Selasa, 13 Ogos 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 13 Aug 2013 11:10 AM PDT

PEJUANG BANGSA


HOT ! APA HAL GUAN ENG NAK PBB MASUK CAMPUR TANGANI JENAYAH TEMBAK ?

Posted: 13 Aug 2013 12:15 AM PDTCukup bangang sekali   kenyataan  seorang Ketua Menteri DAP yang meroyan    nak  PBB masuk campur hal ehwal dalam negara kita untuk menangani jenayah .Walhal mereka lah yang mendesak kerajaan agar  EO ini dihapuskan hingga  menyebabkan kes jenayah tembak meningkat.

Di Thailand berlaku tembak menembak setiap hari tak pulak kerajaan di sana minta bantuan PBB seperti Guan Eng .  Tokong ni  tak sedaq ke bila PBB masuk campur dalam tugasan menjaga ketenteraman awam seolah-olah negara kita terjajah semula ??

Candangan bodoh ini jelas mempertikai kredibiliti  PDRM menangani kes jenayah yang semakin membimbangkan sejak akhir-akhir ini .


DAP  menyarankan kerajaan Malaysia mendapatkan bantuan pasukan pengaman Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) bagi membantu pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) menangani jenayah tembak di negara ini.
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mendakwa, langkah itu wajar dilaksanakan memandangkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) memaklumkan terdapat kira-kira 260,000 penjenayah tegar kini bebas di jalanan selepas  Ordinan Darurat (EO) dimansuhkan dan menyebabkan kes jenayah tembak semakin meningkat.
"Jika benarlah dakwaan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi terdapat 260,000 penjenayah bebas di jalanan, maka usaha menghidupkan semula undang-undang seperti EO tidak dapat membantu polis menangani jenayah itu.
"Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bersama pasukan pengaman PBB harus membantu pihak polis menghadapi ketumbukan 260,000 orang penjenayah ini," dakwanya melalui satu kenyataan media hari ini.
Guan Eng seterusnya mendakwa, bilangan 260,000 penjenayah itu melampaui bilangan jumlah anggota polis seramai 112,583 orang serta 124,000 pasukan angkatan tentera maka pasukan pengaman PBB perlu diundang bagi membantu PRDM mengalahkan pasukan penjenayah tersebut.
Beliau dalam pada itu mendakwa KDN sengaja menjadikan kes jenayah tembak yang semakin meningkat untuk menjustifikasikan pelaksanaan  semula undang-undang pencegahan yang membenarkan penahanan tanpa bicara seperti EO.
Guan Eng turut mendakwa hanya sembilan peratus daripada kekuatan anggota polis berjumlah 112,583 orang atau 10,150 anggota sahaja yang ditugaskan untuk memerangi jenayah.

"Rakyat menuntut separuh daripada bilangan anggota polis ditugaskan menentang jenayah serta membuat rondaan," dakwanya lagi -mynewshub-

TERKINI ! ALASAN ADA DRIVER DALAM KERETA CM , BOLEH PARKING SESUKA HATI !!

Posted: 12 Aug 2013 09:30 PM PDTAkhirnya Tokong CAT DAP dah beri penjelasan yang cukup memualkan tentang isu parking di kawasan larangan     .. Alasannya susah cari Parking di jalan sibuk & driver nya menunggu di dalam kereta .

Bagi GPB ,  dah tertera zon larangan parking oleh MPPP dan tidak wajar  diletakkan kereta di situ walaupun ada pemandu di dalam kerana ia boleh menyebabkan kesesakan .

Tapi disebabkan itu kereta Tokong DAP , mana ada penguatkuasa MPPP berani keluarkan saman atau pi kunci tayar.  Silap -silap nanti dikenakan tindakan atau gantung kerja  pasal sentuh kereta tokong !! hahahA..

Penang CM, slammed for illegal parking 
Penang Chief Minister Lim Guan Eng found himself the target of criticism when a photo of his official car parked illegally along Lebuh Campbell was uploaded on Facebook. 
The photograph shows the silver Mercedes Benz with the registration PG1 parked along the lane, close to a clamping zone sign. 
Facebook user Tan Khai Beng, who uploaded the photo, stated that it had been taken on Aug 12 at about 4.10pm.

He claimed Lim had been there to meet Himpunan Hijau chairman Wong Tack.
 
However, Lim said Tuesday that he was at a coffeeshop meeting several journalists and a guest from Hong Kong. 
He said that the driver was in the car at that time but, if "unlucky" was liable to be fined like anyone else. 
"I have advised him that it is not right to park illegally," he said adding that parking was hard to come by on that busy street. 
Meanwhile, several users "liked" the posting and shared it, while some others also posted comments naming Lim as a 'tokong' (deity). 
A few users also urged the police to issue a traffic offence summons to Lim. 
The Penang Island Municipal Council (MPPP) had since June 2011 introduced clamping zones at several locations in George Town to discourage illegal parking and prevent traffic obstruction ~ The Star

Isytihar harta : Tuan Ibrahim mabuk ketupat raya , Anwar pun tak sahut !!

Posted: 12 Aug 2013 08:14 PM PDTSeiring dengan cadangan Pengerusi DAP, Karpal Singh supaya kepimpinan tertinggi PR mengisytiharkan harta, saranan sama turut dikemukakan kepada pimpinan tertinggi BN.

Menurut Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, cadangan tersebut adalah sangat signifikan kerana rakyat Malaysia harus tahu hasil dapatan pemimpin negara.

"Bagi memastikan tiada keraguan terhadap hasil dapatan pemimpin negara, mereka perlu mengisytiharkan harta mereka.

"Tindakan ini akan memberi contoh tauladan yang baik kepada rakyat," katanya kepada Sinar Harian Online.

Baru-baru inian Karpal menyeru pemimpin dalam PR mengisytiharkan harta masing-masing seperti yang dilakukan oleh pemimpin kerajaan Pulau Pinang.

Katanya, beliau sanggup berbuat demikian dan meminta Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang turut melakukan perkara sama.

"Semua pemimpin PR baik anggota Exco, Adun atau ahli majlis harus mengisytiharkan harta mereka.


****Anwar pun tak sahut cadangan Karpal tentang isytihar harta , ini pulak kaki bodek dalam PAS , Tuan Ibrahim pulak nak desak BN buat ..hahaha 

TERKINI ! ANWAR AKHIRNYA MENGAKU ADA PERJANJIAN KERAJAAN PERPADUAN !!

Posted: 12 Aug 2013 06:34 PM PDT

Jika diamati rencana ini http://www.asiasentinel.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5632&Itemid=178, kelihatan jelas Anwar merendah-rendahkan imej DS Najib malah meletakkan semua kesalahan rundingan itu di pihak Najib konon Najiblah yang memulakannya, konon Najiblah yang mencadangkan, konon Najiblah yang buat sembunyi-sembunyi. 

Walaupun semua orang tahu cerita sebenar apabila penulis di portal Merdeka-Onlinemendedahkan kisah sebenar, rupanya ada lagi yang disembunyikan. Jom kita layan pendedahan terbaharu ini...


ANWAR TUNJUKKAN 'SURAT PERJANJIAN' KERAJAAN PERPADUANSELEPAS hampir dua bulan pertemuan saya dengan mantan pemimpin besar di Jakarta pada 1 Jun 2013 yang lalu, kemudian diwar-warkan dengan begitu besar oleh akhbar-akhbar arus perdana malah nama saya disebut di dalam Parlimen Malaysia, akhirnya DS Anwar sendiri mengakui saya bercakap benar di sini http://www.malaysiakini.com/news/238134 . Akhirnya, Allah SWT memberi bantuanNYA kepada saya.

Walau bagaimanapun, secara peribadi saya melihat pendedahan terbaharu Anwar di atas tidak dengan kejujuran yang hakiki, walhal berita itu kelihatannya sengaja mahu menjatuhkan kredebiliti DS Najib. Kali ini, saya tidak ingin mengulas panjang lebar kerana seluruh rakyat Malaysia sudah terhidang dengan berita pertemuan saya di Jakarta itu.

DS Anwar perlu jujur semasa bercakap isu DS Najib tidak menandatangani perjanjian itu! Jelaskan kepada ahli-ahli DAP, PAS dan PKR apa isi perjanjian itu? Apa pula yang DS Anwar bersetuju di dalam negosiasi itu? Apa yang DS Anwar minta ditangguhkan? Dan paling penting apakah perkara-perkara yang DS Anwar sembunyikan daripada pengetahuan DAP dan PAS rakan kongsinya dalam Pakatan Rakyat? 

Isu lain yang DS Anwar perlu jawab ialah kedudukan anaknya YB Nurul Izzah? Apakah terma perjanjian yang melibatkan YB Nurul Izzah? Malah rakyat mahu tahu respon Anwar bersetuju atau tidak dalam bab yang mana?

Apa kata DS Anwar berani selangkah lagi dengan Dedahkan Surat Perjanjian itu? Rakyat Malaysia mahu tahu! Siapakah yang membuat Surat Perjanjian itu? Siapakah yang menandatanganinya? Berapa Haribulan surat itu? Siapa saksi, apakah jenis pen yang digunakan dan tunjukkan gambar ketika menandatanganinya?

Jika tidak didedahkan saya bimbang, rakyat akan menuduh DS Anwar "syok" sendiri berimpi-impian sebagai Perdana Menteri. Saya juga risau jika rakyat bertanya Anwar kah yang memulakannya lalu menuduh DS Najib pula yang memulakannya? DS Anwar harus sedar, dalam isu terbaharu ini, DS Najib belum lagi mengulasnya. Bagi saya, DS Anwar perlu mengelak membaling batu sembunyi tangan!

BANTUAN DARI ALLAH SWT
Saya sebenarnya tidak mahu membesarkan isu ini kerana DS Anwar berusaha bersungguh-sugguh untuk menafikan pertemuan dan bicara saya tempoh hari dengan menayangkan nama saya di akhbar Keadilan dan laman web Keadilan.Daily supaya rakyat tidak mempercayai usaha saya. Kini, Allah SWT membantu saya bilamana DS Anwar mengesahkan sendiri perkara ini dengan laporan di dalam Asia Sentinel. Pembaca dan rakyat boleh menjadi pengadil, intipati laporan dalam Asia Sentinelapakah jauh berbeza dengan laporan-laporan saya di dalam kolum khas saya di dalam portal Merdeka-Online?

Kini, apakah bezanya laporan di dalam Asia Sentinel dengan apa yang telah dipetik oleh akhbar-akhbar The New Strait Times, Berita Harian, Malaysiakini, The Malay Mail dan lain-lainnya itu? Sudah tentu laporan saya lebih detail bukan!

Seperti DS Anwar, saya juga mempunyai perkara-perkara Sulit yang belum saya dedahkan kerana saya tidak mahu merosakkan hubungan DS Anwar dengan YB Lim Kit Siang, YB Karpal Singh, YB Dato Hj Hadi Awang dan pengikut-pengikutnya yang mungkin akan rasa tertipu, seperti isu Altantunya dan sebagainya.

SEMANGAT KERAHSIAAN
DS Anwar pernah berkata, semangat kerahsiaan perlu dijaga, namun pendedahan DS Anwar di Asia Sentinel itu menunjukkan DS Anwar sudah tidak menghormati semangat kerahsiaan.

Jika saya mendedahkan semuanya, saya percaya DAP dan PAS akan meninggalkan DS Anwar dan PKR serta-merta. Sudah tentu saya ditemani oleh beberapa teman di Jakarta tempoh hari dan mereka mendengar sendiri apa yang saya telah dedahkan.

Saya melakukannya untuk negara saya khususnya agama saya Islam, bukan semata-mata kerana DS Najib, hanya kebetulan DS Najib adalah Perdana Menteri Malaysia.

Kepada rakyat Malaysia, pertanyaan saya ialah, apakah anda sudah bersedia untuk berPerdana Menterikan DS Anwar Ibrahim?

Penulis adalah lulusan sarjana dalam bidang Sejarah Malaysia, Universiti Malaya. Kini sedang melanjutkan pengajian PhD dalam bidang politik dan kerajaan.

Sumber : jentayuabaka.blogspot.com

anakbukitgantang says

Posted: 13 Aug 2013 03:23 AM PDT

anakbukitgantang says


Bila Hantu Pak Lah dibangunkan KJ terkena pedasnya

Posted: 13 Aug 2013 01:33 AM PDT

Sudah lama Pak Lah duduk diam. Bak kata orang puteh silence is golden dalam kes Pak Lah. Diam Pak Lah jugalah yang selama ini berjaya memulihkan imej buruk KJ sehingga dinaikkan  jawatan jadi Timbalan Menteri Belia dan Sukan pasca PRU13.
 
Bagi seorang mantan PM yang menyebabkan kekalahan 5 negeri  dalam PRU12, kerana mem "franchise" kan  pentadbiran kepada team opportunist teknokrat yang tak berpengalaman, Bebudak Tingkat 4, Pak Lah sepatutnya terus mennerus berusaha  mengurangkan liability. Dan sikap berdiam itu adalah sebaik baik mekanisme untuk Pak Lah mengurangkan liability ke atas dirinya atau liability ke atas kareer politik menantunya KJ.
 
                                              Perang proksi dalam buku Awakening 
 
Namun entah apa anginnya kini, bila KJ jadi Menteri, dilantik pula si Regina Lee jadi Press Secretary. Saya tak tahu siapa jadi punahsehat dan siapa yang memunahsehat.
 
Apapon dalam politik Melayu yang sangat berhelah bermain proksi sebagaimana famous budaya  Wayang Kulit di sebelah nusantara ini, kita tahu siapa di sebalik watak wayang kulit ini:
 
Buku Baru Bangun Tidur /Awakening (nama yang sungguh mengelirukan) sebenarnya menghidupkan semula watak  negative force "Hantu" dalam Wayang Kulit politik di Malaysia.
 
Nurul Izzah menjadi proksi kepada dalang utama bapanya Anwar Ibrahim bagi melancarkan "buku berhantu" tersebut di Singapura
 
KJ pula desperado untuk naik lebih tinggi dalam UMNO sampai tamak dan mempergunakan bapa mentuanya. Namun dia salah perhitungan kerana watak "Hantu" di sebalik  Tok Pawang  PM zaman Pak Lah yang sentiasa tidur menyebabkan ramai tak percaya buku tersebut hasil tangan Pak Lah!
 
Malah disclaimer dari Pak Lah yang mengatakan dia tak menulis buku tersebut tidak dapat mengurangkan imej yang telah tercemar
 
 
 
Bridget Welsh yang digunakan sahih anti Malaysia, kroni  ketat Anwar Ibrahim dan  dalang Amerika.
 
 
 
Singapura tempat buku berhantu dilancarkan tempat Lee Kuan Yew. Bagi sebuah negarakota yang terlalu mengawal media, tak mungkin pelancaran buku tersebut  tidak "mendapat restu" Lee Kuan Yew! Rujuk License for Media in Singapore
 
 
Yang amat mengerikan ialah musuh musuh Islam dan agen Liberalisme ugama begitu berani bersatu demi menyiapkan dan melancarkan buku berhantu itu
 
Namun pendedahan demi pendedahan menyebabkan buku tersebut menerima tamparan hebat  sehingga menyebabkan ia ditangguhkan pelancaran di Malaysia. Rujuk berita Tangguh
 
Apapon saya dapat merasakan satu rahmat dari Allah  dan sebenarnya doa umat Islam yang berdoa semasa Ramadhan sedang dikabulkan. Ramai yang lupa antara salah satu doa umat Islam semasa Ramadhan setelah solat Teraweh  mengandungi  terjemahan  ini:-
 
Maksudnya:
"Ya Allah, jadikanlah kami (orang-orang) yang imannya sempurna, dapat menunaikan segala fardlu, menjaga shalat. Menunaikan zakat, menuntut/mencari segala kebaikan di sisiM, mengharap ampunan-Mu senantiasa memegang teguh petunjuk-petunjukMu, terlepas/terhindar dari segala penyelewengan dan zuhud di dunia dan di akherat dan tabah (sabar) menerima cobaan, mensukuri segala nikmat-Mu dan semoga nanti pada hari kiamat kami dalam satu barisan di bawahnaungan panji-panji junjungan kita Nabi Muhammad saw. Doa penuh dan terjemahan di Doa selepas solat TerawehSementelah PAU yang bakal mendatang seeloknya usaha membersihkan UMNO yang menjadi tonggak ketuanan Melayu Islam di Malaysia diperkemaskan . Dengan berkat doa para wali yang bersusah payah datang membawa amanat baginda Rasulullah SAW  ke Tanah Melayu ini  untuk berdakwah dan dengan  keizinan Allah , semoga Malaysia terus sejahtera di bawah kepimpinan umat Melayu Islam yang akan mempertahankan Ugama Islam, Bangsa Melayu dan Bumi Jawi ini dari tangan musuh musuh Islam dan agen pluralisme serta liberalisme  ugama.

 
 
 

bumiyang

Posted: 13 Aug 2013 03:16 AM PDT

bumiyang


Mengapa Pas Tak Mahu PR Istihar Harta Sorang2 ???

Posted: 12 Aug 2013 08:10 PM PDT

Gempar!!! Ekonomi Singapura Parah!!! - Bakal Bankrap Dalam Masa Terdekat???

Posted: 12 Aug 2013 06:18 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 13 Aug 2013 01:34 AM PDT

Taipingmali (tm)


Abby yang Bingai

Posted: 13 Aug 2013 12:34 AM PDT

Mahadi Mahbol wrote:

Bagi Makan dan Simpan 2600 penjenayah EO Dan ISA Sehari Baru RM 52,000.00 . Hilang pendapatan negara bila Rakyat jadi takut berapa billion yang hilang . Bodoh abby abadi dan ramai lagi manusia bangang yang anti ISA .
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Reman 4 Hari Untuk Siasatan

Posted: 12 Aug 2013 11:33 PM PDT

Isu Surau sebuah resort di Kota Tinggi bertambah panas

Pemilik resort di Sedili direman 4 hari sehingga Jumaat kerana disyaki membenarkan surau dipremisnya dijadikan tempat ritual agama lain
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Di mana meteor shower?

Posted: 12 Aug 2013 09:47 AM PDT

Penang
Taiping
Mungkin ramai yang sedang menanti curahan meteor, tapi di mana, arah mana?

Bintang Perceids kini baru melepas garis horizontal antara tengah Utara-Timur. Bila-bila masa sahaja curahan akan muncul. Itu pun kalau bernasib baik. Kalau tidk elok masuk tidur sahaja lah.

Pengalaman melihat meteor storm ini cukup menyeronokan.ia berlaku tahun 90an. Bermula jam 2 pagi hingga ke subuh beribu-ribu shower meteor dapat dilihat dengan jelas dan diharap malam ini akan berulang lagi.

foto oleh taiping skymar dan jimmy spy
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Rompakan semakin menjadi-jadi

Posted: 12 Aug 2013 05:36 AM PDTRobbery on a highway

Video recording of a robbery on a highway was which caught by a vehicle on the opposite lane.
Seen in this video, there were 3 vehicles which were involved in a robbery. The assailant robbed a man, by creating by knocking the moving vehicle off the road before robbing the victim. It was also believed that the robbers force the man to removed his trouser and took his belongings as well.

Passing vehicles sounded their horns but there was little anyone could have done. It was said that the robbers not only where they having machetes, but gun shots were also fired.

It was fortunate that the victim wasn't hurt in anyway.

Source: Malaysian Crime Awareness Campaign

Sultan Johor titah agar surau ini dirobohkan

Posted: 12 Aug 2013 05:15 AM PDT

Pihak Istana Bukit Serene telah menitahkan agar surau ini dirobohkan segera. Taipingmali amat bersetuju kerana sekali lihat dari luar surau ini sememangnya tidak bercirikan seni bina Islam tetapi lebih kepada seni bina berkonsepkan daun bunga teratai.

Pendedahan ini juga membawa kepada masalah status tanah yang mana resort yang dimiliki oleh warga Singapura itu dibina diatas tanah resab melayu..

Terkini, pemilik resort telah ditahan untuk disoal siasat oleh pihak PDRM


RAKYAT MALAYSIA HILANG TEMPAT BERGANTUNG UNTUK SELAMAT

Posted: 12 Aug 2013 03:57 AM PDT

Bukan JABATAN POLIS DIRAJA MALAYSIA yang rakyat benci tapi PEGAWAI DAN ANGGOTA POLIS DIRAJA MALAYSIA yang rakyat benci.Inilah yang penulis ingin nyatakan bahawa sekarang rakyat akan hidup teraniaya dan menjadi mangsa apabila Pegawai POLIS atau Anggota POLIS sudah hilang pertimbangan dan amanah yang dilafazkan semasa dan selepas tamat latihan dipusat latihan dulu.Penulis ingin bertanya adakah selamat hidup di negara MALAYSIA sekarang dan adakah berbaloi kerajaan MALAYSIA mengeluarkan peruntukan untuk menyara pelatih POLIS dipusat latihan kalaulah pelatih POLIS keluar untuk berkhidmat tapi gagal untuk menunaikan amanah yang dipertanggungjawabkan oleh rakyat MALAYSIA sendiri,memanglah manusia tidak sempurna tapi kalau "HARAPKAN PAGAR PAGAR MAKAN PADI"macam mana rakyat nak hormat MARUAH POLIS DIRAJA MALAYSIA.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Apakah Syiah mula membalas dendam seperti di luar negara?

Posted: 12 Aug 2013 03:27 AM PDT

Selepas seorang mangsa meninggal dunia akibat bom di Kelantan, kini serangan berlaku di Pulau Pinang.

Walaupun mangsa hanya cedera tetapi pihak kerajaan kena siasat samada ia berkait rapat dengan Syiah.


"GEORGE TOWN: A tourist from China was one of two people injured from an explosion under a car at a parking bay in Love Lane at 2.30pm."

Menakutkan dan satu tindakan segera di tuntut kepada kerajaan supaya ISA dikuatkuasakan segera.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Yang buat Husam menangis di Putrajaya

Posted: 12 Aug 2013 02:30 AM PDT

http://www.youtube.com/watch?v=pUCblgmgyi8&feature=youtube_gdata_player
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sahabat-Gunung

Posted: 13 Aug 2013 01:32 AM PDT

Sahabat-Gunung


Pemilihan UMNO 2013: Apa Kata Kalau .....

Posted: 12 Aug 2013 11:53 PM PDT


Yer, medan pertempuran untuk merebut jawatan dalam parti UMNO bermula dari peringkat akar umbi sehinggalah ke pucuk pimpinan tertinggi sudah terbuka luas.

Sekarang nie hanya menunggu masa untuk mengisi kekosongan jawatan-jawatan tersebut dengan pemimpin yang benar-benar untuk mengisi asas perjuangan agama, bangsa dan negara atau mengisi jawatan tersebut dengan pemimpin yang sekadar mahu mengisi perjuangan dengan agenda peribadi semata-mata.

Hari ini, kita masih dalam demam hari raya, sibuk dengan rumah terbuka sana dan sini, dalam sibuk-sibuk beraya tu, confirm agenda pertandingan turut mengisi agenda penting rumah-rumah terbuka tersebut..... (rumah terbuka sahabat-sahabat UMNO sahajalah).

Okey, berbalik pada soal pemilihan UMNO ini, aku nak mencadangkan sahaja agar Pengerusi Perhubungan UMNO negeri, Menteri Besar ataupun Ketua Menteri agar tidak bertanding di peringkat pimpinan tertinggi, sama ada Naib Presiden ataupun Ahli Majlis Tertinggi, sebaliknya menumpukan sepenuh perhatian untuk memajukan, memakmurkan atau pun memperkuatkan jentera parti UMNO dan BN di peringkat negeri masing-masing dalam menuju `medan perang PRU14'....


Contohnya Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, baru-baru ini membayangkan beliau tidak akan menandingi sebarang jawatan peringkat Majlis Tertinggi pada pemilihan Umno kali ini.


Sebaliknya kata Ketua Perhubungan Umno Johor itu, tumpuannya adalah kepada pentadbiran kerajaan negeri.

RAPERA ..

Posted: 13 Aug 2013 01:22 AM PDT

RAPERA ..


The Quran, The Dogs and The Lady

Posted: 12 Aug 2013 05:42 AM PDT

Belantan

Posted: 12 Aug 2013 11:25 PM PDT

Belantan


Percaya atau tidak, Kuala Lumpur antara 10 bandar yang paling merbahaya di dunia?

Posted: 12 Aug 2013 07:12 PM PDT


Susah hendak mempercayainya, tetapi itulah kenyataannya. KL menduduki tangga ke 6 dari 10 antara bandar paling merbahaya di dunia? Apa yang dikatakan oleh Menteri Dalam Negeri itu juga ada kebenarannya. Penjenayah tegar yang berkeliaran seramai lebih 250 ribu orang, manakala jumlah polis yang menjaga keamanan cuma tak sampai separuh dari mereka?

Kuala Lumpur sudah tidak aman dan selamat seperti dahulu. Setiap hari ada sahaja berita pembunuhan berlaku di sekitar Lembah Kelang termasuklah di Kota Raya Kuala Lumpur? Indeks jenayah naik begitu mendadak sekali selepas ISA dan Ordinan Darurat telah dimansuhkan. Akta Hasutan 1948 bakal menyusul kemudian? Berita selanjutnya sila baca di sini.

Suara Politik
Belantan

Alkisah Namawee namanya?

Posted: 12 Aug 2013 06:36 AM PDT


Lagu kebangsaan kita, Negaraku menjadi Negarakuku. Dia menyanyikan lagu yang menghina lagu Negaraku itu di Youtube. Seluruh dunia boleh melihat penghinaan seorang warganegara Malaysia terhadap negaranya. Lihat senikatanya di sini.

Tapi dia tidak dikenakan apa-apa tindakan. Sebuah parti politik Cina memberi perlindungan kepada budak Cina ini. Walaupun kesalahan menghina lagu kebangsaan sangat berat, tapi budak Cina ini terlepas.

Itulah budak Cina bernama Namawee yang mendapat pendidikan di Taiwan. Budak ini menjadi kurang ajar dan biadab kerana selalu dilindungi daripada undang-undang. Ini kerana pihak yang diberi tanggungjawab melaksanakan undang-undang melakukan pilih kasih.


Orang luar pasti tertanya-tanya kenapa budak ini terlalu hebat dan kebal daripada undang-undang. Kalau tak kebal pernahkah tindakan undang-undang dikenakan ke atas dia? Jawapannya dia tak pernah dikenakan tindakan waima menghina lagu Negaraku.

Budak Cina ini bukan pertama kali biadab dan memprovokasikan sentimen perkauman. Selepas tidak diambil tindakan kerana menghina lagu Negaraku, dia memaki hamun pula seorang guru di Johor kononnya menyuruh pelajarnya (Cina) balik ke negara asal. Padahal perkara itu tidak wujud sama sekali.

Budak Cina berasal dari Johor ini terlepas lagi. Walaupun memaki hamun (ilmu yang dipelajari di Taiwan) tidak tidak ada siapa yang berbuat apa-apa. Terbaru sekali dia menyumpah seranah pihak yang mempertikaikan filem komunis, The New Village yang juga diarahkan oleh Cina tempatan. Katanya tindakan ke atas filem The New Village kerana pengarahnya Cina. Tapi dia tak tahu filem mengenai komunis yang dibuat oleh orang Melayu pun kena haram juga.Video sumpah seranah itu masih berada di Youtube. Kita tidak tahu siapakah yang berani mengambil tindakan ke atas budak Cina yang seorang ini. Sebabnya setakat ini pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mendesak supaya undang-undang dimuliakan.

Malah ada NGO yang mendesak supaya kerakyatan budak Cina ini dilucutkan. Kita sokong desakan ini 200 peratus. Bukan kerana dia Cina tapi kerana dia biadab, kurang ajar dan menghasut kononnya filem The New Village dihentam kerana dibuat oleh orang Cina, Tanda Putera tidak dihentam kerana dibuat oleh orang Melayu. Dia sengaja melaga-lagakan Melayu dan Cina.

Tapi pihak berkuasa sepatah haram pun tak berkata apa-apa. Sindrom apakah yang melanda mereka hingga takut begitu rupa untuk melaksanakan undang-undang?

Kenapa istimewa sangat budak Cina ini? Adakah kerana dia Cina? Kalau kerana dia Cina, kenapa? Adakah orang Cina dikecualikan daripada tindakan undang-undang apabila menghina lagu Negaraku? Adakah mengambil tindakan undang-undang ke atas budak Cina ini bermakna kita rasis?


Peliknya, seorang budak Cina yang hingusan pun tak boleh nak uruskan. Itu baru seorang. Kalau banyak lagi macammana? Adakah kita tidak cukup undang-undang untuk dikenakan di atas sikap kurang ajarnya? Kalau ada undang-undang, kenapa tak digunakan untuk mengajar seorang warganegara yang biadab?

Sebenarnya NGO hanya boleh mendesak sahaja tapi tindakan berada di tangan pihak berkuasa. Kalau pihak berkuasa tak menggunakan kuasa, apalah yang NGO boleh buat? Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) pun tak buat apa-apa kerana mendakwa ke mahkamah bukan kuasa SKMM.

Kalau begitu tak apalah, kita tunggu penghinaan dan kebiadapan yang lebih hebat lagi daripada budak Cina bernama Namawee ini. Kita percaya budak Cina ini akan membuat yang lebih dahsyat lagi. Kalau pihak berkuasa tak mahu ambil tindakan, kita alu-alukan apa sahaja perbuatan Namawee kepada negara ini. Bagilah dana supaya dia boleh buat filem lebih hebat mengenai buruknya negara ini. Kita hanya berkokok sahajalah.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 12 Aug 2013 11:23 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Isu Buku Pak Lah dengan Kisah Kurma Nabi @NajibRazak @Khairykj @Tunfaisal

Posted: 12 Aug 2013 09:17 PM PDT

Masa bulan Ramadhan yang lepas, kurma menjadi salah satu hidangan wajib berbuka puasa. Dalam dok cari kurma, kebetulan hari tu MyMassa keluar dengan rakan MyMassa yang juga seorang ustaz. Maka bertanyalah MyMassa kepada pak ustaz berkenaan satu soalan berkaitan kurma yang dah lama bermain difikiran.
Aku : Ustaz, mana datang nama Kurma Nabi ni yer?

Ustaz : Kurma Nabi? Mana ada Kurma Nabi. Rasulullah SAW punya kurma dah lama habis baginda makan.

Aky : Habis kurma yang orang dok panggil Kurma Nabi tu pebenda la pulak?

Ustaz : Itu Kurma Ajwa. Rasulullah SAW suka makan kurma tu. Malah baginda SAW ada menyebut khasiat makan kurma Ajwa dalam hadith baginda. (sambil membacakan hadith di bawah).

Sabda Rasulullah SAW: "Barang siapa yang makan pagi dengan tujuh butir kurma Ajwah, maka tak akan mencelakainya racun dan sihir dihari itu". (Riwayat Shahih Al-Bukhari)


Aku : Oh...macam tu ke.

Itu kisah sebelum raya. Lepas raya ni pulak timbul isu buku yang Pak Lah yang bertajuk "Awakening: The Abdullah Badawi Years In Malaysia". Pada mulanya MyMassa ingat buku ini adalah biografi kepimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi semasa menjadi PM. Rupa-rupanya....


'Saya Tidak Tulis, Taja Atau Minta Buku Itu Diterbitkan' - Pak Lah

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi pada Isnin menafikan bahawa beliau menulis, menaja atau meminta supaya buku 'Awakening: The Abdullah Badawi Years in Malaysia' diterbitkan.

Dalam kenyataan media pada Isnin, Abdullah atau lebih kerap dengan panggilan mesra "Pak Lah" berkata, beliau sedia diwawancara oleh dua ahli akademik, James Chin dan Bridget Welsh atas prinsip keterbukaan demi perdebatan seimbang dengan mengambil kira semua sudut pandangan.

Justeru, beliau meminta agar tiada pihak membuat andaian bahawa buku ini ditulis oleh "Pak Lah yang sudah bersubahat dengan pembangkang untuk menentang partinya sendiri".

"Itu sudah memesong fakta dan menjadi fitnah. Apa juga teguran yang diberikan dalam wawancara saya yang dimuatkan dalam buku ini dibuat kerana saya ingin melihat Umno terus diberikan mandat dan kepercayaan oleh rakyat.

"Saya tidak pernah meninggalkan Umno dan insyaAllah bila tiba masanya nanti, saya akan menghembuskan nafas terakhir saya di dunia ini masih lagi sebagai ahli Umno yang cintakan negaranya," katanya.

Mengenai buku itu, Abdullah menjelaskan bahawa beliau hanya terlibat dalam satu wawancara pada 2011 yang lebih kepada menjawab soalan-soalan yang dibangkitkan oleh penulis-penulis yang telah menyumbang kepada buku itu dan memberi ruang kepada beliau untuk menjelaskan beberapa perkara.

"Saya tidak menaja atau meminta buku tersebut diterbitkan. Sudah menjadi perkara biasa para akademik membuat analisis tentang sejarah politik negara kita dan sudah pasti era saya tidak terlepas dari kajian ilmiah.

"Saya cuma telah setuju untuk diwawancara agar suara, pendapat serta penjelasan saya dapat dimuatkan di dalam buku tersebut," katanya.

Selain itu, Abdullah berkata, beliau tidak tahu, tidak diberitahu dan tidak bertanggungjawab di atas mana-mana jemputan untuk melancarkan atau membincangkan buku itu.

Katanya, beliau juga tidak merancang untuk menghadiri pelancaran buku itu kerana tidak mahu orang membuat andaian yang buku itu ditulis dan ditaja oleh beliau.

"Berita yang mengatakan pemimpin dari parti pembangkang dijemput untuk melancarkan buku ini di Singapura - kalaupun benar - adalah keputusan penerbit buku, bukan saya," tegas Pak Lah. - BERNAMA

Jadi bila terbaca mengenai jawapan Pak Lah terhadap buku tersebut, tiba-tiba MyMassa teringat pada kisah NAMA KURMA NABI. Rasulullah SAW tak pernah pun suruh orang panggil Kurma Ajwa sebagai Kurma Nabi tapi baginda gemarkannya serta ada menyebut kurma tersebut dalam hadith baginda. Ianya berbeza dengan pedang dan barangan lain milik baginda.


Dalam kes buku kontroversi, buku tersebut memang menulis mengenai Pak Lah tetapi bukan diterbitkan oleh beliau. Ada kemungkinan Pak Lah sendiri belum baca buku tersebut. MyMassa harap agar kita berhati-hati dalam isu yang mendatang. Maklumlah pemilihan dah dekat. Makin ramailah anasir-anasir jahat dari luar yang cuba untuk memecah belahkan UMNO dengan melaga-lagakan pucuk pimpinan dan bekas pemimpin agung UMNO.

*Teringat pula dulu ada orang jual SELIPAR NABI....

 

KERAJAAN PERPADUAN PKR-UMNO : ANWAR DIDESAK BERCAKAP BENAR

Posted: 12 Aug 2013 04:15 PM PDT

Kami di mymassa rasa bosan dengan topik kononnya wujud Rundingan Sulit Anwar-Najib, kami ingatkan sudah tutup kes lah cerita ini. Tak sangka pula, semalam DS Anwar mengangkat semula isu ini dan mengangkat dirinya sebagai orang hebat dalam rundingan itu. 

Jika diamati rencana ini http://www.asiasentinel.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5632&Itemid=178, kelihatan jelas Anwar merendah-rendahkan imej DS Najib malah meletakkan semua kesalahan rundingan itu di pihak Najib konon Najiblah yang memulakannya, konon Najiblah yang mencadangkan, konon Najiblah yang buat sembunyi-sembunyi. Walaupun semua orang tahu cerita sebenar apabila penulis di portal Merdeka-Online mendedahkan kisah sebenar, rupanya ada lagi yang disembunyikan. Jom kita layan pendedahan terbaharu ini...

ANWAR TUNJUKKAN 'SURAT PERJANJIAN' KERAJAAN PERPADUAN

SELEPAS hampir dua bulan pertemuan saya dengan mantan pemimpin besar di Jakarta pada 1 Jun 2013 yang lalu, kemudian diwar-warkan dengan begitu besar oleh akhbar-akhbar arus perdana malah nama saya disebut di dalam Parlimen Malaysia, akhirnya DS Anwar sendiri mengakui saya bercakap benar di sini http://www.malaysiakini.com/news/238134 . Akhirnya, Allah SWT memberi bantuanNYA kepada saya.

Walau bagaimanapun, secara peribadi saya melihat pendedahan terbaharu Anwar di atas tidak dengan kejujuran yang hakiki, walhal berita itu kelihatannya sengaja mahu menjatuhkan kredebiliti DS Najib. Kali ini, saya tidak ingin mengulas panjang lebar kerana seluruh rakyat Malaysia sudah terhidang dengan berita pertemuan saya di Jakarta itu.

DS Anwar perlu jujur semasa bercakap isu DS Najib tidak menandatangani perjanjian itu! Jelaskan kepada ahli-ahli DAP, PAS dan PKR apa isi perjanjian itu? Apa pula yang DS Anwar bersetuju di dalam negosiasi itu? Apa yang DS Anwar minta ditangguhkan? Dan paling penting apakah perkara-perkara yang DS Anwar sembunyikan daripada pengetahuan DAP dan PAS rakan kongsinya dalam Pakatan Rakyat? 

Isu lain yang DS Anwar perlu jawab ialah kedudukan anaknya YB Nurul Izzah? Apakah terma perjanjian yang melibatkan YB Nurul Izzah? Malah rakyat mahu tahu respon Anwar bersetuju atau tidak dalam bab yang mana?

Apa kata DS Anwar berani selangkah lagi dengan Dedahkan Surat Perjanjian itu? Rakyat Malaysia mahu tahu! Siapakah yang membuat Surat Perjanjian itu? Siapakah yang menandatanganinya? Berapa Haribulan surat itu? Siapa saksi, apakah jenis pen yang digunakan dan tunjukkan gambar ketika menandatanganinya?

Jika tidak didedahkan saya bimbang, rakyat akan menuduh DS Anwar "syok" sendiri berimpi-impian sebagai Perdana Menteri. Saya juga risau jika rakyat bertanya Anwar kah yang memulakannya lalu menuduh DS Najib pula yang memulakannya? DS Anwar harus sedar, dalam isu terbaharu ini, DS Najib belum lagi mengulasnya. Bagi saya, DS Anwar perlu mengelak membaling batu sembunyi tangan!

BANTUAN DARI ALLAH SWT
Saya sebenarnya tidak mahu membesarkan isu ini kerana DS Anwar berusaha bersungguh-sugguh untuk menafikan pertemuan dan bicara saya tempoh hari dengan menayangkan nama saya di akhbar Keadilan dan laman web Keadilan.Daily supaya rakyat tidak mempercayai usaha saya. Kini, Allah SWT membantu saya bilamana DS Anwar mengesahkan sendiri perkara ini dengan laporan di dalam Asia Sentinel. Pembaca dan rakyat boleh menjadi pengadil, intipati laporan dalam Asia Sentinel apakah jauh berbeza dengan laporan-laporan saya di dalam kolum khas saya di dalam portal Merdeka-Online?

Kini, apakah bezanya laporan di dalam Asia Sentinel dengan apa yang telah dipetik oleh akhbar-akhbar The New Strait Times, Berita Harian, Malaysiakini, The Malay Mail dan lain-lainnya itu? Sudah tentu laporan saya lebih detail bukan!

Seperti DS Anwar, saya juga mempunyai perkara-perkara Sulit yang belum saya dedahkan kerana saya tidak mahu merosakkan hubungan DS Anwar dengan YB Lim Kit Siang, YB Karpal Singh, YB Dato Hj Hadi Awang dan pengikut-pengikutnya yang mungkin akan rasa tertipu, seperti isu Altantunya dan sebagainya.

SEMANGAT KERAHSIAAN
DS Anwar pernah berkata, semangat kerahsiaan perlu dijaga, namun pendedahan DS Anwar di Asia Sentinel itu menunjukkan DS Anwar sudah tidak menghormati semangat kerahsiaan.

Jika saya mendedahkan semuanya, saya percaya DAP dan PAS akan meninggalkan DS Anwar dan PKR serta-merta. Sudah tentu saya ditemani oleh beberapa teman di Jakarta tempoh hari dan mereka mendengar sendiri apa yang saya telah dedahkan.

Saya melakukannya untuk negara saya khususnya agama saya Islam, bukan semata-mata kerana DS Najib, hanya kebetulan DS Najib adalah Perdana Menteri Malaysia.

Kepada rakyat Malaysia, pertanyaan saya ialah, apakah anda sudah bersedia untuk berPerdana Menterikan DS Anwar Ibrahim?

Penulis adalah lulusan sarjana dalam bidang Sejarah Malaysia, Universiti Malaya. Kini sedang melanjutkan pengajian PhD dalam bidang politik dan kerajaan.

Sumber : jentayuabaka.blogspot.com

The Unspinners

Posted: 12 Aug 2013 11:21 PM PDT

The Unspinners


Syiah agenda Yahudi rosakkan Islam

Posted: 12 Aug 2013 08:17 PM PDT

Usah biarkan isu Zeal Hitech bawah carpet kerana PR nak manipulasi isu

Posted: 12 Aug 2013 08:27 AM PDT

Obama diutamakan, Mesyuarat UMNO ditangguhkan

Posted: 12 Aug 2013 05:38 AM PDT

ESSCOM nafi khabar angin pertempuran di Sabah

Posted: 12 Aug 2013 02:25 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 12 Aug 2013 11:12 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Tok Nenek Calvin Chew Pun Pernah Buat Perkara Yang Sama Pada Polis...

Posted: 12 Aug 2013 06:00 AM PDT

Kalau tak maki polis, bukan cina la namanya, baca tulisan calvin chew dalam facebooknya, apa cina nie ingat dia seorang je ke yang bayar cukai, apa dia ingat besar sangat ke duit dia tu...???

Korang baca pula laporan di bawah, cuba banyangkan apa perasaan kaum keluarga anggota polis yang di hina dan di maki oleh tok nenek calvin chew 44 tahun dulu...

Makin Menggila CINA Hina Islam...

Posted: 12 Aug 2013 01:00 AM PDT

Bacalah penghinaan cinabeng ini terhadap Rasulullah, bergitu pedih cercaan yang dia lemparkan...

SKMM dan PDRM jangan dok diam je, cari cina pukimak nie segera...


oyabun

Posted: 12 Aug 2013 11:03 PM PDT

oyabun


Isu Surau Jadi Tokong - Pengusaha Resort Bakal Berdepan Tindakan Tegas?

Posted: 12 Aug 2013 10:25 PM PDT

Penduduk setempat berkumpul di hadapan surau sebuah resort di Tanjung Sedili yang dijadikan tempat ritual agama lain oleh pengusaha resort berkenaan, di Kota Tinggi hari ini.

Tindakan terhadap pengusaha resort di Sedili yang membenarkan surau kawasan penginapan menjadi tempat ritual keagamaan selain Islam akan diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa negeri dalam tempoh terdekat.

Mufti Johor, Datuk Mohd. Tahrir Samsudin berkata, siasatan lebih mendalam akan dilakukan mengikut Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Johor namun beliau menegaskan perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku dan masyarakat perlu sedia maklum bahawa masjid, surau atau musala hanya boleh 'dihidupkan' oleh orang Islam.

"Dalam al-Quran, Allah menerusi Surah at-Taubah berfirman sedemikian dan bukan sebaliknya, itu jelas dan tidak perlu dinafikan. Berdasarkan tinjauan, terdapat banyak keraguan dari segi reka bentuk surau ini iaitu kedudukan arah kiblat yang lari dari Kaabah malah menghadap luar dari kawasan Tanah Haram di Mekah.

"Kita ada enakmen dan undang-undang, jangan lekeh dan hina perlembagaan di Malaysia. Perkara yang berlaku ini jelas menghina kesucian agama Islam di sini," katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan bersama Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadut di surau dalam kawasan resort di Kampung Sedili Besar hari ini.

Yang turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Agama negeri, Abd. Mutalip Abd. Rahim; Pegawai Daerah Kota Tinggi, Mohd. Noorazam Osman dan Yang Dipertua Majlis Daerah Kota Tinggi, Hasrin Kamal Hashim.

Gambar yang dirakam oleh penduduk kampung berhubung kejadian upacara agama Buddha yang dijalankan di dalam surau di sebuah resort di Tanjung Sedili, Kota Tinggi kelmarin sehingga mencetuskan kemarahan umat Islam.

Kelmarin, penduduk sekitar perkampungan nelayan Sedili Besar gempar selepas bangunan yang didirikan di sebuah kawasan resort sebagai surau dicemari dengan upacara sembahyang agama lain.

Upacara sembahyang yang dijalankan dipercayai oleh penganut agama Buddha itu disedari seorang pengunjung resort yang ingin menunaikan solat asar.

Sementara itu Noor Azam Osman berkata, pengusaha terbabit bukan sahaja akan didenda atau disaman malah lesen operasi mereka juga boleh dibatalkan selain surau tersebut akan dirobohkan.

"Dari sudut pemilikan tanah, lokasi resort ini merupakan hak milik persendirian dan sudah diubah mengikut syarat rezab Melayu. Pegawai daripada Pejabat Tanah dan Galian akan terus menjalankan siasatan mengenainya dan yang paling penting pada waktu ini adalah keputusan Jawatankuasa Fatwa negeri dan Jabatan Agama Johor.

"Disebabkan resort ini berada dalam kawasan persendirian, kami nasihatkan orang ramai atau pelanggan supaya tidak menjalankan sebarang aktiviti dalam surau ini untuk sementara waktu," katanya.-UMO

Wasabi Oyabun..

Pembangkang harus terima hakikat...!!! Kritikan Kuan Yew berasas?

Posted: 12 Aug 2013 09:42 AM PDT


Kenyataan bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew berhubung ketidakmampuan pakatan pembangkang negara ini mentadbir Malaysia adalah berasas.

GeoStrategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Azmi Hassan berkata, perkara itu berdasarkan pendekatan politik pembangkang di negara ini yang dilihat lebih menjurus kepada perjuangan bersifat kepentingan peribadi.

Menurut beliau, keadaan itu sama sekali berbeza dengan pendekatan politik pembangkang di Singapura yang Parti Pekerja (WP) yang mengkritik kerajaan negara tersebut secara positif.

"Kuan Yew menegaskan jika pembangkang Singapura mempunyai sifat seperti pembangkang di sini, maka sukar untuk negara republik itu maju ke hadapan.

"Ini menjelaskan pendekatan politik pembangkang di negara ini yang menyemai sifat kebencian dalam kalangan rakyat memberi kesan kepada proses pembangunan negara," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.


Semalam Pengerusi DAP, Karpal Singh membidas Kuan Yew berhubung kenyataannya itu dengan memintanya menguruskan isu dalaman parti sendiri sebelum mengulas hal ehwal orang lain.

Kenyataan Karpal itu ekoran pendedahan Kuan Yew menerusi buku bertajuk One Man's View of The World yang dilancarkan minggu lalu yang antara lain berkata, pakatan pembangkang di negara ini tidak akan mampu mentadbir Malaysia.

Dalam pada itu, Azmi berkata, kegagalan parti-parti pembangkang menguruskan masalah dalaman masing-masing merupakan manifestasi kelemahan tadbir urus pakatan tersebut.

"Kuan Yew hanya menyatakan yang tersurat, tetapi mustahil bagi pakatan menerima realiti ini kerana DAP, PKR dan Pas adalah peluang terbaik mereka menumbangkan BN.

"Namun, rakyat perlu menilai apakah mereka mahu sebuah organisasi yang lemah seperti pakatan pembangkang mentadbir negara," ujarnya.

Sementara itu, penganalisis politik Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya Dr. P. Sivamurugan berkata, pandangan Kuan Yew itu dibuat menerusi pemerhatian beliau hasil lawatan ke negara ini sebelum pilihan raya umum lalu.

Menurut beliau, pandangan Kuan Yew itu juga melihat kepada bilangan kerusi yang dimenangi pakatan pembangkang selain berdasarkan pengalaman beliau sendiri yang mengetahui mengenai keutuhan kerjasama yang wujud di bawah BN.

"Bagi saya ketiga-tiga parti dalam pakatan pembangkang mempunyai ideologi berbeza, mungkin itu yang dirujuk Kuan Yew," katanya.

Wasabi Oyabun..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 12 Aug 2013 09:23 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


PEMIMPIN MELAYU MALAYSIA WAJIB BELAJAR DARI BRUNEI CARA NAK LAYAN CINABENG !

Posted: 12 Aug 2013 11:31 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 12 Aug 2013 09:21 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Ucapan Eksklusif Dato Seri @NajibRazak Kepada Semua Rakyat Malaysia Sempena Aidilfitri

Posted: 12 Aug 2013 08:53 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 12 Aug 2013 09:14 PM PDT

PenangWasabi


Kerani maut bungkusan atas kereta meletup?

Posted: 12 Aug 2013 09:27 AM PDT

Anggota keluarga di sisi mayat Mohd Yusrizal yang maut akibat terkena bahan letupan di Taman Seri Periuk, Tumpat, semalam.

Tumpat: Seorang kerani sekolah maut apabila bungkusan mengandungi bahan letupan yang ditinggalkan di atas sebuah kereta di halaman rumah mentuanya di Taman Seri Periuk, Kampung Periuk di sini, meletup, pagi semalam.

Ketika kejadian jam 11 pagi itu, mangsa, Mohd Yusrizal Mat Zain, 32, dari Kampung Kenor, Kuala Krai, dikatakan cuba mengambil bungkusan yang ditinggalkan di bumbung kenderaan pelbagai guna (MPV) milik abang iparnya apabila ia tiba-tiba meletup.

Cedera parah di badan

Letupan itu menyebabkan mangsa mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah pada badan dengan kedua-dua pergelangan tangannya putus, manakala perut terburai. Kenderaan berkenaan turut mengalami kerosakan teruk.

Mohd Yusrizal yang bertugas sebagai kerani di Sekolah Rendah Kebangsaan Manik Urai, Kuala Krai, dikatakan tiba di rumah mentuanya, malam kelmarin, bagi meraikan Aidilfitri.

Allahyarham meninggalkan seorang isteri dan anak perempuan berusia empat bulan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kelantan, Asisten Komisioner Lai Yong Heng, berkata letupan berlaku apabila mangsa mengambil bungkusan yang ditinggalkan di atas bumbung kereta Naza Citra.
"Sebaik diangkat, bungkusan itu meletup, menyebabkan mangsa meninggal di tempat kejadian.

"Polis sedang menjalankan siasatan mengenai letupan dan bungkusan itu serta berharap tiada pihak membuat spekulasi mengenainya. Kes ini disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan iaitu membunuh," katanya kepada pemberita di tempat kejadian, semalam.

Seorang ahli keluarga mangsa yang enggan dikenali, berkata Mohd Yusrizal pulang ke rumah mentuanya untuk beraya, malam kelmarin.

"Mangsa ketika membuka pintu rumah (sebelum kejadian), ternampak sebuah bungkusan hitam di atas bumbung kereta Naza Citra dan pergi mengambilnya.

"Ketika mangsa mengangkat bungkusan itu, ia tiba-tiba meletup. Letupan kuat itu mengejutkan kami sekeluarga yang ketika itu berada di dalam rumah," katanya.


Dengar letupan kuat

Sementara itu, seorang jiran, Kamaruddin Che Mad, 56, berkata sebelum kejadian, beliau berada di serambi rumahnya yang terletak kira-kira tiga pintu dari rumah mangsa.

"Saya terkejut apabila terdengar letupan kuat dan bergegas ke tempat kejadian sebelum mendapati mangsa sudah terbaring dengan kedua-dua pergelangan tangannya putus serta perut terburai.

"Melihat keadaan mangsa yang parah, saya pada mulanya hendak membantu, namun tidak berbuat demikian kerana ngeri melihat keadaan mangsa dan terus menghubungi polis," katanya.

Penang Wasabi..

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 12 Aug 2013 03:12 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


APAKAH ARTIKEL INI BERNIAT JAHAT??

Posted: 12 Aug 2013 06:59 AM PDT

Keputusan PRU13 telah memberi mesej dan petanda-petanda yang sangat penting, iaitu kepimpinan UMNO sediada masih gagal memecahkan "mental block" majoriti pengundi yang beralih pendirian dan membuat keputusan untuk tidak lagi memberi mandat kepada UMNO dan Barisan Nasional. 52% pengundi telah tidak mengundi BN pada PRU13 yang lalu. 

Hanya 48% sahaja kalangan pengundi yang masih meletakkan kepercayaan kepada BN/UMNO untuk terus memimpin negara. Jika sistem pilihanraya di negara ini menggunapakai sistem undi popular, nescaya UMNO/BN sudah menjadi pembangkang di zaman UMNO dipimpin oleh kepimpinan yang ada hari ini. UMNO/BN bernasib baik kerana kemenangan ditentukan berdasarkan jumlah kawasan yang dimenangi.

Keputusan PRU13 menunjukkan dengan jelas manifestasi kegagalan kepimpinan DS Najib. Tak usahlah kita mencari-cari lagi alasan yang selain dari itu semata-mata untuk meyakinkan diri sendiri bahawa DS Najib masih relevan dan masih boleh diharapkan untuk menarik semula majoriti rakyat kembali menyokong BN.

Dulu kita harapkan Pak Lah, tapi akhirnya kita "terbobok". Lepas "terbobok" terok, kita buat keputusan menurunkan Pak Lah dan menaikkan DS Najib semata-mata untuk menebus kembali maruah UMNO/BN yang sudah tercalar terok di zaman Pak Lah. 

Tetapi, apa yang terjadi maruah parti dan bangsa serta agama kita semakin tercabar, malah sedang dan terus dijadikan "bahan perleceh" orang lain.

Paling menggerunkan, baik ahli mahupun pemimpin UMNO hanya buat macam biasa. Complacent. Business as usual. Tak takut, tak bimbang dan tak terfikir pun untuk buat sesuatu. Masing-masing menjadikan cinabeng kambing hitam. Gerangan cinabeng yang tak mengenang budi la yang menyebabkan BN jadi macam ni. Kita UMNO makin kuat. 

Itu sahaja la "excuse" yang mereka gunakan. Excuse untuk "menghalalkan seruan" supaya para pemimpin ini terus diberi peluang memimpin parti dan jangan ditandingi. Katanya, pasangan pemimpin ini cukup cocok, tiada cacat cela dan gandingan mantap untuk terus diberi kepercayaan.

Kepada sesiapa yang mahu menawarkan diri, dari MKT hingga ke jawatan Presiden parti, pastikan apa matlamat dan agenda serta di atas asas apa anda mahu menawarkan diri, khususnya bagi jawatan Presiden.

Jika Tengku Razaleigh mahu menawarkan diri, berikut adalah di antara isu dan matlamat yang harus difikirkan;

1. Paling penting, carilah pendekatan bagaimana ahli dan para pemimpin pertengahan dan akar umbi UMNO boleh mengenali "siapa Tengku Razaleigh yang sebenar".

Persoalan ini penting kerana hampir semua pemimpin pertengahan dan grassroot UMNO yang ada hari ini adalah barisan kepimpinan pasca 1987. Mereka berada dalam UMNO atau menjadi pemimpin UMNO di pelbagai peringkat selepas Tengku Razaleigh tiada lagi di dalam hairaki kepimpinan parti mahupun kerajaan.

Mereka hanya kenal orang yang dikenali dengan nama "Ku Li" ini menurut versi yang diperolehi melalui lawan atau pun musuh politik  Ku Li. Sudah pastilah mereka-mereka ini mengenali Ku Li melalui persepsi yang sudah diselewengkan atau pun sudah tidak lagi tepat.

Pendek kata hampir seluruh ahli dan pemimpin UMNO yang ada kini tidak mengetahui latar belakang Ku Li yang sebenar. Mereka tidak tahu track record dan peranan-peranan serta kejayaan-kejayaan yang telah dibuktikan oleh Ku Li sepanjang beliau berada di dalam mainstream parti dan kerajaan.

Malah, mungkin hanya beberapa kerat sahaja yang tahu bahawa Pegawai Khas Tengku Razaleigh sewaktu menjadi Pengerusi Petronas adalah anak muda yang bernama Mohamad Najib bin Abdul Razak. Tiada siapa mungkin tahu Ku Li diminta oleh Tun Razak untuk membimbing dan memberi pendedahan kepada anakandanya ini.

2. Ku Li juga harus menggambarkan perancangan besarnya bagaimana mahu diperbetulkan semula prinsip atau ideologi, pendekatan perjuangandan seterusnya meletakkan kembali asas-asas serta halatuju UMNO ini dilandasannya yang sebenar agar UMNO ini kembali secocok dengan roh, jiwa, aspirasi dan naluri sebenar bangsa yang dinamakan melayu dan pribumi.

Hanya dengan cara meletakkan apa yang diperjuangkan oleh UMNO itu "secocok" dengan naluri bangsa melayu saja yang akan mampu mengembalikan hampir seluruh orang melayu membulatkan sokongan mereka terhadap UMNO.

Melayu hari ini sudah keliru dengan perjuangan UMNO. Manakan tidak keliru. Kulitnya cempedak, tapi bila dibelah isinya "bangkong".

3. Ku Li juga harus menggariskan perancangannya bagaimana UMNO berupaya untuk kembali dihormati dan diakui kepimpinannya oleh semua kaum. UMNO harus meletakkan kembali kedudukkannya sebagai parti yang boleh dipercayai oleh semua parti komponen Barisan Nasional.

Selain dari itu, Ku Li juga harus mencari jalan membuktikan kepada rakyat dan ahli UMNO "beberapa testimony penting" yang telah berjaya diperjuangkan sepanjang beliau berada di dalam mainstream politik dan kerajaan sejak dari penglibatannya merangka pelbagai dasar dan melaksanakan pelbagai perancangan besar untuk negara sejak dari Zaman Tunku Abdul Rahman, Tun Razak hinggalah ke era Tun Hussein. Bukan bermaksud untuk angkat bakul sendiri, tetapi hanya disebabkan track record beliau sudah terlalu lama terbenam dalam lumpur.

Rakyat tidak tahu. Ahli UMNO tidak tahu. Pemimpin UMNO tidak tahu, dan sebahagiannya buat-buat tidak tahu, malah ada yang membuat gerakan "blackout" segala legasi peninggalan Ku Li hingga Ku Li digambarkan tidak lagi relevan dan berpemikiran outdated, cita-cita untuk menjadi PM yang tak pernah padam, egois dan pelbagai lagi label negatif yang cuba digambarkan.

DS NAJIB DAN SEWAKTU DGNNYA WAJIB UNDUR JIKA SEDAR SUDAH TIDAK MAMPU!!

Posted: 11 Aug 2013 07:18 PM PDT

"Kita perlu mengambil kira bahawa dunia telah berubah dan keputusan pilihan raya adalah mesej daripada rakyat, mereka mahukan pembaharuan.

"Dalam konteks pembaharuan, Umno memerlukan golongan baharu untuk berada dalam kepimpinan parti yang membawa kewibawaan, idea dan kompetensi baharu," kata Dato Husni Hanadzlah Sewatu mengumumkan untuk tidak bertanding pada pemilihan MKT kali ini ketika ditemui pemberita pada rumah terbuka Aidilfitri di kediamannya di Sungai Rokam.


Masalahnya berapa ramai pemimpin UMNO yang faham realiti, punyai kesedaran, gentleman dan berjiwa besar seperti ini?

Berapa ramai pula pemimpin bahagian dan perwakilan cawangan yang berupaya memikirkan terhadap kehendak dan tuntutan pembaharuan yang harus dilakukan di dalam kepimpinan UMNO di peringkat pusat? Dan berapa keratkah kalangan pemimpin pusat ini yang benar-benar serious memikirkan kepentingan parti wajib diutamakan dari lain-lain kepentingan?

Fahamkah dan wujudkah kesedaran dikalangan perwakilan cawangan betapa pentingnya peranan mereka dalam menentukan pilihan yang betul bagi memastikan UMNO terus relevan?

Dan, berapa ramai kalangan perwakilan dan para pemimpin UMNO yang faham mesej ke arah pembaharuan yang diingini oleh rakyat ini?

Sudqh kerap kali terbukti pemimpin dan perwakilan UMNO bertindak songsang dengan mesej yang dihantar oleh rakyat.

Lain yang rakyat mahu lain yang dibuat oleh pemimpin dan perwakilan.

Rakyat mahukan perwakilan UMNO memilih pemimpin yang boleh menimbulkan rasa percaya dan yakin rakyat terhadap pimpinan UMNO, tapi perwakilan pilih pemimpin yang mereka suka saja atau pemimpin yang mereka boleh bergantung harap. Bukan pilih pemimpin yang rakyat boleh bergantung harap.

Orang melayu mahu pemimpin UMNO yang tegas dan keras pendiriannya dalam mempertahankan kepentingan agama dan bangsa mereka, tapi perwakilan UMNO pilih pemimpin yang berupaya dan mampu memberi peluang dan imbuhan peribadi kepada mereka.

Rakyat mahukan UMNO dipimpin oleh pemimpin yang adil dan saksama serta berupaya memimpin seluruh rakyat yang berbilang agama dan bangsa, tapi perwakilan pilih pemimpin yang tidak punya kebolehan untuk memimpin di dalam kemajmukan dan keunikan yang wujud di tanah air ini.

Rakyat mahukan UMNO memilih pemimpin yang tahu mempertahankan hak-hak melayu dan dalam masa yang sama bersikap adil dan saksama terhadap semua kaum, dan bukan di atas dasar samarata. Tapi perwakilan pilih pemimpin yang sudah tidak tahu untuk menjaga dan memelihara prinsip "persefahaman di dalam toleransi" yang sekian lama terjalin. 

Bila pemimpin cuba menjaga hak melayu, bukan melayu beranggapan pemimpin UMNO rasis. Bila pemimpin cuba menjaga kepentingan cina, melayu pula beranggapan pemimpin UMNO sudah "cair" dengan cina. Akhirnya dua-dua kaum hilang kepercayaan dan keyakinan terhadap pemimpin UMNO.

Persoalannya kenapa pemimpin UMNO dulu boleh menguruskan sensitiviti kaum dan agama ini dengan begitu berkesan dan diyakini pula oleh rakyat berbilang kaum dan agama? 

Kenapa pemimpin UMNO sekarang seolah-olah buntu dan tidak berupaya menawarkan kepimpinan mereka untuk diterima oleh semua kaum di dalam "suasana toleransi dan menang-menang" yang sekian lama terbukti telah berjaya dijadikan resepi utama di dalam melahirkan sebuah negara yang aman, makmur dan harmoni serta diterima oleh semua kaum dan agama?

Mampukah perwakilan UMNO menyelamatkan UMNO dari dipimpin oleh pemimpin yang tidak mempunyai kriteria dan tidak punya kemampuan untuk menyelamatkan negara dan rakyat seluruhnya untuk keluar dari "kehidupan yang penuh syak wasangka" atau "suspicious mind" di antara kaum dan agama yang semakin menuju ke arah "suasana mengundang bahaya" ini?  

Mampukah perwakilan UMNO melahirkan pemimpin yang bukan saja dihormati oleh orang melayu, bahkan turut dihormati dan dipercayai serta diyakini oleh semua kaum?

Mampukah perwakilan UMNO "menapis" calon-calon pemimpin yang menawarkan diri bertanding jawatan di peringkat pusat nanti berdasarkan kriteria dan fakta-fakta yang diperbincangkan ini?

Mampukah perwakilan "menepis" segala serangan kempen dan tawaran habuan yang bakal dilakukan oleh pengurus kempen dan agen-agen calon yang turun ke padang untuk meyakinkan para perwakilan supaya mengundi calon tajaan mereka?

Apakah pengurus kempen dan agen-agen ini membawa calon-calon yang layak dan memenuhi kriteria sebagai pemimpin harapan masa depan UMNO atau calon yang bakal meneruskan kesinambungan budaya lama UMNO yang sudah menjadi bahan lawak jenaka rakyat dan majoriti melayu?

Mencari Damai Abadi

Posted: 12 Aug 2013 03:10 PM PDT

Mencari Damai Abadi


Siap

Posted: 12 Aug 2013 06:56 AM PDT

Bismillah..

Alhamdulillah. Perabot untuk projek di Ghana dah siap. Dah mula masuk kontena. Ada 5 kontena semuanya. Sebulan lebih mengadap benda ni, akhirnya siap juga. Macam-macam hal masa design barang-barang dia orang ni. Tapi semuanya berjaya diharungi.

Mood... baru nak raya

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 12 Aug 2013 03:09 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Hantar gambar bogel guru wanita untuk lepas geram

Posted: 12 Aug 2013 05:01 PM PDT

Siti Nurazlin mengaku bersalah menghantar empat keping
gambar bogel seorang guru wanita
Seorang wanita telah merancang satu plot untuk mengenakan bekas kekasih tunangnya setelah hubungan mereka lebih mendapat restu keluarga tunangnya.

Menurut laporan The Straits Time, Siti Nurazlin Samat, 28, yang memiliki nombor telefon bekas kekasih tunangnya itu telah menyamar sebagai seorang anggota polis dan mengadakan hubungan intimasi atas talian dengan guru berusia 24 tahun itu melalui alamat email dan Facebook palsu.

Dalam bulan May 2011, guru berkenaan menghantar 10 keping gambar bogelnya kepada Siti Nurazlin.

Pada bulan Disember tahun berkenaan, Siti Nurazlin, yang kononnya mendakwa dirinya seorang ibu yang prihatin, telah menghantar surat yang bertaip bersama empat keping gambar bogel tersebut kepada pengetua sekolah menengah di mana tempat mangsa bertugas.

Beliau berbohong dengan mengatakan 'terjumpa' foto-foto lucah di dalam buku matematik 'anaknya' dan mendakwa guru berkenaan sengaja meletakkan gambar-gambar tersebut di situ.

Guru tersebut kemudiaannya dipecat dari sekolah tersebut.

Barcelona Layan Peminat Malaysia Macam Pariah – Dakwa Menteri

Posted: 12 Aug 2013 07:31 AM PDT

MENTERI Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin melahirkan rasa kesalnya berhubung layanan yang diberikan oleh kelab bola sepak terkemuka dunia, Barcelona FC terhadap peminat dan media tempatan.

Beliau juga meluahkan rasa kurang senang dengan pihak yang menganjurkan perlawanan tersebut, BSC Soccer .

Khairy menulis di laman Twitternya, "penganjur perlawanan Barcelona sangat-sangat mengecewakan. Peminat dan media tempatan telah dilayan seperti pariah oleh Barcelona".

Sebelum ini, perlawanan yang berkesudahan pasukan kebangsaan tewas 1-3 itu sepatutnya dijadualkan berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) tetapi pada saat-saat akhir 'venue' perlawanan persahabatan itu telah ditukar ke Stadium Shah Alam.

Itu satu hal.

Perkara lain yang membuatkan pembeli tiket lebih kecewa ialah apabila pemain terbaik dunia, Lionel Messi tidak dapat beraksi pada malam itu disebabkan kecederaan betis kiri yang dialaminya semasa sesi latihan yang diadakan di SNBJ dan kerana keadaan padang yang kurang memuaskan, pihak Barcelona telah meminta 'venue game' itu ditukar ke padang yang lebih elok.

Selain itu, SC Soccer yang baru pertama kali menganjurkan perlawanan sebesar dan segah begini haruslah memantapkan diri dengan bagaimana cara-cara menguruskan acara dengan baik dan teratur.

Ini kerana penganjur dillihat menganaktirikan media tempatan sebaliknya mengagungkan media antarabangsa sehinggakan media tempatan tidak diberi kesempatan bertanyakan soalan kepada pemain dan jurulatih Barcelona.

Selain itu, seperti kebiasaan selepas selesai bermain, satu sidang media khas akan diadakan bagi mendapatkan serba sedikit ulasan dan komen daripada pemain dan jurulatih namun pasukan dari Sepanyol itu dilihat bergegas ke lapangan terbang dan media tempatan tidak sempat bertanyakan sebarang soalan kepada mereka.

Dalam hal ini, penganjurlah yang seharusnya dipersalahkan kerana tidak dapat memberikan perjalanan acara yang baik dan teratur sehinggakan media tempatan tidak diberikan sebarang peluang untuk bertanya bermula dari sesi sidang media pertama sejak kedatangan mereka ke sini pada Khamis lalu.

Surau 'tokong': Sultan Johor arah surau dirobohkan

Posted: 12 Aug 2013 03:31 AM PDT

Surau yang menjadi pertikaian didalam media sosial sejak semalam mendapat perhatian Sultan Johor. Arahan terbaru dari Istana mengatakan bahawa surau berkenaan tidak diiktiraf sebagai surau. Segala papantanda mengenai Islam telah diarahkan dibuka, Titah dari DYMM Sultan Johor bangunan tersebut diarahkan untuk dirobohkan.

Sebelum itu penduduk disekitar Tg Sedili terkejut dengan upacara sembahyang oleh individu berugama Budha. Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan Kampung Sedeli Besar, Ali Mohamad, 64, berkata, penduduk kampung telah bertindak menghalau kumpulan terbabit keluar dari surau berkenaan sebaik menyedari kejadian itu.

"Kami sangat tidak berpuas hati dengan kejadian itu, apatah lagi dalam surau itu ada tergantung banyak kalimah suci agama Islam," ujarnya.

Imam Dua Masjid Besar Al-Muttaqin Sedeli Besar, Norizan Haron, 51, turut kecewa kerana beliau antara individu yang menyokong pembinaan surau dalam pusat peranginan tersebut tiga tahun lalu.

"Saya telah menandatangani surat sokongan untuk membina surau ini, sekarang ia telah disalahgunakan pula," katanya.

Surau 'tokong': Meditasi Buddha dalam surau hina Islam

Posted: 12 Aug 2013 02:31 AM PDT

Jabatan Agama Johor (JAJ) menjalankan siasatan ke atas satu kejadian melibatkan penganut Buddha yang didakwa melakukan upacara keagamaan di sebuah surau di sebuah resort di Kota Tinggi.

Exco hal ehwal agama negeri Abd Mutalib Abd Rahim dalam laporan Berita Harian hari ini menyebut, peguatkuasa JAJ diarah menyiasat dan mengunjungi lokasi kejadian, di Sedili Besar, sebelum melakukan tindakan.

JAJ bersama penduduk kampung menutup dan mengosongkan surau terbabit untuk memberi ruang bagi siasatan, katanya dalam laporan itu.

Laporan itu turut memetik kenyataan penasihat Majlis Agama Islam Johor Datuk Noh Gadut yang menyifatkan kegiatan kontroversi itu sebagai "mengguris perasaan" dan "menghina Islam".

"Kita perlu lebih tegas dfengan menggunakan undang-undang yang ada termasuk menyenarai hitam kumpulan terbabit daripada memasuki negara ini semula.

"Perkara ini tidak sewajarnya berlaku. Mereka perlu faham undang-undang Malaysia kerana tindakan itu bukan saja mengguris perasaan, malah menghina Islam," katanya.

Kejadian berkenaan dikesan melalui satu video di Youtube, menunjukkan lebih 10 orang sedang menyertai satu upacara yang diketuai seorang individu berpakaian jubah berwarna oren di lokasi berkenaan.

Kumpulan berkenaan ditunjukkan berada dalam keadaan duduk mengadap satu objek yang didirikan dalam di depan, di ruang tengah dalam surau tersebut.

Video dimuatkan oleh pengguna Youtube yang menggunakan nama 'Sebastianphiu' itu turut menunjukkan hiasan tulisan dalam bahasa Arab di dinding surau terbabit,.

Video sepanjang 1 minit 25 saat yang dikesan dimuatkan dua hari lalu kini ditonton lebih 10,000 orang, setakat hari ini

Surau 'tokong': 'Ada yang tak kena' kata Salahuddin Ayub

Posted: 12 Aug 2013 01:31 AM PDT

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub mengesyaki wujud "sesuatu yang tidak kena" dalam kejadian melibatkan penganut Buddha yang didakwa melakukan upacara keagamaan kontroversi di sebuah surau di resort di Kota Tinggi.

Katanya, perkara itu perlu disiasat sebaiknnya kerana kejadian berkenaan menimbulkan banyak persoalan.

"Saya rasa satu penyiasatan harus dilakukan dengan teliti siapa mereka sebenarnya. Kita tak nak buat tuduhan awal dan mengambil tindakan berdasarkan emosi.

"(Penjelasan) mereka (peserta upacara) seperti tidak logik apabila mahu gunakan surau untuk meditasi. Benda ini macam ada perkara yang tidak kena. Jadi ia perlu siasatan rapi," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Beliau juga berpendapat, tindakan kumpulan penganut agama tertentu untuk menggunakan rumah ibadat orang lain merupakan perbuatan yang tidak masuk akal.

"Saya lihat mustahil mereka yang memegang agama-agama lain seperti Kristian atau Buddha, ingin buat acara di rumah ibadah lain.

"Seperti kita, ada ke kita mahu solat di kuil? Macam pelik (kejadian ini)," katanya lagi.

Beliau merujuk kepada penjelasan pihak pengurusan resort yang didakwa membenarkan penganut Buddha melakukan upacara tersebut dilaporkan mempertahankan tindakan tersebut dengan alasan ia bukan satu kesalahan.

Wakil pengurusan terbabit mendakwa peserta upacara berkenaan mahu menggunakan dewan untuk bermeditasi.

Beliau dilaporkan berkata, keputusan untuk membenarkan perkara itu pada pendapatnya bukan satu kesalahan.

Menurutnya lagi, beliau berniat untuk "menunjukkan Islam adalah agama sejagat dan bertoleransi".
Kejadian itu dikesan melalui satu video di Youtube, menunjukkan sekumpulan individu sedang menyertai satu upacara di lokasi berkenaan.

Kumpulan yang diketuai seorang individu berpakaian berwarna oren tersebut ditunjukkan berada dalam keadaan duduk mengadap satu objek yang didirikan dalam di depan, di ruang tengah dalam surau terbabit.

Video dimuatkan oleh pengguna Youtube yang menggunakan nama 'Sebastianphiu' itu turut menunjukkan hiasan tulisan dalam bahasa Arab di dinding surau terbabit,.

Video sepanjang 1 minit 25 saat yang dikesan dimuatkan dua hari lalu kini ditonton lebih 10,000 orang, setakat hari ini.

Surau 'tokong': Pengurusan resort pertahan tindakannya

Posted: 12 Aug 2013 12:31 AM PDT

Pihak pengurusan sebuah resort di Kota Tinggi yang didakwa membenarkan penganut Buddha melakukan upacara keagamaan di sebuah surau di premis terbabit mempertahankan tindakan tersebut dengan alasan ia bukan satu kesalahan.

Laporan Berita Harian memetik kenyataan seorang kakitangan pengurusan resort dekat Sedili Besar itu, yang berkata ia tidak menjadi kesalahan kerana hanya ingin menggunakan ruang terbabit untuk bermeditasi.

"Saya tidak fikir tindakan memberi kebenaran kepada penganut agama lain menggunakan surau adalah salah. Ini kerana mereka hanya mahu menggunakan surau untuk bermeditasi.

"Saya tidak berniat menyakiti hati mana-mana pihak. Niat saya adalah untuk menunjukkan Islam adalah agama sejagat dan bertoleransi," kata individu tersebut, yang tidak dinamakan dalam laporan Berita Harian.

Beliau bagaimanapun berkata tidak mengetahui mengenai tindakan penganut terbabit yang membawa peralatan keagamaan ketika upacara kontroversi itu.

"Kumpulan itu menyatakan mahu mengguna dewan bagi meditasi. Namun, kaki tidak dapat menunaikan permintaan itu kerana dewan yang ada digunakan kumpulan lain yang menempah awal.

"Berikutan itu kami membenarkan mereka menggunakan surau yang ada di resort. Tindakan mereka membawa peralatan keagamaan ketika menggunakan surau itu adalah di luar pengetahuan saya," katanya seperti dilapor akhbar itu.

Kejadian berkenaan dikesan melalui satu video di Youtube, menunjukkan lebih 10 orang sedang menyertai satu upacara yang diketuai seorang individu berpakaian jubah berwarna oren di lokasi berkenaan.

Kumpulan berkenaan ditunjukkan berada dalam keadaan duduk mengadap satu objek yang didirikan dalam di depan, di ruang tengah dalam surau tersebut.

Video dimuatkan oleh pengguna Youtube yang menggunakan nama 'Sebastianphiu' itu turut menunjukkan hiasan tulisan dalam bahasa Arab di dinding surau terbabit.

Video sepanjang 1 minit 25 saat yang dikesan dimuatkan dua hari lalu telah ditonton lebih 10,000 orang setakat hari ini.

Pekerja hotel ugut perkosa pelanggan dalam bilik

Posted: 11 Aug 2013 11:30 PM PDT

Subang Jaya: Seorang wanita yang menginap di sebuah hotel di sini, menempuh detik mencemaskan apabila seorang pekerja hotel mengugut memecah pintu bilik dan memperkosanya.

Mangsa berusia 40 tahun yang ketakutan menghubungi polis meminta bantuan dan tindakannya membuahkan hasil apabila polis menahan suspek berusia 24 tahun, kelmarin.

Timbalan Ketua Polis Daerah Subang Jaya Superintendan Tan Ah Chua berkata, mangsa yang juga pengarah sebuah syarikat dari Johor mendaftar masuk ke hotel berkenaan pada jam 1.30 tengah hari kelmarin.

Menurutnya, sebaik mendaftar, mangsa menyimpan barangannya dalam bilik hotel sebelum keluar semula untuk menghadiri mesyuarat di Petaling Jaya.

"Bagaimanapun, ketika tiba di tempat mesyuarat dia dihubungi pekerja kaunter terbabit namun pada mulanya mangsa tidak mengendahkan panggilan telefon berkenaan.

"Suspek berterusan menghubungi mangsa namun wanita terbabit tidak menjawab panggilan itu," katanya.

Tan berkata, mangsa balik semula ke hotelnya selepas selesai kerja dan ketika dalam bilik lelaki terbabit sekali lagi menghubunginya.

"Suspek mengajak mangsa melakukan hubungan seks menyebabkan dia yang terkejut mematikan talian telefon.

"Suspek menghubungi berulang kali namun tidak dijawab mangsa menyebabkan dia berang dan menghantar SMS ugutan mahu memecahkan pintu bilik dan merogol wanita terbabit jika enggan membuka pintu," katanya.

Beliau berkata, bimbang keselamatan dirinya, mangsa menghubungi polis meminta bantuan dan anggota unit peronda polis (MPV) yang tiba tidak lama kemudian menahan suspek.

"Suspek direman sehingga Rabu ini dan siasatan lanjut dijalankan," katanya.

Pengguna Facebook, elakkan tiga perkara ini...

Posted: 11 Aug 2013 10:31 PM PDT

Semakin ramai orang sekarang menggunakan laman sosial Facebook sebagai medium pemasaran untuk menjual produk dan perkhidmatan yang mereka tawarkan. Namun, sangat menyedihkan apabila Facebook menjadi satu medan membanjirkan atau 'spam' untuk menjual produk mereka.

Jika anda seorang usahawan yang ingin membina perniagaan untuk tempoh masa yang lama, anda perlu menggunakan Facebook dengan lebih berhati-hati dan mengelakkan tiga kesalahan utama yang saya akan terangkan di bawah.

Facebook bukan tempat membuat jualan

Orang yang anda jemput untuk 'like' halaman Facebook anda pasti tidak suka jika apa yang anda berikan kepada mereka ialah iklan semata-mata. Tidak siapa suka untuk disumbat dengan iklan setiap hari.

Pelanggan anda ingin mengetahui daripada anda sesuatu yang mereka boleh gunakan dalam kehidupan mereka. Contohnya, jika anda seorang penjual pakaian kanak-kanak, mungkin anda boleh berikan mereka tip penjagaan kanak-kanak atau kaedah menyelesaikan masalah kesihatan yang dihadapi oleh kanak-kanak.

Jika anda menjual kosmetik pula, mungkin anda boleh penuhkan Facebook anda dengan tip kecantikan untuk wanita dan dengan petua berguna sebegini, mereka akan menanti-nanti tip daripada anda. Hanya 1/6 daripada status anda boleh dibuat untuk pengiklanan.

Facebook bukan jalan sehala


Jika pada zaman dulu, semua syarikat membuat iklan yang sehala. Sehala bermaksud, pelanggan tidak dapat memberi maklum balas atau mengkritik syarikat ini.

Namun, keadaan pemasaran Internet hari ini nyata berbeza. Terutama apabila adanya Facebook dan Twitter di mana pemasaran menjadi jalan dua hala antara penjual dan pembeli.

Jika anda sekadar bercakap menyuruh orang membeli, mungkin ada 1 atau 2 orang yang membeli, namun untuk ramai orang membeli daripada anda, anda perlu bercakap bersama mereka.

Bercakap bersama mereka ialah anda perlu berada di dalam perbincangan mereka. Untuk berada di pihak atas dalam perbincangan ini, anda perlu mengetahui banyak ilmu yang berkaitan dengan bidang perniagaan anda.

Dalam era ini juga, pelanggan mempunyai ruang untuk mengkritik perniagaan anda dan kritikan ini perlu dijawab dengan bijak. Anda tidak boleh tidak menjawabnya dan anda tidak juga boleh menjawabnya dengan emosi.

Anda perlu menjawab dengan bijak supaya pelanggan anda yang mengkritik (dan beribu orang lain yang melihat perbualan ini) akan lebih mempercayai anda.

Facebook (untuk perniagaan) bukan medan bercakap mengenai anda


Orang yang berada dalam Facebook anda tidak berminat dengan masalah perniagaan atau lebih teruk masalah peribadi yang anda hadapi. Mereka lebih berminat mengenai bagaimana produk anda dapat menyelesaikan masalah mereka.

Mereka tidak mahu tahu bahawa anda tersangkut dalam 'traffic jam' atau mengenai masalah yang anda hadapi dengan pekerja anda. Anda perlu sentiasa bercakap mengenai mereka. Memanglah ini nampak seperti keras. Tetapi inilah realitinya jika anda inginkan pelanggan yang datang bertali-arus.

Secara kesimpulannya, anda perlu memandang Facebook sebagai medan pemasaran jangka panjang anda untuk anda membina kredibiliti dan reputasi di mata pelanggan anda sebelum mereka membeli produk anda dan memberitahu rakan mereka pula.

Dicekup bogel sedang lakukan seks puja syaitan

Posted: 11 Aug 2013 09:12 PM PDT

Riyadh: Polis agama Arab Saudi, menahan 30 orang termasuk warga asing dan tempatan selepas mereka ditangkap kerana mengadakan satu majlis bersuka-ria, bercampur lelaki dan perempuan, menghisap dadah, berbogel, minum arak dan mengadakan upacara memuja syaitan lapor sebuah akhbar, semalam.

Anggota Suruhanjaya Amar Makruf Nahi Mungkar, menyerbu sebuah perkhemahan waktu malam di luar ibu kota ini yang diterangi obor berinspirasikan filem dan menahan 30 orang dari 11 negara dengan sebahagian mereka sedang berbogel.

Seks bebas

Akhbar Sabq yang memetik kenyataan seorang anggota suruhanjaya itu melaporkan tiga lelaki ditangkap sedang melakukan hubungan seks dengan seorang wanita di dalam sebuah khemah.

Sementara itu yang lain ditahan sedang mengambil dadah, termasuk seorang daripadanya warga Amerika Syarikat.

"Mereka menghisap dadah dan minum arak, sebahagian yang lain sedang menari dengan cara aneh ketika diserbu.

"Kebanyakan mereka menari di sekeliling api sebagai sebahagian upacara syaitan mereka. Malangnya, ada diantara mereka warga warga Arab Saudi sendiri," katanya.

Menurut laporan akhbar terbabit, mereka yang ditahan berasal dari Amerika Syarikat, Eropah, Arab Saudi dan negara Arab lain.

Sementara itu dalam satu kejadian di Kuwait, anggota penguatkuasa menyerbu satu acara bersuka ria di pantai dan menahan 76 orang selepas didapati terbabit dengan 'kegiatan haram,' lapor media tempatan tanpa mengulas lanjut.

Seramai 49 lelaki dan 27 wanita ditahan selepas penghuni pusat peranginan berhampiran mengadu mengenai sekumpulan belia yang mengadakan majlis tarian secara terbuka, meminum arak dan berkelakuan tidak sopan. - Agensi

(Video) 'Melacurkan' surau?

Posted: 11 Aug 2013 08:31 PM PDT

Kota Tinggi: Umat Islam semalam dikejutkan dengan penyebaran video memaparkan surau dijadikan tempat penganut Buddha menjalankan upacara keagamaan mereka di sebuah resort di sini.

Kegiatan itu dirakam di surau resort berkenaan dekat Sedili Besar, Kota Tinggi di sini, tengah hari kelmarin.

Letak lambang agama Buddha

Video bertajuk 'Surau dijadikan tokong Buddha di Johor', selama 85 saat itu, memperlihatkan sekumpulan individu, termasuk seorang sami Buddha sedang menjalankan upacara keagamaandi dalam surau berkenaan.

Lebih mengejutkan, kumpulan keagamaan dari Singapura itu turut meletakkan lambang agama mereka di atas sebuah meja di ruang imam surau.

Laporan polis...mengapa tidak saman Dr. Mazlan terus?

Posted: 11 Aug 2013 07:31 PM PDT

KUALA LUMPUR 11 Ogos - Tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang hanya membuat laporan polis terhadap bekas calon Barisan Nasional (BN) Permatang Pauh, Dr. Mazlan Ismail berhubung pelbagai pendedahan menerusi 6,000 keping surat misteri melibatkannya dan Pengerusi DAP, Karpal Singh menimbulkan tanda tanya.

Ketua Penerangan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Ruslan Kasim berkata, perkara itu sama sekali bertentangan dengan sikap Anwar yang kebiasaannya sepantas kilat menyaman mana- mana pihak yang mengaitkan beliau dalam sesuatu isu bagi menakut-nakutkan dan menutup mulut.

"Sehubungan itu, saya tertanya-tanya kenapa pula dalam isu ini, Anwar cuma membuat laporan polis sahaja dan tidak terus mengheret pihak-pihak berkenaan ke mahkamah?

"Laporan polis sahaja tidak cukup untuk membuktikan berita yang disebarluaskan itu sebagai tidak benar," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Baru-baru ini, Mazlan mendakwa menerima sebanyak 6,000 surat misteri bertajuk Bankleaks Anwar/Karpal yang menceritakan 'urus niaga' dua pemimpin pembangkang itu.

Namun, Anwar dan Karpal ketika membuat laporan polis berhubung pengedaran surat misteri tersebut menafikan dakwaan 'urus niaga' berkenaan sebaliknya mendakwa perkara itu fitnah UMNO.

Menurut Ruslan, surat misteri itu sedikit sebanyak membongkar tembelang pemimpin pembangkang yang selama ini hidup selesa dengan memerah keringat dan titik peluh rakyat untuk kepentingan peribadi masing-masing.

Chong Wei kekejangan akibat taktik kotor China

Posted: 11 Aug 2013 06:50 PM PDT

GUANGZHOU - Senario awal kelihatan seperti Datuk Lee Chong Wei yang terdesak untuk memburu gelaran dunia pertama, namun hakikat sebenarnya berbeza kerana tuan rumah yang terdesak hendakkan Lin Dan menang sehingga melakukan taktik kotor asalkan ia berpihak kepada bintang mereka itu.

Selepas dimalukan dalam perseorangan wanita dan beregu campuran ekoran kekalahan dua bintang No. 1 dunia, Li Xuerui serta Xu Chen-Ma Jin, tuan rumah cuba memastikan nasib yang sama tidak menimpa Lin Dan.

Chong Wei jelas menguasai permainan ketika menang set pertama 21-16 tetapi pendingin hawa di Gimnasium Tianhe tiba-tiba ditutup di set kedua dan keadaan panas serta tidak berangin itu merubah sepenuhnya perjalanan perlawanan.

Permainan Chong Wei bukan saja mula tidak menjadi akibat angin yang tiba-tiba hampir tiada, malah bahang serta masalah pengudaraan menyebabkan dia mengalami kekejangan di kedua-dua belah paha akibat penghidratan.

Chong Wei, 30, meminta rawatan pada kedudukan 16-19 di set ketiga dan cuba menyambung permainan, namun dia tidak mampu bergerak pada kedudukan 17-20 untuk menghadiahkan kejuaraan kelima buat Lin Dan yang menang 16-21, 21-13-, 20-17.

"Kalah tetap kalah, kami boleh terima kekalahan tetapi yang menimbulkan pertikaian saya mengapa pendingin hawa tiba-tiba dipadamkan di set kedua. Keadaan menjadi terlalu panas, hampir tiada oksigen dan pemain tidak boleh bernafas.

"Ini menyebabkan Chong Wei mengalami penghidratan. Sebelum turun gelanggang lagi, Lin Dan sudah memiliki kelebihan fizikal, semalam (kelmarin) Chong Wei diberikan waktu permainan yang amat lewat dan perlawanannya (mengalahkan Du Penyu, tiga set) berakhir pada jam 11 malam.

"Lin Dan sebaliknya berehat enam jam lebih awal daripada Chong Wei kerana bermain petang. Semua ini, memberi kesan, ditambah dengan keadaan stadium yang amat tidak sihat untuk pemain," kata jurulatih perseorangan negara, Tey Seu Bock.

Bukan Seu Bock saja yang mengemukakan bantahan kepada penganjur sebaik sahaja keadaan stadium tiba-tiba bertukar seperti dalam ketuhar, Persekutuan Badminton Dunia (BWF) juga mempertikaikan perkara itu.

Malangnya penganjur mendakwa, mereka tidak punya kuasa kerana akses mengawal pendingin hawa stadium dipegang oleh bahagian lain, alasan yang langsung tidak masuk akal.

Penamat Kejohanan Dunia kali ini memang amat malang buat Chong Wei kerana selepas berkerja keras selama beberapa bulan, dia terpaksa melupakan kejuaraan dunia pertamanya dengan cara yang sangat kejam.

Chong Wei tidak dapati menaiki podium untuk menerima pingat semalam kerana digegaskan ke Hospital 12 di Guangzhou, sejurus tamat permainan. Semua penonton di stadium berdiri memberi penghormatan kepada jaguh No. 1 dunia itu ketika dia diusung keluar meninggalkan stadium. - Utusan

Cucu Tok Selampit

Posted: 12 Aug 2013 01:31 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Gambar Kereta Rasmi @cmlimguaneng Melanggar Undang-Undang Di Pulau Pinang

Posted: 12 Aug 2013 08:15 AM PDT


Ini adalah kenderaan rasmi Ketua Menteri Pulau Pinang yang diletakkan secara haram di Cambell Street, kawasan yang diwartakan sebagai larangan paking dan akan dikenakan tindakan mengunci tayar kenderaan. Namun sebagai seorang Ketua Menteri, wajarkah kenderaan beliau diletakkan di tempat larangan paking? Adakah beliau kebal dengan undang-undang? Parking macam samseng. Kalau Ketua Menteri pun langgar undang-undang macam mana rakyat hendak hormat undang undang.

Adakah kesibukan beliau untuk berjumpa dengan Wong Tack, Pengerusi Himpunan Hijau dan calon DAP yang kalah dalam PRU13 di Parlimen Bentong, mewajarkan tindakan biadap ini. Ini bukan urusan Kerajaan. Ini adalah tindakan politik yang mahu menghidupkan kembali isu Lynas yang telah lama tenggelam.

PM Norway Memandu Teksi Satu Hari Untuk Mendengar Denyut Nadi Rakyat - PM, TPM, Menteri & Timbalan Menteri Malaysia?

Posted: 12 Aug 2013 07:21 AM PDT


Agak menarik apabila menonton video Al Jazeera mengenai Perdana Menteri Norway yang telah menghabiskan satu hari "bekerja" dengan menyamar sebagai pemandu teksi. Jens Stoltenberg berkata, beliau mahu mendengar sendiri permasalahan daripada pengundi Norwegian berkaitan pengangkutan awam di sana. Perdana Menteri Norway berkenaan memakai pakaian seragam pemandu teksi Oslo dan hanya mendedahkan identitinya setelah beliau dikenalpasti oleh penumpang. 

Mungkin ini adalah satu cara kempen beliau menjelang pemilihan semula Wakil Rakyat pada bulan September, tetapi kenapa ini semua tidak boleh dipraktikkan di Malaysia? Bolehkah anda bayangkan elitis PM Najib Razak atau Anwar Ibrahim yang kononnya berhati Rakyat atau Lim Kit Siang yang perasan bagus melakukan sesuatu seperti ini? Haji Hadi pula tolak tepilah kerana beliau tidak mempunyai rupa sebagai pemandu teksi. 

Mungkin nada CTS berbentuk sinis, namun pernahkah kita terfikir adakah Wakil Rakyat kita, Pak-Pak Menteri dan Timbalan Menteri betul-betul memahami denyut nadi dan susah payah Rakyat, sedangkan mereka saban hari diiringi oleh pegawai trafik dan kaki ampu sana ampu sini? Mungkin sebagai Rakyat Malaysia, CTS terlalu berimaginasi tinggi untuk melihat wakil-wakil Rakyat kita yang saban hari mulut tidak lekang dengan perkataan Rakyat, melakukan ini semua. Lihat saja gambar di bawah, ingatkan Sultan mana yang berpayung. Rupanya MP Kota Tinggi!!! Jadi MP pun dah tak boleh berpanas dah?

Apa Yang Tersirat

Posted: 12 Aug 2013 01:20 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kerani-Mangsa Bom Di Kelantan

Posted: 12 Aug 2013 06:32 AM PDT

Seorang kerani sekolah Mohd Yusrizal Mohd Zain, 32 mati akibat letupan bom yang berasal daripada satu bungkusan yang diletakkan di sebuah kereta MPV di rumah mertuanya di Tumpat pada Ahad.

Akibat letupan itu, dua tangan mangsa terputus dan perut terburai.

Menurut polis, orang ramai jangan bimbang, kerana kejadian itu adalah kes terpencil.

Buku Pak Lah: Kenyataan Media Pak Lah

Posted: 12 Aug 2013 03:30 AM PDT

Sejak dua tiga hari yang lepas, banyak berita diterbit mengenai 'buku Pak Lah'. Isu ini juga mendapat liputan luas dalam media sosial dengan pelbagai reaksi dan komen.

Sebelum saya memberi apa-apa komen, mungkin saya perlu memberi sedikit penjelasan tentang buku tersebut. 

Pertamanya, buku tersebut tidak ditulis oleh saya. Buku ini disusun oleh dua ahli akademik, James Chin dan Bridget Welsh, dengan memuatkan beberapa rencana oleh pelbagai penulis yang telah menyumbangkan tulisan masing-masing mengenai pentadbiran saya sebagai Perdana Menteri. Ada yang dikhabarkan positif dan banyak juga yang negatif dan kritikal. 

Kedua, saya sendiri hanya terlibat melalui wawancara yang dibuat oleh James Chin dan Bridget Welsh. Wawancara ini lebih kepada menjawab soalan-soalan yang dibangkitkan oleh penulis-penulis yang telah menyumbang kepada buku tersebut dan memberi saya ruang untuk menjelaskan beberapa perkara dari sudut saya sendiri. 

Ketiga, saya tidak menaja atau meminta buku tersebut diterbitkan. Sudah menjadi perkara biasa para akademik membuat analisa tentang sejarah politik negara kita dan sudah pasti era saya tidak terlepas dari kajian ilmiah. Saya cuma telah setuju untuk diwawancara agar suara, pendapat serta penjelasan saya dapat dimuatkan didalam buku tersebut. 

Keempat, oleh kerana saya bukan penerbit, pencetak, pengarang ataupun penulis buku tersebut, saya tidak tahu, tidak diberitahu dan tidak bertanggungjawab diatas mana-mana jemputan untuk melancarkan atau membincangkan buku tersebut. Berita yang mengatakan pemimpin dari parti pembangkang dijemput untuk melancarkan buku ini di Singapura - kalaupun benar - adalah keputusan penerbit buku, bukan saya.

Kelima, saya tidak merancang untuk menghadiri pelancaran buku tersebut. Ini kerana saya tidak mahu orang membuat andaian yang buku ini ditulis atau ditaja oleh saya. Saya cuma menjawab soalan yang ditanya. Biarlah jawapan-jawapan saya menjadi tumpuan pembaca. 

Berlatarbelakangkan fakta-fakta diatas, saya berharap orang awam mendapat gambaran yang lebih jelas tentang 'buku Pak Lah'. Sekali lagi, ini bukan buku yang ditulis atau ditaja oleh saya.

Mungkin ada yang bertanya, kenapa Pak Lah setuju untuk diwawancara oleh pengarang-pengarang yang dikatakan selalu menulis rencana yang kritikal? Saya bersetuju diwawancara kerana perlu ada penjelasan saya sendiri didalam kajian ilmiah ini.

Suka atau tidak, setuju atau tidak, saya berpegang kepada prinsip keterbukaan sebagai paksi kepada demokrasi yang matang.

Prinsip keterbukaan inilah yang saya amalkan apabila didatangi dengan permohonan oleh para pengarang buku ini untuk diwawancara.

Walaupun saya dimaklumkan buku ini bakal memuatkan rencana yang kritis dan 'unflattering' tentang kepimpinan saya, saya masih setuju diwawancara atas semangat keterbukaan demi perdebatan yang seimbang dengan mengambil kira semua sudut pandangan. 

Sudah pasti pandangan-pandangan dalam buku ini akan mengundang reaksi-reaksi tertentu.

Terpulanglah kepada semua pihak untuk membuat rumusan masing-masing. Prinsip keterbukaan bermaksud kita sedia memberi ruang kepada semua untuk bersuara.

Tetapi janganlah pula ada yang membuat andaian bahawa buku ini ditulis oleh Pak Lah yang sudah bersubahat dengan pembangkang untuk menentang partinya sendiri.

Itu sudah memesong fakta dan menjadi fitnah. Apa juga teguran yang diberikan dalam wawancara saya yang dimuatkan dalam buku ini dibuat kerana saya ingin melihat UMNO terus diberikan mandat dan kepercayaan oleh rakyat.

Saya tak pernah meninggalkan UMNO dan Insya'Allah bila tiba masanya nanti, saya akan menghembuskan nafas terakhir saya di dunia ini masih lagi sebagai ahli UMNO yang cintakan negaranya.

12 Ogos 2013. Pejabat Tun Abdullah Ahmad Badawi

THE FLYING KICK

Posted: 12 Aug 2013 01:13 PM PDT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan