Sabtu, 19 Januari 2013

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


Rembau Hari Ini

Posted: 18 Jan 2013 07:30 PM PST

Rembau Hari Ini


Kepada yang sudi membantu Pasti Hidayah, Senawang

Posted: 18 Jan 2013 12:12 AM PSTPASTI Al-Hidayah telah 12 tahun beroperasi di Taman Tasik Jaya, Senawang, N.Sembilan kini memerlukan sumbangan untuk mengganti beberapa peralatan antaranya papan putih, kerusi meja pelajar, kerusi meja guru, rak buku, rak kasut, kipas, alat bantuan mengajar serta beberapa peralatan lain.

Kepada mereka yang ingin menyumbang sila hubungi Sdr Akob AJK Pasti Hidayah di talian 012-3781945

DUN CHINI

Posted: 18 Jan 2013 07:22 PM PST

DUN CHINI


HIMPUNAN #KL112 BERSAMA ULAMA'

Posted: 18 Jan 2013 09:12 AM PST

Syeikh Zainal Asri, Mudir Darul Hadis

Tuan Guru Hj Abdullah Pondok Bukit Lada

Tuan Guru Hj Wahab Hassan Pondok Lanai Kedah


Al Alim Allamah Tuan Guru Hj Salleh Musa Hafizahullah Pondok Sik (kiri)

PAS KOTA TINGGI

Posted: 18 Jan 2013 01:47 PM PST

PAS KOTA TINGGI


Posted: 17 Jan 2013 04:29 PM PST

Pentas Pemuda bersama Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat bersama Setiausaha Dewan Pemuda Pas Pusat. Ayuh jangan ketinggalan mengikutinya.

Haji Hanafiah Untuk DUN Chukai

Posted: 18 Jan 2013 11:57 AM PST

Haji Hanafiah Untuk DUN Chukai


Posted: 17 Jan 2013 02:52 PM PST

PAS Gesa Siasatan Menyeluruh Konspirasi Penipuan Pilihanraya

 • PDF
http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita13/sabah-IC-300x202.jpgKUALA TERENGGANU - Jabatan Pilihanraya PAS Negeri Terengganu (JPrNT) menyifatkan tindakan kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) memberikan kad pengenalan kepada warga asing sebagai perbuatan 'durjana', sehingga sanggup mengkhianati dan menggadai maruah bangsa dan negara, hanya kerana mahu mengekalkan kuasa.

Setiausahanya Ustaz Mohd Soud Said [Gambar bawah] berkata, Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) telah melanggar undang-undang dan menyimpang dan fungsi asalnya sebagaimana ia ditubuhkan pada 4 September 1957 mengikut Perkara 114 Perlembagaan Persekutuan, apabila mengarahkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) memberikan kad pengenalan kepada warga asing.

"memang durjana Umno dan BN sanggup menggadai maruah dan kedaulatan negara dan SPR telah melanggar undang-undang serta 'lari' dari fungsi asalnya apabila arahkan JPN keluarkan IC kepada warga asing,

"tugas SPR adalah membuat kajian dan persempadanan, menjalankan urusan pendaftaran pemilih dan menjalankan pilihanraya umum, tidak ada kena mengena dengan pengeluaran kad pengenalan,"ujarnya ketika ditemui.

Beliau berkata demikian ketika memberikan respons terhadap kenyataan Mohd Nasir Sugip, bekas pegawai JPN yang membuat pengakuan kepada Suruhanjaya Siasatan DiRaja (Royal Comission of Inquiry - RCI) mengenai imigrasi di negeri Sabah.

http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita13/MSS.jpgBeliau menegaskan, SPR tidak berhak untuk mengarahkan mana-mana pihak agar mengeluarkan kad pengenalan kapada man-mana orang termasuk orang asing seperti orang Filipina di Sabah, atau pun warga Indonesia, Bangladesh dan Maynmar yang menjadi tenaga kerja asing di negara ini

Oleh itu, kata beliau, dengan pengakuan itu bermakna, segala dakwaan dan tuduhan yang dilemparkan sebelum ini kepada SPR dan JPN berhubung menjadikan orang asing sebagai pengundi adalah benar.

Bahkan, beliau menggesa supaya penyiasatan menyeluruh perlu dibuat keatas SPR dan JPN termasuk dakwaan mengubah demografi pengundi denan menjadikan pngundi luar kawasan mengundi di satu-satu kawasan.

Beliau melahirkan kebimbangan, pilihanraya umum kali ke-13 (PRU-13) akan datang tidak telus dan bersih kerana pengakuan tersebut juga membuktikan wujudnya konspirasi terancang untuk menipu rakyat.

"kita (pihak JPrNT) khuatir ada konspirasi terancang tersebut berterusan (samada) untuk menjadikan warga asing sebagai pemilih atau memindahkan pengundi,

"atau mengeluarkan IC palsu kepada pengundi suapaya boleh mengundi lebih dari sekali dalam PRU-13 akan datang (semata-mata) bagi memastikan BN terus berkuasa,"jelasnya.

Beliau turut menggesa pihak-pihak terbabit mengambil tindakan segera membersihkan senarai pemilih yang amat diragui kesahihannya, berikutan pengakuan bekas pegawai JPN tersebut.

N45 Dr Halimah Ali

Posted: 18 Jan 2013 09:48 AM PST

N45 Dr Halimah Ali


BULI: SYABAS jangan buli rakyat Selangor!!!NANTI rakyat marah

Posted: 18 Jan 2013 02:04 AM PST

KHIDMAT MERU

Posted: 18 Jan 2013 09:07 AM PST

KHIDMAT MERU


SUMBANGAN KEPADA SEKOLAH TAHFIZ

Posted: 17 Jan 2013 02:26 PM PSTMohamad Taufek Abd Ghani

Posted: 18 Jan 2013 09:06 AM PST

Mohamad Taufek Abd Ghani


Kepada yang sudi membantu Pasti Hidayah, Senawang

Posted: 18 Jan 2013 12:11 AM PSTPASTI Al-Hidayah telah 12 tahun beroperasi di Taman Tasik Jaya, Senawang, N.Sembilan kini memerlukan sumbangan untuk mengganti beberapa peralatan antaranya papan putih, kerusi meja pelajar, kerusi meja guru, rak buku, rak kasut, kipas, alat bantuan mengajar serta beberapa peralatan lain.

Kepada mereka yang ingin menyumbang sila hubungi Sdr Akob AJK Pasti Hidayah di talian 012-3781945

CERAMAH ISU SEMASA

Posted: 17 Jan 2013 07:02 PM PST


BICARA ANAK MUDA

Posted: 17 Jan 2013 07:01 PM PST


FUTSAL ANAK MUDA

Posted: 17 Jan 2013 07:01 PM PST


PAS Kulaijaya

Posted: 18 Jan 2013 07:54 AM PST

PAS Kulaijaya


Cintailah Rasulullah

Posted: 17 Jan 2013 05:25 PM PST

Dr Siti Mariah Mahmud

Posted: 18 Jan 2013 03:41 AM PST

Dr Siti Mariah Mahmud


Mohd Zin dan Politik Air

Posted: 17 Jan 2013 11:42 PM PST

Setiausaha politik menteri besar Selangor, Faekah Husin menyifatkan tuduhan Penyelaras BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed bahawa Kerajaan negeri itu bermain politik dalam isu air "umpama menepuk air di dulang, habis terpercik ke muka sendiri". 

Sebaliknya, kata Faekah, usaha kerajaan Selangor untuk mengambilalih perkhidmatan air dengan niat semata-mata mahu menjaga kebajikan pengguna yang selama ini tidak mendapat pembelaan kerana kerajaan sebelum ini yang didakwanya "hanya mementingkan tembolok dan kroni sendiri.

"Faekah mendakwa, rakyat dipaksa menggunakan perkhidmatan syarikat konsesi yang didakwanya langsung tiada kepakaran dalam industri air menyebabkan mereka mendapat perkhidmatan tidak memuaskan seperti gangguan bekalan air serta kadar tarif yang tidak munasabah.

"Malangnya, selepas empat tahun berunding usaha pengambilalihan ini masih gagal kerana kerajaan Pusat tidak menyokong usaha ini lantaran lebih mementingkan syarikat konsesi daripada kebajikan rakyat," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Bukan sekadar itu, katanya, syarikat konsesi tersebut mendapat sokongan kuat pemimpin Umno yang turut melemparkan tuduhan tidak berasas mengenai isu air dan menghentam usaha Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengambilalih perkhidmatan air.

"Jadi, siapa sebenarnya yang bermain politik dalam isu air ini? Jika sememangnya kerajaan Persekutuan tidak setuju perkhidmatan air diambilalih kerajaan negeri, mengapa mereka meluluskan Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 yang membenarkan kerajaan negeri mengambilalih perkhidmatan air dari syarikat konsesi?" katanya.

Sehubungan itu, Faekah bertanya mengapa penstrukturan air boleh dilaksanakan di Terengganu, Perak dan Melaka, tetapi tidak Selangor. 

Beliau mendakwa, ini kerana BN percaya jika kerajaan Selangor dibenar mengambilalih perkhidmatan air maka peluang mereka untuk kembali menang di Selangor akan terus terkubur.

Di samping itu, katanya, sukar untuk mempercayai Mohd Zin (kanan) boleh mengeluarkan hujah kononnya kerajaan negeri berkuasa sepenuhnya ke atas Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) kerana SYABAS adalah anak syarikat kerajaan negeri. 

"Jika SYABAS anak syarikat kerajaan Selangor, kita tidak akan berdepan dengan masalah sebegini," tegas Faekah .

Sebaliknya, kata beliau, seperti yang dijelaskan menteri besar Selangor bahawa kerajaan negeri hanya mempunyai saham 30 peratus dalam SYABAS manakala pemegang saham terbesar adalah Puncak Niaga dan Kementerian Kewangan Diperbadankan pemegang saham emas.

Saham emas itu, katanya, memberi kuasa kepada Kerajaan Persekutuan untuk membuat keputusan sebagaimana termaktub di dalam WSIA. 

"Jika Mohd Zin mahu menjadi jaguh dalam isu air ini, seeloknya beliau membuat kajian dan penyelidikan yang lebih mendalam agar sekurang-kurangnya mempunyai sedikit kredibiliti ketika membuat tuduhan terhadap Pakatan Rakyat," tambahnya.

CINA ISLAM (林川興)

Posted: 18 Jan 2013 01:33 AM PST

CINA ISLAM (林川興)


Angkut mercun guna lori curi

Posted: 18 Jan 2013 12:32 AM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -
PEKAN - Sebanyak 8,000 kilogram mercun bernilai lebih RM100,000 yang disembunyikan di dalam sebuah lori curi berjaya dirampas di Kilometer 16, Jalan Kuantan-Segamat di sini kelmarin.

Ketua Polis Daerah Pekan, Superintendan Yahaya Othman berkata, mercun pelbagai jenis itu ditemui selepas penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengarahkan lori berkenaan memasuki stesen timbang dekat Paloh Hinai di sini kira-kira pukul 12.30 tengah hari.

Ujarnya, ketika itu pemandu dan kelindan lori tersebut mendakwa mereka membawa muatan ikan bilis.
"Bagaimanapun, semasa lori itu ditimbang, kelindan lori memberi alasan mahu ke tandas tetapi dia bertindak melarikan diri.

"Selepas diperiksa, lori tersebut didapati membawa muatan mercun dan pihak JPJ bertindak memaklumkan perkara itu kepada polis.

"Berikutan itu, pemandu berumur 23 tahun tersebut ditahan reman selama seminggu untuk disiasat mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957," katanya ketika ditemui di sini semalam.

sinar/-

Bayi 6 bulan, ibu saudara bonceng motosikal maut

Posted: 18 Jan 2013 12:30 AM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -


Bayi 6 bulan, ibu saudara bonceng motosikal maut
Nur Baiyah mendukung mayat anak saudaranya manakala Nor Shamsiah (kanan) kelihatan sugul melihat mayat adiknya ketika dalam van polis.
Bayi 6 bulan, ibu saudara bonceng motosikal maut
Anggota keluarga tidak dapat menahan kesedihan di lokasi kejadian. Gambar kecil: Allahyarham Nor Sham Sila Yanti.
 
SEREMBAN – Dua maut termasuk seorang bayi apabila motosikal yang mereka naiki merempuh sebuah lori tangki di Jalan Pinggiran Senawang, Taman Pinggiran Senawang, di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.30 pagi itu, mangsa, Nor Sham Sila Yanti Hudsaini, 24, dan anak saudaranya, Nur Harryna Balqis Abdullah, enam bulan, maut di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala.

Jurucakap polis berkata, motosikal jenis Honda EX5 itu ditunggang adik mangsa, Nur Baiyah, 20, manakala mangsa membonceng sambil memangku anak saudaranya.

Mereka dikatakan dalam perjalanan untuk ke sebuah klinik di Rantau.

"Sejurus tiba di persimpangan jalan berkenaan, sebuah lori tangki yang membawa muatan minyak sawit dari simpang hadapan secara melulu membelok ke kanan jalan.

"Tindakan lori berkenaan menyebabkan motosikal mangsa merempuh bahagian sisi kiri belakang lori. Rempuhan itu menyebabkan mangsa bersama bayi yang dipangkunya tercampak ke atas jalan dan maut serta-merta di tempat kejadian," katanya kepada Sinar Harian,
di sini, semalam.

Menurut jurucakap polis lagi, bagaimanapun penunggang motosikal berkenaan selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan.

"Lori tersebut dipercayai dalam perjalanan dari Semenyih ke Melaka, namun singgah sebentar di kilang syarikat berkenaan di Taman Pinggiran Senawang untuk mengambil barang.

"Pemandu lori, seorang lelaki berusia 44 tahun yang menghilangkan diri sejurus kemalangan bagaimanapun telah tampil di Balai Polis Senawang membuat laporan polis," katanya.

Bawa bayi ke klinik untuk pengesahan Dalam pada itu, saksi kejadian, Mohd Rozaini Mohd Ali, 27, berkata, dia yang dalam perjalanan ke Taman Pinggiran Senawang memberhentikan kereta di simpang jalan apabila melihat ramai orang berkerumun di tempat kejadian.

"Saya bergegas ke tempat kejadian dan melihat terdapat mayat di tepi jalan yang ditutupi dengan surat khabar.

"Kemudian, saya melihat seorang lelaki tua memangku bayi dan dia memberitahu saya, bayi tersebut sudah meninggal dunia," katanya ketika ditemui di Klinik 1Malaysia, di Seremban Jaya, di sini.

Mohd Rozaini yang bekerja sebagai peniaga itu berkata, dia kemudian menyarankan agar bayi tersebut dibawa ke klinik berhampiran untuk mendapatkan pengesahan sama ada masih hidup atau sudah meninggal dunia.

"Setelah sepakat dengan orang ramai dan keluarga mangsa yang berada di tempat kejadian, saya segera membawa bayi ke klinik 1Malaysia Seremban Jaya, dengan diiringi kereta anggota polis.

"Sebaik tiba di klinik, pegawai perubatan mengesahkan bayi tersebut sudah meninggal dunia," katanya.

Ibu bayi berkenaan, Nor Shamsiah Hudsaini, 30-an, berkata, dia bergegas ke klinik berkenaan sebaik menerima panggilan daripada ahli keluarga yang memaklumkan anak dan dua adiknya terlibat dalam kemalangan.

"Ketika itu saya sedang bekerja dan berkejar ke klinik.

Tiba sahaja di klinik, saya dimaklumkan bayi saya sudah meninggal dunia," katanya yang masih bersedih dengan kejadian yang berlaku.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner SaifulAzly Kamarudin, ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian berkenaan.

"Mayat mangsa dibawa ke Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) untuk bedah siasat dan telah dituntut ahli keluarga," katanya.

Katanya, pihaknya masih menjalankan siasatan terhadap punca kemalangan tersebut.

sinar/-

Hakisan ancam rumah

Posted: 18 Jan 2013 12:12 AM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -
REMBAU – Penduduk Kampung Bemban dekat sini bimbang memikirkan keselamatan diri dan keluarga ekoran rumah mereka diancam hakisan Sungai Bemban yang semakin serius. 

Salah seorang penduduk, Wahab Rashid, 66, berkata, rumahnya hanya terletak kira-kira 20 meter dari tebing sungai berkenaan. 

Katanya, hakisan yang bermula sejak November tahun lalu itu menyebabkan tanamannya pokok pisang dan limau musnah.

"Selepas beberapa kali saya membuat aduan, pihak Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri akhirnya membina benteng menggunakan buluh baru-baru ini.

"Bagaimanapun, masalah itu tidak selesai kerana benteng buluh itu tidak mampu menghalang aliran air sungai yang naik mendadak semasa musim hujan," katanya di sini semalam.

Ujarnya, pegawai JPS memintanya bersabar kerana pada masa ini tiada peruntukan untuk membina benteng daripada simen.

"Berapa lama lagi saya mahu menunggu kerana hakisan itu semakin teruk dan saya bimbang akan menjejaskan rumah yang saya diami bersama tujuh ahli keluarga," jelasnya.

kosmo/-

Deepak: Najib defensif, cemar negara dan rakyat

Posted: 18 Jan 2013 12:06 AM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

Sebagai seorang Perdana Menteri bagi sebuah negara berdaulat seperti negara kita ini, dia mesti menjaga kebersihan imej serta kredibiliti peribadi dengan setinggi dan sebaik mungkin. Jika imej dan kredibiliti seorang Perdana Menteri boleh dicemar oleh seorang penjual karpet atau penjual barangan rumah maka PM itu wajar mengambil tindakan undang-undang terhadap yang membuat tuduhan secara terbuka itu.


Deepak wajar diambil tindakan undang-undang oleh Najib kerana tuduhan itu amat kotor dan amat hina terhadap seorang Perdana Menteri negara kita ini. Satu-satunya jalan untuk Najib membersihkan nama beliau ialah dengan menyaman dan mengambil tindakan undang-undang dengan secepat mungkin. Jika Najib tidak mengambil tindakan itu maka ia sekali gus membenarkan isu yang dituduh terhadap beliau oleh penjual karpet itu.

Kita perlu ingat tuduhan Deepak terhadap Najib itu melibatkan isu kehilangan nyawa seorang wanita dan juga isu mengubah akuan bersumpah yang dilakukan oleh Balasubramaniam seperti yang dibocorkan oleh Deepak yang suatu ketika dahulu mempunyai hubungan abang-adik dengan isteri Perdana Menteri yang tersohor di dunia itu. Kematian seorang wanita Mongolia yang begitu trajik telah dilakukan oleh dua orang pegawai keselamatan Najib dan telah pun dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi negara kita.

Kita perlu ingat penglibatan dua pegawai keselamatan negara yang hampir dengan Najib dan keluarga ini amat mudah dikaitkan oleh sesiapa dengan Najib dan isteri beliau dan tidak siapa tahu secara undang-undangnya tentang motif pembunuhan itu kerana isu itu tidak di sebut dalam perbicaraan kes ini. Jika tuduhan itu tidak dinafikan dengan mengambil tindakan undang-undang terhadap Deepak maka ia menghampirkan Najib kepada kebenaran tuduhan Deepak terhadap Perdana Menteri itu.

Penafian Najib semalam tidak mempunyai kredibiliti. Jika Najib menganggap tuduhan Deepak itu tidak mempunyai kredibiliti tindakan Najib untuk tidak mengambil tindakan undang-undang terhadap Deepak itu adalah lebih tidak berkredibiliti lagi. Najib mesti bertanya kepada diri beliau sendiri, apakah isu akuan bersumpah Balasubramaniuam ini merupakan isu yang kecil dan tidak payah diambil tindakan terhadap penjual karpet ini?

Kalaulah Najib ini seorang penjual kobis dan bayam di pasar tani, mungkinlah beliau tidak perlu mengambil berat terhadap isu peribadi yang sangat buruk dan hina ini, tetapi beliau adalah seorang Perdana Menteri negara merdeka. Persepsi buruk terhadap Najib itu adalah persepsi buruk terhadap negara dan memalukan rakyat.

Ahli-ahli parti UMNO pimpinan Najib tidak boleh melarikan isu ini dengan membuat tuduhan yang isu ini adalah permainan politik kotor dalaman parti itu kerana ada pihak yang hendak menjatuhkan beliau dari pimpinan negara. Jika benar pun isu ini diperbesarkan oleh Deepak kerana permainan politik cah keting dalam UMNO itu, Najib jugalah yang salah kerana memberikan sebab untuk beberapa pihak dalam UMNO itu untuk melakukannya.

Isu permainan kumpulan Timbalan Perdana Menteri hendak mengambilalih kepimpinan itu merupakan isu yang biasa dalam UMNO. Hussein Onn dahulu bertindak mengambil keputusan untuk tidak mempertahankan jawatan Presiden UMNO dan Perdana Menteri dahulu pun adalah kerana permainan Timbalan beliau semasa itu. Kepada orang-orang lama ini adalah isu yang diketahui umum.

Apabila Hussein Onn mengambil tindakan untuk bersara maka pengganti beliau itu juga sudah merasakan yang beliau akan menghadapi masalah dengan Timbalan beliau. Justeru sebelum Timbalan beliau itu memberikan masalah, beliau telah dengan bijak membuatkan Timbalannya Musa Hitam merajuk dan meletakkan jawatan.

Selepas itu Dr Mahathir ini telah mengganti Timbalan beliau dari seorang dengan seorang yang lain. Selepas Musa digantikan dengan Ghaffar Baba. Selepas Ghaffar Baba Timbalan beliau ialah Anwar Ibrahim yang digalakkan untuk mencabar Ghaffar, juga kerana kemahuan Dr Mahathir.

Selepas itu Anwar sendiri telah bercanggah dengan Dr Mahathir yang menyebabkan Anwar disingkirkan dengan menggunakan isu-isu skandal seks luar tabii dan banyak lagi yang di mainkan oleh Dr Mahathir. Hasilnya Abdullah Badawi menjadi Timbalan Perdana Menteri. Dalam pada beliau (Mahathir) sibuk mengganti ramai Timbalannya beliau (Mahathir) telah berjaya menjadi Perdana Menteri lebih dari dua puluh tahun.

Rakyat mula ada kecenderungan untuk menolak Dr Mahathir maka Mahathir memberikan jawatan itu kepada Abdullah Badawi yang beliau sangkakan akan tunduk dan berterima kasih kepada beliau dengan memenuhi segala kehendak beliau. Beliau kemudiannya sedar yang Abdullah yang beliau anggap sebagai seorang yang lemah dan lembut itu adalah seorang yang sangat degil dan keras kepala. Maka Mahathir mengambil tindakan untuk menaikkan Timbalan kepada Abdullah pula dengan menggunakan Muhyiddin untuk menolak Abdullah dan memberikan Timbalan Abdullah menjadi Perdana Menteri.

Muhyiddin mendapat upah dengan menjawat jawatan Timbalan kepada Najib yang bakal memberikan masalah kepada beliau (Najib). Isu yang melibatkan masalah yang dilakukan oleh Timbalan ini memang perkara biasa dan Najib wajar menerimanya sebagai satu hakikat yang tidak boleh di nafikan oleh sesiapa pun.

Oleh itu Najib tidak boleh menyalahkan Muhyiddin atau Dr Mahathir melakukan cah keting ini kerana bagi Dr Mahathir beliau memang berpengalaman melakukan cah keting sesama sendiri ini sejak dahulu lagi.

Najib patut fokus untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Deepak untuk membersihkan nama beliau. Jika tidak diambil tindakan sebegitu maka akan berjayalah Mahathir untuk mempraktikkan kemahiran beliau dalam menaik dan menjatuhkan kepimpinan UMNO dan negara itu. Najib menggantikan Abdullah dahulu pun dengan cara yang sama seperti yang akan dilakukan ke atas beliau selepas pilihanraya nanti.

Hanya kali ini Dr Mahathir akan gagal untuk melakukannya kerana jika UMNO itu kalah dalam pilihanraya kali ini, beliau yang ingin menggunakan Muhyiddin untuk menyungkurkan Najib itu akan tidak berjaya. Sebab apa?...kerana UMNO akan kalah dan tidak menjadi parti yang berkuasa lagi.

Apabila sampai ke episod ini maka akan tamatlah drama kotor bersiri UMNO yang telah bermula sejak tiga dekad yang lalu. Selepas itu akan bermula drama bersiri yang akan dilakonkan oleh pelakon-pelakon baru dari Pakatan Rakyat dan diharap drama bersiri selepas ini merupakan drama yang lebih baik dan sedap ditonton oleh hampir 30 juta rakyat negara ini. - http://aspanaliasnet.blogspot.com/

Dr Abdul Rani ketuai rombongan ke Gaza

Posted: 18 Jan 2013 12:01 AM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -


SHAH ALAM: Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman diamanahkan oleh kerajaan negeri untuk menyampaikan sumbangan kewangan kepada rakyat Gaza dari cengkaman tangan khianat regim Zionis Israel.

Menurut beliau, kerajaan negeri Selangor menyumbang RM61,000 untuk membina projek pembinaan makmal membuat anggota palsu (Prosthesis) di bumi Gaza.

Katanya, rombongan kerajaan Selangor dengan kerjasama Yayasan Amal Malaysia akan bertolak dari KLIA jam 11 malam ini dan dijangka pulang ke Malaysia pada 28 Januari nanti.

Beliau memaklumkan lebih 10 orang ahli rombongan akan berada di wilayah bergolak itu bagi menyampaikan bantuan ubat-ubatan dan membangunkan bengkel pembuatan anggota palsu.

"Saya bersyukur kerana mendapat sumbangan daripada orang ramai khususnya umat Islam di seluruh negara terutama rakyat di Selangor melalui tabung-tabung di masjid," katanya.

Beliau berkata sesiapa yang berminat untuk menyumbang ke Tabung Palestine boleh terus di atas nama Yayasan Amal Malaysia di MAYBANK  (AC 553010122090)  atau   CIMB ISLAMIC (AC 14680000191108 )

harakah/-

Projek IC Sabah: Mahathir terlibat beri kewarganegaraan pada pendatang

Posted: 17 Jan 2013 11:59 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 24 Ogos: Projek IC Mahathir atau 'Projek-M' didakwa telah menambah secara drastik jumlah penduduk Sabah dan membenarkan pendatang asing menjadi pengundi sah.

Projek pemberian kad pengenalan kepada warga Filipina dan Indonesia itu mencapai kemuncak pada awal 1990 an, bertujuan menumbangkan kerajaan Pembangkang Parti Bersatu Sabah (PBS) pimpinan Pairin Kitingan.

Menurut Ketua Biro Keselamatan, Imigresen dan Reformasi Pilihan Raya KEADILAN Sabah, Dr Chong Eng Leong, terdapat bukti bekas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad terlibat dalam skandal pemberian kad pengenalan berkenaan.
Katanya, warga asing yang ditahan akibat memiliki kad pengenalan apabila ditanya di mahkamah majistret pada September 1992 mengenai cara mereka mendapatkannya menjawab, ia diperolehi melalui 'Projek Presiden Mahathir'.

"Warga asing ini tak dihantar pulang, bahkan namanya dimasukkan kekal dalam senarai daftar pemilih sehingga hari ini," jelas Chong Eng dalam kenyataan.

Katanya, pada 1998, satu sesi pendengaran awam dilakukan bagi mengesahkan kemasukan pengundi baru dalam senarai pemilih Parlimen Likas.

"Ketika ditanya pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya, bagaimanakah mereka memperolehi IC, jawapan yang diberi (oleh penama) sama sahaja, iaitu dari 'Projek Mahathir'," ujar Dr Chong.

Penglibatan Mahathir dalam projek kad pengenalan tersebut, dakwanya, diperkuat melalui perakuan bersumpah yang dibuat bekas Ketua Daerah Sandakan, Hassnar Ibrahim pada 1980 an.

Perakuan itu mendedahkan satu mesyuarat yang dipengerusikan Datuk Megat Junid (ketika itu Timbalan Menteri Dalam Negeri), menyebut bahawa projek tersebut diluluskan Mahathir.

Jun lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan penubuhan satu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) menangani masalah berkaitan pendatang asing tanpa izin di Sabah.

Bagaimanapun banyak pihak berpendapat penubuhan RCI tidak lebih satu sandiwara untuk mengurangkan keresahan rakyat Sabah menjelang pilihan raya umum.

keadilandaily/-

Sekolah rendah jadi bilik gerakan Umno cawangan Ulu Bendul?

Posted: 17 Jan 2013 11:49 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -GAMBAR ini dikirimkan oleh salah seorang sahabat pembaca MiLo SuaM. Beliau hairan bagaimana papan tanda Umno Cawangan Ulu Bendul boleh dipasang di dalam kawasan pagar salah sebuah sekolah rendah di Ulu Bendul, Kuala Pilah Negeri Sembilan.

Kalau kita lihat selama ini Umno begitu lantang bersuara kononnya menolak politik di sekolah. Tapi di sini jelas bahawa papan tanda Umno cawangan pun diletakkan dalam kawasan sekolah, dalam pagar lagi ini apa cerita?

Inilah taktik "brain wash" yang diamalkan oleh Umno sejak sekian lama di negara ini. Sebab itu masih ramai orang-orang kampung yang tertutup mindanya masih percaya bahawa sekolah, hospital, jalanraya dan sebagainya adalah pemberian, kurniaan Umno dan Barisan Nasional.

Bukan di Negeri Sembilan sahaja perkara ini berlaku, malah banyak lagi tempat-tempat lain yang menggunakan kaedah brainwash seperti ini untuk memperbodohkan rakyat terutama orang-orang kampung yang tidak akses maklumat.

Masih ramai orang kampung yang mindanya masih tertutup tidak tahu bahawa hospital, sekolah, jalanraya dan sebagainya dibina menggunakan duit rakyat. Ini semua adalah tanggung jawab sesebuah kerajaan.

Barisan Nasional dipilih rakyat untuk mentadbir dan mengurus harta rakyat. Jika mereka ditendang pada Pilihanraya Umum ke 13 nanti maka parti lain pula akan jadi kerajaan dan menguruskan harta rakyat.

selana online/-

Budak 11 tahun, kekasih hilang

Posted: 17 Jan 2013 11:47 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -
HULU SELANGOR – Seorang budak perempuan berusia 11 tahun yang dipercayai dilarikan kekasihnya ketika sedang menjamu selera bersama datuk dan neneknya di sebuah medan selera di pasar raya Tesco dekat Bukit Sentosa di sini Sabtu lalu masih belum lagi ditemui.

Teratai Kamilia Mohd. Hafiza, 11, dipercayai dilarikan oleh kekasihnya yang dikenali sebagai Muhamad Shahril Imran Muhd. Mudrika, 17, pada pukul 2.30 petang.

Mengikut maklumat keluarga mangsa, Teratai sebelum ini pernah menghilangkan diri selama sehari bersama lelaki sama tetapi pulang semula ke rumah selepas dipujuk oleh keluarganya.

Timbalan Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Deputi Superintendan Zulkepli Bedin berkata, budak perempuan dan kekasihnya itu didakwa mengenali satu sama lain ketika bermain satu permainan atas talian kira-kira tiga bulan lalu.

Bagaimanapun, menurut beliau, apabila hubungan mangsa dan kekasihnya yang tinggal di Kota Warisan, Sepang diketahui keluarga mangsa, keluarga budak perempuan itu melarang mangsa berjumpa kekasihnya itu.

Dalam tempoh perhubungan itu, kekasih Teratai didakwa pernah menghantar sebentuk cincin kepada mangsa dengan hasrat untuk mengikat tali pertunangan dan seterusnya menjalinkan hubungan yang lebih serius.
 
 sinar/-
 

Papan iklan milik Pas dibakar

Posted: 17 Jan 2013 11:30 PM PST

Papan iklan milik Pas dibakar6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

Zulkefly (tiga, kiri) di hadapan papan iklan 'Janji Pakatan Rakyat' yang dipercayai dibakar pihak tidak bertanggungjawab.
 
SEREMBAN -  Sebuah papan iklan Pas di Kampung Sungai Jai, Lenggeng, di sini dipercayai dibakar oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Penasihat Majlis Tindakan Dun Lenggeng, Zulkefly Mohamad Omar berkata, papan iklan 'Janji Pakatan Rakyat' tersebut dipercayai dibakar tiga hari lalu berdasarkan maklumat salah seorang saksi.

"Tindakan ini jelas melihat betapa terdesak dan takutnya pihak tertentu terhadap janji Pakatan Rakyat menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

"Ini menunjukkan Pakatan Rakyat lebih awal kemukakan manifesto berbanding Barisan Nasional (BN). Ini terbukti kita telah bersedia untuk menunaikan janji negara berkebajikan kepada rakyat," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Berikutan kejadian itu, Timbalan Ketua Cawangan Pas Kampung Sungai Jai, Ibrahim Jalil membuat satu laporan polis di Balai Polis Lenggeng, semalam.

sinar/-

Pengajaran daripada isu “Listen Listen Listen”

Posted: 17 Jan 2013 11:22 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -Dalam tempoh seminggu ini, tiba-tiba seluruh Malaysia mengfokus kepada dua nama baru iaitu Bavani KS dan Sharifah Zohra. Yang menariknya, pandemik yang dikenali sebagai isu "Listen Listen Listen" ini hanya meletup di alam maya. Video yang memaparkan adegan Bavani sedang bertanya soalan dalam sebuah forum di UUM telah dihalang oleh Sharifah Zohra selaku moderator ini, telah ditonton oleh hampir 0.7 juta penonton di laman Youtube dan dikongsi oleh lebih 31 000 pengguna facebook. Video ini juga telah mendapat respon oleh beberapa tokoh politik negara, 

tokoh masyarakat, agamawan, presiden MPP universiti-universiti , dan NGO-NGO di Malaysia. Pelbagai kartun, lagu parody, iklan produk, dan lawak jenaka yang berkaitan isu ini juga telah tersebar luas di laman sosial. Isu ini bukan sekadar sebuah peristiwa semata-mata, tetapi banyak pengajaran tersurat yang patut dipandang  oleh semua.

Pertama, hujah fakta lawan hujah auta. Sentimen orang tua vs orang muda sering kali dijadikan modal untuk mematikan hujah orang yang lebih muda dari kita. Inilah praktikaliti peribahasa "hormati yang tua, sayangi yang muda" yang telah disalahgunakan. Malah, kes seperti ini pernah berlaku dalam dewan rakyat sebagaiman yang telah tersebar di lama youtube, apabila Ahli Parlimen Pasir Salak menidakkan fakta-fakta dari Ahli Parlimen Gombak dengan hujah supaya Ahli Parlimen Gombak jangan kurang ajar dengan orang tua sepertinya. Sentimen karut ini perlu segera di-bakul sampahkan dari minda masyakat Malaysia, atau kita akan berhadapan dengan lambakan anak muda yang sekadar menjadi pak turut dan bengap berfikir.

Kedua, pembodohan mahasiswa. Agenda pembodohan supaya mahasiswa menjadi hamba kerajaan sangat ketara di universiti-universiti. Tindakan mewajibkan mahasiswa hadir ke program "brainwash" atau akan berhadapan dengan pemotongan merit, mengumpan dengan hadiah lumayan, mengugut mahasiswa yang ingin berpolitik, ugutan biasiswa dipotong, momokan supaya "mahasiswa bersyukur pada kerajaan", dan lain-lain bentuk pembodohan. Mahasiswa yang akan ke luar negara diwajibkan hadir ke kursus "brainwash" Biro Tatanegara (BTN) yang kononnya memupuk sifat patriotisme, tapi hakikatnya diselit dengan cerita perkauman, memburukkan pemimpin parti lawan, dan bermotifkan kepentingan politik. Mahasiswa yang tidak bodoh sahaja akan menyedari bahawa mereka telah terjerat dengan agenda pembodohan.

Ketiga, isu pendidikan percuma kembali bergema. Sikap masyarakat Malaysia rupanya sangat bergantung pada peristiwa. Cakna kepada isu Palestin hanya bangkit apabila Israel menyerang. Isu Pendidikan percuma hanya dijulang apabila berlaku peristiwa penurunan bendera oleh Adam Adli & tragedi malam merdeka di UPSI. Tahniah kepada Bavani yang sekali lagi jadi pencetus kepada perbincangan tentang Pendidikan percuma. Momentum kesedaran tentang peri penting dan kemampuan negara untuk melaksanakan pendidikan percuma harus sentiasa dihangatkan sehingga PRU-13 nanti, seandainya masyarakat ingin melihat cadangan ini berjaya dilaksanakan.

Keempat, kuasa media alam maya. Andai dahulu jatuh bangun populariti seseorang bergantng pada cerita dari media kerajaan, tapi sekarang tidak lagi. Arab Spring juga dimulakan melalui letupan isu di alam maya. Fenomena Ustaz azhar Idrus juga tersebar melalui alam maya. Malah, BN sendiri mengakui tsunami PRU 2008 lalu juga adalah kesan kesedaran di alam maya. Dalam isu Bawani ini, sekalipun nama mereka berdua ini tidak pernah disebut di media kerajaan, tapi gelombang di media alam maya seolah telah menobatkan Bavani sebagai heroin Malaysia, dan Sharifah Zohra dijangka mengalami tekanan minda yang hebat untuk berhadapan dengan maysrakat.

harakah/-

Deepak gesa Najib nyatakan kebenaran mengenai SD2

Posted: 17 Jan 2013 11:17 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -
 
Ahli perniagaan permaidani, Deepak Jaikishan hari ini membalas kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak yang mempersoalkan kredibilitinya, dengan menuntut perdana menteri menyatakan kebenaran di sebalik akuan bersumpah (SD) kedua penyiasat persendirian, P Balasubramaniam.

deepak 110113 01"Nampaknya jawapan anda yang tidak boleh dipercayai, manakala

apa yang saya telah didedahkan dengan terperinci mengenai kes pembunuhan ini adalah benar," kata Deepak dalam satu kenyataan pagi ini.

"Boleh saya cadangkan anda sebagai perdana menteri sekarang, menjelaskan kebenaran mengenai akuan bersumpah kedua (SD2) kepada rakyat Malaysia dan bukan hanya duduk di atas kerusi PM seperti 'sitting duck'!"

Ahli perniagaan permaidani itu, yang telah membuat beberapa
tuduhan serius terhadap perdana menteri dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor, sekali lagi menggesa pasangan itu supaya menjawabnya.

NONEMalam tadi, Najib memecah kebisuannya berhubung dakwaan Deepak bahawa beliau dan keluarganya terlibat dalam operasi menutup SD Balasubramaniam, yang mendakwa perdana menteri mempunyai hubungan dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Deepak mendakwa dia telah diminta oleh Najib dan Rosmah supaya meminta Balasubramaniam, yang hidup dalam buangan di India, menarik balik SD asalnya.

"Ianya tidak benar. Yang itu (Deepak) bukan orang yang boleh dipercayai," kata Najib dalam sidang akhbar di Kuala Lumpur selepas mesyuarat majlis tertinggi BN malam tadi.

malysiakini/-

Jakarta Dilanda Banjir Besar, 8 Maut

Posted: 17 Jan 2013 11:15 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

Banjir besar: 8 maut, Jakarta diisytihar darurat

Kejadian banjir besar yang melanda kotaraya Jakarta sejak Selasa lepas telah mengorbankan lapan orang dan 15,447 orang dipindahkan ke pusat pemindahan banjir setakat ini.

Berikutan keadaan banjir semakin buruk semalam hingga melumpuhkan aktiviti harian warga kota, kerajaan pentadbiran ibukota Jakarta telah mengisytiharkan keadaan darurat bencana banjir hingga 27 Januari ini.

Menurut Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) sejumlah 44 kawasan penempatan di 25 daerah kecil di Jakarta terjejas membabitkan penduduk berjumlah 94,624 orang.

Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono dan ibu negara (wanita pertama) Ibu Ani Yudhoyono turut meninjau beberapa kawasan penempatan penduduk yang dilanda banjir.

Gabenor Jakarta Joko Widodo turut meninjau ke kawasan banjir di pusat bandar dan beberapa kawasan penempatan penduduk, secara berasingan. - Bernama

Jamuan nasi dagang Perantau di Sabah 20 Jan

Posted: 17 Jan 2013 11:11 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Persatuan Anak-anak Terengganu di Perantauan (Perantau) akan mengadakan program Jamuan Nasi Dagang pada Ahad, 20 Januari ini di Sri Al-Hafiz, No 1, Lorong Sierra 3/1B,  Taman Bandar Sierra Jalan Tuaran-Menggatal Kota Kinabalu bermula jam 10.00 pagi hingga 12.30 tengah hari.

Sehubungan itu, pengarah program, Azman Mustafa, menjemput anak-anak Ganu Kite yang berada di Sabah dan berharap semua yang berkelapangan dapat menghubungi beliau (013-5402589) atau Anuar Ali (013-8560679) untuk  turut serta BAGI memeriahkan program itu.

"Program ini juga merupakan inisiatif baru yang diambil bersama rakan-rakan pada awal tahun 2013 untuk merapatkan ukhwah dan silaturrahim sesama warga Perantau Anak Tranung  yang berada di Sabah terutama yang tinggal sekitar Kota Kinabalu dan Pantai Barat pedalaman," katanya ketika menghubungi Harakahdaily.

harakah/-

Tarikh PRU ditentukan ‘Bomoh’ Najib – Azmin

Posted: 17 Jan 2013 07:59 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

SABAH:  Secara sinis Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali berkata, tarikh Pilihan Raya Umum (PRU) di Malaysia berbeza dengan negara lain kerana ia  ditentukan  'bomoh' Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Bagaimana tarikh pilihan raya di tentukan oleh bomoh, ini demokrasi apa?  Kita (pembangkang) hanya diberi tempoh seminggu untuk berkempen.

"Hanya tiga orang yang tahu tarikh PRU ke-13, yang pertama (Datin Seri) Rosmah (Mansor),  (Datuk Seri) Najib (Razak) dan ketiga mungkin bomoh Najib," katanya semasa melancarkan jentera pilihan raya Cabang Tuaran.

Tarikh pilihan raya sebelum ini sering menjadi isu yang ditimbulkan Pakatan Rakyat memandangkan  ia  hanya  ditentukan oleh seorang individu iaitu perdana menteri.

Berbeza di negara maju yang lain, tarikh pilihan raya kebiasaanya diumumkan lebih awal beberapa bulan oleh parti pemerintah, sebagai persediaan kepada parti-parti politik bertanding.

Azmin turut menyelar kenyataan Najib kononnya pembangkang diberi peluang berceramah setiap malam tetapi pada masa sama menafikan hak parti itu memperkenalkan dasar Buku Jingga di media arus perdana.
"Tetapi Najib memberitahu beberapa hari lalu, kenyataan yang kita tidak pernah dengan sebelum ini, bahawa pembangkang berkempen setiap malam ceramah.

"Ya, sebab itu tanggungjawab kita untuk turun memberikan maklumat kepada rakyat dan pengundi kerana dalam sistem demokrasi, adalah menjadi hak rakyat untuk mendapat maklumat tepat sebelum mereka membuat penilaian sewajarnya," tegas Azmin.

Turut serta dalam majlis itu, Ketua Cabang Tuaran, Ansari Abdullah, bekas Jurulatih bola sepak Sabah, Kelly Tham, pimpinan parti dari beberapa Cabang seluruh negeri serta kira-kira 130 rakyat pelbagai kaum Sabah.

keadilandaily/-

Masalah Tiada Kemudahan Asas di SMK Tinjar Baram Perlu Penyelesaian Segera

Posted: 17 Jan 2013 07:40 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

BARAM - SMK Tinjar terletak dalam kawasan parlimen Baram. Majoriti

penduduk berbangsa Iban dan terdapat juga kaum dari keturunan Penan,Kayan, Kenyah dan lain-lain.

Perjalanan dari bandaraya Miri melalui jalan darat mengambil masa
lebih kurang 2 jam setengah. Keadaan jalan menuju ke Tinjar melalui
jalan Lapok masih lagi dalam keadaan teruk terutama sekali musim hujan
lebat dimana air dari sungai Bok melimpah keluar ke jalan menyebabkan
banjir, jalan becak dan licin.

Baru-baru ini kami menerima aduan dari penduduk serta pengajar di SMK
Tinjar Baram tentang masalah bekalan air bersih serta elektrik yang
tidak konsisten atau stabil dalam kawasan mereka.

Masalah utama yang dihadapi oleh penduduk di Tinjar adalah masalah
bekalan air bersih, setakat ini mereka terpaksa menggunakan air hujan
atau air yang dipamkan dari sungai yang berdekatan untuk kegunaan
harian.

Cuba bayangkan betapa sukarnya mereka menghadapi kehidupan dalam
keadaan tiada air bersih dan mereka terpaksa mengharapkan air hujan
untuk mendapat bekalan air bersih untuk memasak, minum dan mencuci
pakaian.

Ada ketikanya para pelajar terpaksa menggunakan air yang dipam dari
sungai untuk mandi sepanjang minggu disebabkan gangguan bekalan air
hujan yang disimpan dalam tangki tidak mencukupi untuk menampung para
pelajar yang terlalu ramai.

Tetapi masalahnya air sungai pun tercemar, kotor serta berbau dan
mereka terpaksa menggunakannya sekiranya berlaku musim kemarau panjang
akibat tiada air hujan.

Begitu juga dengan masalah bekalan elektik yang tidak stabil dan ianya
menggunakan genset untuk kegunaan harian. Menurut salah seorang
pengajar di situ, genset yang digunakan sekarang ini menghadapi
masalah kerosakan. Ianya perlu ditukar dengan genset baru untuk
mengatasi masalah ganguan bekalan eletrik.

Apabila genset menghadapi masalah kerosakan untuk membekalkan aliran
letrik ke tempat kediaman mereka dan mereka terpaksa bergelap pada
waktu malam.

Keadaan rumah dan tempat tinggal pengajar juga ada menghadapi masalah
kebocoran dan retak walaupun tidak sampai 3 tahun digunakan.

Begitu juga keadaan dalam kelas di SMK Tinjar juga menghadapi masalah
kebocoran siling apabila musim hujan lebat para pelajar serta guru
yang mengajar terpaksa mencari tempat teduh untuk mengelak dari basah.

Mereka merayu agar masalah mereka ini dapat diberi perhatian dan dapat
diselesaikan dengan segera memandangkan keadaan kehidupan seharian
mereka sering terganggu akibat tiada kemudahan asas. Selain daripada
itu masalah tempat mengajar juga agak daif dan perlu diperbaiki dengan
segera.

Mereka meminta agar pihak kami dapat mengemukakan masalah mereka
kepada pihak berkuasa agar dapat diberi perhatian serta tindakan
segera.

Kita mengesa agar pihak berkuasa segera mengatasi masalah yang
dihadapi oleh para pelajar serta para pengajar yang mengajar di SMK
Tinjar Baram.

Pihak kementerian pelajaran sepatutnya memandang serius masalah para
pelajar dan para pengajar di pedalaman Sarawak kerana keadaan
kehidupan mereka sangat daif dan tidak ada kemudahan asas yang
sepatutnya diberi kepada mereka yang terpaksa berjauhan dari keluarga
mereka.

Sudahlah keadaan jalan teruk dan tiada sebarang kemudahan asas
diberikan, tempat tinggal para pengajar juga teruk dan tidak terurus
dengan baik oleh pihak pemerintah.

Sepatutnya mereka inilah yang patut diberi segala kemudahan asas
kerana mereka sanggup mengajar di pedalaman Sarawak semata-mata ingin
melihat anak bangsa mereka menjadi berguna untuk negara dimasa
hadapan. Kalau pihak pemerintah terus abaikan nasib serta keadaan
kehidupan mereka terus begini jangan haraplah hendak menerima
keputusan pelajaran yang terbaik dari sekolah yang kurang mendapat
kemudahan asas ini.

Kita sekali lagi mengesa agar perkara ini perlu diberi perhatian
sewajarnya dan juga diselesaikan dengan segera dari pihak pemerintah
demi kemajuan anak bangsa dimasa hadapan.

Kerjasama dengan pihak yang berkenaan sangat kita hargai.

Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak

Tukar kerajaan ikut sistem demokrasi – Azmin Ali

Posted: 17 Jan 2013 07:27 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR 18 JAN: Penukaran kerajaan akan dibuat mengikut sistem demokrasi melalui proses pilihan raya, kata Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali.

"Memang menjadi matlamat utama kita untuk menukar kerajaan tetapi melalui sistem demokrasi dan pilihan raya yang adil dan bersih," katanya.
Beliau membidas kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mentohmah kononnya Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) bertujuan untuk menggulingkan kerajaan sedia ada.

"Ia langsung tak membayangkan beliau sebagai negarawan. Kalau kita hendak guling kerajaan melalui demonstrasi, buat apa kita bertanding pilihan raya setiap lima tahun?" katanya.

"Kita masih menghormati demokrasi, tukar kerajaan mengikut perlembagaan," kata Ahli Parlimen Gombak itu.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panel forum Pasca HKR bersama aktivis sosial, Hishamuddin Rais dan Ketua Cabang KEADILAN Parit Sulong, Hasmi Hashim, malam tadi.
Pada forum yang dihadiri lebih 200 orang itu, Azmin turut menyingkap kembali pengalaman beliau sewaktu era reformasi yang menyaksikan kezaliman polis.

"Ketika di Stadium Merdeka tempoh hari, saya lihat lokap Jalan Stadium. Di situlah saya dan Hishamuddin Rais disimpan selama lapan hari.

"Kami digari bersama, dua orang satu gari. Punyalah zalim masa itu tapi yang memberi rangsangan waktu itu  walau dihina, diab, dipenjara tetapi kami tetap bangkit," katanya.

keadilandaily/-

‘Saya rasa van bergegar’

Posted: 17 Jan 2013 07:25 PM PST

pix_topright6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

Bukit Beruntung: "Saya dengar dentuman kuat dari luar dan van dinaiki bergegar," kata mangsa kemalangan, Muhd Izz Sirhan Salahuddin, 12, menceritakan detik cemas kemalangan membabitkan van sekolah dengan sebuah lori 10 tan, semalam.

Kejadian berlaku pada jam 2.15 petang di Jalan Bukit Beruntung ke Rawang berhampiran persimpangan lampu isyarat berdekatan Pusat Perniagaan Adenium dekat sini ketika dia bersama lima rakannya dalam perjalanan dari Taman Melur ke Sekolah Rendah Agama (SRA) Bukit Sentosa Fasa 3 di sini.

Van sekolah dipandu pemuda berusia 20-an itu merempuh lori yang dipercayai membuat pusingan 'U' di persimpangan itu. Katanya, dua rakannya dikenali Meor Muhammad Nur Hakim Meor Muhammad Ridzwan dan Muhammad Danish Azhar berumur 11 tahun cedera parah dan dikejarkan ke Hospital Sungai Buloh (HSB) dan Pusat Perubatan Subang Jaya (SJMC) dengan bantuan orang ramai.
"Ada rakan menjerit memanggil ibu dan ayah kerana terkejut.

"Saya cedera di kepala. Manakala tiga rakan lain berumur 11 tahun tidak cedera dibenarkan pulang ke rumah selepas dirawat di sebuah klinik swasta," katanya yang ditemui Harian Metro, di sini, semalam.

Saksi kejadian, Muhd Fauzi Misnan, 44, berkata, ketika kejadian dia menjamu selera di sebuah restoran berhadapan tempat kejadian.

Katanya, dia bergegas ke lokasi apabila mendengar suara kanak-kanak meraung kesakitan dan mendapati mereka berlumuran darah di muka," katanya.

"Saya terharu dengan tindakan pantas orang ramai membantu menyelamatkan mangsa yang tersepit pada dinding van sekolah itu.

" Kasihan mendengar ada yang merintih dan menangis setelah terbabit dengan kemalangan itu," katanya yang berasal dari Sungai Buloh, Selangor. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Hulu Selangor Superintendan Norel Azmi Yahya Affandi yang dihubungi mengesahkan kejadian itu.

metro/-

PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH

Posted: 17 Jan 2013 07:20 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -


اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الْقَائِلِ،
أَلَا لِلَّهِ الدِّينُ الْخَالِصُ وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِهِ أَوْلِيَاءَ مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَى إِنَّ اللَّهَ يَحْكُمُ بَيْنَهُمْ فِي مَا هُمْ فِيهِ يَخْتَلِفُونَ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي مَنْ هُوَ كَاذِبٌ كَفَّارٌ (الزمر : 3)
Ingatlah, hanya kepunyaan Allahlah agama yang bersih (dari syirik). Dan orang-orang yang mengambil pelindung selain Allah (berkata): "Kami tidak menyembah mereka melainkan supaya mereka mendekatkan kami kepada Allah dengan sedekat-dekatnya". Sesungguhnya Allah akan memutuskan di antara mereka tentang apa yang mereka berselisih padanya. Sesungguhnya Allah tidak menunjuki orang-orang yang pendusta dan sangat ingkar.
أَشْهَدُ أَنْ لآإِلهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا  مُحَمَّدًا  عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ،
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ،
أَمَّا بَعْدُ فَيَا عِبَادَ اللَّهِ !  اِتَّقُواْ  اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَتَمُوْتُنَّ  إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُّسْلِمُوْنَ
Wahai hamba-hamba Allah sekelian!
Marilah kita bersama bertaqwa kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa. Dan Janganlah kita mati melainkan dalam keadaan Islam. Saya  menyeru diri saya sendiri dan juga sidang Jumaat sekalian  agar  kita  sama-sama  meningkatkan  ketaqwaan  kita  kepada  Allah  dengan  melakukan  segala  suruhanNya  dan  menjauhi  segala  yang  ditegahNya. 

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,
Ayat yang dibacakan tadi jelas menunjukkan orang-orang kafir menyembah berhala kerana ingin mendekatkan diri kepada Allah. Istilah Allah telahpun digunapakai oleh mereka sejak dari dulu. Dari sudut hukum asalnya penggunaan istilah Allah oleh orang-orang kafir sememangnya telah diakui oleh Allah sendiri di dalam Al-Quran yang menceritakan tentang penggunaan tersebut oleh manusia terdahulu. Malah dalam hadis Sohih riwayat Imam Bukhari menyebutkan :
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَصْدَقُ كَلِمَةٍ قَالَهَا الشَّاعِرُ كَلِمَةُ لَبِيدٍ أَلَا كُلُّ شَيْءٍ مَا خَلَا اللَّهَ بَاطِلٌ وَكَادَ أُمَيَّةُ بْنُ أَبِي الصَّلْتِ أَنْ يُسْلِمَ
Daripada Abu Hurairah R.A. berkata, Sabda Rasulullah SAW ; Sebenar-benar perkataan yang diungkapkan oleh para penyair adalah kata-kata Labid, adapun segala sesuatu selain dari Allah adalah batil dan hampir-hampir Umayyah Bin Abi Salti menjadi Islam.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,
        Perdebatan yang tak sudah mengenai penggunaan istilah Allah ini sebenarnya bukanlah persoalan hukum harus atau haramnya yang dilihat dari dari sudut nas dan dalil. Perdebatan ini sebenarnya lahir akibat perbezaan pemikiran dalam menanggapi isu ini. Tidak akan berlaku pertemuan selama-lamanya jika sebahagian kita melihat dari sudut hukum asal sedangkan sebahagiannya pula melihat dari sudut kuasa kerajaan melaksanakan ijtihad dalam melindungi maslahat rakyatnya. Contoh kebebasan penggunaannya di Negara Islam yang pemimpinnya hanya Islam pada nama atau negara barat yang tidak mempunyai wewenangan kuasa untuk mengawal aqidah umat Islam langsung tidak sesuai digunapakai walaupun ianya difatwakan oleh ulamak tersohor yang tidak langsung memahami situasi dan keadaan di negara kita. Mungkin ada baiknya penggunaan istilah ini di negara majoriti Muslim seperti Indonesia dan Negara-negara Arab bagi menerapkan dan membiasakan budaya serta istilah Islam kepada orang-orang kafir. Berbeza dengan negara yang tidak mempunyai majoriti besar umat Islam seperti di negara ini, jika penggunaan istilah ini diberikan kebebasan hanya memberi peluang bagi mereka mengelirukan dan menerapkan budaya mereka di kalangan Umat Islam di negara kita.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,
        Ada di antara kita yang bercakap dari sudut dakwah dengan mengatakan mudah-mudahan penggunaan istilah Allah di kalangan orang kafir akan menjinakkan mereka dengan Islam. Namun jika dilihat dari segi ancamannya kepada aqidah umat Islam dengan segala kelemahan yang kita ada maka ternyata pengawalan aqidah Umat Islam sewajarnya diutamakan berbanding usaha dakwah agar mereka menerima Islam. Kaedah Feqah menyatakan: 
دَرْءُ الْمَفاَسِدِ مُقَدَّمٌ عَلَى جَلْبِ الْمَصَالِحِ
Mengelakkan kerosakan lebih diutamakan daripada mencari kemaslahatan.
Tidak timbul soal kita takut dengan bayang-bayang sendiri seolah-olah iman kita terlalu lemah sehingga boleh digugat dengan hanya sekadar penggunaan satu istilah. Hakikatnya, kita bertanggung jawab mempertahankan aqidah umat tanpa memberi ruang langsung kepada sebarang usaha dari musuh Islam untuk mencemarkannya. Apakah kita mampu mengembalikan kesucian agama kita tatkala kita lemah jika sekiranya kita leka dengan perdebatan yang tak sudah padahal kuasa masih di tangan kita. Isu ini bukan sahaja wajar dimuktamadkan setelah fatwa rasmi dikeluarkan malah perbincangan mengenainya juga tidak seharusnya dibenarkan.

 Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,
        Tidak semua perkara yang diharuskan oleh Allah tidak boleh dilarang oleh pemerintah. Atas dasar Siyasah Syar'iyyah, pemerintah boleh melaksanakan undang-undang bagi mencegah kemudharatan terhadap rakyatnya (سَدُّ الذَّرَائِعِ ). Oleh kerana Islam adalah Agama Persekutuan, maka kemaslahatan Islam dan Umatnya hendaklah diutamakan daripada selainnya. Kaedah Feqah menyebutkan :
تَصَرُّفُ الإِماَمِ عَلَى رَعِيَّةٍ مَنُوْطٌ بِالمَصْلَحَةِ
Tindakan pemerintah terhadap rakyatnya bergantung kepada Maslahat

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِى الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ الأيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ وَتَقَبَّلَ مِنِّي وَمِنْكُمْ تِلاوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيْمُ. أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ لِيْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ الأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأَمْوَاتِ، فَاسْتَغْفِرُوْهُ، إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ
خطبة كدوا

اَلْحَمْدُ ِللهِ الْقاَئِلِ :

وَلَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ فَأَنَّى يُؤْفَكُونَ (العنكبوت :61)

أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَــهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ، اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلى ءَالــِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ. 

فَيَا عِبَادَ اللهِ، اِتَّقُوْا اللهَ، أُوْصِيْكُمْ وَإِيـَّايَ بِتَقْوَى اللهَ، فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ


Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,
        Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-82 yang bersidang pada 5 - 7 Mei 2008 telah membincangkan Isu Tuntutan Penganut Kristian Terhadap Penggunaan Kalimah Allah.
Muzakarah telah memutuskan bahawa lafaz Allah merupakan kalimah suci yang khusus bagi agama dan umat Islam dan ia tidak boleh digunakan atau disamakan dengan agama-agama bukan Islam lain. Oleh itu wajib bagi umat Islam menjaganya dengan cara yang terbaik dan sekiranya terdapat unsur-unsur penghinaan atau penyalahgunaan terhadap kalimah tersebut, maka ia perlu disekat mengikut peruntukan undang-undang yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
Manakala Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak, dengan perkenan Duli Yang Maha Mulia Sultan, telah membuat dan menyiarkan fatwa pada 13 May, 2010 seperti berikut:

 (i) Penggunaan Kalimah Allah hanya dikhususkan kepada umat Islam;
(ii) Mana-mana penganut selain daripada penganut Agama Islam adalah dilarang daripada menggunakan Kalimah Allah untuk sebarang tujuan atau maksud;
(iii) Orang-orang yang bukan beragama Islam adalah dilarang daripada menggunakan Kalimah Allah dalam apa jua penerbitan, penyiaran dan penyebaran apa-apa buku, risalah, filem, video dan sebagainya.


Sidang Jumaat Sekelian,

        Setiap orang adalah bebas untuk beramal dan berpegang dengan pendirian dan ilmu masing-masing. Oleh kerana ilmu, pendedahan dan pemikiran kita yang saling berbeza, maka lahirlah berbagai pendapat yang tidak mungkin di satukan. Oleh kerana ianya adalah merupakan masalah yang bersifat ijtihadi, maka pemerintah mempunyai peranan untuk mengeluarkan fatwa agar kesatuan ummat Islam dapat dipertahankan. Tidak ada sebarang faedah bagi ummat Islam untuk memperjuangkan hak orang-orang kafir sedangkan dalam masa yang sama mereka sentiasa berhelah untuk menafikan hak Umat Islam di negara ini. Kita tidak pernah menafikan hak mereka untuk beramal dengan agama mereka namun janganlah sampai mengancam jati diri dan pelaksanaan syariat Allah di bumi Allah ini.
 اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ والْمُؤمِنَاتِ، وَأَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِهِمْ وَأَلِّفْ بَيْنَ قُلُوْبِهِمْ، وَاجْعَلْ فِى قُلُوْبِهِمُ الإِيْمَانَ وَالحِكْمَةَ، وَثَبِّتْهُمْ عَلَى مِلَّةِ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّ اللهِ عَلَيهِ وَسَلَّم.
اَللَّهُمَّ أَعِزَّ الإِسْلاَمَ وَالْمُسْلِمِيْنَ، اَللَّهُمَّ انْصُرِ الإِسْلاَمَ وَاْلمُسْلِمِيْنَ،
اَللَّهُمَّ انْصُرِ الدُّعَاةَ وَالْمُجَاهِدِيْنَ، اَللَّهُمَّ دَمِّرِ الْكَفَرَةَ وَالْمُشْرِكِيْنَ،
وَأَهْلِكْ أَعْدَائَكَ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ، اَللَّهُمَّ عَذِّبِ اْلكَفَرَةَ الَّذِيْنَ يَصُدُّوْنَ عَنْ سَبِيْلِكَ، وَيُكَذِّبُوْنَ رُسُلَكَ، وَيُقَاتِلُوْنَ أَوْلِيَائَكَ، اَللَّهُمَّ بَدِّدْ شَمْلَهُمْ وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ،
وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُمْ، وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْبًا مِنْ كِلاَبِكَ، اَللَّهُمَّ يَا مُنْزِلَ الْكِتَابِ،
وَيَا مُجْرِيَ السَّحَابِ، وَيَا هَازِمَ الأَحْزَابِ، إِهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَيْهِمْ،
بِقُدْرَتِكَ وَقُوَّتِكَ يَا رَبَّ الْعَالَمِينَ.
اَللَّهُمَّ وَفِّقْ سلطان أزلن مُحِبُّ الدِّيْن شاه اِبْنِ اَلْمَرْحُوْمِ سلطان يُوْسُف عِزُّ الدِّيْن شَاه غَفَرُ اللهُ لَهُ بِمَا تُحِبُّ وَتَرْضَاهُ
رَبَّنَا ءَاتنِاَ فِى الدُّنْياَ حَسَنَةً وَفِى الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ، وَصَلَّى الله عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ .
إِنَّ الله يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالأِحْسَانِ، وَإِيْتَاءِ ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ
وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ، يَعِظُكُم لَعَلَّكُم تَذَكَّرُوْنَ .

فَاذْكُرُوْا اللهَ الْعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ، وَاشْكُرُوهُ عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ، وَاسْأَلُوْهُ مِنْ فَضْلِهِ يُعْطِكُمْ، وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ، وَاللهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ .

 

Bahagian Pengurusan Masjid,
Jabatan Agama Islam Perak

Tuah bayi lahir di mahkamah

Posted: 17 Jan 2013 07:07 PM PST

5 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

FotoKangar: Suasana pekarangan Mahkamah Majistret, di sini, kecoh apabila seorang wanita sarat mengandung menemani suaminya bagi mendapatkan perintah mahkamah, melahirkan seorang bayi lelaki pada jam 11 pagi, semalam.

Shahidawati Shabudin, 37, hadir bagi mengikuti keputusan terhadap suaminya, Narizam Saad, 39, untuk mendapatkan perintah mahkamah mengikut Seksyen 4 (1) Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan) 1983.

Pendaftar Mahkamah Sesyen Monica Joseph Ghaisah berkata, dia terkejut apabila suasana di mahkamah itu kelam-kabut selepas beberapa kakitangan mahkamah membantu seorang wanita melahirkan bayi.

"Suami wanita berkenaan juga sebak dan menangis melihat keadaan isterinya lalu memaksa majistret mempercepatkan keputusan terhadapnya.

ANGGOTA polis dan kakitangan mahkamah membantu wanita yang melahirkan bayinya di mahkamah, semalam.

"Malah, saya mencadangkan bayi itu dinamakan Mohd Arif Hakim kerana dilahirkan di mahkamah ini dan dipersetujui bapa bayi berkenaan selain pihak mahkamah bercadang mengambilnya sebagai anak angkat mahkamah ini," katanya.

metro/-

Wanita terperangkap di celah ruang sempit

Posted: 17 Jan 2013 07:00 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

PORTLAND - Seorang wanita terjatuh dari bumbung sebuah bangunan dan 'tersangkut' di ruang sempit yang terdapat di belakang dinding sebuah garaj parkir di sini kelmarin.
Wanita tersebut terperangkap selama empat jam.

Beberapa anggota bomba kemudian berjaya menyelamatkan wanita itu dengan menariknya keluar dari ruang tersebut selepas mereka membuat sebuah lubang di dinding garaj berkenaan.

Jurucakap Bomba dan Penyelamat Portland, Ron Rouse berkata, wanita berkenaan terjatuh ke celah ruang itu semasa dia berjalan di atas bumbung.

Seramai 22 anggota bomba terlibat dalam operasi menyelamat wanita berkenaan.

Menurut Rouse, wanita berkenaan memeluk beberapa anggota bomba selepas dia berjaya diselamatkan.
Dia berkata, wanita berkenaan kemudian dihantar ke sebuah hospital untuk menjalani pemeriksaan perubatan. - Agensi


Dua rakyat Malaysia jadi tebusan

Posted: 17 Jan 2013 06:50 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

ALGIERS, Algeria - Dua rakyat Malaysia merupakan antara 41 pekerja asing yang dijadikan tebusan oleh kumpulan militan Islam di sebuah kompleks kemudahan gas di In Amenas di gurun Sahara, selatan Algeria.
Dalam perkembangan terbaharu insiden tersebut semalam, seorang pegawai keselamatan Algeria berkata, sekurang-kurangnya 20 warga asing telah melarikan diri dari loji gas asli berkenaan yang terletak di gurun Sahara.

Media tempatan sebelum ini melaporkan sekumpulan militan Islam menjadikan puluhan pekerja loji gas tersebut sebagai tebusan.

Pegawai tersebut memberitahu, mereka yang berjaya melarikan diri termasuk rakyat Amerika Syarikat dan warga Eropah. Namun, beliau enggan mengulas lanjut.

Dalam kejadian kelmarin, sekumpulan militan menyerang kompleks gas itu yang terletak 1,300 kilometer dari sini dan menjadikan berpuluh-puluh pekerja asing sebagai tebusan.

Loji gas tersebut dikepung oleh tentera Algeria dengan situasi kini dalam keadaan tegang.

Menurut beberapa laporan, insiden tebusan itu adalah sebagai tindakan balas kerjasama Algeria dengan tentera Perancis yang campur tangan dalam konflik di Mali. 

Dalam perkembangan terbaharu, beberapa militan Islam memberitahu, helikopter-helikopter tentera Algeria menyerang kompleks gas berkenaan dengan menyebabkan 35 tebusan warga asing dan 15 militan terbunuh.
Setakat ini, pemerintah Algeria enggan mengesahkan laporan tersebut.

Nasib rakyat Malaysia itu masih belum diketahui.

Kompleks gas tersebut dikendalikan oleh syarikat minyak BP dari Britain, Statoil milik Norway dan firma Algeria, Sonatrach. - Agensi


Tembelang Meletup! Umno menipu janji pendidikan percuma menjelang 1982

Posted: 17 Jan 2013 06:45 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -


EDISI TEMBELANG MELETUP BUSUK!!!!!... SUDAH KANTOI....UMNO JANJI MENIPU KATA NAK BERI PELAJARAN PERCUMA MENJELANG 1982!!!!

KERATAN AKHBAR UTUSAN MELAYU SEBAGAI SAKSI BERBICARA....JANJI DICAPATI!!!

Janji sudah 30 tahun berlalu.

UMNO/BN kata akan berikan pendidikan percuma menjelang tahun 1982 apabila semua dasar pelajaran kebangsaan terlaksana sepenuhnya.

Ini janji Menteri Pelajaran ketika itu Dr Mahathir Mohamad.

Kalau bab pelajaran pun UMNO sanggup menipu dan mungkiri..Apa lagi perkara lain beb!!!

Sebab itu janji dan kata-kata UMNO langsung tidak boleh dipakai.

JANJI DAN KATA UMNO BOLEH DIPERCAYAI...KERBAU BOLEH PANJAT POKOK KELAPA.

harakah/-

Kes "Pak Janggut": Utusan Kalah Lagi, Pintu Rayuan Berakhir!

Posted: 17 Jan 2013 06:00 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

Lima orang Hakim Mahkamah Persekutuan hari ini sebulat suara menolak rayuan Utusan Malaysia ke atas keputusan Mahkamah Rayuan sebelum ini yang memihak kepada anggota Parlimen Shah Alam, Haji Khalid Samad.

Dalam keputusannya hari ini Mahkamah Persekutuan memutuskan tidak memberikan kebenaran kepada pihak Utusan untuk merayu sekaligus keputusan Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Tinggi sebelum ini dikekalkan.

Mahkamah juga memerintahkan Utusan membayar kos sebanyak RM10,000-00.

Lima orang Hakim yang bersidang di dalam rayuan hari ini adaalah Hakim Tan Sri Richard Malanjun, Hakim Datuk Bentara Luar Datuk Haji Hashim Bin Datuk Hj. Yusoff, Hakim Datuk Ahmad Bin Hj Maarof, Hakim Datuk Hasan bin Lah dan Hakim Datuk Jeffery Tan Kok Wha.

Mahkamah Rayuan pada 24 Mei 2012 telah menolak dengan kos rayuan Utusan Malaysia ke atas keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang memerintahkan Utusan membayar gantirugi RM60,000-00 kepada Ahli Parlimen Shah Alam itu.

Pada 21 November 2011 Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Tuan Prasad Sandhosham Abraham telah memutuskan bahawa artikel di muka hadapan Utusan Malaysia bertarikh 10/9/2009 bertajuk ""ZULKIFLI BIDAS 'PAK JANGGUT' " adalah memfitnah ke atas YB Khalid Samad.

Antara lain artikel tersebut menulis:

"Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin membidas individu yang digelarnya 'Pak Janggut' yang sanggup memutar belit ayat-ayat al-Quran untuk mempertahankan pembinaan kuil Hindu di Seskyen 23, Shah Alam yang menimbulkan rasa tidak puas hati penduduk di kawasan itu.

Menurutnya, 'Pak Janggut' turut menyalahkan umat Islam di Seksyen 23 kerana tidak bersikap adil dalam membantah pembinaan kuil di kawasan kediaman mereka.

"Yang paling pelik, 'Pak Janggut' ini sanggup memutar belit ayat al-Quran untuk mempertahankan pembinaan kuil,"katanya."


Untuk rekod, pada tahun 2010 Khalid Samad telah memfailkan Writ Saman ke atas Utusan melalui Tetuan Mohamed Hanipa & Associates atas dakwaan artikel Utusan tersebut telah memfitnah beliau.

Mahkamah Tinggi memutuskan perkataan 'Pak Janggut' di artikel tersebut adalah merujuk kepada Khalid Samad kerana sebelum artikel tersebut diterbitkan Khalid Samad ada menulis surat kepada penduduk seksyen 23 Shah Alam supaya mereka berlaku adil walaupun ke atas orang bukan Islam dalam isu penempatan semula kuil hindu dari Seksyen 19 ke Seksyen 23 Shah Alam.

Utusan telah memfailkan rayuan ke atas keputusan Hakim tersebut di mana rayuan tersebut telah didengar di Mahkamah Rayuaan.

Di Mahkamah Rayuan, Mahkamah telah membenarkan permohonan Notis Usul yang difailkan oleh peguam Khalid Samad bagi membatalkan rayuan Utusan atas alasan Notis Rayuan tersebut cacat kerana pihak Utusan telah gagal mendapatkan kebenaran Mahkamah Rayuan terlebih dahulu sebelum memfailkan rayuan mereka.

Sekaligus rayuan tersebut adalah bercanggah dengan seksyen 68 (1) (a) Akta Mahkamah Kehakiman 1964 yang memperuntukkan bahawa sebarang rayuan yang kurang dari RM 250,000-00 wajib mendapatkan kebenaran Mahkamah terlebih dahulu.

Mahkamah Rayuan juga memerintahkan Utusan membayar kos sebanyak RM10,000-00 kepada Khalid Samad.

Dengan penolakkan rayuan Utusan oleh Mahkamah Persekutuan hari ini maka usaha Utusan untuk merayu ke atas keputusan yang memihak kepada Khalid Samad berakhir.

Pada pendengaran rayuan hari ini , Khalid Samad diwakili oleh Cik Azhana binti Khairudin dari Tetuan Mohamed Hanipa & Associates manakala Utusan diwakili oleh Encik Mohana Kumar dari Tetuan Shafiee Mohan.

Menurut peguam Hanipa Maidin, Khalid akan memfailkan Notis Taksiran Kos di Mahkamah Tinggi dalam masa terdekat bagi menuntut segala kos perbicaraan di Mahkamah Tinggi yang perlu dibayar oleh Utusan ke atas Khalid. -HD

Blogger Umno, Pisau.Net akhirnya tersungkur kerana memfitnah!

Posted: 17 Jan 2013 05:40 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

Isu tanah Kelantan: pisau.net akui fakta silap

IPOH – Selepas hampir sebulan kemelut isu pemilikan tanah seluas 4,200 hektar di Gua Musang, Kelantan menjadi topik hangat, sebuah blog, pisau.net yang memaparkan artikel berhubung isu berkenaan mengeluarkan kenyataan ralat.

Kenyataan ralat yang dikeluarkan 13 Januari itu menyebut bahawa tiada berlaku penukaran tanah bagi menebus jawatan Menteri Besar Perak antara dua pemimpin DAP iaitu, Datuk Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming bersama Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Artikel bertajuk 'Pembetulan fakta tanah Ngeh dan Nga di Kelantan' itu menyebut bahawa berlaku percanggahan fakta tidak tepat yang diperoleh daripada sumber sebelum ini dan menyifatkan bertanggungjawab untuk memperbetulkan keadaan demi kebenaran.

Mengulas perkara itu, Koo Ham yang juga Pengerusi DAP berkata, penafian yang dikeluarkan blogger itu jelas menunjukkan isu yang digembar-gemburkan selama ini tidak benar dan berunsur fitnah.

Menurutnya, ia juga jelas membuktikan bahawa Barisan Nasional (BN) Perak seakan kehabisan modal dengan menjadikan isu sedemikian sebagai mainan politik.

"Terbukti, tuduhan mereka sebelum ini tidak berasas. Saya akui, pendedahan yang dinyatakan blog ini sedikit sebanyak telah membersihkan nama kami, namun ia masih belum cukup," katanya pada sidang media, semalam.

Koo Ham yang juga Ahli Parlimen Beruas berkata, penyiaran artikel 'ralat' itu tidak memadai, sebaliknya beliau menuntut agar pengendali pisau.net tampil dan membuat permohonan maaf secara terbuka.

Katanya, pendedahan yang dilakukan bukan perkara kecil kerana memberi impak terhadap imej dan reputasi pemimpin Pakatan Rakyat (PR) terutama Nik Aziz.

"Selain menyiarkan artikel penuh di blog, kita juga mahu pisau.net membuat kenyataan awam berhubung penafian ini di lima akhbar arus perdana dalam tempoh tujuh hari sebaik surat rasmi diterima daripada kami," katanya sambil memaklumkan writ saman akan tetap diteruskan terhadap blog berkenaan.

pisau.net menyatakan pendedahan yang dilakukan mengenai skandal berkenaan bukan isu baru apabila blog pro pakatan MediaPerak.net pernah mendedahkan konflik sama pada Jun 2012.

Tinjauan semalam mendapati, laman blog berkenaan tidak lagi boleh diakses.

Isu pemilikan tanah berkenaan tercetus dalam persidangan Dewan Undangan Negeri Perak ke-12, Disember lalu apabila Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir menggesa Timbalan Pesuruhjaya Pas Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin memberi penjelasan berhubung isu itu.

Pembelian tanah berkenaan didakwa sebagai ganjaran kepada DAP atas perjanjian membenarkan Mohammad Nizar yang juga Adun Pasir Panjang menjadi menteri besar.

harakah/-

Teruskan program asalkan berpakaian sopan - Azizan

Posted: 17 Jan 2013 05:30 PM PST

6 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Garis panduan persembahan hiburan yang dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri Kedah telah sedia ada sejak 2008 serta tiada pihak yang mempertikaikannya.

Namun, mengapa hampir kepada Pilihanraya Umum ke-13, ia menjadi 'isu'.

Demikian penegasan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak (gambar) bagi mengulas mengenai garis panduan persembahan hiburan yang dibangkitkan oleh MCA serta Gerakan Kedah, lapor portal rasmi kerajaan negeri semalam.

Berhubung penganjuran program '1 Malaysia Sambutan Tahun Baru Cina 2013' yang dijadualkan pada 15 Februari depan di Star Walk, Alor Setar, kerajaan negeri membenarkan program tersebut diteruskan dan penganjur hendaklah memastikan bahawa setiap peserta yang terlibat dengan persembahan di pentas sama ada lelaki dan perempuan (kanak-kanak dan dewasa) mestilah berpakaian sopan atau tidak menjolok mata.

"Pokok utama garis panduan itu memastikan bahawa semua persembahan di Kedah adalah terkawal tak kiralah pada orang bukan Islam ataupun Islam untuk menghormati budaya dan adat setempat.

"Jadi kita dah beritahu mereka boleh terus persembahan, sama ada lelaki dan perempuan tetapi pastikan pakaian mereka itu tidak menjolok mata, itu saja, tak lebih dari tu," jelas beliau bagi merungkai segala kekeliruan pelbagi pihak.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Penanaman Pokok Peringkat Daerah Yan yang diadakan di Kampung Permatang Buluh, Yan.

Tambah beliau, pihak penganjur program tersebut boleh berjumpa Exco berkenaan bagi membincangkan masalah tersebut, bukannya mengadu kepada MCA yang hanya mahu jadikannya 'isu'.

"Dulu dah ada yang buat dan bincang dengan Exco, ada yang bersetuju, ada yang batalkan konsert bimbang gagal mengikut garis panduan.

"Tapi mengapa yang ini mengadu pada MCA yang tak ada modal, jadi dia nak cari isu yang boleh tunjuk dia adalah 'hero' pada orang Cina," jelas beliau.

Hadir sama pada majlis tersebut adalah Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Dr Abd Isa Ismail, Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar, Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Pegawai Daerah Yan, Zahari Ismail.

harakah/-

Peghelih La...

Posted: 17 Jan 2013 11:29 PM PST

Peghelih La...


Program terkini...

Posted: 17 Jan 2013 12:38 AM PST
PAS KDAS 3

Posted: 17 Jan 2013 09:54 PM PST

PAS KDAS 3


Jamuan Hari Raya 2012 Pas Caw KDAS 3

Posted: 17 Jan 2013 03:30 AM PST

Dakwaan lantik Nizar kerana rasuah diadu ke Istana Perak

Posted: 17 Jan 2013 03:17 AM PST

Harakahdaily,17 Jan 2013
(Raja Iskandar membacakan kenyataannya kepada media selepas penyerahan memorandum)

IPOH: Ekoran dakwaan media Umno perlantikan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar Perak kerana rasuah dari Menteri Besar Kelantan, PAS Perak menyerahkan memorandum kepada Istana Perak hari ini.
Penyerahan itu diketuai oleh Naib Ketua Pemuda PAS Pusat,  Dr Raja Iskandar Alhiss dan AJK Dewan Ulamak PAS Perak, Ustaz Ibrahim Zakaria.

Blogger Pisau.net sebelum ini mendakwa Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat telah memberikan tanah kepada DAP Perak untuk membolehkan Nizar dilantik sebagai MB.

Laporan itu kemudiannya dipetik berminggu-minggu oleh media Umno khasnya Utusan dengan menyerang Tuan Guru Nik Aziz.

Beberapa hari lalu, blogger Pisau.net memasukkan 'ralat' dalam blognya bertajuk "Pembetulan Fakta Tanah Ngeh dan Nga di Kelantan"

Dalam ralat itu, Pisau.net memasukkan fakta bahawa "Raja Nazrin sendiri yang melantik Nizar pada ketika itu".

PAS Negeri Sembilan

Posted: 17 Jan 2013 09:53 PM PST

PAS Negeri Sembilan


CERAMAH ISU SEMASA

Posted: 17 Jan 2013 06:55 PM PST


BICARA ANAK MUDA

Posted: 17 Jan 2013 06:55 PM PST


FUTSAL ANAK MUDA

Posted: 17 Jan 2013 06:52 PM PST


Tiga aktivis PAS Tampin didakwa esok

Posted: 17 Jan 2013 05:36 AM PST


Harakahdaily 17 Jan 2013

SEREMBAN: Tiga aktivis PAS Tampin akan didakwa di Mahkamah Majisteret Tampin pada Jumaat (esok) jam 9 pagi atas tuduhan mengganggu tugas penjawat awam.

Menurut satu makluman veteran PAS Tampin, Ali Maiden, kes ini adalah lanjutan tindakan aktivis PAS yang menghalang dua orang yang tidak dikenali membuang poster dan kain rentang ceramah membabitkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Gemas pada bulan Januari tahun lalu.

Kata Ali, pihak yang tidak dikenali itu melarikan diri selepas dikejar oleh aktivis PAS.

Malah tambahnya kemudian pihak tersebut menukar pakaian kepada pakaian seragam Majlis Daerah Tampin di Balai Polis Gemencheh, Negeri Sembilan.

Ali mendakwa, salah seorang yang akan didakwa, Zanil Suboh memaklumkan kepada beliau bahawa mereka (tukang buang poster) adalah orang yang diupah pihak tertentu untuk mensabotaj program Pakatan Rakyat.

"Semua penyokong Pakatan Rakyat dijemput hadir memberi sokongan kepada aktivis PAS yang bakal didakwa iaitu Zanil Suboh yang juga Ketua Penerangan PAS Tampin, Musa Ali (warga Felda Bukit Rokan) dan Saudara Mohamad (warga Felda Bukit Jalor), " kata Ali lagi.

DPP PADANG TERAP

Posted: 17 Jan 2013 09:33 PM PST

DPP PADANG TERAP


Agenda 7 : Keluarga Harmoni, Bahagia dan Bermoral

Posted: 16 Jan 2013 09:26 PM PST


PAS LENGGONG

Posted: 17 Jan 2013 07:40 PM PST

PAS LENGGONG


Posted: 16 Jan 2013 11:30 PM PST[admin] Isu Kalimah Allah : molek juga ditinjau kenyataan pemimpin-pemimpin UMNO Kenyataan Datuk Seri Hishamuddin Hussein : http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/hishammuddin-says-regrets-allah-ban/ Kenyataan Datuk Seri Nazri Aziz : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0116&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm Kenyataan Fathul Bari Mat Jahaya : http://thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2011%2F3%2F19%2Fnation%2F8301418
‎[admin] Isu Kalimah Allah : molek juga ditinjau kenyataan pemimpin-pemimpin UMNO

Kenyataan Datuk Seri Hishamuddin Hussein

Posted: 16 Jan 2013 11:25 PM PST

YDP PAS Lenggong

Foto

Posted: 16 Jan 2013 11:17 PM PST

~~GERUN UMNO DENGAN MAT SABU~~
Muhyidin Yasin boleh buat macam ini???
Mat Sabu sedang masak Kari Kambing

~~GERUN UMNO DENGAN MAT SABU~~ Muhyidin Yasin boleh buat macam ini??? Mat Sabu sedang masak Kari Kambing
‎~

Posted: 16 Jan 2013 11:14 PM PST

LISTEN, LISTEN, LISTEN, SAYA AKAN JELASKAN – SHARIFAH ZOHRA JABEEN


LISTEN, LISTEN, LISTEN, SAYA AKAN JELASKAN – SHARIFAH ZOHRA JABEEN Untuk apa lagi??? UNTUK MINTA MAAF??? TERLALU LAMBAT… DAN ORANG YANG EGO TINGGI MACAM KO NI, AMAT PAYAH MEMOHON MAAF… PERASAN DIRI HEBAT…. Ini lah yang dikatakan BODOH TAK LEH DI AJAR, CERDIK LAK TAK LEH DI IKUT…. atau dikatakan juga BODOH SOMBONG… STUPID PRIDE…. http://tenterasemut.net/listen-listen-listen-saya-akan-jelaskan-sharifah-zohra-jabeen-2/
LISTEN, LISTEN, LISTEN, SAYA AKAN JELASKAN – SHARIFAH ZOHRA JABEEN

Untuk apa lagi??? UNTUK MINTA MAAF??? TERLALU LAMBAT… DAN ORANG YANG EGO TINGGI MACAM KO NI, AMAT PAYAH MEMOHON MAAF… PERASAN DIRI HEBAT….

Ini lah yang dikatakan BODOH TAK LEH DI AJAR, CERDIK LAK TAK LEH DI IKUT…. atau dikatakan juga BODOH SOMBONG… STUPID PRIDE….

Posted: 16 Jan 2013 11:12 PM PST

Sharifah Zohra Jabeen, now you listen listen listen, Anwar Ibrahim cakap


Sharifah Zohra Jabeen, now you listen listen listen, Anwar Ibrahim cakap Sharifah Zohra Jabeen, listen listen listen. Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin; now you listen listen listen, Datuk Seri Anwar cakap. "Mahasiswa bukan alat untuk diguna dan diperbodohkan! 'Salute' dengan keberanian menjelaskan fakta! Viva mahasiswa Malaysia!,
Sharifah Zohra Jabeen, now you listen listen listen, Anwar Ibrahim cakap

Sharifah Zohra Jabeen, listen listen listen. Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin; now you listen listen listen, Datuk Seri Anwar cakap.
"Mahasiswa bukan alat untuk diguna dan diperbodohkan! 'Salute' dengan keberanian menjelaskan fakta! Viva mahasiswa Malaysia!," kata Anwar dalam facebooknya.
Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim tabik di atas keberanian KS Bawani, mahasiswa Universiti Utara Malaysia (UUM) yang menuntut hak golongan itu untuk mendapatkan pendidikan percuma dari pemerintah.

Katanya, mahasiswa bukan kelompok yang boleh dibodohkan sesuka hati oleh mana-mana pihak.
"Mahasiswa bukan alat untuk diguna dan diperbodohkan! 'Salute' dengan keberanian menjelaskan fakta! Viva mahasiswa Malaysia!," kata Anwar dalam facebooknya.
Isu ini mendapat perhatian ramai selepas satu klip video berdurasi 24 minit yang dirakam dalam sebuah forum suara mahasiswa anjuran UUM memaparkan panelis, Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin menegur dan enggan memberi ruang kepada Bawani memberi pandangan.
Difahamkan, Syarifah Zohrah juga adalah bekas Timbalan Ketua Wanita Kimma, atau singkatan kepada Kongress Indian Muslim Malaysia, komponen baru dalam BN.
Bawani memberikan pandangan mengenai Bersih dan penerajunya, Datuk S Ambiga dan Datuk A Samad Said.
Beliau turut menegaskan kepada penganjur forum bahawa negara mampu menawarkan pendidikan percuma sehingga ke peringkat universiti.
Pelajar jurusan undang-undang itu mempersoal mengapa Malaysia tidak boleh berbuat demikian, diikuti dengan tepukan penonton, rata-ratanya mahasiswa.
Ketika Bawani sedang bercakap, Sharifah turun dari pentas dan berdiri di depannya. Bawani tidak mempedulikan tindakan Sharifah itu dan meneruskan hujahnya.
Sharifah kemudian berkata 'listen' kira-kira 10 kali sebelum berkeras merampas mikrofon.
Tindakan itu mendapat kecaman pelbagai pihak dan masyarakat.
Dalam isu ini, Pakatan Rakyat menegaskan, pemansuhan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) seterusnya melaksanakan sistem pendidikan percuma adalah antara 10 agenda utama dalam mereformasikan hala tuju pendidikan negara.

Posted: 16 Jan 2013 11:10 PM PST

Listen...listen....listen....ramai yang mengkritik Ms. Listen...tapi aku rasa cukup lah untuk kritik dia. cuma aku terharu sebab dia berhabis habisan mempertahan kan hujah dalam memenangkan UMNO/BN walaupun dengan seorang pelajar. Tapi, bila dia dalam keadaan sekarang, dimana di kutuk dan dihina atas tindakannya, UMNO / BN bertindak lari dan menjauhkan diri dari beliau..moral of the story, pilih la kawan yang betul dan baik. kalau dah tersalah pilih kawan, ini la akibatnya. Suka sama2 tapi bila susah kau sorang2.Tak pe, kepada Ms. Listen...masih belum terlambat untuk mohon maaf n PRU nanti undi PAKATAN RAKYAT.


Listen...listen....listen....ramai yang mengkritik Ms. Listen...tapi aku rasa cukup lah untuk kritik dia. cuma aku terharu sebab dia berhabis habisan mempertahan kan hujah dalam memenangkan UMNO/BN walaupun dengan seorang pelajar. Tapi, bila dia dalam keadaan sekarang, dimana di kutuk dan dihina atas tindakannya, UMNO / BN bertindak lari dan menjauhkan diri dari beliau..moral of the story, pilih la kawan yang betul dan baik. kalau dah tersalah pilih kawan, ini la akibatnya. Suka sama2 tapi bila susah kau sorang2.Tak pe, kepada Ms. Listen...masih belum terlambat untuk mohon maaf n PRU nanti undi PAKATAN RAKYAT.
.

Posted: 16 Jan 2013 11:08 PM PST


PENAFIAN BLOGGER BUKTI ISU PEMILIKAN TANAH SELUAS 4200 HEKTAR GUA MUSANG BERUNSUR FITNAH: KOK HAM


PENAFIAN BLOGGER BUKTI ISU PEMILIKAN TANAH SELUAS 4200 HEKTAR GUA MUSANG BERUNSUR FITNAH: KOK HAM Read more: http://pi5au.blogspot.com/2013/01/pembetulan-fakta-tanah-ngeh-dan-nga-di.html

Posted: 16 Jan 2013 11:04 PM PST


Dakwaan lantik Nizar kerana rasuah diadu ke Istana Perak(Raja Iskandar membacakan kenyataannya kepada media selepas penyerahan memorandum)

IPOH: Ekoran dakwaan media Umno perlantikan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar Perak kerana rasuah dari Menteri Besar Kelantan, PAS Perak menyerahkan memorandum kepada Istana Perak hari ini.

Penyerahan itu diketuai oleh Naib Ketua Pemuda PAS Pusat,  Dr Raja Iskandar Alhiss dan AJK Dewan Ulamak PAS Perak, Ustaz Ibrahim Zakaria.

Blogger Pisau.net sebelum ini mendakwa Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat telah memberikan tanah kepada DAP Perak untuk membolehkan Nizar dilantik sebagai MB.

Laporan itu kemudiannya dipetik berminggu-minggu oleh media Umno khasnya Utusan dengan menyerang Tuan Guru Nik Aziz.

Beberapa hari lalu, blogger Pisau.net memasukkan 'ralat' dalam blognya bertajuk "Pembetulan Fakta Tanah Ngeh dan Nga di Kelantan"

Dalam ralat itu, Pisau.net memasukkan fakta bahawa "Raja Nazrin sendiri yang melantik Nizar pada ketika itu".

Posted: 16 Jan 2013 11:02 PM PST

‎"Listen" : .. Ini masalah "Haiwan"..Kucing pon ada masalah taw...ehhh...manusia pon sama ja..huhuhu ..Listen arr..huhuhu

"Listen" : .. Ini masalah "Haiwan"..Kucing pon ada masalah taw...ehhh...manusia pon sama ja..huhuhu ..Listen arr..huhuhu

lah taw...ehhh...manusia pon sama ja..huhuhu .


Kalimah Allah: Tiada 'U-Turn' Mursyidul Am PAS selari Majlis Syura  laporan New Straits Times pada 15 Januari 2013 di muka hadapan yang membawa tajuk 'NIK AZIZ MAKES U-TURN ON 'ALLAH' berkaitan dengan isu kalimah Allah yang dibincangkan di dalam Mesyuarat Syura Ulama PAS Pusat pada 13 Januari 2013  Sebagaimana yang telah dimaklumi bersama, Mesyuarat Syura Ulama pada tarikh tersebut telah membuat keputusan untuk tidak bersetuju kalimah Allah digunakan sebagai terjemahan kepada perkataan GOD di dalam kitab Bible berbahasa Melayu.

Posted: 16 Jan 2013 10:53 PM PST


‎"Saya sebenarnya bukan larat begitu juga Nik Aziz (Tn Guru Nik Aziz),kami bukannya larat,lihat Nik Aziz (TGNA) dia bertongkat tetapi kami tetap hadir sebab tanggungjawab perjuangan,saya bukan ada gaji bukan ada jawatan tetapi saya sedar ini tanggungjawab saya,perjuangan tanggungjawab saya maka kami sebagai Tok Guru mesti tunjuk contoh supaya orang muda naik semangat untuk berjuang demi keadilan dan demi Islam.Islam hak kita,tanggungjawab kita selamatkan agama kita,bangsa kita,negara kita dari kezaliman BN/UMNO.Kita berjuang untuk Islam,kita berjuang untuk zuriat kita kebelakang supaya zuriat kita tidak rosak seperti sekarang,jika kita biar UMNO/BN anak cucu kita nak jadi apa?,kita bertanggungjawab"


"Saya sebenarnya bukan larat begitu juga Nik Aziz (Tn Guru Nik Aziz),kami bukannya larat,lihat Nik Aziz (TGNA) dia bertongkat tetapi kami tetap hadir sebab tanggungjawab perjuangan,saya bukan ada gaji bukan ada jawatan tetapi saya sedar ini tanggungjawab saya,perjuangan tanggungjawab saya maka kami sebagai Tok Guru mesti tunjuk contoh supaya orang muda naik semangat untuk berjuang demi keadilan dan demi Islam.Islam hak kita,tanggungjawab kita selamatkan agama kita,bangsa kita,negara kita dari kezaliman BN/UMNO.Kita berjuang untuk Islam,kita berjuang untuk zuriat kita kebelakang supaya zuriat kita tidak rosak seperti sekarang,jika kita biar UMNO/BN anak cucu kita nak jadi apa?,kita bertanggungjawab" By-Tuan Guru Haji Salleh Musa,(Tokoh Ulama Pondok Negeri Kedah)13 Januari 2013M/1 Rabiulawal 1434H.

Posted: 16 Jan 2013 10:42 PM PSTFitnah Pisau.net untuk tutup skandal Zambry

Salmiyah Harun,17 Jan 2013
KUALA LUMPUR: Tindakan blogger Umno menarik balik tuduhan terhadap Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Ahli Parlimen Beruas Ngeh Koo Ham dan Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Meng berhubung pemberian tanah membuktikan cubaan Umno BN untuk memburukkan-burukan Pakatan Rakyat.

Berminggu-minggu akhbar Umno Utusan Malaysia memainkan isu ini untuk memfitnah Pakatan Rakyat adalah semata-mata untuk menutup skandal yang membabitkan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Mantan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin percaya Umno sengaja membuat fitnah itu untuk mengalih pandangan masyarakat dari skandal melibatkan pemberian projek kepada pegawai khas Zambry.

Sebelum ini, Nizar pernah mendedahkan di sidang Dun Perak berhubung satu perjanjian antara pemilik tanah Rumah Perak iaitu Setiausaha Kerajaan Negeri Perak dengan Syarikat Al Creative Developers Sdn Bhd di mana ianya mempunyai hubungan dengan pegawai khas Zambry.

Beliau menjelaskan, perjanjian pembangunan tersebut berdasarkan kepada BOT (build operate transfer) di mana pemaju akan diberikan konsesi selama 30 tahun untuk mengurus Rumah Perak.

Adun Pasir Panjang itu berkata, pemaju tersebut dibenarkan membina sebuah hotel bertaraf 3 bintang setinggi 6 tingkat di tapak tanah Rumah Perak.

Mohammad Nizar berkata, selepas disemak di Suruhanjaya Syarikat Malaysia terbukti syarikat tersebut tidak aktif.

Dalam pada itu, Nizar turut mendedahkan isu pemberian konsesi balak dengan mendakwa kerajaan negeri tidak telus kerana meluluskan pemberian itu kepada individu sama yang menggunakan enam syarikat berlainan.

"Skandal inilah yang saya timbulkan, untuk elakkan isu ini mendapat pandangan masyarakat akhbar Umno sengaja memfitnah isu pemberian tanah di Kelantan pula.

"Akhirnya bloger Umno semudah itu menarik balik tuduhannya dan mengaku ada kesilapan fakta, takut dengan saman mahkamah," katanya kepada Harakahdaily.

Menurut Nizar, blogger Pisau.net  adalah blogger upahan Zambry untuk membuat fitnah itu.

Pada 13 Januari baru-baru ini, blog Pisau.net membuat pembetulan terhadap kenyataanya berhubung pertukaran tanah dan jawatan Menteri Besar Perak dan menarik balik fitnahnya dengan mengatakan tidak berlaku pemberian tanah secara percuma.

"Pisau mendapati berlaku percanggahan fakta yang tidak tepat yang diperolehi dari sumber sebelum ini dan berasa bertanggungjawab untuk memperbetulkan demi kebenaran," demikian sebagaimana dipetik dari blog terbabit. 

Posted: 16 Jan 2013 10:38 PM PSTUtusan alat penipuan Umno

che'GuBard,
Bukan sekali tetapi sudah banyak kali Utusan Malaysia didapati menipu oleh mahkamah dan diarahkan membayar denda, namun ini tidak langsung mengendurkan peranannya untuk terus menipu.

Dalam satu artikel yang boleh dicapai secara online di sini dengan jelas bukan sahaja menulis dengan memutar belit fakta untuk mengelirukan sebaliknya terus menipu.

Dalam keghairahan menipu penulis artikel tersebut dengan selamba menyatakan Datuk Saifuddin Nasution Ismail, Setiausaha Agung PKR sebagai pengerusi majlis dalam himpunan di Stadium Merdeka, fakta sebenar acara petang itu menampilkan 4 orang juru acara dan yang pasti bukan Saifuddin.

Penulis juga menulis nama che'GuBard dengan menyatakan pada sebelum itu telah membuat pengumuman pada awal majlis bahawa kutipan derma pada malam menjelang himpunan ialah RM30,000. Di mana faktanya che'GuBard hanya masuk ke stadium selepas mengetuai perarakan ribuan anak muda dari Kg. Baru masuk ke stadium berada di padang langsung tidak ke pentas utama, bagaimana che'GuBard boleh dikatakan membuat pengumuman. Nampak sangat pembohongnya.

Utusan sememangnya alat penipuan tanpa batasan, selepas dari peristiwa 'mogok utusan' di mana menyaksikan parti regim menguasai Utusan, sejak itu Utusan sudah hilang roh.

Sekian.

Solidariti Anak Muda Malaysia

Posted: 16 Jan 2013 10:38 PM PST5 Hakim Mahkamah Persekutuan tolak rayuan Utusan

Harakahdaily,17 Jan 2013

PUTRAJAYA: Lima orang Hakim Mahkamah Persekutuan hari ini sebulat suara menolak rayuan Utusan Malaysia ke atas keputusan Mahkamah Rayuan sebelum ini yang memihak kepada anggota Parlimen Shah Alam, Haji Khalid Samad.

Dalam keputusannya hari ini Mahkamah Persekutuan memutuskan tidak memberikan kebenaran kepada pihak Utusan untuk merayu sekaligus keputusan Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Tinggi sebelum ini dikekalkan.
Mahkamah juga memerintahkan Utusan membayar kos sebanyak RM10,000-00.

Lima orang Hakim yang bersidang di dalam rayuan hari ini adaalah Hakim Tan Sri Richard Malanjun, Hakim Datuk Bentara Luar Datuk Haji Hashim Bin Datuk Hj. Yusoff, Hakim Datuk Ahmad Bin Hj Maarof, Hakim Datuk Hasan bin Lah dan Hakim Datuk Jeffery Tan Kok Wha.

Mahkamah Rayuan pada 24 Mei 2012 telah menolak dengan kos rayuan Utusan Malaysia ke atas keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang memerintahkan Utusan membayar gantirugi RM60,000-00 kepada Ahli Parlimen Shah Alam itu.


Pada 21 November 2011 Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Tuan Prasad Sandhosham Abraham telah memutuskan bahawa artikel di muka hadapan Utusan Malaysia bertarikh 10/9/2009 bertajuk ""ZULKIFLI BIDAS 'PAK JANGGUT' " adalah memfitnah ke atas YB Khalid Samad.

Antara lain artikel tersebut menulis:

"Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin membidas individu yang digelarnya 'Pak Janggut' yang sanggup memutar belit ayat-ayat al-Quran untuk mempertahankan pembinaan kuil Hindu di Seskyen 23, Shah Alam yang menimbulkan rasa tidak puas hati penduduk di kawasan itu.

Menurutnya, 'Pak Janggut' turut menyalahkan umat Islam di Seksyen 23 kerana tidak bersikap adil dalam membantah pembinaan kuil di kawasan kediaman mereka.

"Yang paling pelik, 'Pak Janggut' ini sanggup memutar belit ayat al-Quran untuk mempertahankan pembinaan kuil,"katanya."

Untuk rekod, pada tahun 2010 Khalid Samad telah memfailkan Writ Saman ke atas Utusan melalui Tetuan Mohamed Hanipa & Associates atas dakwaan artikel Utusan tersebut telah memfitnah beliau.

Mahkamah Tinggi memutuskan perkataan 'Pak Janggut' di artikel tersebut adalah merujuk kepada Khalid Samad kerana sebelum artikel tersebut diterbitkan Khalid Samad ada menulis surat kepada penduduk seksyen 23 Shah Alam supaya mereka berlaku adil walaupun ke atas orang bukan Islam dalam isu penempatan semula kuil hindu dari Seksyen 19 ke Seksyen 23 Shah Alam.

Utusan telah memfailkan rayuan ke atas keputusan Hakim tersebut di mana rayuan tersebut telah didengar di Mahkamah Rayuaan.

Di Mahkamah Rayuan,  Mahkamah telah membenarkan permohonan Notis Usul yang difailkan oleh peguam Khalid Samad bagi membatalkan rayuan Utusan atas alasan Notis Rayuan tersebut cacat kerana pihak Utusan telah gagal mendapatkan kebenaran Mahkamah Rayuan terlebih dahulu sebelum memfailkan rayuan mereka.

Sekaligus rayuan tersebut adalah bercanggah dengan seksyen 68 (1) (a) Akta Mahkamah Kehakiman 1964 yang memperuntukkan bahawa sebarang rayuan yang kurang dari RM 250,000-00 wajib mendapatkan kebenaran Mahkamah terlebih dahulu.

Mahkamah Rayuan juga memerintahkan Utusan membayar kos sebanyak RM10,000-00 kepada Khalid Samad.

Dengan penolakkan rayuan Utusan oleh Mahkamah Persekutuan hari ini maka usaha Utusan untuk merayu ke atas keputusan yang memihak kepada Khalid Samad berakhir.

Pada pendengaran rayuan hari ini , Khalid Samad diwakili oleh Cik Azhana binti Khairudin dari Tetuan Mohamed Hanipa & Associates manakala Utusan diwakili oleh Encik Mohana Kumar dari Tetuan Shafiee Mohan.

Menurut peguam Hanipa Maidin, Khalid akan memfailkan Notis Taksiran Kos di Mahkamah Tinggi dalam masa terdekat bagi menuntut segala kos perbicaraan di Mahkamah Tinggi yang perlu dibayar oleh Utusan ke atas Khalid.

Posted: 16 Jan 2013 10:19 PM PST

 Terbaik
Kejayaan terbesar #KL112 ialah menyatukan kepelbagaian

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA
Hakikat sedia dimaklumi bahawa Pakatan Rakyat hanya wujud selepas PRU12, iaitu pakatan perkongsian kuasa antara ketiga-tiga parti PAS, KeADILan dan DAP setelah BN dikalahkan di lima buah negeri. Sebelum PRU12, yang terjalin hanya persefahaman untuk menjatuhkan BN dengan mengelak pertandingan sesama sendiri.

Dalam PRU13 diadakan nanti, semua parti komponen Pakatan akan berkempen untuk pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat di Putrajaya. Ramai tertanya-tanya akan model atau rupabentuk Pakatan yang akan ditonjolkan kepada rakyat jelata. Maka pada 12 Januari lalu, di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur rakyat dipertontonkan dengan rubentuk Pakatan yang dijangka akan mengambil alih kerajaan daripada BN nanti. Jika ada yang bertanya, apakah kejayaan besar Pakatan menganjurkan Himpunan Kebangkitan Rakyat maka itulah jawapannya... kejayaan menyatukan kepelbagaian.

Daripada jumlah kehadiran yang besar itu, majoritinya orang Melayu yang merupakan kira-kira 60 peratus kehadiran. Ia diikuti oleh kaum Cina dan India. Kaum etnik orang asal turut hadir walau dalam jumlah yang kecil tapi terserlah. Kehadiran orang ramai adalah dari seluruh negara, termasuk dari Sabah dan Sarawak. Semuanya hadir melengkapkan sokongan.Di atas pentas utama, semua pihak yang berkaitan dengan negara Malaysia, berpeluang berucap. Kesatuan sekerja, mahasiswa, OKU, jawatankuasa ad-hoc pelbagai tuntutan serta parti-parti politik yang bakal memimpin Malaysia berpidato menyampaikan wawasan dan harapan. Penyanyi dan pemuisi juga diberi ruang.

Gelagat kehadiran juga pelbagai. Dalam stadium laungan takbir bergema tanpa halangan meskipun ramai non Muslim turut serta. Kelihatan umat Islam bersolat di mana-mana, asal ada ruang. Daripada ulamak yang berserban hinggalah kumpulan punk yang berserabut. Semuanya boleh duduk bersama dalam satu himpunan besar, menzahirkan sokongan terhadap Pakatan. Ia benar-benar sebuah himpunan berwajah Malaysia hasil kejayaan Pakatan menyatukan kepelbagaian. Ramuan himpunan seperti inilah sebenarnya yang sangat menakutkan BN.


Terlalu lama BN berkuasa, antara faktornya ialah kerana pembangkang tidak dapat menyaingi BN dari aspek menyatukan kepelbagaian. Selepas 57 tahun, kini baru pembangkang dapat melakukannya. Dalam sistem demokrasi, formula untuk menang sangat mudah – mendapat sokongan paling besar berbanding pesaing, menanglah! Bukan mudah pula untuk mendapat sokongan dari kalangan rakyat yang masing-masing berbeza. Ia hanya boleh dilakukan dengan persefahaman antara parti yang mewakili pihak masing-masing. Pentas Himpunan kebangkitan Rakyat menyerlahkan keteguhan persepakatan itu.


Hari ini situasi sedang jadi terbalik. Dahulu PAS hanya mampu tarik sokongan pengundi Melayu/Islam, kini sewaktu PAS disokong oleh semua kaum dan kalangan, Umno pula sedang berhempas pulas untuk memenangi hati orang Melayu semata-mata. Bukan kerana undi bukan Melayu sudah tidak penting bagi Umno, tetapi mereka sudah tidak mampu untuk mendapatkannya secara lumayan seperti dahulu. Pilihan yang ada ialah; bersikap lunak pada semua kaum tetapi undi Melayu belum pasti dikuasai atau memperalatkan habis-habisan sentimen perkauman Melayu untuk mendapat undi Melayu walaupun menimbulkan kebencian dari bukan Melayu. Umno secara nekad membuat pilihan kedua sekalipun pilihan kedua itu belum tentu lebih baik baginya.
Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Merdeka adalah peristiwa besar yang memberi impak sangat besar kepada rakyat Malaysia. Kali pertama juga dalam siri himpunan-himpunan besar yang diadakan di Kuala Lumpur, tiada gas pemedih mata atau air kimia yang jadi hidangan peserta himpunan. Tidak seperti dahulu, para peniaga membuka perniagaan seperti biasa dan mendapat pulangan yang sangat lumayan dari kehadiran besar rakyat yang datang dari seluruh negara. Media-media talibarut BN langsung tidak dapat mengeksploit isu keganasan dan kerugian peniaga seperti sebelum ini. Tiada lagi bantahan dan saman dari para peniaga kerana kerugian. Media BN hanya mampu mengeksploit cerita kehadiran seorang dua kanak-kanak di himpunan tersebut walhal dalam himpunan Perdana Menteri kerahan tenaga dibuat terhadap pelajar sekolah untuk menyertainya.
Himpunan sangat berjaya, cuma masalahnya ialah bagaimana mesej kejayaan ini hendak dikhabarkan ke setiap pintu rumah rakyat Malaysia. Semua media utama yang dikuasai BN menyembunyikan sama sekali kejayaan besar ini. Bukan semua pula kalangan rakyat yang mengakses internet untuk melihat peristiwa besar ini.


Maka tugas semua pendokong Pakatan ialah menyebarkan berita besar ini kepada rakyat, selain dari media maya. Himpunan penerangan pasca Himpunan Kebangkitan Rakyat mesti diadakan di setiap lokasi. Gambaran himpunan berserta informasi secara bercetak, risalah, banner, billboard dan cakera padat mesti diperbanyak dan disebarluaskan. Rakyat umumnya akan sentiasa bersama dengan pihak yang kuat dan disokong ramai orang kerana psykologi manusia akan merasa selamat untuk berada dalam kelompok yang besar. Himpunan Kebangkitan Rakyat dapat menceritakan perihal tersebut. PRU13 akan berlaku dalam tempoh tiga bulan ini sahaja, maka bertindaklah melalui apa cara pun sehingga semua rakyat Malaysia mendapat maklumat mengenainya.


Posted: 16 Jan 2013 10:17 PM PST


Kalimah Allah: Tiada 'U-Turn' Mursyidul Am PAS selari Majlis Syura
Posted on Wednesday, January 16 @ 21:51:44 MYT by paktam
Saya diarahkan untuk merujuk kepada laporan New Straits Times pada 15 Januari 2013 di muka hadapan yang membawa tajuk 'NIK AZIZ MAKES U-TURN ON 'ALLAH' berkaitan dengan isu kalimah Allah yang dibincangkan di dalam Mesyuarat Syura Ulama PAS Pusat pada 13 Januari 2013.

 Sebagaimana yang telah dimaklumi bersama, Mesyuarat Syura Ulama pada tarikh tersebut telah membuat keputusan untuk tidak bersetuju kalimah Allah digunakan sebagai terjemahan kepada perkataan GOD di dalam kitab Bible berbahasa Melayu.


Amat dikesali apabila New Straits Times di dalam laporannya pada 15 Januari 2013 tersebut membawa pemberitaan yang salah dan boleh mengelirukan apabila membawa tajuk tersebut. Begitu juga dengan Utusan Malaysia hari ini yang juga menggunakan perkataan 'u-turn' apabila merujuk kepada pendirian YAB Al-Mursyidul Am PAS dan Majlis Syura di dalam isu ini.
Suka untuk diingatkan bahawa tidak ada sebarang pusingan 'u-turn' khususnya yang melibatkan Tuan Guru al-Mursyidul Am PAS dalam isu kalimah Allah ini. Ini dapat dilihat di dalam kenyataan awal beliau sebelum mesyuarat syura berlangsung bahawa non muslim perlu diberikan ruang untuk menggunakan kalimah Allah. Ini selaras dengan firman Allah SWT (yang bermaksud):" Dan sesungguhnya jika engkau (wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: "Siapakah yang menurunkan hujan dari langit, lalu Ia hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya?" Sudah tentu mereka akan menjawab: "Allah". Ucapkanlah (wahai Muhammad): "Alhamdulillah" (sebagai bersyukur disebabkan pengakuan mereka yang demikian), bahkan kebanyakan mereka tidak memahami (hakikat tauhid dan pengertian syirik)…" -Surah al-Ankabut, ayat 63.
Ayat ini jelas mendatangkan isyarat daripada Allah SWT bahawa ada di kalangan non muslim yang menyebut nama Allah SWT sebagai Pencipta Langit dan Bumi dan ia tidak ditegah. Inilah yang menjadi pegangan YAB Tuan Guru dan beliau konsisten dengan pegangan ini. Dalam erti kata lain, tidak ada mana-mana pihak yang boleh menutup ruang golongan non Muslim untuk menyebut nama Allah SWT dan merujuk nama tersebut sebagai Tuhan Semesta Alam dalam urusan seharian mereka.
Namun demikian, dalam isu terjemahan perkataan GOD daripada bahasa Inggeris kepada perkataan ALLAH dalam kitab Bible berbahasa Melayu, beliau sudah membuat penegasan awal bahawa isu ini akan dibincangkan di dalam mesyuarat syura yang akan berlangsung pada 13 Januari 2013. Majlis Syura atas sifatnya sebagai badan tertinggi parti akan melihat dari semua aspek pro dan kontra berasaskan nas-nas al-Quran dan Hadis untuk membuat keputusan berkaitan isu ini.
Sikap YAB Tuan Guru al-Mursyidul Am ini dapat dilihat dengan jelas melalui laporan berikut:
1. Laporan News Straits Times sendiri pada 9 Januari 2013, halaman 6 di bawah tajuk Opposition coalition defies sultan's decree yang antara lain memetik kenyataan YAB Tuan Guru al-Mursyidul Am. Laporan tersebut memetik In Kota Baru, Pas spiritual adviser Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat said non-Muslims should have the opportunity to use the word Allah in their religion. "There are seven or eight verses in the Quran which relate to this situation, meaning that the use is not limited only to Muslims as it can also be used by non-Muslims," he said after presenting appointment letters to municipal and district councillors here.
Nik Aziz said he would attend Pas' syura consultative council's meeting in Kuala Lumpur on Saturday where the party was supposed to officially decide on the matter. "If the council reaches a decision which is different from my personal view, I will adhere to its stand."
2. Laporan Sinar Harian pada 9 Januari 2013, halaman 4 yang memetik Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam bersetuju membuka ruang kepada orang bukan Islam menggunakan kalimah itu. Berdasarkan pandangan peribadi itu, beliau berkata ruang bagi membolehkan kalimah ALLAH itu digunakan adalah sebagai langkah untuk berdakwah kepada golongan bukan Islam. Bagaimanapun katanya, bagi menjelaskan pendirian Pas yang dipertikaikan sebelum ini Nik Aziz menegaskan keputusan muktamad adalah ditentukan pada Sabtu ini menerusi mesyuarat Ulama Syura Pas yang adakan diadakan di Kuala Lumpur.
Di dalam kedua-dua laporan tersebut yang dilaporkan oleh media massa bukan milik parti PAS, jelas menunjukkan sikap YAB Tuan Guru yang daripada awal lagi menyatakan persetujuan agar dibuka ruang kepada golongan bukan Islam untuk menggunakan perkataan ALLAH dalam urusan mereka. Dalam masa yang sama, beliau juga telah menyatakan bahawa isu terjemahan GOD kepada perkataan ALLAH di dalam kita Bible akan dibincangkan di dalam mesyuarat syura.
Justeru, tidak ada mana-mana pusingan 'U-Turn' yang dibuat oleh beliau. Ini diperkukuhkan lagi dengan keputusan Majlis Syura yang bersetuju nama Allah boleh digunakan oleh bukan Islam tetapi tidak bersetuju nama Allah menjadi terjemahan kepada perkataan God dalam Bible kerana ia tidak tepat, mengelirukan dan boleh membawa kepada silap faham.
Semoga dengan penjelasan ini, kekeliruan yang ditimbulkan oleh laporan New Straits Times dan Utusan Malaysia tersebut dapat dijernihkan.
Sekian, terima kasih.
Yang menjalankan tugas,
AHMAD FADHLI BIN SHAARI,
Setiausaha Akhbar,
Menteri Besar Kelantan.
Bertarikh: 2 Rabiul Awwal 1433H bersamaan 16 Januari 2013M

Posted: 16 Jan 2013 10:13 PM PST

LISTEN!LISTEN!LISTEN!. Sungguh meriah Malaysia ini berpolitik.

KS Bawani, mahasiswi Universiti Utara Malaysia tampil ke hadapan menyatakan pandangannya terhadap pengerusi Suara Wanita 1Malaysia (SW1M), Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin dalam satu forum.


Sharifah Zohra Jabeen, listen listen listen. Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin; now you listen listen listen, Datuk Seri Anwar cakap. 


"Mahasiswa bukan alat untuk diguna dan diperbodohkan! 'Salute' dengan keberanian menjelaskan fakta! Viva mahasiswa Malaysia!," kata Anwar dalam facebooknya.
Hello Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin, tawaran saya kepada anda semalam masih terbuka. Andai anda mempunyai keberanian berpaksikan keikhlasan dan ilmu bersulamkan fakta, sila sambut cabaran saya!
Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim tabik di atas keberanian KS Bawani, mahasiswa Universiti Utara Malaysia (UUM) yang menuntut hak golongan itu untuk mendapatkan pendidikan percuma dari pemerintah.

Katanya, mahasiswa bukan kelompok yang boleh dibodohkan sesuka hati oleh mana-mana pihak.
"Mahasiswa bukan alat untuk diguna dan diperbodohkan! 'Salute' dengan keberanian menjelaskan fakta! Viva mahasiswa Malaysia!," kata Anwar dalam facebooknya.
Isu ini mendapat perhatian ramai selepas satu klip video berdurasi 24 minit yang dirakam dalam sebuah forum suara mahasiswa anjuran UUM memaparkan panelis, Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin menegur dan enggan memberi ruang kepada Bawani memberi pandangan.
Difahamkan, Syarifah Zohrah juga adalah Timbalan Ketua Wanita Kimma, atau singkatan kepada Kongress Indian Muslim Malaysia, komponen baru dalam BN.
Bawani memberikan pandangan mengenai Bersih dan penerajunya, Datuk S Ambiga dan Datuk A Samad Said.
Beliau turut menegaskan kepada penganjur forum bahawa negara mampu menawarkan pendidikan percuma sehingga ke peringkat universiti.
Pelajar jurusan undang-undang itu mempersoal mengapa Malaysia tidak boleh berbuat demikian, diikuti dengan tepukan penonton, rata-ratanya mahasiswa.
Ketika Bawani sedang bercakap, Sharifah turun dari pentas dan berdiri di depannya. Bawani tidak mempedulikan tindakan Sharifah itu dan meneruskan hujahnya.
Sharifah kemudian berkata 'listen' kira-kira 10 kali sebelum berkeras merampas mikrofon.
Tindakan itu mendapat kecaman pelbagai pihak dan masyarakat.
Dalam isu ini, Pakatan Rakyat menegaskan, pemansuhan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) seterusnya melaksanakan sistem pendidikan percuma adalah antara 10 agenda utama dalam mereformasikan hala tuju pendidikan negara.

Posted: 16 Jan 2013 10:10 PM PSTKalimah Allah PAS Sepakat

SUSUPAN PAGI                                                                                                               

Isu kalimah Allah yang sengaja digembar gemburkan sehingga menunjukkan jahilnya sesetengah umat Islam di negara ini termasuk orang berilmu (ulama), sudah boleh dianggap selesai dan tidak perlu menimbulkan pertikaian lagi tentangnya khasnya di dalam PAS.

Malam tadi Majlis Syura Ulama telah membuat ketetapan jelas berhubung isu berkenaan yang sebelum ini menampakkan kecelaruan dan perselisihan di kalangan sesama PAS sendiri. Dengan penjelasan atau pun keputusan ini hendaknya jangan lagi ada sesiapa atau individu di dalam PAS yang merasa lebih pandai atau berhak untuk bercakap mengenainya.

Kenyataan akhbar Majlis Syura.
Keputusan dibuat majlis syura perlu dipatuhi oleh semua pihak melainkan Umno atau pun para ustaz perut labuh yang sememangnya mencari makan dengan menjadi propagadis Umno dalam bidang agama.

Satu kenyataan akhbar mengandungi tiga perkara berhubung keputusan itu telah dikeluarkan malam tadi yang ditandatangani bersama oleh Mursyidul Am, Nik Abdul Nik Mat dan timbalannya Dr Haron Din.

Intipati keputusan berkenana, adalah, kalimah Allah bersifat universal ia boleh disebut oleh sesiapa saja tetapi kalimah itu tidak boleh diterjemahkan dalam apa-apa bahasa asing dan kekal mutlak dalam bahasa Arab.

Sekiranya ada usaha untuk menterjemahkan ke dalam bahasa asing ia hendaklah dicegah.

Selain berhubung kalimah Allah majlis syura ulama juga membincnag isu amanat Haji Hadi dan mendesak kerajaan agar memberi masa kepada Abdul Hadi membuat penjelasan berhubung isu tersebut.

Posted: 16 Jan 2013 10:09 PM PSTFathul Bari Berkahwin Gadis Filipina?

USIKAN MALAM                                                                                                               

Harap sangat ulama muda Umno yang lantang dan berani serta sesekali melahirkan pandangan kontroversi mengenai Islam ini menjelaskan berhubung penyebaran surat pengesahan perkahwinan beliau dengan gadis Filipina bernama Maria Joy Erlado.

Menurut fotostat surat pengesahan itu yang dikirimkan kepada saya malam ini oleh seorang penjenguk, perkahwinan Fathul Bari dengan Maria Joy Erlado itu berlangsung di pejabat The Islamic Committe of Songkhla Thailand pada 29 Mei 2012.

Surat pengesahan itu tertuju kepada Konsul Jeneral Malaysia sebagai pemakluman rasmi berhubungan pernikahan itu.

Menurut surat pemakluman itu yang menjadi jurunikah ialah Naib Kadhi Syarie Wilayah Songkhla Abdul Wahab Senawan.

Pernikahan itu kemudian disahkan oleh Mahkamah Syariah Terengganu. Turut diemilkan kepada saya salinan fotostat bahagian pertama satu writ mahkamah - permohonan perkahwinan orang bernama Fathul Bari bin Mat Jahya (pemohon) dengan Maria Joy Erlado (responden).

Permohonan saman itu didengar di hadapan hakim Ismail Yahya yang bersidang sebagai Hakim.

Tiada apa yang perlu disembunyikan perkara yang baik ini. Dan Fathul Bari yang dilihat seorang ulama muda yang berani, berterus terang perlu tampil ke hadapan menjelaskan perkara ini. Adalah cantik kalau beliau mengadakan majlis walimatus urus secara terbuka, kalau boleh di PWTC.

Kalau perkara ini benar saya bagi pihak penjengok blog Merah Tinta mengucapkan selamat pangantin baru kepada kedua pasangan tersebut. [wm.kl.1:41 am 17/01/2013]

Posted: 16 Jan 2013 10:04 PM PST • Bekas pegawai JPN dakwa SPR arah beri IC
 • NONEdikemaskini Seorang bekas pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) hari ini memberi keterangan berhubung dakwaan kerjasama pihak berkuasa untuk mengubah demografi pemilih Sabah pada tahun 1990-an.
 • Mohd Nasir Sugip ketika memberi keterangan kepada Suruhanjaya Diraja (RCI) mengenai masalah imigrasi Sabah hari ini mendakwa jabatannya pernah menerima arahan daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) negeri untuk memberi kad pengenalan kepada pendatang asing untuk membolehkan golongan itu mengundi.

  Mohd Nasir yang pernah ditahan bawah ISA sebelum ini mendakwa operasi yang digelar "Ops Durian Buruk" itu dijalankan antara tahun 1992 hingga 1995.

  Dakwanya, pengarah SPR Sabah pada masa itu, Wan Ahmad Wan Yusof menyerahkan senarai 16,000 nama untuk diklasifikasikan sebagai pengundi "Bumiputera Islam".

  "Bos saya, pengarah JPN Sabah Ramli Kamarudin kemudiannya secara lisan memberitahu saya untuk menjalankan projek ini," katanya.

  Mohd Nasir turut mengaitkan tiga lagi individu yang hadir ketika arahan itu dikeluarkan.

  Bagaimanapun, nama individu berkenaan tidak dapat diperolehi memandangkan pegawai RCI – wakil daripada pejabat peguam negara – enggan memberi kerjasama.

  Katanya, beliau mengikut arahan tersebut dan mengambil pegawai yang tidak dinamakan di peringkat negeri untuk operasi berkenaan.

  Mohd Nasir mendakwa, operasi berkenaan melibatkan tindakan memberi kad pengenalan kepada pendatang asing dan mengeluarkan nombor kad pengenalan berdasarkan tarikh lahir, foto dan nama yang diberikan SPR.

Posted: 16 Jan 2013 09:58 PM PST

Apabila PR memang kes saman fitnah di mahkamah..baru umno mengaku yang berita tu fitnah..padahal dia yang buat fitnah...akai ader???

Apabila PR memang kes saman fitnah di mahkamah..baru umno mengaku yang berita tu fitnah..padahal dia yang buat fitnah...akai ader???

Posted: 16 Jan 2013 09:58 PM PSTApasal Ketua Polis ni mahu klentong?

Kemalangan jalan raya yang membabitkan 10 kenderaan dan mengakibatkan 15 orang cedera di Ayer Tawar, Perak petang kelmarin didakwa ia disebabkan oleh kereta peronda Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang cuba memintas sebuah lori.

Korang lihatlah betapa buruk dan ngerinya kemalangan tersebut :

Kemalangan dahsyat dan terburuk berlaku di awal tahun 2013!
 
Tuh dia! basikal pun ada, lipat habis!

Agak-agak korang bagaimana nasib penumpang 
kenderaan yg remuk sebegin?
 
Khabarnya pemandu kenderaan ini patah kakinya?

Lepas korang tengok gambar-gambar kat atas tadi tu, cer korang renungkan pula kenyataan Timbalan Ketua Polis Daerah Manjung, Ahmad Mat Isa mengesahkan kepada Malaysiakini bahawa :
15 orang mengalami kecederaan ringan dalam kemalangan tersebut.

Beliau cuba menafikan khabar  bahawa empat orang mati dalam kemalangan tersebut, dan menjelaskan bahawa tiada kematian dilaporkan setakat ini.

Ahmad menyangkal dakwaan bahawa tiga pegawai JPJ di dalam kenderaan pacuan empat roda telah bertindak secara melulu dan mereka tidak cuba memintas lori terbabit. Korang bacalah di sini. 

Aku nampak Ketua Polis ini macam nak kelentong ajerr...mampus aku tak caya cakap dia nih!

Posted: 16 Jan 2013 09:54 PM PSTRABU, 16 JANUARI 2013

PANAS..!!! Sijil Kahwin Ulama Muda UMNO di Selatan Thailand tersebar

Seseorang setelah E-mail kat aku gambar sijil pernikahan yang dipercayai dikeluarkan dari negara Selatan Thailan..

Tertera kat sijil tersebut ialah nama seorang Ulama Muda UMNO yang lantang bersuara sekarang.. 

Nama pengantin perempuan Pn. Maria Joy Frlano...siapa perempuan tersebut..?? Nama-nya bukan macam nama orang melayu. Ada sumber mengatakan perempuan tersebut dari Filipina. Benar kah...???

Kesahihan-nya aku pun tak tahu....korang nilai dan selidik sendiri...hahaha...

Tertera nama penganti lelaki Fathul Bari Mat Jahaya

Keratan dari penulisan MSO yang menyentuh isu ini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan