Jumaat, 23 Ogos 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


otai

Posted: 23 Aug 2013 11:15 AM PDT

otai


BERSIH 1001 TANPA UNDANG2 DAN POLIS

Posted: 30 Apr 2012 03:05 AM PDT

RAKYAT MALAYSIA BERBAGAI KETURUNAN AMAT PAHAM CARA KAUM MASING-MASING DAN BUDAYA MASING-MASING. KITA TAHU BAGAIMANA MELAYU, CINA, INDIA DAN MALAYSIAN LAIN BERSANDIWARA ATAU MAIN FAKTA ATAU AUTA. LIHATLAH BAGAIMANA PIHAK POLIS CUBA DIUMPAN UNTUK AMBIK TINDAKKAN. POLIS HANYA JALANKAN TUGAS DAN AMANAH RAKYAT DAN YANG DIPERTUAN AGONG KEPADA MEREKA. KENAPA MEREKA GANGGU DAN BUAT PROVOKASI TERHADAP POLIS... CUBALAH ANDA BERI ULASAN KEPADA GELAGAT CONTOH RAKYAT MALAYSIA YANG SAMAADA MEREKA BERSYUKUR ATAU TIDAK TERHADAP PIHAK POLIS YANG AMAT KOMITED DENGAN TUGAS MEREKA PERTAHANKAN UNDANG2 DEMI RAKYAT DAN KDYMM SERI PADUKA BANGINDA YANG DIPERTUAN AGONG. KERANA APA POLIS DIBENCI DAN DICERCA SERTA DIPOVOKASIKAN ????? ADAKAH KERANA MEREKA INI DIPERKENANKAN SEBAGAI POLIS DIRAJA MALAYSIA ????? DIRAJA ?????? ADAKAH PERKATAAN DIRAJA ITU YANG GANGGU PSIKOLOGI MEREKA YANG HIDUP KAYA RAYA DAN DUDUK SEDAP SIANG MALAM MENAGATAKAN MALAYSIA TIDAK BERSIH ????? MALAYSIA PERLU BUAT BERSIH SETIAP HARI ///////// BERAPA KALI LAGI BERSIH HENDAK DIBUAT ????? BERSIH 1001 ATAU BERSIH 10001 ??????? KALAU MALAYSIA TIDAK BERSIH IAITU KOTOR MAKA ELOKLAH MEREKA PERGI KE NEGARA YANG BERSIH IKUT KEHENDAK MEREKA/ BERSIH TANPA POLIS ??????? BERSIH TANPA UNDANG2 ???????? APA NAMA NEGARA TU ????????

POLITIK ABU NAWAS TIDAK BERKAT

Posted: 11 Apr 2012 02:04 AM PDT
daripada blog - http://www.rbfonline.net/

Cik Ali Cik Limah Pakai Sedondong
Pergi Meminang Anak Cik Rahim
Siang Malam Kerjanya Berbohong
Itulah dia Anwar Bin Ibrahim

Tahun 1997, Tun Dr Mahathir (1997-Datuk Seri) telah mengambil cuti selama dua bulan lebih dan beliau telah melantik timbalannya ketika itu , Anwar Ibrahim , sebagai pemangku PM.

Tarikh Anwar dilantik sebagai pemangku PM pada 19.Mei.1997 dan tamat pada 26.Julai.1997.

Apabila Tun Dr M melantik Anwar sebagai pemangku PM bermakna pada waktu itu Anwar mempunyai kuasa yang dimiliki oleh seorang PM.

Tun bagi kuasanya sebagai PM kepada Anwar dan Tun serah kepadanya untuk buat apa-apa sahaja keputusan sepanjang beliau bercuti.

Keratan akhbar dibawah ini sebagai bukti bagaimana berkuasanya Anwar sebagai pemangku PM.

Utusan Malaysia 16.Mei.1997

Utusan Malaysia 23.Mei.1997
Itu baru satu contoh bagaimana berkuasanya Anwar sebagai seorang pemangku PM. Banyak lagi yang lain masih ada.

Anda mungkin tertanya-tanya, apa ke jadahnya si RBF ni menceritakan kuasa Anwar sebagai pemangku PM ?

Sekarang mari saya tunjukkan kepada anda apa mesej yang saya nak sampaikan....

Hari ini Anwar dan pendekar-pendekar tiga sukunya bercakap pasal pemansuhan PTPTN.

PTPTN zalim....

PTPTN kejam....

PTPTN membebankan....

Dan Anwar berjanji akan mansuhkan PTPTN jika dia menjadi PM.

Kah....kah....kah....kah....kah....1 Tanah Melayu kena tipu dengan Anwar....

Kena tipu beb.......kena tipuuuuuuuuu.......

Kenapa saya kata kena tipu ?

Berikut adalah info berhubung penubuhan PTPTN yang dipetik dari portal rasmi PTPTN
Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah ditubuhkan di bawah Akta Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional 1997 (Akta 566) yang mula berkuatkuasa pada 1 Julai 1997. PTPTN mula beroperasi pada 1 November 1997 di Bangunan Wisma Chase Perdana, Off Jalan Semantan, Damansara Heights, Kuala Lumpur.

Perhatikan tarikh yang saya hitamkan....

Siapa yang memiliki kuasa PM pada ketika itu ?

Siapa ?

Siapaaaa ?

Siapaaaaaaaa ?

Waktu itu dia ada kuasa PM , dia setuju dan dia benarkan PTPTN ditubuhkan. Hari ini dia kata jika dia menjadi PM dia akan hapuskan PTPTN. Khaikkkkkk ptuihhhhhhh......

Cuba anda semua fikirkan, pada masa itu dia mempunyai kuasa sebagai Menteri Kewangan yang bertanggungjawab memberi kebenaran kepada PTPTN untuk mengeluarkan pinjaman, kuasa sebagai seorang TPM dan yang paling penting kuasa PM pun ada di tangan dia pada ketika itu. Tun Dr M sendiri kata Anwar ada kuasa penuh apabila memangku jawatan PM

Dayung sudah ditangan,perahu sudah di air . Sepatutnya kalau dia tidak bersetuju dengan PTPTN kerana zalim, kejam dan membebankan dia patut batalkan penubuhan PTPTN pada ketika itu kerana segala kuasa berada ditangannya.

Nak percaya Anwar lagi ?

SANDIWARA GLOBAL ANUAR DENGAN TEORI REFORMASINYA IAITU JUAL DAN GADAI HAK ISTIMEWA MELAYU DAN BUMIPUTERA DALAM PERLEMBAGAAN DEMI UNTUK JADI PM....

DIA NAMPAKNYA AKAN GADAI DAN JUAL APA SAHAJA ASAL DAPAT JADI PM...

MAKA APA YAG DISEBUT OLEH KUA KIA SIOONG DARI SUARAM DALAM BUKUNYA "THE END OF BARISAN NASIONAL ?" SAMA LAH IAITU PERTIKAI DAN DERHAKA KEPADA PERLEMBAGAAN NEGARA KHASNYA MENGENAI ISU HAK ISTIMEWA ORANG MELAYU DAN BUMIPUTERA... DAN TENTUNYA HINAKAN APA YANG DISEBUT "KETUANAN MELAYU" YANG HANYA SATU KONSEPTUAL POLITIK. SEBENARNYA SIAPA YANG KAYA DAN JADI TUAN ATAU TAWKWH DI MALAYSIA HARI INI ????? BUTA MATA DAN PERUT KE DIA NI..... ANUAR PUN TAK NAMPAK KE APA YANG BERLAKU HARI2 DI PULAU PINANG ??????????? ADAKAH MARUAH DAN SURVIVAL MELAYU DIBELA ATAU DIAMBIL KIRA BILA KHALIFAH UMAR ABDUL AZIZ MEMBUAT DASAR DAN MELAKSANAKAN POLISI PARTI SERTA KERAJAANNYA ?????

ISU PTPTN ???? SIAPA YANG LULUSKAN DAN BUAT POLISI INI. KALU RASA PTPTN NI ZALIM KEPADA PELAJAR... KENAPA ANUAR SEMASA JADI PEMAMNGKU PM TU TIDAK BATAL ATAU HALANG SEKERAS-KERASNYA UNTUK DILAKSANAKAN..... ANUAR KAN TEGAS DAN SENTIASA KATA BELIAU AKAN "LAWAN TETAP LAWAN" DAN DIA KATA DIA ADALAH FIGHTER... KENAPA TAK HAPIUSKAN PTPTN SEJAK AWAL????? KENAPA ANUAR ?????? WHY ??????????????????

IALAH KALYU DAH DASAR PUTARALAM MAKA SEMUA DIPUTAR DAN DIKITARNYA....DISPINNYA..... HABISLAH SEMUA AGAMA KEMANA, BANGSA KE MANA... HABISLAH SEMUANYA.....

AMAT BERUNTUNG PAS DAN DAP DAPAT KUDAKAN ANUAR INI. TAPI SIAPA YANG KUDAKAN SIAPA ???????

SIAPA KUDA KAYU DAN SIAPA KEKUDA......

SAYA FIKIR PAP SERONOK NI........ SEBAB MARI KITA TENGOK SIAPA YANG DAPAT NAMA DAN SIAPA YANG DAPAT UNTUNG ????????

MARI JUGA KITA TENGOK SIAPA YANG KENA TIPU DALAM PERMAINAN POLITIK ABU NAWAS ANUAR DAN NIK AZIZ NI......

DIPECAT TAK IKUT AL-QURAAN DAN HADITH

Posted: 29 Mar 2012 09:53 AM PDTNAMPAKNYA DATO' DR HASAN ALI DIPECAT TAK IKUT AL QURAAN DAN HADITH

DSAI SAKIT TOK GURU NIK AZIZ KATA ... NAK BAWA DIRI TEROK...NAK BANGUN NAK DUDUK

PECAT AHLI PAS TAK SENONOH IKUT AL QURAAN DAN HADIH KE

PAS PERNAH KATA PERLEMBAGAAN MEREKA HANYA AL QURAAN DAN HADITH.......

PAS = PASIR, AIR DAN SAMPAHHHHHHH

PAS = PUTAR, ALASAN DAN SESAT... TAK JUMPA CARI JALAN NEGARA ISLAM DAH....

PAS KECEK KITO 22 TAHUN

Posted: 15 Feb 2012 11:01 PM PST

http://soundcloud.com/eizwan1m/mat-glamour-dikir-acu-test

KALAU UGAMA ADA NABI DAN RASUL

Posted: 21 Jan 2012 08:44 AM PST
HARAP SETELAH 22 TAHUN KITA KHAYAL DAN HANYUT DENGAN DOGENG@METOS NAK BUAT ISLAM MEMBANGUN BERSAMA ISLAM, KEPIMPINAN ULAMAK MAKA MARI KITA FIKIR APA KATA PEJUANG ISLAM ULUNG DATUK DR HASAN ALI.

NAK BUAT ISLAM, NAK BANGUN BERSAMA ISLAM KEPIMPINAN ULAMAK... TAPI PECAT DR HASAN PEJUANG DAN PEMIDATO ISLAM YANG ULUNG DAN KATA, "HOK TU AMBO TAK CAMPUR SEBAB HAL SELANGOR...." HABIS YANG DOK CAMPUR HAL KERAJAAN PUSAT DI KL TU BUAT APA ??? KATA ADA LESEN SETAKAT KELANTAN SAHAJA TAK PAYAH LA DOK BANTAI 1MALAYSIA DAN KEPIMPINPINAN DS NAJIB....SEBAB TU HAL DI LUAR KELANTAN.... AIIYAAAA KALU BERBELIT TU MEMBELIT LAH KEJENYA.

NAMPAKNYA JOHAN PIDATO MASA NI ADALAH DR HASAN ALI SEKIRANYA PKR, PAS DAN DAP GAGAL BERHUJAH DENGAN BELIAU TENTANG AKIDAH DAN PERANAN PEMIMPIN POLITIK MELAYU ISLAM,

KITA PUN NAK LIHAT ADAKAH KERAJAAN PAS KELANTAN AKAN BERDEBAT DENGAN HASAN ALI.
NAK TENGOK GUAN ENG, KARPAL SINGH, ANUAR IBRAHIM, MAT SABU, TOK GURU NIK AZIZ JEMPUT HASAN ALI KE NEGERI PERINTAHAN MEREKA UNTUK BERDEBAT PASAL AKIDAH INI.

NAMPAKNYA JOHAN PIDATO JAMAN DULU TAHUN 2008 - DS ANUAR DAN DS NIZAR BUKIT GANTANG BERANI KE LAWAN HASAN ALI ATAS TAJUK AKIDAH UMAT ISLAM...... ??????????

KALAU DEPA TAKUT KAT HASAN ALI DAN DOK FITNAH KATA UMNO BELI LAH BANTAI PERIBADI HASAN KATA GILA KUASA DLL, MAKA HASAN AKAN MUNCUL SEBAGAI JOHAN PEMIDATO AKIDAH MULAI SEKARANG DAN SELAMANYA.

UNDANG2 JANGAN AIBKAN PEMIMPIN KERAJAAN PUSAT/BN JUGA PERLU DIGUBAL

Posted: 21 Jan 2012 07:50 AM PST

MAKA UNDANG2 JUGA PERLU DIBUAT UNTUK HALANG GENG ANUAR AIBKAN PEMIMPIN BN@DS NAJIB DLL... BARU ADA KEADILAN DAN KESAKSAMAAN@SAMARATA

Anwar: Pinda undang-undang aib musuh politik
www.youtube.com
Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan supaya undang-undang yang didakwanya digunakan untuk mengaibkan seseorang, dipinda termasuk peruntukan d...


AIYYYYAAAAA SEMUA UNDANG2 NAK DIPINDA KE BRO ?????

SERONOK JUGA KITA GUNA UNDANG2 UNTUK MUDAHKAN KITA DAPAT APA YANG KITA MAU ATAU NAK. MAKA TERPULANGLAH PADA KITA FIKIR. SELAMA HARI INI SEJAK 54 TAHUN MERDEKA PUAK YANG NAK GULING BN SOKMO GUNA CARA HASUTAN DAN MEMBENCI UNTUK JATUHKANJ BN. DI KELANTAN UMPAMANYA GENG NAK JATUHKAN BN NI TAK PERNAH BUI TAHU APA KPI MEREKA SELAMA 22 TAHUN PERINTAH KELANTAN. APA MEREKA BUAT DENGAN TANAH, GALIAN DLL HASIL YANG MEREKA KUASAI DI KELANTAN. MEREKA TAK CRITER BANTUAN KERAJAAN BN UNTUK BEKALAN AIR DLL. MEREKA TAK CERITA HAL KPI LADANG RAKYAT YANG HANYA DIRASAI NIKMAT OLEH HANYA LEBIH KURANG 4000 ORANG DRP BERJUTA RAKYAT KELANTAN YANG LAPARKAN TANAH.

POKOKNYA SETIAP CERAMAH MEREKA IABKAN PEMIMPIN BN, BINI DAN ANAK PEMIMPIN BN WALAUPUN DI MASJID DAN SURAU... DEPA KATA DENGAN SINIS, PERLI DAN UMPATAN.

CARA POLITIK AIBKAN ORANG NI TAK GUNA LANSUNG. ADA BAIKNYA PAS CAKAP APA YANG MEREKA BUAT... KPI MEREKA SELAMA 22 TAHUN PERINTAH KELANTAN....

GUBAL LAH ANEKMENT SUPAYA TAK AIBKAN ORANG DI DUN WAHAI TOK GURU !!!!!!!!!!

ORANG UMNIO MENANGKAN PARTI BN

Posted: 01 Dec 2011 02:54 AM PSTSILA BACA :

http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=631069

TANPA JADI "ORANG UMNO" MAKA BN AKAN TEWAS KERANA SEKIRANYA HANYA JADI "AHLI UMNO" SAHAJA YANG KOSONG JATIDIRI MAKA UMNO AKAN TENGELAM DALAM LAUTAN KEKALAHAN YANG MAHA DASYAT.

DARIPADA UTUSAN MALAYSIA :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1201&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_24.htm

Seruan 'jadi orang UMNO' perlu komitmen semua ahli

01/12/2011 5:46pm

KUALA LUMPUR 1 Dis. — Seruan Datuk Seri Najib Tun Razak agar ahli UMNO bukan sekadar jadi ahli tetapi "orang UMNO" menuntut komitmen seluruh warga parti, kata Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Katanya, dengan menjadi "orang UMNO", ahli parti bekerja keras membantu menyelesaikan permasalahan rakyat, sedangkan anggota hanya sekadar menyertai parti tanpa menyumbang apa-apa untuk masyarakat.

"Bukan tanggungjawab kepimpinan atasan sahaja untuk melakukan perubahan sikap dan minda ini, ia harus mengakar umbi, membumi dan semua harus bertanggungjawab sepenuhnya untuk menukar persepsi yang selama ini diwarnakan dengan warna agak kelam kepada warna cerah, bagi memberi imej baru pada UMNO bahawa UMNO itu masih relevan di persada politik tanah air," katanya, di sini hari ini.

Beliau mengadakan sidang media bersama rakan sejawatan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal, mengulas ucapan dasar Najib selaku Presiden UMNO pada perhimpunan agung parti hari ini.

Sementara itu, Hishammuddin berkata, generasi baru yang mencorak kepimpinan UMNO pada masa depan perlu menghayati nilai-nilai tersebut kerana mereka tidak melalui detik cemas, kepayahan dan kesusahan dalam memastikan kelangsungan UMNO.

"Ada yang sanggup duduk bersila di lantai, datang jauh dan inilah orang-orang UMNO, bukan mereka meminta apa-apa. Hanya nak bersama-sama di rumah UMNO (Pusat Dagangan Dunia Putra) untuk mendengar amanat Presiden dan pemimpin-pemimpin parti.

"Inilah agaknya pesanan Presiden khusus kepada pemimpin muda dalam keghairahan nak menjadi calon, diberikan tempat...dan yang penting kita perlu muhasabah diri," katanya.

Sementara itu, Mohd. Shafie berkata, senario politik negara yang berubah menuntut ahli UMNO melakukan perubahan bukan saja daripada segi budaya dan pendekatan, tetapi juga pelaksanaan gerak kerja.

Katanya, dengan keanggotaan hampir 3.4 juta, "orang UMNO" mampu memastikan parti menang pada pilihan raya umum kelak. — BernamaTADI DS NAJIB PRESIDEN UMNO SEMASA RASMIKAN PERHIMPUNAN AGUNG UMNO DI PWTC TELAH TEGASKAN BAHAWA DIA PERLUKAN "ORANG UMNO" DAN TIDAK MAHU "AHLI UMNO."

MEREKA YANG HANYA JADI AHLI UMNO TIDAK ADA JATIDIRI UMNO YANG TULIN. SEBALIKNYA ORANG UMNO MEEMILIKI JATIDIRI UMNO YANG TULIN IAITU "SETIA KEPADA PARTI UMNO " DAN TIDAK KHIANATI PARTI BILA MENGUNDI DALAM PILIHANRAYA.

KITA PUN TAHU BILA ORANG UMNO KERJA KUAT UNTUK MENANGKAN CALUN UMNO, MAKA UMNO AKAN DAPAT KEMENANGAN BESAR SEPERTI PR TAHUN 2001. TAPI BILA ORANG UMNO TELAH TIADA KERANA YANG ADA HANYA AHLI UMNO, MAKA PARTI UMNO DAN BN TIDAK LAGI HEBAT PASDA PR KE 12 PADA 2008.

MAKLUMBALAS DAN KAJISELIDIK HUDUD BELUM BUAT ???

Posted: 08 Oct 2011 09:22 AM PDT
HARI INI 8 OKTOBER 2011 BTN DENGAN KERJASAMA JPP, JABATAN PENERANGAN KELANTAN DAN AGENSI2 KERAJAAN PERSEKUTUAN YANG LAIN BERSAMA MENJAYAKAN MAJLIS PENERANGAN PERDANA SERTA FORUM MASADEPAN RAKYAT KELANTAN DI KOMPLEKS TEMAN, TUNJUNG, KOTA BARU, KELANTAN. SEARAMAI 6,000 ORANG PESERTA TELAH HADIR.

MAJLIS INI JUGA TELAH MENGEDARKAN BORANG MAKLUMBALAS BAGI KERAJAAN MENGETAHUI TAHAP KEJAYAAN TRANSFORMASI 7 NKRA YANG DIPERJUANGKAN OLEH DS NAJIB PERDANA MENTERI MALAYSIA. PESERTA DIMINTA MENANDAKAN SKALA 1(TIDAK FAHAM) - 4 (SANGAT BERKESAN) TERHADAP NKRA IAITU:

1.MEMERANGI RASUAH

2.MENGURANGKAN KADAR JENAYAH

3.MENGURANGKAN KEMISKINAN

4.MEMPERKASAKAN PENDIDIKAN

5.MENINGKATKAN KEMUDAHAN LUAR BANDAR

6.MENAMBAHBAIK PENGANGKUTAN BANDAR

7.MENGURANGKAN KOS SARA HIDUP

LANGKAH KERAJAAN PERSEKUTUAN BUAT KAJISELIDIK KEJAYAAN NKRA MELALUI TRANFORMASI KERAJAAN INI MEMBUKTIKAN KERAJAAN DS NAJIB AMAT TELUS DAN TIDAK ADA APA PUN YANG HENDAK DISEMBUNYIKAN DARIPADA RAKYAT.

SOALANNYA ADAKAH PEMAHAMAN DAN NKRA TRANFORMASI HUDUD DIBUAT KAJISELIDIK OLEH TOK GURU NIK AZIZ ?????????????????????????????

TOKPA DALAM UCAPAN ALUAN PENUTUP MAJLIS PENERANGAN PERDANA DI ATAS JUGA MEMBUKA PEKONG PAS KERANA SELAMA INI PRESIDEN PAS KATA TIDAK ADA NEGARA ISLAM DALAM AL QURAAN MAKA SEBAB ITULAH PAS TELAH MENUKAR MATLAMAT PARTI PAS KEPADA NEGARA KEBAJIKAN GANTI KEPADA NEGARA ISLAM YANG MEREKA PERJUANGKAN SEMENJAK 1951 LAGI.

KALAU PAS SUDAH GUGURKAN HASRAT UNTUK MENEGAKKAN NEGARA ISLAM DEMI UNTUK KEKAL BERSAMA PAKATAN DAP PKR DALAM PRU KE 13,,,, KENAPA PULAK TIBA-TIBA HUDUD PAS YANG DIGUBAL TANPA MENDAPAT PANDANGAN SEMUA ORANG ISLAM TERMASUK UMNO HENDAK DILAKSANAKAN SECARA TERGESA-GESA ???

Rajahmas

Posted: 23 Aug 2013 11:15 AM PDT

Rajahmas


Saida Terkejut Dipilih Mengerjakan Haji

Posted: 22 Aug 2013 10:30 PM PDT

PETALING JAYA – Penyanyi Siti Norsaida Tarudin mengakui terkejut apabila terpilih untuk mengerjakan ibadah Haji di Mekah pada tahun ini selepas tujuh tahun mendaftarkan nama dengan pihak Tabung Haji (TH).
Siti Norsaida atau lebih mesra dipanggil Saida, 38, tidak menyangka mendapat tawaran tersebut ketika dia melakukan perubahan imej iaitu dengan memakai tudung pada bulan Ramadan lalu.
"Alhamdulillah tiada kata lain yang dapat saya luahkan apabila mendapat surat untuk mengerjakan Haji pada tahun ini. Sudah tentu saya terkejut dengan berita tersebut kerana doa saya untuk mengerjakan Haji telah dimakbulkan Allah.
"Saya bersyukur kerana berpeluang mengerjakan rukun Islam kelima itu pada usia yang muda dan berharap pemergian saya nanti akan dipermudahkan," katanya ketika dihubungi mStar Online di sini pada Khamis.
Saida memberitahu dia dijadualkan berlepas ke kota suci Mekah pada September depan dan masih menantikan jadual penerbangan oleh pihak TH.
"Insya-Allah jika tiada aral melintang saya akan berangkat ke Mekah pada September depan dan hanya akan dapat jadual penerbangannya pada 24 Ogos ini.
"Saya cukup berasa rendah diri dan teruja kerana ini adalah kali pertama saya dapat menjejakkan kaki ke Mekah untuk menunaikan umrah dan Haji serentak," katanya.
Dalam perkembangan sama, Saida berkata, dia telah memohon kepada pihak Tabung Haji untuk membawa anak sulungnya iaitu Siti Nurunnyssa, 17, sebagai peneman dan masih menantikan jawapan itu dari pihak TH.
Sebagai persiapan, kakak kepada Datuk Siti Nurhaliza ini, dia turut menghadiri kursus Haji selain mempelajari hal-hal berkaitan agama agar lebih bersedia menunaikan Rukun Islam itu.
Dalam perkembangan lain, Saida memberitahu sejak memakai tudung, hatinya menjadi lebih tenang dan selesa dengan penampilan baharu itu.
Dia juga tidak mempunyai sebarang sebab membuat keputusan bertudung sebaliknya terbuka hati ingin berubah menjadi insan lebih sempurna.
"Saya langsung tidak merancang untuk memakai tudung tetapi perasaan itu tiba-tiba hadir dengan sendiri pada hari ke-16 Ramadan. Alhamdulillah perubahan ini dilakukan atas kesedaran ingin menjadi insan lebih baik," ujarnya.
Mengulas mengenai perkembangan terbaharu Saida berkata, dia masih aktif sebagai penyanyi dan sibuk menghadiri pelbagai majlis hiburan

Wajah Ibu Yang Masih Mengharapkan Anaknya, Lina Joy Kembali Pada Islam

Posted: 22 Aug 2013 08:35 PM PDTPUTRAJAYA – Ibu kepada Lina Joy yang mesra dipanggil Mak Som telah turut bersama hadir dalam menunjukkan sokongan beliau terhadap bantahan penggunaan kalimah Allah bagi agama lain di perkarangan Istana Kehakiman di sini hari ini.
Turut bersama beliau adalah Pengerusi Pertubuhan-pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA), Dr. Yusry Mohamad.
Mak Som yang hadir berkerusi roda kelihatan uzur dan tidak banyak menjawab persoalan wakil media.
Bagaimanapun, Dr. Yusry yang hadir bersama menjawab tujuan utama kehadiran Mak Som ke Istana Kehakiman hari ini.
Menurut Dr. Yusry, Mak Som tidak mahu lebih ramai anak-anak Islam di luar sana dimurtadkan disebabkan oleh sistem perundangan yang liberal.
lina
"Walaupun merasai kepedihan perpisahan dengan anak, tapi yang paling penting Mak Som tidak mahu adanya perundangan yang memudahkan anak-anak orang lain dimurtadkan," jelas Dr. Yusry.
Mak Som berpendapat bahawa mempertahankan soal akidah adalah lebih utama.
Malah, Mak Som turut menyatakan bahawa dia sentiasa berdoa supaya anaknya kembali ke pangkuan Islam.
Apa yang nyata, wajah Mak Som walaupun sedih tetapi ia sebenarnya begitu bersih sinar nurnya. Sukar difahami bagaimana seorang wanita yang begitu jernih wajahnya, mendapat seorang anak yang begitu beriya-iya mahu meninggalkan Islam.

Jenazah Ibu Dan Bayinya yang Dibunuh Tentera Syria Laknatullah!

Posted: 22 Aug 2013 08:33 PM PDT

KEKEJAMAN tentera Syria nampaknya tidak mengenal penghujung.
Wanita dan kanak-kanak dijadikan sasaran paling mudah untuk melemahkan lawan mereka.
Klip dibawah memperlihatkan bagaimana seorang ibu muda telah dibunuh bersama dengan bayi yang baru dilahirkannya.
Tiada perkataan yang boleh digambarkan betapa BINATANGNYA mereka yang melakukan jenayah ini.
Rasanya binatang pun tidak sanggup untuk berbuat demikian!
Al-Fatihah…moga syurgalah tempat mereka

PEJUANG BANGSA

Posted: 23 Aug 2013 11:12 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TERKINI ! BANG NON BIKIN DRAMA BARU , DAKWA ALTANTUYA LETUP DIRINYA SENDIRI !

Posted: 23 Aug 2013 04:38 AM PDTMemang meroyan giler  puak-puak pembangkang bila mengetahui hari ini  suspek kes bunuh Altantuya iaitu Azilah & Sirul Azhar dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan . 

Seperti biasa keputusan mahkamah akan dipertikaikan dan yang paling menarik ialah di  twitter Anwar Ibrahim sendiri yang menyokong kenyataan bahawa Altantuya telah meletup diri sendiri!

Hebat James Bond 007 pujaan  Pakatan ini pasal dah berjaya mengesan  bagaimana Altantuya dibunuh .Anwar tak usahlah meroyan lebih-lebih sangat pasal keputusan mahkamah ini . 

Pasal hang pun terlepas dari hukuman mahkamah tinggi  tentang  kes liwat dengan Saiful pun atas sebab-sebab teknikal .


Kesimpulannya , jika suspek  kes Altantuya ini dilepaskan mahkamah , maknanya jika rujuk kembali  kes liwat Saiful - Anwar , siapa agaknya suspek  yang  meliwat Saiful ??? 

Anwar tak nak tuduh Saiful liwat diri sendiri ke ??Mahkamah Rayuan hari ini melepas dan membebaskan anggota Unit Tindakan Khas, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar, daripada pertuduhan membunuh penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

 Tiga anggota panel hakim Datuk Seri Mohamed Apandi Ali, Datuk Linton Albert dan Datuk Tengku Maimun Tuan Mat sebulat suara mengetepikan hukuman mati yang dikenakan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam selepas membenarkan rayuan mereka terhadap pensabitan dan hukuman.

 Bagaimanapun, pihak pendakwa akan mempunyai peluang untuk merayu di Mahkamah Persekutuan - mahkamah tertinggi di negara ini.

 Penghakiman itu dibacakan oleh Hakim Datuk Tengku Maimun Tuan Mat yang memutuskan berlaku penyalaharahan yang serius oleh hakim Mahkamah Tinggi dalam mensabitkan mereka. Ia termasuk tidak memanggil DSP Musa Safri, dan kegagalan untuk mengemukakan diari balai polis yang menyatakan bahawa Azilah (kiri) berada di Bukit Aman pada masa berkenaan.

 Pada April 2009, Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, Datuk Zaki Md Yassin telah mensabitkan dua anggota polis itu atas tuduhan bunuh. Manakala penganalisis politik Abdul Razak Baginda dibebaskan daripada tuduhan bersubahat dengan pembunuhan itu. Azilah diwakili oleh peguam Hazman Ahmad dan J Kuldeep Kumar, manakala peguam Kamarul Hisham Kamaruddin dan Hasnal Rezua Merican mewakili Sirul.

 Timbalan Peguamcara Negara 11, Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah mengetuai pasukan pendakwaraya yang turut dianggota DPP Manoj Kurup dan Noorin Badaruddin. Altantuya telah dibunuh di hutan Puncak Alam dekat Shah Alam antara jam 10 malam 19 Oktober dan 1 pagi 20 Oktober 2006.

 Sementara itu, Bernama melaporkan Hakim Tengku Maimun berkata mengenai alibi pembelaan Azilah Hadri, mahkamah tidak menemui mana-mana dalam alasan penghakiman hakim perbicaraan yang beliau telah menimbangkan sama ada diari stesen menunjukkan atau cenderung menunjukkan tentang kehadiran Azilah pada masa berkenaan dan dia tidak akan boleh atau tidak mungkin berada di tempat kejadian jenayah.

 "Melihat kepada keadaan keseluruhan kes ini, pertimbangan kami ialah kesan kumulatif bukan arahan oleh hakim perbicaraan yang bijaksana itu menjadikan sabitan perayu tidak selamat. Kami sebulat suara membenarkan kedua-dua rayuan ini," kata Hakim Tengku Maimun.

 Kedua-duanya disabitkan dan dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi pada 2009 kerana membunuh Altantuya, 28, di Mukim Bukit Raja, Shah Alam antara pukul 10 malam, 19 Oktober dan 1 pagi, 20 Oktober 2006.

 Bekas penganalisis politik Abdul Razak Baginda, 50, yang dituduh bersubahat dengan mereka, dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi pada 31 Okt 2008 selepas pihak pendakwaan gagal mewujudkan kes prima facie terhadapnya.

 Sebagai langkah segera, pihak pendakwa diketuai Peguam Cara II Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah memberitahu pemberita Pejabat Peguam Negara akan memfailkan rayuan terhadap pembebasan dua anggota polis itu.

 Dalam penghakiman, mahkamah mengemukakan lapan alasan bagi pembebasan Azilah dan Sirul Azhar. Hakim Tengku Maimun berkata mahkamah mendapati Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Zaki Md Yasin tidak membuat sebarang dapatan mengenai sama ada pihak pendakwa telah membuktikan mengenai kewujudan perancangan awal oleh dua anggota polis itu untuk melakukan pembunuhan dan pembunuhan itu dilakukan rentetan daripada perancangan awal itu.

 "Dalam penghakiman kami, ketiadaan dapatan sebegitu oleh hakim perbicaraan yang bijaksana mengenai ramuan niat bersama yang membawa kepada penyalaharahan dengan cara tanpa arahan," katanya. Mengenai log panggilan dan ramalan liputan, beliau berkata mahkamah mendapati keterangan oleh tiga saksi daripada beberapa syarikat telekomunikasi telah membawa kepada isu kebolehpercayaan dan ketepatan log panggilan dan ramalan liputan.

 Hakim Tengku Maimun berkata amat penting untuk hakim perbicaraan menumpukan pada cabaran dibangkitkan oleh pihak pembelaan mengenai eksibit dan untuk membuat dapatan sama ada terdapat pindaan atau gangguan terhadap data dan sama ada ketulenan data boleh dipersoalkan atau tidak.

 "Apa yang dikesalkan, hakim mahkamah tinggi gagal berbuat demikian, yang dalam penghakiman kami adalah penyalaharahan yang serius sehingga tidak boleh bergantung kepada eksibit itu yang dikatakan tidak kukuh," kata hakim.

 Bagi alasan lain, mahkamah memutuskan hakim perbicaraan juga tidak memberi perhatian dan tidak memeriksa sama ada wujud percanggahan dan ketidakkonsistenan keterangan saksi-saksi pendakwa. 

Katanya hakim perbicaraan juga tidak memeriksa kredibiliti saksi-saksi pendakwa dan tidak memberi perhatian sama ada Azilah dan Sirul Azhar telah menimbulkan keraguan mengenai ketepatan kenyataan mereka mengikut Seksyen 27 Akta Keterangan 1950. Hakim Tengku Maimun juga berkata hakim perbicaraan tidak memikirkan sama ada penemuan tempat jenayah dan barangan kemas si mati adalah hasil daripada maklumat diberikan oleh dua anggota polis itu dan bukannya daripada sumber lain.

 Beliau berkata mahkamah mendapati berlaku keadaan tanpa arah oleh hakim perbicaraan apabila gagal menilai keterangan sebelum menerima kenyataan itu mengikut Seksyen 27.

 Bagi alasan lain, Hakim Tengku Maimun berkata mahkamah mendapati tiada sebarang keterangan untuk menunjukkan sebarang kaitan antara selipar dengan kesan darah Altantuya yang ditemui dalam jip Sirul Azhar, dengan beliau (Sirul Azhar). Beliau berkata pihak pendakwa tidak menutup jurang dalam kesnya dalam isu itu.

 Serupa juga, kata hakim, dengan katrij yang ditemui dalam kereta Sirul Azhar yang merupakan tertuduh kedua, mahkamah mendapati wujud jurang dalam kes pendakwa di mana hakim perbicaraan gagal memberikan perhatian.

 Akhir sekali, mahkamah memutuskan kegagalan pihak pendakwa memanggil atau menawarkan pemeriksaan balas ke atas DSP Musa Safri yang ketika itu pengawal Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, mungkin mencetuskan inferens berbeza di bawah Seksyen 114 (g) Akta Keterangan, terhadap pihak pendakwa.

 Ingin dinyatakan, dengan tidak memanggil DSP Musa, mengenai fakta kes ini, sedangkan keterangan DSP Musa amat penting untuk mendedahkan naratif bahawa kes pendakwa berdasarkan apa," kata hakim.

TERKINI ! MAHKAMAH BEBASKAN AZILAH & SIRUL TUDUHAN BUNUH ALTANTUYA !!

Posted: 22 Aug 2013 07:23 PM PDT


Add caption


Hari ini Mahkamah Rayuan telah  membebaskan Azilah Hadri & Sirul Azhar Omar daripada tuduhan membunuh Altantuya Shaaribu .

Pastinya keputusan  mahkamah ini kasi bikin panas  puak-puak pembangkang kerana sebelum ini mereka telah memfitnah Najib terbabit  dalam kes pembunuhan ini .
MENGAPA HARAKAH TAK SIAR BERITA ISU KALIMAH ALLAH ??

Posted: 22 Aug 2013 05:35 PM PDT


Pas yang sering berkata merekalah pejuang Islam di negara ini rupanya tak ambil kisah pun tentang isu Kalimah Allah kelmarin yang mana pemohonan pihak Gereja membuat rayuan di mahkmah telah ditolak . Apakah sebab PAS sokong kalimah Allah boleh digunakan puak Kristian menyebabkan mereka tak siarkan langsung berita ini ?

IPOHMALAY

Posted: 23 Aug 2013 09:08 AM PDT

IPOHMALAY


Bas Jatuh Gaung Di Genting Highlands : Kenyataan SPAD dan Polis Pahang Bercanggah

Posted: 22 Aug 2013 11:26 AM PDTGENTING BUS TRAGEDY UPDATE:Police to record statement of bus ownerKUANTAN: The owner of Genting Transport Sdn Bhd will have his statement recorded by police regarding its stage bus which plunged into a ravine in Genting Highlands on Wednesday, killing 37 people and injuring 16 others.

Pahang police chief Datuk Sharifuddin Ab Ghani said they had identified the owner of the Kuala Lumpur-registered bus operator and would get his statement including on claims that the ill-fated bus was overloaded.
He said initial investigation showed that the bus was ferrying 52 people, which was more than the 49 maximum number allowed.
However, he said police did not want to make early speculation and would find the reason that had caused the driver to lose control of the vehicle. 


Read more: GENTING BUS TRAGEDY UPDATE:Police to record statement of bus owner - Latest - New Straits Times 


GENTING BUS TRAGEDY UPDATE: Bus not overloaded: Syed Hamid

Meanwhile, Syed Hamid said the bus was not overloaded as claimed by certain quarters adding that it had a seating capacity of 45 and 20 for standing.
"The bus at the time of the incident was not overloaded (it was ferrying 53 passengers), according to the conditions of the (vehicle) license (permit)."


Read more: GENTING BUS TRAGEDY UPDATE: Bus not overloaded: Syed Hamid - Latest - New Straits Times 

Untuk Apa Waytha Moorthy Timbalan Menteri Di JPM?

Posted: 22 Aug 2013 09:15 AM PDT


Untuk apa Waytha Moorthy dilantik  Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri ? PM Najib belum pernah memberi penerangan berhubung hal tersebut.

Namun apabila dilihat sikap Waytha Moorthy yang tidak selaras dengan tindakan polis mahupun tiada kenyataan pembelaan untuk kerajaan yang disertainya, adakah budaya mengambil penentang menjadi sebahagian kabinet itu mula membenih? Jika benar, jelaskan sahaja kepada umum.

Ramai lagi kaum India beragama Hindu yang mempunyai cita-cita murni untuk bangsa mereka dan menerima konsep kenegaraan dan kenusantaraan tetapi diketepikan. Ini menyedihkan.

Waytha Moorthy tak layak jadi timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri

Sudah dua isu besar yang melanda orang India selepas PRU 13.

Pertama isu 'kantin dalam tandas' dan isu kedua ialah serangan polis terhadap kongsi gelap India dari kumpulan 04.

Dalam isu pertama di SK Pristina Sungai Buloh, tidak nampak peranan W. Moorthy tetapi apabila kes ambush dan bunuh terhadap Kongsi Gelap 04, tiba-tiba suara W.Moorthy muncul dan seolah-olah tak puas hati dengan tindakan PDRM. Beliau juga mendesak diadakan inkues. 

Baca artikel penuh di TAIPING MALI

Ohpolitik!™

Posted: 23 Aug 2013 03:34 AM PDT

Ohpolitik!™


HaraPrakDaily Lupa Nak Tulis Kejayaan Islam Mempertahankan Kalimah Allah?

Posted: 22 Aug 2013 06:11 PM PDT

Aku semalam ada nampak wartawan haprak ni, tapi hari ni takdepun berita yg ditulis>> ehem!

Selain akhbar Katolik, The Herald, bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa hari ini melahirkan kebimbangannya terhadap beberapa pihak yang mempertahankan kalimah Allah ini demi kepentingan peribadi mereka.

Bekas Timbalan Presiden PAS itu berkata, ini kerana mereka hadir di perkarangan Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini dilihat hanya berjuang mempertahankan penggunaan kalimah Allah di dalam Bible versi Bahasa Melayu sahaja sekaligus menimbulkan syak wasangka terhadap umat Islam di negara ini yang bimbang jika akidah umat Islam berjaya dipesongkan oleh pihak berkenaan.

"Secara pasifik timbul persoalan kenapa hanya Bible versi Bahasa Melayu sahaja yang hendak digunakan kalimah ini sedangkan versi lain tidak.

"Jadi itu yang menimbulkan persoalan dan syak-wasangka dan saya rasa ini satu perancangan yang berstrategi pihak-pihak tertentu," katanya kepada Antarapos, sebentar tadi.

Sehubungan itu, Nasharuddin meminta PAS yang kini menjadi rakan sekutu kepada DAP dan PKR perlu berbalik kepada perjuangan asal dalam mempertahankan penggunaan kalimah Allah.

Katanya lagi, PAS perlu berpegang kepada keputusan Majlis Syura Ulama dan bukan tunduk kepada keputusan bersama DAP dan PKR yang sebelum ini berlawanan dengan keputusan Majlis Syura Ulama parti itu.

"Saya berpegang kepada Majlis Syura Ulama PAS kerana pandangan Majlis Syura Ulama PAS ini sangat jelas dalam isu ini dan saya lihat, perkara ini duba dikeluarkan daripada perbincangan sebenarnya kerana mungkin ada percayuturan-percaturan politik diambilkira.

"Pada saya isu yang berkaitan dengan akidah Islam ini tidak harus dipolitikkan, dan mereka harus berpegang kepada prinsip tambahan pula kenapa hanya Bible versi Bahasa Melayu saja yang hendak diguna oleh mereka," katanya.

Beliau berkata demikian selepas dilihat mengikuti prosiding Mahkamah Rayuan hari ini yang mendengar permohonan Gereja Roman Katolik untuk mengenepikan larangan penggunaan kalimah Allah dalam akhbar mingguan, The Herald.

Sementara itu salah seorang perayu , Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman dari Majlis Agama Islam Selangor (Mais) yang mengemukakan rayuan bagi membatalkan penggunaan kalimah Allah digunakan dalam The Herald menegaskan sepatutnya pihak Gereja Roman Katolik perlu menunggu September ini untuk mendengar keputusan kalimah Allah.

Bagaimanapun katanya, pihak Gereja didakwa cuba untuk membatalkan rayuan daripada sembilan perayu yang merayu supaya kalimah Allah tidak boleh digunakan di dalam akhbar itu.

"Sepatutnya keputusan rayuan adalah pada bulan depan, sepatutnya keputusan 10 September, jadi pihak kami menunggu untuk hadir pada perbicaraan itu tetapi tiba-tiba pihak sebelah itu minta rayuan kita dibatalkan kerana ada surat daripada Perdana Menteri mengatakan kabinet sudah membenarkan Bible dalam Bahasa Melayu diimport dan dicetak di sini.

"Oleh kerana itu, mereka kata masalah kalimah Allah itu tidak timbul lagi sebab mereka kata dalam Bible itu sudah ada perkataan Allah dan kerajaan sudah benarkan Bible itu sudah diimport.

"Jadi sekarang ini kita menunggu keputusan Mahkamah samaada membenarkan untuk membatalkan hujahan rayuan," katanya.

Malah katanya yang menjadi persoalan kini ialah mengapa pihak berkenaan turut mahu menggunakan kalimah Allah di dalam akhbar mingguan mereka sedangkan sebelum ini kabinet hanya membenarkan ianya digunakan dalam kitab Bible saja.

"Hujahan kita ialah masalah keputusan kabinet tiada kene mengena dengan perkataan Allah, itu semua ada kaitan dengan Bible itu saja," katanya.

Julai lalu Mahkamah Rayuan menetapkan hari ini untuk mendengar permohonan Titular Roman Catholic Archibishop of Kuala Lumpur bagi membatalkan rayuan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan sebuah akhbar mingguan Katolik The Herald menggunakan kalimah Allah.

Setakat ini di Mahkamah Rayuan, sesi pendengaran tersebut akan disambung semula pada jam 3 petang ini dengan lima perayu dijangkakan akan mengemukakan sebab kenapa kalimah Allah tidak boleh digunakan di dalam akhbar itu. - Antara POS.


The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 23 Aug 2013 03:12 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Pingat Kedaulatan Negara untuk Azilah dan Sirul

Posted: 22 Aug 2013 10:26 PM PDT


Mahkamah Rayuan hari ini telah membuat keputusan bahawa Inspektor Azilah Hadri dan Korporal Sirul Azhar sebagai tidak bersalah.

Laporan mengenai hujah penghakiman sedang ditunggu tapi yang ada disebut oleh Peguambela mereka dalam suratkhabar sebelum rayuan bermula bahawa salah satunya ialah motif pembunuhan tidak dapat dijelaskan.

Dengan bebasnya mereka berdua, bertepatan sekali Setiausaha Akhbar Perdana Menteri, Dato Akhmar Mokhles (dengan sokongan Ketua Pengarah Kementeriaan Penerangan, Dato' Haji Ibrahim bin Abdul Rahman) mencadangkan supaya Azilah dan Sirul diberi Pingat Kedaulatan Negara.

Sebelum ini, wartawan-wartawan, editor-editor, blogger-blogger, Setiausaha Akhbar Perdana Menteri dan Ketua Pengarah Kementeriaan Penerangan yang terlibat membuat liputan media mengenai peristiwa Lahad Datu telaah diberi pingat tersebut.

Turut dianugerahkan pingat adalah wartawan Malaysiakini dan Malaysian Insiders yang hanya menyusahkan pasukan keselamatan dengan laporan spekulasi, fitnah dan putarbelit.

Alasannya adalah mereka telah menggadaikan nyawa pasukan keselamatan polis dan askar untuk memelihara mereka untuk mereka cari berita sensasi di Lahad Datu. KKalau pasukan keselamatan mati, mereka beruntung dapat naik pangkat untuk balu mereka dapat lebih pencen.

Sirul dan Azilah layak juga mendapat pngat yang sama memandangkan mereka telah menunjukkan "keberanian dan ketabahan" yang luarbiasa dalam berhadapan dengan maut selama tujuh tahun di penjara menunggu bicara dan hukuman.

Mereka bakal merupakan dua anggota keselamatan pertama yang mendapat pingat yang sepatutnya  disematkan ke dada anggota-anggota pasukan keselamatan, khususnya askar dan polis yang menunjukkan kecemeralngan, keberanian dan dedikasi yang luar biasa dalam menjalankan tugas.

Wow! Bila Penasihat diusik, gelap masa depan blogger bebas

bumiyang

Posted: 23 Aug 2013 03:11 AM PDT

bumiyang


Perjuangan Kalimah Allah Juga Sama Penting Dengan Palestine, Syria dan Mesir?

Posted: 22 Aug 2013 05:21 AM PDT

Keputusan Mahkamah Rayuan hari ini yang mengetepikan permohonan Ketua Biskop Roman Katolik Murphy Pakiam untuk membatalkan rayuan kerajaan berhubung penggunaan kalimah Allah dalam bible disambut dengan laungan takbir oleh kira-kira 150 ahli NGO Islam yang berkumpul di perkarangan mahkamah sejak pagi tadi. Mereka turut berselawat dan menangis sebagai tanda syukur selepas mengetahui keputusan panel

Sahabat-Gunung

Posted: 23 Aug 2013 01:35 AM PDT

Sahabat-Gunung


Anwar `Bapa Sandiwara’, Demi Survival Politik Peribadi – Nizar Zakaria

Posted: 23 Aug 2013 12:30 AM PDT


Bersandiwara dengan penipuan mega yang telah dibuat oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim bermula dengan 16 September dan yang terkini, kerajaan perpaduan adalah memang dah jadi `makanan' Anwar, ujar Naib Ketua Bahagian UMNO Parit, YB Mohd Nizar Hj Zakaria.

"Itulah Anwar Ibrahim, jika dia tidak memanipulasikan cerita yang bersifat sensasi, maka bukanlah namanya Anwar Ibrahim. Dia sedang mencari apa kaedah yang boleh mendapat simpati orang ramai padanya, sedangkan sesuatu perkara tersebut tidak betul sama sekali.

Sudah terlalu banyak penipuan dan pembohongan, 16 September, Bajet Pakatan bajet terbaiklah, pengundi hantu, pengundi warga Bangladeshlah,  dakwat yg tak kekallah, pencerobohan Lahad Datu, Bersih dan sebagainya, kes-kes ini jelas menunjukkan pelakunya ialah Anwar Ibrahim," ujarnya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan Islam, Pembangunan Sahsiah, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Negeri Perak.

Tambahnya, itulah kehebatan Anwar Ibrahim, bijak dalam bab memperlekehkan orang lain dan amat pantas dalam hal mempolitikkan isu demi mencapai matlamat politik peribadi dan kepartian mereka. Di masa yang sama cukup berpengalaman dalam mencipta pelbagai alasan untuk membebaskan diri dari bebanan kesalahan.

"Kini, Anwar Ibrahim bermain "sandiwara Kerajaan Perpaduan" demi kelangsungan politiknya yang kian lemah. Dia cuba memanipulasi keadaan demi kepentingan dirinya selepas gagal menjadi perdana menteri.


"Anwar kini memikirkan kerajaan perpaduan dan mengenepikan rakan-rakannya dalam Pakatan. Beliau hanya berminat akan kuasa politik untuk dirinya sendiri," tambahnya lagi. 

Pelan Pertumbuhan Strategik Ekonomi Untuk Wujudjan Keseimbangan Pembangunan Johor

Posted: 22 Aug 2013 04:45 AM PDT


Kerajaan negeri Johor akan memperkenalkan pelan pertumbuhan strategik ekonomi berdasarkan kekuatan sumber ekonomi yang terdapat di setiap daerah negeri ini.

Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata pelan itu dapat memperlihatkan usaha kerajaan dalam mewujudkan keseimbangan pembangunan negeri sekaligus membuktikan kerajaan tidak pernah meminggirkan pembangunan di setiap daerah.

"Tujuh daerah yang berpotensi telah dikenalpasti hala tujunya untuk  pembangunan melalui Rancangan Tempatan Daerah iaitu Johor Baharu, Muar, Batu Pahat, Kluang, Segamat, Kota Tinggi dan Mersing," katanya pada sesi penggulungan persidangan Dewan Undangan Negeri Johor ke-13 di sini hari ini.

Mohamed Khaled berkata Johor Baharu dirancang untuk dibangunkan sebagai pusat perdagangan dan perkhidmatan bertaraf antarabangsa, Muar sebagai destinasi pelancongan warisan, agro dan industri berasaskan kayu dan proguk kayu manakala Batu Pahat sebagai pusat perindustrian kluster tekstil dan sumber pertanian.

Beliau berkata Kluang pula akan dibangunkan sebagai pusat industri pembuatan, perkayuan dan pertanian moden, Segamat sebagai destinasi agro dan ekopelancongan, tanaman dusun serta pertanian, Kota Tinggi sebagai pusat pelancongan pantai dan semula jadi manakala Mersing sebagai pusat pelancongan berasaskan pantai dan pulau.

Sementara itu, Mohamed Khaled berkata kerajaan negeri sentiasa memantau prestasi dan perkembangan anak-anak syarikat milik kerajaan negeri Johor bagi memastikan berada pada tahap terbaik.

Beliau berkata beberapa anak-anak syarikat dilihat mempamerkan prestasi yang memberangsangkan dan ada yang perlu pengstrukturan semula.

"Johor Corporation telah mengambil beberapa tindakan proaktif bagi memulihkan divisyen perhotelannya termasuk perubahan struktur pengurusan serta penubuhan 'Special Administration Division' (bahagian pentadbiran khas) sejak awal 2013," katanya.


Beliau berkata pemantauan secara berterusan oleh divisyen itu dan langkah-langkah positif yang diambil telah menampakkan pertumbuhan aliran tunai yang baik dan hasilnya kadar penginapan hotel pada bulan Jun tahun ini meningkat kepada 71 peratus berbanding 49 peratus, enam bulan lepas.

Jangan Banyak Bercakap Tanpa Tindakan – Amiruddin Sutero

Posted: 22 Aug 2013 01:35 AM PDT


UMNO Selangor berpandangan inilah masa untuk Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim mengotakan janji beliau menyelesaikan masalah air,  kerana pada penggal lepas, krisis air melanda di Selangor yang menjadi sumber utama pengagihan air ke Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya menjadi perkara serius selepas beberapa masalah bekalan air tidak mencukupi terjadi.

Ketua Penerangannya, Datuk Amiruddin Sutero berkata, kalau masih tidak ada sebarang tindakan seperti 5 tahun yang lepas, sia-sia sahaja rakyat Selangor memilih beliau menjadi MB Selangor sekali lagi.

"Hingga kini, selepas masuk penggal kedua Khalid memegang jawatan besar untuk terus memerintah dan mentadbir kerajaan negeri Selangor, Khalid masih lagi tidak mengambil sebarang gerak kerja atau tindakan dalam menyelesaikan masalah air yang kerap tidak ada di beberapa kawasan yang terlibat.

Sudah 100 hari pentadbirannya penggal kedua ini, bukan sahaj tidak selesai malah masih lagi nak menganjurkan forum awam atau seminar dalam mendapatkan pandangan orang awam untuk melaksanakan manifesto pembangkang PRU13 lalu," ujarnya ketika dihubungi UMNO-Online.

Tambahnya, jangan bercakap sahaja, jangan beretorik dan berjanji sahaja, kerana banyak bercakap tanpa tindakan yang sewajarnya merupakan satu lagi bukti kegagalan kerajaan Selangor.


"Sampai bila rakyat nak menunggu segala manifesto atau masalah air ini diselesaikan, ditunaikan dengan penuh rasa tanggungjawab oleh kerajaan negeri Selangor dan Khalid Ibrahim," ujarnya yang juga Ketua UMNO Bahagian Kuala Selangor. 

Taipingmali (tm)

Posted: 23 Aug 2013 01:23 AM PDT

Taipingmali (tm)


Masjid Jamek Kamunting Perlu Penilaian semula

Posted: 23 Aug 2013 12:34 AM PDTMasjid Jamek Kamunting adalah salah sebuah masjid yang tertua di kawasan Parlimen Taiping. Masjid ini, ikut cerita orang lama diasaskan oleh pekerja islam syarikat perlombongan Kamunting Tin Dredging Mining Ltd.

Masjid ini sudah beberapa kali mengalami penggubah suaian, tahun 70an ia hanya binaan kayu, kini semuanya batu dan konkrit.

Penambahan dibuat secara beransur-ansur tanpa menutup fungsi masjid. Kini ada lagi projek pembaharuan yang akan dilakukan.

Antaranya ialah membina pusat pengurusan jenazah seperti yang terdapat di masjid-masjid lain.

Urusan pembinaan sedang dalam rundingan dengan pihak pembinaan dan masjid merayu kepada anak-anak kariah supaya dapat memberi sumbangan kepada projek tersebut.

Wang permulaan telah diambil dari sumbangan orang ramai dalam usaha membeli van jenazah, tetapi setelah mendapat sumbangan van daripada bank rakyat maka duit tersebut digunakan untuk projek lain.

Dr Zambry dalam lawatan ke masjid ini Mac lalu telah memperuntukkan RM 300 ribu untuk membaiki bumbung bangunan lama di bahagian belakang yang bocor.

Selain itu masjid dalam proses menggantikan permaidani baru dan kosnya setakat ini mencecah RM 28 ribu

Masjid ini juga dilengkapi dengan penghawa dingin keseluruhannya. Tetapi projek hawa dingin ini dianggap gagal kerana pihak masjid tidak mendapat rundingan pakar. Walaupun kesemua penghawa dingin dipasang ia tidak membantu mengurangkan atau menurunkan suhu dalam ruang solat yang sangat besar itu. Difahamkan masjid ini mampu mengisi lebih 3 ribu jemaah.

Apa yang perlu dilakukan ialah menambah tirai angin atau air curtain untuk menghalang udara luar masuk. Ini kerana jemaah hanya tahu membuka pintu tetapi tidak tahu menutup semula pintu, inilah yang menyebabkan udara panas dari luar masuk ke dalam masjid.

Seterusnya ialah tapak letak kereta yang dahulu makan ruang dan kurang sesuai kini dalam proses penambahbaikan. TM mencadangkan agar ditambah pintu keluar masuk ke masjid, ini kerana terhadap satu pintu sahaja dan saiznya cukup-cukup untuk dua buah kereta berselisih.

Setiap kali solat Jumaat terdapat individu yang pentingkan diri meletakkan kereta di laluan masuk dan menghalang laluan, tambahan lagi bila orang tersebut lambat keluar kerana wirid yang panjang.

Seterusnya ialah pintu masuk ke dalam ruang solat, setakat hari ini hanya terdapat 5 buah pintu jenis sliding standard rumah iaitu bersaiz 10kaki x 7 kaki.

Jika berlaku sesuatu kes kecemasan ia akan menyebabkan makmum akan pijak memijak untuk keluar menyelamatkan diri. Oleh itu pihak masjid perlu melantik seorang jurutera civil untuk melihat dan menilai semula keseluruhan bangunan masjid tersebut.

sekian.

Tuan Berahim marah kepada cadangan membawa masuk warga Bangladesh

Posted: 22 Aug 2013 11:59 PM PDT

Orang kanan Pas Tuan Berahim marah benar dengan cadangan kerajaan membawa masuk lebih setuja pekerja Bangladesh dan akan diberi kad pengenalan diri yang khas buat mereka.

Kenapa marah?

Pekerja Bangladesh merupakan pekerja yang rajin, cekap dan mahu belajar. Ini bagi menampung keperluan tenaga kerja yang semakin tinggi dalam negara.

Daripada membawa masuk warga cina atau India seratus kali lebih baik bawa masuk warga Bangla.

Lain-lain alasan ialah warga Bangla kurang mendatangkan masalah kepada keselamatan, politik dan sosio budaya kepada negara.

Selain itu mereka juga bergama Islam dan dari negara miskin. Sebagai sebuah negara yang boleh dianggap kaya dan maju elok lah Malaysia membantu rakyat mereka, sekurang-kurang wang yang mereka bawa balik atau hantar ke negara mereka dapat juga membantu sektor ekonomi negara tersebut.

Apakah Tuan Berahim tak nampak itu semua?

Umno dan kerajaan tidak perlu mendabik dada seperti Pas dengan slogan 'Negara Berkebajikan'.

Pas dengan slogan tersebut sepatutnya menyokong usaha kebajikan yang dilakukan oleh Umno terhadap rakyat miskin/Islam Bangladesh.

Sekian.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kata Tun Mahathir Kepada Pak Lah

Posted: 22 Aug 2013 10:12 PM PDT


NASIHAT YANG BANKRAP NEGARA
Aug22nd 201317 CommentsWritten by chedet


1. Saya gembira kerana Tun Abdullah telah menjelaskan bahawa beliau tidak menulis tentang bagaimana negara akan bankrap jika dia mengikuti nasihat saya. Ia adalah penemuduga.

2. Saya harap dia tidak keberatan membersihkan nama saya saya atas apa yang penemuduga itu menulis dalam "Kebangkitan itu". Ya, saya bersetuju bahawa saya adalah seorang Perdana Menteri yang boros selesai semua wang kerajaan membina Lebuhraya Utara Selatan, Jambatan Pulau Pinang, Pelabuhan Barat, KLIA, Putrajaya, Cyberjaya dan pelbagai orang lain.

3. Tun Abdullah telah berjaya saya sebelum ini semua ini akan berhenti untuk menyelamatkan Malaysia daripada muflis. Oleh kerana, beliau berjaya menghentikan jambatan bengkok dan kereta api landasan berkembar dan projek bekalan elektrik.

4. Jambatan ini akan kos hanya di bawah 1 bilion Ringgit. Pembatalan itu kos Kerajaan 200 juta Ringgit dalam pampasan dan kerja-kerja yang belum selesai.

5. Projek kereta api dari Johor Bahru ke Padang Besar telah akan kos 14 bilion Ringgit - lebih sedikit daripada 2 bilion setahun selama enam tahun. Empat belas bilion Ringgit diselamatkan.Tetapi kemudian ia didapati perlu untuk membina landasan kembar dari Ipoh ke Padang Besar.Kos adalah 12 bilion Ringgit.

6. Kontrak diberikan kepada syarikat asing untuk membina landasan yang dari Seremban ke Gemas. Saya tidak tahu apa yang ia kos. Kelihatan seperti 14 bilion disimpan telah dibelanjakan untuk landasan yang lebih pendek, kira-kira satu pertiga panjang.

7. Namun, ada sesuatu telah banyak wang yang disimpan. Jet kecil saya yang digunakan adalah baik hanya untuk Timbalan Perdana Menteri. Sebuah jet besar telah dibeli tidak melalui saluran biasa tetapi oleh beberapa individu persendirian. Terdapat penafian oleh Kerajaan yang A320 telah dibeli untuk digunakan oleh Perdana Menteri. Tetapi pesawat itu sehingga ke hari ini yang digunakan oleh Perdana Menteri. Tertanya-tanya mengapa perjanjian itu melanda. Yang benar-benar memiliki pesawat? Berapa banyak wang yang telah disimpan oleh Kerajaan dari perjanjian ini?

8. Kemudian terdapat koridor untuk dibangunkan. Setiap satu berharga 70 bilion Ringgit.Kemudian ia belajar bahawa peruntukan termasuk pelaburan sektor swasta. Sebelum bajet Kerajaan adalah tentang bagaimana Kerajaan akan membelanjakan wang Kerajaan. Di bawah Tun Abdullah belanjawan Kerajaan kepada sektor swasta untuk berbelanja. Tetapi itulah allright kerana angka kelihatan baik.

9. Namun kerana tiada koridor berlepas, berbilion-bilion telah diselamatkan.

10. Ia mesti telah menjadi kerajaan yang sangat kaya yang pergi untuk Pilihan Raya Umum ke-12. Malangnya rakyat tidak menghargai berbilion-bilion yang telah diselamatkan. Mereka menolak parti Kerajaan, memberikan 5 negeri dan satu wilayah persekutuan kepada pembangkang, dan hanya majoriti kecil kepada pihak yang berjimat cermat.

11. Bayangkan berapa banyak berbilion-bilion lebih akan disimpan jika saya telah meletak jawatan lebih awal sebelum membina Lebuhraya Utara-Selatan, Jambatan Pulau Pinang, KLIA, Pelabuhan Barat, Putrajaya, Cyberjaya, menara berkembar Petronas dan pelbagai projek-projek mega yang lain. Kami akan duduk di atas gunung Ringgit.

google translator

DATUK ROSLI HUSSIN PERTAHANKAN JAWATAN KETUA UMNO BAHAGIAN BUKIT GANTANG

Posted: 22 Aug 2013 09:44 PM PDT

Rosli Hussin

Setakat hari ini TM mendapat info bahawa Datuk Rosli Hussin mantan Adun Trong akan mempertahankan jawatannya sebagai Ketua Umno Bahagaian.

Pencabarnya juga adalah hebat-hebat belaka antaranya ialah Dato Syed Hussin bekas Ketua Pemuda Umno Bahagian terbut era 90an, beliau adalah seorang ahli koperat yang berjaya di Kuala Lumpur.

Seorang lagi calon juga seorang usahawan yang hebat iaitu usahawan kolej kejururawatan yang terkenal dan pengerusi sebuah pertubuhan NGO yang sering membantu orang miskin di Bukit Gantang iaitu Saudara Habidi Zain .

Tokoh lain ialah Datuk Captain Razak Baba yang sering turun padang membantu rakyat terutama di sekitar Kuala Sepetang. Beliau juga merupakan sabahat kepada Perdana Menteri Najib Razak dan juga Tun Abdullah Badawi. 

Dan calon terakhir yang terkenal sebagai penulis ialah Saudara Aziz Shariza. 

ADUN TRONG KALAH BERTANDING KETUA CAWANGAN

Posted: 22 Aug 2013 09:23 PM PDT

Petikan di atas adalah daripada blog Cikgu Din SMK St Goerge Taiping atau nama blog  'sisi bukit', beliau juga menjawat tugas sebagai pegawai khas kepada Nizar Jamaluddin sejak sekian lama.

Cerita sebenarnya adalah;

Dr Zabry tidak mahu bertanding apa-apa jawatan dan keseluruhan ahli yang aktif telah bermuafakat untuk melantik En Tahir bin Khalid (40an) sebagai Ketua Cawangan yang baru. Ia di persetujui oleh Dr Zabry juga.

Pada tarikh persidangan cawangan ada dua orang ahli yang bersikap haru-biru dan suka kacau dan sengaja ingin memalukan Dr Zabry telah bertindak dengan mencadangkan Dr Zabry sebagai calon ketua cawangan. Orang tersebut ialah Puan Nurainun bt Abd Majid dan disokong oleh En Haris Nawi.

Dr Zabry pun satu hal,  sepatutnya bangun dan menarik diri daripada dicalonkan. Ini diam macam kayu, akibatnya dia kena getah oleh orang yang ingin memalukan dan menjatuhkan maruah beliau.

Cawangan Kg Temelok memang ramai ahli dan mencecah 200 orang dan kehadiran dalam persidangan tersebut lebih kurang 60 orang.

Bagaimana pun perwakilan ke persidangan cawangan tersebut sebulat suara memilih Dr Zamry sebagai salah seorang daripada 5 perwakilan ke persidangan bahagian.

sekian.
ISU KEMENANGAN DALAM MEMPERTAHANKAN KALIMAH ALLAH LANGSUNG TIDAK MENDAPAT TEMPAT DALAM HARAKAH

Posted: 22 Aug 2013 05:09 PM PDT


TINDAKAN BACUL D.A.P MEMALUKAN, SEPATUTNYA LAWAN DAN SAMAN R.O.S

Posted: 22 Aug 2013 04:42 PM PDTDAP telah menetapkan 29 September untuk mengadakan banyak yang bercakap-tentang pilihan raya semula bagi jawatan kuasa eksekutif di tengah-tengah (CEC), Setiausaha Agung, Lim Guan Eng mengumumkan hari ini .

Walaupun tunduk kepada perintah itu daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS), Lim berkata parti itu akan menampilkan barisan yang sama calon yang bertanding untuk jawatan pada 15 Disember tahun lepas di pemilihan baru, kecuali satu - bekas Seremban MP, John Fernandez, yang berhenti DAP sebelum 5 Mei pilihan raya umum.

Lim juga berkata bahawa perwakilan yang telah dipecat keluar dari parti itu juga akan dibenarkan untuk mengundi dalam pertandingan baru, jika mereka memilih untuk kembali.

"Mesyuarat hari ini memutuskan bahawa perwakilan yang telah dipecat daripada parti akan dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam pilihan raya semula mereka harus memilih untuk mengambil bahagian sudah tentu," kata Lim pada sidang akhbar.

Beliau berkata parti itu juga telah memutuskan untuk menangguhkan mesyuarat agung tahunan bagi Jawatan kuasa Perhubungan Kawasan Parlimen dan konvensyen negeri lain sehingga selepas ia menyimpulkan pertandingan CEC kontroversi.

MP Seremban Anthony Loke Siew Fook akan Kongres Pengerusi Jawatan kuasa Pemandu Khas dan Serdang MP Dr Ong Kian Ming sebagai Pegawai kembali untuk pilihan raya semula.

The RoS telah mengarahkan DAP untuk menjalankan pilihan raya yang lain untuk pemimpin tertinggi pada awal bulan ini selepas beberapa ahli tidak puas hati mendakwa pemilihan Disember telah rigged untuk membolehkan individu-individu tertentu untuk menjadi kapal CEC.

Pengawal selia masyarakat berpindah ke bertindak selepas Lim mendedahkan pada 4 Januari bahawa audit dalaman menunjukkan kesilapan dalam penjadualan undi daripada pemilihan parti Disember yang katanya adalah disebabkan oleh masalah teknikal apabila keputusan telah dipindahkan ke komputer menggunakan Microsoft Excel program.

The RoS kemudiannya mengarahkan pusingan baru pilihan raya, berkata ia adalah "tidak berpuas hati" dengan penjelasan DAP.

Tidak berpuas hati, parti pembangkang persekutuan enggan mematuhi arahan RoS, berkata ia telah gagal untuk membenarkan perintah melampaui berkata ia adalah "tidak berpuas hati".

Tetapi takut pembatalan pendaftaran, DAP mengalah di bawah

PERANG SEMAKIN HANGAT DI PASIR SALAK

Posted: 22 Aug 2013 10:58 AM PDT


Zaman Anwar berkuasa Tajudin Rahman pernah dipecat dari Umno atas kesalahan rasuah politik, Semua nya kerana Tajudin memberi bantuan basikal kepada  anak-anak sekolah di kawasannya, Oleh itu hasrat Tajudin untuk bertanding jawatan Ketua Umno Pasir Salak gagal dan Ramli Ngah Talib kekal sepenggal lagi.

Berkat kesabaran Tajudin akhirnya berjaya juga memegang jawatan Ketua Bahagian. Kini sudah ada muka baru yang sekali lagi sedang berusaha untuk menjatuhkan Tajudin.

Siapakah individu tersebut?

Kerana nak sambung kontrak tandas ditutup sementara

Posted: 22 Aug 2013 10:32 AM PDT
Ini tandas awam Putrajaya... 

Dilarang guna oleh kontraktor maintainance sebab pihak berkuasa Perbadanan Putrajaya nak buat inspection ! 

Jika kotor mungkin tender tak akan disambung lagi... (ditugaskan seorang tukang cuci kat depan itu untuk menghalang orang ramai dari menggunakannya)

Kenapa kereta Proton di Australia lebih murah daripada Proton di Malaysia?

Posted: 22 Aug 2013 10:15 AM PDT

GAMBAR ini adalah propaganda yang sedang meluas dikongsi di FB. Ia disebarluaskan untuk menghasut kebencian terhadap Proton dan kerajaan dengan menggunakan data yang cukup mengelirukan. Sebelum kita membuat penilaian, ada baiknya kita membuat analisa secara objektif.
...
Persoalannya, adakah benar kereta Preve lebih murah di Australia berbanding Malaysia? Jawapannya adalah Ya dan Tidak. Ia adalah lebih murah di Australia kerana cukai tidak dikutip sepenuhnya ketika pembelian dibuat.

Di Malaysia, kereta Proton juga tertakluk kepada cukai eksesais walaupun cukai import bagi Proton adalah lebih kecil.

Tahukan anda bahawa di Malaysia, kita memberi subsidi petrol tetapi di Australia, bukan sahaja petrol tidak disubsidikan, malah mereka mengenakan dua jenis cukai eksais petrol dan kemudian GST petrol?

Ini bermakna, setiap kali anda mengepam petrol atau memandu, kerajaan Australia mengutip cukai daripada anda. Petrol di Australia adalah kira-kira RM4.46 seliter berbanding RM1.80 seliter di Malaysia. (Semua harga berdasarkan negeri Victoria. Sydney adalah lebih mahal)

Cukai jalan di Australia pula adalah kira-kira RM2,100 setahun manakala Malaysia adalah RM90 untuk model ini Proton Preve. Insurans di Australia adalah RM2700 setahun berbanding hanya RM1700 setiap tahun di Malaysia.

Jika dibuat pengiraan, purata 20,000 km perbatuan setiap tahun, pemvbelian Proton Preve adalah masih murah di Malaysia. Pada tahun pertama, Proton Preve (Australia) adalah RM61,805,23. Proton Preve (Malaysia) adalah RM61,336,80.

Selepas tiga tahun, Proton Preve (Australia) adalah RM89, 376,83. Proton Preve (Malaysia) adalah RM72, 203,40. Perbezaan ini adalah lebih besar jika anda membandingkan model yang lebih murah seperti Saga atau Gen2.

Apapun, diharap Kerajaan BN akan menepati janji mereka untuk mengurangkan harga kenderaan Malaysia sebanyak 30% dan ini akan meningkatkan lagi perbezaan.

Jangan bandingkan dolar untuk dolar kerana kita juga perlu membandingkan cukai Australia dan juga lebih tinggi (dijangka akan menjadi lebih tinggi tahun ini) kadar pengangguran dan kepesatan ekonomi mereka. Dalam soal ini, proton juga tentunya mengambil kira faktor-faktor ini bagi memastikan jenama dan produk mereka boleh berkembang di luar negara termasuk Australia.

7 Ribu Pemuda Pas Bantah Konsert Metallica

Posted: 22 Aug 2013 06:35 AM PDT

Pas melaporkan 7 ribu ahlinya berada di Stadium Merdeka bagi membantah konsert tersebut.

Tetapi amatlah pelik kerana 7 batang pun tak nampak muka Pas untuk mempertahankan isu kalimah Allah di Mahkamah Rayuan.

Memang hangit punya Pas Pis Pus.

Selepas ini eloklah Pas Pis Pus membantah tindakan Sham Kamekaze yang usung gitar dan menyanyi Rock dalam masjid.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Logo Baru Parti Kencing Rakyat

Posted: 22 Aug 2013 06:31 AM PDT

SEGAMBUT, 22 OGOS 2013 : Parti Kencing Rakyat Hari ini melancarkan logo barunya bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke-14 yang akan datang. Mursyidul Amnnya, Saudara Anuuuuar Berahi hari berkata, sejajar dengan Reformasi, Ubah, Ini Kalilah, beliau ingin membawa paradigma baru dalam partinya itu.

"Kita yakin, 400 Ribu Bangla akan diimport masuk dalam PRU14 yang akan datang" ujarnya.

Ditanya mengenai perancangannya pada masa akan datang sekiranya parti pemerintah jatuh dalam PRU 14, beliau berkata;

"Kita sudah sediakan pelan untuk menempatkan mereka-mereka yang kalah dalam sebuah kampus untuk memastikan ilmu-ilmu mereka dapat dikongsikan bersama-sama mahasiswa."

"Insyallah kalau pemerintah jatuh, kita akan lantik mereka semua jadi proffesor."

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Waytha Moorthy tak layak jadi menteri di Jabatan Perdana Menteri

Posted: 22 Aug 2013 05:22 AM PDT

Sudah dua isu besar yang melanda orang India selepas PRU 13.

Pertama isu 'kantin dalam tandas' dan isu kedua ialah serangan polis terhadap kongsi gelap India dari kumpulan 04.

Dalam isu pertama di SK Pristina Sungai Buloh, tidak nampak peranan W. Moorthy tetapi apabila kes ambush dan bunuh terhadap Kongsi Gelap 04, tiba-tiba suara W.Moorthy muncul dan seolah-olah tak puas hati dengan tindakan PDRM. Beliau juga mendesak diadakan inkues.

Tindak tanduk Moothy semenangnya mengguris perasaan Polis dan juga rakyat yang cintakan keamanan.

Ia juga seolah-olah campur tangan dalam urusan polis.

Apakah motif sebenar Moorthy?


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Masuk Pas lebih mudah daripada masuk Umno

Posted: 22 Aug 2013 05:02 AM PDT

"Cilabai betul la.. nak daftar ahli umno pon susah.aku igt aku dh jadi ahli umno. Rupanya sampah.. dah dekat 2 tahun daftar. Tp masih xdak jadi2 lg umno. Geleng kepala betoi. Masalah xpernah selesai2.. apa masalah umno pb pon aku xtaw. Mintak boss campurtangan solve problem ni. Kalau tak.masalah ni takkan selesai" (pb bermaksud Umno Parit Buntar Perak)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Bagaimana Bas Uzur Boleh Beroperasi?

Posted: 22 Aug 2013 04:57 AM PDT

Ada penumpang bas yang selamat menyatakan bas sudah uzur dan pemandu ada memberhentikan bas di tepi jalan sebelum kejadian dan kemudian meneruskan perjalanan sebelum terhumban ke dalam gaung sedalam 60 meter.

Mengikut kebiasaan JPJ, bas akan diperiksa mengikut jadual dan sudah tentu bas tersebut lulus ujian Puspakom.

Adakah benar bas tersebut menjadi pemeriksaan atau hanya main lulus atas kertas sahaja.

Nampaknya bukan saja bas yang perlu disiasat, tetapi Puspakom juga perlu disiasat.

SPAD kena siasat Puspakom sampai kelubang cacing, Hasil siasatan jangan jadi pekasam ikan SEPAT.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

The Unspinners

Posted: 22 Aug 2013 11:34 PM PDT

sekupangdua

Posted: 22 Aug 2013 11:29 PM PDT

sekupangdua


TERPULANG PADA KORANG, BERANI ATAU BODO ATAU MEMANG NAK MAMPUS

Posted: 22 Aug 2013 06:00 PM PDT

Jom tengok koleksi gambar manusia- manusia berani mati. Ada berani? Kalau saya… naik motor pun memang tak pandai la… apa lagi nak terbang-terbang macam ni..haha
bm1 Berani Mati Punya Orang
bm2 Berani Mati Punya Orang
bm3 Berani Mati Punya Orang
bm4 Berani Mati Punya Orang
bm5 Berani Mati Punya Orang
bm6 Berani Mati Punya Orang
bm7 Berani Mati Punya Orang
bm8 Berani Mati Punya Orang
bm9 Berani Mati Punya Orang
bm10 Berani Mati Punya Orang
bm11 Berani Mati Punya Orang
bm12 Berani Mati Punya Orang

AWAS GAMBAR NGERI! MANUSIA DILUAR PEMIKIRAN MAKAN MERCUN

Posted: 22 Aug 2013 07:00 AM PDT

BETIS TERTUSUK KAYU KETIKA BERBASIKAL


ANGKARA JUDI DALAM VIDEO GAMES, KAWAN DIKERAT-KERAT...?


MASAK ANAK SENDIRI...?

KERANA MABUK, MERCUN PUN DIMAKAN....?

Dunia kini makin pelik...? Kes-kes yang berlaku di sekeliling kita, kadang-kadang memang pelik dan sukar diterima oleh akal yang sempurna. Manusia kadangkala sanggup bertindak di luar batasan kemanusiaan sehingga binatang pun terpaksa mengaku kalah....?

BILA GILA INGIN BERKUASA, TOLAK DEMOKRASI DAN RAMPAS KUASA

Posted: 22 Aug 2013 05:00 AM PDT
TENTERA MESIR GEMPUR RAKYAT SENDIRI...GILA...?


Adly Mansour seorang Kristian

General Abdel Fattah al-Sisi
Beginilah jadinya bila kuasa yang menjadi rebutan, tak kira samada gagal demi tamak dan gila  kuasa pilihan rakyat melalui demokrasi pun ditolak dan tetap mahu merampas kuasa sehingga akhirnya tentera akhirnya membunuh rakyat sendiri, Demokrasi tidak lagi jadi pilihan rakyat keran segelentir yang tamak kuasa sekalipun gagal akhirnya merampas kuasa dengan mengulingkan kerajaan yang sedia ada, ianya sudah tentu tidak berakhir dengan baik sebaliknya  setiap hari kita akan membilang nyawa rakyat yang terkorban...

Presiden sementara (GILA) Mesir, Adly Mansour mengisytiharkan perintah darurat selama sebulan bermula semalam dan mengarahkan tentera membantu Kementerian Dalam Negeri mengetatkan tahap keselamatan (yakni membunuh rakyat sebangsa sendiri) semata-mata cita-cita rakus politik sempit yang sadis dan mabuk darah. Tanggapan penulis, tiada bangsa di dunia ini sezalim dan seganas Yahudi meleset sama sekali. Rupa-rupa adanya seekor 'dajal' yang lebih ganas daripada DAJJAL kini. Dan Dajjal itu ialah Presiden sementara Mesir sekarang iaitu Adly Mansour. Ya Allah, Engkau hapuskan mereka yang zalim dari muka bumi-Mu ini...!!!!

MADE IN INDIA, KEH KEH KEH

Posted: 22 Aug 2013 01:00 AM PDT

Sebenarnya pekara pelik dan kadangkala melucukan seperti gambar-gambar nie menghairankan kita tetapi ianya sebenarnya bukan asing bagi mereka sebaliknya menjadi kebiasaan didunia mereka, cuma bagi kita ianya tak sepatutnya berlaku di negara kita yang tidak sedaif mereka...
Sesetengah perkara atau kejadian amat lucu di tempat kita tetapi sangat biasa di tempat lain. Lain padang, lain belalang....!

BELANJA MATI YANG PALING MAHAL DIDUNIA (5 JUTA) HANYA UTK IBUNYA

Posted: 21 Aug 2013 11:43 PM PDTPada 4 mac , seorang usahawan tempatan China mengadakan upacara pengebumian mewah untuk ibunya, tapak majlis itu ditetapkan, beribu-ribu2 orang menabur bunga. Bilangan saudara mara dan pekerja syarikat yang datang merakamkan ucapan takziah mereka dan jumlah orang awam yang datang mececah 20 ribu.. Kos upacara ini memcecah 5 juta yuan (793 905 U.S. dollars)MEMANG BINATANG BETUL LA, BUAT SEKS DITEMPAT AWAM LAGI...

Posted: 21 Aug 2013 08:50 AM PDT

                                        

GAMBAR-GAMBAR TENGAH BUAT SEKS DI TEMPAT AWAM, BINATANG TUL LER... TANPA SEGAN SILU LAGI, DAH LER TAK BERBAJU, TAKDA SEURAT BENANG PUN MENUTUP BADAN.... EKEKEKE.... 
 terselubung.blogspot.com  terselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.com  terselubung.blogspot.com terselubung.blogspot.comterselubung.blogspot.com

Panglima Perang Cyber

Posted: 22 Aug 2013 11:28 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Memang Benar Slogan Pelancongan Malaysia Sama Slogan Negara Israel !

Posted: 22 Aug 2013 07:12 AM PDT

Slogan 'Endless Possibilities': Malaysia Lancar Lebih Awal Dari Israel

Slogan 'Endless Possibilities' yang bakal dilancarkan pada 17 September menjadi topik hangat di kalangan beberapa blog dan pelayar internet kerana ia dikatakan menyamai slogan Kementerian Pelancongan Israel iaitu 'One Place, Endless Possibilities'.

Memandangkan Malaysia telah pun menggunakan slogan Satu Malaysia, maka penambahan 'Endless Possibilities' menjadikan persamaannya begitu ketara.

Justeru, pantas, Malaysia dituduh sebagai meniru Israel, sekali gus, motif kerajaan diragui.

Hakikatnya, Malaysia telah pun memperkenalkan slogan 'Endless Possibilities' jauh lebih awal dari Israel iaitu ketika menghadiri World Economic Forum di Davos pada 13 Disember 2012. Untuk itu, satu video bertajuk 'Malaysia-Endless Possibilities' dibuat yang memaparkan Dato' Seri Najib sendiri mempromosi Malaysia. ( http://www.youtube.com/watch?v=04_aNZ8nK_M (Preview) )

Video tersebut telah pun dimuatnaik ke Youtube pada tarikh 5 Februari 2013.

Kementerian Pelancongan Israel pula hanya menggunakan slogan 'One Place, Endless Possibilities' di dalam laman web promosi mereka pada sekitar Mei 2013. Slogan tersebut tidak pernah dilancarkan secara rasmi, tetapi hanya menjadi 'tagline' pelancongan bagi negara Israel yang tidak diiktiraf.

Jelaslah bahawa Malaysia tidak meniru Israel tetapi mungkin Israel yang meniru Malaysia, sama ada secara sengaja dan mungkin juga secara tidak sedar.

Persoalannya, kenapa ramai yang terus menuduh Malaysia yang meniru Israel dan tidak sebaliknya? Apakah ia kerana 'persepsi' atau sememangnya rakyat Malaysia tidak pernah punya keyakinan diri?

Mungkin sudah tiba masanya rakyat Malaysia menukar cara kita berfikir dan tidak terlalu memandang rendah kepada diri sendiri. Yang lemah dan buruk tidak semestinya dari kita, dan yang bijak dan cantik itu tidak semestinya bukan dicipta oleh orang kita.

Inilah -Wajah Wajah Penyokong Tegar Kalimah Allah di Mahkamah Rayuan Sebentar Tadi

Posted: 22 Aug 2013 02:16 AM PDT
Mana pergi Hj Hadi Nik Aziz ??? Sedangkan mereka pemimpin parti politik Islam ??? 

Hanya Nasaruddin Mat Isa yang sanggup hadir demi agama.

Jangan tanya ke mana Najib dan Muhyidin kerana mereka telah menghantar Pemuda Umno diwakili Datuk Razali Ibrahim serta pemimpin yang lain seperti Lokman Adam, Armand PJU, Tun Faisal, untuk hadir.

Sekali lagi mana pergi pemimpin pemuda PAS ??? 

Mana slogan Islam jika bab kalima Allah pun gagal tunjukkan kejantanan kerana takut hilang sokongan bukan Islam.

Pundeklah !!!

Inilah Wajah Peguam-Peguam Layak Digelar Perwira Bela Kalimah Allah di Mahkamah Rayuan

Posted: 22 Aug 2013 01:44 AM PDT

Tahniah diucapkan kepada semua peguam yang telah berjuang demi kesucian agama Islam...


Waythamoorthy told to quit over allegation - Minister DS @Zahid_Hamidi

Posted: 22 Aug 2013 01:15 AM PDT

PUTRAJAYA: Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi has asked Deputy Minister in the Prime Minister's Department, P. Waythamoorthy, to quit his post if the latter insists on speaking out against the police force.

Answering to the senator's allegation that five members of the Gang 04 were "executed" by the police raiding team several days ago, Ahmad Zahid said Waythamoorthy should not interfere in police work.
"Even I do not intervene in police matters and let them do their work as they deem fit," he told a press conference today.
He said the former Hindu Rights Action Force (Hindraf) chairman's allegation was unbecoming as he was now part of the government and no longer a leader of the non-governmental organisation (Hindraf).
"He (Waythamoorthy) is now part of the government but if he wants to comment on government's policies, then he better go back to heading the NGO," Ahmad Zahid said.


Read more: Waythamoorthy told to quit over allegation - Latest - New Straits Times http://www.nst.com.my/latest/waythamoorthy-told-to-quit-over-allegation-1.342059?localLinksEnabled=false&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter#ixzz2cgT6I1lz

Kalimah Allah: Permohonan gereja ditolak

Posted: 22 Aug 2013 12:59 AM PDT


PUTRAJAYA 22 Ogos - Mahkamah Rayuan sebentar tadi membuat keputusan menolak permohonan Gereja Roman Katolik untuk membatalkan rayuan kerajaan dan majlis agama Islam berhubung kebenaran menggunakan kalimah Allah dalam majalah mingguan Herald.

Keputusan itu dibuat oleh panel tiga hakim diketuai Datuk Seri Abu Samah Nordin yang bersidang bersama Hakim Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Hakim Datuk Rohana Yusuf. - UTUSAN ONLINEArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20130822/ma_10/Kalimah-Allah-Permohonan-gereja-ditolak#ixzz2cgPn1w00
© Utusan Melayu (M) Bhd

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 22 Aug 2013 11:27 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


ALHAMDULILAH Permohonan Gereja Guna Kalimah Allah Di TOLAK

Posted: 22 Aug 2013 12:54 AM PDT


Mahkamah Rayuan hari ini membuat keputusan menolak permohonan Gereja Roman Katolik untuk membatalkan rayuan kerajaan dan majlis agama Islam berhubung kebenaran menggunakan kalimah Allah dalam majalah mingguan Herald.

Keputusan itu dibuat oleh panel tiga hakim diketuai Datuk Seri Abu Samah Nordin yang bersidang bersama Hakim Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Hakim Datuk Rohana Yusuf. - UTUSAN ONLINE

Berita penuh...

PUTRAJAYA 22 Ogos - Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini memutuskan untuk menolak
permohonan Gereja Roman Katolik untuk membatalkan rayuan majlis agama Islam dan pihak lain berhubung kebenaran menggunakan kalimah Allah dalam majalah mingguan Herald

Keputusan berkenaan diputuskan oleh tiga panel hakim yang diketuai Datuk Wira Abu Samah Nordin mula yang bersidang pada pukul 9.30 pagi dan berhenti rehad pada pukul 12.55 tengah hari kemudian bersambung semula 3.30 petang.

Dengan keputusan itu bermakna
prosiding rayuan penuh dijangka akan diadakan pada 10 September 2013 tidak akan dijalankan.

Kronologi pertikaian penggunaan kalimah Allah bermula pada pada 16 Februari 2009 apabila Ketua Paderi Roman Katolik Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam memfailkan semakan kehakiman berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan gereja iaitu The Herald serta menamakan Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan sebagai responden.

Gereja itu menuntut, antara lain, satu deklarasi bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri pada 7 Januari 2009 berhubung larangan penggunaan kalimah Allah dalam The Herald adalah tidak sah, dan kalimah Allah bukanlah eksklusif kepada agama Islam.

Majalah mingguan Katolik yang dicetak dalam empat bahasa, menggunakan kalimah Allah sebagai terjemahan untuk God bagi seksyen bahasa Malaysia namun kerajaan berhujah bahawa kalimah Allah hanya boleh digunakan secara eksklusif oleh orang Islam sahaja.

Pada 31 Disember 2009, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Lau Bee Lan memerintahkan bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri melarang penerbitan akhbar mingguan The Herald itu daripada menggunakan kalimah Allah dalam majalah edisi bahasa Malaysia, adalah menyalahi undang-undang, batal dan tidak sah.
Kronologi pertikaian penggunaan kalimah Allah.

Pada 5 Januari 2010, Kementerian Dalam Negeri (KDN) memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan Gereja Katolik menggunakan kalimah 'Allah' dalam penerbitan Herald - The Catholic Weekly.

Pada Julai 2013 Titular Roman Catholic Archbishop of Kuala Lumpur memfailkan permohonan bagi membatalkan permohonan rayuan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh majalah mingguan Katolik The Herald.-UTUSAN ONLINE

Belantan

Posted: 22 Aug 2013 11:05 PM PDT

Belantan


Yuktes Vijay, bekas pembantu peguambela Anwar kemuka bukti?

Posted: 22 Aug 2013 09:55 PM PDT


Bekas pembantu peguambela utama Anwar Ibrahim menyerahkan dokumen dan surat rasmi kepada Peguam Negara semalam, yang didakwa sebagai bukti penipuan Ketua Pembangkang itu bagi menangguhkan perbicaraan kesnya di mahkamah.

Yuktes Vijay, yang pernah menjadi pembantu Sankara Nair selama dua setengah tahun bermula Oktober 2010, berkata bukti itu termasuk salinan laporan, e-mel dan sijil cuti sakit palsu yang digunakan Anwar.

Kemuka sijil cuti sakit palsu

"Semua ini beliau (Anwar) gunakan sebagai alasan untuk tidak menghadiri sesi perbicaraan mahkamah bagi kes perhimpunan BERSIH 3.0 pada September tahun lalu. Saya bukan hanya membuat dakwaan semata-mata, setiap apa yang saya katakan turut dikemukakan dengan bukti.

Yuktes hari ini telah menyerahkan bukti sijil sakit palsu Anwar Ibrahim kepada wakil Pejabat Peguam Negara. Menurut Yuktes sijil tersebut adalah palsu dan telah diuruskan oleh Rafizi atas arahan Anwar.

"Antara sebab beliau (mengemukakan sijil cuti sakit palsu) bukan hanya untuk melengahkan kes, tapi memberi kelebihan kepadanya untuk berkempen bagi Pilihan Raya Umum Ke-13," katanya selepas menyerahkan dokumen berkenaan kepada Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Peguam Negara, Za'ba Abu Bakar, di sini semalam.

Yuktes sebelum ini membuat laporan polis bagi mendesak siasatan dilakukan ke atas Anwar berhubung perkara sama.Beliau juga berharap Peguam Negara akan mengambil tindakan secepat mungkin kerana walaupun sijil cuti sakit palsu dianggap perkara kecil, ia adalah satu kesalahan besar apabila membabitkan institusi kehakiman negara.

Katanya, beliau sudah menghubungi beberapa badan luar negara yang selama ini menyokong Anwar atas dasar simpati bagi mendedahkan perkara yang sama.

Suara Politik
Belantan

Arab Spring gagal : MB Khalid kritik dan salahkan PM?

Posted: 22 Aug 2013 05:15 PM PDT


Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengkritik kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung kerana didakwa gagal memainkan peranan dengan baik berhubung isu keganasan di Mesir.

Abdul Khalid berkata, kegagalan Malaysia untuk memainkan peranan utama di peringkat antarabangsa untuk mengajak badan dunia menamatkan krisis itu amat mengecewakan.

Menurutnya, krisis di Mesir kini menjadi bencana kemanusiaan yang tidak boleh digunakan untuk mendapat kelebihan politik tempatan.

"Ini dibuktikan oleh komen Perdana Menteri pada hari-hari awal krisis, di mana beliau menggunakan penderitaan rakyat Mesir sebagai satu peluang untuk mengingatkan rakyat Malaysia agar berhati-hati terhadap perubahan.

"Malaysia sepatutnya memanfaatkan kedudukannya terutama di kalangan negara-negara Islam untuk membawa penyatuan bagi menolak keganasan ini dengan memberi tekanan di peringkat antarabangsa untuk membincangkan krisis di Mesir termasuk pihak yang terlibat melakukan keganasan tersebut," katanya melalui kenyataan akhbar di sini semalam.

Abdul Khalid berkata, keganasan berterusan yang mengorbankan ribuan nyawa rakyat Mesir perlu menjadi satu perkara yang membimbangkan semua pihak.

Menurutnya, keganasan dan tindakan keras oleh tentera bukan penyelesaian kepada mana-mana krisis politik.

Katanya, dalam jangka masa panjang, tindakan sebegini untuk mencapai matlamat politik sentiasa berakhir dengan kegagalan dan penderitaan bagi rakyat.

"Seperti keadaan sekarang yang terus berlaku di luar kawalan, kami menyeru semua pihak dalam konflik Mesir untuk menghentikan keganasan dan kembali kepada proses demokrasi yang aman.

"Peningkatan keganasan oleh mana-mana pihak bukan sahaja meningkatkan pertumpahan darah tetapi juga merumitkan lagi krisis politik dan sosial hingga semakin sukar dikawal," katanya.

Abdul Khalid berkata, tindakan keganasan oleh tentera Mesir ini mendapat kecaman di seluruh dunia.

Menurutnya, penggunaan kuasa tentera hanya akan membawa lebih kematian dan melemahkan pergerakan politik dan sosial.

Katanya, pihak yang terlibat dalam keganasan sama ada pemimpin-pemimpin tentera atau sebahagian daripada pemimpin kerajaan mesti dibawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa kerana melakukan jenayah kemanusiaan seperti yang berlaku dalam kes-kes besar melibatkan pencabulan hak asasi manusia seperti konflik di Bosnia-Herzegovina.

Beliau berkata, keadilan mesti dilakukan dan proses politik damai berdasarkan prinsip-prinsip demokrasi tulen perlu dimulakan segera.

Inilah masalahnya apabila tidur sambil bercakap! Jaga tepi kain sendiri dahulu sebelum nak jaga tepi kain orang? Tak tahu hal sebenar, jangan cuba nak jadi HERO! Pening..pening dapat MB kuat TIDOR sambil bercakap macam Khalid ni!!!

Suara Politik
Belantan

Nasharuddin Gesa PAS Kembali Perjuangan Asal Pertahan Kalimah Allah?

Posted: 22 Aug 2013 06:57 AM PDT


Selain akhbar Katolik, The Herald, bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa hari ini melahirkan kebimbangannya terhadap beberapa pihak yang mempertahankan kalimah Allah ini demi kepentingan peribadi mereka.

Bekas Timbalan Presiden PAS itu berkata, ini kerana mereka hadir di perkarangan Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini dilihat hanya berjuang mempertahankan penggunaan kalimah Allah di dalam Bible versi Bahasa Melayu sahaja sekaligus menimbulkan syak wasangka terhadap umat Islam di negara ini yang bimbang jika akidah umat Islam berjaya dipesongkan oleh pihak berkenaan.

"Secara pasifik timbul persoalan kenapa hanya Bible versi Bahasa Melayu sahaja yang hendak digunakan kalimah ini sedangkan versi lain tidak.

"Jadi itu yang menimbulkan persoalan dan syak-wasangka dan saya rasa ini satu perancangan yang berstrategi pihak-pihak tertentu," katanya kepada Antarapos, sebentar tadi.

Sehubungan itu, Nasharuddin meminta PAS yang kini menjadi rakan sekutu kepada DAP dan PKR perlu berbalik kepada perjuangan asal dalam mempertahankan penggunaan kalimah Allah.

Katanya lagi, PAS perlu berpegang kepada keputusan Majlis Syura Ulama dan bukan tunduk kepada keputusan bersama DAP dan PKR yang sebelum ini berlawanan dengan keputusan Majlis Syura Ulama parti itu.

"Saya berpegang kepada Majlis Syura Ulama PAS kerana pandangan Majlis Syura Ulama PAS ini sangat jelas dalam isu ini dan saya lihat, perkara ini duba dikeluarkan daripada perbincangan sebenarnya kerana mungkin ada percayuturan-percaturan politik diambilkira.

"Pada saya isu yang berkaitan dengan akidah Islam ini tidak harus dipolitikkan, dan mereka harus berpegang kepada prinsip tambahan pula kenapa hanya Bible versi Bahasa Melayu saja yang hendak diguna oleh mereka," katanya.

Beliau berkata demikian selepas dilihat mengikuti prosiding Mahkamah Rayuan hari ini yang mendengar permohonan Gereja Roman Katolik untuk mengenepikan larangan penggunaan kalimah Allah dalam akhbar mingguan, The Herald.

Sementara itu salah seorang perayu , Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman dari Majlis Agama Islam Selangor (Mais) yang mengemukakan rayuan bagi membatalkan penggunaan kalimah Allah digunakan dalam The Herald menegaskan sepatutnya pihak Gereja Roman Katolik perlu menunggu September ini untuk mendengar keputusan kalimah Allah.

Bagaimanapun katanya, pihak Gereja didakwa cuba untuk membatalkan rayuan daripada sembilan perayu yang merayu supaya kalimah Allah tidak boleh digunakan di dalam akhbar itu.

"Sepatutnya keputusan rayuan adalah pada bulan depan, sepatutnya keputusan 10 September, jadi pihak kami menunggu untuk hadir pada perbicaraan itu tetapi tiba-tiba pihak sebelah itu minta rayuan kita dibatalkan kerana ada surat daripada Perdana Menteri mengatakan kabinet sudah membenarkan Bible dalam Bahasa Melayu diimport dan dicetak di sini.

"Oleh kerana itu, mereka kata masalah kalimah Allah itu tidak timbul lagi sebab mereka kata dalam Bible itu sudah ada perkataan Allah dan kerajaan sudah benarkan Bible itu sudah diimport.

"Jadi sekarang ini kita menunggu keputusan Mahkamah samada membenarkan untuk membatalkan hujahan rayuan," katanya.

Malah katanya yang menjadi persoalan kini ialah mengapa pihak berkenaan turut mahu menggunakan kalimah Allah di dalam akhbar mingguan mereka sedangkan sebelum ini kabinet hanya membenarkan ianya digunakan dalam kitab Bible saja.

"Hujahan kita ialah masalah keputusan kabinet tiada kene mengena dengan perkataan Allah, itu semua ada kaitan dengan Bible itu saja," katanya.

Julai lalu Mahkamah Rayuan menetapkan hari ini untuk mendengar permohonan Titular Roman Catholic Archibishop of Kuala Lumpur bagi membatalkan rayuan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan sebuah akhbar mingguan Katolik The Herald menggunakan kalimah Allah. – Antarapos

Suara Politik
Belantan

Keputusan terkini isu Kalimah Allah : Alhamdulillah...Permohonan gereja ditolak! Allah hu akbar!!

Posted: 22 Aug 2013 12:59 AM PDT


Mahkamah Rayuan hari ini membuat keputusan menolak permohonan Gereja Roman Katolik untuk membatalkan rayuan kerajaan dan majlis agama Islam berhubung kebenaran menggunakan kalimah Allah dalam majalah mingguan Herald.

Keputusan itu dibuat oleh panel tiga hakim diketuai Datuk Seri Abu Samah Nordin yang bersidang bersama Hakim Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Hakim Datuk Rohana Yusuf.

Berita penuh...

PUTRAJAYA 22 Ogos - Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini memutuskan untuk menolak permohonan Gereja Roman Katolik untuk membatalkan rayuan majlis agama Islam dan pihak lain berhubung kebenaran menggunakan kalimah Allah dalam majalah mingguan Herald

Keputusan berkenaan diputuskan oleh tiga panel hakim yang diketuai Datuk Wira Abu Samah Nordin mula yang bersidang pada pukul 9.30 pagi dan berhenti rehad pada pukul 12.55 tengah hari kemudian bersambung semula 3.30 petang.

Dengan keputusan itu bermakna prosiding rayuan penuh dijangka akan diadakan pada 10 September 2013 tidak akan dijalankan.

Kronologi pertikaian penggunaan kalimah Allah bermula pada pada 16 Februari 2009 apabila Ketua Paderi Roman Katolik Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam memfailkan semakan kehakiman berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan gereja iaitu The Herald serta menamakan Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan sebagai responden.

Gereja itu menuntut, antara lain, satu deklarasi bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri pada 7 Januari 2009 berhubung larangan penggunaan kalimah Allah dalam The Herald adalah tidak sah, dan kalimah Allah bukanlah eksklusif kepada agama Islam.

Majalah mingguan Katolik yang dicetak dalam empat bahasa, menggunakan kalimah Allah sebagai terjemahan untuk God bagi seksyen bahasa Malaysia namun kerajaan berhujah bahawa kalimah Allah hanya boleh digunakan secara eksklusif oleh orang Islam sahaja.

Pada 31 Disember 2009, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Lau Bee Lan memerintahkan bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri melarang penerbitan akhbar mingguan The Herald itu daripada menggunakan kalimah Allah dalam majalah edisi bahasa Malaysia, adalah menyalahi undang-undang, batal dan tidak sah.

Kronologi pertikaian penggunaan kalimah Allah.

Pada 5 Januari 2010, Kementerian Dalam Negeri (KDN) memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan Gereja Katolik menggunakan kalimah 'Allah' dalam penerbitan Herald - The Catholic Weekly.

Pada Julai 2013 Titular Roman Catholic Archbishop of Kuala Lumpur memfailkan permohonan bagi membatalkan permohonan rayuan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh majalah mingguan Katolik The Herald.-UMO

Suara Politik
Belantan

Terkini : Keputusan rayuan penggunaan Kalimah Allah?

Posted: 21 Aug 2013 11:40 PM PDTKeputusan rayuan Ketua Biskop Roman Katolik Tan Sri Murphy Pakiam untuk mengetepikan rayuan Putrajaya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam kitab Injil berbahasa Melayu akan didengar pada jam 3.00 petang ini.

Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Abu Samah Nordin yang mengetuai panel tiga hakim bersama-sama Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Datuk Rohana Yusof untuk mendengar rayuan itu.

Mahkamah pada ketika ini sedang berhenti untuk rehat. Sama-samalah kita berdoa mudah-mudahan kemenangan berada di pihak kita...insyaAllah!

Suara Politik
Belantan

PenangWasabi

Posted: 22 Aug 2013 09:35 PM PDT

PenangWasabi


Apa sudah jadi DAPig Guan Eng...!!! Mengapa pelabur-pelabur sudah mula tinggalkan Pulau Pinang?

Posted: 21 Aug 2013 11:12 PM PDT


Suatu ketika dahulu, Pulau Pinang merupakan antara negeri yang paling tinggi menerima pelaburan dari segi pembuatan. Malangnya, setelah lima tahun berada di bawah pemerintahan Lim Guan Eng, jumlah pelaburan terus menurun dari setahun ke setahun.

Pada tahun 2010, pelaburan di Pulau Pinang mencatat jumlah RM12.24 billion dan pada 2011 ia jatuh sehingga RM9.11 billion. Akhirnya, pada tahun 2012 jumlah pelaburan di Pulau Pinang terus merudum sehingga RM2.47 billion iaitu penurunan sehingga 73% sekali gus meletakkan negeri itu di tangga ke 6 dari segi jumlah pelaburan di antara semua negeri.


Lebih malang lagi, Syarikat Bosch Solar Energy telah membatalkan hasrat untuk meneruskan pelaburan di negeri itu yang berjumlah RM2.2 billion. Beberapa syarikat lain pula dikhabarkan telah mengeluarkan pelaburan mereka dari Pulau Pinang.

Dengan rekod pelaburan yang mengecewakan ini, Lim Guan Eng yang terlalu angkuh dan gemar memperlekeh pentadbiran Barisan Nasional wajar mencermin muka sendiri. Di manakah 'cekapnya' DAP jika jumlah pelaburan terus susut dan hilang dari setahun ke setahun?

Persoalannya apakah punca masalah ini?

Paling menarik, DAP yang terkenal dengan sikap rasis dilihat seolah-olah turut mengamalkan rasisme dalam menarik pelaburan. Ini berdasarkan kenyataan Penyelaras BN Batu Uban, Goh Kheng Sneah, bahawa Lim Guan Eng hanya berminat untuk menarik pelabur dari Taiwan, China, Hong Kong dan Korea iaitu negara-negara yang 'sebangsa' dengannya. Walhal, selama ini Pulau Pinang itu lebih banyak menerima pelaburan dari Amerika, Jepun, Jerman dan Netherland.

Penyelaras BN Batu Uban, Goh Kheng Sneah (gambar, tengah)

Apa yang berlaku membuktikan bahawa Lim Guan Eng bukanlah seorang Ketua Menteri yang bersifat 'global' yang mampu duduk setanding dan sebaris dengan para pelabur asing apatah lagi berurusan dengan duta-duta dan juga Menteri-menteri negara lain. Sedangkan, untuk menarik pelaburan langsung asing, seorang Ketua Negeri harus memainkan peranan besar dalam menjalinkan hubungan dengan negara-negara yang terbabit.

Selain itu, delegasi pelaburan juga perlu mempunyai karisma dan kebolehan untuk membuat promosi melalui media di negara-negara terbabit iaitu perlu menjalinkan hubungan dengan akhbar dan majalah yang berkaitan.

Melihat dari cara DAP mentadbir di mana pembentangan projek mega seperti terowong bawah laut yang kontroversi juga boleh tersalah taip dan mengira undi CEC yang tidak sampai 2000 juga boleh tersalah kira, maka kita memahami kenapa pelaburan di Pulau Pinang merudum.


DAP, khususnya, Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang, tidak mempunyai karisma dan kebolehan yang diperlukan untuk meyakinkan para pelabur. Lebih dari itu, reputasi dan imej beliau sebagai samseng, diktator dan penipu semakin tersebar dan terpahat kukuh sehingga menimbulkan rasa 'cuak' di kalangan pelabur.

Selain dari pelancongan, Pulau Pinang banyak bergantung kepada pelaburan dari segi ekonomi. Walaupun begitu, Lim Guan Eng nampaknya tidak begitu risau dengan apa yang berlaku. Malah, beliau lebih berminat untuk 'meraikan' kuasanya di negeri itu melalui projek merepek seperti membina 'Burung Ubah'.

Di awal pemerintahannya pula, Lim Guan Eng sibuk mencabar agama Islam sambil memperkukuhkan kedudukan Kristian di negara ini. Beliau juga sibuk berpolitik menyerang UMNO dengan tidak henti-henti membangkitkan isu perkauman.


Kini sikap Guan Eng yang rasis, tidak prihatin dan samseng mula membawa kesan buruk kepada Pulau Pinang. Dengan reputasi Guan Eng yang cukup buruk sebagai Setiausaha Agong Parti, dan kelemahannya sebagai Ketua Menteri, DAP wajar memikirkan semula kedudukannya di dalam parti.

Apakah hanya kerana beliau merupakan anak kepada Lim Kit Siang maka semua orang perlu menutup mata atas segala kebebalan beliau? Atau apakah benar tiada siapa yang lebih layak dari Lim Guan Eng untuk menerajui Pulau Pinang, mahupun memegang jawatan Setiausaha Agong di dalam parti DAP?

Penang Wasabi..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 22 Aug 2013 09:28 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Video Mangsa Nahas Bas Menceritakan Detik Detik Cemas Bas Sebelum Terjatuh

Posted: 22 Aug 2013 08:49 PM PDTKalimah Allah : Permohonan Gereja Ditolak

Posted: 22 Aug 2013 01:11 AM PDT


PUTRAJAYA 22 Ogos - Mahkamah Rayuan sebentar tadi membuat keputusan menolak permohonan Gereja Roman Katolik untuk membatalkan rayuan kerajaan dan majlis agama Islam berhubung kebenaran menggunakan kalimah Allah dalam majalah mingguan Herald.

Keputusan itu dibuat oleh panel tiga hakim diketuai Datuk Seri Abu Samah Nordin yang bersidang bersama Hakim Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Hakim Datuk Rohana Yusuf. - UTUSAN ONLINE

Video Ini Mendedahkan Syiah Cuba Menyebarkan Fahaman Itu Pada Kanak Kanak Di Lembah Klang

Posted: 21 Aug 2013 09:30 PM PDT
GERAKAN ANTI PKR

Posted: 22 Aug 2013 09:21 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


GAP DESAK DIHARAMKAN SYARIKAT CINABENG GUNA NAMA/LOGO ISLAM/MELAYU DALAM PRODUK MEREKA.

Posted: 22 Aug 2013 02:55 PM PDT

URGENT : BLOGER JOHOR WAJIB HUBUNGI GAP !

Posted: 22 Aug 2013 12:13 PM PDT

tok gajah

Posted: 22 Aug 2013 09:10 PM PDT

tok gajah


Dimane letaknye kedaulatan Negara Islam Malaysia...............

Posted: 22 Aug 2013 05:00 PM PDT


Pusingan kali ni nampak nye telah memehak kepade umat Islam Malaysia khasnye dan juge bagi umat2 Islam di seluruh donie am nye. Rate2 umat Islam di Malaysia berase lege dengan peputusan Mahkamah Rayuan berkenaan isu penggunaan kalimah Allah bagi kaum kristian.

Sebenar nye perjuangan kite ini baru bermule, makin banyak lagi ranjau2 yang pasti kite akan menempuh nye di hari muke nanti. Kaum kristian tidak akan mudah angkat tangan mengak, mereke akan terus berusahe untuk mencapai hasrat nye dengan apecare juge.

Kite sudah tiade lain pilihan selain kembali bersatu padu untuk menentang 'musuh2 Islam' yang sudah pun bertapak dan berdiri tuguh di hadapan mate. Mereke sudah dapat menghidu kelemahan umat Islam di Malaysia yang sedang berpecah belah dalam penguasaan politik.

PAS sudah memang tidak boleh di haraf lagi, hari ini halatuju parti itu sudah jauh terpesong dari sasaran nye untuk membele untung nasib agama Islam. PAS sudah tunduk tersungkur sujud di hujung kaki kaum kafir. PAS terpakse berbuat demikian se mate2 untuk mendapat sokongan dari kaum kafir demi kepentingan parti politik nye.

Kini kite sudah tiade yang lain untuk bergantung haraf selain dari UMNO yang sudah ternyate kebenaran nye dan ke ikhlasan membele agama Islam di Malaysia ini. Perjuangan UMNO memang ternyate benar2 telah membele nasib kaum melayu dan agama Islam selame memerintah negare.

Tok sangat yakin hanye UMNO sahaje yang boleh mempertahankan kedaulatan dan maruah agama Islam dari di cemari oleh kaum laknatullah yang ujud di muke bumi Malaysia. Tanpa perjuangan UMNO Tok yakin kaum kafir ni sudah pun tercapai niat dan cite2 yang mereke idamkan, iaitu memurtad kan sebanyak mungkin orang2 Islam di Malaysia ini.

Khamis, Ogos 22, 2013


Kalimah Allah: Permohonan gereja ditolak


PUTRAJAYA 22 Ogos - Mahkamah Rayuan sebentar tadi membuat keputusan menolak permohonan Gereja Roman Katolik untuk membatalkan rayuan kerajaan dan majlis agama Islam berhubung kebenaran menggunakan kalimah Allah dalam majalah mingguan Herald.

Keputusan itu dibuat oleh panel tiga hakim diketuai Datuk Seri Abu Samah Nordin yang bersidang bersama Hakim Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Hakim Datuk Rohana Yusuf. - UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20130822/ma_10/Kalimah-Allah-Permohonan-gereja-ditolak#ixzz2cgOj5Yx6
© Utusan Melayu (M) Bhd

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 22 Aug 2013 03:31 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Video) Iklan coli paling seksi tanpa tapisan!

Posted: 22 Aug 2013 04:02 PM PDT

Mujurlah iklan coli di Malaysia ini tidak begitu terbuka seperti di negera-negara seberang.

Kalau tidak, mahu ada yang terkedu, kalau yang tengah makan tu, boleh jadi terhenti seketika...hehehe!

Gurau-gurau malam Jumaat yaa!

(Gambar) Menyusu anak sambil berbogel dan....

Posted: 22 Aug 2013 08:16 AM PDT

Menyusu anak adalah amalan yang mulia. Malah susu ibu memberi khasiat yang amat baik kepada anak.

Pelbagai alasan ibu-ibu zaman sekarang berikan untuk tidak memberikan susu badan mereka kepada anak mereka. Kesibukan, kepenatan, susu habis dan kering menjadi alasan biasa bagi mereka.

Namun bagi pasangan Woodruff ini, berlainan pula ceritanya. Menurut laporan Daily Mail, sterinya yang yang sering menjadikan yoga sebagai rutin harian terkejut apabila didatangi anaknya yang sedang lapar.

Kejadian tersebut berlaku ketika beliau bermeditasi secara terbalik (rujuk gambar), anaknya Naia tiba datang dan terus ke payudaranya untuk menyusu. Kejadian spontan tersebut berjaya dirakamkam oleh suaminya.


Macam-macam hal!


'Saya sudah rasa macam ada tak kena' - Mangsa nahas bas

Posted: 22 Aug 2013 05:31 AM PDT

KUALA LUMPUR - Seorang penumpang yang cedera dalam kemalangan bas dekat Genting Highlands semalam berkata pemandu bas itu telah memberhentikan basnya di tepi jalan sebelum kemalangan seolah-olah mengesyaki sesuatu tidak kena dengan kenderaan itu.

Nur Maizatul Syazana Ahmad Sharuddin, 23, berkata sebelum bas terjunam ke dalam gaung pemandunya sempat memberhentikan bas dan turun selama tiga minit untuk melihat enjin bas sebelum naik semula dan menghidupkan enjin.

"Pada masa itu saya terdengar bunyi yang begitu kuat dari bahagian depan bas tetapi pemandu itu masih meneruskan perjalanan," katanya yang duduk di belakang pemandu bas dalam perjalanan itu.

"Masa itulah, tiba-tiba bas tidak dapat dikawal, cuba mengelak beberapa kereta dan bas tapi saya perasan bas ada melanggar dua tiga buah kereta sebelum sampai di suatu selekoh, bas terus menjunam jatuh ke dalam gaung," katanya yang kini dirawat di Hospital Sungai Buloh kepada Bernama ketika ditemui di hospital itu, dekat sini, hari ini.

Nur Maizatul yang merupakan mangsa kedua yang dibawa naik dari dalam gaung dalam insiden itu berkata ini merupakan pengalaman pertamanya pergi dan pulang dari Genting Highlands bersama kawan lelakinya, Mohd Razis Ibrahim, 23, dengan menaiki bas dan menjadi detik ngeri yang tidak akan dilupakan sampai bila-bila.

"Saya ingat lagi masa itu keadaan sangat cemas, takut dan semua menjerit kuat. Tetapi saya tidak faham mengapa bas boleh bawa ramai penumpang sehingga ada yang sanggup berdiri dan duduk di pintu tangga bas," katanya sambil menambah kawannya kini menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur.

Menceritakan pengalamannya ketika di dalam gaung itu, beliau berkata saat itu merupakan saat yang paling menakutkan apabila melihat ramai penumpang sudah bergelimpangan di sekitar bas itu dalam keadaan cukup menyayat hati.

"Saya lihat satu-satu daripada mereka depan mata saya sendiri, ada yang sudah tidak bernyawa, ada yang kritikal.

"Pada masa itu, saya meminta tolong lelaki sebelah kiri saya yang juga terselamat untuk membantu saya bangun kerana kaki saya patah tetapi dia pun tidak dapat berbuat apa-apa kerana turut mengalami nasib yang sama seperti saya (patah kaki)," katanya yang bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat swasta di Batu Caves dan menetap di Rawang bersama keluarganya.

Sementara itu, abang mangsa, Mohamad Nor Fazli Sahazmi Ahmad Sharuddin, 26, berkata beliau bersama ibunya bergegas ke tempat kejadian selepas menerima panggilan daripada ayahnya yang mengatakan adiknya terlibat dalam kemalangan di Genting Highlands.

"Ayah hubungi saya selepas seorang anggota bomba menelefonnya menggunakan telefon adik dan memberitahu adik selamat tapi cederanya agak teruk. Masa itu pukul 3.30 petang, saya tidak fikir apa terus pergi sana.

"Sejam kemudian saya sampai di tempat kejadian, saya buntu, saya pergi ke khemah yang menempatkan mayat-mayat, saya lihat satu persatu mayat sebab tidak pasti keadaan adik dan tak jumpa," katanya.

Beliau berkata kira-kira pukul 5 petang, abang iparnya menelefon beliau memaklumkan Nur Maizatul berada di Hospital Sungai Buloh.

"Masa itu, rasa bersyukur sangat adik selamat, cuma mengalami cedera di muka, patah di bahagian tulang punggung, betis dan paha," katanya.

Sementara itu, seorang mangsa warga Korea yang dirawat di Unit Kecemasan (ICU) Hospital Sungai Buloh, Kang Byoung Kuk berusia 60 tahun tidak dapat
ditemubual kerana masih tidak sedar diri. - Bernama

Kaki Dan Cebisan Organ Dalaman Manusia Ditemui Di Lokasi Nahas

Posted: 22 Aug 2013 05:01 AM PDT

Anggota keselamatan pada Khamis, kelihatan mengangkat dan mengumpul sisa-sisa barangan milik penumpang bas yang terjunam 60 meter ke dalam gaung di KM3.5 Jalan Genting Highlands, Rabu. Nahas tersebut meragut 37 nyawa dan menyebabkan 16 penumpang cedera. -fotoBERNAMA
GENTING HIGHLANDS: Kaki dan cebisan organ dalaman manusia ditemui tidak jauh dari badan bas yang remuk teruk selepas terjunam ke gaung dalam kemalangan di KM3.5 Jalan Genting Highlands.

Ketua Polis Daerah Bentong Supt Mohd Mansor Mohd Nor berkata kaki dan cebisan organ dalaman itu mungkin milik dua invidu.

Kaki itu ditemui dalam operasi mencari saki baki mangsa oleh pasukan penyelamat di lokasi kejadian nahas itu pagi ini, katanya kepada pemberita di sini hari ini.

"Antara yang ditemui dalam operasi bermula 9.45 pagi itu ialah barang-barang peribadi milik mangsa nahas yang diharap dapat membantu anggota keluarga mengecam identiti mangsa.

"Sebanyak 34 daripada 37 mayat mangsa juga sudah dibedah siasat. Rata-ratanya mati akibat kecederaan teruk di dalam badan," katanya.

Mohd Mansor berkata pasukan penyelamat juga tidak menjangka menemui mayat lain di lokasi kejadian hari ini selain menunggu siasatan Puspakom Sdn Bhd dan pasukan forensik polis di kawasan nahas sebelum menarik naik bangkai bas.

"Bas terbabas ke dalam gaung 60 meter dari permukaan jalan. Nasib baik bas tersangkut pada pokok, jika tidak bas boleh jatuh lebih jauh ke dalam," katanya.

Buat masa ini, polis belum mengambil kenyataan daripada mangsa yang selamat kerana mereka masih dalam keadaan trauma.

Beliau juga meminta orang ramai tampil ke Hospital Kuala Lumpur atau datang ke Ibu Pejabat Polis Daerah Bentong jika mengesyaki ada anggota keluarga yang terlibat dalam nahas itu. - BERNAMA

Kalimah Allah: Mahkamah Tolak Permohonan Gereja

Posted: 22 Aug 2013 02:32 AM PDT

Orang ramai dan beberapa kumpulan berhimpun di luar Mahkamah Rayuan di Putrajaya sebelum keputusan mengenai isu penggunaan kalimah 'Allah' dibuat.
PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan pada Khamis menolak permohonan Gereja Roman Katolik bagi membatalkan rayuan kerajaan dan majlis agama Islam berhubung kebenaran menggunakan kalimah Allah dalam majalah mingguan Katolik, Herald.

Keputusan dibuat oleh panel tiga hakim diketuai Datuk Seri Abu Samah Nordin yang bersidang bersama Hakim Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Hakim Datuk Rohana Yusuf.

Julai lalu, Titular Roman Catholic Archbishop of Kuala Lumpur memfailkan permohonan bagi membatalkan rayuan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan penggunaan kalimah 'Allah' oleh majalah 'Herald'.

Pada 16 Februari 2009, Ketua Paderi Roman Katolik Kuala Lumpur Tan Sri Murphy Pakiam memfailkan semakan kehakiman berhubung penggunaan kalimah 'Allah' dalam penerbitan gereja serta menamakan KDN dan kerajaan sebagai responden.

Gereja itu menuntut, antara lain, satu deklarasi bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri pada 7 Januari 2009 berhubung larangan berkenaan adalah tidak sah, dankalimah 'Allah' bukanlah eksklusif kepada agama Islam.

Majalah mingguan itu, yang dicetak dalam empat bahasa, menggunakan kalimah 'Allah' sebagai terjemahan untuk 'God' bagi seksyen bahasa Malaysia namun kerajaan berhujah bahawa kalimah 'Allah' hanya boleh digunakan secara eksklusif oleh orang Islam sahaja.

(Video) Pelakon drama selak baju tayang lurah di Sport Planet, Ampang

Posted: 22 Aug 2013 01:01 AM PDT

Video di bawah menyaksikan beberapa pelakon orang lelaki dan wanita yang baru selesai bermain futsal di Sport Planet, Ampang.

Mungkin sedang berehat-rehat selepas penat bermain. Apa yang menarik, salah seorang wanita di dalam video ini, di dakwa adalah seorang pelakon drama yang popular satu masa dahulu, Spa Q.

Beliau berpakaian agak seksi dengan hanya menyarungkan sehelai singlet biru hingga menampakkan lurah payudaranya yang berpeluh serta menghisap rokok.

Kami sebenarnya kurang pasti siapakan pelakon yang dimaksudkan. Apabila diteliti pada ruangan komen, tiada pula yang memberi nama pelakon tersebut.

Bagaimana pula dengan pembaca? Benarkah beliau seorang pelakon drama tersebut?

Tragedi bas: PUSPAKOM bakal diheret bersama?

Posted: 21 Aug 2013 11:15 PM PDT

Bas yang terjunam ke dalam gaung di Genting Highlands semalam telah disenaraihitamkan oleh pihak polis.

Semakan portal Malaysiakini mendapati bas itu tidak pula ada dalam senaraihitam Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Ini mengikut lamanweb JPJ.

Ketika dihubungi, seorang jurucakap JPJ berkata senarai hitam itu merujuk kepada saman terkumpul, manakala saman polis trafik berbeza dengan saman JPJ.

Bagaimanapun, katanya, JPJ tidak boleh mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai nahas bas tersebut kerana ia masih menunggu laporan daripada pihak polis.

Seorang wakil syarikat bas Genting Highlands Transport Sdn Bhd, yang memiliki bas tersebut, berkata dia tidak mempunyai sebarang maklumat mengenai senarai hitam tersebut.

"Orang yang bertanggungjawab dalam hal ini akan masuk tidak lama lagi, jadi saya nasihatkan anda menelefon kemudian," katanya.

Beberapa akhbar hari ini melaporkan mangsa nahas tersebut mendakwa bahawa kemalangan itu, yang mengorbankan 37 orang dan dikatakan yang paling buruk dalam sejarah Malaysia, adalah akibat kegagalan brek.

Bas yang berkapasiti memuat 44 penumpang itu mengangkut 53 orang pada masa kemalangan itu yang berlaku berhampiran Tokong Chin Swee dalam perjalanan turun menuju ke Kuala Lumpur.

Pihak berkuasa berkata bahawa lebih separuh daripada penumpang adalah warga asing dari China, Bangladesh dan Thailand.

Malaysiakini

Tahniah...Malaysia layak ke Piala Dunia 2014!

Posted: 21 Aug 2013 10:31 PM PDT

Skuad hoki kebangsaan akan mengharungi Piala Asia pada hujung minggu ini yang menyediakan satu tempat ke slot Piala Dunia 2014 di Belanda.
KUALA LUMPUR - Kegagalan Ireland layak ke peringkat separuh akhir Kejohanan Hoki Eropah semalam secara matematiknya mengesahkan tempat Malaysia di Piala Dunia 2014.

Teknikalnya, Malaysia hanya menunggu pengumuman rasmi selepas semua kejohanan antara benua menutup saingan masing-masing.

Ireland menjadi pasukan terakhir yang mampu mencuri tempat ke Piala Dunia selepas Republik Czech dan Poland dari benua Eropah (pasukan yang belum layak melalui kelayakan Liga Hoki Dunia) tersingkir awal selepas mencatat dua kekalahan, namun keputusan seri 2-2 dengan England menyebabkan mereka tercicir tempat ke separuh akhir dan sekadar menduduki tempat ketiga dalam Kumpulan B, hanya dibezakan dengan perbezaan satu jaringan oleh England yang turut meraih empat mata.

Malaysia yang berada dalam senarai menunggu selepas Sepanyol kini hanya perlu menantikan keputusan secara rasmi kejohanan hoki Oceania yang bakal berlangsung pada 28 Oktober hingga 3 November ini sekiranya gagal menjuarai Piala Asia yang akan bermula pada 24 Ogos ini.

Dalam kejohanan Oceania yang hanya disertai empat negara itu, antara Australia dan New Zealand, salah satunya pasti akan menjadi juara kerana terlalu gagah buat Papua New Guinea (ranking 69 dunia) dan Samoa (ranking 72 dunia).

Mengikut format Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH), sekiranya pasukan yang layak menerusi pertandingan Liga Hoki Dunia baru-baru ini menjuarai kejohanan benua masing-masing, slot itu akan diberikan berdasarkan urutan ranking Liga Hoki Dunia.

Sebelum kejohanan mengikut benua bermula, Belgium, Australia, New Zealand, Jerman, Argentina dan England telah layak termasuk Belanda selaku tuan rumah manakala Korea Selatan yang menduduki tempat keempat di Kuala Lumpur berada dalam senarai menunggu pertama diikuti dua pasukan di tangga kelima, Sepanyol dan Malaysia.

Apabila kejohanan Piala Pan American melabuhkan tirainya pada 17 Ogos lalu, Argentina yang telah pun layak muncul juara selepas menewaskan Kanada 4-0 pada perlawanan akhir sekali gus mengesahkan tempat buat Korea Selatan yang menjadi senarai menunggu pertama.

Ini diikuti benua Eropah dengan mana-mana pasukan yang telah layak ke Piala Dunia 2014 menjuarai kejohanan tersebut, slot itu akan diberikan kepada Sepanyol walaupun mereka muncul juara atau sebaliknya.

Seandainya skuad negara menjuarai Piala Asia yang akan berlangsung di Ipoh pada 24 hingga 1 September nanti, India akan menjadi pasukan terakhir layak dalam senarai menunggu selepas Malaysia apabila kejohanan benua Ocenia berakhir nanti.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Sukan/20130822/su_02/Malaysia-boleh-bersiap-ke-hoki-Piala-Dunia-2014#ixzz2cfiSbdeb
© Utusan Melayu (M) Bhd

Pelakon lelaki popular bersekududukan tanpa rasa bersalah?

Posted: 21 Aug 2013 10:11 PM PDT

Gambar hiasan
Kalau cerita pasal duduk serumah, tak perlu cakap selebriti, orang biasa di Malaysia ini pun ada yang duduk serumah walau belum berkahwin. Namun apa boleh buat, nak dihalang, tak ada orang yang ambil peduli. Tapi itulah, bila selebriti yang buat perkara sebegini, yang berkokok tak lain tak bukan, rakyat Malaysia juga.

Baru-baru ini, OHBULAN! telah menerima berita yang agak mengejutkan daripada sumber-sumber rapat mengatakan ada seorang artis popular yang pernah memenangi beberapa buah trofi dari majlis berprestij, dipercayai duduk serumah dengan teman wanitanya.

Menariknya, teman wanita artis popular tersebut pula adalah seorang pelakon yang boleh dikatakan baru dan jujur kami katakan, memang idaman setiap lelaki. Menurut sumber-sumber yang sama lagi, mereka ini tidaklah duduk bersama didalam satu rumah setiap hari. Tapi, selalunya si teman wanita pasti akan datang bersama teman-temannya untuk lepak di rumah artis popular itu.

Namun, itu yang kita tahu, yang kita tak tahu bagaimana pula? Janganlah sampai jadi seperti kes sebelum ini, mungkin kita tak buat salah, tapi ada saja manusia yang mempunyai hasad dengki. Kalau tiba-tiba jabatan agama datang serbu, tak ke niaya nanti. Habis karier yang tengah berkembang tu dik.

Biasalah kalau sudah teman lelaki kan, memanglah suka hati nak pergi lepak atau pun jumpa. Tapi, tak sedaplah dipandang orang lain jika mereka bersama didalam satu rumah. Al-maklumlah keduanya memang dikenali ramai dan juga pernah menghiasi drama-drama dan filem tempatan.

Nasihat OHBULAN!, kalau nak melepak, jumpa teman lelaki atau pun rindu, buatlah aktiviti yang sihat. Tak salah kalau pergi pusat membeli-belah beramai-ramai bersama rakan-rakan. Sekurang-kurangnya tidak ada pandangan serong masyarakat terhadap anda berdua.

P/S : Teringat kes tangkap khalwat Shahrizal Jaszle yang katanya telah diperangkap sebelum ini.

Oh Bulan

(Gambar) Guru 'miang keladi' terima padah digantung tugas

Posted: 21 Aug 2013 08:02 PM PDT

Ew ew ew ew, ew ew ew.

Seorang guru lelaki sekolah menengah telah digantung tugasnya setelah beberapa keping gambar beliau bercium dengan pelajarnya tersebar secara meluas di internet.

Zhang Tunhua, seorang guru sekolah menengah di daerah Linxia, semenanjung Gansu, mengarahkan semua pelajar perempuan yang tamat dari kelasnya mencium pipinya sebelum menerima sijil masing-masing.

Tanpa rasa malu dengan perbuatannya, beliau tersenyum ketika gambar-gambar tersebut diambil.

Pentadbir di sekolah itu memberitahu China Youth Daily bahawa guru berkenaan telah pun digantung tugasnya.

(Video) Iklan Merdeka Petronas Ciplak P&G Olympic 2012?

Posted: 21 Aug 2013 07:01 PM PDT

Seorang pelayar internet bernama Sanjeev Kumar meninggalkan komen berbunyi Dah takde idea ke? copycat P&G Olympic 2012 punya idea :( sebagai ulasan kepada iklan Merdeka dan sambutan hari Malaysia 2013 di Youtube.

Ketika rencana ini ditulis, komen berkenaan merupakan komen yang paling top.

Bermakna mungkin ramai yang bersetuju dengan komen berkenaan.

Justeru, penulis juga terpanggil untuk membuat perbandingan antara kedua iklan berkenaan.

Ia tidaklah 100 peratus sama namun memang ada ruang untuk memperkatakan iklan Petronas berkenaan telah diciplak. Bayangkan muzik yang digunakan iklan berkenaan adalah sama. Bagaimana tidak ia dipersoalkan?

Mungkin juga ia hanya satu kebetulan….

Di bawah ini penulis paparkan kedua-dua iklan berkenaan dan biarlah pembaca  pula yang membuat penilaian yang jujur dan adil.Mynewshub

Bas terjun gaung, saksi dakwa kenderaan usang dan tayar botak

Posted: 21 Aug 2013 06:01 PM PDT

KUALA LUMPUR 21 Ogos - Salah seorang mangsa yang terselamat dalam nahas bas ulang-alik di Genting Highlands petang ini mendakwa bas itu berada dalam keadaan kurang memuaskan untuk membawa penumpang.

Zaid Ismail, 25, teman lelaki kepada salah seorang mangsa yang terselamat memberitahu, teman wanitanya ada memaklumkan bas berkenaan dalam keadaan usang dan kurang disenangi untuk dinaiki dia dan adiknya.

Katanya, teman wanitanya itu, Nur Syamimi Ja'afar, 25, yang terselamat bersama adiknya, Nur Fathiah, 21, juga memberitahu, dia menyedari tayar bas itu telah haus dan berasa kurang senang sepanjang perjalanan turun ke ibu negara.

"Nur Syamimi dan adiknya, Nur Fathiah sepatutnya menaiki bas pada pukul 1.30 petang tetapi ketinggalan dan terpaksa menaiki bas itu pada pukul 2 petang.

"Menurutnya, dia memang berasa kurang senang dan tidak sedap hati menaiki bas berkenaan kerana ternampak tayar bas itu botak selain keadaannya kurang memuaskan.

"Malah Syamimi sendiri memberitahu, dia berharap perjalanannya cepat sampai ke destinasi apabila bas itu berhenti secara tiba-tiba sebelum kemalangan itu berlaku.

"Tidak sangka, perasaannya yang kurang senang sebelum bas itu bergerak itu rupa-rupanya petanda bas itu akan terlibat dalam kemalangan," katanya.

Nur Syamimi dan Nur Fathiah antara lapan penumpang bas itu yang dirawat di Hospital Selayang dan mereka kini dalam keadaan stabil.

Sementara itu, salah seorang mangsa nahas bas Genting Highlands yang terselamat dalam tragedi semalam sempat menceritakan detik-detik cemas dilalui kepada majikannya.

Shyed Ali Haider Shyed Haider, 46, pekerja warga Bangladesh yang mendapat status penduduk tetap menceritakan detik cemas kepada majikannya, Siti Rahamutun Yusof yang sempat melawatnya di Hospital Kuala Lumpur (HKL) petang ini.

Melalui cerita mangsa yang disampaikan oleh Siti Rahamutun, mangsa membawa empat saudaranya untuk bercuti di Genting Highlands dan merasai pengalaman menaiki kereta kabel.

Menurutnya, mangsa mendakwa bas tersebut gagal dikawal kerana dipandu melebihi had laju dan brek gagal berfungsi dengan baik.

tun faisal dot com

Posted: 22 Aug 2013 01:34 PM PDT

tun faisal dot com


Memahami Proseding #KalimahAllah - Aqidah Islam terselamat kerana Menteri Dalam Negeri?

Posted: 22 Aug 2013 05:33 AM PDT
Perpaduan Islam demi Islam dan Ummah.. Selagi umat Islam Malaysia tidak berpegang kepada ketaatan kepada ulil amri dan gagal memahami keperluan untuk bersama di bawah satu imam demi memelihara agama dan maslahat ummah, maka selagi itulah mereka akan diperkotak katikkan. Tiada ertinya bersatu hanya dalam perkara ini, jika akhirnya ketika mengundi, kita memilih parti yang memperjuangkan kesamarataan dan pluralisme beragama. Akhirnya mereka ini yang akan menyama ratakan kedudukan Islam dengan agama lain di parlimen.Photo: Pemimpin tidak mengenal ideal politik bersatu berdiri sebagai umat Islam zahirkan bantahan penggunaan kalimah Allah di mahkamah rayuan hari ini.Mudah-mudahan pasukan peguam kita berjaya


KALIMAH ALLAH


Apakah ini kesan membenarkan kalimah ALLAH kepada kaum kristian?
 
Salam 2 all.
Alhamdulillah hari ini Khamis 15 Syawal 1434 bersamaan 22 Ogos 2013, dalam keadaan umat Islam masih meraikan kemenangan Ramadhan dan negara menanti sambutan kemerdekaan, kes permohonan Titular Archbishop Kuala Lumpur untuk membatalkan rayuan yang dibuat oleh Kerajaan berkaitan isu pelarangan penggunaan kalimah ALLAH oleh pihak Gereja melalui penerbitan akhbar The Herald.

Kes permohonan didengar di Mahkamah Rayuan di Istana Kehakiman Putrajaya diketuai oleh YA Dato' Abu Samah Nordin yang bersidang bersama YA Dato' Abdul Aziz Abdul Rahim dan YA Dato' Rohana Yusof.

Sebagai latarbelakang, kes kemelut kalimah ALLAH ini bermula apabila Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan notis bertarikh 07 Januari 2009 melarang akhbar The Herald daripada menggunakan kalimah ALLAH dalam penerbitannya.

Pada 16 Februari 2009, Archbishop Murphy Pakiam mewakili pihak Titular Gereja memfailkan permohonan semakan kehakiman untuk membatalkan pelarangan KDN tersebut. Alasan mereka antara lain ialah kristian juga berhak menggunakan kalimah ALLAH sebagai gantinama God didalam Bible terbitan Bahasa Melayu mereka.

Permohonan didengar dihadapan Hakim YA Datuk Lau Bee Lan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang telah pada 31.12.2009, enam hari selepas perayaan Krismas dan sehari diambang sambutan Tahun Baru Kristian, mengeluarkan perintah membatalkan pelarangan KDN tersebut.

Kesan daripada keputusan itu bermakna kristian berhak menggunapakai kalimah ALLAH dalam apa bentuk sekalipun.

Kerajaan telah memfailkan rayuan yang septutnya didengar oleh Mahkamah Rayuan Malaysia. Rayuan itu telahpun ditetapkan pada 10 Sept 2013. Sementara menunggu rayuan, kesemua pihak bersetuju untuk menangguhkan perlaksanaan penghakiman Mahkamah Tinggi itu.

Bagaimanapun, sementara menanti rayuan didengar, pihak Gereja Kristian telah memfailkan permohonan untuk membatalkan rayuan yang dibuat oleh Kerajaan. Alasan mereka ialah kerana selepas keputusan Mahkamah Tinggi itu, Kerajaan Malaysia telah mengeluarkan satu surat mengandungi 10-Point Resolution bertarikh 11.04.2011 yang antara lain membenarkan kristian mengimpot masuk Bible dalam semua bahasa.

Peguam pihak Gereja, Porries Ryan menhujahkan bahawa surat tersebut memberi kesan membatalkan pelarangan KDN tersebut, maka isu rayuan pelarangan penggunaan kalimah ALLAH adalah tidak relevan dan hanya bersifat akademik.

Barisan peguam Kerajaan dan Majlis Agama Negeri-Negeri termasuk Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA) menghujah balas dengan menyatakan bahawa surat tersebut tidak relevan kerana ianya tidak menyentuh tentang kebenaran menggunakan kalimah ALLAH, sebaliknya hanya mengenai soal kemasukan Bible ke dalam negara ini. Selanjutnya, surat tersebut tidak mempunyai kesan undang-undang kerana ia tidak boleh membatalkan budibicara Menteri Dalam Negeri yang dibuat menurut Seksyen 6 Akta Percetakan & Penerbitan.

Setelah mendengar hujah kesemua pihak, Mahkamah telah menangguhkan keputusan ke jam 03.00 petang. Kesemua pihak berdebar menanti keputusan tersebut terutamanya umat Islam. Kehadiran umat Islam yang begitu ramai daripada pelbagai latarbelakang dan mewakili pelbagai pertubuhan (termasuk Timbalan Menteri Dato' Razali turut kelihatan) telah memeriahkan suasana.

Disiplin dan akhlak baik yang ditunjukkan oleh umat Islam yang berada diluar Kompleks Istana Kehakiman dengan berzikir, bersalawat dan membaca ayat-ayat Al Quran memberikan satu harapan baru untuk ukhwah Islammiyyah. Manakala umat Islam yang penuh sesak didalam dewan perbicaraan Mahkamah telah hadir dengan penuh sopan dan berakhlak.

Walaupun wakil gereja dan penganut agama asing serta kumpulan media asing turut hadir termasuk wakil beberapa kedutaan termasuk Kedutaan Amerika, namun mereka langsung tidak ganggu oleh umat Islam, malah mereka dapat hadir bersama dengan aman harmoni didalam Mahkamah.

Bagi umat Islam, sekiranya Mahkamah membenarkan permohonan Titular Archbishop KL tersebut untuk membatalkan rayuan Kerajaan, maka sekaligus dan serta-merta pihak kristian sudah boleh menggunapakai kalimah ALLAH. Malah saperti yang saya sebut kepada beberapa wakil media asing, "if the Court were to allow the application to strike out, it means that the Christians can start publishing their publication using the word ALLAH almost immediatley"!

Tepat jam 3.30ptg, ketiga-tiga Hakim telah keluar memasuki Dewan Mahkamah. Suasana sepi menanti keputusan. Yang Arif Dato' Abu Samah Nordin, yang mempengerusikan sidang menyatakan bahawa Mahkamah telah mencapai keputusan sebulat suara. Dengan keputusan 3-0, Mahkamah menolak permohonan Titular Archbishop Gereja KL atas alasan surat PM itu tidak relevan dalam menentukan isu pelarangan penggunaan kalimah ALLAH.

Ini adalah kerana hanya Menteri Dalam Negeri sahaja yang boleh mengeluarkan larangan dan membatalkan larangan penggunaan kalimah ALLAH menurut Akta Percetakan & Penerbitan. Memandangkan Menteri KDN sendiri telah menmbuat Surat Akuan Sumpah bahawa pelarangan tersebut masih kekal dan belum dibatalkan, maka isu pelarangan kalimah ALLAH itu masih kekal berkuatkuasa dan perlu dibicarakan sepenuhnya dalam rayuan nanti.

Keputusan Mahkamah itu disambut dengan gemaan laungan takbir ALLAH huakbar oleh mereka yang hadir di Kompleks Istana Kehakiman.

Mahkamah juga mengarahkan supaya rayuan Kerajaan mengenai keputusan Hakim Datuk Lau Bee Lan bertarikh 31.12.2009 membatalkan pelarangan penggunaan kalimah ALLAH hendaklah dihujahkan sepenuhnya dalam perbicaraan rayuan yang ditetapkan pada 10 Sept 2013.

Alhamdulillah, kita dimenangkan ALLAH bagi pusingan ini. Kita berdoa kepada ALLAH supaya memenangkan kita pada 10.09.2013 nanti.

Saya bagi pihak rakan peguam yang lain mengucapkan jutaan terimakasih kepada semua pihak yang hadir dan memberi sokongan sepenuhnya. Malah ada yang datang sejauh Johor dan Kedah. Kepada mereka, saya ingin rakamkan penghargaan kami. Kehadiran mereka semua memberi semangat dan kekuatan kepada para peguam untuk meneruskan perjuangan mempertahankan kalimah Tauhid ini.

Kepada semua umat Islam, marilah kita terus memberikan sokongan dengan hadir beramai-ramai pada hari Selasa 04 Zulqaedah 1434 bersamaan 10 Sept 2013 jam 09.00pagi di Mahkamah Rayuan Malaysia, Kompleks Istana Kehakiman Putrajaya. Ketepikan sentimen politik jumud, assobiyyah dan sempit; sebaliknya marilah kita umat Islam bersatu untuk mempertahankan aqidah kita.

Kita umat Islam Satu Tuhan, Satu Nabi, Satu Kitab, Satu Qiblat dan Satu Aqidah; sewajarnya kita menjadi Satu Umat!

Semoga ALLAH memberikan petunjuk dan hidayah, serta menganugerahkan kita istiqomah dalam keimanan kepada ALLAH.

Wassalam.

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
15 Syawal 1434
22 Ogos 2013

JEBAT BERKOKOK

Posted: 22 Aug 2013 01:31 PM PDT

JEBAT BERKOKOK


Alahai Puad Zarkashi!!

Posted: 21 Aug 2013 07:03 PM PDT

 
Salam sejahtera buat Dr Puad kita..bekas Ahli Parlimen Batu Pahat, bekas Timbalan Menteri Pelajaran yang merupakan Ahli Majlis Tertinggi UMNO.
 
Dr Puad jangan keliru.
 
Kenapa Dr Puad rasa terpanggil untuk meminta The Star memberikan penjelasan apabila The Star memetik tulisan Ketua UMNO Bahagian Cheras yang mahukan Ketua Wanita UMNO memberi laluan kepada muka baru untuk menerajui Wanita UMNO?
 
Penjelasannya begini Dr Puad; The Star tu akhbar dan adakah pelik jika akhbar membuat laporan dan analisis terhadap apa yang mereka fikirkan berita yang perlu dimaklumkan? Dr Puad pernah baca akhbar Utusan Malaysia yang sering memetik penulisan para blogger? Apa yang peliknya?
 
Dr Puad pernah dengar Tun M kritik Tun Abdullah? Dr Puad pernah dengar Tun M secara sinis perli Najib? Dr Puad lupa bagaimana Muhyiddin Yassin suruh Pak Lah letak jawatan? Adakah Dr Puad rasa semua kritikan dan teguran ini untuk melaga-lagakan dan memecah belahkan UMNO? Apakah apabila Utusan Malaysia ataupun mana-mana akhbar melaporkan kritikan di atas maka dianggap sebagai melaga-lagakan? Kenapa Dr Puad tidak bersuara pada ketika itu dan minta akhbar tersebut memberikan penjelasan?
 
Jebat orang biasa yang tidak ada platform untuk tahu secara terperinci apa yang berlaku di dalam UMNO tetapi sebagai penyokong kuat UMNO Jebat rasa berterima kasih kepada media arus perdana yang memberikan berita dan fakta terhadap sesuatu yang berlaku. Mujurlah ada media arus perdana jika tidak tentulah Jebat akan selalu tersalah hitung dan perkiraan.
 
Adakah kerana The Star milik MCA maka The Star hanya perlu menulis yang elok-elok sahaja tentang UMNO dan BN? Di mana telusnya? Bukankah The Star juga pernah menulis tentang Chua Soi Lek? Pasal Ong Ka Ting dan Ong Tee Keat?  Adakah apabila Utusan Malaysia menulis tentang kemelut Ong Tee Keat dan Chua Soi Lek maka kita beranggapan akhbar itu hendak melaga-lagakan mereka?
 
Isunya di sini ialah Syed Ali mahukan Sharizat memberikan laluan kepada muka baru. Itu isunya. Dan apa yang ditulis oleh The Star itu sekadar memetik penulisan Syed Ali. Jika Dr Puad mahukan penjelasan maka eloklah Dr Puad minta penjelasan daripada Syed Ali atau Shahrizat sendiri. Itu lebih baik!! Jika benar ada kemelut di antara Shahrizat dan Syed Ali eloklah Dr Puad leraikan yang kusut itu.
 
Dr Puad perlu tahu untuk meleraikan benang yang kusut kenalah mencari di mana pangkal di mana hujungnya!!
 
Berita selanjutnya tentang perkara ini di JUST READ ..Sebagai wartawan otai, Just Read membuat kupasan menarik tentang isu ini!!!
 
p/s: Dekat-dekat pemilihan UMNO ni ramai yang cari bahan untuk menonjolkan diri..!! Taip undi dan hantarkan ke pengetahuan Tok Najib..yeeahhhh!!!!

THE FLYING KICK

Posted: 22 Aug 2013 01:29 PM PDT

yeopPERAK

Posted: 22 Aug 2013 01:28 PM PDT

yeopPERAK


Penjagaan Handphone umpama menjaga wanita

Posted: 22 Aug 2013 06:33 AM PDT


Tips Penjagaan Handphone

1. Jangan menggoyang-goyangkan HP semasa signal lemah atau tiada. Hal ini akan membuat si HP pening & mual..

2. Jangan charge HP anda terlalu lama (setelah bateri sudah full) Hal ini akan membuat bateri anda bunting/ melembung.. Jika itu terjadi, belum tentu anda mahu bertanggungjawab & sanggup menikahinya..

3. Jangan terlalu sering bermain game di HP.. Cubalah serius dengannya. Di dunia ini tidak ada yg mahu dipermainkan..seperti anda juga..

4. Jangan terlalu kuat memicit keypad atau skrin sesentuh HP anda. Jika ini berlaku, HP anda akan mengalami cirit-birit lalu tercirit..

5. Cucilah HP anda seminggu sekali agar bersih dari noda, bau & virus. Bayangkan jika anda tidak mandi seminggu.. Begitu juga dengan HP anda..

6. Pakaikan baju / jaket yang tebal pada HP anda. Hal ini akan membuat HP anda berasa lebih nyaman dan selesa serta tahan masuk angin..

7. Jangan terlalu sering mengisi topup kredit yang murah (RM5). Hal ini akan membuat HP anda berasa rendah diri. Semakin mahal semakin tinggi harga dirinya..

8. Gunakan Facebook bersubsidi (0.facebook).. Hal ini akan menjimatkan kredit HP anda..

9. Jangan penuhi HP anda dengan sms dari skandal atau pasangan curang anda. Jika kantoi, maka akan melayanglah nyawa HP anda (mungkin nyawa anda juga turut melayang).

10. Jika anda sedang stress, lemparlah HP pada tempat yang empuk / lembut. Hal ini akan mengelakkan HP anda dari patah hati/tulang belakang.

Cucu Tok Selampit

Posted: 22 Aug 2013 01:14 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Kenapa PM @NajibRazak Terpaksa Tulis Bahasa Cina Di Twitter? Ambil Hati Mereka Lagi Dato Seri?

Posted: 22 Aug 2013 12:00 AM PDT


CTS tidak faham kenapa Perdana Menteri Malaysia harus berbahasa Cina sama ada loghat Mandarin atau Kantonis atau Hokkein? Apakah Rakyat Malaysia terutama berketurunan Cina tidak faham Bahasa Malaysia atau Bahasa English? Ini siapa yang tulis sebenarnya. Perdana Menteri sendiri atau Punahsihat beliau? Bahasa Jiwa Bangsa, Dato Seri, tak gitu? Berikut adalah balasan pengikut-pengikutnya di Twitter:Kenyataan Akhbar Pengerusi SPAD Mengenai Kemalangan Bas di KM 3.5 Genting Highland

Posted: 21 Aug 2013 10:00 PM PDT


KENYATAAN YBHG TAN SRI DATO' SERI SYED HAMID ALBAR

PENGERUSI SURUHANJAYA PENGANGKUTAN AWAM DARAT

Kenyataan Akhbar
Kemalangan Bas Ulang-Alik di KM 3.5 Jalan Genting Highland.

21 Ogos 2013- SPAD ingin merakamkan ucapan takziah kepada keluarga mangsa yang terkorban di dalam kemalangan yang menimpa penumpang bas ulang-alik ke Genting Highland yang terhumban ke dalam gaung di Kilometer 3.5 Jalan Genting-Karak.

SPAD memandang serius tragedi kemalangan dan menyokong cadangan YAB Timbalan Perdana Menteri untuk menubuhkan jawatankuasa penyiasatan khas untuk menyiasat secara terperinci punca kemalangan bas di Jalan Genting Klang. 

SPAD akan bekerjasama dengan semua agensi - agensi yang berkaitan bagi mengenal pasti punca kemalangan dan langkah – langkah pencegahan supaya tragedi sedemikian dapat dielakkan di masa hadapan. 

Selain daripada itu, SPAD juga akan memberi tumpuan yang lebih khusus kepada audit keselamatan terhadap pengendali bas henti-henti dan ekspres.

Tindakan susulan dan tegas akan diambil terhadap pihak yang bertanggungjawab dibawah Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 sekiranya terdapat bukti pelanggaran akta tersebut.

Keputusan Rayuan Penggunaan Kalimah Allah Di Dalam Bible Bahasa Melayu - Mana Pemimpin UMNO & PAS?

Posted: 21 Aug 2013 09:30 PM PDT


Kemaskini 3.50 p.m.:


Barisan "Hero" Pembela Kalimah Allah Hari IniAlhamdulillah. Permohonan gereja Roman Katholik untuk ketepikan rayuan KDN dan Majlis Agama ditolak Mahkamah Rayuan. Rayuan untuk membatalkan penggunaan Kalimah Allah dalam Bible akan akan diteruskan pada 10 September 2013.

Kemaskini 3.45 p.m.:Debaran menantikan keputusan berhubung penggunaan kalimah Allah. Doa dibacakan sementara menantikan keputusan dibuat oleh Mahkamah Rayuan.

Kemaskini 12.50 p.m.: 

Mahkamah berhenti rehat dan akan bersambung semula jam 3.00 petang.

Posting Asal:

Sekarang sedang berlangsungnya rayuan penggunaan Kalimah Allah dalam Bible Bahasa Melayu di Istana Kehakiman, Putrajaya. Permohonan didengar oleh 3 orang hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai oleh DS Abu Samah Nordin. Dua lagi hakim adalah Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Datuk Rohana Yusof. Mahkamah telah memulakan prosiding sejak jam 9.42 pagi. 

Hari ini 3 hakim berkenaan akan mendengar rayuan Murphy Pakiam, Ketua Bishop Roman Katholik, untuk ketepikan rayuan Kerajaan Malaysia berhubung penggunaan kalimah Allah dalam Bible Bahasa Melayu. Turut hadir dalam kamar adalah pengarang akhbar mingguan The Herald, Father Lawrence Matthew.

Terdapat 9 perayu (appellants) iaitu Kementerian Dalam Negeri (KDN), Kerajaan Malaysia, Majlis Agama Islam & Adat Melayu Terangganu, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan, Majlis Agama Islam Melaka, Majlis Agama Islam Kedah, Majlis Agama Islam Johor dan Malaysian Chinese Muslim Association.
"1Malaysia - Endless Possibilities" Tiru "1Israel - Endless Possibilities"? Con Sultans @NajibRazak Buat Gila Lagi

Posted: 21 Aug 2013 07:39 PM PDT


Pendedahan yang dibuat oleh Bloggers ikon CTS, Jebat Must Die dan OutSyed The Box harus dipandang serius dan perlu dikongsi. Belumpun reda isu kegagalan slogan "1Malaysia" yang diperkenalkan oleh Con Sultan dan punahsihat DS Najib, Kerajaan hari ini telah mengeluarkan motto dan slogan terbaru, "Endless Possibilities". 

Slogan "Endless Possibilities" tidak mengantikan konsep "1Malaysia" sebaliknya ianya dibaca bersama dan seiringan (to complement) dan menjadikan slogan Negara Malaysia sekarang "1Malaysia-Endless Possibilities". Baca kenyataan DS Najib di sini.

Kita tidak kisah kalau berpuluh slogan baru diperkenalkan oleh Kerajaan namun kenapa mesti slogan "Endless Possibilities" diciplak oleh Con Sultan dan Punahsihat PM Najib Tun Razak daripada motto dan slogan negara Israel? Lihat bukti di bawah:
Berapa banyak wang Rakyat Malaysia yang dikeluarkan bagi membolehkan Con Sultan dibayar dengan hanya menciplak motto dan slogan Negara Israel? Con Sultan dan Punahsihat di sekeliling Najib banyak merosakkan nama baik Perdana Menteri. 

CTS tidak faham bagaimana DS Najib tidak berupaya melihat Con Sultan dan punahsihat yang beliau miliki sekarang merupakan satu liabiliti yang bakal menjatuhkan beliau.

Isu terbaru ini mempercepatkan Kerajaan berubah tangan di dalam PRU-14. Seperti kata blogger Jebat Must Die, "What are the possibilities Barisan Nasional to lose the next general election? Endless!"

P/S: DS Farid Ridzuan, salah seorang punahsihat PM, turut mempromosikan video "Endless Possibilities" seperti di atas, di dalam laman sosial Twitternya.

SPAD Kaji Perkhidmatan Rel Ke Pantai Timur

Posted: 18 Aug 2013 05:00 AM PDT

Penduduk Pahang, Terengganu dan Kelantan menerima khabar gembira apabila Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sedang mengkaji kemungkinan akan menyediakan perkhidmatan sistem rel untuk lokomotif menghubungkan Kuala Lumpur ketiga-tiga negeri itu.

Ketua Bahagian Pembangunan SPAD, Azmi Abdul Aziz berkata, perancangan melaksanakan projek laluan landasan itu memang terdapat dalam pelan utama suruhanjaya berkenaan untuk manfaat tiga negeri tersebut.

Menurutnya, berdasarkan faktor demografi pula, laluan rel atau landasan seumpama itu hanya menghubungkan negeri-negeri sebelah utara ke selatan Semenanjung sedangkan untuk ke Pantai Timur tidak wujud disebabkan halangan kawasan pergunungan. Azmi seterusnya memberi jaminan, pihaknya mengemukakan perkara itu kepada kerajaan dan pelaksanaannya kelak berkemungkinan akan mengambil tempoh masa agak lama dan secara berperingkat. 

Beliau menjelaskan, hasil kajian SPAD juga mendapati projek berkenaan mampu memberi manfaat kepada para penduduk dan juga sektor pelaburan di Pahang, Terengganu dan Kelantan. Berasaskan kajian, katanya, laluan rel itu bermula dari Kuala Lumpur yang akan menempuh Banjaran Titiwangsa, seterusnya menghubungkan Kuantan, Kuala Terengganu dan Kota Bharu.

"Kita sedia maklum, sekarang ada Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER), ramai pelabur datang ke Pantai Timur dan pastinya lebih meyakinkan para pelabur domestik dan asing selain membantu meningkatkan lagi potensi pelaburan di tiga negeri tersebut," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan