan agama.
Sistem pentadbiran negara juga telah diterapkan dengan nilai-nilai kerja yang selari dengan ajaran Islam.

Ini hanyalah sekelumit daripada jasa dan sumbangan agung kerajaan BN terhadap Islam dan bangsa Melayu di negara ini.

Ini tidak termasuk pembinaan ratusan sekolah-sekolah berasrama penuh, kolej serta universiti Islam. 

Hakikatnya Malaysia telah lama menjadi sebuah negara Islam yang bersikap terbuka dan praktikal bahawa negara ini bukan sahaja kepunyaan orang Melayu tetapi juga kaum-kaum lain.

Sistem pentadbiran Islam di Malaysia sudah diiktiraf dan disanjung oleh dunia Islam dan Barat kerana ia bersikap rasional dan mempunyai elemen al wassatiyyah atau kesedehanaan yang jauh berbeza dengan kefanatikan Pas. - Beruang Biru

p/s: karpal mati hidup balik pun pas tak kan laksana hudud punye! kehkehkehkeh

IPOHMALAY

Posted: 20 Nov 2013 09:09 AM PST

IPOHMALAY


Imbasan Kes Geng DAP Kena Maki Di Pusat Mengundi Gara-gara Pengundi Bangla

Posted: 20 Nov 2013 05:44 AM PST

Para penyokong Anwar Ibrahim hari ini dikejutkan dengan keselambaan tanpa segan silu Anwar Ibrahim menafikan ada dakyah Pakatan Rakyat yang menuduh terdapat 40,000 warga Bangladesh digunakan dalam PRU ke 13. Mereka yang menganuti dakyah ini dengan segera terfikir apakah lagi yang cuba dibuat oleh Anwar. Mereka kini bukan sebahagian Pakatan Rakyat. Adakah Anwar Ibrahim bersedia untuk berpisah dari DAP dan lebih menumpukan kerjasama dengan PAS yang semakin meluat dengan DAP?

Geng DAP Kena Maki Di Pusat Mengundi

Akibat sembarangan menahan orang kerana mengesyakki mereka adalah pengundi Bangla, beberapa kutu  DAP terkedu dimarahi oleh seorang pengundi Melayu yang mereka tahan.


Untuk makluman pembaca, dua hari sebelum pilihanraya, satu petisyen di CAUSES.com telah dibuat yang mendesak Kerajaan Bangladesh tidak terlibat dalam membiarkan warganya di negara ini menjadi pengundi haram. 
Bukan itu sahaja, mereka seterusnya memfitnah lagi kononnya kerajaan BN ditegakkan oleh pengundi Bangla sehingga menggelarkan Malaysia sebagai Banglasia.Blogger UMNO pakai topeng Anwar yang sebut 40 ribu pengundi hantu Bangla ... kah kah kah


Mael Pengerang tak tahan ketawa apabila Anwar menafikan dia cakap tapi blogger UMNO buat cerita.

Kalau apa yang Unspinners lihat, dengar dan tahu selama ini salah, maka orang yang bercakap dan dilaporkan menuduh UMNO dan kerajaan BN terlibat melakukan salahlaku tuduhan reka angka pengundi hantu 40 ribu orang Bangsa Desh mesti blogger UMNO pakai topeng muka menyerupai dan bercakap macam Anwar yang buat PC.


Dengar celoteh Mael Pengerang

bumiyang

Posted: 20 Nov 2013 03:36 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 20 Nov 2013 03:27 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Dr Mahathir panggil mesyuarat tertutup

Posted: 19 Nov 2013 09:11 PM PST


Sebenarnya Tun Dr Mahathir sudah lama sedar akan masaalah Menteri-Menteri dan pemimpin-pemimpin UMNO yang takut bini.

Husin dengar tapi tak boleh konfem. Nak tanya Dr Mahathir pun  segan. Masa kurang sakit, takut nak tanya soalan begini.

Alkisah dari pelapor-pelapor di kedai kopi dan coffeehouse hotel, suatu masa Dr Mahathir cuba nak selesaikan masaalah ini.

Lalu dipanggil semua memanda Menteri dan pemimpin lelaki UMNO ke sebuah stadium untuk mesyuarat tertutup.

Tak tahulah stadium Bukit Jalil ke atau Stadium Merdeka atau Stadium Cheras.

Husin diberitahu oleh pelapur-pelapur di kedai kopi dan coffeehouse bahwa semua mereka yang datang terpinga-pinga kenapa dipanggil untuk kumpul untuk mesyuarat tertutup tapi di stadium.

Wartawan-wartawan dan pegawai-pegawai Kementeriaan dan pejabat menteri semua tak boleh diberitahu atau iring. Semua kena datang seorang diri.

Semasa itu, Setiausaha Agong UMNO ialah Tan Sri Sanusi Junid. Sanusi pun mulakan majlis dengan ucapan pembukaan yang pendik.

Dia kiaskan Dr Mahathir menyedari ada masaalah dalam UMNO dan perkara ini perlu diselesaikan. Kalau tidak, susah masa depan UMNO. Sanusi minta kerjasama dari semua pihak yang ada.

Sanusi umumkan, "Sapa takut bini pegi sebelah kanan stadum."

Mula-mula ada hanya beberapa yang mindah belah kanan. Sedikit demi sedikit, bertambah ramai yang pergi.

Biasalah UMNO ... nak mulakan sesuatu sendiri. Mesti nak tengoktengok orang lain, baru berani, tegas dan sampai garang.

Melihat ramai yang pergi ke belah kanan, bertambah ramai yang pindah belah kanan. Sampai yang tak takut bini pun pergi belah kanan bila tengok bos-bos mereka pun ngaku takut bini.

Dr Mahathir dah mula rasa kecewa kerana dia nak cari pengganti yang boleh dilatih dan dididik masa itu.  

Semua pindah ke kanan melainkan seorang saja pemimpin muda yang duduk kekal, tak mengalih ke belah kanan.

Dr Mahathir pun bangga melihat pemimpin muda yang diharap satu hari akan mengambilalih jawatan presiden parti dan seterusnya menjadi Perdana Menteri Malaysia satu hari. Lalu dia bisik pada  Sanusi suruh tanya rahsia disebalik keberaniannya.

"Wahai pemimin muda, apa rahsia kamu tak takut bini?"

Pemimpin muda itu menjawab, "Sebenarnya isteri saya tadi pesan, tunggu sini jangan pegi mana-mana."

Wow! Nak berjuang dan hunus keris mestilah berani

Ohpolitik!™

Posted: 20 Nov 2013 03:23 AM PST

Ohpolitik!™


48 Jam Detik Persaingan Ulama lawan Syiah #MalaysiaNews

Posted: 19 Nov 2013 11:10 PM PST

Tinggal 48 jam sebelum pemilihan pusat PAS, persaingan antara dua calon timbalan presiden parti Islam itu masih sukar ditentukan kelebihan memihak kepada siapa ekoran pertembungannya ibarat buku bertemu ruas.

Menurut sumber-sumber PAS, keputusan pemilihan bergantung kepada undi menyokong Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Datuk Husam Musa yang dianggap mempunyai kuasa penentu.

Sokongan yang diperoleh mereka di peringkat kawasan perlu diambil kira memandangkan berjaya mendapat pencalonan tertinggi bagi jawatan nombor dua sebelum menarik diri daripada persaingan.

Satu versi menyatakan, Mohamad Sabu mempunyai kelebihan berdasarkan hubungan 'tidak mesra' Nik Amar-Husam akibat politik dalaman PAS Kelantan dan kerajaan negeri. 

Kedua-dua mereka pernah menjadi exco yang sama-sama berpengaruh bawah pimpinan tokoh terpenting PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat sebelum ini.

Bagaimanapun, hubungan Mohamad Sabu dan Husam juga mempunyai sejarah 'calarnya' sendiri apabila sama-sama berentap pada 2009 untuk jawatan sama dalam pertembungan tiga penjuru dengan bekas timbalan presiden Nasharuddin Mat Isa.

Mohamad dan Husam walaupun dianggap satu aliran, masing-masing gagal berkompromi - situasi yang memberikan kelebihan kepada Nasharuddin, calon proulama ketika itu.


Keahlian dan perjuangan

1. Kedua-duanya ahli PAS tegar, dulu kini dan selamanya
2. Kedua-duanya banyak berkorban dalam perjuangan Islam dan PAS
3. Kedua-duanya mempunyai keistimewaan dan kelebihan masing-masing yang hebat.
4. Kedua-duanya pernah melalui tiga peringkat ujian bertempur dengan musuh dalam PAS (PRU) dan memegang jawatan lebih 3 musim; inilah syarat dalam sunnah Nabi sebelum Nabi s.a.w. beri tugas pada sahabat utk jadi pemimpin dalam perang 

Kemahiran, Ilmu, dan Pentadbiran

1. Mat Sabu ada diploma dari UiTM? Nik Amar ada Bachelor (Islam) dari UKM Masters (Philosphy) dari England
2. Mat Sabu boleh berbahasa Arab sedikit, dan Bahasa Inggeris (intermediate), 4. Nik Amar boleh berbahasa Arab dengan fasih dan Bahasa Inggeris dengan fasih
3. Mat Sabu tidak pernah mentadbir negeri, Nik Amar pernah dan sedang mentadbir Kelantan sejak 1990
4. Mat Sabu tidak pernah mengajar, mendidik, dan menyebar ilmu secara formal, tetapi informal sahaja; Nik Amar pernah mengajar, mendidik, dan menyebar ilmu secara formal di UIA selama 10 tahun dan mengaja dan menyebar ilmu di surau, masjid dan program tarbiyyah pas 
5. Mat Sabu tidak mempunyai ilmu Islam yang mendalam, Nik Amar ahli agamawan.

Ujian perjuangan Suci Dalam Debu

1. Mat Sabu pernah dipenjara, dipukul, disembur air asid dalam demonstrasi dan dibuang daerah, Nik Amar tidak lalui semua ini. 

Rekod Suci Dalam Debu

1. Mat Sabu pernah ditangkap tangkap basah tetapi kesudahannya diam membisu jer tanpa kesudahan jelas, dan dituduh sebagai Syiah walaupun Mat Sabu telah angkat sumpah depan Majlis Syura PAS yang dia tidak menganut Syiah. 


2. Nik Amar pula dituduh oleh orang Husam sebagai campurtangan dalam pemilihan EXCO Kelantan yang menyebabkan Husam tidak terpilih sebagai EXCO walaupun Sultan Kelantan sudah beri penjelasan yang baginda tidak setuju Husam sebagai EXCO sejak sebelum PRU 13.

Agaknya siapa yang bakal ditabalkan sebagai "Timbalan Presiden" PAS?

Bila #PAS Bermain Wayang Opera #CinaBeng Dengan #DAPRacist #DAPDinastyLim #MalaysiaNews

Posted: 19 Nov 2013 10:18 PM PSTSeperti dijangka, suara PAS Pulau Pinang sendiri dikutuk dan diperlekeh-lekehkan oleh penyokong-penyokong pakatan pembangkang. Sebelum ini PAS Pulau Pinang membuat kenyataan akhbar yang dikritik hebat oleh media pro-pembangkang.

Apakah suara mereka 'berbisa' dan mahu dipedulikan oleh Lim Guan Eng DAP dan Pakatan negeri Pulau Pinang?#GST : Jalan Terbaik Elak Ketirisan Cukai dan Penipuan Cukai oleh #Cinabeng #MalaysiaNews

Posted: 19 Nov 2013 08:41 PM PST

PELAKSANAAN cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Bajet 2014, pada 25 Oktober lalu, mengundang reaksi pelbagai pihak.

Berikutan pengumuman itu, orang ramai tertanya-tanya mengenai sistem percukaian baharu itu di negara ini, malah ada yang menganggapnya sebagai satu bentuk cukai tambahan yang dikenakan.

GST akan dilaksanakan 1 April 2015, menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang diamalkan pada masa ini. Bagi menjelaskan perkara itu, maklum balas Pengarah Projek GST, Pejabat Pelaksanaan GST, Kementerian Kewangan, EZLEEZAN OTHMAN diperolehi bagi menjelaskan konsep dan pelaksanaan GST.


Boleh jelaskan tentang GST?

EZLEEZAN: GST ialah satu bentuk cukai berasaskan kepenggunaan, bermakna GST akan dibayar apabila kita berbelanja. GST ini adalah cukai tak langsung dan ada pihak yang kutip bagi pihak kerajaan.

Kita tak bayar terus kepada kerajaan, sebaliknya kita bayar kepada perantara. Bagi pihak pengguna, peniaga yang akan kutip daripada mereka dan serahkan kepada kerajaan. Cukai itu bukan merupakan satu kos kepada perantara kerana mereka boleh menuntut kembali GST yang telah dikenakan ke atas input perniagaan mereka.

Kenapa kerajaan laksanakan GST?

EZLEEZAN: Sebenarnya, hasrat utama kerajaan untuk mengatasi kelemahan SST. Orang ramai salah sangka dengan menyatakan kerajaan laksanakan GST untuk menambah hasil kerajaan atau hendak 'address' isu fiskal sebab fiskal kita sekarang negatif. Semua itu tidak benar.

Dalam sistem SST, kita sudah tidak boleh berbuat apa-apa dengan cukai jualan, melainkan memperbaikinya dengan cara memansuhkan SST.

Jadi kita gantikan SST dengan GST. Apabila GST dilaksanakan, akan ada pertambahan hasil akibat pembelian produk kerana GST dikenakan kepada semua jenis barang dan perkhidmatan. Namun ada barang dan perkhidmatan tertentu yang dikecualikan GST.

Kenapa GST dilaksanakan pada 1 April 2015?

EZLEEZAN: Kami menjangkakan keadaan ekonomi negara ketika itu lebih baik dengan Indeks Harga Pengguna (CPI) pada kadar dua peratus. Ia sesuai dilaksanakan ketika itu.

Sebenarnya, di Malaysia, susah mencari masa sesuai kerana ada pelbagai musim perayaan dalam setahun seperti Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina dan Deepavali. Kemudian, dalam tempoh lima tahun pula, kita ada pilihan raya umum (PRU) atau pilihan raya kecil (PRK).

Namun, pada 2015, berdasarkan jangkaan kami dan CPI pada masa ini, ia adalah waktu yang sesuai melaksanakan GST.

Kita juga hendak beri masa kepada peniaga untuk bersedia, ubah sistem perniagaan atau 'set up' sistem komputer. Sebab itu tempoh 17 bulan diberikan. Satu lagi, kita hendak beri latihan kepada pegawai sebab ada juga pegawai mereka yang jaga bahagian akaun, tidak tahu mengenai GST.

Kerajaan juga perlu bersedia dari segi komputer dan sebagainya. Begitu juga dengan persediaan penggunaan supaya tidak terkejut.
Sebenarnya, untuk isu percukaian, inilah kali pertama kerajaan turun padang dan beritahu rakyat apa yang dimaksudkan dengan cukai, GST, kepentingan cukai, kenapa ia perlu dibayar dan faedah kepada rakyat apabila mereka bayar cukai. Sebelum ini, kita terus buat dan tak pernah ada sesi konsultasi.

Bagaimana konsep dan pelaksanaan GST nanti?

EZLEEZAN: Konsep GST dikenakan setiap peringkat iaitu dari pengilang, pemborong, peniaga dan  pengguna. Pada setiap peringkat itu, peniaga boleh menuntut balik GST daripada kerajaan sebab GST merupakan cukai ke atas penggunaan.

Ezleezan


Peniaga tidak guna barang itu. Sebagai contoh, mereka beli kerusi dan meja menjadi sebahagian daripada input perniagaan mereka. Jadi, apa jua GST yang dibayar ke atas meja ini, kita benarkan mereka tuntut balik.

Cara tuntutan itu dikira berdasarkan 'offset' (penolakan) antara cukai yang dikutip daripada pelanggan dengan cukai yang dibayar perantara (pengilang, pemborong dan peniaga).

Sekiranya ada lebihan, perantara tidak boleh tuntut, tetapi mereka kena bayar kepada kerajaan, begitu juga sebaliknya.

Contohnya, jumlah cukai yang dikutip daripada pelanggan ialah RM1,000, manakala cukai yang peniaga bayar ialah RM500. Ini bermakna ada lebihan RM500 dan mereka perlu bayar jumlah ini kepada kerajaan. Sekiranya 'offset' itu didapati negatif, kerajaan yang bayar balik kepada mereka.

Pengguna hanya perlu bayar apa sahaja GST yang dikenakan peniaga dan tidak boleh tuntut daripada kerajaan. Konsep ini sama seperti di Eropah, tetapi ia dipanggil 'Value Added Tax' (VAT).

Hanya perniagaan yang mempunyai jualan tahunan (threshold) RM500,000 setahun dikenakan GST. Perniagaan itu mesti berdaftar dengan Jabatan Kastam. Mereka tidak boleh lari. Contohnya, kedai mamak yang jual nasi kandar, jika jualan tahunannya RM500,000, baru boleh kenakan GST enam peratus kepada pelanggannya.

Apakah kebaikan GST kepada kerajaan dan rakyat?

EZLEEZAN: Kerajaan akan dapat satu sistem percukaian lebih adil dan telus, karenah birokrasi juga berkurangan, selain mengurangkan kebergantungan kepada cukai pendapatan dan petroleum.
Apa akan jadi kalau kita tak jumpa lagi sumber minyak? Jadi kita tidak boleh selama-lamanya bergantung kepada petroleum. Untuk pengguna pula, mereka akan dapat harga yang kompetitif.

Boleh jelaskan perbezaan antara GST dan sistem jualan dan perkhidmatan (SST) yang digunapakai sekarang?

EZLEEZAN:  GST akan dikenakan di setiap peringkat, manakala SST hanya melibatkan kutipan cukai di satu peringkat sahaja, iaitu pengilang. Kalau cukai perkhidmatan pula melibatkan pembekal kepada pengguna.

Contohnya, perkhidmatan Astro kepada kita. Apabila Astro kenakan caj enam peratus, hanya satu peringkat saja dalam sistem GST dan dia tidak boleh tuntut daripada kerajaan. Kalau dalam sistem SST, katakan saya pemilik restoran mamak dan menggunakan Astro di kedai saya untuk pelanggan.
Enam peratus yang kedai saya bayar akan dimasukkan ke dalam kos teh tarik dan sebagainya sebab saya tak boleh tuntut daripada kerajaan. Berbeza dengan GST, saya boleh tuntut balik enam peratus itu dan tiada GST dikenakan ke atas teh tarik tersebut.

Kenapa kadar enam peratus dipilih?

EZLEEZAN: Sebelum ini ada khabar angin (bukan daripada kerajaan) mengatakan kerajaan akan melaksanakan GST pada kadar empat peratus. Namun, hasrat kerajaan sebenarnya hendak menggantikan SST kepada GST untuk mendapatkan perolehan neutral.
Katakan, kerajaan dapat kutip SST sebanyak RM20 bilion, jadi di bawah GST nanti juga, kita kena dapatkan sekurang-kurangnya jumlah yang sama, iaitu RM20 bilion. Kalau dapat kurang, nanti kita tak cukup hasil.

Selain itu, terdapat banyak pakej bantuan di bawah GST seperti bantuan tunai RM300 di bawah Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), pengurangan cukai pendapatan individu dan syarikat, pemberian geran latihan RM100 juta kepada syarikat dan pakej bantuan komputer serta 'software' komputer.

Bagaimana sebaran maklumat mengenai pelaksanaan GST ini dijalankan kepada orang ramai?

EZLEEZAN: Secara tidak rasminya, kita sudah jalankan sebaran maklumat sejak 2010, walaupun idea pelaksanaan GST pada 2005. Apabila 'review' itu dibentangkan pada 2009, tahun berikutnya, kita buat sebaran maklumat.

Selepas Perdana Menteri buat pengumuman GST, kita buat sebaran lebih besar menerusi radio dan televisyen.
Pegawai Kementerian Kewangan dan Jabatan Kastam akan turun padang dan buat program seperti mengadakan program kesedaran di kampung-kampung mengikut tiga kumpulan sasar, iaitu pengguna, peniaga dan kerajaan.

Kita bekerjasama dengan NGO seperti Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), jabatan kerajaan, ahli Parlimen, Adun, persatuan profesional dan agensi lain seperti Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) untuk memberikan penerangan GST kepada pengguna dan peniaga. Untuk kakitangan kerajaan pula, kita pergi ke jabatan-jabatan kerajaan, pihak berkuasa tempatan (PBT) dan badan berkanun, untuk beri penerangan.

Bagaimana mahu pastikan ketelusan GST ini kepada semua pihak yang terlibat?

EZLEEZAN:  Di bawah GST, kita ada website, www.gst.customs.gov.my dan kita boleh semak sama ada sesebuah syarikat itu berdaftar dengan GST atau tidak. Dari sini, kita boleh tahu sama ada syarikat itu tipu atau tidak.

Siapa yang akan mengambil tindakan jika ada kesalahan melibatkan GST?

EZLEEZAN: Jabatan Kastam yang akan ambil tindakan jika kesalahan melibatkan GST kerana mereka agensi pelaksana. Namun, jika kesalahan itu melibatkan harga atau pencatutan (profiteering), ia terletak di bawah KPDNKK.

Bagaimana cara kutipan GST dilaksanakan?

EZLEEZAN:  Kita tiada firma tertentu kutip cukai GST, sebaliknya ia dilakukan Jabatan Kastam. Dalam kes ini, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) tidak terlibat kerana mereka kutip cukai langsung termasuk cukai pendapatan dan duti setem.

Manakala GST ialah cukai tak langsung yang dikutip oleh Jabatan Kastam. Bagaimanapun, apabila GST dilaksanakan nanti, mereka akan bekerjasama terlibat dalam audit dan sebagainya.

Pelaksanaan GST dikatakan akan menyebabkan kenaikan kadar inflasi dan harga barang. Sejauhmana tanggapan itu?

EZLEEZAN:  Kita kena lihat penggunaan SST. Ia dikenakan pada skop yang kecil. Kalau kita lihat, tidak banyak barang yang dikenakan cukai jualan, manakala cukai perkhidmatan dikenakan kepada 25 kumpulan seperti restoran, hotel, perkhidmatan profesional, kawasan parkir dan perkhidmatan keselamatan.
  

Bagaimanapun, perkhidmatan-perkhidmatan lain seperti berita, katering dan buat cermin mata tidak dikenakan cukai perkhidmatan.

Namun, di bawah GST, semua ini akan dikenakan cukai. Maknanya akan berlaku sedikit kenaikan harga, tetapi sangat minimum dan secara 'one-off' sebab kita beri banyak barang-barang makanan asas dikecualikan daripada GST. Tidak semua harga barang akan naik.
  
Di bawah SST, cukai yang dikenakan antara lima hingga 10 peratus dan ia sudah termasuk dalam harga yang pengguna bayar untuk kebanyakan barang seperti peralatan elektrik dan pakaian.

Apabila GST dikenakan pada kadar enam peratus, ini bermakna, akan ada kenaikan harga sebanyak satu peratus, ada juga yang kekal sebagai status quo dan selebihnya berlaku penurunan harga.

Sebagai contoh, harga kereta. Kita tidak tahu harganya akan turun atau naik sebab turun naik harga ditentukan oleh peniaga, bukan disebabkan cukai atau GST. Mungkin harga barang akan naik sebab ketika itu sebab kos bahan mentah naik atau peniaga itu perlu menaikkan gaji pekerja.

Contohnya, harga kereta sekarang ada cukai jualan sebanyak 10 peratus. Kalau GST yang menggantikan cukai itu dikenakan enam peratus, harga kereta akan turun.

Adakah pelaksanaan GST akan membebankan rakyat?

EZLEEZAN: Tidak. Kami sudah jalankan kajian sejak 2005 melibatkan tiga golongan iaitu mereka yang berpendapatan rendah, sederhana dan tinggi. GST dibuat dengan kadar sifar dan standard.

Untuk barang makanan asas dan keperluan perkhidmatan asas seperti bas dan sebagainya, mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana yang paling ramai menggunakannya.

Katakanlah orang bergaji RM1,000 sebulan, kira-kira 60 hingga 70 peratus daripada pendapatannya digunakan untuk makanan dan perkhidmatan asas yang tidak dikenakan GST.

Golongan berpendapatan sederhana contohnya, mungkin akan membelanjakan dalam 30 peratus sebulan untuk bayar GST seperti makan KFC dan sebagainya.
  
Berbeza dengan golongan kaya, gaji mereka tidak digunakan untuk perkara ini. Mereka banyak makan di luar, guna internet dan lebih kepada hiburan. Ini bermakna, orang kaya lebih banyak menanggung GST berbanding golongan berpendapatan rendah dan sederhana.
  
Sama ada ia membebankan pengguna atau tidak, ia sebenarnya dipengaruhi trend pengguna itu sendiri sama ada berbelanja besar atau tidak. Kita kena fahami keperluan dan kehendak.

Benarkan GST boleh menyelesaikan masalah ketirisan cukai?

EZLEEZAN:  Di bawah SST, peniaga simpan pelbagai rekod berbeza. Untuk cukai jualan dan perkhidmatan, masing-masing ada dua rekod berbeza. Rekod mereka ini tak sama dengan apa yang ditunjukkan LHDN atau Jabatan Kastam contohnya.

Apabila GST dilaksanakan, rekod syarikat itu akan jadi satu sahaja. Jadi isu ketirisan hasil tidak akan ada sebab invois sangat diperlukan untuk menuntut balik GST daripada kerajaan.
Satu lagi, GST dikenakan setiap peringkat. Jika ada berlaku penyeludupan dan katakan barang itu datang dari luar negara dan terus dibawa kepada peniaga, kerajaan masih lagi boleh kutip GST di peringkat peniaga. Ini mengelak ketirisan hasil berlaku.

Had Hayat Kenderaan Hanya Cadangan Cinabeng : Menteri BN TEGAS TIDAK AKAN MELAKSANAKAN #MalaysiaNews

Posted: 19 Nov 2013 05:02 PM PSTPemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein hari menegaskan perlaksanaan had hayat kenderaan tidak akan dijalankan selagi kesannya kepada kos kehidupan rakyat tidak dikaji dengan teliti.

Beliau, yang juga Menteri Pertahanan berkata, dalam hal ini, kerajaan perlu mengambil kira kepentingan rakyat dan tidak mahu polisi berkenaan membebankan rakyat apabila dilaksanakan.

"Kita mesti melihat kepada golongan yang akan terjejas jika polisi ini mahu dijadikan dasar Kementerian Pengangkutan.

"Saya akan berbincang terlebih dahulu dengan Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Aziz Kaprawi mengenai perkara ini sebelum membuat sebarang keputusan muktamad," jelas beliau ketika ditemui selepas majlis pelancaran buku "Op Fajar: The Malaysian Success Story in The Gulf of Aden" di sini hari ini.

Pada 15 November lalu, Ketua Pengarah Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros), Prof. Dr. Wong Shaw Voon berkata, kenderaan berusia lebih 12 tahun tidak selamat untuk berada di jalan raya.


Cinabeng ni berlakun dan bertopengkan Miros..! hakikatnya cina ni ialah cina DAPig..!


tunku

Posted: 20 Nov 2013 03:17 AM PST

tunku


Drama before Pas Muktamar : Penang PAS threatens pullout from gov't posts

Posted: 19 Nov 2013 06:38 PM PST


NONEPenang PAS has protested the state government's "unreasonable interference" in the administration of Islamic affairs, as well as the appointment of the party's representatives to state agencies and village and security development committees (JKKK).

If this persists, said state deputy commissioner Fauzi Yusof (left), PAS will review its position in Pakatan Rakyat.

It also stands ready to pull its representatives out of state or local council posts, if the six demands it issued today are ignored.

At a press conference in Seberang Jaya, Fauzi said all the demands come from the grassroots and are directed at the state excos.

"The grassroots want PAS to be more firm with its Pakatan allies so that (the party is) given an appropriate role and position (in balancing interests within) the state government," said Fauzi.

"We are concerned that the state government's unreasonable interference in the Penang Islamic Affairs Council (Maipp) will lead to overlapping of power. In turn, this will disrupt the smooth running of the administration."

Fauzi claimed that there has not been a Pakatan Rakyat council meeting in the state following the May 5 general election, when the coalition was returned to power.

PAS, he said, is making its demands public because the state government has ignored all the letters the party has sent.

Fauzi demanded more say for PAS in the administration and inclusion in discussions related to state policies before these are implemented.

He said such discussions must include PAS as an organisation, not via personal appointments or selection.
"Our grassroots do not want the party to be seen as puppets of the Pakatan allies," Fauzi said.

"Every appointment that involves the PAS quota must be discussed with us and agreed to by us.
Otherwise we will not recognise the appointments and will act against the individuals concerned, who we will deem to be trying to marginalise us."
Asked if PAS feels that PKR is trying to become more influential in Islamic affairs, he said: "We don't want things to come to that."

'Violation of Pakatan spirit'

Penang PAS commissioner Salleh Man, the party's sole assemblyperson - for Permatang Pasir - was absent from the press conference.

Fauzi went on to demand that Salleh (left) should be given full powers without interference to appoint Maipp officers, chairpersons, and the board of directors in any state agency under Maipp.

"We understand there is unreasonable interference from the state exco in selecting Maipp members for the new session," he said.

"If this is true, it is against the ethics and spirit of Pakatan. This is regrettable."
Fauzi said PAS wants the number of local councillors for the party's representatives to be increased from two to four.

It also wants "full powers" to choose and appoint JKKK members in constituencies where the party has previously contested - two parliamentary and six state seats - in GE13.

"We've learnt that JKKK members in these areas were directly appointed without discussion with, or agreement from, PAS leaders there," Fauzi claimed.

"All appointments under the party's quota for members of boards of directors in state agencies were made without PAS' agreement."

Although the party won only one seat in the last state polls, it should not be deemed as having no influence in Penang, he noted

"We gave our support to our allies .... In areas like Kepala Batas, we managed to reduce the majority although the BN won," he said, adding that the party will continue providing checks and balances.

Taipingmali (tm)

Posted: 20 Nov 2013 01:43 AM PST

Taipingmali (tm)


PAS masih tunjuk wayang lama

Posted: 19 Nov 2013 07:26 PM PST

Tengok ini... ini baru sikit.

Balik bersidang naik bas supaya rakyat tengok, anak Pok Nik naik jet sapa tanggung?

FAM tak ada plan jangka panjang

Posted: 19 Nov 2013 07:19 PM PST

NATO itulah yang boleh dilabelkan kepada FAM.  Semua orang faham apa yang dimaksudkan Nato.

Patutlah mutu bolasepak negara tak pernah meningkat, orang lain maju ke depan kita di tahap lama.

Apakah anjakan yang perlu dilakukan jika mahu berjaya? Tolong habaq sat!

Drama terbaru Pas dan Dap Pulau Pinang

Posted: 19 Nov 2013 06:16 AM PST

Pas Pulau Pinang akan menarik diri dan melepaskan semua jawatan dalam Kerajaan Negeri Pulau Pinang sekiranya terdapat campur tangan tertentu dalam hal ehwal Islam di sini.

Timbalan Pesuruhjaya Pas Negeri, Muhammad Fauzi Yusoff berkata, pihaknya menuntut supaya Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP), Datuk Salleh Man diberikan kuasa penuh dalam bidang tugas beliau.

Menurutnya, difahamkan ada berlaku campur tangan yang tidak wajar oleh Exco Kerajaan Negeri dalam menetapkan jawatan Ahli-ahli Majlis MAINPP, pengerusi dan ahli lembaga pengarah untuk sesi pemilihan akan datang.

“Ini merupakan tindakan yang bertentangan dengan etika dan amat dikesali sekiranya benar.

“Selain itu, kami mahu bilangan ahli majlis yang dilantik dalam Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) ditambah kuotanya dari dua kepada empat orang,” katanya dalam sidang media khas yang diadakan di Safira Country Club, hari ini.

Beliau berkata, kesemua sayap parti meminta Pas supaya lebih bertegas dengan kerajaan negeri bagi memastikan posisi dan peranan yang dimainkan dalam pentadbiran lebih seimbang.

“Tindakan kerajaan negeri mengadakan perbincangan sesuatu dasar mahupun polisi tanpa membabitkan Pas menampakkan kami seolah-olah seperti boneka. dan kami tidak akan mengiktiraf mana-mana individu dari luar parti yang dilantik secara politik tanpa melalui perbincangan dan persetujuan Pas negeri.

“Jika tuntutan yang dibuat tidak diambil serius maka kami akan menarik diri dan meletak jawatan atau posisi jawatan malah akan kedudukan dalam pakatan pembangkang akan dikaji semula demi menjaga maruah dan prinsip parti,” katanya.

Muhammad Fauzi berkata, permintaan yang disuarakan itu mewakili akar umbi ahli Pas negeri ini.

“Kami mahu Pas negeri diberi kuasa penuh untuk memilih dan melantik Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) di dua Parlimen dan enam Dun yang ditandingi Pas.

“Permintaan ini bersesuaian dengan sumbangan yang kami berikan kepada kerajaan negeri selama ini,” katanya.

Beliau berkata, surat-surat permohonan yang dihantar kepada kerajaan negeri tidak dijawab menyebabkan Badan Perhubungan Pas Negeri terpaksa menyuarakan permintaan itu menerusi sidang media.

“Kerajaan negeri mungkin terlalu sibuk bertemu rakyat sehingga tiada masa untuk memberi jawapan namun diharapkan menerusi cara ini (sidang media), mereka akan sedar akan permintaan yang disuarakan.

“Tuntutan ini selaras dengan slogan yang dilaungkan walaupun ia tidak dipraktikkan kerajaan negeri buat masa ini,” katanya.

Tandas awam di negara kita masih kotor

Posted: 19 Nov 2013 04:59 AM PST

Tinjauan audit jabatan Kerajaan Tempatan ke atas 10,257 tandas awam di kawasan seliaan pihak berkuasa tempatan (PBT) antara Januari hingga Jun lepas mendapati 61 peratus daripadanya berada dalam keadaan kurang memuaskan.

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata, berdasarkan kaedah ’star rating’ jabatan berkenaan, 2,733 atau 26.65 peratus tandas yang diaudit itu mencapai taraf dua bintang, manakala 2,460 (23.98 peratus) mencapai satu bintang, dan 1,086 (10.59 peratus) langsung tidak layak diberi bintang.

Menurutnya, hanya 350 tandas awam (3.41 peratus) mencapai taraf lima bintang, manakala 1,207 (11.77 peratus) mencapai empat bintang dan 2,421 (23.6 peratus) mencapai taraf tiga bintang.

Beliau berkata, angka-angka itu menunjukkan masih banyak yang perlu dilakukan oleh semua pihak terbabit bagi membaiki keadaan tandas-tandas mereka, terutama semasa negara sedang bersiap menyambut ketibaan Tahun Melawat Malaysia 2014.

"Tahun ini kerajaan memperuntukkan RM2.5 juta untuk projek-projek naik taraf dan pembinaan tandas-tandas awam yang baharu,” katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan Sambutan Hari Tandas Sedunia 2013 peringkat kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini.

Hari Tandas Sedunia 2013 disambut serentak di 60 negara di seluruh dunia hari ini, dengan tema ’Tandas Kita: Bersih, Ceria dan Selesa. - Bernama

Sahabat-Gunung

Posted: 20 Nov 2013 01:43 AM PST

Sahabat-Gunung


Kenapa Mat Sabu Jadi 'Buah Hati' Blogger GAP....??

Posted: 19 Nov 2013 04:10 PM PST


Aku hairan bin pelik bila Blogger Gerakan Anti PKR sayang sangat kat Timbalan Presiden PAS, Mat Sabu nie ...


Jom jenggah apa pandangan GAP mengenai Mat Sabu .... Baca di sini 

PKR Tiada Hala Tuju Perjuangan, Hanya Mimpi Nak Jadikan Anwar PM

Posted: 19 Nov 2013 06:15 AM PST


Tindakan ramai pemimpin dan ahli-ahli PKR  keluar parti dan meninggalkan perjuangan PKR yang dibina sejak hampir 15 tahun yang lalu membuktikan parti pembangkang itu sebenarnya tidak mempunyai agenda terutama dalam membela masa depan rakyat.

Ketua Penerangan Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Selangor, Safarizul Mustafa berkata, pengikut PKR hanya menuruti pemimpinnya yang tidak jemu memburukkan dan mencari kelemahan orang lain sedangkan keburukan diri sendiri tidak pernah disedari.

"Dalam PKR, ahli hanya sebagai `pak turut' manakala pemimpin hanya mengikut telunjuk penasihatnya. Apabila ahli bersuara, suara itu diketepikan dan apabila membantah orang yang membantah itu akan terima akibat. Inikah demokrasi ataupun kebebasan bersuara yang dilaung-laungkan.

"Hakikatnya, PKR tidak dapat memainkan peranan sebagai penyatuan dalam pakatan pembangkang kerana cita-citanya tidak lebih daripada menjadikan seorang individu sebagai Perdana Menteri," ujarnya mengulas kemelut hilang kepercayaan terhadap PKR hingga menyaksikan ramai pemimpin termasuk wakil rakyat dari parti yang keluar parti.

Safarizul Mustafa
Tambahnya, ini berbeza dengan parti UMNO yang sudah berada di landasan betul bersama BN sejak sekian lama dengan memelihara kebajikan rakyat berasaskan perpaduan yang kukuh serta agenda pembangunan yang tersusun.

"Lihat juga pemimpin PKR. Mereka tidak pernah berjuang mencegah segala yang mungkar, termasuk apa yang dilakukan oleh Anwar, apatah lagi setelah bekerjasama dengan DAP dimana negeri yang ditadbir oleh mereka penuh skandal rasuah, pelacuran, maksiat, pusat hiburan,  isu murtad, judi, curi pasir dan sebagainya.


"Tiada apa penambahbaikan yang dibuat malah bertambah parah dari semasa ke semasa. Sebaliknya kebebasan bersuara rakyat untuk membantah perkara mungkar ini disekat," ujarnya lagi.

Hero Filem `Misteri Villa Nabilla' Menyorok Rumah Awek Rupanya ....

Posted: 19 Nov 2013 05:00 AM PST


Mangkuk hayun betullah budak nie, ingatkan dah kena gigit dengan 'hantu Nabila', rupanya Mohd Izzat Izzudin bin Hussin, 16 yang dilaporkan hilang sejak Sabtu lalu telah ditemui di Flat Desa Mutiara 4, Johor Bharu, Johor, awal pagi tadi.

Khabarnya lepak kat umah awek dier ...

Beliau sebelum ini dilaporkan hilang selepas mengunjungi sebuah rumah tinggal (Villa Nabila) di Danga Bay.

Apa tujuan dia sebenarnya?

Nak cari publisiti? kalau nak cari publisiti, memang dia berjaya, tapi bukan nama baik yang dia dapat, tpi nama Nabila yang jadi perhatian ...


Esok-esok, David Teo jugak yang dapat untung maaaa... buat filem 'Misteri Villa Nabilla'.... 

PAS Merajuk Di Penang .... Pe Citer .... ?

Posted: 19 Nov 2013 04:43 AM PST


PAS Pulau Pinang meletak semua jawatan dlm Kerajaan Negeri Pulau Pinang apabila PAS Pulau Pinang terasa dipinggirkan oleh Kerajaan Lim Guang Eng selepas PRU13. 

Itu antara kenyataan dlm sidang media PAS P.Pinang tadi.


The Unspinners

Posted: 19 Nov 2013 11:55 PM PST

oyabun

Posted: 19 Nov 2013 11:49 PM PST

oyabun


Tun Dr. Mahathir: Kehebatannya dulu hingga sekarang?

Posted: 19 Nov 2013 09:51 PM PST

Tun Dr. Mahathir Mohamad menjelaskan sesuatu tentang Kedah sambil diperhatikan Zaini Hassan pada Karnival 7 Hari 7 Malam Muzium Padi Kedah di Alor Setar, baru-baru ini.

Khamis minggu lalu, saya berada di Alor Setar kerana diminta mengendalikan satu majlis forum bersama Tun Dr. Mahathir Mohamad sempena Karnival 7 Hari 7 Malam Muzium Padi Kedah.

Saya menjadi moderator dan Tun sebagai ahli panel. Majlis itu dikenali sebagai Sembang Petang Bersama Tun. Kami membicarakan mengenai tajuk 'Transformasi Kedah' daripada kaca mata beliau.

Majlis itu berjalan lancar. Seperti biasa semua soalan dijawabnya dengan bijak, panjang lebar dan penuh bersemangat. Sebagai anak Kedah, beliau memberi buah fikirannya bagaimana untuk menukar Kedah menjadi negeri yang lebih hebat, sebagaimana beliau mengubah Malaysia hari ini.

Semasa mukadimah saya melontar satu hipotesis. Diandaikan Tun bukan menjadi PM Malaysia selama 22 tahun, sebaliknya menjadi MB Kedah selama 22 tahun, apakah Kedah akan berjaya diubahnya menjadi seperti Malaysia ini?

Saya juga bertanya mengenai ciri-ciri yang sepatutnya ada kepada seorang Menteri Besar di Kedah. Saya katakan kepadanya ikut sejarah MB Kedah ini rata-ratanya ada "badi" - macam-macam perkara berlaku. Dia angguk dan tersenyum.

Bagi Tun, ciri-ciri itu ialah: MB itu haruslah seorang yang rajin bekerja, merendah diri, kerap berjumpa rakyat, sering bertanya khabar rakyat. Dan yang paling penting: Jangan menganggap diri sebagai Yang Amat Berhormat.

MB yang dimaksudkan itu ialah anaknya sendiri, Mukhriz Mahathir. Dan pada pandangan saya ciri-ciri itu ada pada Mukhriz dan ia harus dipertahankan.

Sebagai moderator saya sedar Tun sedikit terbatuk-batuk semasa majlis itu. Beberapa kali percakapannya terhenti. Saya risau juga dengan keadaan beliau. Forum yang sepatutnya berjalan selama dua jam, saya pendekkan ke satu setengah jam.

Sebagai anak Kedah, saya juga cukup tertarik bertanyakan soalan-soalan merangkumi negeri itu.

Apakah Kedah akan terus menjadi negeri jelapang padi, kedudukan Pulau Langkawi, kawasan industri Kulim dan Sungai Petani, sehinggalah kepada soal-soal makanan tradisi emping ringgi yang sekarang hanya dihasilkan di Kampung Pulau Timbul di Tunjang.

Tun cukup ceria di sepanjang forum itu. Dia juga kelihatan cergas. Di meja makan, beliau juga cukup ceria. Bercerita mengenai makanan yang dihidangkan.

Bercerita mengenai makanan tradisional Kedah yang menjadi kegemarannya, terutamanya kuih karaih, kuih seperti bihun goreng yang dilipat berbentuk bulan sabit seperti apom balik.

Makanan kegemarannya emping goreng turut dihidangkan. Beliau menjamah sedikit.

Di meja makan itu, kemudian beliau bercerita mengenai soal-soal lain, termasuklah mengenai soal Melayu.

Dalam satu cerita itu, beliau menggambarkan bagaimana orang Melayu itu lebih suka kepada bangsa lain lebih daripada bangsanya sendiri. Beliau mengimbau kembali semasa beliau menjadi doktor dulu.

Pada masa itu ada doktor orang putih (Inggeris) dan kakitangan orang putih, kita sebagai doktor pun orang kita tak peduli dah dengan kita, mereka memuja orang putih itu lebih daripada kita...

Mungkin itulah juga yang berlaku sekarang kepada orang Melayu. Mereka sanggup memberi apa sahaja kepada bangsa lain, waima kuasa sekali pun.

Tun dan isteri kesayangannya, Tun Siti Hasmah yang sentiasa mengiringi suaminya itu ke mana sahaja, juga kelihatan cukup ceria. Mereka adalah pasangan ideal dua sejoli, yang patut dicontohi oleh semua pasangan suami isteri.

Kelmarin, Tun dimasukkan ke Institut Jantung Negara kerana mengadu kurang sihat.

Marilah kita doakan agar Allah SWT terus memelihara kesihatannya.

Dalam usianya 88 tahun, beliau terus menerima banyak undangan dari dalam dan luar negara dan rata-rata semuanya dipenuhi oleh beliau.

Semasa kami di Alor Setar, beliau berkata beliau juga sepatutnya berada di Surabaya kerana menerima jemputan berucap. Saya difahamkan Tun telah berlepas ke Surabaya kelmarin dan terbang semula ke tanah air kerana keadaan kesihatannya yang tidak mengizinkan. Majlis itu kemudian dibatalkan.

Tun memang hebat. Allah SWT menganugerahkan kehebatan kepada Tun, dulu dan sekarang!

Semoga Allah SWT terus melindungi beliau. Amin.

Wasabi Oyabun..

Hudud tidak semudah dirancang?

Posted: 19 Nov 2013 08:16 AM PST


Pelaksanaan hudud di Kelantan tidak semudah dirancang memandangkan ada negara yang gagal untuk melaksanakannya.

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, perkara itu tidak boleh dipandang remeh kerana ia memerlukan syarat yang kondusif sebelum dilaksanakan.

"Saya tidak menentang hudud, tentu sekali tidak, malah saya bersetuju dengan hudud dan kita perlu melaksanakan hudud jika cukup syarat.

"Banyak perkara yang perlu dibincangkan melibatkan semua pihak dan apabila syarat kondusif kita buat, dalam jalan nak pergi ke hudud banyak perkara yang perlu diselesaikan," katanya pada forum 'Sembang Politik' di sini, semalam.

Menurutnya, sejarah pelaksanaan hudud dalam negara moden dapat dilihat apabila Pas berani mencuba tetapi cubaan itu bukan sesuatu yang mudah.

"Contohnya, Pakistan yang sebelum ini telah melaksanakan enakmen hudud tapi tidak berjaya, begitu juga Libya, termasuk Nigeria Utara yang hanya melaksanakannya buat seketika kemudian menghentikannya apabila seorang wanita direjam kerana berzina," katanya.

Mohd Asri berkata, setakat ini hanya Arab Saudi yang berjaya melaksanakan enakmen undang-undang Islam itu.

Beliau berkata, pelaksanaan hudud memerlukan persediaan yang rapi supaya apa yang dilaksanakan nanti tidak dipertikai oleh mana-mana pihak.

Wasabi Oyabun..

Belantan

Posted: 19 Nov 2013 11:37 PM PST

Belantan


Mana yang lebih bahaya..!!! Intipan Amerika terhadap Malaysia atau jadi 'talibarut' Amerika dan Zionis?

Posted: 19 Nov 2013 08:00 PM PST


Agak aneh bunyinya bila orang yang menyimpan cita-cita besar untuk menjadi Perdana Menteri nasihatkan Datuk Seri Najib dalam isu intipan Amerika dan Australia berikutan tindakan yang diambil oleh pemerintah Indonesia juga Jerman. Yang peliknya tokoh ini juga pernah dianggap sebagai rakan baik kedua-dua negara berkenaan..! Adakah Anwar tengah kepanasan atau mengelabah takut-takut rahsianya terbongkar dek intipan tersebut?

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu bertegas dalam isu intipan Amerika dan Australia ke atas negara, kata Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.

Menurut Anwar lagi, sebagai seorang pemimpin tertinggi negara, Najib perlu segera menunjukkan pendirian dan ketegasan berhubung isu keselamatan dan kedaulatan negara, bukan membisu tanpa sebarang tindakan.

"Semalam kerajaan Indonesia tarik semula Duta Besar Indonesia dari Australia kerana pengintipan terhadap Presiden Indonesia," katanya.


Bulan lalu Jerman memanggil Duta Amerika Syarikat ke Berlin kerana mengesyaki Washington mengintip telefon bimbit Canselor Angela Merkel.

"Maka presiden wanita mempunyai keberanian lebih tegas daripada Perdana Menteri Malaysia. Sampai sekarang berminggu-minggu kerajaan Malaysia keluarkan kenyataan 'lembik," kata Anwar merujuk Presiden Jerman, Angela Merkel yang bertegas dalam soal ini.

Dalam pada itu, Anwar yang juga merupakan Ahli Parlimen Permatang Pauh turut membidas Najib kerana sehingga sekarang belum berani untuk menjawab pendedahan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkaitan terdapat ejen CIA yang bekerja di pejabat Peguam Negara.


"(Sebelum ini) Tun Mahathir telah memanggil perjumpaan bangkitkan soal dua CIA operators.Cuma jawapan PM, tiada bukti, tidak ada apa-apa. Kena siasat, kalau tidak benar beritahu Tun Mahathir itu tidak benar.

"Tidak boleh ketepikan isu ini. Peguam Negara memang kontroversi kedudukannya. Yang takut sangat kenapa? Ini bukan perkara kecil," katanya pada perbahasan Dewan Rakyat hari ini.

Menyentuh perkara pengintipan pula, Anwar berharap kerajaan serius dan konsisten menegaskan pendirian Malaysia dalam isu tersebut.


"Kita perlu konsisten soal pengintipan terhadap pimpinan dan kerajaan Malaysia yang belum dibuat kenyataan tegas melainkan Menteri Luar nasihat 'lain kali jangan buat macam itu'. Boleh ke orang asing sabotaj negara kita hanya jawab ringan macam itu," tegas Anwar.
Jadi yang mana sebenarnya yang lebih bahaya! Intipan Amerika dan Australia yang masih lagi dalam siasatan atau hubungan lama 'talibarut' ini bersama Amerika dan Zionis? Anwar tak perlu mengelabah kerana rakyat sudah tahu akan 'permainan politik bahaya' beliau sehingga sanggup menjadi pengkhianat kepada negara?
Selanjutnya sila baca di sini.

Suara Politik
Belantan

Kenyataan Karpal dibuat atas kapasiti peribadi, bukan kenyataan rasmi DAP...!!! Kenapa Pas kecoh-kecoh?

Posted: 19 Nov 2013 06:55 AM PST


Karpal sengaja cari pasal

Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Datuk Abu Bakar Chik (gambar) menyifatkan Pengerusi DAP, Karpal Singh sengaja mencari pasal dalam pakatan pembangkang selepas beliau dianggap berbohong apabila menafikan telah meminta pendaftaran Pas dibatalkan.

Sambil menggunakan istilah 'buat tahi' bagi merujuk tindakan Pengerusi DAP itu, Abu Bakar berkata, Pas akan berdepan dengan masalah yang dicetuskan Karpal tersebut.

"Memang Karpal buat tahi (cari pasal) dengan pakatan, tapi insya-Allah, Pas akan basuh tahi (tangani masalah) dia. Kita tidak mabuk (terpedaya) dengan tahi dia," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan Karpal yang memberi amaran kepada Naib Ketua Dewan Pemuda Pas, Dr. Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob supaya berhati-hati dalam membuat kenyataan selain menuduh Raja Ahmad Iskandar berbohong.

Kenyataan Karpal itu ekoran tindakan Raja Ahmad Iskandar meminta Karpal memohon maaf kepada Pas selepas beliau didapati berbohong ketika menafikan pernah meminta pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan kaum dan agama termasuk Pas dibatalkan kerana membahayakan negara.

Sedangkan, Raja Ahmad Iskandar mendakwa, beliau mempunyai cakera padat (CD) yang mempunyai rakaman penuh sidang akhbar selama 24 minit 47 saat yang dibuat Karpal di Pulau Pinang pada 5 November lalu ketika Karpal membuat kenyataan tersebut.


Dalam pada itu, Abu Bakar turut mempertahan serta bersetuju dengan tindakan Raja Ahmad Iskandar dan beliau sendiri telah merujuk kepada transkrip sidang akhbar yang dibuat Karpal.

Malah, katanya, kenyataan Karpal itu juga bukan hanya bercanggah dengan Pas sebaliknya dengan partinya sendiri iaitu DAP.

Walau bagaimanapun, Abu Bakar tetap menyifatkan kenyataan Karpal itu dibuat atas kapasiti peribadi, bukan kenyataan rasmi DAP.

Ditanya sama ada Pas perlu meneruskan kerjasama dengan DAP ekoran pelbagai kenyataan kontroversi Karpal, Abu Bakar berkata, beliau melihat tindakan Karpal itu hanyalah kesilapan yang sering dilakukan banyak pihak.

"Orang lama macam Karpal lagilah cakap macam-macam, takkan kerana ada orang buat silap seperti itu kita mahu putuskan hubungan," katanya.

Walau bagaimanapun, beliau turut menyifatkan Pengerusi DAP itu bukan lagi pemimpin yang sesuai dengan zaman sekarang ekoran pelbagai kenyataan kontroversi yang sering dibuat beliau.

"Untuk (minta) dia berundur itu, kita tidak mahu kata apa-apa, itu terpulang kepada parti, tapi itu pandangan saya," katanya.

Berhubungan desakan Raja Ahmad Iskandar supaya Karpal memohon maaf, Abu Bakar yang juga calon Naib Presiden Pas dalam pemilihan parti itu hujung bulan ini berkata, perkara tersebut memang boleh dilakukan.

"Tetapi masalahnya sejauh manakah dia ikhlas untuk minta maaf, kita tidak tahu. Tidak mengapalah selepas muktamar nanti saya akan komen jika Karpal tidak tarik balik kenyataannya,'' katanya.

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 19 Nov 2013 11:18 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Aziz Kaprawi Pemikiran Mu Setaraf Sir Isaac Newton.

Posted: 19 Nov 2013 06:00 PM PST


Aku memang tak kenal siapa aziz kaprawi nie, macam juga aku tak kenal siapa sir isaac newton, tapi bila aku baca buku sains yang mengatakan isaac newton lah orang menemui hukum graviti selepas dia melihat sebiji apple luruh dan jatuh gedebuk ke tanah...

Bergitu juga dengan aziz kaprawi, aku tak kenal siapa mamat nie dan dari mana dia datang, tapi selepas baca kenyataanya dia dalam utusan cara bagai mana untuk mengrade golongan pertengan yang di keluarkan oleh utusan berbunyi bergini "Golongan pertengahan yang saya maksudkan merujuk kepada orang Melayu yang boleh miliki kereta Mercedes-Benz, ada rumah banglo, mempunyai harta yang kata orang antara RM2 juta hingga RM3 juta." pada aku menarik...

Di tambah penemuannya yang terbaru beberapa hari lepas yang dilihat mampu menyelamatkan berjuta-juta nyawa manusia yang kerap mati di jalan raya bahawa kereta yang berusia 12 tahun ke atas perlu di tukar kerana sudah tidak selamat lagi berada di jalan raya, pada aku ianya cukup 'brilliant' 

Maka selayaknya lah aku kata, tahap pemikiran aziz kaprawi setaraf atau sama 'par' dengan sir isaac newton, tahniah najib kerana melantik seorang yang memiliki IQ yang cukup-cukup tinggi untuk duduk dalam kabinet malaysia dan menjawat jawatan timbalan menteri pengangkutan, aku harap lepas ini aziz menjadi menteri penuh.

Panglima Perang Cyber

Posted: 19 Nov 2013 11:14 PM PST

Panglima Perang Cyber


MESTI BACA : Utusan Malaysia - Wajib menangkan Mat Sabu! #PemilihanPas2013

Posted: 19 Nov 2013 07:54 PM PST

Menarik tajuk yang dipilih. 

Ditulis oleh penganalisa politik yang baru dikenali dengan ulasan yang berbeza dari yang lain.

Nak cerita lebih tak guna baik baca sendiri.

Kadangkala biar kita tidak popular atau pandai bermain bahasa namun tulisan kita hasilkan ada impak yang menusuk ke dalam jiwa menembusi dada pembaca.

RENCANA

Wajib menangkan Mat Sabu!

Oleh Ahmad Faris Abdul Halim

ANTARA penyandang Timbalan Presiden, Mohamad Sabu atau Pesuruhjaya II Pas Kelantan, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah, siapakah yang bakal dipilih oleh para perwakilan Pas dalam pemilihan Muktamar Ke-59 pada 22 November ini?

Banyak pemerhati dari dalam dan luar Pas melihat sejak awal lagi 'gerakan' sebelum gelanggang persaingan Timbalan Presiden Pas dibuka, telah menampakkan bibit-bibit yang diragui. Ini boleh dilihat apabila Tuan Ibrahim Tuan Man tiba-tiba menarik diri ke persaingan jawatan nombor dua itu.

Persoalannya, mengapa perkara ini terjadi? Adakah bibit kekalahannya sudah dilihat oleh Tuan Ibrahim sendiri sebelum masuk ke gelanggang lagi?

Adakah juga mungkin Tuan Ibrahim gusar untuk 'bertemu buku dengan ruas' dengan Mat Sabu yang sudah bergelumang 30 tahun dalam Pas serta memiliki semangat waja.

Dalam perebutan jawatan Timbalan Presiden ini, ramai melihat Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu memiliki banyak kelebihan.

Kalau diperhatikan, dalam usaha Pas untuk mengukuhkan kedudukan parti dalam kalangan parti pembangkang, Mat Sabu dilihat mempunyai komitmen yang cukup tinggi kepada pakatan pembangkang. Ini sehinggakan beliau terbukti telah menunjukkan prestasi membanggakan sejak dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Syarikat Air Pulau Pinang beberapa tahun lepas dengan elaun lima digit sebulan.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20131120/re_02/Wajib-menangkan-Mat-Sabu#ixzz2l9blQQY1
© Utusan Melayu (M) Bhd

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 19 Nov 2013 11:07 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PARAH! Bakal Naib Presiden Mengaku PAS Memang Cuci Tahi DAP?

Posted: 19 Nov 2013 07:47 PM PST


Berita dari Sinar Harian :
KUALA TERENGGANU – "Karpal memang buat tahi," demikian reaksi Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Abu Bakar Chik berhubung kenyataan terbaru Pengerusi DAP, Karpal Singh yang dikatakan menyinggung perasaan ahli dan pemimpin Pas.

Menurut Abu Bakar, Karpal telah melakukan perkara yang tidak betul apabila mencadangkan supaya  pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan agama dan kaum termasuk Pas, dibatalkan kerana membahayakan negara.

Malah, beliau turut bersetuju dengan pendedahan dibuat Naib Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Dr Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob kerana sememangnya Karpal membuat kenyataan itu, bukan diputar belit mana-mana pihak.

"Memang dia (Karpal) buat tahi, tapi insya-Allah kita akan basuh..kita tidak mabuk dengan tahi dia," katanya dalam sidang media di pejabat Pas negeri, di sini semalam.

Baca seterusnya di sini : http://www.sinarharian.com.my/abu-bakar-karpal-memang-buat-tahi-1.222226

*Makin parah menjelang muktamar kali ini. Pemimpin PAS berlumba-lumba nak jadi jagoan untuk lawan DAP demi meraih undi. Kenapa sebelum ni tak berani nak cakap?


Isu Kereta 12 Tahun : Lagu LANGGAR PANTAT KERBAU Khas Untuk KP MIROS

Posted: 19 Nov 2013 05:00 PM PST

Hayati lirik lagu Langgar Pantat Kerbau yang dinyanyikan oleh Piton Gunsaga, seorang penyanyi dari etnik Dusun.Mengikut lirik lagu ini, kereta baru pun kalau langgar pantat kerbau akan remuk seperti keropok.
Do do do do do do do Driver
Habis Kereta Baru,Hancur Macam Karupok
Kerna kau langgar pantat kerbau
Kerbau pun sudah mampus
Terbangkang di jalan raya
Umur Panjang kau tidak mati


Jadi kepada KP MIROS dan pembaca yang masih tak paham beza antara umur kereta dan ROADWORTHINESS, boleh baca artikel MyMassa di sini : http://mymassa.blogspot.com/2013/11/kereta-12-tahun-tak-selamat-ketua.html

Harus diingat bahawa cadangan KP MIROS ini telah ditolak secara prinsip oleh pemangku Menteri Pengangkutan selagi ianya akan menjejaskan rakyat.


Kalau tak cukup bukti twitter, MyMassa sertakan video sebagai bukti.Jadi kepada pembaca yang menuduh DS Hishammuddin, harap tengok video ini. Jangan terpengaruh dengan fitnah portal media pro pembangkang seperti Malaysian Insider yang telah spin kenyataan DS Hishammuddin.*MyMassa harap DS Hishammuddin saman Malaysian Insider seperti mana yang pernah dilakukan oleh MB Kedah sampai Malaysian Insider mohon maaf secara terbuka.

Krisis DAP - PAS : Karpal Kata Pemimpin Tak Faham Bahasa Inggeris?

Posted: 19 Nov 2013 05:30 AM PST

Berita dari NST


Baca seterusnya di sini : http://www.nst.com.my/nation/general/karpal-i-will-not-say-sorry-1.405095

Betul ke pemimpin PAS tak faham Bahasa Inggeris atau Karpal yang cuba nak spin? Mari kita tengok transkrip penuh kenyataan Karpal ....

Transkripsi penuh kenyataan Karpal Singh di dalam sidang media beliau di Pulau Pinang pada 5 Nov 2013
Ok, I think we can start.
(Ok, saya fikir kita boleh mula).
The Muslim Lawyers Association has threatened the Bar Council for its support given to The Herald in the Allah issue.
(Persatuan Peguam-Peguam Muslim telah mengugut Persatuan Peguam di atas sokongan yang diberikan olehnya kepada The Herald dalam isu Allah.)
The President of the Muslim Lawyers Association, Zainul Rijal Abu Bakar, says that the association will not hesitate to take further action.
(Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim, Zainul Rijal Abu Bakar, berkata bahawa persatuan itu tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan lanjut.)
This is an idle threat, unwarranted, and one which should not have been uttered by the President of the Muslim Lawyers Association.
(Ini adalah satu ugutan senyap, tidak berasas, dan suatu yang tidak sepatutnya dituturkan oleh Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim.)
The Muslim Lawyers Association is a very divisive board.
(Persatuan Peguam-Peguam Muslim adalah sebuah badan yang sangat memecah-belah.)
It is the Bar Council which represents lawyers in the country, and that includes all lawyers, Muslims, Hindus, Buddhists, Christians, everybody.
(Persatuan Peguam yang mewakili peguam-peguam dalam negara ini, dan ini merangkumi semua peguam, peguam-peguam Muslim, peguam-peguam Hindu, peguam-peguam Buddha, peguam-peguam Kristian, semua sekali.)
In fact, the registration of the Muslim Lawyers Association, if at all it has been registered, ought to be cancelled.
(Malah, pendaftaran Persatuan Peguam-Peguam Muslim, itupun sekiranya ia telah didaftarkan, mestilah dibatalkan.)
The government cannot allow associations which operate on racial lines, which operate on religious lines, in this case it is religious line, Muslims.
(Kerajaan tidak boleh membenarkan pertubuhan-pertubuhan yang bergerak di atas garis perkauman, yang bergerak di atas garis keagamaan, di dalam kes ini ia adalah garis keagamaan, orang-orang Islam.)
It is a very serious matter, because Muslim lawyers can be allowed to form a separate association, with the Bar Council think they represent them, and we do not want the position where others may want to have Hindus Lawyers Association, Buddhist Lawyers Association, which of course will not happen, it is just somehow rather that the Muslim lawyers have decided to form their own association.
(Ini adalah satu perkara yang sangat serius, sebab peguam-peguam Muslim boleh dibenarkan untuk menubuhkan sebuah persatuan yang berasingan, dengan Persatuan Peguam fikir ia mewakili mereka, dan kita tidak mahu kedudukan di mana orang-orang lain mungkin hendak mewujudkan Persatuan Peguam-Peguam Hindu, Persatuan Peguam-Peguam Buddha, yang memang tidak akan berlaku, hanya entah bagaimana peguam-peguam Muslim telah memutuskan untuk menubuhkan persatuan mereka sendiri.)
In fact most Muslim lawyers do not support the Muslim Lawyers Association, it is just a handful, handful of troublemakers.
(Malah kebanyakan peguam Muslim tidak menyokong Persatuan Peguam-Peguam Muslim, hanya sebahagian kecil, sebahagian kecil pembuat kacau.)
And I hope that serious action will be taken against the threat by the President of the Muslim Lawyers Association to the Bar Council, what they did mean when they said they will not hesitate to take further action, I think it is criminal intimidation here.
(Dan saya berharap agar tindakan serius akan dikenakan ke atas ugutan yang dibuat oleh Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim kepada Persatuan Peguam, apa yang mereka maksudkan bila mereka berkata mereka tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan lanjut, saya fikir ia adalah ugutan jenayah di sini.)
I call upon the Bar Council to lodge a police report so that necessary action can be taken against this so-called president of this so-called association.
(Saya menggesa Persatuan Peguam membuat satu laporan polis bagi membolehkan tindakan sewajarnya diambil ke atas presiden persatuan ini.)
Are there any question on this, because I think this is a deliberate attempt to divide lawyers in the country?
(Adakah terdapat apa-apa soalan mengenai perkara ini, kerana saya fikir ini adalah satu cubaan terancang untuk memecahbelahkan peguam-peguam dalam negara ini?)
Question: How many lawyers in the Bar Council?
(Soalan: Berapa ramai peguam dalam Persatuan Peguam)
Answer: In the Bar Council, I think they are reaching nearly 13,000.
(Jawapan: Dalam Persatuan Peguam, saya fikir mereka mencapai hampir 13,000.)
Question: When was this Muslim Lawyers Association formed?
(Soalan: Bila Persatuan Peguam-Peguam Muslim ini ditubuhkan?)
Answer: This was formed somewhere rather I think at the late 1980s, late 1980s.
(Jawapan: Ia ditubuhkan sekitar saya fikir penghujung 1980-an.)
Question: How many members are in their association?
(Soalan: Berapa ramai ahli dalam persatuan mereka)
Answer: I think you should ask them how many members they have.
(Jawapan: Saya fikir kamu perlu tanya mereka berapa ramai ahli mereka ada.)
Question: A handful only?
(Soalan: Sebahagian kecil sahaja?)
Answer: I think a handful of troublemakers. Very unbecoming of these lawyers to form such an association.
(Jawapan: Saya fikir sebahagian kecil pembuat kacau. Sangat tidak wajar bagi peguam-peguam ini untuk menubuhkan sebuah persatuan begini.)
Question: Is there a worry that this type of association can undermine the Bar Council, is there a worry there?
(Soalan: Adakah terdapat satu kebimbangan bahawa persatuan begini boleh menjejaskan Persatuan Peguam, adakah terdapat satu kebimbangan di sini?)
Answer: It could, of course, as I said earlier, you know. Operating along religious, racial lines, is a very dangerous thing in a multi-racial and a multi-religious society like ours. I think the time has come perhaps for all racial parties to be deregistered, that will include unfortunately even PAS. We have to be practical, we have to be practical, if we want a united country then we must have parties which are multi-racial.
(Jawapan: Ia boleh, memang, seperti saya katakan sebelum ini. Bergerak di atas garis-garis keagamaan, perkauman, adalah satu perkara yang sangat membahayakan di dalam sebuah masyarakat berbilang kaum dan berbilang agama seperti masyarakat kita. Saya fikir masanya mungkin sudah tiba bagi semua parti perkauman untuk dibatalkan pendaftarannya, ini malangnya merangkumi PAS juga. Kita perlu bersikap praktikal, kita perlu bersikap praktikal, jika kita mahu sebuah negara yang bersatu-padu maka kita mesti mempunyai parti-parti yang berbilang kaum.)
Question: Were you once with the Bar Council?
(Soalan: Adakah kamu pernah bersama Persatuan Peguam?)
Answer: Yes, I was in the Bar Council in the 1970s until I protested against the ESCAR, the Essential Security Cases Regulations.
(Jawapan: Ya, saya berada di dalam Persatuan Peguam pada 1970-an sehingga saya membuat protes kepada ESCAR, the Essential Security Cases Regulations.)
Question: Penang?
(Soalan: Pulau Pinang?)
Answer: No, I was a member from Kedah. Oh no, sorry, I was elected at that time from the floor. I was a member from Kedah earlier.
(Jawapan: Bukan, saya adalah seorang ahli dari Kedah. Oh tidak, maaf, saya telah dipilih pada waktu itu dari lantai, saya adalah seorang ahli dari Kedah sebelum itu.)
Question: Now?
(Soalan: Sekarang?)
Answer: And what had happened then was that Legal Profession Act was amended to exclude me from the Bar Council, deliberately done for the purpose, an amendment was brought to the Legal Profession Act to disallow the members of, rather elected representatives, which is Members of Parliament and State Assemblymen, I was State Assemblyman at that time, from holding office in the Bar Council, so I was legislated out of the Bar Council.
(Jawapan: Dan apa yang berlaku selepas itu ialah Akta Profesion Guaman telah dipinda bagi mengeluarkan saya dari Persatuan Peguam, dibuat khusus untuk tujuan itu, satu pindaan telah dibuat ke atas Akta Profesion Guaman bagi menghalang ahli-ahli, sebenarnya wakil-wakil rakyat yang dipilih, iaitu Ahli-Ahli Parlimen dan Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri, saya adalah Ahli Dewan Undangan Negeri pada waktu itu, dari memegang jawatan dalam Persatuan Peguam, jadi saya telah ditendang keluar dari Persatuan Peguam secara perundangan.)
Question: Until now?
(Soalan: Hingga sekarang?)
Answer: Yes, the amendment is still there.
(Jawapan: Ya, pindaan itu masih di situ.)
Question: You said earlier that any association formed with the religious line is dangerous for the country, how about PAS?
(Soalan: Kamu menyatakan sebelum ini bahawa mana-mana pertubuhan yang bergerak di atas garis keagamaan adalah membahayakan kepada negara, bagaimana dengan PAS?)
Answer: That was what I said, unfortunately includes PAS.
(Jawapan: Itulah yang saya katakan pun, malangnya merangkumi PAS.)
Question: So are you suggesting that…
(Soalan: Adakah kamu bermaksud bahawa…)
Answer: I didn't say that, I called it like this, yes.
(Jawapan: Saya tidak berkata begitu, saya panggil ia seperti ini, ya.)
Question: So you were saying even PAS…
(Soalan: Jadi kamu berkata walaupun PAS…)
Answer: Even PAS I think should open its door to all races.
(Jawapan: Walaupun PAS saya fikir perlu membuka pintunya kepada semua kaum.)
Question: But PAS will not be happy with your statement, they are part of your Pakatan Rakyat, right?
(Soalan: Tetapi PAS tidak akan gembira dengan kenyataan kamu, mereka adalah sebahagian daripada Pakatan Rakyat kamu, bukan?)
Answer: They may be part of the Pakatan Rakyat but it does not mean we cannot say things which are in the interest of the country.
(Jawapan: Mereka mungkin sebahagian daripada Pakatan Rakyat tetapi ini tidak bererti kita tidak boleh memperkatakan perkara-perkara yang berada di dalam kepentingan negara.)
Question: Is there any complaint to the…
(Soalan: Adakah terdapat apa-apa komplen terhadap…)
Answer: I think PAS already have some sort of non-Muslim, there are some arrangement, isn't it? If I am not mistaken, the supporters group or something, I think they do have, although a handful, but they are not members of PAS, not direct members. Ban all racial political parties, what's the problem?
(Jawapan: Saya fikir PAS telah mempunyai satu jenis bukan Islam, ada susunan, bukan begitu? Jika saya tidak silap, kumpulan penyokong-penyokong atau sesuatu, saya fikir mereka ada, walaupun sebahagian kecil, tetapi mereka bukan ahli-ahli PAS, bukan ahli-ahli terus. Haramkan semua parti politik perkauman, apa masalah?)
Question: But any conflict with this freedom of expression in the Constitution?
(Soalan: Tetapi apa-apa konflik dengan kebebasan bersuara dalam Perlembagaan?)
Answer: I don't think so, in fact, on the other hand, I think it enhances the concept of, you know, unity, on the people.
(Jawapan: Saya tidak fikir begitu, malah, sebaliknya, saya fikir ia meningkatkan lagi konsep, kamu tahu, kesatuan, pada rakyat.)
Question: Ban all racial political parties?
(Soalan: Haramkan semua parti politik perkauman?)
Answer: Yes, ban all racial political parties.
(Jawapan: Ya, haramkan semua parti politik perkauman.)
Question: Umno?
(Soalan: Umno?)
Answer: Ya, ya, I say Umno, MCA, of course Gerakan is spared, that does not make any difference.
(Jawapan: Ya, ya, saya kata Umno, MCA, Gerakan memang terkecuali, ia tidak membawa apa-apa perbezaan.)
Question: You were saying ban all racial political parties or ban all racial associations and groups?
(Soalan: Kamu menyatakan haramkan semua parti politik perkauman atau haramkan semua persatuan dan kumpulan perkauman?)
Answer: I am talking about political parties and of course associations like the Muslim Lawyers Association and so forth.
(Jawapan: Saya bercakap mengenai parti-parti politik dan juga persatuan-persatuan seperti Persatuan Peguam-Peguam Muslim dan sebagainya.)
Question: Professional groups?
(Soalan: Kumpulan-kumpulan profesional?)
Answer: Professionals are all, you know, ought to be multi-racial. There is no problem there, the medical, I think include all, otherwise we will have Muslim Doctors Association, and we might need to have, to allow precedents like this, it is a very serious matter the government has to look at, otherwise I think it is a serious setback, you know, to ultimate unity among the people in the country.
(Jawapan: Profesional-profesional semuanya, kamu tahu, mestilah berbilang kaum. Tiada masalah di sana, kumpulan perubatan, saya fikir termasuk semua, jika tidak kita akan ada Persatuan Doktor-Doktor Muslim, dan kita mungkin perlu ada, untuk benarkan duluan-duluan seperti ini, ia adalah satu perkara yang sangat serius kerajaan mesti lihat, jika tidak saya fikir ia adalah satu ancaman serius kepada, awak tahu, perpaduan di kalangan rakyat dalam negara ini.)
Question: You have no front in making such a statement?
(Soalan: Kamu tiada muslihat dalam membuat kenyataan ini?)
Answer: No front.
(Jawapan: Tiada muslihat.)
Question: Is that an unwarranted call?
(Soalan: Adakah itu satu seruan yang tidak berasas?)
Answer: I think a warranted call.
(Jawapan: Saya fikir satu seruan yang berasas.)
Question: You don't see any repercussion from your statement?
(Soalan: Kamu tidak lihat satu kesan negatif dari kenyataan kamu?)
Answer: What repercussion can there be?
(Jawapan: Apa kesan negatif yang boleh timbul?)
Question: What is the danger when you say that party or professional they are on the racial line or religious line…
(Soalan: Apa bahaya bila kamu berkata bahawa parti atau profesional mereka bergerak atas garis perkauman atau garis keagamaan…)
Answer: Even Mahathir is on record as stating that ultimately there should be no racial political parties in the country, ultimately, he had said that.
(Jawapan: Mahathir sendiri pernah direkodkan sebagai berkata bahawa pada akhirnya hendaklah tidak ada parti-parti politik perkauman dalam negara ini, pada akhirnya, dia berkata begitu.)
Question: When, about when he said that?
(Soalan: Bila, lebih kurang bila dia berkata begitu?)
Long ago, when he was a Prime Minister, it was quoted in the Asiaweek.
(Jawapan: Lama dahulu, bila dia seorang Perdana Menteri, ia telah dipetik dalam Asiaweek.)
Question: Where was the danger, I mean, having so long, all the while, where was the danger behind?
(Soalan: Di mana bahaya, maksud saya, setelah begitu lama, selama ini, di mana bahaya sebelum ini?)
Answer: But having been too long doesn't mean we can't do it. Something must be done. It should have been done long ago. It is not too late. Especially a call like this, that they will take further action, what is all these?
(Jawapan: Tetapi setelah begitu lama tidak bermakna kita tidak boleh buat ia. Sesuatu mesti dilakukan. Sepatutnya ia telah dibuat lama dahulu. Masih belum terlambat. Khasnya satu seruan seperti ini, bahawa mereka akan mengambil tindakan lanjut, apa semua ini?)
Question: You are ascribing this for political parties and professional associations like the Muslim Lawyers Association?
(Soalan: Kamu menyatakan ini untuk parti-parti politik dan persatuan-persatuan profesional?)
Answer: Yes, yes. I think it is all wrong.
(Jawapan: Ya, ya. Saya fikir semua itu salah.)
Question: How would you comment that this kind of statement and on going things happened just as Prime Minister Najib returned from the World Islamic Economic Forum in London where he espoused the moderation and defended himself by saying that Malaysia is all for moderation when he was asked by CNN about the Allah issue and other fundamentalists, is there an irony there?
(Soalan: Bagaimana kamu akan komen bahawa kenyataan begini dan perkara-perkara yang sedang terjadi berlaku sejurus Perdana Menteri Najib kembali dari Forum Ekonomi Islam Dunia di London di mana beliau mendukung kesederhanaan dan mempertahankan diri dengan menyatakan Malaysia mendukung kesederhanaan bila bila beliau ditanya oleh CNN mengenai isu Allah dan fundamentalis-fundamentalis lain, apakah ada ironi di situ?)
Answer: Of course, I mean internationally, you know, he speaks different from what he does when he is here, that's why the British Prime Minister praised him, "it's a moderate Islamic government and therefore, you know, something which should be admired".
(Jawapan: Memang, maksud saya di peringkat antarabangsa, awak tahu, beliau bercakap berbeza dari apa yang beliau buat bila beliau di sini. Sebab itu Perdana Menteri British memuji beliau, "ia adalah sebuah kerajaan Islam sederhana dan oleh kerana itu, awak tahu, sesuatu yang perlu disanjung".)
Question: Your call to ban all religious and racial political parties, will it go against the freedom of association?
(Soalan: Seruan kamu untuk mengharamkan semua parti politik keagamaan dan perkauman, tidakkah ia bertentangan dengan kebebasan berpersatuan?)
Answer: Freedom of association does not mean that you can have associations which are divisive, I think there must be some limit to, you know, what freedom of association can constitute.
(Jawapan: Kebebasan berpersatuan tidak bererti anda boleh mempunyai persatuan-persatuan yang membawa perpecahan, saya fikir di sana mesti terdapat beberapa batasan ke atas, awak tahu, apa kebebasan berpersatuan boleh buat.)
If there is no more question on this then the Sungai Limau by-election.
(Jika tiada soalan lagi untuk ini maka pilihan raya kecil Sungai Limau.)
It was a clear-cut victory for PAS.
(Ia adalah satu kemenangan nyata bagi PAS.)
Reduction in the majority does not mean that PAS has lost support.
(Penurunan dalam majoriti tidak bermakna yang PAS telah kehilangan sokongan.)
What has to be taken into account is that millions which were virtually spent by the Barisan there, the machinery the Barisan used in the by-election, unlike a general election, it is different, here everything is focused on one small constituency, certainly a slap in the face for Mukhriz and Mahathir Mohamad and I hope Dr Mahathir Mohamad, after the loss of the Vice-Presidency by his son and now the loss of Sungai Limau with his son as the Menteri Besar there, Dr Mahathir will stop from further interfering in the political affairs of the country.
(Apa yang perlu diambil kira ialah jutaan yang telah dibelanjakan oleh Barisan di sana, jentera Barisan gunakan dalam pilihan raya kecil, tidak seperti pilihan raya umum, ia adalah berbeza, di sini semuanya difokuskan kepada sebuah kawasan kecil, semestinya satu tamparan di muka Mukhriz dan Mahathir Mohamad dan saya harap Dr Mahathir Mohamad, selepas kekalahan jawatan Naib Presiden oleh anak beliau dan sekarang kehilangan Sungai Limau dengan anak beliau sebagai Menteri Besar di sana, Dr Mahathir akan berhenti dari terus campur-tangan dalam urusan-urusan politik negara ini.)
It is a very short one on that one, any question on that?
(Sangat ringkas mengenai hal ini, ada soalan mengenainya?)
Question: If you say that all political parties should be deregistered then PAS will be deregistered and there won't be Sungai Limau by-election?
(Soalan: Jika kamu menyatakan bahawa semua parti politik perlu dibatalkan pendaftarannya maka PAS akan dibatalkan pendaftarannya maka tidak akan ada pilihan raya kecil Sungai Limau?)
Answer: No, no, change your race, open your door to other races and that is the end of it, you can save yourself. See, we can't perpetuate racial political party, can't go on forever, we are a multi-religious, multi-racial country, which means you must have multi-racial, you know, political parties, you cannot have racial political parties in multi-racial society, should not be allowed, we are driving the different races further apart instead of trying to get them closer together to unite them.
(Jawapan: Bukan, bukan, tukar kaum kamu, buka pintu kamu kepada kaum-kaum lain dan tamatlah cerita, kamu boleh selamatkan diri kamu. Lihat, kita tidak boleh memanjangkan parti politik perkauman, tidak boleh begini selama-lamanya, kita adalah sebuah negara berbilang agama, berbilang kaum, yang bermakna kamu mesti ada parti-parti politik, kamu tahu, berbilang kaum, kamu tidak boleh ada parti-parti politik perkauman dalam masyarakat berbilang kaum, tidak boleh dibenarkan, kita semakin menjauhkan pelbagai kaum di sebalik cuba mendekatkan mereka untuk menyatukan mereka.)

Question: If that is the case then may be there will be no Chinese school, no Indian school…

(Soalan: Jika ini keadaannya maka mungkin tidak akan ada sekolah Cina, sekolah India…)
Answer: I am talking about political parties.
(Jawapan: Saya bercakap tentang parti-parti politik)
Question: When you said there is no racial, meaning there is no Hakka, no Buddhist Association…
(Soalan: Bila kamu menyatakan tiada perkauman, maksudnya tiada Persatuan Hakka, Buddha…)
Answer: I am talking about political parties.
(Jawapan: Saya bercakap tentang parti-parti politik)
Question: So, it is just political party and professional association?
(Soalan: Jadi, hanya parti politik dan persatuan profesional?)
Answer: Please don't misunderstand me, I am talking about political parties.
(Jawapan: Tolong jangan salah faham saya, saya bercakap tentang parti-parti politik.)
Question: It is just political party and professional association?
(Soalan: Hanya parti politik dan persatuan profesional?)
Answer: Yes, and of course professional association, I think it is wrong.
(Jawapan: Ya, dan juga persatuan profesional, saya fikir salah.)
Question: But if you implement it, what PAS is going to do? What do you think PAS will do? I mean they are a political party, their registration and all that, I mean they are religious, right? And if they are going to be deregistered then what are they going to do?
(Soalan: Tetapi jika kamu melaksanakannya, apa PAS akan buat? Apa kamu fikir PAS akan buat? Maksud saya mereka adalah sebuah parti politik, pendaftaran mereka dan sebagainya, maksud saya mereka adalah keagamaan, bukan? Dan jika mereka akan dibatalkan pendaftaran mereka maka apa mereka akan buat?)
Answer: Don't get deregistered, I mean, get others, open your door to the other races, so what is the problem? You are already having, you know, PAS Supporters non-Muslims there, which in fact appears to be a step towards there.
(Jawapan: Jangan biar dibatalkan pendaftaran, maksud saya, dapatkan orang-orang lain, buka pintu kamu kepada kaum-kaum lain, jadi apa masalah? Kamu sudah ada, kamu tahu, Penyokong-Penyokong PAS bukan Muslim di sana, yang kelihatan sebagai satu langkah ke arah itu.)

*Penghinaan demi penghinaan PAS terima dari rakan se'PAKATAN' mereka. Itu pun masih lagi sanggup jadi PAK TURUT.


Kisah Sebenar : Kuil Muniswaran Dikritik Kaum India Kerana Menyeleweng?

Posted: 19 Nov 2013 12:32 AM PST

Artikel dari blog Badut Rakyat:

EKSKLUSIF !!! KISAH SEBENAR APA YANG TERJADI DI KUIL SRI MUNISWARAN JALAN P. RAMLEE DIDEDAHKAN !!!
cerita sebenar didedahkan oleh kaum hindu sendiri.saya harap lepas ni tolong tutup isu ini wahai puak pembangkang.penulis ini menceritakan kisah sebenar apa yang terjadi di kuil Kuil Sri Muneswarar Kaliyaman di Jalan P. Ramlee.cerita di bawah sebenarnya adalah dari bahasa inggeris.saya dah translate ke bahasa melayu.saya bukan nak melagakan kaum india dan saya bukan rasis tapi ambil ini sebagai iktibar wahai pembaca Badut Rakyat.sebenarnya yang melagakan kita adalah pembangkang.itu realiti !!!

Johny Walker Muniswaran

Seksyen yang berasingan dari kuil kita digunakan untuk lepak.Ini adalah Pechayiamman.Sebuah patung sangat jarang berlaku.
Semasa umur saya sekitar 14 tahun,saya sering menyertai 'senior' saya yang aktif downloading (menurun) Tuhan ke dalam jasad mereka.Di dalam kawasan perkuburan Klang ada sebuah kuil Kali yang kerap kami kunjungi.Berbagai upacara pooja dilakukan di situ oleh sami 'terlatih' hanya melalui pengalaman sendiri,hampir sepanjang upacara mereka menjerit-jerit seperti disampuk hysteria mungkin kerana kerasukan semangat ruh.Kalau di ingatkan balik,memanglah ia pengalaman yang menakutkan berada dalam kuil dalam kawasan perkuburan dikelilingi beberapa macha yang lidah terjelir-jelir keluar seperti dewi Kali,merenung tajam ke mata dan meramal apakah nasib masa depan saya.Sebaik saja drama downloading Tuhan selesai,macha-macha tadi akan lepak sambil pekena dua tiga balut (ganja).

Mari kita lihat isu kuil Muniswaran yang dirobohkan baru-baru ini.

"Menteri Wilayah Persekutuan,Datuk Seri Tengku Adnan Mansor berkata seorang sami yang berkunjung ke kuil tersebut sebelum Deepavali mendapati hanya ada 6 orang penganut Hindu di sana."

"Sami itu kemudian pergi ke tandas dan mendapati ada tersimpan minuman keras di sana.Sami berkata ini memalukan agama Hindu" beliau berkata hari ini"

Perkara pertama yang perlu diketahui disini ialah,teramat jelas yang bukan semua struktur kuil telah di roboh.Kedua,padan muka dengan kesemua India muttal pengikut Waythamoorty suttee yang mengundi BN,kerana terlalu yakin mereka akan berkuasa jika mereka menang.Memorandum Kesefahaman yang ditandatangani Waythamoorty itu hanyalah seperti tisu tandas saja dimata Najib.Ketiga,isu sebenar. Isu sebenar yang hendak saya bincangkan.Tengku Adnan ternyata telah menghina kaum Hindu di Malaysia,mencetus kemarahan dikalangan komuniti India.Beliau menuduh tandas kuil telah diguna bagi menyimpan minuman keras dan kuil telah disalahgunakan.Sebenarnya saya pun tidak teperanjat dengan kenyataan itu.Inilah punca kepada semua isu.Bila beliau berkata kuil telah disalahguna,ia adalah kenyataan yang benar.Saya melihatnya dengan mata saya sendiri.Sebenar nya,ketika kita berjuang bermati-matian mempertahankan hak kita beragama Hindu dalam negara.hakikatnya tanpa kita sedari,kita lah yang menghina agama kita sendiri.Kita memperbodohkan diri kita dengan perkara yang kita praktik.Fuck kita tidak ada pun satu garis panduan untuk apa yang perlu kita lakukan dan apa yang perlu dihindari.Hindu Sangam Malaysia,lagi satu pertubuhan yang tak boleh diharap,tak mampu mewakili penganut agama Hindu atau perkara yang berkaitan.

Bila Tengku Adnan menyatakan yang kuil telah disalahguna untuk aktiviti haram,tak payah lah kita nak beremosi.Kita perlu berfikir secara rasional.Saya tidak suka Umno pun,tapi kita tak boleh menolak kebenaran.Cuba fikir apa yang dah benar-benar sedang berlaku dalam kuil kita sekarang ini.Ada satu isu yang berlaku sebulan yang lepas semasa perayaan Qurban,di mana penganut Hindu membantah penyembelihan Qurban dilakukan dalam kawasan sekolah yang sepatutnya dijalankan dirumah sembelihan.Kononnya itu akan memberi kesan kepada pelajar sekolah.Saya langsung tak ambil peduli.Di kuil kita sendiri pun banyak kambing yang dikurbankan tanpa belas kasihan dan ia berlaku ditontoni oleh kanak-kanak yang berada disitu.Mana perginya pahlawan Hindu? Bawa la kambing-kambing tu ke rumah sembelihan.Orang seperti Tengku Adnan sedang mentertawakan kita kerana mereka tahu mereka sedang bercakap perkara yang betul.Mereka tahu apa yang diperkatakan mereka itu benar-benar berlaku.

Saya yakin minuman keras yang dijumpai di dalam tandas kuil itu kemungkinan ialah barang sembahan untuk Tuhan Muniswaran.Muniswaran ungge kitta Johnnie Walker kettarada? Kuil sepatutnya digunakan sebagai tempat mendapat pengajaran bagi generasi muda.Ia sepatutnya menyuntik nilai-nilai moral dan rohani kepada kanak-kanak dan dewasa.Kasih sayang sepatutnya disebar secara saksama dan kebaikan perlu ditunjukkan kepada semua.Tetapi,kita ada kuil yang hari-hari menjalankan upacara sembelih kambing.Inilah upacara mandi darah yang macha warisi dan kelakuan mereka dipertontonkan kepada macha lain.Apa gunanya mempertahankan agama yang kita tak turuti nilai-nilai yang diajarkan? Ini termasuk kesemua yang berada di dalam PKR dan MIC.Chumma padem punde than overah.Nak menganjur protes besar-besaran konon Ningge pandre ulel mayireke yenthe samikude unggele kapathathe.Masih tak yakin macam mana agama Hindu diamalkan di Malaysia? Ni video klipnya.
Baca seterusnya di sini : http://badutrakyat.blogspot.com/2013/11/eksklusif-kisah-sebenar-apa-yang.html

*Kongsi-kongsikan...sumber asal adalah dalam Bahasa Inggeris di sini: http://ragedindian.com/2013/11/11/johnnie-walker-muniswaran/#more-3693

PenangWasabi

Posted: 19 Nov 2013 09:32 PM PST

PenangWasabi


Ketua Pembangkang dibidas burukkan kepemimpinan di luar negara?

Posted: 19 Nov 2013 08:01 AM PST


JAKARTA - Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Sohaimi Shahadan menyifatkan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim sebagai seorang warganegara yang tidak bertanggungjawab kerana terus memburuk-burukkan kepemimpinan negara di luar negara.

Perbuatan Anwar memperkecil pemimpin-pemimpin negara kata Sohaimi, jelas memperlihatkan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu mahu menjadi seorang ahli politik yang populis dan sekali gus meraih simpati orang asing terhadap kegagalan pakatan pembangkang memenangi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) pada Mei lalu.

Tindakan tidak bertanggungjawab Anwar juga tegas beliau, memberi gambaran yang jelas tidak memiliki semangat nasionalisme yang seharusnya ada dalam setiap diri warganegara Malaysia.

"Inikah nilai seorang Ketua Pembangkang dengan memburuk-burukkan kepemimpinan negara kepada orang asing? Saya fikir, Anwar harus lebih bijak berpolitik. Sikap sebegini tidak seharusnya dilakukan oleh seorang pemimpin seperti beliau.


Apa yang disebut di sini (Indonesia) semuanya tohmahan yang tidak berasas," kata Sohaimi kepada wartawan di sini semalam.

Sohaimi yang juga Pengerusi Pelaburan Mara Berhad (PMB) sebelum itu mengadakan kunjungan hormat ke atas Duta Besar Malaysia dilantik ke Indonesia, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim di Kedutaan Besar Malaysia di sini semalam.

Beliau mengulas tindakan Anwar yang mencemuh kepemimpinan negara serta mendakwa pakatan pembangkang gagal memenangi PRU-13 disebabkan oleh penipuan dalam sistem pengundian serta skrip- skrip lama yang dikitar semula dalam usaha menarik perhatian orang asing.

Dakwaan-dakwaan itu dibuat Anwar dalam satu kuliah umum an juran Fakulti Ilmu Sosial Politik di Universiti Indonesia di sini minggu lalu yang dihadiri oleh 300 orang termasuk mahasiswa serta orang awam.

Penang Wasabi..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 19 Nov 2013 09:32 PM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 19 Nov 2013 09:11 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Bantulah Mangsa Taufan Haiyan Di Filipina, Mereka Perlukan Bantuan Anda @@UNICEF

Posted: 19 Nov 2013 08:30 PM PST


Skandal PMBK & Menantu Nik Aziz, Apakah Kes Ini Sudah Disiasat SPRM?

Posted: 19 Nov 2013 07:00 PM PST


Penjelasan Video : Kereta Lebih 12 Tahun Tidak Dilupus

Posted: 19 Nov 2013 05:59 PM PST


Lapangan Terbang Pulau Pinang Banjir

Posted: 19 Nov 2013 07:46 AM PSTKarpal Tidak Mahu Minta Maaf, Anggap Pemimpin PAS Tidak Faham Bahasa Inggeris

Posted: 19 Nov 2013 12:00 AM PST

 

 Pas leaders ignorant, don't understand English, says DAP chairman

TANAH MERAH: THE spat between Pas leaders and DAP national chairman Karpal Singh is beginning to boil over, with the veteran politician unfazed by calls for him to apologise.
This comes in the wake of an ultimatum issued to him to apologise within five days following his controversial statement on race-based parties to be deregistered.

Yesterday, Kelantan Deputy Menteri Besar Datuk Mohd Amar Nik Abdullah joined in the fray and said Karpal should apologise if he had indeed suggested the deregistration of the Islamic party.

However, Amar said the party did not give much thought to the statement as it was Karpal's opinion.
"This is his own perspective. The statement did not represent DAP or Pakatan," he said after the opening of the CMNM Mining Group Sdn Bhd's golddust smelting and processing plant in Sokor yesterday.

Amar was commenting on a statement by Pas national Youth vice-chief Dr Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob that, based on a recording of Karpal's press conference in Penang on Nov 5, the DAP stalwart had called for the Islamic party's deregistration.

Karpal has since dismissed demands for him to apologise.

He said the demand by some "misguided and ignorant leaders in Pas" in issuing him the ultimatum was outlandish and unwarranted, and that he would stand by what he had said.
Karpal said his detractors in Pas were also ignorant of the English language.

"I am surprised that some Pas leaders, who are obviously ignorant of the English language, have openly come out to criticise my call. In my press conference, which was in English, I had provided a caveat in the Pas' case by saying that it could open its doors to other races as it has non-Muslim supporters who were not direct members.

"This clearly takes Pas out of the shooting range of race-based political parties."

Karpal said Raja Ahmad had relied on an incomplete recording and owed the public an apology for misleading them.

On Pas' vice-president, Mahfuz Omar, Karpal said: "I hope those in Pas who understand English can explain it to the ignorant in the party, including Mahfuz, what I had said at the press conference .

"The question of apologising does not, and cannot, arise. There will be no apology and I will not entertain any idle demands by misguided Pas leaders."

Dipecat Kerana Tidak Bayar Wang Perlindungan? Parti Demokratik Jenis Apakah Ini?

Posted: 18 Nov 2013 11:00 PM PST


Penjelasan Menteri Wilayah : Cukai Pintu Di Wilayah Persekutuan Tidak Akan Naik Secara Mendadak

Posted: 18 Nov 2013 10:00 PM PST
KUALA LUMPUR, 13 Nov -- Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini memberi jaminan bahawa kadar baharu cukai pintu di sekitar ibu kota tidak akan dinaikkan secara mendadak. Beliau juga menafikan dakwaan beberapa Anggota Parlimen pembangkang bahawa kadar baharu itu akan melonjak lebih 200 peratus berbanding kadar sekarang. 

Katanya, keputusan berkenaan dengan kadar baharu itu belum muktamad dan notis penyelarasan yang dikeluarkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kepada warga kota baru-baru ini hanya merupakan kadar yang dicadangkan sahaja. 

Kenaikan itu perlu memandangkan cukai pintu sudah tidak dinaikkan selama 21 tahun manakala harga hartanah di bandar raya ini telah melonjak tinggi dalam dua dekad ini, jelasnya. "DBKL hanya ingin mendapatkan maklum balas daripada penduduk sama ada kadar yang dicadangkan itu boleh diterima ataupun tidak dan mereka dikehendaki menjawab maklum balas itu sebelum 16 Disember ini," katanya pada sesi penggulungan perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2014 di persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini. 

Beliau berkata demikian bagi menjawab pencelahan Lim Lip Eng (DAP-Segambut) yang mendakwa ada penghuni di kawasan itu telah mengadu bahawa kadar baharu yang dijangka dilaksana Januari tahun depan, meningkat lebih 200 peratus. Tengku Adnan berkata perbincangan juga akan dibuat untuk melihat sama ada akan melanjutkan tempoh mendapatkan maklum balas.

r b f

Posted: 19 Nov 2013 07:20 PM PST

r b f


Kereta Lebih 12 Tahun: Baca Betul-Betul dan Fahami Apa Yang Diperkatakan Oleh Timbalan Menteri Pengangkutan

Posted: 19 Nov 2013 04:23 AM PST

Sejak semalam kecoh dilaman-laman cyber mengutuk, menghentam dan membelasah Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi berhubung kenyataannya tentang kereta yang berusia 12 tahun ke atas tidak selamat berada di atas jalan raya. 

Jika pembangkang yang hentam, yang kutuk atau yang belasah kita tak perlu nak hairan, kerana itu memang tugas mereka untuk putar belitkan sebarang kenyataan daripada pemimpin BN. Yang agak pelik dan hairan sikit bila media-media cyber pro BN sendiri yang turut sama membelasah beliau. 

Kenapa perlu kita nak belasah beliau ? 

Yang membelasah beliau itu dah baca habis ke apa kenyataan atau ayat yang keluar dari mulut Timbalan Menteri Pengangkutan itu ? 

Baca bagi habis dulu, perhatikan setiap patah perkataan dan fahami betul-betul. Jangan kerana dengar cerita pembangkang, dan kita pun baca secara rawak sahaja, ambil perkataan bahagian kepala dan ambil perkataan bahagian ekor, kemudian turut sama belasah. 

Berikut adalah kenyataan Datuk Abdul Aziz Kaprawi yang disiarkan oleh Berita Harian,
SIBU: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) perlu membuat pertimbangan teliti sebelum menetapkan had jangka hayat kenderaan di negara ini, kata Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi.

Beliau bagaimanapun berkata keputusan itu mungkin perlu dibuat dengan segera demi kepentingan rakyat.

Bercakap pada sidang media selepas melancarkan sambutan Hari Maritim Sedunia peringkat kebangsaan 2013 di sini hari ini, beliau berkata cadangan Ketua Pengarah Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) Prof Dr Wong Shaw Voon baru-baru ini pada asasnya merupakan suatu penemuan baharu.

Pada Jumaat, Dr Wong memberitahu media di Melaka bahawa kereta berusia lebih 12 tahun tidak selamat untuk berada di jalan raya.

Boleh tunjukkan kepada saya bahagian mana dalam berita diatas yang beliau katakan kereta berusia 12 tahun ke atas tidak dibenarkan berada diatas jalan raya ? 

Terang-terang beliau berkata JPJ selaku agensi kerajaan yang dipertanggungjawabkan PERLU MEMBUAT PERTIMBANGAN TELITI sebelum menetapkan had jangka hayat kenderaan. Keputusan perlu dibuat dengan segera demi kepentingan rakyat. 

Maknanya, beliau meminta JPJ membuat pertimbangan yang betul-betul teliti sebelum buat keputusan dan keputusan perlu dibuat dengan segera demi kepentingan rakyat. Jangan biarkan rakyat terus susah hati atau bimbang dengan kereta mereka yang berusia lebih 12 tahun. Jika selamat kata selamat, jika tak selamat kata tidak selamat dan apa hujahnya.


Kesimpulannya Timbalan Menteri berkenaan pun boleh dikatakan tidak gembira dengan cadangan Miros. Sebab itu beliau minta JPJ buat pertimbangan, buat kajian atau buat pemeriksaan betul-betul terlebih dulu terhadap cadangan yang dikemukakan oleh Miros, kerana cadangan itu secara kasarnya dilihat tidak logik. Beliau dah kata pada asasnya itu satu penemuan yang baharu. Maknanya perlukan kajian yang lebih mendalam. Bukannya terus menguatkuasakan apa yang dicadangkan oleh Miros. 

Timbalan Menteri berkenaan pun ada rakyat juga di kawasan yang beliau wakili. Jangan ingat beliau pun suka-suka sahaja nak buat keputusan yang boleh mendatangkan impak buruk yang teruk kepada kerajaan dan kepada beliau sendiri. 

Dulu pun pernah timbul cadangan agar kenderaan-kenderaan yang lanjut usia menjalani pemeriksaan di Puspakom untuk memastikan tahap keselamatan sesebuah kenderaan. Namun perkara tersebut dibantah oleh orang ramai dan cadangan tersebut terkubur begitu sahaja. 

Kita kena baca betul-betul dulu apa yang beliau perkatakan. Jangan kita pula yang teruja dengan gendang yang dipalukan oleh pembangkang dan kita menari ikut rentak mereka. Kalau begitu seronoklah mereka...

Dalam kes ini kita kenalah ada belas kasihan sikit kepada Timbalan Menteri Pengangkutan. Jangan main belasah beliau dan samakan beliau dengan raja lawak Pas, Mahfuz Omar. Beliau tak kata pun yang kerajaan nak haramkan kereta berusia 12 tahun di jalan raya. Beliau hanya minta JPJ buat pertimbangan teliti terhadap cadangan pihak Miros.

Walhalalmu...Walharamku...Isteri PM Guna Pesawat Kerajaan, Haram....Anak Nik Aziz Naik Pesawat Guna Duit Kerajaan, Halal

Posted: 18 Nov 2013 09:48 PM PST

Semalam pembangkang membangkitkan di Parlimen berhubung penggunaan pesawat Kerajaan Malaysia oleh isteri Perdana Menteri dan rombongannya ke Qatar minggu lepas. 

Seperti yang pernah saya tulis di blog ini sebelum ini, senjata paling utama pembangkang adalah memburuk-burukkan PM dan isteri sehingga boleh menimbulkan kebencian rakyat kepada mereka berdua, barulah BN dan Umno boleh dilemahkan. 

Sebelum saya pergi lebih lanjut, saya nak jelaskan dulu tentang tujuan pemergian isteri PM ke Qatar minggu lepas. Kehadiran Datin Seri Rosmah di Qatar minggu lepas adalah memenuhi jemputan Persatuan Ahli Perniagaan Wanita Qatar ke Forum Ahli Perniagaan Wanita Antarabangsa yang berlangsung di Qatar pada 11-12 November 2013. Lihat di sini

Persatuan Ahli Perniagaan Wanita Qatar adalah sebuah persatuan yang diasaskan oleh Sheikha Mozah Binti Nasser Al- Misnad, isteri Emir Qatar. Lihat sini

Dalam dunia ini sudah menjadi lumrah samada isteri Perdana Menteri, isteri Presiden, isteri menteri, isteri YB atau isteri pemimpin tidak kira di mana-mana negara sekali pun, mereka (isteri) akan terlibat dengan kerja-kerja hal ehwal wanita, hal ehwal kanak-kanak dan kerja-kerja kebajikan. Kecuali di Malaysia ada satu yang gila. Suami ketua pembangkang, isteri presiden parti. Bila parti bermesyuarat habis laki, bini dan anak turut sama bermesyuarat. 

Dalam kes yang melibatkan Datin Seri Rosmah ini, beliau dijemput oleh sebuah persatuan wanita yang dinaungi oleh isteri Emir Qatar untuk ke majlis yang melibatkan ahli perniagaan wanita antarabangsa, pada saya ianya satu kebanggaan yang cukup besar. Cuba anda bayangkan apa akan jadi jika yang dijemput itu bini Hadi Awang atau bini Anwar ? Bergegar pentas ceramah beb....60 hari 60 malam. 

Walaupun Datin Seri Rosmah dijemput sebagai tetamu utama, namun beliau sedar beliau tidak ada kuasa yang melibatkan kerajaan, sebab itu bersama dengan beliau ke forum tersebut adalah Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Dr Rebecca Fatima Sta Maria. Juga turut hadir ke forum berkenaan adalah CEO Matrade, Datuk Dr Wong Lai Sum. Mereka-mereka inilah orang yang berkuasa untuk berbincang atau menerangkan kepada ahli-ahli perniagaan yang hadir di forum berkenaan tentang pelaburan di atau perniagaan di Malaysia. 

Berhubung penggunaan pesawat kerajaan. Untuk menggunakan pesawat kerajaan ianya perlu mendapat kelulusan kabinet. Dalam hal ini pesawat yang digunakan untuk ke Qatar telah mendapat kelulusan kabinet. Jadi tidak ada apa-apa kesalahan dalam hal ini. 

Ahli Parlimen Sepang (Pas) mengatakan PM boleh didakwa di mahkamah jika beliau didapati bersalah kerana melanggar prosedur dalam membuat keputusan yang melibatkan konflik kepentingan. Wah...wah...wah...bila tembak orang bukan main lagi. Tak ingat ke apa yang pernah terjadi kepada dewa orang-orang Pas yang mentadbir Kelantan sebelum ini ? 

Nik Aziz selaku Pengerusi PMBK dalam satu mesyuarat yang beliau pengerusi telah melantik menantunya sebagai CEO PMBK. Kes berkenaan disiasat SPRM, dan akhirnya SPRM memutuskan Nik Aziz tidak bersalah. 

Jika Nik Aziz tak bersalah, kenapa pula Najib bersalah ? Inilah yang dikatakan perangai syaitan. Walhalalmu....walharamku....kau buat halal....aku buat haram....

Anda boleh baca kisah selanjutnya dan melihat minit mesyuarat yang dimaksudkan di sini

Soal kejujuran, soal rasuah....tak kira dari 5 sen hinggalah 50 bilion sekalipun, rasuah tetap rasuah. Soal salah guna kuasa atau penyelewengan, tidak kiralah daripada sekecil guna lilin kerajaan hinggalah guna pesawat kerajaan, jika tidak dilakukan mengikut prosedur, salah tetap salah.

Pas nak bercakap soal salah guna kuasa ? Pas nak bercakap soal penyelewengan ? Mari saya tunjukkan anda satu bukti lagi...


Anda lihat gambar diatas, dan baca-baca betul-betul tulisan tangan dalam kotak. Itu adalah tulisan tangan menantu Nik Aziz. Lihat bagaimana dia menggunakan wang yang selama ini mereka sering laung-laungkan wang rakyat....wang rakyat....untuk membeli tiket penerbangan bagi isterinya. Untuk menghalalkan tindakan dia itu, dia mencatatkan disitu isterinya Nik Amalina adalah pengiring isteri MB (ibu beliau). Anda baca kisah selanjutnya di sini

Apakah itu tidak salah ? 

Inilah yang saya kata walhalalmu....walharamku.....

JURI RAKYAT

Posted: 19 Nov 2013 07:08 PM PST

JURI RAKYAT


Bayi Ini lahir dari Ibu yang Sudah Meninggal Tiga Bulan

Posted: 19 Nov 2013 05:24 AM PST

Bayi lahir dari mayat

Ibu hamil yang sudah meninggal lama biasanya tidak mungkin lagi bisa melahirkan bayinya dengan selamat sebab biasanya bayi yang dikandung juga akan ikut mati seiring kematian jaringan dan sel yang dialmi ibunya. 

'Namun seorang bayi di Negara Hungaria ini berhasil dilahirkan dengan selamat dari seorang ibu yang sudah meninggal selama 3 bulan lamanya. 

Bayi Hungaria ini lahir dengan bantuan dokter dengan cara operasi caesar, Bayi ini bisa tetap bertahan hidup dan berhasil dilahirkan setelah dokter  mempertahankan otak ibu hamil ini agar tetap hidup dengan bantuan alat alat canggih rumah sakit. 

Sang ibu bayi diyatakan meninggal akibat penyakit stroke pada usia kehamilan 15 pekan, seperti dilansir majalah Time, Kamis (14/11). Kini bayi yang dilahirkan oleh ibu yang sudah meninggal selama 3 bulan ini dalam keadaan sehat dan dalam pengawasan dokter. 

Selain berhasil melahirkan bayinya  ibu bayi yang sudah meninggal  ini juga menyumbangkan organ tubuhnya untuk orang lain setelah kelahiran bayinya.

Gadis Cantik Ini Tidak Memiliki Organ Seksual

Posted: 19 Nov 2013 05:03 AM PST

gadis tidak punya organ seksual

Organ seksual merupakan organ reproduksi untuk melanjutkan keturunan, nah jika manusia tanpa memiliki organ seksual artinya kita tidak akan bisa punya anak, nah inilah yang dialami oleh gadis cantik bernama Jacqui Beck. 

Pada tahun 2012 Jacqui Beck pernah memerikasakan dirinya kedokter ketika itu ia berusia  17 tahun. Jacqui Beck memeriksakan diri kedokter karenamengalami masalah sakit disekitar pinggang dan mmeriksakan diri kenapa di Usia 17 tahun ia berlum datang bulan atau menstruasi. 

Dokter pun kemudian melakukan beberapa tes kesehatan dan Jacqui Beck pun dirujuk ke dokter kandungan untuk menemukan apa masalah yang ia alami. Nah ketika periksa di dokter kandungan  Jacqui Beck terkejut ketika dokter mengatakan jika dirinya tidak memiliki organ seksual. 

Dokter mengatkan jika ia mengalami Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH), sindrom langka yang berakibat pada sistem reproduksinya. Atau dengan kata lain, ia tak punya rahim, serviks (mulut rahim), juga bukaan vagina. Meski demikian tak ada masalah saat kencing. 

Sebab, saluran vaginal dan urinal berbeda. "Dokter pada dasarnya menjelaskan bahwa aku tidak memiliki rahim atau vagina," kata dia seperti dikutip dari Daily Mail, 14 November 2013. 

Karena tidak memiliki organ seksual maka Gadis ini tidak bisa memiliki anak dan tidak bisa untuk melakukan hubungan intim sebab di mana vagina seharusnya berada, ternyata hanya 'lesung'. Dokter sendiri menyarankan untuk melakukan beberapa operasi plastik agar gadis cantik ini bisaberhubungan seksual dengan pria. 

Walaupun Jacqui Beck mengalami kondisi yang aneh dan tidak seperti wanita normal lainya namun Jacqui Beck tetap berikir postif terhadap apa yang ia alami saat ini.

Sering Menangis, Orang Tua di Brasil Jual Anaknya di Internet.

Posted: 19 Nov 2013 04:59 AM PST

Jula anak di Internet

Sebagai orang tua suidah seharusnya kita menjaga anak kita dan merawatnya namun orang tua di Brasil ini tidak ia malah menjual anaknya di Internet karena selalu menagis setiap hari. 

Menjual anak merupakan pelangaran hukum, nah di Brasil ada orang tua yang menjual anakanya sendiri di situs Internet OLX. Alasan penjualan anak ini pun sangat unik yakni karena anaknya selalu menagis sehingga mengangu orang tuanya untuk tidur. 

"Dia selalu menangis keras dan tidak mengizinkan kami tidur nyenyak padahal kami harus bekerja untuk hidup," ujar orang tua si bayi menuliskan keterangan soal anaknya. 

Dalam situs jual beli tersebut tidak diketahui sipenjual adalah sorang ibu atau seroang bapak karena tidak dituliskan jenis kelaminya  orang tua hanya mencantumkan nomor kontak diketahui berasal dari wilayah Negara Bagian Goias. 

Pihak pengelola situs jual beli ini pun setelah mengetahui ada orang yang menjual bayi di situsnya langsung memberikan label Ikan aneh. Polisi Brasil kini sedang menyelidiki kasus penjualan bayi di Internet ini jika terbukti bersalah mala orang tua yang menjual anaknya akan terancam hukuman penjara.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 19 Nov 2013 03:34 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Foto separuh bogel penasihat politik tersebar

Posted: 19 Nov 2013 02:02 PM PST

Seorang wanita muda telah menggegarkan suasana politik tanahair apabila foto separuh bogelnya muncul dalam sebuah akhbar tabloid.

Vanja Hadzovic, 27, bertugas sebagai penasihat di kementerian luar negeri Serbia adalah salah seorang yang bercita-cita tinggi mahu meneruskan kariernya di bahagian hubungan diplomatik.

Namun begitu, foto seksinya di akhbar Blic telah menyebabkan cakap-cakap belakang dikalangan ketua-ketua jabatan di kementeriannya.

Sumber dari kementerian berkata, "Sudah pasti ada yang tidak bersetuju dengan aksi beliau sebegitu tetapi bercita-cita besar untuk bertugas sebagai seorang diplomat."

Vanja, seorang pemegang ijazah pengurusan media telah menolak untuk memberi sebarang komen mengenai gambar tersebut yang tersebar semalam.

Menteri di kementerian tersebut, Ivan Mrkic berkata perkara tersebut akan disiasat oleh pihaknya.
Beliau juga berkata, Vanja masih lagi dalam latihan dan belum melakukan apa-apa urusan diplomatik. Sumber lain berkata, walaupun begitu, pihak kementerian tetap berasa malu dengan kejadian tersebut, mereka tetap mempertahankan tindakannya berkasi di dalam jaringan sosial.

"Untuk muncul di media sosial, itu adalah hak peribadi masing-masing. Tetapi pegawai-pegawai di kementerian harus patuh kepada peraturan yang telah digariskan.

Sebelum ini, Vanja Hadzovic pernah menjadi naib Presiden sayap remaja Parti Sosialis - parti yang pernah dipimpin oleh penjenayah perang, Slobodan Milosevic.


AFC Cup: Harimau Malaya kecundang kepada Qatar

Posted: 19 Nov 2013 06:49 AM PST

Pemain Qatar, Khalfan Ibrahim (kiri) bersaing dengan pemain Malaysia, Mohd Razman Roslan (tengah) and Mohd Aidil Zafuan Radzak ketika perlawanan kelayakan Piala Asia peringkat kumpulan di Stadium Shah Alam pada Selasa malam. Keputusan Malaysia kalah kepada Qatar 1-0. -foto The Star/ GLENN GUAN
SHAH ALAM: Malaysia kalah 0-1 kepada Qatar pada perlawanan kelima, kumpulan D, kelayakan Piala Asia 2015 di Stadium Shah Alam, di sini, Selasa malam.

Kedua-dua pasukan terikat seri tanpa jaringan pada separuh masa pertama.

Penjaring:

Qatar: Al-Ali (minit ke-65)

Barisan Pemain:

MALAYSIA: Khairul Fahmi Che Mat, Mahalli Jasuli, Mohd Razman Roslan, Mohamad Aidil Zafuan Abdul Radzak, Amiridzwan Taj Tajudin, Safiq Rahim (kapten), K. Gurusamy (Muhamad Nazmi Faiz Mansor), S. Kunalan (Azamuddin Mohd Akil), Mohd Amri Yahyah (Mohd Nazrin Nawi), Norshahrul Idlan Talaha, Mohd Safee Sali.

QATAR: Saad Al-Sheeb, Mohammed Kasola, Abdelkarim Hassan, Bilal Mohammed, Ibrahim Alghanim, Wesam Rizik, Khalfan Ibrahim, Hamid Ismaeil (Mosaab Mohamoud M Elhassan), Hassan Al-Haydos (Mohamed El Sayed), Ali Afif (Al-Ali), Sebastian Suria.

Pengadil: Kim Sang Woo (Korea Selatan)

PAS P. Pinang ugut kerajaan negeri

Posted: 19 Nov 2013 05:01 AM PST

TIMBALAN Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Muhammad Fauzi Yusof (dua dari kiri) bersama pemimpin PAS mengadakan sidang media membidas kerajaan negeri Pulau Pinang di Safira Club, Seberang Jaya, hari ini. - Foto Amir Irsyad Omar
BUTTERWORTH: PAS Pulau Pinang hari ini mengancam akan melepaskan semua jawatan dalam kerajaan Pulau Pinang jika peminpin parti tertentu dalam kerajaan terus campur tangan dalam hal ehwal Islam negeri.

Perkara itu dinyatakan Timbalan Pesuruhjayanya, Muhammad Fauzi Yusof, hari ini.

Beliau berkata, keadaan itu menyebabkan timbulnya perasaan tidak puas hati dalam kalangan kepemimpinan PAS negeri dan akar umbi.

Muhammad Fauzi berkata, pihaknya bersama akar umbi tidak mahu PAS dilihat sebagai boneka kerana tidak mempunyai suara dalam pentadbiran.

"Malah campur tangan Exco dalam hal berkaitan agama dilihat menafikan kuasa Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Salleh Man yang dilantik sebagai Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang(MAINPP)," katanya.

AFC Cup: Live Streaming Malaysia vs Qatar 19 November 2013

Posted: 19 Nov 2013 04:02 AM PST

Peluang Malaysia untuk layak ke Piala Asia 2015 akan bergantung kepada keputusan perlawanan malam ini. Jika menang, peluang kita kembali cerah. Seri masih ada peluang jika bernasib baik. Kalah? Pintu ke Australia sudah tertutup. Peminat bola sepak tempatan hanya mampu menyokong dari luar padang. Terpulanglah kepada jurulatih dan pemain untuk buktikansemangat dan bisa sebenar Harimau Malaya.

Qatar bukanlah pasukan belasahan. Mereka merupakan nama besar dalam bola sepak Asia. Dalam perlawanan pertama peringkat kumpulan, Malaysia tewas 0-2. Beraksi di hadapan penyokong sendiri, diharapkan pasukan negara membalas dendam kekalahan tempoh hari.

Strategi yang tepat adalah kunci kejayaan malam ini. Ketika menentang Bahrain minggu lepas,Datuk K.Rajagobal terlupa yang kita masih ada pemain simpanan untuk mengubah permainan. Penyerang negara harus memanfaatkan peluang terhidang untuk memberi tekanan kepada Qatar.

Siaran Langsung Perlawanan Malaysia vs Qatar

QATAR VS MALAYSIA 19 NOV 2013, ASTRO MALAYSIA LAWAN QATAR 2013, STADIUM MALAYSIA VS QATAR


19 November 2013 (Selasa)

8.45 pm , Stadium Shah Alam

Live @ Astro Arena 801


Link Live Streaming [Klik]

#Villanabila: Wajah budak 'diculik' makhluk halus di rumah gelfren

Posted: 19 Nov 2013 03:01 AM PST

JOHOR BAHRU: Budak lelaki berusia 16 tahun yang dilaporkan hilang selepas memasuki Villa Nabila, sebuah banglo yang terbiar di sini dan disenaraikan sebagai salah sebuah dari lima tempat paling menyeramkan di negara ini, telah dijumpai.

Mohamad Izzat Izzudin Hussin, dikatakan telah berada di rumah seorang kawannya di Bandar Dato Onn, di sini.

Ibunya Norhayati Mohamad, 39, berkata, polis memaklumkan kepada beliau bahawa anaknya telah ditemui sekitar pukul 2 pagi Selasa.

"Saya lega kerana saya benar-benar percaya bahawa makhluk halus telah mengambil anak saya," katanya ketika dihubungi.

Norhayati berkata, beliau berjaya bercakap dengan anaknya secara ringkas dan anaknya memberitahu bahawa dia telah terlupa untuk memberitahu ibunya di mana dia berada.

"Dia tidak pernah hilang seperti ini sebelum ini, sekarang saya hanya berasa lega, " katanya, sambil menambah anak lelakinya itu masih disoal siasat oleh pihak polis pada masa ini.

Sebelum ini dilaporkan bahawa seorang remaja lelaki telah hilang selepas dia dilihat memasuki bangunan terbiar di Danga Bay di sini pada sabtu.

Turut dilaporkan bahawa sekumpulan 23 kanak-kanak juga telah hilang.

Polis, bagaimanapun, menafikan laporan yang kedua.

Portal pelancongan yang berpangkalan di AS, Expedia baru-baru ini menyenaraikan Danga Bay sebagai antara lima tempat yang paling berhantu di Malaysia kerana lokasi Villa Nabila.

Banglo ini terletak di atas bukit yang menghadap ke Selat Johor. - 19/11/13

Elak komen perihal Karpal, Tok Pa mendayuskan PAS

Posted: 19 Nov 2013 01:01 AM PST

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali hari ini mengelak mengulas mengenai pendirian rasmi mereka berhubung gesaan pembatalan parti politik berasaskan bangsa dan agama oleh pengerusi DAP Karpal Singh.

Walaupun didesak beberapa kali oleh wartawan sama ada pendirian parti Islam itu sejajar dengan pendirian Pemuda PAS yang mengkritik keras, Mustafa tetap tidak menjawab secara langsung.

Beliau sebaliknya menjelaskan mahu melihat perkembangannya terlebih dahulu.

Wartawan: Pemuda PAS beri masa kepada Karpal lima hari, Muslimat pun tuntut beliau mohon maaf.

Mustafa: Tak apa, itu semua wakil PAS. Pemuda pun wakil PAS, Muslimat pun PAS, itu wakillah itu. Suaralah itu.

Wartawan: Adakah bermaksud sama dengan Pemuda PAS?

Mustafa: Itu punya hak masing-masing. Itu hak dewan, macam mana nak nyatakan. Kamu tanya Karpal, dia wakil DAP atau tidak? Boleh tanya macam itu. (ketawa). Jadi saya kata, dewan-dewan itu wakil yang sah, mewakili PAS. Dewan Muslimat, dewan yang sah mewakili PAS. Pemuda pun dewan sah mewakili PAS. Jadi, fahamlah itu.

Wartawan: Pandangan rasmi PAS pusat bagaimana?

Mustafa: Pandangan rasmi adalah daripada pandangan PAS Pusat. Itu pun, rasmi juga, daripada (Dewan) masing-masing.

Wartawan: Karpal dilapor masih berdegil untuk tidak mohon maaf.

Mustafa: Saya tidak nampak kenyataan dia... Saya nak tengok selepas ini ada ataupun tidak. Saya nak tengok ada atau tidak. Kalau ada saya jawab sendiri (ketawa).

Wartawan: PAS nak minta Karpal mohon maaf?

Mustafa: Isu itu masih (berlangsung) lagi. Tengoklah perkembangannya. Orang ini kata macam ini, orang ini jawab. Masa (ini) tengah jawab tak ada keputusan lagi. (ketawa).

Wartawan: PAS dilihat selama ini berdiam diri.

Mustafa: Yang lepas, (isu) mana yang kita tak jawab? Kita jawab semua, kita jawab. Kita tak berdiam diri, Pemuda pun PAS. Oleh kerana dia ada versi dia, Karpal kata dia tak kata, jadi kita tengok macam mana, bukti yang masing-masing ada.

Malaysiakini

(Gambar) Wanita bogel dalam keretapi mengaku tuhan

Posted: 19 Nov 2013 12:31 AM PST

CHICAGO – Aktiviti harian penduduk di Chicago yang menggunakan komuter, telah dikejutkan dengan kejadian seorang wanita yang menyerbu masuk ke dalam komuter itu dalam keadaan bogel.

Kejadian berlaku di stesen Granville.

Wanita yang mengalami sakit mental itu, turut menjerit dan menampar beberapa penumpang komuter berkenaan.

Dia kemudiannya mengaku dirinya adalah `tuhan' komuter itu dan mengarahkan semua penumpang turun, kerana dia telah mengambil alih keretapi tersebut.
Keadaan itu menyebabkan komuter tersebut tergendala selama 15 hingga 30 minit.

Wanita tidak siuman yang berusia 31 tahun itu mahu memandu keretapi terbabit.

Polis kemudiannya berjaya mengarahkan wanita itu keluar daripada keretapi berkenaan dan dia dibawa ke hospital untuk penilaian mental.

Hina mahkamah, Ibrahim Ali dipenjara dan denda

Posted: 18 Nov 2013 10:31 PM PST

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memutuskan presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali dan penulis blog Zainuddin Salleh bersalah atas kesalahan menghina mahkamah.

Kesalahan itu merujuk kepada penerbitan satu tulisan Zainuddin di laman web PERKASA pada 7 Januari lalu yang dianggap mencalar imej Hakim Mahkamah Tinggi Datuk VT Singham.

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara sehari ke atas Ibrahim, berkuatkuasa hari ini dan juga denda RM20,000.

Mahkamah turut menetapkan hukuman penjara empat minggu ke atas Zainuddin, berkuatkuasa hari ini.

Pelajar cemerlang lakukan seks dalam rumah nenek

Posted: 18 Nov 2013 10:01 PM PST

Gambar hiasan
SETIU - Seorang pelajar tingkatan satu dirogol teman lelaki yang dikenalinya melalui laman sosial Facebook di dalam bilik tidur rumah neneknya di Kampung Bintang, di sini, awal pagi semalam.

Pelajar cemerlang sebuah sekolah menengah di Besut itu dikatakan dirogol sebanyak dua kali oleh kekasihnya itu yang dikenalinya baru sebulan.

Ketua Polis Daerah Setiu, Deputi Superintendan Ab Rahman Raja Mohamed berkata, suspek berusia 15 tahun yang merupakan pelatih sebuah pusat latihan kemahiran telah datang ke rumah mangsa pada jam 12 tengah malam Khamis lalu dan mereka didakwa tidur bersama.

"Mangsa dan suspek dikatakan telah melakukan seks sebanyak dua kali iaitu pada jam 1 pagi dan 6.30 pagi Jumaat di dalam bilik tidur mangsa tanpa disedari ahli keluarganya," katanya.

Ab Rahman berkata, perbuatan suspek bagaimanapun terbongkar apabila adik perempuan mangsa yang berumur 7 tahun masuk ke dalam bilik kira-kira jam 2 petang hari sama dan ternampak ada lelaki di dalam bilik.

Katanya, adik mangsa bertindak memberitahu bapa saudara mangsa yang kemudian memeriksa bilik berkenaan.

"Terkejut dengan kehadiran bapa saudara kekasihnya, suspek yang berasal dari Besut itu cuba melarikan diri namun berjaya ditangkap oleh bapa saudara mangsa sebelum diserahkan kepada polis," katanya.

Mangsa tinggal bersama neneknya di rumah berkenaan manakala ibu bapanya bekerja di daerah lain.

Suspek ditahan reman untuk membantu siasatan dan kes disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol.

Pemimpin PAS jahil berbahasa Inggeris - Karpal Singh

Posted: 18 Nov 2013 08:31 PM PST

KUALA LUMPUR – Pengerusi DAP, Karpal Singh menyelar Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM), Dr. Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob dan Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar kerana didakwa tidak mempunyai kemahiran Bahasa Inggeris.

Jelas beliau, kekurangan itu menyebabkan kedua-dua pemimpin kanan PAS tersebut salah faham berhubung kenyataannya yang menggesa supaya pendaftaran parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO) berasaskan kaum dan agama dibatalkan baru-baru ini.

"Saya terkejut beberapa pemimpin PAS yang jahil Bahasa Inggeris secara terbuka mengkritik gesaan saya. Saya tekankan pada sidang akhbar berbahasa Inggeris tersebut dengan `provideda kaveat' dalam kes PAS kerana PAS sebuah parti politik yang membuka pintunya kepada kaum lain kerana mempunyai unit dalam kalangan bukan penyokong bukan Muslim.

"Oleh itu saya berharap pemimpin PAS yang mempunyai kemahiran Bahasa Inggeris dapat menerangkan kepada Raja Ahmad dan Mahfuz apa sebenarnya maksud yang cuba disampaikan dalam sidang media berbahasa Inggeris pada 5 November lalu itu," katanya melalui satu kenyataan media.

Mynewshub.my semalam melaporkan hubungan PAS dan DAP ibarat retak menanti belah apabila beberapa pemimpin PAS bercakaran dengan Karpal berhubung isu mengharamkan parti politik dan NGO berasaskan kaum dan agama di negara ini.

Konflik bermula apabila Raja Ahmad mendakwa Pengerusi DAP itu seorang pembohong kerana menafikan beliau ada membuat gesaan berhubung pengharaman berkenaan dalam satu sidang media pada 5 November lalu..

Karpal yang berang dengan tindakan Raja Ahmad sebaliknya mendakwa, Naib Ketua DPPM itu yang merupakan seorang pembohong kerana menuduhnya tanpa merujuk kepada transkrip penuh sidang media di Pulau Pinang pada 5 November lalu.

Pengerusi DAP turut menyifatkan Naik Ketua DPPM itu seorang pemimpin PAS yang tidak tahu menjaga tatasusila dan memberi amaran kepadanya supaya menjaga bahasa.

Malah, Karpal berkata, PAS sepatutnya berterima kasih kepadanya selain menyifatkan Raja Ahmad cuma seorang ahli politik `kecilan' dalam hierarki kepimpinan PAS.

Raja Ahmad membalas kutukan Karpal dengan mendesak Karpal meminta maaf kepada PAS dalam tempoh lima hari mulai hari tersebut atau berhadapan tindakan lanjut.

Mengulas desakan itu, Karpal berkata, permintaan oleh beberapa pemimpin PAS yang jahil Bahasa Inggeris supaya beliau meminta maaf kepada parti itu dalam masa lima hari suatu perkara yang aneh dan tidak wajar.

Sehubungan itu, tegasnya, beliau tidak akan membuat permohonan maaf tersebut hanya kerana disebabkan pemimpin PAS yang tidak faham Bahasa Inggeris telah salah faham mengenai kenyataannya.

"Raja Ahmad yang sepatutnya meminta maaf kepada orang ramai kerana telah memberi kefahaman yang salah kepada masyarakat mengenai kenyataan saya," tegasnya. – mynewshub.my

#Villanabila: Dua keping gambar penampakkan entiti seram

Posted: 18 Nov 2013 07:31 PM PST

Petang semalam ketika ramai manusia membanjiri kawasan rumah banglo tinggal di Danga Bay, Johor Bahru wartawan mynewshub.my menerima dua keping foto yang agak menarik dan menyebabkan berdiri bulu roma apabila melihatnya.

Gambar pertama diberikan oleh sepasang adik-beradik yang berada di hadapan rumah berkenaan sejak kes itu menjadi viral di dalam internet manakala gambar kedua diberikan kepada mynewshub.my oleh seorang wanita yang memandu melalui kawasan rumah itu.

Banglo itu yang dikenali penduduk setempat sebagai Villa Nabila diketahui mempunyai banyak cerita mistik yang berlaku termasuk turut disenaraikan sebagai lima tempat paling berhantu di Malaysia.

Penulis hari ini berkongsi dua gambar berkenaan dan anda tentukan sendiri apa yang anda nampak atau adakah ia hanya ranting kayu dan daun yang menyerupai sesuatu yang disifatkan sebagai entiti paranormal.

Biasalah, dalam keadaan kecoh begini pasti ada gambar sedemikian akan tersebar demi untuk menarik perhatian orang ramai yang membaca atau melayari internet.

Hari ini, remaja berkenaan yang dilaporkan hilang Mohd Izzat Izzudin Hussin, 16 tahun, sebelum ini pula telah dijumpai menyorok di rumah teman wanitanya selepas tengah malam tadi.

Anda lihat sendiri dua gambar ini dan tentukan apa yang anda dapat lihat ada di dalam gambar itu.

Gambar pertama diperolehi daripada dua orang adik beradik Fahariza Baharom, 29 tahun, dan Faharizad Baharom, 20 tahun, (gambar bawah) yang ditemui penulis kira-kira pukul 10 malam di hapan Villa Nabila.

Jika dilihat di bahagian bawah, anda akan nampak gambar seperti wajah seorang wanita berada pada dinding batu di kawasan bawah rumah Villa Nabila.

Mereka berdua mendakwa berada di situ sejak siang untuk melihat apa yang terjadi dengan lebih dekat serta merakamkan gambar rumah berkenaan dengan harapan mungkin ada gambar entiti paranormal atau hantu yang bakal mereka rakamkan.

Gambar kedua diperolehi daripada seorang wanita yang enggan namanya disiarkan. Beliau merakamkan gambar ini dari dalam keretanya ketika memandu melalui kawasan hadapan Villa Nabila.
Apa yang anda boleh nampak di dalam gambar kedua ini?

Anda perhatikan di sudut sebelah kiri atas dan apa rasanya yang anda nampak di kawasan itu di dalam gambar ini?

Penulis tidak mengatakan gambar berkenaan ialah satu entiti tetapi gambar itu apabila dilihat ia mampu menaikkan bulu roma anda.

Anda lihat dan anda bincangkan apa agaknya yang mata anda nampak? Gambar yang penulis perolehi tidak diedit oleh apa-apa pun sebaik diperolehi. – mynewshub.my

#Villanabila: Remaja hilang ditemui dalam keadaan bingung

Posted: 18 Nov 2013 07:00 PM PST

Johor Bahru: Seorang pelajar tingkatan empat yang dilaporkan hilang selepas mengunjungi banglo mistik, Villa Nabila pada Sabtu lalu sudah ditemui awal pagi tadi.

Mohamad Izzat Izzudin Hussin, 16, ditemui di Bandar Dato' Onn di Tebrau pada jam 2 pagi tadi dan dalam keadaan selamat.

Ibunya, Norhayati Mohamad,38, berkata, keluarganya akan membawa remaja berkenaan untuk berubat secara tradisional.

"Dia menyatakan lupa jalan untuk pulang ke rumah seolah-olah ada individu yang membawanya ke suatu lokasi.

"Kemudian dia dibantu seorang lelaki yang memberi perlindungan di rumahnya," katanya ketika dihubungi pagi tadi.

Pelakon mahu saman malu ustaz RM3 juta

Posted: 18 Nov 2013 06:30 PM PST

Kuala Lumpur: "Saya bertekad menuntut saman malu berjumlah RM3 juta daripada individu ini. Bagaimanapun saya masih membuka ruang untuk sebarang perbincangan. Sekiranya beliau berdiam diri, tindakan susulan dibuat bagi menuntut hak saya," kata pelakon dan penerbit, Norul Iman Abd Rahman atau Boy Iman, 33, mengulas konflik membabitkan dirinya dan seorang ustaz berkenaan projek perumahan.

Menerusi syarikatnya AFF Pictures Sdn Bhd, Boy Iman dilantik sebagai duta syarikat terbabit yang bakal membina rumah banglo mampu milik berharga di bawah RM100,000 di seluruh negara kecuali Sabah dan Sarawak.

Projek ini dibangunkan dalam tempoh tiga tahun dan sebagai ganjaran, dia menerima bayaran RM500,000.

"Satu sidang media diadakan pada Mei lalu yang turut dihadiri Presiden SENIMAN, Zed Zaidi dan beberapa artis antaranya Abon bagi menghebahkan perkara ini.

AFF Pictures Sdn Bhd juga bertindak sebagai syarikat pemasaran untuk projek ini.

Majlis itu berjalan lancar tanpa menampakkan sebarang masalah berbangkit di kemudian hari.

"Saya juga percayakan individu ini kerana sudah lama kenal dia kerana sering mendapatkan khidmatnya dalam penyediaan makanan dan kanopi untuk majlis anjuran saya.


Pada akhir Ramadan lalu, kami sama-sama mengerjakan umrah dan apabila pulang saya dapati beliau seperti hendak sisihkan saya," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Menurutnya, paling dikesalkan ialah individu ini cuba mengetepikan dia apabila berurusan secara langsung dengan SENIMAN sedangkan sebelum ini dia yang ditugaskan sebagai orang tengah untuk projek ini.

"Beliau boleh hantar mesej Sistem Pesanan Ringkas (SMS) mengatakan tak nak ambil saya sebagai duta.

Saya juga berjumpa dengan peguam dan terkejut apabila dimaklumkan individu ini tidak menurunkan tandatangan pada kontrak.

Alasan yang diberikan memang tidak masuk akal iaitu beliau sibuk dan tidak mempunyai masa berbuat demikian.

"Tidak dinafikan pembabitan saya dalam projek ini membantu kerana lebih 500 pembeli membuat tempahan dan membayar wang penuh berjumlah lebih RM10 juta.

Apabila jadi begini, saya bimbang orang pandang serong pada saya.

Sekiranya berlaku penipuan, sudah pasti nama saya turut terpalit," katanya.

'Karpal memang buat tahi' - Pas Pusat

Posted: 18 Nov 2013 06:01 PM PST

KUALA TERENGGANU – "Karpal memang buat tahi," demikian reaksi Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Abu Bakar Chik berhubung kenyataan terbaru Pengerusi DAP, Karpal Singh yang dikatakan menyinggung perasaan ahli dan pemimpin Pas.

Menurut Abu Bakar, Karpal telah melakukan perkara yang tidak betul apabila mencadangkan supaya pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan agama dan kaum termasuk Pas, dibatalkan kerana membahayakan negara.

Malah, beliau turut bersetuju dengan pendedahan dibuat Naib Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Dr Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob kerana sememangnya Karpal membuat kenyataan itu, bukan diputar belit mana-mana pihak.

"Memang dia (Karpal) buat tahi, tapi insya-Allah kita akan basuh..kita tidak mabuk dengan tahi dia," katanya dalam sidang media di pejabat Pas negeri, di sini semalam.

Beliau berkata sebagai mengulas kenyataan Karpal bahawa pertubuhan berasaskan agama dan kaum adalah sesuatu yang bahaya.

Kenyataan Karpal itu telah menyebabkan ahli Pas tersinggung dan tampil membidas kenyataan tersebut termasuk Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang bagaimanapun berkata kenyataan Karpal telah diputar belit untuk merosakkan kesepakatan dalam PR.

Walaubagaimanapun, Abu Bakar yang mengumumkan akan bertanding jawatan Naib Presiden Pas pada pemilihan parti itu nanti berkata, apa jua kontroversi ditimbulkan Karpal, Pas akan tetap meneruskan hubungan dengan DAP kerana menganggap ia masalah individu, bukan parti.

PAS Kelantan hilang sabar dengan Karpal Singh

Posted: 18 Nov 2013 05:40 PM PST

TANAH MERAH 18 Nov. - Pas Kelantan menuntut permohonan maaf daripada Pengerusi DAP, Karpal Singh yang didakwa berbohong apabila menafikan kenyataan beliau meminta pendaftaran Pas dibatalkan.

Timbalan Pesuruhjaya III Pas Kelantan, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, permohonan maaf itu perlu sekiranya Karpal telah mengeluarkan kenyataan itu kerana beliau sudah banyak kali menyentuh sensitiviti Pas.

Menurutnya, permohonan maaf juga perlu dibuat atas dasar Pas adalah ahli pakatan pembangkang iaitu rakan sekutu DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Kalau dia buat-betul buat kenyataan seperti dilaporkan, memang patut minta maaf kerana yang pertama Pas dalam pakatan rakyat dan kedua, dia selalu menyentuh sensitiviti jadi memang patutlah (minta maaf)," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Mohd. Amar mengulas desakan Dewan Pemuda Pas Pusat (DPPP) yang memberi tempoh kepada Karpal untuk memohon maaf berikutan pembohongannya yang menafikan beliau pernah mengeluarkan kenyataan meminta Pas dibubarkan.

Naib Ketua DPPP, Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob seperti dilaporkan berkata, permohonan itu perlu dibuat dalam tempoh diberi jika tidak DPPP akan membuat tindakan susulan termasuk memanjangkan perkara itu kepada Majlis Syura Ulama untuk tindakan selanjutnya.

Sabtu lalu, Raja Ahmad Iskandar mendakwa beliau mempunyai cakera padat (CD) yang mengandungi rakaman penuh sidang akhbar selama 25 minit 47 saat yang dibuat Karpal di Pulau Pinang, 5 November lalu bagi membuktikan Ahli Parlimen Gelugor itu berbohong.

Mengulas mengenai sikap Karpal, Mohd. Amar berkata, pemimpin itu kini sedang keseorangan dalam pakatan pembangkang sehingga banyak mengeluarkan kenyataan.

"Karpal ini biarkanlah dia. Sekarang dia sendiri sahaja macam ni dalam pakatan semua yang dia cakap tidak mewakili pakatan," katanya.

Intip: Indonesia panggil pulang dutanya di Australia

Posted: 18 Nov 2013 05:20 PM PST

Menteri Luar Negeri Indonesia Marty Natalegawa
JAKARTA: Indonesia bersikap tegas berhubung insiden intip dengar perbualan telefon Presiden Susilo Bambang Yudhoyono dan Wanita Pertama Indonesia Ibu Ani Yudhoyono serta beberapa anggota kabinet oleh pihak Australia, dengan memanggil pulang Duta Besarnya ke Australia di Canberra, Nadjib Riphat.

Serentak dengan itu Indonesia juga akan mengkaji semula hubungan kerjasama dan pertukaran maklumat dengan Australia.

Menteri Luar Negeri Indonesia Marty Natalegawa berkata pemanggilan pulang Duta Besarnya itu adalah untuk mendapatkan penjelasan tentang apa yang berlaku di Australia.

Keputusan itu dibuat kerana Indonesia berpendapat Duta Besarnya tidak akan dapat melakukan tugas dengan baik di tengah isu intip dengar yang sedang hangat diberitakan sekarang, katanya pada sidang akhbar di sini, Isnin.

"Saya berpesan agar Duta Besar tidak hanya membawa beg kabin. Kami menunggu jawapan dari pemerintah Australia dan akan melakukan langkah satu per satu secara terukur," kata Marty.

Menteri Luar Indonesia itu berharap kerajaan Australia tidak meremeh dan mengecilkan isu itu kerana ia amat mengganggu keselesaan Indonesia.

Laporan media menyebut bahawa agensi perisikan Australia telah cuba mengintip dengar perbualan telefon Yudhoyono dan isterinya serta beberapa menteri kanan Indonesia pada tahun 2009.

Dokumen rahsia yang dibocorkan oleh Edward Snowden dan diterima media penyiaran Australia Broadcasting Corporation (ABC) dan akhbar harian The Guardian menyebut bahawa Presiden Indonesia dan sembilan orang terdekatnya sebagai sasaran intip dengar itu.

Marty berkata Indonesia berada pada kedudukan tidak melanggar peraturan hubungan antarabangsa dan berada dalam tatalaku yang baik dari segi undang-undang dan beradab dalam hubungan dua hala.

Katanya Kementerian Luar Negeri telah memanggil Kuasa Usaha Australia di Jakarta untuk mendengarkan pendirian Indonesia itu dan sedang dalam proses menghubungi Menteri Luar Australia Julie Bishop.

Mengenai kajian semula terhadap hubungan kerjasama Indonesia-Australia, Marty berkata ia termasuk langkah memastikan pelaksanaan prinsip timbal balik dalam kerjasama maklumat iaitu mengkaji semula jumlah pegawai Indonesia di Canberra dan pegawai Australia di Jakarta yang bertugas menangani masalah maklumat.

Langkah itu adalah bagi memastikan prinsip timbal balik itu dihormati dan dilaksanakan oleh kedua-dua negara, katanya.

"Ini bukan hari yang baik bagi hubungan Indonesia-Australia kerana isu intip dengar sangat membawa kesan dalam hubungan kedua-dua negara. Namun, Indonesia adalah negara yang sanggup untuk berfikir secara rasional, untuk melakukan tindakan tegas namun terukur," kata Marty.

Sementara itu Menteri Penyelaras Bidang Politik, Undang-undang dan Keselamatan Indonesia Djoko Suyanto yang bercakap kepada media Indonesia, mendesak kerajaan Australia segera memberi penjelasan rasmi dan kepada masyarakat awam berhubung isu itu, selain mendesak negara itu agar tidak mengulangi perbuatan berkenaan.

Tiada ejen CIA di pejabat Peguam Negara -Nancy

Posted: 18 Nov 2013 05:01 PM PST

KUALA LUMPUR: Kerajaan membuat penegasan tiada ejen daripada Agensi Perisikan Pusat (CIA) bekerja di Jabatan Peguam Negara.

Ketika membuat penegasan itu pada Isnin, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri berkata perkara tersebut sudah dijelaskan oleh Jabatan Peguam Negara.

"Sekiranya tidak berpuas hati bolehlah pergi melawat pejabat Peguam Negara," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2014 bagi portfolionya, di Dewan Rakyat di sini.

Dakwaan ejen CIA bekerja di Jabatan Peguam Negara itu dibangkitkan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh) ketika membahaskan rang undang-undang berkenaan sebelum ini.

Menjawab isu yang dibangkitkan oleh Lim Kit Siang (DAP-Gelang Patah), Nancy berkata Jabatan Peguam Negara tidak membuat rayuan berhubung kes pembelian tanah Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) kerana berpandangan peluang untuk menang adalah tipis.

Pada 25 Okt lalu, Mahkamah Tinggi melepas dan membebaskan bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik daripada tuduhan menipu kerajaan untuk memberi persetujuan pembelian tanah di Pulau Indah, Pelabuhan Klang bagi pembinaan projek 'Mega Distribution Hub' yang kini dikenali PKFZ, pada 2002.

Sementara itu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Razali Ibrahim berkata pelantikan pengusaha stesen minyak Petronas dikendalikan oleh Petronas Dagangan dan tidak melibatkan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju).

Beliau berkata penubuhan Teraju adalah untuk membantu syarikat Bumiputera yang memenuhi kriteria menyertai Program Syarikat Bumiputera Berprestasi Tinggi (Teras).

Katanya Teraju juga tidak campur tangan dalam pelantikan lembaga pengarah sesebuah syarikat bumiputera kerana perkara itu bergantung kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

THE FLYING KICK

Posted: 19 Nov 2013 01:32 PM PST

THE FLYING KICK


ADA PECACAI LIM GUAN ENG YANG GELAKKAN GELAGAT PAS PULAU PINANG ANCAM NAK KELUAR PAKATAN!!!

Posted: 19 Nov 2013 05:42 AM PST

FAHAMKAN NIH... KERAJAAN TAK BERCADANG LUPUSKAN KENDERAAN BERUSIA LEBIH 12 TAHUN!!!

Posted: 19 Nov 2013 04:16 AM PST

HANTU-HANTU DI VILLA NABILA BAKAL BERCEMPERA APABILA MAJLIS BANDARAYA JOHOR BAKAL ROBOHKANNYA!!!

Posted: 19 Nov 2013 01:43 AM PST

IBRAHIM ALI DAN BLOGGER DIPENJARAKAN SERTA MERTA KERANA HINA HAKIM, TAPI ANWAR IBRAHIM BEBAS BUAT APA SAJA!!!

Posted: 19 Nov 2013 12:15 AM PST

NASIHAT KEPADA PERDANA MENTERI DAN ISTERINYA... LAIN KALI KALAU NAK KE MANA-MANA, JANGAN NAIK KAPAL TERBANG, NAIK KARPET!!!

Posted: 18 Nov 2013 11:00 PM PST

OOOO... PEMIMPIN PAS JAHIL BAHASA INGGERIS, SEBAB TU TAK FAHAM APA YANG KARPAL CAKAP!!!

Posted: 18 Nov 2013 09:30 PM PST

LARI DARI RUMAH, TAPI HANTU VILLA NABILA YANG DIPERSALAHKAN!!!

Posted: 18 Nov 2013 07:50 PM PST

KESATUAN BUAT LAPORAN POLIS, COVER LINE BERHUBUNG DAKWAAN RASUAH IMIGRESEN DI LCCT DAN KLIA!!!

Posted: 18 Nov 2013 06:18 PM PST

tun faisal dot com

Posted: 19 Nov 2013 01:17 PM PST

tun faisal dot com


Kenapa Blogger APA doakan setiap bulan ada MP dan ADUN meninggal? @NajibRazak @TengkuAdnanREAL

Posted: 18 Nov 2013 04:38 PM PSTPada saat ada blogger dan cybertrooper yang menerima Samsung S4 dan silih berganti gadget dan tabs, dilantik dan diberi kerja tetap dalam unit itu dan unit ini, rupanya ada blogger yang tidak diendahkan dan berharap kepada ehsan `orang mati'. Malas nak cakap banyak, cuma berharap agar Presiden Parti perlu menerima pandangan daripada pelbagai pihak, bukan hanya daripada pihak yang hampir dengan beliau sahaja. Di bawah disertakan link yang berkaitan agar Presiden Parti dan pemimpin kanan parti boleh menilai kembali `big picture' senario jentera blogger dan cybertrooper. Ingin dijelaskan, dulu UMB tidak menjaga kebajikan hanya 10-15 orang sahaja, tetapi lebih ramai daripada itu di sekurang-kurangnya 6 buah negeri, tidak termasuk yang memerlukan bantuan serta merta dan segera.Blogger Din Turtle Dibantu Unit Media Baru Dan Kisah Parasit Dalam UMNO cc @NajibRazak @tunfaisal
http://www.penembak-tepat.com/2012/03/blogger-din-turtle-dibantu-unit-media.html

Kemelut Cybertrooper BN Sarawak Part 3 CYWAR ROOM
http://pecahpalakmikir.blogspot.com/2013/06/kemelut-cybertrooper-bn-sarawak-part-3.html#ixzz2l2yEbQZe

Wajarkah Orang Yang Sama Terajui Bajet Cywar PRU14
http://pecahpalakmikir.blogspot.com/2013/06/wajarkah-orang-yang-sama-terajui-bajet.html#ixzz2l2yUFYCQ

@UnitMediaBaru (UMB) bukan pasukan 10 orang blogger yang pandu BMW
http://tunfaisal.blogspot.com/2013/06/unitmediabaru-umb-bukan-pasukan-10.html

Pengarah sebenar Operasi Siber BN PRU13 adalah seorang khunsa?
http://tunfaisal.blogspot.com/2013/06/pengarah-sebenar-operasi-siber-bn-pru13.html

Ayat yang diguna masih berlapik, mudah-mudahan pemimpin tertinggi faham apa yang hendak disampaikan. Elok juga baca kenapa blogger APA mendoakan Ahli Parlimen dan ADUN BN dan PR meninggal dunia....


SIAPA LAGI ADUN DAN MP YANG NAK MATI..? KAMI TENGAH TUNGGU INI... @NAJIBRAZAKMacamana pulak "blogger haramjadah" ini boleh duduk sebelah Tuan Presiden ni..?

Selesai sahaja PRU13 Mei lalu aku ada menulis beberapa siri artikel tentang NASIB PEJUANG SIBER UMNO/BN selepas tamat "Peperangan PRU13".Kemana halatuju mereka dan bagaimana "kebajikan" mereka bakal diuruskan oleh Umno?

Aku bertanya kepada pemimpin pemimpin Umno terutamanya kepada Tuan Presiden @NajibRazak akan masa depan tentera tentera siber ini selepas tamat perang PRU13.

Apakah khidmat mereka/kami masih diperlukan lagi atau kami kena "keluar kem" dahulu sementara menunggu kembali panggilan "melapor diri" sekitar tahun 2017 atau 2018 bila peperangan PRU14 hampir bermula?

Jika khidmat kami/mereka tidak diperlukan sehingga tiba waktu itu,apa bakal terjadi kepada kehidupan kami dalam tempuh 3 tahun ini kerana dapur kami perlu berasap dan perut anak bini kami perlu diisi?

Jika kami/mereka hanya dianggap sebagai tidak lebih TENTERA UPAHAN yang hanya dipanggil bila perlu,apakah tidak menjadi KESALAHAN jika kami berkhidmat dengan pihak lain saperti Pas,PKR atau DAP sekalipun sebagai Askar Upahan?

Perlu diingat perut anak bini dan keluarga kami perlu diisi dengan makanan yang perlu dibeli dengan WANG dan tidak cukup jika hanya diberi makan angin kerana yang bakal keluar nanti hanyalah KENTUT bukan TAIK

Pun begitu...

Majoriti kami/mereka masih cuba bertahan dan masih bertahan dengan kesetiaan kami kepada Kerajaan Umno/BN walaupun diselubungi masa hadapan yang tidak menentu.

Justru...

KAMI/MEREKA hanya mengharapkan (baca doa) kepada KEMATIAN YANG BERTERUSAN yang akan berlaku terhadap Adun dan Ahli Parlimen (tak kira parti mana pun) yang ada hari ini dari semasa kesemasa agar akan ada PRK demi PRK saperti yang sudah berlaku di PRK Kuala Besut dan PRK Sg.Limau...,agar kami/mereka akan ada kerja dan bila ada kerja ada gaji dan bila ada gaji ada wang dan bila ada wang baru boleh bagi makan anak bini....

Salah ke kalau kami/mereka mendoakan demikian ???

Bahagian mana yang korang (Adun & MP terutama dari Umno) masih kurang jelas ???

Jadi siapa diantara korang (Adun & MP) yang nak mati dalam waktu terdekat ini supaya ramai lagi yang boleh hidup..???

Kami/mereka ucapkan terima kasih in advance sebab kalau korang dah mati nanti tak sempat nak ucap...

Kah Kah Kah.

P/S : Meminjam kata Dato Razali Ibrahim di Parlimen beberapa hari lalu..."Mana ada orang buat keje pro-bono (kerja free)..?.Nak kencing pun kalau tak ada 30 sen tak boleh kencing ditandas awam,kena cari lorong belakang kompleks...

Cucu Tok Selampit

Posted: 19 Nov 2013 01:08 PM PST

Cucu Tok Selampit


Oooo ... Begini Rupanya Pengarah Unit 'Task Force' PAS?

Posted: 18 Nov 2013 02:26 PM PSTIdak le teman tahu dalam PAS ada Unit Task Force. Kalau diikutkan imej Pengarahnya boleh tahan. Badan tegap,  jalan depang dada dan pakai gelang besi tebal. Oh ya! Ustaz-ustaz PAS benarkan kah pemakaian gelang besi untuk lelaki? Mungkin untuk tujuan kesihatan kot?

Agak-agaknya apa tugas Pengarah Unit 'Task Force' PAS ini ye? Kalau diikutkan imej yang brutal ini, nampak seperti kaki pukul atau tukang tarik kereta sahaja. Atau mungkin ketua kepada segala pengawal-pengawal keselamatan di dalam Unit Anal PAS? CTS mohon pencerahan.
Published with Blogger-droid v2.0.10

Tiada ulasan:

Catat Ulasan