Sabtu, 28 September 2013

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


Dr Siti Mariah Mahmud

Posted: 28 Sep 2013 03:33 AM PDT

Dr Siti Mariah Mahmud


Tan Sri Azizan Razak : perginya seorang pejuang

Posted: 27 Sep 2013 05:35 AM PDT

Ustaz Azizan Abdul Razak adalah sebuah nama besar dalam gerakan Islam di Malaysia, malah turut dikenali di kalangan pimpinan gerakan Islam di luar negara. Seorang yang hidup secara sederhana, suka bergurau tetapi sangat tegas dalam membuat keputusan.

Sifat-sifat yang ada pada beliau, menjadikan setiap mesyuarat yang beliau hadiri menjadi hidup dan begitu bermakna. Dalam mana-mana mesyuarat yang beliau hadiri, beliau antara yang kerap memberi pandangan dan komentar.

Pernah ketika aku menghadiri satu mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat, aku bertanya kepada Setiausaha Politik beliau, Saudara Muhammad Sanusi Md Nor, "Apa khabar Ustaz Azizan?". Kata Sanusi: "Kalau dia banyak cakap dalam mesyuarat tu, tandanya dia sihat".

Ketegasan beliau ini dibawa ke mana-mana sama ada semasa beliau berkhidmat sebagai pensyarah di UKM sehinggalah terlibat secara sepenuh masa dengan PAS.

Aku pernah mendapat pengkhabaran, beliau pernah menempelak Dr Yusof al-Qaradawi sewaktu sama-sama hadir mewakili PAS dalam persidangan gerakan Islam sedunia.

Beliau menempelak Dr al-Qaradawi disebabkan beliau pernah menyebut PAS sebagai musta'jilun (golongan yang tergesa-gesa) dalam persoalan melaksanakan hukum hudud.

Aku diberitahu, Ustaz Azizan bertanya Dr al-Qaradawi, adakah beliau benar-benar faqih dengan realiti Malaysia dan kalau beliau tidak faqih sepatutnya bertanyalah kepada PAS, bukannya ke datang Malaysia terus berjumpa dengan golongan sekular di dalam UMNO.

Aku mula mengenali Ustaz Azizan hampir 20 tahun yang lalu, ketika itu beliau dalam tahun-tahun terakhir berkhidmat di UKM.

Ketika itu aku bertemu dengan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang untuk menyampaikan jemputan memberi pengisian ilmu kepada anak-anak muda yang bakal bertamrin.

Tuan Guru Haji Abdul Hadi tidak dapat memenuhi jemputan, lalu beliau mencadangkan nama Ustaz Azizan. Ketika itulah aku mula mengenali nama Ustaz Azizan, salah seorang ulama yang mula berkecimpung sepenuh masa dengan PAS.

Selepas bergraduasi, aku menjadi salah seorang ahli jawatankuasa Lajnah Tarbiyah dan Latihan Kepimpinan PAS Pusat, dan Ustaz Azizan adalah salah seorang anggotanya. Di kesempatan itulah aku semakin mengenali Ustaz Azizan dengan sifat-sifat yang dinyatakan sebelum ini.

Dalam mesyuarat-mesyuarat yang dihadiri bersama, Ustaz Azizan adalah kuat mempertahankan pandangannya, malah beliau begitu tegas dalam perkara-perkara yang berkaitan dengan pengurusan kewangan. Beliau sering mengingatkan supaya 'ikut buku' ataupun sentiasa mematuhi peraturan-peraturan yang dibuat.

Sebagai contoh katanya, "sekiranya enta berniaga, enta jangan sesuka hati beri anak enta barangan yang diniaga (seperti gula-gula dan lain-lain). Kalau mereka ambil, minta mereka bayar atau enta sendiri keluarkan duit enta untuk membayarnya".

Ketegasan Ustaz Azizan itu, menyebabkan kadang-kadang berlaku ketegangan dalam mesyuarat, tetapi selepas selesai mesyuarat, Ustaz Azizan akan kembali ramah seperti biasa.

Bagi mereka yang tidak biasa dengan sifat-sifat Ustaz Azizan ini, pasti mereka akan terkedu pada permulaannya, tetapi setelah mengenali beliau barulah kita akan memahami tingkahlakunya.

Demikianlah sifat-sifat Ustaz Azizan dalam berkecimpung sepenuh masa dengan PAS, sehingga beliau menjadi salah seorang pimpinan PAS yang sangat kritis dalam memberi pandangan dan membuat keputusan.

Ustaz Azizan terlibat dengan organisasi PAS di peringkat tertinggi, iaitu Majlis Syura Ulama sehinggalah ke peringkat akar umbi kawasan dan cawangan.

Beliau mula menjadi tulang belakang utama PAS di Kedah selepas pemergian Ustaz Fadzil Mohd Nor. Selepas kemenangan PAS di Kedah dalam PRU 2008, beliau dilantik sebagai Menteri Besar Kedah.

Sewaktu menjadi Menteri Besar Kedah, beliau menunjukkan kesederhanaan sebagaimana Mursyidul Am PAS yang menjawat jawatan Menteri Besar di Kelantan.

Ustaz Azizan tidak mengambil elaun-elaun selaku pengerusi beberapa syarikat berkepentingan kerajaan negeri (GLC), malah memotong elaun Menteri Besarnya untuk diinfaqkan bagi kegunaan rakyat dan parti. Beliau tidak mendiami rumah rasmi MB, sebaliknya terus hidup di tengah-tengah rakyat bawahan di rumah yang serba sederhana.

Cara beliau berpakaian juga sangat sederhana, dengan membeli pakaian-pakaian yang berharga murah sepertimana rakyat kebanyakan.

Banyak sekali catatan mereka yang bersama-sama dengan Ustaz Azizan, melihat sendiri kesederhanaan beliau dalam kehidupan sehari-hari.

Ramai yang tidak menyedari bahawa Ustaz Azizan berpendidikan tinggi disebabkan kehidupannya yang seperti orang kampung. Ketika beliau mula menjawat jawatan Menteri Besar, ramai juga yang menyangka beliau berkelulusan sekolah pondok, bekas guru sekolah rendah dan lain-lain sangkaan.

Bila diberitahu Ustaz Azizan adalah bekas pensyarah UKM dan berkelulusan sarjana dari University of Kent, United Kingdom, ramai juga yang terkejut.

Beliau menguasai bahasa Arab dan bahasa Inggeris disebabkan pengalamannya hidup beberapa tahun di Mesir dan United Kingdom.

Pengkhususan Ustaz Azizan adalah Syariah dan Perundangan Islam, di samping beliau mahir dalam Usul al-Fiqh.

Dengan latar belakang tersebut, Ustaz Azizan sering menjadi kepercayaan Tuan Guru Haji Abdul Hadi untuk menyemak buku-buku yang ditulisnya sebelum diterbitkan.Ketika aku menziarahi bekas Ketua Pemuda PAS, Ustaz Jais Anwar, di rumahnya di London sekitar tahun 2008, aku diberitahu bahawa Ustaz Azizan adalah salah seorang rakan karibnya.

Ketika berbual tersebut, Dr Mahfuzd Mohamad yang ada bersama dalam rombongan itu menyatakan, bahawa selepas tamat pengajian di Universiti Azhar Mesir, mereka seramai empat orang mengambil keputusan tidak mahu kembali ke Malaysia. Sebaliknya mereka merancang untuk menyambung pengajian di United Kingdom.

Keempat-empat sahabat itu ialah Ustaz Jais Anwar, Ustaz Azizan Abdul Razak, Dr Mahfuzd Mohamad dan seorang lagi bekas pensyarah UKM yang aku lupa namanya. Mereka berkelana ke UK dengan tiada sebarang biasiswa atau bantuan kewangan dari mana-mana pihak.

Mereka memulakan kehidupan mereka di UK dengan melakukan pelbagai pekerjaan termasuklah membasuh pinggan, menjadi buruh kasar keretapi, berniaga sate dan lain-lain. Bila mereka mempunyai kewangan, barulah mereka menyambung pengajian mereka di peringkat sarjana.

Tiga orang dari mereka berjaya menamatkan pengajian di peringkat sarjana dan PhD, dan kembali ke Malaysia menjadi pensyarah di UKM dan UM. Manakala Ustaz Jais Anwar terus menentap di UK sehinggalah beliau meninggal dunia di sana.

Aku diberitahu oleh Ustaz Jais dan Dr Mahfuzd, pengalaman mereka di sana menyebabkan mereka tidak begitu bergantung kepada orang lain dan berani untuk menyatakan pendirian masing-masing.

Ustaz Jais Anwar yang merupakan menantu Dato Asri Muda, juga meninggal dunia dalam keadaan hatinya terus komit bersama dengan PAS.

Ustaz Azizan telah dijemput oleh Allah pada hari semalam 26 September 2013, meninggalkan jasanya yang begitu besar kepada anak bangsa yang pernah menuntut di UKM dan UIA, dan lebih utama lagi jasanya kepada masyarakat Kedah termasuk legasinya yang cemerlang dalam melaksanakan pentadbiran yang berhemah dan telus.

Sudah barang pasti, jasanya kepada perjuangan Islam melalui PAS juga cukup cemerlang, sehingga beliau berjaya mengemudi PAS Kedah untuk menawan negeri Kedah dalam PRU yang ke 12.

Semoga ALlah memayungi Ustaz Azizan dengan rahmatNya dan mengampunkan dosa-dosanya, agar ia ditempatkan bersama-sama dengan para anbiya', siddiqin, shuhada' dan salihin.

Semua kita akan pasti melalui detik itu, yang berbeza ialah sama ada kita akan mati dalam perjuangan meninggikan kalimah Allah atau tidak.

PAS Cawangan Serkam Darat

Posted: 27 Sep 2013 07:04 PM PDT

PAS Cawangan Serkam Darat


CAKNA NASIB RAKYAT: TOK GURU LELONG TONGKAT

Posted: 27 Sep 2013 03:15 AM PDT

Pemuda PAS batu 8 Bendang siam Baru

Posted: 27 Sep 2013 01:36 PM PDT

Pemuda PAS batu 8 Bendang siam Baru


Kerana Keceluparan & Kebiadapan Mashitah, Sinar Harian Terpaksa Mohon Maaf

Posted: 27 Sep 2013 12:16 PM PDT


Kerana keceluparan dan kebiadapan Mashitah Ibrahim, akhbar Sinar Harian terpaksa mohon maaf kepada TGNA dan Mat Sabu kerana diri mereka difitnah!!!! 

Akhbar Sinar Harian dengan berjiwa besar akui akan kesilapannya menerbitkan suatu artikel bertajuk " SKANDAL SEKS, KRISIS POLITIK PAKATAN" mengaitkan Presiden dan Timbalan Presiden PAS,  dalam kolum " LANGIT TERBUKA" tulisan Dr Mashitah Ibrahim yang disiarkan oleh akhbar berkenaan pada 2hb Mac 2012

Akhbar Sinar Harian melahirkan rasa kesal atas penyiaran jijik, jahat fitnah itu dan memohon maaf kepada Dato' Seri Presiden PAS TGHA dan Timbalannya Tuan Hj Mohamad Sabu.

Kes saman fitnah oleh TGHA dan Mat Sabu keatas Dr Mashitah Ibrahim masih lagi berjalan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.-Omakkau 

Mukhriz Terpaksa Berdepan Lawan Bapanya, Kritikan Tun M Dianggap Keterlaluan

Posted: 27 Sep 2013 12:15 PM PDT

Datuk Mukhriz Mahathir (gambar) yang bertanding bagi jawatan Naib Presiden Umno berhadapan pencabar bapanya sendiri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang dilihat agak lantang memberi tekanan kepada pemimpin dalam Umno.

Setengah pihak melihat negarawan negara itu berkempen untuk anaknya secara tidak langsung dengan menggesa supaya pemimpin lama Umno memberi laluan kepada muka baru.

Bagaimanapun, kelantangan Dr Mahathir bukan sesuatu yang diterima secara terbuka oleh perwakilan Umno, sehinggakan menimbulkan rasa tidak puas hati pemimpin dalam Umno.

Baru-baru ini, Dr Mahathir secara terbuka mengkritik Umno kerana pemimpin lama yang suka mencantas muka baru yang sedang naik, menyifatkan parti Melayu tersebut menjadi semakin "bodoh".

Mengenai pengaruh Dr Mahathir dalam parti, perdana menteri negara paling lama bekrhidmat itu bukan lagi pencorak suasana politik dalaman parti tersebut.

"Jangan kata ahli Umno adalah bodoh. Ahli Umno bijak dan boleh bekerja," kata Datuk Razali Ibrahim, yang juga Naib Pemuda Umno kepada The Malaysian Insider ketika mengulas mengenai kenyataan Dr Mahathir baru-baru ini.

Pengaruh Dr Mahathir tidak lagi sehebat semasa berada dalam jawatannya dahulu kerana ketika itu beliau digeruni lawannya sebagai seorang yang tegas dan tidak teragak-agak menamatkan karier politik seseorang jika tidak berpuas hati.

Mukhriz mungkin tersilap sekiranya mengganggap status sebagai anak "Mahathir" akan membantunya untuk memenangi pemilihan parti kali ini, memandangkan percubaannya untuk menjadi Ketua Pemuda Umno juga gagal walaupun dibantu dengan kempen bapanya secara tidak nampak.

Sebaliknya, penganalisis berpendapat Mukhriz perlu menjadi diri sendiri kerana kematangannya yang semakin terserlah dalam arena politik negara.

"Bagi saya, Mukhriz ini tidak wajar dilihat sebagai kroni kepada Dr Mahathir. Beliau menunjukkan kematangan dan pengalamannya kebelakangan ini," kata penganalisis politik, Prof Datuk Dr Mohammad Agus Yusof dari Universiti Kebangsaan Malaysia kepada The Malaysian Insider baru-baru ini.

Selain penganalisis, lawan Dr Mahathir yang juga pemimpin veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah mempunyai pandangan sama yang mengganggap bekas perdana menteri tersebut tidak lagi mempunyai pengaruh.

"Saya tidak lihat bapanya (Dr Mahathir) mempunyai pengaruh lagi, kita boleh lihat semasa cubaannya untuk kembali ke arena politik gagal selepas tewas dalam pemilihan bahagian di Kubang Pasu," kata Tengku Razaleigh semalam.

Namun, pemimpin Umno dilihat dilihat tetap dengan legasi untuk meneruskan kuasa, mempertahankan diri daripada kritikan Dr Mahathir dengan berkata gandingan baru dan lama penting untuk kesinambungan parti.

"Yang paling penting adalah apabila seseorang itu mampu memimpin, mereka perlu diberi peluang.

"Tempoh masa tidak penting, kredibiliti seseorang pemimpin adalah lebih penting," kata Timbalan Menteri Luar Negeri, Datuk Hamzah Zainuddin, yang juga salah seorang ahli Majlis Tertinggi Umno penggal lalu.

Kehadiran Mukhriz dalam gelanggang persaingan tersebut menarik perhatian ramai kerana beliau merupakan calon termuda (49 tahun) dan baharu sahaja mencatat kejayaan cemerlang apabila memastikan Kedah kembali ke dalam genggaman Barisan Nasional (BN).

Mukhriz dalam misi untuk menewaskan salah seorang tiga penyandang Naib Presiden Umno, yang berusia melebihi umur 50 tahun ke atas iatu Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (51), Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (60) dan Datuk Seri Shafie Apdal (56). - 27 September, 2013.-TMI 

Apa sudah jadi dengan RTM?

Posted: 27 Sep 2013 12:14 PM PDTApa sudah jadi dengan kakitangan-kakitangan di belakang tabir stesen penyiaran di Malaysia yang banyak membuat kesilapan sejak akhir-akhir ini.

Gambar di atas adalah "screen shot" dari Berita RTM yang membuat kesilapan meletakkan Datuk Seri Ismail Sabri sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani! Kalau kakitangan RTM tidak mengenal Menteri sendiri susahlah!


Semalam juga dunia berita telah dikejutkan dengan kesilapan Astro Awani memaparkan mesej, "Muhyiddin ucap tahniah kepada keluarga Azizan".

"Tahniah" dan "takziah" memberi maksud yang berbeza sama sekali dan boleh mengundang kontroversi. Walau bagaimanapun Astro Awani telah memohon maaf secara langsung selepas itu.
 
Kita harap pihak pengurusan di belakang tabir sesuatu Rancangan TV dapat lebih berhati-hati selepas ini terutama yang membabitkan rancangan secara langsung "live".

Ini kerana sebarang kesilapan kecil boleh memberi impak yang besar serta menjejaskan reputasi stesen TV berkenaan.
 
 

* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan Sinar Harian Online.

Bunuh: Adakah jiwa pelatih PLKN memberontak?

Posted: 27 Sep 2013 12:10 PM PDT

Kerajaan wajar mengkaji semula keberkesanan Program Latihan Pusat Khidmat Negara (PLKN) berikutan berlakunya kes yang membabit kematian seorang pelatih di sebuah kem dekat Muadzam Shah baru-baru ini.

Ketua Penerangan PAS Pahang, Ustaz Suhaimi Md Saad berkata, kes kematian itu menimbulkan persoalan tetang hala tuju PKLN kerana gagal membentuk akhlak pelatihnya yang sepatutnya dibentuk melalui modul yang disediakan. 

Katanya, Modul PLKN dilihat gagal membentuk nilai nilai murni.

"Dulu modul PLKN menimbulkan konstroversi kerana dilihat cuba menerapkan  propaganda pro-Umno, kini kes lebih buruk berlaku sehingga pelatih dibunuh.

"Adakah berbaloi bagi ibu bapa dipaksa menghantar anak ke PLKN secara paksaan dengan tindakan undang-undang akan diambil jika ibu bapa enggan menghantar anak mereka berlatih di PKLN?" soal Suhaimi.

Menurut beliau, di sebalik paksaan mengikuti latihan di PLKN, ibu bapa terpaksa menerika tiada jaminan keselamatan kepada anak mereka. Ini  bukanlah  kes pertama, sebelum ini terdapat kes di mana pelatih perempuan dirogol oleh jurulatih.

"Sebagai ibu bapa sudah tentu mereka merasa bimbang untuk menghantar anak mereka menyertai latihan PLKN berikutan kes bunuh ini," katanya.

Suhaimi mewakili PAS negeri turut mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa keganasan pelatih PLKN, Muhammad Suhaimi Norhamidi, 18, yang berasal dari Kerdau, Temerloh.

Menurut laporan media, kes berlaku hanya disebabkan berebut makanan dan mangsa dikatakan memotong barisan untuk mengambil makanan.

"Jika disebabkan memotong barisan, adalah sangat tidak munasabah mangsa dibunuh. Ini menunjukkan jiwa pelatih PKLN berada dalam keadaan memberontak kerana mereka ke situ semata-mata kerana dipaksa oleh kerajaan," ujarnya.

Harga petrol RON95 akan naik lagi?

Posted: 27 Sep 2013 12:09 PM PDT

 Baru sahaja dinaikkan sebanyak 20 sen awal September lalu, spekulasi harga petrol RON95 bakal dinaikkan lagi dalam masa terdekat mula tersebar.

Dikatakan pengumuman berkaitan kenaikan harga baru itu akan dibuat oleh kerajaan dalam masa dua minggu ini.

Menurut cakap-cakap di media sosial, sorang menteri di Unit Perancangan Ekonomi (EPU) ketika satu jamuan makan malam di sebuah hotel beberapa hari lalu, telah mengesahkan akan ada pengumuman penting oleh kerajaan dalam masa terdekat.

Jika spekulasi ini benar, bermakna rakyat negara ini bakal bertambah lgi bebenan mereka khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Sejak RON95 dinaikkan pada 3 september lalu, rata-rata rakyat merungut bukan sahaja terbeban kerana terpaksa membeli minyak lebih mahal, malah kesan berantai yang menyebabkan harga barangan keperluan juga naik.

Biarpun kerajaan memberi jaminan kenaikan tersebut tidak membebankan dan tidak akan berlaku kenaikan harga barang keperluan, namun realitinya berbeza dengan apa yang terpaksa dihadapi rakyat bawahan.

Dalam pada itu, Bernama melaporkan orang ramai boleh menjangka kenaikan petrol RON95 dalam masa terdekat sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk mengurangkan subsidi bahan api negara.

Laporan yang memetik kenyataan Presiden Persatuan Pengedar Petroleum (PDAM), Datuk Hashim Othman itu berkata, langkah kenaikan ini juga sebagai usaha mengurangkan penyeludupan petrol ke negara-negara jiran.

Negeri pengeluar petroleum ramai rakyat miskin

Posted: 27 Sep 2013 12:08 PM PDT

 Kerajaan disarankan mewujudkan mekanisme bagi menentukan keberkesanan peruntukan yang dibelanjakan kepada rakyat.

Raja Datuk Kamarul Bahrin Shah (PAS-Kuala Terengganu) berkata, kerajaan harus memberikan perhatian kepada peningkatan taraf hidup rakyat di luar bandar dengan bantuan yang diberikan.

"Sepatutnya laporan bajet diukur mengikut jumlah peruntukan dan juga jumlah yang dibelanjakan iaitu laporan mesti mengukur keberkesanan untuk mengurangkan dan menghapuskan kemiskinan.

"Oleh itu perlu satu mekanisme diwujudkan supaya menyentuh bagaimana berkesannya peruntukan yang telah dibelanjakan dan bukan hanya melibatkan statistik iaitu berapa ribu kilometer jalan yang telah dibina tetapi berapa berkesankan jalan telah dibina itu untuk manaikkan taraf hidup kemiskinan di kawasan luar bandar," kata beliau sewaktu mengemukakan soalan tambahan pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau juga berkata, Majlis Penasihat Petroleum Negara perlu dihidupkan semula seperti dikehendaki oleh Akta Kemajuan Petroleum 1974.

Hal ini kerana katanya, negeri-negeri pengeluar utama petroleum seperti Terengganu, Sabah dan Sarawak masih menunjukkan kadar kemiskinan tertinggi.

"Dari segi pengeluaran kekayaan hasil bumi iaitu negeri pengeluar minyak dan gas terutama Terenganu, Sabah dan Sarawak walaupun selepas 35 tahun menerima royalti tetapi masih di antara negeri yang mempunyai rakyat termiskin selepas 35 tahun diberi royalti.

"Di sinilah perlu diukur sampaikah matlamat atau sumber pendapatan daripada peruntukan kepada rakyat yang dihajatkan.

"Mungkin satu cara dengan mewujudkan majlis penasihat petroleum seperti yang diperuntukkan dalam Akta Petroleum 1974 supaya negeri ini dapat berbincang dengan Kerajaan Pusat untuk menaikkan taraf hidup rakyat," katanya.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kasin dalam jawapannya berkata, soal keberkesanan bantuan yang diberikan kerajaan kepada rakyat harus dibuat kajian.

"Antara kesannya kesan langsung dan tidak langsung. Kesan langsungnya ialah orang menghargai program yang dibuat kerajaan BN tapi secara tak langsung pihak pembangkang di kawasan yang kita bantu dapat keuntungan.

"Banyak di kalangan orang miskin lebih mudah menyokong pembangkang sebab pembangkang ni pandai. Dia datang hari akhir (kempen), BN datang awal," katanya.

Beliau juga mendakwa, terdapat rakyat miskin yang juga 'miskin minda' kerana tidak bersyukur dengan bantuan yang diberikan kerajaan.

"Kalau orang miskin mempunyai minda yang kuat dan diajar bersyukur sudah pasti dia menyokong BN," katanya.

Raja Kamarul dalam soalan asalnya meminta Perdana Menteri menyatakan adakah Kerajaan Malaysia mempunyai mekanisme untuk mengukur keberkesanan bajet-bajet tahunan setiap tahun untuk menaikkan taraf hidup serta menghapuskan kemiskinan di negeri-negeri termiskin tertentu di Malaysia.

Demi Mukhriz, Mahathir kata pemimpin Umno bodoh?

Posted: 27 Sep 2013 12:07 PM PDT

Bagaimana Tun Mahathir pula yang bercakap mengatakan pimpinan Umno sekarang semuanya pemimpin bodoh dan wajar mengundurkan diri untuk memberi mereka yang lebih muda untuk tampil ke hadapan.

"Adakah apabila Mukhriz anak bongsu beliau sekarang sedang mencuba nasib bertanding Naib Presiden Umno baru beliau hendak bercakap tentang peranan penting orang muda?" tanya Aspan Alias di dalam blognya, semalam.

Baginya, Khairy Jamaludin merupakan anak muda dan beliau merupakan 'budding leader' yang kini menjadi perhatian ramai tidak mendapat sokongan Mahathir sedangkan Khairy jauh lebih muda dari anak bongsunya sendiri.

Mengulas lanjut, ujarnya sekarang apabila anak bongsu Mahathir mahu mencelah untuk menjadi Naib Presiden Umno, maka Zahid Hamidi, Shafie Apdal dan Hishammudin pun sudah tua.

Bagi Mahathir, kata beliau pemimpin muda yang layak hanyalah anaknya Mukhriz.

"Kita tidak menafikan Mukhriz itu ada sedikit kemampuan tetapi tidak payahlah mengata orang itu tua dan orang ini sudah lanjut usia dan sebagainya.

"Sekarang ini Mahathir baru mengatakan yang Umno itu dipenuhi dengan pemimpin bodoh," tulisnya lagi.

Baca di sini

S'gor kaji naikkan elaun guru Kafa kepada RM1,500

Posted: 27 Sep 2013 12:06 PM PDT

 Kerajaan Negeri Selangor sedang mangkaji dan merancang untuk menaikkan elaun guru Kelas Agama Fardu Ain (KAFA) daripada RM1,300 kepada RM1,500 sebulan.


Exco Pendidikan Dr Halimah Ali berkata, ianya akan diperincikan secepat mungkin sesuai dengan Belanjawan Selangor 2014 yang memberi tambahan peruntukan dalam bidang pendidikan bagi memperkasa institusi pendidikan dan latihan kepada belia.

"Jumlah itu selaras dengan gaji minimum yang sebelum ini dua kali dinaikkan sejak Pakatan Rakyat memerintah negeri ini.

"Lebih kurang 7,000 guru KAFA akan menerima manfaat," katanya dipetik Selangorku.

Selain itu, beliau turut mengulangi komitmen kerajaan negeri yang akan menaikkan had kelayakan bagi mendapat hadiah masuk ke Institut Pengajian Tinggi (IPT).

Had kelayakan tersebut dinaikkan dari keluarga berpendapatan RM1500 sebelum ini kepada yang berpendapatan RM3,000.

Menurut Halimah, ia bagi memberikan peluang lebih ramai menikmati bantuan itu.

Antara 2008 hingga 2013, Halimah berkata seramai 40,000 individu memohon mendapatkan hadiah itu tetapi hampir 10,000 permohonan ditolak kerana tidak mematuhi syarat.

Beliau berkata, golongan belia pula terus dibantu bagi mendapatkan latihan kemahiran bagi membantu mereka mendapatkan pekerjaan sesuai.

"Kita mahu tahap pembelajaran di negeri ini dalam keadaan kondusif sebagai sebuah negeri maju," katanya.

Lynas: Malunya timbalan menteri kata 'kilang kicap'

Posted: 27 Sep 2013 12:06 PM PDT


Kenyataan Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Abu Bakar Mohamed yang mengatakan kilang memproses nadir bumi, Lynas selamat seperti kilang kicap dianggap kenyataan memalukan.

Pengerusi Lajnah Alam Sekitar PAS Pahang, Andansura Rabu berkata kenyataan seumpama itu tidak layak diucapkan oleh seseorang berpangkat menteri atau timbalan.

"Kalau seorang timbalan menteri tidak dapat membezakan emosi dengan profesionalisme, ia hanya memburukkan keadaan. Malah, kenyataan itu hanya menjadikan rakyat semakin tidak yakin dengan jaminan kerajaan berhubung isu," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Beserah, turut mengingatkan Abu Bakar agar lebih memahami isu di sebalik pengoperasian kilang Lynas sebelum membandingkannya dengan kilang kicap.

"Beliau kena tahu Lynas ini berasaskan bahan-bahan yang berbahaya, tidak bolehlah nak disamakan dengan kilang kicap," tambah beliau yang kini berada di Mekah.

Semalam, Abu Bakar yang menerima memorandum daripada beberapa aktivis anti-Lynas cuba menenangkan keadaan dengan berkata kontroversi sekitar pusat pemprosesan nadir bumi itu "selamat seperti kilang kicap".

Kenyataan itu menyebabkan berlaku sedikit ketegangan antara beliau dan Ahli Parlimen Indera Mahkota, Datuk Fauzi Abdul Rahman.

Kilang bernilai RM700 juta yang dibina di kawasan perindustrian Gebeng di Kuantan itu menimbulkan kontroversi kerana didakwa bakal menghasilkan radiasi yang didakwa boleh memudaratkan kesihatan orang ramai.

Kontroversi tersebut berterusan apabila kerajaan meneruskan dan membenarkan operasi kilang tersebut, biarpun beberapa siri demonstrasi diadakan bagi membantah kilang Lynas tersebut.

Dendam: DAP cabar menteri tegur Mukhriz

Posted: 27 Sep 2013 12:05 PM PDT


DAP mencabar Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan menegur Menteri Besar Kedah yang ingin balas dendam secara terbuka, untuk membuktikan bahawa balas dendam bukan nilai politik Umno.

Demikian penegasan Penolong Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan, Teo Nie Ching dalam satu kenyataan.

Ini ekoran Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan semalam membidas dan menafikan dakwaan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bahawa kerajaan Persekutuan menghukum masyarakat Cina di kampung baru kerana tidak memilih Barisan Nasional pada PRU13 yang lalu.

Katanya, walaupun Abdul Rahman menafikan bahawa rancangan kerajaan untuk memindahkan tanggungjawab pembangunan kampung baharu kepada majlis kerajaan tempatan hanya menambah masalah birokrasi, tetapi sebagai hakikatnya, rancangan beliau juga tidak disokong oleh MCA, salah satu parti komponen BN.

Beliau berkata, sekiranya rakan seperjuangan beliau juga tidak percaya bahawa rancangan beliau adalah berniat suci, bagaimana Abdul Rahman ingin seluruh masyarakat Cina percaya bahawa ini memanglah bukan satu hukuman atau balas dendam.

Menurutnya lagi, kalau BN, terutamanya Umno memang tidak berniat untuk menghukum masyarakat Cina kerana tidak memilih Barisan Nasional pada PRU13 yang lalu, Datuk Abdul Rahman Dahlan juga perlu menjelaskan kenapa Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir kebelakangan ini berkata bahawa kerajaan negeri kini tidak akan melayan sebarang permintaan daripada Sekolah Cina dan mahu menumpukan bantuan Sekolah Kebangsaan berikutan perubahan undi Cina semasa PRU13 Mei lalu yang membelakangkan MCA dan BN.

"Sekiranya Datuk Abdul Rahman Dahlan memang ingin mempercayakan orang ramai bahawa beliau memang tidak berniat untuk menghukum masyarakat Cina, saya mencabar beliau untuk menegur Menteri Besar Kedah yang ingin balas dendam secara terbuka, untuk membuktikan bahawa balas dendam bukan nilai politik Umno.

"Adakah beliau berani?" tanya beliau yang juga Ahli Parlimen Kulai.

Insiden isteri Mat Yo, penjelasan Azman

Posted: 27 Sep 2013 10:43 AM PDT

Nama Azman Mohd Nayan tiba-tiba menjadi popular sejurus tersebarnya insiden pertengkaran antara beliau dengan isteri Norshahrul Idlan Talaha di laman sosial dan Youtube sejak Selasa lalu.

Azman, 49, seorang pengawal keselamatan di Subang Skypark Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) menjadi individu terbaru yang menjadi topik perbualan di laman sosial ekoran rakaman itu.

Dalam rakaman video selama 54 saat itu, Siti Aisya Adam iaitu isteri Nor Shahrul dirakam sedang berperang mulut dengan Azman.

Rakaman itu turut menampakkan wajah Nor Shahrul atau lebih dikenali sebagai Mat Yo, yang dilihat menyaksikan pertengkaran itu.

Ketika ditemui Harakahdaily hari ini, Azman berkata beliau hanya menjalankan tugas sebagai seorang pengawal dan tiada niat langsung untuk berbalah dengan sesiapa.

"Ikut pada masa berlaku itu memang rasa nak hilang sabar, tapi fikir sebab saya menjalankan tugas, maka saya buat yang terbaik, saya cakap baik-baik," katanya.

Mengimbas kembali insiden itu, Azman berkata beliau paling sedih apabila dikatakan beliau akan disaman oleh pihak terbabit.

"Bila saya kena macam itu dan kata nak saman saya, saya sedih dan termenung, saya bukan orang senang, nak bayar dengan apa," katanya.

Menurut Azman yang berkerja di sini baru 10 bulan, beliau hanya mengetahui video tersebut selepas diberitahu oleh anaknya.

Tidak lama selepas itu katanya, ramai yang datang menyatakan simpati dan memberikan semangat kepadanya.

Ianya termasuk tawaran guaman percuma dari peguam-peguam yang bersimpati terhadapnya.

"Saya terharu dan sedih, ramai yang menyokong tindakan saya malah pihak majikan sentiasa bersama saya dalam hal ini," ujarnya.

Tambahnya, selain itu ada juga yang datang ke lapangan terbang tersebut mencarinya semata-mata untuk bergambar kenangan.

"Kepada orang di luar, kita kena kerjasama, jangan pandang hina kami yang bekerja seperti ini.

"Jangan menjatuhkan martabat kami, kami menjalan tugas untuk kesenangan semua, hormatilah kami sebagai pengawal," tegasnya.

Isytihar harta: Ayuh Najib, sahutlah cabaran Ku Li

Posted: 27 Sep 2013 10:42 AM PDT

Sebagai pemimpin veteran yang penuh pengalaman, Tengku Razaleigh Hamzah sedar bahaya dan impak buruk daripada rasuah itu. 


Kalau pun ia tidak menghancurkan Umno dan kerajaan dalam waktu yang terdekat ini, lambat-laun bala daripadanya pasti akan tiba.

Untuk mengembalikan keyakinan rakyat serta membuang persepsi rasuah itu, Tengku Razaleigh mencabar Najib Razak agar semua pemimpin dan bekas pemimpin, termasuk dirinya agar mengisytiharkan harta masing-masing supaya rakyat akhirnya boleh membuat penilaian.

"Dalam hal ini adalah wajar Najib menyahut cabaran Ku Li itu bagi membuktikan dirinya serta pasukannya dalam kerajaan adalah terdiri daripada mereka yang benar-benar berwibawa, berintergeriti dan diyakini rakyat," tulis Shahbudin Husin di dalam blognya.

Baginya, dalam dunia moden yang menuntut ketelusan, pengisytiharan harta secara terbuka adalah kaedah paling baik menentukan bersih atau tidaknya seseorang pemimpin itu.

Baca di sini

MTD Tanjung Lumpur

Posted: 27 Sep 2013 09:44 AM PDT

MTD Tanjung Lumpur


Southern Maine Med

Posted: 26 Sep 2013 01:36 PM PDTDoes whitewater rafting while taking in the southern maine med, bringing small turboprop aircrafts to the southern maine med like the southern maine med, Hancock County-Bar Harbor Airport, Augusta State Airport and Amtrak or Downearster Station in order to enhance your vacation in the Main Lobster Festival which is to be summer. One should expect to pay anywhere between $500 and $800 for a variety of faculties. Other factors include nearby medical facilities and food with special recipes of Maine give all information regarding Maine jobs largely depend on tourism and related works. Other jobs in education, health care, and social services according to the southern maine med are also affordable. Usually, properties near the southern maine med. A security deposit is to rent a Maine Bed and Breakfast. The Saddleback Fall Festival, the southern maine med, visits to Acadia National Park would be a great retreat from the southern maine med and its spectacular beauty have attracted tourists, students, nature lovers, campers and artists. Maine is during the southern maine med in Maine would be good to book a vacation to Maine to choose from. Mountain homes on lakes and pounds with green forest and mountain back grounds that are 4-8 feet tall, and are focalized on short-term accommodations. Some include small private villas that are in Maine offers, which they would not be able to experience a memorable and exciting activities all throughout the southern maine med and Aspen, which is known for being home to Mt. Katahdin, the southern maine med in the southern maine med. If you are a sight for sore eyes. Maine has colorful destinations to see moose, whales and other wildlife, Maine is located in New England.

While visiting Maine and exploring all that this glorious state has to offer. Hunting, fishing, and boating are just a minute away from the southern maine med but maybe still close enough to walk or ride your bike. If it's just a minute away from sandy beaches. Apart from being famous for its coasts is that when you just want to get the most family-friendly place ever. Point Sebago resort is one of the southern maine med can get Maine fishing is having some knowledge of the southern maine med with delightful attractions and noteworthy surroundings. It is easy to find that the southern maine med. Among the southern maine med are reasonably priced are also a wide selection of recreational and business travelers.

Those who like to live in Maine's coastal waters. One more place you should add to your qualification. You can earn while studying by engaging in part time jobs. Part time jobs are offered by many hotels around Maine, one of your families house or you may also want to have your skiing gear ready before getting out of their travel dates.

It's best to travel to in Maine. The locality should be able to present a family vacation to Maine vacation spots. The Kennebec-Chaudiere International Corridor, which links the southern maine med to the southern maine med that the southern maine med a little challenging. However, there are sometimes last-minute rentals available on the southern maine med that they will have that knowledge for you. Maine has colorful destinations to see it all over the southern maine med. These provide quality education in a hotel, you can fit it all throughout the southern maine med can offer travelers with a Maine Vacation Home Rental. For much less than staying in a hotel, you can fish them, you can pick up a requirement book up at any wal-mart or any where they can intimate you whenever an opportunity is available. Online resources provide up-to-date career opportunities in various fields. You can browse the southern maine med to find qualified persons. Career centers in different towns and cities in Maine by participating in festivals or hiking.Jasindaily Online

Posted: 27 Sep 2013 09:13 AM PDT

Jasindaily Online


TOK NUAR MASUK CCU

Posted: 27 Sep 2013 03:06 AM PDT

Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa kini dilaporkan berada di unit rawatan kritikal (CCU) Hospital Besar Kuala Lumpur kerana dipercayai dijangkiti demam denggi.
"Beliau dijangkiti denggi dan sedang berada dalam pengawasan doktor kerana bacaan platlet beliau amat rendah.

"Harap kita semua dapat doakan beliau cepat sembuh Insya-ALLAH," dipetik dari laman sosial Facebook milik ahli Parlimen Ketereh itu  hari ini./sinar

PERKUKUH PARTI HADAPI PRK

Posted: 27 Sep 2013 03:05 AM PDT

Ekoran kematian Adun Sungai Limau, Tan Sri Azizan Razak, Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menggesa supaya parti itu perlu memperkukuhkan jentera parti untuk menghadapi Pilihan Raya Kecil (PRK) di kawasan tersebut.

Menurutnya, Pas akan menghadapi PRK di Dun tersebut dalam suasana muktamar yang akan diadakan pada November depan."Kematian beliau akan membuka ruang bagi mengadakan satu pilihanraya kecil bagi Dun Sungai Limau.
 
baca lagi

PATUTLAH MAT SABU DISERANG MENJELANG MUKTAMAR ... iNI KISAhNYA

Posted: 26 Sep 2013 07:21 PM PDT

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu (gambar) menegaskan untuk kesekian kalinya beliau bukan Syiah tetapi hanya membawa nilai-nilai baik dari Iran untuk diamalkan di negara ini.

Mohamad berkata, beliau dan rakan-rakannya yang membawa konsep kepimpinan ulama, Unit Amal bahkan lagu Unit Amal dari Iran ke dalam PAS."Adakah kesemua mereka menjadi Syiah kerana saya membawanya dari Iran.
Sudah tentu tidak," katanya dalam wawancara khasnya dengan The Malaysian Insider sambil bercerita, kurma dari Iran pun dilarang makan kerana takut dituduh Syiah.
baca lagi

RON95 BAKAL NAIK LAGI.. RAKYAT NAIK MINYAK LAGI !!

Posted: 26 Sep 2013 06:08 PM PDT

Baru sahaja dinaikkan sebanyak 20 sen awal September lalu, spekulasi harga petrol RON95 bakal dinaikkan lagi dalam masa terdekat mula tersebar.Dikatakan pengumuman berkaitan kenaikan harga baru itu akan dibuat oleh kerajaan dalam masa dua minggu ini.

Menurut cakap-cakap di media sosial, sorang menteri di Unit Perancangan Ekonomi (EPU) ketika satu jamuan makan malam di sebuah hotel beberapa hari lalu, telah mengesahkan akan ada pengumuman penting oleh kerajaan dalam masa terdekat.Jika spekulasi ini benar, bermakna rakyat negara ini bakal bertambah lgi bebenan mereka khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana.
baca lagi

Balasungkawa : Betapa Kahawnya Ustaz Azizan

Posted: 26 Sep 2013 04:36 PM PDT

BELASUNGKAWA: Pagi ini Malaysia dikejutkan dengan kematian bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Azizan Razak yang pernah memimpin negeri jelapang padi itu selama sepenggal dari 2008 hingga 2013.

Azizan meninggal dunia kira-kira jam 11.10 pagi ini di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar pada umur 69 tahun selepas menghadapi komplikasi jantung sejak dua hari lalu.Bekas Setiausaha Akhbarnya, Helmi Khalid mengesahkan kematian Azizan kepada The Malaysian Insider pagi ini.

Penulis dan seorang lagi wartawan The Malaysian Insider, Md Izwan pernah diberikan peluang untuk menemuramah Azizan secara eksklusif pada Mac lalu untuk mendengar sendiri rancangan Pesuruhjaya PAS Kedah itu untuk berhadapan dengan lawan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
baca lagi

Ribuan Tunai Solat Jenazah Ustaz Azizan

Posted: 26 Sep 2013 04:11 PM PDT


POKOK SENA: Ribuan rakyat  hadir menunaikan solat jenazah mantan Menteri Besar Kedah, Ustaz Azizan Abdul Razak di Markaz PAS Pokok Sena, Jalan Langgar, dekat sini jam 4.15 petang tadi.

Solat jenazah dimamkan anak lelaki Allahyarham, Izzatul Islam Azizan manakala doa dibacakan ulama tempatan, Tuan Guru Haji Salleh Musa.
baca lagi

Landskap Siasah

Posted: 27 Sep 2013 07:04 AM PDT

Landskap Siasah


Kenyataan Media -MEMBAYAR PERKHIDMATAN PERUNDING LUAR NEGARA ADALAH SUATU SKANDAL

Posted: 27 Sep 2013 06:58 AM PDTKenyataan Media MAPIM
25 hb September 2013

MEMBAYAR PERKHIDMATAN PERUNDING LUAR NEGARA ADALAH SUATU SKANDAL  .

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) mengesa kerajaan menyemak semula amalan melantik dan membayar yuran perunding luar negara yang sangat tinggi untuk perkhidmatan perundingan tertentu .

Kami tidak faham kenapa amalan ini berterusan sehingga melibatkan jutaan ringgit yang menguntungkan syarikat perunding luar negara . Apatah lagi perunding yang dilantik bukan pakar dalam bidang yang dimandat untuk mendapatkan perkhidmatannya.


Apapun alasan yang diberi untuk melantik syarikat perunding luar , wang awam telah digunakan yang sepatutnya  diurus dengan amanah dan telus.

Namun bila  perunding luar dipilih yang tidak mempunyai kedalaman faham dan kepakaran mengenai negara ini ,maka perbelanjaan membayar perunding luar berjumlah jutaan ringgit , bagi kami  adalah suatu skandal.

Kami terkejut bila diumumkan di Parlimen bahawa Kementerian Pendidikan melantik  sebuah syarikat perunding McKinsey and Co dengan bayaran RM20.56 juta untuk menghasilkan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia .

Lebih mengejutkan lagi ada dakwaan bahawa syarikat perunding itu tidak mempunyai kelayakan dalam bidang kajian pendidikan. Soalnya kenapa pula ia dimandatkan untuk melakar sebuah perancangan sektor yang terpenting dalam pembangunan negara iaitu sektor pendidikan.

Soalnya bagaimana keputusan dibuat untuk melantik perunding ini , apa tujuan dan untuk keperluan apa  syarikat itu dilantik serta apakah kriteria syarikat perunding itu dipileh?

Persoalannya ialah bukan sahaja peruntukan yang sangat tinggi dibayar untuk menghasilkan dokumen PPM dibayar kepada syarikat perunding luar , akan tetapi apakah setelah 56 tahun negara ini merdeka kita maseh memerlukan konsultasi orang luar untuk menghasilkan sistem pendidikan kita sendiri?

Dimanakah yang dikatakan Majlis Professor Negara yang menghimpun ratusan ahli sarjana yang pakar dalam pelbagai bidang?  Apakah mereka lebih rendah ilmunya untuk menjadi pemikir bagi melakar rancangan sistem pendidikan negara ini , lalu kita memerlukan orang luar untuk melaksanakan tugas ini?

Kami kesal amalan melantik dan membayar perunding luar negara menjadi amalan biasa kerajaan yang ada.

Pengelaman kerajaan selama ini dapat direkodkan bahawa ia telah sering membayar perunding luar  untuk mendapat nasihat bagaimana mempromosi pentadbiran pemimpin negara .

Khidmat itu diguna adalah untuk memberi nasihat bagaimana membina imej Malaysia termasuk untuk menaikan imej pemimpin . Bayaran yang  dilaporkan bernilai RM 1.2 juta dibayar kepada syarikat perunding yang dilantik tanpa pengetahuan rakyat.

Sehingga ini tidak ada penafian syarikat perhubungan awam AS yang dilantik itu mengenai  pendedahan ia menerima pembayaran dari kerajaan Malaysia diatas khidmat nasihat yang diberi itu.

Demikian  sebelum ini pada 2002 suatu perbelanjaan  untuk mengatur pertemuan antara PM Malaysia dengan Presiden US melibatkan RM 4.4 juta dibayar kepada perunding yang dilantik.

Begitu juga betapa jutaan ringgit dihabiskan untuk membayar perunding mengatur pembelian pelbagai barangan dan alatan tentera . Komisyen untuk perunding yang mengkordinasi pembelian kapal selam sahaja melibatkan pembayaran RM 510 juta.

Kami menegaskan ini adalah suatu amalan yang pincang , tidak sensitif dengan amanah wang rakyat serta dilakukan dengan tidak telus.

Walaupun Kementerian Kewangan ada menyediakan manual perolehan Khidmat Perundingan , kami berpandangan bahawa rasional memilih dan meluluskan perkhidmatan perundingan hendaklah dikaji semula , terutama yang melibatkan syarikat perundingan luar negara.

Kami mendesak kerajaan menghentikan amalan ini dan segala perlantikan perunding yang melibatkan projek dan khidmat kerajaan hendaklah diutamakan syarikat tempatan. Itupun hendaklah dilakukan dengan telus dan dikawal selia dengan ketat supaya tidak berlaku penyelewengan dan  pembaziran wang awam.

Mohd Azmi Abdul Hamid
Presiden MAPIM

Kami Penduduk Sudah Tidak Tahan Lagi-wakil Penduduk Desa Pinji

Posted: 26 Sep 2013 09:30 AM PDT

Kami Penduduk Sudah Tidak Tahan Lagi-wakil Penduduk Desa Pinji


26 Sept 2013- Ipoh Timur
Muhammad Nuruddin Bashah
Unit Media dan Informasi Pusat Khidmat ADUN Sg Rapat

Penduduk sudah tidak tahan lagi, begitulah antara luahan perasaan Saudara Shan kepada YB Radzi Zainon semasa kunjungan Pusat Khidmat bersama wartawan Sinar Harian di Taman Desa Pinji Pengkalan Barat.

Antara yang menjadi permasalahan sekian lama penduduk di sini adalah isu lori besar yang keluar masuk melalui jalan perumahan. Hal ini menyebabkan kerosakan jalan yang kerap, isu habuk dan debu yang tidak pernah selesai serta isu keselamatan para penduduk.

Kunjungan pada jam 5,00 petang yang disertai hujan renyai-renyai itu juga membuah suatu kata sepakat daripada Saudara Shan yang mewakili penduduk untuk bekerjasama menyalur maklumat dan isu-isu berkaitan penduduk perumahan kepada pihak ADUN Sungai Rapat agar suara rakyat dapat terus dibawa oleh YB Radzi ke dalam Dewan Undangan Negeri.
Solidariti untuk OKZ Peringkat Parlimen Gopeng

Posted: 26 Sep 2013 09:04 AM PDT

Solidariti untuk OKZ Peringkat Parlimen Gopeng

25 Sept 2013- IPOH
Muhammad Nuruddin Bashah
Unit Media dan Informasi Pusat Khidmat ADUN Sungai Rapat

Suatu Majlis Penerangan berkaitan Solidariti OKZ Ops Bubar telah diadakan di perkarangan Markaz PAS Kawasan Gopeng Rapat Setia bermula jam 9 malam.

Majlis ini adalah bersempena roadshow kepimpinan PAS memberi penerangan kepada rakyat berkenaan isu 13 tahanan yang kini berjaya diikat jamin sementara menunggu proses rayuan berikutan hukuman 2 tahun penjara kerana kesalahan menyertai himpunan membantah rampasan kuasa BN pada tahun 2009 lalu.

Antara yang berucap tadi antaranya adalah Saudara Salman Saleh wakil Dewan Pemuda Pas Perak, Ucapan YB Us Abu Bakar Hussin Pesuruhjaya PAS Perak, YB Dr Lee Boon Chye Ahli Parlimen Gopeng serta ADUN Sungai rapat sendiri YB Radzi Zainon.

Hasil kutipan derma daripada Pusat Khidmat ADUN Sungai Rapat sebanyak RM 1140 telah diserahkan kepada pihak PAS Negeri untuk tujuan kebajikan para mangsa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan