Sabtu, 23 Februari 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Anwar Ibrahim

Posted: 22 Feb 2013 07:31 PM PST

Anwar Ibrahim


Siri Jelajah Merdeka Rakyat Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Hulu Selangor

Posted: 22 Feb 2013 06:02 AM PST

25 Februari 2013 (Isnin)

1) 8.00 – 11.00 mlm – Ceramah Perdana Demi Rakyat

Lokasi: Taman Wawasan, Batang Kali, Hulu Selangor

2) 9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana Merdeka Rakyat

Lokasi: Taman Tanjak, Ampang Pecah, Kuala Kubu Baru

3) Barisan Penceramah:

i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii. YB Tian Chua

iii. YB Dr Dzulkifly Ahmad

iv. YBhg Khalid Jaafar

v. YB Law Weng Sang

vi. YB Kesavan

vii. YBhg Nazar Hakim

viii. YBhg Dato' Ramachandran

Siri Jelajah Merdeka Rakyat Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Kedah

Posted: 22 Feb 2013 06:01 AM PST

24 Februari 2013 (Ahad)
1) 5.00 ptg – Hi-Tea

Lokasi: Pekan Tikam Batu, Sungai Petani
2) 7.15 mlm – Solat & Tazkirah Maghrib

Lokasi: Masjid Kuning, Sungai Layar Hujung, Sungai Petani
3) 7.30 – 9.30 mlm – Malam Irama Ponggal

Lokasi: Bandar Baru Sungai Lalang, Sungai Petani
4) 9.00-12.00 mlm- Ceramah Perdana – Demi Rakyat

Lokasi: Taman Kempas Fasa 2, Sungai Petani
5) 9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana Merdeka Rakyat

Lokasi: Pusat Pengumpulan Produk Pertanian,
Ambangan Height, Lembah Jerai
6) Barisan Penceramah:

i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii. YB Dato' Saifuddin Nasution

iii. YB Dato' Phahrolrazi Zawawi

iv. YB Dato' Dr Hamdan Khatib

v. YB Zuraida Kamaruddin

vi. YB Dato' Johari Abdul

vii. YB Tian Chua

viii. YBhg N. Surendren

N37 Batu Maung

Posted: 22 Feb 2013 07:22 PM PST

N37 Batu Maung


Ketua Menteri Pulau Pinang hadir ke majlis peletakan papan tanda Surau Taman Ampang Jajar

Posted: 22 Feb 2013 07:10 AM PST

22 Februari 2013 - Ketua Menteri Pulau Pinang YAB Lim Guan Eng hadir bersama menyaksikan majlis peletakan papan tanda pembinaan surau Taman Ampang Jajar dijangka akan bermula pada bulan Jun 2013 yang menelan jumlah kos sebanyak RM 400,000.00 yang memakan masa 12 bulan untuk disiapkan. Surau yang mampu memuatkan 150 orang jemaah dalam satu masa. Tapak untuk surau dimiliki oleh Majlis Agama Islam Pulau Pinang mempunyai keluasan 587 meter persegi. Bangunan surau tersebut dijangka siap Julai 2014. Segala fitnah dan tohmahan yang dilemparkan pada YAB Ketua Menteri tidak berasas hanya untuk kepentingan politik parti yang kalah dalam pilihanraya umum 2008
 YAB bersama pimpinan kerajaan negeri bergambar bersama penduduk semasa peletakan papan tanda
 YAB memberikan ucapan kepada penduduk yang hadir
 YB Dato' Salleh Man memberikan ucapan sebagai YDP Majlis Agama Islam Pulau Pinang dari parti PAS
 YB Dato Abdul Malik Kassim (EXCO Agama Islam Negeri Pulau Pinang) menunjukkan rekabentuk surau yang akan dibina

Turut hadir memberikan ucapan YB Lim Hock Seng EXCO Kerja Raya

Wee Choo Keong

Posted: 22 Feb 2013 03:33 PM PST

Wee Choo Keong


Why is DBKL shy to announce RM200 million ITIS contract awarded to GTC Global Sdn Bhd

Posted: 22 Feb 2013 01:51 AM PST

Yours truly has posted an article calling upon DBKL to announce the name of that “GLOBAL-LY” known company that was awarded the Intelligent Transport Information System (ITIS) contract worth RM200 million, in HERE. Unfortunately, DBKL chose to keep this award under wrap until now. Why? Why? Why? It is now an open secret that since [...]

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 22 Feb 2013 11:16 AM PST

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


KEADILAN lancar badan pemikir bebas, Institut Rakyat

Posted: 21 Feb 2013 08:50 PM PST


PETALING JAYA 21 FEB: KEADILAN melancarkan Institut Rakyat, sebuah badan pemikir bebas sebagai platform penyelidikan yang berperanan membuat kajian dan memberi saranan implementasi dasar kepada parti dan kerajaan.
IMG_9140
Pada sidang media selepas majlis pelancaran disempurnakan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Hotel Empire di sini, hari ini, Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail, berkata setiap perancangan tidak boleh dibuat secara ad-hoc (tergesa-gesa), dalam konteks perubahan politik di Malaysia.

"Negara memerlukan perencanaan baik dan rapi sebagai panduan kepada pelaksanaan dasar," katanya yang juga Pengerusi Institut Rakyat.
Timbalan Pengerusi Institut Rakyat, Dr Syed Husin Ali pula berkata, badan pemikir itu akan memberi tumpuan kepada kajian dan pembentangan kertas dasar, forum akademik ekonomi dan pentadbiran selain latihan kepada belia dan pimpinan muda.
"Kita akan adakan mesyuarat bersama untuk dipersetujui lembaga pengarah. (Sekarang ini) Institut Rakyat merangka dasar yang akan dilaksanakan, menulis kertas dasar, penyelidikan dan menghasilkan penerbitan," katanya.
IMG_9148
Ditanya sama ada Institut Rakyat turut menggubal dasar dan manifesto KEADILAN menjelang pilihan raya umum (PRU) ke-13, Syed Husin berkata, kerja penyelidikan institut berkenaan terpisah.

Institut Rakyat terdiri dari ahli lembaga pengarah, panel penasihat hub penyelidikan dan belia yang memfokus kepada kajian ekonomi/kewangan, undang-undang, pentadbiran serta keadilan sosial.
Institut itu merupakan kumpulan pemikir yang mengkhususkan pemerhatian aspek media, seni, budaya, pembangunan manusia, kestabilan, dasar luar negara dan keselamatan.
Pengarah Penyelidikan Institut Rakyat, Tricia Yeoh, pula berkata hubungan kerajaan dengan rakyat atau parti politik dengan rakyat, tidak lagi bersifat sehala berikutan rakyat kini lebih celik politik.
"Institut menawar debat polisi dan mengajak rakyat terlibat sama. Kita melakukan hubungan melalui debat, forum dan bengkel. Kita raikan peranan semua pihak," katanya.
IMG_9259
Antara panel penasihat institut itu ialah Dr Azmi Sharom, Dr Jomo Sundaram, Dr Maznah Mohamad, Dr Pawancheek Marican dan Profesor Zaharom Nain manakala penasihat penyelidik ialah Azrul Azwar Tajuddin, Wong Chen, Ginie Lim dan Yin Shao Loong.

Institut Rakyat beralamat di No 6, Lorong 5/17D, Seksyen 5, 46000 Petaling Jaya, Selangor.
Maklumat mengenai institut itu boleh diperolehi melalui www.institutrakyat.orgatau menghubungi talian 017-2043277 dan emel info@institutrakyat.org
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=45656

Sokongan muda meningkat, Rafizi yakin peluang Pakatan cerah di Pandan

Posted: 21 Feb 2013 08:46 PM PST


Calon KEADILAN untuk Parlimen Pandan, Rafizi Ramli yakin Pakatan Rakyat berpeluang cerah menang kawasan itu pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) atas beberapa faktor.
Rafizi
"Peluang kita lebih cerah kali ini berbanding 2008, kerana masa itu kita kurang bersedia.  Saya yakin tidak mudah untuk BN mengekalkan kedudukannya nanti," kata Rafizi kepada Keadilan Daily.

Menurut Pengarah Strategi KEADILAN itu, sokongan positif penduduk Pandan dilihat melalui beberapa faktor, antaranya kesediaan belia setempat untuk tampil mendaftar sebagai sukarelawan bagi membantunya memantau ejen tempat mengundi (Paca).
"Kehadiran sukarelawan kira-kira 50 hingga 70 anak muda di Pandan untuk jadi Paca satu perkembangan baik kerana di tempat lain tidak mudah untuk mendapat sambutan begitu," kata Rafizi.
"Sejak dibuka pendaftaran dua minggu lalu, sehingga kini sudah ada lebih kurang 170 Paca, dan saya yakin menjelang PRU 13, kita akan peroleh lebih 300 sukarelawan," jelasnya.
KEADILAN Pandan turut membuka kaunter sekitar Parlimen itu untuk membolehkan orang ramai menyemak dan menyaman Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) berhubung masalah bekalan air yang sering berlaku ekoran sabotaj BN.
"Setakat ini kita sudah kumpul kira-kira 1,300 saman dari penduduk Pandan terhadap Syabas. Dalam tempoh dua minggu ini juga, kita bertemu hampir 3,000 pengundi dari rumah ke rumah," sambung Rafizi.
"Satu lagi faktor kekuatan Pakatan di Pandan adalah ketiga-tiga parti cukup kuat bekerjasama, semua program yang dijalankan secara bersama. Adun (Ahli Dewan Undangan Negeri) Bukit Teratai, YB Janice (Lee) dari DAP juga bertungkus lumus membawa saya berjumpa pengundi," kata Rafizi lagi.
Bagaimanapun, beliau tidak menafikan Pandan merupakan 'kerusi panas' kerana pengaruh Ong Tee Kiat yang sudah dikenali lama oleh penduduk.
"Orang muda memang cenderung dan lebih mengenali saya, tetapi kita tidak menolak undi orang lama yang mungkin masih berpihak kepada pengaruh Tee Kiat. Apapun, kita bersedia dan BN akan menghadapi kesukaran untuk bertahan di sini," kata Rafizi.
Pandan
Dalam perkembangan hari ini, MCA menggugurkan Tee Keat daripada bertanding di kerusi Pandan, dan mencalonkan muka baru Gary Lim, 39, seorang peguam.

Dipercayai ini strategi baru BN dengan memperkenalkan calon muda bagi menentang Rafizi, 36, yang kini didapati mendapat ramai sokongan muda di kawasan tersebut.
Tee Keat mewakili Pandan selama lima penggal dan adalah antara 15 Ahli Parlimen MCA yang terselamat dalam tsunami politik pada 2008 yang menyaksikan wakil rakyat MCA di Parlimen hanya tinggal separuh.
Beliau juga merupakan calon MCA tunggal yang memenangi kerusi Parlimen di Selangor.
Selepas PRU 2008, beliau dipilih sebagai Presiden MCA, tetapi tewas kepada Chua Soi Lek 16 bulan kemudiannya ekoran persengketaan sengit dalam parti itu.
Pada 2008, Syed Shahir Syed Mohamad mewakili KEADILAN tewas menentang Tee Keat dengan majoriti 2,961 undi.
Kini tsunami politik bakal berulang tidak lama lagi ketika Pakatan bersedia dengan calonnya di Pandan, sedangkan BN masih tercari-cari calon yang sesuai menandingi kehebatan Rafizi.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=45623

Bekas Menteri & Timbalan Menteri dari Sabah sertai KEADILAN

Posted: 21 Feb 2013 08:45 PM PST


Dua lagi personaliti BN Sabah – bekas Menteri muda, Yapin Gimpoton dan bekas Timbalan Menteri Pusat, Datuk Ahmad Shah Tambakau menyertai KEADILAN.
Anwar
Kedua-duanya – bekas ahli Berjaya, secara rasmi menyertai KEADILAN sewaktu lawatan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Sabah pada hari pertama Tahun Baru Cina 10 Februari.

Dalam satu kenyataan akhbar semalam, Setiausaha KEADILAN Negeri, Roland Chia berkata, perkembangan terbaru itu merupakan rangsangan untuk Pakatan Rakyat Sabah.
"Kami mengalu-alukan sesiapa sahaja yang menerima agenda perubahan yang lebih baik untuk Sabah dan Malaysia melalui platform Pakatan," katanya dipetikMalaysiakini.
Menurut Chia, Gimpoton pernah menyokong calon KEADILAN yang bertanding di Kadamaian – kerusi yang pernah diwakilinya pada tahun 2008.
Bagi Ahmadshah pula, Chia berkata, beliau kembali aktif dalam politik dengan memberi tumpuan kepada kerusi Parlimen Keningau.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=45619

KEADILAN anjur ‘Catwalk Candidate’ perkenal calon PRU 13

Posted: 21 Feb 2013 08:33 PM PST


KUALA LUMPUR 21 FEB: KEADILAN buat pertama kali akan memperkenal calon PRU 13 menerusi acara 'Catwalk Candidate' pada Konvensyen parti itu 5 Mac ini.
Pengarah Strategi, Rafizi Ramli berkata, acara 'sensasi' yang bakal menghangatkan pentas konvensyen itu merupakan kaedah parti yang terkini dan ke hadapan.
"Konvensyen KEADILAN dijadual pada 5 Mac. Kita ada buat 'Catwalk Candidate', tanpa ucapan-ucapan seperti kebiasaan.
Rafizi
"Untuk acara ini, kita kena yakinkan pengundi bahawa calon kita paling sedia dan 'panas'. Kita akan pamerkan di kalangan calon wanita muda dan calon profesional.

"Kita mungkin pilih dalam 30 paling terbaik dan 'terpanas'," katanya pada taklimat kepada kakitangan Suara Keadilan di sebuah hotel di ibu negara, hari ini.
Rafizi berkata, dengan perkenal calon terus kepada rakyat, sekurang-kurangnya mampu membuktikan KEADILAN berkeyakinan menampilkan calon, tidak seperti Umno BN yang hanya menang 'berkokok'.
"Dengan tindakan ini kita dapat patahkan Umno BN yang heboh pasal calon boleh menang sejak tiga tahun lepas, tapi seorang pun tak keluar-keluar (diumumkan) sampai sekarang.
"Kita nak tunjukkan walau tiga tahun kamu (Umno BN) bercakap soal calon boleh menang, tapi sebenarnya tiada calonpun.
"Inilah bukti keupayaan dan kejayaan dalam KEADILAN. Kita sering mendahului mereka, dalam diam-diam tiba-tiba ada (calon), jadi mereka akan terkejut," ujarnya.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=45650

BULETIN RAKYAT

Posted: 22 Feb 2013 11:12 AM PST

BULETIN RAKYAT


pelancaran Bilik Gerakan Utama Parlimen Hulu Selangor (P094) sejak Mac 2012

Posted: 21 Feb 2013 09:30 PM PSTTiada ulasan:

Catat Ulasan