Ahad, 4 Ogos 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


bumiyang

Posted: 04 Aug 2013 03:21 AM PDT

bumiyang


Anwar Bayar Karpal RM 50 Juta??? - Mana Dapat Duit???

Posted: 03 Aug 2013 11:19 PM PDT

Tolak 753 Perwakilan India Dalam Pemilihan CEC dan Lantik Zairil Bukti DAP Bukan Parti Multi Racial!!!

Posted: 03 Aug 2013 08:25 AM PDT

tunku

Posted: 04 Aug 2013 03:20 AM PDT

tunku


Muhyiddin says his dog trainer video comment was misquoted

Posted: 03 Aug 2013 10:23 AM PDT

Tan Sri Muhyiddin Yassin was only making a general statement and not specifically referring to the YouTube video clip entitled, 'Satu Hari di Hari Raya' when he issued a reminder to the people to refrain from touching on the sensitivities of the Muslim community.

Bernama in its earlier report had said the Deputy Prime Minister's statement Tuesday was referring to the video clip which showed an individual appearing to perform ritual ablutions by washing her hands and feet but then did the same to three dogs.

Muhyiddin in his address at the breaking-of-fast with children from the Anak-Anak Rumah Amal Kasih Bestari in Putrajaya did not also specifically mention that non Muslims had belittled and mocked Islam, as the report suggested.

What he actually said was: "Certain parties have belittled and mocked our religion lately and hopefully it will not persist as to cause tension, as what is happening in other Islamic countries."

anakbukitgantang says

Posted: 04 Aug 2013 03:04 AM PDT

anakbukitgantang says


Humanising the Police Force

Posted: 03 Aug 2013 06:35 AM PDT

Nothing beats a good promotion, In marketing strategy,  the closer  your organisation represents  the mass public, the more your  organisation appeals to members of the public.
 
This coming Eid, I see the human factor behind Polis Di Raja Malaysia (PDRM) which is appealing indeed to members of the public. In the past , PDRM was always blamed and became scapegoat to opposition parties in Malaysia.
 
But today, in the  the eve of Eid, Facebook users finally see the human factor behind PDRM.  They are our kampong folks' or our neighbours' daughters, sons, sisters, brothers and  parents. The police are one of us! And they forgo the Eid festive season leave to perform tour of duty to ensure Malaysians are safe and sound. Kudos to PDRM.

From KELAB PENYOKONG POLIS DIRAJA MALAYSIA


The writer would like to wish all Malaysian Muslims Eid Mubarak and May Allah Bless us.

Taipingmali (tm)

Posted: 04 Aug 2013 01:15 AM PDT

Taipingmali (tm)


MAKNA ASSOBIAH DIMATA KAWARIJ

Posted: 04 Aug 2013 12:32 AM PDT

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PERJANJIAN PERKONGSIAN TRANS PASIFIK MENGUNTUNGKAN ATAU MERUGIKAN NEGARA

Posted: 03 Aug 2013 07:23 PM PDTIsu hangat yang di perkatakan oleh ahli-ahli ekonomi tempatan dan luar negara hari ini ialah isu TPPA. Banyak pro & con telah di bangkitkan oleh pelbagai pihak.

Pengerusi Ahli Parlimen Jawatan kuasa Caucus untuk TPPA, Datuk Wira Ahmad Hamzah berkata, kerisauan yang dilahirkan tersebut diperoleh daripada maklumat yang dikumpulkan oleh pihaknya.

"Apabila syarikat multi nasional dari negara maju turut serta atau melabur dalam negara kita, mereka datang dengan wang yang banyak. Jadi, PKS akan ketinggalan," kata beliau kepada pemberita di luar perundingan TPPA pusingan yang ke-18 di Kota Kinabalu.

Jelas Ahmad, perkara tersebut walau bagaimana pun tidak akan dipinggirkan kerana pendatang baru, Jepun juga menghadapi masalah sama terhadap PKS negara tersebut.

Tambahnya, jawatan kuasa Caucus akan membawa isu dalam rundingan bersama 11 negara lain untuk di bincangkan di dalam mesyuarat kabinet.

Rundingan TPPA bermula 15 Julai lalu dan disertai oleh , Brunei, Kanada, Chile, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura, Amerika Syarikat, Vietnam, Australia selain Jepun dan Malaysia.

Pakar ekonomi dan penulis negara Martin Khor dari South Centre juga melahirkan kebimbangan perjanjian ini yang boleh menjerat negara dan usahawan tempatan dalam persaingan dengan pihak barat.

Banyak pihak dari luar negara bimbang kerana terdapat perkara-perkara rahsia dalam TTPA yang enggan didedahkan kepada umum. 

Negara yang terbabit dalam perundingan untuk TPPA termasuk Australia, Brunei, Kanada, Chile, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura, AS dan Vietnam. 

Jepun akan turut serta sebagai anggota TPP ke-12 di Kota Kinabalu, Sabah, yang peliknya kenapa gergasi ekonomi timur iaitu China disisih daripada rundingan ini.

Adakah ia merupakan satu agenda baru barat untuk mengimbangi kekuatan ekonomi China yang juga mempunyai kuasa veto di UN?

Malaysia pula membayangkan dengan menyertai TTP ia akan memberikan manfaat kepada produk tempatan agar berdaya saing dan menikmati cukai yang rendah.

Seorang pesara kerajaan Amerika Syarikat dan juga seorang biker sanggup menonggang motosikalnya untuk ke Mexico bagi mendapatkan ubat-ubatkan bagi rawatan penyakitnya kerana baginya kos perubatan di Mexico jauh lebih murah berbanding negaranya.  Kini Mexico juga diheret ke dalam TTP dan paling menggusarkan lah paten harta intelek. 

Jika hari ini satu produk telah dipatenkan di USA , maka negara lain tidak boleh lagi menghasilkan produk yang sama atau hampir sama. Oleh sebab itulah ramai usahawan kecil bimbang akan perjanjian ini yang menyusahkan mereka.

Presiden Jaringan Melayu Malaysia Azwanddin (JMM) tidak akan sesekali bersetuju sekiranya hak dan kepentingan rakyat negara ini terutama golongan bumiputera dikorbankan jika Malaysia memuktamadkan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA).

Negara sudah menyertai WTO dan FTA, dan perlukan kita terikat dengan TTP lagi?

Apa pun persidangan Umno Cawangan, Bahagian dan PAU, diharapkan perwakilan dapat membahaskan perkara ini untuk perhatian MT yang baru.

Taipingmali menyokong pendapat dan pemikiran Mantan Perdana Menteri iaitu Tun Dr Mahathir yang tidak bersetuju dengan TTP kerana Tun lebih tahu selok belok tipu daya barat yang akan mengcengkam kita.

NAZRI AZIZ YAKIN FILEM NEW VILLAGE DIHARAMKAN

Posted: 03 Aug 2013 05:09 PM PDT

9 Disember 2010, datang minta dana
Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz pernah dikritik oleh kerana beliau menerima kunjungan singkat penerbit filem Nasi Lemak 2.0 kira-kira 2 tahun lalu. Namewee menyatakan kekecewaannya untuk mendapat dana bagi menghasilkan filem, Nazri juga telah berjanji untuk membawa usul Namewee ke pengetahuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib. Namewee juga selepas itu berhasrat untuk berjumpa Najib tetapi gagal berbuat demikian.

Nazri Aziz telah dikecam oleh banyak pihak kerana mengizinkan Namawee berjumpa beliau di Parlimen. Blogger RBF juga berikrar akan memotong kakinya sekiranya Namewee berjaya berjumpa Najib. Kemarahan orang Melayu terhadap Namawee memuncak dan Perkasa telah memburu beliau dalam satu program di Lembah Kelang menyebabkan penerbit itu tidak muncul. 

Namewee mengundang kemarahan orang Melayu kerana beliau menghasilkan video pendek yang menghina raja-raja melayu, lagu negaraku, azan dan lain-lain

Hari ini Namawee yang bergelar jutawan segera telah menghasilkan New Village yang sekali lagi menimbulkan kemarahaan orang melayu kerana mengangkat darjat komunisme sebagai pejuang kemerdekaan.

Usaha Namewee sama seperti hasrat pemimpin Dap yang mahu membawa balik Chin Peng The Butcher atau Panjang dari Thailand dan mengangkat beliau sebagai pejuang kemerdekaan. Mat Sabu juga awal tahun ini telah cuba membangkitkan semula semangat komunisme dengan cubaan untuk mengadakan majlis memperingati tarikh hukuman gantung terhadap Mat Indera di Taiping. Pun begitu usaha Mat Sabu dan Pas Taiping telah digagalkan oleh Taipingmali.

Disini Nazri Aziz telah memberi jawapan yang 'betul dan ikhlas' mengenai isu  filem  New Village dan tidak ada udang sebalik batu yang boleh dikaitkan dengan pemilihan Umno tidak lama lagi.

Nazri Aziz yakin filem The New Village yang dikatakan mengagung-agungkan perjuangan komunis tidak akan ditayangkan langsung.
Beliau yang juga Menteri Pelancongan dan Kebudayaan berkata, larangan tayangan itu bukan setakat di panggung wayang malah meliputi semua bentuk media termasuk laman blog dan YouTube.
Katanya, kerajaan tidak mahu memberikan isyarat yang salah kepada generasi baru negara seolah-olah perjuangan komunis diberikan penghargaan di Malaysia.
"Saya dan rakan-rakan dalam UMNO, kita akan berterus-terusan dan berhabis-habisan memastikan apa jua bentuk pendewaan terhadap komunisme tidak akan dilaksanakan.
"Jika didapati betul filem ini mendewa-dewakan komunisme, kita mahu filem itu tidak dipertontonkan langsung. Sekalipun keluar dalam blog dan YouTube, kita akan cari mereka sampai dapat," katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Program Ihsan Ramadan dan Aidilfitri Peringkat Parlimen Padang Rengas di sini hari ini.
Beliau mengulas mengenai desakan banyak pihak supaya filem The New Village tidak ditayangkan kerana mengagung-agungkan perjuangan Parti Komunis Malaya (PKM).
Mengulas lanjut, Ahli Parlimen Padang Rengas itu berkata, filem atau apa jua bentuk penghargaan terhadap pengganas komunis tidak boleh diberikan tempat di negara ini kerana kumpulan itu telah mengisytiharkan perang terhadap negara sehingga menyebabkan darurat dari 1948 hingga 1960.
Katanya, dalam pertempuran sepanjang tempoh darurat dan selepas itu, ramai anggota pasukan keselamatan negara terkorban dan mengalami kecacatan kekal sehingga hari ini.
"Ada antara mereka kehilangan kaki, tangan dan buta kerana jerangkap samar dan banyak keluarga kehilangan bapa, abang dan adik mereka hasil daripada pengisytiharan perang yang dilakukan oleh komunis terhadap kita. Kehilangan dan kecacatan ini tidak boleh dikembalikan," katanya.
Selain itu, kata Mohamed Nazri, fahaman komunis yang tidak bertuhan tidak konsisten dengan prinsip pertama Rukun Negara iaitu kepercayaan kepada tuhan.
Menyentuh tentang pemilihan Umno ini TM ada sedikit bahan. Tadi dibuat satu undian untuk memilih calon Naib Ketua Pemuda Umno Malaysia. Ada 6 calon yang setakat ini telah menawarkan diri mereka untuk jawatan nombor 2 dalam sayap parti Umno. 

Cuma Perak yang menampilkan dua nama iaitu Mohd Iruan dari Lenggong dan Ketua Pemuda Umno Perak Azwan Bro. Kedua-dua nama ini TM tak kenal, bukan kerana TM tak bercampur dengan pemuda Umno tetapi memang tak kenal pun.

TM lebih mengenali Lokman Adam, Jamawi Jaafar dan Nasir Husin walaupun mereka bukan orang Perak.  Shaik Hussein pun TM tak kenal sebab dia jarang berada diluar kawasan. Shaik boleh lah dikatakan ayam jalak atau jaguh kampung.

Bagi TM , Shaik Hussien tak perlu bertanding jawatan tersebut tetapi lebih baik fokus kepada usaha merampas semula Pulau Pinang daripada pembangkang. BN mampu melakukan jika ada usaha bersungguh-sungguh. Jika berjaya nama Shaik akan sendirinya melonjak naik ke peringkat nasional.

Mengenai Azwan Bro sememang namanya terkenal di kalangan pemuda Umno Perak tetapi TM tak kenal pun dengan dia dan tak ingin pun untuk berkenal dengan dia walaupun selalu tengok muka dia dalam progam-program Umno negeri.

Mohd Iruan pula boleh dikatakan orang lama dalam pemuda Lenggong. 2004 beliau pernah menjadi AJK Bahagian dan ketika itu Dato Samsul Anuar Nasarah adalah Ketua Pemuda Bahagian. TM sokong beliau untuk bertanding jawatan tersebut walaupun beliau kurang terkenal.


HASLINAH YACOB, ANJING DAN UCAPAN EIDUL FITRI

Posted: 03 Aug 2013 10:50 AM PDT

PENGHUNI PROJEK PERUMAHAN RAKYAT PERLU ADA MINDA KELAS PERTAMA

Posted: 03 Aug 2013 02:07 AM PDTDalam satu perjumpaan media dengan SUK Kementerian Wilayah Persekutuan dan Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Ahmad Phesal Talib di Hotel Berjaya baru-baru ini, telah merungkai banyak permasalahan perumahan PPR.

PPR atau Projek Perumahan Rakyat merupakan tindakan drastik kerajaan Malaysia mengatasi masalah kekurangan perumahan dan masalah setinggan di Lembah Kelang terutama di Kuala Lumpur.

PPR sentiasa menjadi fokus dan agenda utama dalam politik tempatan dan sering dikaitkan dengan kritikan oleh parti politik pembangkang.

Majlis Tindakan Ekonomi Negara [ MTEN BUKAN ILHAM ANWAR IBRAHIM]. PPR di laksanakan oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) dengan kerjasama kerajaan tempatan. Kos pembinaan ditanggung oleh Kerajaan Persekutuan tetapi tanah disediakan oleh kerajaan negeri.

Sehingga 20 April 2010, sebanyak 21,611 daripada 29,562 unit PPR di bawah DBKL ditawar hendak dijual kepada penghuni sedia ada. Tawaran jualan ini adalah untuk memberi peluang terutama orang Melayu bandar mempunyai hartanah sendiri di dalam bandar.

Seramai 21,611 orang penghuni sedia ada ditawarkan untuk membeli unit PPR yang sedang diduduki. Malangnya hanya 14,450 orang penghuni sahaja yang berminat untuk membeli.

Jawatan kuasa Pemilihan mendapati 10,159 penghuni memenuhi syarat - layak mendapat rumah PPR . 4,013 layak bersyarat kerana tunggakan sewa melebihi tiga bulan. manakala 278 permohonan dalam proses permohonan.

Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengumumkan bahawa kerajaan akan menjual rumah Program Perumahan Rakyat (PPR) Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) dan Perumahan Awam (PA) Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) pada harga antara RM21,500 dan RM35,000 seunit.

Perdana Menteri berkata penjualan rumah itu akan melibatkan keseluruhan 44,146 unit rumah iaitu 29,562 unit PPR MTEN di 20 kawasan dan 14,584 unit PA DBKL di 17 kawasan.

Harga rumah PPR MTEN akan dijual pada harga RM35,000 seunit manakala harga rumah PA DBKL akan dijual antara RM21,500 dan RM35,000 seunit bergantung pada keluasan dan jumlah bilik, katanya.

"Kerajaan tidak menjual rumah rumah ini pada harga pasaran iaitu antara RM80,000 dan RM85,000 tetapi menjualnya pada harga yang mampu dimiliki oleh rakyat biasa berkenaan.

Beliau berkata keutamaan akan diberikan kepada mereka yang sudah lama menyewa rumah-rumah berkenaan serta mempunyai pendapatan isi rumah tidak melebihi RM2,500 sebulan.

Baru -baru ini, DBKL mengambil tindakan mengunci meter air di PPR Muhibbah, Cheras dan di seluruh PPR di Lembah Pantai.

Maka timbullah tohmahan oleh anggota Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar yang menyifatkan tindakan DBKL berunsur politik kerana mengunci meter air selepas pilihan raya umum ke-13, selain memaksa penduduk di PPR Lembah Pantai membayar sewa tertunggak.

Baru-baru ini juga seorang kanak-kanak berusia 11 tahun maut dengan lehernya hampir putus selepas terperosok di celah lif yang rosak di tingkat 3 Blok 8, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Desa Tun Razak, DBKL juga turut dipersalahkan kerana lambat membaiki lif yang rosak.

Segala permasalahan yang timbul di PPR adalah berpunca daripada sikap penduduk sendiri. mereka gemar merosakkan harta benda awam, pengotor,  bongkak dan mementingkan diri sendiri adalah penyebab kepada segala permasalahan.

Ada yang sanggup membuang sampah sarap dari tingkap, membawa naik motosikal dengan lif, buat kebun pisang, buat reban ayam di tanah-tanah yang pada peringkat awalnya dijadikan landskap taman.

Dalam lif penuh dengan contengan dan perkataan-perkataan lucah dan keji, cctv dirosakkan, malahan punat-punat suis pada lif juga turut dirosakkan dengan menanggalkan skru yang ada.

Ini adalah fenomena biasa yang terdapat di kawasan PPR dan juga rumah-rumah pangsa yang didiami oleh kelas bawahan dan ia tidak berlaku di kawasan perumahan mewah.

Oleh itu wajarlah masyarakat yang tinggal di kawasan perumahan jenis pangsapuri atau apartmen mempunyai minda kelas pertama. 

Membentuk minda kelas pertama amat lah sukar, sistem pendidikan negara setakat ini masih gagal di peringkat sekolah walaupun pelbagai usaha telah dibuat, ini kerana pendidikan bermula dari rumah, bukan dari sekolah.

Sekarang musim perayaan, sudah tentu satu lagi permasalahan timbul iaitu mercun, bayangkan dalam kawasan PPR yang mempunyai banyak blok bangunan, jika sebutir mercun diletupkan ia akan bergaung dan membingitkan seluruh kawasan perumahan tersebut.

Selain masalah bunyi mercun, penduduk juga teruja untuk berniaga terutama di bulan puasa dan masing-masing pasang payung dan meja di laluan masuk atau di ruang legar untuk menjual kuih muih berbuka puasa. Ini satu lagi masalah bermusim dan akibatnya sampah sarap banyak dibuang ke dalam semak.

Bersambung/.....

Belantan

Posted: 03 Aug 2013 11:30 PM PDT

Belantan


Isu Jurulatih Anjing, Chetz@Maznah Yusuf : BAPA - Saya Dan Isteri Telah Puas Berdoa, Kami Sedia Mohon Maaf !!

Posted: 03 Aug 2013 06:56 PM PDT


Bapa saudara kepada Chetz Yusof atau Maznah Yusof, 38, jurulatih anjing yang terlibat dalam rakaman video sambutan Hari Raya Aidilfitri bersama anjing di laman sosial YouTube sedia memohon maaf walaupun untuk seribu kali demi menghormati saudara se-Islam yang lain di bulan Ramadan ini.

Wahid Togom, 57, berkata, permohonan maaf itu dibuatnya bagi mewakili seluruh keluarga dan Maznah.

Menurutnya, Maznah atau mesra dipanggil Mai oleh keluarga telah dibesarkan oleh bapanya iaitu Togom Yanang sejak berusia setahun sehingga tamat persekolahan di Sekolah Menengah Kebangsaan Perempuan Temenggong Ibrahim (TIGS) di sini.

"Semasa kecil Mai tidak melakukan tindakan yang bertentangan dengan ajaran agama sebaliknya dia juga cemerlang dalam pelajaran termasuk mata pelajaran agama Islam.

"Tetapi segalanya berubah selepas dia pulang daripada menyambung pelajaran di Amerika Syarikat (AS). Mungkin dia telah terpengaruh dengan gejala sosial sehingga mengamalkan gaya hidup yang pelik di negara ini," katanya ketika ditemui di rumahnya di Jalan Perserai di sini hari ini.

Sementara itu, Maznah telah direman selama dua hari bermula hari ini untuk siasatan mengikut Seksyen 298A Kanun Keseksaan.

Ketua Polis Daerah Segamat, Supritendan Mohd. Kamil Sukaimi ketika dihubungi mengesahkan wanita berusia 38 tahun itu direman di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Segamat.Tambah Wahid, tindakan Maznah juga turut menjejaskan nama baik bapanya (Togom) yang juga seorang penangkap dan penjinak buaya terkenal di negara ini sekitar 1970-an.

Menurut Wahid, keluarganya turut akur dengan tindakan pihak berkuasa yang menahan Maznah ketika ini dan berharap anak saudaranya itu diberikan hukuman yang mampu memberikan keinsafan.

"Saya dan isteri telah puas berdoa supaya Mai insaf, mungkin inilah jalannya (hukuman) yang dapat menginsafkan dia daripada hidup dengan cara yang bertentangan dengan suruhan agama.

"Walaupun ibu dan bapanya tidak menjaganya sejak kecil namun saya yakin mereka antara orang yang kecewa dengan tindakan Maznah yang memalukan itu," katanya.

Dalam pada itu, adik Maznah, Zuraimi, 35, yang kini menetap di Taman Kota Masai, Pasir Gudang dan keluarga mereka di Taman Sungai Abong di sini kecewa tetapi tidak terkejut dengan kewujudan video itu kerana sudah pun mengetahuinya sejak 2010.

"Ayah saya, Mohd. Yusof sudah menasihatkannya supaya tidak melakukan perbuatan itu. Kami sudah puas menegurnya sejak awal lagi. Ini mungkin ada kena-mengena dengan gaya hidupnya yang bebas dan sebagai seorang tomboi," ujarnya.-UMO

Suara Politik
Belantan

Email dari pembaca : Surat untuk Namewee?

Posted: 03 Aug 2013 04:11 AM PDT
YO Bro! Whats Up!

Mungkin ayat di atas melayakkan saya mendekati dan berkawan dengan anda sepertimana yang berjaya dilakukan beberapa individu, artis dan juga Menteri Melayu. Tetapi, saya orang Melayu. Jika saya mahu berkawan saya akan gunakan pendekatan Melayu kerana perlembagaan Malaysia jelas mengatakan Bahasa Kebangsaan kita adalah Bahasa Melayu.

Saudara Namewee,

Saya berharap agar anda sihat dan bahagia dengan kehidupan anda sekarang. Walaupun anda pernah menghina agama Islam dengan cara anda, menghina lagu Negaraku dengan RAP anda, menghina bendera Malaysia bagi menunjukkan perasaan tidak puas hati anda dan sebagainya, anda tetap hero dan idola kepada kaum anda. Ini jelas terbukti melalui filem arahan anda yang box-office selain mendapat sokongan daripada korporat Cina serta penggiat industri filem Cina.

Pada Ramadan tahun ini, selepas lebih enam tahun anda menghina Islam, Melayu dan Malaysia, seperti yang kami jangka, didikan dan hasutan anda kepada jutaan Cina lain khususnya anak muda remaja yang lain telah berjaya. Alvin dan Vivian hanya merupakan dua orang daripada berjuta apprentice anda yang akan meneruskan legasi 'rasis jahat' anda.

Sebagai anak ibu Cina, saya mengaku ibu saya mempunyai sikap perkauman yang kuat kepada bangsanya iaitu Cina. Namun ibu juga mendidik saya agar saya juga bangga dengan kaum saya sama ada Melayu atau Cina, dengan menjadi seorang 'rasis baik' yang menghormati hak dan perasaan kaum lain.

Tidak seperti anda Namewee, anda sebaliknya dididik ibu anda untuk berbangga menjadi 'rasis jahat' yang hanya menghormati hak dan perasaan kaum anda sahaja dan menghina hak dan perasaan kaum lain.

Saudara Namewee,

Saya berdoa kepada Allah agar anda diberi kesihatan dan nyawa yang panjang. Hidayah jika itu kehendakNYA. Saya amat berdoa agar anda terus hidup untuk menyaksikan kesan daripada satu tindakan anda. Tindakan yang pada anda mudah, senang dan heroic tetapi kesannya panjang dan amat mudarat kepada rakyat Malaysia yang bakal didiami oleh anak cucu anda.

Sejarah Wikipedia mencatat anda sebagai ahli seni yang berjaya dan tidak langsung menceritakan yang anda meminta maaf kepada rakyat Malaysia bagi mengelak tindakan ke atas anda. Tetapi saya pasti, sejarah akan mencatat anda sebagai pencetus utama kepada hubungan serta keharmonian kaum di Malaysia.

Terma ini amat dibanggakan anda buat masa ini kerana anda akan terus dianggap hero oleh kaum Cina. Walaupun Buddha mengajar penganutnya berdamai dan menghormati hidupan lain waima semut, maka jelaslah ramai penganut Buddha seperti anda sudah banyak terpesong daripada ajaran Buddha. Saya katakan anda terpesong kerana saya pernah membaca 'kitab' rakan Cina saya, seorang Buddha SGM. Jelas ajaran Buddha adalah baik hati, baik tutur, baik makan, baik badan, baik nafas, baik penglihatan dan baik segala yang ada di dunia.

Mungkin bila anda mati Buddha akan mengecilkan anda kerana memesongkan pemikiran serta mengotorkan hati penganut Buddha Malaysia.

Saudara Namewee,

Apa jua kepercayaan agama kita, kita semua tidak dapat lari daripada hukum alam. Kita akan tua, akan berkahwin, akan mempunyai anak dan akan mati.

Pada masa itu, anda mungkin masih tidak akan menyesal walaupun berjuta orang Cina dikotori jiwa mereka oleh anda, dihina tamadun dan nilai bangsa Cina yang sopan oleh bahasa kesat anda.

Anda sudah pasti tidak menyesal walaupun beratus Melayu Islam ditangkap polis kerana marahkan anda serta anak-anak didik anda. Jauh sekali anda tidak akan peduli walaupun berjuta Melayu terus dihambat masalah nilai maruah kerana tiada tindakan diambil terhadap anda dan banyak lagi kesan yang anda tidak pernah fikir, jauh sekali menyesal.

Tindakan anda pada masa lepas telah mengakibatkan pelbagai masalah kepada berjuta orang. Saya pasti agama anda mengajar anda nilai kemanusiaan tapi mungkin anda bukan seorang penganut agama yang baik. Sebagai rakyat Malaysia, saya memberi anda jaminan, saya dan ramai lagi akan mengingati anda sebagai punca kepada 'segalanya'.

Oleh : MUSTAQIM ABDUL RAHMAN
Kuala Lumpur.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 03 Aug 2013 11:28 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


RAKYAT INGIN TAHU BACKROUND AKADEMIK AHLI PANEL LPF

Posted: 03 Aug 2013 02:51 PM PDT

Berikut kami kongsikan kepada pembaca mymassa dengan satu lagi pandangan yang agak berbeza mengenai filem TNV:-

Filem TNV perlu diberi penilaian semula oleh pihak yang bertanggungjawab khususnya di Lembaga Penapisan Filem Negara (LPF)! 

Rakyat Malaysia ingin juga mengetahui, siapakah ahli-ahli panel yang memberi kelulusan penayangan sesebuah filem berunsur sejarah? 

Adakah mereka terdiri dari pakar-pakar Sejarah negara atau sekadar pegawai-pegawai biasa sahaja yang latar belakang ilmu sejarah, budaya dan sosiopolitik mereka boleh dipersoalkan?

Saya teringat kata-kata mendiang pakar Komunis negara kita mendiang Tan Sri Dr. Too Chee Chew, katanya, fahaman Komunis tidak akan pernah mati, gerakan Komunis tidak pernah akan mati, walaupun PKM sudah meletak senjata pada tahun 1989. Adakah anda sudah lupa?

Baca lebih mendalam dan panjang lebar di portal ini http://merdeka-online.com/home/apa-masalah-filem-the-new-village/

Panglima Perang Cyber

Posted: 03 Aug 2013 11:28 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Blog Minaq Jinggo : Wanita UMNO @ShahrizatJalil desak PM @NajibRazak Bertegas Wujudkan Undang-Undang Pencegehan Bantu @PDRMsia

Posted: 03 Aug 2013 10:51 PM PDTSent from my iPhone

Must Read : DAP is ready to sack Indian members

Posted: 03 Aug 2013 10:43 PM PDT

DAP is ready to sack 753 Indian members.

The fraud case in the DAP's CEC election made its mark in Malaysia political history. As an opposition party who promotes transparency and always accusing the government as corrupted now can eats their own words. The DAP is now known as a hypocrite and liar.
Through this fraud incident, it is proven that the DAP is the most racist party ever existed in Malaysian political history. This is because investigation found out that the DAP intentionally did not send notices to 753 of its Indian members that is eligible to become a representative in the CEC. Other than that, a recount that was made right after the result has been tallied shows that there are manipulation from the leaders of the DAP to ensure that Zairil Khir Johari win a seat in the committee. This only happens because there are no representatives from the Malay community.
However, DAP's action to cover up their racist nature through the appointment of Zairil Khir Johari has really shows their true colour as Zairil is not a Malay, but he is 100% Chinese. Why a Chinese is being considered as a Malay except the fact that the DAP is too racist and refuse to put Malays in the leadership of the party.
Not enough with the lying and cheating, DAP is now proven as a ruthless bunch of thugs when they oppose the ROS's orders for the DAP to organize another election.
It is certain that the DAP is not ready to organize another election because it means that they have to invite the 753 Indians that has been left out in the previous CEC election. This also means that they have to prepare for any possibilities that Zairil will have the least amount of votes again, similar to what he received in the first count. This can also resulted into Guan Eng and his cronies is oust from the DAP.
To retain their position, the DAP's will not fight for the rights of their own members that they themselves took. The DAP is willing to sack the 753 Indian members any time soon as long as there are no re-election. It is not impossible that that is what the DAP wants so that all of their members will understand that the DAP is for the Chinese and other races are only needed to cover up their racist agenda of the party. Thus, the Indians and the Malays do not have to contest any of the election in the CEC and they don't have to attend the meeting. It is enough for them to be the DAP's coolies and minions in order to gain Indian and Malay votes.
If the DAP is not a racist, gangster, dictator and ruthless, then what is the correct word to define them? It seems like the DAP leaders are the complete evil villains that are filled with hypocrisy, lying and shameless, a sad despicable excuse for a political party in Malaysia. They have no problem letting the world know that they cheated, as long as they are in power.
It is clear that the DAP is a party that does not have any human values and civil. Just imagine if this party becomes the leader of this country, the 14 days tragedy in Malaya will repeat itself, and there's nothing we can do about it.

DOA BUAT PM @NajibRazak DEMI ISLAM >MELAYU >MALAYSIA

Posted: 03 Aug 2013 07:44 AM PDT

Petikan dari blog Hambali dengan sedikit tambahan tahmid dan selawat :

"Bismillahi rahmani rahim....

Segala puji bagi Allah Tuhan sekelian alam Selawat Salam buat Nabi Junjungan Saw dan keluarga baginda.

Ya Allah Ya Tuhan kami,pada saat ini kami bermohon kepada mu Ya Allah, engkau ampunkanlah segala dosa-dosa kami,dosa kedua ibubapa kami,dosa kaum keluarga kami,dosa pemimpin-pemimpin kami dan dosa seluruh umat Islam sama ada yang masih hidup atau telah kembali kepadaMu..

Ya Allah Tuhan yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang,kami bermohon kepadaMu Ya Allah, Engkau berikanlah kami ruang dan peluang untuk kami berjuang demi agamaMu,bangsa kami dan negara kami

Ya Allah Tuhan yang Maha Mengetahui...Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui Ya Allah,lantaran itu kami bermohon kepadaMu Ya Allah, engkau berikanlah kekuatan kepada pemimpin kami YAB Dato Seri Najib Tun Razak Ya Allah,berikanlah keberanian untuk beliau bertindak dan Engkau berikanlah kebijaksanaan untuk beliau mengambil keputusan Ya Allah, janganlah Engkau uji kami dengan memberikan kepada kami pemimpin yang bacul dan dayus,jangan Engkau berikan kepada kami pemimpin yang sikapnya bermuka-muka dan suka membohongi kami Ya Allah
  
Ya Allah Ya Tuhan kami,kami bermohon kepadaMu Ya Allah, Engkau berikanlah hidayah kepada Dato Seri Najib Ya Allah untuk membezakan mana yang baik dan mana yang buruk demi agama,bangsa dan negara. Engkau berikanlah kepada semua pemimpin kami ini petunjuk untuk sentiasa melihat antara kebenaran dan kebatilan dan Engkau kurniakanlah kepadanya daya fikir yang jelas agar dapat bertindak sebagai pemimpin yang sejati demi bangsa agama dan negara...

Ya Allah Tuhan yang memerintah sekelian alam,kami amat menyanyangi pemimpin kami ini Ya Allah,lantaran itu kami bermohon juga kepadaMu Ya Allah engkau peliharakanlah Dato Seri Najib dari segala muslihat dan tipu daya,peliharakanlah beliau dari orang-orang yang berniat jahat dan khianat,dari kumpulan-kumpulan yangcuba melemahkan beliau Ya Allah,engkau lindungilah beliau Ya Allah,engkau selamatkanlah beliau Ya Allah....

Ya Allah Ya Tuhan kami,akhirnya kami bermohon kepadaMu Ya Allah untuk memberikan kami petunjuk dan kebenaran Ya Allah,jika sememangnya para pemimpin kami ini sudah tidak ada kebaikan yang kami perolehi untuk berjuang demi agamaMu,bangsa kami dan negara kami,maka engkau gerakkanlah kuasa untuk menukarkannya Ya Allah.

Kecintaan kami kepada agama,bangsa dan negara melebihi kasih sayang dan kecintaan kami kepada pemimpin Ya Allah,jika telah sampai masanya beliau perlu ditukar,kami bermohon kepadaMu Ya Allah Engkau utuskanlah pemimpin yng lebih baik untuk kami berjuang bersama-sama Ya Allah,hanya inilah yang dapat kami lakukan setelah segala teguran dan nasihat tidak di dengari maka kami bermohon kepada Engkau Ya Allah Ya Maha Mengetahui dan yang mentadbir sekalian alam dan segala urusan..Amin Ya Rabul Alamin!


Sumber :

http://hambaliabdullah.blogspot.com/2013/08/doa-buat-pm-demi-islam-dan-melayu.html?m=1


Sent from my iPhone

The Unspinners

Posted: 03 Aug 2013 11:26 PM PDT

The Unspinners


Tak erti raya, jika duit kita mencurah jatuh ke tangan CIna

Posted: 03 Aug 2013 08:51 PM PDT

Sebelum balik kampong, jangan repait kereta di kedai Cina!

Posted: 03 Aug 2013 06:30 AM PDT

sekupangdua

Posted: 03 Aug 2013 11:25 PM PDT

sekupangdua


SPESIS PELIK BERUPA KALA JENGKING GERGASI DITEMUI

Posted: 03 Aug 2013 08:00 PM PDT

Seorang lelaki pengusaha nira nipah liar telah mendakwa dirinya menjumpai seekor haiwan yang aneh dan pelik seperti udang galah, malah menyerupai ketam dan tiak kurang menyerupai seperti kala jengking yang besar.
MARANG – Rupanya seperti seekor udang galah, namun ia juga kelihatan seperti seekor ketam kerana mempunyai sepit dan apabila diperhatikan dengan lebih terperinci, ekornya pula kelihatan seperti kala jengking.
Haiwan pelik berwarna jingga itu ditemui seorang pengusaha nira nipah liar, Ismail Jusoh, 49, dari Kampung Alor Tuman di sini, di kawasan hutan ketika mencari pokok nipah berdekatan kampung berkenaan, kelmarin.
Menurut Ismail, dia menemui haiwan itu di atas daun pokok nipah lalu memberanikan diri memegangnya, namun terkejut apabila melihat rupa bentuknya yang unik.
"Saya terkejut melihat haiwan itu berkaki lapan. Bahagian hadapan bentuknya seperti ketam manakala bahagian belakang seperti udang dan seakan-akan ekor kala jengking," katanya kepada Sinar Harian.
Ismail berkata, dia akhirnya mengambil keputusan untuk membawa pulang haiwan itu ke rumahnya dan berhasrat memelihara haiwan tersebut.
Kini, ia disimpan dalam sebuah takungan berisi air.
"Saya belum lagi menghubungi mana-mana pihak berkaitan bagi memaklumkan mengenai penemuan spesies pelik itu termasuk pihak Jabatan Perikanan bagi mengenal pasti spesies sebenar haiwan tersebut. Tapi saya akan menyimpannya terlebih dahulu," katanya.
Dalam pada itu, menurut maklumat yang diperoleh dari sebuah laman web, haiwan itu dinamakan sebagai 'ngoang' di Sarawak manakala dipanggil 'jabot' di Johor, namun ia amat jarang ditemui kerana berkemungkinan semakin pupus. – Sinar Harian

LAGI BANGKAI MAHKLUK MISTERI DITEMUI...

Posted: 03 Aug 2013 07:30 AM PDT

 Mahluk aneh ... Heboh Diperkatakan sebagai Monster Manhattan, makhluk binatang misteri mengerikan dengan wajah yang cacat, mempunyai muncung dan lima jari pada setiap kaki, terdampar di bawah Jambatan Brooklyn, New York yang membingungkan penduduk. jurugambar amatur Denise Ginley terkejut melihat bangkai menjijikkan berwarna merah muda ketika ia sedang berjalan di East River , pelbagai teori konspirasi apakah itu adalah tikus air raksasa atau seekor babi atau mungkin seekor anjing.sumber

SANGGUP TAHAN SAKIT UNTUK TATTO DIBADAN

Posted: 03 Aug 2013 02:30 AM PDT

GILA!!! WANITA INI SANGGUP TAHAN SAKIT UNTUK BUAT TATO PALING EKSTREM!!
OMG , korang pasti pernah tengok entri tentang pembuatan tato kan?? , kali ini berbeza sikit kerana pembuatan tato jenis ini sangat ekstrem sekali sangat menyakitkan , dek kerana ingin menunjuk2 seorang wanita sanggup membuat tato ekstrem ini dan mengenepikan perasaan sakit untuk kelihatan cantik, tapi korang lihat sendiri hasil kraftangan seorang pembuat tato , hasilnya memang cantik,,, jom layan foto2 dibawah ,
PROSES MENARAH KULIT 


HAMPIR 90% HAMPIR SIAP


SAKI BAKI KULIT , KALAU KULIT AYAM DAH LAMA AKU GORENG


WOW!!! TATO JENIS LUKISAN BULOH;;


WAH!!! TELAH SIAP  DI TARAH , CANTIK


MAYAT MANGSA YANG DIBAHAM IKAN PIRANAH

Posted: 03 Aug 2013 01:00 AM PDT

Rupa Mayat Yang di makan Oleh Ikan Piranha...ngeri

                             mengerikan..inilah keadaan mayat yang telah di makan oleh ikan piranha.xlupa.com

APANAMA

Posted: 03 Aug 2013 11:24 PM PDT

APANAMA


W.A.R.I.S-Rembau Most Wanted

Posted: 03 Aug 2013 11:26 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 03 Aug 2013 09:26 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Iklan Hari Raya Aidilfitri Ini Amat Menyentuh Hati

Posted: 03 Aug 2013 06:30 PM PDT

Courts Malaysia Pula Menghina Kalimah Allah SWT

Posted: 03 Aug 2013 03:00 PM PDT


Apakah ini disengajakan untuk menghina kalimah Allah SWT? Satu persatu dugaan datang pada umat Islam di Malaysia ini pada bulan Ramadhan ini. Amat dahsyat sekali cabaran dan hinaan yang berlaku pada Ramadhan ini. 

Apakah ini petanda bahawa bukan Islam sudah berani mencabar kesabaran umat Islam di Malaysia? Memang mereka berani buat begitu, kerana ada "segelintir umat Islam" yang pertahankan mereka. 

Siapa yang segelintir itu? 

Bila umat Islam tidak bersatu dalam isu agama, maka inilah jadinya. Ketepikanlah perbedaan yang lain, dalam isu agama bersatulah mempertahankan kedudukan dan maruah Islam. Syiah Adalah Satu Masalah Besar Buat Negara, Ayuh Banteras Fahaman Ini

Posted: 03 Aug 2013 09:30 AM PDT

Iklan Raya Buat Orang Yang Ponteng Puasa

Posted: 03 Aug 2013 08:30 AM PDT

Nik Zawawi Anggap Ismail Mina Sebagai "Budak Politik"

Posted: 03 Aug 2013 07:00 AM PDTSiapa yang sebenarnya budak? Patutlah tidak diambil bertanding di Kuala Besut. Rupaya lagi dahsyat dari Che Long. Di bawah ini adalah kenyataan Ismail Mina yang buat beberapa pemimpin PAS panas dan tidak senang duduk.

Apa Agenda Sebenar Dong Zong Terhadap Sistem Pendidikan Negara?

Posted: 03 Aug 2013 03:30 AM PDT


MEMANG ada logiknya Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berpegang kepada keputusan untuk tetap mahu melancarkan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 6 September ini.

Ini disebabkan PPPM itu sendiri dicapai hasil pertemuan dengan rakyat pelbagai lapisan yang mengutarakan pelbagai isu pendidikan - yang disifatkan suatu program luar biasa dalam sejarah pendidikan negara.

Sebenarnya, tidak ada sudahnya pun untuk kita melayan kehendak dan tentangan menggila Persekutuan Persatuan-persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong).

PPPM dihasilkan dari Dialog Nasional Pendidikan Negara (DNPN) 2012 yang diadakan sejak 29 April tahun lepas di 15 lokasi di seluruh negara.

Dalam suatu pertemuan penulis dengan Pengerusi Panel Dialog itu, Tan Sri Dr. Wan Mohd. Zahid Mohd. Noordin , beliau sendiri melabelkan dialog berkenaan sebagai sesuatu yang 'fantastik'.

Dalam program tersebut, masyarakat yang terdiri daripada pelbagai latar belakang dan kaum tanpa mengira ideologi diberi ruang untuk meluahkan apa sahaja yang terbuku dalam hati serta berpeluang mengesyorkan cadangan-cadangan untuk penambahbaikan sistem pendidikan.

Malah, 11 lagi ahli panel menyanjungi usaha Kementerian Pendidikan menggerakkan dialog tersebut untuk merasai sendiri denyut nadi rakyat.

"Merata-rata saya pergi (ke negeri-negeri berkenaan), mereka (orang ramai) datang bersemangat tanda respons mereka pada kerajaan.

"Kalau kita lihat dalam satu-satu dewan itu, bukan 70 orang yang datang tetapi rata-rata di setiap lokasi melebihi 700 orang.

"Di Pulau Pinang sebagai contoh, kita terpaksa bahagikan pula kepada dua seksyen... malah pemimpin UMNO, DAP dan PKR duduk semeja dalam dialog tersebut, di Tawau sesak manakala di Kelantan lebih 1,020 yang hadir.

"Ini menunjukkan isu- isu pendidikan dirasakan semua orang dan merentasi segala perbezaan politik dan ideologi," katanya.

Sebenarnya DNPN yang menghasilkan PPPM merupakan satu inisiatif Kementerian Pendidikan di bawah Kajian Semula Pendidikan. Ia adalah wadah bagi perkongsian idea dan lontaran pandangan semua lapisan masyarakat yang dapat dijadikan input kepada kementerian itu dalam menyediakan Pelan Pembangunan Pendidikan.

Objektif dialog itu adalah untuk memberi peluang kepada rakyat mengemukakan idea dan pandangan ke arah transformasi pendidikan serta membina kesedaran bersama akan perancangan kementerian dalam membangunkan pendidikan melalui transformasi sistem pendidikan negara.

Dialog tersebut menggunakan konsep townhall di mana orang ramai dijemput hadir secara walk-in di lokasi yang strategik bagi membolehkan mereka bebas untuk memberikan pandangan, kritikan dan cadangan yang akan dijadikan imput bagi Pelan Pembangunan Pendidikan untuk jangka masa 15 tahun akan datang.

Wan Mohd. Zahid sendiri dan beberapa lagi panel berada pada setiap townhall itu bagi mendengar luahan dan aspirasi rakyat, luahan serta pandangan ini akan menjadi asas kepada Pelan Pembangunan Pendidikan itu.

Selain menggunakan kaedah townhall, pihaknya turut mengadakan pertemuan meja bulat dengan kumpulan tertentu seperti beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO), kumpulan kesatuan guru, media, kumpulan komuniti, pesara, wakil politik dan lain-lain lagi.

Bagi perjumpaan meja bulat itu, pihaknya hanya mengehadkan kepada 15 hingga 20 individu bagi sesuatu persidangan bagi memberi peluang kepada mereka bercakap lebih lama.

Daripada siri persidangan meja bulat bagi dialog tersebut, rata-rata respons yang diberikan sangat memberangsangkan.

Kata Wan Mohd. Zahid kepada penulis: "Walaupun berlainan ideologi dan fahaman politik, kumpulan-kumpulan ini mengamalkan sikap profesional dalam menyuarakan pendapat bagi kebaikan masa depan sistem pendidikan negara.

"Tidak keterlaluan saya katakan bahawa pendidikan mampu menyatukan pelbagai pihak dan mendapati rakyat negara ini sepakat bahawa pendidikan berkualiti adalah penting bagi memastikan negara dapat bersaing di peringkat global."

Dianggarkan lebih 11,000 orang daripada segenap lapisan masyarakat telah hadir bagi menyertai dialog berkenaan.

Panel dialog juga dengan tangan terbuka sentiasa menerima input daripada masyarakat sama ada secara lisan ataupun bertulis, menghantar memorandum dan sebagainya.

Penggunaan laman sosial seperti Facebook dan Twitter turut mendapat respons positif daripada masyarakat berhubung kajian semula pendidikan itu.

Wan Mohd. Zahid menambah, dalam dialog tersebut, pihaknya memberi peluang sepenuhnya kepada orang ramai untuk menyatakan pendapat, kritikan dan cadangan bagi diguna pakai dalam kajian semula pendidikan negara ini.

Pihaknya telah menganalisis sembilan perkara yang dikenalpasti merupakan keutamaan dalam transformasi pendidikan negara.

Antaranya adalah guru, aspirasi, kokurikulum, kepimpinan sekolah, kualiti sekolah, kapasiti dan keupayaan sistem penyampaian Kementerian Pelajaran Malaysia dan sebagainya.

Kata beliau kepada penulis: "Kita mengambil pendekatan tidak mahu campur tangan dalam proses dialog itu. Bila kita bagi penerangan kita sebut, kita minta dia nyatakan pandangan mereka kepada sembilan perkara keutamaan yang telah dikenal pasti.

"Namun, mereka juga boleh mengutarakan keutamaan lain daripada sembilan keutamaan itu.
"Penglibatan kita sangat minimum, kita lebih memberi peluang kepada mereka menyatakan pendapat, pandangan mereka. Kalau dia tanya "bersetuju tak", kita tidak akan memberi jawapan kerana itu pandangan mereka. Kita sebenarnya mahu dengar pandangan dia."

Jadi, kalau begitu kenyataannya bermakna PPPM adalah hasil suara dan hak rakyat pelbagai lapisan dan kaum.

Maka dengan ini, bertepatanlah ketegasan Muhyiddin bahawa kerajaan tidak akan tunduk atau berasa takut dengan desakan Dong Zong kononnya PPPM akan menghapuskan bahasa Mandarin dan sekolah-sekolah vernakular.

Malah agenda Dong Zong menyuarakan tuntutan terbabit amatlah diragui apabila Muhyiddin secara terbuka mencabar pertubuhan Cina itu membaca dan meneliti isi kandungan pelan berkenaan - yang tidak menyebut langsung usaha memansuhkan bahasa Mandarin atau sekolah jenis kebangsaan (SJK) Cina dan Tamil.

Kita tidak tahu apa sebenarnya agenda Dong Zong.


Tulisan, Zulkifli Jalil, Utusan Malaysia

Video Penguatkuasa Majlis Perbandaran Subang Jaya Kena Baling Batu

Posted: 03 Aug 2013 01:48 AM PDT


Inilah yang terjadi bila penguatkuasa hendak menguatkuasakan undang undang bila harga ayam mahal. Penguatkuasa pula yang dikepung dan kena ancaman. Malah seorang penguatkuasa kena baling batu.

Saksikanlah video ini dan buat penilaian sendiri. Apakah budaya sebegini yang kita inginkan berlaku di negara kita. Berpegang teguhlah pada prinsip undang-undang sebagaimana yang sudah tertulis dalam Rukun Negara.

tok gajah

Posted: 03 Aug 2013 09:11 PM PDT

tok gajah


Yang mana lebih buruk antare sup babi, klip video anjing dan klip video yang di bawah ni.................???

Posted: 03 Aug 2013 05:00 AM PDT

Sekarang marilah kite same2 tontoni klip ini dan berfikir sejenak, yang mane lebih buruk ..................

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 03 Aug 2013 09:08 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


PEMILIHAN NAK DEKAT : LAWAK PEMIMPIN NAK AMIK HATI MELAYU !

Posted: 03 Aug 2013 02:12 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 03 Aug 2013 03:18 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Polis didakwa rogol dan liwat gadis dalam hotel

Posted: 03 Aug 2013 11:05 AM PDT

KOTA KINABALU – Seorang pegawai kanan polis didakwa atas empat pertuduhan merogol seorang gadis berusia 13 tahun.

Deputi Supritendan Rohaizat Abd Ani, 54, bekas ketua unit D7 di ibu pejabat polis Sabah yang juga pernah bertugas sebagai Ketua Polis Daerah Setiu tahun lalu didakwa merogol gadis tersebut di sebuah bilik hotel di sini kira-kira pukul 3.30 petang, 1 Februari tahun lalu.

Rohaizat turut didakwa meliwat gadis tersebut pada hari dan tempat yang sama selain mengulangi perbuatannya itu kira-kira pukul 10 pagi keesokan harinya.

Ketika pertuduhan keempat merogol gadis di hotel yang sama sekitar Mei tahun lalu dibacakan, beliau bertanya:"Apa, tiada tarikh?"

Beliau kemudiannya menggelengkan kepala dan berkata:"Tidak bersalah."

Beliau turut menulis nota apabila pertuduhan awal dibacakan dan menjawab 'Tidak bersalah' setiap masa dengan jelas dan lantang.

Rohaizat yang kini bertugas sebagai Timbalan Ketua Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) Pulau Pinang tiba di mahkamah dengan memakai jaket dan berseluar gelap serta ditemani isterinya.

Bapa kepada dua orang anak itu menutup mukanya dengan surat khabar apabila melihat pemberita dan jurugambar ketika memasuki bilik perbicaraan.

Timbalan Pendakwa Raya Jamil Aripin meminta ikat jamin sebanyak RM20,000 bagi setiap pertuduhan kerana kesalahan dilakukan amat serius.

Peguam Ram Singh yang mewakili Rohaizat bagaimanapun memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya memegang jawatan pegawai kanan polis dan dia tidak akan melarikan diri.

Ram berkata Rohaizat sanggup melaporkan diri kepada ibu pejabat polis Pulau Pinang dua kali seminggu jika perlu.

Beliau juga menggesa ikat jamin minimum RM5,000 ditetapkan untuk setiap pertuduhan tersebut.

Hakim Mahkamah Sesyen, Ismail Berahim bagaimanapun menetapkan jumlah tersebut kepada RM40,000 dan membenarkan Rohaizat dibebaskan selepas menetapkan 9 hingga 13 Disember ini untuk tarikh perbicaraan.

Jamil berkata, pihak pendakwaan mempunyai senarai seramai 25 orang saksi tetapi belum menentukan berapa ramai yang akan dipanggil untuk memberi keterangan. - mStar Online

Namewee budak tidak tahu sejarah, bodoh - Nazri

Posted: 03 Aug 2013 07:24 AM PDT

PADANG RENGAS 3 Ogos - Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Mohamed Nazri Aziz membidas penyanyi rap, Wee Meng Chee atau Namewee kerana memaki-hamun pelbagai pihak berhubung penangguhan filem The New Village dalam video yang dimuat naik ke laman YouTube Khamis lalu.

Dengan nada tegas, beliau mengingatkan Namewee bahawa dia tinggal di sebuah negara berbilang kaum yang penuh dengan sensitiviti yang perlu dihormati.

"Saya pun hendak hentam dia habis-habisan. Dia budak yang tidak tahu sejarah, budak yang bodoh, berhingus dan tidak faham tentang sejarah negara kita. Hidup dalam sebuah negara berbilang kaum, kita harus mengambil kira sensitiviti dalam negara.

"Dia kena ingat, polis dan angkatan tentera telah membela negara kita. Jangan esok kalau apa-apa berlaku kepada dia, polis tidak mahu ambil tindakan, dia marah pula," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Penyampaian Program Ihsan Ramadan dan Aidilfitri Peringkat Parlimen Padang Rengas di sini hari ini.

Namewee dalam video terbarunya berjudul 017 Double Standard dan berdurasi selama lima minit 23 saat, mempersoalkan tindakan kerajaan menggantung tayangan filem The New Village untuk dinilai oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF).

Mohamed Nazri juga berkata, beliau tidak akan mempertahankan Namewee lagi selepas ini sekiranya lelaki tersebut sudah melampau.

"Kita manusia, mesti tahu menghormati pandangan dan sensitiviti orang. Apa untung kamu buat macam itu, nanti penumbuk naik ke muka cari polis juga," ujarnya. - UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130803/dn_31/Namewee-budak-tidak-tahu-sejarah-bodoh---Nazri#ixzz2auqZ0J70
© Utusan Melayu (M) Bhd

Niat jahat akhbar Singapura amat menjijikkan

Posted: 03 Aug 2013 06:19 AM PDT

Kuala Lumpur: Wisma Putra berpendapat akhbar The New Paper dari Singapura berniat jahat dalam laporan muka depannya mengenai kejadian jenayah di Malaysia.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman, berkata laporan akhbar itu tidak mengandungi sebarang fakta dan memberikan gambaran yang salah terhadap aspek keselamatan di Malaysia, sekali gus boleh dianggap sebagai satu penghinaan terhadap negara.

Beliau berharap akhbar itu menghentikan tindakan mensensasikan isu yang boleh memberikan impak negatif kepada mana-mana pihak.

Boleh disalah anggap

Adalah sangat mendukacitakan apabila The New Paper menerbitkan laporan sensasi yang boleh disalah anggap pihak lain. Tajuk utama akhbar itu seolah-olah berniat jahat dan boleh memberikan gambaran yang salah mengenai tahap keselamatan di Malaysia, katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Beliau mengulas laporan muka depan akhbar itu, Rabu lalu, yang menghina Malaysia menerusi artikel bertajuk Selamat datang ke Malaysia di mana untuk mati adalah murah dan untuk hidup adalah mahal merujuk kepada beberapa insiden tembakan di negara ini, termasuk pembunuhan pengasas Perbankan Arab-Malaysia, Hussain Ahmad Najadi, Isnin lalu.

Malah, laporan itu mendakwa kos mengupah seorang pembunuh upahan di Malaysia adalah sekitar RM5,000 iaitu jauh lebih murah berbanding kos sara hidup ketika ini.

Tampil beri maklumat

Sementara itu, di Johor Bahru, Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff, berkata pihak yang mendakwa boleh mengupah pembunuh upahan di negara ini dengan bayaran serendah RM5,000 diminta tampil memberikan maklumat itu kepada polis bagi membantu siasatan.

Mohd Mokhtar berkata, dakwaan itu berat dan mereka yang ada maklumat wajar menyerahkannya kepada polis supaya tindakan dapat diambil terhadap kegiatan berkenaan.

Katanya, sesiapa saja boleh membuat tuduhan tanpa bukti yang sahih dan dakwaan yang tidak tepat boleh memberikan kesan negatif.

Akibat lama tidak bersetubuh...

Posted: 03 Aug 2013 02:31 AM PDT

Seorang lelaki pernah memberitahu saya bahawa buah zakar dan alat kelaminnya kerap termasuk ke dalam kulit sejak beberapa bulan lalu. Dia juga berkata, kedua-dua buah zakarnya kecut dan zakarnya mengecil.

Dia tidak gemuk dan perkara ini tidak pernah berlaku ketika zaman muda. Dia juga ada seorang anak berumur sembilan tahun.

Apabila saya tanya kenapa hanya seorang, dia menjelaskan sudah berpisah dengan pasangannya enam tahun lalu dan kini masih menduda. Sejak itu, dia tidak melakukan onani, malah tidak mengalami mimpi basah. Berdasarkan semua jawapan itu, saya merumuskan zakarnya menjadi kecil dan kecut kerana tidak digunakan lagi.

Saya teringat cerita beberapa sahabat yang bertanya Imam Al-Nawawi kenapa anggota kelamin mereka kecut dan tidak bermaya apabila kembali daripada pengembaraan selepas berniaga dan pulang ke pangkuan isteri.

Imam Al-Nawawi menyatakan, jika lama tidak digunakan, anggota itu akan menjadi 'tak berguna'. Dia juga menjelaskan cara mencergaskan kembali anggota itu dengan membelai dan mengusap dengan niat menyegarkannya semula.

Mungkin agaknya cara mengurut dan mengusap anggota kelamin menjadi amalan sebilangan lelaki kita untuk mengekalkan keaktifan anggota kelamin.

Namun, cara ini tidak berguna jika anggota kelamin lelaki tidak berfungsi akibat penyakit atau masalah kesihatan.

Mereka perlu berjumpa doktor untuk menyelesaikan masalah mati pucuk, bukan mencuba ubat daripada pasaran gelap atau mendapat rawatan daripada mereka yang tidak bertauliah.

Memandangkan hubungan seksual satu aktiviti lasak, ia memerlukan tenaga fizikal yang mantap. Jika lemah atau letih, sukar untuk memulakan atau meneruskannya. Pencapaian ereksi pula memerlukan perjalanan darah yang lancar dalam otot zakar dan kekuatan otot benteng zakar untuk mengekalkan ketegangan zakar.

Jika darah tidak lancar, ereksi gagal dan jika otot benteng zakar tidak kukuh, ereksi tidak kekal. Pendek kata, untuk menjayakan hubungan kelamin, badan perlu sihat dan anggota kelamin perlu berfungsi dengan sempurna.

Semua ini boleh tergugat apabila kesihatan tergugat. Cara bijak untuk mengekalkan tahap kesihatan cemerlang ialah dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

Amalkan pemakanan seimbang, jaga berat badan, hindari rokok dan minuman keras serta urus tekanan dengan baik. Sememangnya semua yang disarankan itu nampak senang tapi ternyata secara rambang, sangat sukar melakukannya. Anda boleh bayangkan keadaan lelaki muda yang sepatutnya mempunyai daya kemampuan syahwat yang mantap, tetapi sebaliknya pula berlaku.

Kegemukan atau obesiti, tidak melakukan senaman berkala, tidak banyak bergerak tapi banyak duduk, merokok, minum minuman keras, penggunaan dadah, banyak aktiviti malam, tekanan, masalah kesihatan seperti peningkatan kolesterol dan penyakit kronik (tekanan darah tinggi atau penyakit kencing manis sewaktu umur muda) menggugat fungsi seksual dan mengakibatkan masalah seksual.

Jika mahu jauhkan diri daripada masalah seksual seperti mati pucuk, masalah cepat klimaks yang menandakan kelemahan syahwat dan mengekalkan kesihatan seksual pada tahap terbaik, lakukan apa saya syorkan.

Jika keadaan masih sama, itu bermakna masalah terbabit perlukan sokongan rawatan dan rawatan itu perlu daripada doktor, bukan dengan membeli ubat atau produk daripada Internet atau kawan.

Jumpa doktor dan jalani pemeriksaan serta dapatkan bimbingan dan perawatan berkualiti dan selamat. Lelaki tidak boleh malu untuk mendapatkan rawatan bagi menyelesaikan masalah seksualnya. Masalah seksual adalah penyakit dan ia perlu dirawat oleh doktor.

Pakar Sakit Tuan @ Harian Metro

Salahkan Ramadhan, PAS tegur Rajagobal

Posted: 03 Aug 2013 01:01 AM PDT

SHAH ALAM: Datuk K Rajagopal mahu menutup kelemahan beliau sebagai Jurulatih pasukan bola sepak kebangsaan, apabila mengatakan bulan Ramadan sebagai punca aksi hambar skuad bimbingannya.

Timbalan Pengarah Lajnah Seni, Kebudayaan dan Sukan Dewan Pemuda PAS, Fadhil Osman berkata skuad bola sepak negara tidak berseorangan bermain bola dalam bulan Ramadan.

Menurutnya, Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan dan pusingan kelayakan sukan Olimpik 2012 di London yang melibatkan pasukan dari Timur Barat dan Afrika yang majoritinya beragama Islam juga berlangsung dalam bulan Ramadan.

"Begitu juga dengan pemain liga-liga terkemuka dunia seperti EPL, Spanish Premiera Liga dan Bundesliga yang mempunyai ramai pemain beragama Islam namun tetap meneruskan latihan seperti biasa," katan Fadhil dalam satu kenyataan.

Fadhil sebaliknya menggesa Rajagobal agar menarik kembali kenyataannya sebelum ini dan meneliti kembali sistem latihan dan corak permainan yang diterapkan ke dalam skuad Harimau Malaya.

"Susun semula jadual perlawanan persahabatan dengan mengadakan pertemuan yang sepadan dengan skuad kebangsaan dan bukannya menentang kelab bawahan yang tidak langsung membantu memperbaiki mutu permainan serta kedudukan pasukan kebangsaan," katanya.

Skuad bola sepak kebangsaan yang tiba di tanahair semalam kalah 2-0 kepada kelab divisyen satu Shimizu S-Pulse, Shonan Bellmare (5-0) dan kelab divisyen dua Tokyo Verdy dengan keputusan 5-0.

Mempertahankan skuad bimbingannya, Rajagobal dilaporkan berkata pemainnya tidak mempamerkan mutu persembahan sebenar apabila beraksi dalam keadaan berpuasa pada waktu siang kerana kurang tenaga namun mungkin akan menampilkan aksi berlainan pada waktu malam.

Khalid siar ucapan raya berunsur politik - Noh

Posted: 03 Aug 2013 12:31 AM PDT

TANJONG KARANG: Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar membidas Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang didakwa menyiarkan ucapan Hari Raya bersifat politik dengan menyatakan pembangunan kawasan luar bandar di negeri itu masih tidak memuaskan.

Beliau berkata kenyataan Abdul Khalid itu tidak benar kerana Selangor telah mencapai status negeri maju ketika di bawah pemerintahan kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini dengan pembangunan menyeluruh termasuk di kawasan luar bandar dan kampung-kampung.

"Kesemua kawasan termasuk di luar bandar di Selangor kini sudah mempunyai bekalan elektrik dan air, malah saya yakin sudah tidak ada titi kayu begitu juga dengan pembangunan infrastruktur dan prasarana lain termasuk masjid, surau dan jalan raya," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Noh yang juga Anggota Parlimen Tanjong Karang berkata dakwaan Menteri Besar itu tidak berasas dan merupakan satu tuduhan yang tidak sepatutnya lebih-lebih lagi dalam ucapan Hari Raya yang sepatutnya membawa semangat bersatu padu sesama manusia.

Beliau berkata kenyataan itu jelas menafikan pembangunan yang telah dibuat oleh kerajaan selama ini menerusi pelbagai kementerian dalam memastikan kawasan luar bandar dibangunkan termasuk menyediakan pusat kegiatan ekonomi bagi menjana pendapatan penduduk.

"Sehubungan itu saya menafikan kenyataan yang dibuat dan kesal kerana ia dinyatakan dalam ucapan Hari Raya sedangkan apa yang dinyatakan ternyata tidak benar," katanya.

Abdul Khalid dalam ucapan Hari Raya yang diterbitkan dalam tabloid keluaran kerajaan negeri itu, Selangor Kini Edisi 2 hingga 9 Ogos 2013 antaranya menyebut:

"Antara usaha yang mahu kita laksanakan dalam masa terdekat ini adalah memperkasakan pembangunan kampung-kampung tradisi dan baru di seluruh negeri Selangor.

"Walaupun sudah 55 tahun merdeka, dan beberapa kementerian diwujudkan khususnya untuk pembangunan luar bandar, namun nampaknya pembangunan kawasan luar bandar di sembilan daerah di negeri Selangor ternyata masih jauh dari memuaskan."

Tergamak tiga wartawan ini terima anugerah dari kerajaan cacian mereka?

Posted: 03 Aug 2013 12:10 AM PDT

Tiga wartawan Malaysiakini antara 227 pengamal media yang menerima Pingat Kedaulatan Negara ekoran liputan dalam insiden serangan tentera "Kesultanan Sulu" di Lahad Datu, Sabah baru-baru ini.

Tiga wartawan tersebut - Nigel Aw, Lee Long Hui and Mohamad Azfar Afandi Zulkfley - menerima pingat itu daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Sri Perdana, Putrajaya petang ini.

Aw, 24 berkata, beliau gembira kerajaan menghargai usaha wartawan yang membuat liputan insiden itu, yang juga menjadi pengalaman tidak dapat dilupakannya.

"Ia tugasan mencabar dan kami bekerja keras untuk memberikan laporan kepada pembaca apa yang berlaku di sana," katanya.

Lee, 27, juga turut menghargai pemberian itu walaupun menurutnya masih terdapat beberapa perkara yang masih belum berjawab.

"Jadi kerajaan perlu mendedahkan hasil siasatan berhubung berkata itu," tambahnya.

Mohamad Azfar, 23, berkata, beliau berbangga diberikan peluang membuat liputan di kawasan berbahaya itu.

"Saya juga berbangga menerima pingat ini daripada perdana menteri... Saya tidak pernah fikir kerajaan akan menghargai usaha kami," katanya.

Dalam ucapannya, Najib berkata, sebelum ini, Pingat Kedaulatan Negara dianugerahkan pada pegawai keselamatan di perbatasan.

Bagaimanapun, katanya, kali ini ia diberikan kepada wartawan ekoran kumpulan itu juga terdedah kepada bahaya ketika menjalankan tugas.

Malaysiakini

Rahsia FAM bocor, pengganti Rajagobal...

Posted: 02 Aug 2013 09:31 PM PDT

Nama jurulatih Harimau Muda A, Ong Kim Swee ada dicadangkan menggantikan Datuk K Rajagobal bagi mengendalikan skuad Harimau Malaya menghadapi baki aksi Kelayakan Piala Asia bertemu Bahrain dan Qatar.

Itulah rahsia yang terbocor selepas mesyuarat Jawatankuasa Teknikal dan Pembangunan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) kelmarin, yang sebenarnya mencadangkan Rajagobal dipecat serta merta atau direhatkan terus daripada jawatannya.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Seri Zolkples Embong ketika ditanya perkembangan itu mengakui terdapat cadangan Kim Swee dilantik sebagai pengendali sementara untuk membawa cabaran pada baki aksi Kelayakan Piala Asia 2015 bertemu Bahrain (15 Oktober dan 15 November) dan Qatar (19 November).

Berita lanjut dapatkan akhbar BH hari ini

Janda dicekup di bulan puasa...

Posted: 02 Aug 2013 08:30 PM PDT

BESUT– Dua individu termasuk seorang wanita ditangkap kerana tidak berpuasa dan makan secara terbuka di tempat awam pada bulan Ramadan serta menjual makanan kepada orang Islam tidak berpuasa, kelmarin.

Pegawai Agama Daerah, Azmi Tengah berkata, ibu tunggal berusia 40-an itu diberkas di rumahnya di Kampung Gertak Seratus, Kuala Besut oleh sepasukan anggota Penguat kuasa Syariah Pejabat Agama Daerah Besut setelah mendapat maklumat orang awam.

Menurutnya, dalam serbuan kira-kira jam 11.30 pagi itu, wanita terbabit dipercayai sedang menjual nasi bungkus kepada beberapa pelanggan di rumahnya.

"Bagaimanapun, penguat kuasa gagal memberkas pelanggan yang melarikan diri selepas menyedari kehadiran penguat kuasa, sementara wanita terbabit ditangkap dan sebanyak 10 bungkus nasi turut dirampas," katanya.

Menurut Azmi, pihaknya telah melakukan intipan selama beberapa hari sebelum menyerbu rumah wanita terbabit.

Katanya, wanita berkenaan akan didakwa di bawah Seksyen 19(a) Enakmen Kesalahan Jenayah Syarie (takzir) negeri Terengganu kerana tidak menghormati bulan puasa (menjual makanan kepada orang Islam yang tidak berpuasa).

Sementara itu katanya, dalam operasi yang turut disertai Penguat kuasa Majlis Daerah Besut itu, pihaknya menahan seorang lelaki beragama Islam berusia 56 tahun di dalam sebuah kedai milik lelaki bukan Islam pada jam 10 pagi, hari yang sama.

"Lelaki terbabit ditahan selepas anggota penguat kuasa yang menyerbu kedai tersebut mendapati dia menghisap rokok di situ dan akan didakwa di bawah Seksyen 19 (b) enakmen yang sama kerana tidak berpuasa," katanya.

Azmi berkata, tangkapan tersebut yang pertama sepanjang Ramadan ini dan pihaknya akan melakukan pemeriksaan serta pemantauan secara berterusan bagi menjaga kesucian Islam.

Dalam operasi berkenaan, sebanyak 10 premis membabitkan premis perniagaan dan rumah termasuk sebuah rumah di Kampung Pangkalan Sentul, Jertih diperiksa.

Anak pengasas Ambank Berhad dedah punca sebenar ayahnya ditembak

Posted: 02 Aug 2013 06:54 PM PDT

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh meminta Pascal Najadi, anak pengasas Ambank Hussain Ahmad, kembali ke Malaysia untuk membantu siasatan kes pembunuhan bapanya.

"Kembalilah ke Malaysia dan bekerjasama dengan pihak polis supaya kita boleh tahu apa yang sebenarnya berlaku," kata Mohmad kepada pemberita selepas melakukan tinjauan mesra di Masjid India malam tadi.

Mohmad (kiri) berkata demikian bagi menjawab pertanyaan dari Malaysiakini berhubung penafian Pascal yang kematian bapanya ada kaitan dengan satu urusan hartanah.

Semalam, Pascal Najadi dilaporkan berkata bahawa pembunuhan bapanya bukan disebabkan kegagalan urusan hartanah, tetapi telah dirancang lebih awal.

Beliau juga dilaporkan berkata bahawa beliau tidak akan datang ke Malaysia sehingga suspek yang membunuh bapanya ditangkap.

Isnin lalu, Hussain Ahmad, 75, (kiri) terbunuh sementara isterinya Chong Mei Kuen, 49, cedera parah akibat ditembak dari jarak dekat di kawasan parkir selepas meninggalkan sebuah tokong di Lorong Ceylon di ibunegara.

Mahmod berkata Pascal tidak berada di Malaysia dan mungkin dia tidak mengikuti perkembangan berhubung perkara tersebut.

"Dia membuat penafian di luar negara. Dia bukan di Malaysia tetapi di Rusia," kata Mohmad sambil menambah bahawa penafian tersebut tidak akan menyelesaikan kes itu.

Oleh itu, beliau mengulangi bahawa Pascal yang juga timbalan pengerusi Arab Investments for Asia Kuwait Limited (AIAK) patut pulang ke Malaysia.

'Suspek masih di negara ini'

Mengenai perkembangan terkini siasatan kes tersebut, Mohmad berkata suspek utama, yang dikenali sebagai Sei Ngan Chai, dipercayai masih berada di negara ini.

"Kami sedang berusaha untuk mengesannya dari semua sumber, termasuk rakan-rakannya, keluarganya dan jiran-jirannya," katanya.

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 03 Aug 2013 03:17 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


TS MUHYIDDIN BUAT KENYATAAN SIA-SIA!!

Posted: 03 Aug 2013 08:32 AM PDT

Tan Sri Muhyiddin Yassin menggesa anggota Umno memilih calon yang benar-benar boleh memimpin dan memajukan parti pada pemilihan yang akan datang.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Presiden Umno berkata pemilihan kali ini merupakan satu sistem atau saluran untuk menentukan siapa sebenarnya yang ikhlas mahu bekerja dan memperjuangkan parti.

"Mereka itulah yang kita perlu beri kesempatan dan ruang untuk memimpin dan memajukan parti," katanya.


Maklumbalas para pemimpin UMNO dari kenyataan ini - "sejuk dan tiada siapa yang berminat untuk menyambutnya".

Itulah keadaannya dengan UMNO akhir zaman.

Tapi bila ada kenyataan yang menyarankan "jangan pertandingkan jawatan tertinggi parti demi perpaduan dan pengukuhan parti", Keesokan harinya tidak cukup ruanglah dada akhbar untuk mengeluarkan kenyataan demi kenyataan dari para pemimpin picisan UMNO untuk "menyokong sepenuhnya" saranan jangan bertanding,

Itulah keadaannya dengan mentaliti pimpinan UMNO akhir zaman di segenap peringkat.

Bila ada suara atau tawaran dari pimpinan luar dari MKT yang cuba menyarankan atau cuba untuk menawarkan diri, maka sekali lagi dada akhbar tidak cukup ruang untuk mengeluarkan kenyataan menyindir atau menentang hasrat atau cadangan tersebut.

Itulah keadaannya dengan budaya "ikan lompat-lompat" yang telah tertanam dalam benak para pemimpin UMNO. Sekali tepuk, sederap ikan  lompat-lompat ini akan melompat mengikut alunan pimpinan establishment UMNO.

Para pemimpin ikan lompat-lompat ini memang sedar bahawa UMNO itu mesti diperkuatkan, mesti diperbaiki ataupun diperkasakan, tetapi mereka mahu UMNO itu kembali kuat, pulih atau perkasa di dalam tangan mereka. Bukan di tangan orang lain yang dikira lebih layak dan berkemampuan. 

Mereka mahu UMNO itu dipulihkan menurut cara rawatan dan preskripsi mereka dan bukan mengikut rawatan dan preskripsi orang lain, walaupun rawatan dan preskripsi yang mereka berikan sudah terbukti gagal mengembalikan sokongan dan kekuatan UMBO/BN sepertimana jangkaan yang sepatutnya.

Inilah yang menyebabkan UMNO tidak pulih-pulih. Pulih pun sekejap-sekejap. Lepas tu penyakit datang balik.

Mana ada dalam dunia ini pesakit sendiri yang menentukan preskripsi dan cara mana rawatan pemulihan harus dilakukan terhadap mereka.

Hanya UMNO saja yang minta dirawat dan disembuhkan penyakit, tapi rawatan itu haruslah menurut citarasa dan spesifikasi rawatan selaras dengan syarat dan kehendak mereka yang berkuasa.

Jika tak percaya cuba la try test, sarankan Tengku Razaleigh Hamzah atau beliau sendiri umumkan untuk menawarkan diri dan khidmat untuk memulihkan parti dengan menawarkan diri sebagai calon Presiden UMNO.

Boleh potong jari, pada keesokan harinya ajan berjujai-jujailah para parasit, pengampu dan pemimpin picisan UMNO berebut-rebut mengeluarkan kenyataan di dada-dada akhbar memperlekehkan Tengku Razaleigh.

Ku Li sudah lanjut usia. Patut hanya menjadi penasihat parti dan beri ruang para pemimpin muda. Lihatlah Ku Li. Tak padam-padam cita-cita untuk jadi Perdana Menteri. Dan bla-bla-bla.... 

Masing-masing akan berlawan sama sendiri menunjuk siapa paling keras buat kenyataan dan siapa paling kuat balun Ku Li dan siapa paling kuat "menjobot" pemimpin yang ada.

Itulah resam para pemimpin UMNO yang mahu melihat UMNO kembali kuat tapi mesti kuat di bawah tangan mereka.

Mencari Damai Abadi

Posted: 03 Aug 2013 03:01 PM PDT

Mencari Damai Abadi


Letih

Posted: 03 Aug 2013 06:21 AM PDT

Bismillah...

Makin lama, kerja aku makin jadi tak menarik. Makin jadi perlahan apabila bekerja dengan orang yang tak ada improvement. Orang dah makin ke depan, dia dok hegeh-hegeh lagi kat belakang. Bila tegur, asyik keluar statement, cakap senang la, cuba buat....

kepala hotak kau! setakat kerja korang semua, anytime je aku boleh buat..... tapi, kau boleh buat kerja aku??


Geram aku. Bak kata bos aku pun, dia orang ni semua otak 4 segi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan