Rabu, 17 Julai 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 17 Jul 2013 01:17 PM PDT

Duke of UMNO


TERKINI DARI KUALA BESUT..!!!

Posted: 17 Jul 2013 01:44 AM PDT


Baru sampai Kuala Besut..!!! Heh! Penat.. puasa... tapi demi BN ku gagahkan jua..!!!

JEBAT BERKOKOK

Posted: 17 Jul 2013 01:11 PM PDT

JEBAT BERKOKOK


Coli-coli

Posted: 17 Jul 2013 12:44 AM PDT

 
 
Ayam pakai coli patutlah harga mahal. Maaflah Tok Hasan Malik, kita orang tetap nak makan ayam!!
 

Namewee hina lagu Negaraku, hina Islam, kita maafkan.Sorry.
 
Cinabeng kata azan membingitkan telinga cinabeng yang nak tidur lena setelah penat makan babi waktu malam, kita kata tak apa..kita maafkan.Sorry.
 
Cinabeng hina institusi Sultan, kita diam seribu bahasa, kita maafkan. Sorry.
 
Cinabeng hina bulan Ramadhan dengan Bak Kut Teh lepas tu dengan perasaan tak ada malu buat video klip mohon maaf, adakah kita akan maafkan? Sorry.
 
Kafir kata kalimah Allah boleh digunakan oleh bukan Islam, kita diamkan.Sorry.
 
Melayu Islam Malaysia di murtadkan di Petaling Jaya, kita diamkan. Sorry.
 
Kereta polis dan anggota polis, dilanyak oleh BerSHIT kita diamkan. Sorry.
 
Selama mana kita nak diam? Dan selama mana kita nak terima maaf bila orang kata sorry?
 
Budak-budak pun ada kata " SORRY NAIK LORI"
 
Suruh cinabeng sebut sorry betul betul. Nanti salah sebut jadi coli.

tun faisal dot com

Posted: 17 Jul 2013 01:10 PM PDT

tun faisal dot com


Tahniah! Selepas lama menungggu, akhirnya RELA jadi Jabatan @Zahid_Hamidi @KP_Rela

Posted: 16 Jul 2013 10:26 PM PDTTahniah kepada Ketua Pengarah Rela, Dato' Mustafa Hj Ibrahim dan semua warga RELA kerana akhirnya RELA akan diiktiraf sebagai sebuah Jabatan. Selepas sekian lama berjasa dan begitu lama menunggu, warga RELA mempunyai satu sebab utama untuk bergembira selepas 41 tahun penubuhannya. RELA di bawah kepimpinan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein telah melalui proses transformasi dan kelahiran semula (rebirth) selepas termansuhnya proklamasi darurat 1960 dan terbentuknya Akta RELA atau Rang Undang-Undang Pasukan Sukarelawan Malaysia 2012.

Melalui usaha Menteri Dalam Negeri yang baru, Datuk Seri Dr Zahid Hamidi, nampaknya imej RELA akan diangkat lagi. 

Tahniah kepada Datuk Seri Zahid yang telah berjaya merealisasikan impian warga RELA.
Ia bukan suatu usaha yang mudah dan telah mengambil masa bertahun-tahun lamanya.

Dengan usaha Datuk Seri Zahid ini, RELA bakal dijadikan jabatan dan mudah-mudahan RELA juga akan diberikan bangunan Ibu Pejabat yang baru, selain uniform baru. RELA juga memerlukan kenderaan rasmi baru, kerana Perodua Kembara yang diperoleh sekian lama dahulu sudah daif dan tidak sesuai sama sekali digunakan di kawasan-kawasan pedalaman terutama di Kelantan, Pahang, Perak, Sabah dan Sarawak. 

Peranan RELA yang telah dikecilkan atas nasihat Jabatan Peguam Negara seharusnya diperbesarkan semula dan pangkat yang ingin dianugerahkan seharusnya mengambil kira sensitiviti dan perasaan 3 juta anggota RELA dan bukan pandangan anggota tentera semata-mata.


KDN bawa usul ke Kabinet perkenal imej baharu Rela


Kementerian Dalam Negeri akan mengemukakan memorandum kepada Kabinet bagi mendapatkan kelulusan menjadikan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) sebuah jabatan berasingan di bawah kementerian itu.


Menterinya, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, memorandum itu yang akan diusulkan dalam masa dua minggu lagi tidak akan melibatkan sebarang pertambahan peruntukan dan jawatan untuk jabatan berkenaan.

Beliau berkata, selain dapat memperkasa perkhidmatan anggota Rela langkah itu juga diyakini mampu memperkukuh jabatan tersebut menjadi sebuah unit bebas di bawah kementerian itu.

"Walau bagaimanapun, peranan anggota tidak akan berubah iaitu sebuah organisasi kesukarelaan yang membantu polis dan pihak berkuasa lain menjaga ketenteraman awam.

"Melalui memorandum baharu ini juga, imej anggota RELA turut berubah dengan kementerian akan memperkenal pakaian baharu iaitu berbentuk celoreng digital," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Ramah Mesra Menteri Dalam Negeri Bersama Warga Rela di kementeriannya di sini malam ini.

Yang turut hadir, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Abd. Rahim Mohd. Radzi dan Ketua Pengarah Rela, Datuk Mustafa Ibrahim.

Menurut Ahmad Zahid, ekoran tidak melibatkan peruntukan tambahan, kesemua Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang mendapat peruntukan bersetuju menyumbang sebanyak RM20,000 seorang untuk menyediakan pakaian anggota Rela di kawasan masing-masing.

"Kementerian juga telah memutuskan setiap ahli Parlimen akan dilantik sebagai pegawai kehormat sebagai tanda penghargaan terhadap komitmen yang diberikan terhadap peranan anggota Rela di kawasan masing-masing.

"Melalui memorandum yang akan diusulkan, kementerian juga akan membantu menyediakan setiap kelengkapan bersesuaian kepada anggota Rela semasa menjalankan tugas," katanya.

Dalam pada itu, katanya, Rela masih dalam peringkat perbincangan untuk memperkenal pemakaian pangkat jawatan baharu bagi mengelak persamaan dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM). - UtusanKg Lay Out #TokSaboh #KualaBesut - Pas samun, 3 keluarga sapu pampasan

Posted: 16 Jul 2013 07:30 PM PDTPas rupanya penyamun. Samun tanah rakyat Kuala Besut beri kepada orang luar Kuala Besut. Orang luar pula jual dan dah kaut untung berlipat ganda kepada 4 keluarga. 4 keluarga kena tipu beli tanah daripada penyokong Pas. 3 dah sapu pampasan, seorang lagi yang masih dipergunakan Pas. Itu yang ditulis blogger Double-Y, baca selanjutnya di bawah....


[VIDEO ] #KualaBesut : Pangsapuri Lay Out, Kezaliman PAS atau BN?Suasana dan bentuk kempen sederhana di PRK Kuala Besut bagi kedua-dua calon, kini dilihat semakin panas ekoran PAS memainkan semula isu perobohan empat buah kediaman yang berlaku pada Oktober 2012. 

Isu yang hampir setahun berlalu itu kini dijadikan sebagai isu utama mereka untuk menyerang BN, ia dilakukan bagi memastikan misi 16:16 mereka berjaya dicapai. 


Bagi merungkai persoalan serta tuduhan yang dilemparkan oleh PAS melalui sidang media kelmarin, saya serta sahabat blogger GelombangKick berkunjung ke tapak Pangsapuri berkenaan yang terletak di Kg. Lay Out.

Kronologi kes :Isu perobohan empat kediaman di Kg.Lay Out tidak sepatutnya ditimbulkan oleh pembangkang, Ini kerana tindakan kerajaan negeri mengambil semula tanah yang diduduki mereka jelas tidak melanggar sebarang peraturan.Bersambung...

#KualaBesut - Kantoi! Pas sebenarnya yang rampas tanah rakyat Kg Lay Out

Posted: 16 Jul 2013 05:00 PM PDT


Laaa, kantoi rupanya.... Bukan BN yang rampas tanah, tapi kerajaan PAS 99 ambik tanah dengan cara yang salah untuk diberikan kepada kroni dan penyokong Pas. Logiknya, kalau duit zakat pun, Exco Kerajaan Pas Terengganu pada masa tu sapu, apa lagi tanah rakyat. Macam Pas tipu tanah di Kedah dan Ladang Rakyat di Kelantan rupanya... Nantikan lebih banyak pendedahan mengenai penipuan dan kezaliman Pas ini .. Baca pendedahan oleh blogger Din Turtle di bawah ini


Semua Mangsa2 'Kerajaan Rampas Tanah Rakyat' Adalah Legasi Kerajaan Pas 99 !

Sehari dua ini isu yang mendapat perhatian media di PRK Kuala Besut adalah mengenai nasib rakyat yang kononnya dizalimi bila rumah mereka diroboh tanpa izin dan tanah mereka di rampas oleh pihak kerajaan bagi tujuan pembinaan pangsapuri 72 unit di Kampung Lay Out, Tok Saboh, Kuala Besut. - Husammusa.com .

MB MatSaid sudah menjawab dengan jelas bahawa tidak timbul soal 'Kerajaan Rampas Tanah Rakyat' dalam kes ini kerana tanah terlibat sememangnya milik kerajaan negeri.- Mkini.

Sebenarnya ini bukan kali pertama Pas cuba mempolitikkan isu seumpama ini ... boleh dikatakan hampir setiap kali diadakan Pilihanraya, isu kerajaan rampas tanah akan dimainkan. Kalau tidak ada Pilihanraya, maka tidak adalah seruan Perjuangan Membela Rakyat ini kedengaran.

Terdapat satu persamaan dalam semua isu Kerajaan Rampas Tanah yang dimainkan oleh Pas Terengganu ini iaitu SEMUANYA merujuk kepada tindakan Pas sewaktu menjadi kerajaan negeri semasa tahun 1999-2004.

Ketika itu kerajaan Pas seperti mahu melelong segala tanah2 yang ada di Terengganu kepada para penyokongnya. Maka berbondonglah orang Pas yang entah dari mana datangnya mahu menagih habuan ekoran kemenangan parti mereka menjadi kerajaan negeri.

Segala prosedur agar pemilikan tanah diakui sah oleh undang2 telah diketepikan .... umpama askar2 penakluk yang rakus merampas harta benda negeri yang baru mereka takluk. Seperti kata MB MatSaid -

"Kerajaan PAS ketika memerintah dulu, dia semua melalui JSR (Jawatankuasa Syura Rakyat). Dia agih semua tanah, dengan mengeluarkan borang sendiri, tidak melalui pejabat tanah.

"Kita kutip duit untuk bayar upah ukur... Kita kerajaan ada peraturan. Setiap permohonan tanah, ia mesti melalui jadual satu, kemudian dihantar ke pejabat tanah dan sebagainya. Ini semua proses.

"Kalau bayar mesti dikeluarkan resit. Dan kalau tanah tak jadi hak dia, dia kena bayar balik. Tapi duit itu diambil (dan) diberi kepada juru ukur untuk diukur, tapi tanah tak tahu (di mana). Borang tidak pernah di isi,"

Ada cara2 dan prosedur tertentu yang harus diikuti, bukannya ikut suka pandai macam mak bapak dia yang punya negeri untuk diagih2kan kepada para penyokong parti !

Sudah banyak terbongkar dimana pemohon2 bukan terdiri dari mereka yang layak juga terdapat ramai yang datang dari luar Terengganu. Mereka yang layak tapi disebabkan pelanggaran prosedur dipihak kerajaan Pas....  mereka ini juga menjadi mangsa.  Jadi sebenarnya siapa yang ZALIM ? Siapa yang sebenarnya telah menafikan hak rakyat Terengganu ?

Siapa yang telah berjanji, memberi harapan, seterusnya menggunungkan harapan dihati rakyat bila duit dikutip kononnya sebagai upah mengukur tanah dan sebagainya ... akhirnya permohonan rakyat TIDAK dipenuhi ?

Dimana GERAN TANAH sebagai BUKTI PEMILIKAN TANAH ? 

Seharusnya pertanyaan ini yang ditimbulkan oleh setiap mangsa 'Kerajaan Rampas Tanah Rakyat' ....... Kenapa parti Pas ketika menjadi kerajaan dulu TIDAK penuhi janji2 mereka ?

Kenapa sekarang pemimpin2 Pas ghairah mempolitikkan nasib para penyokong yang mereka sendiri telah hampakan dulu ?

Apakah dulu kerajaan Pas sengaja menjadikan mereka ini sebagai kambing hitam untuk dijadikan modal politik kemudian hari ? Kenapa saya katakan begitu ?

Sekiranya Pas jenis yang bertanggungjawab dan ikhlas mahu membantu rakyat yang memerlukan, segala kes2 'Kerajaan Rampas Tanah Rakyat' yang banyak kedengaran setiap kali Pilihanraya selepas era kerajaan Pas 99-04 seharusnya tidak kedengaran langsung. Tapi Pas tidak bertanggungjawab ! 

Tanpa mangsa2 hasil legasi kerajaan Pas dulu, kini Parti Pas pastinya ketandusan isu politik  !

PS - Satu lagi point - Kes di Tok Saboh TIDAK SAMA dengan kes rakyat Pangsapuri Ladang Gemilang seperti yang sering pemimpin Pas laungkan dari sudut pemilikan tanah. Isu Ladang Gemilang mungkin saya akan tulis nanti ......Other Perspektif

Posted: 17 Jul 2013 01:09 PM PDT

Other Perspektif


10 kena Jerut/Rogol baru dpt pembelaaan?

Posted: 16 Jul 2013 03:05 PM PDT

THE FLYING KICK

Posted: 17 Jul 2013 01:06 PM PDT

THE FLYING KICK


SIAPA AJAR CHINABENG NI MEMUTAR BELIT CERITANYA DEMI MENGHALALKAN PENAHANAN 4 LELAKI ALPHARD!!!

Posted: 17 Jul 2013 08:07 AM PDT

APA KATA KALAU KITA RAMAI-RAMAI TUKAR NAMA JADI CINA?

Posted: 17 Jul 2013 07:20 AM PDT

BILA PEMAKAN BABI BERNAMA ANTHONY LOKE BERITAHU BABI TU NAJIS MUGHALLAZAH!!!!

Posted: 17 Jul 2013 02:11 AM PDT

NIK ABDUH ANAK NIK AZIZ PUN DESAK KERAJAAN DAN PIHAK BERKUASA BERTINDAK TEGAS TERHADAP PENGHINA AGAMA ISLAM!!!

Posted: 16 Jul 2013 09:39 PM PDT

SERBU DAN TUMPASKAN PUSAT JUDI HARAM DI SHAH ALAM.... UNTUK SEKETIKA!!!!

Posted: 16 Jul 2013 07:16 PM PDT

HEBATNYA MAHKAMAH DI MALAYSIA... 10 TAHUN BARU JATUH HUKUM?

Posted: 16 Jul 2013 07:00 PM PDT

MARI KITA TENGOK, BERAPA BANYAK PRODUK CINA DISEDEKAHKAN PARTI POLITIK SEBAGAI HAMPER KEPADA PENGUNDI DI KUALA BESUT!!!

Posted: 16 Jul 2013 05:15 PM PDT

GERAKAN BEBASKAN 4 MELAYU PUKUL CINA DI IPD SHAH ALAM HARI INI!!!

Posted: 16 Jul 2013 02:23 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 17 Jul 2013 11:22 AM PDT

PEJUANG BANGSA


HOT ! BANG NON TAKUT PI MAHKAMAH , KEMUKAKAN MC PALSU ???

Posted: 17 Jul 2013 10:20 AM PDT
Kalau bab nak  berlakon  menipu , memang dah terkenal pun Bang Non seantero dunia  ..hahaha


Jadi GPB tak heran la bila didedahkan beliau  kemukakan  MC palsu sebagai alasan untuk tidak ke mahkamah. 

KUALA LUMPUR -  Bekas pembantu peguam bela Datuk Seri Anwar Ibrahim, Yuktes Vijay hari ini membuat laporan polis berhubung dakwaan penggunaan dokumen cuti sakit palsu ketua pembangkang itu bagi menangguhkan perbicaraan kes perhimpunan Bersih 3.0.


Yuktes tiba bersama-sama dua rakannya di Balai Polis Jalan Travers, di sini pada kira-kira 10.40 pagi untuk membu

CINABENG INI KENA CULIK AKIBAT HINA AGAMA ISLAM

Posted: 16 Jul 2013 08:01 PM PDT
Polis yakin kes culik dan membogelkan seorang penjaga kaunter kafe siber di sebuah restoran di Taman Sri Muda, Shah Alam, semalam, adalah tindak balas pihak tertentu terhadap pasangan kontroversi, Alvin Tan, 25, dan Vivian Lee, 24, yang mempersendakan Ramadan dan umat Islam di negara ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, siasatan awal percaya motif perbuatan itu adalah membalas dendam terhadap pasangan terbabit yang telah menyinggung umat Islam baru-baru ini.

"Apabila timbulnya isu sensitif begini maka ada pihak yang tidak berpuas hati dan mengambil tindakan sendiri.

"Mungkin mangsa ada bercakap sesuatu yang boleh menyinggung bangsa serta agama pihak lain dan dalam situasi sekarang ini (rentetan kes Alvin dan Vivian), mangsa telah menerima akibatnya," katanya selepas menerima kunjungan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (SIAP) ke Bukit Aman di sini hari ini.

Khalid seterusnya berkata, pihaknya memandang serius kejadian tersebut dan tangkapan terhadap empat orang lelaki yang dipercayai terlibat telah dibuat pagi ini.

"Saya nasihatkan supaya masyarakat tidak lagi menimbulkan suatu isu yang boleh menyinggung perasaan kaum lain. Saya telah mengeluarkan arahan supaya memantau rapi kes sebegini dengan tindakan cepat terus diambil," katanya.

Dalam perkembangan kes Alvin dan Vivian, Khalid memberitahu, polis kini membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 298 (A) Kanun Keseksaan kerana menyebabkan suasana tidak harmoni, perpecahan atau perasaan permusuhan dan benci-membenci hingga memudaratkan perpaduan

"SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia) telah menyiasat kes itu namun polis akan meminta kedua-dua mereka turut hadir ke balai polis untuk dirakam percakapan mereka," katanya.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Zahedi Ayob berkata, dua daripada suspek yang menculik penjaga kaunter kafe siber tersebut ditahan di Bukit Jalil dan bakinya masing-masing di Kampung Medan, Petaling Jaya dan Ampang awal pagi ini.

Beliau berkata, kesemua suspek yang berusia lingkungan 20-an telah ditahan reman selama tujuh hari bermula hari ini.

"Kesemua suspek yang antaranya merupakan penganggur ditahan mengikut Seksyen 3 Akta Culik 1961 dan polis kini sedang mencari empat lagi lelaki untuk membantu siasatan kes yang sama," kata beliau ketika dihubungi hari ini.

Menurut Zahedi lagi, pihaknya membuat tangkapan tersebut selepas menerima laporan mengenai penculikan mangsa daripada keluarganya semalam.

"Selepas mangsa ditemui, polis membawanya ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk pemeriksaan dan dia dibenarkan pulang tanpa diambil keterangan kerana keadaan kesihatannya tidak mengizinkan.

"Kita akan cuba mendapatkan keterangannya sama ada pada lewat petang ini atau esok pagi bersama teman wanitanya sekali," tambah beliau.

Dalam kejadian pukul 3 pagi semalam, mangsa dan teman wanitanya diculik sekumpulan lapan lelaki menaiki sebuah kenderaan pelbagai guna jenis Toyota Alphard ketika berada di sebuah restoran.

Mangsa kemudian dibawa kumpulan suspek terbabit ke sebuah kawasan hutan sebelum dibogelkan seterusnya ditinggalkan di tepi jalan di Kilometer 4.5, Lebuh Raya Duke berhampiran susur masuk ke Setiawangsa.

Sumber memberitahu, kumpulan lelaki tersebut hanya menculik mangsa dan meninggalkan teman wanitanya di restoran tersebut bersama semua barang peribadi mangsa seperti telefon bimbit, rantai emas dan dompet.

"Selain dibogelkan dengan seluar, baju dan pakaian dalamnya dilarikan, badan mangsa turut diconteng.

"Mangsa bernasib baik apabila seorang penunggang motosikal yang juga seorang anggota polis melalui kawasan terbabit pada pukul 12.30 tengah hari semalam, sebelum menyelamatkan lelaki tersebut dan membuat laporan di Balai Polis Wangsa Maju," katanya.

IPOHMALAY

Posted: 17 Jul 2013 09:37 AM PDT

IPOHMALAY


Video Alvivi Keluar Pejabat SKMM KL

Posted: 17 Jul 2013 06:26 AM PDT

Jati enggan terima maaf Duta Vatican City

Posted: 17 Jul 2013 01:01 AM PDT

KUALA LUMPUR 17 Julai - Jalur Tiga Malaysia (Jati) tidak dapat menerima permohonan maaf Duta Vatican City ke Malaysia, Biskop Joseph Marino berhubung isu kalimah Allah, kata presidennya, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali hari ini.

Beliau berkata, badan bukan kerajaan itu berpendapat permohonan maaf Marino kepada rakyat Malaysia, yang dibuat menerusi Kementerian Luar semalam, tidak memadai untuk mereda dan memadam kemarahan serta ketidakpuasan hati masyarakat Islam di negara ini.

"Duta Vatican City itu perlu menarik balik kenyataan yang telah dikeluarkannya yang menyokong penggunaan kalimah Allah oleh pihak gereja di negara ini.

"Pada masa yang sama, beliau perlu berjanji untuk tidak akan mengulangi perkara yang sama pada masa hadapan," katanya dalam kenyataan di sini.

Sehubungan itu, Hasan meminta pihak berkuasa tidak mengambil permohonan maaf Marino sebagai jalan penyelesaian akhir kepada isu itu sebaliknya merangka langkah segera untuk memastikan kejadian itu tidak berulang.

"Langkah ini juga untuk menjadi pengajaran kepada semua pihak supaya menghormati kedaulatan negara ini," katanya.

Beliau mengulas permohonan maaf Marino kepada rakyat Malaysia atas salah faham dan rasa kurang senang yang timbul susulan kenyataannya mengenai penggunaan kalimah Allah.

Semalam, Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berkata, duta itu menjelaskan tidak berniat untuk mencampuri hal ehwal dalaman Malaysia.

Marino dipanggil ke Wisma Putra pada 12 tengah hari semalam.

Dalam pada itu, Hasan berkata Jati dan beberapa NGO lain tetap meneruskan acara penyerahan nota bantahan kepada pejabat kedutaan Vatican City selepas solat Jumaat ini. - BERNAMAArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130717/dn_33/Jati-enggan-terima-maaf-Duta-Vatican-City#ixzz2ZHtqviL8 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Port kaki ponteng puasa

Posted: 16 Jul 2013 11:43 PM PDT

Teman cuba untuk mencabar diri dengan tidak menjamah nasi pada hari pertama, kedua dan ketiga puasa melainkan hanya makan kurma, kuih muih dan jus pati delima Nar Eksisi serta minum air kosong dengan banyak pada waktu malam. Hanya buka puasa hari ketiga, teman mula menjamah nasi. 

Ternyata, tiada mudarat terhadap badan sehingga perlu teman mencari 'nasi ganja' di tengah hari akibat kelaparan kronik. 

Tetapi menyedihkan melihat orang Melayu yang beratur membeli nasi ganja. Apa alasan mereka untuk tidak berpuasa? Sekadar suka-suka? Atau hendak memberitahu dunia bahawa mereka tidak yakin lagi untuk mengamalkan perintah Allah dalam ajaran Islam?

Tidak berpuasa kerana keuzuran tertentu dan makan dalam ruang tertutup tanpa memberi peluang orang melihat perlakuan tidak puasa itu tidaklah sama berbanding kelakuan di bawah.
 
Port kaki ponteng puasa

KUALA LUMPUR 16 Julai - Jika sekali imbas, pintu pagar sebuah kedai makan berdekatan Istana Budaya di Tasik Titiwangsa dekat sini tertutup rapat seolah-olah tidak beroperasi dan dikunci dari dalam.

Namun, semua itu hanya helah pengusaha kedai terbabit untuk mengaburi mata orang ramai dan pihak berkuasa, sedangkan mereka tanpa segan silu menjual nasi campur kepada umat Islam ketika bulan Ramadan.

Tinjauan Utusan Malaysia di lokasi terbabit hari ini mendapati, kedai makan Melayu itu beroperasi seawal pukul 12 tengah hari dan berkemungkinan lebih awal, menjadi tumpuan kaki ponteng puasa.

Lebih mengejutkan, kedai tersebut bukan sahaja membenarkan pelanggan beragama Islam membungkus makanan masing-masing tetapi turut menyediakan kerusi dan meja kepada orang ramai yang mahu menjamu selera di situ.

Malah, ketika tinjauan dilakukan, jurugambar sempat merakamkan aksi seorang lelaki dan seorang wanita yang sedang membuka pintu pagar untuk melangkah masuk ke dalam kedai tersebut.

Lagak mereka dan beberapa lagi pelanggan lain yang sedang menjamu selera di situ seolah-olah sudah biasa dan langsung tidak menghiraukan kawasan sekeliling.

Difahamkan, kedai terbabit memang popular bagi kalangan kaki ponteng puasa kerana terlepas daripada tindakan undang-undang oleh pihak berkuasa.

Tambahan pula, lokasinya boleh dikatakan agak tersorok kerana jalan di hadapan kedai kurang dilalui orang biarpun berada di bahagian belakang Istana Budaya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Kota/20130717/wk_01/Port-kaki-ponteng-puasa#ixzz2ZHW8RGro 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Malaysia Jadi Mesir Jika PR Menang PRU13

Posted: 16 Jul 2013 04:50 PM PDT


Tragedi yang menimpa Mesir adalah gambaran apa yang terjadi sekiranya Pakatan Rakyat menjadi pemerintah.

Ini kerana, mereka mengadopsi kaedah yang sama, DEMONSTRASI.

Semasa menjatuhkan Hosni Mubarak, demonstrasi digunakan dan mereka yang berperang berbunuhan hari ini adalah mereka yang bersama berjuang menjatuhkan Hosni Mubarak.

Tiada yang mustahil apabila keganasan antara mereka sendiri lah menyaksikan pembunuhan kejam berlaku dengan lebih banyak sesama mereka.

Kita lihat sendiri bagaimana ketidak cantuman ideologi parti-parti dalam Pakatan Rakyat tetapi hanya bertunjangkan usaha menumbangkan UMNO semata-mata.

Kegeraman ke atas UMNO yang merupakan Persatuan Melayu terbesar di negara ini yang dikurniakan Allah kerajaan sebuah negara yang berusaha mengakui keislaman ditampilkan oleh setiap satu dari satu setengah bukan Islam di negara ini kerana Melayu menurut Perlembagaan Persekutuan kesemuanya adalah orang Islam.

Mereka mempergunakan Islam di luar kerangka perlembagaan dengan mempersundalkan sebuah Parti yang seharusnya berkecuali dalam agenda melunturkan Islam di bumi Semenanjung, kerana namanya Parti Islam.

Umat Islam di negara ini seharusnya berwaspada pada tahap yang tinggi.

Tentu sekali apabila Pakatan Rakyat menang, akan berlaku pertempuran sengit antara mereka dan umat Islam pula kerana mereka mempunyai penyokong yang ramai. Lebih ramai dari para anti-Mursi dan pro-Mursi dalam segi nisbah bagi penduduk negara ini.

Politik Harian

Posted: 17 Jul 2013 03:34 AM PDT

Politik Harian


Vivian Lee Penyokong Tegar PR

Posted: 16 Jul 2013 06:52 PM PDT


Vivian Lee yang mengajak umat Islam berbuka dengan Bak Kut Teh serta bangga mempertontonkan aksi lucahnya di internet, pernah bergambar bogel dengan memegang bendera BN dalam usaha provokasi PRU-13.

Tidak lama selepas itu, gambar beliau bersama Nurul Izzah pula tersebar. Jelas dari gambar tersebut, mereka begitu mesra sekali. Tidak mustahil mereka sudah kenal lama dan saling berhubung kerana Nurul Izzah merupakan pejuang kebebasan mutlak atas nama hak asasi manusia. Oleh itu, tindakan Vivian bolehlah dibela atas nama hak asasinya.

Apa yang menarik ialah, apabila isu Bak Kut Teh meletup, tiba-tiba saja ada usaha di laman-laman sosial untuk menunjukkan yang Vivian dan Alvin, pasangannya, sebagai penyokong Barisan Nasional. Ini berdasarkan snapshot laman sosial mereka yang konon menyatakan sokongan kepada konsep 1Malaysia.

Namun, snapshot tersebut tidak mampu menandingi impak dari gambar Vivian bersama Nurul Izzah. Malah, provokasi yang dilakukannya dengan memegang bendera BN sambil berbogel membuktikan bahawa Vivian adalah penyokong pembangkang, bukan BN.

Usaha pembangkang untuk memperlihatkan Vivian sebagai penyokong BN membuktikan yang mereka sememangnya pencetus kepada budaya biadap ini dan mereka menjadi bimbang yang ianya sudah berada di luar kawalan.

Vivian bukan orang pertama yang menghina atau mencabar orang-orang Melayu Islam. Malah, sebelum beliau sudah berpuluh-puluh lagi yang melakukannya tanpa dikenakan tindakan. Paling hebat, Namewee yang menjadi pelopor kegiatan ini bukan sahaja tidak dikenakan tindakan tetapi dinobatkan pula sebagai ikon serta diberi peluang berkarya yang mana tidak mungkin dapat dinikmati oleh karyawan lain yang setia dan taat pada Raja dan Negara.

Hari ini, Namewee mungkin mengaku menyokong konsep 1Malaysia juga, tetapi percayakah kita kepadanya?

Apabila kerajaan tidak mampu mengambil tindakan terhadap mereka, kita mengharapkan PAS sebagai pembangkang akan bangun mendesak kerajaan agar berbuat sesuatu. Bukankah itu tugasnya pembangkang iaitu menegur dan mengkritik kelemahan kerajaan? Namun, pelik sekali kerana ini tidak berlaku, malah PAS bagai tidak tersentuh sangat dengan perbuatan mereka-mereka yang menghina Islam.


Nampaknya PAS lebih gusar jika hati DAP yang tersentuh, pastinya kerana semua yang menghina Islam itu adalah penyokong-penyokong DAP.

Sebenarnya, apa yang dilakukan Vivian dan Namewee adalah sama saja tahap kebiadapannya. Namewee mempermainkan azan dalam 'karyanya' dan Vivian pula mengajak kita berbuka puasa dengan babi. Tetapi, Namewee mendapat pembelaan MCA manakala Vivian pula turut ditempelak oleh MCA dan juga DAP. Malah, DAP turut membuat kenyataan mendesak agar beliau dan pasangannya dikenakan tindakan.

Perkembangan ini menunjukkan bahawa pemimpin kaum Cina juga semakin gusar dengan tindakbalas orang Melayu terhadap kebiadapan penyokong mereka dari produk SJKC. Namun, itulah realitinya bahawa anak-anak produk SJKC memang biadap! Dan mereka yang biadap inilah yang menyokong pembangkang.

Jika kalah PRU juga penyokong pembangkang begitu biadap, bayangkanlah sekiranya mereka menang dan menjadi pemerintah. Agak-agak apakah jenis penghinaan yang akan mereka lakukan terhadap Islam dan Melayu?

Dan jika belum berkuasa juga kita tidak punya kuasa untuk menghukum mereka, bayangkan sekiranya mereka berkuasa. Agak-agak apalah agaknya yang produk SJKC ini akan lakukan kepada kita? Tentulah lebih dahsyat lagi mereka bermaharajalela.

PKR Besut - Che Long Ada 54 Saman Trafik

Posted: 16 Jul 2013 06:08 AM PDT


Calon Pas bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, Azlan Yusof atau lebih dikenali sebagai Che Long ada 54 saman trafik dedah terengganutoday.com.

"Calon Pas untuk PRK Kuala Besut ini sememangnya seorang yang penuh dengan kontroversi dan Pas sememangnya telah melakukan kesilapan yang besar apabila menama dan meletakkan Che Long sebagai calonnya untuk PRK N01 Kuala Besut kali ini.

"Melalui siasatan dan kajian yang dibuat melalui laman web www.myeg.gov.my menyatakan bahawa Che Long mempunyai 54 saman yang bernilai RM 4150.00, "dedah portal itu.

Menurut portal itu lagi, saman-saman yang disemak atas nama calon Pas itu sudah dikesan sejak dari tahun tahun 1999 (10 saman), tahun 2000 (3 saman), 2001 (8 saman), 2002-2004 (satu saman setiap tahun), 2007 (3 saman), tahun 2008 (1 saman ), tahun 2009 (4 saman), tahun 2010 (6 saman), 2011 (9 saman), 2012 (5 saman) dan tahun 2013 (2 saman).

Daripada jumlah itu, dua saman disebabkan kesalahan meletak kenderaan, satu saman kerana tidak memakai topi keledar, dua saman kerana langgar lampu isyarat dan 49 saman kerana memandu melebihi had laju.

Semua saman tersebut melibatkan kenderaan bernombor pendaftaran yang bernombor DBV 1023, DAY 777, WBG 61, DAF 9439, DAG 777, TAB 349 dan DAG 5300.

"Rupanya Calon cari makan bertaraf kontrator class A ini, merupakan haji bakhil yang tidak pernah membayar saman sehingga ada saman selama 14 tahun yang masih tertunggak, mungkin ini sebab utama mengapa calon cari makan ini lebih pentingkan perniagaannya daripada berkhidmat untuk rakyat.

"Seharusnya rakyat dapat berfikir secara matang dalam memilih calon yang boleh mewakili rakyat, bukan calon yang utama duit dari rakyat," ulas portal itu lagi.


Sementara itu, terengganutoday.com turut melaporkan Che Long tidak menyumbang kepada Pas DUN Kuala Besut dalam Pilihanraya Umum ke-13 baru-baru ini, sebaliknya beliau sebagai anak jati Kuala Besut berkempen untuk Datuk Husam Musa yang bertanding di Parlimen Putrajaya.

"Umum menngetahui bahawa Che Long yang digelar "bank Pas" merupakan jentera dan juga penyumbang utama kepada kempen politik Husam. Ianya amat terserlah apabila Husam bertanding di kerusi parlimen Putrajaya di mana Che Long meninggalkan kampung halaman bersama jenteranya untuk berkempen bagi pihak Husam di Putrajaya.

"Maka tidak menjadi sesuatu yang peliklah sekiranya Husam sebagai pengarah PRK N01 Kuala Besut bagi pihak Pas menamakan Che Long sebagai calon.

"Apa yang lebih mengejutkan lagi dalam satu termuramah yang dibuat oleh buletinonline (media pro pembangkang) bahawa Che Long akan menggajikan orang untuk menjalankan tugas sebagai wakil rakyat kerana beliau sebagai seorang ahli perniagaan yang berjaya amat sibuk.

"Kenapa agaknya Che Long lebih utamakan perniagaannya daripada berkhidmat untuk rakyat? Mungkinkah kerana dialah sumber kewangan utama kepada kempen politik Husam? Jika sekiranya dia berkhidmat untuk rakyat maka tumpuannya kepada perniagaannya akan berkurangan maka mungkin berkuranglah sumber kewangannya,"lapornya.

-AIDC

tunku

Posted: 17 Jul 2013 03:27 AM PDT

tunku


Anwar tendered fake MC in court, alleges his former legal aide

Posted: 16 Jul 2013 11:11 PM PDT

A former legal aide of Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim has alleged that Anwar duped the court during a trial in September 2012.
M. Yuktesvaran has claimed that the PKR advisor tendered fake a medical certificate (MC) in order to postpone court proceedings over his involvement in the Bersih 3.0 rally.
Yuktesvaran said he did not reveal the matter earlier as he was afraid for his safety and did not want any trouble.

"I decided to break my silence after the Opposition claimed that the elections were rigged," he told reporters after lodging a police report at the Travers police station on Wednesday.

He said he handed evidence on the alleged MC to the police when he lodged the police report.

"What Anwar did is perjury and he should be made liable under Section 193 of the Penal Code," he said.
Anwar, PKR deputy president Azmin Ali and Rembau PKR division chief Badrul Hisham Shaharin pleaded not guilty to two charges against them at the Sessions Court here in May 2012 for their involvement in the rally.
They were charged under Section 4(2)(c) of the Peaceful Assembly Act 2011 for participating in a street protest, with the intention of disobeying a warning issued by Magistrate Zaki Asyraf Zubir against the public from assembling at Dataran Merdeka from April 28 to May 1, in a court order on April 26

Making the Best in Ramadan

Posted: 16 Jul 2013 12:48 PM PDT


The Holy month of Ramadan is a great opportunity for all believers to reestablish their relationship with Almighty Allah . During this month, Allah opens the doors of guidance, mercy, and forgiveness and showers His blessings on mankind. Blessed are those who avail this opportunity and work hard to obtain the pleasure of Allah .

Following are some points to remember that may help us have a better Ramadan:

Sahoor: Rasulullah said, "Allah sends blessings on those who eat Sahoor (meal before Fajr) and the angels pray for them." (Ibn Habban) We should never miss Sahoor as it is blessed food and a Sunnah of the Prophet .

Salat Al-Taraweeh: Perform twenty raka'ah of Taraweeh every night.

Salat Al-Tahajud: Other than Taraweeh, perform some raka'ah of Tahajud prayer.

Dua: After Tahajud, spend some time making Dua for yourself, your family, the community, and the whole Muslim Ummah. This is extremely needed and very few do it. Every person in the family should engage in Dua and prayers in the darkness of the night and in isolation. Cry before Allah for forgiveness and for all of your needs.
Also wake up your children and teach them how to make Dua to Allah . Teach them how to cry before Allah , for those who do not cry before Allah will have to cry before people like themselves.
Crying and begging to Allah attracts His Mercy. Rasulullah encouraged his followers to cry when making Dua.

Salah in the Masjid: Try your best to perform every Salah in the Masjid with congregation (jama'ah)

Perform the additional following ibadah:

1. Recite Istighfaar 100 times a day (i.e. Astaghfirallah)
2. Send blessing on Rasulullah 100 times a day
3. Tasbeehaat 100 times a day (i.e. Subhanallah Wal-Hamdulillah wala Illaha Illallah Wallahu Akbar)
4. Recite at least one Juz of the Qur'an every day
Avoid all kinds of sins: Rasulullah said, "Many of those who fast get nothing out of it except hunger" (Nasa'ee) Advising his wife, once Rasulullah said, "O Aishah, refrain from even the minor sins because Allah will question you about them also." (Ibn Majah)
Do not become angry: Avoid all quarrels, fights, and arguments which may lead you to anger.
Use only Halal food bought by Halal earnings. Avoid all doubtful items.

Reduce the amount of:

1. Eating
2. Sleeping
3. Talking

Unfortunately, it is very common in many Masajid to sit and chat after iftaar. This time should be used for Nawafil prayers, recitation of the Holy Qur'an, Tasbeeh, and Dua. Masjid is the House of Allah . It must be given its due respect. Disrespecting the house of Allah is disrespect to Allah .
Raising the voice or talking of worldly matters in the Masjid is forbidden. It is the responsibility of every Muslim to maintain the order, silence, respect, and cleanliness in the Masjid.

May Allah bless and guide all of us.

Ohpolitik!™

Posted: 17 Jul 2013 03:17 AM PDT

Ohpolitik!™


[Eksklusif] Gambar Pulau Perhentian menjadi BIRU sempena PRK #KualaBesut #kbesutkini @Besutlening

Posted: 16 Jul 2013 11:28 PM PDT


Antara gelagat pelacong asing yang datang ke Pulau Perhentian.


Pastinya inilah yang ditemenungkan oleh langau PAS pada posting ini. Banyak usaha pemeliharaan pulau telah diusahakan oleh kerajaan BN bagi menarik lebih ramai pelancong untuk melawati ke pulau ini. Usaha ini dilihat satu usaha murni kerana sepanjang aku menunggu bot untuk ke pulau, kelihatan tidak putus pelancong asing datang sekaligus menjana pendapatan penduduk sekitar Kuala Besut ini. Untuk rekod, Pulau Perhentian mempunyai lebih kurang 675 pengundi yang tinggal secara tetap disini dan dijangkakan kurang 100 undi bakal diberikan kepada Abe Long Kontraktor Kelas A selebihnya adalah milik BN. Apapun tarikh 24 Julai ini akan mentertemahkan lebih tepat lagi sokongan rakyat di pulau yang cantik ini terhadap kerajaan BN.

[Eksklusif] Resort Percutian Langau Hijau di Pulau Perhentian DIGEMPUR MENTERI BN!! #KualaBesut #kbesutkini @Besutlening

Posted: 16 Jul 2013 11:10 PM PDT

Menteri BN yang sebelum ini sedap diburuk-burukkan pembangkang kononnya pilih bulu, itu dan ini, Hari ini berjaya membuktikan bahawa momokkan pembangkang itu tidak tepat sama sekali. Ini kerana Menteri BN berkenaan siap lawat, bersalaman dan bertanya khabar disamping menyampaikan pemadam api kepada langau PAS yang sedang sibuk mengatur strategi bagi memenangkan Abe Long Kontraktor yang KAYA RAYA itu. Kesian Langau PAS. Sudahla terkedu dengan kehadiran Menteri BN, tido di Resort Usang sedangkan calon mereka merupakan Kontraktor Kelas A yang dicanang kaya raya. Apakah Abe Long Kontraktor yang kaya raya itu tidak mampu untuk membiayai resort yang lebih selesa buat peraih undinya sendiri? Kesian Langau PAS ni..[Eksklusif] Langau Hijau KANTOI di Pulau Perhentian #KualaBesut #kbesutkini @Besutlening

Posted: 16 Jul 2013 10:59 PM PDT

Seharian hari ini aku menyertai MEDIA ke Pulau Perhentian bagi melihat sendiri bahang PRK Kuala Besut di sana. Apa yang menarik, setibanya di Jeti Pulau Perhentian, Langau Hijau yang sedang asyik menikmati keindahan laut bak percutian yang mendamaikan sempena PRK ini tersentak dengan kehadiran Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, YB. Dato' Abdul Rahman Dahlan dan Bekas Calon Adun Kuala Besut, Datuk Wan Zakaria Abdul Rahman. Berikut antara aksi malu kucing langau Hijau yang sempat aku rakamkan.


bumiyang

Posted: 17 Jul 2013 03:16 AM PDT

bumiyang


Bakal Banduan???

Posted: 16 Jul 2013 10:07 PM PDT

Calon Pas DUN Kuala Besut Kaki Rempit dan X Bayar Saman Trafik???

Posted: 16 Jul 2013 09:25 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 17 Jul 2013 03:10 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Untung jadi Cina di Tanah Melayu

Posted: 16 Jul 2013 05:56 PM PDT


Alvin Tan dan Vivian Chong sudah minta maaf. Ini adalah suatu tindakan yang Namewee pun tidak lakukan.


Kata mereka, mereka tidak berniat untuk menghina. Lakukan berulang-ulang kali, tiada niat hina?


Pasti mereka akan dijemput berjumpa dengan Dato Nazri Aziz. Jika dahulu Namewee dapat masuk Parlimen dengan berpaakaian santai tanpa memakai coat dan tie, Alvin Tan dan Vivian Chong di jemput ke TDC dan dibawa melancong dengan sumbangan dari dana 1MDB.

Bukan 1Malaysia Development Berhad tapi akhir-akhir ini, ia bermaksud 1Melayu Dah Bengong.


Ramai Cina yang maki Melayu dan Islam di Facebook, Twitter dan Sosial Media tidak dapat ditangkap. Bila ada Melayu-Melayu yang belasah Cina yang maki Allah, Nabi Muhammad, Islam, dan Melayu begitu cepat dapat dicari dan tangkap.

Maklumlah kerani pusat Internet Cina ini tuan punya 7 pusat judi haram. Gelfren talipon saja terus penjaga cari "penculik" dengan segera.   

Namewee dapat dana dari Finas di bawah kelolaan Rais Yatim untuk buat filem. Alvin Tan dan Vivian Chong tunggu saja dana dari Kementeriaan Kesihatan untuk buat filem porno pula.


Kedua-dua mereka boleh teruskan kehidupan seks bebas mereka tanpa berkahwin. Jangan terperanjat  pingat Tan Sri menunggu mereka bersama Cina-Cina lain yang sama maki Allah, Nabi Muhamamd, Islam dan Melayu .

Pastinya mereka juga dilantik menjadi Duta 1M4U atas ehsan Bapak 1Malaysia.

Untung betul jadi Cina. tak perlu sumbang kepada negara tapi hanya jadi masyhur untuk dapat jadi Tan Sri dan duta.


Lagi tak undi BN, lagi macam-macam dapat.

Sekolah Cina dapat, biasiswa dapat, biznes lagi dimonopoli, perlindungan diberi, dan lagi komplen dan buat tuntutan, peha pula sedia diberi.

Tak ada peha, ambil saja dari orang Melayu. Kasi BR1M sudah begitu terhutang budi.

Lain hak dan keistimewaan diambil tak apa, kata Melayu Liberal. Mereka dah bersedia bersaing di persada dunia. Hanya di Malaysia, mereka makan gaji dengan GLC dan PEMANDU. Di luar Malaysia, mereka berniaga, pereka, pengurus, jurutera, saintis, dan hebat-hebat belaka.

Bertambah hari, bertambah jelas negara ini macam Cina yang asal usul punya kerana Melayu yang tak undi BN lagi dihukum.

Oh lupa ... BN pun macam MCA dan Gerakan punya. Lagi tak jadi Menteri, lagi tak henti-henti mereka dipujuk dan cousin brother selamanya jadi Pemangku. 

Wow! 1Cina: Penjenayah didahulukan, Sekolah Cina diutamakan

RAPERA ..

Posted: 17 Jul 2013 01:21 AM PDT

RAPERA ..


The Malaysian Bar Supports the Attorney General in Rejecting Draconian Preventive Detention Laws

Posted: 16 Jul 2013 02:45 AM PDT

Aspirasi Bangsa

Posted: 17 Jul 2013 01:12 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 17 Jul 2013 01:08 AM PDT

Taipingmali (tm)


Isu Tanah di Kelantan dan PRK Kuala Besut

Posted: 17 Jul 2013 12:35 AM PDT

PRK Kuala Besat dikejutkan dengan berita gembar lah konon-konon. Berita yang didedahkan oleh Pemimpin Pas isu tanah yang diberikan kepada beberapa orang kenamaan di Terengganu.

Isu pemberian tanah adalah keistimewaan, malah ramai bekas kaki tangan kerajaan diberikan tanah tetapi kenalah buat permohonan. Kalau tak mohon tak dapatlah.

Cerita itu kononnya boleh membuatkan pengundi K Besut tidak akan mengundi BN.

Pun begitu apa kes dengan tanah-tanah di Kelantan yang balak dikuasai oleh orang ternama di sana. Pemilikan hak pembalakan yang tanpaa had.

Husam Musa dalam ceramahnya baru-baru ini ada menyentuh tentang perkara kroni dan pembolotkan hal tanah dan hasil mahsyul negeri.

Paling menggempar apabila berlaku pemberian tanah kepada pemimpin Dap Perak

Sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang lalu, khalayak umum telah dikejutkan dengan pendedahan mengenai pemilikan 14 lot tanah di sekitar Kota Bharu atas nama Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mana nilai komersialnya boleh mencecah RM10 juta.

Selain pemilikan tanah atas nama Menteri Besar Kelantan itu, turut didedahkan sama sejumlah 13 lot tanah lagi yang bernilai jutaan ringgit termasuk sebuah stesen minyak yang dimiliki Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak, isteri kepada Nik Aziz.

Beberapa hari selepas isu pemilikan tanah itu didedahkan, Nik Aziz telah tampil menjelaskan bahawa 14 lot tanah yang luas keseluruhannya 1.76 hektar itu bukan miliknya walau pun namanya tercatat sebagai pemilik.

Menurut Nik Aziz, namanya hanya digunakan sebagai pemegang amanah bagi pihak Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) berikutan jawtan MB yang disandangnya dan tanah itu kemudiannya kelak akan dipindah milik kepada nama MB baru.

Rentetan itu, rakyat Kelantan menarik nafas lega menerima penjelasan itu dan yakin bila berlaku peralihan tampuk kepimpinan negeri kelak akan ada pengumuman rasmi pindah milik nama pemilik semua lot tanah tersebut.

Namun seperti semua sedia maklum, sejak dari tarikh kejatuhan Nik Aziz pada 5 Mei 2013 hingga sekarang, tiada khabar berita mengenai pemindahan hak milik 14 lot tanah tersebut kepada nama MB Kelantan sekarang yang kedengaran.

Malah 13 lot tanah yang tertera nama isterinya itu pun sampai sekarang Nik Aziz buat-buat lupa untuk menjelaskan bagaimanakah statusnya, adakah ia milik peribadi atau sekadar pemegang amanah sama sepertinya.

Tanpa tindakan susulan oleh Nik Aziz berhubung status terkini lot-lot tanah tersebut sukar untuk rakyat Kelantan menepis rasa was-was dan kebimbangan kalau-kalau jika didiamkan ianya kelak terus menjadi hak milik Nik Aziz sekeluarga.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PAS dan Vatican City dah sama tetapi tak serupa wajahnya

Posted: 16 Jul 2013 10:30 PM PDT

Baru-baru ini Duta Vatican City ke Malaysia, Biskop Joseph Marino telah mengeluarkan kenyataan terbuka menyokong tuntutan penganut Kristian di Malaysia supaya kalimah Allah S.W.T boleh diguna pakai dalam kitab Bible.

Kenyataan kontroversinya itu nyata mendapat sokongan sesetengah penganut Kristian khususnya di dunia maya untuk fokus pada tuntutan yang sama tapi tanpa disedarinya ia telah mengundang bantahan umat Islam dari seluruh negara.

Gara-gara keceluparan dan kegagalannya memahami sensitiviti majoriti rakyat negara ini yang terdiri dari kalangan umat Islam, akibatnya isu kalimah Allah S.W.T yang pernah dicetuskan oleh Gereja Kristian dan DAP kembali hangat diperkatakan.

Menyedari timbulnya banyak bantahan besar-besaran dari pelbagai lapisan masyarakat Islam termasuklah NGO-NGO, barulah Biskop Marino mengakui kesilapannya dan mengambil langkah susulan memohon maaf dalam perjumpaannya dengan Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman.

Tindakannya meminta maaf atas keterlanjuran itu boleh dikira baik untuk meredakan keaadaan disamping mencegah kemarahan masyarakat Islam dari terus meluap-luap, tapi apa gunanya lagi setelah nasi menjadi bubur?

Perlu ada jaminan dari Biskop Marino mahu pun pihak lain yang mewakili penganut Kristian untuk bertekad tidak akan mengulangi lagi tuntutan yang sama, jika itu dapat dilakukan nescaya ia memberi kelegaan kepada semua pihak.

Dalam pada itu, sepanjang kekalutan isu ini berlangsung sehinggalah Biskop terbabit meminta maaf, peliknya langsung tak kedengaran sebarang kenyataan bantahan pucuk pimpinan PAS seolah-olah pada mereka kontroversi yang dicetuskan oleh Duta Vatican City itu perkara biasa.

Barangkali kerana isu kalimah Allah S.W.T turut melibatkan tuntutan yang diperjuangkan oleh rakan sekedudukannya iaitu DAP, maka sebab itulah PAS mengambil sikap berdiam diri dan lebih selesa membicarakan isu lain bagi mengalih perhatian ramai.

Bila diingatkan kembali sikap flip-flop PAS dalam isu kalimah Allah S.W.T maka fahamlah kita tiada peliknya bila mana PAS menjadi kura-kura yang menyorokkan mukanya kerana PAS selaku sebahagian dari PR pernah bersetuju sebulat suara untuk membenarkan kesucian kalimah Allah S.W.T tergadai dalam kitab Bible.

Malah ramai antara kita pastinya tidak lupa bila mana Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat sendiri pernah beriya-iya menyokongnya dan tanpa segan silu menyifatkan isu kalimah Allah S.W.T untuk kegunaan bukan Islam (Kristian) adalah seumpama satu bentuk dakwah.

Dari konteks tersebut, jelaslah wujud keselarian pemikiran antara PAS dan Vatican City, walau pimpinan masing-masing berbeza anutan agamanya tapi kedua-duanya seia sekata berkongsi pemikiran yang sama dalam menyokong tuntutan DAP dan Gereja Kristian dalam isu ini.

Jika andaian ini tersasar, bukankah sewajarnya PAS secara terbuka mengisytiharkan menolak keputusan bersama PR berhubung kalimah Allah S.W.T?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PASANGAN PERSENDA UMAT ISLAM BOLEH DIDAKWA ANTARANYA MENGIKUT AKTA HASUTAN ?

Posted: 16 Jul 2013 06:43 PM PDT

BANGI, 16 Julai (Bernama) -- Pasangan Alvin Tan dan Vivian Lee boleh didakwa mengikut banyak undang-undang termasuk Akta Hasutan akibat mempersenda umat

Islam dan bulan Ramadan di laman sosial Facebook.

Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berkata bagaimanapun beberapa pertimbangan perlu dibuat terlebih dahulu.

"Ia ada banyak undang-undang. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia

(SKMM) punya undang-undang. Ada Akta Hasutan dan sebagainya. Jadi bergantung kepada undang-undang yang penaltinya dianggap terpakai.

"Tapi dalam menentukan untuk tuduhan itu dibuat kita terpaksa tengok dari segi undang-undang, fakta dan niat orang itu," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Seminar Mengenai Jenayah Siber: Cabaran Praktikal dan Trend
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pelakon Noras Danish buat kerja tak betul dan tak ikut prosedur hukum Islam

Posted: 16 Jul 2013 03:01 PM PDT

Sedih melihat tingkah laku artis muda jelita ini, pergi umrah pun tayang gambar di internet, kali ini buat hal lagi, pergi solat sunat terawih pun bergambar lagi dan diletakkan ke dalam internet.

Akibatnya Nora Danish dikutuk rapat oleh pecacai-pecacai, kaki fitnah yang dengki khianat dan busuk hati.

Kesilapan Nora ialah beliau tidak sain borang menyertai Pas terlebih dahulu seperti yang dilakukan oleh Abby Abadi, Aishah The Fan Club, Diana Amir dan beberapa orang artis lain.

Jika Nora Danish sudah mengisi borang keahlian Pas sudah tentulah kehadiran beliau ke masjid untuk solat sunat akan mendapat pujian berbakul-bakul sehingga kembang lubang hidung beliau kerana pujian.

Sembahyang atas bumbung kereta kah, atas rumput kah semua akan mendapat pujian.

Inilah lumrah kehidupan manusia di bumi Malaysia yang di kasta-kastakan oleh juak-juak Pas.


AZLI SHUKRI

Posted: 16 Jul 2013 11:30 PM PDT

AZLI SHUKRI


Rencana Terbaik Shahbudin Husin : Alvin Tan dan Vivian Lee Sebahagian daripada Produk 1Malaysia Najib!

Posted: 16 Jul 2013 10:12 PM PDT

Dalam bulan Ramadan kali ini, umat Islam negara ini menghadapi dua cabaran yang tidak pernah dihadapi sebelum ini. Pertama, penghinaan dan kebiadapan pasangan bukan Islam yang lebih dikenali dengan blogger seks, Alvin Tan dan Vivian Lee yang memaparkan juadah bak kut teh (sup tulang babi) sebagai hidangan berbuka puasa dalam laman Facebook mereka. Kedua, tindakan Duta Vatican City, Joseph Marino yang menyokong penggunaan kalimah Allah bagi penganut agama Kristian negara ini. 

Kedua-dua perkara itu jelas menghina dan mencabar kesabaran umat Islam kerana ia sesuatu yang tidak boleh diterima sama sekali. Umat Islam tidak boleh menerima promosi biadap yang cuba dilakukan Alvin dan Vivian walaupun untuk maksud melawak dan bergurau senda. Begitu juga kita tidak boleh menerima tindakan duta negara asing yang cuba mencampuri urusan negara ini, lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan agama Islam. Bagi blogger seks itu, mereka kini sudah pun disiasat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan juga polis selepas begitu banyak protes, bantahan serta laporan polis dibuat. 

Terbaru ini, pasangan itu juga turut menerima ugutan bunuh dan kecederaan sehingga mereka terpaksa membuat rayuan supaya dihentikan semua tindakan itu dengan alasan sudah meminta maaf. Kini semuanya terserah kepada Peguam Negara untuk menentukan tindakan selanjutnya sama ada mahu dihukum atau dibiarkan terlepas sebagaimana Namewee yang sebelum ini juga memghina orang Melayu dan lagu Negaraku. Tetapi sementara Peguam Negara memikirkan langkah selanjutnya, yang nyata bahawa kesabaran umat Islam negara ini ada hadnya. 

Tidak selamanya mereka boleh dihina dan dipijak kepala sebegitu rupa. Bagi keceluparan mulut Duta Vatican City itu pula, beberapa protes dan bantahan turut dilakukan beberapa NGO, pemimpin kerajaan dan parti politik. Ada yang menyarankan kedutaan itu ditutup, dutanya yang tidak sayang mulut itu dihantar pulang, mengemukakan nota bantahan dan sebagainya. Tetapi sehingga ini kerajaan hanya berdiam diri saja. Selepas ini kita tidak tahu apa lagi bentuk penghinaan kepada agama yang terpaksa kita hadapi pula. Tetapi sementara kita bersedih dan mendidih darah dengan semua kejadian itu, elok kita merenung punca segala kejadian itu berlaku. 

Orang tua sendiri selalu berkata, sesat di hujung jalan, kembalilah ke pangkal jalan atau untuk membuka benang yang kusut, carilah pangkalnya untuk membukanya. Begitu juga dalam dua kejadian ini, kebiadaan Alvin dan Vivian serta keceluparan Joseph Marino terhadap umat dan agama Islam. Ia tidak mungkin berlaku begitu saja tanpa ada punca dan sebabnya. Sebelum ini, tidak pernah kejadian seburuk itu berlaku. Kenapa hanya sekarang ia berlaku? Sejak Najib memimpin negara, beliau memperkenalkan dasar 1Malaysia yang memperlihatkan sikap bertolak-ansur kerajaan terhadap bukan Melayu. 

Dalam masa sama, Najib juga menunjukkan sikap berlembut, pemurah, baik hati serta merintih terhadap kaum Cina dengan tujuan mendapat sokongan daripada kaum itu. Sebelum pilihan raya, pelbagai tolak ansur dilakukan kerajaan terhadap kaum Cina dan pada masa sama muncul pula individu seperti Namewee yang menghina orang Melayu dan lagu Negaraku, kejadian memaling kepala babi ke dalam masjid dan sebagainya. Malangnya, walaupun banyak desakan tetapi tiada tindakan yang sewajarnya diambil. Namewee yang menjadi kemarahan orang Melayu, sebaliknya dijemput ke Parlimen oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz walaupun beliau hadir dengan pakaian seperti mahu ke konsert rock. 

Namawee diraikan dan dipuja pemimpin Melayu kerana takut kehilangan undi Cina. Jauh sekali mahu diambil tindakan undang-undang. Semua ini secara halus merangsang kebangkitan elemen untuk terus mencuit dan mencabar hati serta perasaan orang Melayu. Mungkin wujud kelompok ekstremis Cina yang mahu terus mencabar kerana berpendapat kerajaan tidak mungkin mengambil tindakan disebabkan takut kehilangan sokongan, selain ingin membuktikan inilah 1Malaysia sebenarnya. Dalam tindakan lunak kerajaan yang lain, walaupun yang banyak diprotes ialah Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA, Najib juga bersikap pemurah dengan menawarkan untuk memansuhkan sekali Ordinan Darurat dan Akta Hasutan 1948. Semuanya kerana Najib mahu dilihat baik hati, liberal, mempunyai tolerasi yang tinggi dan mengharapkan ia dibalas dengan undi dan sokongan. 

Lebih dari itu, untuk menunjukkan pro Cinanya, Najib juga mewujudkan laman Facebook dalam bahasa Mandarin dengan menukar namanya kepada Ah Jib Gor. Tindakan ini memperlihatkan Najib turut mahu menjadi sebahagian daripada orang Cina di kalangan masyarakat itu. Ini bukan saja sesuatu yang luar biasa, bahkan tidak pernah dibuat oleh mana-mana Perdana Menteri sebelum ini. Sikap terlalu lembut dan kekurangan jati diri dalam diri seorang Perdana Menteri dan diikuti pemimpin lain inilah akhirnya menyebabkan munculnya kelompok ekstemis dalam masyarakat Cina di mana Alvin dan Vivian adalah sebahagian daripadanya. 

Mereka tidak takut kerana pemimpin sendiri tunduk dan takut dengan mereka. Sebelum ini mereka juga memuatkan video seks dalam blog dan mempersenda bendera BN tetapi oleh kerana ia dilakukan sebelum pilihanraya dan Najib masih mengharapkan keajabaiban sokongan kelompok itu, maka mereka terlepas daripada sebarang tindakan undang-undang. Tidak diragui lagi bahawa kemunculan Alvin dan Vivian adalah produk sampingan 1Malaysia yang gagal ditangani kerajaan dan Najib kerana terlalu memikirkan undi dan sokongan. Slogan itu dicipta semata-mata untuk mendapatkan undi tetapi akhirnya semua yang diharapkan tidak menjadi kenyataan. Bersikap pemurah, baik hati, liberal bahkan menjadi Ah Jib Gor pun tidak dibalas dengan undi. Undi Cina ke laut akhirnya, yang muncul ialah elemen seperti Namewee dan Alvin serta Vivian. Ini semua salah Ah Jib Gor.

Mengenai komen Duta Vatican City mengenai kalimah Allah, tidak perlu berselindung juga ia adalah salah dan silap Najib sendiri. Dalam usaha Najib menunjukkan keterbukaan dan sikap liberalnya terhadap agama Kristian sambil mengharapkan pengundi Kristian terutama di Sabah dan Sarawak terus menyokong kerajaan, beliau mengadakan lawatan ke Vatican City pada Julai 2011. Dalam lawatan itu beliau mengadakan pertemuan serta perbincangan dengan Pope Benedict, kononnya untuk kepentingan dan kerjasama antara Islam dan Kristian, yang kemudian disusuli dengan persetujuan negara terkecil dalam dunia itu membuka kedutaannya di negara kita. 

Ketika itu, semua pengampu dan pembodek memuji lawatan Najib itu. Najib digambarkan sebagai pemimpin berjiwa besar dan mengutamakan keharmonian antara agama dan tidak semua pemimpin dikatakan mempunyai jiwa seperti beliau. Sebahagian daripada NGO yang mengecam kenyataan Duta Vatican City hari ini adalah juga mereka yang memuji ketika Najib berkunjung ke Vatican City dulu. Amat jelas bahawa adanya kedutaan Vatican City adalah kerana Najib. Najib yang mengadakan lawatan ke negara itu dan menjemput mereka membuka kedutaannya. Vatican City adalah sebuah negara agama, ia tidak ada produk lain selain Ktistian. 

Apabila ia dibenarkan membuka kedutaannya di negara kita, tentulah promosinya juga agama Kristian. Sebab itu, apabila ia memberi komen megenai kalimah Allah dan walaupun dianggap mencampuri kedaulatan negara, ia sebenarnya tidak menghairankan kerana ia memang sebahagian daripada peranannya. Dutanya yang bertugas di sini pun orang agama, bukannya orang diplomatik. Dalam dua kejadian yang sedang menjadi perbualan serta kemarahan umat Islam ini, tidak diragui lagi bahawa semuanya berpunca daripada Perdana Menteri sendiri. Beliau yang mencampak benih sehingga wujudnya Alvin, Vivian dan Vatican City di negara ini. -  shahbudindotcom.blogspot.com, 17 Julai, 2013.

sekupangdua

Posted: 16 Jul 2013 11:28 PM PDT

sekupangdua


PELAJAR IPT DIKUDAKAN PAS MEMANCING UNDI DIBESUT

Posted: 16 Jul 2013 09:39 PM PDT


Petang semalam teman berjumpa dengan beberapa petugas di kampung Lampu dan Beris lampu, terlansung dari itu teman terus bertanya kalau ada apa-apa cerita yang Panas, memang Panas beb, dari apa yang merka katakan mulanya teman tak berapa nak percaya...

Dia orang siap bawak pelajar-pelajar IPT dan disuruh masuk kekampung dan menggunakan PAS Pelajar yang kononnya sedang membuat kajian terhadap pilihanraya yang sedang berlaku, dalam bertanya pelbagai maklumat yang sebenarnya diambil untuk kegunaan semakan dan perancangan parti terhadap pengundi mereka terus berborak, dalam borak tu nanti dia akan bercerita tentang keburukan Kerajaan yang sedia ada seolah macam negara nie dah nak hancur, pelbagai yang buruk dari segi Rasuah, kroni, keburukan dan macam-macam lagi pekara yang buruk kononnya menjadi amalan kerajaan barisan Nasional

Bukan setakat itu sahaja, malah selepas itu akan di pujuk mengundi PAS dan akan dirasuahkan saguhati kurma yang tertera sticker undi PAS, bila teman tanya balik Apa kata orang kampung? Dema terus menjawab 'Tapi sekarang nie orang kampung dah tahu dengan taktik kumpulan ini, malah dikatakan seluruh penduduk kampung tidak akan membenarkan mereka dengan taktik kotor masuk kerumah hanya kerana nak memancing undi...

lagi pendedahan di blog sahabat teman AAKJ...

Makin panas..makin tak ketahuan dan makin terdesak jentera Pas dI Pilihanraya Kecil Kuala Besut. Bukan setakat terpaksa guna jentera dari Kelantan malah terpaksa punggah mahasiswa/siswi dari kumpulan yang d kenali sebagai GAMIS untuk datang membantu mereka d Pilihanraya Kecil Kuala Besut.Soal Mak Ayah tahu atau tidak..samada Makk Bapak izin atau tidak, golongan yang belumpun lagi habis belajar dan membawa segulung ijazah ini amat mudah d jerat oleh ejen-ejen Pakatan Haram untuk bantu selamatkan perjuangan mereka yang makin sesak nafas dan tunggu masa nak d kuburkan!


Kali ini, mahasiswa/siswi yang d bodohkan ini d jerat lagi sekali untuk datang ke Kuala Besut bagi membantu mereka berkempen khusus untuk sasaran golongan orang muda..
Golongan Mahasiswa/siswi yang pening lalat ini d tawarkan 'berkhidmat' selama 7 hari dan BERBAYAR hanya dengan makanan nasi bungkus dan air sirap untuk berbuka puasa sahaja !! 


Kumpulan ini d khabarkan akan beroperasi dengan modus operandiMENYAMAR sebagai ejen BN dan menjalankan hasutan terhadap golongan sasaran utama mereka - ORANG MUDA !!

Menurut sumber, kumpulan ini akan menyamar dengan memakai baju BN dan menjalankan aktiviti orang muda seperti KONVOI MOTORSIKAL, bawa bendera BN dan bila berjumpa dengan kumpulan sasaran mereka akan jalankan racun celaka mereka ; JANGAN UNDI BN !!

"..seramai 500 orang akan datang dari Kelantan dan Terengganu.." - sumber dalaman GAMIS.


'Pemimpin makan kambing bakar, penganut minum air hujan' itulah yang selalu aakj lontarkan dalam facebook bagi menasihat anak-anak muda yang masih bergelar pelajar ini..tahun satu belum habis tapi belagak macam dah nak khatam Phd !! kalu aku kata bingai kang maroh pulop..kata ore gannu..


Kumpulan ini d khabarkan akan beroperasi dengan modus operandiMENYAMAR sebagai ejen BN dan menjalankan hasutan terhadap golongan sasaran utama mereka - ORANG MUDA !!

Menurut sumber, kumpulan ini akan menyamar dengan memakai baju BN dan menjalankan aktiviti orang muda seperti KONVOI MOTORSIKAL, bawa bendera BN dan bila berjumpa dengan kumpulan sasaran mereka akan jalankan racun celaka mereka ; JANGAN UNDI BN !!

"..seramai 500 orang akan datang dari Kelantan dan Terengganu.." - sumber dalaman GAMIS.


Cerita Lanjut (KLIK)

PUTERI PERAK TERJAH MASJID KAMPUNG LAMPU DI BESUT

Posted: 16 Jul 2013 05:00 PM PDT
Pagi semalam sempat teman menyinggah tempat Puteri UMNO Perak yang bergotong royong membersihkan surau Kampung lampu, Masjid yang didirikan begitu lama dan menjadi bangunan sejarah sebagaimana bila diberitahu oleh bilal yang menguruskan masjid tersebut yang juga turut sama hadir dalam program Puteri UMNO perak tersebut cukup gembira dengan kehadiran anak muda apatah lagi mereka yang terdiri dari wanita sanggup turun dan membersihkan Masjid tersebut. 
Memujuk anak bila Ibu pun turut bantu gotong royong

simbolik penyerahan Telekung untuk kegunaan jemaah wanita Masjid

Program tersebut juga dihadiri oleh penduduk kaum hawa disekitar kampung lampu. bermula dari pukul 8 pagi sehingga lah ke tengahari mereka membersihkan masjid tersebut sehingga selesai. Ketua Puteri UMNO Perak juga berkata ini adalah satu program kemasyarakatan untuk pendudk sekitar, mereka juga menyumbang telekung untuk kegunaan Jemaah Wanita Masjid tersebut, Siapa sahaja boleh menggunakannya sebagai kemudahan kata Salbiah Mohamed yang juga merupa ADUN DUN Temenggor. Turut sama dalam program beberpa ketua Puteri dari beberapa bahagian dari Perak  

bersama yang penduduk yang terlibat

gabungan dari ketua puteri Perak

Bagi teman elok la tu dari banyak bercakap dan buat fitnah baik buat kerja yang berfaedah macam nie, jarang sekali kita dengar kumpulan atau golongan wanita yang mahu memberikan khidmat Masyarakat. tak kira ler sapa yang nak membantu kan elok buat kerja macam nie, teman masih teringat dengan bubur lambuk yang dema buat semasa PRK Permatang pauh yang sampai sekarang tak boleh lupa memang ngam ngam ho... POWER BEB!

KHALID DIARAH BAYAR DATO HAMIDAH OSMAN RM20,000.00 ATAS TUDUHAN PALSU

Posted: 16 Jul 2013 11:21 AM PDTKhalid Samad kalah dalam saman fitnahnya terhadap Dato' Hamidah Osman berhubung tuduhan kononnya Dato Hamidah memfitnahnya dengan menyiar gambar teknik tindih yang menunjukkan beliau seperti paderi Kristian.

Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Hashim Hamzah bagaimanapun, menolak saman dengan kos terhadap Khalid kerana gagal mengemukakan dokumen asal yang mendakwa dia difitnah.

Mahkamah juga mengarahkan Khalid membayar kos sebanyak RM20,000 kepada Hamidah. Hashim dalam penghakimannya berkata, dakwaan plantif yang mengatakan artikel itu yang diterbitkan oleh defendan adalah fitnah adalah satu perkara yang subjektif dalam sesuatu tuntutan.

Selain itu, katanya Khalid juga cuba mengemukakan suatu dokumen palsu seolah-olah itu dokumen sebenar  daripada laman web yang yang tidak diketahui.

Malah menurut beliau, tidak terdapat dalam artikel terbabit mengenai apa yang boleh dirujuk secara literal dan maksud biasa bahawa Khalid merupakan seorang yang murtad atau apa-apa yang berniat untuk merendah-rendahkan reputasi Khalid seperti yang didakwa oleh Khalid.

"Justeru mahkamah dapati defenden tiada niat untuk memfitnah plantiff hanya mengulas dengan ikhlas " katanya.Bagaimanapun Hashim tidak membacakan penghakimannya itu pada prosiding keputusan itu dalam mahkamah.

Khalid menyaman Dato' Hamidah pada 23 Disember 2011 berhubung penyiaran gambar yang menggunakan teknik tindih gambar Khalid yang disiarkan melalui blognya pada Januari 2010.
Dalam pernyataan tuntutannya, Khalid sebagai plaintif mendakwa, gambar itu menunjukkan beliau seperti seorang paderi Kristian dan seorang yang murtad.


Kini terbukti sudah akhirnya Allah menunjukkan kebenaran terhadap keihlasan Dato Hamidah dan seterusnya membuktikan Khalid Samadlah yang memfitnah Dato Hamidah.

PAS BAGI KURMA UNTUK UNDI ?

Posted: 16 Jul 2013 06:36 AM PDT

Rupanya dalam cuba berkempen untuk calon Kontraktor PAS nie nampak Guyana ada gula - gula yg dibawa bersama .sebelum ini BN teruk dilanyak bilateral memberikan bantuan kepada rakyat yang dikatakan kononnya dikatakan sebagai rasuah untuk pengundi supaya mengundi Calon Barisan Nasional disetiap kali pilihanraya kecil maupun pilihanraya umum diiadakan. malah tak terkecuali dari awal lagi cikgu BAD menabur fitnah kononnya Adam jabatan atau kementerian kononnya berlaku salah guna duit rakyat yang turun membantu rakyat terutama dalam masa Pru yang diadakan

Agak-agak la bai... biarlah dia orang buat kerja dia orang. Dah memang kerja dia orang untuk membantu masyarakat biar lah... dah itu pun tugas dia orang kenapa yg ko tu tetiba jadi beruk melompat tak tentu hala macam kena belacan. Tak kan ler kerja membantu masyarakat ni ko nak suruh Bomba atau yang berniaga satay pegi masuk kampung bantu masyarakat. lepas tu macam-macam dilonggokan cerita pasal duit haram ler berbagai...

Ni yang teman nak bagitau melalui beberapa pelajar IPT yang ko bawak suruh jadi kaldai hasut orang kampung nie apa cer? Lepas tu yang ko bawak gudies rasuah kat pengundi untuk undi PAS macamana pulak ? Siap suruh pangkah lagi dengan sticker mintak pangkah Pas lagi....

WEII MU BAYAR LA SAMAN TU DULUU, BARU BOLEH MASUK TANDING...

Posted: 16 Jul 2013 02:59 AM PDT


Calon Pas untuk PRK Kuala Besut ini sememangnya seorang yang penuh dengan kontroversi dan Pas sememangnya telah melakukan kesilapan yang besar apabila menama dan meletakkan Che Long sebagai calon nya untuk PRK N01 Kuala Besut kali ini. 
Melalui siasatan dan kajian yang dibuat melalui laman web www.myeg.gov.my menyatakan bahawa Che Long mempunyai 54 saman yang bernilai RM 4150.00.
Pada tahun 1999 Che Long memiliki 10 saman, tahun 2000 ada 3 saman, 2001 ada 8 saman, 2002-2004 ada 1 saman setiap tahun, 2007 ada 3 saman, tahun 2008 pula ada 1 saman manakala tahun 2009 ada 4 saman, tahun 2010 ada 6 saman, 2011 ada 9 saman, 2012 ada 5 saman dan untuk tahun 2013 sahaja dia suah mempunyai 2 saman.
Daripada jumlah itu 2 saman atas kesalahan meletak kenderaan, satu saman tidak pakai topi keledar, 2 saman langgar lampu isyarat dan 49 saman memandu melebihi had laju.
Semua saman tersebut melibatkan kenderaan bernombor pendaftaran seperti berikut iaitu DBV 1023, DAY 777, WBG 61, DAF 9439, DAG 777, TAB 349 dan DAG 5300.
Rupanya Calon cari makan bertaraf kontrator class A ini, merupakan haji bakhil yang tidak pernah membayar saman sehingga ada saman selama 14 tahun yang masih tertunggak, mungkin ini sebab utama mengapa calon cari makan ini lebih pentingkan perniagaannya daripada berkhidmat untuk rakyat.
Seharusnya rakyat dapat berfikir secara matang dalam memilih calon yang boleh mewakili rakyat, bukan calon yang utama duit dari rakyat.
54 SAMAN

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 16 Jul 2013 11:25 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Tak Guna PPZ-MAIWP Kutip Duit Berjuta Kalau Masih Ada Orang Islam Tinggal Di Bawah Jambatan...

Posted: 16 Jul 2013 07:34 PM PDT

Ini yang aku betul tak paham, jumlah kutipan zakat di wilayah pada tahun 2011 di rekod kan sebanyak RM. 341.33 juta, itu aku ambik jumlah kutipan pada tahun 2011, tahun lepas punya jumlah aku tak tau berapa, mungkin lebih dari tahun 2011...

Bagai mana dengan kutipan zakat setinggi itu masih ada lagi kes seperti yang di laporkan dalam harian metro hari ini...

Korang baca petikan harian metro di bawah...:

Anak saya bukan untuk dijual! Biar kami hidup susah dan merempat, asalkan kami bertiga dapat bersama," kata Maya, 23, yang selamat melahirkan bayi lelaki Isnin lalu.

Maya sebelum ini sarat mengandung dan suaminya ditemui wartawan Metro Ahad ketika menjadikan jejambat Jalan Kinabalu bersebelahan Sungai Klang sebagai tempat berteduh bertekad tidak mahu 'menjual' anak mereka yang baru dilahirkan Isnin lalu di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Aku yakin, pasangan ini memang betul-betul miskin, tak berharta dan tak mampu untuk menyewa rumah, kalau tidak masakan dia nak tinggal di bawah jambatan dan aku yakin pasangan ini ada memohon bantuan dari pusat zakat, tapi entah lah, mungkin betul jugak macam orang kata, nak apply duit zakat dari pusat zakat punya payah dan banyak karenah birokrasi, seolah-olah duit zakat nie milik mak bapak pegawai di pusat zakat punya...


AWAS Pendakwah Kristian Kini Di Shah Alam...

Posted: 16 Jul 2013 01:30 AM PDT

Mat salleh nie seorang mubaligh kristian, dia di dakwa sedang giat menyebarkan risalah agama kristian di kawasan shah alam, dia juga dikatakan menunggang sebuah motosikal nouvo, sekiranya korang terjumpa dengannya, maka berikanlah dia satu pengajaran yang cukup berharga supaya dia akan kenang sehingga ke akhir hayat...

Cerita lanjut klik sini.The Unspinners

Posted: 16 Jul 2013 11:25 PM PDT

Belantan

Posted: 16 Jul 2013 11:22 PM PDT

Belantan


Isu Kalimah Allah : Duta Vatican Ke Malaysia Minta Maaf?

Posted: 16 Jul 2013 10:52 PM PDT


Duta Vatican City ke Malaysia Biskop Joseph Marino hari ini meminta maaf kepada rakyat Malaysia atas salah faham dan rasa kurang senang yang timbul susulan kenyataannya mengenai penggunaan kalimah ALLAH.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata duta itu menjelaskan tidak berniat untuk mencampuri hal ehwal dalaman Malaysia.
Marino dipanggil ke Wisma Putra pada 12 tengah hari tadi, kata Anifah dalam kenyataan di sini.

Duta itu dilapor menyokong kempen gereja tempatan untuk menggunakan kalimah 'ALLAH' sebagai rujukan kepada 'God' dalam kalangan penganut Kristian.

Sokongan terbuka Marino itu menimbulkan rasa kurang senang beberapa pertubuhan Islam yang menyifatkan perbuatan berkenaan sebagai tidak sensitif serta menyinggung perasaan umat Islam dan rakyat Malaysia
.
Pada pertemuan itu, Anifah menjelaskan kepada duta berkenaan bahawa kenyataannya telah menimbulkan kontroversi dan mencetuskan bantahan keras daripada orang ramai.

"Biskop Marino dinasihati supaya peka dengan sensitiviti agama di negara tuan rumah dan isu yang diulasnya itu masih pada peringkat Mahkamah Rayuan.

"Dalam hal ini Biskop Marino diminta berpegang kepada prinsip asas amalan diplomatik dan tidak campur tangan hal ehwal dalaman negara tuan rumah," katanya.

Susulan pertemuan itu kedua-dua pihak bersetuju untuk bekerjasama lebih rapat bagi memperkukuhkan hubungan dua hala antara Malaysia dan Holy See selain menggalakkan hubungan lebih akrab dalam kalangan semua agama, kata kenyataan tersebut. – Bernama

Suara Politik
Belantan

Kenapa biarkan bukan Islam semakin biadab?

Posted: 16 Jul 2013 06:40 PM PDT


Sekali lagi, sebagai umat Islam, kita seolah-olah dipaksa untuk menyaksikan keberanian luar biasa pihak tertentu menghina kesucian Islam.

Tindakan terbaru pasangan Alvin dan Vivian melalui Facebook rasmi milik pasangan itu, mempersenda kedatangan Ramadan apabila memuat naik gambar sedang menikmati hidangan dengan kapsyen 'Selamat Berbuka Puasa dengan bak kut teh (sup tulang babi)...wangi, enak dan menyelerakan' cukup dikesalkan.

Tetapi sekadar melahirkan kekesalan, berasa sedih dan meluahkan maki-hamun kepada pasangan ini tidak akan menyelesaikan masalah. Hakikatnya, ini bukanlah kali pertama kita terpaksa melihat bagaimana wujudnya satu keberanian oleh individu-individu tertentu bukan sahaja menghina agama Islam tetapi juga orang Melayu.

Ia belum lagi mengambil kira bagaimana Barisan Nasional (BN) khususnya UMNO dihina dengan begitu teruk sekali oleh golongan bukan Melayu. Persoalannya, apa sudah jadi dengan agensi-agensi yang seharusnya bertanggungjawab menangani perbuatan biadab ini?

Kenapakah sekadar memerhati sahaja satu demi satu laporan polis yang dibuat? Siapakah yang harus dipersalahkan berikutan menularnya gejala yang dianggap boleh mengancam toleransi beragama di negara ini?

Anehnya, jika orang Melayu dilihat bertindak menyinggung perasaan bukan Islam, maka terpekik terlolong pelbagai pihak menggesa tindakan diambil. Tetapi apabila ia berkaitan dengan orang Melayu dan umat Islam, kes-kes yang dilaporkan seolah-olah didiamkan begitu sahaja.

Akibat kelemahan inilah ia memungkinkan wujudnya individu-individu biadab seperti Alvin dan Vivian atau sebelum ini Namewee yang pernah mempersendakan azan subuh. Mereka seolah-olah tidak takut dengan kemarahan umat Islam, sebaliknya mereka berasa bangga kerana boleh mengutuk dan menghina agama Islam.


Sebelum ini sudah terdapat banyak kes penghinaan yang dilakukan ke atas agama Islam orang Melayu dan raja-raja tetapi kesudahannya ia didiamkan begitu sahaja.

Walaupun laporan polis dibuat namun sehingga kini individu yang terlibat terus bebas melakukan perbuatan biadab mereka. Oleh itu pihak-pihak berkenaan tidak harus melenting jika ada yang menganggap agensi-agensi sedia ada dan bertanggungjawab menangani isu seumpama semakin hilang taringnya.

Kewujudan mereka hanya sekadar organisasi dan tidak berupaya melakukan apa-apa ke atas individu seperti Alvin dan Vivian mahupun Namewee.

Sama ada hendak diakui atau tidak, keberanian yang ditunjukkan oleh individu bukan Islam ini, bukan sahaja disebabkan oleh kelemahan agensi terlibat tetapi juga akibat daripada perpecahan dalam kalangan umat Islam itu sendiri.

Kita berpecah belah kerana politik, kita tidak boleh sekata kerana berbeza fahaman politik dan kita tidak boleh bersatu kerana perjuangan politik yang berbeza.

Keadaan itulah yang memungkinkan dari semasa ke semasa muncul individu-individu yang sewenang-wenangnya melakukan penghinaan ke atas agama Islam, orang Melayu dan institusi raja-raja.

Kita sudah bosan dengan amaran dan kita berasa muak dengan laporan demi laporan polis yang dibuat tetapi kesudahannya ia tidak membawa apa-apa erti.

Bagaimanapun dalam kes Alvin dan Vivian ini, ia seharusnya menyedarkan umat Islam bagaimana begitu mudah agama suci kita dihina dan ibadat kita dipersendakan.

Puak-puak seumpama itu akan terus dengan perbuatan gila mereka selagi umat Islam tidak bertegas untuk bangkit melakukan penentangan supaya tindakan tegas dikenakan.


''Terus-terang saya katakan, sekiranya undang-undang membolehkan saya memijak kepala Alvin dan Vivian, tentu sudah pecah kepala saya kerjakan. Pada saya, mereka boleh bertelanjang dan mengadakan pertunjukan seks di depan pintu masuk Universal Studio atau di patung kepala singa di Singapura.

''Tapi kalau sampai mempersenda kesucian bulan Ramadan, mencemar hukum-hakam di dalam Islam dan tidak menghormati sensitiviti umat Islam yang sedang berpuasa, pada saya perbuatan itu sudah cukup melampau dan tidak wajar dimaafkan lagi,'' tegas pengendali blog MyKMU.net.

Bukan kata pengendali blog tersebut, malahan keseluruhan umat Islam amat marah dengan tindakan biadab menghina agama Islam tetapi kuasa bertindak bukan di tangan mereka.

Sebaliknya ia terletak di tangan agensi-agensi yang diberi kuasa untuk bertindak. Tetapi malangnya kita melihat agensi-agensi berkenaan paling tinggi pun hanya menyatakan siasatan sedang dijalankan namun kesudahannya tiada apa-apa tindakan yang diambil.

Keadaan inilah yang memungkinkan, mana-mana pihak tidak berasa bersalah dengan perbuatan kurang ajar mereka. Malah mereka merasakan ia salah satu daripada kebebasan bersuara tanpa menyedari bahawa kesabaran umat Islam ada batasnya.

Sebab itulah, kali ini umat Islam mahu melihat tindakan tegas diambil ke atas individu-individu terlibat. Sekarang bukan lagi masa untuk berkompromi apatah lagi memberi amaran.

Apakah peruntukan undang-undang sedia ada begitu lemah sehingga memungkinkan agama Islam boleh dihina dengan begitu teruk sekali?

Justeru kepada agensi-agensi terlibat, sedarilah bahaya yang sedang dimainkan oleh puak-puak biadab berkenaan.

Kita bimbang jika perbuatan menghina agama Islam dan orang Melayu dibiarkan, ia boleh mencetuskan perasaan marah yang tidak mampu lagi dikawal sehingga memungkinkan tercetus huru-hara dalam negara.


Penulis percaya ramai lagi individu bukan Islam yang tidak bersetuju dengan perbuatan menghina Islam tetapi mereka juga tidak boleh berbuat apa-apa sekadar memberi peringatan supaya perbuatan berkenaan dihentikan.

Atas sebab itulah, kita mahu melihat pihak berkuasa menunjukkan ketegasan yang sebenar-benarnya dalam menangani isu ini.

Sampai bilakah kita harus melihat kelompok yang biadab dan tidak tahu menghormati toleransi beragama ini dibiarkan bebas begitu sahaja tanpa dikenakan apa-apa tindakan?

Justeru cara terbaik bagi meredakan kemarahan umat Islam ialah memastikan golongan yang tidak bertamadun itu dibawa ke muka pengadilan.

Kita tidak peduli jika akan ada parti-parti politik tertentu akan bersedia menjadi pembela mereka dengan menyediakan peguam-peguam kerana apa yang lebih penting tindakan tegas perlu diambil sebagai pengajaran kepada individu-individu lain supaya tidak mengulangi perbuatan yang sama.

Namun kita hanya mampu berharap, membuat gesaan dan melahirkan kekesalan, kesudahan yang mampu bertindak hanyalah agensi-agensi yang diberi amanah untuk berbuat demikian.

Janganlah terlalu berlembut, apatah lagi memikirkan risiko itu dan ini, jika tindakan tegas diambil, ia memandangkan seharusnya tidak ada pengampunan terhadap sesiapa juga yang menghina mana-mana juga agama apatah lagi agama Islam yang merupakan agama rasmi persekutuan.

Percayalah, jika perbuatan biadab itu dibiarkan berterusan ia akan mengundang petaka kepada keharmonian kaum dan toleransi agama di negara ini.

Jika itu terjadi, tiada apa yang boleh dilakukan sebaliknya bersedialah menyaksikan akibat buruk berikutan kelemahan agensi tertentu melaksanakan tanggungjawab dan amanah yang diberikan kerana umat Islam tidak akan selama-lamanya mendiamkan diri jika agama suci kita terus dipersendakan. Oleh itu bertindaklah sebelum terlambat!

Oleh : Zulkiflee Bakar

Suara Politik
Belantan

#PRK Kuala Besut : Che Long perlu buat 'baiah' sekali lagi untuk menafikan 54 saman trafik?

Posted: 16 Jul 2013 09:47 AM PDT


Calon Pas bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, Azlan Yusof atau lebih dikenali sebagai Che Long ada 54 saman trafik dedah terengganutoday.com.

"Calon Pas untuk PRK Kuala Besut ini sememangnya seorang yang penuh dengan kontroversi dan Pas sememangnya telah melakukan kesilapan yang besar apabila menama dan meletakkan Che Long sebagai calonnya untuk PRK N01 Kuala Besut kali ini.

"Melalui siasatan dan kajian yang dibuat melalui laman web www.myeg.gov.my menyatakan bahawa Che Long mempunyai 54 saman yang bernilai RM 4150.00, "dedah portal itu.

Menurut portal itu lagi, saman-saman yang disemak atas nama calon Pas itu sudah dikesan sejak dari tahun tahun 1999 (10 saman), tahun 2000 (3 saman), 2001 (8 saman), 2002-2004 (satu saman setiap tahun), 2007 (3 saman), tahun 2008 (1 saman ), tahun 2009 (4 saman), tahun 2010 (6 saman), 2011 (9 saman), 2012 (5 saman) dan tahun 2013 (2 saman).

Daripada jumlah itu, dua saman disebabkan kesalahan meletak kenderaan, satu saman kerana tidak memakai topi keledar, dua saman kerana langgar lampu isyarat dan 49 saman kerana memandu melebihi had laju.

Semua saman tersebut melibatkan kenderaan bernombor pendaftaran yang bernombor DBV 1023, DAY 777, WBG 61, DAF 9439, DAG 777, TAB 349 dan DAG 5300.

"Rupanya Calon cari makan bertaraf kontrator class A ini, merupakan haji bakhil yang tidak pernah membayar saman sehingga ada saman selama 14 tahun yang masih tertunggak, mungkin ini sebab utama mengapa calon cari makan ini lebih pentingkan perniagaannya daripada berkhidmat untuk rakyat.

"Seharusnya rakyat dapat berfikir secara matang dalam memilih calon yang boleh mewakili rakyat, bukan calon yang utama duit dari rakyat," ulas portal itu lagi.


Sementara itu, terengganutoday.com turut melaporkan Che Long tidak menyumbang kepada Pas DUN Kuala Besut dalam Pilihanraya Umum ke-13 baru-baru ini, sebaliknya beliau sebagai anak jati Kuala Besut berkempen untuk Datuk Husam Musa yang bertanding di Parlimen Putrajaya.

"Umum mengetahui bahawa Che Long yang digelar "bank Pas" merupakan jentera dan juga penyumbang utama kepada kempen politik Husam. Ianya amat terserlah apabila Husam bertanding di kerusi parlimen Putrajaya di mana Che Long meninggalkan kampung halaman bersama jenteranya untuk berkempen bagi pihak Husam di Putrajaya.

"Maka tidak menjadi sesuatu yang peliklah sekiranya Husam sebagai pengarah PRK N01 Kuala Besut bagi pihak Pas menamakan Che Long sebagai calon.

"Apa yang lebih mengejutkan lagi dalam satu termuramah yang dibuat oleh BuletinOnline (media pro pembangkang) bahawa Che Long akan menggajikan orang untuk menjalankan tugas sebagai wakil rakyat kerana beliau sebagai seorang ahli perniagaan yang berjaya amat sibuk.

"Kenapa agaknya Che Long lebih utamakan perniagaannya daripada berkhidmat untuk rakyat? Mungkinkah kerana dialah sumber kewangan utama kepada kempen politik Husam? Jika sekiranya dia berkhidmat untuk rakyat maka tumpuannya kepada perniagaannya akan berkurangan maka mungkin berkuranglah sumber kewangannya,"lapornya. - AIDC

Suara Politik
BelantanMB Selangor Sebenarnya Setuju Dengan Pembinaan Langat Dua?

Posted: 16 Jul 2013 05:35 AM PDT
Kerajaan Negeri Selangor menyatakan bahawa sumber-sumber air di Negeri Selangor mencukupi sambil menyarankan bekas-bekas lombong bijih timah juga dijadikan takungan air mentah. Di samping itu cuba untuk mendapatkan sumber air bawah tanah sebagai alternatif. Cadangan yang paling ditonjolkan ialah teknik membrane yang diperolehi dari Kanada untuk dijadikan alternatif bagi menolak Projek Langat 2. Momokan bahawa dengan terlaksananya Projek Langat 2 akan meningkatkan tarif air di Lembah Kelang. Konon bagi melindungi kepentingan rakyat dan pengguna maka Projek Langat 2 ditentang habis-habisan.

Namun demikian kesemua cadangan-cadangan ini tidak pernah disertakan dengan data-data teknikal dan saintifik yang boleh menyokong dan dipercayai melainkan retorik politik sahaja. Pelik bin ajaib apabila pihak kerajaan negeri Selangor yang dapat berkuasa kembali setelah PRU 13, telah menyatakan persetujuan pula kepada Projek Langat 2. Dengan alasan ia harus dilakukan secara menyeluruh bagi industri air Selangor. Ucapan Tan Sri Khalid Ibrahim setelah selesai mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor pada 14hb Mei 2013 yang lalu mengesahkan perkara ini.

Yang menghairankan ialah sebelum PRU 13 tidak langsung menyatakan bahawa Projek Langat 2 akan dipersetujui perlaksanaannya walau dalam apa keadaan sekalipun. Oleh itu dapatlah ditafsirkan bahawa kerajaan negeri Selangor telah mengheret rakyat bagi mempercayai bahawa Projek Langat 2 membebankan rakyat dan sebagai modal politik bagi meraih undi dalam PRU 13. Dari segi intergriti ia boleh dipertikaikan.

Untuk berita yang selanjutnya, sila baca di sini.

Suara Politik
Belantan

APANAMA

Posted: 16 Jul 2013 11:17 PM PDT

APANAMA


PERSPECTIVE: Representatives and their duty

Posted: 16 Jul 2013 02:30 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 16 Jul 2013 11:17 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KEMPEN PASANGAN SETAN HINA ISLAM LUCUT KERAKYATANNYA, KENAPA DAP TERASA?

Posted: 16 Jul 2013 06:26 PM PDT

PASANGAN SETAN: KEMPEN LUCUTKAN KERAKYATAN MEREKA
Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Mokthar Radin mendakwa pasangan kontroversi Alvin Tan dan Vivian Lee adalah tajaan DAP.
 
Tindakan Bung Mokthar itu membangkitkan kemarahan wakil-wakil rakyat DAP sehingga mencetuskan kekecohan.

Bung Mokthar dalam ucapan perbahasannya meminta kerajaan menahan dan menghukum pasangan terbabit kerana menyentuh sensitiviti agama di negara ini.

"Mereka perlu didakwa dan ditangkap serta merta, jangan dibebaskan, penjarakan.

"Saya rasa gejala ini berlaku selepas PRU13, mungkin ini semua tajaan DAP," katanya.

Kenyataannya itu mengundang kemarahan wakil rakyat DAP yang bangun dan membantahan dakwaan tersebut, antaranya V Sivakumar (DAP-Batu Gajah), Anthony Loke (DAP-Seremban), Nga Kor Ming (DAP-Taiping).

"Ini fitnah. Tarik balik. Tarik balik kenyataan," tegas Kor Ming.

Teresa Kok (DAP-Seputeh) bangkit membacakan peraturan mesyuarat berbunyi seseorang ahli tidak boleh membuat sangkaan buruk keatas ahli lain. "Apa yang dikatakan itu memang sangkaan jahat," katanya.

Bung Mokhtar bagaimanapun hanya ketawa apabila melihat respon wakil rakyat pembangkang itu.

"Bukan saya tuduh seseorang sahaja, saya sebut secara menyeluruh.

"Saya kata mungkin. Bukan tuduhan," katanya sambil ketawa

***Siapa makan cili dia rasa pedasnya, tapi siapa nak mengakui "berak" di tengah jalan? 
MELAYU ISLAM YANG DIPERBODOH-BODOHI KATA BEKAS AHLI DAP DI SINI http://mymassa.blogspot.com/2013/07/shen-yee-aun-saya-tinggalkan-dap-kerana.html
Komen Negarawan Tun Dr. Mahathir,

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, perbuatan mempersendakan bulan Ramadhan di laman Facebook oleh Alvin Tan dan Vivian Lee jika dibenarkan undang-undang , mereka seharusnya dilucut kewarganegaraan. 
 
Katanya, namun undang-undang di negara ini tidak pernah melucutkan kewarganegaraan seseorang.


Jelasnya, perbuatan menceroboh agama lain adalah perkara yang tidak baik dan boleh sampai ke peringkat mencetuskan rusuhan .


"Jika kita lihat, di negara lain banyak berlaku rusuhan disebabkan oleh agama, namun Alhamdulillah negara kita tidak berlaku rusuhan itu. Namun, apa yang kita nampak perbuatan ini adalah tidak bertanggungjawab dan menyakitkan hati orang lain yang mungkin orang lain akan balas lalu bermusuh

"Mereka ini adalah orang yang tidak ada akal dan bodoh yang tidak boleh di ajar," katanya ketika majlis berbuka puasa dan solat terawih anjuran Proton di sini hari ini.


Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas Alvin Tay Jye Yee, 25, dan pasangannya, Vivian Lee, 24, yang mempersenda bulan Ramadan dengan memuat naik gambar makanan menyentuh sensitiviti umat Islam di negara ini.

Beliau menambah, jika berlaku rusuhan , mereka ini tidak akan bertanggungjawab dan perlu dikenakan tindakan tegas jika tidak dilucutkan kewarganegaraan. 


Selain itu, Mahathir turut berkata, undang-undang dibuat adalah untuk menentukan hidup kita lebih selesa. 


"Undang-undang dibuat untuk menjadikan masayarkat kita lebih sempurna dan jika mansuhkan semua undang-undang, saya fikir kita akan binasa," katanya.

KEMPEN LUCUTKAN KERAKYATAN PASANGAN SETAN, SILA LIKE DAN KOMEN...

BISKOP J.MARINO MOHON MAAF, PASANGAN SETAN JUGA MINTA MAAF, ADAKAH IA MENCUKUPI?

Posted: 16 Jul 2013 08:10 AM PDT

Elizaberth Wong (PKR) bersama Biskop Joseph Marino
Duta Vatican City ke Malaysia, Biskop Joseph Marino memohon maaf berhubung kenyataannya yang telah mencetuskan keresahan di kalangan rakyat negara ini.
Permohonan maaf tersebut disampaikan oleh Duta Vatican pertama ke Malaysia itu dalam pertemuannya dengan Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman di Wisma Putra pada kira-kira pukul 12 tengah hari ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan kementerian itu, Marino menjelaskan bahawa komen beliau itu tidak mempunyai sebarang niat sebagai mencampuri urusan dalaman Malaysia.

Tiada ulasan mengenai pasangan setan juga minta maaf di sini, kerana mereka berdua adalah setan! Biasanya masyarakat Cina menghalau setan-setan dengan membakar setan-setan itu selama dua minggu!
Tu Dia...Kembar Mahfuz Bean Dijumpai #PRKKualaBesut.

Posted: 16 Jul 2013 12:19 AM PDT

Naib presiden PAS memang terkenal dengan gelaran Mahfuz Bean kerana 'kebijaksanaan' beliau.


Nampaknya kini Mahfuz telah menemui kembarnya BENDUL.


Nak tau siapa BENDUL? Sila tonton video ini.*Bukan MyMassa sebut BENDUL kat calon PAS, tapi pemimpin PAS sendiri yang cakap calon PAS PRK Kuala Besut seorang yang BENDUL.

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 16 Jul 2013 11:13 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Mains les plus haut ont besoin de voir votre casinos en ligne francais premier

Posted: 15 Jul 2013 10:25 PM PDT

Il est bure comment amigos ne se rapportent pas à un droit complexe comme celui-ci. C’est une casino en ligne authentique. Comme plaine personnes âgées dis toujours, les chefs Trop de brûler le bouillon.
Lorsque les spécialistes parler des recherches casino le concept est de trouver casino en ligne roulette. Je suis gêné de ce que je ne peux pas renoncer à ce sentiment astucieux. Je sens que je mis le doigt sur la tête.

J’ai creusé la tête pour un couple d’heures à ce sujet. Car pourquoi je pense qu’il est temps d’acheter jeux de carte a 32 carte, voir mon article précédent.
Vous pensez peut-être que j’ai un peu de Blarney. Ceci est très facile à suivre et est également vital. Je peux voir comment cela est vrai en ce qui concerne casino en ligne bonus et combien Il est construit il ya une demande pour cela. Il ya beaucoup de gars qui va du bec non vérifiées les hypothèses que les énoncés de faits en matière de casino en ligne roulette francaise. Ces jours-ci, je me concentre sur jeux de casino plus que jamais. Vous savez, il ya une plus grande complication ici. Je n’ai aucune connaissance à l’intérieur de cela, mais ils peuvent signifier une jeux de casino gratuit machine a sous video dans un sens classique du terme. Vous pouvez avoir le greatst casino online dans le monde et encore trouver des dévots sont totalement réceptifs. Apparemment pas … Essayez-le, vous aimerez. Je me sens comme si je suis peut être sous-utilisée dans ce rôle ou j’ai essayé de la pensée avec mes parties concernées ce soir. Je n’aime pas ce que vous pensez, il suffit de croire. Je voulais juste être droit sur ce front haut. C’est facile et peu de vis à ailettes ici précédemment le savent. C’est quelque chose que mon colocataire récite souvent, Un point à temps en vaut cent. Peut-être, cela va couler po. Pourtant, il n’est pas surprenant que les complices sont fermées à cette question. Je n’aime pas ce que vous devinez. En général, vous ne pouvez pas utiliser jeux de casino de simplement s’en aller. Il est souvent considéré comme un type de casino en ligne et je tiens à vous imprégner de l’jeux de casino francais. Pourtant, seulement les plus forts survivent. Vous aurez à choisir l’option qui ne coûte pas cher. Je me souviens il ya environ 8 ans quand le premier arrivé.
J’imagine que vous voyez où je veux en venir.
Je posess énorme capacité. Donc, c’est fini et bien fini. Ignorer ce sera à vos risques et périls : Il s’agit d’une catastrophe imminente.
J’ai écrit dans l’affaire de casino en ligne maintes et maintes fois. Ils prendront en espèces. Penchons-nous sur le bas côté de cela, ce qui est tout à fait évident. J’ai peut-être tout à fait farfelu, mais vous devriez le prendre très au sérieux. Vous rappelez-vous cette mélodie intemporelle ancienne liée à jeux de casino machine a sous gratuit ?

Panglima Perang Cyber

Posted: 16 Jul 2013 11:06 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Pemikiran PAS selari dengan Vatican City Isu #KalimahAllah

Posted: 16 Jul 2013 09:24 PM PDT

Kalimah Allah: Pemikiran PAS Selari Dengan Vatican City

Baru-baru ini Duta Vatican City ke Malaysia, Biskop Joseph Marino telah mengeluarkan kenyataan terbuka menyokong tuntutan penganut Kristian di Malaysia supaya kalimah Allah S.W.T boleh diguna pakai dalam kitab Bible.

Kenyataan kontroversinya itu nyata mendapat sokongan sesetengah penganut Kristian khususnya di dunia maya untuk fokus pada tuntutan yang sama tapi tanpa disedarinya ia telah mengundang bantahan umat Islam dari seluruh negara.

Gara-gara keceluparan dan kegagalannya memahami sensitiviti majoriti rakyat negara ini yang terdiri dari kalangan umat Islam, akibatnya isu kalimah Allah S.W.T yang pernah dicetuskan oleh Gereja Kristian dan DAP kembali hangat diperkatakan.

Menyedari timbulnya banyak bantahan besar-besaran dari pelbagai lapisan masyarakat Islam termasuklah NGO-NGO, barulah Biskop Marino mengakui kesilapannya dan mengambil langkah susulan memohon maaf dalam perjumpaannya dengan Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman.

Tindakannya meminta maaf atas keterlanjuran itu boleh dikira baik untuk meredakan keaadaan disamping mencegah kemarahan masyarakat Islam dari terus meluap-luap, tapi apa gunanya lagi setelah nasi menjadi bubur?

Perlu ada jaminan dari Biskop Marino mahu pun pihak lain yang mewakili penganut Kristian untuk bertekad tidak akan mengulangi lagi tuntutan yang sama, jika itu dapat dilakukan nescaya ia memberi kelegaan kepada semua pihak.

Dalam pada itu, sepanjang kekalutan isu ini berlangsung sehinggalah Biskop terbabit meminta maaf, peliknya langsung tak kedengaran sebarang kenyataan bantahan pucuk pimpinan PAS seolah-olah pada mereka kontroversi yang dicetuskan oleh Duta Vatican City itu perkara biasa.

Barangkali kerana isu kalimah Allah S.W.T turut melibatkan tuntutan yang diperjuangkan oleh rakan sekedudukannya iaitu DAP, maka sebab itulah PAS mengambil sikap berdiam diri dan lebih selesa membicarakan isu lain bagi mengalih perhatian ramai.

Bila diingatkan kembali sikap flip-flop PAS dalam isu kalimah Allah S.W.T maka fahamlah kita tiada peliknya bila mana PAS menjadi kura-kura yang menyorokkan mukanya kerana PAS selaku sebahagian dari PR pernah bersetuju sebulat suara untuk membenarkan kesucian kalimah Allah S.W.T tergadai dalam kitab Bible.

Malah ramai antara kita pastinya tidak lupa bila mana Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat sendiri pernah beriya-iya menyokongnya dan tanpa segan silu menyifatkan isu kalimah Allah S.W.T untuk kegunaan bukan Islam (Kristian) adalah seumpama satu bentuk dakwah.

Dari konteks tersebut, jelaslah wujud keselarian pemikiran antara PAS dan Vatican City, walau pimpinan masing-masing berbeza anutan agamanya tapi kedua-duanya seia sekata berkongsi pemikiran yang sama dalam menyokong tuntutan DAP dan Gereja Kristian dalam isu ini.

Jika andaian ini tersasar, bukankah sewajarnya PAS secara terbuka mengisytiharkan menolak keputusan bersama PR berhubung kalimah Allah S.W.T?

@UMNOOnline - Duta Vatican City Minta Maaf Berhubung Isu Kalimah Allah

Posted: 16 Jul 2013 07:46 PM PDT


KUALA LUMPUR, 16 Julai – Duta Vatican City ke Malaysia Biskop Joseph Marino hari ini meminta maaf kepada rakyat Malaysia atas salah faham dan rasa kurang senang yang timbul susulan kenyataannya mengenai penggunaan kalimah Allah.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata duta itu menjelaskan tidak berniat untuk mencampuri hal ehwal dalaman Malaysia.

Marino dipanggil ke Wisma Putra pada 12 tengah hari tadi, kata Anifah dalam kenyataan di sini.

Duta itu dilapor menyokong kempen gereja tempatan untuk menggunakan kalimah 'Allah' sebagai rujukan kepada 'God' dalam kalangan penganut Kristian.

Sokongan terbuka Marino itu menimbulkan rasa kurang senang beberapa pertubuhan Islam yang menyifatkan perbuatan berkenaan sebagai tidak sensitive serta menyinggung perasaan umat Islam dan rakyat Malaysia.

Pada pertemuan itu, Anifah menjelaskan kepada duta berkenaan bahawa kenyataannya telah menimbulkan kontroversi dan mencetuskan bantahan keras daripada orang ramai.

"Biskop Marino dinasihati supaya peka dengan sensitiviti agama di negara tuan rumah dan isu yang diulasnya itu masih pada peringkat Mahkamah Rayuan.

"Dalam hal ini Biskop Marino diminta berpegang kepada prinsip asas amalan diplomatik dan tidak campur tangan hal ehwal dalaman negara tuan rumah," katanya.

Susulan pertemuan itu kedua-dua pihak bersetuju untuk bekerjasama lebih rapat bagi memperkukuhkan hubungan dua hala antara Malaysia dan Holy See selain menggalakkan hubungan lebih akrab dalam kalangan semua agama, kata kenyataan tersebut.

Sent from my iPhone

Dr Hassan Ali Pelawa Ahli PAS Sertai NGO Islam Bantah Vatican

Posted: 16 Jul 2013 07:24 PM PDT


#PRKKualaBesut : Fitnah PAS BN Rampas Tanah Kg Tok Saboh Semalam Dijawab - Terengganu Today

Posted: 16 Jul 2013 03:38 AM PDT

5Kerajaan BN yang hendak membina rumah flat perumahan rakyat setinggi empat tingkat yang dilakukan pecah tanah oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin pada 13 Julai lalu pun difitnah dengan isu-isu yang diputar belitkan oleh Pas.

Flat tersebut mengandungi 72 unit rumah berharga RM10.35 juta di Kampung Kandang Lembu,Tok Saboh telah mula difitnah oleh Pas dengan isu kononnya menzalimi rakyat. 

Kerajaan tidak dapat melakukan kerja-kerja pembinaan flat empat tingkat untuk perpindahan rakyat dari Kampung Pangkalan Atap Kuala Besut yang dilanda ombak, berikutan rentahan haram dan binaan bangunan di atas tanah kerajaan oleh seorang dua itu.


Mereka yang terbabit itu sebenarnya melanggar undang-undang "Rentahan Haram" di tanah kawasan Bangsal Lembu Kampong Tok Saboh, Mukim Kuala Besut, Daerah Besut. Kesalahan yang mereka lakukan ialah di bawah Seksyen 425, Kanun Tanah Negara iaitu'MENDIRIKAN BANGUNAN DI ATAS TANAH KERAJAAN'.

Sebagaimana yang disebut di dalam notis itu kesalahan mendirikan bangunan di atas kerajaan, jika disabitkan kesalahannya boleh dikenakan denda tidak melebihi RM10 ribu atau dihukum penjara bagi satu jangka masa tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali atau tindakan juga boleh diambil di bawah Seksyen 426 1 (C) di bawah akta yang sama iaitu tanpa waran memusnahkan, membinasa atau memindahkan mana-mana bangunan atau mengambilmilik mana mana tanah sebagai perlanggaran terhadapnya.

 
Jadi, selagi mereka tidak meninggalkan rentahan haram di tanah milik kerajaan itu, selagi itu flat untuk rakyat tidak dapat dibina dan menyusahkan penduduk-penduduk yang sedang menunggu untuk berpindah ke flat itu dari kawasan pantai yang dilanda ombak.

 
Oleh itu pihak Pejabat Tanah telah menghantar beberapa kali notis kepada yang membuat rentahan haram itu tetapi mereka tidak menghiraukan notis tersebut. (sila lihat lampiran notis kepada Encik Rosli Jaafar bertarikh 8 Februari 2012 dan juga Encik Ramli Jaafar bertarikh 15 Julai 2012).

 
Pejabat Tanah2Namun notis itu tidak dihiraukan,termasuk yang ditampal di bangunan haram yang di bina di atas tanah kerajaan itu.

 
Penolong Pegawai Tanah (Kanan) Besut, Encik Mohd Noor Azahar berkata, pihak Pejabat Tanah Besut pada 4 Oktober 2012 terpaksa bertindak mengikut undang-undang Seksyen 426 berkenaan iaitu memindahkan mana-mana bangunan atau mengambil milik mana mana tanah sebagai perlanggaran terhadapnya.

 
Katanya kalau tidak berbuat demikian, pembinaan awal tapak flat tidak dapat dijalankan dan penduduk mangsa ombak besar di Pengkalan Atap akan terus berada dalam keadaan bahaya.

 

Semasa Pas memeritah (1999-2004) juga didapati banyak rumah atau bangunan yang dibina ditanah kerajaan secara rentahan haram telah dirobohkan untuk keperluan kerajaan semasa itu kerana ia adalah prosedur biasa Pejabat Tanah dan pihak berkuasa.

 

4


http://terengganutoday.com/politik/kuala-besut-bn-tidak-rampas-tanah-untuk-bina-flet-perumahan-rakyat


Sent from my iPhone

Akta Hasutan boleh diguna terhadap pasangan Alvin Vivian... | Agenda Daily

Posted: 16 Jul 2013 03:32 AM PDT

gani-patail 

Apa yang diberitahu oleh Peguam Negara Tan Sri Gani Patail Selasa mungkin akan mengundang rasa gerun mereka yang gatal tangan nak persenda agama orang lain dan lain-lain yang menyentuh sensitiviti seumpamanya.


Pasangan yang bikin sensasi menerusi blog porno mereka Alvin Tan dan Vivian Lee jangan ingat mereka hanya boleh didakwa di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia saja kerana isu 'selamat menyambut Rahadhan bak kut teh'.

Menjawab soalan wartawan semasa sidang akhbar selepas satu majlis di Bangi,Gani mengesahkan Akta Hasutan boleh digunakan untuk siasat dan dakwa mereka.

Katanya pertimbangan akan dibuat untuk tujuan berkenaan.

Hukuman dibawah Akta Hasutan adalah lebih berat dibandingkan dengan bawa Akta Komunikasi dan Multimedia.

Menurut Gani pasangan Alvin dan Vivian boleh didakwa serentak dibawah dua akta berkenaan.

Beliau diminta mengulas cadangan Menteri Komunikasi dan Multimedia DS Shabery Cheek bahawa mereka harus didakwa dibawah Akta Hasutan.-16/7/2013


http://www.agendadaily.com/Muka-Hadapan/akta-hasutan-boleh-diguna-terhadap-pasangan-alvin-vivian.html


Sent from my iPhone

Pas candidate is a former drug addict ? #PRKKualaBesut

Posted: 16 Jul 2013 01:01 AM PDT

Kuala Besut By-Election: Is it true that PAS candidate is a former drug addict?

Locals in Kuala Besut are talking about the fact that PAS candidate for Kuala Besut constituency Endut @ Azlan Yusof had dabbled in drug abuse not so long ago.

Even though its already in the past, similar to his history of joining UMNO, however it is still an issue that will affect the local community. Furthermore, in terms of the by-election, national issues do not have a big impact on the local community.

No one wants to be represented by an individual who has a drug addiction problem. We all know that drug addicts are not easily rehabilitated, it takes months or years for them trylt to be considered as sober.

We hope that Azlan can give an explanation about this matter. It is because there are documented evidence that Azlan once failed his urine test. Before this becomes a political issue, we should address this issue first rather than defending it later.

We are human beings and human beings make mistakes, this also applies to Azlan.

Even so, it is not wrong for anyone to ask about the matter. Azlan needs to come out clean about the issue. If Azlan is truly sincere in his statement, we are sure that he will get votes for his sincerity.

Things like this is important to improve Azlan's image and we see that it has been marred by the interview video that he will hire someone else to execute his responsibilities as a representative of Kuala Besut by-election.

We considered this as a hint for Azlan to help him in his campaign. Personal attacks from his political enemies will be futile if he give an explaination first.

If he let this issue pass by, PAS will lose more votes in this election compared to what they have in the 13th general election.

From :http://negarapakatanrakyat.blogspot.com/2013/07/benarkah-calon-pas-pernah-hisap-dadah.html

PenangWasabi

Posted: 16 Jul 2013 09:30 PM PDT

PenangWasabi


Sikap 'acuh tak acuh' Guan Eng terus dipersoal?

Posted: 16 Jul 2013 07:57 PM PDT


Sikap 'acuh tak acuh' serta keangkuhan yang ditonjolkan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng terhadap pemecatan ahli-ahli parti itu menunjukkan parti itu sebenarnya tidak demokrasi.

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teratai, Jenice Lee mendakwa, Guan Eng mungkin terlibat dalam pemecatannya tanpa benar-benar mengikut prosedur yang betul kerana pemimpin itu langsung 'tidak kisah' untuk menyiasat dakwaan-dakwaan yang sengaja menjatuhkan Jenice.

Jelas Jenice, beliau telah difitnah dengan tuduhan-tuduhan tidak berasas dan bukti sahih seperti salah guna kuasa dan rasuah namun sehingga hari ini DAP 'tidak berjaya' membuat pendedahan berhubung tuduhan-tuduhan itu.

"Saya telah bersama DAP lebih 13 tahun, seluruh jiwa, wang serta masa saya berikan kepada parti ini. Namun saya kecewa kerana hampir kesemua yang dipamerkan, slogan hebat serta sikap prihatin itu seolah-olah cakap-cakap kosong.

"Guan Eng selama ini telah menggambarkan beliau sebagai pemimpin yang hebat dan prihatin, sanggup pula mendiamkan diri. Selama ini apabila 11 ahli DAP Pandan dan Ampang dipecat tanpa mengikut perlembagaan, beliau hanya mendiamkan diri. Adakah beliau juga 'bersubahat' dengan pemecatan ini," katanya kepada pemberita di hadapan lobi Ibu Pejabat DAP Malaysia di sini hari ini.


Pada 20 April lalu, Jenice yang ketika itu merupakan Setiausaha Publisiti Selangor telah dimaklumkan melalui pihak media bahawa keahliannya telah dilucutkan oleh Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC).

Ekoran daripada itu, Jenice atau nama sebenarnya Lee Ying Ha telah memfailkan saman terhadap DAP di Mahkamah Tinggi di sini bagi memohon perisytiharan supaya keahliannya dalam parti itu dikembalikan.

Sejurus kejadian itu, seramai 11 ahli DAP yang juga penyokong Jenice pula dipecat pada bulan lepas tanpa diberikan surat tunjuk sebab termasuk peluang untuk dibicarakan terlebih dahulu mengikut lunas-lunas perlembagaan parti.

Menurut Jenice, kepemimpinan tertinggi yang diterajui oleh Guan Eng tidak menyerlahkan prinsip parti seperti yang diuar-uarkan kepada masyarakat umum memandangkan ahli parti itu sendiri dianiaya sesuka hati.

"Apa salah saya? Apa salah penyokong-penyokong saya? Kami bersama parti ini kerana percaya dengan prinsip demokrasi dan ketelusan yang diperjuangkan oleh parti. Mengapa hanya kerana segelintir pemimpin yang mempunyai agenda tersendiri, kami menjadi mangsa?

"Saya tidak akan berhenti sehingga mendapat pengadilan," tegasnya.

Penang Wasabi..

Alvin Tan Dan Vivian Lee Hina Islam: Jangan Setakat Ambil Kenyataan?

Posted: 16 Jul 2013 07:41 PM PDT


Untuk makluman semua, bagi kes-kes melibatkan penyalahgunaan Internet dan media sosial ini, bidang kuasa menyiasat adalah terletak dibawah Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia (SKMM). Soal tangkapan dan penguatkuasan selepas siasatan akan dijalankan oleh polis dan proses pendakwaan seperti biasa akan dijalankan oleh Jabatan Peguam Negara.

Dalam soal penghinaan ke atas agama Islam melibatkan beruk Alvin Tan dan Vivian Lee baru-baru ini, penulis tidak begitu bimbang dengan pihak pertama dan kedua, penulis sedikit bimbang dengan pihak yang ketiga.

Justifikasi berkata demikian setelah melihat beberapa kes sebelum ini melibatkan pasangan tersebut yang berakhir tanpa apa-apa tindakan dalam bentuk pendakwaan, antaranya kerana mengeluarkan rakaman lucah aksi seks sendiri.

Penulis tidak pasti kesalahannya dimana, adakah pada undang-undang kita sedia ada yang tidak cukup untuk menyabitkan pasangan tersebut dengan dakwaan membuat filem lucah atau ada alasan tertentu dari pejabat Peguam Negara sehingga menyebabkan pendakwaan tidak diteruskan seperti sudah tarik balik video, minta maaf dan sebagainya.

Ini perlu dijelaskan oleh pihak terbabit kerana setakat tarik balik atau minta maaf sahaja tidak cukup, apatah lagi di zaman Internet dimana segala yang ditarik balik boleh disimpan dan dikeluarkan semula pada bila-bila masa.

Bercakap tentang video lucah kedua beruk ini yang pernah menggoncang negara satu masa dulu,memang rakaman itu dilakukan di negara luar (Singapura), tapi sebagai rakyat Malaysia, 2ekor ini masih tertakluk kepada undang-undang negara ini dan Singapura sendiri pun setakat yangpenulis tahu, begitu ketat kawalannya ke atas Internet sehingga mencetus perasaan tidak puas hatidikalangan rakyat sendiri.

Takkanlah tidak ada ruang langsung untuk pihak berkuasa negara kita mengambil tindakan, apatah lagi pasangan beruk tersebut bergerak bebas keluar masuk dalam negara ini seolah-olah tidak melakukan apa-apa. Kalau tidak ada kuasa langsung, kenapa dalam kes itu (video lucah), mereka dipanggil memberi keterangan?

Setakat nak mengesahkan dimana rakaman tersebut dibuat dan dimuat turun, penulis rasa SKMM sudah boleh mengesan dengan lebih awal lagi, tak payah panggil pun tidak mengapa.

Kebimbangan kita, dalam kes terbaru membabitkan pasangan terbabit kerana menghina Islam ini pun, perkara sama akan berulang. Jika itu berlaku, yang akan dapat kesan kemarahan rakyat bukan pihak terbabit, tapi kerajaan.

Penulis harap semua pihak berkenaan dapat peka dengan perkembangan tidak sihat yang sedang menular di kalangan anak muda kita dan mengambil tindakan yang sewajarnya sebelum keadaan menjadi lebih parah.

Walaupun mungkin tidak diwajibkan dalam undang-undang, Jabatan Peguam Negara mesti menjelaskan kepada rakyat kenapa proses pendakwaan tidak diteruskan dalam kes-kes berkaitan kepentingan awam seperti ini. Samalah halnya bila Peguam Negara membalas kenyataan Dr. Khir Toyo berhubung pendakwaan dalam kes rasuahnya, itupun tidak ada keperluan undang-undang tapi boleh dibuat.

Persoalannya, kenapa tidak dalam hal-hal macam ini?

Penang Wasabi..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan