Rabu, 24 April 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 24 Apr 2013 01:26 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Polis Memburu penyebar Kononnya Polis mengundi awal semalam

Posted: 24 Apr 2013 09:50 AM PDT

Pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak diarah mengundi awal bagi pilihan raya umum ke-13 (PRU13) semalam seperti yang didakwa beberapa blogger, kata Penolong Ketua Urusetia Ketua Polis Negara (Perhubungan Awam) ACP Ramli Mohamed Yoosuf hari ini.

Justeru, katanya polis akan mengambil tindakan terhadap pihak yang menyebar dakwaan itu mengikut Seksyen 233 (1(a)) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum setahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

"Menggambarkan bahawa polis diarah untuk mengundi awal pada semalam (23 April) adalah sesuatu yang mengelirukan dan salah fakta," katanya pada sidang akhbar di Bukit Aman hari ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari mengundi pos pada 28 April, undi awal (30 April) dan hari pengundian pada 5 Mei ini. 

Beliau berkata orang ramai yang membuat spekulasi mengenai undi pos yang telah disalah tafsir sebagai undi awal boleh dikategori sebagai memberi maklumat salah.

Dalam pada itu, Ramli berkata Bukit Aman telah menerima 245 laporan polis berhubung PRU13 semalam menjadikan jumlah keseluruhan setakat ini ialah 632.

Beliau juga memberitahu bahawa 1,430 aktiviti membabitkan PRU13 berlangsung di seluruh negara semalam iaitu ceramah (680), perjumpaan dan mesyuarat (219), kunjungan rumah ke rumah (44), kempen (199) dan lain-lain sebanyak 288.

"Jumlah tangkapan terkumpul sejak hari penamaan calon ialah 22 dengan tujuh tangkapan dibuat semalam termasuk dua di Perak dan lima di Negeri Sembilan melibatkan kesalahan pilihan raya," katanya.

Beliau turut mengingatkan calon supaya tidak berkempen di balai-balai polis seperti yang berlaku semalam.

"Balai polis bukanlah tempat untuk memperkenalkan diri kerana kami mempunyai banyak lagi urusan lain terutama untuk menguruskan hal-hal laporan mangsa-mangsa sesuatu kejadian," katanya.

yeopPERAK

Posted: 24 Apr 2013 01:18 PM PDT

yeopPERAK


janji bukan utk ditepati, benarkah!!

Posted: 23 Apr 2013 09:42 PM PDT

saya suka ikut hway sbb cepat dan mudah..itu pun time blk kampung je kalau kat area KL ni cuba elak kalau blh sbb byk jln altenatif lain..pusat bandar ni hway pun jammed..bg saya setiap "perkhidmatan" yg kita terima mesti ada bayarannya..jln lama pun kena byr melalui cukai jalan..hway ni sama juga mcm LRT atau train (kereta api)..perniagaan mereka memberi perkhidmatan..blh dihapuskan tetapi dengan bayaran yg agak tinggi..cuma bila dihapuskan nnt pasti memberi kesannya kpd 99% pekerja bumiputera yg ada dlm syarikat hway tersebut..pepatah ada mengatakan "al-jazaa' min jinsi al-'amal" (balasan adalah drpd amalan yg sama).

ada yg inbox saya dgn komen "Pekerja tol sendiri mahu ingat la selepas nie..siap2 la cari keje laen.."
#utk menghapuskan tol tak blh la guna ayat mcm tu..maaf saya tak menyokong mana2 pihak tp kalau berjanji mcm utk menghapuskan tol kena juga tgk kebajikkan pekerja tol sbb mereka juga pengundi (mungkin mereka mengundi anda yg nak hapuskan tol)..sepatutnya ayat mcm ni "kami berjanji akan memberi kerja baru dan menjaga kebajikkan kpd semua pekerja tol" (walaupun janji tak semestinya ditepati)..itu salah satu cara utk meraih undi..mcm saya kata td 99% pekerja tol adalah bumiputera dan lebih 80% mereka berkeluarga..cuba bayangkan salah seorang dari mereka adalah saudara kita..maaf saya tdk tujukan pada mana2 pihak cuma ini pandangan peribadi saya sbg seorang ayah dan abang..
~bijak pandai pernah berkata "berubah dari suatu keadaan kpd keadaan lain yg lebih baik biasanya memerlukan pengorbanan..kita mungkin terbiasa inginkan perubahan yg mudah nampak seperti dlm berbentuk kebendaan" Wallahualam

yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 24 Apr 2013 01:15 PM PDT

yang ku dengar dan ku lihat


Tsunami melanda BN.

Posted: 23 Apr 2013 09:09 PM PDT

Husam Musa, Salahuddin Ayub, Rafizi Ramli dan Lim Kit Siang akan menentukan sama ada PUTRAJAYA akan dimiliki oleh PR pada 6hb. Mei 2013. Inilah kawasan yang menjadi senjata kepada PR bagi menentukan harapan rakyat kerajaan Malaysia akan berubah dari BN kepada PR.

Kerusi inilah akan menjadi sifir terujudnya sebuah kerajaan baru selepas PRU, calun-calun PR dilihat berkerja keras bagi menghadiahkan harapan rakyat Malaysia setelah kerusi-kerusi lain yang ditandingi PAS, PKR dan DAP sudah pasti akan mendapat kemenangan cemerlang.

Kebangkitan rakyat untuk Ubah PUTRAJAYA sudah meningkat dengan jayanya, pemimpin UMNO yang disisihkan oleh Najib secara terbuka menjadi kempen kepada PR manakala ahli-ahli UMNO dicawangan menghadiahkan wang dan tenaga kepada pejuang PR, satu kejadian yang tak pernah berlaku secara hebat sebelum daripada ini.

Tawaran wang, jawatan, elaun dan kenaikan gaji tidak melemahkan semangat rakyat untuk menukar kerajaan, rakyat mahu bernaung dibawah sebuah kerajaan yang baru. Rakyat mahu membandingkan apakah kerajaan baru akan lebih baik daripada BN.

Insya Allah, tunggulah dah tak lama, sama ada tiang seri BN masih kukuh atau dihanyut oleh badai semalam.Other Perspektif

Posted: 24 Apr 2013 01:15 PM PDT

Other Perspektif


Macaman PAS nak tegakkan ISlam???? Kerusi ditandingi Parlimen cuma 73?

Posted: 24 Apr 2013 09:25 AM PDT

tun faisal dot com

Posted: 24 Apr 2013 01:12 PM PDT

tun faisal dot com


#MPmalas Nurul Izzah hilang 4,637 undi kerana ketololan diri sendiri #tolakPR #undiBN #PRU13

Posted: 23 Apr 2013 08:30 PM PDT


Lain kali turun la kawasan selalu-selalu. Barulah kenal siapa pengundi siapa tidak. Apa masalah mereka. Dari mana asal mereka. Inilah masalah kalau banyak sangat ceramah luar kawasan dan asik pegi demo je. Ini jugalah masalah bila jadi calon parachute yang jadi wakil rakyat bukan sebab kekuatan diri dan khidmat terhadap masyarakat, tetapi disebabkan oleh nama bapa..KENYATAAN MEDIA

MANGSA-MANGSA TUDUHAN PENGUNDI HANTU OLEH NURUL IZZAH

21 APRIL 2013

Kami mewakili 4,637 pengundi berdaftar di Lembah Pantai membantah sekeras-kerasnya cubaan Nurul Izzah Anwar untuk menafikan hak kami untuk mengundi dalam Pilihan Raya Umum ke 13 dengan menuduh kami sebagai pengundi hantu.

Sebagaimana tuan-tuan dan puan-puan sedia maklum, pada 22 Mac 2013 Nurul Izzah telah memfailkan semakan kehakiman menuntut SPR untuk membatalkan pendaftaran 4,637 pengundi Lembah Pantai yang disifatkan oleh Nurul Izzah sebagai pengundi hantu kononnya kerana alamat kediaman kami tidak lengkap atau tidak wujud. Apabila kami menyemak senarai pengundi hantu yang dikemukakan Nurul Izzah, bayangkan betapa terkejutnya kami bila mendapati nama-nama kami tersenarai sebagai pengundi hantu.

Untuk pengetahuan Nurul Izzah, kami adalah penduduk Lembah Pantai sejak sekian lama. Kami telah lama menetap di sini, bekerja di sini, anak-anak kami pun lahir di sini. Kami juga telah lama mengundi di sini. Ada antara kami sudah mengundi sebelum Nurul Izzah lahir lagi!

Semasa kami mula-mula mendaftar untuk mengundi, kami masih lagi tinggal di kampung-kampung setinggan dan itulah alamat yang kami gunakan untuk mendaftar. Tetapi seiring dengan arus pembangunan, kami telah dipindahkan ke kawasan perumahan dengan pelbagai kemudahan lebih selesa. Tetapi walaupun kami tidak lagi menetap di kawasan asal, kami masih lagi penduduk Lembah Pantai.

Tindakan Nurul Izzah menuntut pembatalan pendaftaran kami menyerlahkan kejahilan beliau mengenai sejarah Lembah Pantai. Hanya kerana sesuatu kawasan itu tidak lagi wujud, tidak bermakna alamat tersebut adalah alamat palsu dan tidak bermakna kami adalah pengundi hantu.

Beberapa kawasan setinggan yang disenaraikan oleh Nurul Izzah adalah seperti berikut:

i. Kg Pasir Kiri, sekarang adalah tapak Gerai Penjaja yang telah dirata dan penduduk berpindah ke Taman Gasing ( PDM – PANTAI DALAM )

ii. Kg Pasir Dalam ( Juga di kenali sebagai Kg Kelantan ) sekarang adalah Pejabat NPE dan sebahagian New Pantai Express ( PDM PETALING SELATAN )

iii. Kg Pantai Halt sekarang telah di bangun dengan PPR Pantai Ria ( PDM PANTAI HALT )

iv. Kampung Lembah Pantai – sekarang ini adalah Menara TM dan sekitarnya ( PDM PANTAI BAHARU )

v. Kampung Awal adalah Kuarters Pengawal Universiti Malaya yang telah berpindah ke Indraloka ( PDM KAWASAN UNIVERSITI )

vi. Setinggan Bukit A, Bukit B, Bukit C dan Bukit B Tanjung, Kg Kerinci telah tiada di mana kawasan mereka telah dibangunkan ( PDM BUKIT KERINCI ). Semua telah berpindah ke Taman Bukit Angkasa atau di PPR Kg Limau.

vii. Sepanjang New Pantai Expressway dan pembinaan Rel Keretapi Komuter mempunyai banyak rumah-rumah SETINGGAN . Semua penghuni telah dipindahkan ke PPR sekitar Lembah Pantai.

Pengundi-pengundi yang pernah berdaftar di kawasan ini dengan sewenang-wenangnya telah dilabel oleh Nurul Izzah sebagai pengundi hantu. Tindakan Nurul Izzah melabelkan kami sebagai pengundi hantu juga adalah sebahagian taktik politiknya untuk menagih simpati, kononnya Barisan Nasional menggunakan pengundi hantu untuk menang. Kami berharap pengundi Lembah Pantai tidak akan terpedaya dengan taktik murahan sebegini.

Sebelum ini, ada di antara kami yang mengundi Nurul Izzah dalam Pilihan Raya Umum yang lepas, tapi kami kecewa, demi untuk mencipta isu pengundi hantu, Nurul Izzah sanggup menganiaya kami dan cuba untuk menafikan hak kami untuk mengundi.

Pilihan kami adalah calon yang mampu membawa pembangunan dan kesejahteraan. Pilihan kami adalah calon yang kuat kerja, bukannya kuat cakap semata-mata. Pilihan kami bukannya orang yang hanya tahu membuat fitnah. Pilihan kami sudah tentunya bukan Nurul Izzah!

Untuk mengadakan sidang media ini, kami hanya mengambil masa tiga hari untuk mengesan lebih 200 pengundi yang cuba dianiaya oleh Nurul Izzah. Kebanyakan dari mereka merupakan bekas penghuni kawasan setinggan manakala selebihnya adalah dari kawasan lain yang turut dilabel oleh Nurul Izzah sebagai pengundi hantu. Kami yakin masih ramai lagi pengundi yang tidak sedar bahawa mereka telah dianiaya oleh Nurul Izzah.

Sehubungan dengan itu, kami akan menubuhkan satu gerakan yang akan dikenali sebagai GEMPUR – Gerakan Mencari Pengundi Asal Lembah Pantai bagi menjejak kesemua 4,637 pengundi Lembah Pantai yang ditindas oleh Nurul Izzah agar mereka tahu siapa Nurul Izzah sebenarnya.

Awas Nurul Izzah! Kami tidak akan berdiam diri apabila hak kami cuba dinafikan dan kami akan pastikan semua 4,637 pengundi Lembah Pantai yang teraniaya tahu bagaimana kau cuba menindas kami.HAJI MOHD YAHYA BIN YUSOP
(Bagi pihak 4,637 pengundi asal Lembah Pantai)


Hadi tolak calon PKR, DAP yang sokong komunis; tapi Mat Sabu boleh pulak? #tolakPR #PRU13

Posted: 23 Apr 2013 06:00 PM PDTHadi tolak calon PKR, DAP yang sokong sosialis dan komunisTapi apasal Timbalan Presiden Pas yang sokong komunis masih Hadi letak sebagai calon?

THE FLYING KICK

Posted: 24 Apr 2013 01:08 PM PDT

Cucu Tok Selampit

Posted: 24 Apr 2013 01:08 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Demi Undi Nurul Izzah Memasak Pula Di Restoren Jual Arak #TolakPR

Posted: 24 Apr 2013 03:00 AM PDT
Demi meraih undi untuk mengekalkan sokongan penduduk Lembah Pantai, calon PGayR Nurul Izzah sekarang menjadi chef pula. Artis-artis lain sekarang sibuk memasak di Master Chef Celebrity, Si Anak Anwar Ibrahim pula sibuk memasak di restoren "non-halal". Nak halal macam mana kalau di belakang tempat memasak penuh dengan botol-botol wain. 

Takkan Nurul Izzah masak masak lemak cili padi pulak? Sekurang-kurangnya kaki katak? Kalau beliau boleh berhujah kesamarataan Agama dalam gereja, apa sangat kalau goreng daging lembu pendek kan? Taukeh kedai mengelarkannya "political-chef". Eloklah tu. Carilah kerjaya baru. Sekurang-kurangnya tidak terduduk apabila pengundi-pengundi  Parlimen Lembah Pantai menolaknya di dalam PRU-13!

Apa @mbnizar Meroyan Bergambar Di Pondok Panas BN? #TolakBadutDAP

Posted: 24 Apr 2013 01:00 AM PDT


Ingatkan orang tidak betul mana terlepas sehingga berada di pondok panas BN ini. Teliti punya telitu rupanya bekas Ahli Parlimen dan Mantan Menteri Besar DAP Perak, Si Nizar Jamaluddin! Apa yang meroyannya duduk bergambar di sini. Mengikut kata Aruah Bapa, kalau seseorang buang tabiat sebegini, bilang sahaja 40 hari, iaitu hari-hari terakhirnya. Mana tahu, tak sempat berjumpa lagi.

Apapun untuk catatan rekod, petugas-petugas pondok panas BN semuanya telah melarikan diri bagi mengelakkan dari mendengar lawak-lawak bodoh dari seorang badut (bergurau saja). Buat pengetahuan Nizar, lain kali kalau hendak datang pondok panas parti lawan, jadi "gentlemen" lah. Datang sewaktu orang ada. Jangan jadi dayus datang sewaktu tiada orang. Lihat foto Tok Pa di bawah. "Cool" dan selamba sahaja melawat pondok panas PAS. Ye lah, bukan hendak bergaduh pun.

Gambar-Gambar Calon BN Seputeh Membantu Mangsa Kemalangan Jalanraya #Vote4BN

Posted: 23 Apr 2013 11:34 PM PDT
Kejadian berlaku lebih kurang pukul 12.00 tengah hari tadi, hari ini. Terdapat satu kemalangan di antara kereta dan sebuah motorsikal di kawasan seri Petaling. Kebetulan calon Barisan Nasional P122 Seputeh, Puan Nicole Wong sedang berada berhampiran tempat kejadian. Beliau lantas meninggalkan tempat kempen beliau dan bergegas memberikan bantuan kecemasan kepada mangsa. 

Kalau kita hendak mengharapkan calon yang lagi seorang, Teressa Kok, hampeh!! 5 tahun menjaga kawasan Seputeh, batang hidung pun tidak nampak di Parlimen beliau. Yang dia tahu asyik berkokok sahaja. Pengundi-pengundi Parlimen Seputeh, buatlah pilhan yang wajar. Pilihlah Puan Nicole Wong, prihatin dan juga comel! hehehe.

Mari Lihat Video Karpal Singh Tersembam Di Atas Pentas Di Pulau Pinang #TolakPR

Posted: 23 Apr 2013 10:00 PM PDTSatu lagi insiden di Pulau Pinang. malam tadi sewaktu Pengerusi DAPig, Karpal Singh, hendak dibawa naik ke atas pentas ceramah DAPig, Karpal Singh telah jatuh tersembam mencium lantai pentas apabila kerusi roda yang cuba diangkat oleh pengikut-pengukt balacinya terlepas lalu terhumban ke hadapan pentas sehingga menyebabkan Karpal Singh jatuh tersungkur. 

Itulah pasal. Orang suruh bila sudah jadi OKU dan tua menapous, duduklah di rumah dan jaga cucu. Ini tidak. Sibuk hendak berpolitik. Kalau diri sendiri tidak boleh hendak diuruskan, bagaimana hendak memberi khidmat kepada masyarakat yang mengundinya? Tolak Karpal Singh. Tolak DAPig!!!

Kenyataan Media SPR Menjawab Fitnah Pembangkang - Isu 1 Nama 3 IC

Posted: 23 Apr 2013 08:00 PM PDTIni fitnah terbaru cybertroopers Pakatan Haram terhadap SPR yang disebarkan di laman-laman sosial. Tak perlu banyak cerita. Baca sahaja kenyataan media rasmi dari SPR yang menjawab tohmahan berkenaan. Buat juak-juak Pakatan Haram, "Next issue please!!!"
KENYATAAN MEDIA

SURUHANJAYA PILIHAN RAYA MALAYSIA
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ingin merujuk kepada penyebaran maklumat melalui laman sosial kononnya ada seorang pengundi bernama Ab Rapar bin Awang yang memiliki  tiga nombor kad pengenalan (MyKad) yang berbeza.   Menurut laman sosial itu, oleh kerana individu ini mempunyai tiga nombor kad pengenalan yang berbeza, maka individu ini akan dapat mengundi di tiga tempat yang berbeza. Laman sosial itu juga telah memaparkan paparan semakan Maklumat Pengundian individu itu yang menunjukkan bahawa individu itu adalah seorang pengundi berdaftar dan akan  mengundi di tiga Pusat Mengundi yang berbeza, iaitu di Sek. Keb. Balok, Sek. Keb. Bukit Setongkol dan  Sek. Keb. LKTP Bukit Kuantan. Kesemua Pusat Mengundi itu adalah di Pahang.
2.       Untuk makluman semua, pengenalan diri kepada pengundi atau identifier yang digunakan untuk merekod senarai pengundi di dalam Daftar Pemilih ialah nombor kad pengenalan dan bukannya nama. Ini kerana SPR menyedari bahawa, jika menggnakan nama sebagai identifier pengundi dalam Daftar Pemilih akan menyebabkan kekeliruan kerana memang  ada nama-nama pengundi yang ejaannya sama tetapi mempunyai nombor kad pengenalan yang berbeza. Sebagai contoh, bagi ejaan nama Ismail bin Ibrahim terdapat 1,507 nama dalam Daftar Pemilih, Fatimah binti Abdullah (1,401 nama), Fatimah binti Ismail (1,377 nama), Fatimah binti Ahmad (1,377 nama) Ismail bin Ahmad (1,368 nama), Azizah binti Ahmad (1,039 nama). 
3.       Berdasarkan nama-nama ini, semakan SPR mendapati nombor kad pengenalan 12 angka mereka adalah berbeza dan gambar pada kad pengenalan mereka juga  berbeza yang menunjukkan bahawa mereka adalah individu yang berbeza, hanya ejaan nama sahaja yang sama. Oleh itu,  jika ada ada pihak-pihak yang mendakwa nama yang sama ini adalah merujuk kepada  individu yang sama, maka dakwaan itu TIDAK BENAR. Ini kerana adalah mustahil bagi seorang individu bernama Ismail bin Ibrahim ini memiliki 1,507 kad pengenalan kerana nombor kad pengenalan atas nama itu adalah berbeza-beza. Begitu juga jika ada yang mendakwa bahawa individu ini boleh mengundi  lebih daripada sekali juga adalah TIDAK BENAR.
4.       Bagi kes Ab Rapar bin Awang, semakan SPR mendapati hanya ada tiga nama yang ejaan nama yang sama dalam Daftar Pemilih SPR. Walau bagaimanapun, ketiga-tiga nama itu mempunyai nombor kad pengenalan yang berbeza, gambar dan cap jari  mereka juga berbeza.  Begitu juga dalam kes  Jarmiah binti Abu Talib, pengundi adik beradik yang mempunyai nama yang sama  yang pernah dilaporkan oleh media sebelum ini. Dua  adik beradik yang tinggal di satu alamat itu  mempunyai dua tarikh lahir yang berbeza, nombor kad pengenalan lama yang berbeza, cap jari yang berbeza dan nombor kad pengenalan 12 angka  yang berbeza. Oleh itu, SPR menyeru kepada mana-mana pihak yang menjumpai perkara-perkara yang  mencurigakan dalam Daftar Pemilih supaya  menghubungi SPR di Call Centre 03-8885 6565 supaya SPR dapat membuat semakan dan memberikan penjelasan.
5.       SPR juga ingin memaklumkan bahawa pada Pilihan Raya Umum Ke-13 ini, Dakwat kekal akan digunakan dan setiap pengundi  wajib dicalit  pada jari telunjuk sebelah kirinya dengan dakwat itu. Jika ada pengundi yang enggan jarinya dicalit, maka kertas undi tidak akan diberikan. Tujuan  penggunaan Dakwat Kekal ini adalah untuk mencegah cubaan mana-mana individu yang hendak mengundi lebih daripada sekali.  Dakwat Kekal yang digunakan bagi Pengundian Awal adalah berbeza warnanya dengan Pengundian Biasa. Oleh itu, SPR menegaskan bahawa untuk PRU Ke-13, tidak akan ada mana-mana individu yang boleh mengundi lebih daripada sekali kerana Dakwat Kekal akan digunakan. Bagi pengundi-pengundi yang telah mengundi, nama mereka akan dipotong dalam buku Daftar Pemilih yang digunakan oleh Kerani SPR semasa proses pengundian.
Sekian dan terima kasih
.........................t.t.............................
(DATUK KAMARUDDIN MOHAMED BARIA)
Setiausaha
Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia
23 April 2013

Kempen Tahap Komunis - Bilik Gerakan Nibong Tebal Dibom Malam Tadi #TolakDAP

Posted: 23 Apr 2013 06:00 PM PDTBilik gerakan BN Nibong Tebal, Pulau Pinang dibom semasa Pengerusi Gerakan Negeri menyampaikan ceramah pada jam 10:10 malam, 23/4/13. Majlis yang dihadiri 3,000 orang itu menjadi kecoh apabila orang ramai bertempiaran lari selepas terkejut mendengar satu letupan kuat pada jarak kira-kira 10 meter dari bahagian belakang pentas ucapan.

Seorang petugas keselamatan cedera di kaki kanan akibat terkena bahan letupan ketika majlis ceramah perdana anjuran BN dan mangsa berusia 30-an itu dikejar ke Hospital Sungai Bakap untuk rawatan lanjut dan keadaannya dilapor stabil.

Nampak gayanya komunis Penang sudah mula main kasar apabila menyedari kekalahan bakal mengundang di dalam PRU-13. Selepas ini pasti juak-juak cybertrooper pembangkang akan kata orang BN sendiri yang meletupkan tapak ceramah berkenaan.

Duke of UMNO

Posted: 24 Apr 2013 01:01 PM PDT

Duke of UMNO


GEMPARRR..!!! GAMBAR INI PUNCA ABBY ABADI DIGUGUR JADI CALON PAS..???!!!

Posted: 24 Apr 2013 07:37 AM PDT

Bukan gambar ni...kat bawah tu laaa...
Maklumat dari seorang rakan memberitahu aku tentang kenapa Abby Abadi tak lekat jadi calon PAS pada PRU ke-13 kali ni. Padan la mak janda tu makin meroyan. Kawan dia Aishah dan Dayang lekat jadi calon, tapi dia tak lekat la pulakkk...adeh..

Rupanya, Abby ditolak untuk menjadi calon PAS disebabkan beberapa perkara dan gambar kat bawah ni...heh! Cuba tengok...macamana nak jadi calon PAS ni?1. Gambar Abby dipeluk laki orang...


2. Abby selalu keluar hukum hakam sendiri...

3. Fatwa Abby mendahului fatwa Pok Nik Ajis... marah la orang tua tu..!

4. Abby memang tak layak jadi calon pun, merapu banyak!

5. Muslimut PAS tak setuju... Nanti orang undi bukan pasal dia calon PAS, tapi pasal laki depa nak ngorat Abby pulakkkk... Mak janda tu saingan sengit Muslimut PAS tuuuuhh...!!!

Entah la...member aku la yang kata.. Kalau dia tipu, maka dia memang siottttt laaa...kan? Heh! Tapi ada logik jugak la hujah dia tu..kan? Heh!

GEMPARRR..!!! PAS KEDAH MARAH RAKYAT GANTUNG SPENDER LELAKI MIRIP CIKGU PA..???

Posted: 24 Apr 2013 05:37 AM PDTAku dengar, PAS Kedah marah kat BN dengan kewujudan banner-banner yang kononnya "menyakitkan hati" depa yang tergantung di seluruh Kedah sekarang ni. Habis depa bawak turun banner-banner tu...

Bila ditanya, mana depa tau banner tu BN yang punya, depa guna kes di Langkawi di mana ada pihak UMNO yang buat laporan polis tentang banner yang diturunkan secara sengaja. 

Cehhhh..!!! Kalau jadi kat Langkawi pun, belum tentu akan terjadi kat Alor Setar. Mana tahu kalau PAS sendiri yang naikkan banner tu? Camana? Alaaahhhh.. bukannya orang tak tahu PAS Kedah tengah bergaduh sakan sesama sendiri sekarang ni...


Cuba check dengan Azizan, Phahrolrazi atau Mahfuz "Bean". Mana tau kalau puak depa yang buat dan kutuk hangpa dalam beberapa siri banner tuuuu..kan? ...heh!

Marah punya pasal, depa suruh Setiausaha JPN, Zamri dan "sedara baik" aku, Zul Ya untuk buat sidang akhbar pasal isu ni. Kononnya banner-banner tu berunsur fitnah dan menimbulkan kemarahan orang ramai...

Aku nak tanya, fitnah tang mana tu? "Depa robohkan Madrasah Salihiyah, Kita robohkan PAS", salah kat mana tu? Kerajaan mana yang robohkan Madrasah Salihiyyah tu? 

Madrasah tu tak payah kena roboh pun asalnya sebab arkitek dan engineer yang buat projek tu boleh elak dan dah ubah pelan asal projek supaya tak ganggu Madrasah tu. Jangan sampai kami panggil arkitek dan engineer tu buat kenyataan...


Fitnah kat mana lagi pasal LGBT tu? Anwar sendiri sokong LGBT! Bukan fitnah pun. Hang ni nama saja graduate, tapi tak faham ke apa yang Anwar cakap dalam interview dia dengan wartawan asing hari tu? Puiiii..! Tu laaa...baca lagi Harakah saja...lain kali baca yang lain jugak, baru adil!

Pasal logo yang ada kat banner tu pulak, aku nak tanya la kan, Anwar tu pakai logo apa? PAS yang runtuhkan madrasah dan jadikan Alor Setar tu mini Danoq tu pakai logo lagu mana? DAP pakai logo roket ke atau depa pakai logo setan bertanduk? Standard la tuuu...
Ni apa benda doa lagu ni weiii..? Nak cari gaduh ke apa? Awat tak buat sidang akhbar jugak?
Dah tentu la banner tu depa letak logo semua parti Pakatan Haram! Habih tu takkan nak letak logo Manchester United kot? Apa laaaa..!!! Agak-agak la... sekarang ni demam PRU, kan? Bukan demam EPL..!!! Man U dah juara laaaaa..! Lepas ni BN pulak nak juarai Kedah!

Apa laaaa..!!! Kes banner pun hangpa nak buat sidang akhbar. Kah! Kah! Kahhh!!! Hangpa tak ingat dulu masa PRU ke-12 dulu? Berapa banyak banner yang hangpa gantung untuk buruk-burukkan imej BN masa tu? Hangpa lupa ka?
Ni apa hal ni? Awat hangpa tak komplen? Heh! Ingat kami heran?
Masa tu ada kami komplen? Ada BN buat PC pasal banner? Mengada-ngada betoi laaa..! Hangpa buat "halal", BN buat "haram"? Lagu tu? Yahudi mana ajar hangpa ni?

Hangpa kata banner tu menyakitkan hati orang ramai? Sapa yang sakit hati sebenarnya? Orang ramai atau hangpa sendiri yang sakit hati? Sakit hati bila "dosa-dosa" hangpa kat rakyat tu ditonjolkan pada umum? Hek elehhhh...poyo la pulakkkk...

Lagu ni laaa.. Aku dapat tahu, ada orang PAS sendiri yang naikkan banner hentam Azizan, Phahrolrazi dan Mahfuz "Bean". Mat Sabun yang nak bertanding di Pendang tu pun puak PAS tak puas hati dan nak keluarkan banner jugak...
Dari banner sampai buat buku lagi haaaa... tu logo apa tu? Puii..!!!
Hangpa pi la siasat sendiri benda ni. Jangan tuduh kami. Kami ni mana ada duit nak cetak banner semua ni. Jangan pulak nak tuduh BN. Banner BN banyak lagi yang belum di gantung. Banyak sangat sampai tak sempat nak gantung.

Aku rasa, banner tu semua rakyat yang marah kat PAS yang gantung. Pasal apa rakyat Kedah ni marah sangat kat PAS, itu hangpa pi tanya depa. Dah tentu la ada sebab! Mungkin pasal hangpa tak tunai janji nak "upgrade" PASTI dulu kot...sapa tau, kan?

OPPPPSSSS REHAT KEJAP..!!! 25 GAMBAR EKSKLUSIF MANCHESTER UNITED BPL..!!! Janga marah aaaa..!!! Heh!

Posted: 24 Apr 2013 03:37 AM PDT

Opsss..!!! Rehat politik sat... Aku nak share dengan korang something yang penting. Kalau korang nak tahu, Manchester United dah confirm jadi juara Barclays Premier League.

Aku share kat sini lebih 22 keping gambar eksklusif detik-detik Man U raikan kejuaraan BPL kali yang ke-20..!!! 

Errr.. pada penyokong Liver"fool", Ar"sengal" atau Man "Cityliner", sila cuba musim depan yerr...heh! Jangan jeles pulak tengok gambar-gambar kat bawah ni...heh!

GEMPARRR..!!! RUPANYA CALON PAS DI KEDAH DERHAKA PADA PERJUANGAN KELUARGA..!!!

Posted: 24 Apr 2013 01:37 AM PDT

Baru-baru ni member-member aku ada ke Kuala Nerang untuk dapatkan isu di sana. Masa depa ke sana, ditakdirkan Allah, depa bertemu dengan salah seorang keluarga terdekat calon PAS bagi DUN Kuala Nerang, Syed Ibrahim.

Menariknya, lelaki itu ialah abang pada calon PAS tu. Namanya Syed Azni. Perghhhh..!!! Depa interview sakan...!!! 

Khabarnya, dalam keluarga depa, semuanya sokong UMNO..!!! Cuma Syed Ibrahim ni saja yang sokong PAS. Tu pun tak la ekstrim sangat. Tapi pasal Syed Ibrahim ni kaya..depa letak jadi calon kat situ...heh!

Nak tahu detail? Cuba tengok kat bawah ni...heh!


PEDASSS..!!! SURAT TERBUKA UNTUK MUHAMMAB TAIB YANG BARU PELUK AGAMA PAS..!!!

Posted: 23 Apr 2013 11:37 PM PDT

Baru-baru ini bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Mohd. Taib mengumumkan penyertaannya dalam Pas.

Sebagai sebuah negara demokrasi, tiada MASALAH LANGSUNG untuk Muhamad berbuat demikian.

Muhammad boleh beri sejuta alasan untuk berbuat demikian tetapi hakikatnya beliau jangan lupa UMNO yang ditinggalkannya itu jugalah yang banyak membantu dan bersama beliau di waktu senang dan diwaktu susah.


Walaupun dikenali Menteri Besar Selangor yang penuh kontroversi termasuk pernah terlibat dalam skandal dengan anak Sultan dan ditangkap pihak berkuasa Australia, UMNO tidak pernah menganiaya Muhamad bahkan sentiasa memberi semangat dokongan tidak berbelah bagi pada beliau untuk membersihkan namanya.

UMNO dikutuk dan dihina oleh parti pembangkang seperti Pas disebabkan perbuatannya itu, namun UMNO memilih untuk menerima tekanan tersebut kerana tidak mahu Muhammad terus diperlekeh dan diaibkan.

Bahkan di saat Muhammad telah 'nyawa-nyawa' ikan dalam UMNO, parti itu tetap memberikan beliau jawatan yang besar dalam parti.

Tidak cukup dengan itu, jawatan Menteri juga diberikan walaupun ia mendapat tentangan yang cukup hebat di kalangan pembangkang.

Ini kerana UMNO yakin Muhammad mesti diberi peluang kedua dan tidak harus 'dimatikan' begitu saja hanya kerana kesilapan yang pernah beliau lakukan.

Tetapi itulah adat dunia, adakalanya kita di atas, adakalanya kita dibawah.

Malang sekali, ketika Muhammad makin hilang popularitinya dalam UMNO, Muhammad 'merajuk'.

Dan merajuknya itu akhirnya membawa kepada penyertaannya di dalam parti Pas pagi tadi.
Kita tidak mahu mengungkit apa yang dah berlaku.

Kita tidak mahu mengungkit apa yang dah Muhammad 'sebat' sewaktu bersama UMNO.

Cuma kita sedih inilah pengakhiran seorang ahli yang pernah kita angkat, pernah kita julang dan pernah kita kutip dari hanya seorang cikgu sekolah ke Menteri Besar, dari Menteri besar ke Menteri Kabinet.

Kita tidak kisah kalau beliau tidak mahu berterima kasih, tetapi jangan lupa air muka jutaan ahli UMNO yang pernah beliau CONTENG DAN AIBKAN dengan skandal-skandal dan kes mahkamahnya itu.

Kalau Muhammad rasa dirinya teraniaya, jutaan ahli UMNO ini lebih rasa teraniaya dengan perbuatannya.

Selamat maju jaya buat Muhammad Mohd. Taib.

'Terima kasih' atas segalanya…- Mynewshub.my

PANASSS..!!! PEMIMPIN UMNO/BN YANG PALING DITAKUTI PAS KEDAH DIKENAL PASTI..!!!

Posted: 23 Apr 2013 09:37 PM PDT

Aku tengok minggu ni puak-puak blogger PAS Kedah dok sebok cari jalan untuk buruk-burukkan imej Datuk Mukhriz Tun Mahathir. Arak lah, kaya lah, mewah lah.. itu lah ini lah... macam-macam depa cuba burukkan Datuk Mukhriz...

Tapi yang peliknya, bila kami para bloggers pro-UMNO/BN cerita dan bongkar pasal PAS Kedah yang tak reti buat kerja, curi balak sana sini atas nama ladang rakyat, zalim pada warga KUIN dan jahanamkan negeri Kedah, depa marah kami pulak..!

Ada sekali tu depa marah kat aku pasal aku cakap pasal soal peribadi keluarga depa. Padahal, depa yang mula dulu. Aku cuma jernihkan keadaan, tapi depa pi cerita kona sana kona sini untuk burukkan keadaan. Heh! Kalau tak putar alam, bukan orang PAS namanya...Apa yang depa takut sangat dengan Datuk Mukhriz ni? Awat? Datuk Mukhriz tu ada kuasa sakti yang boleh buat depa meroyan tujuh hari tujuh malam ke? Takut sangat kat Datuk Mukhriz sampai tiap-tiap hari depa serang dia dalam blog...heh!

Aku tak kisah pun. Hentam la Datuk Mukhriz. Dan aku percaya, Datuk Mukhriz pun tak kisah sebab dia tahu dan rakyat pun tahu ketokohan anak Tun M tu. Silap-silap Datuk Mukhriz boleh jadi lebih hebat dari bapanya.. siapa tahu, kan?

Mungkin sebab tu blogger PAS Kedah meroyan sakan. Depa serang peribadi dia. Dey tambi! Kalau ikut "ikrar" boss hangpa, kita tak serang peribadi orang. Kita hanya berhujah pasal dasar! Hangpa faham tak dasar tu apa? Ni la payah kalau cakap dengan orang tak sekolah ni...heh!

Kalau hangpa marah sangat kononnya Tun M naikkan nama anak dia di Kedah, awat hangpa tak pi marah Anwar yang naikkan anak bini dia? Pi la marah Kit Siang yang naikkan anak menantu dia? Atau hangpa takut nak balun Karpal yang naikkan anak-anak dia tu? Heh! Ada teloq dak ni?

Aku ni bukan apa. Aku tak mau la berhujah dengan budak-budak blogger PAS yang low class dan tak reti pikiaq. Kalau berhujah tu, biarlah "jaamiq" dan "maaniq". Biarlah guna nas, dalil aqli dan naqli yang wajar. Boleh..?

Alaaa.. kita semua ni sedara mara. Takkan la pasai politik pun kita nak gaduh bertumbuk sakan? Heh! Relax laaaa... Innamal mukminina ikhwah...kan?

GEMPARRR..!!! BILIK GERAKAN BN NIBONG TEBAL DI BOMMM..!!!

Posted: 23 Apr 2013 07:37 PM PDT


Tu diaaa..!!! Bila kita kata depa ni pengganas dan pengacau keamanan negara lebih kurang macam Kiram kat Filipina tu, depa marah kat kita... 

Tapi semalam dah kecoh ada Bilik Gerakan BN di Nibong Tebal telah di bom..!!!

Dalam kejadian tu, seorang anak muda yang bertugas mengiringi calon BN dilaporkan cedera. Masa bom tu meletup, aku difahamkan bahawa Pengerusi Gerakan, Datuk Dr Teng Hock Nan sedang menyampaikan ucapan di situ. Bom tu meletup betul-betul di belakang khemah masa Pengerusi Gerakan tu bagi ceramah. Tu dia aihhhh...! Nasib baik takdak yang mati... Informer aku bagitau, polis tengah menyiasat kes tu kat Penang...


Camana ni? Belum dapat Putrajaya depa dah bom sana sini. Boleh aman ke Malaysia ni kalau depa perintah? Silap-silap, kalau lawan kerajaan Pakatan Haram sikit, terus depa letak bom depan rumah kita...heh!


LAWAK PAGI #PRU13... ANWAR CABAR HADI BERTUMBUK..!!!

Posted: 23 Apr 2013 05:37 PM PDT

Tu diaaaa..!!! Sampai nak bertumbukkk..!!!

Sakan betoi PAS dengan PKR....

Anwar nak tumbuk Hadi?

Apa dia ingat Hadi takdak penumbuk?

Penumbuk Hadi lebih besar laaaa....

Nak try?

Cuba Anwar tonggeng tengok...heh! Muahahahaaa...!!!

Rajahmas

Posted: 24 Apr 2013 11:33 AM PDT

Rajahmas


Rakan Tentang Selena Kembali Bersama Bieber

Posted: 24 Apr 2013 04:00 AM PDT

Selepas menghabiskan hujung minggu yang romantik di Sweden, Selena dan Justin masing-masing perlu mengucapkan selamat tinggal.
Selena Gomez dan Justin Bieber berjumpa semula bagi menghabiskan hujung minggu yang romantik bersama di Stockholm, Sweden pada 18 April lalu tetapi disebabkan oleh bebanan kerja, mereka berdua terpaksa berpisah setelah beberapa hari bersama.
Pada 23 April lalu, Selena telah memuat naik tweet "I'm in NY and taking over the @SiriusXMHits1 Twitter handle tomorrow at 12:30nET/9:30aPT. Tweet me questions with #AskSelena!"
Sewaktu tweet tersebut dimuat naik, Justin pada masa itu masih berada di Stockholm kerana dia perlu membuat persembahan pada 23 dan 24 April.
Selepas itu, Justin akan meneruskan perjalanan ke Finland, Rusia, Turki dan beberapa negara Timur Tengah.
Manakala, Selena pula sibuk membuat persiapan "Stars Dance Tour 2013″ yang akan berlangsung pada 14 Ogos akan datang di Vancouver, Canada.
Menurut sumber dalaman HollywoodLife.com, sebab utama kenapa Selena kembali semula bersama Justin kerana "dia berasa sunyi".
Dalam pada itu, HollywoodLife.com melaporkan sebelum ini bahawa rakan-rakan Selena tidak bersetuju dengan keputusan Selena untuk kembali semula bersama Justin.
Malah, rakan-rakan Selena juga meminta supaya dia menjauhkan diri daripada Justin.
"Rakan-rakan Selena takut jika dia memberi peluang kedua kepada Bieber. Mereka sudah untuk memberi amaran kepada Selena bahawa Justin bukanlah lelaki yang baik untuknya dan dia perlu jauh daripada Bieber.
"Tetapi Selena suka dengan layanan dan perhatian yang diberikan oleh Justin kepadanya," memetik sumber Radar Online.
Adakah Selena membuat keputusan yang salah?
Sama-sama kita nantikan apa yang bakal terjadi dengan pasangan merpati muda ini.

VIDEO: Nora Danish Buat Gwiyomi

Posted: 23 Apr 2013 11:54 PM PDT

BILA ada saja aksi memek muka yang 'viral' di dalam YouTube, pelakon Nora Danish pasti tidak ketinggalan untuk turut serta.
Tapi tak mengapalah, dah memang muka dia comel, buat apa pun nampak cantik.
Sebelum ini dia pernah buat muka 'duckface', terbaru bikin video gwiyomi pulak.
Buat peminat Nora, terimalah muka ala-ala manja Nora Danish!

PANAS: Bakal ketua pembangkang ni KENCING lagi rupanya [Saksikan...]

Posted: 23 Apr 2013 06:42 PM PDT

Rupanya Najib berbohong tentang Datuk Kamilia Ibrahim
Bekas naib ketua Wanita Umno Datuk Kamilia Ibrahim menangkis kenyataan pengerusi BN Datuk Seri Najib Razak bahawa beliau telah ditawarkan untuk bertanding di kerusi DUN Bukit Chandan, sebelum bertindak keluar parti dan bertanding sebagai calon Bebas.

Kamilia dalam satu kenyataan di laman Facebook juga berkata beliau menerima keputusan Umno yang menggugurkan beliau daripada parti tersebut kerana bertanding menentang BN.

"Datuk Kamilia Ibrahim tidak ditawarkan mana-mana kerusi untuk bertanding dalam PRU13.

"Beliau menerima keputusan Umno beliau tidak diperlukan. Beliau mengucapkan terima kasih kepada Umno kerana memberi peluang untuk berkhidmat kepada parti selama 30 tahun.

"Beliau membuat keputusan untuk berhenti sebagai ahli Umno dan bertanding sebagai calon bebas untuk terus mempelopori suara wanita dan rakyat Kuala Kangsar," katanya dalam kenyataan itu.

TAKSUB - Wartawan RTM Dibelasah Sampai Mati Oleh Penyokong PAS

Posted: 23 Apr 2013 06:40 PM PDT
Wartawan sambilan RTM, Mohamed Yacob, 61, meninggal dunia dipercayai selepas diserang penyokong sebuah parti politik di hadapan rumahnya di Bandar Lama Gua Musang dekat sini kira-kira pukul 1.15 pagi ini.

Kejadian tersebut dipercayai berlaku selepas Allahyarham membunyikan hon kereta kerana tidak berpuas hati laluan masuk ke rumahnya dihalang oleh seorang penyokong parti berkenaan.

Menurut sumber, seorang lelaki yang berada di pejabat parti Gua Musang itu telah datang ke arah mangsa dan berlaku pertengkaran sebelum beliau ditumbuk.

"Isteri mangsa yang berada di rumah terkejut dengan kejadian itu dan terus menjerit meminta pertolongan, tiga lelaki yang berada di pejabat parti telah datang dan menyuraikan keadaan.

"Mangsa yang lebam di muka kemudiannya di bawa masuk ke rumah dan mangsa kemudiannya meminta ubat daripada isterinya sambil mengadu sakit dada, beliau kemudian di bawa ke Hospital Gua Musang dan disahkan meninggal dunia dalam perjalanan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

GOMO: Janganlah taksub melampau sangat wahai puak puak PAS. Pekara sebegini bukannya boleh membawa anda semua ke syurga walaupun PAS menjanjikan Sorga jika undi mereka.

AbangTuah

Posted: 24 Apr 2013 11:29 AM PDT

AbangTuah


Kenapa Putrajaya Perlu Tolak @hajihusammusa - Kerana Gagal Baca Ayat Al-Quran Dengan Betul!

Posted: 24 Apr 2013 06:36 AM PDT

Tempohari Keris, MSpy dan Penembak Tepat hadir untuk dengar Husam Musa melalut. Kami yang baru pulang daripada surau dengan memakai kopiah dan baju melayu cubalah nak tengok alim dan zuhud ke Husam ni.

Awal-awal lagi dah foul sebab Anwar dan Nik Aziz tak datang pun ceramah tu tapi mereka umum pada awalnya diorang berdua tu hadir. Teeettt! Dah satu dah penipuan yang dibuat oleh Husam Musa.

Awal-awal lagi ahli-ahli PAS dah kena kencing. Itu tak apa lagi, paling tak boleh diterima adalah kesilapan Husam Musa yang kononnya pandai agama terkantoi baca Al-Quran.

Ayat dibaca olehnya salah apabila menyebut 'nasrallah' bukan 'nasrullah' dalam surah An-Nasru tersebut. Satu lagi 'wastagfir' dibaca 'wastagfar' bukti bagaimana kalam Allah sudah tidak sama di mulut seorang Naib Presiden Parti Islam akibat perbuatannya.

Kerana pengalaman rakan Keris, Panglima memang menghafal Al Quran ia tidak akan salah jika kita bersih jiwa raga dan selalu mengulangnya. Namun jika hati diisi dengan dosa dan putar belit semata, maka kita akan kotor diri dan sukar membaca kalam Ilahi dengan lancar.

Inilah yang berlaku dan inilah yang Allah mahu tunjukkan kepada kita barangkali. Namun adakah ada yang berakal fikiran waras meneliti setiap yang berlaku dengan hati yang ikhlas mencari kebenaran ?
 

Abang DAP dah berdehem lagi...Nik Ajis dan Harun Din mimpi di siang hari lagi kah.?...kah..kah..kah.

Posted: 24 Apr 2013 03:09 AM PDT
GEORGE TOWN, 24 April — Persetujuan awal DAP untuk menggunakan simbol PAS tidak bermakna parti tersebut bersetuju undang-undang hudud dilaksanakan di Malaysia, kata Karpal Singh.

"PAS membenarkan kita untuk menggunakan logo parti mereka tidak bermakna kita telah beralih pendirian dalam penubuhan negara Islam atau undang-undang hudud," katanya dalam satu sidang akhbar di pusat operasi pilihan raya disini.

Pengerusi DAP kebangsaan itu berkata Malaysia bukan sebuah negara Islam tetapi mengamalkan undang-undang sekular seperti mana keputusan yang dibuat Mahkamah Persekutuan pada tahun 1988.

"Pengenalan hudud dalam sistem undang-undang bermakna ia satu sistem tetapi dua undang-undang yang mustahil untuk dilaksanakan," katanya.

Teruskan baca disini

KOMEN PENULIS...

WELL APA KOMEN NIK AZIZ DAN HARUN TENTANG KENYATAAN KARPAL SINGH INI. SEBENARNYA RAMAI YANG GELENG KEPALA DENGAN AUTAH KEDUA PEMIMPIN PAS INI YANG MENGHARAPKAN DAP AKAN MENERIMA HUKUM ISLAM. KENYATAAN NIK AZIZ DI SINI

OKLAH KARPAL TU BUKAN ISLAM...TAK TAHU HUKUM KATA PAS...TAPI SEKARANG

KHALID IBRAHIM PULA KATA TAK BOLEH DILAKSANAKAN DALAM NEGARA BERBILANG KAUM...HEHE...PAS TAK MAHU BIDAS KE...DAN PAS SERTA PENGANUTNYA NAK KE SEKATIL LAGI DENGAN KHALID DAN PKR NI.

WAHHH...WAHHH...APABILA TUN MAHATHIR ULAS TENTANG HUDUD DULU BUKAN MAIN LAGI PUAK PAS BIDAS YA...

 SHAH ALAM, April 24 ― Hudud law cannot be implemented in multi-racial Malaysia currently because the Federal Constitution bars it, Tan Sri Khalid Ibrahim said today.

The caretaker Selangor mentri besar said that although the controversial Islamic penal code was accepted as a principle of Islamic administration, its execution was precluded by the constitutional safeguards afforded to Malaysia's various ethnic groups.

"We must accept the fact that in Islam, hudud is accepted as part of Islamic administration," Khalid (picture) told reporters at the Selangor exco housing here today.

"But I feel that it cannot be implemented in the current circumstances," he added.
Khalid stressed that the consensus of the people must be obtained before hudud could be implemented, saying: "The implementation of hudud, which goes beyond what is determined in the constitution, needs to get the approval of all Malaysians."

PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang said last November at the party's 58th annual conference that it may never entirely abandon its plans to impose hudud for Muslims, but had only softened its approach as the Islamist party knew it could not rule without its non-Muslim allies in Pakatan Rakyat (PR).

Terus membaca disini

DIMENSI

Posted: 24 Apr 2013 11:28 AM PDT

DIMENSI


Omegay13: DAP habis modal hingga terpaksa bodohkan semua kaum! kehkehkeh >:D

Posted: 23 Apr 2013 09:30 PM PDT


PRU-13: Kuan Yau anggap siapa sokong BN bodoh

Oleh AZELI ALI
NIBONG TEBAL 24 April - Pentas ceramah digunakan sepenuhnya oleh pembangkang sebagai medan untuk meniupkan sentimen perkauman dan menghina Barisan Nasional (BN) dan penyokong dalam usaha menanam kebencian terhadap parti itu.

Ketua Publisiti DAP, Dr. Hew Kuan Yau yang hadir sebagai penceramah jemputan dalam program anjuran DAP di Taman Berjaya di sini malam tadi beberapa kali mengeluarkan kata-kata kesat terhadap pemimpin Kerajaan Pusat dan BN.

Kuan Yau yang lebih dikenali sebagai 'Superman' di kalangan kepimpinan DAP sememangnya sinonim dengan ucapan berbaur provokasi yang sarat dengan kata-kata kesat dalam ucapannya.

Di hadapan kira-kira 1,000 penyokong DAP malam tadi, Kuan Yau mendakwa kaum Melayu, Cina dan India yang menyokong BN sebagai rakyat yang bodoh selain mendakwa parti itu menanam kebencian di kalangan orang Melayu terhadap DAP.

"Hanya orang Cina yang bodoh akan undi untuk MCA dan Gerakan, hanya orang India yang bodoh akan undi MIC dan hanya Melayu yang bodoh akan undi UMNO.

"Mereka (BN) cuba menakut-nakutkan orang Melayu dengan berkata bila kita (DAP) mentadbir negara kita nak jadikan agama Kristian (sebagai agama rasmi).

"(Bila BN) cakap kepada orang Cina, kita nak tubuhkan negara Islam apabila tadbir negara, ini semua bohong kerana mereka sebenarnya hanya nak takutkan rakyat," katanya.

Yang turut hadir Timbalan Ketua Menteri 1, Datuk Mansor Othman dan calon DAP bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Jawi, Soon Lip Chee.

Sementara itu, Mansor yang juga calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Parlimen Nibong Tebal terpaksa 'mempromosi' dirinya di hadapan masyarakat Cina yang yang hadir dalam ceramah berkenaan.

Beliau yang merupakan calon yang diimport pakatan pembangkang untuk bertanding di Nibong Tebal dilihat bersungguh-sungguh merayu undi masyarakat Cina di kawasan itu.

Namun usahanya sia-sia apabila ucapannya tidak dipedulikan sebahagian besar hadirin berbangsa Cina yang hadir pada majlis itu yang leka menyerbu kaunter penganjur untuk membeli kemeja-T, bersempena kempen pakatan pembangkang sepanjang Pilihan Raya Umum Ke-13. - Utusan Malaysiaku sayang

Omegay13: Kalau kalah khalid nak bersara?? huhuhu

Posted: 23 Apr 2013 05:25 PM PDT


PRU-13: Abdul Khalid bersara kalau kalah PRU-13

KLANG 23 April - Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan berundur daripada dunia politik sekiranya gagal memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelabuhan Klang dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Mungkin sudah bosan dengan politik dalaman Parti Keadilan Rakyat (PKR), Khalid mengakui kehidupannya akan menjadi lebih mudah jika tidak terlibat dalam kegiatan politik.

"Saya menjalankan tanggungjawab sebab rakyat pilih saya dan rakyat pilih saya sebagai amanah. Kalau Melayu dan Islam yang berasa dengki, itu bagus untuk saya kerana saya juga akan mendapat pahala," katanya ketika ditanya perancangannya jika kalah dalam pilihan raya umum kali ini.

Beliau ditemui pemberita selepas menghadiri perjumpaan dan sesi dialog dengan wakil penduduk di Kampung Idaman, Pelabuhan Klang di sini hari ini.

Perjumpaan itu dihadiri hampir 50 orang penduduk.

Khalid yang mewakili PKR bertanding di Pelabuhan Klang pada PRU-13, berpindah dari DUN Ijok yang dimenanginya pada 2008 kerana dikatakan sudah tidak diterima oleh pengundi di kawasan itu.

Sejak beberapa lama, beliau dikatakan tidak mempunyai hubungan baik dengan Timbalan Presiden partinya, Azmin Ali. - Utusan Malaysiaku sayang

p/s: macam same jek stetmen khalid dengan anuwar..tapi rasenye lbey baik dia tarik diri dari bertanding sebelum malu besOOOOoorr huhuhu

PEJUANG BANGSA

Posted: 24 Apr 2013 11:11 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Hot ! ANWAR BAKAL BERSUMPAH MUHABALAH DI DEPAN RAKYAT PERMATANG PAUH #TOLAKPR

Posted: 24 Apr 2013 04:39 AM PDT
PANAS  !!!  Berita yang GPB  terima sedang berlegar panas   di Permatang Pauh  ialah  Anwar akan bersumpah muhabalah di Permatang Pauh  menjelang hari pengundian pada 5hb .

Bang Non dikhabarkan akan bersumpah bahawa beliau bukan individu di dalam  video seks   China Doll yang didedahkan oleh Dato Shazryl Eskay . Perancangan  ini bermula bila Chegubard  dah start membikin cerita fitnah bahawa video berkenaan dilakonkan di Thailand yang mirip Anwar  di satu  ceramah  pada malam sebelum hari penamaan calon   di Kubang Semang.Walaupun ia begitu kompleks sekali untuk difahami orang kampung terutama pengundi Permatang Pauh , tapi PKR  tetap menggunakan kaedah menipu  dalam ceramah untuk membuktikan Anwar tidak bersalah dengan menampilkan alibi , yakni menampilkan individu iras Anwar .
SUMPAH 

Mengapa ketika hampir PRU13  Anwar baru nak bersumpah dan bukan semasa pendedahan Datuk Eskay ?

 Dikhabarkan PKR telah membikin satu video palsu yang menampilkan lelaki lain mirip Anwar bersama China Doll bagi membuktikan video asli  Datuk Eskay adalah fitnah jahat . Bila siapnya video palsu , Anwar akan bersumpah bahawa beliau bukan lelaki dalam video ini di depan penyokong tegarnya di Permatang Pauh .


Ini lah plan penipuan PKR menjelang hari-hari terakhir sebelum pengundian . Mereka akan menyalahkan sepenuhnya video asli yang didedahkan Datuk Eskay adalah fitnah kerana Anwar sudah bersumpah guna video palsu .

GPB harap rakyat Permatang Pauh dan seluruh negara tidak lagi tertipu dengan manusia pelbagai wajah ini . Rakyat kali ini di PRU13 bukan lagi boneka sebagaimana PRU12  .


Kalau benar Anwar bukan dalam video didedahkan Datuk Eskay , mengapa tidak disaman saja bekas rakan baiknya ini ??Dengan  wartawan yang bertanya  Anwar beraniugut nak saman tapi   mengapa Datuk Eskay dia tidak berani ???

Lihat video di bawah Chegubard kantoi menipu pasal KLON Anwar dari ThailandHot ! Video aksi Karpal tumbang menyembah bumi di Penang #tolakPR #PRU13

Posted: 23 Apr 2013 09:14 PM PDT

Bila semakin dekat hari pengundian , satu persatu Allah dah tunjuk petanda Pakatan akan tumbang teruk di PRU 13 kali ini.

 Sebelum ini kita dah tonton video macai2 Pas jerit Tumbang Pakatan di Marang , kali ini Pengerusi Dap Karpal Singh pulak tumbang menyembah bumi daripada kerusi roda di satu ceramah di P.Pinang.

Bukan geng Umno ye yang pi tolak tapi dia sendiri tersungkur.

Apakah ini  tanda Dap di P.Pinang akan tumbang seperti mana Karpal ?TERKINI ! Bom kedua berwayar pulak ditemui Polis di ceramah BN Nibong Tebal !! @dzainalabidin

Posted: 23 Apr 2013 07:42 PM PDT
update - Bom kedua siap berwayar ditemui unit pemusnah bom dan ia telah diletupkan .Kekuatan letupannya lebih kuat daripada bom pertama.

Dalang disebalik insiden ini perlu ditangkap segera kerana kita bimbang akan banyak lagi serangan sabotaj ala pengganas ini dibuat di ceramah2 BN di P.Pinang .


Ceramah perdana anjuran Barisan Nasional (BN) Parlimen Nibong Tebal di Jawi di sini gempar apabila berlaku letupan misteri mengakibatkan seorang petugas parti cedera.
Letupan pada kira-kira pukul 10.15 malam itu berlaku di longgokan sampah, terletak kira-kira 10 meter dari pentas utama.

Ketika kejadian, Pengerusi Gerakan negeri, Datuk Dr. Teng Hock Nan sedang berucap di depan hampir 3,000 hadirin.

Antara yang hadir ialah calon BN bagi Parlimen Nibong Tebal, Datuk Zainal Abidin Osman dan Pengerusi BN Pulau Pinang, Teng Chang Yeow.
Seorang saksi, A. Micheal, 39, berkata, dia sedang berdiri berhampiran keretanya yang terletak beberapa meter dari tempat kejadian ketika letupan berlaku.

"Saya terdengar bunyi dentuman yang kuat sebelum nampak sampah berterbangan sebaik letupan berlaku dan ternampak seorang lelaki cedera di bahagian kaki.
"Mujurlah saya dan isteri tidak tercedera namun terkejut dengan kejadian itu," katanya.
Mangsa yang mengalami kecederaan parah di bahagian kaki kemudiannya dihantar ke Hospital Sungai Bakap bagi mendapat rawatan.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Rahim Jaafar ketika ditemui mengesahkan kejadian itu dan tidak menolak kemungkinan ada unsur sabotaj.
Jelasnya, polis masih menyiasat punca kejadian serta bahan letupan yang digunakan.
"Polis akan meningkatkan kawalan di kawasan ceramah di seluruh negeri sepanjang musim kempen pilihan raya ini," ujarnya. - UTUSAN ONLINE


Hot ! Dr Mazlan Ismail bikin Anwar goyang di Permatang Pauh #PRU13 @dzainalabidin

Posted: 23 Apr 2013 05:59 PM PDT
"GIANT KILLER " BN di Permatang Pauh , Dr Mazlan Ismail terus mendapat kekuatan kelmarin bila mana TPM TS Muhyiddin Yassin hadir ketika perasmian Kolej Komuniti Sbrg Jaya .
 Beliau menyeru rakyat di sini memberi sokongan padu kepada Dr Mazlan sekaligus mengembalikan parlimen ini semula kepada BN. Dianggarkan lebih 5 ribu rakyat sekitar Permatang Pauh hadir ke majlis ini.BN.

1MalAySia BlogPoLitik

Posted: 24 Apr 2013 09:21 AM PDT

1MalAySia BlogPoLitik


PRU13 : Senarai Penuh Calon Parlimen Sabah

Posted: 24 Apr 2013 08:10 AM PDT

Senarai Calon PRU13 Parlimen Sabah

 • P 167 – Kudat – Rahimah Majid (KEADILAN), Abdul Rahim Bakri (BN), Robert Mojurib Diyun (SAPP), Jutirim Galibai Galabi (STAR)
 • P 168 – Kota Marudu – Maijol Mahap (KEADILAN), Maximus Ongkili (BN), Majamis Timbong (STAR), Yuntau K Kolod (SAPP)
 • P 169 – Kota Belud – Isnaraissah Munirah Majilis (KEADILAN), Abd. Rahman Dahlan (BN), Jalumin Bayogoh (STAR), Lamsil Amidsor (BEBAS), Kanul Gindol (BEBAS)
 • P 170 – Tuaran – Wilfred Bumburing (APS-KEADILAN), Madius Tangau (BN), Erveana Ansari (BEBAS), Samin (STAR)
 • P 171 – Sepanggar – Jeffry Kumin (DAP), Jumat Idris (BN), Chin Hon Kiong (SAPP), Daniel John Jambun (STAR)
 • P 172 – Kota Kinabalu – Wong Sze Phin (DAP), Chin Tek Ming (BN), Liew Hock Leong (STAR)
 • P 173 – Putatan – Lee Han Kyun (DAP), Marcus Mojigoh (BN), Awang Ahmad Sah (STAR), Dulie Mari (SAPP)
 • P 174 – Penampang – Darell Leiking (KEADILAN), Bernard Dompok (BN), Melania Annol (STAR)
 • P 175 – Papar - Rosnah Abdul Rashid Shirlin (BN), Balon Mujim (STAR), Yahya Lampong (PKR)
 • P 176 – Kimanis - Anifah Aman (BN), Lusin Balangon (STAR), Jamil William (SAPP), Jaafar Ismail (PKR)
 • P 177 – Beaufort – Lajim Ukin (PPPS-KEADILAN), Azizah Mohd. Dun (BN), Guan Dee Koh Hoi (STAR)
 • P 178 – Sipitang - Sapawi Amat Wassali@Ahmad (BN), Kamis Daming (SAPP), Ramle Dua (PKR)
 • P 179 – Ranau – Jonathan Yassin (KEADILAN), Ewon Ebin (BN), Yazid Sahjinan (BEBAS), Julianah Situn (STAR)
 • P 180 – Keningau - Joseph Pairin Kitingan (BN), Geoffrey Kitingan (STAR), Stephen Sandor (PKR)
 • P 181 – Tenom – Raime Unggi (BN), Hasmin Abdullah (STAR),  Jaineh Juata (SAPP), Masdi Tumas (PKR), Mutang Dawat (KITA)
 • P 182 – Pensiangan – Martin Tomy (STAR), Richard Sakian Gunting (PKR), Joseph Kurup (BN), Fatimah Agitor (BEBAS)
 • P 183 – Beluran - Ronald Kiandee (BN), Raimon Lanjat (STAR), James Miki (PKR), Datu Kamaruddin Datu Mustapha (BEBAS)
 • P 184 – Libaran - Juslie Ajirol (BN), Sahar Saka (BEBAS), Mohd Serman Hassnar (PKR), Rosnah Unsari (STAR)
 • P 185 – Batu Sapi - Linda Tsen Thau Lin (BN), Saiful Bahari (STAR), Hamzah Abdullah (PAS)
 • P 186 – Sandakan – Liew Vui Keong (BN), Wong Tien Fatt (DAP)
 • P 187 – Kinabatangan - Bung Moktar Radin (BN), Abdullah Abdul Sani (PKR), Ali Latip Taha (BEBAS), Yambuya Parantis (STAR)
 • P 188 – Silam - Datu Nasrun Datu Mansor (BN), Dumi Pg Masdal (BEBAS), Badrulamin Bahron (PKR), Nawawie Saking (STAR)
 • P 189 – Semporna - Mohd. Shafie Apdal (BN),Mohd Suffian Abdul Habi (PKR), Badaruddin Tun Datu Mustapha (BEBAS)
 • P 190 – Tawau - Mary Yap Kain Ching (BN), Kong Hong Ming (PKR), Chua Soon Bui (SAPP), Ahmad Awang (BEBAS)
 • P 191 – Kalabakan - Abdul Ghapur Salleh (BN), Yahya Zainal (BEBAS), Malvine (STAR), Siamsir (BEBAS), Freddie Japat Simbol (BEBAS), Mohd Manuke (BEBAS), Usman Madeaming (PAS)


PRU13 : Senarai Penuh Calon Parlimen Perak

Posted: 24 Apr 2013 06:21 AM PDT

Senarai Calon PRU13 Parlimen Perak

 • P 054 – Gerik – Norhayati Kassim (PAS), HASBULLAH OSMAN (BN)
 • P 055 – Lenggong – Razman Zakaria (PAS), SHAMSUL ANUAR NASARAH (BN)
 • P 056 – Larut – Fauzi Shaari (PAS), HAMZAH ZAINUDDIN (BN), M V Raveendran )BEBAS)
 • P 057 – Parit Buntar – Mujahid Yusof Rawa (PAS), MOHD GHADAFFI (BN)
 • P 058 – Bagan Serai – Muhammad Nur Manuty (KEADILAN), DR NOR AZMI GHAZALI (BN), Abdul Latif Masud (BEBAS)
 • P 059 – Bukit Gantang - ISMAIL SAFIAN (BN), Idris Ahmad (PAS)
 • P 060 – Taiping – Nga Kor Ming (DAP), TAN LIAN HOE (BN)
 • P 061 – Padang Rengas – Meor Ahmad Isharra Ishak (KEADILAN), MOHD NAZRI ABDUL AZIZ (BN)
 • P 062 – Sungai Siput – Michael Jeyakumar (PSM), S.K Devamany (BN), S Nagalingam (BEBAS)
 • P 063 – Tambun – Siti Aishah Shaik Ismail (KEADILAN), AHMAD HUSNI HANADZLAH (BN)
 • P 064 – Ipoh Timur -Su Keong Siong (DAP), Kat Wong Mei Yin (BN)
 • P 065 – Ipoh Barat – M Kulasegar (DAP), Cheng Wei Yee (BN), S S Khalwant Singh (BEBAS)
 • P 066 – Batu Gajah – V Sivakumar (DAP), Loo Thin Tuck (BN)
 • P 067 – Kuala Kangsar – Khalil Idham Lim (PAS), WAN MOHD KHAI-RIL (BN), Kamilia Ibrahim (BEBAS)
 • P 068 – Beruas – Ngeh Koo Ham (DAP), CHANG KO YOUN (BN)
 • P 069 – Parit – Mohamad Ismi Muhamad Taib (PAS), MOHD ZAIM ABU HASSAN (BN)
 • P 070 – Kampar – Lee Chee Leong (BN), Ko Chung Seng (DAP)
 • P 071 – Gopeng – Lee Boon Chye (KEADILAN), Tan Chin Meng (BN)
 • P 072 – Tapah - M. Saravanan (BN), K Vasantha umar (PKR), Shaharuzzaman Bistamam (BERJASA), Ridzuan (BEBAS)
 • P 073 – Pasir Salak – Mustafa Kamil Ayyub (KEADILAN), TAJUDDIN ABDUL RAHMAN (BN)
 • P 074 – Lumut – Imran Abdul Hamid (PAS), Kong Cho Ha (BN)
 • P 075 – Bagan Datoh - ZAHID HAMIDI (BN), Madhi Hasan (PKR)
 • P 076 – Teluk Intan – M Manogaran (DAP), MAH SEW KEONG (BN), K Moralingam()BEBAS)
 • P 077 – Tanjong Malim – Tan Yee Kew (PKR), Ong Ka Chua (BN)


IPOHMALAY

Posted: 24 Apr 2013 09:06 AM PDT

IPOHMALAY


Bilik Gerakan BN Dilempar Bom Petrol

Posted: 24 Apr 2013 06:15 AM PDT


Lagi kes keganasan ke atas BN dicetuskan oleh individu tak bertanggungjawab. Setelah kejadian di Nibong Tebal malam semalam, bilik gerakan BN di Sekincan dilempar bom petrol.


Petrol bomb believed thrown at Sg Leman BN ops centre

SEKINCHAN: The Barisan Nasional operations room in Parit 9 Baruh, Sungai Leman here nearly caught fire in the wee hours of this morning after a suspected petrol bomb was thrown in its direction, hitting a BN banner before spreading onto the front part of the building.

  A villager, who happened to pass by, noticed the incident and immediately contacted the Village Development Committee of the Federal Government (JKKKP), who arrived on time with other party members and put out the fire before it spread further.
 
  Parit 9 Sungai Leman JKKKP chairman Zulkafli Hassan, 52, expressed relief that the 30-year-old centre was saved from being completely destroyed in the 4am incident.
 
  A police report was also lodged on the incident at the Sekinchan police station earlier this morning, with investigations ongoing to find the perpetrators.
 
  "The party machinery was at the centre until 2.30am this morning. Those responsible for this vile act must have been watching us and waited for us to go home before striking.
 
  "I only found out about the incident after being informed by a friend. We suspect this is a ploy to sabotage BN, but I want to stress that this has not deterred our spirit, and we are more fired up than ever too ensure BN wins," he said.
 
  For Umno supporters in the area, the operations room is of nostalgic value to them as it had been the gathering point
for party members for decades, and had also been visited by prominent party leaders.
 
 The operations centre's land owner Ismail Sutan, 72, expressed regret that irresponsible parties had resorted to "dirty campaign tactics".
 
  "All parties must be positive and campaign morally.  Trying to set fire to the centre, which also serves as a town hall, is unacceptable," he said.
 
  Meanwhile, Sabak Bernam district police chief Superintendent Noor Mushar Mohamad, when contacted, said he rushed to the site after receiving a phone call, and found a plastic mineral bottle suspected to be a petrol bomb. 
 
  He said the petrol bomb could have been thrown from a vehicle as it approached the front of the operations room, hitting the BN banner which was hung there.
 
  However, he refused to speculate if the act was committed by the opposition party as investigations were still ongoing. He said they would also wait for the forensics report before ascertaining the cause. 
 
  "The police are trying to identify the individuals involved and will arrest them soon. All parties should remain calm and not resort to taking the law into their own hands. Leave it to the police to handle," he said.
 
  The case is being investigated under Section 435 of the Penal Code for causing damage by fire.


Read more: Petrol bomb believed thrown at Sg Leman BN ops centre - Latest - New Straits Times http://www.nst.com.my/latest/petrol-bomb-believed-thrown-at-sg-leman-bn-ops-centre-1.263013##ixzz2RO05cHJT

KL Banjir Lagi Hari Ini

Posted: 24 Apr 2013 03:36 AM PDT

Di atas adalah imej-imej yang diperolehi di Jalan Duta dan Jalan Bangsar juga di UiTM Shah Alam. Ini berikutan hujan lebat yang turun selama dua jam sebelah petang pada 24 April 2013. 

Jawapan Kepada Polemik UMNO Di Sabah

Posted: 24 Apr 2013 01:53 AM PDT

Tak sedap di perut pembangkang, dihamun penyokong pembangkang. Tak sedap di perut penyokong pemerintah, dihamun penyokong pemerintah. Kadang-kadang,  terasa iri hati dengan  cara orang negara-negara tetangga berforum dan berkomentar.

Baiklah, sebenarnya dengan hanya menguji persepsi umum berhubung 'UMNO Sebaiknya Keluar Dari Sabah' , saya dapat jawapan yang saya mahukan. Ada yang menyebut saya tidak membaca sejarah lah, tidak itulah tidak inilah.

Siapa tak tahu, UMNO di Sabah adalah USNO-BERJAYA sendiri. USNO dan BERJAYA yang acap kali kalah dalam beberapa PRU Negeri sehingga Parti Bersatu Sabah menjadi dominan lalu pihak ini membawa UMNO 'melebarkan sayap' ke Sabah untuk kelihatan kuat semula dengan penggabungan USNO - BERJAYA yang memakai nama UMNO.

Tetapi siapa tak tahu bahawa USNO lain masih pula ada di Sabah hingga ke hari ini. Semangat 46 bubar menjadi UMNO, tidak pula menyebabkan Semangat 46 lain pula muncul dan masih ada sehingga hari ini.

Mengapa boleh pula State Reform Party yang sangat ekstrimis itu boleh bermatlamatkan membawa keluar Sabah dari Malaysia itu wujud. Apakah kerja dan hasil kerja anda? 

Bagaimanakah boleh terjadi usaha USNO baru yang cuba mendaftarkan parti tersebut berkali-kali namun hampa. Baca petikan di bawah.


Oleh: ABBAS BIN AHMAD  (Ahli Persatuan Blogger Sabah-PBS )

Saya ingin menarik perhatian saudara-saudari terhadap nasib malang yang menimpa Bekas Ahli-Ahli USNO Sabah, berbagai cara dan bentuk gerak kerja telah dilalukan oleh Rakyat Sabah, khasnya mantan Pemimpin-Pemimpin USNO bagi mengembalikan Perjuangan Parti Kemerdekaan Sabah, Parti USNO atau United Sabah Nasional Organisation  kembali ke Sabah. Namun permintaan ini terus ditolak oleh Pihak  Pendaftar Pertubuhan Malaysia (R.O.S) tanpa memberi alasan.

Sejarah Penubuhan USNO semula telah diusahakan oleh banyak pihak di Sabah, namun dipandang sepi dan diperlekehkan oleh pihak tertentu, bahkan setiap kali ahli USNO dan Generasi Pimpinan muda pelapis USNO berjuang untuk mendaftarnya, dolak-dalik, seribu alasan dibuat oleh pihak ROS bagi melambatkan Pendaftarannya dengan tujuan untuk menghalang dan menolaknya.

Persoalannya apakah Rakyat Sabah tidak berhak untuk menubuhkan Parti dan perjuangannya sendiri? Perlukah mereka terus untuk mematuhi kehendak pihak yang berkuasa dalam Kerajaan bagi melupakan saja Perjuangan Parti Kemerdekaan ini seolah-olah dipaksa untuk duduk diam dalam rumah sendiri tanpa berbuat sesuatu.

Beberapa kumpulan Pejuang Bangsa Sabah-USNO (PBS-USNO) telah cuba untuk menghidupkan semula semangat juang USNO (Parti Kemerdekaan) bagi negeri Sabah ini supaya dapat dibenarkan semula dalam arena politik negara namun semua usaha ini terus gagal atau pendek kata digagalkan oleh orang yang pernah diberikan jasa olehnya.


Baiklah,  UMNO itu singkatan United Malays National Organization. Dan di Sabah juga ada orang Melayu. Lihat lah statistik penduduk Sabah pada tahun 2010 :

Penduduk : 3,117,405
Melayu : 5.71%
Kadazan : 17.82%
Bajau : 14.01%
Murud : 3.23%
Lain-Lain Bumiputra : 20.56%
Cina : 9.11%
India : 0.23%
Bukan Warganegara : 27.82%

Saya boleh bersifat retorik tetapi saya lebih memilih untuk bersikap pragmatik ke atas sesebuah isu. Tetapi, saya tiada kuasa. 

Semua ini angkara kerja buruk dan kesilapan pihak mana? Pembangkang kah? Menyebut UMNO keluar dari Sabah hanya bermaksud jelas bahawa USNO perlu dihidupkan semula. UMNO sewajarnya menjadi rakan karib USNO seperti menjadi rakan karib PBB di Sarawak, bukanlah menjadi USNO itu sendiri. 

Baik pulih bermula 1990 yang dibuat wajarlah bertempoh, berkonsep 'reinstall and recommissioning' kerana UMNO sendiri banyak hal perlu diselesaikan di Semenanjung. Terlalu banyak. Sekarang bila isu berat yang dibawakan STAR timbul, mengapa kritik saya. Kritiklah STAR.

Pandangan saya cukup moderat. Banyak lagi pandangan ekstrimis berlegar di Sabah sejak sekian lama. Apa perlu nak membingai bodoh bangangkan saya hari ini? 

Pendapat saya sebagai rakyat Malaysia ini mungkin disanggah ribuan penyokong UMNO Sabah. Tetapi mungkin pula disokong oleh ribuan yang lain. 

Jika ada pendapat lebih ilmiah, cerahkan dengan cara ilmiah

Semoga UMNO masih winnable di Sabah pada PRU kali ini di sebalik kemelut yang dilihat semakin terkuak. Kemenangan besar kelak memastikan suara sebenar yang diperoleh berhubung polemik ini dan begitulah pula jika sebaliknya. Lagi pula, mereka yang lahir pada saat UMNO dipelawa masuk Sabah, hari ini sudah boleh mengundi untuk kali pertama.

Semoga juga Sabah tidak jatuh lagi ke tangan mereka yang pernah mengibarkan bendera Sabah yang ala bendera Filipina dari 1982 hingga 1988.

Sehingga itu, jagalah negeri dan jagalah parti.


FPI Sahkan Anwar Penganut Islam Liberal

Posted: 23 Apr 2013 11:33 PM PDT

1. Allah boleh digunakan oleh bukan Islam.

2. Rakyat umur 18 ke atas baru boleh memilih agama.

3. Bukan Islam boleh masuk masjid tanpa menutup aurat.

Tiga hal ini adalah serlahan anutan Islam liberal Anwar yang dapat kita saksikan. Lihat pula petikan temubual dengan Ketua Umum Front Pembela Islam, merangkap Mufti Sulu Darul Islam, Habib Rizieq berhubung Anwar Ibrahim.


Kenapa Anwar dikaitkan dengan fahaman liberal?

Memang Anwar kalau datang ke Jakarta, dia banyak berkumpul bersama-sama kelompok liberal. Kita orang Indonesia, kita tahu siapa orang Indonesia yang liberal dan siapa yang bukan.

Kita tidak faham apakah Anwar tahu mereka liberal atau tidak? Tetapi yang jelas, datangnya Anwar ke Indonesia lebih banyak berkumpul dengan kelompok-kelompok liberal. Kelompok yang memang di Indonesia ini bermasalah dan selalu buat masalah.

Salah satu buktinya adalah apabila Anwar menyertai dialog di Komunitas Salihara, Jakarta. Salihara itu adalah komuniti liberal yang memperjuangkan golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di Indonesia.

Jadi saya fikir sebagaimana Nabi Muhammad SAW mengatakan dalam satu hadis, kalau kita mahu tahu seseorang itu, lihat siapa kawannya. Kalau dia berkawan dengan liberal, pemikirannya akan terpengaruh ke sana.

Bagaimanakah pemikiran golongan liberal Indonesia?

Pemikiran-pemikiran liberal yang saya sebut, di Indonesia sudah sampai setakat itu pemikiran liberalnya. Jadi orang seperti dalam pimpinan Jaringan Islam Liberal Indonesia, pimpinan majalah (isu semasa) dan lain-lain, pemikiran liberal mereka sudah sampai setakat itu, yang empat itu. Kerana itu kita tolak, kerana itu semua bertentangan dengan ajaran Islam.

Bagi liberal di Indonesia, orang lelaki berkahwin dengan lelaki dan perempuan berkahwin dengan perempuan, itu hak asasi manusia.

Perjuangan kelompok liberal sudah sampai sehingga ke Parlimen dan berupaya mendesak supaya wujud satu undang-undang yang membolehkan LGBT dan perkahwinan sejenis disahkan dan mendapat surat nikah.

Tetapi kita NGO-NGO Islam terus melakukan perlawanan dan sampai hari ini mereka belum berhasil meluluskan undang-undang itu. Kita akan lawan terus dan tidak akan boleh berhasil.

Tokoh-tokoh yang memperjuangkan itu adalah kawan-kawan Anwar. Saya tidak faham, apakah Anwar tidak tahu mereka ini adalah tokoh-tokoh pejuang liberal di Indonesia atau memang Anwar faham, kemudian mewujudkan satu rangkaian dengan mereka. Wallahualam.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20130422/re_03/Bimbang-liberal-pembangkang#ixzz2RKxuTP3z 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

UMNO Sebaiknya Tinggalkan Sabah

Posted: 23 Apr 2013 07:16 PM PDT

Kita mesti berpegang kepada semangat Malaysia. Semangat Malaysia itu adalah semangat semasa Malaya, Singapura, Sabah dan Sarawak bersatu untuk menubuhkan Malaysia.

Maka pemimpin BN hari ini perlu keluar dari acuan yang dibuat oleh beberapa pemimpin terdahulu yang dilihat oleh rakyat Sabah  sebagai meminggirkan mereka dalam arus kemerdekaan mereka sendiri.

Kita tidak boleh mengikut jejak langkah Pakatan Rakyat yang mencabuli perjanjian mereka dengan pemimpin Sabah yang bukan sahaja dengan membawa parti, malah calon dan kaedah serta isu berkempen dari Semenanjung untuk dipakaikan ke atas Sabah.

Isu setempat 1500 km dari Semenanjung tentulah tidak sama.

Sebaiknya, sekalipun selepas memenangi PRU13 di Sabah, UMNO seharusnya keluar dari Sabah kerana legasi peninggalan Anwar Ibrahim ini mungkin sahaja perancangan awalnya dahulu kepada keadaan hari ini.

Anwar Ibrahim sampai hari ini pun tidak pernah berhajat membawa PKR keluar Sabah dan tidak menafikan pembabitannya membawa UMNO masuk ke Sabah ketika PBS mengugut untuk membawa Sabah keluar dari Malaysia.

Malah sikap itulah membuatkan Jeffery Kitingan yang memimpin STAR bertindak 'menghalau' parti-parti dari Semenanjung akibat mungkir janji Anwar Ibrahim. Akibatnya, semua parti berasal dari Semenanjung kena getah.

Kerajaan BN seharusnya memikirkan dengan sebaiknya parti apakah dan bagaimanakah yang memenuhi aspirasi dan citarasa aliran perjuangan mereka di Sabah untuk dijadikan parti komponen.

Tambahan pula, UMNO ditubuhkan ketika Indonesia telah terlebih dahulu menjajah Sabah dan Sarawak dalam penghujung era kolonialisme British mereka. Tentulah roh dan jiwa UMNO itu tidak ada di sana. 

Jika Parti Pesaka Bumiputra Bersatu di Sarawak mampu menjadi cerminan UMNO, mengapa tidak ada yang sedemikian di Sabah.

Kita harus realistik dan pragmatik dalam menanggapi isu seperti ini. Kita harus sedar bahawa dengan Sarawak menjadi bukti autonomi politik yang jelas dalam Malaysia, rakyat Sabah tentulah memikirkan mengapa tidak mereka juga mendapat autonomi serupa.

Itu sahajalah sebabnya ketika 'Tsunami Politik' mengambil tempat di tahun 2008, Sarawak masih milik BN pada PRU DUN Sarawak pada tahun 2011. Kerana bumiputra di sana menolak PKR dari Semenanjung berbanding parti-parti tempatan yang menjadi komponen BN. Bukan sebab kerana mereka benar-benar yakini BN.

Meminta UMNO meninggalkan Sabah bukanlah memohon UMNO dihalau keluar dari negeri tersebut. Ia cuma memberi ruang kepada pemimpin anak negeri Sabah untuk meneruskan aspirasi memakmurkan negeri tersebut di bawah parti cerminan dengan tanpa campurtangan dari luar secara terus.

UMNO Sabah bolehlah menubuhkan parti tersendiri yang masih berlatarkan merah putih dan perlulah diberi kebebasan untuk menentukan halatuju parti tersebut dalam semangat setiakawan BN.

Hanya dengan demikian, Sabah Tak Hilang. Hanya dengan demikian, tidak ada sebab untuk PKR, DAP mahupun STAR dapat berdiri secara rasional di Sabah.

Wajib Baca : Pesanan Habib Rizieq, Ketua Umum Front Pembela Islam

Posted: 23 Apr 2013 05:51 PM PDT

Bimbang liberal pembangkang

FRONT Pembela Islam (FPI) adalah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang cukup dikenali di Indonesia kerana paling lantang bersuara dan sering 'menyerang' golongan liberal dan pluralisme agama.

Tindakan itu dibuat sebagai amaran kepada golongan terbabit supaya tidak terus menghina agama Islam dengan sewenang-wenangnya.

Dalam satu wawancara dengan wartawan Utusan Malaysia, NIZAM YATIM dan jurugambar GHAZALI BASRI di Kuala Lumpur, baru-baru ini; Ketua Umum FPI, HABIB MUHAMMAD RIZIEQ SYIHAB (gambar) menyuarakan kebimbangan jika pembangkang yang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim menang pilihan raya kerana ia boleh menjadi pemangkin kepada penularan pengaruh liberal ekstrem dari Indonesia ke Malaysia.

UTUSAN: Kenapa fahaman liberal cukup berbahaya?

HABIB MUHAMMAD RIZIEQ: Fahaman liberal ini boleh diumpamakan seperti penyakit kanser pemikiran yang sudah mencapai tahap tinggi iaitu tahap empat. Sebab dikatakan begini kerana dalam pemikiran liberal terdapat sekurang-kurangnya empat virus pemikiran yang sangat berbahaya.

Pertama adalah virus relativisme. Ia adalah satu virus pemikiran yang membuat seseorang itu meyakini bahawasanya tidak ada kebenaran mutlak termasuk kebenaran agama.

Semua kebenaran bersifat relatif. Maka dia akan beranggapan semua agama sama, semua agama benar, semua agama sama-sama menuju syurga dan semua agama tidak ada perbezaan. Akibat virus relativisme yang ada dalam pemikiran seseorang, akhirnya orang itu bersikap menjadi pluralisme.

Kedua adalah virus skeptisisme. Kalau seseorang sudah terlalu lama menganggap tidak ada kebenaran mutlak, maka lama kelamaan dia akan ragu dengan kebenaran.

Dia menjadi ragu dengan kebenaran agama dan tidak yakin kalau agama itu mampu menangani urusan perekonomian, perniagaan, politik dan urusan negara. Dia hanya meyakini agama itu adalah urusan ibadah, solat, puasa, zakat dan haji sahaja.

Kalau orang sudah kena virus semacam ini, maka dia akan bersikap untuk memisahkan antara urusan agama dengan urusan negara atau sering disebut sebagai sekularisme.

Ketiga, virus agnostik. Ini terjadi apabila seseorang itu tidak peduli lagi dengan kebenaran agama. Sehingga dalam menentukan sesuatu itu baik atau buruk, benar atau salah, dia tidak lagi memakai ukuran agama, sebaliknya dia akan memakai ukuran kebendaan. Apa-apa yang boleh mendatangkan hasil kebendaan, itu benar.

Orang yang terkena virus ini tidak peduli lagi dengan halal dan haram. Contohnya aktiviti judi, pelacuran dan minuman beralkohol akan dibenarkan mereka kerana ia boleh mendatangkan hasil. Selama ada hasil walaupun haram, maka dia tetap akan terima.

Keempat, virus ateis. Mereka yang dijangkiti virus ini tidak percaya dengan agama. Dia menolak kewujudan Allah SWT sebagai Tuhan, dia menolak kewujudan Muhammad SAW sebagai Rasul dan dia menolak apa sahaja yang menurut dia tidak realistik. Syurga dan neraka tidak kelihatan di mata, tidak boleh dibuktikan. Jadi mereka menolak kebenarannya, jadi semuanya serba rasionalisme.

Apa yang berlaku jika dijangkiti semua virus terbabit?

Seorang liberal sejati, dia sudah terhinggap dengan empat virus tadi. Maka, kalau seseorang itu sudah pada puncaknya menjadi ateis, dia sudah tidak peduli dengan kebenaran agama. Bagi dia maksiat dan taat sama.

Bagi dia, orang boleh ke masjid, silakan. Mahu ke tempat pelacuran juga silakan. Masjid dan tempat pelacuran mahu diletakkan secara berdampingan pun tidak apa-apa.

Yang satu ada tenaga taat dan yang satu ada tenaga maksiat. Kedua-dua tenaga ini menciptakan keseimbangan di dunia. Itu pemikiran-pemikiran liberal.

Kenapa Anwar dikaitkan dengan fahaman liberal?

Memang Anwar kalau datang ke Jakarta, dia banyak berkumpul bersama-sama kelompok liberal. Kita orang Indonesia, kita tahu siapa orang Indonesia yang liberal dan siapa yang bukan.

Kita tidak faham apakah Anwar tahu mereka liberal atau tidak? Tetapi yang jelas, datangnya Anwar ke Indonesia lebih banyak berkumpul dengan kelompok-kelompok liberal. Kelompok yang memang di Indonesia ini bermasalah dan selalu buat masalah.

Salah satu buktinya adalah apabila Anwar menyertai dialog di Komunitas Salihara, Jakarta. Salihara itu adalah komuniti liberal yang memperjuangkan golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di Indonesia.

Jadi saya fikir sebagaimana Nabi Muhammad SAW mengatakan dalam satu hadis, kalau kita mahu tahu seseorang itu, lihat siapa kawannya. Kalau dia berkawan dengan liberal, pemikirannya akan terpengaruh ke sana.

Bagaimanakah pemikiran golongan liberal Indonesia?

Pemikiran-pemikiran liberal yang saya sebut, di Indonesia sudah sampai setakat itu pemikiran liberalnya. Jadi orang seperti dalam pimpinan Jaringan Islam Liberal Indonesia, pimpinan majalah (isu semasa) dan lain-lain, pemikiran liberal mereka sudah sampai setakat itu, yang empat itu. Kerana itu kita tolak, kerana itu semua bertentangan dengan ajaran Islam.

Bagi liberal di Indonesia, orang lelaki berkahwin dengan lelaki dan perempuan berkahwin dengan perempuan, itu hak asasi manusia.

Perjuangan kelompok liberal sudah sampai sehingga ke Parlimen dan berupaya mendesak supaya wujud satu undang-undang yang membolehkan LGBT dan perkahwinan sejenis disahkan dan mendapat surat nikah.

Tetapi kita NGO-NGO Islam terus melakukan perlawanan dan sampai hari ini mereka belum berhasil meluluskan undang-undang itu. Kita akan lawan terus dan tidak akan boleh berhasil.

Tokoh-tokoh yang memperjuangkan itu adalah kawan-kawan Anwar. Saya tidak faham, apakah Anwar tidak tahu mereka ini adalah tokoh-tokoh pejuang liberal di Indonesia atau memang Anwar faham, kemudian mewujudkan satu rangkaian dengan mereka. Wallahualam.

Adakah seorang liberal masih Islam?

Seorang liberal sejati, dia bukan Islam. Erti liberal sejati begini, keempat-empat virus tadi sudah ada dalam pemikiran dia.

Seorang liberal sejati tidak akan solat. Seorang liberal sejati tidak akan ke masjid dan seorang liberal sejati tidak akan puasa Ramadan.

Tetapi kalau seorang liberal masih solat, dia baru setengah liberal. Ertinya kalau mereka ke Amerika Syarikat (AS), mereka masih dianggap setengah kafirlah.

Bagaimana menangani dakyah golongan liberal?

Kita di Indonesia, kita berdialog dan berdiskusi dengan golongan ini. Mereka pula menggunakan cara-cara yang ilmiah dan argumentative apabila berdialog dengan kita.

Tetapi kalau mereka sudah lebih condong kepada menista dan menghina agama, tentunya kita tidak lagi menghadapi mereka dengan dialog.

Kita menghadapi mereka dengan proses hukum. Kita seret mereka ke mahkamah atas penghinaan yang mereka lakukan.

Contohnya, seorang liberal mengarang sebuah buku dengan mengatakan bahawa al-Quran adalah hasil 'kongkalikung' antara Muhammad SAW dan para sahabat.

Ini penghinaan, jadi kita melihat ini bukan minta dialog, ini menghina, lalu kita seret ke proses hukum di mahkamah.

Bagaimana kaedah golongan liberal menyebarkan dakyah?

Di Indonesia mereka berhasil masuk ke legislatif, badan kehakiman dan eksekutif. Mereka berhasil masuk ke lingkaran pegawai-pegawai kerajaan kerana pegawai itu orang awam dan tidak mengerti agama. Mereka lebih mudah menjadi mangsa pemikiran kaum liberal. Majoriti media massa di Indonesia juga dikuasai golongan liberal.

Sebab-sebab orang mudah termakan dengan pemikiran-pemikiran liberal kerana hujah-hujah yang disampaikan disertakan dengan kajian ilmiah dan bercorak akademik serta bahasa-bahasa yang moden, seolah- olah ini adalah hasil karya cendekiawan.

Ini menyebabkan pegawai-pegawai kerajaan di Indonesia merasa ketinggalan zaman kalau tak mengikut pemikiran liberal.

Sebetulnya masalahnya sama dengan di Malaysia. Hanya mungkin bezanya gerakan liberal di Indonesia sudah sampai ke titik yang sangat membahayakan.

Di Indonesia kita ada pemimpin-pemimpin yang liberal.

Bagaimana pula penularan dakyah sama di Malaysia?

Saya fikir di Malaysia ini ada beberapa universiti yang memang sudah mulai menjadi sarang pemikiran mereka.

Jangan lupa tokoh liberal internasional, Amina Wadud (yang pernah menjadi imam solat Jumaat di AS) pernah menjadi pensyarah di Malaysia. Kemudian beberapa tokoh liberal dari Turki dan sebagainya juga pernah menjadi pensyarah di Malaysia.

Ertinya kita tidak menutup kemungkinan, kalau saat mereka menjadi pensyarah di Malaysia, mereka sudah menularkan pemikiran-pemikiran mereka.

Realitinya di Malaysia mungkin pemikiran liberal belum sampai mempengaruhi masyarakat luas, tetapi setakat di kalangan ahli akademik dan di universiti sahaja.

Kenapa situasi di Malaysia berbeza dengan Indonesia?

Bagusnya di Malaysia, pihak kerajaan meletakkan batasan-batasan yang tidak melepas secara bebas orang berbicara liberal, contohnya di televisyen.

Kalau di Indonesia sudah bebas betul. Orang boleh berbicara liberal di televisyen, radio dan di akhbar-akhbar.

Kalau di Malaysia, masih terkontrol. Contohnya di negara ini kita boleh lihat, Syiah dan Qadiani tidak boleh bergerak bebas, begitu juga liberal. Ertinya ada kontrol negara. Di Indonesia kontrol negara tidak ada.

Sebetulnya kalau soal liberal ini, di Indonesia ada dan di Malaysia juga ada. Bezanya di Malaysia ada kontrol kerajaan, tidak boleh sebarangan.

Apa akan berlaku jika kerajaan pembangkang membuang kontrol ini?

Kalau di Malaysia tidak dikontrol, pada masa depan ia akan sama dengan Indonesia. Golongan liberal akan semakin bermaharajalela. Maka itu, saya mendukung negara Malaysia kontrol terhadap pemikiran-pemikiran semacam itu demi kesatuan umat dan bangsa Melayu.

Kalau semua pemikiran boleh bebas disampaikan di Malaysia, kacau jadinya kita nanti, semacam yang terjadi di Indonesia.

Jadi saya fikir kalau dari segi kontrol ini, umat Islam tidak boleh berbeza. Daripada Barisan Nasional (BN) atau parti mana pun, selama dia muslim, wajib untuk mendukung, negara mengontrol aliran sesat ini.

Apakah nasihat kepada rakyat Malaysia?

Malaysia mesti diselamatkan. Daripada parti mana pun, kalau dia mengusung fahaman liberal, tidak boleh didukung rakyat. Liberal itu musuh Islam, musuh bangsa Melayu dan musuh kita semua.

Bagaimana pula Pas yang seolah-olah menyokong liberal?

Kalau parti secara terang-terangan menyokong liberal, bererti dia parti liberal, walaupun dia memakai simbol-simbol keagamaan.

Seorang Muslim yang sejati, manakala dia terlibat dalam politik, tidak boleh melepaskan iman dan takwa. Jangan kerana kepentingan politik, yang halal diharamkan dan yang haram dihalalkan. Menghalalkan segala-galanya, itu bukan politik Islam.

Kalau ada parti mengaku parti Islam, tetapi tidak memperjuangkan Islam, itu namanya parti jualan Islam. Dia menjual Islam supaya orang Islam pilih parti itu, tetapi pada hakikatnya dia tidak memperjuangkan Islam.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20130422/re_03/Bimbang-liberal-pembangkang#ixzz2RKxuTP3z 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ohpolitik!™

Posted: 24 Apr 2013 03:50 AM PDT

Ohpolitik!™


[ #PRU13 #GE ] PENDEDAHAN AGENDA DAP TAWAN GELANG PATAH #IniKaliLah #PakatanHarapanRakyat

Posted: 24 Apr 2013 03:29 AM PDTSamada saudara sedar atau tidak DAP telah merancang sejak dari penubuhannya untuk menjadikan negara ini sebagai ketuanan CINA. DAP telah mengambil alih peranan KOMUNIS yang telah digagalkan dalam usaha memerintah negara ini. DAP tidak pernah berterima kasih kepada kerajaan yang telah memakmurkan orang CINA di negeri majoriti orang Melayu.

Apa sahaja dasar untuk memakmurkan Melayu telah DITENTANG habis habisan sejak puluhan tahun lalu. Mereka tetap menganggap MELAYU BODOH bahawa kemajuan yang dinikmati oleh orang Melayu adalah hasil dari cukai orang Cina. Mereka mengatakan Melayu boleh dibeli/rasuah dengan hanya secawan kopi dan paling tinggi bernilai RM50 kerana mereka tahu orang Melayu mudah lembut hati dan mudah terpedaya jika ada orang yang berbuat baik terhadapnya. 

Kini mereka telah merancang untuk menguasai Gelang Patah, Pulai, Johor Bahru dan Kulai kerana kawasan ini lubuk emas untuk orang Cina. Siapa yang membangunkan kawasan ini jika bukan atas jasa dan keringat kepimpinan Melayu Johor. 

Jika matlamat DAP ini berjaya sudah pasti mereka akan membawa masuk ribuan Cina Singapura yang kelaparan tanah dan rumah ke lubuk emas ini. Akhirnya melayu akan dihalau keluar secara rahsia ke pinggir kampung. Ini telah berlaku di Kuala Lumpur dan Petaling Jaya. 

DAP telah memaksa PAS bertanding di Nusajaya untuk memecahkan undi Melayu Gelang Patah. Melayu pengkhianat dari PAS yang hanya bernilai secawan kopi ini telah dengan bangga sanggup menggadaikan maruah bangsa. 

Dalam masa yang sama dihadapan orang cina DAP Bercakap dalam bahasa mereka mengatakan bahawa : MELAYU SAMPAH KITA TELAH BERSIHKAN DI PULAU PINANG DAN SEKARANG KITA MAHU BERSIHKAN SAMPAH MELAYU DI JOHOR. 

Saudara saudari ku yang ada baki sedikit IMAN dalam dada...renung renungkanlah. Jangan sampai kita dihina dan diludah. Sayangilah diri kita..keluarga kita..agama kita...bangsa kita dan negara kita yang dirahmati ini. Sebarkanlah kepada keluarga kita...saudara kita...jiran jiran kita dan rakan rakan kita. Jika saudara sebarkan kepada 10 orang dalam tempoh satu jam ia boleh sampai kepada 1 juta umat Melayu.

sumber : thekl-chronicle

[ #PRU13 #GE ] #DAP KOMUNIS : BUKTI POLITIK GANAS PAKATAN RANJANG #IniKaliLah #PakatanHarapanRakyat

Posted: 24 Apr 2013 03:20 AM PDTPuak Pakatan Haram sudah mula menunjukkan keganasan yang melampau. Lepas satu, satu keganasan dibuat mereka.

Kira-kira jam 10.15 malam tadi, Bilik Gerakan Barisan Nasional di Nibong Tebal, Pulau Pinang dikejutkan dengan satu letupan. Letupan tersebut berlaku di belakang khemah yang mengakibatkan seorang pengiring calon BN tercedera.

Insiden berlaku ketika Pengerusi Gerakan,Datuk Dr Teng Hock Nan sedang menyampaikan ceramah. Polis sedang menyiasat punca kejadian.Apa terdesak sangat ke pakatan oi? Aku tahu ler korang mengelupur sebab korang nak terkubur dah, Tapi ni sudah melampau. Gua nasihatkan petugas semua kena lebih berhati-hati dengan puak pakatan ni.


SUMBER : riziqin

[ #PRU13 #GE ] GELANG PATAH : SEJARAH TERCIPTA UMNO LAWAN DAP di Kawasan Cina #Vote4BN

Posted: 24 Apr 2013 02:43 AM PDTAdakah beliau akan mendapat undi Cina? Adakah pengundi Cina akan memberi undi kepada Ghani, seorang Melayu? Adakah orang Cina akan mengenang budi orang Melayu yang selama ini boleh memberi undi kepada calon Cina di kawasan majoriti Melayu?

Ia juga merupakan satu ujian sebenar dalam erti kata setiakawan rakyat kepada Barisan Nasional (BN), terutama dalam hubungan Sino-Melayu.

Inilah pertama kali dalam sejarah moden Malaysia untuk beberapa tahun kebelakangan ini seorang Melayu, bekas MB, bekas pemimpin besar UMNO dan BN negeri berani mencalonkan diri bertanding di kawasan yang bukan kubu tradisi Melayu.

Inilah pertama kali dalam sejarah, UMNO akan berlawan dengan DAP. Mungkin sebelum ini ada calon DAP berbangsa Melayu yang melawan calon UMNO, tapi ini adalah pertama kali seorang calon UMNO melawan seorang Maharaja DAP.

Ghani yakin dengan keputusannya itu. Beliau juga percaya dengan pendiriannya. Walaupun ramai yang mengatakan itu satu tindakan 'membunuh diri' namun beliau tetap yakin mahu berlawan di situ.

Tiada sesiapa yang mahu membunuh Ghani. Ghani dari awal lagi telah membuat tekad mahu bertanding di situ.

Ghani tidak mahu Maharaja Kit Siang bertapak di Johor. Sudah tentu Johor yang mendapat nama jolokan Kubu Kuat UMNO tidak mahu negeri itu dicemari dengan penjajahan DAP mahu pun Pas.

Bagi saya, apa yang berlaku ini merupakan satu persimpangan tajam untuk kita saksikan betapa setia dan ikhlasnya pengundi Cina, orang Cina terhadap perkembangan ini.

Apakah orang Cina yang selama ini dijaga hati mereka oleh orang Melayu, ditatang hati mereka oleh orang Melayu akan memulangkan semula kebaikan hati kepada orang Melayu.

Orang Melayu ialah satu bangsa yang cukup accommodative - baik hati, murah hati, penjaga hati, biaq pi lah - sejak zaman dahulu sehingga sekarang. Orang putih memberi erti accommodative ialah to do a kindness or a favour to; oblige; to accommodate a friend.

Orang Melayu ialah bangsa yang tidak suka melukakan hati, merobek dan menyusahkan hati orang lain.

Namun, ironinya, ia berbeza apabila orang Melayu berhadapan dengan sesama Melayu. Soal accommodative itu sudah tidak diambil kira lagi. Itu pasallah dalam sejarah Melayu terlalu banyak pepatah dan peribahasa mengenai sikap Melayu sesama Melayu, yang antaranya berbunyi "berpatah arang, berkerat rotan", "kalah jadi abu, menang jadi arang", "menang sorak, kampung tergadai" dan lain-lain lagi.

Terlalu banyak contoh dalam pertarungan pilihan raya sama ada umum atau kecil atau negeri, orang Melayu dan pribumi, akan memberi undi kepada sahabat mereka daripada bangsa lain di kawasan majoriti mereka.

Kawasan Parlimen Gelang Patah yang mengikut demografi geopolitik dihuni oleh seramai 106,864 pengundi. Sebanyak 34.28 peratus adalah pengundi Melayu, 52.41 Cina, 12.49 India dan 0.83 peratus lain-lain kaum. Kawasan itu yang merupakan kubu tradisi MCA dan pada 2008 dimenangi oleh Tan Ah Eng dengan majoriti 8,851 undi.

Ghani tiada masalah jika beliau bertanding di kawasan majoriti Melayu atau di DUN. Pada PRU 2008, beliau menang di DUN Serom dengan undi sebanyak 10,088 mengalahkan calon Pas. Dia mendapat majoriti undi sebanyak 4,971.

Namun beliau tetap mahu bertanding di Gelang Patah. Sesungguhnya penduduk Gelang Patah juga banyak terhutang budi kepada Ghani, seorang bekas Menteri Besar yang berwawasan.
Di bawah pentadbiran Ghani, wujudnya pusat pentadbiran negeri yang baharu di Kota Iskandar. Langkah itu telah membuka luas Gelang Patah kepada pembangunan, pelaburan dan busines.

Jika orang Cina bercakap mengenai soal-soal itu, tiada alasan untuk mereka menolak Ghani.
Sebahagian besar pelaburan Iskandar bermula di Gelang Patah. Di kawasan sekelilingnya didirikan kawasan perumahan baharu kategori mewah Medini, terletaknya taman tema Legoland dan Puteri Harbour. Gelang Patah turut dilengkapi dengan universiti dan kolej, jajaran lebuh raya dan jalan biasa yang baik.

Kawasan perumahan di Nusajaya, misalnya dilimpahi dengan kemudahan prasarana yang lengkap dan terkini. Skudai ialah sebuah kawasan bandar yang cukup pesat dan penduduk semakin padat. Rumah mampu milik didirikan di Mutiara Rini.

Hak milik tanah kampung-kampung baharu semua sudah diberikan, termasuk di Kampung Poh Chee Lin. Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dipindah ke tempat lebih baik dan dibantu pembinaannya. Tapak turut diberikan.

Pertubuhan NGO Melayu, Cina dan India dibantu dengan peruntukan. Kuil dan tokong diberi hak milik dan dibantu dengan keperluan yang sepatutnya.

Pendek kata Ghani telah melengkapkan segala-gala di Gelang Patah dan sekelilingnya. Tiada alasan untuk rakyat kawasan Parlimen itu menolak Ghani.

Namun, sebab-musabab mengapa Maharaja DAP melompat ke Gelang Patah juga merupakan satu persoalan.

Saya merasakan ini merupakan satu langkah taktikal yang dilakukan oleh pakatan pembangkang untuk menawan di kawasan-kawasan yang strategik kaya dan mewah di seluruh negara. Mereka mahu memalukan BN.

Pulau Pinang sudah dimiliki DAP. Selangor sudah dimiliki mereka. Saya ke Terengganu sehari sebelum hari penamaan calon dan gambaran Pas cuba menguasai semula negeri itu melalui perang benderanya menggambarkan strategi bersungguh-sungguh mereka untuk menawan negeri itu.

[ #PRU13 #GE ] GOLONGAN BAWAHAN #PAS MAHU PENJELASAN VIDEO #spendastopa #IniKaliLah #PakatanHarapanRakyat

Posted: 24 Apr 2013 01:52 AM PDTPengedaran video cakera padat digital (VCD) seks yang didakwa menyerupai seorang pemimpin kanan Pas merupakan satu lagi bala kepada parti tersebut.

Aktivis Pas Pulau Pinang, Mohamed Hafiz Mohamed Nordin berkata, ini merupakan satu perbuatan tidak bermoral oleh pemimpin yang boleh menjejaskan parti.

"Saya ada terima cakera padat video (VCD) tersebut dan saya kenal betul gambar dan suara di dalamnya. Saya rasa 90 peratus betul dan lima peratus lagi kena siasat.


"Kami juga mengecam kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang baru-baru ini menyifatkannya sebagai perkara kecil, sejak berkawan dengan Anwar Ibrahim," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Sebelum ini, Pengerusi Lajnah Tatatertib Pas, Datuk Wan Mutalib Embong yang dipetik sebagai berkata, Pas boleh menjalankan siasatan sendiri tanpa menunggu tindakan pihak lain berhubung dakwaan yang mengaitkan pemimpin parti itu dalam aksi video seks.

Mohamed Hafiz yang juga Pengerusi Jaringan Muslimin Pulau Pinang berkata, perbuatan itu bukan perkara kecil kerana merupakan dosa besar iaitu berzina dan penzina itu boleh dihukum mati manakala penzina yang belum berkahwin disebat 100 kali.

"Ini satu dosa besar dan satu jenayah. Bagi saya sebagai orang Islam apabila ada fitnah besar, nak tunggu apa lagi? Sekarang ini Pas gunakan media untuk memecat orang seperti yang dilakukan kepada Datuk Dr. Hassan Ali dan Nasharudin Mat Isa," kata Mohamed Hafiz.

Beliau juga mendesak Lajnah Tatatertib Pas supaya menyiasat walaupun Setiausaha Agung Pas, Mustafa Ali tidak mahu membuat laporan polis.

"Jangan tiru macam Penasihat PKR, Anwar Ibrahim dan jangan sampai mahu mempertahankan jawatan, mereka lupa fitnah yang menghancurkan dakwah ummah dalam negara kita.

"Fitnah ini mengaibkan, mengajar kita untuk menyiasat kalau ada berita yang datang itu dan apa salahnya kita siasat dan kita menutup fitnah," katanya.

Mohamed Hafiz berkata, apa-apa yang berlaku kepada Pas selepas ini kepimpinan pusat mesti bertanggungjawab sepenuhnya.-utusan

[ #PRU13 #GE ] #DAP RACIST TERDESAK MULA HASUT PENGUNDI INDIA #IniKaliLah #PakatanHarapanRakyat

Posted: 24 Apr 2013 01:26 AM PDT

Gambar hiasan

Massage di bawah sedang diedarkan kepada semua kaum India oleh DAP:

Dear Msian Indian, these are the reasons why we should NEVER vote for BN: 
99% of petronas station owned by Malays, 
100% petronas project contractor are Malays, 
95% intake for army, nurses and police are Malays, 
98% Govt Servent in Putrajaya are Malays, 
95% Govt contracts are given to Malays, 
100% Govt Universities Vice Chancellors are Malays, 
100% Students send to Japan and Korea under 'Look East Policy' are Malays, 
3million Indonesian became Msian citizen with Bumi status, 
600,000 Chinese and Indian Msian with Red IC denied citizenship, 
0% churches/temples built in housing estates, 
up to 12% interest rate paid by Govt for ASN/ASB, 
96.5% Govt Budget for Malay schools and 144 Indian Primary Schools closed down since 1968-2000,Pls send this msg to all our friends.) regards..

Massage racist ini dipercayai telah dihantar kepada semua kaum ini. Umum tahu, pengundi India memang emosi dalam memberikan undi mereka. Jesteru, DAP sengaja menggunakan msg secara racist ini bagi tujuan mendapatkan semua undi kaum India yang semakin susut terhadap mereka.

 Kaum India harus ingat, Di bawah kerajaan BN, mereka bukan sahaja bebas meraikan perayaan agama mereka, malah dari Sekolah jenis Kebangsaan Tamil hingga  Universiti Medical MIC telah disediakan oleh kerajaan BN di Kedah. Tidak cukup dengan itu, di bawah kerajaan BN juga, adanya menteri dari kaum India, guru, lawyer, pensyarah, doktor antara yang paling ramai. Kaum India di Malaysia dilihat lebih bernasib baik dari mereka yang tinggal di India di mana masih ada yang tinggal dalam rumah yang diperbuat dari tahi lembu.

Kerjaya doktor antara yang paling ramai diterajui oleh kaum india di Malaysia adalah dari tajaan kerajaan BN yang membolehkan mereka sambung belajar seperti di Ukraine, Russia, India dan banyak lagi.

[ #PRU13 #GE ] BELUM 5 MEI PENYOKONG PR SUDAH MAIN BALING BOM PETROL #IniKaliLah #PakatanHarapanRakyat

Posted: 24 Apr 2013 01:13 AM PDTBahagian depan bangunan Bilik Gerakan Barisan Nasional (BN) untuk Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) di Parit 9, Baroh, Sungai Leman, Sekinchan dekat sini, terbakar setelah dipercayai dilempar dengan dua bom petrol oleh orang tidak dikenali pagi ini.

   
Ketua Jabatan Pengurusan Polis Selangor SAC Hasanuddin Hassan berkata kejadian itu disedari pada pukul 4 pagi oleh penduduk kampung yang terus memaklumkan kepada pemilik bangunan itu yang didirikan atas tanah persendirian.
   
"Siasatan awal pihak polis mendapati ada unsur khianat apabila menemui dua botol kaca yang dipercayai diisi petrol di tempat kejadian. Kemungkinan pihak terbabit cuma lalu di hadapan bangunan itu dan baling 'bom petrol' itu memandangkan jarak antara bangunan itu dengan jalan raya adalah kira-kira empat meter sahaja.
   
"Kebakaran tidak serius cuma beberapa peralatan milik BN seperti bendera dan banner turut terbakar. Siasatan awal juga mendapati tiada sebarang unsur pecah masuk di bangunan itu," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor di sini hari ini.
   
Hasanuddin berkata tiada saksi yang melihat sebarang aktiviti mencurigakan sebelum kejadian itu dan sehingga kini tiada tangkapan dibuat.
Beliau berkata kes itu disiasat mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan iaitu khianat dengan api.
   
Sehubungan itu Hasanuddin menasihatkan semua pihak yang terlibat dalam PRU13, terutamanya calon yang bertanding, supaya memaklumkan kepada penyokong masing-masing agar tidak melakukan perkara yang boleh memudaratkan harta benda atau nyawa manusia.
   
"Jika kita jalankan siasatan dan dapati ada pihak tertentu yang terlibat, kita akan mengambil tindakan mengikut undang-undang yang ada. Kalau melibatkan kehilangan nyawa, kes boleh disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan iaitu bunuh.
   
"Tidak ada gunanya kalau menang (dalam pilihan raya) tetapi kemenangan itu disebabkan perbuatan keji kerana negara kita mempunyai undang-undang ," katanya.
   
Hasanuddin berkata sejak hari penamaan calon pada 20 April lepas hingga hari ini, pihaknya telah membuka siasatan terhadap 44 kes kecil berkaitan pilihan raya seperti mencabut dan mematahkan tiang bendera parti dan membakar serta mengoyakkan bendera parti.
   
Polis juga menerima 14 laporan berhubung ceramah politik yang diadakan tanpa permit.  - Bernama

Agaknya bagaimana keadaan negara 5 Mei nanti?

[ #PRU13 #GE ] Allahhuakbar!! LAGI PENDEDAHAN CUBAAN MEMBUNUH OLEH PENYOKONG PAS?? #IniKaliLah #BetterNation #PakatanHarapanRakyat

Posted: 24 Apr 2013 01:08 AM PDT


PAS Ganas!!! membelasah penyokong UMNO sehingga parah di Dungun...


Pergaduhan 23/4/2013 11.00 PM - telah berlaku satu Insiden pergaduhan di lokasi persimpangan lampu isyarat pasar buah, Jalan Yahya Ahmad, Dungun. Insiden berpunca daripada tindakan penguatkuasa SPR yang ingin mengambil tindakan terhadap bendera yang dipasang di tiang lampu isyarat. 

Ketika melaksanakan tugas telah didatangi oleh sekumpulan pemuda pas seramai lebih kurang 30 orang. Suasana menjadi semakin tegang apabila dipercayai pemuda pas telah memanggil lebih ramai penyokong pas lain untuk datang beramai-ramai dan dalam masa 20 minit penyokong pas telah bertambah kepada lebih kurang 200 orang. 

Ekoran daripada kedatangan penyokong pas yang ramai pihak pemantau SPR telah mengambil tindakan meninggalkan lokasi tersebut. Pada ketika itu juga sekumpulan penyokong umno seramai lebih kurang 15 orang datang ke lokasi untuk melihat kejadian yang berlaku. Semasa dalam proses perbincangan diantara polis dan penyokong pas. Kembali berlaku kekecohan yang mana telah berlaku pertengkaran mulut antara seorang penyokong pas dengan penyokong umno sehingga menyebabkan keadaan menjadi semakin tegang. 

Dengan tiba-tiba sekumpulan penyokong pas dianggarkan seramai lebih kurang 50 orang telah menyerbu dan membelasah penyokong umno tersebut. Ekoran daripada kejadian tersebut mangsa pengsan dan telah dileraikan oleh orang ramai yang berada di lokasi. Kejadian berlaku dalam masa 5 minit. Mangsa telah dibawa ke hospital dungun untuk rawatan. 

[ #PRU13 #GE ] GEMPAR! KARPAL Tersembam Petanda #DAP Bakal Tersungkur #IniKaliLah #BetterNation #PakatanHarapanRakyat

Posted: 23 Apr 2013 09:14 PM PDT


Satu insiden yang sangat menyayat hati telah berlaku di Penang -

Malam tadi sewaktu hendak naik ke pentas ceramah DAP, di jln YORK, GTOWN, Pengerusi DAP Pusat, KARPAL SINGH jatuh tersembam mencium bumi apabila kerusi roda yg cuba diangkat oleh pengikut2nya terlepas lalu terhumban ke hadapan pentas menyebabkan KARPAL SINGH JATUH TERSUNGKUR.

Sedutan video alkisah Karpal tersembam :

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

[ #PRU13 #GE ] Kit Siang BIMBANG JIKA Hadi JADI PM #IniKaliLah #BetterNation #PakatanHarapanRakyat

Posted: 23 Apr 2013 05:33 AM PDT


Ramalan aku PRU13 ini Anwar Ibrahim bakal berkubur. Kalah di arena sendiri. Permatang Pauh menghukum HUDUD terhadap kesalahan liwat yang dilakukannya. Buktinya, Lim Kit Siang sedang bengong jika Hadi Awang diangkat jadi PM. Tentunya perancangan DAP perlu dikaji balik. Untuk jatuhkan Anwar Ibrahim, memang mudah, untuk jatuhkan Hadi agak susah.


Menurut sumber AntaraPos dipetik sebagai berkata :

Penasihat DAP, Lim Kit Siang ketika berceramah di Johor Bharu semalam menzahirkan kebimbangannya jika Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang diangkat menjadi perdana menteri.

Dalam keghairahan mencari undi bukan Melayu di Johor, Kit Siang berkata beliau dan pengundi di negeri itu "tentunya sama-sama akan bimbang" jika Hadi menjadi Perdana Menteri.

"Jika benar dakwaan bahawa DAP sudah bersetuju untuk Hadi menjadi Perdana Menteri kita, tuan-tuan dan puan-puan, Johor dan saya tentulah sama-sama akan bimbang…terhadap apakah yang beliau akan lakukan kepada kita semua. Betul, tidak?' kata Kit Siang.

Perbuatan Kit Siang meremehkan kebolehan Hadi sebagai calon Perdana Menteri itu dibuat bagi menangkis dakwaan bahawa presiden PAS itu akan diangkat mengisi jawatan PM sekiranya Pakatan Rakyat menubuhkan kerajaan kelak.


[ #PRU13 #GE ] GEMPAR! @anwaribrahim SAKIT JANTUNG! MAHFUZ pun NAK JADI PM #IniKaliLah #BetterNation #PakatanHarapanRakyat

Posted: 23 Apr 2013 04:40 AM PDT


Ditanya sama ada beliau adalah antara calon yang layak mengisi jawatan itu, Mahfuz mengiyakannya.

"Saya antara calonnya sebab tanding Parlimen. Sebelum ini orang kata saya nak jadi MB (Menteri Besar). Macam mana saya nak jadi MB, saya tanding Parlimen. Saya hanya layak untuk jadi calon PM. Saya juga layak untuk jadi calon menteri," katanya.

-SinarHarian

[ #PRU13 #GE ] KERTAS UNDI POS : KANTOI CACAI PR DALAM SPR!! #IniKaliLah #BetterNation #PakatanHarapanRakyat

Posted: 23 Apr 2013 03:17 AM PDT

GAMBAR PETUGAS SPR BERSAMA TAGnya.. PROSES CHOP ini diambil gambar oleh CACAI PR!!

Laporan dedahan undi pos di SINI.


Menjawab persoalan yang ditimbulkan. 
SEGERA DAN PANTAS.
Menurut sumber dalaman SPR, memang betul undi pos telah mula diposkan kepada semua petugas pilihanraya, pengundi diluar negara, Tentera dan polis yang bertugas luar kawasan termasuk yang bertugas di Lahad Datu bermula semalam. Namun ini gambar kerani SPR sedang dalam proses chop. Cacai dalaman SPR telah ambil dan hebahkan.. 

Menurut laporan BERNAMA :
Semua kertas undi bagi pengundi pos luar negara dan pengundi tidak hadir (PTH) untuk pilihan raya umum ke-13 (PRU13), akan dihantar esok (Rabu). 
Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata kertas undi itu akan dihantar ke 103 Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara. 
"SPR memberi jaminan proses penghantaran dan penerimaan balik sampul kertas undi tersebut selamat...pengundi luar negara tidak perlu rasa bimbang," katanya kepada pemberita di sini hari ini. 
Pengundian bagi pemilih di luar negara ditetapkan pada 28 April (Ahad), masa penyerahan dan penerimaan balik sampul ialah dari pukul 9 pagi hingga 8 malam di London, United Kingdom dan Melbourne, Australia. 
Bagi Pejabat Perwakilan Malaysia yang lain, tarikhnya sama, namun tempohnya lebih singkat iaitu dari 9 pagi hingga 6 petang. 
Sehubungan itu, Wan Ahmad menasihati mereka supaya mengundi di tempat sampul kertas undi diserahkan bagi mengelak sebarang masalah.

Menurut sumber PDRM pula :
Merujuk kepada kekeliruan yang ditimbulkan melalui media sosial berkaitan anggota polis sudah mula mengundi, berikut adalah perbezaan di antara Undi Pos dan Undi Awal: 

UNDI POS - akan diadakan lebih awal iaitu sebaik sahaja kertas undi dicetak dan pengundi pos perlu mengembalikan kertas undi yang telah ditanda kepada Pegawai yang bertanggungjawab untuk menyerahkan kepada Pejabat Pegawai Pengurus selewat-selewatnya pada jam 5.00 petang pada hari mengundi.  

Bagi PRU 13, undi pos telah bermula PADA 23 April 2013 iaitu setelah pihak PDRM menerima kertas undi dari pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). 

UNDI AWAL - akan diadakan lebih awal sebelum tarikh pengundian biasa. Kertas-kertas undi yang telah ditanda akan disimpan dengan selamat dan akan dibuka untuk pengiraan pada jam 5.00 petang pada hari pengundian sebenar.  

Bagi PRU 13, pengundian awal telah ditetapkan pada 30 April 2013.


Cuma kes ini aku analisakan sebagai kegagalan SPR untuk menilai pegawainya antara cacai dengan orang pertengahan yang betul tulus membuat kerja kerana negara. Menurut sumber SPR, Sidang Media berhubung perkara ini akan dibuat besok. Lembab!

Politik Harian

Posted: 24 Apr 2013 03:43 AM PDT

Politik Harian


#PRU13 #TolakPR - Letupan di Ceramah BN Nibong Tebal

Posted: 23 Apr 2013 10:35 PM PDT


NIBONG TEBAL – Seorang petugas keselamatan cedera di kaki kanan akibat terkena bahan letupan ketika majlis ceramah perdana anjuran Barisan Nasional (BN) berlangsung di pekarangan Bilik Gerakan BN Nibong Tebal di sini Selasa malam.

Timbalan Ketua Polis negeri Datuk Abdul Rahim Jaafar berkata mangsa berusia 30-an itu dikejar ke Hospital Sungai Bakap untuk rawatan lanjut dan keadaannya dilapor stabil.

Beliau berkata polis sedang menyiasat punca sebenar kejadian yang berlaku pada 10.15 malam itu, dan tidak menolak kemungkinan ia perbuatan khianat.

"Kita telah arahkan Unit Bom dan Forensik untuk menyiasat jenis letupan yang digunakan," katanya kepada pemberita di lokasi kejadian.

Abdul Rahim berkata hasil siasatan akan dimaklum secara terperinci pada satu sidang akhbar secepat mungkin.

Terdahulu, majlis yang dihadiri 3,000 orang itu menjadi kecoh apabila orang ramai bertempiaran lari selepas terkejut mendengar satu letupan kuat pada jarak kira-kira 10 meter dari bahagian belakang pentas ucapan.

Ketika kejadian, Pengerusi Gerakan Pulau Pinang Datuk Dr Teng Hock Nan sedang menyampaikan ceramah.

Bagaimanapun, majlis yang bermula pada 8.30 malam itu diteruskan seperti biasa dengan kawalan ketat anggota polis dan berakhir pukul 12.30 malam.

Sementara itu, beberapa saksi kejadian yang berada berhampiran pentas ketika ditemui berkata mereka terkejut mendengar letupan kuat berkenaan dan masing-masing berlari menyelamatkan diri.

Seorang saksi yang hanya mahu dikenali sebagai Micheal, 39, berkata sewaktu kejadian, beliau baharu tiba di lokasi kejadian dan hanya sempat mendengar ceramah kira-kira 10 minit sebelum terkejut dengan letupan itu dan menyelamatkan diri bersama isterinya.

Katanya, letupan itu sangat kuat seperti bom menyebabkan semua orang terkejut dan suasana menjadi riuh rendah sebelum beliau ternampak seorang lelaki cedera dan dibawa ke hospital.

Seorang lagi saksi yang hanya mahu dikenali sebagai Ahmad, 58, berkata letupan itu dari longgokan sampah di belakang pentas.

"Letupan itu menyebabkan sampah berterbangan sehingga terpercik dan mengotori beberapa buah kenderaan, mujurlah serpihan bahan letupan itu tidak mengenai saya," katanya.

Pengerusi BN negeri Teng Chang Yeow pula menyifatkan insiden itu mencemar nama baik demokrasi dan mahu segala bentuk amalan politik yang menjurus ke arah keganasan dihentikan serta-merta. – Bernama

#PRU13 Hadi Awang Hina Calon PKR

Posted: 23 Apr 2013 09:00 AM PDT


Hina betul calon-calon PKR di mata Presiden PAS, Abdul Hadi Awang apabila pertindihan calon yang berlaku di antara PAS dan PKR diibaratkan sebagai usaha PAS untuk menghalang kemasukan syaitan dalam PR. (Lihat video dan transkrip di bawah)

Maknanya, kat mana sahaja yang wujud pertindihan, ia berlaku kerana PAS nak halang syaitan. Syaitan juga yang disalahkan, sifat tamak kerasukan syaitan dalam hati pemimpin PAS, tak pula nak diceritakannya.

Lebih teruk lagi Hadi menuduh ada calon PKR yang menjadi pengedar pil kuda dan tidak boleh dipercayai, kononnya dibimbangi akan menyebabkan peristiwa lompat di Perak akan berulang. Sama sendiri tiada keyakinan dan saling mencurigai, macam mana la gamaknya nak memerintah Kerajaan Pusat?

Peliknya Hadi tak cerita kenapa baru sekarang PAS mempertikaikan kredibiliti calon PKR di 5 – 7 kawasan, padahal sebelum penamaan calon ada waktu beberapa hari untuk merundingkan pertukaran calon PKR yang tak disenangi PAS.

Mudah betul PAS menyalahkan rakan sepakatan untuk menyembunyikan sifat tamak diri sendiri. Macam ni punya gaya, agak-agak kalau diberi mandat memerintah negara, mahu huru-hara dibuatnya.

Dengan penjelasan oleh Hadi ini, satu perkara dapat disahkan – PAS memang jenis suka tikam belakang kawan dan hubungannya dgn PKR sentiasa dibayangi kecurigaan sesama sendiri.

Transkrip Ucapan Hadi AwangPAS bertindak meletakkan calon di beberapa tempat kerana mahu menyelamatkan Pakatan Rakyat. Kita tidak mahu kerajaan kita jatuh seperti di Perak. Memerintah sekejap.

PAS mempunyai jentera yang paling ramai di seluruh negara. PAS tidak menentang calon kawan-kawan dalam pilihan raya tetapi kalau ada calon yang kita khuatir, calon yang tangkap muat, yang boleh menyebabkan pelbagai kemungkinan boleh berlaku, maka PAS mesti bertindak.

Ini berlaku pertindihan. Di Johor berlaku pertindihan kerana sebabnya kita tunggu rakan kita mari tak mari masuk calon. Sikit lagi tak mari, kita standby, takut dia tak mari, UMNO menang tak bertanding. Hak jual calon ini berlaku. Bila PAS masuk baru dia masuk, itu ceritanya.

Ada calon-calon yang kita khuatir, tak perlu kita sebut, tukang edar pil kuda. Nak jadi calon macam mana? Orang PAS tak boleh kerja calon macam ini. Terang-terang saya sebut. Orang Keadilan pun tak terima.

Mahu jadi calon, dengar cerita jual pil kuda. Ada calon yang menjulang gambar Stalin, macam mana orang PAS nak sokong. Orang PAS kerjasama dengan PKR dan DAP – tak kerjasama dengan parti Stalin, parti Lenin, Karl Marx. Gambar Karl Marx duduk dalam markas, nak suruh orang PAS kerja, macam mana nak suruh orang PAS kerja?

Komunis di haram di Malaysia. Itu yang jadi bertindih itu. PAS nak selamatkan PR – tak nak jadi macam Perak. PAS tetap bersama PR.

PAS bertindak untuk memelihara keteguhan bukan sahaja masa pilihan raya tetapi setelah kita diberi kemenangan oleh Allah SWT supaya syaitan-syaitan tak boleh masuk dalam PR. Itu penjelasan saya.

-MYKMU

#PRU13 Jurukamera RTM MAUT Dalam Pergaduhan Dengan Penyokong PAS

Posted: 23 Apr 2013 07:01 AM PDT


Kelab Akhbar Kebangsaan (NPC) Malaysia hari ini melahirkan rasa terkejut dengan kematian jurukamera Radio Television Malaysia (RTM) selepas pergaduhan dengan seorang penyokong parti politik di Gua Musang, Kelantan.

Presidennya Mokhtar Hussain berkata adalah menyedihkan apabila seorang wartawan perlu membayar dengan nyawanya tatkala berlangsungnya kempen bagi pilihan raya umum ke-13.

Jurukamera itu, Mohamed Yaakub, 61, meninggal dunia akibat serangan jantung di rumahnya di Bandar Lama di Gua Musang pada kira-kira 12.45 pagi.

Beliau sebelum itu terlibat dalam pergaduhan dengan seorang penyokong parti politik yang kereta penyokong itu menghalang laluan ke rumahnya yang terletak berhampiran dengan markas PAS.

Mokhtar berkata semua pihak terlibat dalam kempen pilihan raya perlu menjaga emosi mereka dan tidak melepaskan kemarahan kepada pihak lain termasuk wartawan.

Di KOTA BAHARU, Kelab Media Kelantan melahirkan kebimbangan dengan insiden itu.

Presidennya Anwar Aminuddin Hussin, menggesa insiden itu disiasat, menyatakan serangan terhadap wartawan yang mengakibatkan kematiannya adalah perkara serius.

Di KUALA TERENGGANU, Kelab Wartawan Terengganu (Kawat) berkata kejadian seumpama itu tidak sepatutnya berlaku.

Presidennya Ayob Mamat menasihatkan semua pengamal media agar berhati-hati ketika menjalankan tugas terutamanya semasa membuat liputan berita kempen pilihan raya ini.


Jurukamera sambilan RTM meninggal dunia selepas pergaduhan dengan penyokong Pas

GUA MUSANG – Seorang jurukamera sambilan RTM Kelantan meninggal dunia dipercayai serangan jantung selepas berlaku pertengkaran mulut dengan seorang penyokong Pas di luar rumahnya, di hadapan markas parti, di Bandar Lama di sini, awal pagi tadi.

Mohamed Yaakub, 61, yang berkhidmat dengan RTM lebih 20 tahun sebagai jurukamera sambilan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Gua Musang kira-kira jam 1 pagi selepas sesak nafas.

Kejadian itu berlaku di hadapannya isterinya, Wan Thahirah Wan Ibrahim, 52, yang menyedari selepas mangsa menekan hon kereta beberapa kali sebaik tiba di hadapan rumah kira-kira jam 12.45 pagi sebelum berlaku pergaduhan berkenaan.

Wan Thahirah berkata, beliau yang terkejut bunyi hon kereta suaminya itu bergegas membuka tingkap untuk melihat apa yang sebenarnya berlaku sebelum ternampak halangan sebuah kenderaan pacuan empat roda milik calon Pas Dun Galas itu berada di hadapan rumah.

"Hon yang dibunyikan arwah suami supaya pemilik kenderaan terbabit mengalihkan kenderaan itu ke tempat lain kerana dia hendak meletakan kenderaannya itu berhadapan pintu rumah.

"Sebaik didatangi seorang pemandu itu mengalih kenderaannya terus memarahi arwah kerana tekan hon kereta kuat sangat dan tidak datang memberitahunya untuk mengalih kenderaan," katanya yang mempunyai tujuh anak.

Beliau berkata, sebaik kenderaan itu dialihkan dan arwah dapat meletakan kenderaan di situ sambil membalas luahan tidak puas hati itu terhadap pemandu berkenaan.

Wan Thahirah berkata, lelaki itu terus menghampiri arwah berhampiran kereta hadapan rumah dan berlaku pergaduhan sebelum beliau menjerit.

Katanya, lelaki terbabit berhenti berbuat demikian sebelum didatangi tiga lelaki dari markas Pas untuk memberi pertolongan dengan menggosok dada arwah dan minta bersabar.

"Saya yang melihat keadaan arwah lain macam bergegas membuka pintu sebelum tiga lelaki itu memimpinnya ke dalam rumah sebelum saya mengurut tempat dia sakit," katanya.

Beliau berkata, arwah sempat juga menelan ubat jantung, tetapi keadaan bertambah tenat sebelum menghantarnya ke Hospital Gua Musang (HGM) untuk mendapat rawatan.

"Arwah disahkan meninggal dunia sebaik tiba di hospital itu dan saya cukup sedih dengan apa yang berlaku itu walaupun arwah ada mengidap penyakit jantung," katanya.

Mayat arwah dihantar ke bilik mayat hospital berkenaan untuk bedah siasat sebelum diserahkan kepada keluarganya untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Batu Papan, petang tadi.

Dalam pada itu, polis mengesahkan kematian Mohamed adalah disebabkan serangan jantung dan diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Ketua Polis Kelantan Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, doktor Hospital Gua Musang yang melakukan bedah siasat ke atas jenazah Mohamed mengesahkan kematiannya berpunca daripada saluran darah ke jantung yang tersumbat.

"Siasatan awal pihak doktor dan polis mendapati tiada kesan lebam atau luka di luar fizikal (tubuh) Allahyarham," katanya kepada pemberita selepas Majlis Perjumpaan Ketua Polis Kelantan bersama calon atau wakil Pilihan Raya Umum ke-13 Negeri Kelantan, di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Baharu di sini, hari ini.

Dipetik Bernama, Jalaluddin berkata Mohamed meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Gua Musang dipercayai antara pukul 2 dan 3 pagi, selepas mengadu sesak nafas di rumahnya di Bandar Lama, Gua Musang.

Katanya sebelum itu mangsa dikatakan telah bertengkar dengan seseorang yang telah meletak kenderaan di hadapan rumahnya sebaik pulang melakukan tugasan berkaitan PRU13.

"Isteri Allahyarham dalam aduannya mengatakan mangsa telah membunyikan hon agar kenderaan jenis Hilux itu yang diletakkan di hadapan rumahnya itu dialihkan.

"Pemandu kenderaan itu kemudiannya telah mengalihkan kenderaan berkenaan dan selepas itu telah tercetus pertengkaran mulut namun telah dapat dileraikan oleh orang ramai yang berada di tempat kejadian," katanya.

Jalaluddin juga berkata Allahyarham kemudiannya telah mengalami sesak nafas ketika masuk ke dalam rumah dan memaklumkan mengalami sakit di bahagian dada tetapi telah dibawa ke Hospital Gua Musang apabila keadaannya semakin serius.

"Allahyarham bagaimanapun disahkan telah meninggal dunia sebaik tiba di hospital. Allahyarham juga mempunyai rekod kesihatan mengenai penyakit jantung yang dihidapinya," katanya.

Sehubungan itu Jalaluddin meminta orang ramai tidak menyebarkan khabar angin mengenai kematian Mohamed itu yang heboh mendakwa disebabkan kerana bergaduh dengan penyokong sebuah parti politik.

"Allahyarham mungkin sebelum itu mengalami stress (tekanan)," katanya.

#PRU13 Hadi Jadi PM - Kit Siang Jangan Risau, Kata PAS

Posted: 23 Apr 2013 06:00 AM PDT


JOHOR BARU: Pemimpin-pemimpin PAS hari ini berkata Kit Siang tidak perlu "risau" mengenai siapa harus menjadi Perdana Menteri jika pembangkang diberikan mandat memerintah.

Semalam, ketika cuba meraih undi bukan Melayu di Johor, Kit Siang menolak anggapan bahawa Hadi berpeluang menjadi Perdana Menteri jika pembangkang menang Pilihan Raya Umum (PRU13).

"Jika benar dakwaan bahawa DAP sudah bersetuju untuk Hadi menjadi Perdana Menteri kita, tuan-tuan dan puan-puan, Johor dan saya tentulah sama-sama akan bimbang…terhadap apakah yang beliau akan lakukan kepada kita semua. Betul, tidak?' kata Kit Siang di ceramah dekat sini malam tadi.

Ketika dihubungi Antarapos, Timbalan Mursidul Am PAS Datuk Haron Din berkata soal siapa menjadi PM hanya perlu ditangani selepas keputusan pilihan raya pada 5 Mei diketahui.

"Fokus utama PAS dalam saat ini untuk memenangi sebanyak yang boleh. Kalau sudah nyata kita ada tanda untuk majoriti dalam Parlimen, baru kita nak berpakat, siapakah Perdana Menteri.

"Kita tidak mahu bincang lagi isu ini ( Perdana Menteri). Siapa sahaja boleh komen, Kit Siang pun boleh komen," kata beliau.

PAS adalah parti paling besar dalam gabungan pembangkang, selain bertanding jumlah kerusi yang jauh lebih tinggi berbanding DAP.

Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata Kit Siang tidak harus risau kemungkinan Hadi menjadi Perdana Menteri.

"Yang penting sekarang bukan pasal jawatan Perdana Meteri, yang penting adalah sejauh mana kita boleh menguasai Putrajaya," kata Tuan Ibrahim.

"Saya pun tidak pasti apakah yang dia (kit Siang) risau. Sebab keputusan penting, kita buat secara bersama dalam kepimpinan Pakatan Rakyat. Dia (Kit Siang) tidak perlu risau,"

Hadi sebelum ini menyifatkan PAS sebagai tulang belakang pembangkang yang diperlukan oleh DAP untuk menubuhkan kerajaan.

"Dengan jumlah kerusi yang dimenangi sebanyak itu, DAP tidak boleh membentuk kerajaan kerana yang menjadi tulang belakang Pakatan ialah PAS, parti Melayu Islam," katanya.

Bagaimanapun, semalam Kit Siang menegaskan DAP tetap menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri pembangkang sungguhpun penyokong Pakatan Rakyat di Johor cenderung kepada Hadi.

Kit Siang berkata beliau mengutarakan persoalan itu kepada hadirin di ceramahnya di Gelang Patah dan Muar susulan kenyataan Datuk Ghani Othman bahawa Hadi akan menjadi Perdana Menteri sekiranya pembangkang menawan Putrajaya.

"Saya tanya beribu-ribu hadirian semua kaum di Muar dan Geang Patah siapa menjadi pilihan mereka Najib ataupun …Hadi.

"Mereka jelas mahukan Hadi menjadi Perdana Menteri jika terpaksa memilih di antara beliau, Muhyiddin Yassin atau Mahathir," tambah Kit Siang kepada pemberita.

Ini kali pertama Kit Siang menyuarakan kecenderungan rakyat mahupun Hadi menjadi PM dan bukannya Anwar, sekiranya pembangkang menang PRU kali ini.

Sungguhpun pilihan yang ditawar oleh Kit Siang hanya merujuk kepada Hadi dan pemimpin BN, namun pemimpin DAP itu mengakui Hadi mempunyai sokongan besar di kalangan penyokong pembangkang untuk jawatan tertinggi itu.

Bagaimanapun Kit Siang terus mematikan sebarang ruang untuk menimbang sokongan terhadap Hadi itu apabila menegaskan DAP tetap menyokong Anwar untuk jawatan tertinggi itu.

Beliau menegaskan partinya tidak berganjak daripada keinginan mahukan Anwar dan bukannya Hadi sebagai calon Perdana Menterinya.

Gelang Patah menyaksikan pertarungan dua penjuru diantara Kit Siang dan Menteri Besar Johor Ghani Othman.

Ghani menawarkan diri untuk bertanding di kawasan majoriti pengundi Cina itu untuk menangkis apa yang dlilihat beliau sebagai cubaan DAP "mengimpot" politik perkauman ke negeri itu. -AntaraPos

#PRU13 TolakPR Angan-Angan Mat Jenin Anwar Ibrahim

Posted: 23 Apr 2013 04:23 AM PDT


"Mereka umum (kemenangan) lewat 2 pagi, jadi tidak boleh angkat sumpah sebab Yang di-Pertuan Agong sudah tidur, kena buat esoknya. Lepas (angkat sumpah) itu, TV3 dan RTM datang, beratur nak temu ramah. Saya kata pergi belakang dulu, kasi ajar sikit."

Kenyataan di atas bukannya rekaan sesiapa tetapi itulah imaginasi Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim yang diluahkan sendiri dalam satu kempen politiknya di hadapan kira-kira 1,500 orang penyokong PR di Parit, Perak sehari dua lepas.

Imaginasinya itu menggambarkan dirinya adalah Perdana Menteri selepas PRU-13 meski pun realitinya kempen pilihan raya baru sahaja masuk hari kedua. Pakatan pembangkang sedang tunggang terbalik bercakaran sesama sendiri, dia sempat lagi berfantasi.

Begitu tinggi sekali angan-angan Anwar, melayang-layang mencecah awan tapi itulah hakikatnya yang menggambarkan betapa kemaruk sekali suami kepada Presiden PKR itu mahu menggapai impian untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Tatkala BN sibuk menabur bakti menggandakan kerja buat bermanfaat untuk rakyat dan negara, Anwar pula tak habis-habis dengan angan-angannya sambil menabur janji dicapati dari manifesto bukan janji.

Lain tak ada kerana kerusi empuk PM itu juga yang dia nak kejar dan asyik terbayang dalam kepalanya. Dia punya kemaruk mengalahkan Mat Jenin punya angan-angan, sampaikan terbawa-bawa ke alam fantasi.

Tapi tak kisahlah, sama ada Anwar nak jadi Mat Jenin dan berfantasi siang dan malam, namun Ketua Umum PKR yang kemaruk nak menjadi PM itu perlu sedar, medan pilihan raya bukannya pentas untuk mencapai kepentingan peribadi.

Umum tahu Anwar sebenarnya terdesak untuk mencapai angan-angan Mat Jeninnya, dah tak terdaya untuk menanggung kekecewaan berulang kali termasuklah kegagalan paling mengaibkan dalam projek lompat 16 September 2008 yang sampai sekarang masih menjadi gelak tawa orang ramai.

Lagi pun Anwar tahu senario semasa sudah tidak memihak padanya, malah PAS yang dulunya kuat menyokongnya sekarang pun semakin was-was dan meragui kelayakan Anwar untuk menjadi PM. Mahu tak mahu, terpaksalah Anwar mencanangkan imaginasinya untuk menghiburkan hati.

bumiyang

Posted: 24 Apr 2013 03:42 AM PDT

Asam Pedas

Posted: 24 Apr 2013 03:31 AM PDT

Asam Pedas


Dengan Sarapan Telur, Hasrat Ngemil Berkurang Sampai Malam

Posted: 23 Apr 2013 11:00 AM PDT

Kebiasaan buruk ngemil sepanjang hari adalah salah satu punca utama kegemukan yang seringkali tidak disedari. Padahal ada cara mudah untuk mengurangkan, yakni dengan sarapan telur. Kandungan proteinnya ampuh menahan rasa lapar.

Sebuah kajian di University of Missouri kembali membuktikan bahawa pengambilan protein dalam menu sarapan pagi sangat menentukan kejayaan diet sepanjang hari. Protein membuat nafsu makan lebih terkawal sehingga hasrat ngemil boleh dikendalikan.

Meski demikian, penyelidikan tersebut juga mengungkap bahawa 60 peratus orang Amerika Syarikat sering melupakan hal itu. Sarapan sering dilewatkan dengan alasan tergesa-gesa, atau kalaupun sarapan maka hanya dengan menu seadanya tanpa mengambil kira protein.

Heather leidy, saintis yang melakukan kajian itu berkata, obesiti kini telah menjangkiti 25 juta orang dewasa di negaranya. Salah satu penyebabnya adalah kurangnya pengambilan protein dalam menu sarapan, yang mengakibatkan nafsu makan sepanjang hari tidak terkawal.

"Mengambil menu sarapan yang kaya akan protein boleh menjejaskan hasrat untuk makan sepanjang hari, ketika orang mulai tertarik untuk mengambil makanan tinggi lemak dan tinggi gula," kata leidy seperti dikutip dari Daily Mail, Senin (1/4/2013).

Dalam penelitiannya, leidy melibatkan 20 remaja putri dan orang dewasa berusia 18-20 tahun yang seluruhnya mengalami obesiti. Sebahagian dari para peserta diberi pengambilan makanan tinggi protein seperti telur dan daging asap saat sarapan, sebahagian lagi dengan kandungan protein standard.

Sepanjang hari, para peserta diminta mengisi soal selidik untuk melihat seberapa besar hasrat untuk ngemil yang dirasakan. Selain itu, sebelum makan malam para peserta juga menjalani imbasan otak untuk melihat aktiviti pusat tetapan nafsu makan.

Hasil pengamatan menunjukkan, sarapan tinggi protein memberikan sensasi kenyang lebih lama dan mengurangkan rasa lapar. Perubahan ini juga diperhatikan dari hasil imbasan, yang menunjukkan bahawa aktiviti di bahagian tetapan nafsu makan berkurang berkat sarapan tinggi protein.

anakbukitgantang says

Posted: 24 Apr 2013 03:12 AM PDT

anakbukitgantang says


ronda- ronda Putrajaya- ada belon panas tak dapat kebenaran Perbadanan Putrajaya?

Posted: 23 Apr 2013 10:01 PM PDT

Semalam saya balik kerja awal jadi sempat saya ronda Putrajaya.
 
Pondok panas dah didirikan dan banyak tempat bendera Barisan berkibar megah.
 
Satu saya nak tanya Perbadanan Putrajaya,  Belon Panas (hot air ballon) PAS di depan dewan Presint 9 tu dah dapat kebenaran Jabatan Penerbangan Awam dan Perbadanan Putrajaya tak? Kalau tak dapat jangan lah berikan mereka pasang...sebab itu melanggar undang undang kecil Putrajaya. PAS perlu pastikan mereka ikut Undang Undang yang ada sebab persepsi masyarakat sejak 5 tahun lepas asal PAS semuanya hamPAS termasuk tak mematuhi arahan.
 
Jangan pulak ada gunting dalam lipatan di Perbadanan Putrajaya....Jabatan Komunikasi Korporat perlulah bertindak- Datuk Haji Haitamin Ishak janganlah duduk diam sahaja.....
 
 
Berkenaan pengarah Perbadanan Putrajaya yang tak jalankan tugas dengan cekap , saya nak tanya Datuk  Ab Ghani Ahmad..gerai no 1 di MSP8 milik Pesuruhjaya PAS dah bayar sewa ker belum?
 
Janganlah kerana dia orang PAS maka awak kasi lePAS!
 
Nanti orang ingat PAS orang ingat semuanya lePAS termasuk tak perlu ikut undang undang yang ada..negara ni  adalah negara berdaulat..bukan PAS yang perentah tapi YDP Agong...
 
p/s tolong  baca balik buku Perlembagaan Persekutuan!

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 24 Apr 2013 03:05 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


RAKYAT MALAYSIA TIDAK MUDAH LUPA APA YANG NAJIB PERNAH LAKUKAN ...............

Posted: 23 Apr 2013 11:02 PM PDT

Satu masa dulu, sewaktu Datuk Najib jadi Menteri Pertahanan.

Ramai Askar waktu tu seronok menggila sebab selama Datuk Najib menjadi Menteri Pertahanan, beliau amat menjaga secukupnya kebajikan anggota serta ahli keluarga tentera.

Pelbagai insentif dan elaun serta keistimewaan terhadap anggota tentera sungguh menarik sehinggakan rakyat Malaysia pada masa itu menganggap seseorang yang bekerja menjadi tentera akan terjaga kebajikannya serta keluarganya berbanding pekerjaan lain, semata-mata kerana Menteri Pertahanannya adalah Datuk Najib.

ADAKAH ANDA MASIH INGAT FAKTA YANG SAHIH DI ATAS ?

Kali ini pada PRU 13.
Datuk Najib akan mengepalai pasukan BARISAN NASIONAL dan beliau akan menjadi PM sekali lagi jika diberi mandat yang kuat oleh rakyat Malaysia.

Jiwa Datuk Najib masih sama . Sama ada sewaktu menjadi Menteri Pertahanan dahulu mahupun kini beliau memegang jawatan Perdana Menteri.

Beliau sedaya upaya cuba untuk menyenangkan hidup rakyatnya. Membantu rakyat Malaysia supaya hidup dengan selesa dan berdaya maju. Transformasi Datuk Najib terhadap Malaysia dalam menuju Wawasan 2020 menulusuri idea Tun Dr.Mahathir amatlah jelas dan kini Malaysia berada di landasan yang betul untuk menjadi sebuah negara maju yang amat berdaya saing!

Sudah pasti jika kali ini PRU13, jika mandat yang besar diberikan kepada Datuk Najib, maka InsyaAllah, pastinya rakyat akan lebih selesa dengan pelbagai lagi insentif serta bantuan daripada pihak Kerajaan (yang telah dikaji secara realistik) dan pastinya ia bukanlah janji fantasi semata-mata.

JANGAN SIA-SIAKAN MASA DEPAN MALAYSIA YANG PASTINYA AKAN TERUS GEMILANG DI BAWAH BARISAN NASIONAL PIMPINAN DATUK NAJIB. INSYAALLAH !

UNDILAH BARISAN NASIONAL !
DEMI KELANGSUNGAN MALAYSIA
YANG AMAN SEJAHTERA SERTA
MAJU MENJANA KEBAIKAN KEPADA
RAKYATNYA !


AloQStaQ
RABU
24 APRIL 2013
2:02 Ptg

Semalam HADI AWANG Tuduh Ada Calon PKR "Umpama" Syaitan ... RUPA-RUPANYA HADI TERLUPA, DIA SENDIRI JUGA DAH DEKAT-DEKAT MENJADI SYAITAN BISU ...

Posted: 23 Apr 2013 05:02 PM PDT

Kepada semua orang Islam yang akan menjadi pengundi di pilihanraya kali ke 13 pada tahun ini (minggu depan), ingatlah bahawa apa yang kamu akan undi itu akan menjadi pemimpin kamu seandainya jumlah undi yang dikira selepas itu (dicampurkan dengan undi subahat kamu) mengatasi undi pihak yang satu lagi.

Dan anda perlu ingat sebelum mengundi, bahawa PAS , PKR dan DAP masih memegang teguh pendirian untuk MEMBENARKAN KALIMAH ALLAH digunakan oleh Kristian dengan termetrainya perjanjian seperti di dalam bukti nyata video di bawah :

Sehingga hari ini , Hadi Awang TIDAK MENARIK BALIK persetujuan yang dibuatnya bersama Anwar PKR dan Lim Kit Siang DAP , yakni sama-sama bersekutu dalam menyetujui KALIMAH ALLAH BOLEH DIGUNAKAN OLEH ORANG KRISTIAN DI MALAYSIA DI DALAM BIBLE !!!

Oleh yang demikian, jika anda mengundi PAS ataupun PKR ataupun DAP, anda secara automatik bersubahat secara langsung untuk membenarkan Kristian menggunakan Kalimah Allah di dalam Bible dan ianya amat jauh berbeza pendapat daripada para Ulama di Malaysia, Ilmuan termasuklah keputusan Majlis/Dewan Ulama PAS sendiri !!!

Itupun sehingga kini, HADI masih tidak menarik balik persetujuannya yang dibuat bersama PKR & DAP di dalam video di atas ...Wahai Pengundi yang budiman,
Janganlah kita menjadi manusia tidak berakal. Jangan kita menyokong sesuatu yang boleh menjahanamkan masa depan aqidah anak-anak cucu kita sendiri !!UNDILAH
BARISAN NASIONAL !

DEMI MEMPERTAHANKAN KALIMAH ALLAH
HANYA KHAS UNTUK ORANG ISLAM DI MALAYSIA
SAHAJA
(AGAR KALIMAH INI TIDAK DIPERMAIN-MAINKAN)AloQStaQ
RABU
8.02 Pagi
24 APRIL 2013

tunku

Posted: 24 Apr 2013 03:02 AM PDT

tunku


Muhyiddin Cites Perak Tengah Health Office As Reflecting Bn Govt's Success In Health Care

Posted: 24 Apr 2013 02:18 AM PDT

Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin today officially opened the Perak Tengah District Health Office here, and cited it as yet another government effort to provide the people with the best health and medical care.

"This is another effort of the BN (Barisan Nasional) government over the scores of years of its administration because we realise that health is an important aspect of the people's lives which must be addressed.

"Health plays an important part in our effort to give value-added inputs and generate high productivity in every work that we do," he said.

The Perak Tengah District Health Office, spread over 1,282.05 sq metre, began operating on Aug 13 last year and consists of four major units, namely Management Services, Family Health Development, Epidemiology and Clinical Support.

Muhyiddin said serious attention given to the health sector, with the implementation of thousands of health projects throughout the country, had raised the standard of health in Malaysia to match that in the developed countries.

"The improved health standard has contributed a great deal to the other sectors, enabling Malaysia to record major achievements in several disciplines," he said.

Muhyiddin said the BN government had, through its initiatives and policies over the last four years under Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, provided much aid and benefit to the people.

The beneficiaries were the people of all the races, who enjoyed a higher standard of living, a bigger income and better amenities, he said at the event, also attended by his wife, Puan Sri Norainee Abdul Rahman, Perak Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir and Perak Director of Health Datuk Dr Nordiyanah Hassan.

Muhyiddin said the people would have to think hard and not change the government if they wanted the ongoing policies they benefited from to continue after the general election.

"When the policies are right, the economy is well, the people are able to live comfortably without anyone being marginalised, why is there a need for change?" he asked.

The deputy prime minister said the BN government's efforts had developed an economic sector that had become a major generator of growth and helped to reduce poverty among the people.

He said many people had commented that if this was the way Malaysia was going, then it would not have to wait until 2020 to achieve developed nation status but could attain that level in 2018, on condition that this government must continue to govern.

IHH – The Push for Success

Posted: 24 Apr 2013 01:13 AM PDT

The growing healthcare sector in Southeast Asia received a big boost last year with the successful initial public offering (IPO) of IHH Healthcare Bhd. Raising RM6.67 billion, this was the world's third largest IPO of 2012 after Facebook and Felda Global Ventures Holdings. IHH's shares later jumped as much as 14 per cent on listing in KL and Singapore, with investors eager to participate in this Malaysian success story.
With more than 30 hospitals and clinics in Malaysia, Singapore, China and other Asian countries, IHH is already the continent's largest hospital operator. With a market capitalization of RM29.6 billion, it is now the world's second-biggest listed healthcare provider after HCA Holdings Inc. in the United States.
The listing was part of a larger plan by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak to privatise government-linked companies that are not deemed strategic. This helps to unlock value for the nation and investors, and allows companies to expand using their IPO proceeds.
Even before the listing, IHH had planned to add 67 per cent more hospital beds by 2017 to capitalise on growing demand in Asia for better healthcare, given rising income levels and aging populations. This expansion has now been given a new impetus by the Barisan Nasional Government.
"We see opportunities in the region for the year ahead and will continue to build on our past year's performance and are looking for new opportunities in countries like Vietnam, Turkey and Abu Dhabi," IHH Chairman Abu Bakar Suleiman said recently.
IHH won the public tender in March for its first private hospital in Hong Kong with a RM2 billion deal with local billionaire Cheng Yu-Tung. The development of the 500-bed facility will be overseen by IHH's subsidiary GHK Hospital Ltd and will reach operational readiness by late 2016.
IHH beat two other bidders for the project to develop hospitals in two locations in Hong Kong as the territory looks to increase capacity. The company said the potential profit contribution from this joint venture would boost future earnings, which have seen a fourth-quarter profit rise of almost four times that of a year ago.
In fact, IHH has expanded rapidly in the past few years and currently employs 24,000 people in 30 hospitals as well as medical centres and clinics.
It has added Turkish hospital group Acibadem Saglik Yatirimlari Holding AS, Singapore's Parkway Holdings and India's Apollo Hospitals Enterprise Ltd to its local holdings Pantai Hospitals and IMU Health Sdn Bhd.
Apart from boosting healthcare capacity in the region, IHH is also providing value addition to Khazanah Nasional Bhd. As the healthcare arm of the state investor, IHH's impressive growth is benefitting Khazanah, with a record high portfolio in 2012 that jumped 12.3 per cent to RM121.6 billion after the IPO.
"IHH Healthcare Bhd, with its integrated health network and diversified geographical exposure is a winner in the long run," said Public Investment Bank Research in a recent analyst report.
This shows that in healthcare too, BN's pro-business policies have succeeded in creating a Malaysian global leader. In this demanding sector, a Malaysian brand is holding sway internationally from Turkey to Hong Kong. That is some achievement.
IHH's success will also benefit healthcare in our nation, bringing in global expertise and world-class facilities. This is a win-win situation for Malaysia.

Medical Tourism: A Global Vote of Confidence for Malaysian Health Care

Posted: 24 Apr 2013 12:11 AM PDT

Malaysia is one of the top five medical tourism destinations in the world, a statistic that positively reflects on us. Although those tourists are attracted by the lower costs of common surgical procedures, foreigners would not be coming here if our medical expertise were not of the highest standard.
And while it is easy to dismiss medial tourism as foreigners arriving for "vanity procedures" like facelifts, our expert surgeons are, in fact, delivering affordable medical care that transforms lives such as the hip replacement to the Australian retirees who have been stuck on a waiting list Down Under. After the good treatment they get in Malaysia, they can go home with a new lease of life.
We also attract an increasing number of British patients who feel let down by their beleaguered National Health Service, and an increasing number from the Middle East, who come not just for the medical expertise in an Islamic environment, but for the care and understanding of the nursing staff.
It shows just how far we have come. Three decades ago tourists were warned to avoid local medical care when visiting Malaysia and urged only to use western doctors in case of emergency, recommended by their hotel or tour operator. Now we have visitors in their thousands, choosing Malaysian doctors in preference to those from their home nations.
And it is not just about medical procedures. Pharmaceutical companies with operations in Malaysia include Pfizer, GlaxoSmithKline, Bayer, Novartis and Abbott. These companies are producing everything from aspirin to Viagra in what is a highly specialised advanced technology industry in a sector that the Government wants to grow under the Economic Transformation Programme.
Again, these companies would not be operating here if the quality of our chemical engineers and pharmacists were not top rank.
The ultimate vote of confidence is that companies such as GSK and Pfizer, which have a presence in nine locations including Shah Alam, Penang, Ipoh and Kuching are not only producing drugs that have been developed elsewhere but are increasingly choosing to do their costly development work here.
For a company like GSK that spends two million euros per day (RM8 million) globally on research and development, that is a risk it would only take if key conditions – from a skilled workforce to a business-friendly government (currently in place) – are met.
A medical tourist arriving at the Gleneagles Intan Medical Centre in Kuala Lumpur might think they have arrived at a luxury hotel instead of a hospital. Rather than the sterile confines of many hospitals in their home nations, they stay in plush suites where the staffing levels put many public hospitals – and hotels - to shame.
But ultimately they are here for the care. Both the medical expertise and the trademark Malaysian smile will tell them that they're well looked after.

Can Pakatan's Free-Healthcare-For-All Pledge Be Kept?

Posted: 23 Apr 2013 11:16 PM PDT

Access to health care is one of the foremost policy concerns in modern democracies, with serious consequences for our young but ageing society. Pakatan Rakyat have offered free healthcare for all Malaysians in response. Can this be done?
The answer appears to be no. Pakatan is offering an experiment doomed to failure, rather than building incrementally on a successful system.
"Every Malaysian is entitled to go to any government hospital to get prompt, competent and free healthcare," Pakatan claims, a laudable attempt to ensure that the rich and the poor both receive the medical care they need.
A true national health service, such as what the UK and Canada offer, is expensive, yet Pakatan immediately rejects any funding mechanism such as 1Care (called a "healthcare tax" in a dishonest example of political rhetoric). There is no talk of funding, except that "savings from abolishing monopolies" will help fund "specialist treatments to the low-income group for complicated surgeries".
At most, this represents a tiny fraction of costs.
Every other industrialised nation has run healthcare experiments for decades, and there is a point of agreement: when a service is offered for free, the people will demand more and more of it. The UK and Canada ration the provision and timing of health services. The U.S. makes emergency care free for all, but specialised care is only available without cost for the old and the poor. Japan and Europe employ a patchwork of systems with variable – but rapidly rising – costs. Inexplicably, Pakatan reject all of this data.
Outside of the UK and Canada, there is broad agreement that the best solution is to provide a mix of public and private healthcare solutions, and Pakatan embraces this by promising "free healthcare for all Malaysians through government hospitals while incentivizing the private sector to provide healthcare services at a reasonable rate." Yet how would the private sector be "incentivised"? Why use the private sector if government hospitals will ensure "free healthcare for all Malaysians"?
Today, the government subsidises 90 per cent of healthcare, ensuring availability while avoiding the free service danger. Pakatan decry this as extravagant and corrupt spending – and yet promise to spend even more.
Pakatan does not explain why the current system should be destroyed, despite successes such as halving the new HIV case rate since 2005. The current system certainly can be improved, and should be. Barisan Nasional has expanded the reach of care by allocating RM66.1 billion to the sector. BN has also committed to upgrading 350 Government clinics, and opening another 70 new clinics, for a total of 245 with those built so far.
Instead Pakatan promises a new system, with free and expansive service and a redundant private sector. The party promises something better and more expensive, without cost, which we know – from watching other countries – cannot be done.
The provision of healthcare is a serious issue, and Pakatan deserves credit for trying to improve it. Yet they didn't, and thus deserve no credit for their unserious proposal to this serious issue.

What's Your Contribution To Lembah Pantai, Raja Nong Chik Asks Nurul Izzah

Posted: 23 Apr 2013 08:00 PM PDT

 Lembah Pantai Umno division head Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin has challenged Lembah Pantai parliamentary seat incumbent Nurul Izzah Anwar of Parti Keadilan Rakyat to explain to the people what she had done for the constituents.

Raja Nong Chik, the Barisan Nasional (BN) candidate for Lembah Pantai, said he had thrown the challenge to Nurul Izzah a few times but the latter had yet to answer.

He said the incumbent could not come up with anything, except to criticise BN programmes, saying this was wrong and that was wrong.

"The BN government has done so much for the people, for example, the Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) and the building of more affordable houses for the people under 1Malaysia People's Housing (PR1MA).

"This is the solution and alternative we offer to the people...although it is not perfect, we will continue to improve on it," he told reporters after launching the Taska 1TNB here Tuesday.

The Lembah Pantai parliamentary seat sees a three-cornered fight involving Raja Nong Chik, Nurul Izzah and Independent candidate Rusli Baba.

Emphasising on his 7P Philosophy which comprises development, housing, maintenance, hawkers, enforcement, public transportation and a caring attitude, Raja Nong Chik said it was aimed at bringing better benefits to the people of Lembah Pantai.

He noted that the main issue the people currently faced involved security, and "we are now cooperating with the Royal Malaysian Police to help residents in Bangsar."

"We are hoping to increase federal reserve unit and People's Volunteer Corps personnel to resolve the security issue in the area," he said.

Government Under Najib Is Best - Musa

Posted: 23 Apr 2013 07:00 PM PDT

The Barisan Nasional (BN) government under Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak is the best as proven by the numerous successes of the transformation programmes implemented.

Sabah Chief Minister Datuk Seri Musa Aman said, the BN government had also changed the situation and a lot of the people of Sabah for the better.

"Numerous programmes and implementations have borne fruit and impacted positively nationwide, including in Sabah," he said during a Sabah Foundation Road Show opened by Najib in Kuala Penyu town Tuesday.

Musa, who is also state BN coordinator, said in Beaufort, specifically in Kuala Penyu, the people enjoyed numerous development, including the RM60 million 1.1km Kuala Penyu Bridge across Sungai Sitompok.

In this regard, he urged voters to accept BN candidates who upheld the struggle to look after their welfare and fulfilled the BN manifesto which ensured a brighter future.

"We must be thankful to the federal government which has channelled allocations for, among others, the construction of a RM250 million international convention centre and a RM200 million water treatment plant for the people of Beaufort," said Musa.

Kuala Penyu, among the state seats under the Beaufort parliament, was won by Teo Mau Sing (BN) with a 257 votes majority at the general election in 2008.

In the coming 13th General Election, BN's new face Limus Jury will be locked in a four-cornered fight, which includes two independents.

Mukhriz Thanks Najib, Muhyiddin For Retaining Him In Jerlun

Posted: 23 Apr 2013 06:00 PM PDT

Deputy International Trade and Industry Minister Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir thanked the prime minister and his deputy for giving him the opportunity to remain in Jerlun although he had been moved from a parliamentary seat to the Air Hitam state seat.

The Kedah Barisan Nasional (BN) deputy chairman admitted that he was little known when he first became a Member of Parliament but after five years, he was now close to the Jerlun folk.

"I can depend on my hard work for five years as a record of my achievement and that of other BN candidates in Jerlun. The people of Jerlun can see all this," he at a foundation-stone laying ceremony for a sports centre in the Jerlun parliamentary constituency in Sanglang, near here, Tuesday.

The ceremony was performed by Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Prior to this, there were speculations that Mukhriz would be contesting either parliamentary or state seats in Kubang Pasu and Langkawi, areas connected to his father, former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad.

His transfer from a parliamentary to a state seat is now tied to the post of Menteri Besar if the BN recaptures Kedah.

Mukhriz said that in the five years he was in Jerlun, many development projects had been implemented with the support of the federal government.

Sabah Made Right Decision To Join Malaysia - Najib

Posted: 23 Apr 2013 05:00 PM PDT

Sabah made the right decision to join the Malaysian federation, which paved its path to independence on Sept 16, 1963, thereby resulting in the state's current progress, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said today.

He emphasised that Sabah's success could not be denied by anyone, especially in terms of its security and stability.

"I believe Sabah made the right decision (to join Malaysia) because Sabahans can clearly see the string of improvements in this land.

"However, without peace and stability, it would be impossible to bring about development and progress. What occurred in Lahad Datu and Semporna (militant armed intrusion) recently has been an eye-opener for us. It was a big shock but served to remind us how precious Sabah is to all of us," he said at a people's gathering in Padang Bongawan near here.

Also present were Chief Minister Datuk Seri Musa Aman, Barisan Nasional (BN) Kimanis parliamentary candidate Datuk Seri Anifah Aman and BN Bongawan and Membakut state candidates, Mohamad Alamin and Datuk Arifin Mohd Arif, respectively.

Vote Wisely And Not Be Swayed By fairy Tales, Says Tun Mahathir

Posted: 23 Apr 2013 04:00 PM PDT

 The people must vote wisely after making an objective evaluation without being hoodwinked by "fairy tales" that can lead to electing a wrong party to administer the country, says former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad.

As citizens of this country shouldering a big responsibility to elect a new government on May 5, the electorate must be smart and vigilant without being carried away by emotions and misguided to make a mistake in electing the next government, he said.

"Under the administration of six prime ministers, including me, our country has remained peaceful and prosperous. The people are given the powers to elect the government and they should exercise the power diligently and not be influenced by emotions and other characteristics that are not good for human beings," he said when delivering a ceramah themed "People's Unity" at the Royal Malaysia Navy Base here Tuesday.

Dr Mahathir said making a mistake in electing a party that had no credibility to govern the nation would derail the country's development agenda.

"Malaysia have scored many successes. The North Port and Westport have handled more than 10 million containers in and out of the ports, Malaysians have conquered Mount Everest, sailed solo around the world on a yacht.

"The country is also producing parts and components for aircraft. These are the results of the people's wisdom in electing a responsible and credible government," said Dr Mahathir who was prime minister for 22 years.

Dr Mahathir said the BN government was not greedy by seizing all the powers for itself but instead was willing to share power with the 13 component parties representing various races, religions and cultures.

"Even then, there are certain quarters who instigated and created hatred among the people. If there is no willingness to share power and the country's wealth, the race that is not represented in the government will feel disappointed.

"When such a situation arises, it will pose a threat to the internal security and public order," he said.

Dr Mahathir said the prevailing peace and safety in the country have enabled the masses to elect the party of their choice to govern the nation.

He said the Muslims, as the majority race in this country, also have a big role to play.

"If we fail to elect a credible government, the Muslims will be blamed because the world regards Malaysia as an Islamic nation created by the people, the majority of whom are Muslims," he said.

Later, responding to a question on the possibility of s government change after the election, Dr Mahathir said the BN was a coalition that reprsented all races based on the power-sharing principles.

On the contrary, he said, Pakatan Rakyat was not a coalition but an alliance that did not share power.

"They know that if they contested individually, they cannot, the government party will win. In this election, they have fielded only one Pakatan Rakyat candidate in one constituency, that also they're not really successful," he said.

Dr Mahathir said Pakatan Rakyat cannot be a ruling party because the component parties have different principles and their struggles for the nation varied from one another and they cannot reach a common consensus.

"We'll find among them some people are very racists, only bent on pursuing the interests of certain races. Some claim they're an Islamist party, they interpret Islamic teachings merely to suit their party's struggles.

"They also want to implement hudud law (Islamic penal code) only on Muslims. They're now playing down the issue and instead, they want to create a welfare state now.

"The Hudud Law must be fair to everyone but the Hudud Law proposed by PAS is only enforced on Muslims. We don't support PAS-styled Hudud Law. The most important thing is fairness," he said.

Dr Mahathir said the Pakatan Rakyat had no other goals except to become prime minister.

"If we make a wrong choice, our development agenda will be affected. The opposition parties cannot reach a consensus. They're engaged in a tug-a-war, pursuing only their parties' ideals and aspirations.

"They also don't have the administrative skills to administer the country," he added.

BN Will Not Budge From National Education Policy - Muhyiddin

Posted: 23 Apr 2013 03:00 PM PDT

The Barisan Nasional (BN) will not budge from defending its National Educational Policy as long as the people need it, Tan Sri Muhyiddin Yassin said Tuesday.

The Deputy Prime Minister and Education Minister said the government was committed from the start to ensure all Malaysians had equal access to education.

"So, right from the start we have seen each prime minister paying special attention to the education sector, with the aim of elevating the people across the board.

"It is the BN government's commitment to provide education for every citizen because we are aware of the greater demand for an educated society in the future," he said when opening Sekolah Menengah Kebangsaan Desa Murni, Sg Dua here.

Also present were his wife Puan Seri Noorani Abdul Rahman and Penang BN chairman Tan Cheng Yew.

Muhyiddin said the BN government had allocated RM36 billion this year to the education sector as it realised that the nation was on the verge of extraordinary development and about to achieve developed status in seven years time, in order to generate the skilled human capital which would be required then.

He added that more than 10,000 schools had been built nationwide accommodating 5.4 million students and providing employment for 465,000 teachers.

"Therefore, from now until 2020, to ensure the completion of the planned agenda which is being carried out now, we need to maintain the existing government," he said to loud cheers from the packed audience at the function.

He admitted that in the process of fulfilling the needs of the society there were definitely some shortcomings but the government had more than compensated for them through other benefits.

He urged the people not to trade peace, harmony and good education under the BN government by trying something new that was doubtful.

"Why should we change if everything is going well.

We're seeing the blue wave everywhere in Penang and expect it to rise to a crescendo on May 5," he said.

Muhyiddin described SMK Desa Murni's infrastructure and facilities as extraordinary and urged the people to view it as a big contribution from the federal government to them.

Built at a cost of RM18.2 million in 2007, the school is one of the tallest in Malaysia and located about 10 kilometres from Kepala Batas.

It was opened in August 2010 and has three blocks comprised of nine, seven and three-storeys high with lifts.

Media Shocked Over Death Of RTM Cameraman Following Scuffle With Political Party Supporter

Posted: 23 Apr 2013 02:00 PM PDT

The National Press Club (NPC) Malaysia today expressed shock over the death of a Radio Television Malaysia (RTM) cameraman following a scuffle with a political party supporter in Gua Musang.

Its president, Mokhtar Hussain, said it was sad that a journalist had to pay with his life during the ongoing campaign for the 13th General Election.

The cameraman, Mohamed Yaakub, 61, died of a heart attack at his home in Bandar Lama in Gua Musang at 12.45 am.

He had earlier been involved in a scuffle with a political party supporter whose car had blocked the path to his house, located close to a PAS base.

Mokhtar said that all parties involved in the election campaign should keep their emotions in check and not vent their anger on others, including journalists.

In KOTA BAHARU, the Kelantan Media Club expressed its concern over the incident.

Its president, Anwar Aminuddin Hussin, called for an investigation, saying that the assault of a journalist which resulted in his death was a serious matter.

In KUALA TERENGGANU, the Terengganu Journalists Club (Kawat) said such an incident should not have happened.

Its president, Ayob Mamat, advised all media practitioners to exercise caution when covering the general election campaign.

GE13: Sabah Barisan pledges to resolve illegal immigrant problems

Posted: 23 Apr 2013 12:00 PM PDT

A pledge to find solutions to Sabah's illegal immigrant problems and solutions to native land issues are the highlights of a special 16-point Sabah Barisan Nasional manifesto.
The special manifesto by the state Barisan aimed at countering various local issues, including oil royalties raised by the opposition, was launched by Sabah Barisan chairman Datuk Seri Musa Aman together with heads of component parties at the Sabah Umno headquarters here.
"This is our commitment to the rakyat. We are continuing our efforts. Sabah Barisan will do more," he said while dismissing opposition promises in their manifesto as unrealistic.
The state Barisan manifesto promises to implement the recommendations of the ongoing Royal Commis-sion of Inquiry to solve the illegal immigrant problem, he said in apparent reference to the plan by the opposition to re-issue identity cards for Sabahans.
The manifesto, printed in Bahasa Malaysia, English, Chinese and Kadazandusun, promises to also implement new laws and set up native institutions to find speedy solutions to land matters under Native Customary Rights.
Sabah Barisan also promised to protect the spirit of the 20-point Malaysia Agreement of 1963 while also promising equal opportunities for all in state service.
 When launching the manifesto, Musa said the state Barisan government was prudent in its spending and has over RM4.088bil in reserves while they have helped reduce poverty rates from 19.7% to 8.1% over the last three years.
Among the achievements of the state Barisan government were the issuance of communal titles that involved over 192,000 villagers while tourism earnings hit the RM5.17bil mark last year.

GE13: Haron Din confident DAP can accept hudud

Posted: 23 Apr 2013 10:30 AM PDT

ARAU: PAS is confident that DAP would accept hudud law due to the party's willingness to contest using the PAS logo.
PAS deputy mursyidul am (spiritual leader) Datuk Dr Haron Din, however, said the party would implement hudud even with DAP's disapproval should Pakatan Rakyat gain control of the federal government.
"It was few years ago that DAP rejected hudud law, but not now," he said. "However, it can only be done after Pakatan is given the mandate," he told reporters here.
Dr Haron, who is contesting the Arau parliamentary seat, said Pakatan component parties must "give and take" in order to work together.

GE13: Is Najib winning the ‘social media election’?

Posted: 23 Apr 2013 09:00 AM PDT

IF you're Malaysian, chances are your Facebook timeline and Twitter feed these days are inundated with election or political content. With Malaysia going to the polls on May 5 in a general election that some pundits say may see a change in government for the first time in 56 years, election fever has reached an all-time high in the nation's social media space.

Interim Prime Minister Najib Razak has described the 13th general election (GE13) as Malaysia's 'first social media election,' and while many have argued that this isn't strictly true – in the end, elections are decided at the ballot box – it is undeniable that both sides of the political divide are using the Internet and social networks in particular as a serious communications medium in their campaign strategy.

If such is the case, the ruling Barisan Nasional coalition would seem to be winning the raw numbers battle, if nothing else. Dr James Gomez, associate professor at Universiti Utara Malaysia's School of International Studies, says that Barisan "has made strong inroads onto social media and has carved itself a competitive position."

Gomez notes that Najib's Facebook page has 1,580,00 'Likes.' Leaders from the Opposition alliance, Pakatan Rakyat, are trailing. Nik Aziz has 889,000; Anwar Ibrahim has 480,000 and Lim Kit Siang has 120,000.

"The combined numbers of the three (Pakatan) leaders are a good 80,000 likes below Najib," he noted.

On Twitter, the Opposition fares better. The three parties in Pakatan – the Pan Malaysia Islamic Party or PAS, the Democratic Action Party (DAP) and the People's Justice Party or PKR – have their own individual accounts. In terms of Twitter followers, PKR has 27,000; DAP 27,000 and PAS 1,200. Barisan has 24,000, Gomez noted.

 At a request from Digital News Asia (DNA), online intelligence solutions provider Meltwater, using its social media monitoring tools, measured the online buzz for a short period following the dissolution of Parliament on April 3 right up to the time the Election Commission met on April 10 to announce the dates for nomination and actual polling.

Meltwater's numbers also showed Barisan having a slight edge  but with the caveat that social media chatter does not translate to direct votes, and the cautionary note that 'paid-for' posts are skewing numbers artificially.

One key takeaway from Meltwater's monitoring is that most of the discussions are coming from Twitter instead of blogs, says its marketing and communications manager for Asia Pacific, Janet Yu.

"This is slightly surprising because in the 2008 election, blogs were the major communications medium for the Opposition," she says. "But now, Twitter has the highest volume."

Yu also notes that members of the public write more about the Opposition than they do about Najib. "On average, (Opposition leader) Anwar Ibrahim has three mentions per minute on Twitter, while the (interim) prime minister has one mention per minute," she says.

Yu isn't sure she would call GE13 Malaysia's first social media election either. "The volume of discussion has been pretty consistent since Parliament was dissolved. We're looking forward to more discussion as we get closer to the actual election."

When asked what role social media is playing or can play in elections, she notes that "social media has always been a medium that encourages people to share information and discuss issues. In my opinion, it is like a real-time public opinion sentiment check on the candidates.

 "For this specific election however, it is still too early to draw any conclusion," she adds.

Yu  is also wary of using social media as a barometer of where the votes are going. "Voters and social media users may have an age gap, since more young people are on social media but they may not be at the right age to vote yet.

"We saw a lot of discussion on social media in the US presidential elections, but social media users do not equal number of voters at the poll," she says. "Also, a trending topic on social media about politics may not refer to the candidates' political platform and standings."

The Meltwater figures show Twitter having an overwhelming share of voice at 81.5%; followed by Facebook at a distant second with 9.7%; blogs at 3.9% and forums at 1.3%. The rules of online political discourse and campaigning are obviously changing from just a few short years ago, when blogs ruled the roost.
[Updated information: It has also been pointed out by some social media experts that Twitter gets a high share of voice rating because some monitoring tools cannot trawl Facebook, thanks to the latter's privacy settings. -- ED]
The Twitter edge probably comes from the high penetration of mobile Internet users in Malaysia, says Yu, and the ease of sharing content on the micro-blogging service.

"The fact that it is limited to 140 characters has encouraged a low barrier to entry," she says.

This does not mean political parties should pour all their resources into Twitter only. As Yu notes, "forums will appeal to people with similar interests; while blogs are good for thought leadership, particularly for political leaders."

Only Barisan Nasional Is Capable Of Developing Malaysia - Taib Mahmud

Posted: 23 Apr 2013 08:07 AM PDT

Barisan Nasional (BN) is the only party in the country that has a proper plan to develop Malaysia, said Sarawak Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud. He said the opposition have not made any preparations or plans to develop various facilities as carried out by BN, to ensure a more comfortable and prosperous lifestyle for the people. "I do not think PKR or DAP can do more than what BN had done. This is not being arrogant but only BN has the capability in the aspect of leadership or plans to reform and develop this country. "For example BN featured a large pool of experienced and capable candidates for the election to help and fend the people," he said at a 'Leader meet the People' session in Kota Samarahan, here, Tuesday. Also present was the candidate for Kota Samarahan Parliament seat, Rubiah Wang from Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) who is contesting on a BN ticket. Elaborating further, Taib said when the people give their votes to BN candidates, it meant they were also giving themselves an opportunity to move forward. "If we want progress, do not waste time (choosing other parties), choose BN right away as BN has the leaders who could develop Malaysia. "In Kota Samarahan, the people can see the change brought by the BN government in developing the Samarahan division with various infrastructure. In the past, the Samarahan district was considered a jinx area but today the district is a centre of academics as more universities will be built by the BN government," he said. According to him, he believed the residents of Kota Samarahan needed progress and would not stray from the wave of development in the country. At the ceremony, Taib also announced several allocations amounting to RM20,000 to upgrade the village community hall.

OPPOSITION PARTIES AT LOGGERHEADS BUT LIE AND JOKE TO COVER UP

Posted: 23 Apr 2013 07:06 AM PDT

Parties in the opposition pact are campaigning according to their own party ideology and their own whims and fancies, they have no common platform in their campaigns.
DAP in Chinese areas talking about equality, as if the Chinese have been sidelined and abandoned by the government all this while, PKR going to kampungs and towns on cheaper petrol as if Malaysia's petrol price is the highest in the world and PAS on Islam as if the religion has been ignored all along by the government.
And yet, when they are on the same stage at ceramahs, they lie saying they are for all Malaysians, regardless of race and religion and they are together in all policies to be made and implemented.
Now, voters who rational and wise ask: "Why must each party use each other's party logo instead of just one? Why must they quarrel over seats allocation when they are supposedly to be together? Why they talk about different subjects to different groups of voters?"
PAS has just yesterday opened up 'the cans of worms' when he said PKR's candidates have problems such as being drug addict and son on.
The reactions was of course anger from PKR leaders and despite this, they all claimed they are together in everything, the cheek to lie when everything is in the open.
Voters being exposed and wise are now wary of the hypocracy and know the game plan and hidden motives of each party in the opposition pact.
They know these leaders of parties in the opposition pact are jokers and court jesters, trying to attract them through their acts on stage rather than hard evidences of their seriousness to run the country professionally and with credibility.
Their stupidity and antics are now exposed layer-by-layer as they travelled the country wooing voters to vote for them when they know they have failed in delivering their pledges and promises made in 2008 general election.
They think voters are forgetful, forget what they have promised and pledged and voters do not see their weaknesses and failures.
They act on stage, make jokes and dance to make voters who watch them laugh and forget the past, pump into their minds new dreams and new hopes.
That's what oppositions are and they think, playing the 'old records' will see them through the election, smooth ride to Putrajaya, forgetting that it has been five years and voters are getting smarter and wiser.
They forget voters are exposed to so many things through the internet, they forget voters can get their background and all 'hidden skeletons in the cupboard' at the tips of their fingers with just a push of the fingers.
Their differences on almost everything are open to public scrutiny and no amount of cover-ups can stop the public, who are voters, to make assumptions or even judgement.
Dancing and joking on stage infront of voters only confirm their stupidity.

Mat Taib As Same As Bob Lokman And Abby Abadi?

Posted: 23 Apr 2013 05:04 AM PDT

Prior to that, Mat Taib has been causing problem to UMNO for getting married in Thailand, with Tengku Puteri Zaharia, the princess of Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Thus, his resignation on the case is a huge 'relief' to UMNO.
However, he then came back interrupting UMNO in 2006 when Tun Abdullah Badawi appointed Mat Taib to the National Assembly. The appointment however, only lasted for a while because as soon as Dato' Seri Najib took over the government, Mat Taib's service in the National Assembly was put to stop.
What happened proves how top leadership really want to clean the party from those who are problematic and could not perform well. In other words, those who do not contribute, instead, they cause more problems to the party.
Today, UMNO being 'cold' towards Mat Taib has proven to be logical.
Mat Taib clearly do not deserve to sit in this party when he decided to jump off from the party only because his son-in-law, UMNO Youth Chief of Kelana Jaya Branch, Ahmad Affandi Hamzah, was not nominated as candidate in DUN Seri Setia.
This shows that Mat Taib could not accept his 'fall' and still hopes for 'persuasion' from leadership by 'defending' his family. Mat Taib might have forgotten that election is not about him, it is about religion, race and the country.
As a politician, obviously Mat Taib cannot admit that his decision to join PAS is because his in-law was not listed as candidate. Instead, Mat Taib gave the excuse that some TV hosts in Malaysia are not wearing any veil, showing that the government is not Islamic enough. And from there, he chooses PAS because PAS focuses on matters regarding veil, so PAS is much more Islamic to be compared to UMNO.
Our message, Mat Taib do not have to give any 'religious' excuses as he join PAS because PAS is the very party which uses the name of Islam in this country up to the point where they change everything that is haram to halal, clear evidence are denied, every mistake is covered, as long as they gain political benefit.
We have accepted the fact that Mat Taib is not that great, but no one has ever thought that he is just as good as Bob Lokman or Abby Abadi who thought that PAS is Islam and Islam is PAS.
Does Mat Taib think that after every women wore veil, so every adultery cases, scandals and misconduct done by anyone including leaders will automatically be halal? Why did Mustafa Ali chose a women not wearing any veil to be his 'friend' in bed? Perhaps if the woman was wearing veil, their case would be halal? Or it is already halal, because it involves a PAS leader?
Whatever it is, it is up to Mat Taib to justify himself over his move to PAS.
For Mat Taib's attention, it is a celebrated moment, just as same as the departure of Kadir Sheikh Fadzir who is also known to be corrupt and dirty, even if he did meet with rakyat a lot, he never really fulfil his promises.
People like them do not deserve to be in UMNO, they only deserve to be in PAS, PKR or DAP. Thank you, Mat Taib, for leaving UMNO.
There is probably no need for us to dig and repeat on who is Mat Taib or Muhammad Muhammad Taib a.k.a. Mike Tyson. He is the former Selangor Chief Minister who was exposed of bringing money worth RM3.8 million to Australia. Considering that UMNO is unlike PAS where they often pretend as if they did not see anything whenever their leaders slip up, so on April 1997, Mat Taib was ordered to resign.

A Realistic and Responsible Approach to Environment and Sustainable Development

Posted: 23 Apr 2013 03:30 AM PDT

At the Rio+20 Earth Summit last year, Malaysia was praised for "applying new green-growth technologies in a variety of industries, from agriculture to tourism."
That praise came from none other than UN Secretary General Ban Ki-Moon, who would no doubt be even more effusive if he knew all the details. What of the Malaysian Green Technology Corporation, set up by the Government of Datuk Seri Najib Razak to provide research and development for renewable energy projects? Or the Green Technology Financing Scheme, which has a kitty of RM3.5 billion for soft loans for green enterprises? This project is the incubator for precisely the sort of "green growth technologies" Ban Ki-Moon was commending last year.
These initiatives aren't promises for the next term of Parliament, but promises already fulfilled. The Government has already launched and delivered projects that make a sustainable Malaysia a reality and protect our environment for generations to come. No wonder BN believes we can cut carbon emissions by forty per cent by the year 2020, as laid out in the 2011 Renewable Energy Act, while still achieving high income status.
Pakatan Rakyat pays little attention to green issues in its manifesto, instead obsessing about Lynas and RAPID, over which it has made promises it is already preparing to break. Its manifesto does vow to reform "all existing legislation relating to logging" which begs the question: Did whoever wrote that sentence look at what is going on in Pakatan's backyard, especially Kelantan, Kedah and Penang?
Kelantan is not just a disaster zone of illegal logging, which the PAS-led Government struggles to deny, but when the run off from rampant jungle clearing in the Lojing Highlands resulted in dirty water sources nearby, all Menteri Besar Datuk Nik Aziz Nik Mat could say was: "What to do? The water is already contaminated."
After more than two-decades, his tired administration has adopted the language of defeat on environmental issues, while at the same time saying it needs more time to fulfil its promises.
The PAS administration in Kedah has been logging without conducting a proper Environmental Impact Assessment (EIA) but then again, the EIA that is planned in Penang for Chief Minister Lim Guan Eng's controversial mega-projects is to be carried out by the very firm contracted to build the highways and undersea tunnel.  It's like getting your mother-in-law to assess your wife.
No wonder leading political scientist Dr Chandra Muzaffar this year dismissed the Pakatan states for their "problems involving land deals, zoning irregularities, and problems connected to shady contracts".
Najib can make promises for the future because of what he has done so far. So when BN's manifesto mentions not just forest preservation, but re-forestation of areas that have already been cleared, voters can be confident it will happen.
Pakatan can only be judged on its state record and that ultimately leads to a damning judgement.

Aspirasi Bangsa

Posted: 24 Apr 2013 01:39 AM PDT

Aspirasi Bangsa


GEMPAR : VIDEO KARPAL SINGH JATUH TERTIARAP MENYEMBAH BUMI

Posted: 24 Apr 2013 01:09 AM PDT

Pekerja Kontrak RTM mati selepas bergaduh dengan jentera PAS Gua Musang

Posted: 23 Apr 2013 03:35 AM PDT

RAPERA ..

Posted: 24 Apr 2013 01:32 AM PDT

RAPERA ..


Pilihanraya atau Silap Mata ?

Posted: 23 Apr 2013 07:11 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 24 Apr 2013 01:25 AM PDT

Sahabat-Gunung


PKR Batang Kali Makin Terdesak

Posted: 23 Apr 2013 08:59 PM PDT


Makin terdesak. Terpaksa menghantar sms kepada penyokong-penyokong UMNO dan BN khususnya penyokong calon BN, Mat Nadzari Ahmad Dahlan kononnya penyokong2 Datuk Idris Abu Bakar dan penyokong Datuk Isa Abu Kassim sekarang sah berubah arah untuk menyokong calon PKR di DUN Batang Kali dan Parlimen Hulu Selangor.

Opsss !!! Kami sokong BN dan kami sokong Idris atau Isa kerana mereka telah kami amanahkan utk menjaga mengetuai BN dan UMNO Hulu Selangor.....

Jadi soal penyokong Idris atau Isa beralih arah sokong calon PKR pada PRU nie tidak timbul sama sekali sebaliknya aku sbg penyokong Idris dan Isa bersama keluargaku akan mengundi calon BN yang kami amanahkan untuk menjaga kami Si Hulu Selangor selepas nie.....

Aku juga yakin, Idris dan Isa juga redha dengan keputusan pucuk pimpinan parti .... InsyaAllah, dengan sokongan dan kerja kuat dari 'Double I' ini akan terus mengukuhkan parti dan pasti akan memberikan kemenangan kepada calon BN pada PRU ini......

Sent from Yahoo! Mail for iPhone

Realiti Atau Fantasi - BN Kelantan Robohkan Kubu PAS Di Kelantan ....

Posted: 23 Apr 2013 04:23 PM PDTSemua maklum semenjak 5 tahun lalu, BN Kelantan telah menetapkan sasaran utamanya untuk mencapai kemenangan di sekurang-kurangnya 23 DUN dan 8 Parlimen di Kelantan bagi merealisasikan hasrat memerintah kembali negeri ini.

Lima tahun sudah berlalu, sasaran yang sama masih dipegang erat oleh BN Kelantan meskipun sepanjang tempoh itu sehingga kini PAS sering mempersendakan dan menganggapnya sebagai sesuatu yang sukar dicapai.

Malah di kalangan sesetengah pemimpin dan ahli UMNO sendiri masih ada yang was-was dan masih tertanya-tanya mampukah BN menawan jumlah kerusi yang disasarkan itu meski pun masing-masing menyedari wujud perubahan ketara dalam tempoh 5 tahun itu.

Namun bagi pemerhati politik sasaran tersebut realistik kerana ianya pernah hampir menjadi realiti pada PRU 11 tahun 2004 dulu, di mana UMNO selaku komponen utama BN telah berjaya beroleh kemenangan di 21 dari 45 DUN.

Ia tak mustahil bakal menjadi kenyataan dalam PRU-13 yang akan  berlangsung 5 Mei 2013 nanti memandangkan trend akhir-akhir ini juga saling tak ubah seperti mood tahun 2004 yang memperlihatkan sokongan rakyat kepada BN.

Hakikat itu tidak disedari PAS sehinggalah mereka terpana kelu melihat sendiri perubahan mood rakyat yang mana ketara bezanya apabila PAS hanya berupaya menang nyawa-nyawa ikan dengan majoriti tipis 65 undi ketika PRK Manek Urai tahun 2009.

Selepas itu, asakan Gelombang Merah mengakibatkan PAS lemas dibadai kebangkitan rakyat pada PRK Galas tahun 2010 sekali gus mengundang igauan mimpi ngeri di kalangan pemimpin PAS Kelantan.


Mereka sedar UMNO sedang mara untuk merealisasikan kemenangan yang sudah lama BN idamkan.

Hari ini kedudukan PAS di Kelantan sudah tidak sekuat dulu apatah lagi dengan pelbagai isu seperti kesucian kalimah Allah S.W.T yang cuba dinodai oleh DAP serta kegagalan PAS mengatasi percaturan politik PKR dan DAP dalam PR, menyebabkan ramai penyokong hardcore PAS berjauh hati.

Itu belum lagi dikira impak buruk berikutan penolakan terhadap PAS oleh golongan ulama dari kalangan tok guru pondok dan cendekiawan Islam, sedangkan dulu golongan inilah yang menguatkan tulang belakang PAS semenjak 62 tahun lalu.

Di lihat pada senario ini, jelas sekali BN berpeluang mencapai sasaran tersebut apatah lagi berdasarkan trend sokongan umum kini menunjukkan 25 kerusi DUN dan 9 parlimen di Kelantan adalah putih dan condong kepada BN.

Jika trend itu berkekalan, bermakna ia sudah melebihi sasaran yang diletakkan 5 tahun lalu, seandainya ia direalisasikan dalam bentuk undi sokongan  kepada BN maka itulah takdir buruk yang paling sukar untuk PAS akui dan akan dikenang sampai ke dalam liang lahad.

“Pengundi-pengundi hantu” Lembah Pantai marah dengan Nurul Izzah

Posted: 23 Apr 2013 08:55 AM PDTAhli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar tersepit selepas gagal memainkan isu pengundi hantu di Lembah Pantai. 50 orang "pengundi hantu" yang dicanang oleh Nurul Izzah tampil membuat kenyataan membidas beliau.

4,637 orang pengundi di Parlimen Lembah Pantai akan pastikan Nurul Izzah tersungkur pada PRU kali ini.

Sebelum itu permohonan Semakan Kehakiman Nurul Izzah untuk membatalkan 4,000 nama pengundi di Lembah Pantai telah ditolak oleh Mahkamah Tinggi.

Setelah gagal dengan isu pengundi hantu, Nurul Izzah mula politik kotor dengan serang peribadi keluarga Raja Nong Chik.

Taipingmali (tm)

Posted: 24 Apr 2013 01:24 AM PDT

Taipingmali (tm)


OMG!!!!

Posted: 24 Apr 2013 12:52 AM PDT

                                                                                                                                                                                           

Mahukah kita menyokong parti-parti ini lagi setelah bermacam-macam tipu helah mereka kepada rakyat.
Bermacam janji-janji palsu telah 
ditabur oleh mereka ini.
Tak tahulah otak mereka yang menyokong PR ini macam mana.
Sudah ternyata PR ini penipu pun masih tetap menyokong.
Sudah ternyata Anwar ini peliwat pun masih nak agung-agungkan dia lagi.
Sudah ternyata puak DAP mempermainkan agama kita pun masih tetap berkongsi bendera.
Subhanallah...

Apa lagi pemuda BN , pasang lah banyak-banyak bendera dan banner calon.

Posted: 24 Apr 2013 12:35 AM PDT

Tarmizi Usana wrote:

Saya baru balik dari Gelang Patah..semalam dan hari ini membuat rondaan disekitar Parlimen Bukit Gantang. Amat meghairankan poster Ismaiil Sapian bolih dikatakan lgsung tak ada ..sikit2 ada poster yb rosli. Poster nizar dan wakil pas merata2 di cgkat jering, air kuning, taman kaya, simpang.. Apa dah jadi ni jentera Wakil BN,.. Walaubagaimana pun poster, bendera2 BN di Bukit Gantang dan Taipingmali hebat..tahniah.. poster calon BN saje yg tak ada,.

Ulusan TM
Apa pun Calon BN sudah dikenali rakyat. Yang baru atau yang lama. tak seperti calon Pas yang tak dikenali ramai. Hanya popular dikalangan parti Pas sahaja. Atau tunjuk muka bila ada acara jemputan seperti kenduri kahwin, kematian, ceramah.

Apa pun pihak BN kena ambil kira teguran saudara Tarmizi Usana
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PUTRAJAYA HAK KITA

Posted: 24 Apr 2013 12:25 AM PDT
Putrajaya adalah hak milik rakyat Malaysia yang mengundi UMNO sahaja.
Jangan nak mimpi lah PR untuk mengambilnya.Bermimpi sahaja yang boleh dilakukan oleh PR semua.

HARAM..

Posted: 24 Apr 2013 12:19 AM PDT
Ulama di Kelantan pun kata haram kalau undi  pas.Jadi macam mana orang Malaysia nak undi pas?
Masih percayakah lagi pada parti pas?

Kempen-Solat UFB

Posted: 24 Apr 2013 12:13 AM PDT

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

DULU DAN SEKARANG

Posted: 24 Apr 2013 12:13 AM PDT

UFB Undilah Barisan Nasional

Posted: 24 Apr 2013 12:12 AM PDT

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Mendekati dan mengenali calon BN Dun Kurau (siri ke 2)

Posted: 23 Apr 2013 11:11 PM PDT

Jom orang Beufort

Posted: 23 Apr 2013 10:50 PM PDT

Ceramah PRU13 Beufort jam 8mlm ini 24/4 diPusat Daerah Mengundi Kerukan,Beaufort, Sabah. Penceramah: Sdr Lokman Adam.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Hebatnya Calon BN N14 Dun Changkat Jering

Posted: 23 Apr 2013 07:14 PM PDT

Sikap Sebenar Dr Hj Mohd Amin Zakaria, Calon Adun Batu Kurau Perak (siri ke 3)

Posted: 23 Apr 2013 06:17 PM PDT

HUSAM MUSA NAK JAGA KEBAJIKAN PENDUDUK PUTERAJAYA, KELANTAN???

Posted: 23 Apr 2013 04:42 PM PDT

hukum karma

Posted: 23 Apr 2013 11:10 AM PDT

dulu pernah ada orang kata 2 orang calon BN tidak dibenarkan bertanding, tapi gaya nya calon dari parti pembangkang telah menendang calon2 mereka sendiri contohnya YB capek dun aulong bekas dari DAP...mcm mna nie, kan dah kne batang hidung sendiri...nie terbaru nie dah bertanding di kerusi yg sama di dalam satu pakatan...aduyai...tu la, kita nie jangn duk kata org ja...kan dah kene kat batang hidung sendiri...kalo kita buat baik kat org kita di balas baik, kalo buat jahat kita di balas jahat...paham sendiri la...

PAS Pergunakan Budak Tadika

Posted: 23 Apr 2013 06:40 AM PDT

Dalam keghairahan berkempen, adalah menjadi lumrah untuk Parti-parti politik menggunakan pelbagai 'approach' untuk meraih sokongan.

Namun, pendekatan mempergunakan anak-anak yg belum kenal erti kehidupan merupakan satu pendekatan yang amat jijik dan cukup meloyakan.

Inilah taktik kotor yang digunakan oleh PAS. Dalam usia muda, dimana anak-anak kita harus dididik dengan kesopanan dan kesusilaan, ditanamkan pula dengan rasa benci terhadap pemimpin negara.

Saksikan video ini dan fikir-fikirkanlah..

VIDEO

Abang calon Pas Kuala Nerang sokong BN

Posted: 23 Apr 2013 06:18 AM PDT

Syed Azni Syed Omar atau di kenali sebagai Pak Tuan merupakan abang kepada Syed Ibrahim Syed Omar yang merupakan calon PAS di Kuala Nerang..

Demi perjuangan parti yang memperjuangkan Agama, Bangsa dan Tanah Air, Syed Azni tetap dengan pendiriannya serta keluarga yang lain akan menyokong Barisan Nasional di PRU 13 ini..

Walau bagaimana pun Pak Tuan dan keluarganya yang lain tidak akan membuang adiknya itu, Syed Ibrahim .. Sebalinya Pak Tuan tetap menganggap adiknya itu sebagai darah dagingnya juga walau berbeza pandangan ideologi politik.

Selepas penamaan calon.. Pak Tuan kini di lihat sering bersama Badrul Hisham (Ketua Pemuda UMNO Kedah), calon BN yang akan bertanding di DUN Kuala Nerang untuk membantu berkempen di setiap kawasan DUN Kuala Nerang. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9i90-lyZ7E0
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pusat Lulus RM25 juta Biayai Projek Tebatan Banjir Di Taiping

Posted: 23 Apr 2013 06:02 AM PDT

Nizar Jamaludin semakin kuat meracau

Posted: 23 Apr 2013 03:57 AM PDT

Nizar Jamaluddin calon Adun Changkat Jering nampaknya semakin tak semiak. Baru-baru ini seorang rakan memaklumkan Nizar telah masuk ke pondok BN dan bergambar dan berlatar belakangkan bendera BN.

Apa motif dia berbuat demikian?

Tak lain dan tak bukan untuk menunjukkan bilik gerakan tidak berfungsi, pada hal dia masing dan berposing sakan selepas lewat malam.

Pelik dan ganjil perangai Nizar yang kebudak-budakan sampai sanggup berbuat demikian. Tidak hairan dia buat gila dalam dewan rakyat sebaik sahaja selesai acara angkat sumpah.

Atau pun Nizar termasuk dalam kategori kurang siuman selepas kereta Camry beliau terbalik di hadapan pejabat Umno Ipoh.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan