Selasa, 9 Julai 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 09 Jul 2013 01:17 PM PDT

THE FLYING KICK


PATUTLAH PUAK PAS SUKA BAWA LARI ANAK DARA ORANG, RUPA-RUPANYA DIORANG SOKONG KUAT GOBIND SINGH DEO BELA PENCULIK DAN PENYIHIR ANAK ZAHID HAMIDI!!!

Posted: 09 Jul 2013 08:14 AM PDT

PRK DUN KUALA BESUT, SAKSIKAN PERTEMBUNGAN ANTARA HUSAM MUSA-MUHYIDDIN YASSIN!!!

Posted: 09 Jul 2013 06:57 AM PDT

MESTI BEST PUNYA!!! NAMEWEE BUAT FILEM BARU TAJUKNYA, BANGLASIA! SAPALAH GAMAKNYA YANG DAPATKAN DUIT FINAS UNTUKNYA!!!

Posted: 09 Jul 2013 01:07 AM PDT

AMBIGA DAH BISING FASAL DAKWAT KEKAL... BERUBAH LAGI LER NANTI!!!

Posted: 08 Jul 2013 10:44 PM PDT

P.RAMASAMY TUNTUT PEGAWAI TINGGI REJIMEN ASKAR MELAYU DIRAJA DISERAHKAN KEPADA BUKAN MELAYU!!!

Posted: 08 Jul 2013 09:00 PM PDT

CHINABENG GUNA JENAMA MELAYU UNTUK LAKUKAN PRODUK MEREKA!!!

Posted: 08 Jul 2013 07:30 PM PDT

NIK ABDUH PULA BALUN KARPAL SINGH... TUNGGU KARPAL BERSUARA NANTI, TENGOK TERKESOT KE TIDAK PUAK PAS NANTI!!!

Posted: 08 Jul 2013 06:00 PM PDT

ALLAHYARHAM CIKGU HASHIM MAT ZAIN PASTINYA AKAN MENJADI ISU UTAMA SEKIRANYA DIA BERBANGSA CINA ATAU INDIA!!!

Posted: 08 Jul 2013 04:30 PM PDT

yeopPERAK

Posted: 09 Jul 2013 01:17 PM PDT

yeopPERAK


Andai ini Ramadhan terakhir bagi kita!!

Posted: 08 Jul 2013 05:08 PM PDT


Ahlan Wasahlan Wa Marhaban Ya Ramadhan!!! Selamat datang wahai penghulu segala bulan..


mari kita perbaiki segala kekurangan dan kelalaian akhlak kita sebagai tetamu Allah kerana tidak mustahil Ramadhan tahun ini merupakan Ramadhan terakhir yg akan kita jalani dlm kehidupan kita..jgn sampai disia-siakan....saya pernah dgr seorang ustaz berkata "jika kita ditumbuhi uban, sakit kaki, makan ubat,kerap sakit...ini merupakan tanda bahawa Malaikat maut menyapa kita dan bertanya: Assalamualaikum..are you ready?.."
apakah kita bersedia untuk menjawab jawapan di kubur nanti..


mungkin ini adalah coretan terakhir..mana tahu kan...andai hari ini penghujung bagi hayat kita..hubungilah insan2 yg tersayang..mohonlah keredhaan dari mereka utk kita menyambut Ramadhan..mohon maaf dari semua org..
sebelum menyambut Ramadhan kita siapkan diri..jaga status FB, jaga comment, jaga like, jaga apa saja yg kita share semoga setiap yg kita klik merupakan satu ibadah atau dakwah..


aku sedar..aku banyak khilaf dan silap..mungkin dlm ramai2 org kita tak sedar ada yg tidak menyukai kita...tapi kita kena kuat...tak blh mengalah..kita tak boleh putus asa dan kita kena ingat sifat seorang mukmin itu tidak pernah berputus asa dgn rahmat Allah..bukan semua perkara kita buat orang suka...kalau kita rasa bermanfaat…teruskan..kalau rasa tak dpt apa2 faedah..hindarkan..

orang suka atau tidak itu terpulang..tapi..sebelum tu tanyalah beberapa pendapat..hidup di dunia ini kita tak pernah terlepas dari kesilapan..kalaulah semua orang berasakan dirinya pun byk kesilapan..sehinggakan berasa tidak boleh menasihati orang lain..bagaimanakah nasib org2 lain itu???
tak salah andai kita beri nasihat dgn tujuan utk kebaikan org itu dan Lillahi Taala..kadang2 apa yg kita nasihat itu berbalik pada diri kita..atau bahasa mudah..kita menasihati diri kita sendiri....


SALAMULLAH salam kasih sayang dari saya..maafkan saya andai ada salah dan silap..halalkan segala makan minum saya jika ada..InSyaAllah

"maafkan aku untuk segalanya"
"andai ada kertelanjuran daripada ku, tegur dan pimpin lah daku"

Other Perspektif

Posted: 09 Jul 2013 01:17 PM PDT

Other Perspektif


Salam Ramadan! Selamat Berpuasa

Posted: 09 Jul 2013 05:25 AM PDT

Cucu Tok Selampit

Posted: 09 Jul 2013 01:09 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Lantikan Perempuan Melayu DAP Sebagai Ahli Majlis MPPP - Satu Lagi Tradisi Dinasti Joseph Lim

Posted: 09 Jul 2013 09:19 AM PDT


DAP bermain wayang lagi. Seorang anak gadis muda dilantik sebagai seorang Ahli Majlis Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP). Majlis angkat sumpah berlangsung pagi semalam. Agak janggal bagi gadis Melayu ini yang berdaftar di DAP Cawangan Taman Bukit, Bukit Mertajam ditugaskan sebagai Ahli Majlis MPPP dan bukannya di kawasannya sendiri di Majlis Perbandaran Seberang Jaya (MPSJ). 

Adakah beliau anak orang kebanyakan yang diangkat oleh DAP sebagai seorang Ahli Majlis? Tentu sekali tidak!!! Beliau adalah sebagahagian daripada kroni Joseph Lim. Beliau adalah anak gadis Dato Abdul Halim bin Hussain, bekas Speaker Kerajaan Pulau Pinang. Khabarnya beliau baru mendaftar sebagai ahli DAP baru seminggu!!! DAP bijak melantik Ahli Majlis MPPP dari seorang gadis berusia 26 tahun yang merupakan seorang pereka grafik. DAP tahu ini kelemahan utama Barisan Nasional yang kelihatan masih gagal menarik perhatian anak muda. 

Walau bagaimanapun CTS mengucapkan tahniah buat UMNO dan Barisan Naasional yang melantik seorang anak muda berusia 37 tahun, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman, seorang jurutera dan anak tempatan, sebagai calon N01 DUN Kota Besut untuk PRK yang akan diadakan sedikit masa lagi. Semoga anak muda ini mendapat kemenangan mutlak, Insya Allah.

tun faisal dot com

Posted: 09 Jul 2013 01:08 PM PDT

tun faisal dot com


Hapuskan syiar Islam - Pas bersubahat `batal'kan pembinaan masjid di Damansara Perdana?

Posted: 09 Jul 2013 08:00 AM PDTWalaupun kerajaan BN telah menetapkan dasar-dasar tertentu, sesuai dengan peruntukan di dalam Perlembagaan Persekutuan, namun memang ada usaha untuk melanggar dan tidak melaksanakannya secara senyap-senyap. 

Di Singapura, bahasa Melayu merupakan salah satu daripada empat bahasa rasmi negara tersebut. Namun, tanpa kesungguhan politik, peruntukan dan sebarang program untuk memastikan dan menggalakkan penggunaannya di kalangan rakyat, bahasa Melayu mempunyai kedudukan yang berbeza berbanding dengan nasib bahasa Melayu di Malaysia. 

Begitu juga kedudukan Islam di negara ini. Peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan yang meletakkan Islam sebagai Agama Persekutuan, secara automatik menjadikan Persekutuan ini dan perlembagaannya tidak sekular. Peruntukan di dalam perlembagaan ini membolehkan sejumlah dasar, program dan dana diberikan bagi melaksanakan syiar Islam dan 98% daripada syariat Islam ini telah ditegakkan oleh kerajaan Barisan Nasional di dalam negara ini.

Dalam konteks tahaluf Pas yang bertentangan dengan sunnah dan sirah Rasulullah SAW, Pas nampaknya hanya layak menjadi rakan subahat yang tolol.....  berkongsi dosa, tetapi bukan kuasa dan kekayaan..


Wawancara SYA Bersama AIDC – Kerajaan Selangor Lenyapkan 2.09 Ekar Tanah Pembinaan Masjid ?


AIDCNews – 08/07/13 – Shen Yee Aun (SYA), Presiden Malaysian Youth Rights Movement meminta penjelasan daripada kerajaan Selangor, benarkah tanah 2.09 ekar yang diperuntukkan untuk pembinaan Masjid di Damansara Perdana telah dilenyapkan untuk projek komersial yang lain.

Menulis di lamannya, 1sya.com, SYA mendedahkan pemaju awal di kawasan yang berkaitan adalah MK Land dan MK Land telah menghantar town planning yang menepati ciri perundangan iaitu 1/3 daripada pembangunan mesti dikhaskan kepada pembangunan tanah komuniti, manakala sebanyak 2.09 ekar tanah telah peruntukkan tanah untuk pembinaan masjid di Damansara Perdana.

Menurutnya, town planning di atas kertas itu mengalami perubahan drastik apabila berlakunya pertukaran pemaju daripada MK Land kepada Mamoooth Empiree.

'Adakah terdapatnya proses pembatalan town planning yang pada mulanya ada peruntukkan untuk pembinaan Masjid telah bertukar menjadi pembangunan komersial ? Adakah terdapatnya pertukaran tanah untuk pembinaan masjid di kawasan lain ? Apa yang sebenarnya berlaku dalam isu ini ? Mengapa sesebuah tanah untuk membina masjid tiba – tiba hilang ?" soalnya.

AIDC menemui SYA pada 6 Julai di Petaling Jaya untuk mendapat penjelasan lanjut tentang isu ini.

AIDC : Apa yang sebenarnya berlaku berkaitan isu tanah untuk pembinaan masjid di Damansara Perdana itu ?

SYA : Saya cuba ingin mendapatkan kepastian daripada kerajaan Pakatan Rakyat Selangor. Saya difahamkan, perancangan awal di Damansara Perdana sebahagian daripada tanah mereka awalnya adalah pemaju MK Land. Dan saya juga difahamkan setiap pembangunan tidak kira di mana-mana tempat satu pertiga mesti diperuntukkan untuk tanah komuniti. Maksudnya untuk masjid, agama, tokong atau sekolah dan sebagainya.

Dalam isu tanah ini, pada awalnya, MK Land dalam planning mereka, perancangan bandar telah pun menyerahkan kepada kerajaan negeri Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Mereka sendiri telah memperuntukkan 2.9 ekar tanah yang dikhaskan untuk masjid. Apabila pemaju ini menjual tanah ataupun projek ini kepada sebuah lagi pemaju lain iaitu Mamoooth Empiree, tiba-tiba dalam perancangan bandar itu, kita lihat Damansara Perdana pada hari ini (sudah hilang).

Mungkin lain kali kalau ada masa, kita boleh pergi melihat keadaan di sana untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

Saya lihat, kawasan itu sekarang sudah dibangunkan untuk pembangunan komersial (sahaja). Kita tidak lihat sebarang pembangunan untuk masjid. Apa sebenarnya yang berlaku? Pemaju kedua tidak mampu untuk membuat pembangunan komersial tanpa sebarang kelulusan daripada Kerajaan Negeri Selangor atau Ahli Majlis Tempatan.

AIDC : Maknanya, proposal lain tetapi apabila dilaksanakan ia menjadi bentuk lain?

Kalau tidak silap saya, memang bentuk lain. Sebab itu, kita minta penjelasan daripada Kerajaan Negeri Selangor. Sebab isu ini adalah isu yang sangat besar kerana berkaitan dengan kebebasan beragama. Isu ini adalah isu tanah komuniti. Dan saya lambangkan tanah komuniti itu sebagai tanah rakyat.

Tidak ada sesiapa pun termasuk kerajaan ataupun pemaju boleh merampas hak tanah yang sepatutnya adalah untuk kegunaan rakyat.

Terdapat beberapa keberangkalian. Pertama, tanah itu sudah dilesapkan, mungkin untuk penjualan komersial. Kemungkinan besar kerajaan Pakatan Rakyat mendapat keuntungan dari situ, saya tidak tahulah.

Kedua, ataupun sebenarnya mereka ada perancangan lain untuk masjid. Berlakunya pertukaran perancangan bandar. Kalau ada, di manakah masjid tersebut? Sebab saya, belok-belok di Damansara Perdana tidak nampak tapak masjid itu.

AIDC : Masih tidak wujud lagi tapak masjid?

Masih tidak wujud lagi. Dalam kawasan pembangunan itu, sepatutnya ada tanah untuk sekolah, tiba-tiba sekarang digunakan untuk pembangunan (tanah untuk tapak sekolah juga hilang). Pembangunan apa kita tidak pasti lagi. Sebab itu kita ingin minta penjelasan daripada kerajaan Pakatan negeri Selangor.

Saya cuba tunjuk data perancangan. (Sambil menunjukkan peta perancangan pembangunan kawasan itu).. Kita lihat, ini ialah data perancangan di mana sepatutnya terdapat 2.09 ekar tanah untuk masjid. Kalaulah kita pergi ke Damansara Perdana hari ini, kawasan ini sebenarnya sudah tidak ada..tanah yang diperuntukkan untuk perancangan komuniti. Jadi, persoalannya, ke manakah hilangnya tanah masjid?

AIDC : Semua tanah ini dibangunkan untuk komersial sahaja ?

Ya, kalau tidak silap saya…kalau tidak silap saya. Sebab itu, kita hendak minta penjelasan daripada kerajaan Pakatan Rakyat. Rakyat berhak untuk mengetahui status tanah masjid, yang sepatutnya berada dalam perancangan bandar ini.

Saya rasa ini bukanlah isu Melayu ke, Cina ke, India ke, isu ini adalah berkaitan dengan rakyat. Tidak kiralah masjid ke, tokong ke, kuil ke, ini isu pelbagai bangsa. Ini adalah hak rakyat, tanah rakyat, tanah untuk komuniti.

Kita minta penjelasan daripada Khalid Ibrahim dan Teresa Kok. Di Damansara Perdana, ini adalah kawasan YB Elizabeth Wong dan juga Sivarasa Rasiah. Mereka seharusnya tampil memberitahu apakah yang sebenarnya berlaku.

AIDC : Banyak misteri di sebaliknya?

Banyak misteri, jadi kita perlu tahu dan minta penjelasan. Kalau ini Kerajaan Pakatan Rakyat gagal memberi penjelasan, kemungkinan besar saya akan membawa golongan-golongan NGO untuk berhimpun di SUK untuk tanya lebih lanjut.

AIDC : Tanya tentang perkara ini?

Ya. Paling-paling awalnya kita memberi ruang untuk mereka menjawab terlebih dahulu. Jangan kata kita nak memfitnah dan mendakwa mereka. kalau mereka rasakan ada bukti atau penjelasan yang baik, sila tampilkan ke hadapan untuk menjelaskan perkara ini.

Dan yang paling penting dalam isu ini, kita harap Pas yang selalu berjuang untuk Islam, kali ini, kalau isu ini didapati benar, tanah untuk rakyat ini hilang, kita harap Pas bangkit untuk menentang PKR dan DAP.

Kita harap Pas dapat membantu juga. Ini bukan isu politik Barisan Nasional, bukan. Ini berkaitan isu rakyat terutamanya masjid.

Nurul dan Vivian perjuang negara sekular, bebas agama dan bebas seks?

Posted: 08 Jul 2013 11:00 PM PDTApakah perjuangan PR sebenarnya?

Adakah kebebasan seks seperti yang diamalkan oleh Vivian ini?

Lihat gambar Vivian di blog Keris Putera dan Shun 2U.

Patutlah Pas seronok sangat nak duduk bawah DAP..


Ni contoh budak-budak `bermutaah secara automatik' di bawah Khalid Ismath.

Dari mana puncanya?

Mungkin jawapannya ada di bawah...?


Ejen Impian - nama baru Red Bean Army?

Posted: 08 Jul 2013 05:00 PM PDT
Ini mungkin salah satu usaha DAP untuk mengelirukan rakyat dan pihak berkuasa selepas kegiatan ejen pemfitnah dan penipuan mereka Red Bean Army terbongkar. Pihak berkuasa wajar memantau apa sahaja gerakan DAP di bawah apa sahaja nama, agar kegiatan menipu, menghasut, mengugut rakyat Malaysia oleh tentera `komunis' maya ini dapat dihalang dan setiap daripada mereka di bawa ke muka keadilan. Terbukti sebelum ini, mereka sanggup menyamar menggunakan nama orang Melayu dan Islam, menghina agama Islam dan mencetuskan kebencian terhadap agama Islam, memainkan sentimen perkauman dan prejudis etnik dan mengugut individu yang menunjukkan sokongan terhadap Barisan Nasional bukan sahaja di alam maya, tetapi juga secara fizikal.Tindakan ke atas Red Bean Army penting bukan kerana dakwaan ia ditaja oleh DAP tetapi kerana kerosakan yang dibawa oleh tentera maya upahan ini. Mereka menyusup, menyamar, menipu, mencetuskan prejudis perkauman, menyemarakkan sentimen kebencian terhadap agama Islam dan mengugut rakyat dan pengundi, termasuk orang Cina yang tidak bersetuju dengan mereka.

Modus operandi Red Bean Army - penyusupan, penipuan dan ugutan. Ada macam Parti komunis Malaya (PKM) tak bunyinya tu?

Pengganas Red Bean Army ugut bunuh, rogol gadis ini! #PRU13

Gambar-gambar propaganda bodoh Red Bean Army, tetapi yang bodoh tetap tertipu

Bean me up, Red Army

@ShenYeeAun - Anwar, komunis dan Red Bean Army #GilaKuasa

@Shahidan_Kassim - Tentera `komunis' Red Bean Army akan disiasat? #RCI


PEJUANG BANGSA

Posted: 09 Jul 2013 11:19 AM PDT

PEJUANG BANGSA


HOT ! RUMAH URUT SEMAKIN BERTAMBAH SELEPAS 5 TAHUN DI BAWAH PR DI SELANGOR !! @tunfaisal

Posted: 09 Jul 2013 09:11 AM PDT

 Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA) menggesa kerajaan Selangor bertindak tegas dengan membekukan lesen serta menyenarai hitam mana-mana pengusaha rumah urut di negeri itu jika terbukti mereka melakukan penyelewengan.


Pengerusinya, Datuk Dr Jacob George berkata kerajaan negeri juga perlu menubuhkan pasukan khas atau 'task-force' bagi tujuan pemantauan. 
"Dari siasatan CASSA, kita mendapati tuduhan tentang penambahan rumah-rumah urut di Selangor adalah benar.
"Berdasarkan respon yang kami terima dari akar umbi dan masyarakat tempatan juga kita sendiri hairan dan kita minta kerajaan Pakatan Selangor supaya bekukan semua lesen buat masa ini dan semak semua kedai-kedai yang telah ditukar dari rumah urut ke rumah hiburan. 
"Sebab daripada siasatan kita dapati ada banyak kaitan aktiviti-aktiviti maksiat yang mana ada kesan terhadap generasi muda malah imej negeri dan negara akan terjejas.
"Sebab itu kita kena pantau dan kerajaan negeri perlu tubuhkan satu 'taskforce' untuk pantau dan bentang kertas kerja mengenai isu ini kerana kita hairan siapa yang beri kelulusan dan apa justifikasi untuk buka kedai-kedai urut khasnya termasuk di luar bandar," katanya ketika dihubungi Antarapos.
CASSA juga menurut Jacob telah menerima lebih dari 50 aduan setiap bulan berkenaan isu rumah urut di negeri ini selain mengadakan perbincangan bersama kerajaan negeri sepanjang tiga tahun Pakatan Rakyat menerajui Selangor.
Mengulas lanjut cadangan Exco Selangor Datuk Teng Chang Khim untuk mewujudkan zon jantina bagi rumah urut, Jacob menegaskan ia bukan suatu isu yang besar, namun apa yang dipersoalkan adalah justifikasi sesebuah rumah urut sebelum mendapat kelulusan dan lesen perniagaan.
"Adakah kedai-kedai urut ini betul-betul menjalankan khidmat tradisional dan kesihatan yang bersih serta dijalankan oleh mereka yang pakar dalam bidang ini? Atau ia dinamakan kedai urut tapi menjalankan aktiviti maksiat dan tidak elok?
"Bagi saya nak asingkan atau tidak (mengikut jantina) itu tiada masalah. Cuma kita nak pastikan keadaan infrastruktur yang ada di rumah urut itu terbuka, ada ketelusan termasuk penggunaan lampu yang betul dan tiada ciri-ciri seperti disko dan sebagainya," demikian menurut Jacob.
Cadangan agar rumah urut diasingkan mengikut jantina pernah disuarakan Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Datuk Teng Chang Kim pada bulan lalu, malah mendapat sokongan beberapa pemimpin PAS yang lain.
Namun Teng bertindak menarik balik cadangan berkenaan atas alasan tiada keperluan untuk berbuat demikian.
Isu ini juga turut hangat dibincangkan di Sidang DUN Selangor sepanjang dua minggu ini apabila pihak pembangkang mempersoalkan kebanjiran rumah-rumah urut di negeri ini termasuk menggajikan warga asing, lebih-lebih lagi di kawasan luar bandar.
Antara mereka, Budiman Mohd Zohdi (BN-Sungai Panjang) yang mendakwa pertambahan pusat-pusat urut itu dalam tempoh lima tahun pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat pimpinan PKR di Selangor juga menyebabkan masyarakat luar bandar, terutama di Sekinchan, Sabak Bernam dan Tanjong Karang dilihat mengalami kejutan budaya. 
"Selain kewujudan pusat itu, turut menyumbang kepada kejutan itu ialah pertambahan 'tukang urut kaki' warga asing dari Vietnam, Thailand dan China yang mana semuanya tidak memberi manfaat kepada pembangunan sosio-ekonomi luar bandar di negeri ini," katanya. 

Bekas Jurutera JPS jadi taruhan BN di PRK Kuala Besut

Posted: 09 Jul 2013 04:01 AM PDTKetua Penolong Pengarah Bahagian Korporat Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Tengku Zaihan Che Ku Abd. Rahman, 37, diumumkan sebagai calon Barisan Nasional (BN) untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut pada 24 Julai ini.

Pengumuman itu dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin di Dataran Kuala Besut, sebentar tadi dan disambut sorakan kira-kira 3,000 penyokong BN yang hadir.

 Hadir sama pada majlis pengumuman itu, Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said; Menteri Pelajaran II, Dato' Seri Idris Jusoh dan para pemimpin parti komponen. 

Dalam ucapannya, Muhyiddin yakin Tengku Zaihan adalah taruhan terbaik BN untuk pengundi di DUN Kuala Besut berdasarkan pengalaman luas beliau dalam jabatan kerajaan dan boleh diterima rakyat khususnya golongan muda.

 Tegas beliau yang juga Pengarah Pilihan Raya BN, pemilihan Tengku Zaihan dibuat selepas melalui proses pemilihan yang ketat apabila disaring berkali-kali oleh pucuk pimpinan parti.

 "Saya yakin ini adalah calon terbaik. Memang kita janjikan kepada pengundi bahawa kita akan letak calon terbaik. Calon yang diterima oleh semua," ujar beliau.

Tengku Zaihan ketika ditemui mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak yang memilih beliau sebagai calon pilihan raya berkenaan yang disifatkannya sebagai 'pilihan raya kecil yang besar'.

 Anak kelahiran Kampung Nail, Kuala Besut yang berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam, Universiti Sains Malaysia (USM) itu berjanji akan membela nasib rakyat dan berkhidmat dengan penuh dedikasi jika dipilih sebagai wakil rakyat DUN tersebut.

 "Setinggi-tinggi penghargaan kepada jentera dan penyokong BN kerana memberi sokongan kepada saya demi rakyat Kuala Besut," katanya yang juga ahli UMNO Cawangan Seri Seratus.

 Tengku Zaihan sebenarnya telah banyak memainkan peranan membantu masyarakat kawasan berkenaan ketika berkhidmat sebagai Jurutera Daerah JPS Besut.

Kantoi ! Rafizi malu besar, main tembak tapi tak ada peluru di Parlimen !!

Posted: 08 Jul 2013 09:30 PM PDT
Rafizi Ramli kantoi lagi. Bukan itu saja bahkan ahli Parlimen PKR kawasan Pandan,Selangor itu juga 'terkedu' kena penangan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamad di Dewan Rakyat pada Isnin.

Pada mulanya Rafizi yang juga Pengarah Strategi PKR mencelah Mustapa yang berucap menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di Pertuan Agong mendakwa tindakan kerajaan menurunkan harga kereta secara berperingkat menyebabkan kenaikan harga model lain selain jejaskan kualiti kereta.

Tidak berpuashati dengan jawapan menteri itu, Rafizi juga mendakwa tindakan itu menurunkan harga kereta menyebabkan ada gaji pekerja syarikat kenderaan turut diturunkan.

Bagaimanapun, Mustapa menegaskan pihaknya tidak menerima sebarang laporan berhubung perkara itu.

Beliau kemudian mencabar Rafizi mengemukakan bukti tetapi pemimpin pembangkang itu gagal menyatakan syarikat mana yang menurunkan gaji pekerja berikutan penurunan harga kenderaan yang dikeluarkan.

Menyedari Rafizi masih tidak menyahut cabarannya, Mustapa terus mendesak Rafizi memberikan bukti.

"Kami tidak ada terima laporan bahawa selepas Proton atau Perodua atau Nissan atau Mazda turunkan harga, gaji (pekerja) diturunkan. Kalau Pandan (Rafizi) ada maklumat, sila berikan kepada saya. Saya nak tahu syarikat yang potong gaji".

"Kita juga tak terima laporan ada syarikat yang kurangkan harga kereta tetapi naikkan model lain, begitu juga laporan bahawa syarikat yang turunkan tetapi potong bonus," katanya.

Sehubungan itu, beliau menggesa Rafizi menyerahkan bukti bagi membolehkan kerajaan menyiasat dakwaan tersebut.

Melihat Rafizi gagal memberi bukti, Mustapa berkata dakwaan itu serius dan beliau ingin tahu supaya kes tersebut boleh dirujuk kepada Tribunal Pengguna.

"Ini satu dakwaan yang berat terhadap syarikat. Saya minta Pandan beri bukti," katanya yang mendapat tepukan meja tanda sokongan ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) selepas Rafizi terus membisu.

Di luar Dewan, ada ahli-ahli Parlimen yang mendengar 'perdebatan' Mustapa dan Rafizi percaya ahli Parlimen PKR itu hanya membangkitkan isu tersebut tanpa bukti kukuh.

Ini kerana Rafizi sebelum ini didapati kerap menimbulkan beberapa isu tetapi gagal mengemukakan bukti malah beliau 'kantoi' apabila dakwaannya didapati tidak betul dan kurang tepat.

Dalam isu harga kenderaan, Rafizi main dengan macam-macam 'matematik' bagi gambarkan kerajaan gagal turunkan harga kereta sehingga 30 peratus.

Kerajaan sudah menurunkan harga kenderaan secara berperingkat bagi mengelak industri kereta terpakai terjejas teruk jika penurunan mendadak - Agenda Daily

Hot ! Komen berapi Tun M tentang anasir nak hapus akta hasutan !

Posted: 08 Jul 2013 08:05 PM PDTBagi bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahatahir Mohamad, peningkatan kes jenayah di negara ini, berlaku kerana pihak berkuasa tidak dapat melakukan pencegahan.

Ini berikutan undang-undang untuk mencegah jenayah seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Akta Ordinan Darurat (EO) telah dimansuhkan berikutan tuntutan pembangkang.

"Akibat kurangnya tindakan pencegahan, menyebabkan kadar jenayah semakin meningkat. Saya lihat ada kaitan antara jumlah jenayah sekarang dengan kurangnya tindakan pencegahan.

"Ini disebabkan mencegah adalah lebih baik dari menunggu dari jenayah itu berlaku," katanya.

Dr Mahathir berkata demikian ketika diminta mengulas desakan sesetengah pihak yang mahu kerajaan memansuhkan Akta Hasutan 1948.

Mengulas mengenai akta menjurus kepada pencegahan jenayah, Dr Mahathir memberi contoh pemansuhan ISA adalah satu kerugian kerana akta itu diwujudkan atas sebab tertentu, terutama dalam aspek mencegah jenayah.

"Kita wujudkan ISA kerana ada sebab...kalau kita nak tunggu jenayah itu berlaku dan hukum orang yang melakukan jenayah, yang tidak bernasib baik adalah orang yang menjadi mangsa jenayah.

"ISA adalah undang-undang yang dibuat untuk mencegah.. ia bukanlah undang-undang yang tidak baik. Tetapi ia (ISA) menjadi tidak baik jika disalahguna," katanya  pada sidang media di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur (PULAPOL), Ahad.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sekali lagi menegaskan Akta Hasutan 1948 harus dikekalkan.

Beliau berkata, jika dihapuskan, empat perkara utama termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan seperti kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi, kedudukan Raja-raja Melayu, kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan hak keistimewaan orang Melayu akan disentuh sesetengah pihak.

"Jika Akta Hasutan dihapuskan keseluruhannya, mereka berhak menyentuh empat perkara ini sedangkan telah termaktub dalam perlembagaan. Saya tidak akan berkompromi jika ada pihak yang menyentuh empat perkara ini," katanya.

Menurutnya, mana-mana pihak yang menyentuh empat perkara itu harus dikenakan tindakan mengikut Akta Hasutan 1948 yang sedia ada.

"Kabinet mahu melihat beberapa aspek sahaja (dan) tidak buat keputusan untuk menghapuskannya ... tapi meminda," kata beliau.

Semalam Ahmad Zahid menyelar sikap sesetengah pihak yang mendesak supaya Akta Hasutan 1948 dimansuhkan tanpa memikirkan impak negatifnya.

Beliau menarik perhatian bahawa atas desakan pihak tertentu sebelum ini, kerajaan telah memansuhkan Ordinan Darurat 1969 dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Mengenai pembentangan draf baharu Ordinan Darurat 1969, Ahmad Zahid berkata, ia dijangka siap selepas dibawa ke mesyuarat September ini dan pada masa sama ingin membetulkan kenyataan yang memaklumkan Jabatan Peguam Negara telah menerima draf itu.

"Sebenarnya kita akan mengemukakan kepada AG Chambers, bahagian draf supaya akta itu dibawa ke Kabinet dan selepas itu baru dibawa untuk perbincangan pertama.

"Sekarang ini masih dalam peringkat perbincangan," kata Ahmad Za

IPOHMALAY

Posted: 09 Jul 2013 09:18 AM PDT

IPOHMALAY


Mohon MBI beri lesen sementara untuk penjaja kecil

Posted: 09 Jul 2013 08:45 AM PDT


SINAR HARIAN
7 Julai 2013

IPOH - Persatuan Penjaja Kecil Taman Perpaduan memohon Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) memberi lesen sementara kepada semua peniaga kecil di kawasan berkenaan bagi mengelakkan pendapatan mereka terjejas.

Pengerusi persatuan berkenaan, Nor Azaman Azizan berkata, permohonan lesen itu bertujuan mengelakkan penjaja kecil di sekitar kawasan itu terganggu dengan kebanjiran peniaga luar pada Ramadan nanti.

Nor Azaman menjelaskan, pihaknya ada menerima aduan berhubung insiden penjaja kecil dihalau dari tapak perniagaan mereka oleh peniaga luar yang datang berniaga di kawasan itu pada Ramadan tahun lalu.

"Kami rasa sudah tiba masanya penjaja kecil di sini menerima lesen sementara daripada pihak berwajib untuk membolehkan mereka terus berniaga di sini.

"Ada antara mereka telah berniaga di sini lebih lima tahun dan bagi saya, sangat tidak adil jika mereka tidak dapat berniaga di tempat selalu mereka berniaga," katanya kepada Sinar Harian.

Tambah beliau, penjaja kecil sememangnya memerlukan lesen sementara bagi membolehkan mereka meneruskan perniagaan di kawasan berkenaan tambahan pula Ramadan akan tiba dalam masa terdekat.


Nor Azaman (dua, kanan), berkata sesuatu kepada Adun Hulu Kinta, Datuk Aminuddin Md Hanafiah (kanan) ketika melawat salah sebuah gerai selepas perasmian Sambutan 30 tahun Taman Perpaduan.

Awal Ramadhan Wajar Dijadikan Cuti Umum Seluruh Semenanjung

Posted: 09 Jul 2013 07:21 AM PDT


Awal Ramadhan ketika ini menjadi cuti umum untuk negeri Johor, Kedah dan Melaka sahaja. Penetapan cuti di negara ini yang dibuat bersesuaian dengan keadaan zaman ia ditetapkan. 

Melihat sosio-budaya masyarakat Islam di Malaysia hari ini, Awal Ramadhan disyorkan menjadi cuti umum seluruh negeri di Semenanjung termasuk Wilayah Persekutuan. Sabah dan Sarawak juga dialu-alukan untuk berbuat demikian.

Ini kerana pada Awal Ramadhan, ekonomi yang sedikit kukuh pada 14 juta umat Islam yang bertebaran merantau di serata Semenanjung, Sabah dan Sarawak telah membolehkan mereka untuk mahu pulang ke kampung berpuasa bersama keluarga di hari pertama puasa.

Malah bagi yang berduit, kerja di Kuala Lumpur dan balik hari ke Kota Kinabalu juga sudah tidak menjadi masalah.

Kesibukan kerja dan hitung belanja membataskan mereka untuk pulang ke kampung selepas itu dan hanya akan pulang menjelang Hari Raya. 

Awal Ramadhan dapat pula dijadikan meriah dengan mentradisikan memasak bersama keluarga bagi buka puasa yang pertama dan sebagainya.

Berbeza dengan cuti-cuti hari kebesaran umat Islam yang lain, Awal Ramadhan lebih membuatkan cuti dipohon dan sebagainya kerana semakin ramai yang merantau, mahu bersama ibu bapa berpuasa dan berbuka bersama. Ada yang sengaja mahu menjadikan ia penuh makna,menyambut ketibaannya sekali lagi.

Negeri-negeri yang tidak bercuti Awal Ramadhan bolehlah memansuhkan terlebih dahulu cuti-cuti yang kurang disambut dengan sewajarnya iaitu Nuzul Quran di Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Selangor & Terengganu. Negeri Sembilan boleh digantikan dari  Israk Mikraj. 

Kuala Lumpur dan Putrajaya pula perlu bersedia menambahkan satu lagi cuti pada kalendar kurang cutinya itu seperti ia memasukkan cuti Thaipusam beberapa tahun lalu.

Dengan menjadikan Awal Ramadhan cuti pulang ke kampung, ia akan turut menggalakan lagi pertumbuhan ekonomi negara. 

Ahli Parlimen pembangkang penyokong militan LTTE ditahan

Posted: 09 Jul 2013 01:41 AM PDT


KUALA LUMPUR 8 Julai - Tiga rakyat tempatan dipercayai penyokong militan antarabangsa, Barisan Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) ditahan oleh polis kerana terlibat menganjurkan penayangan filem dokumentari kontroversi bertajuk 'No Fire Zone' di Dewan Perhimpunan Cina Selangor di sini, Jumaat lalu.

Turut ditahan kerana terlibat dalam penganjuran tayangan dokumentari yang diharamkan oleh kerajaan Sri Lanka itu ialah seorang Ahli Parlimen juga merupakan Naib Pengerusi sebuah parti pembangkang.

Filem dokumentari 'No Fire Zone' terbitan stesen televisyen Amerika Syarikat, Channel 4 diarahkan oleh Callum Macrae iaitu seorang pembuat filem yang pernah memenangi anugerah, penulis dan wartawan.

Filem berkisar tentang penyiasatan itu memaparkan kisah tentang peringkat akhir perang saudara di Sri Lanka dari September 2008 sehingga 2009 yang menyaksikan beribu-ribu masyarakat Tamil diserang dan dibunuh oleh tentera Sri Lanka termasuk Balachandran Prabhakaran iaitu kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun yang merupakan anak kepada Ketua LTTE, Velupillai Prabhakaran.

Tentera Sri Lanka bagaimanapun menafikan dakwaan dipaparkan dalam dokumentari tersebut dan kerajaan Sri Lanka mengharamkan penayangannya.

Sumber berkata, penahanan tersebut dilakukan oleh sepasukan anggota polis bersama pegawai dari Kementerian Dalam Negeri setelah menerima aduan Pesuruhjaya Tinggi Sri Lanka di Malaysia tentang penayangan filem itu oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dipercayai menyokong kumpulan pengganas berkenaan.

"Pesuruhjaya Sri Lanka di Malaysia telah menghubungi pihak berkuasa negara ini bagi menghalang penayangan filem dokumentari 'No Fire Zero' kerana didakwa memaparkan laporan tidak benar dan tanpa tapisan," katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Difahamkan, tayangan dokumentari yang diharamkan itu dianjurkan oleh kumpulan penyokong LTTE yang berselindung di sebalik sebuah pertubuhan komuniti.

Semasa serbuan dijalankan, terdapat kira-kira 150 orang berkumpul untuk menonton dokumentari tersebut.

Mereka kemudian diarahkan bersurai oleh polis, manakala tiga penyokong militan LTTE dan seorang Ahli Parlimen yang terlibat menganjurkan penayangan filem itu ditahan namun kesemua mereka dibebas dengan jaminan setelah diambil keterangan.

"Tindakan menayangkan dokumentari itu dan menyokong kegiatan LTTE adalah satu kesalahan kerana kumpulan tersebut diiktiraf sebagai pengganas antarabangsa.

"Ahli Parlimen pembangkang yang terlibat menganjurkan penayangan dokumentari itu pula sebenarnya mengambil kesempatan menarik sokongan masyarakat Tamil untuk kepentingan politik," katanya.

Sumber berkata, polis sentiasa memantau dan memandang serius aktiviti LTTE di negara ini kerana kehadiran kumpulan pengganas terbabit boleh mengancam keselamatan dan menggugat hubungan diplomatik negara dengan kerajaan Sri Lanka.


Pergerakan Taufan Soulik

Posted: 08 Jul 2013 08:37 PM PDT

West Pacific Hurricane & Tropical Storm Center


Soulik Gaining Strength

7/8/2013 12:40:22 PM
Tropical Storm Soulik is now gaining strength over the open waters of the Philippine Sea. The storm is expected to continue on a westerly track for the next several days and is likely to become a typhoon by Tuesday or Tuesday night. Later in the week, the storm is expected to track very close to Taiwan and the east coast of China, and a landfall in this region is also possible by later Friday or Saturday. This track will cause some concern for the Islands between Taiwan and Japan as gusts from Soulik could be as high as 130 mph as it passes through.
All interests in Taiwan and eastern China should closely monitor the progress of Soulik over the next few days.

Cemburukan Selangor, Pulau Pinang Bangunkan 'Bukit Broga' Tersendiri

Posted: 08 Jul 2013 07:16 PM PDT

Bersangka baik sahajalah. Pulau Pinang cemburukan Bukit Broga di Selangor lalu cuba menghasilkan sebuat destinasi ala 'Bukit Broga' dengan mengorbankan puncak Bukit Relau di Pulau Pinang.

Sehingga kini, pembotakan Bukit Relau terus mengambil tempat dan penduduk Pulau Pinang, yang mencintai kemusnahan alam sekitar serta wayang belakang yang mendebarkan berkait makan sana makan sini, terus memberi sukongan padu kepada DAP untuk memerintah Pulau Pinang.

Oh, ternyata, sikap berhati-hati dengan perogolan alam sekitar kerajaan BN-Gerakan di Pulau Pinang selama ini dibenci oleh majoriti penduduk Pulau Pinang.

Diharapkan kerajaan DAP terus menjahanamkan alam sekitar di Pulau Pinang dengan membotakkan lebih banyak bukit lagi. Jika boleh, tambak laut sampai Sumatera.

Penyokong anda di Pulau Pinang menyukainya. Itulah sahaja caranya untuk anda terus mengekalkan kuasa di Pulau Pinang. Jahanamkan hutannya dan tutup pandangan mereka dengan slogan akauntabiliti anda. Mereka sukakannya. Tahap pemikiran mereka cenderung menyukainya. Jika tidak, Lim Guan Eng tidak akan menjadi tokong di sana.

What about the illegal earth works on Bukit Relau, now being called Botak Hill. The clearance could not have happened over night, as the clearance can be seen from Komtar tower. Clearly. A million eyes would have seen the clearance going on. Not a single person from the 10th floor to the 60th floor noticed what was going on.

What about the illegal earth works on Bukit Relau, now being called Botak Hill. The clearance could not have happened over night, as the clearance can be seen from Komtar tower. Clearly. A million eyes would have seen the clearance going on. Not a single person from the 10th floor to the 60th floor noticed what was going on.

Hempasan Pesawat Asiana Airlines Di San Franscisco Dirakam Video

Posted: 08 Jul 2013 05:06 PM PDT


Melihat kepada video yang terakam saat pesawat Asiana Airlines milik Korea Selatan yang terhempas semasa mendarat di San Franscisco pada hari Sabtu lalu, siapa sangka apabila didapati daripada 307 orang penumpang pesawat Boeing 777 tersebut, hanya 2 orang terbunuh, 181 cedera dan 123 orang selamat tanpa kecederaan. 

Mangsa yang terbunuh duduk di bahagian belakang pesawat yang putus ekornya. Salah seorang mangsa yang terbunuh, tercampak di landasan dengan kecederaan, diselimuti debu akibat nahas tetapi maut digilis kenderaan pasukan penyelamat yang tidak menyedarinya. Kedua-dua mangsa adalah pelajar China yang menaiki pesawat yang bertolak dari Seoul itu.

Kemalangan berpunca dari pendaratan yang kurang sampai ke landasan mengakibatkan ekor pesawat melanggar benteng laut dan putus. Saksi menyebut, pesawat bergegar beberapa kali ketika hendak mendarat.

Politik Harian

Posted: 09 Jul 2013 03:25 AM PDT

Politik Harian


Guru Mati Ditembak! Salah Siapa?

Posted: 08 Jul 2013 10:31 PM PDT


Apa dah jadi dengan manusia zaman sekarang? Bunuh membunuh dah jadi perkara biasa... macam tak ada undang-undang negara ini!

Adakah kerana kebanjiran pekerja warga asing di negara ini menyebabkan kes jenayah meningkat? Memang aku cukup tak berkenan dengan mereka semua ni....

Yang menyedihkan kejadian berdarah ini berlaku di hadapan Sekolah Rendah sekaligus mendedahkan ancaman yang bahaya kepada murid-murid sekolah!

Pembunuh ni pun tak ada kepala otak! kalau nak bunuh orang pun, bunuh la kat tempat lain!

Panchor bachok- Satu kes guru berusia lebih kurang 40 an ditembak mati berhampiran Sekolah Keb. Beris Panchor, Bachok pada pukul 2.00 Petang.

Pembunuh melepaskan 3 das tembakan ke atas mangsa yang berada didalam kereta Mercedes milik mangsa dan meninggal di tempat kejadian.

MAKLUMAT MANGSA :
NAMA : HASHIM
UMUR : 40AN
KERJA: PEN. KANAN HEM SEK. KEB BERIS PANCHOR, BACHOK

Pada 08/07/2013 jam lebih kurang jam 1.40 ptg, Semasa mangsa keluar dari Sek Ren Keb Beris Panchor, Tawang, Bachok, Kelantan telah ditembak oleh suspek yang tidak dikenali. Kereta mangsa telah terbabas ke kiri jalan dan terhenti dihadapan sebuah rumah alamat Lot 1843, Kg. Beris Panchor, Tawang, Bachok, Kn. Pemeriksaan forensik mendapati 4 das tembakan telah dilepaskan oleh suspek dan 3 mengenai cermin depan, 1 das mengenai cermin pintu hadapan sebelah pemandu.

Manakala pada badan mangsa terdapat 3 das tembakan. 1 anak peluru di percayai .38 telah dijumpai didalam kusyen pemandu. Siasatan awal dapati mangsa selain bertugas sebagai guru turut menjalankan pelbagai perniagaan seperti perniagaan balak, shakle( Direct Selling), kontrak kantin sekolah dan lain lain .

Mengikut maklumat mangsa dipercayai mempunyai masalah hutang dari beberapa pihak dan perkara ini sedang dalam siasatan.. Mayat mangsa telah di hantar ke Hospital RPZ II KB untuk bedah siasat yang dijangka akan dijalankan malam ini.

Ohpolitik!™

Posted: 09 Jul 2013 03:21 AM PDT

Ohpolitik!™


EH! Bangla aka #LalatHijau Dalam #DewanRakyat? #PAS #IniKariLah

Posted: 08 Jul 2013 08:56 PM PDTSiapa ni? Bangla? Kuat sungguh menyampuk, tunjuk pandai, bagi pendapat seolah2 dia sahaja yang betol....memang dasar loyar buruk!!!.. semua sesi bahas dan usul menteri dan timbalan menteri mesti dia muncul menyampuk tunjukk pandai...campurtangan dalam hal2 dan masalah kawasan parlimen lain....memang layak digelar "LALAT HIJAU"....!!!

#DAPRacist Cari Publisiti Dengan Cara "Puasa" Sebulan Untuk DAPATKAN UNDI meLAYU pada #PRU14?

Posted: 08 Jul 2013 06:25 PM PDT
Pemimpin bukan Islam DAP, Dr Ong Kian Ming berazam untuk berpuasa sebulan pada Ramadan kali ini dan percaya produktivitinya meningkat kerana tidak perlu menghabiskan waktu untuk makan tengah hari. 
Ahli Parlimen Serdang beragama Kristian itu mahu berpuasa sebagai solidariti kepada umat Islam di Malaysia, malah sudah berpuasa sejak tiga tahun walaupun tidak penuh. 
"Menanti untuk berpuasa semasa Ramadan, pertama kali saya cuba untuk berpuasa penuh," tulis Ong melalui akaun Twitternya @imokman, malam tadi.

"Harapan saya, kali ini dapat berpuasa penuh seperti rakan Islam dengan mengambil sedikit makanan seperti buah-buahan pada sahur dan meneruskan perjuangan berpuasa sehingga ke Maghrib," katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider. 
Beliau berkata, objektif puasanya sama seperti umat Islam lain iaitu untuk mengawal nafsu dan merasai susah-payah rakan Islam mengharungi puasa pada Ramadan.

Bagi merai kemeriahan berbuka puasa, beliau bercadang menghadiri beberapa majlis berbuka puasa termasuk bersama wakil rakyat lain di Parlimen. 
"Hari pertama Ramadan, saya akan berbuka puasa di Parlimen bersama ahli parlimen lain dan pada minggu depan pula, saya mahu berbuka puasa bersama rakan-rakan beragama Islam.

Cara mudah DAP berkempen yang pastinya akan mencairkan iman pak lebai PAS yang kononnya DAP telah mula menerima Ajaran Islam yang ditonjolkan PAS. 

Modus operandi yang mudah, berpuasa atau berpura-pura puasa dihadapan orang Islam dengan hanya perlu diuwar-uwarkan dalam twitter, masa berbuka dapatlah berbuka bersama orang melayu/Islam yang berbuka. Berbekalkan gambar dan berita dari paper Harakah, maka imej DAP pastinya melonjak tinggi.

Dalam diam juga, DAP yang unggul di dewan rakyat telah dengan beraninya mencadangkan supaya Perkara 12 (4) Perlembagaan Persekutuan berhubung status agama kanak-kanak di bawah usia 18 tahun dimansuhkan.  Maka jadinya Jika Ibu bapa Islam, tidak semestinya anaknya pun Islam. Anak bebas nak Islam ke, apa ke...ermm... Mudahnya DAP..


tunku

Posted: 09 Jul 2013 03:16 AM PDT

tunku


Raja Nazrin: Introduce nationhood subject to curb misdeeds such as insulting King

Posted: 09 Jul 2013 12:24 AM PDT

Raja Nazrin said arresting, charging and sentencing the offenders would not solve the problem compared to teaching the fundamentals about nationhood

KUALA LUMPUR: The Regent of Perak, Raja Dr Nazrin Shah wants the subject of nationhood introduced quickly in educational institutions to teach the young about the Federal Constitution, besides curbing such misdeeds as insulting the Yang di-Pertuan Agong.
He said the subject should not only be taught in schools but also in the colleges and other training institutions.
Raja Nazrin said arresting, charging and sentencing the offenders would not solve the problem compared to teaching the fundamentals about nationhood starting from the school classroom and instilling "loyalty to the king and country".
 "If we believe in such an approach, we will need more investigation officers and prosecuting officers, and more courts be establshed."
Raja Nazrin was speaking at the Malaysian Armed Forces 2013 Lecture titled "Post-13th General Election: Solidarity and National Unity" on Monday.
He said for national solidarity and unity to exist, besides public order and political stability, the other components necessary were upholding the supremacy of the constitution and rule of law.
 "The laws should not be implemented selectively. If the laws and justice are compromised by money and political pressure, the poor and weak will suffer."
On the mainstream media versus alternative media, Raja Nazrin said the mainstream media must take appropriate steps to attract more readers, besides being the link between the government and the people.
He said data showed that in Malaysia, with a population of 29 million, there were 3.7 million Internet users in 2000 and the figure rose to 17.7 million in 2012.

New Multi-Billion Ringgit Development for Iskandar

Posted: 08 Jul 2013 11:18 PM PDT

With so many of them underway at the moment, it almost seems easy for yet another multi-billion ringgit investment story to slip under the headlines.

But projects like the mammoth Medini Empire development in Iskandar deserve to be shouted from the rooftops.

The deal will see Iskandar Investment Bhd (IIB) pair up with Mammoth Empire Holdings Sdn Bhd to create a 9.62-hectare commercial space with a gross development value of RM4 billion.

"Medini Empire will consist of office towers, hotels, serviced apartments, loft offices, retail space, convention centre, concert hall, lifestyle cinema and specialist retail shops," said IIB CEO Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim this week.

With construction due to begin in 2015 and finish by 2018, it is pegged to become a major benefit to the estimated 1.35 million people that will be living in Iskandar by 2025 – some 66 per cent of them making up the local workforce.

Mammoth Group Executive Director Datuk Danny Cheah Joi Yong was optimistic for the future of the region given its current growth trajectory.

"We see growth opportunities and are committed to further invest in Iskandar Malaysia to realise our vision of creating property developments that gratify the lifestyle demands of today," he said.

"We believe this joint-venture will strengthen our commitment towards achieving our vision and we are very certain that our investment will be rewarded in time to come."

The latest cash injection will add to the dizzying RM111 billion worth of investment that has poured into Iskandar since its inception, cementing its place as a regional success story.

Investors, as the tentative display just prior to GE13 showed, do not put their money where their mouth is if there is any uncertainty - much less on such a large scale.

The continued run of high profile developments both in Malaysia and with Malaysian interests abroad (such as Battersea) is testament to the confidence that Barisan Nasional and in particular Prime Minister Datuk Seri Najib Razak bestow.

Such confidence in this day and age is hard earned and should not be taken for granted.

Some Brief Advices Pertaining to Ramadan

Posted: 08 Jul 2013 09:00 AM PDT

Ramadan is on our door step, Al-Hamdulillah! May Allah accept our worship, protect us from His disobedience and engulf us with His mercy, Ameen. I would like to share a few reminders with you:

1) Prepare for this blessed month from now – if you haven't already done so. Sort things out and manage your time carefully. Make a timetable, if possible. It is good to make a to-do list (Qur'an, tahajjud, salawat, dhikr, dua, charity) and to-not-do list (watching TV, smoking, backbiting, slandering, hurting feelings, arguing, etc).

2) Ramadan is a month of Taqwa. 'Taqwa' refers to being mindful that we will be answerable to God concerning all that we do, say and write. Although fasting, tarawih and other acts of worship are important; the most important thing is to avoid sins – especially those related to the rights of creation (huquq al-ibad). Quarrelling, arguing, backbiting, swearing, slandering, obscenity and other similar acts must be avoided at all costs. It is better to sleep all day (doing only the fard acts) and avoid sins than worship Allah accompanied with sins! The Messenger of Allah (Allah bless him & give him peace) said, "[A true] fast is not to [merely] avoid food and drink; it is to avoid sinful and obscene acts." (Ibn Hibban)

3) Please take extra care in guarding yourself from the sins of the tongue. Backbiting (ghiba) and other such sins must be avoided. The great Tabi'i, Imam Abu 'l-Aliya said, "A fasting person remains in a state of worship even if he remains sleeping on his bed, as long as he does not backbite."

4) A hungry man is an angry man! As such, control your anger. Why wash away all the rewards of fasting by doing something foolish, especially near the end when tempers can really flare up! Avoid arguments and fights over parking, in the Masjid or kitchen at Iftar time, and do not unnecessarily scold children. Remember, Ramadan is a month of mercy; and if we want Allah's mercy, we need to show mercy to others.

5) Ramadan has a special connection with reciting the book of Allah. Spend as much time as possible in recitation. Focus more on quality than quantity, meaning recite slowly with reflection and understanding. Imam Malik would stop teaching Hadith (and other sacred sciences) in Ramadan, and focus on reciting Qur'an.

6) It is highly important not to disturb others during Ramadan. Whilst attending the Masjid, remember the neighbors may be sleeping and have to wake up early for work. Do not disturb others or park your cars as you wish - thinking that we have a God-given right to do as we wish!

7) It is Islamically wrong to come for prayers at the Masjid with bad body/mouth odor. The Prophet (peace be upon him) condemned it emphatically saying, "He who has eaten garlic or onion [or anything else with a strong smell] should keep away from us or our mosques." (Bukhari) As such, ensure to brush your teeth, clean your mouth and apply some fragrance (for men)! It is wrong to harm others with bad body or mouth odor. This is especially important at Maghrib (after Iftar, when you might have just consumed something) and Tarawih. Don't burp whilst in Salat, and don't smoke just before entering the Masjid!

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 09 Jul 2013 03:12 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Keputusan Makmal PEMANDU

Posted: 08 Jul 2013 11:43 PM PDT


Baca sini untuk faham cara baru menentukan mula bulan puasa.

Selamat berpuasa dan banyakan beribadah. Jangan lupa niat untuk puasa sebulan malam ini.

Maaf zahir batin.anakbukitgantang says

Posted: 09 Jul 2013 03:06 AM PDT

anakbukitgantang says


Krisis di Mesir-pandangan ulama Al Azhar dan alumni Al Azhar

Posted: 09 Jul 2013 01:30 AM PDT

Umat Islam seluruh dunia sewajarnya mendengar pendapat ulama Al Azhar yang alim dalam ilmu mereka. Ulama Al Azhar dari dulu tidak sukakan pertumpahan darah dan bersikap neutral. Pandangan mereka sejak  setahun  dulu semasa Revolusi Mesir ; orang Mesir tak wajar demonstrasi di jalanan kerana banyak buruk dari baiknya.
 
Blog ini juga tak putus putus mengemukakan Hadis Sahih Bukhari berkenaan Akhir Zaman di Rasulullah SAW telah memberi amaran jika seorang Muslim memerangi segolongan Muslim yang lain maka orang itu bukan dari golongan umatnya
 
Dari Abu Musa ra dari Nabi Muhammad SAW Baginda bersabda- "siapa yang menghadapkan senjata kepada kita (orang muslim) orang itu bukan termasuk golongan kita"- Hadis Sahih Bukhari 1865 m/s 128
 
 
Dari Abu Hurairah ra katanya- Rasulullah SAW bersabda " nanti akan berlaku fitnah (kekacauan). Orang yang duduk dalam menghadapai fitnah itu lebih baik dari berdiri. Orang yang berdiri  lebih baik dari berjalan. Orang yang berjalan lebih baik dari yang berlari. Siapa yang kemuka hadapan semasa kekacauan, nescaya akan dimurkakan Allah. Maka siapa yang memperolehi tempat berlindung, hendaklah dia berlindung" Hadis Sahih Bukari no 1871 m/s 130
 
Kini terdapat ustaz muda yang pro Ikhwan Muslimin (sedangkan Ikhwan Muslimin ternyata banyak pendiri Wahhabi menjadi ketuanya) yang seolah mempertahankan President Morsi dan menidakkan Pandangan Alim dan kasyaf  Syeikh Al Azhar iaitu Syeikh Toyyib.
 
Sedangkan Syeikh Toyyib Mufti Al Azhar kini telah dikhabarkan oleh seorang wali Allah akan menjadi penaung dan membimbing umat Islam di zaman fasik
 
Satu hari,Ayah Syeikh Ahmad Thoyyib ra membawa, anaknya(syeikh Ahmad Thoyyib) menziarahi seorang Waliyullah iaitu Syeikh Abdur Rabbah Sulayman Al-Qalyuby ra,
Maka berkatalah Sang Wali: "Anak mu ini akan menjadi "Syeikhul Azhar" dan memikul tanggungjawabnya pada zaman kerosakan dan kefasadan orang yang menentangnya".

Maka sekarang terjadilah seperti apa yang beliau(Syeikh Abdur Rabbah Sulayman Al-Qalyuby ra) khabarkan....
  "
 
Kini saya bawakan pesanan dari seorang Al Azhari -peringatan kepada para ilmuan yang menggelar diri mereka Al Azhari utk merujuk kenyataan rasmi Al Azhar dan jangan terpengaruh dengan pertubuhan politik di Malaysia atau di Mesir
 
"Anda sebagai Anba' Al-Azhar sepatutnya merujuk kepada Suara Rasmi Al-Azhar As-Syarif bukan suara NGO-NGO yg Pro Ikhwan dan Salafi .. Sebaiknya anda tukar Universiti Ikhwan Muslimin jika anda tidak merujuk kepada Suara Rasmi Al-Azhar As-Syarif . Jika anda ingin tahu berita yang sebenar pendirian Ulamak Al-Azhar As-Syarif , Sila Rujuk Di Page ini :>>>>>>>>
الصفحة الرسمية للأزهر الشريف
https://www.facebook.com/pages/الصفحة-الرسمية-للأزهر-الشريف/495750577103574

Jangan Rujuk dengan Individu-individu atau Persatuan-Persatuan yang menyampaikan berita yang berat sebelah dan tidak tepat .. Contohnya macam Berita yang di sampaikan ketika Presiden Dr Mursi (HafizohuLLOH) di guling kan, berita yang di sampai kan bahkan di sebarkan ialah pemangku Presiden Sementara ialah Seorang berugama Kristian bukan ISLAM ..... Sy mula-mula baca berita yg di tulis di Wall seorang "Ustaz " Mesir yg sangat kuat "Pro" Ikhwan itu, Tergelak Kelucuan dan Kelucahan berita itu, nampak sangat si penyebarnya ejen Ikhwan dan tidak pernah membaca "Dustur" Perlembagaan Mesir . Dalam perlembagaan Mesir , Usahkan nak jadi Presiden, Nak jadi Askar/Tentera Mesti ISLAM. Hahahahahaha di situlah nampak sangat org kita cepat percaya dan malas nak mengkaji . Main nafsu dia je nak sebar ..... yang di Hina ialah Ulamak dan yang duduk dalam kejahilan dan semangat berapi-api nya org awam.

Yang sedang menjilat dan menggigit bibir kegeraman konon-kononnya nak bantu Dr Mursi nya ialah Amerika .. Atas alasan " Demokrasi di perkosakan"..


Tapi macam yang Al-Fadhil Ustaz Najmuddin Al-Azhary Tuan Salim tulis kat wall dia lah , pena nya begini :

" Ada² saja orang yg nak cerca Syeikhul-Azhar ni. Jangan ingat hanya Prof. Dr. Ahmad at-Toyyib & Prof. Dr. Sayyid Tantawi saja yg kena bahkan yg sebelum mereka pun pernah difitnah dinista dengan bermacam² fitnah umpama al-Imam Muhammad al-Fahham. Fadilatul-Imam pernah difitnah memeluk agama Kristian..نعوذ بالله من ذلك..nah lihatlah lani. Presiden sementara Mesir pula dikatakan seorang Kristian نعوذ بالله من ذلك. Ada orang Malaysia yg marahkan al-Imam al-Akbar Prof. Dr. Ahmad at-Toyyib sebab katanya sokong jatuhkan Dr. Mursi kemudian lantik seorang Kristian sebagai Presiden sementara. Saya terkejut juga macam mana berita macam ni boleh timbul. Bila masa Adli Mahmud Mansur ni masuk Kristian? نعوذ بالله من ذلك.. Jangan mudah² kita menggadai agama seseorang. Tak ingatkah larangan Baginda ﷺ untuk tidak mengkafirkan sesama muslim kerana kafir itu akan kembali kepada salah satunya. Siapa yg mengata kafir kepada Presiden sementara ini sebagai Kristian, hanya Allah yg layak menghukum kamu kerana Allah Maha Mengetahui.
Kepada yg beria² marahkan syeikhul-Azhar bagai nak rak, kenapa? Adakah Kerajaan Mesir zaman Husni Mubarak kerajaan yg kafir kemudian jadi kerajaan yg Islam bila Dr. Mursi jadi presiden kemudian Islam jatuh pula sebab Dr. Mursi dijatuhkan @ bagaimana? Fikir²kan kepada yg nak berfikir & fikir dulu sebelum nak cakap @ tulis. Allah Maha Melihat. Hati²!

والله أعلم
اللهم احم مصر الله المستعان و عليه التكلان
"


Udah-udah lah tu, Banyak lagi yg kita tidak tahu , ada gak duk berdalilkan mereka2 yg Khorij Al-Azhar yg menyokong Dr Mursi sebagai dalil itu pegangan dan Prinsip Al-Azhar.. Itu salah ya Sahabat2 ku.... itu NGO suku sakat , bukan suara rasmi Ulamak Al-Azhar . Macam pandangan Shaikh Yusuf Al-Qordhowi tu . Shaikh Al-Azhar الاستاذ الدكتور /احمد محمود كريمة

A.K.A الاستاذ الدكتوراحمد محمود كريمة
http://almogaz.com/news/politics/2013/07/07/999348الشيخ احمد كريمة: القرضاوى رئيس اتحاد مشايخ الإخوان.. ولا يمثل علماء الإسلام

Ingat lah wahai kawan-kawan dari ikhwah dan akhowat, kita datang ke Mesir bukan nak main parti politik negeri orang, bahkan untuk belajar di Universiti Al-Azhar As-Syarif dan Masjid Al-Azhar As-Syarif , apatah lagi untuk mendapat ilmu dan tarbiyyah pemikiran Ikhwan/Salafi/Wahabi/Mutasyadidun/Tijaruddin. kita punya Al-Imam Al-Akbar kita sendiri dan ada Ulamak Al-Azhar sendiri.

Sy pernah mendengar Nasihat Guru sy iaitu الأستاذ الدكتور جمال فاروق الدقاق :

(Lebih kurang melayunyo)

"Kamu mari negeri kami ni, xsoh duk caro dan terlibat lah hal Politik Negara kami, kamu mari nak belajar, belajar sungguh-sungguh dan kamu cakna dengan Isu-isu yang berlaku di sekeliling kamu supaya ilmu yg kamu belajar tadi semakin tajam dan di praktikkan dan jika tumpul pemikiran kamu, Al-Imam Al-Akbar الشيخ الدكتور احمد محمد احمد الطيب الحسانى dan Ulamak- Ulamak Al-Azhary Haqiqi lah tempat penghabisan pandangan kamu. " dan Shaikhna Shaikh Jamal Faruq Ad-Daqoq Al-Hasani R.A juga ada menyentuh perbezaan sikap tekun belajar di kalangan Pelajar Malaysia dan Pelajar Indonesia. Sebab itu kata Shaikhna Tidak hairan pelajar indonesia berpuluh2 org setiap tahun dapat buat PHD di Al-Azhar As-Syarif, sebab mereka mari nak belajar bukan nak main parti politik


Dan kepada mereka yang masih tidak serik2 mencela Al-Imam Al-Akbar kami R.A , Sila baca Status الشافعي الصغير Beliau ialah Shaikhna Shaikh Sayyid Syaltut R.A , tenaga pengajar di Masjid Al-Azhar dan murid kesayangan juga bagi Sayyidina Al-Imam Prof. Ali Gomaa أ.د. علي جمعة R.A :

 
https://www.facebook.com/sayed.shaltot/posts/534781296584147i Shaikh Sayyid Syaltut dalam mempertahankan Al-Imam Al-Akbar
كنت معتزلا للكلام في السياسية عبر موقع التواصل الاجتماعي ، الفيس بوك ، وما زلت على طريقتي ، ولكن أحزنني أن وجدت أحد أصحاب العمائم الأزهرية يسب ويلعن في شيخ الأزهر في موقفه الأخير ، وكأن المسألة قطعية لا يجوز في الاجتهاد والتعددية ، والعجب أن هذا يدعي تمسكه بالمنهج الأزهري الوسطي الأشعري الصوفي ، هل يا صاحب المنهج الأزهري يجوز لك لعن مسلم على رأي يجوز فيه الاختلاف؟ ، فضلا عن أحد أكابر العلماء ، فضلا عن رمز المؤسسة الأزهرية ، وشيخ كل أزهري ، أين وسطيك ، أين أزهريتك ، أين تصوفك الذي يدعوك إلى طهارة اللسان وحسن الظن ، ومحاولة الاعتذار والتوجيه لرمز المؤسسة ، ثم هذه المسألة برمتها لسيت قطعية بل ظنية ، ورمز المؤسسة أبان عن رأيه فيها ، نعم لك أن تختلف معه لكن ليس لك أن تسبه فضلا عن أن تلعنه أو تشكك في ديانته ، وأخيرا وليس آخرا هونوا على أنفسكم وادع الله تعالى أن يحفظ بلادنا ويقيها الشر كله ، وأن يحقن دماء أبنائها ، وأن يظهر الخونة لكل ذي عينين.
ملحوظـــــــــــــــــــــــــــــــة :
أي تعليق يخرج عن حد الأدب سوف أخظره صاحبه ولا أبالي .
"


Akhir sekali buat kali ini ( Esok pagi nak turun KL dari sabak bernam), Kadang-kadang aku merasa hairan terhadap pelajar2 Malaysia yg pro "Ikhwan" sehingga berani mencerca Masyayikh dan Al-Imam Al-Akbar mereka sendiri . Sedih kurasakan . Sampai orang sealim Tuan Shaikh Mohamed Ghonim Al-Azhary (محمد غنيم الأزهري) di hina dan di tuduh macam-macam, Sekular lah, Tolok ISLAM lah, UMNO Mesir lah , menjatuhkan kerajaan ISLAM lah. Nampak macam anda pula warganegara Mesir yang memahami Fitnah apakah yg berlaku di sana .


Sia-sia kami menterjemah video2 berikut :

1)Sayyidina Al-Imam Shaikhona Syaikh Ali Goma'ah & Sayyidina Al-Imam Al-Akbar Syaikhul Al-Azhar Ahmad Toyyib الإمام العلّامة نور الدين علي جمعة مفتي الديار المصرية حفظه الله و رضي الله عنه
& شيخ الازهر الشيخ احمد الطيب خط احمر حفظه الله و رضي الله عنه الشيخ الدكتور احمد محمد احمد الطيب الحسانى -

Pendirian Al-Azhar tentang Politik KePartian >>>>
https://www.facebook.com/photo.php?v=592747434088932&set=vb.100000610413345&type=3

2)Syaikhona Syaikh Ali Goma'ah الإمام العلّامة نور الدين علي جمعة مفتي الديار المصرية - Penjelasan Isu Politik KePartian,Sekular dan Hudud >>>>
https://www.facebook.com/photo.php?v=584475944916081&set=vb.100000610413345&type=3

3) Syaikhona Syaikh Ali Goma'ah - Penjelasan mengapa di Zaman ini tidak dapat Laksanakan Hudud
(dan sedikit sedutan wawancara bersama Syaikh Yusuf Al-Qordhowi) >>>>
https://www.facebook.com/photo.php?v=583279375035738&set=vb.100000610413345&type=3

4)Shaikhona Shaikh Ali Goma'ah - Ulamak sebenar VS Pendakwa diri Ulamak (Salafi/Wahabi/Khawarij) >>>>

https://www.facebook.com/photo.php?v=591096430920699&set=vb.100000610413345&type=3


Sadis dan Sedih sungguh, Bak kata org tua2 : "Bodo xleh nk ajar , Cedik xleh nok tumpang "

Maksudnya : " Kalu Aku xterjemohkan , Puok mung bodo, Pahtu lLeloh2 ore terjemoh , Mung berlagok Alim lebih pado Ulamok lah pulok..."

WoLLOHi Antum Miskin Ya Tijaruddin !!!!!!!!!!


ولا اخوان ولا سلفيه العمامه الازهريه هى طريقنا للوسطيه العمامه الازهريه هى طريقنا للمدنيه

عندي المناهج التى تمسكت بها, منهج الأزهر و منهجي الدارين أي دار المصطفى و دار الإفتاء المصرية. أرفض أن أتدخل فى السياسة كأسيادي و أشياخي الأجلاء, نعم قد سُجّلت فى إحدى الأحزاب و ما سَجّلت بنفسي و لذا أرفض ذلك و طلبت الاستقلال منه. لا و لن أنتمي إلى أي الحزب السياسي. ما هو شأني أن أشتغل فيما ليس شغلي.
اللهم احفظنا من الفتن يا حافظ..آمين."


Sumber
Al-Faqir As-Sayyid Faez Al 'Aydrus السيد احمد فائزالعيدروس
Ustaz Syed Faiz Al-Idrus

(Sabak Bernam , Selangor Darul Ehsan, Malaysia


 


 
 

Taipingmali (tm)

Posted: 09 Jul 2013 01:24 AM PDT

Taipingmali (tm)


Anwar gemar campur tangan perbicaraan mahkamah

Posted: 08 Jul 2013 05:08 PM PDT

Seperti kebanyakan isu-isu lain yang melibatkan tuduhan Anwar ke atas pemimpin UMNO, kes pembunuhan Altantuya juga nampaknya akan turut memakan diri Anwar sendiri.

Ini berikutan pendedahan terbaru bekas Setiausaha Sulit Anwar, iaitu Rahimi Osman yang selari dengan pendedahan Datuk Dr. Zulkefli Nordin tidak lama dahulu.

Menurut Rahimi,pembangkang pernah cuba menyogok keluarga Koperal Sirul Azhar Umar yang dituduh membunuh Altantuya dengan wang tunai berjumlah RM3 juta untuk membuat pengakuan palsu.

Usaha tersebut dilakukan pada Jun tahun lalu bertujuan untuk mengaitkan Perdana Menteri dan Rosmah dengan pembunuhan tersebut.

Apa yang didedahkan Rahimi mengukuhkan persepsi bahawa penglibatan Anwar dalam kes Altantuya adalah berniat untuk memburukkan Perdana Menteri.

Sebelum ini, Zulkifli Nordin yang pernah menjadi peguam Anwar dan juga peguam kepada Cif Inspektor Azilah yang dituduh bersama Sirul atas kesalahan membunuh Altantuya, memberitahu umum bahawa Anwar pernah mengarahkan beliau memaksa tertuduh mengaitkan nama Perdana Menteri dan isteri dalam pembunuhan tersebut.

Campur tangan Anwar itu berlaku pada penghujung tahun 2006 yang mana merupakan penyebab utama Zulkifli menarik diri dari kes tersebut sehingga akhirnya membawa kepada keputusan meninggalkan Anwar dan PKR.

Menurut Zulkifli, Anwar mendesaknya mereka-cipta bukti palsu dan mendapatkan akuan bersumpah dari tertuduh untuk mengisytiharkan penglibatan Perdana Menteri.

Beliau bagaimana pun, tidak dapat berbuat demikian kerana ia tidak menepati kenyataan anak guamnya.

Malah anak guamnya, iaitu Azilah bersumpah bahawa Datuk Seri Najib tidak ada kena mengena dengan kes tersebut. 

Mereka-cipta kenyataan palsu bagi anak guam adalah bersalahan dengan etika perundangan. 

Oleh kerana itu, Zulkifli memilih untuk membuat semakan sendiri dan berjaya membuktikan yang Perdana Menteri mahupun isteri langsung tidak terlibat malah berada di luar kawasan secara berasingan.

Zulkifli akhirnya meletak jawatan sebagai peguam bela Azilah pada 2009 setelah tidak tahan dengan desakan Anwar.

Beliau kemudiannya turut mendedahkan bahawa Anwar menawarkannya ganjaran yang lumayan yang boleh 'menggoyahkan iman' untuk tugas kotor tersebut pada Mac 2010,

Zulkifli turut meletakkan jawatan sebagai peguam syarie Anwar. 

Nampaknya strategi politik Anwar banyak bergantung kepada wang untuk menyogok dan terus menyogok bagi menjatuhkan Perdana Menteri.

Selain Zulkifli dan Sirul, turut disogok ialah bapa kepada mangsa liwatnya iaitu Azlan.Azlan yang sebelum itu begitu giat membela dan sanggup menemani anaknya bersumpah sehingga ke Mekah, tiba-tiba membuat U-turn di saat akhir pilihan raya ke 13.

Walau bagaimana pun,beliau sekali lagi membuat U-turn dan mengaku bahawa tindakannya mengkhianati anaknya adalah tidak wajar sama sekali.

Berdasarkan sejarah politiknya,saya yakin bahawa tanpa wang, Anwar tidak mungkin mampu berdiri sebagai ahli politik lagi.

Tanpa wang, Anwar akan keseorangan. Azmin, Chegu Bard, Jo Bedul, Sam Ketot, Shamsidar hatta Wan Azizah dan Nurul Izzah juga belum tentu akan sanggup menjulangnya jika Anwar tidak punya wang lagi. 

Af Fatihah untuk arwah Cikgu Hashim Mat Zain

Posted: 08 Jul 2013 09:31 AM PDT
Cikgu Hashim bin Mat Zain guru penolong kanan hal ehwal murid Sekolah Kebangsaan (SK) Beris Panchor, di sini, maut dipercayai ditembak sebaik keluar dari pekarangan sekolah itu, petang tadi. Kejadian berlaku ketika mangsa menaiki kereta keluar dari kawasan sekolah itu kira-kira jam 2 petang.

Berdasarkan gambar yang disiarkan dalam berita, guru muda ini memandu sebuah kereta mewah jenama Mercedes Benz kompresor.

Kejadian guru dibunuh merupakan sesuatu yang pelik, seandainya ia melibatkan ahli perniagaan ia menjadi perkara biasa. 

Lawak Habis..!!! Ustaz Azhar Idrus Nanyi Lagu PSY Gentlemen

Posted: 08 Jul 2013 09:03 AM PDT

Inilah rupa Prof James Chin yang tak berapa nak cerdik dirakam 2 hari sebelum PRU 13

Posted: 08 Jul 2013 08:39 AM PDT

sekupangdua

Posted: 08 Jul 2013 11:30 PM PDT

sekupangdua


GAMBAR SAAT TERAKHIR SENIMAN P RAMLEE MENINGGAL DUNIA

Posted: 08 Jul 2013 06:00 PM PDT

Mengimbas kembali bagaimana Allahyarham seniman P Ramlee yang Meninggalkan pelbagai warna dan ceritera yang sehingga kini segala aksi serta lakonannya masih laku dan digemari oleh semua termasuk golongan remaja. Bagaimana pun masih ramai yang tidak dapat mengikuti saat terakhir beliau meninggal dunia dan dikebumikan, teman terbaca dalam satu posting Blog Dairi share yang memaparkan gambar-gambar bagaimana dia meninggal dunia dan dikebumikan. Sehubungan itu rasanya ada lah elok kita berkongsi dan memberi laluan kepada genarasi baru engenali seniman tanah air dan bagaimana disaat akhirnya dia meninggal dunia.

P.Ramlee atau nama sebenarnya Teuku Zakaria bin Teuku Nyak Puteh dilahirkan di Pulau Pinang pada pagi Hari Raya Aidilfitri bersamaan Rabu, 22 Mac 1929.Bapanya seorang ahli pelayaran yang berasal dari Lho'Seumawe, Acheh telah berkahwin dengan Che Mah binti Hussien pada tahun 1925 di Kubang Buaya, Butterworth.

P.Ramlee telah mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Kampung Jawa dan seterusnya di Penang Free School sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua.Semenjak di bangku sekolah lagi, P.Ramlee telah menunjukkan minat dan bakat dalam bidang seni, terutamanya dalam seni muzik.Di Penang Free , P.Ramlee belajar seni muzik dengan Encik Kamaruddin iaitu pemimpin Brass Band di sekolah tersebut.

Semasa pendudukan Jepun di Malaya, P.Ramlee pernah memasuki sekolah tentera laut Jepun (Kaigun). Di sini beliau berpeluang mempelajari lagu-lagu Jepun.Penglibatan beliau dalam dunia muzik bermula dengan pancaragam "Teruna Kampung". Dalam pertandingan keroncong seluruh Pulau Pinang dan Seberang Perai yang diadakan dalam tahun 1947, pancaragam beliau menjadi juara dengan lagu 'Keroncong Oh Suci' yang dinyanyikan oleh P.Ramlee.Solat jenazah P.Ramlee            Foto terakhir P. Ramlee yang diambil beberapa hari sebelum beliau meninggal dunia
                    semoga roh beliau di tempatkan bersama orang-orang yang beriman 

LAKUKAN SEKS TEPI TINGKAP CERMIN AKHIRNYA JATUH TERBUNUH

Posted: 08 Jul 2013 05:00 AM PDT


Pasangan kekasih ini ditemui mati terjatuh dalam keadaan bogel dari apartment yang diduduki mereka selepas disyaki leka berasmara di tepi tingkap yang kemudiannya pecah lalu meragut nyawa kedua-duanya..!


Disyaki ketika sedang asyik leka "berasmara" di tepi tingkap, tanpa disedari cermin yang disandar oleh mereka berdua pecah dan mereka dilaporkan berpaut antara satu sama lain ketika jatuh ke bawah dari tingkap apartment tersebut..


Pasangan yang tinggal di wilayah Wuhan, China itu dikatakan mengalami kecederaan serius selepas terhempas di kaki lima bangunan tersebut dan mati di tempat kejadian lapor akhbar China beberapa hari lalu..

Selain itu laporan dari pihak bertanggungjawab turut menyatakan bahawa berkemungkinan tingkap kaca yang disandar oleh pasangan kekasih tersebut ketika sedang leka melakukan hubungan seks itu berkualiti rendah sehingga menyebabkan ia pecah..

p/s: moral of the story, kalau iye la pun cari la tempat yang selamat skittt..adeh, mcam2 hal  : P

18 SXBUAT TATOO DI LUBANG JUBUR SAMBIL BERBOGEL

Posted: 08 Jul 2013 01:00 AM PDT


Memang tak masuk akai beb! Sapa pulak yang nak tengok lubang jubur yang dihias tatoo? Lagi pelik bila yang punya badan pun bukan boleh tengok tatoo tu pun. Apa pun rasanya seorang kaki liwat atau aljubri tentu ini menjadi keghairahan melampau, macam kata irang meleleh air hidung geram...

Adalah suatu perkara yang agak pelik apabila seorang gadis sanggup bogel untuk ditatukan dan yang lebih peliknya tatu di bahagian sulit iaitu betul-betul pada lubang punggung oleh seorang artis tatu..Ya, wanita seksi bogel itu meminta untuk dibuat tatu pada bahagian sulit iaitu lubang punggung bukanlah pada permukaan punggung tetapi betul-betul pada lubang punggung..!

Aksi wanita bogel yang membuat tatu di lubang punggung itu berlaku di Ekspo Tatu tahunan Ke-17 South Florida ini telah diadakan di Hotel Marriott, Golf Club & Convention Center di Heron Bay di Coral Springs pada pertengahan tahun..

Menurut Jill Dahne, artis tatu yang melakukan tatu di lubang punggung gadis bogel tersebut, dia juga agak terkejut apabila diminta oleh gadis tersebut untuk dicacahkan tatu pada betul-betul di lubang punggung gadis tersebut..

Gadis tersebut kelihatan agak bersahaja ketika tatu sedang dicacah di lubang punggungnya dengan dia  hanya menutup puting buah dada menggunakan pita pelekat dalam keadaan bogel telanjang untuk 'cover' bahagian sulit payudara nya..

Jill Dahne turut menambah, gadis tersebut akan menjadi terkenal dengan tatu yang dibuat betul-betul pada lubang punggung gadis tersebut kerana hanya dia yang mempunyai tatu sebegitu..Sebelum ini ada juga kontroversi dimana ada wanita yang membuat tatu pada kemaluan @ vagina..

Mungkin ini merupakan cara gadis tersebut untuk cuba dikenali ramai dengan melakukan sesuatu yang berbeza dan pelik dari kebiasaan..Barat memang dikenali dengan aksi melampau 18sx untuk cuba dikenali oleh semua orang..Cuma jangan sampai budaya kuning sebegini menular dikalangan generasi di Malaysia pula sudahlah..18sx Video Gadis Bogel Cacah Tatu Di Lubang Punggung

p/s: macam mana la dia boleh dapat idea bodoh macam nie atau mungkin juga otak dia diletakkan di punggung tu kot..?Belantan

Posted: 08 Jul 2013 11:27 PM PDT

Belantan


Karpal Singh 'bahaya', Pas perlu istiqamah?

Posted: 08 Jul 2013 08:31 PM PDT


Ahli Pas yang juga Penyelaras Jaringan Muslimin Pulau Pinang (JMPP), Mohamed Hafiz Mohamed Nordin berkata, Pas perlu komited dan istiqamah dalam mempertahankan teguran yang disuarakan Penolong Setiausaha Agung parti itu, Datuk Takiyuddin Hassan terhadap Pengerusi DAP, Karpal Singh.

Menurutnya, tiada siapa boleh menafikan Islam sebagai agama Persekutuan seperti yang telah tercatat dalam Perlembagaan dan semua pihak harus menghormati peruntukan berkenaan termasuk tidak mempertikaikannya.

"Apa yang ditegaskan Takiyuddin itu benar, jadi Pas perlu mempertahankannya dan saya harap semua ahli serta pemimpin Pas beristiqamah terhadap perkara ini.

"Jangan menukar pendirian ini sama seperti yang dilakukan pemimpin-pemimpin parti sebelum ini berhubung beberapa isu lain pernah yang dibangkitkan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Semalam, Takiyuddin meminta Karpal supaya tidak memberi kata dua kepada Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) agar menyokong hasratnya untuk meminda Perkara 12 (4) Perlembagaan Persekutuan berhubung status agama kanak-kanak di bawah usia 18 tahun.


Mohamed Hafiz yang juga bekas Ketua Pemuda Pas negeri dalam pada itu turut menyuarakan rasa pelik beliau terhadap hilangnya suara-suara para pemimpin Pas berhubung isu tersebut.

"Mana pergi pemimpin atasan Pas? Kenapa hanya Penolong Setiausaha Agung sahaja yang mengeluarkan kenyataan, mana hilangnya Setiausaha Agung dan pemimpin tertinggi parti yang lain?" soalnya.

Selain itu tegas beliau, tindakan Karpal yang mahu mengusulkan pindaan terhadap Perkara 12 (4) berkenaan seolah-olah menunjukkan sikap Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu yang tidak menghormati Perlembagaan.

"Pembentangan rang Undang- Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah Persekutuan) 2013 sudah ditarik balik, jadi apa lagi yang mahu diusulkan?

"Apakah Karpal cuba mengambil kesempatan di atas kegagalan Barisan Nasional (BN) mendapatkan dua per tiga kerusi di Parlimen dengan membangkitkan isu sensitif seperti ini?

"Kalau inilah sikap sebenar beliau, saya melihat Karpal ini seorang yang 'bahaya' untuk keharmonian negara berbilang bangsa seperti Malaysia," katanya.

Suara Politik
Belantan

Karpal Singh hangin satu badan di tegur PAS pasal tak faham undang-undang?

Posted: 08 Jul 2013 08:03 AM PDT


Pas meminta Pengerusi DAP, Karpal Singh tidak memberi kata dua terhadap rakan parti dalam pakatan pembangkang, Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) supaya menyokong hasratnya untuk meminda Perkara 12 (4) Perlembagaan Persekutuan berhubung status agama kanak-kanak di bawah usia 18 tahun.

Penolong Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan menyifatkan tindakan Karpal memberi kata dua itu adalah bertentangan dengan konsep perkongsian di antara ketiga-tiga parti itu dalam pakatan pembangkang.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Bharu berkata, sebagai peguam 'senior', Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu sewajarnya menghormati peruntukan perlembagaan yang telah lama dipertahankan.

"Sebagai satu pakatan tidak patut Karpal memberikan kata dua kepada rakan-rakannya. Sebagai salah satu rakan kongsi cara ini tidak betul.

"Kedua, Karpal seorang peguam kanan yang selalu mempertahankan perlembagaan. Tiba-tiba dia sendiri bangkitkan cadangan supaya peruntukan perlembagaan yang telah lama wujud dipinda, ini menunjukkan dia tidak menghormati perlembagaan," katanya di sini hari ini.


Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai desakan Karpal supaya Ahli Parlimen Pas dan PKR menyokong cadangannya untuk meminda Perkara 12 (4) Perlembagaan Persekutuan berhubung status agama kanak-kanak di bawah usia 18 tahun.

Karpal masih tidak berpuas hati terhadap kerajaan berhubung isu tersebut biarpun pembentangan Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah Persekutuan) 2013 telah ditarik balik sambil menyifatkannya tidak memadai.

Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah Persekutuan) 2013 adalah untuk mengelakkan 'salah tafsir' berhubung kebenaran menukar agama kanak-kanak berumur di bawah 18 tahun.

Takiyuddin berkata, perkara tersebut bukan perkara baru malah undang-undang yang sama telah diluluskan pada tahun 1993.

"Seksyen 95 dalam Akta Pentabdiran Agama Wilayah Persekutuan 1993 menyatakan dengan jelas orang bukan Islam yang berusia 18 tahun ke atas tidak perlu keizinan untuk masuk Islam, kalau kurang daripada 18 tahun boleh masuk Islam dengan keizinan bapa atau ibu atau penjaga, ia sama dengan rang undang-undang yang mahu dibentangkan itu.

"Perkara ini sudah lama dan telah ditafsirkan oleh mahkamah dalam beberapa kes sebelum ini, jadi kenapa sekarang baru hendak bising, saya minta Karpal terima undang-undang yang telah diluluskan oleh Parlimen ini," katanya yang juga seorang pengamal undang-undang.

Tambahnya, Karpal sewajarnya membincangkan perkara itu dalam pakatan pembangkang terlebih dahulu sebelum mahu membawanya ke Parlimen.

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 08 Jul 2013 11:21 PM PDT

Panglima Perang Cyber


@UMNOOnline - Akta Hasutan Harus Dikekalkan Demi Keharmonian Kaum - Sokong Menteri KDN @Zahid_Hamidi

Posted: 08 Jul 2013 09:20 AM PDT

Akta Hasutan Harus Dikekalkan Demi Keharmonian Kaum

KUALA LUMPUR, 8 Julai – Semua pihak seharusnya mempertahankan Akta Hasutan 1948 agar tiada sebarang gangguan ketenteraman awam yang terus timbul, kata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim.

Beliau berkata seandainya akta itu dimansuhkan atau ditukar, pasti akan ada pihak yang cuba 'mengusik' beberapa lagi perkara sensitif melibatkan keistimewaan kaum Melayu umpamanya.

"Pemansuhan akta itu hanya akan menerima nasib yang sama seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) malah banyak kes berhubung keselamatan tidak dapat diambil tindakan berikutan ketiadaan ISA.

"Disebabkan itu, pada saya Akta Hasutan tidak perlu dihapuskan kerana ia sebagai jalan untuk membawa pesalah (berkaitan hasutan) ini dibawa ke muka pengadilan," katanya ketika ditemui di Bangunan Parlimen hari ini.

Shahidan yang juga anggota Parlimen Arau turut menyokong penuh kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi agar Akta Hasutan 1948 tidak dimansuhkan supaya setiap rakyat sedar keseriusan kerajaan untuk menjaga keharmonian negara.

Semalam, Ahmad Zahid menegaskan bahawa Akta Hasutan 1948 harus dikekalkan berikutan terdapat sesetengah pihak mendesak supaya akta itu dimansuhkan tanpa memikirkan impak negatifnya.

Katanya pemansuhan akta itu hanya akan menyebabkan empat perkara utama termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan seperti kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi, kedudukan Raja-Raja Melayu, kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan hak keistimewaan orang Melayu akan disentuh sesetengah pihak.

Anggota Parlimen Kubang Pasu Datuk Mohd Johari Baharom pula berkata keperluan mengekalkan akta itu dilihat tidak mempunyai unsur politik namun ia demi menjaga kelestarian semua kaum di negara ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata rakyat seharusnya sedar penubuhan akta itu sebenarnya banyak membantu kerajaan menjaga ketenteraman awam malah ia mampu menyekat keadaan tidak diingini menjadi lebih buruk.

"Mengekalkan akta itu ialah sebagai satu mekanisme yang lebih kepada menjaga keselamatan awam. Ini kerana ada perkara yang memerlukan siasatan yang terperinci dan ia banyak membantu pihak berkuasa menyiasat.

"Pada saya, semua pihak sepatutnya menerima keadaan ini dan perlu memikirkan secara lebih mendalam tentang kepentingan mengekalkan akta tersebut demi masa depan negara," katanya.

Anggota Parlimen Kuala Selangor Datuk Irmohizam Ibrahim berkata keperluan mengekalkan akta itu kini dilihat amat penting agar keselamatan dan kestabilan negara terus terpelihara.

"Biarpun akta ini sudah lama, namun pada saya ia masih relevan kerana apa yang kita lihat kini, ia banyak membantu membendung anasirluar yang cuba memecah-belahkan masyarakat," katanya.

Beliau berkata semua pihak terutama ahli politik tidak perlu risau atau takut kerana ia sudah digunakan sekian lama dan kewujudan akta itu hanya untuk mencegah sebarang kenyataan yang boleh mengganggu perpaduan rakyat.

http://www.umno-online.my/?p=88501&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+umnoonline+%28UMNO+Online%29


Sent from my iPhone

Pengadil tikam pemain enggan keluar padang, kena penggal kepala - Berita Harian

Posted: 08 Jul 2013 05:03 AM PDT

Mujurlah negara kita jauh masih aman berbanding negara lain di dunia ini. Sikap ini harus ada pada semua rakyat Malaysia dan jangan mudah memperlekeh negara sendiri. Jika enggan terima hakikatnya elok sahaja berhijrah ke luar negara untuk mendapatkan keamanan yang dicita-citakan.

Malaysia hanya untuk mereka yang bersyukur dengan keamanan yang dikecapi dan bersedia mengorbankan apa sahaja untuk mempertahankan keamanan yang susah payah dibina oleh pejuang dan anggota keselamatan di negara kita.


2013/07/08 - 07:01:25 AM


Penonton, ahli keluarga Santos masuk padang belasah da Silva

SAO PAULO: Seorang pengadil maut dibelasah dan dipenggal oleh penonton apabila dia menikam mati seorang pemain kerana enggan keluar padang selepas diberi kad merah.

Pengadil itu, Octavio da Silva, 20, menikam Josenir dos Santos, 30, dalam perlawanan yang berlangsung 30 Jun lalu, kata jurucakap polis, Kena Souza.

Dos Santos tidak bersetuju dengan keputusan da Silva bahawa dia melakukan kesalahan.


Selepas bertikam lidah, da Silva menunjukkan kad merah terhadap dos Santos yang kemudian enggan keluar padang.

Da Silva dilihat mengeluarkan pisau dan menikam dos Santos beberapa kali yang maut dalam perjalanan ke hospital.

Penonton termasuk kawan dan ahli keluarga dos Santos kemudian masuk ke padang dan membelasah da Silva sebelum memenggal kepalanya yang diletak pada satu pancang.

Seorang lelaki berusia 27 tahun ditahan pada 2 Julai lalu berhubung kejadian itu yang masih disiasat, kata Souza.
Polis dilaporkan mencari dua lelaki lagi dikenali sebagai 'Chiquinho' dan 'Pirolo', lapor beberapa blog Brazil.


Bercanggah undang -undang

Ketua Polis Santa Ines, Valter Costa, mengeluarkan kenyataan berbunyi: "Saksi memberi laporan mengenai orang yang berada di tempat kejadian. Kami akan kenal pasti mereka yang perlu bertanggungjawab atas kejadian itu.

"Jenayah tidak boleh jadi alasan untuk membalas dendam jenayah lain. Tindakan ini bercanggah dengan undang-undang."

Brazil menghadapi tekanan supaya membuktikan ia adalah selamat untuk kedatangan pelancong di 12 kota tuan rumah Piala Dunia 2014 selain kejohanan Olimpik di Rio de Janeiro pada 2016. - REUTERS

Lebih 100 naskhah akhbar pembangkang dirampas - Syabas Menteri DS @Zahid_Hamidi Atas Ketegasan Tegakkan Undang-Undang !!!

Posted: 08 Jul 2013 03:20 AM PDT

Berikut berita yang dilaporkan :

2013/07/08 - 17:24:53 PM


KUANTAN: Sebanyak 126 naskhah akhbar tabloid parti politik dirampas dalam satu operasi Kementerian Dalam Negeri (KDN) di empat premis sekitar bandar raya ini. 

Pengarah Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran KDN Pahang, Azilah Madulan, berkata rampasan itu dilakukan mengikut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (Pindaan) 2012. 

"Daripada jumlah itu, sebanyak 100 naskhah merupakan akhbar Suara Keadilan dan 26 naskhah lagi ialah akhbar Harakah. 


"Pemeriksaan dan rampasan dilakukan oleh tujuh anggota bermula 10 pagi tadi di sebuah kiosk di Taman Tas, Batu 3 Jalan Gambang, Jalan Besar dan berakhir di sebuah kedai runcit di Indera Mahkota 2 di sini," katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini. 

Beliau berkata kebanyakan peniaga tidak mengetahui penjualan akhbar tabloid itu kepada orang ramai adalah salah kerana tidak mempunyai permit atau kelulusan daripada KDN. 

"Bagaimanapun, kami berterima kasih kepada peniaga kerana memberi kerjasama yang amat baik bagi membolehkan operasi berjalan lancar, kita telah menasihatkan supaya peniaga terbabit agar tidak menjual mana-mana penerbitan seperti akhbar tabloid yang tidak mempunyai permit dan kelulusan daripada pihak KDN," katanya. - BERNAMA
The Unspinners

Posted: 08 Jul 2013 11:21 PM PDT

The Unspinners


Adakah Air Asia dan UEM ada agenda jahat terhadap Malaysia Airport?

Posted: 08 Jul 2013 07:21 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 08 Jul 2013 11:16 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Last Call Punya Maki "Rafizi Kau Memang Babi"

Posted: 08 Jul 2013 10:00 PM PDT


Rafizi ramli, pengarah strategi pkr, muka nampak macam cina tapi mengaku melayu, hati dia lebih jahat dari komunis...

Lepas cinabeng tak tahan dengan asakan bloggers pro umno dengan kempen boikot perniagaan cina, maka cinabeng menggunakan rafizi untuk melancarkan kempen boikot media utama sampai bankrap...

Mehh sini aku nak cerita, sejak dari anwar di pecat tahun 1998 dulu sehinggalah si rafizi masuk parlimen tahun 2013 sudah 15 tahun media utama seperti utusan, berita harian, tv3 dan rtm di boikot, alhamdulilah sampai la nie utusan, berita harian, tv3 dan rtm masih lagi bertahan dan tak bankrap...

Apa? hebat sangat ke wave boikot yang di bawa oleh rafizi berbanding dengan wave yang dibuat oleh beberapa orang pemimpin pembangkang dulu...??? 

Sudah la... tak payah nak tunjuk hero, takpayah la jadi barua cinabeng... cerita selanjutnya klik sini


Kalau Tak Buat Salah Kenapa Takut Dengan Akta Hasutan...???

Posted: 08 Jul 2013 07:00 PM PDT


Ingat tak dulu macam mana menggilanya pembangkang desak kerajaan untuk hapuskan akta keselamatan dalam negeri (isa)... hari-hari depa berdemo desak kerajaan hapuskan akta yang banyak berjasa kepada negara, last-last bila menteri KDN ketika itu, ckmm tak tahan, dia bawak ke kabinet dan kabinet pun bersetuju untuk hapuskan demi menjaga nama baik ckmm...

Kini pembangkang menyalak lagi, depa mintak akta hasutan pulak di hapuskan, kenapa mereka minta akta hasutan di hapuskan? jawapannya senang je, kalau akta itu di hapuskan maka senang lah untuk mereka menghasut rakyat buat apa-apa benda yang boleh menggugat keselamatan negara dan lagi satu, kalau akta ini di hapuskan, maka berpesta ria lah cina-cinabeng memaki hamun sultan dan raja-raja melayu, itulah niat pembangkang sebenarnya...

Pada aku senang je, kalau korang tak buat salah buat apa nak takut dengan akta tu...


oyabun

Posted: 08 Jul 2013 11:11 PM PDT

oyabun


SYA : Kerajaan Selangor Lenyapkan 2.09 Ekar Tanah Pembinaan Masjid ?

Posted: 08 Jul 2013 09:57 AM PDT


Shen Yee Aun (SYA), Presiden Malaysian Youth Rights Movement meminta penjelasan daripada kerajaan Selangor, benarkah tanah 2.09 ekar yang diperuntukkan untuk pembinaan Masjid di Damansara Perdana telah dilenyapkan untuk projek komersial yang lain.

Menulis di lamannya, 1sya.com, SYA mendedahkan pemaju awal di kawasan yang berkaitan adalah MK Land dan MK Land telah menghantar town planning yang menepati ciri perundangan iaitu 1/3 daripada pembangunan mesti dikhaskan kepada pembangunan tanah komuniti, manakala sebanyak 2.09 ekar tanah telah peruntukkan tanah untuk pembinaan masjid di Damansara Perdana.

Menurutnya, town planning di atas kertas itu mengalami perubahan drastik apabila berlakunya pertukaran pemaju daripada MK Land kepada Mamoooth Empiree.

'Adakah terdapatnya proses pembatalan town planning yang pada mulanya ada peruntukkan untuk pembinaan Masjid telah bertukar menjadi pembangunan komersial ? Adakah terdapatnya pertukaran tanah untuk pembinaan masjid di kawasan lain ? Apa yang sebenarnya berlaku dalam isu ini ? Mengapa sesebuah tanah untuk membina masjid tiba – tiba hilang ?," soalnya.

AIDC menemui SYA pada 6 Julai di Petaling Jaya untuk mendapat penjelasan lanjut tentang isu ini.

AIDC : Apa yang sebenarnya berlaku berkaitan isu tanah untuk pembinaan masjid di Damansara Perdana itu ?

SYA : Saya cuba ingin mendapatkan kepastian daripada kerajaan Pakatan Rakyat Selangor. Saya difahamkan, perancangan awal di Damansara Perdana sebahagian daripada tanah mereka awalnya adalah pemaju MK Land. Dan saya juga difahamkan setiap pembangunan tidak kira di mana-mana tempat satu pertiga mesti diperuntukkan untuk tanah komuniti. Maksudnya untuk masjid, agama, tokong atau sekolah dan sebagainya.

Dalam isu tanah ini, pada awalnya, MK Land dalam planning mereka, perancangan bandar telah pun menyerahkan kepada kerajaan negeri Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Mereka sendiri telah memperuntukkan 2.09 ekar tanah yang dikhaskan untuk masjid. Apabila pemaju ini menjual tanah ataupun projek ini kepada sebuah lagi pemaju lain iaitu Mamoooth Empiree, tiba-tiba dalam perancangan bandar itu, kita lihat Damansara Perdana pada hari ini (sudah hilang).

Mungkin lain kali kalau ada masa, kita boleh pergi melihat keadaan di sana untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

Saya lihat, kawasan itu sekarang sudah dibangunkan untuk pembangunan komersial (sahaja). Kita tidak lihat sebarang pembangunan untuk masjid. Apa sebenarnya yang berlaku? Pemaju kedua tidak mampu untuk membuat pembangunan komersial tanpa sebarang kelulusan daripada Kerajaan Negeri Selangor atau Ahli Majlis Tempatan.

AIDC : Maknanya, proposal lain tetapi apabila dilaksanakan ia menjadi bentuk lain?

Kalau tidak silap saya, memang bentuk lain. Sebab itu, kita minta penjelasan daripada Kerajaan Negeri Selangor. Sebab isu ini adalah isu yang sangat besar kerana berkaitan dengan kebebasan beragama. Isu ini adalah isu tanah komuniti. Dan saya lambangkan tanah komuniti itu sebagai tanah rakyat.

Tidak ada sesiapa pun termasuk kerajaan ataupun pemaju boleh merampas hak tanah yang sepatutnya adalah untuk kegunaan rakyat.

Terdapat beberapa keberangkalian. Pertama, tanah itu sudah dilesapkan, mungkin untuk penjualan komersial. Kemungkinan besar kerajaan Pakatan Rakyat mendapat keuntungan dari situ, saya tidak tahulah.

Kedua, ataupun sebenarnya mereka ada perancangan lain untuk masjid. Berlakunya pertukaran perancangan bandar. Kalau ada, di manakah masjid tersebut? Sebab saya, belok-belok di Damansara Perdana tidak nampak tapak masjid itu.


AIDC : Masih tidak wujud lagi tapak masjid?

Masih tidak wujud lagi. Dalam kawasan pembangunan itu, sepatutnya ada tanah untuk sekolah, tiba-tiba sekarang digunakan untuk pembangunan (tanah untuk tapak sekolah juga hilang). Pembangunan apa kita tidak pasti lagi. Sebab itu kita ingin minta penjelasan daripada kerajaan Pakatan negeri Selangor.

Saya cuba tunjuk data perancangan. (Sambil menunjukkan peta perancangan pembangunan kawasan itu).. Kita lihat, ini ialah data perancangan di mana sepatutnya terdapat 2.09 ekar tanah untuk masjid. Kalaulah kita pergi ke Damansara Perdana hari ini, kawasan ini sebenarnya sudah tidak ada..tanah yang diperuntukkan untuk perancangan komuniti. Jadi, persoalannya, ke manakah hilangnya tanah masjid?

AIDC : Semua tanah ini dibangunkan untuk komersial sahaja ?

Ya, kalau tidak silap saya…kalau tidak silap saya. Sebab itu, kita hendak minta penjelasan daripada kerajaan Pakatan Rakyat. Rakyat berhak untuk mengetahui status tanah masjid, yang sepatutnya berada dalam perancangan bandar ini.

Saya rasa ini bukanlah isu Melayu ke, Cina ke, India ke, isu ini adalah berkaitan dengan rakyat. Tidak kiralah masjid ke, tokong ke, kuil ke, ini isu pelbagai bangsa. Ini adalah hak rakyat, tanah rakyat, tanah untuk komuniti.

Kita minta penjelasan daripada Khalid Ibrahim dan Teresa Kok. Di Damansara Perdana, ini adalah kawasan  Elizabeth Wong dan juga Sivarasa Rasiah. Mereka seharusnya tampil memberitahu apakah yang sebenarnya berlaku.

AIDC : Banyak misteri di sebaliknya?

Banyak misteri, jadi kita perlu tahu dan minta penjelasan. Kalau ini Kerajaan Pakatan Rakyat gagal memberi penjelasan, kemungkinan besar saya akan membawa golongan-golongan NGO untuk berhimpun di SUK untuk tanya lebih lanjut.

AIDC : Tanya tentang perkara ini?

Ya. Paling-paling awalnya kita memberi ruang untuk mereka menjawab terlebih dahulu. Jangan kata kita nak memfitnah dan mendakwa mereka. kalau mereka rasakan ada bukti atau penjelasan yang baik, sila tampilkan ke hadapan untuk menjelaskan perkara ini.

Dan yang paling penting dalam isu ini, kita harap Pas yang selalu berjuang untuk Islam, kali ini, kalau isu ini didapati benar, tanah untuk rakyat ini hilang, kita harap Pas bangkit untuk menentang PKR dan DAP.

Kita harap Pas dapat membantu juga. Ini bukan isu politik Barisan Nasional, bukan. Ini berkaitan isu rakyat terutamanya masjid.

Sumber : AIDCNews

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 08 Jul 2013 11:02 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Keratan Akhbar Pilihan Hari ini: Pemerhati yakin Kuala Besut Kekal milik UMNO

Posted: 08 Jul 2013 11:00 PM PDT


Walaubagaimanapun, jentera BN Kuala Besut jangan mudah merasa senang, kerja keras dan kekalkan momentum. InsyaAllah, BN mampu mengekalkan Kuala Besut dan kejayaan di pihak kita!

Wajib Baca: Bukti Kadar Pembiakan Kaum Cina Makin Turun, Tapi Kuasa Mengundi Meningkat!

Posted: 08 Jul 2013 08:41 PM PDT

MyMassa memetik kajian yang dibuat oleh Professor Saw Swee Hock (The Population of Penisular Malaysia). Dalam kajian tersebut menunjukkan kadar pembiakan (reproduction rate) kaum Cina makin menurun berbanding ketika mereka mula-mula bermigrasi ke Tanah Melayu.

Sumber

Dalam artikel di NST melaporkan bahawa kadar kesuburan kaum Cina menurun dari 20 kelahiran/1000 pada tahun 2000 kepada 12.5/1000 pada tahun 2009.

THE growth of the Chinese population in Malaysia has been decreasing for several decades. While the number of Chinese Malaysians increased from a mere 694,970 in 1911 to 6.39 million in 2010, their proportion of the population decreased, from 35.6 per cent in 1970 to 24.6 per cent today.
The main cause is a decreasing fertility rate: in 2000, the crude birth rate among the Chinese was 20 births per thousand people, but it dropped to 12.5 by 2009.

Sumber: Decreasing fertility rate among Chinese - Columnist - New Straits Times http://www.nst.com.my/opinion/columnist/decreasing-fertility-rate-among-chinese-1.34290#ixzz2YW14pZFj

Daripada jangkaan Professor Saw Swee Hock, peratusan kaum Cina dalam demografi Malaysia akan terus mengecil menjelang tahun 2020.Ajaibnya, apa yang berlaku pada PRU ke-13 yang lalu? Kerajaan Barisan Nasional kehilangan beberapa kerusi apabila majoriti kaum Cina bersama-sama menjayakan Tsunami Politik Cina.

Mengapa ini terjadi? Kerana di pihak Masyarakat Cina, mereka mempunyai perancangan strategik untuk survival politik kaum mereka. Cuba anda perhatikan fakta ini.


Apa pula perancangan strategik Orang Melayu?

Adakah orang Melayu akan sentiasa berseteru, berbalah dan merebut kuasa sesama sendiri sebagaimana yang berlaku kepada bangsa Arab di Mesir, Syria dan lain-lain?

Atau Orang Melayu mula membuka minda untuk menyambut Rekonsiliasi Nasional yang digagaskan oleh YAB Perdana Menteri atau meneruskan Kerajaan Perpaduan di zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi?

Tepuk dada, tanya iman.

*Kalau perpaduan Melayu UMNO dan PAS terlalu jauh, kita lihat sesama Menteri Kabinet Barisan Nasional yang Melayu pun tak boleh sepakat dalam isu AKTA HASUTAN.

Pesanan Khas kepada pengundi Kuala Besut daripada Cikgu Sulizi

Posted: 08 Jul 2013 07:00 PM PDT


Pesanan Khas kepada pengundi DUN N-01 Kuala Besut daripada Cikgu Sulizi, Tukang karut terkenal dan seorang pensyarah di Jabatan Kajian Sosial, Institut Perguruan Sultan Mizan, Besut.

sulizi

Siapa Cikgu Sulizi? Selain menjadi tukang karut terkenal, Cikgu Sulizi seorang ahli akademik. Bergelumang dengan buku dan menyampaikan ilmu sebagai tugas hariannya membantunya menjadi tukang karut hebat sejak 20 tahun lalu.

Keunikan suara membolehkannya menerima pelbagai anugerah dengan pasukan yang disertainya meraih pelbagai gelaran dan beliau sendiri diiktiraf sebagai tukang karut terbaik.

Kehebatan Cikgu Sulizi terserlah kerana mempunyai 21 buah album dikir barat tradisional dan kontemporari. Cikgu Sulizi menyokong BN melalui kemajuan yang dibawa. Anda pengundi Kuala Besut bagaimana?

"Dulu Kualo Besut kapong mundur takdok nila..."

"Leni maju habih pelusuk... Jaso BARISAN NASIONAL"

"Kapong Nail lawa, Kapong Nako lawa..."

"Berih baru lawa, Bukit Teri lawa"

"Pengundi Kualo Besut bijok-bijok, panda-panda..."

"Toksoh bimbe toksoh takut... kusi BN kito kekal"

Santai Pagi: Illustrasi bergambar maksud MACAI

Posted: 08 Jul 2013 05:00 PM PDT


Inilah maksud MACAI sebenar berserta illustrasi gambar untuk bagi senang paham macai-macai yang buat-buat tak paham.

Amaran! Video Yang Penyokong PAS Tak Boleh Tengok.

Posted: 08 Jul 2013 01:19 AM PDT


Memang nakal betul la siapa yang buat video ni.MyMassa setuju dengan penjelasan Dr. Zakir Naik. Mungkin di Malaysia, para penyokong PAS menghina Tun Mahathir sebagai penentang hudud sampai ada yang memanggil beliau sebagai MAHAFIRAUN.

Hakikatnya, di luar negara, ulama, pendakwah dan pemimpin Islam yang lain amat-amat mengagumi Tun Mahathir sebagai seorang pejuang Islam.

*Mohon jangan sebarkan video ini kepada penyokong PAS. Nanti ada yang marah pulak.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 08 Jul 2013 09:13 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 08 Jul 2013 09:13 PM PDT

Sri Tri Buana

Posted: 08 Jul 2013 07:28 PM PDT

Sri Tri Buana


Leader's qualities.

Posted: 08 Jul 2013 01:47 AM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 08 Jul 2013 03:18 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Siaran berita 'terlampau', Buletin Utama pun tak boleh lawan!

Posted: 08 Jul 2013 03:31 PM PDT

Pelbagai teknologi diaplikasikan bagi menghasilkan sesuatu yang lebih realistik untuk disampaikan.

Sebuah stesyen TV di Timur Tengah telah menggunakan teknologi 3D bagi penyampaian beritanya.

Tidak cukup dengan itu, si pembaca beritanya juga turut berlakon sama bagi menambah rencah berita tersebut! Jom tontonnya..


(Gambar) Dada Julia Perez menonjol di tepi pantai Bali

Posted: 08 Jul 2013 06:01 AM PDT

Ratu kontroversi Indonesia, Julia Perez atau lebih dikenali sebagai Jupe mengegarkan bumi seberang apabila memuatnaik beberapa foto intim bersama teman lelakinya, Gaston Castano ketika bercuti di Bali.

Jupe mengakui bahawa dia suka bercuti di pantai namun mengelakkan daripada berjemur terlalu lama, gusar kulit jadi hitam.

Tetapi, berlainan pula dengan Gaston Castano yang amat mengemari aktiviti berjemur di tepi pantai.

Sebelum ini, Julia Perez pernah mencipta kontroversi apabila dia bergaduh dengan pelakon Dewi Perssik selepas rakaman filem Arwah Goyang Perawang.

Ads: Jom balik raya dengan Mercedes baru! #Mercedes #Aclass

Julia Perez juga pernah mencipta fenomena bola sepak negara apabila dia mengeluarkan kenyataan untuk mengenakan coli laser ketika perlawanan antara Malaysia & Indonesia sempena AFF Suzuki.
Ads: Can't balik kampung this Hari Raya? 'Minta maaf' with #WallsAwesomeMix & your loved ones could win a pint! 


Zizan bikin panas depan kamera!

Posted: 08 Jul 2013 02:01 AM PDT

Bergaya di Hari Raya dengan Sony dan Zizan!

Adakah anda ingin menyambut Hari Raya dengan beberapa barang elektronik yang baru?

Tontonilah video promosi #RayaStyla 2013 ini oleh Sony bersama Zizan Razak sekarang!

Tawaran hebat untuk banyak produk seperti tablet Xperia Z, Bravia TV, sistem teater rumah, kamera NEX-5R dan handycam PJ380 menantikan anda.

Marilah bergaya dengan Sony dan Zizan Razak Hari Raya ini!

Jom tengok kamera-kamera terbaru dalam video di bawah..memang kecor ayor liur yob!The Star lagakan Sharizat dan Syed Ali

Posted: 08 Jul 2013 01:31 AM PDT

KUALA LUMPUR 7 Julai - Tindakan kolumnis akhbar The Star, Joceline Tan yang dilihat sengaja mahu melaga-lagakan Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dengan Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee menimbulkan persoalan.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, artikel Joceline itu seolah-olah memperlihatkan kemungkinan akhbar tersebut mempunyai agenda untuk mewujudkan 'publisiti negatif' terhadap pemilihan UMNO akan datang.

"Apakah pihak The Star mempunyai niat untuk mewujud dan mencorakkan persepsi buruk terhadap UMNO?

"Kita juga meminta pengurusan The Star menjelaskan mengenai perkara ini benar atau tidak. Setahu kita ada pihak terutamanya pakatan pembangkang yang cemburu terhadap kestabilan dalam UMNO justeru mereka cuba menggunakan pemilihan parti akan datang untuk mewujudkan provokasi bagi memecah-belahkannya," kata beliau kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Joceline dan seorang lagi wartawan The Star dalam artikel bertajuk Give up post, Shahrizat told yang disiarkan akhbar berbahasa Inggeris itu hari ini menyentuh kenyataan Syed Ali yang meminta Ketua Wanita UMNO itu memberi laluan kepada muka baharu menerajui pergerakan tersebut.

Dalam pada itu tambah Mohd. Puad, pihaknya yakin terdapat dalang dalam kalangan pakatan pembangkang yang cuba mencetuskan huru-hara dalam UMNO.

"Kita harap kepimpinan UMNO akan ambil tindakan tegas terhadap dalang-dalang yang mahu mencetuskan huru-hara dalam proses pemilihan parti yang akan datang ini," katanya.

Hanya 'ikan bilis' Pas berani, jerung penakut!

Posted: 08 Jul 2013 01:01 AM PDT

KOTA BHARU 7 Julai - Pas meminta Pengerusi DAP, Karpal Singh tidak memberi kata dua terhadap rakan parti dalam pakatan pembangkang, Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) supaya menyokong hasratnya untuk meminda Perkara 12 (4) Perlembagaan Persekutuan berhubung status agama kanak-kanak di bawah usia 18 tahun.

Penolong Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan menyifatkan tindakan Karpal memberi kata dua itu adalah bertentangan dengan konsep perkongsian di antara ketiga-tiga parti itu dalam pakatan pembangkang.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Bharu berkata, sebagai peguam 'senior', Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu sewajarnya menghormati peruntukan perlembagaan yang telah lama dipertahankan.

"Sebagai satu pakatan tidak patut Karpal memberikan kata dua kepada rakan-rakannya. Sebagai salah satu rakan kongsi cara ini tidak betul.

"Kedua, Karpal seorang peguam kanan yang selalu mempertahankan perlembagaan. Tiba-tiba dia sendiri bangkitkan cadangan supaya peruntukan perlembagaan yang telah lama wujud dipinda, ini menunjukkan dia tidak menghormati perlembagaan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai desakan Karpal supaya Ahli Parlimen Pas dan PKR menyokong cadangannya untuk meminda Perkara 12 (4) Perlembagaan Persekutuan berhubung status agama kanak-kanak di bawah usia 18 tahun.

Karpal masih tidak berpuas hati terhadap kerajaan berhubung isu tersebut biarpun pembentangan Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah Persekutuan) 2013 telah ditarik balik sambil menyifatkannya tidak memadai.

Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah Persekutuan) 2013 adalah untuk mengelakkan 'salah tafsir' berhubung kebenaran menukar agama kanak-kanak berumur di bawah 18 tahun.

Takiyuddin berkata, perkara tersebut bukan perkara baru malah undang-undang yang sama telah diluluskan pada tahun 1993.

"Seksyen 95 dalam Akta Pentabdiran Agama Wilayah Persekutuan 1993 menyatakan dengan jelas orang bukan Islam yang berusia 18 tahun ke atas tidak perlu keizinan untuk masuk Islam, kalau kurang daripada 18 tahun boleh masuk Islam dengan keizinan bapa atau ibu atau penjaga, ia sama dengan rang undang-undang yang mahu dibentangkan itu.

"Perkara ini sudah lama dan telah ditafsirkan oleh mahkamah dalam beberapa kes sebelum ini, jadi kenapa sekarang baru hendak bising, saya minta Karpal terima undang-undang yang telah diluluskan oleh Parlimen ini," katanya yang juga seorang pengamal undang-undang.

Tambahnya, Karpal sewajarnya membincangkan perkara itu dalam pakatan pembangkang terlebih dahulu sebelum mahu membawanya ke Parlimen.

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 08 Jul 2013 03:15 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


PROGRAM PEMUKIMAN 7H7M SELURUH PENASIHAT !!

Posted: 08 Jul 2013 08:13 AM PDT

Pemimpin UMNO tidak boleh menjadikan peningkatan sebanyak 9 kerusi yang dimenangi pada PRU13 sebagai "collateral" untuk menjamin semua masalah dan tanggungan yang sedang dihadapi oleh UMNO dan BN boleh di atasi.

Jika kita perlukan "bank overdraft" pun pihak bank akan bagi syarat jaminan pada kadar 1:1. Jika kita perlukan RM1 juta kemudahan overdraft, pihak bank akan minta cagaran fixed deposit atau lain-lain jaminan seperti "OD against progress claim" atau lain-lain nilai yang bersamaan dengan nilai credit facilities yang ditawarkan.

Tiada mana-mana bank yang menawarkan kemudahan kredit tanpa cagaran apatah lagi jika "loan exposure" yang besar.

Nilai bebanan atau tanggungan dan ancaman yang bakal dihadapi oleh UMNO dan BN pada PRU14 akan datang, amat besar. Cabaran paling getir.

Berikut adalah checklist ancaman-ancaman yang bakal dihadapi dan checklist liabiliti yang sedang ditanggung oleh UMNO/BN;

1. Sokongan undi cina insolven.
2. Sokongan undi india credit rating 7.
3. Kemungkinan ancaman dari komponen BN di Sarawak dan Sabah.
4. Kemungkinan ancaman kelemahan yang berterusan parti komponen di Semenanjung seperti MCA, Gerakan dan MIC.

Selain dari ancaman dari sudut politik luaran, UMNO juga harus mempertimbangkan kelemahan dan baggage dalaman yang sedia wujud seperti masalah kepimpinan utama di peringkat pusat, masalah kepimpinan di negeri-negeri dan bahagian-bahagian serta cawangan.

Ancaman persepsi terhadap individu-individu pemimpin parti pada pandangan umum.

Semua ini adalah "checklist" tanggungan dan bebanan atau ancaman yang sedang dihadapi dan ditanggung oleh UMNO selaku parti teras kepada Barisan Nasional.

Semua liabiliti ini jika tidak di atasi, ia boleh mengancam kedudukan BN pada PRU14 akan datang.

Jika kita andaikan semua ancaman di semenanjung kekal status quo, dan wujud pula ancaman baru di Sarawak dan Sabah, bermakna BN pasti akan hilang kuasa secara mathematiknya.

Apakah semua nilai liabiliti yang tertanggung di bahu UMNO ini boleh ditutup hanya dengan hujah bahawa UMNO sudah pulih. Buktinya UMNO berjaya menambah 9 kerusi berbanding dengan prestasi PRU12??

Apakah fixed deposit yang ada pada UMNO ini cukup untuk dijadikan "collateral" bagi menjamin semua masalah dan ancaman yang sedang dan bakal diharungi ini akan berjaya di atasi? Apakah nisbah fixed deposit ini berbanding dengan masalah dan ancaman berada pada kadar 1:1?

Untuk mengelakkan pertandingan berlaku di peringkat tertinggi parti, kita gunakan modal UMNO sudah pulih. Buktinya kita kemenangan kita meningkat. Jadi jangan rosakkan UMNO disebabkan pertandingan.

Untuk mengelakkan pucuk pimpinan dipersalahkan atau dituduh gagal memperbaiki prestasi BN, kita juga gunakan modal UMNO meningkat 9 kerusi.

Untuk meyakinkan kembali rakyat yang sudah hilang kepercayaan terhadap BN pun kita gunakan modal UMNO sudah kembali kuat. Tiada mana-mana parti yang berjaya meraih kemenangan besar seperti UMNO. Pembangkang tidak mungkin berjaya merampas Putrajaya. Jadi kaum cina perlu menyokong kembali MCA dan Gerakan. India harus menyokong MIC.

UMNO harus menerima realiti bahawa fixed deposit yang ada udah tidak cukup untuk menampung kekuatan BN secara jangkapanjang.

UMNO harus meningkatkan fixed deposit dari sudut "kekuatan kepimpinan".

UMNO harus menambah fixed deposit dari sudut keyakinan dan kepercayaan serta penghormatan seluruh parti komponen BN selaku parti teras. Jangan sampai komponen parti di Sabah dan Sarawak pun hilang keyakinan dengan leadership UMNO.

UMNO harus menambah fixed deposit dari sudut keyakinan dan kepercayaan serta dilihat credible pada pandangan mata majoriti rakyat Malaysia.

Bolehkah UMNO meningkatkan nilai fixed depositnya?

Bagaimana caranya untuk meningkatkan semua nilai fixed deposit ini?

Pemimpin UMNO fikirlah sendiri. Kalau tak boleh nak fikir bagaimana cara dan jalan penyelesaiannya, itu menandakan mereka tidak layak untuk diletakkan di atas sana.

Buatlah program pemukiman untuk seluruh penasihat-penasihat PM, TPM dan seluruh barisan kabinet serta MKT duduk berbincang bersama selama 7 hari 7 malam, "bagaimana cara meningkatkan nilai fixed deposit UMNO agar layak menampung semua liabiliti yang ada", sekurang-kurangnya meningkatkannya hingga mencapai kadar 1:1.

Insyaallah boleh tu...

KERAJAAN BN GAGAL GUNA KUASA PERTAHAN ISLAM!!

Posted: 07 Jul 2013 06:38 PM PDTBertali arus anak-anak muda cinabengong mencabar dan menghina bangsa melayu dan agama Islam. Malah rasullullah saw sendiri pun turut dihina.

Dulu kartunis Sweden hina Nabi saw, Salman Rusdie hina nabi dan banyak musuh luar yang hina agama pun, kita di KL akan pantas bangkit menyatakan tentangan. Baik UMNO, PAS mahupun lain-lain NGO.

Hari ini anak cinabengong warga tempatan sendiri yang hina agama. Hingga hari ini Pemuda UMNO senyap. Pas pun senyap.

Jiwa anak muda melayu sudah mati gamaknya ditangan anak muda cinabengong.

3.5 juta ahli UMNO hanya ibarat buih di lautan Selat Melaka. 1 juta lebih ahli PAS hanya ibarat buih di Selat Tebrau.

Segala hinaan dan cacian anak muda cinabengong berlalu dengan bebas begitu saja.

Sekarang Karpal Singh sudah memberi kata dua supaya PAS dan PKR menyokong cadangan yang akan dibawa oleh DAP ke parlimen untuk meminda perlembagaan, seksyen 12(4) berkaitan dengan agama dan keluarga Islam.

Kerajaan sendiri pun sudah flip-flop dengan cadangan pindaan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan berkaitan dengan hak ibu atau bapa Islam yang bercerai mengenai kedudukan agama anak-anak mereka yang di bawah 18 tahun.

Islam tidak pernah mengajar umatnya mempertahankan dan melindungi Islam dengan cara berlawan melalui hujah perundangan konvensional.

Undang-undang Islam tidak boleh tertakluk atau lebih rendah kedudukannya dari undang-undang konvensional. Undang-undang konvensionallah seharusnya menjadi alat bagi melindungi kesucian agama Islam. Bukan agama Islam yang terpaksa menurut tafsiran perundangan konvensional.

Kuasa yang ada pada penguasa Islam sewajibnya digunakan untuk menjaga dan membela kesucian Islam itu sendiri.

Sekarang keadaannya sudah hampir terbalik. Agama Islam dan segala tafsirannya sudah menjadi mangsa kepada pakar perundangan konvensional yang mahir dalam mentafsir segala "loopholes dan ambiguity" yang wujud di dalam sistem perundangan konvensional negara.

Jika kerajaan gagal bertegas dalam mempertahankan apa yang sewajibnya dipertahankan, maka kita jangan hairan jika akan wujud lebih ramai penghina-penghina agama Islam di kalangan anak cinabengong di masa akan datang.

Kalau kuasa yang ada sudah tidak mampu digunakan, maka gunakan  lisan, dan jika dengan lisan pun kita tidak berupaya lagi untuk menegaskannya, maka cukuplah di dalam hati ada perasaan benci terhadap kegagalan pihak penguasa untuk menjaga kesucian Islam.

Kerajaan melalui pelbagai agensi wajib mempertahankan Islam dengan kuasa kerana mereka ada kuasa. Pemuda UMNO dan PAS yang tiada kuasa, wajib gunakan lisannya "secara berjemaah" untuk memerangi kegagalan ini. 

Kami rakyat beragama Islam yang di bawah ini cukup hanya sekadar "merasa benci" dengan keadaan kesucian Islam yang sedang dihina. Sikap ini sudah memadai bagi kami untuk melepaskan diri dari tanggungjawab di hadapan Allah swt.

Kamu yang di atas dan yang ada kudrat untuk menghalang musuh yang ingin melemahkan Islamlah yang berkewajiban dan bertanggungjawab sepenuhnya. 

Allah taala cari kamu dulu apa-apa hal di masyar kelak. Kami last sekali. Itu pun jika kamu berjaya dalam penghakiman.  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan