Jumaat, 30 Ogos 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 30 Aug 2013 01:01 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 30 Aug 2013 11:35 AM PDT

PEJUANG BANGSA


BIADAP ! BENDERA SANG SAKA DIKIBARKAN LAGI PEMBANGKANG DI AMBANG MERDEKA KE 56 !

Posted: 30 Aug 2013 10:55 AM PDT


Macai pembangkang buat hal lagi . Mereka mengibarkan lagi   bendera lain selain daripada Jalur Gemilang ketika orang ramai meraikan sambutan ambang  Hari Merdeka sebentar tadi .

Walaupun pelbagai pandangan & pendapat telah dibincangkan sejak dikibarkan tahu lalu oleh pembangkang yang didalangi Hishamudin Rais , ternyata ia masih lagi berulang . Hasutan mereka kepada generasi muda agar membenci Jalur Gemilang tak pernah luntur malah lebih bangga mengusung ke sana sini bendera lain .

 Bagi mereka , Jalur Gemilang adalah bendera milik UMNO / BN   dan perlu ditukarkan dengan bendera baru ini .

Ini yang bahaya modus operandi pembangkang yang begitu halus menghasut anak muda terutama  bangsa Melayu .   . Kita boleh berbeza pendapat di dalam politik. Kita boleh berbeza pendapat di dalam Agama dan Kepercayaan tetapi kita kena satu hati tentang negara dan lambang negara (Jalur Gemilang) yang kita cintai.

 Kalau bencikan sangat Barisan Nasional dan UMNO, jangan sampai kita menghina Negara dan Jalur Gemilang. Malah kalau   bencikan Negara Malaysia, tidak ada siapa yang menghalang anda semua dari berhijrah ke mana-mana Negara yang anda sukai.

Ramai lagi rakyat negara yang sanggup berkorban untuk NEGARA BERDAULAT TANAH TUMPAH DARAHKU INI ...

TERKINI ! KERANA ARAHAN KERAJAAN DAP, 100 TIKET TANDA PUTERA DIBELI GAGAL DITONTON ! @tunfaisal

Posted: 30 Aug 2013 04:19 AM PDT


Hari ini  satu kumpulan anak muda mengelarkan diri sebagai  Anak Merdeka Permatang Pauh menyelar sikap Ketua Menteri kerajaan DAP , Lim Guan Eng yang mengeluarkan arahan kepada pawagam di negeri P.Pinang agar tidak menayangkan filem Tanda Putera .

Menurut wakilnya Sdr  Azlan Azmi , mereka telah membeli tiket filem patriotik ini sebelum arahan pembatalan  kepada semua pawagam  dikeluarkan Kerajaan DAP iaitu   sebanyak 100 tiket untuk tayangan pada petang hari ini .

" kita menyelar sikap Ketua Menteri sikap ketidaktentuan menangani isu  ini. Filem ini mengisahkan semangat patriotik 2 negarawan  dalam menyatupadukan kaum di Malaysia selepas peristiwa 13 Mei 1969 . 

Tiada isu dalam soal ini . Sikap keterbukaan yang dilaungkan-laungkan selama ini hanya polemik politik semata-mata " katanya 

Anda lihatlah sendiri perangai bodoh & bangang Ketua Menteri P.Pinang yang betul-betul menyusahkan rakyatnya .

Sehinggakan  rakyat hendak  menonton wayang pun Guan Eng & kerajaan DAP   nak ganggu. Sepatutnya sebagai Ketua Menteri , kerja mentadbir negeri bukannya sampai nak nak menonton wayang pun nak disekat .

Kesannya hari ini kumpulan anak muda ini  terpaksa memulangkan semula tiket yang sepatutnya ditonton petang kepada GSC Sunway Carnival Sbrg Jaya  .

GUAN ENG SHAMEFUL !KEMARAHAN RAKYAT BIKIN GUAN ENG TERTEKAN , TANDA PUTERA DITAYANGKAN MULAI ESOK !

Posted: 29 Aug 2013 09:32 PM PDTFILEM patriotik 'Tanda Putera' akan ditayangkan di pawagam di Pulau Pinang mulai Sabtu ini, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.
  
Beliau dalam status terbaharunya di laman sosial Facebooknya berkata Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) telah diminta untuk memastikan tayangan filem itu di Pulau Pinang diteruskan.
  
Semalam, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng meminta pengusaha pawagam di negeri itu untuk tidak menayangkan filem yang disifatkan pembangkang sebagai kontroversi itu.  
Namun Lim dalam satu kenyataan hari ini berkata ia berupa nasihat dan bukannya larangan.
  
"Mungkin atas desakan dan kemarahan rakyat atas tindakan tidak bijak melarang tayangan Tanda Putera, pihak pawagam terima surat baru - NASIHAT bukan ARAHAN," kata Shabery.
  
Katanya jika benar ada babak-babak fitnah yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dalam filem itu, mereka yang tidak berpuas hati boleh membuat laporan polis dan aduan kepada Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPFM). - 

TANDA PUTERA : GUAN ENG HENTAM MEDIA SALAH TAFSIR , TAPI SURAT ARAHAN TUNJUK SEBALIKNYA !!

Posted: 29 Aug 2013 08:59 PM PDTSelepas menerima kecaman pelbagai pihak, Ketua Menteri, Lim Guan Eng dilihat berdolak-dalik tentang tayangan filem Tanda Putera di negeri ini seperti diarahkan beliau semalam dengan menyalahkan media kononnya tersalah tafsir kenyataannya itu.

Menurut Guan Eng, beliau tidak pernah menghalang pemilik pawagam di Pulau Pinang menayangkan filem berkenaan sebaliknya sekadar menasihati mereka supaya tidak berbuat demikian.

"Sekiranya mereka tetap mahu menayangkan filem itu, tiada tindakan akan diambil. Saya rasa berlaku salah tafsir oleh sesetengah media berhubung kenyataan semalam dan saya memberi amaran supaya jangan salah tafsir lagi," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.
Semalam, Guan Eng menyatakan kerajaan negeri tidak membenarkan filem itu ditayangkan di negeri ini kerana babak pemuda Cina kencing di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor adalah sensitif dan berbahaya kepada masyarakat.

Sehubungan itu, beliau mengarahkan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri, Chow Kon Yeow menguruskan perkara tersebut berikutan lesen perniagaan kepada pemilik pawagam dikeluarkan pihak berkuasa tempatan (PBT) iaitu Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).

Walau bagaimanapun, hasil penelitian Utusan Malaysia terhadap surat yang dikeluarkan PBT kepada pemilik pawagam mengenai perkara itu terdapat percanggahan.
Dalam surat semalam, PBT mengarahkan pemilik pawagam tidak menayangkan filem Tanda Putera kerana mengandungi babak-babak tertentu yang sensitif kepada masyarakat setempat.

Surat bertarikh hari ini pula memaklumkan, kerajaan negeri bukannya mengarahkan sedemikian sebaliknya hanya menasihati pemilik pawagam untuk tidak menayangkan filem terbabit.

PBT juga menyerahkan kepada pemilik pawagam sama ada mahu menayangkan filem itu atau sebaliknya.

Dalam perkembangan berkaitan, Guan Eng mengakui beliau tidak menonton filem berkenaan dan arahan dikeluarkan adalah berdasarkan komen awal yang diberikan terhadap filem itu.

Ditanya tindakan pawagam di negeri ini yang akur kepada nasihat kerajaan negeri dengan tidak menayangkan filem itu pada hari pertama tayangannya hari ini, Guan Eng menjelaskan, beliau akan membuat kenyataan mengenai perkara tersebut esok secara bertulis kerana bimbang disalah tafsir media.
HOT ! KOMEN KAUM CINA TONTON FILEM TANDA PUTERA YANG BIKIN DAP SAWAN BABI !

Posted: 29 Aug 2013 05:00 PM PDT


DAP rasis ini belum pun tonton filem ini tapi  telah mengharamkan tayangannya di P.Pinang .

 Anda lihat sendiri komen kaum Cina yang menonton filem sejarah ini .  Tidak ada sebarang asas pun filem tidak dibenarkan ditayang di P.Pinang .


IPOHMALAY

Posted: 30 Aug 2013 09:09 AM PDT

IPOHMALAY


Gadis Melayu Umur 30 Maut Ditetak Perompak

Posted: 29 Aug 2013 03:05 PM PDT


Sepertinya ada pihak yang mencabar polis dengan tindakan ganas semasa operasi membasmi kongsi gelap dilakukan sekarang. Kelmarin seorang gadis yang bekerja dengan Air Asia X, Shahrinawati Abu Bakar , 30, maut ditetak oleh penjenayah berparang ketika dirompak di hadapan rumahnya di Ampang, Selangor.

As war on crime continues, robbers fatally slash airline executive
LATEST UPDATE: AUGUST 29, 2013 03:34 PM
Armed robbers slashed an airline executive to death outside her Ampang house last night just as Putrajaya ramped up the war on crime after a recent spike in gun-related violence.
AirAsia X officer Shahrinawati Abu Bakar, 30, died on the way to hospital after armed robbers set upon her when she parked her car outside her house in Ampang, Kuala Lumpur.
"They slashed her with a parang," according to an AirAsia X email sighted by The Malaysian Insider.
AirAsia X chief executive Azran Osman-Rani paid tribute to Shahrinawati, saying "she was a promising young talent" who had been sent to Melbourne to get international experience.
"She was engaged to one of our security officers and they were to be married in three months time," said his email to the airline staff.
Her murder comes amid a rise in shooting deaths across Malaysia these past few months. At least 22 people have died by gunfire since May, police said.
Statistics released by Putrajaya showed murders and robberies with firearms rose in the first half of 2013 against the same period in 2012 although overall crime was down.
The police statistics released by the Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) showed index crime was 74,127 from January to June 2013, down 2,120 cases from 76,247 reported for the same period last year.
However, cases of violent crime increased from 14,811 to 15,098 over the same period. Of this figure, robbery (including gang robbery) with firearms also increased, from 69 cases to 74.
Murders rose from 291 cases in the first six months of 2012 to 322 cases in 2013.
The worst month of 2013 so far was June, with 14 gang robberies with firearms and three robberies with firearms.
Indexed crime refers to crimes which occur with significant regularity. Violent crime is a sub-category of index crime, which includes murder, rape, gang robbery. and robbery - both with and without firearms - and assault.
Among the gangs were prominent ones such as Geng 04, Geng 08 and Geng 36.
Home Ministry secretary-general Datuk Abdul Rahim Mohd Radzi said these gang members were involved in murders, extortion, causing mayhem and drug-related activities.
They belong to organisations which have violated the law under Section 5 (1) of the Societies Act 1966 on the date of the gazette, which took effect yesterday. - August 29, 2013.

bumiyang

Posted: 30 Aug 2013 03:23 AM PDT

bumiyang


Heliza dan Semangat Patriotik....

Posted: 29 Aug 2013 07:26 PM PDT

DAP Dakwa Melayu Adalah Kaum Pendatang!!!

Posted: 29 Aug 2013 04:06 PM PDT

Politik Harian

Posted: 30 Aug 2013 03:17 AM PDT

Politik Harian


Desak PM Letak Jawatan : Irwan Fahmi Harus Sedar Diri

Posted: 29 Aug 2013 08:16 AM PDTMenteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin hari ini mempersoalkan kedudukan Ketua Pemuda Perkasa, Irwan Fahmi Ideris berhubung kenyataan beliau mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meletakkan jawatan.

Menurut Khairy, Irwan Fahmi seharusnya tahu di mana kedudukannya sekarang ini dan desakan tersebut seharusnya diberikan kepadanya.

"Siapa dia yang mahukan Perdana Menteri letak jawatan? Sebelum die desak Perdana Menteri, seharusnya dia yang letak jawatan dulu.

"Dia hanyalah Pemuda Perkasa. Sedangkan presiden dia pun kalah dalam Pilihan Raya Umum lalu," katanya kepada media pada Rumah Terbuka Aidilfitri di Stadium Juara di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas tindakan Irwan Fahmi yang mendesak Najib meletakkan jawatan kerana mendakwa Perdana Menteri itu masih lagi menggunakan kaedah lama yang masih lagi meminggirkan kaum pribumi di negara ini dan mengagungkan kaum lain.

-Rakyat News

Tanda Putera: Khairy bidas Guan Eng tidak rasional

Posted: 29 Aug 2013 04:32 AM PDT


Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar membidas kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP kerana mengamalkan sikap pilih kasih apabila meminta semua pawagam di negeri itu tidak menayangkan filem kontroversi, Tanda Putera.

Beliau menegaskan, Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng perlu bersikap rasional kerana filem berkenaan memaparkan sejarah negara selepas mencapai kemerdekaan.

"Filem Tanda Putera ini tiada kena mengena langsung dengan DAP. Kenapa Guan Eng terasa? Kenapa perasan sangat? Tak ada kena mengena dengan beliau ataupun (Lim) Kit Siang.

"Ini cerita sejarah. Kalau adapun babak-babak dalam filem itu menggunakan lesen kreatif dengan kreativiti pengarah...itu perkara biasa dalam mana-mana filem sejarah," katanya pada sidang media pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Kementerian Belia dan Sukan di sini, hari ini.

Beliau mengulas langkah kerajaan Pulau Pinang semalam yang meminta semua pengusaha panggung wayang di negeri itu supaya tidak menayangkan filem Tanda Putera arahan Datin Paduka Shuhaimi Baba.

Lim mendakwa filem itu mempunyai adegan yang boleh mencetuskan provokasi apabila beberapa pemuda Cina dipaparkan membuang air kecil di perkarangan rumah Menteri Besar Selangor serta di satu tiang bendera Malaysia.

Mengulas lanjut, Khairy berkata sikap DAP yang menentang penayangan filem berkenaan juga jelas tidak selaras dengan prinsip parti itu yang sebelum ini lantang memperjuangkan hak demokrasi dan kebebasan bersuara.

"Bagi saya amat tidak munasabah sebagai parti yang kononnya menjulang demokrasi serta yang sentiasa memperjuangkan kebebasan bersuara, tetapi tiba-tiba bila ada filem yang berdasarkan kepada sejarah...mereka minta supaya tidak ditayangkan di pawagam.

"Semua rakyat harus menonton filem ini. Kalau adapun rasa marah, kita tak marah kepada mana-mana kaum. Tapi kita marah dengan pengganas komunis yang terdiri daripada kaum Cina malah Melayu pun ada...kita marah komunis, pengganas," katanya.

Tanda Putera memaparkan kisah Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussein lakonan Rusdi Ramli dan timbalannya Tun Dr Ismail Abdul Rahman lakonan Zizan Nin berusaha memulihkan negara susulan peristiwa pergaduhan antara kaum pada tahun 1969.

Filem yang dihasilkan pada tahun 2011 itu bagaimanapun tidak diluluskan oleh Jemaah Menteri yang membuat keputusan menangguhkan tayangannya kerana dikatakan terdapat adegan yang tidak bersesuaian dan dikhuatiri boleh menimbulkan konflik di kalangan masyarakat berbilang kaum di negara ini.

-Antarapos

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 30 Aug 2013 03:16 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Hmm ... salah Excel lagi?

Posted: 29 Aug 2013 06:49 PM PDT


Surat ini agak pelik.

Ia menyebut "diarahkan" tapi penutup surat sebut "permintaan." Adakah ia bermaksud "permintaan yang diarahkan."

Lim Guan Eng sebut diarahkan kemudian dia kata dia tidak arah tapi hanya permintaan. [Baca Bigdog sini]

Hairannya FINAS yang ada kuasa untuk batalkan lesen GSC yang tak mahu tayangkan filem wajib tayang seolah-olah setuju GSC batalkan tayangan Tanda Putera di Pulau Pinang.

Disebalik itu, Menteri begitu marah dan panggil Guan Eng bodoh. [Baca The Unspinners sini.]

Hmm ... salah Microsoft Excel atau salah 'software' sesiapa?


Wow! Tengok Tanda Putera dulu baru komen...

Fatihah buat arwah-arwah Tun Razak dan Tun Dr Ismail. Al Fatihah!

tunku

Posted: 30 Aug 2013 03:09 AM PDT

tunku


Dr Chua: DAP practising selective prosecution over Tanda Putera ban

Posted: 30 Aug 2013 12:44 AM PDT

The outcry by the DAP over the screening of the movie Tanda Putera shows the party's practice of selective prosecution, said MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

"While on one hand they champion the freedom of expression, on the other hand they are forcing cinemas not to screen the movie.

"The DAP adopts selective prosecution and are being double standard in tackling issues.

"I am sure Lim Guan Eng has not seen the movie either but his mouth has already shot out absurdities and casting aspersions," Dr Chua said in a statement on Friday.

Dr Chua said Lim, who is DAP secretary-general and Chief Minister, should not deny the Penang people of making their own assumptions regarding the movie.

"The people are matured enough to rationalise and distinguish what is good for them.

"This is what democracy is all about," he said.

He was responding to the banning of the movie at cinemas in Penang following Lim's statement to the movie houses not to screen the movie.


Lim later issued a statement saying that the movie houses had been "advised" instead of "ordered" not to screen the movie.


Dr Chua said he supported the proposal by the Youth and Sports Minister Khairy Jamaluddin to organise mobile outdoor screenings of the film.

Dr M: Let people watch Tanda Putera

Posted: 29 Aug 2013 07:09 AM PDT

The people should be allowed to watch historical movies like Tanda Putera and The New Village and make their own decisions about it, said Tun Dr Mahathir Mohamad.

"If they want to ban Tanda Putera, they should ban both movies.
"If they want to show the movie, they should show both. Then, people can
make up their minds," he said during a press conference here Thursday when asked his opinion on the decision to screen controversial film Tanda Putera.

Directed by Datin Paduka Shuhaimi Baba, the film depicts the events leading up to the May 13, 1969 riots, focusing on Malaysia's second Prime Minister Tun Abdul Razak Hussein and his deputy Tun Dr Ismail Abdul Rahman.

The New Village, meanwhile, is set against the backdrop of 1950s British
rule in Malaya, and depicts a love story between a village girl and a young communist guerrilla, offering a glimpse into the lives of Chinese citizens during the Malayan emergency.

Dr Mahathir, during the press conference also reiterated his stand against the Trans-Pacific Partnership Agreement (TPPA), saying that it could push the country into another financial crisis.
"I hope the government will not accept the TPPA because it will mean that we would no longer have currency control. It may result in another currency crisis," he said.

He added that the country was now experiencing a very high deficit.

"We have always had a surplus since 1998.
"We have to cut down on local expenditure. We cannot spend too much, especially money we don't have," he said.

Taipingmali (tm)

Posted: 30 Aug 2013 01:34 AM PDT

Taipingmali (tm)


Pemilihan Semula CEC: DAP Sah Pinggirkan Perwakilan India Sekali Lagi

Posted: 30 Aug 2013 01:09 AM PDT

Pemilihan semula CEC DAP yang akan diadakan bulan depan kemungkinan besar akan mengulangi ketidakadilan yang berlaku dalam pemilihan sebelum ini.

Dalam pemilihan awal, DAP telah menyalahkan program komputer kerana tersalah kira undi. Namun, dalam kiraan kali kedua yang berlangsung dua minggu selepas itu telah menunjukkan perbezaan jumlah undi yang tidak masuk akal bagi beberapa individu. Selain itu, DAP juga didapati telah dengan sengaja meminggirkan 753 perwakilan India dari senarai perwakilan yang berhak mengundi.

Akibatnya, ramai yang tidak berpuas hati dan membawa perkara ini ke ROS yang kemudiannya mengarahkan pemilihan semula diadakan.

Walaubagaimanapun, lama sebelum tarikh pemilihan semula yang dijadualkan pada bulan September ini, rungutan telah mula kedengaran. Khabarnya, pada Ahad lepas, DAP telah mengadakan sessi dialog khas pemilihan semula dengan para perwakilan di Seremban, Negeri Sembilan.

Sebelum ini, tidak pernah ada sessi dialog semata-mata untuk menghadapi pemilihan.

Apa yang mencurigakan ialah tidak semua perwakilan dijemput ke sessi dialog tersebut dan mereka yang dipinggirkan sekali lagi merupakan perwakilan dari kaum India. Berikutan itu, DAP Cawangan Ladang Paroi, Desa Dahlia Senawang, dan Nilai Perdana menuntut Pengerusi DAP Negeri, Loke Siew Fook untuk memberi penjelasan.

Pemimpin-pemimpin DAP Cawangan ini mengesyaki adanya permainan kotor sekali lagi untuk memastikan hanya orang-orang tertentu sahaja yang akan mengundi. Dengan itu, DAP hanya menjemput perwakilan tertentu sahaja ke sessi dialog tersebut bagi mengatur strategi. Pastinya, permainan ini adalah untuk memastikan kemenangan dan kekalahan individu tertentu dalam pemilihan semula nanti.

Nampaknya, seperti yang dijangka, DAP tidak akan mampu berlaku telus dan adil dalam amalan demokrasi. Pemimpin DAP juga tidak akan mampu untuk bercakap benar, tetapi akan terus menipu untuk memastikan mereka terus berkuasa.

Kesimpulannya, DAP adalah parti diktator yang membudayakan sikap samseng komunis. Parti ini tidak mungkin akan mengamalkan demokrasi dalam ertikata sebenar walaupun mereka sering melaungkannya. Hakikatnya, memilih DAP bermakna menolak demokrasi dan membuka risiko kepada penindasan yang berterusan.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ku Li Undur Diri

Posted: 30 Aug 2013 12:53 AM PDT

Jasamu tetap di kenang
Tengku Razaleigh Hamzah yang memimpin UMNO Bahagian Gua Musang sejak 1962, hari ini umum berundur daripada jawatan Ketua UMNO bahagian itu.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PM Umum Polisi Baru Ekonomi Bumiputera Pada 14 September

Posted: 30 Aug 2013 12:35 AM PDT

Orang-orang Melayu bakal mendapat berita gembira pada 14 September ini kerana Perdana Menteri akan mengumumkan Polisi Ekonomi Bumiputera bagi memperhebat penyertaan bumiputera dalam ekonomi negara ini.

Polisi yang bakal diumumkan di hadapan 5,000 orang di Dewan Agong UiTM Shah Alam dijangka akan memberi tumpuan kepada pendidikan, pekerjaan dan peluang perniagaan kepada bumiputera.

Perdana Menteri juga akan menegaskan komitmen kerajaan dalam merangka strategi dan program intervensi, termasuk pendekatan baru bagi memantapkan ekonomi bumiputera di negara ini.

Pengumuman ini sekali gus menjawab semua kritikan yang menuduh kerajaan tidak memberi perhatian serius kepada agenda bumiputera. Ternyata kerajaan tidak pernah meminggirkan bumiputera, tetapi terus komited untuk merapatkan jurang ekonomi antara kaum.

Komitmen Perdana Menteri ini mampu memberi harapan baru kepada orang-orang Melayu yang meragui kepimpinan berikutan perkembangan politik semasa yang banyak mengguris hati dan tidak memihak kepada orang-orang Melayu.

Penghinaan terhadap agama Islam dan juga kes-kes jenayah yang menjadi-jadi akibat tunduk kepada desakan pembangkang untuk menghapuskan Akta EO dan ISA telah membuatkan orang-orang Melayu melihat kerajaan sebagai mengkhianati sokongan mereka selama ini.

Malah, orang-orang Melayu turut mengaitkan kebiadapan kaum lain menghina Islam dan Melayu sebagai berpunca dari sikap kerajaan yang sanggup memaafkan Namewee suatu ketika dahulu. Hari ini, sudah dua tiga video dibuat oleh Namewee untuk menghina Melayu, tidak termasuk filem The New Village yang menyanjung komunis.

Semua ini membuatkan orang-orang Melayu melihat kerajaan sebagai lemah kerana terlalu tunduk kepada kaum lain dan juga pembangkang.

Bertitik-tolak dari itu, orang-orang Melayu mempersoal dasar keterbukaan kerajaan dalam mengendalikan GLC dan hal-hal lain yang berkaitan Melayu.

Bagaimanapun, perkembangan terbaru ini membuktikan bahawa segala keraguan orang-orang Melayu adalah tidak berasas. Hakikatnya, kerajaan tidak pernah meminggirkan orang-orang Melayu dalam apa jua segi dan tindakan kita mengundi BN dalam PRU yang lalu adalah tepat.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MUSLIHAT TERAKHIR ANWAR UNTUK BEBAS DARI KES LIWAT

Posted: 29 Aug 2013 11:30 PM PDT

Apakah muslihat Anwar?

Adakah kerana gentar dengan kes liwat yang akan masuk fasa akhir,  kita semua maklum rayuan peguam Saiful telah membuat rayuan di Mahkamah Rayuan pada 17 dan 18 September 2013. Anwar mungkin sudah terasa bahawa beliau bakal merengkok dalam penjara buat kali kedua. Jadi untuk membolehkan beliau bebas, Anwar mengharapkan Najib menerima beliau ke dalam kerajaan dan sekaligus menggugurkan kes liwat.


Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam perutusan sempena Hari Kemerdekaan negara ke-56 berkata, pembangkang bersedia menerima keputusan pilihan raya umum ke 13 (PRU13), dan ini sekali gus memberikan isyarat kesediaannya untuk memulakan rundingan perpaduan dengan kerajaan.
Anwar turut menggesa pertemuan segera diadakan antara Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN) bagi membincangkan masalah negara.
"Titik pertemuan BN dan PR perlu segera dicari bagi menyelamatkan negara di samping menyeru melupakan kesalahan masing-masing sempena hari kemerdekaan negara esok," katanya dalam satu sidang media di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya.
Ketua Umum PKR itu berkata, meskipun PR mendapat undi majoriti rakyat, namun mereka bersedia melupakan ketegangan dan penyelewengan yang dilakukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semasa pilihan raya 5 Mei lalu.
Beliau berkata, antara topik yang boleh dibincangkan bersama ialah membabitkan isu kaum dan agama yang mencetuskan ketegangan akhir-akhir ini; masalah ekonomi negara yang semakin merudum dan masalah jenayah yang semakin membimbangkan rakyat di seluruh negara.
Katanya, perbincangan juga harus menyentuh aspek urus tadbir kerajaan bagi membasmi rasuah dan keadilan dalam pemberian tender.
"Datuk Seri Najib Razak harus terbuka untuk berbincang kerana banyak dasar dan program yang boleh disepakati bersama. Pendekatan PR untuk mengajak BN berbincang bukan bagi membentuk sebuah kerajaan perpaduan tetapi perbincangan terbuka yang biasa diamalkan kerajaan demokrasi.
"Kami mahu perubahan yang adil bagi memastikan negara mengamalkan prinsip demokrasi. Ini kerana pendedahan Fitch Ratings baru-baru ini perlu dipandang serius oleh kerajaan kerana kira-kira RM20 billion setahun dapat dijimatkan jika urus tadbir ekonomi negara dilakukan dengan cara yang baik.
"Bagi mencapai hasrat itu, maka penting kerajaan BN mengurangkan defisit fiskal serta menangani rasuah serta telus dalam pemberian tender," katanya.
Beliau berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) harus diberi kebebasan sepenuhnya bagi menyiasat pembabitan rasuah tokoh besar di samping pihak polis digesa untuk menjalankan siasatan mengikut lunas undang-undang yang ditetapkan.
Anwar berkata, kerajaan harus segera menghentikan kegiatan menghasut rakyat menggunakan media arus perdana serta tidak menggunakan badan bukan kerajaan (NGO) sebagai alat bagi menyampaikan propaganda kerajaan.
"Dalam usia kemerdekaan negara mencecah 56 tahun, negara masih berdepan dengan isu polarisasi kaum dan menghadapi bibit perpecahan dalam agama. Masyarakat sepatutnya dididik untuk menjadi lebih matang bukan didedahkan dengan agenda politik sedemikian.
"Kita harus bertanya adakah hari ini Perlembagaan Persekutuan subur diamalkan dalam negara atau sudah ada pencabulan terhadap kanun negara itu," katanya yang menyifatkan pemimpin BN masih enggan belajar dari sejarah negara yang lalu.
Perdana menteri sebelum ini berkata, PR perlu bersedia menerima keputusan PRU13 sebelum perbincangan dimulakan. - 30 Ogos, 2013.

Akhir kata, jangan lah percaya dengan pujuk rayu setan ini, beliau wajar dihumban jauh daripada mengganggu gugat negara.  

Russia Today: Anwar dan Amerika

Posted: 29 Aug 2013 04:18 PM PDTOleh : Nile Bowie (Penganalisis politik dan juga seorang jurugambar yang kini menetap di Kuala Lumpur)

Transliterasi oleh : UKT Pena Minang

Dipetik dari : Russia Today

Dalam situasi Malaysia yang sedang berhadapan dengan pilihanraya paling sengit dalam sejarah, seorang tokoh pembangkang terkemuka telah dikatakan mendapat bantuan dana dari Amerika Syarikat bagi mengadakan siri tunjuk perasaan selain penyaluran dana kepada parti-parti pembangkang.

Pada awal bulan Mei 2013, Malaysia berhadapan dengan satu pilihanraya paling kompetitif sejak sejak Malaysia mencapai kemerdekaan. Barisan Nasional yang telah menjadi kerajaan sejak negara Malaysia mendapat Kemerdekaan pada tahun 1957 akan disaingi oleh Pakatan Rakyat yang telah menerima bantuan, latihan dan pembiayaan dari yayasan yang dibiayai oleh kerajaan Amerika Syarikat.

Sepanjang tempoh perkhidmatan, Anwar telah dipecat ekoran keputusannya yang mengikut telunjuk pelan IMF ketika krisis kewangan Asia. Sedangkan Mahathir pula menerajui pemulihan Malaysia dari krisis kewangan Asia pada tahun 1997 melalui kawalan mata wang dan langkah-langkah perlindungan. Selepas kejatuhan dalam karier politiknya, beliau (Anwar) telah berkhidmat sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Bank Dunia dan IMF pada tahun 1998.

Beliau kemudiannya dilantik menjadi pengerusi Foundation for Future yang berpusat di Washington yang mana yayasan ini ditubuhkan oleh Elizabeth Cheney, anak kepada bekas Naib Presiden Amerika Syarikat dan dibiayai oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat. 

Anwar menimbulkan kemarahan ramai pihak terutama majoriti Muslim di Malaysia ekoran tindakan beliau yang menyokong dasar untuk melindungi keselamatan Israel dalam temu bual dengan Wall Street Journal - berbeza sama sekali dengan pendirian pemerintah 'untuk menyokong Palestin. 

Kelayakan unik Anwar dan hubungan rapat dengan pertubuhan politik dan kewangan Amerika Syarikat tidak dinafikan bahawa dia adalah pilihan Washington

Washington selama ini sering melihat Malaysia sebagai sebuah negara yang diperintah oleh pemimpin yang 'degil'. Namun begitu, kejatuhan populariti parti pemerintah telah membuka peluang kepada National Endown for Democracy (NED) untuk meningkatkan populariti Pakatan Pembangkang yang lebih 'MESRA AMERIKA' sekaligus meningkatkan lagi peluang pembangkang menjadi pemerintah melalui pelbagai aspek bantuan seperti kempen di media dan sokongan untuk menjalankan aktiviti demonstrasi jalanan anti-kerajaan.

Di satu sudut yang lain, bekas Perdana Menteri, Dr. Mahathir Mohamad sering mengundang kemarahan Amerika ekoran kritikan beliau yang secara berterusan terhadap dasar luar Amerika Syarikat dan Israel, manakala Perdana Menteri yang ada sekarang pula bersikap 'retorik' sambil meneruskan pendekatan mesra perniagaan dengan masyarakat barat selain terus mengukuhkan hubungan ekonomi dengan China.

Pada sudut yang berlainan pula, Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, yang pernah menjawat jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri dibawah kepimpinan Mahathir dilihat mempunyai hubungan yang rapat dengan Amerika Syarikat.

National Endowment for Democracy atau NED, adalah sebuah yayasan yang berpangkalan di Washington, dimana tugas NED adalah menyokong inisiatif demokrasi dan kumpulan pembangkang yang 'mesra' Amerika di luar negara. 

NED menyediakan lebih daripada 1 juta dolar Amerika bagi membiayai pelbagai projek di Malaysia setiap tahun. NED telah kerap dikritik kerana campurtangan mereka secara terang-terangan dalam program-program bersifat politik disamping penglibatan secara terus dari tokoh politik kanan Amerika dalam yayasan berkenaan.

Di samping membiayai kumpulan 'pengawas' pilihan raya, memantau hak asasi manusia dan laman web berita yang condong ke arah pembangkang, Institut Antarabangsa Republikan ( International Republican Institute : IRI) telah menerima dana berjuta-juta dolar untuk menjalankan program di Malaysia, bagi membantu "parti politik dan para pemikir mereka yang mampu menjadi wakil berkesan di kawasan mereka." IRI dipengerusikan oleh Senator John McCain, yang terkenal dengan sikapnya yang cenderung dan agresif memihak kepada dalam isu-isu yang berkaitan dengan Israel dan konflik Amerika Syarikat di luar negara.

Manakala jawatan yang lain diisi dengan pegawai-pegawai kanan yang pernah memegang jawatan merangka dasar luar didalam pentadbiran Reagan dan Bush. "IRI bekerja di negara-negara yang Amerika Syarikat mempunyai kepentingan, di mana kita boleh membuat perbezaan ... IRI memberi tumpuan kepada tiga tugas utama: membantu parti-parti politik meluaskan pengaruh mereka, memastikan bahawa pembangkang memerintah sejurus mendapat kekuasaan, memerintah dengan adil, sekaligus membantu masyarakat sivil dalam menjamin tadbir urus yang baik ... IRI boleh membantu menjadi pemangkin kepada usaha aktivis demokrasi di negara - selagi mereka mahu perubahan yang lebih daripada kita mahukan, ianya untuk mereka, "Nukilan Presiden IRI ini, Lorne Craner, yang sebelum ini memegang jawatan di Jabatan Negara Amerika Syarikat.

The National Democratic Institute for International Affairs atau Institut Demokratik Kebangsaan untuk Hal Ehwal Antarabangsa juga menerima bajet yang besar bagi membiayai projek-projek mereka di Malaysia. Madeleine Albright, bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat, peneraju agenda perang Amerika dan misi ketenteraan NATO merupakan pengerusi NDI. Di samping itu, bekas Senator Thomas Daschle dan bekas pengarah AIPAC Kenneth Wollack mempunyai jawatan tinggi dalam NDI.

Pakatan Pembangkang di Malaysia telah memenangi kejayaan yang bersejarah dalam pilihan raya 2008 dengan menguasai negeri-negeri utama seperti Pulau Pinang dan Selangor. Menurut laman web NED, IRI menerima 802,122 dolar Amerika pada tahun 2010 untuk bekerja dengan "pemimpin negeri di Pulau Pinang dan Selangor untuk menyediakan mereka dengan kajian pendapat masyarakat, latihan dan sumber-sumber lain bagi membolehkan mereka menjadi wakil yang lebih berkesan kepada pengundi mereka".

IRI mendakwa bahawa mereka "tidak menyediakan pembiayaan secara langsung kepada parti-parti politik" di Malaysia, tetapi apa yang diperkatakan adalah tidak telus. Penyediaan bajet dan penekanan kepada membantu pembangkang bagi memperluaskan populariti parti-parti politik di negeri-negeri pakatan pembangkang membuktikan berlakunya pembiayaan secara tidak langsung.

NED mendapat pembiayaan melalui Kongres AS, menerusi bajet USAID, agensi Amerika Syarikat yang berperanan menyalurkan bantuan pembangunan selain ianya juga merupakan sebahagian daripada agensi dibawah Jabatan Negara Amerika - ini bermakna wang NED, yang mereka salurkan kepada negara-negara asing itu datangnya daripada dana awam yang dibayar oleh pembayar cukai Amerika Syarikat. Kebanyakkan pembiayaannya disalurkan kepada dua komponen utamanya iaitu Institut Republikan Antarabangsa (IRI) dan Institut Demokratik Kebangsaan untuk Hal Ehwal Antarabangsa (NDI). NED dikehendaki untuk memaklumkan laporan kewangan mereka, tetapi bagi yayasan yang kecil, undang-undang ini tidak diguna pakai bagi IRI dan NDI, yang mana kedua-duanya merupakan penerima utama dana di Malaysia.

Menurut laman web rasmi NDI, mereka telah mengadakan "bengkel parlimen peringkat negeri di Selangor dan Pulau Pinang" kerana "parti-parti pembangkang mempunyai pengalaman yang terhad dalam kerajaan, dan banyak ahli-ahli parlimen yang dipilih pada tahun 2008 tidak mempunyai pemahaman dalam proses parlimen perlembagaan ." Bermula dari tahun 2007, rakyat Malaysia telah menunjukkan sokongan kepada 'Bersih', sebuah kumpulan pemantau pilihan raya yang dikenali sebagai 'Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil.' 'Bersih' telah menganjurkan perhimpunan menuntut pembaharuan pilihan raya, yang sedikit sebanyak dikritik sebagai tali barut pembangkang ekoran penyertaan yang aktif dari tokoh-tokoh terkemuka pembangkan.

Bersih yang dipimpin oleh Ambiga Sreenevasan, penerima Anugerah Jabatan Negara Amerika Syarikat, mengakui bahawa Bersih menerima dana dari agensi berkaitan dengan kerajaan Amerika Syarikat seperti NDI dan Open Society Institute, yang mana OSI diketuai oleh jutawan Yahudi George Soros. Tunku Abdul Aziz Ibrahim, seorang senator di dewan negara dan juga bekas tokoh pembangkang, baru-baru ini mengeluarkan kenyataan memperincikan penglibatan Amerika dalam membiayai dan menganjurkan perhimpunan Bersih.

Menurut Aziz, Yayasan yang berpengkalan di Amerika telah merangka gerak kerja dan menggariskan fungsi dan operasi Bersih. "Dalam mesyuarat itu, saya telah ditawarkan untuk mengetuai badan pemantau kerana mereka berkata, saya mempunyai kelayakan, integriti dan kredibiliti bagi jawatan itu. Mereka memberitahu saya bahawa pergerakan itu adalah untuk memastikan pilihan raya yang bebas dan adil di negara ini," kata Tunku Aziz yang turut mendedahkan bahawa beliau telah ditawarkan kira-kira 4 ribu dolar Amerika sebulan, serta lain-lain faedah dan elaun bagi kedudukannya.

Aziz juga mendakwa pemimpin pembangkang Malaysia menggunakan Bersih untuk menyalurkan sokongan kepada kempen politik beliau. "Anwar menggunakan sebaik mungkin rangkaian antarabangsanya untuk mendapatkan dana ini. Saya tidak tahu sama ada pemimpin-pemimpin Bersih tahu ataupun tidak.

Tetapi Bersih adalah 'kenderaan' Anwar untuk menerima dana antarabangsa di bawah nama demokrasi dan pilihan raya yang bebas dan adil. Bersih bukan sebuah organisasi bebas ataupun non-partisan. Ia adalah 'bayi' Anwar." Aziz walaubagaimanapun menolak pembiayaan luar negara itu kerana faktor integriti nasional dan maruah."Organisasi tempatan perlu menjustifikasikan kewujudan mereka kepada rakyat Malaysia, bukan kepada orang asing. Organisasi tempatan tidak perlu berhutang dan setia kepada warga asing," tegasnya.

Jika dilihat secara teliti dari 'bahasa' yang digunakan oleh yayasan ini, mereka menuntut supaya wujudnya satu gerak kerja ke arah "meluaskan pengaruh parti-parti politik,". Satu persoalan yang kritikal terlintas di fikiran - bila tidak dipanggil 'mempromosi demokrasi' bukankah ianya menjadi suatu campur tangan politik? Gerak kerja NED agak kabur.

Mereka berdiri diatas dua garisan, mereka berlakon kononnya menyokong ketelusan pilihan raya, kebebasan dan mempromosi hak asasi manusia. Parti pemerintah Malaysia tidaklah begitu sempurna - mereka tidak bersedia untuk menangani isu-isu rasuah peringkat tertinggi, kemewahan para elitis masih menjadi masalah yang besar, dan kaum minoriti pula merasa diri mereka dipinggirkan berikutan dasar-dasar tindakan afirmatif berasaskan kaum, yang memihak kepada majoriti Muslim.

Pakatan pembangkang, yang telah berikrar untuk menghapuskan autoritarian dan rasuah, telah mengeluarkan satu manifesto, yang mana ada pihak memuji dan ada pihak yang meragui manifesto berkenaan. NED walaubagaimanapun tidak menjalankan satu inisiatif demokrasi di Singapura - Sekutu Kuat Amerik Syarikat, walaupun negara berkenaan mempunyai persekitaran yang kurang demokratik berbanding Malaysia. Jadi apakah yang boleh mendorong Washington untuk menghabiskan duit dan memberikan begitu banyak perhatian kepada pakatan pembangkang di Malaysia?

Kita jangan terlupa dengan tujuan sebenar Amerika dalam kepentingan blok ASEAN. Penguasaan pengaruh Amerika di Blok ASEAN adalah sebagai satu langkah mengimbangi kuasa dan pengaruh Beijing. Perdana Menteri Malaysia Najib Razak telah menjelaskan peri pentingnya hubungan yang wujud diantara Malaysia dengan China, sambil melihat ke Beijing yang memulihkan ekonomi berorientasikan eksport Malaysia selepas krisis kewangan global 2008.

Pertukaran kepakaran diantara China-Malaysia dalam bidang seperti kewangan, pembangunan infrastruktur, sains dan teknologi, serta pendidikan yang mana tidak pernah mencatatkan tahap tertinggi sebelum ini. China telah menjadi rakan dagangan terbesar Malaysia, dengan angka-angka perdagangan mencecah 90 bilion US Dolar pada 2011 manakala Malaysia adalah rakan perdagangan terbesar China di kalangan negara-negara ASEAN. Sokongan Washington kepada pembangkang Malaysia yang 'mesra-Amerika' mesti dilihat dalam konteks semasa untuk meningkatkan kekuatan tentera dan penguasaan mereka ke atas rantau Asia Pasifik dalam rangka dasar 'Pivot ke Asia'.

Malaysia mempunyai hak kedaulatan ke atas Selat Melaka, laluan bekalan yang paling penting bagi China untuk tujuan pengangkutan minyak dan lain-lain bahan yang penting kepada pembangunan serta ekonomi yang berterusan. Selain daripada lokasi yang strategik, Malaysia mempunyai ekonomi yang berkembang pesat dengan purata kira-kira pertumbuhan 7 peratus setiap tahun. Malaysia juga merupakan pengeksport ketiga terbesar di dunia bagi gas asli cecair (LNG) selepas Qatar dan Indonesia, dan negara ini telah mempunyai lebih 4 billion tong minyak sebagai rezab.

Malaysia adalah pemain utama di Asia Tenggara, dan Washington melakukan apa yang boleh untuk meluaskan lagi pengaruh pakatan pembangkang selepas kejayaan dalam pilihan raya umum ke 12 pada tahun 2008. Pada tahun 2013, pakatan pembangkang bergantung kepada undi dari mereka yang tidak berpuas hati dengan status quo serta demografi besar pengundi muda yang mahu mencabar parti pemerintah dalam pilihanraya.

Di bawah parti pemerintah, Malaysia telah berubah daripada menjadi sebuah negara pengeksport getah dan bijih timah kepada pemain utama industri dengan industri automobil tempatan yang kukuh. Parti pemerintah telah berjaya mewujudkan pertumbuhan ekonomi yang stabil, manakala menjanjikan 3.3 juta pekerjaan baru dalam sektor berpendapatan tinggi dan menarik pelaburan berjuta-juta dolar. Dalam situasi pilihan raya yang kritikal di negara ini, pengkritik bertanya samaada pembangkang yang belum dicuba kemampuannya ini dapat menjamin pertumbuhan berterusan.

Perbincangan dikalangan pengundi juga yang menjurus antara parti pemerintah dan pembangkang juga secara tidak langsung mewujudkan elemen memilih antara China dan Amerika Syarikat. Keputusan pilihanraya akan datang dijangka menjadi penentu masa hadapan dasar luar Malaysia selain berpotensi menjadi satu pergolakan politik yang berterusan. Berjuta-juta dolar Amerika telah disalurkan kepada pembangkang di Malaysia, bukti bahawa Washington mempunyai agenda tersendiri di rantau ini.

[Makluman : Kami akui terdapat kelemahan dalam proses penterjemahan semula. Namun kami sedaya upaya untuk mengekalkan maksud asal penulis. Segala kekurangan dan kelemahan kami dahului dengan memohon maaf.]


Read more: http://penaminangreturn.blogspot.com
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Mereka Yang Pro Syiah, Patutlah Pas Sentiasa Kasar, Ganas dan Kejam

Posted: 29 Aug 2013 04:12 PM PDT

PAS:
1) Romani Bin Wan Salin : N10 BUKIT PINANG
2) Ahmad Bin Saad @ Yahaya : N14 ALOR MENGKUDU
3) Datuk Amiruddin Bin Hamzah : N15 ANAK BUKIT
4) Mohd Nasir Bin Mustafa (SYIAH) : N17 PENGKALAN KUNDOR
5) Datuk Mohamed Taulan Bin Mat Rasul : N18 TOKAI
6) Datuk Seri Azizan Bin Abdul Razak : N20 SUNGAI LIMAU
7) Datuk Siti Ashah Binti Ghazali : N33 MERBAU PULAS

DAP:
1) Tan Kok Yew : N11 DERGA
2) Teoh Boon Kok @ Teoh Kai Kok : N13 KOTA DARUL AMAN

PKR:
1) Ooi Tze Min : N28 BAKAR ARANG
2) Dr Robert Ling Kui Ee : N29 SIDAM
3) Md. Zuki Bin Yusof : N32 KUALA KETIL

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

APAKAH BEKAS PEMIMPIN HINDRAF INI TAIKO KEPADA HAMPIR 30 RIBU GANGSTERS INDIA?

Posted: 29 Aug 2013 05:34 AM PDT

Semalam kata LARANG hari ini kata NASIHAT

Posted: 29 Aug 2013 05:14 AM PDTTindakan sorong tarik Lim Guang Eng sememangnya menunjukkan sikap rasis Dap seolah-olah Pulau Pinang berada di Hong Kong atau Taiwan.
Semalam, Lim dalam sidang akhbar berkata kerajaan negeri pimpinan DAP meminta pengusaha pawagam di negeri ini tidak menayangkan filem Tanda Putera dengan mendakwa ia mengandungi unsur-unsur sensitif dan fitnah yang tidak sesuai untuk tontonan umum.
Lim berkata langkah untuk mengeluarkan nasihat itu juga kerana beliau menganggap filem berkenaan telah melampaui batas dengan menggunakan wang awam untuk menyebarkan fitnah dan menggalakkan kebencian dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Kalau Tanda Putera dikatakan melampaui batas bagaimana pula LGE boleh bersetuju dengan filem New Village dan lain-lain cerita yang dikeluarkan oleh Namewee.

TAMRIN DERHAKA KEPADA KAUM KELUARGANYA DAN RAKYAT MALAYSIA

Posted: 29 Aug 2013 04:51 AM PDT


Jerubu datang lagi

Posted: 29 Aug 2013 03:59 AM PDT

Jejantas keretapi Kamunting 5.00 pm tadi 


Bandar Taiping dan kawasan sekitar sudah seminggu dilanda jerubu.

Indikator yang menunjukkan jerubu ialah Bukit Larut.

Sekiranya Banjaran Bintang tersebut kelihatan bersih bermakna kadar pencemaran udara berada ditahap minimum.

Seandai banjaran tersebut tidak kelihatan dan kabur bermakna tahap pencemaran amat tinggi.

Pun begitu dalam berita tidak ada pula berita yang menyatakan jerubu sedangkan doktor perubatan sendiri mengakui bahawa Taiping dilanda jerubu.

Apakah Jabatan Alam Sekitar yang berpejabat di Taiping masih tidak menyedarinya?

Dengan artikel pendek ini, diharapkan JAS dan Jabatan Kaji Cuaca dapat menyediakan laporan.

Jangan tunggu sampai mudarat baru nak bertindak.

Seperkara lagi yang TM lihat ialah hobi membakar sampah dan rumput oleh penduduk setempat.

Apabila cuaca panas dan kering, ketika itulah mereka gemar membuat pembakaran terbuka.

Taiping juga terdapat kilang-kilang yang gemar melepaskan asap hitam pada waktu malam.

Biasanya selepas jam 10.00 malam kawasan Ayer Puteh, Kamunting membawa ke Taman Lela, asap tebal, hitam dan berbau akan kelihatan.

Untuk melihat asap tersebut dengan jelas, apa yang perlu dilakukan ialah dengan melihat lampu jalan.

Jika berlaku asap hitam, kepulannya akan jelas kelihatan di keliling lampu jalan yang berwarna kuning itu.

Sekian
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Fakta Menarik Mengenai Kongsi Gelap

Posted: 29 Aug 2013 03:57 AM PDT


Paling menarik ialah penglibatan kaum India dalam gangsters. Walau kadar peratusan penduduk kaum India adalah lebih kurang 7.3% tetapi mempunyai paling ramai dalam kongsi gelap.

"Home Ministry: Of the 40,313 illegal gang members, 28,926 are Indians, Chinese - 8,214, Malays - 1,293, 921 from Sarawak, 329 from Sabah."

Patutlah ramai daripada mereka berani dan ganas. Cara pemakaian, tatoo, gaya, fesyen rambut, akesesori dan lain-lain indikator cukup mudah untuk mengenali mereka ini.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PR Anggap Penonton Tanda Putera Tolol

Posted: 29 Aug 2013 01:25 AM PDT

Kita tidak faham kenapa ada yang takut dengan sejarah sedangkan sejarah adalah sejarah, iaitu perkara yang lepas. Kalaupun kita mempunyai sejarah silam yang gelap, namun, jika kita sudah menginsafinya dan meminta maaf maka ia tidak seharusnya menghantui kita lagi. Sebaliknya, kita akan bersedia bercakap mengenai sejarah tersebut sebagai peringatan kepada diri sendiri dan pengajaran kepada orang lain.

Malangnya, di negara ini ada pihak yang takut benar dengan sejarah negara sendiri. Berbagai-bagai usaha dilakukan mereka untuk menafikan dan mengubah sejarah tersebut. Apabila sejarah itu difilemkan, pihak ini benar-benar meroyan, terlompat-lompat tidak keruan cuba menghalang orang ramai menontonnya. Itulah yang berlaku kepada Filem Tanda Putera arahan Datuk Shuhaimi Baba, yang memaparkan sejarah 13 Mei 1969.

DAP yang menjadi petualang dalam tragedi 13 Mei tidak senang duduk apabila filem ini masuk ke panggung hari ini. Bagi melepaskan geram, laman web pro-PR iaitu Negara Pakatan Rakyat menganggap sesiapa yang menonton filem tersebut sebagai tolol.

Laman web tersebut juga menyarankan agar artis-artis seperti Faizal Tahir dan Ahmad Idham tampil membela keputusan Lim Guan Eng untuk mengharamkan filem itu dari ditayangkan di Pulau Pinang. Alasannya ialah, PR perlu menjaga hati orang-orang Cina yang memberi sepenuh sokongan kepada parti itu dalam PRU-13 yang lalu.

Tindakan Guan Eng mengharamkan filem ini di Pulau Pinang hanya mengukuhkan lagi imejnya sebagai diktator yang menyekat kebebasan media. Lebih dari itu, ia juga membuktikan betapa Guan Eng, DAP dan PR tidak punya semangat nasionalisme kerana enggan menghayati sejarah negara.

Dengan sikap membisu PAS yang mewakili Melayu di dalam PR, terhadap tindakan Guan Eng, ia turut membuktikan bahawa PAS adalah pengkhianat bangsa kerana menyokong pihak yang membunuh bangsa sendiri.

Sekiranya PR ikhlas dan matang dalam berpolitik, filem Tanda Putera tidak mungkin menjadi kontroversi.

Seharusnya, PR menggalakan rakyat menonton filem yang jujur memaparkan sejarah negara dan bukannya menghalangnya. Sebuah parti pembangkang yang matang tidak akan sekali-kali menonjolkan diri sebagai pengkhianat sepertimana PR, sebaliknya akan memaparkan diri sebagai pencinta negara yang lebih lagi bagi menyaing kerajaan. Jelas PR tidak bijak kerana tidak mampu menutup sifat rasis DAP sehingga memperjudikan sokongan rakyat.

Walaubagaimanapun, atas dasar ini, rakyat Malaysia wajar melihat kebebalan PR sebagai satu hikmah kerana ia memudahkan kita membuat pilihan antara yang baik dengan yang tidak, atau pihak yang benar dan yang salah.

Kesimpulannya, yang tolol ialah PR, DAP dan Guan Eng bukannya para penonton Tanda Putera
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sahabat-Gunung

Posted: 30 Aug 2013 01:15 AM PDT

Sahabat-Gunung


Pre Budget Lab 2014

Posted: 29 Aug 2013 04:53 PM PDTRegistration via online are available at:

http://www.prebudgetlab2014.com/sekupangdua

Posted: 29 Aug 2013 11:34 PM PDT

sekupangdua


SUBHANALLAH... JENAZAH TERKORBAN TERSENYUM DI MESIR

Posted: 29 Aug 2013 08:09 PM PDT


Janazah salah seorang syuhada' (muslimat) di Mesir. 

Lihat senyumannya dan perhatikan maksud ayat dari surah 'Ya Sin' ini...

قال يا ليت قومي يعلمون بما غفرلي ربي وجعلني من المكرمين...

"Dia (yang telah mati sebagai syahid) berkata: "Alangkah bagusnya jika kaum ku mengetahui bahawa Tuhan ku telah mengampun dosa-dosa ku dengan kerana (kesanggupan aku mati demi untuk agamanya ini) dan menjadikan aku (di syurga ini) dari kalangan orang-orang yang mulia..."

 


Maafkan kami Mesir, Palestin, Syria, Rohingya.

Kereta kebal kami simpan utk digunakan perarakan Kemerdekaan. Jet pejuang ada tapi di gunakan utk LIMA Langkawi. Pistol kami kena curi masa kami tidur..

Kapal selam kami akan kami jadikan tukun2 di perairan kami utk membantu ekosistem menambahkan populasi ikan temenung.
anggota keselamatan kami utk ganyang rakyat sendiri jer!......

KERAJAAN PENANG HALANG TAYANGAN FILEM TANDA PUTERA

Posted: 29 Aug 2013 04:05 AM PDT


Kerajaan negeri Penang pimpinan taukey Roket hari mula menggeluarkan surat arahan supaya Filem Tanda Putera tidak ditayangkan di mana-mana pawagam di Pulau Mutiara disini, seperti biasa surat pekeliling dikeluarkan oleh majlis bandaran yang kita cukup tahu dilembukan oleh boss besar Roket yang selama ini telah diberikan dan diiktirafkan gelaran tertinggi sebagai Khalifah oleh rakan mereka yang cukup popular dikenali Parti Ajaran Sesat yang menunjukan betapa setia dan taatnya mereka dilembukan roket selama ini. Apa jua hukum atau songsangnya rujuk sahaja ke mereka utk diluluskan

Nampak gayanya surat yang diedarkan seolah ada kaitan rakyat tidak disenangi atau pun seolah Rassis yang boleh menjadikan penang akan sama seperti mesir? Apa pun ianya seperti akan menjadi punca hilangnya keamanan, surat macam biasa akan dipaksa lembu atau bandaran untuk buat keja yang ketara bulat-bulat dilembukan, lagi pun Roket kan taukey Besar sebenarnya dalam Pakartun


Alasan yang diberikan takut berupa rassis sudah dijangka bila mana kebiasaanya bila memang sehingga kini tanggapan mereka rakyat cukup mudah dibodohkan semacam lembu. Mereka juga anggap rakyat boleh dinilaikan seolah sekupang boleh beli sepuluh. Jadi buat lah apa saja kenyataan dah tentu rakyat akan sentiasa angguk, sekali pun soal agama, jagan harap berani buka mulut...

Kalau nak anggap ressis tayangan tanda putera nie, habis tu macamana yang lain? Yang selama hari nie yang dah berpuluh ribu cerita cina yang ditayangkan seperti bruce lee, chow yan fatt, summer hong, Jakie Chan dan banyak lagi yang bukan sahaja heronya Orang Cina sebaliknya siap aksi ganas dan gadoh dalam cerita tu tak pulak nak kira Rassis macamna cerita india pulak, bukan itu lebih rassis, orang melayu tak ramai yg faham dengan cerita cina atau india pun, bukan setakat itu sahaja siap bahasa pun tak pakai bahasa kebangsaan pun, cerita cina bahas cina dan kalau cerita india pulak guna bahasa india, sapa yg lebih rassis nie? Kenapa tak sekat filem cina atau india? Tak nak ker pulak bangun protes? Kalau nak harap orang Melayu yang beragama islam dari puak Pakartun Roket... Sori beb dia orang mana berani angkat muka apatah lagi dan berani cakap!. 

Tengok ler contoh gambar Zunar yg memang haram jadah dan berstatus keemark nampak sangat balaci dan dilembukan, upah tunggi ker yop? Atau talak berani buka suara, pakat kena balun FREE ler!

PENANG TAK BENARKAN FILM TANDA PUTERA DiTAYANGKAN

Posted: 29 Aug 2013 03:14 AM PDT

Belantan

Posted: 29 Aug 2013 11:33 PM PDT

Belantan


Menjelang Merdeka, DAP Tuduh Orang Melayu Adalah Pendatang?

Posted: 29 Aug 2013 07:15 PM PDT


Ketua wanita DAP, Chong Eng menuduh orang Melayu juga pendatang sama seperti orang Cina dan India di Malaysia.

"Fikiran di dalam buku ini..yang saya khuatir ialah ia menggambarkan bahawa orang Cina, orang India adalah pendatang dan orang Melayu adalah tuan tanah di dalam Malaysia ini.

"Yang sebenarnya..Melayu (juga) adalah datang dari luar Malaysia. Yang betul-betul orang asal di sini ialah orang asli,"katanya kepada KiniTV.

Kenyataan Chong Eng pada tahun 2011 itu disifatkan blog  the unspinners sebagai kenyataan bodoh yang buta sejarah.Dzulkarnain Mohd Taib, Presiden Kelab Wartawan Muda Malaysia (KWMM) ketika ditemui baru-baru ini mendedahkan terdapat usaha terancang pihak tertentu mahu menghapuskan identiti Melayu-Islam di Malaysia.

Menurutnya Malaysia adalah bumi Melayu sebagaimana nama asalnya Persekutuan Tanah Melayu dan ia sebahagian kepulauan Melayu Nusantra.

"Pada 2004, National University of Singapore, penulisnya bernama Timothy P. Bernard telah menulis satu buku yang bertajuk "Contesting Malayness : Malay Identity Across Boundaries".

"Kita tahu siapa di belakang buku itu, seorang tokoh pemimpin veteran Singapura.

"Buku itu mengatakan bahawa bangsa Melayu itu tidak wujud. Bahawa bangsa Melayu itu diwujudkan hanya di atas dasar politik, untuk kepentingan politik. Kita tidak akan jumpa buku ini di negara kita kerana diharamkan di Malaysia tetapi telah dijual berjuta-juta naskah di luar negara.

"Kalau kita pergi ke muzium Singapura, kita akan lihat pertama kali kita melangkah, (ditulis) 'Melayu bodoh..Melayu rasuah..Melayu lanun…Melayu perompak', itulah imej yang diberikan Singapura kepada setiap pengunjung muzium itu, meracuni pemikiran rakyat mereka sendiri dan para pelancong.

"Bangsa Cina yang mendominasi Singapura, mereka amat mencemburui bangsa Melayu,"katanya.

Selanjutnya sila baca di sini

Suara Politik
Belantan

Tanda Putera : DAPig Guan Eng ubah kenyataan dari larangan kepada 'nasihat'?

Posted: 29 Aug 2013 10:52 AM PDT


Kerajaan Pulau Pinang menafikan mengeluarkan larangan penayangan filem kontroversi, Tanda Putera di panggung wayang di negeri itu.

Ketua Menterinya, Lim Guan Eng berkata, kerajaan negeri juga memberi jaminan tidak akan mengambil tindakan ke atas mana-mana panggung wayang di Pulau Pinang yang menayangkan filem arahan penerbit dan pengarah Datin Paduka Shuhaimi Baba itu.

Bagaimanapun Lim mengulangi nasihat kerajaan negeri supaya filem berkenaan tidak ditayangkan kepada umum kerana didakwa mengandungi unsur fitnah dan membahayakan penonton.

"Nasihat ini dikeluarkan kepada pengendali panggung wayang untuk memberi penekanan kepada umum betapa bahayanya fitnah dalam filem ini yang mampu mengancam perpaduan nasional dan kaum di negara ini.

Surat larangan tayangan yang dikeluarkan oleh MPPP

"Sepertimana tidak ada tindakan yang diambil terhadap orang yang membahayakan diri mereka dengan mengabaikan nasihat perjalanan tersebut, tidak ada tindakan akan diambil terhadap pengendali panggung wayang yang mengabaikan nasihat kerajaan negeri," katanya menerusi kenyataan pada Khamis.

Mengulas lanjut Lim yang juga Setiausaha Agung DAP itu memberi jaminan bahawa kedua-dua pihak berkuasa tempatan iaitu Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) tidak akan menghukum pengendali panggung wayang di Pulau Pinang kerana menayangkan filem tersebut.

"Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah mengambil langkah untuk mengeluarkan nasihat ini kerana filem ini telah melampaui batas dengan menggunakan wang awam untuk menyebarkan fitnah dan menggalakkan kebencian dalam kalangan masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa," katanya

Salah satu adegan dalam Filem Tanda Putera

Filem Tanda Putera memaparkan perjuangan Perdana Menteri kedua Tun Abdul Razak Hussein dan timbalannya Tun Dr Ismail Abdul Rahman membangunkan negara selepas tragedi berdarah 13 Mei 1969.

Filem yang dihasilkan pada tahun 2011 itu bagaimanapun tidak diluluskan oleh jemaah Menteri yang membuat keputusan menangguhkan tayangannya kerana dikatakan terdapat adegan yang tidak bersesuaian dan dikhuatiri boleh menimbulkan konflik di kalangan masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Ia pada mulanya di jadual ditayangkan pada 13 September 2012, tetapi ditangguhkan ke 15 November tahun yang sama dan seterusnya ditangguhkan lagi pada 2013.

Seperti biasa lihatlah bagaimana selepas ini Guan Eng ini akan mengeluarkan amaran saman kepada media kerana memutar belitkan kenyataan beliau! Memang cakap tak serupa bikin mangkok DAPig sorang ini! Perangai anak dan bapak sama saja? Hampas...!!!  

Suara Politik
Belantan

Kerana takut dengan bayang-bayang sendiri, DAPig Pulau Pinang haramkan Tanda Putera!

Posted: 29 Aug 2013 02:25 AM PDT


Filem patriotik perjuangan bekas Perdana Menteri, Tun Abdul Razak Hussein yang dijadual memasuki pawagam di seluruh negara esok selepas beberapa kali tertangguh, diharamkan penayangannya di negeri ini atas arahan Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Guan Eng berkata, beliau telah mengarahkan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri, Chow Kon Yeow menghantar surat kepada Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) untuk dimaklumkan kepada pemilik panggung di negeri ini tentang perkara berkenaan.

"Kita kesal kerana filem tersebut dibenarkan tayangannya oleh kerajaan tanpa mengeluarkan babak fitnah yang dipaparkan iaitu adegan pemuda Cina kencing dalam kawasan kediaman rasmi Menteri Besar Selangor.

"Kenapa (adegan) dibiarkan kerana pengarah filem tersebut mengatakan perkara itu tidak pernah berlaku, namun beliau memasukkan adegan berkenaan dalam filemnya," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.


Mengulas lanjut, Guan Eng menjelaskan, pihaknya berharap permintaan mereka akan mendapat kerjasama daripada pemilik panggung di negeri ini.

"Kerajaan negeri berharap mereka tidak menayangkan kerana tidak boleh diterima dan mengandungi perkara sensitif dan amat berbahaya.

"Mereka harus mempertimbangkannya kerana pemberian lesen perniagaan untuk pawagam di negeri ini tertakluk di bawah pihak berkuasa tempatan (PBT)," ujarnya.Menurut Guan Eng, surat berkenaan akan dihantar pada hari ini juga kerana filem arahan Datuk Shuhaimi Baba itu dijangka mula ditayangkan serentak di seluruh negara esok.

Filem patriotik berkenaan antara lain mengisahkan tentang perjuangan Tun Abdul Razak dan timbalannya, Tun Dr. Ismail Abdul Rahman dalam mentadbir negara serta cabaran yang dihadapi mereka selepas berlakunya peristiwa rusuhan kaum 13 Mei 1969.

Sebelum ini, tayangan filem lakonan Rusdi Ramli, Zizan Nin, Faezah Elai dan Linda Hashim yang menelan belanja kira-kira RM4.7 juta itu ditangguhkan beberapa kali ekoran bantahan pembangkang.

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 29 Aug 2013 11:24 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Dua Surat Berbeza Isu Larang Tayangan Tanda Putera di Pulau Pinang - Apa Komen @CmLimGuanEng ?

Posted: 29 Aug 2013 08:31 PM PDTApa dah jadi ?

Harap dapat komen selanjutnya dari Ketua Menteri Pulau Pinang ini.


sumber dari FB Azman Haj

Rumah Terbuka Aidilfitri KDN @Zahid_Hamidi Esok di Pulapol - Semua Rakan Maya Beliau Dijemput Hadir

Posted: 29 Aug 2013 08:10 PM PDT


20130827-082239.jpg

Video beliau klik sini


Hasrat Mahu Haramkan Tanda Putera 'kerja bodoh'

Posted: 29 Aug 2013 04:30 PM PDT

 


Tanda Putera merupakan satu filem sejarah yang perlu dihargai oleh setiap pihak. Namun begitu ada sesetengah pihak yang menyifatkan Tanda Putera sebuah analogi politik bagi sesuatu parti. Sedangkan apa yang dipaparkan oleh filem itu hanyalah persahabatan akrab dua pemimpin lagenda Malaysia, Tun Abdul Razak dan Tun Dr. Ismail. 

Hanya yang menjadi kontroversi adalah tragedi rusuhan 13 May 1969 yang dijadikan latar belakang kepada filem tersebut. Pengarahnya Datuk Shuhaimi Baba telah menyatakan bahawa filem yang dihasilkan oleh beliau bukanlah berniat atau berunsur politik. Ia hanyalah sebuah filem yang digarap dari sejarah Malaysia berdasarkan fakta sebenar. Ketakutan sesetengah pihak dengan filem ini adalah tidak berasas. 

Tanda Putera harus dipuji kerana ianya boleh dijadikan bahan rujukan mudah untuk generasi akan datang sama seperti filem-filem sejarah sebelumnya. Dengan adanya filem ini rakyat Malaysia dapat mengabdikan sejarah dan memori berkenaan kedua-dua tokoh yang benar-benar telah banyak berjasa kepada pembangunan negara kita. 

Ketua Menteri Pulau Pinang, YB Lim Guan Eng telah menyatakan keputusan bahawa negeri itu tidak akan membenarkan Tanda Putera ditayangkan di mana-mana pawagam. Tindakan itu adalah berasaskan kepada tanggapan bahawa, filem tersebut adalah rasis dan tidak bertanggungjawab. Namun begitu, keputusan yang dibuat oleh Ketua Menteri Pulau Pinang itu dianggap sebagai satu perkara yang tidak berasas. Ini kerana beliau atau mana-mana ahli Pakatan Rakyat belum lagi menonton filem tersebut. Adakah ini satu tindakan yang wajar? Secara tuntasnya kita boleh mengatakan bahawa tindakan ini adalah terburu-buru dan tidak professional, lebih-lebih lagi dikeluarkan oleh YB Lim Guan Eng yang kononya memperjuangkan hak bersuara dikalangan rakyat Malaysia. Apakah hak bersuara rakyat mempunyai sifat selektif dan tertakluk kepada perkara-perkara yang dianuti oleh Pakatan Rakyat sahaja? Mengapa jika sesuatu perkara itu walaupun datangnya dari rakyat, tetapi tidak mengikut ideologi Pakatan Rakyat, maka perkara itu tidak patut didengari atau dipertahankan? Siapa sebenarnya yang tidak telus dalam berbicara soal amanah dan hak rakyat? Apa yang ditakuti oleh Pakatan Rakyat sehingga sanggup mengharamkan sebuah filem yang memaparkan kehidupan sebenar pada era tersebut. 

Boleh dikatakan ia adalah satu perkara bodoh jika difikirkan bahawa sebuah kerajaan negeri terlalu takut dengan sebuah filem yang mereka sendiri kata tiada kualiti. Apakah sebuah filem "low-class" (pendapat Ketua Menteri Pulau Pinang) boleh mengugat kredibiliti sebuah kerajaan negeri yang telah dilantik oleh rakyat? 


Ketakutan yang menyelinap dalam setiap ahli Pakatan Rakyat adalah bagaimana terbongkarnya rahsia bahawa pemimpin mereka korup dan tidak berhati perut jika filem ini ditayangkan di pawagan seluruh Malaysia. Telah terang lagi bersuluh bahawa ramai pemimpin tua mereka terlibat di dalam tragedi 13 May 1969. Itu sememangnya tidak boleh dinafikan ataupun disangkal. 


Seruan harus dinyatakan secara jelas kepada seluruh rakyat Malaysia agar filem ini menjadi satu tontonan wajib. Bukan sahaja ianya perlu ditonton oleh orang Melayu tetapi juga kepada seluruh rakyat negara ini yang masih cintakan keamanan dan keselesaan hidup. Mari kita bersama-sama memenuhkan pawagam di seluruh Malaysia untuk menonton filem Tanda Putera. Bagi penduduk Pulau Pinang, diharap jangan kecewa jika tidak dapat berkesempatan menonton filem ini. Ini adalah kerana, seperti semua filem tempatan yang lain, ia akan disiarkan di Astro First selepas beberapa minggu tayangan di pawagam. 
Usaha, Ketua Menteri Pulau Pinang untuk menyekat kemasukan Tanda Putera di semua pawagan di Pulau Pinang adalah usaha yang terlalu bodoh. Agaknya Ketua Menteri Pulau Pinang sudah lupa bahawa terlalu banyak saluran dan media alternatif untuk filem itu ditonton. Tanda Putera tetap akan menemui rakyat Malaysia, walau dimana ceruk rantau sekalipun.

@CmLimGuanEng Akui Tidak Pernah Menonton Tanda Putera Dan Nafi Larang Ditayangkan

Posted: 29 Aug 2013 03:47 PM PDT

SUrat Pekeliling yang dikeluarkan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang yang mengarahkan pemilik pawagam tidak menayangkan filem Tanda Putera di Pulau Pinang, semalam.

PULAU PINANG 29 Ogos - Selepas menerima kecaman pelbagai pihak, Ketua Menteri, Lim Guan Eng dilihat berdolak-dalik tentang tayangan filem Tanda Putera di negeri ini seperti diarahkan beliau semalam dengan menyalahkan media kononnya tersalah tafsir kenyataannya itu.

Menurut Guan Eng, beliau tidak pernah menghalang pemilik pawagam di Pulau Pinang menayangkan filem berkenaan sebaliknya sekadar menasihati mereka supaya tidak berbuat demikian.

"Sekiranya mereka tetap mahu menayangkan filem itu, tiada tindakan akan diambil. Saya rasa berlaku salah tafsir oleh sesetengah media berhubung kenyataan semalam dan saya memberi amaran supaya jangan salah tafsir lagi," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Semalam, Guan Eng menyatakan kerajaan negeri tidak membenarkan filem itu ditayangkan di negeri ini kerana babak pemuda Cina kencing di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor adalah sensitif dan berbahaya kepada masyarakat.

Sehubungan itu, beliau mengarahkan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri, Chow Kon Yeow menguruskan perkara tersebut berikutan lesen perniagaan kepada pemilik pawagam dikeluarkan pihak berkuasa tempatan (PBT) iaitu Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).

Walau bagaimanapun, hasil penelitian Utusan Malaysia terhadap surat yang dikeluarkan PBT kepada pemilik pawagam mengenai perkara itu terdapat percanggahan.

Dalam surat semalam, PBT mengarahkan pemilik pawagam tidak menayangkan filem Tanda Putera kerana mengandungi babak-babak tertentu yang sensitif kepada masyarakat setempat.

Surat bertarikh hari ini pula memaklumkan, kerajaan negeri bukannya mengarahkan sedemikian sebaliknya hanya menasihati pemilik pawagam untuk tidak menayangkan filem terbabit.

PBT juga menyerahkan kepada pemilik pawagam sama ada mahu menayangkan filem itu atau sebaliknya.

Dalam perkembangan berkaitan, Guan Eng mengakui beliau tidak menonton filem berkenaan dan arahan dikeluarkan adalah berdasarkan komen awal yang diberikan terhadap filem itu.

Ditanya tindakan pawagam di negeri ini yang akur kepada nasihat kerajaan negeri dengan tidak menayangkan filem itu pada hari pertama tayangannya hari ini, Guan Eng menjelaskan, beliau akan membuat kenyataan mengenai perkara tersebut esok secara bertulis kerana bimbang disalah tafsir media.© Utusan Melayu (M) Bhd 


Sent from my iPhone

Isu Waytha Moorthy persoal @PDRMsia : PM @NajibRazak ingatkan anggota pentabiran perlu senada | Agenda Daily

Posted: 29 Aug 2013 05:35 AM PDT

polis-senjataxxwaythaKEMASKINI :Ada kalanya kita tidak perlu cakap panjang.Kata orang sendiri mau ingat.Sejak isu Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri P. Waytha Moorthy persoal tindakan polis tembak mati lima penjenayah di Pulau Pinang baru-baru ini,kalangan wartawan belum berpeluang mendapat reaksi dari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sebelum ini beberapa menteri termasuk Menteri Dalam Negeri,Datuk Seri Zahid Hamidi kata  bekas orang kuat HIndraf itu elok letak jawatan kalau nak terus bersuara macam NGO.

Khamis pagi,Najib adakan sidang akhbar selepas satu majlis di pejabatnya di Putrajaya.Maka isu Waytha Moorthy terus jadi salah satu soalan utama yang ditujukan.

Perdana Menteri tidak ulas panjang.Namun mereka yang ada akal perlu faham mesej beliau.

Katanya kalangan anggota pentabiran perlu senada.

"Sebagai anggota pentadbiran, mesti sealiran, kena senada dengan anggota pentadbiran," kata Najib.

Dalam pada itu Najib menegaskan kerajaan akan teruskan usaha perangi jenayah kerana rakyat mempunyai hak untuk hidup bebas.-29/8/2013 - OLEH HELME HANAFI 


http://www.agendadaily.com/Muka-Hadapan/zahid-dan-ketua-pemuda-umno-perak-hentam-timbalan-menteri-jpm.html


Sent from my iPhone

Siapa Boleh Sahkan Ketulenan Surat Majlis Perbandaran Pulau Pinang Larang Tayang Filem Tanda Putera Ini ?

Posted: 29 Aug 2013 04:24 AM PDT

Harap sesiapa ada maklumat dapat beritahu adakah benar atau tidak surat ini.

Selepas semalam kita dikejutkan berita ketua Menteri Pulau Pinang Lin Guan Eng mahu halang tayangan filem Tanda Putera.

The Unspinners

Posted: 29 Aug 2013 11:05 PM PDT

The Unspinners


Akhirnya DAP kuku besi, Tun M yang lebih terbuka

Posted: 29 Aug 2013 09:51 PM PDT

Menteri hanya marah, tapi KP FINAS benarkan GSC tahan tayangan?

Posted: 29 Aug 2013 05:16 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 29 Aug 2013 11:02 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Wajib Tonton: Video Yang Buatkan Geng Liberal, Suaram, Anti Islam dan Pencabar Perlembagaan Panas Punggung!

Posted: 29 Aug 2013 08:37 PM PDT

Dokumentari khas sempena 56 tahun MERDEKA yang dihasilkan oleh ISMA.Tahniah ISMA. NGO ini berani bersuara sesuatu yang sering dipersoalkan oleh kaum lain terhadap hak orang Islam dan Melayu di Malaysia.
*Sebar-sebarkan.

Trivia #merdeka56 : Video Lagu Asal Tanggal 31 (Bukan Versi Sudirman)

Posted: 29 Aug 2013 06:35 PM PDT

Ramai anak muda sekarang ini tahu lagu Tanggal 31. Kebanyakan mereka bila ditanya siapakah penyanyi asal lagu tu, jawapan mereka adalah Allahyarham Sudirman.


Sebenarnya penyanyi asal lagu tersebut adalah Ahmad CB.

Ahmad Chass Barra atau lebih dikenali sebagai Ahmad C.B. merupakan seorang penyanyi Melayu era 60-an / 70-an yang sering mendendangkan lagu-lagu di radio Malaysia.

Ahmad Chass Barra berasal dari Indonesia, tetapi telah menetap di Malaysia sebagai pemastautin tetap semenjak 1979.

Beliau terkenal dengan lagu Cincin Belah Rotan, Tanggal 31 (dirakam semula oleh arwah Sudirman sempena Hari Kebangsaan) dan padusuaranya dengan Saloma iaitu Belo Belo.

Lagu Belo Belo ini pernah dirakam semula oleh Ahmad CB dengan salah seorang penyanyi wanita di sekitar tahun 80an.
Sumber : Wikipedia

Jom sama-sama kita dengar versi asal lagu Tanggal 31.Kumpulan Kongsi Gelap HAI SAN Masih Wujud? Epik Gila! #merdeka56 @Zahid_Hamidi

Posted: 29 Aug 2013 01:11 AM PDT

Tadi MyMassa ada tengok senarai kumpulan kongsi gelap yang dikeluarkan oleh KDN.

1) Geng 04
2) Geng 08
3) Double 7
4) Tiga Line
5) Geng 30
6) Geng 38
7) Geng 24
8) Geng 18
9) Geng 36
10) Geng 21
11) Ang Soon Thong
12) Wah Kee
13) Sio Sam Ong
14) PNEH
15) Hong Hong San
16) Hai San
17) Sin Ang Bin
18) New Cell 20
19) Jit It Hai
20) Sio Koon Tong
21) Gee Lam Kor
22) Gee Ah Eng
23) Loh Kuan
24) Tiang Yee Tong
25) Geng Leng Hor
26) Geng 35
27) Geng 303
28) Geng Satu Hati
29) ATAP
30) Hung Ann
31) Sui Yup
32) Otai
33) Borneo Red EMP
34) Ah Ngau
35) Batu Tiga
36) Ah Feng
37) Batu 10
38) Sibu Ti
39) Ah Seng
40) Ah Chin
41) Lee Lung
42) Lo Han
43) Sg Merah
44) Sg Badut
45) Ting Ching Lee
46) Tua Cak Lee
47) Teksi Station
48) Pintu Merah
49) Krokop

Tiba ternampak satu nama yang agak familiar. HAI SAN?

Bukan kongsi gelap HAI SAN ni pernah terlibat dalam Perang Larut ke?

Hai San Secret Society

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
The Hai San Society (Chinese: 海山; pinyin: Hǎi Shān) which had its origins in Southern China[1] was a Penang-based Chinese secret society established around 1820 and in 1825 led by Low, Ah Chong[2] and Hoh Akow (also spelt Ho Ah Kow or Hok Ah Keow), its titular head. At that time the society's headquarters was located at Beach Street (Ujong Passir).[3]

History

Secret societies existed well before the establishment of the Hai San Society and their existence in Penang can be traced back to the founding of Penang (1799). Thomas John Newbold (1807-1850), an officer in the 23 Regiment, Madras Light Infantry, in Malacca (1832-1835) noted:
The secret fraternities in which they (the Chinese settlers) enroll themselves for mutual protection and support, prove powerful engines for political combinations, as the Dutch have repeatedly experienced during their long administration in Java and in the Malay States. In China itself, these societies are deemed so dangerous to the Government as to be interdicted under penalty of death. At Pinang in 1799, they set the administration in defiance and strong measures were necessary to reduce them to obedience. Even in the present-day, the ends of justice are frequently defeated both at Pinang, Malacca, and Singapore: by bribery, false swearing, and sometimes by open violence, owing to combinations of these fraternities, formed for the purpose of screening guilty members from detection and punishment. In European Settlements, they are under the general control of an officer, or headman styled "Capitan", who receives a salary from the Government and is responsible in some measure, for the orderly conduct of his countrymen, whose representative and official organ he is. Their interior affairs, disputes, and private interests are arranged by the heads of their respective "Kongsis" or fraternities. [4]
Bolton et al. suggest that the Hai San society started out mostly Cantonese and pro-Ghee Hin but by around 1854 had absorbed the Wah Sang society and become almost exclusively Hakka and anti-Ghee Hin.[5] They made use of, among other things:
  • an 1829 account by I. Pattullo, then Superintendent of Police and later Government Secretary
  • Notes on the Chinese of Penang, Journal of the Indian Archipelago and Eastern Asia, Singapore VIII (1854 and expanded in 1879) by J. D. Vaughan a Superintendent of Police at Penang, a Police Magistrate and Assistant Resident at Singapore and a Grandmaster of the Freemasons (1878 and 1879)
  • Rule 11 (Appendix II) in the Rules of the Kian Tek (Toh Peh Kong) society dated 30 December 1844

Larut Wars

The Hai San society figure prominently in the Larut Wars of 1862-1873 and by that time was headed by Chung Keng Quee. At Larut, miners who were members of the Hai San society fought with miners who were members of the Ghee Hin society over the tin-rich fields of Kelian Pauh and Kelian Baru. The two warring factions also clashed in Selangor.[1]
The Hai San society was allied with the Penang-based Tokong or Tua Peh Kong society, members of whom financed the mining of tin in the Larut area.[1]
The incessant warfare between the Hai San and Ghee Hin brought tin mine production to a standstill. The fighting between the two societies was brought to an end with the signing of a treaty between the two parties in 1874, known as The Chinese Engagement.[1]

Sumber : http://en.wikipedia.org/wiki/Hai_San_Secret_Society

Kalau benar kumpulan HAI SAN yang diburu oleh KDN dengan HAI SAN dalam sejarah perang larut adalah dari kumpulan yang sama, sememangnya kumpulan kongsi gelap ni la paling otai di antara yang lain.

Apa yang MyMassa cuba sampaikan adalah isu kongsi gelap bukanlah satu isu jenayah yang baru, ianya telah pun wujud sebelum MERDEKA lagi. Lebih teruk lagi apabila wujudnya pergaduhan antara kumpulan-kumpulan kongsi gelap ini sehingga menyebabkan PERANG LARUT. Akibatnya, Kerajaan Perak terpaksa meminta bantuan British untuk menghentikan pergaduhan antara dua kumpulan kongsi gelap tersebut.

Dari dulu hingga kini, kongsi gelap tetap akan bergaduh merebut kawasan

Kini Perang Larut tinggal sejarah. Satu sejarah yang tidak dipelajari oleh rakyat Malaysia ketika ini kerana apabila pihak polis mengambil tindakan terhadap kumpulan kongsi gelap ini, ada pihak yang cuba ambil kesempatan. Yang dari parti politik cuba mempolitikkan tindakan pihak berkuasa. Yang dari NGO berasaskan kaum cuba menjadikan isu ini isu perkauman.

Persoalannya, mengapakah pihak-pihak ini gagal mengakui bahawa sememangnya kumpulan kongsi gelap ini merupakan dalang kepada segala punca jenayah (senjata api, pelacuran, perjudian dan dadah)? Tidakkah mereka belajar sejarah negara?

*Sejarah senantiasa mengajar kita. Cuma yang buta mata hati tak mahu belajar darinya.


tok gajah

Posted: 29 Aug 2013 09:36 PM PDT

tok gajah


Jom ramai2 tonton filem TANDA PUTERA

Posted: 29 Aug 2013 05:00 PM PDT

Seperti mana tagline filem ini, akhirnya TANDA PUTERA bernafas di pawagan seluruh negara.


Abaikan sahaja si gila yang mahu menyekat tayang filem ini. Mungkin kerana kebodohannya, dia tak tahu bahawa filem TANDA PUTERA termasuk dalam SKIM WAJIB TAYANG.
Wajib Tayang : Skim Wajib Tayang

Peraturan-peraturan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Skim Wajib Tayang ) 2005 berkuatkuasa pada 23 Jun 2005. Skim ini diwujudkan bertujuan untuk menerima dan mempertimbangkan mana-mana filem tempatan atau filem usahasama untuk ditayangkan secara wajib didewan wayang gambar oleh pemamer

Pempamer hendaklah menayang filem yang diluluskan:
Selama empat belas hari berturut-turut; dan di dewan wayang gambar yang terbesar
Walaubagaimanapun penayangan sesuatu filem yang diluluskan boleh ditukar dari dewan gambar yang terbesar kepada suatu dewan gambar yang lebih kecil jika:
bilangan penonton adalah kurang daripada tiga puluh peratus daripada jumlah keseluruhan tempat duduk dalam dewan wayang gambar itu selepas empat hari pertama tayangan berturut-turut; atau
bilangan penonton adalah tidak kurang daripada lima belas peratus daripada jumlah bilangan tempat duduk dalam dewan wayang gambar itu selepas tiga hari pertama tayangan yang berturut-turut.
Jikalau bilangan penonton kurang daripada 15% pemamer bolehlah atas budi bicaranya menarik balik penayangan filem yang diluluskan
Pempamer hendaklah mengemukakan suatu laporan mengenai apa-apa pertukaran dewan wayang gambar atau penarikan balik mana-mana filem yang diluluskan kepada Jawatankuasa dan peserta dalam masa dua hari dari pertukaran tersebut.
Sumber : http://www.finas.gov.my/index.php?mod=wajibtayang

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 29 Aug 2013 09:27 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


YES ! BANGSA MELAYU MENJADI SEMAKIN KUAT LEPAS BACA ARTIKEL INI !

Posted: 29 Aug 2013 12:30 PM PDT

r b f

Posted: 29 Aug 2013 07:04 PM PDT

r b f


Hina Bendera Indonesia, Cina Malaysia Berdepan Hukuman Penjara 5 Tahun

Posted: 29 Aug 2013 12:02 AM PDT


Baru sepuluh hari lepas saya menulis tentang orang-orang cina Malaysia yang banyak menimbulkan masalah dengan Indonesia sehingga hubungan dua negara menjadi tegang dan kita menghadapi masalah untuk mendapatkan pembantu rumah dari Indonesia. Lihat tulisan saya yang lepas di sini.

Kini seorang lagi cina Malaysia menimbulkan masalah dengan Indonesia yang boleh membuatkan hubungan dua negara terus bergelegak. 


Seorang cina warga Malaysia, Broderick Chin ditahan oleh polis Indonesia kerana menghina bendera Indonesia. Dia meminta seorang pekerjanya agar menggantikan bendera Indonesia dengan seluar dalam merah miliknya, ketika pekerjanya sibuk mencari bendera untuk dikibarkan sehari sebelum Hari Kebangsaan Republik Indonesia. 

Cina Malaysia tersebut telah ditahan oleh polis Indonesia dan bakal berdepan hukuman penjara atau denda RP 500 juta. 


Laporan dari The Jakarta Post

Laporan dari Republika Online


Laporan dari Fokus Riau

PKR Selangor Bergolak Rebut Harta Karun, Faekah Bakal CEO MBI

Posted: 28 Aug 2013 10:29 PM PDT

Sejak lepas PRU 13 kedudukan PKR di Selangor sentiasa bergelegak. Ianya berpunca dari rasa tidak puas hati terhadap Khalid Ibrahim. Punca utama yang menyumbangkan rasa tidak puas hati terhadap Khalid pula berpunca dari gelagat seorang betina yang bernama Faekah Husin.

Selain dari menjadi setiausaha politik Khalid Ibrahim , Faekah juga adalah orang kanan Wan Azizah.  Seperti yang diketahui umum hubungan Wan Azizah dengan Azmin juga sentiasa dingin. Peperangan yang berlaku di Selangor melibatkan puak Wan Azizah dengan puak Azmin.

Selepas PRU 13 mesyuarat biro politik PKR yang dipengerusikan oleh Anwar telah mengarahkan Khalid Ibrahim agar tidak melantik Faekah semula sebagai setiausaha politik bagi mengatasi masalah  penguasaan yang terlampau Faekah ke atas Khalid.

Anwar telah mengarahkan Khalid agar membawa masuk Saifuddin Nasution@Din Batak ke dalam pejabat MB sebagai ketua staf. Semua orang tahu kemasukkan Saifuddin ke dalam pejabat MB adalah untuk mengawal pergerakan Khalid dan Faekah.

Kehadiran Saifuddin di pejabat MB tidak dialu-alukan oleh Khalid dan Faekah. Saifuddin diminta melaporkan diri kepada Faekah. Lebih malang lagi sebagai ketua staf sepatutnya Saifuddin di tempatkan di pejabat MB di tingkat 20 dan 21, tetapi apa yang terjadi Saifuddin di tempatkan di tingkat 5. Baca selanjutnya di sini.

Ketika mengulas isu Saiffuddin tidak masuk pejabat, Khalid Ibrahim menjawab seperti berikut,
"Kita tak ada pejabat tapi kita ada apa yang dipanggil laptop atau Ipad. Itulah yang dimaksudkan dengan pejabat. Kerana komunikasi kini, ramai orang lebih gembira berkomunikasi sambil memukul bola golf.' 

Boleh baca selanjutnya di sini

Berita yang baru tersebar pula mengatakan Khalid Ibrahim tidak melantik Faekah lagi secara rasmi sebagai setiausaha politik, tetapi dia masih menjalankan tugas itu secara tidak rasmi. Dan Faekah akan diberi satu jawatan baru iaitu CEO Menteri Besar Incorporated (MBI). Perkara ini akan diumumkan tidak lama lagi. Wow.....lagi besar pangkatnya selepas ini. Lagi hebatlah cengkaman Faekah ke atas Khalid. Dan lagi bergolaklah PKR Selangor. 

Blogger flying kick ada ceritanya bagaimana kisah Anwar dikencing Khalid Ibrahim di sini...

Apa yang terjadi ini menunjukkan kepada kita semua inilah wajah sebenar orang yang berceramah siang malam sampai tersembur air liur bertan-tan memaki hamun Umno kononnya gila kuasa, rasuah, dan sebagainya. Mereka sebenarnya yang lebih teruk. Tipu orang ramai kononnya berjuang untuk rakyat, untuk negara dan sebagainya. Padahal semuanya berjuang untuk mendapat keuntungan diri sendiri. 

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 29 Aug 2013 03:27 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Video) Artis Korea semakin berani tampil tanpa coli

Posted: 29 Aug 2013 09:32 AM PDT

Choi Yeo Jin adalah salah satu nama selebriti Korea yang sentiasa menjadi carian di ruang internet pada hari ini.

Beliau muncul di karpet merah Anugerah Baeksang dengan gaun labuh dengan bukaan leher yang amat luas hingga tidak mampu menutup aset dadanya.

Dek kerana itu, ramai peminat mengkritik penampilannya kerana parut pembedahan payudaranya turut kelihatan.

Choi Yeo Jin membuat penampilan pertama di SBS Supermodel Search pada 2001.

Beliau juga berlakon dalam sebuah drama popular I'm Sorry I Love You (미안하다 사랑한다).

Video di bawah menyaksikan kehadiran beliau di karpet merah untuk anugerah tersebut.

(Gambar) Gaya merokok sambil bertudung Erma Fatima cetus kontroversi...

Posted: 29 Aug 2013 08:09 AM PDT

Dengan caption "Feeling2 stylo", ada sesetengah peminat yang melahirkan rasa tidak kisah mereka.

Namun ada juga yang mempersoalkan sama ada Erma benar-benar menghisap rokok atau tidak.

Ini kerana seperti yang kita ketahui hisap rokok dan bertudung memang tidak sepadan. Antara komen pembaca ialah:-
Tak berasa pelik sangat dengan tindakan beliau kerana yang bertudung litup sekarang kadang-kadang lebih teruk dari yang kurang muslimah penampilannya.

Apatah lagi dengan wanita yang dahulunya memang tidak memakai tudung dan kehidupan sosialnya juga agak keterlaluan sebagai seorang artis...

Barat sedia serang Syiria, kempen Israel terlaksana

Posted: 29 Aug 2013 06:01 AM PDT

Selepas Amerika, hari ini Britain pula menyatakan hasrat kesedian mereka melancarkan operasi ketenteraan ke atas Syiria atas alasan senjata kimia.

Israel pastinya tersenyum puas, dendam mereka pada 2005 dulu kini terlunas. Pada tahun 2005 dulu menyaksikan Israel menyerang Syiria kerana kononnya dua orang askar mereka di tawan syiria.

Pada waktu itu muslim sunni dan syiah bersatu di belakang hero mereka Hezbollah (angkatan bersenjata syiah) menyekat kemaraan Israel. TV3 pernah menghantar tim mereka sendiri membuat liputan tentang Hezbollah di Syiria waktu itu.

Dendam Israel terhadap Syiria sudah lama sebelum 2005 lagi di mana Hezbollah yang berpengkalan di Syiria telah menawan semula sebahagian tanah Arab Syiria yang ditawan Israel begitu juga pendirian Syiria menyokong Palastein.

Cubaan Israel untuk masuk bersemuka dengan Hezbollah di Syiria pada 2005 membawa padah dan mencalarkan imej Isarel di mata dunia, lalu mereka berundur dan melancarkan perang saraf dengan melaga-lagakan Muslim Sunni dan Syiah di Syiria.

Kempen batu api Israel mengena apabila konflik di Syiria merebak dan mendapat tentangan negara Islam sunni yang lain terhadap kerajaan Syiria yang sekian lama memerintah tanpa sebarang keganasan.

Kini semua alasan sudah ada untuk Israel menghantar anjing-anjingnya Amerika dan Britain bagi mengerjakan Syiria cukup-cukup dan sudah semestinya Israel akan mendapat keuntungan yang berlipat kali ganda daripada konflik yang mereka sendiri ciptakan ini tambahan pula tanah diambil kembali Hezbollah itu senantiasa diidamkan untuk penempatan haram terbaru mereka.

Bijak-bijak.

(Gambar) Susuk tubuh kelihatan, Fida tak peduli apa kata peminat...

Posted: 29 Aug 2013 03:20 AM PDT

Jika dua hari lepas Shila Amzah dikritik peminat gara-gara berkongsi sebuah foto yang menunjukkan dia sedang berpakaian ketat sehingga menampakkan susuk tubuh. Terbaru, seorang lagi artis wanita turut terkena tempias yang sama.

Menerusi laman Instagram milik Fida Ibrahim, penyanyi yang terkenal dengan lagu Apo Kono Eh Jang itu dilihat sedang aktif berkongsi beberapa foto menariknya ketika sedang menjalankan sesi photoshoot.

Menerusi paparan foto itu, Fida kelihatan sangat anggun apabila menggayakan busana berwarna silver dan penampilan tersebut turut menyuntik eleman elegan buat si pemakai.

Bagaimanapun foto tersebut telah mengundang respon negatif dikalangan pengikut Fida, sehingga ada yang mendakwa penyanyi tersebut adalah mangsa fesyen dan menghamburkan kata-kata yang kurang elok.

Meskipun ramai yang mengkritik gaya pemakaian penyanyi tersebut, akan tetapi masih ada yang masih menyokong dan mengagumi gaya penampilan Fida Ibrahim.

Apa pun komen mahupun pandangan negatif peminat terhadap Fida, nampaknya penyanyi itu lebih selesa untuk mendiamkan diri dan tidak membalas segala kutukan tersebut.

Bagaimanapun, jom lihat beberapa foto anggun Fida Ibrahim...
Oh Bulan!


Audience: Tanda Putera not offensive to DAP

Posted: 29 Aug 2013 01:06 AM PDT

KUALA LUMPUR: Cinema fans who viewed Tanda Putera at GSC Mid Valley today did not feel that the movie was insensitive to Lim Kit Siang or the DAP.

"The May 13 riots is a fact. I don't see it as an issue.

"The movie is more of a sad story in which leaders sacrificed for the greater good of the country," said 33-year-old government servant Zaidi Sidek.

"DAP made noise for nothing," said Zaidi who took leave from work to catch the first show of the movie.

The first show of Tanda Putera only attracted a dozen people. Of the dozen, majority were made up of journalists.

This is due to the publicity over the negative portrayal of the Chinese community and certain DAP leaders in the movie.

In the movie, there is a scene of a DAP member urinating on the flag and this was followed by the scene of the character of former Selangor Menteri Besar Harun iIdris complaining to the prime minister about the incident.

The movie is centred on the life of Malaysia's second Prime Minister Tun Abdul Razak Hussein and his close relations with his deputy, Tun Dr Ismail Abdul Rahman.

Romiz Bukhari, a 32 freelance insurance agent meanwhile told FMT that the movie had cleared his misconceptions.

"This movie showed that a leadership change was needed because one died and that these leaders were also trusted by their immediate predecessor," said Romiz.

Insurance broker Hanim Azira Mohd Taib, 29, felt that Tanda Putera only depicted historical facts.

"The movie only showed historical facts. We should now appreciate the sacrifices of our past leaders and the stability of this nation," she said.

Senarai nama kumpulan kongsi gelap yang diumumkan KDN

Posted: 29 Aug 2013 12:31 AM PDT

Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengumumkan 49 petubuhan haram di bawah Akta Pertubuhan 1966.

Senarai itu dikeluarkan pada Khamis oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan mengandungi beberapa kumpulan terkenal seperti Geng 04, Geng 08 dan Geng 36.

Berikut adalah senarai penuh pertubuhan haram itu:

1) Geng 04
2) Geng 08
3) Double 7
4) Tiga Line
5) Geng 30
6) Geng 38
7) Geng 24
8) Geng 18
9) Geng 36
10) Geng 21
11) Ang Soon Thong
12) Wah Kee
13) Sio Sam Ong
14) PNEH
15) Hong Hong San
16) Hai San
17) Sin Ang Bin
18) New Cell 20
19) Jit It Hai
20) Sio Koon Tong
21) Gee Lam Kor
22) Gee Ah Eng
23) Loh Kuan
24) Tiang Yee Tong
25) Geng Leng Hor
26) Geng 35
27) Geng 303
28) Geng Satu Hati
29) ATAP
30) Hung Ann
31) Sui Yup
32) Otai
33) Borneo Red EMP
34) Ah Ngau
35) Batu Tiga
36) Ah Feng
37) Batu 10
38) Sibu Ti
39) Ah Seng
40) Ah Chin
41) Lee Lung
42) Lo Han
43) Sg Merah
44) Sg Badut
45) Ting Ching Lee
46) Tua Cak Lee
47) Teksi Station
48) Pintu Merah
49) Krokop

Kerajaan negeri hanya 'nasihat' bukan 'arah' larang siar Tanda Putera - Guan Eng

Posted: 28 Aug 2013 11:49 PM PDT

Kerajaan Pulau Pinang mengarahkan kerajaan tempatan di negeri itu agar mengeluarkan satu surat baru hari ini berhubung hasratnya agar filem Tanda Putera tidak ditayangkan di negeri tersebut.

Ketua Menteri Lim Guan Eng hari ini mendedahkan surat baru tersebut dalam satu sidang media hari ini dan mendakwa surat terdahulu, yang dikeluarkan semalam, adalah tidak betul.

Exco hal ehwal hiburan di negeriitu Chow Kon Yeow dalam sidang media sama berkata surat baru itu menyatakan bahawa ia hanyalah satu nasihat kepada pengusaha panggung wayang dan bukannya satu arahan seperti yang terkandung dalam satu surat semalam.
Katanya, suratnya yang dikeluarkan kepada majlis perbandaran di negeri itu semalam menyatakan bahawa kerajaan negeri hanya "menasihati" dan tidak mengarahkan pengusaha untuk menghentikan tayangan.

"Surat saya kepada kepada dua majlis perbadaran itu sangat jelas bahawa ia untuk menasihat. Surat yang dihantar itu berdasarkan keputusan tersebut.

"Apabila MPPP terima surat saya dan bincang, mereka berpendapat keputusan itu perlu berdasarkan enakmen hiburan dan undang-undang kecil dan istilah yang paling baik digunakan ialah 'arahan'," katanya.

MK

Bekas tentera kantoi siar aksi seks secara langsung guna Skype

Posted: 28 Aug 2013 11:33 PM PDT

Sydney: Dua bekas kadet tentera Australia semalam didapati bersalah dalam skandal seks yang dipaparkan secara langsung melalui Skype dan mencetuskan semula isu seksisme dan penderaan dalam pasukan pertahanan.

Daniel McDonald, 21, dan Dylan Deblaquiere, 20, didapati bersalah oleh juri di Canberra kerana menyalahgunakan Skype di Akademi Angkatan Pertahanan Australia (ADFA) pada 2011. McDonald juga didapati bersalah melakukan pencabulan apabila dia menyiarkan secara langsung aksi seksnya dengan seorang kadet wanita melalui Skype secara rahsia. Aksi itu ditonton Deblaquiere dan empat kadet lain di sebuah bilik berasingan.

Mangsa yang kini berusia 20 tahun dan tidak didedahkan identitinya itu atas sebab perundangan tidak menyedari perbuatannya dirakam. Mengalami trauma, dia merujuk kepada pihak media dan menggesa kerajaan mengarahkan kajian semula terhadap budaya seks di ADFA.

Canberra secara rasmi meminta maaf kepada mangsa penderaan dalam tentera November tahun lalu selepas lebih 1,000 orang tampil dalam satu daripada inkuiri mengenai penderaan seksual dan penderaan lain bermula dari 1950-an hingga kini.

Inkuiri itu melaporkan upacara kekejaman dan gambaran budaya merahsiakan atau melindungi, gagal menghukum pesalah dan bersengketa dengan mangsa yang membuat aduan.

Dalam inkuiri berasingan terhadap layanan kepada wanita di ADFA, kolej ketenteraan utama di Australia, mendapati gangguan seksual secara meluas berlaku dan budaya "bertolak ansur" pada wanita hanya mengikut jawatan dan bukan atas dasar persamaan hak. - Reuters

Anak bunuh bapa kerana perlakuan seksual terlampau terhadap ibunya

Posted: 28 Aug 2013 09:31 PM PDT

BHOPAL - INDIA. Seorang wanita dipulaukan ahli keluarga sebelah suami selepas anak lelakinya yang berusia 15 tahun membunuh suaminya kerana mendera wanita itu secara seksual di Mandla dekat daerah Madhya Pradesh.

Remaja lelaki itu, Dharmendra dan dua orang adik-beradik perempuannya yang berusia 14 dan 19, kini ditahan polis kerana membantu melupuskan mayat bapa mereka.

Walaupun ketiga-tiga remaja berkenaan telah dituduh membunuh dan dibenarkan diikat jamin, namun mereka terpaksa terus kekal dalam lokap kerana tiada siapa tampil untuk mengikat jamin.

Menurut seorang pegawai kerajaan, Rajkumar Jhadia, bukan hanya keluarga suaminya memulaukan wanita berkenaan, malahan seluruh kampung kini tidak lagi menegur sapanya.

"Tiada seorang pun daripada adik-beradik si mati mahu menjamin anak-anak wanita itu malahan gagal mencari sesiapa sahaja sebagai penjamin bagi ikat jamin ," kata Jharia .

"Wanita itu telah keluar dari rumah ibu mertuanya dan kini sedang mencari tempat tinggal lain," katanya.

Wanita itu dilaporkan telah pulang ke rumah bapanya di Binori dan abang-abangnya sedang berusaha untuk mengumpul wang jaminan.

Sementara itu, pihak polis masih belum memfailkan kertas pertuduhan.

Ketua balai polis Damini yang bertanggungjawab, Arvind Tiwari berkata, "wanita itu melawat balai polis sekali dan memberitahu dia telah dipulaukan dalam undang-undang .

'Pil Ajaib' Dipromosi Di Sekolah

Posted: 28 Aug 2013 09:01 PM PDT

Bungkusan 'pil ajaib' yang didakwa boleh menjadikan pelajar lebih bijak.
PETALING JAYA: Sekolah-sekolah di beberapa negeri telah 'dipromosikan' dengan pil yang kononnya boleh membuatkan pelajar lebih bijak.

Promoter pil tersebut turut mendakwa pil tablet pintar yang dinamakan Dimensi 108 yang dipasarkan sebagai makanan tambahan boleh mengubah tingkah laku kanak-kanak untuk menjadikan mereka lebih taat dan rajin serta tahan penyakit.

Ibu bapa yang prihatin dari sebuah sekolah di Kuala Lumpur menghubungi The Star apabila pil tablet itu diedarkan kepada murid-murid darjah 6 awal minggu ini dengan berkata anak-anak mereka dipaksa untuk membeli pil tersebut.

Salah seorang ibu bapa murid di sekolah itu berkata, dia telah meminta anak perempuannya supaya memulangkan pil tersebut kepada guru kelasnya dan enggan membayar pil berkenaan.

"Apabila anak perempuan saya dan beberapa rakan-rakannya memulangkan pil tersebut, guru tersebut memberitahu mereka untuk tidak menyalahkannya jika mereka tidak pandai dalam UPSR (yang akan bermula 9 Septemer).

"Bolehkah anda mempercayainya? Guru itu sepatutnya menggalakkan murid-murid supaya berusaha keras untuk peperiksaan mereka dan tidak bergantung kepada pil-pil tertentu," katanya kepada The Star.

Seorang lagi pengadu yang adiknya belajar di sekolah tersebut telah membuat aduan bertulis kepada Kementerian Kesihatan.

"Seorang pegawai kementerian memberitahu saya bahawa mereka akan meneliti perkara itu dan saya telah menghantar gambar bungkusan pil yang tertera logo kementerian tertera di atasnya.

"Saya berharap mereka akan meneliti perkara ini dengan segera kerana kami perlu tahu sama ada produk itu sah atau tidak," katanya.

Guru besar sekolah tersebut berkata ibu bapa telah salah faham mengenai pil berkenaan dan ia tidak diwajibkan kepada murid-murid untuk dibeli.

"Kami tidak akan mempromosikan benda tidak baik kepada murid-murid...ia seperti makanan tambahan herba untuk membantu mereka fokus dan membina tenaga untuk peperiksaan yang akan datang.

"Ia mengandungi bahan-bahan seperti spirulina dan kurma merah yang baik untuk kesihatan. Saya sendiri memberikannya kepada anak-anak saya menjelang peperiksaan.

"Produk itu turut disokong oleh Gabungan Majlis Guru Besar Malaysia (GMGBM), bermaksud ia telah diluluskan oleh Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kesihatan," katanya.

Guru besar itu mendakwa pil tersebut dibekalkan ke sekolah terbabit oleh GMGBM.

"Salah seorang ibu bapa berkongsi keprihatinannya dengan saya secara peribadi dan apabila saya menjelaskan situsai tersebut, dia menyokong tindakan itu," katanya.

Beberapa ibu bapa masih ragu-ragu.

"Hanya RM5 untuk mengubah tingkah laku? Ini adalah cara paling murah untuk mendapatkan produk terbaik sejak penemuan DNA," seloroh salah seorang ibu bapa di laman Facebook.

"Berbelanja beberapa ratus, masalah tingkah laku diselesaikan...di mana saya boleh membuat tempahan yang banyak? Atau bagaimana cara untuk menjadi ejen," kata seorang lagi ibu bapa.

Haram Tanda Putera: Pemilik panggung diugut penarikan lesen

Posted: 28 Aug 2013 08:40 PM PDT

KUALA LUMPUR: Kementerian Komunikasi dan Multimedia akan mengkaji sama ada filem kontroversi, Tanda Putera boleh disekat daripada ditayangkan di semua pawagam di Pulau Pinang ataupun tidak.

Menterinya, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, beliau akan melihat sama ada keputusan larangan itu adalah di bawah kuasa pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri ataupun agensi lain.

"Saya akan lihat apakah ini di bawah kuasa kerajaan tempatan (PBT). Mereka boleh melarang, misalnya lesen untuk panggung wayang di bawah kuasa kerajaan tempatan.

"Tetapi adakah kuasa ini digunakan untuk mengharamkan sesuatu filem (daripada ditayangkan).

"Ini suatu perkara yang baru perlu dilihat," katanya kepada pemberita pada majlis pelaksanaan tayangan promo, treler dan nyanyian lagu Negaraku sempena Hari Kemerdekaan negara ke-56 di pawagam Golden Screen Cinemas (GSC), Pavilion di sini, Rabu.

Beliau mengulas mengenai tindakan kerajaan Negeri Pulau Pinang pada Rabu yang meminta semua pengusaha panggung wayang di negeri itu tidak menayangkan filem kontroversi, Tanda Putera arahan Datin Paduka Shuhaimi Baba.

Shabery berkata, sekatan terhadap filem kebiasaannya dibuat oleh Kementerian Dalam Negeri khususnya filem-filem yang tidak sesuai, lucah, ganas atau pun menghantar mesej yang salah melalui Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPFM).

Dalam pada itu Shabrey mengumumkan sebanyak 123 pawagam di seluruh negara mula menyiarkan lagu Negaraku pada Rabu sebelum tayangan filem sempena sambutan Hari Kemerdekaan negara ke-56 pada 31 Ogos ini.

Siaran lagu berkenaan akan dilakukan selama seminggu bermula 28 Ogos sehingga 3 September depan.

"Hari ini (Rabu) hari yang pertama. Ada tempat yang sudah mula. Dan saya akan pastikan untuk hari esok dan seterusnya tak ada masalah kerana ia merupakan suatu yang baru, ada beberapa tempat di seluruh negara yang belum menerima CD (cakera padat) lagu untuk ditayangkan.

"Ini adalah masalah di peringkat awal. Kita akan perhatikan perkara ini supaya ia tidak memberi masalah pada hari esok dan seterusnya, serta masa-masa yang akan datang," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis pelaksanaan tayangan promo, treler dan nyanyian lagu Negaraku sempena Hari Kemerdekaan negara ke-56 di pawagam Golden Screen Cinemas (GSC), Pavilion di sini, Rabu.

Tayangan dimulakan dengan promo yang bertajuk "Tanah Tumpahnya Darahku" dengan tempoh 2 minit 40 saat diikuti "Pesanan Terakhir" (1 minit 33 saat), treler dan nyanyian lagu Negaraku (1 minit 42 saat).

Haram Tanda Putera: P. Pinang semakin jadi Singapork 2!

Posted: 28 Aug 2013 08:20 PM PDT

TIDAK pernah berlaku dalam sejarah negara kita, sebuah filem diharamkan dari ditayangkan dalam sesebuah negeri. Biasanya kalau diharamkan adalah diperingkat nasional melalui LPF (Lembaga Penapisan Filem).

Kes yang berlaku di Pulau Pinang hari ini adalah satu sejarah tersendiri bila Guan Eng mengambil keputusan bodoh dengan mengharamkan filem Tanda Putera dari ditayangkan di negeri tersebut, sebab dia beranggapan, bapaknya digambarkan dalam filem tersebut sebagai pencetus rusuhan 13 Mei.

Pendek kata, keputusan Guan Eng mengharamkan Tanda Putera adalah sebab masalah keluarganya, bukan kerana kepentingan negeri dan rakyat jelata. Ini baru jadi Ketua Menteri, kalau jadi Menteri dan Perdana Menteri, penulis tak tahulah keputusan bersifat keluarga macam mana lagi akan dibuat Guan Eng

Itu satu hal, satu hal yang lain, Pulau Pinang sekarang seolah-olah sudah jadi macam negara Singapork (kebetulan kiblat sembahyang parti DAP) dimana segala-galanya boleh diharamkan kalau menyentuh perasaan dan sensitiviti anak beranak Lee.

Tapi gebang deras. Demokrasi, kebebasan bersuara, kebebasan media, kebebasan berkarya dan apa jadah lain yang boleh buat tekak kembang, alih-alih filem sejarah macam ini pun DAP begitu takut orang Pulau Pinang tengok. Macamlah panggung wayang ini satu-satunya medium untuk orang menonton filem tersebut.

Masih lagi ada VCD, DVD, Blue Ray dan online streaming dimana rakyat boleh menonton dengan ada diantaranya secara percuma pulak tu. Sekarang dah ada Astro First, apa masalah?

Yang penting, nama nak menghalang rakyat Pulau Pnang dari terus menonton filem tersebut, tidak sama sekali.

Selepas ini penulis harap, UMNO dapat aturkan supaya Tanda Putera ini boleh diakses di laman Youtube, Red Bean Army (RBA) nak attack, masalah dia, kita pun sekarang ada jentera sosial media yang 10 kali lebih hebat dari RBA untuk counter semula tindakan RBA.

Apa pun, penyudah kepada keputusan penuh beremosi yang dibuat Guan Eng untuk mengharamkan Tanda Putera ini hanya menyerlahkan lagi tembelang DAP sebagai parti rasis yang hanya mengutamakan kepentingan satu kaum saja – Cina (selain ahli keluarga Lim).

Penulis katakan 'penuh beremosi' sebab, sejak bila pulak Guan Eng ini faham pasal filem sehingga dia tahu sama ada filem tersebut perlu diharamkan atau tidak? Apatah lagi dalam kes ini, Guan Eng belum tengok pun filem tu tapi dah buat keputusan untuk haramkan sebab 'dengar-dengar' bapaknya digambarkan sebagai pencetus rusuhan 13 Mei 1969.

Macam inikah pembuat keputusan yang baik? Haram/halal semata-mata berdasarkan dengar-dengar dan cakap orang?

Pengggiat seni di negara kita ini patut boleh mula rasa bimbang kalau DAP diangkat sebagai salah satu komponen dalam kerajaan persekutuan pada PRU14 nanti. Kebimbangan yang disuarakan Norman KRU sebelum PRU13 dulu ada benarnya sebab pembangkang ini memang jelas anti dengan pembikin filem tempatan.

Sebelum DAP haramkan filem Tanda Putera di Pulau Pinang, satu lagi komponen pakatan pembangkang, PAS, telah menghalang pawagam dibina dalam daerah Bangi sebab kononnya menggalakkan maksiat. Pelik tu dalam masa sama, rumah urut dan pusat karaoke bersepah pulak kat Bangi, apa tak maksiat ke semua tu?

Itu pun pelik ada juga seorang pengarah filem taik lalat besar ini yang gemar memuji pembangkang dan mengecam Norman KRU sebagai kebudak-budakan kerana mengeluarkan kenyataan tersebut. Dia sendiri pun tidak akan dapat buat filem kalau tidak ada bantuan dari kerajaan melalui FINAS.

Betul tak sedar diri punya manusia, mentang-mentanglah bukan filem dia yang kena.

mykmu.net

Lambang masjid promosi arak: Exco Agama P. Pinang didesak letak jawatan

Posted: 28 Aug 2013 08:01 PM PDT

SHAH ALAM : Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP) hari ini menggesa Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna Pulau Pinang, Datuk Abdul Malik Abdul Kassim meletak jawatan sekiranya gagal mempertahankan maruah agama Islam di negeri terbabit.

Presidennya, Rahmat Ishak berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan sebuah syarikat hiburan di Georgetown menggunakan lambang masjid untuk mempromosikan minuman keras.

Menurut Rahmat, Abdul Malik perlu tegas dan lantang dalam menjaga sensitiviti agama dalam kalangan masyarakat di negeri itu memandangkan Pulau Pinang ditadbir oleh DAP yang didominasi oleh kaum Cina.

"Kalau tak mampu menjalankan tanggungjawab sebab takut mengatasi keputusan yang dibuat DAP, saya nasihatkan beliau meletak jawatan. Itu jalan terbaik.

"Saya mendesak Malik Kasim jadilah seorang pemimpin agama dan politik yang bertanggungjawab dalam soal agama Islam dan ambil tindakan yang proaktif. Kita sedar politik di Pulau Pinang tidak menyebelahi orang Melayu, tetapi sekiranya kita bakal kehilangan maruah agama, kita tak boleh terima," katanya ketika dihubungi Antarapos, di sini.

Semalam, Berita Harian melaporkan sebuah syarikat hiburan dipercayai menggunakan lambang masjid untuk mempromosikan minuman arak.

Malah, promosi yang menggunakan kain rentang dengan menggunakan ucapan 'Selamat Hari Raya' dan Sambutan Kemerdekaan itu diletakkan secara terang-terangan di hadapan sebuah bangunan di Jalan Penang, dan dipercayai dipasang sejak awal bulan ini.

Keadaan tersebut sekali gus mencetuskan tanda tanya dikalangan rakyat serta mempersoalkan tindakan kerajaan negeri yang dilihat sewenang-wenangnya membenarkan penggunaan kain rentang sebegitu rupa.

Sehubungan itu, ia mendapat tentangan beberapa pihak seperti Pemuda Umno Tanjung dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Tanjung.

Mengulas lanjut, Rahmat menyifatkan situasi berkenaan tidak boleh dipandang enteng dan mempersoalkan dimana tanggungjawab pihak berkuasa tempatan (PBT) dan Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP), selain mendakwa exconya seolah-olah berada di bawah telunjuk DAP.

"... Soal menggunakan logo masjid di 'banner' untuk tawaran raya dan merdeka ini, saya ingin bertanya kepada Exco Agama, Datuk Malik Kassim adakah beliau menyedari apa yang sedang berlaku terhadap perkara-perkara ini? Apakah tindakan yang telah diambil? Saya tak fikir beliau mengambil tindakan yang drastik sehingga hal ini menjadi pengetahuan umum.

"Majlis Agama Islam dan Exco Agama Islam yang bertanggungjawab dalam kerajaan ini melihat isu ini kerana ia sudah menjadi isu masyarakat dan perlu ditangani dengan segera. Keutamaan harus diberikan. Dan dalam masa yang sama kita nak dapat kepastian 'banner' yang dinaikkan ini mendapat kelulusan oleh PBT?

"Ini merbahaya. Jangan apabila sesuatu dilakukan oleh DAP walaupun menyentuh sensitiviti kaum dan agama Islam, mereka hanya membutakan mata dan memekakkan telinga. Perkara-perkara sebegini menjadikan Melayu dan Islam di Pulau Pinang telah dibelakangkan oleh pimpinan politik negeri," demikian menurut Rahmat.

Sehubungan itu katanya, semua pihak harus sedar dan sensitif terhadap perkara yang melibatkan agama agar ia tidak diperkotak-katikkan olehpihak yang bertanggungjawab.

Ini kerana beliau khuatir isu tersebut akan memberi kesan serta boleh mempengaruhi pemikiran dan akidah umat Islam.

Rogol kenalan WeChat di tepi tangga

Posted: 28 Aug 2013 07:01 PM PDT

JOHOR BAHRU – Seorang hakim Mahkamah Sesyen di sini semalam meluahkan kekesalan ke atas seorang remaja yang dituduh merogol seorang gadis yang baru dikenalinya dalam tempoh dua hari menerusi aplikasi WeChat di tepi tangga sebuah pangsapuri.

"Kamu baru tiga empat hari berkenalan, kamu sudah lakukan kerja-kerja macam ini, kira macholah kamu?

"Sepatutnya dalam bulan Ramadan dan Syawal, kamu harus berkelakuan mulia, barulah hidup kamu akan berkat, ini tidak. Ibu bapa kamu tahu yang kamu dihadapkan mahkamah, mereka pun tidak hadir ke sini," kata Hakim Hassan Abdul Ghani dengan sinis kepada tertuduh, Muhammad Amirul Yusman (gambar), 18.

Suspek, Muhammad Amirul Yusman
Pekerja landskap itu bagaimanapun tidak mengaku bersalah atas tuduhan merogol mangsa yang merupakan pelajar tingkatan dua sebuah sekolah di sini.

Kecewa dengan Selangor, Irfan Bakti letak jawatan jurulatih

Posted: 28 Aug 2013 05:01 PM PDT

SUDAH jatuh ditimpa tangga. Perumpamaan tepat untuk menggambarkan situasi genting yang dihadapi Selangor ketika ini apabila Irfan Bakti Abu Salim mengesahkan bahawa beliau telah melepaskan jawatannya sebagai jurulatih skuad Gergasi Merah.

Difahamkan, punca utama Irfan membuat keputusan mengejut itu ekoran prestasi hambar skuad kendaliannya dalam kempen Piala Malaysia setakat ini.

Kemuncak rasa kecewa Irfan sukar dibendung lagi apabila Gergasi Merah tumbang di tangan pasukan berstatus kelab, Sime Darby apabila tewas 0-3 di Stadium Majlis Perbandaran Selayang malam kelmarin.

Lantas, Irfan percaya keputusan melepaskan jawatan itu adalah jalan terbaik bagi menyelamatkan masa depan Selangor dalam mengharungi baki kempen Piala Malaysia musim ini.

Tanpa berselindung, pengendali kelahiran Perak itu mengakui, kekalahan besar kepada Sime Darby antara faktor utama mengapa beliau melepaskan jawatannya.

"Saya akui kecewa dengan kekalahan semalam (kelmarin). Benar kekalahan sudah menjadi lumrah buat jurulatih tetapi kekalahan itu begitu 'menakjubkan'.

"Benar saya telah menghantar surat peletakkan jawatan kepada Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS), Datuk Mokhtar Ahmad.

"Mereka (FAS) menerima keputusan ini dengan hati terbuka. Saya amat kecewa ketika ini tetapi semuanya masih dalam keadaan terkawal.

"Saya tidak salahkan kepada anak-anak buah saya kerana mereka telah memberikan aksi terbaik," jelas Irfan semalam.

Irfan menambah, pembantu jurulatih Selangor, P. Maniam akan mengambil alih tugas beliau buat sementara waktu.

"Maniam akan mengambil alih tugas saya dan saya percaya beliau merupakan individu yang sesuai untuk meneruskan perjuangan Selangor dalam kempen Piala Malaysia

"Meskipun ada baki kontrak selama tiga bulan, saya sudah fikir masak-masak (untuk melepaskan jawatan)," katanya.

Irfan memulakan tugas bersama Selangor selepas mengambil alih tugas daripada K. Devan pada 2011.

Sebelum membimbing skuad Gergasi Merah, Irfan pernah mengendali beberapa pasukan tempatan, antaranya Terengganu, Perlis dan Negeri Sembilan.

Syamsul naik angin, filem KL Gangster 2 boleh dimuat naik di internet

Posted: 28 Aug 2013 04:01 PM PDT

Telah menjadi suatu yang normal apabila pelbagai filem tempatan dan antarabangsa tersebar di internet untuk dimuat-turun selepas beberapa minggu filem ditayangkan di pawagam. Apapaun lain pula ceritanya dengan filem KL Gangster 2 ini apabila telahpun tersebar di internet sebelum filem ini ditayangkan lagi.

KL Gangster 2 yang akan mula ditayangkan pada 3 Oktober 2013 nanti dikatakan pengarahnya, Samsul Yusof sebagai filem prequel yang bermaksud menceritakan kisah sebelumnya apa yang terjadi sebelum filem yang lepas.

KL Gangster 2 adalah kisah SEBELUM KL Gangster 1.Kisah sebelum Malik dipenjarakan.Bukan sambungan filem yg pertama.Prequel means BEFORE atau "kisah sebelumnya" – Syamsul Yusof.

Syamsul Yusof tidak memberikan sebarang kenyataan apabila ditanya pihak kami bagaimana filem tersebut boleh tersebar di internet tetapi mengeluarkan satu kenyatan umum melalui Facebook miliknya;


Apapun dengan tersebarnya filem ini sebelum tarikh tayangan, kami percaya ianya tidak akan memberi kesan yang besar kepada jumlah kutipan filem ini apabila ditayangkan nanti memandangkan peminat filem aksi tempatan dan peminat karya Syamsul Yusof pastinya tidak akan ketinggalan untuk memenuhi ruang-lingkup pawagam untuk memberi sokongan padu pada filem ini nanti.

Walaupun link muat-turun 'leaked' terbabit telahpun dipadam, kami berharap agar pihak Skop Production & Grand Brilliance dapat mengambil tindakan sewajarnya kepada pihak yang bertanggungjawab yang kami pasti kerja pihak dalaman juga

Muat turun KL Gangster 2, Download link KL Gangster 2, KL Gangster 2 download

melayuangkat

Posted: 29 Aug 2013 03:06 PM PDT

melayuangkat


Buying a Cargo Trailer

Posted: 29 Aug 2013 09:22 AM PDT

This enables proprietors the liberty to haul cargo with an when needed basis and employ the vehicle or truck with no trailer as preferred. When you are tying articles onto a trailer, keep in mind that the burden will have a tendency to move ahead should you stop all of a sudden. You will find a wide variety of cargo trailers currently available. It can be hard to obtain the right fit to your requirements!Many trailers could be personalized to higher match your specific needs but beginning most abundant in appropriate model for the usage is the greatest initial step you are able to take. The vehicle trailer can be used for goods and materials. Considering purchasing a cargo trailer (or reboque atrelado, because the Portuguese say), equine trailer or perhaps a motorcycle trailer but aren't sure which trailer to purchase?


Brakes are suggested for dual axle trailers and again might be needed based upon where you reside. Also, dual axle trailers have a tendency to track more precisely than single axle trailers over different road surfaces. Dump trailers are available in standard or low-profile models and in a number of dimensions. The option of the kind of trailer to select is dependent around the purpose or intended utilization of the cargo trailer.
Enclosed trailers have either double or single doorways that enter and exit. These give you quick access for your cargo inside while safeguarding neglect the. You'll need a significant strong vehicle to drag a heavier trailer, especially when it's fully loaded. Consider that prior to you making your choice. If you don't, you might finish track of a trailer (or atrelados para cavalos, because the Portuguese say) that'll be pretty useless for you. You should research each one of the different types to ensure that you make a good decision for you personally if this involves custom trailers. Buy the best trailer that meets your requirements and can last longer.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan