Khamis, 31 Januari 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 31 Jan 2013 01:30 PM PST

yang ku dengar dan ku lihat


Negara Selamat, Rakyat Makmur dibawah PR.

Posted: 31 Jan 2013 05:48 AM PST

UMNO baru selesai berkampung diPWTC menilai kemampuan bagi mempertahankan kerajaan BN dalam PRU 13. PAS pula sedang memperkemaskan jentera diperingkat akar umbi bagi mempastikan kerusi yang ditandingi menang dengan sempurna manakala PKR dan DAP sedang menilai calun-calun yang setia pada perjuangan.

Semua bergerak kearah pilihanraya. terbaru kejutan yang diumumkan oleh Menteri Besar Selangor yang mana Dewan Undangan Negeri Selangor akan dibuburkan selepas tahun baru cina. Ertinya pilihanraya akan berlaku selepas sambutan tahun baru cina, kalau pun Parlimen tidak dibubarkan tapi Dewan Undangan Negeri Selangor akan dibubarkan, ertinya SPR terpaksa mengumumkan tarikh pilihanraya dan pembuangan undi pasti berlaku.

Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor tentunya ada perhitungan yang menyakinkan bahawa PR akan terus memerintah negeri Selangor lagi pun sekarang ini UMNO dan BN Selangor masih gagal untuk menonjolkan calun menteri besar sekiranya BN menang di Selangor. Rakyat Selangor tentunya bijak apabila terus mengekalkan PR memerintah untuk tempuh lima tahun lagi.

Rezeki rakyat Selangor akan terus melimpah ruah kerana PRU13 nanti kerajaan Malaysia pun akan diperintah oleh PR, ,ini diakui sendiri oleh beberapa tokoh UMNO yang secara tidak sengaja telah mendedahkan rahsia bahawa kerajaan BN dibawah pimpinan PM Najib adalah tersangat lemah.

Apabila bekas-bekas Perdana Menteri dan bekas menteri terpaksa bercakap untuk tolong berkempen dalam pilihanraya nanti itu bermakna UMNO dan BN sedang berada dalam kesakitan seolah-oleh berada dalam nazak antara hidup dan mati. Orang yang paling takut apabila BN kalah dan PR dapat membentuk kerajaan ialah Tun Mahathir dan Ibrahim Ali. Mereka berdua nampak sangat takut kepada PR.

Walau bagaimana pun peluang untuk BN terus berkuasa masih dapat diselamatkan, apabila UMNO dan BN berjaya memecahkan perpaduan yang disepakati oleh PR diantara parti PAS, PKR dan DAP. memecahkan kesepakatan diantara PAS dan DAP hanyalah satu-satu peluang yang ada pada UMNO dan BN.

Maka tidak hairanlah UMNO begitu beria-ia benar menjadi jurucakap kepada Nasaruddin Mat Isa apabila Nasa dilucutkan sebagai ahli Majlis Syura PAS, sedangkan pemimpin UMNO tidak ambil kisah langsung terhadap ahlinya yang dibuli oleh pemimpin UMNO di peringkat Bahagian seperti apa yang berlaku di Bahagian Tanah Merah dan Ketereh.

UMNO lebih rela mempertahankan 'ahli politik yang jahat' dari  bertindak adil terhadap ahli yang dibuli oleh pemimpin diperingkat Bahagian, jasteru itu UMNO hanya mengharapkan kepada isu yang cuba dicetuskan supaya pakatan rakyat berpecah belah. Dan separuh daripada gerakan UMNO dan BN itu telah berjaya hari ini setelah Nasaruddin dan Hassan Ali diperkudakan oleh UMNO.


Tapi isu Nasaruddin dan Hassan Ali tidak merosakkan kesepakatan PR, bahkan semua isu yang cuba dibangkitkan oleh UMNO dan BN telah dipadamkan dengan sekelip mata oleh kebijaksaan Tok Guru Nik Aziz apabila Tok Guru membuat lawatan ke kediaman Menteri Besar Kedah, Dato' Azizan dan kerumah Karpal Singh.

Isu hudud dan isu pengunaan nama Allah terus terpadam. Kebijaksaan Tok Guru itu apabila beliau secara simbolik mengajar rakyat iaitu bukan payah untuk berbaik-baik dengan musuh dan terlalu mudah untuk bermusuh dengan kawan baik. PR tidak mungkin akan berpecah dan akan tetap utuh kerana PAS, PKR dan DAP melayari satu matlamat iaitu kalahkan UMNO dan BN dalam Pilihanraya umum nanti.

Apabila UMNO dan BN kalah, negara akan selamat danrakyat akan makmur.

THE FLYING KICK

Posted: 31 Jan 2013 01:16 PM PST

JEBAT BERKOKOK

Posted: 31 Jan 2013 01:14 PM PST

JEBAT BERKOKOK


September 16: Akhirnya nama MP BN yang akan melompat parti didedahkan

Posted: 31 Jan 2013 12:37 AM PST

Senarai nama Ahli Parlimen BN yang akan melompat parti pada 16 September seperti yang di canangkan Anuar.


Melompat celah mana? Melompat atas katil dengan China Doll dan Normah..

Kah Kah Kah..Masihkah lu ingat Nuar Berahim?


Susah kalau ada penjawat awam macam ni!!!!

Posted: 30 Jan 2013 09:17 PM PST

Anak pembangkang,bapa Ketua Pengarah..!
TINGGAL tidak berapa lama lagi dan mungkin untuk beberapa hari sahaja akan berlangsungnya PRU13 dan semua pimpinan termasuklah PM Najib sendiri mengandaikan PRU13 adalah PRU yang paling getir serta kritikal untuk UMNO dan Barisan Nasional lantas digerakkan usaha serta diperkasakan segala gerak kerja parti serta 
kerajaan bagi menarik sokongan untuk meraih undi dari rakyat namun situasi amat sekali berbeza kepada agensi kerajaan di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang bernama Biro Tata Negara (BTN).

Sebelum itu TAHNIAH kepada Raja Arif,Ketua Pengarah BTN yang kerana tidak sampai sehari selepas artikel ini yang mendedahkan akan berlaku perubahan berasaskan Grand Design ABIM,hari ini telah dilaksanakan pertukaran dan perpindahan pegawai-pegawai Biro Tata Negara ke merata tempat dan negeri tanpa mengambil kira kesan-kesan terhadap keluarga yang mereka terpaksa tinggalkan serta factor-faktor lain demi untuk menjayakan rancangan membawa masuk kumpulan-kumpulan ABIM,akhirnya ramai kakitangan dan pegawai BTN menjadi mangsa kerakusan menunjuk kuasa oleh Raja Arif.

Adakah Raja Arif tidak terfikir bahawa kesan daripada kerakusan mahu menunjukkan kuasa sebagai Ketua Pengarah akan menterbalikkan momentum sokongan ahli keluarga dan sanak saudara mangsa-mangsa pertukaran yang terlibat atapun ini sebenarnya yang beliau mahukan iaitu mencucuk jarum halus supaya wujud sabotaj daripada kalangan kakitangan dan pegawai-pegawai BTN sendiri terhadap BN.

Paling jelas,kesan daripada kerakusan menunjukkan kuasa ini  akan memandulkan gerak kerja Ahmad Maslan yang sebelum ini banyak menggunakan pegawai dan kakitangan yg berkemahiran dalam menguruskan program berkaitan dengan sokongan rakyat. Apakah pertukaran secara beramai-ramai yang bermula saat PRU13 sudah hamper ini tidak bertujuan utk melemahkan Mat Maslan dan akhirnya beliau akan  dilihat gagal? 

Agaknya otak Raja Arif ini mungkin terletak dikepala lutut kerana tidak boleh memikirkan kesan berganda apa yang telah dimulakan ini? Apakah signifikan pertukaran pegawai dan kakitangan saat pilihan raya ini tidak diratapi oleh kaum keluarga mangsa kerakusan dan kebebalan beliau?

Nasib anak derhaka di Selangor

Posted: 30 Jan 2013 05:09 PM PST


Kasihnya ibu membawa ke syurga

Kasihnya ayah kekal ke mati

Kasihnya saudara semasa berada


KASIH MAT SAPU pada Normah dan bulu

KASIH BANG NUAR pada China Doll

KASIH AJMIN..Weiii kau tak sayang mak kau ke? Balik le...

Kah Kah Kah....

tun faisal dot com

Posted: 31 Jan 2013 01:11 PM PST

tun faisal dot com


#RCISabah - Mahfuz dan Malaysiakini berpakat palsukan surat?

Posted: 31 Jan 2013 02:26 AM PST#RCISabah : JPN Lapor Polis, Kerana @MahfuzOmar - Wan Azizah, Zuraida, Saifuddin Nasution Kena Jawab!

http://yuseriyusoff.blogspot.com/2013/01/rcisabah-jpn-lapor-polis-kerana.html

Sambung dari artikel sebelum...
[sini]

Sekejap lagi Ketua Pengarah JPN akan membuat satu laporan polis dengan lima trivia untuk membuktikan surat Mahfuz Omar palsu.

Ok... saya memuji langkah dan respon pantas oleh JPN memandangkan Pengerusi Suruhanjaya di Raja (RCI) tidak kisah media seperti malaysiakini dan malaysian insider putar keterangan-keterangan saksi.

Maka memang wajarlah pasukan JPN masuk gelanggang sekali.

Nampak meriah sikit 'perang media baru'...

Ok sambung mengenai surat yang didedahkan Mahfuz Omar semalam...

Ada beberapa peristiwa pelik yang berlaku semalam, yang dapat dikesan oleh pembaca laman malaysiakini sendiri.

Pertama : malaysiakini menyiarkan kenyataan Mahfuz Omar mengenai satu surat kononnya daripada JPN pada jam 2.24 petang semalam.Selepas meneliti nombor rujukan serta kepala surat tersebut pihak JPN dengan pantas memberi respon pada jam 4.48 pm :


Jeng...jeng..jeng!

Apa yang berlaku selepas itu?

Satu-satunya artikel dikemaskini jam 5.30 petang semalam :


Selepas penafian JPN menerusi laman twitter rasmi milik agensi tersebut malaysiakini menerusi Zulaikha Zulkifli mengemaskini artikel asal yang ditulis oleh Nigel Aw pada jam 5.30 petang, di mana pada waktu itu gambar surat tersebut dikeluarkan.

Tetapi menariknya selepas dibidas (provokasi) ramai pihak menerusi laman twitter, laporan tersebut sekali lagi dikemaskini pada jam 6.40 petang di mana gambar surat palsu tersebut dimasukkan semula.

Hahaha...

Lap...talilap...tanplong!

Iklan biskut kata sekejap ada sekejap tak ada, apa motif malaysiakini itu tidak dapat dipastikan.

Tetapi yang pasti Mahfuz Omar sendiri mengatakan dia tidak pasti surat tersebut betul atau surat palsu. Ini langkah awal Mahfuz Omar untuk memastikan dirinya tidak didakwa jika JPN mengambil tindakan undang-undang di atas sidang media dia semalam.
"Saya tak tahu sejauh mana kebenaran surat ini tapi surat ini sampai kepada saya"
Bahasa mudah fahamnya adalah, berdasarkan artikel semalam masyarakat hanya melihat Mahfuz Omar memohon penjelasan bukan membuat tuduhan kepada JPN, tetapi segi politik motif Mahfuz Omar dan malaysiakini ialah memberi persepsi buruk kepada JPN dan kerajaan memandangkan banyak keterangan saksi dalam RCI semakin hari semakin tidak memihak kepada mereka.

Siapa kata Mahfuz Omar bodoh hanya kerana berkelulusan SRP?

Kejap...belum habis lagi.

Kalau memang bodoh tetap takkan nampak cerdik, maka bodohnya Mahfuz Omar semalam adalah ayat akhir sidang media tersebut :


Hahaha...

Disebabkan angka pelik 71 ini, saya juga memohon penjelasan daripada pemimpin-pemimpin PKR bagaimana mereka memperolehi kerakyatan.

Pertama Datin Seri Wan Azizah, perlu beri penjelasan bagaimana datin masuk ke Malaysia, adakah ibubapa datin menaiki sampan semasa masuk ke Malaysia atau datin masuk dengan cara yang betul?

Pergh...macam lawyer dalam RCI gua tanya beb!


Ada lagi malaun-malaun yang perlu beri penjelasan antaranya :
Saya sebagai rakyat Malaysia pemegang kad pengenalan biru, mohon penjelasan berdasarkan kenyataan Mahfuz Omar sendiri, bukan kerana apa, ia adalah untuk keadilan seluruh rakyat Malaysia.

Reforbasi!

Hahaha...

Arios!
#RCISabah - Selepas Malaysiakini kantoi siar surat palsu, Mahfuz pula kantoi? #FaktaBukanAuta

Posted: 30 Jan 2013 06:46 PM PST#RCISabah : Fakta Prosiding Yang Tidak Disiarkan, KP PAS Sabah Akui Mahfuz Omar Pengundi Hantu!

http://yuseriyusoff.blogspot.com/2013/01/rcisabah-fakta-prosiding-yang-tidak.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DoubleY-OmongKebenaranTangkisPembohongan+%28Double+Y+-+Omong+Kebenaran+Tangkis+Pembohongan...%29

Sengaja lambat kemas-kini maklumat tentang RCI, kalau cepat-cepat update sudah tentu kita tidak dapat melihat aksi 'spinning' daripada media-media yang dibiayai oleh yahudi yang sehingga kini berusaha untuk mengjahanamkan negara.

Jika semalam Boo Su-Lyn secara terangan menokok-tambah laporan mengenai keterangan DSP Badaruddin, perhatian saya hari ini tertumpu kepada tiga berita berkaitan RCI yang dilaporkan malaysiakini.
Gambar di atas antara berita berkaitan RCI yang dipilih untuk dilaporkan oleh malaysiakini, yang mana kesemua laporan tersebut memberi persepsi negatif terhadap kerajaan.

Selain memberikan tanggapan negatif masyarakat terhadap kerajaan, ia turut menggambarkan betapa mudahnya untuk seseorang warga asing itu memperolehi IC biru di Malaysia.

Soalan : Benarkah pendatang asing mampu memperolehi IC dengan mudah sebaik saja datang ke Malaysia sebagaimana mudahnya anak Mahfuz Omar membeli bekalan dadah di Pokok Sena?

Berdasarkan berita yang dilaporkan malaysiakini, ia nampak mudah. Tetapi apa kata kita teliti pula keterangan saksi lain yang mana keterangan mereka sama sekali tidak akan disiarkan oleh malaysiakini begitu juga malaysia insider.

Jika malaysiakini hanya memilih keterangan daripada Nasir Yusof saksi ke-44 (SP44) dan Sioh Jabidi saksi ke-40 (SP40) dalam berita mereka. Saya 'up' sikit, di mana saya akan berikan fakta keterangan daripada empat orang saksi iaitu saksi ke - 38, 41,42 dan saksi ke-46.

Keterangan saksi (SP38) Lung Sim Yee :
1. Puan dilahirkan di China 27 Ogos 1959? 
SP38 : Benar.
2. Adakah benar puan dilahirkan di China berdasarkan no ic kod kelahiran 74? 
SP38 : Ya benar.
22. Adakah kamu setuju kamu menghadapi kesusahan untuk mendapat ic Malaysia walaupun kamu berkahwin dengan warga tempatan? 
SP38 : Ya. Setuju.
Kesimpulan keterangan daripada SP38 Lung Sim Yee yang memasuki dan tinggal di Sabah melalui proses teratur. Dia telah menjalani satu persatu prosedur permohonan taraf kewarganegaraan.

Ini membuktikan bahawa kerajaan telus menerima permohonan dan individu tersebut perlu melalui banyak prosedur walaupun ia berkahwin dengan warga tempatan.

Kita lihat pula keterangan SP41 Degon Bin Amy dan SP42 Nisa Binti Rahman :

Kedua-dua saksi adalah pendatang dari Filipina yang beragama Islam selain tidak memiliki apa-apa dokumen walaupun telah 10 tahun tinggal di Sabah.

Kedua-dua saksi ini juga masih ditahan dan sekarang berada di Pusat Tahanan Sementara menunggu proses pengusiran.

Kesimpulan daripada keterangan SP41 dan SP42 jelas bahawa kerajaan tetap tidak memilih bulu walaupun pendatang tersebut beragama Islam, sekaligus menafikan tuduhan bahawa projek IC di Sabah bertujuan meramaikan pengundi Islam.

Keterangan Saksi ke-46 iaitu Ketua Pemuda PAS Lahirul Bin Latigu :
Adakah sijil lahir daftar lewat? 
SP46 : Saya tidak pasti. 
Setuju adakah kamu generasi kedua dari satu perkahwinan tempatan dan aisng? 
SP46 : Ya, sekolah rendah dan menengah di Beaufort dan seterusnya di UUM. Berjawatan sebagai Ketua Pemuda Pas sejak 2009.
Adakah benar mykad kamu bernombor 760719-12-5747 dan dapat dari JPN dan pernah pegang kad pengenalan biru H0922390? 
SP46 : Ya. 
Pernah ke mahkamah untuk memohon dapat pengesahan mahkamah  sebelum IC dibuat? 
SP46 : Tidak pernah. 
Melalui blog banyak pihak meragui kesahihan IC kamu? 
SP46 : Ya. 
Ada report polis tehadap kamu, ada atau tidak polis panggil untuk siasat kamu? 
SP46 : Tidak 
Tahu atau tidak pendatang asing yang baru masuk sabah dan dapat IC? 
SP46 : Tidak 
Ada pernah keluarkan kenyataan akhbar mengenai pengundi hantu? 
SP46 : Tidak, tidak tahu mengenai pengundi hantu. 
Tahu atau tidak mana-mana pendatang tanpa izin yang dapat IC dan didaftarkan sebagai pengundi? 
SP46 : TIDAK TAHU.
Kesimpulan daripada keterangan Ketua Pemuda PAS yang mana IC miliknya diragui oleh pihak tertentu dan disiarkan di laman-laman blog bahawa, dia tidak tahu mengenai pengundi hantu malah langsung tidak tahu terdapat pengundi hantu.

Kenapa agaknya saksi-saksi ini tidak dipilih untuk dijadikan laporan dalam berita di laman malaysiakini dan malaysia insider?

Jadi siapa hantu?


Tunggu lima trivia JPN esok, yang akan membuktikan bahawa Mahfuz Omar bukan sahaja hantu, tapi dia adalah jelmaan jin aprit!

Hahaha...

Mana dapat kepala surat tu Mahfuz?
waadat

Posted: 31 Jan 2013 01:04 PM PST

waadat


Alkesah membina perahu

Posted: 30 Jan 2013 08:31 PM PST


Ini cerita rakyat. Cerita yang Demang pernah baca ketika kanak-kanak. Demang percaya usia cerita ini jauh lebih tua daripada Demang.

Versi asal cerita ini ialah dalam bahasa Inggeris dan sememangnya ia cerita rakyat Inggeris, kalau Demang tak silap.

Kali ini Demang sampaikan dengan gaya persembahan Demang sendiri. Kira-kira, versi Demang la.

Alkisah seorang bapa (lebih tepat lagi, duda) tinggal bersama 3 orang anak lelakinya.

Kehidupan mereka sederhana yakni tidaklah mewah tetapi tidak pula susah.

Pada suatu hari si bapa memanggil ketiga-tiga anaknya.

"Wahai anak-anakku. Pagi-pagi besok pergilah kamu ke hutan dan buatkan untuk dirimu perahu, yakni sebuah perahu setiap seorang. Kalian bukan sahaja tidak boleh berkongsi malah mestilah menyiapkannya secara sendirian."

Bagi Demang, mereka anak-anak yang patuh kerana selepas sahaja menerima arahan maka beredarlah mereka membuat persiapan untuk menunaikan amanah tersebut.

Pagi-pagi esoknya selepas orang Islam solat Subuh mereka pun berangkat ke destinasi berbeza.

Yang sulung menuju ke utara, yang tengah ke barat, dan yang bongsu bergerak ke timur.

Diringkaskan cerita tidak lama selepas berjalan si sulung bertemu sekumpulan orang kerdil. Mereka bertanya kepada si sulung apakah tujuan dia ke situ?

Si sulung merasa serba salah. Jika dijawab untuk membuat perahu, nanti ditanya pula bagaimana nak membawa pulang perahu daripada tengah belantara?

Maka si sulung memberitahu orang kerdil tersebut bahawa dia ingin membuat terompah.

Tidak lama kemudian si sulung menemui pokok yang agak besar dan sesuai dibuat perahu. Pokok itu ditebang dan dia pun mula bertukang.

Namun keganjilan berlaku. Walau bagaimana diusahakan untuk membentuk perahu, tetapi terompah juga yang jadi.

Akhirnya si sulung mendapati bertimbun-timbun terompah telah dihasilkannya.

Oleh kerana sukar untuk membawa pulang maka si sulung hanya mengambil beberapa pasang dan selebihnya ditinggal di dalam hutan begitu sahaja.

Peristiwa yang sama juga berlaku pada si tengah. Dia juga terserempak dengan orang kerdil dan apabila ditanya tujuannya, si tengah memberitahu dia ingin membuat bangku.

Sebagaimana berlaku pada si sulung, si tengah akhirnya menghasilkan berpuluh-puluh bangku yang terpaksa ditinggalkan begitu sahaja.

Sudah menjadi lumrah cerita rakyat. Sebagaimana kesah Tiga Abdul, anak yang bungsu diwatakkan sebagai yang terbaik.

Nampaknya spesis anak sulung seperti Demang sering dianaktirikan para karyawan di seluruh dunia!

Si bungsu juga menemui kumpulan orang kerdil dan ditanya soalan yang sama. Namun si bungsu berterus terang. Dia memberitahu orang kerdil yang ditemuinya bahawa dia ingin membina sebuah perahu bagi memenuhi permintaan ayahandanya.

Orang kerdil menasihatkan si bungsu agar mencari pokok yang hampir dengan sungai. Apabila siap kelak, si bungsu boleh terus mudik ke kampung melalui sungai tersebut.

Si bungsu mengucapkan terima kasih dan meneruskan misinya. Tidak lama selepas itu dia menemui sebatang pokok tidak jauh dari sungai yang dikhabarkan dan mula bekerja.

Anda sudah tentu dapat meneka dengan tepat kesudahan cerita ini. Si bungsu berjaya menyiapkan perahu dan pulang melalui sungai ke kampung.

Tak perlulah Demang ungkap mesej kesah dongeng ini namun Demang agak ada dua peringkat pembaca yang percaya cerita ini.

Pertama, golongan kanak-kanak kerana mereka belum ada pengalaman hidup.

Kedua, golongan tua yang telah melalui pelbagai pengalaman hidup.

Bagi golongan yang tidak Demang sebutkan di atas, terpulanglah untuk anda mentafsirkannya.

Oleh kerana Demang anak sulung dan bukan muda lagi, maka Demang percaya apa yang kita niat, rancang, promosi, dan lakukan; itulah yang akan terhasil.

Semuanya perlu dalam satu pakej!

PEJUANG BANGSA

Posted: 31 Jan 2013 11:48 AM PST

PEJUANG BANGSA


Hot ! Sharnaaz cabar ND Lala jumpa berdepan, jangan pusing cerita

Posted: 31 Jan 2013 08:17 AM PST


Jadilah seperti seorang lelaki" adalah antara kenyataan balas yang dikeluarkan sendiri oleh Sharnaaz Ahmad kepada ND Lala yang juga merupakan bapa kepada kekasihnya, Shila Amzah.
Menurut pelakon yang sedang hangat dengan filem Juvana ini, Sharnaaz mengaku bahawa dia sudah bersedia untuk berjumpa dengan ibubapa Shila. Namun, dia menjelaskan bahawa ND Lala tidak mahu bersemuka dengannya.
"Terpulanglah dia hendak cakap apa. Saya tidak terkejut bila membaca kenyataan dia. Sebab, itu memang cara dia. Tapi, kalau saya hendak datang merisik atau meminang Shila, sudah tentulah saya akan berjumpa dengan dia (ND Lala) dengan isterinya.
"Malah, saya bersedia untuk berjumpa dengan dia (ND Lala) bila-bila masa saja. Tapi, macamana hendak jumpa, kalau dia (ND Lala), asyik lari saja. Jadi, saya harap dia (ND Lala) tidak usahlah pusing cerita."
Tak cukup disitu, Sharnaaz turut menegaskan kekecewaannya terhadap perkara yang berlaku serta mengaku bahawa ibubapanya merasa terkilan selepas membaca kenyataan ND Lala.
"Takkanlah saya hendak pergi merisik atau meminang tanpa kehadiran ibu bapa saya. Tapi, bila membaca kenyataan ND Lala yang sebegitu, ibu bapa saya sendiri pun rasa terkilan dan marah.
Dia cakap saya ini kurang ajar. Tapi, dalam hal ini, kita kena sama-sama kena saling hormat. Bukan yang muda saja kena hormat yang tua. Yang tua pun kena hormat yang muda jugak.
Mungkin, selama ini orang tak berani nak lawan dengan ND Lala dan anggap dia betul saja. Tapi, kadang-kadang benda yang salah itu kita kena betulkan, tidak kiralah sama ada orang itu muda atau tua."


Bagaimana pun, Sharnaaz memberitahu bahawa dia tidak akan berputus asa dengan perkara yang berlaku.
"Entahlah…saya pun tak tahu nak cakap apa lagi. Saya tak putus asa. Tapi, kalau saya terus hantar rombongan merisik atau meminang pun, kalau dia tidak terima, bagaimana?
Bagi yang masih belum jelas, Sharnaaz mengeluarkan kenyataan ini selepas ND Lala menegur sikap Sharnaaz yang terlalu terbuka memberikan kenyataan mengenai hubungan cintanya bersama Shila Amzah.
*** Belum kahwin dah bertengkar antara menantu & bapak mertua .. kalau dah kahwin nanti bagaimana la agaknya situasinya ??

Hot ! Betina DAP meroyan iklan BN di KTM Komuter !

Posted: 31 Jan 2013 06:05 AM PSTGPB seronok melihat meroyannya betina  chauvinis  DAP Hannah Yeoh   bila iklan gambar &  video berbayar oleh BN Selangor di iklankan di dalam  komuter ECS  KTMB .

Apa masalahnya ??  ....  BN bayar la bukan  letak situ free  . Ini salah satu teknik pemasaran /marketing yang baik  ..ingat bisnes je ke , politik pun guna juga ...

DUN DAP Subang Jaya Hannah Yeoh juga berkata beliau ada mendengar rungutan pengguna berhubung paparan iklan tersebut.

"KTM perlu segera mengeluarkan jumlah bayaran (yang dibuat oleh BN). Kalau beri kepada BN, sepatutnya diberi juga kepada parti lain.

"Kalau mengabaikan perkara ini (umum harga iklan), berhenti caj pengguna. Ini tidak adil sebab ini negara demokrasi. 

"Rakyat beli tiket, bukan semua pengguna mahu mendengar propaganda BN," kata Hannah dalam sidang media di pejabatnya pagi ini.


Ooo hang bengang pasal DAP  nak minta letak iklan  tak dapat ke ??

Itu hak  KTMB & kerajaan la , apa hal DAP nak menyibuk pulak ?? Sekarang sapa yang memerintah ??

Kalau DAP memerintah pun , ingat nak bagi juga ka ?? Nak guna dewan-dewan untuk ceramah   di P.Pinang pun tak bagi . Ini hang nak meroyan pasal nak letak iklan di komuter pulak ..kah kah kah ..bodoh !


" Bukan semua pengguna mahu dengar propaganda BN " ...itu tajuk meloyakini letak untuk kasi panas ini berita ...
GPB nak jawab senang je ..kat Selangor & Penang  bukan main lagi billboard sebesar-besar tunjuk muka MB , Ketua Menteri penipu , Exco2 dengan macam propaganda lagi .

 GPB pun  nak cakap juga " bukan semua rakyat mahu tengok propaganda Pakatan " 

Jadi , kalau pencacai2 DAP & Pakatan rasa   tak mahu dengar video BN  tu bila naik Komuter kerajaan ..tak payah dengar  seperti mana rakyat lain  meluat tengok banner gampang  PR.

Hot ! Pakatan dalang demontrasi di pejabat JPN P.Pinang !!

Posted: 30 Jan 2013 11:30 PM PST
Satu kekecohan berlaku di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Pulau Pinang apabila polis cuba menghalang peserta protes yang memegang kad pengenalan (IC) merah daripada memasuki premis tersebut.

Kira-kira 30 pemegang IC merah dan keluarga mereka serta beberapa ADUN Pakatan Rakyat sebelum itu berkumpul di Jalan Larut pagi ini sebelum berarak ke pejabat JPN di Anson Road.

NONEKumpulan itu, yang diketuai Naib Presiden PKR, N Surendran, termasuk warga emas dan kanak-kanak yang gagal mendapatkan IC biru dari JPN.

Apabila mereka tiba di destinasi tersebut, kekecohan berlaku apabila polis cuba menghalang mereka memasuki pejabat JPN itu.

"Ini menyalahi undang-undang," kata Surendran.

Satu peserta protes itu menjerit "polis sabotaj kita!"Ancaman ditangkap 

Latheefa Koya dari Peguam NGO for Liberty berkata polis telah mengancam untuk menangkap mereka.

Mereka disertai ramai penyokong dan wakil rakyat Pakatan Rakyat seperti Sim Tze Tzin (Pantai Jerejak), Jason Ong (Kebun Bunga), dan Ng Wei Aik (Komtar).

Terdapat juga beberapa individu dengan IC hijau menyertai 
perhimpunan tersebut.
Selepas pemimpin Pakatan berunding dengan pihak polis, kumpulan itu dibenarkan memasuki ke bangunan tersebut.

Mereka duduk di lobi dan menunggu untuk tindakan selanjutnya dari JPN.

Terdahulu, perarakan sejauhj 100 meter tidak mengganggu aliran trafik kerana polis dan anggota unit rondaan sukarela membantu mengawal lalulintas.Mereka membawa sepanduk dengan slogan 'duduk' dan 'bantah' serta melaungkan "Hidup rakyat".
Komen GPB 

Ni apa kejadahnya   buat demo depan pejabat JPN .. nak buat apa-apa urusan pun ikut prosedur dan peraturan la .

Ini tidak mai ramai2  untuk buat kecoh . Bila tak boleh masuk salahkan pihak polis sabotaj . Ini kerana dalangnya pun mai iaitu geng PKR diketuai Surendran dan Latipah Koya .

Sebelum ini mereka  mendakwa 300 ribu kaum India tiada lagi Mykad tapi bila diminta bukti tak diberikan . Walhal tidak sampai angka itu jika kita melihat kepada bukti gambar di bawah ini .Mereka hanya mahu memperbesarkan isu ini bagi menarik sokongan kaum India P.Pinang. Ini berikutan dah ramai kaum India di negeri ini dah kembali menyokong BN .
Hot ! Mahfuz Bean kantoi dedah surat JPN yang palsu

Posted: 30 Jan 2013 10:27 PM PSTPAS kantoi lagi menipu & fitnah .. surat yang Mahfuz Bean dedahkan rupa-rupanya PALSU !  

Entah mana dia kutip surat itu dan tiba-tiba dipolitikkan untuk memburukkan  JPN & kerajaan Malaysia . GPB desak JPN bukan sahaja membuat laporan polis terhadap Mahfuz malah menyaman terus kerana menipu & memfitnah kerajaan . Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein hari ini berkata, Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datuk Jariah Mohd Said akan membuat laporan polis berhubung surat palsu yang mengarahkan pengarah bahagian dan daerah menghantar kad pengenalan yang tidak dituntut ke Sabah.

 "Itu surat palsu. Ianya palsu. Tuduhan yang dibuat adalah berdasarkan surat palsu. "Saya minta orang ramai yang tiada kepentingan politik supaya tidak mempercayai perkara yang dibuat oleh pihak tertentu.

Ketua pengarah JPN juga akan membuat laporan polis hari ini," katanya. Hishamuddin berkata demikian selepas mengadakan sidang media di majlis sambutan Hari Imigresen di Putrajaya hari ini.  

Semalam, Mahfuz menuntut penjelasan JPN serta Kementerian Dalam Negeri (KDN) berhubung surat yang didakwa dikeluarkan pengarah bahagian kad pengenalan JPN kepada semua pengarah negeri dan daerah di seluruh negara. Mahfuz mendakwa surat bertarikh 14 Disember itu mengarahkan agar kad pengenalan serta Mykid yang tidak dituntut dalam masa 18 bulan dihantar melalui pos ke Keningau, Sabah.

Pas menggesa Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menjelaskan isi kandungan surat jabatan itu berhubung arahan mengembalikan semua kad pengenalan dan MyKid yang tidak dituntut dalam masa 18 bulan ke Keningau sebelum dihantar ke agensi tersebut.

Salinan surat tersebut diterima sendiri oleh Naib Presiden, Datuk Mahfuz Omar seminggu lalu oleh pihak tertentu.

Mahfuz berkata, JPN perlu memberi penjelasan kerana berdasarkan maklumat surat tersebut terdapat keraguan berhubung prosedur sebenar bagaimana pelupusan kad pengenalan dibuat di negara ini.

"Perkara yang meragukan adalah arahan kepada semua pengarah bahagian, negeri dan ketua jabatan JPN daerah/daerah kecil adalah untuk menghantar kad pengenalan dan mykid ini terlebih dahulu ke Keningau, Sabah sebelum ke JPN.

"Ini kerana juruaudit JPN sedang berada di Keningau," katanya yang membacakan isi kandungan surat bertarikh 14 Disember 2012, dalam sidang media, di Ibu Pejabat Pas, hari ini.

Kerap bersama PM punca Nasha dipecat !

Posted: 30 Jan 2013 08:50 PM PSTKeputusan Pas menggugurkan keanggotaan bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa daripada menganggotai Majlis Syura adalah disebabkan beliau dilihat kerap bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, beliau percaya Nasharudin disingkirkan ekoran Ahli Parlimen Bachok berkenaan mengikuti rombongan bersama Perdana Menteri melawat Gaza baru–baru ini.

"Beginilah cara mereka, perkara macam ini pun terus buat keputusan pecat. Ini cara politik mereka," katanya ketika ditemui selepas majlis perasmian Jelajah Anak Malaysia di Putrajaya, semalam.

Ahli Parlimen Putrajaya itu merasmikan siri jelajah tersebut yang bermula semalam dan akan berakhir sehingga 16 Februari depan.

Dalam ucapan pada majlis tersebut Tengku Adnan berkata, bantuan generasi muda sangat diperlukan dalam usaha kerajaan mempertahankan Putrajaya daripada jatuh ke tangan pembangkang.

Caranya ialah mengelakkan diri daripada termakan politik dan fitnah daripada pembangkang.

"Pada masa sama generasi muda perlu berusaha mencari fakta sebenar terhadap kerajaan supaya tidak mudah terpedaya dengan dakyah, fitnah dan politik putar belit mereka.

"Contohnya kalau persepsi mereka (pembangkang) kerajaan hari ini korup. Katakanlah saya ini korup. Persilakan lapor kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)," katanya.

Berhubung keengganan pihak pembangkang menghantar nama calon untuk tapisan SPRM Tengku Adnan berkata, beliau menganggapnya sebagai salah satu komplot pihak pembangkang untuk menjatuhkan BN

Hot ! Guan Eng main sentimen agama, politikkan Penang Run 2013 @bnpenang

Posted: 30 Jan 2013 07:15 PM PST
 Jangan politikkan isu Penang Run 2013 yang diadakan pada tarikh yang sama dengan perayaan Thaipusam.

Untuk itu, Ketua Menteri, Lim Guan Eng tidak wajar mendakwa penganjur tidak menghormati masyarakat Hindu dari menyertai larian itu.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang, Teng Chang Yeow berkata, Guan Eng tidak seharusnya mempolitikkan semua isu dalam mencapai matlamat politiknya dengan mendakwa Penang Run menghalang kaum Hindu menyertainya."Larian itu dianjurkan jauh dari lokasi Thaipusam. Ia tidak ada kaitan satu sama lain tetapi isu itu masih dipolitikkan.

"Apa yang mengejutkan ialah 'orang dia' sendiri pun ambil bahagian, apa Guan Eng nak cakap," katanya selepas Majlis Penyampaian Insentif Pelajar Cemerlang Penilaian Menengah Rendah (PMR), di Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (Cina) Chung Ling, di sini, semalam.

Berdasarkan laporan dari Malaysia Insider, adik bongsu Ketua Menteri itu sendiri yang juga seorang pakar kardiologi, Dr Lim Guan Choon, adalah seorang daripada 3,200 peserta yang menyertai larian itu di Stadium Universiti Sains Malaysia, pada 27 Januari lalu.

Chang Yeow turut mempersoalkan Guan Eng kenapa tidak mengkritik tindakan  Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyambut hari jadinya ke-82 di rumah Karpal Singh di Jalan Scotland,  lokasinya sangat dekat dengan perayaan Thaipusam.

"Mengapa Sayap Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) tidak membantah sambutan hari jadi Nik Aziz dan juga ceramahnya di Bayan Baru pada hari Thaipusam?

"Lain kali, Guan Eng diminta supaya tidak mengambil kesempatan dalam mempolitikkan semua isu," katanya.

Sebelum itu, Chang Yeow menyampaikan insentif RM200 dengan sijil penghargaan dan cenderamata kepada 381 pelajar berjaya memperolehi keputusan cemerlang dalam peperiksaan dari 14 sekolah dari Daerah Timur Laut.

Insentif julung kali diberikan BN negeri  berjumlah RM475,200 kepada 2,376 pelajar cemerlang dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2012 di seluruh negeri adalah sumbangan beberapa agensi swasta dan perniagaan di negeri ini.

Hot! Gambar yang buat puak Pas tak senang duduk..

Posted: 30 Jan 2013 04:38 PM PST
Gambar di atas menunjukkan keakraban antara Presiden JATI Dr Hassan Ali dengan bekas Ahli Majlis Syura Pas Ustaz Nasha dalam satu majlis di Masjid Negara.

Walaupun mereka dihina dan dipecat oleh parti sendiri kerana pertahankan kesucian Islam dan perpaduan ummah, Insyallah dengan bergabungnya kembali rakan karib ini kekuatan perjuangan mereka semakin kuat.


Published with Blogger-droid v2.0.10

DIMENSI

Posted: 31 Jan 2013 11:43 AM PST

DIMENSI


Omegay: Bile syurga dan neraka di tangan murshitdol hampas >XD

Posted: 31 Jan 2013 04:34 AM PST


"Menteri itu akan masuk neraka" - Nik Abdul Aziz

KOTA BHARU 31 Jan. - "Menteri itu akan masuk neraka, tidak ada kuasa yang boleh menyekat dia masuk neraka kecuali syafaat Nabi Muhammad SAW."

Seolah-olah mempunyai kuasa menentukan balasan seseorang, Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat 'memutuskan' bahawa menteri yang bertanggunjawab dalam agihan royalti minyak kepada negeri akan masuk neraka kerana dakwanya telah menafikan hak kerajaan Pas Kelantan.

Biarpun tidak menyebut dengan khusus nama menteri yang dimaksudkan, dapat difahami bahawa beliau merujuk kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Menteri Kewangan.

Nik Abdul Aziz mempertikai kenapa royalti minyak tidak diserahkan kepada kerajaan Pas Kelantan sedangkan mereka dengan mudah telah mendapat habuan daripada perlombongan emas yang diusahakan sebuah syarikat dari negara Cina.

"Sepatutnya emas dan petrol sama sahaja, sama-sama milik kerajaan negeri, kenapa emas diberi kepada kita tetapi petrol tidak diberi?

"Orang ini bertanggungjawab dunia akhirat, dan dia kena sumpah, rakyat sumpah kepada menteri-menteri yang tidak bertanggungjawab jaga royalti, akhirat kelak dia akan masuk neraka, tidak ada kuasa boleh sekat menteri ini masuk neraka kecuali syafaat Nabi Muhammad SAW.

"Royalti baik, balak baik, ia sama ada boleh bawa kita ke syurga atau ke neraka, ini masalah besar, golongan sekular tidak fikir masalah syurga neraka, sedangkan benda itu benda ada, kerana syurga neraka ini bukan projek kerajaan, bukan projek parti, tapi daripada Allah," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan majlis penyerahan baki royalti emas dan sumbangan daripada syarikat CMNM Mining Group Sdn. Bhd. iaitu anak syarikat CNMC Goldmine Holdings Ltd. kepada Pejabat Tanah dan Galian (PTG) negeri sebanyak RM386,926 dan Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) sebanyak RM347,115. - Utusan Malaysiaku sayang

Omegay: PAP kalah PRK..jage2 Singapork lempias dendam kat Malaysia! >:]

Posted: 31 Jan 2013 12:30 AM PST


Singapore's ruling People's Action Party (PAP) has been defeated for the second time in eight months in by-elections, signalling widening discontent over immigration policies and rising income inequality. 

Saturday's defeat gives the opposition Workers' Party another seat in parliament - candidate Lee Li Lian won 54.5 percent of almost 29,800 votes cast in the Punggol East district, faring better than three other candidates including the PAP's Koh Poh Koon, who received 43.7 percent. 

The Workers' Party now has seven seats in parliament and the PAP has 80. 

"Despite this victory, the Workers' Party is still a small party with much to do and improve upon," said party chairwoman Sylvia Lim.

The PAP, which has ruled the country since 1959, has seen its support decline in recent years due to rising discontent over the high cost of living, an influx of foreigners and rising income inequality.

It won only 60 percent of the votes in the 2011 general election. 

Prime Minister Lee Hsien Loong said that the PAP "will continue to work to improve the lives of Singaporeans, and present our report card for voters to judge in the next general elections".

Analysts say PAP's defeat forces the party to re-examine policies that have brought about popular discontent in the city-state. 

"This is a shock for the PAP," said Bridget Welsh, an associate professor of political science at the Singapore Management University. 

"They went to the polls so quickly with confidence and had expected to win. It forces the PAP to have a very serious evaluation of their policies, and what they've done wrong." 

Andrew Loh, a political blogger, said the PAP's loss "is a reflection of the uncertainty that Singaporeans have about their future. They also want stronger voices in parliament." - Al-Jazeera

Omegay: Majlis Syura TEMPER..pecat Ust Nasha sebab berani melawan!

Posted: 30 Jan 2013 10:00 PM PST


Nasha Tidak Perlu Bela Diri - Majlis Syura PAS

PETALING JAYA: Pemecatan Nasharudin Mat Isa daripada Majlis Syura Ulama PAS dibuat mengikut prosedur berdasarkan pertimbangan 'teknikal' tertentu.

Justeru Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS, Datuk Nik Zawawi Nik Salleh berkata, badan tertinggi parti itu tidak perlu mendapatkan penjelasan atau surat tunjuk sebab daripada Nasharudin sebelum pengguguran dibuat.

Malah Nik Zawawi berkata, Nasharudin tidak perlu membela diri kerana Majlis Syura Ulama PAS mempunyai pertimbangan yang kukuh berdasarkan 'kaedah teknikal' yang diamalkan parti itu.

"Tak payah...tak payah surat tunjuk sebab atau bela diri semua tu. Kita ada cara tersendiri. Ada kaedah teknikal yang kita buat sebelum keputusan diambil," katanya kepada mStar Online di sini, Khamis.

Beliau mengulas kenyataan Nasharudin yang mempersoalkan proses penggugurannya daripada Majlis Syura Ulama PAS yang didakwa tidak mengikut prosedur yang betul.

Ahli Parlimen Bachok dan bekas Timbalan Presiden PAS itu turut mengakui tidak menerima sebarang surat tunjuk sebab serta mendakwa tidak dimaklumkan melalui surat rasmi, panggilan telefon atau sistem khidmat pesanan ringkas (sms) berhubung penggugurannya.

Majlis Syura Ulama PAS yang bermesyuarat 13 Januari lalu menggugurkan Nasharudin daripada jawatannya selaku ahli majlis itu dengan alasan beliau gagal memberikan komitmen termasuk tidak menghadiri banyak mesyuarat.

Mengulas lanjut Nik Zawawi berkata, pihaknya sudah mengeluarkan surat pemberitahuan pengguguran daripada jawatan kepada Nasharudin dalam tempoh seminggu selepas keputusan dibuat.

"Kita sudah kirimkan surat berdaftar kepada Nasharudin berhubung perkara ini...mungkin lambat sampai," katanya.

Selain itu Nik Zawawi turut menegur Nasharudin agar menghormati dan tidak mempersoalkan keputusan yang dibuat itu.

"Sepatutnya Nasharudin tidak perlu persoalkan, dia pernah ada di dalam (Majlis Syura Ulama dan PAS Pusat), jadi dia patut tahu," katanya lagi. - mstar

kehkehkeh tak kire ler sama ada mangkuk2 majlis syura ada kirim surat pemecatan kepada ust nasha atau tak tapi maruah majlis syura dah setaraf majlis pencacai pengangkat najis dap!..majlis syura cuba berselindung berhubung pemecatan ust nasha dengan mengaitkan aspek teknikal atau majlis syura sedar mereka dah silap langkah kerana membiarkan isu kalimah di permainkan oleh dap dan pkr lantas diorang yang terpaksa menanggung kemaluan yang teramat sangat!

majlis syura pas boleh di anggap sebagai majlis CAT versi dap. selalu bikin flip flop dalam membuat sebarang keputusan. motif pemecatan ust nasha lebih berupa kepada dendam di sebabkan beliau lebih tegas mempertahankan kalimah allah dari terus di lacur berbanding ahli2 majlis yang lain huhuhu

jadi tak perlu ler majlis syura bersusah payah nak baiki labu sebab labu pas semua dah membusuk sampai ke tulang! >XD

Omegay: Cubaan DAP punah institusi Raja2 Melayu!

Posted: 30 Jan 2013 04:25 PM PST

DAP SASAR PECAHKAN INSTITUSI RAJA-RAJA MELAYU


Pembangkang semakin terdesak sehingga Dap terpaksa memujuk akan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Zain Al-'Abidin Ibni Tuanku Muhriz untuk menyertai parti itu.

Dap tahu bahawa raja-raja Melayu merupakan payung kepada kedaulatan bangsa ini dan mempunyai pengaruh yang amat besar ke atas kehidupan orang Melayu samada dalam ruang lingkup sosial, budaya mahupun politik.

Orang Melayu dan raja-raja Melayu sememangnya tidak boleh dipisahkan bagaikan irama dan lagu.

Jika berlaku tembok pemisahan maka runtuhlah institusi itu dan malaplah masa depan bangsa Melayu.

Oleh itu 'menjaring' seorang anak raja yang muda dan idealis seperti Tunku Zain Al-'Abidin untuk menggangotai sebuah parti rasis dan perkauman seperti Dap boleh dianggap tangkapan besar atau 'slam dunk' dalam bahasa permainan bola jaring.

Inilah sebenarnya strategi Dap untuk menyucikan parti itu daripada stigma anti-Melayu dan anti-Islam yang telah melekat kepada tubuh badannya sejak ditubuhkan. 

Apatah lagi jika ia berjaya memikat hati seorang anak raja untuk berdiri di atas landasan perjuangan 'Malaysian Malaysia'nya maka Dap akan mendapat pengabsahan paling besar untuk menyakinkan orang Melayu menyertai parti itu.

Dap cuba strategi yang sama terhadap Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim, seorang kerabat diraja Kedah dan bekas Pengerusi Transparency International Malaysia namun gagal.

Sejurus menerima keahlian Tunku Aziz, beliau terus dilantik sebagai Naib Pengerusi Dap bagi mewakili kaum Melayu dalam parti itu dan kemudiannya digula-gulakan lagi dengan lantikan sebagai Ahli Dewan Negara.

Sebagai seorang yang bijaksana Tunku Aziz bukanlah seorang anak Melayu berdarah raja yang mudah diperbodohkan seperti mana yang diperlakukan oleh penasihat-penasihat Inggeris kepada raja-raja Melayu zaman sebelum merdeka.

Sebelum terjerat lebih jauh dalam perangkap Dap, Tunku Aziz telah pun dapat menghidu penipuan dan kepalsuan parti rasis itu apabila bercakap mengenai soal orang Melayu dan Islam.

Bagi beliau, orang Melayu dalam Dap hanyalah tunggangan Lim Kit Siang dan anaknya Guan Eng serta Karpal Singh.

Dap tidak pernah memperjuangkan nasib Melayu dan tidak akan berbuat demikian untuk selama ia wujud sebagai sebuah parti politik.

Wadah perjuangannya hanya untuk kepentingan kaum Cina semata-mata dengan tidak mempedulikan hakikat bahawa bumi yang mereka pijak adalah tanah air orang Melayu.

Walaupun Tunku Aziz meninggalkan Dap, namun Guan Eng menggunakan kaedah rasuah politik untuk mengekalkannya dalam parti itu dengan menawarkan Pengerusi Institut Pulau Pinang dengan gaji lima angka.

Semuanya ditolak mentah-mentah oleh beliau kerana selama ini Dap yang kononnys diyakini sebagai parti berbilang bangsa sebenarnya hanyalah topeng untuk menutup satu perjuangan yang ekstrem kepada perkauman Cina.

Penolakan orang Melayu terhadap perjuangannya tidak mematah semangat pemimpin Dap, dan ia sanggup berbuat apa sahaja untuk menarik minat orang Melayu.

Dap sanggup memanipulasi keputusan pemilihan anggota Jawatankuasa Eksekutif Pusat untuk meletakkan seorang 'Melayu celup' menjadi wakil tunggal Melayu walaupun sebelumnya semua calon Melayu kalah teruk.

Kini pandangan mereka beralih untuk memecah belahkan institusi yang memayungi orang Melayu apabila usaha mereka untuk meretakkan bangsa Melayu sudah gagal.

Dap berharap jika seorang anak raja boleh diyakinkan untuk bertanding pada PRU13 nanti atas tiket parti itu, sudah tentu ramai orang Melayu akan terpengaruh.

Mungkin Dap berfikir strategi mereka untuk menjadikan institusi raja-raja Melayu seperti keldai mereka seperti mana yang dilakukan kepada Pas, mereka amat silap besar.

Jika orang Melayu mampu menyedarkan raja-raja Melayu supaya tidak menurunkan tandatangan mereka bagi perjanjian untuk mewujud serta mengabsahkan Malayan Union pada 1948, sudah tentu untuk menentang perancangan licik Dap tidak menjadi masalah besar.

Mungkin Tunku Zainal Al-'Abidin sebagai seorang anak raja yang muda dan bersemangat perlu menelusuri dan mempelajari dengan lebih mendalam perihal sejarah perjuangan kemerdekaan Tanah Melayu dengan penuh kesedaran serta perasaan prihatin.

Jangan terjebak dengan permainan silap mata politik Dap yang secara luaran amat menarik hati dengan segala idealisme yang mengasyikkan jiwa dan kalbu sehingga akhirnya tersedar bahawa diri telah tertipu. - Beruang Biru

Politik Harian

Posted: 31 Jan 2013 03:29 AM PST

Politik Harian


30K Hadir - DS Najib Rasmi Bantuan Lesen 1 Malaysia #BL1M #BNPilihanOrgMuda @NajibRazak @Khairykj

Posted: 31 Jan 2013 02:38 AM PST

30 ribu orang hadir di Program BL1M di bawah kelolaan Sekretariat Hal Ehwal Bandar Pemuda Barisan Nasional dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini sempena program Himpunan Orang Muda di Stadium Sultan Abdul Halim, Kedah.

Borang permohonan bagi program Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M) bagi memudahkan golongan muda mendapatkan lesen motosikal B2, mula diedar kepada orang ramai selama dua minggu mulai hari ini.

Program yang yang menawarkan harga mendapatkan lesen B2 sebanyak 50 peratus lebih rendah adalah terbuka kepada warganegara berusia antara 17 dan 40 tahun dan yuran RM199 adalah meliputi permohonan lesen, gambar, kelas latihan amali, ujian teori, undang-undang berkomputer dan praktikal di institut memandu.

Untuk maklumat lanjut, beliau berkata orang ramai boleh melayari laman web www.bl1m.my atau menghubungi talian bantuan di 03-7801 8888.

Program seperti ini membuktikan anak muda bersama BN dan kerajaan begitu prihatin dengan kehendak orang muda.

Mahfuz Omar Kantoi Buat Surat Palsu

Posted: 31 Jan 2013 01:00 AM PST


Dasar pembohong... itulah sikap Ahli Parlimen PAS yang tidak tahu malu langsung. Lepas satu persatu penipuan yang dilakukannya terbongkar. Inilah padahnya apa bila mengangkat seorang penjual cendol yang tak lulu SRP jadi Ahli Parlimen.... Apa pun tak boleh! Harap lepas ni jangan lah undi pemimpin yang seperti ini lagi...

Terbaru adalah penipuan tentang surat di atas ini.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein hari ini menjelaskan surat arahan yang didakwa kononnya dikeluarkan ibu pejabat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) meminta pengarah bahagian dan daerah menghantar kad pengenalan yang tidak dituntut dalam masa 18 bulan ke Sabah, adalah surat palsu.

Beliau berkata, JPN tidak pernah mengeluarkan surat arahan seumpama itu dan menyifatkan tindakan itu lebih bermotif politik bagi menjejaskan imej kerajaan, lebih-lebih lagi dalam suasana menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13.

Justeru katanya, satu laporan polis berhubung surat palsu itu akan dibuat Ketua Pengarah JPN, Datuk Jariah Mohd Said hari ini.

"Ia merupakan surat palsu, tuduhan yang dibuat oleh pihak tertentu. Itulah suasana landskap politik hari ini. Saya minta orang ramai yang majoritinya tiada kepentingan politik supaya jangan terikut-ikut dengan tuduhan seperti itu," katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan sambutan Hari Imigresen 2012, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya hari ini.

Semalam Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar meminta penjelasan JPN serta Kementerian Dalam Negeri (KDN) berhubung surat yang didakwa dikeluarkan pengarah bahagian kad pengenalan JPN kepada semua pengarah negeri dan daerah di seluruh negara.

Menurut Mahfuz, surat arahan yang didakwa ditandatangani Pengarah Bahagian Kad Pengenalan, Md Solehan Omar dari ibu pejabat JPN di Putrajaya bertarikh 14 Disember 2012 dan dihantar kepada semua pengarah JPN peringkat negeri dan daerah.

Berita Terdahulu: Mahfuz Omar Ahli Parlimen PAS Yang Memalukan


Anggota Dan Pemimpin PKR 'Buat Kecoh' Di JPN P.Pinang

Posted: 30 Jan 2013 11:22 PM PST


Kira-kira 100 anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) diketuai Naib Presiden PKR N.Surendran pada Rabu menimbulkan kekecohan di kompleks jabatan kerajaan pusat di Bangunan Persekutuan di sini apabila cuba menyerbu masuk untuk menganjurkan demontrasi "duduk dan bantah".

Dalam kejadian kira-kira 10 pagi itu, kumpulan itu sebelum itu berarak sejauh kira-kira 400 meter dari Jalan larut ke kompleks itu di Jalan Anson sebelum merempuh halangan polis atas alasan untuk berurusan secara beramai-ramai di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di kompleks itu.

Turut serta dalam himpunan itu ialah Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun)Batu Uban S. Raveentharan, Adun Pantai Jerejak Sim Tze Tzin, Adun Kebun BungaJason Ong dan Adun Komtar Ng Wei Aik.

Surendran berkata tujuan perhimpunan itu adalah sebagai membantah pemberian kad pengenalan merah yang didakwa terlalu lama kepada warga emas yang dilahirkan di negara ini sejak sebelum merdeka dan berharap mereka segera diberikan MyKad.

Katanya, selain itu mereka juga membawa 15 orang kanak-kanak berusia enam hingga 14 tahun yang tidak memiliki sijil kelahiran.

Kumpulan itu kemudiannya dibenarkan masuk ke pejabat JPN dan dilayan di kaunter khas.

Penolong Pengarah JPN negeri Noorhazlina Ishak yang menguruskan permohonan kumpulan terbabit bagaimanapun enggan mengulas kepada wartawan.

Khalid Samad Tepuk Tangan Dengan Penyingkiran Nasharuddin

Posted: 30 Jan 2013 10:00 PM PST


Sebagai orang yang mula melempar batu, tidak sepatutnya menyembunyikan tangan sendiri, bersorak bila berjaya tikam sahabatnya sendiri dari belakang bukti perbuatan orang yang bacul....

Selayaknya gelaran YB bacul ini memang sesuai untuk Khalid Samad....

Bermula dengan pandangan aku yang menyatakan Ustaz Nasharudin mempunyai keperibadian yang bukan calang-calang orangnya, maksudnya kalau digugurkan, merupakan satu kerugian yang besar kepada PAS.

Tersentuh seketika apabila mendapat reply dari Khalid Samad di twitter @BroJinggo @iamaniffff @chean_nasution Kalau kena tiupan angin pun dah terpelanting, maka taklah sehebat mana. Ha3.

Wah seronok nampak Khalid... dah tak boleh nak sembunyikan kegembiraannya dengan berita penguguran Ust Nasha.... tak ke begitu Khalid?

Bro... Walaupun aku berbeza bendera dengan korang (Akar umbi PAS) tapi aku dapat menilai yang mana kaca dan yang mana permata... dan juga erti sebuah perjuangan... perjuangan yang iklas dari pemimpin yang disanjunggi...

Kini sudah terserlah agenda jahat puak Anwarinas sememangnya telah merancang dari awal untuk mengaib dan menginyaya Ust Nasaruddin...


Aku bukan hendak menyebelahi mana-mana pihak tapi rasa ini adalah satu perbuatan yang tidak sepatutnya berlaku.

Ustaz Nasha adalah seorang yang benar-benar nampak keikhlasannya untuk menyatupadukan dua kumpulan Melayu (Umno-PAS) bersatu.

Malah mungkin keikhlasan Nasharudin telah disalah ertikan oleh pihak yang mempunyai kepentingan peribadi sehingga mempengaruhi tindakan untuk menyingkir bekas Timbalan Presiden PAS itu dari Majlis Syura.

Percaya atau tidak... pada waktu ini ada pihak sedang bertepuk tangan dengan penyingkiran Ust Nasha... kemenangan mereka adalah kemenangan untuk DAP dan PKR yang rakuskan kuasa...

Sampai bila PAS harus menjadi kuda tunganggan DAP!!! Sampai hancurlah parti itu jawabnya...

Orang yang mempunyai keikhlasan untuk kepetingan umat Melayu Islam seperti Nasha ini perlu melangkah bersama UMNO, berjuang bersama UMNO........ Takbir!!!!


Politik Harian/Bro Jinggo


Zaid Ibrahim Bersara Sepenuhnya Dari Politik

Posted: 30 Jan 2013 09:00 PM PST


Bekas Presiden Kita, Datuk Zaid Ibrahim seperti dilaporkan FMT telah membuat keputusan untuk bersara dari dunia politik dan kembali ke dunia perniagaan.

"Ya, saya berundur dari politik untuk fokus terhadap perniagaan. Tetapi saya akan terus menulis, saya akan terus beri idea dan cadangan tentang politik," katanya kepada FMT semalam.

Pada November tahun lalu, Zaid memberitahu pemberita bahawa beliau sanggup bertanding di bawah tiket pakatan pembankang di mana-mana kerusi kawasan bandar, namun kini beliau telah berubah pendirian dengan menyatakan tidak berminat untuk bertanding pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Ditanya lanjut apakah kini beliau akan terus menyokong Pakatan Rakyat atau sudah beralih kepada Barisan Nasional (BN), beliau menjawab: "Saya akan menyokong sesiapa yang melakukan perkara betul untuk negaranya"

Zaid yang sebelum ini memiliki firma guaman terbesar di Malaysia telah meninggalkan firma guamannya untuk menjadi menteri pada zaman pemerintahan Perdana Menteri kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Bagaimanapun jangka hayat politiknya tidak panjang kerana selepas seketika beliau meletakkan jawatan dalam kabinet dan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta bertanding mewakili parti itu dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor pada tahun 2010 tetapi tewas.

Zaid kemudiannya mencetuskan kontroversi di dalam PKR apabila beliau membuat keputusan untuk bertanding merebut jawatan timbalan presiden menentang Azmin Ali.

Beliau bagaimanapun membuat keputusan untuk menarik diri daripada bertanding dengan alasan ia adalah satu pertandingan yang tidak adil dan penuh dengan manipulasi.

Beliau kemudiannya meletakkan semua jawatan dalam PKR dan mengambil alih kepimpinan Parti Kesejahteraan Rakyat (KITA).

Jangka hayat politikknya dalam KITA ternyata tidak lama apabila berlaku perselisihan faham antara beliau dengan beberapa orang pemimpin negeri.

Beliau akhirnya mengumumkan perletakan jawatannya sebagai presiden tetapi kekal sebagai ahli biasa.

Dan hari ini, beliau memutuskan untuk bersara sepenuhnya dari politik.

Nasharuddin Bakal Kembali Ke Parlimen Yan

Posted: 30 Jan 2013 08:00 PM PST


Orang Yan akan menyokong Nasharuddin dan kami sedih dengan nasib yang berlaku ke atasnya.

Kerusi Parlimen Yan di Kedah dianggap paling sesuai dan paling selamat untuk bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa dalam pilihanraya umum ke 13 ini.

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sama ada ahli parlimen Bachok itu bertanding atas tiket calon bebas atau parti lain.

Seorang penyokongnya yang juga bekas ahli PAS Yan memberitahu, masyarakat Melayu mahu Nasharuddin kembali ke parlimen itu.

"Jika beliau (Nasharuddin) mahu memanjangkan hayat politiknya, kerusi yang paling sesuai ialah parlimen Yan.

"Saya katakan Yan kerana masih ramai pengikutnya di kawasan itu. Lagipun beliau pernah menjadi ahli parlimen Yan pada tahun 1999.

"Orang Yan akan menyokong Nasharuddin dan kami sedih dengan nasib yang berlaku ke atas Naharuddin," kata seorang bekas ahli PAS diYan yang mahu dikenali sebagai Wahab.

Menurutnya, sejak dahulu lagi masyarakat di Yan memberikan sokongan kepada Nasharuddin meskipun beliau telah berhijrah ke negeri lain.

Karier politik Nasharuddin bermula di Yan apabila beliau memenangi kerusi itu pada pilihanraya umum tahun 1999 sejurus melepaskan jawatan pensyarah undang-undang di Universiti Kebangsaan Malaysia.

'Tidak berpura'

Bagaimanapun, pada pilihanraya umum 2004 beliau bertanding di parlimen Besut, Terengganu tetapi kalah kepada calon Barisan Nasional, Datuk Abdullah Mohd Zain.

Pada 2008, Nasharuddin bertanding di Bachok, Kelantan dan memenangi kerusi parlimen itu setelah mengalahkan Datuk Awang Adek Husin yang kini ketua Umno bahagian serta timbalan menteri kewangan 2.

Nasib Nasharuddin menjadi samar apabila dipecat dari jawatan Majlis Syura PAS minggu lalu.

Muryidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat mengeluarkan kenyataan Bachok tidak mencalon nama Nasharuddin dalam pilihanraya umum akan datang.

"Kita mengalu-alukan Nasharuddin untuk kembali bertanding di Yan tidak kira atas tiket apa sekalipun. Masyarakat Yan masih sayangkan beliau.

"Walaupun Nasharuddin bukan seperti pemimpin-pemimoin PAS yang lain yang kononnya berpakaian imej Islam tetapi Nasharuddin lebih sayangkan Islam.

"Nasharuddin tidak berpura-pura walaupun di bukan lulusan sekolah pondok," tambahnya lagi.

Usaha untuk menghubungi Nasharuddin bagi mendapatkan perkembangan terbaru beliau gagal. -FMT


Gambar Terbaru - Hassan Ali Dan Ust Nasha Bergabung


Selangor Bubar DUN Selepas Tahun Baru Cina

Posted: 30 Jan 2013 07:00 PM PST


Kerajaan negeri Selangor akan membubarkan Dewan Undangan Negeri DUN Selangor selepas Chap Goh Meh jika Putrajaya masih enggan memberi sebarang petunjuk untuk membubarkan Parlimen.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri bagaimanapun akan berbincang dengan majlis pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat PR berkenaan perkara ini.

"Sekiranya Federal tidak memberi sebarang petunjuk untuk membubarkan Parlimen, kerajaan negeri bercadang untuk berbincang dengan majlis pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat untuk kita bubarkan DUN dengan lebih awal iaitu selepas Chap Goh Meh " kata Khalid dalam sidang media di Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah kemarin.

Menurut Khalid, sebelum ini beliau enggan membubarkan DUN serentak dengan Putrajaya jika pembubaran berlangsung pada Jun tahun lalu kerana mahu menguruskan bajet tahunan kerajaan negeri yang masih belum selesai.

"Tetapi kita rasa kita perlu bubar lebih awal sekiranya Pusat masih belum bubar sebelum Chap Goh Mei, kita memikirkan untuk pembubaran lebih awal untuk mandat baru untuk kepentingan rakyat " kata Khalid yang dipetik The Malaysian Insider.

Sementara itu, Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Khalid itu sendiri hairan dengan tindak tandur MB Selangor itu.

Katanya, dulu tidak mahu cepat, sekarang hendak cepat pulak.

"Kerajaan negeri memang ada hak bubar DUN bila-bila masa dengan perkenan sultan, tetapi tarikh pilihanraya hanya SPR yang boleh tentukan" katanya.

Nizar Samakan Kematian Adik William Dengan 'Bangkai'

Posted: 30 Jan 2013 06:00 PM PST


Si Penderhaka Nizar Jamaluddin ADUN PAS Pasir Panjang membuktikan betapa jijiknya dan bodohnya pemimpin pembangkang apabila menggunakan perkataan 'bangkai' bagi merujuk kes adik William Yau Zhen Zhong yang mayatnya ditemui baru-baru ini.

Petikan di twitter @mbnizar – The CARCASS GATHERERS: BN politicians rush to cash in on William's death 

Maksudnya - @mbnizar - PENGUMPUL BANGKAI: Pemimpin BN berlumba-lumba dapatkan nama atas kematian William.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir ketika diminta mengulas menyifatkan ianya suatu ayat pelik yang digunakan oleh seorang yang berperangai dan bersifat pelik.

"Ini merupakan satu perkara yang pelik daripada manusia yang amat pelik," katanya merujuk kepada perkataan 'CARCASS GATHERERS' yang digunakan Nizar.

Katanya carcass membawa maksud bangkai dan ia biasanya merujuk kepada binatang mati yang juga merupakan makanan burung hering (vultures).

"Terkejut saya dia boleh gunankan perkataan sebegini. Apakah dia tidak mempunyai sebarang jiwa kemanusian dan rasa simpati terhadap keluarga mangsa.

Mengapa dia boleh hina mayat adik William. Tidakkah dia terfikir apa perasaan ibu bapa adik William," katanya yang ternyata amat kecewa apabila dimaklumkan mengenai twit Nizar itu.

Sambil menyifatkan perkataan yang digunakan Nizar amat keterlaluan, beliau kecewa dengan perkataan yang dipamerkan Nizar walaupun dia dikatakan sebagai seorang yang berpendidikan agama tinggi.

Berita terdahulu : Lim Kit Siang mengheret kematian William ke dalam politik merupakan langkah yang paling bodoh, Hipokrit!


Peneroka Kesedar Bantah Kerajaan Pas Kelantan

Posted: 30 Jan 2013 05:00 PM PST


GUA MUSANG: Kira-kira 100 peneroka Rancangan Kemajuan Tanah (RKT ) di kawasan Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) Lebir hari ini mengadakan bantahan secara aman bagi mendesak Kerajaan PAS Kelantan agar tidak menjadi jaguh dengan tampil menyelesaikan kemelut hak milik tanah di kawasan berkenaan.

Bantahan tersebut diadakan di Jalan Utama menghala ke Kesedar Lebir di sini yang menjadi laluan utama Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ke Majlis Penyampaian Geran Tanah Hak Milik Tapak Rumah kepada 82 peneroka kawasan tersebut.

Bagaimanapun keadaan menjadi kecoh apabila dua buah kereta pacuan empat roda yang mengetuai rombongan Menteri Besar itu telah bertindak menghalang peserta bantahan yang berkumpul di kawasan itu.

Tindakan tersebut dilakukan bagi menghalang hasrat para peserta yang berkumpul itu daripada bertemu Nik Abdul Aziz yang tiba menaiki kenderaan jenis Mercedes Benz dan terus memecut laju tanpa menghiraukan mereka.

Ketua Peneroka Kesedar Lebir, Abdul Aziz Rahman mendakwa, RKT berkenaan telah sekian lama diuruskan oleh Kesedar dengan cukup sempurna dan mengapa tiba-tiba Kerajaan Pas cuba berlagak 'hero' kononnya ingin membela rakyat dengan bertindak demikian.

Dakwanya, sebelum ini seramai 195 peneroka di kawasan berkenaan begitu berterima kasih dengan kesungguhan dan bantuan yang diberikan oleh pihak Kesedar dalam menyediakan segala kemudahan diperlukan sejak kawasan itu dibuka pada tahun 1981.

"Bagaimanapun keharmonian kami selama ini telah diancam apabila kerajaan negeri tiba-tiba tampil dan berlagak seperti hero untuk menyelesaikan masalah hak milik tanah di sini.

"Apa yang saya tahu Kesedar sudah membayar premium tanah seluas lebih 4,000 hektar ini dan sudah tentu segala masalah yang berlaku di sini perlu diselesaikan oleh Kesedar tanpa perlu campur tangan pihak lain," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

Gambar Terbaru - Hassan Ali Dan Ust Nasha Bergabung

Posted: 30 Jan 2013 07:25 AM PST


Kelihatan Bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa dan Presiden Jalur Tiga (JATI), Datuk Dr Hasan Ali membincangkan sesuatu... Jelas terpancar keakraban di antara mereka...

Berita terbaru yang di terima satu majlis khas berlangsung di Masjid Negara.. Majlis tersebut dianjurkan oleh "Sekretariat Mendaulat Islam sebagai Agama Persekutuan" bagi mempertahankan kesucian nama Allah dari dipolitikkan oleh puak-puak Pakatan Haram.

Program khas sekarang ini di Masjid Negara:

Antara yang hadir Hasan Ali, Nasha, Nakhaie, Hafiz Nordin, Ismail Mina, Yusri Mohd, Noh Gadut, Aidid Ghazali JATI..


Apa yang pasti puak-puak Anwarinas sedang kepanasan dengan pengabungan antara Hasan Ali dan Ust Nasha....`

Sudah Tiba Masanya Nik Aziz Bersara...

Posted: 30 Jan 2013 06:00 AM PST


Nik Aziz mula menjadi ahli PAS pada tahun 1967, kini beliau adalah Mursyidul Am bagi parti tersebut. Semenjak tahun 1990, beliau telah memegang tampuk kepimpinan sebagai Menteri Besar Kelantan.

Beliau mempunyai masalah kesihatan jantung, darah tinggi dan gastrik. Pada akhir tahun 2004, beliau dimasukkan ke hospital setelah mendapat serangan sakit jantung.

Pada tahun 2007, beliau dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) kerana keletihan. Beliau sendiri mengakui bahawa kesihatannya semakin terganggu sejak akhir-akhir ini.

Tempoh lebih 23 tahun sebagai Menteri Besar adalah satu tempoh perkhidmatan yang agak lama disandang oleh TG Nik Aziz...

Walaupun berbeza bendera dan pendapat... namun aku turut simpati dengan Nik Aziz yang sering dijadikan sebagai alat politik untuk kepentingan individu tertentu dalam PAS.

Mungkin tidak ramai yang ambil peduli tentang hal ini namun, inilah rialitinya...

Bagi mereka yang mempunyai agenda kepentingan untuk diri sendiri dalam politik beranggapan tanpa Nik Aziz, PAS akan berkubur dengan cepat...

Justeru itu mereka mahu Nik Aziz terus kekal di dalam PAS, walaupun kini Nik Aziz dilihat seperti orang tua yang sudah nyanyuk...

Bukan maksud aku mahu menghina, tapi inilah keyataan yang perlu disedari oleh akar umbi PAS... dan  juga ianya berdasarkan dari segi faktor umur Nik Aziz yang sudah lama bergelumang dalam politik yang penuh dengan warna warni ini...

Pemecatan bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa selaku ahli Majlis Syura Ulama PAS adalah satu kesilapan besar yang telah dilakukan oleh Nik Aziz....

Ini kerana sememangnya sudah lama dinanti-nantikan oleh Puak Anwarinas setelah beberapa percubaan sebelumnya menemui jalan buntu.

Sewaktu ini tidak nampak ada dikalangan pimpinan PAS yang mempunyai kualiti yang sama seperti Ustaz Nasharudin. Beliau merupakan permata kesayangan Al-Marhum Dato Fadhil Nor.

Terus terang dikatakan, sebelum parti PAS hancur dik kerana parasit dalaman yang merosakkan TG Nik Aziz  dengan lebih dahsyat lagi... Ada baiknya tempat TG Nik Aziz diambil alih oleh Timbalan Mursyidul AM PAS, Ustaz Haron Din.

Sudah tiba masanya Tuan Guru berehat....

Politik Harian/Bro Jinggo

Mahligai Mewah: Pemuda PAS Larut Desak Singkirkan Dato Fauzi

Posted: 30 Jan 2013 05:00 AM PST


Pemuda Pas Larut desak Pas Pusat pertimbangkan untuk gugurkan pencalonan Dato Fauzi sebagai Ahli Parlimen Larut.

Ketuanya Mohd Akmal Kamaruddin adalah menantu Presiden Pas Hadi Awang, berkata sudah sampai masa Pas perlu memikirkan kepentingan parti dan imej Parti sendiri.

Kemewahan yang dikecapi oleh Dato Fauzi sebagai penceramah boleh menimbulkan keraguan rakyat serta memburukkan Parti. Dato Fauzi perlu menjawab keseluruhan persoalan bagi membuktikan dirinya seorang pegawai yang bersih dari rasuah sepanjang perkhidmatan di dalam pasukan polis dan bukan penceramah mata duitan.

Sebelum ini hampir semua pemimpin Pas daerah Larut sudah bersepakat untuk memilih Mohd Akmal Kamaruddin sebagai ahli Parlimen Larut tetapi ditentang oleh Pas negeri kerana hormat kepada bekas Pengarah Siasatan jenayah Bukit Aman Dato Fauzi yang boleh dipergunakan oleh Pas untuk tujuan promosi.

Berita mahligai mewah milik Dato Fauzi menjadi panas setelah beliau mengakui bahawa banglo tersebut memang milik beliau....


Terdahulu beberapa blog telah mendedahkan bahawa Dato Fauzi yang hanya berjawatan sebagai Pengarah di Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman mampu membina sebuah rumah di kawasan segitiga emas Shah Alam yang berharga lebih RM5 Juta.

Kalau PAS boleh singkir Dr Hasan Ali dan Ustaz Nasharuddin dengan sewenang-wenangnya, takkan lah si penumpang yang mencari kekayaan dalam PAS ni mereka tak mampu nak singkirkan! Malu lah......

Pemecatan Ustaz Nasha Untuk Alih Isu Kalimah Allah

Posted: 30 Jan 2013 04:00 AM PST


Pemecatan YB Ustaz Nasharudin Mat Isa oleh Majlis Syura Ulama PAS dibuat pada 13 Januari yang lalu. Berita mengenai pemecatan hanya diumumkan oleh Setiausaha Majlis Syura, Ustaz Nik Zawawi beberapa hari yang lalu. Terdapat jarak masa yang agak panjang di antara keputusan yang dibuat dengan tarikh pengisytiharan yang dibuat. Jarak masa yang agak panjang ini menyebabkan berbagai-bagai spekulasi boleh dibuat.

Bagi saya pengumuman tentang pemecatan itu bertepatan dengan tarikh Lawatan Kemanusiaan YAB Perdana Menteri dengan Ustaz Nasharudin yang menjadi salah seorang ahli rombongan mempunyai muslihat tersendiri.

Antaranya ialah untuk mengalihkan pandangan umum dan persepsi masyarakat mengenai isu Kalimah Allah yang masih terawang-awang dan belum ada jalan keluarnya di pihak Pakatan.

Di satu pihak Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pengerusi DAP Karpal Singh cuba mengekalkan keputusan Majlis Presiden Pakatan pada 8 Januari yang membenarkan penggunaan Kalimah Allah oleh bukan Islam, sementara di pihak Majlis Syura Ulama PAS dengan sokongan padu oleh kumpulan ulama PAS tidak berganjak menolak penggunaan Kalimah Allah oleh bukan Islam seperti yang diputuskan dalam mesyuarat 13 Januari. Pertembungan yang nyata di antara keputusan Pakatan Rakyat dengan keputusan Majlis Syura Ulama PAS itu begitu merisaukan pimpinan tertinggi Pakatan.

Sementara itu ahli dan penyokong PAS di peringkat akar umbi kini mendesak supaya keputusan muktamad dibuat oleh Pakatan Rakyat. Kegagalan mengemukakan satu jawapan yang decisive akan mengakibatkan bencana terhadap Pakatan Rakyat dalam PRU ke 13 nanti.

Sebagai langkah "damage control" pemecatan Ustaz Nasharudin terpaksa digunakan sebagai isu yang akan mengalihkan perhatian rakyat dan ahli parti diperingkat akar umbi yang kini berkobar-kobar untuk melihat isu aqidah yang boleh membawa kepada syirik dan kekufuran ini diberikan penegasan dan keputusan.

YB Dato Dr Hasan Mohamed Ali
29 Januari 2013

Ohpolitik!™

Posted: 31 Jan 2013 03:25 AM PST

Ohpolitik!™


suarapakatanrakyat.com SOKONG Israel HINA HAMAS

Posted: 30 Jan 2013 04:04 PM PST
Kesediaan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak dan anggota rombongannya mengambil risiko besar dengan melawat Semenanjung Gaza, Palestin minggu lalu sehingga kini masih dipertikaikan dan diperlekehkan oleh pakatan pembangkang.

Dalam lawatan itu, PM dan rombongan termasuklah Ahli Parlimen Bebas, Zulkifli Noordin dan bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin telah meluangkan masa beberapa jam untuk melihat sendiri kesan keganasan oleh rejim zionis Israel terhadap rakyat Palestin.

Di masa yang sama PM juga mengikrarkan kesediaan Malaysia untuk menjadi orang tengah dalam usaha meneruskan penyatuan Hamas dan Fatah demi kebaikan Palestin itu sendiri, disamping meneruskan bantuan kemanusiaan.

Nyata sekali keprihatinan PM tidak disenangi oleh juak-juak bawahan mahupun pucuk pimpinan PR, masing-masing cuba memberi perspesktif negatif sekalipun menyedari saat ini rakyat Palestin khususnya di Gaza terlalu mendambakan sokongan umat Islam untuk terus cekal menghadapi kezaliman Israel.

Tidak terkecuali sebuah blog pro PR yang sering menimbulkan isu kontroversi iaitu suarapakatanrakyat.com turut sama mengulasnya secara negatif semata-mata untuk meremehkan lawatan bersejarah pemimpin utama negara ke Palestin.

Blog itu yang dipercayai mempunyai hubungan rapat dengan Anwar Ibrahim dan cukup mengagumi karisma kepimpinan Ketua Umum PKR itu, dalam salah satu artikelnya tanpa berselindung menyifatkan lawatan Najib ke Gaza adalah satu tindakan yang memalukan negara.

Dikaitkannya kejatuhan sementara pasaran BSKL kononnya berpunca dari lawatan tersebut sekalipun hakikatnya kejatuhan tersebut hanyalah proses biasa pasaran saham yang ada tikanya naik dan turun. Tapi disebabkan busuk hati punya pasal maka dijadikanlah lawatan PM sebagai penyebabnya.

Lebih menjelikkan lagi bila mana blog tersebut juga mempertikaikan usaha Malaysia dan masyarakat antarabangsa untuk menyatukan Hamas dan Fatah sebagai usaha yang sia-sia dan tidak layak pun dilaksanakan oleh Dato' Seri Najib.

Mungkin blog itu tidak mengetahui sejarah penglibatan negara ini dalam pelbagai urusan antarabangsa yang terbukti keberkesanannya termasuklah yang terbaru mencipta sejarah penting dalam membantu menyelesaikan konflik di Filipina membabitkan MILF dengan Kerajaan Filipina. 

Selain itu, tindakan penulis blog suarapakatanrakyat melabelkan Hamas sebagai pihak pengganas malah mencela tindakan Dato' Seri Najib menerima penghormatan Ijazah Doktor Falsafah dari Universiti Al-Aqsa, Gaza yang digelarnya sebagai universiti yang membiakkan aktiviti keganasan.

Hamas yang istiqamah berjuang melawan kezaliman Israel demi memerdekakan tanahair Palestin digelar pengganas dan Universiti yang menjadi tempat anak-anak Palestin menimba ilmu demi membangunkan negara dipanggil universiti pengganas.

Ini jelas satu penghinaan bukan sahaja terhadap Hamas yang telah sekian banyak menabur jasa menentang kekejaman Israel malah menghina seluruh rakyat Palestin.

Tapi bila difikirkan semula, sebenarnya tiada apa mahu dihairankan dengan penghinaan yang dilemparkan oleh blog itu. Pendirian yang dinukilkan itu jelas seiring dengan ikrar yang dilafazkan oleh idolanya, Anwar Ibrahim yang pernah berjanji untuk menjaga dan mempertahankan keselamatan negara Israel. Bapak borek anak rintik.

PAS ACTION AGAINST NASHARUDDIN ERODES ITS CREDIBILITY TO DIE-HARDS FUNDAMENTLISTS

Posted: 30 Jan 2013 03:53 PM PSTPAS is now playing second fiddle in the opposition's alliance as the party heeded the call to have former deputy president and member of the Syura council Nasharudin Mat Isa expelled.

Nasharuddin could not have been expelled at a better time since he was beside Prime Minister Najib Tun Razak during the premier's visit to Gaza and participation at WEF in Davos, so the excuse is there…Nasharuddin has fallen out of line of the party leadership.

However, the truth of the matter is everybody's knowledge – the party Syura Council and Ulamak chief Nik Aziz Nik Mat – had to tow the line of Pakatan Rakyat that Nasharuddin is a torn in the flesh as the three parties strategise to take over Putrajaya.

Nasharuddin, whose aim is to see the Malays who are Muslims united although possessing different political ideologies, has been marked by PKR de facto chief Anwar Ibrahim since he was deputy president of PAS for being closely associated with Umno and BN.

Nasharuddin and former PAS vice-president Dr Hassan Ali had been the obstacles to Anwar's dream of controlling the party from outside, the only Malay-based party he could put his hands on.

Nasharuddin had survived expulsion when he lost to Anwar's man Mohamad Sabu or Mat Sabu in 2009 party election when Anwar managed to get most of his men in the party leadership line-up that included Husam Musa.

But at that time, Anwar could not do much to rid PAS of the fundamentalists hold as president Abdul Hadi Awang and secretary-general Mustapha Ali are still 'fundamentalists die-hards" and the Syura Council members especially Dr Harun Taib and Dr Harun Din were all fundamentalists, holding on to the party's mission since the 50s.

However, this time around, they seem to be bending down to pressure from DAP and Anwar personally as the action they took against Nasharuddin, although expected, is so swift or fast.

Despite Nasharuddin 'overstaying his welcome' in the party, the action is read as PAS allowing itself to be 'dictated' by DAP and PKR despite it (PAS) being the strongest party in the opposition pact.

The party has been trying hard, that is the veteran fundamentalists, not to allow Anwar to control it but given the latest leadership's decision, the party seems to have mellowed or 'under threat'.

In short, despite all the upheavals and issues that are against Islam and Muslims, PAS seems to have no choice but to tow the line of the opposition pact, which inevitably erodes its influence among die-hard fundamentalists members and supporters.

Even now, die-hard fundamentalist are demonstrating against DAP and calling for the party to break away from the opposition pact on issues concerning the use of word ALLAH.

PAS is now in a 'Catch 22' position – if the party does not tow the line it will be left alone in the coming general election and if it follows every tune the opposition pact dance, it would lose its support.

Given the situation, PAS is expected to play the balancing act as it does not want to lose the opportunity to have its president Abdul Hadi as Prime Minster, the post it will have to 'fight it out' with Anwar, if the opposition wins the general election.

Kerana Unity Government yang mahukan kerjasama politik dengan UMNO demi kesatuan dan mengukuhkan posisi politik orang Melayu....

Posted: 30 Jan 2013 03:48 PM PST

Antaranya tidak hadir mesyuarat, selebihnya saya tidak mahu ulas....maaf ya.Akhirnya Pas mengambil tindakan terhadap bekas Timbalan Presidennya, Nasharuddin Mat Isa dengan menggugurkan beliau daripada keanggotaan Majlis Syura Ulama parti itu.

Keputusan itu sememangnya sudah dijangka dan tidak mengejutkan hanya persoalan mengapa Pas mengambil masa begitu lama untuk bertindak ke atas Ahli Parlimen Bachok itu.

Sejak Nasharuddin kalah kepada Mohamad Sabu untuk mempertahankan jawatannya dalam pemilihan semasa Muktamar Tahunan Pas ke 57 pada tahun 2011 dan sejak itu beliau telah banyak bermuhasabah diri mengenai isu perpaduan umat Melayu di negara ini.

Sikap Nasharuddin yang lunak dalam isu perpaduan dengan UMNO menjengkelkan malah menaikkan bulu kening pemimpin-pemimpin Pas terutamanya Murshidul Am, Nik Aziz Nik Mat.

Kepada Nik Aziz dan geng Anwarinas, Nasharruddin dilabel sebagai pengkhianat kerana berkawan dengan UMNO.

Malah heboh pada tahun 2009 isu kerajaan perpaduan yang dipelopori oleh kumpulan UG atau Unity Government yang mahukan kerjasama politik dengan UMNO demi kesatuan dan mengukuhkan posisi politik orang Melayu di Malaysia.

Nasharuddin adalah antara tokoh utama UG disamping Presiden Pas, Abdul Hadi Awang tetapi malangnya Nik Aziz telah berjaya mempengaruhi pimpinan parti untuk menolah inisiatif UG.

Sejak itu Nasharuddin menggangap dirinya seperti melukut di tepi gantang, disisih oleh partinya sendiri.

Malah beliau sendiri sebagai Pengerusi Lajnah Hubungan Antarabangsa dan Hal Ehwal Luar Pas dikatakan tidak pernah menghadiri mana-mana mesyuarat ang diadakan.

Beliau sebaliknya menumpukan perhatian mengetuai sebuah badan swadaya yang dipanggil Pengerusi Lembaga Pengarah Yayasan Al-Quds Malaysia.

Atas kapasiti itu Nasharuddin sering kelihatan bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan ini telah menaikkan darah Nik Aziz dan sekutu-sekutunya yang pro-Anwar atau Anwarinas.

Gambar beliau bersama Perdana Menteri di Mekah bertemu dengan ulama-ulama di kota suci itu telah menjadi heboh di kalangan ahli Pas.

Nik Aziz lebih sakit hati apabila melihat Nasharuddin menemani Datuk Seri Najib semasa lawatan sehari ke Semenanjung Gaza baru-baru ini.

Mungkin itu menjadi 'the straw that breaks the camel's back' atau penyudah kepada perbuatan 'khianat' Nasharuddin terhadap partinya, lantas beliau dikeluarkan daripada badan tertinggi penentu dasar dan halatuju parti itu.

Nik Aziz juga berang dengan Nasharuddin yang sebelum ini menggesa Pas mengkaji semula kerjasama parti itu dengan PKR dan Dap dalam Pakatan Rakyat.

Beliau juga berlaga angin pendirian Pakatan Rakyat dan Pengerusi Dap Kebangsaan, Karpal Singh mengenai isu hudud.

Tindakan ke atas Nasharuddin didakwa berlawanan dengan semangat 'jemaah' tetapi hakikatnya Pas adalah sebuah parti yang jumud dengan aliran pemikiran yang beku dan kaku.

Parti itu berlagak seperti hero Islam malah nama agama dipakai pada nama parti tetapi sebenarnya kepentingan politik Nik Aziz yang diperjuangan, bukan parti, ahli mahupun umat Islam.

Pas iri hati dan cemburu apabila melihat pemimpinnya seperti Nasharuddin bersikap bebas dan tidak terikat dengan budaya parti yang menjadikan UMNO sebagai musuh tradisi untuk selama-lamanya.

Inilah pemikiran yang dibawa oleh Nik AZiz dan dipaksa ke atas pas menjadikan parti iaitu sebuah organisasi siyasah yang statik dan progresif.

Nasharuddin seorang pemimpin Pas yang berfikiran terbuka serta mempunyai pandangan jauh berkaitan perpaduan Islam.

Bagi beliau perbezaan peendekatan politik yang diambil oleh UMNO dan Pas tidak bermakna perpaduan tidak boleh dicapai melalui kaedah lain.

Inilah yyang dilakukan olehnya apabila sanggup bersama-sama Perdana Menteri demi agenda memartabatkan kepentingan Islam.

Jika Nik Aziz berfikiran terbuka dan berlapang dada, apa salahnya Nasharuddin berganding bahu bersama pemimpin kerajaan Barisan Nasional demi perjuangan rakyat Palestin?

Juga apa salahnya Nasharuddin menjadi perantara bagi Perdana Menteri dalam pertemuannya dengan ulama-ulama tersohor Mekah?

Tetapi bagi Nik Aziz dan kuncu-kuncunya perbuatan Nasharuddin adalah antara dosa paling besar, malah kalau berdasarkan 'Amanat Haji Hadi, sudah tentu beliau boleh dijatuhkan hukum kafir!

Pecat Nasha : Usaha Murni Dianggap BELOT

Posted: 30 Jan 2013 03:42 PM PST
Kunjungan Perdana Menteri ke Palestine baru-baru ini mendapat reaksi positif rakyat Malaysia.   Ia juga mengukuhkan lagi pandangan luar terhadap Malaysia sebagai negara yang benar-benar serius dan tidak hanya beretorik dalam memperjuangkan keamanan dunia.   

Biarpun kunjungan tersebut disambut sinis oleh pihak pembangkang, iaitu kononnya sebagai publisiti atau modal politik pilihanraya, tetapi yang penting, satu usaha ke arah keamanan telah pun berjaya dimulakan.   

Mengambilkira penderitaan penduduk Palestin dan hakikat keganasan Israel yang berlarutan sehingga berdekad-dekad, menuduh kunjungan Perdana Menteri sebagai mencari publisiti murah membuktikan yang pihak pembangkang langsung tidak prihatin, malah lemas dalam politiking merebut kuasa.  

Ini kerana kunjungan tersebut merupakan satu langkah berani di pihak Perdana Menteri dan isteri, yang nekad berkunjung ke 'medan perang', mengambil risiko ke atas keselamatan diri dan nyawa, demi menerima jemputan pihak Palestine yang bersungguh-sungguh meminta bantuan Malaysia untuk mencari titik kefahaman antara Hamas dan Fatah.   

Hanya dengan perdamaian kedua pihak ini maka kekuatan akan dapat dicapai bagi mempertahankan negara dan rakyat Palestine dari keganasan dan pencerobohan rejim Israel.   

Oleh itu, komitmen Dato' Seri Najib untuk membantu saudara seagama, tidak wajar dilihat dari sudut politik semata-mata.   Ia seharusnya dilihat sebagai isu umat Islam sejagat, isu global dan isu agama oleh semua umat Islam tanpa mengira negara atau bangsa dan jauh sekali parti politik.  

Walaubagaimanapun, pandangan sinis pembangkang ke atas usaha menyatukan parti politik di Palestine sebenarnya tidaklah menghairankan.  Ini kerana PAS, iaitu salah satu parti di dalam Pakatan Rakyat yang kononnya memperjuangkan Islam, cukup sinonim dengan perpecahan.  

Bukan kita tidak tahu bahawa antara 'kepantangan' di dalam PAS ialah penyatuan ummah.   Kita juga tahu ada penyokong PAS yang rela mati memerangi saudara seagama atas apa saja alasan demi untuk melihat partinya bertakhta di Putrajaya.   

Oleh yang demikian, kita tidak hairan apabila PAS langsung tidak berkongsi harapan dan kebanggaan yang dirasai oleh rakyat Malaysia yang lainnya, atas usaha Perdana Menteri untuk menyatukan umat Islam di Palestine.  

Sikap PAS yang amat memusuhi 'penyatuan ummah' ini terserlah dengan pemecatan Ustaz Nasharuddin Mat Isa dari Majlis Syura Ulama yang diumumkan sejurus selepas beliau pulang dari Palestine mengiringi Perdana Menteri.    

Terbuktilah sudah buat kesekian kalinya, bahawa bagi PAS, segala-galanya adalah politik, dan tiada yang lain selain politik dan politik semata-mata - termasuk nasib umat Islam Palestine.   Justeru, tindakan Ustaz Nasha mengiringi Perdana Menteri ke Gaza, dianggap PAS sebagai tindakan membelot kepada parti.   

Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh Hadi Awang dalam Amanatnya yang melarang memisahkan agama dan politik iaitu; menyuruh umat Islam agar merangkumkan agama ke dalam politik sehingga politiklah yang menjadi panduan kepada agama, dan bukan sebaliknya.  

Atas pegangan inilah maka kita melihat ketika umat Islam di Palestine diserang, dan umat Islam di seluruh dunia mendoakan keselamatan mereka, PAS pula berdoa agar UMNO K.O.  

Tidak dapat dinafikan lagi bahawa bukan Perdana Menteri, tetapi PASlah yang menjadikan Palestine sebagai alat politik untuk mencari publisiti semata-mata dengan menggembar-gemburkan kisah kononnya mereka turut membantu serta menyebarkan gambar-gambar bendera parti mereka yang berkibar di sana.    Namun, tiada pemimpin PAS yang berani ataupun mampu berbuat apa-apa untuk membantu Palestine secara bersungguh-sungguh.  Manakala, apabila ada pemimpin mereka yang berpeluang bekerjasama dengan kerajaan pusat untuk berbuat demikian, seperti Ustaz Nasharuddin Mat Isa pula, dianggap sebagai membelot.  

Apapun, kita bangga menjadi umat Islam warga Malaysia yang mana kerajaannya cukup kukuh untuk bersuara lantang dan negaranya cukup makmur untuk menghulurkan bantuan bagi memperjuangkan keamanan, terutama di negara Islam.   Lebih dari itu, kita juga bangga mempunyai pemimpin yang berani, bijak dan ikhlas yang tetap berjaya membawa Malaysia ke tahap ini walaupun masyarakat diancam perpecahan akibat ada di antara kita yang termakan hasutan syaitan.  

bumiyang

Posted: 31 Jan 2013 03:13 AM PST

tunku

Posted: 31 Jan 2013 03:02 AM PST

tunku


DAP Wants To Use Prince To Eliminate Royal Institution?

Posted: 30 Jan 2013 04:00 AM PST

As part of DAP's effort to remain relevant in the society and Malaysian politics, the party has never clearly mentioned their principal which rejects Malay Royal Institution. However, to those who are aware of DAP's history, they would always be on high alert on DAP's main principle which rejects Article 153 which states Malay and Islam rights that is protected by the Royal Institution.

Even though the matter is covered by the party's leaders, DAP's principal can be seen through comments of its supporters in social networking sites which clearly hate everything that has to do with Malays. It can also be seen through DAP's constant effort in trying to weaken anything that has to do with Malays. Few of them include language and culture, which brings us to the case where DAP representatives refuse to put on traditional attire in Dewan with the excuse that it has the characteristics of Malay-Muslim.

Their excuse saying that they do hold on to the Constitution and acknowledges Royal Institution was then proven to be lies after top leadership of the party criticized Datuk Ngeh Koo Ham and Datuk Teng Chang Khim as they accepted Darjah Kebesaran awarded by Malay Royals because the action was seen as a violation to the party's principal. Rakyat however, can never fall for such thing and we are aware that the principal is made based on DAP's rejection towards Malay Royals. When it is revealed how DAP tried to get Tunku Zain Al-'Abidin Tuanku Mukhriz to join the party by giving him the post of Chief Minister, it shows how disrespectful Dap really is towards Royal Institution. Even though the participation of a Prince to the political arena is not wrong and that it rarely happen, DAP's actions in luring him and promising the post was very disrespectful.

Especially with DAP's main principal in rejecting the Institution, the actions only shows that DAP only want to use him to raise Malay votes just so that they could again use him if the strategy works. Perhaps many still want to deny this matter and claim that I am a racist and paranoid. But it is not wrong for us to be cautious considering that as of this moment, we still cannot guarantee that DAP would not pursue their agenda to eliminate Article 153, and Malay Royals, if PR wins the coming GE. With PAS going weaker and PKR being too dependent to its ally, DAP might have the total power if PR leads this country. We could even see that today, only that it is not that obvious because the party needs to stay relevant in the political arena and Malaysians to win elections.

Thus, like what was mentioned above, DAP's offer to Tunku Zain, it is just a strategy to win elections. That is it. Malays should not take DAP's main principal which goes with the slogan 'Malaysian Malaysia' lightly. Do know that the principal has never changed, it stays in the hearts of DAP supporters and leaders. Thus, we should understand what is socialist and what is total equality and the impact to rakyat, religion and the country. Before understanding all of that, do not even think of defending DAP in this matter. The Royals are our defence mechanism, if the Institution's insulted with such manner with post even lower than his current status, should we keep on giving our full trust to DAP?

Sahabat-Gunung

Posted: 31 Jan 2013 01:47 AM PST

Sahabat-Gunung


Biarkan IKD BerNIAGA @ PWTC ..... Kejam Lagikah UMNO?

Posted: 30 Jan 2013 09:02 PM PST


Sape tak kenal IKD atau lebih dikenali sebagai Institut Kajian Dasar, sebuah institut yang memainkan peranan sebagai sebuah badan pemikir untuk Bapak Anwar Bin Ibrahim.

Maknanya, IKD nie secara mudahnya merupakan sebuah badan, kaki, tangan, mata dan telinga kepada Parti Keadilan Rakyat ....

Opsss !!! Tapi hari nie sewaktu aku melepak dan meninjau buku-buku sempena Pesta Buku 1Malaysia ..... di bangunan PWTC yang juga merupakan bangunan UMNO, aku terperanjat BEROK bila melihat IKD berniaga dan memasarkan buku-bukunya sempena Pesta Buku tersebut...

Hebat.... adakah IKD atau PKR mengakui bahawa jenama 1Malaysia yang diilhamkan Datuk Seri Najib Razak merupakan satu jenama yang menjadi pilihan rakyat, yang akhirnya mereka sendiri terpaksa akur untuk turut sama memasarkan buku-buku 'pemikiran mereka' di sini.... ?

Opsss !!! ataupun mereka ada agenda lain untuk menyelinap masuk ke dalam PWTC untuk melihat perancangan dan aktiviti-aktiviti yang BN lakukan di bangunan ini .....

Mesti puak-puak PKR akan terus mengatakan bahawa UMNO Kejam kerana membenarkan mereka berniaga di ruang dalam bangunan UMNO nie ...

Kalau UMNO, jangan cakap berniaga di bangunan mereka, nak masuk pun tak dapat...... kena maki-hamun ada ....

Hikayat Mat Sapu

Posted: 30 Jan 2013 09:37 AM PST


Rakyat Selangor Tuntut Janji PRU 12 Tapi Dapat Pusat Hiburan, Rumah Urut

Posted: 30 Jan 2013 07:49 AM PSTKerajaan Selangor diminta untuk melunaskan dan menyempurnakan janji-janji yang dibuat pada Pilihanraya Umum ke-12 yang lalu, sehingga rakyat termakan janji, yang akhirnya menyaksikan kerajaan Barisan Nasional (BN) Selangor kalah dan hari ini menjadi pembangkang di negeri itu.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Selangor, Ungku Salleh Ungku Jamal berkata, apa yang terjadi hari ini di Selangor, bukan sahaja janji-janji PRU belum dilaksanakan, sebaliknya 'janji-janji' yang tidak dibuat seperti percambahan dan pertumbuhan pesat premis-premis seperti rumah urut, judi yang berleluasa tumbuh bak cendawan tumbuh selepas hujan.

"Akhirnya, rakyat yang rugi, kini sudah sampai masanya rakyat memilih parti yang tepat untuk mentadbir Selangor berikutan tindakan kerajaan negeri yang jelas memperdayakan rakyat Selangor dengan meraih undi melalui janji-janji palsu mereka yang lalu.

"BN tidak sewenang-wenangnya membuat janji, tidak mudah untuk melafazkan janji-janji yang sukar untuk ditunai ataupun dilaksanakan, tidak seperti kerajaan negeri hari ini di bawah kepimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim yang hanya pandai berjanji, namun apa yang dijanjikan melalui manifesto, hakikatnya hari ini dilihat sebagai manifesto bukan satu perjanjian," katanya.

Beliau yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Serdang berkata demikian kepada UMNO-Online ketika ditemui pada majlis Semarak Perjuangan NGO Selangor, malam tadi di Taman Medan.

Tambahnya, hari ini rakyat khususnya rakyat Selangor perlu membuka mata apabila Pakatan Pembangkang sudah mula menunjukkan belang dan sifat mereka yang sebenar.

"Dahulu sebelum Mac 2008 mereka menjanjikan rakyat dengan pelbagai janji – janji manis demi mendapat sokongan dan undi pengundi . Selepas Mac 2008 apabila mereka gagal untuk melaksanakan sebahagian besar janji mereka mula menyalahkan BN di atas segala kegagalan mereka untuk menepati janji mereka.

"Jangan terpengaruh dengan segala dasar, polisi, manifesto dan janji Pakatan Pembangkang dalam PRU 13 akan datang kerana kesemuanya hanyalah jualan politik semata–mata dan bukanlah satu perjanjian yang mesti dilaksanakan sebaliknya rakyat harus menyokong BN yang berpegang pada konsep Menepati Janji dan bukannya memungkiri janji.

"Apakah maknanya perubahan dan konsep ubah untuk mengubah sebuah kerajaan yang menepati janji dan digantikan dengan kerajaan yang tidak mampu untuk melaksanakan janji mereka? Rakyat sepatutnya mengutamakan kestabilan negara berbanding dengan konsep perubahan yang akan memudaratkan negara," tambahnya lagi.

DAP Sasar Pecahkan Institusi Raja-Raja Melayu

Posted: 30 Jan 2013 05:22 AM PST

Pembangkang semakin terdesak sehingga Dap terpaksa memujuk akan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Zain Al-'Abidin Ibni Tuanku Muhriz untuk menyertai parti itu.

Dap tahu bahawa raja-raja Melayu merupakan payung kepada kedaulatan bangsa ini dan mempunyai pengaruh yang amat besar ke atas kehidupan orang Melayu samada dalam ruang lingkup sosial, budaya mahupun politik.

Orang Melayu dan raja-raja Melayu sememangnya tidak boleh dipisahkan bagaikan irama dan lagu.

Jika berlaku tembok pemisahan maka runtuhlah institusi itu dan malaplah masa depan bangsa Melayu.

Oleh itu 'menjaring' seorang anak raja yang muda dan idealis seperti Tunku Zain Al-'Abidin untuk menggangotai sebuah parti rasis dan perkauman seperti Dap boleh dianggap tangkapan besar atau 'slam dunk' dalam bahasa permainan bola jaring.

Inilah sebenarnya strategi Dap untuk menyucikan parti itu daripada stigma anti-Melayu dan anti-Islam yang telah melekat kepada tubuh badannya sejak ditubuhkan.

Apatah lagi jika ia berjaya memikat hati seorang anak raja untuk berdiri di atas landasan perjuangan 'Malaysian Malaysia'nya maka Dap akan mendapat pengabsahan paling besar untuk menyakinkan orang Melayu menyertai parti itu.

Dap cuba strategi yang sama terhadap Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim, seorang kerabat diraja Kedah dan bekas Pengerusi Transparency International Malaysia namun gagal.

Sejurus menerima keahlian Tunku Aziz, beliau terus dilantik sebagai Naib Pengerusi Dap bagi mewakili kaum Melayu dalam parti itu dan kemudiannya digula-gulakan lagi dengan lantikan sebagai Ahli Dewan Negara.

Sebagai seorang yang bijaksana Tunku Aziz bukanlah seorang anak Melayu berdarah raja yang mudah diperbodohkan seperti mana yang diperlakukan oleh penasihat-penasihat Inggeris kepada raja-raja Melayu zaman sebelum merdeka.

Sebelum terjerat lebih jauh dalam perangkap Dap, Tunku Aziz telah pun dapat menghidu penipuan dan kepalsuan parti rasis itu apabila bercakap mengenai soal orang Melayu dan Islam.

Bagi beliau, orang Melayu dalam Dap hanyalah tunggangan Lim Kit Siang dan anaknya Guan Eng serta Karpal Singh.

Dap tidak pernah memperjuangkan nasib Melayu dan tidak akan berbuat demikian untuk selama ia wujud sebagai sebuah parti politik.

Wadah perjuangannya hanya untuk kepentingan kaum Cina semata-mata dengan tidak mempedulikan hakikat bahawa bumi yang mereka pijak adalah tanah air orang Melayu.

Walaupun Tunku Aziz meninggalkan Dap, namun Guan Eng menggunakan kaedah rasuah politik untuk mengekalkannya dalam parti itu dengan menawarkan Pengerusi Institut Pulau Pinang dengan gaji lima angka.

Semuanya ditolak mentah-mentah oleh beliau kerana selama ini Dap yang kononnys diyakini sebagai parti berbilang bangsa sebenarnya hanyalah topeng untuk menutup satu perjuangan yang ekstrem kepada perkauman Cina.

Penolakan orang Melayu terhadap perjuangannya tidak mematah semangat pemimpin Dap, dan ia sanggup berbuat apa sahaja untuk menarik minat orang Melayu.

Dap sanggup memanipulasi keputusan pemilihan anggota Jawatankuasa Eksekutif Pusat untuk meletakkan seorang 'Melayu celup' menjadi wakil tunggal Melayu walaupun sebelumnya semua calon Melayu kalah teruk.

Kini pandangan mereka beralih untuk memecah belahkan institusi yang memayungi orang Melayu apabila usaha mereka untuk meretakkan bangsa Melayu sudah gagal.

Dap berharap jika seorang anak raja boleh diyakinkan untuk bertanding pada PRU13 nanti atas tiket parti itu, sudah tentu ramai orang Melayu akan terpengaruh.

Mungkin Dap berfikir strategi mereka untuk menjadikan institusi raja-raja Melayu seperti keldai mereka seperti mana yang dilakukan kepada Pas, mereka amat silap besar.

Jika orang Melayu mampu menyedarkan raja-raja Melayu supaya tidak menurunkan tandatangan mereka bagi perjanjian untuk mewujud serta mengabsahkan Malayan Union pada 1948, sudah tentu untuk menentang perancangan licik Dap tidak menjadi masalah besar.

Mungkin Tunku Zainal Al-'Abidin sebagai seorang anak raja yang muda dan bersemangat perlu menelusuri dan mempelajari dengan lebih mendalam perihal sejarah perjuangan kemerdekaan Tanah Melayu dengan penuh kesedaran serta perasaan prihatin.

Jangan terjebak dengan permainan silap mata politik Dap yang secara luaran amat menarik hati dengan segala idealisme yang mengasyikkan jiwa dan kalbu sehingga akhirnya tersedar bahawa diri telah tertipu.Sent from Yahoo! Mail for iPhone

Taipingmali (tm)

Posted: 31 Jan 2013 01:33 AM PST

Taipingmali (tm)


Blogger Pecacai Pas Bacul

Posted: 31 Jan 2013 01:23 AM PST

Pelik sungguh blogger Pas, boleh dia tarik balik artikal dia yang menfitnah Dato Tan Lian Hoe sebagai Ratu Tarian Separuh Bogel. Pagi tadi ada, petang tengok dah hilang.

Yang best siap kutuk TM kononnya update blog dgn phone waktu orang baca doa.

Oooi! Pi lah mengekor wartawan Sinar nun, senang dapat maklumat Umno dan BN.

Kenapa tak ikut Sinar? Sebab wartawan Sinar dan pindah Ipoh?

Cari lah awek-awek Sinar lain yang comel-comel tu....
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pelajar Universiti Ramal BN Menang Besar

Posted: 31 Jan 2013 01:15 AM PST

Kajiselidik yang dijalankan oleh Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Malaya (UM) dibawah anjuran Yayasan Ehwal Siswazah (YES) menunjukkan sokongan terhadap BN berada dalam keadaan kukuh di kalangan mahasiswa dengan 63% yakin bahawa BN akan menang dalam PRU-13 dan hanya 37% sahaja yang meramalkan kemenangan PR.

Kajiselidik di negeri-negeri di bawah pemerintahan pembangkang turut menunjukkan populariti Dato' Seri Najib meningkat seperti berikut, Kelantan 60.8%, Kedah, 63.8% dan Selangor 54.55%.

Daripada semua responden ini, 40.1% telah dikenalpasti sebagai golongan atas pagar dan 80% daripada mereka ini pula telah bersedia untuk mengundi dalam PRU kali ini. Justeru, golongan ini merupakan antara penentu utama kepada keputusan pilihanraya nanti.

Walaupun penemuan kajiselidik menunjukkan perbezaan yang kecil antara jumlah penyokong pembangkang (30.1%) dan kerajaan (29.8%) iaitu 0.3%, tetapi secara keseluruhan, para siswazah menaruh keyakinan yang lebih kepada Dato' Seri Najib untuk menerajui negara iaitu 67.4%, berbanding Datuk Seri Anwar Ibrahim 52.2%, Datuk Seri Hadi Awang 31.3% dan paling tidak diyakini pula ialah Lim Kit Siang yang hanya mendapat sokongan sebanyak 1.5%.

Kit Siang juga menerajui bagi kategori pemimpin paling tidak layak sebagai Perdana Menteri dengan 61.5%, diikuti oleh Hadi Awang 26.2% dan Anwar Ibrahim 16.2%.

Penemuan ini bolehlah dianggap menarik kerana di masa yang sama, kajiselidik tersebut turut menunjukkan bahawa media politik yang paling popular di kalangan siswazah pula ialah Malaysiakini, iaitu media yang terkenal sebagai pro-pembangkang dan entah berapa kali terkantoi menipu.

Secara tidak langsung, kajiselidik membuktikan bahawa majoriti pelajar universiti cukup matang untuk menilai berita yang dilaporkan oleh media massa serta tidak mudah terpengaruh.

Apa yang didapati dari kajiselidik ini membuat kita tertanya-tanya tentang bagaimana kajiselidik berkenaan sokongan terhadap parti politik di kalangan siswazah yang dijalankan oleh UMCEDEL sebelum ini menunjukkan penemuan yang bertentangan, iaitu sokongan yang meningkat kepada pembangkang. Kajian UMCEDEL juga menunjukkan yang kaum Cina yang paling ramai menolak BN iaitu lebih 90%, dilihat sebagai meragukan terutama apabila dikaitkan dengan peratusan populariti Kit Siang yang begitu corot seperti di dalam penemuan YES.

Memandangkan kredibiliti Pengerusi UMCEDEL yang diragui kerana mempunyai 'sejarah' tersendiri bersama Anwar di dalam ABIM maka, adalah wajar kita memilih untuk bersandarkan kepada kajiselidik anjuran YES berbanding UMCEDEL.

Untuk itu, walaupun penemuan menunjukkan angka positif bagi BN, tetapi BN wajar mengambil langkah pro-aktif untuk meningkatkan lagi sokongan para siswazah dengan menangani kelemahan-kelemahan yang ada, terutamanya dalam menyediakan satu platform media alternatif yang mampu menyaingi Malaysiakini dari segi rencana dan pemberitaan.

Jelas, bahawa para siswazah dahagakan bacaan yang berunsur serius, berbanding tulisan-tulisan ringan di blog-blog atau portal pro-BN yang kurang menitikberatkan kualiti penulisan serta masih 'obses' dengan hiburan serta bahan lucah untuk menarik pembaca.

Sudah tiba masanya bagi BN meningkatkan 'mentaliti' seiring dengan pemikiran anak-anak muda dan cerdik-pandai di dalam negara. Politiking yang terlalu nyata yang dipersembahkan dalam bentuk ringan, kasar, lucah dan kadangkala rendah di dalam bahan yang disediakan oleh media pro-BN merupakan antara penyebab ramai cerdikpandai dan golongan yang lebih selesa berbahasa Inggeris, memilih untuk membaca Malaysiakini walaupun menyedari 'sifat' politik media tersebut.

Tidak dinafikan bahawa cara tertentu adalah berkesan untuk golongan sasaran tertentu, namun, tidak salah jika BN turut menggunakan cara lain untuk golongan sasaran yang lain, iaitu golongan cerdikpandai dan yang lebih selesa berbahasa Inggeris sama ada yang sedia menjadi penyokong senyap, atas pagar, mahupun yang di dalam pembangkang. Jika kena caranya, kedudukan BN pasti akan lebih kukuh lagi menjelang PRU ke-13.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Cepat betul Puak Pas buat papan tanda

Posted: 31 Jan 2013 12:36 AM PST

Kesian Kasim Selamat, menangis di atas kubur yang salah!!! kui kui kui!!!
Melucukan. Pas akan buat ceremony di atas kubur Mat Indera kelmarin, oleh itu siap pacak papan tanda tugu peringatan. Isnin lepas semasa Tm pergi melawat tak ada apa-apa lagi.

Apa pun Pas telah tertipu, kubur yang dijaga oleh Ustaz Akmal Almenantuya dan Mat Sabu bukan milik Mat Indera.

Kubur yang sebenar ialah ditempat lain. Tunggu hari Sabtu ini, akan didedahkan kubur yang sebenar-benarnya. Siap ada logo bintang 3 lagi.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Bukan kubur Mat Indera?

Posted: 31 Jan 2013 12:00 AM PST

Seperti yang dimaklumkan sebelum ini, ada pihak yang menghubungi TM menyatakan ia bukan kubur Mat Indera. Untuk pendedahan selanjutnya tunggu hari Sabtu atau Ahad nanti...

YAB Dr Zambry akan turun ke Parit Buntar Sabtu ini

Posted: 30 Jan 2013 11:40 PM PST

Menjelang PRU 13, BN bersiap sedia menggempur kawasan yang dikuasai pembangkang.

Sabtu ini Dr Zambry akan menggegarkan Parit Buntar bersama gegaran gelombang biru.

TM juga akan ke sana untuk membuat liputan dan merakan gambar.

Kepada cai-cai Pas yang ingin merakam gambar TM boleh skodeng TM di sana. Maklumlah ramai yang nak kenal siapa TM.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Blogger Pas dah berjaya menyusup ke dalam sekolah SK Simpang.

Posted: 30 Jan 2013 11:00 PM PST


YB UMNO Berkempen dalam sekolah sebelum beri RM100


Inilah kebodohan dan kegilaan melampau bagi ADUN Terong merangkap ketua UMNO Bahagian Bukit Gantang Dato Rosli Husin, dalam sekolah pun hendak berkempen politik.


"Murid-murid dan ibubapa mesti sokong kerajaan UMNO BN kalau mahu bantuan Rm100 ini diteruskan...saya percaya guru disekolah Simpang semuanya sokong kerajaan"- ucapan bodoh YB Rosli ketika majlis pemberian bantuan awal persekolah RM100 tahun 2013 disekolah kebangsaan Simpang Taiping.

Menurut cerita seorang bapa yang aku panggil Pak Abu yang hadir disini menyatakan YB Rosli juga berucap dengan nada yang sama hari ini disebuah sekolah jenis kebangsaan cina sebelum datang ke SK Simpang Taiping. ( Pak Abu anaknya sorang belajar kat sekolah cina)

Menghairankan pihak Pegawai Pendidikan Daerah (PPD) jadi bangang dengan kejadian agenda politik UMNO BN terang-terang memasuki ruang sekolah. Sedangkan aku pakai baju hijau HKR112 ditegur oleh seorang guru mengatakan baju politik tak boleh masuk sekolah.

Pakai baju HKR yang ada permit tak boleh...YB Rosli kempen politik dalam Sekolah boleh pulak..!!??? Bodoh punya orang..!!!!

Benarlah pendedahan yang lalu aku siarkan UMNO BN Perakmemang mengunakan agensi kerajaan sebagai kuda tunggang politik termasuk murid-murid pun di libatkan.

bila pecacai Pas masuk ke sekolah

Mengambil gambar tanpa izin.


TM Note;
Apabila  blogger Pas dapat masuk ke dalam kawasan sekolah inilah jadinya , Rupa-rupa anak pecacai Pas ini terima duit bantuan kerajaan? Ustaz Azli Taliban kata duit kerajaan haram......macam mana tuu? Biasanya YB turun ke sekolah atas jemputan Guru Besar atau Pengetua, bukan suka-suka saja YB turun. Pihak PIBG pun terlibat juga. Cuba tanya En Rahim Timbalan YDP Pas Bukit Gantang, dia pun AJK PIBG sekolah tu. 

PAS Umpamakan Nasharudin Isteri Curang

Posted: 30 Jan 2013 10:49 PM PST

Sehari selepas bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa dipecat dari terus menganggotai Majlis Syura Ulama PAS, Menteri Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat terus meraikannya dengan upacara memotong kek di kediaman Pengerusi DAP Pusat, Karpal Singh.

Walaupun secara lahiriahnya acara memotong kek itu diadakan sempena ulangtahun kelahiran Mursyidul Am PAS itu yang ke 82 tahun, namun tersiratnya ia menggambarkan kegembiraan Karpal Singh yang dikongsi bersama dengan Nik Aziz dalam meraikan dendam terindah yang sudah dilunaskan.

Karpal pernah ditempelak oleh Nasharudin berhubung isu hudud, manakala Nik Aziz pula sehingga kini terus berpatah arang dengan peranan utama yang dimainkan Ahli Parlimen Bachok, Kelantan itu semasa ura-ura kerjasama diantara UMNO dan PAS melalui Kerajaan Perpaduan (UG) dulu.

Nik Aziz ketika diminta mengulas status Ustaz Nasharudin yang masih kekal sebagai ahli PAS, secara sinis memberi gambaran kedudukan bekas Timbalan Presiden PAS itu dalam parti kini ibarat suami isteri yang bila-bila masa sahaja boleh bercerai berai.

"Itu dia punya pasallah, saya sebut kelmarin kepada wartawan orang laki bini lagikan bercerai. Padahal kita nak sambut bini itu dengan sembelih lembu, palu gong gendang lah, selawat kepada Nabi, tetapi boleh bercerai. Ini kerana parti (Ini kan pula dalam parti)".

Maksudnya jika isteri sendiri pun boleh diceraikan, apa sangatlah kalau memecat Nasharudin dari Majlis Syura Ulama PAS. Hatta kalau Nasharudin mahu keluar parti menyertai UMNO sekalipun, itu bukannya persoalan besar bagi PAS.

Lebih-lebih lagi pada perkiraan Nik Aziz dan PAS, status Nasharudin itu sendiri yang dilihat rapat dengan pimpinan UMNO seumpama isteri yang telah curang pada suami sendiri. Itu anggapannya. Soal bukti dan peluang untuk membela diri, itu lain punya hal yang tidak perlu difikirkan.

Dari sudut lain, walau dibaca berkali-kali kenyataan Mursyidul Am PAS itu, kelihatannya seperti Nik Aziz begitu memandang mudah hubungan suami isteri bila mana ia dikaitkan dengan isu pemecatan Nasharudin dan kedudukannya dalam PAS.

Tapi nak pelik apa? Kan sudah menjadi pengetahuan umum dalam PAS telah lama wujud polisi sumpah baiah talak tiga yang menjadikan isteri kepada calon-calon PAS dalam PRU sebagai bahan taruhan bertujuan menjamin suami masing-masing kekal dalam parti dan tidak mengubah haluan melompat ke parti lain.

Satu persoalan yang menarik untuk difikirkan, kenapa baru sekarang PAS bertindak dan dimasa yang sama masih mengekalkan Nasharudin sebagai ahli PAS, bukankah itu seperti tindakan gantung tidak bertali dari seorang suami?

Amat dayus dan bacul sifatnya bilamana seorang suami hanya berani mengambil tindakan gantung tidak bertali terhadap isterinya sedangkan jika begitu yakin telah wujud kelakuan curang sewajarnya diceraikan sahaja, bukan begitu?

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

DAP 'jaguh' sekat media (Utusan)

Posted: 30 Jan 2013 10:46 PM PST

KUALA LUMPUR : DAP akan menjadi jaguh dalam menyekat kebebasan bersuara terutama melibatkan media jika pakatan pembangkang dapat menguasai Kerajaan Pusat dalam pilihan raya umum akan datang.

Mengingatkan perkara itu, bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkata, DAP tidak kisah atau melompat jika media menyiarkan laporan yang 'menghentam' Pas atau PKR.

Tetapi katanya, kepemimpinan parti itu akan melenting kalau mereka diusik meskipun laporan itu berlandaskan fakta.

"Kebebasan media ala Ketua Menteri, Lim Guan Eng di Pulau Pinang memperlihatkan cara beliau mendominasi satu-satu media.

"Itu bukan pendirian beliau sahaja tetapi sebenarnya kepemimpinan DAP. Dia bagi alasan semua media arus perdana adalah alat UMNO untuk menjatuhkan Kerajaan DAP Pulau Pinang, sedangkan media membuat tugas hakiki mereka melaporkan kebenaran.

"Jika media yang dikatakan alat UMNO itu melaporkan sesuatu penyelewengan di Pulau Pinang, isu tersebut akan diputarbelitkan oleh Guan Eng hanya kerana media tersebut bukan 'tokong' kepada Guan Eng" katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia disini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas tindakan Guan Eng yang mengelak untuk memberi sebarang ulasan ketika berhadapan dengan akhbar The Star dan memilih memberi kenyataan secara bertulis sahaja kerana bimbang kenyataannya akan diputar belit.

Menurutnya, Guan Eng sentiasa 'mencabul' hak kebebasan media yang kononnya diperjuangkan oleh pemimpin pembangkang selama ini dengan mengadakan sekatan terhadap beberapa media di Pulau Pinang.

"Slogan kebebasan bersuara hanya retorik murahan DAP dan pakatan pembangkang. Bayangkan, baru empat tahun memerintah pelbagai sekatan luar biasa telah dikeluarkan oleh mereka terhadap media yang menyokong kerajaan.

"Sebelum 2008, mereka cuba menjadi jaguh kebebasan media, kebebasan bersuara dan sebagainya, kenapa pula sekarang ini tiba-tiba mereka menjadi marah dengan kebebasan media yang diamalkan oleh media arus perdana," jelasnya.

Tunku Aziz juga mendakwa sekatan terhadap media akan bertambah parah sekiranya pakatan pembangkang diberi mandat penuh untuk memerintah negara.

"Kebebasan media yang ada kini akan terus lenyap sekiranya pembangkang memerintah, mereka akan cuba untuk memansuhkan media arus perdana yang sedia ada atas alasan media tersebut berat sebelah," ujarnya.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

TIBAI Gesa LHDN siasat SUARAM

Posted: 30 Jan 2013 09:18 PM PST

Billboard Turunkan Harga Kereta di Ampang oleh YB Azmin Ali dan YB Zuraida

Posted: 30 Jan 2013 04:02 PM PST


Zuraida dan Azmin nak harga kereta turun sebab mereka boleh beli lebih banyak kereta untuk hobi mereka.
Sekarang Azmin Ali dan adik beradik Shamsidar memiliki koleksi kereta mewah yang harganya berjuta-juta ringgit.

KERETA MILIK AZMIN DAN IPAR DUAI

Kerajaan Khalid Ibrahim nak ambil alih Syabas!

Posted: 30 Jan 2013 03:54 PM PST

14 hari saja tau!!!

Inilah cerita lawak terbaru juak-juak Al-Jub di Selangor. 14 hari sebelum PRU 13 Syabas akan menjadi hak milik kerajaan negeri 100 %. Sekarang pun mereka adalah pemegang share yang terbesar tetapi selagi ada golden hand shake mereka tak boleh buat apa.

Ibu bapa contoh, ibu bapa misalli

Posted: 30 Jan 2013 03:45 PM PST

hebatttt!!!!!
Ini lah wajah-wajah ibu bapa yang dicari polis kerana mereka telah menyalah gunakan kuasa mereka sebagai ibu bapa. mereka sepatutnya mendidik anak mereka menjadi insan yang baik, berketrampilan, berjasa kepada negara , agama dan bangsa tetapi mereka ini melatih anak-anak mereka menjadi rebellion untuk merosakkan keharmonian negara, mengancam keselamatan negara dll.


Senang sungguh jadi orang PAS

Posted: 30 Jan 2013 03:33 PM PST

Apa sumber pendapatan beliau sekarang?
Bagus betul YDP Pas Taiping, kerana parti beliau sanggup meletakkan jawatan sebagai seorang guru di sekolah agama rakyat Al Banat Kpg Jana Kamunting.

April Tahun ini bermakna sudah 2 tahun beliau melepaskan jawatan, hilang gaji  RM 5- 6 ribu sebulan dan siapa yang tanggung dia sekarang?

Adakah Pas Pusat membayar gaji dan elaun setiap bulan seperti mana yang diterima oleh Tantawi 100 Ketua Pemuda Pas Malaysia yang menerima gaji RM 2500 sebulan. Itu Ketua Pemuda Malaysia, kalau setakat YDP Bahagian tak kan sampai RM 2500 kut...mungkin kurang lagi ada lah..

So, bagaimana dia hidup dan bagaimana beliau mencari dana untuk perbelanjaan Pas Taiping? Semua ini menjadi persoalan TM. Cukup kah dengan menadah kain setiap kali menganjurkan ceramah?

Atau ada tangan-tangan hitam yang membantu dari luar? Wah ! banyak sungguh persoalan dan kemungkinan.

Apa yang TM dapat tahu ialah Pas banyak mendapat dana daripada komponen suku yang bergelar abang besar. Sebab itu lah Pas sanggup melakukan apa sahaja arahan abang besar mereka. Suruh pacak bendera pun mereka sanggup, suruh buat ceramah membangkitkan semangat dan gerakan komunisme pun depa sanggup.

Sanggup segala-galanya, sebab itulah hari ini orang melabelkan Pas adalah balaci abang besar yang diperkudakan oleh taico abang besar.

Hebat......duduk saja pun duit masuk....orang lain bersusah payah cari kerja untuk makan anak isteri , jadi pemimpin Pas, tak payah kerja........

PKR membela penjenayah, kata mahu Malaysia sebagai negara yang selamat

Posted: 30 Jan 2013 10:31 AM PST

YB Mohammad Nizar semakin gila meroyan

Posted: 30 Jan 2013 10:18 AM PST

Kalau pergi kenduri rumah orang  minta mic gila nak berceramah

Kerana Ali Rustam bagi sumbangan kepada keluarga mangsa Nizar mengutuk BN sebagai pengumpul bangkai 
Ketua Menteri yang prihatin masalah rakyat

Yang ini Nizar nak komen apa pulak?

Majlis Memperingati Mat Indera Hambar

Posted: 30 Jan 2013 07:31 AM PST

YDP Pas menyorok kat belakang pasai apa?

Serabai sungguh Adam Adli


Malam tadi bertempat di pusat tarbiah Pas Kg Bukit Jana berlangsung majlis ceramah mengingati 60 tahun kematian Mat Indera yang mati digantung di Penjara Taiping.

Majlis yang hambar ini sepatutnya dibuat secara tertutup tetapi pihak Pas dan Kerabat masih degil dan buat di luar premis. Penganjur cuba menggunakan banyak pembesar suara tetapi PA Systems  kurang berkesan dan gagal berfungsi dengan baik.

Bawani listen listen listen yang dijangka memberi ucapan gagal hadir dan tinggalkan Adam Adli dalam keadaan serabai berucap sorang-sorang, nampak jelas Adam kekok dan tidak berapa garang semasa berucap kerana ini bukan bidang dia, beliau hanya bijak bercakap isu PTPTN dalam demo depan universiti sahaja. kehadirannya hanyalah untuk kumpul duit poket sahaja.  Baharom Shah Indera pun tak dapat hadir dan digantikan dengan orang lain saudara Mat Indera juga.

Penganjur utama iaitu Pas Taiping nampak gugup kerana majlis memperingati Mat Indera takut hilang sokongan ahli-ahli Pas telah berulang kali menyatakan bahawa penganjur utama program ini adalah KERABAT. Kasihan kerabat kerana nama mereka telah dipergunakan oleh Pas untuk kepentingan politik.

KERABAT sebenarnya adalah pertubuhan NGO bekas-bekas tentera Pro Pas yang ditubuhkan oleh Pas sendiri sama seperti GIM. GAMIS. IKRAM dan lain-lain. Tanpa Pas tiada lah KERABAT.

Keseluruhan majlis malam tadi GAGAL menarik crowd kerana tidak ada pak lawak seperti Mat Sabu dan lain-lain.


Dulu depa kunci pintu pagar tadika kemas, kini Pas Larut rasa lah sendiri.

Posted: 30 Jan 2013 06:58 AM PST

Dungun

ARKIB : 08/11/2001
KEMAMAN 7 Nov. - Cubaan `mengusir' kelas Tabika Kemas (Tabika) dari balai raya milik kerajaan masih berterusan dan kali ini melibatkan Tabika Kampung Lubuk Lesong dekat sini apabila pintu premis dipalang sejak Sabtu lalu.

Berikutan kejadian itu, 20 kanak-kanak tabika berkenaan terpaksa menumpang sejak Isnin lalu di rumah seorang penduduk kampung tersebut yang secara sukarela membenarkan rumahnya dijadikan kelas sementara.

Guru kelas tersebut, Majdiah Muda berkata, pintu bangunan bawah balai raya berkenaan yang dijadikan kelas tabika dipalang sejak Sabtu lalu manakala pintu pagarnya dikunci.

Beliau berkata, tindakan itu dilakukan tanpa sebarang notis tetapi mengakui ada terima arahan keluar secara lisan dari pihak tertentu.

``Sehari sebelum kejadian itu seorang daripada pemimpin Jawatankuasa Syura Rakyat (JSR) mengarahkan kami supaya berpindah dari bangunan itu dan membawa keluar semua barang dari bangunan ini.

``Saya memaklumkan kepada beliau bahawa tindakan ini tidak dapat dilakukan dengan tergesa-gesa kerana pihak kami perlu membincangkannya terlebih dahulu, apatah lagi ia bukan arahan secara rasmi.

``Pada masa yang sama pihak kami juga perlu mencari bangunan alternatif untuk dijadikan kelas tabika supaya pembelajaran kanak-kanak tidak terganggu,'' katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Bagaimanapun, katanya, dia terkejut apabila mendapati pintu kelas tabika tersebut terus dipalang pada keesokan harinya manakala pintu pagar dikunci.

Katanya, sebelum ini pelbagai peralatan bantuan mengajar dan kerusi serta meja yang digunakan kanak- kanak tersebut dibawa keluar dari bangunan itu.

Majdiah berkata, pada hari Isnin kanak-kanak yang datang terpaksa menunggu di luar balai raya dibawa ke rumah Mek Bidah Noor, yang membenarkan rumahnya dijadikan kelas sementara tabika tersebut.

Sebelum ini, beberapa insiden mengusir kanak-kanak tabika dari kelas mereka dilaporkan di Terengganu selepas Pas memerintah negeri ini.

Antara kelas terlibat ialah di Pengkalan Arang, Kampung Gong Sentul dan Kampung Pekan Nenas, Kampung Pantai dan Kampung Darat Batu Kuala Terengganu. Juga di Kampung Bukit Gasing di Mercang dan di Kampung Che Lijah di Dungun.

Pada 16 Julai, tabika Kampung Bukit Tok Ris diarah supaya mengosongkan bangunan balai raya yang digunakan sebagai kelas mereka.

Majdiah berkata, kejadian itu tidak mematahkan semangatnya untuk mengajar dan mendidik anak-anak di kampung tersebut.

``Walaupun rumah orang dijadikan kelas sementara untuk mengajar anak-anak ini, saya akan terus mengajar mereka sehingga kami mendapat bangunan alternatif yang lebih sesuai,'' ujarnya.

Tinjauan Utusan mendapati pelbagai alat di kelas Tabika Kemas berkenaan hanya dapat dikeluarkan hari ini setelah pihak tabika mendapatkan kunci daripada anggota JSR.

Beberapa penduduk kampung membantu memindahkan peralatan pembelajaran ke rumah penduduk kampung yang dijadikan kelas sementara Tabika Kemas, tidak jauh dari situ.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Lubuk Lesong, Muda Sulaiman berkata tindakan itu tidak wajar dilakukan kerana ia menjejaskan usaha memberi pendidikan prasekolah kepada kanak-kanak di kampung tersebut.
Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2001&dt=1108&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_02.htm#ixzz2JTFbhegB
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pemuda Pas Larut Meroyan Bila Pintu Futsal Dikunci

Posted: 30 Jan 2013 04:47 AM PST

Ustaz Akmal Almenantuya sedang menunjukkan pintu gelanggang dikunci dengan 3 ketul mangga

Pada Disember 2011Pemuda Pas Larut telah berjaya mengadakan pertandingan Futsal di Gelanggang Futsal Pantai Besar yang dibina oleh kerajaan Umno.
Disember 2011 guna gelanggang tanpa izin
Pas dengan muka tak malu telah mengambil peluang untuk mengadakan pertandingan tanpa merujuk kepada jawatan kuasa yang mengurus gelanggang tersebut. Mereka main belasah sahaja kononnya gelanggang tersebut bukan duit Umno tetapi duit rakyat. Jadi mereka boleh lah main.
Anak Dara Pas
Ustaz  Toriq ni makan gaji dengan kerajaan pun teruja bertemu Bob Lokman
Minggu lepas Pas Larut berhasrat untuk menggunakan sekali lagi gelanggang tersebut tetapi kali ini pihak jawatan kuasa yang berjaya menghidu hasrat Pemuda Pas Larut telah bertindak mengunci gelanggang tersebut.
Ustaz Syahir ditugaskan membawa pemenang futsal makan angin sampai ke Sunwa Lagoon
Apa lagi Pemuda Pas Larut sumpah seranah berbakul-bakul kepada Umno Larut. Ini lah perangai Pas semua nak freee.. Umno kalau buat pertandingan futsal pun pergi sewa gelanggang berbayar di Kamunting bersebelahan kilang tayar Silverstone. Tak sibuk nak cari barang free macam Pas.
Kalau Umno main macam ni puas lah kena kutuk dengan Pas sebab nampak kepala lutut
Dahulu bukan main seronol anak-anak dara Pas yang tidak bertudung hadir untuk beramah mesra dengan Bob Lokman.  Kali ini mungkin mereka jemput ustazah mee segera Abby Abady agaknya.

DAP Ingin Guna Anak Raja Untuk Hapuskan Institusi Raja?

Posted: 30 Jan 2013 04:08 AM PSTDalam usaha DAP untuk kekal relevan dalam masyarakat dan politik Malaysia, parti itu tidak pernah menyatakan secara terus-terang akan prinsip mereka yang menentang Institusi Raja-raja Melayu. Namun, bagi mereka yang sedia maklum mengenai sejarah DAP akan sentiasa waspada mengenai prinsip utama perjuangan DAP yang menentang Artikel 153 di mana termaktub di dalamnya hak-hak Melayu dan Islam yang dilindungi Institusi Raja-raja.

Walaupun ianya dikaburkan oleh pemimpin-pemimpinnya, tetapi prinsip DAP dapat dilihat di dalam komen-komen oleh penyokong tegar mereka di laman-laman sosial yang jelas membenci segala-galanya yang 'berbau' Melayu. Ia juga terserlah dalam tindakan DAP yang senantiasa mencuba untuk melemahkan atau melenyapkan terus apa-apa saja yang berkaitan dengan Melayu. Antaranya, bahasa dan juga budaya, yang mana membawa kepada kes wakil DAP enggan memakai pakaian adat di dalam Dewan atas alasan ia bercirikan Melayu-Islam.

Dolak-dalih konon berpegang kepada perlembagaan dan enggan mengaku menentang Institusi Raja-raja, terkantoi apabila kepimpinan tertinggi parti itu menempelak Datuk Ngeh Koo Ham dan Datuk Teng Chang Khim yang telah menerima anugerah Darjah Kebesaran oleh Raja-raja Melayu kerana tindakan itu dikira melanggar prinsip parti. Alasan kononnya atas faktor ketelusan. Namun, tidak semua rakyat begitu mudah terpedaya dan kita sedia maklum bahawa prinsip itu dibuat berasaskan penolakan DAP terhadap Raja-raja Melayu.

Apabila terdedah bagaimana DAP pernah cuba memancing Tunku Zain Al-'Abidin Tuanku Mukhriz untuk menyertai DAP dengan dijanjikan jawatan Menteri Besar, maka ia menunjukkan betapa DAP tidak pernah menghormati Institusi Raja-raja. Biarpun penyertaan seorang Putera Sultan ke arena politik bukan sesuatu yang salah walaupun ia jarang berlaku, namun perlakuan DAP yang memancing dan menjanjikan jawatan kepada baginda adalah perlakuan biadap.

Apatah lagi dengan prinsip utama DAP yang tidak mengiktiraf Institusi Raja-raja, maka tindakan tersebut membawa makna bahawa DAP hanya ingin memperalatkan baginda untuk meraih undi Melayu semata-mata dengan keyakinan yang mereka dapat membonekakan baginda sekiranya strategi ini berjaya.

Mungkin ramai yang masih ingin menepis hakikat ini dan menuduh penulis sebagai rasis dan paranoid. Namun, tidak salah kita mengambil sikap berhati-hati memandangkan sehingga ke saat ini, kita masih tidak mendapat jaminan yang DAP tidak akan meneruskan agenda menghapuskan Artikel 153, sekali gus Raja-raja Melayu sekiranya PR memenangi PRU.

Dengan keadaan PAS yang begitu lemah dan PKR yang terlalu bergantung kepada rakan sekutunya untuk hidup, DAP akan mempunyai kuasa mutlak jika PR berkuasa. Malah, hari ini juga kita melihat DAP mempunyai kuasa mutlak, cumanya ia tidak ditunjukkan secara terang-terangan kerana perlu kekal relevan dalam suasana politik dan masyarakat Malaysia demi memenangi pilihanraya.

Justeru, seperti yang disebut tadi, tawaran DAP kepada Tunku Zain adalah bertitik tolak kepada strategi untuk memenangi pilihanraya semata-mata. Kedudukan Tunku Zain dan seluruh kerabat diRaja selepas pilihanraya yang dimenangi PR pula, tentunya belum pasti.

Umat Melayu tidak wajar memandang remeh akan prinsip utama DAP yang berslogankan Malaysian Malaysia. Ketahuilah bahawa prinsip tersebut tidak pernah berubah, malah kekal subur dan berkembang di dalam sanubari setiap seorang dari ahli dan pemimpin DAP.

Kata orang, fahamilah asal usul dan hati budi seseorang sebelum kita bertindak membela atau bersahabat dengannya. Begitu juga dengan DAP yang pernah terakam dalam sejarah sebagai memusuhi Islam dan Melayu, yang bertekad menghapuskan hak-hak Melayu dan yang pernah dan masih menjunjung sistem sosialis dan kesamarataan total.

Justeru, kita wajib memahami terlebih dahulu apa itu sosialis dan apa itu kesamarataan total serta kesan dan impaknya kepada umat, kepada agama dan kepada negara. Sebelum memahami semua ini, janganlah menjadi pipi yang tersorong-sorong membela DAP dalam hal ini.

Raja-raja adalah benteng kita, jika Raja-raja juga sudah dihina sebegitu rupa dengan rasuah jawatan yang jauh lebih rendah dari kedudukan baginda, maka apakah kita masih ingin terus percaya kepada DAP?

RAPERA ..

Posted: 31 Jan 2013 01:23 AM PST

RAPERA ..


GOOD TERRORIST; BAD TERRORIST

Posted: 30 Jan 2013 09:06 PM PST

Belantan

Posted: 30 Jan 2013 11:42 PM PST

Belantan


Solat Jumaat 'berimamkan' radio?

Posted: 30 Jan 2013 09:36 AM PSTSeorang bekas penyokong tegar Pas yang terlalu taksub dengan Amanat Haji Hadi, mendedahkan bagaimana dia mendirikan solat Jumaat berimamkan siaran langsung solat Jumaat menerusi saluran radio kerana menganggap imam di kampungnya kafir.

Menurut Aziz Jusoh, 53, dari Kampung Gong Guchil dekat sini, selepas menyedari tindakannya itu bertentangan dengan ajaran Islam, dia terus bertaubat dan nekad meninggalkan Amanat Haji Hadi yang dikeluarkan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana mendapati ia merosakkan akidah.

Katanya, sebagai pengikut parti yang ilmu agama cetek, tindakan memulaukan imam atau orang UMNO dan mengkafirkan mereka dianggap halal serta jihad dalam memperjuangkan Islam bersama Pas. Setiap kali Jumaat, sebuah radio pasti berada di hadapan saya yang siap sedia untuk menunaikan solat dua rakaat. Saya akan mendengar khutbah dan berimamkan suara yang berkumandang.

Sampai begitu sekali keterlanjuran saya kerana terlalu taksub kepada perjuangan Pas tanpa berfikir amalan sedemikian adalah bidaah dan tidak sepatutnya dilakukan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Kampung Gong Guchil dekat sini kelmarin. Dia mengulas pendedahan bekas penyokong tegar Pas, Zainon Ismail atau lebih dikenali sebagai C.N Al-Afghani bahawa puluhan ribu penyokong Pas masih berpegang dengan Amanat Haji Hadi.

Paling taksub, dakwa Aziz, pada masa itu ada penyokong tegar Pas yang menunaikan solat dengan meletakkan gambar atau poster pemimpin parti di bawah sejadah.


Aziz mendakwa, sepanjang menyokong Pas lebih 15 tahun lalu, arahan supaya mengkafirkan orang UMNO masih kuat dalam ingatannya hingga sekarang dengan menyaksikan akad nikah semula rakan-rakannya yang mempercayai pernikahan mereka yang dilakukan oleh imam UMNO tidak sah.

Bagi mengelak perzinaan berterusan, mereka diakad nikah semula oleh pak lebai Pas yang tidak bertauliah. Kami juga diajar supaya terus mengkafirkan orang UMNO secara lantang. Kalau tidak berani, cukup sekadar mengkafirkan orang UMNO dengan hati bagi mendapat ganjaran pahala," katanya.

Aziz mendakwa, sehingga sekarang masih ramai penyokong tegar Pas yang lantang mengatakan orang UMNO adalah ahli neraka. Dia juga mengakui salah seorang ahli Pas yang tidak makan daging sembelihan orang UMNO, memulaukan kenduri-kendara, tahlil dan apa sahaja berkaitan dengan orang yang dilabelkan kafir oleh pemimpin Pas serta dipandang jijik olehnya.

Dakwa Aziz lagi, daging sembelihan orang UMNO dianggap sebagai bangkai dan haram dimakan menjadi pesanan serta pegangan ahli keluarganya ketika itu. Bagaimanapun, jelasnya, selepas menyedari kesilapan pegangan itu, dia memaklumkan kepada keluarganya untuk tidak bersama perjuangan Pas memandangkan pada masa sama, arwah ibunya juga penyokong tegar Pas dan pernah menghalaunya dari rumah.

Ibu saya sendiri menganggap saya sudah kafir (setelah tidak lagi menyokong perjuangan Pas). Itulah penangan Amanat Haji Hadi yang jelas memecah-belahkan perpaduan umat Melayu yang wajib diperbetulkan semula oleh Presiden Pas itu tanpa perlu berdolak-dalik," katanya.

Suara Politik
Belantan

Bubar DUN Negeri Selangor : Regim Pakatan di Selangor terdesak?

Posted: 30 Jan 2013 05:23 AM PSTBarisan Nasional (BN) Selangor menyifatkan kerajaan pakatan PKR-DAP-Pas di Selangor semakin terdesak dan tergugat setelah melihat kebangkitan suara rakyat di negeri itu yang menggambarkan 'realiti politik' yang sebenar menjelang pilihan raya umum.

Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd. Zin Mohamad berkata, pakatan itu kini cuba menggunakan strategi politik bersifat 'syok sendiri' terhadap BN di negeri itu setelah ketandusan isu untuk meneruskan serangan dan agenda politik mereka.

''Pakatan di Selangor semakin tidak tenteram. Mereka tahu situasi kebangkitan semula BN di Selangor,'' katanya ketika mengulas kenyataan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim yang mendakwa hasil kajian menunjukkan keyakinan rakyat terhadap kerajaan Selangor semakin meningkat.

Menurut Mohd. Zin, segala tindakan dan gerak kerja politik BN di Selangor menjelang pilihan raya umum akan datang sebenarnya merisaukan kerajaan pakatan di negeri itu.

''Kebangkitan suara rakyat di Selangor turut menyebabkan pembangkang menggunakan psikologi politik yang terbaharu hasil kajian untuk menyedapkan hati mereka.

"Kami juga melakukan beberapa siri kajian tersendiri yang begitu spesifik yang menunjukkan sokongan terhadap BN semakin meningkat dan mampu merampas kembali negeri itu,'' katanya.


Beliau yang juga Setiausaha Perhubungan UMNO Selangor berkata, kajian BN Selangor juga berdasarkan pandangan pengundi dari seluruh negeri itu termasuk generasi muda.

Menurut Mohd. Zin, segala hasil kajian tersebut merupakan susulan daripada beberapa pendekatan BN untuk menangani permasalahan rakyat di Selangor secara tersusun dan sistematik.

''Malah kami juga telah bersemuka dengan rakyat Selangor dan mengakui kesilapan yang lepas dan telah berjanji serta bertekad untuk bangkit dengan semangat baru", katanya.

Mohd. Zin yang juga Ahli Parlimen Sepang berkata, berdasarkan laporan yang diterima daripada Pusat Khidmat BN Selangor (Pakar) serta pasukan pemantau BN, jelas sekali menunjukkan isu air, sampah serta kelemahan sistem penyampaian di negeri Selangor semakin merisaukan.

Malangnya, kerajaan negeri sering menggunakan alasan remeh-temeh di media massa untuk meneruskan agenda politik mereka tanpa mendahulukan kepentingan, kehendak dan keinginan rakyat.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 30 Jan 2013 11:37 PM PST

Panglima Perang Cyber

Posted: 30 Jan 2013 11:34 PM PST

Panglima Perang Cyber


Tawaran DAP Kepada Anak Raja Satu Penghinaan Bukan Penghormatan

Posted: 30 Jan 2013 06:37 PM PST

DAP Ingin Guna Anak Raja Untuk Hapuskan Institusi Raja?

Dalam usaha DAP untuk kekal relevan dalam masyarakat dan politik Malaysia, parti itu tidak pernah menyatakan secara terus-terang akan prinsip mereka yang menentang Institusi Raja-raja Melayu. Namun, bagi mereka yang sedia maklum mengenai sejarah DAP akan sentiasa waspada mengenai prinsip utama perjuangan DAP yang menentang Artikel 153 di mana termaktub di dalamnya hak-hak Melayu dan Islam yang dilindungi Institusi Raja-raja.

Walaupun ianya dikaburkan oleh pemimpin-pemimpinnya, tetapi prinsip DAP dapat dilihat di dalam komen-komen oleh penyokong tegar mereka di laman-laman sosial yang jelas membenci segala-galanya yang 'berbau' Melayu. Ia juga terserlah dalam tindakan DAP yang senantiasa mencuba untuk melemahkan atau melenyapkan terus apa-apa saja yang berkaitan dengan Melayu. Antaranya, bahasa dan juga budaya, yang mana membawa kepada kes wakil DAP enggan memakai pakaian adat di dalam Dewan atas alasan ia bercirikan Melayu-Islam.

Dolak-dalih konon berpegang kepada perlembagaan dan enggan mengaku menentang Institusi Raja-raja, terkantoi apabila kepimpinan tertinggi parti itu menempelak Datuk Ngeh Koo Ham dan Datuk Teng Chang Khim yang telah menerima anugerah Darjah Kebesaran oleh Raja-raja Melayu kerana tindakan itu dikira melanggar prinsip parti. Alasan kononnya atas faktor ketelusan. Namun, tidak semua rakyat begitu mudah terpedaya dan kita sedia maklum bahawa prinsip itu dibuat berasaskan penolakan DAP terhadap Raja-raja Melayu.

Apabila terdedah bagaimana DAP pernah cuba memancing Tunku Zain Al-'Abidin Tuanku Mukhriz untuk menyertai DAP dengan dijanjikan jawatan Menteri Besar, maka ia menunjukkan betapa DAP tidak pernah menghormati Institusi Raja-raja. Biarpun penyertaan seorang Putera Sultan ke arena politik bukan sesuatu yang salah walaupun ia jarang berlaku, namun perlakuan DAP yang memancing dan menjanjikan jawatan kepada baginda adalah perlakuan biadap.

Apatah lagi dengan prinsip utama DAP yang tidak mengiktiraf Institusi Raja-raja, maka tindakan tersebut membawa makna bahawa DAP hanya ingin memperalatkan baginda untuk meraih undi Melayu semata-mata dengan keyakinan yang mereka dapat membonekakan baginda sekiranya strategi ini berjaya.

Mungkin ramai yang masih ingin menepis hakikat ini dan menuduh penulis sebagai rasis dan paranoid. Namun, tidak salah kita mengambil sikap berhati-hati memandangkan sehingga ke saat ini, kita masih tidak mendapat jaminan yang DAP tidak akan meneruskan agenda menghapuskan Artikel 153, sekali gus Raja-raja Melayu sekiranya PR memenangi PRU.

Dengan keadaan PAS yang begitu lemah dan PKR yang terlalu bergantung kepada rakan sekutunya untuk hidup, DAP akan mempunyai kuasa mutlak jika PR berkuasa. Malah, hari ini juga kita melihat DAP mempunyai kuasa mutlak, cumanya ia tidak ditunjukkan secara terang-terangan kerana perlu kekal relevan dalam suasana politik dan masyarakat Malaysia demi memenangi pilihanraya.

Justeru, seperti yang disebut tadi, tawaran DAP kepada Tunku Zain adalah bertitik tolak kepada strategi untuk memenangi pilihanraya semata-mata. Kedudukan Tunku Zain dan seluruh kerabat diRaja selepas pilihanraya yang dimenangi PR pula, tentunya belum pasti.

Umat Melayu tidak wajar memandang remeh akan prinsip utama DAP yang berslogankan Malaysian Malaysia. Ketahuilah bahawa prinsip tersebut tidak pernah berubah, malah kekal subur dan berkembang di dalam sanubari setiap seorang dari ahli dan pemimpin DAP.

Kata orang, fahamilah asal usul dan hati budi seseorang sebelum kita bertindak membela atau bersahabat dengannya. Begitu juga dengan DAP yang pernah terakam dalam sejarah sebagai memusuhi Islam dan Melayu, yang bertekad menghapuskan hak-hak Melayu dan yang pernah dan masih menjunjung sistem sosialis dan kesamarataan total.

Justeru, kita wajib memahami terlebih dahulu apa itu sosialis dan apa itu kesamarataan total serta kesan dan impaknya kepada umat, kepada agama dan kepada negara. Sebelum memahami semua ini, janganlah menjadi pipi yang tersorong-sorong membela DAP dalam hal ini.

Raja-raja adalah benteng kita, jika Raja-raja juga sudah dihina sebegitu rupa dengan rasuah jawatan yang jauh lebih rendah dari kedudukan baginda, maka apakah kita masih ingin terus percaya kepada DAP?
Kiriman Email

Pencapaian Pakatan Rakyat Yang ...

Posted: 30 Jan 2013 03:49 AM PST

Lihat apa terjadi dan bayangkan apakah akan terjadi jika mereka menguasai Malaysia?

Pembohongan Harakah Gambar Muslimah Dalam Gereja Berjaya Dibongkar !!!

Posted: 30 Jan 2013 01:02 AM PST

Terima kasih kepada pihak yang mendedahkannya...

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 30 Jan 2013 11:13 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


TERDESAK: DAP Cuba Pinang Anak Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan...

Posted: 30 Jan 2013 09:00 PM PSTBekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim mendakwa Pengerusi DAP negeri, Loke Siew Fook pernah meminta beliau memujuk anakanda Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir untuk menjadi calon parti itu dan bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Tunku Abdul Aziz berkata, Loke meminta beliau mengadakan satu majlis dan menjemput Tunku Zain Al-'Abidin ke majlis itu untuk menyatakan hasrat tersebut kepada baginda.

"Kerana DAP telah melihat Tunku ini seorang yang amat pintar, petah bercakap, jadi dia nak sasarlah Tunku dan suruh saya sebagai 'Tunku yang tua' barangkali boleh saya pujuk 'Tunku yang muda' ini.

"Kononnya untuk bagi Tunku jadi Menteri Besar Negeri Sembilan. Tidakkah ini satu benda yang bodoh, tak masuk akal. Anak jadi Menteri Besar, ayah jadi Yang Dipertuan Besar," katanya dalam satu ceramah di sini malam ini.

Tunku Abdul Aziz berkata beliau bagaimanapun telah menyampaikan hasrat DAP itu kepada Tunku Zain Al-'Abidin namun ditolak baginda.

Tunku Abdul Aziz berkata Loke, yang juga Anggota Parlimen Rasah, tidak berhenti setakat itu sahaja, sebaliknya terus meminta beliau memujuk Tunku Zain Al-'Abidin untuk bertanding mewakili DAP, dan kali ini di kerusi Parlimen serta berjanji akan menawarkan jawatan menteri Kabinet kepada baginda jika pembangkang menguasai Putrajaya.

Bagaimanapun, Tunku Abdul Aziz berkata, beliau tidak menyampaikan hasrat Loke itu kepada Tunku Zain Al-Abidin kerana berpendapat ia sesuatu yang tidak masuk akal.

Katanya, perkara ini jelas menunjukkan DAP adalah parti yang sanggup melakukan apa sahaja bagi menguasai Putrajaya sehingga ke tahap 'memancing' anakanda pemerintah utama Negeri Sembilan untuk bertanding dalam pilihan raya mewakili parti itu.

Dalam pada itu, Tunku Abdul Aziz menyifatkan tindakan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang mahu kalimah ALLAH digunakan dalam Bible sebagai tidak sensitif dan Ketua Menteri Pulau Pinang itu adalah 'batu api'.

Menurutnya, agama dan politik tidak boleh dicampuradukkan kerana akan mengakibatkan bahaya yang besar, terutama dalam perpaduan masyarakat berbilang kaum dan agama di Malaysia. - Bernama

RCI Sabah: Jual IC Agenda Peribadi Tak Kena Mengena Dengan SPR...

Posted: 30 Jan 2013 06:00 PM PST


Mohd nasir sungip namanya tiba-tiba meletup dalam isu rci sabah, tapi siapa mohd nasir sungip ini...? sehinggakan pembangkan menggambarkan seolah-olah dia hero kepada mereka.

Mohd nasir sungip merupakan timbalan pengarah jabatan pendaftaran negara (negeri sabah) telah mengesahkan jabatannya pernah menyertai operasi durian burok satu operasi bertujuan untuk memberikan kewarganegaraan ( IC BIRU) kepada warganegara yang layak lantas membenarkan mereka ini mengundi. dari tahun 1992-1995, tambah nasir sungip, ini adalah arahan SPR. sumber: malaysiakini

Betul ke spr suruh jabatan pemdaftaran negara beri ic biru kepada pendatang supaya mereka boleh mengundi...? 

Mari kita baca dua keterangan dari bakas-bekas pegawai jabatan pendaftaran yang telah di panggil memberi keterangan dalam inkuari itu...

Bekas pengarah JPN , ramli kamarudin telah menjual 16 ribu resit JPN dengan harga RM1 juta, lantas memberikan warganegara peluang untuk mengundi. ramli memberitahu beliau melakukan demikian kerana wang.

Kemudian sorang lagi bekas pengarah JPN membuat pengakuan bahawa...

Bekas pengarah JPN, datuk abdul raouf sani telah menjual 6305 resit JPN dengan harga RM 167,300.00. datuk raouf juga mengaku dalam sesi soal jawap semalam, beliau melakukan tindakan tersebut atas kapasitinya sendiri dan tanpa arahan pihak atasan. sumber: malaysianinsider

Jadi sekarang, di mana timbul isu spr arahkan jabatan pendaftaran supaya keluarkan ic kepada pendatang supaya mereka boleh mengundi sedangkan kedua-dua mereka telah mengaku di dalam inkuari yang perbuatan menjual ic biru itu dibuat atas kepentingan peribadi bukan di arah oleh sesiapa.

Adakah ini cubaan untuk merosakan kredibiliti spr...?
sekupangdua

Posted: 30 Jan 2013 11:12 PM PST

sekupangdua


TANAH HANYA UNTUK ORANG PAS SAHAJA?

Posted: 30 Jan 2013 06:35 AM PST


Hanya siapa yang berparti PAS sahaja layak mendapat tanah? Apa dah jadi dikelantan, siang tadi menteri besar kelantan ke majis pemberian tanah kepada penduduk Kesedar Lebir bagi menyampaikan hak milik tanah kononnya kepada penduduk disitu, malangnya apa yang didakwa cuma mereka yang ahli PAS menerima hak milik tanah tersebut, manakalamyang bukan dati parti tersebut nampaknya tidak dilayan hak sebagai RAKYAT

Nampaknya rakyat terinaya dengan kekejaman tuan guru disini, bantahan oleh penduduk asal disini tidak dilayan, malah protes mereka di jalan yang bakal dilalui oelh menteri besar ini nampaknya dihalang oleh dua kenderaan pacuan empat roda bagi membolehkan kereta mewah tuan guru melaluinya, apa dah jadi kalau begini busuknya hati seorang pemimpin jika mengenepikan hak rakyat teritama bagi mereka yang juga penduduk tetap dari asal dinafikan hak milik mereka


Saudara Abdul Aziz bin Abdul Rahman sebagai ketua jawatankuasa Peneroka Kesedar melahirkan kesedihan beliau bila hak mereka dinafikan oleh kerajaan PAS, apakah sebab mereka bukan ahli pas tidak membolehkan mereka dinafikan sebagai rakyat negeri Kelantan  dengan menganak tirikan serta menafikan hak mereka sebagai rakyat serta penduduk asal disini, kalau mahu dinafikan maka Gua Musang yang dimenangi oleh Tengku Razaligh nampaknya bileh dianggap ugutan jika tidak memilih PAS. 

Kelantan nampaknya sudah makin tidak keruan bila sering dihimpit dengan pelbagai kejadian diluar pemikiran rakyat yang setiap kali dihidang dengan pelbagai kenyataan sonsang  serta luar akidah dari pemimpin nya yang seolah terpaksa menurut kerana hanya mahukan kuasa sekalipun terpaksa menyonsang menentang ketetapan dalam Islam, apa nak jadi kali nie, nampaknya bukan sahaja ahli sahaja dijanjikan syirga sebaliknya ada tanah dibumi... Rosak memang rosak ler dema nie! 

KUMPULAN GAJAH DIRACUN! ANAK GAJAH MENANGIS MELIHAT IBUNYA MATI

Posted: 30 Jan 2013 02:00 AM PST


TAWAU – Kawasan Hutan Simpan Gunung Rara yang terletak kira-kira 130 kilometer dari sini bukan lagi menjadi tempat perlindungan yang selamat bagi gajah pigmy atau Gajah Kerdil Borneo apabila 10 ekor haiwan spesies yang dilindungi itu ditemui mati dipercayai diracun dalam tempoh dua minggu lalu.
Kesemua gajah yang ditemui mati itu dipercayai daripada satu keluarga membabitkan tujuh betina dan tiga jantan berusia dari empat hingga 20 tahun.

Pihak berkuasa tidak menolak kemungkinan kesemua gajah tersebut menjadi mangsa kekejaman manusia termasuk siasatan terhadap penggunaan racun tikus.
Teori racun tikus itu timbul selepas kes tujuh ekor gajah pigmy ditemui mati akibat termakan bahan berbahaya itu di Rizah Hidupan Liar Tabin,Lahad Datu kira-kira 10 tahun lalu.

Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah, Datuk Dr. Laurentius Ambu ketika dihubungi semalam menceritakan,misteri kematian haiwan itu dilaporkan pada 23 Januari lalu selepas empat bangkai gajah ditemui di sepanjang jalan pembalakan Telupid di kawasan hutan simpan berkenaan.
Kawasan penemuan bangkai itu pula terletak kira-kira lima kilometer dari kem pembalakan Empayar Kejora Sdn. Bhd,sebuah anak syarikat Yayasan Sabah.

"Sepasukan anggota dari Jabatan Hidupan Liar telah menyiasat di lokasi tersebut sebelum menemui empat lagi bangkai gajah dua hari kemudian," katanya.
Awal bulan ini,kakitangan jabatan itu menemui dua bangkai gajah di kawasan berkenaan dan menjadikan keseluruhan bangkai yang ditemui ialah 10 ekor.
Beliau juga mengesahkan siasatan awal mendapati kesemua gajah tersebut mati akibat termakan racun.

Sesuatu yang menyayat hati bagi pakar veterinar,Dr Sen Nathan apabila melihat seekor anak gajah pigmi Borneo cuba menggerakkan ibunya yang sudah mati di Hutan Simpan Gunung Rara, Tawau di Sabah.

Pakar veterinar Jabatan Hidupan Liar Sabah itu menyaksikan sendiri detik berkenaan ketika melakukan siasatan berhubung misteri kematian sepuluh ekor gajah terdiri daripada tujuh gajah betina dan tiga gajah jantan di Unit Pengurusan Hutan (FMU) 23, kawasan konsesi Yayasan Sabah di hutan simpan berkenaan iaitu kira-kira 130 kilometer dari Tawau.

"Saya berasa sangat sedih,tiada perkataan untuk menggambarkan perasaan saya," katanya,sambil menambah bahawa anak gajah jantan berusia tiga bulan bernama Kejora itu telah dihantar ke Zoo Hidupan Liar Lok Kawi untuk dijaga termasuk bagi memberi susu botol.

Sepuluh ekor gajah berumur antara empat hingga 20 tahun ditemui mati antara 29 Disember dan 24 Januari lalu di kawasan Lembah Danum dan Lembangan Maliau.
Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah, Datuk Dr Laurentius Ambu berkata keracunan mungkin punca utama kematian gajah berkenaan.
"Post mortem yang dilakukan mendapati tiada kesan kecederaan akibat tembakan sebaliknya bahagian organ dalaman gajah-gajah berkenaan rosak teruk.Selain bahagian usus,mulut dan anus mereka turut didapati berdarah.

"Kami mengesyaki terdapat unsur keracunan daripada bahan makanan yang mereka makan (toksin semulajadi atau racun perosak) tetapi kita masih menunggu laporan makmal analisis kimia," kata Dr Ambu.
Menurut Ambu, laporan pertama diterima pada Selasa ketika pegawai Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF) menjalankan kajian hidupan liar dimaklumkan oleh seorang pekerja mengenai kematian gajah kira-kira 5 kilometer dari pintu Syarikat Empayar Kejora Sdn Bhd iaitu sebuah anak syarikat Yayasan Sabah.

Katanya gajah berkenaan mungkin termakan racun di tempat lain dan berjalan beberapa kilometer sebelum rebah di kawasan berhampiran Empayar Kejora.
"Kami percaya bahawa kematian semua gajah ini ada kaitan antara satu sama lain," katanya.


oyabun

Posted: 30 Jan 2013 11:11 PM PST

oyabun


Edisi Dewasa 18SX : BONGKAR Penang Memang Syurga Pencari Keseronokan.?

Posted: 30 Jan 2013 06:25 AM PSTKasian juga kepada pihak polis! Asyik buat serbuan dan tangkapan tetapi kerajaan DAPig Pulau Pinang langsung tak nak tolong tutup premis pelacuran ni. Lesen premis perniagaan di bawah kuasa Kerajaan Negeri.

Cuba tengok kadar langganan yang diletakkan, terlalu murah RM50 untuk seks dan tambahan RM10 untuk lain-lain.

*Baik betul DAP dengan premis 'hiburan' seperti ini. Kalau rumah / gerai orang Melayu atau India, dah lama kena roboh. Ada syer ke?

Pembongkaran oleh: aflam-muusiiiiiiiiiiiiiic

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 30 Jan 2013 11:02 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Zulkifli Noordin : TINDAKAN KURANG WARAS PAS?

Posted: 30 Jan 2013 08:30 PM PST

 

PARTI ISLAM?

(Kata Perdana Meteri Palestin-Gaza Ismael Haniyeh, bumi Gaza bertuah & bersyukur dengan kehadiran Dato' Sri Najib berserta ahli keluarga & rombongannya)
 
Salam 2 all.
YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Ahli Parlimen Bachok (PAS) yang baru kembali daripada lawatan bersejarah YAB PM ke Gaza pasti terkejut mendengar berita melalui media bahawa beliau dipecat daripada kedudukan sebagai ahli Majlis Syura' PAS.
Kebetulan beliau baru sahaja balik daripada mengiringi YAB Perdana Menteri dalam lawatan ke Gaza. Kata Perdana Menteri Palestin-Gaza Ismael Haniyeh, lawatan Dato' Sri Najib adalah satu lakaran sejarah tersendiri kerana Dato' Sri Najib adalah pemimpin bukan 'arab pertama menjejakkan kaki ke bumi Gaza!
Dan lebih bersejarah kerana PM mengumumkan peruntukkan pembinaan semula pejabat Perdana Menteri Palestin-Gaza yang musnah dibom oleh rejim zionis beberapa minggu lepas setelah lawatan Perdana Menteri Mesir Hisham Qandel ke bangunan tersebut.
Orang yang terakhir melihat bangunan tersebut sebelum dimusnahkan ialah PM Mesir, orang yang membinanya semula ialah PM Malaysia! Begitu bersejarah lawatan Dato' Sri Najib, yang lawatannya mendapat liputan meluas media barat dan 'arab, malah Al-Jazeera memberikan lapuran hampir 20 minit didalam berita utamanya.
Rakyat Gaza turun berduyun-duyun mahu melihat seorang wira Melayu yang berani datang menziarahi mereka walaupun mendapat tentangan dalam dan luarnegara. Mereka bertambah bangga apabila melihat betapa simplenya Dato' Sri Najib, sanggup turun ke padang menziarahi keluarga Assyahid Al-Ja'bari, Ketua Keselamatan Palestin-Gaza yang dibunuh kejam melalui pengeboman keatas kenderaannya.
 
Baca seterusnya di  http://zul4kulim.blogspot.com/

Kenyataan Dan Hakikat Yang Perlu Kita Renungkan.

Posted: 30 Jan 2013 06:30 PM PST

Kenyataan oleh YAB Timbalan Perdana Menteri.


Dan inilah hakikat yang Kerajaan Barisan Nasional telah berjaya buktikan.*Sebar-sebarkan.

Video - Ulasan Isu RCI Sabah Oleh Peguam Negara

Posted: 30 Jan 2013 04:30 PM PST


Ulasan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail mengenai Isu RCI Sabah apabila diajukan soalan oleh para wartawan: 

1. RCI melambangkan sikap keterbukaan Kerajaan Persekutuan, Perdana Menteri dan pihak Kehakiman Negara dalam isu IC di Sabah.

 2. Tidak ada perkara yang hendak disembunyikan sebab itulah kerajaan mengambil keputusan mengadakan RCI.

 3. RCI akan menerima sesiapa sahaja untuk bercakap, sama ada benar atau tidak benar, sama ada hearsay atau pandangan, berunsur politik atau tidak, yang penting RCI akan memberi peluang kepada semua pihak untuk menyampaikan pandangan mereka.

 4. Pihak Kerajaan tidak akan mengganggu RCI menjalankan siasatan mereka. Mereka diberi kebebasan seluas-luasnya.

 5. Semua keterangan yang direkodkan semasa prosiding RCI akan dipertimbangkan dan pihak RCI akan memberikan cadangan kepada Kerajaan untuk mengambil tindakan selanjutnya.

 6. Jika terdapat kes yang melanggar Undang-undang pendaftaran, maka kes tersebut akan dibawa ke Mahkamah. Oleh itu, beri peluang kepada RCI untuk mendengar semua keterangan daripada semua pihak.


Jangan Kelam Kabut, biar RCI menjalankan tugas - Tan Sri Abdul Gani PatailPecat Nasha : Tindakan PAS Sama Seperti Peristiwa Pembunuhan Hang Nadim.

Posted: 30 Jan 2013 07:00 AM PST

Kerana 'kebijaksanaan' beliau seperti Hang Nadim, Nasharuddin juga menerima nasib yang sama (gambar dari http://shahnons.blogspot.com)
Akhirnya Pas mengambil tindakan terhadap bekas Timbalan Presidennya, Nasharuddin Mat Isa dengan menggugurkan beliau daripada keanggotaan Majlis Syura Ulama parti itu.

Keputusan itu sememangnya sudah dijangka dan tidak mengejutkan hanya persoalan mengapa Pas mengambil masa begitu lama untuk bertindak ke atas Ahli Parlimen Bachok itu.

Sejak Nasharuddin kalah kepada Mohamad Sabu untuk mempertahankan jawatannya dalam pemilihan semasa Muktamar Tahunan Pas ke 57 pada tahun 2011 dan sejak itu beliau telah banyak bermuhasabah diri mengenai isu perpaduan umat Melayu di negara ini.

Sikap Nasharuddin yang lunak dalam isu perpaduan dengan UMNO menjengkelkan malah menaikkan bulu kening pemimpin-pemimpin Pas terutamanya Murshidul Am, Nik Aziz Nik Mat.

Kepada Nik Aziz dan geng Anwarinas, Nasharruddin dilabel sebagai pengkhianat kerana berkawan dengan UMNO.

Malah heboh pada tahun 2009 isu kerajaan perpaduan yang dipelopori oleh kumpulan UG atau Unity Government yang mahukan kerjasama politik dengan UMNO demi kesatuan dan mengukuhkan posisi politik orang Melayu di Malaysia.

Nasharuddin adalah antara tokoh utama UG disamping Presiden Pas, Abdul Hadi Awang tetapi malangnya Nik Aziz telah berjaya mempengaruhi pimpinan parti untuk menolah inisiatif UG.

Sejak itu Nasharuddin menggangap dirinya seperti melukut di tepi gantang, disisih oleh partinya sendiri.

Malah beliau sendiri sebagai Pengerusi Lajnah Hubungan Antarabangsa dan Hal Ehwal Luar Pas dikatakan tidak pernah menghadiri mana-mana mesyuarat ang diadakan.

Beliau sebaliknya menumpukan perhatian mengetuai sebuah badan swadaya yang dipanggil Pengerusi Lembaga Pengarah Yayasan Al-Quds Malaysia.

Atas kapasiti itu Nasharuddin sering kelihatan bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan ini telah menaikkan darah Nik Aziz dan sekutu-sekutunya yang pro-Anwar atau Anwarinas.

Gambar beliau bersama Perdana Menteri di Mekah bertemu dengan ulama-ulama di kota suci itu telah menjadi heboh di kalangan ahli Pas.

Nik Aziz lebih sakit hati apabila melihat Nasharuddin menemani Datuk Seri Najib semasa lawatan sehari ke Semenanjung Gaza baru-baru ini.

Mungkin itu menjadi 'the straw that breaks the camel's back' atau penyudah kepada perbuatan 'khianat' Nasharuddin terhadap partinya, lantas beliau dikeluarkan daripada badan tertinggi penentu dasar dan halatuju parti itu.

Nik Aziz juga berang dengan Nasharuddin yang sebelum ini menggesa Pas mengkaji semula kerjasama parti itu dengan PKR dan Dap dalam Pakatan Rakyat.

Beliau juga berlaga angin pendirian Pakatan Rakyat dan Pengerusi Dap Kebangsaan, Karpal Singh mengenai isu hudud.

Tindakan ke atas Nasharuddin didakwa berlawanan dengan semangat 'jemaah' tetapi hakikatnya Pas adalah sebuah parti yang jumud dengan aliran pemikiran yang beku dan kaku.

Parti itu berlagak seperti hero Islam malah nama agama dipakai pada nama parti tetapi sebenarnya kepentingan politik Nik Aziz yang diperjuangan, bukan parti, ahli mahupun umat Islam.

Pas iri hati dan cemburu apabila melihat pemimpinnya seperti Nasharuddin bersikap bebas dan tidak terikat dengan budaya parti yang menjadikan UMNO sebagai musuh tradisi untuk selama-lamanya.

Inilah pemikiran yang dibawa oleh Nik AZiz dan dipaksa ke atas pas menjadikan parti iaitu sebuah organisasi siyasah yang statik dan progresif.

Nasharuddin seorang pemimpin Pas yang berfikiran terbuka serta mempunyai pandangan jauh berkaitan perpaduan Islam.

Bagi beliau perbezaan peendekatan politik yang diambil oleh UMNO dan Pas tidak bermakna perpaduan tidak boleh dicapai melalui kaedah lain.

Inilah yyang dilakukan olehnya apabila sanggup bersama-sama Perdana Menteri demi agenda memartabatkan kepentingan Islam.

Jika Nik Aziz berfikiran terbuka dan berlapang dada, apa salahnya Nasharuddin berganding bahu bersama pemimpin kerajaan Barisan Nasional demi perjuangan rakyat Palestin?

Juga apa salahnya Nasharuddin menjadi perantara bagi Perdana Menteri dalam pertemuannya dengan ulama-ulama tersohor Mekah?

Tetapi bagi Nik Aziz dan kuncu-kuncunya perbuatan Nasharuddin adalah antara dosa paling besar, malah kalau berdasarkan 'Amanat Haji Hadi, sudah tentu beliau boleh dijatuhkan hukum kafir!
GEMPAR! Serangan BN Selangor Buat Khalid Ibrahim Bubar Dewan Lebih Awal Dari Dijanjikan.

Posted: 30 Jan 2013 05:00 AM PST

Sebentar tadi rakan MyMassa, lolong update bahawa Kerajaan Selangor umum bubar Dewan Undangan Negeri bulan depan.


Kerajaan Selangor Mengaku kalah!
Selangor dah umumkan akan bubar DUN selepas sambutan Chap Goh Mei. Bagi Lolong, ini adalah serampang dua mata.

Yang pertama mereka mahu memancing Kerajaan Persekutuan mengikut 'gerak tari' mereka. Dengan mengumumkan pembubaran lebih awal, mungkin mereka anggap PM akan terpaksa mengikut tarikh mereka sekaligus memberikan 1 mata kemenangan moral.

Kedua, nampaknya Kerajaan Selangor sudah tak mampu untuk menanggung pelbagai isu yang mereka hadapi. Setiap hari mereka digegarkkn dengan tuntutan janji-janji pilihan raya opsss manifesto, bukan janji! Heheheh.

Kegagalan mereka menepati janji seperti air percuma, bantuan ibu tunggal, pelaksanaan tawas yg mengelirukan errr banyak lagi la kalau nak tulis panjang gila.

Ini belum kira kegagalan pentadbiran dari isu sampah, banjir kilat, penyelenggaraan prasarana sehinggalah kegagalan UNISEL, TALAMGATE huh letih nak senaraikan.

MB Khalid yg sebenarnya bukan pemimpin yang mmmpu mentadbir dengan baik. Barangkali dengan membubarkan DUN lebih awal mereka mahu mencuci dosa.

Bagi LOLONG percaturan ini akan memakan diri! Selangor akkn kembali ke pangkuan BN.

Berita dipetik dari BH online:
SHAH ALAM: Kerajaan Selangor mahu membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) selepas sambutan Chap Goh Mei iaitu 15 hari selepas Tahun Baru Cina, bulan depan.

Baca seterusnya di sini : http://lolong.wordpress.com/2013/01/30/kerajaan-selangor-mengaku-kalah/

Apa sudah jadi dengan kenyataan angkuh Khalid Ibrahim sebelum ini yang mahu sidang DUN terbubar dengan sendirinya?

Jumaat November 30, 2012 MB S'gor: DUN Akan Dibubarkan Mac Tahun Depan
SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mengumumkan bahawa Dewan Undangan Negeri itu akan dibubarkan Mac tahun depan bagi membolehkan pilihan raya negeri diadakan.

Inilah buat pertama kalinya sebuah negeri di Semenanjung Malaysia mengumumkan tarikh pilihan raya negeri secara bersendirian dan lebih awal dari Kerajaan Persekutuan.

Selangor juga akan menjadi negeri yang pertama di Semenanjung mengadakan pilihan raya negeri secara berasingan dengan persekutuan.

Khalid berkata demikian pada sidang Dewan Undangan Negeri Selangor pada Jumaat sebagai menjawab pertanyaan Azmin Ali (PKR-Bukit Antarabangsa) apakah kemungkinan dewan undangan dibubarkan serentak dengan Dewan Rakyat.

"Kami (di Selangor) mendapat mandat untuk berkhidmat selama lima tahun...ini adalah kehendak rakyat," katanya kepada para pemberita selepas selesai persidangan dewan.

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2012/11/30/mstar_berita/20121130185240&sec=mstar_berita

Kenapa begitu tidak sabar untuk Khalid Ibrahim menunggu sebulan lagi? Tak sampai setahun Khalid Ibrahim mengumumkan perkara itu, dia sendiri ubah kenyataannya.

MyMassa setuju dengan pandangan lolong bahawa ianya berkait rapat dengan kegagalan Khalid Ibrahim menunaikan manifesto pilihan raya 5 tahun yang lalu.


Tahniah kepada BN Selangor kerana serangan bertali arus menyebabkan Kerajaan PKR Selangor yang kononnya kuat juga goyah dan terpaksa membubar dewan lebih awal.

MyMassa harap serangan akan dipertingkatkan lagi selepas terbubarnya Dewan Undangan Negeri Selangor pada bulan depan.

Walau bagaimanapun, MyMassa nampak tindakan Kerajaan Selangor mahu membubarkan DUN lebih awal dan cuba mengadakan Pilihan Raya berasingan merupakan satu tindakan yang bakal merugikan jutaan ringgit duit rakyat. Selain itu, tenaga kerja petugas SPR juga akan dikerah dua kali untuk negeri Selangor. Apakah kerana takut kehilangan kuasa, Kerajaan PKR sanggup menyusahkan dan merugikan duit rakyat!!!

 Apa-apa pun tindakan pengecut PKR di Selangor, ia menunjukkan parti yang diterajui oleh Anwar Ibrahim ini takut untuk mengadakan pilihan raya secara serentak. Dalam hal itu, tidak mustahil untuk Barisan Nasional kembali dilantik menjadi Kerajaan di negeri tersebut.

Cuma satu harapan MyMassa supaya SPR Negeri Selangor tidak mengulangi kesilapan tahun 2008 apabila mengumumkan bahawa PKR, DAP dan PAS menang sedangkan kalau diikutkan secara undang-undang, mereka bukanlah satu gabungan yang sah. Sepatutnya BN ketika itu yang tidak mendapat majoriti mudah diberi peluang untuk mencari gabungan calon yang menang untuk membentuk Kerajaan campuran. Apa yang MyMassa dapat tahu, pengarah SPR negeri Selangor ketika itu merupakan seorang ahli PAS yang tak aktif. Maka tak mustahil kenapa dia sengaja membelakangkan prinsip demokrasi untuk memilih partinya membentuk Kerajaan Negeri.

*Sayangi Selangor, Yakini BN.


Edisi Seram : Wan Azizah Dirasuk Puaka Nuar Rapik.

Posted: 30 Jan 2013 04:00 AM PST

Puaka Nuar Rapik mengganas Februari.


Nak tau betapa teruk Wan Azizah kena rasuk, sila baca pendedahan blogger CTS (http://khairulryezal.blogspot.com/2013/01/gempar-wan-azizah-akan-mengadakan.html#DDZKx4Iqwj4uyyqH.99 ).

Gempar!!! Wan Azizah Akan Mengadakan Pertemuan Dengan Dr Abdul Aziz Rantissi Yang Mati Syahid Tahun 2004 Kahmis Ini!


Lawak apakah yang cuba dibuat oleh Suara Keldaian? Suara Keldaian melaporkan bahawa Presiden PGayR akan mengadakan pertemuan dengan dua pemimpin Hamas di pejabatnya Khamis ini. Dan pemimpin yang dimaksudkan adalah Ahli Kabinet Hamas, Walid Amudi  dan salah seorang Pengasas Hamas, Dr Aziz Rantisi!!!
 

*YAB PM baik dengan HAMAS, PKR pun nak jugak. Tapi agak-agaklah nak menipu pun.

PANAS : GAMBAR MANGSA BUNUH KONSPIRASI KERAJAAN !!!

Posted: 30 Jan 2013 02:00 AM PST


Seorang pekerja landskap terkejut menemui tengkorak wanita berambut panjang tergantung di celah sebatang pokok rimbun di pintu masuk Pusat Pentadbiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini semalam.

Kejadian pukul 11 pagi itu disedari oleh pekerja itu kira-kira 100 meter dari bangunan Terminal Penerbangan KLIA. Baca seterusnya di http://merdeka-online.com/home/tengkorak-wanita-berambut-panjang-tergantung-di-celah-pokok/

Mungkin wanita ini mangsa kekejaman Barisan Nasional. Sepertimana tempoh hari insiden yang menyayat hati mayat William Yau Zen Zhong ditemui di Sungai Kelang akibat kecuaian ibu bapanya yang membiarkan anak semasa keluar membeli barang. Para pemimpin pakatan rakyat berderu-deru menyalahkan Barisan Nasional sebagai peraih simpati, dan menyatakan William itu mati hasil dari kekejaman Barisan Nasional. 

Oleh hal yang demikian sekiranya mereka yang mati lemas di sungai, mati sewaktu pembedahan sakit jantung, mati sakit tua, mati kemalangan, haruslah juga dipersalahkan kerajaan Barisan Nasional sebagai pembunuh mereka. Jika mengikut logik pemimpin pakatan sememangnya kerajaan Barisan Nasional yang bersalah.

Namun Alhamdulillah rata-rata rakyat Malaysia tidak mengikut logik pemimpin pakatan, malahan mereka sedar akan usaha dan pre-emptive action yang dilakukan oleh kerajaan pimpinan Barisan Nasional sekarang. Umpamanya melalui SKMM kerajaan telah melancarkan sistem yang akan melancarkan blast MMS/SMS kepada semua pemilik talifon bimbit berkenaan kehilangan kanak-kanak. MMS yang disebarkan semasa kehilangan William sampai kepada hampir 10 juta pengguna talifon bimbit. 


Kerajaan Barisan Nasional masih zalim, masih membunuh rakyat-rakyatnya, bagaimana mereka yang sakit jantung, kerajaan tidak berjaya menyelamatkan mereka! BN Zalim! Jika mengikut logik pemimpin pakatan BN memang zalim.

Namun, sebagai negara membangun, rakyat Malaysia harus berbangga, berdasarkan statistik yang dikeluarkan penilaian Indeks Kedaulatan Undang-undang 2011World Justice Project (rujuk sini). Malaysia berada pada  tangga ke-12 sebagai negara paling selamat diantara 66 negara yang tersenarai didalam World Justice Project. Lebih membanggakan Malaysia berada selangkah di hadapan Amerika Syarikat, Britain, Belgium dan Perancis. Amat membanggakan sebagai sebuah negara dunia ke-tiga yang pesat membangun. Malaysia diiktiraf dunia sebagai negara ke-12 paling selamat di dunia. Namun kerajaan masih Zalim, membunuh anak-anak kecil, orang tua dan pelbagai lagi orang, itulah logik Pakatan Rakyat.

Oleh hal yang demikian kami bersimpati terhadap keluarga mendiang William, kerana terdapat sekelompok pemimpin yang singkat akal pikirnya menyatakan kematian William itu adalah kerana kekejaman Barisan Nasional. Seharusnya perkara ini dijadikan iktibar, supaya ibu bapa lebih mengambil berat akan keselamatan anak-anak setiap masa. Jangan dipolitikkan isu ini, kerajaan pimpinan Barisan Nasional hanya mencuba sedaya upaya dengan menawarkan pelbagai cara untuk mengurangkan kadar fataliti, serta kebolehan untuk menyelamatkan anak-anak dari diculik dan pelbagai lagi.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 30 Jan 2013 09:17 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


WAH...SPRM BILA NAK MASUK ? SLOW SLOW KE PASAL DIA PAS ?

Posted: 30 Jan 2013 06:00 PM PST

HAHA PEDIHNYA LAWOK NI !

Posted: 30 Jan 2013 12:31 PM PST

CUBAAN POK NIK ALIH ISU KALIMAH ALLAH GAGAL...GILO MUNG !

Posted: 30 Jan 2013 01:11 AM PST

ZUL NORDIN PECAT NIK AJIS !

Posted: 29 Jan 2013 09:56 PM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 30 Jan 2013 09:10 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Haron Din Mula Menegur Tindakan Anwar Ibrahim

Posted: 30 Jan 2013 03:00 PM PST
 Seorang pemimpin tertinggi PAS menuduh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai tidak mendirikan PKR berlandaskan Islam demi mencari keuntungan politik peribadi.
Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din menegur tindakan Anwar bersekongkol dengan penganut Islam yang berfikiran liberal sehingga menolak kesesuaian agama itu untuk membentuk sebuah negara.
Apakah selepas Nasharuddin Mat Isa, Hasan Ali maka selepas ini giliran Haron Din pula akan dipecat oleh PAS kerana lantang mengkritik Anwar Ibrahim? Malah Haron Din konsisten dalam mengecam tindakan tindakan Anwar yang bertentangan dengan Islam. 

Malaysia Bantu Bina Hospital Di #Gaza

Posted: 30 Jan 2013 10:30 AM PST

Video Dato Seri @NajibRazak Dalam Program MyHarapan

Posted: 30 Jan 2013 08:03 AM PST

Haron Din Akan Kena Pecat Hari Ini?

Posted: 29 Jan 2013 10:12 PM PSTVideo Ikrar Perdana Menteri Untuk Rakyat Malaysia

Posted: 29 Jan 2013 10:00 PM PST

r b f

Posted: 30 Jan 2013 07:07 PM PST

r b f


DAP Cuba Jadikan Intitusi Raja Sebagai Keldai Mereka Untuk Pancing Undi Melayu

Posted: 30 Jan 2013 05:25 PM PST


Semakin dekat pilihan raya Dap semakin terdesak untuk memburu undi melayu sehingga terpaksa memujuk Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Zain Al-'Abidin Ibni Tuanku Muhriz untuk menyertai parti itu.

Dap tahu bahawa raja-raja Melayu merupakan payung kepada kedaulatan bangsa ini dan mempunyai pengaruh yang amat besar ke atas kehidupan orang Melayu samada dalam ruang lingkup sosial, budaya mahupun politik.

Orang Melayu dan raja-raja Melayu sememangnya tidak boleh dipisahkan bagaikan irama dan lagu.

Jika berlaku tembok pemisahan maka runtuhlah institusi itu dan malaplah masa depan bangsa Melayu.

Oleh itu 'menjaring' seorang anak raja yang muda dan idealis seperti Tunku Zain Al-'Abidin untuk menggangotai sebuah parti rasis dan perkauman seperti Dap boleh dianggap tangkapan besar atau 'slam dunk' dalam bahasa permainan bola jaring.

Inilah sebenarnya strategi Dap untuk menyucikan parti itu daripada stigma anti-Melayu dan anti-Islam yang telah melekat kepada tubuh badannya sejak ditubuhkan.

Apatah lagi jika ia berjaya memikat hati seorang anak raja untuk berdiri di atas landasan perjuangan 'Malaysian Malaysia'nya maka Dap akan mendapat pengabsahan paling besar untuk menyakinkan orang Melayu menyertai parti itu.

Dap cuba strategi yang sama terhadap Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim, seorang kerabat diraja Kedah dan bekas Pengerusi Transparency International Malaysia namun gagal.

Sejurus menerima keahlian Tunku Aziz, beliau terus dilantik sebagai Naib Pengerusi Dap bagi mewakili kaum Melayu dalam parti itu dan kemudiannya digula-gulakan lagi dengan lantikan sebagai Ahli Dewan Negara.

Sebagai seorang yang bijaksana Tunku Aziz bukanlah seorang anak Melayu berdarah raja yang mudah diperbodohkan seperti mana yang diperlakukan oleh penasihat-penasihat Inggeris kepada raja-raja Melayu zaman sebelum merdeka.

Sebelum terjerat lebih jauh dalam perangkap Dap, Tunku Aziz telah pun dapat menghidu penipuan dan kepalsuan parti rasis itu apabila bercakap mengenai soal orang Melayu dan Islam.

Bagi beliau, orang Melayu dalam Dap hanyalah tunggangan Lim Kit Siang dan anaknya Guan Eng serta Karpal Singh.

Dap tidak pernah memperjuangkan nasib Melayu dan tidak akan berbuat demikian untuk selama ia wujud sebagai sebuah parti politik.

Wadah perjuangannya hanya untuk kepentingan kaum Cina semata-mata dengan tidak mempedulikan hakikat bahawa bumi yang mereka pijak adalah tanah air orang Melayu.

Walaupun Tunku Aziz meninggalkan Dap, namun Guan Eng menggunakan kaedah rasuah politik untuk mengekalkannya dalam parti itu dengan menawarkan Pengerusi Institut Pulau Pinang dengan gaji lima angka.

Semuanya ditolak mentah-mentah oleh beliau kerana selama ini Dap yang kononnys diyakini sebagai parti berbilang bangsa sebenarnya hanyalah topeng untuk menutup satu perjuangan yang ekstrem kepada perkauman Cina.

Penolakan orang Melayu terhadap perjuangannya tidak mematah semangat pemimpin Dap, dan ia sanggup berbuat apa sahaja untuk menarik minat orang Melayu.

Dap sanggup memanipulasi keputusan pemilihan anggota Jawatankuasa Eksekutif Pusat untuk meletakkan seorang 'Melayu celup' menjadi wakil tunggal Melayu walaupun sebelumnya semua calon Melayu kalah teruk.

Kini pandangan mereka beralih untuk memecah belahkan institusi yang memayungi orang Melayu apabila usaha mereka untuk meretakkan bangsa Melayu sudah gagal.

Dap berharap jika seorang anak raja boleh diyakinkan untuk bertanding pada PRU13 nanti atas tiket parti itu, sudah tentu ramai orang Melayu akan terpengaruh.

Mungkin Dap berfikir strategi mereka untuk menjadikan institusi raja-raja Melayu seperti keldai mereka seperti mana yang dilakukan kepada Pas, mereka amat silap besar.

Jika orang Melayu mampu menyedarkan raja-raja Melayu supaya tidak menurunkan tandatangan mereka bagi perjanjian untuk mewujud serta mengabsahkan Malayan Union pada 1948, sudah tentu untuk menentang perancangan licik Dap tidak menjadi masalah besar.

Jangan terjebak dengan permainan silap mata politik Dap yang secara luaran amat menarik hati dengan segala idealisme yang mengasyikkan jiwa dan kalbu sehingga akhirnya tersedar bahawa diri telah tertipu.


Artikel kiriman Beruang Biru

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 30 Jan 2013 03:41 PM PST

KEPAL NASI KEPAL BERAS


NABI SAW-RAJA HABSYI VS NIK AZIZ-KARPAL SINGH!!

Posted: 30 Jan 2013 05:49 AM PST

Semalam, laporan portal berita pro-pembangkang Malaysiakini memberitahu, Nik Abdul Aziz tiba di kediaman Karpal di Jalan Scotland, Pulau Pinang kira-kira pukul 3 petang dan meluangkan masa selama 20 minit beramah-mesra bersama Ahli Parlimen Tasek Gelugor itu.

Malaysiakini juga melaporkan Mursyidul Am Pas itu memotong kek sempena ulang tahun kelahirannya ke-82 sambil disaksikan pemimpin DAP, Pas serta Parti Keadilan Rakyat (PKR).
- Lapuran dari belantan.blogspot.com

Adakah syarak untuk "Ulamak warisatul-anbiya" menghampiri pintu istana umarak apatah lagi umarak yang telah mengistiharkan langkah mayatnya jika PAS mahu laksanakan hudud dan menegakkan hukum Islam?

Boleh kot, tapi hanya di atas "1maksud" iaitu maksud yang sama dengan maksud Nabi saw menghampiri pintu istana raja Habsyah atau Raja Yaman, iaitu di atas maksud "dakwah-illallah", dan bukan untuk "memenuhi jemputan meraikan maulidul rasul" menurut cara kristian yang dianuti oleh Raja Habshah.

Kita bersangka baik sajalah. Mungkin benar, walaupun Nik Aziz "hadir atas undangan" Karpal di atas alasan "potong kek maulid", tetapi Nik Aziz mungkin mengambil kesempatan "atas undangan" itu untuk mendakwahkan Karpal Singh agar menerima dan mengakui kalimah Allah yang mentauhidkan hanya Allah yang Esa dan menyuruh dia berhenti dari melafazkan kalimah Allah, tuhan yang triniti.

Mungkin "idea dakwah" Rasulullah SAW dulu tidak "sehebat idea dakwah inovatif Nik Aziz" dalam menyampaikan risalah Allah. Al maklum sajalah zaman Raja Habshah dulu mana ada lagi sambutan "birthday to u" dengan cara memotong kek. Cara itu adalah cara amalan kristian yang sudah diselewengkan. 

Agaknya sebab itulah Nabi saw dulu tidak berupaya melakukan dakwah secara "muslihat" yang kreatif dan inovatif dalam menjalankan usaha dakwah. Itulah yang menyebabkan Rasulullah saw terlepas pandang kot.

Ulamak sekarang mungkin terlupa Rasulullah saw adalah "habibullah" atau kekasihNya. Itu sebab ulamak yang "memandai-mandai" ini merasakan cara dakwah mereka lebih advance dari cara Nabi yang mungkin pada anggapan mereka sudah out dated.

Mana mungkin "idea terbaik" cara berdakwah, Allah ilhamkan pula kepada yang selain dari kekasihNya dan Allah hanya ilhamkan "idea tahap selebet" kepada kekasih sendiri.

Tapi ulamak dunia tidak akan dapat "melihat sesuatu" secara "pandangan hati" yang hanya yakin kepada Allah dan rasul. Hati mereka terlalu mudah terkesan dengan persekitaran. Pendek cerita mudah kena tipu dek iblislah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan