Khamis, 23 Mei 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 23 May 2013 01:15 PM PDT

yang ku dengar dan ku lihat


Tamrin 'menghasut'? tuduhan yang daif.

Posted: 23 May 2013 03:35 AM PDT

Abang Zainal telepon, Tamrin Ghafar telah ditangkap, mahu kepastian, tengok fb Sayuti Omar MSO, sah Tamrin ditangkap, Telepon Polis minta pengesahan, sah dan berada di balai polis Jinjang, sebelah rumah sahabat ambo. Bukan saja saya yang mencari 'kaki' tapi Dato' Ibrahim Ali juga turut mencari kaki, Itulah erti persahabatan. yang  betul harus dipertahankan.

Ramai rakan-rakan dalam UMNO dan ahli Parlimen sahabat saya  terkejut dengan pengangkap Tamrin kerana mereka tidak terfikir Tamrin manghasut. Saya sendiri yang dikira rapat dengan beliau tidak pernah mendengar bahasa hasutan dari mulutnya. Apa sebenarnya erti menghasut?

Ucapan dipentas politik, tidak boleh dikira menghasut sekiranya tidak ada ayat mengajak orangramai menghancurkan kerajaan secara haram, ujudkan pasukan untuk menentang kerajaan, Tamrin tidak mampu untuk melakukan demikian, Tamrin bukan 'crowd puller', Tamrin bukan Najib atau Tun Mahathir, Tamrin tidak berpengaruh seperti Tok Guru Nik Aziz, ucapan beliau tidak boleh menaikkan semangat orangramai untuk meruntuhkan kerajaan.

Ucapan Tamrin sanggup membongkar kepalsuan dan ketidakadilan dalam kerajaan BN, bagaimana salah laku para pemimpin UMNO, sekiranya ucapan Tamrin itu salah dan berniat jahat, pihak yang dituduh oleh beliau buatlah pendakwaan.

Jangan kerana Tamrin adalah anak kepada pengasas negara kita Allahyarham Tun Ghafar Baba, kita jadikan beliau sebagai mangsa 'kerakusan' untuk ditunjukkan kepada dunia bahawa keraajaan tak kira siapa, yang perlu ditangkap akan ditangkap, sekiranya lepas ini mahkamah mendapati beliau tidak bersalah dimana muka kerajaan hendak letak. Sebagai seorang rakyat Malaysia, saya tidak sanggup berada dibawah pentadbiran kerajaan yang rakus dan bacul.

Saya sebagai rakyat mahu melihat, ketua-ketua di surat kabar dan televison ditangkap dan didakwa dibawah akta hasutan, kerana disitulah bertapaknya sarang 'menghasut' terutamanya menghasut melalui iklan2 sehingga suami tak boleh tidur malam. Hasut membeli.

PEJUANG BANGSA

Posted: 23 May 2013 11:21 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Tian Chua kena tangkap itu kuasa Polis , saya tak masuk campur - Zahid

Posted: 23 May 2013 06:40 AM PDTMenteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi percaya polis mempunyai bukti dan asas kukuh apabila bertindak menahan tiga orang pemimpin Pakatan Rakyat dan NGO di bawah Akta Hasutan hari ini.

Tegasnya, beliau tidak campur tangan dalam penahanan itu dan menyerahkan operasi berkenaan untuk ditangani polis sepenuhnya.

"Segala urusan operasi saya serahkan keada polis dan saya yakin tentu polis ada bukti dan asas kukuh.

"Saya langsung tidak ada campur tangan dalam penahanan itu," katanya.

Zahid berkata demikian sewaktu mengulas penahanan naib presiden PKR Tian Chua, aktivis PAS, Tamrin Ghafar Baba dan pemimpin NGO Asalkan Bukan Umno (ABU), Haris Ibrahim di bawah Akta Hasutan 1948 pagi ini.

Dalam perkembangan lain, Zahid berkata beliau bersedia menyiasat dakwaan penipuan pilihan raya yang didakwa berlaku kerana daftar warganegara Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang tidak kemas.

Namun jelasnya, kementeriannya hanya boleh menyiasatnya jika pihak yang membuat dakwaan menyerahkan bukti bagi menyokong dakwaan berkenaan kepada JPN.

"Saya alu-alukan sebarang aduan dan jika benar dan ada bukti, berikan kepada kami dan saya akan tentukan tarikh dan masa dengan pegawai kanan KDN (untuk menelitinya)," kata Zahid ketika menjawab pertanyaan wartawan selepas melakukan lawatan kerja di JPN Putrajaya petang tadi.

Harakah & Suara Keadilan dirampas , undang-undang dikuatkuasakan bermula !! @zahid_hamidi

Posted: 23 May 2013 05:38 AM PDT
Akhirnya tindakan yang ditunggu-tunggu telah diambil . Akhbar fitnah pembangkang iaitu Suara kaldaian ,Harakah dan Roket DAP telah dirampas. 

Sepatutnya ia dijual kepada ahli seperti yang disyaratkan untuk permit , tetapi mereka telah melanggar peratusan KDN dengan menjual secara terbuka seperti akhbar -akhbar lain yang dibenarkan .

Syabas Datuk Seri Zahid Hamidi yang terus mengunakan kuasa mengikut peraturan yang ada pembangkang yang dilihat semaki berani melanggar undang-undang . Tak perlu takut dengan kecaman mereka kerana KDN bertindak mengikut undang -undang... sekarang ini zaman  Rules Of Law !!


Kementerian Dalam Negeri (KDN) merampas 2,540 akhbar tabloid pembangkang dalam operasi di seluruh negara semalam kerana melanggar Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (Pindaan) 2012.  
KDN dalam kenyataan hari ini berkata, sebanyak 1,408 tabloid Suara Keadilan, 1,062 tabloid Harakah dan 70 tabloid The Rocket dirampas.
Rampasan itu dibuat setelah KDN mendapati pihak tabloid berkenaan gagal mematuhi syarat-syarat ditetapkan di bawah akta itu iaitu kesalahan untuk mencetak, mengimport, menerbit akhbar tanpa permit dan tidak mematuhi syarat-syarat permit iaitu untuk edaran ahli sahaja seperti yang ditetapkan KDN. 
"Operasi penguatkuasaan ini dijalankan di premis-premis yang menjual tabloid di seluruh negara pada 22 Mei dengan mengambil kira tindakan pemantauan dan teguran yang telah dilakukan oleh KDN sebelum ini," katanya kenyataan itu. 
Kenyataan itu berkata operasi akan dilakukan secara berterusan bertujuan menguatkuasakan undang-undang di bawah akta berkenaan bagi memastikan semua pihak tidak melanggar akta itu.- AgendaDaily  

TERKINI ! POLIS CEKUP TIAN CHUA & HARIS IBRAHIM !!

Posted: 23 May 2013 12:35 AM PDT
Polis hari ini dilaporkan menahan Ahli Parlimen Batu Tian Chua dan seorang aktivis Haris M Ibrahim dalam dua operasi berasingan.

Penahanan mereka dipercayai berhubung kait dengan perhimpunan untuk membantah dakwaan penipuan pilihan raya pada Sabtu ini.

Tian Chua dalam tulisannya di Twitter dipetik sebagai berkata beliau ditahan sejurus sebelum melepasi pemeriksaan keselamatan di lapangan terbang LCCT kira-kira tengahari.

"Sekarang saya dibawa dalam kenderaan polis (menuju) Balai Polis Jinjang," katanya.

Menurutnya lagi, polis menahannya berhubung siasatan mengikut Akta Hasutan 1948.

Sementara itu, Setiausaha Agung PSM S Arutchelvan dalam satu mesej di Facebook pula berkata Haris, yang mengetuai pertubuhan bukan kerajaan Asalkan Bukan Umno, ditahan oleh lima orang anggota polis ketika sedang makan tengahari di Segambut.

Haris pagi ini hadir di bangunan kompleks mahkamah Kuala Lumpur bagi menyatakan sokongan ke atas aktivis siswa Adam Adli yang dituduh mengikut Akta Hasutan sebentar tadi.

SPR steady , perbuatan budak PKR undi 2 kali yang terperangkap !!

Posted: 22 May 2013 11:08 PM PDT


Walaupun SPR diserang bertubi-tubi setiap hari dengan fitnah-fitnah pembangkang , tapi orang kuat nya iaitu Pengerusi & Timbalan tetap steady & relaks  .

Terbaru dakwaan oleh seorang macai PKR yang kononnya mahu tunjuk   SPR tak telus dan boleh  undi 2 kali telah mendedahkan kepada kita bahawa segala rancangan jahat mereka memang dirancang .

Kita semua sedia maklum undi 2 kali menjadi satu kesalahan besar undang-undang akta pilihanraya  tetapi main dengan budak bangang yang diperalat ini ,  dia mahu melakukan juga .

Seperti contoh ..kalau  dah tahu merompak Bank itu satu kesalahan besar di sisi undang-undang  tapi bagi menunjukkan sistem keselamatan bank ini tidak telus , mereka nak juga  melakukan rompakan .

Sekarang terima lah akibatnya wahai macai PKR & Fuziah ...
Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar menegaskan seseorang itu tidak akan terlepas daripada undang-undang jika didapati melakukan perbuatan tertentu untuk kepentingan mana-mana parti politik.
Beliau berkata demikian merujuk kepada laporan seorang pemuda dari Kuantan yang mengaku keluar mengundi dua kali semata-mata mahu mempertikaikan sistem pilihan raya yang berlangsung 5 Mei lepas.
"Saya rasa budak ini, kalau dia cuba nak buat laporan polis itu untuk tujuan politik, dia akan hadapi kesan-kesannya.
"Saya harap polis siasat perkara ini secara menyeluruh dan beri satu hasil penyiasatan yang begitu menyeluruh dan rapi kerana benda ini menjadi satu kes siasatan yang menarik bagi SPR. Kita pun nak tengok hasil siasatan macam mana," katanya ketika dihubungi Antarapos.
Jelas Wan Ahmad lagi, SPR akan menunggu hasil siasatan pihak polis berkenaan laporan pemuda itu, malah beliau sendiri menyifatkan hal ini sesuatu yang 'menarik'.
Walaupun pemuda berkenaan telah membuat laporan polis yang mendakwa SPR tidak telus dalam menjalankan tugas semasa hari mengundi, namun tegas Wan Ahmad, perbuatan pemuda tersebut jelas menunjukkan kesalahan di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya.
"Pertama orang itu sendiri membuat kesalahan di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya iaitu pergi mengundi dua kali dan kedua bawa keluar kertas undi dari tempat mengundi. Ini menarik. Kita tengok (hasil) siasatan. Dan seterusnya masuk akal ke kalau orang tu dah mengundi nama dia dah dipotong oleh kerani SPR dan ejen parti yang berada dalam itu kerana nama dia disebut dengan IC dan diteriak, dah dipotong lepas tu dia pula (datang) masuk mengundi sekali lagi. 
"Sejauh mana kesahihan cerita dia itu satu persoalan. Bagi orang yang tak faham teknikal kerja (SPR) orang seronok dengar cerita dia macam mana mengundi 2 kali. Tapi orang tak sedar yang dia cerita mungkin cerita rekaan yang tak benar," katanya.
Mengulas lanjut, Wan Omar berkata, perbuatan 'tidak masuk akal' pemuda berkenaan dipertikai kerana warganegara yang telah mengundi pada hari tersebut telah dipotong nama mereka daripada daftar pemilih, selain polis dan petugas SPR berkawal di tempat mengundi dan setiap saluran agar tiada kertas atau bahan terlarang dibawa keluar.
"Kita sendiri akan memastikan budak macam ini tak terlepas daripada undang-undang. Kalau dia sebelum ini diperalatkan oleh mana-mana parti politik konon nak malukan SPR, tanpa disedari budak ini telah meletakkan diri dalam risiko salah dari segi undang-undang," katanya lagi.
Sebuah portal berita hari ini melaporkan Mohd Fadhli Khaharruddin, 23 mengaku keluar mengundi dua kali atas alasan mahu membuktikan ketelusan sistem pilihan raya walaupun menggunakan dakwat kekal.
Beliau dilaporkan mengundi pada kali pertama pada jam 10.30 pagi di saluran 4, peti undi Sekolah Kebangsaan Sungai Isap dan keluar mengundi kali kedua pada jam 1.15 petang di lokasi yang sama selepas mendakwa dakwat kekal di jarinya tanggal sepenuhnya apabila dibasuh.
Fadhli bagaimanapun tidak membuang undi kali kedua itu, sebaliknya menyimpan kertas undi SPR dan nombor saluran sebagai dakwaan bukti kelemahan SPR, selain terus membuat laporan polis

HOT ! MANGSA DEDAHKAN AIR ASIA TIPU KONONNYA HULUR BANTUAN

Posted: 22 May 2013 09:39 PM PDTPenumpang malang pesawat tambang murah AirAsia, Izan Suhaila Mohd. Ali, 36, menafikan menerima sebarang bantuan daripada syarikat penerbangan itu selepas dia dan anaknya Maryam Sofea Mohd. Reza, 14 bulan, dihalang menaiki pesawat di Ho Chi Minh, Vietnam untuk pulang ke tanah air baru-baru ini.

Malah, kata Izan Suhaila, dia kecewa dengan sikap lepas tangan AirAsia ketika berada di Vietnam dan berasa dipermainkan selepas hanya menerima panggilan daripada syarikat penerbangan itu yang menawarkan tiket percuma selepas selamat tiba di negara ini.

"Saya tegaskan di sini, tiada apa bantuan pun diperoleh daripada syarikat AirAsia selepas saya dihalang menaiki pesawat penerbangan itu. Tiada siapa yang membantu saya daripada syarikat berkenaan.

"Mereka (AirAsia) tidak langsung menawarkan sebarang bantuan, malah saya terus mengambil teksi pada pukul 11 malam di negara berkenaan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, malam ini.

Kenyataan Izan Suhaila itu berbeza dengan penjelasan Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia, Aireen Omar yang mendakwa, ibu malang berkenaan menolak bantuan pihaknya kerana sudah menerima bantuan daripada pihak lain.

Aireen seperti laporan Buletin Utama di TV3 malam tadi berkata: "Pihak kami telah tawarkan bantuan kepada Suhaila Mohd. Alian, termasuk balik dengan percuma pada ketika ini (itu), tetapi saya rasa puan Izan (Izan Suhaila) telah dapat uruskan dengan pihak lain, jadi kami hormati bantuan diberi pada masa dan hari yang sama."

Sementara itu, Izan Suhaila berharap kejadian yang menimpa dia dan anaknya tidak berlaku kepada individu lain pada masa akan datang.

"Saya sedih dan tidak mahu bercakap mengenai AirAsia lagi. Apa yang berlaku ini sesuatu yang tidak dapat diterima. Saya harap perkara ini tidak berlaku kepada orang lain.

"Mujurlah saya ada ahli keluarga yang dapat membantu ketika saya dan anak berada dalam kesulitan. Tetapi cuba bayangkan jika individu yang terkandas itu tidak mengenali atau mempunyai sesiapa di negara orang yang boleh diminta bantuan atau dihubungi," katanya.

Pada 18 Mei lalu, Izan Suhaila dihalang menaiki pesawat tambang murah AirAsia, AK 1455 untuk pulang ke negara ini dari lapangan terbang Ho Chi Minh, Vietnam dengan alasan anaknya, Maryam Sofea menghidap demam campak.

Ibu berkenaan dan anaknya berjaya dibawa pulang ke tanah air selepas dibantu Malaysia Airlines System Berhad (MAS) dan Tourism Malaysia.

Sebelum ini, kakak Izan Suhaila, Norhamiza mempersoalkan kewajaran AirAsia memaksa adiknya itu tinggal selama lima hari di Vietnam sedangkan mereka langsung tidak memantau tahap kesihatan Maryam Sofea apatah lagi membawa anak saudaranya ke hospital tempatan untuk rawatan lanjut.

18 MACAI ANWAR DITANGKAP BERDEMONTRASI DI BALAI POLIS JINJANG !

Posted: 22 May 2013 05:54 PM PDT


korang lihat lah sendiri gambar ini  ...mujur la brader2 Polis ini sabar walaupun dimaki hamun betina2  macai Anwar ini ... Elok lah ditangkap puak-puak ini ..ingat Negara ini tak ada undang2 ka ?

Kalau la  Adam Adli itu bukan geng mereka & individu yang  hasut rakyat jatuhkan kerajaan PR di Selangor & PP , aku ingat puak2 ini akan meroyan dulu pergi buat laporan polis pertahan kerajaan mereka .- Seramai 18 individu termasuk empat wanita ditahan polis ketika menyertai himpunan bagi membebaskan aktivis mahasiswa propembangkang, Adam Adli Abd. Halim yang ditahan di Lokap Berpusat Kuala Lumpur di Jinjang di sini, malam tadi.
Bagaimanapun kesemua mereka dibebaskan dengan jaminan polis setelah pihak polis mengambil keterangan masing-masing.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah ketika dihubungi mengesahkan mengenai penahanan 18 individu tersebut. - UTUSAN


tunku

Posted: 23 May 2013 03:33 AM PDT

tunku


BRAVO KDN : Home Ministry seizes tabloids published by Opposition

Posted: 23 May 2013 02:25 AM PDT

The Home Ministry has seized copies of tabloids published by the Opposition parties as they were allegedly circulated to non-members.

They were confiscated for having violated a condition provided under the Printing Presses and Publications Act 1984 (Amendment) 2012, the ministry said.

Section 5 of the Act limits the circulation of the publications to members only.
"The ministry, in an operation carried out under the Act, has seized 1,408 copies of Suara Keadilan, 1,062 copies of Harakah, and 70 copies of The Rocket.

"The operation was carried out at premises selling the tabloids nationwide starting May 22, taking into account monitoring efforts and warning given by the ministry before this.

"This operation will be carried out continuously for the purpose of enforcing the Act and to ensure that all parties do not violate it," the ministry said in a statement Thursday.
Suara Keadilan, Harakah, and The Rocket are party organs for PKR, PAS and DAP respectively.

Opposition to Anwar’s Rallies Grows

Posted: 23 May 2013 01:00 AM PDT

Anwar Ibrahim's string of illegal rallies continues, but the support for those rallies is evaporating daily. After PAS announced that it had accepted the election results and the DAP through Lim Kit Siang began to tone down its rhetoric, it seemed as if Anwar's support was reaching new lows.

It has begun to sink even lower. The National Fatwa Council has announced that the rallies and any effort to topple the Government by force are "haram" (forbidden). "Any rallies which can break the unity of citizens are not compatible with Islam," the council's chairman Prof Emeritus Tan Sri Abdul Shukor Husin told the Malay daily Sinar Harian.

"This is forbidden. The Fatwa Council have issued a fatwa declaring such actions haram during the Bersih 2.0 rally. So, it should not be repeated." The Council issued a similar statement before the Bersih 3.0 rally in 2012, which descended into chaos and attacks on the police after Anwar and PKR deputy president Azmin Ali allegedly signalled to some protesters to charge police barricades.

Similarly, former DAP vice-president and founder of Transparency International (Malaysia) Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim is not backing away from his position despite legal threats by DAP supremo Karpal Singh against him. "The fact is that Anwar did not make it to Putrajaya, he should leave other Malaysians in peace.

"They are all lawmakers, the likes of Anwar, (Lim) Guan Eng, Kit Siang and others. And yet they are prepared to become lawbreakers by supporting a movement (Bersih) that had intended to break the law," he said, reiterating his prophetic claims in the lead-up to Bersih that the rally would end in protester-spawned violence.

So closely have Anwar's name and recent rallies been tied to the idea of violent unrest that he was forced to disavow any relationship with the Pakatan Rakyat-allied Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) street protest planned for Saturday. SAMM has allegedly sent a circulation text calling for the protest to "overthrow the government".

Anwar's denial of responsibility is viewed by many as disingenuous. PKR Sungai Acheh assemblyman Badrul Hisham Shaharin is the chairman of SAMM, and it is unlikely that he decided to organise an illegal street rally without discussing the matter with his party superiors.

Anwar's penchant for street theatre and the intemperate rhetoric he has employed at his rallies risk prolonging the divide in Malaysia (while Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has called for reconciliation), all because sore-loser Anwar can't accept the election outcome, which has even been recognized by his own ranks.

In his trademark way, Tun Dr Mahathir Mohamad captured the heart of the matter. Noting that if one set of street rallies brought down a Government, the ousted party would take to the streets to take down its successor. "Perhaps it would be better if governments are chosen through street demonstrations. It would probably be less fraudulent," he quipped.

Tian Chua, Haris Ibrahim, Tamrin Ghafar detained

Posted: 23 May 2013 12:51 AM PDT

PETALING JAYA: PKR vice-president Tian Chua says he has been detained by police under Section 4(1) of the Sedition Act.
He said in a tweet message that he was detained at the LCCT before going through the security check as he was to board a flight Thursday.
He believed he is being taken to the Jinjang police station.
Meanwhile, activist Haris Ibrahim was also picked up by police in connection with the May 13 forum which saw student activist Adam Adli Abd Halim being charged with uttering seditious words.
It is learnt that Haris was picked up while having lunch in Segambut and was being taken to the Jinjang police station.
Tamrin Ghafar, son of former deputy prime minister Tun Ghafar Baba, told a news portal that he had been arrested and was being taken to the Jinjang police station

PKR to Delay Party Elections in the Wake of Latest In-Fighting

Posted: 22 May 2013 11:07 PM PDT

PKR secretary-general Datuk Saifuddin Nasution has announced that the Opposition party will likely delay its party elections set for later this year. Officially, in Saifuddin's words, "one of the reasons behind the delay is because the party has just finished a fierce battle which was the Thirteenth General Election where a lot of energy and resources was spent."

There have been no reports of anyone believing this.
The truth of the matter is that PKR is caught up in what may charitably be described as a multi-year civil war that began long before its now-infamous 2010 party elections, continued well into and through GE13, and once again became public as party deputy president Azmin Ali held a press conference to complain that the party was a consensus-free den of nepotism.

The party elections had been scheduled for November, but PKR's leadership will discuss the matter more closely at the upcoming party congress in Petaling Jaya, assuming they can tolerate being in the same room together. This congress is of course itself the result of an unscheduled delay – last year's congress was postponed nominally for GE13, but according to reports, the inability of any of PKR's factions to work civilly together was the larger reason.

PKR perhaps need to understand that the very point of any kind of election is to determine with finality who leads. That this lesson has eluded de facto party leader Datuk Seri Anwar Ibrahim for fifteen years, including his latest anti-election rallies, suggests that his family-centred party may not learn this lesson any time soon.
Party governance has not been Keadilan's strength. Not long after its founding, Azmin and party president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail entered into a barely-concealed battle for dominance, which has played out through proxies for nearly a decade. The addition of Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim as Menteri Besar for Selangor – long seen as an ally of, and at times a proxy for, Wan Azizah – and Azmin's unconcealed desire for the post only made the matter more volatile.

The 2010 party elections were a tribute to Anwar's political style, as reports of bribes, vote-buying, fraudulent ballots, spontaneously-altered procedures, violence and a host of other irregularities furthered the party's schisms. In the lead-up to GE13, the battles in the party broke out into the open more frequently, impacting Selangor's governance.

As PKR limps into its ninth party congress – assuming this too is not delayed – and contemplates delaying its party elections, it is hoped that the party will realise that it is nominally a political party composed of adults, for whom adult Malaysians have voted, and act that way.
More likely, it will end in more infighting.

PAS IS LIKE A TIME-BOMB AND NOVEMBER IS THE EXPLOSION

Posted: 22 May 2013 03:30 PM PDT

PAS is waiting for explosion – it is like a time bomb – ticking the minutes away and no one can stop the timer.
The fundamentalists in the party is on a head-on collision with the moderates who are aligned to PKR de facto chief Anwar Ibrahim.

The party fundamentalists that included the Ulamak Council have openly rejected the series of rallies led by Anwar defying the recently concluded general election results alleging fraud.

Along with the fundamentalists is the youth wing which also rejected the non-recognition of the general election result which was expressed openly by the wing's deputy chief Nik Abduh Nik Aziz.
Ulamak Council head Dr Harun Taib said the party had chosen the democratic principle and therefore strongly rejected any means by force to achieve victory.

"All laws must be followed and any act that can cause unwanted chaos and violence are not PAS stand and principle," he said.
In short, PAS is disassociating itself from the 'rough ways' of PKR and DAP aimed at toppling the duly elected government through force.

But within PAS, besides the two factions, there is the Kelantan PAS also split into two – Husam Musa's faction and the newly appointed Mentri Besar Ahmad Yaakob – the first aligned to Anwar and the latter with the fundamentalists.

Husam, who was dropped from the state exco list, has also cried foul despite giving statements contrary to what his supporters were doing – held protest infront of the state secretariat building when the exco list were revealed.

Trouble is indeed brewing in the party that has 'flip flop' its position for its benefits to stay afloat in the changing political landscape and scenario.

The party had a 'marriage of convenience' with Semangat 46 in 1999 general election where it won Kelantan and Terengganu but lost Terengganu in the 2004 general election.
Then the party 'married' PKR and DAP for the 2008 and 2013 general elections, flip flopping so that it remains 'relevant and afloat'.

In 2008, after the general election, a group within PAS in Selangor headed by Dr Hassan Ali had wanted an association with Umno in the name of Malay unity but the effort was stopped by the moderates led by Shah Alam MP Khalid Samad that saw Dr Hassan being expelled from the party.
Given the party's background, the current 'bad blood' in the party among the various factions is expected to burst in November during the party assembly where election are held for the supreme council positions.

Depending on who will dominate the leadership, the party is expected to continue with its flip flop stand unless the fundamentalists win where there is a simmering hope that these fundamentalists may once again renew the party's friendship with Umno in the name of Malay unity.

BN should merge into single multi-racial party, says Gerakan acting president

Posted: 22 May 2013 12:00 PM PDT

Barisan Nasional should merge into a single multi-racial party or risk fading away in the next five years, said Gerakan acting president Datuk Chang Ko Youn.

Chang said Barisan had to change its approach given the advent of more younger voters and urbanised areas over the next five years.

"In the elections, we saw that the trend of urban voters went across racial lines such as the Chinese voters who voted for PAS candidates and vice versa.

"Currently there are 40% rural voters and 60% urban but this will change in the next five years.
"The mindset is also changing. And we can no longer rely on race-based parties. It is getting out of fashion.

"We must seriously look at the issue of younger voters across racial lines. They are looking at transparency, governance, human rights and other issues," he said yesterday at his first press conference as acting president.

Barisan, he added, must adept itself as old methods could not be used anymore.
"If we use the same methods, I am afraid that we will have a worse off result in the coming elections.
"We will face a tough challenge especially from the two more new million voters "We must look at the long-term benefit and Barisan's survival.

"That is why I am appealing to component parties to open their doors to those outside racial lines," he said, adding that Gerakan had always advocated non-racial lines.

tunku : gerakan should just dissolve it's party and the members can join other component parties in BN. that is what they should do. there's hidden agenda by gerakan in making this call. we can merge into one party but the chinese must accept the One School concept. no more vernacular school in Malaysia. Are the Chinese willing to do this? 


Goverment Do Not Have To Recognize UEC

Posted: 22 May 2013 09:00 AM PDT

The issue of racial polarization in Malaysia seems to be getting worse. This issue can clearly be seen during GE13 where almost 100% Chinese rejected Barisan Nasional government. Whatever their excuse may be, rakyat are mature enough to know that such rejection came from the confidence that DAP will manage to implement Chinese supremacy in this country.

Fact is, the Chinese refuse to be led by Barisan Nasional because it is led by Malays.
Thus, the Chinese refuse to recognize the social contract which unites all races in this country. Hence, refuse to recognize the Constitution especially Article 152/153 even though they know that it is one of the many reason which has been keeping this country away from conflicts such as Indonesian reform.

The Chinese might have forgotten that May 13 tragedy happened due to the issue as same as Indonesian reform where the original population were not satisfied with the Chinese as they kept on taking benefits from their own home soil. This happened because the original population were left out in terms of education and economy during occupation era to avoid any rebellion. From there, original population can no longer 'catch up' or compete with the Chinese which were given more chance to learn.

Thus, to balance this out, Malaysia has outlined the rights of original population clearly - not to take away the rights of immigrants, but to ensure that immigrants would not snatch away all the rights of the original population.

However, the Chinese still refuse to give in and kept on questioning the rights. Not just that, they kept on asking and demanding for more without even considering the consequences to the social structure, or even the country's future.

Despite of being given the rights to isolate their children from other races through vernacular schools, the Chinese remain unhappy. They want to go further towards making a bigger racial gap, by demanding that the government should recognize UEC, a high school examination which uses Chinese language and different syllabus from the national education policy, which goes against Education Act 1996.

UEC is divided into three levels, Junior Middle (UEC-JML), Vocational (UEC-V) and Senior Middle (UEC-SML) where all of it uses Mandarin, UEC-SML covers mathematics, all science subjects and all subjects in trade course.

Dong Zong's excuse saying that UEC is recognized by high schools in countries such as United Kingdom, United States, Taiwan, Hong Kong, China, Singapore, Australia and Canada is irrelevant to be compared to the scenario in Malaysia. Especially now, with clear racial gap, which is very dangerous for the future of the country.

Not just the racial gap, the issue where most Chinese children are unable or weak in the usage of the national language should be taken as a serious issue.
It is now time for this issue to be given full attention, and rectified by the government.
What the Chinese demanded is not good for the country, or even for their own race. If their demands are followed, this will lead Malaysia to a country which does not unite.

That is why, all of the demands made by these kiasus should be stopped, now.
The Chinese showed that they would not move and keep on demanding things which will not benefit the country. This race has proven that they are never open for discussion.
We need to remember that the government bears the responsibility to developing Malaysian, in line with the concept of 1Malaysia. How can that be possible if UEC and vernacular schools, became the wall to stop this aspiration?

Thus, the government should close all chance for discussion with the Chinese regarding this matter and for once, say no.
'No' means 'no'. Accept it, or else, they might as well migrate to the countries which recognizes UEC, that is the only way. Period.

New Economic Policy Suits Malaysia Best - Dr. Amy Chua

Posted: 22 May 2013 06:31 AM PDT

As Malaysia is now divided into two groups, one being Bumiputera and others, while the other is the Chinese, it is tough for us to mention anything without being labeled of being supporters of any groups.

When we explain on the rationality of the New Economic Policy and Bumiputera rights, the Chinese would label it as racist despite of all the facts given in the explanation. When the Chinese insisted on defending Vernacular school, bumiputera protested because it only widen racial gap. Even though the arguments are factual, the Chinese still label those who went against vernacular schools as racist.
That is why, no one can really provide any opinion with no prejudice and accused by many sides, unless the person are not Malaysians.

These 'outsiders' should not be agents of higher power that wishes to control the world, instead, the 'outsider' should be those who are really neutral.
One of them include Dr. Amy Chua, a law lecturer from Yale University. She specializes in study of international trade transactions, law and development, ethnic conflict, and globalization and the law.
Born in the Philippines, Dr. Chua is a Chinese from the descendants of Hoklo which uses Hokkien dialect. She is raised in American after her family migrated there.

Other than lecturing, Dr. Chua also published a few books, they include World on Fire:  How Exporting Free Market Democracy Breeds Ethnic Hatred and Global Instability. The book discusses about ethnic conflict in a society which a big part of the economy is controlled by a dominant minority ethnic.

The book is listed as the 'Best Seller' by New York Times and The Best Books of 2003 by the Economist as well as The Highest Read of 2003 by The Guardian.

In the book, Dr. Chua studied how globalisation and democracy since 1989 has been giving impact to the relationship between dominant minority and the majority. In the study, Dr. Chua concluded that the New Economic Policy introduced in Malaysia is the best for this country to ensure stability.
She considered background and history or the source of economic instability where it began since occupation. Those who occupied this country had exploited the economy of the original population and at the same time gave more chance to immigrants. This caused original population to be left behind in all sorts of field until they have no choice but to settle as farmers and coolie.

With that, she recognizes the New Economic Policy as the best way to tighten economic disparity between races other than developing unity and to wipe off poverty. The same policy also has proven that it had helped Malaysia achieve political stability as well as strong economic development. That is why, the New Economic Policy has been recognized and supported by the World Bank.

We need to remember that Dr. Chua did not speak on behalf of the Chinese, nor the government or even any races in Malaysia. She spoke as an academician and provided arguments and opinions based on facts.

She also clearly would not gain anything for supporting any side, other than the profit of her book sales.

Thus, the Chinese who love to question the NEP or Bumiputera rights should learn from this book. Put aside hate and pride of being in power for a while.

For once, learn how to think, like a mature being. Do accept the fact that NEP never cause any loss for the Chinese. It only helps other races to also compete with the Chinese.

With the status of Chinese which is far forward in the country's economy, the Chinese couldn't possibly get left behind. So, what is wrong with win-win?

It is now time for the Chinese to think like civilized men where living is not about material things. Don't SJKC teach all this?

Malaysian Chinese should make Dr. Amy Chua's book as their reference to understand the economic scenario in Malaysia before they demand for everything. Learn how to be polite and pick up some tolerance, just like any other normal being.

Are the Chinese willing to destroy the country just so that they can get suck out all the profit in Malaysia?

Politik Harian

Posted: 23 May 2013 03:29 AM PDT

Politik Harian


Tian Chua, Harris Ibrahim Ditahan Polis

Posted: 22 May 2013 11:52 PM PDT


Polis hari ini dilaporkan menahan Ahli Parlimen Batu Tian Chua dan seorang aktivis Haris M Ibrahim dalam dua operasi berasingan.

Penahanan mereka dipercayai berhubung kait dengan perhimpunan untuk membantah dakwaan penipuan pilihan raya pada Sabtu ini.

Tian Chua dalam tulisannya di Twitter dipetik sebagai berkata beliau ditahan sejurus sebelum melepasi pemeriksaan keselamatan di lapangan terbang LCCT kira-kira tengahari.

"Sekarang saya dibawa dalam kenderaan polis (menuju) Balai Polis Jinjang," katanya.

Menurutnya lagi, polis menahannya berhubung siasatan mengikut Akta Hasutan 1948.

Sementara itu, Setiausaha Agung PSM S Arutchelvan dalam satu mesej di Facebook pula berkata Haris, yang mengetuai pertubuhan bukan kerajaan Asalkan Bukan Umno, ditahan oleh lima orang anggota polis ketika sedang makan tengahari di Segambut.

Haris pagi ini hadir di bangunan kompleks mahkamah Kuala Lumpur bagi menyatakan sokongan ke atas aktivis siswa Adam Adli yang dituduh mengikut Akta Hasutan sebentar tadi.

Penyokong #Black505 Menghina Polis!

Posted: 22 May 2013 07:48 PM PDT


Lihatlah betapa biadapnya perangai wanita diatas? Tanpa rasa hormat, puak-puak yang bikin huru hara ini dengan selambanya memaki dan menghina Polis yang menjaga keamanan negara!

Malam tadi, seramai 18 individu termasuk empat wanita ditahan polis ketika menyertai himpunan bagi membebaskan aktivis mahasiswa propembangkang, Adam Adli Abd. Halim yang ditahan di Lokap Berpusat Kuala Lumpur di Jinjang.

Bagaimanapun kesemua mereka dibebaskan dengan jaminan polis setelah pihak polis mengambil keterangan masing-masing.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah ketika dihubungi mengesahkan mengenai penahanan 18 individu tersebut.

Lain kali sumbat je terus dalam lokap orang-orang yang mahu menghuru-harakan Malaysia ni... Biar padan muka diaorang!

bumiyang

Posted: 23 May 2013 03:18 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 23 May 2013 03:07 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


KEPADA ANWAR IBRAHIM : BACA KENYATAAN RASMI MB AKU NIE ELOK² ... Pahamkan Baik² Noooo ! ...

Posted: 22 May 2013 07:26 AM PDT

KENYATAAN MEDIA
YAB DATO' PADUKA HJ MUKHRIZ MAHATHIR
MENTERI BESAR KEDAH DARULAMAN


Jumlah sambutan Himpunan Black 505 di Kompleks Pas Kota Sarang Semut,  yang terlalu sedikit berbanding jumlah rakyat Kedah memberi gambaran bahawa majoriti rakyat menolak budaya liar yg cuba dibawa oleh Anwar dan pembangkang. Rakyat sudah menggunakan  haknya untuk memilih Kerajaan yang mampu membawa perubahan besar kepada  negeri  Kedah.

Tumpuan kerajaan negeri yang dipilih oleh majoriti  rakyat sekarang ialah  untuk memenuhi  segala akujanji dalam tempoh lima tahun akan datang dan memenuhi ikrar melakukan transformasi menjana pembangunan yang bermanafaat untuk seluruh rakyat tanpa mengira fahaman politik atau latarbelakang . 

Sehubungan dengan itu saya mengajak rakyat untuk mengalih tumpuan untuk turut sama menyumbang serta memainkan peranan menjadi sebahagian dari kejayaan merubah pencapaian Kedah menuju kemajuan.  Pakatan sepatutnya menolak semua keputusan Pru13 termasuklah di negeri yang mereka menangi. 

Saya  cabar pakatan untuk  melepaskan  tampuk pemerintahan di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan sekiranya  masih  tidak boleh menerima  keputusan Pru13 yang lalu.

Jangan kelirukan rakyat dengan memanipulasikan  isu undi popular. Tidak  wajar untuk  mereka memaksa  Kerajaan Barisan Nasional  berundur   sedangkan mereka  sendiri  tidak  mahu berundur  di Negeri-negeri yang dimenangi.

Saya juga menyeru Anwar serta konco-konconya dalam pembangkang agar  segera insaf serta tidak menjadi batu penghalang kepada hasrat rakyat yang dahagakan pembelaan dalam erti kata sebenar bukannya sekadar membazir masa menerusi perhimpunan yang merosakkan keharmonian serta mencalar imej negara khususnya  negeri  Kedah yang aman damai.


22 Mei 2013

Sahabat-Gunung

Posted: 23 May 2013 01:29 AM PDT

Sahabat-Gunung


KERIS, Dato Mohd Noor Abdullah & Perlembagaan Persekutuan

Posted: 22 May 2013 10:45 PM PDTBerikut adalah intipati ucapan (kata-kata) Presiden Kelab Warisan Malaysia (KERIS), Mohd Khairul Azam Abdul Aziz kepada pemberita selepas membuat laporan polis terhadap laporan portal pro-pembangkang, MalaysiaKini.

****

Sememangnya istilah bangsa Cina dan India tidak di nyatakan di dalam Perlembagaan Persekutuan melainkan Perlembagaan hanya menyatakan tentang 4 masyarakat iaitu Melayu, orang asli, bumiputera Sabah dan Sarawak dan kaum-kaum lain.

Seterusnya, berkaitan sekolah vernacular di Malaysia, sememangnya dalam Perlembagaan Persekutuan tidak mengiktiraf kewujudan sekolah berkenaan melainkan Sekolah Agama Islam yang boleh di biayai oleh peruntukan Persekutuan atau Negeri menurut perkara 12 Perlembagaan Persekutuan.

Selanjutnya, berkaitan Tanah Rezab Melayu, kami mempertahankan kenyataan Dato Mohd Noor Abdullah berkenaan kerana sememangnya menurut Perkara 89 Perlembagaan Persekutuan, Tanah Rezab Melayu yang di isytiharkan sebelum hari merdeka hendaklah terus wujud dan jika di lucut hak sebagai Tanah Rezab Melayu, hendaklah diganti tanah rezab tersebut dengan keluasan yang sama.

Selanjutnya, kami turut mempertahankan kenyataan Dato Mohd Noor berkaitan pembahagian tidak seimbang kek kekayaan Negara kerana selepas 56 tahun merdeka, pegangan ekuiti orang Melayu hanyalah sekitar 20% dan di antara senarai 20 orang terkaya di Malaysia hanya 4 orang Melayu tersenarai.

Sememangnya kami menyokong gesaan Dato Mohd Noor Abdullah bahawa dalam tempoh 10 tahun akan datang, perlu ada satu strategi di atur bagi memboleh Yang Di Pertuan Agong memainkan tanggungjawab perlembagaan Baginda menurut perkara 153 Perlembagaan Persekutuan untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu di dalam bidang pendidikan,perkhidmatan awam dan perniagaan.

Kami menegaskan bahawa ucapan beliau secara keseluruhannya adalah berbentuk konstruktif mengikut peruntukan-peruntukan yang terkandung di dalam Perlembagaan Persekutuan, sesuai dengan kedudukan dan pengalaman serta kepakaran beliau selaku Bekas Hakim Mahkamah Rayuan Malaysia dan ucapan beliau itu tidak seharusnya di gelar sebagai Rasis kerana beliau hanya bercakap tentang peruntukan yang terkandung dalam Perlembagaan.

Setiap warganegara Malaysia melafazkan ikrar rukunegara yang sama iaitu Keluhuran Perlembagaan iaitu bermaksud setiap warganegara akur dan patuh dengan apa yang telah terkandung dalam Perlembagaan.

Tindakan Malaysiakini yang menyebarkan ucapan beliau secara terbuka ini adalah jelas dengan tujuan untuk mengapi-apikan dan hasutan untuk melagakan kaum-kaum di Malaysia.

Pada masa yang sama, ucapan ini adalah satu peringatan kepada kita semua rakyat Malaysia agar menghormati hak-hak Perlembagaan orang Melayu dan jangan sesekali mencabar dan cuba mengambil lebih daripada apa yang sepatutnya demi menjamin keharmonian Negara.

Kami menegaskan bahawa orang-orang Melayu kini telah berpendidikan tinggi dan akan bersatu mempertahankan agama, bangsa dan tanah air kami daripada sebarang agenda untuk menyamaratakan antara kaum di Malaysia.

Khairul Azam, KERIS & MalaysiaKini ......

Posted: 22 May 2013 09:35 PM PDTBeberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hari ini membuat laporan polis terhadap web portal Malaysiakini telah memuatnaik berita bertajuk "Pengkhianatan orang cina itu benar" dalam versi bahasa Melayu dan mengeluarkan berita dalam versi Bahasa Inggeris bertajuk 'Racist? Ex-judge in his own words pt1"

Kelab Warisan Malaysia (KERIS), Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berkata, berita tersebut boleh terjumlah kepada satu kesalahan di bawah seksyen 505 (c) Kanun Keseksaan dan Akta Hasutan 1948 kerana Malaysiakini telah bertindak menyebarkan suatu ucapan di majlis tertutup dan tidak di niatkan oleh penganjur atau pengucapnya untuk di sebarkan secara meluas kepada pengetahuan awam.

"Menurut seksyen 505 (c) Kanun keseksaan, "Barangsiapa membuat, menerbitkan atau mengedarkan apa-apa kenyataan, khabar angin atau berita dengan niat hendak mengapikan atau yang mungkin mengapikan mana-mana golongan atau kaum dia yang sabit kesalahan boleh di penjara maksimum 2 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Malaysiakini tidak di jemput sebagai media untuk hadir ke program berkenaan. Malaysiakini ternyata telah menceroboh masuk ke dalam dewan untuk mendengar satu forum tertutup dan telah secara tidak bertanggungjawab dan menyalahi etika kewartawanan, telah membuat rakaman dan seterusnya menyebarkan transkrip rakaman tersebut untuk pengetahuan awam tanpa izin dari penganjur dan Dato Mohd Noor Abdullah sendiri," ujarnya mempertahankan  kenyataan yang di buat oleh Dato Mohd Noor Bin Abdullah, Bekas Hakim Mahkamah Rayuan Malaysia di Wacana Post Morterm PRU-13 : Bicara Kepimpinan Dan Survival Ummah baru-baru ini.

Tambahnya, tindakan ini adalah seolah-olah wartawan Malaysiakini telah menyusup masuk dan mengintai apa yang berlaku dalam program wacana tersebut dan dengan niat jahat telah menyebarkan pula apa yang berlaku dalam majlis berkenaan.

"Saya percaya berita berkenaan telah mendapat banyak reaksi negatif daripada pembaca terutamanya pembaca bukan Melayu kerana sememangnya orang bukan Melayu tidak akan selesa mendengar sesuatu fakta berkaitan hak undang-undang berkaitan bangsa Melayu. Dato Mohd Noor Abdullah berkenaan membuat ucapan sedemikian di khalayak 100% berbangsa Melayu dan sememangnya ucapan dalam mood sedemikian tidak sesuai untuk di dengar oleh orang bukan Melayu.

Namun kami menegaskan dan mempertahankan apa yang telah di ucapkan oleh Dato Mohd Noor Abdullah berkenaan kerana sememangnya kandungan ucapan beliau itu adalah fakta undang-undang yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan selaku undang-undang tertinggi di Malaysia," ujarnya lagi.

NGO lain yang turut bersama ialah Yayasan Bina Negara, Institut Kerjasama Islam Antarabangsa Malaysia (IKIAM), Gagasan Pendidikan Melayu Malaysia dan Alumni GPMS UiTM Malaysia. 

BN Perlu Utamakan Negeri Yang Dimenangi

Posted: 22 May 2013 06:45 PM PDTPRU-13 sudah dua minggu berlalu dan BN yang kembali menerajui Kerajaan Pusat telah pun menamakan anggota kabinetnya, sementara setiap negeri baik yang dimenangi BN mahu pun pakatan pembangkang juga sudah selesai upacara angkat sumpah Menteri Besar dan Ketua Menteri.

Itu menandakan masing-masing samada dari pihak BN atau pun PR telah pun menerima keputusan PRU-13, sekali gus menutup suara sumbang segelintir pihak yang mempertikaikan ketelusan proses pilihan raya yang diuruskan oleh SPR.

Di sebalik semua itu, kini tibalah saatnya di mana pihak yang menang di kawasan masing-masing fokus untuk berkhidmat kepada rakyat yang memberi kepercayaan kepada mereka sementara pihak yang kalah pula daripada terus menyalahkan orang lain adalah lebih baik memperbaiki kelemahan sendiri.

Bila bercakap perihal kemenangan, kita tidak boleh menolak faktor dukungan penyokong sebagai ramuan penting kejayaan sesebuah parti politik. Oleh itu amat penting untuk mengekalkan kemenangan maka khidmat bakti perlu diutamakan dahulu kepada penyokong sendiri.

Lantaran itu, BN selaku pemenang PRU-13 yang diamanahkan untuk kembali menerajui Kerajaan Pusat serta menggalas tugas memerintah sebahagian besar negeri-negeri teramat perlu untuk berusaha sedaya mungkin memenuhi pengharapan para penyokongnya sepanjang lima tahun mendatang ini.

Biarkan sahaja kawasan yang dimenangi pakatan pembangkang diuruskan sendiri oleh wakilnya kerana itu yang majoriti pengundi di kawasan itu kehendaki. Namun dalam soal kebajikan dan khidmat asas sebagaimana peruntukan dalam Perlembagaan boleh saja diteruskan.

Dengan cara ini barulah para pengundi di sesebuah kawasan atau negeri dapat mengenal pasti sejauh mana kemampuan wakil yang dipilihnya.

Polisi BN selama ini memberi khidmat untuk semua lapisan masyarakat tanpa mengambil kira siapa yang disokong oleh seseorang itu amatlah terpuji, tapi adakah ia dihargai oleh semua?

Dilihat pada keputusan PRU-13 yang lalu jelas menunjukkan masih ada sesetengah pengundi yang merasakan pemimpin pembangkang boleh memberi khidmat yang lebih baik untuk mereka meskipun realitinya hanya indah khabar dari rupa.

Justeru itu, apa lagi perlunya untuk BN mengekalkan polisi yang sama berkhidmat untuk semua?
  
Bukankah lebih baik BN melakukan sedikit anjakan paradigma dengan mengutamakan dulu khidmatnya di kawasan atau negeri-negeri yang dimenangi sebagai tanda penghargaan di atas sokongan yang diterima.

Adam Adli & Syurga !!

Posted: 22 May 2013 05:45 PM PDTDulu, pemimpin-pemimpin Pas yang selalu melaungkan kalau undi PAS boleh masuk syurga...


Kini, ada plak fatwa terbaru.... sokong Adam Adli boleh masuk syurga...PAS Perlu Keluar Dari Pakatan Pembangkang

Posted: 22 May 2013 04:55 PM PDT"Sekiranya Pakatan tersebut merugikan Islam dan Melayu, Pas keluar PR! Itulah antara kata-kata yang dituturka oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum ini yang menegaskan, parti itu akan keluar dari pakatan pembangkang sekiranya kerjasama dengan PKR dan DAP merugikan Islam dan Melayu. Penegasan tersebut dibuat pada Februari lalu, di hadapan hampir 10,000 penyokong PAS yang hadir dalam Program Pas Ganti Umno Ke-7 (PGU 7.0) di Banggol Peradong, Kuala Nerus.

Jika dilihat kepada keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) yang baru sahaja melabuhkan tirainya ini, PAS sewajarnya mengotakan janjinya sebelum ini dengan keluar dari pakatan pembangkang kerana ia jelas telah merugikan Melayu dan Islam di dalam parti itu. Kerjasama politik atau diistilahkan PAS sebagai tahalluf siyasi yang dibuat dengan PKR dan DAP jelas gagal memperkasakan Melayu dan Islam itu sendiri.

Pada 2 Mei lalu, beberapa hari sebelum PRU13, kepimpinan pusat PAS sudah meminta akar umbi yang mahu parti Islam itu keluar daripada Pakatan  boleh mengusulkan cadangan tersebut pada muktamar yang dijadualkan hujung tahun ini. Ketua Dewan Ulama, Datuk Harun Taib berkata, perkara itu boleh dibincangkan secara bersama dan sebarang keputusan bakal ditentukan mengikut suara majoriti ahli parti.

"Sebaik sahaja pilihan raya berakhir, kita akan menyelesaikan perkara ini. Muktamar akan diadakan selepas pilihanraya umum dan akar umbi boleh menyatakan hasrat mereka kepada kepimpinan parti. Kita akan membuat keputusan itu, tetapi bukan sekarang," katanya.

Pada pilihan raya umum 2008, kerusi Parlimen yang ditandingi PAS adalah sebanyak 66 kerusi dan menang 23 kerusi, manakala pada pilihan raya umum 2013, jumlah yang ditandingi parti itu meningkat kepada 76 kerusi tetapi hanya mampu memenangi 21 kerusi sahaja.

Berbeza dengan Umno, jumlah kerusi yang dimenangi  pada pilihan raya 2013 adalah sebanyak 88, iaitu pertambahan sebanyak 10 kerusi daripada keputusan pilihan raya 2008. Terdapat petunjuk jelas di sini, Umno masih lagi relevan dikalangan sebahagian besar masyarakat Melayu berbanding PAS yang semakin merosot sokongan.

Kerajaan Perpaduan

Idea Abdul Hadi pada 2009 mengenai pembentukkan kerajaan perpaduan perlu dinilai semula kerana ianya dilihat mampu untuk menyelesaikan kemelut yang sedang melanda demi kebaikan rakyat dan negara.

Jika dahulu ada pihak yang berpendirian bahawa cadangan untuk mewujudkan kerajaan perpaduan tidak menguntungkan PAS, tetapi kini sudah jelas terbukti kerjasama PAS dalam Pakatan juga tidak memberi sebarang manfaat kepada parti itu.

Perbincangan dan kajian mendalam perlu dibuat oleh kedua-dua parti untuk merungkai kekusutan yang berlaku dalam politik negara, lebih-lebih lagi kedudukan orang Melayu dan agama Islam yang mula dicabar dan diganggu gugat pihak tertentu. Kekalahan beberapa pemimpin kanan PAS seperti Salahuddin Ayub, Mohamad Sabu, Dr. Dzulkefly Ahmad yang menolak kerajaan perpaduan telah membuka satu dimensi baru dalam usaha ke arah perpaduan itu.

Malah, tindakan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V yang tidak merestui Naib Presiden PAS, Datuk Husam Muda dilantik semula sebagai exco juga mengejutkan.

Menurut Menteri Besar Kelantan yang baru, Ahmad Yaakob berkata nama Husam telah diletakkan di tempat paling atas antara barisan pimpinan yang dipilihnya, namun telah ditolak oleh baginda menyebabkan beliau terpaksa mencari pengganti lain untuk memastikan proses angkat sumpah dapat dijalankan.

"Nama Husam atas sekali, yang keduanya Exco lain termasuk juga Datuk Amar (Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah) dan termasuk juga Ustaz Latiff (Abdul Latiff) ini nama kita kemukakan untuk mendapat kebenaran atau pun keizinan Tuanku bagi pelantikan sebagai Exco.

"Apabila diangkat, tuanku tak naik (tolak) nama Husam dengan Ustaz Latiff, turun (senarai nama dikembalikan) supaya proses semula tanpanya, ini yang memberatkan ambo (saya), bagaimanapun mengingatkan kalau tidak ikut tidak boleh angkat sumpah, jadi angkatlah ambo sebagaimana yang dipersetujui, masa itu sudah dekat pukul 4 petang," katanya.

Selain hilang Kedah, PAS turut kehilangan lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kelantan, iaitu daripada 37 kerusi kepada 32 kerusi DUN pada pilihan raya lalu.

Perkara asas yang perlu dititikberatkan adalah keikhlasan semua pihak dan pemimpin Melayu harus buktikan mereka juga boleh duduk semeja tanpa mengira sentimen politik demi mempertahankan maruah agama dan bangsa.

Kerajaan perpaduan dilihat mampu mewujudkan satu landskap politik baru dengan pembentukan satu kerjasama yang ikhlas untuk kestabilan negara. Muzakarah diantara Umno dan PAS yang sudah lama terhenti perlu diadakan semula untuk mencapai matlamat itu.

Antara Kebenaran & Kenyataan Kong Kali Kong AirAsia......

Posted: 22 May 2013 10:24 AM PDT   

Maaf, mutu editing tidak sempurna ......

Pak Lah & Pelancong China ‘Hilang’

Posted: 22 May 2013 09:30 AM PDTDulu, mantan Perdana Menteri pernah bertanyakan dan minta jabatan Imegresen dan pihak PDRM untuk mengesan 50,000 pelancong dari China yang masih belum pulang atau ayat mudah, 'hilang' selepas memasuki Malaysia pada tahun 2005….

Errrmmm. Apalah ertinya nie …. Apa dah jadi dengan 50,000 pelancong dari China tu?

Dah balik kah?

Mengundi pada PRU12 dan PRU13 kah ….

Jadi, Datuk Zahid Hamidi harus memperhalusi semula kenyataan bekas Perdana Menteri, Pak Lah…

Baca juga di sini …..

Hassan Malek & RON97

Posted: 22 May 2013 08:59 AM PDTHarga jualan runcit petrol RON97 di seluruh negara turun 20 sen seliter kepada RM2.70 seliter berbanding RM2.90 seliter berkuat kuasa malam tadi, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hassan Malek.

Mazidul Akmal, AirAsia & Izan Suhaila Ali

Posted: 22 May 2013 08:15 AM PDTAku baru terbaca status terkini bro Mazidul Akmal Sidek dalam FB nyer ….

Terima kasih kepada semua rakan menyokong perjuangan saya biarpun tanpa peluru dan senjata.

Saya tidak berkepentingan, silap jika mereka lawan.

Selagi netbook saya tidak rosak, selagi ide bercambah, selagi nyawa dikandung badan ...

Selagi kudrat mengizinkan ...

Kebenaran saya serlahkan.


Tahniah dan ribuan terima kasih buat bro Mazidul, terus terang aku katakan, kalau bro takde di tempat kejadian tempoh hari, isu ini tidak akan sepanas dan sehangat ini…..

Dan mungkin masalah yang dihadapi Izan Suhaila Ali tidak akan dapat diselesaikan dengan segera ….

Okey, jom jengok blog Mazidul Akmal Sidek untuk melihat sendiri 'Pendedahan EKSKLUSIF Fakta Kejadian Di Ho Chi Mint oleh Izan Suhaila Ali)

Mukhriz Mahathir & Himpunan Black 505 Kedah

Posted: 22 May 2013 07:30 AM PDTAlor Setar - Jumlah sambutan Himpunan Black 505 di Kompleks Pas Kota Sarang Semut, yang terlalu sedikit berbanding jumlah rakyat Kedah memberi gambaran bahawa majoriti rakyat menolak budaya liar yg cuba dibawa oleh Anwar dan pembangkang.

Rakyat sudah menggunakan haknya untuk memilih Kerajaan yang mampu membawa perubahan besar kepada negeri Kedah. Tumpuan kerajaan negeri yang dipilih oleh majoriti rakyat sekarang ialah untuk memenuhi segala akujanji dalam tempoh lima tahun akan datang dan memenuhi ikrar melakukan transformasi menjana pembangunan yang bermanafaat untuk seluruh rakyat tanpa mengira fahaman politik atau latarbelakang.

Sehubungan dengan itu saya mengajak rakyat untuk mengalih tumpuan untuk turut sama menyumbang serta memainkan peranan menjadi sebahagian dari kejayaan merubah pencapaian Kedah menuju kemajuan.

Pakatan sepatutnya menolak semua keputusan Pru13 termasuklah di negeri yang mereka menangi. Saya cabar pakatan untuk melepaskan tampuk pemerintahan di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan sekiranya masih tidak boleh menerima keputusan Pru13 yang lalu.Jangan kelirukan rakyat dengan memanipulasikan isu undi popular.

Tidak wajar untuk mereka memaksa Kerajaan Barisan Nasional berundur sedangkan mereka sendiri tidak mahu berundur di Negeri-negeri yang dimenangi.

Saya juga menyeru Anwar serta konco-konconya dalam pembangkang agar segera insaf serta tidak menjadi batu penghalang kepada hasrat rakyat yang dahagakan pembelaan dalam erti kata sebenar bukannya sekadar membazir masa menerusi perhimpunan yang merosakkan keharmonian serta mencalar imej negara khususnya negeri Kedah yang aman damai.


Mukhriz Mahathir
Menteri Besar Kedah

Noh Omar & UMNO Selangor.

Posted: 22 May 2013 07:03 AM PDTIni adalah kenyataan Datuk Seri Noh Omar, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor di dalam Facebooknya sebentar tadi….

Sy ditanya tntng kedudukan UMNO dan BN Sgor. Bagi sy pemimpin dtg dan pergi. Itu lumrah.

Sy tak penting tp yg penting perjuangan BN Sgor harus diteruskan. Kalau YAB PM masih memerlukan khidmat sy, sy sedia membantu. Kalau beliau mahukan kepimpinan yg baru sy sedia memberi sokongan.

Tidak ada istilah merajuk atau kecil hati.


Ini pula komen aku menjawab status FB Noh Omar….

Insya-Allah, saya suka juga peluang diberikan kepada pemimpin muda di Selangor untuk mencorakkan kepimpinan UMNO untuk masa depan khususnya pada PRU14, tapi peranan dan tanggungjawab juga harus diberikan kepada Datuk Noh sebagai pemimpin lama, tak boleh PM ketepikan jer Datuk Noh ......

Dalam masa yang sama, Datuk juga menang dengan tambahan majoriti pada PRU lalu .... Selain mengejalkan kemenangan 100% di kawasan Datuk .... membuttikan bahawa BN Tanjong Karang di bawah pentadbiran Datuk sangat rapat dan diterima oleh rakyat ......

Sandiwara PAS Untuk Guling Kerajaan

Posted: 22 May 2013 06:00 AM PDTKebelakangan ini kerap pula para pemimpin PAS tampil membuat kenyataan di media massa menegaskan parti itu tidak menyokong sebarang bentuk bantahan jalanan serta turut menafikan penglibatan atau kaitan langsung dengan dengan penganjuran Himpunan 505.

Nama lain bagi himpunan itu ialah Suara Rakyat 505 atau pun popular juga dengan panggilan Black 505, dikelolakan oleh geng Asal Bukan UMNO (ABU) yang mana ketuanya ialah Badrul Hisham Shaharin dan Haris Ibrahim yang cukup rapat dengan PKR.

Tujuan penganjuran kononnya untuk membantah penipuan yang dikatakan berlaku semasa PRU-13 tempohari walau hakikatnya motif utama ialah untuk meniru demonstrasi jalanan ala Arab Spring sekali gus bermaksud untuk menggulingkan Kerajaan melalui kaedah jalanan.

Namun bila mana satu demi satu pemimpin PAS yang serba prihatin ini mengkritik penganjuran bantahan yang dijadualkan berlangsung hujung minggu nanti, ia membayangkan seolah-olah andainya bantahan jalanan itu tetap juga berlangsung maka ia sama sekali tidak melibatkan PAS.

Mereka bertegas betapa pentingnya keamanan dipertahankan dan amat perlunya bantahan sebegitu ditolak kerana dibimbangi sukar dikawal dan menjadi bibit-bibit awal kepada keganasan serta kekerasan.

Seimbas lalu dengan kenyataan demi kenyataan pemimpin PAS itu makanya tiada seorang pun ahli PAS mahu pun penyokongnya yang akan hadir di demonstrasi yang dianjurkan oleh NGO yang rapat dengan rakan sepakatan PAS dalam PR.

Itu juga bermakna tiada seorang pun pasukan 'pengakap' dari Unit Amal PAS yang akan tampil mengetuai bantahan itu sambil menjaga keselamatan peserta.

Mungkin perubahan sikap PAS ini demi menjaga nama baik parti setelah dalam beberapa siri bantahan terdahulu yang dianjurkan oleh NGO Bersih, ternampak sangat penglibatan dalam demonstrasi ganas sebelumnya.

Tapi betulkah PAS sudah berubah dan menolak bantahan Black 505 serta langsung tidak akan menyertai demonstrasi itu?

Dengar boleh, percaya jangan. Dalam bab bermain sandiwara manis dalam media tapi belakang lain cerita sudah lama jadi asam garam PAS. Ini semua politik untuk jaga imej tapi bila tiba hari berlangsungnya bantahan jalanan, ahli dan penyokong PAS yang paling ke depan.

Tengok sajalah semasa demonstrasi ganas Bersih 2.0 dan 3.0 dulu, awal-awal cerita hampir kesemua pemimpin PAS menolak keganasan, tapi waktu berdemontrasi sebahagian pesertanya adalah ahli dan penyokong PAS.

Keadaan sama pasti berulang sebab PAS dan sandiwara jarang sangat berpisah. Wayang penolakan yang dilagukan oleh pemimpin-pemimpin PAS tika ini sekadar untuk mengalih pandangan semata-mata.

Jika bukan demikian seeloknya PAS membuat satu ketetapan rasmi yang jelas samada melalui Presiden atau Mursyidul Amnya bahawa PAS memang tidak akan terlibat dalam bantahan jalan Black 505 ini dan menyeru ahli serta penyokongnya untuk menghindarinya.

Taipingmali (tm)

Posted: 23 May 2013 01:13 AM PDT

Taipingmali (tm)


Contoh Barah dalam kerajaan

Posted: 23 May 2013 12:16 AM PDT

Ini adalah contoh barah dalam kerajaan yang patut di kimotheraphy secepat mungkin.

Kalau tak makin parahlah barah ni.

PAS Melaka terima keputusan PRU 13

Posted: 22 May 2013 08:31 PM PDT

Nampaknya Pas negeri Melaka telah menerima keputusan PRU 13 yang lalu dengan mengadakan jamuan kesyukuran selepas SPR mewartakan keputusan kelmarin Rabu 22 Mei 2013.

Setelah keputusan diwartakan Pas Melaka berani mengadakan jamuan, Tahniah kerana buat pertama kali dalam sejarah pilihan raya negeri, Pas berjaya mendapat seorang ahli dewan undangan negeri.

Kemudian timbul pula masalah peruntukan Adun, Pas sememangnya mempunyai banyak wang tetapi wang tersebut hanya boleh digunakan untuk perbelanjaan pilihan raya dan pemimpin tertentu sahaja seperti membayar sewa rumah gundik dan sebagainya.

Oleh yang demikian untuk meneruskan agenda kelansungan Kerajaan Berkebajikan, maka rakyat harus terus memberi ufti kepada pemimpin parti baru lah pemimpin dapat sewa hotel yang mahal dan menanggung kos "isteri-isteri" dan kereta mercedes yang mahal-mahal.

Itulah yang dimaksudkan dengan Negara Berkebajikan Pas. hari-hari kena tadah karung...

Pathmanabhan bersalah bunuh Sosilawati

Posted: 22 May 2013 07:30 PM PDT

Mahkamah Shah Alam hari ini mendapati N. Pathmanabhan dan 3 pekerjanya bersalah dan dijatuhkan hukuman mati kerana membunuh pengusaha kecantikan Datuk Sosilawati Lawiya.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Karpal Singh cuba musnahkan perlembagaan negara sekali lagi.

Posted: 22 May 2013 07:10 PM PDT


Satu ketika dahulu sebelum Karpal Singh lumpuh, beliau pernah memperlekehkan Perlembagaan Persekutuan dengan melemparkan buku perlembagaan tersebut ke lantai Dewan Rakyat, akibat daripada itu, beliau telah ditampar oleh Pak Kiai Arshad kerana menghina raja-raja melayu dan perlembagaan persekutuan.

Baru-baru ini Karpal sekali lagi terjatuh dari kerusi roda semasa diangkat naik ke pentas untuk berceramah. Kini kebiadapan terserlah lagi kerana kenyataan beliau mahu menghapuskan Dewan Senat atau dikenali sebagai Dewan Negara. 

Justeru,

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, tindakan Karpal mempersoal dan mempolitikkan peranan Dewan Negara jelas cuba menafikan kuasa Perlembagaan negara. Usaha DAP memansuhkan Dewan Negara diketahui sejak dahulu lagi dan kali ini kami mahu tindakan tegas diambil terhadap Karpal berhubung isu tersebut.

Menghapuskan dewan Senat atau dewan negara bererti menghapuskan kuasa rakyat.Tindakan Dap jelas menunjukkan mereka ingin mengembalikan kuasa sosialis demokratik pro komunis ke dalam pentadbiran negara, kini mereka juga sedang menghasut rakyat supaya menolak sistem Raja-Raja Melayu dan penghinaan paling ketara akhir-akhir ini ialah kepada Sultan Johor

Dewan Negara

Dewan Negara ialah Senat bagi Persekutuan Malaysia. Ia bertindak sebagai dewan perwakilan rakyat yang tertinggi di Malaysia. Dewan Negara merupakan salah satu daripada dua dewan dalam Parlimen, satu lagi dikenali sebagai Dewan Rakyat.

Seramai 70 ahli Dewan Negara atau Senator di mana hanya 26 daripada 70 yang dipilih melalui pengundian oleh negeri dengan 2 Senator setiap negeri di Persekutuan dan 44 lagi dilantik dan dipilih oleh Yang di-Pertuan Agong. 

Tugas Dewan Negara ialah mengkaji semula dan meluluskan rang undang-undang yang dibawa naik oleh oleh Dewan Rakyat. 

Kedua-dua dewan perlu meluluskan rang undang-undang yang dibuat sebelum akhirnya dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong untuk perkenan Baginda. 

Dewan Negara mempunyai kuasa dan pengaruh yang lebih besar dalam soal suatu Rang Undang-undang yang bertujuan membuat pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan. 

Dewan Negara mempunyai kuasa untuk menolak dan membatalkan sebarang Rang Undang-undang untuk meminda Perlembagaan Persekutuan yang memerlukan kelebihan suara/majoriti 2/3 dalam Dewan Negara dan Dewan Rakyat pada bacaan kali kedua dan kali ketiga. 

Pindaan Perlembagaan Persekutuan Perlembagan Persekutuan bukan sahaja mesti diluluskan oleh majoriti 2/3 di Dewan Rakyat sahaja tetapi juga mesti diluluskan dengan majoriti 2/3 di Dewan Negara Dewan Negara 

Dewan Negara berhak menggunakan kuasa vetonya jika Rang undang-undang untuk meminda Perlembagaan Persekutuan Perlembagaan Persekutuan itu ditolak. kuasa veto yang dipunyai oleh Dewan Negara berkenaan Rang Undang-undang untuk meminda Perlembagaan Persekutuan telah di peruntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia.


Individu yang dilantik mesti berjaya mencapai kepujian dalam kerjaya, perniagaan, industri, pertanian, aktiviti kebudayaan atau khidmat sosial atau wakil dalam kaum-kaum minoriti atau berkebolehan dalam mewakili kepentingan pribumi (Orang Asli)"

Setiap daripada perhimpunan legislatif 13 negeri memilih dua (2) Senator. Tempoh jawatan adalah 3 tahun dan Senator-Senator hanya boleh dipilih sekali sahaja, berturut-turut atau pun tidak. 

Yang Di-Pertuan Agong melantik dua Senator bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, dan satu lagi pada Wilayah Persekutuan Labuan di bawah nasihat Perdana Menteri. 44 Senator yang lain, tidak merujuk kepada negeri, dilantik oleh Sultan, juga atas nasihat Perdana Menteri.

Untuk kelayakan, calon mestilah seorang warganegara Malaysia yang tinggal di Persekutuan, mesti tidak muflis menurut perintah kepada sebarang negeri luar, mesti tidak menerima hukuman penjara selama setahun atau lebih, dan mesti tidak disaman RM2,000 atau lebih. 

Ahli Senat tidak merasa sebarang kesan pilihan raya sepertimana rumah lebih rendah iaitu Dewan Rakyat, dan mereka akan terus memegang jawatan meskipun pembubaran Dewan Rakyat untuk suatu pilihan raya.

Abang Nod disahkan mahu jadikan negara ini sebuah republik

Posted: 22 May 2013 06:02 PM PDT

Menteri Luar Tabie

Abang Nod seorang ahli politik yang nampak cerdik tetapi sebenarnya tidak, malah lebih kurang sama seperti kecerdikan seekor burung unta.

Kebodohannya terserlah sejak beliau mula beriya-ria nak menjadi timbalan presiden Umno lagi, walaupun dia mampu memperdaya akan orang lain pada peringkat mula tetapi akhirnya membuatkan mangsa atau pengikutnya berfikir semula bahawa apa yang abang Nod lakukan adalah untuk mengangkat dirinya sahaja.

1993 abang Nod melantik semua CEO yang ada kepentingan dalam kerajaan dengan orangnya. malah universiti awam pun dikacau-bilau kan oleh abang Nod. Universiti yang ketara rosak di porak perandakan ialah  UIA, ( rujuk kenyataan bekas-bekas pensyarah yang lari dari beliau seperti Dr Sidek Baba dll). Malah dengan muka tak malu beliau mengaku kepada dunia bahawa UIA adalah ilham dari pemikiran beliau.

Kebodohannya terus didedahkan satu persatu, dari dalam penjara dan hinggalah kegiatan sumbang dalam dan luar negara. Setiap inci pergerakan abang Nod akan dicatatkan. Sekian masa, sekian tarikh, sekian tempat, jumpa siapa, bincang apa, buat apa, semuanya dicatat.

Abang Nod ni satu kelemahannya ialah dia suka canangkan apa yang akan beliau lakukan, contohnya isu Sabah, awal-awal lagi beliau dah dendangkan lagu ' tanya sama pokok'  ( rujuk you tube yang TM upload). Kisah beliau nak jadikan Malaysia sebagai republik pun sudah diketahui umum dengan cadangan beliau supaya dihapuskan sistem raja berparlimen atau raja berpelembagaan.

Kini setelah kalah PRU 13 , abang Nod terus bermain dengan isu Undi Popular. Menurut abang Nod, pembangkang sejak 2008 lagi sudah menang melalui undi popular. Memang betul lah berdasarkan jumlah undi keseluruhannya Dap, Pkr dan Pas mendapat lebih undi berbanding BN. tetapi dalam menentukan siapa perdana menteri ia tidak bersandarkan undi popular. Kita bersandarkan kepada kawasan dan pecahan parlimen dan dewan Dun.  Kita mengambil kira berapa kawasan parlimen dan Dun yang menang, bukan dijumlahkan kesemua jumlah pengundi satu negeri dan satu Malaysia.

Perak pada PRU 12 tahun 2008, BN mendapat 404,106 undi dan pembangkang mendapat 444,123 undi dan Perak jatuh ke tangan pembangkang walaupun BN menang 28 kerusi, tetapi terpaksa akur kepada Pas yang menang 6 kerusi, Dap 18 kerusi dan Pkr 7 kerusi.

Pada PRU 13 awal bulan ini, BN hanya mendapat 512,451 undi berbanding pembangkang yang mendapat 624,344 undi tetapi berdasarkan kawasan BN menang di 31 kawasan Dun berbanding Pas, Pkr dan Dap yang hanya menang 28 kawasan dan Perak kekal milik BN kali buat kali ini.

Menurut Datuk Ahmad Maslan dalam analisanya pakatan pembangkang hanya mendapat kelebihan undi popular di lima negeri iaitu di Selangor, Kelantan, Perak, Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan sahaja.

Undi popular mereka cuma 49.9 peratus, undi popular Barisan Nasional (BN) 47 peratus, tiga peratus lagi itu undi rosak dan undi calon Bebas. BN mendapat undi popular di sembilan negeri melebihi pembangkang yang mendapat undi popular di lima buah negeri sahaja.
Auta Abang Nod


Kesimpulannya ialah abang Nod jangan lah nak main isu undi popular, pengarang Harakah Subky Latif pun telah menulis dalam akhbar Pas berjudul 'Semua tahu undi popular tak ubah apa-apa'

Justeru, janganlah main isu ini wahai abang Nod kerana ia menunjukkan kebodohan sendiri yang mahu jadikan Malaysia sebagai sebuah negara republik seperti Singapore dan lain-lain.

Calon PAS Kamunting ikut suka hati

Posted: 22 May 2013 04:55 PM PDT

Mengikut laporan dan sumber dalaman hari ini dijadualkan kepada calon pas yg kalah di kamunting untuk berceramah. Itu kita tak kisah yang peliknya ceramah hari ini dijadualkan di dalam permis kerajaan persekutuan atau lebih tepat lagi dalam klinik kesihatan masyarakat taiping jalan tupai.

Adakah pengarah kesihatan daerah seorang penyokong pas atau pembangkang ataupun pengarah kesihatan negeri yang tidak ambil peduli bila dakyah menentang kerajaan diadakan dalam permis kerajaan persekutuan.

Inilah sebabnya ramai kakitangan dah menentang kerajaan.

Harap diambil tindakan, jangan biarkan barah melarat... Kimo theraphy diperlukan di klinik kesihatan taiping. Wallahualam..

Kasihan Abang Not

Posted: 22 May 2013 09:38 AM PDT

Kesan menyokong Pembangkang akan mula dirasai

Posted: 22 May 2013 01:57 AM PDT

Kiosk myNews.com dan myNewsplus yg ada hampir di setiap stesyen LRT telah menaikkan harga barang terutama minuman, contoh air minuman 100plus sebotol kecil duhulu RM2.20 meningkat kepada RM 2.90

Lagi satu hal kenapa LRT hanya pakai tukang cuci indon , bila seorg mak cik melayu rakyat Malaysia bertanya untuk memohon kerja, Si Indon tadi berkata gaji Melayu tempatan hanya RM 700 tetapi Indon akan dapat gaji RM900.

Juga kenapa macam ada bau bahasa indon dalam sistem maklumat LRT, contoh yang sepatutnya di status kan sebagai pusat maklumat tetapi jadi PUSAT INFORMASI seperti di LRT Putra dan banyak lagi contoh lain.

Tahniah lah kepada melayu di kampung-kampung yang mengundi pas dan pkr.

Fenomena kenaikan harga ini akan sampai kesannya ke pintu rumah mereka dlm masa (2) dua bulan ini. Kenaikan harga barang sengaja dibuat supaya rakyat menyalahkan kerajaan BN.

Sekarang ini ramai melayu ingin mengetahui bukan hanya premis menjual makanan milik Dap,tetapi juga premis milik Pas dan Pkr kerana status halalnya diragui.

Di Taiping sudah lama orang Pas sendiri mempertikai kan status halal Pau Purnama.

Ada sesuatu tentang 'mata satu ' di celah-celah artikel blog . Bagi kita yang faham cuba renungkan bersama, mata satu (1) yang boleh dikaitkan dengan Dajal ialah Pkr dan Pas.

Rujuk blog ceritasatumalam.blogspot.com
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

The Unspinners

Posted: 22 May 2013 11:31 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 22 May 2013 11:28 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


C’est peu d’etre completement confus en ce qui concerne casino en ligne

Posted: 22 May 2013 12:45 PM PDT

Je ne m’inquiète pas si vous êtes 4 ou 102, casino internet sont d’excellentes nouvelles. Vous devez lire mon analyse perspicace de casinos en ligne.

C’est un bon moment pour essayer d’obtenir de l’emprunter. Où puis-dilettantes traquer les précautions casinos budgétaires ? Il n’y a aucun moyen de savoir ce dont ils parlent sur ce site. Y at-il n’importe où professionnels perçoivent des conseils casino online superbe ? C’est la façon de cesser d’être trop lourdes en matière de casino online.

Je ne comprends que fait une différence si collé à petits pas petits. Des études ont montré que pertinente pour casino online. Vous êtes probablement habitué à avoir ce plus facile. Je sais, j’ai une personnalité complexe. OK, écoute et attention. Comme je dis toujours, les femmes mortes n’ont pas d’amis. Cette colonne va toucher à ce sujet. Il pourrait bien vous faire gagner du temps et d’aggravation. Je suis très curieux casino gratuit concernant. Une enquête récente a révélé que la moitié des Américains étaient de cet avis en se référant à jeux de carte. Il s’agit d’une simple référence.

J’ai clairement devriez prendre casinos en ligne. casino en ligne courses est généralement tombé sur un hasard, mais aussi vous devriez maintenant avoir la parfaite casino en ligne choisi. Après avoir vu de première main casino en ligne je dois recommander cette province.
Grâce à ce moyen ne savants traquer souhaitable informations casino en ligne ? Grâce à ce que l’agence ne élèves traquer souteneur procédures casino en ligne ? En tant qu’ami, je vous exhorte à faire preuve de prudence si casino en ligne était au bon endroit et au bon moment. Ce fut une bataille tendue pendant un moment. Il s’agit en fait d’une formule de peinture par numéros. Je suis en train de faire roulette en ligne fdj et je ne reçois pas n’importe où avec bonus casino soit.
Il a été d’environ 7 ans que j’ai commencé à utiliser casino en ligne. Ce que je pense est que je dois avoir une persuasion sur casino en ligne sans depot bonus.

Il pourrait vraiment multiplier votre influence.

Panglima Perang Cyber

Posted: 22 May 2013 11:22 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Berita Harian | Sebab u Harga RON97 turun 20 sen Semalam

Posted: 22 May 2013 08:59 PM PDT

Harga RON97 turun 20 sen

Cetak
Kuala Lumpur: Harga jualan runcit petrol RON97 diturunkan 20 sen seliter kepada RM2.70 sen, berkuat kuasa tengah malam kelmarin. 

Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM), Datuk Hashim Othman, berkata keputusan itu dibuat berikutan penurunan harga petrol. 
"Sebagai kerajaan yang bertanggungjawab, harga RON97 diturunkan di pasaran seiring situasi semasa di peringkat global," katanya di sini, semalam. Pertengahan tahun lalu, kerajaan menurunkan harga jualan runcit petrol RON97 sebanyak 10 sen seliter kepada RM2.80. Hashim berkata, penurunan harga petrol tidak bersubsidi itu bagaimanapun masih meletakkan Malaysia dalam kalangan negara yang menawarkan harga bahan api itu pada kadar rendah berbanding negara jiran. 

Beliau berkata, harga jualan runcit petrol RON97 pada dasarnya ditetapkan secara apungan terkawal yang mana harga bulanannya akan berubah mengikut harga pasaran.
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/HargaRON97turun20sen/Article/


Sent from my iPhone

Article: Berita Harian | Penggunaan gari Tahanan Termasuk @AdamAdli ikut SOP

Posted: 22 May 2013 03:00 PM PDT


Berita Harian | Penggunaan gari ikut SOP
Kuala Lumpur: Polis menegaskan penggunaan gari adalah mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) dikenakan terhadap mana-mana tahanan kecuali pesalah juvana. 

Justeru, penggunaan gari ke atas pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Adam Adli Abdul Halim, 24, ketika ditahan di Bangsar Utama di sini, Sabtu lalu, tidak sepatutnya dijadikan isu politik. 
Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan turut menafikan gambar pelajar itu dalam keadaan bergari yang tersebar dalam media sosial, khususnya Facebook dirakam di Lokap Pusat Kuala Lumpur, Jinjang di sini. 


"Setiap tahanan digari apabila dibawa keluar dari lokap atas faktor keselamatan, kecuali pesalah juvana. Ini prosedur kita, malah pelajar itu juga tidak terkecuali," katanya dalam kenyataan semalam. 

Beliau mengulas penyebaran gambar Adam Adli dalam keadaan bergari di internet, selain tindakan pihak tertentu mempertikaikan penahanannya. 

Zakaria menganggap tindakan menyebarkan gambar itu sebagai berniat jahat untuk mengelirukan rakyat dan menjejaskan nama baik pasukan polis. 

"Orang ramai dinasihat tidak terpedaya dengan penyebaran gambar itu atau membuat sebarang spekulasi berhubung penahanan pelajar terbabit," katanya.
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PenggunaangariikutSOP/Article/index_html


Sent from my iPhone

Article: Berita Harian | Lahad Datu - Tentera Filipina ada bukti

Posted: 22 May 2013 02:56 PM PDT


Berita Harian | Tentera Filipina ada bukti

Pencerobohan Sabah: Pembangkang serahkan wang kepada pengganas

Kuala Lumpur: Penyerahan wang oleh ahli Parlimen pembangkang kepada kumpulan pengganas Kiram di Manila, yang dikesan perisikan tentera Filipina adalah sebahagian daripada bukti kukuh pembabitan pembangkang dalam insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah pada Februari lalu. 
BH difahamkan urusan membawa dan menguruskan sejumlah besar wang tunai itu diarahkan oleh seorang individu berkepentingan dari negara ini berlaku pada 7 Februari, iaitu dua hari sebelum pencerobohan pada 9 Februari. 

Urusan penyerahan wang pada 7 Februari dipercayai kepada wakil kumpulan pengganas Kiram dapat diintip dan direkod oleh perisikan tentera Filipina. Ia adalah isyarat utama insiden pencerobohan bakal berlaku," Sumber BH

Dapat diintip, direkod

"Urusan penyerahan wang pada 7 Februari dipercayai kepada wakil kumpulan pengganas Kiram dapat diintip dan direkod oleh perisikan tentera Filipina. Ia adalah isyarat utama insiden pencerobohan bakal berlaku," katanya.

Pasukan perisikan negara berkenaan juga menerima maklumat bahawa kumpulan pengganas mula menyerahkan wang kepada ahli keluarga terdekat mereka sebagai belanja sebelum mereka menceroboh Sabah.

Sumber itu juga berkata: "Isyarat makin jelas apabila lagu Sabah Nak Hilang mula didendangkan dan dinyanyikan dalam siri ceramah pembangkang seolah-olah sesuatu akan berlaku di Sabah," katanya. 
Katanya, tujuan utama lagu itu dinyanyikan adalah untuk mengalihkan tumpuan jika berlaku sebarang insiden tidak diingini ke atas Sabah, pihak yang harus dipersalahkan adalah Kerajaan Pusat sedangkan pada masa sama rancangan jahat menceroboh Sabah sedang dilakukan oleh pembangkang.

Pada 9 Februari, kumpulan pengganas Kiram dikesan memasuki Pantai Timur Sabah, iaitu hari yang sama dua Ahli Parlimen pembangkang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). 

Tiga hari kemudian, lebih 150 orang pengganas lengkap berpakaian seragam tentera dan bersenjata api dikesan memasuki kawasan Kampung Tanduo, Lahad Datu.

Sudah peroleh bukti

Kelmarin, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sudah memperoleh semua bukti berkaitan pembabitan tiga pemimpin pembangkang dalam insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu.

Semua bukti dijangka dikemukakan kepada Peguam Negara dalam tempoh terdekat. untuk tindakan susulan selepas PDRM dan ATM membuat penelitian dari segi undang-undang untuk memperkuat hujah di mahkamah.
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/TenteraFilipinaadabukti/Article/index_html
Sent from my iPhone

Dasar Ekonomi Baru paling sesuai di Malaysia - Pakar Akademik Cina Amerika Dr Amy Chua

Posted: 22 May 2013 02:44 PM PDT

Dasar Ekonomi Baru Paling Sesuai di Malaysia – Dr. Amy Chua

Dalam keadaan Malaysia yang 'terbahagi dua' iaitu satu kumpulan terdiri dari kaum bumiputera dan lain-lain, manakala satu kumpulan lagi adalah kaum Cina, amatlah sukar bagi kita untuk menyatakan satu-satu perkara tanpa dituduh sebagai berpihak kepada mana-mana kumpulan.

Apabila kita menerangkan rasionaliti mengenai Dasar Ekonomi Baru dan Hak Bumiputera, kaum Cina pantas menuduhnya sebagai rasis biarpun hujah-hujah yang diberikan adalah tepat. Apabila kaum Cina berdegil ingin mempertahankan Sekolah Vernakular, kaum bumiputera pantas menentang kerana ia meningkatkan jurang perkauman. Biarpun hujah tersebut benar dan tepat, kaum Cina tetap menganggap penentangan terhadap sekolah vernakular sebagai rasis serta enggan menerimanya.

Oleh itu, tiada siapa yang dapat memberi pandangan tanpa prejudis dan tanpa dituduh sebagai berpihak, melainkan orang luar iaitu bukan rakyat Malaysia.

'Orang luar' di sini tidak termasuk dari kumpulan yang menjadi agen kuasa besar yang ingin menguasai dunia, tetapi mestilah 'orang luar' yang bersikap berkecuali dengan sebenar-benarnya.

Salah seorang yang dimaksudkan ialah Dr. Amy Chua iaitu seorang Professor Undang-undang di Universiti Yale. Beliau mengkhususkan kepada pengajian transaksi perdagangan antarabangsa, undang-undang dan pembangunan, konflik etnik serta globalisasi dan undang-undang.

Dr. Chua yang dilahirkan di Filipina adalah seorang berbangsa Cina dari keturunan Hoklo yang menggunakan dialek Hokkien. Beliau dibesarkan di Amerika setelah keluarganya berhijrah ke sana.

Selain mengajar, Dr. Chua juga ada menulis beberapa buah buku, antaranya ialah World on Fire: How Exporting Free Market Democracy Breeds Ethnic Hatred and Global Instability. Buku tersebut mengupas mengenai konflik etnik di dalam masyarakat di mana sebahagian besar ekonomi dikuasai oleh etnik minoriti yang dominan. Buku tersebut disenaraikan sebagai Terlaris oleh akhbar New York Times dan Buku Terbaik 2003 oleh majalah the Economist serta Bacaan Tertinggi 2003 oleh akhbar The Guardian.

Dalam buku tersebut Dr. Chua mengkaji bagaimana globalisasi dan demokrasi sejak 1989 memberi kesan kepada hubungan antara kumpulan minoriti yang dominan dengan kumpulan majoriti. Dalam kajian dan analisa yang panjang lebar, Dr. Chua telah menyimpulkan bawa Dasar Ekonomi Baru yang diperkenalkan di Malaysia adalah yang terbaik dan paling sesuai untuk negara ini bagi memastikan kestabilan.

Beliau mengambil kira latar-belakang dan sejarah atau punca masalah ketidakseimbangan ekonomi iaitu bertitik tolak dari penjajahan. Penjajah zaman dahulu telah mengeksploitasi ekonomi penduduk asal dan di masa yang sama memberi lebih peluang kepada kaum pendatang. Ini mengakibatkan penduduk asal ketinggalan dalam segala bidang sehingga tiada pilihan selain menjadi petani dan kuli.

Dengan itu, beliau mengiktiraf Dasar Ekonomi Baru sebagai cara terbaik untuk mendekatkan jurang perbezaan ekonomi antara kaum selain membentuk perpaduan dan menghapuskan kemiskinan. Dasar ini juga terbukti membantu Malaysia mencapai kestabilan politik serta perkembangan ekonomi yang kukuh. Kerana itu, Dasar Ekonomi Baru telah diiktiraf dan disokong oleh Bank Dunia.

Perlu diingatkan bahawa Dr. Chua bercakap bukan sebagai wakil kumpulan Cina, mahupun kerajaan ataupun kumpulan kaum-kaum lain di Malaysia. Beliau bercakap sebagai seorang ahli akademik dan memberi hujah serta pandangan berdasarkan fakta.

Beliau juga jelas tidak akan mendapat apa-apa keuntungan dengan memihak kepada sesiapa, melainkan keuntungan dari jualan bukunya sahaja.

Justeru, kaum Cina di negara ini yang gemar mempersoalkan Dasar Ekonomi Baru mahupun hak bumiputera wajar mengambil pengajaran dari buku Dr. Chua ini. Ketepikan sebentar kebencian dan keinginan untuk menunjuk lagak atau kuasa.

Untuk kesekian kalinya, belajarlah berfikir dan mengambil pendekatan seperti seorang manusia yang waras dan matang. Terimalah kenyataan bahawa Dasar Ekonomi Baru tidak pernah merugikan kaum Cina. Ia hanya membantu kaum lain untuk turut bersaing dengan kaum Cina.

Dengan kedudukan kaum Cina yang sudah jauh ke hadapan dalam ekonomi, kaum Cina tidak mungkin akan ketinggalan lagi. Jadi apalah salahnya jika sama-sama untung asalkan bukan sama-sama rugi?

Sudah sampai masanya kaum Cina belajar berfikir seperti manusia yang bertamadun iaitu hidup bukan semata-mata untuk mencari keuntungan material. Apakah SJKC tidak mengajar semua nilai-nilai ini?

Sewajarnya, kaum Cina di Malaysia menjadikan buku Dr. Amy Chua sebagai rujukan untuk memahami senario ekonomi di Malaysia sebelum terjerit-jerit menuntut itu dan ini. Belajarlah bersopan dan bertoleransi seperti manusia yang berakal dan berhati perut.

Apakah kaum Cina benar-benar sanggup memusnahkan negara semata-mata untuk mendapat keuntungan maksima di pihak mereka?

Zaini Cuit - Siri 2: Ayuh berjihadlah orang Melayu, kuasai ekonomi!

Posted: 22 May 2013 02:38 PM PDT

TERLALU banyak sudah orang bercakap politik. Tiap-tiap hari cakap politik. Seorang kawan berkata bukan tiga tahun orang kita bercakap politik, tapi sudah 15 tahun kita bercakap politik. Tahun itu dikira sejak Anwar Ibrahim dipecat daripada Kabinet dan UMNO.

Selama itu juga orang Melayu ketinggalan. Sehinggakan nak jual sarung telefon bimbit pun, tiada seorang anak Melayu yang mampu menjualnya.

Jika ada yang menjualnya pun mungkin di luar lingkungan kawasan saya.

Hari ini kita mahu bercakap mengenai Jihad Ekonomi. Apa itu ekonomi, jangan kita tengok ekonomi yang besar-besar ala milik taikun-taikun besar itu.

Kita lihat yang kecil-kecil dulu. Kerana yang kecil ini pun belum selesai lagi. Perniagaan kecil-kecilan yang perlu kita taburkan di seluruh pelosok negara. Ke seluruh cabang bandar, ke seluruh simpang kampung dan barisan kedai-kedai ternama.

Kita buat contoh persaingan kedai minyak Petronas dan Shell. Di mana tercacaknya Petronas di situ ada Shell. Di mana ada Shell di situ ada Petronas.

Oleh itu, di mana ada kedai runcit Cina di situ mesti ada kedai runcit Melayu, di mana ada kedai hardware Cina di situ mesti ada kedai hardware milik Melayu.

Di mana ada kedai mamak, di situ ada kedai nasi Melayu. Di mana ada kedai cermin mata Cina, di situ ada kedai 'spek' Melayu, dan begitulah seterusnya.

Baharulah ada persamaan. Baharulah adil dan saksama. Orang lain tak boleh marah kita kerana negara ini adalah negara demokrasi yang mengamalkan free enterprise atau perdagangan bebas.

Malangnya sekarang ini ia tidak adil, sehingga nak beli Kain Kapan orang mati Melayu Islam pun kena ke kedai runcit milik Cina. Nasib baik sekarang ini ada kedai-kedai Maidin. Itu pun namanya Maidin, mana dia nama Awang, Dollah, atau Mamat?

Mulai sekarang kurangkan cakap politik yang memeningkan kepala dan menyakitkan jiwa raga.

Mulai hari ini kita bercakap mengenai jihad ekonomi.

Kita kuasai kedai-kedai menjual telefon bimbit yang menjadi kegunaan ruji rakyat Malaysia sekarang. Bayangkan kini di Malaysia ada lebih 35 juta telefon tangan. Saya menaip Cuit ini pun menggunakan Blackberry.

Tapi persoalannya, siapa yang menjualnya? Berapa peratus orang Melayu yang mendapat untung di atas penjualan telefon itu?

Jangan dicakap telefon, kulit sarungnya pun susah nak cari penjual Melayu.

Minggu lalu saya menulis mengenai isu kulit sarung telefon ini. Banyak respons yang saya terima menerusi e-mail dan panggilan telefon.

Orang yang saya tidak kenal pun bersusah payah mencari nombor telefon bagi menghubungi saya. Mereka tersintak dengan pendedahan itu. Mereka baru tersedar daripada lamunan cakap politik yang menguasai pemikiran mereka selama ini.

Orang yang hidup siang-malam dalam politik - haiwan politik - sudah tentu mahu orang terus bercakap mengenai mereka. Anwar sudah tentu syok apabila orang bercakap mengenai dia, siang dan malam, baik secara kasar, buruk atau baik.

Anwar tak kisah selagi orang terus bercakap fasal dia, kerana selagi orang terus bercakap fasal dia, maka dia akan terus hidup.

Anwar hanya akan mati jika media, orang ramai, orang Malaysia, tutup terus cerita mengenai dia.

Sebaik-baik sahaja media blackout Anwar, maka hari itu adalah hari kematiannya.

Orang Melayu harus pandang ke hadapan. Sepuluh tahun dari sekarang, apa yang mereka sasarkan. Selagi negara ini masih dalam tangan mereka, ayuh berjihadlah ke arah kesejahteraan ekonomi.

Ayuh kerajaan bantulah. Ayuh taikun-taikun terkaya Melayu seperti Tan Sri Azman Hashim, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary bantulah orang Melayu.

Ayuh syarikat-syarikat Melayu, GLC, bank-bank terajui anak Melayu, bangunkan segera usahawan kecil dan sederhana orang Melayu. Jangan berkira dengan mereka. Ini adalah jihad.

Ayuh orang-orang kaya Melayu wujudkan NGO-NGO Jihad Ekonomi Melayu, bukan lagi NGO politik Melayu yang sudah ada melata.

Ayuh graduan-graduan dan alumni UiTM yang lahir atas Dasar Ekonomi Baru -- yang merata terlibat dalam keusahawanan sekarang - gerakkan jihad ini segera.

Ayuh budak-budak MBA Harvard Melayu, gemblengkan kreativiti bagi memulakan jihad ini. Ayuh pensyarah-pensyarah bisnes dan perniagaan Melayu, babitkan diri dalam Jihad Ekonomi ini. Jangan cakap kosong, realisasikannya.

Ayuh-ayuh tebarkan usahawan-usahawan kita di seluruh gedung-gedung perniagaan besar di ibu negara. Sedarkah kita pemuda-pemuda Cina menguasai sektor-sektor perniagaan runcit elektronik di Plaza Pudu dan Low Yat adalah kerana mereka dibantu oleh sesama mereka. Taikun-taikun mereka membantu mereka. Mereka tidak memerlukan kerajaan.

Ayuh DBKL, sediakan lebih banyak ruang kedai untuk mereka berniaga.

UDA, ayuh kembalilah ke falsafah asal. Jangan terus tidur. Buat banyak lagi Kompleks Pertama atau Sungai Wang Plaza untuk orang Melayu. Bela mereka dan asuh mereka.

Ayuh pihak pembangunan Iskandar, jangan biarkan orang Melayu sekadar pemerhati kehormat. Bagi peluang dan bimbing orang Melayu berniaga di situ.

Dewan Perniagaan Melayu jangan asyik bergaduh merebut jawatan. Ayuh bangkitlah majukan ekonomi Melayu dan bukan untuk tengkolok sendiri.

Ayuh ustaz-ustaz, jangan lagi mahu menjadi terkenal dengan sandiwara politik. Ubah mind-set orang Melayu Islam kita untuk berjihad ekonomi pula. Ia adalah sunnah Rasulullah SAW. Sudah lama kita berpolitik.

Satukan ummah kita dengan Jihad Ekonomi. Ingat 9/10 rezeki adalah daripada perniagaan. Itu sunnah Nabi, tapi mengapa kita alpa?

Jika mereka boleh buka kedai beg tangan LV, Hermes, Maison Martin Margiela, Berkin atau jenama baju pereka terkenal Alexander McQueen, Dolce&Gabanna, Stella McCartney, Rebecca Minkoff - jangan lagi kita hanya pembeli dan pemerhati, kita juga harus menjadi pemilik kedai, pemegang lesen agensi dan menjualnya.

Wujudkan lagi factory outlets di seluruh negara yang dikuasai oleh orang Melayu. Wujudkan Bandung di Bukit Kayu Hitam (BKH), misalnya. Jangan cakap ia mustahil wahai MB baru Kedah, Mukhriz Mahathir. Ia adalah jihad. Lakukan jihad ini, Mukhriz!

Biar orang KL, Ipoh, Penang atau dari Dannok atau Hatyai atau dari Bandung sendiri berkereta dan berkapal terbang ke Changlun untuk berbelanja dan membeli barangan jenama mahal dengan harga murah. Bagi pekerjaan kepada saudara-mara kita di kampung-kampung miskin di situ.

Jika ke New York kita sanggup pula berkereta sejam untuk berbelanja di Woodbury Common Premium Outlets di Central Valley - wujudkan juga gedung yang sama di luar KL. Tapi syarat jihadnya: ia harus dikuasai oleh kita. Selagi kita berkuasa, apa masalahnya? Mustahilkah?

Hairan mengapa Johor Premium Outlets bukan milik orang Melayu? Hairan mengapa dalam Suria KLCC bukan kedai-kedai milik kita? Janganlah bercakap di Pavillion, One Utama, atau di Bangsar Shopping Center dan lain-lain.

Apakah kita ini berbeza daripada mereka? Apakah kita ini pemalas berbanding mereka? Apakah kita ini selama-lamanya akan menjadi window-shoppers yang hanya melihat, tapi tak mampu membeli? Sedih, sedih.

Jangan lagi kita menjadi saksi, jangan lagi kita menjadi pembeli, jangan lagi kita terus dibuli.

Jika mereka yang sudah menguasai ekonomi mahu menguasai politik pula, apa salah kita yang masih menguasai politik, kontrol ekonomi pula.

Ayuh, jika mereka nak buat a surprise checkmate kepada kita dalam PRU-13 ini, kita pulangkan semula buah keras kepada mereka.

Kita kuasai pula ekonomi, kita surprise pula mereka. Wujudkan lebih banyak peniaga kecil dan sederhana Melayu - peruncit dan pemborong - serta jutawan-jutawan Melayu Bumiputera. Ubah kawasan miskin Melayu kepada lebih selesa, senang, kaya dan akhirnya, mewah.

Berdosa kita jika jihad ini gagal. Ke neraka jahaman kita jika jihad ini tidak dapat dijayakan. Ayuh bangkitlah...© Utusan Melayu (M) Bhd Sent from my iPhone

TV3 - Temubual Ekslusif Wanita Diabaikan Penerbangan Air Asia

Posted: 22 May 2013 02:25 PM PDT

Klik alamat di bawah :

http://www.tv3.com.my/beritatv3/tajuk_utama/Temubual_Ekslusif_Wanita_Ditinggalkan_Penerbangan_Air_Asia.html

Kes ini semakin hangat. Rupanya Azran Rani Osman anak saudara Anwar Ibrahim.

Wallahu A'lam


Sent from my iPhone

MB PAS Kelantan Datuk Ahmad Yaakob Diharap Berjaya Majukan Negeri Tanpa Dibayangi Nik Aziz atau Husam

Posted: 22 May 2013 02:48 AM PDT

Ahmad Yakob Dedah Salah Laku Nik Aziz

Ahmad Yakob yang dilantik sebagai Menteri Besar Kelantan yang baru menggantikan Nik Abdul Aziz Nik Mat rupanya tidak mengambil masa yang lama untuk memperkukuhkan kedudukan khususnya di kalangan penyokong PAS di negeri ini.

Satu demi satu pihak yang rapat dengan Nik Aziz dicantas atas nama menambah baik pentadbiran negeri di masa yang sama beliau cuba menunjukkan imejnya yang lebih lembut dan tolenrasi dengan Kerajaan Pusat berbanding MB sebelumnya.

Mat Yakob juga cuba menonjolkan keterbukaan pentadbirannya dengan mempromosikan sistem tender terbuka melibatkan penerokaan mineral seperti emas, besi dan sebagainya. Katanya, melalui sistem itu ia akan meningkatkan hasil pendapatan Kerajaan Negeri.

Kenyataannya itu betul kerana Kelantan mempunyai banyak sumber mineral dan keluasan tanahnya juga sayup mata memandang, jika bijak diuruskan tentu banyak manfaat untuk rakyat jelata.

Seimbas lalu tiada yang pelik dengan kenyataan Mat Yakob, apatah lagi selama ini pun Nik Aziz sentiasa bercakap mengenai tender terbuka semenjak tahun 1993 lagi. Jadinya ia kelihatan selari dan satu kesinambungan polisi terdahulu.

Namun bila diteliti semula, jelas seakan ada sesuatu yang mahu disampaikan oleh Mat Yakob, barangkali penekanannya terhadap sistem tender terbuka itu berkait rapat dengan amalan cakap tak serupa bikin oleh Nik Aziz.

Bukan satu rahsia pun, banyak penganugerahan tender di Kelantan khususnya melibatkan penerokaan bahan mineral dan pembalakan walau pun nampak seperti terbuka tapi sebenarnya masih dilakukan secara memilih bulu yang menguntungkan kroni tertentu.

Bukan saja tender, malah dalam bab pemilikan tanah juga banyak berlegar di kalangan segolongan pihak yang rapat dengan parti sementara rakyat marhaen pula terpaksa melalui pelbagai prosedur yang menyeksakan hati.

Ia satu bentuk salah laku kepimpinan terdahulu yang tidak cermat dalam perlaksanaan kata-kata seiring dengan perbuatan meskipun sukar dibuktikan secara perundangan, namun sebagai MB Kelantan yang baru, Mat Yakob mungkin ada penyelesaiannya.

Menyedari situasi sedemikian jika berlanjutan bakal menyebabkan bajet negeri terus defisit, mungkin sebab itulah Mat Yakob menekankan kepentingan perlaksanaan tender terbuka secara telus sekali gus mengekang salah laku dalam penganugerahan tender.

Harapnya Mat Yakob berjaya dalam misinya merealisikan sistem tender terbuka itu dan tidak hanya sekadar omongan kosong untuk menyedapkan halwa telinga yang mendengar.

sekupangdua

Posted: 22 May 2013 11:20 PM PDT

sekupangdua


BOIKOT ABCD! MULA TERASA... COURIER NASIONAL POS LAJU MELONJAK 400%

Posted: 22 May 2013 02:07 AM PDT
Bahang boikot ABCD terhadap sekutu perniagaan DAP mula terasa, manakan tidaknya bau sebentar tadi teman dapat panggilan sahabat dari London yang sedang bersama bersama jamuan di Malaysian Hall bersama usahawan negara, agak mengemparkan bila baru sebentar tadi mereka mengetahui bahawa rupanya khidmat courier service di Malaysia mula nampak kesannya. Pos Laju yang menjadi National Courier Service di Malaysia kini melonjak jualannya sehingga 400% kerana kesan boikot terutama boikot barangan Kaum Cina DAP yang jelas menjadikanpunca merosot sokongan orang cina yang dihasut oleh puak juak dema nie

Topik ini menjadi permulaan hangat semasa majlis jamuan di Malaysian Hall Nie berkisar soal sales Pos Laju Courier Service sebelum nie yang teman difahamkan milik felda dan kini milik penuh usahawan Tan Sri Mokhtar Bukhari sebagai pemiliknya kalau tak salah teman... Kenaikan jualan atau sales nie mendadak naik setelah kempen boikot ABCD mula menampakan hasil,

POS Laju sebelum ini mula beroperasi lewat 80 an bila mula bersaing dengan beberapa courier service terutama beberapa syarikat Courier service yang sedia ada dimiliki oleh beberapa syarikat dimiliki oleh Orang Malaysia terutama kaum Cina, bagaimana pun Pos Laju terus mengalami pelbagai dugaan untuk menjadi salah satu syarikat Courier yang mampu bersaing diantara syarikat-syarikat lain

Teman juga telah menghubungi beberapa rakan yang sehingga kini berpuluh tahun dalam bidang Courier , agak mengejutkan teman bila dimaklumkan sales di Malaysia memang merundum jatuh malah ibu pejabat di Kuala Lumpur ditutup dan disatukan dengan Pejabat di Petaling Jaya, sales di Malaysia sahaja yang teruk tapi di luar negara masih ok, nampaknya banyak syarikat gergasi tidak lagi mengunakan syarikat mereka kerana kesan boikot yang sedang panas diperkatakan, memang ianya menimbulkan impak terhadap syarikat courier disini

Bukan setakat itu sahaja, malah ramai pekerja diberhentikan disebabkan gaji yang diselaraskan sebanyak RM 900 atas saranan kerajaan, kami dipotong elaun dan dikecilkan bidang ataupun dikurangkan pekerja, sekalipun gaji selaras yang sedang hangat diperkatakan. Bagi mereka yang bekerja lama nampaknya mengeluh dengan gaji yang mereka dapat makin berkurangan, kalau dulu seorang penghantar atau despacth clarke boleh mendapat RM 11 ringgit sehari untuk elaun minyak kini dipotong sehingga Hanya RM 5 sahaja.

Belantan

Posted: 22 May 2013 11:18 PM PDT

Belantan


Ketika Anwar sibuk berdemo untuk menjadi PM, BN turunkan 20 sen harga RON97 malam semalam!

Posted: 22 May 2013 09:48 PM PDT


Harga jualan runcit petrol RON97 di seluruh negara turun 20 sen seliter kepada RM2.70 seliter berbanding RM2.90 seliter berkuat kuasa malam tadi.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hassan Malek mengesahkannya semasa dihubungi Bernama di sini hari ini.

Harga petrol RON97 disemak kali terakhir pada Mac 2013 dan pernah berada pada paras RM3 seliter pada September 2012.

Harga runcit RON97 ditentukan oleh 'apungan terurus' dan harga akan berubah mengikut kuasa pasaran.


Sementara itu, Timbalan Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia, Datuk Zulkifli Abdul Mokti berkata, penurunan harga RON97 disambut baik, selain memperlihatkan dasar kerajaan yang mengutamakan keperluan rakyat.

"Saya percaya (penurunan) itu tepat sekali. Kerajaan dilihat memang berpegang pada dasar," katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, penurunan berkenaan disebabkan harga pasaran minyak dunia yang mengalami sedikit penurunan selain dasar apungan harga minyak yang diamalkan oleh kerajaan.

Beliau juga menjangka tiada kenaikan harga minyak petrol untuk RON95 dan RON 97 dalam masa terdekat ini.

Suara Politik
Belantan

Terkini...!!! Polis tahan 18 individu sertai perhimpunan depan Lokap Berpusat Kuala Lumpur?

Posted: 22 May 2013 05:38 PM PDT


KUALA LUMPUR 23 Mei - Seramai 18 individu termasuk empat wanita ditahan polis ketika menyertai himpunan bagi membebaskan aktivis mahasiswa propembangkang, Adam Adli Abd. Halim yang ditahan di Lokap Berpusat Kuala Lumpur di Jinjang di sini, malam tadi.

Bagaimanapun kesemua mereka dibebaskan dengan jaminan polis setelah pihak polis mengambil keterangan masing-masing.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah ketika dihubungi mengesahkan mengenai penahanan 18 individu tersebut.-UMO

Suara Politik
Belantan

DAP tak payah kacau, tunggu perkenan Sultan Selangor?

Posted: 22 May 2013 09:45 AM PDT


Pas Selangor mengingatkan DAP supaya 'tidak membuat kacau' kerana senarai Exco yang diserahkan kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah belum muktamad sebaliknya memerlukan perkenan baginda.

Ketika menjelaskan perkara itu, Pesuruhjayanya, Dr.Abdul Rani Osman berkata, komposisi barisan Exco negeri ini yang menyaksikan parti itu diberikan empat kerusi merupakan salah satu daripada dua pilihan yang bergantung kepada perkenan Sultan Selangor.

Satu lagi pilihan, kata beliau ialah Pas diberikan kerusi Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor dan mendapat tiga kerusi Exco.

''Oleh itu kedudukan komposisi 4:3:3 iaitu Pas empat kerusi Exco manakala DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR), masing-masing tiga kerusi Exco bukan muktamad.

''Kita pun tidak tahu mana satu yang akan diperkenankan oleh Sultan Selangor. Tengoklah antara dua pilihan itu, yang mana akan diperkenankan oleh baginda, jadi tidak payahlah DAP kacau," katanya ketika menghubungi di sini hari ini.


Beliau mengulas pertikaian yang ditimbulkan oleh DAP berhubung pembahagian kerusi Exco kerajaan negeri dalam kalangan parti pembangkang di negeri ini.

Sabtu lalu, dalam majlis malam sambutan kemenangan di Pelabuhan Klang, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengesahkan barisan Exco kerajaan negeri bagi penggal ini akan diwakili oleh empat wakil Pas manakala DAP dan PKR, masing-masing diberikan tiga kerusi Exco.

Bagaimanapun kenyataan tersebut tidak disenangi oleh DAP apabila Pengerusi DAP Selangor, Teresa Kok dilaporkan mahu membincangkan semula komposisi pembahagian Exco tersebut yang menyaksikan Pas mendapat lebih satu kerusi.

Timbalan Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua juga mempersoalkan agihan kerusi Exco tersebut dengan mendakwa dalam satu mesyuarat pada Khamis lalu bersetuju DAP mendapat empat kerusi Exco manakala Pas mendapat tiga kerusi Exco dan boleh memilih jawatan Speaker DUN.

Abdul Rani yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Meru berkata, terpulang kepada DAP untuk membuat perbincangan semula dengan Abdul Khalid berkaitan senarai Exco yang mewakili parti tersebut.

''Dalam mesyuarat sebelum ini, semua parti komponen dalam pakatan menyerahkan senarai nama jawatan Exco tersebut dan Pas menyerahkan lebih daripada empat nama untuk dinilai bagi mendapat mendapat perkenan Sultan Selangor.

''Setakat ini saya sahkan tiga Exco Pas yang sedia sebelum ini memang terdapat dalam senarai tersebut, oleh itu terserah kepada perkenan baginda," katanya.

Sementara itu, Timbalan Pesuruhjaya III Pas negeri, Khalid Abdul Samad menjelaskan, salah satu pilihan ialah menyenaraikan lima Exco daripada wakil rakyat berbangsa Melayu dan lima lagi bukan Melayu.

''Cadangan yang mungkin menjadi pilihan ialah enam calon Melayu dan empat calon bukan Melayu dengan Pas mendapat empat kerusi Exco," katanya.-UMO

Suara Politik
Belantan

Anwar semakin kepanasan dengan isu Lahat Datu, terus hasut rakyat?

Posted: 22 May 2013 07:10 AM PDT


Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Anwar Ibrahim yang sedang kepanasan sekarang dengan isu dalang Lahad Datu terus menunjukkan sikap tidak dapat atau enggan menerima hakikat kekalahan pakatan pembangkang dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13). Mungkin untuk mengalih isu agaknya?

Dalam satu ceramahnya di Kompleks Pas Kota Sarang Semut di sini malam tadi, beliau juga terus menghasut rakyat terutama golongan muda agar membenci kerajaan dan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR).

Tanpa menghiraukan kemarahan rakyat terhadap tindak-tanduknya yang meresahkan masyarakat pembagai kaum di negara ini, Anwar juga mengajak orang ramai menyatakan protes.

Anwar masih menganggap pakatan pembangkang menang dalam PRU-13 namun ia dinafikan oleh SPR melaui pelbagai penipuan yang didalangi oleh Barisan Nasional (BN).

"Kita telah menang namun ada undi awal untuk BN daripada orang Bangla, Myanmar, Indonesia.

"Ada penipuan besar dan jenayah yang telah dilakukan oleh SPR dan BN, sebelum pilihan raya tipu, selepas pilihan raya pun tipu.

"Jadi saya seru rakyat untuk bangkit lawan penipuan ini, kita mesti pertahankan kemenangan, kita mesti tuntut Putrajaya daripada sekarang," katanya.

Suara Politik
Belantan

Pencerobohan Lahad Datu : Pembangkang Serah Wang Kepada Pengganas 7 Feb – Tentera Filipina?

Posted: 22 May 2013 02:07 AM PDT


Penyerahan wang oleh ahli Parlimen pembangkang kepada kumpulan pengganas Kiram di Manila, yang dikesan perisikan tentera Filipina adalah sebahagian daripada bukti kukuh pembabitan pembangkang dalam insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah pada Februari lalu.

Difahamkan urusan membawa dan menguruskan sejumlah besar wang tunai itu diarahkan oleh seorang individu berkepentingan dari negara ini berlaku pada 7 Februari, iaitu dua hari sebelum pencerobohan pada 9 Februari.

Urusan penyerahan wang pada 7 Februari dipercayai kepada wakil kumpulan pengganas Kiram dapat diintip dan direkod oleh perisikan tentera Filipina. Ia adalah isyarat utama insiden pencerobohan bakal berlaku," kata sumber!

Dapat diintip, direkod

"Urusan penyerahan wang pada 7 Februari dipercayai kepada wakil kumpulan pengganas Kiram dapat diintip dan direkod oleh perisikan tentera Filipina. Ia adalah isyarat utama insiden pencerobohan bakal berlaku," katanya.


Pasukan perisikan negara berkenaan juga menerima maklumat bahawa kumpulan pengganas mula menyerahkan wang kepada ahli keluarga terdekat mereka sebagai belanja sebelum mereka menceroboh Sabah.

Sumber itu juga berkata: "Isyarat makin jelas apabila lagu Sabah Nak Hilang mula didendangkan dan dinyanyikan dalam siri ceramah pembangkang seolah-olah sesuatu akan berlaku di Sabah," katanya.

Katanya, tujuan utama lagu itu dinyanyikan adalah untuk mengalihkan tumpuan jika berlaku sebarang insiden tidak diingini ke atas Sabah, pihak yang harus dipersalahkan adalah Kerajaan Pusat sedangkan pada masa sama rancangan jahat menceroboh Sabah sedang dilakukan oleh pembangkang.


Pada 9 Februari, kumpulan pengganas Kiram dikesan memasuki Pantai Timur Sabah, iaitu hari yang sama dua Ahli Parlimen pembangkang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Tiga hari kemudian, lebih 150 orang pengganas lengkap berpakaian seragam tentera dan bersenjata api dikesan memasuki kawasan Kampung Tanduo, Lahad Datu.

Sudah peroleh bukti

Kelmarin, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sudah memperoleh semua bukti berkaitan pembabitan tiga pemimpin pembangkang dalam insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu.

Semua bukti dijangka dikemukakan kepada Peguam Negara dalam tempoh terdekat. untuk tindakan susulan selepas PDRM dan ATM membuat penelitian dari segi undang-undang untuk memperkuat hujah di mahkamah!-BH

Suara Politik
Belantan

Demo gagal - Ahli DAP tunjuk isyarat lucah?

Posted: 21 May 2013 11:17 PM PDT


Ahli DAP, Hata Wahari yang mengadakan demonstrasi berseorangan di hadapan ibu pejabat Utusan Melayu (M) Berhad di sini, hari ini menunjukkan isyarat lucah kepada kakitangan syarikat akhbar itu selepas 10 minit mengadakan bantahan.

Tindakan biadab Hata itu berlaku ketika dia memandu kenderaan trak pikap meninggalkan pekarangan pejabat syarikat akhbar tersebut kira-kira pukul 5.10 petang.

Sebelum itu, rancangan Hata untuk mengadakan demonstrasi membantah di hadapan pejabat Utusan Malaysia di sini, tidak mendapat sambutan apabila hanya dia seorang sahaja yang hadir.

Walaupun digembar- gemburkan dalam laman-laman sosial lebih seminggu lalu, namun demonstrasi yang dirancang diadakan pukul 5 petang itu ternyata gagal mendapat sokongan.


Malah kira-kira 100 kakitangan Utusan Malaysia yang menanti kehadiran para peserta demonstrasi itu ternyata 'kecewa' apabila hanya kelibat Hata yang juga telah dipecat sebagai wartawan Utusan Malaysia seorang sahaja yang hadir.

Disambut dengan jeritan "Hidup Utusan!", "Hidup Melayu!" dan "Pengkhianat" akhirnya ahli DAP itu meninggalkan kawasan ibu pejabat bekas majikannya itu kira-kira 10 minit kemudian setelah dinasihatkan oleh polis supaya beredar.

Suara Politik
Belantan

AZLI SHUKRI

Posted: 22 May 2013 11:16 PM PDT

AZLI SHUKRI


Giliran Chua Tian Pula Ditahan

Posted: 22 May 2013 10:45 PM PDT

Kita bersyukur, sangat bersyukur - pada kali ini Polis dan pihak kerajaan semakin bertegas dan tidak lagi tunduk dengan sebarang provokasi Anwar Ibrahim atas nama "kuasa rakyat" - sedang mereka telah tewas dalam pilihan raya yang lalu. Saya percaya dan yakin, tidak lama lagi semakin ramai para pemimpin pembangkang akan tersungkur satu demi satu atas segala dosa yang telah mereka lakukan di negara ini. Sasaran kita mudah - heret mereka ke mahkamah dan hukum mereka demi keamanan dan kesentosaan rakyat Malaysia.  Rakyat memberi kemenangan kepada BN bukan hanya untuk memajukan negara ini sahaja, bahkan kami juga mahu para pemimpin pembangkang seperti Anwar Ibrahim disumbat ke penjara semula. Mereka telah begitu banyak merosakkan keamanan dan kesejahteraan rakyat di negara ini.

KUALA LUMPUR, 23 Mei — Ahli Parlimen Batu Chua Tian Chang dan aktivis Haris Ibrahim ditahan kerana menghasut hari ini dan di bawa ke balai polis Jinjang untuk disoal siasat dan penahanan. Difahamkan kedua-duanya ditahan secara berasingan dalam tindakan keras polis hari ini. Ini adalah siasatan ketiga polis mengenai hasutan semenjak pilihan raya 5 Mei. Yang pertama adalah aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim yang didakwa di bawah Akta Hasutan di kompleks mahkamah Jalan Duta pagi ini.

Akhirnya Pathmanabhan Dihukum Mati

Posted: 22 May 2013 08:35 PM PDT

SHAH ALAM: Peguam N Pathmanabhan dan tiga bekas pekerja ladang dihukum gantung sampai mati selepas disabitkan oleh Mahkamah Tinggi di sini, sebentar tadi, dengan kesalahan membunuh jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya, hampir tiga tahun lalu.  Hakim Datuk Akhtar Tahir membuat keputusan itu selepas berpuas hati dengan semua bukti dan bahan bukti yang dikemukakan di mahkamah sepanjang perbicaraan yang bermula pada 4 Julai 2011.  Katanya, pendakwaan berjaya membuktikan kes berkenaan melangkaui kerugian munasabah manakala pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes itu. Pathmanabhan, 44; T Thilaiyagan, 22; R Matan, 23 dan R Khatavarayan, 33, didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan membunuh Sosilawati, 47; pegawai bank Noorhisham Mohamad, 38; peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32 dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, 44, di Lot Nombor 2001 Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat, Banting, 30 Ogos 2010.

Kemunculan Semula Kebenaran!

Posted: 21 May 2013 11:59 PM PDT

Barisan Nasional (BN) terus diberi mandat memerintah negara ini apabila memperolehi majoriti mudah 133 kerusi Parlimen pada PRU13 yang lalu sementara pakatan pembangkang yang dibarisi PKR, DAP dan Pas hanya memperoleh 89 kerusi sahaja. Pada PRU12 di bawah kepimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi, BN memenangi 140 kerusi Parlimen.

Pada PRU13, rakyat Malaysia masih lagi mengundi dalam pilihan raya yang disertai pelbagai parti yang menyaksikan 11,257,147 juta (84 peratus) daripada 13,268,002 pengundi berdaftar keluar mengundi bagi 222 kerusi Parlimen. Dari segi undi popular, daripada keseluruhan pengundi yang keluar mengundi dalam pilihan raya pelbagai parti itu, BN berada di tempat pertama dengan memperoleh undi sebanyak 5,237,699; kedua, PKR (2,254,328), ketiga, DAP (1,736,267), keempat, Pas (1,633,389) manakala parti-parti lain dan Bebas (192,904). Bagaimanapun, DAP yang berada di tempat ketiga dari segi jumlah undi telah memperoleh 38 kerusi Parlimen, iaitu jauh lebih tinggi daripada PKR.

Berdasarkan analisis keputusan pengundian PRU13, BN memperolehi undi popular di Perlis, Kedah dan Perak berbanding PR. Di Kedah, Umno berjaya menguasai negeri itu dengan memperoleh undian sebanyak 399,890 bersamaan 45.28 peratus. Manakala, Pas dan PKR pula hanya memperolehi sekitar 24.2 peratus. Perlis juga menjadi kubu kuat Umno kerana memenangi kesemua tiga kerusi Parlimen yang dipertandingkan dengan memperolehi 64,192 undi bersamaan 55.55 peratus. Umno juga mendominasi Perak apabila memperolehi undi sebanyak 277,859 bersamaan 24.64 peratus mengatasi undi parti lain. Calon BN tewas di beberapa kawasan kerana bilangan pengundi kaum Cina yang ramai.

DAP pula mendapat 261,882 undi, manakala Pas dan PKR masing mendapat 109,913 dan 244,073 undi di Perak. Bagaimanapun, di Pulau Pinang terutamanya di kawasan bandar dikuasai DAP yang memenangi kesemua enam kerusi Parlimen dan memperoleh undian tertinggi berbanding parti-parti lain. Sebanyak 13 kerusi Parlimen yang dipertandingkan Pulau Pinang, hanya enam kerusi sahaja dimenangi DAP tetapi jumlah undiannya iaitu 272,664 bersamaan 37.72 peratus berbanding PKR hanya lima kerusi iaitu 177,896 bersamaan 24.61 peratus. Umno yang bertanding di lima kerusi di Pulau Pinang hanya memperoleh 118,613 undian bersamaan 16.41 peratus.

Agak mengejutkan apabila analisis mendapati Umno mendominasi peratusan undian di kubu kuat Pas di Kelantan iaitu 49.8 peratus berdasarkan jumlah undian sebanyak 402,503 untuk kerusi Parlimen. Pas memperoleh 41.1 peratus dengan 332,407 jumlah undi. Bagaimanapun, PKR tewas di ketiga-tiga kerusi yang ditandingi dan hanya mendapat 9 peratus undian dengan 73,071 undian sahaja. Rekod kerusi Parlimen di Terengganu pula menunjukkan Umno mendahului dalam kutipan jumlah undian, iaitu 283,455 dengan 51.5 peratus, hasil daripada kemenangan empat daripada lapan kerusi yang ditandingi.

Pas pula memperoleh 42.5 peratus dengan jumlah undi 233,893, manakala PKR tidak memenangi sebarang kerusi Parlimen di Terengganu. Umno turut merekodkan pencapaian tertinggi mendahului parti lain dengan 55.5 peratus atau 337,896 undi, berdasarkan kemenangan 10 kerusi yang ditandingi di Pahang. Ini diikuti PKR yang mencatat 17.7 peratus dan memenangi tiga daripada lima kerusi yang ditandingi, sementara Pas merekodkan peratusan 17.2 peratus (104,743 undi). DAP di Pahang tidak mendapat sambutan, di mana parti itu hanya memenangi satu daripada tiga kerusi Parlimen yang ditandingi dengan jumlah undi dipungut sebanyak 59,027 undi.

Di Selangor, PKR mendominasi kerusi Parlimen apabila memenangi sembilan daripada 11 kerusi ditandingi dengan jumlah 550,950 undi. Namun, pengaruh Umno tetap tidak boleh dinafikan kerana parti itu berjaya memporehi 335,406 undi berbanding Pas (270,506) dan DAP (253,302). Di Wilayah Persekutuan, DAP memperlihatkan penguasaan apabila memenangi kesemua lima kerusi Parlimen ditandinginya dengan 229,337 undi. Pengaruh PR di Wilayah Persekutuan juga dibuktikan dengan jumlah undi dimenangi PKR iaitu 154,457 undi mengatasi Umno (127,771 undi) walaupun kedua-dua parti menang empat kerusi.

Di Negeri Sembilan, Melaka dan Johor, pengaruh Umno ternyata masih belum boleh digugat. Jumlah kerusi dan undi yang dimenangi parti ini tetap mendahului PR dengan peratusan melebihi 40 peratus di setiap negeri. Sabah terus kekal menjadi negeri simpanan tetap Umno berdasarkan analisis mendapati parti itu mendominasi keseluruhan kerusi Parlimen dengan peratusan 88.2 peratus, manakala PKR hanya menang satu kerusi dengan jumlah 22,598 undi dengan peratusan 7.2 peratus manakala DAP hanya mendapat 14,226 undi atau 4.5 peratus.

Umno tidak ada di Sarawak tetapi neheri itu kekal sebagai kubu kuat BN. Analisis juga mendapati jumlah undian rakyat di Sarawak terhadap DAP ialah 139,480 undi, manakala PKR memperoleh 26,909 undian hasil kemenangan satu kerusi. Secara keseluruhan, Umno dan BN masih lagi kekal sebagai popular hampir di kesemua negeri, kecuali Selangor, Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan. Ini diikuti oleh DAP yang masih kekal mendominasi di Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan, manakala dominasi PKR kekal di Selangor. Umno kekal mendominasi di peringkat Parlimen kerana mampu untuk mendapat 3,416,310 undi dari 120 kerusi yang ditandingi dan mereka berjaya menang 88 daripadanya. Manakala DAP pula mendapat 1,386,404 dari 51 kerusi Parlimen yang ditandingi, jumlah ini membuktikan bahawa DAP adalah parti yang masih popular dan menjadi pilihan kepada pengundi bukan Melayu khususnya di kawasan bandar. (sumber klik di sini).

Kembara Politik

Posted: 22 May 2013 11:15 PM PDT

Kembara Politik


Kewujudan KR1M bikin peniaga pensimpati DAP jadi gila

Posted: 22 May 2013 04:58 AM PDT

1. Penubuhan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) merupakan satu langkah bijak untuk meringankan beban hidup rakyat miskin, berpendapatan rendah dan sederhana.

2. Sebelum KR1M dicetus dan dilaksana, pengguna terutamanya rakyat miskin terhimpit dengan kenaikan harga barangan yang dinaikkan sesuka hati oleh para peniaga pensimpati DAP.

3. Pantang ada peluang, peniaga ini akan menaikkan harga tanpa mengira kesusahan rakyat. Apa yang penting bagi mereka ialah keuntungan mesti berlipat kali ganda. Susah payah orang miskin apa mahu dikesahkan. Janji mereka makin mewah dan makin kukuh di sector ekonomi.

4. Kerajaan pula tidak dapat mengawal sepenuhnya turun naik harga kerana sifat ekonomi bebas yang diamalkan. Kerajaan hanya boleh kawal harga bagi barangan asas. Itu pun kadang kala dilanggar semacam saja oleh peniaga ini. Tidak ada kasihan punya. Tidak pula kita sangka sebegitu buruk sekali peniaga ini punya kelakuan. Tamak haloba.


5. Tinjauan saya sejak KR1M diperkenal ialah harga barangan jauh lebih murah berbanding harga yang ditawar golongan peniaga yang ambil untung cekik darah. Bak kata orang peniaga yang rata-rata pensimpati DAP ini ambil untung sampai harga tahap potong leher punya.

6. Contoh harga yang dinaikkan ialah harga gula. Di pasaraya pensimpati DAP dinaikkan harga sehingga RM2.95 sedangkan di KR1M harga masih kekal RM2.50. Ada orang kata peniaga yang terdiri dari pensimpati DAP ini sengaja menaikkan harga untuk bagi rakyat marah pada kerajaan. Dalam masa yang sama dia kaut untung sampai perut buncit.

7. Tepung gandum yang dikeluarkan oleh pensimpati DAP dijual jauh lebih mahal bagi sekilogram berbanding hanya RM1.35 di KR1M. Tepung gandum di KR1M lebih enak rasanya. Tidak percaya, cuba buat cucur kodok. Saya guna tepung gandum ini sejak mula lagi KR1M perkenalkan.

8. Minyak masak 5 kg yang berlogo 1Malaysia di KR1M baru RM13.35. Cuba bandingkan dengan harga peniaga pensimpati DAP. Harga sudah macam ala ala Serbia. Serbia dan peniaga pensimpati DAP ini lebih kurang sama sahaja. Tidak ada bezanya!

9. KR1M bagi pandangan saya adalah satu langkah bijak oleh kerajaan. Sebab apa? Cuba kita kaji-kaji sikit dengan 4 sebab yang saya hendak tulis di bawah ini:

10. Pertama, KR1M ringankan masalah beban hidup orang miskin dari sudut pembelian barangan keperluan harian. Harga lebih murah di KR1M jadi dapat jimatkan perbelanjaan dan ada lebihan untuk disimpan atau belanja sekolah anak-anak.

11. Kedua, KR1M sudah jadi macam satu kedai penanda aras bagi harga keperluan barangan harian. Peniaga pensimpati DAP cukup gila memikirkan perkara ini. Apa tidaknya. Pensimpati DAP sudah tidak boleh hendak naikkan harga sesuka hati mereka. Tidak ada lagi keuntungan sampai buncit perut. Itu buat dia jadi gila.

12. Ketiga, KR1M menyediakan peluang kerja pada anak muda kita. Ada yang jadi juruwang dengan senyuman manis sentiasa. Ada yang jadi penyusun barangan dengan rajinnya. Ada yang bersihkan kedai tanpa jemu. Pokoknya, KR1M jana peluang kerja kepada anak bangsa. Kalau banyak KR1M dibuka, banyaklah anak muda kita dapat kerja. Banyaklah yang rasa jasa kerajaan membela rakyat.

13. Keempat, KR1M ini sudah jadi macam tempat untuk usahawan IKS Bumiputera pasarkan produk dan barangan mereka. Barangan mereka ada kualiti tapi tidak ada peluang untuk diletak di rak-rak di pasaraya pensimpati DAP sebab sikap rasis pensimpati ini. Produk Bumiputera dikenakan pelbagai syarat-syarat pelik semata-mata untuk membolehkan produk mereka diletak di rak jualan. Syarat-syarat pelik yang sengaja diadakan untuk menyusahkan dan melemahkan usahawan kita.

14. Tulis panjang-panjang pun tidak guna. Senang cakap, jom sama-sama kita sokong KR1M.

15. Kasi boikot itu peniaga pensimpati DAP! Duit kita bukan duit DAP. Hak kita untuk pilih di mana kita hendak beli kan? Rasis ke? ADA AKU KISAH?!

My Longest Yard

Posted: 22 May 2013 11:14 PM PDT

My Longest Yard


AirAsia Q1 net profit down 39%

Posted: 22 May 2013 05:50 PM PDT

PETALING JAYA (May 23, 2013): AirAsia Bhd, the largest low-cost carrier in Asia, saw its net operating profit for the first quarter ended March 31, 2013 (Q1) grow 3% to RM168.4 million from RM163.5 million a year ago, on higher passenger numbers and increased ancillary income per passenger, average fare and capacity.

The number of passengers carried in Q1 grew 7% to 5.17 million, while ancillary income increased to RM42 per passenger from RM40 a year ago. Its Q1 capacity also increased as the number of aircraft operating in Malaysia rose to 66.

However, net profit for Q1 was lower by 39% to RM104.8 million from RM172.4 million a year ago, due to a RM33 million loss in foreign exchange on borrowings for the January-March 2013 period compared with a gain of RM88.1 million a year ago.

Revenue jumped 8% to RM1.3 billion from RM1.2 billion.

SUMBER -->  The Sun Daily


HAHAHAHA...ITU MAKAN DIA !!


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 22 May 2013 11:12 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Wajib Baca! Pemimpin Tinggi DAP Sahkah #GST Tak Akan Membebankan Rakyat.

Posted: 22 May 2013 07:02 PM PDT

Cuba tengok apa yang dipaparkan di blog salah seorang pemimpin tinggi DAP.


Kalau tak percaya boleh tengok keseluruhan penerangan mengenai GST yang ada di blog Ngeh Koo Ham.

Masih tak percaya? Boleh semak sendiri di sini : http://ngehkooham.blogspot.com/2010/03/kesan-gst.html

*Mohon rakan-rakan sebarkan slaid ini melalui blog, facebook dan twitter supaya rakyat lebih faham mengenai GST. Terima kasih kepada Ngeh Koo Ham kerana berani menyatakan kebenaran.

TANPA ANWAR, TANPA DEMO, HARGA PETROL TURUN

Posted: 22 May 2013 07:04 AM PDT

RON97 turun 20 sen mulai malam tadi

KUALA LUMPUR 22 Mei - Harga jualan runcit petrol RON97 di seluruh negara turun 20 sen seliter kepada RM2.70 seliter berbanding RM2.90 seliter berkuat kuasa malam tadi, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hassan Malek kepada Bernama ketika dihubungi di sini hari ini.

TANPA ANWAR, TANPA DEMO, HARGA PETROL TURUN, Macam tak percaya pula. Kalau ikut cara Anwar dan PKR kena menjerit-jerit dan melolong-lolong kalau nak turunkan harga minyak. 

KALIMULLAH PEMBELOT NEGARA : SPY SINGAPURA

Posted: 22 May 2013 01:49 AM PDT

Nampaknya Kalimullah telah mengambil keputusan untuk menonjolkan semula dirinya selepas sekian lama mendiamkan diri. Kali ini Kalimullah memulakan serangan sinisnya kepada orang Melayu dan Islam di negara ini dengan mempertahankan CEO Air Asia X dengan turut serta memperlekehkan Utusan Malaysia dan seterusnya perjuangan orang Melayu mempertahankan survival bangsa kita dalam bidang politik, ekonomi dan sosial.

Semasa era Pak Lah, tatkala para pejuang bangsa Melayu bermati-matian mempertahankan Kerajaan Pak Lah, Kalimullah pula melangkah serong dalam gelap dengan menghancurkan kredebiliti kerajaan Pak Lah. Isu ini saya akan kupas dalam bahagian kedua.

Saya akan bongkarkan juga bagaimana Kalimullah memasukkan musuh-musuh politik orang Melayu ke dalam NST dengan memecat sesiapa saja ketua dan editor yang mengkritik Anwar Ibrahim. Sebab itulah ketika itu, NST dan Berita Harian tidak begitu menyerang Anwar.


Kemarahan Anwar kepada Kalimullah apabila akhbar-akhbar NST memainkan isu besar oleh YB Zahrain, YB Zulkifli Noordin , YB Wee Chee Keong dan lain-lain hingga mereka keluar PKR. Kalimullah telah membawa masuk ramai Editor dan Ketua Editor Pro Anwar ke dalam NST selepas membuang mereka yang menentang Anwar. Maka apakah kamu hendak hairan dengan NST yang agak liberal berbanding Utusan Malaysia! Saya huraikan dalam bahagian kedua nanti.

Oleh itu tidak hairanlah pendirian Kalimullah yang menunjukkan wajah sebenarnya yang lebih pro kepada bukan Melayu. Malangnya, Kalimullah ini bila nak lesen, nak bantuan DEB mengaku pula sebagai Melayu. Hipokrit bukan!


Inilah sikap Melayu, selepas menjadi musuh dalam selimut kepada Pak Lah dan mendapat pula kekayaan selepas mengaku Melayu, kini Kalimullah kembali menyerang Melayu, menyerang DEB dan menyerang Utusan gara-gara melutut bisnes dengan Kerajaan Singapura dan Pulau Pinang. Kalimullah adalah manusia separuh Melayu umpama kacang lupakan kulit.

Bukan rahsia lagi, Kalimullah adalah Agen Risik Kerajaan Singapura iaitu Singapore Intelligence Service. Sebab itulah Kalimullah gagal semasa tapisan halus untuk dilantik sebagai Setiausaha Akhbar kepada Tun Ghafar Baba suatu masa dahulu!

Beberapa meeting telah diaturkan di antara Lim Guan Eng Ketua Menteri Pulau Pinang dengan PM Singapore dimana Kalimullah sendiri hadir sebagai apa? Tentunya sebagai spy dan orang suruhan bukan? Untuk apa Kalimullah membuat semua ini, Jawapannya mudah menjual bangsa dan negara ini kerana Wang Ringgit!

Tahukah anda Kalimullah juga terbang setiap 10 hari ke Singapura untuk membuat laporan dan menghantar laporan secara lisan. Maaflah semua ini adalah rahsia tetapi saya mahu rakyat Malaysia khususnya orang Islam dan orang Melayu tahu siapa Kalimullah yang sebenarnya! Adakah kita berdiam diri sahaja!

Sebab itulah juga Kalimullah memberi sokongan kepada DAP dan Agen PAP, dan tidak hairanlah Kalimullah mengutuk PM dan UMNO semasa PRU-13!.

Kesimpulannya, Kalimullah sebenarnya adalah wartawan pelacur. Melacur sebagai wartawan dengan menjadi spy kepada Singapura. Bagaikan seorang pelacur, manusia ini tidak ada maruah apabila meminta dan menerima jawatan di NST sedangkan NST adalah milik UMNO!

Dalam bahasa kasar, Wartawan Kalimullah tidak ada kelas malah sebenarnya bodoh sebab itu perlu melacur untuk mendapat extra income.

Nasihat saya, bangunlah wahai Bangsa Melayu dari tidur kamu dan sedar-sedarlah hantu-hantu yang semakin menunjukkan wajahnya seperti Kalimullah ini.

(Artikel ini kiriman emel daripada Wartawan Sejati, Kuala Lumpur)

MyMassa Cabar Adam Adli Dan Rakan-rakan Cinanya Buat Macam Ni. Ada Berani?

Posted: 22 May 2013 12:57 AM PDT

Sekarang kecoh kes mamat tak habis belajar dok dicanang-canang sebagai hero oleh para MACAI.


Yang peliknya, majoriti yang mengangkat Adam Adli sebagai hero adalah dari kaum Cina.

Hebat sangat ke kena tangkap sebab langgar undang-undang?

Sepatutnya yang diangkat sebagai HERO adalah orang yang berjuang mempertahankan tanah airnya. Bagi MyMassa, hero anak muda yang perlu dijulang adalah WIRA-WIRA NEGARA SEPERTI DI BAWAH.

Allahyarham Asisten Supritendan (ASP) Zulkifli Mamat, 29, dari Pasukan Polis Komando VAT 69


Allahyarham Lans Koperal Mohd Azrul Tukiran, 27, dari Pasukan Gerakan Am Tawau.

Allahyarham Prebet Ahmad Hurairah Ismail, 24, dari Batalion 7 RAMD Tawau.

Walaupun umur arwah Prebet Ahmad Hurairah sama dengan umur Adam Adli iaitu 24 tahun, namun jasa dan pengorbanan arwah amat besar sekali. Arwah Hurairah sanggup dan berani berdepan dengan pengganas Kiram sedangkan Adam Adli hanya berani berhadapan dengan pihak polis.

Apa yang MyMassa pelik adalah keghairahan rakan dan penyokong Adam Adli menyebarkan maklumat mengenai BLACK 505. Ke manakah mereka semasa Lahad Datu diserang pengganas Kiram? Mengapa tiada di antara mereka yang membuat perhimpunan solidariti terhadap parajurit negara yang berhadapan dengan musuh yang kejam?

ADAKAH BAGI KAUM CINA YANG MENYOKONG PEMBANGKANG, KEPENTINGAN POLITIK MEREKA LEBIH BESAR DARIPADA KESELAMATAN NEGARA?

Oleh yang demikian, MyMassa mencabar Adam Adli dan rakan-rakan Cinanya mendaftarkan diri dan menyertai askar Wataniah seperti mana yang dilakukan oleh Ketua Pemuda UMNO yang juga Menteri Belia dan Sukan.


Jangan hanya berani berhimpun dan melalak dalam stadium tetapi kecut untuk mempertahankan negara ini. Jangan jadi macam Adam Adli yang bising dan mengeluh apabila tiada kemudahan di lokap sedangkan parajurit negara tidur bertemankan nyamuk dan berbumbungkan langit.

Kalau bab macam ni tak payah harapkan Chegu Bard yang kononnya berani sebab ada SAMM. Depan je nampak berani....


*Sampah masyarakat macam Adam Adli diangkat sebagai HERO. Parajurit Lahad Datu pula semakin dilupakan. Untuk yang telah terlupa, MyMassa kongsikan video yang mampu mengalirkan air mata ini.
DARUL EHSAN TODAY

Posted: 22 May 2013 11:01 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Kisah Seorang Menteri Dan 40 Penyamun...

Posted: 22 May 2013 10:00 PM PDTSeorang menteri kanan dari sebuah kawasan parlimen di Johor yang baru dipindahkan dari kementerian lamanya ke kementerian baru telah membuat gempak di kementerian barunya itu sebeleum memulakan tugas rasminya.

Perkara berkenaan telah menjadi buah mulut kakitangan-kakitangan di kementerian berkenaan. Menteri berkenaan belum lagi memulakan tugas rasminya namun langkah pertama yang diambilnya sebelum memulakan tugas rasmi adalah memindahkan 40 orang dari kakitangannya dari kementerian lama ke kementerian baru.

Mak oiiiii, punch card pun belum dah memandai-mandai angkut 40 orang pegawai ?

Berapa tingkat diperlukan untuk meletak para pegawainya ?

Berapa kos yang diperlukan untuk ubahsuai pejabat, perabut dan peralatan pejabat ?

Bagaimana menteri berkenaan boleh ada 40 orang pegawai , sedangkan menteri-menteri lain ada sekitar 10 orang pegawai sahaja yang dibayar gaji oleh kerajaan ?

Dari mana menteri berkenaan mendapat wang untuk bayar gaji para pegawainya ?

Sedangkan menteri lama di kementerian yang menteri 40 orang pegawai ambil alih berpindah ke kementerian yang satu lagi hanya dengan pindahkan 7 pegawai sahaja. 

SPR Menjawab Misteri Black Out Ketika Pengiraan Undi...

Posted: 22 May 2013 07:00 PM PDT

Pesanan aku pada puak-puak pembangkang, kalau nak menipu pun biar la real sikit, buat home work dulu, jangan menipu nampak bodoh...

Aku Memang Tak Suka Pak Lah, Tapi Statement Ini Perlu Di Siasat Semula...

Posted: 22 May 2013 06:00 AM PDT


Aku memang tak suka pak lah, kerana dia, negara sekarang haru biru, tapi bila tengok apa yang berlaku pada pru lepas, penambahan undi orang cina di malaysia aku ada rasa sikit pelik, kita semua tahu, orang cina bukan suka buat anak, paling ramai aku tengok orang cina punyai anak ialah jiran aku ada 7 orang, tapi selama aku hidup cina hanya mampu buat anak kurang dari tiga orang...

Penambahan undi cina naik agak mendadak, aku teringat balik kenyataan pak lah pada tahun 2005 dalam berita harian, dalam laporan bertajuk "50 ribu pelancong china hilang" aku rasa cerita tu tak sampai ke mana pun, senyap macam tu je...

Kalau pada tahun 2005 lebih kurang 50 ribu pelancong cina hilang (tidak keluar dari negara ini) sekarang nie kita sudah di tahun 2013 kalau tiap-tiap tahun mereka hilang dalam jumlah itu, hitung panjang sudah 8 tahun bermakna ada dekat-dekat 350 ribu warga china menetap di malaysia, bayangkan kalau mereka itu perempuan dan berkahwin dengan lelaki cina malaysia, silap-silap dengan kecekapan orang cina memberi rasuah, tidak mustahil mereka itu semua sudah memiliki my kad.... bila dah ada my kad sudah tentu boleh mengundi...

Itu baru kita kira pelancong dari china, belum kita kira pelancong dari vietnam, cambodia, thailand atau lain-lain negara yang rupa paras mereka macam cina...

Kesimpulannya yang boleh aku buat disini ialah, ini adalah plan jangka masa panjang orang cina untuk load pengundi hantu, plan ini sudah bocor 2005 dulu tapi semua buat tak endah pasal ketika itu umno/bn cukup kuat, kini bila tsunami cina telah berlaku, maka apa yang di laporkan tentang kehilangan 50 ribu pelancong china mesti di siasat semula...

VIDEO: M.Kayveas Pernah Dedahkan Perancangan CINA 11 Bulan Yang Lalu...

Posted: 22 May 2013 01:00 AM PDT


Memang ada perancangan orang cina merampas kuasa dari orang melayu, ini telah didedahkan oleh M.Kayveas sewaktu konvensyen PPP sebelas bulan yang lepas...

Apa yang di ceritakan oleh dia ketika dia bersama seorang cina dalam kapal terbang benar-benar berlaku hari ini...

Aku siarkan kembali video ini...

Ada masaalah embed code so korang klik link di bawah

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 22 May 2013 09:29 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Anwar Ibrahim Pengsan Baca Perkhabaran Ini #AnwarPenipu

Posted: 22 May 2013 09:02 AM PDT

Baru-baru ini, cara kepimpinan dan pemikiran Tun Dr Mahathir Mohamad telah ditagih oleh pergerakan Islam terbesar di dunia Ikhwanul Muslimin untuk membantu menstabilkan Mesir, negara yang dikuasai oleh kumpulan tersebut.

Tun Mahathir diminta berucap dalam satu persidangan yang menghimpunkan berbagai golongan pembuat dasar di Mesir dan mendapat liputan luar biasa media dari seluruh negara Arab.

Ikhwanul Muslimin merupakan pergerakan Islam yang menjadi tenaga utama menumbangkan rejim Hosni Mubarak dan memenangi pilihanraya umum Mesir selepas itu.

Mereka menubuhkan satu parti politik yang dinamakan Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) yang diketuai oleh Presiden Mesir kini Mohamed Mosri. Namun selepas dua tahun menerajui Mesir, keadaan di negeri yang mempunyai 80 juta penduduk itu masih juga gagal untuk distabilkan baik dari segi ekonomi mahupun politik.

Berikutan itu, Ikhwanul Muslimin telah menjemput tokoh-tokoh Islam utama dunia untuk memberikan pandangan mereka dan cadangan agar negara yang sedang bergolak itu kembali pulih seperti sedia kala.

Pada Ahad yang lepas, Tun Dr Mahathir yang cukup dikenali di dunia Islam sebagai peneraju pembangunan negara Islam yang sederhana dan maju selepas 22 tahun mentadbir Malaysia telah dijemput untuk berucap dalam satu majlis yang dihadiri oleh rata-ratanya pembuat dasar, ahli perniagaan dan politik Mesir.

PersidanganPersidangan tersebut mendapat liputan luar biasa oleh media bukan sahaja dari Mesir bahkan dari seluruh dunia Arab. Dalam ucapannya Dr Mahathir mengajak kerajaan baharu Mesir mencontohi pengalaman Malaysia sebagai model dalam memacu kemajuan ekonomi di negara ini.

Secara jujurnya, beliau merupakan satu aset yang berharga buat negara kerana beliau mempunyai satu tahap pemikiran yang menjangkaui ke hadapan. Dengan mempunyai tokoh sebegini, rakyat seharusnya lebih bersyukur dan berterima kasih di atas apa yang berjaya dikecapi sekarang.

Sedangkan negara luar berebut untuk mendapatkan Tun Mahathir, tak mungkin kita di negara ini hanya mampu melihat dan membiarkan tokoh ilmuwan kita itu dibawa pergi. Terima kasih Tun Dr Mahathir Mohamad kerana membawa Malaysia sehingga ke tahap ini.

Kesimpulan yang ingin disampaikan ialah, gerakan 'arab spring' yang sering menjadi kebanggaan Anwar bukanlah satu model yang terbaik untuk dicontohi oleh rakyat. Ia bukan sahaja menyebabkan ekonomi negara musnah namun turut menyebabkan rakyat menjadi mangsa dan menanggung akibat yang buruk.

Kedua. walaupun Anwar cuba memburukkan Tun Dr Mahathir sebagai negarawan, namun masyarakat dunia nyata begitu menghargai tokoh yang sering dihina dan dicerca oleh pembangkang di negara ini.

Muslihat & Penipuan Anwar Ibrahim Akan Buat Rakyat Marah #AnwarPenipu

Posted: 22 May 2013 03:43 AM PDTGERAKAN ANTI PKR

Posted: 22 May 2013 09:11 PM PDT

Alfaizhamid

Posted: 22 May 2013 09:01 PM PDT

Alfaizhamid


PENDEKAR IN MAKING

Posted: 22 May 2013 10:16 AM PDT

NYAWAKU. ..SUMBER INSPIRASIKU. .

Posted: 22 May 2013 09:37 AM PDT

ALAHAI ANAKKU SAYANG....

Posted: 22 May 2013 09:09 AM PDT

r b f

Posted: 22 May 2013 07:24 PM PDT

r b f


Laporan Polis: Ini Baru Betul...

Posted: 22 May 2013 05:49 AM PDT


Ini baru betul beb....

Dulu apa sahaja yang pembangkang tabur fitnah, baik UMNO, baik kerajaan, baik PM dan isteri sekali pun  mereka hanya biarkan sahaja fitnah dicanang. Tiada tindakan mengikut saluran undang-undang yang diambil. Baik laporan polis atau saman. 

Tapi kini tidak lagi...

Umno pun sekarang ini ada sahaja fitnah terhadap mereka terus saman. Yang terakhir adalah saman terhadap harakah dan Mustafa Ali. 

Hari ini lagi satu lagi sejarah tercipta...perkara ini dah lama ditunggu oleh orang ramai termasuklah dari kalangan penyokong-penyokong BN sendiri. 

Hari ini Pejabat Perdana Menteri telah membuat satu laporan polis berhubung satu emel layang yang mengaitkan isteri PM. 

Emel layang tersebut mendakwa isteri PM memerlukan bantuan untuk memindahkan wang beliau dari satu akaun rahsia di Switzerland. 

Perkara ini sebenarnya bukan benda baru. Saya sendiri telah menulis perkara berkenaan pada bulan Mac 2012. Lihat di sini.  Ianya dihidupkan kembali menjelang PRU 13 tempohari. Biasalah tanpa fitnah mereka tak boleh hidup....

Fitnah punya fitnah pun akhirnya gigit jari jua....#lainkalilah

Lain kali kalau nak buat fitnah pun biar logik sikit. Dalam dunia ini semua orang-orang kaya nak bawa wang mereka untuk disimpan di Switzerland. Kerana di sana tempat yang paling selamat dari sudut kerahsiaan untuk menyimpan wang . Di Malaysia tak selamat kerana ada manusia macam Rafizi yang sesuka hati mak bapak dia mendedahkan akaun bank orang lain. Mengaku akauntan tetapi BAFIA tak tahu. 

Dalam kes emel layang yang disebarkan, dikatakan Rosmah meminta bantuan untuk memindahkan wangnya dari Switzerland. Apa punya bodoh si pemfitnah.... Orang semua berebut-rebut nak angkut duit pergi Switzerland, dia pula buat cerita orang nak pindah duit dari Switzerland. Lain kali buat homework betul-betul sebelum menyebarkan fitnah. Jangan jadi Mat Sabu yang mendakwa polis merempuhnya dengan Land Rover. 

Apa-apa pun tahniah diucapkan kepada Pejabat Perdana Menteri kerana telah membuka satu lembaran baru hari ini. Selepas ini apa sahaja yang fitnah buat sahaja laporan polis dan saman. Kita berharap perkara ini akan berkekalan. Ikut sahaja cara Singapura...

Sesebuah sekolah akan jadi huru-hara dan murid akan rosak jika cikgu disiplin atau pengetua tidak tegas. Memang akan ada murid atau ibu bapa yang tidak suka dan membantah bila guru tegas. Tetapi bila keluar keputusan peperiksaan hasilnya akan memuaskan. Dan semua ibu bapa serta murid akan gembira. Kemudian semua pakat ucap terima kasih kepada cikgu. "Terima kasih cikgu kerana telah mendidik saya hingga saya berjaya". Itulah ungkapan yang sering kita dengar apabila mereka mendapat keputusan yang baik. 

Begitu juga dengan negara....kerajaan mesti tegas menguatkuasa undang-undang untuk menjadikan rakyat lebih disiplin. Apabila rakyat disiplin negara akan maju. Lihat contoh di Singapura. Bila kerajaan tegas mestilah ada yang tak puas hati. Persetankan sahaja mereka yang tak puas hati. Yang penting negara mesti maju dan kerajaan jaga kebajikan serta poket rakyat. 

Cukuplah 5 tahun kerajaan kita berlembut atas nama demokrasi. Nak berdemo, nak berentap dengan polis, nak tabur fitnah, nak meliwat dan sebagainya. Jangan ambil Indonesia sebagai contoh negara demokrasi terbaik. Kerana mereka mengamalkan demokrasi terbaik sampai boleh demo 16 kali sehari membuatkan negara mereka tak maju dan jauh ketinggalan dari kita. Pelabur asing nak masuk pun takut. 

Jika kerajaan hari ini terus berlembut sepertimana 5 tahun yang lepas, jawabnya 5 tahun lagi hancurlah negara kita. Rakyat akan jadi tiada akhlak, tiada moral, tiada disiplin dan sebagainya. Apabila rakyat sudah jadi begitu maka hancurlah sesebuah negara. 

Sri Tri Buana

Posted: 22 May 2013 07:04 PM PDT

Sri Tri Buana


Total Football Dalam BN

Posted: 21 May 2013 10:18 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 22 May 2013 03:32 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Video) Pemain tenis wanita selamba bertukar baju di tengah gelanggang!

Posted: 22 May 2013 03:31 PM PDT

Kita biasa menonton pemain bola sepak bertukar jersi selepas perlawanan tamat. Malah kita juga pernah melihat penonton bertukar jersi dengan pemain.

Jarang kita tonton pemain bola sepak wanita bertukar jersi sesama mereka, tapi kalau anda lihat di SINI, pemain wanita ini selamba tanggalkan jersinya untuk bertukar jersi dengan penonton.

Bagaimana pula dengan tenis? Tak pernah dibuat orang pemain tenis bertukar baju, apatah lagi wanita!

Namun video di bawah pastinya menukarkan persepsi sebahagian besar pembaca sungguh pun ianya hanya sebuah iklan...

Selamat menonton!

(Gambar) Kecoh di Pusat Tahanan Jinjang, 18 penyokong Adam Adli ditahan

Posted: 22 May 2013 09:02 AM PDT

KUALA LUMPUR: Menurut laman Twitter milik Presiden Solidariti Mahasiswa Malaysia Safwan Anang, 18 orang telah ditahan di depan Pusat Tahanan Jinjang ketika perhimpunan untuk memberi sokongan kepada Adam Adli:


Antara yang ditahan ialah empat wanita berbangsa Cina, tiga lelaki Melayu dan selebihnya berbangsa Cina

Ketika berita ini ditulis, pihak polis masih lagi belum memberi pengesahan tentang jumlah tangkapan.

Tak sokong Blackout 505 adalah sandiwara paling 'lekeh' oleh PAS

Posted: 22 May 2013 08:32 AM PDT

Kebelakangan ini kerap pula para pemimpin PAS tampil membuat kenyataan di media massa menegaskan parti itu tidak menyokong sebarang bentuk bantahan jalanan serta turut menafikan penglibatan atau kaitan langsung dengan dengan penganjuran Himpunan 505.

Nama lain bagi himpunan itu ialah Suara Rakyat 505 atau pun popular juga dengan panggilan Black 505, dikelolakan oleh geng Asal Bukan UMNO (ABU) yang mana ketuanya ialah Badrul Hisham Shaharin dan Haris Ibrahim yang cukup rapat dengan PKR.

Tujuan penganjuran kononnya untuk membantah penipuan yang dikatakan berlaku semasa PRU-13 tempohari walau hakikatnya motif utama ialah untuk meniru demonstrasi jalanan ala Arab Spring sekali gus bermaksud untuk menggulingkan Kerajaan melalui kaedah jalanan.

Namun bila mana satu demi satu pemimpin PAS yang serba prihatin ini mengkritik penganjuran bantahan yang dijadualkan berlangsung hujung minggu nanti, ia membayangkan seolah-olah andainya bantahan jalanan itu tetap juga berlangsung maka ia sama sekali tidak melibatkan PAS.

Mereka bertegas betapa pentingnya keamanan dipertahankan dan amat perlunya bantahan sebegitu ditolak kerana dibimbangi sukar dikawal dan menjadi bibit-bibit awal kepada keganasan serta kekerasan.

Seimbas lalu dengan kenyataan demi kenyataan pemimpin PAS itu makanya tiada seorang pun ahli PAS mahu pun penyokongnya yang akan hadir di demonstrasi yang dianjurkan oleh NGO yang rapat dengan rakan sepakatan PAS dalam PR.

Itu juga bermakna tiada seorang pun pasukan 'pengakap' dari Unit Amal PAS yang akan tampil mengetuai bantahan itu sambil menjaga keselamatan peserta.

Mungkin perubahan sikap PAS ini demi menjaga nama baik parti setelah dalam beberapa siri bantahan terdahulu yang dianjurkan oleh NGO Bersih, ternampak sangat penglibatan dalam demonstrasi ganas sebelumnya.

Tapi betulkah PAS sudah berubah dan menolak bantahan Black 505 serta langsung tidak akan menyertai demonstrasi itu?

Dengar boleh, percaya jangan. Dalam bab bermain sandiwara manis dalam media tapi belakang lain cerita sudah lama jadi asam garam PAS. Ini semua politik untuk jaga imej tapi bila tiba hari berlangsungnya bantahan jalanan, ahli dan penyokong PAS yang paling ke depan.

Tengok sajalah semasa demonstrasi ganas Bersih 2.0 dan 3.0 dulu, awal-awal cerita hampir kesemua pemimpin PAS menolak keganasan, tapi waktu berdemontrasi sebahagian pesertanya adalah ahli dan penyokong PAS.

Keadaan sama pasti berulang sebab PAS dan sandiwara jarang sangat berpisah. Wayang penolakan yang dilagukan oleh pemimpin-pemimpin PAS tika ini sekadar untuk mengalih pandangan semata-mata.

Jika bukan demikian seeloknya PAS membuat satu ketetapan rasmi yang jelas samada melalui Presiden atau Mursyidul Amnya bahawa PAS memang tidak akan terlibat dalam bantahan jalan Black 505 ini dan menyeru ahli serta penyokongnya untuk menghindarinya.

tengkudin@mykmu

Petrol RON97 turun 20 sen mulai malam tadi

Posted: 22 May 2013 07:44 AM PDT

KUALA LUMPUR 22 Mei - Harga jualan runcit petrol RON97 di seluruh negara turun 20 sen seliter kepada RM2.70 seliter berbanding RM2.90 seliter berkuat kuasa malam tadi, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hassan Malek kepada Bernama ketika dihubungi di sini hari ini. - BERNAMA

Diperkosa kenalan bapa sendiri

Posted: 22 May 2013 03:01 AM PDT

KOTA BHARU - Seorang remaja berusia 15 tahun hidup dalam keadaan terseksa apabila didakwa menjadi mangsa nafsu kenalan bapanya sendiri, sejak setahun lalu.

Remaja berkenaan pertama kali dirogol lelaki dikenali Pak Mat itu ketika suspek membawanya pulang ke rumah di Kampung Gaung Mulong di sini, awal 2012.

Ketua Polis daerah, Asisten Komisioner Azham Othman berkata, suspek seorang buruh berusia 58 tahun membawa mangsa pulang ke rumah dan merogolnya.

Katanya, sejak kejadian itu, mangsa kerap kali dirogol suspek di lokasi sama.

"Laporan awal doktor mendapati mangsa kini mengandung 15 minggu. Susulan itu, polis menahan suspek di rumahnya pada jam 2.30 pagi tadi (semalam)," katanya semalam.

Sementara itu, di Mahkamah Kota Bharu semalam, suspek ditahan reman selama tujuh hari bagi membolehkan pihak berkuasa menjalankan siasatan selanjutnya.

"Perintah reman dikeluarkan Pendaftar Mahkamah Majistret, Rozita Md Saad berkuat kuasa hari ini (semalam) sehingga 28 Mei ini. Kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

"Ujian saringan awal air kencing yang dijalankan terhadap suspek juga positif dadah jenis morfin," katanya.

Keputusan PRU13 diwartakan hari ini

Posted: 22 May 2013 12:43 AM PDT

SHAH ALAM - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini mewartakan keputusan rasmi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang diadakan 5 Mei lalu.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata selepas pewartaan keputusan pilihan raya dibuat, calon dan parti politik yang tidak puas hati boleh memfailkan petisyen berhubung keputusan pilihan raya umum di mahkamah mengikut negeri masing-masing.

Menurutnya, calon-calon dan parti politik boleh menggunakan saluran yang sah iaitu undang-undang untuk membuat sebarang bantahan termasuk keputusan PRU13.

"Insya-ALLAH SPR akan mewartakan keputusan pilihan raya untuk PRU13 pada hari ini, 22 Mei.

"Dan bermula pada esok, walaupun kita wartakannya pada hari ini tetapi mengikut undang-undangnya, bermula daripada esok 21 hari.

"Jadi mana-mana parti politik dan calon-calon yang tidak puas hati dengan keputusan pilihan raya atas apa alasan sekalipun mereka berhak dari sisi undang-undang untuk mencabar keputusan pilihan raya dengan memfailkan petisyen di mahkamah tinggi negeri-negeri yang dipertikaikan itu," katanya pada Sinar Harian dalam satu wawancara khas di sini, hari ini.

Sebelum ini PKR dilaporkan sedang menyiasat keputusan 27 kerusi Parlimen yang dimenangi Barisan Nasional (BN) dengan majoriti tipis pada PRU13 lalu berdasarkan alasan wujud elemen penipuan.

Siasatan mengenainya sudah pun dijalankan awal minggu lalu berdasarkan 237 aduan dan laporan daripada orang ramai berhubung dakwaan itu.

"... siasatan berdasarkan empat kriteria iaitu margin kemenangan tipis di bawah lima peratus, tidak sepadan dengan undi rosak, peratusan undi pos dan undi awal mengatasi margin kemenangan daripada undi biasa serta kerusi Parlimen mempunyai bukti penipuan bersama dan laporan polis.

"Empat kriteria itu akan diguna pakai untuk menetapkan kerusi Parlimen dan Dun yang akan disiasat dengan lebih mendalam," katanya pada satu sidang media berkenaan.

Dalam pada itu, Wan Ahmad turut menyatakan pihak yang tidak berpuas hati dengan keputusan pilihan raya umum boleh memfailkan petisyen dalam apa jua perkara.

"Tidak semestinya mengenai dakwat kekal, tapi apa jua perkara.

"Sebab itu saya minta parti politik kumpul bukti, kemudian kita berhujah dimahkamah," katanya lagi.

Pas patut tarik ahlinya dari perangkap gila DS Anwar

Posted: 22 May 2013 12:01 AM PDT

SHAH ALAM: Pemimpin PAS seharusnya menasihati ahlinya yang terperangkap dengan 'kegilaan' Datuk Seri Anwar Ibrahim agar tidak terus dipergunakan untuk mencapai cita-citanya menawan Putrajaya, kata penganalisis politik, Profesor Datuk Dr Zainal Kling.

Beliau berkata ketua pembangkang itu dilihat berterusan membangkitkan sentimen kemarahan rakyat bagi mendorong mereka menolak keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) awal Mei lalu.

Justeru Zainal berkata, pemimpin PAS bertanggungjawab meyakinkan ahlinya agar tidak terus diperkuda Anwar dan PKR lantaran tidak semua pimpinan PAS mendokong perjuangan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Harun Taib, Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS, Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz dan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob secara terbuka memberitahu mereka menolak cara Anwar dan PKR yang cuba membangkitkan kemarahan rakyat terhadap kerajaan.

Sebaliknya mereka memilih kaedah demokrasi yang tulen sebagai cara terbaik untuk menukar kerajaan.

"Nampak gayanya PAS menolak bantahan jalanan termasuk Menteri Besar Kelantan maknanya kita patut puji sikap PAS kerana menghormati undang-undang dan segala tatasusila dalam demokrasi," katanya ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS.

Zainal juga berkata pandangan daripada pemimpin PAS itu harus dihayati penyokong PAS agar mereka tidak membuta tuli menyokong politik tidak sihat yang diterap Anwar dan PKR.

"Patutnya Ketua PAS menyeru orang dia jangan berbuat demikian kerana melanggar undang-undang Islam dan tatasusila agama.

"Kita harap orang-orang PAS yang terbawak-bawak dengan kegilaan Anwar Ibrahim berhenti daripada mengikuti kegiatan yang salah dan melanggar undang-undang ini," tegasnya ketika dihubungi Antarapos.

Zainal berpandangan PAS lebih matang dan bersifat merendah diri apabila menerima kekalahan Pakatan Rakyat pada PRU13 yang lalu.

DAP juga katanya mengambil 'jalan selamat' apabila tidak terlalu membangkang dan tidak terlalu menerima kekalahan mereka.

Namun tidak bagi parti yang dipimpin Anwar, iaitu PKR. Parti itu secara berterusan membisikkan api kemarahan dikalangan rakyat tanpa motif yang jelas.

Lebih memburukkan keadaan, Anwar dan PKR semakin galak merancang siri demonstrasi jalanan dalam masa terdekat ini di beberapa negeri.

"Ini adalah niat salah DAP yang ingin mengacau-bilaukan kerajaan dan Anwar memang termakan kerana tergila-gilakan menjadi perdana menteri," ujar beliau.

Pada PRU13, Pakatan Rakyat tewas kepada Barisan Nasional (

Ibu Eina Azman respon tuduhan anaknya kikis duit Afiq

Posted: 21 May 2013 11:31 PM PDT

Kalau awal-awal sudah macam ini, bayangkan jika Eina benar-benar berkahwin dengan Afiq suatu hari nanti, bagaimana? Entah apa keluarganya akan lakukan kepada anak saya," demikian tegas ibu kepada pelakon muda, Eina Azman yang memberitahu tidak akan menjadikan pelakon Afiq Muiz, 21 sebagai menantunya.

Amy Roshaida Abdul Rafel, 41 berkata demikian dalam keinginannya untuk memastikan Eina tidak lagi diheret dalam permasalahan pelakon muda itu bersama keluarganya ketika ini.

Menegaskan hubungan antara Afiq dan Eina tidak mendapat restunya ke jenjang pelamin, Amy senang untuk mengatakan 'tidak akan' berbesan dengan keluarga lelaki itu.

"Melihat apa yang terjadi, saya yakin tidak mahu Eina mengahwini Afiq. Bukan apa, lihat sahaja apa yang berlaku ketika ini, saya bimbang sangat untuk melepaskan Eina kepada keluarga Afiq," katanya berterus terang.

Kisah dua pelakon muda ini mendapat perhatian media minggu lalu apabila ibu kepada Afiq Muiz, Haslima Mohd, 48, muncul di media dan mendedahkan mengenai sikap 'durhaka' anaknya. Selain itu, Afiq juga dikatakan sanggup berhabis untuk teman wanita sendiri gara-gara bertemu cinta dengan Eina Azman. Dalam nada sebak dan terkilan, wanita itu turut mendakwa, anaknya telah terkena ilmu hitam dan sanggup meninggalkan keluarga sendiri gara-gara pengaruh cinta.

Tersenyum sinis menjawab dakwaan anaknya cuba mengikis duit Afiq, bagi Amy tuduhan tersebut langsung tidak berasas.

Bukan mahu merendah-rendahkan Afiq, soal yang mengatakan anaknya menggunakan ilmu hitam merupakan sesuatu yang berat memandangkan ia bukan sahaja ditujukan kepada anaknya tetapi dirinya juga terpalit. Sudah pasti orang akan mempersoalkan bagaimana dia membesarkan anak daranya itu.

"Mustahil anak saya mahu mengikis Afiq. Apa yang Afiq ada sehingga ibunya boleh menuduh anak saya kaki kikis?

"Kalau diikutkan kawan-kawan anak saya sebelum ini memang dari golongan berada, tidak pula ada tuduhan begini. Kata-kata itu lahir daripada mereka yang langsung tidak mengenali keluarga kami," katanya.

Menegaskan hubungan baik yang terjalin di antara Eina dan Afiq di atas dasar kawan, menurut Amy, sebagai ibu dia mengenali setiap rakan anak-anaknya.

"Saya melayan kawan-kawan Eina sama rata. Bukan sahaja Afiq, rakan-rakan Eina yang lain juga mendapat layanan yang sama.

"Saya pasti ramai yang melihat keakraban mereka dan membuat spekulasi sebagai sedang bercinta, walhal apa yang berlaku setiap kali kemana-mana kami akan bersama. Malah saya juga sering mengajak Afiq menyertai aktiviti keluarga kami memandangkan dia rakan Eina," katanya.

Menguatkan lagi kenyataannya, wanita ini memberitahu dia mengharapkan agar kemelut yang berlaku diselesaikan dengan segera.

"Kalau diikutkan, saya turut berkongsi cerita dengan Afiq, selaku ibu dia sering meminta pendapat saya. Jujur saya katakan, kalau boleh saya mahu lihat Afiq kembali diterima ibunya," katanya.

Menggunakan kedudukannya sebagai ibu ketika memberi pendapat, bagi Amy mungkin kelakuan ibu Afiq itu ada logiknya. Ini bertitik tolak daripada perasaan takut kehilangan anak menguasai diri seorang ibu sehingga sanggup berbuat apa sahaja.

"Saya faham mungkin ibu Afiq takut kehilangan Afiq apabila dia rapat dengan anak saya. Pun, sebagai seorang ibu mungkin dia perlu berfikiran lebih matang di dalam menangani permasalahan ini. Saya sangat kecewakan apabila anak saya juga diheret berada dalam permasalahan ini," katanya.

Diperkosa bangla ketika tonton tv

Posted: 21 May 2013 09:31 PM PDT

Kuala Lumpur: Diacu pisau di leher sebelum dirogol pekerja mesin rumput. Begitulah nasib menimpa seorang pembantu rumah warga Indonesia yang dirogol seorang lelaki yang tugasnya memotong rumput di kawasan rumah majikan mangsa di ibu kota, kelmarin.

Ketika kejadian kira-kira jam 9 malam itu, mangsa yang berusia 34 tahun sedang menonton televisyen manakala majikannya keluar dan anak majikan dalam bilik di tingkat atas.

Sumber polis berkata, lelaki warga Bangladesh itu difahamkan berlegar-legar di perumahan itu sejak beberapa hari lalu dan mangsa tidak pernah bercakap atau mengenali lelaki itu.

Katanya, pada hari kejadian, mangsa berada di dalam rumah dan tanpa disedari lelaki terbabit menyelinap melalui pintu kaca belakang tidak berkunci.

Mymetro

Mengaku undi dua kali, pemuda terdedah kesalahan Akta Kesalahan Pilihanraya

Posted: 21 May 2013 08:35 PM PDT

SHAH ALAM: Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar menegaskan seseorang itu tidak akan terlepas daripada undang-undang jika didapati melakukan perbuatan tertentu untuk kepentingan mana-mana parti politik.

Beliau berkata demikian merujuk kepada laporan seorang pemuda dari Kuantan yang mengaku keluar mengundi dua kali semata-mata mahu mempertikaikan sistem pilihan raya yang berlangsung 5 Mei lepas.

"Saya rasa budak ini, kalau dia cuba nak buat laporan polis itu untuk tujuan politik, dia akan hadapi kesan-kesannya.

"Saya harap polis siasat perkara ini secara menyeluruh dan beri satu hasil penyiasatan yang begitu menyeluruh dan rapi kerana benda ini menjadi satu kes siasatan yang menarik bagi SPR. Kita pun nak tengok hasil siasatan macam mana," katanya ketika dihubungi Antarapos.

Jelas Wan Ahmad lagi, SPR akan menunggu hasil siasatan pihak polis berkenaan laporan pemuda itu, malah beliau sendiri menyifatkan hal ini sesuatu yang 'menarik'.

Walaupun pemuda berkenaan telah membuat laporan polis yang mendakwa SPR tidak telus dalam menjalankan tugas semasa hari mengundi, namun tegas Wan Ahmad, perbuatan pemuda tersebut jelas menunjukkan kesalahan di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya.

"Pertama orang itu sendiri membuat kesalahan di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya iaitu pergi mengundi dua kali dan kedua bawa keluar kertas undi dari tempat mengundi. Ini menarik. Kita tengok (hasil) siasatan. Dan seterusnya masuk akal ke kalau orang tu dah mengundi nama dia dah dipotong oleh kerani SPR dan ejen parti yang berada dalam itu kerana nama dia disebut dengan IC dan diteriak, dah dipotong lepas tu dia pula (datang) masuk mengundi sekali lagi.

"Sejauh mana kesahihan cerita dia itu satu persoalan. Bagi orang yang tak faham teknikal kerja (SPR) orang seronok dengar cerita dia macam mana mengundi 2 kali. Tapi orang tak sedar yang dia cerita mungkin cerita rekaan yang tak benar," katanya.

Mengulas lanjut, Wan Omar berkata, perbuatan 'tidak masuk akal' pemuda berkenaan dipertikai kerana warganegara yang telah mengundi pada hari tersebut telah dipotong nama mereka daripada daftar pemilih, selain polis dan petugas SPR berkawal di tempat mengundi dan setiap saluran agar tiada kertas atau bahan terlarang dibawa keluar.

"Kita sendiri akan memastikan budak macam ini tak terlepas daripada undang-undang. Kalau dia sebelum ini diperalatkan oleh mana-mana parti politik konon nak malukan SPR, tanpa disedari budak ini telah meletakkan diri dalam risiko salah dari segi undang-undang," katanya lagi.

Sebuah portal berita hari ini melaporkan Mohd Fadhli Khaharruddin, 23 mengaku keluar mengundi dua kali atas alasan mahu membuktikan ketelusan sistem pilihan raya walaupun menggunakan dakwat kekal.

Beliau dilaporkan mengundi pada kali pertama pada jam 10.30 pagi di saluran 4, peti undi Sekolah Kebangsaan Sungai Isap dan keluar mengundi kali kedua pada jam 1.15 petang di lokasi yang sama selepas mendakwa dakwat kekal di jarinya tanggal sepenuhnya apabila dibasuh.

Fadhli bagaimanapun tidak membuang undi kali kedua itu, sebaliknya menyimpan kertas undi SPR dan nombor saluran sebagai dakwaan bukti kelemahan SPR, selain terus membuat laporan polis.

Kit Siang meludah ke langit, hanyir kahak kena atas kepala sendiri!

Posted: 21 May 2013 07:35 PM PDT

SEGAMAT – Penasihat DAP, Lim Kit Siang mendakwa, upacara mengangkat sumpah dua Menteri dan tiga Timbalan Menteri baru-baru ini tidak sah dan terbatal.

Menurutnya, walaupun kelima-lima mereka telah mengangkat sumpah di hadapan Yang di-Pertuan Agong minggu lalu, ianya tidak sah kerana kelima-lima mereka perlu mengangkat sumpah sebagai Senator terlebih dahulu sebelum mengangkat sumpah sebagai Menteri atau Timbalan Menteri.

"Sepanjang 56 tahun Malaysia merdeka, ini merupakan kali pertama saya melihat situasi sebegini kerana ini merupakan kesalahan besar membabitkan perlembagaan. Mengapa ia berlaku sekarang?

"Ini kerana sehingga kini kelima-lima mereka belum lagi mengangkat sumpah sebagai Senator untuk membolehkan mereka dilantik sebagai Menteri dan Timbalan Menteri dalam Kabinet baru Najib," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Katanya, sehingga kini, Datuk Seri Najib masih lagi membisu mengenai pelantikan dua Menteri iaitu Datuk Paul Low Seng Kwan dan Datuk Seri Abdul Wahid Omar serta tiga Timbalan Menteri iaitu Waytha Moorthy, Datuk Dr J Loga Bala Mohan dan Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah.

"Najib sepatutnya mendedahkan siapa yang sepatutnya bertanggungjawab terhadap kesalahan yang memalukan Yang di-Pertuan Agong ini sehingga menjadikan Malaysia bahan ketawa di kalangan komuniti diplomatik dan antarabangsa. Jika saya salah sila bidas.

"Jika dua Menteri dan tiga Timbalan Menteri itu tidak juga mengangkat sumpah sebagai Senator, ini bermakna pelantikan mereka boleh dianggap tidak sah dan boleh dicabar," katanya.

Kit Siang sebelum itu beramah mesra dengan pengundi Cina di kedai kopi Nam Yuen, Kampung Abdullah, Segamat. Turut hadir, Adun Jementah, Tan Chen Choon.

p/s: Sibuk dengan pengesahan orang, CEC dia pun penuh dengan penipuan! Lancau la lu apek, lu punya CEC pun penuh keraguan, nak divert isu pulak!

Nik Aziz juga pertikai undi popular...DS Anwar kena baca ni!

Posted: 21 May 2013 06:35 PM PDT

Kasihan Nik Aziz. 

Sepatutnya wartawan sudah tidak perlu menerjah Nik Aziz untuk bertanyakan perihal politik lagi. 

Pening kepala Tuan Guru nak berfikir, kalau nak jugak, tanya soalan yang mudah-mudah cukuplah, satu campur satu berapa...ibu negeri Kelantan nama apa? Cukup la...

Undi popular Bang Nuar aja betul. Kalau BN punya undi semua dia akan kata tipu. Kejayaan Bang Nuar membina persepsi dalam pemikiran Tuan Guru memang dasyat, tapi Bang Nuar tak lama dah, BN dok ready pilihanraya kecil Permatang Pauh lepas ni...heh!

KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan kejayaan Umno memperoleh undi popular hasil salah guna jentera kerajaan selain ketidakadilan media arus perdana.

Menurutnya, Nabi Muhammad SAW juga tidak popular pada awalnya walaupun cuba mengembangkan Islam di Makkah.

"Pada saya, popular atau tidak, itu bukan soal utama. Kebenaran tidak semestinya popular, bahkan Rasulullah SAW di Makkah tidak popular, tetapi tiba di Madinah, baginda terus jadi popular.

"Dengan seluruh jentera kerajaan digunakan untuk mempromosi Umno serta Barisan Nasional siang dan malam televisyen tidak henti-henti menyiarkan propaganda, jika hanya setakat itu sahaja Umno popular, saya kira ini masih satu kegagalan buat Umno," katanya, semalam.

Nik Abdul Aziz yang juga Pesuruhjaya Pas Kelantan berkata demikian ketika mengulas laporan Sinar Harian semalam berhubung laporan Kajian Pasca PRU13 yang menunjukkan bahawa Umno paling popular termasuk di Kelantan.

Dalam PRU13 lalu, Pas Kelantan kembali membentuk kerajaan setelah berjaya kuasai 33 kerusi Dun berbanding Umno, 12 kerusi.

Laporan Kajian Pasca PRU13 semalam turut menyatakan BN terus diberi mandat memerintah negara ini apabila memperolehi majoriti mudah 133 kerusi Parlimen pada PRU13 lalu, sementara pakatan pembangkang yang dibarisi PKR, DAP dan Pas hanya memperoleh 89 kerusi sahaja.

Manakala dari segi undi popular, secara keseluruhan pengundi yang keluar mengundi dalam pilihan raya pelbagai parti itu, BN berada di tempat pertama dengan memperoleh undi sebanyak 5,237,699; kedua, PKR (2,254,328), ketiga, DAP (1,736,267), keempat, Pas (1,633,389) manakala parti-parti lain dan Bebas (192,904).

Selain itu, berdasarkan analisis Sinar Harian mengenai keputusan undi PRU13 juga menyaksikan BN peroleh undi popular di Perlis, Kedah dan Perak berbanding PR.

C-bOk

Posted: 22 May 2013 03:30 PM PDT

C-bOk


Kekalkan Malaysia Sebagai Pilihan Utama Para Pelabur

Posted: 22 May 2013 12:42 AM PDT

1.  Malaysia terus kekal sebagai pilihan utama para pelabur di rantau ini sebagaimana di lapurkan di sini.  Kenyataan berkaitan dengan perkara ini dibuat oleh UBS Investment Bank yang melihat pretasi ekonomi Malaysia terus kekal kukuh di sebalik ketidak tentuan global;

2.  UBS meramalkan "bahawa pelabur asing akan terus melabur di negara ini khususnya di dalam sektor minyak dan gas";

3.  Keadaan ini dijangka berlaku berikutan dengan prospek cerah ekonomi negara khususnya di dalam pelbagai aktiviti pembinaan infrastruktur yang sedang rancak dilaksanakan oleh Kerajaan seperti projek pembangunan Aliran Transit Massa (MRT) di Lembah Kelang dan juga pelbagai aktiviti ekonomi yang dirancang dan sedang dilaksanakan di koridor-koridor pembangunan seluruh negara;

4.  C-bOk melihat pengiktirafan oleh UBS Investment Bank sebagai perakuan positif terhadap polisi ekonomi yang sedang dilaksanakan oleh Kerajaan.  Rancangan transformasi ekonomi yang dilaksanakan oleh Kerajaan melalui pemantauan berterusan oleh PEMANDU jelas telah memberi kesan positif kepada kedudukan negara di mata para pelabur;

5.  Kenyataan oleh UBS Investment Bank tidak dapat tidak akan mempengaruhi syarikat-syarikat besar dari seluruh dunia yang sedang meninjau di rantau ini untuk mencari lokasi pelaburan baru mereka;

6.  Adalah menjadi jihad kepada semua di dalam negara untuk terus mengekalkan kedudukan yang positif ini bagi menjamin Malaysia terus menjadi lokasi pilihan kepada pelabur-pelabur ini;

7.  Jangan dibiarkan kedudukan positif negara tergugat akibat daripada ketidak tentuan khususnya dari kekacauan politik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan