Ahad, 28 April 2013

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

Posted: 28 Apr 2013 09:30 PM PDT

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Catatan pembuka mata dari Putrajaya... (LM)

Posted: 28 Apr 2013 06:36 PM PDT

Catatan seorang penjawat awam mengenai program Pakatan Rakyat di Putrajaya

Alhamdulillah, syukur kepada Allah atas peluang dan kesempatan yang diberi kepada saya sekeluarga menghadiri sesi ceramah politik oleh Pakatan Rakyat amnya dan PAS khasnya yang berlangsung di Presint 3, Putrajaya.

Terima kasih kepada pihak JPA yang membenarkan penjawat awam untuk hadir ke acara demikian bagi memberi peluang kepada kami membuat penilaian sebelum memangkah pada Pilihanraya ke-13, 5 Mei 2013 nanti.

DAP selar pembangkang guna BH hasut Melayu (LM)

Posted: 28 Apr 2013 08:07 AM PDT


Pembangkang daripada parti ekstremis UMNO/BN semakin galak menyemai benih kebencian antara kaum melalui Berita Harian menjelang hari-hari terakhir kempen Pilihan Raya Umum ke-13.

Parti UMNO/BN semakin hari dilihat mempunyai peluang lebih cerah untuk dihumban dan disahkan oleh Rakyat kedudukan mereka sebagai pembangkang di peringkat kebangsaan selepas PRU-13 yang akan diadakan beberapa hari sahaja lagi. 

Siaran langsung Jelajah Pakatan Harapan Rakyat bersama Anwar

Posted: 28 Apr 2013 07:40 AM PDT

Siaran langsung Jelajah Pakatan Harapan Rakyat bersama Anwar


KUALA LUMPUR 28 APRIL: Program Jelajah Pakatan Harapan Rakyat bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Parlimen Subang dan Parlimen Setiawangsa malam ini, boleh dikuti secara langsung.
anwarKetua Umum KEADILAN itu dijadual berucap di Tapak Pasar Malam Paya Jaras, Sungai Buloh, Selangor dan Jalan 26/56, Keramat Wangsa, antara jam 9 malam hingga 12 tengah malam.
Bagaimanapun, proses siaran langsung bergantung kepada situasi semasa termasuk masalah teknikal khususnya kelajuan internet, selain kemungkinan gangguan lain.
Untuk tonton, KLIK INI (livestream) atau KLIK INI (ustream).

TunM minta Husam balik Kelantan sebab.... (LM)

Posted: 28 Apr 2013 03:14 AM PDT

...itu merupakan petanda jelas bahawa Tun M mengakui kekuatan dan kemampuan Husan untuk merampas Parlimen Putrajaya daripada Umno/BN. Jadi adalah lebih selamat jika Husam tidak bertanding di Putrajaya...

Jika Tun M merasakan Umno/BN yang diwakili calon Teuku Adnan Teuku Mansor cukup berkemampuan mempertahankan Putrajaya, beliau (Tun M) sepatutnya mengalu-alukan kesediaan Husam (gambar kiri) untuk bertanding menentang calon Umno/BN. 

dollah yankee

Posted: 28 Apr 2013 09:03 PM PDT

dollah yankee


P125: Pin sudah tukar kaler daa..

Posted: 28 Apr 2013 07:42 AM PDTDua perkara besar yang telah terjadi pada hari jumaat kelmarin dulu di Putrajaya benar-benar telah mengejutkan pemimpin-pemimpin BN/umno dan strategist dalam 'BN War Room' dan menyebabkan satu mesyuarat tergempar ditengah malam terpaksa dipanggil.

Kalau sebelum ini dalam peta besar di-dalam 'BN War Room' itu  kerusi Putrajaya telah dilekatkan/ditandakan dengan pin warna putih yang menunjukan ianya kerusi selamat (patut pun Adnan Mansor kata Hussam akan hilang deposit), tetapi setelah selesai mesyuarat tergempar tengah malam itu, pin warna putih tadi telah diganti dengan pin warna kelabu yang bermaksud kerusi ini sudah tidak selamat, yakni 50-50.

dollah yankee -
30hb malam nanti pin tu akan jadi warna hitam pulak !


Komentar Kini

Posted: 28 Apr 2013 07:37 PM PDT

Komentar Kini


Pakatan Rakyat ulangi PRU 2008

Posted: 27 Apr 2013 11:36 PM PDT


Penulis tidak tahu mengapa pakatan rakyat telah membariskan calon macam Osman Jailu punca Perak telah menang dan memerintah jatuh semula apabila tiga ADUNnya lompat dan lati.

Pada PRU 13 ini PAS telah memilih Dato' Fauzi Shaari bertanding Parlimen Lurut, manakala Parti Keadilan rakyat memilih Mej (B) Ir Haji Ahmad Mazlan bin Othman bertanding DUN Lintang,Mej (B) Abdullah Hassan DUN 
pengkalan Hulu, laksmana (B) Imran Abdul Hadi DUN Lumut dan Brigader Jenaral (B) Hadi Abdul Khattab DUN Behrang.

Tajuk tulisan penulis diatas maknanya Pakatan rakyat boleh menang mudah dan memerintah semula pada PRU 13 yang diadakan pada 5 Mei 2013 iaitu pada hari Ahad.

Kedua, tidak mustahil akan ada ADUN yang lompat parti sepertimana yang pernah dilakukan oleh Kapt (B) Osman Jailu punca Kerajaan Perak yang di perintah Pakatan rakyat tumbang.

PRU 13 PAS meletakan Dato' Fauzi parleman Larut yang dikatakan seorang pegawai kanan Polis yang kuat agama, malahan beliau pernah jadi Imam solat jumaat.

Parti Keadilan rakyat meletakan dan memberi kepercayaan dua Meja (B) seorang laksmana dan seorang Brigader Jenaral (B).

Sebelum ini penulis pernah mempertikaikan kemasukan mereka ini dalam PAS dan Parti Keadilan rakyat, tetapi ditentang hebat dan ada yang mengatakan, jangan "buruk sangka" kerana Islam melarang sangkaan.

Sesetengah ada yang memesan agar bersangka baik kepada mereka. Pada penulis baik sangka pada manusia juga dilarang, kerana islam larang dengan sangkaan, kecuali kepada Islam, Allah dan Rasulullah SAW.

Penulis tidak buruk sangka pada mereka ini, tetapi mengingatkan puncuk kepimpinan PAS dan PKR kerana sejarah telah membuktikan dan tidak dapat dinafikan.

Pada hemat penulis ingat mengingat satu sama lain wajar. Lebih lebih lagi zaman jahiliah moden ini terlalu ramai dajal, malahan "hakjuj makjuj" memainkan peranan untuk merosakan penghuni bumi Allah ini jelas terbukti.

GoMalaysian

Posted: 28 Apr 2013 07:35 PM PDT

GoMalaysian


(Gambar) Perbandingan Ceramah BN dan PR!

Posted: 28 Apr 2013 04:25 PM PDT

(Gambar) Perbandingan Ceramah BN dan PR!

Tukar Tiub

Posted: 28 Apr 2013 07:17 PM PDT

Tukar Tiub


SIAPA MAIN MERIAM BULUH?

Posted: 28 Apr 2013 07:00 PM PDTMAT NGANTOK

  • Pak Lah yakin BN mampu tawan Balik Pulau  • MAT NGANTOK 
  • SUDAH BANGUN  • "Saya melihat kesemua calon di kerusi Parlimen dan tiga calon kerusi DUN sangat komited, bersungguh-sungguh dan bersemangat tinggi. Ini sekali gus menyuntik semangat untuk berdepan pembangkang yang bertanding di kawasan ini," kata Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SIAPA BUAT BISING?.... kah kah kah...

kah kah kah.... SIAPA MAIN MERIAM BULUH.... kah kah kah..

kah kah kah...SIAPA BAKAR MERCUN?..... kah kah kah..

kah kah kah...GANGGU MAMAT INI DARI TIDOOOO.... kah kah kahNOTA
dinasehat kan
mamat ini lebih baik
zzzzzzzzzz  dari bercakap
kah kah kah

---------

KAJIAN BUKTI PAKATAN AKAN MENANG

Posted: 28 Apr 2013 06:00 PM PDT

PARTI KEADILAN BERSIKAP POSITIF TERHADAP KAJIAN PENDAPAT UMUM UMCEDEL, MEMPERTAHANKAN INTEGRITI UNIVERSITI

Parti Keadilan berasa bangga dengan angka survei dari Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) yang menunjukkan bahawa usaha berterusan parti untuk menjanakan perubahan yang bermakna kini menjadi kenyataan.

Perdana Menteri sementara Najib Razak sebetulnya tidak menolak dan memandang rendah hasil kajian pendapat umum UMCEDEL. Sebaliknya, beliau patut menghormati hasil kajian tersebut yang dijanakan oleh sebuah badan akademik Universiti Malaya, institusi pengajian tinggi yang terunggul di Malaysia. Lagipun, Najib telah memuji UMCEDEL pada Jun 2012 apabila hasil kajian pendapat umum UMCEDEL memihak kepada pihak BN.

Kajian pendapat umum apabila dikendalikan secara professional dan berpandukan metodologi amalan terbaik merupakan barometer yang releven dan boleh dipercayai. Namun, kami akan menghormati keputusan pilihanraya seperti yang diputuskan oleh rakyat pada Mei 5.

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gifPihak kami berasa bangga dan rendah hati bahawa 43% orang Malaysia yang ditemubual antara April 3-20 (yang mencerminkan hampir separuh penduduk Negara) percaya kepada kebolehan Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri berbanding angka 39% untuk Perdana Menteri i Najib Razak.

Adalah menggembirakan bahawa 54% daripada pihak orang Melayu yang ditemubual yakin kepada Anwar. Hal ini jelas menafikan dakwaan bahawa Pakatan Rakyat tidak mempunyai sokongan di kalangan orang Melayu.

Pakatan Rakyat kini berjaya meraih sokongan daripada semua sektor dan komuniti. Pihak kami akan berpegang teguh kepada kepercayaan rakyat dan berjanji akan berkempen bersungguh-sungguh sehingga hari pengundian.

Saifuddin Nasution
Setiausaha Agung
Parti Keadilan---------

ROSMAH MANSOR TELAH DIPINGGIRKAN

Posted: 28 Apr 2013 07:00 AM PDT
NOTA
rosmah mansor
adalah beban yang amat berat
untuk dipikul oleh united malays national organisation

kerana itu rosmah mansor
telah diketepikan
dalam kempen pilihan raya

 

PERSOALAN KURUN INI
KENAPA ROSMAH MANSOR
TIDAK KURUSKAN BADAN
PERSOALAN KURUN INI
 
 PERNAH TENGOK BADAK KURUS?
Kat slim world la beb!!! Dok slimming2, pastu swimming2, singing2, walking2, shopping2, money coming. Pastu lihatlah dan pandanglah, tiru macam saya.. Kembali menerajui negara ala-ala nyonya mansor... Alahai Kassimmmm!!!takat majestret, loyar, dakter tu semua dalam tangan aku laa!!! Jom ubah, jangan tak ubah. Ini kali lah!! Mana ada lain kali lagi loo!! on KEMANA ROSMAH MANSOR HILANG?
Qaseh Bonda
on 4/28/13

TT..... masa ni la org tak perasam dia sdg mentransferkan semua harta2 duit2 & segala apa yg bole diselamatkan diam2.... sbb senmua tgh sibuk dgn PRU...\klau kalah cabut terus klau menang selamat la dia.... on KEMANA ROSMAH MANSOR HILANG?
Anonymous
on 4/28/13

Rosmah hilang ..mungking sedang megiree tabung2 buluhnyee yang d simpan d sebuah pulauuu kot....simpanan semasa kecil dulu2 tuu...dari komisen2....kekawan... on KEMANA ROSMAH MANSOR HILANG?
Anonymous
on 4/28/13
 KENAPA 
TAK KURUSKAN BADAN?
 
JIJIK aku tengok muka si plastik tu... on KEMANA ROSMAH MANSOR HILANG?
Anonymous
on 4/28/13

Lagi Artis terkenal tanahair menyokong Pas -------> ohbulan-pilihanrayaku on KEMANA ROSMAH MANSOR HILANG?
freemalaysiakini
on 4/28/13

Mohon pencerahan, rosmah muka plastik??? Kenapa kata muka plastik?? Sbb banyak buat plastik surgery atau MUKA TAK TAU MALU?? Tapi gua setuju bila TT kata rakyat Mlysia tak sabar2 nak tengok punggung rosmah. on KEMANA ROSMAH MANSOR HILANG?
sarcastic
on 4/28/13

Dia pegi Kazakahstan la. Kah kah kah... on KEMANA ROSMAH MANSOR HILANG?
jai
on 4/28/13
 KENAPA
 BADAN MACAM BADAK?
NAJIB CERAIKAN ROSMAH
Koooo jangan berangan mauuu kuar kuar paper time time aku lamas ni...paham......kalau indak....aku tmbuk muka kooooo......itu bangkali dia kana sound oleh si najib masa kemuncak mau menipu kali ni....tu yang menapai di balik tabir kali tuuuuurrrrr.....atas nasihat war room umno.....hehheheheeh....biut sudah muka si daling si jib jib ni....hahhh....macam bladar tracktor udah aku tinguk......hehehh...bikin gali...... on KEMANA ROSMAH MANSOR HILANG?
DIDI KOTA BELUD
on 4/28/13

Rosmah duduk dalam kapalterbang sekarang. Tunggu pilot tekan minyak....ke Kazakhstan. on KEMANA ROSMAH MANSOR HILANG?
Anonymous
on 4/27/13

BUNGKUS BARANG UNTUK LARI
bik mama tengah sibuk packing barang, banyak sangat barang dia, bertimbun2. baju yang lum pernah pakai ada 1 bilik. sambil kemas baju, sambil belek badan depan cermin.mau tak slow... kena kemas cepat, notis berpindah keluar dari sri perdana dah sampai. kena kosongkan sebelum 6hb april ni. tengah usya2 jugak rumah sekitar kl or pekan. kak jat dah hantar sms, kata jgn susah hati, boleh duduk kondo dia sementara jumpa rumah yang berkenan.

 tapi bik mama mencebik, apa kelasss aku nak duduk ngan lembu! huh... benci la mcm ni, baru duduk sri perdana 4 tahun, dah kena pindah. ct hasmah dulu duduk berpuluh tawun, xde sapa pulak nak bising2... dia mengelamun jauh sambil memikir muat ke rumah baru nanti nak menampung barang2 dia semua tu nanti. kalau nasib tak baik, kena duduk pulak dalam jeriji besi. dia semakin berpeluh2.... on KEMANA ROSMAH MANSOR HILANG?
Anonymous
on 4/27/13


---------

LAGI BUKTI PENIPUAN DALAM PILIHAN RAYA

Posted: 28 Apr 2013 05:30 AM PDT
 ANAK MUDA BERSEDIA
KOMENTAR TUKAR TIUB
tipu tipu dan tipu
inilah yang memenangkan
united malays national organisation

jika gerombolan menang dengan jalan tipu
kita tak ada pilihan
turun ke jalan raya dan tuntut:

1 - jangan terima kemenangan
2 - tubuhkan satu spr baru yang bebas
3 - buat sekali lagi pilihan raya

KALAU PILIHAN RAYA TIPU
JALAN RAYA
JADI JAWAPAN


Ribuan warga Myanmar, Kemboja dapat IC, undi Najib di Pekan?

18

(Oleh Arif Juhani)
PEKAN 27 APRIL: Calon KEADILAN Pekan, Fariz Musa mendedahkan, ribuan pendatang asing dari Myanmar dan Kemboja dikesan menetap di Pekan dan mendapat pelbagai hak keistimewaan melebihi penduduk tempatan.
Katanya, penemuan ini amat mengejutkan kerana berlaku dalam parlimen yang dikuasai sekian lama oleh Pengerusi BN,  Najib Razak.
"Di Kampung Sungai Miang sebagai contoh, ramai warga Myanmar di situ mendapat hak keistimewaan daripada kerajaan seperti rumah, lot tanah untuk bertani dan paling dikesali pemberian kad pengenalan untuk mereka mengundi.


--------

CONTOH SAEKOR RAJA BODOH LAGI BANGANG!

Posted: 28 Apr 2013 05:00 AM PDT

Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin
KUALA LUMPUR - Penyandang kerusi Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar dicabar lawannya,  Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin untuk mendedahkan semua senarai 4,637 daftar pengundi yang dikaitkan dengan pengundi hantu kepada umum agar mereka yang terbabit mengetahui perkara sebenar.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.... KEPALA BANA PUNYA RAJA... kah kah kah..

kah kah kah... RAJA BANGANG BINI TAK BACA SURAT KHABAR?... kah kah kah..

kah kah kah... SIASATAN DIRAJA DISABAH ITU  KEPA BANA APA?... kah kah kah..

kah kah kah..INI RAJA  BODOH... RAJA BANGANG...kah kah kah..

NOTA
muka macam eee
macam mana jadi raja
ini mesti raja tipu
raja buat sendiri

TIPU PILIHAN RAYA
KITA TURUN
JALAN RAYA


--------

KITA BUKAN RASIS - TAPI JANGAN CAMPUR POLITIK KAMI

Posted: 28 Apr 2013 04:30 AM PDTINI AMARAN
UNTUK MAT BANGLA
UNTUK MAT INDON
UNTUK MAT PILIPINA
UNTUK MAT BURMA


DARI FACE BOOK


Kebanjiran warga asing MERUGIKAN negara.

"Ke Arah Negara Berkebajikan, Pakatan Harapan Rakyat--------

SETAHUN GERAKAN JALAN RAYA - SETAHUN KITA BERKULIAH

Posted: 27 Apr 2013 09:58 PM PDT


SETAHUN DULU
KITA DISITULAH

SETAHUN KEMUDIAN
KITA DISINILAH

SETAHUN DAHULU 
KITA BERKULIAH

SETAHUN INI
 KITA MENUNGGU JAWAPAN

anak anak muda bersedialah
tipu pilihan raya
kita ke jalan raya 
DARI FACE BOOK

284. siapa ingat tarikh apakah ini?

kenangan yang akan kekal abadi dalam hidup, antara sejarah yang tercipta, untuk diceritakan kepada generasi akan datang. dimana, rakyat malaysia bersatu, melawan kerajaan zalim ketika menuntut pilihanraya yang bersih dan adil. ayuh kita teruskan menerajui perubahan, pru 13, penentu perubahan masa depan rakyat. ini kalilah!

.---------

PENGUMUMAN UNTUK SEMUA

Posted: 27 Apr 2013 09:33 PM PDTPENGUMUMAN 
UNTUK SEMUA
PEMANTAU RAKYAT
PEMANTAU BERSIH
ANAK ANAK MUDA

bermula hari isnin esok
semua diminta mula memakai 
baju kuning tanda menyokong bersih
baju hijau tanda menyokong himpunan hijau
baju merah tanda menyokong royalti
baju hitam tanda menyokong  kampong warisan

sila pilih warna
yang dekat dihati


 
Add caption

PROGRAM COOL DAN SANTAI SAMBIL MENGHASUT

Posted: 27 Apr 2013 08:50 PM PDTPROGRAM 
TUKANG HASUT

PETANG INI DEWAN CHINA

DARI FACE BOOK

Pada malam ini, Nik Jidan akan berada bersama dengan kami di Concert Malam Anak Muda!! Selain Nik Jidan yang akan menanyi lagu, Hisyammudin Rais turut akan hadir untuk berceramah!!
1. Nik Jidan
2. MedioMad
3. Shake My Joystick

MALAM INI DI KUANTAN


-------

WARIH MULA BERKEMPEN

Posted: 27 Apr 2013 08:30 PM PDTADA APA
DALAM WAR ROOM
GEROMBOLAN
EPISOD 2
ISNIN INI
JAM 4:00
PASTILAH
TV BANGSAR UTAMA


'Tipu pilihanraya, kita turun jalanraya'


GEMAS: Aktivis reformasi, Hishamuddin Rais, memberi ingatan bahawa jika berlakunya unsur penipuan dalam Pilihan Raya Umum ke-13  kali ini, rakyat tidak akan teragak-agak turun ke jalanraya menuntut keadilan.
Beliau berkata demikian dalam satu ceramah di Felda Pasir Besar yang terletak di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Gemas  kelmarin.
Gemas menjadi popular sejak tiga tahun lepas berikutan kontroversi Pusat Fidlot Negara atau lebih dikenali NFC terletak di sini.
Walaubagaimanapun jumlah orang ramai yang hadir pada malam itu tidak memberangsangkan.
FMT difahamkan oleh penganjur bahawa ramai pengundi sekitar di DUN Gemas telah pergi ke bandar Segamat untuk mendengar ceramah  Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada malam yang sama.


baca seterusnya.....

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2013/04/26/tipu-pilihanraya-kita-turun-

-----------

GEROMBOLAN HANYA BOLEH MENANG DENGAN MENIPU

Posted: 27 Apr 2013 07:38 PM PDT


TIPU PILIHAN RAYA
TURUN JALAN RAYA


BN yakin menang 2/3

Komen
Kuching: Ketika tempoh berkempen berbaki tujuh hari,  Najib Razak yakin Barisan Nasional (BN) mampu memenangi dua pertiga kerusi pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) bersandarkan kedudukan parti yang kian mantap. »

JENG JENG JENG
JENG JENG
JENG

kah kah kah...KALAU BN MENANG 2/3 INI ERTINYA PENIPUAN BESAR... kah kah kah..

kah kah kah...RAKYAT TAK AKAN TERIMA.... kah kah kahj...

kah kah kah.,...MUSTAHIL  BOLEH DAPAT 2/3.... kah kah kah...


JUMLAH YANG AKAN
DI MENANGI OLEH
PAKATAN RAKYAT
INI LAPORAN RISIKAN
TENTERA DAN SB
BERITA INI DI NAFIKAN
OLEH KETUA POLIS NEGARA
NOTA
INGAT MACAM MANA BACA MEDIA
DI MALAYSIA
KALAU NAFI ERTINYA BETUL

------

DUNIACACAMARBA

Posted: 28 Apr 2013 03:42 PM PDT

DUNIACACAMARBA


[Gambar] Yang Mana Pilihan Anda? Kiri @ Kanan KECUALI Yang Tengah!!!

Posted: 28 Apr 2013 06:30 AM PDT

Sumber gambar di sini.

P/s: Jangan marah akak!!!
[Gambar] Program Muhyiddin di Perlis, Kerusi Lebih Banyak daripada Orang

Posted: 28 Apr 2013 05:00 AM PDT
Adakah ini petanda jelas PERLIS akan jatuh ke tangan PR?


Kredit kepada empunya gambar.

[Gambar] Yang Cacat, Kurang Upaya, Bukan Islam Gagahkan Diri Bantu PAS, Anda yang Sihat, Islam, Buat Apa?

Posted: 28 Apr 2013 01:09 AM PDT


Sumber gambar di sini.


Kalau sokong UMNO, selamat berkongsi saham nanti. Selamat menganiaya saudara anda dengan AES, GST, kenaikan harga barang, kos hidup, PTPTN, dan segala macam bebanan yang lain.


P/s: Alhamdullilah, sejak kecil sehingga dewasa tiada setitik pun peluh TM jatuh demi UMNO dan BN!
[Gambar Panas] Pakatan Rakyat Tawar Pendidikan Percuma, UMNO Tawar Video Seks Fitnah Percuma, Lihat Gambar....

Posted: 27 Apr 2013 10:25 PM PDT

Sumber gambar: Pulakdah!
Poster yang menawarkan video seks fitnah ini didakwa dirakam di Seberang Takir, Terengganu. Pemimpin UMNO negeri itu sebelum ini meminta ahli parti itu berhenti menayangkan dan mengedarkan video fitnah tersebut, malah polis turut memberikan amaran agar pihak yang terbabit menghentikan kempen jijik itu. 

Poster di atas jelas membuktikan bahawa aktiviti penayangan dan pengedaran video seks fitnah melibatkan pemimpin PR benar-benar berlaku. Apa tindakan pihak berkuasa? Hanya sekadar memberikan amaran?

Yang mana pilihan pengundi? Harga minyak lebih murah, pendidikan percuma, pendapatan lebih banyak atau video seks fitnah dan saham ke neraka? -DCM


Gambar lain:

[Video] Pelakon Veteran Abu Bakar Omar Dedah Sebab Sertai PAS

Posted: 27 Apr 2013 09:00 PM PDT

P/s: Tahniah. 


[Gambar & Video] Lautan Manusia Dengar Ceramah Husam & Ustaz Azhar Idrus di Putrajaya, Mustapha Kamal Sertai PAS

Posted: 27 Apr 2013 07:00 PM PDT


Gabubungan dua tokoh Islam kotemporasi Datuk Husam Musa & Ustaz Azhar Idrus berjaya mencetuskan fenomena di Padang Bola, Loji Pembersihan Konsortium ABASS, Precint 19, Putrajaya 27hb April 2013.

TUMBANGKAN UMNO & BN!!!!


!
Pelakon, Mustapha Kamal Bersama 100 Yang Lain Isytihar Masuk PAS... Borang Keahlian Diserah Kepada Dato Husam Musa
Kredit kepada tuan punya gambar dan video.[Gambar] Azhar Sulaiman Bikin Kontroversi Lagi, Kali Ini Rela DIPANAH PETIR Kerana Video Fitnah Anwar dan Mustafa Ali!

Posted: 27 Apr 2013 05:00 PM PDT

Sumber foto di sini.
Sumber foto di sini.

Sebelum ini, DCM ada menyiarkan kiriman berkaitan dengan artis ini di sini.  

Anda nilailah sendiri kata-kata artis ini.

Bagi TM, Allah itu Maha Berkuasa, Maha Adil dan Maha Mendengar. TM aminkan permintaan artis yang juga penyokong tegar UMNO ini. Mari kita aminkan permintaan bongkak artis ini.

Penyokong PR, anda masih kemaruk dengan artis ini lagi??

Gambar-gambar lain:

Sumber gambar di sini.

Komen seorang ustaz muda tentang keberanian artis ini.
Biaqpila

Posted: 28 Apr 2013 03:38 PM PDT

Biaqpila


PANAS!!! PETUGAS BN DOK BERBALAH UPAH TEMPEK POSTER DAN GANTUNG BENDERA

Posted: 28 Apr 2013 05:00 AM PDT

dari maklumat kami dapat :
Kos Tampal Poster dan Bendera sehari semalam di..Pendang - RM30, Jerlun - RM100, Jerai - RM30Alor Setar - RM25, Pokok Sena - RM30, Sg Petani - RM20, Kulim - RM25, Langkawi - RM50,
Kawasan lain nanti kita korek tengok...
Admin - maklumat nie kami dapat dari hasil survey sahabat sahabat yang berlegaran di PDM (Pusat Derah Mengundi) milik BN.. jika mereka bohong maka bohong lah kami...!!!
KAH! KAH! KAH!
Kedahlanie

INIKAH SEBAB NAJIB TAKUT DEBAT?

Posted: 28 Apr 2013 01:43 AM PDT

Apabila Najib Razak mengatakan BN tidak akan turunkan harga minyak kerana yang untung adalah orang kaya, pelancong, warga asing.

Adakah ini hujah yang logik, bagus ?

Melihat kepada jawapan Najib ini, barangkali inilah sebab penasihat Najib menasihatkan Najib agar tidak berdebat dengan Anwar Ibrahim.

Hujah Najib adalah hujah bodoh, memperbodohkan rakyat dan bertaraf pendidikan KEMAS.

Cumanya tinggi satu inci dari JKKK !

Inikah jawapan dan hujah pemimpin Malaysia?

Ini menunjukkan Najib masih diulit dengan perangai bangsawan dan elitis. Tidak turun ke gelanggang mendengar rintihan rakyat.

Masih percaya dengan penasihat-penasihat beliau, " Semua okey, Dato Sri "

Apabila harga minyak naik, semua barang akan naik. Dan ianya berjalan berterusan dan harian. Berbanding dengan BR1M yang diberikan sekali setahun.

Kehidupan rakyat tidak terjejas dengan kenaikkan minyak jika BR1M diberikan setiap bulan sebanyak RM1,000 kepada yang layak.

Malangnya Najib tidak nampak masalah rakyat marhein. Yang difikirkan Najib ialah tas tangan, projek kroni, C4, Mongolia, Kapalselam.

Itulah wirid dan zikir Najib diambang kemusnahan UMNO dan BN dalam PRU 13.

tokpepijat

MAK AII!!!! RELA DIPANAH PETIR KALAU FITNAH

Posted: 27 Apr 2013 09:00 PM PDT
Isk..! Inilah jadinya bila dah jahil bab hukum hakam agama. Senang-senang ja agama dan Tuhan dipermain-mainkan. Tindakan artis yang dungu neh telah menyebabkan dunia artis kita kian digeruni tahap kefahaman agama mereka... Masyaallah...

Berikut adalah petikan berkenaan status FB seorang artis yang berbunyi:


"Video Sex ------- dan ------------ Adalah Tulen. Mereka Yang Terlibat...
Sekiranya Aku Memfitnah Dua Insan Ini...

Saya Rela Mati Disambar Petir Kerana Memfitnah Mereka Berdua ------------......Aminnn..."NAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?

LAWAK AHAD: AHLI SILAP MATA DAN BURUNG

Posted: 27 Apr 2013 06:00 PM PDT

Seorang ahli silap mata mempertunjukkan kebolehannya di sebuah kapal mewah di lautan Caribbean. Penontonnya selalu berganti setiap minggu tetapi dia tetap mengulang-ulangi trik yang sama.
Masalahnya adalah: Seekor burung kakak tua yang pandai berkata-kata milik kapten kapal selalu melihat pertunjukannya setiap minggu dan menjadi tahu penipuan yang dilakukan oleh ahli silap mata .
Suatu malam ketika ahli silap mata membuat pertunjukan, si burung berteriak di tengah-tengah pentas.
"Lihat.. !! Itu bukan topi yg sama !!"
"Dia menyembunyikan bunga-bunga itu di bawah meja !!"
"Hey… semua daun terupnya,daun A !! "
Ahli silap mata amat bengang tapi tidak dapat berbuat apa-apa.
Suatu hari kapal tersebut mengalami kecelakaan dan tenggelam. Si ahli silap mata terapung2 di tengah lautan di atas sebuah papan bersama si burung kakak tua. Mereka saling pandang memandang dgn penuh kebencian tapi tidak mengucapkan satu patah kata pun.Ini berlangsung berhari-hari.Si ahli silap mata pun hairan kenapa si burung tak mahu terbang menyelamatkan diri.
Setelah satu minggu, tiba-tiba si burung berkata "OK… saya menyerah!! Di mana kamu sembunyikan kapalnya ??"

ALHUSSEYN

Posted: 28 Apr 2013 03:32 PM PDT

ALHUSSEYN


Sebab kenapa Hamidah tidak layak jadi Yang Berhormat ....

Posted: 28 Apr 2013 07:42 AM PDT

Hamidah Osman jelas terbukti tidak layak untuk menjadi seorang wakil rakyat. Jauh sekali diberikan penghormatan bergelar sebagai 'Yang Berhormat'.

Gelagat gerombolan samseng yang didalangi Hamidah

Hamidah adalah dalang sebenar di sebalik kekacauan malam tadi di Sungai Rokam. 

Lebih kurang 300 lebih gerombolan samseng yang diupah Hamidah mendesak supaya banner yang di pasang di halaman rumah persendirian berhadapan dewan orang ramai kampung Sungai Rokam itu diturunkan.

Hamidah tidak sanggup berhadapan dengan realiti 
kenyataan Bekas Naib Ketua Wanita Umn Malaysia, 
Kamilia Ibrahim

Gerombolan samseng tersebut diapi-apikan oleh adik Hamidah sendiri yang bernama Hamizura Osman yang cuba mengarahkan pasukan polis yang bertugas di situ supaya menurunkan banner tersebut.

Perbincangan degan pasukan pemantau SPR

Mereka ingat kerja polis menurunkan banner? Polis enggan menurut kemahuan Hamizura yang bongkak lagi sombong itu dan menyuruhnya bersabar menunggu kehadiran wakil pemantau SPR datang ke situ.Namun Hamizura macam dirasuk jembalang taik babi! Tidak tentu arah menjerit-jerit!

Gerombolan samseng yang tidak bertamadun ini langsung tidak tahu menghormati sistem demokrasi yang diamalkan oleh negara yang sudah merdeka lebih 56 tahun.Mereka menjerit-jerit 'Turun!' 'Turun' di tengah-tengah malam buta dan amat menganggu ketenteraman awam di kampung ini.

Kami membenarkan SPR membuka banner Kamilia

Setelah wakil pemantau SPR hadir dan berbincang dgn saya selaku Ketua PAS cawangan Sungai Rokam, kami akur dengan kehendak SPR dan polis yg menasihatkan kami supaya menurunkan banner yg dipasang dalam kawasan tanah rumah seorang sahabat bagi mengelakan kekacauan.

Tidak lama kemudian gerombolan samseng tersebut menuntut supaya bilbod yang dipasang berhampiran pintu masuk dewan itu pula di turunkan dari situ.

Apasal yang Hamidah marah sangat dengan bilbod sebegini?

Sedang saya berbincang dengan pasukan pemantau SPR, ramai gerombolan samseng Hamidah berkerumun di sekitar bilbod tersebut.Tanpa kita sedari, mereka telah merosakan bilbod tersebut.Lihatlah apa yang mereka lakukan itu.

Umno/BN naik hangin bila ditanya "Anda bila lagi"

Nak tanya Hamidah, beginikah cara kau nak jadi pemimpin yang baik? Menjana keganasan dan kekacauan yang melampau walaupun terhadap bangsa dan sesama Islam.Malulah dengan bangsa lain yang lebih pandai menjaga maruah bangsa dan harga diri. Apa nak buat, ko tu memang betina tengin.Kami simpati dengan kamu....

Di sebalik gangguan sedemikian, kami tetap menjalankan kegiatan kami. Kami tidak hiraukan gelagat brutal yg mereka lakukan.Saya nasihatkan sahabat-sahabat supaya jangan melayan kerenah dan kelaku samseng mereka dan elakan pergaduhan dgn mereka.Saya nasihatkan mereka supaya terus menjaga akhlak yang baik kerana kita bakal menjadi pemerintah negara ini selepas 5 Mei nanti, dengan izin Allah SW! Lihatlah kerja kami seterusnya malam tadi ~

Kami perbetulkan pintu gerbang kami petang tadi ...

Kalau kita layan kerenah dan patah semangat perjuangan, tentu kita tidak mampu menaikan pintu gerbang seperti diatas ini.Beginilah cara kami berkempen mengikiu lunas-lunas demokrasi. Saya akan menulis lagi mendedahkan keganansan Hamidah seterusnya nanti.Ada tugas yang perlu saya lakukan lagi malam ini ...Doakanlah kemenagan untuk Islam!

DIALOG RAKYAT

Posted: 28 Apr 2013 03:10 PM PDT

DIALOG RAKYAT


Breaking News! Tanda Nak Tumbang! Gambar Ceramah Mahathir Di Persint 9 Putrajaya, 200 Ribu Yang Hadir Malam Tadi!!

Posted: 28 Apr 2013 06:53 AM PDT

Kuala Lumpur - by @tiewnama

Keadaan sebenar di persint 9 malam tadi yang mana ceramah BN yang terpaksa menjemput mahathir untuk keputrajaya bagi memberikan ceramahnya, kerana umum tahu kakitangan kerajaan memang telah menolak kerajaan LANUN Barisan Nasional ini.

Menurut laporan ajensi berita fakap EP atau AFEP, Profesor @erapasca mengatakan bahawa terdapat 2 ribu biji motor di ceramah Pakatan Rakyat di persint 19 semasa ceramah BN di persint 9 ini berlangsung.

Mengikut mengamatan dan kajian dari Dr @tiewnama, jumlah kehadiran ceramah Barisan Nasional di persint 9 ini, walaupun di kuatkan lagi dengan kehadiran bekas ketua LANUN Barisan Nasional, jumlah kehadiran hanya dalam sekitar.. anda nilailah sendiri. kerana kami sudah tidak dapat lagi menghitung jumlah kehadiran yang terlampau ini..


Jumlah kehadiran adalah sekitar 800 orang saja, dan akhbar kosmo juga terpaksa menarik semula artikal mereka yang mengatakan jumlah kehadiran di ceramah BN persint 9 semalam adalah 7500 orang, berbanding 20 ribu di persint 19 dalam ceramah Pakatan Rakyat kah3
GAMBAR DARI DEPAN.
INI PULA GAMBAR DARI BELAKANG, ANDA LIHATLAH SENDIRI. kah3by @tiewnama - KAMI YAKIN RAKYAT AKAN SOKONG KAMI - Najib! kah3


Terbukti Nyata UMNO Penyebar Video Lucah Palsu Mustafa Ali

Posted: 28 Apr 2013 06:47 AM PDT


Banner yang terpapar di atas menjelaskan bahawa UMNO terlibat secara lansung menyebar video lucah palsu Mustafa Ali.

KELAB GREENBOC

Mustafa: Saya akan lawan saman Umno.

KUALA LUMPUR - "Saman itu (Umno) saya akan lawan, dia saman tiga, saya, Zulkifli, dan Asmuni. Kami akan lawan Umno." Demikian tegas Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali hari ini.

Katanya, beliau tidak gentar dengan saman Umno, sebaliknya akan melawan kes itu di mahkamah dalam masa terdekat.

"Dia dah saman saya, kita lawan yang itu dulu, biar selesai satu-satu," katanya kepada pemberita di Pejabat Agung Pas di sini, hari ini.

Ketika ditanya pemberita sama ada beliau akan mengambil tindakan yang sama seperti Umno, katanya, perkara itu perlu diselesaikan satu persatu dan Mustafa enggan meletakkan sebarang komitmen untuk mengambil tindakan balas.

"Saya tak nak buat komitmen apa-apa (pasal video), saya akan lawan yang itu dulu," katanya yang enggan mengulas lanjut tentang pendedahan video skandal seks itu sambil menyerahkan perkara tersebut kepada peguamnya.

Mustafa berkata demikian mengulas lanjut tindakan Umno yang memfailkan saman terhadap beliau, peguamnya Asmuni Awi dan Ketua Pengarang Harakah Daily.net, Zulkifli Sulong berhubung dakwaan yang mengaitkan pertubuhan itu dengan penyebaran video lucah di laman sesawang Papa Gomo pada 11 April lalu.

Saman itu difailkan oleh Datuk Abdul Rauf Yusof atas kapasiti pegawai awam bagi Umno dan juga plaintif, melalui firma guaman Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 22 April lalu.

Pihak plaintif antaranya menuntut ganti rugi am dan khas, ganti rugi teruk, ganti rugi keterlaluan dan injuksi serta menuntut permohonan maaf.

Walaupun Mustafa diasak beberapa kali oleh pemberita tentang isu video itu, beliau secara ringkas berkata, beliau akan menjawab persoalan itu dalam ceramah kempen pilihan raya di Rusila, Terengganu pada 3 Mei ini.

"Kalau nak tahu lanjut isu video, boleh datang dengar ceramah saya di Rusila, Terengganu pada 3 Mei depan," katanya. -SH

Presiden PAS, Mat Taib gempur Perlis 29 April

Posted: 28 Apr 2013 06:27 AM PDT

Bashir Ishak,


KANGAR: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang bersama-sama dengan bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Muhammad Muhd Taib akan berada di Perlis pada 29 April dalam rangka lawatan sempena Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Abdul Hadi dijangka tiba di Perlis pada jam 12.00 tengahari di Simpang Tiga Guar Sanji dekat Arau dalam program kenduri rakyat. Ini diikuti program minum petang bertempat di Pusat Tarbiah Islamiyah Kayang (Putik) di Dun Kayang pada jam 5.00 petang.

Beliau kemudiannya akan bersama-sama dengan Penasihat DAP, Lim Kit Siang dalam program ramah mesra bersama pengundi kaum Cina di bandar Kangar (berhampiran panggung lama Sri Mahkota).

Seterusnya, Tuan Guru akan menunaikan solat maghrib di Masjid Guar Syed Alwi sebelum menyampiakan ceramah di Kampung Jawi Seratus di Dun Sanglang pada jam 9.00 malam dan diikuti ceramah di Markas PAS Paya di Dun Santan pada jam 11.00 malam.

Manakala Muhammad pula akan tiba di Perlis untuk program minum petang di Dataran Purnama, Beseri pada jam 5.00 petang. Kemudiannya beliau akan berceramah di Markas PAS Paya pada jam 9.00 malam sebelum berceramah di Kampung Jawi Seratus.

Pada 30 April, Presiden PAS akan menyampaikan kuliah subuh di Maahad Tahfiz Imam An-Nawawi (Matin) di Abi Padang Machang sebelum mengakhiri progam di Perlis dengan sarapan pagi bersama rakyat di Seberang Ramai, Kuala Perlis.

Sementara itu, Muhammad pula akan berada bersama rakyat di pasar sehari di Pekan Simpang Empat.

Umno peralat guru ugut ibu bapa pelajar

Posted: 28 Apr 2013 06:25 AM PDT

M Zin,

TANAH MERAH: Seorang ibu, Zaiton Yazid, 40 dari Kampung Cermin, Dun Gual Ipoh mendakwa seramai empat guru datang ke rumahnya baru-baru ini bagi merayu supaya mengundi calon BN.

Katanya, guru-guru terbabit tanpa segan silu memintanya supaya memangkah BN.

"Mereka meminta saya pangkah BN, sekiranya tidak pangkah, buku teks anak saya akan ditarik balik. Selain itu bantuan Tabung Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAPM) juga tidak akan diberi.

"Saya terkejut kerana guru-guru datang berkempen bagi pihak calon BN di Gual Ipoh yang juga bekas guru," katanya ketika ditemui semalam.

Umno Kelantan sekarang ternyata semakin gelabah apabila terpaksa mengerahkan kakitangan kerajaan pusat bagi membantu kempen mereka.

Hampir setiap malam kita boleh melihat kenderaan milik Jabatan Penerangan keluar masuk kampung. Manakala pada sebelah siang beberapa lagi agensi pusat datang menemui penduduk.

Antara yang sering dilihat Jabatan Kebajikan Masyarakat, Kesedar, Kemas, Jasa dan pelbagai lagi.

Seorang lagi penduduk, Jamilah Kassim, 47 dari Kampung Hulu Kusial juga mendakwa didatangi seorang guru meminta supaya memangkah BN.

Katanya, dia juga mengugut akan mengeluarkan anaknya yang belajar di sebuah sekolah di Gual Ipoh sekiranya enggan menyokong calon BN.

Pada Febuari lalu sekumpulan penduduk Dun Gual Ipoh membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan mendakwa seorang guru yang juga pemimpin Umno tidak datang mengajar selama dua tahun.

Raja Ahmad Zulfakar Raja Man, 37 dari Kampung Bechah Laut, mendakwa Bakri Mustapha sebelum ini mengajar di Sekolah Kebangsaan Bechah Laut, tidak datang mengajar pada tahun lepas dan 2011.

Bakri merupakan Naib Ketua Bahagian Tanah Merah kini bertanding di Dun Gual Ipoh.

Kartun Zunar: Dari buku ke papan iklan besar

Posted: 28 Apr 2013 06:22 AM PDT

Harakahdaily,


Kartun yang dihasilkan Zunar kini menghiasi papan-papan iklan di tepi jalan


KUALA LUMPUR: Dari berjuang melalui lukisan di dalam akhbar, laman web dan pameran lukisan, kini lukisan kartun yang dihasilkan oleh kartunis Zunar terpampang di papan-papan besar.

Pelbagai jenis lukisan yang dibuat Zunar atau nama sebenarnya Zulkifli Anwar Ulhaq, kini di pasang di tepi-tepi jalan dan pusat perhimpunan orang ramai.

Zunar membuat perkara ini bersama dengan rakan -rakannya yang bertungkus lumus mahu memenangkan perjuangan rakyat dalam pilihan raya umum kali ini.

"Saya buat ini untuk rakyat," kata Zunar dalam satu majlis.

Nama Zunar mula popular melalui majalah kartun Gila-gila. Kemudiannya beliau menjadi kartunis utama akhbar Berita Harian.

Apabila reformasi meletus 1998, Zunar menyertai Harakah menjadi kartunis dengan akhbar milik PAS itu.

"Sumbangan utama Zunar adalah semasa pilihan raya umum 1999. Ketika itu Zunar bersama redaksi Harakah membuat keluaran khas untuk pilihan raya tersebut," kata Zulkifli Sulong Ketua Pengarang Harakah ketika itu.

Ketika itulah Harakah berada di kemuncaknya apabila diedarkan 350,000 naskah setiap keluaran dan kemuncaknya 380,000 naskah menjelang hari mengundi pilihan raya umum 1999.

Hasilnya, dalam pilihan raya itu PAS mendapat dua buah negeri iaitu Kelantan dan Terengganu di samping dapat menghantar 27 pemimpinnya ke Parlimen.

Kini Zunar bergerak bersama rakan-rakan kartunis mengasilkan pelbagai jenis kartun untuk pelbagai jenis media.

Beliau pernah membuat kartun pameran solo di London. Tahun lepas, beliau juga membuat pameran solo kartun di Shah Alam.

Husam jawab Hisham: Tak perlu serang saya, tangkap penjenayah

Posted: 28 Apr 2013 06:17 AM PDT

JAMILAH HAMZAH

Husam Musa
Datuk Husam Musa
 
PUTRAJAYA - Datuk Husam Musa menggesa Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein  menghentikan 'serangan' yang tidak berasas terhadapnya berhubung isu kematian Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Perkastaman/Cukai Dalam Negeri), Allahyarham Datuk Shaharuddin Ibrahim kelmarin.

Sebaliknya Naib Presiden Pas itu mendesak kerajaan supaya memberi fokus untuk menangkap segera penjenayah yang masih bebas sebelum hari pengundian 5 Mei.

"Itu bukan isunya. Isunya adalah sudah tiga hari jenayah ini berlaku, kita tak dapat tangkap penjenayah terbabit juga.

"Jadi saya cadangkan kepada beliau fokus kepada penjenayah tersebut, jangan jadikan ini satu isu, nanti penjenayah itu pula bergelak ketawa," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada Mini Karnival Kanak-kanak, di sini, hari ini.

Semalam,  Hishammuddin yang juga Naib Presiden Umno membidas Husam kerana mendakwa pembunuhan Shaharuddin adalah disebabkan kerajaan korup.

Hishammuddin berkata, kenyataan calon Pas bagi kawasan Parlimen Putrajaya itu adalah biadap dan sama seperti kenyataan Naib Presiden PKR, Tian Chua berhubung kejadian pencerobohan Lahad Datu bulan lalu.

Tian Chua sedang berhadapan dengan kes mahkamah.

Hishammuddin berkata, Husam patut berhati-hati kerana kata-katanya boleh menyinggung perasaan penjawat awam di seluruh negara.

"Beliau tidak bertanggungjawab kerana mengaitkan kematian pegawai kastam tersebut dengan rasuah," katanya.

Mengulas lanjut, Husam yang juga calon kerusi Parlimen Putrajaya mendakwa Hishammuddin cuba menyembunyikan masalah keselamatan dengan membangkitkan isu tersebut.

"Datuk Hishammuddin cuba nak sembunyikan hal ehwal keselamatan, kawalan keselamatan negara dengan membuat serangan terhadap saya tidak fasal-fasal," katanya lagi.

Sebanyak 544 pusat mengundi dibuka untuk pengundian awal Selasa ini

Posted: 28 Apr 2013 06:14 AM PDT

SINAR HARIAN

PUTRAJAYA - Sebanyak 544 pusat mengundi yang melibatkan 882 saluran tempat mengundi akan dibuka mulai jam 8 pagi Selasa ini bagi tujuan pengundian awal untuk anggota tentera dan pasangan, polis serta Pasukan Gerakan Am (PGA) dan pasangan yang akan dilaksanakan serentak di seluruh negara.

Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Kamaruddin Mohamed Baria berkata pusat mengundi tersebut, yang diletakkan di tempat-tempat seperti Ibu Pejabat kontinjen (IPK) atau Ibu Pejabat Daerah (IPD) bagi angota polis dan kem-kem bagi anggota tentera dibuka sehingga 2 petang bagi pengundi berjumlah kurang dari 50 orang dan sehingga 7 malam bagi yang lebih daripada itu.

"Untuk pengundian awal ini, pengundi-pengundi akan dicalit dakwat kekal pada jari telunjuk sebelah tangan kiri. Dakwat kekal ini berbeza warnanya berbanding dengan pengundian biasa dan akan melekat pada jari selama tujuh hari.

"Bagi maksud menjalankan pengundian awal, SPR telah menyediakan 10,000 botol dakwat kekal," katanya kepada pemberita di ibu pejabat SPR di sini hari ini.

Kamaruddin berkata daripada 272,387 jumlah pengundi awal, seramai 161,251 merupakan anggota tentera dan pasangan, dan baki 111,136 adalah anggota polis, PGA dan pasangan PGA.

Bagaimanapun katanya, daripada jumlah itu ada antara mereka yang mengundi melalui pos.

Antara pusat mengundi yang akan dibuka termasuk di Kem Pulau Tawar, Pahang yang mempunyai seorang pengundi dan Kem Batu 10 Kuantan, Pahang yang mempunyai 6,808 pengundi, katanya.

Kamaruddin berkata proses pengundian awal dijalankan mengikut kaedah pengundian biasa dengan dikendalikan oleh petugas SPR, dan akan disaksikan ejen-ejen calon yang bertanding di kawasan berkenaan.

Beliau berkata pemerhati tempatan daripada 17 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dilantik SPR juga boleh memerhati proses itu dengan kebenaran masuk oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

"Ini menunjukkan kami telus dari segi mengadakan undi awal ini," katanya.

Kamaruddin berkata kertas undi yang telah dipangkah akan disimpan sama ada di lokap polis atau pejabat Pegawai Pengurus Pilihan Raya dan hanya akan dibuka pada pukul 4 petang hari pengundian biasa iaitu 5 Mei nanti untuk dikira.

Beliau berkata ia bagi membolehkan keputusannya diketahui sekitar jam 6 petang hari yang sama.

Kamaruddin turut menafikan laporan bahawa undi awal telah dijalankan pada 23 April lalu, kerana berdasarkan Subperaturan 3 (1A) Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Perjalanan Pilihan Raya) 1981, tarikh hari pengundian awal hendaklah tidak kurang daripada tujuh hari selepas hari penamaan dan tidak kurang daripada tiga hari dari tarikh pengundian biasa.

Penamaan calon berlangsung pada 20 April.

Beliau berkata ini bermakna jika pengundian awal dijalankan pada tarikh tersebut, ia tidak sah dari segi undang-undang dan SPR akan terdedah kepada petisyen pilihan raya.

Pengundian awal dilaksanakan buat pertama kalinya pada pilihan raya kali ini, dengan pindaan kepada Peraturan 27A, Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Perjalanan Pilihan Raya) 1981, iaitu kategori orang yang boleh mengundi awal. - Bernama

Saya sedia bela Che Johan - Dr Mahathir

Posted: 28 Apr 2013 06:13 AM PDT

SINAR HARIAN

Mahathir bin Mohamad
Tun Dr Mahathir bin Mohamad
 
PASIR MAS - Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan kesediaannya membela Che Johan Che Pa jika beliau dibicarakan oleh Lembaga Disiplin Umno kerana tidak menyerahkan borangnya sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi Parlimen Pasir Mas pada hari penamaan calon, 20 April lepas.

Bekas perdana menteri itu berkata beliau sedia berbuat demikian kerana mengagumi pengorbanan dan perjuangan Che Johan bagi mengelakkan pertandingan tiga penjuru antara calon BN, Bebas dan Pas, yang boleh menyebabkan kerusi itu jatuh ke tangan pembangkang.

"Saya lawyer yang tidak ada kelulusan tapi kalau nak argue boleh juga. Saya berpendapat bahawa bukan sahaja dia (Che Johan) tidak salah, bahkan saya hendak tengok lebih ramai orang lagi berkorban demi kebaikan parti bukan untuk diri sendiri," katanya kepada pemberita selepas majlis ramah mesra di perkarangan rumah Che Johan di sini hari ini.

Pilihan raya umum Ahad ini akan menyaksikan Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Datuk Ibrahim Ali, yang mempertahankan kerusi Parlimen Pasir Mas atas tiket Bebas, dicabar Timbalan Ketua Pemuda Pas, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz.

Terdahulu, dalam ucapannya di hadapan kira-kira 500 penduduk, Dr Mahathir berkata ramai yang kecewa kerana tidak terpilih menjadi calon dan terus melupakan jasa parti serta membuat tindakan tidak bertanggungjawab. 

Sebaliknya, Che Johan masih meneruskan usaha untuk memastikan kerusi parlimen Pasir Mas tidak terlepas ke tangan Pas, katanya.

"Apa yang kita tengok sekarang ini, banyak yang berkorban demi kepentingan diri sendiri. Tidak dapat satu, mereka korbankan semuanya," katanya.

Turut hadir pada majlis itu isteri beliau Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, Ibrahim serta calon-calon BN bagi Dun Tendong Datuk Hanapi Mamat, Dun Pengkalan Pasir Tuan Anuwa Tuan Mat dan Dun Chetok Aimi Jusoh. - Bernama

Husam cabar Najib debat isu hudud

Posted: 28 Apr 2013 06:08 AM PDT

 

PUTRAJAYA: Calon PAS Putrajaya Datuk Husam Musa sedia berdebat secara terbuka dengan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Razak mengenai isu pelaksanaan hudud. Husam berkata, dirinya sentiasa terbuka untuk menerima pelawaan Najib sekiranya beliau bersedia untuk berdebat mengenai pendirian PAS tentang isu ini.

"Nak berdebat tentang hudud bila-bila masa saja kalau tak minta diam," katanya di hadapan kira-kira 10,000 penyokong yang membanjiri kawasan belakang Istana Kehakiman Putrajaya di Presint 3 di sini malam tadi.


Husam dalam ucapannya memberi amaran kepada Najib supaya jangan menakutkan rakyat berbilang kaum dengan sentimen agama. Katanya, debat itu penting bagi membuktikan sejauh mana pandangan PAS dan BN terhadap isu hudud sekiranya dilaksanakan di negara ini.

"Kalau tak sanggup (debat) bermakna dia (Najib) hanya berpura-pura dengan isu ini," katanya.


Najib ketika ditemui pemberita di Pekan semalam berkata pergeseran antara DAP dan PAS mengenai isu hudud jelas membuktikan Pakatan Rakyat tidak mampu memerintah negara jika rakyat memberikan mandat kepada mereka menguasai Putrajaya.

Katanya, PAS dan DAP tiada persefahaman dalam Pakatan Rakyat, berbeza dengan parti komponen lain yang bekerjasama dalam BN.

Unsur rasuah

 
Sementara itu, beliau turut mendakwa kejadian tembakan melibatkan kematian Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia Datuk Shaharuddin Ibrahim pagi semalam ada kaitan dengan unsur rasuah.


Menurut Husam, sikap kerajaan yang membiarkan korupsi berleluasa akan membawa kesan kehancuran kepada negara.

"Dosa yang paling besar adalah membiarkan korupsi sehingga menyebabkan negara hancur," katanya.

Beliau petang semalam sempat turut serta dalam solat dan mengiringi jenazah Shaharuddin ke Tanah Perkuburan Presint 20.

Sementara itu, beliau turut menekankan janjinya terhadap kakitangan kerajaan yang berstatus Gred 41 ke bawah bakal menikmati penghapusan cukai 4 peratus yang dikenakan dalam setiap pembelian rumah dan kereta bagi mengurangkan beban ekonomi mereka.

Katanya, perkara itu tidak mustahil kerana kakitangan awam negeri Kelantan sudah menikmatinya sejak tahun 1990 lagi.

"Kalau menang kepada penjawat awam boleh pegang janji saya, mereka takkan dianiayai atau dipinggirkan.

"Anda semua adalah sahabat saya dan saya sahabat anda semua," katanya.

Turut hadir memberikan ceramah Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat, Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar, calon PAS.

Titiwangsa Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi serta Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan Mohamad Nor Mohamad.

Fokus Calon PRU-13 : Tengku Maraziyah Mahu Wakili Suara Wanita

Posted: 28 Apr 2013 06:02 AM PDT


tengku maraziyah walkabout 26 apr 02

KUNDANG, : Calon Pakatan Rakyat DUN Kuang, Tengku Maraziyah Tengku Sulaiman tekad mahu mewakili suara wanita jika beliau berjaya menjadi wakil rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Menurutnya, sebahagian besar pengundi di kawasan itu terdiri daripada golongan wanita, justeru adalah menjadi tanggungjawabnya untuk memperjuangkan kaum itu.

"Setakat hari keenam saya berkempen di sekitar DUN Kuang, nampaknya penerimaan masyarakat setempat sangat positif kerana bagi saya calon wanita itu lebih dekat di hati pengundi.

"Saya juga banyak melawat ke kampung-kampung untuk bertemu pengundi dan amat mengejutkan mereka menyambut baik saya sebagai calon wanita di sini," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke pasar malam Kundang bersama Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, petang tadi.

Tambahnya, isu anak tempatan dan calon muka baru yang sering dibangkitkan sesetengah pihak tidak akan mematahkan semangat beliau untuk memenangi hati rakyat di DUN itu.

Malah katanya, beliau yakin mampu memberi saingan sengit kepada penyandang DUN BN, Abdul Shukur Idrus.

"Saya tiada masalah dan orang yang kata saya muka baru. Itu adalah orang yang kecewa dengan pencalonan saya di sini.

"Saya telah bergiat di Parlimen Selayang sejak tahun 2000 lagi dan Kuang adalah tempat 'lepak' saya bersama ahli parti wanita. Orang kampung terima saya dengan baik," katanya lagi.

DUN Kuang menyaksikan pertarungan tiga penjuru antara Tengku Maraziyah (PKR) menentang calon BN yang merupakan penyandang kerusi itu, Abdul Shukur Idrus dan calon Bebas, Zahariman Abd Latip.

Rashdi : 95 Peratus Pengundi Cina Tanjong Karang Sokong Pas

Posted: 28 Apr 2013 05:58 AM PDT


pakatan selangor

TANJONG KARANG : Dikala Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) semakin hampir, sokongan daripada masyarakat Cina di Tanjong Karang semakin meningkat dan positif terhadap calon Pas bagi kerusi Parlimen kawasan itu.

Pengundi di perkampungan Cina seperti di Kampung Bagan Pasir, Kampung Bagan Baru Sungai Yu, dan Kampung Bagan Tengkorak di sini memberikan sokongan secara terang-terangan terhadap calon Pas, Muhammad Rashdi Deraman.

Menurut Rashdi, hampir 95 peratus pengundi Cina yang ditemui menyatakan sokongan kepadanya ketika sesi berkempen dan ziarah yang dilakukannya sejak seminggu lalu.

"Selama hampir seminggu, sokongan kaum Cina antara yang terbaik, hampir 95 peratus bersama dengan kita," katanya yang merupakan Timbalan Yang Dipertua Pas Tanjong Karang.

Beliau berkata, rata-rata pengundi Cina tidak berasa takut lagi untuk menyatakan sokongan terhadap Pas.

Dalam perkembangan sama, bekas Naib Presiden Umno yang kini bersama Pas, Tan Sri Muhammad Muhd Taib turut memuji pengundi Cina di Tanjong Karang kerana berani melakukan perubahan.

Muhammad berkata, kewujudan Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) di pekan Tanjong Karang merupakan simbol jelas sokongan masyarakat Cina kepada Pas.

"Bukan sekejap nak buat ini. Mentarbiahkan orang bukan Islam sehingga percaya nak pakai baju warna hijau lambang bulan dan bersama-sama di bawah pergerakan Islam, bukan mudah.

"Jadi saya ucapkan tahniah kepada tuan-tuan di sini," ujarnya dalam siri ceramah di Kampung Sungai Tengi Kanan baru-baru ini.

"Kejayaan Pas dan perjuangan Pas dan perjuangan Islam sudah sampai ke ambang kejayaannya," katanya yang merupakan mantan Menteri Besar Selangor.

Mat Taib: Hidup Melayu Tiada Dalam Al Quran

Posted: 28 Apr 2013 05:55 AM PDT


muhd taib ceramah 26 apr 02

TANJONG KARANG: Bekas Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhammad Muhd Taib mengajak pengundi di Tanjong Karang menolak Umno-BN dan memilah PAS sebagai wadah perjuangan yang baru.

Lebih dikenali sebagai Mat Taib, beliau berkata, PAS perjuangannya berlandaskan Islam dan  Umno-BN  sudah terbukti tidak mampu mentadbir negara.

"Dah sampai masa, saya sendiri dah menyeberang, apatah lagi yang lain-lain, Umno-Umno semua sudahlah, dulu hidup Melayu, hidup Melayu, sekarang takbir, hidup Melayu tak ada dalam Quran, sekarang Allahu Akbar," ujarnya dihadapan lebih 800 penduduk.

Umno-BN sudah tidak berupaya lagi untuk mentadbir negara kerana dibelenggu dengan pelbagai permasalahan yang sehingga kini tiada penyelesaian.

Katanya, ini merupakan pilihan raya terbaik Pakatan Rakyat (PR) untuk menukar kerajaan setelah lebih 50 tahun Umno-BN memerintah negara ini.

"Tuan-tuan, tak ada siapa dalam dunia ini boleh 'steady' je sampai 60 tahun, dia (Umno-BN) sebenarnya dah tak boleh, tapi buat-buat boleh.

"Bila lama dah memerintah ni, jadi syok memerintah ni, tak mahu lepas, dengan apa cara sekalipun tak mahu lepas," ujarnya dalam satu siri ceramah di Kampung Sungai Tengi Kanan, Tanjong Karang baru-baru ini.

Sebagai contoh katanya, Australia melaksanakan pertukaran kerajaan selama 10 tahun biarpun prestasi kerajaan adalah di tahap terbaik.

Tambahnya, PR mempunyai rekod cemerlang mentadbir empat buah negeri termasuk Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kelantan dan ini diakui oleh Ketua Audit Negara dalam laporannya tahun lalu.

Jelasnya, manifesto PR ingin memansuhkan PTPTN, tol, dan penurunan harga minyak boleh dilakukan kerana melaksanakan pentadbiran yang telus.

Umno-BN Telok Gong Buat Kacau Di Ceramah Pakatan Rakyat

Posted: 28 Apr 2013 05:51 AM PDT


Klang 01

PELABUHAN KLANG, : Gusar akibat hilang sokongan, Umno-BN menggunakan taktik mengacau program anjuran Pakatan Rakyat(PR).

Terbaru, malam tadi di Kampung Hamid Tuah di Telok Gong di sini, petugas di bilik gerakan BN kampung tersebut dengan sengaja menyiarkan lagu-lagu dan ucapan Presiden Umno dengan kuat melalui pembesar suara.

Tindakan itu jelas sengaja dilakukan bagi mengganggu program ceramah PR yang diadakan di kawasan lapang berhampiran.

Bagaimanapun calon PKR DUN Pelabuhan Klang, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika menyampaikan ceramahnya berharap orang ramai dapat bersabar dengan gelagat penyokong-penyokong Umno-BN itu.

"Kita tahu apa yang mereka lakukan ini bertujuan menghalang rakyat mendapat pelbagai maklumat berhubung perkara sebenar dalam pelbagai isu.

"Saya harap tuan-tuan bersabar, ini adalah sebahagian dari rintangan perjuangan kita," kata Abdul Khalid.

Klang 02

Menurut penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Wasrin, tindakan seperti itu tidak pernah dilakukan pada malam-malam sebelum ini ketika tiada program PR dijalankan di situ.

Beberapa remaja belasan tahun yang berada di bilik gerakan Umno-BN itu juga beberapa kali menjerit sesuatu yang tidak berapa jelas kedengaran kepada kira-kira lebih 300 hadirin di ceramah PR itu.

Bagaimanapun tindakan ahli Umno-BN itu hanya diketawakan orang ramai berada di tapak ceramah tersebut kerana melihat telatah penyokong Umno-BN yang dianggap seperti kebudak-budakan dan tidak matang berpolitik.

Penduduk Ukay Perdana Puas Hati Prestasi PR

Posted: 28 Apr 2013 05:49 AM PDT


Saari Sungib

HUKU KLANGL: Penduduk Ukay Perdana yang ditemui melahirkan rasa puas hati dengan prestasi yang ditunjukkan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

Mereka juga mengharapkan wakil rakyat yang akan dipilih nanti dapat mengekalkan prestasi sekarang dan berharap ia dapat dipertingkatkan dalam beberapa perkara berbangkit.

Bagi Khaizir Irwan Nordin, beliau berpuas hati dengan tahap keselamatan di kawasan ini selain mengharapkan masalah jalan dapat dipertingkatkan.
Khaizir Irwan Nordin

"Setakat ini semua okey, kes-kes (jenayah) pun tidak banyak.

"Di sini masalah yang kita nampak adalah jalan walaupun ada perlu dinaik taraf.

"Dari segi sampah pula tiada masalah memandangkan saya tinggal di Apartment Sri Putri semua mengikut jadual," jelasnya.

Manakala Abdul Malik Mohamed Ibrahim berkata, secara keseluruhan beliau puas hati dan mengharapkan keadaan ini dapat dikekalkan.

Beliau menyarankan agar peniaga-peniaga diberi ruang perniagaan yang lebih bersistematik berbanding sekarang yang agak berselerak.

"Ruang perniagaan yang berselerak ini menyebabkan sistem pengurusan sampah agak bermasalah,"katanya.

Sementara itu, penyandang DUN Hulu Kelang, Saari Sungib dalam reaksi awal menjelaskan, pihak Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) menyediakan hampir 400 unit tong sampah terutama di kawasan komersil.

Apa yang penting katanya, sistem pemantauan kutipan secara terus perlu dibuat oleh MPAJ agar ia lebih berkesan.

Beliau turut mengharapkan agar pihak MPAJ dapat mempertingkatkan harga kontrak projek kebersihan dan membaik pulih infra memandangkan ada segelintir kontraktor berhadapan masalah kekurangan peralatan serta pekerja untuk melaksanakan tugas.

UMNO patut melakukan introspeksi diri sendiri

Posted: 27 Apr 2013 11:21 PM PDT


Dr Mahathir telah pergi ke Putrajaya untuk membantu calon BN Tengku Adnan dengan membidas Husam Musa dan PAS. Bekas Perdana Menteri ini tidak duduk senang dan beliau hari ini kabarnya akan ke Kelantan untuk membantu Ibrahim Ali, calon bebas di Pasir Mas di sana.

Dr Mahathir telah pergi ke Putrajaya membantu calon BN sehari selepas Putrajaya di datangi oleh puluhan ribu manusia untuk bersama Tok Guru Nik Aziz dalam lawatan Mursyidul Am PAS itu ke Putrajaya dua hari lepas. Berbeza dengan kehadiran Dr Mahathir, TGNA tidak bercakap banyak dengan liputan media massa perdana. Tetapi kehadiran beliau sahaja sudah cukup untuk menjadikan UMNO lebih-lebih lagi Dr Mahathir 'makan tak kenyang , mandi pun tak basah'.

Mahathir membidas Husam Musa, calon PAS di Putrajaya dan menganggap Husam bukan lawannya untuk berdebat kerana beliau lebih tua dari Husam yang beliau anggap seperti kanak-kanak sahaja. Tetapi jika benar Husam itu masih budak jika dibandingkan dengan beliau, tidak ada sebab Dr Mahathir merasa takut dengan kehadiran Husam sebagai calon di Putrajaya itu. Mahathir tidak perlu membidas beliau (Husam) dan seterusnya datang ke Putrajaya untuk berkempen melawan Husam itu.

Mahathir perlu bertanya kenapa TGNA mendapat sambutan sebegitu rupa sedangkan pemimpin UMNO yang telah memerintah yang sepatutnya lebih mampu mempengaruhi orang ramai tidak mendapat sambutan seperti TGNA itu? Adakah UMNO menganggap orang ramai itu bodoh dan tidak siuman dengan menyambut TGNA dengan begitu meriah sekali?

Keadaan sebegini mesti bersebab dan sebabnya itulah yang pimpinan BN tidak dapat kefahaman kenapa TGNA telah menjadi ikutan ramai. Sikap orang ramai membelakangkan pihak yang memerintah itu bukannya berlaku tanpa sebab. Ingat, kedatangan pimpinan PAS itu disambut oleh orang ramai tanpa diangkut oleh bas-bas yang diuruskan oleh jabatan-jabatan dan agensi-agensi kerajaan seperti yang dilakukan oleh UMNO dan BN itu.

PAS tidak perlu membawa palajar-palajar UiTM dengan membayar seratus ringgit seorang seperti yang dilakukan oleh UMNO untuk menampakkan kemeriahan lawatan pimpinan BN dalam lawatan-lawatannya ke mana-mana. Kehadiran TGNA di Putrajaya jumaat lepas tidak disediakan dengan nasi bungkus atau karipap-karipap tebal. Mereka datang dengan sukarela dan berbelanja sendiri.

Kalau begitulah keadaannya, UMNO dan pemimpin-pemimpin mereka sepatutnya menumpukan tenaga mereka untuk bertanya kepada diri sendiri, kenapa BN dan UMNO tidak mendapat sambutan secara sukarela seperti yang di alami oleh PAS? Sebabnya mesti ada kepada UMNO dan pimpinan mereka sendiri.

Jawapannya sememangnya ada kepada UMNO sendiri, tetapi hanya UMNO tidak mahu atau tidak tahu yang kelemahan mereka dimata rakyat ramai itu terlalu jelas tanpa disedari oleh pimpinan UMNO itu sendiri. Mereka (UMNO) hanya menumpukan masa untuk membidas pimpinan seperti TGNA terus menerus tetapi bidasan mereka itu tidak juga mampu juga melemahkan sokongan terhadap kepimpinan seperti TGNA ini.

UMNO khususnya Dr Mahathir, tidak usah bersusah payah membidas orang itu dan orang ini untuk mendapatkan sambutan ramai. UMNO sudah terlalu kesempitan masa untuk membetulkan keadaan serta kelemahan mereka. Lagi pun sampai ke saat ini pun UMNO belum lagi mendapatkan sebab kenapa pimpinan PAS seperti TGNA kian hari kian kuat.

Dr Mahathir yang telah mengaku berjasa kepada negara masih terkial-kial untuk mendapat perhatian rakyat. Sesungguhnya Dr Mahathir dan pimpinan UMNO yang lain melakukan introspeksi terhadap mereka sendiri.

Kaji lah kenapa lawatan Mahathir tidak mendapat sambutan sedang kedatangan TGNA ke Putrajaya disambut oleh puluhan ribu manusia berbilang kaum itu tanpa di punggah dengan ratusan bas-bas atau nasi bungkus dan karipap-karipap tebal itu.

[BERGAMBAR] Abang Kepada Calon BN Sertai PAS Di Perak

Posted: 27 Apr 2013 10:39 PM PDT


KELAB GREENBOC

Markas PAS Sungai Bayor Selama telah melakar satu sejarah politik dimusim PRU13 apabila Saudara Noor Ghani bin Mohd Yusof 57, abang kandung kepada calon BN bagi N05 DUN Selama Datuk Daud bin Yusof dengan rasmi menyertai PAS disini.

Majlis yang dihadiri oleh penduduk sekitar Sungai Bayor yang mencecah 1000 orang penyokong Pakatan Rakatan dihadiri oleh Datuk Fauzi Shaari calon Parlimen Larut,Ust Akmal Kamaruddin calon DUN Selama dan beberapa pimpinan PAS serta Pakatan Rakyat.

Sebagai simbolik penyertaan Sdr Noor Ghani ke-dalam PAS, bendera UMNO dan BN digulung oleh beliau dihadapan hadirin yang hadir kemudian disambut dengan laungan Takbir..!!!

"Semalam Najib ke sini dan mantan Ketua Cawangan PAS Sungai Bayor Zanian kembali kepangkuan UMNO... dan hari ini PAS Sungai Bayor di DUN Selama mendapat berita amat gembira sekali, yang mana abang kepada calon BN disini menyertai PAS" - Ujar Datuk Fauzi Calon PAS Parlimen Larut. -orangniPemuda India turut hadir memberi sokongan


Datuk Fauzi disambut pemuda India Selama


Rasmi: Penyerahan borang PAS oleh abang kepada calon BN Selama


PAS Cawangan Sungai Bayor meraikan Sdr Ghani menyertai PAS


Takbir..!!! Ust Akmal dan Datuk Fauzi bersama penyokong Pakatan Rakyat meraikan penyertaan Sdr Ghani


Aksi Sdr Ghani :Bendera UMNO BN digulung tanda meninggalkan parti tersebut


Berdoa sebelum majlis bersejarah selesai

2,000 mahasiswa berarak ke ibu pejabat Umno

Posted: 27 Apr 2013 10:19 PM PDT

Harakahdaily,


KUALA LUMPUR: Lebih 2,000 mahasiswa dan anak muda dari seluruh Malaysia semalam berarak ke bangunan ibu pejabat Umno di PWTC, bagi menyatakan penolakan anak muda terhadap parti itu khususnya untuk Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13) kali ini.

Perarakan anjuran Gelombang Anak Muda Tolak Umno BN (Tolak) tersebut bermula jam 2.30 petang dengan himpunan di Dataran Merdeka sebelum bergerak ke bagunan Umno kira-kira 3.15 petang melalui Jalan Putra.

Sepanjang perarakan, mereka yang rata-rata memakai baju hitam sebagai lambang penolakan turut menyanyikan lagu tolak Umno, bersorak dan melambai kepada rakyat yang menyusuri jalan disamping mengedarkan risalah 'Mengapa Anak Muda Tolak Umno BN'.

Kemuncak perarakan itu, mereka telah menyerahkan kain sepanjang 50 meter mengandungi tandatangan rakyat khususnya anak muda yang menyokong gerakan tolak Umno BN, kepada wakil ibu pejabat parti itu.

Mereka juga turut mengadakan bacaan ikrar janji setia Anak Muda Tolak Umno BN yang dipimpin oleh Ahmad Afif sebagai jurucakap gerakan tersebut.

Sebelum ini, Tolak telah menjelajah ke seluruh Malaysia mengadakan kempen besar–besaran bermula pada 15 Mac hingga 15 April lalu.

Kempen tersebut sebagai memberi penjelasan kepada masyarakat mengapa rakyat Malaysia wajib menolak Umno BN.

Tolak turut mendapat sokongan lebih 30 NGO termasuk Bersih.

Fitnah: Samransak timbang saman fecebooker Umno

Posted: 27 Apr 2013 10:16 PM PDT

Harakahdaily,


Gambar: Samransak ditemani Ketua Pemuda PAS Padang Terap Nasir Zakaria dan penyokong ketika membuat laporan polis semalam


KUALA LUMPUR: Bekas pemain bola sepak kebangsaan Samransak Kram semalam telah membuat laporan polis terhadap seorang facebooker Umno, yang didakwa telah mengeluarkan satu kenyataan memfitnah beliau.

Laporan itu dibuat terhadap pemilik akuan 'Aktivis Umno Pekan Naka II' yang mendakwa Samransak dibayar Parti Keadilan Rakyat sebanyak  RM50 ribu untuk menarik diri sebagai calon KITA dari bertanding pada hari penamaan calon lalu.

Samransak yang juga Duta Dewan Himpunan Penyokong Pas Padang Terap berkata, tuduhan tersebut adalah satu fitnah yang berniat jaht serta cuba menjatuhkan nama baiknya.

"Saya dengan ini menafikan sekeras-kerasnya sebarang tuduhan jahat "Aktivis Umno Pekan Naka II" terhadap diri saya, PAS dan Pakatan Rakyat Parlimen Padang Terap dan menyatakan bahawa tuduhan tersebut adalah fitnah dan hasutan menjatuhkan maruah dan nama baik saya, PAS dan Pakatan Rakyat Parlimen Padang Terap.

"Saya dengan ini memberi masa 48 jam kepada 'Aktivis Umno Pekan Naka II' memohon maaf dan menarik balik semua tuduhan tersebut, sekiranya beliau gagal berbuat demikian, tindakan undang-undang akan diteruskan terhadapnya," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, kenyataan tersebut disiarkan facebooker Umno itu pada 24 April lalu di laman facebook miliknya.

Katanya, tuduhan itu juga sengaja untuk merosakkan reputasinya sebagai bekas pemain bolasepak negeri dan kebangsaan yang mempunyai reputasi baik.

Facebooker itu katanya telah membuat tohmahan tanpa asas, bukti kukuh dan menghasut pembaca kepada akaun tersebut dan pengundi di kawasan parlimen ini mempunyai persepsi buruk, negatif dan prasangka jahat terhadap dirinya.

"Aktivis Umno Pekan Naka II berniat jahat membuat tuduhan Pakatan Rakyat parti rasuah dan menghasut pembaca akaun tersebut, pengundi di kawasan ini bersangka buruk terhadap Pakatan Rakyat," tegasnya.

Soi Lek: Jamil khir tak berani, Shabudin senyap

Posted: 27 Apr 2013 10:14 PM PDT

Mohd Sabri Said,


TASEK GELUGOR: Bekas Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA), Tamrin Tun Ghafar (gambar) menganggap Menteri di Jabatan Perdana Menteri,  Datuk Seri Jamil Khir bacul kerana sampai hari ini tidak berani menegur Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek yang mengatakan Jamil kena belajar lagi tentang Hudud.

Katanya lagi, sikap itu menunjukan ketidak pedulian kepimpinan Umno walaupun di hinakan sebegitu rupa.

"Mana dia Jamil Khir dan Setiausahanya Shabudin Yahya kononnya banyak ilmu diam membisu bila Chua Soi Lek mengatakan Jamil tidak faham tentang Hudud, " jelasnya.

Sehubungan itu, katanya, Shabudin yang bertanding di Parlimen Tasek Gelugor pada Pilihanraya Umum ke 13 ini patut dikalahkan kerana dayus berhadapan dengan Presiden MCA.

Mereka tidak berani menegur sebaliknya sanggup berpeluk tubuh dan melihat kelakuan Chua Soi Lek yang semakin melampau menghina Islam.

Kekalahannya di Parlimen Tasek Gelugor akan mengajarnya supaya jangan bercakap pandai sedangkan penghinaan tidak diambil tindakan.

Lagi pun beliau bukannya seorang pemimpin Umno yang mampu melahirkan pelapis tetapi banyak memecah belahkan antara kumpulan Umno sendiri.

"Kalahkan BN, itu yang penting kerana selagi Umno berkuasa rakyat akan menderita," terangnya.

Hishammuddin cuba tutup malu kerajaan, kata Husam

Posted: 27 Apr 2013 10:10 PM PDT

Mohd Rashidi Hassan,


PUTRAJAYA: Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa menolak dakwaan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussien yang mendakwa beliau tidak sensitif dan biadab dalam isu pembunuhan pegawai tinggi kastam dua hari lepas.

Datuk Shaharuddin Ibrahim, 58, Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Perkastaman/ Cukai Dalam Negeri) ditembak mati dua penjenayah dalam perjalanannya ke pejabat, Jumaat lepas.

Selain menyantuni anggota keluarga allahyarham di Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin atau lebih dikenali dengan Masjid Besi, Husam menunggu ketibaan jenazah Shaharuddin sejak sebelum solat asar dan turut sama menghantar jenazah ke kubur sehingga hampir maghrib.

Sepanjang waktu itu Husam mendakwa tiada seorangpun wakil kerajaan yang hadir ke masjid atau ke tanah perkuburan.

Husam  yang juga calon PAS bagi Parlimen Putrajaya menegaskan, kenyataan Hishamudin tersebut hanyalah untuk menutup malu apabila kerajaan interim gagal menunjukkan kebersamaan mereka dengan tidak mewakilkan walau hanya seorang menteri dari 28 orang menteri dan 40 timbalan menteri sewaktu solat dan pengebumian.

"Saya menyentuh perkara ini untuk menyatakan kesedihan terhadap kejadian yang menimpa arwah, iaitu pegawai tinggi kerajaan yang terlibat dengan penguatkuasaan.

"Kedua, saya mengutuk sekeras-kerasnya pihak yang tidak berperikemanusiaan. Saya bertegas mahu Kerajaan khususnya Menterinya bertindak cepat mengesan penjenayah yg melakukan heinous crime ini. Adakah ini menjadikan saya insensitive dan biadab?" Soal beliau dengan tegas.

Menurut Husam rakyat dan warga kastam dan anggota agensi penguatkuasaan juga tertunggu tindakan segera kerajaan bagi menangani jenayah yang mengejutkan apabila ia berlaku di Putrajaya.

Harakahdaily difahamkan calon BN, Tengku Adnan Mansor turut hadir di masjid, namun beliau hanya berada di saf belakang.

Manakala berbeza dengan Husam, selepas selesai majlis, anggota keluarga mangsa, datang menemui calon PAS mengucapkan terima kasih dan penghargaan anggota keluarga terhadap keprihatinan calon PAS tersebut.

Sokongan meningkat, PR Perak optimis menang 38 Dun

Posted: 27 Apr 2013 10:08 PM PDT

Johari Jaafar,


TAIPING: Pakatan Rakyat Negeri Perak optimis kembali mengambil alih pentadbiran negeri pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang akan berlangsung 5 mei ini, melihat kepada sokongan dan kebangkitan rakyat di negeri itu.

Mantan Menteri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, sehingga kini Pakatan Rakyat negeri itu yakin mampu menang sekurang-kurangnya 38 daripada 59 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun).

"Dengan kerja kuat kita sehingga hari mengundi 5 Mei nanti, Pakatan Rakyat InsyaAllah akan dapat memenagi 38 kerusi Dun, sekaligus akan membentuk kerjaan baru di Perak," tegasnya kepada Harakahdaily.

Nizar yang juga calon PAS bagi Dun Changkat Jering berkata, jika berjaya mendapat jumlah 38 kerusi itu, ianya merupakan satu kemenangan yang selesa berbanding 2008 lalu.

"Kali ini saya berkeyakinan tidak ada yang melompat parti, kita telah perhalusi setiap calon dan mereka telah membuat akujanji tidak akan melompat parti," ujar beliau.

Menurut beliau sambutan rakyat terhadap calon Pakatan Rakyat di seluruh Perak amat memberangsangkan, malah diluar jangkaan.

Beliau tidak menolak kemungkinan sokongan tersebut akibat rasa marah yang berterusan terhadap tindakan BN berhubung isu rampasan kuasa 2009 lalu.

Selain itu, sokongan tersebut juga berikutan penerimaan masyarakat terhadap manifesto Pakatan Rakyat telah dilancarkan baru-baru ini yang antara lain menawarkan 20 meter padu air percuma kepada rakyat negeri itu.

Pelbagai kaum penuhi ceramah Mazlan Aliman di Kulaijaya

Posted: 27 Apr 2013 10:06 PM PDT

Harakahdaily,


Pelbagai kaum, Melayu, Cina dan India, mendengar ceramah PAS di Kulaijaya

KULAI: Orang ramai pelbagai kaum memenuhi perkarangan Pasti Bandar Putra, Kulaijaya malam tadi bagi menyertai ceramah perdana bersama Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu.

Mereka memenuhi perkarangan tadika PAS itu dan mendengar ucapan para pemimpin Pakatan dengan penuh minat.

Selain Mohamad Sabu, turut berucap adalah Mazlan Aliman calon PAS Bukit Permai serta calon Parlimen DAP Kulai,  Teo Nie Ching.

Turut serta adalah Wan Rohimi Wan Daud, Peguam PAS yang mengendalikan isu Felda.

Mazlan dalam ucapannya mengingatkan rakyat Johor, pilihan raya kali ini adalah peluang terbaik untuk mereka mencuba kerajaan baru yang menawarkan manafaat lebih baik untuk mereka.

Beliau yakin, masyarakat Felda khasnya jenerasi kedua akan bersama Pakatan dalam pilihan raya umum kali ini.

Berikut gambar-gambar menarik sekitar program ini.


(Mohamad Sabu disambut meriah)


(Teo Nie Ching calon Parlimen Kulai)(Sebahagian lagi orang ramai yang hadir)

Guan Eng terima panggilan ugutan tentang anaknya

Posted: 27 Apr 2013 08:50 PM PDT 
PULAU PINANG Ketua Menteri sementara, Lim Guan Eng telah dilaporkan menerima ugutan yang melibatkan anak lelakinya dari pemanggil yang tidak dikenali.

NONESetiausaha politiknya, Ng Wei Aik berkata, kira-kira jam 1 tengahari semalam, ibu pejabat DAP menerima satu panggilan
dari seorang yang bercakap dalam berbahasa Inggeris yang memberi amaran bahawa Lim patut "menjaga anaknya".

"Nampaknya mereka sudah mahu main taktik kotor. Jadi, kita telah membuat laporan polis terhadap orang itu," kata Ng, yang juga calon DAP bagi kerusi Tanjung.

Ng berkata, DAP juga menerima maklumat bahawa server Internet laman web parti itu, termasuk Facebook, semakin perlahan dan menjejaskan trafik ke lamanweb tersebut.

"Kami periksa dan ini tidak berlaku di Singapura. Ia nampak seperti mereka cuba untuk menyekat kita daripada mengakses Internet," katanya.

Beliau menggesa Suruhanjaya Multimedia dan Komunikasi Malaysia (SKMM) supaya memainkan "peranan profesional" mereka dan mengambil tindakan terhadap percubaan untuk menyekat lamanweb Internet parti pembangkang.

"Pada masa yang sama, jangan hanya bergantung kepada Internet, datanglah ke ceramah kami, terutama yang akan diadakan di padang Kolej Han Chiang yang akan dihadiri oleh pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang," katanya.

Lautan 10,000 rakyat berhujan di Miri ikuti ceramah Anwar

Posted: 27 Apr 2013 08:40 PM PDT

Ruqayya Rahman
MIRI : Lebih 10,000 penduduk Miri, Sarawak yang dahagakan perubahan sanggup berhujan bagi mengikuti ceramah Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi.

2

Mujur, penganjur sudah menjangka keadaan cuaca dan mengedar baju hujan biru muda kepada penyokong sebaik sahaja hujan sehingga kelihatan seperti tasik biru di tengah-tengah Bandar Miri.

Ketua KEADILAN Cabang Baram, Arison Ngau sendiri kagum dengan sokongan rakyat terhadap Anwar dan Pakatan sepanjang penglibatannya dalam organisasi parti.

1

"Sokongan rakyat sangat baik. Mereka teruja mahu jumpa dan dengar ucapan Anwar. Sebab itu, mereka sanggup berhujan," katanya kepada Keadilan Daily.

Ketua Kelab Penyokng PAS Miri, Dr Teo Kian Leong pula menyifatkan sokongan penduduk setempat kepada Pakatan merentasi sempadan kaum, agama dan budaya.

"Keadaan Miri sangat unik kerana toleransi di kalangan penyokong berbilang suku dan puak tapi menolak politik perkauman yang dibawa Umno BN," katanya.

Malah, beliau sendiri satu-satunya Setiausaha PAS Sarawak yang bukan beragama Islam.

3

Miri didiami populasi kaum rencam merangkumi Melayu, Cina, dan masyarakat peribumi yang mana pribumi terbahagi kepada beberapa puluh pecahan lain termasuk Iban, Kelabit, Kedayan dan sebagainya.

Namun, demi semangat kebangkitan, orang Iban dengan tatu dan subang di hidung, tidak kekok memakai baju hijau menyokong calon Islam atau lelaki Melayu berkopiah berbaju gambar calon Cina dari Pakatan.
Untuk tonton sebahagian rakaman, KLIK INI.

Kempen BN ganas, bendera KEADILAN Parlimen Batu dirobek

Posted: 27 Apr 2013 08:37 PM PDT


Oleh Redzuan Shamsudin

KUALA LUMPUR : Calon KEADILAN Parlimen Batu, Tian Chua mencabar BN mengamalkan corak kempen lebih harmoni dan menghindari politik ganas serta perkauman.

Tian mencabar pesaingnya dari BN, Dr Dominic Lau agar membuat perisytiharan terbuka untuk berkempen secara beretika.

Katanya, Domenic mesti mengarahkan jentera kempen BN agar tidak mengganggu gugat atau mensabotaj bahan kempen Pakatan Rakyat di Batu, sebelum perkara lebih buruk terjadi.

Tian 1

Naib Presiden KEADILAN itu berkata demikian selepas petugas Pakatan di kawasan kejiranan Batu Muda mengadu bendera parti dirobek oleh pihak yang dipercayai mempunyai kaitan dengan BN.

Selain itu, satu pergaduhan kecil juga berlaku pada 25 April lalu melibatkan petugas Pakatan dan BN.

"Saya mencabar calon BN, Dr Domenic memberi nasihat kepada petugas BN berkempen secara beretika.
"Kita juga cabar Domenic agar melarang jentera BN menggantung banner yang berunsur perkauman dan berbentuk hasutan.

Tian 2

"Domenic mesti arahkan orang-orangnya untuk menurunkan banner seperti itu. Jika tidak petugas kita akan melakukannya," kata Tian pada sidang media di pejabat khidmat masyakarat Parlimen Batu, Sentul, semalam.

Mengulas isu sama, Ketua Penerangan KEADILAN Batu, Badiuzzaman Ali berkata, kempen politik tidak beretika BN amat mengganggu keharmonian penduduk pelbagai kaum di Batu.

Katanya, cara berkempen seperti itu tidak wajar dilakukan oleh sebuah parti yang kononnya mengaku telah bertransformasi menjadi lebih baik.

Dalam sidang media yang sama, Tian melancarkan manifesto Parlimen Batu yang mengandungi 12 perkara.

Antaranya, meningkatkan mutu pengangkutan awam terutama perkhidmatan bas Interakota; memperbaiki sistem saliran yang kerap mengundang banjir; menambah pembinaan rumah mampu milik; menyelesaikan masalah kekurangan lot parkir yang kronik; mengisytihar beberapa kampung Melayu di pinggir kota sebagai kampung warisan dan memperbanyak kemudahan rumah ibadat serta tempat perkuburan.

Muslimeen United

Posted: 28 Apr 2013 01:37 PM PDT

Muslimeen United


Mat Taib: "Hidup Melayu" Tiada Dalam Al Quran

Posted: 28 Apr 2013 06:24 AM PDTBekas Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhammad Muhd Taib mengajak pengundi di Tanjong Karang menolak Umno-BN dan memilah PAS sebagai wadah perjuangan yang baru.

Lebih dikenali sebagai Mat Taib, beliau berkata, PAS perjuangannya berlandaskan Islam dan Umno-BN sudah terbukti tidak mampu mentadbir negara.

"Dah sampai masa, saya sendiri dah menyeberang, apatah lagi yang lain-lain, Umno-Umno semua sudahlah, dulu hidup Melayu, hidup Melayu, sekarang takbir, hidup Melayu tak ada dalam Quran, sekarang Allahu Akbar," ujarnya dihadapan lebih 800 penduduk.

Umno-BN sudah tidak berupaya lagi untuk mentadbir negara kerana dibelenggu dengan pelbagai permasalahan yang sehingga kini tiada penyelesaian.

Katanya, ini merupakan pilihan raya terbaik Pakatan Rakyat (PR) untuk menukar kerajaan setelah lebih 50 tahun Umno-BN memerintah negara ini.

"Tuan-tuan, tak ada siapa dalam dunia ini boleh 'steady' je sampai 60 tahun, dia (Umno-BN) sebenarnya dah tak boleh, tapi buat-buat boleh.

"Bila lama dah memerintah ni, jadi syok memerintah ni, tak mahu lepas, dengan apa cara sekalipun tak mahu lepas," ujarnya dalam satu siri ceramah di Kampung Sungai Tengi Kanan, Tanjong Karang baru-baru ini.

Sebagai contoh katanya, Australia melaksanakan pertukaran kerajaan selama 10 tahun biarpun prestasi kerajaan adalah di tahap terbaik.

Tambahnya, PR mempunyai rekod cemerlang mentadbir empat buah negeri termasuk Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kelantan dan ini diakui oleh Ketua Audit Negara dalam laporannya tahun lalu.

Jelasnya, manifesto PR ingin memansuhkan PTPTN, tol, dan penurunan harga minyak boleh dilakukan kerana melaksanakan pentadbiran yang telus.Mantan MB Selangor : 'Kepada Ahli Umno…Bertaubatlah…'


KUALA SELANGOR 27 APRIL : Mantan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Mohd Taib menyeru ahli-ahli Umno untuk 'kembali ke pangkal jalan' yang sebenar dengan meninggalkan parti itu yang sarat dengan pelbagai kerosakan.

Ujarnya, pimpinan Umno-BN yang mempermainkan pelaksanaan hukum hudud disifatkan beliau sebagai seorang yang angkuh dan tidak wajar diikuti oleh rakyat di negara ini.

Sifat angkuh itu berlaku kerana Umno-BN sudah memerintah dalam tempoh yang lama sehingga berlaku banyak penyelewengan dan kezaliman.

"Bagaimana kita hendak mengikuti mereka, jika imam saya sudah tidak betul maka saya perlu memisahkan dengan mereka ," ujarnya yang lebih dikenali dengan panggilan Mat Taib sambil diikuti dengan laungan takbir daripada hadirin.

Beliau berkata demikian dalam ceramahnya 'PAS Pilihan Saya' yang diadakan di Padang Bolasepak Bukit Kuching Hilir Jeram di sini yang dihadiri kira-kira 3,000 orang.

Turut hadir dalam program ceramah itu, Calon Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad dan Calon DUN Jeram, Rashid Kassim.

Sebelum ini, Muhammad Taib menjadi Menteri Besar Selangor sejak 1986 sehingga 1997 dan beliau juga pernah menjadi ADUN Batang Kali bagi penggal 1982, 1986, 1990 dan 1995.

Ujar beliau, barisan pemimpin Pakatan Rakyat mempunyai pakej kepimpinan yang berkaliber dan mempunyai integriti bagi menerajui kuasa di peringkat Persekutuan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU) ini.

Katanya, pemimpin-pemimpin dalam Pakatan Rakyat seperti Dr Dzulkefly Ahmad, Nurul Izzah Anwar, Tony Pua, Guan Eng, Anwar Ibrahim dan Tok Guru Nik Aziz menunjukkan daya kepimpinan yang berkualiti untuk memimpin negara.

Mat Taib juga dengan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dalam melaksanakan budaya ilmu dan keagamaan dalam Majlis Sambutan Merdeka dengan menjemput penceramah agama yang tidak pernah dilaksana di bawah Umno-BN.

Ia berbanding dengan Kerajaan Umno-BN yang lebih kepada program berbentuk hiburan melampau yang merosakkan rakyat.

"Apabila saya menjelajah ke seluruh negeri Selangor saya menyeru, wahai ahli-ahli Umno marilah balik semula dan mengikuti jalan Allah kembali.

"Ikut jalan yang lurus dan diajar kepada kita sebagaimana apa yang diajar oleh sebelum kita," kata beliau.

Beliau juga menyeru rakyat Selangor memberikan sokongan penuh kepada calon Pakatan Rakyat bagi memastikan kemenangan mereka walaupun katanya akan wujud 'pengundi luar' yang akan di bawa bagi merampas Selangor daripada PR.

"Berilah peluang sekali kepada Pakatan Rakyat untuk mentadbir negara," kata Muhammad Taib.
-selangorku

[VIDEO & GAMBAR] Lautan Manusia Di Program Ust Azhar Idrus & Husam Musa Di Putrajaya

Posted: 28 Apr 2013 06:19 AM PDTLautan Manusia di Putrajaya, gabubungan 2 Tokoh Islam Kotemporasi Husam Musa & Azhar Idrus malam tadi di Padang Bola, Loji Pembersihan Konsortium ABASS, Precint 19, Putrajaya 27hb April 2013.

Kehadiran Tun Mahathir yg turut hadir berkempen malam ini pun tengelam lenyap dgn suara kebangkitan rakyat kali ini.

Inikali LAH tukar!!!
Pelakon, Mustapha Kamal Bersama 100 Yang Lain Isytihar Masuk PAS... Borang Keahlian Diserah Kepada Dato Husam Musa
 
 
 

Puluhan Cawangan Umno Akan Di Bubarkan?

Posted: 28 Apr 2013 06:15 AM PDT


Berita yang mengatakan UMNO akan menghadapi masalah besar dalam sehari dua ini telah saya dengar seminggu dulu. Semalam saya mendengar pula banyak cawangan UMNO akan dibubarkan di Selangor terutamanya akan berlaku dalam tempoh yang terdekat ini. 
Jika benar berita ini ia tidak mengejutkan kerana saya telah menyebutnya setahun dahulu tetapi tidak pula menyangka yang keadaannya sampai ketahap membubarkan cawangan-cawangannya.
Saya selalu memberikan komen tentang hasrat Najib dan Muhyiddin yang kali ini UMNO akan menurunkan calon-calon yang 'winnable'. Blog ini selalunya menyatakan yang mana mungkin UMNO boleh menurunkan calon yang 'winnable' sedangkan UMNO itu sendiri sudah tidak 'winnable' lagi. UMNO tidak 'winnable' lagi kerana pimpinannya tidak 'winnable'.
Jika kita lihat di Selangor, pemimpin yang sibuk untuk mengambil alih kerajaan PKR ini adalah pemimpin yang sama yang telah di tolak oleh rakyat Selangor dalam pilihanraya lalu. Tidak nampak ada pimpinan baru yang boleh meyakinkan rakyat Selangor. Malahan pimpinan UMNO Selangor telah kehilangan hidayah samasekali dengan meminta Zulkifli Nordin sebagai calon bagi kawasan elit Shah Alam dan ini sekali gus menjadikan orang ramai tidak lagi yakin terhadap kewibawaan UMNO Selangor itu.
Penyertaan Zulkifli Nordin itu bukan sahaja menjatuhkan imej UMNO itu di Selangor tetapi menjatuhkan keyakinan ramai terhadap UMNO di seluruh negara. Itu belum di tambah lagi dengan isu yang berlaku di Pasir Mas dalam mana UMNO sendiri telah berperanan untuk meletakkan Ibrahim Ali sebagai calon UMNO malalui pencalonan bebas di sana. Semakin hampir kepada plihanraya semakin banyak perkara yang buruk dihadapi oleh UMNO itu.
Di sebaliknya pihak PAS telah mendapat lonjakkan yang besar di Selangor dengan penyertaan TS Muhammad Taib dalam PAS yang sekali gus meninggalkan UMNO buat selama-lamanya. UMNO telah mengabaikan ramai pimpinan kerana ramai pimpinan yang tidak bersetuju dengan pucuk pimpinan tidak di indahkan oleh UMNO. Semangat PAS dan rakan Pakatan telah naik mendadak dengan penyertaan Muhammad Taib. Jika berita banyak cawangan UMNO akan di bubarkan di Selangor itu terjadi dalam masa yang terdekat ini, ia tentunya sedikit sebanyak kerana pengaruh Muhammad Taib itu tadi.
Itulah keadaan sebenarnya walaupun cuba diselindungi oleh UMNO sendiri. Keadaan ini telah menyebabkan UMNO itu tidak mungkin berjaya meletakkan calon 'winnable' dalam pilihanraya kali ini kerana UMNO itu sendiri bukan parti yang 'winnable'.
Apa yang dihadapi UMNO sekarang ini bermula tiga puluh tahun dahulu. Penyakitnya sudah berada dalam parti itu sejak itu dan penyakit itu beransur-ansur merebak keseluruh tubuh UMNO itu sendiri sehinggakan ia sudah melumpuhkan seluruh tubuh parti itu.
Sejak hampir tiga dekad dahulu saya mengkritik dari dalam kerana di setiap peringkat pemimpin-pemimpin yang 'winnable' telah dihapuskan oleh sistem berparti yang di mulakan oleh Dr Mahathir. Ramai pimpinan UMNO di peringkat Bahagian telah di ketepikan dan hasilnya UMNO terpaksa memilih calon-calon 'winnable' dari kumpulan pemimpin yang tidak 'winnable' dalam sebuah parti yang sudah lama tidak 'winnable' lagi.
Rupa-rupanya kami terpaksa mengambil masa hampir 30 tahun untuk membuktikan kebenaran ini. Bagi ahli-ahli UMNO yang sedar, dan sebagai orang Melayu saudara-saudari sekelian wajar memberikan dukungan kepada PAS kerana PAS sahajalah yang ada sebagai pilihan kepada orang Melayu sekarang ini.
Kewajaran orang Melayu untuk beramai-ramai memberikan sokongan kepada PAS itu tidak boleh dinafikan oleh sesiapa kecuali mereka yang sudah hilang segala hidayah politik mereka. PAS sahajalah nampaknya sampai kesaat ini membuktikan segala janji-janjinya di tepati.
Yang lain itu mungkin masih bergelumang dengan masalah-masalah masing-masing, dari masalah berebut-rebut jawatan kerana masih mempunyai DNA UMNO itu, dan masalah parti yang masih rasis yang masih tidak dapat di pecahkan dalam 'mind-set' mereka.
Oleh kerana yang lain itu masih dengan cara mereka yang lama maka rakyat harus memilih parti yang sudah benar-benar terbuka untuk perubahan yang di mahukan oleh rakyat sekarang ini. ~aspan alias

Gambar : Khianat !!! Billboard Dan Banner Pas Dibakar Dan Dijatuhkan

Posted: 28 Apr 2013 06:15 AM PDT
Lihatlah bagaimana busuk dan dengkinya org yang telah membakar dan menjatuhkan banner/billboard kami.
 Semasa saya dtg api dan asap masih menyala. Kenapa ini berlaku dan sebab apa ini berlaku? Tidak bolehkah kita berpolitik secara adil dan professional. Apakah tujuan perbuatan ini dilakukan? Mahu menimbulkan huruhara? Mahu mencetuskan pergaduhan?  
Kepada pihak Polis tolonglah kami kerana kami tiada upaya utk menyerang atau membalas balik perbuatan ini. Kami diajar utk bersabar dan menunjukkan contoh yg baik. Kepada pihak polis kami merayu dan berharap agar tindakan tegas dpt diambil keatas mereka2 yg meletakkan undang2 ditangan mereka.Sumber

Kartun Zunar: Dari buku ke papan iklan besar

Posted: 28 Apr 2013 06:13 AM PDT

(Kartun yang dihasilkan Zunar kini menghiasi papan-papan iklan di tepi jalan)

KUALA LUMPUR: Dari berjuang melalui lukisan di dalam akhbar, laman web dan pameran lukisan, kini lukisan kartun yang dihasilkan oleh kartunis Zunar terpampang di papan-papan besar.

Pelbagai jenis lukisan yang dibuat Zunar atau nama sebenarnya Zulkifli Anwar Ulhaq, kini di pasang di tepi-tepi jalan dan pusat perhimpunan orang ramai.

Zunar membuat perkara ini bersama dengan rakan -rakannya yang bertungkus lumus mahu memenangkan perjuangan rakyat dalam pilihan raya umum kali ini.

"Saya buat ini untuk rakyat," kata Zunar dalam satu majlis.

Nama Zunar mula popular melalui majalah kartun Gila-gila. Kemudiannya beliau menjadi kartunis utama akhbar Berita Harian.

Apabila reformasi meletus 1998, Zunar menyertai Harakah menjadi kartunis dengan akhbar milik PAS itu.

"Sumbangan utama Zunar adalah semasa pilihan raya umum 1999. Ketika itu Zunar bersama redaksi Harakah membuat keluaran khas untuk pilihan raya tersebut," kata Zulkifli Sulong Ketua Pengarang Harakah ketika itu.

Ketika itulah Harakah berada di kemuncaknya apabila diedarkan 350,000 naskah setiap keluaran dan kemuncaknya 380,000 naskah menjelang hari mengundi pilihan raya umum 1999.

Hasilnya, dalam pilihan raya itu PAS mendapat dua buah negeri iaitu Kelantan dan Terengganu di samping dapat menghantar 27 pemimpinnya ke Parlimen.

Kini Zunar bergerak bersama rakan-rakan kartunis mengasilkan pelbagai jenis kartun untuk pelbagai jenis media.

Beliau pernah membuat kartun pameran solo di London. Tahun lepas, beliau juga membuat pameran solo kartun di Shah Alam. -Hrkh

PENYAPU SIAL

Posted: 28 Apr 2013 01:35 PM PDT

PENYAPU SIAL


penceroboh sulu ahli UMNO tapi zahid hamidi tuduh pembangkang dalang pencerobohan...nak berpolitik berpada padalah...dah jadi pembohong tahap gaban apa kejadahnya....haramjadah punya mangkuk hayun UMNO ini....!!!!.

Posted: 27 Apr 2013 06:50 PM PDT

pemimpin sulu  boleh di temui di perhimpunan UMNO....tapi adakah  pemimpin ini boleh di jumpai di perhimpunan pakatan rakyat...???...hanya ahmad zahid yang boleh temberang....!!!

Pakatan Rakyat (PR) telah  menafikan penglibatan pemimpin mereka dalam insiden pencerobohan bersenjata di Lahad Datu, Sabah bulan lalu, kata beberapa pemimpin yang dihubungi.

Kita  menyifatkan kenyataan Menteri Pertahanan, r Ahmad Zahid Hamidi bahawa tiga pemimpin pembangkang termasuk seorang dari Sabah menjadi dalang dalam isu Lahad Datu sebagai tidak berasas dan nampak sangat beliau  pembohong besar UMNO.

Yang nyata  pemimpin Sulu lebih rapat dengan kepimpinan Umno. Kebanyakan mereka mempunyai IC biru yang di berikan semasa era  zaman keling kutty mahathir  memerintah sehingga kini .

Kita lihat cara pemberitaan yang dikeluarkan ini sangat tidak beradab... kenapa Ahmad Zahid tidak mendedahkan nama pemimpin pembangkang tersebut? Kenapa hendak dilakukan selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13)?

Ia menjadi tanda tanya. Kita fikir ia hanya sandiwara politik semata-mata. Setahu kita pemimpin Sulu lebih rapat dengan ahli politik Umno  kerana kerap kali mereka di jemput ke perhimpunan agung UMNO di PWTC setiap tahun.

Kita juga  mengecam segala tindakan pencerobohan yang boleh mengganggu-gugat kedaulatan negara kita. Kita  berharap isu-isu seperti ini tidak lagi dijadikan sebagai modal politik busuk Umno dalam PRU13..

Kenyataan Ahmad Zahid menunjukkan kebimbangan beliau kemungkinan parti (BN) itu akan kalah dalam PRU kali ini.Bagi kita  UMNO-BN sangat terdesak untuk memenangi PRU13 ini.

Jadi, mereka terpaksa mencari isu baru seperti insiden di Lahad Datu sebagai satu platform mereka untuk meraih undi dan menaikkan sokongan rakyat terhadap BN semula.

Soalnya, kenapa perlu pemimpin PR ingin mempelawa orang Sulu untuk menyerang Sabah, malah sanggup melakukan pembunuhan di sana? Apa yang PR dapat sekiranya melakukan tindakan sedemikian?.

Kita juga mahukan penjelasan daripada BN berhubung dakwaan 'Sultan Sulu' yang dikatakan keluar daripada Umno.Apakah penjelasan BN tentang salah seorang ‘Sultan Sulu’ yang keluar daripada Umno kira-kira dua bulan lepas.

Adakah ini menunjukkan terdapat ‘hubungan’ di antara Kesultanan Sulu dengan Umno?..kalau Ahmad Zahid gagal memberi justifikasi yang memuaskan, tindakan kerajaan yang melemparkan tuduhan terhadap pemimpin PR ini hanya akan memburukkan lagi sokongan orang ramai terhadap BN.

Sehubungan itu, kita  beranggapan bahawa dakwaan sedemikian mengarut dan tidak berasas. Ini kerana BN hanya berniat untuk menakutkan rakyat bagi meraih undi menjelang PRU13 ini..

 

 

penyapu sial

 

 

kenyataan mangkuk hayun ini adalah menfitnah namanya jika sekiranya tidak di tunjukkan bukti...tindakan saman wajar di kenakan terhadap belaiu kerana menfitnah sesuka hati...

kalau nak tunggu lepas pru nampaknya masuk angin keluar asap macam taib mahmud la...kunun nak letak jawatan lepas pru serawak tempohhari tapi lansung sampai la ni habuk tarakkk....

itu semua temberang tahap gaban si zahid...kasi humban dalam tong taik mamat ni bersama be end...!!!

karam singh semakin karam....keling mabuk todi tukar profession dari wartawan alam sekitar kepada wartawan penyebar budaya lucah...!!!!

Posted: 27 Apr 2013 06:22 PM PDT

karam singh semakin karam...mabuk todi menjadi jadi

Calon KEADILAN Kuantan, Fuziah Salleh telah  membuat laporan polis berhubung ugutan berbaur gangguan seksual yang diterimanya melalui sistem pesanan ringkas (SMS) lewat pagi kelmarin.

Tanpa mendedah kandungan SMS itu, Naib Presiden KEADILAN itu, berkata kandungannya mengugut untuk mencemar kredibilitinya selaku calon dan mengancam untuk menyebar perkara ‘buruk’ mengenainya.

Beliau mengesyaki ia dilakukan seorang wartawan sebuah stesen penyiaran kawalan Umno BN selepas membandingkan nombor telefon berkenaan dengan kad media yang ada dalam simpanannya.

“Setiap nombor media saya simpan. Nombor sama sejak tahun lalu selalu hantar SMS terutama melibatkan isu Lynas tapi saya tidak pernah ambil peduli.

“Kali ini, melampau. Saya sebagai calon wanita risau, ini agak menakutkan. Kalau SMS sekadar marah-marah dan tak suka, lainlah.

“Saya risau ada insiden yang tak diingini berlaku. Dalam keadaan sekarang, semua boleh berlaku. Jadi saya tampil buat laporan,” katanya.

Fuziah berkata, SMS itu diterimanya jam 3.32 pagi menggunakan nombor 019-3314898 yang kemudian didapatinya sama dengan kad media tertera nama Karam Singh Waliya tetapi beliau masih membuat semakan lanjut untuk pengesahan.

Sumber dari  Keadilan Daily beberapa kali cuba menghubungi nombor berkenaan tetapi telefon bimbit itu ditutup.

Ketika dihubungi, Fuziah sedang membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan itu jam 11.40 pagi tadi ditemani beberapa penyokong dan suami.

Beliau berkata, nombor sama juga sebelum ini sering menghantar SMS peringatan berbentuk amaran berkaitan isu Lynas tetapi tidak diendahkannya -KD.

 

 

penyapu sial

 

karam mabuk todi...dah tukar profession kot ...ikut UMNO-BN punya sifu lah...sudah tukar jadi wartawan alam lucah.. kasi buang ini keling dalam tong taik bersama sama UMNO-BN....kah kah kah...!!!

ni  juga mungkin kesan sampingan dari kesan radioaktif yg dikeluarkan dari projek lynas. manusia blh menjadi kurang waras, hilang pertimbangan dan juga keinginan seksual yg melampau.. bahaya lynas ni, baik tutup je..

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 28 Apr 2013 01:18 PM PDT

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


UMNO - TERUS TIDAK DI YAKINI

Posted: 28 Apr 2013 09:18 AM PDT

HOTEL DI SINGAPURA DI TEMPAH UNTUK 5 & 6 MEI

Posted: 28 Apr 2013 02:46 AM PDT

AKU KENAL - SIAPA ZULKULIM.,,,

Posted: 28 Apr 2013 12:40 AM PDT

Addin

Posted: 28 Apr 2013 11:08 AM PDT

Addin


(Gambar) Ribuan Sambut Anwar Di Tawau, Sabah..

Posted: 28 Apr 2013 09:35 AM PDT


Sekarang Anwar Ibrahim di Tawau, Sabah dalam rangka jelajah terakhir sebelum menghadapi PRU13 pada 5 Mei 2013. Gambar yang di rakam sekitar jam 10 malam 28 april 2013 yang di hadiri oleh ribuan "Sabahan"..

Ini Kalilah Tukar!!


Iklan C (ii)Faizal Tahir Belasah Norman KRU

Posted: 28 Apr 2013 08:02 AM PDT


Faizal Tahir hari ini telah membelasah Norman KRU apabila, Norman kru yang di percayai telah menulis di twitternya, seolah tidak percaya kepada rezeki yang datang dari Allah S.W.T tetapi dari pemerintah Umno.

Inilah keruntuhan akidah yang di alami oleh sesetengah penyokong tegar Umno BN yang mempercayai rezeki dari mereka tetapi bukan telah di tetapkan oleh Allah S.W.T.

Buat Norman, semoga insaf dan bertaubat kerana masih belum terlambat. Kepada Faizal Tahir tahniah kerana berani menyatakan kebenaran..

ALLAHU AKHBAR!!Iklan C (ii)Puluhan Cawangan Umno Akan Di Bubarkan?

Posted: 28 Apr 2013 06:00 AM PDT

Berita yang mengatakan UMNO akan menghadapi masalah besar dalam sehari dua ini telah saya dengar seminggu dulu. Semalam saya mendengar pula banyak cawangan UMNO akan dibubarkan di Selangor terutamanya akan berlaku dalam tempoh yang terdekat ini. 

Jika benar berita ini ia tidak mengejutkan kerana saya telah menyebutnya setahun dahulu tetapi tidak pula menyangka yang keadaannya sampai ketahap membubarkan cawangan-cawangannya.

Saya selalu memberikan komen tentang hasrat Najib dan Muhyiddin yang kali ini UMNO akan menurunkan calon-calon yang 'winnable'. Blog ini selalunya menyatakan yang mana mungkin UMNO boleh menurunkan calon yang 'winnable' sedangkan UMNO itu sendiri sudah tidak 'winnable' lagi. UMNO tidak 'winnable' lagi kerana pimpinannya tidak 'winnable'.

Jika kita lihat di Selangor, pemimpin yang sibuk untuk mengambil alih kerajaan PKR ini adalah pemimpin yang sama yang telah di tolak oleh rakyat Selangor dalam pilihanraya lalu. Tidak nampak ada pimpinan baru yang boleh meyakinkan rakyat Selangor. Malahan pimpinan UMNO Selangor telah kehilangan hidayah samasekali dengan meminta Zulkifli Nordin sebagai calon bagi kawasan elit Shah Alam dan ini sekali gus menjadikan orang ramai tidak lagi yakin terhadap kewibawaan UMNO Selangor itu.

Penyertaan Zulkifli Nordin itu bukan sahaja menjatuhkan imej UMNO itu di Selangor tetapi menjatuhkan keyakinan ramai terhadap UMNO di seluruh negara. Itu belum di tambah lagi dengan isu yang berlaku di Pasir Mas dalam mana UMNO sendiri telah berperanan untuk meletakkan Ibrahim Ali sebagai calon UMNO malalui pencalonan bebas di sana. Semakin hampir kepada plihanraya semakin banyak perkara yang buruk dihadapi oleh UMNO itu.

Di sebaliknya pihak PAS telah mendapat lonjakkan yang besar di Selangor dengan penyertaan TS Muhammad Taib dalam PAS yang sekali gus meninggalkan UMNO buat selama-lamanya. UMNO telah mengabaikan ramai pimpinan kerana ramai pimpinan yang tidak bersetuju dengan pucuk pimpinan tidak di indahkan oleh UMNO. Semangat PAS dan rakan Pakatan telah naik mendadak dengan penyertaan Muhammad Taib. Jika berita banyak cawangan UMNO akan di bubarkan di Selangor itu terjadi dalam masa yang terdekat ini, ia tentunya sedikit sebanyak kerana pengaruh Muhammad Taib itu tadi.

Itulah keadaan sebenarnya walaupun cuba diselindungi oleh UMNO sendiri. Keadaan ini telah menyebabkan UMNO itu tidak mungkin berjaya meletakkan calon 'winnable' dalam pilihanraya kali ini kerana UMNO itu sendiri bukan parti yang 'winnable'.

Apa yang dihadapi UMNO sekarang ini bermula tiga puluh tahun dahulu. Penyakitnya sudah berada dalam parti itu sejak itu dan penyakit itu beransur-ansur merebak keseluruh tubuh UMNO itu sendiri sehinggakan ia sudah melumpuhkan seluruh tubuh parti itu.

Sejak hampir tiga dekad dahulu saya mengkritik dari dalam kerana di setiap peringkat pemimpin-pemimpin yang 'winnable' telah dihapuskan oleh sistem berparti yang di mulakan oleh Dr Mahathir. Ramai pimpinan UMNO di peringkat Bahagian telah di ketepikan dan hasilnya UMNO terpaksa memilih calon-calon 'winnable' dari kumpulan pemimpin yang tidak 'winnable' dalam sebuah parti yang sudah lama tidak 'winnable' lagi.

Rupa-rupanya kami terpaksa mengambil masa hampir 30 tahun untuk membuktikan kebenaran ini. Bagi ahli-ahli UMNO yang sedar, dan sebagai orang Melayu saudara-saudari sekelian wajar memberikan dukungan kepada PAS kerana PAS sahajalah yang ada sebagai pilihan kepada orang Melayu sekarang ini.

Kewajaran orang Melayu untuk beramai-ramai memberikan sokongan kepada PAS itu tidak boleh dinafikan oleh sesiapa kecuali mereka yang sudah hilang segala hidayah politik mereka. PAS sahajalah nampaknya sampai kesaat ini membuktikan segala janji-janjinya di tepati.

Yang lain itu mungkin masih bergelumang dengan masalah-masalah masing-masing, dari masalah berebut-rebut jawatan kerana masih mempunyai DNA UMNO itu, dan masalah parti yang masih rasis yang masih tidak dapat di pecahkan dalam 'mind-set' mereka.

Oleh kerana yang lain itu masih dengan cara mereka yang lama maka rakyat harus memilih parti yang sudah benar-benar terbuka untuk perubahan yang di mahukan oleh rakyat sekarang ini. ~aspan alias
Iklan C (ii)Panas!! 80% Pemimpin Umno Cabut Lari Ke Singapura?

Posted: 28 Apr 2013 03:51 AM PDT

Nampaknya kedudukan Umno dan Barisan Nasional (BN) kian hari kian tenat walaupun baru seminggu tempoh berkempen serta disogokkan dengan projek haram penghantaran ribuan pendatang asing Bangladesh dan Nepal dari Sabah dan Sarawak ke Semenanjung yang sudah bermula sejak tiga hari lalu. Sumber yang rapat dengan Jabatan Perdana Menteri (JPM) memaklumkan bahawa sebaik sahaja pusat pengundian ditutup di seluruh negara jam 5 petang, hampir 80 peratus pemimpin Umno dan BN sudah bersedia untuk menyeberang sempadan negara dan 'berkubu' di beberapa hotel mewah di Singapura.

Menurut maklumat tersebut, pemimpin Umno dan BN ini akan menggunakan laluan udara dari lapangan terbang di negeri masing-masing kerana kebiasaanya laluan trafik dari Tambak Johor ke Woodlands dan LinKedua dari Gelang Patah menuju Tuas di republik itu pada hari Ahad sangat sesak ekoran cuti hujung minggu di kedua-dua negara.

Tujuannya tidak lain dan tidak bukan adalah memastikan apa saja keputusan pilihanraya umum diumumkan, sama ada BN menang atau kalah, mereka sudah berada selamat bersama isteri dan anak masing-masing yang terlebih awal tiba sambil menekup muka dengan bantal sekiranya tewas teruk di kawasan masing-masing.

Kesemua mereka akan memperolehi keputusan pilihanraya dari republik itu berdasarkan maklumat sulit dari sumber polis dan tentera menggunakan 'talian selamat' lebih awal dari yang disiarkan di televisyen dan radio kawalan rejim mereka sendiri.

Sekurang-kurangnya mereka dikatakan 'terlepas' dari 'tangkapan' yang kononnya akan dilakukan pemimpin Pakatan Rakyat sebaik sahaja jumlah kerusi yang dimenangi pakatan itu disahkan melepasi angka 112 sekaligus membentuk kerajaan persekutuan yang baru.

Sumber tersebut juga memberitahu kakitangan JPM diarahkan supaya tidak dibenarkan masuk pada hari pengundian iaitu Ahad, 5 Mei dan hari seterusnya sementara urusan berkaitan kerja yang tidak mustahak atau kerja lebih masa yang sudah diluluskan, dibatalkan sehingga diberitahu kelak.

Dipercayai beberapa kakitangan yang rapat dengan bekas perdana menteri, Najib Razak sedia melakukan apa sahaja pada hari itu termasuk membakar atau menghapuskan dokumen penting seperti kertas cadangan projek untuk kroni, laporan kewangan sulit perbendaharaan dan bukti penting kerajaan persekutuan seperti mana yang pernah dialami kerajaan Selangor apabila BN tumbang pada awal pagi 9 Mac 2008.

Khir Toyo dan pegawai yang menjadi balacinya dikaitkan dengan pemusnahan puluhan dokumen penting kerajaan negeri di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di Shah Alam sebaik mengetahui Pakatan Rakyat memperolehi majoriti mudah 28 kerusi di DUN Selangor.

Berbalik kepada perkembangan pemimpin BN yang cuba melarikan diri ke Temasek, sumber memberitahu suite eksklusif di beberapa hotel mewah seperti The Ritz-Carlton Milenia, Hotel Singapore, Marina Bay Sands, Raffles Hotel dan Mandarin Oriental sudah habis ditempah pada 5 dan 6 Mei, malah ada di antaranya sudah pun habis seawal 3 Mei lagi.

Walaupun pihak hotel terbabit tidak dapat memberikan maklumat lanjut kerana ia bertentangan dengan polisi dan kerahsiaan tetamu, ia mengesahkan adanya perancangan pemimpin Umno dan BN untuk lari ke luar negara melalui Singapura sebelum terbang ke destinasi pilihan di negara ketiga seperti Australia, United Kingdom atau Amerika Syarikat.

Hasil semakan dalam laman web beberapa hotel bertaraf lima bintang di republik itu mendapati beberapa bilik mewah sudah penuh ditempah walaupun cuti persekolahan hanya akan bermula akhir bulan depan.

Pihak kami di Singapura termasuk yang berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi dan Lapangan Terbang Seletar memaklumkan mereka sedang memerhatikan dan memantau pergerakan pesawat peribadi atau jet mewah yang dilihat mencurigakan yang berada di lapangan terbang tersebut dan proses tersebut sedang dibuat secara rahsia tanpa diketahui sesiapa.

Pada 21 Mac lalu, bekas ketua menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng memberi amaran kepada semua pemimpin BN supaya tidak cuba lari ke luar negara sebaik keputusan pilihanraya diumumkan berpihak kepada Pakatan Rakyat.

"Sebaik sahaja kita tawan Putrajaya, 'Perdana Menteri' baru, Anwar Ibrahim akan keluar arahan pertama kepada semua lapangan terbang seluruh negara supaya jet peribadi tidak dibenarkan membuat penerbangan ke mana-mana destinasi," tegas Setiausaha Agung DAP itu pada majlis perasmian pusat khidmat rakyat parti itu di Puchong, Selangor.

Senarai operator jet dan pesawat peribadi yang terdapat di lapangan terbang di Singapura."Kita tidak mahu 'mereka-mereka' ini bawa lari dan bakar fail, PM baru akan keluar arahan pertama kepada semua lapangan terbang, jet peribadi tidak boleh terbang sebaik sahaja Pakatan Rakyat diumum dapat tawan Putrajaya.

"Arahan akan keluar juga di sebuah daerah di Sarawak kerana di sana banyak jet peribadi, tidak boleh terbang kecuali dapat kebenaran 'kerajaan baru' Malaysia," katanya.

Malah, Naib Presiden PAS, Husam Musa turut membayangkan, pihak istana akan memanggil pimpinan Pakatan Rakyat untuk membentuk kerajaan seawal jam 10 malam pada hari pilihanraya nanti.

"Ketika itu, Najib dan Mahathir Mohamad sibuk untuk meninggalkan negara kerana bimbang dengan kesalahan masa lalu mereka.

"Manakala rakyat keseluruhannya menyambut perubahan kerajaan dengan gembira," kata Husam dalam satu majlis bersama jentera pilihanraya PAS di Kota Bharu pada 18 Disember tahun lalu.

Senario ini disebut sekali lagi oleh Husam yang juga Pengarah 'Roadmap to Putrajaya' PAS ini para pemberita selepas majlis tersebut selesai.

Iklan C (ii)Rupanya Cara Ni Najib Menang Setiap Kali Pilihanraya..

Posted: 28 Apr 2013 12:19 AM PDT

PEKAN 27 APRIL: Calon KEADILAN Pekan, Fariz Musa mendedahkan, ribuan pendatang asing dari Myanmar dan Kemboja dikesan menetap di Pekan dan mendapat pelbagai hak keistimewaan melebihi penduduk tempatan.

Katanya, penemuan ini amat mengejutkan kerana berlaku dalam parlimen yang dikuasai sekian lama oleh Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Razak.

"Di Kampung Sungai Miang sebagai contoh, ramai warga Myanmar di situ mendapat hak keistimewaan daripada kerajaan seperti rumah, lot tanah untuk bertani dan paling dikesali pemberian kad pengenalan untuk mereka mengundi.

"Jika ada pendatang ini beragama Islam, setiap bulan akan diberikan zakat sebanyak RM600 dan kelebihan seperti ini tidak diterima oleh penduduk Pekan yang beragama Islam dan Bumiputera," katanya kepada Keadilan Daily.
i
Tambah Koordinator NGO Jingga 13 itu, ketika di Merchong, beliau bertemu seorang warga emas lingkungan 60 tahun dalam sebuah rumah yang uzur tanpa bekalan air dan elektrik.

"Saya diberitahu, beliau hanya mendapatkan air dari longkang dan parit untuk kegunaan seharian dan sebenarnya masih ramai lagi penduduk Pekan mengalami kedaifan serupa.

"Menurut mangsa, caj deposit lebih RM1,000 yang dikenakan untuknya mendapat bekalan elektrik sangat jelas tidak mampu dibayar," kata Fariz.Dalam perkembangan berkaitan, Fariz menyatakan, wujud isu warga emas lain yang dinafikan hak mendapatkan bantuan kebajikan kerana bukan ahli Umno. ~keadilandaily
Iklan C (ii)Punca Sebenar Muhammad Taib Tinggalkan Umno Tersebar

Posted: 27 Apr 2013 06:00 PM PDT

Kewujudan kumpulan pendesak seperti PERKASA menunjukkan bahawa Umno telah gagal untuk melaksanakan tanggungjawabnya kepada orang Melayu, kata bekas Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhammad Muhd Taib.

Muhammad, yang menyertai PAS Isnin lalu berkata pada masa lalu, Umno tidak pernah memerlukan "samseng" untuk membantu perjuangannya dan parti itu telah menyimpang daripada perjuangannya.

Sekarang, tambahnya, Umno perlukan Datuk Seri Ibrahim Ali, Zulkifli Nordin dan kumpulan-kumpulan pelampau untuk memberi tekanan.

Menurutnya, selepas 60 tahun, Umno sepatutnya mampu untuk mencapai sasaran 30 peratus ekuiti orang Melayu, meningkatkan tahap pendidikan (orang Melayu) kedudukan wanita.

Tetapi kini ia memerlukan kumpulan pendesak untuk melakukannya," kata Muhamad di hadapan kira-kira 100 hadirin di majlis ceramah calon PKR Parlimen Batu, Tian Chua petang ini.

Muhammad berkata beliau tidak memahami logik meminta bantuan kumpulan pendesak sedangkan mendakwa mendapat sokongan daripada satu juta penjawat awam. ~ mkiniIklan C (ii)Telok Bakong Online

Posted: 28 Apr 2013 11:05 AM PDT

Telok Bakong Online


13 Wawasan Ustaz Zulkifly Untuk Rakyat Bota (Bahagian Satu)

Posted: 27 Apr 2013 10:23 PM PDT


13 Wawasan Ustaz Zulkifly Untuk Rakyat Bota,Kearah DUN BOTA Yang Soleh,Maju Dan Diberkati (Bahagian Satu)1.Untuk Anak Anak Kita

Mewujudkan pusat Pembangunan Potensi Kanak Kanak
Mewujudkan Pusat Sumber Beribubapaan,Melancarkan Pendidikan Anak Soleh.
Mewujudkan Pasukan Sukarelawan Kelas Bimbingan Kanak Kanak.


2.Untuk Ekonomi Kita

Mewujudkan Permuafakatan Ekonomi Rakyat DUN Bota
Mewujudkan Pusat Maklumat Skim Bantuan Agensi Agansi Kerajaan
Mewujudkan Rangkaian Perusahaan Kecil Dun Bota


3.Untuk Kebajikan Kita

Mengadakan Tabung Kebajikan Rakyat DUN Bota Untuk Fakir Miskin Dan Kurang Upaya
Mengadakan Pusat Sakinah Anak Yatim DUN Bota


4.Untuk Agama Kita

Melancarkan Program Petunjuk Al Quran
Memperkasa Sekolah Agama Rakyat Melalui DANA SAR


5.Untuk Suara Kita Di Dewan Undangan Negeri

Mengadakan Kumpulan Kerja Untuk Mengangkat Suara Rakyat DUN Bota Di Dewan Undangan Negeri Perak.
Memperjuangkan Isu isu rakyat Yang Berkaitan Dengan Salahguna Kuasa,Penyelewengan,Rasuah,Pemimopin Hidup Mewah,Kronism dan lain lain

Petikan Ceramah Tan Sri Muhammad bin Mohd Taib di Taman Batu Muda

Posted: 27 Apr 2013 06:37 PM PDT


Sorotan Ceramah Kelompok di Taman Batu Muda

Posted: 27 Apr 2013 04:31 PM PDT


Video Kebangkitan Gelombang Anak Muda Tolak BN Di Kuala Lumpur

Posted: 27 Apr 2013 01:57 PM PDT


BRIGED MP SEGAMBUT

Posted: 28 Apr 2013 09:44 AM PDT

BRIGED MP SEGAMBUT


NAJIB TAK TERIMA KETINGGALAN DENGAN ANWAR..BACALAH!!!

Posted: 28 Apr 2013 07:30 AM PDT

Pengerusi BN Datuk Seri Najib Razak berkata beliau tidak bersetuju dengan tinjauan oleh satu jabatan dalam Universiti Malaya yang menyebut beliau berada empat mata di belakang ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Saya tidak bersetuju dengan tinjauan itu, kami ada tinjauan sendiri. Tinjauan saya menunjukkan kami mendahului," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas menyertai satu jamuan bersama 1,000 penduduk di Rawang, Selangor.

Beliau merujuk kepada tinjauan pusat demokrasi dan pilihan raya Universiti Malaya (Umcedel) yang menyebut 43 peratus responden percaya Anwar layak menjadi perdana menteri, berbanding 39 peratus lagi yang berpendapat Najib lebih layak menjadi PM.

Beberapa orang tokoh akademik juga mempersoalkan keputusan tinjauan berkenaan dengan dakwaan bahawa saiz sampel 1,407 adalah terlalu kecil dan juga kemungkinan keputusan tinjauan itu dimanipulasi Pakatan Rakyat.

Najib pula berkata beliau yakin BN akan menang dengan majoriti dua pertiga di parlimen sekiranya parti itu tidak mengalami sabotaj dalaman.

HINDRAF DAN....

Posted: 28 Apr 2013 02:30 AM PDT

Hindraf yang diketuai oleh pemimpin pengasasnya, P Uthayakumar memecat adiknya yang juga pengerusi Hindraf serpihan, P Waythamoorthy daripada gerakan tersebut.

Keputusan itu dibuat dalam majlis tertinggi Hindraf pada 25 April, kata Uthayakumar dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.

Uthayakumar sebelum ini mendakwa adiknyaitu yang telah menyatakan sokongan kepada BN,  telah "merampas" gerakan tersebut daripadanya.

NONEBagaimanapun, pemecatannya tidak mempunyai implikasi undang-undang kerana kumpulan Waythamoorthy (kiri dalam
gambar, berbaju oren) adalah pihak yang mendapat pengiktirafan rasmi daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS) pada 8 Mac.

"Kami merasakan bahawa Waytha telah menyimpang jauh dari
tuntutan asal 18 perkara Hindraf," kata Uthaya sambil menegaskan bahawa tuntutan asal Hindraf tidak pernah mengenai janji undi kepada sama ada BN atau Pakatan Rakyat

Bagaimanapun, beliau mengakui bahawa Hindraf Waythamoorthy akan terus diiktiraf sebagai pertubuhan Hindraf yang berdaftar.

NONE"Jika saya bekerjasama dengan (Pengerusi BN) Datuk Seri Najib Tun Razak, saya boleh dapat (pendaftaran) yang sama. Saya boleh memilih jalan yang mudah, tetapi saya tidak buat," katanya.

Bagaimanapun, Uthaya menegaskan bahawa beliau akan terus menggunakan nama Hindraf walaupun kemungkinan disaman oleh Hindraf yang 'sah'.

"Saya membangunkan gerakan ini dan anggotanya. Jika mereka mahu saman, biarlah mahkamah yang buat keputusan," katanya.

Beliau, bagaimanapun, percaya Waythamoorthy, sebagai "pengikut" beliau, tidak akan melawan "gurunya".

JELALAH HUSAM MUSA BAKAL HILANG UWANG TARUHAN

Posted: 27 Apr 2013 07:46 PM PDT

Anak Sungai Derhaka

Posted: 28 Apr 2013 09:40 AM PDT

Anak Sungai Derhaka


1,000 Ahli PKR Permatang Pauh keluar PKR?.. Dei Samy!!.. dah berapa kali lu keluar PKR ha?

Posted: 28 Apr 2013 04:20 AM PDT


Sebagaimana khabar angin yang tersebar semalam di Permatang Pauh, hari ini ianya menjadi kenyataan di mana telah dilaporkan kira-kira 1,000 Ahli PKR Permatang Pauh keluar PKR..

Sebuah Blog Pro UMNO yang dikendalikan oleh Encik Pisau Suka Hiris melaporkan..

Sekarang di Safira Club Seberang Jaya,Permatang Pauh berlangsung program keluar parti oleh seribu ahli PKR India. Program anjuran Ponnusamy pembantu khas Anwar Ibrahim ,katanya Anwar terlalu banyak berbohong kepada masyarakat India.

Berasa tertipu atas perjuangan palsu yang sering dilaungkan oleh PKR dan Anwar ,masyarakat India kini sedar hanya BN sahaja yang mampu untuk membela kaum India.

Ini adalah kesan daripada dasar 1Malaysia yang baik dan membuktikan dapat diterima oleh kesemua masyarakat berbilang kaum.Permatang Pauh sekarang ini bagai dilanda satu fenomena baru apabila melihat perubahan dan kebangkitan rakyat yang sudah jelik dengan retorik politik gampangan pakatan.

Perkembangan seperti ini turut dapat dilihat dikalangan penyokong PAS yang sudah berkerat rotan tidak akan sesekali bersekongkol dengan Anwar dan ada dikalangan mereka turut sama bergotong royong menaikkan bendera BN di sekitar Permatang Pauh.

Turut serta didalam program ini adalah Calon Parlimen Permatang Pauh Dr Mazlan dan juga calon DUN Seberang Jaya Datuk Nasir.

N Ponnusamy ialah lelaki berbaju biru muda dalam gambar diatas

Ok.. ini jawapan dari Pengarah Komunikasi PKR Cabang Permatang Pauh mengenai perkara ini..

Perlu diketahui bahawa hanya seorang sahaja Pembantu Khas yang Datuk Seri Anwar Ibrahim ada, beliau adalah Saudara Zainol Abidin Bin Saad bukannya N Ponnusamy.

Jawatan bagi Pembantu Khas kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi Kaum India adalah satu jawatan yang tidak rasmi dan ianya adalah jawatan yang dilantik oleh Ponnusamy untuk dirinya sendiri.

Dan jawatan ini langsung tidak wujud dalam Carta Organisasi PKR, baik Permatang Pauh mahupun PKR Pusat oleh itu ianya bukanlah satu jawatan yang sah.

Selain itu.. Ini adalah kali ketiga Ponnusamy mengistiharkan dirinya keluar PKR, kali yang pertamanya ialah ketika Pilihanraya Kecil Permatang Pauh sedang berlangsung.

Beliau dan beberapa orang kawan-kawannya telah mengumumkan keluar dari PKR kerana kecewa dan hilang kepercayaan terhadap pimpinan Anwar Ibrahim kononnya...

Kali kedua, beberapa bula yang lalu.. kali ini beliau telah mengumumkan beliau berserta 200 orang Ahli PKR Permatang Pauh keluar PKR dan menyertai DAP kerana kecewa dengan sikap Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang ketika itu Datuk Mansor Othman..

Menurutnya beliau kecewa kerana Datuk Mansor langsung tidak memperdulikan akan nasib masyarakat India kononnya, oleh itu beliau mengumumkan keluar PKR..

Kali yang ketiga ialah hari ini 28 April 2013 sempena PRU13 pula.. dalam satu program di Safira Club Seberang Jaya, Permatang Pauh.

Beliau mengumumkan keluar PKR sekali lagi hari ini bersama-sama 1,000 ahli PKR berbangsa India, sebab beliau keluar kali ini menurutnya ialah kerana Anwar terlalu banyak berbohong kepada masyarakat India.

1,000 Ahli PKR berbangsa India juga tidak ujud dalam senarai Ahli PKR Permatang Pauh, kerana jumlah Ahli PKR berbangsa India yang ada hanyalah sekitar 500 orang sahaja...

Setiap kali beliau mengumumkan dirinya keluar PKR, N Ponnusamy tidak pernah diterima kembali bagi menyertai PKR.. oleh itu kejadian yang berlaku hari ini adalah satu pembohongan semata-mata...

Atau dalam lain ayat.. skrip lama dikitar semula...


Gempar!! Muhyiddin bercakap dengan kerusi di Perlis..

Posted: 28 Apr 2013 02:36 AM PDT


Biarpun yang hadir dalam majlis Barisan Nasional ini adalah Timbalan Presiden UMNO sendiri, tanpa kerahan kehadiran kakitangan awam dan juga pelajar.. Muhyiddin terpaksa bercakap dengan kerusi..

Muhyiddin Yassin dilaporkan tiba di sini pada 27 april 2013 untuk lawatan kerja sehari ke Perlis sebelum ini dilaporkan terus ke Dewan 2020, untuk merasmikan penutupan Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2013, program anjuran Permodalan Nasional Berhad (PNB).

Muhyiddin yang diiringi isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman, Ketibaan beliau disambut Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu dan Pengerusi PNB, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid.

Peristiwa ini telah dirakamkan ketika Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), menghadiri salah satu dari dua program Pemimpin Bersama Rakyat iaitu di Bukit Keteri dan Simpang Empat, Perlis untuk mendapatkan sokongan rakyat kepada BN pada Pilihan Raya Umum ke-13.


Kesian dia... ha..ha..ha..

Sumber gambar dari SINI

Ribuan di Program Mahathir di Putrajaya.. tapi puluhan ribu pula bersama Ustaz Azhar .. gambar sebagai bukti..

Posted: 27 Apr 2013 09:05 PM PDT

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terpaksa datang untuk Ceramah Perdana Pertahankan Putrajaya selepas puluhan ribu menyertai ceramah Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat di Presint 3 malam tadi. 

Acara beliau di Presint 3 juga disambut meriah, ini gambar-gambar dari program Mahathir bersama calon BN Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Tanpa menengahkan sebarang bukti, macai-macai UMNO mendakwa bahawa ribuan yang hadir dalam program Tun Mahathir ini adalah pengundi sebenar di Putrajaya.

Menurut mereka Putrajaya akan kekal dalam penguasaan UMNO/BN kerana ribuan yang hadir dalam program ini membuktikan penduduk di Putrajaya majoritinya tetap kekal menyokong Barisan Nasional.


Tapi apakah ia setanding apa yang dicapai oleh calon PAS Datuk Husam Musa bersama Ustaz Azhar Idrus yang juga diadakan pada hari dan masa yang sama di Presint 19?


Di dalam kuliahnya, Ustaz Azhar Idrus menyatakan harapannya untuk melihat sebuah kerajaan baru yang telus, lebih baik dan beramanah selepas 5 Mei nanti.

Menjawab soalan parti mana yang perlu diundi, berikut ialah jawapan Ustaz Azhar Idrus.

"Kita jawab mudah. Kita duduk di atas padang. Pangkahlah di atas kepala tuan-tuan sendiri. Faham tak? Benda? Tu atas tu (Tangan Ustaz Azhar menghala ke bulan di atas langit). Atas langit tu, jangan pangkah dahi. Nampak tak?"

Hadirin jawab "nampak" sambil tergelak.

Ustaz Azhar menyambung jawapannya. "Buat apa nak pangkah dia? Kerana dia bulan? Bukan. Kerana dia lawa putih gitu? Bukan. Kerana dia ada hijau di keliling? Tidak. Faham tak, tak kira apa warna pun, jikalau tulah yang nak kepada kebenaran, nak menegakkan manfaat yang boleh dikongsi bersama, nak menjatuhkan kebathilan, buat marilah logo apapun, kita akan sokong. Dulu, kini dan selamanya.

"Kebetulan inilah logo yang telah dipersetujui oleh ulamak-ulamak kita, tok-tok guru kita, ustaz-ustaz kita yang berjumlah ribuan di dalam Malaysia, maka kita bersetuju dengan logo ini di peti undi nanti. Bukan kerana logo tapi kerana partinya sudah menetapkan untuk menegakkan kebenaran," tegas beliau.


Di majlis itu juga, pelakon popular Mustapha Kamal turut hadir bersama dengan lebih 100 rakannya ke Putrajaya menyatakan sokongan secara terbuka kepada calon PAS Putrajaya, Datuk Husam Musa.

Askamakalikada

Posted: 28 Apr 2013 09:37 AM PDT

Askamakalikada


PRU13 : BENAR KATA MAHATHIR

Posted: 27 Apr 2013 08:34 PM PDT

Biar gambar menceritakan segala-galanya.
 
 
 
Inilah manifesto parti yang nak memerintah, tidak pernah terjadi dimana-mana tempat didunia! 20 liter sahaja? Kerajaan Selangor Pakatan Rakyat dah bagi 20 meter padu! BeEnd nak bagi 20 liter? Benarlah kata Tun Mahathir, sudah terang lagi bersuluh.
 
 
Benar kata Tun Mahathir, lihatlah hanya sekitar 1,000 orang sahaja yang hadir mendengar kata-kata Tun Mahathir yang 'benar' di Putrajaya semalam.
 
 
Buat tatapan Tun Mahathir, lihat gambar diatas, orang-orang cerdik juga di Putrajaya semalam hadir di ceramah Dato' Husam dan Ustaz Azhar Idrus.
 
 
ALLAH HU AKBAR!
 

A Mum Of Three Mohd

Posted: 28 Apr 2013 09:33 AM PDT

A Mum Of Three Mohd


Demi Rakyat... PRU13 milik kita.

Posted: 28 Apr 2013 09:30 AM PDT


Demi menenangkan hati yang sedang gelabah, Najib berkata.... 

"Saya yakin kita boleh memenangi PRU13"

Kita pulak kata... "Demi Rakyat... PRU13 milik kita"

Najib tak percaya tapi kita.... YAKIN!!

PM tak setuju tinjauan Umcedel, yakin BN menang PRU13

RAWANG - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyifatkan sebagai karut satu tinjauan oleh Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel), dan menegaskan beliau yakin Barisan Nasional (BN) berada di laluan untuk memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Najib berkata beliau tidak setuju dengan kajian Umcedel itu yang menunjukkan beliau berada empat mata di belakang penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri. [Seterusnyer di sini]

Menteri yang tak tahu mana satu prioriti

Posted: 28 Apr 2013 07:37 AM PDTHari ini gua sangat penat so, gua banyak zzzzzzzzzzzz. Tapi... apabila bangun, gua bukak laptop terus baca berita online. Ini ada satu bangang punyer statement dari seekor al punyer bangang.

KLUANG - Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein membidas Datuk Husam Musa kerana mendakwa pembunuhan Timbalan Ketua Pengarah Kastam Datuk Shaharuddin Ibrahim adalah disebabkan kerajaan korup. [ sambungan di sini ]

Aaaikk.... sudah termakan cili api ka?? Podas ek?? Ini kerajaan bukan korup, ka?? Husam tarak tipu maa... Malaysia sudah masuk ranking maa.. Seantero dunia tahu maa..

 Dia kata... polis dan Peguam Negara sedang menjalankan siasatan dan sedang mengkaji samada Husam boleh diambil tindakan. 

Kah kah kah kah... Marah benor dia. Waahh.... sekarang mau ugut pulak. Helooo... mau kasi takut sama Husam Musa, ka?? Dia ingat Husam ada takut ka sama dia punyer ugutan. Kasi bakul sampah la lu punya ugutan.

Mau tanya sikit maa... Apa tarak butul ka lu punya kerajaan manyiak korup?? Malaysia among the highest negara yang manyiak teruk dengan rasuah maa.

Satu lagi perkara... Husam tarak cakap Allahyarham Shahahruddin terlibat dengan rasuah, cuma beliau menjadi mangsa kepada kerajaan yang korup. Please jangan pusing olang punya cakap aarr... [Baca sini]

Haiyooo... jangan manyiak cakap lagi lorr... Pegi suruh lu punyer polis cari sama itu pembunuh dan suruh lu punya Peguam Negara bikin pendakwaan lorr.. Cepat-cepat... jangan tunggu lama-lama lorr... Kerajaan mesti bela dia punya kakitangan maa.

Mau tanya sikit... Kenapa mau sibuk cari pasal sama Husam Musa?? Mau cali isu hantam Husam??

Mengapa...?? Takut sama Husam Musa, kita olang punyer panglima perang untuk tawan Putrajaya ka?? Tunggu maa... sikit masa lagi Putrajaya kita olang punya maa...

Lu... jangan lali aaarrr...

Bila si jahil bukak mulut, terserlah kejahilannyer.

Posted: 27 Apr 2013 06:28 PM PDT


Tetiba jek artis malaon ni muncul dengan dakwaan itu ini terhadap Pemimpin Pakatan Rakyat khususnyer PKR dan PAS.

Ap masalahnyer, entah... Nak kata dia meroyan, jantan... Kalau makcik Midah boleh ler dikatakan meroyan sebab dia pompuan. Oooo mungkin dia nak tunjuk yang dia jantan ada telor kot.. Atau mungkin juga nak cari populariti kerana udah tak laku. 

So... oleh sebab la ni kempen PRU 13 tengah hot di pasaran, dia pun nak tumpang ler sekaki dua untuk mensirnakan semula dirinyer yang dah malap dan kusam.. tak laku lagi.

Orang kata dia pelakon fofular... Pada kau tak fofular pon. Lakunan pon... kaku jek. Kesian... dek kerana nak orang sedor akan kewujudannyer di area seni, maka terpaksa guna populariti para pemimpin Pakatan Rakyat.... dengan beriya-iya merelakan diri disampar petir jika tuduhannyer itu satu fitnah.

Woit... sapa lu nak determine pilem blue tu tulen atau tidak?? Hahahahaha.... setakat pilem jek tulen tapi pelakonnyer tak tulen.. lu boeh blah ler!!  Lu expert ka??

Pedulikan jer pelakon tua dah tak laku ni. Kesian... jadi pelakon, tak brape nak fofular.... jadi arkitek... tak brapa nak kreatif dan tak brape hebat hasil kerjanyer... Oooo... mungkin dia nak jadi politician pulak kot!! So.... curik kesempatan, bikin statement bodoh bagi menarik perhatian UMNO.

"Eh... pilem Anwar dan Mustapha tu tulen la. Kalau tak.. I rela disambar petir" 

Eeee.... rentung bebetoi diri tu nanti, baru tau. But.... orang macam ni memang layak sesangat berada dalam parti tong taik... kalau bebebor dia berminat ler. Sebab apa..?? 

Sebab, cara dia bikin tuduhan pon sebijik macam UMNO punyer malaon. Aha... species macam ni ler yang akan mempercepat proses kemamposan UMNO. Nasib tak baik kalu... dengan dia-dia sekali 'mampos' terkubur tak bangkit-bangkit lagi, baik dalam dunia politik mau pun dunia seni.

Woit... sedikit nasihat. Bercakap biar guna akai bukan guna perasan. Bercakpa jangan ikut sedap mulut. Nauzubillah.... kerana mulut, badan rentung!!

Roslan SMS Corner

Posted: 28 Apr 2013 07:46 AM PDT

Roslan SMS Corner


Jangan "underestimate" pengundi Melayu PRU13 (28/4/13)

Posted: 28 Apr 2013 03:35 AM PDT


Tinggal seminggu lagi, Ahad depan rakyat Malaysia akan membuat keputusan. Masa depan Negara berada dalam tangan para pengundi berdaftar.
Tempuh berkempen kini telah masuk separuh jalan, bukannya kita mahu menyedapkan halwa telinga sendiri, tetapi berdasarkan apa yang kita lihat, dengar dan alami sendiri, 7 hari pertama berkempen ini kelihatan peluang PR untuk mencetuskan kejutan semakin cerah dan meyakinkan.

Mana-mana kita kunjungi kita akan dengar bahawa PR punya harapan cerah.
Jika pada PRU lalu menurut kajian sebuah NGO yang pro BN (sejurus selepas PRU 12 itu) secara purata PR memungut 45.6% undi Melayu, 60.5% Cina dan 89.6% India. Kali ini kedengaran pengundi CIna semakin bersungguh mahukan PR dan menolak BN, ada yang sehingga menjangkakan kecenderungan pengundi Cina sekarang ini sudah memuncak ke 85% malah tak mustahil 90%!

Tidak ada isu yang boleh merobah keputusan masyarakat Cina itu, tiada isu video, tiada kes liwat, tiada Hudud, tiada apa, bagi mereka BN sudah gagal dan mereka bertanggungjawab bangkit menamatkan usia BN kali ini.
Masyarakat India pula dilihat kali ini sekitar 50-50, mungkin faktor kendurnya pengarauh Hindraf, sokongan mereka mungkin menguncup dari sebear 80an peratus pada PRU lalu ke 50% begitu.

Soalnya bagaimana dengan sokongan pengundi Melayu?
Kebelakangan ini ramai asyik memberi tumpuan kepada jangkaan mencanaknya sokongan masyarakat Cina itu, masyarakat Melayu bagi mereka mungkin tidak sebesar mana kecenderungannya, mungkin sekitar di kawasan bandar. Seorang bekas Mufti malah seolah berlepas harap pada masyarakat Melayu luar bandar yang bagi beliau taksub dan terlalu bergantung harap kepada Umno BN, benarkah begitu?

Saya kurang bersetuju.
Saya merasakan kita jangan "under estimate" kecenderungan pengundi Melayu kali ini. Seawal 1959 orang Melayu telah tolak Umno di Kelantan dan Terengganu pada PRU peratama dulu.

Lebih dekat lagi kalau kita ingat pada tahun 1999 di awal ledakkan "reformasi" dahulu, ketika itu kita dapat melihat betapa yang bangkit dan memberi respon positif kepada slogan "reformasi" itu sesungguhnya adalah orang Melayu. PRU 1999 orang Melayu di Kelantan dan Terengganu sekali lagi memenangkan PAS dan Keadilan ketika itu dan menolak keluar Umno-BN!
Di Selangor, PRU 1999, PAS menang 4 kerusi di Gombak Setia (Ismail Kamus), Sg Burung (Hasan Ali), Sabak (Sallehen Mukhyi) dan Kajang (Dr Shafiee). Keadilan menang Hulu Kelang melalui Azmin Ali dan DAP Cuma menang 1 kerusi iaitu melalui Teng Chang Khim. (Buat pertama kali PAS menjadi Ketua Pembangkan dalam DUN Selangor ketika itu)

Ini menunjukkan PRU 1999 itu pengundi Cina masih belum bersedia, begitu juga masyarakat India, hanya pengundi Melayu yang awal memberi respon.
Tetapi PRU 2004 sokongan itu menurun manakala 2008 sebagaimana kita catatkan di atas kecenderungan lonjakkan terbesar dikesan dikalangan pengundi Cina dan India.

Saya menjangkakan jika kita lihat perkembangan semasa hari ini, jika jentera PR bergerak lancer terus kekalkan "momentum" sehingga ke garis penamat, tidak mustahil PRU kali ini, iaitu 5 Mei nanti akan melihat sejarah tercipta dimana, ketiga-tiga pengundi Melayu, Cina dan India akan bangkit dan menolak BN!
Jangan "underestimate" pengundi Melayu, mereka juga bermklumat dan bijak dan mahu yang terbaik buat mereka dan Negara.

PAS tetap memperjuangkan Islam (28/4/13)

Posted: 28 Apr 2013 03:09 AM PDT


Secara dirancang atau tidak, dalam banyak-banyak isu pilihanraya sepanjang kempen PRU ini, tiba-tiba terpacul keluar juga isu perlaksanaan Hudud.
Bagi pihak musuh PAS, kelihatan isu ini sengaja dilontarkan bagi mencetuskan kebimbangan masyarakat bukan Islam dan selain itu mengkusutkan hubungan antara PAS dan rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat.

Umum mengetahui bahawa hanya PAS lah satu-satunya parti di Malaysia yang meletakkan Islam sebagai dasar perjuangannya. Tidak ada parti politik berteraskan agama selain PAS di Malaysia. Dan PAS telah lahir di Malaysia, dahulunya Malaya bukan setahun dua tetapi lebih 60 tahun, iaitu salah sebuah antara parti yang tertua dalam Negara.
Ahli dan penyokong PAS kita yakin akan terus mempertahankan dasar dan perjuangan PAS. Memang PAS mahukan penyelesaian Islam, memang PAS mahu perlaksanaan hukum-hukum Islam, lantaran itulah maka berbodong-bondong bersama menyokong perjuangan PAS sejak zaman-berzaman.

Syukur, dalam kekalutan berkempen pilihanraya ini apabila  isu Hudud, dimain-mainkan oleh media kononnya untuk memerangkap PAS, pimpinan PAS dari Mursyidul Am, Timbalan Mursyidul Am, Presiden dan Ketua Dewan Ulamak segera bangkit mempertahankannya. "Islam without question" itulah dasar dan perjuangan PAS.
Ya mungkin ianya bukan tuntutan perjuangan bersama dalam Pakatan Rakyat, tetapi bagi PAS sebagai sebuah parti yang dasar dan matlamat perjuangannya adalah Islam, itulah tuntutan perjuangannya.

Berdasarkan perkembangan semasa dalam tempuh berkempen ini kelihatan kecenderungan buat kemenangan besar bagi PR termasuklah PAS adalah cerah. Lantaran itu keputusan pucuk pimpinan parti  dalam isu Hudud ini sangat meyakinkan. Kita tidak boleh mendiamkannya, kita tidak boleh melarikan diri dari ia, atau kita pura-pura menafikannya kerana dalam perjuangan Islam ini matlamat tidak menghalalkan cara, tak kan kerana nak menang kita letak Islam di kerusi belakang, itu bukan PAS.
Alhamdulillah pimpinan kita istiqomah, dan Allah menyatakan kemenangan itu bagi mereka yang istiqomah.

 

KRAI Utara

Posted: 28 Apr 2013 07:34 AM PDT

KRAI Utara


Oh! Artis: lagi artis buat giler....berani betul! Salute r bro

Posted: 28 Apr 2013 02:57 AM PDT

Mustapha Kamal...aktor kacak anak kelahiran Kelantan malam ini menyokong untuk menyertai PAS seperti yang dilaporkan oleh Rizal Tahir. tadi. Anak kelahiran Dun Chempaka, Pengkalan Chepa....sbenarnya sejak awal lagi bersama PAS sepertimana yang telah dinyatakannya sendiri pada ambo sebelum ini. Tahniah sekali lagi....TAKBIR. FOTO: FAROUQ HADI

Oh! Artis: Lagi artis cabar kesabaran penyokong PR

Posted: 28 Apr 2013 02:56 AM PDT

PANAS! UMNO selangor pecah belah sehingga 60 cawangan hancur!

Posted: 28 Apr 2013 12:55 AM PDT

Maklumat belum sah. Umno Selangor terus menghadapi masalah dan jalan untuk merampas Selangor jadi semakin sukar sekiranya berita ini benar. Katanya terdapat 60 cawangan di seluruh Selangor bersiap sedia untuk dibubarkan dan ahlinya akan menyertai Pakatan Rakyat.Tindakan itu dibuat kerana cawangan Umno berkenaan tidak suka dengan Mohd Zain Abdullah, calon UBN Sepang. Tidak dijelaskan kenapa Mohd Zain menjadi punca kemarahan?Perkara ini diceritakan oleh seorang wartawan akhbar arus perdana 'khulub' kepada saya semasa ditemui di lokasi ceramah Merampas Putrajaya di Presint 19 malam tadi.Menurut wartawan itu ada orang tertentu menghubunginya untuk membuat pendedahan perkara itu di media arus perdana kelmarin tetapi ia tidak dapat dilakukan kerana ada sedikit masalah. "Media arus perdana tidak mungkin akan menyiarkannya," ujarnya.Beliau tidak menyebut siapakah yang menjadi dalang di sebalik protes besar-besaran itu. Apakah kesediaan 60 buah cawanagn itu ekoran penyertaan Muhammad Mohd Taib ke dalam PAS? Muhammad antara pemimpin Umno Selangor yang berpengaruh.Tambah wartawan itu sekiranya media arus perdana enggan menyiarkan kemungkina berita pembuburan 60 cawangan itu Umno itu akan dibuat menerusi blog atau Facebook. [wm.kl. 8:53 am 28/04/13]Posted by mso

PENOREH GETAH

Posted: 28 Apr 2013 07:16 AM PDT

PENOREH GETAH


Terkini : UMNO Selangor Bergolak!

Posted: 28 Apr 2013 12:08 AM PDTMaklumat terbaru yang 80% sahih, Umno Selangor terus menghadapi masalah dan jalan untuk merampas Selangor jadi semakin sukar sekiranya berita ini benar. Katanya terdapat 60 cawangan di seluruh Selangor bersiap sedia untuk dibubarkan dan ahlinya akan menyertai Pakatan Rakyat.

Tindakan itu dibuat kerana cawangan Umno berkenaan tidak suka dengan Mohd Zain Abdullah, calon UBN Sepang. Tidak dijelaskan kenapa Mohd Zain menjadi punca kemarahan?

Perkara ini diceritakan oleh seorang wartawan akhbar arus perdana 'khulub' kepada perisik PR semasa ditemui di lokasi ceramah Merampas Putrajaya di Presint 19 malam tadi.

Menurut wartawan itu ada orang tertentu menghubunginya untuk membuat pendedahan perkara itu di media arus perdana kelmarin tetapi ia tidak dapat dilakukan kerana ada sedikit masalah. "Media arus perdana tidak mungkin akan menyiarkannya," ujarnya.

Beliau tidak menyebut siapakah yang menjadi dalang di sebalik protes besar-besaran itu. Apakah kesediaan 60 buah cawanagn itu ekoran penyertaan Muhammad Mohd Taib ke dalam PAS Muhammad antara pemimpin Umno Selangor yang berpengaruh.

Tambah wartawan itu sekiranya media arus perdana enggan menyiarkan kemungkinan berita pembuburan 60 cawangan itu Umno itu akan dibuat menerusi blog atau Facebook. Ini Kalilah.. Ubah..!

Gambar di bawah merupakan proses mengundi bagi rakyat Malaysia yang berada di luar negara pada hari ini 28.04.2013. Lokasi adalah di Melbourne Australia. Pihak PR berharap proses pengundian adalah telus dan tiada penipuan serta manipulasi dengan apa-apa cara sekalipun.

labun KulupSakah...

Posted: 28 Apr 2013 03:24 AM PDT

labun KulupSakah...


Mencari rasional di dalam politik

Posted: 28 Apr 2013 12:05 AM PDT

Di dalam politik tiada rasionalisasi. Politik adalah persepsi. Politik adalah karier. Politik adalah panggung dan taman permainan. Politik adalah gelanggang ahlinya bersandiwara memberi ilusi kepada khalayak tentang sebuah perjuangan memartabatkan manusiawi dan kemanusiaan, keadilan dan kebenaran tetapi sebenarnya politik adalah jambatan membina karier, mencari makan.

Orang-orang politik mendendangkan lagu-lagu kesukaan penyokongnya untuk beroleh kuasa. Dengan kuasa mereka mendapat sumber ekonomi yang memberikan pulangan lumayan. Cakap-cakap manis perjuangan nombor lapan sebenarnya. Lihat nanti siapa yang akan berada di keliling ahli politik yang menang ini nanti. Yang duduk di kerusi-kerusi tempat masuknya wang.

Mana-mana negara di dalam dunia ini diperintah oleh kaum pemodal. Pemimpin dan parti politik hanya boneka pentas yang memberi hiburan kepada khalayak seperti diarahkan kaum pemodal ini. Merekalah yang menentukan arah negara. Mereka akan merapati mana politikus yang dasar dan pelannya memberikan keuntungan kepada mereka. Wang dilaburkan untuk sokongan. Apabila menang, mereka menebarkan jala.

Politik bukan tempat mencari rasional. Mencari rasional dalam politik samalah seperti mencari bekas tahi lalat di tepi pipi Rosmah. Susah. Jika ada rasionalnya, masakan Pakatan Rakyat yang melaungkan anti rasuah, kronisme, rompakan harta rakyat boleh menerima Tamrin Ghafar dan Muhammad Taib menyertai mereka sedangkan kes rompakan mereka apatah lagi Mat Taib cukup pakej - larikan duit, larikan anak raja, tidak pandai berbahasa Inggeris menjadi suci murni selepas isytihar sertai Pakatan Rakyat.

Pemimpin politik mengajar penyokongnya menerima mereka dengan RASIONAL sambil melaungkan slogan "yang sudah-sudahlah..."

Paparon - Rasionalisasi oh Ronasinalisasi

.

Posted: 28 Apr 2013 03:23 AM PDT

.


Putrajaya Terus Ditakluki..

Posted: 27 Apr 2013 09:13 PM PDT

LAPORAN LEWAT                                                                                                          

Insya-Allah Putrajaya akan jatuh secara mutlak kepada Pakatan Rakyat 5 Mei nanti? Itulah doa semua orang yang ingin melihat perubahan dan pembaharuan. Melihat bondongan manusia yang memasuki Putrajaya sejak kelmarin dan terbaru malam tadi, menjadikan saya optimis sesuatu kejutan akan berlaku 5 Mei kelak. Kalaupun kerusi Putrajaya liat untuk tumbang kerana kawasan itu eksklusif... tetapi apa yang sedang bergelombang di sana kini mencemaskan Teuku Adnan Teuku Mansor.

Dua anak muda (sebelah kanan) datang jauh dari Gerik.
Sewajarnya kalau UBN merasa bimbang dan perlu memikirkan sesuatu diluar normal politik untuk membendung kemaraan rakyat. Rakyat seakan sudah memecat baju dan menyingsing seluar untuk berpesta menyambut kemenangan di sana.

Pun begitu mungkin terlalu awal untuk mengatakan Pakatan Rakyat akan berjaya membentuk kerajaan tetapi gambaran fizikal menunjukkan kemungkinan itu bukan sesuatu yang omongan. Jika rahsia dari risikan mengatakan Pakatan kini sudah memiliki 124 kerusi, sah kerajaan UBN akan tumbang dan berakhirlah hegomoni UBN lebih 55 tahun.

Malam tadi lebih 20,000 orang hadir untuk mendengar ceramah "Tawan Putrajaya" oleh Azhar Idrus pendakwah celeberti. Kehadiran yang begitu ramai serta luapan perasaan yang menakjubkan memberi gambaran sokongan kepada Pakatan Rakyat kian meningkat dari hari ke sehari. Garaf Pakatan Rakyat terus menegak seolah tidak akan mendata lagi.

Si kembar ini juga datang untuk sokong Pakatan.
Kalau pada hari Jumaat lalu, ribuan menyerbu Nik Aziz Nik Mat dan sebelah malamnya lebih 15,000 yang sebahagian besar anak-anak Kelantan hadir untuk mendengar ucapan dan amanahnya. Tetapi malam tadi angka itu terus bertambah. Penambahan ini tidak syak lagi kerana keyakinan rakyat kepada Pakatan Rakyat dan perubahan semangat mendadak. Semangat rakyat sudah menggila. Mereka yang hadir semalam adalah campuran dari semua anak negeri yang bermukim di Lembah Kelang.

Yang hadir semalam juga bukan saja mereka yang berada di Lembah Kelang, tetapi mereka termasuk juga dari Seremban, Selangor, bahkan yang datang dari Gerik Perak pun ada. Apa yang mengejutkan lebioh separuh yang hadir ada golongan muda.

Kesanggupan mereka datang dari jauh ini menjelaskan apa yang akan berlaku selepas ini. Bahawa rakyat khasnya orang Melayu tidak dapat ditahankan lagi kemarahan mereka kepada UBN. Tahap sokongan mereka kepada Pakatan sudah bertambah dan membuak-buak. Di kala ini bagilah apa saja kebendaan kepada mereka, mereka tidak akan peduli lagi. Mereka marah.

Kalau sebelum ini sokongan Melayu kepada Pakatan Rakyat dibawah 40 peratus, tetapi apa yang berlaku semalam saya berani mengatakan sokongan Melayu kepada Pakatan kini sudah melebih 40 peratus. Setidak-tidaknya ia sudah menjangkau ke angka 41 peratus.

Setiap hari ada-ada saja tokoh dan juga individu atas pagar mengumumkan diri menyertai parti-parti Pakatan Rakyat. Misalnya malam tadi aktor Mustapa Kamal bersama 100 orang mengistyharkan diri menyertai PAS secara rasmi. Penyertaan mereka akan memberi semangat dan mengetuk hati para peminat mereka untuk mengikut jejak mereka. Mereka tidak akan menjadi jalan mati kalau tidak yakin Pakatan Rakyat akan membuka lebuhraya kebenaran dan keadilan buat mereka dan rakyat jelata.

Pertambahan sokongan Melayu sehari dua ini juga sedikit sebanyak ada sangkut paut dengan kesedaran bekas MB Selangor Muhammad Mohd Taib yang mengambil keputusan untuk bersama PAS. Pengaruh beliau semasa menjadi MB Selangor masih tersisa. Orang-orang yang setia dengan perjuangannya yang obses kepada Melayu masih utuh. Dan mereka sudah tentu sedia untuk dielakkan menyokong Pakatan Rakyat.

Taburan kereta di sebatang jalan di Presint 19.
Dalam pengamatan saya, yang datang malam tadi bukan lagi sekadar iseng-isengan untuk bersantai sambil mendengar jenaka dakwah Azhar Idrus. Tetapi mereka datang untuk berkongsi kemenangan, berkongsi harapan dan berkongsi kekuatan bagi menumbangkan UBN. Mereka datang menzahirkan sokongan.

Anak muda mendominasi kehadiran.
"Saya datang bukan nak hendak dengar ceramah, tetapi datang hendak menyatakan kesediaan untuk tumbangkan UBN," begitulah kata seorang anak muda siswa kepada saya. Menurutnya beliau dari datang dari Seremban sanggup bermotosikal kerana sudah merasakan Pakatan akan menang.

"Orang cerita Pakatan akan menang jadi saya datang, saya tidak mahu berada di pihak yang akan kalah.... Saya mahu tengok perubahan," katanya menjelaskan perubahan dirinya.

"Saya baca blog Tuan yang menceritakan ledakan berlaku di Putrajaya, jadi saya mahu tengok sendiri. Ah... benar apa yang tuan kata. Saya percaya tuan, hidup tuan," katanya yang seorang lagi mengakui pembaca tegar blog saya dan tidak dapat menembunyikan keseronokan berjumpa dengan saya.

Menurutnya beliau sanggup datang dari Pekan Pahang semata-mata untuk menyaksi sendiri gelombang yang sedang merempuh Putrajaya. "Saya tahu Ustaz Azhar popular tetapi malam ini jumlah pendengarnya bertambah saya yakin kerana orang ingin menjatuhkan Barisan Nasional," ujarnya sambil membuat kesimpulan.

Semasa berjalan untuk memasuki ke kawasan ceramah di padang bola Presint 19, saya menyapa dua orang anak muda yang berjalan penuh bersemangat. Saya fikir mereka tinggal di Selangor atau Bangi, tetapi ia sungguh mengjutkan bila mana katanya dia datang dari Gerik. "Gerik...?" tanya saya tidak percaya. "Iya Gerik..Perak," balasnya.

"Jauh...," kata saya.

"Demi perjuangan nuntuk menjatuhkan Najib, bang...kita perlu melupai apa saja, jauh ke ataupun susah ke," balasnya sambil ketawa tetapi dalam nada serius.

"Macam mana di sana?" Saya mengambil kesempatan bertanya dua anak muda ini mengenai perkembangan di Perak. Di sana juga Alhamdulilah abang, hebat juga. "IysaAllah Perak akan dapat dirampas balik. Kali ini menang lebih besar," tegasnya.

Lokasi ceramah malam tadi agak tersorot. Pihak berkuasa sengaja meletakkan Pakatan Rakyat di tempat yang tidak begitu kondusif. Kereta tidak dapat diparking rapat dan terpaksa diletak jauh dari tempat ceramah dan kena menapak berkilo meter. Ada yang terpaksa berjalan lebih lima kilo meter pergi balik. Kerana tempat sempit, ada yang tidak dapat masuk dan memerhati dari jauh.

Hampir semua jalan menghala ke lokasi ceramah di Presint 19 itu poenuh sesak dengan kenderan serdaha dan mewah yang di parking di kiri kanan jalan sampai tiga line. Sesuatu yang bernasib baik dan ini pelik, polis trafik bermurah hati tidak bertindak menyita atau menyaman kereta yang diparking berselerakkan itu.

Mustapa Kamal bersama 100 membernya bersama Husam.
Malam tadi juga UBN mengadakan ceramah bertemakah Pertahankan Putrajaya dengan Mahathir Mohamad sebagai hosnya. Lokasinya ialah di Presint 9, di tempat yang selesa dan mudah parking. Namun khbarnya jumlah kehadiran tidak sampai separuh kehadiran di ceramah Pakatan Rakyat. Tidak kisah kalaupun kehadiran lebih ramai di tempatnya tetapi hakikat di pihak Pakatan Rakyat sungguh menakjubkan.

Ada mengatakan yang hadir dekat ceramah Pakatan terdiri dari orang luar dan bukan pengundi di Putrajaya. Itu tidak menjadi masalah. Tujuan ceramah itu diadakan ialah untuk meledak Putrajaya dan memberi isyarat bahawa Putrajaya sudah berjaya dimasuki. Kehadiran malam tadi yang merupakan rekod benar-benar menggegarkan Putrajaya. Sudah pasti cerita Putrajaya sudah ditawan Pakatan Rakyat ini akan terhimbau ke seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak, dan akan menjadi semangat untuk untuk menumbangkan UBN. Inikalilah.... aik. [wm.kl.11:44 am 28/04/13]

60 Cawanagn Umno di Selangor Akan Dibubar?

Posted: 27 Apr 2013 05:54 PM PDT

KHABAR PAGI                                                                                                                  

Maklumat belum sah. Umno Selangor terus menghadapi masalah dan jalan untuk merampas Selangor jadi semakin sukar sekiranya berita ini benar. Katanya terdapat 60 cawangan di seluruh Selangor bersiap sedia untuk dibubarkan dan ahlinya akan menyertai Pakatan Rakyat.

Tindakan itu dibuat kerana cawangan Umno berkenaan tidak suka dengan Mohd Zain Abdullah, calon UBN Sepang. Tidak dijelaskan kenapa Mohd Zain menjadi punca kemarahan?

Perkara ini diceritakan oleh seorang wartawan akhbar arus perdana 'khulub' kepada saya semasa ditemui di lokasi ceramah Merampas Putrajaya di Presint 19 malam tadi.

Menurut wartawan itu ada orang tertentu menghubunginya untuk membuat pendedahan perkara itu di media arus perdana kelmarin tetapi ia tidak dapat dilakukan kerana ada sedikit masalah. "Media arus perdana tidak mungkin akan menyiarkannya," ujarnya.

Beliau tidak menyebut siapakah yang menjadi dalang di sebalik protes besar-besaran itu. Apakah kesediaan 60 buah cawanagn itu ekoran penyertaan Muhammad Mohd Taib ke dalam PAS? Muhammad antara pemimpin Umno Selangor yang berpengaruh.

Tambah wartawan itu sekiranya media arus perdana enggan menyiarkan kemungkina berita pembuburan 60 cawangan itu Umno itu akan dibuat menerusi blog atau Facebook. [wm.kl. 8:53 am 28/04/13]

Pertindihan Kerusi Antara PAS dan PKR Selesai, Tetapi Dun Sungai Aceh Terus Bermasalah?

Posted: 27 Apr 2013 03:34 AM PDT

ULASAN PETANG                                                                                                         

Alhamdulilah isu pertindihan tujuh kerusi di antara PAS dengan PKR sudah selesai. Penyelesaian ini menunjukkan semangat tinggi baik di pihak pimpinan dan calon-calon terlibat untuk melihat cita-cita menumbangkan kerajaan UBN tercapai. Penyelesaian itu dicapai dengan penuh keadilan apabila tiga kerusi diserahkan kepada PAS dan empat kerusi diseahkan kepadsa PKR.

Kerusi-kerusi yang diserahkan kepada PAS ialah, Kota Putera, Seberang Takir dan Bukit Besi ketiga-tiganya di Terengganu. Manakala kerusi-kerusi Sungai Aceh, Pulau Pianng, Panti Johor dan parlimen Labuan Sabah diserahkan kepada PKR.

Perkara ini diumumkan Setiausaha Agung PAS, Mustapa Ali. Katanya juga pihaknya sudah memaklumkan kepada SPR mengenai penarikan diri PAS dari bertanding di kerusi-kerusi yang diserahkan kepada PKR itu.

Sementara itu satu lagi kerusi yang menjadi kontroversi kerusi Damansara, Selangor yang berlaku perebutan di antara PAS dengan PSM yang bertanding atas lambang PKR, juga selesai apabila PAS  bersetuju untuk mengalah dan serahkan kerusi itu kepada PSM atas alasan status quo.

PAS telah mengarah jenteranya di Subang Jaya supaya membantu bagi kemenangan calon PSM Dr Mohd Nasir.

Dengan penyelesaian itu pihakUBN tidak dapat lagi untuk mengatakan berlaku perlawanan sesama sendiri dalam Pakatan Rakyat bagi menggambarkan timbul kelam kelibut dalam Pakatan Rakyat, berbalah sesama sendiri bagi mengabui mata pengundi.

Dengan penyelesaian di pihak PR itu, kini menjadi cabaran kepada Umno untuk menyelesaikan masalah di dalam partinya yang masih belum tuntas. Baru-baru ini Umno memecat 52 ahli partinya kerana melakukan berbagai kesalahan termasuk bertanding sebagai calon bebas kerana tidak berpuas hati atas keputusan pucuk pimpinan parti.

Antara mereka ialah Timbalan Ketua Wanita Kamaliah Ibrahim bertanding calon bebas di parlimen Kuala Kangsar, bekas menteri kabinet Sharif Omar bertanding atas tikit Bebas di Tasik Gelugur dan satu kerusi Negeri, dan Exco Kedah Fadzil Hanafi bertanding Bebas di Alur Mengkudu dan lain-lain.

Sementara dalam perkembangan terbaru khabarnya PAS di Sungai Aceh masih belum berganjak, untuk menyerahkan kerusi itu kepada PKR dan terus berkeras untuk bertanding walaupun parti sudah memutuskan kerusi itu diserahkan kepada PKR menerusi calonnya Badrul Hisham Shahrin.

Beberapa pemimpin PAS di Sungai Aceh masih enggan untuk memberi kerjasama kepada Badrul walaupun berbagai usaha dilakukan.

Kerusi Sungai Aceh adalah kubu kuat Umno di mana sukar untuk PKR atau PAS memenangi kerusi berkenaan sekiranya tidak ada kerjasama di antara satu sama lain. Adalah diharap pimpinan PAS Pulau Pinang akan menyelesaian pertikaikan itu dengan baik demi menjaga keharmonian Pakatan Rakyat.

Tidak ada gunanya kedua pihak 'berkekah', di mana akhirnya kerusi itu terlucut sekali lagi kepada UBN. [wm.kl. 6:33 pm 27/04/13]

Kelab Greenboc

Posted: 28 Apr 2013 01:31 AM PDT

Kelab Greenboc


SPR Perlu Bertindak Terhadap Laporan Polis Ke Atas Puad Zakarshi

Posted: 28 Apr 2013 12:58 AM PDT


Johor Bahru – Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) perlu segera mengemukakan kenyataan balas terhadap satu laporan polis yang telah dibuat 18 April, Khamis lepas.

Dalam repot polis berkenaan, pengadu Saudara Siam Bin Kasrin telah mengemukakan aduan berhubung salah laku yang telah dilakukan oleh calon Barisan Nasional (BN) iaitu Saudara Mohd Puad Zarkashi.

Menurut Haji Siam, pada pilihanraya umum ke-12 yang lepas, beliau telah dilantik menjadi wakil calon bagi Saudara Fuad Zarkashi sebagai calon Barisan Nasional untuk Parlimen P150 Batu Pahat.

Namun disebabkan sikap tidak telus calon dalam pilihanraya tersebut kerana ada elemen yang menyalahi Akta Kesalahan Pilihanraya 1954, Haji Siam mengambil keputusan untuk tidak menandatangani penyata perbelanjaan calon pada borang (d).

Tambah beliau, akibat daripada tindakan itu beliau menerima surat tunjuk sebab daripada Setiausaha Agung UMNO (BIL UMNO/R/SUA/8 JLD 1/21) yang bertarikh 7 November 2009.

Menurutnya lagi, SPR Johor telah memaklumkan kepada beliau bahawa calon berkenaan telah pun diperakui dan diwartakan.

Mengikut Akta Kesalahan Pilihanraya 1954, mana-mana calon yang terpilih dan wakil tidak menghantar penyata perbelanjaan dalam tempoh yang ditetapkan, adalah tidak layak bagi calon berkenaan untuk bertanding pada pilihanraya berikutnya.

Pada 16 April 2013 yang lepas, Dr Hj Mohd Puad Zarkashi telahpun menerima watikah untuk bertanding sebagai calon BN dalam PRU-13 bagi Parlimen Batu Pahat.


Lebih mengejutkan lagi apabila SPR telahpun mengesahkan pencalonan beliau pada 20 April yang lepas semasa hari penamaan calon.

Dalam laporan polis yang sama, Hj Siam juga telah menyangkal tanggapan umum yang telah menuduh beliau menerima RM 2 juta bagi membolehkan Saudara Puad Zarkashi bertanding semula dalam PRU-13 kali ini. -nusajayakini


sila klik untuk lebih jelas

[BONGKAR] Gambar Tun M Langgar Akta Pilihanraya Terbongkar...!!! Saksikan.....

Posted: 27 Apr 2013 11:20 PM PDT


Bukti gambar Mahathir turun dari heli yang ditanggung Rakyat utk kempen BN 'Perpaduan Melayu versi Perkasa'.... kantoi sudah! oit, mat Navy pun menyampah bila diperkudakan oleh politik BN.

Habis alam facebook dari dalam TLDM membongkar kisah ini.

Bukti Langgar Akta Pilihanraya:-

1. Menyalahguna jentera kerajaan - helikopter kerajaan.
2. Berpolitik dalam pangkalan tentera.

Kesan dari siri kempen terbabit:-

1. Membudayakan Politik Perkauman.
2. Memperkudakan 'Kredibiliti Anggota tentera Malaysia.
3. Memperlihatkan BN boleh buat apa saja untuk tawan pengundi.

Pelik bin ajaib.. Mahathir yang dah bersara kini bertungkus lumus berkempen bagi memastikan Kemenangan BN dalam pru ni.

Mengapakah Mahathir terlalu KETAKUTAN jika BN kalah? Apakah misteri yang bakal terbongkar jika BN kalah? Tolak BN.. pastikan Mahathir di hukum akibat salah laku dan perompahan ratus bilion wang kita yang hilang!!!! -fb

[VIDEO & GAMBAR] Lautan Manusia Di Program Ust Azhar Idrus & Husam Musa Di Putrajaya

Posted: 27 Apr 2013 08:25 PM PDT


Lautan Manusia di Putrajaya, gabubungan 2 Tokoh Islam Kotemporasi Husam Musa & Azhar Idrus malam tadi di Padang Bola, Loji Pembersihan Konsortium ABASS, Precint 19, Putrajaya 27hb April 2013.

Kehadiran Tun Mahathir yg turut hadir berkempen malam ini pun tengelam lenyap dgn suara kebangkitan rakyat kali ini.

Inikali LAH tukar!!!Pelakon, Mustapha Kamal Bersama 100 Yang Lain Isytihar Masuk PAS... Borang Keahlian Diserah Kepada Dato Husam Musa


[BERGAMBAR] Gambar Terbaik, Rakyat Bangkit Pamer Sokongan Kepada PR Terangan-Terangan

Posted: 27 Apr 2013 04:31 PM PDT


Berikut ialah beberapa gambar Pakatan Rakyat terbaik Rakyat sudah bangkit untuk pamerkan sokongan terhadap Pakatan Rakyat secara terangan-terangan:
Karam Singh Waliya Hantar SMS Ugutan Seksual Kepada Fuziah?

Posted: 27 Apr 2013 08:31 AM PDT


Calon KEADILAN Kuantan, Fuziah Salleh hari ini membuat laporan polis berhubung ugutan berbaur gangguan seksual yang diterimanya melalui sistem pesanan ringkas (SMS) lewat pagi ini.

Tanpa mendedah kandungan SMS itu, Naib Presiden KEADILAN itu, berkata kandungannya mengugut untuk mencemar kredibilitinya selaku calon dan mengancam untuk menyebar perkara 'buruk' mengenainya.

Beliau mengesyaki ia dilakukan seorang wartawan sebuah stesen penyiaran kawalan Umno BN selepas membandingkan nombor telefon berkenaan dengan kad media yang ada dalam simpanannya.

"Setiap nombor media saya simpan. Nombor sama sejak tahun lalu selalu hantar SMS terutama melibatkan isu Lynas tapi saya tidak pernah ambil peduli.

"Kali ini, melampau. Saya sebagai calon wanita risau, ini agak menakutkan. Kalau SMS sekadar marah-marah dan tak suka, lainlah.

"Saya risau ada insiden yang tak diingini berlaku. Dalam keadaan sekarang, semua boleh berlaku. Jadi saya tampil buat laporan," katanya.

Fuziah berkata, SMS itu diterimanya jam 3.32 pagi menggunakan nombor 019-3314898 yang kemudian didapatinya sama dengan kad media tertera nama Karam Singh Waliya tetapi beliau masih membuat semakan lanjut untuk pengesahan.

Keadilan Daily beberapa kali cuba menghubungi nombor berkenaan tetapi telefon bimbit itu ditutup.

Ketika dihubungi, Fuziah sedang membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan itu jam 11.40 pagi tadi ditemani beberapa penyokong dan suami.

Beliau berkata, nombor sama juga sebelum ini sering menghantar SMS peringatan berbentuk amaran berkaitan isu Lynas tetapi tidak diendahkannya -KD.

Media Luarnegara Laporkan Pakatan Rakyat Dahului Undi Popular Malaysia

Posted: 27 Apr 2013 05:20 AM PDT


Media antarabangsa nampaknya kini sedang mengikuti pilihanraya Malaysia dengan dekat.

Sebuah stesyen TV Thailand menyatakan undi popular di Malaysia kini berpihak kepada Pakatan Rakyat. Mengikut berita yang disiarkan di TV Thailand, menurut satu kajian, Anwar Ibrahim yang mewakili PR kini memperolehi 43% manakala Najib Razak mewakili BN ketinggalan dengan menerima cuma 39% di dalam soalan yang bertanyakan siapa lebih layak menjadi Perdana Menteri.


Sementara itu, sebuah akhbar Mesir "Al-Ahram" kelmarin juga membuat liputan pilihanraya di Malaysia pada muka surat 7 dengan gambar Datuk Seri Najib dan Anwar Ibrahim menghiasi dan bertajuk:

"Pilihanraya Malaysia

Selepas 56 tahun berkuasa..Pakatan pemerintah terancam dengan kejatuhan."

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

Posted: 27 Apr 2013 11:09 PM PDT

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


ANWAR PEJUANG ISLAM - CHUA SOI LEK

Posted: 27 Apr 2013 09:12 PM PDT

CHUA SOI LEK, Presiden MCA telah membantu kita memperkenalkan DS Anwar Ibrahim sebagai seorang tokoh Islam, berbeza dengan beberapa tuduhan dari kepimpinan Umporno yang setiap hari melabelkan Anwar sebagai rendah moral dan ejen Yahudi.  


Seperti yang dilaporkan di dalam Malaysiakini, Chua Soi Lek menyebut perjuangan Anwar sama seperti Pak Lah yang asyik menyebut tentang Islam dan doa.  Cuma bagi aku bezanya Pak Lah kuat tido, Anwar kuat bekerja.  Melucukan juga kenyataan Chua Soi Lek apabila beliau sebut, Najib berbeza dari Anwar kerana Najib mahir dan pakar dalam pengurusan ekonomi.  Mungkin kehebatan ekonomi itulah yang menyebabkan negara sekarang berhutang sehingga ke tahap lebih 500 bilion, satu sejarah yang amat hebat berbanding sewaktu Anwar menjadi Menteri Kewangan dahulu.  Sikap mengampu Chua Soi Lek itu jelas menunjukkan kebodohan beliau sendiri.

Selama ini pemimpin Umporno ke hulu je hilir menjaja Anwar anti Islam dan Anwar memperjuangkan dasar 'liberalisme', tapi Chua Soi Lek tidak beranggapan sedemikian.  Chua Soi Lek sedar Anwar mempunyai semangat perjuangan Islam yang tinggi.  Chua Soi Lek, Presiden MCA yang juga sekutu Umporno memang dikenali sebagai seorang pemimpin yang tidak pernah selesa dengan perjuangan Islam.  Betullah tu, mana ada 'pelakun seks' suka dengan Islam?

Kempen Bn di dalam PRU 13 kali memang nampak bercelaru sekali.  Mereka tidak sepakat walaupun untuk mencipta fitnah.  Sekejap kata Anwar anti Islam, sekejap kata Anwsr itu adalah pejuang Islam.

cukuplah tu, ini kalilah, kami akan tamatkan riwayat rejim kaki temberang selama ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan