Jumaat, 12 April 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

Posted: 11 Apr 2013 11:17 PM PDT

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Majlis Makan Malam KEADILAN "PAKATAN HARAPAN RAKYAT"

Posted: 11 Apr 2013 07:56 AM PDT


Majlis Makan Malam KEADILAN "PAKATAN HARAPAN RAKYAT"

Tarikh: 13 April 2013  (Sabtu)

Masa: 6.30 Petang

Tempat: Padang Kota, Persiaran Mahogani, Kota Damansara

Anjuran PKR Subang


SEMUA DIJEMPUT HADIR.
.

Jangan Guna SOSMA Untuk Kempen Pilihanraya

Posted: 11 Apr 2013 07:44 AM PDT


PETALING JAYA  11 APRIL: Kenyataan Penolong Pengarah Undang-undang dan Pendakwaan PDRM, Datuk Razali Basri bahawa polis akan menggnakan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah khas) 2012 (Sosma) bercanggah dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)
Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin menjelaskan, pertemuannya dengan SPR sebelum ini menyatakan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1994 yang akan digunakan.
"Merujuk nota ikhtisar SPR dengan parti politik, jawapan SPR kepada soalan sama ada Akta Perhimpunan Aman (akan digunakan) SPR menegaskan semua bentuk kempen (tertakluk) dibawah menyatakan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1994
"Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah khas) 2012 (Sosma) tak terpakai. Itu pengasingan yang sangat jelas. SPR patut beri kenyataan kerana pandangan yang berbeza," katanya kepada pemberita pada sidang media di ibu pejabat KEADILAN, hari ini.
Terdahulu, Naib Presiden KEADILAN, Sivarasa Rasiah merujuk kenyataan Razali versi The Star semalam bahawa polis akan menggunakanAkta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah khas) 2012 (Sosma) sepanjang tempoh kempen pilihan raya.
Razali dalam laporan itu menyebut, individu yang didapati menimbulkan kekecohan atau ancaman keselamatan sepanjang tempoh berkempen akan disiasat di bawah Sosma dan didakwa mengikut Kanun Keseksaan.
" Ada undang-undang biasa seperti Kanun Keseksaan (Penal Code) boleh digunakan. Kita desak polis hentikan kenyataan seperti ini.
"Kita nak ingatkan polis badan atau institusi yang ada kuasa (dalam urusan pilihan raya) bukan polis. Pihak utama adalah SPR.
"Jangan guna Sosma untuk kempen pilihan raya Undang-undang ini cukup teruk, digubak untuk menggantikan ISA. Tak ada kaitan dengan perjalanan dan aktiviti dalam tempoh kempen," kata Sivarasa.
   
 
 
.

Keadilan tells police to stop reference to use of SOSMA during election campaign

Posted: 11 Apr 2013 03:40 AM PDT

The statement by Bukit Aman Legal and Prosecution Division Principal Assistant Director Dato Razali Basri reported in the STAR yesterday that the police will use the Security Offences (Special Measures ) Act 2012 (SOSMA) during the campaign period to ensure that the 13th general election is not affected by incidents or security threats is an entirely unacceptable position.
The statement by Datuk Razali as reported also made reference to using the section 124B of the Penal Code being the offence of activity detrimental to parliamentary democracy ( in the category of so-called security offences ).  This sort of statement confirms the fears that were expressed by MP's during the debate on SOSMA in Parliament in late 2012 that the powers under SOSMA relating to so-called offence of activity detrimental to parliamentary democracy would be easily abused.
Dato Razali's statement further demonstrates the lack of understanding in the senior ranks of the police that the Election Commission is the custodian of the election process and the primary law applicable during campaign is the Election Offences Act. 
Threats to use national security laws like SOSMA in the context of the campaign period will only undermine the integrity of the electoral process.  The existing laws dealing with ordinary criminal offences and public order are adequate to deal with any incidents that may arise in relation to campaign workers etc. 
The reference to use of SOSMA during the election process is totally unwarranted.

Keadilan calls upon the police to stop making references to SOSMA in relation to the election process. 

Sivarasa Rasiah
Ahli Majlis Tertinggi PKR Pusat

Haniza Talha - Landscaping New Politics

Posted: 11 Apr 2013 09:52 PM PDT

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Jelajah Merdeka Rakyat PJS

Posted: 11 Apr 2013 04:28 AM PDT

20/12/2012


Anwar Ibrahim

Posted: 11 Apr 2013 07:52 PM PDT

Anwar Ibrahim


[BANNER] Ceramah Perdana Dan Pengisytiharan Calon-calon Keadilan Selangor

Posted: 11 Apr 2013 01:33 AM PDT

Copy of HANDBILL

PR Selangor Yakin Sokongan Rakyat Tidak Berubah

Posted: 11 Apr 2013 12:54 AM PDT

Selangorku

Pakatan Rakyat (PR) yakin sokongan majoriti rakyat Selangor masih memihak kepada gabungan itu dan tidak akan berlaku keputusan luar dugaan seandainya pilihan raya dijalankan secara telus serta adil.

Ini dikuatkan lagi dengan kecemerlangan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar dalam masa lima tahun yang banyak membawa perubahan dan kemajuan dengan menjaga kebajikan rakyat tanpa mengira kaum, agama dan fahaman politik menerusi agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed sebelum ini mendakwa Selangor ketika ini dilanda 'Gelombang Biru' apabila program anjurannya dihadiri ramai orang.

Dakwaan ini ditempelak, Ketua Penerangan PKR Selangor, Shuhaimi Shafiei yang menganggap Umno-BN cuma menipu diri sendiri.

Katanya, orang ramai yang datang sewaktu program Tan Sri Muhyiddin Yassin di Simpang Lima di sini diangkut dengan berpuluh-puluh bas.

"Jika Umno-BN menganjurkan program dengan menawarkan wang ringgit seperti bantuan BR1M dan sebagainya, sememangnya rakyat akan hadir untuk mengambil hak mereka yang dinafikan selama ini oleh Umno-BN.

"Apa saja dilakukan Umno-BN, ia tidak akan mengubah pendirian rakyat kerana rakyat sudah melibat kekuatan dan kebaikan kerajaan PR," ujarnya optimis.

Bagi Ketua Penerangan PAS Selangor, Saari Sungib berpendapat kehadiran rakyat lebih besar dalam program PR berbanding program anjran Umno-BN.

"Program sambutan tahun baru di Dataran Kemerdekaan Shah Alam dan majlis sambutan lima tahun Kerajaan Pakatan Rakyat di Masjid Negeri, kita lihat kehadiran orang ramai jauh lebih besar," katanya.

Di Hulu Kelang sendiripun majlis dibuat Umno-BN tiada sambutan dengan kehadiran tidak memberangsangkan.

Sementara itu, Setiausaha Publisiti DAP Selangor, Jenice Lee menambah majlis sambutan Chap Goh Meh anjuran Umno-BN dihadiri Datuk Seri Najib Razak di Pandan Indah lebih ramai dihadiri warga asing berbanding rakyat tempatan.

Tambahnya, majlis diadakan boleh dihadiri orang ramai tetapi tidak menggambarkan sokongan terhadap parti tertentu.

"Makan semua orang pergi makan. Penyokong PR pun boleh hadir dan makan tetapi bila undi, ini cerita lain," ujarnya penuh yakin sokongan rakyat masih bersama PR.

Anwar Dedah Arahan Tewaskan 3 Calon Pakatan

Posted: 10 Apr 2013 10:23 PM PDT

Malaysiakini

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa beliau mendapat maklumat yang mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan supaya tiga calon muda Pakatan di Lembah Klang dikalahkan dalam pilihan raya umum ke-13.

“Mereka adalah Nurul Izzah di Lembah Pantai, Rafizi Ramli di Pandan dan Tony Pua di Petaling Jaya (Utara).

“Tapi saya rasa, Tony Pua susah dikalahkan kerana 90 peratus (di situ) adalah kaum Cina,” katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta semua pihak dan penyokong memberi tumpuan untuk memenangkan Nurul Izzah dan Rafizi di kawasan mereka masing-masing.

“Ada orang kata beri kepada beliau (Nurul Izzah) kawasan yang selamat. Saya balik berbincang dengan dengan dia, dan dia kata, ‘tidak papa, mereka adalah rakyat saya, saya akan pertahankan Lembah Pantai,” kata Anwar di hadapan kira-kira 4,000 hadirin hadir dalam ceramah di Bandar Tun Razak.

Anwar yang juga ketua pembangkang berkata demikian sewaktu mengumumkan anak sulungnya bertanding mempertahankan kerusi parlimen Lembah Pantai dalam pilihan raya umum ke-13.

Beliau juga mengumumkan calon-calon PKR yang bertanding di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di majlis yang berlangsung di sebuah padang bola sepak di Bandar Tun Razak.

Selain Nurul Izzah, Anwar juga memperkenalkan empat lagi tokoh pemimpin PKR yang akan bertanding di Wilayah Persekutuan. Parti itu mengekal calon yang pernah bertanding dalam pilihan raya umum 2008 melainkan di Wangsa Maju.

Bagi parlimen Setiawangsa, PKR mencalonkan Ibrahim Yaacob, anak bekas Datuk Bandar Kuala Lumpur pada 1973-1983, Tan Sri Yaacob Latif.

Beliau pernah bertanding di parlimen tersebut pada 2008 tetapi tewas kerana terdapat undi pos di kawasan tersebut.

Ibrahim bertugas secara sukarela di pejabat ketua umum sejak enam tahun lalu dan berkelulusan bahagian kewangan dari universiti di Amerika Syarikat dan pernah menjadi ketua pegawai eksekutif di sebuah syarikat saham.

Selain itu Anwar mengumumkan bekas menteri Datuk Tan Kee Kwong untuk bertanding di kerusi parlimen Wangsa Maju, menggantikan calon Wee Choo Keong yang keluar daripada parti dan menjadi calon bebas.

Anwar juga mengumumkan Tian Chua mempertahankan kerusi parlimen Batu dan Menteri Besar sementara Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai calon PKR mempertahankan kerusi Bandar Tun Razak.

Ditemui Malaysiakini selepas pengumuman tersebut, Ibrahim (kanan sekali) berkata beliau yakin untuk merampas kerusi Setiawangsa pada pilihan raya umum nanti.

Katanya, sekiranya beliau dapat mendapat undi tentera sebanyak 5,000 undi, maka beliau yakin kemenangan akan memihak kepada Pakatan Rakyat.

Ini kerana, katanya, pada pilihan raya umum lalu, undi biasa memihak kepadanya melainkan undi pos sahaja.

“Undi askar ada yang mengundi pos dan ada yang mengundi awal sebagai undi (seperti amalan) biasa. Jadi peluang menang, Insya-Allah kepada Pakatan Rakyat,” katanya.

Menurutnya, peranan lima bekas jeneral tentera yang menyertai Pakatan akan membantu kemenangan beliau dan mereka mula menerima penerangan yang dibuat.

Jelajah Pakatan Harapan Rakyat & Pengumuman Calon PKR Oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim – NEGERI SEMBILAN

Posted: 10 Apr 2013 09:53 PM PDT

13 April 2013 (Sabtu)

8.30 – 12.00 Malam – Ceramah Perdana Pakatan Harapan Rakyat &
Pengumuman Calon PKR Negeri Sembilan

Lokasi: Pusat Komersial Melang, Kuala Pilah
(Bersebelah Hotel Melang, Kuala Pilah)

Penceramah:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii. YB Dato' Kamarul Bahrin Abbas

iii. YB Anthony Loke Siew Fook

iv. YB Mohamad Taufek Abd Ghani

v. YB Zuraida Kamaruddin

vi. YBhg Shamsul Iskandar Mohd Akin

[Video] Kempen Wanita PRU13: Tangan Mu

Posted: 10 Apr 2013 09:40 PM PDT

Calon KEADILAN Setakat ini Disahkan Bertanding PRU 13

Posted: 10 Apr 2013 09:16 PM PDT

KeadilanDaily

Senarai calon KEADILAN akan dikemaskini setiap kali pengumuman dibuat dari semasa ke semasa.

Berikut calon-calon yang disahkan bertanding:

 

Azmin-Ali1. Mohamed Azmin Ali 
P98 Gombak
Timbalan Presiden, Pengarah Jawatankuasa Pilihan Raya
Pertahan kerusi

 

 

 

 

 

Saifuddin2. Datuk Saifuddin Nasution Ismail
P18 Kulim-Bandar Baharu
Setiausaha Agung
Pindah kawasan

 

 

 

 

Tian Chua3. Tian Chua
P115 Batu
Naib Presiden
Pertahan kerusi

 

 

 

 

 

n surendran new_250_2204. N Surendran
P17 Padang Serai
Naib Presiden
Calon baru

 

 

 

Fuziah Salleh5. Fuziah Salleh
P83 Kuantan
Naib Presiden
Pertahan kerusi

 

 

 

 

izzah 26. Nurul Izzah Anwar
P121 Lembah Pantai
Naib Presiden
Pertahan kerusi

 

 

 

 

mansor7. Datuk Dr Mansor Othman
P47 Nibong Tebal
Naib Presiden, Pengerusi KEADILAN Pulau Pinang
Pindah kawasan

 

 

 

 

Rafizi8. Rafizi Ramli
P100 Pandan
Pengarah Strategi
Calon baru

 

 

 

 

 

Nur Manuty9. Dr Muhammad Nur Manuty
P58 Bagan Serai
Ketua Penerangan, Pengerusi KEADILAN Perak
Calon baru

 

 

 

William Leong10. William Leong
P97 Selayang
Bendahari Agung
Pertahan kerusi

 

 

 

 

Onn11. Onn Abu Bakar
P153 Sembrong
Ketua KEADILAN Cabang Putrajaya
Calon baru

 

 

 

 

Aziz Bari 0212. Dr Abdul Aziz Bari
P92 Sabak Bernam
Bekas Pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA)
Calon baru

 

 

 

 

dr Tan13. Datuk Dr Tan Kee Kwong
P116 Wangsa Maju
Pengerusi Jawatankuasa Disiplin
Calon baru

 

 

 

 

khalid-mb14. Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim
P124 Bandar Tun Razak
Ahli Majlis Pimpinan Pusat, Menteri Besar Selangor
Pertahan kerusi

 

 

 

 

 

Shamsul-Iskandar115. Shamsul Iskandar Mohd Akin
P137 Bukit Katil
Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Pengerusi KEADILAN Melaka
Pindah kawasan

 

 

 

Hoi16. Gooi Hsiao Leung
P9 Alor Setar
Ketua Biro Perundangan KEADILAN Kedah
Bertanding semula

 

 

 

 

 

Azman17. Dr Azman Ismail
P10 Kuala Kedah
Ketua Cabang KEADILAN Kuala Kedah
Calon baru

 

 

 

 

dato fauzi 118. Datuk Fauzi Abdul Rahman 
P82 Indera Mahkota
Pengerusi KEADILAN Pahang
Calon baru

 

 

 

 

Baru19. Baru Bian
P221 Limbang
Pengerusi KEADILAN Sarawak
Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak menang DUN

 

 

 

MURNI20. Murnie Hidayah Anuar
P084 Paya Besar
Peguam Hak Asasi Manusia
Calon baru

 

 

 

 

 

Ali21. Ali Biju
P205 Saratok
Timbalan Pengerusi KEADILAN Sarawak
PRN Sarawak menang DUN

 

 

 

 

 

Abg22. Abang Zulkifli Abang Engkeh
P201 Batang Lupar
Pengarah Jawatankuasa Pilihan Raya KEADILAN Sarawak
PRN Sarawak tanding DUN

 

 

 

 

SONY DSC23. Abun Sui Anyit
P216 Hulu Rajang
Setiausaha KEADILAN Hulu Rajang, pejuang hak tanah adat
Calon baru

 

 

 

 

Roland24. Roland Engan
P220 Baram
Peguam, pejuang melawan pembinaan empangan Baram
Calon baru

 

 

 

 

 

Imran Abd Hamid25. Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid
P074 Lumut
Bekas Ketua Staf Logistik Markas Armada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM)
Calon baru

 

 

 

 

 

amk i26. Dr Meor Ahmad Isharra Ishak
P061 Padang Rengas
Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Perak
Seorang doktor gigi
Calon baru

 

 

 

Dr Lee Boon Chye27. Dr Lee Boon Chye
P071 Gopeng
Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) KEADILAN
Pertahan kerusi

 

 

 

 

 

Mustaffa Kamil Ayub

28. Mustafa Kamil Ayub
P073 Pasir Salak
Pengarah Biro Latihan KEADILAN
Calon baru

 

zuraida29. Zuraida Kamaruddin
P099 Ampang
Ketua Wanita KEADILAN
Pertahan kerusi

 

 

 

 

Tan Sri Hashim30. Jen (B) Tan Sri Md Hashim Hussein
P160 Johor Bahru
Bekas Ketua Turus Angkatan Tentera Darat
Calon baru

 

 

 

Steven Chong31. Steven Chong Shiau
P158 Tebrau
Timbalan Setiausaha Agung KEADILAN
Calon baru

 

 

 

hIzwan i32. Mohd Hizwan Ahmad
P146 Muar
Ketua Cabang Muar
Calon baru

 

 

 

 

Datuk Idris Jauzi i33. Datuk Idris Jauzi
P150 Batu Pahat
Bekas Presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), bekas Pengarah Institut Aminuddin Baki, aktivis Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim)
Calon baru

 

 

 

34. Rahim Ali
P136 Tangga Batu
Ketua Cabang KEADILAN Tangga Batu
Calon baru

 

johari abdul35. Datuk Johari Abdul
P015 Sungai Petani
Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) KEADILAN
Pertahan kerusi

 

 

 

nurin aina36. Nor Azrina Surip @ Nurin Aina
P014 Merbok
Ketua Wanita KEADILAN Sungai Petani
Ahli Majlis Perbandaran Sungai Petani
Calon baru

 

 

 

Hasan-Karim37. Hassan Karim
P144 Ledang
Naib Pengerusi KEADILAN Johor
Calon baru

 

 

 

 

julailey-jemadi-138. Julailey Jemadi
P141 Sekijang
Setiausaha Angkatan Muda KEADILAN (AMK)
Calon baru

 

 

 

 

KhuzzanSeriGading39. Mohd Khuzzan Abu Bakar
P149 Sri Gading
Timbalan Pengarah Jawatankuasa Pilihan Raya Johor
Calon baru

 

 

 

 

 

fz40. Fariz Musa
P085 Pekan
Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP)
Calon baru

 

 

 

41. Kamaruddin Chik
P040 Kemaman
Naib Ketua Cabang KEADILAN Kemaman
Calon baru

 

Ibrahim_Yaacob42. Ibrahim Yaacob

P118 Setiawangsa

Ketua Staf Pejabat Datuk Seri Anwar Ibrahim

Dicalon semula

 

 

 

 

Anwar43. Datuk Seri Anwar Ibrahim

P044 Permatang Pauh

Ketua Umum KEADILAN

Pertahan kerusi

 

 

 

ChuaJuiMeng44. Datuk Seri Chua Jui Meng

P140 Segamat

Naib Presiden, Pengerusi KEADILAN Johor, bekas Menteri Kesihatan (1995-2004)

Calon baru

 

 

 

sim_tze_tzin45. Sim Tze Tzin

P052 Bayan Baru

Ketua Cabang Bayan Baru

Adun Pulau Jerejak

Pindah kawasan

 

 

mohd bakhtiar wan chik46. Muhammad Bakhtiar Wan Chik

P053 Balik Pulau

Aktivis reformasi sejak 1998, Ahli Mjalis Perbandaran Pulau Pinang

Calon baru

 

 

sivarasa47. Sivarasa Rasiah

P107 Subang

Ahli Biro Politik KEADILAN

Pertahan kerusi

 

 

Dr Ahmad Faidhi Saidi348. Dr Ahmad Faidhi Saidi

P159 Pasir Gudang

Timbalan Pengerusi KEADILAN Johor

Calon baru

 

 

chegubard349. Badrul Hisham Shaharin

N21 Sungai Acheh

Ketua Cabang KEADILAN Rembau

Calon baru

 

Wee Choo Keong

Posted: 11 Apr 2013 03:35 PM PDT

Wee Choo Keong


Ganguan bekalan air di sekitar Desa Setapak disebabkan paip pecah di Batu Cave

Posted: 11 Apr 2013 01:56 AM PDT

Updates jam 9:50 malam 11-4-2013:  Lokasi yang Syabas telah hantar tangi air adalah AU 1, AU2 dan AU3 Keramat, Taman Sri Keramat. Masalah sekarang adalah banayak lori tangki air tersangkut atas jalan kerana kesesakan jalan. Terima kasih Updates @ jam 9:30 malam 11-4-2013: Dua tangki air telah pergi ke kawasan Dato’ Keramat tetapi lokasinya masih [...]

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 11 Apr 2013 12:53 PM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Senarai Calon PAS NS bagi parlimen & DUN

Posted: 10 Apr 2013 09:44 PM PDT

Calon PAS bagi DUN dan Parlimen Negeri Sembilan
Parlimen 
Jelebu - Aiman Athirah Aljundi
Jempol - Wan Aisyah Wan Arifin
Tampin - Ustaz Zakaria Khalim

DUN
Sungai Lui - Nor Anif Selamat
Klawang - Dr Rosli Yaakob
Serting - Abd Rahman Ramli
Senaling - Zaharuddin Othman
Johol - Ustaz Nor azman Mohamad
Gemencheh - Cikgu Mohd Nor Yasin
Chembong - Kamarol Ridzuan
Kota - Hj Ghazali Mohd Som
Paroi - Hj Mohd Taufek Abd Ghani
Labu - Ustaz Khairil Anuar Wafa
Bagan Pinang - Hj Ramli
Lenggeng - Hj Zulkifli Omar
Jelebu-Aiman Athirah Al-Jundi

Jempol-Wan Aishah Wan Ariffin


Tampin-Zakaria Khalim


Johol-Nor Azman Mohamad
Klawang-Dr. Rosli Yaacob
Sungai Lui-Nor Anif Selamat
Senaling-Zaharuddin Othman
     
Serting-Abdul Rahman Ramli

Tiada ulasan:

Catat Ulasan