Isnin, 6 Mei 2013

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


dollah yankee

Posted: 06 May 2013 09:05 PM PDT

dollah yankee


Kita kalah !

Posted: 06 May 2013 02:32 AM PDTTahniah kepada BN kerana menang. Dalam istilah politik hanya ada menang atau kalah tak kira berapa banyak kerusi,walau pun menang satu kerusi tetapi tetap di istiharkan menang. Dalam perkara ini BN sudah menang.

Ini bermakna Najib bukan macam Pak Lah, dia tak tidur macam Pak Lah. Gurkah-gurkah politik di'port' dok ingat yang dia macam Pak Lah ... tidur, tetapi tidak. Dia memang buat kerja sungguh-sungguh dari mula dia 'take over' lagi. Bagi gurkah-gurkah politik pula soal suap, soal julap, soal tabur tidak timbul kerana politik memang macam tu. Politik mana ada jalan betul.

Anwar Ibrahim pula kena lah terima hakikat yang banyak orang melayu masih belum mahu melakukan satu perubahan atau satu anjakan, tidak macam orang-orang cina yang seia sekata, sehati dan sejiwa dalam mahu melakukan satu perubahan pada PRU-13 ini.

Apa-apa pun mulai hari ini Najib kena 'hempuk' semua duit di Sabah dan Sarawak. Kalau dia tak buat macam tu, orang-orang di Sabah dan Sarawak akan sembelih dia. Kalau tak boleh sembelih, mereka akan sumpit ! .

dollah yankee -
Semua orang terkejut sebab senario sudah menunjukan yang Anwar akan jadi PM baru kita, tetapi dimana silapnya?

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

Posted: 06 May 2013 09:02 PM PDT

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


R.I.P

Posted: 06 May 2013 01:57 AM PDT

SIMPLE MAJORITI

Posted: 06 May 2013 01:53 AM PDT

PAS JUGA PERLU AKUI KELEMAHAN

Posted: 06 May 2013 12:44 AM PDT

Terengganu pernah dibawah pentadbiran Pas sehingga Umno merampas. Apa pun ceritanya PAS kena tanya Mustaffa Ali,Kini Kedah pula .Selepas setahun,Tumbang juga. Apa masaaahnya?? Kalau bersikap kecoh dan mahukan kawasan , yang dikendong keciciran, yang dikejar hilang entah kemana.

Pas bertanding banyak kerusi. Semua kawasan Pas bertanding berpotensi menang.Tak payah ambil contoh di Pendang.Kawasan Allahyarham Fadzil noor....kawasan yang boleh dikatakan hampir punya potensi menang, tetapi tewas.Kawasan tradisi Pas.

Di Sungai Acheh , pun jadi macam itu. tak payah cerita panjang. Bagaimana pula dikawasan-kawasan lain di Temerloh misalnya , setelah pkr cuba sedaya upaya, dan dsebabkan juga kerja yang tak jalan, maka Pas meminta semula kawasan ini atas alasan dipinjamkan. Maka Pas menang.
 
 Pas perlu mengkaji juga dasar-dasar yang dilaksanakan di Terengganu dan Kedah.Tapi Kelantan bertahan 25 Tahun. Maka kerana itu, Pas kedah dan Pas Terengganu perlu mengambil contoh Kelantan di bawah TokGuru.Tapi perlu juga melihat keadaan negeri-negeri lain selain Kelantan.Cara dan perbezaan adat dan budaya setempat,

Pakatan perlu bekerjasama sebenarnya...Jangan tikam kawan, harus bertola ansur dan berusaha membantu,
 
 
 
 • 'PAS kalah bukan kerana pergeseran Azizan-Phahrolrazi'
 • Sebaliknya, Pengarah Pilihan raya PAS Kedah, Datuk Mohd Yusof Husin berkata ia berpunca daripada pertambahan undi tentera, masalah dalaman di peringkat kawasan, kurang undi Cina serta faktor Datuk Mukhriz Mahathir.  

GoMalaysian

Posted: 06 May 2013 07:08 PM PDT

GoMalaysian


(Gambar) Fakta PRU 13

Posted: 06 May 2013 05:46 PM PDT

(Gambar) Fakta PRU 13

PRU13 - Tsunami Politik Cina?

Posted: 06 May 2013 02:23 AM PDT

Pilihanraya ke 13 telah berlalu, maka pelbagai komen terhadap keputusan juga akan dikeluarkan. Namum saya amat tidak setuju dengan komen BN bahawa keputusan ini adalah satu tsunami pengundi Cina. Pada saya, komen tersebut tidak langsung menolong untuk memupuk perpaduan perkauman di Negara ini.

 

Beberapa fakta untuk melawan komen diatas ialah:

 

- Di kawasan calon Melayu lawan Calon Cina, pengundi Cina turut menyokong calon Melayu daripada calon Cina yang mewakili BN. Ini bermakna pengundi Cina bukan menentang Melayu tetapi menunjukkan mereka hanya mahu mengundi keluar BN dari Parlimen. Kes ini jelas ditunjukkan di Parlimen Pandan dimana Rafizi dari PKR menang dengan majoriti besar.

 

- Di kawasan 50% Melayu 50% Cina, sekiranya hanya pengundi Cina mengundi DAP, tidak mungkin DAP dapat menang dengan majoriti begitu besar sekali. Kes ini seperti yang berlaku di Gelang Patah dan banyak kawasan lagi.

 

- Di kawasan majoriti pengundi Melayu, sekiranya pengundi Melayu tidak mengundi PAS atau PKR maka susah untuk mereka merampas kerusi di sana, kes ini seperti berlaku di Bukit Gantang, Bukit Katil dan kerusi-kerusi yang dimenangi oleh PAS dan PKR terutamanya di Kelantan dan Kedah.

 

Berdasarkan penjelasan di atas, jelas untuk menolak tuduhan busuk yang dikeluarkan oleh BN iaitu ini merupakan Tsunami Politik Cina. Komen mereka hanyalah untuk terus menakutkan pengundi Melayu supaya pengundi Melayu terus bersama dengan BN.

 

Saya rasa semua faham, sekiranya sesuatu Negara berlaku rakyat mengesyaki antara satu sama lain, Negara tersebut tidak mungkin maju ke hadapan. Banyak contoh boleh diambil untuk membuktikannya.

 

Kita semua merupakan Rakyat Malaysia dan oleh sebab itu, pengundi Cina turut merasakan menjalankan tanggungkawab mereka sebagai warga Negara Malaysia yang tercinta, kerana mereka merasakan mereka merupakan sebahagian daripada Malaysia dan berharap untuk mengundi terbaik untuk Malaysia.

 

Saya percaya sekiranya anda tanya kawan kawan Cina di sekitar anda, sama ada pilihanraya kali ini merupakan tsunami Cina? Jawapan adalah jelas, “BUKAN”, bagi mereka, mereka hanya mahu mengundi untuk masa depan Malaysia yang cerah dan mengundi apa yang dirasakan terbaik untuk Malaysia! Kerana Mereka mencintai Negara ini!

 

Rakyat Sudah Memilih...

Posted: 05 May 2013 08:37 PM PDT

Harap BN menepati janji mereka!

Tukar Tiub

Posted: 06 May 2013 07:04 PM PDT

Tukar Tiub


SILA TANYA DIRI SENDIRI

Posted: 06 May 2013 06:00 PM PDTPILIHAN
UNTUK DI PAKAI
PERSOALAN HAKIKI
boleh kah  di terima
keputusan  tipu
boleh kah  di terima
undi yang tipu

datang  ke perhimpuan
suara rakyat suara keramat

rabu 8/5/13
jam 8:30 malam
stadium kelana jaya

pakai baju kuning
pakai baju hitam
pakai baju hijau
pakai baju merah

kuning untuk bersih
hitam untuk kampong warisan
hijau untuk himpunan hijau
merah untuk royalti

bersama pimpinan pakatan
bersama ngo
bersama anak semua bangsa

tuntut spr baru
tuntu pru baru


--------

HIMPUNAN SUARA RAKYAT SUARA KERAMAT

Posted: 06 May 2013 01:53 AM PDTHIMPUNAN 
SUARA RAKYAT SUARA KERAMAT
JAM 8:00  MALAM
STADIUM KELANA JAYA
RABU 8/5/13

Sarat keraguan & penipuan, Pakatan Rakyat tolak keputusan PRU

KUALA LUMPUR 5 MEI: Pakatan Rakyat menolak keputusan PRU 13 selagi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak memberi penjelasan terhadap pelbagai keraguan yang berlaku sepanjang tempoh pengundian.
Ketua Umum KEADILAN, Anwar Ibrahim berkata, pelbagai penipuan dikesan sepanjang hari pengundian, antaranya kewujudan warga asing sebagai pengundi dan dakwat kekal yang tidak kekal.
"Jumlah undi awal dan undi pos (kepada Pakatan) juga tidak konsisten dengan trend pengundian semasa," katanya pada sidang media tengah malam tadi..
Beliau berkata, Pakatan sejak dari awal berterusan menyuarakan perkara ini, namun SPR tidak mengendahkannya.
"Kita secara konsisten menegur tentang perkara ini…(tetapi) SPR bersikap tidak mengambil endah.
"(Justeru) SPR perlu memberi jawapan mengapa penipuan sebegini berlaku dan dibiarkan," katanya.
"SPR sudah menggagalkan negara ini (EC has failed the country)," katanya lagi.
Turut hadir, antaranya Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dan Timbalan Pengerusi DAP, Tan Kok Wai.


-------

BERHIMPUIN TOLAK PENIPUAN

Posted: 06 May 2013 01:25 AM PDT

BERHIMPUN

suara rakyat suara keramat
pada malam rabu
8:30 malam
stadium kelana jaya

bersama anwar ibrahim
bersama mat sabu
bersama tian chua
bersama  chin tong
bersama warga malaysia
anak semua bangsa

Penipuan: Pakatan tolak keputusan, tuntut penjelasan

 KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat menyifat kemenangan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13) adalah kerana unsur-unsur penipuan.

Ekoran itu,  Pakatan menolak keputusan PRU13 yang dimenangi BN.

Ketua Umum,  Anwar Ibrahim menjelaskan perkara tersebut pada sidang media di sebuah hotel di Petaling Jaya sejurus selepas mengetahui keputusan PRU13 awal pagi tadi.

"Banyak penipuan berlaku sejak awal pengundian iaitu ketika pengundian awal bagaimana penggunaan dakwat kekal yang tidak kekal.

"Selain itu juga kita lihat waktu pengundian semalam terdapat tangkapan dilakukan terhadap pengundi hantu, ini jelas konpirasi pemberian kad pengenalan yang diperkatakan sebelum ini," jelasnya.

Tambahnya, konpirasi penipuan ini perlu dijelaskan oleh SPR kerana terdapat bukti-bukti yang boleh mengesahkannya.

BN membentuk kerajaan kira-kira jam 12.45 pagi apabila melepasi kemenangan mudah 112 kerusi Parlimen.

Dalam pilihan raya ini, Pakatan mendapat 89 kerusi parlimen  berbanding BN 133 kerusi.


Komunikasi KEADILAN
2:33 PM (1 hour ago)

Salam hormat,

Malam Suara Rakyat Suara Keramat yang dijadualkan dibuat pada malam ini  di tunda ke malamn  Rabu 8 Mei 2013 di Stadium Kelana Jaya bagi membolehkan rakan-rakan yang balik mengundi di kampung kembali untuk bersama di Kelana Jaya

Sekretariat memohon maaf atas segala kekeliruan yang timbul.

---------

TOLAK KEPUTUSAN TIPU - TURUN

Posted: 06 May 2013 01:09 AM PDT
KOMENTAR TUKAR TIUB
tolak penipuan
kita berhimpuan 
pada malam rabu 8.00 malam
stadium kelana jaya

anak semua bangsa
menolak penipuan


Pakatan tolak keputusan p'raya
1:43AM Mei 6 2013 
Pakatan Rakyat hari ini menolak keputusan pilihan raya umum ke-13 yang memihak kepada BN.

Ketua Umum PKR  Anwar Ibrahim mendakwa, ini kerana terdapat penipuan dan penyelewengan pilihan raya.

Bercakap dalam sidang media di Kuala Lumpur sejurus selepas keputusan diketahui, Anwar berkata, selagi SPR tidak menjelaskan dakwaan penipuan dan pertikaian diselesaikan, baginya BN hanya menang tipis.

Kira-kira 12.45 pagi tadi, BN sudah melepasi jumlah 112 kerusi Parlimen, yang sekali gus mengesahkan kemenangan gabungan itu. 

Setakat berita ini ditulis, keputusan muktamad masih belum dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).


---------

PEMBETULAN MAKLUMAT

Posted: 05 May 2013 09:43 PM PDTMAKLUMAT TERKINI

HIMPUNAN
SUARA RAKYAT SUARA KERAMAT
PADA MALAM RABU INI
8 MEI 2013
JAM 8:30 MALAM
-------------

PERSOALAN HAKIKI

Posted: 05 May 2013 07:00 PM PDT
PERSOALAN HAKIKI

boleh kah rakyat menerima 
keputusan pilihan raya tipu
ini soalannya

tanya dan jawab sendiri
boleh kah diterima?

DIALOG RAKYAT

Posted: 06 May 2013 03:40 PM PDT

DIALOG RAKYAT


BN gagal tebus kekalahan di K'tan, S'gor, P Pinang

Posted: 06 May 2013 06:22 AM PDT

MALAYSIA KINI


 
Barisan Nasional (BN) gagal gagal menebus kekalahan di Kelantan, Selangor dan Pulau Pinang yang terlepas ke tangan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya tahun 2008.

Bagaimanapun, BN berjaya mengekalkan kuasa di negeri-negeri yang menjadi sasaran Pakatan akan dimenangi pakatan pembangkang iaitu Negeri Sembilan, Johor, dan Perak.

Menurut Bernama, pada keseluruhannya, BN dapat mengekalkan penguasaan di negeri-negeri lain, sselain menawan semula Kedah dan menambah kerusi di Kelantan.
  
BN juga dapat membentuk kerajaan di negeri jelapang padi setelah menang 21 kerusi daripada 36 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan.
  
BN menambah tujuh kerusi daripada hanya 14 kerusi yang dimenangi dalam pilihan raya umum 2008.
  
Di Kelantan, BN menangi 12 daripada 45 kerusi yang dipertandingkan, peningkatan sekali ganda daripada enam kerusi yang dimenangi pada 2008.
  
Enam kerusi yang ditambah adalah Galas, Air Lanas, Selising, Semerak, Gual Ipoh dan Dabong selain mempertahankan kerusi Nenggiri, Paloh, Kuala Balah, Bukit Bunga, Kok Lanas dan Pengkalan Kubor.
  
Selain itu, BN juga mengekalkan kemenangan majoriti dua pertiga di Melaka, Pahang, Perlis dan Sabah.
  
BN kekal memerintah Terengganu setelah memperoleh majoriti mudah apabila memenangi 17 kerusi daripada 32 kerusi yang ditandingi.- Bernama

MIC menang 4 kerusi Parlimen, 5 DUN

Posted: 06 May 2013 06:20 AM PDT

MALAYSIA KINI


 
MIC terselamat daripada pertarungan sengit pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) apabila berjaya merangkul empat kerusivParlimen dan lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam.
  
Presiden MIC Datuk Seri G. Palanivel mengetuai cabaran MIC dalam sembilanvkerusi yang ditandingi dengan memenangi kerusi Parlimen Cameron Highlands,vtimbalannya Datuk Seri Dr S. Subramaniam (Segamat), naib presiden Datuk M.vSaravanan (Tapah) dan penyelaras sayap Putera MIC, P. Kamalanathan bagi kerusivParlimen Hulu Selangor.
  
Barisan pemimpin parti pusat itu yang tersingkir ialah naib presiden yangvjuga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk S.K Devamany (SungaivSiput), setiausaha agung Datuk S. Murugesan (Kota Raja, Selangor) dan ketuavpenerangan pusat V.S. Mogan bagi kerusi Parlimen Telok Kemang di NegerivSembilan.
  
Selain itu, Prakash Rao dan ahli jawatankuasa kerja pusat, A.Sakthivel turutvmengalami kekecewaan masing-masing di kerusi Parlimen Subang dan Kapar, kedua-duanya di Selangor.
  
Pada pilihan raya umum kali ini, MIC bertanding sembilan kerusi Parlimen dan 18 kerusi DUN.
  
Pada PRU 2008, MIC mengalami kekalahan teruk apabila hanya berjaya memenangi tiga daripada sembilan kerusi Parlimen dan tujuh daripada 19 kerusi DUN yang ditandingi.
  
Bagi kerusi DUN kali ini, lima calon parti terbesar kaum India itu berjaya melepasi saingan dengan tiga kerusi di Johor dan masing-masing satu di Melaka dan Negeri Sembilan.
  
Lima calon yang menang ialah M. Asojan (Gambir), R. Vidyanathan (Kahang) dan Raven Kumar Krishnasamy (Tenggaroh), kesemuanya di Johor, M. S. Mahadevan Sanacy (Gadek) di Melaka dan L. Manickam (Jeram Padang) di Negeri Sembilan.
  
Seramai 13 calon yang terkandas dalam pertarungan kerusi DUN ialah penyandang kerusi Lunas S. Ananthan dan M.L. Maran (Bukit Selambau), kedua-duanya di Kedah; M. Karuppanan (Bagan Dalam), L. Krishnan (penyandang kerusi DUN Perai), kedua-dua di Pulau Pinang, C. Sivarraj (Buntong), S. Mokan (Jelapang), R. Supramaniam (Hutan Melintang), kesemuanya di Perak.
  
Kerusi DUN di Selangor, K. Parthiban (Ijok), N. Rawisandran (Batu Caves) dan Ketua Pemuda MIC, T. Mohan (Seri Andalas), R. Goonasakaren (Sabai) di Pahang, Dr P. Thanaletchumy (Port Dickson) Negeri Sembilan dan M. Soorianarayanan di DUN Puteri Wangsa di Johor.
  
Palanivel, 67, yang mengambil alih pucuk pimpinan parti daripada Datuk Seri S. Samy Vellu pada 2009, bagaimanapun tidak mendapat kemenangan mudah apabila memperoleh majoriti tipis 462 undi terhadap pencabar utama, M. Manogaran, 53, bekas ahli Parlimen Teluk Intan dari parti DAP.
  
Dr Subramaniam pula mengalahkan calon PKR Datuk Chua Jui Meng manakala Saravanan mempertahankan kerusi Parlimen Tapah dengan majoriti 7,927 undi dalam pertarungan empat penjuru menentang calon bebas Ridzuan Bani, K. Vasantha Kumar dari PKR dan calon Berjasa, Shaharuzzaman Bistamam.
  
Kamalanathan pula berjaya mengekalkan kerusinya dengan majoriti 3,414 undi dalam pertandingan empat penjuru menentang calon PKR, Khalid Jaafar dan dua calon bebas Datuk Dr R.Santhara Kumar dan Radzali Mokhtar.- Bernama

BN batal janji makan percuma, insurans

Posted: 06 May 2013 06:18 AM PDT 
Tawaran makanan percuma dua kali sehari dan perlindungan insurans peribadi bernilai sehingga RM27,500 bagi tempoh lima tahun terbatal berikutan kekalahan BN bagi kerusi DUN Kota Laksamana pada pilihan raya umum ke-13.

Calon BN kawasan itu Datuk Chiw Tiang Chai, yang menawarkan janji berkenaan dalam aku janjinya, berkata penduduk di DUN itu boleh berjumpa dengan wakil rakyat baharu mereka bagi mendapatkan bantuan.

"Apa yang saya janji ialah makan percuma, insurans percuma. Semua itu batal sebab saya tak menang, dia (pengundi) dah pilih calon yang dia nak, jumpalah wakil rakyat baharu," katanya kepada pemberita di Melaka.

Chiw yang juga Pengerusi PPP Melaka tewas kepada calon DAP Lai Keun Ban dengan majoriti 3,462 undi manakala Lai mendapat 11,969 undi.

Beliau berkata kekalahan itu memperlihatkan bahawa kebanyakan pengundi Cina di DUN berkenaan tidak berlaku adil kepada kerajaan BN yang banyak membantu mereka selama ini.

Chiw juga sedih dengan kekalahan Pengerusi BN negeri Datuk Seri Mohd Ali Rustam kepada Pengerusi PKR Melaka Shamsul Iskandar Mohd Akin di Parlimen Bukit Katil dengan majoriti 5,447 undi.- Bernama

Ketua Menteri Melaka baru angkat sumpah jawatan esok

Posted: 06 May 2013 06:15 AM PDT

SINAR HARIAN

MELAKA - Ketua Menteri Melaka yang baharu menggantikan Datuk Seri Mohd Ali Rustam dijangka akan mengangkat sumpah jawatan di pejabat Yang Dipertua Negeri di Seri Negeri, Ayer Keroh, pagi esok.
  
Seorang jurucakap Jabatan Ketua Menteri di sini berkata majlis angkat sumpah pelantikan Ketua Menteri Melaka yang ke-10 itu akan dilakukan di hadapan Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob.
  
Antara calon yang disebut akan mengisi jawatan tersebut ialah Datuk Idris Haron, 46, yang memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Sungai Udang dan anngota Dun Asahan, Datuk Abdul Ghafaar Atan.
  
Barisan Nasional (BN) kembali membentuk kerajaan negeri di Melaka dengan majoriti dua pertiga selepas memenangi 21 daripada 28 kerusi Dun pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) semalam.
 
Pada PRU 2004 dan 2008, Idris, yang jug Ketua Umno Bahagian Tangga Batu, bertanding kerusi Parlimen Tangga Batu dan pernah dilantik sebagai Timbalan Menteri Pengajian Tinggi selepas PRU 2008.
  
Pada PRU13, Idris mengalahkan calon PKR Asri Buang dengan majoriti 9,131 undi manakala Abdul Ghafaar, 56, menewaskan calon Pas Wong Chee Chew dengan majori 3,857 undi.  - Bernama

PAS hilang Kedah, merosot di Kelantan

Posted: 06 May 2013 06:14 AM PDT 
Selain hilang Kedah, PAS hanya peroleh 21 kerusi Parlimen serta hilang lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kelantan, iaitu daripada 37 kerusi kepada 32 kerusi DUN pada pilihan raya umum
ke-13 (PRU13).

Bagaimanapun PAS berjaya meningkat penguasaannya di peringkat DUN dengan peroleh 85 kerusi berbanding 83 kerusi pada pilihan raya umum 2008 iaitu di Terengganu, Johor, Melaka dan Selangor.

Beberapa pemimpin tertinggi PAS juga tewas kepada BN pada PRU13 termasuk Timbalan Presidennya Mohamed Sabu di Kedah, Naib Presiden Salahuddin Ayub di Johor dan seorang lagi Naib Presiden Datuk Husam Musa di Putrajaya.

PRU13 menyaksikan PAS kalah 52 kerusi daripada 73 kerusi Parlimen yang ditandinginya dengan hanya peroleh 21 kerusi Parlimen.

Ia sekali gus memperlihatkan kemerosotannya berbanding pada 2008 apabila parti itu kalah di 43 kerusi daripada 66 kerusi Parlimen ditandinginya dan memperoleh 23 kerusi.

Genggaman 21 kerusi DUN Kedah oleh pakatan pembangkang pada 2008, kini terlepas apabila BN menguasai 22 daripada 36 kerusi DUN Kedah pada PRU13 yang menyaksikan kerajaan negeri PAS hanya memerintah sepenggal negeri Jelapang Padi itu.

Bagaimanapun, Pensyarah Jabatan Pengajian Antarabangsa dan Strategi Universiti Malaya Prof Datuk Mohamad Abu Bakar berkata biarpun merosot di peringkat Parlimen namun PAS berjaya mengukuhkan kedudukannya di peringkat DUN.

"PAS telah meningkatkan kedudukan di peringkat DUN dengan peroleh 85 kerusi pada PRU13 berbanding 83 kerusi pada 2008," katanya kepada Bernama.

Prof Mohamad berkata PAS bersama PKR berjaya mengekalkan Kelantan dengan peroleh dua pertiga daripada 45 kerusi DUN, iaitu 32 PAS dan satu kerusi PKR.

Berbanding 2008, PAS memiliki 37 kerusi DUN, PKR (satu) dan BN (tujuh) di Kelantan manakala parti itu memperoleh 12 kerusi Parlimen dan BN hanya dua kerusi.

Bagaimanapun PAS hanya menguasai sembilan daripada 14 kerusi Parlimen di Kelantan dengan lima kerusi itu berjaya direbut BN dalam PRU13.

Pilihan raya kali ini juga menyaksikan PAS hanya menguasai satu daripada 15 kerusi Parlimen di Kedah diikuti sekutunya PKR empat kerusi manakala BN 10 kerusi.

Pada 2008, masing-masing mengekalkan lima kerusi Parlimen di Kedah bagi PAS, PKR dan BN.

PRU13 juga menyaksikan PAS merupakan parti pakatan pembangkang yang peroleh jumlah yang kecil untuk Parlimen berbanding DAP 38 kerusi dan PKR 30 kerusi.- Bernama

DAP restu Anwar kekal Ketua Pembangkang

Posted: 06 May 2013 06:11 AM PDT

RUZY ADILA IDRIS

Lim Kit Siang
Lim Kit Siang
 
KUALA LUMPUR - DAP akan terus memberikan sokongan kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim terus kekal menggalas tugas sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen walaupun DAP memiliki kelebihan kerusi Dewan Rakyat.

Penasihatnya, Lim Kit Siang berkata, pada dasarnya seluruh kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) sudah menyokong Anwar sebagai perdana menteri.

"...tetapi memandangkan keputusan pilihan raya tidak memihak kepada PR, maka DAP akan tetap menyokong Anwar sebagai Ketua Pembangkang.

"Sokongan ini akan berterusan bukan hanya setakat Ketua Pembangkang malah mungkin sebagai Perdana Menteri," katanya pada sidang media di ibu pejabat DAP di sini, sebentar tadi.

Pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang baru melabuhkan tirai semalam, jumlah kerusi Parlimen yang berjaya diperolehi oleh PKR adalah 30, Pas (21) manakala DAP (38).

Dalam pada itu, ketika mengulas mengenai kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menyifatkan berlaku 'tsunami pengundi Cina' pada pilihan raya, beliau mendakwa, kenyataan tersebut adalah tidak bertanggungjawab.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah turut mendakwa kenyataan tersebut membuktikan Najib sebenarnya menafikan hak hampir 11 juta rakyat Malaysia yang telah keluar mengundi.

"PR sendiri telah membuktikan kemenangan mereka diperoleh hasil undi masyarakat berbilang kaum.

"Kita telah menang banyak kerusi yang sebelum ini dianggap kubu kuat Barisan Nasional (BN) dan majoriti pengundi Melayu.

"Ini bukan tsunami pengundi Cina, tetapi tsunami rakyat Malaysia yang melangkaui bangsa, malah saya sendiri tidak akan menang di Gelang Patah jika tidak dapat sokongan pengundi Melayu," tegas beliau lagi.

Ujar beliau, DAP amat kesal dengan kenyataan Najib yang dianggap tidak tepat.

Semalam, Najib menyatakan berlaku tsunami pengundi Cina dalam PRU13 dan beliau melahirkan kebimbangan trend polarisasi pengundian ini boleh mencetuskan ketegangan.

Oleh itu, Najib berkata, kerajaan akan memperkenalkan 'national reconciliation' bagi mengekang fahaman keterlaluan.

Nik Aziz: Lepas jawatan MB atas faktor usia, kesihatan

Posted: 06 May 2013 06:09 AM PDT

SINAR HARIAN

Nik Aziz
Nik Aziz
 
KOTA BHARU - Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melepaskan jawatan sebagai menteri besar Kelantan atas permintaannya sendiri dan mendapat restu kepimpinan Pas Pusat.

Menteri Besar Kelantan yang baharu, Datuk Ahmad Yakob berkata Nik Abdul Aziz, 82, yang juga Mursyidul Am Pas membuat keputusan melepaskan jawatan yang disandangnya selama 23 tahun sejak 1990 itu atas faktor usia dan kesihatannya yang sering uzur.

"Bukan sahaja rakyat Kelantan, saya sendiri terkejut tetapi ini permintaan Tok Guru (Nik Abdul Aziz) dan direstui pimpinan Pas Pusat," katanya kepada pemberita selepas selesai mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Kelantan di hadapan Sultan Kelantan Sultan Muhammad V di Istana Negeri, Kubang Kerian di sini hari ini.

Pada istiadat itu juga, Anggota Dewan Undangan Negeri (Dun) Panchor Datuk Nik Mohd Amar Nik Abdullah mengangkat sumpah sebagai Timbalan Menteri Besar Kelantan manakala sembilan anggota Dun mengangkat sumpah sebagai anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco).

Ahmad, 63, yang juga anggota Dun Pasir Pekan, berkata beliau bersama barisan Exconya akan cuba mentadbir negeri ini sebaiknya bagi memenuhi kehendak rakyat termasuk golongan muda.

Ahmad juga berterima kasih kepada Nik Abdul Aziz yang memberi kepercayaan kepadanya dan berharap beliau akan terus memberi bimbingan kepadanya.

Pada pilihan raya umum ke-13 semalam, Pas menguasai 32 kerusi Dun  berbanding Barisan Nasional (BN) yang menang 12 kerusi manakala PKR satu kerusi.

Ahmad, yang juga Timbalan Pesuruhjaya Pas I Kelantan, menang kerusi Dun Pasir Pekan dengan mengalahkan calon BN Nik Noriza Nik Salleh dengan majoriti 5,644 undi. - Bernama

Soi Lek tak akan pertahan jawatan presiden

Posted: 06 May 2013 06:08 AM PDT 
Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata beliau tidak akan menyertai pemilihan parti akan datang, yang akan berlangsung tidak lama lagi.

Chua yang mengumumkan perkara itu dalam satu sidang media hari ini tidak menyatakan sebab untuk tidak mempertahankan jawatan tersebut.

Beliau memimpin MCA dalam pilihan raya 5 Mei, yang menunjukkan rekod paling buruk sejak menyertai pilihan raya umum.

MCA menang tujuh daripada 37 kerusi parlimen yang ditandinginya dan 11 daripada 90 kerusi DUN yang ditandingi.

Pada 2008, MCA menang 15 kerusi parlimen dan 32 kerusi DUN.

"Saya terima kekalahan MCA dan parti ini tidak akan mengambil apa-apa jawatan kerajaan di peringkat negeri dan persekutuan.

"Ini selari dengan keputusan sebulat suara yang diluluskan di EGM parti dan disokong sebulat suara oleh jawatankuasa pusat," katanya.

Calon MB Selangor Diputuskan Pemimpin PR, Dikemukan Ke Sultan Masa Terdekat

Posted: 06 May 2013 05:58 AM PDT


khalid mb pc PR Selangor 6 mei 01

SHAH ALAM, : Calon Menteri Besar Selangor, akan diputuskan kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat sebelum dikemukakan kepada DYMM Sultan Selangor untuk perkenan baginda.

Menurut, Pengerusi PR Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, keputusan itu akan dibuat dalam masa terdekat.

"Keputusan calon Menteri Besar akan diputuskan oleh kempimpinan tertinggi PR dan juga nama tersebut mesti diterima oleh DYMM Tuanku Sultan," kata Abdul Khalid dalam sidang media di Dewan Perumahan Exco Negeri Selangor hari ini.

Menurut Abdul Khalid ketika ini PAS berjaya memenangi 15 kerusi DUN, diikuti DAP juga 15 dan PKR 14 kerusi menjadikan jumlah keseluruhan 44 kerusi DUN yang dimenangi PR.

Beliau bagi pihak PR Selangor turut mengucapkan terima kasih atas keyakinan yang diberi kepada PR untuk meneruskan lagi kecemerlangan Selangor dan meneruskan agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor yang dimulakan pada 2008.

"Ini membuktikan kita telah menunaikan janji kepada seluruh rakyat Selangor yang tidak terpengaruh dengan dakwaan-dakwaan bahawa kita gagal mentadbir Selangor dengan baik.

"Kita juga mengucapkan terima kasih kepada rakyat Selangor kerana menolak politik perkauman yang dibawa oleh Umno dan Barisan Nasional terutama ketika kempen PRU 13," kata Abdul Khalid lagi yang juga Adun Pelabuhan Klang.

PR Kali pertama berjaya menguasai Selangor dalam PRU-12 pada 2008 lalu setelah menang di 36 DUN negeri itu.

Ekoran kemenangan tersebut Abdul Khalid dipilih sebagai Menteri Besar oleh Baginda Sultan Selangor dari 2008 hingga pembubaran DUN baru-baru ini.

Kemudian dalam PRU-13 yang berlangsung semalam, PR Selangor memperolehi kemenangan lebih bergaya dari sebelumnya apabila berjaya menang dua pertiga daripada 56 kerusi Dewan Negeri Selangor.

Khalid Desak Najib, Pengerusi SPR Letak Jawatan

Posted: 06 May 2013 05:54 AM PDT


rodziah mariah berkabung 01

SHAH ALAM: Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak didesak meletakkan jawatan sebagai Pengerusi BN Selangor, selepas rakyat menolak BN di dalam Pilihan Raya Umum ke 13 semalam.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof yang didapati gagal menguruskan perjalanan pilihan raya secara telus, adil, bersih dan bertanggungjawab juga disaran melakukan perkara sama.

"Jelas Pakatan Rakyat (PR) mendapat undi popular dan undi dari semua kaum dan ini bertentangan dengan dakwaan Datuk Seri Najib Razak bahawa kita hanya mendapat sokongan kaum Cina.

"Prestasi SPR amat mengecewakan sekali dengan kejadian kegagalan dakwat kekal berfungsi seperti mana yang dijanjikan, kehadiran pengundi hantu dan meragukan.

"(Juga) kotak-kotak undi yang sering muncul secara tiba-tiba serta melambat-lambatkan keputusan," kata pengerusi PR Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Abdul Khalid turut meluahkan keyakinan Pakatan mampu memperolehi kemenangan lebih besar termasuk di peringkat persekutuan sekiranya pilihan raya dijalankan dengan bersih dan adil.

 ean yong lau berkabung 01


Sementara itu, MP Shah Alam, Khalid bin Abdul Samad ketika mengulas isu sama berkata SPR merupakan pengkhianat kepada rakyat apabila bertindak tidak adil dan berkelakuan sebagai agen BN.

"Dia telah khianati amanah rakyat yang dia sepatutnya menjadi badan yang bebas, tidak berpihak tetapi jelas dan bertindak sebagai agen-agen BN sehinggakan pengumumkan juga ikut kepentingan BN untuk menimbulkan keresahan atas dasar kaum," kata Khalid.

Sebagai tanda protes, Khalid dan pemimpin PR yang berada dalam sidang media itu turut 'berkabung' dengan mengenakan kain hitam yang diikat di pergelangan tangan.

Ketika pengundian berjalan semalam, pelbagai kekecohan berlaku di kebanyakan pusat pengundian di seluruh negara.

Antaranya warga asing yang mengundi dengan kad pengenalan Malaysia, , penggunaan dakwat kekal yang tidak kekal dan pertambahan kotak undi secara tiba-tiba.

Rakyat Selangor Dijemput Hadir Majlis Kesyukuran Di Dataran Kemerdekaan

Posted: 06 May 2013 05:51 AM PDT


mb makan malam batu nilam tiga 03

SHAH ALAM, : Rakyat Selangor dijemput hadir ke majlis kesyukuran atas kemenangan Pakatan Rakyat (PR) Selangor yang akan diadakan di Dataran Kemerdekaan Shah Alam pada Khamis malam, 9 Mei ini.

"Sebagai tanda terima kasih kita menjemput rakyat ke Dataran Kemerdekaan pada Khamis malam ini, 9 Mei untuk satu majlis kesyukuran sederhana dan ceramah," ujar Pengerusi Pakatan Rakyat Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam sidang media di sini hari ini.

Menurut Abdul Khalid lagi, selain menyediakan jamuan  sederhana, satu ceramah juga diadakan.
Pakatan Rakyat berjaya mengekalkan kuasa di Selangor dengan menakluk 44 daripada 56 kerusi Dewan Negeri Selangor, sekaligus menguasai dua pertiga kerusi DNS.

Dalam Pilihan Raya Umum Ke-12 pada 2008 lalu, PR Selangor berjaya menubuhkan kerajaan baru apabila berjaya memenangi 36 dari 56 DUN yang dipertandingkan.

Anwar: Himpunan 8 Mei untuk bantah 'penipuan'

Posted: 06 May 2013 05:44 AM PDT

MALAYIA KINI


 
Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru kepada penyokongnya untuk hadir ke Stadium Kelana Jaya Rabu ini bagi menyatakan bantahan ke atas penipuan yang didakwa dilakukan dalam pilihanraya 5 Mei.

"Saya akan menjemput rakyat buat pertama kali selepas pilihan raya umum pada Rabu ini di Stadium Kelana Jaya pada jam 8.30 malam. Saya menyeru semua rakyat Malaysia untuk bersama dan nyatakan penolakan kita terhadap penipuan dalam pilihan raya yang dilakukan SPR dan Datuk Seri Najib Razak.

"Gerakan untuk perubahan tidak boleh dihalang. Permintaan rakyat untuk memiliki pilihan raya yang bersih dan adil bagi memastikan kerajaan yang  kita pilih bertanggungjawab, telus dan tiada rasuah akan terus bergema kuat di sebalik keputusan Pilihan Raya Umum ke-13," katanya dalam satu kenyataan.

Anwar berkata, beliau juga akan bekerjasama dengan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) bagi memastikan sebuah SPR yang baru dan bebas ditubuhkan bagi menangani penipuan dalam pilihan raya.

Katanya, beliau juga akan berusaha bagi mendapatkan sokongan rakyat untuk mempersoalkan kesahan kerajaan yang dibentuk oleh BN.

"Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertanggungjawab kerana bersubahat dalam penipuan pilihan raya yang paling buruk dalam sejarah kita. Perjuangan untuk pilihan raya yang bersih dan adil kekal sebagai satu perjuangan yang penting bagi mana-mana rakyat Malaysia.

"Saya akan memberi sepenuh masa dan tenaga saya bersama BERSIH dan rakyat Malaysia untuk memastikan bSPR yang baru dan bebas ditubuhkan secepat mungkin untuk membetulkan penipuan pilihan raya.

"Kita tidak boleh membenarkan diri kita menerima keputusan pilihan raya melalui penipuan dan menipu.
 Hati saya akan bersama dengan setiap rakyat Malaysia yang tidak menerima keputusan ini. Saya akan berusaha ke arah konsensus kebangsaan untuk mempersoalkan kesahihan kerajaan BN yang dicapai melalui penipuan pilihan raya itu," katanya lagi.

Ahmad Yaakob angkat sumpah MB Kelantan

Posted: 06 May 2013 05:41 AM PDT
Abdul Rahim Sabri

 Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob mengangkat sumpah jawatan sebagai menteri besar baru negeri itu di hadapan Sultan Kelantan Sultan Muhammad V di Istana Negeri, Kubang Kerian.

ADUN Pasir Pekan itu menggantikan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang yang telah memegang jawatan sebagai Menteri Besar negeri itu sejak 1990.

Sementara itu ADUN Panchor Datuk Nik Mohd Amar Nik Abdullah pula mengangkat sumpah sebagai timbalan menteri besar.

Istiadat mengangkat sumpah dan menerima watikah pelantikan itu bermula pada 6 petang.

Turut hadir pada istiadat itu Tengku Mahkota Kelantan Tengku Dr Muhammad Faiz Petra, Mufti negeri Kelantan Datuk Shukri Mohamad dan Ketua Polis Kelantan Datuk Jalaluddin Abdul Rahman.

Desas-desus mengenai pelantikan Ahmad sebagai menteri besar baru tersebar luas dan menjadi perhatian utama masyarakat di negeri itu sejak awal hari ini, selepas PAS diumumkan berjaya menguasai Kelantan dengan kelebihan 32 Kerusi DUN.

Jawatan MB: BN Perlis tunggu keputusan Najib

Posted: 06 May 2013 05:38 AM PDT 
Pengerusi BN Perlis Datuk Seri Dr Md Isa Sabu berkata pihaknya masih menunggu keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung pelantikan menteri besar baharu negeri itu.

"Setakat ini saya tak mahu nak sebut sama ada muka baharu atau muka lama. Tunggu sedikit masa lagi," katanya kepada pemberita, di Kangar hari ini.

Md Isa yang juga bekas menteri besar Perlis turut enggan menjawab mengenai beberapa nama yang dikatakan calon pilihan untuk meneraju pimpinan kerajaan negeri yang bakal dibentuk dalam masa terdekat.

BN Perlis menguasai 13 daripada 15 kerusi dewan undangan negeri (DUN) yang dipertandingkan pada pilihan raya umum ke-13 semalam, sekali gus membolehkannya membentuk kerajaan negeri. BN Perlis juga berjaya mempertahankan kesemua tiga kerusi parlimen di negeri itu.

Antara nama yang disebut-sebut bakal menjadi menteri besar ialah Azlan Man yang memenangi kawasan DUN Pauh.

Azlan, 54, dikatakan orang paling layak kerana bekas Timbalan Ketua Pengarah Biro Pengaduan Awam itu mempunyai pengalaman luas dalam pentadbiran dan hubungan antarabangsa.

Turut disebut-sebut ialah  Datuk Mat Rawi Kassim  (DUN Beseri), Sabry Ahmad (DUN Santan) dan Datuk Ismail Kasim (DUN Tambun Tulang).

Sementara itu, Timbalan Pengerusi BN negeri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim pula berharap tiada campur tangan pihak lain dalam pemilihan menteri besar yang baharu.

"Yang penting pemilihan dibuat mengikut hierarki parti," katanya yang menang di kerusi Parlimen Arau.
- Bernama

Dalam PRU13, BN menang kawasan Melayu, Pakatan menang bandar

Posted: 05 May 2013 05:10 PM PDT

Oleh Jahabar Sadiq
Editor

 Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak (tengah) bersama ketua parti lain meraikan kemenangan sempena pilihan raya umum di ibu pejabat parti di Kuala Lumpur, 6 Mei, 2013. — Gambar Reuters ANALISIS — Ada dua Malaysia; satu dari golongan Melayu yang mengembalikan undi kepada Barisan Nasional (BN) kesan kempen 1Malaysia yang diharapkan dapat mengembalikan Kedah dan kerajaan meskipun hanya dengan majoriti kecil pada Pilihan Raya 13.

Satu lagi merupakan golongan rakyat berbilang kaum yang telah memberi lebih banyak undi serta kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) terutama di bandar-bandar dan pekan-pekan, menunjukkan pertambahan jurang antara kawasan pedalaman dan kota di sebuah negara yang sedang pesat membangun.

80 peratus daripada 12.9 juta pengundi keluar mengundi semalam merupakan satu rekod baru yang membawa kepada saingan sengit antara BN dan PR bagi merebut kemenangan selain mengukuhkan lagi idea wujudnya sistem dua parti di Malaysia.Selain itu, majoriti Melayu terbahagi kepada mereka yang bersyukur terhadap BN yang telah memajukan Malaysia selama tempoh 56 tahun pemerintahan parti tersebut atau golongan yang percaya dengan kempen gabungan tiga parti yang menjanjikan kesamarataan serta menolak amalan rasuah dan kronisme yang dikatakan sinonim dengan parti pemerintah tersebut.

Akhirnya BN menang 133 kerusi Parlimen dan PR menang 89.

"Saya rasa mereka berasa teruja dengan kempen pembangkang, kerana itulah ada sedikit perubahan undi… dan banyak sentimen yang dibangkitkan, ada yang berbau perkauman, yang turut dimainkan dalam pilihan raya kali ini, adalah tidak sihat untuk negara kita," kata Najib kepada wartawan di ibu pejabat UMNO awal pagi tadi selepas kemenangan majoriti mudah diumumkan, mengesahkan BN kembali ke Putrajaya.

"Saya memang ada jangka tapi tidak menjangka sehingga ke tahap ini. Tiada antara kami menjangka sampai sebegitu. Namun begitu, walaupun ada perubahan undi namun BN tidak jatuh," tambahnya lagi.

Kempen 1Malaysia Najib yang merupakan sebahagian daripada kempen beliau untuk sebuah negara berpendapatan tinggi nyata telah mengukuhkan sokongan di kalangan Melayu yang merupakan majoriti daripada 40 peratus golongan bawahan yang dijanjikan perubahan dalam kempen tersebut.

President UMNO itu telah bekerja keras di bawah pelbagai inisiatif, termasuk memberi bantuan kewangan serta membentuk agensi bagi membantu pembinaan perumahan kos rendah bagi golongan miskin kota yang tidak mampu menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat.

Lambakan Kesalahan Pilihan Raya SPR Harus Jawab

Posted: 05 May 2013 04:58 PM PDT


Anwar PC

PETALING JAYA  : Pakatan Rakyat (PR) mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memberi penjelasan berhubung lambakan isu kesalahan pilihan raya yang dikesan di kebanyakan tempat pengundian siang tadi.

Bercakap dalam satu sidang media awal pagi ini, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pihaknya mempunyai bukti berhubung kejadian-kejadian berkenaan, bukannya satu tuduhan liar dan kosong.

"Selagi SPR tidak menjelaskan perkara ini, kita tidak dapat menyatakan sebarang tindakan.

"Tidak adil untuk membuat sebarang keputusan dalam keadaan pilihan raya yang dijalankan secara tidak bersih," jelasnya kecewa.

Antara yang paling mendapat perhatian ialah sepanjang perjalanan proses pengundian, terdapat banyak insiden tangkapan pengundi asing seperti warga Bangladesh berjaya dilakukan.

Antaranya, di Parlimen Pandan di mana calon PKR, Rafizi Ramli membuat laporan polis berhubung cubaan mengundi dibuat oleh pengundi ragu di kawasan yang berjaya dimenanginya itu setelah tamat pengiraan.

Selain itu, cubaan untuk memanipulasi jumlah undi juga berjaya dikesan di  kawasan Parlimen Lembah Pantai di mana polis didapati cuba membawa kotak peti undi yang diragui ke tempat pengiraan undi.

Menyifatkan SPR sebagai sebuah badan yang gagal mengendalikan suatu proses pilihanraya yang telus, Ahli Parlimen Permatang Pauh ini juga meluahkan keraguannya mengenai pengiraan undian awal dan undi pos yang dijalankan.

"Bukan sahaja kita tidak dibenarkan memantau, tetapi lebih meragukan, undian-undian ini secara majornya menyebelahi BN sedangkan trend undian pengundi adalah sebaliknya," katanya lagi.

Selain itu, turut dipersoalkan ialah penggunaan dakwat kekal yang sebenarnya boleh dihilangkan dengan mudah, tidak sepertimana didakwa SPR sebelum ini bahawa kononnya tidak akan hilang sehingga lima hari.

Mengulas pembentukan Kerajaan BN yang baru, Anwar sekadar berkata beliau masih menanti keputusan penuh sebelum sebarang ulasan dapat diberikan.

80 peratus keluar mengundi, kata SPR

Posted: 05 May 2013 04:49 PM PDT

 
MALAYSIA KINI


 
Pusat pengundian dibuka pada jam 8 pagi ini untuk rakyat Malaysia membuat pilihan antara BN dan Pakatan Rakyat bagi membentuk kerajaan bagi tempoh lima tahun akan datang.

Pengundi diminta untuk mengundi awal kerana hujan dan ribut petir dijangka berlaku di banyak tempat di negara ini pada sebelah petang. Pengundian akan berakhir pada jam 5 petang dan pengiraan undi akan bermula selepas itu. Keputusan dijangka mula diumumkan mulai jam 8 malam.

Sebanyak 222 kerusi Parlimen dipertandingkan, dengan BN mewakili 135 kerusi, Pakatan 75 kerusi dan 12 kerusi diwakili Bebas dan tiga parti lain. BN atau Pakatan perlu menang 112 kerusi mendapat majoriti mudah.

Sementara itu, Pakatan Rakyat menguasai empat negeri - Selangor, Pulau Pinang, Kelantan dan Kedah -  manakala BN mentadbir di sembilan negeri.

Pilihan raya ini akan melihat sejumlah besar pengundi baru - satu peningkatan sebanyak tiga juta, atau kira-kira 25 peratus - sejak PRU 2008, menjadikan ia kenaikan terbesar dalam sejarah Malaysia.

LAPORAN LANGSUNG 

5.42pm: SPR mengumumkan seramai 80 peratus pengundi keluar menunaikan tanggungjawab mereka hari ini.
NONEIa diumumkan timbalan pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar, menurut laporan Bernama.

Ia menyebut, sejumlah 8,245 pusat pengundian dibuka pada pukul 8 pagi di seluruh negara bagi membolehkan 12,885,434 pemilih untuk mengundi.
Jumlah berkenaan mencipta rekod peratusan keluar mengundi paling tinggi dalam sejarah dan mengatasi jumlah 78.9 peratus dalam pilihan raya 1964.

Menurut laporan itu lagi, dua pusat mengundi bagi DUN Tungku, di daerah Tanjung Labian dan Tambisan, dan satu lagi di kawasan DUN Lahad Datu, di daerah Sakar, Sabah, ditutup pada pukul 3 petang.

Pengiraan undi dijangka bermula pada pukul 5.30 petang diikuti dengan proses penjumlahan undi selepas itu.


5.30pm: Pejabat kempen PKR Lembah Pantai memaklumkan kepada parti bahawa kesemua ejen penjumlahannya di SM Seri Pantai diminta untuk meninggalkan premis berkenaan buat sementara waktu.
SPR memberi arahan tersebut selepas tempoh pengundian tamat dengan alasan bahawa kakitangan suruhanjaya itu perlu berehat.

Kesemua 15 orang ejen penjumlahan berkenaan bagaimanapun enggan beredar dengan alasan bahawa mereka berhak memerhati kesemua proses pengundian terutama kertas undi berikut.

PKR menasihati SPR agar menggesa pegawainya supaya mematuhi peraturang berhubung pilihan raya.

5pm:
Tempoh pengundian secara rasminya berakhir. SPR menjangkakan keputusan dapat diketahui seawal jam 7 malam.

4.44pm: Segamat, Johor -
Satu pusat pengundian di Dewan Serbaguna Jementah yang hanya mempunyai satu saluran pengundi terputus bekalan elektrik.
"Orang-orang kami sedang berkawal. Kami berharap kertas undi dapat dikira menjelang jam 6 atau 7 petang," kata calon DAP Jementah Tan Chen Choon yang bimbang perkara tidak diingini berlaku sebelum pengiraan tersebut.

4.50 pm: Seremban - Secara umumnya pengundian di seluruh Negeri Sembilan secara umumnya dilihat berjalan lancar.

Petugas-petugas di bilik gerakan PKR negeri yang ditemui juga berkata mereka tidak menerima sebarang aduan insiden luar biasa sepanjang pengundian berlangsung hari ini.

4.40pm: Alor Setar, Kedah -
Di sepanjang Jalan Alor Setar-Sungai Petani melalui kawasan Pengkalan Kundor, anak-anak muda bermotosikal membawa bendera PAS seolah-olah meraikan kemenangan.

NONEKelihatan juga anak-anak muda dan perayu undi PAS mengibarkan bendera PAS dan parti Pakatan Rakyat ke arah kenderaan lalulinta di sepanjang jalan tersebut. Malah kenderaan, sebagai respon, mereka membunyikan hon.

Kenderaan menuju ke arah Alor Setar pula, bergerak perlahan-lahan, mereka membunyikan hon tanpa henti dan kebanyakan kereta turut mengibarkan bendera PAS, PKR dan DAP, melekatkan bendera pada bonet kereta, sebagai tanda sokongan.

Di Sekolah Men Keb Datuk Wan Mohd Saman, anak-anak muda merayu undi pada saat akhir. Mereka juga menayangkan "Turunkan Harga Kereta" sebagai rayuan terakhir mereka sebelum pusat pengundian di tutup.

Sementara pondok BN pula, tidak semeriah penyokong PAS, sekalipun terdapat penyokong di dalamnya.

Kedai-kedai makan di sepanjang jalan ini kelihatan hampir penuh dengan orang ramai.

4pm: Air Putih, Pulau Pinang
– Tiga individu dilaporkan cedera dalam satu pergaduhan yang tercetus di antara satu kumpulan memakai baju 1Malaysia dan orang awam di pusat pengundian di SRJK(C) Kong Min pada tengahari.
NONEMenurut saksi mata, kumpulan 1Malaysia itu mencabar beberapa orang untuk bergaduh.

Polis menahan seorang suspek dalam kejadian tersebut.

Ketua menteri sementara Pulau Pinang Lim Guan Eng yang tiba di lokasi tersebut pada kira-kira jam 3 petang meminta orang ramai bertentang.

Lim bertanding untuk mempertahankan kerusi berkenaan, yang terletak dalam kawasan parlimen Bukit Bendera.

3.40pm:
Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dalam laporan Star Online berkata beliau berharap jumlah keluar mengundi meningkat berbanding 2008.

Katanya, jumlah keluar mengundi sebanyak 80 peratus atau lebih tinggi akan mencatat rekod sebagai antara jumlah yang paling tinggi di dunia.

Menurut laporan itu lagi, jumlah keluar mengundi di Kelantan juga mencatat 62.02 peratus sejak tengahari.

Ia diikuti Kedah (61.88%), Terengganu (60.9%), Johor (60.01%), Perlis (59.27%), Penang (59.04%), Pahang (59.02%), Selangor (58.9%), Negri Sembilan (58.35%), Sarawak (58.26%), Perak (58.08%) Sabah (57.1%), Putrajaya (55.82%), Malacca (55.67%) dan Labuan (45.82%).

3.30pm: Segamat, Johor - PKR mendakwa ejennya diarah meninggalkan pusat pengundian di Felda Palong Timur selepas mendapati pengundian dijalankan dengan tidak mengikut peraturan di situ.

"Pegawai kami memberitahu bahawa tugasnya sudah berakhir dan beliau perlu beredar," kata pegawai media Ong Jing Cheng.

"Kami diberitahu bahawa pegawai SPR di sana tidak mencetak daftar pemilih dan hanya merekodkan maklumat pengundi dairpada komputer di atas satu kertas dengan logo 1Malaysia," katanya.

Pusat pengundian tersebut ialah Palong Timur 140/01/03 di SK Palong Timur 1.

NONE3.07pm: Anggota jawatankuasa pemandu BERSIH Hishamuddin Rais menafikan bahawa beliau mengeluarkan kenyataan untuk menghimpunkan penyokong bagi meraikan kemenangan atau mencetus kekecohan selepas tamat proses pengundian malam ini.

"Dakwaan itu semua tipu, satu pembohongan semata-mata. Ia adalah tohmahan dan fitnah untuk memburukkan nama saya. Dakwaan itu bertujuan mengganggu perjalanan demokrasi yang sedang berlangsung.

"Saya pakai telefon 'cap ayam' dan tidak berupaya menghantar mesej seumpama itu," katanya kepada Malaysiakini.

NONEDakwaan berkenaan, yang tersebar luas di kalangan petugas media dalam bentuk emel, mula dikesan sejak lewat petang semalam.
Maklumat mengenai perarakan berkenaan dipandang serius oleh polis yang menyatakan bahawa pasukan itu mendapat maklumat seperti itu, berdasarkan risikan.

Timbalan ketua polis negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar dalam kenyataan semalam berkata semua perarakan, sama ada untuk meraikan kemenangan atau untuk memprotes keputusan, dilarang sama sekali.

3.15pm Kota Darul Aman, Kedah -
Suasana di Sekolah Ren Jenis Kebangsaan Cina Keat Hwa, Kampung Perak tidak seperti ditempat-tempat lain. Di sebelah pagi, pengundi mjoritinya Cina ramai lebih ramai berbanding di sebelah petang.

Cuaca di Alor Setar mendung sedikit, dan ada terasa rintik-rintik hujan.

Sementara itu, seorang pengundi yang merupakan seorang pelajar PHD di Universiti Malaya ditemui di sekolah berkata beliau sangat bersmangat danm teruja kerana kali pertama mengundi.

"Saya nak kepada perubahan (kerajaan Pusat) daripada BN kepada Pakatan. Saya jelas, tak mahu simpan-simpan. Saya hapuskan PTPTN. Sokong Pakatan, saya nak pendidikan percuma," katanya yang enggan namanya didedahkan.

Penuntut wanita itu mengundi di DUN Alor Mengkudu, menemani rakannya yang membawa neneknya mengundi di sekolah ini.

Katanya, 90 peratus rakannya di fakulti pengajiannya pulang ke negeri masing-masing untuk mengundi.

3:00 pm Kota Damansara -
Hujan lebat tidak menghalang pengundi untuk ke pusat mengundi bagi menunaikan kewajipan mereka.

Malah, orang kurang upaya (OKU) serta warga emas tetap ingin mengundi walaupun hujan.

Bagi penyokong parti BN dan Pakatan, masing-masing tidak mahu kalah sorak. Sambil berpayung, mereka melaungkan "Ubah" dan "BN" dengan bersemangat sebelum masa mengundi tamat dalam masa lebih kurang sejam sahaja lagi.

3pm: Air Putih, Pulau Pinang –
Setiausaha kepada ketua menteri sementara Cheong Yin Fan melaporkan bahawa orang awam menahan seorang warga Bangladesh untuk keluar mengundi di Air Putih.

NONEPengundi berkenaan JJ Choo berkata beliau mengesan perkara yang tidak kena mengenai seorang lagi pengundi, yang kemudiannya didapati sebagai keturunan Bangladesh dengan kad pengenalan Malaysia.

Choo yang membuat semakan di laman SPR mendapati nama individu berkenaan didaftarkan di satu lagi pusat pengundia – di Sekolah Tinggi Chung Ling di kerusi DUN Air Itam.

Beliau memaklumkan perkara itu kepada sukarelawan DAP di lapangan, yang memaklumkan perkara itu kepada calon DAP Air Itam, Wong Hon Wai.

Bagaimanapun, mereka tidak boleh mengambil tindakan lanjut memandangkan individu berkenaan merupakan pemegang kad pengenalan yang sah.

3pm: Pulau Pinang – calon DAP Tanjong, Ng Wei Aik membuat aduan kepada SPR kerana kertas undinya tidak dicap dengan cap rasmi.

Ng, yang merupakan setiausaha DAP Pulau Pinang berkata aduan turut diterima dari tiga lokasi atau pusat pengundian:

- SJK(T)) Jalan Sungai (bawah kawasan parlimen Jelutong)

- SJK(C) Kong Min Cawangan Kedua (bawah kawasan Bukit Gelugor)

- SK Taman Sejahtera bawah kawasan Bukit Mertajam

Timbalan pengarah SPR Pulau Pinang Mohd Faiz Syazwan Zainal Abidin berkata sesetengah kertas undi tersebut tidak dicap ekoran "kecuaian" pegawai tertentu.

"Sama ada dicap atau tidak, kita menerima kertas undi tersebut menurut peraturan SPR," katanya.

2.47pm: Tamparuli, Sabah –
Seorang wanita berpakaian seperti seorang pengawal keselamatan berjalan keluar dari bilik pengundian di SK Pekan Tamparuli dengan kertas undi yang belum ditanda.

Beliau yang ditahan oleh ejek pengundian dan pegawai polis selepas itu berkata: "Oh saya kena isi yang ini juga? Saya tidak tahu!".

Pegawai SPR membenarkan beliau masuk semula untuk menanda kertas undi tersebut walau jarinya sudahpun ditanda dengan dakwat.
NONE2pm: Air Putih, Pulau Pinang – Satu pergaduhan dilaporkan tercetus di pusat pengundi SRJK(C) Air Putih, dilaporkan melibatkan individu berpakaian baju biru 1Malaysia.

Penyandang Lim Guan Eng yang mempertahankan kerusi tersebut kini bergegas ke lokasi berkenaan selepas melawan kawasan parlimen Bagan.

2pm:
Sekumpulan 18 orang pemantau memerhati proses pengundia di lokasi berasingan di sekitar Kuala Lumpur sejak pagi ini, lapor Bernama.

Seramai 12 orang daripada mereka merupakan wakil dari negara Kemboja dan Thailand yang diiringi setiausaha SPR Kamaruddin Mohamed Baria.

NONEPemerhati dari Indonesia, Myanmar dan sekretariat Asean turut menjadi pemerhati atas undangan SPR.

2pm: Seremban
- Pegawai SPR di St Paul Institution berkata jumlah yang keluar mengundi semakin berkurangan. Ada di kalangan pengundi yang terpaksa beratur sehingga dua jam untuk mengundi, pada sebelah pagi.

1:40pm: Segamat, Johor – Polis akhirnya campur tangan selepas Chua mempersoalkan tindakan seorang wanita yang menerima kad pengenalan daripada pengundi.

NONEAnggota polis yang tiba kira-kira lima minit kemudian bersetuju bahawa ia merupakan kesalahan mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya.

"Kami akan menyiasat sebaik laporan polis dibuat. Sepatutnya, orang yang dibenarkan masuk hanya orang dengan pas SPR," kata pegawai polis tersebut.

1.33pm:
Koordinator Malaysians for Beng Hock Ng Yap Hwa yang mengundi di SK Sri Tangkak pada 11 pagi mengadu bahawa pegawai SPR memintanya menanggalkan riben kuning dengan logo BERSIH yang dipakai di tangannya.

Beliau memberi alasan, hanya logo dan warna parti yang tidak dibenarkan dibawa di pusat mengundi.

1.30pm: Johor
– Beberapa kawasan di negeri ini juga dilanda hujan, dari kawasan Kulai hing Batu Pahat di sepanjang lebuhrajaya PLUS.

Beberapa kemalangan jalan raya di kedua-dua hala di antara Machap dan Ayer Hitam menyebabkan kesesakan lalulintas yang besar.

NONE1pm: Putrajaya - Kira-kira 58.99 peratus atau 7.6 juta pengundi di seluruh negara telah mengundi pada pilihan raya umum ke-13 setakat tengah hari ini, kata pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, lapor Bernama.

"Seramai 12,885,434 pengundi (pengundi biasa) akan mengundi pada hari ini di 8,245 pusat mengundi dengan 25,337 saluran mengundi. Sehingga jam 12 tengah hari, seramai 7,600,499 (58.99 peratus) pengundi biasa telah keluar mengundi.

"Setelah dicampur dengan jumlah pengundi awal dan pengundi pos, jumlah keseluruhan keluar mengundi ialah 7,916,703 (59.67 peratus)," katanya.

1.00 tengahari: Seremban - Hujan mulai turun di Labu dan Seremban 2, tetapi ia tidak dijangka akan memberi kesan kepada proses pengundian.
12.15tengahari: Seremban - pemantauan di pusat-pusat pengundian menunjukkan bahawa ramai pengundi sudah keluar mengundi, tetapi jalan raya sesak di sekitar bandar.
12.01am: Kota Kinabalu, Sabah - Berbanding dengan pagi tadi, tiada lagi barisan pengundi yang panjang di bawah sinar matahari, kecuali di saluran pengundian 3 dan 4 untuk pengundi muda.

NONESeorang ejen tempat mengundi dari SAPP di pusat mengundi Maktab
Sabah di Luyang berkata, pihaknya berharap lebih ramai pengundi akan datang apabila keadaan tidak panas lagi.

SAPPP menganggarkan bahawa kira-kira satu perempat daripada jumlah pengundi, telah hadir mengundi.

"Ia begitu panas saya terpaksa buka tudung saya!" keluh seorang ejen mengundi di SMK Sanzac, dalam kerusi DUN Tanjong Aru.

11.50am: Kulai, Johor - Chua Siew Pin, 42, pengundi di kerusi Parlimen Kulai dan DUN Bukit Batu, mendapati seseorang telah mengundi atas namanya.

Beliau menyedarinya apabila tiba di tempat mengundi di SJK (C) Batu pada kira-kira pukul 10 pagi.

"Saya menunggu ejen parti-parti politik untuk membantu saya. Saya akan memberjuangkan hak saya," kata beliau.

Dia mendakwa petugas SPR telah mengisi Borang 10 untuk membatalkan kelayakannya, tetapi dia berkeras Borang 11 digunakan - borang pengisytiharan untuk membolehkan mengundi sekiranya berlaku pertikaian.

11.50am: Pulau Pinang, Pantai Jerejak - PKR Calon PKR di Bayan Baru, Sim Tze Tzin berkata, beliau telah menerima beberapa aduan daripada pengundi di Pantai Jerejak bahawa dakwat kekal pada kertas undi mereka.

"Apabila saya periksa dengan Pegawai Pengurus, saya diberitahu bahawa jika kesan dakwat itu pada belakang kertas, ia masih okay. Tetapi jika di bahagian depan di mana undian dilakukan, maka ia akan dianggap sebagai undi rosak," katanya .

Sim, penyandang kerusi Pantai Jerejak penyandang, berkata isu-isu lain telah timbul - sebagai contoh, kertas undi yang diletakkan di dalam kotak yang salah

"Masalah ini telah diselesaikan selepas bercakap kepada pegawai berkenaan," tambahnya.

11.37am: Segamat, Johor - Ejen pilihan raya calon PKR, Datuk Chua Jui Meng berkata, dua pengundi membantah perbezaan dalam nama Chua pada kertas undi.

"Stesen mengundi utama menunjukkan kepada kita kertas undi, yang menyatakan 'Datuk Chua Jui Meng," kata Victor Chu.

"Tetapi kita juga mendapat laporan bahawa kertas undi yang lain telah dicetak namanya sebagai Dr Chua Jui Meng."

Satu laporan polis telah dibuat sebagai langkah berjaga-jaga.

11.23am: Alor Setar, Kedah - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali dikerumuni orang ramai ketika tiba untuk mengundi di Sekolah Kebagsaan Titi Gajah, menurut New Straits Times.

Mereka adalah antara 29,056 pengundi di kerusi DUN Anak Bukit di bawah Parlimen Kuala Kedah.

11.00am: Seri Delima raya, Pulau Pinang - Dua pondok panas - satu didirikan oleh BN dan satu lagi oleh DAP - terletak beberapa meter di luar pusat mengundi di SMK Hamid Khan.

NONESeorang penyelia SPR yang enggan namanya disiarkan, berkata selagi pondok tidak berada dalam kawasan sekolah, ia "sepatutnya ok".

Ketika ditemui selepas mengundi, pesara Kua Chan Peng, 57, mengadu bahawa prosedur pengundian itu menyulitkan

"Saya mencetak butiran saya dari lamanweb SPR dan sepatutnya tidak perlu lagi mendapatkan slip mengundi. Saya terus ke saluran saya tetapi mereka memberitahu saya mesti mempunyai slip itu. Selepas saya menegaskan, mereka membenarkan saya mengundi"

Jururawat bersara Jenny Chong, 78, berkata, dia berkeras meminta kertas undi baru kerana kertas undi yang diberikan kepadanya "tercemar".

"Terdapat satu garisan pada kertas undi parlimen," katanya sambil menambah, bahawa selepas bertekak dengan petugas SPR, kertas undinya diganti.

"Mereka memberitahu saya jangan kotorkan kertas, tetapi saya jawab ia sudah kotor dan saya tahu bagaimana hendak mengundi, kerana saya telah melakukannya sejak tahun 1960-an."

10.50 pagi: Kedah - Proses pengundian berjalan lancar di lima pusat mengundi di Ayer Hitam dan kerusi DUN Kota Siputeh, walaupun bilangan pengundi semakin ramai sejak pagi ini.

NONECalon PAS Ayer Hitam, Abdul Ghani Ahmad mengundi di Sekolah Rendah Ayer Hitam pada kira-kira jam 8.30 pagi.

Di dua pusat pengundian, kain rentang dikesan dipasang dengan mesej bahawa rakyat akan menolak calon BN bagi Ayer Hitam, Datuk Mukhriz Mahathir.

Satu lagi kain rentang memberi amaran kepada Mukhriz dan bapanya Dr Mahathir Mohamad supaya jangan menyebabkan perpecahan dalam BN Kedah.

10.30am: Pekan Nenas, Johor - calon DAP Tan Hon Ping mendakwa menurut pemerhati, seorang kerani mengundi di SJK (C) Yun Ming tidak mengecop kertas undi yang dikeluarkan kepada pengundi.

Di tempat mengundi di SK Parit Keroma Darat, Muar, kerani mengundi dikatakan telah memberitahu pengundi bahawa tidak apa jika kertas itu tidak dicop.

Di SMK Seri Mersing, seorang pengundi berusia 29 tahun telah membuat laporan polis, mendakwa kertas undinya tidak dicop.

Di Mersing, sebuah pusat mengundi tidak memberi pen atau pensel untuk orang ramai menandakan kertas undi mereka.

Jadi mereka menggunakan dakwat kekal pada jari mereka untuk menandakan kertas.

10.30am: Beruas, Perak - Calon PAS Dr Khairudin Abd Malek
merampas kerusi Pengkalan Baru untuk Pakatan Rakyat.

Beliau bergantung kepada pengundi muda Melayu yang pulang mengundi, dan telah menghadiri ceramah parti.

Beliau juga mendakwa PAS dapat menembusi kampung-kampung Melayu di kawasan itu

Katanya, walaupun pihaknya ada beberapa masalah dengan pengundi generasi yang lebih tua, terutama wanita, tetapi menurutnya, mereka hanya peratusan kecil pengundi.

"Jadi saya fikir kita boleh berjaya kali ini," tambahnya.

10.20am: Selayang, Selangor - Walaupun dakwat kekal di jarinya telah 'pudar', namun calon BN di Selayang, Datuk Donald Lim tidak fikir ianya satu masalah.

NONE"Terdapat dua proses mengundi - satu ialah proses pengenalan MyKad dan yang satu lagi ialah memeriksa untuk dakwat," katanya
kepada pemberita selepas melawat pusat mengundi di SK Selayang Baru 2.

"Ia bukan mudah untuk membawa MyKad palsu ... (Lagi pun) kedua-dua pihak mempunyai pemerhati untuk menyemak nama (dalam daftar pemilih)."

Lim sebelum ini mengundi di Petaling Jaya Selatan.

Dia tetap yakin bahawa MCA Selangor akan memenangi separuh daripada tujuh kerusi Parlimen dan 14 kerusi DUN yang ditandatanganinya.

"Dalam kehidupan kita perlu bercita-cita tinggi ... sekurang-kurangnya di peringkat ini, ya (kita akan menang 50 peratus)."

10am: Port Klang, Selangor - Menurut SMS berita Nanyang Siang Pau, kira-kira 500 pengundi masih menunggu di bawah sinaran cahaya matahari untuk mengundi.

Ia berkata ia disebabkan kelewatan dalam urusan di pusat mengundi di SJK Pandamaran (B).

9.55am, Selangor: Calon PAS bagi Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud mengunjungi pusat mengundi di pangsapuri Impian Sentosa.

Beliau meminta pengundi yang sedang beratur di bawah panas matahari supaya bersabar.

9.45am: Pandan, Selangor - Calon PKR di Pandan. Rafizi Ramli tiba untuk memantau proses pengundian, serta mengambil kesempatan untuk bermesra dengan pengundi di SK Pandan Indah. Ada yang mengambil gambar dengan beliau.

"Ramai orang yang menyaman anda, jadi bagaimana?" tanya seorang pengundi.

NONERafizi menjawab: "Mereka saman kita lawan lah."

Beliau berkata, ejen-ejen mengundi beliau telah melaporkan bahawa pengundian berjalan lancar setakat ini.

Katanya, isu paling besar adalah beberapa laporan bahawa dakwat kekal dapat dihilangkan, dan ini menimbulkan keresahan di kalangan sesetengah pengundi.

Mengiringi Rafizi adalah isterinya Afizsa Ashah, yang akan mengundi di situ.

Bagaimanapun, Rafizi sendiri tidak akan mengundi hari ini, dan katanya beliau tidak dapat mengundi di Kemaman, Terengganu, dan kemudian pula bergegas balik ke Pandan.

9.45: Beruas, Perak - Pondok Panas PAS di SK Beruas terletak bertentangan dan dalam lingkungan 50 meter dengan tempat mengundi itu, walaupun itu tidak dibenarkan oleh SPR.

Pondok ini terletak di hadapan sebuah rumah dan bertentangan dengan pintu masuk utama sekolah.

Bagaimanapun, seorang kakitangan SPR berkata, dia tidak dapat berbuat apa-apa kerana parti itu mendakwa pondok tersebut di atas tanah persendirian dan dalam kawasan rumah.

Katanya, SPR hanya boleh menganggap bahawa jarak 50 meter itu bermula dari pusat mengundi sehingga pintu pagar utama sekolah.

9.43am: Penampang, Sabah - Beberapa pengundi telah dapat menghilangkan dakwat kekal pada jari mereka dengan menggunakan rumput.

NONESeorang pengundi, Robert, 50, berkata, dia cuba untuk membuang
dakwat itu atas rasa ingin tahu.

Malaysiakini menyaksikan dakwat dikeluarkan dalam beberapa minit dengan menggosok rumput di atasnya.

Calon Star di Moyog, Bernard Lawrence Solibon juga mendapati dakwat pada jarinya  beliau telah hilang.

"Saya tidak letak apa-apa di atasnya. Ia mungkin boleh menyebabkan kesan pada kertas undi dan merosakkan banyak undi," katanya. 

9.40am: Seremban, Negri Sembilan: Proses pengundian pada umumnya sehingga ini berjalan lancar.

Tetapi petugas pilihan raya DAP, Lawrence Fah, berhampiran Sekolah Wawasan di Seremban 2, mengadu SPR menghalang mereka daripada membantu pengundi menyemak nama dan aliran mengundi.

9.33am: Pekan, Pahang: Star Online melaporkan bahawa Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor mengundi di Sekolah Sultan Haji Ahmad Shah.

Di Pagoh, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengundi di SM Sri Muar pada kira-kira jam 8.20 pagi, menurut Berita Harian.

Di Lembah Pantai, Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil mengundi pada jam 9.14, berdasarkan tweetnya.

9.30am: Segamat, Johor: Penyandang kerusi Parlimen Segamat Datuk Dr S Subramaniam enggan membuat spekulasi mengenai kemungkinan kalah di situ, tetapi menegaskan bahawa beliau mahu kekal positif.

Subramaniam berkata, pihaknya telah memberi perkhidmatan sebaiknya di Parlimen tersebut.

"Saya percaya kita masih mempunyai peluang untuk menang walaupun majoriti kecil," katanya kepada pemberita selepas mengundi.

"Walaupun persaingan adalah sengit, tetapi kita telah melihat beberapa perubahan dengan sokongan kaum India kembali kepada BN dan sokongan orang Melayu kekal mantap. Ini akan membolehkan BN merampas semula lebih banyak kerusi berbanding 2008."

9.20am, Batu Caves, Selangor: Penyandang ADUN PKR, Amirudin Shari mengadu SPR telah tersilap cetak kertas undi.

pkr weeklly pc 090807 amirudin shariKatanya, pada 20 April, apabila pencalonan difailkan, beliau dan seorang lagi calon Pakatan Rakyat telah diletakkan di No 1 dalam senarai itu, manakala calon Bebas, Suman Gopal di No 2 dan calon BN Ravisandran Narayan di No 3.

Apabila Amirudin (kiri) menyemaknya hari ini, namanya disenaraikan pada No 2 manakala di Ravindran diletakkan di No 1. Calon Bebas pula di No 3.

"Kami akan membuat aduan rasmi dengan SPR kerana ini bertentangan dengan Peraturan-Peraturan Pilihan Raya 1981 Seksyen 11 (2)," kata Amirudin sambil menambah ia boleh mengelirukan pengundi.

9.17am, Sekolah St Michael, Penampang, Sabah: Pengundi meletak kereta mereka satu kilometer dari pusat mengundi ini.

Seorang lelaki muda berjalan bersebelahan seorang wanita tua yang tidak mempunyai gigi, memberitahu wanita itu bahawa dia tidak perlu takut sesiapa.

"Biarlah apa orang nak kata, kau tanda saja X," katanya.

Kerusi Penampang ditandingi calon PKR Ignatius Dorell Leiking, calon BN Bernard Dompok dan calon Star Melanie Annol.

Calon DAP, Dr Edwin Bosi, yang bertanding kerusi DUN di sini, berjabat salam dan dipeluk oleh pengundi.

9.12am: SMK Buloh Kasap, Segamat, Johor - calon BN Segamat, Datuk Dr S Subramaniam tiba dengan isterinya.
NONE
Wartawan terpaksa terkejar ke sini selepas pasukan akhbar Subramaniam sebelumnya memberitahu mereka tempat mengundi yang salah di sekolah lain.

Subramaniam mengundi 10 minit kemudian selepas memberi ucapan ringkas kepada pengundi lain yang hadir.

8.54am: Muar, Johor - Seorang pengundi di SJK (C) Nanhua bernama Lee mengadu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak mengikuti prosedur mereka kerana mereka yang sudah tahu saluran undi mereka, masih dikehendaki beratur di padang sekolah untuk disemak sekali lagi.

Biasanya, kata Lee, pengundi akan terus pergi ke saluran masing-masing tetapi tapisan berganda dan pembaziran masa itu mengecewakan ramai pengundi.

"Kami bimbang sesetengah pengundi mungkin tidak dapat ke tempat kerja hari ini," katanya, sambil menggesa SPR supaya mengikut prosedur yang betul.

8.44: Permatang Pauh, Pulau Pinang - Pegawai SPR tidak dibenarkan ketua pemberita Agence France-Presse (AFP), Goh Chai Hin di Sek Keb Sri Penanti kerana beliau tidak mempunyai slip sumpah merah jambu SPR. Bagaimanapun, Goh enggan untuk meninggalkan.

NONE"Saya telah mendapat pas media dari SPR dan Kementerian Penerangan. Saya tidak pernah diberitahu tentang perkara ini," katanya.

Penyandang Ahli Parlimen di situ, Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba bersama isterinya, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, untuk mengundi.

Berpakaian kemeja putih dan memakai songkok, Anwar berkata Pakatan yakin ia akan menguasai Putrajaya.

Beliau juga meluahkan rasa meluatnya terhadap percubaan terbuka untuk membeli di Pulau Pinang.

8.15am: Seri Delima, Pulau Pinang: Seawal jam 7.30 pagi, 100 orang berkumpul di pusat mengundi di Sekolah Chung Hwa untuk mengundi.
NONE
Setiausaha Agung DAP yang juga penyandang Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng tiba dengan isterinya Betty Chew dan ibunya, Neo Yok Tee, 73.

Chew memakai topi putih untuk menutup kepalanya yang dicukur pada hari Jumaat sebagai membantah politik wang. Lim kelihatan agak letih, mungkin kerana kempen yang sengit selama 15 hari.

8.06am - Subang Jaya, Selangor: Barisan pengundi di Sek Men USJ12 dianggarkan kira-kira satu kilometer selepas pintu dibuka.

NONEKira-kira 3,000 pengundi datang awal untuk mengundi. Sub-Editor Malaysiakini G Umakanthan berkata beliau tidak pernah melihat pengundi seramai itu datang awal itu.

Kerusi negeri terletak dalam kawasan Parlimen Kelana Jaya.

8.05am - Lembah Pantai: Pengundi dilaporkan berbaris panjang pusat mengundi. Calon PKR Nurul Izzah Anwar mempertahankan kerusi tersebut dan dicabar oleh calon BN, Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin.

18 Menteri Kabinet menang, empat kalah

Posted: 05 May 2013 04:43 PM PDT

SINAR HARIAN
SPR
SPR
 
KUALA LUMPUR - Lapan belas menteri kabinet menang manakala empat lagi kalah pada pilihan raya umum ini.

Barisan kabinet yang menang pula diketuai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang mempertahankan kerusi Parlimen Pekan dengan majoriti 35,613 undi menewaskan Mohd Fariz Abd Talib @ Musa dari PKR yang memperoleh 15,665 undi.

Di Parlimen Pagoh, Johor, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menewaskan calon PAS Mohamad Rozali Jamil dengan majoriti 12,842 undi.

Mereka yang kalah ialah Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, enteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Chor Chee Heung dan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Tan Sri Benard Giluk Dompok.

Kong, yang juga setiausaha kehormat MCA, gagal mempertahankan kerusi Parlimen Lumut, Perak yang dimenanginya pada 2008 kepada calon PKR Mohamad Imran Abd Hamid dengan majoriti 8,168 undi.

Sementara dalam perebutan tiga penjuru yang melibatkan Raja Nong Chik, Nurul Izzah Anwar (PKR) dan Rusli Baba (Bebas) di Parlimen Lembah Pantai, Kuala Lumpur,  Raja Nong Chik yang pertama kali bertanding di kawasan parlimen itu tewas kepada Nurul Izzah dengan majoriti 1,847 undi.

Di kawasan Parlimen Alor Star, Kedah yang menyaksikan pertandingan empat penjuru, yang melibatkan Chor selaku penyandang kawasan berkenaan, tewas kepada calon PKR Gooi Hsiao-Leung dengan majoriti 1,873 undi.

Naib presiden MCA itu menghadapi pertandingan empat penjuru iaitu berhadapan Gooi, Abdul Fisol Mohd Isa (Berjasa) dan Jawahar Raja Abdul Wahid (Bersama).    

Sementara Benard, yang juga Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (Upko) tewas kepada calon PKR, Iginatius Dorell Leiking dengan majoriti  10,216 undi.

Paling menarik pada pilihan raya umum kali ini ialah kemenangan Presiden MIC Senator Datuk G. Palanivel yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri di kawasan  Parlimen Cameron Highlands, Pahang.

Palanivel, yang menang dengan majoriti hanya 462 undi, berhadapan saingan lima penjuru di Cameron Highlands -- Mohd Shokri Mahmood (Berjasa), Manogaran Marimuthu (DAP), Kisho Kumar Kathirveloo (Bebas) dan Alagu Thangarajoo (Bebas).

SENARAI MENTERI KABINET YANG MENANG:-

    1. Datuk Seri Najib Tun Razak (Pekan)
    2. Tan Sri Muhyiddin Yassin (Pagoh)
    3. Senator Datuk Seri G. Palanivel (Cameron Highlands)
    4. Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (Padang Rengas)
    5. Senator Datuk Seri Jamil Khir Baharom (Jerai)
    6. Datuk Seri Hishammuddin Hussein (Sembrong)
    7. Datuk Seri Shafie Apdal (Semporna)
    8. Datuk Seri Mustapa Mohamed (Jeli)
    9. Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (Kemaman)
    10. Datuk Seri Dr S. Subramaniam (Segamat)
    11. Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (Bera)
    12. Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah (Tambun)
    13. Datuk Seri Anifah Aman (Kimanis)
    14. Datuk Seri Douglas Uggah Embas (Betong)
    15. Datuk Seri Noh Omar (Tanjung Karang)
    16. Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (Bagan Datoh)
    17. Datuk Seri Shaziman Abu Mansor (Tampin)
    18. Datuk Seri Liow Tiong Lai (Bentong)
  
- Bernama

Ali Rustam tewas di tangan Shamsul Iskandar

Posted: 05 May 2013 04:38 PM PDT

SINAR HARIAN

MELAKA - Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Shamsul Iskandar Mohd Akin menyifatkan kejayaannya menewaskan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam di Parlimen Bukit Katil pada Pilihan Raya Umum ke-13 sebagai mengejutkan dan adalah kemenangan bagi generasi muda.

"Saya tidak jangkakan kemenangan besar ini dengan majoriti 5,447 undi menewaskan gergasi politik Melaka (Mohd Ali), yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Melaka dan Anggota Majlis Tertinggi," katanya kepada pemberita di Ayer Keroh selepas diumum sebagai pemenang pada kira-kira 1 pagi.

Shamsul Iskandar, 38, seorang peguam dari Kesang, Jasin memperoleh 46,167 undi menewaskan Mohd Ali, 63, yang mendapat 40,720 undi.

Ini adalah percubaan ketiga beliau pada pilihan raya umum selepas tewas kepada dua calon BN iaitu Idris Haron pada 2004 di Parlimen Tangga Batu dan Matulidi Jusoh di Parlimen Dungun pada 2008.

Beliau berkata, kemenangan bersejarah PKR di Bukit Katil adalah satu permulaan dalam misi pakatan pembangkang menawan Melaka pada pilihan raya umum akan datang.- Bernama

Pakatan tolak keputusan p'raya

Posted: 05 May 2013 04:32 PM PDT

MALAYIA KINI 
1:43AM Mei 6 2013

 
Pakatan Rakyat hari ini menolak keputusan pilihan raya umum ke-13 yang memihak kepada BN.

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa, ini kerana terdapat penipuan dan penyelewengan pilihan raya.

Bercakap dalam sidang media di Kuala Lumpur sejurus selepas keputusan diketahui, Anwar berkata, selagi SPR tidak menjelaskan dakwaan penipuan dan pertikaian diselesaikan, baginya BN hanya menang tipis.

Kira-kira 12.45 pagi tadi, BN sudah melepasi jumlah 112 kerusi Parlimen, yang sekali gus mengesahkan kemenangan gabungan itu.

Setakat berita ini ditulis, keputusan muktamad masih belum dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

BN menang PRU13

Posted: 05 May 2013 04:28 PM PDT

MALAYSIA KINI


LAPORAN LANGSUNG

3.58am Keputusan muktamad Parlimen: BN 133, Pakatan 89.

3.29am:
Kesemua 3 negeri yang dipertahankan Pakatan - Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan - mendapat majoriti 2/3.

Selangor - Pakatan 44, BN 12
Pulau Pinang - Pakatan 30, BN 10
Kelantan - Pakatan 33, BN 12

3.21am
SELANGOR BN 12, PAS 15, DAP 15, PKR 14.

3.18am:
MCA yang bertanding 37 kerusi Parlimen dan 90 DUN alami kemerosotan paling teruk dalam sejarahnya apabila hanya menang 6 Parlimen dan 10 DUN.

2am:
KEMASKINI Pakatan berjaya rampas 21 kerusi dari BN tetapi hilang 15 kerusi.

Kerusi dirampas Pakatan

1) Stampin (DAP)
2) Sarikei (DAP)
3) Lanang (DAP)
4) Kluang (DAP)
5) Kampar (DAP)
6) Miri (PKR)
7) Lumut (PKR)
8 Gelang Patah (DAP)
9) Sandakan (DAP)
10) Sibu (DAP, kalah pada 2008, tetapi menang dalam piliahn raya kecil 2010)
11) Tuaran (PKR)
12) Penampang (PKR)
13) Bukit Katil (PKR)
14) Temerloh (PAS)
15) Alor Setar (PKR)
16) Pandan (PKR)
17) Kuala Terengganu (PAS)
18) Dungun (PAS)
19) Batu Pahat (PKR)
20) Kuala Nerus (PAS)
21) Sepang (PAS)

Kerusi dirampas BN

1) Titiwangsa (PAS)
2) Kuala Selangor (PAS)
3) Pendang (PAS)
4) Balik Pulau (PKR)
5) Bagan Serai (PKR)
6) Kulim-Bandar Baru (PKR)
7) Hulu Selangor (PKR, menang pada 2008 tetapi tewas dalam pilihan raya kecil 2010)
8) Padang Terap (PAS)
9) Jerai (PAS)
10) Sik (PAS)
11) Merbok (PKR)
12) Baling (PAS)
13) Machang (PKR)
14) Ketereh (PKR)
15) Tanah Merah (PKR)

2.23am:
SABAH Parti tempatan Star, SAPP & Bebas kebanyakannya hilang deposit. Pengundi pilih sama ada Pakatan atau BN.

2.22am
Keputusan Parlimen: BN 129, Pakatan 80.

2.03am:
BN menang di Perak dan Terengganu dengan majoriti tipis. Di Perak BN 31, Pakatan 28. Di Terengganu BN 17, Pakatan 15.

1.46am:
Ketua menteri sementara Pulau Pinang Lim Guan Eng menolak tanggapan bahawa Pakatan Rakyat tidak berjaya memperluaskan pengaruh di kalangan pengundi Melayu di negeri tersebut dalam pilihan raya sebelum ini.

"Kami masih belum menjalankan analisis lengkap namun mendapati majoriti di kebanyakan kerusi kami menigngkat. Ada pertambahan undi Melayu, contohnya di Sungai Pinang kami menang dengan 4,000 lebih dan itu dua kali ganda majoriti kami.

"Itu hanya boleh dicapai dengan mengekalkan undi Melayu atau pertambahannya sedikit. Saya rasa ia meluas di kesemua kerusi. Dan kami menang kerusi Melayu di Seberang Jaya, di Permatang Pauh," katanya.

Tambahnya, kejayaan Pakatan Rakyat mengekalkan peguasaan di negeri tersebut menunjukkan bahawa rakyat negeri itu menolak "politik wang, keganasan dan gengsterisme".

Bercakap dalam sidang medianya malam ini, beliau juga berterima kasih dengan PAS dan PKR dan berkata pertandingan kali ini juga amat sengit, terutama di kerusi DUN Air Putih yang ditandinginya.

Keputusan rasmi yang dikeluarkan SPR awal pagi ini menyatakan DAP menang 16 kerusi, BN dan PKR masing-masing sembilan kerusi, serta PAS satu kerusi.
1.10am Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, keputusan pilihan raya hari ini menunjukkan berlakunya trend polarisasi pengundian yang membimbangkan dan boleh mencetuskan ketegangan.

Justeru itu, tambahnya, kerajaan akan memperkenalkan "national reconciliation" untuk mengekang fahaman keterlaluan

Beliau juga meminta pembangkang hormati keputusan rakyat.

1.05am:
Pengarah Pilihan Raya Pas Kedah, Senator Datuk Muhamad Yusuf Husin berkata berkata Pakatan hanya mampu mempertahankan 15 kerusi DUN berbanding 21 yang dimenangi BN di negeri itu.

BN Perak juga berjaya membentuk kerajaan di negeri tersebut.

12.48am
BN sudah mendapat 112 kerusi Parlimen, sekali gus kembali berkuasa dengan majoriti mudah.

12.45am:
BN telah memperolehi 108 kerusi Parlimen dan memerlukan empat lagi kerusi untuk mendapatkan majoriti mudah.
12.40am: Calon Bebas, Datuk Ibrahim Ali gagal mempertahankan kerusi Parlimen Pasir Mas

Di KELANTAN Pakatan menang 10 kerusi Parlimen, BN 4. PAS menang 33 kerusi DUN, BN 12.
12.27: Mengikut SPR, sehingga tengah malam ini, BN telah memenangi 97 kerusi Parlimen, manakala Pakatan Rakyat memperolehi 48 kerusi (DAP 25, PKR 14 dan PAS 9)
12.20am: RASMI BN kekal menguasai Perlis apabila parti itu menang 13 daripada 15 kerusi DUN.
12.11am: Berikut adalah senarai kerusi yang berjaya dirampas Pakatan dan sebaliknya oleh BN setakat ini.
Kerusi dirampas Pakatan:
 • Stampin (DAP)
 • Sarikei (DAP)
 • Lanang (DAP)
 • Kluang (DAP)
 • Kampar (DAP)
 • Miri (PKR)
 • Lumut (PKR)
 • Gelang Patah (DAP)
 • Sandakan (DAP)
 • Sibu (DAP)
 • Tuaran (PKR)
 • Penampang (PKR)
 • Bukit Katil (PKR)
 • Temerloh (PAS)
 • Alor Setar (PKR)
 • Pandan (PKR)
Kerusi dirampas BN:
 • Titiwangsa (PAS)
 • Kuala Selangor (PAS)
 • Pendang (PAS)
 • Balik Pulau (PKR)
 • Bagan Serai (PKR)
12.07am: 19 kerusi DUN Kedah dipercayai dalam genggaman BN. Pengerusi BN negeri Datuk Ahmad Bashah dijangka akan mengadakan sidang media lewat malam ini.
12.02am: Naib presiden PAS Salahuddin Ayub tewas di Pulai dengan majoriti 4,000 undi.

Penyandang kerusi Kuala Krai, Dr Hatta Ramii pula berjaya mengekalkan kerusi berkenaan.
11.55pm: PKR dalam satu menyatakan parti itu akan mengumumkan kemenangan di 29 kerusi parlimen berikut:
 • Bukit Katil
 • Lembah Pantai
 • Wangsa Maju
 • Bayan Baru
 • Subang
 • Kuantan
 • Tuaran
 • Pandan
 • Gopeng
 • Permatang Pauh
 • Bandar Tun Razak
 • PJ Selatan
 • Teluk Kemang
 • Kelana Jaya
 • Penampang
 • Ampang
 • Miri
 • Lumut
 • Batu
 • Nibong Tebal
 • Selayang
 • Indera Mahkota
 • Sungai Siput
 • Kuala Langat
 • Kapar
 • Gombak
 • Kuala Kedah
 • Alor Setar
 • Sg Petani
 11.51pm: Utusan melaporkan Othman Abdul (BN) menewaskan timbalan presiden PAS Mohamad Sabu di Pendang dengan majoriti 2,600 undi.
11.43pm: PAS mengumumkan ketua pemudanya Nasruddin Hassan berjaya menewaskan Datuk Saifuddin Abdullah di kerusi Temerloh.

11.36pm: Timbalan mursyidul am PAS Datuk Haron Din tewas di kerusi Arau. Ia dimenangi bekas menteri besar Datuk Seri Shahidan Kassim.
11.29pm: Pemimpin DAP Charles Santiago berkata Pakatan Rakyat berjaya mengekalkan negeri Selangor dengan pertambahan dua kerusi DUN.

Pakatan menguasai 38 kerusi berbanding 18 di tangan BN.

11.23pm: Perkembangan setakat ini menunjukkan BN semakin menguasai di Kedah melalui 19 kerusi DUN yang. Pakatan setakat ini menguasai 14 kerusi daripada 36 DUN di negeri itu.

Bagaimanapun penjumlahan untuk kerusi berkenaan setakat ini masih berjalan.
Berikut adalah kerusi DUN yang kini sedang dikuasai BN:
 • Ayer Hangat
 • Kuah
 • Kota Siputeh
 • Ayer Hitam
 • Jitra
 • Kuala Nerang
 • Bukit Lada
 • Bakar Bata
 • Sg Tiang
 • Guar Cempedak
 • Gurun
 • Belantik
 • Jeneri
 • Tanjung Dawai
 • Pantai Merdeka
 • Bayu
 • Kupang
 • Bandar Baru
 • Bukit Kayu Hitam

11.10pm:
Keputusan tidak rasmi setakat ini menunjukkan 15 kerusi DUN dikuasai BN di Kedah. PAS berjaya menguasai 13 kerusi, daripada keseluruhan 36 kerusi.
10.59pm: PKR mengumumkan penyandang kerusi Bandar Tun Razak Tan Sri Khalid Ibrahim menang. Beliau juga mendahului dalam penjumlahan untuk kerusi DUN Pelabuhan Kelang.

10.47:
Khalid Samad (PAS) menang di Shah Alam menewaskan naib presiden PERKASA Zulkifli Noordin (BN) dengan majoriti lebih 10,000.
10.42: PAS mengumumkan parti itu hanya berjaya menguasai 15 daripada 32 kerusi DUN Terengganu. BN menang 17 kerusi.
10.39pm: Laporan Utusan menyebut BN menang di Negeri Sembilan dengan majoriti mudah.
10.35pm: RASMI DAP menang di kerusi Kepong dan Seputeh.
10.28pm: PKR mengumumkan calonnya Datuk Seri Chua Jui Meng tewas di Segamat.
Bagaimanapun, calon mereka masih mendahului dalam penjumlahan yang masih berjalan di Tebrau dan Pasir Gudang.
Parti itu juga mengumumkan menang di Lembah Pantai dan juga kerusi Lumut.

10.25pm:
DAP mengumumkan penasihatnya Lim Kit Siang berjaya merampas kerusi Gelang Patah.
Laman Harakahdaily mengungumkan naib presiden parti itu Salahuddin Ayub berjaya merampas kerusi Pulai.
10.21pm: Maklumat tidak rasmi menyebut BN berjaya menguasai 12 kerusi DUN Kedah, berbanding 9 yang dikuasai Pakatan.
Kedah mempunyai 36 kerusi DUN.
9.56pm: Liew Chin Tong (DAP) berjaya merampas kerusi parlimen Kluang dari MCA berdasarkan 89 peratus undi yang dijumlahkan setakat ini.

DAP - 33,863
BN - 26,499

DAP juga dijangka menang di Kulai. Undi yang diperolehi setakat ini seperti berikut:

DAP - 28,058
BN - 16,192
Bebas - 137

Di Gelang Patah, Lim Kit Siang (DAP) dijangka menang. Parti itu meningkatkan jumlah yang didahuluinya dengan 10,577 undi.

DAP - 29,942
BN - 19,365

9.53pm Maklumat di laman pru13.pas.org.my menunjukkan Pakatan Rakyat mengekalkan penguasaan di Kelantan dengan majoriti mudah 23 daripada 45 kerusi DUN.

9.40pm:
Nurul Izzah Anwar (PKR) dijangka mengekalkan kerusi Lembah Pantai. Jumlah majoriti yang diperolehinya kini semakin bertambah. Pencabarnya ialah Raja Nong Chik Zainal Abidin (BN).

PKR - 23,125
BN - 19,580
Bebas - 126

Undi yang dijumlahkan: 59.55%

9.38pm:
Laporan Oriental Daily menyebut, SUPP kini hanya mampu mengekalkan satu kerusi parlimen – Serian – yang dimenangi calon bumiputeranya Richard Riot Jaem.

Parti itu tewas di Stampin, Sarikei dan Lanang kepada DAP dan di Miri kepada PKR. SUPP juga gagal merampas semula Kuching dan Sibu dari DAP.

9.26pm:
Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng mengumumkan Pakatan berjaya mengekalkan Pulau Pinang dan beliau juga mengekalkan kerusi Air Putih.
9.25pm: Penjumlahan terkini menunjukkan Lim Kit Siang masih mendahului Datuk Abdul Ghani Othman (BN) di Gelang Patah.

DAP - 22,312
BN - 15,007

Jumlah pengundi: 106,864

9.19pm: TAK RASMI
– BN rampas Kedah dari PAS.
Sementara itu, PKR memenangi kerusi Indera Kayangan di Perlis. Ini merupakan kali pertama kerusi tersebut jatuh ke tangan pembangkang.

Indera Kayangan merupakan salah satu daripada lima kerusi bawah kawasan parlimen Kangar, dengan 47.7% Melayu, 46.8% Cina dan 4.3% India.

9.08am: Keputusan rasmi dari SPR untuk 31 kawasan parlimen di Sarawak:

BN - 16
DAP - 1

9.08pm:
Nurul Izzah Anwar mendahului di kerusi parlimen Lembah Pantai dengan perbezaan kecil. Penjumlahan masih diteruskan.
PKR - 27,234
BN - 25,666

Jumlah pengundi: 72,533
9pm: Laporan Utusan menyebut, BN kini hanya perlu menang di dua kerusi parlimen untuk memberi kemenangan dengan majoriti mudah 112 daripada 222 kerusi.
Utusan juga melaporkan Kedah jatuh ke tangan BN manakala akhbar Sin Chew Daily menyebut Terengganu kembali ke tangan Pakatan.
8.55pm: DAP setakat ini berjaya mengekalkan lima kawasan parlimen yang ditandinginya – Kuching di Sarawak dan empat lagi di Kuala Lumpur – Bukit Bintang, Seputeh, Kepong dan Segambut.

Sementara itu, PKR berjaya mengekalkan Bayan Baru di Pulau Pinang.

Umno pula mengekalkan kerusi Putrajaya dan Setiawangsa di Kuala Lumpur. Laporan tidak rasmi menunjukkan parti itu turut merampas Titiwangsa daripada PAS.

8.50pm: DAP dijangka memenangi kesemua 19 kerusi DUN yang ditandingi di Pulau Pinang, Perak dan Selangor.
8.25pm: TAK RASMI Fong Kui Lun (DAP) berjaya mengekalkan kerusi Bukit Bintang. Lebih 90 peratus keluar mengundi di kawasan tersebut hari ini. Beliau menewaskan pencabarnya Frankie Gan Joon Zin (BN).
DAP - 27,096
BN - 9,925
Jumlah pengundi: 55,887
8.41pm: Lim Kit Siang (DAP) mengekalkan mendahului Datuk Abdul Ghani Othman (BN) di Gelang Patah, Johor.

DAP - 10,892
BN - 8,549

Jumlah pengundi: 106,864
8.35pm: TAK RASMI BN Menang lagi 3 kerusi: Mas Gading, Batang Lupar, Limbang.

8.34pm:
Di Kulai, Teo Nie Ching (DAP) mendahului Tay Chin Hein (BN) dan S Kuppayah (Bebas) bagi kerusi parlimen.

DAP: 8,613
BN: 6,292
Bebas: 85

Jumlah pengundi: 84,149
8:28pm: Keputusan tidak rasmi: DAP mengekalkan Bandar Kuching.

DAP - 30,133
BN - 10,491
Majoriti - 19,640

Penyandang MP Chong Chieng Jen (DAP) telah meningkatkan majoritinya hampir 10,000 undi. Pada tahun 2008, Chong memenangi kerusi itu dengan majoriti 9,952 undi.
8.25pm: TAK RASMI BN 7, PR 1. BN memang di Putrajaya, Serian, Betong, Igan, Mukah, Julau, Lawas. Pakatan menang di Bandar Kuching.
8.21pm: Segamat - Selepas 61 peratus undi dikira, Menteri Sumber Manusia, Datuk S Subramaniam (BN) ini mendahului Datuk Chua Jui Meng (PKR).

PKR - 10,466
BN - 13246

Jumlah pengundi: 47,115

Sementara itu di Pasir Gudang, Normala Abdul Samad (BN) kini mendahului Ahmad Faidhi Saidi (PKR)

PKR - 11,001
BN - 11,616

Jumlah pengundi: 101,121
8.20pm: Di Lembah Pantai, penyandang MP Nurul Izzah Anwar (PKR) kembali mendahului calon BN Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin (BN) dalam kiraan undi.

PKR - 11941
BN - 10,623
Bebas - 74

Jumlah pengundi: 72,533
8.18pm: Raja Nong Chik (BN) kembali mendahului di hadapan penyandang Nurul Izzah (PKR) di kawasan parlimen Lembah Pantai.
PKR – 8722
BN – 9090
Jumlah pengundi: 72,533

8.13pm: Lim Kit Siang (DAP) terus mendahului Datuk Seri Abdul Ghani Othman (BN) di Gelang Patah, Johor.

DAP - 7,619
BN - 6,336

Jumlah pengundi: 106,864
8.06pm: Di Labis, Johor, calon DAP Ramakrishnan Suppiah mendahului penyandang dari BN, Chua Tee Yong (BN).

DAP - 3,561
BN - 2,225

Jumlah pengundi: 37,787
8.05pm: Di Lembah Pantai, penyandang MP Nurul Izzah Anwar (PKR) mendahului buat kali pertama mengatasi Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin (BN) dalam kiraan undi.

PKR - 7,746
BN - 7,128
Bebas - 54

Jumlah pengundi: 72,533
7.59pm: Di Air Putih, penyandang Lim Guan Eng (DAP) mendahului jauh di hadapan Tan Ken Keong (BN) untuk kerusi DUN tersebut.

DAP - 3,180
BN - 655

Jumlah pengundi: 13,848
7.56pm: Rafizi Ramli (PKR) mendahului di Pandan dengan diekori rapat Lim Chin Yee (BN).

PKR – 9, 845
BN – 4,117
Jumlah pengundi: 83,936
7.46pm: Pakatan Rakyat mendahului di dua kerusi parlimen yang disasarkan di Johor:
Di Segamat, Chua Jui Meng (PKR) mendahului penyandang Datuk Ser Dr S Subramaniam (BN).

PKR - 5,855
BN – 4,227

Jumlah pengundi: 47,115

Di Kluang, Liew Chin Tong (DAP) mendahului penyandang Hou Kok Chung (BN).

DAP - 5,369
BN - 3,390

Jumlah pengundi: 86,914
7.47pm: TAK RASMI Tengku Adnan menang di Putrajaya
7.46pm: Pakatan Rakyat mendahului di dua kerusi Parlimen yang disasarnya Johor;

Di Segamat, Datuk Chua Jui Meng (PKR) mendahului penyandang MP S Subramaniam (BN).

PKR - 5,855
BN - 4,227

Jumlah pengundi: 47,115

Di Kluang, Liew Chin Tong (DAP) mendahului penyandang MP Hou Kok Chung (BN).

DAP - 5,369
BN - 3,390

Jumlah pengundi: 86,914
7.40pm: Calon PKR Ahmad Faidi Saidi mendahului dalam kiraan undi awal di Pasir Gudang, menentang Normala Abdul Samad (BN).

PKR - 5,131
BN - 3731

Seramai 15,798 pengundi didaftarkan di kawasan parlimen yang menempatkan pusat pentadbiran kerajaan persekutuan itu.
      
7:31pm: TAK RASMI Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (BN) menewaskan Datuk Husam Musa (PAS) di Putrajaya.

BN - 9804
PAS - 4366
Seramai 101,121 didaftarkan sebagai pengundi di kawasan ini.

7:31pm: Di Lembah Pantai, Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (BN), mendahului dengan selesa di hadapan Nurul Izzah Anwar (PKR). Calon Bebas Rusli Baba di tempat tercorot.

BN - 2,410
PKR - 986
Bebas - 5

7.29pm:
Lim Kit Siang (DAP) terus mendahului Abdul Ghani Othman (BN) di Gelang Patah, Johor.

DAP - 4,719
BN - 4,642

7.24pm: Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan "Pakatan Rakyat telah menang".

Bagaimanapun, belum dapat dipastikan maksud sebenar tulisannya itu, yang dimuatkan di Facebook dan Twitter malam ini.
Kami menggesa Umno dan SPR agar tidak merampas keputusan ini," katanya dalam tulisan tersebut.

Keputusan pilihan raya kini sedang diperolehi sedikit demi sedikit dari pusat penjumlahan.

7.24pm:
Lim Kit Siang (DAP) mendahului di Gelang Patah. Datuk Abdul Ghani Othman (BN) kini dipintas dengan lebih 100 undi.

DAP - 3,567
BN - 3,422

7.22pm:
Su Keong Siong (DAP) mendahului Kathleen Wong Mei Yin (BN) di Ipoh Timor, Perak.

BN - 6,379
DAP  - 25,305

7.16pm:
Timbalan Menteri Pulau Pinang P Ramasamy (DAP) sedang mendahului kiraan undi bagi kerusi DUN Perai.
DAP - 2,055
BN - 545
Bebas - 5

Terdapat 16,087 pengundi di DUN ini.
7.10pm: Nurul Izzah Anwar (PKR) yang ketinggalan jauh di belakang Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin (BN) di Lembah Pantai, dalam kiraan undi awal.
BN - 1,783
PKR - 76
Bebas - 1

Terdapat 72,533 pengundi di kawasan Parlimen ini.
7.07pm: Chong Chieng Jen (DAP) sedang mendahului calon BN Tan Kai (BN) di Bandar Kuching, Sarawak.
BN - 3,328
DAP - 6,247

Sementara itu, Julian Tan Kok Ping (DAP) juga mendahului Yong Koon Seng (BN) dan Soo Lina (Star) di Stampin.
BN - 3,565
DAP - 6,115
Bintang-3
7.03pm: Di Bentong, Pahang, penyandangnya, Datuk Seri Liow Tiong Lai (BN) mendahului dengan kurang daripada 100 undi.
BN - 1,354
DAP - 1,276
6.55pm: Lim Kit Siang (DAP) masih ketinggalan di belakang Datuk Seri Abdul Ghani Othman (BN) di Gelang Patah, Johor.
BN - 2,237
DAP - 1,382

Sementara itu di Kulai, Teo Nie Ching (DAP) masih mendahului.
DAP - 1,499
BN - 801
6.48pm: Di Pulau Pinang, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mendahului di kerusi Air Putih dalam kiraan awal.
DAP - 820
BN - 171

Terdapat 13,848 pengundi di DUN ini.
6.40pm: calon DAP Teo Nie Ching, yang juga bekas Ahli Parlimen Serdang, mendahului kiraan undi di kerusi Parlimen Kulai di Johor.

Beliau berdepan dengan pertandingan tiga penjuru dengan Tay Chin Hein (BN) dan Surendiran Kuppayah (Bebas)
DAP - 1,336
BN - 509

6.36pm: BN mendahului di Gelang Patah, Johor yang menyaksikan pertandingan antara Datuk Seri Abdul Ghani Othman (BN) dan Lim Kit Siang (DAP).
BN - 1,532
DAP - 688
6.27pm: BN mendahului DAP di kerusi Sibu dan Bintulu di Sarawak.

Di Sibu, BN mendapat 3,033 undi berbanding 1,856 undi untuk DAP di kerusi yang menyaksikan pentandingan tiga penjuru itu.

Lau Lee Ming (BN) berdepan Oscar Ling Chai Yew (DAP) dan Narawi Haron (Bebas).

Di Bintulu, BN mendahului dengan 6,098 undi berbanding 2,323 untuk DAP.

Tiong King Sing (BN) mempertahankan kerusi tersebut dengan menentang John Brian Anthony Jeramy Kuang (DAP).
6.07pm: PKR dijangka merampas kerusi Saratok di Sarawak. Parti itu kini mendahului dengan lebih separuh kerusi yang dijumlahkan.

6.05pm: Wartawan Malaysiakini dihalang daripada memasuki ibu pejabat Umno di PWTC.
Pemimpin tertinggi BN dijangka berkumpul di situ untuk mengikut keputusan pilihan raya.

6pm: Proses penjumlahan bermula.

DUNIACACAMARBA

Posted: 06 May 2013 03:39 PM PDT

DUNIACACAMARBA


Kita Terima Kekalahan, Tetapi Kita Juga Wajib Menentang Penipuan...8 Mei Stadium Kelana Jaya!!!

Posted: 06 May 2013 05:45 AM PDT[MK] Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru kepada penyokongnya untuk hadir ke Stadium Kelana Jaya Rabu ini bagi menyatakan bantahan ke atas penipuan yang didakwa dilakukan dalam raya 5 Mei.

"Saya akan menjemput rakyat buat pertama kali selepas pilihan raya umum pada Rabu ini di Stadium Kelana Jaya pada jam 8.30 malam. Saya menyeru semua rakyat Malaysia untuk bersama dan nyatakan penolakan kita terhadap penipuan dalam pilihan raya yang dilakukan SPR dan Datuk Seri Najib Razak. 

"Gerakan untuk perubahan tidak boleh dihalang. Permintaan rakyat untuk memiliki pilihan raya yang bersih dan adil bagi memastikan kerajaan yang kita pilih bertanggungjawab, telus dan tiada rasuah akan terus bergema kuat di sebalik keputusan Pilihan Raya Umum ke-13," katanya dalam satu kenyataan.

Anwar berkata, beliau juga akan bekerjasama dengan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) bagi memastikan sebuah SPR yang baru dan bebas ditubuhkan bagi menangani penipuan dalam pilihan raya. 

Katanya, beliau juga akan berusaha bagi mendapatkan sokongan rakyat untuk mempersoalkan kesahan kerajaan yang dibentuk oleh BN.

"Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertanggungjawab kerana bersubahat dalam penipuan pilihan raya yang paling buruk dalam sejarah kita. Perjuangan untuk pilihan raya yang bersih dan adil kekal sebagai satu perjuangan yang penting bagi mana-mana rakyat Malaysia. 

"Saya akan memberi sepenuh masa dan tenaga saya bersama BERSIH dan rakyat Malaysia untuk memastikan bSPR yang baru dan bebas ditubuhkan secepat mungkin untuk membetulkan penipuan pilihan raya.

"Kita tidak boleh membenarkan diri kita menerima keputusan pilihan raya melalui penipuan dan menipu. Hati saya akan bersama dengan setiap rakyat Malaysia yang tidak menerima keputusan ini. Saya akan berusaha ke arah konsensus kebangsaan untuk mempersoalkan kesahihan kerajaan BN yang dicapai melalui penipuan pilihan raya itu," katanya lagi.
Anwar Mahu Selesai Isu Penipuan PRU Sebelum Timbang Bersara

Posted: 06 May 2013 05:39 AM PDT[MK] Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau akan menimbangkan mengenai persaraannya daripada politik selepas menyelesaikan isu penipuan dan penyelewengan yang didakwa berlaku dalam pilihan raya umum ke-13. 

Katanya, beliau memutuskan demikian kerana beranggapan bahawa perjalanan pilihan raya kali ini telah "dicuri" daripada rakyat melalui proses penipuan. 

"Pendirian saya sama. Saya ada mendapat tawaran untuk mengajar di beberapa universiti utama. Saya masih fikir. Tapi saya nak selesaikan penipuan ini. (Ia) belum selesai. Saya dah menang. Pilihan raya ini sudah dimenangi oleh Pakatan Rakyat. 


"Saya rasa apa yang perlu diperjelaskan sekarang ini ialah, pilihan raya ini telah dicuri melalui proses penipuan. Kerana mengikut proses yang biasa dan yang adil, kita sudah menang. Hampir mustahil (kalah) kalau dilihat dari sambutan yang ada. 

Beliau yakin bahawa kemenangan pilihan raya kali ini telah dicuri memandangkan momentum yang berlaku dibeberapa kawasan yang beliau kunjungi. 

"Orang yang hadir bertepuk tangan bukan dapat bayaran atau dapat BR1M. Mereka datang dan beri sokongan dengan penuh perasaan," katanya.

Anwar yang berpakaian serba hitam sebagai tanda 'perkabungan' ke atas demokrasi hari ini berkata beliau dapat merasakan bahawa rakyat kecewa dengan keputusan pilihan raya kali ini. 

"Saya tahu tentang sentimen kerana saya telah berkempen dengan bersungguh-sungguh. 

"Saya rasa sedih (dengan keputusan pilihan raya). Saya boleh gambarkan kekecewaan rakyat berdasarkan ceramah yang saya pergi di seluruh negara," katanya.

Anwar sebelum ini pernah menyuarakan hasrat untuk meninggalkan dunia politik dan kembali mengajar sekiranya Pakatan gagal menguasai Putrajaya. 


Pada 2006, Anwar pernah menjadi pensyarah jemputan di Universiti Georgetown, Amerika Syarikat.

mengakui bahawa beliau sangat menghargai masa bersama keluarga semasa beliau mengajar di Amerika Syarikat. 

"Apabila saya mengajar di Amerika Syarikat, mereka (keluarga) adalah masa yang terbaik untuk saya bersama Wan Azizah (Wan Ismail) dan keluarga," katanya.

Dalam temubual itu lagi, Anwar yang kelihatan letih juga berkata PKR mungkin akan mengemukakan petisyen pilihan raya berdasarkan keputusan yang mencurigakan di beberapa kerusi. 

Katanya, beliau percaya calon PKR di kerusi Beaufort Datuk Lajim Ukin tewas akibat terdapat sogokan terhadap pengundi di kawasan itu. 

"Saya telah tegaskan ada isu kesahihan dalam keputusan pilihan raya. Terdapat bukti penipuan yang jelas. Terdapat kawasan-kawasan yang kita ada bukti. Kita tidak akan menerima keputusan ini. Kita akan berbuat sesuatu. 

"Saya tak percaya Lajim kalah. Tetapi saya faham tentang Wilfred Bumburing (Tuaran) yang terdapat perselisihan isu dalaman. Lajim saya percaya ada sogokan dan kami akan terus mengkaji tentang perkara itu dan akan lihat sama ada ada keperluan untuk memfailkan petisyen. 

"Kita tidak boleh terima proses ini. Penipuan dah begitu berleluasa. Mungkin salah satu pilihan raya yang paling teruk pernah kita jalankan," katanya lagi.


Statistik PRU13, PR Menang dalam Kalah

Posted: 05 May 2013 10:14 PM PDTPARLIMEN
2008 = BN 140 vs PR 82
2013 = BN 133 vs PR 89 ( PR tambah 7 kerusi )

DUN
2008 = BN 344 vs PR 161
2013 = BN 275 vs PR 230 ( PR tambah 71 kerusi)

Jumlah Undian keseluruhan Mengikut Kiraan Undian di seluruh Malaysia:

PRU 12: BN 4.0 Juta - PR 3.7 Juta
PRU 13: BN 5.3 Juta - PR 5.6 JutaP/s: Walaupun dapat merampas Kedah, prestasi Najib sebenarnya lebih teruk daripada Pak Lah dari segi perolehan kerusi Parlimen dan DUN, tambah-tambah memikirkan wang yang sudah dilaburkan untuk memenangi PRU kali ini, belum lagi mempersoal tindakan yang mengkhianati negara.
Biaqpila

Posted: 06 May 2013 03:36 PM PDT

Biaqpila


Ya Tuhan! Apakah yang orang Cina lakukan?

Posted: 06 May 2013 03:00 PM PDTSEJURUS selepas mengetahui bahawa Barisan Nasional telah memperolehi bilangan kerusi yang cukup untuk membentuk kerajaan, Encik Najib bin Razak telah memberi analisis ringkas beliau terhadap keputusan Pilihan Raya 13. Ia cukup senang: tsunami Cina.

Mungkin ini kerana penasihat-penasihat beliau merasakan dua perkataan ini mampu mengekalkan beliau sebagai Presiden UMNO dan juga Perdana Menteri Malaysia. Kebetulan pula, parti DAP mendapat keputusan yang paling cemerlang dalam sejarah parti itu dan kini menjadi parti pembangkang terbesar dalam Parlimen.

Kita sedia maklum dengan tanggapan BN terhadap DAP: parti Cina chauvinis yang sentiasa mengkritik kerajaan (Melayu) di samping hanya mengangkat agenda-agenda Cina seperti pendidikan sekolah Cina.

Maka dengan dua perkataan ini, Encik Najib berharap mendapat anggukan setuju dan sokongan orang Melayu umumnya, dan ini bertujuan untuk mematahkan sebarang cabaran daripada dalam parti beliau sendiri. Beliau turut disokong oleh Presiden MCA, Dr. Chua Soi Lek yang memberi komen bahawa kini Malaysia mempunyai sistem dua-kaum (two-race system).

Penulis tidak mampu menberi pencerahan terhadap apa yang berlaku semalam, daripada segi pendakwaan amalan penipuan undi, atau kembalinya undi Melayu ke pangkuan BN. Sudah pasti topik ini menjadi bualan para penganalisis dan pakar sains politik dalam hari-hari akan datang.

Ramai kawan-kawan penulis yang berbangsa Cina kecewa dan marah selepas mendapat keputusan. Mereka begitu terkilan dengan komen 'tsunami pengundi Cina' . Bangsa penulis dijadikan senjata oleh Encik Najib dan ini sedikit sebanyak menimbulkan kerisauan dan ketakutan.

Jadi amatlah sesuai rasanya tajuk cerita ini. Apa yang orang telah Cina lakukan?

Dr. Mahathir pernah memuji kaum Cina sebagai lebih pragmatik dan praktikal. Penulis berterima kasih kepada Tun atas pujian tersebut dan akan cuba menjelaskan trend mengundi pengundi Cina, terutamanya yang muda.

Pengundi Cina disuap dengan pelbagai jenis berita rasuah dan salah-guna kuasa tiap-tiap hari di media sosial. Walaupun bukan semuanya betul atau tepat, malangnya kerajaan BN yang lepas ada juga mengaku atas tuduhan kepincangan pentadbirannya.

Isu seperti skandal lembu NFC telah memberi persepsi buruk bahawa kerajaan (bukan parti) dipenuhi kekotoran dan memerlukan perubahan drastik.

BN tidak memahami sentiment anti-rasuah (bukan kerajaan Melayu) ini, maka mereka telah menggunakan taktik pendekatan yang amat salah. Cara seperti mempelawa Psy untuk menyanyi lagu ketika Tahun Baru Cina bukan sahaja tidak menyumbang kepada faktor 'feel good' terhadap BN, tetapi mengukuhkan lagi tanggapan pengundi Cina bahawa BN kaya sangat dengan hasil rasuah sehingga Psy pun boleh dijemput macam itu sahaja.

Ketidakfahaman ini juga mengakibatkan Encik Najib menanyakan soalan yang 'memalukan' kepada hadirin-hadirin di Han Chiang itu.

Sebagai peringatan, BN wajar mendapat maklumat dan nasihat dari sumber yang lain daripada MCA. Kekalahan teruk parti komponen itu telah menghantar mesej yang jelas lagi teru-terang.

Pengundi Cina juga tertarik dengan penawaran calon-calon yang berkaliber lagi menarik daripada parti-parti pembangkang. Kebanyakan calon-calon ini merupakan orang yang relatifnya muda, profesional, dan tidak mempunyai bagasi politik. Kebanyakan mereka bersih dan berani untuk berdepan dan menjawab isu-isu yang dibangkitkan.

Calon-calon yang ditawarkan oleh MCA pula terkenal dengan nyanyian dan kelakuan yang memalukan. Malah salah satu calon profesional dari MCA – calon Parlimen Pandan Encik Gary Lim – dikatakan telah melanggar etika peguam dan surat-surat tunjuk sebab yang dihantarkan kepada beliau telah dibongkarkan oleh Rafizi Ramli.

Persepsi rasuah, cara pendekatan yang salah hasil ketidakfahaman aspirasi pengundi Cina, dan perbezaan kualiti antara calon-calon merupakan penjelasan penulis akan sokongan kuat yang diberikan kepada Pakatan Rakyat.

Wahai Encik Najib, apakah yang orang Cina telah lakukan?

harakahdaily


NAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?

KITA PAKAT TENGOK APA JADI DENGAN KES DAKWAT KEKAL NI

Posted: 06 May 2013 11:17 AM PDT

DEY MACHA!!!
KITA PAKAT TUNGGU DAN LIHAT
APA AKAN JADI DENGAN KES DAKWAT KEKAL NI
ADAKAH SPR AKAN DIDAPATI BERSALAH MENIPU
ATAU RAKYAT YANG KENA HUKUM 
PASAI BASUH JARI GUNA SABUN
ATAU KES NI AKAN SENYAP MACAM TU SAJA
KAH! KAH! KAH!


Dakwat kekal: Jabatan Peguam Negara terima lebih 100 aduan

6 Mei 2013
PUTRAJAYA - Jabatan Peguam Negara menerima lebih 100 aduan berhubung penggunaan dakwat kekal dalam pilihan raya umum ke-13, kata Ketua Bahagian Pendakwaan jabatan itu Abdul Wahab Mohamed hari ini.

Beliau berkata Jabatan Peguam Negara telah menyerahkan aduan berkenaan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk siasatan lanjut.

"Aduan pertama ialah berhubung kesan dakwat kekal yang luntur diterima dari Port Dickson, Negeri Sembilan pada 30 April lepas," katanya pada sidang berita di sini.

Menurut beliau lima lelaki akan dihadapkan ke Mahkamah Majistret masing-masing di Klang, Kangar, Perlis, Kampar, Perak, Kuala Terengganu dan Petaling Jaya, esok berkaitan kesalahan pilihan raya.

Mereka akan didakwa terhadap pertuduhan menyebabkan kecederaan terhadap mangsa dan melakukan khianat.

Dari 3 Mei hingga hari ini, jumlah kes berkaitan pilihan raya yang diarahkan untuk siasatan lanjut ialah 665 sementara 181 kes tiada tindakan lanjut, katanya. - Bernama


SH

NAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?


TERBONGKAR!!!! VIDEO PARTI RASUAH TERSEBAR

Posted: 06 May 2013 05:48 AM PDT
Perkataan rasuah berasal daripada perkataan Arab "al-risywah". Di dalam al-Quran, rasuah digolongkan dalam kata umum batil, iaitu meliputi juga perkataan jenayah lain seperti merompak, menipu dan memeras ugut. Di negara ini, dari segi undang-undang semua perkataan " memberi dan menerima suapan" adalah sebahagian daripada perbuatan dan kesalahan jenayah rasuah.

Kebiasaannya orang yang melakukan budaya ini tidak memikirkan kesan buruk yang akan terjadi, sebaliknya mereka hanya memikirkan keuntungan kepada diri mereka. Sebagai umat Islam, keredhaan dan keberkatan daripada Allah SWT harus dititikberatkan dalam apa juga urusan. Islam sangat melarang umatnya daripada mengamalkan budaya ini.

Perbuatan rasuah ini adalah perbuatan yang sangat keji dan berdosa. Mereka yang terjebak dalam budaya rasuah akan memperoleh balasan yang setimpal dengan perbuatan mereka ini. Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud :
" Pemberi dan penerima rasuah kedua-duanya akan masuk neraka".

Allah telah berfirman dalam al-Quran:

وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ وَتُدْلُواْ بِهَا إِلَى الْحُكَّامِ لِتَأْكُلُواْ فَرِيقاً مِّنْ أَمْوَالِ النَّاسِ بِالإِثْمِ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ

Maksudnya:

Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang-orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah, dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui (salahnya).

Surah Al Baqarah, Ayat 188

And eat not up your property among yourselves in vanity , nor seek by it to gain the hearing of the judges that ye may knowingly devour a portion of the property of others wrongfully .

你们不要借诈术而侵蚀别人的财产,不要以别人的财产贿赂官吏,以便你们明知故犯地借罪行而侵蚀别人的一部分财产。§


NAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?

PR MENANG SEBENARNYA....MAI BACA NI!!!

Posted: 05 May 2013 10:00 PM PDTSaudara-saudari semua, hakikatnya kedudukan Pakatan Rakyat semakin kukuh dengan rumusan berikut:

+ Pertambahan 7 Kerusi Parlimen.

+ Pertambahan 71 Kerusi DUN.

+ Undi Popular berpihak kpd PR yg pertama kali dalam sejarah!

+ Peratus keluar mengundi tertinggi dlm sejarah Malaysia, iaitu sbnyk 80%-82%.

+ Rakyat Malaysia semakin celik politik dan tidak mudah diperbodohkan.

+ Pengundi muda adalah harapan perubahan di masa hadapan. TERUTAMA kpd anak2 yg lahir tahun 1996 dan ke atas. Anda semua adalah GENERASI PEMENANG utk PRU14 akan datang!

Terus bersama2 saya utk bekerja lebih keras. Bukan shj utk kemenangan PRU 14 yg akan datang tetapi yg LEBIH PENTING adalah utk membina masa hadapan yang lebih baik bagi zuriat kita semua.

Saari Sungib Official

NAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?

WALAUPUN BN MENANG PUTRAJAYA,LIMA PEGAWAI NAJIB TERKUBUR

Posted: 05 May 2013 08:45 PM PDT
KUALA LUMPUR, — Dalam kegembiraan meraikan kemenangan Barisan Nasional (BN) di peringkat pusat, kelima-lima pegawai Datuk Seri Najib Razak kalah di kerusi yang ditandingi mereka pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) kali ini.

Langkah pembaharuan yang cuba dibawa Najib tersebut gagal, walaupun pada awalnya calon-calon tersebut dikatakan mampu memberi suntikan kemenangan kepada BN dalam cubaan mendapat majoriti dua pertiga di Parlimen.
Dua pegawai khas beliau tewas kepada calon PAS di Kedah, Datuk Shahlan Ismail dan Datuk Latt Shariman Abdullah walaupun BN berjaya merampas semula negeri yang jatuh ke tangan BN dalam Pilihan Raya 2008.

Shahlan tewas dengan majoriti 3,935 kepada calon PAS Datuk Mahfuz Omar di kerusi Parlimen Pokok Sena, manakala Latt Shariman pula tewas kepada calon PAS Mohd Nasir Mustafa dengan majoriti 1,044 di kerusi dewan undangan negeri (DUN) Kubang Rotan.

Manakala cubaan Najib untuk sekurang-kurangnya mendapat tiga kerusi Parlimen di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur juga gagal selepas Setiausaha Politiknya di Kementerian Kewangan, Datuk Mohd Shafei Abdullah tewas kepada calon PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong dengan majoriti yang lebih besar sebanyak 5,511 berbanding keputusan yang diperoleh pada tahun 2008.

Dua lagi pegawai khas beliau yang tewas di kerusi Parlimen adalah Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh di Kota Baru dan Datuk Mohamed Suffian Awang di Kuantan.

BN sudah memenangi majoriti mudah dengan 133 kerusi Parlimen setakat ini, membolehkan mereka membentuk kerajaan persekutuan.

Pakatan Rakyat pula ketika ini memperoleh 83 kerusi.

Selepas 13 pilihan raya, BN berjaya mempertahankan kekuasaan mereka, menjadi diantara gabungan paling lama memerintah di rantau ini.M/Insider


DD


NAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?

Kerabu Bersuara ®

Posted: 06 May 2013 03:05 PM PDT

Kerabu Bersuara ®


Senarai ahli majlis mesyuarat kerajaan kelantan?

Posted: 06 May 2013 04:01 AM PDTKlik pada gambar untuk lebih jelas.

Apa-apa pun, tunggu keputusan rasmi.

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 06 May 2013 01:37 PM PDT

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


BERAKHIRLAH SUDAH PRU13

Posted: 06 May 2013 07:32 AM PDT

PRU 13 - PRU TERAKHIR UNTUK NAJIB.

Posted: 06 May 2013 07:21 AM PDT

SOKONG PAKATAN RAKYAT

Posted: 06 May 2013 01:27 PM PDT

SOKONG PAKATAN RAKYAT


ADUHAI HUSHAM MUSA

Posted: 06 May 2013 07:25 AM PDT

Betulkah Husham Musa tak dilantik sebagai Exco Kerajaan Kelantan?

Jika benar, ini berita kelakar dari Kelantan.

Sebagai pimpinan Pas Pusat, selaku Naib Presiden Pas, tidak wajar jika tidak menduduki jawatan pentadbiran Kerajaan Negeri. 

Tambahan pula, beliau dilihat sebagai orang kanan TG Nik Aziz, bekas MB Kelantan.

Jangan KMK - kawan makan kawan!!!!

Wooooo. 

Penyakit hasad adalah barah dalam Pas.

TERIMA KASIH TG NIK AZIZ

Posted: 06 May 2013 04:54 AM PDT

TG Nik Aziz berhenti dari MB.

Beliau berhenti ketika namanya harum di persada politik tanah air.

Kekalkan   beliau sebagai Mursyidul Am Pas  kerana beliaulah  benteng terakhir kepada usaha-usaha jahat regim UG dalam Pas!!!!

Terima kasih wahai Tuan Guru

NAJIB LETAK JAWATAN?

Posted: 05 May 2013 10:31 PM PDT

Kerusi yang dimenangi oleh BN  pada PRU 13  adalah lagi berkurangan  dari PRU 12.

Dahulu, Pak Lah kena letak jawatan PM.

Adakah kali ini, Najib bersedia meletak jawatan PM.

Adakah beliau anak jantan politik??????????

PENYAPU SIAL

Posted: 06 May 2013 01:18 PM PDT

PENYAPU SIAL


najib menang menipu tapi 5 pegawainya terkubur tak sempat menipu....

Posted: 05 May 2013 10:09 PM PDT

Dalam kegembiraan meraikan kemenangan Barisan Nasional (BN) di peringkat pusat, kelima-lima pegawai Najib Razak kalah di kerusi yang ditandingi mereka pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) kali ini.

Langkah pembaharuan yang cuba dibawa Najib tersebut gagal, walaupun pada awalnya calon-calon tersebut dikatakan mampu memberi suntikan kemenangan kepada BN dalam cubaan mendapat majoriti dua pertiga di Parlimen.

Dua pegawai khas beliau tewas kepada calon PAS di Kedah, Datuk Shahlan Ismail dan Datuk Latt Shariman Abdullah walaupun BN berjaya merampas semula negeri yang jatuh ke tangan BN dalam Pilihan Raya 2008.

Shahlan tewas dengan majoriti 3,935 kepada calon PAS Datuk Mahfuz Omar di kerusi Parlimen Pokok Sena, manakala Latt Shariman pula tewas kepada calon PAS Mohd Nasir Mustafa dengan majoriti 1,044 di kerusi dewan undangan negeri (DUN) Kubang Rotan.

Manakala cubaan Najib untuk sekurang-kurangnya mendapat tiga kerusi Parlimen di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur juga gagal selepas Setiausaha Politiknya di Kementerian Kewangan, Datuk Mohd Shafei Abdullah tewas kepada calon PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong dengan majoriti yang lebih besar sebanyak 5,511 berbanding keputusan yang diperoleh pada tahun 2008.

Dua lagi pegawai khas beliau yang tewas di kerusi Parlimen adalah Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh di Kota Baru dan Datuk Mohamed Suffian Awang di Kuantan.

BN sudah memenangi majoriti mudah dengan 133 kerusi Parlimen setakat ini, membolehkan mereka membentuk kerajaan persekutuan.

Pakatan Rakyat pula ketika ini memperoleh 89 kerusi.

Selepas 13 pilihan raya, BN berjaya mempertahankan kekuasaan mereka, menjadi diantara gabungan paling lama memerintah  dan kuat  rasuah dan menipu di rantau ini

menepati ramalan ghani othman yang gantung diri lawan lim kit siang akhir berkubur di gelang patah....tahniah lim kit siang pasal kasi kambus dia punya kuburr...!!!!

Posted: 05 May 2013 09:50 PM PDT

gantung diri  bersama halimah sadiq...???

akhir nya lim kit siang tolong kambus  kubur ghani othman di gelang patah....errr  mana kubur halimah sadiq..????

Sejarah tercipta apabila kubu kuat Barisan Nasional (BN) di kerusi Parlimen Gelang Patah kini menjadi milik Lim Kit Siang dari DAP yang menewaskan calon BN, Datuk Abdul Ghani Othman dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).

Penasihat DAP itu menewaskan Abdul Ghani, yang merupakan bekas menteri besar Johor selama 18 tahun.

Kerusi Gelang Patah mencuri tumpuan apabila menjadi kerusi paling panas kali ini apabila veteran DAP itu diletakkan bertanding di kawasan Wilayah Ekonomi Iskandar.

Kerusi yang selama ini menjadi milik MCA, melalui Ketua Wanita mereka, Tan Ah Heng juga telah dipinjamkan kepada Umno.

Ah Heng kini berada di hospital menjalani rawatan barah payudara.

Gelang Patah meliputi dua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), iaitu Nusajaya yang ditandingi oleh Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub menentang Dr Zaini Abu Bakar dari BN dan Skudai yang diwakili Pengerusi DAP Johor Dr Boo Cheng Hau menentang Liang Ah Cy dari BN.

Johor meliputi 1,605,311 juta pengundi berdaftar, dengan Gelang Patah merangkumi sejumlah 106,726 pengundi dan berdasarkan peratusan kaum, kerusi ini memiliki majoriti pengundi Cina sebanyak 52.41 peratus, Melayu 34.27 peratus, dan India 12.49 peratus.

Mukhriz angkat sumpah sebagai Menteri Besar Kedah... Rakyat Kedah dapat kicap lemak manis san miguel sebagai hadiah....kah kah kah....!!!!

Posted: 05 May 2013 09:38 PM PDT

kerjasama adik beradik haramjadah anak  syaitan yang di kenali...rakyat kedah enjoy bermabuk mabukan sambil berdansa sampai mampos...!!!

bakal MB kedah sedang berdansa meraikan penubuhan kilang arak di kedah...lepas tubuh kilang arak san miguel di kedah....rakyat kedah boleh mabuk mabuk dan berdansa sampai mampos....!!!!

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri Datuk Mukhriz Tun Mahathir ( tengah berdansa sakan ) akan mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Kedah di Istana Anak Bukit, Alor Setar pada 3 petang hari ini.

Beliau berkata Tengku Bendahara Kedah Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah, yang juga Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, akan menerima watikah daripada Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Tun Razak.

Mukhriz berkata ia bagi memaklumkan pelantikan beliau sebagai Menteri Besar dan kerajaan baharu di negeri ini akan bermula untuk melaksanakan segala AkuJanji BN Kedah yang diumum sebelum pilihan raya.

“Itu saja saya ingat akan memenuhi masa kami dalam tempoh lima tahun ini kerana disenaraikan begitu banyak sekali aktiviti dan program yang dirancang semata-mata untuk rakyat.

“Tujuannya tak lain tak bukan untuk meningkatkan pendapatan bagi negeri ini, dan sudah tentu untuk memberi nikmat kepada rakyat, jadi di situ permulaannya dari pagi ini,” katanya kepada pemberita pada sidang media di Bangunan Tunku hari ini.

BN membentuk kerajaan negeri di Kedah dengan majoriti mudah selepas memenangi 21 daripada 36 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Sambil kita berpuas hati dengan keputusan ini, kita mempunyai satu tanggungjawab yang berat untuk memenuhi kehendak rakyat, dan ini satu tanggungjawab yang memang kami bersedia untuk menggalas dan memikulnya,” kata Mukhriz.

Beliau turut ditanya berhubung tindakan beraninya bertanding di kerusi DUN Ayer Hitam mencabar penyandang Abd Ghani Ahmad daripada PAS.

“Bagi saya, ini satu contoh supaya rakan yang lain turut berusaha untuk menang di kerusi yang telah kita kalah dahulu...Nak kata yakin, 50-50 juga... Apa ertinya kalau saya datang ke mari bertanding di kerusi yang selamat, oleh itu, saya ambil risiko yang agak terkawal, kerana walaupun dahulunya kita kalah di DUN Ayer Hitam, tetapi jumlah undi yang saya dapat pada 2008 agak banyak,” katanya.

Mukhriz berkata disebabkan itu, beliau yakin mempunyai peluang untuk menang kerana telah memberi perkhidmatan sebaik mungkin kepada seluruh warga Parlimen Jerlun dalam tempoh lima tahun lepas.

“Saya ingat pengundi di Ayer Hitam juga menghargai apa yang telah saya lakukan, akhirnya sokongan mereka telah diterjemahkan dalam bentuk undi yang telah kita ketahui keputusannya hari ini,” katanya. — Bernama

 

 

penyapu sial

 

 

bapak haramjadah...anak beranak haramjadah = keluarga haramjadah syaitan yang di kenali...elok la tu rakyat kedah boleh enjoy sakan bermabuk mabukan sampai mampos...tengah mabuk..dalam diam diam geng syaitan yang di kenali sempat merampok rakyat kedah ....dah jatuh bangkrap di kerjakan...baru nak sedar....baru padan muka...undilah mereka.. dapat syaitan yang di kenali kaki mabok....!!!

ali ketam tersepit di celah katil....kejutan buat Shamsul Iskandar...gelap masadepan sekolah hamil...????....kah kah kah

Posted: 05 May 2013 09:13 PM PDT

 

Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Shamsul Iskandar Mohd Akin menyifatkan kejayaannya menewaskan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam (gambar) di Parlimen Bukit Katil pada pilihan raya umum ke-13 sebagai mengejutkan dan adalah kemenangan bagi generasi muda.

“Saya tidak jangkakan kemenangan besar ini dengan majoriti 5,447 undi menewaskan gergasi politik Melaka (Mohd Ali), yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Melaka dan Anggota Majlis Tertinggi,” katanya kepada pemberita di Ayer Keroh selepas diumum sebagai pemenang pada kira-kira 1 pagi.

Shamsul Iskandar, 38, seorang peguam dari Kesang, Jasin memperoleh 46,167 undi menewaskan Mohd Ali, 63, yang mendapat 40,720 undi.

Ini adalah percubaan ketiga beliau pada pilihan raya umum selepas tewas kepada dua calon BN iaitu Idris Haron pada 2004 di Parlimen Tangga Batu dan Matulidi Jusoh di Parlimen Dungun pada 2008.

Beliau berkata kemenangan bersejarah PKR di Bukit Katil adalah satu permulaan dalam misi pakatan pembangkang menawan Melaka pada pilihan raya umum akan datang.

penipuan menjadi jadi ...SPR halalkan curi hak rakyat untuk mengundi dan memenangkan BN menang secara haram....!!!!

Posted: 05 May 2013 09:03 PM PDT

penipuan menjadi jadi

 

Beberapa pengundi di Kulai dan Klang telah mendakwa bahawa mereka tidak boleh mengundi kerana orang lain telah mengundi atas nama mereka.

Mereka akan membuat aduan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Di Kulai, Chua Siew Pin, 42, tiba di pusat mengundi di SJK (C) Batu kira-kira jam 10 pagi dan mendapati namanya telah digunakan.

"Saya menunggu ejen parti-parti politik untuk membantu saya. Saya akan memperjuangkan hak saya," katanya ketika dihubungi.

Beliau mendakwa pegawai SPR kemudian mengisi Borang 10 untuk menentukan identitinya, tetapi beliau bertegas supaya digunakan Borang 11 - borang deklarasi untuk membolehkannya mengundi sekiranya berlaku pertikaian.

"Saya masih menunggu keputusannya," katanya.

Calon DAP di Kulai, Teo Nie Ching berkata beliau telah menerima lima hingga enam aduan yang sama dan pengundi terbabit sedang menunggu beliau di pusat perkhidmatannya.

Teo, penyandang kerusi Parlimen Serdang, kata Liew Ah Moy (kanan) pergi ke SMK Kulai Besar pada jam 10.30 pagi, tetapi pegawai SPR memberitahunya yang dia 'telah mengundi'.

"Apabila saya memeriksa jari Liew, tidak ada tanda dakwat kekal," tulis Teo dalam tweetnya.

Di Klang, PKR, Dr Xavier Jeyakumar menulis dalam tweetnya bahawa dua pengundi membantah kerana orang lain telah mengundi menggunakan nama mereka.

"Gunakan Borang 11 dan benarkan pengundi tulen untuk mengundi," katanya menulis sebarang tweet.

 

 

penyapu sial

 

 

Semua orang dah duga, masalah ini akan timbul! SPR....nak jawab apa sekarang?...nampaknya daftar pengundi memang x bersih...so dah sah dah ada orang lain ( bangla kot ) mengundi untuk mereka ini ,.

Mcm sial keje korang buat...Dah la dakwat pon mcm dakwat stamp pad...Menjahanamkan duit rakyat jerrr...Korang ingat korang bole tlepas mcm tue jerrr kerrr...

Agen SPR dah halalkan undi hantu untuk bantu lembu umno yang kian tenat.

menang menipu dengan cara penyelewengan termasuk rasuah PRU...kemenangan BN tak wajar di iktiraf....!!!!

Posted: 05 May 2013 05:26 PM PDT

menang tipuuuuu....

Kita  hari ini menolak keputusan pilihan raya umum ke-13 yang memihak kepada BN..ini kerana terdapat penipuan dan penyelewengan pilihan raya.

Selagi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) SPR tidak menjelaskan dakwaan penipuan dan pertikaian diselesaikan, bagi kita BN hanya menang tipis  itu pun kerana penipuan tersebut.

Kira-kira 12.45 pagi tadi, BN sudah melepasi jumlah 112 kerusi Parlimen, yang sekali gus mengesahkan kemenangan gabungan haramjadah tersebut.

walaupun kena tipu..PR Berjaya Pungut 51% Undi Popular & Tambah 7 Kerusi Parlimen...!

AdukaTaruna

Posted: 06 May 2013 11:40 AM PDT

AdukaTaruna


PRU13 : Pendapat gua

Posted: 05 May 2013 11:29 PM PDT

[1]
Pertama sekali, gua ucapkan fakap kepada JPN dan SPR kerana pilihanraya di luar tamadun manusia. Dakwat tak kekal untuk pengundian berganda dan pemberian IC kepada warga asing menjadikan mereka pengundi sah. Kedaulatan negara yang diinjak2.

Kedua gua ucap takziah kepada BN kerana walau pelbagai teknik kotor dan salah guna kuasa, majoriti parlimen mereka merosot.

Ketiga gua ucap padan muka pada PAS Kedah sebab kalah. Supaya Allah menjelaskan batil itu jelas kebatilannya. Dan semoga Allah membersihkan jemaahNya dengan takdirNya itu.

Keempat, gua sedih sebab PR gagal di kerusi negeri terutama Melayu Hutan. Dan tajuk keempat inilah yang gua nak share.

[2]
Pada pendapat gua, kegagalan PR untuk tajuk keempat di atas adalah kerana faktor tersebut.

2.1 Hebat menyerang. Terlupa bertahan.

PR dalam aspirasi mereka terlalu hebat menyerang. Terutama isu nasional. Tetapi, mereka tidak bersungguh bertahan dalam isu yang musuh guna. Di antaranya :

DAP - Cina - Negara Kristian - Kalimah Allah

Isu perkauman ini sangat laku, mudah dijual di kalangan capaian intelek Melayu. Sejarah membuktikan swing Melayu berpaksi atas isu ini.

A. Melayu swing ketika Natrah

B. Melayu swing bila isu Kuli pakai tengkolok Kristian

C. Melayu swing ketika di awal pemecatan Anwar kerana Anwar dilihat tokoh Melayu dan Islam ketika itu.

D. Melayu swing bila isu pelayar solo dikatakan murtad di zaman Paklah. Sampai Paklah terpaksa jemput si pelayar tu dalam satu majlis untuk declair status pegangangannya.

Walau status kebenaran isu2 ini boleh dibahaskan, tetapi isinya ialah, dengan capaian intelek Melayu dan capaian maklumat Melayu ketika ini, terutama Melayu Hutan, isu perkauman dan agamama sangat2 memberi kesan terhadap Melayu.

Bersambung... Data Tenet dah habes. Jangan lupo malam ni. Sesi mengumpek. Insyaallah.


Siapa MB Kelantan?

Posted: 05 May 2013 10:10 PM PDT

Ofkos ramai yang masih mahukan TGNA. Tapi kesian la weii orang tua tu. Nak menangis pun ada bila tenaga dia kena perah sana sini. Nak2 lagi time pilihanraya.

Mengikut tinjauan rakan Kelantan sekeliling (ramai rakan sekeliling gua bukan aliran agama), rata2 mahukan Husam.

Tapi di Kelantan ni, gua nampak, golongan bukan agama terbuka kalau golongan agama menjadi MB. Cuma golongan agama memberontak sekiranya bukan agama  menjadi MB. Ini mendatangkan mudarat.

So, gua tanya ke rakan2 Kelantan soalan begini :

"Selain Husam dan mahu ahli agama, demo nak siapa MB Kelantan kalau bukan TGNA?"

Kebanyakannya jawab Ust Nasrudin Speaker. Gua tak kenal dia. Dia pun tak kenal gua. So, no komen.

Cumanya, gua berharap, jika berlaku perubahan, exco ekonomi harus dikekalkan kepada Husam. Gua tak nampak lagi sesiapa setakat gua menulis N3 ni.

Addin

Posted: 06 May 2013 11:24 AM PDT

Addin


Najib Kena Sedar Diri, Majoriti Rakyat Tolak BN

Posted: 06 May 2013 06:45 AM PDTUmno-BN wajar menunjukkan hormat dan rasa malu kepada rakyat kerana walaupun ia berjaya membentuk Kerajaan Persekutuan, ia gagal mendapat sokongan majoriti rakyat.

Menurut MP Shah Alam, Khalid Abd Samad, dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) semalam Pakatan Rakyat (PR) memperolehi sebanyak 5.6 juta undi.Berbanding BN yang memperolehi 5.3 juta undi."Di sebabkan kaedah persempadanan yang dilakukan, BN terus mendapat satu majoriti di parlimen sedangkan undi rakyat menyebelahi PR.

"Saya harap (Perdana Menteri Datuk Seri Najib) menyedari mereka adalah kerajaan yang ditolak oleh kebanyakkan rakyat Malaysia, itu pun kita bertanding dalam keadaan padang yang tak sama rata. "Kalau tahu malu, tunjukkanlah sikit perasaan segan itu, ini nak tunjukkan dapat mandatlah, jadikan isu perkaumanlah dan ini satu tindak-tanduk kerajaan yang tidak sedar diri," kata Khalid.

Dalam PRU-12 pada 2008 lalu, BN dinafikan majoriti buat pertama kali apabila hanya memenangi 140 dari 222 parlimen keseluruhan, manakala 82 yang lain dimenangi Pas, PKR dan DAP yang ketika itu masih belum membentuk PR.

BN ketika itu memperolehi undi popular sebanyak 4.08 juta undi atau 50.6 peratus manakala Pas, DAP dan PKR memperolehi 3.79 juta atau 49.4 peratus. Dalam PRU–13 semalam, majoriti kerusi dimenangi BN merosot lagi apabila hanya mampu menang di 133 kerusi parlimen, manakala Pakatan pula meningkat ke 89 kerusi parlimen. 

Ali Rustam Merajuk..

Posted: 06 May 2013 05:43 AM PDT

MELAKA - Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam menyifatkan kekalahannya di kerusi parlimen Bukit Katil kerana jasanya selama 13 tahun berbakti di Melaka tidak dihargai rakyat.

Mohd Ali yang juga pengerusi BN Melaka berkata pengundi khususnya kaum Cina seolah-olah tidak menghargai segala jasa dan usaha yang telah dilaksanakan kerajaan BN dalam membangunkan negeri dan menjaga kebajikan rakyat.

"Saya berasa amat kecewa dengan keputusan pilihan raya kali ini yang tidak berpihak kepada saya dan BN, seolah-olah BN tidak melakukan apa-apa untuk rakyat.

"Keputusan kali ini membuktikan kaum Cina langsung tidak menghargai kerajaan, mereka hanya hendak ubah sahaja tanpa fikirkan kesannya, tidak fikir apa yang telah kita buat selama ini," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar yang diadakan pukul 1.30 pagi di kediamannya di Seri Bendahara di sini.

Mohd Ali yang mendapat 40,720 undi tewas dengan majoriti 5,447 kepada Pengerusi PKR Melaka Shamsul Iskandar Mohd Akin yang menerima 46,167 undi.

Bagaimanapun beliau bersyukur BN masih mampu mempertahan Melaka dengan kemenangan majoriti dua pertiga.

BN Melaka berjaya memenangi 21 kerusi dewan undangan negeri (Dun), kurang dua kerusi berbanding 23 kerusi yang dimenanginya pada PRU12.

Mohd Ali berkata beliau akan menemui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bagi membincangkan calon ketua menteri yang baharu menggantikan beliau dalam masa terdekat.

Ditanya mengenai masa depan politiknya, beliau berkata "biar masa menentukannya". ~bernama
Iklan C (ii)

 


Fakta Menarik PRU 13

Posted: 05 May 2013 08:56 PM PDT


Keputusan akhirnya BN - 133, Pakatan Rakyat, yang dianggotai DAP, PKR dan Pas, pula mengumpulkan 89 kerusi Parlimen - menambah tujuh kerusi berbanding lima tahun lalu.

Berikut ialah pemerhatian terhadap keputusan akhir tersebut:

1)Pakatan kehilangan Kedah. Ketiga-tiga negeri PR yang lain - Selangor, Penang and Kelantan - kesemuanya menang dengan majoriti lebih 2/3:Selangor - Pakatan 44, BN 12. Penang - Pakatan 30, BN 10. Kelantan - Pakatan 33, BN 12.

2) MCA hanya tinggal 6 kerusi parlimen (berbanding 15 pada 2008), sementara Gerakan hanya tinggal satu (berbanding 2 ). Kerusi tunggal Gerakan ialah Simpang Renggam di Johor, yang dipertahankan oleh Liang Teck Meng

3) DAP menambahkan 10 kerusi parlimen, sementara PKR dan PAS masing-masing kehilangan satu kerusi berbanding keputusan 2008. DAP - 38PKR - 30PAS - 21.

4) Terdapat 7 kerusi tambahan yang dimenangi oleh Pakatan dari Sabah (2 kerusi) dan Sarawak (5 kerusi).

5)Pengiraan awal menunjukkan secara keseluruhan Pakatan Rakyat telah menang dari sudut menerima lebih banyak undi popular - 50% berbanding 49% (1% lain-lain).

6) 4 orang menteri kabinet tewas. Mereka yang kalah ialah Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Chor Chee Heung dan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Tan Sri Benard Giluk Dompok. Timbalan menteri yang kalah ialah Datuk Saifuddin Abdullah dan Datuk Puad Zarkashi dan Datuk Lee Chee Leong.

7) Parti Progresif Penduduk (PPP) kalah di semua kerusi yang ditandinginya - satu kerusi parlimen dan empat kerusi parlimen - pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13). Selain tidak berupaya menyingkirkan calon DAP Dr Tan Seng Giaw bagi kerusi parlimen Kepong, parti komponen Barisan Nasional (BN) ini juga kalah di kerusi dewan undangan negeri Kota Laksamana (Melaka), Kota Alam Shah (Selangor), Pasir Bedamar (Perak) dan Guchil (Kelantan).

8) BN tidak mempunyai 2/3 majoriti di negeri-negeri berikut Perak BN 31 PR 28Terengganu BN 17 PR 15Kedah BN 21 PR 15Negeri Sembilan 22 PR 14.

9) Kelima-lima pegawai Datuk Seri Najib Razak kalah di kerusi yang ditandingi mereka pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) kali ini. Mereka ialah dua pegawai khas beliau tewas kepada calon PAS di Kedah, Datuk Shahlan Ismail dan Datuk Latt Shariman Abdullah. Shahlan tewas dengan majoriti 3,935 kepada calon PAS Datuk Mahfuz Omar di kerusi Parlimen Pokok Sena, manakala Latt Shariman pula tewas kepada calon PAS Mohd Nasir Mustafa dengan majoriti 1,044 di kerusi dewan undangan negeri (DUN) Kubang Rotan. Setiausaha Politiknya di Kementerian Kewangan, Datuk Mohd Shafei Abdullah tewas kepada calon PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong dengan majoriti yang lebih besar sebanyak 5,511 berbanding keputusan yang diperoleh pada tahun 2008. Dua lagi pegawai khas beliau yang tewas di kerusi Parlimen adalah Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh di Kota Baru dan Datuk Mohamed Suffian Awang di Kuantan.

10) Bekas MB Johor, Abd Ghani Othman dan bekas KM Melaka, Mohd Ali Rustam tewas.

11) PAS berjaya melahirkan anak sulongnya di Melaka melalui kemenangan Dr Khalid Kassim di Dun Bukit Baru.

12) Rakyat tolak politik perkauman Najib & UMNO BN apabila calon dari PERKASA tewas. Veteran Ibrahim Ali tewas di tangan muka baru Nik Abduh Nik Aziz di Pasir Mas dan Zulkifli Nordin kalah teruk di tangan Khalid Samad di Shah Alam.
Iklan C (ii)

 

Bila Harimau Sudah Menaip...

Posted: 06 May 2013 09:47 AM PDT

Bila Harimau Sudah Menaip...


Melayu Kena Macam Cina

Posted: 05 May 2013 11:50 PM PDT

Komen aku bagi penulisan di bawah adalah "Bagus". Ini pemikirannya yang kita nak sampaikan. Orang ingat aku ni tak kisah pasal bangsa aku, isshhh...korang tak tahu betapa "Melayu"nya jiwa dan semangat aku. Tapi, Nabi saw tak suruh letak bangsa itu tinggi-tinggi. Kalau Nabi kata begitu, dah lama ada Ketuanan Quraisy. Nabi suruh letak agama itu paling tinggi. Bukan nak kita perlekeh agama orang lain, tapi nak kita berfikir dan bertindak ikut cara Islam.

Aku tak lah soleh ...standard orang awam je. Namun, segalanya perlu ada satu permulaan.

Betul..ada Cina atau India yang rasis..Melayu pun ramai yang rasis. Beza yang aku nampak, rasis cina, dalam iklan kerja kosong dia tulis bahasa cina supaya orang cina je boleh memohon. Rasis Melayu, nak tutup periuk nasi Melayu dan doa Melayu lain mampos terduduk. Dalam persamaan ke"rasis"an kita, ada banyak perbezaan.

Akhir kata, Kita bina Malaysia. Mana-mana pemimpin yang kita pilih, gagal melaksanakan tanggungjawab mereka, kita kena berani berubah. Itu rahsia kekuatan bangsa Cina pada PRU13. Kita jangan nafi, tapi kita ambil pengajaran. 


 __________________________________________________________________________

 By Bahruddin Bekri

Isu orang Cina bersatu mahu tumbangkan Melayu, hanya merugikan orang Malaysia.

Kita selalu kata, orang Korea, Jepun berjaya sebab mereka cuma ada satu bangsa sahaja, iaitu bangsa Korea dan Jepun, jadi mudah bagi mereka membangunkan negara.

Pointnya sudah ada, '1 bangsa' bagi membangunkan negara, tetapi sampai sekarang masih ada lagi slogan 'Melayu perlu bersatu'. Sepatutnya, slogan yang dilaungkan, 'Melayu bersatu dengan Cina dan India', barulah boleh jadi 'satu bangsa'.

Ok, katakanlah, DAP itu Cina dan mahu memerintah seperti kes Singapura dahulu. Mengapa ia terjadi? Adakah waktu itu Melayu tidak bersatu dan lemah, lalu tunduk kepada LKY?

Melayu pada waktu itu kuat bukan main, bersatu lagi tetapi Singapura tetap pergi. Antara sebabnya, orang Melayu kata Cina mahu memerintah dan menindas, Cina pula kata, orang Melayu kalau perintah mereka ditindas.

AKhirnya semua orang berasa mahu ditindas. Hakikatnya, yang menindas bukan orang Cina, dan bukan orang Melayu, tetapi 'orang jahat'.

Orang jahat ini, semua bangsa ada. Ada orang jahat Cina, ada orang jahat Melayu.

Selagi mana kita bersatu hanya berdasarkan 'bangsa', selagi itulah kita senyap2 membenarkan 'orang jahat' terus menindas.

Orang baik Melayu dan orang baik Cina perlu bersatu menentang orang jahat Melayu dan orang jahat Cina. Itu barulah betul.

Berkenaan PRU 13, analisisnya, DAP banyak menang sebab Cina bersatu undi Cina. Kalau begitu, sepatutnya Rafizi kalah, sebab lawan dengan calon Cina. Ini tidak, boleh menang besar lagi.

Sekiranya dilihat, yang DAP ini banyak menang di kawasan bandar. Kawasan orang Cina yang terdedah pemikirannya dengan pelbagai maklumat. Maklumat dari internet dan sebagainya.

Orang Cina boleh dikatakan adalah kaum yang paling celik berkenaan 'perlembagaan', berbanding orang Melayu.

Mereka faham, 'kerajaan' dan 'parti politik' itu berbeza. Mereka faham, 'kewajiban' sebuah kerajaan. Jadi, gula2 mengatakan, 'kerajaan BN sudah memperuntukkan sekian2 juta kepada orang Cina', tidak berkesan sebab mereka faham yang, itu memang kewajipan 'kerajaan'.

Ibaratnya, kita bayar buruh buat rumah kita. Jadi memang kewajipan buruh tadi bina rumah, siap ada tangga, tingkap, pintu. Takkanlah, buruh yang kita bayar tadi boleh kata, 'Tuan perlu membalas budi saya, sebab saya sudah buat pintu rumah Tuan'.

Lainlah kalau buruh tadi buat lagi jalan dan taman di hadapan rumah.

Jadi apa sebenarnya yang perlu kita takutkan sekarang? Yang kita perlu takutkan, adalah 'isu perkauman', yang senyap2 ditiup.

Isu perkauman bermula dengan kata, 'orang Cina pijak kepala orang Melayu'. Hakikatnya, 'orang jahat Melayu Cina', yang pijak kepala rakyat. Perlu dibezakan di situ.

Kesimpulannya, orang Melayu Umno dan PAS, sekiranya bersatu teguh bercerai roboh sekalipun, tetap Malaysia tetap tidak ke mana, tetap akan hilang tanah, sekiranya tidak mula 'bersatu' dengan kaum lain di Malaysia.

Adakah ini terlalu idealistik? Sekiranya kita kita ia tidak realistik, jadi bagaimana dengan saranan agama yang menyuruh kita berbaik-baik dengan kaum lain? Adakah agama juga sudah terlalu idealistik?

Sekian. Ada keperluan, nanti tambah lagi.

Yang ini boleh share ramai2. Biar orang Cina, India tahu, masih ramai lagi orang Melayu, yang masih 'waras'.

Tahniah Barisan Nasional

Posted: 05 May 2013 10:16 AM PDT

Tahniah kerana mendapat mandat dari rakyat Malaysia.

Harap perbaiki imej kerajaan baharu dengan melihat kembali rungutan rakyat terhadap SPR dan JPN atas beberapa insiden sewaktu PRU13.

Anak Sungai Derhaka

Posted: 06 May 2013 09:44 AM PDT

Anak Sungai Derhaka


Keputusan PRU13-Tsunami Cina atau Tsunami Malaysia?

Posted: 06 May 2013 08:23 AM PDT


Sebelum itu.. aku mohon maaf kepada semua pembaca Blog yang tak seberapa ini, kerana tak update seperti biasa menjelang PRU13 dan pada hari mengundi 5 Mei yang lalu..

Semuanya kerana kekangan masa kerana aku sendiri adalah Jentera Pilihanraya PKR bagi Parlimen Permatang Pauh.. letih macam nak mati rasanya.. sampai ada masanya rasa serik untuk terlibat dalam politik ni..

Malah untuk membuatkan seluruh Jentera Pilihanraya baik peringkat Parlimen mahupun peringkat DUN menerima calon pilihan Presiden telah menjadikan aku HIPOKRIT...

Bagaimanapun... Alhamdulillah kerana biarpun UMNO/BN telah menggunakan hampir sepenuhnya keupayaan mereka termasuk membawa mantan PM, Tun Mahathir ke sini kami masih mampu pertahan Kerusi Parlimen ini..

Biarpun kempen di Parlimen Permatang Pauh ini telah berjalan tanpa kehadiran Calon bagi Parlimen Permatang Pauh sendiri.. di mana pada hari penamaan calon dan hari terakhir kempen saja Calon P044 ada di sini.. kami masih mampu pertahankan Kerusi ini..

Namun begitu dari keputusan undian yang disalurkan kepada aku dan analisa sepintas lalu menunjukkan ada perkara yang amat mengecewakan telah berlaku di sini.. sahabat yang dipercayai rupa-rupanya tidak ikhlas dalam perjuangan ini.. bila ada masa akan aku tulis mengenai perkara ini..

Selain itu dengan kerjasama dan gerakkerja yang bersepadu antara jentera pilihanraya Parlimen P044 ini.. Seberang Jaya yang merupakan kerusi milik UMNO yang sebelum ini disandang oleh Arif Shah Omar Shah berjaya kami rampas akhirnya..

Terima kasih buat mantan YB Seberang Jaya dari UMNO, Datuk Ariff Shah Omar Shah yang telah banyak menyumbangkan masa dan tenaga buat rakyat di Seberang Jaya ini.. Jasamu tetap dikenang hingga keakhir hayat...

Adat pertandingan pasti ada yang akan kalah dan ada yang akan menang.. yang kalah terimalah kekalahan itu dengan tenang dan tahniah buat yang menang..

Dan buat yang kalah itu.. adalah lebih baik dibuat analisa kenapa kalah?.. jika dikatakan wujudnya penipuan.. fikirkan kenapa kita masih boleh ditipu?

Meskipun adalah lebih mudah menuding jari kepada pihak lawan namun sedarlah tiada lawan akan membenarkan kita menang.. itu adalah hakikat sebuah kehidupan.

Mengenai PRU13 ini ada pihak yang mendakwa ianya ialah 'Tsunami Cina' benarkah begitu?.. baca apa pendapat bekas ketua pengarang NST ini..

KUALA LUMPUR, 6 Mei — Keputusan pilihan raya umum ke 13 semalam yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) menang 133 kerusi Parlimen dan 274 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di seluruh negara lebih mirip kepada "tsunami Malaysia" berbanding "tsunami Cina", kata bekas Ketua Pengarang Akhbar berbahasa Inggeris milik Umno New Straits Times, Datuk A Kadir Jasin.

Dalam sidang akhbar awal pagi tadi, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan kemenangan BN akan tetapi mengakui gabungan tersebut tidak menyangka "tsunami Cina" yang menyaksikan kehilangan undi komuniti tersebut dengan drastik.

"Adakah tidak mungkin bahawa ini bukan tsunami Cina atau cauvinisme kaum, tetapi tsunami Malaysia yang berpaksikan aspirasi dan realiti baru, khasnya di kalangan pengundi muda?" soal Kadir dalam tulisan di blognya yang bertajuk, "Keputusan PRU13-Tsunami Cina atau Tsunami Malaysia?".

"Buat kali pertama sejak PRU 1969, undi popular BN lebih kecil daripada pembangkang. Setuju dengan pembahas yang ini bukan "tsunami Cina" kerana di negeri majoriti Melayu pun prestasi BN merosot misalnya Terengganu," tambah beliau lagi.

Menurut Kadir, terdapat juga kemungkinan keputusan Pilihan Raya 2013 bermaksud sesuatu yang lebih besar dan menyeluruh iaitu ramai pengundi sudah tidak lagi menerima BN dan cara kerajaan BN.

Pencapaian BN dalam Pilihan Raya 2013, lebih buruk daipada 2008. Kerusi di Parlimen jatuh daripada 140 kepada 133.

Manakala bagi kerusi DUN, BN merosot daripada 306 kepada 274 walaupun dapat menawan semula Kedah dan mengesahkan penguasan ke atas Perak.

Sementara Pakatan Rakyat (PR) dapat meningkatkan pengusaan mereka di Parlimen apabila mendapat 89 kerusi berbanding 82 dalam Pilihan Raya 2008.

Akan tetapi, negeri Kedah yang dimenangi mereka pada 2008 gagal dipertahankan.

Selain itu, PR turut gagal untuk merampas semula negeri Perak yang mereka menangi pada tahun 2008 akan tetapi kembali dikuasai oleh BN selepas tiga ADUN PR membelot.

"Barisan Nasional tidaklah boleh berbangga apatah lagi keras kepala dengan prestasinya kerana ia sebelum ini ia menguar-uarkan akan menang besar dan memperoleh semula kelebihan dua pertiga dalam Dewan Rakyat serta menawan semula negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat," tulis beliau lagi.

"Sebaliknya, pencapaiannya lebih buruk daripada 2008 kerana PR berjaya menembusi Johor dan memperoleh lebih banyak kerusi di Sarawak, dua negeri simpanan tetap BN serta berjaya mengusai lebih banyak kerusi DUN di seluruh negara." ~ The Malaysian Insider
Menarik komen dia ni.. aku petik dari Blog A Kadir Jasin..

Salam Dato'

Dari komen2 yang tertera di blog Dato' saya kini faham kenapa polarisasi bandar dan desa berlaku. Berlandaskan pemikiran rasional kelanjutan negara dan kemampanan ekonomi, orang bandar lebih memahami hujah-hujah yang diketengahkan oleh pihak kerajaan Selangor dan Pulau Pinang.

Pembangkang negeri2 ini tidak menampilkan prestasi yang menyakinkan kita keupayaan mereka membawa negara ke depan.

Nasihat saya kepada mereka yang menabur fitnah ke atas orang Cina yang memilih PR, gunakanlah cara pemikiran yang rasional, pragmatis dan yang terpisah dari emosi, pasti anda akan lebih memahami kami yang memilih PR.

Juga harus difahami, sokongan bukan sekadar dari orang Cina, malah orang Melayu juga menyokong PR atas asas aspirasi yang membina negara bangsa dan negara.

Kalau diikut hati, takkanlah orang Cina memangkah PAS?

Juga, ambillah masa membaca blog2 pemimpin muda seperti Rafizi dan Tony Pua. Dengarlah suara hati Nurul Izzah dan Yeo Bee Yin.

Sekiranya mereka yang meninggalkan komen yang rata2nya beragama Islam dan berkiblatkan Ka'abah, apakah Tuhan tidak menyayangi kami? Apakah kemanusiaan mu hanya untuk "jenismu"?

Bagi rakyat Selangor, kami sayangi Sdr Khalid Ibrahim. Fahamilah suara hati kami. Komen2 anda yang berbau perkauman dan benci tidak akan membina bangsa negara, tetapi mengancam pertumbuhannya.

Yang ikhlas,

CW Wong
Rakyat Malaysia Warga Selangor
Pilih Bakat, Tak Pilih Agama dan Warna Kulit

A Mum Of Three Mohd

Posted: 06 May 2013 09:27 AM PDT

A Mum Of Three Mohd


Perlukah Selangor lantik MB baru??

Posted: 06 May 2013 07:23 AM PDTPRU13 yang baru berlalu menyaksikan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menang bergaya dan berjaya mengekalkan kerajaan Pakatan Rakyat di negeri tersebut

PAS dan DAP masing-masing memenangi 15 kerusi DUN semalam manakala PKR memenangi 14 kerusi. Jumlah kerusi PKR cuma beza satu kerusi jer daripada PAS dan DAP.

Lantas... Selangor akan mendapat MB baru dari PAS hanya kerana PAS menang lebih satu kerusi daripada PKR. Begitulah kononnyer. Tapi... perlukah budaya pemilihan MB dengan cara ini perlu terus diguna pakai??

Pada aku... Tan Sri Khalid Ibrahim has done a very good job. Dan dia menjalankan tanggungjawabnyer dengan penuh integriti. Kalau dah ada tokoh yang kredible... mengapa perlu diganti?

Biarkanlah dia terus menjadi MB dan continue dengan apa yang telah dirancangkan sebelum ini.

Tak perlulah jadikan jawatan MB tu sebagai rebutan. Tak sukalah kalau PAS kata... mereka berhak... PKR kata mereka berhak and so on. Kalau Khalid Ibrahim dah performed dengan baik... biarlah dia terus jadi MB. Yang penting dia amanah menjaga wang rakyat dan manage hasil mahsul negeri dengan baik di samping melaksanakan pentadbirannyer dengan cemerlang.

Yang penting... dia kredibel dan amanah.

Tak hilang deposit pon...

Posted: 06 May 2013 04:45 AM PDT


"Kami datang dengan maruah, kami pulang bermaruah".

Betoi... Betoi.... Betoi....

On top of that.... tak hilang wang pertaruhan pon. PRU14, kita jumpa lagi. Tunggu....

Dari FB P-125 Putrajaya:

Kerja-kerja akhir membuang bahan kempen sedang giat dijalankan para sukarelawan P-125 Putrajaya. Sidang Redaksi P-125 Putrajaya mengucapkan jutaan terima kasih pada semua pengundi yang telah mengundi Calon PAS P-125 Putrajaya dalam PRU-13 yang telah selesai semalam. 

Ucapan terima kasih juga kami ucapkan pada semua yang telah menyalurkan pelbagai maklumat, aduan, cadangan & kritikan sepanjang kempen PRU-13 berlangsung.
Semuanya kami rekodkan untuk diambil tindakan. Pages ini akan terus beroperasi seperti sediakala sebagai penyalur maklumat, laporan & rujukan warga P-125 Putrajaya.

Langkah seterusnya ialah menang kerusi P-125 Putrajaya dalam PRU-14 & untuk matlamat itu, kami akan mula bekerja sebagaimana PRU-14 akan berlangsung esok.

Pada penyokong perjuangan PAS & Pakatan Rakyat, bersedia untuk memilih Calon PAS P-125 Putrajaya dalam PRU-14... Pastikan semua ahli keluarga yang layak mengundi mendaftar sebagai pengundi untuk menghadapi perlawanan yang lebih menarik dalam PRU-14.
Allahuakbar...!!!

Misi untuk PRU14: Santuni dan bukak minda Melayu kampung

Posted: 06 May 2013 02:07 AM PDT

Kaum Cina sudah solid di belakang Pakatan Rakyat. They want change and they have proven themselves in the GE13.
Malangnyer, kaum Melayu masih takut-takut nak berubah, terutama Melayu yang berada di kawasan kampung dan luar bandar. Sentimen perkauman masing menghantui minda mereka. Selain itu, mereka kurang terdedah dengan kepincangan yang berlaku... kesan daripada pemerintahan UMNO/BN.
Sebab itu, kita kena santuni dan update serta terangkan kepada mereka tentang benda-benda ni dengan cara yang berhemah. Semua kita yang mahukan perubahan, kena ambil inisiaf dan bersikap pro-aktif untuk menanamkan kesedaran tentang bertapa pentingnyer Melayu kena berubah dan melakukan perubahan.
Di bawha ini aku cut and paste lagi, tulisan Dr Hafidzi Mohd Noor. Kata beliau...
Jangan membuat perbandingan secara negatif di antara masyarakat bandar dan luar bandar sebagaimana kita membuat perbandingan di antara pengundi melayu dan Cina bila berhujah tentang sebab menang dan kalah PRU.

Masyarakat kampung sebenarnya adalah pada asalnya masyarakat yang murni dan setia. Murni pada peradaban dan setia kepada pegangan. Kita semua berasal dari kampung, kalau tidak kita, ibu bapa atau datuk nenek kita. Kita semua masyarakat penghijrah dari desa ke kota.

Namun hubungan kita dengan kampung halaman sudah lama terputus. Kita seolah-olah tidak ada 'roots' lagi meskipun kita balik kampung setiap musim perayaan. ia tidak lebih dari satu ritual yang wajib, tetapi tidak lebih dari itu. Kita tidak lagi menjenguk kampung halaman melainkan jika ada kematian atau kenduri arwah. Kita sudah aloof dengan kampung asal kita sendiri bahkan kita merasa asing pula bila berada di dalam persekitaran kampung kita sendiri. Kita jadi janggal untuk berinteraksi dengan warga desa, kerana kita tidak menguasai lenggok dan langgam bahasa bahkan budaya mereka. Kita tidak pandai untuk mengambil hati orang-orang lama di kampung. Kita tak pandai nak sembang-sembang dengan mereka sambil minum kopi bersama mereka.

Bila dekat pilihanraya kita pun mula berkempen dengan mereka, dengan bahan-bahan cetak yang kita dapat dari internet. Kita tunjukkan fakta-fakta pada mereka dari I-Pad dan I phone kita. Kita bercakap tentang turunnya harga minyak, penghapusan tol, perlupusan hutang PTPTN sedang mereka hanya punya sebuah motor (lesen entah ada entah tidak). Anak-anak muda yang tinggal di kiampung biasanya tidak maju dalam persekolahan dan hanya buat kerja-kerja kampung, ramai juga yang terlibat dengan penyalahgunaan dadah. Itu realiti kampung.

Bila ada ahli politik hulur wang saku, belanja dapur dan bawa buah tangan, mestilah mereka sambut dengan penuh gembira. 'Ada juga orang yang ingat dekat aku yang duduk di kiampung ni'. Sebagai tanda terima kaseh, bila pangkah nanti mereka ingatlah orang yang telah berbudi dengan mereka.

Mereka bukan macam kita yang bolih hadam macam-macam fakta, macam-macam angka. macam macam analisis. Kita tahu apa itu defisit, apa itu GST, apa itu GDP, apa itu per kapita, apa itu bond dan saham, apa itu bail out.. apa itu royalty, apa itu konsesi..

(Saya bukan berbohong bila saya kata saya pernah dengar seorang di Selangor bercakap 'apalah orang Kelantan ni sibuk-sibuk mintak royalti - kita di Selangor ni tak sibuk pun...!).

Ini cuma satu lontaran yang hendak saya kongsi dgn rakan-rakan. Saya sendiri tidak ada jawapan. Tetapi jelas apa yang berlaku menunjukkan kita kena ubah sikap kita terhadap masyarakat desa. Kita kena ada pendekatan baru dlm menyantuni dan meloadeni warga desa. (alangkan keluarga sendiri di kampung pun kita sudah muai renggang tidak seperti ketika bergurau senda ketika kecil dulu - kerana pengalaman hidup yang ditempuh sudah jaauuuuh berbeza).

orang kata kalau kita hendak ubah hanya untuk memenangi hati mereka dan mengundi mengikut trend yang tertentu rasanya samalah kita dengan ahli-ahli politik yang datang dekat-dekat pilihanraya dan bersalam serta menghulur beberapa keping duit note. Kita mesti ubah sikap dan pandangan hidup kita untuk mendekati warga desa dan ini sebenarnya yang dituntut dalam agama kita iaitu dakwah bil hal (bahasa perbuatan).

We are strong and getting stronger. Maybe Lain Kalilah!!

Posted: 05 May 2013 10:50 PM PDT

Kita sebenarnyer tidak kalah. Kita cuma tak dapat bentuk kerajaan jer baik di peringkat pusat mau pun di peringkat negeri kecuali di 3 buah negeri.
Hakikatnyer... kita Pakatan Rakyat semakin kuat dan semakin popular. Sokongan kepada kita, WOW sekali.  Secara tersiratnyer, kita sudah menang. We are heading in the right direction. Cuma.. terdapat omak dan duri yang sengaja dirancang dan diletakkan di laluan kita. Itu saja.
Tak caya... cer amayi apa yang Dr Hafidzi Mohd Noor di bawah ini. simple... tepat dan padat untuk dikompiut.
Ada beberapa pemerhatian yang menarek tentang keputusan PRU13 berbanding PRU12.

Antara yang menarek perhatian saya ialah jumlah undi popular yang dimenangi oleh BN dan PR

PRU12 2008 BN memenangi 4 juta undi popular berbanding PR memenangi 3.7 juta undi. Tetapi pada PRu13 2013, BN hanya memenangi 5.2 juta undi popular berbanding PR 5.5 juta undi. Ini bermakna PR memenangi 51.4% undi berbanding BN 48.6% undi.

Kemudian dari segi bilangan kerusi DUN - BN mengalami pengurangan sebanyak 19% kerusi (dari 344 menurun ke 277) dan PR mengalami peningkatan kerusi DUN sebanyak 42.9% (dari 161 bertambah 230)
-------------------------------------------------------------------------

PARLIMEN
PRU12 BN 140, PR 82
PRU13 BN 133 (-7), PR 89 (+7)
Total 222 kerusi

DUN
PRU12: BN 344, PR 161
PRU13: BN 275 (-71), PR 230 (+71)
Total 505 kerusi

UNDI Keseluruhan (Popular votes)
PRU12: BN 4.0 Juta, PR 3.7 Juta
PRU13. BN 5.2 Juta, PR 5.5 Juta

Peratus keluar mengundi
PRU12: 8.7 Juta (76%)
PRU13: 10.7 Juta (80%)

Apakah konklusi dari trending yg sangat menarik PRU12-PRU13 ini utk PRU14 akan dtg?

Lawan Tetap Lawan

Posted: 05 May 2013 08:58 PM PDT


Berusaha... Berdoa dan bertawakal.... Namun, Allah menentukan segala-galanyer. Allah SWT masih belum memakbulkan doa kita terhadap perjuangan ini. 

Apakah kita akan mengalah atau kita akan terus istiqamah??

Janganlah kita mudah berputus asa. In shaa Allah... manisnyer perjuangan ini akan kita nikmati di lain hari. Lawan tetap lawan!! 

Di bawah, ialah nukilan Pahrol Mohamad Juoi untuk sama-sama kita jadikan penawar duka.


Yang menang, tunaikanlah amanah dan janji...
Yang kalah, usah menunggu kuasa untuk berjasa dan berbakti...

Yang masih belum berpuas hati, tuntutlah keadilan dengan berhati-hati

Jelas sekali jalur siasah perlukan dukungan dakwah dan tarbiah.

Yang 'jauh' kita dekati dengan dakwah. Yang 'dekat' kita perkukuhkan dengan tarbiah.

Di Taif, Allah menunjukkan ada zuriat Islam dalam perut Jahiliah.

Di Uhud, ada gamitan dunia yang menggugat keikhlasan mujahadah.

Di Hunain, ada kebanggaan yang menyekat nusrah dan barakah.

Jika kita belum upaya memindahkan pemerintahan kepada iman...mari terus berusaha memindahkan iman kepada pemerintahan.

Dan alangkah indahnya jika kita usahakan kedua2nya sekali!

Dengan pujuk kasih sayang... bukan dengan amuk kebencian.

Mungkinkah kerana belum teguh keikhlasan? Atau belum kukuh kebijaksanaan? Atau kedua2nya sekali?

Tidak ada istilah kalah di jalan Allah.

BRIGED MP SEGAMBUT

Posted: 06 May 2013 09:21 AM PDT

BRIGED MP SEGAMBUT


PAS BOLEH MINTA JADI MB SELANGOR..

Posted: 05 May 2013 11:59 PM PDT

SELANGOR BN 12, PAS 15, DAP 15, PKR 14.PAS JADI MB..DIMATA RAKYAT PAS TAMAK DAN KHIANAT KAWAN..APAPUN TERSERAH ANDA

KITA TAK KALAH CUMA BELUM MENANG..AYAT BANGANG PRESIDEN

Posted: 05 May 2013 09:01 PM PDT

Pengarah Pilihan raya PAS Kedah, Datuk Mohd Yusof berkata beliau "tidak nampak" punca kekalahan Pakatan Rakyat di negeri disebabkan wujudnya pergeseran antara Azizan-Phahrolrazi.

Sebaliknya, kata beliau, kedua-dua pemimpin PAS itu mendapat majoriti yang tinggi dalam pilihan raya umum kali ini.
BN berjaya memenangi 21 kerusi untuk merampas Kedah daripada Pakatan Rakyat yang mendapat 15 kerusi.
Bercakap dalam satu sidang akhbar, Mohd Yusof berkata antara analisis awal berhubung punca kekalahan Pakatan Rakyat di tujuh kerusi  antaranya di DUN Tanjung Dawai, adalah mengenai pertambahan undi tentera sebanyak 6,000 di Tanjung Dawai.

Dakwanya, dahulunya undi tentera itu menjadi undi pos di Belantik dan kini kembali semula di Tanjung Dawai.

Manakala di DUN Ayer Hitam, faktor gerak kerja Datuk Mukhriz Mahathir yang "all out" untuk memberi cabaran sehingga menang dengan majoriti lebih 3,700 di DUN itu.

Selain itu, kekalahan PAS di DUN Kupang, Jeneri  dan Bandar Baru antaranya disebabkan "masalah dalaman" termasuk tiada kata sepakat di kalangan pemimpin peringkat kawasan menyebabkan PAS tidak mendapat sokongan padu daripada akar umbi.

Kawasan lain yang gagal dipertahankan PAS ialah Bukit Lada dan Pantai Merdeka.

Selain itu, di kawasan tersebut juga kekurangan pengundi cina yang boleh membantu PAS dan Pakatan Rakyat mempertahankan kerusi tersebut.

Mereka akan membuat post mortem untuk menentukan punca sebenar kekalahan parti itu.

"Kita menerima keputusan rakyat dengan hati terluka. Ini satu kekalahan yang menjadi panduan dan pedoman kita pada masa akan datang.

"Kita akan meneruskan perjuangan. Kekalahan sebenar dalam pilihan raya, tetapi kekalahan sebenar adalah lari dari perjuangan untuk menegakkan Islam bagi PAS dan tegakkan keadilan bagi parti lain (dalam Pakatan)," katanya.

"Kita terimanya dengan penuh rasa syukur kepada Allah," katanya lagi.

Menteri besar Datuk Seri Azizan tidak hadir sewaktu pengumuman tersebut.

Roslan SMS Corner

Posted: 06 May 2013 07:48 AM PDT

Roslan SMS Corner


Perjuangan belum berkahir.....(6/5/13)

Posted: 06 May 2013 05:33 AM PDT


Tsunami Cina atau Tsunami rakyat namakanlah ia apa sahaja, hakikatnya rakyat telah bersuara. Suaranya bingit dan gemuruh namun ia belum cukup kuat menenggelamkan BN. Apa pun ia sesuatu yang telah menggementarkan BN dan ia jelas tercermin pada wajah Najib Tun Razak ketika menerima keputusan PRU ke 13 dan disaksikan sendiri oleh seluruh rakyat Malaysia.
Banyaklah kajian dan penelitian serta "post mortem" yang akan dilakukan oleh berbagai pihak untuk membaca natijah dari PRU ke 13 ini.

Bagi saya sebagaimana posting saya sebelum ini, Tsunami kali ini seakan boleh dibaca, itupun bagi mereka yang mahu membaca sedemikian.
Saya ada membuat posting umpamanya DAP akan menang 15-0 di Selangor, ternyata ia benar. DAP sapu bersih semua kerusi yang ia tandinginya di Selangor menamatkan terus saki baki penguasaan MCA di Selangor!

Saya menjangkakan lonjakkan besar masyarakat Cina kali ini kerana ini telah dapat dilihat dari hari-hari sebelum tempoh berkempen membawa sehingga hari-hari terkahir berkempen. Tindakkan berani Lim Kit Siang berhijrah ke Johor, sebuah negeri yang tidaklah subur buat DAP sebagaimana Pulau Pinang, Perak dan Selangor, melihatkan bacaan mendalam Kit Siang, seorang yang masak dalam sepak terajang pilihanraya.
Saya juga menjangkakan masyarakat Melayu walaubagaimanapun akan lebih "sejuk" berbanding rakan-rakan masyarakat Cina. Masyarakat Melayu lebih terpisah-pisah menurut segmen daerah dan kelas dalam masyarakat. Mereka yang di Kelantan dan Terengganu lain pandangan dan persepsinya berbanding di Perlis dan Kedah. Masyarakat Melayu bandar dan berkelas menengah atas dijangka searus dengan masyarakat Cina.

Di Selangor contohnya Tsunami ini seakan Tsunami pelbagai kaum kerana PAS contohnya menang besar di sini, iaitu 15 dari 20 kerusi, pencapaiannya yang terbaik dalam sejarahnya. Melayu di Sabak iaitu luar bandar, Melayu di Gombak, Melayu di Dusun Tua, Melayu di Shah Alam semua bangkit meninggalkan BN kecuali beberapa kerat. Tinggallah BN Selangor dengan harta pusaka 12 kerusi dari 20 kerusi sebelumnya.
Rata-rata kalau dilihat jika lonjakkan orang Melayu terhadap PR sekuat masyarakat Cina sebagimana Melayu di Kelantan dan Terengganu berkemungkinan keputusan PRU ini berbeza tetapi begitulah kehendak rakyat.

Saya tertarik dengan kenyataan awal Ketua Pemuda DAP Anthony Loke yang positif menyarankan agar usaha berterusan dibuat mulai hari ini untuk meyakin dan memenangi masyarakat luar bandar.
Saya juga ada menaikkan posting berkenaan kemenangan awal 2 kerusi buat PAS iaitu di Shah Alam dan Pasir Mas. Ini kerana masyarakat Malaysia menolak politik ekstrim perkauman dan melampau. Ternyata Zul Nordin dan Ibrahim Ali tergolek dan tidak akan bangun-bangun lagi.

Juga saya naikkan satu posting yang mungkin tidak popular iaitu berkenaan pimpinan PAS yang bertanding di dua kerusi. Saya puji tindakkan Nizar Jamaluddin kerana fokus pada satu kerusi (ternyata beliau berjaya dan dipuji kerana tindakannya itu). Dengan cara ini kita memberi keyakinan pada rakyat bahawa parti kita bertenaga, punya ramai calon berkaliber, suatu cadangan yang dibuat oleh Karpal Singh dan diikuti parti berkenaan dengan pengecualian buat Setiausaha Agungnya. Saya menegaskan apabila kita bertanding di dua kerusi dewasa ini musuh mudah mengeksploitasi, dan ternyata kesudahannya tidak banyak menguntungkan kita.
Kesimpulannya PRU kali ini biarlah menjadi pengajaran besar buat kita. Sahabat-sahabat di Terengganu hampir mengembalikan kuasa, di Kedah pula tewas dan di Perlis gagal. Di Selangor kita teruslah beri tumpuan kepada masyarakat luar bandar.

Dari 21 ahli Parlimen PAS kita lihat gandingan lebih mantap antara ulamak dengan bukan ulamak diketuai Tuan Guru Presiden. Semoga kita terus memain peranan memperjuangkan Islam.
Tahniah buat semua petugas parti, calon-calon yang berjaya dan belum berjaya. Perjuangan belum berkahir……

KRAI Utara

Posted: 06 May 2013 07:41 AM PDT

KRAI Utara


SPR kamu telah berjaya!!!

Posted: 05 May 2013 01:17 PM PDT

Sarat keraguan & penipuan, Pakatan Rakyat tolak keputusan PRUAedi AsriKUALA LUMPUR 5 MEI: Pakatan Rakyat menolak keputusan PRU 13 selagi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak memberi penjelasan terhadap pelbagai keraguan yang berlaku sepanjang tempoh pengundian.Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pelbagai penipuan dikesan sepanjang hari pengundian, antaranya kewujudan warga asing sebagai pengundi dan dakwat kekal yang tidak kekal.“Jumlah undi awal dan undi pos (kepada Pakatan) juga tidak konsisten dengan trend pengundian semasa,” katanya pada sidang media tengah malam tadi..Beliau berkata, Pakatan sejak dari awal berterusan menyuarakan perkara ini, namun SPR tidak mengendahkannya.“Kita secara konsisten menegur tentang perkara ini…(tetapi) SPR bersikap tidak mengambil endah.“(Justeru) SPR perlu memberi jawapan mengapa penipuan sebegini berlaku dan dibiarkan,” katanya.“SPR sudah menggagalkan negara ini (EC has failed the country),” katanya lagi.Turut hadir, antaranya Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dan Timbalan Pengerusi DAP, Tan Kok Wai.

Pendapat peribadi hamba.

Posted: 06 May 2013 07:13 AM PDT

Pendapat peribadi hamba.


PRU13; LAIN KALILAH!!!!

Posted: 05 May 2013 05:50 PM PDT

.

Posted: 06 May 2013 03:31 AM PDT

.


UBN Terus Diberi Mandat (Walaupun Kecil) Untuk Membentuk Kerajaan

Posted: 05 May 2013 10:10 AM PDT

KHABAR DUKA MALAM                                                                                                                    

Jam 12:50 tengah malam ini mengesahkan bahawa UBN masih lagi berhak untuk membentuk kerajaan Malaysia. Dengan jumlah kerusi yang kini diperolehi sebanyak 112 kerusi UBN telah menafikan kekuatan Pakatan Rakyat yang berusaha bermati-matian untuk menukar dan mengambil alih kerajaan.

Setakat ini parti-parti Pakatan Rakyat, memperolehi 58 kerusi di mana DAP tetap menjadi parti unggul dengan memperolehi 28 kerusi, manakala PKR 18 kerusi dan PAS 12 kerusi. Sehingga kini sudah 170 kerusi yang telah diumumkan dan tinggal 52 kerusi lagi.

Persoalan kini apakah UBN akan memperolehi majoriti 2/3 di parlimen dengan mendapat 148 kerusi. Sekiranya UBN gagal untuk mendapat majoriti 2/3 di parlimen, maka Najib Razak juga perlu mengikuti langkah Abdullah Badawi yang melepaskan jawatan itu kepada beliau atas alasan gagal mendapat 2/3 majoriti di parlimen.

Untuk malam ini terimalah keputusan yang telah ditakdirkan oleh Allah s.w.t. Kita hanya boleh merancang dan Allah jua yang menentukannya. Insya-Allah saya akan membuat ulasan mengenai pilihan raya ke-13 ini bila ada kelapangan.

Dalam pada itu buat masa ini Kelantan masih kekal diperintah oleh PAS dengan kerusi berkurangan seperti mana yang diduga awal-awal. Pakatan Rakyat juga kehilangan kerajaan Kedah, juga ia telah didugakan.

Pulau Pinang seperti didugakan ianya berjaya dikekalkan oleh Pakatan Rakyat menerusi DAP. Selangor bagaimana pun sehingga saat ini masih belum ketentuan. [kb. kel. 1:06 am 06/05/13]

labun KulupSakah...

Posted: 06 May 2013 03:07 AM PDT

labun KulupSakah...


Kenapa PR gagal menang?

Posted: 05 May 2013 09:24 PM PDT

Analisisnya panjang. Sudah tentulah kerana lapan tuntutan Bersih terhadap SPR itu tidak dipenuhi. Senarai pemilih tak bersih, dakwat, undi pos, pengundi hantu, akses media dan sebagainya. Itu semua tahu.

Ternyata kemasukan pengundi hantu sedikit sebanyak dapat dipatahkan petugas. Cuma taktik pengundian awal dan undi pos gagal dikekang.

Tapi,
Kelemahan pentadbiran kerajaan PR Kedah telah menyumbang kepada kegagalan besar kemenangan sehinggakan kawasan selamat seperti Pendang kalah, Kulim-Bandar Baharu tewas. Nama-nama hebat Mat Sabu, Saifuddin Nasution, Mahfuz kalah. Bukan sedikit orang menegur kelemahan ini tetapi kedegilan menteri besar dan penyokong membuta tuli untuk mengambil iktibar akhirnya memusnahkan impian.

Juga pertindihan calon PR akibat tamak dan besar kepala merugikan. Kebebalan ini tak boleh dimaafkan.

Hari ini sudah ada desas-desus penyokong Pas minta kerusi MB Selangor kerana jumlah kerusi banyak. Kecemerlangan Tan Sri Khalid Ibrahim bukan soalnya tetapi kerusi banyak membuatkan mereka menuntut.

Bayangkan jika PR menang Putrajaya apa yang nak dituntut?
Mujur kalah.

Padan muka!

Paparon - berbangga Selangor mantap sukar digugat

Surat dari kawan kepada aku

Posted: 05 May 2013 08:50 PM PDT

Kawan,
Usah bersedih. Kalah menang bukan urusan. Tugas kita lawan. Berbanggalah kau tidak terpedaya dengan silau emas palsu yang dihampar depan mata. Kehebatan kau itu aku kagum. Doakan agar aku tetap bersamamu. Aku ini kecil.

Kawan,
Rasulullah ditawarkan hebat kemewahan harta dunia oleh musuh asalkan baginda berhenti melawan tetapi baginda tolak. Kita kecil sahaja tetapi kecil kita biarlah sekecil burung yang tidak dapat mengangkat setimba air namun menggunakan paruh mengumpul air untuk membantu memadamkan api yang cuba membakar Ibrahim alaihissalam.

Kawan,
Kita insan lemah. Tak terdaya kita menentang jentera. Tetapi kita ada senjata. Kita ada maruah. Sehina-hina akhlak ialah apabila kita sengaja membutakan mata hati untuk melihat dusta depan mata.

Kawan,
Sekecil-kecil kita, berdoalah agar kita terus bertahan. Lawanlah lagi biarpun pedih dan tersisih.

Kawan,
Ajarkan anak-anak kita agar bermaruah. Biar susah, biar terpisah, kita ada maruah.
Moga kita terus tabah. Sesungguhnya di hati ini amat menghormati pendirian kamu.

Jangan silap. Ini bukan bunyi lemah. Ini bukan bunyi menyerah. Ini isyarat untuk terus menggempur, ini isyarat terus bangun. Ini amaran untuk lawan dan kawan. Kita sentiasa terus memasang mata.

Kita tidak akan membiarkan tanah ini seinci pun dipijak kezaliman. Kita terus lawan.

Selagi ada semangat, nyawa dalam diri. Kita lawan!

Dari aku,
Kawanmu yang sama kecil sama sama melawan

Terkini lagi!

Posted: 05 May 2013 03:38 AM PDT

P141 Sekijang: Saluran 2 Sek Seg Hwa:
PKR-184
BN-94
Rosak 4

Sek Ong Pong, saluran 1 Kg Baru Ampang:
PKR-226
BN-57
Rosak-6

Kelab Greenboc

Posted: 06 May 2013 01:33 AM PDT

Kelab Greenboc


Ali "Last Term" Menjadi Kenyataan, Salahkan Rakyat Tak Hargai Jasanya

Posted: 06 May 2013 12:45 AM PDT


Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam menyifatkan kekalahannya di kerusi parlimen Bukit Katil kerana jasanya selama 13 tahun berbakti di Melaka tidak dihargai rakyat. Mohd Ali yang juga pengerusi BN Melaka berkata pengundi khususnya kaum Cina seolah-olah tidak menghargai segala jasa dan usaha yang telah dilaksanakan kerajaan BN dalam membangunkan negeri dan menjaga kebajikan rakyat. "Saya berasa amat kecewa dengan keputusan pilihan raya kali ini yang tidak berpihak kepada saya dan BN, seolah-olah BN tidak melakukan apa-apa untuk rakyat. "Keputusan kali ini membuktikan kaum Cina langsung tidak menghargai kerajaan, mereka hanya hendak ubah sahaja tanpa fikirkan kesannya, tidak fikir apa yang telah kita buat selama ini," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar yang diadakan pukul 1.30 pagi di kediamannya di Seri Bendahara di sini. Mohd Ali yang mendapat 40,720 undi tewas dengan majoriti 5,447 kepada Pengerusi PKR Melaka Shamsul Iskandar Mohd Akin yang menerima 46,167 undi. Bagaimanapun beliau bersyukur BN masih mampu mempertahan Melaka dengan kemenangan majoriti dua pertiga. BN Melaka berjaya memenangi 21 kerusi dewan undangan negeri (Dun), kurang dua kerusi berbanding 23 kerusi yang dimenanginya pada PRU12. Mohd Ali berkata beliau akan menemui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bagi membincangkan calon ketua menteri yang baharu menggantikan beliau dalam masa terdekat. Ditanya mengenai masa depan politiknya, beliau berkata "biar masa menentukannya". – Bernama

Najib Pamer Prestasi Buruk, Bersediakah Beliau Untuk Berundur?

Posted: 05 May 2013 11:10 PM PDT


Yang jelas dan nyata, sekalipun menang, prestasi BN di bawah Najib adalah lebih teruk daripada Abdullah Ahmad Badawi di mana BN kehilangan lebih banyak kerusi parlimen iaitu hanya memperolehi 133 kerusi parlimen berbanding 140 yang diperolehi pada tahun 2008.

Ini menunjukkan juga kepimpinan Najib adalah lebih lemah daripada Pak Lah. Dan beberapa hari sebelum pilihanraya berlansung Tun Dr. Mahathir menyatakan Najib perlu berundur dan memberi laluan kepada timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin jika gagal meraih majoriti besar dalam pilihan raya umum ke-13 tahun ini.

"Jika dia gagal, sudah tentu dia harus berundur," kata Dr Mahathir kepada pemberita selepas forum anjuran Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (ASLI) di ibu kota, lapor The Malaysian Insider.

Persoalan kini, apakah Najib sedia untuk berundur setelah gagal untuk menunjukkan prestasi baik di dalam PRU13 semalam? Dan apakah Mahathir bersedia untuk menjadi "pendesak" supaya Najib supaya memberi laluan kepada Muhyiddin menjadi PM?

GB melihat begini: Jika sekalipun Najib tidak berundur, namun hukum kebenaran dan keadilan akan mencampakkan Najib keluar dari Putrajaya. Terlalu banyak kesalahan dan kepincangan semasa beliau menjawat jawatan PM yang tak perlu dideretkan lagi di sini.

Najib begitu cepat meletakkan kesalahan ke atas pemimpin Pakatan Rakyat di atas kemerosotan prestasi BN atuk dengan menyatakan beliau tidak menyangka "tsunami Cina" yang menyaksikan kehilangan undi komuniti tersebut dengan drastik.

Pengerusi BN itu, mengatakan sentimen kaum dimainkan untuk memenangi undi etnik kedua terbesar itu. Sedangkan HAL YANG SEBENAR ialah Najib dan UMNOlah yang memainkan sentimen perkauman (rasism) sebelum ini untuk meraih sokongan kaum Melayu yang menyebabkan kaum bukan-Melayu melihat Najib dan Mahathir adalah kumpulan "cauvinis-Malay" (assabiyah-Melayu) apabila bersekongkol dengan PERKASA.

Dan hasilnya Najib tewas kedua-dua belah pihak, calon PERKASA yang dibelanya tewas teruk manakala sokongan kaum bukan Melayu terhadap BN terus merudum. MCA dan Gerakan sudah boleh membuat perhitungan untuk membubarkan parti masing-masing kerana ternyata ia sudah tidak lagi dapat mewakili masyarakat kaum tionghua di negara ini.

Ayuh Najib, turunlah dengan cara yang terhormat!


Najib perlu berundur jika gagal dalam PRU 13, kata Dr M


KUALA LUMPUR, 31 Jan — Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak perlu berundur dan memberi laluan kepada timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin jika gagal meraih majoriti besar dalam pilihan raya umum ke-13 tahun ini, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kenyataan bekas perdana menteri itu memberikan gambaran Najib berhadapan tugasan besar bagi memastikan Barisan Nasional (BN) kembali mendapat majoriti tradisi dua pertiga di Parlimen agar kerajaan dapat melaksanakan segala polisi tanpa gangguan daripada pembangkang.

"Jika dia gagal, sudah tentu dia harus berundur," kata Dr Mahathir (gambar) kepada pemberita selepas forum anjuran Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (ASLI) di ibu kota hari ini.

Walau bagaimanapun, Dr Mahathir menambah, terpulang kepada ahli-ahli Umno untuk menetukan nasib presiden mereka sekiranya gagal melebihi pencapaian bekas perdana menteri Tun Abdullah Badawi.

"Ianya terpulang kepada ahli untuk tentukan masa depannya.

"Ahli berhak untuk tentukan siapa akan menerajui parti selepas pilihan raya," kata Mahathir menjawab soalan kepada wartawan tentang sama ada Najib perlu memberikan laluan kepada Muhyiddin ataupun tidak jika gagal meraih majoriti besar.

Dr Mahathir sebelum ini juga berkata kerajaan sedia ada ketika ini adalah sebuah kerajaan yang lemah dan menyifatkan keberanian serta kelantangan banyak pihak yang mengecam kerajaan adalah berpunca daripada keputusan lalu yang menyaksikan kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) hilang majoriti tradisionalnya.

"Ini soal kuat dan lemah, sekarang kita (Umno) lemah dan tanpa majoriti 2/3 kita akan terus menjadi lemah," kata mantan perdana menteri itu.

"Kalau kerajaan kuat, orang tidak akan berani mencabar kerajaan," kata beliau pada satu forum 17 Januari lalu anjuran Karangkraf.

Mengikut tradisi dalam Umno, seseorang pemimpin yang gagal memberikan kemenangan secara majoriti akan menyebabkannya disingkir seperti yang berlaku kepada Abdullah pada 2008 dan juga Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj yang tewas pada pilihan raya lalu.

Menjelang PRU yang akan diadakan tahun ini, Najib merayu agar pengundi memberikan mandat baru kepadanya untuk meneruskan dasar reformasi yang boleh merangsang Malaysia ke hadapan dan lebih baik walaupun mengakui kelesuan parti itu dan gabungan pemerintah BN itu ke arah perubahan.

Najib berkata mandat besar diperlukannya jika Malaysia mahu meningkat dalam ekonomi global untuk menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi.

Di samping itu, Najib juga mengakui bahawa BN dan parti utama, Umno kurang popular sejak tahun kebelakangan ini disebabkan kelemahan tetapi menggesa pengundi memberinya peluang untuk membuat perubahan yang diperlukan.

Hampir 13 juta pengundi layak untuk membuang undi mereka jika pilihan raya umum dipanggil melibatkan semua 222 kerusi persekutuan dan 505 kerusi di 12 negeri.

Najib berhadapan misi paling getir menjelang pilihan raya tahun ini yang dianggap paling sengit dalam sejarah negara sejak mencapai kemerdekaan, malahan beliau sehingga kini masih belum memutuskan senarai nama calon yang akan bertanding serta berteka-teki dengan dengan tarikh pilihan raya yang perlu diumumkan selewat-lewatnya April ini.
-mk

Fakta-fakta Menarik PRU13. PR Berjaya Pungut 51% Undi Popular & Tambah Kerusi Parlimen!

Posted: 05 May 2013 07:32 PM PDT


Keputusan akhirnya BN - 133, Pakatan Rakyat, yang dianggotai DAP, PKR dan Pas, pula mengumpulkan 89 kerusi Parlimen - menambah tujuh kerusi berbanding lima tahun lalu.

Berikut ialah pemerhatian terhadap keputusan akhir tersebut:

1) Pakatan kehilangan Kedah. Ketiga-tiga negeri PR yang lain - Selangor, Penang and Kelantan - kesemuanya menang dengan majoriti lebih 2/3:

Selangor - Pakatan 44, BN 12
Penang - Pakatan 30, BN 10
Kelantan - Pakatan 33, BN 12

2) MCA hanya tinggal 6 kerusi parlimen (berbanding 15 pada 2008), sementara Gerakan hanya tinggal satu (berbanding 2 ). Kerusi tunggal Gerakan ialah Simpang Renggam di Johor, yang dipertahankan oleh Liang Teck Meng.

3) DAP menambahkan 10 kerusi parlimen, sementara PKR dan PAS masing-masing kehilangan satu kerusi berbanding keputusan 2008.

DAP - 38
PKR - 30
PAS - 21

4) Terdapat 7 kerusi tambahan yang dimenangi oleh Pakatan dari Sabah (2 kerusi) dan Sarawak (5 kerusi).

5) Pengiraan awal menunjukkan secara keseluruhan Pakatan Rakyat telah menang dari sudut menerima lebih banyak undi popular - 50% berbanding 49% (1% lain-lain).

6) 4 orang menteri kabinet tewas. Mereka yang kalah ialah Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Chor Chee Heung dan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Tan Sri Benard Giluk Dompok. Diantara timbalan menteri yang kalah ialah Datuk Saifuddin Abdullah, Datuk Puad Zarkashi dan Datuk Lee Chee Leong.

7) Parti Progresif Penduduk (PPP) kalah di semua kerusi yang ditandinginya - satu kerusi parlimen dan empat kerusi parlimen - pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Selain tidak berupaya menyingkirkan calon DAP Dr Tan Seng Giaw bagi kerusi parlimen Kepong, parti komponen Barisan Nasional (BN) ini juga kalah di kerusi dewan undangan negeri Kota Laksamana (Melaka), Kota Alam Shah (Selangor), Pasir Bedamar (Perak) dan Guchil (Kelantan).

8) BN tidak mempunyai 2/3 majoriti di negeri-negeri berikut

Perak BN 31 PR 28
Terengganu BN 17 PR 15
Kedah BN 21 PR 15
Negeri Sembilan 22 PR 14

9) Kelima-lima pegawai Datuk Seri Najib Razak kalah di kerusi yang ditandingi mereka pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) kali ini. Mereka ialah dua pegawai khas beliau tewas kepada calon PAS di Kedah, Datuk Shahlan Ismail dan Datuk Latt Shariman Abdullah. Shahlan tewas dengan majoriti 3,935 kepada calon PAS Datuk Mahfuz Omar di kerusi Parlimen Pokok Sena, manakala Latt Shariman pula tewas kepada calon PAS Mohd Nasir Mustafa dengan majoriti 1,044 di kerusi dewan undangan negeri (DUN) Kubang Rotan. Setiausaha Politiknya di Kementerian Kewangan, Datuk Mohd Shafei Abdullah tewas kepada calon PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong dengan majoriti yang lebih besar sebanyak 5,511 berbanding keputusan yang diperoleh pada tahun 2008. Dua lagi pegawai khas beliau yang tewas di kerusi Parlimen adalah Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh di Kota Baru dan Datuk Mohamed Suffian Awang di Kuantan.

10) Bekas MB Johor, Abd Ghani Othman dan bekas KM Melaka, Mohd Ali Rustam tewas.

11) PAS berjaya melahirkan anak sulongnya di Melaka melalui kemenangan Dr Khalid Kassim di Dun Bukit Baru.

12) Rakyat tolak politik perkauman Najib & UMNO BN apabila calon dari PERKASA tewas. Veteran Ibrahim Ali tewas di tangan muka baru Nik Abduh Nik Aziz di Pasir Mas dan Zulkifli Nordin kalah teruk di tangan Khalid Samad di Shah Alam.

13) Perak, Kedah, Perlis dan Terengganu tewas selepas kiraan semula dengan peningkatan jumlah kerusi kepada BN setelah kiraan awal PAKATAN menang di kerusi tersebut.

[LIVE] Pengiraan Undi Bermula, PR Dahului Di Banyak Tempat

Posted: 05 May 2013 03:40 PM PDT


Proses pengundian Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) - yang dilihat sebagai 'ibu kepada segala pilihan raya' sudah selesai sebentar tadi.

Kini proses pengiraan sedang berlangsung.

Pertandingan melibatkan kesemua 222 kerusi Parlimen dan 505 kerusi Dewan Undangan Negeri.

Sejumlah 8,245 pusat pengundian dibuka pada pukul 8 pagi di seluruh negara bagi membolehkan 12,885,434 pemilih untuk mengundi.

Keputusan pertama dijangka diketahui pada kira-kira pukul 7.30 malam.

lebih 80 peratus pengundi seluruh negara keluar mengundi sehingga jam 5 petang tadi dan merupakan jumlah tertinggi.

LIVE Oleh Malaysiakini dan pelbagai sumber

1.30 am BN menang di Perak dan Terengganu dengan majoriti tipis. Di Perak BN 31, Pakatan 28. Di Terengganu BN 17, Pakatan 15.

1.10 am ULASAN GB - sekalipun BN masih memerintah Malaysia, namun PR berjaya menunjukkan prestasi yang hebat.

Mungkin Allah belum mengizinkan PR mentadbir Putrajaya, namun bukan bererti Najib memenangi kesemuanya. Banyak hal yang berlaku seperti Peti undi hilang, Peti undi dijumpai/Peti undi baru sampai, Blackout, Kiraan undi semula, pengundi hantu, isu dakwat dan sebagainya...

Kemenangan BN adalah satu kemenangan yang rapuh dan mengikut hukum kebenaran dan keadilan, kemenangan yang rapuh, usianya tidak panjang...

12.48am BN sudah mendapat 112 kerusi Parlimen, sekali gus kembali berkuasa dengan majoriti mudah.

12.35 am Harakahdaily melaporkan Pakatan Rakyat sehingga kini berjaya membentuk tiga kerajaan negeri iaitu Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan manakala hilang kerajaan negeri Kedah.

Pakatan paling berjaya di Selangor apabila menang dengan banyak kerusi di mana PAS sahaja berjaya menang di 15 daripada 20 kerusi DUN yang ditandinginya.

Selain Selangor, PAS juga membuat pencapaian baik di Terengganu apabila menang 15 kerusi DUN berbanding BN 17 kerusi. PAS juga menang empat kerusi Parlimen daripada lapan kerusi di Terengganu.

Empat kerusi Parlimen itu adalah Marang, Kuala Terengganu, Kuala Nerus dan Dungun.

PAS juga membuat pencapaian sulong di Melaka apabila menang satu kerusi DUN iaitu Bukit Baru di bawah Parlimen Bukit Katil.

12.30 am Menarik di DUN Selangor: 15 PAS, 15 PKR & 15 DAP

12.20 am P083 Kuantan: Fuziah Sallleh (PKR) menang

PKR 25837
BN 21322

majoriti 4515

DUN Teruntum : PKR 12385 - BN 7948, majoriti 4437.

12.15 amBN masih diberi mandat memimpin Terengganu dengan kemenangan tipis 17 kerusi Dun, sekali gus gagal mengekalkan majoriti dua pertiga.

Melalui keputusan yang diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kira-kira jam 10 malam tadi, Pas berjaya memperoleh 15 kerusi Dun.

Bagi kerusi Parlimen BN hanya mampu mempertahankan kerusi Parlimen Besut, Setiu, Hulu Terengganu dan Kemaman sementara Kuala Terengganu, Kuala Nerus, Marang dan Dungun di bawah penguasaan Pas.

12.10 am Parlimen Kuala Krai Dr Hatta Ramli (PAS) tewaskan Tuan Aziz Tuan Hamat (BN) sementara di DUN Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah (PAS) kalahkan Che Jalal Muda (BN).

12.02 am Parlimen Beufort: Datuk Seri Lajim Ukin (PKR) menang

11.59 Parlimen Batu Pahat dimenangi PKR, Jen (B) Tan Sri Md Hashim Hussein kalahkan Timbalan Menteri Pelajaran, Puad Zarkashi (BN) 11.58 pm Presiden PAS menang di kedua-dua kerusi, Parlimen Marang dan DUN Rhu Rendang.

11.55 pm Keputusan rasmi

Rafizi Ramli (PKR) - 48,183
Gary Lim (BN) - 21,454

Majoriti: 26,729


11.28 pm Elizabeth Wong menang di Bukit Lanjan dengan majoriti 15940

11.26 pm PAS menang di Temerloh dengan majoriti 1070 undi

11.25 pm Parlimen Pandan: Rafizi Ramli menang di Pandan dengan majoriti 26,000

11.24 pm Mahfuz Omar menang di Pokok Sena tetapi Mohd Sabu tewwas di Pendang.

11.23 pm PR berjaya tawan kembali Terengganu. Dun 18- BN 14

11.20 pm RASMI : N.19 RHU RENDANG, Ustaz Abd Hadi Awang (PAS) Menang (11468) vs BN (8649)

11.15 pm PR kekal printah Selangor, PR mendapat 38 DUN dari 56 DUN di Selangor, Hancur musnah impian Najib untuk tawan Selangor!

11.08 pm Parlimen Sungai Besar, Ust Sallehin PAS : Menang! PAS turut menang di Parlimen Hulu Langat dan DUN Dusun Tua. PKR menang di Ampang, Tebrau dan Gombak.

11.06 pm Tan Sri Khalid Ibrahim (PKR) menang lebih 10,000 undi di Parlimen Bandar Tun Razak, sdg mendahului di DUN Pelabuhan Klang.

11.05 pm Dr mariah Mahmud (PAS) menang di Parlimen Kota Raja

11.01 pm RASMI : DS Anwar Ibrahim Menang Di Parlimen Permatang Pauh

BN - 25369
PKR - 37090
BEBAS - 201

Majoriti : 11721

11.00 pm Salahuddin Ayub menang kerusi DUN Nusajaya.

10.55 pm Parlimen Kubang Kerian. PAS menang majoriti 14,000

10.48 pm Parlimen Parit Buntar : Ust. Mujahid (PAS) menang dengan majoriti 18,000

10.40 pm Saifuddin Nasution menang di Parlimen Kulim Bandar Baharu

10.35 pm 2 orang menteri kabinet setakat ini dah kalah. Kong Cho Ha (BN) tewas di tangan Laksamana (B) Mohamad Imran Abdul Hamid (PKR) dan Raja Nong Chik di ta ngan Nurul Izzah (PKR)

10.40 pm Tidak Rasmi : P.041 Kepala Batas didahului oleh PAS

10.31 pm Khalid Samad (PAS) kalahkan Zul Nordin (BN) di Shah Alam dengan majoriti 10751

10.29 pm Salahuddin Ayub menang di Parlimen Pulai

10.28 pm Lim Kit Siang (DAP)mengalahkan Abdul Ghani Othman (BN) di Gelang Patah.

DAP - 37,718
BN - 21,960.
Majoriti: 15,758

10.20 pm Anak sulong PAS Melaka telah lahir! DUN Bukit Baru Melaka PAS menang majoriti 44 undi.

10.19 pm PAS melalui Ustaz Tuan Ibrahim berjaya merampas merampas DUN Jengka.

10.18 pm Keputusan Rasmi: Parlimen Lumut Laksamana (B) Imran menang 10.17 pm Keputusan tidak rasmi, N26 Bangi kekal milik PAS -Ust Shafie Ngah

10.15 pm Sepang PAS menang. Hanipa Maidin.

10.00 pm Di ibu pejabat PKR, skrin besar menyatakan keputusan tidak rasmi kerusi parlimen setakat ini PR 32 BN 16

10.02 pm Keputusan Rasmi: Ustaz Idris Ahmad menang di Parlimen Bukit Gantang

9.58 pm Parlimen Terengganu : PAS menang di Marang, Kuala terengganu, Kuala Nerus dan Dungun

9.57 pm Keputsan Rasmi: Dato' Seri Nizar menang dengan majoriti 1206 undi!


9.56pm: Liew Chin Tong (DAP) berjaya merampas kerusi parlimen Kluang dari MCA berdasarkan 89 peratus undi yang dijumlahkan setakat ini.

DAP - 33,863
BN - 26,499

9.51 pm Keputusan Rasmi: Ustaz Radzi Zainon (Dun Sg Rapat) mengalahkan Dato' Hamidah Osman dengan majoriti 3108 undi!

9.50 pm Parlimen Bukit Katil Melaka, Shamsul Iskandar Mohd Akin dari PKR dilaporkan telah mengalahkan Md. Ali Rustam dari BN dengan majoriti 4000 undi

9.43 pm Temerloh

PAS : 14772
BN : 11891

Majoriti : 2881

9.42 pmMaklumat di laman pru13.pas.org menunjukkan Pakatan Rakyat mengekalkan penguasaan di Kelantan dengan majoriti mudah 23 daripada 45 kerusi DUN.

9.41 pm Tidak Rasmi : Terengganu bagi DUN ( PAS 18 : BN 14 )

9.40 pm Jika BN dah rampas Kedah, menurut laporan Sin Chew Terengganu telah jatuh ke tangan PAS.


9.30PM: Di Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengisytiharkan Pakatan mengekalkan negeri tersebut dan menguasai 2/3 kerusi DUN.

9.25pm: Kiraan terbaru menunjukkan Lim Kit Siang (DAP) masih mendahului Abdul Ghani Othman (BN) di Gelang Patah, Johor.

DAP - 22,312
BN - 15,007

Jumlah Undi: 106,864

9.17 pm: Kedah terlepas ke tangan BN. Siang tadi, selepas mengundi. Dr Mahathir dah cabut ke luarnegara. Ada kaitankah?

Namun nampaknya ada negeri BN yang PAS akan rampas.

9.16 pm PJ Utara, Tony Pua (DAP) mendahului Chew Hoong Ling (BN).

DAP - 19,733
BN - 4,734

9.15 pm PAS menang di DUN Sri Serdang, Selangor

PAS 16940
BN 10211

9.12 pm TIDAK RASMI Nurul Izzah Anwar mengekalkan kerusi parlimen Lembah Pantai dengan majoriti lebih kecil.

PKR - 27,234
BN - 25,666

9.11 pm PKR menang kerusi DUN Indera Kayangan di Perlis. Kali pertama kerusi ini terlepas dari tangan BN.

9.10 pm Parlimen Pasir Mas dimenangi calon PAS, Nik Abduh Nik Aziz mengalahkan Ibrahim Ali. (tidak rasmi)

9.05 pm Barisan Nasional (BN) telah menang di kerusi Parlimen Igan, Batang Lupar, Betong, Limbang dan Lawas di Sarawak, menyebabkan mereka mendahului dalam Pilihan Raya 2013.Gabungan pemerintah itu juga menang di kerusi Kapit, Serian dan Kanowit di negeri yang merupakan kubu kuat mereka. -TMI

Dari harakahdaily:

8.55 pm - Parlimen Marang PAS 7664, BN 5683
8.52 pm - PKR menang di Parlimen Wangsa Maju majoriti lebih 4,000 undi hingga kini.
8.48 pm - DUN Nusajaya PAS 6708, BN 6608
8.39 pm - PAS mendahulu Parlimen Kota Bharu, PAS 9959, BN 6110
8.37 pm - PAS sedang dahului di Parlimen Kangar
8.33 pm - PAS kalah di Parlimen Batang Sadong, Sarawak.
8.23 pm - PAS mendahului BN di Shah Alam.
8.18 pm - PAS menang di DUN Selama, Perak dengan 23 undi
8.03 pm - PAS mendahului di Gua Musang
8.01 pm - DAP mendahului dengan banyak di Seputeh dan Bukit Bintang
7.58 pm - Tengku Adnan sedang mendahului Datuk Husam di Putrajaya
7.52 pm - Lembah Pantai PKR 7746, BN 7128
7.50 pm - DUN Lenggeng PAS 1924, BN 2567 untuk 10 saluran dari 30 saluran.
7.40 pm - Titiwangsa PAS 7868, BN 8226
7.41 pm - Sibuti PAS 5607, BN 9822

8.51 pm Pas menang bergaya di kerusi Parlimen Kubang Kerian apabila kesemua calon yang bertanding memperolehi undi yang mendahului pencabar masing-masing. -SH

8.50 pm Fong Kui Lun (DAP) berjaya mengekalkan kerusi Bukit Bintang. Lebih 90 peratus keluar mengundi di kawasan tersebut hari ini. Beliau menewaskan pencabarnya Frankie Gan Joon Zin (BN).

DAP - 27,096
BN - 9,925
Jumlah pengundi: 55,887

8.40 pm Calon PAS Parlimen Kota Bharu, Datuk Takiyuddin Hassan sehingga jam 8.15 malam jauh meninggalkan pencabarnya calon BN, Datuk Fatmi dan calon Bebas, Mohd Zakiman Abu Bakar.

Takiyuddin mencatat undi sebanyak 8,618, manakala Fatmi 5,857 manakala Zakiman 36.

Keputusan masih berlangsung di Pusat Penjumlahan Rasmi Undi PRU 13 P021 Parlimen Kota Bharu, di Dewan Jubli Perak, Majlis Perbandaran Kota Bharu.

8.36 pm SHAH ALAM, Khalid Samad memperoleh 6,127 untuk mendahului Zulkifli Noordin yang menerima 5,464 undi.

Takiyuddin mencatat undi sebanyak 8,618, manakala Fatmi 5,857 manakala Zakiman 36. 8.35 pm KELANTAN P021 Parlimen Kota Bharu PAS 8217, BN 5030, Bebas 31
N08 Dun Tg Mas - PAS 3437, BN 1534
N09 Dun Kota Lama - PAS 3600, BN 2264, Bebas 44
N10 Dun Bunut Payong - PAS 2323, BN 1379

8.30 pm DAP kekalkan kerusi Parlimen Bandar Kuching.

DAP - 30,133
BN - 10,491
Majoriti - 19,640

8.25 pm Di Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar (PKR) masih mengatasi Raja Nong Chik Zainal Abidin (BN).

PKR - 11,941
BN - 10,623
Independent - 74

Jumlah Undi: 72,533

8.12 pm Parlimen Kepong, DAP memperolehi 13622 berbanding BN 2897 in di dalam pengundian awal.

8.10 pm Lim Kit Siang (DAP) melebarkan jurang dengan Abdul Ghani Othman (BN) di Gelang Patah, Johor.

DAP - 7,619
BN - 6,336

8.10 pm Di Pulau Pinang DAP berjaya mengatasi Barisan Nasional (BN) di 19 kerusi DUN. Pakatan Rakyat (PR) memerlukan cuma 2 lagi kerusi untuk membentuk kerajaan dengan majoriti mudah.

8.02 pm Di Labis, Johor, Calon Ramakrishnan Suppiah mendahului Chua Tee Yong (BN).

DAP - 3,561
BN - 2,225

8.01 pm KEPUTUSAN TIDAK RASMI | DUN GOMBAK SETIA - Ustaz Hasbullah Ridzwan PAS

PAS 2003
BN 1119
Rosak 24

8.00 pmParlimen Pandan. Rafizi Ramli mendahului.

PKR = 9845
BN = 4117

[PARLIMEN IPOH TIMUR] Kathleen Wong Mei Yin (BN) ketinggalan jauh dibelakang Su Keong Siong (DAP)

BN - 6,379
DAP - 25,305

7.58 pmNurul Izzah dilaporkan kini telah berjaya memintas Raja Nong Chik

PKR 7746
BN 7128

7.56 pmDI Melaka, DUN Bukit Baru, PAS masih mendahului calon BN dengan 216 undi -Sofi Wahab

Apakah ini anak sulong PAS DUN Melaka? Sama-sama kita doakan.

7.46pm: Pakatan Rakyat mendahului sekurang-kurangnya di dua kerusi parlimen Johor:

Di Segamat, Chua Jui Meng (PKR) mendahului MP S Subramaniam (BN).

PKR - 5,855
BN - 4,227

Jumlah undi: 47,115

Di Kluang, Liew Chin Tong (DAP) di depan Hou Kok Chung (BN).

DAP - 5,369
BN - 3,390

Jumlah undi: 86,914

Calon PKR Ahmad Faidi Saidi mendahului calon BN Normala Abdul Samad.

PKR - 5,131
BN - 3731

7:31pm: Di Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar (PKR) merapatkan jurang dengan Raja Nong Chik

BN - 2,410
PKR - 986
Bebas - 5

7:31pm: In Lembah Pantai, Raja Nong Chik Raja Zainal (BN), is leading by a comfortable margin over Nurul Izzah Anwar (PKR) while Independent Rusli Baba is out of the race. BN - 2,410 PKR - 986 Independent - 5 7.29pm: Lim Kit Siang (DAP) masih mendahului Abdul Ghani Othman (BN) di Gelang Patah, Johor.

DAP - 4,719
BN - 4,642

7.24pm: Pertama kali Lim Kit Siang (DAP) mendahului di Gelang Patah, Johor. Abdul Ghani Othman (BN) mengekori Kit Siang di belakang.

DAP - 3,567
BN - 3,422

7.22pm: Di Ipoh Timor, Perak, Kathleen Wong Mei Yin (BN) di belakang Su Keong Siong (DAP)

BN - 6,379
DAP - 25,305

7.19pm: Lim Kit Siang (DAP) menekori rapat Abdul Ghani Othman (BN) di Gelang Patah, Johor.

BN - 2,699
DAP - 2,325

7.16pm: Timbalan Menteri Pulau Pinang P Ramasamy (DAP) sedang mendahului kiraan undi bagi kerusi DUN Perai.

DAP - 2,055
BN - 545
Bebas - 5

Terdapat 16,087 pengundi di DUN ini

7.15 pm: Keputusan tidak rasmi menunjukkan penyandang kerusi Parlimen Bandar Tun Razak, Tan Sri Khalid Ibrahim mendahului tiga calon yang lain.

Sumber memberitahu Khalid mendahului di beberapa pusat pengundian. -SH

7.10pm: Nurul Izzah Anwar (PKR) yang ketinggalan jauh di belakang Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin (BN) di Lembah Pantai, dalam kiraan undi awal.

BN - 1,783
PKR - 76
Bebas - 1

Terdapat 72,533 pengundi di kawasan Parlimen ini.

The MalaysianInsider melaporkan: PKR mendakwa SPR tidak membenarkan agen kiraan undi mereka untuk berada di Sekolah Menengah Seri Pantai untuk menyaksikan proses pengiraan undi dan diminta untuk meninggalkan tempat tersebut secara tetap sebaik sahaja tamat proses pengundian.

Menurut PKR lagi, alasan yang diberikan oleh SPR adalah petugas-petugas mereka perlu berehat.


7.03pm: Di Bentong, Pahang, penyandangnya, Datuk Seri Liow Tiong Lai (BN) mendahului dengan kurang daripada 100 undi.

BN - 1,354
DAP - 1,276

7.03pm: Di Bentong, Pahang, penyandangnya, Datuk Seri Liow Tiong Lai (BN) mendahului dengan kurang daripada 100 undi.

BN - 1,354
DAP - 1,276

6.55pm: Lim Kit Siang (DAP) masih ketinggalan di belakang Datuk Seri Abdul Ghani Othman (BN) di Gelang Patah, Johor.

BN - 2,237
DAP - 1,382

Sementara itu di Kulai, Teo Nie Ching (DAP) masih mendahului.

DAP - 1,499
BN - 801

6.48pm: Di Pulau Pinang, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mendahului di kerusi Ayer Hitam dalam kiraan awal.

DAP - 820
BN - 171

6.40pm: calon DAP Teo Nie Ching, yang juga bekas Ahli Parlimen Serdang, mendahului kiraan undi di Kulai kerusi Parlimen di Johor.

Beliau berdepan dengan pertandingan tiga penjuru dengan Tay Chin Hein (BN) dan Surendiran Kuppayah (Bebas)

DAP - 1,336
BN - 509

6.36pm: BN mendahului di Gelang Patah, yang menyaksikan persaingan sengit atas Datuk Abdul Ghani Othman (BN) dan Lim Kit Siang (DAP).

BN - 1,532
DAP - 688

6.27pm: BN mendahului DAP di kerusi Sibu dan Bintulu di Sarawak.

Di Sibu, BN mendapat 3,033 undi berbanding 1,856 undi untuk DAP di kerusi yang menyaksikan pentandingan tiga penjuru itu.

Lau Lee Ming (BN) berdepan Oscar Ling Chai Yew (DAP) dan Narawi Haron (Bebas).

Di Bintulu, BN mendahului dengan 6,098 undi berbanding 2,323 untuk DAP.

Tiong King Sing (BN) mempertahankan kerusi tersebut dengan menentang John Brian Anthony Jeramy Kuang (DAP).

6.07pm: PKR dijangka merampas kerusi Saratok di Sarawak. Parti itu kini mendahului dengan lebih separuh kerusi yang dijumlahkan.

6.05pm: Wartawan Malaysiakini dihalang daripada memasuki ibu pejabat Umno di PWTC.

Pemimpin tertinggi BN dijangka berkumpul di situ untuk mengikut keputusan pilihan raya.

DIKEMASKINIKAN SETIAP 5-10 minit. Sila Refresh

Helikopter Bawa Hishamuddin & Keluarganya Terbalik

Posted: 05 May 2013 03:25 AM PDT


Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein; isterinya Datin Seri Tengku Marsilla Tengku Abdullah, anak dan menantunya terselamat dalam nahas helikopter di Pangkalan TUDM Sungai Besi di sini, sebentar tadi.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengesahkan identiti mangsa ketika nahas helikpter yang terbalik ketika hendak mendarat kira-kira jam 3.50 petang.

Kejadian berlaku disebabkan angin kencang, menyebabkan helikopter berkenaan terbalik.

Rombongan menteri dalam perjalanan pulang dari Johor. -SH

Ulasan GB

Ia ada satu peringatan ...segala-galanya di tangan Allah!

Petanda BN dah nak terbalik?

KARPET KUNING

Posted: 05 May 2013 11:27 PM PDT

KARPET KUNING


GE 13 - Live Election Report

Posted: 05 May 2013 03:47 AM PDT

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

Posted: 05 May 2013 11:13 PM PDT

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


TIDAK RESMI - BENARKAH KIT SIANG MENANG BESAR?

Posted: 05 May 2013 03:09 AM PDT

BENARKAH berita yg baru aku terima?  Parlimen Gelang Patah, Johor menyaksikan calon PR, Lim Kit Siang dari DAP menang besar menewaskan bekas MB Johor, Ghani Othman?  Berita ini tidak sahih dan tidak resmi...Harap-harap betul.

1 ulasan:

 1. I believe this is among the such a lot significant information
  for me. And i am satisfied reading your article. However want to statement on few normal
  issues, The website style is ideal, the articles is truly excellent : D.
  Excellent activity, cheers

  Here is my webpage acoustic guitar chord

  BalasPadam