Selasa, 7 Mei 2013

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


dollah yankee

Posted: 07 May 2013 09:22 PM PDT

dollah yankee


It's ok, Tan Sri IGP is my friend

Posted: 07 May 2013 03:48 AM PDT


 
 
dollah yankee -
Here in Malaysia .. the most important thing is WHOM YOU KNOW?

RAKYAT MARHAEN

Posted: 07 May 2013 09:20 PM PDT

RAKYAT MARHAEN


Sidang Media Pemuda PAS Terengganu Anak Muda Menang PRU13 Part2

Posted: 07 May 2013 06:11 PM PDT

Sidang Media Pemuda PAS Terengganu Anak Muda Menang PRU13 Part1

Posted: 07 May 2013 06:11 PM PDT

TGNA: Terima Kasih Rakyat Kelantan

Posted: 07 May 2013 06:09 PM PDT

505: Kita Berjuang Bukan Untuk Jawatan

Posted: 07 May 2013 06:08 PM PDT

505: Najib Mesti Berundur

Posted: 07 May 2013 09:48 AM PDT

505: Jauhkan diri daripada perangkap perkauman, kata rakan Melayu DAP kepada pihak berkuasa

Posted: 07 May 2013 09:09 AM PDT

KUALA LUMPUR, 7 Mei — Rakan Melayu DAP mengecam tindakan pemerintah Barisan Nasional (BN) yang menyalahkan masyarakat Cina ekoran keputusan buruk mereka dalam pilihan raya umum, langkah bertujuan untuk mewujudkan jurang antara kaum di Malaysia.
PAS hari ini menggesa pihak berkuasa supaya berhenti memerangkap rakyat Malaysia daripada mencetuskan provokasi perkauman selepas akhbar Utusan Malaysia menerbitkan artikel perkauman "Apa lagi Cina mahu" di muka hadapan hari ini.
"PAS menggesa pihak berkuasa segera melaksanakan tanggungjawab mereka untuk melindungi rakyat daripada provokasi daripada golongan-golongan yang tidak bertanggungjawab yang sengaja mengapi-apikan api perkauman," kata setiausaha agung parti Islam tersebut, Datuk Mustafa Ali dalam satu kenyataan media hari ini.
Mustafa berkata keputusan pada pilihan raya Ahad lalu adalah penolakkan daripada semua masyarakat terhadap BN, dimana mereka kehilangan undi popular buat kali pertama sejak mencapai Kemerdekaan 56 tahun lalu.
Hanya mereka yang tidak bertanggungjawab melihat tersebut penolakan daripada sudut kaum, kata Mustafa, mengulangi pendirian yang dinyatakan oleh naib presiden, Datuk Mahfuz Omar sebelum pilihan raya 5 Mei lalu yang berjanji melindungi semua rakyat Malaysia daripada sebarang provokasi kaum yang mungkin berlaku selepas pilihan raya yang berakhir baru-baru ini.
Mahfuz menuduh Tun Dr Mahathir Mohamad pada 13 April lalu sebagai seorang arkitek persengketaan kaum dengan menggalakkan politik ketakutan melalui tulisan blognya.
Naib pesiden PKR, Nurul Izzah Anwar (gambar) juga menyatakan kemarahan beliau di Twitter.
"Saya terkejut membaca muka hadapan Utusan. Saya berdiri dengan semua rakyat Malaysia lain yang menentang provokasi berbentuk perkauman!" katanya dalam akaun Twitter @ n_izzah.
Ekoran tulisan akhbar tersebut, ia telah mencetuskan kemarahan di alam maya serta menuduh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak cuba mengalih pandangan terhadap kritikan ke atas akhbar milik Umno tersebut, sebaliknya mendakwa parti dominan masyarakat Cina, DAP telah mengelirukan masyarakat tersebut dengan mengatakan undi kepada mereka akan membawa perubahan kerajaan.
"Kamu menyalahkan Utusan tetapi kamu tidak bertanya tentang akhbar Cina," kata Najib pada sidang akhbar apabila ditanya bagaimana mahu mencapai perpaduan nasional jika Utusan berterusan memainkan isu perkauman.
Read More / Baca Lagi >>

505: Ya Tuhan! Apakah yang orang Cina lakukan?

Posted: 07 May 2013 08:59 AM PDT

Oleh Daniel Teoh Tzu Yong
SEJURUS selepas mengetahui bahawa Barisan Nasional (BN) memperoleh bilangan kerusi yang cukup untuk membentuk kerajaan, Najib Razak telah memberi analisis ringkas beliau terhadap keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13). Ia cukup senang: tsunami Cina.
Mungkin ini kerana penasihat beliau merasakan dua perkataan ini mampu mengekalkan beliau sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia. Kebetulan pula, DAP mendapat keputusan yang paling cemerlang dalam sejarah parti itu dan kini menjadi parti pembangkang terbesar dalam Parlimen.
Kita sedia maklum dengan tanggapan BN terhadap DAP: parti Cina chauvinis yang sentiasa mengkritik kerajaan (Melayu) di samping hanya mengangkat agenda Cina seperti pendidikan sekolah Cina.
Maka dengan dua perkataan itu, Najib berharap mendapat anggukan setuju dan sokongan orang Melayu umumnya, dan ini bertujuan untuk mematahkan sebarang cabaran daripada dalam parti beliau sendiri. Beliau turut disokong Presiden MCA, Dr Chua Soi Lek yang memberi komen bahawa kini Malaysia mempunyai sistem dua-kaum (two-race system).
Penulis tidak mampu memberi pencerahan terhadap apa yang berlaku semalam, daripada segi pendakwaan amalan penipuan undi, atau kembalinya undi Melayu ke pangkuan BN. Sudah pasti topik ini menjadi bualan penganalisis dan pakar sains politik pada hari-hari akan datang.
Ramai kawan penulis yang berbangsa Cina kecewa dan marah selepas mendapat keputusan. Mereka begitu terkilan dengan komen 'tsunami pengundi Cina'. Bangsa penulis dijadikan senjata oleh Najib dan ini sedikit sebanyak menimbulkan kerisauan dan ketakutan.
Jadi amatlah sesuai rasanya tajuk cerita ini. Apa yang orang Cina telah lakukan?
Dr Mahathir pernah memuji kaum Cina sebagai lebih pragmatik dan praktikal. Penulis berterima kasih kepada Tun atas pujian itu dan akan cuba menjelaskan trend mengundi pengundi Cina, terutamanya yang muda.
Read More / Baca Lagi >>

505: Kemenangan PR bukan ‘tsunami kaum Cina’, tapi ‘tsunami rakyat Malaysia’

Posted: 07 May 2013 08:57 AM PDT


KUALA LUMPUR, 7 MEI: Kejayaan Pakatan Rakyat (PR) menambah kerusi Parlimen daripada 82 kepada 89 dan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) daripada 197 kepada 230 pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) dianggap "tsunami rakyat Malaysia" bukannya "tsunami kaum Cina".
Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang, berkata kejayaan PR itu harus mendapat pujian kerana Barisan Nasional (BN) membelanjakan berjuta-juta Ringgit untuk makan malam percuma, hadiah dan mencetak penipuan dan pembohongan di dada akhbar perdana bagi menyebarkan politik jijik dan tercela.
Katanya, DAP juga mengutuk keras kenyataan tidak tepat Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menghenai 'Sistem Dua Kaum' dan Tsunami Kaum Cina'.
"Walaupun PR belum mencapai matlamat untuk memenangi majoriti kerusi Parlimen untuk membentuk kerajaan seterusnya di Putrajaya, tidak dinafikan bahawa kita berjaya melakukan suatu perkara besar pada PRU-13.
"PR memenangi kerusi di kawasan yang sebelumnya dianggap kubu kuat BN dan menewaskan ramai orang kuat BN di kawasan majoriti Melayu," katanya dalam kenyataan, semalam.
PAS memenangi kerusi Parlimen Kuala Terengganu (89% Malayu) dengan majoriti meningkat iaitu 10,785 undi berbanding 2,631 ketika pilihan raya kecil 2009. PKR juga memenangi Parlimen Alor Setar (61% Melayu) dengan majoriti 1,873 dengan menewaskan bekas Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Chor Chee Heung, di Lumut (51% Melayu), PKR menang dengan majoriti besar 8,168 undi berbanding hanya 298 undi pada 2008 dengan menewaskan bekas Menteri Pengakutan, Kong Cho Ha.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar Q&A session: I would concede defeat if ...

Posted: 07 May 2013 08:52 AM PDT

Say NO to Racism

Posted: 07 May 2013 08:48 AM PDT

505: Mahathir kata dia tak sangka Najib lebih teruk dari Pak Lah...

Posted: 07 May 2013 08:47 AM PDT

Saya harap kali ini BN akan peroleh lebih banyak Kerusi kali ini berbanding tahun 2008.. saya agak terkejut dan kecewa bila mendapati BN memperolehi lebih kurang kerusi kali ini kata Tun Mahathir..

Menurut Tun Mahathir, beliau tidak menjangkakan biarpun setelah menukarkan pemimpin dari Tun Abdullah Ahmad Badawi kepada Datuk Seri Najib Tun Razak keputusan yang diterima oleh BN lebih teruk kali ini..

Politik perkauman: Pihak berkuasa diminta laksana tanggungjawab

Posted: 07 May 2013 08:45 AM PDT


(Laporan muka depan Utusan hari ini)

KUALA LUMPUR: PAS mengingatkan semua pihak pengamal politik dan terutamanya media untuk tidak membuat kenyataan beremosi kaum yang boleh menimbulkan kegelisahan antara kaum.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dalam kenytaaannya berkata, tiada siapa yang patut menuding jari pada mana-mana kaum semata-mata mereka tidak berpuas hati dengan keputusan PRU13.

"PAS menggesa pihak berkuasa segera melaksanakan tanggungjawab mereka untuk melindungi rakyat daripada provokasi daripada golongan-golongan yang tidak bertanggungjawab yang sengaja mengapi-apikan api perkauman," kata Mustafa dalam kenyataannya.

Hari ini akhbar Umno Utusan Malaysia menyiarkan laporan muka depan dengan tajuk 'Apa lagi Cina mahu' manakala semalam Datuk Seri Najib dalam kenyataannya berkata, pilihan raya kali ini 'tsunami Cina'.
Read More / Baca Lagi >>

Don't use the Chinese to cover up fraud:Anwar starts 'fierce movement to protest stolen GE'

Posted: 07 May 2013 08:43 AM PDT

PETALING JAYA - Anwar Ibrahim vowed to fight on, repudiating the results of Malaysia's 13th general elections by launching a first-step wear-black campaign to protest the widespread electoral fraud his Pakatan Rakyat coalition has accused Prime Minister Najib Razak of perpetrating in cahoots with the controversial Election Commission.
Don't use the Chinese to cover up fraud:Anwar starts 'fierce movement to protest stolen GE'"This woud be the beginning of a fierce movement to rid the country of electoral malpractices and fraud for there is no opportunity for renewal," Anwar told a packed press conference on Tuesday, two days after the Umno-BN claimed a victory of 133-seats in Malaysia's 222-seat federal Parliament.
"If it was a free and fair election and if the rakyat (people) had decided to choose BN, then I would concede (defeat). In a faulty fraudulent election where we have evidence to support, I now will continue the fight to defend all Malaysians."
The 64-year-old Anwar will kick off the PR fight-back to regain an electoral victory they insist was "stolen" from them at a mammoth rally planned for Wednesday at 8.30pm at the Kelana Jaya stadium in Selangor. Anwar told supporters to attend wearing black clothing or black insignia to symbolize their protest against polls cheating.
He also announced his PKR party would form an elections tribunal, to be led by strategy director Rafizi Ramli, and which would work together with similar units set up by coalition partners DAP and PAS as well as clean polls monitor Bersih.
New focus?
Anwar, who has yet to accept the post of Opposition Leader, appears to be focusing on the 'Tolak Penipuan PRU13' (Reject the Fraudulent GE13) movement. He is the adviser of the PKR party as well as de-facto head of the Pakatan coalition made up of PKR, PAS and DAP.
Despite DAP and PAS urging him to re-assume the post of Opposition Leader, insiders believe he may decline so as to give the coalition's battle against the Umno-BN new impetus.
Anwar certainly minced no words at the press conference. Indeed, he does not appear to have lost any of his sizzle despite failing to wrest the federal government in an election marked by controversy and fraud accusations.
According to Anwar, who is the PKR adviser, the Pakatan was now in "the process" of accumulating and putting together evidence and may take legal action against the EC and BN. There are at least 29 to 30-odd seats where there was clear cheating, he claims.
Read More / Baca Lagi >>

505: Anwar tetap komited tuntut pilihan raya adil, bersih

Posted: 07 May 2013 08:42 AM PDT

PETALING JAYA - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan akan terus bersama rakyat untuk memastikan pilihan raya dilaksana secara adil dan bersih walaupun Pakatan Rakyat (PR) gagal membentuk kerajaan menerusi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Menurutnya, isu 'undur' akan dimainkan oleh pengikut Barisan Nasional (BN) apabila Pakatan Rakyat (PR) tidak berjaya mengambil alih kerajaan pusat.

"Apabila rakyat memang memilih BN, kemudian baru saya pertimbangkan (untuk undur) tetapi sekarang ini kita lihat banyak penipuan dan kita ada bukti untuk menyokong dakwaan kita itu.

"Saya tahu perkara ini akan dipermainkan oleh konco-konco Umno-BN bahawa saya pernah berkata saya akan undur sebaik sahaja rakyat memutuskan dalam pilihan raya yang bersih dan adil," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR, di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Anwar yang juga Ketua Umum PKR mendakwa pilihan raya umum yang berlangsung pada Ahad lalu, dipenuhi dengan penipuan dan penyelewengan yang dilakukan BN.

"Pilihan raya ini adalah untuk warganegara Malaysia bukan untuk rakyat asing.
Read More / Baca Lagi >>

Polis Tangkap Rakyat Sendiri, Tapi Biar Warga Asing Berleluasa?

Posted: 07 May 2013 08:40 AM PDT


KLANG 7 MEI : Polis tidak seharusnya menahan lima orang penduduk di Klang berhubung insiden penahanan dua bas dipercayai membawa warga asing di Pandamaran, Klang ketika Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) baru-baru ini.
20130507_163951Ajen pilihan raya bagi Ahli Parlimen Klang, Sarajun Hoda Abdul Hassan berkata, kelima-lima individu berkenaan bukan penjenayah dan menimbulkan kekacauan tetapi membantu menahan warga asing yang dipercayai dihantar secara beramai-ramai untuk mengundi di Klang.
"Mereka di Pandamaran ini sebenarnya tolong mencegah penyelewengan dan salah laku pada PRU-13, mereka bukan penjenayah, tapi bila mereka mengesyaki wujudnya ada pendatang asing, mereka akan halang.
"Dan mereka tidak menghalang pengundi yang betul-betul berdaftar untuk mengundi," jelas beliau dalam satu sidang media hari ini.
Dakwanya, polis memaklumkan akan menahan 150 hingga ke 200 orang suspek lagi bagi membantu siasatan.
Sebelum ini, Charles Santiago yang kini Ahli Parlimen Klang pernah memfailkan aduan sebanyak empat kali kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengenai pengundi hantu, pemindahan pengundi keluar dan masuk ke Klang tetapi tiada maklumbalas sehingga PRU-13 berakhir.
Read More / Baca Lagi >>

Tsunami Cina: Najib tidak bertanggungjawab guna istilah perkauman

Posted: 07 May 2013 08:39 AM PDT

tamrin_ghafarKUALA LUMPUR 7MEI: Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang menggunakan istilah 'Tsunami Cina' diselar sebagai tidak bertanggungjawab kerana menggunakan sentimen politik perkauman, kata Tamrin Tun Ghafar.
Sebaliknya kata Tamrin, Najib dan para pemimpin Umno BN sepatutnya menerima keputusan itu dengan hati yang terbuka dan bukan mengeluarkan kenyataan kesat yang menganggap masyarakat Cina tidak tahu membalas budi.
"Umno BN mesti faham, majoriti pengundi Cina menolak mereka bukan kerana membenci Melayu, tetapi mereka benci penyelewengan kuasa, rasuah, amalan nepotisme yang mengayakan kroni sahaja.
"Tetapi faktor ini gagal dihayati oleh Umno BN malah mereka terus meniup api perkauman dan menunjukkan perasaan benci yang tebal terhadap pengundi Cina seperti yang berlaku dalam kempen pilihanraya lalu," ujarnya pada kenyataan.
Tamrin berkata, istilah perkauman Najib itu juga menunjukkan bahawa konsep 1 Malaysia yang dilaungkan hanya retorik semata-mata tanpa menghormati perasaan pengundi Cina yang juga pernah membantu kemenangan Umno BN dalam PRU yang sebelumnya.
Read More / Baca Lagi >>

505: Tarik balik 'Apa lagi Cina mahu' – Ah Hee

Posted: 07 May 2013 08:38 AM PDT


PULAU PINANG: Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Pulau Pinang, Quak Ah Hee mendesak akhbar Utusan Malaysia menarik balik tajuk muka depan hari ini 'Apa lagi Cina mahu' .
 
Katanya, tajuk itu nampak kasar dan tidak sewajarnya dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi.

"Utusan Malaysia kena tarik balik tajuk yang tertera di muka depan akhbar berkenaan, bunyinya menyinggung peraaan orang Cina," katanya.

Beliau turut mengulas kenyataan bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam bahawa masyarakat Cina begitu rasis apabila tidak memberikan undi kepadanya di Parlimen Bukit Katil menyebabkan beliau tewas kepada calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Shamsul Iskandar dengan majoriti 5,447 undi.
Read More / Baca Lagi >>

505: Kesatuan wartawan kecewa, cela Utusan

Posted: 07 May 2013 08:37 AM PDT 
Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJM) hari ini meluahkan perasaan kecewa dan mencela Utusan Malaysia kerana memuatkan laporan berhubung sokongan Cina dalam pilihan raya umum yang disifatkan provokatif dan memesongkan pembaca.

Dalam kenyataannya hari ini, sekretariat kesatuan itu berkata, akhbar Umno itu tidak harus menyiarkan laporan sebegitu, yang disifatkan perkauman dan cuba menghasut ketegangan antara kaum.

NUJM merujuk kepada laporan muka depan dengan judul "Apa Lagi Cina Mahu?" yang antaranya menyebut, pelbagai pihak menyifatkan apa yang berlaku dalam pilihan raya umum kali ini sebagai pengkhianatan orang Cina dan tidak boleh dimaafkan.

azlan"Sebagai sebuah akhbar Melayu arus perdana, Utusan Malaysia tidak harusnya memainkan isu perkauman dan cuba menghasut ketegangan antara kaum," menurut kenyataan itu.

"Seperti yang kita semua tahu, Umno yang manipulasikan Utusan Malaysia di belakang tabir."

"Tapi ia bukannya akhbar parti yang hanya kepada ahli-ahli Umno, ia tidak patut dipergunakan sebagai senjata atau bahan propaganda parti politik untuk menyerang lawan politik."

NUJM juga berkata, Utusan menyembunyikan agenda di sebaliknya dan tidak menjunjung etika kewartawanan serta tidak neutral melaporkan isu berkenaan.

Sementara itu, menyentuh julukan "tsunami Cina" kepada pengundi Tiong Hua, badan wartawan itu berkata ia tidak tepat dan Utusan seolah mengungkit ketegangan dan menimbulkan kecurigaan serta mendalamkan salah faham kaum.
Read More / Baca Lagi >>

505: Polis menyiasat Utusan, dua penulis blog kerana menghasut

Posted: 07 May 2013 08:36 AM PDT


Tangkapan skrin entri Papagomo yang menghasut kebencian kaum.KUALA LUMPUR, 7 Mei — Polis sedang menyiasat Utusan Malaysia di atas dakwaan menghasut, beberapa jam selepas akhbar milik Umno itu membangkitkan kebencian dengan laporan muka hadapan yang menyalahkan masyarakat Cina di atas prestasi buruk Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya 2013.
Polis juga menahan dua penulis blog, Papa Gomo dan King Jason untuk soalsiasat.
"Satu laporan polis diterima berkenaan siaran Utusan Malaysia yang berbaur hasutan. Kes disiasat di bawah Sek 4(1)(c) Akta Hasutan 1948," tulis polis dalam akaun Twitter mereka, @PDRMsia.
Di bawah undang-undang ini, sesiapa yang didapti bersalah akan didenda tidak lebih dari RM1,000 bagi kesalahan pertama atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya sekali. Bagi kesalahan yang berulang, mereka yang didapati bersalah akan berhadapan dengan penjara maksimum tidak lebih dari lima tahun.
"PDRM tidak akan teragak2 utk memburu/menangkap mana2 pihak yg mencetuskan isu perkauman@ hasutan menerusi rangkaian media sosial , kata Ketua Polis Negara (KPN) dalam akaun Twitter rasmi polis.
Tan Sri Ismail Omar menambah, pilihan raya umum ke 13 yang dijalankan pada Ahad lalu "berjalan lancar tanpa insiden yang besar dan semua pihak menunjukkan kematangan melaksanakan demokrasi."
Read More / Baca Lagi >>

505: Kertas undi dari luar. Spr tipu lagi

Posted: 07 May 2013 08:29 AM PDT

Pakatan dedah penyelewengan PRU13

Posted: 07 May 2013 08:28 AM PDT

Anwar:Najib should take responsibility over Utusan headline

Posted: 07 May 2013 08:16 AM PDT

505: Bukti Penipuan UMNO PRU13 - 1 Bus Sarat Pengundi Hantu Di Parlimen Jerai.

Posted: 07 May 2013 08:14 AM PDT

505: "Fierce movement" to protest "stolen" GE13 - Anwar

Posted: 07 May 2013 02:16 AM PDT

505: Post of Opposition Leader not relevant now - Anwar

Posted: 07 May 2013 02:15 AM PDT

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

Posted: 07 May 2013 09:05 PM PDT

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Himpunan pelbagai bukti penipuan SPR (LM)

Posted: 07 May 2013 08:00 AM PDT

MEMBONGKAR PENIPUAN PRU-13
Himpunan video dan foto pelbagai salah-laku pihak SPR dan Umno/Barisan Nasional ketika Pilihan Raya Umum ke-13.

Pendedahan ini tak akan disiarkan mana2 Tv dan milik kerajaan. Anda nilai2, dan komen dengan berhemah. Mari kita sebarkan dan viralkan pendedahan ini di seluruh ruang maya. 

Melayu pun tak sokong melayu yg korup... (LM)

Posted: 07 May 2013 06:22 AM PDT

Selepas tamat PRU-13 yang penuh penyelewengan dan penipuan, Mahathir ni dok merepek dan meracau tak habis-habis membenci masyarakat Cina yang menolak Umno/BN.

Realiti di luar sana, masyarakat Cina, Melayu, India dan lain-lain telah bersatu menolak pentadbiran melayu korup dan penipu.Tidak timbul soal 'Cina tolak salam persahabatan Melayu'. 

Utusan disiasat, Mahathir terlepas, Najib pertahan (LM)

Posted: 07 May 2013 05:03 AM PDT

Polis menyiasat Utusan, dua penulis blog kerana menghasut

KUALA LUMPUR, 7 Mei — Polis sedang menyiasat Utusan Malaysia di atas dakwaan menghasut, beberapa jam selepas akhbar milik Umno itu membangkitkan kebencian dengan laporan muka hadapan yang menyalahkan masyarakat Cina di atas prestasi buruk Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya 2013.

Polis juga menahan dua penulis blog, Papa Gomo dan King Jason untuk soalsiasat. 

GoMalaysian

Posted: 07 May 2013 07:39 PM PDT

GoMalaysian


BN Sila Jawab Soalan Ini!!!

Posted: 07 May 2013 02:40 AM PDT

Soalan Mudah:

 

Kalau PRU13 disamakan Tsunami Politik Pengundi Cina seperti yang diwar-warkan oleh Najib?

 

1. Mengapa BN tidak dapat merampas balik Kerajaan Negeri Kelantan?

 

2. Mengapa begitu banyak kerusi Terengganu jatuh ke tangan PAS?

 

Tujuan mereka mengeluarkan kenyataan sebegini adalah mudah, untuk menakut-nakutkan pengundi Melayu supaya balik ke pangkuan BN.

 

 

Tukar Tiub

Posted: 07 May 2013 07:17 PM PDT

Tukar Tiub


MCA DAN SENTIMENT KECHINAAN

Posted: 07 May 2013 07:00 PM PDT
MERAYAKAN
KEMENANGAN 51 %

MCA Merajuk, Beri Laluan Isu 
Perkauman Dibakar

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menghidu sentimen perkauman yang seolah-olah telah disusun, menyeru kepada semua agar tidak terpedaya dengan sebarang permainan politik perkauman.

Ekoran daripada tindakan parti komponen Barisan Nasional yang memperjuang nasib kaum cina, MCA yang telah menolak semua lantikan kabinet di peringkat negeri dan nasional sebenarnya telah mengkhianati pengundi. Memang benar MCA telah ditolak oleh sebilangan besar pengundi di seluruh negara, namun ia bukan alasan untuk MCA menolak perlantikan menteri dan seharusnya ia satu pengkhianatan kepada pengundi BN.

SAMM melihat situasi ini agak pelik, berkemungkinan untuk memberi tekanan kepada masyarakat cina betapa tidak ada wakil cina dalam senarai menteri kabinet berakhir PRU13 yang menyaksikan pola pengundian cina memihak kepada Pakatan Rakyat. Dari satu sudut yang lain, SAMM lihat ia satu taktik berbaur ugutan dan isu perkauman selepas ini menjadi 'makanan' kepada pihak yang rasis begitu mudah untuk dibakar.

Sebagai kumpulan anak muda, SAMM tegaskan hasrat pemerintah untuk amal 'pecah-perintah' berskala besar, meletakkan melayu itu kerajaan dan cina itu pembangkang adalah satu kemunduran yang jelas. 

Edy Noor Reduan
Pengarah Propaganda
Solidariti Anak Muda Malaysia
---------

BERTEMU DI KELANA JAYA MALAM ESOK

Posted: 07 May 2013 08:07 AM PDTBERJUMPA 
DI STADIUM KELANA JAYA
malam esok jam 8:30 malam
8/5/13


--------

BACA INI DULU - TIDAK ADA PERUBAHAN

Posted: 07 May 2013 07:14 AM PDT


TIDAK PERUBAHAN 
TEMPAT MALAM ESOKAnwar tegas lagi, tolak keputusan PRU13


(Sidang media yang dibuat oleh PKR hari ini)

PETALING JAYA:  Anwar Ibrahim sekali lagi menegaskan hari ini penolakkan keputusan pilihan raya umum ke 13.

Dengan memperolehi 52 peratus undi popular jika dibanding Barisan Nasional (BN), dengan jumlah undi sebanyak 5,623,984 untuk seluruh negara, Pakatan Rakyat sebenarnya menjadi pilihan rakyat.

Anwar turut mengulangi Pakatan Rakyat menyifatkan pilihan raya ini penuh dengan penipuan
.PENGUMUMAN

HIMPUNAN 
SUARA RAKYAT - SUARA KERAMAT
MERAYAKAN 
KEMENANGAN 51% UNDI POPULAR

adalah dimaklumkan masih
di stadium kelana jaya


KITA BERTEMU
STADIUM KELANA JAYA
RABU MALAM
JAM 8:30 MALAM
8/5/13
-------

BERITA TERKINI - TER NOWWW

Posted: 07 May 2013 07:01 AM PDT
PENGUMUMAN

HIMPUNAN 
SUARA RAKYAT - SUARA KERAMAT
MERAYAKAN 
KEMENANGAN 51% UNDI POPULAR

adalah dimaklumkan TIDAK diubah
MASIH stadium kelana jayaKITA BERTEMU
DI STADIUM  KELANA JAYA
RABU MALAM
JAM 8:30 MALAM
8/5/13


-----

BERITA SEDIH UNTUK KITA SEMUA

Posted: 06 May 2013 09:39 PM PDT


BERITA SEDIH UNTUK KITA SEMUA
gambar dibawah dari syria
makam sahabat nabi telah dirosakkan

hujr ibn adi ialah sahabat nabi
makamnya  di luar kota damascus
kini telah digali kembali
oleh orang orang jahat
yang mengakui diri mereka sebagai pejuang islam
tidak diketahui mayatnya
telah dibawa ke mana

bani rasionalis
bani agamawan yang jujur
bani  pemikir
bani manusia
tidak melakukan kerja sejahat ini
atas nama apa pun
tidak atas agama
tidak atas nama bangsa

kuburan adalah tanda
kita yang hidup memberi penghormatan
pada yang telah wafat

kuburan di pengerang kita pertahankan
kuburan si jebat  di pertahankan
semua adalah ingatan kolektif kita bersama
ingatab yang mebina negara bangsa
yang menjadikan kita ini kita

makam hujar ibn adi ini
adalah ingatan kolektif untuk umat islam
adalah ingatan kolektif untuk umat manusia
adalah ingatan ketamadunan anak semua bangsa

MAKAM HUJR IBN ADI
DI ADRA
40 KILOMETER DARI DAMASCUS

"Hujr ibn'Adi was a pious companion of the Prophet (PBUH) and played a vital role in the correction of the Ummah."- AbulA'ala al-Maududi.


hujr ibn adi sahabat nabi yang penyokong ali ibn abi talib. hujr menentang kezaliman. hujar menentang penindasan.
hujr adalah kita yang bangun berjuang menentang sunnah al rasuah.
------------

MUHYIDDIN SEDANG BERSEDIA

Posted: 06 May 2013 09:00 PM PDTTUNGGU
DAN
NANTI 
WAYANG AKAN MULA
Kit Siang gesa Dr M nyatakan pendirian sama ada Najib perlu berundur atau tidakKUALA LUMPUR, 6 Mei — Selepas berakhir pilihan raya umum ke-13 semalam, Penasihat DAP Lim Kit Siang hari ini menggesa negarawan negara  Mahathir Mohamad menyatakan pendiriannya sama ada Datuk 
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... KAH KAH KAH.... kah kah kah..

kah kah kah... MUHYIDDIN SEDANG ASAH PARANG.... kah kah kah..

kah kah kah....TUNGGU MASA YANG  MOLEK.... kah kah kah..

woit.... HOT HOT HOT.... kah kah kah..

kah kah kah...PANAS PANAS PANAS.... kah kah kah

---------

KUMPUL DAN SUSUN KEMARAHAN

Posted: 06 May 2013 07:34 PM PDTKOMENTAR TUKAR TIUB
kumpulkan kemarahan
susun kemarahan
hanya kemarahan  yang tersusun
hanya kemarahan yang terarah 
yang boleh mengubah dunia

NOTA
datang ke stadium kelana jaya
rabu malam
8/5/13
jam 8:30 malam


MENCARUT KERANA MARAH

Cuba fikirkn cara mereka top up undi masa blackout..peti undi baru tk der masuk..ni pasti pegawai spr dh dibekalkan undi yg memihak kpd mereka dlm spender..blackout jer mereka pun garu butoh dn cipet pas tu kluar kan kertas tu masuk dlm peti undi..keputusan tk rasmi pr dh leading..letrik ader jer terus undi gerombolan bertambah..ader tempat pr menang tipis sbb tk cukup top up..setiap org pegawai pilihan raya 500 undi (yg butoh dn cipet besar) dn mungkin 800 undi (bg yg butoh dan cipet kecik) .

saper yg nk check mereka,sbb tngok muka masing nmpak suci jer..cuba fikir cara lain mcm mana lg cara nk bawa undi top up masuk melalui pegawai spr..tntg dakwat kekal tu dengar citer pegawai spr tlh ditipu oleh pembekal/saleman dkwat, biasalh penipu pn kena tipu jgk..bayangkanlah tahun ni keputusan rasmi lmbat kluar dn peratus pengundi mencecah 90% (kesedaran pengundi meningkat) tp semuanya sia2..rasa kecewa dan sakit hati yg amat sangat sbb di tipu..bukan kecik2 anak punya tipu ni bro tt.. on HIMPUNAN SUARA RAKYAT SUARA KERAMAT
Anonymous
on 5/7/13
 
 LAGI CONTOH TIPU
Pelik sungguh.. kertas undi keluar utk parlimen dgn dun pun boleh tak sama jumlah. Contoh Parlimen baling, keluar utk parlimen 83,127 tapi utk semua dun keluar 83,225. Awat kerani lupa nak bagi kertas undi parlimen ka... lebih 102 tu.. tak ka nak "top-up" sampai tak perasan.

 Jumlah tu mungkin sikit, kalau nak tipu mesti smart dan akan adakan 2 kertas undi. Cuba bayangkan kalau 102 tu ralat 2% dari semua undi palsu bermaksud ada 5,000 undi dah ditambah. Cukup untuk tumbang mana-maha dun. on SILA TANYA DIRI SENDIRI
----------

TURUN TURUN TURUN - STADIUM KELANA JAYA

Posted: 06 May 2013 07:30 PM PDT


HIMPUNAN
SUARA RAKYAT
SUARA KERAMAT
8/5/13
STADIUM KELANA JAYA
JAM 8:30 MALAM
TURUN TURUN TURUN
masanya telah tiba
saatnya telah tiba
turun turun turun


Anwar: Himpunan 8 Mei untuk bantah 'penipuan'

Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim menyeru kepada penyokongnya untuk hadir ke Stadium Kelana Jaya Rabu ini bagi menyatakan bantahan ke atas penipuan yang didakwa dilakukan dalam raya 5 Mei.

"Saya akan menjemput rakyat buat pertama kali selepas pilihan raya umum pada Rabu ini di Stadium Kelana Jaya pada jam 8.30 malam. Saya menyeru semua rakyat Malaysia untuk bersama dan nyatakan penolakan kita terhadap penipuan dalam pilihan raya yang dilakukan SPR dan i Najib Razak.

"Gerakan untuk perubahan tidak boleh dihalang. Permintaan rakyat untuk memiliki pilihan raya yang bersih dan adil bagi memastikan kerajaan yang  kita pilih bertanggungjawab, telus dan tiada rasuah akan terus bergema kuat di sebalik keputusan Pilihan Raya Umum ke-13," katanya dalam satu kenyataan.

Anwar berkata, beliau juga akan bekerjasama dengan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) bagi memastikan sebuah SPR yang baru dan bebas ditubuhkan bagi menangani penipuan dalam pilihan raya.

Katanya, beliau juga akan berusaha bagi mendapatkan sokongan rakyat untuk mempersoalkan kesahan kerajaan yang dibentuk oleh BN.

"Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertanggungjawab kerana bersubahat dalam penipuan pilihan raya yang paling buruk dalam sejarah kita. Perjuangan untuk pilihan raya yang bersih dan adil kekal sebagai satu perjuangan yang penting bagi mana-mana rakyat Malaysia.

"Saya akan memberi sepenuh masa dan tenaga saya bersama BERSIH dan rakyat Malaysia untuk memastikan bSPR yang baru dan bebas ditubuhkan secepat mungkin untuk membetulkan penipuan pilihan raya.

"Kita tidak boleh membenarkan diri kita menerima keputusan pilihan raya melalui penipuan dan menipu. Hati saya akan bersama dengan setiap rakyat Malaysia yang tidak menerima keputusan ini. Saya akan berusaha ke arah konsensus kebangsaan untuk mempersoalkan kesahihan kerajaanPILIH
YANG MANA DEKAT DI HATI------

TURUN RABU MALAM INI DI KELANA JAYA

Posted: 06 May 2013 07:00 PM PDTBERSATU
TIBAI
BANGLA

NOTA
TURUN BERAMAI BERAMAI
PADA MALAM RABU
8/5/13
JAM 8:30 MALAM
STADIUM KELANA JAYA

TEMPIKAN KEMARAHAN!Dakwaan Anwar Terhadap SPR Sebagai Tohmahan Politik - Penganalisis Politik
KUALA LUMPUR: Dakwaan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa wujudnya penipuan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) serta mendesak penjelasan daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dilihat sebagai tohmahan yang bersifatkan politik.
Penganalisis politik, Prof Madya  Dr Samsul Adabi Mamat berkata tohmahan Anwar itu adalah tidak berasas dan tidak wajar kerana isu ini mempersoalkan kredibiliti SPR yang sebelum ini telah melakukan pelbagai langkah bagi membuktikan ketelusan dalam proses pemilihan.


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SAEKOR LAGI KANG KONG BANGANG...kah kah kah..

kah kah kah... SUDAH LAAA KANG KONG.... BANGANG PULAK.... kah kah kah..

kah kah kah...MEMANG LAAA POLITIK... INI AJENDA POLITIK... kah kah kah..

kah kah kah...NAK JATUHKAN KETUANAN MELAYU AJENDA POLITIK... kah kah kah..

kah kah kah...NAK TANGKAP ANAK LELALI KUTTY...AJENDA POLITIK... kah kah kah..

JENG JENG JENG
JENG JENG JENG
JENG JENG JENG

woit... DAN AJENDA POLITIK PALING BESAR...kah kah kah

kah kah kah....NAK KAJI SELIIDIK BALIK MACAM MANA KANG KONG DAPAT IJAZAH.... kah kah kah..

woit...INI NAK SELAMATKAN NEGARA DARI KEBODOHAN.... kah kah kah-------

SIASAH

Posted: 07 May 2013 03:52 PM PDT

SIASAH


PRU 13: Mampukah Anwar gerak protes besar-besaran?

Posted: 07 May 2013 02:53 AM PDT

Datuk Seri Anwar Ibrahim meningkatkan usaha menggerakkan protes besar-besaran menolak keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 yang didakwa tidak bersih.

Satu perhimpunan besar akan diadakan di Kelana Jaya malam esok dalam usaha memulakan mobilisasi memprotes pilihan raya yang didakwa penuh dengan penipuan itu.

Kehadiran di perhimpunan itu akan menjadi satu pengukur sejauh mana protes yang mahu digerakkan oleh Anwar itu dapat dijalankan dengan berkesan.

Anwar sejak awal melalui akaun Twitter telah membina sentimen penyokong Pakatan Rakyat dengan menegaskan bahawa gabungan PR telah menang dan menggesa Umno dan Suruhanjaya Pilihan Raya tidak merampas keputusan tersebut.

Rafizi Ramli, strategis PKR kini menjadi penggerak penting kempen ini apabila ditugaskan mengetuai siasatan penipuan yang didakwa itu.

Bersih, kumpulan pemerhati pilihan raya pro-PR dalam satu kenyataan menegaskan belum bersedia mengiktiraf kerajaan baharu Barisan Nasional yang ditubuhkan selepas Pilihan Raya Umum ke-13, menggambarkan pendirian yang selari dengan Anwar dalam hal ini.

Bersih yang bekerjasama dengan PR mempunyai kemampuan untuk menggerakkan protes pascapilihan raya yang boleh menggugat pemerintah, mengikut model yang pernah dilakukan di beberapa negara.

Aktivis pro-PR telah menggerakkan kempen memprotes keputusan pilihan raya umum yang baharu lepas di laman sosial, termasuk dengan meletakkan gambar bertema gelap sebagai gambar profil.

Suruhanjaya Pilihan Raya didakwa bekerjasama dengan pemerintah BN melakukan pemalsuan pilihan raya sehingga membolehkan BN mengekalkan kuasa.

Antara dakwaan yang dibuat termasuk menyeludup masuk 40,000 orang "pengundi ragu" dari Sabah dan Sarawak sejak 25 April lalu.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang walau bagaimanapun telah menerima keputusan Pilihan Raya Umum ke-13.

Dalam mesej di akaun Facebook beliau, Abdul Hadi menulis: "Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pengundi yang telah mengundi PAS dan Pakatan Rakyat. Terimalah keputusan ini dengan penuh kesyukuran dan kesabaran. Yakinlah sesungguhnya janji Allah pasti akan tiba."

Sebahagian besar pemimpin PR walau bagaimanapun telah mengangkat sumpah jawatan masing-masing, termasuk Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng sebagai ketua menteri Pulau Pinang.


PRU 13: Utusan Malaysia cetus api perkauman

Posted: 07 May 2013 01:43 AM PDT

Utusan Malaysia, akhbar dikuasai Umno meneruskan kempen bersifat perkauman melalui tajuk Apa Lagi Cina Mahu? yang mencetuskan reaksi marah banyak pihak, kurang seminggu sebelum tarikh 13 Mei yang masih mampu membangkitkan sentimen.

Tajuk muka depan dan pendirian editorial Utusan itu ditulis oleh Zulkiflee Bakar, yang artikelnya dimuatkan di muka surat 6.

Mesej disampaikan Utusan ini bertentangan dengan mesej Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak dalam ucapan kemenangannya semalam, yang mengajak kepada perdamaian dan penyatuan.

Najib walau bagaimanapun dalam mengajak perdamaian nasional dilaporkan telah mempertahankan mesej Utusan itu.

Semalam, Utusan turut menyiarkan tulisan bertajuk Bukti Pengundi Cina Tak Tahu Balas Budi? di halaman 2, juga oleh Zulkiflee.

Penulis artikel ini menyifatkan pengundi Cina tidak tahu membalas budi kerana menyokong pakatan pembangkang, yang didakwa hanya mahu "memperalatkan undi mereka."

Tindakan akhbar ini juga membenarkan dakwaan sesetengah pihak bahawa Umno yang bakal mencetuskan sentimen yang boleh menjuruskan kepada ketegangan ekoran tidak berpuas hati dengan keputusan Pilihan Raya Umum ke-13.

Tindakan Utusan ini telah mengundang respons keras daripada Pakatan Rakyat dan banyak pihak lain yang mesra Umno dan BN.

Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan Najib bertanggungjawab atas tindakan Utusan itu, yang didakwa mengikut mesej yang disampaikan Najib.

Di media sosial, pendirian tidak bersetuju dengan Utusan ini telah ditunjukkan, termasuk oleh bekas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah.

Asyraf Wajdi Dusuki, ahli Umno dan juga Perkasa, turut melahirkan rasa tidak bersetuju dengan Utusan dalam tulisan di laman Facebook: "Baru lihat paparan muka depan akhbar Utusan Malaysia yang menulis Apa Lagi Cina Mahu, yang tidak sewajarnya diungkapkan oleh akhbar tersebut. 

"Walaupun jelas pola-pemilihan kali ini menunjukkan pengundi Cina menyokong pembangkang tapi usahlah meniup api kebencian yg hanya memporak-porandakan kesejahteraan negara. Seharusnya dilakukan muhasabah diri kenapa pengundi tidak menyokong daripada menyalahkan orang lain."

Malah, wartawan Utusan turut dilihat menyampaikan mesej yang dipercayai menolak permainan perkauman akhbar itu. Helmi Mohd Foad, ketua biro Selangor akhbar Utusan menulis mesej ringkas di Facebook beliau: "Tolak perkauman dan sektarian."

Utusan Malaysia dijangka berhadapan tentangan dan kecaman hebat ekoran tindakannya ini, yang secara jelas melakukan provokasi bersifat perkauman selepas kecewa dengan sokongan merosot kepada BN.

Biaqpila

Posted: 07 May 2013 03:46 PM PDT

Biaqpila


PANAS!!! ADUN Pakatan tak hadir angkat sumpah MB Perak

Posted: 07 May 2013 03:00 PM PDTKesemua 28 anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Pakatan Rakyat tidak hadir pada istiadat angkat sumpah Menteri Besar Perak
Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir di Istana Iskandariah di Kuala Kangsar hari ini.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata mereka tidak hadir kerana tidak berpuas hati dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU13) Ahad lepas.

"Kami tidak hadir kerana kami rasakan tiada ketelusan dan wujud kesangsian pada keputusan pilihan raya lepas," katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan di beberapa portal berita online yang mendakwa Pakatan Rakyat memboikot istiadat tersebut.

Sementara itu, Dr Zambry Abdul Kadir berkata kesemua 28 Adun Pakatan Rakyat dijemput hadir ke istiadat itu.

"Bagi saya, PRU13 sudah berakhir dan ia adalah masa untuk kita
(BN)meneruskan agenda kepimpinan dan pentadbiran negeri Perak yang melibatkan semua pihak. Saya tidak mahu komen ketidakhadiran mereka di istana pada hari ini," katanya.

Pada PRU13, Barisan Nasional (BN) Perak berjaya mengekalkan kuasa apabila memenangi 31 kerusi DUN.

- Bernama

MK

NAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?

KEPUTUSAN LIGA SUPER 7/5/13

Posted: 07 May 2013 07:54 AM PDT

APA KATA BAGI ASAN ALI JADI MB SELANGOR KAH! KAH! KAH!

Posted: 07 May 2013 06:11 AM PDT

DEY MACHA!!!
APAHAL ASAN ALI NI DOK SEBOK PULAK
DIA BUKANNYA DOK DALAM PAS LAGI
JANGAN-JANGAN DIA TERINGIN NAK JADI MB KOT
KAH! KAH! KAH!Dr Hasan Ali: Beri peluang Pas teraju Selangor

SHAH ALAM - Kejayaan Pas menambah penguasaan kerusi dewan undangan negeri (DUN) Selangor daripada lapan kepada 15 pada pilihan raya umum ke-13 semalam, membuktikan peningkatan pengaruh mereka di negeri itu berbanding dua sekutunya.

Perkembangan itu juga membuka peluang kepada Pas untuk mengetuai kerajaan negeri Selangor yang pada penggal lalu diteraju PKR. Berbanding Pas, PKR kali ini hanya menambah satu kerusi kepada 14, sementara DAP pula menang 15 berbanding 13 kerusi pada 2008.

Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berkata pakatan DAP-PKR-Pas di Selangor harus memberi peluang kepada Pas meneraju kerajaan negeri itu kali ini.

"PKR dah ada peluang lima tahun lepas, bagilah peluang kepada Pas. PKR kena berjiwa besar," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Hasan yang pernah menjadi Exco Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri Selangor sebelum dipecat daripada PAS pada Januari 2012, turut menggesa pakatan itu berpegang kepada semangat setiakawan.

Beliau merujuk kepada desas-desus jawatan menteri besar itu diintai oleh Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali dan bekas Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Hasan turut menyenaraikan nama-nama anggota dewan undangan negeri (Adun) Pas yang layak mengisi jawatan itu, antaranya Adun Sabak, Sallehen Mukhyi; Adun Paya Jaras, Mohd Khairuddin Othman dan Adun Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi yang juga bekas Pengerusi Jawatankuasa Tetap Adat Melayu, Belia dan Sukan.

Sallehen, 46, ialah pendakwah bebas dan juga Timbalan Pesuruhjaya II Pas Selangor manakala Mohd Khairuddin, 42, merupakan Setiausaha Perhubungan Pas Selangor, dan Dr Ahmad Yunus, 48, ialah Yang Dipertua Pas Kuala Langat.

Abdul Khalid pada sidang akhbar di sini hari ini memberitahu calon Menteri Besar Selangor akan ditentukan oleh pucuk pimpinan pakatan dalam masa seminggu ini.

"Soal pentingnya bakal calon MB (menteri besar) mesti diterima dan diperkenan Sultan Selangor (Sultan Sharafuddin Idris Shah)," katanya. - BernamaNAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?


KOLEKSI VIDEO SERAM HANTU PILIHANRAYA

Posted: 07 May 2013 01:49 AM PDT
Hantu geng bas sekolah di parlimen Jerai kah! kah! kah! -Sumber


This person who recorded is very daring. 1 bus full of ghost. Many banglas and non Malaysian holding our MyCard IC happened in Pandamaran,Klang Selangor.-SumberThis video was taken at 3.50pm by 1 of the citizen at Sungai siput (u), perak. Sungai buloh football field. A helicopter was seen with a MCA logo dropped 2 packages and SPR believed to contain ballot boxes in them.-SumberMacam-macam hantu ada!Myanmar kantoi nyanyi lagu negaraku Lupa lyrik,intonasi RAPERS !!Kejadian berlaku di Penang..-Sumber


At Sek. Men. Teknik Klang -Sumber


This is a real video of 3 buses bring a bus full of Bangla people for VOTING in Sungai siput. Dude, this is malaysia, not bangladesh.-Sumber

In Johor Bahru, a taxi was bring few bags of votes via the back road around 10.30pm. Public suspected it as a fraud vote and stopped the taxi from entering the vote counting area. After a 30 minute standoff, police manage to allow the vehicle deliver the votes.-SumberWow VVIP BANGLASIAN can vote even if IC is missing. This video was taken in Taman Segar school.-SumberKertas undi ada kat luar nak buat apa bro?In Johor Bahru vote beg brought in by taxi via back road at around 10.30pm . Public suspected it as a fraud vote and stopped the taxi from entering the vote counting area. After a 30 minute standoff, police manage to allow the vehicle deliver the votes.-SumberKANTOI!!! Bawa pekerja asing untuk mengundi.-SumberWah!!! glemer mat bangla ni depa pakat dok kerumun ambik gambaq dia kat sebuah pusat mengundi di Kuala Selangor.-Sumber


Ini pula pelancong bangla yang singgah melawat di Gelang Patah Johor kerana tertarik dengan suasana pilihanraya di Malaysia. kah! kah! kah!Good job everyone,,,People power..MENGHALAU PENGUNDI HANTU!!! -Sumber
NAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?

TSUNAMI CINA: CUKUPLAH NAJIB,JANGAN DOK MERABAN

Posted: 06 May 2013 08:05 PM PDT
Kenyataan tsunami Cina tidak bertanggungjawab - Tamrin

KUALA LUMPUR: Bekas Exco Pemuda Umno, Tamrin Tun Ghafar (gambar) menyifatkan menggunakan istilah 'Chinese Tsunami' atau 'Tsunami Cina' adalah satu kenyataan yang amat tidak bertanggungjawab terhadap masyarakat Cina oleh Datuk Seri Najib Razak.

Beliau mengingatkan, kemenangan Umno/BN bukan sahaja dari sokongan orang-orang Melayu semata-mata ia juga disokong oleh ramai juga pengundi-pengundi kaum Cina dan India.

Malangnya bagi BN, berbeza dengan majoriti pengundi-pengundi Melayu dan lain lain, majoriti pengundi-pengundi Cina menolak Umno/BN BUKANNYA bererti mereka membenci Melayu tetapi merka benci kepada penyelewengan kuasa, rasuah, mengkayakan segelintir kroni dan amalan nepotisma, katanya.

Katanya, walaupun berjaya tetapi nampaknya pemimpin-pemimpin Umno masih lagi meniup api perkauman dengan meluahkan perasaan kebencian yang menebal di dada terhadap masyarakat Cina seperti yang di lakukan semasa kempen pilihanraya.

"Sepatutnya pemimpin-pemimpin Umno menerima keputusan kemenangan itu dengan hati terbuka dan BUKANNYA mengeluarkan kenyataan kesat yang terus menyingung perasaan seolah-olah masyarakat Cina adalah 'bangsat' yang tidak tahu membalas budi,"tegasnya.

Bagaimana Umno/BN hendak melaksanakan 'National Reconciliation' terutama apabila MCA mengambil penderian menolak sebarang lantikan kabinet, exco, dan lain lain ekoran kekalahan teruk mereka, jika pemimpin UMNO TIDAK menghormati perasaan mereka, soalnya.

"Jika inilah sentimen Najib terhadap masyarakat Cina, maka terjawablah konsep 1 Malaysia yang diwar-warkan adalah retorik semata-mata," katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta hormatilah perasaan mereka jika mahu mereka kembali menghormati dan menyakini Umno/BN.

Sampai bila Umno hendak meneruskan politik perkauman ini. Berfikir dan bertindaklah secara matang dan siuman. CUKUPLAH!!!, tegas beliau.

Bagi beliau, yang menang tak menang semua dan yang kalah pun tak hilang semua.

sumber


NAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?

DUNIACACAMARBA

Posted: 07 May 2013 03:36 PM PDT

DUNIACACAMARBA


[Gambar] Bagaimana Dakwat Kekal di Jari Najib HILANG?

Posted: 07 May 2013 03:25 PM PDT
P/s: Adakah dunia menyaksikan PRU terkotor dalam sejarah Malaysia?Lagi Blogger PR Kena Tahan Selepas Milo Suam; Kaki Lucah, Ugut, Samseng Bebas Berkeliaran

Posted: 07 May 2013 12:45 AM PDTMaklumat yang mengatakan blogger King Jason ditahan oleh pihak polis.


TNB Keluar Kenyataan TIADA Gangguan Elektrik, Jika Begitu Bagaimana Boleh Black Out? Angkara Siapa?

Posted: 06 May 2013 11:35 PM PDT


TNB: Tiada gangguan elektrik waktu kira undi

[Bernama] Tenaga Nasional Berhad (TNB) menjelaskan tiada gangguan bekalan elektrik berlaku semasa proses pengiraan undi pada pilihan raya umum ke-13, semalam.

Sehubungan itu, TNB dalam kenyataan di Kuala Lumpur malam tadi meminta semua pihak supaya menghentikan dakwaan sedemikian yang tersebar dalam media sosial.

"Berdasarkan maklum balas pasukan tunggu sedia TNB, kami mendapati semua pusat pengiraan undi tidak mengalami sebarang gangguan bekalan elektrik semasa proses pengiraan undi berlangsung.

"Kami memohon kerjasama semua pihak agar menghentikan dakwaan tersebut," menurut kenyataan itu.


Pengakuan Staf TNB:

Tulisan : Staf TNB

Saya nak bangkitkan satu isu 'Blackout' yang berlaku semasa pengundian.

Saya salah seorang staf TNB.

Untuk makluman, pihak TNB telah sediakan jadual standby untuk semua staf menjaga bilik gerakan termasuk pencawang elektrik bagi kemungkinan berlakunya bekalan elektrik terputus.
Seperti gambar-gambar yang disiarkan di internet itu adalah gambar staf TNB yang bertugas bagi memastikan tiada bekalan elektrik terputus dan jika berlaku bekalan elektrik putus akan disambung dengan kadar segera.

Untuk makluman, kesemua bilik pengiraan undi terutama di kawasan panas, pihak TNB telah sediakan genset.
Dan saya yakin 100% tidak mungkin genset ini akan menyebabkan terputus bekalan elektrik.

Tapi saya amat hampa rupanya ada pihak tertentu ini yang telah melakukan kezaliman sebegini kepada rakyat sekaligus nama TNB terjejas.

Ini adalah propaganda pihak tertentu yang tidak bersih.
Apa yang saya hendak sampaikan disini, saya amat yakin pihak tertentu inilah yang memutuskan bekalan elektrik yang telah disambung ke pusat pengiraan undi dan tiada berlakunya putus bekalan elektrik ini disebabkan oleh TNB.

Saya amat sedih perkara ini berlaku berikutan ini adalah harapan seluruh rakyat malaysia.

Semoga apa yang saya sampaikan disini terjawab serba sedikit berkaitan TNB Vs Putus Bekalan Elektrik PRU 13.

Utk makluman, kebanyakan staf TNB adalah penyokong kuat Pakatan Rakyat. Mustahil penyokong PR ini sendiri yang hendak sabotaj sehingga berlakunya blackout ini.


Sumber di sini.


P/s: TM tidak mahu cakap banyak. Kita mengadu kepada Allah:
ALHUSSEYN

Posted: 07 May 2013 03:35 PM PDT

ALHUSSEYN


Pakatan Rakyat Perak sebenarnya menang di Perak , tapi ditipu lagi dan lagi...

Posted: 07 May 2013 06:00 AM PDTMenuntut hak keadilan dalam perlembagaan negara terbukti menghampakan bagi calon parlimen Tapah, K Vasantha Kumar sewaktu di Pusat Penjumlahan Undi di Dewan Merdeka, Tapah .

Beliau telah ditolak keluar dari Pusat Penjumlahan Undi ituoleh sepasukan Tindakan Ringan Polis jam 11mlm Ahad.

Vasantha Kumar berkata, lapan anggota polis menolaknya keluar setelah beliau bertanyakan pegawai SPR mengenai keganjilan adanya undi bercampur dalam kotak undid an ketiadaan beberapa kotak peti undi .

Kotak –kotak peti undi yang hilang itu tidak sampai di Pusat Pengiraan waima jam sudah 11 mlm. Dikatakan , undian Pos telah dicampur dengan Undian Parlimen dan Dun dalam kotak undi bercampur.

 "Saya meminta pengiraan semula kerana kertas undi Parlimen dan Dun telah bercampur dalam satu peti undi parlimen.

Tambahan pula terdapat sejumlah kertas undi diletatakan di luar peti undi. "Saya meminta pengiraan semula kerana empat peti undi daripada Chenderiang dan lima peti undi dari Ayer Kuning tidak ada dalam dewan pengiraan di Dewan Merdaka.

Berikutan permintaan tersebut, pegawai SPR telah membawa masuk 2 peti undi dari Ayer Kuning. Tujuh peti undi yang lain masih belum sampai.

" Di masa yang sama saya telah meminta 91 borang 14 daripada 91 saluran mengundi tetapi pegawai SPR enggan memberikan., Vasantha Kumar memberitahu, "Sesetengah borang 14 tidak ditandatangani sempurna oleh pegawai SPR.

"Pada ketika inilah, muncul calon BN, M Saravanan, lalu meninggikan suaranya dan mengugut saya." "Saya memberitahunya jangan masuk campur kerana pertelingkahan adalah antara beliau dan SPR.


Pertelingkahan adalah mengenai kertas undi dari Dun Chenderiang dan Dun Ayer Kuning. "Pada ketika itu, keputusan untuk Perak ialah 29 untuk BN and 28 bagi Pakatan.

Saya bertegas mahukan pengiraan semula kerana keputusan dari dua Dun tersebut ( Chenderiang dan Ayer Kuning) merupakan faktor penentu dalam pembentukan kerajaan negeri Perak.

"Apabila saya desak agar dokumen tersebut dikeluarkan sebelum keputusan diisytiharkan, pegawai SPR telah mengarahkan polis supaya menolak polling agents dan saya, keluar dari dewan tersebut.

Pada ketika ini, Vasantha Kumar berkata, "Saravanan membaling kerusi kepada saya semasa saya sedang ditolak keluar."

"Saya terkedu bila polis menolak saya 50 meter keluar dari Pusat Pengiraan tersebut, sedangkan Saravanan dan pembantunya cuba menyerang saya. Bagaimana pun polis menahan mereka."

Vasantha Kumar mendakwa dirinya dan counting agents nya telah ditolak keluar oleh polis hingga ke main road di luar dewan tersebut.

Tiada wakil untuk memantau peti-peti undi

" Polis kemudiannya mengepung dewan itu dan tidak membenarkan saya masuk. Pada ketika itu, saya tidak mempunyai wakil didalam dewan itu untuk mempastikan peti-peti undi itu tidak di cerobohi."

Beliau mendakwa pada ketika itu, Saravanan dan dua calon BN bagi dua kerusi Dun (Chenderiang dan Ayer Kuning) telah dibenarkan berada dalam dewan tersebut sewaktu keputusan sedang di buat.

Vasantha Kumar berkata, pegawai-pegawai SPR telah mengarahkan polis supaya menahannya diluar dewan hampir satu jam lamanya.

"Selepas satu jam, saya sebagai calon Tapah, saya berhak untuk masuk ke dewan."

Setelah memasuki dewan tersebut, Vasantha Kumar berjalan keaarah pegawai SPR dan meminta 91 pengesahan borang 14 dari kesemua 91 saluran peti undi. "Pegawai tersebut gagal menunaikan permintaan tersebut.


Dia memberitahu saya supaya mengambil tindakan mahkamah jika ada pertelingkahan. " Saya tidak bersetuju dengan keputusan yang akan mereka isytiharkan kerana boring 14 tidak disertakan dan tidak ada pengiraan semula undi pos dan undian biasa yang sahih.

Tidak lama kemudian, lebih kurang jam 1.00 pagi, keputusan diumumkan – bahawa calon BN, Saravanan dan dua kerusi Dun tersebut telah menang.

Kemenangan dua kerusi Dun tersebut menjadikan BN berjaya merebut Negeri Perak melalui 31 kerusi ke atas Pakatan Rakyat dengan 28 kerusi.

Vasantha Kumar membuat aduan polis dib alai polis Tapah pada jam 1.30pagi kelmarin. SUMBER

Najib pertahankan Utusan Meloya mempersoalkan “Apa lagi Cina mahu?

Posted: 07 May 2013 05:00 AM PDT

Walau pun Datuk Seri Najib Razak mengatakan awal pagi Isnin kerajaan baru BN akan memulakan perdamaian kebangsaan, sebagai usaha-usaha untuk menyatukan rakyat Malaysia, selepas apa yang beliau gambarkan senagai "tsunami Cina" dalam pilihan raya umum ke 13 – menyaksikan BN menang dengan majoriti lebih kecil berbanding Pilihan Raya 2008. 

Akan tetapi Utusan Malaysia, akhbar yang mewakili golongan kanan Melayu sebahagian besarnya bersekongkol dengan Tun Dr Mahathir Mohamad membuat keputusan untuk mengeluarkan beberapa artikel menyalahkan Cina kerana memecah belahkan Malaysia. 


Muka hadapan akhbar milik Umno Utusan Meloya (gambar atas) hari ini mempersoalkan "Apa lagi Cina mahu? dalam langkah yang dilihat sebagai percubaan untuk mencorakkan keputusan Pilihan Raya 2013 sebagai undi Cina lawan undi Melayu. 

Proses perdamaian kebangsaan yang dijanjikan oleh Najib, nampaknya indah khabar dari rupa dan lebih merupakan cakap-cakap kosong! 

Ini kerana Najib mempertahankan serangan Utusan Malaysia terhadap komuniti Cina kerana menyokong DAP. 

Beliau mendakwa parti pembangkang yang dikuasai Cina itu telah menyesatkan Cina ke polarisasi kaum yang lebih besar menjadikan mereka berfikir mengundi parti itu akan membawa kepada perubahan kerajaan. 


Namun, pandangan Najib telah dibantah oleh  bekas timbalan menteri Umno Datuk Saifuddin Abdullahdan (gambar atas) dan  juga bekas ketua pengarang kumpulan akhbar milik Umno New Straits Time,  Datuk A Kadir Jasin.

Datuk Saifuddin berkata, Saya tidak bersetuju dengan tajuk "Apa lagi Cina mahu?" dalam Utusan Malaysia hari ini.Kita perlu bijak apabila menilai keputusan pilihan raya umum ke-13. Saya kalah tetapi saya tidak menyalahkan sesiapa. 

Sementara itu, semalam, bekas ketua pengarang kumpulan akhbar milik Umno New Straits Times,Datuk A Kadir Jasin (gambar bawah) mengatakan kelemahan BN dalam Pilihan Raya 2013 menunjukkan penolakkan dari seluruh rakyat Malaysia dan bukan hanya dari minoriti Cina.

"Adakah tidak mungkin bahawa ini bukan tsunami Cina atau cauvinisme kaum, tetapi tsunami Malaysia yang berpaksikan aspirasi dan realiti baru, khasnya di kalangan pengundi muda?" kata bekas ketua pengarang kumpulan News Strait Times Press semasa era pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad dalam tulisan di blognya yang bertajuk, "Keputusan PRU13-Tsunami Cina atau Tsunami Malaysia?" semalam. 

Menurut Kadir, pencapaian BN dalam Pilihan Raya 2013, lebih buruk daipada 2008. Kerusi di Parlimen jatuh daripada 140 kepada 133. Manakala bagi kerusi DUN, BN merosot daripada 306 kepada 274 walaupun dapat menawan semula Kedah dan mengesahkan penguasan ke atas Perak. 

Kadir mengatakan gabungan 13 parti itu bukan sahaja mendapat kurang kerusi daripada 222 kerusi Dewan Rakyat dan 12 Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya 2013 berbanding 2008, akan tetapi turut kehilangan undi popular buat pertama kali semenjak 1969. sumber

2 Karung Kertas Undi SPR Tercampak Daripada Heli?

Posted: 07 May 2013 01:02 AM PDT


Penduduk menjumpai 2 beg kertas undi dicampak dari heli oleh SPR!!!! Apa pula alasan SPR nanti?

Banyak sangat cerita-cerita meragukan dalam Pilihan Raya kali ini. Dato' Seri Anwar Ibrahim telah mengeluarkan kenyataan untuk tidak menerima keputusan pilihan raya kerana SPR tidak telus dan tidak menjalankan tanggungjawab dengan baik. Baca lagi di sini

Pesuruhjaya PAS mahukan PAS menerajui Selangor

Posted: 06 May 2013 11:00 PM PDT

Nama-nama anggota dewan undangan negeri (Adun) PAS yang layak mengisi jawatan itu, antaranya Adun Sabak, Sallehen Mukhyi; Adun Paya Jaras, Mohd Khairuddin Othman dan Adun Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi yang juga bekas Pengerusi Jawatankuasa Tetap Adat Melayu, Belia dan Sukan.

Sallehen, 46, ialah pendakwah bebas dan juga Timbalan Pesuruhjaya II PAS Selangor manakala Mohd Khairuddin, 42, merupakan Setiausaha Perhubungan PAS Selangor, dan Dr Ahmad Yunus, 48, ialah Yang Dipertua PAS Kuala Langat. 

Itulah menurut kehendak bekas Pesuruhjaya PAS Hasan Jati, yang masih ingat dirinya  belum lagi di pecat! Baca di sini

Presiden dan SU Agung PAS mesti beri laluan ...

Posted: 06 May 2013 07:52 PM PDT

Akhirnya, seperti Kerajaan PAS Terengganu 2004, negeri Kedah hanya bertahan satu penggal di bawah PAS.

Soalan Tulang Besi kepada pembaca sekelian adalah berapa banyak kerajaan negeri lagi yang harus runtuh sebelum ahli2 serta perwakilan2 memberhentikan kegilaan ini?

Adakah kita hendak tunggu sehingga hancur lebur PAS serta Pakatan Rakyat barulah kita hendak mengambil tindakan? Ataupun kita hendak tunggu bantuan dari langit dari Allah? Kalau wujud bantuan Allah sudah tentulah PAS masih berkuasa di Terengganu dan Kedah. 

Soalnya sekarang adakah kita masih mahu mengekalkan seorang Presiden semata-mata kerana doktrin Kepimpinan Ulama walaupun Presiden itu secara jelasnya telah hilang kelayakan memimpin semenjak 2004 lagi? 

Adakah ini tanda2 Allah SWT redha dengan PAS kerana mengamalkan kepimpinan ulama? Baca lagi di sini

locengwangsa

Posted: 07 May 2013 03:22 PM PDT

locengwangsa


FAUZI ZAHARI JENAMA BARU DI SETIAWANGSA

Posted: 07 May 2013 12:14 PM PDT

DIALOG RAKYAT

Posted: 07 May 2013 03:22 PM PDT

DIALOG RAKYAT


PR Desak SPR Tubuh Suruhanjaya Bebas Siasat Salah Laku PRU-13

Posted: 07 May 2013 06:05 AM PDT


01

SHAH ALAM : Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) digesa membentuk satu suruhanjaya bebas bagi menyiasat segala dakwaan mengenai salah laku semasa Pilihan Raya Umum Ke-13(PRU-13) yang lalu.

Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata, Pakatan Rakyat(PR) mendapat maklum balas yang membimbangkan daripada calon dan pengundi mengenai penipuan, pengundi hantu, ketidaktelusan semasa proses pengundian kali ini.

"Kita dapat banyak maklumat dan maklum balas daripada pengundi dan calon ketika melawat kawasan pembuangan undi di mana ada kes-kes yang amat membimbangkan kita di mana berlaku penipuan, pengundi hantu, ketidak adilan dalam proses PRU.

"Kita tak mahu perkara ini berterusan dan kita berharap SPR mengambil tindakan segera untuk respon kepada aduan dan dakwaan yang dilemparkan dan dengan bukti yang cukup kuat dan kukuh," katanya yang merupakan Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Selangor.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media pimpinan PR Selangor di pejabat Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad di sini hari ini.

Dalam pada itu, Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman berkata SPR harus bertanggungjawab terhadap segala aduan mengenai salah laku ketika proses pengundian PRU-13.

Katanya, Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf harus meletak jawatan kerana gagal menjalankan tugas dengan adil dan saksama.

"Kita minta Pengerusi SPR ini letak jawatan sahajalah.

"Sebab saya sendiri diantara 250 orang lebih di Meru yang buat laporan polis di mana jari saya kononnya dakwat kekal itu boleh hilang apabila dibasuh, sebelum ini SPR menafikan bahawa dakwat itu tidak akan hilang," katanya yang merupakan Adun Meru.

Menurut Dr Rani, tinjauan beliau mengenai proses PRU di negara luar yang menggunakan dakwat kekal tidak seperti apa yang berlaku di negara ini.

"Sebelum ini saya ke Tamil Naidu dan Kenya yang menggunakan dakwat kekal memang boleh tahan lebih daripada seminggu, sedangkan dakwat kekal ini dibeli dengan wang rakyat jutaan ringgit.

"Lebih baik pakai inai, lebih murah," sindirnya.

Jelasnya, penipuan ketika PRU sangat jelas di beberapa kawasan seperti lampu ditutup ketika proses pengiraan undi dan kehadiran warga asing yang diberikan kad pengenalan untuk mengundi.

"Ada juga kawasan yang berulang peristiwa di mana lampu ditutup, keadaan sebelum itu lain, lepas itu lain, contoh di kawasan Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly yang asalnya menang, tetapi akhirnya tewas dengan perbezaan majoriti undi yang sedikit.

"Bila kita minta kira semula, tapi ditolak walaupun peguam ada," ujarnya lagi.

Tugas Pertama Rafizi Sebagai YB: Ketuai Kumpulan Siasat Penipuan PRU13

Posted: 07 May 2013 05:01 AM PDT


KELAB GREENBOC

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan bahawa Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli akan mengetuai pasukan menyiasat penipuan pilihan raya kerana Pakatan Rakyat enggan menerima keputusan pilihan raya umum ke-13.

Pihaknya menolak keputusan pilihan raya sehinggalah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memberi justifikasi yang wajar, kata Anwar dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Anwar berkata pasukan itu telahpun memula bertugas untuk mengumpul semua maklumat dan bukti penipuan dan penyelewengan di seluruh negara.

Katanya, pasukan itu memadankannya bukti tersebut terhadap analisis empirikal keputusan kawasan pilihan raya tertentu untuk mengetengahkan kawasan yang keputusannya dipertikaikan.

Anwar berlata. pasukan itu, bersama-sama dengan pasukan yang sama daripada DAP dan PAS, akan bekerjasama rapat dengan tribunal rakyat BERSIH untuk menangani perkara ini.

"Dalam beberapa minggu akan datang, kami akan membentangkan bukti kepada orang ramai bahawa (Perdana Menteri) Datuk Seri Najib Tun Razak memenangi pilihan raya ini melalui penipuan dan penyelewengan," katanya.


LIHAT VIDEO DI SINI


Pas: Ambil tindakan ke atas pencetus api perkauman

Posted: 07 May 2013 04:50 AM PDT

Wartawan Sinar Harian

Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali
Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali
 
SHAH ALAM – Pas menggesa anggota keselamatan supaya mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba menimbulkan provokasi ataupun ketegangan kaum susulan penolakan kaum Cina terhadap MCA dan Barisan Nasional (BN).

Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali berkata, pihak berkuasa tanggungjawab melindungi rakyat daripada provokasi daripada golongan tidak bertanggungjawab yang sengaja mengapi-apikan api perkauman.

"Pas mengingatkan semua pihak untuk mengamalkan politik sihat terutamanya pihak media supaya tidak membuat kenyataan beremosi yang boleh menimbulkan kegelisahan di antara kaum.

"Tiada siapa yang patut menuding jari pada mana-mana kaum hanya kerana mereka tidak berpuas hati dengan keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13)," kata dalam satu kenyataan, hari ini.

Tambah beliau, MCA juga kehilangan banyak kerusi yang pernah dimenanginya pada 2008.

Pada pilihan raya 2008, MCA mempertaruhkan 40 kerusi Parlimen dan hanya berjaya meraih 15 kerusi manakala pada PRU13, MCA hanya berjaya mempertahankan tujuh kerusi Parlimen daripada 37 yang ditandinginya.

Tambah Mustafa, berdasarkan data yang dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semalam menunjukkan seramai 5,623,984 (49.96 peratus) pengundi memilih PR di peringkat Persekutuan berbanding 5,237,699 undi (47 peratus) memilih BN.

 Tegasnya penolakan itu berlaku secara umum daripada semua golongan bukannya bersifat perkauman seperti yang dilaporkan media arus perdana.

Oleh kerana itu katanya, buat pertama kali dalam sejarah BN tewas undi popular.

"Hanya pihak yang tidak bertanggungjawab sahaja yang ingin melihat fenomena menolak BN ini dari sudut perkauman," jelasnya lagi.

Anwar: Perhimpunan esok permulaan sebuah pergerakan yang akan digeruni

Posted: 07 May 2013 04:05 AM PDT

TERKINI
Oleh Md Izwan

 Anwar gesa rakyat memakai warna hitam atau apa-apa sahaja berkaitan sebagai tanda bantahan. - Gambar failPETALING JAYA— Perhimpunan esok di Stadium Kelana Jaya adalah permulaan kepada satu pergerakan yang akan digeruni untuk membersihkan sistem pilihan raya negara, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini, ia petanda satu lagi episod seperti "Reformasi" pada 1998 bakal berulang.

Anwar dalam sidang media hari ini memberikan amaran keras kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tampil membuat penjelasan atau berdepan kebangkitan rakyat.

"Ini (perhimpunan) adalah permulaan kepada pergerakan yang akan digeruni untuk membersihkan negara ini daripada salah laku dan penipuan dalam pilihan raya.

"Tidak akan ada perubahan tanpa pilihan raya yang adil dan bersih," kata Anwar di ibu pejabat PKR, di sini hari ini.

Perhimpunan tersebut dirancang akan diadakan esok pada jam 8.30 malam dan ke semua orang ramai yang hadir esok disarankan untuk memakai serba hitam sebagai tanpa berkabung ke atas keputusan pilihan raya umum ke-13 dua hari lepas.

"Pada masa sama, saya gesa rakyat memakai warna hitam atau apa-apa sahaja berkaitan sebagai tanda bantahan," tambahnya lagi.

Sebaik pengumuman keputusan pilihan raya pada 5 Mei, bantahan semakin kuat ke atas SPR dan kerajaan pemerintah Barisan Nasional kerana didakwa melakukan penipuan disamping salah guna kuasa lain.

Malah di dalam media sosial seperti Facebook dan Twitter, orang ramai mula meletak gambar peribadi mereka bergelap dan hitam sebagai tanda protes terhadap keputusan pilihan raya yang memihak kepada BN dengan majoriti kecil.

BN mendapat 133 kerusi Parlimen, majoriti kecil untuk membentuk kerajaan pusat, pada masa sama kehilangan tujuh kerusi pada Pilihan Raya 2013, manakala Pakatan Rakyat (PR) pula mendapat 89 kerusi untuk memperbaiki keputusan mereka pada 2008.

Penipuan dan salah guna kuasa yang menjadi perhatian PR antaranya adalah tentang penggunaan dakwat kekal yang mudah tanggal dan juga isu pengundi hantu, serta pengundi dua kali atau lebih.

Malah, pemimpin PR dan agen calon di pusat penjumlahan undi juga mendedahkan peti undi tambahan yang tiba-tiba dibawa masuk ke dewan pengiraan, dewan tiba-tiba kehilangan bekalan elektrik, beberapa agen parti tidak diberi borang 14 dan lain-lain.

Dalam pada itu, Anwar juga mengumumkan tentang penubuhan sebuah pasukan khas yang akan diketuai Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli untuk mengumpul maklumat dan bukti penipuan serta keraguan yang dilapor seluruh negara.

"Pasukan ini akan mencari bukti kukuh terhadap kawasan tertentu yang didapati keputusannya diragui.
"Mereka akan bekerjasama dengan Bersih dan pasukan lain dalam PAS serta DAP," ujarnya lagi.

Menurut Anwar, terdapat sekurang-kurangnya 30 kerusi Parlimen yang mana keputusannya diragui dan mereka akan membuat siasatan serta mencari bukti penipuan, kemudiaan langkah seterusnya akan diambil sama ada akan mengambil tindakan di mahkamah ataupun tidak.

Semalam, Anwar berkata akan mendapatkan sokongan orang ramai untuk memberi tekanan kepada kerajaan BN yang baru dipilih, serta menambah pilihan raya kali ini adalah "penipuan yang paling teruk dalam sejarah" bagi mengekalkan penguasaan kerajaan tersebut di pusat.

Pemerhati pilihan raya Bersih 2.0 juga berkata mereka tidak akan mengiktiraf kerajaan BN sehingga selesai laporan penipuan undi.

PR memenangi 89 kerusi pada pilihan raya kali ini, ia juga menunjukkan penambahan ketara bilangan kerusi negeri daripada 197 pada 2008 kepada 230.

BN tewas teruk di kebanyakkan kawasan bandar-bandar utama dari George Town, Ipoh, Kuala Lumpur, Seremban, Melaka dan bandar-bandar besar di Johor, dimana ia bukti golongan kelas pertengahan dan bandar merupakan kumpulan yang prihatin dengan isu-isu seperti rasuah, kos saran hidup naik dan jenayah.

Zambry kekal MB Perak

Posted: 07 May 2013 04:02 AM PDT

SINAR HARIAN

Zambry Abdul Kadir
Raja Dr Nazrin Shah menyampaikan watikah perlantikan jawatan Menteri Besar Perak kepada Zambry Abd Kadir di Istana Iskandariah di Kuala Kangsar hari ini. - Foto Bernama
 
KUALA KANGSAR - Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir hari ini mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak di Istana Iskandariah di sini.

Anggota Dewan Undangan Negeri (Dun) Pangkor itu yang hadir diiringi isteri Datin Seri Saripah Zulkifli, mengangkat sumpah jawatan dan taat setia serta sumpah menyimpan rahsia, di hadapan Pemangku Raja Perak Raja Dr Nazrin Shah pada pukul 10.45 pagi.

Zambry yang berbaju Melayu lengkap berwarna hitam kemudian menandatangani surat pelantikan dengan disaksikan Hakim Utama Mahkamah Tinggi Ipoh Datuk Zainal Adzam Abdul Ghani dan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Datuk Abdul Puhat Mat Nayan.

Hadir sama pada istiadat itu ialah Raja Puan Besar Perak Tuanku Zara Salim, Raja Dihilir Perak Raja Jaafar Raja Muda Musa, Raja Puan Muda Perak Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah, Mufti Perak Datuk Seri Harussani Zakaria, anggota Dun, ketua-ketua jabatan dan agensi kerajaan.

Pada Pilihan Raya Umum ke-13, Zambry mempertahan kerusi Dun Pangkor dengan majoriti 5,124 undi menewaskan dua pencabar iaitu calon Bebas Bernard Parenpa dan calon PKR Mohd Saifullah Mohd Zulkifli. - Bernama

Liow sebak nasib MCA selepas PRU13

Posted: 07 May 2013 03:52 AM PDT

Wartawan Sinar Harian

Liow Tiong Lai
Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai 
 
KUALA LUMPUR - Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai tidak dapat menahan sebak apabila diminta mengulas tentang nasib parti itu yang terpaksa menghadapi cabaran sengit selepas mendapat keputusan yang layu dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Katanya parti itu telah berjuang selama 64 tahun dan kini pucuk pimpinan terpaksa mengharungi cabaran hebat bagi mengembalikan kerelevanan parti itu khususnya  kepada masyarakat Cina di negara ini.

"Kami telah berjuang selama 64 tahun dan kini menerima tamparan hebat selepas PRU13. Apa yang kita boleh lakukan sekarang ialah semua anggota dan pemimpin dalam parti mesti bersatu untuk mendapatkan semula sokongan. Kita perlu bersatu padu semula.

"Saya berdoa mudah-mudahan parti dapat mengatasi cabaran, saya percaya kita boleh mengharungi cabaran ini. Saya benar-benar berharap kita dapat bersatu," katanya kepada pemberita selepas pertemuan khas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan anggota parlimen BN di sini hari ini.

Pada PRU13, parti itu hanya menang tujuh kerusi parlimen dan 11 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) daripada 37 kerusi Parlimen dan 90 Dun yang ditandingi kali ini.

Keputusan yang dicatat pada pilihan raya ke-13 ini lebih buruk berbanding 2008 kerana ketika itu MCA menang 15 kerusi Parlimen dan 32 kerusi Dun daripada 40 kawasan Parlimen dan 90 kerusi Dun yang ditandingi.

Ditanya tentang keputusan parti untuk tidak menyertai Kabinet, Liow berkata beliau menghormati keputusan yang dibuat pucuk pimpinan itu sejak tiga tahun lepas.

"Jika ditawarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kami akan rujuk kepada Presiden parti (Datuk Seri Dr Chua Soi Lek) untuk membuat keputusan.

"Walau apapun keputusan yang dibuat selepas itu, saya akan menghormatinya," katanya.
Beliau berkata MCA perlu mengkaji dan memperbaiki semula apa peranan sebenar mereka pada masa akan datang untuk memulihkan kembali sokongan masyarakat Cina terhadap mereka.

"Bagaimanpun, kami tidak akan berdiam diri dan akan terus membela nasib masyarakat Cina serta memastikan kestabilan politik dan keharmonian kaum di negara ini,"  katanya.

Semalam Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek mengulangi bahawa parti itu tidak akan menerima jawatan dalam kerajaan, baik peringkat pusat mahupun negeri, seperti yang dipersetujui pada mesyuarat agung luar biasa parti tahun lepas.

Dr Chua juga tidak akan mempertahankan jawatannya pada pemilihan parti itu yang dijadual tahun ini. - Bernama

‘Utusan’ guna sentimen kaum untuk tutup penipuan PRU13, kata Anwar

Posted: 07 May 2013 03:45 AM PDT

TERKINI
Oleh Md Izwan

PETALING JAYA— Datuk Seri Anwar Ibrahim mengecam akhbar Utusan Malaysia milik Umno yang memainkan sentimen perkauman untuk menutup penipuan pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) dua hari kepas.

Kenyataan Anwar tersebut hadir selepas akhbar milik Umno Utusan Malaysia mengeluarkan artikel "Apa lagi Cina Mahu?" di muka hadapan yang dilihat cuba menunjukkan pilihan raya kali ini adalah pertarungan antara undi kaum Melayu dengan kaum Cina.

"Saya nak beritahu disini ia adalah kesilapan besar pemerintah yang tidak sah.

"Mereka menipu dalam pilihan raya dan menggunakan sentimen kaum untuk menutup kecurangan mereka," kata Anwar pada sidang media pagi ini di ibu pejabat PKR, di sini.

Ketua umum PKR tersebut juga menuduh tindakan akhbar berbahasa Melayu tersebut mengeluarkan artikel tersebut atas arahan pemimpin tertinggi Umno, serta menambah presiden Umno mempunyai akses terus ke atas akhbar tersebut.

"Sepanjang pengalaman saya berada dalam Umno, presiden mempunyai akses terus dan boleh memberi arahan terus kepada akhbar tersebut," tambahnya.

Muka hadapan akhbar milik Umno Utusan Malaysia hari ini mempersoalkan "Apa lagi Cina mahu? dalam langkah yang dilihat sebagai percubaan untuk mencorakkan keputusan Pilihan Raya 2013 sebagai undi Cina lawan undi Melayu.

Penganalisis telah mengatakan trend dalam pengundian menunjukkan keputusan Pilihan Raya 2013 tidaklah semudah "tsunami Cina" seperti yang didakwa oleh Datuk Seri Najib Razak akan tetapi ianya lebih kepada pertentangan bandar dan luar bandar bagi Malaysia.

Akan tetapi Utusan Malaysia, akhbar yang mewakili golongan kanan Melayu sebahagian besarnya bersekongkol dengan Tun Dr Mahathir Mohamad membuat keputusan untuk mengeluarkan beberapa artikel menyalahkan Cina kerana memecah belahkan Malaysia.

Dalam muka depan Utusan Malaysia hari ini, turut disiarkan gambar sekumpulan anak muda yang menyerupai wajah Cina memakai baju hitam sebagai bantahan kepada keputusan pilihan raya.

Gambar ini dipercayai diambil di Internet dan turut digunakan oleh penulis blog berhaluan kanan yang bersekongkol dengan Dr Mahathir.

Artikel lain yang diketengahkan adalah petikan kata-kata bekas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam yang mengatakan "Mereka (Cina) sangat rasis."

Dalam 'bullet point', akhbar tersebut turut menyalahkan DAP kerana politik perkauman dan mengatakan parti sekular itu mahukan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri agar mereka dapat kuasa politik yang tidak kesampaian.

Laporan muka hadapan Utusan Malaysia juga mencadangkan Najib akan berhadapan dengan kesukaran untuk menghadapi kumpulan berhaluan kanan dalam Umno yang memberikan sokongan kuat kepadanya dalam pilihan raya.

Analisis menunjukkan bagaimana trend pengundian menunjukkan sebuah negara dengan bahagian-bahagian bandar dan luar bandar dan kelas yang akan membuat apa-apa perdamaian dan pembaharuan diperlukan lebih sukar untuk dilaksanakan.

Keperluan untuk terus merombak dasar Bumiputera dan untuk memperkenalkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) - langkah-langkah yang perlu untuk menjadikan Malaysia lebih berdaya saing dan keluar daripada perangkap pendapatan sederhana - menjadi lebih sukar pertentangan diantara dua Malaysia telah mincul.

Semalam, bekas ketua pengarang kumpulan akhbar milik Umno New Straits Times mengatakan kelemahan BN dalam Pilihan Raya 2013 menunjukkan penolakkan dari seluruh rakyat Malaysia dan bukan hanya dari minoriti Cina.

Datuk A Kadir Jasin mengatakan gabungan 13 parti itu bukan sahaja mendapat kurang kerusi daripada 222 kerusi Dewan Rakyat dan 12 Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya 2013 berbanding 2008, akan tetapi turut kehilangan undi popular buat pertama kali semenjak 1969.

"Adakah tidak mungkin bahawa ini bukan tsunami Cina atau cauvinisme kaum, tetapi tsunami Malaysia yang berpaksikan aspirasi dan realiti baru, khasnya di kalangan pengundi muda?" kata bekas ketua pengarang kumpulan News Strait Times Press semasa era pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad dalam tulisan di blognya yang bertajuk, "Keputusan PRU13-Tsunami Cina atau Tsunami Malaysia?" semalam.

Najib mengatakan awal pagi Isnin kerajaan baru BN akan memulakan perdamaian kebangsaan, sebagai usaha-usaha untuk menyatukan rakyat Malaysia, selepas apa yang beliau gambarkan senagai "tsunami Cina" dalam pilihan raya umum ke 13 – menyaksikan BN menang dengan majoriti lebih kecil berbanding Pilihan Raya 2008.

Menurut Kadir, pencapaian BN dalam Pilihan Raya 2013, lebih buruk daipada 2008. Kerusi di Parlimen jatuh daripada 140 kepada 133. Manakala bagi kerusi DUN, BN merosot daripada 306 kepada 274 walaupun dapat menawan semula Kedah dan mengesahkan penguasan ke atas Perak.

Dr M salahkan Cina yang tidak bersyukur dan Melayu tamak diatas prestasi buruk BN

Posted: 07 May 2013 03:40 AM PDT

Oleh Zurairi AR

PUTRAJAYA— Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) mengatakan beliau terkejut dengan prestasi buruk Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya 2013 dan menyalahkan Cina yang "tidak bersyukur" dan Melayu "tamak".

Beliau mengatakan jelas berlaku "tsunami Cina," menggunakan perkataan Datuk Seri Najib Razak sebaik sahaja keputusan pilihan raya menunjukkan prestasi BN lebih buruk dari 2008. Dr Mahathir juga mengatakan Melayu "tamak" sebagai punca persembahan buruk BN.

Polis menyiasat Utusan, dua penulis blog kerana menghasut

Posted: 07 May 2013 03:38 AM PDT

THE MALAYSIAN INSIDER

KUALA LUMPUR,— Polis sedang menyiasat Utusan Malaysia di atas dakwaan menghasut, beberapa jam selepas akhbar milik Umno itu membangkitkan kebencian dengan laporan muka hadapan yang menyalahkan masyarakat Cina di atas prestasi buruk Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya 2013.

Polis juga menahan dua penulis blog, Papa Gomo dan King Jason untuk soalsiasat.

Barisan Nasional kelam, AGM Umno tentukan Najib

Posted: 06 May 2013 10:12 PM PDT

 
Barangkali akan muncul pembelot yang meminta Perdana Menteri berundur sebagaimana yang berlaku kepada Abdullah sebelum ini.

ANALYSIS
 


PETALING JAYA:  Barisan Nasional walaupun kembali berkuasa tetapi merupakan kemenangan terburuk dalam sejarahnya. Mendapat 133 kerusi parlimen adalah di luar sasaran Pakatan Rakyat dengan 89 kerusi mencatatkan sedikit peningkatan tetapi juga tidak mencapat sasaran iaitu menjadi kerajaan puasat, lantas menuduh adanya penipuan.

Namun dilaporkan golongan perniagaan menyambut baik kemenangan Barisan Nasional,  indeks harga saham di bursa Kuala Lumpur naik hampir 8 % semalam.

Barisan Nasional mahukan kemenangan mutlak dengan menguasai majoriti dua pertiga yang mereka gagal pada 2008.

Jatuh bangun Barisan Nasional nampaknya kini bergantung kepada Umno setelah komponen dari orang Cina dan India `menolak' dalam diam Datuk Seri Najib Tun Razak.

Malah Pengerusi Barisan Nasional itu mengakui berlaku tsunami politik di kalangan pengundi Cina.
MCA dan Gerakan kalah teruk – lebih teruk berbanding pilihan raya umum 2008. Seolah-olah orang Cina tidak mahu lagi kepada BN.

MIC hanya menang 4 kerusi

Nasib yang lebih kurang sama dialami oleh MIC, parti terbesar orang India itu hanya memberikan empat kerusi parlimen kepada BN.

Tetapi orang Melayu juga bukan semuanya menyokong Umno, pengundi bandar dan separuh elit menolak parti itu dan mengundi PAS dan PKR.

Kekalahan beberapa tokoh Umno seperti Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Awang Adek Husin, Dr Puad Zarkashi, Datuk Ghani Othman dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam menunjukkan Umno tidak semestinya menjadi pilihan mereka.

Hanya pengundi tradisi Melayu di kawasan tertentu masih menyakini Umno. Meskipun merampas semula Kedah, tetapi Umno hampir tumbang di Perak dan Terengganu, BN selamat dengan majoriti yang kecil.

Parti Islam itu merampas tiga kerusi parlimen di Terengganu – Kuala Terengganu, Dungun dan Kuala Nerus, yang sebelum ini milik Umno.

Pengundi Melayu memang bersimpang siur, otak mereka sukar dibaca, apa yang dizahirkan tidak semestinya itu yang dimahunya.

Najib mungkin bakal mengikut jejak Tun Abdullah Ahmad Badawi yang dipaksa berundur ekoran kegagalan Barisan Nasional pada pilihan raya umum 2008. Mantan perdana menteri itu berundur selepas pemilihan parti pada bulan Mac 2009.

Pembelot akan minta Najib berundur

Umno, gabungan terbesar dalam BN akan mengadakan perhimpunan bagi memilih pucuk pimpinan baru pada Oktober atau November ini.

Barangkali akan muncul pembelot yang meminta Najib berundur sebagaimana yang berlaku kepada Abdullah sebelum ini.

Mungkin juga pembelot ini akan bergabung dengan mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendesak Najib berundur.

Dr Mahathir yang masih mempunyai pengaruh besar dalam Umno pernah bersuara bahawa Najib mesti menang lebih besar dalam pilihan raya umum ke 13 iaitu lebih dari 140 kerusi dan jika  gagal kedudukan Najib akan tidak stabil.

Kegagalan paling nyata ialah, apabila Najib gagal merampas semula Selangor yang beliau laung-laungkannya. Najib sendiri menjadi pengerusi BN Selangor.

Najib kini memimpin satu gabungan yang gagal mendapat undi popular. Seolah hala tuju baru yang dibawa untuk negara dan parti ditolak.

Justeru beliau wajar merasa bimbang menjelang perhimpunan agung Umno kelak kerana nasib malang boleh berlaku tanpa mengira siapa.

SPR: Dakwat kekal terus diguna pada PRU14, dengan pernambahbaikan

Posted: 06 May 2013 09:57 PM PDT

THE MALAYSIAN INSIDER
 
 SPR menegas tindakan sesetengah pihak yang cuba memperbesarkan isu penggunaan dakwat kekal yang didakwa mudah luntur selepas dicalit tidak lebih kepada motif politik semata-mata. - Gambar fail KUALA LUPUR— Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan meneruskan penggunaan dakwat kekal pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) dengan melaksanakan beberapa penambahbaikan terutama dari segi kualiti dakwat.

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata penggunaan dakwat kekal itu akan tetap dilaksanakan kerana ia diputuskan oleh Jawatankuasa Khas Parlimen dan dimaktubkan dalam undang-undang pilihan raya.

"Kami akan kaji ramuan dakwat itu, serta meletakkan satu standard terhadap kualiti dakwat itu," katanya kepada pemberita selepas rancangan bual bicara Hello Malaysia yang dikelolakan Bernama TV, malam tadi.

Beliau berkata tindakan sesetengah pihak yang cuba memperbesarkan isu penggunaan dakwat kekal yang didakwa mudah luntur selepas dicalit tidak lebih kepada motif politik semata-mata.

Wan Ahmad berkata penggunaan dakwat itu hanyalah untuk menghalang pengundi mengundi dua kali, namun jika dakwat di jari mereka hilang, ia tidak bermakna mereka dapat mengundi sekali lagi kerana asas utama yang dilihat oleh SPR ialah nama pengundi dalam daftar pemilih.

"Masyarakat perlu faham kami (SPR) baru pertama kali menggunakan dakwat kekal dan sudah tentu terdapat sedikit kelemahan...kami telah lantik satu syarikat terkenal untuk menghasilkan dakwat untuk PRU13 yang mana syarikat itu turut menghasilkan dakwat kekal di negara-negara lain. Mungkin ada kelemahan daripada syarikat itu sendiri yang menyimpan dakwat terlalu lama.

"Kami telah tempah 250,000 botol dakwat kekal pada PRU ini dan dua bulan sebelum pilihan raya umum diadakan kami simpan di lokap-lokap balai polis daerah untuk memastikan ia selamat.

"Mungkin akibat disimpan terlalu lama kandungan dakwat telah menurun dan menjadi cair," katanya.

Beliau turut mengkritik sesetengah pihak yang membasuh dakwat kekal dengan menggunakan bahan peluntur dan seterusnya memuat naik di laman sosial bagi tujuan menjatuhkan kredibiliti SPR.

Mengenai gangguan bekalan elektrik semasa proses pengiraan undi, Wan Ahmad berkata tiada insiden sedemikian berlaku kerana beliau telah mengesahkan dengan semua Pegawai Pengurus (RO).

"Bila saya dapat maklumat ada pihak mengatakan berlaku masalah bekalan elektrik, saya terus telefon semua RO setiap negeri untuk pengesahan maklumat," katanya.

Semalam Tenaga Nasional Berhad (TNB) turut menjelaskan tiada gangguan bekalan elektrik berlaku semasa proses pengiraan undi pada PRU13 Ahad lepas. – Bernama

Selepas kalah PRU13, Anwar tiada masalah jika Kit Siang jadi Ketua Pembangkang

Posted: 06 May 2013 09:48 PM PDT

THE MALAYSIAN INIDER
 
 Semalam, DAP mencadangkan Anwar terus menjadi Ketua Pembangkang Pakatan Rakyat. - Gambar failKUALA LUMPURi — Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak keberatan sekiranya Penasihat DAP Lim Kit Siang menjadi Ketua Pembangkang di Parlimen memandangkan parti tersebut mendapat bilangan kerusi paling banyak di Dewan Rakyat berbanding PKR dan PAS.

Dalam Pilihan Raya 2013, Pakatan Rakyat (PR) berjaya meningkatkan penguasaan kerusi di Parlimen ke 89 berbanding 82 pada 2008. DAP mendapat 38 kerusi, manakala PKR dan PAS masing-masing mendapat 30 dan 21 kerusi.

"Sekarang pun saya ada beritahu kepada DAP, saya tidak... tidak ada masalah sebenarnya kalau YB Lim Kit Siang jadi ketua pembangkang. Kelayakan dia, pengalaman dia, saya boleh tumpu kerja-kerja lain," kata Anwar dipetik dari Sinar Harian Online.

"Setakat ini, DAP dan PAS masih berpendirian saya harus teruskan. Tapi akan dibincang lagi," tambah beliau lagi.

Persoalan mengenai siapa yang bakal jadi ketua pembangkang timbul ekoran DAP mendapat kerusi Parlimen tertinggi berbanding parti PKR Anwar.

"Dulu pun bila kerusi DAP mengatasi PKR setelah beberapa lompatan berlaku, saya menawarkan diri untuk undur menyerahkan tapi kedua-dua parti DAP dan PAS minta saya meneruskan," kata Anwar merujuk kepada beberapa anggota Parlimen PKR yang melompat parti dalam sesi lalu.

Semalam, DAP mencadangkan Anwar terus menjadi Ketua Pembangkang Pakatan Rakyat (PR) di Parlimen selepas berakhir pilihan raya ke-13 semalam yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) sekali lagi berjaya memerintah kerajaan persekutuan.

Dalam sidang media di ibu pejabat DAP itu, Penasihat DAP Lim berkata cadangan itu dibuat bagi mengulangi pendirian mereka sebelum ini yang menyokong Anwar sebagai perdana menteri Malaysia jika menang pilihan raya.

"Sebelum ini, Pakatan Rakyat sudah menyatakan pendirian untuk melantik beliau sebagai perdana menteri jika memenangi pilihan raya umum.

"Tapi perkara tersebut tidak berlaku, oleh sedemikian keputusan mencadangkan Anwar sebagai ketua pembangkang adalah sama seperti komitmen yang lalu," kata Lim.

Pemantau pilihan raya Bersih 2.0 semalam berkata mereka tidak akan mengiktiraf kerajaan BN sehingga selesai laporan penipuan undi.

BN memenangi pilihan raya umum ke-13 dengan majoriti yang lebih kecil, kehilangan tujuh kerusi parlimen kepada PR, selain gagal merampas Selangor dan Pulau Pinang, kedua-dua negeri yang paling kaya dan maju di Malaysia.

BN memenangi 133 kerusi Parlimen manakala PR pula memenangi 89 kerusi, ia juga menunjukkan penambahan ketara bilangan kerusi negeri daripada 197 pada 2008 kepada 230 selepas berakhir Pilihan Raya 2013.

PAS Akan Kumpul Semua Kes Salah Laku BN Pada PRU-13

Posted: 06 May 2013 09:40 PM PDT

Wartawan Buletin

http://buletinonline.net/images/stories/aberita19/orang%20ramai%20malam%20keputusan.jpgMARANG - Preiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, PAS telah menemui banyak salah laku Barisan Nasional (BN) dalam pilihanraya umum kali ke-13 yang baru lalu.

Beliau berkata, PAS akan mengumpulkan semua kes melibatkan salah laku yang dilakukan oleh Barisan Nasional (BN) dalam pilihanraya umum yang ke-13 semalam untuk dinilai dan diambil tindakan lanjut.

Sementara itu, beliau meminta ahli dan penyokong PAS menerima 'sementara' keputusan pilihanraya yang telah diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia semalam.

"dalam pilihanraya ini (kali ke-13) kita menemui banyak salah laku yang dilakukan oleh Barisan Nasional (BN) InsyaAllah kita akan kumpulkan (dari) seluruh negara semua salah laku Barisan Nasional dan kepimpinan akan membuat sesuatu keputusan,

"marilah kita menerimanya sementara waktu dengan sabar dan InsyaAllah dalam masa seminggu, sekiranya ada rezeki, kita akan panggil semua (ahli dan penyokong untuk berhimpun di sini,"ujarnya.

http://buletinonline.net/images/stories/aberita19/ceramah%20kesyukuran.jpgBeliau berkata demikian ketika mengumumkan keputusan pilihanraya bagi kerusi-kerusi yang ditandingi oleh PAS dinegeri Terengganu di Dewan Tok Guru, Rusila, di sini lewat malam Isnin, 5 Mei. [Lihat Video]

Beliau mengumumkan akan mengadakan majlis makan kesyukuran dalam masa seminggu dan menjemput semua ahli, para petugas dan penyokong PAS untuk hadir beramai-ramai.

Sehubungan itu, Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (BPPNT) mengucapkan ribuan teria kasih kepada seluruh rakyat Terengganu yang membantu kempen dan mengundi calon-calon PAS.

Oleh itu, Pengarah Jabatan Penerangan PAS Terengganu Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah mewakili BPPNT menjemput seluruh rakyat Terenggau dijemput menghadiri 'Kenduri Kesyukuran' yang akan diadakan pada hari Rabu 8hb Mei 2013.

Menurutnya, Majlis tersebut akan bermula pada jam 10.00 pagi sehingga jam 5.00 petang di perkarangan Masjid Rusila.

Katanya, satu ceramah perdana sempena 'Kenduri Kesyukuran' itu akan diadakan di sebelah malamnya dan antara penceramah yang akan berucap adalah Mantan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad bin Muhammad Taib dan Timbalan Presiden Haji Muhammad Sabu.

Hassan Ali Nak Porak-Perandakan PR Selangor

Posted: 06 May 2013 09:37 PM PDT

Johor?
Cantik Noor Tagouri Pembaca Berita Pertama Bertudung Di Amerika
Pepsi VS Coca Cola


KELAB GREENBOC

Dr Hasan Ali: Beri peluang Pas teraju Selangor

SHAH ALAM - Kejayaan Pas menambah penguasaan kerusi dewan undangan negeri (DUN) Selangor daripada lapan kepada 15 pada pilihan raya umum ke-13 semalam, membuktikan peningkatan pengaruh mereka di negeri itu berbanding dua sekutunya.

Perkembangan itu juga membuka peluang kepada Pas untuk mengetuai kerajaan negeri Selangor yang pada penggal lalu diteraju PKR. Berbanding Pas, PKR kali ini hanya menambah satu kerusi kepada 14, sementara DAP pula menang 15 berbanding 13 kerusi pada 2008.

Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berkata pakatan DAP-PKR-Pas di Selangor harus memberi peluang kepada Pas meneraju kerajaan negeri itu kali ini.

"PKR dah ada peluang lima tahun lepas, bagilah peluang kepada Pas. PKR kena berjiwa besar," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Hasan yang pernah menjadi Exco Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri Selangor sebelum dipecat daripada PAS pada Januari 2012, turut menggesa pakatan itu berpegang kepada semangat setiakawan.

Beliau merujuk kepada desas-desus jawatan menteri besar itu diintai oleh Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali dan bekas Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Hasan turut menyenaraikan nama-nama anggota dewan undangan negeri (Adun) Pas yang layak mengisi jawatan itu, antaranya Adun Sabak, Sallehen Mukhyi; Adun Paya Jaras, Mohd Khairuddin Othman dan Adun Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi yang juga bekas Pengerusi Jawatankuasa Tetap Adat Melayu, Belia dan Sukan.

Sallehen, 46, ialah pendakwah bebas dan juga Timbalan Pesuruhjaya II Pas Selangor manakala Mohd Khairuddin, 42, merupakan Setiausaha Perhubungan Pas Selangor, dan Dr Ahmad Yunus, 48, ialah Yang Dipertua Pas Kuala Langat.

Abdul Khalid pada sidang akhbar di sini hari ini memberitahu calon Menteri Besar Selangor akan ditentukan oleh pucuk pimpinan pakatan dalam masa seminggu ini.

"Soal pentingnya bakal calon MB (menteri besar) mesti diterima dan diperkenan Sultan Selangor (Sultan Sharafuddin Idris Shah)," katanya. - Bernama

Ulasan GB

Tiba-tiba suara Hassan Ali muncul selepas PRU. Suaranya dilaporkan oleh BERNAMA seperti berita di atas.

Tetapi masih sumbang seperti dulu. Kerana ia cuba memporak-perandakan Pakatan Rakyat Selangor, atau BERNAMA yang melaporkan mengkehendakkan keadaan begitu.

Dahulu semasa beliau menerajui PAS Selangor, beliau begitu mudah termakan bujukan UMNO yang menghasutnya kononnya beliaulah orang paling layak jadi MB.

Setelah beliau dipecat dari PAS, beliau ke hulu hilir memburukkan PAS di pentas UMNO, mengajak rakyat supaya jangan beri satu undi pun kepada PR!

UMNO berjaya memperalatkan Hassan Ali, nama Hassan lansung tak wujud di dalam senarai calon BN untuk PRU13.

Kita tinggalkan hal tersebut kerana biar si Luncai itu terjun dengan labu-labunya.

Yang GB nak fokuskan kini ialah wajarkan PAS menuntut kerusi Meneter Besar apabila sudah memenangi banyak kerusi di Selangor (tambahan 5 kerusi menjadikan kedudukan PAS kini mempunyai 15 kerusi, sama banyk dengan DAP dan lebih 1 daripada PKR).

Pada pandangan GB, selain dari menjaga kesetiakawanan rakan di dalam PR, keterampilan dan kebolehan MB Selangor yang lepas iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim tidak dapat ditolak dan dinafikan.

Malah UMNO BN amat cemburu dan irihati kerana PR mempunyai seorang MB yang berkewibawaan dan berintegriti yang tidak dapat ditandingi oleh mana-mana MB-MB di negeri pimpinan UMNO sendiri.

Pelbagai serangan, tohmahan, fitnah, perancangan dan perencanaan dilakukan untuk menumbangkan kerajaan PR Selangor di bawah pimpinan Tan Sri Khalid, namun kesemuanya gagal, malah rakyat Selangor berdiri kukuh di belakang beliau dengan memberikan mandat yang lebih besar kepada PR di dalam pilihanraya yang baru lalu.

Jadi sewajarnya sekalipun parti beliau bukan majoriti di dalam DUN Selangor namun PAS perlu mengakui dan akur dengan ketokohan beliau, apatah lagi di bawah pimpinannya kerajaan Selangor diiktiraf oleh Jab Audit Negara sebagai negeri yang cemerlang di dalam prestasi pengurusan kewangan dan bebas rasuah.

GB meminta agar pimpinan PAS Pusat tidak lagi mendengar kata-kata hasutan yang bertujuan memporak-perandakan PR seperti yang berlaku di dalam isu Kota Damansara tempohari.

Dan begitulah juga GB meminta, nama-nama yang disebutkan oleh Hassan Ali itu tidak termakan dengan umpan pujian dan sanjungan palsu Hassan Ali untuk menuntut jawatan MB di Selangor sepertimana Hassan sendiri yang telah termakan umpan pujian dan sanjungan palsu UMNO terhadapnya dahulu.

GB dengan ini mengusulkan cadangan supaya jawatan MB Selangor dipegang oleh Tan Sri Khalid Ibrahim dan PR tak perlu tunggu lama-lama untuk buat keputusan demikian supaya kerajaan Selangor dapat dibentuk segera dan berfungsi secepat mungkin.

Pakatan Rakyat Tambah Kukuh Di Selangor, Lampiran: Senarai ADUN

Posted: 06 May 2013 09:33 PM PDT


KELAB GREENBOC

Rakyat Selangor memberi mandat yang lebih besar kali ini kepada Pakatan Rakyat apabila 44 kerusi Dewan Negeri Selangor berjaya dimenangi gagasan itu.

Ini sekaligus memberikan Pakatan majoriti dua pertiga di dalam Dewan Negeri Selangor. Calon Umno-BN menguasai 12 kerusi Dewan Negeri Selangor.

Keputusan itu membuktikan prinsip pentadbiran "hasil negeri untuk rakyat" berakar di hati rakyat. Malah calon Pakatan berjaya menambah majoriti kemenangan di kebanyakkan kerusi DNS.

Selain memenangi 34 kerusi yang dipertandingkan pada 2008, Pakatan berjaya menawan DUN Dusun Tua, Sabak, Taman Templer, Tanjung Sepat, Paya Jeras, Sri Serdang, Kuala Kubu Baru, Sementa, Morib dan Sungai Pelek.

Walaubagaimanapun, Pakatan tidak berjaya mempertahankan kerusi Kota Damansara dan Bukit Malawati.

Keputusan sekali imbas juga menunjukkan pertambahan majoriti di banyak kerusi yang dimenangi.

Setakat ini Pas memenangi 15 kerusi DNS, DAP 15, dan PKR 14 kerusi.

p/s Nampaknya rakyat Selangor menolak terus segala tohmahan dan fitnah Najib dan UMNO BN yang memperlekehkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor sebelum ini.

Yang paling jelas ialah apabila Mat Komuter yang bernama Ir Md Zin tewas di tangan Hanipa Maidin untuk kerusi Parlimen Sepang.

SENARAI ADUN NEGERI SELANGOR 2013

PAS

N15 TAMAN TEMPLER
PAS: Zaidy Abdul Talib

N17 GOMBAK SETIA
PAS: Hasbullah Mohd Ridzwan

N18 HULU KELANG
PAS: Saari Sungib

N2 SABAK
PAS: Sallehen Mukhyi

N20 LEMBAH JAYA
PAS: Khasim Abdul Aziz

N21 CHEMPAKA
PAS: Iskandar Abdul Samad

N23 DUSUN TUA
PAS: Razaly Hassan

N26 BANGI
PAS:Mohd Shafie Ngah

N29 SERI SERDANG
PAS: Noor Hanim Ismail

N38 PAYA JARAS
PAS: Mohd Khairuddin Othman

N42 MERU
PAS: Abd Rani Osman

N45 SELAT KLANG
PAS: Halimah Ali

N51 SIJANGKANG
PAS: Ahmad Yunus Hairi

N53 MORIB
PAS: Hasnul Baharuddin

N54 TANJUNG SEPAT
PAS: Mohd Haslin Hassan


PKR

N11 IJOK
PKR: Idris Ahmad

N14 RAWANG
PKR: Gan Pei Nei

N16 BATU CAVES
PKR: Amirudin Shari

N19 BUKIT ANTARABANGSA
PKR: Mohamed Azmin Ali

N25 KAJANG
PKR: Lee Chin Cheh

N32 SERI SETIA
PKR: Nik Nazmi Nik Ahmad

N33 TAMAN MEDAN
PKR: Haniza Mohamed Talha

N37 BUKIT LANJAN
PKR: Wong Keat Ping

N40 KOTA ANGGERIK
PKR: Yaakob Sapari

N41 BATU TIGA
PKR: Rodziah Ismail

N43 SEMENTA
PKR: Daroyah Alwi

N46 PELABUHAN KLANG
PKR: Abd Khalid Ibrahim

N49 SERI ANDALAS
PKR: Xavier Jayakumar Arulanandam

N50 SRI MUDA
PKR: Mat Shuhaimi Shafiei


DAP

N22 TERATAI
DAP: Tiew Way Keng

N27 BALAKONG
DAP: Ng Tien Chee

N28 SERI KEMBANGAN
DAP: Ean Yong Hian Wah

N30 KINRARA
DAP: Ng Sze Han

N31 SUBANG JAYA
DAP: Yeoh Tseow Suan

N34 BUKIT GASING
DAP: Rajiv Rishyakaran

N35 KAMPUNG TUNKU
DAP: Lau Weng San

N36 DAMANSARA UTAMA
DAP: Yeo Bee Yin

N4 SEKINCHAN
DAP: Ng Suee Lim

N44 SUNGAI PINANG
DAP: Teng Chang Khim

N47 PANDAMARAN
DAP: Tan Pok Shyong

N48 KOTA ALAM SHAH
DAP: Ganabatirau Veraman

N52 TELUK DATUK
DAP: Loh Chee Heng

N56 SUNGAI PELEK
DAP: Lai Nyuk Lan

N6 KUALA KUBU BAHARU
DAP: Lee Kee Hiong

PEMBANGKANG (BARISAN NASIONAL)

N1 SUNGAI AIR TAWAR
BN: Kamarol Zaki Abdul Malik

N10 BUKIT MELAWATI
BN: Jakiran Jacomah

N12 JERAM
BN: Amiruddin Setro

N13 KUANG
BN: Abdul Shukur Idrus

N24 SEMENYIH
BN: Johan Abd Aziz

N3 SUNGAI PANJANG
BN: Budiman Mohd Zohdi

N39 KOTA DAMANSARA
BN: Halimaton Saadiah Bohan

N5 HULU BERNAM
BN: Rosni Sohar

N7 BATANG KALI
BN: Mat Nadzari Ahmad Dahlan

N8 SUNGAI BURONG
BN: Mohd Shamsudin Lias

N9 PERMATANG BEBAS
BN: Sulaiman Abdul Razak

N55 DENGKIL
BN: Shahrum Mohd Sharif

Jika Wujud Penipuan, Kerajaan Najib & BN Bakal Tumbang Tak Lama Lagi...

Posted: 06 May 2013 09:29 PM PDT


KELAB GREENBOC

Anwar mahu selesai isu penipuan p'raya dulu

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau akan menimbangkan mengenai persaraannya daripada politik selepas menyelesaikan isu penipuan dan penyelewengan yang didakwa berlaku dalam pilihan raya umum ke-13.

Katanya, beliau memutuskan demikian kerana beranggapan bahawa perjalanan pilihan raya kali ini telah "dicuri" daripada rakyat melalui proses penipuan.

"Pendirian saya sama. Saya ada mendapat tawaran untuk mengajar di beberapa universiti utama. Saya masih fikir. Tapi saya nak selesaikan penipuan ini. (Ia) belum selesai. Saya dah menang. Pilihan raya ini sudah dimenangi oleh Pakatan Rakyat."Saya rasa apa yang perlu diperjelaskan sekarang ini ialah, pilihan raya ini telah dicuri melalui proses penipuan. Kerana mengikut proses yang biasa dan yang adil, kita sudah menang. Hampir mustahil (kalah) kalau dilihat dari sambutan yang ada.

Beliau yakin bahawa kemenangan pilihan raya kali ini telah dicuri memandangkan momentum yang berlaku dibeberapa kawasan yang beliau kunjungi.

"Orang yang hadir bertepuk tangan bukan dapat bayaran atau dapat BR1M. Mereka datang dan beri sokongan dengan penuh perasaan," katanya.

Anwar yang berpakaian serba hitam sebagai tanda 'perkabungan' ke atas demokrasi hari ini berkata beliau dapat merasakan bahawa rakyat kecewa dengan keputusan pilihan raya kali ini.

"Saya tahu tentang sentimen kerana saya telah berkempen dengan bersungguh-sungguh.

"Saya rasa sedih (dengan keputusan pilihan raya). Saya boleh gambarkan kekecewaan rakyat berdasarkan ceramah yang saya pergi di seluruh negara," katanya.

Anwar sebelum ini pernah menyuarakan hasrat untuk meninggalkan dunia politik dan kembali mengajar sekiranya Pakatan gagal menguasai Putrajaya.

Pada 2006, Anwar pernah menjadi pensyarah jemputan di Universiti Georgetown, Amerika Syarikat.

mengakui bahawa beliau sangat menghargai masa bersama keluarga semasa beliau mengajar di Amerika Syarikat.

"Apabila saya mengajar di Amerika Syarikat, mereka (keluarga) adalah masa yang terbaik untuk saya bersama Wan Azizah (Wan Ismail) dan keluarga," katanya.

Dalam temubual itu lagi, Anwar yang kelihatan letih juga berkata PKR mungkin akan mengemukakan petisyen pilihan raya berdasarkan keputusan yang mencurigakan di beberapa kerusi.

Katanya, beliau percaya calon PKR di kerusi Beaufort Datuk Lajim Ukin tewas akibat terdapat sogokan terhadap pengundi di kawasan itu.

"Saya telah tegaskan ada isu kesahihan dalam keputusan pilihan raya. Terdapat bukti penipuan yang jelas. Terdapat kawasan-kawasan yang kita ada bukti. Kita tidak akan menerima keputusan ini. Kita akan berbuat sesuatu.

"Saya tak percaya Lajim kalah. Tetapi saya faham tentang Wilfred Bumburing (Tuaran) yang terdapat perselisihan isu dalaman. Lajim saya percaya ada sogokan dan kami akan terus mengkaji tentang perkara itu dan akan lihat sama ada ada keperluan untuk memfailkan petisyen.

"Kita tidak boleh terima proses ini. Penipuan dah begitu berleluasa. Mungkin salah satu pilihan raya yang paling teruk pernah kita jalankan," katanya lagi. -mk


Apa Yang Berlaku Sebenarnya?


Bukan x boleh terima BN menang. Tapi cuba tuan/puan nilai sendiri faktor dibawah :-

1) Begitu byk kes pengundi hantu yg berjaya dibongkar.
2) Dakwat kekal yg dijanjikan lgsg x KEKAL! Padahal berjuta2 habis utk beli.
3) Keputusan hanya diumum jam 1 pagi iaitu paling lambat dalam sejarah malaysia!
4) Setelah DSAI umum PR menang byk negeri, serta merta byk pusat kiraan tiba2 blackout dan secara tiba2 undi BN naik mendadak.
5) Berjaya dibongkar apabila 3 peti undi disorok di parlimen putrajaya.
6) Pada pukul 11pm masih ada peti undi cuba dibawa masuk ke tempat pengundian padahal pusat mengundi ditutup pada pkul 5pm. Adakah tempoh 3 jam x cukup utk proses kira undi di buat.
7) Negeri perlis, terengganu, perak dan negeri semua BN menang majoriti mudah. Utk pengetahuan, negeri2 tersebut antara diumum DSAI telah dimenangi PR dan negeri2 tersebutlah yg tiba2 mengalami blackout!!
8) Ada pengundi hantu berjaya ditangkap kerana berjaya mengundi 2 kali
9) Kertas undi yg dibawa dari luar oleh petugas SPR!! berjaya di tangkap sedangkan adalah mustahil kertas undi boleh berada diluar dan ia satu kesalahan yg besar!
#Jadi tuan/puan nilai sendiri apa yg terjadi pada PRU kali ni. Kalau faktor2 diatas x berlaku, kita sama sekali xkn bantah keputusan PRU kali ni. Moga sama2 kita dpt pertimbangkan.
-FB
LIHAT VIDEO DI SINI

Ulasan GB

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan. Kemenangan dengan penipuan adalah satu jenayah dan tiada keberkatannya.

Seperti yang GB katakan sebelum ini, kemenangan melalui penipuan adalah kemenangan yang rapuh ... dan ia akan tumbang dengan sendirinya kerana "dasarnya" lemah.

GB amat yakin jika kerajaan Najib dan UMNO BN memperolehi kemenangan dengan cara penipuan, kerajaannya akan tumbang tidak berapa lama lagi.

Dan semua yang terlibat dengan penipuan akan tetap dihukum walaupun penipuan itu licik dan tidak diketahui orang. Tetapi Allah Maha Mengetahui! Anda tidak boleh lari.

Kebatilan tidak akan dapat mengalahkan kebenaran .Itu hukum alamiah, itu hukum Allah swt!

Najib Pamer Prestasi Buruk, Bersediakah Beliau Untuk Berundur?

Posted: 06 May 2013 09:25 PM PDT


KELAB GREENBOC
 
Yang jelas dan nyata, sekalipun menang, prestasi BN di bawah Najib adalah lebih teruk daripada Abdullah Ahmad Badawi di mana BN kehilangan lebih banyak kerusi parlimen iaitu hanya memperolehi 133 kerusi parlimen berbanding 140 yang diperolehi pada tahun 2008.

Ini menunjukkan juga kepimpinan Najib adalah lebih lemah daripada Pak Lah. Dan beberapa hari sebelum pilihanraya berlansung Tun Dr. Mahathir menyatakan Najib perlu berundur dan memberi laluan kepada timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin jika gagal meraih majoriti besar dalam pilihan raya umum ke-13 tahun ini.

"Jika dia gagal, sudah tentu dia harus berundur," kata Dr Mahathir kepada pemberita selepas forum anjuran Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (ASLI) di ibu kota, lapor The Malaysian Insider.

Persoalan kini, apakah Najib sedia untuk berundur setelah gagal untuk menunjukkan prestasi baik di dalam PRU13 semalam? Dan apakah Mahathir bersedia untuk menjadi "pendesak" supaya Najib supaya memberi laluan kepada Muhyiddin menjadi PM?

GB melihat begini: Jika sekalipun Najib tidak berundur, namun hukum kebenaran dan keadilan akan mencampakkan Najib keluar dari Putrajaya. Terlalu banyak kesalahan dan kepincangan semasa beliau menjawat jawatan PM yang tak perlu dideretkan lagi di sini.

Najib begitu cepat meletakkan kesalahan ke atas pemimpin Pakatan Rakyat di atas kemerosotan prestasi BN atuk dengan menyatakan beliau tidak menyangka "tsunami Cina" yang menyaksikan kehilangan undi komuniti tersebut dengan drastik.

Pengerusi BN itu, mengatakan sentimen kaum dimainkan untuk memenangi undi etnik kedua terbesar itu. Sedangkan HAL YANG SEBENAR ialah Najib dan UMNOlah yang memainkan sentimen perkauman (rasism) sebelum ini untuk meraih sokongan kaum Melayu yang menyebabkan kaum bukan-Melayu melihat Najib dan Mahathir adalah kumpulan "cauvinis-Malay" (assabiyah-Melayu) apabila bersekongkol dengan PERKASA.

Dan hasilnya Najib tewas kedua-dua belah pihak, calon PERKASA yang dibelanya tewas teruk manakala sokongan kaum bukan Melayu terhadap BN terus merudum. MCA dan Gerakan sudah boleh membuat perhitungan untuk membubarkan parti masing-masing kerana ternyata ia sudah tidak lagi dapat mewakili masyarakat kaum tionghua di negara ini.

Ayuh Najib, turunlah dengan cara yang terhormat!

Najib perlu berundur jika gagal dalam PRU 13, kata Dr M


KUALA LUMPUR, 31 Jan — Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak perlu berundur dan memberi laluan kepada timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin jika gagal meraih majoriti besar dalam pilihan raya umum ke-13 tahun ini, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kenyataan bekas perdana menteri itu memberikan gambaran Najib berhadapan tugasan besar bagi memastikan Barisan Nasional (BN) kembali mendapat majoriti tradisi dua pertiga di Parlimen agar kerajaan dapat melaksanakan segala polisi tanpa gangguan daripada pembangkang.

"Jika dia gagal, sudah tentu dia harus berundur," kata Dr Mahathir (gambar) kepada pemberita selepas forum anjuran Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (ASLI) di ibu kota hari ini.

Walau bagaimanapun, Dr Mahathir menambah, terpulang kepada ahli-ahli Umno untuk menetukan nasib presiden mereka sekiranya gagal melebihi pencapaian bekas perdana menteri Tun Abdullah Badawi.

"Ianya terpulang kepada ahli untuk tentukan masa depannya.

"Ahli berhak untuk tentukan siapa akan menerajui parti selepas pilihan raya," kata Mahathir menjawab soalan kepada wartawan tentang sama ada Najib perlu memberikan laluan kepada Muhyiddin ataupun tidak jika gagal meraih majoriti besar.

Dr Mahathir sebelum ini juga berkata kerajaan sedia ada ketika ini adalah sebuah kerajaan yang lemah dan menyifatkan keberanian serta kelantangan banyak pihak yang mengecam kerajaan adalah berpunca daripada keputusan lalu yang menyaksikan kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) hilang majoriti tradisionalnya.

"Ini soal kuat dan lemah, sekarang kita (Umno) lemah dan tanpa majoriti 2/3 kita akan terus menjadi lemah," kata mantan perdana menteri itu.

"Kalau kerajaan kuat, orang tidak akan berani mencabar kerajaan," kata beliau pada satu forum 17 Januari lalu anjuran Karangkraf.

Mengikut tradisi dalam Umno, seseorang pemimpin yang gagal memberikan kemenangan secara majoriti akan menyebabkannya disingkir seperti yang berlaku kepada Abdullah pada 2008 dan juga Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj yang tewas pada pilihan raya lalu.

Menjelang PRU yang akan diadakan tahun ini, Najib merayu agar pengundi memberikan mandat baru kepadanya untuk meneruskan dasar reformasi yang boleh merangsang Malaysia ke hadapan dan lebih baik walaupun mengakui kelesuan parti itu dan gabungan pemerintah BN itu ke arah perubahan.

Najib berkata mandat besar diperlukannya jika Malaysia mahu meningkat dalam ekonomi global untuk menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi.

Di samping itu, Najib juga mengakui bahawa BN dan parti utama, Umno kurang popular sejak tahun kebelakangan ini disebabkan kelemahan tetapi menggesa pengundi memberinya peluang untuk membuat perubahan yang diperlukan.

Hampir 13 juta pengundi layak untuk membuang undi mereka jika pilihan raya umum dipanggil melibatkan semua 222 kerusi persekutuan dan 505 kerusi di 12 negeri.

Najib berhadapan misi paling getir menjelang pilihan raya tahun ini yang dianggap paling sengit dalam sejarah negara sejak mencapai kemerdekaan, malahan beliau sehingga kini masih belum memutuskan senarai nama calon yang akan bertanding serta berteka-teki dengan dengan tarikh pilihan raya yang perlu diumumkan selewat-lewatnya April ini.
-mk

“BN Kena Sedar Diri, Majoriti Rakyat Tolak Kamu”

Posted: 06 May 2013 04:44 PM PDT


khalid samad pc PR Selangor 6 mei 02

SHAH ALAM,: Umno-BN wajar menunjukkan hormat dan rasa malu kepada rakyat kerana walaupun ia berjaya membentuk Kerajaan Persekutuan, ia gagal mendapat sokongan majoriti rakyat.

Menurut MP Shah Alam, Khalid Abd Samad, dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) semalam Pakatan Rakyat (PR) memperolehi sebanyak 5.6 juta undi.

Berbanding BN yang memperolehi 5.3 juta undi.

"Di sebabkan kaedah persempadanan yang dilakukan, BN terus mendapat satu majoriti di parlimen sedangkan undi rakyat menyebelahi PR.

"Saya harap (Perdana Menteri Datuk Seri Najib) menyedari mereka adalah kerajaan yang ditolak oleh kebanyakkan rakyat Malaysia, itu pun kita bertanding dalam keadaan padang yang tak sama rata.

"Kalau tahu malu, tunjukkanlah sikit perasaan segan itu, ini nak tunjukkan dapat mandatlah, jadikan isu perkaumanlah dan ini satu tindak-tanduk kerajaan yang tidak sedar diri," kata Khalid.

Dalam PRU-12 pada 2008 lalu, BN dinafikan majoriti buat pertama kali apabila hanya memenangi 140 dari 222 parlimen keseluruhan, manakala 82 yang lain dimenangi Pas, PKR dan DAP yang ketika itu masih belum membentuk PR.

BN ketika itu memperolehi undi popular sebanyak 4.08 juta undi atau 50.6 peratus manakala Pas, DAP dan PKR memperolehi 3.79 juta atau 49.4 peratus.

Dalam PRU–13 semalam, majoriti kerusi dimenangi BN merosot lagi apabila hanya mampu menang di 133 kerusi parlimen, manakala Pakatan pula meningkat ke 89 kerusi parlimen

Najib Lebih Gagal dari Pak Lah

Posted: 06 May 2013 04:42 PM PDT


bn putrajaya

KOMENTAR: Menyorot keputusan pilhanraya Umum 2008 lalu, sejurus tamat PRU-12, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang ketika itu merupakan Naib Presiden Umno membuat kejutan apabila mengkritik kegagalan Presiden Umno, Tun Abdullah Ahmad Badawi sehingga menyebabkan beberapa negeri jatuh ke tangan pembangkang.

Kritikan Muhyiddin juga ekoran dari keputusan PRU 12 yang mencatatkan BN mencatatkan hanya memenangi 140 kerusi parlimen dan 307 kerusi Dun.

Refleksi dari kritikan Muhyiddin, beliau dianggap hero kerana berani mengkritik presiden parti sehingga membawa kepada pengunduran Abdullah. Manakala habuan yang lebih besar ialah beliau di lantik menjadi Timbalan Presiden Umno sekali gus menjadi Timbalam Perdana Menteri.

Ramai antara penganalisa politik sedang menunggu apakah reaksi beliau berhubung keputusan PRU 13 yang baru berakhir.

Apakah Muyiddin akan menyusuli kritikan beliau terhadap Najib ekoran prestasi yang di cacatkan ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjadi Pengerusi BN memperoleh keputusanlebih daif dari era Abdullah.

najib muhyiddin putrajaya

PRU 13 yang berakhir lalu BN memperoleh 133 kerusi parlimen iaitu kurang tujuh kerusi dari zaman Pak Lah (Abdullah) iaitu 140 kerusi.

Begitu juga keseluruhan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) yang merosot dari 307 kepada 275 kerusi iaitu susut 32 kerusi.

Lebih malang bagi Najib yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Selangor apabila negeri Jugra tersebut PR memenangi 44 kerusi Dun berbanding 36 kerusi ketika Pak Lah menjadi pengerusi BN.

Angka tersebut menunjukkan pertambahan 10 kerusi PR selangor sekali gus membolehkan PR Selangor memperoleh lebih dua pertiga (37 kerusi) majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri.

Manakala BN hanya memperoleh 12 kerusi berbanding 20 kerusi pada 2008.

Ke manaa Peruntukan RM2.71 bilion Kepada Umno Selangor

Bagi rakyat Selangor setentunya tertanya-tanya ke poket siapakah wang peruntukan yang di berikan Najib kepada Umno negeri berjumlah RM2.71 bilion pada November 2011 untuk menawan Selangor itu pergi.

hanipa

Kenyataan Pengerusi PR Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini menggesa Najib meletak jawatan sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Selangor amat relevan dengan prestasi yang di tunjukkan Najib di Selangor.

Sabotaj Syabas berhubung kegagalan penyediakan air terawat ketika tempoh berkempen baru-baru ini juga tidak mengena. Ini disebabkan keberkesanan sumber maklumat dari PR Selangor berhubung realiti sebenar krisis Air di negeri tersebut kepada rakyat.

Lebih malang lagi berikutan kekalahan Timbalan pengarah pilihanraya dan kordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamad tewas kepada pengerusi Lajnah Guaman Pas Pusat, Mohamad Hanipa Maidin di Parlimen Sepang.

PRU 13: 5.6 juta undi PR, BN cuma 5.3 juta

Media arus perdana cuba sedaya upaya untuk melindungi hakikat sebenar berdasarkan jumlah pengundi yang memberi undi kepada PR dan BN semasa PRU 13 lalu.

Berdasarkan analisa menunjukkan lebih 5.6 juta pengundi memberi undi kepada PR berbanding 5.3 juta kepada BN.

Namun berdasarkan kawasan yang di persempadankan, BN memperoleh majoriti mudah 133 kerusi parlimen. Setentunya juga sumbangan besar undi tersebut dari kawasan-kawasan parlimen di pedalaman Sarawak dan Sabah.

Ini juga menjadi hujah mengapa BN enggan memajukan sistem perhubungan dan pembangunan di pedalaman Sabah dan Sarawak. BN lebih rela membiarkan rakyat di pedalaman Sabah dan Sarawak untuk hidup terus miskin kerana sogokan kebendaan ketika masa kempen akan membolehkan kuasa BN diteruskan.

Mat Bangla dan Goncang dakwat

Isu pengundi hantu yang kebanyakan membabitkan mat Bangla juga tidak harus di pinggirkan kerana sebahagian besar kemenangan BN adalah di kawasan yang pengundinya kecil.

Berpuluh gambaran yang dimuat turun di laman maya menunjukkan isu tersebut bukanlah suatu polimik remeh yang enteng.

Barisan Guaman PR sedang mengumpul pelbagai bukti untuk membawa kes ini di pengadilan. Menurut R.Sivarasa yang juga MP Subang, semua yang terlibat termasuk Menteri Dalam Negeri dan SPR boleh di dakwa berhubung tragedi pengkhianatan ini.

Begitu juga isu dakwat kekal yang tidak kekal yang turut di buktikan sebagaimana tersiar di laman maya tersebut.

Persoalan mengapa undi awal yang jatuh pada 30 April lau mengambil masa sehingga lima hari. Tempoh lima hari tersebut akan menyebabkan dakwat tersebut tidak lagi kelihatan. Walhal SPR memaklumkan dahwat tersebut kekal dalam tempoh tujuh hari.

 dakwat kekal hilang kuala selangor 5 mei 01

Maka tidak mustahil pihak anggota keselamatan dan mereka yang terlibat boleh mengundi buat kali kedua ketika hari membuang undi.

Apa pun keputusan PRU13 telah berakhir namun ketelusan SPR terus dipertikai. Rakyat juga memahami Umno-BN sanggup memperkuda apa sahaja untuk pastikan kemenangan. Apatah lagi SPR berada di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Seorang kawan memberi tahu … terimalah hakikat bahawa rakyat Malaysia redha untuk membayar tol dan tak mau harga petrol di turunkan…. Anak-anak muda serta ibu bapa mereka juga berkemampuan untuk membayar pijaman PTPTN setiap bulan… tunggulah masanya akan tiba sebagai mana buah yang masak akan gugur dengan sendirinya.

Apa makna keputusan PRU 13

Posted: 06 May 2013 04:32 PM PDT

KL TODAY


KEPUTUSAN akhirnya BN – 133, Pakatan Rakyat, yang dianggotai DAP, PKR dan PAS, pula mengumpulkan 89 kerusi Parlimen – menambah tujuh kerusi berbanding lima tahun lalu.
Berikut ialah pemerhatian terhadap keputusan akhir tersebut:


1) Pakatan kehilangan Kedah. Ketiga-tiga negeri PR yang lain – Selangor, Penang and Kelantan – kesemuanya menang dengan majoriti lebih 2/3:

Selangor – Pakatan 44, BN 12
Penang – Pakatan 30, BN 10
Kelantan – Pakatan 33, BN 12

2) MCA hanya tinggal 6 kerusi parlimen (berbanding 15 pada 2008), sementara Gerakan hanya tinggal satu (berbanding 2 ). Kerusi tunggal Gerakan ialah Simpang Renggam di Johor, yang dipertahankan oleh Liang Teck Meng.

3) DAP menambahkan 10 kerusi parlimen, sementara PKR dan PAS masing-masing kehilangan satu kerusi berbanding keputusan 2008.

DAP – 38
PKR – 30
PAS – 21

4) Terdapat 7 kerusi tambahan yang dimenangi oleh Pakatan dari Sabah (2 kerusi) dan Sarawak (5 kerusi).

5) Pengiraan awal menunjukkan secara keseluruhan Pakatan Rakyat telah menang dari sudut menerima lebih banyak undi popular – 50% berbanding 49% (1% lain-lain).


6) 4 orang menteri kabinet tewas. Mereka yang kalah ialah Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Chor Chee Heung dan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Tan Sri Benard Giluk Dompok. Diantara timbalan menteri yang kalah ialah Datuk Saifuddin Abdullah, Datuk Puad Zarkashi dan Datuk Lee Chee Leong.

7) Parti Progresif Penduduk (PPP) kalah di semua kerusi yang ditandinginya – satu kerusi parlimen dan empat kerusi parlimen – pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Selain tidak berupaya menyingkirkan calon DAP Dr Tan Seng Giaw bagi kerusi parlimen Kepong, parti komponen Barisan Nasional (BN) ini juga kalah di kerusi dewan undangan negeri Kota Laksamana (Melaka), Kota Alam Shah (Selangor), Pasir Bedamar (Perak) dan Guchil (Kelantan).

8) BN tidak mempunyai 2/3 majoriti di negeri-negeri berikut

Perak BN 31 PR 28
Terengganu BN 17 PR 15
Kedah BN 21 PR 15
Negeri Sembilan 22 PR 14

9) Kelima-lima pegawai Datuk Seri Najib Razak kalah di kerusi yang ditandingi mereka pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) kali ini. Mereka ialah dua pegawai khas beliau tewas kepada calon PAS di Kedah, Datuk Shahlan Ismail dan Datuk Latt Shariman Abdullah. Shahlan tewas dengan majoriti 3,935 kepada calon PAS Datuk Mahfuz Omar di kerusi Parlimen Pokok Sena, manakala Latt Shariman pula tewas kepada calon PAS Mohd Nasir Mustafa dengan majoriti 1,044 di kerusi dewan undangan negeri (DUN) Kubang Rotan. Setiausaha Politiknya di Kementerian Kewangan, Datuk Mohd Shafei Abdullah tewas kepada calon PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong dengan majoriti yang lebih besar sebanyak 5,511 berbanding keputusan yang diperoleh pada tahun 2008. Dua lagi pegawai khas beliau yang tewas di kerusi Parlimen adalah Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh di Kota Baru dan Datuk Mohamed Suffian Awang di Kuantan.


10) Bekas MB Johor, Abd Ghani Othman dan bekas KM Melaka, Mohd Ali Rustam tewas.

11) PAS berjaya melahirkan anak sulongnya di Melaka melalui kemenangan Dr Khalid Kassim di Dun Bukit Baru.

12) Rakyat tolak politik perkauman Najib & UMNO BN apabila calon dari PERKASA tewas. Veteran Ibrahim Ali tewas di tangan muka baru Nik Abduh Nik Aziz di Pasir Mas dan Zulkifli Nordin kalah teruk di tangan Khalid Samad di Shah Alam.

13) Perak, Kedah, Perlis dan Terengganu tewas selepas kiraan semula dengan peningkatan jumlah kerusi kepada BN setelah kiraan awal PAKATAN menang di kerusi tersebut.

Tsunami Cina atau Tsunami Malaysia?

Posted: 06 May 2013 04:29 PM PDT


A. Kadir Jasin

 

Pencapaian BN lebih buruk daipada 2008. Kerusi Dewan Rakyat jatuh daripada 140 kepada 133. Kerusi DUN jatuh daripada 306 kepada 274 walaupun tawan semula Kedah dan sahkan penguasan ke atas Perak. 


Buat kali pertama sejak PRU 1969, undi popular BN lebih kecil daripada pembangkang. Setuju dengan pembahas yang ini bukan "tsunami Cina" kerana di negeri majoriti Melayu pun prestasi BN merosot misalnya Terengganu.

"Please accept the results." (Tolong terima keputusan). Demikian kata penyudah Perdana Menteri Najib Razak dalam sidang akhbar ketika menerima kemenangan Barisan Nasional dalam PRU13 di Ibu Pejabat Umno sebentar tadi.

Secara ringkas, pemerhatian awal saya ialah Barisan Nasional tidaklah boleh berbangga apatah lagi keras kepala dengan prestasinya kerana ia sebelum ini ia menguar-uarkan akan menang besar dan memperoleh semula kelebihan dua pertiga dalam Dewan Rakyat serta menawan semula negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat.

Sebaliknya, pencapaiannya lebih buruk daripada 2008 kerana PR berjaya menembusi Johor dan memperoleh lebih banyak kerisi di Sarawak, dua negeri simpanan tetap BN serta berjaya mengusai lebih banyak kerusi DUN di seluruh negara.

Walaupun PR gagal dalam kempen "Ubah" dan "Ini Kalilah" untuk menguasai kerajaan pusat, namun ia memperluaskan kehadirannya di semua negeri.

BN berjaya memenangi semula Kedah, mempertahankan Perak, tetapi gagal menguasai semula Selangor dan Kelantan walaupun jentera propagandanya memberi gambaran Selangor dalam tangan dan Kelantan ada harapan. Cakap besar Selangor akhirnya memakan diri sendiri.

Pulau Pinang tidak perlulah disebutkan lagi. Gerakan dan MCA punah di negeri itu. Umpan yang Najib berikan kepada orang Cina tidak bermakna. Orang Cina menolak BN secara terang-terangan.

Najib terkejut dengan keputusan itu dan menjanjikan perubahan kepada partinya Umno. Tetapi prestasi BN yang lebih buruk daripada 2008 menjadikan kedudukan beliau goyah.

Juga, apakah keputusan PRU kali ini berupa "Chinese tsunami" seperti yang Najib ungkapkan atau ia adalah sesuatu yang lebih besar dan menyeluruh iaitu ramai pengundi tidak lagi menerima BN dan Kerajaan BN seperti yang wujud sekarang?

Adakah tidak mungkin bahawa ini bukan tsunami Cina atau cauvinisme kaum, tetapi tsunami Malaysia yang berpaksikan aspirasi dan realiti baru, khasnya di kalangan pengundi muda?

Walaupun BN berjaya merampas semula Kedah, tetapi kekuatannya dalam semua DUN merosot. Ia hampir-hampir kehilangan Terengganu dan menyerahkan banyak kerusi kepada PR di semua negeri.

Di pihaknya pula, PR hendaklah menerima keputusan pemilih dan sebarang ketidakpuasan dan pertikaian hendaklah diselesaikan mengikut peraturan dan undang-undang dan bukan dengan protes jalanan.
Wallahualam.— kadirjasin.blogspot.com

Pas kedah tubuh jawatankuasa khas

Posted: 06 May 2013 04:20 PM PDT

 

KL TODAY

ALOR SETAR – Pas Kedah akan menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi mengenal pasti punca kekalahan teruk parti itu, sehingga hilang kuasa kerajaan negeri kepada Barisan Nasional (BN) pada  Pilihan Raya umum Ke-13 (PRU13), semalam.
Timbalan Pesuruhjaya I Pas Kedah Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi berkata Pas Kedah juga akan mengkaji semula struktur pimpinan parti itu termasuk jawatan Pesuruhjaya negeri yang kini dipegang Datuk Seri Azizan Abdul Razak.


"Bila berlaku kekalahan seperti ini, Pas Pusat akan melantik satu jawatankuasa untuk mengkaji semua struktur kepimpinan bagi melihat dari segi jangka masa panjang," katanya kepada pemberita selepas majlis pelantikan Menteri Besar Kedah yang baharu di Istana Anak Bukit di sini hari ini.


Pada majlis itu, Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Kedah.

Pada PRU13 semalam, Pas hanya menang sembilan daripada 36 kerusi Dewan Undangan Negeri berbanding 16 pada PRU 2008.

BN Kedah memperoleh 21 kerusi Dun untuk mendapat majoriti mudah bagi membentuk kerajaan negeri yang baharu.

Phahrolrazi berkata hasil bedah siasat itu akan diserahkan kepada Pas Pusat untuk membuat penilaian sebelum menentukan tindakan lanjut demi masa depan parti itu.


Beliau yang mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Pengkalan Kundur berkata prestasi buruk parti pada PRU13 mungkin disebabkan beberapa faktor seperti melibatkan kepimpinan parti, percaturan calon tidak sesuai, jentera dan kelemahan dalam organisasi terutama di kawasan yang tewas.

Katanya semua organisasi dalam Pas akan mengadakan mesyuarat agung dan membuat pelantikan baharu dalam masa terdekat.

"Selepas mesyuarat agung tahunan Pas Pusat, jawatan Pesuruhjaya negeri akan dilantik semula. Jika perlu perubahan, kepimpinan Pas Pusat akan membuat keputusan," katanya.

Posted: 06 May 2013 04:15 PM PDT

'Kemenangan kami dirompak', dakwa Anwar
SALMIAH DRUHAMAD DRAHSIN
7 Mei 2013
Anwar Ibrahim
Anwar Ibrahim ketika ditemui pada satu wawancara eksklusif di pejabatnya. - Foto Sinar Harian oleh SAFWAN MANSOR
 
PETALING JAYA - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, keputusan pilihan raya umum kelmarin sepatutnya menyebelahi Pakatan Rakyat (PR) tetapi "telah dirompak."

Anwar mendakwa, PR sebenarnya adalah pemenang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) namun berlaku unsur penipuan dengan kerjasama Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sehingga menyumbang kepada kekalahan perikatan itu.

"Kita sudah menang tetapi kemenangan itu dirompak oleh BN...," ujar beliau dalam wawancara khas bersama Sinar Harian Online di pejabatnya, semalam.

Ketika ditanya peningkatan kerusi kali ini berbanding, Anwar yang juga Ketua Umum PKR menegaskan, "ini bukan (soal) tambah kerusi, tapi kami menang... (sudah) menang."

Menurut Anwar, bukti besar berlakunya penipuan adalah menerusi undi awal dan pos.

Pihaknya mengesyaki sesuatu apabila PR hanya memperoleh sekitar 12 peratus undi pos dan awal.

"Tak kan 12 peratus sahaja diberikan kepada kita?

"Kalau kita lihat undi luar negara, itu 70 hingga 80 peratus (nampak) memihak PR daripada apa yang dimaklumkan tetapi bila buka undi,  kita dapat 12 peratus, 15 peratus," ujar beliau.

Untuk rekod, seramai 272,387 daripada 13.3 juta pemilih berdaftar di negara ini ialah pengundi awal.

Mereka menunaikan tanggungjawab mengundi pada 30 April lalu.

Penipuan ini katanya, diperkukuhkan dengan lagi dengan kemunculan pengundi mencurigakan didakwa warga asing dari Bangladesh, Myanmar dan sebagainya.

"... pegawai SPR mengeluarkan kertas undi keluar yang ditangkap dengan dokumen ada dalam video seperti, yang kita tayangkan sebahagian semalam, pemadaman lampu...

"Seperti kes di Lembah Pantai, terpaksa dikawal dengan begitu keras sekali. Kalau tidak, Nurul Izzah akan tewas. Ini apa?

"Ini lambang penipuan dan politik samseng," tegas Anwar.

Keputusan rasmi yang dikeluarkan oleh SPR malam tadi, Barisan Nasional menang dengan 133 kerusi seterusnya berjaya membentuk kerajaan Persekutuan sementara PR bertambah sembilan kerusi menjadikan jumlah kerusi yang dimenangi 89 kesemuanya.

Beberapa negeri menyaksikan perubahan tampuk pemerintahan di peringkat negeri manakala selebihnya kekal. bawah

Kerabu Bersuara ®

Posted: 07 May 2013 03:16 PM PDT

Kerabu Bersuara ®


Reaksi Husam Musa Berkaitan Penguguran Beliau Dalam Jawatan Exco

Posted: 07 May 2013 02:54 PM PDT


Mahathir Mula Kritik Najib!

Posted: 07 May 2013 04:25 AM PDT

Dr M tak sangka prestasi Najib teruk dari Pak Lah

Ram Anan

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengakui bahawa beliau tidak menjangka prestasi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pilihan raya umum ke-13 akan lebih teruk daripada pendahulunya Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 2008.

NONEMahathir, yang lantang mengkritik pentadbiran Pak Lah, berkata beliau menjangka presati Najib, sekurang-kurangnya lebih baik
daripada Abdullah, yang mengetuai BN menguasai 140 kerusi Parlimen dalam pilihan raya umum 2004.

Najib, walaupun sebelum PRU13 menjanjikan Umno dan penyokong BN kemenangan majoriti dua pertiga, hanya mampu menerajui gabungan itu memenangi 133 kerusi Parlimen - kurang tujuh kerusi berbanding dengan pencapaian Abdullah pada 2008.

Mahathir (kiri) berkata, Najib mungkin menghadapi kritikan dari dalam Umno.

Sudah tentu, tambahnya orang akan mempersoalkan keupayaan dan strategi Najib.

Di segi perlembagaan, kata Mahathir, Najib kekal sebagai ketua kerajaan selagi Umno menyokong.

Mahathir berkata beliau juga berkempen untuk pentadbiran Najib, dengan harapan pencapaian mereka akan lebih baik daripada 2008, walaupun beliau tidak menjangka BN mampu memperolehi majoriti dua pertiga.

Beliau mengingatkan bahawa BN harus belajar daripada kesilapan dalam PRU13 dalam berdepan dengan pilihan raya yang akan datang.

Katanya, keadaan boleh menjadi lebih buruk jika BN tidak belajar daripada kesilapan tersebut.

Beliau juga ditanya mengenai tanggapan DAP bekerjasama dengan BN untuk mewakili kaum Cina dalam kerajaan kerana MCA telah membuat keputusan untuk tidak menerima jawatan dalam kerajaan.

Katanya, ia terpulang kepada Umno dan DAP, sama ada mereka mahu mengambil bahagian dalam kerajaan.

Bagaimanapun, katanya, beliau tidak fikir DAP akan akan berbuat demikian kerana parti itu sentiasa menonjol MCA sebagai "budak suruhan" Umno, dan DAP akan dianggap sama seperti itu jika ia bersama dengan BN.

Sebaliknya, dakwa Mahathir, DAP adalah sebuah parti yang sentiasa mahu berada dalam kedudukan mendominasi.

Tok Pa Salahkan Pengundi Luar Kelantan Menyebabkan Umno Kalah

Posted: 07 May 2013 02:06 AM PDT


Pengundi luar dan taksub punca BN masih gagal tawan Kelantan - Mustapa

KUALA LUMPUR: Pengundi luar dan taksub kepada fatwa yang tidak masuk akal antara faktor Barisan Nasional (BN) masih gagal dalam usaha menawan semula Kelantan pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13), Ahad lalu.

Pengerusinya, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata bagaimanapun BN Kelantan akan melakukan bedah siasat mengenai prestasinya pada pilihan raya itu, bagi memastikan gabungan tersebut kekal relevan di Kelantan.
Isu agama yang dibawa pihak lawan masih memberi impak yang hebat kepada pengundi dan mereka taksub dengan fatwa yang jelas tidak masuk akal.


Selain itu, ramai anak Kelantan yang merantau balik mengundi dan menyokong mereka, katanya kepada pemberita selepas menghadiri taklimat khas Perdana Menteri bersama Ahli Parlimen BN, di sini hari ini.

Mustapa yang berjaya mempertahankan kawasan Parlimen Jeli dengan majoriti meningkat selain merampas kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Air Lanas daripada PAS, turut berterima kasih kepada rakyat di Kelantan yang mengundi BN kali ini.

PAS yang meneraju Kelantan sejak 1990 hilang lima kerusi DUN kepada BN pada pilihan raya umum kali ini.

Mereka hanya menguasai 32 daripada 45 kerusi DUN yang dipertandingkan berbanding 38 pada 2008. (Pada 2010, PAS hilang kerusi DUN Galas kepada BN menerusi pilihan raya kecil).
BN pula menang 12 kerusi berbanding hanya enam pada 2008. Satu lagi kerusi dimenangi PKR. - BERNAMA

Jawapan Kepada Utusan Malaysia

Posted: 07 May 2013 01:39 AM PDT

 Iktibar daripada Penciptaan Manusia

"...(Allah) yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun daripada (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya)." - Surah Al-Baqarah: Ayat 255

Manusia adalah makhluk ciptaan Allah yang Maha Agung. Mengikut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, manusia ialah makhluk yang mempunyai akal budi.

Jika diperincikan lagi maksudnya, akal daripada aspek manusia bermaksud dapat berfikir, manakala budi pula bermaksud kebijaksanaan.

Jadi bolehlah dirumuskan secara ringkas dan umum daripada segi bahasa, bahawa manusia itu adalah makhluk yang dapat berfikir dengan bijaksana.

Penciptaan Manusia

Dalam Al-Quran telah diterangkan mengenai asal penciptaan manusia yang bermula daripada tanah (Nabi Adam a.s.) kemudian seterusnya seperti mana firman Allah s.w.t.:

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada suatu sari pati (berasal) daripada tanah. Kemudian Kami jadikan sari pati itu air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kukuh (rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang-belulang, lalu tulang-belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha Sucilah Allah, Pencipta Yang Paling Baik." - Surah Al-Mu'minun: Ayat 12-14

Perlu diingat bahawa asal penciptaan manusia di dalam Al-Quran bukanlah sebuah teori atau sangka-sangka manusia.

Ini adalah hakikat penciptaan manusia yang sebenar oleh Allah yang Maha Pencipta dengan sebaik-baik ciptaan-Nya.

Malahan Allah yang Maha Agung juga mampu mencipta sesuatu yang lebih baik dari manusia.

"Sesungguhnya penciptaan langit dan bumi lebih besar daripada penciptaan manusia akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui." - Surah Al-Mu'min: Ayat 57

Maka mengapa manusia perlu sombong? Sombong dalam segala aspek kehidupan, daripada segi hartanya, keluarganya, pangkat dan kekuasaannya dan ilmunya.

Yang membuat segala sesuatu yang Dia ciptakan sebaik-baiknya dan Yang memulai penciptaan manusia daripada tanah. Kemudian Dia menjadikan keturunannya daripada saripati air yang hina. Kemudian Dia menyempurnakan dan meniupkan ke dalamnya roh (ciptaan)-Nya dan Dia menjadikan bagi kamu pendengaran, penglihatan dan hati; (tetapi) kamu sedikit sekali bersyukur." - Surah As-Sajadah: Ayat 7-9

Sekiranya manusia merasakan dirinya hebat dengan adanya pangkat dan kekuasaan, sila perhatikan daripada apa ia diciptakan?

Bukankah sperma melalui zakar yang berkongsi dengan air kencing?

Manusia berkongsi tempat dengan saluran najis kencing, hinakah manusia?

Tidak kira siapa pun juga, Presiden Amerika, Russia, China mahupun Sultan, Perdana Menteri hatta para Nabi a.s. sekalipun melalui proses yang sama kecuali Nabi Adam a.s., Hawa dan Nabi Isa a.s.

Akan tetapi, Allah yang Maha Agung telah mengangkat manusia menjadi makhluk yang mulia dan memberi gelaran yang terbaik. Pangkat yang terbaik dan mengatasi segala gelaran atau pangkat yang diberikan oleh manusia.

Pangkat dan gelaran terbaik itu selain para Nabi dan Rasul, adalah Muslim dan kemuliaan yang paling mulia adalah manusia yang paling bertakwa di sisi Allah yang Maha Agung.

Perlu diingat, manusia tidak dapat mengatasi ketakwaan para Nabi dan Rasul kerana mereka adalah maksum.

"...Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling takwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." - Al-Hujuraat: Ayat 13

Tujuan Manusia Diciptakan

"Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi. Mereka berkata: Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau. Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui." - Surah Al-Baqarah: Ayat 30

Dalam ayat di atas diterangkan tujuan manusia diciptakan adalah untuk dijadikan khalifah di muka bumi.

Dalam tafsir Ibn Katsir, ayat "menjadikan seorang khalifah" bukan sahaja bermaksud untuk melantik pemimpin dalam kalangan manusia, malahan Allah berkehendak melantik para Nabi dan Rasul.

Selain itu, Allah juga berkehendak menjadikan di antara manusia itu para syuhada, orang-orang soleh, wali-wali, ulama-ulama dan secara umumnya orang yang mencintai Allah serta orang-orang yang mengikuti para rasul-Nya.

Apa yang paling utama adalah Allah yang Maha Penyayang mahu memberi kenikmatan syurga kepada hamba-Nya yang ingin menikmati syurga.

Jadi, adakah kita benar-benar menepati tujuan kita diciptakan?

Adakah kita benar-benar mencintai Allah yang Maha Agung dan mengikuti apa yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w.?

Adakah kita benar-benar mahukan nikmat syurga?

"Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah-Ku." - Surah Adz-Dzariyat: Ayat 56

Dalam ayat di atas, Allah secara jelas menerangkan tujuan penciptaan jin dan manusia, iaitu untuk menyembah-Nya. Tidak boleh dipersoalkan lagi.

Mengikut Ibn Abas r.a., tidak diciptakan mereka (jin dan manusia) itu, kecuali untuk tunduk (patuh) beribadah kepada Allah secara sukarela atau terpaksa.

Dalam tafsir Ibn Katsir juga menerangkan sedemikian dan ditambah, manusia disuruh beribadah kepada-Nya dan bukan kerana Aku (Allah yang Maha Tinggi) memerlukan mereka (manusia).

Jadi, adakah kita benar-benar memerlukan Allah atau kita memerlukan selain-Nya?

Adakah kita lebih memerlukan pangkat, harta dan segala jenis keindahan di dunia melebihi rahmat dan penjagaan Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang?

"Apakah manusia mengira, bahawa ia akan dibiarkan begitu saja (tanpa pertanggungjawaban)?" - Surah Al-Qiyaamah : Ayat 36

"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis mani yang bercampur, yang Kami hendak mengujinya (dengan perintah dan larangan), kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat." - Surah Al-Insaan: Ayat 2

Manusia diberi ujian berupa tanggungjawab melaksanakan perintah dan menjauhi larangan di bumi sebelum diadili di akhirat, iaitu penentu sama ada masuk syurga atau neraka.

"Maka apakah kamu mengira, bahwa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main (saja), dan bahwa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?" - Surah Al-Mu'minuun: Ayat 115

Penciptaan Anggota Badan

"Yang telah menciptakan kamu lalu menyempurnakan kejadianmu dan menjadikan (susunan tubuh)mu seimbang, dalam bentuk apa saja yang Dia kehendaki, Dia menyusun tubuhmu." - Surah Al-Infithaar: Ayat 7-8

Allah yang Maha Penyayang telah menciptakan manusia dengan tubuh badan yang sempurna, seimbang dan rupa yang menarik.

Malah keupayaan berfikir otak termasuk bahasa dan percakapan juga telah sempurna semenjak penciptaan Nabi Adam a.s.

"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya." - Surah Al-Tin: Ayat 4

Anggota badan telah diletakkan sesuai pada tempatnya dan mudah digunakan. Jari-jari yang fleksibel, mata yang dilengkapi alis mata dan semua penciptaan asal dari Allah telah sempurna dan sesuai pada tempatnya. Samakah penciptaan anggota tiruan manusia dengan penciptaan original oleh Allah yang Maha Agung?

Manakah yang lebih baik antara tangan tiruan ciptaan manusia dengan tangan original ciptaan Allah? Jawapan: Tentulah yang original.

Manakah yang lebih baik antara kaki tiruan ciptaan manusia dengan kaki original ciptaan Allah? Jawapan: Tentulah yang original.

Manakah yang lebih baik antara pendengaran (telinga) dan penglihatan (mata) tiruan ciptaan manusia dengan mata dan telinga original ciptaan Allah? Jawapan: Tentulah yang original.

Manakah yang lebih baik antara hukum tiruan ciptaan manusia dengan hukum original (Al-Quran) ciptaan Allah? Jawapan: Jawablah dengan penuh kejujuran dan keikhlasan. Nikmat manakah yang hendak kita dustakan lagi?

Persoalan

Antara Sifat-Sifat Semula jadi Manusia

01.Mengakui Kewujudan Tuhan

Semua manusia telah diciptakan oleh Allah berada dalam keadaan mengakui akan kewujudan yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu sama ada secara sedar atau tidak.

"Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama Allah; (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui..." - Surah Ar-Ruum: Ayat 30

Disebabkan oleh manusia sudah fitrahnya (fitrah disini bermaksud pembawaan atau sifat-sifat semulajadi) mengakui akan kewujudan Tuhan, maka manusia perlu mencari bagaimana memohon (mengadu nasib, melepaskan diri dari kesulitan dan sebagainya) kepada Tuhan.

Maka diutuskan para Rasul untuk memberi penjelasan kepada manusia mengenai Tuhan yang wajib disembah dan sebenar-benar tempat bermohon, iaitu hanya menyembah Allah yang Maha Esa dan tidak mensyirikkannya (agama tauhid).

Oleh sebab itu, wajiblah bagi manusia untuk menuntut ilmu. Ilmu yang diajarkan oleh para Nabi dan Rasul supaya tetap di jalan agama Allah yang lurus dan tidak terjerumus dalam kesyirikan dan melanggar fitrah yang ditetapkan oleh Allah yang Maha Agung.

Perumpamaannya, seperti fitrah bumi dan bulan yang beredar dalam orbitnya.

Andai kata bumi dan bulan melanggar sifat semulajadinya, pasti hancur keduanya berlanggar sesama sendiri.

Begitu juga manusia, jika melanggar fitrahnya, maka porak perandalah sistem kehidupan.

02.Dorongan Fisiologi

Dorongan fisiologi disini bermaksud pentadbiran sistem badan tanpa sedar atau tanpa perlu berfikir dan tanpa kehendak. Ini adalah salah satu nikmat terbesar daripada Allah dan sangat diperlukan oleh manusia untuk meneruskan kehidupan dan mengembangkan populasi manusia di muka bumi.

Sesungguhnya Allah Maha Teliti ciptaan-Nya.

"Musa berkata: Tuhan kami ialah (Tuhan) yang telah memberikan kepada tiap-tiap sesuatu bentuk kejadiannya, kemudian memberinya petunjuk." - Surah Thaahaa: Ayat 50

a. Contohnya, perjalanan sperma, jantung yang berdegup, kefungsian buah pinggang, kelenjar pituitari, sistem pernafasan dan pelbagai lagi nikmat yang dikurniakan kepada manusia secara semulajadi tanpa manusia perlu berfikir untuk melakukan itu semua.

Persoalannya, berapa ramaikah di antara manusia pernah bersyukur akan nikmat jantung, buah pinggang, hormon dan pelbagai lagi nikmat-Nya?

Pernahkah walau sekali ketika selepas solat kita berdoa agar Allah yang Maha Penyayang mengekalkan nikmat mata yang berkelip, jantung yang berdegup atau sekurang-kurangnya mengucapkan syukur atas nikmat yang tidak terhingga ini?

b. Termasuk dalam dorongan fisiologi adalah nafsu. Nafsu bermaksud dorongan hati atau keinginan yang kuat. Kadangkala kita juga memerlukan kehendak, contohnya apabila lapar, perut perlu diisi. Maksudnya kita tidak perlu berfikir samada perlu lapar atau tidak. Ia berlaku secara semulajadi.

"(Nabi Yusuf a.s berkata) Dan aku tidak membebaskan diriku (dari kesalahan), kerana sesungguhnya nafsu itu selalu menyuruh kepada kejahatan, kecuali nafsu yang diberi rahmat oleh Tuhanku. Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." - Surah Yusuf: Ayat 53

Ini bermaksud nafsu itu adalah rahmat dan nikmat kepada manusia, tetapi dorongan hati yang kuat untuk melakukan kemaksiatanlah antara punca kejahatan dan ia dipanggil hawa nafsu.

Apa yang paling penting adalah, manusia perlu mengenal dan memahami perbezaan nafsu dan hawa nafsu dan bukan memeranginya, tetapi mengendalikannya kerana ia sebahagian daripada fitrah manusia.

Bagaimana mungkin kita memerangi fitrah Allah yang Maha Pencipta segala sesuatu?

Ciptaan Allah yang Maha Agung adalah sempurna dan tiada kekurangan sebesar zarah sekalipun; mahupun yang lebih kecil daripada itu. Setelah menciptakan, Dia tidak pula membiarkannya begitu sahaja seperti di dalam ayat di bawah:

"Demi matahari dan cahayanya di pagi hari, dan bulan apabila mengiringinya, dan siang apabila menampakkannya, dan malam apabila menutupinya (gelap-gelita) dan langit serta pembinaannya, dan bumi serta penghamparannya, dan jiwa serta penyempurnaannya (ciptaannya), maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya." - Surah Asy-Syams: Ayat 1-10

Oleh sebab manusia diberikan nafsu, maka diilhamkan kepada manusia jalan kefasikan dan ketakwaan. Maksudnya dalam tafsir Ibn Katsir adalah 'diberi kefahaman kepada manusia mengenai jalan kebaikan dan keburukan'.

Jadi, manusialah yang memilih mahu berbuat kebaikan atau keburukan berdasarkan tahap pengendalian nafsunya.

Sumpah Allah yang Maha Agung dalam ayat di atas dimulakan dengan penciptaan yang lebih besar daripada penciptaan manusia, iaitu penciptaan alam semesta serta penciptaan langit dan bumi serta memberi peringatan kepada manusia bahawa segala sesuatu adalah ciptaan Allah yang Maha Agung termasuk jalan kefasikan dan ketakwaan.

Sila perhatikan akhir Surah Asy-Syams bagaimana orang yang cenderung mengikut hawa nafsu mengakhiri hidupnya.

03.Dorongan Kerohanian atau Spiritual

"Dan perumpamaan orang-orang yang membelanjakan hartanya kerana mencari keredaan Allah dan untuk keteguhan jiwa mereka, seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disiram oleh hujan lebat, maka kebun itu menghasilkan buahnya dua kali lipat. Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka hujan gerimis (pun memadai). Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu perbuat." - Surah Al-Baqarah: Ayat 265

Manusia fitrahnya menyukai kebaikan, ketenteraman, rasa kasih sayang, hatta penganiaya, perompak atau orang yang zalim seumpamanya juga mahukan kebaikan, kasih sayang dan suasana yang harmoni.

Contohnya, seorang pencuri akan berasa marah bila barangannya sendiri dicuri atau peragut juga akan berasa marah jika dia sendiri diragut serta penjajah juga akan berasa marah bila negaranya sendiri dijajah. Ini adalah fitrah manusia yang sentiasa inginkan kebaikan.

Dalam Surah Al-Baqarah, ayat 265 di atas diterangkan, manusia yang membelanjakan hartanya di jalan Allah yang Maha Agung dan benar-benar yakin akan pahala amal perbuatannya itu (Rujukan Ibn Katsir).

Daripada aspek lain, manusia berusaha memenuhkan atau memuaskan keperluan rohaninya dengan cara berbuat perkara-perkara kebaikan.

Persoalannya, jika manusia secara semulajadi inginkan kebaikan, mengapa ramai manusia yang berbuat kejahatan? Apakah yang memperdayakan manusia sehingga derhaka kepada Allah yang Maha Tinggi?

Jawapan : Ini disebabkan manusia terpedaya dengan hasutan syaitan yang memang membenci dan bersumpah untuk menyesatkan semua manusia. Manusia juga gagal melawan hasutan syaitan kerana kegagalan mengendali hawa nafsunya dan kegagalan mengendali hawa nafsu pula disebabkan tiada ilmu (Rujuk artikel Tipu Daya Iblis Zaman Ini dan Tujuan Menuntut Ilmu).

Antara Sikap dan Perangai Manusia

1. Tergesa-gesa

"Manusia telah dijadikan (bertabiat) tergesa-gesa. Kelak akan Aku perIihatkan kepadamu tanda-tanda azab-Ku. Maka janganlah kamu minta kepada-Ku mendatangkannya dengan segera." - Surah Al-Anbiyaa': Ayat 37

Manusia bersifat tergesa-gesa dalam pelbagai urusan harian termasuk juga dalam hal keagamaan. Contohnya dalam berdoa, solat dan lain-lain.

2. Berselisih Pendapat

"Manusia dahulunya hanyalah satu umat, kemudian mereka berselisih. Kalau tidaklah kerana suatu ketetapan yang telah ada dari Tuhanmu dahulu, pastilah telah diberi keputusan di antara mereka, tentang apa yang mereka perselisihkan itu." - Surah Yunus: Ayat 19

Berselisih pendapat dan kepelbagaian pendapat mempunyai maksud yang berbeza.

Berselisih pendapat bermaksud bersengketa atau tiada muafakat serta berpecah belah.

Manakala kepelbagaian pendapat bermaksud berbagai-bagai atau bermacam cara.

Contohnya, kepelbagaian pendapat para sahabat radiyallahu anh dan para ulama mazhab terdahulu adalah berdasarkan pemahaman mereka dalam Al-Quran dan Hadis dan semua pendapat mereka adalah benar.

"Manusia itu adalah umat yang satu. (Setelah timbul perselisihan), maka Allah mengutus para nabi, sebagai pemberi peringatan, dan Allah menurunkan bersama mereka Kitab yang benar, untuk memberi keputusan di antara manusia tentang perkara yang mereka perselisihkan. Tidaklah berselisih tentang Kitab itu melainkan orang yang telah didatangkan kepada mereka Kitab, iaitu setelah datang kepada mereka keterangan-keterangan yang nyata, kerana dengki antara mereka sendiri..." - Surah Al Baqarah: Ayat 213

Tetapi, bukankah Allah yang Maha Agung yang menciptakan jalan kefasikan dan ketakwaan? Mengapakah Allah yang Maha Agung mencipta perselisihan pada hamba-Nya?

Perlu diingat segala perkara yang manusia gelar sebagai kebaikan mahupun keburukan adalah datang dari Allah yang Maha Agung, kebaikan adalah rahmat-Nya, keburukan juga rahmat-Nya sebagai ujian pada manusia, seperti dalam,

"...Untuk tiap-tiap umat diantara kamu, Kami berikan aturan dan jalan yang terang. Sekiranya Allah menghendaki, nescaya kamu dijadikan-Nya satu umat (saja), tetapi Allah hendak menguji kamu terhadap pemberian-Nya kepadamu, maka berlumba-lumbalah berbuat kebajikan. Hanya kepada Allah-lah kembali kamu semuanya, lalu diberitahukan-Nya kepadamu apa yang telah kamu perselisihkan itu, dan hendaklah kamu memutuskan perkara di antara mereka menurut apa yang diturunkan Allah, dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu mereka (iaitu orang yang bersepakat membuat hukum sendiri dan meninggalkan Al-Quran dan As-Sunnah)." - Surah Al-Maa'idah: Ayat 48-49

Ayat di atas juga adalah satu perintah agar tetap berpegang pada Al-Quran dan As-Sunnah dan tidak membuat keputusan berdasarkan logik yang terdorong oleh hawa nafsu semata-mata terutama mengenai prinsip-prinsip Islam termasuk dari segi struktur pemerintahan, perundangan, pendidikan, sistem kemasyarakatan, ekonomi dan kerohanian.

Kecacatan salah satu dari sistem tersebut bermakna keruntuhan tamadun atau khilafah Islam.

Ini bermakna, salah satu cara asas dan umum bagi mewujudkan kembali khilafah Islam dan menyatukan umat Islam adalah dengan kembali kepada Al-Quran dan As-Sunnah dengan sebenar-benar pemahaman (pemahaman sahabat r.a., tabiin dan tabiut tabiin), bukan pemahaman sendiri dan logik akal semata-mata, malah agama tidak didasari dengan logik sepenuhnya kerana akal manusia terbatas.

04.Zalim dan Bodoh

"Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khuatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh..." - Al Ahzab: Ayat 72

Amanat seperti ayat di atas mengikut Tafsir Ibnu 'Abbas r.a bermaksud ketaatan atau perintah dan larangan.

Sebelum ditawarkan kepada Nabi Adam a.s, ditawarkan kepada langit, bumi dan gunung-ganang, tetapi ditolak kerana takut melanggar perintah Allah yang Maha Agung. Setelah itu Allah yang Maha Agung menawarkan kepada Nabi Adam a.s dan diterima oleh Nabi Adam a.s. Firman-Nya kepada Nabi Adam a.s,'Jika engkau berbuat baik, engkau diberi balasan, jika berbuat buruk, engkau akan disiksa.' - Rujukan tafsir Ibn Katsir.

Maksud manusia menjadi zalim dan bodoh kerana setelah tahu wujudnya syurga dan neraka, mereka tetap mahu mencari jalan menuju ke neraka dan setelah nampak kebenaran mereka memilih kesesatan. Mohon semoga Allah yang Maha Penyayang melindungi kita dari azab api neraka. Hanya kepada Allah yang Maha Penyayang kita mohon pertolongan.

05.Mengeluh dan Kikir

"Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir." - Surah Al-Ma'aarij: Ayat 19
Dari Abu Hurairah r.a : Rasulullah saw bersabda, "Seburuk-buruk perangai yang ada pada seseorang ialah sifat bakhil lagi gelisah dan sifat pengecut lagi pasif."
Riwayat Imam Ahmad dan Abu Daud, dinukil daripada tafsir Al-Munir.

Sebenarnya terlalu banyak untuk diterangkan mengenai sikap dan perangai manusia serta sifatnya seperti lemah, lalai, dengki, berbantah-bantah dan sebagainya.

Manakala sikap dan perangai manusia yang baik adalah lawan pada keburukannya.

Kesimpulan

Bersyukur kita kepada Allah yang Maha Agung yang telah menciptakan manusia dan menyempurnakannya.

Janganlah kita melanggar fitrah yang telah ditetapkan kerana perlanggaran itu boleh membawa kemudaratan yang besar pada manusia seperti yang terjadi pada umat Islam kini.

Semoga Allah yang Maha Agung menyatukan umat Nabi Muhammad saw dan memenangkan kaum muslimin terhadap orang-orang kafir. Segala puji-pujian bagi Allah yang Maha Agung.

"Dialah Allah Yang Menciptakan, Yang Mengadakan, Yang Membentuk Rupa, Yang Mempunyai Asmaaul Husna. Bertasbih kepadaNya apa yang di langit dan bumi. Dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana." - Surah Al-Hasyr: Ayat 24

Sidang Media Dato Ahmad Yakob sebagai Menteri Besar Kelantan Yang Baru

Posted: 07 May 2013 12:36 AM PDT


Blogger King Jason Yang Mendedahkan Isu Bangla Ditahan

Posted: 07 May 2013 12:05 AM PDT

Blogger King Jason yang banyak membuat pendedahan tentang segala ketidakadilan dan penipuan kerajaan Barisan Nasional telah ditangkap hari ini. Peguan Fadiah Nadwa masih cuba dan gagal menghubungi pegawai penyiasat yang berkenaan. Ia telah lama bermula kini kita kena lalui lagi.

MB Dan Exco Baru Negeri Kelantan Mengunjungi TG Nik Aziz

Posted: 06 May 2013 06:43 PM PDT

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/942348_10201070671831268_951459224_n.jpg

Foto dari FB Rizal Tahir

Semoga Allah memberi kekuatan kepada pimpinan Ustaz Ahmad dan pimpinan lain.

* admin sebenarnya mula mengenali PAS disebabkan Tok Guru dan YB Husam Musa. Mereka ni lah yang mula-mula memberi kekuatan kepada admin membangunkan blog ini. Sekarang admin tengah mencari sebab dan alasan yang boleh diterima kena YB Husam digugurkan. Semoga Allah memberi petunjuk dan hidayah kepada kita.

AKU INGIN BEBAS

Posted: 07 May 2013 01:26 PM PDT

AKU INGIN BEBAS


UTUSAN TIUP API PERKAUMAN

Posted: 07 May 2013 07:50 AM PDT

PULAU PINANG: Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Pulau Pinang, Quak Ah Hee mendesak akhbar Utusan Malaysia menarik balik tajuk muka depan hari ini 'Apa lagi Cina mahu' .

Katanya, tajuk itu nampak kasar dan tidak sewajarnya dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi.

"Utusan Malaysia kena tarik balik tajuk yang tertera di muka depan akhbar berkenaan, bunyinya menyinggung peraaan orang Cina," katanya.

Beliau turut mengulas kenyataan bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam bahawa masyarakat Cina begitu rasis apabila tidak memberikan undi kepadanya di Parlimen Bukit Katil menyebabkan beliau tewas kepada calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Shamsul Iskandar dengan majoriti 5,447 undi.

"Bagi kami kaum Tionghua bukan rasis atau pun perkauman tetapi kerana terlalu ingin melihat kejatuhan sebuah kerajaan yang mendera rakyat dengan perbagai kenaikan.

"Kami juga mahu melihat wujudnya sebuah kerajaan adil dan saksama, jauh daripada gejala rasuah, penyelewengan serta tidak amanah," katanya.

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 07 May 2013 01:22 PM PDT

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


SYARIKAT KORPORAT - DIKUASI MELAYU & KERAJAAN

Posted: 07 May 2013 08:33 AM PDT

GUGURNYA HUDUD SEBAB MCA GAGAL

Posted: 07 May 2013 03:19 AM PDT

Muslimeen United

Posted: 07 May 2013 01:17 PM PDT

Muslimeen United


Jika Wujud Penipuan, Kerajaan Najib & BN Bakal Tumbang Tak Lama Lagi...

Posted: 06 May 2013 09:25 PM PDTAnwar mahu selesai isu penipuan p'raya dulu

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau akan menimbangkan mengenai persaraannya daripada politik selepas menyelesaikan isu penipuan dan penyelewengan yang didakwa berlaku dalam pilihan raya umum ke-13.

Katanya, beliau memutuskan demikian kerana beranggapan bahawa perjalanan pilihan raya kali ini telah "dicuri" daripada rakyat melalui proses penipuan.

"Pendirian saya sama. Saya ada mendapat tawaran untuk mengajar di beberapa universiti utama. Saya masih fikir. Tapi saya nak selesaikan penipuan ini. (Ia) belum selesai. Saya dah menang. Pilihan raya ini sudah dimenangi oleh Pakatan Rakyat."Saya rasa apa yang perlu diperjelaskan sekarang ini ialah, pilihan raya ini telah dicuri melalui proses penipuan. Kerana mengikut proses yang biasa dan yang adil, kita sudah menang. Hampir mustahil (kalah) kalau dilihat dari sambutan yang ada.

Beliau yakin bahawa kemenangan pilihan raya kali ini telah dicuri memandangkan momentum yang berlaku dibeberapa kawasan yang beliau kunjungi.

"Orang yang hadir bertepuk tangan bukan dapat bayaran atau dapat BR1M. Mereka datang dan beri sokongan dengan penuh perasaan," katanya.

Anwar yang berpakaian serba hitam sebagai tanda 'perkabungan' ke atas demokrasi hari ini berkata beliau dapat merasakan bahawa rakyat kecewa dengan keputusan pilihan raya kali ini.

"Saya tahu tentang sentimen kerana saya telah berkempen dengan bersungguh-sungguh.

"Saya rasa sedih (dengan keputusan pilihan raya). Saya boleh gambarkan kekecewaan rakyat berdasarkan ceramah yang saya pergi di seluruh negara," katanya.

Anwar sebelum ini pernah menyuarakan hasrat untuk meninggalkan dunia politik dan kembali mengajar sekiranya Pakatan gagal menguasai Putrajaya.

Pada 2006, Anwar pernah menjadi pensyarah jemputan di Universiti Georgetown, Amerika Syarikat.

mengakui bahawa beliau sangat menghargai masa bersama keluarga semasa beliau mengajar di Amerika Syarikat.

"Apabila saya mengajar di Amerika Syarikat, mereka (keluarga) adalah masa yang terbaik untuk saya bersama Wan Azizah (Wan Ismail) dan keluarga," katanya.

Dalam temubual itu lagi, Anwar yang kelihatan letih juga berkata PKR mungkin akan mengemukakan petisyen pilihan raya berdasarkan keputusan yang mencurigakan di beberapa kerusi.

Katanya, beliau percaya calon PKR di kerusi Beaufort Datuk Lajim Ukin tewas akibat terdapat sogokan terhadap pengundi di kawasan itu.

"Saya telah tegaskan ada isu kesahihan dalam keputusan pilihan raya. Terdapat bukti penipuan yang jelas. Terdapat kawasan-kawasan yang kita ada bukti. Kita tidak akan menerima keputusan ini. Kita akan berbuat sesuatu.

"Saya tak percaya Lajim kalah. Tetapi saya faham tentang Wilfred Bumburing (Tuaran) yang terdapat perselisihan isu dalaman. Lajim saya percaya ada sogokan dan kami akan terus mengkaji tentang perkara itu dan akan lihat sama ada ada keperluan untuk memfailkan petisyen.

"Kita tidak boleh terima proses ini. Penipuan dah begitu berleluasa. Mungkin salah satu pilihan raya yang paling teruk pernah kita jalankan," katanya lagi. -mkApa Yang Berlaku Sebenarnya?


Bukan x boleh terima BN menang. Tapi cuba tuan/puan nilai sendiri faktor dibawah :-

1) Begitu byk kes pengundi hantu yg berjaya dibongkar.
2) Dakwat kekal yg dijanjikan lgsg x KEKAL! Padahal berjuta2 habis utk beli.
3) Keputusan hanya diumum jam 1 pagi iaitu paling lambat dalam sejarah malaysia!
4) Setelah DSAI umum PR menang byk negeri, serta merta byk pusat kiraan tiba2 blackout dan secara tiba2 undi BN naik mendadak.
5) Berjaya dibongkar apabila 3 peti undi disorok di parlimen putrajaya.
6) Pada pukul 11pm masih ada peti undi cuba dibawa masuk ke tempat pengundian padahal pusat mengundi ditutup pada pkul 5pm. Adakah tempoh 3 jam x cukup utk proses kira undi di buat.
7) Negeri perlis, terengganu, perak dan negeri semua BN menang majoriti mudah. Utk pengetahuan, negeri2 tersebut antara diumum DSAI telah dimenangi PR dan negeri2 tersebutlah yg tiba2 mengalami blackout!!
8) Ada pengundi hantu berjaya ditangkap kerana berjaya mengundi 2 kali
9) Kertas undi yg dibawa dari luar oleh petugas SPR!! berjaya di tangkap sedangkan adalah mustahil kertas undi boleh berada diluar dan ia satu kesalahan yg besar!
#Jadi tuan/puan nilai sendiri apa yg terjadi pada PRU kali ni. Kalau faktor2 diatas x berlaku, kita sama sekali xkn bantah keputusan PRU kali ni. Moga sama2 kita dpt pertimbangkan.
-FB


Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan. Kemenangan dengan penipuan adalah satu jenayah dan tiada keberkatannya.

Seperti yang GB katakan sebelum ini, kemenangan melalui penipuan adalah kemenangan yang rapuh ... dan ia akan tumbang dengan sendirinya kerana "dasarnya" lemah.

GB amat yakin jika kerajaan Najib dan UMNO BN memperolehi kemenangan dengan cara penipuan, kerajaannya akan tumbang tidak berapa lama lagi.

Dan semua yang terlibat dengan penipuan akan tetap dihukum walaupun penipuan itu licik dan tidak diketahui orang. Tetapi Allah Maha Mengetahui! Anda tidak boleh lari.

Kebatilan tidak akan dapat mengalahkan kebenaran .Itu hukum alamiah, itu hukum Allah swt! -GB

12 Adun Pakatan ke DUN Pahang

Posted: 06 May 2013 09:23 PM PDT

TEMERLOH: Pakatan Rakyat (PR) Pahang buat pertama kalinya bakal menjadi pembangkang yang  kuat dan berkesan apabila berjaya menghantar 12 orang wakil ke Dewan Undangan Negeri  (Dun) Pahang, iaitu kurang dua kerusi untuk menafikan 2/3 BN.

(Dua YB baru dari Pahang, Andansura dan Nasrudin)

Daripada 12 kerusi tersebut tiga dari PAS, dua PKR dan tujuh DAP yang dimenangi dalam pilihan raya umum (PRU) 13 semalam.

PAS menambah satu kerusi (Dun) lagi iaitu Tanjong Lumpur di samping berjaya mengekalkan kerusi Kuala Semantan dan Beserah yang dimenangi pada PRU 2008 yang lalu.

Yang Dipertua PAS Kuantan Rosli Abdul Jabar, di Dun Tanjong Lumpur mendapat 9,090 undi mengalahkan lawannya Tengku Zulkifli Tengku Ahmad dengan majoriti 796 undi.

Di Kuala Semantan, penyandang Syed Hamid Syed Mohamad mengalahkan Mohd Anuar Mohd Yunus dengan kelebihan  2,685 undi. Syed Hamid mendapat 12,101 sementara Anuar 9,416 undi,

Aktivis anti Lynas Andansura Rabu di Beserah pula berjaya mendapat 15,346 undi mengalahkan Ketua Umno Bahagian Indera Mahkota Hazmi Yusof  dengan majoriti besar 3,987 undi.

PKR yang tidak menang kerusi Dun sebelum ini, menghantar wakilnya Lee Chean Chung dari Semambu yang mendapat 14, 753 undi dan Sim Chon Siang dari Teruntum yang memperolehi 12,385 undi. Majoriti masing-masing ialah 3,200 dan 4,437 undi.

DAP yang sebelum ini hanya menang di Triang dan Tras, kini menguasai Tanah Rata (Leong Ngah Ngah: 7,878 undi), Mentakab (Tengku Zulpuri Tengku Puji: 7,882), Bilut (Chow Yu Hui: 8,663), Ketari (Lee Chin Chen: 10,050), Sabai (D. Kamache: 4,439) dan Triang (Leong Yu Man: 10,076) dalam pengundian semalam.

Sementara itu Pengerusi DAP Pahang Leong Ngah Ngah yang sebelum ini bertahan selama lima penggal di Triang berjaya di Tanah Rata mengalahkan calon BN dari MCA iaitu penyandang Datuk Ho Yip Kap.

Leong mendapat 7,878 manakala Ho mendapat 4,734 undi. Setiausaha DAP pula terus unggul di Tras.

DAP yang bertanding tujuh kerusi semuanya, mencipta rekod dengan memenangi semua kerusi ditandingi.

Bagi kerusi parlimen pula PR Pahang berjaya menambah  dua kerusi lagi iaitu Parlimen Temerloh dan Raub. Sebelum ini PKR hanya menguasai Parlimen Kuantan dan Indera Mahkota.

Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Nasrudin Hassan Tantawi berjaya mengalahkan Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah yang juga penyandang, dengan kelebihan 1,070.

Nasrudin mendapat 28,267 berbanding Saifuddin 27,197 undi.

Tok Guru Nik Aziz.. Ini Contoh Terbaik?

Posted: 06 May 2013 09:18 PM PDT


Gambar di atas adalah Nik Abduh dan ayahnya Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Yang dikanan, Tok Guru nampak (hanya nampak dari luar saja) sayu serta sedih setelah 23 tahun bekerja sebagai MB Kelantan tak banyak harta dia ada..

Yang ada hanya Allah dan Rasul.. Itulah sebenarnya, contoh terbaik, yang jarang pemimpin-pemimpin sekarang mahu ikut atau tak mampu ikut. Allahu Akbar! (IH)

Ali "Last Term" Menjadi Kenyataan, Salahkan Rakyat Tak Hargai Jasanya

Posted: 06 May 2013 09:14 PM PDTKetua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam menyifatkan kekalahannya di kerusi parlimen Bukit Katil kerana jasanya selama 13 tahun berbakti di Melaka tidak dihargai rakyat. Mohd Ali yang juga pengerusi BN Melaka berkata pengundi khususnya kaum Cina seolah-olah tidak menghargai segala jasa dan usaha yang telah dilaksanakan kerajaan BN dalam membangunkan negeri dan menjaga kebajikan rakyat. 
"Saya berasa amat kecewa dengan keputusan pilihan raya kali ini yang tidak berpihak kepada saya dan BN, seolah-olah BN tidak melakukan apa-apa untuk rakyat. "Keputusan kali ini membuktikan kaum Cina langsung tidak menghargai kerajaan, mereka hanya hendak ubah sahaja tanpa fikirkan kesannya, tidak fikir apa yang telah kita buat selama ini," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar yang diadakan pukul 1.30 pagi di kediamannya di Seri Bendahara di sini.  
Mohd Ali yang mendapat 40,720 undi tewas dengan majoriti 5,447 kepada Pengerusi PKR Melaka Shamsul Iskandar Mohd Akin yang menerima 46,167 undi. Bagaimanapun beliau bersyukur BN masih mampu mempertahan Melaka dengan kemenangan majoriti dua pertiga. BN Melaka berjaya memenangi 21 kerusi dewan undangan negeri (Dun), kurang dua kerusi berbanding 23 kerusi yang dimenanginya pada PRU12. 
Mohd Ali berkata beliau akan menemui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bagi membincangkan calon ketua menteri yang baharu menggantikan beliau dalam masa terdekat. Ditanya mengenai masa depan politiknya, beliau berkata "biar masa menentukannya". – Bernama

Misi, visi Tuan Guru Nik Aziz diteruskan - Ahmad

Posted: 06 May 2013 09:08 PM PDT


Sultan Muhammad V bergamabr dengan saf kepimpinan Kerajaan Negeri Kelantan selepas istiadat mengangkat sumpah, petang semalam.

KOTA BHARU: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V mengampuni perkenan perlantikan Datuk Ahmad Yakob sebagai Menteri Besar yang baru menggantikan Datuk Bentara Setia Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Upacara majlis Angkat Sumpah Jawatan dan Ikrar Taat Setia Menteri Besar dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Kelantan itu berlangsung di Istana Negeri, Kubang Kerian dekat sini petang semalam, di hadapan Sultan Muhamamd V.

Ahmad berkata beliau dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan yang baru dilantik akan meneruskan misi dan visi Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam memacu pemerintahan dan pembangunan negeri.

Selain mengekalkan beberapa Exco sesis lepas, Exco baru dilantik terdiri dari Datuk Mohd Nassuruddin Daud (mantan Speaker Dewan Negeri Kelantan), manakala muka baru dilantik Hanipa Ahmad (Adun Pengkalan Pasir), Dr Ramli Mamat (Adun Bunut Payong) serta pengamal undang-undang Mumtaz Md Nawi (Adun Demit).

Turut hadir pada majlis itu Tengku Mahkota Kelantan Tengku Dr Muhammd Fa-Iz Petra Ibni Sultan Ismail Petra.

Ahmad Yakob yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan berkata dengan tanggungjawab jawatan sebagai Menteri Besar yang baru itu bermakna beliau bersama saf kepimpinan yang ada akan  meneruskan visi dan misi Tok Guru.

Kepimpinan negeri, kata Ahmad, mewujudkan dasar 'ta'aawun' dan syura dalam hal ehwal pengurusan membuat dasar negeri, berteraskan (dasar) Membangun Bersama Islam.

"Ini termasuklah melaksanakan tawaran pada PRU-13 yang lalu berasaskan kepada (konsep)  Keberkatan; Kemakmuran dan Kebajikan.

"Ya, sememang itulah. Namun dengan keupayaan yang ada pada sahabat-sahabat Exco, mungkin kita buat pembaharuan," ujarnya yang juga Adun Pasir Pekan.

Ditanya sama ada 'pengunduran' Tuan Guru daripada jawatan Menteri Besar itu mungkin mengejutkan ramai orang terutama rakyat Kelantan, Ahmad berkata  ianya bukan saja 'mengejutkan' rakyat Kelantan, bahkan beliau juga terkejut atas permintaan Tuan Guru itu, namun telah pun direstui pimpinan PAS Pusat.

"Bagaimana pun, sebagai Menteri Besar baru diamanahkan, tanggungjawab ini dilihat bukan sebagai  'tasyrif' tetapi adalah 'taklif'," kata Ahmad.

Ahmad berkata beliau dan kepimpinan negeri akan berbincang bagaimana memenuhi kehendak rakyat terutama anak-anak muda khususnya yang memahami Islam itu sebagai  suatu 'ad-din',  dicernakan kepimpinan  Tuan Guru sejak 23 tahun lalu.

Mengenai kesan kepada PAS Kelantan ekoran 'pengunduran'  Tuan Guru itu, Ahmad berkata pada hakikatnya PAS Kelantan menerima perubahan tersebut.

"Kita masih memerlukan Tuan Guru (terus menjadi Meneri Besar), namun   hakikatnya terutama sejak akhir-akhir ini Tuan Guru sentiasa uzur, selain faktor usia," ujar Ahmad.

Pada Pilihan Raya Umum ketiga belas 5 Mei  lalu, PAS Kelantan memenangi 33 daripada 45 kerusi dengan mengekalkan majoriti 2/3, justeru membentuk kerajaan negeri. -Hrkh

PENYAPU SIAL

Posted: 07 May 2013 01:04 PM PDT

PENYAPU SIAL


najib menang menipu PRU 13....barua yahudi dulu ucapkan tahniah kepadanya....elok la...UMNO dan YAHUDI berpisah tiada....guru dan murid kaki penipu selamanya....!!!!

Posted: 07 May 2013 09:49 AM PDT

Amerika Syarikat mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Barisan Nasional (BN) atas kemenangan pada pilihan raya umum ke-13 Ahad lepas.

“Kami mengucapkan tahniah kepada rakyat Malaysia kerana berjaya mengadakan pilihan raya yang paling kompetitif dalam sejarah negara,” menurut kenyataan yang dikeluarkan Kedutaan Amerika di sini, yang memetik pemangku timbalan jurucakap di Jabatan Negara Amerika, Patrick Ventrell.

“Kami puas hati melihat rakyat Malaysia pelbagai peringkat terlibat dalam proses pengundian dalam jumlah yang besar dengan semangat yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” katanya.

Ventrell berkata Amerika berharap dapat bekerjasama dengan kerajaan baharu setelah ia dibentuk.

PRU13 menyaksikan BN yang diterajui Najib kembali berkuasa apabila parti gabungan itu menang 133 daripada 222 kerusi parlimen untuk membentuk kerajaan persekutuan yang baharu.

Semalam, Najib mengangkat sumpah jawatan sebagai perdana menteri di hadapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di Istana Negara.

Dalam kenyataan itu, Ventrell turut menggesa semua pihak supaya menghormati kehendak pengundi.

Menyentuh kebimbangan negara berlaku kepincangan dalam proses mengundi, beliau berkata menangani isu sedemikian adalah penting untuk menguatkan keyakinan dalam proses pengundian.

Najib yang juga pengerusi BN, turut menerima ucapan tahniah melalui telefon hari ini daripada rakan sejawatannya daripada New Zealand, John Key, menurut seorang pegawai perdana menteri

 

 

penyapu sial

 

seekor pecacai yahudi yang di bayar najib haramjadah....selepas di tipu dan najib menang menipu...bergumbiralah makcik makcik dan pakcik pakcik felda dapat berhubung dengan pemimpin yang terlibat dengan gerakan yahudi...selamat memajukan felda dengan sahabat YAHUDI...

datuk seri anwar ...jangan bersara dulu...usahakan dulu supaya kerajaan UMNO-BN yang kuat rasuah dan menipu di bersarakan dulu dari arena politik negara....!!!!

Posted: 07 May 2013 09:39 AM PDT

Proses pilihan raya kali ini penuh dengan penipuan dan kita  mengecam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kerana tidak melaksanakan tanggungjawab mereka dengan baik.

Ini kerana keputusan pilihan raya kali ini masih lagi diragui dan persoalkan.

Keputusan pilihan raya kali ini menyaksikan 89 kerusi Parlimen berjaya diperoleh Pakatan Rakyat (PR), dimana DAP mendapat kerusi terbanyak dengan 39 kerusi, PKR pula 30 kerusi dan PAS sebanyak 21 kerusi.

Sebelum ini  ketua umum PKR , Datuk Seri Anwar ibrahim  telah menyatakan hasratnya untuk bersara selepas pilihan raya kali ini tetapi  masih belum membuat keputusan secara  rasmi setelah  melihat kepada  kepincangan pilihanraya  di di kendalikan oleh SPR yang  mana  berat sebelah  dan penuh penipuan.

Oleh  kerana  itu   beliau  memerlukan  sokongan orang ramai untuk memberi tekanan kepada kerajaan BN yang baru dipilih di sebabkan  pilihan raya kali ini adalah “penipuan yang paling teruk dalam sejarah” bagi mengekalkan penguasaan kerajaan tersebut di pusat.

Pemerhati pilihan raya Bersih 2.0 juga berkata mereka tidak akan mengiktiraf kerajaan BN sehingga selesai laporan penipuan undi.

BN memenangi pilihan raya umum ke-13 dengan majoriti yang lebih kecil, kehilangan tujuh kerusi parlimen kepada PR, selain gagal merampas Selangor dan Pulau Pinang, kedua-dua negeri yang paling kaya dan maju di Malaysia.

BN memenangi 133 kerusi Parlimen manakala PR pula memenangi 89 kerusi, ia juga menunjukkan penambahan ketara bilangan kerusi negeri daripada 197 pada 2008 kepada 230 selepas berakhir pilihan raya semalam.

BN tewas teruk di kebanyakkan kawasan bandar-bandar utama dari George Town, Ipoh, Kuala Lumpur, Seremban, Melaka dan bandar-bandar besar di Johor, dimana ia bukti golongan kelas pertengahan dan bandar merupakan kumpulan yang prihatin dengan isu-isu seperti rasuah, kos saran hidup naik dan jenayah.

AdukaTaruna

Posted: 07 May 2013 11:55 AM PDT

AdukaTaruna


Muhyiddin Yassin bakal Perdana Menteri

Posted: 06 May 2013 11:46 PM PDT

Muhyiddin bakal Perdana Menteri. Tiada lagi slogan 1 Malaysia kerana gagal tarik kaum Cina.

Muhyiddin Yassin dikatakan akan menggantikan Najib Razak dalam pemilihan UMNO depan. Satu lagi peralihan kuasa.

Semua pimpinan tertinggi yg jadi Pengerusi BN negeri sasaran berjaya. Perak, Kedah dan Terengganu.

Najib yang diamanahkan menjaga Selangor, kalah teruk. Secara keseluruhan, rekod Najib menyaksikan parlimen hilang 7 berbanding Paklah. DUN hilang 77 berbanding Paklah.

Seluruh saluran televisyen merakamkan wajah mencuka Najib bersama Rosmah ketika pengumuman BN membentuk kerajaan.

Addin

Posted: 07 May 2013 11:46 AM PDT

Addin


Taktik Kotor SPR Untuk Memenangkan BN Perak Terbongkar?

Posted: 07 May 2013 10:01 AM PDT


Menuntut hak keadilan dalam perlembagaan negara terbukti menghampakan bagi calon parlimen Tapah, K Vasantha Kumar sewaktu di Pusat Penjumlahan Undi di Dewan Merdeka, Tapah .

Beliau telah ditolak keluar dari Pusat Penjumlahan Undi itu oleh sepasukan Tindakan Ringan Polis jam 11mlm Ahad.

Vasantha Kumar berkata, lapan anggota polis menolaknya keluar setelah beliau bertanyakan pegawai SPR mengenai keganjilan adanya undi bercampur dalam kotak undid an ketiadaan beberapa kotak peti undi .

Kotak –kotak peti undi yang hilang itu tidak sampai di Pusat Pengiraan waima jam sudah 11 mlm. Dikatakan , undian Pos telah dicampur dengan Undian Parlimen dan Dun dalam kotak undi bercampur.

"Saya meminta pengiraan semula kerana kertas undi Parlimen dan Dun telah bercampur dalam satu peti undi parlimen.

Tambahan pula terdapat sejumlah kertas undi diletatakan di luar peti undi. "Saya meminta pengiraan semula kerana empat peti undi daripada Chenderiang dan lima peti undi dari Ayer Kuning tidak ada dalam dewan pengiraan di Dewan Merdaka.

Berikutan permintaan tersebut, pegawai SPR telah membawa masuk 2 peti undi dari Ayer Kuning. Tujuh peti undi yang lain masih belum sampai.

" Di masa yang sama saya telah meminta 91 borang 14 daripada 91 saluran mengundi tetapi pegawai SPR enggan memberikan., Vasantha Kumar memberitahu, "Sesetengah borang 14 tidak ditandatangani sempurna oleh pegawai SPR.

"Pada ketika inilah, muncul calon BN, M Saravanan, lalu meninggikan suaranya dan mengugut saya." "Saya memberitahunya jangan masuk campur kerana pertelingkahan adalah antara beliau dan SPR.


Pertelingkahan adalah mengenai kertas undi dari Dun Chenderiang dan Dun Ayer Kuning. "Pada ketika itu, keputusan untuk Perak ialah 29 untuk BN and 28 bagi Pakatan.

Saya bertegas mahukan pengiraan semula kerana keputusan dari dua Dun tersebut ( Chenderiang dan Ayer Kuning) merupakan faktor penentu dalam pembentukan kerajaan negeri Perak.

"Apabila saya desak agar dokumen tersebut dikeluarkan sebelum keputusan diisytiharkan, pegawai SPR telah mengarahkan polis supaya menolak polling agents dan saya, keluar dari dewan tersebut.

Pada ketika ini, Vasantha Kumar berkata, "Saravanan membaling kerusi kepada saya semasa saya sedang ditolak keluar."

"Saya terkedu bila polis menolak saya 50 meter keluar dari Pusat Pengiraan tersebut, sedangkan Saravanan dan pembantunya cuba menyerang saya. Bagaimana pun polis menahan mereka."

Vasantha Kumar mendakwa dirinya dan counting agents nya telah ditolak keluar oleh polis hingga ke main road di luar dewan tersebut.

Tiada wakil untuk memantau peti-peti undi

" Polis kemudiannya mengepung dewan itu dan tidak membenarkan saya masuk. Pada ketika itu, saya tidak mempunyai wakil didalam dewan itu untuk mempastikan peti-peti undi itu tidak di cerobohi."

Beliau mendakwa pada ketika itu, Saravanan dan dua calon BN bagi dua kerusi Dun (Chenderiang dan Ayer Kuning) telah dibenarkan berada dalam dewan tersebut sewaktu keputusan sedang di buat.

Vasantha Kumar berkata, pegawai-pegawai SPR telah mengarahkan polis supaya menahannya diluar dewan hampir satu jam lamanya.

"Selepas satu jam, saya sebagai calon Tapah, saya berhak untuk masuk ke dewan."

Setelah memasuki dewan tersebut, Vasantha Kumar berjalan keaarah pegawai SPR dan meminta 91 pengesahan borang 14 dari kesemua 91 saluran peti undi. "Pegawai tersebut gagal menunaikan permintaan tersebut.


Dia memberitahu saya supaya mengambil tindakan mahkamah jika ada pertelingkahan. " Saya tidak bersetuju dengan keputusan yang akan mereka isytiharkan kerana boring 14 tidak disertakan dan tidak ada pengiraan semula undi pos dan undian biasa yang sahih.

Tidak lama kemudian, lebih kurang jam 1.00 pagi, keputusan diumumkan – bahawa calon BN, Saravanan dan dua kerusi Dun tersebut telah menang.

Kemenangan dua kerusi Dun tersebut menjadikan BN berjaya merebut Negeri Perak melalui 31 kerusi ke atas Pakatan Rakyat dengan 28 kerusi.

Vasantha Kumar membuat aduan polis dibalai polis Tapah pada jam 1.30pagi kelmarin.Iklan C (ii)

 Penjelasan PAS Terengganu Berkenaan Petisyen PRU13 Terjawab

Posted: 07 May 2013 07:50 AM PDT


Ramai yang bertanya saya kononnya ada partisyen di Terengganu yang mana PR sepatutnya menang dengan keputusan 17 kerusi dan BN 15. Dalam hebahan itu TG Haji ABdul Hadi meminta untuk solat hajat dan Sultan tangguh perlantikan MB.

Saya kata semuanya tak benar, tapi masih ada lagi yang tak percaya, malah ada blog menyiarkan kenyataan berkenaan hebahan berkenaan.

Kenyataan yang rasmi yang saya petik daripada facebook Timbalan Persuruhjaya PAS Terengganu 1 adalah seperti berikut:
Sidang Akhbar Badan perhubungn Pas Trg kali pertama slps Pru 13. Ucapn timakasih kpd rakyat ats sokongn yg mningkat kpd 100% bbanding Pru lalu. Pihak Pas sdg mkumpul maklumat utk petisyen. Tq - Ustaz Saitiful Bahri Mamat, Timbalan Persuruhjaya PAS Terengganu 1.
Tak ada apa-apa, sekadar sedang mengumpul maklumat untuk petisyen. Jangan sebar berita yang membuatkan kita syok sendiri akhirnya "frust tunggeng" dengan harapan yang tak akan berlaku!

Satu lagi yang hebahan tak betul berkenaan ada gabungan antara PAS-UMNO di Terengganu. Ini lagi karut. Tak payah bodoh sangat nak hidupkan isu "UG". Itu semua kerja bodoh dan tak ada faedah... 

Penangguhan MB di Terengganu macam dulu jugalah.. Dia orang (UMNO) bercakaran sesama sendiri sehingga ada ugut nak keluar UMNO masuk PAS (Itu pun acah aje..)

Kita doakan 'perkelahian' mereka berlarutan sehingga ada yang 'luka, patah dan sebaiknya mampus' terus!!! ~tranungkiteIklan C (ii)

 
Kedudukan Najib Terjejas Menjelang Perhimpunan Agong Umno

Posted: 07 May 2013 06:14 AM PDT

PETALING JAYA : Barisan Nasional walaupun kembali berkuasa tetapi merupakan kemenangan terburuk dalam sejarahnya. 

Mendapat 133 kerusi parlimen adalah di luar sasaran Pakatan Rakyat dengan 89 kerusi mencatatkan sedikit peningkatan tetapi juga tidak mencapat sasaran iaitu menjadi kerajaan puasat, lantas menuduh adanya penipuan.

Namun dilaporkan golongan perniagaan menyambut baik kemenangan Barisan Nasional, indeks harga saham di bursa Kuala Lumpur naik hampir 8 % semalam.

Barisan Nasional mahukan kemenangan mutlak dengan menguasai majoriti dua pertiga yang mereka gagal pada 2008.
Jatuh bangun Barisan Nasional nampaknya kini bergantung kepada Umno setelah komponen dari orang Cina dan India `menolak' dalam diam Datuk Seri Najib Tun Razak.

Malah Pengerusi Barisan Nasional itu mengakui berlaku tsunami politik di kalangan pengundi Cina. MCA dan Gerakan kalah teruk – lebih teruk berbanding pilihan raya umum 2008. Seolah-olah orang Cina tidak mahu lagi kepada BN.

MIC hanya menang 4 kerusi

Nasib yang lebih kurang sama dialami oleh MIC, parti terbesar orang India itu hanya memberikan empat kerusi parlimen kepada BN.

Tetapi orang Melayu juga bukan semuanya menyokong Umno, pengundi bandar dan separuh elit menolak parti itu dan mengundi PAS dan PKR.

Kekalahan beberapa tokoh Umno seperti Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Awang Adek Husin, Dr Puad Zarkashi, Datuk Ghani Othman dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam menunjukkan Umno tidak semestinya menjadi pilihan mereka.

Hanya pengundi tradisi Melayu di kawasan tertentu masih menyakini Umno. Meskipun merampas semula Kedah, tetapi Umno hampir tumbang di Perak dan Terengganu, BN selamat dengan majoriti yang kecil.

Parti Islam itu merampas tiga kerusi parlimen di Terengganu – Kuala Terengganu, Dungun dan Kuala Nerus, yang sebelum ini milik Umno.

Pengundi Melayu memang bersimpang siur, otak mereka sukar dibaca, apa yang dizahirkan tidak semestinya itu yang dimahunya.

Najib mungkin bakal mengikut jejak Tun Abdullah Ahmad Badawi yang dipaksa berundur ekoran kegagalan Barisan Nasional pada pilihan raya umum 2008. Mantan perdana menteri itu berundur selepas pemilihan parti pada bulan Mac 2009.

Pembelot akan minta Najib berundur

Umno, gabungan terbesar dalam BN akan mengadakan perhimpunan bagi memilih pucuk pimpinan baru pada Oktober atau November ini.

Barangkali akan muncul pembelot yang meminta Najib berundur sebagaimana yang berlaku kepada Abdullah sebelum ini.

Mungkin juga pembelot ini akan bergabung dengan mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendesak Najib berundur.

Dr Mahathir yang masih mempunyai pengaruh besar dalam Umno pernah bersuara bahawa Najib mesti menang lebih besar dalam pilihan raya umum ke 13 iaitu lebih dari 140 kerusi dan jika gagal kedudukan Najib akan tidak stabil.

Kegagalan paling nyata ialah, apabila Najib gagal merampas semula Selangor yang beliau laung-laungkannya. Najib sendiri menjadi pengerusi BN Selangor.

Najib kini memimpin satu gabungan yang gagal mendapat undi popular. Seolah hala tuju baru yang dibawa untuk negara dan parti ditolak.

Justeru beliau wajar merasa bimbang menjelang perhimpunan agung Umno kelak kerana nasib malang boleh berlaku tanpa mengira siapa. ~free malaysia today
Iklan C (ii)

 Protes Penyokong PR, Nyalakan Lampu Kenderaan Sekarang

Posted: 07 May 2013 03:47 AM PDT

KENYATAAN MEDIA PENGARAH JABATAN PILIHANRAYA PAS WILAYAH PERSEKUTUAN

PENGGUNAAN DAKWAT KEKAL : AYUH NYATAKAN BANTAHAN , NYALAKAN LAMPU KENDERAAN TANDA PROTES.

Jabatan Pilihanraya PAS Wilayah Persekutuan amat kesal dengan insiden penggunaan "dakwat tidak kekal" dalam pilihanraya umum ke 13 yang berakhir 5 petang pada 5 Mei lalu. Lebih 100 aduan berhubung penggunaan dakwat kekal dalam pilihan raya umum ke-13, telah diterima oleh Jabatan Peguam Negara, seperti yang dilaporkan oleh En Abdul Wahab Mohamed, Ketua Bahagian Pendakwaan jabatan tersebut. Dakwat kekal boleh hilang dalam masa kurang satu ke dua jam.

Ini merupakan kali kedua kontroversi dakwat kekal melanda PRU di Malaysia. Kali pertama adalah semasa PRU12, tahun 2008, di mana SPR telah mengumumkan pembatalan penggunaan dakwat kekal 3 hari belum berlangsungnya pengundian pada 8 Mac 2013 setelah berbelanja sebanyak kira-kira RM2.9 juta untuk membeli 48,000 botol dakwat.

Tindakan SPR ini seolah membodohkan rakyat yang mahukan perjalanan PRU yang lebih telus dan adil. Ini adalah kerana tujuan utama penggunaan dakwat kekal bagi mengelakkan pengundian melebihi satu kali sudah tidak dapat dicapai sepenuhnya. Kredibiliti dan integriti SPR amat diragui seolah-olah kelihatan bersubahat dalam penipuan pilihan raya paling buruk dalam sejarah negara

SPR perlu bertanggungjawab sepenuhnya kerana tindakan sebegini telah membuka ruang kepada penipuan dalam sistem pengundian yang mampu menjejaskan ketelusan badan ini sendiri.

Rakyat mahukan penjelasan lanjut mengenai insiden memalukan ini. Jangan benarkan rakyat terus sangsi dengan keupayaan SPR mengendalikan perjalanan pilihanraya ini atau apakah memang insiden ini sengaja dirancang ?

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mendakwa, dakwat kekal melekat di kuku antara 7 hari hingga 2 minggu . Jabatan Pilihanraya PAS Wilayah ingin mengingatkan SPR agar jangan asyik tegakkan benang basah kerana ternyata ianya tak seperti yang digembar gemburkan,. Terbukti dakwat tersebut sangat mudah tertanggal selepas dibasuh dengan sabun atau pencuci pinggan.

Sebagai langkah permulaan kepada tanda protes ini, Jabatan Pilihanraya PAS Wilayah Persekutuan mengajak seluruh rakyat Malaysia menyertai kempen bantahan secara senyap dengan MENYALAKAN LAMPU KENDERAAN ANDA DI SIANG HARI. Tindakan protes kepada kepincangan ini kita lakukan selama 3 hari bermula 7 Mei 2013 sehingga 9 Mei 2013 diseluruh negara.

Sekian, wassalam.

Haji Abdul Halim Bin Hassan
Pengarah Jabatan Pilihanraya
PAS Wilayah Persekutuan.


06 Mei 2013Iklan C (ii)

 Bongkar!! Pakatan Rakyat Dedah Penyelewengan PRU13

Posted: 07 May 2013 01:02 AM PDT


Anwar mahu selesai isu penipuan p'raya dulu 

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau akan menimbangkan mengenai persaraannya daripada politik selepas menyelesaikan isu penipuan dan penyelewengan yang didakwa berlaku dalam pilihan raya umum ke-13. 

Katanya, beliau memutuskan demikian kerana beranggapan bahawa perjalanan pilihan raya kali ini telah "dicuri" daripada rakyat melalui proses penipuan. 

"Pendirian saya sama. Saya ada mendapat tawaran untuk mengajar di beberapa universiti utama. Saya masih fikir. Tapi saya nak selesaikan penipuan ini. (Ia) belum selesai. Saya dah menang. Pilihan raya ini sudah dimenangi oleh Pakatan Rakyat. 


"Saya rasa apa yang perlu diperjelaskan sekarang ini ialah, pilihan raya ini telah dicuri melalui proses penipuan. Kerana mengikut proses yang biasa dan yang adil, kita sudah menang. Hampir mustahil (kalah) kalau dilihat dari sambutan yang ada. 

Beliau yakin bahawa kemenangan pilihan raya kali ini telah dicuri memandangkan momentum yang berlaku dibeberapa kawasan yang beliau kunjungi. 

"Orang yang hadir bertepuk tangan bukan dapat bayaran atau dapat BR1M. Mereka datang dan beri sokongan dengan penuh perasaan," katanya. 

Anwar yang berpakaian serba hitam sebagai tanda 'perkabungan' ke atas demokrasi hari ini berkata beliau dapat merasakan bahawa rakyat kecewa dengan keputusan pilihan raya kali ini. 

"Saya tahu tentang sentimen kerana saya telah berkempen dengan bersungguh-sungguh. 

"Saya rasa sedih (dengan keputusan pilihan raya). Saya boleh gambarkan kekecewaan rakyat berdasarkan ceramah yang saya pergi di seluruh negara," katanya. 

Anwar sebelum ini pernah menyuarakan hasrat untuk meninggalkan dunia politik dan kembali mengajar sekiranya Pakatan gagal menguasai Putrajaya. 

Pada 2006, Anwar pernah menjadi pensyarah jemputan di Universiti Georgetown, Amerika Syarikat. 

mengakui bahawa beliau sangat menghargai masa bersama keluarga semasa beliau mengajar di Amerika Syarikat. 

"Apabila saya mengajar di Amerika Syarikat, mereka (keluarga) adalah masa yang terbaik untuk saya bersama Wan Azizah (Wan Ismail) dan keluarga," katanya. 

Dalam temubual itu lagi, Anwar yang kelihatan letih juga berkata PKR mungkin akan mengemukakan petisyen pilihan raya berdasarkan keputusan yang mencurigakan di beberapa kerusi. 

Katanya, beliau percaya calon PKR di kerusi Beaufort Datuk Lajim Ukin tewas akibat terdapat sogokan terhadap pengundi di kawasan itu. 

"Saya telah tegaskan ada isu kesahihan dalam keputusan pilihan raya. Terdapat bukti penipuan yang jelas. Terdapat kawasan-kawasan yang kita ada bukti. Kita tidak akan menerima keputusan ini. Kita akan berbuat sesuatu. 

"Saya tak percaya Lajim kalah. Tetapi saya faham tentang Wilfred Bumburing (Tuaran) yang terdapat perselisihan isu dalaman. Lajim saya percaya ada sogokan dan kami akan terus mengkaji tentang perkara itu dan akan lihat sama ada ada keperluan untuk memfailkan petisyen. 

"Kita tidak boleh terima proses ini. Penipuan dah begitu berleluasa. Mungkin salah satu pilihan raya yang paling teruk pernah kita jalankan," katanya lagi. ~mkiniIklan C (ii)

 

Fakta Yang Menakutkan Umno BN.. Saksikanlah!!

Posted: 06 May 2013 10:31 PM PDT
Fakta yang menakutkan Umno BN..
Iklan C (ii)

 

Kantoi!! 2 Kotak Peti Undi Turun Dari Langit Di Tahan

Posted: 06 May 2013 06:29 PM PDT


Di saat kaum melayu terpinga2 bagaimana nak halang penipuan SPR,kaum cina dan india kehadapan dan menghalang penipuan dari berlaku. Sebab tu kerusi DAP banyak selamat..

Jam       : 3:50pm

Lokasi  : Sungai siput (u), . Sungai Buloh, Perak

Tempat : Padang bola sepak.

Sebuah helikopter dengan logo MCA di lihat menrunkan 2 pakej kertas undi SPR dipercayai mengandungi kertas yang telah di undi undi di dalamnya.

Ini penipaun!! jelas SPR adalah badan yang amat meragukan ketelusannya... jika macam ni lah kerja SPR.. sampai kiamat dan habis negara tergadai baru lah BN kalah atas jalanraya...sebab dengan cara undi dah tak boleh harap dah! 


Lihat video di sini.

~king of goblok


                                               


Iklan C (ii)

 

Bila Harimau Sudah Menaip...

Posted: 07 May 2013 09:50 AM PDT

Bila Harimau Sudah Menaip...


Penghasut dan Bapak Perkauman

Posted: 07 May 2013 04:54 AM PDT

Entah kenapa mamat ni suka melalut ke laut. Kesian pun ada. Kalau dia kena reman sebab menghasut, jangan lupa kasi sental dia punya sideburn. Mamat yang saya maksudkan adalah KALAIVANAR - Presiden Nambikai..


BRIGED MP SEGAMBUT

Posted: 07 May 2013 09:42 AM PDT

BRIGED MP SEGAMBUT


KHABARNYA YG SEBENAR PAKATA RAKYAT MENANG DI PERAK?

Posted: 07 May 2013 07:16 AM PDT

Kesemua 28 anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Pakatan Rakyat tidak hadir pada istiadat angkat sumpah Menteri Besar Perak
Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir di Istana Iskandariah di Kuala Kangsar hari ini.
Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata mereka tidak hadir kerana tidak berpuas hati dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU13) Ahad lepas.
"Kami tidak hadir kerana kami rasakan tiada ketelusan dan wujud kesangsian pada keputusan pilihan raya lepas," katanya ketika dihubungi Bernama.   
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan di beberapa portal berita online yang mendakwa Pakatan Rakyat memboikot istiadat tersebut.
Sementara itu, Dr Zambry Abdul Kadir berkata kesemua 28 Adun Pakatan Rakyat dijemput hadir ke istiadat itu.
"Bagi saya, PRU13 sudah berakhir dan ia adalah masa untuk kita
(BN)meneruskan agenda kepimpinan dan pentadbiran negeri Perak yang melibatkan semua pihak. Saya tidak mahu komen ketidakhadiran mereka di istana pada hari ini," katanya.
Pada PRU13, Barisan Nasional (BN) Perak berjaya mengekalkan kuasa apabila  memenangi 31 kerusi DUN.
- Bernama

MB SELANGOR MASIH BELUM JELAS:SILA TANYA PAS LAH

Posted: 07 May 2013 03:26 AM PDT

Kedudukan menteri besar sementara Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim masih tidak diketahui apabila masih tiada keputusan dibuat bagi menentukan sama ada beliau akan terus memegang tampuk pemerintahan negeri.

Pengerusi PKR Selangor Azmin Ali (lihat gambar) dalam sidang media bersama pemimpin-pemimpin negeri Pakatan hari ini berkata, sebuah mesyuarat akan diadakan segera bagi membincangkan perkara itu.

NONEMenurutnya, mereka akan memutuskan siapa yang akan dilantik untuk penggal seterusnya sebelum ia dimaklumkan kepada majlis presiden Pakatan Rakyat.

"Kami akan berbincang dan ikut keputusan pemimpin Pakatan. Kami akan pertahankan semangat kemuafakatan dan perundingan bagi memastikan ia semakin kuat di mas akan datang," katanya ketika ditanya.

Isu kedudukan menteri besar itu timbul apabila PKR kini mendapat undi paling sikit di Selangor berbanding rakan Pakatannya dengan 14 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

PAS dan DAP kini mendapat lebih kerusi dengan masing-masing 15 kerusi.

SAYA CINTA PAS..APAKAH KARENA CINTA PAS MAKA KITA HARUS KEHILANGAN LAHAN DAKWAH?

Posted: 06 May 2013 10:48 PM PDT

Saya terpaksa tulis perkara ini. Saya rasa perkara ini perlu disedari oleh setiap ahli dan penyokong PAS. Terutamanya ahli2 yang senior seperti saya ini yang telah berkorban untuk PAS puluhan tahun rasanya.

Termasuk Kedah, sudah dua kerajaan negeri jatuh dan hilang di bawah pemerintahan Presiden PAS.

Ia bermula dengan negeri Terengganu pada tahun 2004. Waktu itu Presiden PAS yang ada sekarang ini telah pun menjadi Presiden PAS.

Masuk ke dalam PRU 2004 dengan begitu yakin dan konfiden dapat menang semula di Terengganu.

Namun, malang seribu kali malang, apabila keputusan diisytiharkan negeri Terengganu terlepas dari tangan PAS. Dari sebuah kerajaan yang mengawal 2/3 kerusi DUN Terengganu PAS cuma mampu tinggal 5 kerusi sahaja.

Sehingga hari ini, PAS masih gagal menawan semula negeri Terengganu Darul Iman.

Dalam pilihanraya 2013 ini kita lihat PAS sekali lagi hilang kerajaan negeri.

Kali ini kerajaan negeri Kedah.

Presiden sudah pun diberitahu mengenai perangai dan tingkah laku UStaz Azizan Razak yang dibenci dan ditolak oleh bukan sahaja rakyat jelata tetapi juga ahli2 PAS yang tegar.

Malahan, ahli2 PAS turun berdemo menolak kepimpinan usang dan bodoh Azizan Razak. Exco2 pun sama protes kepimpinan Ustaz Azizan Razak.

Namun, Presiden dan SU Agung terus mempertahankan kepimpinan beliu. Amaran2 yang datang dari pelbagai sumber yang kredible serta berotoriti ditolak mentah2 oleh Presiden dan SU Agung.

Malahan, apabila di "konfron", Presiden dan SU Agung lah yang paling kuat mempertahankan kepimpinan Azizan Razak.

DEngan kata lain, Presiden dan SU Agung telah pun maklum akan risiko kepimpinan Azizan serta mereka telah pun tahu akan kejatuhan Kedah sekiranya Azizan dikekalkan.

Akhirnya, seperti Kerajaan PAS Terengganu 2004, negeri Kedah hanya bertahan satu penggal di bawah PAS.

Soalan Tulang Besi kepada pembaca sekelian adalah berapa banyak kerajaan negeri lagi yang harus runtuh sebelum ahli2 serta perwakilan2 memberhentikan kegilaan ini?

Adakah kita hendak tunggu sehingga hancur lebur PAS serta Pakatan Rakyat barulah kita hendak mengambil tindakan?

Ataupun kita hendak tunggu bantuan dari langit dari Allah? Kalau wujud bantuan Allah sudah tentulah PAS masih berkuasa di Terengganu dan Kedah.

Soalnya sekarang adakah kita masih mahu mengekalkan seorang Presiden semata-mata kerana doktrin Kepimpinan Ulama walaupun Presiden itu secara jelasnya telah hilang kelayakan memimpin semenjak 2004 lagi?

Adakah ini tanda2 Allah SWT redha dengan PAS kerana mengamalkan kepimpinan ulama?

TULANG BESI

ps jangan lupa ucapan Presiden yang menghentam PKR serta PSM pada hari penamaan calon dalam youtube serta pertandingan2 3 penjuru yang sepatutnya dapat dielakkan sama sekali oleh Presiden. Semua ini membawa kepada jatuhnya undi kepada PAS

A Mum Of Three Mohd

Posted: 07 May 2013 09:20 AM PDT

A Mum Of Three Mohd


Kedudukan Melayu taik kucing depa. Cakap tak serupa bikin!!. Pooraahh...!! Pooraahh...!

Posted: 06 May 2013 06:30 PM PDT


 Walaupun saya kurang gemar berbicara mengenai isu "PRU & Bangsa" ini, tapi ada sedikit "ter"buat kajian statistik PRU13 dan cuba melihat dari perspektif mereka yang menjadi gusar disebabkan DAP memenangi lebih banyak kerusi dan menggesa penyatuan antara PAS dan UMNO.

Berikut adalah kerusi yang DAP (Pakatan Rakyat) MENANG:

1) P48 Bukit Bendera, DAP vs Gerakan (74% Cina 14% Melayu).
Calon DAP, Zairil Khir Johari berbangsa MELAYU menang melawan Gerakan Teh Leong Meng di kerusi majoriti CINA.

2) P80 Raub, DAP vs MCA (50% M, 40% C).
Calon DAP, Ariff Sabri berbangsa MELAYU menang melawan MCA Ho Khai Mun di kerusi majoriti MELAYU.

Ini adalah kerusi yang PKR (Pakatan Rakyat) MENANG:

3) P100 Pandan, PKR vs MCA (48% C, 44% M)
Calon PKR Mohd Rafizi Bin Ramli menang melawan MCA Lim Chin Yee di kerusi majoriti CINA

4) P124 Bandar Tun Razak, PKR vs MCA (52% M, 37% C)
Calon PKR Abd Khalid Bin Ibrahim menang melawan MCA Tan Kok Eng di kerusi majoriti MELAYU

Ini adalah kerusi yang DAP, PAS dan PKR (Pakatan Rakyat) KALAH:

5) P151 Simpang Renggam, PAS vs Gerakan (56% M 33% C)
Calon Gerakan, Liang Teck Meng menang melawan PAS Suhaizan bin Kaiat di kerusi majoriti MELAYU

6) P165 Tanjung Piai, DAP vs MCA (50% M, 47% C)
Calon MCA Wee Jeck Seng menang melawan DAP Mahdzir bin Ibrahim di kerusi majoriti MELAYU

7) N3 Pemanis. PAS vs Gerakan (56% M, 39% C)
Calon Gerakan Lau Chin Hoon menang melawan PAS Normala Binti Sudirman di kerusi majoriti MELAYU

8) N31 Kahang, PKR vs MIC (74% M, 21% C)
Calon MIC Vidyananthan A/L Ramanadhan menang melawan PKR Hamdan di kerusi majoriti MELAYU

9) N54 Pulai Sebatang, PAS vs MCA (62% M, 35% C)
Calon MCA Tee Siew Kiong menang melawan PAS Ungku Mohd Noor di kerusi majoriti MELAYU

Bila DAP menang kerusi lebih banyak dari PRU yang sebelumnya, timbul kenyataan "Chinese Tsunami" atau "racial polarization". Tapi hairan, kerusi parlimen Pandan & Bukit Bendera, majoritinya orang cina, tapi calon melayu boleh menang. Juga hairan apabila kerusi yang majoritinya penduduk melayu, calon dari Barisan Nasional yang diletakkan bertanding adalah BUKAN BERBANGSA MELAYU melawan calon dari Pakatan Rakyat yang berbangsa melayu - dan di beberapa kerusi itu, calon Pakatan Rakyat kalah.

Hairan juga melihat mengapa mereka yang kononnya risaukan kedudukan MELAYU itu sendiri boleh meletakkan calon BUKAN MELAYU di kerusi majoriti orang melayu, dan juga mengapa penduduk melayu di situ memilih untuk mengundi calon BUKAN MELAYU.

Masih mencari jawapan kepada persoalan di atas.

[sumber: Mohd Munsif's FB]

Anak Sungai Derhaka

Posted: 07 May 2013 09:13 AM PDT

Anak Sungai Derhaka


Mahathir kata dia tak sangka Najib lebih teruk dari Pak Lah...

Posted: 07 May 2013 02:52 AM PDT


Saya harap kali ini BN akan peroleh lebih banyak Kerusi kali ini berbanding tahun 2008.. saya agak terkejut dan kecewa bila mendapati BN memperolehi lebih kurang kerusi kali ini kata Tun Mahathir..

Menurut Tun Mahathir, beliau tidak menjangkakan biarpun setelah menukarkan pemimpin dari Tun Abdullah Ahmad Badawi kepada Datuk Seri Najib Tun Razak keputusan yang diterima oleh BN lebih teruk kali ini..

"Kita nampak prestasi Najib lebih teruk dari Pak Lah.. Ini sesuatu yang kita tidak sangkakan..." kata Tun Mahathir di SINI.

Former prime minister Dr Mahathir Mohamad admitted today he did not expect Prime Minister Najib Abdul Razak to do worse in this general election than his predecessor Abdullah Ahmad Badawi in 2008.

Mahathir, a vociferous critic of the Pak Lah administration, said that he thought Najib would have done at least better than Abdullah, who led BN to take 140 parliamentary seats in the 12th general election.

Najib, despite having promised Umno and BN supporters that he would deliver a two-thirds majority, could only lead the coalition to 133 parliamentary seats, seven short of Abdullah's achievement in 2008.

While not giving his final verdict on Najib, Mahathir said Najib might face some criticism and rejection from within Umno.

"Of course, the people will question his capacity and his strategies," Mahathir added.

"Constitutionally, he remains as the head of government as long as Umno supports him," Mahathir added.

Mahathir said that he had campaigned for the Najib administration as well, with the belief that they would do better than 2008, though he did not expect BN to obtain a two-thirds majority.

'BN must learn from its mistakes' He warned that BN must learn from its mistakes in the 2013 polls in the next election.

"This can become worse if BN doesn't learn from its mistakes," he stressed.

He, however, appeared apprehensive about the notion of DAP joining hands with BN to represent the Chinese in the government since MCA has decided not to take up government posts.

"That's up to Umno and DAP, whether they want to participate in the government. But I don't think DAP will, they have always projected MCA as Umno lackeys, now they will be seen as one if they join," he noted.

"DAP is a party that will always want to be in a position of dominance," he added ~ Malaysiakini
Alahai... teruklah Najib kalau macam ni.. baru habis menghadapi Pakatan Rakyat.. kena menjawab dengan Tun Mahathir pula...

PANAS!! Rundingan untuk menubuhkan Kerajaan Perpaduan di Selangor sedang berjalan?

Posted: 06 May 2013 10:28 PM PDT


Kejayaan Pas menambah penguasaan kerusi dewan undangan negeri (DUN) Selangor daripada lapan kepada 15 pada pilihan raya umum ke-13 semalam, membuktikan peningkatan pengaruh mereka di negeri itu berbanding dua sekutunya.

Perkembangan itu juga membuka peluang kepada Pas untuk mengetuai kerajaan negeri Selangor yang pada penggal lalu diteraju PKR.

Berbanding Pas, PKR kali ini hanya menambah satu kerusi kepada 14, sementara DAP pula menang 15 berbanding 13 kerusi pada 2008.

Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berkata pakatan DAP-PKR-Pas di Selangor harus memberi peluang kepada Pas meneraju kerajaan negeri itu kali ini.

"PKR dah ada peluang lima tahun lepas, bagilah peluang kepada Pas. PKR kena berjiwa besar," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini. ~ Sinar Harian

Itu adalah kenyataan Hassan Ali yang jelas cuba memecahkan perpaduan antara PAS dan PKR..

Secara lojiknya jika mengikut apa yang dikatakan oleh Hassan Ali itu ialah oleh kerana Sarawak atau Sabah adalah penyumbang Kerusi Parlimen yang besar buat Barisan Nasional maka jawatan Perdana Menteri sepatutnya diserahkan kepada Ahli Parlimen yang datangnya dari negeri tersebut bukannya negeri Pahang..

Tapi ada seorang sahabat melaporkan bahawa ada kerajaan UG sedang dirancang di Selangor... baca apa yang dilaporkan oleh Faqar ini..

Orang dok kalut menyaksikan istiadat angkat sumpah menteri besar yang baru, beberapa pemimpin PAS malam tadi dikesan mengadakan mesyuarat tergempar di war room parti dekat Kuala Lumpur malam tadi.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dijadual angkat sumpah di Seri Mutiara - Kediaman TYT Pulau Pinang - pada 11 pagi ini.

Mukhriz selamat angkat sumpah malam tadi. Ahmad Yaakob pun selamat angkat sumpah di Kelantan malam tadi.

Tapi, macam ada tak kena juga apabila Tok Guru Nik Aziz umum lepas jawatan Menteri Besar dengan penuh dramatik.

Apabila tersebar khabar Datuk Husam Musa pun tersingkir dari Kerajaan Negeri Kelantan, memang macam ada yang tak kena.

Setakat malam tadi, Bernama lapor Pengerusi BN Perlis Datuk Seri Dr Md Isa Sabu berkata pihaknya masih menunggu keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung pelantikan menteri besar baharu negeri itu.

"Setakat ini saya tak mahu nak sebut sama ada muka baharu atau muka lama. Tunggu sedikit masa lagi," katanya dipetik dari Malaysiakini.com.

Selangorku.com pula malam tadi lapor, calon Menteri Besar Selangor akan diputuskan kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat sebelum dikemukakan kepada DYMM Sultan Selangor untuk perkenan baginda. Pengerusi PR Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, keputusan itu akan dibuat dalam masa terdekat.

"Keputusan calon Menteri Besar akan diputuskan oleh kempimpinan tertinggi PR dan juga nama tersebut mesti diterima oleh DYMM Tuanku Sultan," kata Abdul Khalid dalam sidang media di Dewan Perumahan Exco Negeri Selangor hari ini.

Ekoran itu, avatar di Facebook dikesan menggambarkan PAS cuba tuntut kerusi Menteri Besar Selangor daripada PKR, termasuk Khalid sendiri.

Kalau PAS di bawah Datuk Dr Hasan Mohd Ali, mungkin betul. Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Rani dan timbalannya Khalid Samad bukan begitu orangnya.

Kedua-dua pemimpin ini dikenali sebagai orang yang jaga perjanjian serta kuat bersama Pakatan Rakyat. Polemik siapa Menteri Besar Selangor akan tertangguh sampai seminggu, dikatakan, ekoran campur tangan pihak tertentu dari istana.

PAS dipujuk ambil jawatan Menteri Besar Selangor dengan syarat bergabung dengan Umno.

Di Terengganu juga begitu. Rundingan dengan Umno pun berlaku atas nama UG sekarang.

Itu, khabar yang sampai kepada saya sekarang. Kalau ya, PAS Terengganu akan mula pecah tradisi dengan tubuh Kerajaan Unity Governement Negeri pertama selepas PRU13 sebelum merebak ke negeri-negeri lain selain Pusat.

Sudah lama saya kata, fikrah UG tak akan musnah kalau ada pemimpin PAS cuba nak matikan idea itu ~ laporan sepenuhnya sila baca di ( SINI )
Dan ini pula SMS yang aku terima...
PAS sedang bermesyuarat di KL untuk menubuh Kerajaan Perpaduan sekarang. Dalam PAS yang membantah hanya Mahfuz dan Husam Musa.. Ni antara sebab TGNA meletak jawatan, akibat tekanan dalaman dan Husam tidak dilantik jadi EXCO Kelantan.. Md Sabu dah condong ke UG.. fikirkan lah...
Jadi.. fikir-fikirkan.. ini juga berkait rapat dengan keputusan PRU13 bagi Kerusi Parlimen Permatang Pauh..

PRU13 adalah peralihan undi bandar, bukan Cina, kata penganalisis

Posted: 06 May 2013 09:24 PM PDT


Keputusan Pilihan Raya 2013 bukanlah semudah "tsunami Cina" seperti didakwa oleh Datuk Seri Najib Razak akan tetapi peralihan besar pengundi bandar dan kelas menengah yang menyaksikan jurang antara bandar-luar bandar Malaysia semakin luas, kata penganalisis.

Dalam bacaan awal mengenai trend pengundian, penganalisis menyatakan walaupun terdapat peningkatan dalam sokongan kaum Cina terhadap Pakatan Rakyat (PR), tsunami politik juga telah melanda "sebahagian besar daripada Melayu", ramai di antara mereka adalah pengundi kelas menengah dan kelas atas.

"Mereka mendapat sokongan kelas menengah, terutamanya di kawasan bandar," kata penganalisis politik Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin kepada The Malaysian Insider, merujuk kepada PR.

"Jadi, majoriti DAP meningkat kerana rasa tidak puas hati pengundi muda Melayu.. kesimpulannya, untuk melabel polarisasi kaum adalah terlalu mudah. Dua lagi faktor beroperasi secara serentak dengan kaum: kelas (kaya-miskin, kelas menengah) dan spatial (bandar dan luar bandar)," tambah pengasas dan pengarah Institut Kajian Etnik (KITA).

Walaupun Barisan Nasional (BN) yang diketuai Najib berjaya mempertahankan kuasa persekutuan dalam pilihan raya paling sengit negara, gabungan tersebut kehilangan bandar-bandar besar dari George Town ke Ipoh, Kuala Lumpur, Seremban, Melaka dan bandar besar di Johor.

BN gagal untuk menang di Selangor dan Pulau Pinang – dua negeri perindustrian di Malaysia – walaupun berjaya merampas kembali Kedah, negeri pedalaman dan jelapang padi itu.

DAP menghancurkan MCA dalam Pilihan Raya 2013 dengan penasihatnya Lim Kit Siang mengalahkan Pengerusi BN Johor Datuk Abdul Ghani Othman dengan 14,762 undi di kerusi Parlimen Gelang Patah, selain merampas Kulai, Kluang dan Bakri di Johor.

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek mengatakan parti komponen BN itu tidak akan mengambil apa-apa jawatan kerajaan selepas menang hanya tujuh kerusi Parlimen, kurang separuh daripada 15 kerusi Parlimen dimenangi dalam Pilihan Raya 2008.

Pengerusi BN Datuk Seri Najib Razak mengatakan awal pagi Isnin kerajaan baru BN akan memulakan perdamaian kebangsaan, sebagai usaha-usaha untuk menyatukan rakyat Malaysia, selepas apa yang beliau gambarkan senagai "tsunami Cina" dalam pilihan raya umum ke 13 – menyaksikan BN menang dengan majoriti lebih kecil berbanding Pilihan Raya 2008.

Penganalisis politik Dr Lim Teck Ghee walau bagaimanapun, menyatakan PR menang lebih separuh daripada undi popular, menunjukkan gabungan itu mendapat sokongan "sebahagian besar daripada Melayu dan pengundi bukan Cina lain".

"Keputusan di Selangor, yang mempunyai peratusan besar populasi bandar, termasuk di negeri pantai barat lain, dengan jelas menunjukkan ini adalah trend kelas menengah bandar," kata Lim kepada The Malaysian Insider.

"Sebahagian besar Melayu termasuk dalam kelas menengah ini – mungkin sebanyak bukan Melayu," menurut pemerhatiannya.

Pengarah Center for Policy Initiative (CPI) menambah, undi menentang BN sebahagian besar disebabkan segmen pengundi ini lebih berpengetahuan dan kurang terpengaruh dengan media arus perdana dan media cetak mesra BN.

Beliau mengatakan, pengundi kelas menengah secara umumnya lebih bimbang tentang rasuah, pentadbiran baik dan isu kos kehidupan dan kurang terpengaruh dengan ketakutan kepada pembangkang dan sentimen kaum dan agama yang dimainkan BN.

Wong Chin Huat pula mengatakan, pengundi muda yang mahukan perubahan menyokong PR - melangkaui batas kaum.

"Pakatan mengatakan mari cuba sesuatu yang baru – anda boleh beralih dari kategori kaum. Jadi anda bercakap mengenai persoalan nilai," kata Wong.

"Pengundi muda yang lebih yakin dan mahukan perubahan akan bersama Pakatan," tambah felo Institut Pulau Pinang itu.

Wartawan veteran Datuk A Kadir Jasin mengatakan gabungan 13 parti itu bukan sahaja mendapat kurang kerusi daripada 222 kerusi Dewan Rakyat dan 12 Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya 2013 berbanding 2008, akan tetapi turut kehilangan undi popular buat pertama kali semenjak 1969.

"Adakah tidak mungkin bahawa ini bukan tsunami Cina atau cauvinisme kaum, tetapi tsunami Malaysia yang berpaksikan aspirasi dan realiti baru, khasnya di kalangan pengundi muda?" kata bekas ketua pengarang kumpulan News Strait Times Press semasa era pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad dalam tulisan di blognya yang bertajuk, "Keputusan PRU13-Tsunami Cina atau Tsunami Malaysia?" semalam.

Terdapat hampir 2.5 juta pengundi kali pertama daripada 13.3 juta pengundi layak mengundi dalam Pilihan Raya 2013 yang menyaksikan peratusan keluar mengundi sebanyak 84.84 peratus, paling tinggi dalam sejarah Malaysia.

BN yang berkempen untuk menjaga keselamatan dan keamanan, kalah tujuh lagi kerusi Parlimen dan 71 kerusi DUN kepada PR dalam pilihan raya pada Ahad.

BN dan PR menang 133 dan 89 kerusi Parlimen, termasuk 275 dan 230 kerusi DUN dalam Pilihan Raya 2013.

Bagi kerusi Parlimen, BN mendapat 5,237,699 undi berbanding parti Pakatan Rakyat yang mendapat 5,623,984 undi.

Gabungan tiga parti PKR, PAS dan DAP juga mendapat lebih banyak undi di DUN, mendapat 4,879,699 berbanding 4,513,977 undi diterima oleh gabungan 13 parti itu ~ The Malaysian Insider

Fakulti Siyasah Syar'iyah

Posted: 07 May 2013 09:11 AM PDT

Fakulti Siyasah Syar'iyah


Wow ,,, Mahshi Merpati untuk TGNA ...?

Posted: 06 May 2013 06:53 PM PDT

Wow ,,, Mahshi Merpati untuk TGNA ...?
Terbang dari Mesir ...?

KRAI Utara

Posted: 07 May 2013 07:45 AM PDT

KRAI Utara


Perlis dapat mb baru....

Posted: 07 May 2013 12:40 AM PDT

ADUN Pauh, Azlan Man, 54, mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perlis ke-11 di Istana Arau, pagi SelasaARAU: Ahli Dewan Undangan Negeri Pauh, Azlan Man mengangkat sumpah Menteri Besar Perlis di Istana Arau, di sini pada Selasa.Azlan, 55, mengangkat sumpah di hadapan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail pukul 10 pagi.Pada Pilihan Raya Umum ke-13, Azlan yang merupakan calon muka baru memenangi kerusi DUN Pauh dengan menewaskan calon PAS Idris Yaacob.Azlan menggantikan Datuk Seri Dr Md Isa Sabu, yang tidak bertanding pada PRU-13.Beliau merupakan pemegang Ijazah Sarjana dalam bidang Ekonomi Antarabangsa dari Universiti of Denver, Amerika Syarikat, sebelum ini adalah Timbalan Ketua Pengarah (Pengaduan) Biro Pengaduan Awam di Jabatan Perdana Menteri.Azlan juga pernah berkhidmat sebagai Konsul di Pejabat Konsul Besar Malaysia di Toronto, Kanada adalah anak tempatan.* Sumber mStar Online

Oh artis : Diana danielle di taja seseorang.....

Posted: 06 May 2013 01:25 PM PDT

Kalau anda mempunyai masa untuk peduli akan dunia hiburan tempatan semalam ketika sibuknya Pilihanraya Umum ke 13 (PRU 13), anda pasti terbaca tulisan tentang Diana Danielle ini di Berita Harian.Menerusi ruangan Desas Desus dalam sisipan Bpop semalam, Zubir Yunus menyampaikan cerita yang katanya kehidupan Diana Danielle di Sydney, Australia ketika ini adalah atas tajaan seseorang. Baca lagi di rotikaya

BN mansuh akujanji makan free,

Posted: 06 May 2013 11:56 AM PDT

BN batal janji makan percuma

Tawaran makanan percuma dua kali sehari dan perlindungan insurans peribadi bernilai sehingga RM27,500 bagi tempoh lima tahun terbatal berikutan kekalahan BN bagi kerusi DUN Kota Laksamana pada pilihan raya umum ke-13. Calon BN kawasan itu Datuk Chiw Tiang Chai, yang menawarkan janji berkenaan dalam aku janjinya, berkata penduduk di DUN itu boleh berjumpa dengan wakil rakyat baharu mereka bagi mendapatkan bantuan."Apa yang saya janji ialah makan percuma, insurans percuma. Semua itu batal sebab saya tak menang, dia (pengundi) dah pilih calon yang dia nak, jumpalah wakil rakyat baharu," katanya kepada pemberita di Melaka.Chiw yang juga Pengerusi PPP Melaka tewas kepada calon DAP Lai Keun Ban dengan majoriti 3,462 undi manakala Lai mendapat 11,969 undi.Beliau berkata kekalahan itu memperlihatkan bahawa kebanyakan pengundi Cina di DUN berkenaan tidak berlaku adil kepada kerajaan BN yang banyak membantu mereka selama ini.Chiw juga sedih dengan kekalahan Pengerusi BN negeri Datuk Seri Mohd Ali Rustam kepada Pengerusi PKR Melaka Shamsul Iskandar Mohd Akin di Parlimen Bukit Katil dengan majoriti 5,447 undi.- Bernama

Pokok pon menjerit....fuh!

Posted: 06 May 2013 11:29 AM PDT

Pokok adalah sebahagian ekosistem utama dan hidup dengan menyerap air, karbon dioksida serta cahaya matahari.SEKUMPULAN saintis Eropah percaya, mereka berjaya merakamkan bunyi jeritan pokok yang sedang dahaga.Seorang pakar mendedahkan, hasil kajian mereka mendapati, pokok-pokok yang hidup menghasilkan bunyi ultrasonik sewaktu menyerap lembapan di musim kering."Lagi banyak lembapan diserap, lagi kuat bunyi ultrasonik dikeluarkan.  Namun, bunyi berkenaan 100 kali lebih pantas daripada pendengaran manusia," kata ketua pengkaji, Philipe Marmottant.Penyelidik dari Universiti Grenoble, Perancis itu turut percaya, tumbuhan yang bernyawa dengan karbon dioksida mampu memperlahankan proses penyerapan dan mengurangkan julat ultrasonik di udara. Menurut laporan MailOnline.

Pendapat peribadi hamba.

Posted: 07 May 2013 07:33 AM PDT

Pendapat peribadi hamba.


PRU13; CAP AYAM PUNYA KEKAWAN PR!!

Posted: 06 May 2013 11:48 PM PDT

PRU13; KHALID JAAFAR, PADAN MUKA AWAK!!

Posted: 06 May 2013 07:48 PM PDT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan